ΕΟΠΥΥ

Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο

νοσοκομεία 2

Μία άγρια υπόγεια κόντρα είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η κόντρα αρχίζει και παίρνει όμως μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι γνωστή εδώ και καιρό στο χώρο της Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να μεταφερθούν όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ για τους ασθενείς, στον Οργανισμό.

Ωστόσο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως το υπουργείο Εργασίας όπου και ανήκει η ΗΔΙΚΑ, αρνείται να δώσει όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία των ασθενών στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για στοιχεία που ουσιαστικά αφορούν όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων, από τι ασθένεια πάσχουν, τι φάρμακα λαμβάνουν, μέχρι τι γιατρούς επισκέπτονται κ.λ.π.

Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται όμως ότι πήρε άλλες διαστάσεις καθώς έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι πριν δύο ημέρες σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά κ.λ.π.), ζήτησε τη συμβολή-βοήθειά τους ώστε να πιέσουν και εκείνοι από την πλευρά τους να παραχωρηθούν τα στοιχεία που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τα διαχειρίζεται ο Οργανισμός.

Άγνωστο παραμένει αν τα στελέχη που παραβρέθηκαν στη συνάντηση μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς η οδός Αριστοτέλους αποφεύγει ακόμη και να συναντήσει εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.
Διαβάστε ΕΔΩ ένα σχετικό editorial: «Ένα «Αριστερό» υπουργείο Υγείας κρυμμένο πίσω από κλειστές πόρτες!»

Να σημειωθεί πάντως ότι στο «παράλληλο πρόγραμμα» που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες στη βουλή, περιλαμβανόταν τροπολογία βάση της οποίας ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αξιοποιήσει έναντι χρηματικού ποσού τα στοιχεία των ασθενών που διατηρεί για εκείνον η ΗΔΙΚΑ.

Περισσότερα...

Παίρνουν και πάλι τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

ΕΟΠΥΥ

Χωρίς ρευστό θα μείνει για άλλη μία φορά όπως φαίνεται, ο ήδη καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη ζητήθηκε από τη Διοίκηση του Οργανισμού να πάρει το «πράσινο φως» από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος να δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος εάν χρειαστεί.

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της δόσης της τρόικας που αναμένεται να έρθει τον Ιούνιο, όπως όλα δείχνουν και πάλι δε θα υπάρχει ρευστό στα ταμεία του κράτους, για να δοθούν μισθοί και συντάξεις.
Έτσι για άλλη μια φορά θα ληφθούν τα ταμειακά διαθέσιμα Οργανισμών και φορέων του δημοσίου, εάν δεν επαρκούν τα κονδύλια, προκειμένου να εξοφληθούν οι συνταξιούχοι.

Οι ίδιες έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αρνήθηκαν να δώσουν την εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη, τονίζοντας πως αν χρειασθεί τελικά το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ, θα δοθεί εκείνη τη στιγμή η σχετική έγκριση.

ΕΟΠΥΥ

Τα ταμειακά διαθέσιμα πάντως του ΕΟΠΥΥ είχαν αφαιρεθεί και τον προηγούμενο μήνα με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι Πασχαλιάτικα οι συμβεβλημένοι γιατροί.
Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε πριν από ένα μήνα με τον ΕΟΠΥΥ και τα λιγοστά χρήματα που του είχαν απομείνει: «Τέλος το ρευστό και για τον ΕΟΠΥΥ! «Φτερά» κάνουν τα αποθεματικά του»

Βέβαια η αφαίρεση των ταμειακών διαθέσιμων είχε ξεκινήσει από τα Νοσοκομεία τα οποία δεν μπορούσαν να παραγγείλουν για ένα διάστημα ούτε…βαμβάκι. Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Σηκώνουν» τα λεφτά των Νοσοκομείων για να πληρώσουν συντάξεις! Στον αέρα μισθοί επικουρικών και υλικά».

