ΕΟΠΥΥ

Θα κάνετε εξέταση; Μόνο αν το επιτρέψει ο ΕΟΠΥΥ

Προγραμματίζετε να κάνετε κάποια διαγνωστική ή εργαστηριακή εξέταση; Τότε μην υπολογίζετε χωρίς τον "ξενοδόχο" και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η διοίκηση του Οργανισμού, όλα τα παραπεμπτικά για τη διενέργεια εξετάσεων θα πρέπει πρώτα να παίρνουν το πράσινο φως από τον ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να δικαιολογούν την εξέταση που θέλουν να κάνουν.

Πως θα γίνεται αυτό; Όπως λένε οι πληροφορίες, μέσα στους επόμενους μήνες, όταν ένας ασθενής κάνει μια διαγνωστική ή εργαστηριακή εξέταση, αυτό θα φαίνεται στο ΑΜΚΑ του, με συνέπεια να μην μπορεί να επαναλάβει την ίδια εξέταση σε χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι για να ξαναγίνει η εξέταση και να μπορέσει ο ασφαλισμένος να καταβάλει μόνο τη συμμετοχή του, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ειδική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά είτε θα πρέπει να περάσει ο απαραίτητος χρόνος που ο ΕΟΠΥΥ θα δικαιολογεί την πραγματοποίηση της εξέτασης, είτε εναλλακτικά να πληρώσει την εξέταση από την τσέπη του. Δεν έχει ακόμη εντούτοις διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους χρόνιους πάσχοντες, οι οποίες θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Στόχος είναι αφενός να μπει φρένο στην προκλητή ζήτηση στις διαγνωστικές εξετάσεις, αφετέρου να ελέγχονται τα παραπεμπτικά σε πραγματικό χρόνο. Απώτερος στόχος εντούτοις είναι να ελεγχθούν οι μηνιαίες δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να πλησιάσουν τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό γιατί και πέρσι σημειώθηκε μεγάλη υπέρβαση σε σύγκριση με το αρχικό κονδύλι του Οργανισμού: πιο συγκεκριμένα οι υποβολές των επιχειρήσεων τη χρονιά που πέρασε υπολογίζεται πως έφτασε τα 530-540 εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω σε σχέση με τα 302 εκατ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων απαντούν πως από τη στιγμή που οι γιατροί του Οργανισμού δίνουν στους ασφαλισμένους παραπεμπτικά για εξετάσεις, είναι υποχρεωμένοι να τα εκτελέσουν.

Υπάρχει ωστόσο μια ακόμη παράμετρος στον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, με δεδομένο βέβαια πως όποια υπέρβαση παρατηρείται αφαιρείται από τις πληρωμές προς τους ιδιώτες παρόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς των διαγνωστικών κέντρων, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και οι δανειστές, βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το δάχτυλο στη "σκανδάλη”, περιμένοντας να δουν αν απέδωσαν οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων, οι οποίες εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, έχει επιβληθεί περικοπή της τάξεως του 43% στους 51 πιο δαπανηρούς για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού κωδικούς και μείωση κατά 9% σε όλες τις εξετάσεις, με εξαίρεση τις μαγνητικές τομογραφίες, όπου εκεί η περικοπή ήταν 18%.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω μειώσεις δεν αποδώσουν, τότε η τρόικα ετοιμάζεται για νέες, ακόμη πιο τσουχτερές μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 68%.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Έρχονται επισχέσεις και εξώδικα από γιατρούς κατά ΕΟΠΥΥ για το «κούρεμα» στις διαγνωστικές εξετάσεις!

διαγνωστικές εξετάσεις

Επί ποδός είναι οι εργαστηριακοί γιατροί όλης της χώρας μετά το άγριο κούρεμα στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων που καθιστά τη συνέχιση της λειτουργίας τους αμφίβολη. Και δεν είναι μόνο το κούρεμα των τιμών.

Υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζουν νέα μέτρα για τον περιορισμό στις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που θα περιορίζουν τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αναλυτικό ρεπορτάζ: «Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί».

Μπροστά στα μέτρα αυτά οι εργαστηριακοί γιατροί συσπειρώνονται προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν όρθια τα ιατρεία τους τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαστηριακών ιατρών της χώρας για το συντονισμό και την εξαγγελία επισχέσεων εργασίας του εργαστηριακού τομέα σε πολλές περιοχές, λόγω της πρόσφατης υποκοστολόγησης των εξετάσεων που συνδυαζόμενη με το rebate και το clawback (εκπτώσεις και υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων), δεν μπορούν πλέον να καλύψουν το κόστος αιμοληψίας και της άρτιας διενέργειας των εξετάσεων.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου: «Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τον περιορισμένο διενέργειας εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ και τη δρομολόγηση ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της δαπάνης, που όμως έχουν κρίθηκε ότι έχουν μακροπρόθεσμο στόχο.

Η τρόικα απειλεί για υποκοστολόγηση κατά 68% και απαιτεί ισοσκελισμένη δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων στα 302 εκ, ενώ οι ανάγκες του πληθυσμού και οι υποβαλλόμενες δαπάνες για το 2015 έκλεισαν περίπου στα 550 εκ. ευρώ.

Κοινή εκτίμηση όλων των παρευρισκόμενων ήταν ότι δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος, καθώς και με την ακραία μεσοσταθμική υποκοστολόγηση του 47%, τη μείωση της ρευστότητας των διαγνωστικών εργαστηρίων, τα μικρομεσαία εργαστήρια θα χρεοκοπήσουν το πολύ εντός ενός τριμήνου».

Τα λουκέτα άλλωστε θεωρούνται σχεδόν βέβαια για εκατοντάδες μικρά εργαστήρια και ιατρεία τα οποία και παραμένουν απλήρωτα από τον ΕΟΠΥΥ και με τις νέες τιμές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε καν στο κόστος των εξετάσεων. Διαβάστε χαρακτηριστικά ΕΔΩ πόσο κατρακύλησαν οι νέες τιμές του ΕΟΠΥΥ για απλές εξετάσεις: «Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου εξηγεί γιατί θα καταρρεύσει ο κλάδος:

«Οι εργαστηριακοί ιατροί είναι σε καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας και στα όρια χρεοκοπίας από τη στάση πληρωμών και τα συνεχή κουρέματα. Έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο αδιέξοδο καθώς:

1. θέλουν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους που έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα κάλυψης των αναγκών τους
2. έχουν να υπηρετήσουν την ιατρική επιστήμη με ποιοτικούς κανόνες
3. οφείλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ιατρεία τους.
Η νέα υποκοστολόγηση του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε άσκηση ιατρικής με τριτοκοσμικές συνθήκες, κάτι ασυμβίβαστο με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα».

