Δελτία Τύπου άλλων φορέων

Δελτίο τύπου ΠΟΙΟ-ΠΦΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ( ΠΟΙΟ-ΠΦΥ)
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ε.Α101-2017
ΑΜ 843 ΑΠ 1/2017

ΑΘΗΝΑ 11/06/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη έκπληξη και χαρά διαβάζουμε σε ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ή ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ ή Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. και δεν ξέρουμε ποιας άλλης ονομασίας ότι η ΠΦΥ “σχεδιάστηκε μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού” Ποιοι το λένε αυτό: Αυτοί που συμπορεύθηκαν και συγκυβέρνησαν με μια κυβέρνηση που καρατόμησε την κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκ. ευρώ το 2014 σε 100 εκ ευρώ το 2018. Κυβέρνηση που φόρτωσε στην πλάτη των συνταξιούχων 3,2 δις ευρώ με τις αυξήσεις στις εισφορές υγείας.

Οι προνομιούχοι συνομιλητές της κυβέρνησης και κατά βάσει εκφραστές της πολιτικής υγείας μας ενημερώνουν ανερυθρίαστα ότι επανεντάχθηκαν στην ΑΔΕΔΥ απ΄ όπου με δική τους ευθύνη αποχώρησαν και απείχαν από τις λειτουργίες της , αφού παράνομα δεν κατέβαλαν τις συνδρομές τις οποίες εισέπρατταν ( 7 ευρώ μηνιαίως από κάθε μέλος ) , την στιγμή που άλλες ομοσπονδίες για τους ίδιους λόγους διώκονται.

Σωστά αναφέρουν ότι έδωσαν το βάρος σε δικαστικές προσφυγές και πρωτοστάτησαν σε διώξεις συναδέλφων για συνδικαλιστικούς λόγους. Όσοι συνάδελφοι συμμετέχουν στα ΚΕΠΑ γνωρίζουν πως έγιναν προνομιακό πεδίο των ιδίων. Για δε τις ΤΟΜΥ που είναι ιδεοληπτική επινόηση αυτών που συγκυβερνούσαν και τις 6000 προσλήψεις ιατρών πλήρης σύγχυση και έλλειψη προτάσεων για εργασιακές σχέσεις και οικονομοτεχνική μελέτη.

Αναφέρουν ότι άλλαξαν καταστατικό για ευελιξία. Ας μας ενημερώσουν πόσες φορές άλλαξαν ονομασία στην ομοσπονδία και με ποιες διαδικασίες. Προκαλεί θυμηδία σε όσους γνωρίζουν τα στοιχειώδη στον συνδικαλισμό, μέλη του ΔΣ να έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο σύστημα υγείας, να ιδιωτεύουν και να συμμετέχουν στην διοίκηση σωματείων που ανήκουν στη ΑΔΕΔΥ. Αναφέρουν οργάνωση των Πρωτοβάθμιων συλλόγων. Ας εξυγιάνουν πρώτα αυτά που αντικανονικά διοικούν. Ο χρόνος τους τελείωσε. Οι συνάδελφοι τους γυρίζουν την πλάτη. Τα πεπραγμένα όλα στην επιφάνεια.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΙΟ-ΠΦΥ έδωσε αγώνα κόντρα σε όλους για τα αναδρομικά προηγούμενων ετών. Συνεχίζει την διαπραγμάτευση με τους νομικούς για συμβιβασμό- συμφωνία ως αναφορά την παρακράτηση της αμοιβής των. Έχει σαν πρώτο στόχο την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣΤΕ για τα ειδικά μισθολόγια ιατρών από 1/3/2018, γεγονός που θα συνδράμει σε σημαντική αύξηση των αμοιβών. Είμαστε σε διαρκή επαφή με εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να βγούμε από τα αδιέξοδα που μας έχουν οδηγήσει.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΟΙΟ-ΠΦΥ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Χάρις Μπούρος Μαρία Γώγου 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. : Τα εργασιακά μέτωπα

Η φθίνουσα πορεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συζητήθηκε κατά το έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παρουσία συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα τέθηκαν επί τάπητος τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών της Π.Φ.Υ.. «Η Δημόσια ΠΦΥ τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκε μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ..

Τα μνημόνια αλλά και η παλαιά αντίληψη για περικοπές στην Υγεία επιφέρουν την πλήρη υποβάθμιση του συστήματος, στην χώρα μας, στην οποία το ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, καθώς και το κατά κεφαλή ποσό που διατίθεται. «Αυτό έχει οδηγήσει σε πλήρη υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας».

Την ίδια στιγμή οι πολίτες ξοδεύουν από την τσέπη τους πολύ περισσότερο από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με μερικά ερευνητικά κέντρα, οι ιδιωτικές δαπάνες βρίσκονται στο 50%, ενώ στη Γαλλία είναι 6,8%. Οι εργαζόμενοι στη ΠΦΥ βρέθηκαν στη δύνη του κυκλώνα την τελευταία δεκαετία καθώς έχουν υποστεί απολύσεις, περικοπές μισθών, κλείσιμο Μονάδων Υγείας, βίαιες μετακινήσεις, καθημερινές δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων, υποβάθμιση του ρόλου των ιατρικών ειδικοτήτων.

Στην ανακοίνωση του Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. καυτηριάζεται τον σχεδιασμό των ΤΟΜΥ «ενός πλήρως αποτυχημένου Μοντέλου ΠΦΥ», με κορμό την γενική ιατρική. «Η φωνή μας δεν έγινε ακουστή στα κέντρα εξουσίας, γιατί πίσω από τον υποτιθέμενο δημόσιο διάλογο, κρυβόταν η αυταρχική πολιτική και οι προαποφασισμένες αποφάσεις» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, κατέφυγε στις δικαστικές προσφυγές για την στελέχωση μονάδων, ενώ αντιμετώποισε και το φαινόμενο με τις ΥΠΕ που δεν «ενέτασσαν» τους γιατρούς, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις στον κλάδο ΕΣΥ μισθολογικά και μάλιστα από την ημερομηνία που έκλεισαν τα ιατρεία τους.

Κατόπιν αλλαγής του Καταστατικού, όπως είχε αποφασιστεί πέρυσι, η ομοσπονδία επανεντάχθηκε στην ΑΔΕΔΥ. Μετά από ψηφοφορία ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις για δράσεις της Ομοσπονδίας και των κατά τόπους πρωτοβάθμιων σωματείων:

Οργάνωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και ένταξή τους στην Ομοσπονδία ως Δευτεροβάθμιου Οργάνου.
Διεκδίκηση όλων των Μισθολογικών αξιώσεων, μισθός ΕΣΥ, κρατήσεις Πρόνοιας , επιδόματα πάσης φύσεως πχ Διευθυντή κλπ
Εφαρμογή του νέου συστήματος διάρκειας των ραντεβού, όπως έχει προτείνει η Ομοσπονδία
Ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά των Μονάδων. Λειτουργία ολοκληρωμένη όλων των εργαστηρίων.
Προσλήψεις Ιατρικού Προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και μάλιστα ειδικών γιατρών. Επιλογή της εργασιακής σχέσης. Προσλήψεις όλων των απολυμένων. Όχι στις προγραμματισμένες απολύσεις του Νοεμβρίου του 2019. Οι απολύσεις και οι συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτονται εύκολα. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η Δημόσια ΠΦΥ, χρειάζονται 6.000 γιατροί
Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Κτιριακή και διοικητική αποδέσμευση των ΤΟΜΥ από τα ΚΥ
Λειτουργία Κέντρων Εφημερίας σε 24ωρη βάση με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.
Κατοχύρωση συμμετοχής μας στα ΚΕΠΑ. Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας.
Αξιολόγηση. Είμαστε στη γραμμή της ΑΔΕΔΥ, αποχή.
Συνάντηση με τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων.
Συνδικαλιστική Συμπαράσταση σε διώξεις συναδέλφων, για συνδικαλιστική δράση.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (Π.Ε.Ι.Κ.) - Ανακοίνωση

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ συστρατευόμενη στον δίκαιο αγώνα των σωματείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης για κατάργηση των ληστρικών μετρων των Rebate and Claw Back που οδήγησε πολλούς συναδέλφους στην διακοπή λειτουργίας τους και τους υπολοίπους σε διακοπή τους επόμενους μήνες

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

να ΜΗΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε εξωτερικούς ασθενείς από ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ επ’αοριστον.

