ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στην Ιταλία για αύξηση κρουσμάτων από το "σούπερ βακτήριο" NDM-1

Η ιταλική περιφέρεια της Τοσκάνης ανακοίνωσε πως ενίσχυσε τα προληπτικά μέτρα στα νοσοκομεία της εξαιτίας μιας "σημαντικής" αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από το πολυανθεκτικό βακτήριο NDM-1, που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, το βακτήριο "διαδόθηκε σημαντικά στη βορειοδυτική Τοσκάνη", όπου απομονώθηκε στο αίμα 75 ασθενών στην περιοχή στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο σήμερα για "31 ύποπτους θανάτους" σε 17 νοσοκομεία της Τοσκάνης ασθενών που έπασχαν από διάφορες παθολογίες (νεφρικές, πνευμονικές ή ηπατικές).

Το NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), το οποίο αποκαλείται κοινώς "σούπερ βακτήριο", αποτελεί αντικείμενο διεθνούς παρακολούθησης.

Εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ινδία και θεωρείται από τους ειδικούς βραδυφλεγής βόμβα.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ανθεκτικό γονίδιο που διαδόθηκε σε είδη παθογόνων βακτηρίων, υπεύθυνων για τη δυσεντερία, αλλά και για τη χολέρα.

"Η ανθεκτικότητά του στα αντιβιοτικά καθιστά αυτό το βακτήριο επικίνδυνο, κυρίως για τους ευάλωτους ασθενείς, που έχουν ήδη προσβληθεί από παθολογίες ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή", υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της περιφέρειας στην έκθεσή της.

Η υπηρεσία διευκρίνισε πως δημιούργησε τον Μάιο μια μονάδα κρίσης και ανακοίνωσε κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετούνται όσον αφορά την υγιεινή και την πρόληψη.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

Αμαζόνιος: Το μέγεθος της καταστροφής όπως το αποτύπωσε η NASA

Το μέγεθος της καταστροφής στον Αμαζόνιο όπου σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας ως προς τον αριθμό των πυρκαγιών, καταγράφουν δορυφόροι της NASA, την ώρα που η ακροδεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρου προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Καμία αμφιβολία δεν αφήνουν οι μετρήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) αλλά και των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ότι φέτος στη Βραζιλία και δη στις αχανείς περιοχές που καλύπτει το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, έχουν ξεσπάσει οι περισσότερες και καταστροφικότερες πυρκαγιές της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα όργανα χαρτογράφησης και παρακολούθησης των πυρκαγιών που διαθέτουν οι δορυφόροι της, ο αριθμός των φετινών πυρκαγιών, είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 2010 και στις επτά επαρχίες του Αμαζονίου που βρίσκονται στην Βραζιλία. Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε το όργανο που είναι γνωστό ως Μέτριας Ανάλυσης Καταγραφικό Φασματοραδιόμετρο (MODIS) του δορυφόρου Aqua, το οποίο από το 2003 καταγράφει τις θερμικές ανωμαλίες σε πλανητικό επίπεδο.

Άκρως ανησυχητικές είναι και οι μετρήσεις του άλλου οργάνου του δορυφόρου Aqua του Ατμοσφαιρικού Βυθόμετρου Υπέρυθρης (AIRS) το οποίο κατέγραψε μια “κολώνα” καπνού-μονοξειδίου του άνθρακα η οποία φτάνει τα 5.500 μέτρα ύψος και η οποία ξεκινάει από τον Αμαζόνιο και απλώνεται νότια και ανατολικά προς το Σάο Πάουλο. Την ίδια εικόνα έχουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και οι αστροναύτες που βρίσκονται εκεί και οι οποίοι αναρτούν σχετικές φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια με τα σύννεφα από τις πυρκαγιές και την καταστροφή.


Ο Αμαζόνιος, το τροπικό δάσος του οποίου παράγει από το 6% μέχρι το 20% του οξυγόνου του πλανήτη (σύμφωνα με διαφορετικές μετρήσεις) καίγεται εδώ και εβδομάδες και από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι φωτιές μπήκαν ξεκάθαρα από αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να αποψιλώσουν μεγαλύτερες εκτάσεις δάσους για να αυξήσουν τις εκτάσεις που εκμεταλλεύονται. Στο πλευρό τους βρίσκεται από την πρώτη μέρα, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου και η κυβέρνηση του. Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς στην Βραζιλία έχει μειώσει την χρηματοδότηση για την πυρόσβεση και έχει φτιάξει ένα νομικό πλαίσιο που στην ουσία ενθαρρύνει τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τους μεγαλοκτηνοτρόφους να προχωρήσουν σε αποψιλώσεις.

Εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις και η διαχείριση της κρίσης απασχόλησε όπως είναι αναμενόμενο όχι μόνο την κυβέρνηση της Βραζιλίας, αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Σύνοδο της G7. Οι φωτιές στον Αμαζόνιο, αλλά και η αδιαφορία της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μπολσονάρου για την καταπολέμηση τους (καίνε εδώ και εβδομάδες και μόλις προ μερικών ημερών ελήφθη απόφαση για πυρόσβεση), οδήγησαν σε ανοιχτή κόντρα τον Μπολσονάρου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η κόντρα εκφράστηκε πριν την Σύνοδο της G7, ενώ συνεχίστηκε και μετά από αυτήν. Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων ανεπτυγμένων οικονομιών συμφώνησαν να συμβάλλουν στην πυρόσβεση με μέσα και επιχειρήσεις συνολικής αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η κυβέρνηση Μπολσονάρου κατηγόρησε τον Μακρόν και τους υπόλοιπους ηγέτες για... αποικιοκρατική συμπεριφορά. Με τον χυδαίο τρόπο της ακροδεξιάς, αρνήθηκαν να δεχθούν τα 20 εκατομμύρια, της βοήθειας και διάφορα στελέχη της κυβέρνησης πέρασαν στην επίθεση εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν με φράσεις “δώστε τα για αναδασώσεις στην Ευρώπη” και “αφήσατε να καεί η Νοτρ Νταμ και έρχεστε να μας πείτε πως να σβήσουμε τις φωτιές στον Αμαζόνιο”.

Πηγή: ethnos.gr
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Δικαστήριο καταδίκασε την Jonhson με 572 εκατ. για παραπλανητική διαφήμιση

Πρόστιμο 572 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε δικαστήριο των ΗΠΑ στη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, κρίνοντας πως ευθύνεται για την «πυροδότηση» της κρίσης των οπιούχων που μαστίζει την πολιτεία της Οκλαχόμα.

Πρόστιμο 572 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε δικαστήριο των ΗΠΑ στη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, κρίνοντας πως ευθύνεται για την «πυροδότηση» της κρίσης των οπιούχων που μαστίζει την πολιτεία της Οκλαχόμα.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η εταιρεία με παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ διαφήμιζε αναλγητικά, κάτι που πλέον την αναγκάζει να καταβάλει πάνω από μισό δισεκατομμύριο για ζημιές στην Πολιτεία.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ για την κρίση οπιούχων με δεκάδες χιλιάδες θανάτους έπειτα από υπερβολική δόση αναλγητικών. Η Johnson ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Η κρίση των οπιούχων είναι ένας άμεσος κίνδυνος και απειλή για τους κατοίκους της Οκλαχόμα. Πρέπει να περιοριστεί άμεσα » δήλωσε ο δικαστής Θαντ Μπάλκμαν κατά την ανακοίνωση της απόφασης στο δικαστήριο. Η δίκη διήρκεσε περίπου δύο μήνες.

Ο δικαστής δήλωσε ότι η J&J υιοθέτησε πρακτικές «παραπλανητικού μάρκετινγκ και προώθησης οπιοειδών», προκαλώντας κρίση εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα, θανάτους από υπερβολική δόση και αύξηση του κόστους των φαρμάκων. Καθώς και αύξηση του στερητικού συνδρόμου από οπιοειδή στα νεογνά.

Μολονότι η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πρακτικά «ζημία» για τα ταμεία της Johnson & Johnson, οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την ετυμηγορία. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πολύ μεγαλύτερη «ποινή». Μάλιστα, αναλυτής της Wells Fargo, δήλωνε πως η απόφαση για το πρόστιμο αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

Σοκ στη Γαλλία – 250 παιδιά θύματα παιδόφιλου γιατρού

Συγκλονισμένη είναι η Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση παιδοφιλίας με πρωταγωνιστή έναν γνωστό χειρουργό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 66χρονος σήμερα Ζοέλ λε Σκουαρνέκ φέρεται, να έχει επιτεθεί ή να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά περίπου 250 παιδιά, ηλικίας ακόμη και 4 ετών. Πολλά από τα παιδιά ήταν υπό την επήρεια αναισθησίας, ενώ φρίκη προκαλεί το γεγονός ότι ο γιατρός κρατούσε ημερολόγιο με τις αρρωστημένες πράξεις του.

