ΕΟΠΥΥ

Συναγερμός στον ΕΟΠΥΥ από κρούσματα υπερσυνταγογράφησης

HEALTHVIEW.GR «Συναγερμός» έχει σημάνει στον ΕΟΠΥΥ μετά τον εντοπισμό περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης εξετάσεων και αναλώσιμων υλικών σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα από συγκεκριμένους γιατρούς. Η διοίκηση του Οργανισμού μάλιστα προχώρησε σήμερα Πέμπτη στην συγκρότηση Τριμελούς Κλιμακίου Ελέγχου.
Στην σχετική απόφαση, αναφέρεται ότι σκοπός της Επιτροπής είναι ο «άμεσος έλεγχος της συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών αποθεραπείας, της συνταγογράφησης εξετάσεων triplex καθώς και τον προσδιορισμό του ύψους της οικονομικής ζημίας που υπέστη ο Οργανισμός από τις εν λόγω συνταγογραφήσεις».
Την Επιτροπή συγκροτούν γιατροί της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας από Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα και με ειδικότητες Χειρουργικής, Ακτινοδιαγνωστικής και Παθολογίας. Όπως αναφέρεται, το κλιμάκιο ελέγχου θα συνεδριάζει κατά της εργάσιμες ημέρες και ώρες και θα είναι μη αμειβόμενη. Η συμμετοχή των μελών είναι υποχρεωτική. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Στα 235 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός clawback - rebate

2013-2014: Μεγάλο το βάρος των επιστροφών για τις ιδιωτικές κλινικές

Από την έντυπη έκδοση naftemporiki

Του Γιώργου Σακκά
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Για ένα δύσκολο 2014 και ένα «άγνωστο» 2015 κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου της ιδιωτικής υγείας στις εκθέσεις τους για τον απολογισμό της περυσινής χρήσης, όπου αποδεικνύεται ότι επιβαρύνθηκαν από τις υπουργικές αποφάσεις για τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback) και την απόδοση «υποχρεωτικής έκπτωσης» σε παλιές οφειλές (rebate) κατά περίπου 233 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014, οπότε και είναι σε ισχύ τα δύο αυτά μέτρα.

Την ίδια στιγμή ο συνολικός τζίρος για την περσινή χρονιά δείχνει ελαφρώς βελτιωμένος κατά 5%, ενώ η επιστροφή σε θετικά λειτουργικά κέρδη του Υγεία οδήγησε στη δυναμική άνοδο των EBITDA του κλάδου, αλλά δεν απέτρεψε το συνολικό αρνητικό αποτέλεσμα των τεσσάρων εταιρειών.

Οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, το 2014 η συνολική επιβάρυνση των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων του κλάδου υγείας από το rebate και το clawback έφτασε στα 110 εκατ. ευρώ, που σε συνδυασμό με τα περίπου 123 εκατ. ευρώ για το 2013 διαμορφώνει τις συνολικές απώλειες στον τζίρο στα 235 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στη διετία έχει η Euromedica, με περίπου 87 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις κλινικές το έτος 2014 ήταν μειωμένος κατά 13% σε σχέση με αυτόν του 2013, με συνέπεια να επιρρίψει τα ποσά των υπερβάσεων του προϋπολογισμού, μέσω του clawback και του rebate, στους συμβεβλημένους παρόχους υγείας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνσή τους, όπως και το 2013.

Βέβαια, το συνολικό ποσό για το 2014 φαίνεται μικρότερο σε σχέση με το 2013, γεγονός το οποίο αφενός αποδίδεται στη μείωση των εργασιών των ιδιωτικών κλινικών, αφετέρου στο γεγονός ότι για το β’ εξάμηνο του 2014 δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος του clawback και οι εταιρείες έκαναν απλά εκτιμήσεις.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση του Υγεία, μέχρι στιγμής είναι αδύνατη η ακριβής ποσοτικοποίηση του προϋπολογισμού και του clawback που αντιστοιχεί σε κάθε κλινική λόγω μη γνωστοποίησης από πλευράς ΕΟΠΥΥ όλων των παραμέτρων (κλάδου και κλινικών ξεχωριστά), οι οποίες μπορούν αξιόπιστα να οδηγήσουν σε ακριβή προσδιορισμό των αντίστοιχων ποσών.

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα τελικά ποσά του clawback για το 2014 θα προκύψουν εφόσον ελεγχθούν και οι υποβολές του συνόλου του έτους 2014, εκκαθαριστούν και τελικώς επικυρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Ασάφειες

Για τους ελέγχους των υποβολών να σημειωθεί ότι υπάρχει μια γενικότερη ασάφεια σχετικά με το περιβάλλον της συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν συμφωνούν οι δύο πλευρές ως προς τα συμπεράσματα των ελέγχων.

Για παράδειγμα, στο Υγεία την 18η Μαρτίου 2015 κοινοποιήθηκαν με βάση την ισχύουσα σύμβαση από τη συμβαλλόμενη ελεγκτική εταιρεία στις κλινικές του ομίλου τα αποτελέσματα του διοικητικού και ιατρικού ελέγχου των υποβληθέντων λογαριασμών προς τον ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 01.01.2013-31.12.2013.

Με βάση τα γνωστοποιηθέντα πορίσματα οι μη αποδεκτές δαπάνες για τις οποίες οι κλινικές αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται περίπου στα 5,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις να υποβάλουν ένσταση.

Oι επιπτώσεις της κρίσης

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των εταιρειών, η οικονομική κρίση, δηλαδή το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών επηρέασε σοβαρά τη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας.

