ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ:ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΥ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Απάντηση ΕΟΠΥΥ προς ΠΟΣΚΕ για τη διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΚΕ - ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

 

Ο ΕΟΠΥΥ θα βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την φαρμακευτική κάλυψη των απόρων

Ο ΕΟΠΥΥ θα βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την φαρμακευτική κάλυψη των απόρων

Ο πολύπαθος ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει για ακόμη μία φορά, να πληρώσει το μάρμαρο - στην προκειμένη περίπτωση την φαρμακευτική δαπάνη των άπορων – η οποία ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η εν λόγω δαπάνη, φεύγει πλέον, από τον προϋπολογισμό της νοσοκομειακής δαπάνης και θα ενταχθεί στην δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη των 1,945 δις ευρώ, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει, ότι από την μεταφορά αυτή, δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί κανένας πάροχος υγείας, (δηλαδή ούτε οι φαρμακοποιοί, ούτε οι φαρμακοβιομηχανίες) ούτε φυσικά οι ασφαλισμένοι, καθώς ο καθένας από αυτούς, έχει συνεισφέρει στην προσπάθεια του εξορθολογισμού της δαπάνης, όπως είπε.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, είναι γνωστό ότι έχουν γονατίσει στα χρόνια του Μνημονίου με διαρκείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ενώ τα τελευταία χρόνια το clawback και το rebate έχει δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον για την βιωσιμότητά τους. Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλισμένοι, έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα με την αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα ενώ οι φαρμακοποιοί, έχουν δει μεγάλες μειώσεις στα ποσοστά κέρδους τους.
Το θέμα των ανασφάλιστων κυριάρχησε στην χθεσινή συνάντηση μεταξύ των φαρμακοποιών και του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος υπογράμμισε, ότι οι ανασφάλιστοι στην χώρα μας σήμερα, ανέρχονται σε 2.150.000, ενώ οι άποροι κυμαίνονται μεταξύ 150.000 με 200.000. Οι άποροι όπως έχει γίνει γνωστό, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία δωρεάν και χωρίς το ένα ευρώ που κατέθεταν ως συμμετοχή, σύμφωνα με υπουργική απόφαση. Η απόφαση αυτή, να θυμίσουμε ότι αφορά σε όλα τα φάρμακα, εκτός από νευρολογικά.
Το στοίχημα τώρα για τον ΕΟΠΥΥ είναι μεγάλο για να μην πούμε αποτελεί πρόκληση, αναφορικά με την κάλυψη των απόρων. Τα 30 εκατ. ευρώ δεν είναι τεράστιο ποσό, όμως, δεν είναι μόνο αυτό, καθώς η συνολική κάλυψη (διαγνωστικές εξετάσεις κλπ) των ανασφάλιστων και απόρων, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου. Ποιός θα βάλει επομένως βαθειά το χέρι στην τσέπη, μήπως το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να δώσει μία γενναία επιδότηση στον ΕΟΠΥΥ, ή με κάποιο τρόπο, τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν εγκαίρως τις εισφορές;

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Νέοι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε τι κόβεται

γιατροί συνταγογράφηση

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος


Νέα όρια συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων θέτει ο ΕΟΠΥΥ.

 

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια η διοίκηση του Οργανισμού να συγκρατήσει τις δαπάνες, οι οποίες έχουν ξεφύγει σε ποσοστό που ξεπερνά το 15% ψαλιδίζει και άλλο τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να γράφουν οι γιατροί ανά ασφαλισμένο. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα όρια συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων! Πίνακες ανά ειδικότητα

Αναλυτικότερα όπως επισημαίνεται στο νέο ΦΕΚ 2221 Β’ 18-07-16 που εξέδωσε ο Οργανισμός οι νέοι περιορισμοί τίθενται σε εφαρμογή από 21 Ιουλίου. Πλέον οι γιατροί όταν συνταγογραφούν παραπεμπτικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι εξετάσεις «ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ» επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα και για το ίδιο ΑΜΚΑ, ενώ οι εξετάσεις «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» της νόσου επιτρέπονται για το διάστημα περιοδικότητας».

Σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός κρίνει ως αναγκαία την παραπομπή του ασθενούς για επιπλέον εξετάσεις, τότε θα πρέπει να αιτιολογεί την απόφαση του και αν υπερβαίνει το όριο τότε, θα καταγράφεται »υπέρβαση» για την οποία θα ενημερώνεται τόσο ο ίδιος όσο και ο ΕΟΠΥΥ!

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ:

Στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προστίθενται πεδία που αναγράφουν «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» και «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ» τα οποία πλέον ο θεράπων ιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει, αφού πρώτα έχει επιλέξει το πεδίο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Νόσου (ICD-10).

Ακολούθως και με βάση το ICD-10 που επιλέγει ο θεράπων ιατρός ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες μπορεί να παραπέμψει είτε για διάγνωση είτε για παρακολούθηση τον ασθενή, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο Παράρτημα Α που αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι εξετάσεις «ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ» που αναφέρονται στο Παράρτημα Α επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα για το ίδιο ICD-10 και για το ίδιο ΑΜΚΑ, ενώ οι εξετάσεις «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» της νόσου επιτρέπονται για το διάστημα περιοδικότητας που ορίζεται στο Παράρτημα Α.

Το Παράρτημα Α περιλαμβάνει πακέτα εξετάσεων για τη διάγνωση και παρακολούθηση συνήθων καταστάσεων της υγείας και χρονίων νοσημάτων, καθώς και γενική εξέταση ρουτίνας στα πλαίσια ενός περιοδικού προσυμπτωματικού ελέγχου (check-up).

Ειδικότερα, για τα πακέτα εξετάσεων που αφορούν χρόνια νοσήματα, η ένταξη τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται σε διασύνδεση με αναπτυγμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ολοκληρωμένων κλινικών πρωτοκόλλων για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των ασθενών με τα συγκεκριμένα νοσήματα. Σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός κρίνει ως αναγκαία για την κλινική διερεύνηση του ασθενούς, την παραπομπή του για εξετάσεις πέραν των οριζόμενων στο Παράρτημα Α, τότε θα του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει ένα πεδίο με τον προσδιορισμό «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ».

Όταν επιλέγεται το πεδίο «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ», τότε προκειμένου να εκδοθεί το συγκεκριμένο παραπεμπτικό θα πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολογία που θα συμπληρώνεται στο πεδίο «ΣΧΟΛΙΟ». Όταν για έναν γιατρό το ποσοστό επιλογής του πεδίου «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ» υπερβεί το 15%, θα υπάρχει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα επί της οθόνης πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται και ο ΕΟΠΥΥ με την έκδοση του παραπεμπτικού για περαιτέρω διερεύνηση αυτών των εξαιρέσεων. Το ποσοστό υπέρβασης υπολογίζεται από το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων που συνταγογράφησε ο γιατρός στη διάρκεια ενός έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου.

