Δελτία Τύπου άλλων Ιατρικών Συλλόγων

Σαράντα διαγραφές από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών γιατί δεν πλήρωναν

Μακρυγένη Ελευθερία

Ανάμεσά τους και ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος

Thebest.gr

Σαράντα διαγραφές γιατρών έγιναν από το Μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από το τέλος του 2018 ως τις αρχές του 2019, για μη καταβολή ετήσιας δήλωσης για το αν και πού εξακολουθούν να εργάζονται, καθώς και για μη καταβολή της ετήσιας συνδρομής στον Σύλλογο. Αυτό αναφέρει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, ερωτηθείσα σχετικά και με αφορμή τη διαγραφή, στο πλαίσιο αυτό, και του πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου.

Όπως αναφέρει η κ. Μαστοράκου η διαγραφή δεν αφορούσε μόνο τον κ. Γιαννόπουλο, αλλά 40 συνολικά γιατρούς και έγινε στο πλαίσιο του νόμου του Υπ . Υγείας, την περίοδο που ο κ. Γιαννόπουλος ήταν Γ.Γ. του. Ο νόμος 4518, του Ιανουαρίου του 2018, προβλέπει τη διαγραφή ή την παραπομπή στο πειθαρχικό, των γιατρών που για πάνω από τρία χρόνια δεν καταθέτουν στον Ιατρικό Σύλλογο που ανήκουν, την ετήσια δήλωση για την εργασιακή τους κατάσταση ή μεταβολή και την ετήσια συνδρομή. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, έχει επιλέξει το μέτρο της διαγραφής και όχι την παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία. Το κόστος της ετήσιας συνδρομής για τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών ανέρχεται στα 80 ευρώ συν 20 ευρώ υπέρ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Σύνολο 100 ευρώ.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τονίζει πως όλα τα μέλη είχαν ενημερωθεί γραπτώς και μάλιστα με απόδειξη παραλαβής και πως τους είχαν αποσταλεί πολλές προειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις, ακόμα και ενημέρωση για το πότε το ΔΣ θα συνεδριάσει επί του θέματος, μια και ο νόμος προβλέπει σχετική διαδικασία επ΄αυτού.

Οι 40 διαγραφέντες είναι και ιδιώτες και του δημοσίου τομέα και περίπου 20 εξ αυτών αφορούν περιπτώσεις γιατρών, οι οποίοι έχουν φύγει για εργασία στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με την Πρόεδρο. Μιλώντας ευρύτερα για τη μη καταβολή της ετήσιας συνδρομής η κ. Μαστοράκου διαπιστώνει ότι «αυτοί που παραλείπουν κυρίως την καταβολή της ετήσιας συνδρομής είναι οι γιατροί του δημοσίου, με το αιτιολογικό ότι δεν τους προσφέρει κάτι ο σύλλογος. Είχαμε τρανταχτές περιπτώσεις γιατρών του δημοσίου οι οποίοι αρνούνταν να πληρώσουν. Βέβαια, στο επιχείρημά τους μπορεί να απαντήσει κανείς ότι πρόκειται για μια νομοθεσία που αφορά όλες τις χώρες του κόσμου. Στο εξωτερικό αν δεν κάνεις αίτηση εγγραφής ή γνωστοποίηση της εργασιακής σου κατάστασης και δεν πληρώσεις συνδρομή, πχ στον Σύλλογο της Αγγλίας, μέσα σε δύο μέρες σε διέγραψε, δεν περιμένει τρία χρόνια».

Όταν ένας γιατρός διαγραφεί από τον Ιατρικό Σύλλογο δεν μπορεί να ασκεί το επάγγελμα και να εξετάζει ή να συνταγογραφεί εξηγεί και μάλιστα η σχετική απόφαση κοινοποιείται εκεί που εργάζεται, (νοσοκομείο ή όπου αλλού ) στην Εφορία, στην ΗΔΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ. «Έχει συμβεί στο παρελθόν η Εφορία να κάνει έφοδο σε ιατρείο, στην Πάτρα και να έχει βάλει φραγή και πρόστιμο».

«Ο Σύλλογος της Πάτρας είναι ένας ενεργότατος Σύλλογος. Ξενυχτούν άνθρωποι για να βρουν διατάξεις, του νόμους συνταγογράφησης κλπ, στέλνει τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα newsletter για τις θέσεις εργασίας, τα συνέδρια κλπ», υπογραμμίζει.

Προσθέτει δε, ότι υπάρχει πρόβλεψη και διαβάθμιση ως προς το ύψος της οικονομικής καταβολής στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας. Π.χ έχει υπάρξει απαλλαγή για γιατρούς που δεν εργάστηκαν για λόγους υγείας. Οι άνεργοι επίσης απαλλάσσονται από την ετήσια συνδρομή , νέοι γιατροί από τον νόμο επίσης απαλλάσσονται για τον πρώτο χρόνο, της συνδρομής, ενώ οι νέοι γιατροί την πρώτη πενταετία πληρώνουν 60 ευρώ.

Η κ. Μαστοράκου αναδεικνύει και μια άλλη παράμετρο που προκύπτει από αυτού του είδους την ασυνέπεια. «Υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών που εγκαταλείπουν τη χώρα και φεύγουν στο εξωτερικό και δεν ενημερώνουν τον Σύλλογο, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αναγκάζεται να καταβάλλει για αρκετά μέλη του τα 20 ευρώ για κάθε έναν, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο δημιουργώντας μας ταμειακό έλλειμμα. Οι 20 από τους 40 διαγραφέντες αποδεικνύεται ότι δεν ενδιαφέρθηκαν γιατί ήταν στο εξωτερικό».

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Προ των πυλών η γρίπη -Καμπάνια ΙΣΑ για το αντιγριπικό εμβόλιο

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ενόψει της φετινής έξαρσης της γρίπης, ξεκινά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

 

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προς όλους τους ιατρούς-μέλη του, ζητά να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ετήσιου προβλήματος της γρίπης.

Ο ΙΣΑ, επικαλούμενος επιδημιολογικά στοιχεία, επισημαίνει ότι το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται παραμένει χαμηλό. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον περασμένο Μάιο, οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα ανήλθαν στους 152.

Στην ανακοίνωσή του για τη γρίπη, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, κυρίως ηλικιωμένοι, ευπαθή άτομα και παιδιά, δοκιμάζονται από την προσβολή τους από τη γρίπη. Τα ετήσια στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που προσβάλλονται χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Και μάλιστα αρκετοί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «δυστυχώς το 1/3 από αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ καταλήγουν. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών που χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία είναι ότι είναι όλοι ανεμβολίαστοι» , υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, εξηγεί ότι οι υγειονομικοί έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους πολίτες να νοσήσουν από γρίπη. Ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσουν την αιτία ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλη πάθηση να νοσήσουν και από γρίπη. Γι’ αυτό και στην επιστολή του τους καλεί «όχι μόνο να κάνεις εσύ το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και να ενημερώσεις τους οικείους σου και τους ασθενείς σου. Τόσο για τα προβλήματα από τη γρίπη όσο και την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του αντιγριπικού εμβολίου».

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr

 

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων σε αθλούμενους σε αθλητικά Σωματεία. Η ιατρική εξέταση οφείλει να πραγματοποιείται μόνο σε αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ

Δημοσιεύθηκε 09 Σεπτεμβρίου 2019

Σε συνέχεια ερωτημάτων και επισημάνσεων αθλητικών Σωματείων για την υποχρέωση έκδοσης ιατρικής γνωμάτευσης σε αθλούμενους που δεν συμμετέχουν σε αγωνιστικά τμήματα στα εκάστοτε Σωματεία επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι:

Δυνάμει της υπ΄ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152 (ΦΕΚ/Β΄/3254/8.8.2018) Υπουργικής Απόφασης, προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έκδοσης της Κάρτας Υγείας Αθλητή. Σύμφωνα δε με την Ερμηνευτική Εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΔΑ: 6ΝΠΕ4653Π4-ΙΟΟ/03.10.2018), η έκδοση της Κάρτας Υγείας Αθλητή είναι υποχρεωτική μόνο για τους αθλητές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αθλητικού σωματείου και έχουν αποκτήσει Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας.

Δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη αναφορικά με την υποχρέωση προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης για την συμμετοχή αθλούμενων σε μη αγωνιστικά τμήματα.

Πλην όμως, έχουμε την άποψη ότι κρίνεται επιβεβλημένο για την συμμετοχή σε κάθε άθλημα μη αγωνιστικό να προσκομίζεται ιατρική γνωμάτευση η οποία θα βεβαιώνει ότι οι αθλούμενοι είναι υγιείς, δεν χρήζουν περαιτέρω ιατρικών εξετάσεων και μπορούν να ασκηθούν στο εκάστοτε άθλημα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται ο ιατρός να μεταβαίνει στον χώρο του εκάστοτε Σωματείου, προκειμένου να εξετάσει τους αθλούμενους, εκτός και να υφίσταται στον χώρο αδειοδοτημένο από τον ΙΣΑ ως αρμόδιο φορέα ιατρείο παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όσον αφορά τις ιατρικές ειδικότητες που δύνανται να χορηγούν τις ως άνω ιατρικές γνωματεύσεις έχουμε την άποψη ότι τέτοιες δύνανται να χορηγούν, κατ’ ανάλογη εφαρμογή όσων ισχύουν για την έκδοση κάρτας υγείας αθλητή, καρδιολόγοι αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, εφόσον έχουν παρακολουθήσει πιστοποιηθεί με βάση τα σχετικά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΙΣΘ – Παρουσίασε έρευνα στον πρωθυπουργό: 7 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι από τη Δημ. Υγεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Διαχρονική απογοήτευση εκφράζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, σε έρευνα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην συμπρωτεύουσα. Οι 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη Δημόσια Υγεία, ενώ στην πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, δηλαδή στις ηλικίες 55 με 65 ετών, η δυσαρέσκεια αγγίζει σχεδόν το 80%.

Τα παραπάνω αποτελέσματα κατέδειξε έρευνα της εταιρείας “to the point” που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). 'Ερευνα την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νικόλαος Νίτσας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στην ίδια έρευνα εμφανίζονται τα εξής στοιχεία:

Το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει χειροτερέψει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας,
Η πλειονότητα των ασθενών επισκέπτεται ιδιωτικά ιατρεία, μετά νοσοκομεία και μετά συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΠΥ
Η επίσκεψη στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ είναι πολύ χαμηλή, καθώς δεν δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση και χρηματοδότηση αυτών των δομών.
Μόνο το 1/4 του πληθυσμού, δεν επισκέπτεται κάποιον ιδιώτη γιατρό ενώ όσοι τον προτιμούν βασίζονται στην γνώμη γνωστών και φίλων για το πρόσωπο που θα επιλέξουν.
Σε ό,τι αφορά το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών η πλειονότητα πιστεύει ότι έχει αυξηθεί και 9% μόνο θεωρεί ότι έχει ελαττωθεί. Αυτό, ωστόσο, κατά την άποψη του κ. Νίτσα, έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση των τιμών των ιατρικών επισκέψεων και συμβαίνει γιατί με έμμεσους τρόπους αυξήθηκε το κόστος των υπηρεσιών υγείας μέσω ΕΟΠΠΥ εξαιτίας της αύξησης της συμμετοχής από τη συνταγογράφηση, του πλαφόν με τα γενόσημα φάρμακα ή του πλαφόν για τη φαρμακευτική δαπάνη του ασθενή.

Περισσότερα...

Ο ΙΣΑ με επιστολές του στον Υπουργό Υγείας ζητά την παρέμβασή του για την επίλυση προβλήματος στη συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών σε αλλοδαπούς και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην ιατρική διαφήμιση

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, για τη ρύθμιση δύο σημαντικών θεμάτων ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ με επιστολή του, προς τον Υπουργό Υγείας, ζητά να επιλυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη συνταγογράφηση των φαρμακευτικών ουσιών που χρειάζονται ειδική συνταγή ναρκωτικών ουσιών, σε περιστατικά παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς η απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «ναρκωτικών», δεν μερίμνησε για τις περιπτώσεις συνταγογράφησης σε πρόσωπα, τα οποία δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, όπως οι πολυάριθμοι αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα μας προσωρινά είτε για τις καλοκαιρινές διακοπές τους είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Ακόμη, ο ΙΣΑ σε μία ακόμα επιστολή του τονίζει την ανάγκη άμεσης τροποποίησης της νομοθεσίας, για τις πινακίδες των ιατρείων και γενικότερα την ιατρική διαφήμιση, για την οποία εξακολουθεί να ισχύει ένα αναχρονιστικό νομοθετικό καθεστώς.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Ο ΙΣΑ, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη χάραξη μιας πολιτικής προς όφελος της δημόσιας υγείας, του ασθενή και του ιατρικού κόσμου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρά λάθη που ευελπιστούμε ότι με την εποικοδομητική συνεργασία θα διορθωθούν προκειμένου να γίνει μια επανεκκίνηση του συστήματος υγείας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

Για την επιστολή στον Υπ. Υγείας σχετικά με την ιατρική διαφήμιση πατήστε ΕΔΩ

Για την επιστολή στον Υπ. Υγείας σχετικά με την συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών πατήστε ΕΔΩ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Θέσεις και προτάσεις της διαρκούς Ομάδας εργασίας του Ιατρικού Συλλόγων Αθηνών και Συλλόγων Ασθενών για την Δημόσια Υγεία

ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Αθήνα, 3/7/2019
ΑΠ 5021

Προς : 1. Υπουργό Υγείας
Τομέα Υγείας

α) ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
β) Νέα Δημοκρατία
γ) ΚΙΝ.ΑΛ.
δ) Κ.Κ.Ε.
ε) Ένωση Κεντρώων

ΘΕΜΑ: Θέσεις και προτάσεις της διαρκούς Ομάδας εργασίας του Ιατρικού Συλλόγων Αθηνών και Συλλόγων Ασθενών για την Δημόσια Υγεία

Στα πλαίσια της προσπάθειας συνεισφοράς στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας η Διαρκής Ομάδα εργασίας του ΙΣΑ και των Συλλόγων ασθενών για την Δημόσια Υγεία καταθέτει υπό μορφή υπομνήματος τις θέσεις και τις προτάσεις της.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναγνώριση από όλους μας αλλά και από την πολιτεία του ιδιαίτερου ρόλου αλλά και έργου των ιατρών και επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε όλες τις δομές της ΠΦΥ τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας όπου κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατάφεραν με ιδιαίτερο κόπο, ζήλο και προσωπικό ενδιαφέρον, παρά την υποστελέχωση, την έλλειψη πόρων και σχετικού εξοπλισμού, να φέρουν εις πέρας το πολύτιμο έργο της παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους.

Ιδιαίτερα στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται η στήριξη των επιστημόνων υγείας στο πεδίο της παροχής εργαστηριακών και διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας.