Αντίθετα, ο κλάδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προνομιακός πελάτης των ιδιωτικών κλινικών, σημείωσε μικρή αύξηση στον τομέα των συμβολαίων ζωής και υγείας, γεγονός που βοήθησε στην αύξηση των εσόδων.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Στεγνώνει από ρευστό ο ΕΟΠΥΥ – Το Γενικό Λογιστήριο δεν έχει καταβάλει τις δόσεις Μαρτίου - Απριλίου

Στεγνώνει από ρευστό ο ΕΟΠΥΥ – Το Γενικό Λογιστήριο δεν έχει καταβάλει τις δόσεις Μαρτίου - Απριλίου

Για μία ακόμη φορά, η έλλειψη ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί έντονη ανησυχία, τόσο στα δέκα εκατομμύρια των ασφαλισμένων, όσο και στους χιλιάδες παρόχους του Οργανισμού.

Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ.
Η μεγάλη υστέρηση εσόδων, λόγω της κρίσης, αλλά και η καθυστέρηση καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης, δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον Οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει αποδώσει την κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας βρίσκονται σε μία διελκυστίνδα, με το Γενικό Λογιστήριο να κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι δεν κατέβαλε έγκαιρα το σχετικό αίτημα.
Η έλλειψη πόρων στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά στην παρούσα φάση, που η ρευστότητα αποτελεί το κυρίαρχο θέμα για την οικονομία, προκύπτει έντονος προβληματισμός σε πολίτες και παρόχους.
Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που συνεχιστεί η στενότητα, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε περικοπές παροχών ή θα μεταφέρει το κόστος στους παρόχους, καθυστερώντας την εξόφλησή τους.
Νοσοκομεία
Παρόμοιο θέμα είχε δημιουργηθεί τον προηγούμενο μήνα, με δημοσιεύματα να κάνουν τότε λόγο για περικοπές κατά 51% στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι το θέμα ήταν τεχνικό και πως αντιμετωπίζεται από τα διαθέσιμα των νοσοκομείων.
Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,61 δισ. το 2014.
Το ποσό αυτό προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

Αλλαγή ηγεσίας στον ΕΟΠΥΥ:ο 40αρης πρόεδρος και ο «κολλητός» αντιπρόεδρος! Όλο το παρασκήνιο (ΦΩΤΟ)

Αλλαγή ηγεσίας στον ΕΟΠΥΥ:ο 40αρης πρόεδρος και ο «κολλητός» αντιπρόεδρος! Όλο το παρασκήνιο (ΦΩΤΟ)

Ο 40αρης Σωτήρης Μπερσίμης θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, όπως αποκλειστικά είχε γράψει το HealthReport.gr στις 23 Μαρτίου 2015. (Πατήστε ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσετε το ρεπορτάζ). Αντιπρόεδρος ο 34χρονος Σταμάτης Βαρδαρός.

Πρόκειται για τον Λέκτορα του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς που σε αντίθεση με όλους τους άλλους τρεις προέδρους (Βουδούρης, Παπαγεωργόπουλος, Κοντός) έχει γεννηθεί το 1974.

Ο κ.Μπερσίμης που είναι της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, δέχτηκε τελικώς και επίσημα την πρόταση να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Η πρώτη κρούση είχε γίνει πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες αλλά είχε προκαλέσει προβληματισμό στον κ.Μπερσίμη.

Τελικώς μετά από διάφορες συναντήσεις, διαβουλεύσεις αλλά και παζάρια για το τι στήριξη θα δοθεί στον ΕΟΠΥΥ, το πολυπόθητο «ναι» ελέχθη στον Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον 40αρη λέκτορα. Έτσι ο Σωτήρης Μπερσίμης θα είναι η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης για τον ΕΠΟΠΥΥ.

Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο πλευρό του Σωτήρη Μπερσίμη θα είναι άλλος ένας νέος, μόλις 34 ετών ο Σταμάτης Βαρδαρός πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο.

Ο 34χρονος από τη Χαλκίδα δραστηριοποιείται καιρό τώρα στην αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ με έντονη δράση σε διάφορους τομείς.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός

Ο Σταμάτης Βαρδαρός θεωρείται το αγαπημένο παιδί της Κουμουνδούρου ενώ πληροφορίες του HealthReport.gr λένε ότι ήταν πρόταση του ίδιου του Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας - Δυσκολίες για συντάξεις και μισθούς

Έκλεισε η κάνουλα της χρηματοδότησης από ΟΑΕΕ - ΙΚΑ και κράτος

Το πρώτο θύμα της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων του κράτους πιθανότατα θα είναι ο ΕΟΠΥΥ. Ενδεχομένως και σήμερα θα ενημερωθούν οι πάροχοι υγείας του Οργανισμού ότι για τον μήνα Απρίλιο δεν θα πληρωθούν. Η αδυναμία πληρωμής φαρμακείων, γιατρών, ασφαλισμένων, κλινικών διαγνωστικών κέντρων κ.λπ. αναμένεται, ως είναι φυσικό, να δημιουργήσει εντονότατους κλυδωνισμούς στον πολύπαθο χώρο της υγείας.

Ο βασικός λόγος που ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεμείνει από χρήματα είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν του αποδίδουν τις οφειλόμενες εισφορές. Συγκεκριμένα, υπάρχει πλήρης κατάρρευση ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΕ, αλλά και πλήρης, πλέον, κατάρρευση για το ΙΚΑ, το οποίο δεν έχει έως σήμερα αποδώσει εισφορές στον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνουμε πως μηδενική καταβολή από το ΙΚΑ γίνεται για πρώτη φορά από την σύσταση του ΕΟΠΥΥ.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον ο ΕΟΠΥΥ έχει περιέλθει στη δραματική αυτή κατάσταση, ώστε να κηρύξει παύση πληρωμών, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να αποδώσει στον Οργανισμό την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, συνολικού ποσού 87.400.000 ευρώ.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχει έντονη ανησυχία και για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, καθώς αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν μόνον 90.000.000 από τα 900.000.000 που απαιτούνται.