Επιπροσθέτως, θα υπολογίζεται συνεχώς το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα και ICD-10, όπου ως μέσο παραπεμπτικό ορίζεται ο μέσος όρος της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα παραπεμπτικά της ίδιας ειδικότητας και για το ίδιο ICD-10. Για τον υπολογισμό του μέσου παραπεμπτικού ανά ειδικότητα και ICD-10 λαμβάνεται υπόψη το αμέσως προηγούμενο έτος δηλαδή από 1 Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Όταν ιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού, θα καταγράφεται η υπέρβαση. Για την υπέρβαση αυτή θα ενημερώνεται τόσο ο ιατρός με ειδικό μήνυμα στην οθόνη του Η/Υ του, όσο και ο ΕΟΠΥΥ.

Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και για τις κατηγορίες αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών δημιουργούνται πακέτα εξετάσεων σύμφωνα με το Παράρτημα Β. Όταν ο γιατρός επιλέγει περισσότερες από μία εξετάσεις που ανήκουν σε κά- ποιο από τα πακέτα, τότε οι εξετάσεις αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με έκπτωση ως εξής: η δεύτερη εξέταση αποζημιώνεται με έκπτωση 50%, η τρίτη εξέταση αποζημιώνεται με έκπτωση 75% και από την τέταρτη και μετά λαμβάνει έκπτωση 100%. Σε κάθε πακέτο εξετάσεων ως πρώτη εξέταση ορίζεται η ακριβότερη, δεύτερη η αμέσως φθηνότερη κ.ο.κ.

Ομοίως και η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ακολουθεί τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, δηλαδή για τη δεύτερη εξέταση το ποσοστό συμμετοχής του μειώνεται κατά 50%, για την τρίτη κατά 75% κτλ. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει την υποχρέωση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης ως διαχειριστής της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατόπιν οδηγιών που οφείλει να λάβει από τον ΕΟΠΥΥ. Η εφαρμογή των κανόνων θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι 20/07/2016. Η ισχύς έναρξης της παρούσας είναι η 21/07/2016.

Για την πρώτη χρονιά εφαρμογής των ανωτέρω κανόνων ως έτος για τον υπολογισμό των ποσοστών υπέρβασης λογίζεται το έτος 2015. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Μόνον για τις "συνταγές μηδενικής συμμετοχής" η κατάργηση του 1 ευρώ/συνταγή του ΕΟΠΥΥ...

Μόνον για τις "συνταγές μηδενικής συμμετοχής" η κατάργηση του 1 ευρώ/συνταγή του ΕΟΠΥΥ...

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 20:30
Μόνον για τις "συνταγές μηδενικής συμμετοχής" η κατάργηση του 1 ευρώ/συνταγή του ΕΟΠΥΥ...
Από Βασίλη Βενιζέλο
μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail Share on Facebook
 Μόνον για τις "συνταγές μηδενικής συμμετοχής" η κατάργηση του 1 ευρώ/συνταγή του ΕΟΠΥΥ...
Μόνον στις συνταγές "μηδενικής οικονομικής συμμετοχής" εκ μέρους των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), των ανασφάλιστων και των απόρων δεν θα εισπράττεται από τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας το 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ...

Αυτό αναφέρει ρητώς η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία του οποίου ομολογεί ότι λαμβάνει τις μέγιστες αποστάσεις ως προς την ουσιαστική και συμβολική προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση και υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους, δηλαδή λαμβάνει αποστάσεις από την γενική κατάργηση της υποχρέωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε καταβολή 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ!

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η μέση οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους έχει ήδη ξεπεράσει το... 30%, με ορισμένες περιπτώσεις να φθάνει ακόμη και στο... 70%, η υποχρέωση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για το μεγάλο μέρος των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας, να καταβάλλουν 1 ευρώ ανά εκτελούμενη από τα ιδιωτικά φαρμακεία συνταγή του ΕΟΠΥΥ αυξάνει έτι περαιτέρω την ήδη δυσθεώρητη οικονομική συμμετοχή τους για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

 

Φως στο τούνελ για τις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ- Διαγνωστικών. Στον αέρα για κλινικές και γιατρούς

Φως στο τούνελ για τις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ- Διαγνωστικών. Στον αέρα για κλινικές και γιατρούς

Επίπονη αποδεικνύεται διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις μεταξύ των ιδιωτών παρόχων και του ΕΟΠΥΥ.
Η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων συνεδρίαζε χθες για αρκετές ώρες, μετά από πολλαπλές συναντήσεις, με ενστάσεις, διαφωνίες και έγγραφα που πηγαινοέρχονταν μεταξύ παρόχων και ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του Virus, χθες φάνηκε αχνός «λευκός καπνός»…
Οι δύο πλευρές φέρονται να συγκλινούν στο 90% των ζητημάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να καλείται να επανεξετάσει όποια «αγκάθια» παραμένουν, αλλά το ενδεχόμενο υπογραφής σύμβασης να είναι πιο ορατό από ποτέ…
Οι πληροφορίες θέλουν το ποσοστό προστίμου για οποιαδήποτε παράβαση (υπολογίζεται επί του μηνιαίου λογαριασμού του προηγούμενου μήνα) να παραμένει στο 15% και γενικά το πλαίσιο των προστίμων να ακολουθεί μια πιο ορθολογική προσέγγιση. Την ίδια ώρα, φέρεται ο ΕΟΠΥΥ να κάνει πίσω στην εφαρμογή κράτησης επί των υποβολών, υπέρ των υπαλλήλων του.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, με τη νέα σύμβαση θα ισχύει για όλους τους γιατρούς που συνταγογραφούν και εκτελούν τις πράξεις η περικοπή 40% στο κόστος της αυτοπαραπομπής. Τέλος, φέρεται να αφαιρείται η απαγόρευση που ήθελα όσους γιατρούς συνεργάζονται με κλινικές να μην επιτρέπεται να υπογράφουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Βέβαια βασική προϋπόθεση για τους παρόχους είναι η ύπαρξη ενός σταθερού συμβατικού πλαισίου και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να υπάρχει δέσμευση από τον Οργανισμό να αποσταλεί το κείμενο του νέου ΕΚΠΥ, που ενδεχομένως να “έκρυβε” δυσάρεστες εκπλήξεις.
Αυτό που κατέστη σαφές, πάντως, είναι πως οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων σύμβασης θα εξετάζεται από νέα συνεδρίαση της υποεπιτροπής, απομακρύνοντας την πιθανότητα ατομικής διαπραγμάτευσης. Οι σχέσεις Ιατρικών Συλλόγων και ΕΟΠΥΥ αναμένεται να είναι πιο στενή, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη εφαρμογή της σύμβασης.

