ΔΙΕΘΝΗ

Δεν είναι μόνον ο μισθός των 8.000 ευρώ στη Νορβηγία - Πλούσιες και οι υπηρεσίες Υγείας

Η δημόσια χρηματοδότηση των δαπανών Υγείας στη Νορβηγία ανέρχεται στο 85%, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 40%...
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Δεν είναι μόνον ο μισθός των 8.000 ευρώ στη Νορβηγία - Πλούσιες και οι υπηρεσίες Υγείας
Πολιτισμικό σοκ προκάλεσε στο Πανελλήνιο η μαρτυρία ενός Έλληνα μετανάστη στη Νορβηγία.

Μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ, ο ίδιος αποκάλυψε πως έχει μισθό 8.000 ευρώ, εργαζόμενος στη σκανδιναβική χώρα ως ανειδίκευτος εργάτης!

Δεν είναι, όμως, μόνον οι υψηλοί μισθοί που καθιστούν τη Νορβηγία μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο. Με πληθυσμό κοντά στα 5,5 εκατομμύρια, το βασίλειο της Νορβηγίας έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα Υγείας στον κόσμο.

Πρόκειται για μία σημαντική “παροχή” του Κράτους προς τους πολίτες του. Αν αναλογιστεί κανείς πως οι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους περισσότερα από τους άλλους Ευρωπαίους, μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Με σκοπό να διερευνηθεί το πρότυπο σύστημα Υγείας της Νορβηγίας, το Iatronet παρουσιάζει σήμερα τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό, σύμφωνα με τον δηλωμένο στόχο της ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, το φύλο, το εισόδημα ή τον τόπο διαμονής.

Η πρωτοβάθμια υγειονομική και κοινωνική φροντίδα αποτελεί ευθύνη των Δήμων, ενώ το υπουργείο Υγείας της Νορβηγίας διαδραματίζει έμμεσο ρόλο, μέσω νομοθετικών και χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Στην υγειονομική περίθαλψη, το υπουργείο έχει άμεσο ρόλο, μέσω της κυριότητας των νοσοκομείων και της παροχής οδηγιών στα διοικητικά συμβούλια των περιφερειακών αρχών υγειονομικής περίθαλψης (RHAs).

Οι δαπάνες για την υγεία αντιπροσωπεύουν 9,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), όταν το μέσο ποσοστό στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 8,9%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 8,4% του ΑΕΠ, αλλά η διαφορές είναι θηριώδης, καθώς το εισόδημα της χώρας μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο της Νορβηγίας: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 16.500 ευρώ και στη Νορβηγία 66.700 ευρώ!

Επιπλέον, η δημόσια χρηματοδότηση των δαπανών Υγείας στη Νορβηγία ανέρχεται στο 85%, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 40%...

Καθολική
Η κάλυψη είναι καθολική για όλους τους κατοίκους. Χρηματοδοτείται μέσω εθνικών και δημοτικών φόρων. Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης χρηματοδοτούν τα δημόσια συνταξιοδοτικά Ταμεία, την πληρωμή των αδειών ασθενείας και, για ορισμένες ομάδες ασθενών, την επιστροφή των επιπλέον δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Για την οξεία νοσηλεία δεν υπάρχει ιδιωτική εναλλακτική λύση.

Οι ενήλικοι μετανάστες, χωρίς χαρτιά, έχουν πρόσβαση μόνο στην επείγουσα άμεση περίθαλψη, ενώ τα παιδιά χωρίς χαρτιά λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με τους πολίτες της χώρας.

Η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας παρέχεται από ασφαλιστές ασφαλιστικών εταιρειών και καλύπτει λιγότερο από το 5% των υπηρεσιών.

Δεν καλύπτει νοσοκομειακή φροντίδα. Περίπου το 9% του πληθυσμού, ή σχεδόν το 15% του εργατικού δυναμικού, έχει κάποιο είδος ιδιωτικής ασφάλισης και στο 90% των περιπτώσεων καλύπτεται από τον εργοδότη.

Πληρωμές
Οι επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό, η κάλυψη σε νοσοκομείο ως εξωτερικό περιστατικό και τα χειρουργεία μίας ημέρας απαιτούν συμμετοχή στην πληρωμή από τον πολίτη, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα φάρμακα και τις φυσικοθεραπείες.

Η παρακολούθηση παιδιών κάτω των 16 ετών, η περιγεννητική φροντίδα μητέρας και παιδιού, η πρόληψη και θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν απαιτούν συμμετοχή από τους ασθενείς.

Η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι δωρεάν. Συμμετοχή απαιτείται στην κατ 'οίκον φροντίδα και τη φροντίδα για ηλικιωμένους.

Για τη συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη (πληρωμές από την τσέπη) ορίζονται εισοδηματικά όρια, από τα οποία εξαιρείται η συμμετοχή φαρμάκων για χρόνια νοσήματα.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις δεν συμμετέχουν στη δαπάνη για φάρμακα και περίθαλψη.

Πρωτοβάθμια
Η εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα Υγείας παρέχεται από τους Δήμους και την κυβερνητική καθοδήγηση, ενώ το Κράτος ορίζει και προδιαγραφές ποιότητας.

Το 99,6% των πολιτών είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό, τον οποίο μπορούν να αλλάζουν δύο φορές τον χρόνο. Για την περαιτέρω φροντίδα, απαιτείται παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος είναι “φύλακας” των συνόρων του συστήματος Υγείας (“gatekeeper”).

Παρέχονται στους γιατρούς οικονομικά κίνητρα, ώστε να εξετάζουν όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς την ημέρα.

Οι Δήμοι συνεργάζονται με επιμέρους γιατρούς, οι οποίοι αμείβονται από χρήματα που προέρχονται και από τους ασθενείς.

Οι περισσότεροι παθολόγοι είναι αυτοαπασχολούμενοι και μόνο το 5% είναι μισθωτοί. Ο μέσος μισθός εκτιμάται σε 76.000 ευρώ και μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος για τους ασκούμενους με πλήρη απασχόληση. 

 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

ΠΟΥ: Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας αυξάνονται, αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν πολλά

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει πως οι απευθείας πληρωμές για ιατρικές υπηρεσίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η έκθεση διαπιστώνει πως οι δαπάνες Υγείας παγκοσμίως αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας και ήδη φτάνουν στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μάλιστα, η αύξηση είναι πιο εμφανής στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με ρυθμό που φτάνει ετησίως το 6% κατα μέσο όρο, ενώ η τάση είναι πιο συγκρατημένη στις πλουσιότερες χώρες (4% μέση ετήσια αύξηση).

Οι δαπάνες Υγείας περιλαμβάνουν την κρατική χρηματοδότηση, την υποχρεωτική και προαιρετική ασφάλιση, την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και τις ιδιωτικές πληρωμές, τα χρήματα δηλαδή που βγαίνουν απ' ευθείας από την τσέπη των πολιτών.

Στις εισοδηματικά μεσαίες χώρες, η κρατική δαπάνη Υγείας διπλασιάστηκε από το 2000 μέχρι σήμερα. Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει οτι αυτές οι χώρες ξοδεύουν από 60 έως 270 δολάρια για την υγεία καθενός από τους πολίτες τους. Στις πλούσιες χώρες, η κατά κεφαλή δαπάνη ξεπερνά τα 2.200 δολάρια.

Οι κυβερνήσεις καλύπτουν κατά μέσο όρο το 51% των δαπανών, αν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το ποσοστό πέφτει κάτω από το 40%.

Την ίδια ώρα, πάνω από 35% πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Οι ιδιωτικές πληρωμές μπορεί να οδηγήσουν και στις λεγόμενες καταστροφικές δαπάνες, εκείνες δηλαδή που απαιτούν εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και προκαλούν σημαντική αρνητική μεταβολή στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται πως 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο οδηγούνται σε ακραία φτώχεια - αναγκάζονται δηλαδή να ζήσουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα - επειδή πρέπει να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.

Η αύξηση της δημόσιας δαπάνης μειώνει την πιθανότητα καταστροφικών δαπανών για τα νοικοκυριά, αλλάσύμφωνα με τον Οργανισμό θα πρέπει να συνοδεύεται και από ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Απαιτούνται επενδύση στη μείωση της φτώχειας, σε θέσεις απασχόλησης και σε δικαιότερες κοινωνίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Πόσα πληρώνουν οι Έλληνες για την υγεία τους
Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι 1678 ευρώ, με το 34% του ποσού αυτού να βγαίνει απ' ευθείας από την τσέπη των Ελλήνων. Η επιβάρυνση για τους πολίτες αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν υπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που διοχετεύονται στον κλάδο υγείας. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Υπάρχουν κι αυτά τα μυαλά! -Αμερικανός ίδρυσε κίνημα υπέρ των εμβολίων

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA


Η μητέρα του Ίθαν ανήκει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και δεν έχει εμβολιάσει κανένα από τα 5 παιδιά της! Αλλά ο Ίθαν Λιντενμπέργκερ μόλις έγινε ενήλικος άρχισε να ενημερώνεται και να επιζητεί τον εμβολιασμό προσπαθώντας μάλιστα να σώσει και τα ανήλικα αδέλφια του!

