ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Οι οικογενειακοί γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις - Το υπ. Υγείας αναζητά λύσεις

ΕΟΠΥΥ: Οι οικογενειακοί γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις - Το υπ. Υγείας αναζητά λύσεις

Σε ουσιαστικό και κρίσιμο πρόβλημα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξελίσσεται η ιστορία με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς η ημερομηνία για την πρόσκληση ενδιαφέροντος έληξε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι γιατροί έδειξαν πολύ μικρό ενδιαφέρον.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Συγκεκριμένα, από τις σχεδόν 2.800 θέσεις που ζητά το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, μόλις 1.200 γιατροί δήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συγκεκριμένα άγγιξαν το 40%, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει πως μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρώνει όλα τα δικαιολογητικά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν τώρα, πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με τον ΓΓ της ΠΦΥ Σταμάτη Βαρδαρό, αναζητούν τρόπους για την επόμενη ημέρα, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα και στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας. Διότι είναι προφανές, ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει μία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις ΤΟΜΥ «ορφανές» από γιατρούς, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει επενδύσει πολλά στην εν λόγω υγειονομική μεταρρύθμιση.

Να σημειώσουμε, ότι οι οικογενειακοί γιατροί, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Φυσικά καταλυτικό ρόλο στο γεγονός της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχουν διαδραματίσει και τα θεσμικά όργανα των γιατρών, καθώς τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, όσο και οι άλλοι τοπικοί Σύλλογοι από την πρώτη στιγμή, παρότρυναν τα μέλη τους να μην αποδεχθούν την πρόταση, εκτιμώντας ότι οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαξιωτικές για το ιατρικό σώμα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθούσε να τηρεί σκληροπυρηνική θέση, αναφορικά με το ζήτημα των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Η εκρηκτική Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ
Εν τω μεταξύ, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του ΙΣΑ.

Οι γιατροί συμφώνησαν σε ψήφισμά τους για μία συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς όρους, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, άνοιγμα συμβάσεων σε νέους ιατρούς με άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στην ΠΦΥ και αύξηση της χρηματοδότησης της, ώστε να αποφορτίζεται το έργο των Νοσοκομείων.

O Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, απήθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και τοποθετήθηκε, εκφράζοντας τη δυναμική αντίθεση σε μία σύμβαση που απαξιώνει τη λειτουργία του ατομικού ιατρείου και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, σχολιάζει η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Άννα Μαστοράκου και προσθέτει:

«Αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της σύμβασης των οικογενειακών ιατρών, όπως προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και από την προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απορρέουν από τη μειούμενη χρηματοδότηση, τις αυξημένες απαιτήσεις, την ιατρική ευθύνη και τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που βαραίνουν το ιδιωτικό ιατρείο.

Ενημερώθηκε το σώμα για την ψηφισμένη από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, πρόταση για την ΠΦΥ, η οποία αγνοήθηκε παντελώς από το υπουργείο Υγείας. Κοινοποιήθηκε στο σώμα η απόφαση των νέων ιατρών να μη συμμετάσχουν στην προκήρυξη της νέας σύμβασης, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες που έχουν αδικηθεί συστηματικά από την πολιτεία και παραμένουν στην Ελλάδα, δίνοντας καθημερινά μαθήματα αξιοπρέπειας στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. Γνωστοποιήθηκε στο σώμα το νομικό πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα δρομολογηθούν προσεχώς».

Ακολούθησε η σύνταξη και υπογραφή του ακόλουθου ψηφίσματος από τους συμμετέχοντες. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

" Οι υπογεγραμμένοι ιατροί καταθέτουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προσπάθεια επίταξης των ιατρείων μας με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα. Αντιτιθέμεθα στον πολιτικό σχεδιασμό του ΥΥΚΑ εφιστώντας την προσοχή ότι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ είναι σε λάθος κατεύθυνση και οδηγεί σε: καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ασθενών στην ελεύθερη επιλογή του ιατρού τους και στην άμεση πρόσβαση σε αυτόν, εμπόδια πρόσβασης των ασθενών στον θεράποντα ιατρό που γνωρίζει το ιστορικό τους εμπόδια στην ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας που δικαιούνται οι πολίτες στρεβλή χαρτογράφηση αναγκών, η οποία εισάγει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Συμφωνούμε με τις πάγιες θέσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ και ζητούμε εφαρμογή της νομοθεσίας περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής. Ζητούμε συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς όρους και κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, άνοιγμα συμβάσεων σε νέους ιατρούς με άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στην ΠΦΥ και αύξηση της χρηματοδότησης της, ώστε να αποφορτίζεται το έργο των Νοσοκομείων. Απορρίπτουμε στο σύνολο το περιεχόμενο της παρούσας σύμβασης και ζητούμε διάλογο από μηδενική βάση, επιφυλασσόμενοι των νόμιμων δικαιωμάτων μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συστρατευθούν μαζί μας και να μην υποκύψουν σε μία σύμβαση ομηρείας και ευτελισμού του ιατρικού επαγγέλματος. "

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

“Ναυαγεί” η προκήρυξη για 2.800 οικογενειακούς γιατρούς

“Ναυαγεί” η προκήρυξη για 2.800 οικογενειακούς γιατρούς

Στον αέρα βρίσκονται οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για οικογενειακούς γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ.

Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έληξε τη Δευτέρα, με το ενδιαφέρον των γιατρών να αφορά μόλις το 40% των θέσεων (περίπου 1.100 αιτήσεις)...

Η μοναδική ελπίδα των υπεύθυνων είναι να συρρεύσουν πάνω από 2.000 επιπλέον αιτήσεις έως την ερχόμενη Τρίτη, όταν και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέσω ΕΛΤΑ.

Σημειώνεται πως η αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είχε παραταθεί, προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει επαρκή συμμετοχή από την πλευρά των γιατρών.

Οι 2.800 οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποτελούν βασικό στοιχείο στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα, καλύπτοντας πάνω από 5 εκατομμύρια Έλληνες σε περιοχές που δεν θα λειτουργούν ΤΟΜΥ.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, καθίσταται βέβαιο πως το εγχείρημα “ναυαγεί”, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με δεδομένη και την αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων στις προβλεπόμενες αμοιβές (πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα).

Αν και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας εμφανίστηκε να αιφνιδιάζεται, αναζητώντας πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Πρόβλημα υπάρχει και στον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο επικοινωνούν γιατροί, οι οποίοι ζητούν πληροφορίες για το εάν θα δοθεί παράταση στη διαδικασία.

Απαξίωση
Η έντονη αντίθεση στην προωθούμενη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς, εκφράστηκε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Ένωσης, αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της σύμβασης των οικογενειακών γιατρών, όπως προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και από την προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ.

Ενημερώθηκε το σώμα για την ψηφισμένη από τη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πρόταση για την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία αγνοήθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Κοινοποιήθηκε η απόφαση των νέων γιατρών να μη συμμετάσχουν στην προκήρυξη της νέας σύμβασης και γνωστοποιήθηκε το νομικό πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα δρομολογηθούν προσεχώς.

Ψήφισμα
Ακολούθησε η σύνταξη και υπογραφή του ακόλουθου ψηφίσματος:

“Οι υπογεγραμμένοι γιατροί καταθέτουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προσπάθεια επίταξης των ιατρείων μας με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα.

Αντιτιθέμεθα στον πολιτικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, εφιστώντας την προσοχή ότι η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι σε λάθος κατεύθυνση και οδηγεί σε:

Καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ασθενών στην ελεύθερη επιλογή του ιατρού τους και στην άμεση πρόσβαση σε αυτόν, εμπόδια πρόσβασης των ασθενών στον θεράποντα ιατρό που γνωρίζει το ιστορικό τους εμπόδια στην ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας που δικαιούνται οι πολίτες στρεβλή χαρτογράφηση αναγκών, η οποία εισάγει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Συμφωνούμε με τις πάγιες θέσεις της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ και ζητούμε εφαρμογή της νομοθεσίας περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής.

Ζητούμε συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς όρους και κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, άνοιγμα συμβάσεων σε νέους ιατρούς με άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στην ΠΦΥ και αύξηση της χρηματοδότησης της, ώστε να αποφορτίζεται το έργο των νοσοκομείων.

Απορρίπτουμε στο σύνολο το περιεχόμενο της παρούσας σύμβασης και ζητούμε διάλογο από μηδενική βάση, επιφυλασσόμενοι των νόμιμων δικαιωμάτων μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συστρατευθούν μαζί μας και να μην υποκύψουν σε μία σύμβαση ομηρείας και ευτελισμού του ιατρικού επαγγέλματος”.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Πόσοι γιατροί κατέθεσαν αίτηση για σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ και μετά την παράταση! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Λιγοστό ήταν και πάλι το ενδιαφέρον των γιατρών και μετά την παράταση που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ για να καταθέσουν αιτήσεις για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.


Σχεδόν στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι αριθμοί των αιτήσεων των γιατρών και μετά τη παράταση που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ, για να συμμετάσχουν με συμβάσεις στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι αιτήσεις έμειναν σχεδόν ίδιες αφού προστέθηκαν ελάχιστες, ενώ κάποιοι άλλοι έσπευσαν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους έστω και προφορικά μέσω των Ιατρικών Συλλόγων.

 

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι στην Αθήνα κατατέθηκαν περίπου 366 αιτήσεις για 1220 θέσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι τελικοί αριθμοί μιλούν για 85 αιτήσεις για 210 θέσεις. Διαβάστε ΕΔΩ πόσοι είχαν καταθέσει πριν δοθεί η παράταση: «Πόσοι γιατροί είπαν ναι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα! Όλες οι λεπτομέρειες»

Με βάση τις εκτιμήσεις που έκαναν στο HealthReport.gr στελέχη από Ιατρικούς Συλλόγους ανά τη χώρα, το ποσοστό της συμμετοχής των γιατρών δεν ξεπερνά συνολικά και μετά την παράταση το 30%.

Γεγονός βέβαια που δείχνει πως το εγχείρημα του οικογενειακού γιατρού αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω πονοκεφάλους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Άλλωστε η τρόικα πιέζει έως τον Μάρτιο να έχουν επιλέξει όλοι οι ασφαλισμένοι τον οικογενειακό τους γιατρό, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο το ιατρικό προσωπικό ούτε στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς ούτε στην περίπτωση αυτή εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Αιτία φυσικά ειδικά για την περίπτωση του ΕΟΠΥΥ οι χαμηλές αμοιβές των γιατρών που κινούνται στα 70 λεπτά μικτά ανά ασφαλισμένο το μήνα, αλλά και το δεσμευτικό ωράριο στα ιδιωτικά ιατρεία. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και οι νέοι γιατροί! Τι δήλωσε το Κίνημα Νέων Γιατρών

γιατροί ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι νέοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού».


Ξεκάθαρη θέση εναντίον των απαξιωτικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς με αμοιβές 70 λεπτά ανά ασφαλισμένο μικτά το μήνα, πήραν οι νέοι γιατροί μέσα από το Κίνημα Νέων Ιατρών (ΚΙΝΙ).

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με υπόμνημά τους οι νέοι γιατροί κοινοποίησαν την απόφασή τους
να μη συμμετάσχουν στην προκήρυξη της νέας σύμβασης, τόσο εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών όσο και για τον τρόπο λειτουργίας και του ωραρίου στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

 

Οι Γιατροί του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήσαν Γενική Συνέλευση προκειμένου να αναλύσουν διεξοδικά τις παραμέτρους της σύμβασης που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι η παράταση που δόθηκε έληξε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Αιτήσεις τέλος στον ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς! Λήγει η προθεσμία»

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης εξήρε το ήθος και την αξιοπρέπεια των νέων γιατρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το γεγονός αυτό τιμά ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες που έχουν αδικηθεί συστηματικά από την πολιτεία και παραμένουν στην Ελλάδα, δίνοντας καθημερινά μαθήματα αξιοπρέπειας στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. Γνωστοποιήθηκε στο σώμα το νομικό πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα δρομολογηθούν προσεχώς». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αιτήσεις τέλος στον ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς! Λήγει η προθεσμία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Λήγει σήμερα 12 Φεβρουαρίου η παράταση που δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς για να καταθέσουν αιτήσεις για να γίνουν «οικογενειακοί γιατροί».


Βέβαια τα μηνύματα που φθάνουν από όλη τη χώρα δεν είναι και τα πιο ευοίωνα για την εφαρμογή του νέου συστήματος και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Εξάλλου οι ιδιώτες γιατροί (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι) που θα συμβάλουν στο θεσμό του «οικογενειακού γιατρού», ήταν αρνητικοί από την αρχή.

Τόσο οι αμοιβές όσο και το ωράριο στο ιδιωτικό τους ιατρείο ήταν αποτρεπτικό για να γίνει μαζική κατάθεση αιτήσεων. Κάτι που ο κλάδος είχε διαμηνύσει τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η οποία είχε σπεύσει να ενημερώσει από κοντά τον ιατρικό κόσμο με επισκέψεις σε διάφορες περιοχές.

 

Αποτέλεσμα όμως είναι- εάν τουλάχιστον και στην παράταση το ενδιαφέρον είναι μειωμένο- τότε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παραμένει στον αέρα. Δείτε ΕΔΩ πόσοι είχαν καταθέσει αίτηση: «Πόσοι γιατροί είπαν ναι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα! Όλες οι λεπτομέρειες»

Και ο θεσμός είναι στον αέρα καθώς ο απαραίτητος αριθμός γιατρών δε συγκεντρώθηκε ούτε για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Και το πρόβλημα παραμένει: η τρόικα έχει ζητήσει μέχρι τον Μάρτιο όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν επιλέξει τον οικογενειακό τους γιατρό, ώστε σιγά σιγά να αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα.

 

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι είναι πιθανό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ζητήσει από τους δανειστές παράταση για την επιλογή οικογενειακού γιατρού από όλους και στο μεταξύ να αρχίσει το νέο σύστημα να υιοθετείται σταδιακά όπου υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.
Κάτι που άλλωστε γίνεται τώρα και με τις ΤΟΜΥ, ανοίγουν όπου υπάρχουν γιατροί. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέο φιάσκο στις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – οικογενειακών γιατρών;

Γεωργία Σκιτζή - Healthweb


Από φιάσκο σε φιάσκο φαίνεται ότι οδηγείται η επιχείρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσέλκυσης οικογενειακών γιατρών με «ειδικές συμβάσεις». Η παράταση που δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ για τις αιτήσεις από τους γιατρούς λήγει σε τρεις ημέρες και όπως μαθαίνουμε μέχρι στιγμής οι «πρόθυμοι» δεν ξεπερνούν το 30%.