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές περιοχές της χώρας εργαστηριακοί γιατροί έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ ή να καταγγείλουν τη σύμβαση που έχουν με τον οργανισμό, ενώ σύμφωνα με την κ.Μαστοράκου ο ΕΟΠΥΥ θα δεχτεί τις επόμενες ημέρες, βροχή από εξώδικα εξαιτίας της άρνησης του «εργαστηριακού κόσμου» να αποδεχτεί τις νέες τιμές.

Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν νομικές ενέργειες σε επίπεδο Συμβουλίου Επικρατείας. Ήδη οι εργαστηριακοί ιατροί της Πάτρας απήργησαν την Παρασκευή 05/02/2016 και θα επιδοθεί εξώδικη διαμαρτυρία τη Δευτέρα 8/2/2016 στον ΕΟΠΥΥ, ανοίγοντας την αυλαία μαζικών κινητοποιήσεων, σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί

διαγνωστικές εξετάσεις

Ακόμη πιο δύσκολες ημέρες φαίνεται ότι έρχονται για ασθενείς αλλά και διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, αφού οι διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ θα γίνονται με το σταγονόμετρο.

Και αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να εφαρμόσει νέους «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να μειώσει τη συνολική δαπάνη.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr (διαβάστε ΕΔΩ πως θα γίνει το νέο κούρεμα έπειτα από σχετικές πιέσεις της τρόικας), οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αλλά και της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) κάνουν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ενσωματώσουν νέα δεδομένα αλλά και πρωτόκολλα συνταγογράφησης.

Τα δεδομένα αυτά βέβαια θα δυσκολεύουν τους ασφαλισμένους στο να επαναλάβουν μία εξέταση, καθώς θα προηγείται ηλεκτρονικός έλεγχος στη συνταγογράφηση που ουσιαστικά θα «κλειδώνει» το ΑΜΚΑ των ασθενών. Για να επαναληφθεί μία εξέταση θα πρέπει να δίνεται ειδική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ.

Στις νέες συνθήκες θα ελέγχεται τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που προβλέπουν συγκεκριμένες εξετάσεις για κάθε ασθένεια.

Για να επιτευχθεί βέβαια το νέο εγχείρημα θα πρέπει άμεσα να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι διαδικασίες χρέωσης των εξετάσεων, ώστε να μην υποβάλλεται καμία οικονομική απαίτηση από τους παρόχους σε χαρτί.
Έτσι με την ενσωμάτωση όλων των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα είναι αμέσως εύκολο να διαπιστωθεί που κυμαίνεται η δαπάνη ανά μήνα ενώ θα ελεγχθεί και η προκλητή ζήτηση.

Και στην περίπτωση αυτή οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ θα εξετάζουν κάθε «ύποπτο» παραπεμπτικό, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος στους παρόχους.

Η διαδικασία εξπρές που ακολουθείται για τον έλεγχο και τους νέους κόφτες στις διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι τυχαία. Η τρόικα έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει έλεγχος-αξιολόγηση για να διαπιστωθεί εάν έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ οι εξετάσεις, με βάση βέβαια τα ποσά που θα χρεωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναλογικά.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την αρχή είχαν απαιτήσει το κούρεμα στις τιμές των εξετάσεων να φθάσει στο 68%. Ένα ποσοστό που θα έβαζε αυτομάτως λουκέτο σε δεκάδες μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα. Τελικώς η κυβέρνηση δέχτηκε το 43% το οποίο επίσης είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τις νέες τιμές των εξετάσεων για …γέλια και για κλάματα. «Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ»

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παραδεχτεί ότι το κούρεμα των τιμών ήταν ένα εξαιρετικά σκληρό και άδικο μέτρο και ότι θα λάμβανε μέτρα για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων και κέντρων.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ

διαγνωστικές εξετάσεις

Από τα …ρούχα τους βγήκαν οι εργαστηριακοί γιατροί και οι υπεύθυνοι των διαγνωστικών κέντρων όταν είδαν το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις να εφαρμόζεται και στην πράξη.

Παρότι οι υποκοστολόγηση των εξετάσεων (43%) έγινε εδώ και μέρες από τον οργανισμό, μόλις τώρα άρχισαν να εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα πρώτα παραπεμπτικά και τα σημειώματα.

Ενδεικτικά: εξέταση αίματος 1,18 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου διαμορφώνεται στα 0,18 λεπτά.
Γενική εξέταση αίματος 1,99 ευρώ. Προσδιορισμός σακχάρου αίματος 1,15 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ 15% δηλαδή 0,17ευρώ.

Οι γιατροί είναι στα …κάγκελα ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου σημειώνει ότι οι νέες τιμές του ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτουν ούτε το κόστος αιμοληψίας, συμπληρώνοντας ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ κλείνει ουσιαστικά τα εργαστήρια».

Περισσότερα...

Δείτε που χάθηκαν 24 εκατ.ευρώ του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις!

διαγνωστικές εξετάσεις

Την ώρα που διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και μήνες για εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει, 24 εκατ. ευρώ έκαναν…φτερά.

Πρόκειται για το ποσό που είχε εξασφαλίσει ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός προκειμένου να ενισχυθεί η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων και να μπορέσουν να πληρωθούν οι ιδιώτες πάροχοι, διαγνωστικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Έτσι η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα ανέβαινε από τα 302 εκατ. ευρώ στα 326 εκατ. ευρώ και θα καλύπτονταν με έναν τρόπο μία από τις πολλές μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, μπορεί η προηγούμενη κυβέρνηση να είχε δηλώσει ότι θα διέθετε το ποσό αυτό στον ΕΟΠΥΥ ως επιπλέον ενίσχυση για τα διαγνωστικά, όμως …ξέχασε να εκδώσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση.