Σημειώνεται ότι ο γιατρός είχε συλληφθεί και καταδικαστεί το 2005 γιατί είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, αλλά τότε του επετράπη να ασκεί το επάγγελμά του στο νοσοκομείο της Ζονζάκ, στη δυτική Γαλλία. Αυτό μέχρι το 2017, όταν συνελήφθη, μετά τις κατηγορίες για βιασμό δύο κοριτσιών ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του ο γιατρός αρνείται τον βιασμό, αλλά αναγνωρίζει την «αποκλίνουσα συμπεριφορά» του με τα κορίτσια.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τον Ζοέλ λε Σκουαρνέκ ως τον χειρότερο παιδόφιλο στην ιστορία της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ:http://tinealarissa.gr

 

Τριπλασιάσθηκαν τα κρούσματα ιλαράς από τον Ιανουάριο

Πρόκειται για «τους πιο αυξημένους» αριθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 2006

News.gr

Τα κρούσματα της ιλαράς στον κόσμο σχεδόν τριπλασιάσθηκαν από τον Ιανουάριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αριθμοί, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ, δείχνουν πως από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 364.808 κρούσματα καταγράφηκαν, έναντι 129.239 κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πρόκειται για «τους πιο αυξημένους» αριθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 2006, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Μαδαγασκάρη και στην Ουκρανία.

Στη Μαδαγασκάρη, «ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε ωστόσο σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων μηνών» έπειτα από εθνικές εκστρατείες έκτακτου εμβολιασμού κατά της ιλαράς, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πολλά είναι επίσης τα κρούσματα της ιλαράς στην Ανγκόλα, το Καμερούν, το Τσαντ, το Καζακστάν, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και την Ταϊλάνδη.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς των τελευταίων 25 ετών.

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο και οι θάνατοι οφείλονται συνήθως σε επιπλοκές. Δεν υπάρχει θεραπεία, όμως μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις ενός εμβολίου «ασφαλούς και πολύ αποτελεσματικού», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι σημαντικότερες επιδημίες ιλαράς σημειώνονται σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς είναι μικρή. Στις δυτικές χώρες, οι λεγόμενοι «αντιεμβολιαστές» βασίζονται σε μια δημοσίευση του 1998 που συνέδεε το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό. Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτές τις επικρίσεις και έχει αποδείξει πως ο συντάκτης αυτής της δημοσίευσης, ο Βρετανός Άντριου Γουέικφιλντ, είχε παραποιήσει τα αποτελέσματά του.

Στην περιοχή της Ευρώπης, οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί καθώς σχεδόν 90.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί φέτος: ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν που είχε καταγραφεί για ολόκληρο το 2018 (84.462).

Στις άλλες περιφέρειες, ο ΠΟΥ κατέγραψε μια έκρηξη των κρουσμάτων στην Αφρική σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου σχεδόν δεκαπλασιάσθηκαν, μια αύξηση κατά 230% στον δυτικό Ειρηνικό και κατά 50% στην ανατολική Μεσόγειο. Η Νοτιοανατολική Ασία και η Αμερική στο σύνολό της κατέγραψαν καθεμιά μείωση των κρουσμάτων κατά 15%.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως κάθε πρόσωπο ηλικίας άνω των 6 μηνών θα πρέπει να είναι προστατευμένο από την ιλαρά πριν μεταβεί σε κάποια περιοχή όπου κυκλοφορεί η ιλαρά. Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ για την υγεία συνιστά στους ταξιδιώτες να εμβολιάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την αναχώρησή τους.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Ρωσία: Οι γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα του δυστυχήματος στάλθηκαν στη Μόσχα για εξετάσεις

Οι γιατροί, που περιέθαλψαν τα θύματα ενός δυστυχήματος στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου που προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας την περασμένη εβδομάδα, στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανώνυμη ιατρική πηγή, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως οι ρωσικές αρχές συνέστησαν στους κατοίκους του χωριού Νιονόσκα να εγκαταλείψουν την περιοχή ενόσω διεξάγονται εργασίες σε κοντινή απόσταση.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν έως και 16 φορές την περασμένη Πέμπτη έπειτα από αυτό που αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια έκρηξη στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα.


Δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση γιατί η έκρηξη προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας. Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε πως πέντε εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν.

Οι γιατροί που στάλθηκαν στη Μόσχα υπέγραψαν μια συμφωνία υποσχόμενοι ότι δεν θα αποκαλύψουν πληροφορίες για το συμβάν, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο την πηγή αυτή.


"Λάβαμε μια ειδοποίηση... για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες των στρατιωτικών αρχών. Σχετικά με αυτό, οι κάτοικοι του Νιονόσκα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή του χωριού από τις 14 Αυγούστου", δήλωσαν οι αρχές στο Σεβεροντβίνσκ, σύμφωνα με το Interfax.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

 

Ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη!

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες έχουν φανεί αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Μόνο τον Ιούλιο, οι ασθενείς με καρκίνο δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες στην Ιταλία, η έλλειψη νευρολογικών φαρμάκων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην Πολωνία και είχαμε νέο νέο ρεκόρ στο συνολικό αριθμό μη διαθέσιμων φαρμάκων στο Βέλγιο!

Το πρόβλημα παρατηρείται ακόμη και σε πλούσιες χώρες. Στη Γαλλία, οι ελλείψεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 20 φορές μεταξύ 2008 και 2018 και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 60% φέτος!

Μια εξήγηση για την αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη είναι ότι τα φάρμακα και οι πρώτες ύλες τους παράγονται ολοένα και περισσότερο από λίγες μόνο εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στην Ασία. Αυτό αφορά κυρίως χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Από την πλευρά της βιομηχανίας, η EFPIA υποστηρίζει ότι «οι αιτίες των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικές, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στην παραγωγή, της παγκόσμιας ενοποίησης της βιομηχανίας, των ακούσιων επιπτώσεων των πολιτικών τιμολόγησης και διαγωνισμών, καθώς και των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Η Κομισιόν μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει λύσεις. Η επικεφαλής του τμήματος υγείας της Επιτροπής, Anne Bucher, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι η Επιτροπή δεν έχει σχέδια να αναλάβει περαιτέρω δράση, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα.

Ωστόσο, ο Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η αποτυχία να διασφαλιστεί η συνεχής προσφορά φαρμάκων σε όλη την ΕΕ «θα οδηγήσει σε λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, το οποίο ίσως να μην αρέσει στη βιομηχανία».

Οι Γάλλοι παρουσίασαν πρόσφατα μία πρόταση: νέα οικονομικά κίνητρα είτε ίδρυση νέων μονάδων είτε τη μετεγκατάσταση της παραγωγής πρώτων υλών και φαρμάκων στη Γαλλία και στην Ευρώπη έως το 2022.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων (λόγω των διαφορών στις τιμές από χώρα σε χώρα), που σε πολλές χώρες είναι η κύρια πηγή των ελλείψεων.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

Φαρμακοποιός εφηύρε την Coca Cola ως σιρόπι για τον πονοκέφαλο

Τον Μάιο του 1886 η μυστική φόρμουλα για το πιο διάσημο αναψυκτικό του κόσμου, την Coca Cola βγαίνει για πρώτη φορά στα ράφια ενός φαρμακείου στην Ατλάντα των ΗΠΑ, όταν ένας φαρμακοποιός θα δημιουργήσει ένα σιρόπι για τον πονοκέφαλο που κυριολεκτικά θα αλλάξει τον κόσμο.Ο Τζον Στιθ Πέμπερτον αναζητά για καιρό ένα σιρόπι που θα αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο. Παράλληλα, στόχος του ήταν να έχει ευχάριστο άρωμα και γεύση. Στα χρόνια που ακολουθούν, οι φανατικοί της Coca Cola θα ανακαλύψουν πως το γευστικό αναψυκτικό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολλά περισσότερα.

Η μυστική φόρμουλα είναι επιτέλους έτοιμη, σαν σήμερα στις 8 Μαΐου, και ο επιφανής φαρμακοποιός την πηγαίνει στο φαρμακείο του Τζέικομπ. Εκεί, το σκουρόχρωμο σιρόπι αναμειγνύεται με ανθρακούχο νερό. Έτσι, 133 χρόνια από σήμερα, δημιουργείται η Coca Cola.

