Δελτία Τύπου άλλων Ιατρικών Συλλόγων

ΙΣΠ: Με ακάλυπτες επιταγές clawback προσφέρεται η πρόληψη / διάγνωση και με δελτίο η θεραπεία των ασθενών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ IΣΠατρών

Αρ. Πρωτ.: 2239/10-4-2019

Θέμα: «Με ακάλυπτες επιταγές clawback προσφέρεται η πρόληψη / διάγνωση και με δελτίο η θεραπεία των ασθενών»

Για άλλη μία φορά, η πολιτεία υιοθετεί μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τα «μάτια» του κόσμου, αδιαφορώντας πλήρως για την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και για το πώς θα καλυφθούν οι αντίστοιχες δαπάνες.

Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ 4898/18 προβλέπει τη θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων. Με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο εμφατικά τονίζεται όμως ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό παρά μόνο αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback και παράνομης επίταξης ατομικών πόρων που προέρχονται από την άσκηση του βιοποριστικού επαγγέλματός τους.

Με αυτήν την ληστρική τακτική, συντελείται η καταστροφή του διαγνωστικού κλάδου στη χώρα μας, πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με συντεταγμένο και επίμονο τρόπο σε μία εποχή όπου διαφημίζονται «υπερπλεονάσματα» και «διαφυγή» από τα μνημόνια.

Από την άλλη, τα ασφυκτικά όρια συνταγογράφησης των ιατρών ανά ειδικότητα που θεσπίστηκαν μέσω του ΦΕΚ 3663/2018 αδυνατούν να καλύψουν τις υπαρκτές ανάγκες των ασθενών. Οι ταλαιπωρημένοι πολίτες καταντούν επαίτες συνταγογράφησης, αναζητώντας ιατρούς που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριό τους ή που θα δεχτούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα με υψηλό κόστος.

Τέλος, το νέο μέτρο της θεραπείας με «δελτίο» και με «δόσεις» είναι άκρως προβληματικό για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του. Η εφαρμογή ηλεκτρονικού «κλειδώματος» στη δυνατότητα του ιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία στους ιατρούς και ασφαλισμένους και πολλές άσκοπες επισκέψεις μέχρι να μπορέσει ο χρόνιος ασθενής να ανανεώσει όλες τις συνταγές μηνός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την αγωγή του.

Η Πρόεδρος               Ο Αντιπρόεδρος                   Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου     Γεώργιος Σκρουμπής       Γεώργιος Πατριαρχέας

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

ΙΣΑ: Η κυβέρνηση διώχνει τους γιατρούς από τη χώρα

IATROPEDIA.GR
Από Γιάννα Σουλάκη

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι γιατροί από τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης και το πολυνομοσχέδιο σκούπα, που θεσμοθέτησε τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία και τις εξετάσεις για βαθμολόγηση στην ιατρική ειδικότητα.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την αγανάκτησή του, όπως λένε τα μέλη της, για την επικίνδυνη πολιτική του Υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ερήμην του ιατρικού κόσμου, αντιεπιστημονικά μέτρα, τα οποία υποβαθμίζουν τη Δημόσια υγεία και οδηγούν στην ανεργία και στη μετανάστευση, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

"Το αποτέλεσμα της επικίνδυνης αυτής πολιτικής, αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στο ρεκόρ θανάτων από γρίπη στη χώρα μας, λόγω του χαμηλού εμβολιαστικού επίπεδου του πληθυσμού καθώς και στην πολυφαρμακία και στην κατάχρηση αντιβιοτικών που έχουν οδηγήσει στα μεγαλύτερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων,στην Ευρώπη που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο", αναφέρουν τα μέλη του ΙΣΑ.
Γ.Πατούλης: "Οι γιατροί ως φθηνό εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό"

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, λέει ότι αντί το υπουργείο Υγείας να δώσει κίνητρα στους γιατρούς να στελεχώσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας των ακριτικών νησιών, οδηγεί στην ανεργία και τη μετανάστευση, το επιστημονικό προσωπικό: "Ουσιαστικά παραχωρεί τους Έλληνες ιατρούς ,ως φθηνό εργατικό δυναμικό, στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ,οι οποίες τους χρησιμοποιούν, για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας τους. Την ίδια ώρα, ο πολίτης της χώρας μας βιώνει μια δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Οι πολιτικές αυτές ,είτε αποτελούν ανοησία, είτε είναι στοχευμένες (...) Δυστυχώς η χώρα του Ιπποκράτη, διώχνει πλέον τους γιατρούς της», καταλήγει ο Γιώργος Πατούλης

Σε ότι αφορά τη θεσμοθέτηση βαθμολογίας στην ιατρική ειδικότητα, αυτή:"...θα οδηγήσει στο εξωτερικό, τους νέους γιατρούς που θα διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση, με τους συναδέλφους τους ,από τις άλλες χώρες" 

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ: Κοινό Δελτίο Τύπου

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Οι ιδιωτικές κλινικές και τα Ν.Π.Δ.Δ. οφείλουν εργοδοτικές εισφορές για τις αμοιβές που καταβάλλουν στους ιατρούς ανεξάρτητα από την έκδοση τιμολογίου από αυτούς

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 982/1979, τα νομικά πρόσωπα που απασχολούν υγειονομικούς, καθώς και οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που με νόμο εξομοιώνονται με το δημόσιο, υποχρεούνται σε καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, υπολογιζομένη επί των αποδοχών. Στις αποδοχές υπολογίζεται και κάθε ποσό που καταβάλλεται από τον εργοδότη προς τον υγειονομικό ασχέτως εξαρτημένης η μη σχέσης και ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής του κατά χρονική μονάδα η κατ’ επίσκεψη ή σε ποσοστό ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ανωτέρω ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει και μετά την εφαρμογή των σχετικών με τις ασφαλιστικές εισφορές διατάξεων του Ν.4387/2016. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «σε περίπτωση υγειονομικών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών προκύπτει η υποχρέωση επιμερισμού της ασφαλιστικής εισφοράς μεταξύ ασφαλισμένου και αντισυμβαλλομένου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του Ν.4387/2016 και ανεξαρτήτως του αριθμού των αντισυμβαλλόμενων ή της παράλληλα άσκησης και άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ.Α., λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, ενημερώνει τους Ιατρούς που αμείβονται από Ιδιωτικές Κλινικές ή Ν.Π.Δ.Δ. με προσωπικό τους Τιμολόγιο, ότι οφείλουν να απαιτήσουν από τις Ιδιωτικές Κλινικές και τα Ν.Π.Δ.Δ. την καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τις αμοιβές που λαμβάνουν από αυτά τα νομικά πρόσωπα, και να αρνηθούν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για αυτές ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού οι αμοιβές αυτές δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016, αλλά στις διατάξεις του άρθρου 38 του ιδίου νόμου.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΙΣΗ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 13/02/2019

Ηράκλειο, 13/02/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Οικονομικών επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου - Στεργίου.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Χάρης Βαβουρανάκης, ο Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Η. κ. Γεώργιος Κοχιαδάκης καθώς και ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ηρακλείου και ο κος Νικόλαος Παπανδρέου, συνεργάτης της Υφυπουργού.

Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι του ΙΣΗ ζήτησαν:

Τα εισοδήματα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων –Απογευματινά ιατρεία να θεωρηθούν ως εισοδήματα υφιστάμενης μισθωτής εργασίας, και όχι ως εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως σήμερα προβλέπει η εγκύκλιος της παράλληλης εργασίας και επιπλέον να φορολογηθούν αυτοτελώς.
Την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων που προέρχονται από τις εφημερίες.
Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς Αλληλεγγύης.

Για το θέμα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων –Απογευματινά ιατρεία η Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός μας. Είπε επίσης ότι το Υπ. Οικονομικών, από τη δική του πλευρά, θεωρεί ότι η ανωτέρω λειτουργία των νοσοκομείων–Απογευματινά ιατρεία μπορεί να μετατραπεί σε μισθωτή εργασία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων (εφημερίες σε απογευματινά ιατρεία) κατηγορηματικά τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά Αλληλεγγύης είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να μειωθούν σταδιακά από το 2020.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΗΣ Χ.ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΧΛΑΠΟΥΤΑΚΗΣ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Το ΔΣ του ΙΣΑ, δηλώνει ότι υιοθετεί τις απόψεις, για την κατάρρευση της Π.Φ .Υ που διατυπώνονται στο κείμενο αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ, του μέλους του Σ. Προβατά

Το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, ενημερώθηκε από το μέλος του Δ .Σ κ. Σπύρο Προβατά ότι αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ, με παράταξη του οποίου εξελέγη ,στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ, με απόφασή του, υιοθετεί το παρακάτω κείμενο που αποτυπώνει τις απόψεις του κ. Προβατά, για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας και σε αποπομπή από το σύστημα, εκατοντάδων ιατρών που το στηρίζουν.

Ειδικότερα ο κ. Προβατάς, έθεσε υπόψη του Δ.Σ ,το παρακάτω κείμενο, το οποίο υιοθετείται από το Δ.Σ του ΙΣΑ :

 «Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ,ψευδόμενος στην ομιλία του στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση λέει ότι επί κυβέρνησής του επαναπροσελήφθησαν οι απολυμένοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ξεχνώντας βέβαια τους 3000 γιατρούς που απολύθηκαν το 2014 από την ΠΦΥ (Νόμος Γεωργιάδη), έρχονται νέες ομαδικές απολύσεις εκατοντάδων γιατρών από την Π.Φ.Υ με νόμο Ξανθού.

Υποταγμένη η κυβέρνηση στα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων ,με μεθοδευμένη πολιτική ακρωτηριάζει την Π.Φ.Υ. Οι συμβάσεις των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων ξαφνικά σταματάνε για να τους εκβιάσουν να αποδεχτούν να γίνουν οικογενειακοί ιατροί. Παράλληλα δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών ιατρών.

Συνεχίζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση διαμέσου Ξανθού, με αντισυνταγματικό νόμο, απολύει την 31/12/18 περισσότερους από 300 γιατρούς από την ΠΦΥ και εκβιάζει και άλλους τόσους να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με μια δήλωση μετανοίας ,όπως γινόταν σε πολιτεύματα που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει.

Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να δηλώσω και δημόσια ότι αποχωρώ από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώνω επίσης ότι ως μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, θα συνεχίσω από αυτή τη θέση να αγωνίζομαι γι’ αυτό που με εξέλεξαν οι γιατροί.

Για την αξιοπρέπεια των γιατρών και ασθενών, για το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να έχει υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες»


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Ο ΙΣΑ καταδικάζει το φακελάκι και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με επίορκο γιατρό που ζήτησε από ασθενή φακελάκι επισημαίνει τα εξής:

Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες τους , με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ,προσηλωμένοι στο καθήκον τους.

Ωστόσο ο ΙΣΑ καταδικάζει φαινόμενα χρηματισμού και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.

Καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε προσπάθεια χρηματισμού

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια.

Διευκρινίζουμε ωστόσο ότι θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας απέναντι σε μέλη μας που δεν τιμούν το ιατρικό λειτούργημα. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς.

Καλούμε την πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ»


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Συνάντηση στον ΕΦΚΑ για εισφορές και ληξιπρόθεσμα

Την 17.12.2018, έγινε συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Δημήτρη Τσακίρη. Τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτιος Πατσουράκος.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν δύο καίρια ζητήματα που αφορούν τους ιατρούς μέλη μας:

Το δικαίωμα κάθε γιατρού που έχει συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης να καταβάλει το 50% των εισφορών, μετά από αίτησή του, σύμφωνα με το νόμο (παρ. 13 του άρθρου 39 του ν.4387/2016), ανεξάρτητα από το χρόνο συμπλήρωσης των 40 ετών ασφάλισης. Επισημάνθηκε ότι ειδικά για τους ιατρούς (στρατιωτικούς, Παν/κούς, ΕΣΥ, ΙΚΑ κλπ) η αυθαίρετη, χωρίς έρεισμα στο νόμο, ερμηνεία που απαιτεί τη συμπλήρωση των 40 ετών πριν τη συνταξιοδότηση, ως όρο εφαρμογής της διάταξης αυτής, θα οδηγούσε άδικα κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου, ισότητας και χρηστής διοικήσεως, στον εξ ορισμού αποκλεισμό των ιατρών που υποχρεώθηκαν και υποχρεώνονται σε συνταξιοδότηση από την υπηρεσία τους πολύ νωρίτερα. Ο κ. Τσακίρης υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα.
Ζητήθηκε ώστε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιατρών μελών μας για παροχές προς ασφαλιστικούς φορείς (ταμεία), για τις οποίες πλέον αρμόδιος είναι μόνο ο ΕΦΚΑ, δεδομένου ότι από τον ΕΟΠΥΥ έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές, καταβληθούν πριν την καταληκτική προθεσμία του νόμου (την 31.12.2019- αρθρ. 12 του ν. 4578/2018) και κατά προτεραιότητα δεδομένου ότι για πολλές από αυτές έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα παραστατικά και έχουν ήδη φορολογηθεί χωρίς να έχουν εισπραχθεί.
Τα μέλη μας θα ενημερωθούν για οποιαδήποτε εξέλιξη στα παραπάνω θέματα.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Σοβαρές δυσλειτουργίες αναφορικά με την εκτέλεση των παραπεμπτικών που έχουν εκδοθεί μετά τις 01.11.2018

Προς
Κο. Σωτήριο Μπερσίμη
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
Αποστόλου Παύλου 12
Μαρούσι

Κοινοποίηση:
1) Υπουργείο Υγείας
Αριστοτέλους 17
Αθήνα


2) ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Λεωφ. Συγγρού 101 & Λαγουμιτζή 40
Τ.Κ.: 11745 - Νέος Κόσμος

Αθήνα, 03.12.2018

ΑΠ 33064

Θέμα: Σοβαρές δυσλειτουργίες αναφορικά με την εκτέλεση των παραπεμπτικών που έχουν εκδοθεί μετά τις 01.11.2018


Όπως είναι γνωστό την 01η Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΦΕΚ Β΄/ 4898/2018), στο άρθρο 6 παρ. 3 του οποίου ορίζεται ότι: «Τα παραπεμπτικά εκτελούνται υποχρεωτικά μέσα σε τρεις (3) εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσης τους και καθίστανται άκυρα μετά την παρέλευση του ανωτέρω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος…».

Ενώ λοιπόν η ανωτέρω πρόβλεψη έχει εφαρμογή από τις 01.11.2018, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν είχε «ενημερωθεί» ώστε τα παραπεμπτικά που εκδίδονται από την 01.11.2018 να αναγράφουν ως ημερομηνία λήξης τρεις εβδομάδες σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα, αλλά συνεχιζόταν να αναγράφεται ως ημερομηνία λήξης ο ένας μήνας όπως ίσχυε.

Αποτέλεσμα της ανωτέρω δυσλειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης ήταν βεβαίως να επικρατήσει σοβαρή αναστάτωση μεταξύ ασθενών και ιατρών, οι οποίοι είχαν παραπεμπτικά που είχαν εκδοθεί από 1η .11.2018 και έπειτα και έφεραν ημερομηνία λήξης ένα μήνα αργότερα, ενώ σύμφωνα με τον νέο κανονισμό είχαν ήδη λήξει μια εβδομάδα νωρίτερα!

Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδιανόητο για την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και του ΕΟΠΥΥ να υφίστανται οι ιατροί τις αρνητικές συνέπειες, με την σημαντικότερη να κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν για παραπεμπτικά που εκτέλεσαν μετά την 01.11.2018 και ενώ έφεραν ημερομηνία λήξης τέσσερις εβδομάδες έπειτα, στην πραγματικότητα η προθεσμία εκτέλεσης είχε ήδη εκπνεύσει, χωρίς ωστόσο αυτό να αναγράφεται!

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε όπως κάνετε αποδεκτά τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί μετά την 01.11.2018 και έχουν εκτελεστεί τέσσερις εβδομάδες αργότερα, όπως κανονικά αναγράφει η ημερομηνία λήξης τους, ώστε να για μια ακόμα φορά να μην χρειαστεί να είναι οι γιατροί τα εξιλαστήρια θύματα!


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ 

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Συστράτευση υπέρ της ασφάλειας της Υγείας του Ελληνικού πληθυσμού ζητά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ξεκινώντας από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Την ανάγκη υπενθύμισης στο γενικό πληθυσμό της αξίας των εμβολιασμών για όλες τις ηλικίες και της εφαρμογής του Εθνικού προγράμματος Εμβολιασμού από όλες τις Ελληνικές οικογένειες, τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σε ημερίδα που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Η αμφισβήτηση που εκφράστηκε φέτος από επίσημα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και από την κρατική τηλεόραση για την αξία των εμβολιασμών, πραγματικά σείει τα θεμέλια της ασφάλειας της Υγείας στην Ελλάδα, που χρειάζεται στις μέρες που ζούμε περισσότερο από ποτέ την εμβολιαστική κάλυψη όσο γίνεται ευρύτερης γκάμας πληθυσμού», υπογράμμισε Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός μικρών, ενηλίκων και υπερηλίκων στην χώρα μας είναι απαραίτητος ώστε να αποτραπούν οι μολύνσεις και οι δυσάρεστες εξελίξεις από μια σειρά ασθενειών, για τις οποίες η ανθρωπότητα έχει καταθέσει πολλους αγώνες έως ότου επιτύχει τον περιορισμό και την εξάλειψη τους.

Ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δεν έχει ενταχθεί τυχαία στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τις μεγάλες ηλικίες, γιατί αποτελεί, όπως είπε, «την καλύτερη πρόληψη, και την μόνη λύση για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας από τον εκτεταμένο πόνο και τα αλυσιδωτά προβλήματα που μια κρίση της νόσου δημιουργεί».

«Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα της κρίσης δεν έχειτην πολυτέλεια, ούτε καν τον χρόνο, για να εισαχθεί στο νοσοκομείο, ή να ακινητοποιηθεί στο κρεβάτι λόγω νευραλγίας, όπως συμβαίνει με τον έρπητα ζωστήρα» κατέληξε ο κύριος Πατούλης και σύστησε σύνεση, επικοινωνία των πολιτών με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για την εμβολιαστική τους κάλυψη και πιο κριτική σκέψη και ενημέρωση απέναντι στις αντιεμβολιστικές θεωρίες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com 

 

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Οι ασθενείς έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση στους γιατρούς που έχουν ανάγκη

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, για την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς, μετά την κατάργηση των συμβάσεων των ελευθεροεπαγγελματιών Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων, την 1η Αυγούστου 2018, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς.

Το Υπουργείο Υγείας έχει αφήσει χιλιάδες ασθενείς χωρίς πρόσβαση στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Ενώ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών, καταργεί τις συμβάσεις ,με τους συμβεβλημένους γιατρούς ,οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους, την επίσκεψη στον γιατρό που χρειάζονται.

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας, να αναστείλει την απόλυση των Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων, για να μη μείνουν στον αέρα οι ασθενείς.

Επίσης να σταματήσει να απαξιώνει τον ιατρικό κόσμο και να δημιουργήσει τις επαγγελματικές και οικονομικές προϋποθέσεις, προκειμένου να συνεργαστούν οι γιατροί και να στελεχώσουν το νέο σύστημα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τονίζει τα εξής:

«Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς. Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαξιωτικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας που καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στον επιστήμονα όσο και απέναντι στον πολίτη. Ο έλληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.»