Ζητούμε συγγνώμη από τους ασθενείς αλλά την ευθύνη έχει η πολιτεία η οποία μας αποζημιώνει σε τιμές κάτω του κόστους σε ποσοστό 70% και μας οδηγεί στην καταστροφή.

Η ΠΕΙΚ ζητά επιπλέον την κατάργηση των 2 αυτών καταστροφικών μέτρων και στην νοσηλευτική περίθαλψη καθώς και την μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% στον οποίο είναι ενταγμένα τα φάρμακα. 

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων από εργαστηριακούς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα! Όλες οι πληροφορίες

Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται το μεσημέρι στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) παρουσία όλων των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εργαστηριακοί γιατροί, μικρά εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα κλ.π.) προκειμένου να αποφασισθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα προχώρησαν πρόσφατα σε τριήμερο λουκέτο ζητώντας να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΟΠΥΥ που επιβάλλεται με υποχρεωτικές εκπτώσεις και αγγίζει ακόμη και το 70% των εισοδημάτων των επαγγελματικών.

 

Ο κλάδος πραγματοποίησε για πρώτη φορά μαζική τριήμερη κινητοποίηση που θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένη αφού η συμμετοχή άγγιξε και το 98%. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Τι ετοιμάζουν εργαστηριακοί γιατροί μετά το τριήμερο λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα! Όλες οι κινήσεις την προεκλογική περίοδο»

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι για πρώτη φορά τόσο τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα όσο και τα μικρά εργαστήρια συνεργάστηκαν και έβαλαν λουκέτο μαζικά χωρίς κανείς να …παραστρατήσει και να σπάσει την απεργία.

Οι επόμενες κινήσεις και οι διαφωνίες
Η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη αφού τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά εργαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

 

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα με αντίστοιχα λουκέτα που νομικά δεν μπορούν να δώσουν το επιχείρημα στον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με τον κλάδο. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εάν απλά η κινητοποίηση περιελάβανε τη μη αποδοχή των παραπεμπτικών από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ωστόσο όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, πολλοί είναι αυτοί που δε συμφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση που θα περιελάμβανε πολυήμερο λουκέτο με τους ασθενείς να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία διαγνωστική εξέταση, κυρίως γιατί διανύουμε προεκλογική περίοδο. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί σκοπιμότητα.

 

Όμως υπάρχουν και οι άλλες πλευρές (κυρίως οι μεγαλύτερες Μονάδες Υγείας) που θεωρούν πως πρέπει να συνεχισθεί η κινητοποίηση ώστε να περάσει το μήνυμα τόσο στη νυν κυβέρνηση όσο και στην επόμενη.

Οι αποφάσεις του κλάδου αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη σύσκεψη.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Τι ετοιμάζουν εργαστηριακοί γιατροί μετά το τριήμερο λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα! Όλες οι κινήσεις την προεκλογική περίοδο

Τις επόμενες κινήσεις τους ετοιμάζουν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα μετά το τριήμερο λουκέτο που απεδείχθη άκρως επιτυχημένο με συμμετοχή κοντά στο 98%.
Ήδη έχουν ξεκινήσεις οι διεργασίες για νέες κινήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταργηθεί το χαράτσι των υποχρεωτικών εκπτώσεων που αγγίζουν και το 70% των εισοδημάτων των γιατρών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να συναντηθούν όλοι οι κλάδοι (Εργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας) προκειμένου να χαράξουν τις επόμενες κοινές τους κινήσεις. Άλλωστε όλοι οι φορείς για πρώτη φορά ενώθηκαν στην τριήμερη κινητοποίηση. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Μαζική η συμμετοχή όλων των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων της χώρας στο τριήμερο λουκέτο χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις!»


Οι εκλογές πάνε πίσω τις κινήσεις;
Πάντως η προκήρυξη των εθνικών εκλογών φαίνεται ότι δίνει μία μικρή παράταση στα σχέδια του κλάδου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως θα πρέπει να περιμένουν τις εκλογές και τη νέα κυβέρνηση για να ζητήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

 

Από την άλλη όμως ήδη ορισμένοι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν ξεκινήσει να ζητούν εξουσιοδοτήσεις από τα μέλη τους προκειμένου να διαπραγματευτούν την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για μία πιθανή καταγγελία σύμβασης με τον Οργανισμό. Ήδη πολλοί γιατροί έχουν υπογράψει, αλλά για να υλοποιηθεί μία τέτοια κίνηση και να είναι αποτελεσματική θα πρέπει η κίνηση να είναι μαζική.

Όπως και να χει ο κλάδος ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι το θέμα με το χαράτσι που αγγίζει και το 70% θα λυθεί με την επόμενη κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Δελτίο τύπου ΠΟΣΙΠΥ - ΠΟΣΚΕ - ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΑΝΙΔΙ για την απεργία

Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. - Π.Ο.Σ.Κ.Ε - ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. - ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.

Αθήνα 23/5/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Με καθολική συμμετοχή και με την στήριξη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας άρχισε η τριήμερη αποχή και κλείσιμο των Ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων εργαστηρίων πολυιατρείων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών. Καλούμε την κυβέρνηση σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων

Με συμμετοχή άνω του 90% των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και με την στήριξη όλων των Ιατρικών συλλόγων της χώρας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου άρχισε και συνεχίζεται η τριήμερη (22-25/5/19) αποχή και κλείσιμο των διαγνωστικών μονάδων που εξυπηρετούν το 95% των ασθενών που χρειάζονται Πρωτοβάθμια περίθαλψη.


Η Συντονιστική επιτροπή ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους για την συμμετοχή τους για να διεκδικήσουν το αυτονόητο ,δηλαδή την επιβίωση των διαγνωστικών μονάδων ΠΦΥ και την παροχή αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς.

Καλούμε την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα του κλάδου πριν είναι πολύ αργά για να υπάρξει αυτό που όλοι θέλουμε, δηλαδή την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και των ασθενών και επισημαίνει ότι αυτό δεν γίνεται με απειλές και εκβιασμούς αλλά με διάλογο.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.)

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

H Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκφράζει την αγανάκτησή της, για την κατάπτυστη ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκου και τον καλεί άμεσα να την ανακαλέσει

Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. - Π.Ο.Σ.Κ.Ε - ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. - ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.

Αθήνα 22/5/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: H Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκφράζει την αγανάκτησή της, για την κατάπτυστη ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκου και τον καλεί άμεσα να την ανακαλέσει

H Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκφράζει την αγανάκτησή της, για την κατάπτυστη ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκου, ο οποίος επιχειρεί να απειλήσει τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να μην ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής από τα καθήκοντά του κατά την τριήμερη κινητοποίηση (23-25 Μαΐου) που έχει προκηρυχτεί.

Ξεκαθαρίζουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέτρα, για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην απεργία που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Τονίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό, για την τραγική κατάσταση, στην οποία οδηγούνται τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα οποία κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο.

