ΕΟΠΥΥ

Με δόσεις οι αποπληρωμές των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει υπουργική απόφαση

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος


Συμψηφίζονται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και με δόσεις

 

Με υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα κλείσουν οι εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους όπως κλινικές, διαγνωστικά, μονάδες πρωτοβάθμιας και μεταξύ άλλων με τους γιατρούς.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι οφειλές των παρόχων υπηρεσιών υγείας προς τον
ΕΟΠΥΥ που εκκαθαρίζονται και προέρχονται από το μηχανισμό του μηνιαίου κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate) και το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) ή προκύπτουν από ελέγχους ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, δύναται να συμψηφίζονται με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ
προς αυτούς.

 

Μάλιστα η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι οφειλές μπορούν να καταβάλλονται και σε δόσεις.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των δόσεων, τη διαδικασία καταβολής των οφειλών και
κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθορισθούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στους παρόχους ενώ από τις εκκαθαρίσεις έχει προκύψει ότι και οι πάροχοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από υποχρεωτικές εκπτώσεις με το σύστημα του clawback. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ηλεκτρονικό "μάτι" του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις εισαγωγές σε κλινικές

Ηλεκτρονικό "μάτι" του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις εισαγωγές σε κλινικές

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Από τον Μάιο μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή η διασύνδεση της νοσοκομειακής περίθαλψης από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια με τον ΕΟΠΥΥ για την παρακολούθηση των νοσηλειών σε real time, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη των κλινικών, θα υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής του νέου συστήματος από τις 15 έως τις 30 Απριλίου. Η ενημέρωση των εκπροσώπων του χώρου για το "ηλεκτρονικό μάτι” του Οργανισμού στην περίθαλψη των ασφαλισμένων έγινε πριν το Πάσχα στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, όπου ο διοικητής του Οργανισμού Σ. Μπερσίμης και τα στελέχη του Οργανισμού παρουσίασαν στους εκπροσώπους των συμβεβλημένων παρόχων τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που τίθενται το προσεχές διάστημα σε λειτουργία.

Αυτές, πέρα από τη διασύνδεση της νοσοκομειακής περίθαλψης με τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο, αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών εντάσεων επί των περικοπών των μηνιαίων υποβολών, τη λειτουργία του νέου data center του Οργανισμού μέσα στο επόμενο δίμηνο, καθώς και τη χρήση των ιατρικών πρωτοκόλλων.

Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr, είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με την οποία όλες οι εισαγωγές των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά και οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών και οι εισαγωγές σε μονάδες νεογνών θα περνούν από το έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό. Η απόφαση του αναπλ. υπουργού Υγείας αναφέρει πως τα θεραπευτήρια υποχρεούνται να καταγράφουν αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία και τις ιατρικές πράξεις. Η καταγραφή και η παροχή τους, όταν ζητηθούν, είναι υποχρεωτική προκειμένου ο πάροχος να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Κλινικών, οι ιατροί και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των κλινικών θα συλλέγουν και θα ψηφιοποιούν τους ιατρικούς φακέλους ηλεκτρονικά και θα αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ προωθείται η αποπληρωμή όλων των παρόχων μέσα σε 30 ημέρες μέχρι τα τέλη του 2018, καθώς οι λογαριασμοί θα θεωρούνται εκκαθαρισμένοι. "Βεβαίως το claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής), θα εξακολουθεί να ισχύει, άσχετα με τις ηλεκτρονικές εγκρίσεις” σημειώνει η Ένωση, "αφού οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μαζί τους οι υπερβάσεις λόγω των εξωπραγματικών δεδομένων του προϋπολογισμού”.

Όπως αναφέρουν στελέχη από τον χώρο των κλινικών, μόνο τη χρονιά που πέρασε, η υπέρβαση ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές (255 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνεται το κόστος για νοσηλείες, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, οι ακτινοθεραπείες, οι εμβολισμοί και τα καρδιοχειρουργικά)και τις υποβολές των επιχειρήσεων άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Ας μειωθούν τα λειτουργικά του ΕΟΠΥΥ, για να βρεθούν κονδύλια για τους παρόχους

Πάρχοχοι ζητούν την έμμεση αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα. 1,5 δισ. κοστίζει η λειτουργία του Οργανισμού.

Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
- ΙΑΤRONET

Την έμμεση αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα ζητούν πάροχοι, εξαιτίας της εντονότερης μετακίνησης ιδιωτών στις κλινικές, χαρακτηρίζοντας την επιλογή τους, τις περισσότερες φορές αναγκαστική και έκτακτη. Σε συνομιλία που είχαμε με παρόχους, μας τόνισαν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που επιλέγουν να νοσηλευτούν σήμερα σε κάποια ιδιωτική κλινική, το αποφασίζουν όχι γιατί τους περισσεύουν τα χρήματα, αλλά διότι η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να περιμένουν έως και 6 μήνες σε κάποια δημόσια δομή για το χειρουργείο που πρέπει να πραγματοποιήσουν.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, από την άλλη, την απαίτηση των θεσμών να μην αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι, έμμεσοι, να δημιουργηθούν κάποια επιπλέον κονδύλια για τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς υπάρχει ανάγκη για αυτό. Σήμερα ο προϋπολογισμός για τις νοσηλείες στη δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα είναι 170 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι με βάση το σκεπτικό (του Υπουργείου) της άμεσης μετάβασης σε μία εξ ολοκλήρου ψηφιακή εποχή, όπου όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, θα έπρεπε τα λειτουργικά έξοδα του ΕΟΠΥΥ, που φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ να έχουν αρχίσει να μειώνονται. Αντ’ αυτού παραμένουν σταθερά και η τάση τους είναι αυξητική, μας λένε οι ίδιοι, τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται νέα περιφερειακά γραφεία από τον ΕΟΠΥΥ (για παράδειγμα ένα στο Αγρίνιο, ενώ βρίσκεται σε λειτουργία το γραφείο στο Μεσολόγγι -και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη), τα οποία και θα επιβαρύνουν τα κόστη του.

Ένας άλλος έμμεσος τρόπος εξεύρεσης κονδυλίων είναι να επανέλθει ο ΦΠΑ αποκλειστικά για τις νοσηλείες στο 13%, από το 24% που είναι σήμερα. Αν συμβεί αυτό, μιλάμε για μία εξοικονόμηση της τάξης των 33 εκατ. ευρώ.