Τέλος Μαΐου όμως για άλλη μια φορά φαίνεται πως ο ΕΟΠΥΥ θα κληθεί να διαθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα λιγοστά εκατομμύρια του, που όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, δεν ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, μόλις έγινε γνωστή η είδηση πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πιθανό να χρειαστεί και πάλι τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν να ….τρέχουν να «ενταλματοποιήσουν» διάφορα χρέη του Οργανισμού προς τους ιδιώτες παρόχους, ώστε να γλιτώσουν ότι είναι δυνατόν και να μην μπορούν να παρθούν τα χρήματα. Άλλωστε σ αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος είναι να μείνουν απλήρωτοι οι γιατροί αλλά και οι άλλοι ιδιώτες αφού το… ταμείον θα είναι μείον του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Έμφραγμα» 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη - ΤΑ ΝΕΑ


Μαύρη τρύπα ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα χρέη του ΕΣΥ τότε η τρύπα αυτή αποκτά διαστάσεις μαμούθ αφού εκτοξεύεται στα 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι τα ανεξόφλητα χρέη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας και του ΕΣΥ προσεγγίζουν το σύνολο της χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για δύο έτη.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσαν ότι από 1η Ιουνίου προχωρούν σε επίσχεση εργασίας. Μοιραία, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουν εκ νέου το χέρι τους στην τσέπη καθώς θα επιβαρύνονται με το αντίτιμο της επίσκεψης.

Τα χρήματα αυτά ενδέχεται να τα λάβουν εκ των υστέρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο Οργανισμός θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταβάλουν τις αποδείξεις ώστε να τους επιστραφεί το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για ιατρική εξέταση.

«Το ασφαλιστικό και το φορολογικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό για τους επαγγελματίες υγείας καθώς θα φορολογούνται και άρα θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, ασχέτως εάν πληρώνονται ή όχι» λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) Αννα Μαστοράκου.

Και συνεχίζει: «Εάν επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, που οι γιατροί αμείφθηκαν για τους μισούς μήνες του χρόνου, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Είναι βέβαιο ότι την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους συνάδελφοι θα βρεθούν στη φυλακή».

Ντόμινο αντιδράσεων

Η κλειστή στρόφιγγα του ΕΟΠΥΥ προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων από τους παρόχους υγείας. Εκτός από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, ανεξόφλητα χρέη μηνών μετρούν και οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι μόνο οι οφειλές του Οργανισμού προς τους γιατρούς και τα εργαστήρια αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα μισά αφορούν συσσωρευμένα χρέη που δεν είχαν καλυφθεί έως και το 2012, όταν άρχισε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Στον κουβά των χρεών προστίθενται το 10% των οφειλών του 2012 και τα 70 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και τα εργαστήρια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Ετσι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ καλεί τα μέλη της σε επίσχεση, ώσπου να εξοφληθούν τουλάχιστον οι οφειλές του Ιανουαρίου.

Κόκκινη γραμμή είναι για τους συμβεβλημένους γιατρούς και ο τρόπος ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών, με την Αννα Μαστοράκου να προειδοποιεί ότι το θέμα θα λάβει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

«Ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός αλλά κατ' αναγωγή. Ετσι εάν σε δείγμα 10 παραπεμπτικών εντοπιστεί μία παρατυπία - π.χ. δεν φέρει υπογραφή ή σφραγίδα - τότε οι περικοπές υπολογίζονται στο σύνολο των παραπεμπτικών. Αυτό είναι αντισυνταγματικό» σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ.

Η ίδια επικαλείται περίπτωση ιατρού, στον οποίο αφαιρέθηκαν 200 ευρώ από το σύνολο των 2.000 ευρώ που του αναλογούσαν για τις επισκέψεις ασφαλισμένων, επειδή μόνο ένα εκ των παραπεμπτικών που ελέγχθηκαν δεν έφερε υπογραφή.

Οι ιδιωτικές κλινικές

Τουλάχιστον κατά 28 εκατομμύρια τον μήνα ξεχειλώνει επιπλέον η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ από τις ανεξόφλητες οφειλές που τρέχουν για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές. Οπως μάλιστα φαίνεται, η λίστα με τα χρέη μοιάζει να μην έχει τέλος.

Παράλληλα εκκρεμεί και η οφειλή του 10% (ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε το 90%) για τα έτη 2012 έως και 2015, ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, άγονες είναι οι συναντήσεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών με τη διοίκηση του Οργανισμού για τις νέες συμβάσεις που έχουν λήξει από το 2014 και από τότε ανανεώνονται μονομερώς από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέας της χώρας.

Σημείο τριβής των δύο πλευρών είναι το ποσοστό των κλινών Γ' θέσης που θα εξαιρούνται από σχετική επιβάρυνση αλλά και οι αμοιβές των γιατρών που εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές.

Τα νοσοκομεία δανείζονται υλικά

Πληγωμένα είναι και τα δημόσια νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τις προμήθειές τους: η οικονομική στενότητα εξαιτίας των οφειλών δημιουργεί συνθήκες εφοδιασμού με το σταγονόμετρο. Γι’ αυτό και αποτελεί καθημερινό φαινόμενο τα όμορα νοσοκομεία να δανείζονται υλικά όταν ξεμένουν και διαγνωστικά μηχανήματα να μένουν εκτός λειτουργίας λόγω ελλιπούς συντήρησης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναγνωρίζει το πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας ότι μετά την αξιολόγηση θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι και υπόλογοι

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι και υπόλογοι

Χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα τέλειωσε η χθεσινή συνάντηση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον πρόεδρο του Οργανισμού, με αντικείμενο την πορεία της εκκαθάρισης και τις πληρωμές τους.

Όπως έδειξε και ο δειγματοληπτικός εκκαθαριστικός έλεγχος, το ποσοστό των δαπανών που απορρίπτεται δεν ξεπερνά το 0,20% των επισκέψεων.

Συχνά, δε, πρόκειται για διοικητική παράλειψη, όπως η έλλειψη υπογραφής (ασφαλισμένου ή ιατρού) ή μιας σφραγίδας σε ένα μόλις παραπεμπτικό επίσκεψης, που «χτυπάει» στο σύστημα ελέγχου του ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα, οι γιατροί συχνά «πληρώνουν τη νύφη» λόγω ενός τεχνικού προβλήματος της ΗΔΙΚΑ, που δεν αναγνωρίζει σωστά το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου και δίνει λανθασμένες πληροφορίες για την ασφαλιστική του ικανότητα.

Έτσι, αν και ο ασφαλισμένος εμφανίζεται αρχικά ασφαλιστικά ενήμερος, ο ΕΟΠΥΥ, που διαπιστώνει την ανακολουθία, «κόβει» το παραπεμπτικό, αρνούμενος να πληρώσει το γιατρό.

Όπως εξηγεί στο Virus η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, για κάθε τέτοιο παραπεμπτικό, με λάθη ή παράλειψη, ο ΕΟΠΥΥ κουρεύει 200 ευρώ από τον γιατρό (κατά αναγωγή επί του συνόλου των παραστατικών), ακόμη και αν το λάθος δεν ήταν με δική του υπαιτιότητα.

Μάλιστα, αν ο γιατρός επιλέξει να υποβάλλει ένσταση ο ΕΟΠΥΥ παγώνει το σύνολο του ποσού της εκκαθάρισης έως ότου συσταθεί επιτροπή ενστάσεων και εξεταστεί η προσφυγή. Αποτέλεσμα είναι πολλοί γιατροί να επιλέγουν να μην καταθέτουν ενστάσεις για να διασφαλίσουν έστω το υπόλοιπο ποσό.

Αντιδρώντας σε αυτή την τακτική η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητάει την αλλαγή της διαδικασίας, δηλαδή να πληρώνεται το ποσό της εκκαθάρισης και να διατηρείται τη δυνατότητα προσφυγής.

Βέβαια, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι για το τρέχον έτος. Αλλά, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης δεσμεύτηκε πως έως τις 10 Ιουνίου θα καταβληθεί ο Ιανουάριος, αλλά μόνο για τα 2/3 των γιατρών που έχουν εκκαθαριστεί. Οι υπόλοιπο θα ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί και μια βασική ΚΥΑ που θα επιτρέψει την πληρωμή και η οποία θα καθορίζει τον τρόπο εκκαθάρισης και το δικαίωμα ένστασης. Παράλληλα, θα θέτει και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Η εν λόγω ΚΥΑ φέρεται να αναμένει την υπογραφεί του Υπουργού Οικονομίας, ενώ έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας. Σε αυτή την ΚΥΑ προκύπτει και δικαίωμα ένστασης για την κάθε υποβολή με χρονικό περιθώριο τις 50 ημέρες, με το πάγωμα πληρωμής για το μήνα που αφορά η ένσταση, μέχρι να τελεσιδικήσει το αποτέλεσμα της επιτροπής ενστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η συζήτηση στον ΕΟΠΥΥ κινήθηκε, αναπόφευκτα, γύρω από τις ασφαλιστικές και φορολογικές αλλαγές.

Οι Γιατροί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν σε φόρο, παρότι δεν τα έχουν ακόμη εισπράξει.

Ο λόγος είναι γνωστός: ο φόρος οφείλει να καταβληθεί επί της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών και όχι επί της πληρωμής του. Συνεπώς, εκτιμάται πως κάθε γιατρός οφείλει, για τους 4 πρώτους μήνες του έτους, 4.500 ευρώ σε φόρους για τιμολόγια 8.000 ευρώ.

Αν, δηλαδή, τα τιμολόγια δεν πληρωθούν στους σωστούς χρόνους, στις αρχές του 2017 θα έχουν συσσωρευθεί τεράστια χρέη.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να γίνει αυτό που έγινε το 2015 που, τελικά, πληρώθηκαν 6 στους 12 μήνες», αναφέρει η κ. Μαστοράκου, τονίζοντας πως τα όσα συζητήθηκαν θα εξεταστούν από το ΔΣ της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Η Ένωση έχει καλέσει τα μέλη του σε επίσχεση εργασίας από την 1η Ιουνίου και μέχρι της κατάθεσης της αμοιβής των επισκέψεων Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει και στην ενημέρωση προς τους συναδέλφους της η κ. Μαστοράκου, η Ένωση κατέθεσε ενστάσεις «για την οριζόντια διαδικασία εκκαθάρισης που επιχειρεί ο Οργανισμός επί δικαίων και αδίκων, για τη στάση πληρωμών που οδηγεί σε έντονη χρηματοοικονομική ασφυξία των ιατρών, για το ασφαλιστικό που πλέον απαιτεί σταθερό πλαίσιο πληρωμών, για τον εκβιαστικό πλαίσιο των ενστάσεων χωρίς την αντίστοιχη πληρωμή του εκκαθαρισθέντος ποσού και για τη λεόντεια συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, που για άλλη μία φορά κατεδαφίζει τα δικαιώματα των συμβεβλημένων ιατρών».

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Απο τον Ιανουάριο έχει κλείσει η στρόφιγγα της αποπληρωμής χρεών του ΕΟΠΥΥ

Τα χρέη ανά κλάδο

Παναγιώτα Καρλατήρα - PROTOTHEMA.GR


Τα χρέη προς γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρίες, έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας πλέον τα 3 δισ ευρώΣε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας βρίσκονται οι πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ.

Τα χρέη προς γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρίες, έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας πλέον τα 3 δισ ευρώ - ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 1,8 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία χρωστούν 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στα χρέη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα λεγόμενα παλαιά χρέη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα χρέη που "παρέλαβε" ο Οργανισμός από το κάθε ασφαλιστικό ταμείο πριν την υπαγωγή του σε αυτόν.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προς τους παρόχους για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για κανονικότητα στις τρέχουσες πληρωμές έμειναν...υποσχέσεις. Από τις αρχές του έτους δεν έχει γίνει καμία πληρωμή των παρόχων, με εξαίρεση την καταβολή των οφειλομένων προς τους φαρμακοποιούς (οφείλονται 160 εκατ. Ευρώ για τις συνταγές του Απριλίου).

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους των παρόχων ότι η κάνουλα της χρηματοδότησης θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, καθώς και ότι ο τομέας της υγείας θα λάβει σημαντικό μερίδιο από την εισροή της δόσης.

Προς το παρόν όμως η μηδενική ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας φέρνει τους παρόχους σε οριακές καταστάσεις ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους και μη του Οργανισμού και δυναμιτίζει τις επαφές των εκπροσώπων των παρόχων με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τα τρέχοντα θέματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις απειλεί και τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων, κλινικών.

Τα χρέη ανά κλάδο

Στους συμβεβλημένους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 500 εκατ. Ευρώ για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων που είχαν γίνει πριν από το 2012. Τους οφείλεται επίσης το 10% των οφειλών του 2012 (περίπου 20 εκατ. για γιατρούς) έναντι εκκαθάρισης και 70 εκατ. για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016, οι οποίοι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι. Η Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ δρομολογεί επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού από την 1η Ιουνίου διεκδικώντας τα οφειλόμενα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την επίσκεψη τους και στη συνέχεια θα υποβάλλουν την απόδειξη στο ταμείο τους.

Περίπου 700 εκατ. Ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), ενώ στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές του τρέχοντος έτους. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκκαθαριστεί οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ της περιόδου 2007- 2011, για τις οποίες μάλιςτα είχαν δοθεί χρήματα σε συγκεκριμένο κωδικό αλλά επειδή τα ταμεία δεν έκαναν εκκαθάριςη, τα χρήματα... επέστρεψαν στα ταμεία του κράτους. Υπάρχουν επιπλέον οφειλές ύψους 50 εκατ. ευρώ του 2012 (αφορούν στο 10% των απαιτήσεων που δεν εκκαθαρίστηκαν), 50 εκατ. του 2013 καθώς και 300 εκατ. ευρώ για το 2014 και το 2015 τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως claw back και rebate από το υπουργείο Υγείας, αλλά οι ιδιοκτήτες των κλινικών τα διεκδικούν.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις κλινικές - μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (190 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές). Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν από τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 85 εκατ. ευρώ για το 2012 (δεν έχει γίνει εκκαθάριση στο 10% των απαιτήσεων), κατά 750 εκατ. ευρώ από το 2013 έως και το 2015, οπότε και εφαρμόστηκε claw back και rebate και οι κλινικές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων ο ΕΟΠΥΥ χρωστά περί τα 850 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, περί τα 140 εκατ. ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη της περιόδου 2008 - 2011, 40 εκατ. ευρώ είναι του 2012 (πρόκειται για το 10% των απαιτήσεων που δεν έχει εκκαθαριστεί), 220 εκατ. του 2013 για τα οποία έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη (οι πάροχοι έλαβαν το 50% των απαιτήσεων τους και το υπόλοιπο ποσό χαρακτηρίστηκε claw back και rebate), 200 εκατ. του 2014 (οφειλές της κατηγορίας claw back και rebate) και από τα 553 εκατ. του 2015 έχουν πληρωθεί τα 302 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» νέα χρέη ύψους 35-40 εκατ. ευρώ τον μήνα για το 2016, αφού από τις αρχές του έτους δεν έχει γίνει καμία πληρωμή.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιανουάριος 2016) του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) οι οφειλές προς τα μέλη του ανέρχονται σε 1,155 δισ. ευρώ, από τα οποία 760,3 αφορούν οφειλές του ΕΟΠΥΥ, 375,9 οφειλές του ΕΣΥ και 19 εκατ. οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: «Χρυσώνει» το χάπι στους απλήρωτους γιατρούς! Τι έταξε

ΕΟΠΥΥ

Λαγούς με …πετραχήλια τάζει πλέον ο ΕΟΠΥΥ στους απλήρωτους γιατρούς για να μην ξεκινήσουν επίσχεση.


 

Κόκκινος συναγερμός φαίνεται ότι έχει σημάνει στον ΕΟΠΥΥ μετά τη ανακοίνωση των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ότι ξεκινούν επίσχεση από την 1η Ιουνίου. Απόλυτα δικαιολογημένα αν σκεφτεί κανείς ότι οι ιδιώτες γιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα νέα μέτρα του ασφαλιστικού και τα φορολογικά και την απλήρωτη εργασία τους από τον ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες της επίσχεσης και τα αίτια που αναφέρουν: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις από 1η Ιουνίου»

Μπροστά στον κίνδυνο να διακοπούν οι δωρεάν επισκέψεις στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους εξαιτίας της μη πληρωμής των γιατρών, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης έταξε στους γιατρούς ότι θα πληρωθούν άμεσα τις επισκέψεις το μηνός Ιανουαρίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Antenna ο κ.Μπερσίμης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι άμεσα θα γίνει η εκκαθάριση των παραστατικών που έχουν αποστείλει οι γιατροί ώστε να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες τα χρωστούμενα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ.Μπερσίμης
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ.Μπερσίμης

Ωστόσο σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), αρκετοί γιατροί δε θα πληρωθούν τις επισκέψεις του Ιανουαρίου λόγω διαδικαστικού προβλήματος. Δείτε ΕΔΩ πως θα χάσουν τα λεφτά τους πολλοί γιατροί με συνέπεια η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να προσφεύγει στη δικαιοσύνη: «Στα δικαστήρια οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τα νέα κουρέματα! Στον αέρα οι εκκαθαρίσεις χρεών»

Να σημειωθεί πάντως ότι οι…οδηγίες της τρόικας προβλέπουν αποπληρωμή όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους. Βέβαια το πρώτο κονδύλι που θα δοθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την …άφιξη της δόσης, μάλλον θα είναι περιορισμένο. Διαβάστε ΕΔΩ: «Πόσα θα πάρει ο ΕΟΠΥΥ από την πολυπόθητη δόση των δανειστών! