ΕΟΠΥΥ

Πλαφόν και στις εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Σε ισχύ από το Μάιο
NEWSBEAST.GR

 


Μηνιαίο πλαφόν και στη συνταγογράφηση εξετάσεων βάζει στους παρόχους-διαγνωστικά κέντρα, εργαστηριακούς γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών κλινικών ο ΕΟΠΥΥ, σε μία ύστατη προσπάθεια να συγκρατήσει τη σχετική δαπάνη που καταγράφει ανησυχητική άνοδο τους τρεις πρώτες μήνες του έτους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο και θα εφαρμοστεί ανά εργαστήριο και διαγνωστικό κέντρο. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για τις εργαστηριακές, δηλαδή τις μικροβιολογικές, ορμονικές, απεικονιστικές εξετάσεις για το 2014 έχει «κλειδώσει» στα 320 εκατ. ευρώ.

Κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 10 εκατ. παραπεμπτικά για εξετάσεις. Περίπου το 10% της μηνιαίας δαπάνης, που ανέρχεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ για εξετάσεις, αφορά σε μαγνητικές τομογραφίες, με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ να δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν αυτή την κατάσταση.

Το πλαφόν θα οριστεί ανά πάροχο με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που αυτός εκτέλεσε το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους –η ηλεκτρονική καταγραφή των εξετάσεων που έγινε για πρώτη πέρυσι καθιστά το 2013 έτος αναφοράς για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ειδικές, ευνοϊκότερες, ρυθμίσεις προβλέπονται για τους νέους εργαστηριακούς γιατρούς.

Εάν π.χ ένα μικροβιολογικό εργαστήριο είχε εκτελέσει τον μήνα Μάιο του 2013 10.000 εξετάσεις, ο αριθμός αυτός θα αποτελεί το «ταβάνι» και για τον φετινό Μάιο. Σε περίπτωση που το πλαφόν κλείνει πριν από το ημερολογιακό τέλος του μήνα, τότε ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα τις εκτελεί σε άλλο εργαστήριο.

Η διαθεσιμότητα των εργαστηρίων θα αναρτάται ηλεκτρονικά όπως γίνεται σήμερα και με τη διαθεσιμότητα των ιδιωτών γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι δεν δημιουργηθούν μονοπώλια και ότι θα προστατευθούν όλοι οι πάροχοι, ιδίως οι μεμονωμένοι κλινικογεργαστηριακοί γιατροί.


Από την πλευρά τους, οι περίπου 15.000 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί βλέπουν πολύ θετικά την εφαρμογή του μέτρου, καθώς πλήττονται από το claw back, δηλαδή την υποχρεωτική επιστροφή τυχόν υπέρβασης της δαπάνης, αλλά και το rebate, το υποχρεωτικό ποσοστό έκπτωσης που κάνουν ανάλογα με το τζίρο.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί θεωρούν πως τα φορολογικά μέτρα όχι μόνον δεν συγκρατούν την δαπάνη αλλά στην πράξη «τιμωρούν» τα εργαστήρια για την εκτέλεση συνταγών για τις οποίες όμως δεν ευθύνονται, αφού τις εξετάσεις τις έχουν συνταγογραφήσει άλλοι συνάδελφοί τους.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Χέρι χέρι για τα «παζάρια» στον ΕΟΠΥΥ! Ετοιμάζονται οι γιατροί για τις νέες συμβάσεις

Χέρι χέρι για τα «παζάρια» στον ΕΟΠΥΥ! Ετοιμάζονται οι γιατροί για τις νέες συμβάσεις

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί και στους κόλπους των γιατρών με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με τον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών.

Οι αμοιβές, η διάρκεια των συμβάσεων αλλά και ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είναι μόνο μερικά θέματα που απασχολούν τους ιδιώτες γιατρούς δεδομένου ότι σε λίγο καιρό θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Οι διαπραγματεύσεις παρά τις καθυστερήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα γι αυτό και οι ιατρικοί σύλλογοι και οι ενώσεις των γιατρών ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλαστάρακος με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τα βασικά θέματα που θα πρέπει να διεκδικήσει ο κλάδος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να έχουν μια ομαλή συνεργασία με τον οργανισμό δεδομένων των σημερινών προβλημάτων που μεταξύ άλλων είναι δραματική καθυστέρηση των οφειλομένων.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ κ. Γ. Ελευθερίου εξέθεσε τις βασικές θέσεις της Ένωσης όπως το θέμα της δυνατότητας όλων των ιατρών να συνάψουν σύμβαση με τον οργανισμό, την δυνατότητα άμεσης σύμβασης των ιατρών του πρώην ΙΚΑ που επέλεξαν να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, την αύξηση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ,

την τακτική πληρωμή των δεδουλευμένων, την διατήρηση της αμοιβής κατά περίπτωση και πράξη, την ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών σε όλους τους ειδικευμένους ιατρούς, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τέλους Μαΐου, την ανανέωση όλων των υφιστάμενων συμβάσεων και την αναβάθμιση των ιατρικών αμοιβών.