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Ιατρικός Σύλλογος Έβρου: Θαύμα – Θαύμα «Ο αόρατος οικογενειακός γιατρός”

NewsRoom /www.evros24.gr


Έφτασε λοιπόν η ώρα όπου ασφαλισμένοι και γιατροί βρίσκονται «όμηροι» αλλαγών που επιχειρούνται στην ΠΦΥ.
Είναι αλήθεια ότι ζούμε την αποθέωση της προχειρότητας, της έλλειψης σχεδιασμού και της πλήρους περιφρόνησης πολιτών και εργαζομένων (γιατρών).
Δεν έχει καταλάβει κανείς, σε κανένα επίπεδο μέχρι την κορυφή, ότι έχουν βάλλει το «κάρο μπροστά και το ζωντανό πίσω»;
Είναι δυνατόν;

Και αν τελικά αυτός που ανέλαβε την υλοποίηση δεν καταλαβαίνει τη σημασία και το μέγεθος, δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να έχει επαφή με την πραγματικότητα;

Δεν έχει κανένας μάνα, πατέρα, παππούδες, παιδιά, να του εξηγήσουν και να καταλάβει τι συμβαίνει έξω στον πραγματικό κόσμο;

Το Υπουργείο Υγείας κατά πάγια διαχρονική τακτική, είναι γνωστό ότι δεν λαμβάνει υπόψη τον ΠΙΣ, τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων, καμίας Ιατρικής Ένωσης και βέβαια ούτε της Ομοσπονδίας των ιατρών της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ.

Φαίνεται ότι η άνοδος στην εξουσία λειτουργεί σαν blanco που σβήνει ότι ισχυριζόταν όλοι σαν αντιπολιτευόμενοι και έτσι πάνε περίπατο τα ωραία λόγια για διαλόγους και συνθέσεις.
Δέσμιοι των επιλογών τους προσπαθούν να τις εφαρμόσουν με τρόπο αυταρχικό και καταναγκαστικό.
Συνεχίζουν έτσι και δικαιώνουν την καταστροφική πολιτική του 2014 από τον κ. Γεωργιάδη .

Ένα νέο σύστημα Υγείας και μάλιστα στο δύσκολο και πολύπλοκο τομέα της ΠΦΥ
σε καμία χώρα του κόσμου δεν εφαρμόζεται σε λίγους μήνες και αυτό είναι αυτονόητο
και κατανοητό από όλους.

Όταν δε η προχειρότητα και οι ερασιτεχνικοί σχεδιασμοί συνδυάζονται με εκβιασμούς στους εργαζόμενους, τότε η αποτυχία είναι δεδομένη.
Πολιτικές που εφαρμόζονται με αυταρχισμό δεν βοηθούν στη βιωσιμότητα του νέου
συστήματος, διότι η ζωή έχει δείξει ότι τίποτε δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την συνεργασία και την συναίνεση των εμπλεκομένων.

Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα;
Πρώτα ψηφίσθηκε ένας νόμος ο οποίος προβλέπει την δημιουργία ενός υπεργραφειοκρατικού συστήματος με κεντρικό πυρήνα την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, τύπου ΕΣΥ, αλλά χωρίς την μονιμότητα και με συμβάσεις 2+2 ετών, άρα προσωρινότητα.

Σε ένα χώρο όπου επικρατεί μια εκπληκτική ανισότητα, γιατροί του ΕΣΥ με απογευματινά ιατρεία με αμοιβή, Πανεπιστημιακοί γιατροί με ιδιωτικά Ιατρεία, Στρατιωτικοί γιατροί με ιατρεία, θέλει να επιβάλει σε όσους επιλέξουν να δουλέψουν στην ΠΦΥ να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Μετά από δύο προκηρύξεις για οικογενειακούς γιατρούς που απέτυχαν να προσελκύσουν τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών, προχώρησαν με πρακτικές αποφασίζουμε και διατάσσουμε, όπως π.χ οι γιατροί-θεραπευτές των ΚΥ, να γίνουν με το ζόρι οικογενειακοί γιατροί, δημιουργώντας επιπλέον λειτουργικά προβλήματα στα ΚΥ, τα οποία θα είναι και ολίγον ΤΟΜΥ.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Μονάδες Υγείας ΠΦΥ (πρώην ΙΚΑ-πρώην ΠΕΔΥ) στον Αστικό ιστό, μετά τον μνημονιακό νόμο 4238/2014, επί μια τετραετία συνεχίζουν να λειτουργούν υποβαθμισμένες, με ελλείψεις προσωπικού και υλικών, υπολειτουργία εργαστηρίων (το 90% των ιατρικών παραπεμπτικών εκτελείται σε ιδιωτικά κέντρα) και κατά τα άλλα κάποιοι μιλούν για Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ταυτόχρονα δημιουργείται τοίχος απαγόρευσης στην πρόσβαση των πολιτών στους ειδικούς γιατρούς μέσω του συστήματος.

Το σίγουρο είναι ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού θα κινείται εκτός συστήματος, πληρώνοντας από την τσέπη του, αλλά κάποιοι θα επιχαίρουν ότι έχουν δωρεάν παροχές στους ασφαλισμένους.

Σε μια χώρα που παρήγαγε και εξακολουθεί να παράγει πληθώρα ειδικών γιατρών δημιουργούν συνθήκες επαγγελματικής ασφυξίας και έχουν μερικοί το θράσος ή ίσως την άγνοια και τολμούν να μιλούν για ευνοϊκές συνθήκες επιστροφής γιατρών από το εξωτερικό.
Αν είναι δυνατόν!

Η δε πρόσκληση και η σύμβαση που προτείνεται στους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αλαζονικής συμπεριφοράς.

Επειδή αποτελούν μονοπώλιο, ετοιμάσανε μια σύμβαση που οδηγεί στην κανονική απαλλοτρίωση του ιδιωτικού ιατρείου (αυτό που λέει ο λαός «με ξένα κόλλυβα»), την παρουσίασαν με την λογική αυτό είναι και αν σας αρέσει.

