Διάφορα

Παρασκήνια: Ποιο είναι το δίδυμο των αριστερών που σάρωσε στις εκλογές στους νοσοκομειακούς γιατρούς!Η είδηση πέρασε στα ψηλά. Πιθανώς λόγω και των πολιτικών εξελίξεων και όλη τη φημολογία των τελευταίων ημερών για εκλογές και Novartis.

Όμως είναι αξιοσημείωτο ότι στις εκλογές των Νοσοκομειακών γιατρών σάρωσε το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΙΑ, αφού οι δύο παρατάξεις κατόρθωσαν και πέτυχαν μαζί την αυτοδυναμία, ανάμεσα σε χιλιάδες ψηφοφόρους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Από την άλλη άσχημα είναι τα νέα για την παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ αφού καταποντίστηκε στις εκλογές, ενώ στασιμότητα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα για τη «γαλάζια» παράταξη.

Πιθανώς οι γιατροί του ΕΣΥ να σκέφτηκαν να επιβραβεύσουν τους δύο βασικούς συνδικαλιστές (Ηλ.Σιώρα του ΚΚΕ και Π.Παπανικολάου της ΑΡΣΙ, Ενωτικό Μέτωπο για την Ανατροπή) που τα τελευταία χρόνια δίνουν μάχη για το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Προβληματισμός επικρατεί πάντως στην κυβερνώσα παράταξη για τα ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά και σε αυτές τις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών αφού προηγήθηκαν και τα αποτέλεσματα τόσο στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όσο και στη συνέχεια στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ενδεχομένως η παράταξη να πλήρωσε τη δυσαρέσκεια από την κεντρική πολιτική σκηνή…

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

«Ιχνηλατώντας την Παλιά Λάρισα-Β΄» – Πλήθος κόσμου τίμησε τον Ν. Παπαθεοδώρου στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου στο ΔΩΛ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης το νέο βιβλίο του φιλίστορα γιατρού κ. Νικόλαου Παπαθεοδώρου με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Παλιά Λάρισα-Β΄.

Ήταν όλοι εκεί για να τιμήσουν τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο με το ακόμη πιο σπουδαίο έργο και φυσικά όλοι τους είχαν να πουν τα καλύτερα για το νέο του βιβλίο.

52 δημοσιεύματα στην εφημερίδα ”Ελευθερία” κατά το έτος 2015».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Νικόλαος Βατόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» – συγγραφέας.

Κωνσταντίνος Συρμακέζης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ιδρυτής του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής.

Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ιατρός, συγγραφέας του βιβλίου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Χατζηευθυμίου, δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης εφημερίδας «Ελευθερία».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αποβλήθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου!

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

(UPD 2): Τον πρόεδρο του ΕΕΣ Νικόλαο Οικονομόπουλο θα δεχθεί στις 3 μ.μ. της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενώ, νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΕΣ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο. Επίσης, ο Νικόλαος Οικονομόπουλος έχει καλέσει για τις 6 μ.μ. της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου έκτακτη συνεδρίαση του ΚΔΣ του ΕΕΣ.

 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr, την οριστική αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσαν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου τα υψηλόβαθμα στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας στον πρόεδρο του ΕΕΣ Νικόλαο Οικονομόπουλο και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο μερών, στην Αθήνα!

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΕΣ, κατά την οποία εξελίσσεται μία τόσο ντροπιαστική για την οργάνωση και τη χώρα διαδικασία, ενώ ο ΕΕΣ δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα…

Η αιτία για την οριστική αποβολή του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι η νυν διοίκηση της οργάνωσης και ο Νικόλαος Οικονομόπουλος έχουν παραβιάσει όλες τις εθνικές και διεθνείς συμφωνίες του ΕΕΣ, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το πραγματικά νέο καταστατικό του ΕΕΣ, να μην έχουν ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση ο ΕΕΣ να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση.

