ΕΟΠΥΥ

Στα 489 εκατ. ευρώ το clawback κλινικών και διαγνωστικών για την τριετία 2013-2015

Οι πάροχοι καλούνται να το πληρώσουν σε 21 δόσεις, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες αποπληρωμής τους με το νέο σύστημα εκκαθάρισης οφειλών

Clawback ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ προγραμματίζει να εισπράξει ο ΕΟΠΥΥ στους επόμενους 21 μήνες από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστηριακούς γιατρούς, ποσά που αντιστοιχούν σε επιστροφές των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2013, 2014 και 2015.

Η καταβολή του clawback από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από τους θεσμούς, για να "ξεκλειδώσει" η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Παρότι η Κυβέρνηση έχει περιθώριο εφαρμογής των προαπαιτουμένων ως τις 31 Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να εξαντλήσει τα χρονικά όρια, αντίθετα, επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησής τους, καθώς η υποδόση μπορεί να είναι διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, εφόσον αυτά έχουν υλοποιηθεί.

Το γεγονός αυτό, έχει επιταχύνει τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος έχει ξεκινήσει πρόγραμμα σταδιακής αποπληρωμής των παρόχων του. Μέσω της αποπληρωμής αυτής, θα ξεκινήσουν να αφαιρούνται και τα ποσά που αναλογούν στο clawback. Η καταβολή του ποσού που αναλογεί σε κάθε πάροχο αποφασίσθηκε να γίνει σε 21 δόσεις, δίνοντας έτσι μια "ανάσα" στην αγορά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το clawback έχει υπολογιστεί για την τριετία 2013-2015 στα 235 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές και για τις εργαστηριακές εξετάσεις (διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια) σε 254 εκατ. ευρώ.

Για τα σχετικά ποσά ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρης Μπερσίμης τους εκπροσώπους των παρόχων, με τους οποίους είχε διαδοχικές συναντήσεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου και πληρωμής.

Σε ότι αφορά το μέρος των διαγνωστικών εξετάσεων, ο κ. Μπερσίμης υπογράμμισε ότι επί συνόλου 3.600 παρόχων, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τον Ιανουάριο περίπου 70 πάροχοι, τον Φεβρουάριο 110 πάροχοι, ενώ για τον Μάρτιο έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί οι απαιτήσεις 1613 παρόχων.

Σε ότι αφορά τις παλαιές οφειλές των ταμείων πριν την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών 440 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές από τον Σεπτέμβριο, με οφειλές από τον Οίκο Ναύτου, μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Σε ότι αφορά τους εργαστηριακούς γιατρούς, εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι ήδη από πέρυσι έχουν μειωθεί οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων σε ποσοστό της τάξης του 30%, με αποτέλεσμα να καταβληθεί τελικά διπλό clawback από τη συγκεκριμένη κατηγορία παρόχων.

Κατήγγηλαν μάλιστα διακριτική μεταχείριση, τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί εξοφλούνται με 270 εκατ. ευρώ συν 13 εκ. ευρώ επιπλέον, τα νοσοκομεία με 511 εκατ. ευρώ και οι γιατροί αναμένεται να πληρωθούν συνολικά 29 εκατ. ευρώ.

Η πρόεδρος της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, κατήγγηλε ότι οι γιατροί θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε νομικές ενέργειες διότι δεν έχουν μηχανισμούς ελέγχου για το ποιά κατηγορία παρόχων πληρώνεται και ποιά όχι. Και υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη, η κεντρική Αθήνα και η Καλλιθέα καθώς και η Αγ. Παρασκευή δεν έχουν πληρωθεί κάν τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στις περιφερειακές διευθύνσεις. Αντίστοιχα, το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο εφόσον γίνουν ενστάσεις, οι οποίες κάνουν δύο μήνες να εκκαθαριστούν. Επισημαίνοντας τη διακριτική μεταχείριση στα ζητήματα πληρωμής, η κ. Μαστοράκου σημείωσε πως "οι ιατρικές επισκέψεις υπολογίζονται σε 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα, οι εξετάσεις στα εργαστήρια στα 25,2 εκατ. ευρώ και οι ιατρικές πράξεις τα 2 εκ. ευρώ. Παρά το εξαιρετικά μικρό ποσό όμως, οι καθυστερήσεις συνεχίζονται όταν η πληρωμή των φαρμακοποιών είναι τακτική". 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Κρίσιμες "εξετάσεις" στους δανειστές δίνει ξανά ο ΕΟΠΥΥ

Άρον άρον επιχειρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τονώσει τους προϋπολογισμούς της Υγείας με φόντο τη δύσκολη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης συναντήθηκε με εκπροσώπους από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης με βασικό θέμα την παρακράτηση του clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 (παρακράτηση για την υπερβάλλουσα δαπάνη σε σχέση με τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ), την επίσπευση του οποίου φαίνεται να ζητούν επίμονα οι δανειστές, καθώς ο καταλογισμός και η είσπραξη του αποτελεί προαπαιτούμενο για την επικείμενη αξιολόγηση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η συνάντηση έγινε δύο ημέρες μετά το Δεκαπενταύγουστο, γεγονός που όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του ιδιωτικού κλάδου, αποδεικνύει το κατεπείγον του θέματος, ενώ ήδη μόνο από τις ιδιωτικές κλινικές έχει ανακοινωθεί πως θα παρακρατηθεί το ποσό των 110 εκατ. ευρώ για τον εκτροχιασμό των δαπανών στα νοσήλια τους έξι τελευταίους μήνες της περσινής χρονιάς (η υπέρβαση έφτασε το 48%, με τις υποβολές να ανέρχονται σε 228 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός είναι 237 εκατ.).

Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, και αυτές κινήθηκαν με ρυθμό διπλάσιο έναντι του αρχικού κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Στελέχη του κλάδου, που επίσης ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναφέρουν πως αναμένεται να υπάρξει σταδιακή παρακράτηση των επιστροφών claw back και rebate των ετών 2013-2015 από τις τρέχουσες πληρωμές και σε βάθος χρόνου 21 μηνών, επιστροφές που το σύνολο τους ανέρχεται σε 254 εκατ. ευρώ περίπου και για τα τρία χρόνια, ώστε οι περικοπές αυτές να είναι λιγότερο "οδυνηρές” και καλύτερα διαχειρίσιμες από το σύνολο των παρόχων.

Και όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές έχουν δώσει αυστηρές εντολές για τη μείωση των απαιτήσεων επιστροφών που προκύπτουν από τον εκτροχιασμό των κλειστών κονδυλίων του Οργανισμού. Ειδικότερα δε, όπως προβλέπεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, μέχρι φέτος το Δεκέμβριο το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών (claw back) θα μειωθεί κατά 30%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018.

Οι δανειστές εξάλλου πιέζουν σε όλους τους τόνους να δοθεί τέλος στα υπέρογκα ελλείμματα που καταγράφει ο Οργανισμός και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παρόχων, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στις ελλειμματικές αποδόσεις των εισφορών των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ύψος των χρεών προκαλεί ίλιγγο. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 1,8 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, ενώ 7,1 δισ. ευρώ χρωστά ο ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες, ασφαλισμένους και γενική κυβέρνηση. Πριν λίγες ημέρες εξάλλου έγινε η έκτη συνεχόμενη αναθεώρηση από την αρχή του έτους, με επιπλέον χρηματοδότηση του Οργανισμού με 12,6 εκατ. ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Με το ποσό αυτό, ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει συνολικά μέσα στο έτος το ποσό των 311,58 εκατομμυρίων ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Η ώρα των πληρωμών για γιατρούς-διαγνωστικά! Πως θα πληρώσουν τις επιστροφές

γιατροί ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μπορεί να είναι απλήρωτοι κάτι μήνες ήρθε όμως η ώρα του…λογαριασμού προς τον ΕΟΠΥΥ

 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, τα εργαστήρια αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα καθώς ήρθε η ώρα να καταβάλουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ ως clawback από το 2013 έως το 2015.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους των παρόχων και ειδικά με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), χωρίς όμως να συμμετάσχουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αντιδρώντας στις αυθαίρετες αποφάσεις για υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων, την ώρα που είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες.