«Λόγω των πεποιθήσεων των γονιών μου δεν έχω κάνει κανένα εμβόλιο. Ένας θεός ξέρει πώς είμαι ακόμη ζωντανός» έγραψε ο Ιθαν στην ιστοσελίδα Reddit την ώρα που οι ΗΠΑ περνούν τη χειρότερη επιδημία ιλαράς από τότε που εξαλείφθηκε η ασθένεια.

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον τρεις έφηβοι από διαφορετικές Πολιτείες απευθύνθηκαν στο Reddit λέγοντας ότι οι γονείς τους αντιτίθενται στα εμβόλια, αλλά οι ίδιοι φοβούνται για την υγεία τους και θέλουν να αναλάβουν δράση. Μάλιστα η ανάρτηση του Ίθαν είχε περισσότερα από 1.200 σχόλια.

Στην «Washington Post», που ήρθε σε επαφή μαζί του, δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν όταν πριν από χρόνια παρατήρησε ότι η μητέρα του αναρτούσε βίντεο κατά των εμβολίων και ρώτησε τους φίλους του σχετιλά. Όλοι είχαν εμβολιαστεί. Τι συνέβαινε λοιπόν στην οικογένειά του; Ξεκίνησε να διαβάζει επιστημονικά άρθρα και όπως λέει«ήταν σαφές ότι υπήρχαν πολύ περισσότερες αποδείξεις υπέρ των εμβολίων παρά κατά».

Οταν όμως προσπάθησε να πείσει τη μητέρα του Τζιλ Γουίλερ να εμβολιάσει τον ίδιο και τα αδέλφια του – 16, 14, 5 και 2 ετών– αυτή αρνήθηκε, ισχυριζόμενη ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για την υγεία και νευρίασε πολύ μαζί του που ψάχνει το θέμα.

Ο Λιντενμπέργκερ, που φοιτά στην τελευταία τάξη του λυκείου, άρχισε ήδη να κάνει τα απραίτητα εμβόλια. Μια άλλη έφηβη από την Ουάσιγκτον, που επίσης έγραψε στο Reddit, δεν μπορεί να αρχίσει να εμβολιάζεται επειδή ακόμα είναι ανήλικη. Αλλά ο Λιντενμπέργκερ καλεί τις αρχές των 50 Πολιτειών να μειώσουν την ηλικία που ένας έφηβος μπορεί να κάνει εμβόλιο χωρίς τη συγκατάθεση του κηδεμόνα του...

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΓεΣΥ: Εμφύλιος μεταξύ γιατρών

Επίθεση κατά της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου άρχισαν να εξαπολύουν ιδιώτες γιατροί και όπως πληροφορούμαστε ύστερα και από τα όσα καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Γενικό Σύστημα Υγείας, άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες «διαμαρτυρόμενων» γιατρών οι οποίοι ετοιμάζονται μάλιστα να αντιδράσουν και δημόσια τις επόμενες ημέρες.
Philenews.gr

Ήδη χθες από τηλεοράσεως τόσο το πρώην μέλος του ΣΙΣ Γιώργος Ποταμίτης όσο και ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, υποστήριξαν ότι η ηγεσία του ΠΙΣ δεν μπορεί να εκπροσωπεί το σύνολο του ιατρικού κόσμου «με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται σήμερα». Mάλιστα, ο Γιώργος Ποταμίτης δήλωσε ότι «η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου χειραγωγεί το Συμβούλιο του ΠΙΣ».

Πυρ κατά συγκεκριμένων μελών του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, άνοιξε χθες το πρώην μέλος του ΣΙΣ και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Γιώργος Ποταμίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ένωση Ιδιωτικών Ιατρών Κύπρου» χειραγωγεί τον ΠΙΣ». Εάν, είπε μιλώντας στον «Φ» ο κ. Ποταμίτης, «συνεχίσει η ηγεσία του ΠΙΣ να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί η ιδιωτική ιατρική στην καταστροφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Διευκρινήσεις μέσω Βουλής για Παιδίατρους
Ο κ. Ποταμίτης είπε, «πλέον υπάρχει και θέμα αρχής, την ίδια ώρα που κάποιοι ανήκουν στο ΣΙΣ ανήκουν και στην πλατφόρμα ιδιωτικής ιατρικής η οποία στην πραγματικότητα υποσκάπτει το ΓεΣΥ και σίγουρα πρέπει να πούμε ότι αυτή η πλατφόρμα αφορά μόνο τους λίγους και τους υγιείς και όχι την πλειοψηφία του πληθυσμού και τα άτομα που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». «Δεν μπορούμε», πρόσθεσε, «να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται διότι το ΣΙΣ δεν λειτουργεί ελεύθερα και πρέπει να πω ότι κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν την ΕΝΙΚ για τη δημιουργία του ιδιωτικού σχεδίου, παρανομούν διότι μια τέτοια εμπλοκή της ΕΝΙΚ δεν έχει αποφασιστεί από τα μέλη της Ένωσης».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓεΣΥ: Ποιος ειναι τελικά ο μεσολαβητής

Ακόμα πιο έντονος στις δηλώσεις του ήταν ο Αγαθοκλής Χριστοφίδης ο οποίος και κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής εκπομπής του ΡΙΚ επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΙΣ, υποδεικνύοντάς του ότι «ο ΠΙΣ με τον τρόπο που συμπεριφέρεται εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών γιατρών». «Καλύτερα να βάλετε ένα «Ι» δίπλα από το ΠΙΣ για να διαχωρίζετε και τη θέση σας ότι εκπροσωπείτε μόνο τους ιδιώτες», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον συνάδελφο του ο κ. Χριστοφίδης.

«Τα συμφέροντα των γιατρών του δημοσίου», πρόσθεσε, «είναι πολύ διαφορετικά λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής μας ιδιότητας και ο ΠΙΣ οφείλει να προστατεύσει και αυτή την ομάδα των μελών του. Δεν το κάνει όμως. Προωθεί μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών, διότι εμείς θα ενταχθούμε στο ΓεΣΥ μέσω των δομών του δημοσίου».

Σε μια νέα εξέλιξη, ο ΟΑΥ ανακοίνωσε χθες και την έναρξη της εγγραφής των Ειδικών Ιατρών στο ΓεΣΥ καλώντας τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ενημερωθούν σχετικά.

Ημερομηνία έναρξης της εγγραφής έχει οριστεί η 18η Φεβρουαρίου 2019 και οι ενδιαφερόμενοι ιατροί θα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση εγγραφής ως ειδικοί ιατροί ανεξάρτητα με τον αν θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως φυσικά πρόσωπα ή αν θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εκ μέρους άλλων προσώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερωτήματα επιχειρηματιών για ΓεΣΥ

Στο μεταξύ, χθες και ο ΟΑΥ τοποθετήθηκε επίσημα πλέον με ανακοίνωση του στα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του «μνημονίου συναντίληψης» το οποίο το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού είχε εγκρίνει προ δεκαπενθημέρου και κάνει λόγο για «ομηρία» της κοινωνίας από μια ομάδα γιατρών.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «διαπίστωσε την αδιαλλαξία και παρελκυστική τακτική μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ, η οποία αντί να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση των απαιτούμενων συγκλίσεων φαίνεται να αντιμάχεται την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να προωθεί άλλους σχεδιασμούς που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τον πολίτη και την ανάγκη του για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας». Ο Οργανισμός, «θεωρεί ότι σε καμιά περίπτωση η κοινωνία δεν μπορεί να τελεί υπό την ομηρία οποιασδήποτε ομάδας γιατρών που απεργάζονται την ανατροπή της πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ».

Ο Μ. Σιζόπουλος επανέλαβε παλαιότερη πρόταση

Χθες, δημοσιογραφική διάσκεψη έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος επανέλαβε παλαιότερη πρόταση του. Σε ό,τι αφορά την εξωνοσοκομειακή ή πρωτοβάθμια περίθαλψη ο κ. Σιζόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ κατατέθηκε από το 2013 με αφορμή και το Μνημόνιο και είναι εφαρμόσιμη με συμμετοχή όλων των γιατρών, με ελεύθερη επιλογή από τον ασθενή γιατρού ή νοσηλευτηρίου, χωρίς επιβολή πρόσθετης φορολογίας στους πολίτες και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ανέφερε πως οι δικαιούχοι δωρεάν ή μειωμένης περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να έχουν δικαίωμα, αν το επιθυμούν, αντί να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία ή τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, να επισκεφθούν τον γιατρό της επιθυμίας τους, καταβάλλοντας ένα προκαθορισμένο ποσό ως συμπληρωμή.

Δημιουργείται ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας

Με ενστάσεις για διάφορες πρόνοιες των Κανονισμών που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής των προσωπικών και ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, συνεχίστηκε χθες στην επιτροπή Υγείας της Βουλής η κατ' άρθρο συζήτηση.

Όπως λέχθηκε όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας Ανεξάρτητος Επιστημονικός Φορέας ο οποίος θα ασχοληθεί με την ετοιμασία των πρωτοκόλλων βάσει των οποίων θα ενεργούν οι γιατροί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, «υπάρχουν ήδη οι κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε επιστημονική εταιρεία και εκείνο που πρέπει να γίνει τώρα είναι να υιοθετήσουμε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και να τις προσαρμόσουμε στα κυπριακά δεδομένα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από πλευράς των γιατρών τέθηκε και θέμα ποιότητας των υπηρεσιών αφού όπως υπέδειξαν, τα πρωτόκολλα θα ετοιμαστούν μεν βάσει επιστημονικών κριτηρίων αλλά θα πρέπει την ίδια ώρα και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να είναι σε θέση να τα στηρίξει οικονομικά. Μόνο έτσι, όπως είπαν θα διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών.
Η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, υπέδειξε με τη σειρά της ότι «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τους γιατρούς πως όταν προκύπτει θέμα προϋπολογισμού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας τότε το κράτος θα μεριμνά για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των Κανονισμών για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ έθεσαν προς συζήτηση μια σειρά από διαφωνίες, απορίες και ενστάσεις τους τις οποίες κατέθεσαν και γραπτώς σε πολυσέλιδο υπόμνημα τους.

Από πλευράς των παιδιάτρων τέθηκε θέμα για το όριο ηλικίας που έχει καθοριστεί για την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών στους καταλόγους των παιδιάτρων. Ο ΟΑΥ αλλά και βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι τα παιδιά, βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει μέχρι τα 15 χρόνια να εγγράφονται σε παιδίατρους και από τα 15 μέχρι τα 18 θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ παιδίατρου και Προσωπικού Ιατρού για ενήλικες. Οι εκπρόσωποι της παιδιατρικής εταιρείας, παρουσίασαν με τη σειρά τους γραπτή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιάτρων, η οποία είναι σαφέστατη και η οποία αναλύει τους λόγους γιατί πρέπει τα παιδιά να δέχονται παιδιατρική φροντίδα από γιατρούς, που έχουν εκπαιδευτεί.

Για το ενδεχόμενο να μην εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός παιδιάτρων στο ΓεΣΥ, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νίκος Πολύζος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ήδη έτοιμος σχεδιασμός για να μπορεί το δημόσιο να ανταποκριθεί γενικά στις ανάγκες όπου αυτές προκύπτουν.

Στην κατάληξη της συζήτησης πάντως η κ. Ανθούση απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΠΙΣ τους ανέφερε ότι «οι Κανονισμοί είχαν μπει στη δημόσια διαβούλευση από το περασμένο καλοκαίρι και δεν στείλατε τα σχόλια σας. Έρχεστε εδώ στο παρά πέντε με μια σειρά από θέματα. Ο υπουργός Υγείας σας έχει πει πολλές φορές ότι σας χρειαζόμαστε για την διαμόρφωση διαφόρων θεμάτων και από τα σχόλια σας όπως τα καταθέσατε σήμερα εγώ διακρίνω αρκετά τα οποία θα μπορούσαν εύκολα από την αρχή να ικανοποιηθούν».
Μαριλένα Παναγή 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Να τι προκαλεί η ΑΝΟΗΤΗ άρνηση εμβολιασμών: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουάσινγκτον από επιδημία ιλαράς

Από Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA-


Από χθες, Δευτέρα, υπάρχουν 36 επιβεβαιωμένα περιστατικά ιλαράς στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, μια εξέλιξη που υποχρέωσε τον κυβερνήτη, Jay Inslee, να την κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

"Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μικρά παιδιά", δήλωσε ο Inslee στην σχετική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις δημιουργούν "έναν ακραίο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες περιοχές".

Υπήρχαν 35 περιπτώσεις ιλαράς στην κομητεία του Clark, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορα της πολιτείας στον ποταμό Κολούμπια απέναντι από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 31 από τις περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που δεν είχαν ανοσοποίηση ιλαράς, δηλαδή δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Τα άλλα τέσσερα περιστατικά δεν επαληθεύονται. Από τα 35 περιστατικά, τα 25 είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 10 ετών! Υπάρχουν επίσης ακόμα 11 ύποπτα κρούσματα στην κομητεία του Clark.

Η διακήρυξη του Inslee επιτρέπει στους οργανισμούς και τα τμήματα να χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους και να "κάνουν ό, τι είναι λογικά δυνατό να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές".

Τα απόνερα του ΑΝΟΗΤΟΥ αντιεμβολιαστικού κινήματος

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο που απαγορεύει την προσωπική επιλογή για “απαλλαγή” από το το εμβόλιο ιλαράς. Δηλαδή υποχρεώνει βάση νόμου όλους τους πολίτες να εμβολιάζονται κατά της ιλαράς. Η προτεινόμενη νομοθεσία διαβιβάστηκε στην τοπική Επιτροπή Υγείας και Ευεξίας του Σώματος. Αυτό ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί όπως πρέπει...

Την περασμένη εβδομάδα, ένα άτομο με ιλαρά παρακολούθησε ένα παιχνίδι μπάσκετ των Portland Trail Blazers στο Όρεγκον εν μέσω της επιδημίας. Άλλα άτομα με ιλαρά πήγαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, καθώς και σε νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα, εκκλησίες και εστιατόρια σε ολόκληρη την επαρχία Clark της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Η ιλαρά είναι ένας μεταδοτικός ιός που εξαπλώνεται μέσω του αέρα, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Τα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, εξανθήματα σε όλο το σώμα, βουλωμένη μύτη και κόκκινα μάτια, τυπικά εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία εντός δύο, ή τριών εβδομάδων. Ένα ή δύο από τα 1.000 παιδιά που κολλάνε ιλαρά πεθαίνουν από επιπλοκές, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η ιλαρά εξαλείφθηκε χάρη στον εμβολιασμό και επανήλθε εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Το 1978, το CDC έθεσε ως στόχο την πλήρη εξάλειψη της ιλαράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και το 1982. Η ιλαρά έφτασε πράγματι να εξαλειφθεί -δηλαδή δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης της νόσου για περισσότερο από 12 μήνες- από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε πρόσφατη αύξηση στα μη εμβολιασμένα παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που δεν έκαναν το εμβόλιο ιλαράς κατά την ηλικία των 2 ετών αυξήθηκε από 0,9% μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν το 2011 σε 1,3% μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν το 2015, ανέφερε το CDC τον Οκτώβριο.

Στην κομητεία του Clark της Ουάσινγκτον, εκεί όπου συμβαίνει η τωρινή έξαρση, το 7,9% των παιδιών που εισέρχονται στο νηπιαγωγείο δεν έκαναν το εμβόλιο της ιλαράς επειδή... έτσι αποφάσισαν οι γονείς τους, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της ίδιας σχολικής χρονιάς, το 7,5% των παιδιών όλων των σχολικών τάξεων δεν είχε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, εξαιτίας της άγνοιας, ή/και της ανόητης επιλογής των γονιών τους.

Ο δρ. Sanjay Gupta, διευθύνων ιατρικός ανταποκριτής του CNN σχολίασε: "Μόλις το ποσοστό εμβολιασμού αρχίσει να πέφτει κάτω από το 95% του γενικού πληθυσμού, αρχίζει να χάνεται το φαινόμενο “προστασίας της αγέλης”. Αυτό σημαίνει ότι επειδή έκανε ένας το εμβόλιο προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους ανθρώπους γύρω του, λόγω της “αγέλης” στην οποία ζούμε όλοι οι άνθρωποι μαζί. Το ποσοστό εμβολιασμού στην κομητεία του Clark έπεσε τόσο χαμηλά, ώστε χάθηκε αυτή την προστασία της αγέλης και αυτό είναι σημαντικό κομμάτι του προβλήματος”.

Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://edition.cnn.com

Τι είναι η ιλαρά

Η ιλαρά είναι ένα αναπνευστικό, μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από έναν ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Η νόσος της ιλαράς και ο ιός που την προκαλεί έχουν το ίδιο όνομα. Ο ιός της ιλαράς συνήθως αναπτύσσεται στα κύτταρα που βρίσκονται πίσω από το λαιμό και τους πνεύμονες.
Πού οφείλεται η νόσος: Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η νόσος οφείλεται στον ιό της ιλαράς και μεταδίδεται αερογενώς με την αναπνοή, το βήχα ή το φτάρνισμα.

Η ιλαρά έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες. Είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν με τον ιό της ιλαράς.

Ο ιός της ιλαράς ζει στις βλέννες της μύτης και του λαιμού του μολυσμένου ατόμου. Όταν το άτομο βήχει ή φταρνίζεται τα σταγονίδια ψεκάζονται στον αέρα και μεταδίδονται στη μύτη και το λαιμό άλλων ατόμων καθώς αναπνέουν ή μέσω των χεριών τους που αγγίζουν τη μύτη ή το στόμα τους, ενώ πριν έχουν αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες με σταγονίδια του ιού της ιλαράς. Ο ιός ζει σε μολυσμένες επιφάνειες περισσότερο από δύο ώρες.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η ιλαρά είναι σπάνια σε χώρες και περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς είναι υψηλή αλλά ενδημεί (μόνιμα αυξημένη συχνότητα μεμονομένων κρουσμάτων ιλαράς σε μία περιοχή) σε πολλά μέρη του κόσμου και σε χώρες που δεν εφαρμόζεται συστηματικά το εμβόλιο της ιλαράς και μπορεί να παρατηρηθούν επιδημίες (πολλά κρούσματα σε περισσότερες περιοχές) κάθε 2-4 χρόνια.

Πως εκδηλώνεται η ιλαρά: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:

Κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
Πυρετό
Βήχα
Ρινόρροια
Ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
Αίσθημα αδυναμίας
Μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)

Μια τυπική περίπτωση ιλαράς αρχίζει με μέτριο πυρετό, βήχα, ρινόρροια, ερυθρότητα οφθαλμών και ερεθισμό στο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα.

Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αρχικά στην τριχοειδή γραμμή του προσώπου και διαχέεται (προχωρά) προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 °C.

Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενεί.
Διάγνωση της ιλαράς: Εξετάσεις

Η κλινική διάγνωση της ιλαράς γίνεται βάση των συμπτωμάτων. Η εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με την επιβεβαίωση των θετικών αντισωμάτων IgM ιλαράς, ή η απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα.

Επαφή με ασθενή που είναι γνωστό ότι έχει ιλαρά, ή νόσησε πρόσφατα από αυτή, προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση.
Ιλαρά: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Το 30% περίπου των περιστατικών με ιλαρά αναπτύσσει μία ή περισσότερες επιπλοκές:
Λαρυγγίτιδα
Βρογχιολίτιδα
Πνευμονία (η οποία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από ιλαρά σε μικρά παιδιά)
Ωτίτιδα συμβαίνει σε 1 περίπου περίπτωση ανά 10 περιπτώσεις ιλαράς και μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια ακοής
Διάρροια εμφανίζεται περίπου σε 8% των περιπτώσεων
Εγκεφαλίτιδα
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιλαρά. Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιπυρετικών, κατά προτίμηση παρακεταμόλης. Επίσης συνίσταται χορήγηση υγρών και απογυγή δραστηριοτήτων που κουράζουν τα μάτια (διάβασμα, τηλεόραση) τα οποία είναι ευερέθιστα. Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν συνίσταται εκτός και αν παρουσιαστούν επιπλοκές.

Πώς να προφυλαχτείτε από την ιλαρά – Πρόγνωση

Το εμβόλιο της ιλαράς γνωστό ως MMR (Measles-Mumps-Rubella) είναι ένας συνδυασμός εμβολίου το οποίο παρέχει προστασία για τρία νοσήματα: ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις: η 1η δόση σε ηλικία 12-15 μηνών και η δεύτερη σε ηλικία 4 έως 6 ετών.

Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά και έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί από ιλαρά, μπορεί να χορηγηθεί υπεράνοσος γ-σφαιρίνη για να προστατευθούν από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον ασθενή και μπορεί να του εξασφαλίσει πλήρη προστασία ή σε περίπτωση που νοσήσει θα εμφανίσει ηπιότερα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Από τι κινδυνεύει η υγεία των μεταναστών στην Ευρώπη

Τι έδειξε η πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των μεταναστών στην Ευρώπη.

Σχεδόν 91 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη – ή αλλιώς το 10% του συνολικού πληθυσμού της – είναι μετανάστες. Η εύρεση εργασίας παραμένει ο κύριος λόγος μετανάστευσης και ακολουθούν οι ένοπλες συρράξεις και οι φυσικές καταστροφές.

Όπως διαπιστώνει η πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόσφυγες και μετανάστες είναι κατά κανόνα υγιείς, όμως μπορούν να είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες, κατά τη μετακίνησή τους ή στους χώρους όπου βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα. Αιτία είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και βέβαια οι συνθήκες διαβίωσης στους χώρους αυτούς.

Η έκθεση έχει συγκεντρώσει δεδομένα από 13.000 σχετικές αναφορές και έρευνες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συνήθως λιγότερα μη μεταδοτικά νοσήματα σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Αν όμως μείνουν για μεγάλο διάστημα σε συνθήκες φτώχειας, κινδυνεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και από καρκίνο. Αυτό γιατί κατά τη μετανάστευση έχουν μεγάλες πιθανότητες να μειώσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να μην ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Επιπλέον, στη διάρκεια των μετακινήσεών τους, πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται πιο ευάλωτοι σε λοιμώδη νοσήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι κατηγορηματικοί: οι μετανάστες δεν «φέρνουν» μεταδοτικές ασθένειες στις χώρες υποδοχής. Αυτός ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος, ενώ διαπιστώνεται οτι στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, σημαντικό ποσοστό μεταδοτικών νοσημάτων αποκτώνται μετά την εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.

Μύθοι και αλήθειες για τους πρόσφυγες και μετανάστες
Η μελέτη για πρώτη φορά αναδεικνύει την πραγματική εικόνα της μετανάστευσης και των προσφύγων στην Ευρώπη:

• Οι μετανάστες είναι 90.7 εκατομμύρια και από αυτούς, περίπου 7,4% είναι πρόσφυγες. Κι όμως, σε κάποιες χώρες, οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι μετανάστες είναι πολλαπλάσιοι από τον εθνικό πληθυσμό.

• Οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί δεν κινδυνεύουν μόνο από λοιμώδη νοσήματα αλλά και από οξείες και χρόνιες παθήσεις.

• Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν γενικά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Ωστόσο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και άρα έχει χειρότερη πρόγνωση.

• Η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή πλήττουν περισσότερο τους μετανάστες μιας χώρας, απ’ ότι τον εθνικό πληθυσμό της.

• Σε γενικές γραμμές, η επίπτωση και η θνησιμότητα εξαιτίας του διαβήτη είναι υψηλότερη στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς και κυρίως στις γυναίκες μετανάστριες.

• Οι άνδρες μετανάστες είναι πιο επιρρεπείς σε εργατικά ατυχήματα, σε σύγκριση με τον τοπικό ανδρικό πληθυσμό.

• Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες, ενώ κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.

Ο Οργανισμός εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες για την βελτίωση της περίθαλψης των μεταναστών, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης στα συστήματα υγείας των χωρών υποδοχής.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν φροντίδα Υγείας, ανάλογη με αυτή που έχουν οι πληθυσμοί των χωρών υποδοχής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν ζωές αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι», δήλωσε η διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, δρ Zsuzsanna Jakab.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μια από τις 10 σημαντικότερες προκλήσεις του 2019 για την Υγεία.

Διεθνή υγειονομική απειλή χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το εντιεμβολιαστικό κίνημα.

Η προειδοποίηση έρχεται με αφορμή την αλματώδη έξαρση της ιλαράς, κατά το 2018. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε ποσοστό πάνω από 30%. Πρόκειται για μια ασθένεια που θα έπρεπε να θεωρείται ξεχασμένη, αφού προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.

Κι όμως, τη χρονιά που πέρασε, η Ευρώπη κατέγραψε ρεκόρ ιλαράς, με πάνω από 45.000 κρούσματα και τουλάχιστον 37 θανάτους.

Περιστατικά ιλαράς αναφέρθηκαν ακόμη και σε χώρες, που μέχρι πέρυσι είχαν μηδενικές αναφορές.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ΠΟΥ, η ραγδαία εξάπλωση της ιλαράς οφείλεται σε σημαντικό βαθμό, στην αντίστοιχη «εξάπλωση» αντιεμβολιαστικών απόψεων, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να «σπάσει» το φράγμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και κυρίως των παιδιών. Για να θεωρείται μια χώρα καλυμμένη ενάντια σε νοσήματα όπως η ιλαρά, θα πρέπει το 95% του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί. Σε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, το ποσοστό αυτό έπεσε πέρυσι και κάτω από το 87%.

Με την σημερινή παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ με τη περεταίρω κάλυψη του πληθυσμού, μπορούν να προληφθούν επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι.

Για το 2019, ο ΠΟΥ σχεδιάζει ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης για ασθένειες που προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Γερμανία: Ο υπ. Υγείας κατά της προσέλκυσης γιατρών από γειτονικά κράτη-μέλη της ΕΕ

ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει την υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να σταματήσει την προσέλκυση γιατρών κι άλλων επαγγελματιών μεταξύ των κρατών-μελών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ο Σπαν είναι συντηρητικός με επιρροή μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ενώ πρόσφατα απέτυχε να εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος.

Ο ίδιος περιέγραψε τις σοβαρές συνέπειες που έχει η προσέλκυση γιατρών από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως γίνεται στην περίπτωση της Ελβετίας, που δέχεται Γερμανούς γιατρούς.

“ Μπορώ να τους καταλάβω. Η Ελβετία είναι μία όμορφη χώρα. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει έλλειψη των επαγγελματιών αυτών στην Γερμανία. Έτσι, Πολωνοί γιατροί εργάζονται στην χώρα μας κι ως συνέπεια, υπάρχει έλλειψη από αυτούς στην Πολωνία,” δήλωσε ο ίδιος στην ελβετική εφημερίδα “ Blick am Sonntag.”

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Κομισιόν: “Ξεσκονίζει” σχέδια κατά απειλών χημικής και βιολογικής ασφάλειας - Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για σχέδιο εργασίας σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοιμώξεων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Κομισιόν: “Ξεσκονίζει” σχέδια κατά απειλών χημικής και βιολογικής ασφάλειας - Ο ρόλος της Ελλάδας
Την ανάγκη να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν απειλές χημικής και βιολογικής ασφάλειας, επισημαίνουν οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας (HSC) στο Λουξεμβούργο.

Προβολή
Οι επικεφαλής του Οργάνου υπενθύμισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2016 στο Παρίσι και τις επακόλουθες επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις. Ανέδειξαν την ανάγκη για σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, συντονισμό και πρακτικές ελέγχου ζημιών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνεργασία μεταξύ των χωρών συμβάλλει στην ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας, μέσω του συντονισμού, της έγκαιρης προειδοποίησης και της αντίδρασης σε διασυνοριακές απειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνονται αναγκαίες ασκήσεις των δομών και κοινές δράσεις σε σημεία εισόδου, η ετοιμότητα των εργαστηρίων και οι κοινές προμήθειες εμβολίων.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας παρείχαν ενημέρωση σχετικά με την κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Υγιείς πύλες" (Μάιος 2018 - Απρίλιος 2021).

Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 3 εκατομμύρια ευρώ. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει 35 αρχές (17 εταίρους, 3 συνδεδεμένες οντότητες, 15 συνεργάτες) από 27 ευρωπαϊκές χώρες και την Ταϊβάν.

Η κοινή δράση αποσκοπεί να υποστηρίξει τη συνεργασία και τη συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών κρατών μελών για τη βελτίωση της ετοιμότητας και αντίδρασης στα σημεία εισόδου (λιμάνια, αεροδρόμια, χερσαία σύνορα).

Σχέδιο
Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για σχέδιο εργασίας σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοιμώξεων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Προτείνεται εκπόνηση σχεδίου δράσης και η σύσταση ομάδας εργασίας για την ετοιμότητα και την άμεση αντίδραση, δίκτυο επικοινωνιών και ομάδα με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση.

Τα θέματα που βρίσκονται υπό εποπτεία είναι, μεταξύ άλλων, κρίσεις λόγω μεταδοτικών ασθενειών, αντιμικροβιακή αντοχή, λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, χημικές και περιβαλλοντικές απειλές, καθώς και κίνδυνοι άγνωστης προέλευσης.

Από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις ενημερώσεις για θέματα, όπως ο Ebola, η ιλαρά, πυρετός από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ετοιμότητα εμβολίου κατά της ευλογιάς.

Ετοιμότητα
Οι εκπρόσωποι του ECDC ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία αφορά τον βαθμό ετοιμότητας των χωρών – μελών.

Το ECDC έχει λάβει απαντήσεις από 14 χώρες και από αυτές προκύπτει πως οι αξιολογήσεις κινδύνου είναι ευρέως διαδεδομένες στις χώρες και, παρότι τα σχετικά κείμενα είναι μόνον στα αγγλικά, δεν υπήρξε πρόβλημα.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι ταχείες αξιολογήσεις επικινδυνότητας χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση των πολιτικών, την ενημέρωση των υγειονομικών αρχών, των κλινικών γιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

Πρόσθετες χρήσεις ήταν για ταξιδιωτικές συμβουλές και η ενημέρωση επίσημων δικτυακών τόπων.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr

Υπέρμαχος του κινήματος κατά των εμβολιασμών πέθανε από... γρίπη

Αν χρειαζόταν κανείς μια επιβεβαίωση ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, η παρακάτω είδηση θα τον πείσει πέραν πάσης αμφιβολίας.

http://www.topontiki.gr/

Η δημοσιογράφος, σχολιάστρια του Fox News και φανατική υποστηρικτής του κινήματος κατά των εμβολιασμών Μπρε Πέιτον πέθανε πριν από μερικές μέρες, σε ηλικία μόλις 26 ετών από γρίπη και μηνιγγίτιδα.

Η Πέιτον εντοπίστηκε αναίσθητη από φίλη της και οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με γρίπη Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων) και παρά τις προσπάθειες των γιατρών εξέπνευσε.


Bre Payton@Bre_payton

"@latimes: Whooping cough: State urges more people to get vaccinated http://lat.ms/jlJcoa " // NOOO! vaccines are from the devil!

Η Πέιτον πριν κάποια χρόνια είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των εμβολίων, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην προτροπή της πολιτείας της Καλιφόρνιας για εμβολιασμούς κατά του κοκκύτη, σχολιάζοντας: «Όχι, τα εμβόλια είναι του διαβόλου».

Παράλληλα, ως φανατική οπαδός του Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Obamacare, το οποίο διασφαλίζει δωρεάν εμβόλια στους δικαιούχους του.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Το ιταλικό Υπ. Υγείας καλεί τους γιατρούς να... κάνουν καλύτερα γράμματα!

Η ροπή των γιατρών προς την… «καλλιγραφία» είναι παγκοίνως γνωστή. Σε όλους μας έχει τύχει να προσπαθούμε μαζί με τον φαρμακοποιό να αποκρυπτογραφήσουμε τη δυσανάγνωστη συνταγή, πολλές φορές στρέφοντας το χαρτί προς όλες τις πιθανές γωνίες, μήπως μας βοηθήσει να λύσουμε τον ιατρικό τούτο γρίφο.

Onmed.gr

Μολαταύτα, πέρα από το κωμικό στοιχείο της υπόθεσης, ο βιαστικός και συνήθως ακατάληπτος γραφικός χαρακτήρας των γιατρών ενδέχεται να έχει και ιατρικές συνέπειες. Σε μία αμερικανική έρευνα μάλιστα διαπιστώνεται πως ένα ποσοστό 4,7% των ιατρικών λαθών οφείλονται στις δυσανάγνωστες συντομεύσεις φαρμάκων και στις λάθος ερμηνευμένες --λόγω κακογραφίας-- οδηγίες λήψης τους.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σοβαρό και το ιταλικό υπουργείο Υγείας το έλαβε υπόψη του, εκδίδοντας οδηγία προς όλες τις Περιφέρειες, προκειμένου να παρέμβουν με ειδικές συστάσεις προς όλους τους γιατρούς, νοσοκομειακούς τε και οικογενειακούς. «Πρέπει να γράφετε καλλίτερα» και πιο ευανάγνωστα.

«Τα λάθη που συνιστούν συνέπεια της χρήσης συντομεύσεων, ακρωνύμων, ενδεικτικών σημείων και συμβόλων, μπορούν να αποβούν σημαντικά σε όλες τις φάσεις της διαχείρισης του φαρμάκου, τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στην κοινωνία. Μία κακογραφία, για παράδειγμα, μπορεί να καταστήσει δυσχερή την κατανόηση της συνταγής και να οδηγήσει σε λάθη στην εφαρμογή μίας φαρμακευτικής αγωγής» τονίζεται στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου.

Το σημείωμα προβαίνει μάλιστα και σε ορισμένες συμβουλές για το πώς θα πρέπει στο εξής να γράφουν οι γιατροί ευανάγνωστα τις συνταγές τους. Κάποιες από αυτές μπορεί μεν να ακούγονται κοινότοπες, πλην όμως μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές.

«Σε περίπτωση χειρόγραφης συνταγής είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται κεφαλαιογράμματη γραφή», συνιστάται στους γιατρούς. Επιπλέον, προτείνεται χρήση στο ελάχιστον δυνατόν συντμήσεων, ακρωνυμίων και συμβόλων, αλλά και συνίσταται να δημιουργηθεί ένας πρότυπος κατάλογος συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην καταφεύγει ο κάθε γιατρός στον δικό του, προσωπικό, τρόπο σημείωσης των συνταγών.

Επίσης, επιβάλλεται να γράφονται πλήρως κι όχι συντετμημένα τα δραστικά συστατικά και να χρησιμοποιείται η αραβική αρίθμηση και όχι τα ρωμαϊκά νούμερα στη δοσολογία --εδώ, σε αντίθεση με τα γραφικά αραβουργήματα, οι αραβικοί αριθμοί είναι καλόδεκτοι. Επιπλέον, καλούνται οι γιατροί στις ανάλογες περιπτώσεις να χρησιμοποιούν ακέραιους αριθμούς και όχι τη γραφή πχ 2,0, η οποία μάλιστα σε περίπτωση μη ευανάγνωστου γραφικού χαρακτήρα μπορεί κάλλιστα να προκληθεί σύγχυση και να αναγνωσθεί ως 20 --με τα ευκόλως εννοούμενα αποτελέσματα. Επίσης, για τους αριθμούς, οι γιατροί καλούνται να βάζουν κόμμα πριν τη σήμανση των τριών μηδενικών της χιλιάδας.

Μέτρα απλά, που όμως, εκτός από τον προφανή στόχο της μείωσης των ιατρικών λαθών, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας της συνταγής, θα έχουν και άλλη μία συνέπεια: να καταρρίψουν τον αστικό μύθο του κακού γραφικού χαρακτήρα των γιατρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Ο Όρκος του Ιπποκράτη μεταφράστηκε στα κινέζικα

Ο Όρκος του Ιπποκράτη μεταφράστηκε στα κινέζικα

«Χρυσός» χορηγός της νέας αυτής έκδοσης και της μετάφρασής της υπήρξε η Uni-Pharma, φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ).

Με αυτή τη συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, ο Όμιλος καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κίνας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε εμπορικό και υγειονομικό επίπεδο.

Η καλαίσθητη έκδοση με κείμενα στα ελληνικά και στα κινεζικά, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Σαγκάη παρουσία του Έλληνα Ακόλουθου στην ελληνική πρεσβεία Δημήτρη Μίχα, εκπροσώπων κινεζικών επιχειρήσεων από τον ευρύτερο χώρο της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, της Πρόεδρος και Διευθύνουσας Συμβούλου της Uni-pharma, Ιουλία Τσέτη, και στελεχών της εταιρείας.

Στον χαιρετισμό της η κ. Τσέτη, εξήρε τη μακραίωνη σχέση των δύο λαών, τους οποίους ενώνουν ιστορικοί και φιλικοί δεσμοί.

«Ο όρκος του Ιπποκράτη, ο όρκος των Γιατρών σε όλο τον κόσμο δεν αναφέρεται μόνο στην ηθική εξάσκηση της Ιατρικής. Είναι κάτι πολύ παραπάνω! Απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει στη ζωή του, το μονοπάτι της Ηθικής, της Δικαιοσύνης, και των υψηλών Παναθρώπινων Αξιών. Και τέτοιες κοινωνίες πρέπει να χτίσουμε, τέτοιες κοινωνίες μας αξίζουν. Ας συνεχίσουμε το ιστορικό μας ταξίδι ανά τους αιώνες, και ο δρόμος του μεταξιού, ας εξελιχθεί σε δρόμο της γνώσης, της ηθικής, της σύγχρονης τεχνολογίας και της αριστείας, με στόχο την αδιάλειπτη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κ. Τσέτη ολοκλήρωσε την ομιλία της, τονίζοντας μια βασική αρχή του Ιπποκράτη: ότι ένας Άνθρωπος μπορεί να είναι υγιής, μόνο όταν ζει σε μία υγιή κοινωνία.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Με ελκυστικά πακέτα η Τουρκία «αλιεύει» ασθενείς μέσω του Perfect Health

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Πόδι» στην εγχώρια αγορά βάζει το Perfect Health Turkey, αναπτύσσοντας μέσω μιας ομάδας εξειδικευμένων γιατρών από την Κωνσταντινούπολη τον ιατρικό τουρισμό, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες, προνομιακές τιμές, άψογο service και ευχάριστη διαμονή.

Healthpharma.gr

Εξωσωματική, γυναικολογία, πλαστική χειρουργική, οδοντιατρικά, επεμβάσεις παχυσαρκίας, τσεκάπ και μια σειρά από μη χειρουργικές θεραπείες αποτελούν μέρος απ’ το portfolio των υπηρεσιών «ιατρικού τουρισμού» που προσφέρει προς τους Έλληνες ενδιαφερόμενους που… «αναζητούν την ευκαιρία να διορθώσουν τυχόν προβλήματα υγείας στην Τουρκία».

Έχοντας δημιουργήσει ιστοσελίδα και στα Ελληνικά, για ευκολότερη πλοήγηση για τους χρήστες, η Perfect Health Turkey επισημαίνει ότι προσφέρει αρκετές θεραπείες και επεμβάσεις κάτω από μια ομπρέλα. Τι σημαίνει αυτό;

Ο ενδιαφερόμενος αναλαμβάνει το μόνο το κόστος της μετακίνησης του με πτήση και θέση (business, economy) της επιλογής του και τα υπόλοιπα προβλέπονται στο «πακέτο» των ημερών που απαιτείται, ανάλογα με την θεραπεία.


Τι απαντούν – Τα κόστη

Σε επικοινωνία του healthpharma.gr με το Perfect Health Turkey προκειμένου να έχουμε μια ενδεικτική εικόνα της κοστολόγησης στις προσφερόμενες υπηρεσίες, η εκπρόσωπος του «σχήματος» των εξειδικευμένων γιατρών -σε σχετική ερώτηση για επέμβαση ρινοπλαστικής- αναφέρει πως:

«Στο πακέτο περιλαμβάνεται η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, το κόστος της επέμβασης, 1 βράδυ διαμονή σε ιδιωτική κλινική και 6 διανυκτερεύσεις σε boutique hotel στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Συνολικό κόστος; 3.000 ευρώ!»


Ο ιατρικός τουρισμός

Μολονότι για την Ελλάδα ο ιατρικός τουρισμός παραμένει ένα μεγάλο φιλόδοξο σχέδιο, η Τουρκία καταφέρνει να αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς τον αριθμό των τουριστών υγείας.

Στα στοιχεία που ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Υγείας το 2016, δέχθηκε 583.000 τουρίστες υγείας, έναντι 109.000 ατόμων το 2010, ενώ εάν προστεθεί και ο αριθμός των πλαστικών επεμβάσεων, τότε ο αριθμός ξεπερνά τις 700.000.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι Τούρκοι συγκαταλέγονται στους πρώτους 10 προορισμούς για ιατρικό τουρισμό, ενώ μέχρι πριν από 5 χρόνια, βρίσκονταν στην 17η θέση. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ινδία, Μαλαισία, Κούβα, Βέλγιο, Ουγγαρία και… Πολωνία!

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ζούμε σε ένα πανέμορφο κόσμο και να η απόδειξη!

Εικόνες από διάφορα μέρη του πλανήτη εντυπωσιάζουν και δείχνουν την ομορφιά του. Τα Διεθνή Βραβεία Φωτογραφίας της Σιένα για το 2018 έλαβαν 48.000 υποβολές από 156 χώρες και οι κριτές σίγουρα θα δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι νικητές.

Πρόκειται για μικρά αριστουργήματα που απεικονίζουν τη μεγάλη ομορφιά και διαφορετικότητα του πλανήτη μας.


Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει μια ειδική κατηγορία. Αυτή τη φορά, ονομαζόταν Splash of Colors, στην οποία η κριτική επιτροπή αναζητούσε εξαιρετικές συνθέσεις χρωμάτων. Συνολικά, οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν σε 11 κατηγορίες, από εκπληκτικά τοπία έως πορτρέτα και αθλητικά στιγμιότυπα.

Το μεγάλο βραβείο, το βραβείο Φωτογραφία της Χρονιάς, πήγε στον φωτογράφο K M Asad του Μπαγκλαντές για το «θύμα μάχης». Ο Asad έχει εδώ και έξι χρόνια καταγράφει τη δεινή κατάσταση του διωκόμενου Rohingya στη Μιανμάρ και αυτή η ψυχρή φωτογραφία ενός νεαρού πρόσφυγα Rohingya απεικονίζει τέλεια την τρομερή ανθρώπινη τραγωδία που ξετυλίγεται εκεί.

Αυτοί είναι μερικοί από τους φετινούς νικητές.

Περισσότερα...

Οι οικονομίες με την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη

Οι οικονομίες με την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη

H Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ αποδεικνύονται οι παράδεισοι με την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Οι οικονομίες με την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη
Απίστευτο και όμως αληθινό, αλλά σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ αποδεικνύονται οι παράδεισοι με την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης, η περίθαλψη στην Αμερική κοστίζει περισσότερο, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με το μέσο εισόδημα, ενώ το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών - περίπου 79 χρόνια - ξεπερνά το αντίστοιχο προσδόκιμο 25 κρατών.

Οι ΗΠΑ έχουν την δεύτερη υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγειονομική περίθαλψη, φθάνοντας στα 9.536 δολάρια. Ο μέσος όρος της Ελβετίας βάσει του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ήταν 9.818 δολάρια. Αλλά αυτό το συμπλήρωμα των 282 δολ. αύξησε κατά 4,2 χρόνια ζωής το προσδόκιμο χρόνο ζωής των Ελβετών, που είναι κατά μέσο όρο τα 83 χρόνια.

Η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας στην Ισπανία κατέχει την τρίτη θέση πίσω από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από εκείνη της Ιταλίας, η οποία ανέβηκε δύο θέσεις από το προηγούμενο έτος. Πάντως σε μία ξεχωριστή μέτρηση η Ιταλία κατατάχθηκε ως η πιο υγιεινή χώρα του κόσμου.

Τη μεγαλύτερη ετήσια βελτίωση πέτυχε η Ταϊλάνδη, η οποία ανέβηκε 14 θέσεις στο Νο 27, καθώς οι δαπάνες ανά κάτοικο μειώθηκαν κατά 40% σε μόλις 219 δολάρια, ενώ το προσδόκιμο ζωής ανέβηκε στα 75,1 χρόνια. Η ιατρική τουριστική βιομηχανία είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων βιομηχανιών της Ταϊλάνδης.

Η Χιλή, η οποία κατέλαβε την υψηλότερη θέση από τη Λατινική Αμερική πέρυσι, υποχώρησε 23 θέσεις, ενώ το προσδόκιμο ζωής των πολιτών μειώθηκε περισσότερο από δύο χρόνια.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέμειναν και φέτος στο top 10 των χωρών με την αποτελεσματικότερη υγειονομική περίθαλψη.

Περισσότερα...

Κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα: Παραιτήθηκε η υπουργός Υγείας του Βραδεμβούργου

NEWSIT NEWSROOM

Το σκάνδαλο με τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα από την Ελλάδα έφτασε μέχρι την Γερμανία και οδήγησε στην παραίτηση την υπουργό Υγείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

Η Ντιάνα Γκόλτσε, του κόμματος Die Linke (Αριστερά), δήλωσε σήμερα ότι δεν γνώριζε για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της φαρμακευτικής εταιρίας Lunapharm. Στις κατηγορίες ήταν και εκείνη για διάθεση κλεμμένων από την Ελλάδα αντικαρκινικών φαρμάκων.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές του Βρανδεμβούργου είχαν ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές για τις κατηγορίες ήδη από το 2016, η άδεια της Lunapharm ανακλήθηκε μόνον όταν η υπόθεση αποτέλεσε φέτος θέμα τηλεοπτικής έρευνας.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βρανδεμβούργου, Άλμπρεχτ Γκέρμπερ, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον γερμανικό Τύπο, στην περιοχή Βερολίνου-Βρανδεμβούργου τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 220 ασθενείς, μέσω τριών φαρμακείων που ειδικεύονται στην πώληση αντικαρκινικών σκευασμάτων, τα οποία προμηθεύτηκαν από την εταιρία Lunapharm.

«Ξέπλεναν» τα κέρδη από τα αντικαρκινικά φάρμακα σε ζαφείρια και διαμάντια! Σύλληψη...

Η ακριβής έκταση ωστόσο του σκανδάλου παραμένει ασαφής, ενώ δεν έχει απαντηθεί και το ερώτημα εάν τα φάρμακα ήταν αναποτελεσματικά, καθώς δεν τηρήθηκαν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες συντήρησης κατά την μεταφορά τους από την Ελλάδα στην Γερμανία. Ο επικεφαλής πάντως των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας του Βρανδεμβούργου Ούλριχ Χάγκεμαν δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής του τοπικού Κοινοβουλίου ότι κατά πάσα πιθανότητα τα φάρμακα που χορηγήθηκαν σε ασθενείς ήταν καλής ποιότητας και διευκρίνισε ότι δεν είναι πάντα απαραίτητη η συντήρησή τους σε συνθήκες ψύξης.

Πως δρούσε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα που εξαρθρώθηκε στην Ελλάδα

Σε «επιστήμη» φαίνεται πως είχαν αναγάγει τα μέλη του κυκλώματος την υπεξαίρεση μεγάλης ποσότητας αντικαρκινικών – και όχι μόνο – φαρμάκων απο τα νοσοκομεία, και την διακίνησή τους παράνομα, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΑΣ, η ζημιά που έχουν καταφέρει στο Δημόσιο ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ. Από την αποκάλυψη της δράσης της αδίστακτης ομάδας, που “πάταγε” στην ανάγκη των ανθρώπων για να πουλήσει πανάκριβα τα φάρμακα, προκύπτει πως είχαν πολύ συγκεκριμένη δομή και δράση.

Το κύκλωμα ήταν χωρισμένο σε πυρήνες, ο κάθε ένας από τους οποίους είχε πολύ συγκεκριμένο ρόλο και δράση, προκειμένου να γίνεται η σωστή… “δουλειά”.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Λιγότεροι θάνατοι από εγκεφαλικά στην Ευρώπη - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Λιγότεροι θάνατοι από εγκεφαλικά στην Ευρώπη - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Οι θάνατοι από εγκεφαλικά εμφανίζουν γενικά μείωση διαχρονικά στην Ευρώπη, όμως σε μερικές χώρες τα τελευταία χρόνια υπάρχει στασιμότητα ή αύξηση -και η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές, καθώς στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση τόσο των θανατηφόρων ισχαιμικών όσο και των αιμορραγικών εγκεφαλικών, ιδίως στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπαθ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία αφορούσαν εγκεφαλικά κατά την περίοδο 1980-2016. Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη μετά την καρδιοπάθεια, ευθυνόμενα για το 9% περίπου των θανάτων των ανδρών και το 12% των γυναικών κάθε χρόνο. Σε 33 χώρες -και στην Ελλάδα- καταγράφεται σημαντική μείωση μεταξύ 1980-2016 στη θνησιμότητα και των δύο φύλων τόσο από ισχαιμικό όσο και από αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό των θανάτων λόγω εγκεφαλικού είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες. Όμως στην πραγματικότητα η θνησιμότητα από εγκεφαλικά (αν ληφθούν υπόψη οι διαφορές του μεγέθους πληθυσμού ανάμεσα στα δύο φύλα και οι διαφορές στην ηλικιακή κατανομή των δύο φύλων) είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες σε όλες τις χώρες. Τα λιγότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά στην Ευρώπη στους άνδρες συμβαίνουν στη Γαλλία (49 ανά 100.000 κατοίκους) και τα περισσότερα στη Βουλγαρία (391 ανά 100.000). Στις γυναίκες, η Γαλλία έχει πάλι τα λιγότερα θανατηφόρα (41 ανά 100.000), ενώ η Ελλάδα έχει τα περισσότερα στη Δυτική Ευρώπη (112 ανά 100.000) και η Βουλγαρία τα περισσότερα σε δυτική, κεντρική και ανατολική Ευρώπη (301 ανά 100.000).

Τη μικρότερη βελτίωση εμφανίζει η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις επτά ευρωπαϊκές χώρες όπου η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά στους άνδρες εμφανίζει μικρότερη βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το απώτερο παρελθόν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση θανατηφόρων ισχαιμικών και αιμορραγικών εγκεφαλικών στους άνδρες στην Ελλάδα, καθώς επίσης ισχαιμικών (αλλά όχι αιμορραγικών) εγκεφαλικών στις γυναίκες. Επίσης, στη χώρα μας σημειώνεται ακόμη πιο μεγάλη αύξηση των περιστατικών υπο-αραχνοειδούς (ενδοκρανιακής) αιμορραγίας, όπου η αιμορραγία συμβαίνει όχι στον ίδιο τον εγκέφαλο, αλλά μεταξύ του εγκεφάλου και της περιβάλλουσας μεμβράνης.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα κάθε είδους θανατηφόρα περιστατικά λόγω αγγειακών εγκεφαλικών νόσων (ισχαιμικά-αιμορραγικά-υποαραχνοειδή κ.ά.), στην Ελλάδα μεταξύ 1980-2012 η μέση ετήσια θνησιμότητα ήταν 203 θάνατοι ανά 100.000 στους άνδρες και 136 ανά 100.000 γυναίκες. Η μέση ετήσια μείωση των θανάτων μεταξύ 1980-2016 ήταν 2,7% στους άνδρες και 3% στις γυναίκες.

Όμως, από την άλλη, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζει επιδείνωση. Οι θάνατοι από ισχαιμικά εγκεφαλικά στους άνδρες εμφάνισαν μέση ετήσια μείωση 10,7% μεταξύ 1980-1992 και 21,9% μεταξύ 1992-2002, αλλά την περίοδο 2011-2015 υπήρξε ετήσια αύξηση 37,4%. Στις γυναίκες υπήρχε ετήσια μείωση 10,9% στα θανατηφόρα ισχαιμικά εγκεφαλικά μεταξύ 1980-1992, αλλά αύξηση 20% μεταξύ 2010-2015.

Οι θάνατοι από αιμορραγικά εγκεφαλικά στους άνδρες στη χώρα μας μειώνονταν με ετήσιο ρυθμό 7,8% την περίοδο 1980-89 και 8,6% μεταξύ 1992-1995, αλλά μεταξύ 2005-2010 αυξήθηκαν με ρυθμό 3,8% και μεταξύ 2010-2015 η ετήσια αύξηση έφθασε το 6%. Αντίστοιχα στις γυναίκες, η ετήσια μείωση 9,5% κατά την περίοδο 1980-89 υποχώρησε μόλις στο -0,3% κατά την περίοδο 1995-2015.

Πιο έντονη είναι η διαφορά στην Ελλάδα στα περιστατικά υπο-αραχνοειδούς (ενδοκρανιακής) αιμορραγίας. Ενώ μεταξύ 2003-2008 μειώνονταν τα θανατηφόρα περιστατικά στους άνδρες με ετήσιο ρυθμό 34,3%, μεταξύ 2008-2015 αυξήθηκαν με ρυθμό 40,7%. Στις Ελληνίδες η ετήσια μείωση 1,1% την περίοδο 2000-2004 μετατράπηκε σε αύξηση 41,2% την περίοδο 2008-2015.

Η ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων, η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και η καλύτερη πρόληψη (διακοπή καπνίσματος, αποφυγή αλκοόλ, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση) έχουν βοηθήσει να μειωθούν τα εγκεφαλικά, ιδίως τα θανατηφόρα, σε πολλές χώρες. Από την άλλη, η αυξανόμενη παχυσαρκία, η επιμονή στο κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη κ.α. είναι ανάμεσα στους παράγοντες που «φρενάρουν» τη μείωση των εγκεφαλικών σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Συναγερμός στον ΠΟΥ για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη

west nile virus

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι λοιμώξεις από τον Ιό του Δυτικού Νείλου είναι σε έξαρση στη νότια και κεντρική Ευρώπη με τα κρούσματα για το 2018 να είναι πολλαπλά σε αρκετές χώρες.
Ως βασική αιτία για αυτό, οι επιστήμονες θεωρούν τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από περιόδους ξηρασίας στην Ευρώπη.

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων φαίνεται μάλιστα ότι οι λοιμώξεις από τον Ιό του Δυτικού Νείλου έχουν φτάσει τις 401 και έχουν καταγραφεί και 22 θάνατοι.

Οι χώρες που παρουσιάζουν κυρίως πρόβλημα είναι:
-Η Σερβία με 126 κρούσματα.
-Η Ιταλία με 123 κρούσματα.
-Η Ελλάδα με 75 κρούσματα.
-Η Ουγγαρία με 39 κρούσματα.
-Η Ρουμανία με 31 κρούσματα.

Τα μέτρα πρόληψης για την λοίμωξη που προτείνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες δραστηριότητας των κουνουπιών (δηλαδή από τη δύση του ηλίου και μετά), την χρήση ανοιχτόχρωμου ρουχισμού που καλύπτει χέρια και πόδια, τη, χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν DEET, καθώς και την απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε είναι προτιμότερο να ποτίζουμε το πρωί.

Προσοχή στα συμπτώματα
Η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι συνήθως ασυμπτωματική και μάλιστα αφήνει χωρίς πρόβλημα το 80% των ανθρώπων που μολύνθηκαν. Ωστόσο, το υπόλοιπο 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα και διογκωμένους λεμφαδένες. Αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα σε νοσοκομείο, μπορεί να οδηγήσει εγκεφαλίτιδα και να επιφέρει τον θάνατο.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

Ανησυχητική έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη. Τι φοβούνται οι ειδικοί

Ανησυχητική έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη. Τι φοβούνται οι ειδικοί

Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι (παιδιά και ενήλικες) έχουν μολυνθεί από ιλαρά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κατά το α΄ εξάμηνο του 2018. Ο αριθμός των κρουσμάτων για την περίοδο αυτή υπερβαίνει, ήδη, κατά πολύ τον αριθμό που έχει αναφερθεί για τα 12μηνα κάθε άλλης χρονιάς της τρέχουσας δεκαετίας. Ειδικότερα, το υψηλότερο ρεκόρ μέχρι πρότινος κατείχε το 2017 με 23.927 καταγεγραμμένες περιπτώσεις και το χαμηλότερο ήταν 5.273 για το 2016. Οι μηνιαίες εκθέσεις ανά χώρα δείχνουν, επίσης, ότι τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της ιλαράς μέχρι στιγμής φέτος.

«Μετά από το χαμηλότερο αριθμό των περιπτώσεων της δεκαετίας το 2016, παρατηρούμε μια δραματική αύξηση των λοιμώξεων και των εκτεταμένων επιδημιών” λέει η Δρ. Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν άμεσα ευρείες, κατάλληλες για το περιβάλλον μέτρα για να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της νόσου” προσθέτει, υπενθυμίζοντας πως η καλή υγεία για όλους ξεκινάει με την ανοσοποίηση. «Όσο αυτή η ασθένεια δεν εξαλείφεται, δεν ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας για το Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης” τονίζει.

Σε 7 χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σημειώθηκαν φέτος πάνω από 1.000 λοιμώξεις σε παιδιά και ενήλικες (συνολικά πάνω από 2.000 από το ξέσπασμα της επιδημίας). Οι άλλες χώρες είναι οι: Γαλλία, Γεωργία, Ιταλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Ουκρανία. Η τελευταία, καταγράφοντας πάνω από 23.000 κρούσματα, έχει πληγεί περισσότερο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει 6 από τα 10 περιστατικά του περιφερειακού συνόλου.

Σε όλες αυτές τις χώρες έχουν αναφερθεί θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στη Σερβία (14).

Ανεπαρκής πρόοδος στην εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειακής Επαλήθευσης για την καταπολέμηση της ιλαράς και των ερυθροκυττάρων (RVC), 43 από τα 53 κράτη μέλη της περιοχής έχουν διακόψει την ενδημική εξάπλωση της ιλαράς και 42 έχουν διακόψει την ερυθρά (με βάση την αναφορά του 2017).

Η RVC εξέφρασε, ταυτόχρονα, ανησυχίες σχετικά με την ανεπαρκή παρακολούθηση των ασθενειών και τη χαμηλή κάλυψη της ανοσοποίησης σε ορισμένες χώρες. Μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλυσίδες της μετάδοσης ιλαράς συνέχισαν για περισσότερο από 12 μήνες σε ορισμένες χώρες, οι οποίες ενώ είχαν διακόψει την ενδημική εξάπλωση της ασθένειας επέστρεψαν ξανά στο ενδημικό καθεστώς.

«Αυτή η μερική αποτυχία αποδεικνύει ότι κάθε άτομο που δεν είναι άνοσο παραμένει ευάλωτο, ανεξάρτητα από το πού ζει και κάθε χώρα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει για να αυξήσει την κάλυψη και να κλείσει τα κενά της ασυλίας ακόμη και μετά την επίτευξη διακοπής ή εξάλειψης”, λέει η Dr Nedret Emiroglu, Διευθυντής το τμήμα έκτακτων καταστάσεων για την υγεία και τις μεταδοτικές ασθένειες στο περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η ιλαρά μπορεί να σταματήσει

Ο ιός της ιλαράς είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και απλώνεται εύκολα μεταξύ των ευαίσθητων ατόμων. Για να αποφευχθούν οι εστίες, απαιτείται τουλάχιστον 95% κάλυψη ανοσοποίησης με 2 δόσεις εμβολίων που περιέχουν ιλαρά κάθε χρόνο σε κάθε κοινότητα, καθώς και προσπάθειες για την προσέγγιση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά το παρελθόν.

Ενώ η κάλυψη ανοσοποίησης με 2 δόσεις εμβολίου που περιέχει ιλαρά αυξήθηκε από το 88% των επιλέξιμων παιδιών στην περιοχή το 2016 στο 90% το 2017, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σε τοπικό επίπεδο: ορισμένες κοινότητες παρουσιάζουν κάλυψη άνω του 95% και άλλες κάτω του 70%.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος εστίες για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης ρουτίνας και της συμπληρωματικής ανοσοποίησης, καθώς και της ενισχυμένης παρακολούθησης για την ταχεία ανίχνευση περιπτώσεων. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται, επίσης, με άλλες χώρες για να επιτύχει το όριο του 95%.

«Σε αυτό το ενδιάμεσο σημείο για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εμβόλια, πρέπει να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά μας, χωρίς να παραβλέπουμε όσους εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι και των οποίων η προστασία απαιτεί την επείγουσα και συνεχή μας προσοχή”, λέει ο Dr Jakab. «Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Αλλά δεν θα πετύχουμε εάν ο καθένας δεν παίξει το ρόλο του: να ανοσοποιήσει τα παιδιά του, τον ίδιο, τους ασθενείς του, κάθε χώρα τον πληθυσμό της – και επίσης να υπενθυμίσει στους άλλους ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές” καταλήγει.

Και οι 53 χώρες της περιοχής θα επανεξετάσουν τη μεσοπρόθεσμη πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό κατά την 68η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΠΟΥ που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη της Ιταλίας στις 17-20 Σεπτεμβρίου 2018.

Μηνιαία και ετήσια κατανομή των κρουσμάτων της επιδημίας ιλαράς στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, Ιαν. 2010 μέχρι Ιούν. 2018* (τα δεδομένα φτάνουν μέχρι και την 1η Αυγούστου 2018)

*Πηγή: Μηνιαίες αναφορές από τα κράτη-μέλη της Ευρωπ. Περιφέρειας του ΠΟΥ ή μέσω του ECDC/TESSy

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr

Ξεκινούν κοινές έρευνες Ελλάδος-Γερμανίας για τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Κοινές έρευνες Ελλάδος-Γερμανίας ξεκινούν για τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα

 

Ποικίλες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στη Γερμανία το θέμα της κλοπής των ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων από την Ελλάδα, τα οποία κατέληξαν τελικώς σε ράφια Γερμανικών αποθηκών.

 

Η υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα μας δεδομένου ότι Έλληνες ασθενείς στερήθηκαν τις θεραπείες τους, εξακολουθεί να αναστατώνει τη Γερμανική κυβέρνηση καθώς φέρεται να γνώριζε από την αρχή και να μην έπραξε τίποτε για το κύκλωμα που είχε απλώσει τα πλοκάμια του στις δύο χώρες. Άλλωστε το ελληνικό υπουργείο Υγείας είχε ενημερώσει σχετικά από το 2015.

Πάντως όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr με εντολή του υπουργείου Υγείας οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΦ, επιχειρούν να αυστηροποιήσουν το σύστημα ελέγχου διακίνησης φαρμάκου, μία διαδικασία βέβαια που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες από τότε που αποκαλύφθηκε το παράνομο κύκλωμα με τα κλεμμένα φάρμακα.

 

Στους ελέγχους διακίνησης των ακριβών φαρμάκων ειδικά των νοσοκομείων, αναμένεται να εμπλακούν περαιτέρω και οι λεγόμενοι ράμπο υγείας του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ)- όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr– οι οποίοι μάλιστα ενισχύονται με προσωπικό. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Οι ράμπο Υγείας γίνονται …υπερ-ράμπο! Προκήρυξη για 113 νέους ελεγκτές»

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα νοσοκομεία και στα σημεία διακίνησης των ακριβών φαρμάκων αναμένεται να συνεχισθούν από τον Σεπτέμβριο, έπειτα και από νέες πληροφορίες που αναμένεται να φτάσουν από τη Γερμανία. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΔΙΕΘΝΗ