Δελτία Τύπου ΙΣΛ

Οδηγίες από Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας ενόψει καύσωνα

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών των επόμενων ημερών ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνονται προστατευτικά μέτρα και οδηγίες για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Α. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλά τον αερισμό του κεφαλιού
Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω απ’ τον ήλιο.
Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.
Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, ψυχιατρικά, νεφρικά, διαβητικοί κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών.
Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ

Τα νεογνά θα πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφριά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κ.λπ.
Τα βρέφη και κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
Γ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Επειδή η μετατροπή του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προτιμότερη είναι η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή βουνό δεν είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.Δ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ – ΝΟΣΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του. Αυτό το κατορθώνει μόνο μέχρι ενός ορίου (43ο C ) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορες λειτουργικές διαταραχές και ελαφρά ή βαριά νοσηρά φαινόμενα.

Ένα από αυτά είναι η θερμική εξάντληση, η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή μέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ’ ένα θερμικό stress.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγοι, ανορεξία, ανία, έντονο αίσθημα εξάντλησης τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Η κόρες είναι διασταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου. Η θεραπεία είναι απλή και συνίσταται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση του ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλάτι), συνήθως ενδοφλέβια λόγω της ναυτίας.

Μια άλλη λειτουργική διαταραχή είναι η θερμοπληξία. Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κανείς θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η περιβολή με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα κα βαριά γεύματα και η κατάχρηση των αλκοολούχων ποτών.

Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη και ακατανίκητη δίψα και η ξηρότητα τους στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στα αυτιά, ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φθάσει τους 42ο C. Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.

Τα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προσβάλλονται ευκολότερα από θερμοπληξία.

Ε. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε τους περίεργους που συγκεντρώνονται, για μην εμποδίζουν τον αερισμό.
Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. βεντάλια ή χαρτόνι).
Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες ή παγοκύστη) στο μέτωπο και στο κεφάλι.
Βρέχουμε το πρόσωπο, τον λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα με κρύο νερό.
Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία και αν μπορεί να πιεί του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
Αν η κατάσταση του είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο».

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Λ.: Ιός Δυτικού Νείλου: προληπτικά μέτρα

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 15-7-2019
          «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
Ν.Π.Δ.Δ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιός Δυτικού Νείλου: προληπτικά μέτρα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, ο ΕΟΔΥ ανακοινώσε τα 2 πρώτα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης.

Εφιστούμε την αυξημένη προσοχή στους συναδέλφους μας, ιδιαίτερα σε περιστατικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή/ και μηνιγγίτιδας ή/και οξείας χαλαρής παράλυσης, αλλά ακόμα και ήπιων εκδηλώσεων ενός εμπύρετου νοσήματος.

Ιδιαίτερα όμως εφιστούμε την προσοχή στην προσωπική προστασία από τα κουνούπια, ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης, μετά τους αεροψεκασμούς, που γίνονται με ευθύνη των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών,


1. Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιών.
2. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
3. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, φιδάκια). Προσοχή στις οδηγίες χρήσης.
4. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθόσον ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών.
5. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για φωτισμό εξωτερικών χώρων.
6. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
7. Το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες.
8. Απομάκρυνση στάσιμου νερού (λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές).
9. Ρούχα με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα.
10. Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα.

Για τον Ι.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                       ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 

Δελτίο Τύπου ΙΣΛ: Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις του Ιδιωτικού Διαγνωστικού Τομέα

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                                                ΛΑΡΙΣΑ 10-6-2019
            «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
                      Ν.Π.Δ.Δ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις του Ιδιωτικού Διαγνωστικού Τομέα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από το κοινό μέτωπο των ενώσεων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών και αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου και θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.


Τα ιδιωτικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν το 95% περίπου των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καταρρέουν κάτω απ’ το δυσβάσταχτο clawback, που αντί να μειώνεται, αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα η ΠΦΥ τινάζεται στον αέρα, οι γιατροί οδηγούνται στην εξαθλίωση και ξενιτιά και οι πολίτες στερούνται αξιόπιστες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.


