ΕΟΠΥΥ

Στροφή 180 μοιρών από τον ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές επισκέψεις! Τι άλλαξε

Γράφει: Μαρία Γλένη


Στροφή έκανε στο θέμα του χρόνου επίσκεψης των ασθενών στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, η Διοίκηση του Οργανισμού.


Σύμφωνα με τον Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, έπειτα από ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και απαντήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ενώ αρχικά ο χρόνος επίσκεψης είχε ορισθεί στα 15 λεπτά πλέον ο χρόνος καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής και τα 15 λεπτά ορίζονται ως ενδεικτικός μέσος χρόνος επίσκεψης.

 

Η ρύθμιση αυτή είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για τις επισκέψεις: «Παράταση για τις αλλαγές στις επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Τι άλλαξε»

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο ΕΟΠΥΥ θέτει νέες προϋποθέσεις εργασίας για τους γιατρούς, τη στιγμή που οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον Οργανισμό είναι απλήρωτοι ακόμη από τον περασμένο Μάρτιο. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Παράταση στην παράταση για τις υποβολές στο eΔΑΠΥ! Νέες ημερομηνίες

Σε μία ακόμη αναβολή για τις ηλεκτρονικές υποβολές στο EΔΑΠΥ προχωρά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λόγω τεχνικών προβλημάτων.


Άλλη μία παράταση έως τις 2 Οκτωβρίου δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ για τις ηλεκτρονικές υποβολές των παρόχων για το μήνα Αύγουστο. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν δοθεί άλλες δύο παρατάσεις. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «ΕΟΠΥΥ: Νέα αναβολή για τις υποβολές στο EΔΑΠΥ έως τις 15 Σεπτεμβρίου!»

 

Όπως γνωστοποίησε με νέα του ανακοίνωση ο ΕΟΠΥΥ:
«Σας ενημερώνουμε, ότι δυνάμει της υπ’ αριθ.1089/Συν.408/15.09.2017 (ΑΔΑ:Ψ7Ρ9ΟΞ7Μ-Φ10) Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία των υποβολών (eΔΑΠΥ και αποστολή φυσικού αρχείου) των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Παρόχων Υπηρεσιών
Υγείας για το μήνα Αύγουστο , έως την 02/10/2017, ημέρα Δευτέρα».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ο ΕΟΠΥΥ επαναφέρει το θέμα της δραστικής ουσίας και προκαλεί κύμα αντιδράσεων

Ο ΕΟΠΥΥ επαναφέρει το θέμα της δραστικής ουσίας και προκαλεί κύμα αντιδράσεων

Εγκύκλιος «ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων» τονίζουν πηγές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας – «Απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί» λένε οι γιατροί.
Της Διονυσίας Προκόπη
Αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος την οποία εξέδωσε τη Δευτέρα (11/09/2017) ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, με οδηγίες προς τους γιατρούς που συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού εφιστά την προσοχή των γιατρών στην «πιστή τήρηση των διατάξεων κατά τη διαδικασία έκδοσης συνταγών» εστιάζοντας σε δύο θέματα: τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μηνιαίες συνταγές και τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Για το πρώτο, ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις γιατρών που συνταγογραφούν ποσότητες που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές. Το βάρος, ωστόσο, πέφτει στο θέμα της δραστικής –και αυτό είναι που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις–, καθώς, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, έχουν παρατηρηθεί «πολλά περιστατικά» στα οποία γιατροί προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου, εκτός του επιτρεπόμενου 15% που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αξιοποιώντας το πεδίο «σχόλιο». Ο ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί τους γιατρούς ότι η διαπίστωση παραβάσεων επισύρει κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία νομοθετήθηκε από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ως ένα από τα μέσα περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, υποχρεώνοντας γιατρούς και φαρμακοποιούς να παρέχουν στον ασθενή το φθηνότερο γενόσημο. Κατά του μέτρου είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει εναντιωθεί ξεκάθαρα.
«Απαράδεκτη - να αποσυρθεί»

Στη χθεσινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, οργισμένη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος με επιστολή του προς τον κ. Μπερσίμη απαιτεί την απόσυρσή της.
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της ιατρικής λειτουργίας με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας και κατά της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας. Με βάση το Ν.4052/2102 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων. Με την απόφαση όμως του Διοικητικού του Συμβουλίου της 22ας Συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε στο πεδίο σχόλιο να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία και με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα.
Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από την τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής.
Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου τον κόπο να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων.
Σας καλούμε λοιπόν να αποσύρετε την "απαράδεκτη" αυτή εγκύκλιο, να συζητήσετε το θέμα αυτό μαζί μας, το οποίο είναι πράγματι σοβαρό και να θέσουμε τους όρους του καλύτερου αποτελέσματος, με το μικρότερο κόστος.
Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας» αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
«Ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων»

Βιτριολική, όμως, ήταν και η αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αναφερόμενοι στο θέμα που προέκυψε με την εγκύκλιο, κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας παρατήρησαν:
«H εγκύκλιος αυτή στην ουσία ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων και χτυπάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι μάλιστα άξιο προσοχής ότι αντίκειται στην απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία:
“Ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη και αν έχει εξαντληθεί το ποσοστό του 15%”.
Ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσφορους τρόπους ελέγχου των ακριβών φαρμάκων που εκτοξεύουν τη δαπάνη» τονίζουν.
«Απλή υπενθύμιση»

Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, πηγές του Οργανισμού επιμένουν ότι πρόκειται για καθαρή υπενθύμιση των ισχυουσών διατάξεων. Ως προς το χρόνο έκδοσης της εγκυκλίου, αναφέρουν ότι τον περασμένο Μάιο, με το νόμο 4472 και συγκεκριμένα στο άρθρο 93 ορίστηκε ο τρόπος ελέγχου της συνταγογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο η ένταξη στο σύστημα έγινε σταδιακά. Με δεδομένο ότι οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί και με βάση τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ελέγχου, ο Οργανισμός όφειλε να επιστήσει την προσοχή στους γιατρούς. Αρνούνται δε ότι συνδέεται με άλλα θέματα, όπως η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η δεύτερη ένσταση, πάντως, που επισημαίνεται από πολλές πλευρές, είναι γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χρόνος για την έκδοση αυτής της εγκυκλίου, τη στιγμή που επίκειται μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών και συγκεκριμένα τον Τζουζέπε Καρόνε, για το κρίσιμο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, και ο ΕΟΠΥΥ «πετάει την μπάλα στην εξέδρα», ανοίγοντας άλλα θέματα. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Άγριος πόλεμος γιατρών ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων! Όλο το παρασκήνιο και οι πιέσεις της τρόικας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Έξαλλοι είναι οι γιατροί για τις αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων που επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ με νέα του εγκύκλιο.

 

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επ’ ακριβώς τη θεραπεία των ασθενών τους, αφού δεν μπορούν να γράφουν εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου παρά μόνο τη δραστική ουσία.

Πρόκειται για μία παλαιότερη υπόθεση που επανάφερε ο ΕΟΠΥΥ και παρότι τα δικαστήρια είχαν αποφανθεί για το αντίθετο. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες για το τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων: «Νέες οδηγίες για τις συνταγές φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ! Απειλές στους γιατρούς για αυστηρές κυρώσεις»

Βέβαια η εγκύκλιος αυτή δεν εκδόθηκε τυχαία. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την τρόικα να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη με μέτρα. Μέτρα όμως που δεν είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα το κονδύλι για τα φάρμακα να έχει ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο.

Τι λένε οι γιατροί

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ενώ αναρωτιέται γιατί δημοσιοποιήθηκε ξαφνικά και χωρίς κανέναν διάλογο η συγκεκριμένη εγκύκλιος που αλλάζει τη θεραπεία των ασθενών.

 

Σημειώνει ενδεικτικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου το κόπο, να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων.»

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας από την πλευρά του που εκπροσωπεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των γιατρών της χώρας, προειδοποιεί πως θα αξιοποιήσει κάθε ένδικο μέσο ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της εγκυκλίου στην πράξη καθώς όπως επισημαίνει υπάρχουν και κίνδυνοι για τους ασθενείς.

Και αυτό διότι όταν αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία ενός φαρμάκου σε μία συνταγή, μπορεί να επιλεγεί οποιοδήποτε σκεύασμα και να χορηγηθεί στον πάσχοντα.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας επικαλείται μάλιστα δύο αποφάσεις του ΣτΕ που εκτός των άλλων καθορίζουν ότι: «Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να αποφασίζεται και να χορηγείται σύμφωνα με τα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης, από τον αμέσως υπεύθυνο θεράποντα ιατρό, στον οποίο δεν πρέπει να τίθενται υπέρμετροι περιορισμοί κατά την άσκηση του έργου και της επιλογής της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής».

Άρον άρον αλλαγές λόγω τρόικας

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε άρον άρον μία εγκύκλιο λόγω της εμφάνισής της τρόικας στη χώρα μας, με περιεχόμενο που έχει εδώ και καιρό αποσαφηνισθεί ότι δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Διαβάστε ΕΔΩ για τις πιέσεις της τρόικας για τα φάρμακα και όχι μόνο: «Τρόικα» ξανακαλεί υπ.Υγείας! Ποια μέτρα δεν εφαρμόστηκαν»

Πάντως ο ιατρικός κόσμος δεν αρνείται την εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά με την προϋπόθεση ότι το φάρμακο θα επιλέγεται από τον γιατρό και όχι από τον φαρμακοποιό λόγω έλλειψης κάποιου σκευάσματος.

 

Η αντίφαση πάντως στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ εστιάζεται στο γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει και στην τρόικα πως θα στηρίξει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και τα ελληνικά γενόσημα, με τις αλλαγές που επαναφέρει πλήττεται η ελληνική παραγωγή καθώς μπορεί να επιλεγεί οποιοδήποτε σκευασμα ακόμη και μη επώνυμο γνωστό στην αγορά και ως “φασόν”.  

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Κύκλοι του ΕΟΠΥΥ στο ygeia360.gr: Δεν "κλειδώνει" στο 15% η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων με την εμπορική τους ονομασία...

Κύκλοι του ΕΟΠΥΥ στο ygeia360.gr: Δεν "κλειδώνει" στο 15% η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων με την εμπορική τους ονομασία...

Απαντώντας σε σχόλιο της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το οποίο διανεμήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου, με το οποίο η ΠΕΦ ισχυρίζεται ότι η πρόσφατη εγκύκλιος του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη περί αυστηρής τήρησης της υποχρέωσης των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό γιατρών να συνταγογραφούν τα φάρμακα με βάση τη δραστική τους ουσία και όχι με βάση την εμπορικής τους ονομασία, όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει, ευνοεί τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες των γενοσήμων εις βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, κύκλοι του ΕΟΠΥΥ εξηγούν το βράδυ της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου τα εξής στο ygeia360.gr:
"Η εν λόγω εγκύκλιος υπενθυμίζει απλώς την κείμενη σχετική νομοθεσία της χώρας μας και ζητεί την πιστή τήρησή της κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δεδομένου ότι το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν "κλειδώνει" στο όριο του 15% την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων με την εμπορική ονομασία τους. Ας βγει η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ να μας πει ότι το σύστημα 'κλειδώνει'...".

ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

 

Ο ΕΟΠΥΥ »πουλάει» γιατρούς & φαρμακοβιομηχανία πριν την διαπραγμάτευση με τον Καρόνε

Πριν την διαπραγμάτευση με τον Καρόνε, ο ΕΟΠΥΥ επανέφερε παλαιά μέτρα για συνταγογράφηση φαρμάκων . Στα ‘’ κάγκελα ‘’ γιατροί και φαρμακοβιομηχανία.


