ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Να πληρώνουν νοσήλια οι τουρίστες

ΕΟΠΥΥ: Να πληρώνουν νοσήλια οι τουρίστες

Να πληρώνουν νοσήλια οι τουρίστες για την πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια φροντίδα που τους παρέχεται στην Ελλάδα καθώς 25 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, ζητάει ο ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιο ζητάει από τις διοίκησης των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων να χρεώνουν τους τουρίστες για τις παροχές υγείας . 25 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο χάνονται από την μη καταβολή νοσηλίων από τους τουρίστες και εισπράττονται περίπου 60 εκατομμύρια. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε μία διαδικασία διαλειτουργικής σύνδεσης με τα Ταμεία, ώστε να ελέγχεται η ασφαλιστική ικανότητα κάθε πολίτη. Έμφαση στην ορθή συμπλήρωση του Εντύπου Επίσκεψης Ευρωπαίου Ασφαλισμένου (ΕΕΕΑ) καλούνται οι υπηρεσίες να δίνουν , προς τον παρών και μέχρι να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία . Αναλυτικότερα, αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν καλύπτει παροχές σε είδος στις περιπτώσεις που ο σκοπός της προσωρινής διαμονής είναι η ιατρική περίθαλψη η ο τοκετός. Οι κάτοχοι της εν λόγω κάρτας έχουν πρόσβαση στους γιατρούς και στα διαγνωστικά κέντρα που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, καλύπτονται από τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια των συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών, Κέντρα Υγείας, εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων, Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία, τμήματα έκτακτων περιστατικών δημοσίων νοσοκομείων, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και πιστοποιημένους μη συμβεβλημένους γιατρούς μόνον για ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για δευτεροβάθμια περίθαλψη, καλύπτονται από ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και κρατικά νοσοκομεία. Στους πολίτες που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχεται φροντίδα σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

Πηγή www.life2day.gr:

Δημήτρης Κοντός στο ygeia360.gr: Σταθερά στα 2 δισ. ευρώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2015

Δημήτρης Κοντός στο ygeia360.gr: Σταθερά στα 2 δισ. ευρώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2015

Σταθερά στα 2 δισ. ευρώ παραμένει το ανώτατο όριο της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, τονίζει την Κυριακή 23 Αυγούστου στο ygeia360.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρης Κοντός και διαλύει όλη την κακοπροαίρετη φημολογία των ημερών, η οποία ήθελε το όριο να περιορίζεται στο 1,945 δισ. ευρώ για το 2015.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κοντός υπογραμμίζει σχετικά στο ygeia360.gr:

"Ασφαλώς παραμένουμε στα 2 δισ. ευρώ για το 2015, όπως ακριβώς προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το σχετικό όριο δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς να το εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η ίδια η τρόικα. Αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν με απλές εγκυκλίους, ακόμη και του ιδίου του υπουργού Υγείας, αν και δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια εγκύκλιο".

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

Εκκρεμεί ακόμη η πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών ραντεβού για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ σιωπά...

Εκκρεμεί ακόμη η πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών ραντεβού για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ σιωπά...

Μεγάλες... δυσκολίες φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), την οποία όρισε ο τότε υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για έργα τα οποία έχουν ανατεθεί στην υπηρεσία...

Έτσι, σε ακατανόητη εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το έργο για τα ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), έργο το οποίο, σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα είχε ήδη τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τα τέλη του... περασμένου Ιουνίου!

Προς το παρόν, όμως, η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ δεν νιώθει την υποχρέωση να προβεί στις απαραίτητες εξηγήσεις...

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/index.php

 

Από "crash test" περνά ο ΕΟΠΥΥ την ιδιωτική υγεία

Από "crash test" περνά ο ΕΟΠΥΥ την ιδιωτική υγεία

Από "σκανάρισμα” ετοιμάζεται να περάσει ο ΕΟΠΥΥ τις επιχειρήσεις Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Οργανισμό, με σκοπό την καταγραφή των επιδόσεών τους σε συνάρτηση με τις δημόσιες δομές που λειτουργούν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ενώ παράλληλα θα υπάρχει έλεγχος των παραπεμπτικών των ασθενών που θα επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα.

Οι αλλαγές που έρχονται την επόμενη διετία στον τομέα της περίθαλψης, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, αναμένεται να είναι σαρωτικές, τόσο για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και γιατρούς), όσο και για τους ασφαλισμένους, καθώς όλες οι ιατρικές πράξεις και επισκέψεις εκτιμάται πως θα περνούν από κόσκινο.

Ειδικότερα, θα αξιολογηθούν οι επιδόσεις των ιδιωτικών παρόχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και των δημόσιων δομών, οι οποίες στη συνέχεια θα δημοσιεύονται από τον ΕΟΠΥΥ σε τακτική βάση. Η συλλογή των παραπάνω πληροφοριών θα οδηγήσει στη "χαρτογράφηση” των δημόσιων δομών περίθαλψης που με τη σειρά της όμως θα επηρεάσει ολόκληρη την αλυσίδα της Υγείας. Και αυτό διότι η εκτίμηση της ικανότητας του δημόσιου τομέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα θα χρησιμοποιηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επανεξεταστεί η ανάγκη για ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιωτικούς παρόχους.
Στόχος των αλλαγών όπως εξηγούν φορείς της αγοράς της Υγείας, ο περιορισμός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, ο έλεγχος του κόστους, αλλά και η μείωση των φαινομένων προκλητής ζήτησης.

Την ίδια ώρα, "μεγάλος αδελφός” ετοιμάζεται και για τους ασθενείς, μέσω νέου ηλεκτρονικού μητρώου όπου στην ουσία θα καταγράφεται με λεπτομέρειες όλο το ιατρικό τους ιστορικό: επεμβάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, φάρμακα που λαμβάνουν, συνταγές, και διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει. Με βάση μάλιστα το ηλεκτρονικό μητρώο ασθενών, το σύστημα των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών και τη χαρτογράφηση των ικανοτήτων του δημόσιου τομέα, η παραπομπή σε επιχειρήσεις της Υγείας θα περνά από προέγκριση. Επιπλέον μέσα στον επόμενο χρόνο θα αναπτυχθεί νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του χρόνου αναμονής.

Τα παραπάνω σχέδια του υπουργείου Υγείας έρχονται να "ταράξουν” ακόμη περισσότερο τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους Υγείας, που ήδη βρίσκονται επί ποδός μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια (για τις ιδιωτικές κλινικές), την επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών του Οργανισμού για τρία ακόμη χρόνια, αλλά και τη μείωση της αποζημίωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο. Όπως άλλωστε έχουν δηλώσει πολλές επιχειρήσεις, βρίσκονται υπό σκέψη για το εάν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό που λήγουν στα τέλη του επόμενου μήνα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Αξιολόγηση, κατάταξη και επιλογή ιδιωτών παρόχων α λα μνημόνιο νούμερο 3

Η κάθε σύμβαση με ιδιώτη πάροχο του ΕΟΠΥΥ θα περάσει από...κόσκινο, όπως όλα δείχνουν, καθώς η νέα κατάσταση απαιτεί αξιολόγηση ανά περιφέρεια πόσοι και ποιας ειδικότητας πάροχοι χρειάζονται στον Οργανισμό. Αρχής γενομένης από τον ιανουάριο του 2016 λοιπόν, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για τους ιδιώτες.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το 3ο μνημόνιο που μπήκε μόλις πριν από μια εβδομάδα στην ζωή μας κάνοντάς την ακόμα πιο περίπλοκη, αναφέρει ότι:

"Για την αξιολόγηση των επιδόσεων των παρόχων ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, τόσο των δηµόσιων όσο και των ιδιωτικών, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συλλέγει και να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία σε µηνιαία/τριµηνιαία βάση.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι Αρχές θα εκπονήσουν εκτίµηση της ικανότητας του δηµόσιου τοµέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα την χρησιµοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια".

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο όλοι θα αξιολογούνται, αλλά θα έχει και συγκεκριμένο στόχο ο ΕΟΠΥΥ για κάθε περιοχή της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες του σε ειδικότητες και πλήθος παρόχων.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

Έρχονται «τεστ-απόδοσης» για ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ!

Έρχονται «τεστ-απόδοσης» για ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ!

Crash test θα πρέπει να περάσουν το επόμενο διάστημα οι ιδιωτικές αλλά και οι δημόσιες μονάδες υγείας που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Με βάση την υποχρέωση του υπουργείου Υγείας λόγω του νέου μνημονίου, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να συνεχίσει να καταγράφει την απόδοση τόσο των ιδιωτικών φορέων όσο και των δημοσίων αλλά και να αξιοποιήσει δεόντως τα σχετικά αποτελέσματα.

Γεγονός βέβαια που αφήνει κάθε ενδεχόμενο ανοικτό: είτε να διακοπούν συμβάσεις με ιδιώτες που θεωρούνται ότι δεν αποδίδουν είτε ακόμη και να πάψουν να λειτουργούν δημόσιες μονάδες υγείας.

Συγκεκριμένα το 3ο μνημόνιο αναφέρει: «Για την αξιολόγηση των επιδόσεων των παρόχων ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, τόσο των δηµόσιων όσο και των ιδιωτικών, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συλλέγει και να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία σε µηνιαία/τριµηνιαία βάση.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα εκπονήσουν εκτίµηση της ικανότητας του δηµόσιου τοµέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα την χρησιµοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια».

Πάντως η εκτίμηση-αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν τεθεί επ ακριβώς τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία αναμένεται να καθορισθούν το επόμενο διάστημα όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ώστε να είναι δυνατόν να παραδοθεί έκθεση στους δανειστές.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στο αέρα η παραμονή ιδιωτικών επιχειρήσεων της Υγείας κάτω απότην "ομπρέλα” του ΕΟΠΥΥ

Στο αέρα βρίσκεται πλέον η παραμονή πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων της Υγείας κάτω από την "ομπρέλα” του ΕΟΠΥΥ μετά τα νέα μέτρα που φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr φορείς αρχικά από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, η σύναψη των νέων συμβάσεων με τον Οργανισμό (οι ισχύουσες έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου) είναι τώρα μετέωρη, καθώς παρατείνεται για τρία ακόμη χρόνια, μέχρι και το 2018 δηλαδή, το μέτρο του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών όταν οι δαπάνες υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ (clawback), το οποίο επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και που κανονικά θα ίσχυε μέχρι και φέτος.

Όπως εξηγούν οι επιχειρήσεις της περίθαλψης, αυτό στην ουσία σημαίνει πως διατηρούνται για μια τριετία επιπλέον τα πλαφόν στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και πως οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν... τη νύφη κάθε φορά που οι πραγματικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες.
Πολλοί πάροχοι, όπως εξηγούν, κρίνουν πλέον οικονομικά ασύμφορο να προχωρήσουν σε ανανέωση της σύμβασής τους με τον Οργανισμό, καθώς αφενός μειώνονται δραματικά οι προϋπολογισμοί της Υγείας, αφετέρου η αποπληρωμή των οφειλών εξακολουθεί να γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι ενδεικτικό πως αν και βρισκόμαστε ήδη στα μισά του Αυγούστου, οι επιχειρήσεις της Υγείας, πλην των φαρμακοποιών, έχουν λάβει χρήματα μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ το συνολικό φετινό κονδύλι για τις ιδιωτικές κλινικές έχει μειωθεί στα 188 εκατ., από τα οποία τα 80 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν σε ΦΠΑ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα διαγνωστικά κέντρα, για τα οποία οι μήνες που έρχονται θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι, αφού σύμφωνα με τους όρους του νέου μνημονίου, μέχρι τον Οκτώβριο θα επανεξεταστούν και θα περιοριστούν οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι διαρθρωτικές δαπάνες με τους στόχους για τις εισπράξεις επιστροφών. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως οι τιμές με τις οποίες θα αποζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και για τις εξετάσεις που διενεργούν θα πέσουν κατακόρυφα.