Όλα αυτά, βέβαια, εφόσον το τελικό κείμενο της σύμβασης εγκριθεί και υπογραφεί από όλους τους εμπλεκόμενους.
Αν και εκφράζονται συγκρατημένες ελπίδες το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο πριν το τέλος του Ιουλίου, το πιθανότερο είναι η όποια επεξεργασία να ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη.
Η τελική σύμβαση θα αποσταλεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία θα συγκληθεί για να εξετάσει όσα συζητήθηκαν στην υποεπιτροπή. Στη συνέχεια θα περάσει από νομικό έλεγχο και μετά από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για έγκριση και το Υπουργείο Υγείας για το πράσινο φως, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Εν τω μεταξύ θα κληθούν και οι εκπρόσωποι των φορέων για να υπογράψουν το κείμενο της σύμβασης, αναγράφοντας τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις.

Εκτός όμως από τα διαγνωστικά, στον αέρα παραμένουν οι συμβάσεις που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και τις νοσηλείες, αλλά και οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών, για τις επισκέψεις.

Ειδικότερα, η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές έχουν παγώσει, με βασικό «αγκάθι» να παραμένει το ποσοστό των κλινών που διατίθενται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών εμμένουν σε ένα 20% της γ’ θέσης ενώ ο ΕΟΠΥΥ διεκδικεί το 40%. Βέβαια, ένα σχέδιο σύμβασης δεν έχει έως τώρα παρουσιαστεί στους κλινικάρχες.

Μια από τις σκέψεις που συζητείται για τις κλινικές είναι να υπογράφουν διαφορετικές συμβάσεις για το κλινικό και το διαγνωστικό τους έργο, για να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια που προκύπτουν.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την έναρξη της διαδικασίας.

Φόβοι εκφράζονται, πάντως, από παρόχους πως ο χρόνος δεν επαρκεί και πως όλες οι ισχύουσες συμβάσεις θα χρειαστεί τελικά να παραταθούν εκ νέου, πέραν της 30ης Οκτωβρίου ,που αποφασίστηκε πρόσφατα.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει με τη σύναψη συμβάσεων με νέους γιατρούς, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν αποσαφηνιστεί σημαντικά σημεία, όπως αν υπάρχει προϋπολογισμός για την κάλυψη τους, ποιες περιοχές θα αφορά, αν θα καλυφθούν κενά κλπ.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Διαγραφή χρεών 4,5 δισ. του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στη διαγραφή χρεών του ΕΟΠΥΥ ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους από 1/1/2012 έως 31/12/2014 προχώρησε το υπουργείου Υγείας.

Αυτό αναφέρεται σε υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο η ψήφιση τροπολογίας επί του σχεδίου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και η οποία έδινε τη δυνατότητα διαγραφής των απαιτήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ έναντι του ΕΟΠΥΥ για νοσήλια ασφαλισμένων του στο ύψος των ετήσιων επιχορηγήσεών τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τα έτη 2012, 2013 και 2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει τότε από το βήμα της Βουλής ότι θα διαγραφεί χρέος ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η πραγματικότητα των διαψεύδει αφού το ποσό της διαγραφής, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ανέρχεται στα 4.504.592.584 ευρώ.

Αλλωστε, ο ΕΟΠΥΥ από την αρχή της λειτουργίας του συσσωρεύει χρέη έναντι των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα περισσότερα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς νοσοκομείο του ΕΣΥ που διαγράφονται είναι προς τον Ευαγγελισμό (254,1 εκατομμύρια ευρώ ευρώ) και ακολουθεί το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (228,6 εκατομμύρια ευρώ), το Γ. Γεννημάτας (184,9 εκατομμύρια ευρώ), το Λαϊκό (157,27 εκατ. ευρώ) και το Κρατικό Νίκαιας (145,9 εκατ. ευρώ). Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι γενικά ψηλά στην κατάταξη με το ποσό των χρεών που διαγράφονται σε αντιστοιχία πάντα με τις επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που έλαβαν για τη τριετία 2012-2014. Ειδικότερα, το Πανεπιστημιακό Λάρισας, έλαβε επιχορηγήσεις ύψους 160,078,117 ευρώ, το Πανεπιστημιακό του Ρίο 164,3 εκατομμύρια ευρώ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων 113,9 εκατ. ευρώ και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης104,9 εκατ. ευρώ.

Η απεικόνιση του αποτελέσματος των διαγραφών θα γίνει στους ισολογισμούς του έτους 2016 των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Οι μισοί πληρωμένοι οι μισοί…απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ! Στα κάγκελα γιατροί και διαγνωστικά

εργαστηριακοί γιατροί

Μπορεί πολλοί να πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για τον Ιανουάριο, κάποιοι όμως παραμένουν απλήρωτοι!


 

Ούτε τους… τύπους δε φαίνεται να τηρούν πια στον ΕΟΠΥΥ, αφού ενώ ένα μεγάλο μέρος των ιδιωτικών παρόχων έχουν πληρωθεί για τον μήνα Ιανουάριο, υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα που δεν έχουν δει το …χρώμα του χρήματος.

Παρότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαφημίζει ότι οι εκκαθαρίσεις πάνε…ρολόι και θα πληρωθεί και ο Φεβρουάριος, μέχρι στιγμής παραμένουν απλήρωτοι εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα για τον μήνα Ιανουάριο. Όλα αυτά τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου…
Δείτε ΕΔΩ τι είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ: «Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Τι πληρώσαμε μέχρι τώρα μετά την εκκαθάριση! Σε επίσχεση οι γιατροί»

Η έλλειψη ισονομίας στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προκαλεί προβληματισμό στην αγορά, καθώς είναι άγνωστο ποια κριτήρια ακολουθούνται για το ποιος θα πληρωθεί και ποιος όχι τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι ιδιώτες πάροχοι βρίσκονται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού ακριβώς εξαιτίας της ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ.

Πόσοι πληρώθηκαν για τον Ιανουάριο

Μέχρι στιγμής σε ότι αφορά στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα έχει ενταλματοποιηθεί το 85% αλλά έχει πληρωθεί μόνο το 75% των παρόχων, όπως σημειώνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γιώργος Βουγιούκας.

Οι τρεις προβληματικές περιφέρειες

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο HealthReport.gr, σε τρεις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ υπάρχει στασιμότητα με συνέπεια να μην γίνονται οι πληρωμές.
Πρόκειται για την περιοχή της Καλλιθέας, της Αγίας Παρασκευής και της Παλλήνης (Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής) όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν οι πληρωμές.

Ο κ.Βουγιούκας κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη : «έλαβα προσωπική δέσμευση ότι θα λύσει το πρόβλημα με τις τρεις περιφέρειες ώστε να γίνουν άμεσα οι πληρωμές» λέει χαρακτηριστικά στο HealthReport.gr.