Προτάσεις και θέσεις μας:
Αύξηση του προϋπολογισμού για τη Δημόσια Υγεία στο επίπεδο του μέσου όρου του Α.Ε.Π. της Ε.Ε.

Στελέχωση των Δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες.

Η ανάπτυξη, η βελτίωση της στελέχωσης με προσλήψεις και της οργάνωσης, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας και της τεχνολογίας των Δημόσιων Δομών ΠΦΥ και ιδιαίτερα σε μακρινές και απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές, με θέσπιση ειδικού προγραμματισμού και κινήτρων προσέλκυσης επιστημόνων υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτές.

Προτείνεται η αύξηση ευρύτερα των πόρων που διατίθενται για την ΠΦΥ με διακριτούς κωδικούς χρηματοδότησης τόσο σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, στους προϋπολογισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών και των περιφερειών της χώρας, όσο και για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ της ΠΦΥ στον Ιδιωτικό τομέα για τη διενέργεια ιδιαίτερα εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού πρέπει να υπάρχει ως δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον ειδικό ιατρό χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping).

Χρηματοδότηση νέων θεραπειών και εξετάσεων από νέο κωδικό ξεχωριστό των υπαρχόντων.

Ολοκλήρωση Ηλεκτρονικού φακέλου υγείας ασθενούς με ειδικότερη έμφαση στην προστασία των ευαίσθητων δεδομένων.

Θεσμοθετημένη εκπροσώπηση των εκπροσώπων των συλλόγων ασθενών στην λήψη αποφάσεων για την Δημόσια Υγεία.

Παράλληλη χορήγηση φαρμάκων από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και φαρμακεία νοσοκομείων με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία ή ξεχωριστός κωδικός προς ασθενείς.

Ψυχική στήριξη – ψυχολογική υποστήριξη σε ομάδες ασθενών, ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών και οικογενειών τους. Μέριμνα για την υποστήριξη των γονέων παιδιών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες και αναγκάζονται να διαμείνουν εκτός του τόπου κατοικίας τους για την αντιμετώπιση της νόσου.

Κάρτα αναπηρίας, χωρίς δημοσιοποίηση πάθησης με ποσοστό αναπηρίας.

Επαρκής στελέχωση των ΚΕΠΑ με όλες τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες και τήρηση κανόνων που θα συμπεριλαμβάνουν διαφάνεια στις διαδικασίες, σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενή και υποχρεωτική παρουσία σχετικών με τις παθήσεις που εξετάζονται ιατρικών ειδικοτήτων.
Δημιουργία δομών κέντρων αποκατάστασης, αποθεραπείας, ανακουφιστικής φροντίδας και φιλοξενίας ασθενών και φροντιστών.
Συνύπαρξη και παράλληλη λειτουργία Δημόσιου και ιδιωτικού φορέα με επαρκή χρηματοδότηση για εξασφάλιση και ομαλή λειτουργία τους.

Εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν ήδη εκπονηθεί και αναρτηθεί στο Υπουργείο Υγείας και ολοκλήρωση όσων απομένουν με παράλληλη ψηφιοποίησή τους από την ΗΔΙΚΑ.
Η κατάργηση της συμμετοχής στις εξετάσεις σε ειδικές κατηγορίες ασθενών είναι προς τον σωστό δρόμο αυτό όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού και ξεχωριστή χρηματοδότηση για να μην αυξηθεί υπέρμετρα το clawback των εργαστηρίων, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των εργαστηρίων που αυτά στην ουσία επωμίζονται την κοινωνική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Να υπάρξει ειδική μέριμνα με ξεχωριστή χρηματοδότηση για την κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών.
Δημιουργία Εθνικών Μητρώων ασθενών και διασύνδεσή τους με τις βάσεις δεδομένων των συστημάτων των δομών του Ε.Σ.Υ. για την ορθότερη παρακολούθηση και εξέλιξη τους.
Δημιουργία πρότυπων κέντρων αναφοράς για εξειδικευμένες ή και σπάνιες παθήσεις και καρκίνους, προκειμένου να υπάρξει ορθή και εξειδικευμένη αντιμετώπιση

Ομάδα εργασίας Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Συλλόγων ασθενών για την Δημόσια Υγεία

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ»

«ΣυνεχίΖΩ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ Για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΠΑΤΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΗΠΑΡΧΩ» 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ο ΙΣΑ με αφορμή τις δηλώσεις του αν. Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού, δηλώνει κατηγορηματικά ότι το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατέρρευσε πριν καν να ξεκινήσει

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τον απολογισμό του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού δηλώνει κατηγορηματικά ότι το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατέρρευσε πριν καν να ξεκινήσει.

