ΙΣΛ

Στο επίκεντρο η υγεία-Οι διεκδικήσεις από τη νέα ηγεσία

 

ΠΗΓΗ:Θεσσαλία Τηλεόραση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Από τον Ιατρικό σύλλογο Λάρισας με αφορμή την αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή με την εκδήλωση φαινομένων καύσωνα, εκδόθηκε ανακοίνωση με οδηγίες προστασίας στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Α. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ


Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλά τον αερισμό του κεφαλιού
Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω απ’ τον ήλιο.
Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.
Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, ψυχιατρικά, νεφρικά, διαβητικοί κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών.
Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.


Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ


Τα νεογνά θα πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφριά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κ.λπ.
Τα βρέφη και κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
Γ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Επειδή η μετατροπή του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προτιμότερη είναι η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή βουνό δεν είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για

την καθημερινή τους φροντίδα.

Δ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ – ΝΟΣΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του. Αυτό το κατορθώνει μόνο μέχρι ενός ορίου (43ο C ) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορες λειτουργικές διαταραχές και ελαφρά ή βαριά νοσηρά φαινόμενα.

Ένα από αυτά είναι η θερμική εξάντληση, η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή μέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ’ ένα θερμικό stress.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγοι, ανορεξία, ανία, έντονο αίσθημα εξάντλησης τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Η κόρες είναι διασταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου. Η θεραπεία είναι απλή και συνίσταται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση του ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλάτι), συνήθως ενδοφλέβια λόγω της ναυτίας.

Μια άλλη λειτουργική διαταραχή είναι η θερμοπληξία. Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κανείς θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η περιβολή με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα κα βαριά γεύματα και η κατάχρηση των αλκοολούχων ποτών.

Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη και ακατανίκητη δίψα και η ξηρότητα τους στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στα αυτιά, ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φθάσει τους 42ο C. Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.

Τα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προσβάλλονται ευκολότερα από θερμοπληξία.

Ε. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε τους περίεργους που συγκεντρώνονται, για μην εμποδίζουν τον αερισμό.
Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. βεντάλια ή χαρτόνι).
Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες ή παγοκύστη) στο μέτωπο και στο κεφάλι.
Βρέχουμε το πρόσωπο, τον λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα με κρύο νερό.
Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία και αν μπορεί να πιεί του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
Αν η κατάσταση του είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ:https://paidis.com

Απεργία στα διαγνωστικά κέντρα - Στον αέρα οι εξετάσεις των ασφαλισμένων (βίντεο)

Πρόσκληση σε συγκέντρωση εργαστηριακών/κλινικοεργαστηριακών γιατρών Ι.Σ.Λ.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ & ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΕΥΧΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Λάρισας Κων. Γιαννακόπουλος για την νοσοκομειακή βία (βίντεο)

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Δώστε λύση τώρα για τα κρούσματα βίας στο ΕΣΥ

Του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα βίας εναντίον εργαζόμενου γιατρού του νοσοκομείου Καβάλας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του και καλεί την ηγεσία του υπ. Υγείας, αντί να κωφεύει και να καλλιεργεί «κουτσαβάκικα» πρότυπα, να δώσει λύση σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα.

Δυστυχώς στη χώρα μας τελευταία, τα περιστατικά λεκτικής και φυσικής βίας, κατά γιατρών και νοσηλευτών, έχουν ανοδική τάση. Σ’ αυτό βέβαια συντελεί τόσο η βαριά υποστελέχωση των δημόσιων δομών, όσο και η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών σ’ αυτές, λόγω φτωχοποίησης των πολιτών.

Στην «πρώτη γραμμή» των επιθέσεων βρίσκονται κυρίως γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στα τμήματα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, κάτω μάλιστα από αυξημένο στρες, αλλά και των Κ.Υ.

Ορισμένοι πολίτες (ασθενείς, συνοδοί, συγγενείς), αντί να απευθυνθούν στα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, ζητούν με περισσή αναίδεια να παρακαμφθεί η σειρά προτεραιότητας και να εξυπηρετηθούν άμεσα, «αυτοντοπάρονται» και επιτίθενται προπηλακίζοντας το υγειονομικό προσωπικό.