Ο αρμόδιος πάντως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας είναι αισιόδοξος ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ στο τέλος Απριλίου, αλλά ούτε και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων την μεθεπόμενη Παρασκευή 24 Απριλίου.

Το πρόβλημα πάντως με τον ΕΟΠΥΥ είναι δύσκολο έως αδύνατο να διευθετηθεί το προσεχές δεκαπενθήμερο, ενώ το πόσο εκρηκτικό θα καταστεί εξαρτάται από τις αντιδράσεις των παρόχων.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Τριπλό "χτύπημα" μέτρων για να μειωθούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ

Τριάδα μέτρων με σκοπό τη συγκράτηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ προωθεί τώρα το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να βρει λύση στα συνεχή προβλήματα ρευστότητας του Οργανισμού. Με τη ροή εσόδων στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ να παρουσιάζει μόνιμα υστέρηση και τη δαπάνη φαρμάκου να τίθεται κάθε μήνα εκτός στόχου, η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει σχέδιο τριών αξόνων για την ενίσχυση των εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να μπει πλαφόν σε κατηγορίες φαρμάκων και αρχικά στα φάρμακα υψηλού κόστους. Το γεγονός πως ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός του φαρμάκου παρουσιάζει υπέρβαση τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στα στελέχη του Οργανισμού, που βλέπουν πως παρά τις προσπάθειες για παρεμβάσεις τόσο στη συνταγράφηση γενοσήμων, όσο και στην τιμολόγηση των φαρμάκων, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

Μέχρι τώρα οι «κλειστοί» προϋπολογισμοί αφορούσαν συνολικά τη δαπάνη του φαρμάκου (η οποία για φέτος έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ). Πλέον όμως το υπουργείο Υγείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει πλαφόν ανά ομάδες σκευασμάτων (π.χ. για καρδιαγγειακές παθήσεις). Ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια αναφορικά με το κονδύλι των ακριβών σκευασμάτων, που όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, την τελευταία τετραετία αυξήθηκε από τα 400 εκατ. στα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό που προσδοκάται είναι να σταματήσει ο μηνιαίος εκτροχιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης, δεδομένου πως τα περιθώρια για αύξηση του συγκεκριμένου κονδυλίου είναι μηδαμινά, αλλά και να ελεγχθεί ποιες ομάδες φαρμάκων προκαλούν τις μεγαλύτερες δαπάνες, ώστε στη συνέχεια να ληφθούν ειδικότερα μέτρα.

Το δεύτερο μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί είναι η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, δηλαδή να αναθεωρηθούν (το πιθανότερο προς τα κάτω όπως επισημαίνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας) οι τιμές με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα νοσήλια και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας το προσχέδιο του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή του οποίου όμως αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.

Τέλος προχωρά η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα έχει ως μέλημα να πετυχαίνει χαμηλότερες τιμές στο κομμάτι των προμηθειών. Η επιτροπή Διαπραγμάτευσης ια αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές: φαρμάκου, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Στόχος είναι να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερος το κόστος των προμηθειών, ειδικά σε ότι αφορά τις ανάγκες των δομών του ΠΕΔΥ και των δημόσιων νοσοκομείων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο! Ποιοι μένουν να εισπράξουν

Πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο! Ποιοι μένουν να εισπράξουν

Στην καταβολή της δόσης του Ιανουαρίου που όφειλε στους ιδιώτες παρόχους προχώρησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Όπως είχε γράψει αποκλειστικά το HealthReport.gr (ΚΛΙΚ ΕΔΩ), ο Οργανισμός είχε εξασφαλίσει το κονδύλι για την αποπληρωμή πριν από το Πάσχα των χρεών του Ιανουαρίου.

Παρότι το ρευστό ερχόταν τμηματικά από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με πολλές πιέσεις καθώς τα λεφτά ίσα ίσα που φθάνουν για τις συντάξεις, τελικώς τα χρήματα κατεβλήθησαν στους περισσότερους ιδιώτες παρόχους.

Ήδη έχουν πληρωθεί γιατροί, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα για τον Ιανουάριο ενώ μένουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Όσοι δεν έχουν δει ακόμη χρήματα στους λογαριασμούς τους αυτό αναμένεται να γίνει Μ.Πέμπτη το αργότερο Μ.Παρασκευή.

Ωστόσο η καταβολή του ενός μηνός δε φαίνεται να λύνει το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ιατρεία που συνεργάζονται με τον οργανισμό είναι στα όρια αφού οι αποπληρωμές γίνονται με τραγικές καθυστερήσεις, τμηματικά και με κουρέματα.

Είναι ενδεικτικό πως οι φυσικοθεραπευτές στους οποίους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ –όπως και στους άλλους παρόχους- ακόμη για υπηρεσίες των περασμένων ετών, προσανατολίζονται μετά το Πάσχα να προχωρήσουν σε αναστολή παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

ΠΑΣΙΔΙΚ - Κοινοποίηση εγγράφων από Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - μελέτη ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων

Αθήνα, 07/04/2015

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σας κοινοποιούμε την πρόταση ανακοστολόγησης διαγνωστικών εξετάσεων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο από την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, την οποίαν έχουν κοινοποιήσει και στον Σύνδεσμό μας.