Γιατί όμως οι γιατροί – παρά την ανεργία – συνεχίζουν να αρνούνται τη σύναψη της εν λόγω σύμβασης; Αφενός θεωρούν τις αμοιβές εξευτελιστικά χαμηλές και αφετέρου η σύμβαση δεν είναι αορίστου χρόνου!

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι καλούν και στην παράταση που δόθηκε τους γιατρούς να μην υποβάλλουν αιτήσεις ώστε στη συνέχεια να μπορούν να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις μέσω των Συλλόγων με υψηλότερες αμοιβές.


Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «κινδύνους που ελλοχεύουν» για τους γιατρούς, εάν προβούν στην υπογραφή των συμβάσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «απαξιωτικές» για το ιατρικό λειτούργημα. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν πως τα 0,72 λεπτά μικτά που αντιστοιχούν σε κάθε ασθενή-ασφαλισμένο το μήνα είναι εξευτελιστικά.

Να σημειωθεί ότι τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον ΕΟΠΥΥ γίνονται συνεχείς προσπάθειες να μεταπεισθούν οι γιατροί με επισκέψεις και προσεγγίσεις που γίνονται από κυβερνητικά στελέχη σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η πρόσκληση αφορούσε σε 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας καθώς και 677 θέσεις Παιδιατρικής, με σκοπό την καθολική κάλυψη του Οργανισμού, σε συνέργεια με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι ειδικότητες των ιατρών που επιδιώκονται να συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως Οικογενειακοί Ιατροί είναι Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής και ο αριθμός των συμβάσεων προκύπτει από τις ανάγκες του πληθυσμού, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι δύο χιλιάδες διακόσιοι πενήντα (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Στις περιοχές που δεν θα υπάρχουν ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό ιδιώτη, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί ως gatekeeper, θα χειρίζεται δηλαδή σύστημα παραπομπών στα νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Στο στόχαστρο γιατροί και κλινικές

ΕΟΠΥΥ: Στο στόχαστρο γιατροί και κλινικές

Στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν γιατροί και ιδιωτικές κλινικές, με τη διοίκηση του Οργανισμού να προχωρά από φέτος σε αυστηρότερο έλεγχο όλων των δαπανών, και μάλιστα σε τρία επίπεδα, ώστε να περιοριστούν οι υπερβάσεις που καταγράφονται στους κλειστούς προϋπολογισμούς των παροχών προς τους ασφαλισμένους (φάρμακα, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις).

Συνταγές γιατρών, παραπεμπτικά και γνωματεύσεις τίθενται υπό καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των εισαγωγών στις ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον Οργανισμό σε πραγματικό χρόνο, ηλεκτρονικός έλεγχος των γνωματεύσεων και τέλος συσχέτιση των νόσων με τη συνταγογράφηση και την έκδοση παραπεμπτικών για εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Capital.gr είχε εξάλλου επιμείνει στο θέμα των ελέγχων, σημειώνοντας πως η συρρίκνωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες παρόχους δεν προήλθε μόνο από τη μείωση των καθυστερήσεων των πληρωμών, αλλά και από τους ελέγχους των δαπανών.

Ήδη για την παρακολούθηση των νοσηλειών στις κλινικές έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ σύστημα διαχείρισης νοσηλειών και διαγνωστικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο για την έγκριση εισαγωγής και εξόδου των ασφαλισμένων από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία και την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής.

Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, το σύστημα στον ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμο, αλλά η διαδικασία διασύνδεσης με τις κλινικές και την έναρξη λειτουργίας θα χρειαστεί ακόμη χρόνο. Το σύστημα λειτουργεί αρχικά σε 8ωρη βάση, τις εργάσιμες ημέρες, ενώ για να επεκταθεί σε 24ωρη βάση θα χρειαστεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές συνταγές, παρά τις συνταγογραφικές οδηγίες προς τους γιατρούς και τα αυστηρά πλαφόν, ο όγκος τους εξακολουθεί να παραμένει υψηλός (περίπου 6,5 εκατ. συνταγές μηνιαίως), εκτινάσσοντας τη φαρμακευτική δαπάνη. Μόλις στα μέσα του προηγούμενου μήνα προστέθηκε νέο σύστημα ελέγχου στην εφαρμογή έκδοσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων του ΕΟΠΥΥ για παροχές ασφαλισμένων. Σύμφωνα με ενημέρωση του Οργανισμού, το σύστημα παρακολουθεί τη δαπάνη ανά ΑΜΚΑ ασθενή σε σχέση με τα ανώτερα όρια αποδιδόμενων παροχών ανά είδος παροχής και τη διάρκεια ισχύος, που καθορίζει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας.

Έτσι ο γιατρός, σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που θέτει ο κανονισμός, λαμβάνει μήνυμα κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης σχετικά με τη δυνατότητα απόδοσης κάθε παροχής, σε ιστορική συσχέτιση με όσες έχουν ήδη συνταγογραφηθεί και αποδοθεί στον ασφαλισμένο.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Πόσοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι κατέθεσαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ για σύμβαση σε όλη τη χώρα! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με το σταγονόμετρο οι αιτήσεις Γενικών Γιατρών και Παθολόγων στον ΕΟΠΥΥ


Αν και αρχικά οι Γενικοί Γιατροί είχαν επιδείξει καλή θέληση, περιμένοντας τα αντίστοιχα από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις, οι πολυπόθητες αλλαγές δεν ήρθαν, με αποτέλεσμα και οι δύο ειδικότητες των γιατρών να γυρίσουν την πλάτη στον Οργανισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε άρον άρον νέα προθεσμία μαζί με μικροαλλαγές στις συμβάσεις. Διαβάστε ΕΔΩ τις αλλαγές: «ΕΟΠΥΥ: Νέα παράταση στις αιτήσεις για τις συμβάσεις των γιατρών!»

 

Γι αυτό άλλωστε δεν δημοσιοποιήθηκαν και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από το σύνολο των γιατρών.
Πάντως σύμφωνα με τις καταγραφές της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, οι αιτήσεις των Γενικών Γιατρών και των Παθολόγων δεν εξπέρασαν το 40% από τις θέσεις που προσφέρθηκαν στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ ζητά 2.152 Γενικούς Γιατρούς και Παθολόγους, αλλά σύμφωνα με τη Ένωση κατατέθηκαν περίπου 850.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός προσδοκά επίσης στην κάλυψη και 677 θέσεων Παιδιάτρων.