Της Νικολέτας Ντάμπου - Healthweb

Πριν την διαπραγμάτευση με τον Τζουζέπε Καρόνε για την τιμολόγηση των φαρμάκων ο ΕΟΠΥΥ έβγαλε στην επιφάνεια παλαιά μέτρα για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Συγκεκριμένα , εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης εγκύκλιο την Δευτέρα (11/09/2017) με την οποία δίνει οδηγίες στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού .

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος εφιστά την προσοχή των γιατρών στην «πιστή τήρηση των διατάξεων κατά τη διαδικασία έκδοσης συνταγών» επικεντρώνοντας σε δύο θέματα: τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μηνιαίες συνταγές και τησυνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Ο ΕΟΠΥΥ για τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σημειώνει στην εγκύκλιο ότι έχουν εντοπιστεί γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν ποσότητες που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές. Δίνεται έμφαση στην δραστική ουσία τονίζοντας στην εγκύκλιο ότι έχουν παρατηρηθεί «πολλά περιστατικά» στα οποία γιατροί προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου, εκτός του επιτρεπόμενου 15% που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αξιοποιώντας το πεδίο «σχόλιο» , γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)κύκλοι της οποίας τονίζουν ότι «H εγκύκλιος αυτή στην ουσία ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων και χτυπάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι μάλιστα άξιο προσοχής ότι αντίκειται στην απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία “Ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη και αν έχει εξαντληθεί το ποσοστό του 15%.”
Ο ΕΟΠΠΥΥ θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσφορους τρόπους ελέγχου των ακριβών φαρμάκων που εκτοξεύουν τη δαπάνη…»

Αντίθετος με την εν λόγω εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έστειλε επιστολή στον κ. Μπερσίμη και απαιτεί την απόσυρσή της.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος τονίζει ‘’Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της ιατρικής λειτουργίας με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας και κατά της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας. Με βάση το Ν.4052/2102 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων. Με την απόφαση όμως του Διοικητικού του Συμβουλίου της 22ας Συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε στο πεδίο σχόλιο να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία και με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα.’’

Ενώ, σημειώνει ότι ‘’Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από την τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής.Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου τον κόπο, να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων.’’

Πηγές του ΕΟΠΥΥ, αναφέρουν ότι πρόκειται για υπενθύμιση των ισχυουσών διατάξεων. Ως προς το χρόνο έκδοσης της εγκυκλίου, αναφέρουν ότι τον περασμένο Μάιο, με το νόμο 4472 και συγκεκριμένα στο άρθρο 93 ορίστηκε ο τρόπος ελέγχου της συνταγογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο η ένταξη στο σύστημα έγινε σταδιακά. Με δεδομένο ότι οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί και με βάση τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ελέγχου, ο Οργανισμός όφειλε να επιστήσει την προσοχή στους γιατρούς. Αρνούνται δε, ότι συνδέεται με άλλα θέματα όπως η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

Νέες οδηγίες για τις συνταγές φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ! Απειλές στους γιατρούς για αυστηρές κυρώσεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέο τελεσίγραφο στέλνει στους γιατρούς η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις συνταγές φαρμάκων.

 

Τρέχουν και δε φθάνουν στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει, με αποτέλεσμα να έρχονται ξανά στο προσκήνιο παλιότερα μέτρα που αφορούσαν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Άλλωστε οι δανειστές έχουν θέσει ως βασική προϋπόθεση να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Γι αυτό και άρον άρον δημιουργήθηκε νέα επιτροπή για την παρακολούθηση της. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα ονόματα: «Νέα επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και του μητρώου ασθενών! Όλα τα ονόματα»

Τα παλιά…νέα μέτρα

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επαναφέρει μέτρα για τη συνταγογράφηση κατά των οποίων οι γιατροί είχαν προσφύγει πολλές φορές στη δικαιοσύνη, καθώς ήταν ενάντια στην ιατρική δεοντολογία αφού καθορίζουν ποιο φάρμακο θα πάρει ο ασθενής.

 

Ειδικότερα με νέα εγκύκλιο του ο ΕΟΠΥΥ που φέρει ως τίτλο «Παρέχονται οδηγίες», εφιστά την προσοχή των γιατρών ώστε να συνταγογραφούν μόνο φάρμακα με δραστική ουσία και όχι με εμπορική ονομασία.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι το ποσοστό των φαρμάκων που θα χορηγούνται με εμπορική ονομασία δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% των συνολικών συνταγών.

Επίσης δεν τους επιτρέπεται να αναγράφουν στα «σχόλια» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ποιο εμπορικό φάρμακο συνιστούν.

 

Ταυτόχρονα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βάζει όριο στην ποσότητα των φαρμάκων που θα χορηγείται από τους γιατρούς καθώς όπως σημειώνει: «έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ιατρών που συνταγογραφούν ποσότητες φαρμάκων που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζητά να τηρηθούν οι κανόνες συνταγογράφησης και οι γιατροί να μην κατευθύνουν τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Μάλιστα προειδοποιεί με αυστηρές κυρώσεις.

 

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συναγερμό καθώς με βάση τις οδηγίες των δανειστών θα πρέπει να μειώσει τη συνολική δαπάνη στα φάρμακα μέσω και των διαπραγματεύσεων για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα. Δείτε ΕΔΩ τι πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του έτους: “Παζάρια «εξπρές» για μειώσεις στις τιμές 22 φαρμάκων μέχρι τέλος του έτους! Όλο το παρασκήνιο” 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Νέα αναβολή για τις υποβολές στο EΔΑΠΥ έως τις 15 Σεπτεμβρίου!