Ενημέρωση Π.Ι.Σ. (Μορφή WORD)

Μελέτη αναγκαιότητας ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων (Μορφή WORD)

Πίνακας 1 (Μορφή EXCEL)

Πίνακας 2 (Μορφή EXCEL)

Πίνακας 3 (Μορφή EXCEL)

Πίνακας 4 (Μορφή EXCEL)

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Βουγιούκας Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος Βιοχημικός 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

«Κουρεύει» τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων;

«Κουρεύει» τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε μείωση των τιμών των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων προχωρά ΕΟΠΥΥ επιχειρώντας να κάνει την Ελλάδα…Ευρώπη. Έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησε ο Οργανισμός συγκρίνοντας τιμές Ελλάδος-Γερμανίας- Σουηδίας αλλά μεταξύ άλλων και Βελγίου, διαπίστωσε πως οι τιμές στη χώρα μας σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότερες.

Βέβαια φαίνεται πως οι αρμόδιοι ξεχνούν πως στις συγκεκριμένες χώρες ο αριθμός των εξετάσεων είναι πολλαπλάσιος συνεπώς μπορούν να προσφέρονται και σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός αυτού ο αντίστοιχος Γερμανικός ή Σουηδικός ΕΟΠΥΥ δεν αποπληρώνει τις οφειλές του με καθυστέρηση ετών…
Βέβαια αυτά φαίνεται πως και με την αριστερή κυβέρνηση είναι …ψηλά γράμματα.

Αλλάζουν οι συμμετοχές με βάση ηλικία και συχνότητα;

Όμως αυτό που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι πως ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για αύξηση της συμμετοχής τους στις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικά στις απεικονιστικές.
Στη μελέτη που πραγματοποίησε ο οργανισμός φαίνεται ξεκάθαρα πως γίνεται σύγκριση του τρόπου αποζημίωσης των εξετάσεων σε Ελλάδα και Βέλγιο όπου οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα ανάλογα με τον αριθμό των εξετάσεων που κάνουν.

Μάλιστα η συγκεκριμένη αναφορά περιλαμβάνεται και στις προτάσεις που εστάλησαν στους εμπλεκόμενους φορείς προς αξιολόγηση. Σημειώνεται χαρακτηριστικά από τον ΕΟΠΥΥ: «Στο Βέλγιο οι απεικονιστικές εξετάσεις κοστολογούνται σε σχέση με τη συχνότητα με την οποία γίνονται, δηλαδή οι συχνότερα συνταγογραφούμενες έχουν χαμηλότερη τιμή.

Παράλληλα η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτές αυξάνει ανάλογα με το πόσο συχνά επαναλαμβάνει εξετάσεις (υπάρχει και ηλικιακή διαφορά σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής).»

Κατά τα άλλα με βάση την πρόταση για ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που κάνει ο ΕΟΠΥΥ και τέθηκε υπόψη του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των τιμών, ώστε να υπάρχει έλεγχος της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων και να γίνει εξοικονόμηση πόρων «προκειμένου στο άμεσο μέλλον να εισαχθούν και νέες διαγνωστικές εξετάσεις στον κατάλογο των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ ιατρικών πράξεων».

Στο άμεσο πλάνο πάντως για μείωση των τιμών είναι οι εξετάσεις βιολογικών υγρών καθώς κρίνεται ότι είναι υψηλότερα κοστολογημένες σε σχέση με τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Αντίθετα οι απεικονιστικές εξετάσεις στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι έχουν περίπου αντίστοιχες με τη Γερμανία τιμές αποζημίωσης και κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τη Σουηδία.

ΠΗΓΗ;:http://www.healthreport.gr/

ΕΟΠΥΥ: «Σχετικά με άρνηση εκτέλεσης παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων ή επιπλέον χρεώσεων σε ασφαλισμένους»

Μαρούσι, 02/04/2015

Αρ. Πρωτ. οικ. 12471
Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού
Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας

ΠΡΟΣ:
ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ
ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ
Δ/νση: Στρατηγικού Σχεδιασμού
Τμήμα: Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Έργων

Πληροφορίες: Γούλας Σ.
Τηλ.: 2108110842
Ταχ. Δ/νση: Αποστόλου Παύλου 12, 15123 Μαρούσι
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Κατόπιν πολλών αναφορών που έχουμε λάβει από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από ασφαλισμένους σχετικά με:

α) την άρνηση εκτέλεσης εξετάσεων προς τους ασφαλισμένους ή την πρόσθετη χρέωση τους με την επίκληση ότι ο πάροχος έχει ξεπεράσει το ανώτατο μηνιαίο όριο δαπάνης του και

β) την επιπλέον χρέωση σε απεικονιστικές εξετάσεις:

Σύμφωνα με την Υ9/οικ.70521/14-08-14 υπουργική απόφαση στο άρθρο 3 αυτής αναφέρεται ότι: «Τα άρθρα 1 και 2 της παρούσης εφαρμόζονται από 01.01.2014 και έως 30.12.2014», συνεπώς δεν έχει τεθεί για το έτος 2015 ανώτατο μηνιαίο όριο δαπάνης και η όποια χρέωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πέρα του 15% συμμετοχής που προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΦΕΚ 3054/Β’/18-11-2012), με τη δικαιολογία ότι καλύφθηκε το μηνιαίο ανώτατο όριο δαπάνης του παρόχου, παραβιάζει τους όρους της σύμβασης των παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ.


Σε ότι αφορά την πρόσθετη χρέωση που κάποιοι πάροχοι ζητούν από τους ασφαλισμένους για απεικονιστικές εξετάσεις επικαλούμενοι την ανωτέρω υπουργική απόφαση, επισημαίνουμε ότι στην απόφαση αναφέρεται:

«Εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως για παράδειγμα Αξονικές και Μαγνητικές Τομογραφίες και Έγχρωμοι Υπέρηχοι (Triplex) που βρίσκονται εκτός των ορίων έγκρισης, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να αποζημιωθούν στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν, μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΠΥΥ » καθώς και της διευκρίνησης που προστέθηκε με την οικ.113385/31-12-2014 υπουργική απόφαση όπου αναφέρει ότι: «Στο εδ. 22 του αρ. 3 της υπουργικής απόφασης Υ9/οικ.70521 (ΦΕΚ Β΄/2243/18−8−2014) προστίθεται μετά τη λέξη καινοτομίας «όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες », από το ανωτέρω είναι φανερό ότι ύστερα από σχετική έγκριση ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποζημιώνει κάποιες εξετάσεις που δεν περιλαμβάνονται στις αποζημιούμενες και πουθενά δεν αναφέρεται ότι επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος με επιπλέον κόστος.

Παρακαλούμε όλους τους παρόχους για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας μας. Σε αντίθετη περίπτωση ο Οργανισμός θα προβεί στις ενέργειες που απορρέουν από τους όρους της σύμβασης.

Ο Πρόεδρος

Δ. Κοντός 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Κουρουμπλής: Ο ΕΟΠΥΥ έχει χρήματα μέχρι το Σεπτέμβριο

Μέχρι τον Σεπτέμβριο επαρκούν τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, ο υπουργός υποστήριξε ότι «οι προϋπολογισμοί που ψηφίστηκαν από την περασμένη κυβέρνηση και με τους οποίους κινούμεθα έχουν μεγαλύτερες περικοπές από ότι είχαν το 2014».
 Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ πέρυσι πήρε 725 εκατομμύρια και φέτος 526 εκατομμύρια για να προσθέσει ότι «αυτά τα χρήματα με τη διαχείριση που κάνουμε και την προσπάθεια, θα έχουν ένα ορίζοντα του Σεπτεμβρίου». Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καλύψει από το αποθεματικό τις ανάγκες.
Παράλληλα επανέλαβε την εκτίμηση ότι από τις τέσσερις επιτροπές διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα έχει 100 εκατομμύρια κέρδος. «Η επιτροπή διαπραγμάτευσης και εμπιστευτικότητας είναι μια επιτροπή που την έχουν όλα τα συστήματα στην Ευρώπη, σε καλεί εσένα που κυκλοφορείς αυτό το φάρμακο και σου λέει «το φάρμακο αυτό στην Γερμανία έχει 30 χιλιάδες, εσύ γιατί μου το χρεώνεις 60;» είπε χαρακτηριστικά.
Για το διαγωνισμό για την αγορά ασθενοφόρων, ο υπουργός Υγείας τόνισε εάν και ο νέος διαγωνισμός αποτύχει «δεν θα έχουμε ασθενοφόρα» τονίζοντας ότι το ΕΣΠΑ λήγει πολύ σύντομα. «Αν τώρα χαθεί αυτή η ευκαιρία θα χάσουμε και τα λεφτά και θα χάσουμε και τα ασθενοφόρα», υπογράμμισε. Για το θέμα των ασθενοφόρων και του τρίτου! διαγωνισμού που τρέχει ...εδώ και δύο χρόνια - όπως είχε γράψει το healthview - σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί ανα πάσα στιγμή να τιναχτεί στον αέρα, αν παρέμβει ο εισαγγελέας για τους φακέλλους των υποψηφίων και τις παρατυπίες στη διαδικασία/
Φαρμακεία
Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με τις εξαγγελίες του για κατάργηση του ισχύοντος διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γ. Ψαριανός, Σ. Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης.
Οι βουλευτές του Ποταμιού κάνουν λόγο για πισωγύρισμα, καταργώντας ένα μεταρρυθμιστικό μέτρο που κρίνεται ως θετικό από τους επαγγελματίες του κλάδου και τους καταναλωτές χωρίς να προηγηθεί διάλογος και αναρωτιούνται αν ο κ. Υπουργός έχει ως μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των συνδικαλιστών του κλάδου, αγνοώντας την υπόλοιπη κοινωνία και το συμφέρον των πολιτών στην προκειμένη περίπτωση.
Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων «άνοιξε» με το νόμο 3918/2011, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργούν τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης καθώς και τα Σάββατα ενώ στη συνέχεια οριζόταν με το νόμο 4254/2014 ότι: «όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό και δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη».
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι συνδικαλιστές του κλάδου ήταν από την αρχή αντίθετοι – και εξακολουθούν να είναι - με το διευρυμένο ωράριο. Ζητούν από το Υπουργείο να το καταργήσει και να καταρτίσει σταθερές ώρες λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία σε συνδυασμό με ένα δίκτυο εφημεριών ώστε να επιβληθεί «τάξη» στο ζήτημα του ωραρίου. Σε περίπτωση που η ηγεσία του Υπουργείου δεν επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς «προειδοποιούν» για διακοπή των εφημεριών και διανυκτερεύσεων.
Οι «προειδοποιήσεις» αυτές φαίνεται να «πιάνουν τόπο» μιας και λίγες μόνο ημέρες μετά, ο υπουργός –στο συνέδριο HELLASPHARM - δίνει διαβεβαιώσεις στους φαρμακοποιούς για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος λειτουργίας. 

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

Έρχεται το ρευστό από τον ΕΟΠΥΥ πριν το Πάσχα! Πότε πληρώνει

Έρχεται το ρευστό από τον ΕΟΠΥΥ πριν το Πάσχα! Πότε πληρώνει

Χρήματα στην …τσέπη τους θα δούνε πριν από την ανάσταση γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα αλλά και άλλοι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.
Ο Οργανισμός ξεκινά να καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιωτών, τις οφειλές του για τον μήνα Ιανουάριο, όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ (διαβάστε ΕΔΩ).

Ήδη πολλά σωματεία και πάροχοι έχουν ενημερωθεί για την ημέρα που θα κατατεθούν τα χρήματα.
Ενδεικτικό είναι ότι τα διαγνωστικά κέντρα θα λάβουν τα χρήματά τους για τον Ιανουάριο το αργότερο την Μ. Τρίτη 07/04/2015 όπως ενημέρωσε η Οικονομική Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Αντίστοιχες πληρωμές θα δούνε και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως οι γιατροί, οι φυσικοθεραπευτές αλλά και οι ιδιωτικές κλινικές.
Ο ΕΟΠΥΥ εξασφάλισε τελικώς στο …παρά πέντε από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης τα κονδύλια που χρειάζονταν για την αποπληρωμή των οφειλών του, καθώς υπήρχε ο φόβος τα χρήματα να παρακρατηθούν για την κάλυψη αναγκών όπως την καταβολή των συντάξεων.

Τελικώς τα απαιτούμενα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς του ΕΟΠΥΥ τμηματικά, όπως διαβεβαιώνουν πηγές στο HealthReport.gr.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Ανάσταση για γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά! Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ! Πόσα χρήματα έφθασαν στους λογαριασμούς

Ανάσταση για γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά! Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ! Πόσα χρήματα έφθασαν στους λογαριασμούς

Το χρώμα του χρήματος θα δουν τελικά πριν από το Πάσχα οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ καθώς ο Οργανισμός εισέπραξε τελικώς σύμφωνα με Αποκλειστικές Πληροφορίες του HealthReport.gr από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Δευτέρας στους λογαριασμούς του ΕΟΠΥΥ έφθασαν περι τα 15 εκατ. Ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να κατατεθούν το μεσημέρι της Τρίτης 31 Μαρτίου.

Γεγονός που σημαίνει πως ο Οργανισμός θα καταβάλει πριν από το Πάσχα τον μήνα Ιανουάριο σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και άλλους φορείς πλην των φαρμακοποιών που ήδη έχουν αρχίσει και πληρώνονται για τον μήνα Δεκέμβριο.

Πήγες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πίεσε προκείμενου να καταβληθεί το ρευστό ώστε να κάνουν…Ανάσταση οι ιδιώτες πάροχοι που είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό.

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην έλλειψη ρευστού που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες που τηρούνται για να σταλούν τα απαραίτητα έγγραφα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί πληρώνονται ήδη από άλλο κονδύλι ύψους 150 εκατ. Ευρώ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΕΞΑΜΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επαναλαμβανόμενες συνταγές διάρκειας ως και έξι μηνών, υπενθυμίζουμε, ότι μπορούν να εκδίδουν οι γιατροί σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 'Β 3677/31-12-2014).

Ειδικότερα, επιτρέπεται στους θεράποντες ιατρούς να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» έως και εξάμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή.

Οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες επιτρέπεται η χορήγηση «επαναλαμβανόμενων συνταγών έως εξάμηνης διάρκειας» είναι οι παρακάτω:

α) Οι χρόνιες παθήσεις για τη συνταγογράφηση των οποίων γίνεται χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ενσωματωμένων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για φάρμακα που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα πρωτόκολλα.

β) Οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες η συμμετοχή του ασφαλισμένου ασθενούς έχει καθοριστεί ως μηδενική ή 10% στην αποζημίωση των φαρμάκων, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας.

γ) Παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος χρονιών παθήσεων:

o Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
o Πνευμονική Ίνωση
o Πνευμονοκονίαση
o Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια
o Μεταμόσχευση Νεφρών και λοιπών οργάνων
o Νόσος του Paget
o Οστεοπόρωση (πλην της καλσιτονίνης και των σκευασμάτων των Διφωσφονικών αλάτων που αναγράφονται σε απλή αγωγή)
o Εκφυλιστική οοτεοαρθροπάθεια
o Νοσήματα κολλαγόνου (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σκληροδερμία και άλλα)
o Χρόνιες αρθρίτιδες
o Βιταμινοανθεκτική ραχίτιδα
o Χρόνιες αναιμίες και διαταραχές πήξεως
o Λεύκη
o Έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)
o Ψωρίαση
o Ιχθύαση
o Parkinson και λοιπά εκφυλιστικά νοσήματα Νευρικού Συστήματος
o Επιληψία
o Σκλήρυνση κατά πλάκας
o Ψυχωσικές διαταραχές (Σχιζοφρένεια κ.λπ.)
o Μανιοκαταθλιπτική Ψύχωση (Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή)
o Χρόνια ή υποτροπιάζουσα κατάθλιψη
o Χρόνιες Οργανικές Ψυχικές Διαταραχές (Άνοιες κ.λπ.)
o Σακχαρώδης Διαβήτης
o Υπερθυρεοειδισμός
o Υποθυρεοειδισμός
o Νόσος Addison
o Νόσος Cushing
o Αδενουποφυσιακή ανεπάρκεια
o Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα
o Υπερχοληστεριναιμία
o Υπερλιπιδαιμία
o Αρτηριακή Υπέρταση
o Στεφανιαία νόσος
o Καρδιακή ανεπάρκεια
o Καρδιακές αρρυθμίες
o Συγγενείς καρδιοπάθειες
o Αγγειοπάθειες
o Νόσος Crohn
o Ελκώδης κολίτιδα
o Χρόνια Παγκρεατίτιδα
o Γλαύκωμα
o Παθήσεις αιθουσαίου συστήματος (Νόσος Meniere κ.λπ.)
o Νεοπλασίες όλων των συστημάτων
o Φυματίωση
o HIV λοίμωξη

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Τι αλλαγές προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά να εξοικονομήσει μέσα στο 2015 ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με μία μόνο κίνηση: τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, υπογράφηκε την Παρασκευή η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές.

Στόχος, η δραστική μείωση των τιμών όλων των προϊόντων, φαρμακευτικών και μη, καθώς και των υπηρεσιών υγείας στο εγγύς μέλλον. Για το απώτερο συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του συστήματος συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών, υλικών και φαρμάκων. Χωρίς να είναι άμεσης προτεραιότητας, εξετάζεται για αργότερα η μετατροπή των συμμετοχών από ποσοστιαίες (0%, 15% και 25%), που είναι σήμερα, σε απόλυτους αριθμούς (π.χ. 3, 5, 10 ευρώ), ανάλογα με την πάθηση και την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του ασφαλισμένου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και εταιρειών.

Οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν το πρώτο βήμα, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου τίθεται η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος. Ωστόσο, με τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα υποστηρίζεται από πολυμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων, μπαίνουν ουσιαστικά οι βάσεις των επερχόμενων αλλαγών.

Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων με βάση τον ΑΜΚΑ. Με απλά λόγια, επιχειρεί να μειώσει τις συμμετοχές στις πιο αδύναμες, οικονομικά, ομάδες του πληθυσμού. Σχετικές εξαγγελίες για αυτό το θέμα, τον ρόλο που θα διαδραματίζει από τούδε και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ, τις προσλήψεις προσωπικού και τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, αναμένεται να γίνουν προς το τέλος της εβδομάδος από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας.

Ποιες είναι οι τέσσερις υποεπιτροπές Τα μισά από τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξοικονομήσει εντός του τρέχοντος έτους, θα προέρχονται από τον χώρο του φαρμάκου. Η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου είναι η πρώτη που θα συγκροτηθεί υπό την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Η δεύτερη είναι η υποεπιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, η τρίτη η υποεπιτροπή Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και η τέταρτη η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης.

Παράλληλα συγκροτείται Ομάδα Εμπειρογνωμόνων. Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων (από οικονομολόγους μέχρι γιατρούς), θα συμμετέχουν και στις τέσσερις υποεπιτροπές ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζεται κάθε φορά. «Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ αναμένουμε να μας φέρει μέσα στο 2015 περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλα οφέλη αναμένουμε και από τη δεύτερη Επιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού.

Ηδη έχει ξεκινήσει η ανακοστολόγηση όλων των προϊόντων και θα γίνουν μεγάλες μειώσεις από 20% ως και 40%» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναμένεται να γίνει η μεγάλη τομή - μεταφορικά και κυριολεκτικά - αφού επίκεινται σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγής τους στο δημόσιο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε προμηθευτής που θα φέρνει στη χώρα ένα νέο προϊόν θα υποχρεούται να προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφει την τιμή του προϊόντος σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Η μία εκ των τριών χωρών θα πρέπει να έχει ίδια πληθυσμιακά κριτήρια με την Ελλάδα (π.χ. Βέλγιο, Πορτογαλία). Αν το προϊόν κυκλοφορεί μόνο σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να αναγράφεται στην υπεύθυνη δήλωση. Διαφορετικά, ο προμηθευτής θα έχει κυρώσεις.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

Παράταση συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ! Δείτε ποιους αφορά.

Παράταση συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ! Δείτε ποιους αφορά.

Σε μία προσπάθεια να διασφαλιστούν ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, παρατείνονται έως και τις 30 Ιουνίου οι συμβάσεις όλων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ με εξαίρεση τις συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών που θα παραταθούν έως τις 15 Μαΐου.

Η παράταση συμβάσεων έως και τις 30 Ιουνίου αφορά στις υφιστάμενες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με Διαγνωστικά Εργαστήρια, Φυσικοθεραπευτές, Οδοντοτεχνίτες, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ), Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), Οικοτροφεία, Ιδρύματα/Κλινικές Χρονίων Παθήσεων, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ειδικά Ιδρύματα για ΑμεΑ, ιδρύματα Ασυλικού Τύπου και Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Ειδικότερα, για όσες εκ των ΜΧΑ και ΜΤΝ έχουν υπογράψει το νέο σχέδιο σύμβασης δεν τους αφορά η παράταση.

Σύμφωνα με τον νόμο 4316 (ΦΕΚ 270 Α΄/24-12-2014) οι συμβάσεις των θεραπευτών ιατρών και όσων εντάχθηκαν στο δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ με τις διατάξεις του άρθρου 182 παράγραφος 6 του νόμου 4261/2014 (Α΄107) λήγουν στις 30.6.2015.

Να σημειωθεί ότι, με εντολή του υπουργού Υγείας έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας για κάθε κατηγορία παρόχων χωριστά με την συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων.

Οι Ομάδες Εργασίας θα ξεκινήσουν άμεσα, έτσι ώστε οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν λήξει η παράταση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Παράταση των συμβάσεων με τα διαγνωστικά μέχρι 30/6

Σε παράταση των συμβάσεων – μέχρι 30 Ιουνίου - μεταξύ διαγνωστικών κέντρων και ΕΟΠΥΥ, προχωρά του υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, εντός δέκα ημερών, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ παρόχων εργαστηριακής ιατρικής και Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
 Η νέα σύμβαση θα περιλαμβάνει ανακοστολόγηση κάποιων εξετάσεων με μείωση των τιμών τους, ενώ θα πρέπει όσοι πάροχοι δεν έχουν υπογράψει ακόμη σύμβαση έργου με κάποια από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες για την ολοκλήρωση του ελέγχου των απαιτήσεών μας για το έτος 2013, να σπεύσουν άμεσα να το κάνουν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται πλέον για τις εξετάσεις που διενεργούν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
 Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο σύστημα κλιμακωτού rebate σε περίπτωση υπέρβασης της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

Ποιους θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ στις αρχές Απριλίου! Οι τυχεροί και οι άτυχοι του ρευστού

Ποιους θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ στις αρχές Απριλίου! Οι τυχεροί και οι άτυχοι του ρευστού

Ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε …όποιον μιλά ελληνικά σε ετούτο τον τόπο, είναι γνωστό. Έγινε όμως γνωστό και στα…πέρατα της γης μέσω του δημοσιεύματος των FT, που αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας παίρνει χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για να αποπληρώσει εφημερίες και υπερωρίες, επειδή το ρευστό δεν επαρκεί, μέχρι να έρθει η δόση.
Και μπορεί επισήμως να διαψεύδεται στην πράξη όμως το δημοσίευμα αναφέρει ότι ήδη ξέρουμε: χρήματα που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ και τις πληρωμές των παρόχων του, παρακρατούνται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την καταβολή των συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ να μη λάβει στο τέλος του μήνα, σε λίγα 24ωρα δηλαδή, τα χρήματα που περιμένει από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να καταβάλει μέρος των οφειλών του σε ιδιώτες παρόχους.

Με βάση τον προγραμματισμό της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμείατου οργανισμού χρήματα ώστε να πληρωθούν για τον μήνα Ιανουάριο γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές αλλά και άλλοι ιδιώτες πάροχοι. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, λένε πηγές του HealthReport.gr, είναι σε αναμονή για το αν τελικώς θα δοθούν τα κονδύλια, καθότι έχει λάβει τις σχετικές δεσμεύσεις από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν οι γιατροί, οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα θα δούνε το …χρώμα του χρήματος καθώς όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση πιθανώς θα διαθέσει αλλού τα κονδύλια αυτά.

Οι μόνοι που φαίνεται πως θα πληρωθούν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, είναι οι φαρμακοποιοί για τον μήνα Δεκέμβριο. Ο ΕΟΠΥΥ έχει στα συρτάρια του περί τα 150 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθεί ο κλάδος. Η προτεραιότητα δίνεται επειδή οι φαρμακοποιοί έχουν προαγοράσει τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους πληρώνοντας ΦΠΑ κ.α., λέγεται από κύκλους του ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια αυτοί που είναι άγνωστο αν και πότε θα πληρωθούν είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις εφημερίες καθώς φαίνεται πως προς ώρας δεν έχουν εξασφαλιστεί όλα τα χρήματα, επειδή ακριβώς ελήφθησαν για να καλυφθούν άλλες ανάγκες. Όμως επειδή ακριβώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στον κλάδο, εκδίδοντας και τη σχετική υπουργική απόφαση, είναι πιθανό να βρεθεί το ρευστό από άλλες πηγές, ώστε να μη φανεί αφερέγγυα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Aδύνατη η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Αδιέξοδο με τις οφειλές, τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες

Την παράταση των συμβάσεων τους με τον ΕΟΠΥΥ έως τις 15 Μαΐου συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών με το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τις συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες λήγουν στις 31 Μαρτίου 2015, συμφωνήθηκε η παράτασή τους έως τις 15 Μαΐου καθώς και η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ, του ΣΕΚ και του Υπουργείου, ώστε να συζητηθούν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας, το πλαίσιο και οι όροι αυτής.

Στη συνάντηση όπου παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός με στελέχη του οργανισμού, καθώς και στελέχη του ΥΥΚΑ, συζητήθηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που, κατά τον ΣΕΚ, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο και τους εργαζόμενους του προ του φάσματος της ανεργίας.

Αδιέξοδο με τις οφειλές, τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες

Το ΔΣ του ΣΕΚ έθεσε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της περιόδου 2006-2011, των προκάτοχων ταμείων του ΕΟΠΥΥ, που μένει ανοικτό εδώ και αρκετά χρόνια και αφορά για τις κλινικές του Συνδέσμου το ποσό των 65 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός ενημέρωσε ότι η νομική υποχρέωση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων της περιόδου αυτής, ολοκληρώθηκε στις 31.12.2014, χωρίς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας τις εκκαθαρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από 01.01.2015 είναι αδύνατη η πληρωμή των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι η μη εκκαθάριση των τιμολογίων οφείλεται σε αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων και δεν ευθύνονται οι πάροχοι και δήλωσε ότι «το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη επίλυσή του ζητήματος».

Τέλος, ο ΣΕΚ ενημέρωσε τον κ. Κουρουμπλή ότι υπήρχε διαβεβαίωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ότι από 01.01.2015 θα υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων από τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο, όπως είχε πρώτος ζητήσει ο ΣΕΚ. Αν και διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2015 αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει μετά την πρόσληψη γιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