Ωστόσο κωφεύουν προκλητικά, στις εκκλήσεις μας και εξακολουθούν να δημεύουν παράλογα και αυταρχικά με το clawback και το rebate, το 70% των εισοδημάτων των Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών και των Πολυϊατρείων.

Διευκρινίζουμε ότι η τριήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση αποτελεί διαμαρτυρία και για τη συνολική κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αφορά αποχή από όλες τις υπηρεσίες και κλείσιμο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Πολυϊατρείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ το διάστημα 23-25 Μαΐου 2019.

Θα δώσουμε μάχη για την επαγγελματική και επιστημονική επιβίωση του ιατρικού κλάδου και τη διασφάλιση αξιόπιστων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τον ασθενή.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.)
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Κε Πολάκη, εσείς κλείνετε τα ιατρεία και τα εργαστήρια !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ


Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, συμμετέχει ενεργά στην κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί από κοινού με το μέτωπο του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας με την μορφή της ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 23,24 και 25 Μαίου του 2019.

Τα ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια θα είναι ΚΛΕΙΣΤΑ, με το κόστος της απεργίας αυτής να βαραίνει αποκλειστικά τους ιατρούς.

Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας βιώνει ένα μακροχρόνιο θέατρο του παραλόγου όπου δυσβάσταχτα κουρέματα rebate και clawback εξανεμίζουν το 70-80 % της αποζημίωσης των δεδουλευμένων αμοιβών μας. Αυτό σημαίνει ότι οι αναγραφόμενες τιμές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στους ιατρούς.

Ως επιστήμονες έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία στο να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία των πολιτών με υπευθυνότητα και αξιοπιστία σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών. Και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε συνθήκες ακραίας και σκόπιμης υποχρηματοδότησης.


Σε περιβάλλον υπερπλεονασμάτων, η δημιουργική λογιστική του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη για αύξηση των παροχών με μειούμενους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αποτελεί μαγική συνταγή «αυτοκτονίας» της δημόσιας υγείας της χώρας.

Ενημερώνουμε αρμοδίως ότι υπάρχει συντριπτική δήλωση συμμετοχής (>95%) των ιατρών στην απεργία στις περισσότερες περιοχές της χώρας και διαβεβαιώνουμε ότι δεν μας αγγίζει καμία απειλή του Υπουργού ή του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθώς είναι αντιληπτό πλέον σε όλους τους πολίτες ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης ή ιατρικής πράξης χωρίς αποζημίωση διότι υπάρχει ανελαστικό κόστος. Παράλληλα είμαστε οικογενειάρχες εργαζόμενοι Επιστήμονες που επιλέξαμε να μείνουμε και να στηρίξουμε τη χώρα μας, προσφέρουμε πολυάριθμες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και συμβάλλουμε ενεργά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, παρακολουθούμε άναυδοι τη σκόπιμη διάλυση / απενεργοποίηση του ανώτατου θεσμικού οργάνου του ΠΙΣ και δηλώνουμε απερίφραστα ότι αναγνωρίζουμε τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκησή του.

Όσο το Υπουργείο Υγείας επιλέγει το δρόμο της απαξίωσης του ιατρικού κόσμου, άλλο τόσο εμείς με οποιοδήποτε “μέσο” δεν θα ανεχθούμε τον εκβιασμό, τον μακροχρόνιο εμπαιγμό και την «παρανοϊκή» επιστράτευση των εισοδημάτων μας.

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Επιστολή κοινού μετώπου ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)
Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων– Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (Π.Ε.Ε.ΒΙ)
Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων (Π.Ε.Ε.Α.)
Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαστηριακών Γιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)
Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)
Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Νομού Λάρισας (Ε.Ι.Μ.-Β.Λ.)

Αθήνα, 17/05/2019

Προς Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Βασ. Πλαγιανάκο

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά την πρόσφατη κοινοποίηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα, πολυιατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς του ποσοστού της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018 (claw back), το οποίο προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο Ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%, όλες, μα όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά.

Αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του claw back, πρέπει να προσθέσουμε τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλουμε τις απαιτήσεις μας στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%.

Σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.(μέτρο κοινωνικά δίκαιο) , χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας.

Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και claw back).

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται πλήρως την τελευταία τριετία. Έχετε θεσμοθετήσει και εφαρμόσει διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες, «κόφτες» επί της ιατρικής συνταγογράφησης και παρόλα αυτά το claw back διαρκώς αυξάνεται: 11% το 2016, 17% το 2017, 24% το 2018. Ποια άλλη απόδειξη περιμένετε για να αντιληφθείτε ότι ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού; Δεν μπορείτε να τον καθιστάτε περαιτέρω ελλειμματικό, προσθέτοντας διαρκώς νέες εξετάσεις χωρίς ουδεμία αύξησή του. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη επιχείρηση που δεν γνωρίζει ποιο τελικά είναι το ύψος των εσόδων της;

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες που περιγράφονται ανωτέρω, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες πλήττονται καίρια από τη συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας ενημερώνουμε ότι ξεκινάμε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη 23/05/2019, κλειδώνοντας τις μονάδες μας για 3 μέρες, παραμένοντας διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί σας και με το Υπουργείο Υγείας την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

Ανακοίνωση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για καταχραστικό αίτημα καταγραφών από τον ΕΟΠΥΥ

Την 10-5-2019 με ανακοίνωση του με θέμα «Σχετικά με οδηγίες για ενημέρωση εφαρμογής edapy ανοικτής περίθαλψης» ο ΕΟΠΥΥ ζητά την καταγραφή του επιστημονικού προσωπικού όπως και την καταγραφή του επιστημονικού εξοπλισμού των συμβεβλημένων διαγνωστικών εργαστηρίων.

Η ανακοίνωση καταχρηστικά απαιτεί να επανακαταγραφούν προκειμένου να εκτελούνται και να υποβάλλονται δαπάνες, μια διαδικασία που βασει νόμου έχει γίνει για κάθε εργαστήριο και έχει κατατεθεί στον εκάστοτε ιατρικο σύλλογο.

Εκ του νόμου, αρμοδιότητα έκδοσης βεβαιώσεων λειτουργίας πολυιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ιατρικοί σύλλογοι.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρις να αποκαλύπτει ποιό ειναι το πλάνο που απεργάζεται ζητά δεδομένα που έχουν κατατεθεί στους ιατρικούς συλλόγους, ενώ σύντομα προβλέπουμε οτι θα τα ζητήσει κι απο τους κλινικούς ιατρούς που συνεχίζουν να έχουν σύμβαση μαζί του. Την πρόβλεψη μας για τον σκοπό χρήση τους, δε θελουμε ουτε να την σκεφτόμαστε, ειδικά με όσα τραγικά έχουν ανακοινωθεί σχετικά με rebate και clawback…

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κατόπιν απόφασης του ΔΣ της, θα αποστείλει μέσω του νομικού της συμβούλου εξώδικο επιστολή στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καλώντας την να ανακαλέσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτριος Οικονόμου

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Παθολόγοι: ‘’Χτύπημα κάτω από τη μέση κατά της ειδικότητάς μας’’

''Η ειδικότητά της Παθολογίας διαδραμάτισε και διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο με κλασικές, αλλά και πρωτοπόρες θεραπείες των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων''.

ΙΑΤRONET

Με ανακοίνωσή της, σχετικά με τα εγκεφαλικά επεισόδια, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, αναφέρει τα εξής.

