Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας Λάρισας; (Άρθρο Προέδρου ΔΣ Συλλόγου Ειδικευομένων ΠΓΝΛ)

Share

Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας Λάρισας;

\r\n

Πριν 2 εβδομάδες στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΛ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ιατρικού προσωπικού με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του Νοσοκομείου όπου ανακοινώθηκαν περικοπές 50% στον προϋπολογισμό της λειτουργίας του ιδρύματος. Η διοίκηση τόνισε ότι η συνάντηση έγινε για να μας κάνει κοινωνούς του προβλήματος, ότι μας συμπαραστέκεται, ότι εγγυάται την «εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου» κι ότι θα κάνει τα πάντα για να αντιστρέψει τη μείωση του προϋπολογισμού. Ύστερα από λίγες μέρες δικαιώθηκε πανηγυρικά... Η μείωση είναι ΜΟΝΟ 42%!!! Επειδή το θέμα της δημόσιας Υγείας είναι πολύ υπεύθυνο και σοβαρό για λογιστικά παιχνίδια περαστικών κομματικών στελεχών που διορίζονται μόνο και μόνο για να συμπληρώσουνε το βιογραφικό τους, θα έπρεπε ο άμεσα ενδιαφερόμενος πολίτης της Θεσσαλίας να είναι ενήμερος των προβλημάτων του ΠΓΝΛ.

\r\n \r\n

Πρέπει να διαλευκανθεί ο ορισμός ενός Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου. Τριτοβάθμιο ονομάζεται το ίδρυμα που διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για τη δυνατότητα κάλυψης κάθε εξειδικευμένης ανάγκης στην Ιατρική πράξη -και για όλες τις ειδικότητες- και την παράλληλη εκπαίδευση νέων Ιατρών και Νοσηλευτών. Η σύγκριση του ρόλου του με δευτεροβάθμια (Νομαρχιακά Νοσοκομεία) ή πρωτοβάθμια (Κέντρα Υγείας) είναι άσκοπη καθώς εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες κι αλληλοσυμπληρώνονται.

\r\n

Υπό τη διοίκηση ή καλύτερα υπό τη λογιστική διαχείριση του Ηλία Δημοσθένη Σκυλλάκου και των ομογάλακτών του στην 5η Υ.ΠΕ., το σύνολο των Ιατρών του ΠΓΝΛ παρατηρήσαμε τη σταδιακή απαξίωση, υποβάθμιση και συρρίκνωση του Νοσοκομείου και προβληματιζόμαστε πλέον για το εάν υπάρχει οργανωμένο πολιτικό σχέδιο για την εξόντωση του ΠΓΝΛ και την κακουργηματική μείωση της ποιότητας των παροχών Υγείας στη Θεσσαλία.

\r\n

Εδώ και 2 χρόνια ασθενείς αποχώρησαν από το ΠΓΝΛ κραδαίνοντας φωτοτυπίες αντί ακτινογραφιών, κατέφυγαν σε ιδιωτικά Μικροβιολογικά εργαστήρια λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων κι αυτή ακριβώς είναι η «εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου» που εγγυάται η διοίκηση κόβοντας επιπλέον 42% .Υπάρχουν πλέον εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, αδυναμία συντήρησης κι επισκευής μηχανημάτων. Υπάρχουν Κλινικές υπό διάλυση, Χειρουργεία χωρίς υλικά με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού που καθιστά πλέον επισφαλή την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

\r\n

Εδώ και 2 χρόνια οι εργαζόμενοι του ΠΓΝΛ είδαμε το φόρτο εργασίας μας να αυξάνεται με την αλλαγή του συστήματος εφημεριών στην πόλη. Είδαμε την οικονομική αιμορραγία του μέσου πολίτη να τον αποτρέπει από τον ιδιώτη Ιατρό και να στρέφεται στο Νοσοκομείο, με αύξηση της επισκεψιμότητας στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της τάξης του 40%. Απεναντίας είδαμε τις απολαβές από το μισθό, τις υπερωρίες και τις εφημερίες να μειώνονται, τον αριθμό των εφημερευόντων Ιατρών και του Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού σε κάθε 8-ωρο να μειώνεται στα όρια και τις αντοχές του συστήματος. Είδαμε τέλος από την παρούσα διοίκηση δεδουλευμένα μας να μην καταβάλλονται στο ακέραιο λόγω «λογιστικών λαθών»!

\r\n

Η μοιρολατρική ως τώρα αντιμετώπιση της κατάστασης εκ μέρους μας συμπορεύθηκε με το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα του μνημονίου. Η επαγγελματική μας συνείδηση μάς απέτρεψε να στερήσουμε από το δοκιμαζόμενο Έλληνα την Υγεία και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε περισσότερο, με λιγότερες απολαβές πιστεύοντας πως «για όλα φταίει το μνημόνιο». Ξαφνιαστήκαμε όμως διαπιστώνοντας πως οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και τις εφημερίες των υπολοίπων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Περιφέρειας που καλύπτουν μικρότερους πληθυσμούς από τη Θεσσαλία είναι κατά πολύ μικρότερες (4-5%) από ότι εδώ. Το πρόβλημα είναι καθαρά τοπικό και συνάγεται πως η συγκεκριμένη διοίκηση έχει εντεταλμένη υπηρεσία τη διάλυση του ΠΓΝΛ όπως το ξέραμε.

\r\n

Η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών -με την παράλληλη ανασφάλεια για την ακέραιη καταβολή τους- οδήγησε τους Ειδικευόμενους Ιατρούς του ΠΓΝΛ σε επίσχεση εργασίας εδώ και 10 ημέρες. Η εκπαίδευση των Ειδικευόμενων Ιατρών που στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη Θεσσαλία και θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά που θα στελεχώσει τα Υγειονομικά ιδρύματα της περιοχής μας επαπειλείται υπονομεύοντας την Υγεία στην περιοχή για κάτι παραπάνω από το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Η σταδιακή μετατροπή του ΠΓΝΛ σε ένα πολυτελές Κέντρο Υγείας απειλεί σε βαθμό κακουργήματος πρώτα το Θεσσαλό ασθενή που πρέπει να είναι ενήμερος του αγώνα μας απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο υγειονομικής υποβάθμισης του τόπου μας.

\r\n

Λιακατάς Αθανάσιος

\r\n

Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Ειδικευομένων ΠΓΝΛ

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (ΠΚΥΛ.doc)ΠΚΥΛ.doc[ ]36 Kb

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας Λάρισας; (Άρθρο Προέδρου ΔΣ Συλλόγου Ειδικευομένων ΠΓΝΛ)