Τέλος και τα δύο μέρη καταδίκασαν την τακτική των απανωτών "κουρεμάτων" στις αμοιβές κλινικών, κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr 

 

Οι νέες συμφωνίες με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Ξεκίνησε χθες η Μεγάλη Εβδομάδα των διαπραγματεύσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους. Στόχος να επέλθουν μέχρι τον Ιούνιο οικονομικές συμφωνίες ανάλογα με τον όγκο και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών καθώς και να συμφωνηθούν "ποινές" για τυχόν υπέρβαση στις δαπάνες! Βέβαια, ακόμη, δεν ξέρουμε τον προϋπολογισμό (sic)...


Οι οικονομικές συμφωνίες θα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Όγκου − τιμής («price volume agreements»). Οι συμφωνίες αυτού του είδους, επιφέρουν μειώσεις − εκπτώσεις στις τιμές στην περίπτωση υπέρβασης των πωλήσεων, που έχουν συμφωνηθεί προκαταβολικά.

2. Επιμερισμού του κινδύνου («risk sharing agreements»). Αφορά συμφωνίες συμμετοχής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα με το τελικό αποτέλεσμα, βασιζόμενοι στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων, με έκπτωση επί των τιμών υπηρεσιών και προϊόντων.

3. Εκπτώσεις («rebates»). Συμφωνίες πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής, ανάλογα με το συνολικό όγκο πωλήσεων των προϊόντων ή παροχής των υπηρεσιών. Ήδη, εφαρμόζονται αλλά με προβλήματα σε φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχανίες και διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και τις προαναφερόμενες συμφωνίες θα έχει η λεγόμενη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με πρόεδρο τον κ. Θανάση Βοζίκη, λέκτορα του πανεπιστημίου Πειραιώς. Ακόμη, στην επταμελή επιτροπή συμμετέχουν και οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΠΥΥ.

Τέτοιου είδους συμφωνίες γίνονται σε αρκετές χώρες, αφού όλες οι κυβερνήσεις έχουν ως πονοκέφαλο τη σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, οι πιο προηγμένες χώρες έχουν δημιουργήσει φορείς αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας (φάρμακα κλπ), ώστε να ξοδεύουν τεκμηριωμένα τα χρήματα.

Εμείς την ίδια ώρα πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό. Εδώ και 4 χρόνια δεν μπορούμε να εκδώσουμε ένα σωστό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Καθε φορά, οι ενστάσεις των εταιρειών πέφτουν βροχή. Και έχουμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία, τις ενστάσεις να τις χειρίζεται ο ίδιος ο φορέας, που φέρεται να κάνει τα λάθη. Μύλος δηλαδή...

Στη θεωρία λοιπόν ακούγεται ωραίο να γίνουν επιτέλους διαπραγματεύσεις με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Το ερώτημα είναι: Τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και οι πάροχοι έχουν τη γνώση και την ωριμότητα να φέρουν σε πέρας το επίπονο αυτό έργο; Πολύ φοβάμαι ότι μετά τη μεγάλη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, θα έρθει ο Γολγοθάς, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει με την Ανάσταση...

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Στα 6,5 δις, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014

 Στα 6,5 δισ. ευρώ «κλείδωσε» ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014. Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίησή του (έχουν ήδη προηγηθεί τρεις τροποποιήσεις) οι δαπάνες του Οργανισμού για το 2014 ανέρχονται σε 6.513.718.342,77 ευρώ και τα έσοδα του σε 6.162.423.346,74 ευρώ. Η ελλειμματική διαφορά που προκύπτει, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, καλύπτεται από τα χρηματικά διαθέσιμα του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι η απόφαση δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στη Διαύγεια.

ΠΗΓΗ:healthview.gr

Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: Άμεση εφαρμογή Κλειστού Προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ – Διαπραγμάτευση της Νέας Συλλογικής Σύμβασης

9_4_2014_PED_EOPYY

Την άμεση εφαρμογή ενός κλειστού προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ ζήτησε η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών γιατρών, σε σημερινή, δεύτερη κατά σειρά συνάντηση της, μετά τη χθεσινή, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό και υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού και του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος μαζί με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλης, και μέλη της ΠΕΔ, ενημέρωσαν το Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για τις προτάσεις και τις θέσεις τους που αφορούν τη λειτουργία της ΠΦΥ για τους γιατρούς κι τα εργαστήρια, εκθέτοντας τη σημερινή πραγματικότητα γιατρών και εργαστηριών με «παραπεμπτικά χωρίς αντίκρισμα» και με εργαστηριακές εξετάσεις που δε θα αποζημιωθούν ποτέ.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ πρότειναν, το ετήσιο ποσό των 320 εκατομμυρίων που προβλέπεται για εργαστηριακές εξετάσεις το 2014, να αναπροσαρμοστεί, βάσει των περσινών δαπανών του 2013 στις πραγματικές ανάγκες, και να κατανεμηθεί ανά ειδικότητα κι ανά νομό, με προσδιοριζόμενο όριο δαπάνης ανά πάροχο/εργαστήριο.

Ως κόκκινη γραμμή για τους γιατρούς τέθηκε κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται εντός του κλειστού προϋπολογισμού και εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο!!!

