ΕΟΠΥΥ

Νέο τμήμα ιατρικής τεχνολογίας στον ΕΟΠΥΥ

Νέο τμήμα ιατρικής τεχνολογίας στον ΕΟΠΥΥ

Τη δημιουργία ενός νέου τμήματος που θα σχετίζεται με την ιατρική τεχνολογία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης στο πλαίσιο της συζήτησης του 3 τραπεζιού του 2ου Συνεδρίου MedTech.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, στο οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ , το οποιο πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα, όπως είχε γράψει και το Virus (εδώ), θα περιλαμβάνεται ένα νέο ειδικό τμήμα για τον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς έως τώρα ο ΕΟΠΥΥ μόνο προτάσεις μπορούσε να υποβάλλει.

“Είναι καθήκον μας να μπορέσουμε να βρούμε οικονομικούς πόρους για να προσφέρουμε καλύτερες τεχνολογικά λύσεις στους πολίτες”, σημείωσε ο κ. Μπερσίμης

“Σημασία δεν έχει απλά να παρέχουμε υπηρεσίες, αλλά να τις παρέχουμε την ώρα που πρέπει” διευκρίνισε, ενώ χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γ. Πισσάκα, για εξαίρεση της ακτινοθεραπείας από το claw back. Τόνισε, ωστόσο, πως ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει διαρκώς αιτήματα για νέες πράξεις, θεραπείες και εξετάσεις. “Εφόσον κριθεί σκόπιμο, με τη συμβουλευτική γνώμη του ΚΕΣΥ, προχώραμε στην τιμολόγηση για να τις παρέχουμε στους ασφαλισμένους”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, για να ενταχθεί η ψηφιακή μαστογραφία θα αφαιρεθεί μία εξέταση παλιότερης τεχνολογίας και θα γίνει αναδιανομή κωδικών, για τη δαπάνη.

“Νομίζω είναι θετικό ότι θα πάρει τιμή η ψηφιακή μαστογραφία, γιατί είναι ενταγμένη πλέον στη ζωή μας. Το θέμα είναι να αποφύγουμε την προκλητή ζήτηση”, εκτίμησε από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου “Αγ. Σάββας”, Γεώργιος Δενδραμής.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο “Άγιος Σάββας” σήμερα πληρώνει τον 7ο μήνα του 2016 στους προμηθευτές, ενώ προσφάτως μία πολυεθνική εταιρία εξέφρασε την εκτίμηση της γιατί το νοσοκομείο σταμάτησε να πληρώνει με επιταγές.

“Έχουμε 2 υπερσύγχρονα μηχανήματα από το ΕΣΠΑ και την οικογένεια Αγγελόπουλου, που επί του παρόντος δεν λειτουργούν στο 100%. Η αναμονή μειώθηκε και είναι στους 4 μήνες. Λόγω της τεχνολογίας όμως όλοι οι ασθενείς θέλουν να έρθουν σε εμάς. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, δεν θα λυθεί η αναμονή στον Αγ. Σάββα” προειδοποίησε.

«Πυροτέχνημα» χαρακτήρισε την κοστολόγηση της ψηφιακής μαστογραφίας, ο Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Αλεξάνδρα”. Όπως τόνισε, η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν διακρίνει την ψηφιακή από τη screaning μαστογραφία, της οποίας το κόστος θα έπρεπε πρώτα να προϋπολογίσει. “Με την κοστολόγηση της ψηφιακής μαστογραφίας πήγαμε βήμα ένα παρακάτω, αγνοώντας τα προηγούμενα στάδια, όπως η ψηφιοποιημένη μαστογραφία”, εκτίμησε.

Σημείωσε, δε, πως 4 στις 10 ελληνίδες, από 40 ετών και άνω, δεν έχουν κάνει μαστογραφία ποτέ!

“Ένας ψηφιακός μαστογράφος θέλει συντήρηση 18 χιλ. ευρώ το χρόνο συντήρηση χωρίς τα ανταλλακτικά. Στα μισά διαγνωστικά εργαστήρια γίνονται μαστογραφίες, χωρίς διαγνωστικό σταθμό, με αποτέλεσμα να χάνονται οι αποτιττανώσεις. Το υπολογίζει κανείς αυτό;”, διερωτήθηκε ο κ. Χαλαζωνίτης.

“Το 2012 δεν ξέραμε καν πόσοι κάνουν ακτινοθεραπεία”, υπογράμμισε ο κ. Πισσάκας. “Με τα νέα μηχανήματα θα καλύψουμε το 70% των αναγκών στο τέλος του 2017”, αλλά σημείωσε πως το προσωπικό δεν επαρκεί για να υπάρχουν δύο βάρδιες.

“Αν όλοι οι ασθενείς (30.000) έκαναν ακτινοθεραπεία με τιμή ΦΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ θα είχε επιβάρυνση 30 εκατ. ευρώ”, τόνισε.

“Είμαστε πολύ περήφανοι οι Έλληνες καρδιολόγοι. Η ειδικότητά μας έχει χαρακτηριστικό την ταχύτητα. 10 χρόνια παράταση ζωής έδωσε στους ασθενείς η καρδιολογία με τις επενδύσεις ιατρικής τεχνολογίας. Αντίθετα με την ογκολογία παρά τις τεράστιες επενδύσεις, ο μέσος όρος παράτασης ζωής είναι μόλις 6 μήνες”, ανέφερε από την πλευρά τουο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Π. Βάρδας.

Ωστόσο, διατύπωσε και το “δικό του αφορισμό”, όπως τον χαρακτήρισε και τον οποίο εντόπισε σε 4 σημεία:

α) η ιατρική τεχνολογία είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κοστοβόρος τεχνολογία,

β) στη χώρα μας αντιμετωπίστηκε παραδοσιακά κομματικά,

γ) δεν υπάρχει εθνικός οργανισμός ιατρικής τεχνολογίας,

δ) η διάθεση πόρων ειδικά στην υγεία θέλει σοφή προσέγγιση

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Καλύπτεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ η ψηφιακή μαστογραφία και άλλες 85 διαγνωστικές εξετάσεις

Καλύπτεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ η ψηφιακή μαστογραφία και άλλες 85 διαγνωστικές εξετάσεις

Η “διαγνωστική αρθροσκόπηση”, είχε κοστολογηθεί το 2014 με 1.500 ευρώ ως “κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο” και τώρα κοστολογείται με 150 + 150 ευρώ.
 

Καλύπτεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ η ψηφιακή μαστογραφία και άλλες 85 διαγνωστικές εξετάσεις
Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει στο εξής το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας και μίας σειράς άλλων εξετάσεων, τις οποίες πλήρωναν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.
Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων.
Μεταξύ των εξετάσεων που υποκοστολογούνται είναι και η “διαγνωστική αρθροσκόπηση”, η οποία προκάλεσε την πρόσφατη αντιπαράθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά.
Η επίμαχη εξέταση είχε κοστολογηθεί το 2014 με 1.500 ευρώ ως “κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο”.
Με την ανακοστολόγηση, η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 ευρώ για την ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ για τα αναλώσιμα.
Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 ευρώ στα 400, είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET - CT).
Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας, κοστολογήθηκαν για πρώτη φορά 86 εξετάσεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς και στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι:
Ψηφιακή μαστογραφία.
Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και Β’ επιπέδου.
Προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση.
HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων).
Αξονική στεφανιογραφία.
Κολπικό υπερηχογράφημα.
PCR για γρίπη Α/Η1Ν1.
Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα διασφαλίζεται η ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Εξόφληση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Ιανουάριο – Ολόκληρη η τροπολογία

Εξόφληση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Ιανουάριο – Ολόκληρη η τροπολογία

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 του νόμου 4172/2013, εφόσον για αυτούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 31 Οκτωβρίου.
 

Εξόφληση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Ιανουάριο – Ολόκληρη η τροπολογία
Στην εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί έως και τον περασμένο Ιανουάριο, προχωρεί η κυβέρνηση.
Η εξόφληση θα γίνει με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και με χρηματοδότηση 514 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα παραπάνω προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία - προσθήκη επί του άρθρου 53 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας “Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις”.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016, δεν θα εφαρμοστούν οι εκπτώσεις που προβλέπονται για τα χρέη προηγούμενων ετών και οι οποίες κυμαίνονται από 3,5% για τα φαρμακεία έως 25% για τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω, είναι δικαιούχοι να παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση, περιλαμβανομένων και τόκων υπερημερίας και από κάθε ένδικο μέσο.
Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 του νόμου 4172/2013, εφόσον για αυτούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 31 Οκτωβρίου.
Η διαδικασία εκκαθάρισης θεωρείται ολοκληρωμένη, μόνο με την υποβολή τελικού πορίσματος στον ΕΟΠΥΥ.
Έλεγχος
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των παρόχων, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διενέργεια πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.
Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαδικασία εξορθολογισμού των οφειλών του Οργανισμού, καθώς πλέον ο ΕΟΠΥΥ εστιάζει στη διενέργεια ελέγχων και εκκαθάρισης με τη χρήση σύγχρονων και αποτελεσματικών δημοσιολογιστικών διαδικασιών, που προβλέφθηκαν με το άρθρο 90 του νόμου 4368/2016.
Αυτό, με δεδομένο ότι τα οφειλόμενα ποσά σε “clawback” και “rebate” δύνανται να συμψηφιστούν με υποβαλλόμενες δαπάνες του έτους 2016 και 2017, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος 4172/2013.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη ληστεία στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ!

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Πανάκριβα νοσοκομειακά και αντιρετροΐκά φάρμακα η λεία των πάνοπλων κουκουλοφόρων, οι οποίοι εισέβαλαν τη Δευτέρα το βράδυ στην κεντρική αποθήκη του ΕΟΠΥΥ, στο Ρέντη.

Σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από τη μεγάλη ληστεία στην κεντρική φαρμακαποθήκη του ΕΟΠΥΥ, που σημειώθηκε τη αργά το βράδυ της Δευτέρας έχει δημιουργήσει στις διωκτικές αρχές, το είδος των φαρμάκων που θέλησαν να αρπάξουν οι ληστές. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες του θέματος που πρώτο αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Ληστεία στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ! Πανάκριβα φάρμακα έκαναν «φτερά»»

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος: «Δεν πρόκειται για μια απλή ληστεία. Είμαι βέβαιος ότι σκοπός των κακοποιών ήταν να πουλήσουν τη «λεία τους» στη μαύρη αγορά του φαρμάκου στο εξωτερικό, σε τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες από ότι πωλούνται εδώ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Φαρμακοποιών «πρόκειται για την κεντρική αποθήκη του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εκλάπησαν χορηγούνται μόνο σε νοσοκομεία και αφορούν συγκεκριμένες σοβαρές και χρόνιες παθήσεις. Δεν διατίθενται στο λιανεμπόριο , αφού πέρα το ότι πρόκειται για ειδικευμένα προϊόντα η τιμή αγοράς τους είναι πολύ υψηλή».

Το χρονικό της μεγάλης ληστείας

Οι τρεις κουκουλοφόροι ένοπλοι ληστές οι οποίοι εισέβαλαν λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της Δευτέρας στην κεντρική φαρμακαποθήκη του ΕΟΠΥΥ, επί της οδού Πειραιώς στο Ρέντη, είχαν οργανώσει και εκτέλεσαν άψογα το σχέδιο τους.

Αρχικά ακινητοποίησαν τους δύο υπαλλήλους της εταιρείας Φύλαξης στην είσοδο του κτιρίου και αφού διέρρηξαν την κεντρική πύλη και απενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού, εισέβαλαν στην αποθήκη.

Αδιαφορώντας για το κλειστό σύστημα ασφαλείας με κάμερες που κατέγραψαν «καρέ – καρέ» τις κινήσεις τους, δίχως να χρονοτριβούν κατευθύνθηκαν προς τα ράφια όπου φυλάσσονται τα πολύ ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα για τις χρόνιες και ανίατες παθήσεις, κυρίως αντικαρκινικά και αντιρετροϊκά.

φάρμακα

Οι κακοποιοί άδειασαν τις προθήκες, γεμίζοντας τους ταξιδιωτικούς σάκους που είχαν μαζί τους και μέσα σε ελάχιστα λεπτά ολοκλήρωσαν το «έργο» τους και έφυγαν ανενόχλητοι, αφού έως ότου προλάβουν να φθάσουν τα πρώτα περιπολικά της Άμεσης Δράσης, είχαν προλάβει να «γίνουν καπνός» .

Αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τη ληστεία, μετέβη στην κεντρική φαρμακαποθήκη του ΕΟΠΥΥ και ο πρόεδρος του Οργανισμού.
Έως και αργά το βράδυ δεν μπορούσε να γίνει ακριβής εκτίμηση της ζημιάς, αφού συνεχιζόταν η καταγραφή.

Εκτιμάται πάντως πως ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι και το κόστος των χρημάτων που θα χρειαστεί να καταβάλλει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για την αντικατάσταση των φαρμάκων που εκλάπησαν από τους τρεις κακοποιούς, οι οποίοι δεν αποκλείεται να είναι μέλη διεθνούς σπείρας λαθρεμπόρων.

Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί και παραδέχονται εμμέσως οι αρμόδιοι φορείς, η παράνομη εξαγωγή φαρμάκων είναι η δεύτερη πιο επικερδής «επιχείρηση» στο παρεμπόριο, μετά από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους συμβεβλημένους γιατρούς

doctor

Πότε πρέπει να πληρώνουμε και πότε όχι τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;


 

Άγνωστο παραμένει ακόμη σε πολλούς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για το πότε πρέπει και πότε όχι να πληρώνουν τους ιδιώτες γιατρούς που επισκέπτονται. Άλλωστε πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι έχουν κλείσει το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων και χρεώνουν τους ασθενείς, αφήνοντας τις δωρεάν επισκέψεις για δικούς τους ασθενείς.

Ωστόσο σε μια απλή επίσκεψη οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να πληρώνουν ούτε ευρώ. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου απαιτείται συμμετοχή στο κόστος. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

1. Όταν πραγματοποιούνται ιατρικές πράξεις άρα υπάρχει η νόμιμη συμμετοχή 15%.

2. Όταν η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 200 επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος.

3. Όταν ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που δεν έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.

4.Όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

Με βάση τις διευκρινήσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ:

1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι νομίμως ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αν δεν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, δεν θα μειωθεί και το clawback

eopyy-clawback

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μείωση του clawback κατά 30% έως το τέλος του 2017 και ως εκ τούτου, ο στόχος είναι από τώρα ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης. Έτσι, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης υπέβαλε μία σειρά από προτάσεις στην Επιτροπή Ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας.

Παρά τις προτάσεις του κ. Μπερσίμη ωστόσο που πιθανώς θα υιοθετηθούν και πιθανώς θα αποδώσουν, το πρώτο εξάμηνο του 2016 η υπέρβαση στην φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 216 εκατ. ευρώ, έναντι υπέρβασης 152 εκατομμυρίων το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. Δηλαδή είχαμε αύξηση της τάξεως του 42,1% και το μάρμαρο θα πληρωθεί από το clawback!

Και τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, στην οποία καταγράφηκε υπέρβαση 99 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κάπως έτσι, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν 600 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από την συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ , δηλαδή 570 εκατ. ευρώ!

 

Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εισηγείται ηλεκτρονική προέγκριση των αιτημάτων, με σκοπό την ταχύτερη εξέτασή τους και προτείνει επίσης τη χρήση ελεγκτών γιατρών ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, με σκοπό την εξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους. Τέλος, ο κ. Μπερσίμης εισηγείται να ελέγχονται οι ενδείξεις, οι δόσεις και οι προϋποθέσεις χορήγησης για τα φάρμακα υψηλού κόστους νοσοκομειακής χρήσης.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Δυσφορία για τις γενικόλογες προτάσεις του Σωτήρη Μπερσίμη για την φαρμακευτική δαπάνη

Δυσφορία για τις γενικόλογες προτάσεις του Σωτήρη Μπερσίμη για την φαρμακευτική δαπάνη

Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διατηρούσε την ελπίδα ότι θα ξεμπέρδευε σχετικά απλά και γρήγορα με τα θέματα της συγκράτησης της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση της εξέλιξής της, αλλά οι εισηγητικές προτάσεις του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη αποδεiκνύονται και γενικόλογες και ιδιαιτέρως "θεωρητικές", με αποτέλεσμα να προκαλούν ήδη σχετική δυσφορία στους εμπλεκομένους στην αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας...

Έτσι, η συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου από την αρχή, αν όχι από μηδενικής βάσης, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά του φαρμάκου εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσέλθουν με συγκεκριμένες και εξeιδικευμένες προτάσεις για τη συγκράτηση της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

Πώς θα αποζημιώνονται διατροφικά σκευάσματα & αναλώσιμα – Νέες διευκρινήσεις

Πώς θα αποζημιώνονται διατροφικά σκευάσματα & αναλώσιμα - Νέες διευκρινήσεις

“Πονοκέφαλο” έχουν προκαλέσει στους ασφαλισμένους οι σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την αποζημίωση των σκευασμάτων διατροφής και των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, ιδιαίτερα όταν η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται από τρίτο πρόσωπο.

Οι διαρκείς διευκρινιστικές εγκύκλιοι που εκδίδει ο ΕΟΠΥΥ είναι χαρακτηριστικές της δυσφορίας που επικρατεί, η οποία εκφράζεται και με τα δεκάδες ερωτήματα που καταφθάνουν στο φορέα αναφορικά με την ανωτέρω διαδικασία.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποσαφηνίζει, λοιπόν, τα εξής:

Κατάθεση

Η κατάθεση των δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ-ΕΟΠΥΥ ή στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένο (δικαιούχο) ή συγγενή του α’ βαθμού ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, με πληρεξούσιο ή με απλή εξουσιοδότηση, με θεωρημένο, από δημόσια αρχή, το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος. Η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του δικαιούχου, στην απλή εξουσιοδότηση, πρέπει να γίνεται από δημόσια αρχή πλησίον του τόπου κατοικίας ή φιλοξενίας του δικαιούχου που θα βεβαιώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ως άνω εγκύκλιό μας. Επισημαίνεται ότι η υποβολή αίτησης του ασφαλισμένου σε κάθε περίπτωση (κατάθεση είτε από τον ίδιο είτε από εξουσιοδοτούμενο δικαιούχο) καθίσταται υποχρεωτική.

Υπεύθυνη Δήλωση

Η υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/1986 αρ.8 για την παραλαβή του χορηγούμενου από τον ΕΟΠΥΥ υγειονομικού υλικού θα υπογράφεται από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από συγγενή του α’ βαθμού ή από άλλο πρόσωπο που ασκεί προδήλως και με υπεύθυνη δήλωσή του, την επιμέλεια του ασθενή δικαιούχου.

Αποζημίωση

Η αποζημίωση του δικαιούχου για το χορηγηθέν σε αυτόν υγειονομικό υλικό, θα γίνεται είτε στον ίδιο τον δικαιούχο (άμεσα ασφαλισμένο) στο όνομα του οποίου εκδίδεται η απόφαση παροχής, είτε σε νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, με ειδικό πληρεξούσιο ή με απλή εξουσιοδότηση που θα φέρει θεώρηση, από δημόσια αρχή, για το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος. Η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος δικαιούχου, στην απλή εξουσιοδότηση, πρέπει να γίνεται από δημόσια αρχή πλησίον του τόπου κατοικίας ή φιλοξενίας του δικαιούχου, που θα βεβαιώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ως άνω εγκύκλιό μας.

Κατεβάστε την εγκύκλιο με όλες τις λεπτομέρειες: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11-10-2016

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

«Ψαλίδισμα» και πρόχειρος έλεγχος για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

«Ψαλίδισμα» και πρόχειρος έλεγχος για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

Τα βαρίδια του παρελθόντος φαίνεται πως θέλει να αφαιρέσει από τις «τσέπες» του ΕΟΠΥΥ, η Αριστοτέλους και προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση, στοχεύοντας στην ταχύτατη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταξύ αυτών και προς τους ασθενείς Τα μέσα που επιλέγει για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων προς τους παρόχους είναι το κούρεμα και ο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος…

Στο σχέδιο νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, έως και τις 31.12.2012, προς τους παρόχους, χρέη που «κληρονόμησε» ο φορέας από τους τομείς περίθαλψης των ασφαλιστικών ταμείων που απορρόφησε. Τα χρέη αυτά υπολογίζονται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ και οφείλονται προς φαρμακεία, ιατρούς και λοιπούς παρόχους.

