ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Οργή των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών για τις νέες ρυθμίσεις του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ!!!

Share

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                                  ΛΑΡΙΣΑ 11-4-2019

-------------------------------------------------
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ
        ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

 


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οργή των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών για τις νέες ρυθμίσεις του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ!!!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας, εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση και οργή τους για τα νέα δεδομένα που ισχύουν από χθες και αφορούν την μηδενική συμμετοχή στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων για ασθενείς με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, χωρίς παράλληλα να αυξάνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για τον σκοπό αυτό, γεγονός που από μόνο του, μοιραία εκτινάσσει το clawback στα ύψη.

Κανένας γιατρός ή υγειονομικός φορέας δεν είναι αντίθετος στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, που η ζωή τους είναι μάλιστα εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη, ενώ οι υγειονομικές τους ανάγκες είναι κατά πολύ αυξημένες. Αυτό όμως είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία πρέπει να στηρίζει τα άτομα αυτά, εξασφαλίζοντας το κόστος της δαπάνης, είτε αυξάνοντας τα κρατικά κονδύλια που διαθέτει για εκείνους, είτε απορροφώντας τις ανάγκες αυτές το ίδιο, στις δομές του.

Οι λειτουργοί υγείας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες να υπηρετήσουμε την περίθαλψη των πολιτών, με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα.

Απ’ την άλλη μεριά η κυβέρνηση όμως, για άλλη μια φορά, με απίστευτη ευκολία κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, αφού την υποχρέωση να αναλάβει το Κράτος στις δημόσιες δομές του την δωρεάν εργαστηριακή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων ασθενών, την μετακύλησε στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, που λειτουργούν με κλειστούς ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και με μηχανισμούς clawback κα rebate.
Κάθε πολιτική μετακύλισης επιπρόσθετου κόστους, στα εργαστήρια, όπως θα συμβεί με την εφαρμογή του νέου μέτρου, θα οδηγήσει σε λουκέτο περισσότερα μικρά και μεσαία εργαστήρια, εκτινάσσοντας τα ποσοστά μετανάστευσης υψηλού επιστημονικού επιπέδου ιατρικού δυναμικού, στερώντας παράλληλα πόρους από την Πολιτεία.

Παρόλο που η Χώρα «βγήκε» από τα μνημόνια και εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα, δυστυχώς η εφαρμογή της αυτόματης επιστροφής (Clawback και Rebate) όχι μόνον συνεχίζει να υφίσταται, αλλά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός «προσωρινής ισχύος», θεσμοθετήθηκε σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκονταν σε ακραία δημοσιονομική προσαρμογή, λόγω εκτροχιασμού του χρέους και των ελλειμμάτων, ενώ οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους στηρίζονταν στις υποβολές αυτών, χωρίς να είναι εκκαθαρισμένες οριστικά (όπως γίνεται σήμερα), παραβιάζοντας ταυτόχρονα ευθέως σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών, ενώ δεν εμφανίζει κανένα απολύτως στοιχείο ανταποδοτικότητας, αποτελεί δε στην πραγματικότητα έναν επιπρόσθετο φόρο.

Καλούμε κάθε Κυβερνητικό Αρμόδιο να παγώσει άμεσα την επίμαχη διάταξη του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και να σταματήσει να φορτώνει τους γιατρούς με επιπρόσθετα βάρη.

Τέλος, καλούμε τον ΠΙΣ, τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας και όλους τους συναρμόδιους φορείς να γίνουν αρωγοί στον αγώνα επιβίωσης που δίνει καθημερινά ο Ιατρικός κλάδος.
 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                    Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ
ΤΟΥ Ι.Σ.Λ.                                                             ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ
                                                                                               ΛΑΡΙΣΑΣ
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δελτία Τύπου ΙΣΛ ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Οργή των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών για τις νέες ρυθμίσεις του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ!!!