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος


Σε νέα αναβολή για τις ηλεκτρονικές υποβολές στο EΔΑΠΥ προχωρά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λόγω τεχικών προβλημάτων.

 

Συνεχή είναι όπως φαίνεται τα προβλήματα για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δίνεται νέα παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στην αναστολή λειτουργίας υποβολών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα EΔΑΠΥ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ: «Σε συνέχεια της από 01/09/2017 Ανακοίνωσης του Οργανισμού με θέμα: «ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ EΔΑΠΥ 01-10/09», σας
ενημερώνουμε εκ νέου ότι, η περιγραφόμενη αναστολή παρατείνεται , μέχρι
και τις 15/09/2017.

Έτσι οι πάροχοι δεν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο EΔΑΠΥ τις οικονομικές τους διεκδικήσεις
Από τον ΕΟΠΥΥ επισημαίνεται, ότι όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες των ηλεκτρονικών
εφαρμογών, εκτός της υποβολής και αποστολής κυτίου, δηλαδή καταχώρηση
επισκέψεων, εκτέλεση παραπεμπτικών, έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων
αναγγελίες ασφαλισμένων κλπ, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται άγριο τσεκούρι στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Τι υποστηρίζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Άγριο τσεκούρι ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου υγείας για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κυρίως σε ότι αφορά στις αμοιβές τους.

 

Τι κι αν ο ΕΟΠΥΥ αφήνει μήνες απλήρωτους τους συμβεβλημένους γιατρούς. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει βάλει σκοπό να μειώσει ακόμη περισσότερο τις αμοιβές τους για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων.

Την προαναγγελία έκανε ουσιαστικά με δηλώσεις του ο Γ.Γ. για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος σημείωσε ότι τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα είναι πιο υψηλά δεδομένου ότι επειδή θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δε θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους σε αντίθεση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Κάτι βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς εδώ και καιρό ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αν.Ξανθός είχε βάλει στους στόχαστρο τους ιδιώτες γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Στο στόχαστρο του υπ.Υγείας οι ιδιώτες γιατροί! Οι 5 αλλαγές που προωθούνται»

 

Οι νέες συμβάσεις που ετοιμάζονται πάντως όλο τον Αύγουστο, θα είναι κατά πολύ μειωμένες, αφού με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr δεν αποκλείεται η αποζημίωση να πέσει ακόμη και στο μισό αλλά με τη δέσμευση ότι οι γιατροί να πληρώνονται στην ώρα τους. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνταν μέσα στο καλοκαίρι για την Πρωτοβάθμια και τους γιατρούς: «Επανασχεδιάζονται οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες»

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αμείβονται με 10 ευρώ ανά επίσκεψη μικτά, με τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές να έχουν εκτοξευθεί για τον κλάδο στο 70% και πλέον του εισοδήματός τους.

Έξαλλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Η αντίδραση πάντως του κλάδου ήταν αστραπιαία. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) επισημαίνει με ανακοίνωσή της μιλά για εκφοβισμό των γιατρών προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για πρόσληψη στις νέες ΤΟΜΥ όπου το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

 

Σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Πρόκειται για απ’ευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των νέων ιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση, καθώς ξεκάθαρα τονίζει πως όποιος δε δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα! Φυσικά αυτές οι απειλές και εκφοβισμοί λαμβάνουν χώρα επειδή ελάχιστοι ιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού στα ΤΟΜΥ και το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο.»

Στον αέρα ακόμη οι νέες ΤΟΜΥ χωρίς στέγη

Πάντως λίγες ημέρες πριν λήξει και η παράταση που δόθηκε για πρόσληψη στις νέες ΤΟΜΥ, πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι και πάλι το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε σχέση με το τι θα ανέμενε κανείς εν μέσω κρίσης.

Ταυτόχρονα όμως το όλο εγχείρημα φαίνεται πως είναι ακόμη στον αέρα καθώς προς ώρας αναζητούνται ακόμη τα κτίρια που θα στεγάσουν τις νέες ΤΟΜΥ. Δείτε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Προς αναζήτηση κτιρίων για τις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες»

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει…εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα, για να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των ΤΟΜΥ με συνεχείς συναντήσεις με τοπικούς φορείς.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις στη Θεσσαλία. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

1. Συγκροτούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Ε.Ο.Π.Υ.Υ) και ορίζουμε ως μέλη τα κατωτέρω πρόσωπα :
1. Μπερσίμης Σωτήριος του Γεράσιμου, με Α.Δ.Τ. ΑΒ 553972, Πτυχιούχος Στατιστικής και
Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διδάκτορας Στατιστικής και
Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
2. Γεωργακόπουλος Παναγιώτης του Νικολάου, με Α.Δ.Τ. ΑΖ 210653, Πτυχιούχος Ιατρικής του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. .
3. Σαμπάνης Γρηγόρης του Βασιλείου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 654923, Πτυχιούχος Οικονομικών και
Εμπορικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μπολόνια Διοίκηση Επιχειρήσεων, εκπρόσωπο των
ασφαλισμένων, προτεινόμενο από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), με
αναπληρωτή του τον Ιορδανίδη Ιωάννη του Ιορδάνη, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 151933, Πτυχιούχο του
Οικονομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ομοίως.
4. Μπίμπας Δημήτριος του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 715483, Οικονομολόγος, εκπρόσωπο των
εργοδοτών, προτεινόμενο από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνιών
Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), με αναπληρωτή του τον Πολιτάκη Παύλο του Ιορδάνη, με
Α.Δ.Τ. ΑΕ 561192, Πτυχιούχο Α.Σ.Ο.Ε.Ε., προτεινόμενο από την Ελληνική Συνομοσπονδία
Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), ομοίως.
5. Αλεξιάδης Κλεόβουλος του Βύρωνα, με Α.Δ.Τ. ΑΕ 197865, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ως
τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Γαλανάκη Κωνσταντίνο του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. Φ
112812, Οικονομολόγο..
6. Παπαδόπουλος Ηλίας του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 066552, Ιατρός-Δερματολόγος, με
αναπληρωτή του τον Τριγώνη Ευάγγελο του Ζαχαρία, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 675212,
Φυσικοθεραπευτή.
7. Ψαλτάκος Μιχαήλ του Γρηγορίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 699265, Ιατρός Ακτινολόγος, με αναπληρωτή
του τον Καλαρά Παναγιώτη του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 084650, Ιατρό Καρδιολόγο.
8. Βλασταράκος Μιχαήλ του Πέτρου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 581807, Πρόεδρος του Πανελληνίου
Ιατρικού Συλλόγου, προτεινόμενος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με αναπληρωτή
του τον Παναγιωτίδη Βλαδίμηρο του Κωνσταντίνου, με Α.Δ.Τ. ΑΒ 720434, Ακτινολόγο, Ταμία
Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ομοίως.
9. Λεοντόπουλος Γρηγόριος του Σταύρου, με Α.Δ.Τ. ΑΗ 603203, Β΄ Αντιπρόεδρος της
Ε.Σ.Α.με.Α., εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.), με
αναπληρωτή του τον Δαραμήλα Χρήστο του Ιωάννη, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 329020, μέλος Γενικού
Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.με.Α., ομοίως.
10. Φράγκου Καλλιόπη του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 679769, Προϊσταμένη Διεύθυνσης
Διοικητικών Υπηρεσιών και Υποστήριξης, με αναπληρωτή της τον Μπούργαλη Παύλο του
Γρηγορίου, με Α.Δ.Τ. Π 579207, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
11. Κερασίδης Κωνσταντίνος του Χαραλάμπου, με Α.Δ.Τ.Ν 014379, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού,
ως εκπρόσωπο των εργαζομένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρώτριά του την Ρομπότη
Κυριακή του Νικολάου, με Α.Δ.Τ. Ν 803701, ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ομοίως.
2. Ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναπληρώνεται στα καθηκόντά του από το τακτικό μέλος,
Ψαλτάκο Μιχαήλ.
3. Η θητεία των ανωτέρω οριζομένων μελών, είναι τριετής και παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το
διορισμό νέων μελών, όχι όμως περισσότερο από τρεις μήνες από τη λήξη της, με εξαίρεση τη
θητεία του Προέδρου και Αντιπροέδρου, η οποία λήγει με τον διορισμό νέων Προέδρου και
Αντιπροέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντίστοιχα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 2 και 3
του ν. 4238/2014 (ΦΕΚ 38/Α/17.2.2014).
Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

eopyy κλικ εδω

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Στον «αέρα» η διαδικασία συμψηφισμού ΕΟΠΥΥ –Ιδιωτικών Κλινικών

Στον «αέρα» η διαδικασία συμψηφισμού ΕΟΠΥΥ –Ιδιωτικών Κλινικών

Σε κρίσιμη καμπή φαίνεται πως βρίσκονται οι σχέσεις ΕΟΠΥΥ – Ιδιωτικών Κλινικών, καθώς ανοικτή παραμένει η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών του Οργανισμού και των ποσών clawback και rebate που έχουν χρεωθεί οι συγκεκριμένοι πάροχοι, για τα έτη 2014-2015.

Η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, αλλά προς το παρόν μοιάζει να είναι «στον αέρα», με βασικό εμπόδιο την Υπεύθυνη Δήλωση που ζητάει ο Οργανισμός να υπογράψουν οι ιδιωτικές κλινικές, ενόψει του συμψηφισμού των οφειλών των δύο πλευρών.

Η συνάντηση της Παρασκευής για το θέμα απέβη άκαρπη, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), με την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένεται κρίσιμη για την πορεία της διαδικασίας.

Η Υπεύθυνη Δήλωση θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά παράλληλα με την αποδοχή του συμψηφισμού μεταξύ των οφειλών, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών καλούνται να παραιτηθούν και από κάθε νομική ενέργεια διεκδίκησης των ποσών που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα, όμως, με κύκλους του κλάδου η Υπεύθυνη Δήλωση φαίνεται να «μπάζει από παντού». Κυρίως μοιάζει να μην διασφαλίζει τους παρόχους, αφήνοντας αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.

Η παραίτηση από κάθε νομική διεκδίκηση ανησυχεί ιδιαίτερα εκπροσώπους κλινικών, οι οποίοι εμφανίζουν εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και για το 2013, το οποίο ο Οργανισμός αξιολογεί πως έχει τακτοποιηθεί, αλλά για μέρος των ιδιωτών παρόχων παραμένει ανοικτό.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου στο Virus, οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες ολοκλήρωσαν το Μάιο το έργο τους, αποστέλλοντας νέα σημειώματα στους παρόχους. Προβληματισμό προκαλούν και πιθανές επιπτώσεις της υπογραφής της Υπεύθυνης Δήλωσης για τους μεγάλους εισηγμένους Ομίλους, οι οποίοι καλούνται, στο τέλος της ημέρας, να λογοδοτήσουν και στους μετόχους τους.

Στη συνάντηση της Παρασκευής με την ΠΕΙΚ, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης φέρεται να ζητήσει την άμεση υπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης, αλλά οι επικεφαλής της Ένωσης ξεκαθάρισαν πως θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να την αξιολογήσουν και να υπολογίσουν τα νούμερα. Ζητούν, μάλιστα, κάποιες παράμετροι να τεθούν και γραπτώς.

Όπως έγραψε το Virus, ακόμη και ο τρόπος υπολογισμού του clawback φαίνεται να πάσχει, καθώς οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιούν εσφαλμένα στοιχεία για τον υπολογισμό του ποσών, που καλούνται να επιστρέψουν οι πάροχοι (διαβάστε εδώ).