Καλούμε τα μέλη μας να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις του κλάδου και να αγωνιστούν για:
1. Οριστική κατάργηση του clawback
2. Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
3. Ολοκλήρωση και πιστή εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

                                          Για τον Ι.Σ.Λάρισας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ
 

 

ΠΗΓΗ:ΙΣΛ

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.:Οι γιατροί όμηροι ενός στρεβλού νομοθετήματος του αν.υπ. Υγείας κ. Π.Πολάκη

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                         ΛΑΡΙΣΑ 25-4-2019
            «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
                     Ν.Π.Δ.Δ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι γιατροί όμηροι ενός στρεβλού νομοθετήματος του αν.υπ. Υγείας κ. Π.Πολάκη


Η προχθεσινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά την αναστολή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του ιατρικού μένους, του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και γιατρού κ. Π.Πολάκη.

Η ανωτέρω απόφαση, στο άρθρο 4 και περίπτωση γ., αναφέρει πως ο ΠΙΣ υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος αν: «ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον γιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019». Δηλαδή «για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια».

Καταργείται δηλαδή αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των γιατρών της χώρας, αντιβαίνοντας σε κάθε Ευρωπαϊκή Οδηγία (άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ) και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 6 του Ν4596/2019).

Βάζει στο ίδιο σακί τα πλημμελήματα με τα κακουργήματα και θέτει σε πολυετή ομηρία τους γιατρούς, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις για να τελεσιδικήσει ένα πλημμέλημα χρειάζεται μια οκταετία, ενώ το κακούργημα μπορεί να πάει μέχρι και δεκαπενταετία.

Θεωρούμε πως με την πρόσφατη υπουργική απόφαση γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης και διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου, καταστρέφεται η επαγγελματική σταδιοδρομία, αρκετές θέσεις γιατρών κυρίως των δημόσιων δομών θα καταστούν ανενεργείς, ενώ από την άλλη μεριά ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για την άνθιση του φαινομένου των δικαστικών διώξεων «εργολαβικά».

Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή ότι παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ποικίλες συνταγματικές διατάξεις και κυρίως την νομοθετική εξουσιοδότηση του υπουργού.

Ζητάμε την αρωγή του ΠΙΣ και την άμεση προσβολή των απαράδεκτων αυτών διατάξεων στο ΣτΕ.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΛ
 

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ: Υποστελέχωση και Υποχρηματοδότηση των Δημόσιων Δομών της περιοχής μας

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                     ΛΑΡΙΣΑ 15-4-2019
     «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
             Ν.Π.Δ.Δ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υποστελέχωση και Υποχρηματοδότηση των Δημόσιων Δομών της περιοχής μας

Σχετικά με την επικείμενη προκήρυξη από πλευράς υπ. Υγείας 940 θέσεων γιατρών ΕΣΥ, απ’ τις οποίες οι 90 αφορούν όλα τα νοσοκομεία και ΚΥ της 5 ης ΥΠΕ (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα), ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας επισημαίνει τα παρακάτω:

