Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. : Τα εργασιακά μέτωπα

Share

Η φθίνουσα πορεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συζητήθηκε κατά το έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παρουσία συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα τέθηκαν επί τάπητος τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών της Π.Φ.Υ.. «Η Δημόσια ΠΦΥ τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκε μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ..

Τα μνημόνια αλλά και η παλαιά αντίληψη για περικοπές στην Υγεία επιφέρουν την πλήρη υποβάθμιση του συστήματος, στην χώρα μας, στην οποία το ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, καθώς και το κατά κεφαλή ποσό που διατίθεται. «Αυτό έχει οδηγήσει σε πλήρη υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας».

Την ίδια στιγμή οι πολίτες ξοδεύουν από την τσέπη τους πολύ περισσότερο από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με μερικά ερευνητικά κέντρα, οι ιδιωτικές δαπάνες βρίσκονται στο 50%, ενώ στη Γαλλία είναι 6,8%. Οι εργαζόμενοι στη ΠΦΥ βρέθηκαν στη δύνη του κυκλώνα την τελευταία δεκαετία καθώς έχουν υποστεί απολύσεις, περικοπές μισθών, κλείσιμο Μονάδων Υγείας, βίαιες μετακινήσεις, καθημερινές δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων, υποβάθμιση του ρόλου των ιατρικών ειδικοτήτων.

Στην ανακοίνωση του Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. καυτηριάζεται τον σχεδιασμό των ΤΟΜΥ «ενός πλήρως αποτυχημένου Μοντέλου ΠΦΥ», με κορμό την γενική ιατρική. «Η φωνή μας δεν έγινε ακουστή στα κέντρα εξουσίας, γιατί πίσω από τον υποτιθέμενο δημόσιο διάλογο, κρυβόταν η αυταρχική πολιτική και οι προαποφασισμένες αποφάσεις» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, κατέφυγε στις δικαστικές προσφυγές για την στελέχωση μονάδων, ενώ αντιμετώποισε και το φαινόμενο με τις ΥΠΕ που δεν «ενέτασσαν» τους γιατρούς, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις στον κλάδο ΕΣΥ μισθολογικά και μάλιστα από την ημερομηνία που έκλεισαν τα ιατρεία τους.

Κατόπιν αλλαγής του Καταστατικού, όπως είχε αποφασιστεί πέρυσι, η ομοσπονδία επανεντάχθηκε στην ΑΔΕΔΥ. Μετά από ψηφοφορία ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις για δράσεις της Ομοσπονδίας και των κατά τόπους πρωτοβάθμιων σωματείων:

Οργάνωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και ένταξή τους στην Ομοσπονδία ως Δευτεροβάθμιου Οργάνου.
Διεκδίκηση όλων των Μισθολογικών αξιώσεων, μισθός ΕΣΥ, κρατήσεις Πρόνοιας , επιδόματα πάσης φύσεως πχ Διευθυντή κλπ
Εφαρμογή του νέου συστήματος διάρκειας των ραντεβού, όπως έχει προτείνει η Ομοσπονδία
Ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά των Μονάδων. Λειτουργία ολοκληρωμένη όλων των εργαστηρίων.
Προσλήψεις Ιατρικού Προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και μάλιστα ειδικών γιατρών. Επιλογή της εργασιακής σχέσης. Προσλήψεις όλων των απολυμένων. Όχι στις προγραμματισμένες απολύσεις του Νοεμβρίου του 2019. Οι απολύσεις και οι συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτονται εύκολα. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η Δημόσια ΠΦΥ, χρειάζονται 6.000 γιατροί
Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Κτιριακή και διοικητική αποδέσμευση των ΤΟΜΥ από τα ΚΥ
Λειτουργία Κέντρων Εφημερίας σε 24ωρη βάση με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.
Κατοχύρωση συμμετοχής μας στα ΚΕΠΑ. Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας.
Αξιολόγηση. Είμαστε στη γραμμή της ΑΔΕΔΥ, αποχή.
Συνάντηση με τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων.
Συνδικαλιστική Συμπαράσταση σε διώξεις συναδέλφων, για συνδικαλιστική δράση.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δελτία Τύπου άλλων φορέων Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. : Τα εργασιακά μέτωπα