 

Οι Γενικοί Γιατροί πάντως ευελπιστούσαν σε διορθωτικές κινήσεις για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, μετά και τις επαφές που είχαν στο υπουργείο Υγείας, αλλά τελικά δεν έγιναν ποτέ. Δείτε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Ναι μεν αλλά από τους Γενικούς Γιατρούς για τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι διευκρινίσεις για αμοιβές- ωράρια»

Προς ώρας πάντως όλες οι πληροφορίες του HealthReport.gr συντείνουν πως μεγάλες διαφορές στις αμοιβές δεν αναμένεται να σημειωθούν έστω κι αν ο αριθμός των γιατρών για την κάλυψη των αναγκών δε συμπληρωθεί ποτέ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τέλος το “πλαφόν” των 200 επισκέψεων στον ΕΟΠΥΥ

Τέλος το “πλαφόν” των 200 επισκέψεων στον ΕΟΠΥΥ

Προς κατάργηση βαίνει το σύστημα των 200 επισκέψεων τον μήνα σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Με τις νέες συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν, αποφεύγονται στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα, όπως η εξάντληση του “πλαφόν” από τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.

Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την προκήρυξη των 2.800 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, στην οποία δόθηκε παράταση εξαιτίας των τριβών με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Από την Αριστοτέλους έγινε γνωστό πως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα δηλώνουν συγκεκριμένο καθημερινό ωράριο, εντός του οποίου θα δέχονται τους εγγεγραμμένους σε αυτούς πολίτες εντελώς δωρεάν.

Ο δεσμευμένος χρόνος των γιατρών σε εβδομαδιαία βάση δεν μπορεί να υπολείπεται των 24 ωρών, ενώ στο υπόλοιπο καθημερινό πρόγραμμα του ιατρείου τους έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα ιδιωτική ιατρική, χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι πολίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να κλείνουν τα ραντεβού τους στους συμβεβλημένους γιατρούς εντελώς δωρεάν, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ για τα ραντεβού, αλλά και να εγγράφονται διαδικτυακά στον οικογενειακό τους γιατρό.

Σημειώνεται πως με την προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ που “τρέχει” έως τις 12 Φεβρουαρίου, ζητούνται 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής. Ο αντίστοιχος αριθμός συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ σε αυτές τις ειδικότητες δεν ξεπερνά σήμερα τις 2.000.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων.

Αποζημίωση
Επιχειρώντας να αμβλύνει τις επιφυλάξεις των γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου αναφέρει πως η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται, με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, πως θα έχει ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ (μικτά).

Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της σύμβασης- μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών- η εγγυημένη αποζημίωση ορίζεται στα 1.623 ευρώ ανεξαρτήτως αριθμού εγγεγραμμένου πληθυσμού.

Μετά το πέρας των τριών μηνών η αποζημίωση προσδιορίζεται από τον πραγματικό αριθμό εγγεγραμμένου πληθυσμού και κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να επιλέξει τον μέγιστο αριθμό ληπτών υπηρεσιών που επιθυμεί να εξυπηρετήσει.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

"Βατερλό" για το υπουργείο Υγείας οι οικογενειακοί γιατροί

"Βατερλό" για το υπουργείο Υγείας οι οικογενειακοί γιατροί

Ώρα μηδέν για το μοντέλο των οικογενειακών γιατρών και το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη (με τη λειτουργία συνολικά 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα- 100 σε πρώτη φάση μέχρι τον Ιούνιο- και με νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πολιτών ακόμη και στις περιοχές που δεν προβλέπεται η λειτουργία ΤΟΜΥ).

Η αναζήτηση γιατρών που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα εξελίσσεται σε "Βατερλό” για τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Σήμερα λήγει η προθεσμία της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των 2.800 θέσεων (2.152 θέσεων ειδικότητας Γενικής Ιατρικής - Παθολογίας και 677 θέσεων Παιδιατρικής), εντούτοις όπως αναφέρουν πληροφορίες από το χώρο των ιατρικών συλλόγων, μόλις 1 στους 5 ιδιώτες εξέφρασαν ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών περίπου 200 γιατροί έχουν συμμετάσχει στην προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που για την Αττική αντιστοιχούν περίπου 1.200 θέσεις.

Ιατρικοί σύλλογοι εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα την έντονη αντίθεσή τους, τόσο για τους όρους της "συνεργασίας” με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για τις οικονομικές απολαβές τους για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, καλώντας τον Οργανισμό να αποσύρει την πρόσκληση και να προχωρήσει σε συλλογικές συμβάσεις.

Είχαν ανακοινώσει πως θα γυρίσουν την "πλάτη” στο νέο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, εξηγώντας ότι η πρόταση των 1.600 ευρώ το μήνα (μέχρι του πλαφόν 2.250 ευρώ μηνιαίως) αναφέρεται σε μικτές αποδοχές και η καθαρή αμοιβή δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, αν αφαιρεθούν η απόδοση φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος. Οι συμβάσεις είναι ατομικές, με διάρκεια ενός χρόνου και δυνατότητα παράτασης μέχρι δύο ακόμη, οπότε οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες.

Οι γιατροί υπό το παραπάνω σύστημα θα δέχονται ασφαλισμένους 24 ώρες την εβδομάδα (τέσσερα 5ωρα και ένα 4ωρο) και σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αν τα ραντεβού δεν ολοκληρωθούν στο ανωτέρω διάστημα, θα πρέπει να γίνουν πέραν του ωραρίου, χωρίς να χρεώνονται ως ιδιωτική επίσκεψη. Επίσης αν ο συμβεβλημένος γιατρός θελήσει να λείψει με άδεια, θα πρέπει να το δηλώνει και υποχρεούται να αναπληρώσει τις ώρες.

Η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ αφορούσε σε οικογενειακούς γιατρούς, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν και άλλες ειδικότητες. Τα περιθώρια ωστόσο πιέζουν, δεδομένου πως σύμφωνα με το Μνημόνιο, η υποχρεωτική υπαγωγή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους θα πρέπει να γίνει το Μάρτιο. Την ίδια ώρα, άγνωστο είναι ακόμη τι θα γίνει με τις δημόσιες Τοπικές Μονάδες Υγείας, μετά το πενιχρό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας το φθινόπωρο, όταν μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις.

Οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά το επόμενο διάστημα σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος και μένει να φανεί κατά πόσο αυτή θα έχει καλύτερη τύχη. Πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη συνέντευξη δήλωνε πως το 80% των γιατρών που έχουν επιλεγεί για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας είναι κάτω των 40 ετών.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Στο "κόκκινο" το φάρμακο με 6,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα

Στο "κόκκινο" το φάρμακο με 6,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα

Πάνω από 6,5 εκατ. συνταγές για φάρμακα γράφουν κάθε μήνα οι γιατροί στους ασφαλισμένους, αριθμός που όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες από τη φαρμακευτική αγορά εμφανίζει αυξητικές τάσεις.

Οι υπολογισμοί δείχνουν πως πέρσι ο όγκος των συνταγών ξεπέρασε κατά πολύ τα 70 εκατ., παρά τα πλαφόν στη συνταγογράφηση που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας, όταν το 2010 (και πριν μπουν σε εφαρμογή οι μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων και τα κλειστά όρια στο δημόσιο προϋπολογισμό του φαρμάκου) μηνιαίως γράφονταν κατά μέσο όρο περίπου 4,5 εκατ. συνταγές.

Φορείς της αγοράς εξηγούν πως η ηγεσία του υπ. Υγείας δεν έχει ακόμη καταφέρει να περιορίσει στην πράξη τη φαρμακευτική δαπάνη, αδυνατώντας να ελέγξει την "πηγή" της υπέρβασης, δηλαδή τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Έτσι παρά το ψαλίδισμα των τιμών, τις συνταγογραφικές οδηγίες και τα πλαφόν, ο εκτροχιασμός του εν λόγω προϋπολογισμού συνεχίζεται.