Η ΠΕΙΚ θέτει μια σειρά ερωτήματα, πάντως, γύρω από τη διαδικασία συμψηφισμού, εκτιμώντας ότι κάτι επιχειρείται να αποσιωπηθεί, κυρίως με την εξαίρεση των ετών 2012-2013.

Διαπιστώνεται, μάλιστα, μια ξαφνική βιασύνη να συμφωνηθεί και να υπογραφεί ο συμψηφισμός. «Γιατί τόσο άγχος να συμφωνήσουμε;», διερωτάται και προσθέτει: «Ποσό αληθινή είναι η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό για συμψηφισμούς 2012 & 2013 ενώ υπάρχει για τα οφειλόμενα από εμάς 80 εκατ. ευρώ του 2014 & 2015; Μήπως κάτι τρέχει με την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου;».

 

Κύκλοι της ΠΕΙΚ εκτιμούν ότι η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα και η ανάγκη εμφάνισης μηδενικών ληξιπρόθεσμων οφειλών (άνω των 90 ημερών δηλαδή) ίσως έχει συμβάλλει σε αυτή την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Μήπως δεν είναι σωστές οι λογιστικές εγγραφές; Μήπως τα χρέη του 2012 παραγράφονται σε 4 μήνες;;; Γιατί δεν δεσμεύονται γραπτά για τον τρόπο και χρόνο αποπληρωμής;», καταλήγουν.

 

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Νέοι περιορισμοί στην εκτέλεση συνταγών από 1η Σεπτεμβρίου θέτει ο ΕΟΠΥΥ

Περιορισμούς στην εκτέλεση των συνταγών – γνωματεύσεων αναλωσίμου υγειονομικού υλικού, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και λοιπών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, θέτει από 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού:

«οι γνωματεύσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής που θα εκδοθούν από 1-9-17 στο ηλεκτρονικό σύστημα θα έχουν προθεσμία εκτέλεσης δέκα (10) ημέρες από την έκδοσή τους».

Από την απόφαση, εξαιρούνται οι γνωματεύσεις για τα παρεχόμενα είδη του άρθρου 15 του ενιαίου κανονισμού παροχών ΕΟΠΥΥ (π.χ. αναπνευστικές συσκευές, ακουστικά βαρηκοΐας, οξυγονοθεραπεία, οπτικά, ορθοπεδικά είδη κτλ.) όπου η προθεσμία εκτέλεσής τους ορίζεται στις τριάντα (30) ημέρες από την έκδοσή τους.

Σημειώνεται ότι για τις γνωματεύσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής με προγενέστερη ημερομηνία έκδοσης από την 1/9/2017 ισχύει το πρότερο καθεστώς.

Επίσης, δε θα επιτρέπεται να επαναληφθεί η έκδοση επόμενης γνωμάτευσης παρά μόνο δέκα (10) ημέρες πριν ολοκληρωθεί το διάστημα που καλύπτεται από την προηγούμενη εκτέλεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview ο νέος περιορισμός αποφασίστηκε προκειμένου να εφαρμοστεί για όλες τις συνταγές, όπως για παράδειγμα οι συνταγές φαρμάκων, κοινή διαδικασία ενώ με το νέο τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος των παρόχων.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Σύγχυση με την νέα οδηγία του ΕΟΠΥΥ για τα όρια των επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς...

Σύγχυση με την νέα οδηγία του ΕΟΠΥΥ για τα όρια των επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς...


Σοβαρή σύγχυση έχει προκαλέσει στους ενδιαφερόμενους η νέα οδηγία εκ μέρους της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τα όρια των επισκέψεων ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.
Η νέα οδηγία παραπέμπει στην προηγούμενη για το θέμα και δεν διευκρινίζει εάν το πλαφόν των μηνιαίων επισκέψεων σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς παραμένει στις 200 επισκέψεις ή διπλασιάζεται στις 400...
Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα επισκέψεων θα εφαρμοστεί από την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, ενώ από τα προβλεπόμενα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.
Σύμφωνα με την νέα οδηγία, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, θα είναι 20 και ο χρόνος της κάθε μίας καθορίζεται, σύμφωνα με τους κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής, στα 15 λεπτά.

Καθορίζεται επίσης ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς οι 100 επισκέψεις.

Όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί καλούνται να δηλώσουν στο e-ΔΑΠΥ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

ΠΟΣΙΠΥ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ--> ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΤΟΥ CLAW BACK ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Συνάδελφοι,

Στις 9-8-17 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των Ενώσεων ΠΦΥ και των ιδιωτικών Κλινικών με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Μπερσίμη με θέμα τον συμψηφισμό του claw back των ετών 2013-2015 με το αντίστοιχο 10% που μας έχει παρακρατηθεί.

Το ποσό του claw back (πέραν των μέχρι σήμερα ήδη παρακρατηθέντων) το οποίο αντιστοιχεί στα έτη 2013 – 2015 ανέρχεται για τα Διαγνωστικά περίπου στα 250 εκ €.

Αυτό το ποσό, βάσει του τελευταίου Ν. 4486/7-8-17 άρθ. 97.δ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) μπορεί να συμψηφιστεί με την παρακράτηση 10% που έχει γίνει τα έτη 2012 - 2015.

Το δε υπόλοιπο claw back που θα απομείνει, θα παρακρατηθεί σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του 2018

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται τώρα είναι ο χρόνος.

Ενώ ο Νόμος περί συμψηφισμού δημοσιεύτηκε μόλις προχθές, η Τρόικα απαιτεί την περάτωση του συμψηφισμού έως τις 31-8-2017, θέτοντάς την ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν είναι:

1) Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
2) Τιμολόγια για το 10% (για όσα φυσικά πρόσωπα έκοβαν το 90% της οφειλής)
3) Υπεύθυνη Δήλωση (το κείμενο θα δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ)

Έτσι ο ΕΟΠΥΥ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινώσει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, μέσω ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του και με προσωπικά μηνύματα.