‘’Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, θεωρούμε άλλη μία φορά ως «χτύπημα κάτω από την μέση» κατά της ειδικότητάς μας, την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην συμπεριλάβει εκπροσώπους των Παθολόγων στην Επιτροπή για την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΕ. Η ειδικότητά της Παθολογίας διαδραμάτισε και διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο με κλασικές, αλλά και πρωτοπόρες θεραπείες των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Εάν δεν το γνωρίζει το υπουργείο, σας πληροφορούμε, ότι ποσοστό άνω του 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων νοσηλεύεται σε παθολογικές κλινικές, διότι στην πλειοψηφία τους αποτελούν ασθενείς με συννοσηρότητες, η διαχείριση των οποίων μπορεί να γίνει κυρίως από παθολόγους σε συνεργασία και/ή με νευρολόγους. Παρακαλούμε τον Υπουργό να λάβει θέση και να διορθώσει άλλη μία αδικία προς την ειδικότητά μας. Δεν είναι η πρώτη, να υπενθυμίσουμε την κατάσταση στον σακχαρώδη διαβήτη και την οστεοπόρωση για τα οποία θα επανέλθουμε συντόμως.

Ελπίζουμε να είναι η τελευταία. Επί του πρακτέου προτείναμε στο Υπουργείο πρωτοπόρους και έμπειρους στη θεραπεία των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων συναδέλφους μας ως μέλη της προς συγκρότηση Επιτροπής. ‘’ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Δελτίο Τύπου ΔΗΠΑΚ για την παρέμβαση του υπουργείου υγείας στον ΠΙΣ

Η ΔΗΠΑΚ καταδικάζει και καταγγέλλει απερίφραστα την παρέμβαση του υπουργείου και την καθαίρεση του ΔΣ του ΠΙΣ.

Αρμόδιο όργανο για την εκλογική διαδικασία και την εκδίκαση των ενστάσεων είναι η εφορευτική επιτροπή. Προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά από το γεγονός ότι ενώ οι ενστάσεις έγιναν αφορμή για την απαράδεκτη παρέμβαση του υπουργείου, από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα της εκδίκασής τους από την εφορευτική επιτροπή. Η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί να διαλευκαίνονται άμεσα και να πέφτει άφθονο φως σε όλες τις πτυχές που αφορούν τις αρχαιρεσίες και τις σχετικές καταγγελίες.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ δεν θα συμμετέχει στην συνεδρίαση του ΔΣ που διόρισε το υπουργείο υγείας. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργείου, τη σύγκληση της Γ.Σ. του ΠΙΣ για τη διεξοδική ενημέρωση των συναδέλφων.

Καλούμε τους συναδέλφους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να είναι σε επαγρύπνηση, να μην δείξουν καμία αναμονή εν όψη των εξελίξεων στο ΔΣ του ΠΙΣ. Να συμπορευτούμε μαζί για να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση στον κλάδο. Να δυναμώσουμε τις ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις στο χώρο των μισθωτών γιατρών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό πόλο στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων. Να συμπορευτούμε στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, για τη ζωή που μας αξίζει, για να πάψει η υγεία του λαού να είναι εμπόρευμα αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική, η διέξοδος για τον μισθωτό και αυτοαπασχολούμενο γιατρό, τον γιατρό που θέλει να ζει αξιοπρεπώς ασκώντας την επιστήμη του και αξιοποιώντας το σύνολο των επιτευγμάτων, επιστημονικών και τεχνολογικών υποτάσσοντάς τα στην υπηρέτηση – προάσπιση και προστασία της υγείας των ασθενών μας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΜΑΙΟΣ 2019 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Η οικονομική δολοφονία του διαγνωστικού τομέα της χώρας έχει ονοματεπώνυμο

banner- logo1024x683

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Ανάστατοι, εξουθενωμένοι οικονομικά και εξοργισμένοι είναι οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που παρέλαβαν τα οικονομικά ραβασάκια του clawback του 2018, απότοκος της δημιουργικής λογιστικής του Υπουργείου Υγείας για τη βιομηχανική υπερπαραγωγή «μεταμνημονιακών» υπερπλεονασμάτων.

Ο διαγνωστικός κλάδος έχοντας πληρώσει ένα πολύ ακριβό τίμημα, παρακολουθεί με τρόμο το θέατρο του παραλόγου, όπου πρωταγωνιστούν το αμείλικτο δίδυμο του Υπουργείου Υγείας :

Το 2016 (ΦΕΚ28Β 15/01/16) υποκοστολογούν κατά 43% την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, διπλασιάζοντας λογιστικά το υφιστάμενο χρωστούμενο clawback των 407 εκατ του εργαστηριακού κλάδου που δημιουργήθηκε κατά την τριετία 2013-15,
λίγο αργότερα προσθέτουν 86 εξετάσεις (ΦΕΚ3458Β 26/10/16) στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ καθώς και πανάκριβες δοκιμασίες Endopredict (ΦΕΚ4868Β 31/10/18 2.200 €) και MammaPrint (ΦΕΚ950Β 20/03/19 3.000€).
Στη συνέχεια τροποποιούν τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ θεσπίζοντας μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές ασθενών «φορτώνοντας» το οικονομικό φορτίο στους απελπισμένους εργαστηριακούς ιατρούς.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Αναπληρωτής Υπουργός αφαιρεί στα μέσα της χρονιάς (ΦΕΚ 2276Β 15/06/18) !! σε ανύποπτο χρόνο, με ταχυδακτυλουργική μαεστρία το ποσό των 6 εκατ ευρώ !! από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις βιολογικών υλικών σε σύγκριση με την αρχική προϋπολογισμένη δαπάνη (ΦΕΚ26Β 15/01/18), όπως αναδεικνύεται στον παρακάτω πίνακα.

Το 2017 αφού κατάφερε να διπλασιάσει λογιστικά το 2016 το παλιό χρέος του clawback, προχώρησε σε ωμό εκβιασμό των ιατρών της χώρας με πράξη καταλογισμού / συμψηφισμού του διογκωμένου παλιού χρέους και σε κατάσχεση τμήματος της αποζημίωσης της παρεχόμενης εργασίας στον ΕΟΠΥΥ για τα επόμενα 2-5 χρόνια, ανάλογα με τη συσσωρευμένη οφειλή της εκάστοτε μονάδας. Η παραίτηση από κάθε ένδικη διαδικασία αποτέλεσε βασική προϋπόθεση ώστε να μην καταλογισθούν όλα τα ποσά εφάπαξ στον έκπληκτο και εξοργισμένο ιατρό.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η προσθήκη νέων ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα δεν καλύπτονταν από το ΕΟΠΥΥ χωρίς να φέρουν μαζί και τον προϋπολογισμό από το ταμείο, αποτελεί πάλι πηγή παραγωγής κουρεμάτων.
Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται η εξέλιξη του clawback από το 2013-σήμερα. Πέραν από αυτά τα ποσά υπολογίζεται ότι έχουν παρακρατηθεί πάνω από δύο δισεκατομμύρια !! για rebate – έκπτωση όγκου από τον ΕΟΠΥΥ σε μία εξαετία.Και ενώ το συνολικό clawback της διετίας 2016-17 ήταν 104 εκ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, η πρόβλεψη μόνο για το 2018 αγγίζει τα 100 εκ !!! που φορτώθηκαν στις πλάτες των ανύποπτων Ελλήνων επιστημόνων, θυμάτων των φαντασμαγορικών υπερπλεονασμάτων.

Σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες του εργαστηριακού τομέα, προκύπτει δυσθεώρητη αύξηση:

Είμαστε εργαζόμενοι επιστήμονες και διεκδικούμε το αυτονόητο : το να πληρωνόμαστε για την εργασία μας.


Η αύξηση του προϋπολογισμού βάσει των αναγκών του πληθυσμού (πρόταση ΟΟΣΑ : 570 εκατ για τον διαγνωστικό τομέα), το κούρεμα των παλιών ποσών που βαραίνουν τα εργαστήρια, τα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και η λήψη μέτρων κατάργησης του clawback (μνημονιακή υποχρέωση) είναι αναγκαίες συνθήκες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών μονάδων της ΠΦΥ.

Η οικονομική δολοφονία ενός ολόκληρου κλάδου που συμβάλλει ενεργά στον ΑΕΠ της χώρας, στην οικονομική ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας έχει ονοματεπώνυμο.

Θα συνταχθούμε με τη διαδικασία που θέσπισε το νεοεκλεγέν νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, το οποίο και αναγνωρίζουμε, ενεργώντας από κοινού με άλλες ενώσεις σε στενή συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Θα συμμετάσχουμε στην κοινή σύσκεψη που διενεργείται με πρωτοβουλία του ΙΣΑ με σκοπό να αποφασισθεί μία κοινή στάση όλων των φορέων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος Ο Γεν Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Έκτακτη σύσκεψη εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων για το χαράτσι 70% στις εξετάσεις! Τι θα αποφασίσουν

Στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) θα συναντηθούν το μεσημέρι της Τετάρτης εκπρόσωποι των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων με αφορμή το χαράτσι που φθάνει ακόμη και το 70 % στην αποζημίωση των εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Τόσο από την πλευρά του ΙΣΑ, όσο και από αυτή των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, θα επιδιωχθεί να τηρηθεί μία κοινή στάση.

Άλλωστε το πρόβλημα είναι κοινό αφού πλέον κινδυνεύουν με λουκέτο εκατοντάδες μικρά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα σε όλη τη χώρα. Διαβάστε ΕΔΩ πόσα πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ: « Άγριο χαράτσι μέχρι και 70% στις διαγνωστικές εξετάσεις στα μικρά ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια! Ανάστατος ο κλάδος»


Τι μελετάται
Οι εκπρόσωποι τόσο των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, όσο και των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων επεξεργάζονται κοινό σχέδιο αντίδρασης δεδομένου ότι το χαράτσι δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τα αρχεία του ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε με βάση και το νόμο εάν ξεπεραστεί η προϋπολογισθείσα δαπάνη, τη διαφορά την πληρώνουν οι πάροχοι των υπηρεσιών.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι πρώτες κινήσεις θα περιλαμβάνουν ενέργειες διαμαρτυρίας προς το υπουργείο υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ μελετάται ακόμη και η μαζική καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Αξιοσημείωτο είναι πως εδώ και έναν μήνα μεγάλες κοινωνικές ομάδες με απόφαση του υπουργού Υγείας, πραγματοποιούν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς να πληρώνουν καμία συμμετοχή.

Ωστόσο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν έχει αυξηθεί ώστε να καλυφθούν οι νέες δωρεάν εξετάσεις, με αποτέλεσμα το κόστος να το πληρώνουν τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Δείτε ΕΔΩ ποιοι δικαιούνται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις: «Αλλάζουν οι συμμετοχές στις διαγνωστικές εξετάσεις! Ποιοι θα έχουν μηδενική»

 

Όπως και να χει το νέο χαράτσι στον κλάδο προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στην εξυπηρέτηση των ασθενών, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα τα προβλήματα να ενταθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Δελτίο τύπου ΠΑΣΙΔΙΚ για το clawback

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ GREEK ASSOCIATION OF
ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ MEDICAL DIAGNOSTIC CENTERS
Πανεπιστημίου 58, 10678 Αθήνα 58 Panepistimiou str.,10678 Athens-Greece
Τηλ: 2103306487 Fax:2103306459 Tel:++302103306487 Fax:++302103306459
Site : www.pasidik.gr E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Αθήνα, 07/05/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Χωρίς εμφανή λόγο, η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κατ’ επέκταση το Υπ. Υγείας το οποίο έχει πάρει όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες του Οργανισμού, απέστειλαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστήρια και Πολύϊατρεία) που συνεργάζονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το ποσοστό αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018, δηλαδή το ανήθικο, ληστρικό και καταστροφικό μέτρο του claw back, το οποίο προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο στο 19%, για το πιο μικρό Ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο διενεργεί εκτός από απλές ακτινογραφίες και εξετάσεις μαστογραφίας, εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας και εξετάσεις υπερηχογραφημάτων στο 24%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που διενεργούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων, το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%.

   Εάν σε αυτές τις περικοπές του claw back προσθέσουμε και τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλλουμε τις απαιτήσεις μας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω του άλλου άδικου, αναγκαστικού και αντιαναπτυξιακού μέτρου των τμηματικών εκπτώσεων (rebate), το οποίο στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών η μεγαλύτερη κλίμακά του φτάνει το 50%, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι τα δύο αυτά καταστροφικά μέτρα κυμαίνονται από το 19% στο πιο μικρό εργαστήριο Βιολογικών Υλικών, μέχρι και πάνω από 70% στα πιο μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα του κλάδου.


   Σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, με σκοπιμότητα, αναλγησία και κυνικότητα, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό που έχει εγκρίνει, αφετέρου δε για λόγους καθαρά προεκλογικής ψηφοθηρίας, καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ομολογώντας μάλιστα με απύθμενο κυνισμό, ότι δεν επηρεάζονται τα έξοδα του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Οργανισμού, αφού η υπέρβαση της δαπάνης υπόκειται στον μηχανισμό του claw back, δηλαδή την πληρώνουν τα γνωστά «κορόιδα», οι συμβεβλημένοι ιδιώτες πάροχοι του Οργανισμού.

   Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες, οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευθεί από την εφαρμογή αυτών των δύο επαίσχυντων μέτρων (rebate και claw back) που ξεκινούν το έτος 2013, ενώ η κατάρρευσης των θα επιταχυνθεί, ιδίως για τα μικρά εργαστήρια, μετά την πρόσφατη κατάργηση της συμμετοχής σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, αφού θα στερήσει από τις μονάδες αυτές την ελάχιστη ρευστότητα που εξασφάλιζαν από αυτήν την μικρή συμμετοχή, την οποία χρειάζονται για την καθημερινή λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους.

   Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες που περιγράψαμε, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) πλήττονται καίρια από την συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, τα οποία μάλιστα έχουν ενταθεί στο τρέχον έτος, με συνέπεια το ποσοστό αυτόματης περικοπής υπέρβασης του ορίου του προϋπολογισμού να ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για όλες τις μονάδες.

   Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλες μαζί ανεξαιρέτως οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να αγωνιστούν σ’ ένα κοινό μέτωπο, με την συστράτευση και την συμπαράσταση των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, για να προστατεύσουν την κατάρρευση των μονάδων τους, με όλους τους πολίτες στο πλευρό τους, αφού το κλείσιμο αυτών των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων, πέραν από την απώλεια τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας, θα σημάνει και την αδυναμία εκτέλεσης των περισσότερων διαγνωστικών εξετάσεων στις Δημόσιες δομές, πολλές από τις οποίες δεν λειτουργούν και όσες λειτουργούν, υπολειτουργούν είτε από έλλειψη προσωπικού, είτε από έλλειψη αναλώσιμων υλικών.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

6o Επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

Η καρδιαγγειακή πρόληψη, η σύγχρονη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και το νέο τοπίο στην εκπαίδευση των καρδιολόγων, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και τα επαγγελματικά προβλήματα του καρδιολόγου ήταν τα κυριότερα θέματα του Πανελληνίου συνεδρίου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 300 ιατροί, πολιτικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πρόγραμμα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην καρδιακή ανεπάρκεια και στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση της, στην διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδος ( TAVI) και την επιλογή ασθενών μετρίου χειρουργικού κινδύνου, στις αρρυθμίες, όπως το σύνδρομο Brugada, η κολπική μαρμαρυγή και η επεμβατική αντιμετώπισή τους, αλλά και την σύμπραξη των Καρδιολόγων στην διάγνωση και θεραπεία παθήσεων των περιφερικών αγγείων.

Διαλέξεις δόθηκαν για την συνταγογράφηση με δραστική ουσία και τον ρόλο του επώνυμου φαρμάκου, στην αντιμετώπιση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, και στο περικαρδιακό λίπος και την συσχέτιση με το λιπώδες ήπαρ.

Στα επαγγελματικά θέματα των ιατρών αναφέρθηκαν πολλοί ομιλητές όπως στις ιατρικές γνωματεύσεις και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στον προαθλητικό έλεγχο, στα νέα δεδομένα για τα ΚΕΠΑ, αλλά και το νέο τοπίο στην εκπαίδευση των Ιατρών μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Πολιτείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση των Ιατρών και την κοστολόγηση ιατρικών πράξεων αλλά και τον οικογενειακό ιατρό και το Heart team.

Σημαντικές ήταν επίσης οι εισηγήσεις για επαγγελματικά θέματα που αφορούν την διαφήμιση, την φορολογία και την ασφάλιση ιατρών και εταιρειών, τον νέο κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR), και τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση της ιατρικής.

Το συνέδριο, που έγινε στην Καστοριά και είχε επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και προσφώνησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε κ. Ιωάννης Γουδέβενος και ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

O πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, κ. Φώτης Πατσουράκος ενημέρωσε για τις προθέσεις του Υπουργείου για τις νέες συμβάσεις των κλινικοεργαστηριακών Ιατρών που κυοφορούνται μετά τη συνάντηση με τον Αν. Γ. Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Βαρδαρό Σταμάτη και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΟΣΚΕ, όπως επίσης και τις εξελίξεις στην ΠΦΥ.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας ΣΙΔΕΙΔΕΛ για το Clawback

Σχετική εικόνα

ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ IATΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΙΔΕΙΔΕΛ)
ΠΡΟΣ: ΠΙΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΕΕΒΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΠΥΥ

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί από την αρχή της κρίσης και με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της Υγείας έχουμε επωμιστεί βαρύτατο τίμημα. Οι συνεχόμενες περικοπές,οι υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, η επιβολή clawback και rebate με την μετακύλιση των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ στον προυπολογισμό των εργαστηρίων μας, μας έχουν εξαντλήσει οικονομικά.

Ως επιστήμονες και ως πολίτες είμαστε σαφέστατα υπέρ της κοινωνικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας,αλλά μιας κοινωνικής πολιτικής που θα βασίζεται στον κρατικό προυπολογισμό και θα είναι πλήρως αποζημιούμενη προς τους εντολοδόχους παρόχους υγείας. Ειδάλλως γινόμαστε τα θύματα της κοινωνικής και ψηφοθηρικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία χρησιμοποιεί την δική μας τσέπη για να γίνει αρεστή!

Σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ –ΦΕΚ 4898/1-11-2018 τΒ ,στα έχοντας υπόψη στο νούμερο 10 αναφέρεται με τον πλέον επίσημο τρόπο και με κυνική ομολογία ότι:


«Η προαναφερόμενη δαπάνη καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Οργανισμού, ενώ τυχόν επιβάρυνση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, διότι αφενός μεν σε περίπτωση υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων της από ιδιώτες παρόχους, θα αντισταθμιστεί με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) αφετέρου δε στους δημόσιους φορείς (νοσοκομεία ΕΣΥ) συμπεριλαμβάνεται στην απόδοση νοσηλίων που αποτελεί κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό. Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:»

Με άλλα λόγια η όποια ελάφρυνση ή δωρεάν παροχή προς τους ασφαλισμένους θα επιβαρύνουν ξεκάθαρα το εργαστήριο μέσω του clawback!

Φτάνει πια! Η ανοχή μας έφτασε στο τέλος της!

Με την ληστρική πολιτική σας μας στερείτε πλέον ένα αναφαίρετο δικαίωμά μας, τη δυνατότητα του βιοπορισμού μέσω της άσκησης του επαγγέλματός μας ! Οδηγείτε στην οικονομική εξόντωση τα μικρά και μεσαία εργαστήρια και μετατρέπετε τους εργαστηριακούς γιατρούς σε οικονομικούς μετανάστες σε χώρες του εξωτερικού.

Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε τιμές αποζημίωσης χαμηλότερες του κόστους των εξετάσεων ή σε μηδενικές τιμές αποζημίωσης όπως ανερυθρίαστα αναφέρεται στο ΦΕΚ.

Δεν διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών με την εκτέλεση εξετάσεων χειρίστης ποιότητας, αντίθετα τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο και η ευθύνη βαραίνει αυτούσια την ηγεσία του Υπουργείου που την αντιμετωπίζει με έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού σαν HAPPY DAY διαρκείας ή περίοδο εκπτώσεων σε σούπερ μάρκετ.

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει ως μνημονιακή δέσμευση την μείωση έως εξάλειψη του clawback με την πάροδο του χρόνου.Είναι αυτή η εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ σύμφωνη με τη δέσμευση όταν προαναγγέλεται η αύξηση του clawback ως μέσο αντιστάθμισης της προφανέστατης υπέρβασης του κλειστού προυπολογισμού;

Eμείς ως εργαστηριακοί γιατροί οι οποίοι έχουμε στηρίξει την ΠΦΥ όλα αυτά τα χρόνια για χάρη των ασθενών μας δίνοντας και την τελευταία ικμάδα των αντοχών μας ,αρνούμαστε πλέον να εργασθούμε με όρους τριτοκοσμικής χώρας.

Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όποιον άλλο φορέα εμπλέκεται να παρέμβει προστατεύοντάς μας από την επιβολή νέων εξοντωτικών μέτρων που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των εργαστηρίων μας.

Για τo Δ.Σ. ΣΙΔΕΙΔΕΛ

Η Πρόεδρος Η Γ.Γραμματέας

Κώτσα Κυριακή Ράλλη Ιωάννα 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Ε.Ε.Π.Ε: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται από τους Παθολόγους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ένωση παθολόγων

Η θέση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

Πάγια και δεδηλωμένη θέση της ΕΕΠΕ για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι:

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ιδιαίτερα όταν ο διαβήτης τους συνοδεύεται και από στις σχετιζόμενες συννοσηρότητες. Είναι επομένως ανάγκη ο κάθε παθολόγος να εκπαιδεύεται επαρκώς για να είναι σε θέση να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τον διαβήτη και τις συννοσηρότητες.

Ο Παθολόγος ακόμη είναι αυτός, που θα κρίνει αν απαιτείται η συνδρομή συναδέλφου άλλης ειδικότητας όπως του καρδιολόγου για να συνδράμει στην επίτευξη ενός άριστου θεραπευτικού σχεδιασμού.

Παράλληλα όλοι οι διαβητικοί που εισάγονται εκτάκτως στα νοσοκομεία για απορρύθμιση του διαβητικού συνδρόμου, για τυχόν οξείες επιπλοκές (υπογλυκαιμία -κέτωση) αλλά ακόμα και για χρόνιες επιπλοκές όπως το διαβητικό πόδι νοσηλεύονται και αντιμετωπίζονται αποκλειστικά στις παθολογικές κλινικές.

Όλες οι ειδικότητες χειρουργικές ή μη όταν απαιτήσουν εσωτερική μεταφορά διαβητικών ασθενών για συνέχιση της θεραπείας και πάλι απευθύνονται αποκλειστικά σε παθολογικά τμήματα.

Διερωτόμαστε λοιπόν πως είναι δυνατόν η πολιτεία από τη μια να εμπιστεύεται τον Παθολόγο στη διαχείριση των διαβητικών ασθενών από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια υγεία και από την άλλη να τον υποβαθμίζει δηλώνοντας, ότι δεν μπορεί να επιλέγει την αντιδιαβητική αγωγή ενός ασθενούς.