Όπως λέγεται, στην Ευρώπη υπάρχει χώρα που έχει μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ από την Ελλάδα- και συγκεκριμένα η Ισπανία με 26%- όμως αυτή είναι η εξαίρεση. Ο κανόνας είναι, πολύ χαμηλότερος ΦΠΑ, στο 13% ή ακόμη και στο 11% στα περισσότερα κράτη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις ανατολικές χώρες, στη Γαλλία και αλλού. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις ουρές με ένα απλό sms

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις ουρές με ένα απλό sms

Νέο σύστημα ειδοποίησης των ασθενών για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούν να παραλάβουν το φάρμακό τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ τίθεται σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Μάιο.


Οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την ημέρα και ώρα ώστε να μεταβούν στο φαρμακείο για να παραλάβουν το φάρμακό τους, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν στην ουρά.

Σε πρώτη φάση το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για τη χορήγηση πολύ ειδικών και ακριβών φαρμάκων για τα οποία σήμερα απαιτείται προέγκριση από επιτροπή και εν συνεχεία θα επεκταθεί στο σύνολο των σκευασμάτων που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, με το που εγκρίνεται από τον Οργανισμό η χορήγηση του φαρμάκου στον ασφαλισμένο, το σύστημα θα ενημερώνει το πιο κοντινό στον ασθενή φαρμακείο προκειμένου να έχει έτοιμο το φάρμακο.

Παράλληλα, θα ενημερώνει και τον ασθενή για την ημέρα, ώρα και σημείο από το οποίο μπορεί να παραλάβει το σκεύασμα.

Με την παρέμβαση αυτή ο Οργανισμός στοχεύει στην αντιμετώπιση της πολύωρης ταλαιπωρίας αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από ασθενείς ή συγγενείς τους. Πρόκειται για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, κυρίως καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, και τα οποία διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η μεγαλύτερη αναμονή, που μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ώρες, καταγράφεται τις πρωινές ώρες στα φαρμακεία του κέντρου της Αθήνας και κυρίως της Ομόνοιας και του Γκύζη. Αν και τα φαρμακεία είναι ανοιχτά έως τις 7 το απόγευμα (πλην της Τετάρτης), η μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών παρατηρείται συνήθως νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προωθεί σχέδιο πολλαπλών παρεμβάσεων για την «αναβάθμιση» της εξυπηρέτησης των ασθενών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών και η πρόσληψη με δελτίο παροχής υπηρεσιών 30 φαρμακοποιών και 12 βοηθών φαρμακείου, που θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση επιπλέον φαρμακείων. Ήδη, τους τελευταίους μήνες άνοιξε και δεύτερο φαρμακείο στην Ομόνοια (οδός Αγίου Κωνσταντίνου), ενώ πριν τριες ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στο Περιστέρι, που θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς των δυτικών προαστίων και οι οποίοι έως σήμερα απευθύνονταν στα φαρμακεία του κέντρου. Τις επόμενες ημέρες ανοίγει φαρμακείο και στο Καματερό, ενώ έως τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Γλυφάδα, για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων των νοτίων προαστίων που τώρα εξυπηρετούνται κυρίως από το φαρμακείο της Καλλιθέας.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μεταστέγασης ορισμένων από τα ήδη λειτουργούντα φαρμακεία σε πιο μεγάλα κτίρια.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Πότε αναμένεται το νέο Εγχειρίδιο Οδηγιών για τους ελέγχους των παρόχων

Πότε αναμένεται το νέο Εγχειρίδιο Οδηγιών για τους ελέγχους των παρόχων

Ποια θέματα αναλύθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Πότε αναμένεται το νέο Εγχειρίδιο Οδηγιών για τους ελέγχους των παρόχων
Έως τα τέλη Απριλίου αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο Εγχειρίδιο Οδηγιών για τους ελέγχους των παρόχων που γίνονται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ.

Γεγονός που όμως έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των παρόχων, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα των τελευταίων εφαρμόζεται ήδη από πέρυσι ένα εγχειρίδιο που εμφανίζει κενά και επίσης το παλιό όπως και το νέο που αναμένεται, το έχουν συντάξει οι ελεγκτές και όχι κάποιο άλλο ανώτατο όργανο, όπως το ΚΕΣΥ ή το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο. Επίσης, οι πάροχοι ζητούν οι περικοπές να φέρουν την υπογραφή του ελεγκτή και να μην είναι ανώνυμες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Αυτά τα θέματα αναλύθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους, στην οποία συμμετείχαν και διοικητές νοσοκομείων αλλά και θεσμικοί φορείς όλων των ειδικοτήτων. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης οι πάροχοι ενημερώθηκαν ότι προχωρά η πλήρης ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών υποβολής μηνιαίων δαπανών.

Μεταξύ άλλων, πληροφορήθηκαν ότι ξεκινά στις 15 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης της νοσοκομειακής περίθαλψης με τον ΕΟΠΥΥ σε real time, έτσι ώστε να ξεκινήσει και τυπικά από 1 Μαΐου. Παράγοντας από την δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα, μας ανέφερε ότι η πληροφόρηση που έχουν είναι ότι οι πάροχοι θα λειτουργούν πια με tablet όπως οι τράπεζες, πάνω στα οποία θα αποτυπώνονται οι υπογραφές όλων των εμπλεκομένων φορέων, ασθενή, γιατρού, κλινικής, κέντρου κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι πάροχοι, ο Οργανισμός ανεξαρτητοποιείται από το Data Center του παλιού ΙΚΑ και θα αποκτήσει δικό του κέντρο στηn Πεύκη, το οποίο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τον Ιούνιο. Όσον αφορά τις ενστάσεις, θα γίνονται πια ηλεκτρονικά, προκειμένου να μην χάνεται χρόνος στην διεκπεραίωσή τους.

Απώτερος στόχος των παραπάνω είναι κατά τα λεγόμενα των παραγόντων του Οργανισμού, αφενός η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους και αφετέρου η περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2016, σήμερα το σύνολο των οφειλών έχει περιοριστεί στα 550 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Στον «πάγο» ο ΕΟΠΥΥ! Τι συζητήθηκε στη συνάντηση υπουργών Υγείας με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι διάλογοι

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέα σελίδα φαίνεται ότι ανοίγει για τα καλά για τον ΕΟΠΥΥ καθώς κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι την απόλυτη αρμοδιότητα για τις όποιες κινήσεις του Οργανισμού έχει στα χέρια του υπουργείου Υγείας.


Παρελθόν αποτελεί για τα καλά πια η αυτονομία του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός που άρχισε να λειτουργεί πριν από περίπου 7 χρόνια με σκοπό να αποτελέσει έναν αυτόνομο σχήμα ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται υπηρεσίες υγείας, τελικώς κατέληξε άλλο ένα όργανο στα χέρια των εκάστοτε υπουργών υγείας.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε πλήρως κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ όπου ήταν όλοι παρόντες.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε απευθύνει πρόσκληση σε όλη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να παρουσιάσει τα πεπραγμένα των τελευταίων δύο ετών.

Ωστόσο είχε προηγηθεί πριν μερικούς μήνες το Προεδρικό Διάταγμα που μετέτρεψε τον ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά σε ένα απολύτως ελεγχόμεο τμήμα του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα το κλίμα κατά τη συνάντηση υπ.Υγείας και Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να είναι πλέον τελείως διαφορετικόαπό ότι ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Διαβάστε ΕΔΩ τι προωθήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα που αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Αποκλειστικό: Τέλος ο αυτόνομος ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αρμοδιότητες στο υπ.Υγείας»


Συνάντηση με δύο… «στρατόπεδα»
Η πρόσκληση μάλιστα ήρθε τη στιγμή που ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν επικρατεί και το πιο…θερμό κλίμα. Εξάλλου έχουν δημιουργηθεί δύο «στρατόπεδα»…συνεννόησης όπως τονίζουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

Στο ένα στρατόπεδο ανήκει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με το Γ.Γ. Γ.Γιαννόπουλο αλλά και τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο. Στο άλλο «στρατόπεδο» ανήκει ο Π.Πολάκης, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ.Μπερσίμης αλλά και ο προσφάτως …ενταγμένος αν.Γενικός Γραμματέας Στ.Βαρδαρός.

 

Όλες οι πλευρές πάντως συναντήθηκαν στην Πεύκη. «Ήλθαν, είδαν και απήλθαν» έλεγε με νόημα στο HealthReport.gr άνθρωπος που γνωρίζει πολλά. Και αυτό διότι μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων από το Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ελάχιστες τοποθετήσεις ακούστηκαν από τους παραβρισκόμενους.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr περιορίσθηκε σε έναν μάλλον συναινετικό ρόλο καθώς όπως μεταφέρουν ωτακουστές είπε χαρακτηριστικά: «Δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει, συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και προχωράμε«.


Το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση από την πλευρά του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ ενός μακρόπνοου σχεδίου για το πως θα διακινούνται μελλοντικά τα φάρμακα στους ασθενείς.

Στο μεταξύ όμως μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, οι ασθενείς θα περιμένουν στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με κρύο και με ζέστη. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ για την ταλαιπωρία χιλιάδων καρκινοπαθών και βαριά πασχόντων: «Παρασκήνια: Η έλλειψη ντροπής του ΕΟΠΥΥ για τους βαριά πάσχοντες και τις ουρές για ένα φάρμακο!»

Κατά τα άλλα ότι ο μεγαλύτερος οργανισμός Υγείας της χώρας βρίσκεται ουσιαστικά υπό εποπτεία επιβεβαιώθηκε δια στόματος Γ.Γ. Γιώργου Γιαννόπουλου ο οποίος ακούστηκε να λέει, επισημαίνουν πηγές του HealthReport.gr: «Όπως και να χει το υπουργείο αποφασίζει».

Όπως τονίζουν πάντως πληροφορίες του HealthReport.gr, ο αν.υπουργός Υγείας Π.Πολάκης περιορίσθηκε κυρίως στο να ακούει στη συνάντηση με όλους τους παραβρισκόμενους. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σωτ. Μπερσίμης: Μείωση στις υποβολές και υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΥΥ - Στοιχεία διετίας

Σωτ. Μπερσίμης: Μείωση στις υποβολές και υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΥΥ - Στοιχεία διετίας

Οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 6% και το clawback κατά 21%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους παρόχους.
 

Σωτ. Μπερσίμης: Μείωση στις υποβολές και υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΥΥ - Στοιχεία διετίας
Μείωση της τάξης του 21% καταγράφεται την τελευταία διετία στις υπερβάσεις δαπανών για δαπάνες Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, με εξαίρεση το φάρμακο.

Το ίδιο διάστημα, μειωμένες είναι οι υποβολές των παρόχων, πλην φαρμακευτικών επιχειρήσεων, προς τον Οργανισμό και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback).

Οι αιτούμενες δαπάνες ανήλθαν πέρυσι στα 630 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 670 εκατομμυρίων το 2015. Το clawback περιορίστηκε πέρυσι στα 130 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 160 εκατομμυρίων το 2015.

Οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 6% και το clawback κατά 21%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος και στελέχη του Οργανισμού σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με παρόχους, πλην φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Μπερσίμη (φωτό), σημαντική είναι η μείωση τη διετία (52%) στις υποβολές των διαγνωστικών κέντρων, με εξαίρεση το 2017, όταν και υπήρξε αύξηση 5%, λόγω της ένταξης νέων αποζημιούμενων εξετάσεων.

Κλινικές
Μείωση της τάξης του 7% καταγράφεται και στις αποζημιώσεις προς τις ιδιωτικές κλινικές, με το clawback στον κλάδο να έχει υποχωρήσει το ίδιο διάστημα κατά 26%.

Μειωμένες κατά 6% είναι οι υποβολές και κατά 27% το clawback στις ψυχιατρικές κλινικές, ενώ μείωση 22% καταγράφεται και στο clawback για φυσικοθεραπείες.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Συμψηφισμοί με δόσεις στις οφειλές ΕΟΠΥΥ - παρόχων υπηρεσιών υγείας

Νομιμοποίηση προμηθειών εκτός συμβάσεων ως τις 28.2.2018

Στην αποδοχή των πορισμάτων των ελεγκτικών εταιριών που είχαν διενεργήσει ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές το 2013 προχωρεί η κυβέρνηση, με τροπολογία που εισάγει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την "ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας ΕΕ 2015/1794 κ. ά. διατάξεις".

Η σχετική τροπολογία προβλέπει τον συμψηφισμό και τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με ενιαίο τρόπο οι υποβολές που έχουν εκκαθαριστεί από τον Οργανισμό.

Οι συμψηφισμοί αφορούν οφειλόμενα rebate και clawback από τους παρόχους, έναντι οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα εκκαθάρισης και των συγκεκριμένων ετών, και μάλιστα τμηματικά, αντί της αρχικής πρόβλεψης για εφάπαξ εξόφληση.

Ταυτόχρονα, με την ίδια τροπολογία νομιμοποιούνται και οι προμήθειες των νοσοκομείων, μονάδων ΠΦΥ και ΥΠΕ ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, καθώς η αντίστοιχη διάταξη έληξε στις 31.10.2017.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει ότι "οι οφειλές των παρόχων υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ που εκκαθαρίζονται δυνάμει της παρ. 6 του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 (Α' 167) και προέρχονται από το μηχανισμό του μηνιαίου κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate) και το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) ή προκύπτουν από ελέγχους ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, δύναται να συμψηφίζονται με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΠΥ προς αυτούς. Οι οφειλές του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να καταβάλλονται και σε δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων, η διαδικασία καταβολής των οφειλών και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας» .