Έρχονται εξώδικα

Στο μεταξύ όμως η ΠΑΣΙΔΙΚ αναμένεται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ καθότι μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετήσει ακόμη 8 συνταγογραφικές οδηγίες που θα έβαζαν φρένο στα ανεξέλεγκτα παραπεμπτικά.

Άλλωστε οι 8 νέοι «κόφτες» έχουν νομοθετηθεί και θα μείωναν δραστικά τις υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων (claw back) αφού ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός.
Οι νέοι κόφτες θα έπρεπε κανονικά από τον περασμένο Φεβρουάριο να έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ αλλά προς ώρας υπάρχουν διάφορα προσκόμματα.

διαγνωστικές εξετάσεις

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν στο HealthReport.gr ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στις κάκιστες σχέσεις ΕΟΠΥΥ –ΗΔΙΚΑ που συχνά πυκνά δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα.
Διαβάστε ΕΔΩ μια άκρως ενδιαφέρουσα αιτία- αφορμή για τη διαμάχη των δύο «στρατοπέδων»: «Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο»

Μ αυτά και μ αυτά όμως ξέφυγε η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις και γιατροί και διαγνωστικά κέντρα θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν εκατομμύρια ευρώ στο σύστημα παρότι παρείχαν τις υπηρεσίες τους.
Δείτε ΕΔΩ πόσο έχει ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός τους πρώτους μήνες του 2016 μέχρι σήμερα: «Ξέφυγε» η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πόσο θα πληρώσουν γιατροί-διαγνωστικά κέντρα»

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να ενσωματωθούν άμεσα οι νέοι κόφτες στις διαγνωστικές εξετάσεις παρότι φαίνεται ότι στην πίσω πλευρά αυτής της υπόθεσης εξελίσσεται μια ενδοκυβερνητική…κόντρα υψηλού επιπέδου!

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

«Πάρτι» υπερχρεώσεων στον ΕΟΠΥΥ με εντατικές νεογνών! Πόρισμα «καίει» μεγάλη κλινική

νεογνά Μονάδα Εντατικής

«Πάρτι» υπερχρεώσεων φαίνεται ότι έκανε επί σειρά ετών μεγάλη ιδιωτική κλινική της Αθήνας σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, όπως προκύπτει από πόρισμα του ΣΕΥΥΠ.

 

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ, γνωστοί και ως ράμπο Υγείας, μεγάλη Ιδιωτική Κλινική στην Αθήνα που διαθέτει Μονάδα Εντατικής Νεογνών, έπειτα από εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Σταύρου Ευαγγελάτου.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το HealthReport.gr, επί σειρά ετών η μεγάλη ιδιωτική κλινική φέρεται να χρέωνε με ημερήσιο νοσήλιο τη νοσηλεία των νεογνών που εισάγονται στις εντατικές (ΜΕΝΝ) και όχι με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) όπως θα έπρεπε.

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Προσοχή μην συνταγογραφούμε για τους τουρίστες όπως για τους ανασφάλιστους

εοπυυ

Από τους ασφαλιστικούς φορείς των χωρών προέλευσης θα πληρώνονται οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσων διαμένουν προσωρινά στην χώρα μας αλλά χρειάζονται επίσκεψη και φροντίδα σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δημόσια μονάδα υγείας. Δεν υπόκεινται στο νόμο περί ανασφάλιστων, όπως εξηγούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Δείτε τι απαντάει ο πρόεδρος ο ΕΟΠΥΥ:

Με αφορμή ερωτήματα δημοσίων νοσοκομείων/λοιπών παρόχων περίθαλψης σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. προσωρινά διαμένοντες στη χώρα μας, οι οποίοι διαθέτουν και επιδεικνύουν έντυπο δικαιώματος (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης) αλλά παράλληλα εμφανίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης/ ηλεκτρονικής παραπομπής ως δικαιούχοι του Νόμου 4368/2016 (ανασφάλιστοι στην Ελλάδα), διευκρινίζουμε ότι οφείλει να γίνεται χρήση του εντύπου δικαιώματος, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις εκδοθείσες οδηγίες - ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς στην περίπτωση αυτή τα άτομα αυτά δεν είναι ανασφάλιστα και οι δαπάνες περίθαλψής τους πρέπει να αναζητηθούν από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό φορέα ασφάλισής τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Πρόταση 7 σημείων για τον εξορθολογισμό των δαπανών

ΕΟΠΥΥ: Πρόταση 7 σημείων για τον εξορθολογισμό των δαπανών

Στον ανασχεδιασμό της διαδικασίας του rebate, μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου, που θα περιλαμβάνει τη δέσμη 7 σημείων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης κατά το 7ο Pharma & Health Conference.
“Το σημαντικότερο είναι ο έλεγχος της ζήτησης ώστε οι ποσότητες να είναι αυτές που θα επιτρέπουν τον ασφαλισμένο να έχει την απαιτούμενη πρόσβαση”, ανέφερε, διευκρινίζοντας πως ορισμένα δεν είναι άμεσα στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΤ.

PhC3Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, όταν από το 2012 έως πρόσφατα δεν είχε πραγματοποιηθεί κανείς έλεγχος δαπανών, σήμερα εκκαθαρίζονται στο 100%. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και στις δημόσιες δομές.

Την ευθύνη για την εισαγωγή θεσμοθετημένων μέντρων την έχει η πολιτική ηγεσία, τόνισε από την πλευρά του ο Καθηγητής & Διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκης.

“Επειδή πολλά μέτρα δεν λειτουργησαν, σαν από μηχανής θεός ήρθε η εύκολη λύση του clawback κι επειδή λειτουργησε στην υγεία, μπήκε σε όλη τη χώρα, με τη μορφή του κόφτης”, τόνισε ο κ. Μανιαδάκης, προσθέτοντας πως μια αξιολόγηση υπάρχει όταν ένα φάρμακο μπαίνει στη λίστα αποζημίωσης.

Για να εφαρμοστεί το σύστημα της εκκαθαριστης πρέπει να υποβληθούν δαπάνες πρώτα, διευκρίνισε ο Γενικός Επιχειρησιακός & Διοικητικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, Β. Μπαρδής.

“Αυτό δεν έχει γίνει”, διευκρίνησε και προσέθεσε πως “αυτό που μας είπαν είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέραμε τι πληρώναμε”. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή το clawback δεν έχει σχέση με τον εξορθολογισμό.

Από την πλευρά ης η Διευθύντρια Επιστημονικών & Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΣΦΕΕ, Ζ. Βοστιτσάνου, ξεκαθάρισε πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν χάρη στις περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη.

Μεταξύ των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανακατανομή πόρων, οι ανάγκες του πληθυσμού, οι προϋπολογισμοί που να συμβαδίζουν με τις ανάγκες χώρας και ένας υπεύθυνος οργανισμός που να παρακολουθεί την πορεία των πραγμάτων.