Η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο 2014 στον ΠΙΣ και τέθηκε υπό την αιγίδα του, ανέλαβε να εκπροσωπήσει τους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς της χώρας στη διεκδίκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών της χώρας. Πρωταρχικός της στόχος ήταν η διαπραγμάτευση της νέας συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ που αφορά τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια (ΙΔΕ), αλλά και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Τις προτάσεις της, στη διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων και στο προτεινόμενο προσχέδιο του Οργανισμού, τις απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ, σε τρεις διαδοχικές επιστολές στις 6/3/2014, στις 19/3/2014 και στις 3/4/2014, ζητώντας να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα συλλογική σύμβαση από μηδενική βάση.

Κατά τη συνάντηση, επίσης ο Πρόεδρος του ΙΣΑ επεσήμανε στον κ.Κοντό ότι το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του ΙΣΑ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση με την 59/2014 απόφαση του. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Πατούλης ζήτησε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και την απελευθέρωση του ορίου στη μηνιαία δαπάνη των γιατρών, στους οποίους δεν έχει αφαιρεθεί ακόμη.

Όσο δε για τη σημερινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για αύξηση των επισκέψεων από 200 σε 300 για τους συμβεβλημένους γιατρούς, βάσει του Νόμου 4254/7-4-2014 (υποπαράγραφο Ι4) που αναφέρεται ότι «Οι συμβάσεις των θεραπευτών ιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίες λήγουν στις 30.3.2014, παρατείνονται μέχρι και τις 30.6.2014. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της αμοιβής τους και ο αριθμός των επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών.».. ο ΙΣΑ καταδικάζει τα αλλεπάλληλα δελτία τύπου του ΕΟΠΥΥ, στα οποία ανεβοκατεβάζει το όριο των επισκέψεων και επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί καμία Κοινή Υπουργική Απόφαση των ανωτέρω υπουργείων που να καθορίζει το όριο των επισκέψεων που αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ και η ΠΕΔ συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση που ξεκίνησαν για τις συμβάσεις και το εργασιακό καθεστώς των συμβεβλημένων γιατρών και εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, μέσα από έναν συλλογικό αγώνα, στον οποίον καλούν όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ να συμμετέχουν.

ΠΗΓΗ:isarkadias.gr

ΕΟΠΥΥ: Περισσότερες δωρεάν ιατρικές επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς!

Όσο το ΠΕΔΥ δεν λειτουργεί τόσο αυξάνεται η ταλαιπωρία των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι αναγκάζονται να ψάχνουν με το κιάλι γιατρό.

Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αυξάνει πάλι το μηνιαίο πλαφόν των ιατρικών επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικότερα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να αυξήσει το μηνιαίο πλαφόν των ιατρικών επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών που πριν μερικές εβδομάδες το είχε κατεβάσει στις 200 επισκέψεις, για να το αυξήσει πάλι στις 300 επισκέψεις έως και στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού οι συμβεβλημένοι θεραπευτές ιατροί του ΕΟΠΥΥ των οποίων οι υφιστάμενες συμβάσεις παρατάθηκαν μέχρι και τις 30.6.2014, θα έχουν ανώτατο μηνιαίο όριο/αριθμό επισκέψεων, για το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, τις τριακόσιες (300).

Μάλιστα η διοίκηση του Οργανισμού παραδέχεται την ταλαιπωρία που υφίστανται οι σφαλισμένοι αφού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι :

''Η απόφαση αυτή κρίνεται αναγκαία έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα πρόσβασης σε ιατρούς οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, τη συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο μέχρι τη λειτουργική ενοποίηση του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)''.

 ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

Πληρώνουμε στο ακέραιο εργαστηριακές και προληπτικές εξετάσεις

8/4/2014 11:14:27 πμ, Βάσω Καλυβιώτη

Θέλετε ή χρειάζεται να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις;

Θα πρέπει να τις πληρώσετε από την τσέπη σας καθώς...τελειώνει το αντίστοιχο ετήσιο κονδύλι που διέθετε ο Οργανισμός για αυτού του τύπου τις εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί προφορικά σε μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) από παράγοντες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ο αντίστοιχος κωδικός ετήσιων δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις πράξεις στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι τόσο περιορισμένος που το κονδύλι του Α εξαμήνου 150 εκατομμύρια, έχει ήδη εξαντληθεί από το Μάρτιο 2014.

Για το πρώτο δίμηνο του 2014 έχουν ήδη κατατεθεί δαπάνες περίπου 140 εκατομμυρίων, διότι με το κλείσιμο των Μονάδων ΕΟΠΥΥ, όλοι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα που κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες ΟΛΩΝ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αντίστοιχης αύξησης του ποσού του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Παρόλο που έχουν ζητηθεί τα επίσημα στοιχεία από τη διοίκηση, αυτά δεν έχουν παραδοθεί στην ΠΕΔ. Από τα τέλη Μαρτίου δηλαδή, τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ θα είναι «ακάλυπτες επιταγές», πιθανώς υπέρ του rebate και clawback, όπως συνέβη και για το 2013, οπου με τα rebate και clawback, συμψήφισαν το υπόλοιπο 4 τελευταίων μηνών του 2013 και το υπόλοιπο 10% της προκαταβολής του 2012 και 2013… Δηλαδή…με άλλα λόγια ο γιατρός δε θα πάρει ούτε ευρώ!!!