Στόχος είναι η αποπληρωμή να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.06.2017. Αν η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε και τα αδιάθετα υπόλοιπα επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τότε «οι εναπομείνασες υποχρεώσεις βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου Φ.Κ.Α.[φορέας κοινωνικής ασφάλισης]».
Η καταβολή των χρεών, βέβαια, θα συνοδευτεί με την ανάλογη χορήγηση έκπτωσης σε οφειλές που δεν έχουν εκκαθαριστεί, ενώ η εξόφληση θα ακολουθήσει τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και την έκδοση χρηματικού εντάλματος. Με τη διάταξη αυτή θα εξοφληθούν και οι οφειλές προς ασθενείς, αλλά στο 100%.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων συζητήθηκε και στη συνάντηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ, ο Σ. Μπερσίμης εξέφρασε την πρόθεση του Οργανισμού να καταβάλει μέρος των παλαιών οφειλών αυτών, συνολικού ύψους περίπου 65 εκατ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει με τον Οίκο Ναύτου και στη συνέχεια θα ολοκληρώσει την εκκαθάριση του έτους 2015.

Κατά την εκκαθάριση του 2015 υπολογίζεται ότι οι πάροχοι οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 63 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό «θα συμψηφιστεί και θα παρακρατηθεί σε 8 ισόποσες δόσεις από τις επόμενες πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν, αρχής γενομένης από την πληρωμή μηνός Μαΐου τρέχοντος έτους», αναφέρουν. Αντιστοίχως, θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν τα έτη 2013 και 2014.

Στα λοιπά, έχει ενταλματοποιηθεί, σε ποσοστό 90%, ο Απρίλιος του τρέχοντος έτους και σε λίγες μέρες θα δοθεί εντολή ελέγχου του Μάιου. Εκτίμηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ είναι ότι έως τα τέλη του 2016 θα έχει πληρωθεί έως και ο Αύγουστος, πιθανόν και ο Σεπτέμβρης. Ακόμη, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου των υποβολών, καθώς το δείγμα ελέγχου θα καθορίζεται με ηλεκτρονική διαδικασία.

Η ρύθμιση

Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 53) είναι η τάχιστη αποζημίωση των ενδιαφερομένων για τα νόμιμα σε αυτούς οφειλόμενα και, παράλληλα, ο σταδιακός εξορθολογισμός των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διάταξη «το ποσοστό έκπτωσης που αφορά τις οφειλές, προ ΦΠΑ, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται ως ακολούθως:

α. Διαγνωστικά Κέντρα – Εργαστήρια:
i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%
ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%
β. Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης για δαπάνες Νοσηλείας ποσοστό έκπτωσης 10%
γ. Συμβεβλημένοι Ιδιώτες Ιατροί:
i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%
ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%
δ. Προμηθευτές Υγειονομικού και λοιπού υλικού ποσοστό έκπτωσης 25%, για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών (υλικά λαπαροτομίας, ορθοπεδικά υλικά, καρδιοεπεμβατικά, ενδοφακοί, επιθέματα μαστού, υλικά αγγειοπλαστικής κ.α.):
ε. Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λ.π.) ποσοστό έκπτωσης 5%
στ. Φαρμακευτικές εταιρείες ποσοστό έκπτωσης 8%
ζ. Φαρμακεία ποσοστό 3,5%
Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, «που προκύπτουν από υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, θα εξοφληθούν με έκπτωση 45% επί της συναλλακτικής αξίας (αξία παραστατικού στοιχείο προ Φ.Π.Α.) του απομένοντος (μετά την αφαίρεση της προκαταβολής) υπολοίπου».

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσβήνεται και κάθε απαίτηση των δικαιούχων προς τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, όμως, διατηρεί το δικαίωμα οριστικού ελέγχου και εκκαθάρισης των υποβληθέντων λογαριασμών. «Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 παρ. 6 του ν. 4172/2013»

ΝΣ-Διάταξη ΕΟΠΥΥ

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ

Δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ

Η ψηφιακή μαστογραφία θα συνταγογραφείται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό Υγείας. Σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί την Τετάρτη από τη διακομματική πρωτοβουλία 45 γυναικών βουλευτών.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση η οποία θα σώσει κυριολεκτικά ζωές, αλλά και θα εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα πόρους για το σύστημα Υγείας, καθώς η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την θεραπεία.

Η απόφαση βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ήδη υπογράψει, δήλωσε μιλώντας στο “Κόκκινο” ο Π. Πολάκης.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

Απάντηση ΕΟΠΥΥ σε ΙΣΚ σχετικά με ΕΚΑΣ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Αλλάζουν τα πάντα στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αλλαγές και τα μπόνους

γιατροί .

Αλλαγές στη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ θα δουν από το 2017 οι ιδιώτες γιατροί.


 

Σε μια νέα περίοδο στη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ μπαίνουν οι ιδιώτες γιατροί. Εκτός από τη διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις καθώς οι σημερινές λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου, οι νέες που θα δημιουργηθούν το 2017, θα σχετίζονται πλήρως με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτήσει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός με την ομάδα του, οι νέες συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ θα γίνουν με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Ειδικότερα οι συμβάσεις αναμένεται να «κουμπώσουν» με τα κενά που θα υπάρχουν στις δημόσιες δομές. Γεγονός που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας κάποιες συμβάσεις με συγκεκριμένες ειδικότητες θα κοπούν και κάποιες άλλες θα αυξηθούν.

Όπως είχε άλλωστε αποκαλύψει το HealthReport.gr ορισμένες ειδικότητες γιατρών θα πάψουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ καθώς οι υπηρεσίες τους δε συνάδουν με το έργο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr : Έρχονται νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Ποιες ειδικότητες μένουν εκτός

Εκτός ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν ειδικότητες όπως αυτή της αγγειοχειρουργικής ή της πλαστικής καθώς δε θεωρούνται απαραίτητες για την πρόληψη για την πρωτοβθμια φροντίδα.

Και μπόνους για νέες συμβάσεις

Στο μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι σε ορισμένες περιοχές όπου γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων αποφεύγουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ επειδή είναι μοναδικοί με αυτήν την ειδικότητα και συνεπώς παίρνουν ούτως ή άλλως το σύνολο των ασθενών, υπάρχει σχέδιο που περιλαμβάνει και μπόνους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παιδιάτρων με βάση την καταγραφή που έκανε ο Σταμάτης Βαρδαρός με την ομάδα του. Σε πολλές περιοχές της χώρας οι δημόσιες δομές δε διαθέτουν παιδίατρο και οι ιδιώτες δεν κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Στις περιπτώσεις αυτές μελετάται να δίνεται ακόμη και μπόνους σε όσους συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπου αυτό δεν έχει αποτέλεσμα θα γίνουν προσλήψεις στις δημόσιες δομές ώστε να πιεστούν και οι ιδιώτες να συμβάλουν στο σύστημα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Μείωση εσόδων του ΕΟΠΥΥ για το 2017 «βλέπει» ο Προϋπολογισμός

Μείωση εσόδων του ΕΟΠΥΥ για το 2017 «βλέπει» ο Προϋπολογισμός

Με απόκλιση από το 2016 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ το 2017, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Παράλληλα, όμως, στο κείμενο γίνεται λόγος και για δημοσιονομικό πλεόνασμα…

Όπως τονίζεται, για το 2017 η πρόβλεψη για τα έσοδα του Οργανισμού υπολείπεται κατά 234 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2016. Κατά τους συντάκτες του προϋπολογισμού, αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εκτιμάται πως η κατάσταση όχι μόνο θα εξισορροπηθεί, αλλά στο τέλος του 2017 ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση, το οποίο θα ανέλθει στα 333 εκατ. ευρώ!