Η γεύση του κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις. Τα πρώτα μπουκάλια τίθενται προς πώληση σε τιμή μόλις 5 σεντ το ένα. «Νονός» της Coca Cola ωστόσο είναι ένας άλλος κύριος, ο Φρανκ Ρόμπινσον. Διαφημιστής που εργαζόταν μαζί με τον φαρμακοποιό και πρότεινε το συγκεκριμένο όνομα. Πίστευε πως τα δύο «C» θα έκαναν το προϊόν να ξεχωρίσει πολύ γρήγορα.

Μάλιστα, η διάσημη Coca Cola αποκτά εξ αρχής το χαρακτηριστικό της λογότυπο. Και αυτό δια χειρός Ρόμπινσον που επιλέγει την γραμματοσειρά Sepncerian. Χαρακτηριστική για το διάσημο αναψυκτικό μέχρι και σήμερα.

 

Η Coca Cola κατακτά τον κόσμο
Τον πρώτο χρόνο, η Coca Cola πουλά μόλις 9 μπουκάλια την ημέρα. Ωστόσο, η Coca Cola γίνεται γρήγορα δημοφιλής. Την επόμενη χρονιά πωλούνται 3,907 λίτρα. Έναν αιώνα αργότερα, το πιο διάσημο αναψυκτικό στον κόσμο παράγει περισσότερα από 37 δισ τόνους λίτρα από τη μυστική φόρμουλα του φαρμακοποιού.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η εταιρεία θα δημιουργήσει και το χαρακτηριστικό μπουκάλι με το οποίο όλοι αναγνωρίζουν την Coca Cola. Πρόσφατα, βρέθηκε και τίθεται σε δημοπρασία σε τιμή ρεκόρ, το πρωτότυπο μπουκάλι. Αυτό που έβαλε για πρώτη φορά την Coca Cola στο γνώριμο της γυάλινο δοχείο.

Το 1888, ένας άλλος φαρμακοποιός, ο Ειζα Κάντλερ αγοράζει τη μυστική φόρμουλα από τον Τζον Πέμπερτον για 2.300 δολάρια. Δημιουργείται η εταιρεία the Coca Cola Company, της οποίας πρώτος πρόεδρος ανακηρύσσεται ο Κάντλερ.

Τα πρώτα χρόνια, η Coca Cola πλασάρεται ως ένα ποτό με φαρμακευτικές ιδιότητες κατά του πονοκεφάλου, που πάνω απ’ όλα έχει μοναδική γεύση.

 

Το κρυμμένο μήνυμα στο λογότυπο της Coca Cola
Πριν χρόνια, έγινε viral στο διαδίκτυο το κρυμμένο μήνυμα που για πολλούς έκρυβε το κατακόκκινο λογότυπο της Coca Cola. Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως γράφτηκε για πρώτη φορά το 1886 με μαύρο χρώμα, με το λογότυπό της να γίνεται λευκό σε κόκκινο φόντο κάποια χρόνια αργότερα.

Η ένωση ανάμεσα στο «o» και το «l» θύμισε σε πολλούς τη σημαία της Δανίας
Κάποιοι ιδιαίτερα παρατηρητικοί, εντόπισαν στην καλλιγραφική ένωση του γράμματος «O» και «L» τη σημεία της Δανίας. Αν και χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να το μαντέψει κανείς, αφού πρόκειται ξεκάθαρα για ένα τυχαίο γεγονός, η εταιρεία φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε το καλλιγραφικό διττό μήνυμα σε διαφημιστικές της καμπάνιες στην ευρωπαϊκή χώρα της Σκανδιναβίας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

SOS από 27 Ακαδημίες: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρώπινη υγεία

Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής ήδη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική έκθεση 27 εθνικών Ακαδημιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ακαδημία Αθηνών.

Health pharma.gr

Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν από την μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω των κουνουπιών μέχρι την εμφάνιση ή την επιδείνωση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της αγχώδους διαταραχής, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών.

Οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά και οι μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων είναι πιο εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θερμικού στρες από ό,τι εκείνοι της επαρχίας. Από γεωγραφικής πλευράς, η Μεσόγειος και οι Αρκτικές περιοχές θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την υγεία.

Προστασία της υγείας

Η έκθεση της επιτροπής EASAC (επιστημονικού συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών) με τίτλο «Η επιταγή της κλιματικής δράσης για την προστασία της ανθρώπινης υγείας στην Ευρώπη» επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει πλέον να ιεραρχηθεί ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία. Όπως υπογραμμίζει, «ο ρυθμός και το εύρος της κλιματικής αλλαγής συνιστούν σοβαρές προκλήσεις για τις προόδους στην παγκόσμια υγεία που έχουν γίνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες», ενώ προσθέτει ότι «οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου».

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν τα μελλοντικά οφέλη από μια περικοπή των εκπομπών άνθρακα για τη μείωση των ασθενειών και των πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, καθώς επίσης τις συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών, της ξηρασίας και των πλημμυρών για την παραγωγή τροφίμων, προβλέποντας μια μείωση κατά 5% έως 25% στις βασικές γεωργικές καλλιέργειες στην περιοχή της Μεσογείου, η γεωργία της οποίας αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Περιορισμοί…

Οι Ακαδημίες προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, κάτι που θα βοηθήσει (και) στον έλεγχο των «αερίων του θερμοκηπίου», αλλά και άμεσα στην υγεία των ανθρώπων. Προβλέπουν επίσης την εξάπλωση των λοιμωδών νόσων στην Ευρώπη, όσο το θερμόμετρο θα ανεβαίνει και θα επεκτείνεται η ακτίνα δράσης των κουνουπιών-φορέων. Ακόμη, αναμένουν αύξηση στις τροφικές δηλητηριάσεις, καθώς τα βακτήρια της σαλμονέλας και άλλα ευνοούνται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ακόμη και η αντίσταση των μικροοργανισμών όπως του E.coli στα αντιβιοτικά (ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα) θα γίνει μεγαλύτερο στο μέλλον.

Οι επιστήμονες των Ακαδημιών ζητούν από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να δείξουν πολιτική βούληση, καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και να καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (ήδη η άνοδος έχει φθάσει περίπου τον ένα βαθμό). Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Από ελληνικής πλευράς στην έκθεση της EASAC συνέβαλε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Στα πρόθυρα επιδημίας ιλαράς οι ΗΠΑ!

Από Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA


Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στις ΗΠΑ έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 25 χρόνια και πλέον η χώρα κινδυνεύει να θεωρείται ότι δεν έχει εκμηδενίσει τα κρούσματα της ασθένειας, προειδοποίησαν χθες Πέμπτη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει από την αρχή της χρονιάς και έως χθες τα 971, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), αριθμός ρεκόρ από το 1992 οπότε όλη τη χρονιά είχαν καταγραφεί 963 κρούσματα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το 2000 ότι είχαν «εκμηδενίσει» τα κρούσματα ιλαράς, έναν στόχο που είχαν θέσει το 1966 όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της ασθένειας αυτής. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα της ασθένειας επί 12 συνεχείς μήνες.

Τώρα η εξάπλωση της ασθένειας στην περιοχή της Νέας Υόρκης είναι αυτό που ανησυχεί τις αρχές. Επισήμως η επιδημία ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στη Νέα Υόρκη και στη γειτονική κομητεία Ρόκλαντ την 1η Οκτωβρίου. Αν εξακολουθήσει να μεταδίδεται για ακόμη τέσσερις μήνες, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να λένε ότι έχουν «εκμηδενίσει» τα κρούσματα της ασθένειας.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς, κυρίως στις συνοικίες όπου ζουν οι υπερορθόξοι Εβραίοι, που έχουν πληγεί περισσότερο από την ασθένεια, στην πόλη καταγράφηκαν τον Απρίλιο 173 κρούσματα ιλαράς και 60 τον Μάιο.

Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δεν μείωσαν ποτέ στο μηδέν τα κρούσματα της ιλαράς. Από το 2000 ο αριθμός τους κυμαινόταν από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες ετησίως, με τα περισσότερα κρούσματα, 667, να καταγράφονται το 2014. Τότε η επιδημία ήταν κυρίως επικεντρωμένη σε μια κοινότητα Άμις στο Οχάιο.

Η επανεμφάνιση εστιών της ασθένεια οφείλεται κυρίως σε μη εμβολιασμένους ή ελλιπώς εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Αυτό καταγράφεται από πέρυσι στις ΗΠΑ με τύπους του ιού της ιλαράς να εισάγονται κυρίως από τις Φιλιππίνες, το Ισραήλ και την Ουκρανία.

