ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Νέο άγριο κούρεμα αρμοδιοτήτων με το πολυνομοσχέδιο! Τι αλλάζει

Σε νέο κούρεμα των αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εμπεριέχει διατάξεις οι οποίες φαίνεται ότι περιορίζουν περαιτέρω τις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη πάντως ο Οργανισμός είχε συρρικνωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο όταν με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα έπαψε να είναι πλέον αυτόνομος και οι βασικές του υπηρεσίες ελέγχονται πλήρως από το υπουργείο Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αποκλειστικό: Τέλος ο αυτόνομος ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αρμοδιότητες στο υπ.Υγείας»


Αρμοδιότητες από τον ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ
Με το πολυνομοσχέδιο πλέον οι περισσότερες «ψηφιακές» αρμοδιότητες περνούν στην ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία και γίνεται ο νέος ισχυρός «πόλος» της αγοράς.

Συγκεκριμένα όλα τα ψηφιακά αρχεία των ασθενών τα οποία μέχρι σήμερα διαχειριζόταν ο ΕΟΠΥΥ περνούν στον έλεγχο του υπουργείου Υγείας και από εκεί στην ΗΔΙΚΑ η οποία και θα διαχειρίζεται πλήρως τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

 

Όποιο στοιχείο σχετίζεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο θα ελέγχεται και θα καταχωρείται από την ΗΔΙΚΑ, όπως τα φάρμακα, οι εξετάσεις κ.λ.π.
Αντίστοιχα και τα μητρώα των ασθενών στα οποία εγγράφονται οι πάσχοντες ανά ασθένεια θα ελέγχονται επίσης από την ΗΔΙΚΑ.
Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ από αγοραστής υπηρεσιών μετατρέπεται σχεδόν σε …απλό διαχειριστή.

Δυσαρέσκεια στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Πάντως η διαμάχη μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τη διαχείριση των πολύτιμων στοιχείων είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και παρά τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί τα τελευταία τρία χρόνια για τη διατήρηση των δεδομένων στον ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι τελικώς κυριάρχησε η άποψη της ΗΔΙΚΑ. Δείτε ΕΔΩ πως και γιατί ξεκίνησε η κόντρα: “Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο”

Η νέα εξέλιξη πάντως όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr προκάλεσε την έντονη αντίδραση του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκου ο οποίος διατύπωσε με ιδιαιτέρως έντονο τρόπο τη διαφωνία του στο υπουργείο Υγείας.


Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα στο HealthReport.gr ότι υπήρξε έντονος διαπληκτισμός σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας όπου ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την εξέλιξη.

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ
Από την άλλη οι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο Οργανισμός Υγείας της χώρας τον ΕΟΠΥΥ εκφράζουν τις αντιδράσεις τους στις αλλαγές που προωθούνται αφού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει ότι με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιχειρείται νέα συρρίκνωση του οργανισμού.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι: «Δυστυχώς βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας υπάρχει εκτενής τροποποίηση του οργανογράμματος του υπουργείου υγείας στην οποία προβλέπεται η μετατροπή της διεύθυνσης πληροφορικής του υπουργείου σε αυτοτελή διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που βεβαίως και πάλι υπάγεται απευθείας στον Υπουργό υγείας.

 

Όπως φαίνεται από τις διατάξεις που αναφέρονται στο νομό, αυτή η αυτοτελής διεύθυνση σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ».

Παράλληλα όμως και τα μητρώα των ασθενών φαίνεται ότι περνούν στον έλεγχο του υπουργείου Υγείας, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα τα δύο βασικά μητρώα ασθενών που έχουν δημιουργηθεί το ένα για την Ηπατίτιδα και το δεύτερο για την Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, έχουν αναπτυχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

«Στο άρθρο 82 σελίδα 24 αναφέρεται η σύσταση μητρώων ασθενών με απόφαση του υπουργού υγείας. Ενώ έως σήμερα τα μητρώα είχαν συσταθεί από τον ΕΟΠΥΥ και λειτουργούσαν στον ΕΟΠΥΥ με αυτή τη διάταξη υπεύθυνο επεξεργασίας των μητρώων ορίζεται απευθείας το υπουργείο υγείας» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού.

 

Πάντως με τις αλλαγές που προωθούνται φαίνεται ότι δημιουργούνται δυσλειτουργίες στον ΕΟΠΥΥ λόγω και των αντιδράσεων τόσο στους εργαζόμενους όσο και στα στελέχη. Άλλωστε η αρχική δημιουργία του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε έναν αυτόνομο φορέα ο οποίος θα αγόραζε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα σε συμφέρουσες τιμές για τους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι αποτελεί και μονοψώνιο.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση του υπ.Υγείας για αμοιβές και συμβάσεις των ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ!

Με νέα πρόταση «κατέβηκε» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ομάδα Εργασίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για τις αμοιβές και τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, έθεσε νέες παραμέτρους που σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο που θα αμείβονται στο άμεσο μέλλον οι ειδικοί γιατροί. Δείτε ΕΔΩ ποια ήταν η προηγούμενη πρόταση του υπουργείου Υγείας: «Τι προτείνει το υπ.Υγείας για τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες για τις αμοιβές»

 

Πάντως οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη, αφού προς ώρας οι γιατροί δεν έχουν συμφωνήσει, αναφέρουν οι ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.

Τι αμοιβές προβλέπονται στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ
Στη νέα πρόταση με την οποία επανήλθε το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει και πάλι διαφορετικές αμοιβές για τους γιατρούς ανάλογα με το αν υπάρχει παραπομπή ή όχι από οικογενειακό γιατρό.

Άγνωστο βέβαια παραμένει πότε θα εφαρμοσθεί το σύστημα των παραπομπών (Gatekeeping) αφού μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καν ο απαιτούμενος αριθμός των οικογενειακών γιατρών.
Από την άλλη προτείνεται και άλλη αμοιβή για τους ειδικούς γιατρούς που θα αναλάβουν να παρακολουθούν ιατρικά τους χρονίως πάσχοντες.

 

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr είναι η εξής:

1. Αποζημίωση κατά πράξη σε κλειστό προϋπολογισμό με λειτουργία μηνιαίου πλαφόν

2. Κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιοχή και ανά ειδικότητα

3. Μη πραγματοποιημένη μηνιαία δαπάνη ανακατανέμεται εντός του έτους

4. Διατήρηση τουλάχιστον ίδιας δαπάνης επισκέψεων ανά συμβαλλόμενη ειδικότητα με σήμερα και κάλυψη περισσότερων περιοχών ή και αύξηση του αριθμού των επισκέψεων

5. Δημιουργία μητρώου συμβεβλημένων γιατρών από το οποίο θα αντλούνται οι επισκέψεις

6. Κεντρικό σύστημα ραντεβού, στο οποίο ο γιατρός δηλώνει διαθεσιμότητα και κλείνει ραντεβού ο πολίτης

7. Δημιουργία δύο κατηγοριών αποζημίωσης

Α) Μεμονωμένες επισκέψεις: είτε ελεύθερες, είτε μετά από παραπομπή Αποζημίωση 10 ευρώ για ελεύθερες, 12,5 ευρώ μετά από παραπομπή

Β) Παρακολούθηση χρονίων πασχόντων μετά από ετήσια παραπομπή. Αποζημίωση 80 ευρώ με υποχρέωση δύο τουλάχιστον επισκέψεων το έτος

8. Διερεύνηση δυνατότητας καθορισμού τιμοκαταλόγου συμβεβλημένων

 

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και άλλη συνάντηση με την ομάδα εργασία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προκειμένου να αναζητηθεί η χρυσή τομή.

Ωστόσο η αλλαγή ηγεσίας στον ΠΙΣ εξαιτίας των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Μαρτίου, δεν αποκλείεται να αλλάξει και πλήρως τις παραμέτρους της συζήτησης για τις αμοιβές και τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Εκτός ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί με ληξιπρόθεσμα χρέη

Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου στο υπ. Υγείας
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ - Stonisi.gr


Εκτός της λίστας των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ βγαίνουν οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ή οφειλές προς την Εφορία, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου. Το «Ν» μίλησε με τον Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Πολύδωρο Αμπατζή για την επιστολή του Συλλόγου στο υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο κ. Αμπατζής ανέφερε στο «Ν» ότι «ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ επανεκδόθηκε σε μία περίοδο που οι Ιατρικοί Σύλλογοι βρίσκονταν προ εκλογών» και ότι επί της ουσίας έπιασε τους ιδιώτες γιατρούς εξ απήνης. Εξηγεί ότι πριν από τον νέο κανονισμό τα ληξιπρόθεσμα ή ρυθμισμένα χρέη ιδιωτών γιατρών δεν δημιουργούσαν πρόβλημα, αλλά όταν εκείνοι πληρώνονταν από το ΕΟΠΥΥ, η ΔΟΥ παρακρατούσε μερίδα της οφειλής από τις εισπράξεις. «Ο νέος κανονισμός τους πετάει έξω τους ιδιώτες που έχουν χρέη», προσθέτει. Ας σημειωθεί ότι αυτό αφορά μόνο τους ιδιώτες ιατρούς με χρέη προς την Εφορία. «Είναι αδιανόητο τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ αργεί κατά πολύ τις οφειλές του στους ευμβεβλημένους γιατρούς να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν μέσα στο 2018 οι συμβεβλημένοι γιατροί εισέπραξαν χρέη του ΕΟΠΥΥ για το 2010!».

Η μη συμμετοχή ευπαθών ομάδων

Παράλληλα στην επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρεται η μη συμμετοχή των ανασφάλιστων- ευπαθών ομάδων. «Είναι θετικό το μέτρο αυτό, αλλά τελικά τη μη συμμετοχή των ευπαθών ομάδων, την επιβαρύνονται οι πάροχοι και όχι το κράτος, που έχει κλειστό τον προϋπολογισμό του» εξηγεί.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα παραπεμπτικά, σύμφωνα με το νέο κανονισμό, αυτά των ιδιωτών έχουν ισχύ τριών εβδομάδων, ενώ των νοσοκομειακών οχτώ εβδομάδων. » Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνει ότι επικρατεί ανισότητα στην μεταχείριση του ιδιώτη γιατρού με τον νοσοκομειακό προδιαθέτοντας αρνητικά τον ασθενή και δημιουργώντας πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που θα πρέπει να επανεκδίδουν το παραπεμπτικό αν δεν βρίσκουν εντός τριών εβδομάδων ραντεβού σε ιδιώτη γιατρό. Στο πλαίσιο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου ζητά την επαναφορά της ισχύος των παραπεμπτικών στις 4 εβδομάδες.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Χορήγηση συνταγολογίων τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον ΕΦΚΑ για χρήση τους ως βιβλιάρια ασθενείας.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Νέα διαδικασία από τον ΕΟΠΥΥ για τις ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων!

Νέα ταλαιπωρία για τους γονείς τα παιδιά των οποίων έχουν ανάγκη από ειδικές θεραπείες σε ειδικούς επιστήμονες. Η γραφειοκρατία δεν έχει τέλος στον ΕΟΠΥΥ αφού ο Οργανισμός με εγκύκλιό του περιγράφει τη νέα χρονοβόρο διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του επισημαίνει ότι οι χειρόγραφες συνταγές και οι γνωματεύσεις θα πρέπει να έχουν ειδική έγκριση. Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ μέχρι την έναρξη της εφαρμογής των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων των οποίων ο έλεγχος θα διενεργείται ηλεκτρονικά, οι γνωματεύσεις που εκδίδονται σύμφωνα με την πρώτη ιατρική γνωμάτευση από 1.2.2019 θα προωθούνται για έλεγχο από τους ελεγκτές ειδικών θεραπειών και όχι τους ελεγκτές των δημόσιων δομών, με την παρακάτω διαδικασία:

 

1. Οι θεράποντες γιατροί χορηγούν τη χειρόγραφη γνωμάτευση στους δικαιούχους και τους ενημερώνουν ότι η γνωμάτευση πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια του τόπου κατοικίας τους, Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ για έγκριση από τους ελεγκτές ιατρούς ειδικών θεραπειών.

2. Οι ελεγκτές γιατροί δεν πρέπει να προχωρούν στην έγκριση των γνωματεύσεων αλλά να ενημερώνουν τους δικαιούχους για τη νέα διαδικασία

3. Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο.

Διευκρινίζεται ότι θα διαβιβαστούν στους ελεγκτές των ειδικών θεραπειών του ΕΟΠΥΥ και οι γνωματεύσεις που έχουν έγκριση τακτικού ελεγκτή και έχουν εκδοθεί με την πρότυπη γνωμάτευση.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται προκειμένου οι γονείς να μπορέσουν να κάνουν τις ειδικές θεραπείες στα παιδιά τους και να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Οδηγίες ΕΟΠΥΥ για τα βιβλιάρια Υγείας

Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλους τους φορείς οτι είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα βιβλιάρια ασθενείας.

Έγγραφο του Οργανισμού, που κοινοποιήθηκε στις υγειονομικές περιφέρειες, τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, υπενθμίζει οτι οι γιατροί πρέπει να καταχωρούν και στο βιβλιάριο όσα καταχωρούν στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Οι δε φαρμακοποιοί πρέπει να τσεκάρουν τα αναγραφόμενα και να καταχωρούν με τη σειρά τους την εκτέλεση της συνταγής.

Έτσι, κάθε συνταγή πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από το βιβλιάριο.

Ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει ακόμη ότι έαν δεν τηρούνται τα παραπάνω, προβλέπονται κυρώσεις, τόσο για τους γιατρούς που συνταγογραφούν, όσο και για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν τις συνταγές.

Κι όλα αυτά ενώ - θεωρητικά - τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των βιβλιαρίων ασθένειας.