Απ’ την άλλη μεριά όμως, η αδιαφορία των κυβερνητικών αρμοδίων ενθαρρύνει και συντηρεί αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

· Άμεσες προσλήψεις ικανοποιητικού αριθμού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές.

· Εγκατάλειψη της προσπάθειας επιβολής του αποδεδειγμένα πλέον αποτυχημένου και ιδεοληπτικού μοντέλου ΠΦΥ.

· Προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις δημόσιες δομές.

· Εσωτερικό κύκλωμα αυτόματου συναγερμού μεταξύ των εργαζομένων, κυρίως στα ΤΕΠ και της ασφάλειας των δομών.

· Ειδική εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στην αντιμετώπιση της νοσοκομειακής βίας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Θεσσαλίας ο Γεν.Γραμματέας του Ι.Σ. Λάρισας

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για την ιδιαίτερα μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτεί την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Θεσσαλίας!
Ευχαριστώ όλους εσάς, την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά, που με την στήριξη και την ψήφο σας μας δώσατε την δυνατότητα να αγωνιστούμε και να παράξουμε έργο για το καλό του τόπου μας και των συνανθρώπων μας!
Προχωράμε μαζί ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία! Ξεφεύγοντας από την μιζέρια της απραξίας επιλέγουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε νέα έργα! Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και με πυξίδα τον άνθρωπο και πρωταγωνιστές τους πολίτες οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για όλους!

ΠΗΓΗ:facebook

Έκοψε πίτα και βράβευσε τα παιδιά του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (φωτο)

Με ένα σμπάρο… δυο τρυγόνια η εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας στο κέντρο Φρούριο το βράδυ του Σαββάτου.

Ο σύλλογος έκοψε την πίτα του και βράβευσε τα παιδιά του, που πέτυχαν την είσοδό τους σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καλό φαγητό και χαλαρή μουσική συνόδεψαν τους παρευρισκόμενους.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Μαρίνος Τζώτζης

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/

«Θερίζει» η εποχική γρίπη- Τι συστήνει ο πρόεδρος του ΙΣΛ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης με θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφηκαν μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου
ενώ τριπλασιάσθηκαν οι ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όπως σημειώνει, σε συνέντευξή του στο “Tι Νέα Λάρισα;” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και Ά αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κος Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, είναι επιτακτική ανάγκη ,οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, ακόμη και τώρα εάν δεν το έπραξαν το φθινόπωρο , ως όφειλαν ,γιατί η εποχική γρίπη «θερίζει».


«Δυστυχώς , τονίζει, ο κος Γιαννακόπουλος , υπάρχουν και στη χώρα μας θανατηφόρα κρούσματα, ενώ καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά που χρήζουν παρακολούθησης στις (ΜΕΘ) στις οποίες με δυσκολία μπορεί πλέον να βρεθεί κρεβάτι, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, ενώ τα ράντζα επιστρέφουν στα νοσοκομεία».


Σε ότι αφορά άλλους ιούς , είναι κυρίως ιοί του αναπνευστικού που δεν πρέπει να συγχέονται με την γρίπη. Τα συμπτώματα είναι κυρίως πυρετός, συνάχι , βήχας και αδυναμία που διαρκούν , περίπου 5 ημέρες.

Την ίδια ώρα , κος Γιαννακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μάλιστα ,χαρακτηρίζει ,ανεφάρμοστο το προτεινόμενο μοντέλο οργάνωσης της Α/θμιας Φροντίδας Υγείας και ιδιαίτερα το θεσμό του οικογενειακού γιατρού .
«Η συνεχής υποχρηματοδότηση και η τραγική υποστελέχωση των μονάδων υγείας οδηγεί σε κατάρρευση του συστήματος υγείας επισημαίνει με νόημα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, τη στιγμή που το φορτίο που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο».
«Γίνεται σαφές, υποστηρίζει ο κος Γιαννακόπουλος, πως η ΠΦΥ λειτουργεί αποσπασματικά , έχοντας τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς , υλικά και δομές ενώ αρκετά τμήματα έχουν αλλαχθεί η καταργηθεί με νόμο χωρίς μέχρι τώρα να αναλάβει κάποιος την ευθύνη να την επαναφέρει έστω στο προηγούμενο καθεστώς με νομοθετική ρύθμιση, μέχρις ότου υπάρξει ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισής της».


Ερωτηθείς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ, υπογράμμισε πως δεν θα προχωρήσει το μέτρο αυτό ,λόγω του μειωμένου προσωπικού αλλά και των συνθηκών εργασίας που γίνεται με μηδαμινά μέσα.
Ο κος Γιαννακόπουλος επικαλείται μάλιστα και πρόσφατη διερεύνηση της εργασιακής ικανοποίησης του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων που αποδεικνύει, όπως σημειώνει, ότι όλοι είναι δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες και τις προοπτικές εργασίας αλλά και τις αμοιβές τους, ενώ η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση ,έχει σαν συνέπεια την αδυναμία συντήρησης και ανανέωσης του ιατροτεχνολιγικού εξοπλισμού, που έχει αφεθεί στις Περιφέρειες , οι οποίες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ προσπαθούν να συντηρήσουν το σύστημα.


Aξιοσημείωτο επίσης, παραμένει το γεγονός πως ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 60 έτη, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όσοι από τους γιατρούς αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης , τα κενά που αφήνουν δεν αναπληρώνονται, καταγράφοντας μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν εύλογα οι ασφαλισμένοι ανησυχούν, για το λόγο αυτό ,υπογραμμίζει ο κος Γιαννακόπουλος ,ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας ζητούν την άμεση αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων ,μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και άμεση χρηματοδότηση , ώστε να επιτευχθεί τονίζει, η ανάταξη της Δημόσιας Περίθαλψης κατά το καλύτερο δυνατό για τον Έλληνα πολίτη….

Φωτο: Άλεξ Παπαγεωργίου

Της Κωνσταντίνας Μπόκοτα

ΠΗΓΗ:http://tinealarissa.gr

Στην «ταυτότητα» της Λάρισας ο Ιπποκράτης

 
- Στόχος να γίνει Ιπποκρατική πόλη εφάμιλλη της -γενέτειράς του- Κω
 
- Ο δήμαρχος αποδέχθηκε πρόταση να δοθούν τα ονόματα 16 ασθενών του σε ισάριθμους δρόμους της πόλης -όπου είναι ο τάφος του
 
- Ομόθυμη προσπάθεια τοπικών αρχών και ιατρικών φορέων

Δήλωση Κων. Γιαννακόπουλου, Προέδρου Ι.Σ.Λ.,Α΄Αντιπροέδρου Π.Ι.Σ.:Δημόσια Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς

Δήλωση του Κων. Γιαννακόπουλου, Προέδρου Ι.Σ.Λ., Α΄Αντιπροέδρου Π.Ι.Σ.

Καταρρέει καθημερινά το Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της τραγικής υποστελέχωσης και της συνεχούς υποχρηματοδότησης.

Αποχωρούν οι γιατροί κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης (350 περίπου), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων είναι 60 έτη. Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του ΠΙΣ και της ΟΕΝΓΕ, τα αμέσως επόμενα χρόνια, ο αριθμός των γιατρών που θα αποχωρήσουν θα αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, επειδή οι γιατροί αυτοί αποτέλεσαν τον κορμό του ΕΣΥ το διάστημα 1983-1993 και μέχρι το 2020 θα συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια και πρέπει να συνταξιοδοτηθούν.

Μόνο στο δικό μας νοσοκομείο (Γ.Ν.Λ.) έφυγαν έξι (6) και από τα Κ.Υ. δύο (2) γιατροί, λόγω συνταξιοδότησης από διευθυντικές θέσεις που κατείχαν.