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η επιδημία είναι όλα τα παιδιά και οι ενήλικες που μπορούν να εμβολιαστούν, να το κάνουν», τόνισε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ διευθυντής της CDC. «Θέλω να καθησυχάσω ξανά τους γονείς και να τους πως ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ότι δεν προκαλούν αυτισμό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ασθένεια από την οποία προστατεύουν τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Εξιτήριο στο πιο μικρό βρέφος στον κόσμο που ζύγιζε όσο ένα μήλο (vid)

Κερδίζει το στοίχημα ζωής το μικρότερο νεογέννητο στον κόσμο -που ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο- καθώς πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο ως ένα υγιές βρέφος. Ο λόγος για την Σέιμπι που γεννήθηκε πριν από πέντε μήνες και ζύγιζε μόλις 245 γραμμάρια.

Κερδίζει το στοίχημα ζωής το μικρότερο νεογέννητο στον κόσμο -που ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο- καθώς πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο ως ένα υγιές βρέφος. Ο λόγος για την Σέιμπι που γεννήθηκε πριν από πέντε μήνες και ζύγιζε μόλις 245 γραμμάρια.
Ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του CNN. Η μικρή γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στις 23 εβδομάδες κύησης.

 

Ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του CNN. Η μικρή γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στις 23 εβδομάδες κύησης. Σήμερα ζυγίζει 2,5 κιλά και μπορεί να πάει στο σπίτι της.«Έπειτα από σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, η μητέρα της Σέιμπι γέννησε με καισαρική στις 23 εβδομάδες» εξήγησε το νοσοκομείο σε συνέντευξη Τύπου. Οι γιατροί είχαν παρατηρήσει πως το μωρό δεν έπαιρνε βάρος και έτσι η ζωή της μητέρας κινδύνευε.

Κατεγράφη ως το πιο μικρό νεογέννητο στον κόσμο, 7 γραμμάρια πιο ελαφρύ από ένα άλλο μωρό στη Γερμανία, το οποίο γεννήθηκε το 2015. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, η μητέρα φαίνεται πως διαγνώστηκε με προεκλαμψία, γεγονός που οδήγησε στον πρόωρο τοκετό.

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη
«Είναι ένα χαρούμενο βρέφος που ζυγίζει περίπου 2,3 κιλά και είναι καλά στην υγεία του», ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι κίνδυνοι για τους πνεύμονες – Πότε θα καθαρίσουν αν κόψετε το τσιγάρο [vid]

Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ηγείται των εκδηλώσεων και της ενημερωτικής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους στην υγεία και σε άλλους τομείς, που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της κατανάλωσης καπνού.


Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2019 είναι "Καπνός και υγεία των πνευμόνων" (tobacco and lung health).

 

Πώς το κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πνευμόνων
Καρκίνος του πνεύμονα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία για καρκίνο του πνεύμονα, υπεύθυνο για τα περισσότερα από τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα: μετά από 10 χρόνια διακοπής του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα πέφτει περίπου στο μισό σε σχέση με έναν καπνιστή.
Χρόνια αναπνευστική ασθένεια. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μιας κατάστασης όπου η συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες οδηγεί σε επώδυνο βήχα και μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή. Ο κίνδυνος εμφάνισης ΧΑΠ είναι ιδιαίτερα υψηλός μεταξύ των ατόμων που ξεκινούν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία, καθώς αυτό επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη του πνεύμονα. Το κάπνισμα επιδεινώνει επίσης το άσθμα, το οποίο περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και συμβάλλει στην αναπηρία. Η διακοπή του πρώιμου καπνίσματος είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΑΠ και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
Απειλή σε μικρή ηλικία. Τα βρέφη που είναι εκτεθειμένα εντός της μήτρας σε τοξίνες από το κάπνισμα της μητέρας τους, ακόμα και αν αυτό είναι παθητικό, εμφανίζουν συχνά μειωμένη πνευμονική ανάπτυξη και λειτουργία. Τα μικρά παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα κινδυνεύουν από εμφάνιση και επιδείνωση άσθματος, πνευμονίας, βρογχίτιδας και συχνών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 60.000 παιδιά πεθαίνουν πριν από την ηλικία των 5 ετών από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα. Επίσης, οι συχνές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στην πρώιμη παιδική ηλικία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΑΠ κατά την ενηλικίωση.
Φυματίωση. Η φυματίωση βλάπτει τους πνεύμονες και μειώνει τη λειτουργία τους, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από το κάπνισμα. Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα φυματίωση, με κίνδυνο η νόσος να εξελιχθεί πλήρως σε κάποια στιγμή. Οι καπνιστές είναι δύο φορές πιο πιθανό να πάθουν φυματίωση. Η ενεργός φυματίωση, η οποία εντείνεται από τις επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία των πνευμόνων από το κάπνισμα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπηρίας και θανάτου από αναπνευστική ανεπάρκεια.
Μόλυνση του αέρα. Ο καπνός του τσιγάρου είναι μια πολύ επικίνδυνη μορφή ρύπανσης του αέρα σε κλειστούς χώρους: περιέχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, 69 από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Παρόλο που ο καπνός μπορεί να είναι αόρατος, μπορεί να παραμείνει στον αέρα για έως και πέντε ώρες, θέτοντας αυτούς που εκτίθενται σε κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, χρόνιες αναπνευστικές νόσους και μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Περισσότερα...

Επιθέσεις κατά γιατρών και στα τουρκικά νοσοκομεία - Το σύστημα Υγείας της γειτονικής χώρας

Η συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στο 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έναντι 7,2% στην Ελλάδα. Στη γειτονική χώρα, ωστόσο, τα τρία τέταρτα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Επιθέσεις κατά γιατρών και στα τουρκικά νοσοκομεία - Το σύστημα Υγείας της γειτονικής χώρας
“Επιδημία” επιθέσεων κατά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καταγράφεται και στην Τουρκία.

Το πρόβλημα εμφανίζει αυξητικές τάσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα μας, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να καταγράφεται τη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Στη γειτονική χώρα, ένας παιδίατρος οδηγήθηκε στην εντατική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Harrah”, έπειτα από επίθεση πατέρα ασθενούς, επειδή δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση που τού έδωσε.

Πρόκειται για ένα από τα 68.000 συμβάντα και εκτιμάται πως κάθε ώρα που περνάει ένας γιατρός ή νοσηλευτής πέφτει θύμα επίθεσης!

Τηλεφωνική έρευνα που έγινε σε γιατρούς, νοσηλευτές, οδοντιάτρους, διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και φαρμακοποιούς στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, έδειξε πως το 65% έχουν δεχθεί φραστική ή σωματική βία.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ομοιότητες στην κουλτούρα και ενδεχομένως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα Υγείας των χωρών μας. Η “περιφερειακή υπερδύναμη”, όπως αποκαλείται η γειτονική χώρα, έχει σοβαρές αδυναμίες στο κοινωνικό πεδίο.

Ενδιαφέρον έχουν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τις χώρες της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Τουρκία.

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, το Iatronet προχώρησε σε μία σύγκριση με τη χώρα μας σε ορισμένους βασικούς δείκτες Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι 81 εκατομμύρια, έναντι 11 εκατομμυρίων της Ελλάδας. Αναλογούν 16,1 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, όταν στην Ελλάδα η αναλογία είναι περίπου 8 ανά 1.000.

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Τουρκία είναι 78,5 έτη, έναντι 81,5 της Ελλάδας.

Η βρεφική θνησιμότητα στη γειτονική χώρα είναι 10 ανά 1.000 γεννήσεις, ενώ στην Ελλάδα μόλις 3,5 ανά 1.000.

Δαπάνη
Η συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στο 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας, έναντι 7,2% της Ελλάδας. Στη γειτονική χώρα, ωστόσο, τα τρία τέταρτα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι 61% δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα.

Συντριπτική είναι η υπεροχή της χώρας μας σε αριθμό γιατρών, καθώς αντιστοιχούν 660 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι μόλις 185,6 στην Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει αναλογικά και περισσότερους νοσηλευτές (330 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 205,6 της Τουρκίας).

Η γειτονική χώρα υπερέχει, πάντως, σε αριθμό νοσοκομειακών κρεβατιών, καθώς διαθέτει 300 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 70 της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Υπουργός Υγείας Γερμανίας: Πρόστιμο 2.500 ευρώ στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Την επιβολή προστίμου στους γονείς παιδιών που πηγαίνουν σχολείο και δεν τα έχουν εμβολιάσει κατά της ιλαράς, προτείνει ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γιενς Σπαν.


Ο Σπαν πρότεινε το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους γονείς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί, να φτάνει μέχρι τα 2.500 ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Bild ο Γερμανός υπουργός προτείνει, επίσης, όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί να αποκλείονται από τα σχολεία προκειμένου έτσι να προστατευτούν όσοι είναι είτε μικρότεροι σε ηλικία είτε δεν μπορούν να προστατευτούν από την ιλαρά για ιατρικούς λόγους.