Οι ΤοΜΥ που έχουν αναπτυχθεί είναι οι μισές από αυτές που είχαν προβλεφθεί και παραμένουν χωρίς επαρκές προσωπικό καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχείρησε να επιβάλλει το Υπουργείο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντιμετώπισε τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, την ώρα που προέβλεψε για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδήγησε σε πλήρη απορρύθμιση των υπηρεσιών υγείας του πληθυσμού. Έγινε προσπάθεια να επιβληθεί ένα ιδεοληπτικό, πρόχειρο και κακοσχεδιασμένο σύστημα ,ερήμην του ιατρικού κόσμου. Σήμερα οι ΤοΜΥ υπολειτουργούν, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παραπαίει και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά. Ειδικά στην περιφέρεια ένας μεγάλος αριθμός ασθενών υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται. Δυστυχώς οι πολίτες πληρώνουν με την υγεία τους τα τελευταία χρόνια, τους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας.»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτύρεται εντόνως για την άγνοια και την αναλγησία με την οποία εκφράστηκε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, για τα ιδ. ιατρικά εργαστήρια, αποσιωπώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Ι.Σ.Α. : Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαξιώνει την προσφορά των λειτουργών υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτύρεται εντόνως για την άγνοια και την αναλγησία με την οποία εκφράστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια της χώρας, τα οποία με ευθύνη της Πολιτείας έχουν υποστεί οικονομική ασφυξία.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΤ3, έκανε δηλώσεις που αδικούν και προσβάλλουν τον κλάδο των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα τη πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει μικροβιολογικά εργαστήρια, πολυιατρεία και διαγνωστικά κέντρα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Γ. Πατούλης, Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. τόνισε τα εξής :

«Το κράτος όχι μόνον δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη υποχρέωση του να πληρώνει έγκαιρα για υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους, αλλά προχωρά ένα ακόμη βήμα παραπέρα και δημεύει με αναλγησία τις αμοιβές της ιατρικής εργασίας, απειλώντας άμεσα την βιωσιμότητα των Ιδιωτικών Ιατρικών Εργαστηρίων .Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαξιώνει την προσφορά των λειτουργών υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στήριξαν το σύστημα υγείας την ώρα που κατέρρεε από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.»

Ο ΙΣΑ καλεί τον Πρωθυπουργό να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να αναλάβει την ευθύνη για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η κυβέρνηση τα Ιατρικά Εργαστήρια, παραδίδοντας έτσι με τον τρόπο αυτό την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Δελτίο τύπου 23 Ιατρικών Συλλόγων : ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για την άρση του τεκμηρίου αθωότητας στους ιατρούς

Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μαζί με τους Ιατρικούς Συλλόγους Αγρινίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καλύμνου, Καστοριάς, Κοζάνης, Λάρισας, Λιβαδειάς, Μεσσηνίας, Πατρών, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Σερρών, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής κατέθεσε ενώπιον του ΣτΕ, την 20-6-2019 ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ κατά της υπ’ αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ. 24768/29-3-2019 (ΦΕΚ Β΄ 1373/22-4-2019) κανονιστικής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με τίτλο «Καθορισμός δικαιολογητικών, διαδικασίας όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας», η οποία εκδόθηκε κατ΄ εφαρμογή του αρ.115 του ν.4600/9-3-2019 (ΦΕΚ 43 Α).

Συγκεκριμένα η ακύρωση αφορά τη διάταξη του αρ.4 παρ.1 γ΄, η οποία προβλέπει την αναστολή ισχύος της βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στην περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης ιατρού για ορισμένα αδικήματα.

Η διάταξη αυτή παραβιάζει :
α) τη συνταγματική αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας (αρ. 5 παρ. 1 του Συντ.) σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικότητας
β) Το συνταγματικό δικαίωμα στην περιουσία (αρ. 17 παρ. 1 του Συντ. και α΄ 1 του Α΄ Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικότητας,
γ) Το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου (αρ .6 παρ.2 της ΕΣΔΑ).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΘ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

Προσφυγή ΙΣΑ και ΙΣΘ στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης Ξανθού περί ακύρωσης των εκλογών του ΠΙΣ

Αίτηση ακύρωσης κατά του Υπουργού Υγείας κατέθεσαν σήμερα στο ΣτΕ οι δύο μεγαλύτεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) που εκπροσωπούν πάνω απο τους μισούς γιατρούς της χώρας.
ΖΗΤΟΥΝ την ακύρωση της με υπ' αριθμ. Γ5α/ Γ.Π. οικ. 32382/25.4.2019 Υπουργικής απόφασης για τη μη επικύρωση των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών της 3.3.2019 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ   

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

 

Αναστολή των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη

Δημοσιεύθηκε 13 Ιουνίου 2019

Η αναστολή των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ του ΙΣΑ.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας ,οι ιδιαιτερότητες της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε καθώς και οι ανάγκες των ασφαλισμένων .Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του εργαστηριακού κλάδου που βυθίζεται στα χρέη, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση, από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς του εργαστηριακού κλάδου να ολοκληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις στους Ιατρικούς Συλλόγους για να προβούν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αίτημα που θα διεκδικηθεί δυναμικά από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Ο Ιατρικός κλάδος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα το καλό των ασφαλισμένων και συνεκτιμώντας τη χρονική συγκυρία που διανύουμε αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεών του. Οι γιατροί βάζουν για άλλη μια φορά πλάτη, για να στηρίξουν τον ασθενή, πάρα τον απάνθρωπο και άδικο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την ενότητα και το δυναμισμό που έδειξαν. Αποδείξαμε ότι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι και με την ίδια αποφασιστικότητα θα διεκδικήσουμε αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για όλους τους ασφαλισμένους, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αναστέλλουμε προσωρινά τις διεκδικήσεις μας, για να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε δυναμικά μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κλάδου.».