Ο κλάδος με τον τρόπο αυτό δέχεται άλλο ένα χτύπημα μετά και το κούρεμα των τιμών στις εξετάσεις ακόμη και κατά 50%.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ γιατροί, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να καταβάλλουν claw back που δεν έχει ακόμη παρακρατηθεί, το ποσό των 255 εκ €.

Όπως διευκρινίζει η ΠΟΣΙΠΥ, ο τρόπος που θα παρακρατηθεί αυτό το ποσό δεν θα είναι όπως γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή περικοπή 2-3 μηνών συγκεντρωτικά, αλλά θα κατανεμηθεί σε 21 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή θα παρακρατούνται κάθε μήνα ποσά περί τα 12 εκ. €.

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΠΥΥ καλεί άρον άρον τους γιατρούς και τα διαγνωστικά να πληρώσουν το claw back.

Ο φόβος της Διοίκησης του Οργανισμού εστιάζεται στην αξιολόγηση της τρόικας που αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλες τις πληροφορίες: «Έρχεται καυτός Σεπτέμβρης με αξιολογήσεις στην Υγεία από την τρόικα! Οι εντολές των δανειστών»

Ο ΕΟΠΥΥ όπως φαίνεται επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιταχύνει τις διαδικασίες είσπραξης του CLAW BACK (αυτόματες επιστροφές χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) από όλους τους παρόχους, προκειμένου να παρουσιάσει αυξημένους προϋπολογισμούς κατά την αξιολόγηση των δανειστών.

Οι δανειστές άλλωστε έχουν απειλήσει με νέα μέτρα σε περίπτωση που οι αριθμοί δε…βγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ! 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

“Κόμβος” ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στη σχέση του Οργανισμού με τους παρόχους

Φιλόδοξα σχέδια για την επόμενη ημέρα στη σχέση του φορέα με τους παρόχους φαίνεται πως έχει η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Η σωστή υλοποιήση τους, πάντως, εκτιμάται ότι θα εισάγει τον Οργανισμό σε νέα εποχή και θα διευκολύνει σημαντικά τις καθημερινές συναλλαγές του φορέα με επαγγελματίες υγείας, διαγνωστικά και κλινικές, τους ίδιους τους παρόχους, αλλά και τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή real time ηλεκτρονική διασύνδεση της κεντρικής υπηρεσίας του Οργανισμού με όλους τους παρόχους από τον Οκτώβρη! Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέπει την άμεση έγκριση ή απόρριψη παραπεμπτικών και συνταγών και κατ’ επέκταση τον άμεσο, ψηφιακό έλεγχο των πράξεων και την εκκαθάριση τους με την ολοκλήρωση της παροχής της όποια υπηρεσίας.

Βέβαια, αυτό που θα μένει ανοικτό θα είναι η αποστολή των δικαιολογητικών σε “hard copy” στον ελεγκτικό συνέδριο.

Η εξοικονόμηση χρόνου αναμένεται να ειναι σημαντική, σε όλα τα στάδια και ιδιαίτερα στην εκκαθάριση και αποπληρωμή των παραστατικών. Αυτό, βέβαια, σημαίνει και το τέλος των ελεγκτών ιατρών όπως τους γνωρίζουμε σήμερα. Θα απαιτείται, όμως, η δημιουργία ενός “κέντρου ελέγχου”, στο οποίο θα βρίσκονται γιατροί από όλες τις βασικές ειδικότητες που θα ελέγχουν τα έγγραφα και θα δίνουν το πράσινο φως, θα απορρίπουν ή θα επισημαίνουν τις ελλείψεις. Έξι ημέρες την εβδομάδα, ομάδες γιατρών, των 10-15 ειδικοτήτων, θα πρέπει να εργάζονται σε βάρδιες για να καλύπτουν τις ανάγκες.

Το “αγκάθι” στη διαδικασία είναι το λειτουργικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ είχε προβληματιστεί αρκετά γύρω από την ανάπτυξη του software, αναζητώντας λύσεις χρηματοδότησης και ανάπτυξης του.

Ίσως για αυτό το λόγο η αγορά, αν και στηρίζει και προσμένει την επιτυχή ηλεκτρονική διασύνδεση με τον Οργανισμό, εκφράζει αμφιβολίες αν ο ΕΟΠΥΥ θα προλάβει την προθεσμία που ο πρόεδρος του φέρεται να έχει θέσει.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Όταν ο ΕΟΠΥΥ χρωστά ακόμη και σε…νεκρούς! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί

χρήματα ΕΟΠΥΥ

Η παροιμία ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε όποιον μιλά …ελληνικά φαίνεται ότι λαμβάνει και νέα διάσταση με τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας.


 

Και αυτό διότι όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ δε χρωστά μόνο στους εν ενεργεία γιατρούς, αλλά ακόμη και σε κάποιους που έχουν εγκαταλείψει τον …μάταιο ετούτο κόσμο και δεν πρόλαβαν να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο ΕΟΠΥΥ οφείλει ακόμα στους ιατρούς τεράστια ποσά των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για τα παρελθόντα έτη (2010 , 2011 και 2012).

Όμως το απίστευτο είναι κατά τον ΙΣΑ, ότι ο Οργανισμός χρωστά για αυτά τα έτη και σε γιατρούς που στο μεταξύ έχουν φύγει απο τη ζωή.
Όπως αναφέρει το ΔΣ του ΙΣΑ: «Δυστυχώς λαμβάνουμε ακόμα και τα παράπονα συγγενών ιατρών, οι οποίοι απεβίωσαν και δεν είχαν πληρωθεί για την παροχή των υπηρεσιών τους προς τα ταμεία, με αποτέλεσμα οι οικογένειες τους να πρέπει να προσφύγουν στην δικαιοσύνη».

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται τα τεχνικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των τιμολογίων που αποστέλλουν οι γιατροί στη νέα βάση του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο.

Ο κατά τα άλλα όμως …ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει προβλήματα με την ψηφιοποίηση των αρχείων με τα οποία υποτίθεται ότι θα πληρωθούν οι γιατροί για τον μήνα Μάρτιο.

Συγκεκριμένα τα αρχεία που ψηφιοποιήθηκαν και εστάλησαν στην συνέχεια στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ελεγχθούν, δεν ανοίγουν. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: ΕΟΠΥΥ: Και νέο τεχνικό πρόβλημα! Απλήρωτοι μένουν οι γιατροί και για τον Μάρτιο

Με αυτά και μ αυτά παραμένει άγνωστο πότε θα πληρωθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Μάρτιο, παρότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας τις γνωστές επικοινωνιακές τακτικές και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανακοινώνει πληρωμές νοσοκομείων και φαρμακευτικών εταιρειών, την ώρα βέβαια που τα συνολικά οφειλούμενα και προς τα νοσοκομεία και προς τις εταιρείες είναι τεράστια, ενώ ταυτόχρονα ζητούνται υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές που δεν αποκλείεται φέτος να αγγίξουν τα 600 εκατ. Ευρώ συνολικά.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πού “κολλάνε” οι πληρωμές Μαρτίου του ΕΟΠΥΥ

Πού

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μετά τις τραγελαφικές καταστάσεις που έζησαν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ στην προσπάθειά τους να αποστείλουν τα παραστατικά για τις υπηρεσίες που έχουν παράσχει (εδώ), ανέκυψε ένα ακόμη εμπόδιο για την εκκαθάριση των υποβολών τους και εν τέλει της πληρωμής τους.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ), μεγάλος αριθμός μελών του έχει καταγγείλει ότι λόγω τεχνικού προβλήματος κατά τη διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων από τα Γραφεία της Πεύκης προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατή η ανάγνωσή τους. Το πρόβλημα παρουσιάζεται ειδικότερα στις υποβολές Μαρτίου, με αποτέλεσμα να έχει “μπλοκάρει” ο έλεγχος και η εκκαθάρισή τους και η πληρωμή των γιατρών να καθίσταται αδύνατη.