Η παραπάνω εικόνα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μετά τη σημαντική μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Οργανισμού, αποτέλεσμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, που είναι σε εξέλιξη.

Βέβαια, η απόκλιση από το στόχο φαίνεται να ακολουθεί την τρέχουσα χρονιά, όπου οι αυξημένες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ στην πλειονότητα των παροχών, τον έθεσαν εκτός του αρχικού σχεδιασμού. Διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, ιδιωτικών κλινικών, φυσικοθεραπείες, συμβεβλημένοι γιατροί είναι μεταξύ των παροχών που οδήγησαν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού εκτός στόχου.

Κατά τους συντάκτες του προσχεδίου «η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει, εν μέρει, την επίπτωση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών στη δαπάνη για παροχές υγείας και την υπέρβαση δαπανών που δεν υπόκεινται στο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate)».

Ωστόσο, στο κομμάτι των εσόδων γίνεται λόγος για εμφανή αύξηση των εισφορών, αποτέλεσμα της αύξησης του ποσοστού της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψης από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και θέσπισης αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 717 εκατ. ευρώ, το 2016.

Μια σειρά δράσεων, στόχος των οποίων είναι ο έλεγχος και η αξιοποίηση των δημόσιων δαπανών στην Υγεία, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να εξορθολογίσουν περαιτέρω τα οικονομικά του Οργανισμού, περιστέλλοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τις εισπράξεις. Μεταξύ αυτών,

Ηλεκτρονική εκκαθάριση του συνόλου των δαπανών για τους παρόχους υγείας, πλην φαρμακοποιών, με τη μέθοδο της δειγματοληψίας
Μηνιαίος υπολογισμός και αυτόματη είσπραξη του rebate για την κατηγορία των λοιπόν παρόχων υγείας (πλην φαρμακευτικών εταιριών και φαρμακείων) μέσω των υποβολών των παρόχων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού.
Νοσοκομεία και ΠΕΔΥ

 Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ για το 2017 τα τοποθετεί στα ίδια επίπεδα με την τρέχουσα χρονιά. Στα έξοδα, όμως, η πρόβλεψη υψηλότερων πληρωμών έχει στόχο την εκκαθάριση σημαντικού ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών.

«Για το οικονομικό έτος 2017, το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας, για την εγκαθίδρυση και λειτουργία κεντρικοποιημένου συστήματος προμηθειών, που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με στόχο τη δυνατότητα άμεσης παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό, με την παράλληλη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών, εξέλιξη που θα συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση τους», σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, το κομμάτι των εσόδων και των εξόδων αναμένεται ότι θα κινηθεί εντός των ορίων του αρχικού σχεδιασμού.

Για πρώτη φορά, στα δημόσια νοσοκομεία περιλαμβάνονται και τα οικονομικά στοιχεία του Ωνασείου, ενώ εφαρμόζεται claw back και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Εφημερίες του ιατρικού προσωπικού και των λοιπών παροχών του νοσηλευτικού προσωπικού θα καλυφθούν από τις μεταβιβάσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, ενώ η απλήρωτες υποχρεώσεις θα καλυφθούν από την ειδική χρηματοδότηση του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, εκτιμάται πως οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα εξαλειφθούν έως τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους, εφόσον η χρηματοδότηση είναι επαρκής το πρόγραμμα πληρωμών συνεχιστεί ταχύτατα.

Για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών στο χώρο της Υγείας, λόγος γίνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, για μια σειρά από δράσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο. Μεταξύ αυτών,

Διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων και στους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς σε ποσοστό 50% το 2016 και έως 60% τον Ιούνιο του 2017
Αύξηση του μεριδίου των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία από τα νοσοκομεία στα 2/3 επί του συνόλου έως το Δεκέμβριο του 2016 και στα ¾ επί του συνόλου έως το Δεκέμβριο του 2017
Περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των προμηθειών που διενεργούνται κεντρικά σε ποσοστό 60% έως το Δεκέμβριο του 2016
Εισαγωγή συστήματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) ή αλλιώς διεθνώς τυποποιημένης διαδικασίας κοστολόγησης των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων
Λήψη περαιτέρω διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η εκτιμώμενη διαφορά (gap) μεταξύ του ύψους της δαπάνης για το 2017 και της οροφής του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) βαίνει μειούμενη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Στη λήθη κινδυνεύουν να περάσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές

Στη λήθη κινδυνεύουν να περάσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές

Στα κάγκελα βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς ο κίνδυνος να χαθούν πάνω από 130 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ είναι ορατός.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), η σοβαρή καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, χρέη που κληρονόμησε απο τα ασφαλιστικά ταμεία για την περίοδο 2007 – 2011, μπορεί οδηγήσει τελικά στην απώλεια των χρημάτων αυτών.

Πρόκειται για πάνω από 130 εκατ. ευρώ, που είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό. Αλλά, “στο πλαίσιο της τελευταίας δόσης που έλαβε η χώρα από τους θεσμούς, ο κίνδυνος να χαθούν, για δεύτερη φορά, είναι κάτι παραπάνω από ορατός”, αναφέρει ο ΣΕΚ. Στα τέλη του 2014 “χάθηκαν” περίπου 30ο εκατ. ευρώ, λόγω της γραφειοκρατίας και αφού η εκκαθάριση των σχετικών τιμολογίων δεν προχώρησε εγκαίρως.

“Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν «ελεημοσύνη». Είναι χρήματα που μας οφείλονται, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί προς τους ασφαλισμένους και το κράτος είχε και έχει την υποχρέωση, για την πλήρη εξόφλησή τους, χωρίς τα «τερτίπια» των rebate – claw back κλπ. Κάθε μέρα που το κράτος καθυστερεί την πληρωμή τους, επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, η ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση, για την οποία τα τελευταία 4 χρόνια, φέρει την αποκλειστική ευθύνη, έχοντας θέτοντας σε κίνδυνο αφενός το τραπεζικό σύστημα (κόκκινα δάνεια) και αφετέρου τις 55.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας -που παρά τις τεράστιες δυσκολίες- συνεχίζουμε να συντηρούμε”, σημειώνει ο ΣΕΚ.