Σημειώνεται ότι έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα γραφεία του ΙΣΑ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Δελτίο τύπου Ι.Σ.Η

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194
Web: www.ish.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Ηράκλειο, 13/06/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ι.Σ.Η., όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, μαζί με τους Ιατρικούς Συλλόγους Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Σητείας και Κέρκυρας, προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 13.5.2019 για την ακύρωση της διάταξης της παραγράφου 1γ του άρθρου 4 της με Αριθμ. Γ5α/Γ.Π. οικ. 24768 (ΦΕΚ Β’ 1373/22.4.2019), καθώς και της διάταξης του Άρθρου 115 περ. γ του Ν. 4600/2019 (ΦΕΚ Α΄43/9.3.2019). Με το από 6.6.2019 έγγραφο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενημερωθήκαμε ότι ορίστηκε δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως η 1η Νοεμβρίου 2019.

Το ΣτΕ, αντιλαμβανόμενο τη σπουδαιότητα του ζητήματος, αλλά και της πρόδηλης βασιμότητας της κατατεθείσας αίτησης ακυρώσεως, την εισήγαγε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου με μείζονα σύνθεση, λόγω της όλως εξαιρετικής σπουδαιότητας της. Εντός των επόμενων ημερών θα ενημερωθούμε και για την ημερομηνία συζητήσεως της αιτήσεως αναστολής.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης Κων/νος Γ. Χλαπουτάκης  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

ΙΣΠ: Με ακάλυπτες επιταγές clawback προσφέρεται η πρόληψη / διάγνωση και με δελτίο η θεραπεία των ασθενών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ IΣΠατρών

Αρ. Πρωτ.: 2239/10-4-2019

Θέμα: «Με ακάλυπτες επιταγές clawback προσφέρεται η πρόληψη / διάγνωση και με δελτίο η θεραπεία των ασθενών»

Για άλλη μία φορά, η πολιτεία υιοθετεί μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τα «μάτια» του κόσμου, αδιαφορώντας πλήρως για την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και για το πώς θα καλυφθούν οι αντίστοιχες δαπάνες.

Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ 4898/18 προβλέπει τη θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων. Με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο εμφατικά τονίζεται όμως ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό παρά μόνο αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback και παράνομης επίταξης ατομικών πόρων που προέρχονται από την άσκηση του βιοποριστικού επαγγέλματός τους.

Με αυτήν την ληστρική τακτική, συντελείται η καταστροφή του διαγνωστικού κλάδου στη χώρα μας, πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με συντεταγμένο και επίμονο τρόπο σε μία εποχή όπου διαφημίζονται «υπερπλεονάσματα» και «διαφυγή» από τα μνημόνια.

Από την άλλη, τα ασφυκτικά όρια συνταγογράφησης των ιατρών ανά ειδικότητα που θεσπίστηκαν μέσω του ΦΕΚ 3663/2018 αδυνατούν να καλύψουν τις υπαρκτές ανάγκες των ασθενών. Οι ταλαιπωρημένοι πολίτες καταντούν επαίτες συνταγογράφησης, αναζητώντας ιατρούς που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριό τους ή που θα δεχτούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα με υψηλό κόστος.

Τέλος, το νέο μέτρο της θεραπείας με «δελτίο» και με «δόσεις» είναι άκρως προβληματικό για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του. Η εφαρμογή ηλεκτρονικού «κλειδώματος» στη δυνατότητα του ιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία στους ιατρούς και ασφαλισμένους και πολλές άσκοπες επισκέψεις μέχρι να μπορέσει ο χρόνιος ασθενής να ανανεώσει όλες τις συνταγές μηνός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την αγωγή του.

Η Πρόεδρος               Ο Αντιπρόεδρος                   Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου     Γεώργιος Σκρουμπής       Γεώργιος Πατριαρχέας

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

ΙΣΑ: Η κυβέρνηση διώχνει τους γιατρούς από τη χώρα

IATROPEDIA.GR
Από Γιάννα Σουλάκη

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι γιατροί από τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης και το πολυνομοσχέδιο σκούπα, που θεσμοθέτησε τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία και τις εξετάσεις για βαθμολόγηση στην ιατρική ειδικότητα.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την αγανάκτησή του, όπως λένε τα μέλη της, για την επικίνδυνη πολιτική του Υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ερήμην του ιατρικού κόσμου, αντιεπιστημονικά μέτρα, τα οποία υποβαθμίζουν τη Δημόσια υγεία και οδηγούν στην ανεργία και στη μετανάστευση, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