Επίσης με άλλο άρθρο της τροπολογίας ορίζεται ότι "Η ισχύς των προβλεπομένων στην παρ. 2 του άρθρου έκτου του ν. 4432/2016 (Α' 212) παρατείνεται μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2018".

Ειδικά σε ότι αφορά το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, σημειώνεται ότι αφορά:
- προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, φαρμάκων και συναφών υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και πανεπιστημιακών κλινικών, των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης,
- την παροχή υπηρεσιών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ,
- την κάλυψη αναγκών του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας,
- προμήθειες υλικών - αγαθών και παροχή υπηρεσιών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΔΥΠΕ χωρίς την υπογραφή σύμβασης κλπ.

Ολόκληρη η τροπολογία επισυνάπτεται εδώ

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Με αποχή από τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ απειλούν οι γιατροί

Με αποχή από τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ απειλούν οι γιατροί

Το ενδεχόμενο της αποχής από τα ραντεβού και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων (που σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να πληρώνουν την ιατρική επίσκεψη), αλλά και την πιθανότητα διακοπής των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, εξετάζουν έντονα οι γιατροί.

Αιτία, η πρόσφατη αποστολή ειδοποιητηρίων για το claw back του πρώτου εξαμήνου του 2017 στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία, δηλαδή των ειδοποιητηρίων για την κάλυψη της υπέρβασης που σημειώθηκε τη χρονιά που πέρασε- σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του Οργανισμού- για τις ιατρικές επισκέψεις και πράξεις.

Την Παρασκευή συνεδρίασαν εκτάκτως οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών (τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών). Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατεύθυνση που δόθηκε ήταν να ζητηθεί η άμεση απόσυρση του claw back, όπως επίσης και να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή και η διακοπή της συνεργασίας με τον Οργανισμό. Όπως σημειώνουν, η κάλυψη της δαπάνης πέραν του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει σε ποσοστό έως και 48% της αξίας της εξέτασης.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), για τα υπερηχογραφήματα το ποσοστό των επιστροφών είναι 48,38%, ενώ για τις λοιπές εξετάσεις και πράξεις (που στη περίπτωση των καρδιολόγων είναι το test κοπώσεως, το holter ρυθμού και το holter πιέσεως) φτάνει το 35,15%.

Για παράδειγμα για το triplex καρδιάς που κοστολογείται 58 ευρώ, η τελική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 15,27 ευρώ, για το test κοπώσεως η αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ είναι 9,3 ευρώ ,για το Holter ρυθμού 4,1 ευρώ και το Holter πιέσεως 7,6 ευρώ. Η Ένωση προειδοποιεί μάλιστα πως εάν δεν ληφθούν μέτρα όσοι γιατροί έχουν απομείνει στη χώρα θα αναγκαστούν και αυτοί να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έστειλε επιστολή για το θέμα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, όπου σημειώνει πως η κοστολόγηση των νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και χωρίς αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ιατρικό κόσμο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για το λόγο αυτό ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για φέτος και να πραγματοποιηθεί για το 2017 αύξηση της χρηματοδότησης των κωδικών από αδιάθετα κονδύλια και μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στην αγορά των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών, που επίσης έλαβαν το "χαράτσι" του claw back για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, τα ποσά που θα παρακρατηθούν για επιστροφές αγγίζουν το 35,73% για τη νοσηλεία, 15,36% για την αιμοκάθαρση και 48,38% για τους υπερήχους. "Προσθέτοντας το 5% rebate επί του τιμολογίου και μεσοσταθμικά ένα 35% περικοπές από τους ιατρικούς ελέγχους, τότε οι υποχρεωτικές περικοπές ανέρχονται σε ποσοστά 75% για τη νοσηλεία, 30% για την αιμοκάθαρσης και 55% για τους υπερήχους. Τα ποσά, όπως έχουμε συμφωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, θα κρατηθούν σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, 16,66% για κάθε επόμενη πληρωμή" σημειώνει η Ένωση.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ

Η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ

Συγκροτήθηκε η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με κοινή Υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, (ΦΕΚ 163/ΥΟΔΔ/21.3.2018). Μέλη της επιτροπής ορίστηκαν οι:

1. ΓΕΩΡΓΑΚΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, ως Πρόεδρος της επιτροπής με αναπληρώτρια την ΝΤΟΙΤΣ ΜΕΛΑΝΙ, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας – Ηπατολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

2. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Φαρμακοποιός, με αναπληρωτή τον ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑ, Φαρμακοποιό – Αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

3. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΦΙΛΙΠΠΟΣ, Οικονομολόγος Υγείας – Αν. Διοικητής του ΓΝ ΛΑΪΚΟ, με αναπληρωτή τον ΡΟΥΠΑ ΘΕΟΔΩΡΟ, Οικονομικό Διευθυντή του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου – Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».

4. ΛΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρώτρια την ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Προϊσταμένη του τμήματος Σχεδια- σμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

5. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρωτή τον ΚΙΚΙΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟ,, Προϊστάμενο του τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

6. ΜΠΑΡΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.Υ., με αναπληρώτρια την ΤΑΜΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Προϊσταμένη του τμήματος Προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

7. ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας – τμήμα Επιστημών Υγείας Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Οικονομολόγο – Μέλος Δ.Σ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρωτή τον ΘΕΙΑΚΟ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, Φαρμακοποιό – Διευθυντή Φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

8. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΔΗΜΑΤΑΣ, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΠΟΡΑΒΟ ΣΤΕΡΓΙΟ, τΣυνεργάτη του Υπουργού και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΚΑΠΤΥ.

9. ΜΑΝΙΤΣΑ ΕΛΕΝΗ, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Συνεργάτιδα του Υπουργού, με αναπληρώτρια την ΒΑΛΣΑΜΗ ΕΙΡΗΝΗ, Βιολόγο.

Η επιτροπή ως όργανο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και η θητεία των μελών της είναι διετής.

Δείτε την απόφαση: (ΦΕΚ 163:ΥΟΔΔ:21.3.2018)

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Νέες συμβάσεις για περισσότερους αλλά με λιγότερα! Τι θα γίνει με τους νέους γιατρούς

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με λιγότερα χρήματα αναμένεται να συμβληθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στις νέες συμβάσεις που προωθεί το υπουργείο υγείας.