Είναι ενδεικτικό πως την περσινή χρονιά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ξέφυγε κατά σχεδόν μισό δισ. ευρώ, από 451 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ επιπλέον 210 εκατ. ήταν η υπέρβαση των νοσοκομείων για φάρμακα. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να επιστραφούν από τις φαρμακευτικές μέσω του μηχανισμού του claw back (αυτόματη επιστροφή για να καλυφθεί το έλλειμμα).

Συνολικά, όπως τονίζουν οι φαρμακευτικές το ύψος της επιβάρυνσης από επιστροφές και αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ για το 2017, όταν το 2016 ήταν 946 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως και φέτος οι υπερβάσεις θα είναι εξίσου μεγάλες.

Όπως προειδοποιούν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, αν και συνεχώς επιβάλλονται νέα μέτρα στη φαρμακευτική πολιτική (με πιο πρόσφατο το τέλος εισόδου ως αναγκαστική έκπτωση 25% σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα που έρχονται στην Ελλάδα) η απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων είναι η "πηγή" των στρεβλώσεων στην αγορά, των ελλείψεων που καταγράφονται, αλλά και βασική παράμετρος στην απόφαση εταιρειών να αποσύρουν σκευάσματα από την κυκλοφορία.

Την ίδια στιγμή εντούτοις, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, θα τεθεί σε ισχύ μέσα στους επόμενους μήνες σχέδιο με προτάσεις του ΕΟΠΥΥ που στόχο θα έχουν να μειώσουν τις επιπλέον δαπάνες. Οι Θεσμοί έχουν δώσει εντολή για συρρίκνωση των υπερβάσεων- και συνεπώς μείωση των αυτόματων επιστροφών του claw back- και για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων σκευασμάτων, στο 40% μέσα στο 2018.

Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς για την ενίσχυση των γενοσήμων, ενώ μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εισαγωγή τουλάχιστον των 20 πρώτων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Τι ειπώθηκε για τις νέες συμβάσεις από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ στις συναντήσεις ΙΣΑ και ΙΣΠειραιά

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατροί

Facebook - από μαρτυρίες συναδέλφων στις συσκέψεις για τις συμβάσεις οικογενειακού ιατρού του ΕΟΠΥΥ

Η ημερομηνία λήξης του ενδιαφέροντος λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος στον ΙΣΑ μόνο από 200 συναδέλφους, ενώ ο στόχος ήταν 1200 τουλάχιστον.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατροί- Η πρόσκληση, αφορά σε πρώτη φάση, οικογενειακούς γιατρούς. Δηλαδή Γενικούς Ιατρούς, Παθολόγους και Παιδιάτρους. Αφού ολοκληρωθεί η επιλογή αυτών, θα κληθούν και άλλες ειδικότητες, που θα είναι σαφώς περιορισμένου αριθμού σε σχέση με τους οικογενειακούς γιατρούς.

- Ρωτήθηκε με ποιο από τα συνδικαλιστικά μας όργανα διαπραγματεύτηκε. Μας είπε ότι έδειξε την πρόταση σε μέλη του ΠΙΣ. επικράτησε ένα αλαλούμ, τον διέκοπταν συνεχώς και ήταν κι ένας ηλικιωμένος συνάδελφος που τον ρωτούσε με εμμονή για το αν είναι συλλογικές οι συμβάσεις και δεν μας αποκάλυψε με ποιον απ τον ΠΙΣ συνεργάστηκε κι αν συμφώνησε ο ΠΙΣ με την πρόταση.

- Η σύμβαση είναι ατομική, βάσει του νόμου 4486/17 και όχι συλλογική. Είναι σύμβαση έργου, όπως έως σήμερα, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Θα έχει διάρκεια max 1 (ενός)+2 (δύο) χρόνια, μετά τα οποία θα επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες.


- Στην επιλογή των συμβεβλημένων, θα μοριοδοτούνται οι νεότεροι γιατροί, σε σχέση με τους παλαιότερους. Έχει τεθεί και ένα ηλικιακό όριο (65 έτη) το οποίο μάλλον είναι συζητήσιμο. -ουσιαστικά μίλησε για παράταση της προθεσμίας με κάποιες βελτιώσεις. Αν δε βρεθούν αρκετοί συμβεβλημένοι θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις, με μία παραχώρηση εκ μέρους του που δεν ήθελε να αποκαλύψει. Το νομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και δεν αλλάζει, η τρόικα επέβαλε τη μείωση της αμοιβής και ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε καλύτερο.

- Ενδιαφέρον για τις συμβάσεις αυτές πρέπει να εκδηλώσουν και όσοι γιατροί έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς αν δεν το κάνουν, δεν θα ισχύουν οι παλιές συμβάσεις τους, από την ημερομηνία που θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με παλιούς και νέους συμβεβλημένους γιατρούς.

- Αμοιβή από 1600 ευρώ, μέχρι του πλαφόν 2250 ευρώ το μήνα, μικτά, για 24 ώρες/εβδομάδα. Δηλαδή τέσσερα 5ωρα και ένα 4ωρο. Εάν επιθυμεί ο ιατρός, μπορεί να βλέπει ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και για 36 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν προβλέπεται μεγαλύτερη αποζημίωση για αυτό!

- Ο γιατρός υποχρεούται να δηλώνει στο κεντρικό σύστημα το ωράριο που θα διαθέτει για τους ασθενείς με ΕΟΠΥΥ , όπως και θα υποχρεούται να κάνει επισκέψεις κατ¨οίκον, εάν ζητηθεί, με τον χρόνο αυτό να μην συνυπολογίζεται στο καθημερινό ωράριο, το οποίο θα παίρνει παράταση. Μένει να διαμορφωθεί το ακριβές πλαίσιο, το οποίο δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

- αν τα ραντεβού δεν έχουν ολοκληρωθεί στις 5 ώρες γιατί κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν πέραν του ωραρίου. Ρωτήθηκε εάν τύχει περιστατικό επείγον στο 4ωρο όπου έχουν ήδη κλεισθεί το ραντεβού, εάν θεωρείται ιδιωτικό ή όχι. Απάντησε ότι εφόσον ανήκει στους 2250, ότι δεν είναι ιδιωτική επίσκεψη. Ρωτήθηκε εάν έρθουν περισσότεροι ασθενείς από τα καθορισμένα ραντεβού σε μία ημέρα, απάντησε ότι εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, θα μπορεί να μεταφερθούν τα ραντεβού την επόμενη ημέρα ( που θα έχει ήδη κλεισμένα ραντεβού ...) Το 15' είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό ανά επίσκεψη.

- Είπε ότι δεν υπάρχει gatekeeping / παραπομπή στο νόμο, ότι οι ασθενείς με επείγον περιστατικό μπορούν να καλέσουν το ΕΚΑΒ χωρίς παραπομπή, αλλά δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για την απαιτούμενη ιατρική εκτίμηση σε διάφορες επείγουσες παθολογικές καταστάσεις. O ίδιος καταβάλει προσπάθειες να μην εφαρμοσθεί το gatekeeping.