Δυστυχώς μέσα στην κορύφωση των διακοπών μας θα πρέπει να έχουμε τον νου μας να ετοιμάσουμε και να καταθέσουμετα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να ενημερώνεστε από τις ανακοινώσεις και τα μηνύματα του ΕΟΠΥΥ, της ΠΟΣΙΠΥ και των Ιατρικών Συλλόγων για άμεση ανταπόκριση.

Για την ενημέρωση,

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

 

Αλλάζουν από 1η Σεπτεμβρίου οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αλλάζουν οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

 

Από 1η Σεπτέμβριου θα πρέπει να εφαρμόσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τις νέες οδηγίες που εξέδωσε ο Οργανισμός για τον τρόπο που θα γίνονται οι ιατρικές επισκέψεις.

Οι αλλαγές αφορούν στον επιτρεπόμενο αριθμό των ημερήσιων επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην ώρα εξέτασης τους.

 

Ειδικότερα η Διοίκηση του Οργανισμού τροποποίησε τις ιατρικές επισκέψεις μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες που έφθαναν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Οργανισμού αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Καταγγελίες που σχετίζονται με γιατρούς οι οποίοι δήλωναν από τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν εξαντλήσει τις δωρεάν 200 επισκέψεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και έτσι υποχρέωναν τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Έτσι σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου:

1. Καθορίζεται ως μέγιστος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του
ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, οι είκοσι (20)
επισκέψεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξάντλησης του συνόλου των
(200) επισκέψεων μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε μήνα, καθώς και ως ελάχιστος
χρόνος επίσκεψης (ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ), τα δεκαπέντε (15) λεπτά της
ώρας.

 

2. Όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί καλούνται να δηλώσουν στο e-ΔΑΠΥ
το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους στο οποίο θα εξυπηρετούνται οι
ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

Ταυτόχρονα για να διασφαλιστεί το όλο εγχείρημα, και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δηλώνουν με ακρίβεια τα στοιχεία τους.

Συγκεκριμένα:

Οι ασφαλισμένοι από την πλευρά τους πρέπει κατά την επικοινωνία με τους
συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία τους, δηλαδή Ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, Αριθμό Μητρώου Ασφάλισης και Τηλέφωνο επικοινωνίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα.

 

Βέβαια η νέα διαδικασία θα ισχύσει μέχρι να ανανεωθούν οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ οι οποίες μελετώνται από την αρχή. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες του HealthReport.gr: «Επανασχεδιάζονται οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες»

Πάντως παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν από τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις νέες οδηγίες που θα πρέπει να ισχύσουν για τις ιατρικές επισκέψεις, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εμμένει. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επανέρχεται η ογκλογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Νέα υπουργική απόφαση θα προβλέπει μηδενική συμμετοχή για τους ασφαλισμένους
Επεκτείνεται η χρήση της αντικαρκινικής εξέτασης Oncotype DX και στη διάγνωση για την εφαρμογή ή όχι χημειοθεραπείας σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, πέραν της αρχικής εφαρμογής της για επιλογή θεραπευτικού σχήματος στις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε συζητήσεις με την εταιρία που εφαρμόζει την εξέταση αυτή, στο πλαίσιο επαναφοράς της εξέτασης μετά την υποχρεωτική κατάργησή της από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η δικαστική απόφαση για την κατάργηση της εφαρμογής της εξέτασης, αφορούσε το ηλικιακό όριο που έθετε σε γυναίκες μέχρι 65 ετών, όμως με νεώτερη απόφαση που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας, η εξέταση θα καλύπτει και γυναίκες μεγαλύτερες των 65 ετών. Παράλληλα, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και για τη διάγνωση της ενδεδειγμένης χημειοθεραπείας για άνδρες πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη.

Στο μεταξύ, μετά από συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Ένωση Καρκίνου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα θα προβλέπει την πλήρη κάλυψη της εξέτασης από τον Οργανισμό, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών, καθώς και σε άλλες βελτιώσεις που είχε διαπιστωθεί ότι ήταν απαραίτητες.

Για την πλήρη κάλυψη της εξέτασης, απ΄ ευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία που διενεργεί την εξέταση στη χώρα μας, τόσο για την επέκταση της εφαρμογής της όσο και για την τιμή με την οποία θα χρεώνεται στο εξής ο ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του προέδρου του Οργανισμού, μέχρι να υπογραφεί και να ισχύσει η νέα απόφαση επαναφοράς της εξέτασης, οι ασθενείς που έχουν ανάγκη τη διενέργειά της, δεν χρειάζεται να περιμένουν. Θα προχωρούν κανονικά στην υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης, η οποία θα εγκρίνεται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του Οργανισμού και στη συνέχεια θα προχωρεί η ασθενής στην πραγματοποίησή της.

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

“Ανεβάζει” ρυθμούς ο ΕΟΠΥΥ

Σε αγώνα δρόμου για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων εκκαθάρισης και πληρωμής όλων των παρόχων υγείας, έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, αφού σε κάποιες περιπτώσεις (λ.γ. αναλώσιμα υλικά για το Διαβήτη) παρατηρείται τρομακτική καθυστέρηση.