Κατά τους επικεφαλής των ιδιωτικών κλινικών, το κράτος πνίγει τις υγιείς επιχειρήσεις με τα χρέη που έχει δημιουργήσει, στερώντας τους τη δυνατότητα να επενδύσουν σε νέες υποδομές, που θα επιτρέψουν την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

“Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Βούληση να θέσει τέλος σε μια κατάσταση από την οποία ο μεγαλύτερος χαμένος είναι η ίδια η Υγεία, οι πολίτες αυτής της χώρας. Η Ελλάδα έχασε ήδη μια ευκαιρία. Ας μην χαθεί και δεύτερη”, καταλήγουν.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

Από τα 587 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν τα νοσοκομεία το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος, προχώρησαν σε πληρωμές της τάξης των 483 εκατομμυρίων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017
Η σημαντική προσπάθεια επιτάχυνσης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, επισημαίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.
Οι συντάκτες του προσχεδίου σημειώνουν ότι η προσπάθεια στηρίζεται κυρίως μέσω της ειδικής χρηματοδότησης του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη με βάση τον νόμο 4281/2014.
Στους στόχους της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) έχει περιληφθεί και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους, καθώς και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης.
Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ εντός του 2016 και ως και το πρώτο εξάμηνο του 2017 συνολικού ύψους περίπου 6,6 δισ. ευρώ με κύριο στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ.
Τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές τους (φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες με αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό) 1,2 δισ. ευρώ.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά ιατρεία και λοιπούς παρόχους φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Εξόφληση
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με 580 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο και με 7 εκατομμύρια τον Αύγουστο.
Από τα 587 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν, προχώρησαν σε πληρωμές της τάξης των 483 εκατομμυρίων (136 εκατομμύρια τον Ιούλιο και 347 εκατομμύρια τον Αύγουστο).
Τον Δεκέμβριο του 2015, τα νοσοκομεία είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 931 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ανήλθαν στο 1,12 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στο 1,14 δισ. τον Μάιο, στο 1,18 δισ. τον Ιούνιο και στο 1,1 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Φόβοι για νέες περικοπές χρημάτων λόγω μιας σφραγίδας! Λήγει η προθεσμία του ΕΟΠΥΥ

γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου θα πρέπει όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια να αλλάξουν τις σφραγίδες τους.

Με νέες σφραγίδες θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να πιστοποιούν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της στις 31 Αυγούστου αναφέρει πως θα πρέπει στις νέες σφραγίδες να υπάρχουν νέα στοιχεία.
Το πρόβλημα όμως φαίνεται πως δημιουργείται με τον τρόπο με τον οποίο είχαν συμβληθεί αρχικά οι γιατροί και τις σφραγίδες και τα τυπικά στοιχεία που χρησιμοποιούσαν.
Ειδικότερα ενώ παλαιότερη απόφαση του 2012 ανέφερε ότι:

«Σας γνωρίζουμε ότι από 1.3.12, οι σφραγίδες που θα χρησιμοποιούν οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, η λίστα των οποίων είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr) θα πρέπει να είναι ως ακολούθως:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΜΚΑ:
ΕΙΔ. – ΑΜ. ΤΣΑΥ
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΠΥ
Για παράδειγμα:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΥΧΑΙΟΣ
ΑΜΚΑ: 0000000000
ΓΥ. – ΤΣΑΥ 00000
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΥΥ»

Τώρα με την εγκύκλιο Αρ. Πρωτ.:Φ115/16/ΟΙΚ.33452 – 31/8/2016 αναφέρεται πως :

«Οι σφραγίδες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, σύμφωνα με τα αρ. 3) σχετικά έγγραφα του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να φέρουν τα εξής στοιχεία: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΜΚΑ, ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΣΑΥ, ή ΑΣΜ για τους στρατιωτικούς καθώς και την ένδειξη «ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ».

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο είναι αν η ειδικότητα του γιατρού που από το 2012 ήταν κωδικοποιημένη κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, τώρα πρέπει να είναι ολογράφως;
Παράλληλα η οδηγία του 2012 προέβλεπε ότι η σφραγίδα θα ανέφερε σαφώς πως επρόκειτο για «ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΕΟΠΥΥ» ενώ τώρα αναφέρεται απλώς «συμβεβλημένος ιατρός».

Να σημειωθεί ότι ζήτημα προκύπτει και με τις συνοδευτικές σφραγίδες των ιδρυμάτων, είτε αυτό είναι πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όπου υπάρχουν ακόμα οι «στρογγυλές» σφραγίδες που αναγράφουν ΔΥΠΕ ή και ΠΕΣΥΠ. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γιατροί δεν άλλαξαν τις σφραγίδες τους αφού ισχυρίζονται πως αποτελεί υποχρέωση των ιδρυμάτων κι όχι δικιά τους.

Η προθεσμία εκπνέει τέλος του μήνα και υπάρχει σχετική αναστάτωση τους κύκλους των ιατρών (ειδικά των διαγνωστικών εργαστηρίων) αλλά και στους φαρμακοποιούς, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά το clawback και το rebate να περικόψουν επιπλέον χρήματα λόγω σφραγίδας. Άλλωστε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι και μέσα στην αβεβαιότητα. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «ΠΙΣ προς ΕΟΠΥΥ: Πληρώστε μας τώρα τον Απρίλιο! Δραματική έκκληση για αποπληρωμή»

Μεταξύ των προβληματισμών των γιατρών είναι αν οι αλλαγές που προωθούνται στις σφραγίδες των συμβεβλημένων γιατρών, συμπαρασύρουν και μια νέα βίαιη περικοπή των ιατρικών επισκέψεων καθώς ήδη κάθε ανυπόγραφη επίσκεψη περικόπτεται κατά 5 %.
Μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα των συμβεβλημένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός εξέδωσε νέα οδηγία.
Δείτε την πατώντας ΚΛΙΚ παρακάτω

Πάντως με τις συνεχόμενες περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ στα χρήματα των παρόχων, η καχυποψία είναι διάχυτη.
Άλλωστε ακόμη είναι ανοικτό το θέμα των εκκαθαρίσεων και του τρόπου που αυτές πραγματοποιούνται κουρεύοντας τα χρήματα των απλήρωτων γιατρών ακόμη και κατά 10% στο σύνολο της δαπάνης.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Φόβοι για νέες περικοπές χρημάτων λόγω μιας σφραγίδας! Λήγει η προθεσμία του ΕΟΠΥΥ

γιατροί ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου θα πρέπει όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια να αλλάξουν τις σφραγίδες τους.

 

Με νέες σφραγίδες θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να πιστοποιούν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της στις 31 Αυγούστου αναφέρει πως θα πρέπει στις νέες σφραγίδες να υπάρχουν νέα στοιχεία.
Το πρόβλημα όμως φαίνεται πως δημιουργείται με τον τρόπο με τον οποίο είχαν συμβληθεί αρχικά οι γιατροί και τις σφραγίδες και τα τυπικά στοιχεία που χρησιμοποιούσαν.
Ειδικότερα ενώ παλαιότερη απόφαση του 2012 ανέφερε ότι:

«Σας γνωρίζουμε ότι από 1.3.12, οι σφραγίδες που θα χρησιμοποιούν οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, η λίστα των οποίων είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr) θα πρέπει να είναι ως ακολούθως:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΜΚΑ:
ΕΙΔ. – ΑΜ. ΤΣΑΥ
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΠΥ
Για παράδειγμα:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΥΧΑΙΟΣ
ΑΜΚΑ: 0000000000
ΓΥ. – ΤΣΑΥ 00000
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΥΥ»

Τώρα με την εγκύκλιο Αρ. Πρωτ.:Φ115/16/ΟΙΚ.33452 – 31/8/2016 αναφέρεται πως :

«Οι σφραγίδες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, σύμφωνα με τα αρ. 3) σχετικά έγγραφα του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να φέρουν τα εξής στοιχεία: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΜΚΑ, ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΣΑΥ, ή ΑΣΜ για τους στρατιωτικούς καθώς και την ένδειξη «ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ».