1. Οι θέσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν πανελλαδικά είναι πολύ λιγότερες απ’ αυτές που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης και απόλυσης των επικουρικών γιατρών (700 συνταξιοδοτήσεις + 1000 απολύσεις στις 31-12-2019=1700 θέσεις).
2. Οι διαδικασίες πρόσληψης είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα μέσα στο 2019 να μην φθάσει κανένας γιατρός στη θέση του απ’ τη νέα προκήρυξη. Ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην οριστική τοποθέτηση αυτών που προσλήφθηκαν το 2017-18.
3. Όσον αφορά την χρηματοδότηση της περιοχής μας, στο ΓΝΛ είναι κατά 2.5 εκατ. ευρώ μικρότερη, ενώ στο ΠΓΝΛ η όποια μικρή αύξηση απορροφήθηκε από τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, που πριν χορηγούνταν από τα εξωτερικά φαρμακεία.
4. Σύμφωνα πάντα με την ΕΙΝΚΥΛ, για το ΓΝΛ οι θέσεις περικόπηκαν το 2012 από 150 σε 122, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι 90. Απ’ τις υπόλοιπες 32, μόλις οι 16 δόθηκαν για προκήρυξη (από αυτές εγκρίθηκαν πριν λίγες μέρες από την ΥΠΕ μόνον οι 6), ενώ οι υπόλοιπες 16 είναι «μπλοκαρισμένες» για άγνωστο λόγο.
5. Στο ΠΓΝΛ, ενώ έχει ζητηθεί να καλυφθούν οι 44 κενές οργανικές θέσεις, πρόκειται μάλλον απ’ τις πληροφορίες μας, να δοθούν μόνο οι 10.
6. Μείζον πρόβλημα λειτουργίας και κατάθεσης προγραμμάτων εφημεριών, αντιμετωπίζουν σήμερα στο ΓΝΛ η Παιδοχειρουργική, το Ακτινολογικό και το Ελληνικό «παράδοξο» της ΜΑΦ, που ενώ έχει νοσηλεύσει μερικούς εκατοντάδες ασθενείς, δεν υφίσταται στον οργανισμό του νοσοκομείου.
7. Στο ΠΓΝΛ αντίστοιχα σήμερα, μείζον πρόβλημα ιδιαίτερα νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζει η ΜΕΘ, που βρίσκεται σε στασιμότητα ανάπτυξης όλων των κρεβατιών της και ορισμένα εργαστήρια (Μικροβιολογικό, Παθολογοανατομικό), τα οποία περιοδικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους, λόγω έλλειψης υλικών, αντιδραστηρίων και προσωπικού, καθώς επίσης και το Ακτινολογικό τμήμα.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την «άσχημη» εικόνα των κτιριακών υποδομών (ιδιαίτερα στα ΚΥ Φαρσάλων και Τυρνάβου) και του απαρχαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα στο ΓΝΛ και τα ΚΥ, καθώς και την ανύπαρκτη ουσιαστικά οργάνωση της ΠΦΥ, συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας.

Αν δε σε όλα αυτά προστεθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης, της υποχρηματοδότησης, των επικουρικών γιατρών, της έλλειψης ειδικευομένων, της μετανάστευσης, των οργανισμών των νοσοκομείων και του υγειονομικού χάρτη, της ποινικοποιήσεως των ιατρικών πράξεων και των επιπλοκών, τότε μπορούμε να συζητάμε για ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Για τους ανωτέρω λόγους, καλούμε όλα τα μέλη μας σε συσπείρωση, επαγρύπνηση και συμμετοχή σε κάθε συνέλευση ή σύσκεψη που έχει στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης στην περιοχή μας.

Τέλος, καλούμε την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή, την 5 η ΥΠΕ καθώς και κάθε συναρμόδιο φορέα, να ορίσουν από κοινού σύσκεψη ώστε να συζητήσουμε ανοιχτά και υπεύθυνα τα ζητήματα υγείας της περιοχής ευθύνης μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΛ

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Οργή των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών για τις νέες ρυθμίσεις του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ!!!

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                                  ΛΑΡΙΣΑ 11-4-2019

-------------------------------------------------
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ
        ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

 


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οργή των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών για τις νέες ρυθμίσεις του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ!!!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας, εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση και οργή τους για τα νέα δεδομένα που ισχύουν από χθες και αφορούν την μηδενική συμμετοχή στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων για ασθενείς με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, χωρίς παράλληλα να αυξάνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για τον σκοπό αυτό, γεγονός που από μόνο του, μοιραία εκτινάσσει το clawback στα ύψη.

Κανένας γιατρός ή υγειονομικός φορέας δεν είναι αντίθετος στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, που η ζωή τους είναι μάλιστα εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη, ενώ οι υγειονομικές τους ανάγκες είναι κατά πολύ αυξημένες. Αυτό όμως είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία πρέπει να στηρίζει τα άτομα αυτά, εξασφαλίζοντας το κόστος της δαπάνης, είτε αυξάνοντας τα κρατικά κονδύλια που διαθέτει για εκείνους, είτε απορροφώντας τις ανάγκες αυτές το ίδιο, στις δομές του.

Οι λειτουργοί υγείας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες να υπηρετήσουμε την περίθαλψη των πολιτών, με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα.