Η υποχρεωτικότητα στις ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία και επομένως παραμένει άγνωστο αν η πρόταση του Σπαν τελικά θα εφαρμοστεί.

Η εν λόγω πρόταση, ωστόσο, έχει την υποστήριξη του ιατρικού κόσμου της Γερμανίας με τον επικεφαλής του German Medical Association να την χαρακτηρίζει ως «ένα σημαντικό βήμα στον κατάλληλο χρόνο», καθώς αυξάνεται η ανησυχία για έξαρση της ιλαράς, μιας ασθένειας που μέχρι πρότινος ήταν υπό πλήρη έλεγχο.

Στις πρώτες 10 εβδομάδες του 2019 στη Γερμανία καταγράφηκαν 203 κρούσμτα ιλαράς, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλη την Ευρώπη το 2018 καταγράφηκαν 82.596 περιστατικά ιλαράς με τα 72 να αποδεικνύονται θανατηφόρα.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Δεν είναι μόνον ο μισθός των 8.000 ευρώ στη Νορβηγία - Πλούσιες και οι υπηρεσίες Υγείας

Η δημόσια χρηματοδότηση των δαπανών Υγείας στη Νορβηγία ανέρχεται στο 85%, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 40%...
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Δεν είναι μόνον ο μισθός των 8.000 ευρώ στη Νορβηγία - Πλούσιες και οι υπηρεσίες Υγείας
Πολιτισμικό σοκ προκάλεσε στο Πανελλήνιο η μαρτυρία ενός Έλληνα μετανάστη στη Νορβηγία.

Μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ, ο ίδιος αποκάλυψε πως έχει μισθό 8.000 ευρώ, εργαζόμενος στη σκανδιναβική χώρα ως ανειδίκευτος εργάτης!

Δεν είναι, όμως, μόνον οι υψηλοί μισθοί που καθιστούν τη Νορβηγία μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο. Με πληθυσμό κοντά στα 5,5 εκατομμύρια, το βασίλειο της Νορβηγίας έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα Υγείας στον κόσμο.

Πρόκειται για μία σημαντική “παροχή” του Κράτους προς τους πολίτες του. Αν αναλογιστεί κανείς πως οι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους περισσότερα από τους άλλους Ευρωπαίους, μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Με σκοπό να διερευνηθεί το πρότυπο σύστημα Υγείας της Νορβηγίας, το Iatronet παρουσιάζει σήμερα τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό, σύμφωνα με τον δηλωμένο στόχο της ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, το φύλο, το εισόδημα ή τον τόπο διαμονής.

Η πρωτοβάθμια υγειονομική και κοινωνική φροντίδα αποτελεί ευθύνη των Δήμων, ενώ το υπουργείο Υγείας της Νορβηγίας διαδραματίζει έμμεσο ρόλο, μέσω νομοθετικών και χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Στην υγειονομική περίθαλψη, το υπουργείο έχει άμεσο ρόλο, μέσω της κυριότητας των νοσοκομείων και της παροχής οδηγιών στα διοικητικά συμβούλια των περιφερειακών αρχών υγειονομικής περίθαλψης (RHAs).

Οι δαπάνες για την υγεία αντιπροσωπεύουν 9,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), όταν το μέσο ποσοστό στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 8,9%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 8,4% του ΑΕΠ, αλλά η διαφορές είναι θηριώδης, καθώς το εισόδημα της χώρας μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο της Νορβηγίας: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 16.500 ευρώ και στη Νορβηγία 66.700 ευρώ!

Επιπλέον, η δημόσια χρηματοδότηση των δαπανών Υγείας στη Νορβηγία ανέρχεται στο 85%, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 40%...

Καθολική
Η κάλυψη είναι καθολική για όλους τους κατοίκους. Χρηματοδοτείται μέσω εθνικών και δημοτικών φόρων. Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης χρηματοδοτούν τα δημόσια συνταξιοδοτικά Ταμεία, την πληρωμή των αδειών ασθενείας και, για ορισμένες ομάδες ασθενών, την επιστροφή των επιπλέον δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Για την οξεία νοσηλεία δεν υπάρχει ιδιωτική εναλλακτική λύση.

Οι ενήλικοι μετανάστες, χωρίς χαρτιά, έχουν πρόσβαση μόνο στην επείγουσα άμεση περίθαλψη, ενώ τα παιδιά χωρίς χαρτιά λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με τους πολίτες της χώρας.

Η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας παρέχεται από ασφαλιστές ασφαλιστικών εταιρειών και καλύπτει λιγότερο από το 5% των υπηρεσιών.

Δεν καλύπτει νοσοκομειακή φροντίδα. Περίπου το 9% του πληθυσμού, ή σχεδόν το 15% του εργατικού δυναμικού, έχει κάποιο είδος ιδιωτικής ασφάλισης και στο 90% των περιπτώσεων καλύπτεται από τον εργοδότη.

Πληρωμές
Οι επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό, η κάλυψη σε νοσοκομείο ως εξωτερικό περιστατικό και τα χειρουργεία μίας ημέρας απαιτούν συμμετοχή στην πληρωμή από τον πολίτη, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα φάρμακα και τις φυσικοθεραπείες.

Η παρακολούθηση παιδιών κάτω των 16 ετών, η περιγεννητική φροντίδα μητέρας και παιδιού, η πρόληψη και θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν απαιτούν συμμετοχή από τους ασθενείς.

Η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι δωρεάν. Συμμετοχή απαιτείται στην κατ 'οίκον φροντίδα και τη φροντίδα για ηλικιωμένους.

Για τη συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη (πληρωμές από την τσέπη) ορίζονται εισοδηματικά όρια, από τα οποία εξαιρείται η συμμετοχή φαρμάκων για χρόνια νοσήματα.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις δεν συμμετέχουν στη δαπάνη για φάρμακα και περίθαλψη.

Πρωτοβάθμια
Η εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα Υγείας παρέχεται από τους Δήμους και την κυβερνητική καθοδήγηση, ενώ το Κράτος ορίζει και προδιαγραφές ποιότητας.

Το 99,6% των πολιτών είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό, τον οποίο μπορούν να αλλάζουν δύο φορές τον χρόνο. Για την περαιτέρω φροντίδα, απαιτείται παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος είναι “φύλακας” των συνόρων του συστήματος Υγείας (“gatekeeper”).

Παρέχονται στους γιατρούς οικονομικά κίνητρα, ώστε να εξετάζουν όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς την ημέρα.

Οι Δήμοι συνεργάζονται με επιμέρους γιατρούς, οι οποίοι αμείβονται από χρήματα που προέρχονται και από τους ασθενείς.

Οι περισσότεροι παθολόγοι είναι αυτοαπασχολούμενοι και μόνο το 5% είναι μισθωτοί. Ο μέσος μισθός εκτιμάται σε 76.000 ευρώ και μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος για τους ασκούμενους με πλήρη απασχόληση. 

 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

ΠΟΥ: Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας αυξάνονται, αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν πολλά

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει πως οι απευθείας πληρωμές για ιατρικές υπηρεσίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η έκθεση διαπιστώνει πως οι δαπάνες Υγείας παγκοσμίως αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας και ήδη φτάνουν στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μάλιστα, η αύξηση είναι πιο εμφανής στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με ρυθμό που φτάνει ετησίως το 6% κατα μέσο όρο, ενώ η τάση είναι πιο συγκρατημένη στις πλουσιότερες χώρες (4% μέση ετήσια αύξηση).

Οι δαπάνες Υγείας περιλαμβάνουν την κρατική χρηματοδότηση, την υποχρεωτική και προαιρετική ασφάλιση, την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και τις ιδιωτικές πληρωμές, τα χρήματα δηλαδή που βγαίνουν απ' ευθείας από την τσέπη των πολιτών.

Στις εισοδηματικά μεσαίες χώρες, η κρατική δαπάνη Υγείας διπλασιάστηκε από το 2000 μέχρι σήμερα. Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει οτι αυτές οι χώρες ξοδεύουν από 60 έως 270 δολάρια για την υγεία καθενός από τους πολίτες τους. Στις πλούσιες χώρες, η κατά κεφαλή δαπάνη ξεπερνά τα 2.200 δολάρια.

Οι κυβερνήσεις καλύπτουν κατά μέσο όρο το 51% των δαπανών, αν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το ποσοστό πέφτει κάτω από το 40%.

Την ίδια ώρα, πάνω από 35% πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Οι ιδιωτικές πληρωμές μπορεί να οδηγήσουν και στις λεγόμενες καταστροφικές δαπάνες, εκείνες δηλαδή που απαιτούν εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και προκαλούν σημαντική αρνητική μεταβολή στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται πως 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο οδηγούνται σε ακραία φτώχεια - αναγκάζονται δηλαδή να ζήσουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα - επειδή πρέπει να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.