Η δρομολόγηση της ανανέωσης των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όσων υπηρετούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ , αποτελούν λύσεις «μπαλώματα» και δεν μπορούν επ’ ουδενί να αντικαταστήσουν τις προσλήψεις μόνιμου μάχιμου ιατρικού προσωπικού. Δυστυχώς προσλήψεις εξαγγέλλονται με μεγάλη ευκολία, καθυστερούν όμως και υλοποιούνται, μερικές απ’ αυτές, με ρυθμούς χελώνας.

Απ’ την άλλη μεριά, οι ειδικευόμενοι, είναι «είδος» προς εξαφάνιση, ειδικά σε ορισμένους ειδικότητες, οι οποίοι αποτελούν τον πνεύμονα κάθε κλινικής και κάθε νοσοκομείου. Θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τις αξιοκρατικές διαδικασίες και μετά τις καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, μεταναστεύουν στο εξωτερικό (brain drain).

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ΕΣΥ 21.000 γιατροί, ενώ οι ελλείψεις που καταγράφονται σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι 6.500 τουλάχιστον.

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση έχει σαν άμεση συνέπεια την αδυναμία συντήρησης και ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που σχεδόν έχει αφεθεί στις Περιφέρειες, οι οποίες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, προσπαθούν να συντηρήσουν το σύστημα. Πολλά δε από τα υλικά είναι δυσεύρετα, ενώ οι διαδικασίες προμήθειάς τους είναι αποτρεπτικές.

Πρόσφατη διερεύνηση της εργασιακής ικανοποίησης του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων (γιατροί και νοσηλευτές), αποδεικνύει ότι όλοι τους είναι δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες και προοπτικές εργασίας, αλλά και τις αμοιβές, οι οποίες ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που το φορτίο που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο κυρίως λόγω της έλλειψης λειτουργίας της περιβόητης νέας ΠΦΥ, αλλά και της μη ανεύρεσης γιατρών ειδικοτήτων, ιδιαίτερα στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υγεία του Ελληνικού λαού και στους λειτουργούς της, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα αλλά και στις υπόλοιπες Δημόσιες Δομές Υγείας.

Η αντιμετώπιση χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό και άμεση χρηματοδότηση, ώστε να επιτευχθεί η ανάταξη της Δημόσιας Περίθαλψης, με σεβασμό πάντοτε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη, αλλά και εργαζόμενου στο τομέα της υγείας.

ΠΗΓΗ:https://paidis.com/

 

Ευχές ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος βραβεύει νέους φοιτητές – παιδιά μελών του

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σύλλογος κάθε χρόνο βραβεύει τα παιδιά των συναδέλφων που εισάγονται σε Σχολές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Φέτος η εκδήλωση για την βράβευση των παιδιών, θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 21:30, στο «ΦΡΟΥΡΙΟ».

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι ιατροί να ενημερώσουν τον Σύλλογο μέχρι την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 (τηλ. 2410-287777, 236036) για την επιτυχία των παιδιών τους καθώς και για την Σχολή στην οποία έχουν εισαχθεί.

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr

Δήλωση για τον οικογενειακό γιατρό του Κων. Γιαννακόπουλου, Προέδρου Ι.Σ.Λ., Α' Αντιπροέδρου Π.Ι.Σ.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, οι αρμόδιοι του υπ. Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), εμπαίζουν τους ασφαλισμένους, καλώντας τους να εγγραφούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε ανύπαρκτους οικογενειακούς γιατρούς.

Κάθε τόσο δε, εξαπολύουν επικοινωνιακά τεχνάσματα, του τύπου ότι, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας είναι υποχρεωμένοι να βαπτισθούν και να ασπασθούν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού (ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια), ότι οι πιστοποιημένοι γιατροί θα χάσουν το δικαίωμα συνταγογράφησης αν δεν μπουν στο σύστημα, ότι θα είναι άμεσα υποχρεωτικός ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς, ότι οι ασθενείς αν δεν εγγραφούν δεν θα μπορούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, ότι δεν θα μπορούν να πάνε σε ειδικούς γιατρούς, εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία χωρίς παραπομπή.