Κατά τον κ.Πολάκη εκδόθηκε μόνο πράξη κατάθεσης του ποσού αυτού στους λογαριασμούς του ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία του υπουργείου Υγείας, με την απλή σημείωση «για παρόχους». Όλα αυτά χωρίς να διευκρινίζεται ότι πρόκειται για επιπλέον κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις και την αποπληρωμή των ιδιωτών παρόχων. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να δοθούν τα χρήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε από το βήμα της βουλής ότι η κυβέρνηση θα τακτοποιήσει το θέμα με τα 24 εκατ. ευρώ με νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα που αναμένεται να έρθει στη βουλή τις επόμενες ημέρες μετά την αναβολή που δόθηκε. Όπως υπογράμμισε ο κ.Πολάκης: «θα διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό είναι πέραν των πιστώσεων του ΕΟΠΥΥ και θα κατανεμηθεί στα διαγνωστικά».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τι πρέπει να γίνει με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ

Τι πρέπει να γίνει με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ

Του Αθανάσιου Βοζίκη, Επίκουρου Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και πρώην Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

vozikiΗ Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, που συστάθηκε το 2013 και στελεχώθηκε τον Μάρτιο του 2014, δυόμιση χρόνια μετά συναντά ακόμα αντιστάσεις στην πλήρη ενεργοποίηση και λειτουργία της. Στόχος της «να διαπραγματεύεται με όλους τους συμβαλλόμενους παρόχους τις αμοιβές τους, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων, καθώς και να εισηγείται στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ τη διατήρηση ή την τροποποίηση όλων των ανωτέρω».
Η ετήσια θητεία των μελών της αρχικής συγκρότησής της έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2015, χωρίς μέχρι σήμερα να οριστούν νέα μέλη.
Μέσα στο σχετικά περιορισμένο διάστημα των 9 περίπου μηνών πραγματικής λειτουργίας της, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (επιτέλεσε σημαντικό έργο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους συμβαλλομένους παρόχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., διαπραγματευόμενη δεκαεννέα (-19-) διαφορετικές συμβάσεις, από τις οποίες ολοκλήρωσε, απέστειλε και εισηγήθηκε στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έξι (-6-). Για την υλοποίηση των παραπάνω, οι υπο-Επιτροπές της πραγματοποίησαν πάνω από εξήντα (-60-) συνεδριάσεις/συναντήσεις των μελών τους με εκπροσώπους των παρόχων-προμηθευτών υγείας και πάνω από εκατό (-100-) αν συμπεριληφθούν και οι άτυπες συναντήσεις.
Συγχρόνως, πραγματοποίησε συναντήσεις και επαφές με την NICE Intl. για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, συμμετείχε και συνέβαλε με παρεμβάσεις και προτάσεις σε δράσεις του Υπουργείου Υγείας , ενώ προσκλήθηκε και παρουσίασε σε διάφορα fora και συνέδρια το έργο της. Τέλος, (σε συνεργασία με τη Δ/νση Πληροφορικής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) υλοποίησε το έργο της ανάπτυξης του Πληροφοριακού Συστήματος της Επιτροπής και (εν μέρει) το έργο της ανάπτυξης του ιστοχώρου της Επιτροπής.
Παρόλα αυτά, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (και ειδικότερα στο σκέλος της διαπραγμάτευσης με τους φορείς φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) δεν στηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της, ούτε από το Υπουργείο Υγείας, αλλά ούτε από τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η απουσία της (υπο)στήριξης πολιτικά, νομοθετικά, οργανωτικά, οικονομικά και ηθικά, στέρησε από τον τομέα της υγείας πολύτιμους οικονομικούς πόρους, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαία φάρμακα. Εκτιμάται, ότι μόνο από τη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδιαίτερα από τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν σημαντικές εκπτώσεις και να επιτευχθεί αξιόλογη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα θα επιτάχυναν εντυπωσιακά το χρόνο εισόδου-κυκλοφορίας τους στην ελληνική αγορά, επ’ ωφελεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., του Συστήματος Υγείας γενικότερα, αλλά κυρίως των ασθενών.
Προκειμένου λοιπόν η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα:
1. Λήψη Πολιτικής Απόφασης για τη μετεξέλιξη της Επιτροπής, σε Γνωμοδοτικό όργανο με αυξημένες αρμοδιότητες, δηλ.
• Υποχρέωση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την επικύρωση των εισηγήσεων της Επιτροπής (σε αντίθετη περίπτωση, δυνατότητα αναπομπής της εισήγησης μόνο με συγκεκριμένη και ειδική αιτιολόγηση)
• Προϋπόθεση ένταξης φαρμακευτικού σκευάσματος στη (κάθε φορά οριζόμενη) θετική λίστα, αλλά και ορισμού τιμής αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή), να αποτελεί η προηγούμενη προσέλευση για διαπραγμάτευση με την Επιτροπή και η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον καθορισμό εκπτώσεων (επί τη βάσει όγκου-τιμής κλπ μορφών συμφωνιών)
• Ολοκλήρωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής, ο οποίος θα προβλέπει ειδικότερα και αναλυτικά όλα τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν και ο οποίος να λάβει την αυξημένη νομιμοποίηση με τη μορφή Νόμου. (ως Παράρτημα της νέας νομοθετικής ρύθμισης)
• Σαφής αναφορά και καθορισμός της θέσης και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στην Εθνική Πολιτική για το Φάρμακο και συγχρόνως
• Ανάληψη καθοριστικών αρμοδιοτήτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ (μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης) στην διαδικασία Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) στην Ελλάδα (ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται ως απλά το «πορτοφόλι» του Υπουργείου Υγείας, αλλά θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως αντίστοιχοι οργανισμοί στην Ευρώπη)
2. Σαφής αναφορά στη νέα νομοθετική ρύθμιση, στην υποχρέωση των Μελών της Επιτροπής, αναφορικά με τους όρους εμπιστευτικότητας τόσο αναφορικά σε σχέση με τους παρόχους, όσο και με τους Φορείς-Οργανισμούς παροχής στοιχείων
4. Υποχρέωση των Δ/νσεων και εποπτευόμενων φορέων του Υ.Υ. αλλά και των φορέων άλλων Υπουργείων (π.χ. ΗΔΙΚΑ) στην άμεση παροχή πληροφοριών και στοιχείων
6. Σαφής πρόβλεψη, ότι τα Μέλη της Επιτροπής δεν υπέχουν προσωπικώς αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους, εκτός εάν ενήργησαν με δόλο.
7. Σύσταση ομάδας 12-14 ατόμων-εμπειρογνωμόνων υποστήριξης της Επιτροπής (πλήρους απασχόλησης, άμεσα και αποκλειστικά υπαγόμενη στον Πρόεδρο της Επιτροπής) με προτεινόμενη-ενδεικτική κατανομή ως προς την ειδικότητά τους: 4-6 Οικονομολόγοι Υγείας, 2-3 Επιδημιολόγοι-Στατιστικοί Υγείας, 3-4 Φαρμακοποιοί, 1 Πληροφορικός Υγείας (το προσωπικό μπορεί να αναζητηθεί, είτε μέσω της απόσπασής τους από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε μέσω της ένταξής της σε κοινοτικά προγράμματα, είτε μέσω ανάθεσης αντίστοιχου έργου σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Ερευνητικούς Φορείς. Η ομάδα αυτή μπορεί να αποτελέσει και τον πυρήνα της υλοποίησης της Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) στην Ελλάδα.
8. Να καθοριστεί αυξημένος προϋπολογισμός της Επιτροπής και να διευρυνθούν οι κωδικοί καταχώρησης των σχετικών δαπανών. Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής μπορεί να καλύπτεται απευθείας από τον αντίστοιχο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή του Υ.Υ.
9. Πλήρης και επαρκής γραμματειακή υποστήριξη της λειτουργίας της Επιτροπής και των υπο-Επιτροπών της, και στέγαση σε κατάλληλο χώρο σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Να τονιστεί, ότι για όλα τα παραπάνω, έχουν διατυπωθεί προφορικά και γραπτά προτάσεις και έχει παραδοθεί συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση νομοθετικών παρεμβάσεων (οι οποίες μετεξελίσσουν την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό εργαλείο άσκησης πολιτικής στο χώρο της Υγείας), κατ’ επανάληψη και σε όλους τους Υπουργούς, οι οποίοι θήτευσαν στο Υπουργείο Υγείας από τη πρώτη θητεία της Επιτροπής μέχρι και σήμερα.
Αν και η προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι μάλλον ελάχιστοι στο υπουργείο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ είχαν και έχουν ακόμα και σήμερα, πλήρη γνώση του εύρους των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, του τεράστιου όγκου πληροφορίας και γνώσης που θα πρέπει να δημιουργήσει και διαχειριστεί, και κατ’ επέκταση της υποστήριξης που θα έπρεπε να της παρασχεθεί. Και όσοι είχαν γνώση, μάλλον δεν ήταν διατεθειμένοι να εκχωρήσουν στην Επιτροπή, το μερίδιο της εξουσίας στη λήψη αποφάσεων, το οποίο και ήθελαν να κρατήσουν για τους ίδιους.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Καταγραφή των πιστοποιήσεων όλων των συμβεβλημένων κλινικών

Στην καταγραφή των πιστοποιήσεων όλων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Ιδιωτικών Κλινικών, προχωρά ο Οργανισμός. Ήδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέστειλε έγγραφο προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (να ενημερώσουν τα νοσοκομεία που εποπτεύουν) και τον Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (να ενημερώσουν τα μέλη τους) για την υποχρέωσή τους - σε εφαρμογή του άρθρου 5 της Υπουργικής Απόφασης Γ3γ/65273/15-9-2015 (ΦΕΚ 2036/Β/17-9-2015)- να προβούν στην αποστολή των σχετικών στοιχείων.
Οι κλινικές έχουν προθεσμία μέχρι 12-2-2016 στην ηλεκτρονική αποστολή όλων των επίσημων πιστοποιήσεών τους ή των διαπιστεύσεων που αφορούν σε Κλινική ή Τμήμα της Κλινικής.  

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Κλείνει τις πληρωμές του 2015 ο ΕΟΠΥΥ για τις επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς

Κλείνει τις πληρωμές του 2015 ο ΕΟΠΥΥ για τις επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς

Με τα χρήματα της προηγούμενης πληρωμής για 7,8,9ο 2015 ήδη στους λογαριασμούς τους, ενημερώνονται σήμερα οι συμβεβλημένοι ιατροί ότι επίκειται πληρωμή και του τελευταίου τριμήνου του 2015. Οι εργασίες από τις ΥΠΑΔ για την οριστικοποίηση θα κλείσουν στις 5/2. Έως τότε θα πρέπει όσοι ιατροί δεν έχουν αποστείλει επαρκής ημερολογιακά φορολογικές (με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 26/2) ή και ασφαλιστικές ενημερότητες όπου απαιτούνται, να τις αποστείλουν.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Έκανες εξετάσεις αίματος; «Του χρόνου» πάλι!

tests

Ορισμένοι πάροχοι υγείας ήδη ενημερώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ότι πιθανώς από τον Μάρτιο θα… παγώνει τον ΑΜΚΑ ασθενούς που πραγματοποίησε μια συγκεκριμένη εξέταση, πχ αιματολογική, και θα …αποψύχεται όταν έρθει η ώρα που θα μπορεί να κάνει και πάλι επαναληπτικά την εξέταση αυτή.

Αυτό θα ορίζεται με βάση ιατρικό πρωτόκολλο και ο έλεγχος θα γίνεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Για τον λόγο αυτό μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσληφθούν 50 γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα καλύπτουν τις βασικές ιατρικές ειδικότητες παθολογίας, γενικής ιατρικής, καρδιολογίας, χειρουργικής κλπ, οι οποίοι θα ελέγχουν τα παραπεμπτικά. Μόνο αυτοί θα μπορούν να "ξεκλειδώνουν" τους ΑΜΚΑ.

Στόχος αυτού του προγράμματος αυτού είναι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, η οποία "φουσκώνει" ετησίως, ρίχνοντας στα... βράχια τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Πέρσι για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 302 εκατ. ευρώ ενώ τα παραπεμπτικά που υποβλήθηκαν, ήταν αξίας 560 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα πάντως θα προχωρήσει και σχέδιο κατηγοριοποίησης των ιατρικών ειδικοτήτων με στόχο να γίνεται πάνω στα παραπεμπτικά σύγκριση τιμών για τις ίδιες εξετάσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Στο στόχαστρο των Ψυχιατρικών Κλινικών ο ΕΟΠΥΥ για το θέμα των πληρωμών

Στο στόχαστρο των Ψυχιατρικών Κλινικών ο ΕΟΠΥΥ για το θέμα των πληρωμών

Στο στόχαστρο θέτει για πολλοστή φορά τον ΕΟΠΥΥ η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος αναφορικά με το θέμα των πληρωμών, σημειώνοντας ότι, για ακόμη μία φορά, είναι έκδηλη η βούληση του Οργανισμού να αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους παρόχους με τους οποίους συνεργάζεται.
Η λογική προσέγγιση υπαγορεύει, στο θέμα των πληρωμών, να πληρώνονται όλοι οι πάροχοι για ισάριθμους μήνες κάθε έτος, τονίζει και συνεχίζει:
Για τα πρότυπα όμως του ΕΟΠΥΥ, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.
Για τα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ είναι απολύτως φυσιολογικό να πληρώνει για 6 μήνες τον χρόνο μια κατηγορία παρόχων και για 7 ή και 8 μήνες τον χρόνο μια άλλη κατηγορία, ενδεχομένως με την αιτιολογία ότι δεν επαρκούν τα χρήματα του προϋπολογισμού ανά κατηγορία παρόχου.
Τούτο όμως γεννά τα εξής ερωτήματα:
1. Ποιος είναι υπεύθυνος για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού; Δεν είναι ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ;
2. Με ποιον τρόπο συντάσσεται ο προϋπολογισμός; Η διασφάλιση της ισονομίας και της δίκαιης μεταχείρισης των παρόχων δεν αποτελούν κριτήρια για την διαμόρφωση του;
3. Γιατί δεν ανακοινώνει ο ΕΟΠΥΥ επίσημα (όπως στο παρελθόν στις περιπτώσεις που πλήρωνε το σύνολο των παρόχων) την πρόθεση του να πληρώσει μόνο μερίδα των συνεργαζόμενων παρόχων;


Πηγή: http://www.onmed.gr

''Κλειδώνει'' ο ΑΜΚΑ τον Μάρτιο

''Κλειδώνει'' ο ΑΜΚΑ τον Μάρτιο

Tο Υπουργείο Υγείας έχει δώσει το πράσινο φως στον ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο να ''κλειδώνει'' τον ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς μετά από κάποια εξέταση μέχρι να του επιτραπεί να την επαναλάβει.

Από «κόσκινο» θα περνά σε λίγο καιρό ο ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι κλειδωμένος μέχρι νεωτέρας από τον ΕΟΠΥΥ. Για το σχέδιο αυτό, ήδη έχουν ενημερωθεί κάποιοι πάροχοι υγείας από συναντήσεις που πραγματοποίησαν με μέλη του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει το πράσινο φως στον ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο να «κλειδώνει» τον ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς μετά από κάποια εξέταση –εργαστηριακή, διαγνωστική- που θα κάνει. Τι σημαίνει αυτό;
Αν κάποιος ασθενής κάνει μία εξέταση σακχάρου, αυτόματα με την απόδοση του παραπεμπτικού το ΑΜΚΑ θα κλειδώνει για τη συγκεκριμένη εξέταση και θα ξανανοίξει μόνο όταν ο ασθενής θα πρέπει να την ξανακάνει. Αυτό θα ορίζεται με βάση κάποιο πρωτόκολλο και όλος ο έλεγχος θα γίνεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει σχέδιο πρόσληψης 50 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα καλύπτουν τις βασικές ιατρικές ειδικότητες –δηλαδή Παθολόγος, Γενικός Γιατρός, Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Χειρούργος και πιθανότατα και Ογκολόγος- και θα ελέγχουν ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά. Μόνο αυτοί θα μπορούν να «ξεκλειδώνουν» τους ΑΜΚΑ.
Ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, που είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ζημιώνει κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό. Και για του λόγου το αληθές, ενώ ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις το 2015 ήταν 302 εκατ. ευρώ, τα παραπεμπτικά που υποβλήθηκαν την ίδια χρονιά ήταν της τάξεως των 560 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί ότι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του φακέλου κάθε ασθενούς σε πραγματικό χρόνο –real time- ήταν ένα από τα βασικά σχέδια και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όμως τελικά έμεινε στα χαρτιά!.
Με στόχο πάντα την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης αλλά και των φαινομένων αισχροκέρδειας, παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι παράλληλα με το "κλείδωμα" του ΑΜΚΑ προχωρά και σχέδιο πλήρους κατηγοριοποίησης των διαφόρων ειδικοτήτων γιατρών, προκειμένου να γίνεται πάνω στα παραπεμπτικά σύγκριση τιμών για τις ίδιες εξετάσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Και οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ στον αγώνα κατά του ασφαλιστικού!

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

Δεν υπάρχει τελικά γιατρός στη χώρα που να μην αντιδρά στο ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση στη ζωή όλων των εργαζομένων.

 

Ενδεικτικό είναι ότι και η Ένωση Ιατρών-ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) στηρίζει τις κινητοποιήσεις του κλάδου και αναγγέλλει την ενεργό συμμετοχή των συμβεβλημένων ιατρών της Θεσσαλονίκης στη στάση εργασίας 11:00 – 15:00 πμ σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου που προκήρυξε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα 12.00 π.μ. Πρόκειται όμως μόνο για την έναρξη των κινητοποιήσεων.

«Καλούμε τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν ενεργά στην πορεία διαμαρτυρίας, δίνοντας δυναμικό παρών» σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

Εκτός αυτού όμως η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε o Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Επίσης θα συμμετάσχει στη Γενική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου 2016 ενώ την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 θα υπάρξει προειδοποιητικό κλείσιμο των γραφείων των Ιατρικών Συλλόγων.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει αποχή όλων των ιατρών από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές), πλην ΑΜΕΑ, στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2016.
Επίσης θα γίνει προειδοποιητική αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 και τη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016.

«Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργεί στην πράξη, τα όποια έσοδα από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ. Καλούμε τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων» υπογραμμίζει η κ.Άννα Μαστοράκου.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχονται νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Ποιες ειδικότητες μένουν εκτός

ΓΙΑΤΡΟΣ

Σε πλήρη αναδιαμόρφωση της συνεργασίας ιδιωτών γιατρών –ΕΟΠΥΥ προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού.

Στόχος να υπάρχει συνεργασία μόνο με ειδικότητες γιατρών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και να ενταχθούν στο σύστημα και νέοι γιατροί που σήμερα είναι αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο διάλογος για τις νέες συμβάσεις των γιατρών ξεκίνησε μόλις πριν από λίγα 24ωρα σε μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση που είχε η Ένωση ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού. Τι περιλάμβανε η πρώτη συζήτηση διαβάστε ΕΔΩ.

Πάντως έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο σχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει, περιλαμβάνει τρεις βασικές παραμέτρους.

Ειδικότερα:

1) Από τη νέα συνεργασία θα μείνουν εκτός οι ειδικότητες των γιατρών που δε σχετίζονται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μεταξύ αυτών οι πλαστικοί χειρουργοί, οι αγγειοχειρουργοί κ.α. Όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρικής δε σχετίζονται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και απλά αυξάνουν τη δαπάνη χωρίς ωστόσο να συμβάλουν στην πρωτοβάθμια αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ασφαλισμένων.

2) Θα ανοίξουν οι «πόρτες» του ΕΟΠΥΥ για νέους γιατρούς που σήμερα δεν είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό και δυσκολεύονται με τους ασθενείς καθότι οι περισσότεροι λόγω της κρίσης επιλέγουν τις δωρεάν επισκέψεις με την αποζημίωση του Οργανισμού.

Πως θα γίνει η είσοδος των νέων γιατρών; Πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι θα γίνει ανακατανομή των επισκέψεων που δικαιούται ο κάθε γιατρός που συνεργάζεται με το σύστημα.
Σήμερα κάθε συμβεβλημένος γιατρός μπορεί να εξετάζει 200 ασθενείς με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες ειδικότητες που δεν κάνουν χρήση και των 200 επισκέψεων. Το ζήτημα είναι ότι θα ζητηθεί η συναίνεση των γιατρών αυτών ώστε οι δωρεάν επισκέψεις που θα προκύψουν να δοθούν σε νέους γιατρούς που θα ενταχθούν στο σύστημα.

3)Εξετάζεται από την αρχή ο τρόπος αποζημίωσης των συμβεβλημένων γιατρών και μέσα στην ατζέντα είναι να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, πρόταση που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν. Ωστόσο αυτό που φαίνεται πως θα διαφοροποιήσει στο μέλλον τη συνεργασία γιατρών-ΕΟΠΥΥ είναι ότι εξετάζεται να αποζημιώνονται συνεταιρισμοί γιατρών.

Αυτό που φαίνεται να προωθεί τώρα η κυβέρνηση είναι να ακολουθηθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας μια συνεταιριστική πρακτική όπου θα υπάρχουν «πακέτα» αποζημίωσης για τις ιδιωτικές μονάδες που θα δημιουργηθούν και θα περιλαμβάνουν πολλές ειδικότητες.

Βέβαια αυτή η τακτική δεν είναι τυχαία καθώς τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό εάν περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πολλά μικρά ιατρεία να βάλουν λουκέτο και είτε οι γιατροί να συνεταιριστούν για να επιβιώσουν στην κρίση, είτε να κάνουν την εμφάνισή τους μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας που θα προσλάβουν γιατρούς με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ! Πότε θα δουν ρευστό οι γιατροί;

γιατροί ΕΟΠΥΥ

Το χρώμα του χρήματος θα δουν τελικά οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ λίγο πριν την έναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

 

Το »χέρι στη τσέπη» αποφάσισε να βάλει τελικά ο… ΕΟΠΥΥ ώστε να εξοφλήσει τους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους, ο Οργανισμός τους ανάγκασε να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ούτε ένα ευρώ!

Αναλυτικότερα μετά από απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ τις προσεχείς ημέρες οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ιατροί θα πληρωθούν για τις επισκέψεις της περιόδου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2015.

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαδικασίες οριστικοποίησης για την έκδοση ενταλμάτων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2015, ώστε να γίνουν άμεσα και οι αντίστοιχες πληρωμές.

Με τις συγκεκριμένες ενέργειες καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων του Οργανισμού προς τους συμβεβλημένους ιατρούς για επισκέψεις που έγιναν μέσα στο 2015.

Η νέα διοίκηση διαμορφώνει αντίστοιχο πλαίσιο προγραμματισμού και πληρωμών για το σύνολο των παρόχων του Οργανισμού.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Δείτε με τι πρόσχημα θε κουρέψει τις παλαιές οφειλές των κλινικών! Όλο το σχέδιο

ιδιωτικές κλινικές

Από το μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ περνούν σχεδόν όλες οι ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να βρεθούν τυχόν παρατυπίες και γλιτώσει ο οργανισμός χρήματα από τα χρέη που οφείλει.

Φύλλο και φτερό κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ τις οικονομικές απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές ατασθαλίες και υπερχρεώσεις. Στόχος φυσικά να βρεθούν παρατυπίες και να γλιτώσει ο οργανισμός το 10% των οφειλών του προς τις ιδιωτικές κλινικές από το 2012, λένε πληροφορίες του Healthreport.gr.

Το «τρικ» εφευρέθηκε επειδή το ταμείον είναι μείον και είναι μάλλον ένας ωραίος τρόπος να μην αποπληρωθούν τα χρέη. Από την άλλη βέβαια και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν δώσει…δικαιώματα΄, καθώς σε πολλές περιπτώσεις και στο παρελθόν έχουν υπερχρεώσει τον ΕΟΠΥΥ με υπηρεσίες που δεν παρείχαν. Εμφάνιζαν μάλιστα νοσηλείες σε …ανύπαρκτους ασθενείς ή διπλοχρέωναν ασθενείς.

Μ αυτά και μ αυτά τις τελευταίες ημέρες εξετάζονται λεπτομερώς όλα τα οικονομικά στοιχεία, γίνονται συγκρίσεις αριθμών και απαιτήσεων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Είναι ενδεικτικό – όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– ότι ζητήθηκε από τους «ράμπο υγείας» το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου υγείας (ΣΕΥΥΠ) να παραδώσουν πόρισμα με τους ελέγχους σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και τις τυχόν υπερχρεώσεις τους. Το πόρισμα ζητήθηκε με τη διαδικασία του …εξπρές, για να υπάρχουν προφανώς άμεσα επιχειρήματα έναντι των ιδιοκτητών κλινικών και να κουρευτούν τα χρήματά τους από το 2012.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα από το 2012 με νέο ψαλίδισμα!

ΕΟΠΥΥ

Τις παλαιές οφειλές του επιχειρεί να αποπληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, συγκεντρώνεται ήδη το κονδύλι ώστε να καταβληθούν τους επόμενους μήνες τα οφειλόμενα σε όλους τους παρόχους από το 2012.

Ωστόσο η αδυναμία του οργανισμού να εκκαθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξετάζοντας όλα τα δικαιολογητικά που στοιβάζονται σε κούτες στα υπόγεια του ΕΟΠΥΥ, οδηγεί σε νέο κούρεμα των παλιών χρεών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του HealthReport.gr το νέο ψαλίδισμα θα είναι κοντά στο 10% ώστε να δοθούν τα χρήματα χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουν οι αναρίθμητες κούτες με τα έγγραφα και τα αποδεικτικά με τις απαιτήσεις των παρόχων.

Η έκπτωση αυτή θα προταθεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους κλάδους που περιμένουν να εισπράξουν χρήματα από το 2012 δηλαδή τους γιατρούς, τις κλινικές, τα διαγνωστικά κ.α.

χρήματα ΕΟΠΥΥ

Πρόκειται για οφειλές 4-5 ετών αφού κάθε χρόνο ο οργανισμός αποπληρώνει μόνο το 90% σε όσους λαμβάνει υπηρεσίες, αφήνοντας ένα 10% για να επανεξετασθεί ως εγγύηση ελέγχου.
Στο πλαίσιο αυτό είχαν προσληφθεί και ιδιωτικές εταιρείες για να ελέγξουν όλα τα έγγραφα και τις απαιτήσεις των παρόχων. Εταιρείες οι οποίες τώρα θα διακόψουν το έργο τους.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να εξοφλήσει τα χρέη του από το παρελθόν. Μήνες τώρα η τρόικα πίεζε την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει ο οργανισμός τις οφειλές του στους ιδιώτες, ώστε να μπορέσει να κινηθεί η αγορά, όπως υποστήριζαν οι δανειστές.

Μάλιστα τμήμα από τις δόσεις που θα εισέπραττε το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του μνημονίου, θα κατευθύνονταν σε όσους είχαν συνεργαστεί με τον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια και δεν είχαν εισπράξει τα χρήματά τους.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας

διαγνωστικές εξετάσεις

Νέο άγριο κούρεμα στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων απειλεί πως θα επιβάλει η τρόικα, στην περίπτωση πως μέσα σε περίπου 40 ημέρες δεν εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ (αναλογικά) από το τελευταίο κούρεμα ύψους 43% που εφαρμόστηκε.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως το τελευταίο κούρεμα που αγγίζει κατά μέσο όρο το 43% και επιβλήθηκε με αντιρρήσεις βέβαια από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν ικανοποιεί τους δανειστές.

Θεωρούν πως το κούρεμα πρέπει να φθάσει στο 68% ώστε να μειωθεί η συνολική δαπάνη και να μην επιβάλλεται σε διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, η αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού το περιβόητο claw back.

Έτσι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ θα πρέπει έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, να έχουν μειώσει το ποσό που αντιστοιχεί στις εξετάσεις, διαγνωστικές και εργαστηριακές, προκειμένου να μην επανέλθουν οι δανειστές με τις ίδιες άγριες διαθέσεις.

Έρχεται ηλεκτρονικός έλεγχος

Στο μεταξύ σε αγώνα δρόμου έχουν μπει η υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να «στήσουν» ένα νέο σύστημα ελέγχου των παραπεμπτικών και των χρεώσεων για διαγνωστικές εξετάσεις, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Στόχος μέσα στις επόμενες εβδομάδες να μπορούν να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι διαδικασίες χρέωσης των εξετάσεων, ώστε να μην υποβάλλεται καμία οικονομική απαίτηση από τους παρόχους σε χαρτί.
Έτσι με την ενσωμάτωση όλων των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα είναι αμέσως εύκολο να διαπιστωθεί που κυμαίνεται η δαπάνη ανά μήνα ενώ θα ελεγχθεί και η προκλητή ζήτηση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ θα εξετάζουν κάθε «ύποπτο» παραπεμπτικό, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος στους παρόχους.

διαγνωστικές εξετάσεις

Η ηλεκτρονική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς στο τέλος του ίδιου μήνα θα γίνει ο έλεγχος-αξιολόγηση της τρόικας για να διαπιστωθεί εάν έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ οι εξετάσεις με βάση βέβαια τα ποσά που θα χρεωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναλογικά.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την αρχή είχαν απαιτήσει το κούρεμα στις τιμές των εξετάσεων να φθάσει στο 68%. Ένα ποσοστό που θα έβαζε αυτομάτως λουκέτο σε δεκάδες μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.

Από την άλλη βέβαια και το κούρεμα 43% προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στους μικρούς επαγγελματίες, δεδομένου ότι αυξάνεται η φορολόγησή τους με τις νέες ρυθμίσεις ενώ και ο ΕΟΠΥΥ τους αποπληρώνει με καθυστέρηση μηνών.

Άλλωστε και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παραδεχτεί ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά σκληρό και άδικο μέτρο το κούρεμα των τιμών σε αυτό το ποσοστό, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων και κέντρων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα παζάρια και το παρασκήνιο από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα που είχε μπλοκάρει τη δόση του 1 δις ευρώ: «Μπλόκο» από την τρόικα για τις εργαστηριακές εξετάσεις! Όλο το άγριο παρασκήνιο για νέες μειώσεις»

Η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις είναι 302 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και το claw back φθάνουν ακόμη και το 52%.

Πάντως η γενικότερη ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 8 μήνες. Οι υπηρεσίες του οργανισμού, ξεκίνησαν να ψηφιοποιούν τα πάντα μέσα στον οργανισμό ώστε ο φορέας να μετατραπεί σε έναν υγειονομικό TAXIS net. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ: «Έρχεται ο ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ! Πως θα μπει σε…TAXI(S)».

Με τον ηλεκτρονικό ΕΟΠΥΥ θα αποφεύγονται πλέον όλα τα έγγραφα που σήμερα στοιβάζονται σε κούτες και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

“Πισωγύρισμα” στις δαπάνες για τα διαγνωστικά;

Απαισιοδοξα είναι τα μηνύματα για το ύψος που έκλεισε τελικά η δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων το 2015 και, όπως φαίνεται, όλες οι προσπάθειες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή δύσκολων μέτρων και η ασφυκτική αναπροσαρμογή για παρόχους και ασφαλισμένους, ήταν επί ματαίω.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις έκλεισε το 2014 στα 602 εκατ. ευρώ. Αλλά, η εφαρμογή το 2015, μέρους των δράσεων της πρότασης των επικεφαλής του Οργανισμού για τον έλεγχο της δαπάνης είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 14.53% ή 45.5 εκατ. ευρώ, για το α’ εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών, επιτρεπόμενων ορίων παραπομπής, κοφτών ανά ιατρική ειδικότητα, αποκλεισμού εργαστηριακών ειδικοτήτων από την παραπομπή εξετάσεων οδήγησε σε περιορισμό της συνταγογράφησης, που εξασφάλισε τη μείωση.

Βάσει των στοιχείων αυτών, ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός είχε υπογραμμίσει κατά τον απολογισμό της θητείας του, πως εκτιμάται ότι για το σύνολο του έτους 2015 η δαπάνη θα ανέλθει σε 508 εκατ. ευρώ, σημαντική εξοικονόμηση από το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα, είχε υπολογίσει ότι με την υλοποίηση της πρότασης για κλιμακωτό rebate όγκου, η δαπάνη θα έπεφτε άλλα 110 εκατ. ευρώ και άρα η μείωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη με το σύνολο να εκτιμάται οτι θα διαμορφωνόταν τελικά γύρω στα 390 εκατ. ευρώ!

Οι πληροφορίες του Virus, όμως, θέλουν την πορεία των δαπανών να πήραν μια στροφή προς το χειρότερο.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η “φιλολογία” και η συζήτηση που έφθασε έως την εφαρμογή των μειώσεων των τιμών διαγνωστικών εξετάσεων δυναμίτισαν την καταστάση, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης. Μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο και για προκλητή ζήτηση που δημιουργήθηκε εκμεταλλευόμενη ακριβώς αυτή την φιλολογία.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τους φόβους αυτούς, η δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2015 υπολογίζεται ότι έκλεισε στα 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, δεν αποκλείεται οι πάροχοι να κληθούν να πληρώσουν, σε claw back και rebate, τη μισή δαπάνη!

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Ανοίγουν τις πόρτες τους οι ιδιωτικές ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

κλινες

Με κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ΕΣΥ.

 

SOS εκπέμπουν καθημερινά τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης κλινών Μονάδων Εντατικής θεραπείας αφού το σύστημα υγείας διαθέτει 500 κρεβάτια ΜΕΘ και τα 150 κρεβάτια είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ, δεν υπάρχει ημέρα που να μην περιμένουν ασθενείς σε ατέλειωτη ουρά προκειμένου να βρεθεί κάποιο άδειο κρεβάτι Εντατικής στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς οι κλειστές κλίνες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο διάστημα ότι 52 διασωληνωμένοι ασθενείς περίμεναν σε διαδρόμους ή σε θαλάμους νοσοκομείων για να ένα κρεβάτι σε Εντατική τελικά το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), συμφώνησε με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να διαθέσει 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ μέσω του ΕΚΑΒ, χωρίς όμως να ανακοινωθεί ο χρόνος υλοποίησης της δέσμευσης αυτής!

Όσο αφορά το ημερήσιο νοσήλιο στις ιδιωτικές ΜΕΘ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε να το επανεξετάσει έως τα τέλη Μαρτίου, σε συνεργασία πάντα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης εξέφρασε την » ικανοποίηση του γιατί η συνάντηση που είχε με την ΠΕΙΚ έγινε σε καλό κλίμα και είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται ο ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ! Πως θα μπει σε…TAXI(S)

ΕΟΠΥΥ

Μία τροπολογία αναμένεται από το υπ.Οικονομικών και ο ΕΟΠΥΥ περνά σε άλλη εποχή.


 

Μπορεί να αφήνει …απλήρωτους γιατρούς και παρόχους αλλά σε άλλη εποχή φαίνεται ότι θα περάσει σύντομα ο ΕΟΠΥΥ, καθώς εδώ και 8 μήνες προετοιμάζεται ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα καταργήσει πλήρως τις ουρές και τη γραφειοκρατία.

Πριν από 8 μήνες οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κατόπιν εντολής του πρώην προέδρου του οργανισμού Δημήτρη Κοντού, ξεκίνησαν να ψηφιοποιούν τα πάντα μέσα στον οργανισμό ώστε ο φορέας να μετατραπεί σε έναν υγειονομικό TAXIS net.

Στόχος να μην δημιουργούνται πλέον ουρές από τους ασφαλισμένους οι οποίοι σήμερα για να πάρουν τα χρήματά τους από διάφορα υλικά όπως γυαλιά οράσεως, ταινίες για το διαβήτη, ειδικά συμπληρώματα διατροφής, αλλά και για υπηρεσίες όπως λογοθεραπείες, ψυχολογική υποστήριξη, εξωσωματικές κ.α. στήνονται σε ατελείωτες ουρές για να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα.

Πλέον με την πλήρη ψηφιοποίηση του οργανισμού όλες οι υπηρεσίες θα γίνονται on line ενώ ο οργανισμός θα συνδεθεί ηλεκτρονικά και με όλους τους συμβεβλημένους παρόχους.
Έτσι ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή τι εξετάσεις πραγματοποιούνται, τι υλικά χορηγούνται αλλά και τι υπηρεσίες παρέχονται.

Βέβαια ουδέν καλόν αμιγές κακού καθώς το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ θα αξιοποιηθεί δεόντως από το υπουργείο υγείας για τα νέα κουρέματα και τις περικοπές σε παρόχους και ασφαλισμένους.
Άλλωστε πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη σχεδιάζεται η ανακατανομή των κονδυλίων που σήμερα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Φέτος ο προϋπολογισμός είναι κουρεμένος και φθάνει κοντά στα 5,5 δις ευρώ από 6 δις που ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr επισημαίνουν ότι σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την ψηφιακή εποχή του ΕΟΠΥΥ και μένει μόνο μία τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για να αρχίσει να λειτουργεί έστω πιλοτικά το νέο σύστημα.

Οι ασφαλισμένοι πάντως που θα λαμβάνουν υπηρεσίες ή θα προμηθεύονται υλικά από τον ΕΟΠΥΥ θα ακολουθούν ηλεκτρονική διαδικασία όπως γίνεται με τα φάρμακα. Δηλαδή θα πληρώνουν τη συμμετοχή τους μόνο χωρίς να χρειάζεται να καταθέσουν τα έγγραφα στον οργανισμό. Ωστόσο θα υποχρεούνται τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι πάροχοι να διατηρούν τα σχετικά έγγραφα για την περίπτωση που γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2016
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