- για τις κατ οίκον επισκέψεις, τήρησε σιγή ιχθύος και είπε ότι δεν ζητούνται κατ οίκον στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Αναμένεται στο κείμενο της σύμβασης.

- Ο γιατρός υποχρεούται, να πληρώνει κανονικά μόνος του ως ελεύθερος επαγγελματίας, τον ΕΦΚΑ του και τις όποιες κρατήσεις (εφορία κλπ). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα καθαρά χρήματα που θα αποφέρει αυτή η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, είναι από 380 έως 500 ευρώ το μήνα καθαρά....

- Η πληρωμή θα γίνεται σε μάξιμουμ κάτω από 90 ημέρες από την κατάθεση των παραστατικών, με προσπάθεια να πέσει στις 30 ημέρες αυτό το διάστημα αποπληρωμής.

- Σε περίπτωση που ο συμβεβλημένος γιατρός θελήσει να λείψει από το ωράριο του με άδεια (επιστημονική, ασθένεια, διακοπές κλπ) το δηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα και υποχρεούται να αναπληρώσει τις προκαθορισμένες ώρες, σε άλλες ημερομηνίες. Για τις άδειες είπε ότι θα πρέπει να τις κανονίζουμε σε συνεννόηση με το τοπικό ΤΟΜΥ. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω ΗΔΙΚΑ αλλά θα μπορεί να κλείνει και ο γιατρός.

- Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2018, ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, κατά τι αυξημένος σε σχέση με του 2017.

- Οι συμβάσεις των ΟΙ θα είναι ατομικές ενώ των ειδικών θα είναι συλλογικές με τους ιατρικούς συλλόγους. 

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Πόσοι γιατροί είπαν ναι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Λιγοστοί γιατροί έχουν υποκύψει και έχουν πει ναι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα οι οποίες προβλέπουν αμοιβή 70 λεπτών για κάθε ασφαλισμένο.


Προς αναζήτηση Γενικών Γιατρών, Παθολόγων αλλά και Παιδιάτρων είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση «οικογενειακός» γιατρός.

Βέβαια -προς ώρας τουλάχιστον το ενδιαφέρον των γιατρών- όπως τονίζουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– είναι περιορισμένο, καθώς σε ένα σύνολο 25.000 μελών του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), ελάχιστοι γιατροί πήγαν και δήλωσαν ότι θα κάνουν σύμβαση.

Τι λένε οι αριθμοί
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr μέχρι το βράδυ της Δευτέρας μόλις 257 γιατροί έκαναν θετική δήλωση στην Αθήνα, ενώ να σημειωθεί ότι αναζητούνται για την πρωτεύουσα 1200 οικογενειακοί γιατροί δηλαδή Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι. Πρόκειται για το 21,4% των προς κάλυψη θέσεων.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς οι αμοιβές είναι απαξιωτικές όσο και όλες οι συνθήκες, όπως λένε οι Ιατρικοί Σύλλογοι που ζητούν την απόσυρση του σχεδίου των συμβάσεων.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επισκέφθηκε τόσο τον ΙΣΑ όσο και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, προκειμένου να δώσει λεπτομέρειες της σύμβασης και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Διαβάστε ΕΔΩ τι απάντησε σε σημαντικά ερωτήματα: «Τι είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς του Πειραιά για τις νέες συμβάσεις! Όλες οι εξηγήσεις»

Πάντως οι πληροφορίες του HealthReport.gr και από άλλες περιοχές της χώρας αναφέρουν ότι στις περισσότερες το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.
Και το ζήτημα είναι ότι η προθεσμία που έχει δώσει ο ΕΟΠΥΥ λήγει στις 31 Ιανουαρίου.
Άγνωστο παραμένει εάν θα δοθεί παράταση από το υπουργείο Υγείας, αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό που δε θα δοθεί είναι επιπλέον χρήματα.

 

Άλλωστε το συνολικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για συμβάσεις με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων είναι 90 εκατ. ευρώ για το 2018, από 110 εκατ.ευρώ που ήταν το 2017. 

 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με τον ιατρικό κόσμο για τις συμβάσεις - Έρχονται βελτιώσεις

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με τον ιατρικό κόσμο για τις συμβάσεις - Έρχονται βελτιώσεις

Συνάντηση με τον ιατρικό κόσμο μέσω των θεσμικών τους οργάνων θα έχει αργά σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, για το θέμα των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών που βρίσκεται σε εξέλιξη.


 Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

 Η πρόσκληση ενδιαφέροντος λήγει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι 1 στους 5 γιατρούς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Βεβαίως την ίδια ώρα, σχεδόν σύσσωμος ο ιατρικός κλάδος, έχει στηλιτεύσει την πρόσκληση για τις συμβάσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία απαξιωτική πρόσκληση - πρόταση και μάλλον επικίνδυνη για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία. Από την πλευρά της και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μέσα από τους τομεάρχες Υγείας κ.κ. Οικονόμου και Φωτήλα δηλώνει ότι οι συμβάσεις για τους οικογενειακούς γιατρούς, μόνο ταλαιπωρία θα δημιουργήσουν στους ασθενείς, ενώ το νέο πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Ν. Δημοκρατία, οι γιατροί θα κληθούν να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς αφού οι ασθενείς τους μπορεί ακόμη και να διπλασιαστούν, ενώ και οι αμοιβές τους θα μειωθούν κατά 25%.

Έτσι, η σημερινή συνάντηση μεταξύ του κ. Μπερσίμη και των επικεφαλής του ΠΙΣ, ΙΣΑ και ΙΣΠ, θα έχει στόχο τη βελτίωση κάποιων σημείων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Να θυμίσουμε, ότι μεταξύ των σημείων που αποτελούν κόκκινο πανί για τους γιατρούς, είναι: το ηλικιακό όριο των 65 ετών, το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ γιατρού και ΕΟΠΥΥ θα είναι υπαλληλική, το ωράριο λειτουργίας για τους ασφαλισμένους, δεν θα αφήνει περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά και τέλος, η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, που σύμφωνα με τον ΠΙΣ, αποτελεί επίσης περιορισμό.

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι ο ΠΙΣ απειλεί λέγοντας ότι βλέπει σύντομα την δικαστική οδό, ενώ και ο ΙΣΑ την Παρασκευή, προέτρεψε τα μέλη του να μην υπογράψουν τις συμβάσεις.

Πάντως σε κάθε περίπτωση εδώ να πούμε ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μοιάζει μάλλον με... «σάκο του μποξ» τελευταία, διότι ουσιαστικά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, εκπορεύεται από το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα από τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Μπλοκάρει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού! Στον αέρα οι ασφαλισμένοι

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Χωρίς γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού οι γιατροί αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις

 

Νέος πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς μπλοκάρει όχι μόνο ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αλλά γενικότερα οι σχέσεις ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.

Η άρνηση των περισσότερων Ιατρικών Συλλόγων να συναινέσουν στην υπογραφή της σύμβασης των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ λόγω ιδιαίτερα χαμηλών αποδοχών, καθιστά αμφίβολη πλέον όλη τη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ ποιοι γιατροί ανρούνται και σε ποιες περιοχές: «Ποιοι γιατροί και σε ποιες περιοχές λένε όχι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες»

 

Συγκεκριμένα μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι κατέληξαν πως δε θα πρέπει οι οικογενειακοί γιατροί να υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι το υπουργείο Υγείας θα δίνει …0,70 λεπτά του ευρώ για κάθε έναν ασφαλισμένο μικτά το μήνα!