 

Έχοντας υπόψιν τα οικονομικά στοιχεία για το 2013, ενώ οι δεδουλευμένες δαπάνες για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών ήταν 520 εκατ., τελικά ο Οργανισμός επέβαλε καταχρηστικές επιστροφές χρήματος κλείνοντας στα μέσα της περσινής χρονιάς τον προϋπολογισμό στα 300 εκατ. και επιβάλλοντας επιστροφή χρηματικού ποσού ίσου με εργασία 6 μηνών στους 12 μήνες.

Φέτος, ο ΕΟΠΥΥ μειώνει ακόμα και τον κλειστό προϋπολογισμό εξαναγκάζοντας τον χρεοκοπημένο ιδιωτικό εργαστηριακό / κλινικοεργαστηριακό τομέα να χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό διότι ουσιαστικά θα πληρώσει συνολικά μόνο 4-5μήνες από τους 12 του έτους.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Ρευστό τέλος

Χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Ρευστό τέλος

Στέρεψε το Ταμείο του ΕΟΠΥΥ καθώς τελειώνει το κονδύλι που διαθέτει για φέτος ο Οργανισμός για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του. Στον αέρα οι ασθενείς...

Από την τσέπη τους είναι πιθανό να πρέπει να πληρώνουν τις επόμενες ημέρες για εργαστηριακές διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς τελιωσαν τα χρήματα που είχε προυπολογίσει ο Οργανισμός για να πληρώσει γιατρούς και εργαστήρια.

Είναι ενδεικτικό ότι οι γιατροί είναι απλήρωτοι για επισκέψεις και πράξεις

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που συνομιλεί για τις συμβάσεις των εργαστηριακών, ο αντίστοιχος κωδικός ετήσιων δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις πράξεις στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι τόσο περιορισμένος που το κονδύλι του Α εξαμήνου 150 εκατομμύρια, έχει ήδη εξαντληθεί από το Μάρτιο 2014.

Για το πρώτο δίμηνο του 2014 έχουν ήδη κατατεθεί δαπάνες περίπου 140 εκατομμυρίων, διότι με το κλείσιμο των Μονάδων ΕΟΠΥΥ, όλοι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα που κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αντίστοιχης αύξησης του ποσού του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Και το ζήτημα εκτός των άλλων είναι πως υπάρχει κίνδυνος οι γιατροί να μην πληρώνονται για μελλοντικές ιατρικές υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία για το 2013, ενώ οι δεδουλευμένες δαπάνες για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών ήταν 520 εκατ., τελικά ο Οργανισμός επέβαλε καταχρηστικές επιστροφές χρήματος κλείνοντας στα μέσα της περσινής χρονιάς τον προϋπολογισμό στα 300 εκατ. και επιβάλλοντας επιστροφή χρηματικού ποσού ίσου με εργασία 6 μηνών στους 12 μήνες.

Τα κονδύλια για φέτος θα είναι ακόμη πιο τσεκουρωμένα με συνέπεια να είναι στον αέρα όλοι οι ασφαλισμένοι.

 ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

Ψαλίδι στις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, λόγω εξάντλησης των κονδυλίων

Στη θέσπιση νέων μέτρων εις βάρος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, μετά τη διαπίστωση ότι τα κονδύλια που έχουν προυπολογισθεί για την κάλυψη των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων, δεν φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών του 2014.

Ήδη, τους πρώτους 2 μήνες του 2014, με κλειστά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, εξαντλήθηκε το κονδύλι του πρώτου εξαμήνου, αφού οι σχετικές δαπάνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ήταν συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είχε προυπολογισθεί για τους πρώτους 6 μήνες.

Ένα από τα μέτρα που προωθείται είναι η καθιέρωση πλαφόν ανά πάροχο υγείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιδίδονται στο κυνήγι αναζήτησης γιατρού ή διαγνωστικού κέντρου που δεν θα έχει υπερβεί το πλαφόν που θα οριστεί, όπως ακριβώς γίνεται και με το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει από το σφικτό προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει δυσχερείς οικονομικούς όρους στους παρόχους υγείας, αδιαφορώντας παντελώς για την αναγκαιότητα τήρησης του επιστημονικού κανόνα , συντήρησης μηχανημάτων, ποιοτικού έλεγχου, κλπ βάλλοντας ευθέως κατά της διατήρησης της ποιότητας.

Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν χθες στην συνεδράιση της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών. Η επιτροπή ζητά από τον ΕΟΠΥΥ επίσημη γνωστοποίηση των υποβληθέντων δαπανών για το 2013 και πρώτο δίμηνο του 2014 και των προϋπολογισμένων δαπανών του Οργανισμού με σαφή διαχωρισμό των επιμέρους κωδικών.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Τρίμηνες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς που δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ

Εντός εβδομάδος θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, όπου θα εξασφαλίζεται δυνατότητα σύναψης συμβάσεων - των γιατρών που δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας τριών μηνών, ώστε στο διάστημα που μεσολαβεί, το υπουργείο Υγείας από κοινού με τους γιατρούς να διαμορφώσουν ειδικούς όρους.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα με θέμα την εκκρεμούσα σύναψη συμβάσεων με όσους γιατρούς αυτοβούλως δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ και τις δικαστικές αποφάσεις κατά των συνεπειών της διαθεσιμότητας.
Ως προς το μέλλον των υφισταμένων Μονάδων αναφέρθηκε από τον υπουργό, ότι αυτό θα σχεδιαστεί και θα αξιολογηθεί μετά την πλήρη εφαρμογή και ανάπτυξη της λειτουργίας του συστήματος των οικογενειακών γιατρών.
Επισημάνθηκε επίσης και η παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΠΕΔΥ λόγω του σημαντικού αριθμού γιατρών που μέσω δικαστικών αποφάσεων προσωρινών διαταγών τους έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα να διατηρήσουν το ιδιωτικό ιατρείο και το πρότερο εργασιακό καθεστώς και κατά συνέπεια το γεγονός αυτό επιβάλλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου χάριν του δικαίου αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος να δώσει πολιτική λύση.