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να ζητήσουν ως αντιστάθμισμα να σταματούν να δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όταν εξαντλούνται τα διαθέσιμα κονδύλια του Οργανισμού ή εναλλακτικά να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί της Υγείας, κάτι όμως που προς το παρόν δείχνει αμφίβολο.

Μόνη ελπίδα για -έστω και μικρή- ανάκαμψη των οικονομικών του Οργανισμού αποτελεί η αύξηση των εισφορών υπέρ Υγείας από κύριες και επικουρικές συντάξεις (από 4% σε 6% για τις πρώτες και επιβολή 6% για τις δεύτερες) από τις οποίες αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία περίπου 420 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, ενώ το 2016 τα επιπλέον έσοδα από τις εισφορές των συνταξιούχων θα ανέλθουν σε 854 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως με τη διατήρηση του καταστροφικού μέτρου του claw back σε ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικοεργαστηριακά ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και άλλες μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας για άλλα τρία χρόνια, μπαίνει ουσιαστικά "ταφόπλακα" σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υγείας και μειώνονται οι θέσεις εργασίας σε μεγαλύτερες. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Τρία ακόμη χρόνια clawback στις πλάτες των παρόχων υγείας

Τρία ακόμη χρόνια clawback στις πλάτες των παρόχων υγείας

Το μέτρο του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών, γνωστότερο ως clawback, εξακολουθεί να διατηρείται σε όλες τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ όταν αυτές υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς για κάθε κατηγορία, σε όλους τους παρόχους υγείας, για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως προκύπτει από τα μέτρα της Συμφωνίας που σηματοδοτούν το Τρίτο Μνημόνιο.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, καθώς όλοι σχεδόν οι πάροχοι υγείας έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι πρόκειται για ένα καταστροφικό μέτρο, το οποίο δημιουργεί ασφυξία και δεν δημιουργεί τα δεδομένα εκείνα που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Η πλειοψηφία των παρόχων από όλο το φάσμα της υγείας (από την φαρμακοβιομηχανία μέχρι τα εργαστήρια και τα Διαγνωστικά) έχει μιλήσει με παρρησία για το ότι το μέτρο πρέπει να καταργηθεί, αφού δημιουργεί σοβαρή πίεση στις επιχειρήσεις. Και τρία χρόνια βέβαια είναι πάρα πολλά. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ακόμη και πρώην υπουργοί Υγείας είχαν στηλιτεύσει πολλές φορές το μέτρο αυτό, σημειώνοντας ότι για να πάψει να ισχύει, πρέπει να λειτουργήσει μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως έλεγχοι και κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, τονίζει στο onMed, ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, το rebate θα εφαρμοστεί αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2015 με κλίμακα από 13% έως 26%. Και είναι λογικό ότι όσο πιο πολύ rebate πληρώνουμε, τόσο το clawback θα είναι λιγότερο, τονίζει.
Να θυμίσουμε ότι με την εφαρμογή έως σήμερα του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) έχουν εισπραχθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 78.980.697 εκατ. ευρώ, 152.473.112 εκ. ευρώ, 201.833.401 εκ. ευρώ για τα έτη 2012, 2013 και 2014, αντίστοιχα ως υπέρβαση από τον κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό φαρμακευτικής δαπάνης του αντιστοίχου έτους. Περισσότερα δηλαδή από 430 εκατ. ευρώ έχουν εισέλθει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.
Το ανάλγητο μέτρο του clawback στηλίτευσε χθες και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, χαρακτηρίζοντάς το καταστροφικό, όπως τονίζει, για τα ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικοεργαστηριακά ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικές Κλινικές και άλλες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Με το μέτρο της διατήρησης του clawback για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, κ. Μιχάλη Βλασταράκο, μπαίνει ουσιαστικά «ταφόπλακα» σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υγείας και μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

 

ΠΗΓΗ:http://onmed.gr/

 

Αδειάζουν οι τσέπες των συνταξιούχων και γεμίζουν τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ

Από 180 έως 210 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η δημόσια υγεία από τις νέες εισφορές, τις οποίες θα πληρώσουν 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχων από τα τέλη Αυγούστου.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Αυτό ικανοποιεί ιδιαιτέρως τα μέλη της τρόϊκας, καθώς η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ μέσω των εισφορών Υγείας είναι ζωτική για το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι εισφορές θα μπουν για πρώτη φορά επί όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι οποίες θα καταβληθούν στο διάστημα 28 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου.