Είναι πλέον η ώρα να δράσει εξυγιαντικά στον ΕΕΣ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ η επίσημη αναγγελία της αποβολής του ΕΕΣ από την Διεθνή Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εδώ και καιρό ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΕΣ να αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΔΣ της οργάνωσης, στις οποίες ή στην οποία εγκρίθηκε το λεγόμενο «νέο» καταστατικό του ΕΕΣ, εν τούτοις ποτέ δεν απεστάλησαν τα εν λόγω πρακτικά από τη διοίκηση του ΕΕΣ προς το υπουργείο Υγείας, γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί δεόντως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας…

 

(UPD 1): Άδωνις Γεωργιάδης: Ντροπιαστική εξέλιξη επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

 

Την ίδια στιγμή, με σχετικό tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει το βράδυ της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου τα εξής:

«Εάν αυτή η είδηση (σ.σ.: εννοεί την αποβολή του ΕΕΣ) είναι αληθής, τότε επί Κυβερνήσεως Συριζανέλ και με προφανή ευθύνη των υπευθύνων Υπουργών, μία ντροπιαστική απόφαση για την Χώρα μας σε Διεθνές Επίπεδο θα έχει ληφθεί. Αυτόν τον κίνδυνο απέτρεψα με αγώνα το 2013 για να τα καταστρέψουν όλα».

 

Ο Γιάννης Μπασκόζος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως από το healthview.gr

 

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος είχε προβεί στις 5 Ιουνίου 2018 στην εξής σημαντική όσο και αγωνιώδη δήλωση – προειδοποίηση για την τύχη του ΕΕΣ, αποκλειστικά στο healthview.gr:

«Η υπό τον κ. Αλεξανδρή διοίκηση, η οποία διορίσθηκε με παρέμβαση του Δημοσίου στον ΕΕΣ, κατάφερε να οδηγήσει, με κατά γενική ομολογία άψογες διαδικασίες, στις πρώτες μετά από χρόνια εκλογές στο σωματείο.

Η αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης, δια του γενικού γραμματέα Δημοσίας Υγείας, με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου και τη διοίκηση Αλεξανδρή έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για τη νεοεκλεγείσα διοίκηση του ΕΕΣ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν αναληφθεί απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου, προκειμένου να αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος αποπομπής από τη Διεθνή Ομοσπονδία και ο ΕΕΣ να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εντός τριμήνου, με νέο δημοκρατικό καταστατικό, άνοιγμα σε νέα μέλη, με πρώτους τους εθελοντές, και αποκατάσταση του κύρους του ιστορικού σωματείου.

Η στήριξη αυτής της προσπάθειας από την κυβέρνηση και τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη, αρκεί η νέα διοίκηση να σεβαστεί και να υλοποιήσει, με αποφασιστικότητα και συνέπεια, τον συμπεφωνημένο ‘οδικό χάρτη’.

Εύχομαι και ελπίζω να είναι μία νέα ελπιδοφόρα περίοδος για τον ΕΕΣ!»…

ΠΗΓΗ:https://www.healthview.gr/ 

 

Βασικά φάρμακα εκτός αγοράς - Μετ΄ εμποδίων η κάλυψη των ασθενών

Επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ αναφέρουν 82 ελλείψεις από 75 τον περασμένο Ιούλιο

Εκτός αγοράς βρίσκονται 82 φάρμακα, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του ΕΟΦ, έναντι 75 φαρμάκων τον Ιούλιο που πέρασε.

Καθώς οι διαδικασίες παραγωγής προχώρησαν στο μεσοδιάστημα, κάποια φάρμακα πήραν και πάλι τη θέση τους στην αγορά, ενώ οι νέες ελλείψεις αφορούν 12 φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, τρία επιπλέον εμβόλια και πέντε φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ.