Απ’ την άλλη μεριά η κυβέρνηση όμως, για άλλη μια φορά, με απίστευτη ευκολία κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, αφού την υποχρέωση να αναλάβει το Κράτος στις δημόσιες δομές του την δωρεάν εργαστηριακή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων ασθενών, την μετακύλησε στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, που λειτουργούν με κλειστούς ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και με μηχανισμούς clawback κα rebate.
Κάθε πολιτική μετακύλισης επιπρόσθετου κόστους, στα εργαστήρια, όπως θα συμβεί με την εφαρμογή του νέου μέτρου, θα οδηγήσει σε λουκέτο περισσότερα μικρά και μεσαία εργαστήρια, εκτινάσσοντας τα ποσοστά μετανάστευσης υψηλού επιστημονικού επιπέδου ιατρικού δυναμικού, στερώντας παράλληλα πόρους από την Πολιτεία.

Παρόλο που η Χώρα «βγήκε» από τα μνημόνια και εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα, δυστυχώς η εφαρμογή της αυτόματης επιστροφής (Clawback και Rebate) όχι μόνον συνεχίζει να υφίσταται, αλλά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός «προσωρινής ισχύος», θεσμοθετήθηκε σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκονταν σε ακραία δημοσιονομική προσαρμογή, λόγω εκτροχιασμού του χρέους και των ελλειμμάτων, ενώ οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους στηρίζονταν στις υποβολές αυτών, χωρίς να είναι εκκαθαρισμένες οριστικά (όπως γίνεται σήμερα), παραβιάζοντας ταυτόχρονα ευθέως σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών, ενώ δεν εμφανίζει κανένα απολύτως στοιχείο ανταποδοτικότητας, αποτελεί δε στην πραγματικότητα έναν επιπρόσθετο φόρο.

Καλούμε κάθε Κυβερνητικό Αρμόδιο να παγώσει άμεσα την επίμαχη διάταξη του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και να σταματήσει να φορτώνει τους γιατρούς με επιπρόσθετα βάρη.

Τέλος, καλούμε τον ΠΙΣ, τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας και όλους τους συναρμόδιους φορείς να γίνουν αρωγοί στον αγώνα επιβίωσης που δίνει καθημερινά ο Ιατρικός κλάδος.
 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                    Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ
ΤΟΥ Ι.Σ.Λ.                                                             ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ
                                                                                               ΛΑΡΙΣΑΣ
 

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.: Έκτακτη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μας τώρα!

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                       ΛΑΡΙΣΑ 2-4-2019
            «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
                     Ν.Π.Δ.Δ.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκτακτη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μας τώρα!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει την έντονη ανησυχία του, μετά από τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο περί «ψαλιδίσματος» σειράς εξετάσεων στο ΠΓΝΛ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, που θεωρούνται απαραίτητες για την διάγνωση ορισμένων ιογενών κυρίως νόσων, όπως π.χ. η ηπατίτιδα.

Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων δομών, δεν άγγιξε μόνο τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των ακριτικών περιοχών και των νήσων του Αιγαίου, αλλά και αυτά της ενδοχώρας.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων μας δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της Θεσσαλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα με έκτακτη χρηματοδότηση, ώστε η δημόσια υγεία, να μην δοκιμάζεται περιοδικά, όταν μάλιστα μπαίνουν εμπόδια στην ανίχνευση σοβαρών μεταδοτικών ιογενών νοσημάτων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.Λ.
 

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                ΛΑΡΙΣΑ 29-3-2019
       «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
             Ν.Π.Δ.Δ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, είχε την
ευκαιρία να προσκαλέσει σε κοινή σύσκεψη, τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Αθ.
Γιαννούκα και τους συνδικαλιστικούς συλλόγους των γιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ και
ΓΝΛ, και τον Σύλλογο μελών ΔΕΠ του ΠΓΝΛ. Στη σύσκεψη, επίσης, παραβρέθηκε
και ο Γ. Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Π.Παπανικολάου.

Έγινε μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και οι
προβληματισμοί εκατέρωθεν. Το σαφές μήνυμα αυτής της συνάντησης, ήταν ότι δεν
υπάρχει εμφυλιοπολεμικό κλίμα ανάμεσα στους Πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς
του ΕΣΥ, όπως διαφάνηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, αλλά
προβλήματα που θα πρέπει να βρουν την λύση τους, μέσα από γόνιμο διάλογο των
δύο πλευρών, από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και από το υπ. Υγείας.