Και δεδομένου ότι ο νόμος 4334/2015 προβλέπει την αναδρομική επιβολή των εισφορών αυτών από την 1η Ιουλίου 2015, οι συντάξεις του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα υποστούν τριπλή μείωση (6% οι κύριες, 18% οι επικουρικές), αφού σε αυτές θα ενσωματωθούν, όχι μόνο οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, αλλά και εκείνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Έτσι, αντί για 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα παρακρατούνταν σε περίπτωση που οι εισφορές αφορούσαν μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο, θα αντληθούν έως και 210 εκατ. ευρώ για 3 μήνες.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Μέσω ΕΟΠΥΥ η περίθαλψη των ασφαλισμένων Ευρωπαίων που είναι στη χώρα

Μέσω ΕΟΠΥΥ η περίθαλψη των ασφαλισμένων Ευρωπαίων που είναι στη χώρα

Την παροχή υπηρεσιών υγείας σε Ευρωπαίους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι και βρίσκονται στην Ελλάδα, αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΕΟΠΥΥ ορίστηκε ως ο Οργανισμός Σύνδεσης της χώρας μας για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών 883/04 και 987/09, σε θέματα απόδοσης δαπανών για παροχές ασθενείς σε είδος και ως ο αρμόδιος Φορέας του τόπου διαμονής κατοικίας για παροχές ασθενείας σε είδος, σε προσωρινά διαμένοντες ή μόνιμα κατοικούντες στη χώρα μας Ευρωπαίους Ασφαλισμένους.

Προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων ασφαλισμένων κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη χώρα μας, καθώς και να διασφαλιστεί η διαδικασία συλλογής και αναζήτησης των δαπανών που θα προκληθούν, από τους Ευρωπαϊκούς Φορείς Ασφάλισης, η εγκύκλιος περιλαμβάνει οδηγίες για την ενημέρωση όλων των παρόχων υγείας.

Μεταξύ άλλων, δίνονται οδηγίες σε περίπτωση ανάγκης καταβολής ιδιωτικής δαπάνης υγείας, για την αντιμετώπιση των περιστατικών ασφαλισμένων υπηκόων εκτός κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών τόσο της ΕΕ όσο και τρίτων χωρών ως προς θέματα παροχών σε είδος.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

Αναστολή επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ από Πέμπτη 6 Αυγούστου.

ΞΑΝΘΟΣ εΝΙ ΕΟΠΥΥ

Σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γεν. Διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Ι. Βαφιάδης καθώς και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ως αρωγός των θέσεων και προτάσεων της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ καθώς η Ένωση βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

 Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και συμφωνήθηκαν τα εξής:

 Ο ΕΟΠΥΥ εντός των επόμενων ημερών θα εξοφλήσει ιατρικές πράξεις και επισκέψεις του μηνός Μαρτίου
Ο ΕΟΠΥΥ εντός του Σεπτεμβρίου θα αποπληρώσει τις ιατρικές πράξεις του μηνός Απριλίου.
Θα υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίησης της παράτασης της σύμβασης των ιατρών μέχρι 30/9/2015
Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών προ του 2012
Εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών του έτους 2012
Εντός του Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για σύναψη σύμβασης των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ δίνοντας οριστικό τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των συνεχών παρατάσεων
Επιβεβαιώθηκε η βούληση του Υπουργού για συμμετοχή της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ στον θεσμικό διάλογο για τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ και την αντιμετώπισή τους.
Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για το νέο μοντέλο στην ΠΦΥ ο ιδιωτικός τομέας και οι συμβεβλημένοι ιατροί θα έχουν συμμετοχή προς όφελος των ασφαλισμένων και του ιατρικού κόσμου

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ Γ. Ελευθερίου δήλωσε:

“Με απόφαση του ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ αποφασίζουμε την αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να δωθεί ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Σε περίπτωση υπαναχώρηση η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα καλέσει εκ νέου σε δυναμικές κινητοποιήσεις τα μέλη της από 1 Σεπτεμβρίου.”

Η ΈΝΙ – ΕΟΠΥΥ ζητά την εφαρμογή του Νόμου περί αυτόματης καταβολής των εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥ και ΚΑΛΕΙ τα ασφαλιστικά ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 1,4 Δις, προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να επιτελέσει το έργο του, να εξυπηρετεί τους σφαλισμένους και να αποπληρώνει κανονικά το σύνολο των παρόχων του.”

 Για το ΔΣ της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

 Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου Χρ. Παπασιδέρης

ΠΗΓΗ:http://docmed.gr/

 

Έρχεται "ένεση" ύψους 210 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

 

Ένα μεγάλο… "Bypass" από τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Από 180 εκατ. ευρώ έως 210 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει ο δημόσιος κλάδος της υγείας από τις νέες εισφορές τις οποίες θα πληρώσουν 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχων από τα τέλη Αυγούστου –αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτό προκαλεί την ικανοποίηση των δανειστών αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας με μακρόχρονη εμπειρία στις τεχνικές διαπραγματεύσεις μαζί τους στο Capital.gr, καθώς θεωρούν Νο1 προτεραιότητα σε ο,τι αφορά το "μέτωπο" της ασφάλισης – περίθαλψης, την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.


Οι εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης θα επιβληθούν για πρώτη φορά επί όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων οι οποίες θα καταβληθούν στο διάστημα 28 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου και θα αφορούν την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.


Επειδή, όμως, ο νόμος 4334/2015 προβλέπει την αναδρομική επιβολή των εν λόγω εισφορών από την 1η Ιουλίου 2015, οι συντάξεις του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα υποστούν τριπλή μείωση (6% οι κύριες, 18% οι επικουρικές), μιας και θα ενσωματωθούν όχι μόνο οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, αλλά και εκείνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.


Έτσι αντί για 70 εκατ. ευρώ τα οποία θα παρακρατούνταν σε περίπτωση που οι εισφορές αντλούνταν μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο, θα αντληθούν έως 210 εκατ. ευρώ, μιας και θα παρακρατηθούν 140 εκατ. ευρώ και για το προηγούμενο δίμηνο (70 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο, 70 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο).

Το "όφελος" είναι διπλό, παραδέχονται αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας.


Συγκεκριμένα:


- Το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει μέχρι τις 26 Αυγούστου να έχουν συγκεντρώσει …9% λιγότερους πόρους προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα αντί για 2,3 δις. ευρώ τα οποία χρειάζονται για την καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα, έτσι και τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα απαιτηθούν 2,1 δις. ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δίνοντας μία "ανάσα" στις ταμειακές μηχανές των ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες "στέναξαν" κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5-6 μηνών.

- Ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο χρωστάνε 1 δις. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία, θα ενισχυθεί μέσα σε ένα μήνα με τεράστιο για τα δεδομένα του ποσό των 180 -210 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, κάθε μήνα κράτος και ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 300 εκατ. ευρώ. Με τα έσοδα των εισφορών Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λάβει το Σεπτέμβριο μία "δόση" κατά 2/3 ενισχυμένη σε σχέση με εκείνη που ανέμενε. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φτάνουν το 1,5 δις. ευρώ. Ωστόσο, υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως οι οφειλές αυτές είναι μικρότερες, κάτι το οποίο θα αποδειχτεί εφόσον προχωρήσει η "εκκαθάριση". 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Η απάντηση των μικροβιολόγων Λάρισας στον ΕΟΠΥΥ

Η απάντηση των μικροβιολόγων Λάρισας στον ΕΟΠΥΥ

Η «σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» φαίνεται πως ήταν η πρόσφατη προειδοποίηση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης με τον Οργανισμό, όσων παρόχων προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση, η Ένωση Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας, δίνει τη δική της απάντηση στην κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους του Οργανισμού, κάνοντας λόγω για παράκρουση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας και ζητώντας να αποζημιωθεί η εργασία των παρόχων.

Μεταξύ άλλων, κατηγορεί τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για δαιμονοποίηση της ιδιωτικής υγείας κι απραξία σε ότι αφορά έναν πραγματικό εξορθολογισμό στις δαπάνες, στηλιτεύοντας ως ληστρικά μέτρα το clawback και την ανανέωση της αρχικής σύμβασης ανά 3μηνο, ενώ καταλήγει τονίζοντας πως η απειλή για διακοπή των συμβάσεων στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

ENΩΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προς Αθήνα, 29/7/2015

Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Αρ. Πρωτ. : 27
Δημήτριο ΚΟΝΤΟ
Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Διαβάζοντας το ανυπόγραφο δελτίο τύπου του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 23/07/2015

διαπιστώνουμε ,ότι η παράκρουση που επικρατεί στη χώρα μας , κυριαρχεί πλέον σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας.

Αξιότιμοι κύριοι του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας :

ΣΥΓΓΝΩΜΗ , που μετά από χρόνια (2010 ) απίστευτης καθυστέρησης πληρωμών μας και συνθηκών οικονομικής ασφυξίας ,δεν έχουμε πλέον άλλες οικονομικές αντοχές !!!!

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, που δεν προβλέψαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε αγόγγυστα την ΠΦΥ για τουλάχιστον 5 χρόνια και ποιος ξέρει να μας απαντήσει για πόσο καιρό ακόμη…..

ΣΥΓΓΝΩΜΗ , που δεν θέλουμε να μπούμε φυλακή για χρέη , που εσείς μας αναγκάσατε να δημιουργήσουμε !!!!!

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ,που το επάγγελμα μας είναι και βιοποριστικό !!!!

ΣΥΓΓΝΩΜΗ , που δεν είμαστε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι για να μας θεωρείτε εργαζόμενους κι άξιους της προσοχής σας ……

Επτά ολόκληρους μήνες στην εξουσία και δεν έχετε υλοποιήσει το παραμικρό έργο, δεν έχετε υιοθετήσει καμία απολύτως πρόταση του ΠΙΣ προκειμένου να εξορθολογήσετε τις δαπάνες . Εκτός αν θεωρείτε έργο το ληστρικό μέτρο επιστροφής χρημάτων claw back και την αυτόματη ανανέωση της ίδιας σύμβασης ανα τρίμηνο .

Είμαστε ίσως η μόνη χώρα στη Ευρώπη , που δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των παραπεμπτικών σε πραγματικό χρόνο εκτέλεσης.

Αποφεύγουμε να σκεφτούμε πόσα χρήματα επί σειρά ετών έχουν διατεθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ για την υλοποίηση αυτού του έργου κι όχι μόνο .

Τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα εφαρμόσατε εν μέρει , γι άγνωστους λόγους , με αποτέλεσμα να γράφονται εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται τελικα .

Τα αριθμητικά όρια των εξετάσεων ανά ειδικότητα τα αναθεωρήσατε , τα αλλάξατε και τα εντάξατε στο ηλεκτρονικό σύστημα ένα χρόνο μετά την ψήφιση σου σχετικού ΦΕΚ .

Δώσατε οδηγίες στις ΙΕΕ για έλεγχο με κριτήρια τα οποία εφαρμόστηκαν αναδρομικά , ερήμην μας , χωρίς να έχουμε την παραμικρή ευθύνη αφού είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε κάθε παραπεμπτικό και φυσικά γι άλλη μια φορά δεν αποζημιώσατε εξετάσεις !!!

Μας στείλατε τα σημειώματα του claw back και rebate λανθασμένα και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ΠΙΣ και των Ι. Συλλόγων προκειμένου να αλλάξουν και να μην βρεθούμε απέναντι στην εφορία με φορολογητέο εισόδημα που ουδέποτε εισπράξαμε !!!!!

Μας ετοιμάζετε υποτιμολόγηση εξετάσεων με βάση τα πρότυπα κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών . Και σας ρωτάμε :

Σε αυτές τις χώρες τις οποίες προβάλλετε ως παράδειγμα , ισχύει το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ που έγινε ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ? Να εξυπηρετούμε όλους τους ασφαλισμένους της χώρας χωρίς να πληρωνόμαστε , με claw back και rebate 55-60 % , με απαιτήσεις να είμαστε ενήμεροι φορολογικά , να πληρώνουμε μισθούς κι ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων , δάνεια , έξοδα , εξοπλισμούς , εισαγόμενα αναλώσιμα ???? Εργάζονται κι επενδύουν σε παρόμοιο ασαφές , χαοτικό κι ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον ???