Συνολικά, έχει δηλωθεί η έλλειψη από τις παρασκευάστριες εταιρείες για 45 εξωνοσοκομειακά σκευάσματα, παραμένουν οι ελλείψεις σε 19 νοσοκομειακά, σε 8 εμβόλια και 10 φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Αναλυτικά, από τα 45 φάρμακα της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής αγοράς, οι νέες ελλείψεις αφορούν δύο επιπλέον μορφές νιφεδιπίνης, δύο αλοπερδόλης, δύο μεσαλαζίνης, διγοξίνη, τρείς μορφές γαδομπουτρόλης, νιμοδιπίνη, μεφεναμικό οξύ, λυοφιλοποιημένο e-coli, δικλοφενάκη, ουρσοδεοξυχολικό οξύ, σοταλόλη και εσντεπαλλεθρίνη με πιπερονυλ-βουτοξείδιο.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε φάρμακα που περιέχουν τις ουσίες δεσλοραταδίνη, μεσαλαζίνη, δομπεριδόνη, σιπροφλοξασίνη και ετεποσίδη.

Νοσοκομειακά φάρμακα

Στις ελλείψεις των νοσοκομειακών φαρμάκων περιλαμβάνονται λευκωματίνες, ανοσοσφαιρίνες, ανοσοσφαιρίνες πλάσματος, παράγων Von Willebrand, ζολενδρονικό οξύ, σισατρακούριο, κεφταζιδίμη, ονδασετρόμη.

Εμβόλια

Από εμβόλια, στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις προστέθηκαν το εμβόλιο αιμόφιλου ινφλουένζας Β, το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α για παιδιά και το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, ενώ αποκαταστάθηκε η έλλειψη του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο και την ηπατίτιδα Α ενηλίκων.

Παραμένουν οι ελλείψεις στο πενταδύναμο κοκκύτη, διφθερίτιδας, τετάνου , πολυομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας Β, στο εμβόλιο ηπατίτιδας Β ενηλίκων, το διπλούν διφθερίτιδας - τετάνου και το τετραπλούν ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ανεμευλογιάς.

Εισαγωγές ΙΦΕΤ

Σε ότι αφορά τα φάρμακα που φτάνουν εδώ μέσω ΙΦΕΤ, σε έλλειψη βρίσκεται η φαινοβαρβιτάλη για την οποία γίνεται έρευνα αγοράς αντίστοιχου προϊόντος καθώς δεν υπάρχει ούτε στο εξωτερικό. Επίσης δεν είναι διαθέσιμα τα ακόλουθα: ινδικοκαρμίνη, νικοτινικό οξύ, ακεταζολαμίδη, αφυδατωμένη αιθανόλη, ενώ σε έλλειψη βρίσκεται και η ερυθρομυκίνη, προβλήματα παραγωγής αντιμετωπίζονται για την τετρακοσακτίδη, αναμένεται υδροχλωρική ετιλεφρίνη και σε αναζήτηση βρίσκονται οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου για πανκουρόνιο και υδροχλωρική μιδοδρίνη.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκαν οι εισαγωγές του ΙΦΕΤ σε τομπραμυκίνη, μετρονιδαζόλη, λαβεταλόλη και οιστραδιόλη.

Ολόκληρη η λίστα του ΕΟΦ με τις ελλείψεις φαρμάκων επισυνάπτεται εδώ

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

θ. Δουζένης: Γιατί υπέγραψα την γνωμάτευση της αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου

Απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε 21 χρόνια κάθειρξη Αρη Φλώρου δίνει στην εφημερίδα «Νέα» ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και ψυχιατροδικαστής Αθανάσιος Δουζένης, ο οποίος υπέγραψε τη γνωμάτευση για την «υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή» του 39χρονου επιχειρηματία.

https://www.aftodioikisi.gr/

Ο γιατρός εκφράζει τον έντονο «προβληματισμό» και τη «στενοχώρια» του σχετικά με τη διαρροή ευαίσθητων, προσωπικών δεδομένων.

Διευκρινίζει ότι στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού το επιστημονικό προσωπικό αντιμετωπίζει τους νοσηλευομένους αποκλειστικά και μόνον ως ασθενείς. Οπως προκύπτει από το αρχείο που τηρεί το Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού, ο Αρ.Φλώρος είχε κάνει τουλάχιστον σε αυτό δύο εισαγωγές.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής ήταν ο γιατρός που τον παρακολουθούσε κατά την τελευταία εισαγωγή του, διαπιστώνοντας τη βαρύτητα της κατάστασής του. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η γνωμάτευσή του δεν διαφέρει με αυτή άλλου συναδέλφου, που τον είχε αναλάβει κατά το παρελθόν.

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να ζητήσει μια γνωμάτευση ώστε να περάσει από ΚΕΠΑ. Μετά το σχετικό αίτημα ο γιατρός περιγράφει το πρόβλημα του ασθενούς, τη θεραπεία που έχει συστήσει και παράλληλα περιγράφει κατά πόσο η πάθησή του τον επιβαρύνει» διευκρινίζει.

Ο ίδιος επίσης προσθέτει: «Όλες οι γνωματεύσεις εκδίδονται από γιατρούς του Δημοσίου και είναι τεκμηριωμένες». Ο ίδιος αναφέρει πως μόνο χθες συμπλήρωσε δύο σχετικές γνωματεύσεις ασθενών, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο Αττικόν, και συγκεκριμένα στη Β» Ψυχιατρική Κλινική, όπου ο αναπληρωτής καθηγητής κατέχει τη θέση του διευθυντή.

«Η επιτροπή βλέπει τους ασθενείς», αναφέρει με νόημα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ρόλος τους δεν είναι να υπολογίζουν ποσοστά αλλά να κρίνουν την επιστημονική εγκυρότητα των γνωματεύσεων.

Ο κ. Δουζένης επίσης αρνείται κατηγορηματικά να αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με το εάν στον φάκελο του Αρ.Φλώρου συμπεριλαμβάνονταν και τα αποτελέσματα εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων που θα πιστοποιούσαν ότι ο επιχειρηματίας πάσχει από επιληψία και επιληπτικές κρίσεις.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

 

Απόφαση: Νέα όρια συνταγογράφησης ανά περιφέρεια και ειδικότητα

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παραμένει από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη.


Τα νέα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, ανά ιατρική ειδικότητα, ανά περιφερειακή ενότητα και ανά μήνα, ορίζει με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

IATRONET

Η διαδικασία συνδέεται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε ασθενούς.

Με την απόφαση του Παύλου Πολάκη, ορίζονται τα ελάχιστα μηνιαία ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, σε όγκο και συσκευασίες, ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης.

Σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως οι ανταγωνιστές της σεροτονίνης χορηγούμενους για τη ναυτία, τα ποσοστά – στόχοι αγγίζουν το 100% (97,46% έως 99,13%).

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παραμένει από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη (κάτω από 40%, έναντι μέσου όρου 67% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “18”).

Το ποσοστό απέχει σημαντικά από τον στόχο 60% έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Ενδεικτικό της απόστασης είναι το στοιχείο πως στην Ιταλία η διείσδυση των γενοσήμων είναι 44%, στην Πορτογαλία 50,3% και στην Ισπανία 51,1%.
Υψηλότερα

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες και μάλιστα αρκετά εμπορικές, στις οποίες τα γενόσημα έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 47% των φαρμάκων που χορηγούνται σε Έλληνες ασθενείς με νόσο Alzheimer είναι γενόσημα.

Πάνω από τον μνημονιακό στόχο είναι η διείσδυση των γενοσήμων στα φάρμακα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (43%).

Υψηλά ποσοστά καταγράφονται στα αντιψυχωσικά (40%) και στους αποκλειστές αδρενεργικών υποδοχέων (35%).

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

 

Άφαντα τα Δημοτικά Ιατρεία στον ”Άτλαντα Υγείας”

Άφαντα τα Δημοτικά Ιατρεία στον ''Άτλαντα Υγείας''

Σοβαρές παραλείψεις διαπιστώνει κανείς στον Άτλαντα Υγείας, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και δεικτών που αναπτύχθηκε ως τεχνολογική μετεξέλιξη του Υγειονομικού Χάρτη του Υπουργείου Υγείας και η οποία δίνει γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας. Σκοπός της είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην τεκμηριωμένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, στην επαφή και επικοινωνία των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συλλογή πληροφοριών από όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, καθώς και τις αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά όχι από τους ΟΤΑ που εκπονούν προγράμματα υγείας, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Έτσι, στις διαθέσιμες Υποδομές Υγείας δεν μπορεί κανείς να εντοπίσει τα Δημοτικά Ιατρεία που, όπως είναι γνωστό, παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Περισσότερα...

Λοκομοτίβα ανάπτυξης η φαρμακευτική βιομηχανία - Αύξηση εξαγωγών 106,18% στα χρόνια της κρίσης

Οι καλύτεροι “πελάτες” των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων εδρεύουν στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο, ενώ τα προϊόντα τους εξάγονται συνολικά σε 141 χώρες.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET


Υπερδιπλασιασμό της εξαγωγικής δραστηριότητας στα χρόνια της κρίσης, εμφανίζει η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 106,18% σε σχέση με το 2010, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση τουν γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών (εγχώρια αγορά και εξαγωγές) στη φαρμακευτική βιομηχανία σημείωσε αύξηση 11,5% την περίοδο 2017 – 2018, έναντι αύξησης 12,1% την περίοδο 2016 – 2017.


Από το 2010, το ποσοστό εμφανίζει αύξηση κατά 35,66%, έναντι αύξησης 15,71% του συνολικού δείκτη της εγχώριας βιομηχανίας.

Ο τζίρος είναι σαφώς περιορισμένος στην εσωτερική αγορά, σημειώνοντας τον Ιούνιο αύξηση 8,4%, έναντι μείωσης 2,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Υπολείπεται, δε, κατά 3,69% εκείνου που υπήρχε στη χώρα μας το 2010.
Εξαγωγές

Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στην εξωτερική αγορά. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν πετύχει φέτος αύξηση κύκλου εργασιών κατά 14,3%, έναντι εντυπωσιακής αύξησης 29,4% την περίοδο 2016 – 2017.

Ενδεικτικό της εξωστρέφειας του κλάδου, είναι πως οι εξαγωγές εμφανίζουν φέτος αύξηση τζίρου κατά 106,18% σε σύγκριση με το 2010!

Παρά τη θετική αυτή εικόνα, το ισοζύγιο εισαγόμενων και εξαγόμενων φαρμάκων παραμένει αρνητικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι εισαγωγές φαρμάκων ανήλθαν το 2016 στα 2,9 δισ. ευρώ (αύξηση 2,3%) και οι εξαγωγές στο 1 δισ. ευρώ (αύξηση 3,9%).

Οι ειδικοί του ΙΟΒΕ σημειώνουν πως οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούσαν το 2016 στο 4,2%.

Μεταποίηση

Σε σχέση με τον κλάδο της μεταποίησης (χωρίς πετρελαιοειδή), ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων βρισκόταν το 2016 στην τέταρτη θέση, με το 5% των εξαγωγών του κλάδου της μεταποίησης.

Τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων δείχνουν πως οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αποτελούν το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν σε αξία, μετά τα πετρελαιοειδή.

Οι βασικότεροι “πελάτες” των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων εδρεύουν στη Γερμανία (18,8% εξαγωγών), στο Ηνωμένο Βασίλειο (14,8%) και στην Κύπρο (7,9%).

Ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες και εξάγει σε 141 χώρες.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

-

 

ΕΥΧΕΣ Ι.Σ.Λ.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ Διάφορα