Επειδή την πρώτη φορά δεν πέτυχε, προχώρησαν σε πλειοδοσία, αυξάνοντας την αποζημίωση κατά 200 διατηρώντας όμως τις θανατηφόρες λεπτομέρειες, όπως ότι με 2000 εγγεγραμμένους, με τις επισκέψεις κατ’οίκον, με την ουσιαστική δέσμευση του ιατρού να μην δικαιούται επιπλέον αμοιβή ανεξαρτήτως ωραρίου στην ουσία μένει οικονομικά μόνο με την αποζημίωση, από την οποία αν αφαιρέσεις ΕΦΚΑ, Εφορία, Αναλώσιμα, γραμματειακή υποστήριξη, ενοίκια, μάλλον θα υποχρεωθεί να ζει με δανεικά από τον πατέρα του (εκτός αν βασίζονται στην μεταφορά της γνωστής διαχρονικής παθογένειας του ΕΣΥ στην ΠΦΥ, που δεν το πιστεύουμε).

Δεν μπορείς να πεις τίποτα, μένεις άφωνος.
Η αποθέωση της αποικιοκρατίας!

Το κερασάκι δε αποτελεί και η πρόβλεψη του νόμου, ότι μόλις καλύψει τις ανάγκες το Σύστημα με οικογενειακούς γιατρούς ΠΑΑ τέλος η σύμβαση .

Σ’αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δεν λένε ούτε ευχαριστώ, τραβάνε και ένα ωραίο λόγο περί εκμετάλλευσης και καθαρίζουν.

Όποιος αμφιβάλλει για την τακτική αυτή, ας μην πάει πολύ πίσω στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ, αλλά στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, που με μια ανακοίνωση τους τελειώνουν για να εκβιάσουν Παθολόγους και Παιδιάτρους να διαθέσουν τα ιατρεία τους σαν οικογενειακοί γιατροί.

Εδώ δεν φαίνεται να τους απασχολεί ούτε τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων που βρίσκονται μετέωροι μετά τις 31 Ιουλίου.

Orvieto Κύριοι ΑΦΙΠΠΕΥΣΑΤΕ!!

Αντιληφτείτε επιτέλους ότι ένα ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ αφορά βεβαίως πρωτίστως τους πολίτες, αλλά δεν γίνεται να κινηθεί τίποτε και σωστά χωρίς γιατρούς, διότι ένα αυτοκίνητο είναι ένα πολύ ωραίο εργαλείο (άσε που εδώ μιλάμε για τεχνολογία του ’50 ) αλλά χωρίς μηχανή και καύσιμα δεν περπατάει με τίποτα !
Για το Δ.Σ του Ι.Σ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΙΣΑ: Στη σωστή κατεύθυνση οι διευκρινήσεις για την ΠΦΥ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκτιμά ότι οι διευκρινήσεις του Υπουργείο Υγείας, σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εστάλησαν,- μετά την παρέμβαση του ΙΣΑ-, είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς γίνεται αποδεκτό, ότι δεν μπορεί να ισχύσει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών, στους ειδικούς γιατρούς, τουλάχιστον, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που απέστειλε το Υπουργείο, «το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό, σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, γιατρούς ειδικοτήτων, θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019, αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού, από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων».

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας, να καταργήσει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών ,για να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη και να αξιοποιήσει το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών.

Επίσης καλεί τον ΕΟΠΥΥ, να διαμορφώσει αξιοπρεπείς μισθολογικές και επαγγελματικές συνθήκες, για τους οικογενειακούς και τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς, προκειμένου ο ιατρικός κόσμος να στελεχώσει το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

ΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: H ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194
Web: www.ish.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Ηράκλειο, 14/06/2018

H ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Οι πολίτες δεν δηλώνουν τον καθ’ υπόδειξη οικογενειακό ιατρό των τοΜΥ. Οι γιατροί αδιαφορούν, γυρίζουν την πλάτη, στις προκηρύξεις για τα τοΜΥ και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οικογενειακούς γιατρούς. Οι αριθμοί δε βγαίνουν κι οι υπεύθυνοι του υπουργείου και της Π..Φ.Υ. μέσω της ανακοίνωσης-διαφήμισης στο κάτω μέρος των συνταγών και των παραπεμπτικών για εξετάσεις, παρουσιάζουν τον οικογενειακό ιατρό ως "νέα λειτουργία ΔΩΡΕΑΝ του ΕΣΥ" . Καλούν επίσης όλους τους πολίτες να τρέξουν να αντιστοιχηθούν διαδικτυακά με τους γιατρούς των τοΜΥ.

Ξεκινώντας από το τέλος του κειμένου, καλούμε τους εμπνευστές της ανακοίνωσης να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση-εφαρμογή που με τόσο εμφατικό τρόπο διαφημίζουν. Θα διαπιστώσουν πως στη Ζάκυνθο, στην Αρκαδία, στην Ευρυτανία και σε άλλες περιοχές, δεν υπάρχουν «αντιστοιχίσεις» ιατρών. Κι έτσι οι άνθρωποι αυτοί που θα θελήσουν να επιλέξουν γιατρούς των τοΜΥ πρέπει να πάνε σε όμορους νομούς και περιφέρειες. Αυτό προκύπτει από την αναζήτηση.

Με την αυτόματη αντιστοίχηση των πολιτών, όλων μας δηλαδή, σε οικογενειακό ιατρό των τοΜΥ, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγγραφής μας στο σύστημα, όπως λένε, ουσιαστικά παραδέχονται την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού.

Αφήσαμε την αρχή τελευταία. Ο οικογενειακός γιατρός δεν είναι «νέα λειτουργία» κανενός συστήματος. Η ιατρική είναι επιστήμη, σημαίνει φροντίδα, ενδιαφέρον, αγωνία, δεν είναι παροχή υπηρεσιών. Κι ο γιατρός είναι επαγγελματίας υγείας, που αντιμετωπίζει το άγχος και τον προβληματισμό των πολιτών μέσα από τα θέματα υγείας που τους απασχολούν, που αγωνιά για την πορεία της υγείας τους και που φυσικά αμείβεται για αυτό. Κι ακριβώς αυτό, η προχειρότητα και η βιασύνη της ανακοίνωσης μέσω της συνταγογραφίας, ομολογεί εμφατικά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης των τοΜΥ.

Ποτέ δεν είναι αργά να διαμορφώσουμε επιτέλους στην Χώρα μας αποτελεσματική και αξιόπιστη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αφήνοντας στην άκρη ιδεοληψίες και τακτισμούς. Βασικές προϋποθέσεις, η κοινή λογική, ο ειλικρινής διάλογος και οι τεκμηριωμένες προτάσεις:

- Ελεύθερη επιλογή ιατρού. Ο πολίτης επιλέγει τον γιατρό που εμπιστεύεται για την επίλυση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
- Αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού της Χώρας τόσο του ιδιωτικού όσο και του κρατικού τομέα δίδοντας κίνητρο παραμονής στους νέους γιατρούς.
- Αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δηλαδή, υπέρ της υγείας σε προγράμματα πρόληψης. Η πρόληψη στοιχίζει πάντα λιγότερο από την θεραπεία.
- Εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για κάθε πολίτη ως μέσο καταγραφής, ελέγχου και εξορθολογισμού ιατρικών επισκέψεων, διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμακευτικής δαπάνης.
- Καθιέρωση δυναμικού κλειστού προϋπολογισμού ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλλο και την νοσηρότητα. Οι χρόνιες ασθένειες (π.χ. νεοπλασίες, σακχ. διαβήτης, κτλ) είναι ευνόητο πως έχουν το δικό τους προϋπολογισμό.
- Δημιουργία Αστικού τύπου Κέντρων Υγείας 24ωρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Στελεχώστε τα με ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς που μπορούν να διατηρούν και το ιατρείο τους, κάνουν το 8ωρο τους και αμείβονται γι αυτό.
- Η τακτική εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα, η παραπομπή δηλαδή, να γίνεται μόνο με γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, και με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού του νοσηλευτικού ιδρύματος της αντίστοιχης ειδικότητας.
- Ιατρική συνταγή για την χορήγηση φαρμάκων. Εφαρμόστε την θεραπεία μηνός και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στη χορήγηση όλων των εμβαλαγίων. Πριμοδοτήστε τις τρίμηνες και τις εξάμηνες συνταγές.
. Ο στόχος είναι κοινός, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι καιρός να αλλάξουμε πρακτική, να περάσουμε από την διαχείριση στην δημιουργία.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Βαβουρανάκης Γεώργιος Κοχιαδάκης

Ο Συντονιστής Ιατρών ΕΟΠΥΥ
Νικόλαος Λαθουράκης 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Σε πειθαρχικό έλεγχο καλεί τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο ΙΣΑ

Σε πειθαρχικό έλεγχο καλεί τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Π. Γωργακόπουλο ο ΙΣΑ, διότι μετά από εισηγήσεις και διαπιστώσεις υπηρεσιών του Οργανισμού, ο κ. Γεωργακόπουλος καλεί σε απολογία εκατοντάδες γιατρούς προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την αναγραφή φαρμάκων με εμπορική ονομασία.

Liberal.gr

Το παράδοξο είναι ότι εγκαλείται ο κ. Γεωργακόπουλος για την άσκηση του διοικητικού του έργου ως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ενεργώντας στο πλαίσιο του νόμου και των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού.

Ο ΙΣΑ με επιστολή του προς τον κ. Γεωργακόπουλο στις 22 Μαΐου, ενημερώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του στις 24 Απριλίου αποφάσισε, να ασκήσει αυτεπάγγελτα πειθαρχικό έλεγχο στον κ. Γεωργακόπουλο. Η αιτία, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επιστολή, είναι ότι ο κ. Γεωργακόπουλος, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ καλεί γιατρούς της Αθήνας σε έγγραφες εξηγήσεις και εν συνεχεία επιβάλλονται ποινές (διακοπή συνταγογράφησης, κλ.π.) με το σκεπτικό ότι οι γιατροί μη νόμιμα τάχα προτείνουν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την δραστική ουσία, συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, αναφερόμενο στην εμπορική ονομασία κατά παράβαση των οικείων διατάξεων.

Ο κ. Γεωργακόπουλος δεν καλείται στο Πειθαρχικό ως γιατρός αφού έχει αναστείλει την ιατρική του δραστηριότητα, αλλά με την ιδιότητα του αντιπροέδρου. Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού αν κάποιος διαφωνεί με αποφάσεις διοικητικών προστίμων μπορεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Η απόφαση πάντως για κλήση σε απολογία γιατρών έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση. Ενδεικτικά η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων ζήτησε να σταματήσουν οι «αναίτιες», όπως τις χαρακτηρίζει «διώξεις εναντίον των γιατρών» και να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κλήσεις σε απολογία, τονίζοντας ότι «για το θέμα της αναγραφής φαρμάκων με εμπορική ονομασία τον λόγο έχει ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι των οποίων όλοι αλλά και εσείς (σ.σ.: αναφέρεται στον κ. Γεωργακόπουλο) είμαστε μέλη και πρέπει να υπακούμε στις αποφάσεις τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Αναγραφή ΑΜΚΑ ιατρών σε συνταγές και σφραγίδες - απάντηση ΙΣΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΜΚΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επειδή διαπιστώνω ότι υπάρχουν ερωτήσεις συναδέλφων για το αν πρέπει να αναγράφεται το ΑΜΚΑ των Ιατρών σε συνταγές και σφραγίδες μετά την εφαρμογή του GDPR, σας κοινοποιώ την απάντηση της υπευθύνου του ΙΣΑ για τον νέο κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR) στο συγκεκριμένο ερώτημα.

"ΕΡΩΤΗΣΗ:

Με την εφαρμογή του GDPR θα πρέπει να αφαιρεθεί από σφραγίδες και συνταγές το ΑΜΚΑ των ιατρών που δείχνει την ηλικία τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η αναγραφή του ΑΜΚΑ επιβάλλεται σε ορισμένες περιπτώσεις για σκοπούς εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Ο Κανονισμός GDPR δεν καταργεί υποχρεώσεις που προκύπτουν από διατάξεις άλλων νόμων. Επομένως, η εφαρμογή του Κανονισμου GDPR δεν καταργεί την υποχρέωση αναγραφής του ΑΜΚΑ σε όσες περιπτώσεις αυτή προβλέπεται από το Νόμο. "

Η απάντηση αυτή έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ στο μόνιμο πεδίο http://www.isathens.gr/plirofories-gdpr που έχει δημιουργηθεί για πληροφορίες ερωτήσεις και απαντήσεις για το GDPR.

Παράλληλα ενημερώνω ότι ο ΙΣΑ από το 2010 και φυσικά προ GDPR, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ανωτέρω θέμα πλην όμως το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του ΙΣΑ με την υπ'αριθμόν 517/2018 απόφαση του.

Φ.Ν.Πατσουρακος
Καρδιολογος-Αρχίατρος ε.α.
Ταμίας ΙΣΑ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ενημερωτικό κείμενο για ανάρτηση στα ιατρεία των μελών του ΙΣΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας αποστέλλουμε ενημερωτικό κείμενο το οποίο σας συνιστούμε να τυπώσετε και να αναρτήσετε στα γραφεία σας για την ενημέρωση των ασθενών σας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το σύστημα παραπομπών.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Για το κείμενο πατήστε ΕΔΩ

 

ΙΣΠ: «Οδηγίες αντιμετώπισης σε περίπτωση επαφής πολιτών με τοξίνη μέδουσας κατά την κολύμβηση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΠΑΤΡΩΝ

Αρ. Πρωτ.: 3061/14-5-2018

Θέμα: «Οδηγίες αντιμετώπισης σε περίπτωση επαφής πολιτών με τοξίνη μέδουσας κατά την κολύμβηση»

Ενόψει της νέας θερινής περιόδου, παρατίθενται στοιχεία και οδηγίες πρώτης αντιμετώπισης περιπτώσεων επαφής των πολιτών με μέδουσες κατά την κολύμβηση:

-η επαφή με το κάθε είδος μέδουσας, χρήζει και εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης, λόγω σημαντικών διαφορών στην τοξίνη που περιέχουν [πχ. εφαρμογή οξικού οξέως (κοινώς ξύδι) για ορισμένα είδη ή διττανθρακικού νατρίου (κοινώς μαγειρική σόδα) για κάποια άλλα είδη, θερμών ή ψυχρών επιθεμάτων κλπ].

Θεραπευτικές Οδηγίες

Οι οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση τσιμπήματος από μέδουσα (jellyfish sting) του είδους Pelagia nοctiluca κατά την κολύμβηση, ώστε να μειωθεί ενδεχομένως η περαιτέρω ένταση των δερματικών αντιδράσεων, είναι οι ακόλουθες :
Μετά την επαφή με την μέδουσα συνιστάται άμεση έξοδος από την θάλασσα και πλύσιμο του δέρματος με θαλασσινό νερό, χωρίς άσκηση τριβής. Αποφυγή πλυσίματος με γλυκό νερό, διότι ευνοείται η ρήξη των νηματοκύστεων των πλοκαμιών της μέδουσας, λόγω της υποωσμοτικότητος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απελευθέρωση τοξίνης.
Εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή μίγματος θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για 2 λεπτά, εάν είναι διαθέσιμο, το οποίο διακόπτει την περαιτέρω απελευθέρωση τοξίνης από τα προσκολλημένα στο δέρμα τμήματα των πλοκαμιών. Αποφυγή εφαρμογής οξικού οξέως (κοινώς ξύδι), διότι φαίνεται ότι αυτό ευνοεί την απελευθέρωση της τοξίνης από την μέδουσα τους είδους P. nοctiluca.
Αφαίρεση των υπολειμμάτων των πλοκαμιών από το πάσχων δέρμα με την βοήθεια λαβίδος ή μαχαιριού, ή διά των χειρών με την χρήση υποχρεωτικά ελαστικών γαντιών. Αποφυγή επαφής της προσβεβλημένης περιοχής του δέρματος δια γυμνών χειρών λόγω του κινδύνου δευτεροπαθούς εισόδου τοξίνης.
Εφαρμογή κρύων επιθεμάτων για 5-15 λεπτά. Επανάληψη αν χρειασθεί για άλλα 5-10 λεπτά. (Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό το είδος της μέδουσας είναι προτιμότερη η χρήση των κρύων παρά των θερμών επιθεμάτων)
Αποφυγή εφαρμογής παραγόντων που μπορούν να επιδεινώσουν την δερματική αντίδραση από την P. nοctiluca, όπως οξικού οξέως (ξύδι), γλυκού νερού, αλκοόλης, ή αμμωνίας. (Για ορισμένα άλλα είδη μεδουσών συνιστάται εφαρμογή οξικού οξέως σε συνδυασμό με κρύα ή θερμά επιθέματα)
Σε περίπτωση εμφάνισης ήπιας εντοπισμένης δερματικής αντίδρασης συνιστάται εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών με την μορφή κρέμας.

Σε κάθε περίπτωση όμως εμφάνισης μέτριας/σοβαρής εντοπισμένης δερματικής βλάβης ή εκτεταμένου κνιδωτικού εξανθήματος πέραν του σημείου επαφής ή συστηματικών εκδηλώσεων (όπως βράγχος φωνής, δυσφορία, δύσπνοια κ.α) απαιτείται δερματολογική εξέταση και ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Οι παρούσες οδηγίες παρατίθενται με τη συνδρομή της Καθηγήτριας της Δερματολογικής κλινικής του ΠΓΝΠατρών, κας Σοφίας Γεωργίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ο ΙΣΑ ζητά άμεσα να ενημερωθεί για τις ενέργειες σας αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιατρών

Προς
ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ
Χαριλάου Τρικούπη 6-12
3ος όροφο
Υπόψη: Διοίκησης

Προς
Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλισης και Παροχών Υπαλλήλων Τραπεζών
και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας
Πατησίων 54
Υπόψη: κ. Στελλάκη Καλλιόπης

Κοιν: κο. Σωτήριο Μπερσίμη
Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ
Αποστόλου Παύλου 12
Μαρούσι

Αθήνα, 09.05.2018

Α.Π. 28046

Θέμα: Ο ΙΣΑ ζητά άμεσα να ενημερωθεί για τις ενέργειες σας αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιατρών

Σε συνέχεια καταγγελιών από ιατρούς – μέλη μας ότι στο Ταμείο σας υφίσταται μεγάλος αριθμός εκκρεμών ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την καταβολή των οποίων οι γιατροί έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και φορολογικά στοιχεία, παρακαλούμε όπως άμεσα μας γνωστοποιήσετε:

Εάν έχετε προβεί στην εκκαθάριση των οφειλών του Ταμείου σας προς ιατρούς μέλη μας, ιατρικές εταιρείες, διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία που αφορούν στο χρονικό διάστημα από το έτος 2012 και προγενέστερα και
Σε περίπτωση που έχετε ολοκληρώσει το ανωτέρω έργο δικής σας αρμοδιότητας, εάν τα στοιχεία εκκαθάρισης έχουν διαβιβασθεί στον ΕΟΠΥΥ, ως καθολικό διάδοχο του ΤΑΠΓΑΕΕ, προκειμένου να προβεί στην πληρωμή των ιατρών, ως οφείλει κατά νόμο.
Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ απάντησή σας στα ανωτέρω τεθέντα ερωτήματα, προκειμένου ο ΙΣΑ να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες του για την προστασία των συμφερόντων των μελών του.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ                         

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Ενημέρωση προς τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τον υποχρεωτικό ή μη διορισμό Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer)

Με το άρθρο 37 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679, εισάγεται ο θεσμός του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO), ενός προσώπου με γνώσεις περί του δικαίου και των πρακτικών προστασίας των δεδομένων, το οποίο αναλαμβάνει εν γένει την παρακολούθηση και την διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον ανωτέρω Κανονισμό και συνεργάζεται με τις Εποπτικές Αρχές, ενεργώντας ως σύνδεσμος επικοινωνίας. Ο ορισμός του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων καθίσταται υποχρεωτικός σε κάθε περίπτωση όπου:

α. Η επεξεργασία διενεργείται από δημόσια αρχή ή δημόσιο φορέα. Εξαιρούνται τα δικαστήρια όταν ασκούν δικαιοδοτικό έργο.

β. Απαιτείται τακτική και συστηματική παρακολούθηση των υποκειμένων των δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα.

γ. Διενεργείται μεγάλης κλίμακας επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων ή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν ποινικές καταδίκες και αδικήματα.

Ειδική κατηγορία δεδομένων συνιστούν τα δεδομένα υγείας και επομένως, οι ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες του κλάδου υγείας ενδέχεται να εμπίπτουν στην περίπτωση γ’ κατά την οποία λαμβάνει χώρα επεξεργασία δεδομένων υγείας σε μεγάλη κλίμακα. Επομένως, κρίσιμο είναι να αποσαφηνιστεί η έννοια της επεξεργασίας δεδομένων σε «μεγάλη κλίμακα».

Τι ΔΕΝ συνιστά επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων σε «μεγάλη κλίμακα»:

Σύμφωνα με το Προοίμιο του Κανονισμού, αλλά και με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το ρόλο του DPO, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι μεγάλης κλίμακας, εάν η επεξεργασία αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ασθενών ή πελατών ιδιώτη ιατρού ή άλλου επαγγελματία του τομέα της υγείας.

Επομένως όταν ένας ιδιώτης ιατρός λειτουργεί το ιατρείο του, με τη συνήθη μορφή και οργάνωση που έχει ένα ιδιωτικό ιατρείο, δεν υποχρεούται να ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (DPO).

Τι συνιστά επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων σε «μεγάλη κλίμακα»:

Η επεξεργασία δεδομένων υγείας από μεγάλες κλινικές ή νοσοκομεία αναφέρεται ρητώς στις κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής του Κανονισμού ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επεξεργασίας ειδικών κατηγοριών δεδομένων σε «μεγάλη κλίμακα» και επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές ο ορισμός DPO καθίσταται υποχρεωτικός.

Ωστόσο, εκτός από τα ανωτέρω δύο σαφή παραδείγματα υπάρχουν και αρκετές ενδιάμεσες μορφές οργάνωσης για την παροχή υπηρεσιών υγείας, δηλαδή περιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν σε καμία από τις δύο ανωτέρω κατηγορίες, όπου η επεξεργασία δεν διενεργείται ούτε από έναν ιδιώτη ιατρό αλλά ούτε και από μία μεγάλη επιχείρηση όπως μία κλινική ή ένα νοσοκομείο και ως εκ τούτου υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με την υποχρέωση διορισμού Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων. Τέτοια περίπτωση είναι ενδεικτικά η επεξεργασία που διενεργείται από πολυϊατρείο το οποίο συνεργάζεται με περισσότερους του ενός ιατρούς. Για τις εν λόγω ενδιάμεσες κατηγορίες, το εάν ο ορισμός Υπεύθυνου Προστασίας δεδομένων είναι υποχρεωτικός ή όχι, θα πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση με τη συνδρομή εξειδικευμένων νομικών.

Επιγραμματικά και χωρίς τα κατωτέρω να συνιστούν νομική συμβουλή, αναφέρουμε ότι για τον προσδιορισμό της μεγάλης κλίμακας επεξεργασίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

α) ο αριθμός των εμπλεκομένων υποκειμένων,

β) ο όγκος και το εύρος των δεδομένων,

γ) η διάρκεια ή ο μόνιμος χαρακτήρας της επεξεργασίας και

δ) η γεωγραφική έκταση της επεξεργασίας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ερωτήματα που λαμβάνουμε από τα μέλη μας, θεωρούμε επίσης σκόπιμο να αναφέρουμε ότι ορισμένες απόψεις, όπως το ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο διορισμός Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων όταν ένας φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας απασχολεί λιγότερα από 250 άτομα ή ότι αντιθέτως καθίσταται υποχρεωτικός ο διορισμός για οποιονδήποτε επεξεργάζεται δεδομένα υγείας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ιδιωτών ιατρών που διατηρούν ατομικά ιατρεία, είναι εσφαλμένες και δεν αντικατοπτρίζουν το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Τα ανωτέρω άπτονται της υποχρέωσης ορισμού DPO. Το ότι κάποιο πρόσωπο ή επιχείρηση, δεν υποχρεούται να ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, δεν σημαίνει ότι δε δεσμεύεται από τις διατάξεις του Κανονισμού. Υπάρχουν υποχρεώσεις που αφορούν τη συμμόρφωση με τις αρχές που διέπουν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, την υιοθέτηση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει καθένας να λαμβάνει ώστε να διασφαλίζει τη σύννομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζεται, καθώς και υποχρέωση του προσώπου που επεξεργάζεται τα δεδομένα να ανταποκρίνεται όταν οι ασθενείς ασκούν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο Κανονισμός. Οι εν λόγω υποχρεώσεις δεσμεύουν κάθε πρόσωπο που επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα, ανεξαρτήτως του εάν ο οφείλει ή όχι να ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων καθίσταται υποχρεωτικός ή μη.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, γενικών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις υποχρεώσεις των ιδιωτών ιατρών, όπως αυτές απορρέουν από τον Κανονισμό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Ένα μέσο ιδιωτικό ιατρείο δεν χρειάζεται D.P.O.
Μια μεγάλη κλινική ή νοσοκομείο χρειάζεται D.P.O
Για τις περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις άνω 2 κατηγορίες (π.χ. πολυϊατρεία ή διαγνωστικά εργαστήρια με περισσότερους ιατρούς) συνιστάται να λάβουν νομική συμβουλή καθώς κάθε περίπτωση αξιολογείται ξεχωριστά με βάση τα χαρακτηριστικά της.
Ο κανονισμός ισχύει για όλους. Το ότι δεν χρειάζεται κάποιος D.P.O. δεν σημαίνει ότι δεν οφείλει να εφαρμόζει τον κανονισμό.
Κατευθύνσεις σχετικές με τις περιπτώσεις 3 και 4 θα εκδοθούν σύντομα και για τις οποίες ο ΙΣΑ θα συνδράμει τα μέλη του και με την διοργάνωση σεμιναρίων εκπαίδευσης όπου χρειάζεται.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μαϊος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δελτία Τύπου άλλων Ιατρικών Συλλόγων