Πριν λίγο καιρό, ειχε γίνει γνωστό ότι για τις παροχές θα χρησιμοποιείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τα φάρμακα υψηλού κόστους που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για οποία προβλεπόταν διατήρηση των βιβλιαρίων.

Μάλιστα, φαίνεται πως έχει σταματήσει η έκδοση νέων βιβλιαριών, και στον εν λόγω έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, αναφερεται πως ενδέχεται να μην μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση και πως στην περίπτωση αυτή, θα χρησιμοποιούνται ως βιβλιάρια υγείας τα παλαιού τύπου συνταγολόγια του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.  

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

«Τσουχτερός» ο λογαριασμός για το νοσοκομειακό φάρμακο του ΕΟΠΥΥ

Ανεπαρκής αποδεικνύεται η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το νοσοκομειακό φάρμακο. Σχεδόν δύο στα τρία φάρμακα που τιμολογήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές, το 1ο εξάμηνο του 2018, θα προσφερθούν τελικώς «δωρεάν» από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ανάσα δεν προλαβαίνουν να πάρουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες την Παρασκευή έλαβαν το «λογαριασμό» για clawback και rebate στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (τα φαρμακευτικά σκευάσματα 1Α που χρησιμοποιούνται στις ιδιωτικές κλινικές), για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, ενώ ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το εξάμηνο έχει οριστεί στα 27,9 εκατ. ευρώ η τελική δαπάνη ξεπέρασε τα 77,7 εκατ. ευρώ! Η υπέρβαση των 49,8 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί το 64% της πραγματικής δαπάνης για τα φάρμακα που χορηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές. Αν προσθέσουμε και τα σχεδόν 5,6 εκατ. ευρώ του rebate του εξαμήνου (7% της δαπάνης) τότε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν οι ίδιες το 71% της πραγματικής δαπάνης!

Ο πιο δαπανηρός μήνας αποδείχθηκε ο Ιούνιος με λίγο περισσότερο από 14 εκατ. ευρώ ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μάρτιος με 13,945 εκατ. ευρώ. Ο Ιανουάριος έκλεισε λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ, ο Φεβρουάριος στα 11,5 εκατ. ευρώ, ο Απρίλιος στα 11,4 εκατ. ευρώ και ο Μάιος στα 13,6 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι, το ποσό της υπέρβασης επιμερίζεται στις εταιρείες κατά 90%, με βάση το τελικό μερίδιο της αγοράς καθεμίας και κατά 10% με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας. «Ως μερίδιο ανάπτυξη ορίζεται ο λόγος ανάπτυξης εταιρείας ή ΚΑΚ προς άθροισμα όλων των θετικών αναπτύξεων». Από το ποσό που θα προκύπτει ανά φαρμακευτική εταιρεία αφαιρούνται οι προαιρετικές εκπτώσεις, ενώ στο σημείωμα του ΕΟΠΥΥ φέρεται να υπογραμμίζεται πως «από τον υπολογισμό της θετικής υπέρβασης αφαιρέθηκε η δαπάνη των γενοσήμων».

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

Φάρμακα: Ο ασθενής πληρώνει πιο πολλά από τον ΕΟΠΥΥ

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι στο 32%, ενώ στα πρωτότυπα φάρμακα μπορεί να κυμανθεί κατά περίπτωση από 58% έως 82%

Με σταθερό ρυθμό μετακυλίονται τα βάρη της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους. Οι συνεχείς παρεμβάσεις της Πολιτείας τα τελευταία δέκα χρόνια είναι προσανατολισμένες σε αυτήν την κατεύθυνση.
Protothema.gr

Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς η συμμετοχή των ασφαλισμένων κυμαίνεται πια στο 32% (το 2010 ήταν 11%) ενώ στα πρωτότυπα φάρμακα μπορεί να κυμανθεί κατά περίπτωση από 58% έως 82%.

Οι αλλαγές αποτυπώνονται στις ιατρικές συνταγές και στην εκτέλεσή τους και φυσικά στις τσέπες των ασφαλισμένων. Η βασική κατηγοριοποίηση των συμμετοχών είναι 0% (για σοβαρά νοσήματα), 10% (για χρόνιες παθήσεις) και 25% (για όλες τις άλλες περιπτώσεις).

Στην εκτέλεση της συνταγής αποτυπώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μια διαφορετική, επιπλέον συμμετοχή, αυτή που προκύπτει από τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής ή τιμής αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ από τη λιανική τιμή κάθε φαρμάκου. Το αποτέλεσμα, που προκύπτει, σε πολλές περιπτώσεις είναι τουλάχιστον παράδοξο, και επίσης σκληρό για τον ασφαλισμένο.

Η ιατρική συνταγή που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr το αποτυπώνει χαρακτηριστικά.

 

Υπάρχει η κλασική, ποσοστιαία συμμετοχή ασφαλισμένου (0% ή 10% ή 25% ανάλογα την ένδειξη), που στην προκειμένη περίπτωση είναι 25% (0,37 ευρώ). Υπάρχει επίσης η διαφορά της ασφαλιστικής τιμής, αυτής δηλαδή της τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥγια το συγκεκριμένο φάρμακο και τη συγκεκριμένη ένδειξη, από τη λιανική τιμή του φαρμάκου, η οποία προσδιορίζεται ως «Διαφορά πληρωτέα από ασφαλισμένο» που στην προκειμένη περίπτωση είναι 8,92 ευρώ. Σημειωτέον, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς πάντα αυτή η διαφορά στα πρωτότυπα και στα off-patent είναι πολύ ακριβότερη από εκείνη τυχόν αντίστοιχων γενοσήμων.

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Τι θα αλλάξει

Το τιμόνι της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ανέλαβε και και επισήμως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλης Πλαγιανάκος από τον προκάτοχο του, κ. Σωτήρη Μπερσίμη μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης την περασμένη Παρασκευή από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Αν και η τελετή παράδοσης- παραλαβής στον Οργανισμό έγινε χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας, ο νέος Πρόεδρος εγκαταστάθηκε στον πέμπτο όροφο του κτηρίου του ΕΟΠΥΥ επί της Αποστόλου Παύλου στο Μαρούσι.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχίσει να ενημερώνεται τόσο από τους επικεφαλής των Διευθύνσεων του Οργανισμού για τα θέματα του Οργανισμού όσο και από τους εκπροσώπους των παρόχων, των γιατρών αλλά και των φαρμακοποιών.

Πάντως ο κ. Πλαγιανάκος έδωσε ήδη ένα στίγμα των προθέσεών του κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από τη Βουλή στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων.

Δείτε ΕΔΩ τι έγινε στη Βουλή κατά την ακρόαση του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ: «Εν μέσω «πυρών» η έγκριση στη Βουλή για τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ! Όλο το παρασκήνιο»

Ποιες αλλαγές σχεδιάζει

Συγκεκριμένα ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι θα αναδιοργανώσει τα φαρμακεία του Οργανισμού από όπου οι βαριά πάσχοντες παίρνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους. Μάλιστα στόχος του είναι ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά τα φάρμακα να φθάνουν στο σπίτι των ασθενών ώστε να μην ταλαιπωρούνται με αναμονές.