Την ώρα που η δαπάνη έχει εκτιναχθεί στα ύψη, δεν υπάρχει και πολιτική σταθερότητα με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος, σύμφωνα με την κ. Βοστιτσάνου.
“Ο μηχανισμός που εφαρμόζεται, με το claw back, δεν φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μείωση του όγκου παρά τις περικοπές”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Greece, Haseeb Ahmad.

“H επιτροπή διαπραγμάτευσης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό σύστημα υγείας”, σημείωσε.Η Ηπατίτιδα C συνιστά την 7η αιτία θανάτου, με τον επιπολασμό στην Ελλάδα να είναι μεγαλύτερος.
Μετά την εισαγωγή των νέων θεραπειών, είμαστε αντιμέτωποι με μια δοκιμασία, καθώς έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό ας μας βοηθήσει ο Θεός“, ανέφερε ο κ. Ahmad.

Κατά τον κ. Ahmad δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση τιμών, αλλά πως σε 5-10 χρόνια θα εξαφανίσουμε την ασθένεια.
Η διαδικασία όμως και η συνεργασία πρέπει να είναι διαυγείς, ανέφερε. “Η επέκταση των κριτηρίων για την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες είναι απαραίτητη, ακόμη και για τη σημαντική επίδραση που θα έχουν στους προϋπολογισμούς”.

“Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας, παραθέτοντας μια σειρά αριθμών: “4-6 εκατ. συνταγές σε μηνιαία βάση, 3,5% volume 1% αξίες, 400 εκατ. ευρώ το 2014, 600 εκατ. ευρώ το 2015, 1 δισ. ευρώ το 2016”.
“Προφανώς ο τρόπος είναι λάθος”, εκτίμησε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης του πράγματος.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Ακριβά φάρμακα με διαπραγμάτευση τιμής αλλά χωρίς επιστροφές!

Πάνελ Σωτήρης Μπερσίμης

Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης για τις διαπραγματεύσεις των τιμών στα ακριβά φάρμακα.

Με ρυθμούς …χελώνας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Διαπραγματεύσεις που επιβάλλονται πλέον και από την τρόικα.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας στο 7ο Pharma & Health Conference σε panel για τον εξορθολογισμό των δαπανών, αναφέρθηκε στο θέμα της διαπραγμάτευσης των τιμών των ακριβών φαρμάκων.

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ του να μην υπάρχει claw back και rebate στα φάρμακα εκείνα οι τιμές των οποίων θα μειωθούν κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΠΥΥ.
Φαίνεται ωστόσο ότι η διαδικασία παρουσιάζει αστοχίες καθώς δεν είναι σαφείς ακόμη οι όροι.

Πάντως σύμφωνα με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτή Κοσμήτορα της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκη «Επειδή πολλά μέτρα δεν λειτούργησαν (σ.σ.: για τον περιορισμό της δαπάνης στα φάρμακα), σαν από μηχανής θεός ήρθε η εύκολη λύση του clawback (σ.σ.: αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού) κι επειδή λειτούργησε στην υγεία, μπήκε σε όλη τη χώρα, με τη μορφή του κόφτη».

Σε ότι αφορά πάντως την αποζημίωση φαρμάκων με βάση την αποδοτικότητα-αποτελεσματικότητά τους κάτι που γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, ο κ. Μανιαδάκης, πρόσθεσε πως μια αξιολόγηση υπάρχει ήδη όταν ένα φάρμακο μπαίνει στη λίστα αποζημίωσης.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης από τη συντονίστρια του Panel δημοσιογράφο Δήμητρα Ευθυμιάδου, για το αν θα γίνει τελικώς η ενοποίηση των πολλαπλών rebate (εκπτώσεις) που υπάρχουν σήμερα στα φάρμακα, περιορίσθηκε να σημειώσει ότι στον ανασχεδιασμό της διαδικασίας του rebate, που θα γίνει μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου, θα περιλαμβάνεται δέσμη 7 σημείων.

«Το σημαντικότερο είναι ο έλεγχος της ζήτησης ώστε οι ποσότητες να είναι αυτές που θα επιτρέπουν τον ασφαλισμένο να έχει την απαιτούμενη πρόσβαση», ανέφερε εκτός των άλλων, διευκρινίζοντας πως ορισμένα δεν είναι άμεσα στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΥ.

Για να εφαρμοστεί το σύστημα της εκκαθάρισης πρέπει να υποβληθούν δαπάνες πρώτα, διευκρίνισε ο Γενικός Επιχειρησιακός & Διοικητικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, Β. Μπαρδής.
“Αυτό δεν έχει γίνει”, διευκρίνισε και προσέθεσε πως “αυτό που μας είπαν είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέραμε τι πληρώναμε”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή το clawback δεν έχει σχέση με τον εξορθολογισμό.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Επιστημονικών & Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΣΦΕΕ, Ζ. Βοστιτσάνου, ξεκαθάρισε πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν χάρη στις περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη.
Μεταξύ των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανακατανομή πόρων, οι ανάγκες του πληθυσμού, οι προϋπολογισμοί που να συμβαδίζουν με τις ανάγκες χώρας και ένας υπεύθυνος οργανισμός που να παρακολουθεί την πορεία των πραγμάτων.

Την ώρα που η δαπάνη έχει εκτιναχθεί στα ύψη, δεν υπάρχει και πολιτική σταθερότητα με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος, σύμφωνα με την κ. Βοστιτσάνου.

“Ο μηχανισμός που εφαρμόζεται, με το claw back, δεν φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μείωση του όγκου παρά τις περικοπές”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Greece, Haseeb Ahmad.
“H επιτροπή διαπραγμάτευσης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό σύστημα υγείας”, σημείωσε. Και πρόεσθεσε ότι η Ηπατίτιδα C συνιστά την 7η αιτία θανάτου, με τον επιπολασμό στην Ελλάδα να είναι μεγαλύτερος.

«Μετά την εισαγωγή των νέων θεραπειών, είμαστε αντιμέτωποι με μια δοκιμασία, καθώς έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό ας μας βοηθήσει ο Θεός», ανέφερε ο κ. Ahmad.
Κατά τον κ. Ahmad δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση τιμών, αλλά πως σε 5-10 χρόνια θα εξαφανίσουμε την ασθένεια.
Η διαδικασία όμως και η συνεργασία πρέπει να είναι διαυγείς, τόνισε. “Η επέκταση των κριτηρίων για την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες είναι απαραίτητη, ακόμη και για τη σημαντική επίδραση που θα έχουν στους προϋπολογισμούς” κατέληξε.

“Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας Μάκης Παπαταξιάρχης, παραθέτοντας μια σειρά αριθμών: “4-6 εκατ. συνταγές σε μηνιαία βάση, 3,5% volume 1% αξίες, 400 εκατ. ευρώ το 2014, 600 εκατ. ευρώ το 2015, 1 δισ. ευρώ το 2016”.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Ξέφυγε» η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πόσο θα πληρώσουν γιατροί-διαγνωστικά κέντρα

διαγνωστικές εξετάσεις

Μετρούν και ξαναμετρούν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ τη δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις.


 

Διαπιστώνουν βέβαια ότι για άλλη μια φορά το ποσό έχει «ξεφύγει» από τον προϋπολογισμό που έχει ορισθεί από την τρόικα.

Συνέπεια είναι βέβαια να χρειαστεί να καταβάλουν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα τη διαφορά. Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τουλάχιστον τους τρεις τελευταίους μήνες η υπέρβαση κινείται στο 15%, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό της διαφοράς θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να διαθέσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, όσο περίπου έχει υπολογισθεί για τη δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Και παρότι σχετικά πρόσφατα ενσωματώθηκαν νέοι «κόφτες» τόσο από την πλευρά των γιατρών για τη χορήγηση εξετάσεων τόσο μέσω του ΑΜΚΑ των ασθενών, δε φαίνεται να απέδωσαν. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «ΕΟΠΥΥ: Όλες οι εξετάσεις μόνο κάθε 20 ημέρες! Ποιες εξαιρούνται»

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι αιτία θεωρείται η μη ενσωμάτωση τους τελευταίους μήνες περίπου 8 νέων συνταγογραφικών περιορισμών, τα οποία δεν εντάχθηκαν ακόμη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία θα έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί ώστε να περιορισθεί περαιτέρω η δαπάνη και να μη χρειασθεί οι ιδιώτες πάροχοι, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, να πληρώσουν τη διαφορά της υπέρβασης (claw back).

Ωστόσο οι νέοι αυτοί συνταγογραφικοί περιορισμοί θα θέσουν επιπλέον όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων οι οποίοι ούτως ή άλλως πλέον πραγματοποιούν εξετάσεις με το σταγονόμετρο.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Μόνον με έγκριση από το ΚΕΣΥ καλύπτεται το κόστος της ακριβής εξέτασης PET/CT

ΕΟΠΥΥ: Μόνον με έγκριση από το ΚΕΣΥ καλύπτεται το κόστος της ακριβής εξέτασης PET/CT

Από την 1η Αυγούστου, όλες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που διενεργούν την εξέταση PET-SCAN θα ακολουθούν την διαδικασία που προβλέπεται σε παλαιότερη απόφαση του Οργανισμού.

ΕΟΠΥΥ: Μόνον με έγκριση από το ΚΕΣΥ καλύπτεται το κόστος της ακριβής εξέτασης PET/CT
Δεν θα περνούν στο εξής από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αιτήσεις ασφαλισμένων για κάλυψη της εξέτασης PET/CT, στην οποία έχουν υποβληθεί χωρίς να έχουν λάβει προηγούμενη έγκριση.
Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του αντιπροέδρου του Οργανισμού Παναγιώτη Γεωργακόπουλου (φωτό), στην οποία περιγράφεται η προβλεπόμενη διαδικασία κάλυψης του κόστους.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι προβαίνουν στην διενέργεια της εξέτασης, χωρίς την εγκριτική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Οι ασφαλισμένοι αυτοί καταβάλλουν ιδιωτικά την συνολική δαπάνη (αξία εξέτασης και ραδιοφαρμάκου), η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ και κατόπιν αιτούνται την απόδοση της δαπάνης, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την εγκριτική απόφαση του ΚΕΣΥ.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο ΕΟΠΥΥ απέδιδε τις σχετικές δαπάνες στους ασφαλισμένους, ύστερα από εγκριτικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.
Με την εγκύκλιό του, ο κ. Γεωργακόπουλος ενημερώνει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ότι δεν θα εισάγονται πλέον οι περιπτώσεις αυτές στο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να αποδίδεται η σχετική δαπάνη απευθείας στους ασφαλισμένους.
Από την 1η Αυγούστου, όλες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που διενεργούν την εξέταση PET-SCAN θα ακολουθούν την διαδικασία που ορίζεται στο 26688/5-6-2012 γενικό έγγραφο.
Σε αυτό αναφέρεται ότι πρέπει να έχει εκδοθεί ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, εγκριτική απόφαση του ΚΕΣΥ ή έγκριση του ελεγκτή ιατρού όπου απαιτείται και διενέργεια αυτής σε δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο πάροχο).
Εξέταση
Η εξέταση αυτή διενεργείται σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και σε συμβεβλημένα ιδιωτικά θεραπευτήρια με συμμετοχή 15%.
Η πλήρης αγγλική ονομασία της είναι Positron Emission Tomography / Computed Tomography (PET/CT).
Μπορεί, ωστόσο, να αναφερθεί και ως ποζιτρονική τομογραφία, PET - CT, PET/CT ή απλά PET. Όλες αυτές οι ονομασίες σήμερα αντιστοιχούν πρακτικά στην ίδια εξέταση.
ΔΗΜ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ιδιωτικές κλινικές: "Φλερτ" με τους ιδιώτες ασθενείς για "απεξάρτηση" από τον ΕΟΠΥΥ

Νέο προϊόν ασφάλισης μέσω κάρτας ασθένειας προωθούν οι μικρομεσαίες ιδιωτικές κλινικές

Στροφή στους ιδιώτες ασθενείς κάνουν τώρα οι ιδιωτικές κλινικές, στην προσπάθειά τους να αποδεσμευτούν από την εξάρτησή τους από το δημόσιο σύστημα περίθαλψης, αλλά και για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), προωθεί μια δική της κάρτα ασφάλισης με μια σειρά παροχές προς τους ασθενείς που θα επιλέξουν να την αποκτήσουν με πολύ χαμηλό ασφάλιστρο, με στόχο να καλύψει τη διαφορά που προκύπτει στις "μικρές χρεώσεις", σε περιστατικά που κοστίζουν μέχρι 1500 ευρώ, με διαγνωστικές εξετάσεις και χαμηλού κόστους επεμβάσεις, στο κενό που δημιουργείται μέχρι την έναρξη κάλυψης περιστατικών από τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Όπως τονίζει στο Healthmag ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ένωσης, στην προσπάθεια των ιδιωτικών κλινικών να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, έναντι των καθυστερήσεων πληρωμής που παρατηρείται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο λόγος είναι ότι το 90% των ασθενών που προσέρχονται στις ιδιωτικές κλινικές κάνει χρήση της κοινωνικής του ασφάλισης, με αποτέλεσμα τα χρέη στον κλάδο συνολικά να πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα που έχουν αφεθεί απλήρωτα από την εποχή του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ κλπ, πριν την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ.

"Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει στην κουλτούρα του Έλληνα η έννοια της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας", σημειώνει ο κ. Σαραφιανός, " τη στιγμή που για παράδειγμα στην Πορτογαλία, η οποία αντίστοιχα βρέθηκε σε οικονομική κρίση, το σύνολο των πολιτών από τη γέννησή του μετέχει στην ιδιωτική ασφάλιση. Στην χώρα μας μόλις το 11% του πληθυσμού είναι ασφαλισμένο σε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, στη Θεσσαλονίκη μόλις το 2% του πληθυσμού, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα ποσοστά είναι σχεδόν μηδενικά".

Οι καθυστερήσεις πληρωμής του ΕΟΠΥΥ κατά τον κ. Σαραφιανό, φαίνεται να παραμένουν, παρά το νέο σύστημα εκκαθάρισης οφειλών, γιατί τώρα μπορεί η ενταλματοποίηση να γίνεται ταχύτερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο συμβαίνει έγκαιρα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ενώ με την προηγούμενη διαδικασία από την έκδοση του εντάλματος χρειάζονταν 3-4 ημέρες για την πληρωμή, τώρα χρειάζονται 3-4 εβδομάδες, για... τεχνικούς λόγους. Η αιτία είναι ότι αρχικά είχε αποφασιστεί δύο Πάρεδροι να εγκατασταθούν στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ και δεν υπήρχε Πάρεδρος, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν καθυστερήσεις σχετικές με την εγκατάσταση των Παρέδρων που ανέλαβαν τον έλεγχο των ενταλμάτων του ΕΟΠΥΥ, στα γραφεία του Οργανισμού, μέχρι να βρεθεί ο χώρος, ο εξοπλισμός κλπ.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαραφιανός, εξέφρασε την ελπίδα να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς τον κλάδο και να ξεκινήσει και η πληρωμή των οφειλομένων με την εκταμίευση της δόσης, ώστε να μπορέσει να επανέλθει ο κλάδος στην κανονικότητα. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Νέο έγγραφο ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία ανάβει φωτιές! Η…εξωγήινη Διοίκηση και τα «Επείγοντα»

νοσοκομεία

Έντονες αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς κύκλους προκαλεί επιστολή- οδηγία της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία. Μιλούν για…εξωγήινη διοίκηση

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης με επιστολή του προς τα νοσοκομεία, επιστολή που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Παναγιώτης Παπανικολάου αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και μέλος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ)– ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ οι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τις διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που φθάνουν στο νοσοκομείο.

Πράγμα βέβαια εξαιρετικά δύσκολο αν σκεφτεί κανείς τι επικρατεί συνήθως στα επείγοντα των νοσοκομείων, όπου γιατροί και νοσηλευτές τρέχουν και δε φθάνουν να εξυπηρετήσουν τους αρρώστους που συνήθως περιμένουν για ώρες στην ουρά.

Μάλιστα ο Π.Παπανικολάου μιλά για …εξωγήινη διοίκηση που δε γνωρίζει καν τι επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα στα Τμήματα των Επειγόντων.
Άλλωστε μέσα στο κλίμα του χάους που επικρατεί συνήθως στα επείγοντα των νοσοκομείων, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς και την έλλειψη ακόμη και απλών….υπολογιστών!

Η επιστολή πάντως- που υπενθυμίζει στους γιατρούς των νοσοκομείων πως γίνονται δεκτά από τον ΕΟΠΥΥ μόνο τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά– δε θα μπορούσε να αναφέρεται στους νοσηλευόμενους ασθενείς, καθότι στις κλινικές όλα τα παραπεμπτικά καταχωρούνται ούτως ή άλλως μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Δείτε παρακάτω το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ:

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου πάντως φέρνοντας το έγγραφο στο φως της δημοσιότητας, αναρωτιέται αν τον ΕΟΠΥΥ τον διοικούν…εξωγήινοι!

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για πολλοστή φορά ο ΕΟΠΥΥ στέλνει στα δημόσια νοσοκομεία έγγραφα με τα οποία απαιτεί να γράφονται ηλεκτρονικά όλες οι παρακλινικές εξετάσεις. Αφού ήδη εδώ και χρόνια καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι παρακλινικές εξετάσεις των νοσηλευομένων ασθενών (με το barcode νοσηλείας) και των εξωτερικών ασθενών (τακτικά ιατρεία κλπ) με ηλεκτρονική συνταγογράφηση ΗΔΙΚΑ, προκύπτει αυτονόητα το ερώτημα :

Μα ποιες στα κομμάτια παρακλινικές εξετάσεις εννοεί ο ποιητής και στέλνει διαρκώς έγγραφα στα δημόσια νοσοκομεία; Κρατηθείτε … οι φωστήρες του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζουν στην σχετική επικοινωνία πως αυτό που ζητούν είναι ούτε λίγο ούτε πολύ να συνταγογραφούνται με ηλεκτρονική συνταγογράφηση ΗΔΙΚΑ οι παρακλινικές εξετάσεις στα Τμήματα Επειγόντων!»

Και εξηγεί ο κ.Παπανικολάου: «Στην Γενική Εφημερία που πραγματοποιείται σε συνθήκες πολεμικού μετώπου, λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό από τη μία και λόγω αυξημένης προσέλευσης περιστατικών από την άλλη, θα πρέπει ο γιατρός να παρατάει τον ετοιμοθάνατο ασθενή και να ψάχνει να βρει υπολογιστή με σύνδεση ίντερνετ και εκτυπωτή που θα λειτουργούν (σιγά μην βρει …), να «μπει» στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ με τους προσωπικούς του κωδικούς το οποίο σύστημα θα πρέπει να μην «σέρνεται» για να παραγγείλει μια … επείγουσα γενική αίματος ή μια ακτινογραφία θώρακος ή μια αξονική εγκεφάλου !

Αυτό κατά τους φωστήρες του ΕΟΠΥΥ πρέπει να το κάνουν μέσα στην νύχτα για κάθε επείγουσα εξέταση και για κάθε ασθενή που προσέρχεται στα επείγοντα.
Είναι προφανές πως οι φωστήρες αυτοί του ΕΟΠΥΥ (αν είναι άνθρωποι και όχι … εξωγήινοι) όταν αρρωσταίνουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους καταφεύγουν αποκλειστικά σε ιδιωτικές κλινικές των Βορείων Προαστίων, γιατί αν είχαν «επισκεφθεί» μία (1) έστω φορά στην ζωή τους σε μια γενική εφημερία το Παθολογικό του Κρατικού Νίκαιας ή το Χειρουργικό του «Γεννηματά», έ δεν μπορεί, τέτοιες καταγέλαστε αρλούμπες δε θα έγραφαν σε δημόσια έγγραφα».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ανακοίνωση για παράταση συμβάσεων

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=69ba1835-5a79-459c-a519-d8bdfeb87503

Το clawback γονατίζει τις φαρμακοβιομηχανίες, το σύστημα, ενώ απειλεί και τους ασθενείς