ΠΗΓΗ:healthview.gr

 

Ενημέρωση εργαστηριακών ιατρών - νεώτερα δεδομένα

Οι επαφές των εκπροσώπων των εργαστηριακών ιατρών θα συνεχιστούν με τον ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα.

Αννα Μαστοράκου


Από την παρουσίαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού προχθές στο συνέδριο των Financial times, υπήρχαν οι ακόλουθες δηλώσεις: "πρέπει να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των εργαστηρίων και της υπερσυνταγογράφησης ιδίως των μαγνητικών τομογραφιών, πρέπει να γίνει άμεσα η κατηγοριοποίηση και η αξιολόγηση αυτών, να μειωθεί η τιμή αποζημίωσης ανάλογα με τον όγκο, πρέπει να σπάσουν τα ‘καρτέλ’, τα μονοπώλια και το «Ελ Ντοράντο» της καταλήστευσης των χρημάτων των ασφαλισμένων". Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήρθε και θα παραμείνει. Σε σχετική ερώτηση για τις δαπάνες του Ιανουαρίου του 2014 απάντησε ότι είναι 77 εκατ μαζί με τις φυσικοθεραπείες.

Η σύμβαση κατά τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ λήγει στις 30/04/2014 με απόφαση ΔΣ και υπάρχει πρόθεση να δοθεί παράταση αυτής.


Στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίστηκε η έντονη υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ με τη χαρακτηριστική φράση του Γιάννη Κυριόπουλου, καθ της ΕΣΔΥ: "Το κράτος απέδρασε".

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο της Task Force δεν αναφέρεται ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας και ότι η αναλογία στην Γερμανία ιδιωτικών εργαστηρίων είναι 1/10000 κατοίκους. Πιθανή είναι η εκδοχή με την ανάπτυξη του ΠΕΔΥ να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων στις δημόσιες δομές και να σχεδιάζεται η αποπομπή του ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα, κάτι που διαφαίνεται έντονα από το προσχέδιο σύμβασης και τους απαράδεκτους όρους συνεργασίας που επιθυμεί να επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ με την πρόθεση εφαρμογής της μείωσης της ασφαλιστικής τιμής κατά 50%, όπως φαίνεται εντέχνως να διαρρέει για να σταχυολογηθούν οι αντιδράσεις.

Οι υποβληθείσες δαπάνες για τον εργαστηριακό τομέα και ιατρικές πράξεις για το 2012 ήταν 395 εκατ ενώ για το 2013 ήταν 520 εκατ με κλειστό προϋπολογισμό στα 300 εκατ, άρα συνολική υπέρβαση 220 εκατ. Για το 2014 υπολογίζεται συνολικά περίπου στα 280-290 εκ με 29 εκ για ιατρικές πράξεις.

Οι υποσχέσεις του Υπουργείου να βρεθούν 35 εκατ για το 2013 για μείωση του clawback και να δοθούν 400 εκατ για το 2014 πήγαν στις καλένδες.

Τέλος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υπάρχει καμία προϋπολογισμένη δαπάνη στο κρατικό προϋπολογισμό του 2014. Θα συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων μόνο για όσες δαπάνες ενταλματοποιήθηκαν μέσα στο 2013.

Από τις συναντήσεις των περιφερειακών οργανώσεων των εργαστηριακών ιατρών, προκύπτουν αποφάσεις επίσχεσης εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ σε πολλές περιοχές της χώρας. Αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.  

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Μειώνονται από 400 σε 200 οι επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Μειώνονται από 400 σε 200 οι επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, οι συμβεβλημένοι ιατροί των οποίων οι συμβάσεις παρατείνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου θα επανέλθουν στις 200 επισκέψεις τον μήνα

Μειώνεται από αύριο, Τρίτη, το πλαφόν των επισκέψεων των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις 200 ανά μήνα αντί των 400 που είχε γίνει εξαιτίας της πολύμηνης απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του κλεισίματος των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

http://www.protothema.gr/

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, οι συμβεβλημένοι ιατροί των οποίων οι συμβάσεις παρατείνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου θα επανέλθουν στις 200 επισκέψεις τον μήνα.

Παράλληλα προωθείται άμεσα, μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κοινή υπουργική απόφαση για την ένταξη στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ των ιατρών που επέλεξαν να μην ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Επίσης, σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ άρχισαν οι συζητήσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων με τους ιατρούς, με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής. «Η τρίμηνη παράταση στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να διαμορφωθεί το πλαίσιο αλλά και το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των ιατρών», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Αυτή τη σύμβαση ποιος θα την πάρει; Η μάχη για τις νέες συνεργασίες με ΕΟΠΥΥ!

Τις λεπτομέρειες των νέων συμβάσεων που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν και να διαπραγματεύονται οι ιδιώτες γιατροί.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέες αποζημιώσεις αλλά και νέες συνθήκες στη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη αρχίσει να παζαρεύουν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί.
Το «παιχνίδι» με τα παζάρια περιλαμβάνει παρασκηνιακές συζητήσεις αλλά και σκληρές διαπραγματεύσεις δεδομένου ότι ένα μεγάλο κομμάτι της «πίτας» του ΕΟΠΥΥ κατευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε μέχρι να λειτουργήσουν πλήρως τα πολυιατρεία στο ΠΕΔΥ, οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς.

Και όπως φαίνεται θα χρειαστούν αρκετές μέρες μέχρι να …πάρουν μπροστά τα πολυιατρεία δεδομένου ότι σε πολλές μονάδες υγείας της χώρας δεν υπάρχουν γιατροί.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης πρώην ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ Ξάνθης όπου μόλις το 13,63% των γιατρών αποφάσισαν να μείνουν στο δημόσιο σύστημα και να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Δηλαδή μόλις 3 γιατροί για μια διεύθυνση που προηγουμένως είχε 22.

Αντίστοιχα στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Λάρισας 13 γιατροί θα εξυπηρετούν πλέον τους ασθενείς (ποσοστό 18,06%) από 72 που ήταν πριν. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Δράμας όπου θα υπηρετούν πλέον 7 γιατροί αντί για 36 (ποσοστό 19,44%).

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη ξεκίνησε τις επίσημες συνομιλίες για τις νέες συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Συναντήθηκε μαζί με τον Υφυπουργό Αντώνη Μπέζα και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Κοντό, με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι-ΕΟΠΥΥ). Κατά της συνάντησης ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να ξεκινήσουν οι νέες συνεργασίες των γιατρών με τον Οργανισμό. 

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

 

«Φέσι» στον ΕΟΠΥΥ από τους πειραματισμούς με τα κλειστά ιατρεία και το πλαφόν

Εκτόξευση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, την περίοδο δηλαδή που οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσαν το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Από τη μία πλευρά η απόφαση για έξοδο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με άμεσο συνεπακόλουθο την απεργία των γιατρών και από την άλλη οι πειραματισμοί με το πλαφόν συνταγογράφησης, οδήγησαν σε μεγαλύτερη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας προς τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, παρά την επιβολή του ορίου συνταγογράφησης. Αποφάσεις που συνέπεσαν και με την επιδημία γρίπης στη χώρα.

Ενδεικτικό της αύξησης των δαπανών, είναι το γεγονός ότι μόνο για τον Ιανουάριο ο ΕΟΠΥΥ θα κληθεί να καλύψει περίπου 77 εκατομμύρια ευρώ για τα 10.682.892 παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων και φυσικοθεραπειών για τους ασφαλισμένους του.

Είναι βέβαιο ότι μετά την καταγραφή όλων των στοιχείων, την ανάλυση και τη σύγκριση, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε ελέγχους, καλώντας τους γιατρούς εκείνους που θεωρεί ότι έχουν υπερβάλει στην έκδοση παραπεμπτικών προκειμένου να δικαιολογήσουν επαρκώς τις αποφάσεις τους, αλλά θα θέσει και πάλι περιορισμούς στην έκδοση των σχετικών παραπεμπτικών.

Το πλαφόν στην έκδοση παραστατικών , αν και έχει ανακοινωθεί, δεν έχει εφαρμοσθεί, εξαιτίας των κινδύνων που εγκυμονεί ο περιορισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασθενείς.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Aκόμη και... 50% αυξημένη η συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα από τις 10 Μαρτίου!

Aκόμη και... 50% αυξημένη η συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα από τις 10 Μαρτίου!

Θα θυμάστε, ασφαλώς, ότι είχαμε γράψει πριν από καιρό στο ygeia360.gr ότι γίναμε σχεδόν... Πορτογαλία, καθώς η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την προμήθεια των φαρμάκων τους έχει ήδη φθάσει το... 32%! Ε, λοιπόν, δεν τελειώσαμε ακόμη!
Aκόμη και... 50% αυξημένη η συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα από τις 10 Μαρτίου!
Νέα έκπληξη περίμενε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από τις 10 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων! Ενώ το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων περιελάμβανε μειώσεις τιμών 5% μεσοσταθμικά, η... νέα αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, δια της νέας, δραστικής μείωσης των ασφαλιστικών τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ξεκινά από 20% και φθάνει ακόμη και στο 50%, ακόμη και σε πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Έτσι, με έναν όχι και τόσο πρόχειρο υπολογισμό των επιπτώσεων των νέων δραστικών μειώσεων των ασφαλιστικών τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, υπολογίζεται ότι γίναμε πλέον κανονικά... Πορτογαλία, καθώς η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους έχει φθάσει από τις 10 Μαρτίου στο... 38%!

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Στα «παζάρια» για τις νέες συμβάσεις γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Αλλάζει ο τρόπος αμοιβής!

-eopys-thumb-large

Νέα δεδομένα στη συνεργασία ιδιωτών γιατρών και ΕΟΠΥΥ αναμένονται το επόμενο διάστημα καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Υγείας ενώ κια μια νέα πρόταση που συζητείται μπορεί να ανοίξει την αγορά σε όλους τους γιατρούς.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Σκληρό παιχνίδι μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης άρχισε να παίζεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις των 4400 ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να βλέπουν δωρεάν ασφαλισμένους αν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως δε θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία των περίπου 10 εκατ. Ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δε θα έχουν ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη στη διάθεσή τους τα πολυιατρεία στο ΠΕΔΥ καθώς υπάρχουν σοβαρά κενά σε ειδικότητες γιατρών και όχι μόνο.
Και το ζήτημα είναι πως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να παρατείνει τις συμβάσεις των γιατρών για τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τον κλάδο. Κάτι βέβαια που είναι casus belli για τον κλάδο.
Και μέσα στο κλίμα αυτό μια νέα πρόταση άρχισε να συζητείται στο υπουργείο Υγείας όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr.
Στις σκέψεις του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ακόμη και να μην ανανεώσει καμία σύμβαση με τους σημερινούς συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να ανοίξει το σύστημα σε όλους τους γιατρούς.
Σε αυτήν την περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται όποιον γιατρό επιθυμούν πληρώνοντας όμως από την τσέπη τους τη διαφορά από το ποσό που καλύπτει ο οργανισμός. Υπολογίζεται μάλιστα από συνδικαλιστικούς φορείς ότι σε αυτές τι περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται να πληρώνουν ακόμη και το 60% της αξίας της επίσκεψης από δικά τους χρήματα ανάλογα με τις χρεώσεις του κάθε ιδιώτη γιατρού.

 ΠΗΓΗ:iatroi.eu

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

Στην αντεπίθεση περνούν οι ιδιώτες γιατροί που αναμένουν τις επόμενες ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης να ανανεώσει τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αλλά με νέους όρους

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σκληρό παιχνίδι μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης άρχισε να παίζεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις των 4400 ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να βλέπουν δωρεάν ασφαλισμένους αν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως δε θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία των περίπου 10 εκατ. Ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δε θα έχουν ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη στη διάθεσή τους τα πολυιατρεία στο ΠΕΔΥ καθώς υπάρχουν σοβαρά κενά σε ειδικότητες γιατρών και όχι μόνο.

Και το ζήτημα είναι πως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να παρατείνει τις συμβάσεις των γιατρών για τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τον κλάδο. Κάτι βέβαια που είναι casus belli για τον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι οι 4400 συμβεβλημένοι γιατροί είναι αυτοί που την περίοδο των απεργιών και των λουκέτων στα πολυιατρεία κάλυπταν τα 10 εκατ. των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καθώς δέχονταν δωρεάν επισκέψεις στα ιατρεία τους ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δημοσιοποίησε τα ονόματά τους και στο διαδίκτυο για να κλείνουν οι ασθενείς ραντεβού.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που λειτουργεί υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό:

“Για το 2014, η ΠΕΔ ζητά τη δυνατότητα της ανοιχτής σύμβασης σε όλους τους γιατρούς με αξιοπρεπείς αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση, μέσα στο πλαίσιο ενός κλειστού προϋπολογισμού που θα οριστεί ανά ειδικότητα και ανά γεωγραφική περιοχή, και θα καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλιστικού πληθυσμού σε ιατρικές πράξεις και παροχές με απτές αποδείξεις από διεθνή στατιστικά στοιχεία.

Η δεδομένη υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για το 2014, συνδυαζόμενη με τις αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ήδη έχει καταναλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος”.

Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) η οποία όμως σημειώνει ότι οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ιδιώτες γιατρούς εάν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων καθώς σκοπεύουν να ξεκινήσουν “εμπάργκο” στον Οργανισμό.  

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

 

Παράταση συμβάσεων με ΕΟΠYΥ

Σε τρίμηνη παράταση των υφισταμένων συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ προτίθενται να προχωρήσουν το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού. Οι συμβάσεις των περίπου 4.500 ιδιωτών γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν στις 31 Μαρτίου και όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, πρόκειται να παραταθεί η ισχύς τους έως το τέλος Ιουνίου. Εως τότε αναμένεται να είναι έτοιμη η νέου τύπου σύμβαση με νέους όρους, την οποία θα υπογράψουν οι δύο πλευρές. Επιπλέον, ο Οργανισμός πρόκειται το επόμενο διάστημα να υπογράψει «προσωρινές» συμβάσεις –διαρκείας έως τέλος Ιουνίου– και με όσους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ δεν εντάχθηκαν στο δυναμικό του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΕΔΥ. Ειδικά γι’ αυτούς τους γιατρούς εξετάζεται το ενδεχόμενο πιο ευνοϊκών όρων στη νέα σύμβαση. Η τρίμηνη παράταση των συμβάσεων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που απειλεί ότι θα αναστείλει την παροχή δωρεάν υπηρεσιών προς ασφαλισμένους από την 1η Απριλίου. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης, «δεν αποδεχόμαστε παράταση σύμβασης. Ζητάμε άμεση υπογραφή νέας σύμβασης, ύστερα από διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, από την 1η Απριλίου ο αριθμός των επισκέψεων ασφαλισμένων που καλύπτει ο Οργανισμός ανά συμβεβλημένο γιατρό επιστρέφει στους 200 μηνιαίως, από 400 που είναι το τελευταίο 4μηνο. Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, εντός των επομένων ημερών θα υπάρχει η δυνατότητα για τους ασφαλισμένους μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopy y.gov.gr) να βλέπουν τη διαθεσιμότητα σε επισκέψεις όλων των συμβεβλημένων ιατρών. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καλεί για άλλη μία φορά τους γιατρούς να καταχωρίζουν μέσω eΔΑΠΥ όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους. Από τις 4 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σύστημα καταχώρισης προγραμματισμένων ραντεβού των γιατρών, έως σήμερα έχουν καταχωρισθεί 10.132 προγραμματισμένες εξετάσεις από 539 γιατρούς για τον Μάρτιο και 299.100 εκτελεσμένες εξετάσεις από 2.397 γιατρούς. Για τον Απρίλιο έχουν καταχωρισθεί 3.132 προγραμματισμένες επισκέψεις από 79 γιατρούς.

Συγκέντρωση

Εν τω μεταξύ, αύξηση του φόρτου εργασίας τους λόγω του κλεισίματος των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία. Χθες, γιατροί και εργαζόμενοι του «Αττικόν», πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, καθώς και για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εφημέρευσης μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα». Για κατάσταση «πολέμου» στη γενική εφημερία του «Ευαγγελισμού» κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Οπως αναφέρει, όταν ανοίγει η γενική εφημερία και για τις πρώτες ώρες υπάρχει μαζική προσέλευση: ακόμα και ένας ασθενής ανά 30 δευτερόλεπτα. Την περασμένη Παρασκευή, η επίσημη προσέλευση στη γενική εφημερία έφτασε τα 1.000 περιστατικά. Ο μέσος χρόνος αναμονής για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων (πρόσθετων) εφημεριών τους από το 2012.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

ΕΟΠΥΥ: Ενημέρωση ασφαλισμένων για διαθέσιμους γιατρούς

6429F1CE34D8B8AE400970876396BFBD

Τη διαθεσιμότητα σε επισκέψεις όλων των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ μπορούν να βλέπουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι.
Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, (www.eopyy.gov.gr), στο σημείο «Διαθέσιμες Ιατρικές Επισκέψεις» οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να δουν τη διαθεσιμότητα σε επισκέψεις των γιατρών και να αναζητήσουν γιατρό στην περιοχή που θέλουν και στην ειδικότητα που επιθυμούν.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσουν έναν συγκεκριμένο γιατρό, με βάση το ονοματεπώνυμο του, και να διαπιστώσουν εάν έχει συμπληρώσει τις 400 επισκέψεις.
Ο ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς να δηλώνουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

ΠΗΓΗ:iatroi.eu

 

ΕΟΠΥΥ: Μεταφέρει τη «βόμβα» για μετά τις εκλογές

ygeia-180-1_73840_52G503_b

Άμεσος είναι ο κίνδυνος -σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών- οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να καλούνται να πληρώνουν το 100% των νοσηλίων τους στις ιδιωτικές κλινικές από τον προσεχή Ιούλιο και μετά, λίγο δηλαδή μετά τις προσεχείς διπλές εκλογές του Μαΐου.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ έχει καθορίσει για φέτος πλαφόν στις ιδιωτικές κλινικές ύψους 235 εκατ. ευρώ, έναντι των 465 εκατ. που ήταν πέρυσι η δαπάνη των νοσηλίων, σύμφωνα με τις υποβολές των κλινικών. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μείωση της τάξεως του 50%.
Σύμφωνα λοιπόν με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι εφόσον τον Ιούνιο θα εξαντληθεί ανά κλινική το πλαφόν που θα καθοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι σε αυτόν θα καλούνται να καλύπτουν ολόκληρο το κόστος νοσηλείας ιδιωτικά!
Σε ό,τι δε αφορά τις πληρωμές των δεδουλευμένων, τον επόμενο μήνα θα πληρωθεί ο φετινός Ιανουάριος, χωρίς ωστόσο να έχει πληρωθεί το τελευταίο τετράμηνο του 2013, ούτε και το 10% του εννεαμήνου της περασμένης χρονιάς…
«Συνέπεια όλων αυτών είναι να αναστείλουν τη λειτουργία τους τις επόμενες ημέρες τρεις κλινικές στη Θεσσαλία και μία ψυχιατρική κλινική 220 κλινών στην Αττική», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΠΕΙΚ.
Το όλο θέμα πιθανόν να προκαλέσει παρενέργειες και στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πολλά ασφαλιστικά προγράμματα είναι συνδεδεμένα με τις παροχές του ΕΟΠΥΥ και για παράδειγμα έρχονται να καλύψουν το υπερβάλλον ποσό με το οποίο χρεώνουν οι κλινικές τους ασθενείς.
«Τι θα γίνει ωστόσο για τους κατόχους ασφαλιστικών προγραμμάτων, σε περίπτωση που περάσει η πρόταση του ΕΟΠΥΥ και το πλαφόν κάθε κλινικής καλυφθεί στις αρχές του καλοκαιριού; Ποιος τελικά θα πληρώσει τη διαφορά;», αναρωτιούνται στελέχη των ιδιωτικών κλινικών;

ΠΗΓΗ:iatroi.eu

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2014
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