Με βάση τα όσα περιέγραψε, τα ακριβά σκευάσματα θα αποστέλλονται κατ΄ οίκον στους ασθενείς καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι πάσχοντες παρότι μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν για να τα προμηθευτούν.

Παράλληλα όπως είχε αναφέρει και στην ομιλία του στη Βουλή, μια ακόμη προτεραιότητά του θα είναι και η ολοκλήρωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους κυρίως με τους οπτικούς και τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Αλλαγές σε όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Ο Π. Πολάκης με απόφαση του αλλάζει τα όρια δαπανών σε μια σειρά παροχών, εξετάσεων και υπηρεσιών. Μείωση κατά 13,5 εκατομμύρια ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας περιορίζει την κατηγορία Θ-Ιατρικές Υπηρεσίες, για το β’ εξάμηνο του 2018 από τα 52,5 εκατ. ευρώ στα 39 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, αυξάνεται το εξαμηνιαίο όριο δαπάνης σε τρεις υποκατηγορίες:

(E1 Υ.Δ.Ε.Π.) Εξετάσεις Βιολογικών Υλικών από 97 εκατ. € σε 102,120 εκατ. €.
(Ε5 Υ.Δ.Ε.Π.) Υπερηχογραφήματα από 22 εκατ. € σε 22,630 εκατ. €.
(Ι4 Υ.Α.) Περιτοναϊκή Κάθαρση από 11 εκατ. ευρώ σε 12 εκατ. ευρώ.
Με την απόφαση τροποποιείται και η παράγραφος που αφορά στο clawback. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση υπέρβασης των παραπάνω επιτρεπόμενων ορίων για το 2018, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής, το υγειονομικό υλικό και την πρόσθετη περίθαλψη, με εξαίρεση την υποκατηγορία των οπτικών, «η υπέρβαση αναζητείται από τους κατασκευαστές, εισαγωγείς και διανομείς/προμηθευτές οι οποίοι είναι καταχωρημένοι στο μητρώο ΕΚΑΠΤΥ-ΕΟΠΥΥ». Παράλληλα, ο μπορεί να προχωρήσει σε συμψηφισμό του ποσού clawback με ισόποση οφειλή του Οργανισμούς προς τους προαναφερόμενους παρόχους για παροχή από αυτούς προς τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσιών υγείας.

«Ο συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους. Το ποσό μιας μηνιαίας δόσης δεν δύναται να είναι μικρότερο των 100 ευρώ και δεν δύναται να ξεπερνά το 10% της μέσης μηνιαίας υποβολής του παρόχου, όπως αυτή προκύπτει για το έτος 2018», συμπληρώνει η απόφαση.

Ειδικά για την περίπτωση των Οπτικών, ο κ. Πολάκης προσθέτει πρόβλεψη για εναπομείναντα ποσά. «Ειδικότερα τυχόν εναπομείναν ποσό στην υποκατηγορία (Μ1 – Π.Π.) Οπτικά είτε από το α’ είτε από το β’ εξάμηνο μεταφέρεται αναλογικά, με βάση την προκαλούμενη δαπάνη τους, στις τέσσερις υπόλοιπες υποκατηγορίες της κύριας κατηγορίας (Μ) Πρόσθετη Περίθαλψη, αυξάνοντας κατά αντίστοιχο ποσό το όριο της υποκατηγορίας για το εξάμηνο στο οποίο αφορά».

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Σε εφαρμογή το μητρώο ασθενών με διαβήτη του ΕΟΠΥΥ από σήμερα- Υποχρεωτική η καταχώρηση

Σε εφαρμογή τίθεται, από σήμερα, από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το μητρώο ασθενών με διαβήτη και η καταχώρηση είναι υποχρεωτική.

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που ο ασθενής/ασφαλισμένος δεν είναι καταχωρημένος στο μητρώο τότε δεν θα δύναται να εκδοθεί γνωμάτευση για τα αναλώσιμα υλικά σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και για τα αναλώσιμα υλικά αντλιών έγχυσης ινσουλίνης.

PRONEWS.GR

Σχετικά με την καταχώρηση των ασθενών στο μητρώο διαβήτη, ο ΕΟΠΥΥ, προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής στην οποία θα πρέπει να εγγραφούν από τους θεράποντες γιατρούς τους οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Συγκεκριμένα ο πιστοποιημένος στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ παθολόγος, παιδίατρος και ενδοκρινολόγος, με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την έκδοση γνωματεύσεων εισέρχεται στην ιστοσελίδα www.eopyy.gov.grστο πεδίο «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» -- «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» - «Μητρώο Σακχαρώδη Διαβήτη» και εν συνεχεία ακολουθεί τις συνημμένες οδηγίες για την καταχώρηση του ασθενούς στο μητρώο.

Όταν ένας γιατρός προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο φάκελο ασθενή, θα ενημερώνεται από το σύστημα αν είναι ήδη καταχωρημένος ή όχι. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» σε rebate & clawback

Το 55% των συνολικών επιστροφών που επιβαρύνουν το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών, πληρώνει η ελιτ των 20 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.

Περί τα 650 εκατ. ευρώ φαίνεται να κατέβαλλαν οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου, λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2017. Όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιοποιημένα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών για την προπέρσινη χρήση, τα οποία δημοσιεύονται με μεγάλη καθυστέρηση πλέον, οι μεγαλύτερες εταιρείες, κατά βάση ξένες πολυεθνικές, πληρώνουν το «μάρμαρο» της υπέρβασης. Υπενθυμίζεται πως συνολικά για το 2017 το συνολικό clawback και rebate διαμορφώθηκε στα 1,2 δις. ευρώ (εξωνοσκομειακό και νοσοκομειακό μαζί).
Είναι λογικό, από τη στιγμή που οι επιβαρύνσεις λόγω υπέρβασης στη δαπάνη, κατανέμονται με βάση το μερίδιο αγοράς, τα clawback και rebate να «πλήττουν» τους πρωταγωνιστές των φαρμακευτικών πωλήσεων. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις υψηλές υποχρεώσεις που προκύπτουν συνήθως αιφνίδια για τις εταιρείες και αν δει κανείς τα απόλυτα νούμερα τότε κατανοεί και τη δυσκολία διαχείρισης από την πλευρά των εταιρειών.
Η διοικήσεις στις οικονομικές εκθέσεις οι ποίες συνοδεύουν τους ισολογισμούς για το 2017, κάνουν ειδική μνεία στις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις. Τα δε στοιχεία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Από την άλλη εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι εταιρείες στην πλειονότητα τους εμφανίζουν και καλή κερδοφορία.

Επιχειρήσεις
Σταχυολογώντας λοιπόν από 20 και πλέον ισολογισμούς φαρμακευτικών βλέπουμε πως για τις μεγαλύτερες εταιρείες τα clawback και rebate προσέγγισαν συνολικά τα 650 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σίγουρα είναι υψηλότερο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει μεγέθη για το 2017 η εταιρεία GSK ενώ και στον ισολογισμό της Boehringer δεν φαίνεται ξεκάθαρα η συγκεκριμένη επιβάρυνση.
Το πλέον εντυπωσιακό νούμερο που εντοπίσαμε αφορά την εταιρεία MSD. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «οι προβλέψεις των επιβαρύνσεων των πωλήσεων το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 83.680.845 ευρώ και για το 2016 ήταν 56.992.561 ευρώ με αύξηση σε αξία 26.688.284 ευρώ και ως ποσοστό επί των επιβαρύνσεων του 2016 46,8%. Η αύξηση των επιβαρύνσεων οφείλεται κυρίως στον αυξημένο τζίρο σε σχέση με το 2016 που επιβάρυνε την εταιρεία κατά 26,6 εκατ. ευρώ». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήταν το μεγαλύτερο «θύμα» της διαφοροποίησης για το 2017 του clawback ώστε να υπολογίζεται κατά 10% με βάση την ανάπτυξη. Κι αυτό γιατί η εταιρεία πλέον διανέμει τα εμβόλιά της η ίδια όταν μέχρι και το 2016 η διανομή ανήκε στη Βιανεξ λόγω της κοινοπραξίας MSD-Sanofi Pasteur. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείες ήταν της τάξης των 264 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν λοιπόν κατά 32%.

Δεύτερη από πλευράς επιβαρύνσεων είναι η εταιρεία Pfizer η οποία σημείωσε πτώση πωλήσεων αλλά οι επιβαρύνσεις της αυξήθηκαν στα 67,5 εκατ. ευρώ από 58,2 εκατ. ευρώ. Χωρίς την επιβάρυνση οι πωλήσεις της στην Ελλάδα ήταν της τάξης των 303 εκατ. ευρώ κοινώς η εταιρεία παρουσίασε μείωση πωλήσεων της τάξης του 23%.

Σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να κινήθηκαν και οι επιβαρύνσεις της εταιρείας Novartis, που ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλές ήταν και οι υποχρεώσεις σε Roch και Sanofi με 49 εκατ. ευρώ και 46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όμως και σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες οι επιστροφές και εκπτώσεις άφησαν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην τελική διαμόρφωση του τζίρου. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Gilead η οποία αν και φέρεται να διακίνησε προϊόντα αξίας 93 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά τελικά μετά τις επιβαρύνσεις παρουσίασε καθαρό κύκλο εργασιών της τάξης των 55,7 εκατ. ευρώ. Εδώ βέβαια θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η σημαντική έκπτωση που λογικά έδωσε για τα σκευάσματα της ηπατίτιδας στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και αφορούσαν στο β’ εξάμηνο του 2017.

«Προοπτικές»
Όπως επισημαίνουν οι διοικήσεις των εταιρειών και το 2018 δεν φαίνεται να εξελίχθηκε καλύτερα. Μάλλον η πορεία ήταν χειρότερη όσον αφορά στις σχετικές επιβαρύνσεις οι οποίες συνολικά φαίνεται να αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ. Βέβαια νέα φάρμακα στην αγορά δεν έχουν εισέλθει ιδιαίτερα μετά και τις κωλυσιεργίες των επιτροπών ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης, ειδικά στους τελευταίους μήνες. Παράλληλα το 25% ως rebate εισόδου απέτρεψε και πολλές εταιρείες από το να κάνουν δυναμικά λανσαρίσματα νέων φαρμάκων.
Το υπουργείο επιδιώκει όπως αναφέρει στην προσπάθεια για μια «δικαιότερη» κατανομή των επιβαρύνσεων, προωθώντας τον επαναπροσδιορισμό των επιβαρύνσεων δίνοντας βαρύτητα και στον παράγοντα ανάπτυξης, ώστε με βάση αυτόν να προσδιορίζεται το 30% του clawback. Το μέτρο αυτό απορρίπτεται φυσικά από τις εταιρείες και δη τις πολυεθνικές κι αυτό παρά το γεγονός ότι θα εξαιρούνται όσες εταιρείες θα μπαίνουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τις τιμές αποζημίωσης.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Έρχονται αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ! Τι σχεδιάζει ο νέος Πρόεδρος

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Σε αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει να προχωρήσει ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Ο καθηγητής Βασίλης Πλαγιανάκος, που πήρε εν μέσω έντονων διαφωνιών και το πράσινο φως της Βουλής για τον διορισμό του, κατά την παρουσίαση του σχεδίου του για τον ΕΟΠΥΥ περιέγραψε πως θα τροποποιήσει τη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και χωρίς ταλαιπωρία οι βαριά πάσχοντες. Δείτε ΕΔΩ τι έγινε στη Βουλή κατά την ακρόαση του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ: «Εν μέσω «πυρών» η έγκριση στη Βουλή για τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ! Όλο το παρασκήνιο»

 

Συγκεκριμένα ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι θα αναδιοργανώσει τα φαρμακεία του Οργανισμού από όπου οι βαριά πάσχοντες παίρνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους. Μάλιστα στόχος του είναι ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά τα φάρμακα να φθάνουν στο σπίτι των ασθενών ώστε να μην ταλαιπωρούνται με αναμονές.

Με βάση τα όσα περιέγραψε, τα ακριβά σκευάσματα θα αποστέλλονται κατ΄ οίκον στους ασθενείς καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι πάσχοντες παρότι μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν για να τα προμηθευτούν.

 

Να σημειωθεί ότι ταλαιπωρία υπάρχει και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής όπου συχνά η αναμονή για να πάρει κανείς το φάρμακό του μπορεί να είναι και για ώρες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Άγρια κόντρα μεταξύ οπτικών και ΕΟΠΥΥ για το voucher

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τα καταστήματα οπτικών με αφορμή την αποζημίωση της αγοράς γυαλιών οράσεως με τη χρήση voucher (βεβαίωση πληρωμής) από τους ασφαλισμένους, που ενώ κανονικά θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται, στην πραγματικότητα έχει μείνει στα χαρτιά λόγω της άρνησης των οπτικών να υπογράψουν συμβάσεις με τον Οργανισμό. Η κόντρα πλέον λαμβάνει προσωπικό χαρακτήρα, με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών να καταγγέλλει τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλο (σ.σ. μετά την αποχώρηση του Σ. Μπερσίμη από την προεδρία του ΕΟΠΥΥ, την Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η τοποθέτηση του νέου πρόεδρου Βασίλη Πλαγιανάκου) πως "εμπαίζει και τους ασφαλισμένους και τους οπτικούς- οπτομέτρες της χώρας”.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, είχε χαρακτηρίσει "ακατανόητες” τις αιτιάσεις των οπτικών, προσθέτοντας ότι η στάση τους "εγείρει ερωτήματα”. "Όποιος δεν φοβάται, δεν αντιδρά” δήλωνε. Όπως εξήγησε, η δαπάνη των γυαλιών κυμαίνεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας συνταγογράφησης των γυαλιών και χορήγησης. "Οι οπτικοί δεν έχουν καταλάβει ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι ο ΕΟΠΥΥ τους διασφαλίζει πελατεία, διότι κανείς δεν θα πήγαινε κάθε 4 χρόνια να αλλάξει τα γυαλιά του. Όταν ο Οργανισμός τούς εξασφαλίζει πελατεία δεν νομιμοποιούνται και δεν δικαιούνται να εκβιάζουν με ασπίδα τους ασφαλισμένους” συμπλήρωνε.

Σύμφωνα με τους οπτικούς, τα καταστήματα που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό ανέρχονται μόλις σε έξι πανελλαδικά, ενώ "στη μέση” βρίσκονται οι ασφαλισμένοι που αφενός δεν μπορούν να βρουν κατάστημα που να δέχεται το voucher, αφετέρου αν επιλέξουν μη συμβεβλημένο οπτικό δεν γνωρίζουν αν θα αποζημιωθούν.

Η κόντρα έγκειται στην κατάρτιση κλειστού προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση οπτικών και την επιβάρυνση των συμβεβλημένων με το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back) όταν η δαπάνη ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των οπτικών, που μαζί με τα κέντρα ειδικής αγωγής αρνούνται τις συμβάσεις, είναι δριμείες, με την ένωση Οπτικών και Οπτομετρών να τονίζει πως "δεν θα καταστρέψουμε τις επιχειρήσεις μας, για να κάνει το υπουργείο κοινωνική πολιτική με τα δικό μας εισόδημα. Καλούμε την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να διευκολύνει ως οφείλει τους ασφαλισμένους του, οι οποίο ταλαιπωρούνται από την αδιάλλακτη στάση του Οργανισμού”. Ζητούν την κατάργηση του voucher και την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής.

Με τη νέα διαδικασία, ο δικαιούχος δεν επιβαρύνεται με τη δαπάνη αποζημίωσης (ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι 100 ευρώ) και καταργείται η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους. O ασφαλισμένους επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, ο οποίος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει τη βεβαίωση πληρωμής. Στη συνέχεια προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Νέες διαπραγματεύσεις τιμών από τον ΕΟΠΥΥ

Υπό διαπραγμάτευση οι τιμές αποζημίωσης και αμοιβής για μια σειρά από εξετάσεις, υλικά και ιατρικές πράξεις.

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι ξεκινά διαπραγμάτευση για τις τιμές αποζημίωσης που αφορούν τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές - γενικές και ψυχιατρικές - καθώς και την εισαγωγή σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης.

Οnmed.gr

Θα ενημερωθούν αρμοδίως οι εκπρόσωποι αυτών των φορέων, ενώ στο σχετικό διάλογο μπορούν να εκπροσωπηθούν και σύλλογοι ασθενών. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, η προσέλευση στις διαπραγματεύσεις είναι υποχρεωτική.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στη διαπραγμάτευση τιμών για προθέσεις και ορθωτικά μέσα τα οποία διατίθενται κατά παραγγελία.

Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι και φορείς θα πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την τιμή αποζημίωσης του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT) καθώς και για την τιμή των πολογονιδιακών εξετάσεων που προβλέπουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει δώσει προθεσμία ως τις 25 Ιανουαρίου για τις αιτήσεις συμμετοχής στη διαπραγμάτευση που αφορά μια σειρά εξετάσεις οι οποίες απευθύνονται σε ασθενείς με hiv / aids και ως τις 31 Ιανουαρίου για τη συμμετοχή στις διαβουλεύσεις που θα καθορίσουν τις τιμές αποζημίωσης για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Δύο νέοι πρόεδροι σε ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ λίγο πριν τις εκλογές! Τι θα αντιμετωπίσουν

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Ανάμεσα σε καυτούς φακέλους αλλά και δεκάδες προβλήματα, τα οποία αναζητούν λύση, αναλαμβάνουν τα επόμενα 24ωρα τη νέα τους θητεία οι δύο νέοι Πρόεδροι του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ.

Την Πέμπτη στη Βουλή οι νέοι Πρόεδροι
Τα δύο νέα πρόσωπα που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα τη θητεία τους, καθώς η διαδικασία πήρε μία μικρή αναβολή λόγω και των πολιτικών εξελίξεων, αλλά η τελική έγκριση θα δοθεί τελικά την Πέμπτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: “ΕΟΠΥΥ: Αναβάλλεται η παρουσίαση του νέου προέδρου στη Βουλή!”

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος αναμένεται να ανοίξει πολλούς καυτούς φακέλους το επόμενο διάστημα εάν τουλάχιστον η κυβέρνηση επιδιώξει λίγο πριν τις εκλογές να επιλύσει σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει στον ΕΟΠΥΥ.

Μεταξύ αυτών θα πρέπει να επανατεθεί το θέμα με τις νέες συμβάσεις με τους ειδικούς γιατρούς που πρέπει να συμβληθούν με τον Οργανισμό. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουν καρποφορήσει.

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει ούτως ή άλλως να έχει λόγο για τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι ο οργανισμός είναι αυτός ο οποίος και θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις στον κλάδο και θα συνεργάζεται μαζί τους. Διαβάστε ΕΔΩ το παρασκήνιο για τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ που αποκάλυψε το HealthReport.gr: “Ο πρώην και ο επόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Τι συνδέει τους δυο άνδρες;”

Στα μισά ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ
Ταυτόχρονα ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος θα πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση και εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) ο οποίος μέχρι στιγμής εφαρμόζεται μόνο στο ήμισυ. Οι δυσκολίες που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα σχετίζονται κυρίως με το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο δεν ήταν καν προετοιμασμένο ώστε να ενσωματωθούν οι αλλαγές.

Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην εφαρμογή των νέων παροχών και υπηρεσιών, ενώ αγκάθια προκύπτουν και στις αποζημιώσεις των παρόχων.

Νέος Πρόεδρος ΕΟΦ με αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου
Από την άλλη ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα νέο σύστημα τιμολόγησης και διακίνησης φαρμάκων δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλάζει την πολιτική στο φάρμακο, εισάγοντας τόσο νέες διαδικασίες εγκρίσεων όσο και διάθεσης των σκευασμάτων.

Παράλληλα ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ θα πρέπει να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες ελέγχου των φαρμάκων όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, μετά και το σκάνδαλο με την παράνομη διακίνηση φαρμάκων που είχε διαπιστωθεί πριν λίγους μήνες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Πώς χάθηκαν χιλιάδες δωρεάν ιατρικές επισκέψεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Σε εκκρεμότητα οι συμβάσεις εκατοντάδων γιατρών.

Από τα μέσα του καλοκαιριού του 2018 είναι σε εκκρεμότητα οι συμβάσεις εκατοντάδων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές δωρεάν επισκέψεις για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ καταργήθηκαν στς 31 Ιουλίου 2018. «Καταργήθηκαν περίπου 2000 συμβάσεις και μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 700 νέες. Επομένως ο Οργανισμός είναι εδώ και έξι μήνες μείον 1.300 γιατρούς», αναφέρει στο onmed η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.

Αν υπολογιστεί ότι σε κάθε γιατρό αντιστοιχούσαν 200 δωρεάν επισκέψεις, γίνεται φανερό ότι έχουν χαθεί για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού δεκάδες χιλιάδες ιατρικές επισκέψεις οι οποίες για να αναπληρωθούν θα πρέπει και να πληρωθούν! Με άλλα λόγια, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, πολλοί ασφαλισμένοι έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν για ιατρικές υπηρεσίες

«Οι απώλειες αφορούν κυρίως τα αστικά κέντρα, αφού στην περιφέρεια οι ασφαλισμένοι συνηθίζουν να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας. Όμως στις πόλεις, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν χάσει πολύτιμο ιατρικό δυναμικό», εξηγεί η Α.Μαστοράκου.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ διαπιστώνει πως οι αρμόδιοι δεν «βιάζονται» να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για νέες συμβάσεις με τους γιατρούς και υποστηρίζει πως αντί να διευκολύνται η πρόσβαση των πολιτών στην περίθαλψη, «προστίθενται όλο και περισσότερα γεωγραφικά, χρονικά και οικονομικά εμπόδια».

Οι σχετικές διαπραγματέυσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είναι ακόμη σε εξέλιξη, με το υπουργείο Υγείας να προτείνει σύναψη συμβάσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους ειδικούς γιατρούς, προσδιορισμό των απαιτούμενων ιατρικών επισκέψεων ανά περιοχή και ανά ιατρική ειδικότητα, αποζημίωση ανά επίσκεψη, και με αυξημένη τιμή όταν η παραπομπή προέρχεται από οικογενειακό γιατρό, καθορισμό ειδικής ετήσιας αποζημίωσης για την παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Αποκλειστικό: Μέχρι και 2 εβδομάδες περιμένουν οι ασθενείς για να εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ τις θεραπείες υψηλού κόστους

Της Νικολέτας Ντάμπου

Το 30% των ασθενών που λαμβάνουν θεραπείες υψηλού κόστους περιμένουν μέχρι και 2 εβδομάδες για να εγκριθεί η θεραπεία τους από τον ΕΟΠΥΥ ,σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του healthweb.gr.

Δικαιώνεται για τέταρτη φορά το www.healthweb.gr για το ρεπορτάζ του και αυτήν την φορά από την εφαρμογή στην πράξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων υψηλού κόστους – Διαβάστε εδώ : Δικαιώνεται τo Ηealthweb.gr για τρίτη φορά στο ρεπορτάζ ηλεκτρονικής προέγκρισης των ΦΥΚ

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής έγκρισης των φαρμάκων (ΦΥΚ) παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα το 30% των ασθενών που λαμβάνουν αυτής της κατηγορίας φάρμακα, να μην μπορούν να πάρουν το φάρμακο τους στην ώρα τους και να περιμένουν μέχρι και 2 εβδομάδες , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του healthweb.gr

Τα προβλήματα της εφαρμογής της ηλεκτρονικής έγκρισης των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στην πράξη είναι πολλά, καθώς ο γιατρός αφού συνταγογραφήσει το συγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία ενός ασθενούς , θα πρέπει να το στείλει στο ΣΗΠ και μέσω του συστήματος να σταλεί σε τρεις γιατρούς συνεργαζόμενους, για να εγκρίνουν εκείνοι την θεραπεία και ακολούθως, βέβαια, πρέπει να γίνει εισήγηση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ,το οποίο συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα και μεταξύ των λοιπών θεμάτων που έχει ,εγκρίνει η απορρίπτει μαζικά τις περίπου 400 και πλέον υποθέσεις που έχει κάθε φορά .

Οι γιατροί, νοσοκομειακοί κυρίως, λόγω φόρτου εργασίας στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαντούν ή όταν απαντήσουν καθυστερούν πολύ με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει έγκαιρα έγκριση η συνταγογραφημένη θεραπεία και ο ασθενής με σοβαρή ασθένεια, να καθυστερεί πάρα πολύ να λάβει την θεραπεία του, βάζοντας πραγματικά σε κίνδυνο την ζωή του .

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ , εμείς στο healthweb.gr τα γράφουμε και τα αναδεικνύουμε πολλούς μήνες πριν , θέτοντας ερωτήματα για την σωστή εφαρμογή του , όπως :

Η εφαρμογή υποστηρίζεται πλήρως για να μπορούν να εγκρίνονται άμεσα τα φάρμακα, όπως ευαγγελίζεται ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ;
Υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα όπως σύγχρονοι σέρβερς ή υπάρχει η πιθανότητα το συγκεκριμένο σύστημα να πέφτει λόγω υπερφόρτωσης με ότι συνεπάγεται αυτό, όπως καθυστερήσεις στην εγκριση των φαρμάκων.
Πόσοι από τους γιατρούς που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω επιτροπή για την Ηλεκτρονική έγκριση των φαρμάκων υψηλού κόστους , δεν έχουν σύγκρουση συμφερόντων ώστε να τους επιτρέπεται να συμμετέχουν ; Διαβάστε περισσότερα εδώ : To ‘’σχέδιο Μπερσίμη” για κλειστούς προϋπολογισμούς στα φάρμακα
Το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για την ηλεκτρονική έγκριση , από τριμελείς επιτροπές γιατρών , των φαρμάκων υψηλού κόστους , φαίνεται να ναυαγεί στην πράξη εάν δεν μεριμνήσει άμεσα ο ΕΟΠΥΥ για την καλή λειτουργία του, ώστε να γίνονται οι προεγκρίσεις σε ασφαλείς χρόνους για τον κάθε ασθενή . 

ΠΗΓΗ:https://www.healthweb.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: “Σφιχτός” προϋπολογισμός για το 2019 - Οι δαπάνες για Φάρμακο εντός και εκτός νοσοκομείων

Τα έξοδα προϋπολογίζονται σε 6,18 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 6,51 δισ. το 2018 και τελικής διαμόρφωσης στα 8,06 δισ. ευρώ.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

ΕΟΠΥΥ: “Σφιχτός” προϋπολογισμός για το 2019 - Οι δαπάνες για Φάρμακο εντός και εκτός νοσοκομείων
Έμφαση στη συγκράτηση της φαρμακευτικής και της δαπάνης των παρόχων Υγείας και το 2019, δίνεται με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Τα ποσά είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη χρονιά, με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebates – clawback) να επικρέμανται ως μόνιμο άγος...

Οι συγγραφείς του κειμένου που συνοδεύει τον προϋπολογισμό αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης των παρόχων Υγείας σε δεδουλευμένη βάση εντός του ορίου των 2,001 δισ. ευρώ και 1,455 δισεκατομμυρίου αντίστοιχα, κυρίως με τη χρήση των μηχανισμών αυτόματων επιστροφών (clawback) και του κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate).

Τα προβλεπόμενα ποσά βρίσκονται ήδη σε καθεστώς αναθεώρησης, καθώς εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα οριστούν τα όρια για τις δαπάνες Υγείας του 2019 (“κλειστοί” προϋπολογισμοί).

Τα ποσά που διατίθενται σε νοσοκομεία ανέρχονται σε 887 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώνονται ως εξής: 737 εκατομμύρια ευρώ προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 38 εκατομμύρια προς τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, 98 εκατομμύρια σε νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου (Παπαγεωργίου, Ωνάσειο) και 14 εκατομμύρια στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Διατίθενται, επίσης, 12 εκατομμύρια ευρώ προς το ΕΚΑΒ και 1 εκατομμύριο προς το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ).

Το σύνολο των εσόδων του ΕΟΠΥΥ προϋπολογίζεται στα 6,22 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 6,55 δισ. το 2018. Με την τελευταία τροποποίηση του περασμένου έτους, τα έσοδα του Οργανισμού ξεπέρασαν τα 7,6 δισ. ευρώ.

Τα έξοδα προϋπολογίζονται σε 6,18 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 6,51 δισ. το 2018 και τελικής διαμόρφωσης στα 8,06 δισ. ευρώ με την τελευταία τροποποίηση του περασμένου έτους.

Φάρμακο
Η φαρμακευτική δαπάνη προϋπολογίζεται στα 2,783 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:

1,94 δισ. ευρώ ο “κλειστός” προϋπολογισμός για εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
733 εκατομμύρια ευρώ για οφειλόμενα ποσά προηγούμενων χρήσεων.
55 εκατομμύρια ευρώ η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
55 εκατομμύρια ευρώ η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (προηγούμενες χρήσεις).
Από τα παραπάνω ποσά, αφαιρούνται 583 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν clawback και rebate και προκύπτει μία ταμειακή δαπάνη 2,2 δισ. ευρώ.

Περίθαλψη
Για την κάλυψη υπηρεσιών Υγείας από άλλους παρόχους, προβλέπονται οι εξής δαπάνες:

Φυσικοθεραπείες: 57,44 εκατομμύρια ευρώ συν 25 εκατομμύρια από προηγούμενη χρήση (58,5 συν 31,4 εκατομμύρια ευρώ στον αρχικό προϋπολογισμό του 2018).
Ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού: 134,57 εκατομμύρια ευρώ συν 42 εκατομμύρια για προηγούμενη χρήση (129,5 εκατομμύρια συν 55 εκατομμύρια το 2018).
Κέντρα Αποκατάστασης: 4,923 εκατομμύρια συν 3 εκατομμύρια από προηγούμενη χρήση (5 εκατομμύρια συν 3,6 εκατομμύρια το 2018).
Νοσοκομειακή περίθαλψη: 49 εκατομμύρια συν 700 εκατομμύρια ευρώ για προηγούμενη χρήση (140 εκατομμύρια συν 637 εκατομμύρια ευρώ το 2018).
Ιδιωτικές κλινικές: 217 εκατομμύρια συν 140 εκατομμύρια ευρώ για προηγούμενη χρήση (221 εκατομμύρια συν 285 εκατομμύρια ευρώ το 2018).
Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης: 44,31 εκατομμύρια ευρώ συν 40 εκατομμύρια ευρώ για προηγούμενη χρήση (45 εκατομμύρια συν 65 εκατομμύρια ευρώ το 2018).
Ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές: 41,02 εκατομμύρια συν 23 εκατομμύρια ευρώ για προηγούμενη χρήση (41,5 εκατομμύρια συν 46 εκατομμύρια ευρώ το 2018).
Για υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής έχουν προϋπολογιστεί συνολικά 65,64 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 67 εκατομμυρίων το 2018.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Ο πρώην και ο επόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Τι συνδέει τους δυο άνδρες;

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αναλαμβάνει καθήκοντα επισήμως από το νέο χρόνο ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθηγητής Βασίλης Πλαγιανάκος. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει τον νέο Πρόεδρο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής άμεσα ώστε να λάβει και τυπικά το πράσινο φως για τον διορισμό του.

Έπειτα από την εξέταση 13 βιογραφικών αλλά και προσωπική συνέντευξη κατέληξαν στον άνθρωπο που θα αναλάβει τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αλλαγή ηγεσίας στον ΕΟΠΥΥ: Ιδού ο νέος Πρόεδρος!»


Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος
Ωστόσο όσοι άκουσαν χθες το όνομα του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και γνωρίζουν πολλά από την αγορά, δεν εξεπλάγησαν. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές του HealthReport.gr ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ συνδέεται με στενή φιλία με τον απερχόμενο Σωτήρη Μπερσίμη, καθώς εκτός των άλλων είναι και κουμπάροι.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι οι δύο άνδρες έχουν συνεργασθεί στενά τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας ακόμη και κοινά επαγγελματικά βήματα σε κοινή εταιρεία που δημιούργησαν.
Άλλωστε το αντικείμενό τους δεν είναι μακριά αφού επί της ουσίας και οι δύο γνωρίζουν από πληροφορική.


Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

Έτσι όπως όλα δείχνουν ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος θα αποτελεί ουσιαστικά τη …συνέχεια του Σωτήρη Μπερσίμη στον ΕΟΠΥΥ, τόσο ως προς τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις αρχές του 2016, όσο και ως προς την τεχνοκρατική αντίληψη αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν συχνά πυκνά στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ότι αναμενεται να παραμείνουν και οι ίδιοι σύμβουλοι στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως και να χει υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα ασχοληθεί προσωπικά με τον ΕΟΠΥΥ και ειδικά σε ότι αφορά τη σχέση του Οργανισμού με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εξάλλου εδώ και έναν χρόνο οι περισσότερες βασικές αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ (όπως π.χ. τα φάρμακα) έχουν περάσει με ειδική απόφαση στον ίδιο τον υπουργό Υγείας, γι αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη για άλλη μία φορά τεχνοκράτης για να διαχειριστεί τα καθημερινά θέματα του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ για τις αρμοδιότητες: “Αποκλειστικό: Τέλος ο αυτόνομος ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αρμοδιότητες στο υπ.Υγείας”

Πάντως είναι άγνωστο πόσο καιρό θα μείνει ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στη θέση του δεδομένου ότι έρχονται και εκλογές και κατά τη συνήθη τακτική στη χώρα μας όταν αλλάζουν οι πολιτικές καταστάσεις αλλάζουν και τα πρόσωπα. 

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