Ως οικογενειακοί γιατροί ορίζονται οι Γενικοί Γιατροί, οι Παθολόγοι και οι Παιδίατροι. Ωστόσο η άρνηση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων να κάνουν ατομικές συμβάσεις με τον Οργανισμό, συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες ειδικότητες.

 

Και αυτό διότι ο κλάδος θεωρεί δεδομένο ότι αν υπογράψουν οι οικογενειακοί γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ και οι υπόλοιπες συμβάσεις θα έχουν αντίστοιχες αποδοχές. Κάτι που λειτουργεί πλήρως αποτρεπτικά για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία.

Πονοκέφαλος στο υπουργείο Υγείας
Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός στην οδό Αριστοτέλους με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς αναζητείται λύση στο νέο πρόβλημα που προέκυψε.

Με το μπλοκάρισμα του θεσμού του οικογενειακού γιατρού άλλωστε, μπλοκάρει και το όλο εγχείρημα με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιλέξουν γιατρό είτε από τις ΤΟΜΥ είτε από τον ιδιωτικό τομέα και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Και το νέο πρόβλημα εστιάζεται και στην τρόικα καθώς οι δανειστές στο νέο συμπληρωματικό τους μνημόνιο προβλέπουν ξεκάθαρα ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί το θέμα με τις συμβάσεις των γιατρών και όλοι ασφαλισμένοι να έχουν επιλέξει τον οικογενειακοί τους γιατρό. Δείτε ΕΔΩ τι άλλο προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο: «Έρχεται αυστηρό σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς με εντολή τρόικας! Τι προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr επεξεργάζεται μία νέα πρόταση ώστε να δοθεί στους γιατρούς δεδομένου ότι παρά τα όσα αντίθετα είχαν λεχθεί, διαπραγμάτευση με τα όργανα των γιατρών δεν έγινε ποτέ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος μίσθωσης και συντήρησης κτιρίων από τον ΕΟΠΥΥ

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος μίσθωσης και συντήρησης κτιρίων από τον ΕΟΠΥΥ

Μία μόνιμη οικονομική “αιμορραγία” είναι για τον ΕΟΠΥΥ η μίσθωση κτιρίων για τις υπηρεσίες του.

Για το τρέχον έτος έχει προϋπολογισθεί κονδύλι 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αναμένεται να ξεπεραστεί, όπως συνέβη και πέρυσι.

Η διοίκηση του Οργανισμού ενέκρινε πρόσφατα τη μίσθωση κτιρίων για τις 26 από τις 70 Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα κοστίσει ετησίως 666.031 ευρώ ή 7,99 εκατομμύρια ευρώ για τα 12 έτη που θα διαρκέσει η σύμβαση.

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είχαν προϋπολογίσει για το 2017 ποσό 2,8 εκατομμυρίων για μισθώματα κτιρίων και κοινόχρηστα. Το ποσό διαμορφώθηκε, τελικά, στα 3,8 εκατομμύρια, ενώ για φέτος έχουν προϋπολογιστεί επιπλέον 600.000 ευρώ.

Δεν είναι, όμως, μόνον η μίσθωση, καθώς πληρώνει άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση και λειτουργικά έξοδα των εν λόγω κτιρίων.

Ο Οργανισμός καταβάλλει ετησίως 1,2 εκατομμύριο ευρώ για φωτισμό και θέρμανση, 130.000 ευρώ για ύδρευση, 600.000 ευρώ για συντήρηση κτιρίων και αποθηκών και 590.000 ευρώ για συντήρηση εγκαταστάσεων.

Το κόστος μειώθηκε σημαντικά το 2015, με τη μεταφορά του κεντρικού κτιρίου του ΕΟΠΥΥ από το πολυδάπανο (20.000 ευρώ τον μήνα) κτίριο της Κηφισίας, σε κτίριο ιδιοκτησίας του ΤΑΤ – ΟΤΕ στην οδό Αποστόλου Παύλου στο Μαρούσι.

Τα χρήματα που δαπανώνται θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο, με την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν τα Ταμεία, τα οποία μετέχουν στον Οργανισμό.

Ενδεικτικό είναι πως μεγάλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στεγάζονται ήδη σε κτίρια του ΙΚΑ.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το κεντρικό φαρμακείο του Οργανισμού στεγάζεται στην Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ σε κτίρια του ΙΚΑ στεγάζονται και υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

ΤΥΔΚΥ
Με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, περιήλθε στον ΕΟΠΥΥ το 50% κτιρίου του Ταμείου Δημοτικών Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ), στην οδό Ηπείρου, στην Αθήνα.

Η μεταφορά βασίστηκε στους νόμους 3918/11 και 4075/12, σύμφωνα με τους οποίους οι κεντρικές υπηρεσίες των μεταφερόμενων στον ΕΟΠΥΥ κλάδων Υγείας καταργούνται μετά την ολοκλήρωση της ένταξης όλων των περιφερειακών υπηρεσιών και μονάδων Υγείας στον Οργανισμό.

Πρόκειται για επταώροφο κτίριο γραφείων με πυλωτή, δύο υπόγεια και δώμα επί οικοπέδου. Έχει συνολικό μήκος 36,20 και πλάτος 16 μέτρα.

Το ακίνητο, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) το 2002, κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή.

Το 2008, είχε μεταβιβαστεί αυτοδικαίως στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Εξ οικείων τα βέλη: Γιατροί ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς

Εξ οικείων τα βέλη: Γιατροί ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς

"Ορθά ο ΠΙΣ ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη σύμβαση και να υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση", αναφέρουν οι γιατροί.
Δημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2018
 1 1 Google +0 0 0 0σχόλια

Εξ οικείων τα βέλη: Γιατροί ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς
Ένταση μεταξύ προσκείμενων στην κυβέρνηση στελεχών, προκαλεί η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών γιατρών.

Ιστοσελίδα νοσοκομειακών γιατρών που στηρίζει το κυβερνών κόμμα επιτίθεται κατά του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, εκφράζοντας τη διαφωνία του κλάδου με τη διαδικασία.

Οι συντάκτες του “ygeianet” χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις “καθόλου ικανοποιητικές για τους γιατρούς”, εκτιμώντας πως “εμφανίζουν πολλά στοιχεία απαξίωσης”.

Πριν την ανακοίνωση των συμβάσεων – αναφέρουν – ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης πραγματοποίησε μία, μάλλον εθιμοτυπική, συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στη συνάντηση ούτε διαπραγμάτευση έγινε, ούτε συμφωνήθηκε οτιδήποτε.

Στη συνέχεια – τονίζουν – ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε μονομερώς τους όρους των συμβάσεων, βάσει των οποίων οι γιατροί θα αμείβονται λιγότερο από 1 ευρώ για κάθε πολίτη που θα εγγράφεται στη λίστα:

“Ορθά ο ΠΙΣ ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη σύμβαση και να υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση, μιας και τώρα οδηγούμαστε σε ατομικές συμβάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει το δίχτυ προστασίας ενός συλλογικού φορέα”, αναφέρεται στην ανάρτηση.