Προσπαθούν να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν ασφαλισμένους και γιατρούς, ώστε να αποδεχθούν ένα ξεπερασμένο και ιδεοληπτικό μοντέλο ΠΦΥ, που προσπαθούν απελπισμένα να λειτουργήσουν με αέρα κοπανιστό.

Βάζουν μάλιστα προκλητικά και καταληκτικές ημερομηνίες, ενώ κάτω από το τραπέζι ετοιμάζονται να παρατείνουν το υπάρχον καθεστώς.
Οι δε ασφαλισμένοι, ευρισκόμενοι σε πλήρη σύγχυση, κατακλύζουν καθημερινά τα προσωπικά μας τηλέφωνα, αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων, εκλιπαρώντας μας να τους βρούμε οικογενειακούς γιατρούς για να εγγραφούν. Τον ίδιο φυσικά δρόμο ακολουθούν και τα ΜΜΕ!

Αντί να απευθυνθούν σ’ αυτούς που οργάνωσαν αυτό το τερατούργημα, υπ.Υγείας και ΕΟΠΥΥ, απευθύνονται σε μας, χρεώνοντας μας μάλιστα και την ανεπάρκεια του αριθμού των οικογενειακών γιατρών. Όταν εμείς, μήνες τώρα, με κάθε μέσο, δεκάδες φορές, έχουμε ενημερώσει ότι αυτό το νέο σύστημα ΠΦΥ δεν μπορεί να ορθοποδήσει στην Ελλάδα.

Αυτού του τύπου ο σχεδιασμός, απέχει παρασάγκας απ’ τους δικούς μας στόχους. Αντί να κάνουν προσλήψεις, να δημιουργήσουν ελκυστικές συνθήκες εργασίας και προοπτική ιδιαίτερα για τους νέους γιατρούς, με σταθερή και γενναία χρηματοδότηση, στήνουν φιέστες, προπαγανδίζοντας τη νέα ΠΦΥ. Μάλιστα δε, το χαίρονται κι από πάνω!

Αυτό το σκηνικό όμως θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Κανένας γιατρός και κανένας ασφαλισμένος δεν κινδυνεύει από τίποτα. Και οι μεν γιατροί δεν πρέπει να ανησυχούν για τον λόγο ότι τα 6 εκατ. συνταγές τον μήνα και τα παραπεμπτικά για εξετάσεις ποιος θα τα γράψει σε περίπτωση αποκλεισμού;
Οι δε ασφαλισμένοι, πέρα από την προσωπικότητά τους σαν πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παράλληλα έχουν και την ασφαλιστική τους προσωπικότητα, που την έχουν χτίσει με τις χρυσοπληρωμένες εισφορές ετών και κανένας, μα κανένας δεν έχει το συνταγματικό και το ηθικό δικαίωμα να τους την αφαιρέσει.

Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα"

Ψηφιακό υλικό από την εκδήλωση «Ομνυμι»

Από μια καλαίσθητη ξύλινη κασετίνα που περιέχει ψηφιακό υλικό αλλά και έντυπες φωτογραφίες από την εκδήλωση «Ομνυμι», παρέδωσε ο Δήμος Λαρισαίων στους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών της δράσης «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή».

Ειδικότερα τις κασετίνες παρέδωσαν ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Π. Σάπκας στον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Μπουτίνα, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλο και τον πρόεδρο του Σύλλογος "Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα" Ρ. Χαλιαμπάλια.

(Πηγή : Εφημερίδα Ελευθερία)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ι.Σ.Λ. ΓΙΑ ΤΑΥΤΕΚΩ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

 ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ- ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ (ΠΕ.ΔΙ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ—ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)

ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΑΥΤΕΚΩ ΤΟΜΕΑΣ ΤΑΠ-ΟΤΕ

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΛ.:2410 287777 & 2410236036

E-MAIL : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Τα προβλήματα στη δημόσια υγεία (βίντεο)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ανακοινώσεις ΙΣΛ