Οι διαβητικοί σήμερα αποτελούν το 10% του γενικού πληθυσμού και το ποσοστό τους ξεπερνάει το 25% στις μεγαλύτερες ηλικίες με εύθραυστη υγεία. Η διασπορά θεραπευτικών αρμοδιοτήτων, όταν δεν χρειάζεται και αφορά ένα μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων θα επιβαρύνει αλόγιστα τα ήδη ταλαιπωρημένα οικονομικά ασφαλιστικά ταμεία.

Πανελλήνια εταιρεία υποειδικότητας της Παθολογίας διατείνεται και ασκεί σχετικές πιέσεις στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για να οικειοποιηθεί τόσο στον τίτλο της ειδικότητας όσο και στα γνωστικά της αντικείμενα τον σακχαρώδη διαβήτη, γιατί αυτό ακολουθείται και από άλλα συστήματα υγείας σε αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτό όμως που κρύβει επιμελώς είναι, ότι οι συνάδελφοί τους στις Χώρες αυτές έχουν πιστοποιηθεί με αξιολόγηση μέσω εξετάσεων για την κατάρτισή τους στην παθολογία πριν την συνέχιση της κύριας ειδικότητας τους. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και ούτε τα κέντρα που τους παρέχουν την εκπαίδευση στην παθολογία έχουν ποτέ αξιολογηθεί. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν η άσκηση στην Παθολογία σε ένα γενικό νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός να είναι συγκρίσιμη με την άσκηση σε ένα ειδικό νοσοκομείο όπως τα αντικαρκινικά, σε ένα νοσοκομείο, που δεν εφημερεύει ποτέ η υποτυπωδώς συμμετέχει ή σε ένα νοσοκομείο μιας επαρχιακής πόλης όπως στο Άργος για παράδειγμα να δίνουν την απαιτούμενη επάρκεια γνώσεων στην Παθολογία.

Ίσως σε αυτή την ελλιπή εκπαίδευση να οφείλεται και η αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν σε τριτοβάθμια νοσοκομεία οξέα περιστατικά αμιγώς ενδοκρινοπαθειών όπως η θυρεοτοξική κρίση και το μυξοίδημα ή οι υπερτασικές κρίσεις του φαιοχρωμοκυτώματος. Αυτά και άλλα ανάλογα περιστατικά τα αναλαμβάνουν και αντιμετωπίζονται επιτυχώς από τους παθολόγους.

Προξενεί λοιπόν εντύπωση, πώς εφόσον θεωρούν ότι ο διαβήτης είναι γνωστικό αντικείμενο τους, να μην απαιτούν να διαχειρίζονται αυτοί όλα τα οξέα συμβάματα και τις νοσηλείες των διαβητικών μαζί με παραπάνω περιστατικά στις ανάλογες κλινικές(όπου αυτές υπάρχουν). Ποιούν την νήσσα και με συντεχνιακού τύπου τακτικές επιζητούν να αποφασίζουν μόνο για την θεραπεία του διαβήτη (γιατί άραγε;) με μια θεωρητική μόνο εκπαίδευση τις περισσότερες φορές αφού τα νοσοκομεία που έχουν εκπαιδευτεί, ίσως να μη διέθεταν ούτε διαβητολογικό κέντρο.

Η Ε.Ε.Π.Ε. συμφωνεί με την εξειδίκευση στην Διαβητολογία και θεωρούμε, ότι η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, με τη μεγάλη αναβάθμιση των γνώσεων μπορεί να συμβάλλει σε περιπτώσεις ανάγκης πληρέστερης αντιμετώπισης διαβητικών ασθενών σε δευτεροβάθμια ιδιωτικά ή δημόσια και σε τριτοβάθμια κέντρα. Οι Παθολόγοι λόγω της μεγάλης εμπειρίας και ευρέος φάσματος γνώσεων είναι αυτοί που με την εξειδικευμένη εκπαίδευση στη συνέχεια μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον ασθενή που κάνεις άλλος συνάδελφος άλλης ειδικότητας δεν θα μπορέσει να βοηθήσει, αφού ούτε την επαρκή εμπειρία και γνώση θα έχει, ούτε την εκπαίδευση στην ολιστική αντιμετώπιση ενός διαβητικού ασθενή με πολλαπλά προβλήματα. Επισημαίνουμε εντούτοις την ανάγκη ύπαρξης ασφαλιστικών δικλείδων αναφορικά με την οριοθέτηση του γνωστικού αντικειμένου των Παθολόγων. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι η αναγνώριση της εξειδίκευσης στο διαβήτη δεν πρέπει να περιορίζει τα βασικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ειδικότητας της Παθολογίας, όπως της επιλογής της κατάλληλης αντιδιαβητικής αγωγής, της παραγγελίας του ειδικού εργαστηριακού ελέγχου παρακολούθησης του διαβητικού καθώς και τις σχετικές πιστοποιήσεις και γνωματεύσεις στα πλαίσια της καθημερινής ιατρικής πράξης. Ότι θα αποφασισθεί για την τριτοβάθμια υγεία πρέπει να ισχύει και για την πρωτοβάθμια.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ

· ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ απερίφραστα τις κυρίως υπόγειες και αθέμιτες προσπάθειες συναδέλφων Ενδοκρινολόγων, αλλά και μέρους των διοικούντων της ΕΔΕ, να «καρπωθούν» την χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον ΣΔ. Εάν δεν ισχύει αυτό, τους καλούμε να το διαψεύσουν δημοσίως και να σταματήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις στο ΚΕΣΥ και στο Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο μιας κακώς εννοούμενης επαγγελματικής/συντεχνιακής εκπροσώπησης

· Θεωρούμε ως επαρκή την εκπαίδευση των Παθολόγων στον Σ.Δ. κατά την διάρκεια της ειδικότητάς τους,

· Καλούμε τους συναδέλφους Παθολόγους οι οποίοι έχουν ασχοληθεί ιδιαιτέρως και σε οποιοδήποτε επίπεδο με τον Σ.Δ. να πυκνώσουν τις τάξεις της Ε.Ε.Π.Ε, και να μας βοηθήσουν, ώστε να καταστήσουμε σαφή τα επιστημονικά δικαιώματά μας, δηλαδή πρώτα να διαφυλάξουμε την παθολογία και μετά την εξειδίκευση της διαβητολογίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕΠΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ευάγγελος Τούλης Σόλων Κωτούλας

Πρόεδρος
Ευάγγελος Τούλης

Αντιπρόεδρος
Απ. Χατζητόλιος

Γεν. Γραμματέας
Σόλων Κωτούλας

Αν. Γραμματέας
Ανδρέας Πάγκαλης

Ταμίας
Δημήτριος Βήτος

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Τύπου και Ενημέρωσης
Ηλίας Τσέρκης

Υπεύθυνος Διοικητικών και Νομικών θεμάτων:
Μάριος Πυρπασόπουλος

Υπεύθυνος Εκδηλώσεων και Κινητοποίησης
Αντώνιος Αντωνιάδης

Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΠΟΣΙΠΥ: Η Νομοθέτηση της παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ από του Φαρμακοποιούς

Αθήνα 12-3-19
ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας κο Α. Ξανθό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αν. Υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη
Τον ΠΙΣ και τους ΙΣ

ΘΕΜΑ: Η Νομοθέτηση της παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ από του Φαρμακοποιούς

Κε Υπουργέ

Με την αιφνίδια και απροειδοποίητη νομιμοποίηση της παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ από τους Φαρμακοποιούς, έστω και της απλής πράξης του εμβολιασμού, με την φαινομενικά απλοϊκή αιτιολογία ότι «νομιμοποιήσαμε μία πράξη που ούτως ή άλλως ήταν ήδη καθιερωμένη», ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου για περαιτέρω διεκδικήσεις και στρεβλώσεις των οικονομικοκοινωνικών σχέσεων.

Αναλυτικότερα:

Η κάθε επιστήμη, ο κάθε κλάδος, η κάθε ειδικότητα, έχει ένα καθορισμένο γνωστικό αντικείμενο με ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής.

Οι γνώσεις, η εκπαίδευση και η εμπειρία που έχει λάβει ο κάθε επιστήμονας, ο κάθε τεχνικός, ο κάθε εργαζόμενος εν γένει, του επιτρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του, ορθά και υπεύθυνα μόνο στο πεδίο εκείνο για το οποίο έχει εκπαιδευτεί.

Η υπέρβαση αυτού του κανόνα και η διάχυση παροχών και ευθυνών σε άλλα «χωράφια», προκαλούν αφ’ ενός μεν σοβαρούς κινδύνους στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αφ’ ετέρου δε τριβές και διαπληκτισμούς μεταξύ των εμπλεκομένων κλάδων.

Σήμερα οι φαρμακοποιοί πήραν την ευθύνη του εμβολιασμού, αύριο θα απαιτήσουν να νομιμοποιήσουν και την εκτέλεση μέτρησης σακχάρου, χοληστερίνης και άλλων δεικτών με τα ήδη κυκλοφορούντα «μηχανάκια», ή και να κάνουν διαγνώσεις και θεραπείες «απλών καταστάσεων»…

Ήδη τα παυσίπονα, τα αντιβιοτικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιβηχικά, τα αντιδιαρροϊκά κλπ, δίδονται από τους φαρμακοποιούς ανεξέλεγκτα και κατά κόρον, γιατί να μη νομιμοποιηθούν και όλα αυτά, σύμφωνα με την λογική του Υπουργείου;…

Μεθαύριο οι γιατροί θα ζητήσουν και αυτοί με την σειρά τους, γιατί όχι, την δυνατότητα παροχής των εμβολίων αλλά και άλλων φαρμάκων από τα ιατρεία τους προς τους ασθενείς τους, οι βιολόγοι και οι βιοχημικοί θα απαιτήσουν να αντικαταστήσουν τους γιατρούς Βιοπαθολόγους στα εργαστήρια, οι μαίες θα θελήσουν να αναλάβουν την θέση μαιευτήρων, οι νοσηλεύτριες των γιατρών και διόλου απίθανο να δούμε και τους τεχνολόγους ισότιμους (επαγγελματικά) των γιατρών Βιοπαθολόγων…

Τι θα κάνετε τότε κε Υπουργέ;

Θα ακολουθήσετε αυτή την λογική;

Δυστυχώς αυτός είναι (και πάντοτε ήταν) ο φόβος μας και ο προβληματισμός μας κάθε φορά στα θέματα και τα προβλήματά μας…. Η λογική του Υπουργείου.

Διαψεύστε μας λοιπόν κε Υπουργέ και διορθώστε το λάθος.

Γνωρίζουμε ότι πάντοτε σε όλα τα Υπουργεία, σε όλες τις εποχές, στο περιβάλλον και στα επιτελεία των Υπουργών συνωστίζονται άτομα που εκπροσωπούν μικρά και μεγάλα συμφέροντα, ατομικά συμφέροντα, κομματικά συμφέροντα, ψηφοθηρικά συμφέροντα…

Τα αποτελέσματα όλου αυτού του εσμού των «συμβούλων» τα έχουμε γευτεί κατά καιρούς με τον πιο οδυνηρό τρόπο…

Κε Υπουργέ

Επιτέλους κάντε την υπέρβαση και καθιερώστε στα επιτελεία σας… κοντά σας, θέσεις εκπροσώπων των επισήμων Φορέων και Ενώσεων Υγείας.

Ειλικρινά θα σας βοηθήσουν και θα προστατεύσουν και το Κράτος και εσάς από αστοχίες προερχόμενες είτε από απειρία είτε από την υστεροβουλία διαφόρων «κύκλων».

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

ΠΟΣΙΠΥ: Πρόσκληση σε διαπραγμάτευση εξετάσεων

15 3 2019
Αθήνα 15 – 03 – 2019
Α.Π.: 184

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας κο Α. Ξανθό
Αν. Υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κο Β. Πλαγιανάκο
Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ κο Τ. Γεωργακόπουλο
ΔΣ των ΙΣΑ, ΙΣΘ, ΙΣ Πειραιά, ΙΣ Πατρών

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΣΙΠΥ

[Α] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Πριν λίγες μέρες κοινοποιήθηκαν από πλευράς Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσκλήσεις σε διαπραγμάτευση για την προσέλευση των παρόχων υγείας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των τιμών κάποιων εξετάσεων που έχουν ήδη κοστολογηθεί και άλλων που δεν έχουν τιμή αποζημίωσης που να έχει καθοριστεί με Φ.Ε.Κ.

Επί της ουσίας, επειδή δεν υπήρχε σαφής αναφορά του σκοπού και των στόχων της διαπραγμάτευσης, μπορεί κάποιος να εξάγει αβίαστα τα συμπεράσματα ότι πρόκειται για μία συγκεκαλυμμένη πρόσκληση σε φωτογραφικό μειοδοτικό διαγωνισμό προκειμένου να ευνοηθούν ορισμένες εταιρίες και ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει προδιαγράψει εκ των προτέρων που θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση. Άρα δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση...

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να εντάξει καινούργιες, πανάκριβες και καινοτόμες εξετάσεις προς αποζημίωση από τον ΚΑΕ που αποζημιώνονται οι ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις (ΚΑΕ 0671.01).

Η αποζημίωση όλων αυτών των νέων εξετάσεων ( διαπραγματευομένων και μη…) από τον ήδη υπάρχοντα κωδικό του κλειστού προϋπολογισμού που αφορά τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις με παράλληλη εφαρμογή του μέτρου τουclaw back, μεταφέρει ολόκληρο το κόστος της κάθε νέας εξέτασης αποκλειστικά σε όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Επειδή η Κυβέρνηση με αυτές τις διαδικασίες που προωθεί, διακυβεύει όχι μόνο την κοινωνική δομή και το μέλλον των χιλιάδων διαγνωστικών εργαστηρίων αλλά και αυτή την Δημόσια Υγεία, καλούμε τον Υπουργό Υγείας να ανακαλέσει αυτές τις «προσκλήσεις σε διαπραγμάτευση» και να συγκαλέσει σε διαβούλευση τους Ιατρικούς Φορείς και τις Εργαστηριακές Ενώσεις, προκειμένου να καθοριστούν οι όποιες σχέσεις και διαδικασίες (οικονομικές, τεχνικές κλπ) με γνώμονα το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.

[Β] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΚΠΥ

1) Ο ΕΟΠΥΥ να συνάπτει σύμβαση με οποιοδήποτε εργαστήριο το αιτηθεί
2) Ο ΕΟΠΥΥ να διαπραγματεύεται τις συμβάσεις μόνο με τους Ιατρικούς φορείς και τις Ενώσεις
3) Η εκάστοτε συμμετοχή του ασφαλισμένου στην δαπάνη να υπολογίζεται επί της τιμής του Κρατικού τιμολογίου.
4) Σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπονται εξετάσεις με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, αυτές είτε να εκτελούνται αποκλειστικά στις Δημόσιες δομές, είτε να εξαιρούνται του claw back.
5) Για κάθε προσθήκη νέας αποζημιούμενης εξέτασης ή σειράς εξετάσεων, να προβλέπεται και η αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού, ώστε να καλύπτεται η ζήτηση.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δελτία Τύπου άλλων φορέων