Οι συντάκτες της κάνουν λόγο για “σκηνικό ανάλογο του 2011”, στις παραμονές, δηλαδή, λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Υπογραμμίζουν πως το ίδιο ζήτησαν και οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, με ορισμένους να καλούν τους γιατρούς να μην υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος και να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.

 

Ευθύνες


Και το 2011 – σημειώνουν – οι Ιατρικοί Σύλλογοι είχαν καλέσει τους γιατρούς να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις:

“Eντούτοις, η ανάγκη και οι προτροπές αυτών που συγκρότησαν την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), οδήγησαν 5.500 γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ”.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, η Ένωση έχει σήμερα “περάσει σφουγγάρι στο παρελθόν” και εμφανίζεται ως τιμητής των πάντων...

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Στον ΕΟΠΥΥ τα "φώτα" της τρόικας για τα προαπαιτούμενα

"Έκλεισαν" οι συμψηφισμοί για το clawback των κλινικών - "Ξεκολλάει" το θέμα των συμβάσεων με τους οπτικούς

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η συνάντηση αντιπροσωπείας του υπουργείου Υγείας και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρη Μπερσίμη με τον επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας για την Υγεία, Giuseppe Carone.

H συζήτηση περιστράφηκε στα δύο τελευταία προαπαιτούμενα του τομέα υγείας, που ήταν η είσπραξη του clawback από τους παρόχους και συγκεκριμένα από τις ιδιωτικές κλινικές καθώς και η σύναψη συμβάσεων του Οργανισμού με τους οπτικούς.

Οι κλινικές

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, φαίνεται πως η εκκρεμότητα κλείνει, καθώς οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δέχθηκαν τελικά να υπογράψουν την παραίτησή τους από νομικές αξιώσεις του παρελθόντος, προκειμένου να προχωρήσουν οι συμψηφισμοί.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι τελικές καταβολές για clawback από τους παρόχους υγείας, υπολογίζονται συνολικά σε 250 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο καταλογίζεται σιγά - σιγά, όσο προχωρούν οι εκκαθαρίσεις του ΕΟΠΥΥ με τον κάθε πάροχο ξεχωριστά. Το ποσό που απομένει, κατανέμεται σε δόσεις κατά την απόφαση υπαγωγής στην τμηματική καταβολή των 120 δόσεων (σχετικά ρεπορτάζ Healthmag, εδώ και εδώ).
Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 250 ευρώ και μεγαλύτερη του 15% της μέσης μηνιαίας υποβολής του παρόχου, μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων. Ανάλογα λοιπόν με το ύψος της συνολικής οφειλής, υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων που ξεκινούν από 18 και αυξάνονται ανά 18, μέχρι τις 120, ανάλογα με τον αριθμό υποβολών του παρόχου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σημειώνουμε εδώ ότι η δυνατότητα να προχωρήσουν στην υπογραφή των δηλώσεων παραίτησης από τις νομικές τους αξιώσεις, δόθηκε στις κλινικές από τη στιγμή που έγινε δυνατή η διατύπωση επιφυλάξεων σχετικά με την παραίτηση αυτή, δεδομένου ότι πρόκειται για εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Οι οπτικοί
Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα των οπτικών και στις συμβάσεις τους, κατά τη συνάντηση, το θέμα παρέμεινε ανοικτό, εν αναμονή της σημερινής γενικής συνέλευσης του κλάδου της Βόρειας Ελλάδας, αν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ξεκίνησε η υποβολή αιτημάτων από οπτικούς από άλλες περιοχές της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν σήμερα να υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη η πρώτη σύμβαση και να έχει υποβληθεί εντός του Σαββατοκύριακου που πέρασε, τριψήφιος αριθμός αιτημάτων από οπτικούς για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον Οργανισμό.

Σημειώνουμε ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, με τις συμβάσεις διευκολύνονται τόσο οι ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν απευθείας ολόκληρο το ποσό για να εισπράξουν στη συνέχεια τη συμμετοχή τους, ούτε να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία συλλογής και κατάθεσης δικαιολογητικών, ενώ οι οπτικοί θα πληρώνονται εντός 90 ημερών το αργότερο. Παράλληλα, δε, με τους ελέγχους που θα διενεργούνται θα εκλείψουν παραβατικές συμπεριφορές διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Ποιοι γιατροί και σε ποιες περιοχές λένε όχι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Άρχισαν οι πρώτες επίσημες αρνήσεις γιατρών για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.


Αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου από όλη τη χώρα προκαλεί η σύμβαση που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή τους Γενικούς Γιατρούς, τους Παθολόγους και τους Παιδιάτρους.

Η σύμβαση που εκτός των άλλων προβλέπει αμοιβή 70 λεπτών μικτά ανά ασφαλισμένο το μήνα, έχει αρχίσει να προκαλεί ήδη αρνήσεις. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τις αμοιβές των γιατρών που θα συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ: «Όλες οι διευκρινίσεις για αμοιβές- ωράρια»

 

Ήδη η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ξεκάθαρα δηλώνει ότι πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση καθώς όπως τονίζεται: «καταθέτουμε την πλήρη εναντίωσή μας στην προσπάθεια επίταξης των ιατρείων με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί ολόκληρων περιοχών, πόλεων και ιατρών από τη σύμβαση, ο πενιχρός υγειονομικός σχεδιασμός, η καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή δημιουργούν μεγάλα ρήγματα στην πολύπαθη ΠΦΥ με δυνητικά προβλήματα κάλυψης πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας.

 

Ζητούμε άμεση απόσυρση της απαράδεκτης προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ και διάλογο από μηδενική βάση».

Όχι και από τους γιατρούς της Ρόδου
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι γιατροί της Ρόδου καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εναντιώνεται στο νέο θεσμό και δεν θα συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ».

Την απόσυρση της σύμβασης ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου καθώς και άλλοι τοπικοί Σύλλογοι. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ρεπορτάζ του HealthReport.gr για το ποιοι λένε όχι στον ΕΟΠΥΥ: «Συνεδριάζουν οι γιατροί σε όλη την Ελλάδα για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Τι αποφάσισαν σε μεγάλες πόλεις»


Αρνήσεις και στην Αθήνα
Και στην Αθήνα όμως φαίνεται ότι πολλοί θα γυρίσουν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών και του ωραρίου που ορίζεται στα ιδιωτικά ιατρεία. Εκτιμήσεις ιατρικών συλλόγων αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι στις μεγάλες πόλεις η προσέλευση των γιατρών μπορεί να πλησιάσει το 30%, με βάση τουλάχιστον τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις στους Ιατρικούς Συλλόγους.

Ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται στις μικρές πόλεις όπου οι γιατροί είναι λιγοστοί και ούτως ή άλλως οι ασθενείς προσφεύγουν στα ιατρεία τους για ιδιωτική επίσκεψη. Συνεπώς εμφανίζονται πιο αρνητικοί στο να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Στην Αθήνα τώρα, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr και αφορούν καταγραφές μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, είχαν δοθεί μόλις 87 βεβαιώσεις από παθολόγους ότι θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ, 29 από Γενικούς Γιατρούς και 10 από παιδιάτρους σε σύνολο 1200 θέσεων.

Βέβαια τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να αλλάξουν δεδομένου και της ανησυχίας των γιατρών μην αποκλεισθούν και στο μέλλον από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και του φόβου της κρίσης. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