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο είναι αν η ειδικότητα του γιατρού που από το 2012 ήταν κωδικοποιημένη κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, τώρα πρέπει να είναι ολογράφως;
Παράλληλα η οδηγία του 2012 προέβλεπε ότι η σφραγίδα θα ανέφερε σαφώς πως επρόκειτο για «ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΕΟΠΥΥ» ενώ τώρα αναφέρεται απλώς «συμβεβλημένος ιατρός».

Να σημειωθεί ότι ζήτημα προκύπτει και με τις συνοδευτικές σφραγίδες των ιδρυμάτων, είτε αυτό είναι πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όπου υπάρχουν ακόμα οι «στρογγυλές» σφραγίδες που αναγράφουν ΔΥΠΕ ή και ΠΕΣΥΠ. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γιατροί δεν άλλαξαν τις σφραγίδες τους αφού ισχυρίζονται πως αποτελεί υποχρέωση των ιδρυμάτων κι όχι δικιά τους.

Η προθεσμία εκπνέει τέλος του μήνα και υπάρχει σχετική αναστάτωση τους κύκλους των ιατρών (ειδικά των διαγνωστικών εργαστηρίων) αλλά και στους φαρμακοποιούς, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά το clawback και το rebate να περικόψουν επιπλέον χρήματα λόγω σφραγίδας. Άλλωστε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι και μέσα στην αβεβαιότητα. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «ΠΙΣ προς ΕΟΠΥΥ: Πληρώστε μας τώρα τον Απρίλιο! Δραματική έκκληση για αποπληρωμή»

Μεταξύ των προβληματισμών των γιατρών είναι αν οι αλλαγές που προωθούνται στις σφραγίδες των συμβεβλημένων γιατρών, συμπαρασύρουν και μια νέα βίαιη περικοπή των ιατρικών επισκέψεων καθώς ήδη κάθε ανυπόγραφη επίσκεψη περικόπτεται κατά 5 %.
Μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα των συμβεβλημένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός εξέδωσε νέα οδηγία.
Δείτε την πατώντας ΚΛΙΚ παρακάτω

HealthReport.gr _ Νέα οδηγία ΕΟΠΥΥ

Πάντως με τις συνεχόμενες περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ στα χρήματα των παρόχων, η καχυποψία είναι διάχυτη.
Άλλωστε ακόμη είναι ανοικτό το θέμα των εκκαθαρίσεων και του τρόπου που αυτές πραγματοποιούνται κουρεύοντας τα χρήματα των απλήρωτων γιατρών ακόμη και κατά 10% στο σύνολο της δαπάνης. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

IΚΑ: Πληρώνει συντάξεις ενός μήνα με εισφορές του ΕΟΠΥΥ

IΚΑ: Πληρώνει συντάξεις ενός μήνα με εισφορές του ΕΟΠΥΥ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Τις δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων ενός από τους δώδεκα μήνες του έτους καλύπτει φέτος το ΙΚΑ χάρη στην άτυπη παρακράτηση που κάνει στις εισφορές που εισπράττονται μεν από τους μισθωτούς, τους εργοδότες αλλά και τους συνταξιούχους υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά δεν αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από τα 3,3 δισ. ευρώ τα οποία έπρεπε να αποδώσει το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος του 2016 από τις εισφορές υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που επιβάλλονται στις ακαθάριστες αμοιβές και συντάξεις και εισπράττονται από τα δικά του ταμεία, θα καταβάλλει μόλις 2,5 δισ. ευρώ.
Και αυτό γιατί το ΙΚΑ προβλέπεται να παρακρατήσει σωρευτικά μέχρι τέλος του έτους 800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ (μιας και θα καταβάλλει μόνο 2,5 δισ. ευρώ από τα 3,3 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν) προκειμένου να κλείσει τις "τρύπες" του προϋπολογισμού του και να καταβάλλει κανονικά συντάξεις.
 Το ποσό αυτό που δεν αποδίδει το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ ετησίως –αν και οφείλει να κάνει κάτι τέτοιο (όπως κάνουν όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία πλην του ΟΑΕΕ που θα χρωστά τα 2/3 στο τέλος του έτους) αγγίζει σχεδόν το 90%-95% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την καταβολή 1,2 εκατομμυρίου κύριων συντάξεων ενός μήνα σε αντίστοιχο πλήθος ασφαλισμένων του ΙΚΑ . Μ΄αυτή την άτυπη παρακράτηση το ΙΚΑ καλύπτει τα έξοδα μίας από τις δώδεκα καταβολές συντάξεων χωρίς να ζητά έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, ενίσχυση από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ή δανεικά από τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου (πχ ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΔΚΥ, ΟΠΑΔ).
Αξίζει, μάλιστα, πάρα πολύ να σημειωθεί πως τα κεφάλαια τα οποία αναμένεται να παρακρατήσει το ΙΚΑ από τις εισφορές που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ θα είναι φέτος κατά 275 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι (800 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 515 εκατ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει η ΠΟΠΟΠΚ).
Έτσι αποτελεί τη "μισή αλήθεια" το περιεχόμενο των πρόσφατων ανακοινώσεων τόσο του Υπ. Εργασίας όσο και του ΙΚΑ , σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ δεν χρειάστηκε "ταμειακή διευκόλυνση" κατά τους τελευταίους μήνες (σ.σ. βραχυπρόθεσμο δανεισμό από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, το ΤΑΔΚΥ κλπ) για να καταβάλλει τις συντάξεις το Σεπτέμβριο –Οκτώβριο χάρη στην αύξηση των εσόδων του κατά 345 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Η "άλλη μισή" αλήθεια την οποία αποκρύβει επιμελώς το Υπ. Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ είναι πως το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε "ταμειακή διευκόλυνση" οφείλεται και στην αύξηση του ύψους των άτυπων παρακρατήσεων των εισφορών του ΕΟΠΥΥ από το ΙΚΑ κατά 275 εκατ. ευρώ και όχι μόνο στην αύξηση των εσόδων από εισφορές κατά 345 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο ολίσθημα του Υπ.Εργασίας είναι ότι αντί να μειωθούν οι άτυπες παρακρατήσεις που κάνει το ΙΚΑ αλλά και του ΟΑΕΕ στις εισφορές που εισπράττει υπέρ του ΕΟΠΥΥ , μετά την αύξηση της εισφοράς υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης επί των κύριων συντάξεων (από το 4% στο 6%) αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2015, οι παρακρατήσεις αυτές αυξήθηκαν και μάλιστα κατά το ίδιο ποσό που αναμένονταν να αυξηθούν τα σχετικά έσοδα για χάρη του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα από την αύξηση της εισφοράς στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ στο 6% αναμένονταν επιπλέον έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, οι παρακρατήσεις που αναμένεται να έχουν κάνει καθόλη τη διάρκεια του 2016, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ,επί των εισφορών που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταβάλλουν κανονικά συντάξεις κάθε μήνα προβλέπεται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι κατά 380 εκατ. ευρώ περισσότερες σε σχέση με πέρσι (1,270 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 890 εκατ. ευρώ το 2015). Με άλλα λόγια όλα τα αναμενόμενα επιπλέον έσοδα από την αύξηση της εισφοράς στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ "παρακρατήθηκαν" ατύπως από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ για να κλείσουν τις "τρύπες" του προϋπολογισμού των συντάξεων.
Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, από σήμερα (σ.σ. καταβάλλονται οι συντάξεις του Οκτωβρίου) επιβάλλεται εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις διπλές συντάξεις του ΙΚΑ βάσει όσων προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου. Έτσι αν ένας ασφαλισμένος παίρνει πάνω από μία κύρια σύνταξη θα καταβάλλει και για τη 2η, 3η κοκ κύρια σύνταξη την εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αν και καταβάλλοντας περισσότερες από μία εισφορά για τον ΕΟΠΥΥ δεν θα έχουν κάποια περισσότερα δικαιώματα στην ιατρο-φαρμεκευτική περίθαλψη. Η νέα εισφορά αυτή στις διπλές και γενικότερα στις πολλαπλές συντάξεις θα πλήξει 260.000 συνταξιούχους προκαλώντας έμμεση μείωση 6% στις αποδοχές τους. Μάλιστα από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα επιβληθούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουλίου -Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα αφαιρέσουν σωρευτικά το 18% των κύριων συντάξεων μέχρι το Δεκέμβριο (μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων κρατήσεων).