Απαιτείται η συναίνεση και η συνεργασία όλων των γιατρών,
Πανεπιστημιακών και ΕΣΥ, γιατί ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών υγείας είναι ο
ασθενής και ο κεντρικός μας στόχος η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                         ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.: Συμπαράσταση στη συνάδελφο κ. Σοφία Σωτηράκου

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                       ΛΑΡΙΣΑ 21-3-2019
            «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
                    Ν.Π.Δ.Δ.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, εκφράζει ομόφωνα την αμέριστη συμπαράσταση του στην δοκιμαζόμενη συνάδελφο κ. Σοφία Σωτηράκου, Δ/ντρια ΕΣΥ, που έχει επιμελώς στοχοποιηθεί από την κρατική εξουσία, διώκεται δε δικαστικά, αλλά και πειθαρχικά για την συνδικαλιστική της δράση, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την εσπευσμένη πειθαρχική διαδικασία, στην οποία πρόκειται να υποβληθεί σε μια βδομάδα περίπου, με το ερωτηματικό μάλιστα της «θέσεως σε αργία» όταν η δημόσια δομή στην οποία υπηρετεί είναι υποστελεχωμένη, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (6η προς 7η συνέχεια) η δικαστική της περιπέτεια.
Ευελπιστώντας στην ορθή κρίση της Δικαιοσύνης, αλλά και αυτής του Πειθαρχικού Συμβουλίου γιατρών ΕΣΥ, είμαστε σε αναμονή, αλλά παράλληλα και σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για όποια δράση χρειαστεί.

Για το Δ.Σ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                          ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ
 

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                            ΛΑΡΙΣΑ 7-3-2019
            «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
                      Ν.Π.Δ.Δ.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην εκχώρηση τμήματος της ΠΦΥ, που αφορά ιατρικές πράξεις και ιδιαίτερα ορισμένους εμβολιασμούς, στο φαρμακείο.


Θυμίζουμε στον υπ. Υγείας πως η εκτέλεση ιατρικών πράξεων και εμβολιασμών, αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης μας κατά την διάρκεια των σπουδών μας και δεν μεταβιβάζεται με νόμους σε άλλους επιστημονικούς κλάδους με διαφορετικό περιεχόμενο σπουδών.


Τον καλούμε δε να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ιατρικό σώμα και να αποσύρει την τροπολογία που κατέθεσε για το σκοπό αυτό στη Βουλή.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                          ΛΑΡΙΣΑ 20-2-2019
      «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
             Ν.Π.Δ.Δ.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα βίας εναντίον εργαζόμενου γιατρού του νοσοκομείου Καβάλας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του και καλεί την ηγεσία του υπ. Υγείας, αντί να κωφεύει και να καλλιεργεί «κουτσαβάκικα» πρότυπα, να δώσει λύση σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα.

Δυστυχώς στη χώρα μας τελευταία, τα περιστατικά λεκτικής και φυσικής βίας, κατά γιατρών και νοσηλευτών, έχουν ανοδική τάση. Σ’ αυτό βέβαια συντελεί τόσο η βαριά υποστελέχωση των δημόσιων δομών, όσο και η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών σ’ αυτές, λόγω φτωχοποίησης των πολιτών.

Στην «πρώτη γραμμή» των επιθέσεων βρίσκονται κυρίως γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στα τμήματα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, κάτω μάλιστα από αυξημένο στρες, αλλά και των Κ.Υ.

Ορισμένοι πολίτες (ασθενείς, συνοδοί, συγγενείς), αντί να απευθυνθούν στα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, ζητούν με περισσή αναίδεια να παρακαμφθεί η σειρά προτεραιότητας και να εξυπηρετηθούν άμεσα, «αυτοντοπάρονται» και επιτίθενται προπηλακίζοντας το υγειονομικό προσωπικό.

Απ’ την άλλη μεριά όμως, η αδιαφορία των κυβερνητικών αρμοδίων ενθαρρύνει και συντηρεί αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Γι’ αυτό προτείνουμε:

• Άμεσες προλήψεις ικανοποιητικού αριθμού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές.
• Εγκατάλειψη της προσπάθειας επιβολής του αποδεδειγμένα πλέον αποτυχημένου και ιδεοληπτικού μοντέλου ΠΦΥ.
• Προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις δημόσιες δομές.
• Εσωτερικό κύκλωμα αυτόματου συναγερμού μεταξύ των εργαζομένων, κυρίως στα ΤΕΠ και της ασφάλειας των δομών.
• Ειδική εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στην αντιμετώπιση της νοσοκομειακής βίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ
 

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.: Κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                        ΛΑΡΙΣΑ 7-2-2019
      «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
             Ν.Π.Δ.Δ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή ευθύνης μας, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και θα βρίσκεται για άλλες δέκα βδομάδες περίπου.
Μέχρι σήμερα το στέλεχος της γρίπης, που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το Α (Η1Ν1), το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.
Διευκρινίζεται ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ομάδων υψηλού κινδύνου.
Ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης συστήνονται τα κατωτέρω:
1. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
2. Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
3. Ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ακόμα και τώρα.
4. Σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού.
5. Αποφυγή κοινής χρήσεις των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων κ.ά. προσωπικών αντικειμένων στο σχολείο.
6. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απ’ ευθείας απ’ τη βρύση με το στόμα.
7. Απομόνωση των παιδιών, που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης στο σχολείο, σε ιδιαίτερο χώρο, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους.
 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ
 

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                     ΛΑΡΙΣΑ 7-2-2019
«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
Ν.Π.Δ.Δ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για την επιλογή του Γενικού του Γραμματέα Βασίλη Πινακά στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Θεσσαλίας, από τον κ. Κώστα Αγοραστό.

Θεωρούμε πως είναι δικαίωση των συνεχών προσπαθειών του συναδέλφου μας Βασίλη Πινακά, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και πρόνοιας, αλλά και την ιδιαίτερη συμμετοχή του στη χάραξη στρατηγικής γύρω από μείζονα θέματα υγείας στην Θεσσαλία.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που του ανατέθηκε με την αξιοκρατική επιλογή του Περφερειάρχη μας και είμαστε βέβαιοι πως η συμμετοχή του στην επίλυση γενικότερων προβλημάτων υγείας και πρόνοιας στην ευρύτερη περιοχή μας, θα είναι καθοριστική.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

«Συμβουλές πρόληψης του καρκίνου από τον ΠΟΥ»

«Συμβουλές πρόληψης του καρκίνου από τον ΠΟΥ»

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Σχετικά αυξητική είναι η παγκόσμια πορεία του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Το 2018 τα νέα περιστατικά υπολογίστηκαν σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν τα 19.3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη ότι κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο.

Στη χώρα μας διαγνώστηκαν το 2018 περίπου 67000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου ήταν 32000.

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας από 64 μέχρι 74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 75 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 30-50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν με την ενημέρωση του κοινού, την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής και τις προληπτικές εξετάσεις και παρεμβάσεις.

Χρυσές συμβουλές του ΠΟΥ για την πρόληψη:

1. Υγιεινή διατροφή, βασισμένη στα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας, με τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, περιορισμένη ζάχαρη, κόκκινο κρέας όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο μέχρι 35%.

2. Ο θηλασμός, εκτός από τα γνωστά οφέλη για το μικρό, έχει προστατευτική δράση για τη μητέρα ενάντια στον καρκίνο.

3. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας B και του ιού HPV είναι απαραίτητος για την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

4. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίζεται σε ένα ποτήρι τη μέρα.

5. Ο καρκίνος «φοβάται» τη γυμναστική. 30 λεπτά άσκησης καθημερινά αρκούν για την πρόληψη.

6. Για να προλάβουμε τον καρκίνο, μένουμε μακριά από τον ήλιο και χρησιμοποιούμε αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι.

7. Προστατεύουμε το περιβάλλον, αφού η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

8. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία μας και το οικογενειακό ιστορικό μας.

9. Διακόπτουμε το κάπνισμα και φροντίζουμε η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας να είναι «άκαπνη»

Η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (VICC), επισημαίνει ότι όλες οι Κυβερνήσεις θα πρέπει:

α) Να εφαρμόσουν μέτρα, που θα μειώσουν το στίγμα και θα βελτιώσουν τη δημόσια ενημέρωση για τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου.

β) Να εφαρμόσουν προγράμματα για πρώιμη (έγκαιρη) διάγνωση και πληθυσμιακό έλεγχο, που να είναι οικονομικά αποδοτικά.

γ) Να ισχυροποιήσουν τα εθνικά συστήματα υγείας, τους μηχανισμούς παραπομπής για υποπτευόμενους καρκίνους.

δ) Να διευκολύνουν την παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

ε) Να αυξήσουν τις επενδύσεις σε διαγνωστικές υποδομές.

Συμμετέχοντας υπό το σύνθημα «I am and I will», η σημερινή μέρα έχει σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων, ώστε να βελτιώσουν την ενημέρωση του πληθυσμού».

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr

Δελτίο τύπου Ι.Σ.Λ. για τον θάνατο της 14χρονης

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

«Ανεφάρμοστο το προτεινόμενο μοντέλο οργάνωσης της ΠΦΥ»

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, συζήτησε διεξοδικά την εξέλιξη της εφαρμογής του νέου μοντέλου οργάνωσης της ΠΦΥ και ιδιαίτερα τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και δυστυχώς διαπίστωσε για μια ακόμα φορά το ανεφάρμοστο του εγχειρήματος.

Περιμένουμε από τους αρμόδιους του υπ. Υγείας να το αποδεχθούν, ως πράξη γενναιότητας προς όφελος πολιτών και λειτουργών υγείας και όχι με συνεχείς υποχωρήσεις και παρατάσεις να οδηγηθούμε στην πλήρη διάλυση της ΠΦΥ.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η ΠΦΥ λειτουργεί αποσπασματικά, έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, υλικά και δομές, ενώ αρκετά τμήματα της έχουν αλλαχθεί ή καταργηθεί με νόμο, χωρίς μέχρι τώρα να αναλάβει κάποιος την ευθύνη να την επαναφέρει έστω στο προηγούμενο καθεστώς, με νομοθετική ρύθμιση, μέχρις ότου υπάρξει ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισής της.

Όλα είναι έωλα, οι ασφαλισμένοι ανησυχούν, ιδιαίτερα όσοι δεν πρόλαβαν ή δεν βρήκαν να δηλώσουν οικογενειακό γιατρό, ενώ αρκετοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων δεν γνωρίζουν κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από 1-1-2019 και πως θα αμείβονται.

Οι διευκρινήσεις απ’ την πλευρά του υπ. Υγείας που δόθηκαν τον περασμένο μήνα, για να καθησυχάσουν πολίτες και γιατρούς, θεωρούμε πως όχι μόνο δεν μείωσαν τον πανικό, αλλά αντίθετα επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το ζοφερό τοπίο στην ΠΦΥ, θέτοντας, αντί πειστικών επιχειρημάτων για την επιτυχία της μεταρρύθμισης, «ελκυστικές προσφορές» του τύπου ότι, οι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης στο σύστημα (εξετάσεις, νοσηλεία), ενώ οι άλλοι όχι. Λες και η ασθένεια, θα διαχειρίζεται πλέον με «χαρτάκι προτεραιότητας»!!! Ο δε διάλογος με τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται από το νόμο, καρκινοβατεί.

Αντί όλων αυτών, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, θα πρέπει να αφήσουν πίσω τέτοια ιδεοληπτικά και ξεπερασμένα μοντέλα οργάνωσης της ΠΦΥ και να υιοθετήσουν άμεσα τις διαχρονικές θέσεις του ιατρικού κινήματος, με έμφαση στην γενναία χρηματοδότηση, την ελεύθερη επιλογή γιατρού, τον οικογενειακό γιατρό όχι ως gatekeeping, την συμμετοχή όσων γιατρών επιθυμούν στο σύστημα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους γιατρούς, την αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης και πράξης μετά από διαπραγματεύσεις κ.λπ.

Τέλος, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι, για οποιαδήποτε πληροφορία περί του τι μέλει γενέσθαι σχετικά με την ΠΦΥ, θα πρέπει να απευθύνονται στο υπ. Υγείας και στις κατά τόπους ΥΠΕ, που αποτελούν τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για την ενημέρωση και την πορεία εφαρμογή της».

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr/

 

Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ.:Επίσκεψη Δ.Σ. του Ι.Σ.Λ. στον Μητροπολίτη Λάρισας & Τυρνάβου


ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δελτία Τύπου ΙΣΛ