"Το αποτέλεσμα της επικίνδυνης αυτής πολιτικής, αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στο ρεκόρ θανάτων από γρίπη στη χώρα μας, λόγω του χαμηλού εμβολιαστικού επίπεδου του πληθυσμού καθώς και στην πολυφαρμακία και στην κατάχρηση αντιβιοτικών που έχουν οδηγήσει στα μεγαλύτερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων,στην Ευρώπη που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο", αναφέρουν τα μέλη του ΙΣΑ.
Γ.Πατούλης: "Οι γιατροί ως φθηνό εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό"

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, λέει ότι αντί το υπουργείο Υγείας να δώσει κίνητρα στους γιατρούς να στελεχώσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας των ακριτικών νησιών, οδηγεί στην ανεργία και τη μετανάστευση, το επιστημονικό προσωπικό: "Ουσιαστικά παραχωρεί τους Έλληνες ιατρούς ,ως φθηνό εργατικό δυναμικό, στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ,οι οποίες τους χρησιμοποιούν, για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας τους. Την ίδια ώρα, ο πολίτης της χώρας μας βιώνει μια δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Οι πολιτικές αυτές ,είτε αποτελούν ανοησία, είτε είναι στοχευμένες (...) Δυστυχώς η χώρα του Ιπποκράτη, διώχνει πλέον τους γιατρούς της», καταλήγει ο Γιώργος Πατούλης

Σε ότι αφορά τη θεσμοθέτηση βαθμολογίας στην ιατρική ειδικότητα, αυτή:"...θα οδηγήσει στο εξωτερικό, τους νέους γιατρούς που θα διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση, με τους συναδέλφους τους ,από τις άλλες χώρες" 

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ: Κοινό Δελτίο Τύπου

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Οι ιδιωτικές κλινικές και τα Ν.Π.Δ.Δ. οφείλουν εργοδοτικές εισφορές για τις αμοιβές που καταβάλλουν στους ιατρούς ανεξάρτητα από την έκδοση τιμολογίου από αυτούς

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 982/1979, τα νομικά πρόσωπα που απασχολούν υγειονομικούς, καθώς και οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που με νόμο εξομοιώνονται με το δημόσιο, υποχρεούνται σε καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, υπολογιζομένη επί των αποδοχών. Στις αποδοχές υπολογίζεται και κάθε ποσό που καταβάλλεται από τον εργοδότη προς τον υγειονομικό ασχέτως εξαρτημένης η μη σχέσης και ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής του κατά χρονική μονάδα η κατ’ επίσκεψη ή σε ποσοστό ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ανωτέρω ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει και μετά την εφαρμογή των σχετικών με τις ασφαλιστικές εισφορές διατάξεων του Ν.4387/2016. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «σε περίπτωση υγειονομικών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών προκύπτει η υποχρέωση επιμερισμού της ασφαλιστικής εισφοράς μεταξύ ασφαλισμένου και αντισυμβαλλομένου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του Ν.4387/2016 και ανεξαρτήτως του αριθμού των αντισυμβαλλόμενων ή της παράλληλα άσκησης και άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ.Α., λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, ενημερώνει τους Ιατρούς που αμείβονται από Ιδιωτικές Κλινικές ή Ν.Π.Δ.Δ. με προσωπικό τους Τιμολόγιο, ότι οφείλουν να απαιτήσουν από τις Ιδιωτικές Κλινικές και τα Ν.Π.Δ.Δ. την καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τις αμοιβές που λαμβάνουν από αυτά τα νομικά πρόσωπα, και να αρνηθούν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για αυτές ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού οι αμοιβές αυτές δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016, αλλά στις διατάξεις του άρθρου 38 του ιδίου νόμου.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΙΣΗ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 13/02/2019

Ηράκλειο, 13/02/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Οικονομικών επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου - Στεργίου.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Χάρης Βαβουρανάκης, ο Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Η. κ. Γεώργιος Κοχιαδάκης καθώς και ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ηρακλείου και ο κος Νικόλαος Παπανδρέου, συνεργάτης της Υφυπουργού.

Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι του ΙΣΗ ζήτησαν:

Τα εισοδήματα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων –Απογευματινά ιατρεία να θεωρηθούν ως εισοδήματα υφιστάμενης μισθωτής εργασίας, και όχι ως εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως σήμερα προβλέπει η εγκύκλιος της παράλληλης εργασίας και επιπλέον να φορολογηθούν αυτοτελώς.
Την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων που προέρχονται από τις εφημερίες.
Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς Αλληλεγγύης.

Για το θέμα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων –Απογευματινά ιατρεία η Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός μας. Είπε επίσης ότι το Υπ. Οικονομικών, από τη δική του πλευρά, θεωρεί ότι η ανωτέρω λειτουργία των νοσοκομείων–Απογευματινά ιατρεία μπορεί να μετατραπεί σε μισθωτή εργασία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων (εφημερίες σε απογευματινά ιατρεία) κατηγορηματικά τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά Αλληλεγγύης είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να μειωθούν σταδιακά από το 2020.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΗΣ Χ.ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΧΛΑΠΟΥΤΑΚΗΣ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Το ΔΣ του ΙΣΑ, δηλώνει ότι υιοθετεί τις απόψεις, για την κατάρρευση της Π.Φ .Υ που διατυπώνονται στο κείμενο αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ, του μέλους του Σ. Προβατά

Το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, ενημερώθηκε από το μέλος του Δ .Σ κ. Σπύρο Προβατά ότι αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ, με παράταξη του οποίου εξελέγη ,στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ, με απόφασή του, υιοθετεί το παρακάτω κείμενο που αποτυπώνει τις απόψεις του κ. Προβατά, για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας και σε αποπομπή από το σύστημα, εκατοντάδων ιατρών που το στηρίζουν.