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκκρεμότητα με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ από παρελθόντα έτη (2010-11-12). Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι δικαιούχοι απεβίωσαν και οι οικογένειές τους έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

Οι συνταξιούχοι θα (ξανα-) πληρώσουν τα “σπασμένα” του ΕΟΠΥΥ

Οι συνταξιούχοι θα (ξανα-) πληρώσουν τα

Από την τσέπη των πολιτών αναζητείται για μία ακόμη φορά χρηματοδότηση για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλεται εφεξής στο άθροισμα των συντάξεων ανεξαρτήτως αιτίας (από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ή οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης), συμπεριλαμβανομένων: α) της ειδικής προσαύξησης των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ, β) της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη παρακράτηση θα υπολογιστεί στο σύνολο του ποσού που λαμβάνει κάποιος ο οποίος δικαιούνται δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, οδηγώντας σε μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ανάλογη εισφορά (6% υπέρ ΕΟΠΥΥ) παρακρατείται ήδη από την 1.1.2016 και από τις επικουρικές συντάξεις, αφού αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Διπλή επιβάρυνση θα υποστούν οι συνταξιούχοι που τυχόν έχουν και αποδοχές από μισθωτή εργασία ή από άσκηση επαγγέλματος ή απασχόληση, οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορά και με τις δύο ιδιότητες. Η εγκύκλιος προβλέπει ειδικότερα ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, καθώς εκτός από το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των συντάξεων που λαμβάνουν, υποχρεώνονται να καταβάλλουν και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών των μισθωτών ή το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που υπάγονται έως 31/12/2016 ή επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους από 1/1/2017 και εφεξής.

Σύμφωνα ωστόσο με τον αρμόδιο Υπουργό, που κατηγορεί τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση, η φιλοσοφία του μέτρου βασίζεται στην ισονομία. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι επειδή η παρακράτηση θα υπολογιστεί για πρώτη φορά επί του πραγματικού και όχι του εικονικού ποσού, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη θα διαπιστώσουν ότι αυτή θα αυξηθεί.

«Παρά τη γκαιμπελική προσπάθεια να γίνει το άσπρο-μαύρο, ο νόμος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εξασφάλισε ότι καμία περικοπή δεν θα γίνει στις κύριες συντάξεις. Η αλήθεια θα φανεί στο ΑΤΜ» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Πρόγραμμα εμβολιασμού στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών

Τη διενέργεια προγράμματος εμβολιασμού σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών (ΧΦΠΜ) για την πρόληψη νοσημάτων, την προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας ενώ συντονίζεται από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.
Αρμόδιες υπηρεσίες για το συντονισμό και την παρακολούθηση της διεξαγωγής του προγράμματος εμβολιασμού σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών (ΧΦΠΜ) ορίζονται οι Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι Υ.ΠΕ. έχουν ρόλο συντονισμού και παρακολούθησης της οργάνωσης και διενέργειας των εξορμήσεων εμβολιασμού σε ΧΦΠΜ που γίνονται στα όρια ευθύνης τους. Συμβάλλουν στην προώθηση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, στη συμμετοχή στις εξορμήσεις επαγγελματιών υγείας και άλλων προσώπων από τις τοπικές υπηρεσίες υγείας και την τοπική κοινωνία, στην ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού και στην εφαρμογή καλών πρακτικών.
Όπως ορίζει η εγκύκλιος, «η διοίκηση των Υ.ΠΕ. θα πρέπει να ορίσει έναν Επιχειρησιακό Συντονιστή και έναν Ιατρικό Συντονιστή του εμβολιασμού σε ΧΦΠΜ ο οποίος θα υλοποιηθεί στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης της Υ.ΠΕ».Ο ρόλος του Επιχειρησιακού Συντονιστή είναι ο συντονισμός, ο έλεγχος και η παρακολούθηση της οργάνωσης και διενέργειας εμβολιασμού σε ΧΦΠΜ της περιοχής ευθύνης, και η συμβολή στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού. Ο επιχειρησιακός συντονιστής είναι υπεύθυνος για τη διακίνηση των εμβολίων και για την ενημέρωση του υπεύθυνου του κέντρου φιλοξενίας για τον ακριβή χρόνο διενέργειας του εμβολιασμού.
Ο ρόλος του Ιατρικού Συντονιστή είναι ο συντονισμός, ο έλεγχος και η παρακολούθηση της οργάνωσης και διενέργειας εμβολιασμού σε ΧΦΠΜ της περιοχής ευθύνης από ιατρική/υγειονομική άποψη, και η συμβολή στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή καλών πρακτικών.
Επιπρόσθετα, η διοίκηση των Υ.ΠΕ. ορίζει ένα ή περισσότερα Νοσοκομεία στην περιοχή ευθύνης τους που τα Φαρμακεία τους θα λειτουργήσουν ως «Φαρμακεία ψυχρής αλυσίδας» για τη μεταφορά των εμβολίων. Τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων αυτών, με την ευθύνη του Υπεύθυνου Φαρμακείου, θα παραλαμβάνουν εμβόλια από το ΚΕΔΥ και θα τα παραδίδουν στον φορέα που έχει αναλάβει την οργάνωση και διεξαγωγή εμβολιασμού σε ΧΦΠΜ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει και τα χρωστούμενα Απριλίου από τον επόμενο μήνα

ΕΟΠΥΥ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος 2016 πάνε σχετικά καλά ενώ από 22 Αυγούστου και μετά ξεκινούν και οι εκκαθαρίσεις για τον μήνα Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι -αν όλα πάνε καλά- ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα έχει βάλει μια σχετική τάξη και …περιοδικότητα στις πληρωμές της προς τους παρόχους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα τον Αύγουστο 2016 και εξελίσσεται με επιτυχία η νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης των παρόχων, στο 100% των εκκαθαρισμένων υποβολών τους.

Συγκεκριμένα, έως την 5η Αυγούστου 2016 ενταλματοποιήθηκαν προς πληρωμή υποβολές δαπανών Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου - Μαρτίου διαφόρων κατηγοριών παρόχων.

Πιο αναλυτικά:
Έχει ήδη αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για τονΙανουάριο 2016 για το:
 99,3% του συνόλου υποβολών των Ιατρικών επισκέψεων
 99,5% του συνόλου υποβολών των συμβεβλημένων Φυσικοθεραπευτών
 97% του συνόλου υποβολών των Κλινικών (υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας)
 85% του συνόλου υποβολών των Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης (υπηρεσίες ανοικτής νοσηλείας)
 86% του συνόλου υποβολών των Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης (υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας )
 100% του συνόλου υποβολών των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης - Μονάδων Τεχνητού Νεφρού
 95,5% του συνόλου υποβολών των Ψυχιατρικών Κλινικών
 97,9% του συνόλου υποβολών των Διαγνωστικών
 100% του συνόλου των υποβολών των Πολυϊατρείων.

Συνολικά τον Ιανουάριο, εκκαθαρίστηκαν από τον ΕΟΠΥΥ υποβολές παρόχων αξίας 115.771.820 ευρώ, από τις οποίες απορρίφθηκαν επί μέρους υποβολές αξίας 1.117.364 ευρώ.

Για τον Φεβρουάριο 2016 έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το:
 97,6% του συνόλου υποβολών των Ιατρικών επισκέψεων
 97,2% του συνόλου υποβολών των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών
 85,7% του συνόλου υποβολών των Κλινικών (υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας)
 68,3% του συνόλου υποβολών των Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης
 95,9% του συνόλου υποβολών των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης -Μονάδων Τεχνητού Νεφρού
 94,8% του συνόλου υποβολών των Ψυχιατρικών Κλινικών
 95,8% του συνόλου υποβολών των Διαγνωστικών

Συνολικά τον Φεβρουάριο, εκκαθαρίστηκαν από τον ΕΟΠΥΥ υποβολές παρόχων αξίας 105.810.950 ευρώ, από τις οποίες απορρίφθηκαν επί μέρους υποβολές αξίας 2.682.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τον Μάρτιο 2016 εξελίσσεται η διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων και πληρωμών για όλες τις κατηγορίες των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικά έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το 69% του συνόλου υποβολών των συμβεβλημένων Φυσικοθεραπευτών, το 45,5% του συνόλου υποβολών των Κλινικών (υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας) και το 37,4% του συνόλου των υποβολών των Διαγνωστικών.

Ανά κατηγορία παρόχων και ανά γεωγραφική περιοχή, ενδεικτικά, έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το:
 99,2% (Ιανουάριος) και 97,8% (Φεβρουάριος) του συνόλου των υποβολών των ιατρικών επισκέψεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Αχαρνών.
 99,4% (Ιανουάριος) και 93,6% (Φεβρουάριος) του συνόλου των υποβολών των ιατρικών επισκέψεων στην Περιφερειακή ΔιεύθυνσηΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης,
 99,5% (Ιανουάριος) και 99,5% (Φεβρουάριος) του συνόλου των υποβολών των ιατρικών επισκέψεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Πατρών,
 100% (Ιανουάριος) και 99,3% (Φεβρουάριος) του συνόλου των υποβολών των ιατρικών επισκέψεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Μαγνησίας.

Ακολουθούν, μέρα με τη μέρα, ενταλματοποιήσεις και πληρωμές, προς τους λοιπούς παρόχους.

Αναφορικά με τις ενστάσεις των παρόχων για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι:

Τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 283 ενστάσεις (ποσοστό 2,5% επί του συνόλου), τον Φεβρουάριο 251 (ποσοστό 2% επί του συνόλου) και τον Μάρτιο 21 ενστάσεις (σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης) σε σύνολο περίπου 12.000 υποβολών.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ο αριθμός των ενστάσεων μειώνεται μήνα με το μήνα, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των παρόχων στη νέα διαδικασία. Η έναρξη των ενταλματοποιήσεων και πληρωμών για το μήνα Απρίλιο, αναμένεται έως τις 22 Αυγούστου. Ταυτόχρονα βελτιώνεται περαιτέρω η λειτουργικότητα της διαδικασίας με εφαρμογή αυτοματοποιημένων
διαδικασιών ακόμη και για τις μεμονωμένες, δύσκολα προβλέψιμες καταστάσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κος Σωτ. Μπερσίμης επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή το Κέντρο Διαλογής Υποβληθεισών Δαπανών. Μετά την επίσκεψη του ο κος Μπερσίμης δήλωσε: "Η λειτουργική ικανότητα του Κέντρου Διαλογής είναι επαρκής και μπορεί να εξυπηρετήσει τις περίπου 12.000 υποβολές που αποστέλλονται μηνιαία, από τους παρόχους μας. Παρακολουθούμε διαρκώς τη διαδικασία, παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται και διασφαλίζουμε την επιτυχή υλοποίηση αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε συνεργασία με τους παρόχους για τυχόν προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας, με άξονα την προστασία του δημόσιου χρήματος και συμφέροντος καθώς και των πολιτών".

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Άμεσες διαδικασίες ελέγχου και εξορθολογισμός δαπανών

Άμεσες διαδικασίες ελέγχου και εξορθολογισμός δαπανών

Στην καθιέρωση άμεσων διαδικασιών ελέγχου και στον εξορθολογισμό των δαπανών, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους αλλά και στους παρόχους υγείας, στοχεύει το επιχειρησιακό σχέδιο (Business Plan) που εκπόνησε η νέα διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η εκκαθάριση των παρόχων υγείας σε ελάχιστο χρόνο, αποτελεί το πρώτο βήμα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν επίσης σε θέματα όπως το rebate, το νέο οργανόγραμμα, το νέο πλαίσιο σύναψης των συμβάσεων, ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας, η δημιουργία κανόνων ορθής συνταγογραφικής πρακτικής διαγνωστικών εξετάσεων κ.ά.
ΠΑΡΟΧΟΙ
Η εκκαθάριση των παρόχων υγείας θεωρείται ένα τεράστιο έργο, που έγινε πραγματικότητα σε ελάχιστο χρόνο. Μέχρι σήμερα οι πάροχοι υπέβαλλαν τόνους χαρτιού, με δικαιολογητικά για διάστημα πολλών ετών (περίπου 100.000.000 σελίδες ανά έτος), τα οποία στοιβάζονταν σε κούτες στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού. Έτσι, δημιουργήθηκε μια απαράδεκτη κατάσταση, με χιλιάδες κούτες εγγράφων, σε μη διαχειρίσιμη μάλιστα μορφή, να στοιβάζονται στις υπηρεσίες του Οργανισμού.
Κατόπιν, οι πάροχοι λάμβαναν το 90% των απαιτήσεών τους με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, δηλαδή χωρίς τον οποιοδήποτε ουσιαστικό έλεγχο, ενώ για το υπόλοιπο 10% ανέμεναν την τελική εκκαθάριση, η οποία όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Αυτό το υλικό μεταφέρεται πλέον σε ένα κέντρο διαλογής και επεξεργασίας όπου ταξινομείται ανά κατηγορία παρόχου και ψηφιοποιείται για να καταστεί διαχειρίσιμο.
Ακολουθεί δειγματοληπτικός, ιατρικός και διοικητικός έλεγχος ενώ η ψηφιοποίηση καθιστά δυνατή την αποζημίωση των παρόχων στο 100% των εκκαθαρισμένων απαιτήσεών τους.
ΟΦΕΛΗ
Με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δράσης θα επιτευχθεί: Οι πάροχοι να υπόκεινται άμεσα στη διαδικασία ελέγχου και τελικής εκκαθάρισης των υποβολών τους και να τους καταβάλλεται το 100% της απαίτησής τους εφόσον δεν υπάρχει περικοπή. Επιλύεται έτσι μια τεράστια δυσλειτουργία ετών.
Ο Οργανισμός να εξορθολογήσει περαιτέρω τις δαπάνες του, εξοικονομώντας πόρους, μιας και δεν χρειάζονται πια χώροι αποθήκευσης του τεράστιου όγκου αρχείων σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού.
Οι πολίτες να μην συνωστίζονται πια ανάμεσα στα χαρτόκουτα όταν επισκέπτονται τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί σύγχρονα με το αρχείο του ψηφιοποιημένο και χρηστικό.
REBATE
Σύμφωνα με το ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο, το rebate στους παρόχους υγείας έγινε μηνιαίο και υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα. Έτσι οι πάροχοι γνωρίζουν απευθείας τα ποσά που έχουν να λαμβάνουν, δεν προβαίνουν σε έκδοση πιστωτικών τιμολογίων ετεροχρονισμένα, δεν πληρώνουν ΦΠΑ σε πλασματικές δαπάνες αλλά στην τελική, με αποτέλεσμα να στηρίζεται η βιωσιμότητα των παρόχων σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Άλλο βήμα των μεταρρυθμίσεων της νέας διοίκησης αφορά στο νέο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους μέσω της ενεργοποίησης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Η επιτροπή συστήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και σε εβδομαδιαία βάση συνεδριάζει, επιλύοντας λιμνάζοντα θέματα πολλών χρόνων.
Οι νέες συμβάσεις με τους παρόχους υγείας προχωρούν, θα είναι σε ένα πλαίσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και με έμφαση τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων με κατηγορίες παρόχων, όπως για παράδειγμα οι φυσικοθεραπευτές.
ΕΚΠΥ
Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση την κατάρτιση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), με βασικό μέλημα τον εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες.
Με τον νέο ΕΚΠΥ θα είναι σαφέστεροι οι όροι αποζημίωσης τόσο για τους πολίτες – ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υγείας, επίσης η διαδικασία αποζημίωσης θα γίνει λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη.
Ο ΕΟΠΥΥ καθόρισε ήδη σε συνεργασία με ιατρούς και με τον ΠΙΣ κανόνες ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων. Με την εφαρμογή των κανόνων ο ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 15% από την ετήσια δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων. Αντίστοιχες ενέργειες θα γίνουν για τη δαπάνη του φαρμάκου.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο έλεγχος παραβατικότητας με χρήση πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογίας αιχμής σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.
ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ
Να σημειωθεί ότι νέα διοίκηση ξεκίνησε και ολοκλήρωσε πριν μερικές εβδομάδες το Οργανόγραμμα και τον Οργανισμό που δεν υπήρχε στον ΕΟΠΥΥ από το 2012 που ιδρύθηκε. Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους μήνες έχει υποβάλει σε συνεργασία με φορείς, οργανισμούς κ.τλ. πάνω από 6 προτάσεις για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με άμεσο αποτέλεσμα από τη θετική έκβασή τους, τόσο σε τεχνογνωσία που θα αποκτήσει ο ΕΟΠΥΥ όσο και σε οικονομικό αντίκτυπο από την εισροή χρημάτων.
 

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

 

Γιατροί έδωσαν εικονικά παραπεμπτικά και κλινικές χρέωναν ό,τι ήθελαν!

φάρμακα-2-650x379

Eλέγχους στους παρόχους του αλλά και στους ασφαλισμένους πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες ο ΕΟΠΥΥ και ειδικά η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕ∆ΥΦΚΑ). Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν εντοπιστεί πολλές παραβάσεις και για το πρώτο τρίμηνο έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις και χρηματικές ποινές.

Γιατροί, φαρμακοποιοί, υπεύθυνοι ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών είναι στο μικροσκόπιο και μάλιστα το 2015 κάποιοι αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Δείτε μερικά παραδείγματα:

1/Ένας νεφροπαθής πήρε φάρμακα αιμοκάθαρσης προσκομίζοντας σε διάφορα φαρμακεία συνταγές συνταγογραφούμενες από διαφορετικούς γιατρούς. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε ομοεθνής του, για τον οποίο συνταγογραφούνταν τα ίδια φάρμακα υψηλού κόστους, ενώ δεν ήταν νεφροπαθής, από διαφορετικούς ιατρούς. Η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ αγγίζει τα 172.000 ευρώ.

2/ Ένας γυναικολόγος χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ με εικονικές επισκέψεις, συνταγογραφώντας παράλληλα εξετάσεις που δεν εκτελούνταν, προκειμένου να δικαιολογήσει τις 200 επισκέψεις κάθε μήνα.

 

3/ Σε ιδιωτική κλινική διερευνήθηκε καταγγελία για νοσηλεία ασφαλισμένου, κι αποδείχτηκε ότι υπήρξε καταχρηστική χρέωση στον ασφαλισμένο ύψους 5.000 ευρώ.

4/Ασφαλισμένος χρεώθηκε από ιδιωτική κλινική με το ποσό ων 8.924,63 ευρώ ενώ όπως προέκυψε από τον έλεγχο θα έπρεπε να χρεωθεί με το ποσό των 1.493,46 ευρώ.

Εξάλλου, παραβάσεις με τα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές, οι οποίοι εντόπισαν αποζηµίωση επιθεµάτων από τον ΕΟΠΥΥ σε τιµές µεγαλύτερες της λιανικής πώλησης ή του διαδικτύου.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

«Ομερτά» στον ΕΟΠΥΥ για τα λεφτά των γιατρών! Γιατί κρύβουν τις νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο

ΕΟΠΥΥ 1 (2)

Με άκρα …μυστικότητα και με έναν περίεργο «νόμος σιωπής» συγκεντρώνουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ τα παραστατικά των γιατρών στον Ασπρόπυργο.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) οι συγκέντρωση των παραστατικών των γιατρών στη νέα διεύθυνση στον Ασπρόπυργο γίνεται κάτω από περίεργες και άγνωστες για τους γιατρούς συνθήκες, καθώς δεν τους έχουν δοθεί ούτε στοιχεία της εταιρείας που παραλαμβάνει τα έγγραφα ενώ τους απαγορεύεται ακόμη και να παραδώσουν αυτοπροσώπως τον φάκελό τους.

Να σημειωθεί ότι εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει η αποστολή των παραστατικών από τους γιατρούς στον Ασπρόπυργο και όχι στην Πεύκη όπως γινόταν μέχρι σήμερα, μετά από σχετικές οδηγίες του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο η …κακή μέρα φάνηκε από το πρωί καθώς επικράτησε μπάχαλο, αφού ουδείς παραλάμβανε τους φακέλους των γιατρών στον Ασπρόπυργο, ενώ οι περισσότεροι είχαν συγκεντρωθεί στα ταχυδρομεία όπου οι αρμόδιοι δεν ήξεραν τι να τους κάνουν αφού δεν είχαν καμία συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «ΕΟΠΥΥ: Μπάχαλο στον Ασπρόπυργο όπου στέλνουν οι γιατροί τα τιμολόγια για να πληρωθούν!»

Και η… μυστικοπάθεια συνεχίζεται για άγνωστους λόγους. Όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου: «Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μετά την αρχική απόφαση να στέλνονται τα παραστατικά από κάθε σημείο της Ελλάδας στα γραφεία του οργανισμού στην Πεύκη, προ εβδομάδος αποφάσισε την αποστολή τους σε άλλο σημείο της Αττικής, στην περιοχή Δύο Πεύκα Ασπροπύργου.

Μάλιστα, απαγόρεψε σε οποιονδήποτε από τους παρόχους να έχει τη δυνατότητα να παραδώσει τα παραστατικά αυτοπροσώπως!
Έχοντας ήδη αποφασίσει την συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και αρχειοθέτησης, δεν ενημέρωσε κανέναν από τους συνεργάτες παρόχους, χωρίς να δώσει ακριβή διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και επωνυμία της εταιρείας («Αρχειοθήκη Α.Ε.») που θα παραλάβει, οδηγηθήκαμε στην εξής σημερινή κατάσταση :

Οι υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, είτε να μην γνωρίζουν που θα παραδώσουν τους φακέλους, είτε όσοι κατάφεραν να βρουν την εν λόγω εταιρεία να πληροφορηθούν από τους υπευθύνους της ότι ΔΕΝ έχει γίνει κάποια συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ για την έναρξη παραλαβής φακέλων, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους την προηγούμενη εβδομάδα».

Και η κ.Μαστοράκου επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του HealthReport.gr αφού επισημαίνει ότι στο ταχυδρομείο της περιοχής …ξέμειναν οι φάκελοι με τα παραστατικά των γιατρών: «Ως αποτέλεσμα, οι φάκελοι στοιβάζονται στα τοπικά ταχυδρομικά γραφεία όπως και αυτά των ταχυμεταφορών. Μία εξ’ αυτών ετοιμάζεται να τα επιστρέψει στους αποστολείς!

Κι αν όλα αυτά ακούγονται κωμικά, σας πληροφορούμε κύριοι της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ πως δεν είναι καθόλου αστεία, μια που αποτελούν τον κόπο και την εργασία μας για ολόκληρο τον μήνα».

Πάντως αίσθηση προκάλεσε στους γιατρούς το γεγονός ότι ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας δημοσιοποίησε το θέμα αποστέλλοντας μάλιστα και επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, μία ώρα αργότερα με νέα του ανακοίνωση λίγων γραμμών ενημέρωνε ότι το πρόβλημα…ξαφνικά λύθηκε έπειτα από επικοινωνία του ΙΣΑ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στον ΕΟΠΥΥ επικράτησε πανικός μετά την αποκάλυψη του θέματος ότι στον Ασπρόπυργο επικρατεί μπάχαλο και ουσιαστικά είναι παρατημένα τα παραστατικά των γιατρών.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Μετ΄εμποδίων τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ - Στα "σκαριά" on line έλεγχος των παρόχων

Παρά την υποχρεωτική η υποβολή εκτυπωμένων δικαιολογητικών, μελετάτα υποβολή και ηλεκτρονικού μέσου - υπό εξέλιξη το νέο σύστημα ελέγχου για διεκπεραίωση όλων των αιτημάτων από το σύνολο των υπαλλήλων του Οργανισμού ανά τη χώρα

Πονοκέφαλο για στους περίπου 12.000 παρόχους του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως γίνονται οι καινούριες απαιτήσεις της διοίκησης του Οργανισμού για αποστολή των φακέλων με τα τιμολόγια προς εξόφληση από την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του.

Όπως είχε γράψει το Healthmag.gr (εδώ), οι πάροχοι δεν θα στέλνουν πλέον τα δικαιολογητικά τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, αλλά στο Κέντρο Διαλογής που δημιουργήθηκε στον Ασπρόπυργο, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, για τη διευκόλυνση της ψηφιοποίησης των εγγράφων, ζητούνται και ειδικές διαστάσεις στις εκτυπώσεις των δικαιολογητικών.

Με την ολοκλήρωση εφαρμογής του νέου συστήματος που ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου, η διοίκηση του Οργανισμού φέρεται διατεθειμένη να επισπεύσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες ελέγχου, ενοποιώντας - μέσω κομπιούτερ - το σύνολο των υπαλλήλων που προβαίνουν σε εκκαθαρίσεις πληρωμής των παρόχων. Στην κατεύθυνση αυτή, στο επόμενο χρονικό διάστημα και με δεδομένο ότι τα αιτήματα θα είναι ψηφιοποιημένα, το κάθε αίτημα θα διεκπεραιώνεται από τον πρώτο διαθέσιμο υπάλληλο που θα βρίσκεται on line στο σύστημα του Οργανισμού. Έτσι, μπορεί ο έλεγχος για πάροχο της Θεσσαλονίκης, να γίνεται από υπάλληλο που βρίσκεται online, στα Χανιά!

Καθώς όμως το σύστημα είναι καινούριο, τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται με τις πρώτες αποστολές.

Διαμαρτυρίες γιατρών
Ήδη χθες τόσο ο ΙΣΑ όσο και η ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, αντιμετώπισαν πρόβλημα στην αποστολή των εντύπων, με αποτέλεσμα να εκφράσουν και οι δύο τη δυσαρέσκειά τους για την κακή οργάνωση του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τη διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνουν πως τα δικαιολογητικά θα στέλνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω κούριερ ή ΕΛΤΑ και όχι με αυτοπρόσωπη παράδοση στην υπηρεσία.

Έτσι, η μεν ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις εταιρίες ταχυμεταφοράς οι οποίες δεν μπόρεσαν να παραδώσουν γιατί δεν υπάρχει σαφής διεύθυνση στον Ασπρόπυργο για το κέντρο διαλογής, ο δε ΙΣΑ, κατήγγηλε ότι η υπηρεσία που ορίστηκε ως κέντρο διαλογής, αρνήθηκε να παραλάβει τους φακέλους από τις εταιρίες ταχυμεταφοράς.

Από την πλευρά του ο ΙΣΑ ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα άμεσα, κάτι που έγινε, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτ. Μπερσίμη.

Στο μεταξύ όμως η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ περιέγραψε την ακόλουθη κατάσταση:

"Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μετά την αρχική απόφαση να στέλνονται τα παραστατικά από κάθε σημείο της Ελλάδας στα γραφεία του οργανισμού στην Πεύκη, προ εβδομάδος αποφάσισε την αποστολή τους σε άλλο σημείο της Αττικής, στην περιοχή Δύο Πεύκα Ασπροπύργου. Μάλιστα, απαγόρεψε σε οποιονδήποτε από τους παρόχους να έχει τη δυνατότητα να παραδώσει τα παραστατικά αυτοπροσώπως!

Έχοντας ήδη αποφασίσει την συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και αρχειοθέτησης, δεν ενημέρωσε κανέναν από τους συνεργάτες παρόχους, χωρίς να δώσει ακριβή διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και επωνυμία της εταιρείας («Αρχειοθήκη Α.Ε.») που θα παραλάβει, οδηγηθήκαμε στην εξής σημερινή κατάσταση :
Οι υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, είτε να μην γνωρίζουν πού θα παραδώσουν τους φακέλους, είτε όσοι κατάφεραν να βρουν την εν λόγω εταιρεία να πληροφορηθούν από τους υπευθύνους της ότι δεν έχει γίνει κάποια συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ για την έναρξη παραλαβής φακέλων.

Ως αποτέλεσμα, οι φάκελοι στοιβάζονται στα τοπικά ταχυδρομικά γραφεία όπως και αυτά των ταχυμεταφορών. Μία εξ’ αυτών ετοιμάζεται να τα επιστρέψει στους αποστολείς!".

Μεγάλο χαρτομάνι
Στη συζήτηση για τις νέες προδιαγραφές που ζήτησε ο ΕΟΠΥΥ οι πάροχοι επισημαίνουν παράλληλα, ότι αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα τιμολόγια και τα λοιπά δικαιολογητικά είναι ήδη ψηφιοποιημένα, θα μπορούσε να ζητηθεί από τον οργανισμό η αποστολή των στοιχείων με κάποιο ηλεκτρονικό μέσο, αντί για τον τεράστιο όγκο χαρτιών.

Παράγοντες του ΕΟΠΥΥ, έκαναν λόγο για πρόθεση της διοίκησης να ζητά την κατάθεση των δικαιολογητικών με ηλεκτρονικό μέσο, πλην όμως για να εξαιρεθεί το χαρτί από την ... ζωή της δημόσιας διοίκησης, χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας η οποία προβλέπει ότι οι συναλλαγές γίνονται μέσω εγγράφων, τα οποία υπογράφονται, σφραγίζονται κλπ.

Ειδικά για τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά του ΕΟΠΥΥ, πολλές φορές αναζητούνται τα πρωτότυπα για έλεγχο από τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι για το μήνα Ιούλιο υπάρχει περιθώριο παράδοσης ως τις 26 Αυγούστου, ενώ για τους επόμενους μήνες, η προθεσμία για την υποβολή κάθε μήνα είναι μέχρι την 20η του επόμενου μήνα, είτε ηλεκτρονικά είτε ως φυσικό αρχείο (ημερομηνία υποβολής στην εταιρεία ταχυμεταφοράς ή στα ΕΛ.ΤΑ.).
Το πρωτόκολλο παραλαβής θα είναι διαθέσιμο στον κάθε πάροχο μέσω του συστήματος e-dapy, με τη λήψη του φακέλου από τους χρήστες του Κέντρου Διαλογής ΕΟΠΥΥ.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Μπάχαλο στον Ασπρόπυργο όπου στέλνουν οι γιατροί τα τιμολόγια για να πληρωθούν!

κούτες-ΕΟΠΥΥ

Χαμός επικρατεί στον Ασπρόπυργο όπου καλούνται πλέον να αποστείλουν τα απαραίτητα έγγραφα οι γιατροί, για να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του HealthReport.gr, η εταιρεία-αποθήκη που επρόκειτο να παραλάβει τους φακέλους για τον μήνα Ιούλιο, όχι μόνο δεν έχει προετοιμασθεί κατάλληλα αλλά πολλοί γιατροί που την επισκέφθηκαν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος για να κάνει τις παραλαβές των φακέλων.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με βάση της οδηγίες της Διοίκησης του Οργανισμού πρέπει πλέον να αποστέλλουν τα παραστατικά για να πληρωθούν όχι στην Πεύκη αλλά στον Ασπρόπυργο σε νέα Διεύθυνση. Η έναρξη έγινε πριν λίγες ημέρες και αφορά σε παραστατικά του μηνός Ιουλίου τα οποία θα πρέπει να σταλούν στον Ασπρόπυργο έως τις 20 Αυγούστου.

Βέβαια ούτε η κατάσταση στην Πεύκη ήταν περισσότερο οργανωμένη. Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Που πετά τις κούτες με τα παραστατικά των γιατρών ο ΕΟΠΥΥ; Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ»

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι σήμερα στο Ταχυδρομείο του Ασπροπύργου έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες φάκελοι και δέματα γιατρών με παραστατικά, ενώ οι υπάλληλοι του ταχυδρομείου είναι σε απόγνωση καθώς δεν γνωρίζουν τι να τα κάνουν.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι του Ταχυδρομείου δεν είχαν ενημερωθεί καν για τη διαδικασία όπως άλλωστε και η εταιρεία- αποθήκη στον Ασπρόπυργο η οποία υποτίθεται ότι θα παραλάμβανε τα έγγραφα των γιατρών και θα έκανε και τη μηχανογράφηση- ψηφιοποίηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.

«Σήμερα ενημερωθήκαμε από γιατρούς- μέλη μας, ότι η υπηρεσία που έχετε ορίσει ως νέο κέντρο διαλογής των υποβλειθησών δαπανών από τους γιατρούς στον Ασπρόπυργο, αρνείται να παραλάβει από τις ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφοράς τους φακέλους που αποστέλλουν οι συμβεβλημένοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, καθώς δεν έχουν λάβει σχετική έγγραφη ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφεραν.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και ταλαιπωρία στους γιατρούς που έσπευσαν να συγκεντρώσουν και να αποστείλουν τις δαπάνες του μηνός Ιουλίου, ενόψει και του γεγονότος ότι θα απουσιάσουν λόγω θερινών διακοπών.

Δια της παρούσης παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στην διευθέτηση του όλου ζητήματος, προκειμένου από αύριο το πρωί να γίνονται δεκτοί οι φάκελοι από την εν λόγω υπηρεσία την οποία έχετε ανακοινώσει με email στους παρόχους από τις 27/07/2016» σημειώνει χαρακτηριστικά η Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ… διαφημίζει πως ετοιμάζει ένα υπερσύγχρονο κέντρο εκκαθάρισης των παραστατικών των γιατρών στον Ασπρόπυργο όπου θα γίνονται σχεδόν όλα αυτοματοποιημένα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αλλαγές στον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ

Στον ανασχεδιασμό της λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ, προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού. Ήδη δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα διοικητικού-οικονομικού ελέγχου και εκκαθάρισης υποβολών παρόχων που η χωρική τους αρμοδιότητα ανήκει σε συγκεκριμένη Περιφερειακή Υπηρεσία και από υπαλλήλους άλλης Περιφερειακής Υπηρεσίας, για τη βελτίωση του χρόνου εκκαθάρισης των υποβολών.
Παράλληλα, βάσει του νέου σχεδιασμού, προβλέπεται ότι το σύνολο των υποβολών θα ισομοιράζεται για έλεγχο και εκκαθάριση μεταξύ των στελεχών του Οργανισμού σε πανελλαδικό επίπεδο, που είναι επιφορτισμένο με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου σχεδιασμού προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15/10/2016.
Αναφορικά με το θέμα των ενστάσεων που μπορεί να υποβάλει κάποιος πάροχος σε περίπτωση που κατά τη διεργασία ελέγχου του λογαριασμού του προκύψουν απορρίψεις παραπεμπτικών, ο ΕΟΠΥΥ θα «ενεργοποιήσει» εντός του Σεπτεμβρίου διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των ενστάσεων για την ταχύτερη επίλυσή τους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταβάλλεται προσπάθεια να εκδίδεται η απόφαση εντός επτά (7) εργασίμων ημερών από την υποβολή της ενστάσεως.
Ειδικότερα για τις περιπτώσεις των απορρίψεων εξαιτίας έλλειψης υπογραφής του ασφαλισμένου στο παραπεμπτικό, ο πάροχος οφείλει να υποβάλει ένσταση συνοδευόμενη με ένα εκ των τριών κατωτέρω στοιχείων:
1. Φωτοαντίγραφο της απόδειξης είσπραξης της συμμετοχής του ασφαλισμένου.
2. Φωτοαντίγραφο των απαντήσεων των εξετάσεων του ασφαλισμένου.
3. Υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου ότι διενήργησε τις εξετάσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Αυγουστιάτικες…υποσχέσεις για πληρωμές των γιατρών και για το Μάρτιο!

εργαστηριακοί γιατροί

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι έχει πληρώσει τους γιατρούς, αλλά εκείνοι ακόμη αναζητούν το…ρευστό στις τσέπες τους!

Την ώρα που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν επίσχεση και προσφεύγουν στο ΣτΕ επειδή παραμένουν απλήρωτοι, η Διοίκηση του Οργανισμού μιλά και για περαιτέρω πληρωμές.

Άγνωστο παραμένει τελικά με τι τρόπο μοιράζει το …ρευστό η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς διαβεβαιώνει ότι έχει πληρώσει και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ενώ αναμένεται να καταβάλει και τον Μάρτιο του 2016.

Τα χρήματα όμως που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για… άγνωστους λόγους οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν τα έχουν δει ακόμη.

Γι αυτό εξάλλου και έχουν ξεκινήσει επίσχεση από την 1η Αυγούστου ενώ προσέφυγαν και στο Συμβούλιο της Επικρατεί»ας για ακύρωση του τρόπου εκκαθάρισης των παλαιών χρεών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Επισχέσεις και εξώδικα από τους απλήρωτους γιατρούς κατά ΕΟΠΥΥ! Προσφεύγουν και στο ΣτΕ»

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) πολλοί γιατροί δεν έχουν δει ακόμη το χρώμα του χρήματος ούτε καν για τον Ιανουάριο ενώ ελάχιστοι έχουν πληρωθεί και τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει το προεδρείο της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ περίπου 8 – 10% των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για έναν ή και τους δύο πρώτους μήνες του έτους, παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου.

Αντίθετη…άποψη όμως φαίνεται να έχει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καθώς θεωρεί πως όλοι έχουν πληρωθεί για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και …απλώς παραμένει ο Μάρτιος. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά μια εικόνα πληρωμών: «Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Τι πληρώσαμε μέχρι τώρα μετά την εκκαθάριση! Σε επίσχεση οι γιατροί»

Μάλιστα νέες υποσχέσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ μιλούν για αποπληρωμή του Μαρτίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου!

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος στο ΔΣ των γιατρών, με βάση την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη για τις αποπληρωμές των παρόχων υγείας, η αποπληρωμή του Μαρτίου θα γίνει μέχρι τα μέσα του Αυγούστου.

Όπως ενημέρωσε ο κ.Μπερσίμης τον πρόεδρο του ΠΙΣ, οι αποπληρωμές (επισκέψεις, διαγνωστικές κλπ) έχουν ολοκληρωθεί για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν ενστάσεις ή κάποιες παραλείψεις.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχονται επισχέσεις και εξώδικα απο τους απλήρωτους γιατρούς κατα ΕΟΠΥΥ!

γιατροί ΕΟΠΥΥ HealthReport.gr

Από τις αρχές του έτους έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος οι περισσότεροι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.


 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης ΙατρώνωΕΟΠΥΥ ( ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) κ. Άννα Μαστοράκου παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του Οργανισμού ότι το πρόβλημά τους διευθετείται ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί ενώ είναι ευκολότερη η ανεύρεση εικονικού Pokemon παρά πραγματική πληρωμή του ΕΟΠΥΥ στους λογαριασμούς των ιατρών».

Για το λόγο αυτό κοινοποιείται εξώδικη διαμαρτυρία επαναλαμβανόμενης επίσχεσης παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ αρχής γενομένης από σήμερα 1η Αυγούστου. Διαβάστε ΕΔΩ: Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Σε επίσχεση όσοι παραμένουν απλήρωτοι! Όλες οι εξελίξεις

Όπως αναφέρει το προεδρείο της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ περίπου 8 – 10% των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για έναν ή και τους δύο πρώτους μήνες του έτους, παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου.

Οι υπέρογκες υποχρεώσεις τρέχουν, η γραφειοκρατία γιγαντώνεται, οι διευθύνσεις αλλάζουν, οι «συνδετήρες» πολλαπλασιάζονται και οι «παρκαρισμένες» ενστάσεις πλέον αποκτούν ηλεκτρονικό χαρακτήρα ( «κούρεμα» γιατί δεν ανοίγει το αρχείο pdf ή jpeg !!! ).

Από τα χρήματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόνο 3% (29 εκ) προς το παρόν, προορίζονται για την αποπληρωμή των ιατρών και παρόχων της ΠΦΥ.

Και στο ΣτΕ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό από το δικηγόρο των γιατρών: «Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει, ότι στις 28/7/2016 κατέθεσε δια του νομικού συμβούλου
της αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της
εφαρμοστικής ΚΥΑ του νέου συστήματος εκκαθάρισης αμοιβών με δειγματοληψία,
της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει παράβολο 2% για την υποβολή
ένστασης και ενδεικτικά κατά μίας πράξης εκκαθάρισης συναδέλφου, που υπέστη
περικοπή 40% και ποσού 800 ευρώ από την υποβολή μηνός Ιανουαρίου 2016, διότι δήθεν δεν ευρέθησαν τα αρχεία 4 επισκέψεων.

Με την αίτηση ακύρωσης η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται, ότι το επίμαχο σύστημα
στατιστικής και βάσει πιθανοτήτων εκκαθάρισης με δειγματοληψία έρχεται σε
αντίθεση με πλειάδα διατάξεων και αρχών του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Συμφώνου για τα
Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που προστατεύουν την επαγγελματική
ελευθερία, την ιδιοκτησία, την ίση μεταχείριση και επιβάλλουν στο κράτος
την υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να τους εξασφαλίζει
υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας τους μέσω των παρόχων του, τους οποίους
οφείλει να αμείβει.

Επίσης προβάλλεται, ότι πλήττεται το Κράτος Δικαίου και η αρχή της αναλογικότητας καθώς σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση των σχετικών
νομοθετικών διατάξεων, σκοπός του νέου συστήματος εκκαθάρισης είναι η
επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης λόγω έλλειψης προσωπικού του ΕΟΠΥΥ».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ για νέα διαδικασία αποστολής των υποβολών

ΜΑΡΟΥΣΙ, 27.07.2016
Ανακοίνωση

Προς το σύνολο των συμβεβλημένων Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας

Ο ΕΟΠΥΥ ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο στάδιο της νέας διαδικασίας εκκαθάρισης. Η διαδικασία πληρωμών προχωράει με ταχύτατες διαδικασίες και ήδη έχουμε εισέλθει στις εκκαθαρίσεις και ενταλματοποιήσεις των υποβαλλόμενων δαπανών για τον μήνα Μάρτιο.

Το επόμενο στάδιο του έργου, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι η μεταφορά της δραστηριότητας σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου θα γίνεται πλέον η παραλαβή και η ψηφιοποίηση των υποβολών και στη συνέχεια θα προωθούνται για αποθήκευση.

Η νέα διεύθυνση αποστολής των φακέλων και κιβωτίων είναι:

Κέντρο Διαλογής ΕΟΠΥΥ

Θέση δύο (2) Πεύκα, Ασπρόπυργος ΤΚ 19300

Στο κτίριο θα γίνονται αποστολές μόνο με εταιρείες μεταφοράς, είτε ιδιωτικές ταχυμεταφορών, είτε ΕΛ.ΤΑ. και όχι με αυτοπρόσωπη παράδοση. Προσοχή: εάν επιλεγεί η αποστολή με τα ΕΛ.ΤΑ., δεν θα δοθεί από τον αποστολέα εντολή παράδοσης σε ταχυδρομικό υποκατάστημα, αλλά απευθείας στην παραπάνω αναφερόμενη διεύθυνση.

Οι υποβολές για το μήνα Ιούλιο και μετά θα παραδοθούν στην ανωτέρω διεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή εκάστου μήνα είναι μέχρι την 20η του επόμενου μήνα. Το φυσικό αρχείο της υποβολής έκαστου μήνα πρέπει να έχει παραδοθεί στην εταιρεία ταχυμεταφοράς ή στα ΕΛ.ΤΑ., επίσης έως την 20η του επόμενου μήνα.

Περισσότερα...

Έρχονται οι νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Τι είπε ο πρωθυπουργός

γιατροί .

Με ταχύτερους ρυθμούς θα πρέπει να προχωρήσουν οι νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.


 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ υπό νέους όρους.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκαν οδηγίες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να δοθεί άλλη μία παράταση. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Προς νέα παράταση οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως τέλος Οκτωβρίου! Άγριος καβγάς στη Διαπραγμάτευση»

Οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν πως οι όποιες συζητήσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ιατρικό κλάδο θα πρέπει να επιταχυνθούν με μέλημα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι τα άγρια παζάρια και οι περικοπές προς τους γιατρούς δε θα αποφευχθούν.

Η υπόθεση όμως θα πρέπει να κλείσει άμεσα και γιατί η παράταση των συμβάσεων λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε δημοσίως για το θέμα.

Το πρώτο δείγμα πάντως της νέας σύμβασης που αποκάλυψε το HealthReport.gr και είναι υπό διαπραγμάτευση δείχνει διάφορες παγίδες για τους γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς- φυσικοθεραπευτές! Όλες οι παγίδες»

Όλα δείχνουν πάντως πως με τις νέες συμβάσεις θα δοθεί πιθανότατα μια ευκαιρία και στους νέους γιατρούς να συνάψουν συμφωνία με τον Οργανισμό κάτι για το οποίος άλλωστε έχει δεσμευτεί και δημοσίως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με την πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη στο HealthReport.gr.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2016
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