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Σε απολογία 520 γιατροί του ΕΟΠΥΥ για 1200 παραβάσεις

eopyy

Σαρωτικούς ελέγχους στους παρόχους του, αλλά και στους ασφαλισμένους διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά, καθώς ακόμη και σήμερα εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν τον Οργανισμό.

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), υπό την Γενική Επιθεωρήτρια Γεωργία Γεωργιάδου, έχουν μπει τα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων και όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία ένας στους τέσσερεις γιατρούς (συνολικά 2000), που συνταγογραφούν επιθέματα, θα ελεγχθεί για παραβατική συμπεριφορά.

Οι υπηρεσίες ελέγχου έχουν εντοπίσει 1200 παραβάσεις και καλούν σε απολογία 520 γιατρούς. Ταυτόχρονα ο έλεγχος θα επεκταθεί και στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γιατροί που ελέγχονται φαίνεται ότι ακολουθούν κοινή πρακτική, καθώς συνταγογραφούν τα μεγαλύτερα μεγέθη επιθεμάτων, με τη μεγαλύτερη διάρκεια ακόμα και για παθήσεις που δεν χρειάζονται επιθέματα.

Από το καλοκαίρι του 2015 ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τα επιθέματα κατακλίσεων και η υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα.

 

Με την βοήθεια της τεχνολογίας ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία.

Οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη φέρνουν στο φως και άλλα «παράδοξα», όπως συνταγογράφηση εξ αποστάσεως- σε άλλη περιοχή ο γιατρός σε άλλη ο ασθενής- συνταγογράφηση επιθεμάτων σε απλές πληγές που δεν χρειάζονται, αλλά και συνταγογράφηση επιθεμάτων συγκεκριμένης εταιρίας. Χαρακτηριστικά για «καλόγερο» στην πλάτη, χορηγήθηκαν επιθέματα για δύο μήνες και μάλιστα επτά ημέρες μετά την μικροεπέμβαση. Γιατροί χορήγησαν επιθέματα για έλκος παρανυχίδας, γρατζουνιά από γάτα, μικροτραυματισμό από λάστιχο ποτίσματος. Γιατροί συνταγογραφούν επιθέματα χωρίς οι ίδιοι να έχουν χειρουργήσει ή εξετάσει τον ασθενή. Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης φαινόμενα αποζημίωσης επιθεμάτων από τον ΕΟΠΥΥ σε τιμές μεγαλύτερες της λιανικής πώλησης ή του διαδικτύου.

Ασθενείς δήλωσαν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ότι ποτέ δεν τραβήχτηκε φωτογραφία, ενώ οι γιατροί που καλούνται σε απολογία επικαλούνται άγνοια λειτουργίας του συστήματος. Σε περίπτωση πάντως που οι εξηγήσεις που δοθούν από τους γιατρούς κριθούν ανεπαρκείς οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως 15.000 ευρώ και καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης εμφανίζεται αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τον Οργανισμό, να εξορθολογήσει τις δαπάνες και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, καθιστώντας σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι οι παραβατικές συμπεριφορές θα εντοπίζονται και θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην μετατροπή του Οργανισμού από «παθητικό» σε δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό, για ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και έλεγχο του κόστους των προσφερομένων υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ:http://docmed.gr/

 

Νέοι "κόφτες" στη συνταγογράφηση των φαρμάκων από την Πέμπτη 29/9

Νέοι «κόφτες» στη συνταγογράφηση των γιατρών εφαρμόζονται πιλοτικά στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη Πέμπτη. Οι νέοι περιορισμοί αφορούν αποκλειστικά τον γιατρό, δηλαδή την συνταγογράφηση στη «πηγή» της και ελέγχουν τη συμβατότητα δοσολογικού σχήματος και αριθμού εμβαλαγίων ανά συνταγή, καθώς και τη χρονική απόσταση επανάληψης της συνταγής από την τελευταία συνταγή με το ίδιο φάρμακο.
Για τους νέους «κόφτες» πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εκπροσώπων της ΗΔΙΚΑ και του ΠΦΣ, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.
Συνάντηση και με την ηγεσία του ΕΟΦ είχε ο ΠΦΣ για τα θέματα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την αποκλειστική διάθεση των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη μόνο από τα φαρμακεία και τη δυνατότητα σήμανσης των υπολοίπων προϊόντων όπως π.χ. κολοστομιών επιθεμάτων κ.λ.π. καθώς και η διάθεσή τους από τα φαρμακεία.
Ειδική αναφορά έγινε στη συνάντηση για το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων και έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες από τον ΠΦΣ «με στοιχεία για αρκετές αυθαιρεσίες εταιριών και για τις υπερβολικές παράνομες και νόμιμες εξαγωγές» όπως ανέφερε ο Σύλλογος. Στη συζήτηση για τις ελλείψεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΟΣΦΕ και του εκπροσώπου των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.
Η διοίκηση του ΕΟΦ δεσμεύτηκε να ελέγξει όλες οι καταγγελίες και να ερευνηθούν οι ευθύνες για τον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
------------
Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2016
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