Αν και διανύουμε μήνα διακοπών, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Οργανισμού εργάζονται πυρετωδώς, ξεπερνώντας σταδιακά θέματα που προέκυψαν κατά τη πρώτη λειτουργική εφαρμογή της νέας διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάρισης – που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος – στις υποβολές των φαρμακείων για: τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τα αναλώσιμα υλικά και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής. Υπενθυμίζεται ότι τα υλικά αυτά από 1ης Ιανουαρίου 2017 χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς προπληρωμή (δωρεάν ή καταβάλλοντας τη προβλεπόμενη συμμετοχή) για τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, για τα υλικά αυτά μέχρι και σήμερα 7 Αυγούστου:

Το ποσοστό εκκαθάρισης των υποβολών μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ξεπερνά το 95% και το 91%, αντίστοιχα, του συνόλου των υποβολών σε όλη τη χώρα.
Το ποσοστό πληρωμής ανέρχεται σε 83% για τον Ιανουάριο και σε 73% για τον Φεβρουάριο για τα φαρμακεία όλης της χώρας. Αντίστοιχα, το ποσοστό πληρωμής των φαρμακείων του Πειραιά είναι στο 90% (Ιανουάριος) και στο 84% (Φεβρουάριος) και της Αττικής στο 81% (Ιανουάριος) και στο 60% (Φεβρουάριος).
Σύμφωνα με την πορεία πληρωμών, η διαδικασία για τις υποβολές των φαρμακοποιών μηνός Μαρτίου για τα συγκεκριμένα υλικά, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, περαιτέρω εμπλοκή στην εκκαθάριση των δαπανών προκύπτει εν προκειμένω με ευθύνη των ίδιων των παρόχων. Οι τελευταίοι, όπως υποστηρίζει η Διοίκηση του Οργανισμού, υποβάλλουν εκπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους (π.χ. ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα).

«Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ο Οργανισμός προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Περιφερειακών Διευθύνσεων. Παράλληλα, η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τη διευθέτηση θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου αποζημιώθηκαν τα φαρμακεία για τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούνιο (υποβολές φαρμάκου μηνός Μαΐου), συνολικού ύψους 152.303.676 ευρώ. Ακόμη, μέχρι τέλος του μήνα τα φαρμακεία αναμένεται να αποζημιωθούν τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούλιο και αφορούν δαπάνη φαρμάκου μηνός Ιουνίου. Επισημαίνεται πως ο χρόνος πληρωμής των φαρμακείων για τη χορήγηση φαρμάκων έχει περιοριστεί σημαντικά από 90 ημέρες το 2015, σε 60 ημέρες το 2017.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Με το άρθρο 56 του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μπαίνει στη... γωνία!

Με το άρθρο 56 του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μπαίνει στη... γωνία!

Στο περιθώριο των εξελίξεων επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θέσει τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη, για τον οποίο το ygeia360.gr έχει εγκαίρως αποκαλύψει ότι απολαμβάνει της… δυσμένειας εκ μέρους του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 56 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη νέα δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία αργά το απόγευμα της Πέμπτης 3 Αυγούστου από την ολομέλεια της Βουλής, το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ αναμορφώνεται, κατά τρόπον ώστε να βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ιδιαιτέρως, μάλιστα, του Παύλου Πολάκη!
Έτσι, στην ενδεκαμελή, νέα σύνθεση θα κυριαρχούν πλέον έξι μέλη της υπουργικής επιρροής, καθώς καθιερώνεται το δικαίωμα ψήφου για τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Τάκη Γεωργακόπουλο, ο οποίος επιλέγεται και ορίζεται με απόφαση του υπουργού, καταργείται η θέση επιτρόπου του Δημοσίου άνευ δικαιώματος ψήφου και εισέρχεται στο συμβούλιο ως μέλος με δικαίωμα ψήφου υπάλληλος του υπουργείου, καταργείται η μία από τις δύο θέσεις επιστημόνων, που επιλέγονται από ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ενώ εισέρχεται στο συμβούλιο και ένας εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.
Ο Σωτήρης Μπερσίμης κατηγορείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα την ομαλοποίηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους του, καθώς και ότι έχει υποσχεθεί πολλάκις στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των φαρμακοποιών της χώρας μας την εξόφλησή τους, χωρίς ο ίδιος να είναι σε θέση να τηρήσει τα διαδοχικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία υπόσχεται, με αποτέλεσμα να απειλείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έρθει σε σύγκρουση όχι τόσο με τους ιδίους τους φαρμακοποιούς της χώρας μας, αλλά με τους περίπου 800.000 διαβητικούς ασθενείς…

ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Απλοποιούνται οι εκτελέσεις πράξεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Απλοποιούνται οι εκτελέσεις πράξεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας

Στην απλοποίηση της διαδικασίας για τις αιτήσεις έγκρισης χορήγησης παροχών για εκτελέσεις πράξεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας, προχώρησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταθέσει αίτηση στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση (ΠΕΔΙ) της περιοχής του με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Την αίτηση μπορεί να καταθέσει ο ίδιος ασφαλισμένος ή συγγενής α ́βαθμού ή τρίτο πρόσωπο νομίμως εξουσιοδοτημένο. Στη συνέχεια η αίτηση διαβιβάζεται στην γραμματεία του ανώτατου υγειονομικού συμβούλιου (ΑΥΣ) για έλεγχο πληρότητας του φακέλου και στη συνέχεια εισάγεται στο ΑΥΣ για τις κατά νόμο ενέργειες. Η γραμματεία του ΑΥΣ διαβιβάζει την πράξη του ΑΥΣ στην αρμόδια ΠΕ.ΔΙ. για έκδοση απόφασης Διευθυντή, εκκαθάρισης και οριστικοποίησης της δαπάνης.
Τα αιτήματα που αφορούν αποδόσεις δαπανών υλικών ή αποζημιώσεων εκτός ΕΚΠΥ ή ειδικών περιπτώσεων για τα οποία απαιτείται και απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, θα διαβιβάζονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις ΠΕΔΙ στην κεντρική διεύθυνση η οποία θα ολοκληρώνει τη διαδικασία για τις απαιτούμενες πράξεις του ΑΥΣ και τις αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι θα τηρείται βάση δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις του ΑΥΣ και θα τηρείται από ειδικά εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και στην οποία θα έχουν πρόσβαση ειδικά εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, με κριτήρια αναζήτησης τον ΑΜΚΑ του κάθε ασφαλισμένου.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