Μπορεί να δημιουργήθηκε επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η οποία θα συζητήσει και θα διαπραγματευθεί τις νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι -όπως λένε πηγές του HealthReport.gr– να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συμβάσεις αλλά με λιγότερες αμοιβές.

 

Έτσι τα χρήματα που θα κατανεμηθούν στους γιατρούς που θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια και για τους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας υποστήριζε ότι μπορούν να εισπράξουν ακόμη και 2000 ευρώ και πλέον το μήνα.

Η αλήθεια ωστόσο, κατά τους γιατρούς, περιορίσθηκε στα 0,72 λεπτά του ευρώ ανά ασθενή το μήνα. Διαβάστε ΕΔΩ τι υποστήριξε το υπουργείο Υγείας: “Έρχεται νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ αλλά και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλες τις ειδικότητες! Τι υποστηρίζει το υπ.Υγείας”

Και μπορεί το υπουργείο Υγείας να μιλά για τις νέες συμβάσεις ότι υπάρχουν διαθέσιμα 110 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι μόνο 92 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα για επισκέψεις σε γιατρούς. Μάλιστα από αυτά, τα 60 με 67 εκατ. ευρώ είχαν προϋπολογισθεί για τους οικογενειακούς ιατρούς, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr.

 

Να σημειωθεί ότι το κονδύλι που δινόταν για τους ιδιώτες γιατρούς κάθε χρόνο ώστε να βλέπουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ήταν κοντά στα 110 εκατ. ευρώ για περίπου 12 εκατ. επισκέψεις.

Άνοιγμα στους νέους γιατρούς
Πάντως το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να κάνει άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ανεξάρτητα εάν τα χρήματα που θα κερδίζουν θα είναι περιορισμένα.

Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι – λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – είναι να γίνουν οι συμβάσεις ανάλογα με τη γεωγραφική ανάγκη, γεγονός βέβαια που μπορεί να διαμορφώσει και διαφορετικές αποζημιώσεις ανάλογα την περιοχή.

 

Να σημειωθεί ότι σήμερα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν όσοι γιατροί επιθυμούν και όχι όσοι απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών της κάθε περιοχής.

Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχουν νομοί χωρίς βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγους ή παιδιάτρους. Και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις στους γιατρούς εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

 

Γι αυτό όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, αυτή τη φορά πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι οι συμβάσεις να γίνουν με προαγορά χρόνου επίσκεψης ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού.
Κάτι για το οποίο βέβαια θα πρέπει να συμφωνήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς αυτή τη φορά οι συμβάσεις θα είναι συλλογικές και όχι ατομικές. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα προ του 2012 στους γιατρούς

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα προ του 2012 στους γιατρούς

Ξεκίνησε η αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους γιατρούς. Πρόκειται για οφειλές προ του 2012 του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του πρώην Οίκου Ναύτου και πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, οι οποίες πέρασαν στον ΕΟΠΥΥ με τη συνένωση των ταμείων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους γιατρούς να παρακολουθούν τα μηνύματα του e-ΔΑΠΥ και εφόσον υπάρχουν οφειλές προς αυτούς από τα ανωτέρω ασφαλιστικά ταμεία στα οποία ήταν συμβεβλημένοι, να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα όπου χρειάζεται.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει μπει σε τροχιά εξόφλησης όλων των παλαιών ληξιπρόθεσμων. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, με σχετική τροπολογία, ο Οργανισμός έλαβε χρηματοδότηση για την αποπληρωμή οφειλών με προτεραιότητα στους ασφαλισμένους. Τότε, ΟΠΑΔ, πρώην Οίκος Ναύτου και ΤΑΥΤΕΚΩ είχαν εξαιρεθεί, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΙΣ Λάρισας: Η αύξηση του κοινωνικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ είναι πλέον μονόδρομος

Αίσθηση προκαλεί η 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ για το οικονομικό έτος 2018, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανάγνωση (βλ. επισυναπτόμενο), ο Οργανισμός εμφανίζεται πλεονασματικός κατά το ποσό των 534.419.319,28 εκατ. ευρώ, παρά τις «τσακισμένες» παροχές για τους ασφαλισμένους και τα «κουρεμένα» δικαιώματα των παρόχων. Την έκπληξή του για το γεγονός εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Όπως εκτιμά, το πλεόνασμα δημιουργήθηκε από τις εισφορές των ασφαλισμένων και την υποχρηματοδότηση των κωδικών των ιδιωτών γιατρών και των υπολοίπων παρόχων (Ιδιωτικές Κλινικές και ΚΑ-Α, Διαγνωστικά, Φυσιοθεραπείες, Ειδική Αγωγή, Φάρμακο κ.ά.).

«Ο σκοπός του ΕΟΠΥΥ εκ του ιδρυτικού του νόμου, δεν είναι η δημιουργία πλεονασμάτων, αλλά η πραγμάτωση των σκοπών κοινωνικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους, προς τους οποίους πρέπει να επιστρέψει μέσω των παρόχων υγείας το όποιο πλεόνασμα» αναφέρει σκωπτικά ο ΙΣΛ και ζητά τη διάθεση του προαναφερόμενου ποσού για την αύξηση του κοινωνικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι τα 534 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως εξής:

Να επανεξετασθεί η εφαρμογή του rebate και να καταργηθεί πλήρως το clawback, που ενώ θεσπίστηκαν για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω ειδικών συνθηκών έχουν επεκταθεί μέχρι τον 12ο μήνα του 2018.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΙΣΛ, οι μηχανισμοί αυτοί σε συνδυασμό με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, την άγρια φορολογία, την αδυναμία δανεισμού και την πολύμηνη καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία των ιατρείων και των εργαστηρίων οδηγώντας τους επιστήμονες σε μετανάστευση. Εξάλλου, υποστηρίζουν οι γιατροί, ο μηχανισμός αυτός παραβιάζει ευθέως σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών, ενώ δεν εμφανίζει κανένα απολύτως στοιχείο ανταποδοτικότητας. «Η αντιμετώπιση της άσκοπης χρήσης των ιδιωτών παρόχων και η εξοικονόμηση δαπανών στο χώρο της υγείας να γίνει με ηπιότερα μέσα» προσθέτουν.

Να αυξηθούν τα κίνητρα προς τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ανταπόκριση των οποίων στις προσκλήσεις για τη στελέχωση των ΤοΜΥ αλλά και για την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, είναι αισθητά χαμηλή.
«Απ’ τη μια μεριά έχουμε έναν πλεονασματικό ΕΟΠΥΥ και απ’ την άλλη πετάνε ένα ξεροκόμματο στους γιατρούς και τους καλούν να στελεχώσουν το καταδικασμένο εκ των προτέρων σε αποτυχία εγχείρημά τους!» αναφέρει σχετικά, τονίζοντας ο ΕΟΠΥΥ ξοδεύει 176 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές του δαπάνες από τα οποία 90 μόνο είναι για τις επισκέψεις όλων των γιατρών και ειδικοτήτων της χώρας.

Μείωση στο 10% τουλάχιστον της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς οι χρόνιοι ασθενείς μειώνουν κατά βούληση τόσο τον αριθμό των φαρμάκων, όσο και την δοσολογία, με αποτέλεσμα να απορυθμίζονται.
«Αυτό ο Οργανισμός το πληρώνει πολλαπλάσια κατά την νοσηλεία τους στις δευτεροβάθμιες δομές» επισημαίνουν οι γιατροί και καταλήγουν: «Η αύξηση του κοινωνικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ είναι πλέον μονόδρομος, καλύπτοντας όλο και περισσότερες δαπάνες, ιδιαίτερα σε ομάδες με ειδικές ανάγκες» καταλήγουν στο υπόμνημά τους.

Η διοίκηση του Οργανισμού εισηγείται πάντως το προαναφερόμενο πλεόνασμα να κατανεμηθεί, μεταξύ άλλων, ως εξής:

Ενίσχυση του ΚΑΕ 0673.02.02Β που αφορά σε «Νοσήλια στο εξωτερικό- Δαπάνες προς Ευρωπαϊκούς Φορείς προηγούμενης χρήσης» κατά € 100.000.000,00
Εγγραφή του νέου ΚΑΕ 0673.02.03Β για τις «Δαπάνες παροχών για Ευρωπαίους Πολίτες προηγούμενης χρήσης», με πίστωση ύψους € 16.000.000,00
Αύξηση του ΚΑΕ 0674.00 «Πρόσθετη περίθαλψη – Ασφαλισμένοι» κατά το ποσό των € 53.000.000,00 και του ΚΑΕ 0679.00 «Λοιπές παροχές σε είδος» κατά € 31.000.000,00 προκειμένου να πληρωθούν δαπάνες υγείας προηγούμενων ετών σε ασφαλισμένους.

7Σ7ΣΟΞ7Μ-Ν5Ρ

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή σε δόσεις των rebate και clawback

Ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή σε δόσεις, οφειλών φαρμακευτικών εταιρειών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μετά τη δημοσίευση σχετικής ρύθμισης. Πρόκειται για οφειλές των εταιρειών από ποσά επιστροφής (rebate και claw back) των ετών 2012 έως και 2017.

Ο αριθμός των δόσεων και η διαδικασία είσπραξής τους, θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε και στους άλλους πάροχους του Οργανισμού με δόσεις που έφτασαν ακόμη και τις 120.

Σύμφωνα πάντως με τη σχετική νομοθεσία, «σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής, έστω και μίας εκ των ως άνω δόσεων, καθώς και όποιας εκπρόθεσμης καταβολής τρέχουσας υποχρέωσης των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,παύει αυτόματα η ισχύς της ως άνω ρύθμισης».

Για την ένταξη των εταιρειών στην ρύθμιση, θα προηγηθεί συμψηφισμός των ποσών «με ισόποσες οφειλές του προς Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων από την προμήθεια φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τις ανάγκες των φαρμακείων του. Ο συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων και εκκαθαρισμένων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους Κ.Α.Κ., που δημιουργήθηκαν εντόςτου ιδίου, του προηγούμενου και του επόμενου έτους».

Στον ίδιο νόμο (άρθρο 7) προβλέπεται ότι «η συνταγή ή το παραπεμπτικό δύναται να είναι ψηφιακά (άυλη συνταγή ή άυλο παραπεμπτικό). Στην περίπτωση αυτή, η άυλη συνταγή ή το άυλο παραπεμπτικό διακινείται και εκτελείται αποκλειστικά ψηφιακά, μετά από την ταυτοποίηση του ασθενή. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα και οι τεχνικές λεπτομέρειες της ψηφιακής διακίνησης και εκτέλεσης».

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Παίρνει "ανάσα" από τα χρέη ο ΕΟΠΥΥ

Παίρνει "ανάσα" από τα χρέη ο ΕΟΠΥΥ

Σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, εντούτοις ακόμη σε υψηλό επίπεδο, είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές και τις επιχειρήσεις της Υγείας, συντηρώντας τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά της περίθαλψης. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (Ιανουάριος 2018), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού στα τέλη του 2017 ήταν 532 εκατ. ευρώ (από 1,28 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016- μείωση 58%- και 1,7 δισ. το Δεκέμβριο του 2015) και διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο και το φετινό Ιανουάριο.

Η ενημέρωση που υπάρχει από τη διοίκηση του Οργανισμού είναι πως μέσα στους επόμενους μήνες ο ΕΟΠΥΥ θα καταφέρει να εξοφλήσει σχεδόν όλα τα χρέη προς τις επιχειρήσεις και να απαλλαχθεί από τις οφειλές που τον βαρύνουν ήδη από την αρχή της λειτουργίας του το 2012, έχοντας ουσιαστικά "κληρονομήσει” τα ληξιπρόθεσμα των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν.

Στην κατεύθυνση αυτή, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οικονομικά έτη 2016 και 2017 για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 30 Απριλίου 2016, προς τα φαρμακεία, συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού, κλπ. Ο ΕΟΠΥΥ προβαίνει και στην εξόφληση των δαπανών υγείας και στους ασφαλισμένους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται σε αυτόν.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, σε πρόσφατη συνέντευξη στο Capital.gr, είχε εξάλλου αναφέρει πως θεωρούσε αυτονόητο ο Οργανισμός να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και παράλληλα να αποζημιώνει τους παρόχους στον προβλεπόμενο χρόνο, προσθέτοντας πως πλέον δεν δημιουργεί νέα χρέη.

Οι πληρωμές, όπως εξηγούν οι ιδιώτες πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν μπει σε σειρά. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η πληρωμή των συνταγών του Ιανουαρίου θα γίνει στα τέλη του μήνα, οπότε ο χρόνος αποζημίωσης των συνταγών έχει μειωθεί στις 60 ημέρες από τέσσερις μήνες που ήταν παλιότερα.

Όμως από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, οι "σφιχτοί” προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες Υγείας και η αδυναμία των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής να συγκρατήσουν τις υπερβάσεις, έχουν ως αποτέλεσμα οι πάροχοι να χάνουν έως και τις μισές από τις πληρωμές που τους αντιστοιχούν, λόγω του μηχανισμού του claw back, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών προκειμένου για να καλυφθούν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς.

Ο υψηλότερος εκτροχιασμός καταγράφεται στο φάρμακο, όπου μόνο η υπέρβαση σε σχέση με το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ (εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) άγγιξε τα 470 εκατ. ευρώ. Οι υπερβάσεις, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, συνεχίζονται και στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών.

Συμπληρώνουν δε πως η μείωση των χρεών του ΕΟΠΥΥ οφείλεται εν μέρει και στην εντατικοποίηση των ελέγχων στις υποβολές των παρόχων, αλλά και στα αυστηρά όρια που έχουν τεθεί προς τους ασφαλισμένους όσον αφορά τις υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν χρήση (επανάληψη εξετάσεων, έλεγχος των εισαγωγών στις ιδιωτικές κλινικές, έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων).

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr

 

 

Επεισόδια 2012: Μετράει ακόμη ζημιές ο ΕΟΠΥΥ - Μία άγνωστη πτυχή της φωτιάς στο “Atrium”

Επεισόδια 2012: Μετράει ακόμη ζημιές ο ΕΟΠΥΥ - Μία άγνωστη πτυχή της φωτιάς στο “Atrium”

Πέντε χρόνια αργότερα, η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί από την ασφαλιστική εταιρεία και ο ΕΟΠΥΥ κατέθεσε αγωγή, με την οποία διεκδικεί το ποσό των 499.585 ευρώ.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Επεισόδια 2012: Μετράει ακόμη ζημιές ο ΕΟΠΥΥ - Μία άγνωστη πτυχή της φωτιάς στο “Atrium”
Πέρασαν έξι χρόνια από τα θλιβερά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ο ΕΟΠΥΥ μετράει ακόμη τις ζημιές του...

Μοιάζει υπερβολικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο Οργανισμός κινδυνεύει να χάσει οριστικά τις αποζημιώσεις από ιδιόκτητα γραφεία που είχε στο κέντρο της Αθήνας και καταστράφηκαν από πυρκαγιά.

Στο παρά πέντε της παραγραφής των απαιτήσεων, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει μία δικαστική διαδικασία, προκειμένου να μπορέσει να εισπράξει τα συγκεκριμένα ποσά, έστω και αργά...

Η ιστορία έχει ως εξής: το πρώην Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές (ΤΑΑ - ΠΤΠΓΑΕ) είχε στην πλήρη κυριότητά του μία αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία 764 τετραγωνικών μέτρων στον τρίτο όροφο του εμπορικού κέντρου “Atrium” και μία ακόμη στο υπόγειο του ίδιου κτιρίου (78 τετραγωνικά).

Με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, τον Ιανουάριο του 2012, τα ακίνητα εντάχθηκαν στον Οργανισμό, όπως και το ίδιο το Ταμείο.

Είχαν, δε, ασφαλιστήριο πυρός και λοιπών ζημιών, το οποίο ήταν σε ισχύ στις καταστροφές. Περιελάμβανε κάλυψη 50.000 ευρώ για καταστροφές, 50.000 ευρώ για θραύση κρυστάλλων, ενώ το συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ανερχόταν σε 1,27 εκατομμύριο ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2012, έγιναν μεγάλες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο και να καταστραφούν τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (φωτό πάνω).

Πέντε χρόνια αργότερα, η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί από την ασφαλιστική εταιρεία και ο ΕΟΠΥΥ κατέθεσε πέρυσι αγωγή, με την οποία διεκδικεί το ποσό των 499.585 ευρώ. Η εταιρεία διαφωνεί με το ποσό και αναγνωρίζει ζημιές 235.537 ευρώ.

Η αγωγή συζητήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Αποφασίστηκε η επανάληψη της συζήτησης, προκειμένου να συνταχθεί και να προσκομιστεί στο δικαστήριο έκθεση διαιτητικής πραγματογνωμοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε δαπάνη 7.192 ευρώ, προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη από εξειδικευμένη αρχιτέκτονα - μηχανικό.

Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και - έξι χρόνια αργότερα - είναι άγνωστο το εάν και πότε θα αποζημιωθεί ο Οργανισμός...

 

Επεισόδια
Τα επεισόδια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας συνέβησαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2012. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2011, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε αποφασίσει “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και δεύτερο μνημόνιο.

Οι αρχηγοί των κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, κατέληξαν στις 9 Φεβρουαρίου 2012, σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων του νέου μνημονίου, το οποίο τέθηκε σε ψήφιση στην βουλή την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Στο μνημόνιο περιλαμβάνονταν μέτρα, όπως η μείωση του βασικού μισθού κατά 22% (από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ) και επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών), για τους οποίους ο βασικός μισθός διαμορφωνόταν στα 510 ευρώ.

Καταργούνταν, επίσης, 150.000 θέσεις εργασίας από τον δημόσιο τομέα και θεσμοθετούνταν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με την λήξη των κλαδικών.

Συνδικάτα και κινήσεις πολιτών αντέδρασαν στα νέα μέτρα, προκήρυξαν απεργίες και οργάνωσαν συλλαλητήρια. Στις 10 Φεβρουαρίου 2012, έγινε πανελλαδική απεργία και διοργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στο οποίο σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.

 

Συλλαλητήριο
Στις 12 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης των μέτρων από την βουλή, διοργανώθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η προσέλευση του κόσμου, ωστόσο, ανακόπηκε με την έναρξη επεισοδίων που οδήγησαν σε επέμβαση της αστυνομίας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος, που είχαν δώσει το παρών, φυγαδεύτηκαν από τον αποπνικτικό από τα δακρυγόνα χώρο της πλατεία, και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ιατρείο της βουλής.

Τις επόμενες ώρες, τα επεισόδια εξαπλώθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος και εκτός από τις συγκρούσεις αστυνομικών με κουκουλοφόρους υπήρξαν πυρπολήσεις κτιρίων.

Από τα εκτεταμένα επεισόδια καταστράφηκαν υποκαταστήματα τραπεζών, εμπορικά καταστήματα και διατηρητέα κτίρια, ανάμεσα τους οι κινηματογράφοι Αττικό και Απόλλων που βρίσκονταν στην οδό Σταδίου.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr

ΕΟΠΥΥ: Περί επιμερισμού ποσών rebate και clawback

Αποτέλεσμα εικόνας για eopyy

By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ εγκρίνει τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για τον υπολογισμό του clawback 2017, για τις περιπτώσεις των παρόχων όπου η υποβαλλόμενη δαπάνη τους, περιλαμβάνει και προκληθείσα δαπάνη περισσότερων από μίας υποκατηγορίας παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας.


Όπως εξηγειται στην απόφαση, για αυτές τις περιπτώσεις τα ποσά rebate και περικοπής κάθε παρόχου (όπως έχουν προσδιοριστεί βάση της Υ.Α. Γ3γ/Γ.Π.58976 και της Κ.Υ.Α. Β2β/οικ.38642 αντίστοιχα), “επιμερίζονται σε κάθε υποκατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας της Γ3γ/37400 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με βάση την ποσοστιαία αναλογία δαπάνης της υποκατηγορίας επί της αρχικά υποβαλλόμενης δαπάνης κάθε παρόχου”.

Έγκριση μεθοδολογίας επιμερισμού ποσών rebate και περικοπής για τον υπολογισμό του ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback)

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ! Δείτε ποιοι είναι οι τυχεροί

Σε αποπληρωμή των οφειλών του προχωρά ο ΕΟΠΥΥ.


 

Ζεστό χρήμα αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία των φαρμακοποιών, γιατρών, ιδιοκτητών κλινικών αφού ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει στην διαδικασία αποπληρωμής των παλιών οφειλών του, μετά την χρηματοδότηση που θα λάβει από το υπουργείο Οικονομικών. Διαβάστε ΕΔΩ: Πως ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει ρευστότητα αλλά δεν πληρώνει!

Αναλυτικότερα σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οικονομικά έτη 2016 και 2017 για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί, στις 30 Απριλίου 2016, προς τα φαρμακεία, ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, κλπ), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού, κλπ.

Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τα έτη, πριν τις 31-12-2012, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 30 Απριλίου 2016, για την εξόφληση των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα έτη 2016 και 2017, περιλαμβάνονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ασφαλισμένους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ).

Από τις διατάξεις εξαιρούνται:

οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του πρώην Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ),

του πρώην Οίκου Ναύτου και

του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών & Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ)

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι , «ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας, στους οποίους οφείλει ως καθολικός διάδοχος ασφαλιστικών οργανισμών.

Ωστόσο, επειδή υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και προς ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών, διευκρινίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ προβαίνει στην εξόφληση των δαπανών υγείας και στους ασφαλισμένους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ως καθολικός διάδοχος αυτών. Περαιτέρω, με την παρ. 2 της προτεινόμενης διάταξης, αποσαφηνίζεται η διαδικασία παρακολούθησης και εξόφλησης των ληξιπρόθεσμών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ που προέρχονται από τους κλάδους Υγείας των ΦΚΑ που εντάχθηκαν στον Οργανισμό.

Παράλληλα στην αιτιολογική έκεθεση επισημαίνεται πως “από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του τέως ΟΠΑΔ, όπως είχε διαμορφωθεί με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58), μετά την ένταξη σε αυτόν του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) ως Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, παραμένουν και εκκαθαρίζονται από τον ΕΟΠΥΥ εκείνες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που αφορούν τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Τομέα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων παρακολουθούνται και βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)”.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ξεκινά ο διάλογος για τις νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Πως θα αμείβονται

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Από την αρχή ξεκινά ο διάλογος του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς προκειμένου να γίνουν οι νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ


Ειδικότερα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι δύο πλευρές, υπουργείο Υγείας και Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές με μέσα Μαρτίου, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για τις νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει λόγω και των οικογενειακών γιατρών που δεν έδειξαν ενδιαφέρον να συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό.

Γι αυτό άλλωστε καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς ειδικότητας. Δείτε ΕΔΩ τι είπε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας: “Έρχεται νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ αλλά και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλες τις ειδικότητες! Τι υποστηρίζει το υπ.Υγείας”


Πως θα γίνουν οι συμβάσεις
Πάντως με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr οι νέες συμβάσεις θα είναι συλλογικές και όχι ατομικές όπως στο παρελθόν, θα γίνουν δηλαδή κεντρικά μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ θα γίνουν με προαγορά χρόνου επίσκεψης ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού.

Γεγονός που σημαίνει πως σε κάθε περιοχή οι αμοιβές θα είναι διαφορετικές όπως και ο αριθμός των επισκέψεων. Οι νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα στηριχθούν ουσιαστικά στην προσφορά και τη ζήτηση ανάλογα την περιοχή.

 

Για παράδειγμα εάν σε μία περιοχή προκηρυχθούν 1000 επισκέψεις το μήνα και συμμετάσχουν 10 ιατροί θα τους αναλογούν 100 επισκέψεις, το αντίτιμο των οποίων όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Το μόνο βέβαιον είναι πως η συνολική δαπάνη που θα δοθεί για τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα είναι κουρεμένη κατά πολύ.

Ειδικότερα όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr ο προϋπολογισμός πλέον θα είναι κατά πολύ μειωμένος και θα κυμανθεί στα 25 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 

Μπορεί στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2018 να αναγράφονται 92 εκατ. ευρώ για επισκέψεις σε γιατρούς αλλά από αυτά τα 60 με 67 εκατ. ευρώ είχαν προϋπολογισθεί για τους οικογενειακούς ιατρούς, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr.

Να σημειωθεί ότι το κονδύλι που δινόταν για τους ιδιώτες γιατρούς κάθε χρόνο ώστε να βλέπουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ήταν κοντά στα 110 εκατ. ευρώ.  

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Ποιες εξετάσεις δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ανά ηλικία

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος


Συγκεκριμένες εξετάσεις δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ προβλέπονται ανά ηλικία σε δημόσιες δομές.


Ειδικότερα σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που εξεδόθη το 2012 και αναμένεται να ανανεωθεί σύντομα, προβλέπονται εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή στις δημόσιες δομές τουλάχιστον.

Βέβαια τα δεδομένα για την πραγματοποίηση εξετάσεων αλλάζουν …συχνά πυκνά και διαφοροποιείται τόσο ο τρόπος όσο και η ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Διαβαστε ΕΔΩ για τις εξωσωματικές: “ΕΟΠΥΥ: Πως θα εγκρίνεται ο ορμονολογικός έλεγχος για εξωσωματικές! Όλη η διαδικασία”

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες εξετάσεις που προς ώρας καλύπτονται από τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα οι προληπτικές εξετάσεις είναι:
α) Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το
εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

 

β) Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και
άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και συγκεκριμένα:

• αιματολογικές εξετάσεις (γεν. αίματος, φερριτίνης και εγκλείστων) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας

• ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εφόσον προκύψουν ενδείξεις από τις παραπάνω εξετάσεις

• εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς

• έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών

 

γ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.

δ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.

ε) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τεστ PSA κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

στ) Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης, ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.

 

ζ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εγκρίνονται και υλοποιούνται δράσεις πρωτογενούς πρόληψης που αφορούν στη διακοπή του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