Μας απειλείτε , ότι θα διακόψετε τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ,γιατί δεν αντέχουμε άλλο να μένουμε απλήρωτοι ? Η απειλή αυτή δεν στρέφεται εναντίον μας , αλλά εναντίον των ασφαλισμένων των οποίων τα χρήματα διαχειρίζεστε με σκοπό την αποζημίωσή μας .

Επιτέλους εργαστείτε για το καλό όλων των Ελλήνων , μη δαιμονοποιείτε την ιδιωτική υγεία και αποζημιώστε την εργασία μας !

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ράνια Α. Σουλτούκη Λίλια Χελιδώνη

Σε επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Δευτέρα και για 5 ημέρες - Οι οφειλές - τσουνάμι, από το 2011

Σε επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Δευτέρα και για 5 ημέρες - Οι οφειλές - τσουνάμι, από το 2011

Σε 5ήμερη επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι την ερχόμενη Παρασκευή, θα επανεξετάσουν την στάση τους.
Στη διάρκεια της επίσχεσης, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα μπορούν στη συνέχεια να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο - που χρονολογείται από το 2011- με τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η στάση αυτή στους γιατρούς, αλλά και το γεγονός ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί, έχουν βάλει τεράστια πλάτη και έχουν χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας με 1,5 δισ ευρώ, οδηγεί τον κλάδο στην απόφαση για επίσχεση.
Όπως αναφέρει ειδικότερα το θεσμικό τους όργανο, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, «Σε πλήρη διάλυση ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους όσο και απέναντι στους ιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Αδυνατεί ή δεν θέλει να καταλάβει ότι οι συμβεβλημένοι κλινικοί, κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί δεν μπορούμε πλέον να χρηματοδοτούμε την πρωτοβάθμια υγεία μένοντας απλήρωτοι επί σειρά ετών.
Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασής μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δις ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη τους.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.
Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ και ΧΡΩΣΤΑ:
1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές πρώην ταμείων ΟΠΑΔ, Οίκος Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, κλπ) που εκκρεμούν από το 2010, 2011 και 2012.
2. 10% των ιατρικών επισκέψεων από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ το 2012, 2013, 2014 και 2015, αφού δεν έχει διεκπεραιωθεί η τελική εκκαθάρισή τους από τον Οργανισμό.
3. Για τις ιατρικές πράξεις / εργαστηριακές εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ προέβη σε παράνομη πράξη συμψηφισμού των ποσών που αφορούν το 10% των υποβληθέντων ποσών του 2012, 2013, 2014 ώστε να αντιλογήσει τα ποσά των rebate clawback του 2013 και 2014, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η τελική εκκαθάριση βάσει του πορίσματος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.
4. Δαπάνες επισκέψεων και ιατρικών πράξεων/ εξετάσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2015 (> 60 ημερών).
Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί άλλο, τα όρια αντοχής των ιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων. Κατόπιν αυτού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είναι σχεδόν αδύνατη με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉ ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τις σοβαρές παραλείψεις της στις επερχόμενες δυσλειτουργίες της ΠΦΥ.
Κατόπιν όλων αυτών, εξαγγέλλουμε 5ημερη επίσχεση εργασίας των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον Οργανισμό από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου και επανεξέταση της στάσης μας την Παρασκευή 7 Αυγούστου».
Η Ένωση γιατρών ΕΟΠΥΥ ζητά:
ΑΜΕΣΗ αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή ΝΟΜΙΜΗΣ σύμβασης με τον οργανισμό και συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Άγριος πόλεμος Γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Η μάχη για τα χρέη

Άγριος πόλεμος Γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Η μάχη για τα χρέη

Συνεχίζεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του Οργανισμού.

Όλα ξεκίνησαν όταν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε τους συμβεβλημένους γιατρούς πως αν διακόψουν τη δωρεάν εξέταση στους ασφαλισμένους, θα βρεθούν εκτός οργανισμού.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφερόταν ειδικά σε εκείνους τους παρόχους υγείας που χρεώνουν τους ασθενείς τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα.

Οι γιατροί ανταπάντησαν κάνοντας σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καλώντας τον μάλιστα να ξεχρεώσει τους γιατρούς για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.

Ενδεικτικά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κάλεσε «για άλλη μια φορά τον ΕΟΠΥΥ, να πληρώσει άμεσα τις οφειλές του, στους συμβεβλημένους γιατρούς και να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές απέναντι στον ιατρικό κόσμο που συνεχίζει απλήρωτος, να στηρίζει το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας».

Ωστόσο προέτρεψε τους συμβεβλημένους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες διακόπτοντας τις δωρεάν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους καθώς όπως σημειώνει: «μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα νομιμότητας στη σύμβασή τους – όπως αποφάνθηκε στη σχετική της εισήγηση, για το θέμα η νομική υπηρεσία του ΙΣΑ».

Όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κακόβουλες απειλές που έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την κατάρρευση της Π.Φ.Υ.».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας που βλέπουν τους γιατρούς να μαραζώνουν οικονομικά λόγω της τεράστιας αποπληρωμής των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ.
Ενδεικτικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης λέει σχετικά με τις προειδοποιήσεις του ΕΟΠΥΥ για διακοπή της σύμβασης με γιατρούς: «Συνηθισμένη τακτική η εκτόξευση απειλών, με τον «ευφυή» τρόπο της προειδοποίησης, και την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Σαν να μη πέρασε ούτε μια μέρα».

Πάντως περίπου 3,5 χρονιά μετά τη δημιουργία του, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατομμύρια ευρώ τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και στους άλλους ιδιώτες παρόχους.
Και αυτό επειδή το εγχείρημα δε χρηματοδοτήθηκε ποτέ ουσιαστικά με αποτέλεσμα όλοι όσοι συνεργάζονται με τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας να παραμένουν απλήρωτοι επί χρόνια.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ απορρόφησε τους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά δεν πήρε ταυτόχρονα και τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν. Ανέλαβε μόνο χρέη με συνέπεια σήμερα να είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ΕΟΠΥΥ

Συναγερμός για την επίσκεψη του «κουαρτέτου» στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη.

«Εχει αναρωτηθεί ο επικεφαλής του "κουαρτέτου" κ. Καρόνε τι θα γίνει αν σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα οι ιδιώτες; Τότε θα ξεσπάσει η πραγματική υγειονομική κρίση !

Ο «υπεύθυνος» για την περίθαλψη 10 εκατομμυρίων Ελλήνων Οργανισμός, ο οποίος πονοκεφαλιάζει τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών από την εποχή της σύστασής του, βρίσκεται και αυτή τη φορά σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της τρόικας ή του... κουαρτέτου, όπως ονόμασαν την ομάδα των διαπραγματευτών στελέχη του υπουργείου Υγείας, μια και θα αποτελείται από εκπροσώπους τεσσάρων φορέων, αν τελικώς έρθει και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο αρμόδιος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής κ. Τζουζέπε Καρόνε.

Το email από τον κ. Καρόνε, με το οποίο ορίστηκε η συνάντηση της Τρίτης, έφθασε στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Πέμπτης. Αμέσως έπεσε «σήμα» προς όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του υπουργείου και τους αρμοδίους των φορέων, δηλαδή του ΕΟΠΥΥ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), να προετοιμαστούν το Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή δε, έγινε μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή στελεχών όλων των Οργανισμών.


Το μεγάλο αγκάθι

Το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει ο ΕΟΠΥΥ. Οι αρμόδιοι του Οργανισμού είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τους θεσμούς, αφού κάθε μήνα ετοιμάζουν τα δεδομένα, πλην όμως διαπιστώνουν ότι η συνολική δαπάνη έχει «ξεφύγει» σε όλες τις παροχές υγείας. Και πώς μπορεί άλλωστε να γίνει διαφορετικά, όταν δημόσιες δομές (πρωτοβάθμια περίθαλψη, κέντρα αποκατάστασης κ.τ.λ.) για να απορροφήσουν την αυξημένη ζήτηση δεν έχουν αναπτυχθεί, ενώ στο σύστημα υγείας εντάχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστοι πολίτες λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. «Εχει αναρωτηθεί ο επικεφαλής του "κουαρτέτου" κ. Καρόνε τι θα γίνει αν σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα οι ιδιώτες; Τότε θα ξεσπάσει η πραγματική υγειονομική κρίση, η οποία θα πλήξει και τους ασφαλισμένους που σήμερα μπορούν ενδεχομένως να εξυπηρετηθούν έχοντας μια συμμετοχή. Εχει αντιληφθεί τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας; Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνεις κάποιον που φορά 42 νούμερο παπούτσι να φορέσει 37» λέει στέλεχος του υπουργείου Υγείας. «Ενας προϋπολογισμός που συντάχθηκε στο πόδι, που δεν έχει υπολογίσει όλα αυτά τα δεδομένα, πώς θα μπορέσει να εκτελεστεί;»αναρωτιέται. Και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά επιβλήθηκε χωρίς να υπολογιστεί ότι λόγω των συνθηκών θα βρεθούμε το 2015 σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με το 2012». Η ετήσια κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να λαμβάνει από τα Ταμεία περί τα 3,6 δισ. ευρώ το έτος. Παρά ταύτα τα Ταμεία δίνουν για περίθαλψη ό,τι... περισσέψει από τις συντάξεις και οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ από το 2012 περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ενα άλλο πρόβλημα που ανακύπτει είναι η μη «είσπραξη» από τον ΕΟΠΥΥ του ποσού το οποίο προκύπτει από το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων όταν γίνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού) του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Αυτό συμβαίνει διότι ο έλεγχος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών του 2013 για τα διαγνωστικά κέντρα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν ενστάσεις των παρόχων στην Επιτροπή Διαιτησίας. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν ακόμη υπολογιστεί το clawback και το rebate του 2014. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας από παλιά δεν συμφωνούσαν με την εφαρμογή του clawback, ενός δηλαδή κατ' ουσίαν τιμωρητικού μέτρου, και ζητούσαν τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Θλίψη για γιατρούς που στρέφονται κατά των ασθενών και απειλούν

ΕΟΠΥΥ: Θλίψη για γιατρούς που στρέφονται κατά των ασθενών και απειλούν

Μετά την προειδοποίηση κάποιων Ιατρικών Συλλόγων (π.χ. στην Πάτρα) που αναγγέλλουν διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισμού ξεκαθαρίζει ότι:

- Η διακοπή παροχής υπηρεσιών συνιστά μονομερή καταγγελία της σύμβασης και όσοι το επιχειρήσουν, είναι αυτονόητο ότι θα διακόψουν τη σύμβαση που έχουν με τον Οργανισμό.

- Οι αποφάσεις για διακοπή παροχής υπηρεσιών στρέφονται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων και κυρίως των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

«Το γεγονός ότι Ιατρικοί Σύλλογοι και ομάδες παρόχων υγείας, με κλειστές τράπεζες και ουρές συνταξιούχων στα ΑΤΜ, αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν (πως άραγε;) για τις αναγκαίες εξετάσεις τους, προκαλεί θλίψη.

Ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και αφήνει τις συγκεκριμένες ενέργειες κάποιων Ιατρικών Συλλόγων στην κρίση των ασφαλισμένων», καταλήγει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Έρχεται ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Πότε συζητείται στη Βουλή

Έρχεται ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Πότε συζητείται στη Βουλή

Το όνομα του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ θα κληθεί να εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έως το τέλος της εβδομάδας, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Ο νέος πρόεδρος που θα προταθεί από την κυβέρνηση δεν είναι άλλος από τον 40χρονο Σωτήρη Μπερσίμη, όπως είχε αποκαλύψει στις 23 Μαρτίου το HealthReport.gr (Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).

Ο Σωτήρης Μπερσίμης, τη θέση του οποίου θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή, είναι μόλις 40 ετών, λέκτορας και άνθρωπος των αριθμών.
Είναι Λέκτορας του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς που σε αντίθεση με όλους τους άλλους προέδρους έχει γεννηθεί το 1974.

Ο κ.Μπερσίμης είναι της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, και η κυβέρνηση ελπίζει επειδή είναι γνώστης των αριθμών θα κατορθώσει να βάλει τάξη στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια για να ορθοποδήσει ο ΕΟΠΥΥ απαιτείται η άμεση χρηματοδότησή του όπως άλλωστε αναγνωρίζουν ακόμη και στην κυβέρνηση.
Πάντως μαζί με τον Σωτήρη Μπερσίμη για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προταθεί ο Σταμάτης Βαρδαρός, θέση για την οποία ωστόσο δεν απαιτείται έγκριση από τη Βουλή.
Διαβάστε τι είχε δηλώσει στο Healthreport.gr ο Σταμάτης Βαρδαρός. («Τι θα αλλάξουμε στον ΕΟΠΥΥ»! Τι λέει αποκλειστικά στο HealthReport.gr ο Στ.Βαρδαρός, υπ. Αντιπρόεδρος)

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πότε θα εξοφληθούν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά από τον ΕΟΠΥΥ! Τι απαίτησαν οι Ευρωπαίοι

Πότε θα εξοφληθούν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά από τον ΕΟΠΥΥ! Τι απαίτησαν οι Ευρωπαίοι

Τα χρήματα του παρελθόντος που τους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ ίσως δουν οι ιδιώτες πάροχοι.

Με την ελπίδα ότι τα 7 δις ευρώ που θα εκταμιευτούν για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες αλλά και τα επόμενα δάνεια, θα είναι δυνατόν να ξεχρεωθούν οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ζουν τις τελευταίες ημέρες οι ιδιώτες πάροχοι.

Απλήρωτοι γιατροί, εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και μεταξύ άλλων φαρμακευτικές εταιρείες περιμένουν ως… μάννα εξ ουρανού τα δάνεια των Ευρωπαίων για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρωστούμενα ετών.
Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά δις ευρώ στους ιδιώτες παρόχους και κάθε μήνα «μπαίνει» όλο και πιο μέσα στα χρέη.

Οι διαβεβαιώσεις πάντως της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προς τους διάφορους κλάδους είναι πως μόλις έρθει το ρευστό θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποπληρώνονται ακόμη και οι παλαιές οφειλές, ορισμένες από τις οποίες είναι ακόμη και 4-5 ετών.

Πάντως έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν πως οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει την θέση τους προς τις ελληνικές αρχές ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα της εξόφλησης των ιδιωτικών παρόχων στο 100%.

Τόνισαν μάλιστα- όπως έλεγαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο HealthReport.gr – ότι από τα δάνεια που θα δοθούν στη χώρα μας, θα πρέπει τμήμα αυτών να πάει για την αποπληρωμή των ιδιωτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ο Χαϊκάλης και ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα δοθούν τα χρήματα από τα Ταμεία στην Υγεία

Ο Χαϊκάλης και ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα δοθούν τα χρήματα από τα Ταμεία στην Υγεία

Στο άκουσμα του ονόματος του ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα την Κοινωνική Ασφάλιση, πολλοί …έχασαν την αναπνοή τους. Άλλοι γέλασαν. Κάποιοι άλλοι … «χάρηκαν» !

Πολλοί όμως από το χώρο της υγείας έχασαν τη… γη κάτω από τα πόδια τους, καθότι εκτός των άλλων ο κ.Χαικάλης θα πρέπει μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ.
Γεγονός που σημαίνει πως από τις κινήσεις του κ.Χαικάλη, θα εξαρτάται και το ποιος θα πληρώνεται και πότε από τον ΕΟΠΥΥ.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως πλέον με το 3ο μνημόνιο και την αύξηση των εισφορών στις συντάξεις υπέρ Υγείας, θα αυξηθούν και τα κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο η συνήθης τακτική μέχρι σήμερα ήταν να μη δίνονται τα χρήματα από την κοινωνική ασφάλιση στον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας, με συνέπεια ο οργανισμός να μη μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρελθόν τα χρήματα που προοριζόταν για τον ΕΟΠΥΥ δίνονταν στις συντάξεις.

Και το ζήτημα είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη και του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του νυν υπουργού υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι το πρόβλημα της μη καταβολής των κρατήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ θα λυθεί, ακόμη και σήμερα λιμνάζει…

Και βέβαια από τον ΕΟΠΥΥ αναμένουν να εισπράξουν χρήματα όσοι συνεργάζονται από τον οργανισμό. Γιατροί, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές εταιρείες.
Και όσο ο ΕΟΠΥΥ δε λαμβάνει με τακτικότητα τα χρήματα που του αναλογούν από την κοινωνική ασφάλιση τόσο θα αυξάνονται και τα χρέη του, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται και από το 2009.

Πάντως πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση μετά και τις πιέσεις των θεσμών δρομολογεί την απ ευθείας καταβολή των χρημάτων που εισπράττονται από μισθούς και συντάξεις για τον τομέα της Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ. Άγνωστο παραμένει εάν η προσπάθεια αυτή θα φέρει αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