Ειδικότερα ο κ. Προβατάς, έθεσε υπόψη του Δ.Σ ,το παρακάτω κείμενο, το οποίο υιοθετείται από το Δ.Σ του ΙΣΑ :

 «Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ,ψευδόμενος στην ομιλία του στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση λέει ότι επί κυβέρνησής του επαναπροσελήφθησαν οι απολυμένοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ξεχνώντας βέβαια τους 3000 γιατρούς που απολύθηκαν το 2014 από την ΠΦΥ (Νόμος Γεωργιάδη), έρχονται νέες ομαδικές απολύσεις εκατοντάδων γιατρών από την Π.Φ.Υ με νόμο Ξανθού.

Υποταγμένη η κυβέρνηση στα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων ,με μεθοδευμένη πολιτική ακρωτηριάζει την Π.Φ.Υ. Οι συμβάσεις των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων ξαφνικά σταματάνε για να τους εκβιάσουν να αποδεχτούν να γίνουν οικογενειακοί ιατροί. Παράλληλα δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών ιατρών.

Συνεχίζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση διαμέσου Ξανθού, με αντισυνταγματικό νόμο, απολύει την 31/12/18 περισσότερους από 300 γιατρούς από την ΠΦΥ και εκβιάζει και άλλους τόσους να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με μια δήλωση μετανοίας ,όπως γινόταν σε πολιτεύματα που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει.

Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να δηλώσω και δημόσια ότι αποχωρώ από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώνω επίσης ότι ως μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, θα συνεχίσω από αυτή τη θέση να αγωνίζομαι γι’ αυτό που με εξέλεξαν οι γιατροί.

Για την αξιοπρέπεια των γιατρών και ασθενών, για το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να έχει υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες»


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Ο ΙΣΑ καταδικάζει το φακελάκι και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με επίορκο γιατρό που ζήτησε από ασθενή φακελάκι επισημαίνει τα εξής:

Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες τους , με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ,προσηλωμένοι στο καθήκον τους.

Ωστόσο ο ΙΣΑ καταδικάζει φαινόμενα χρηματισμού και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.

Καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε προσπάθεια χρηματισμού

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια.

Διευκρινίζουμε ωστόσο ότι θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας απέναντι σε μέλη μας που δεν τιμούν το ιατρικό λειτούργημα. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς.

Καλούμε την πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ»


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Συνάντηση στον ΕΦΚΑ για εισφορές και ληξιπρόθεσμα

Την 17.12.2018, έγινε συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Δημήτρη Τσακίρη. Τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτιος Πατσουράκος.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν δύο καίρια ζητήματα που αφορούν τους ιατρούς μέλη μας:

Το δικαίωμα κάθε γιατρού που έχει συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης να καταβάλει το 50% των εισφορών, μετά από αίτησή του, σύμφωνα με το νόμο (παρ. 13 του άρθρου 39 του ν.4387/2016), ανεξάρτητα από το χρόνο συμπλήρωσης των 40 ετών ασφάλισης. Επισημάνθηκε ότι ειδικά για τους ιατρούς (στρατιωτικούς, Παν/κούς, ΕΣΥ, ΙΚΑ κλπ) η αυθαίρετη, χωρίς έρεισμα στο νόμο, ερμηνεία που απαιτεί τη συμπλήρωση των 40 ετών πριν τη συνταξιοδότηση, ως όρο εφαρμογής της διάταξης αυτής, θα οδηγούσε άδικα κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου, ισότητας και χρηστής διοικήσεως, στον εξ ορισμού αποκλεισμό των ιατρών που υποχρεώθηκαν και υποχρεώνονται σε συνταξιοδότηση από την υπηρεσία τους πολύ νωρίτερα. Ο κ. Τσακίρης υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα.
Ζητήθηκε ώστε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιατρών μελών μας για παροχές προς ασφαλιστικούς φορείς (ταμεία), για τις οποίες πλέον αρμόδιος είναι μόνο ο ΕΦΚΑ, δεδομένου ότι από τον ΕΟΠΥΥ έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές, καταβληθούν πριν την καταληκτική προθεσμία του νόμου (την 31.12.2019- αρθρ. 12 του ν. 4578/2018) και κατά προτεραιότητα δεδομένου ότι για πολλές από αυτές έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα παραστατικά και έχουν ήδη φορολογηθεί χωρίς να έχουν εισπραχθεί.
Τα μέλη μας θα ενημερωθούν για οποιαδήποτε εξέλιξη στα παραπάνω θέματα.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δελτία Τύπου άλλων Ιατρικών Συλλόγων