Η αύξηση της δημόσιας δαπάνης μειώνει την πιθανότητα καταστροφικών δαπανών για τα νοικοκυριά, αλλάσύμφωνα με τον Οργανισμό θα πρέπει να συνοδεύεται και από ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Απαιτούνται επενδύση στη μείωση της φτώχειας, σε θέσεις απασχόλησης και σε δικαιότερες κοινωνίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Πόσα πληρώνουν οι Έλληνες για την υγεία τους
Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι 1678 ευρώ, με το 34% του ποσού αυτού να βγαίνει απ' ευθείας από την τσέπη των Ελλήνων. Η επιβάρυνση για τους πολίτες αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν υπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που διοχετεύονται στον κλάδο υγείας. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Υπάρχουν κι αυτά τα μυαλά! -Αμερικανός ίδρυσε κίνημα υπέρ των εμβολίων

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA


Η μητέρα του Ίθαν ανήκει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και δεν έχει εμβολιάσει κανένα από τα 5 παιδιά της! Αλλά ο Ίθαν Λιντενμπέργκερ μόλις έγινε ενήλικος άρχισε να ενημερώνεται και να επιζητεί τον εμβολιασμό προσπαθώντας μάλιστα να σώσει και τα ανήλικα αδέλφια του!

«Λόγω των πεποιθήσεων των γονιών μου δεν έχω κάνει κανένα εμβόλιο. Ένας θεός ξέρει πώς είμαι ακόμη ζωντανός» έγραψε ο Ιθαν στην ιστοσελίδα Reddit την ώρα που οι ΗΠΑ περνούν τη χειρότερη επιδημία ιλαράς από τότε που εξαλείφθηκε η ασθένεια.

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον τρεις έφηβοι από διαφορετικές Πολιτείες απευθύνθηκαν στο Reddit λέγοντας ότι οι γονείς τους αντιτίθενται στα εμβόλια, αλλά οι ίδιοι φοβούνται για την υγεία τους και θέλουν να αναλάβουν δράση. Μάλιστα η ανάρτηση του Ίθαν είχε περισσότερα από 1.200 σχόλια.

Στην «Washington Post», που ήρθε σε επαφή μαζί του, δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν όταν πριν από χρόνια παρατήρησε ότι η μητέρα του αναρτούσε βίντεο κατά των εμβολίων και ρώτησε τους φίλους του σχετιλά. Όλοι είχαν εμβολιαστεί. Τι συνέβαινε λοιπόν στην οικογένειά του; Ξεκίνησε να διαβάζει επιστημονικά άρθρα και όπως λέει«ήταν σαφές ότι υπήρχαν πολύ περισσότερες αποδείξεις υπέρ των εμβολίων παρά κατά».

Οταν όμως προσπάθησε να πείσει τη μητέρα του Τζιλ Γουίλερ να εμβολιάσει τον ίδιο και τα αδέλφια του – 16, 14, 5 και 2 ετών– αυτή αρνήθηκε, ισχυριζόμενη ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για την υγεία και νευρίασε πολύ μαζί του που ψάχνει το θέμα.

Ο Λιντενμπέργκερ, που φοιτά στην τελευταία τάξη του λυκείου, άρχισε ήδη να κάνει τα απραίτητα εμβόλια. Μια άλλη έφηβη από την Ουάσιγκτον, που επίσης έγραψε στο Reddit, δεν μπορεί να αρχίσει να εμβολιάζεται επειδή ακόμα είναι ανήλικη. Αλλά ο Λιντενμπέργκερ καλεί τις αρχές των 50 Πολιτειών να μειώσουν την ηλικία που ένας έφηβος μπορεί να κάνει εμβόλιο χωρίς τη συγκατάθεση του κηδεμόνα του...

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΓεΣΥ: Εμφύλιος μεταξύ γιατρών

Επίθεση κατά της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου άρχισαν να εξαπολύουν ιδιώτες γιατροί και όπως πληροφορούμαστε ύστερα και από τα όσα καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Γενικό Σύστημα Υγείας, άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες «διαμαρτυρόμενων» γιατρών οι οποίοι ετοιμάζονται μάλιστα να αντιδράσουν και δημόσια τις επόμενες ημέρες.
Philenews.gr

Ήδη χθες από τηλεοράσεως τόσο το πρώην μέλος του ΣΙΣ Γιώργος Ποταμίτης όσο και ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, υποστήριξαν ότι η ηγεσία του ΠΙΣ δεν μπορεί να εκπροσωπεί το σύνολο του ιατρικού κόσμου «με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται σήμερα». Mάλιστα, ο Γιώργος Ποταμίτης δήλωσε ότι «η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου χειραγωγεί το Συμβούλιο του ΠΙΣ».

Πυρ κατά συγκεκριμένων μελών του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, άνοιξε χθες το πρώην μέλος του ΣΙΣ και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Γιώργος Ποταμίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ένωση Ιδιωτικών Ιατρών Κύπρου» χειραγωγεί τον ΠΙΣ». Εάν, είπε μιλώντας στον «Φ» ο κ. Ποταμίτης, «συνεχίσει η ηγεσία του ΠΙΣ να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί η ιδιωτική ιατρική στην καταστροφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Διευκρινήσεις μέσω Βουλής για Παιδίατρους
Ο κ. Ποταμίτης είπε, «πλέον υπάρχει και θέμα αρχής, την ίδια ώρα που κάποιοι ανήκουν στο ΣΙΣ ανήκουν και στην πλατφόρμα ιδιωτικής ιατρικής η οποία στην πραγματικότητα υποσκάπτει το ΓεΣΥ και σίγουρα πρέπει να πούμε ότι αυτή η πλατφόρμα αφορά μόνο τους λίγους και τους υγιείς και όχι την πλειοψηφία του πληθυσμού και τα άτομα που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». «Δεν μπορούμε», πρόσθεσε, «να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται διότι το ΣΙΣ δεν λειτουργεί ελεύθερα και πρέπει να πω ότι κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν την ΕΝΙΚ για τη δημιουργία του ιδιωτικού σχεδίου, παρανομούν διότι μια τέτοια εμπλοκή της ΕΝΙΚ δεν έχει αποφασιστεί από τα μέλη της Ένωσης».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓεΣΥ: Ποιος ειναι τελικά ο μεσολαβητής

Ακόμα πιο έντονος στις δηλώσεις του ήταν ο Αγαθοκλής Χριστοφίδης ο οποίος και κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής εκπομπής του ΡΙΚ επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΙΣ, υποδεικνύοντάς του ότι «ο ΠΙΣ με τον τρόπο που συμπεριφέρεται εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών γιατρών». «Καλύτερα να βάλετε ένα «Ι» δίπλα από το ΠΙΣ για να διαχωρίζετε και τη θέση σας ότι εκπροσωπείτε μόνο τους ιδιώτες», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον συνάδελφο του ο κ. Χριστοφίδης.

«Τα συμφέροντα των γιατρών του δημοσίου», πρόσθεσε, «είναι πολύ διαφορετικά λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής μας ιδιότητας και ο ΠΙΣ οφείλει να προστατεύσει και αυτή την ομάδα των μελών του. Δεν το κάνει όμως. Προωθεί μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών, διότι εμείς θα ενταχθούμε στο ΓεΣΥ μέσω των δομών του δημοσίου».

Σε μια νέα εξέλιξη, ο ΟΑΥ ανακοίνωσε χθες και την έναρξη της εγγραφής των Ειδικών Ιατρών στο ΓεΣΥ καλώντας τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ενημερωθούν σχετικά.

Ημερομηνία έναρξης της εγγραφής έχει οριστεί η 18η Φεβρουαρίου 2019 και οι ενδιαφερόμενοι ιατροί θα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση εγγραφής ως ειδικοί ιατροί ανεξάρτητα με τον αν θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως φυσικά πρόσωπα ή αν θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εκ μέρους άλλων προσώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερωτήματα επιχειρηματιών για ΓεΣΥ

Στο μεταξύ, χθες και ο ΟΑΥ τοποθετήθηκε επίσημα πλέον με ανακοίνωση του στα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του «μνημονίου συναντίληψης» το οποίο το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού είχε εγκρίνει προ δεκαπενθημέρου και κάνει λόγο για «ομηρία» της κοινωνίας από μια ομάδα γιατρών.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «διαπίστωσε την αδιαλλαξία και παρελκυστική τακτική μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ, η οποία αντί να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση των απαιτούμενων συγκλίσεων φαίνεται να αντιμάχεται την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να προωθεί άλλους σχεδιασμούς που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τον πολίτη και την ανάγκη του για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας». Ο Οργανισμός, «θεωρεί ότι σε καμιά περίπτωση η κοινωνία δεν μπορεί να τελεί υπό την ομηρία οποιασδήποτε ομάδας γιατρών που απεργάζονται την ανατροπή της πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ».