Το clawback γονατίζει τις φαρμακοβιομηχανίες, το σύστημα, ενώ απειλεί και τους ασθενείς

Όσο και αν όλοι οι stakeholders δηλώνουν πως το clawback, ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής δαπανών, αποτελεί ένα σκληρό χαράτσι στην «καρδιά» της φαρμακοβιομηχανίας και του υγειονομικού συστήματος, εν τούτοις το μέτρο εξακολουθεί να υφίσταται, να απογοητεύει και να γονατίζει τις επιχειρήσεις.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
AdTech Ad
Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του Economist, χαρακτήρισε το clawback άδικο και για γι αυτό, θα υπάρξει παρέμβαση για ένα δικαιότερο σύστημα rebate, όπως είπε.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι βιομηχανίες τώρα, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν κατά 30% το clawback. Και ο προβληματισμός είναι με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό, καθώς η μείωση συνιστά μία σειρά από μέτρα που θα βοηθήσουν στον ευρύτερο εξορθολογισμό του συστήματος και που καθυστερούν πολύ, όπως Θεραπευτικά και Συνταγογραφικά Πρωτόκολλα, επέκταση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράγφησης, διείσδυση των γενοσήμων κλπ.
Μέχρι τότε όμως, οι επιχειρήσεις θα βαραίνουν, το ίδιο και το σύστημα.
Ήδη, η δαπάνη για φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία από το πρώτο τετράμηνο του έτους έχει χτυπήσει κόκκινο.
Η υπέρβαση φαίνεται να ξεπερνά τα €200 εκατ. και υπολογίζεται περίπου στα €220 εκατ., ποσό το οποίο στο τέλος του έτους θα είναι τριπλάσιο, τις φαρμακευτικές εταιρείες να κληθούν να πληρώσουν την διαφορά αυτή, σε clawback.
Σε μια αγορά φαρμάκου των περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως η ελληνική, οι φαρμακοβιομηχανίες, καλούνται να πληρώσουν 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση με το συνυπολογισμό του rebate, όταν το 2015 το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 630 εκατ. και το 2014 γύρω στα 400 εκατ.
Οι οικονομολόγοι της υγείας έχουν προειδοποιήσει για τη μη βιωσιμότητα της επιβολής clawback, ιδίως σε ό,τι αφορά στη νοσοκομειακή δαπάνη για τα φάρμακα. Αντίστοιχα, έχουν κινητοποιηθεί Ενώσεις και Σύλλογοι ασθενών, καθώς στην περίπτωση που κάποια φαρμακοβιομηχανία δεν ανταποκριθεί στους κανόνες της απόφασης καταβολής clawback, προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο, η διακοπή των σχέσεων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι θα διακόπτεται η προμήθεια φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θεραπεία των ασθενών.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες έχουν από τον Ιανουάριο του 2016 έναν επιπρόσθετο λόγο να ανησυχούν πέρα από την εξαθλιωμένη κατάσταση του ΕΣΥ. Και αυτό, διότι έχουν εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά με την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την επιβολή νοσοκομειακού clawback η οποία θέτει σε κίνδυνο την ομαλή προμήθεια των νοσοκομείων σε φάρμακα.
Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2016 δεν μπορεί να υπερβεί τα €570 εκατ. συμπεριλαμβανομένων φόρων, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, όπως αποδεικνύετα. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της υγείας, μετακυλίει το κόστος της εγκεκριμένης από το υπουργείο Υγείας υπερβάλλουσας φαρμακευτικής δαπάνης στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν εμπλέκονται στη διαδικασία υπέρβασης της προϋπολογισμένης δαπάνης, παρά μόνο ως εταιρείες παραγωγοί των φαρμάκων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συμπληρώνουν οι οικονομολόγοι υγείας, μπαίνει ταφόπλακα σε όποια κίνητρα υπήρχαν για τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και τον περιορισμό ενδογενούς σπατάλης όπου υφίσταται.
Το ερώτημα που προκύπτει πλέον εύλογα τώρα, είναι πως για να μειωθεί και σταδιακά να εκριζωθεί το clawback, δεν αρκούν μόνο τα λόγια και οι υποσχέσεις. Χρειάζονται μέτρα και συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει υποσχεθεί άπειρες φορές και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση και οι βιομηχανίες θα εξαντληθούν οικονομικά και οι ασθενείς θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν επίσχεση

γιατροί ΕΟΠΥΥ HealthReport.gr

Οι συμβεβλημένοι απλήρωτοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν επίσχεση από την 1η Ιουλίου.


 

Αφάνταστη ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αφού οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον Οργανισμό προχωρούν σε επίσχεση εργασίας ζητώντας τα δεδουλευμένα Φεβρουαρίου αλλά και τις πληρωμές που εκκρεμούν για τον Ιανουάριο.

Πράγμα που σημαίνει, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από 1ης Ιουλίου θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ιατρούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), 530 κλινικοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τον Ιανουάριο του 2016, ενώ και ο Φεβρουάριος καθίσταται ληξιπρόθεσμος στις 28 του μήνα.Δείτε ΕΔΩ πως ο ΕΟΠΥΥ κόβει χωρίς έλεος τα χρήματα των γιατρών: «Κούρεμα ακόμη και 100% από τον ΕΟΠΥΥ στα λεφτά των γιατρών-κλινικών! Όλες οι λεπτομέρειες»

Επίσης, οι κλινικοεργαστηριακοί και όλοι οι εργαστηριακοί ιατροί είναι απλήρωτοι για όλο το 2016, αναμένοντας να εισπράξουν αξιοσημείωτο κούρεμα των αμοιβών τους, λόγω rebate και clawback. Το τελευταίο διάστημα οι γιατροί διαμαρτύρονται εντόνως για τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των παραστατικών που καταθέτουν στον Οργανισμό προκειμένου να εξοφληθούν.

Υποστηρίζουν ότι δέχονται περικοπές αμοιβών με δικαιολογίες όπως «επειδή δεν ανοίγει το σκαναρισμένο ηλεκτρονικό αρχείο της επίσκεψης». Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητά μετ’ επιτάσεως τον ουσιαστικό και τυπικό έλεγχο, εδώ και χρόνια οπότε και εκκρεμεί ο έλεγχος και η εκκαθάριση του οφειλομένου 10% από το 2012.

Ο δε έλεγχος του 2013 που έχει εκκαθαρισθεί από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, παραμένει απλήρωτος. Τέλος, σημείο τριβής μεταξύ γιατρών και ΕΟΠΥΥ παραμένει και το τελικό κείμενο για τη σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας, καθώς ο μέχρι τώρα διάλογος δεν έχει αποφέρει καρπούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ισχύουσες συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ παρατάθηκαν με απόφαση ΔΣ του Οργανισμού μέχρι 31/10/16, χωρίς επικύρωση με υπουργική απόφαση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2016
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