Ο Μ. Σιζόπουλος επανέλαβε παλαιότερη πρόταση

Χθες, δημοσιογραφική διάσκεψη έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος επανέλαβε παλαιότερη πρόταση του. Σε ό,τι αφορά την εξωνοσοκομειακή ή πρωτοβάθμια περίθαλψη ο κ. Σιζόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ κατατέθηκε από το 2013 με αφορμή και το Μνημόνιο και είναι εφαρμόσιμη με συμμετοχή όλων των γιατρών, με ελεύθερη επιλογή από τον ασθενή γιατρού ή νοσηλευτηρίου, χωρίς επιβολή πρόσθετης φορολογίας στους πολίτες και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ανέφερε πως οι δικαιούχοι δωρεάν ή μειωμένης περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να έχουν δικαίωμα, αν το επιθυμούν, αντί να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία ή τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, να επισκεφθούν τον γιατρό της επιθυμίας τους, καταβάλλοντας ένα προκαθορισμένο ποσό ως συμπληρωμή.

Δημιουργείται ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας

Με ενστάσεις για διάφορες πρόνοιες των Κανονισμών που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής των προσωπικών και ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, συνεχίστηκε χθες στην επιτροπή Υγείας της Βουλής η κατ' άρθρο συζήτηση.

Όπως λέχθηκε όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας Ανεξάρτητος Επιστημονικός Φορέας ο οποίος θα ασχοληθεί με την ετοιμασία των πρωτοκόλλων βάσει των οποίων θα ενεργούν οι γιατροί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, «υπάρχουν ήδη οι κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε επιστημονική εταιρεία και εκείνο που πρέπει να γίνει τώρα είναι να υιοθετήσουμε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και να τις προσαρμόσουμε στα κυπριακά δεδομένα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από πλευράς των γιατρών τέθηκε και θέμα ποιότητας των υπηρεσιών αφού όπως υπέδειξαν, τα πρωτόκολλα θα ετοιμαστούν μεν βάσει επιστημονικών κριτηρίων αλλά θα πρέπει την ίδια ώρα και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να είναι σε θέση να τα στηρίξει οικονομικά. Μόνο έτσι, όπως είπαν θα διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών.
Η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, υπέδειξε με τη σειρά της ότι «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τους γιατρούς πως όταν προκύπτει θέμα προϋπολογισμού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας τότε το κράτος θα μεριμνά για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των Κανονισμών για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ έθεσαν προς συζήτηση μια σειρά από διαφωνίες, απορίες και ενστάσεις τους τις οποίες κατέθεσαν και γραπτώς σε πολυσέλιδο υπόμνημα τους.

Από πλευράς των παιδιάτρων τέθηκε θέμα για το όριο ηλικίας που έχει καθοριστεί για την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών στους καταλόγους των παιδιάτρων. Ο ΟΑΥ αλλά και βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι τα παιδιά, βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει μέχρι τα 15 χρόνια να εγγράφονται σε παιδίατρους και από τα 15 μέχρι τα 18 θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ παιδίατρου και Προσωπικού Ιατρού για ενήλικες. Οι εκπρόσωποι της παιδιατρικής εταιρείας, παρουσίασαν με τη σειρά τους γραπτή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιάτρων, η οποία είναι σαφέστατη και η οποία αναλύει τους λόγους γιατί πρέπει τα παιδιά να δέχονται παιδιατρική φροντίδα από γιατρούς, που έχουν εκπαιδευτεί.

Για το ενδεχόμενο να μην εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός παιδιάτρων στο ΓεΣΥ, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νίκος Πολύζος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ήδη έτοιμος σχεδιασμός για να μπορεί το δημόσιο να ανταποκριθεί γενικά στις ανάγκες όπου αυτές προκύπτουν.

Στην κατάληξη της συζήτησης πάντως η κ. Ανθούση απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΠΙΣ τους ανέφερε ότι «οι Κανονισμοί είχαν μπει στη δημόσια διαβούλευση από το περασμένο καλοκαίρι και δεν στείλατε τα σχόλια σας. Έρχεστε εδώ στο παρά πέντε με μια σειρά από θέματα. Ο υπουργός Υγείας σας έχει πει πολλές φορές ότι σας χρειαζόμαστε για την διαμόρφωση διαφόρων θεμάτων και από τα σχόλια σας όπως τα καταθέσατε σήμερα εγώ διακρίνω αρκετά τα οποία θα μπορούσαν εύκολα από την αρχή να ικανοποιηθούν».
Μαριλένα Παναγή 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Να τι προκαλεί η ΑΝΟΗΤΗ άρνηση εμβολιασμών: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουάσινγκτον από επιδημία ιλαράς

Από Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA-


Από χθες, Δευτέρα, υπάρχουν 36 επιβεβαιωμένα περιστατικά ιλαράς στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, μια εξέλιξη που υποχρέωσε τον κυβερνήτη, Jay Inslee, να την κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

"Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μικρά παιδιά", δήλωσε ο Inslee στην σχετική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις δημιουργούν "έναν ακραίο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες περιοχές".

Υπήρχαν 35 περιπτώσεις ιλαράς στην κομητεία του Clark, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορα της πολιτείας στον ποταμό Κολούμπια απέναντι από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 31 από τις περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που δεν είχαν ανοσοποίηση ιλαράς, δηλαδή δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Τα άλλα τέσσερα περιστατικά δεν επαληθεύονται. Από τα 35 περιστατικά, τα 25 είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 10 ετών! Υπάρχουν επίσης ακόμα 11 ύποπτα κρούσματα στην κομητεία του Clark.

Η διακήρυξη του Inslee επιτρέπει στους οργανισμούς και τα τμήματα να χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους και να "κάνουν ό, τι είναι λογικά δυνατό να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές".

Τα απόνερα του ΑΝΟΗΤΟΥ αντιεμβολιαστικού κινήματος

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο που απαγορεύει την προσωπική επιλογή για “απαλλαγή” από το το εμβόλιο ιλαράς. Δηλαδή υποχρεώνει βάση νόμου όλους τους πολίτες να εμβολιάζονται κατά της ιλαράς. Η προτεινόμενη νομοθεσία διαβιβάστηκε στην τοπική Επιτροπή Υγείας και Ευεξίας του Σώματος. Αυτό ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί όπως πρέπει...

Την περασμένη εβδομάδα, ένα άτομο με ιλαρά παρακολούθησε ένα παιχνίδι μπάσκετ των Portland Trail Blazers στο Όρεγκον εν μέσω της επιδημίας. Άλλα άτομα με ιλαρά πήγαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, καθώς και σε νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα, εκκλησίες και εστιατόρια σε ολόκληρη την επαρχία Clark της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Η ιλαρά είναι ένας μεταδοτικός ιός που εξαπλώνεται μέσω του αέρα, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Τα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, εξανθήματα σε όλο το σώμα, βουλωμένη μύτη και κόκκινα μάτια, τυπικά εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία εντός δύο, ή τριών εβδομάδων. Ένα ή δύο από τα 1.000 παιδιά που κολλάνε ιλαρά πεθαίνουν από επιπλοκές, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η ιλαρά εξαλείφθηκε χάρη στον εμβολιασμό και επανήλθε εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Το 1978, το CDC έθεσε ως στόχο την πλήρη εξάλειψη της ιλαράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και το 1982. Η ιλαρά έφτασε πράγματι να εξαλειφθεί -δηλαδή δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης της νόσου για περισσότερο από 12 μήνες- από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε πρόσφατη αύξηση στα μη εμβολιασμένα παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που δεν έκαναν το εμβόλιο ιλαράς κατά την ηλικία των 2 ετών αυξήθηκε από 0,9% μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν το 2011 σε 1,3% μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν το 2015, ανέφερε το CDC τον Οκτώβριο.

Στην κομητεία του Clark της Ουάσινγκτον, εκεί όπου συμβαίνει η τωρινή έξαρση, το 7,9% των παιδιών που εισέρχονται στο νηπιαγωγείο δεν έκαναν το εμβόλιο της ιλαράς επειδή... έτσι αποφάσισαν οι γονείς τους, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της ίδιας σχολικής χρονιάς, το 7,5% των παιδιών όλων των σχολικών τάξεων δεν είχε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, εξαιτίας της άγνοιας, ή/και της ανόητης επιλογής των γονιών τους.

Ο δρ. Sanjay Gupta, διευθύνων ιατρικός ανταποκριτής του CNN σχολίασε: "Μόλις το ποσοστό εμβολιασμού αρχίσει να πέφτει κάτω από το 95% του γενικού πληθυσμού, αρχίζει να χάνεται το φαινόμενο “προστασίας της αγέλης”. Αυτό σημαίνει ότι επειδή έκανε ένας το εμβόλιο προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους ανθρώπους γύρω του, λόγω της “αγέλης” στην οποία ζούμε όλοι οι άνθρωποι μαζί. Το ποσοστό εμβολιασμού στην κομητεία του Clark έπεσε τόσο χαμηλά, ώστε χάθηκε αυτή την προστασία της αγέλης και αυτό είναι σημαντικό κομμάτι του προβλήματος”.

Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://edition.cnn.com

Τι είναι η ιλαρά

Η ιλαρά είναι ένα αναπνευστικό, μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από έναν ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Η νόσος της ιλαράς και ο ιός που την προκαλεί έχουν το ίδιο όνομα. Ο ιός της ιλαράς συνήθως αναπτύσσεται στα κύτταρα που βρίσκονται πίσω από το λαιμό και τους πνεύμονες.
Πού οφείλεται η νόσος: Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η νόσος οφείλεται στον ιό της ιλαράς και μεταδίδεται αερογενώς με την αναπνοή, το βήχα ή το φτάρνισμα.

Η ιλαρά έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες. Είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν με τον ιό της ιλαράς.

Ο ιός της ιλαράς ζει στις βλέννες της μύτης και του λαιμού του μολυσμένου ατόμου. Όταν το άτομο βήχει ή φταρνίζεται τα σταγονίδια ψεκάζονται στον αέρα και μεταδίδονται στη μύτη και το λαιμό άλλων ατόμων καθώς αναπνέουν ή μέσω των χεριών τους που αγγίζουν τη μύτη ή το στόμα τους, ενώ πριν έχουν αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες με σταγονίδια του ιού της ιλαράς. Ο ιός ζει σε μολυσμένες επιφάνειες περισσότερο από δύο ώρες.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η ιλαρά είναι σπάνια σε χώρες και περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς είναι υψηλή αλλά ενδημεί (μόνιμα αυξημένη συχνότητα μεμονομένων κρουσμάτων ιλαράς σε μία περιοχή) σε πολλά μέρη του κόσμου και σε χώρες που δεν εφαρμόζεται συστηματικά το εμβόλιο της ιλαράς και μπορεί να παρατηρηθούν επιδημίες (πολλά κρούσματα σε περισσότερες περιοχές) κάθε 2-4 χρόνια.

Πως εκδηλώνεται η ιλαρά: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:

Κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
Πυρετό
Βήχα
Ρινόρροια
Ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
Αίσθημα αδυναμίας
Μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)

Μια τυπική περίπτωση ιλαράς αρχίζει με μέτριο πυρετό, βήχα, ρινόρροια, ερυθρότητα οφθαλμών και ερεθισμό στο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα.

Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αρχικά στην τριχοειδή γραμμή του προσώπου και διαχέεται (προχωρά) προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 °C.

Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενεί.
Διάγνωση της ιλαράς: Εξετάσεις

Η κλινική διάγνωση της ιλαράς γίνεται βάση των συμπτωμάτων. Η εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με την επιβεβαίωση των θετικών αντισωμάτων IgM ιλαράς, ή η απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα.

Επαφή με ασθενή που είναι γνωστό ότι έχει ιλαρά, ή νόσησε πρόσφατα από αυτή, προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση.
Ιλαρά: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Το 30% περίπου των περιστατικών με ιλαρά αναπτύσσει μία ή περισσότερες επιπλοκές:
Λαρυγγίτιδα
Βρογχιολίτιδα
Πνευμονία (η οποία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από ιλαρά σε μικρά παιδιά)
Ωτίτιδα συμβαίνει σε 1 περίπου περίπτωση ανά 10 περιπτώσεις ιλαράς και μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια ακοής
Διάρροια εμφανίζεται περίπου σε 8% των περιπτώσεων
Εγκεφαλίτιδα
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιλαρά. Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιπυρετικών, κατά προτίμηση παρακεταμόλης. Επίσης συνίσταται χορήγηση υγρών και απογυγή δραστηριοτήτων που κουράζουν τα μάτια (διάβασμα, τηλεόραση) τα οποία είναι ευερέθιστα. Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν συνίσταται εκτός και αν παρουσιαστούν επιπλοκές.

Πώς να προφυλαχτείτε από την ιλαρά – Πρόγνωση

Το εμβόλιο της ιλαράς γνωστό ως MMR (Measles-Mumps-Rubella) είναι ένας συνδυασμός εμβολίου το οποίο παρέχει προστασία για τρία νοσήματα: ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις: η 1η δόση σε ηλικία 12-15 μηνών και η δεύτερη σε ηλικία 4 έως 6 ετών.

Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά και έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί από ιλαρά, μπορεί να χορηγηθεί υπεράνοσος γ-σφαιρίνη για να προστατευθούν από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον ασθενή και μπορεί να του εξασφαλίσει πλήρη προστασία ή σε περίπτωση που νοσήσει θα εμφανίσει ηπιότερα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Από τι κινδυνεύει η υγεία των μεταναστών στην Ευρώπη

Τι έδειξε η πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των μεταναστών στην Ευρώπη.

Σχεδόν 91 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη – ή αλλιώς το 10% του συνολικού πληθυσμού της – είναι μετανάστες. Η εύρεση εργασίας παραμένει ο κύριος λόγος μετανάστευσης και ακολουθούν οι ένοπλες συρράξεις και οι φυσικές καταστροφές.

Όπως διαπιστώνει η πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόσφυγες και μετανάστες είναι κατά κανόνα υγιείς, όμως μπορούν να είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες, κατά τη μετακίνησή τους ή στους χώρους όπου βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα. Αιτία είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και βέβαια οι συνθήκες διαβίωσης στους χώρους αυτούς.

Η έκθεση έχει συγκεντρώσει δεδομένα από 13.000 σχετικές αναφορές και έρευνες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συνήθως λιγότερα μη μεταδοτικά νοσήματα σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Αν όμως μείνουν για μεγάλο διάστημα σε συνθήκες φτώχειας, κινδυνεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και από καρκίνο. Αυτό γιατί κατά τη μετανάστευση έχουν μεγάλες πιθανότητες να μειώσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να μην ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Επιπλέον, στη διάρκεια των μετακινήσεών τους, πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται πιο ευάλωτοι σε λοιμώδη νοσήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι κατηγορηματικοί: οι μετανάστες δεν «φέρνουν» μεταδοτικές ασθένειες στις χώρες υποδοχής. Αυτός ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος, ενώ διαπιστώνεται οτι στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, σημαντικό ποσοστό μεταδοτικών νοσημάτων αποκτώνται μετά την εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.

Μύθοι και αλήθειες για τους πρόσφυγες και μετανάστες
Η μελέτη για πρώτη φορά αναδεικνύει την πραγματική εικόνα της μετανάστευσης και των προσφύγων στην Ευρώπη:

• Οι μετανάστες είναι 90.7 εκατομμύρια και από αυτούς, περίπου 7,4% είναι πρόσφυγες. Κι όμως, σε κάποιες χώρες, οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι μετανάστες είναι πολλαπλάσιοι από τον εθνικό πληθυσμό.

• Οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί δεν κινδυνεύουν μόνο από λοιμώδη νοσήματα αλλά και από οξείες και χρόνιες παθήσεις.

• Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν γενικά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Ωστόσο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και άρα έχει χειρότερη πρόγνωση.

• Η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή πλήττουν περισσότερο τους μετανάστες μιας χώρας, απ’ ότι τον εθνικό πληθυσμό της.

• Σε γενικές γραμμές, η επίπτωση και η θνησιμότητα εξαιτίας του διαβήτη είναι υψηλότερη στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς και κυρίως στις γυναίκες μετανάστριες.

• Οι άνδρες μετανάστες είναι πιο επιρρεπείς σε εργατικά ατυχήματα, σε σύγκριση με τον τοπικό ανδρικό πληθυσμό.

• Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες, ενώ κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.

Ο Οργανισμός εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες για την βελτίωση της περίθαλψης των μεταναστών, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης στα συστήματα υγείας των χωρών υποδοχής.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν φροντίδα Υγείας, ανάλογη με αυτή που έχουν οι πληθυσμοί των χωρών υποδοχής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν ζωές αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι», δήλωσε η διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, δρ Zsuzsanna Jakab.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΔΙΕΘΝΗ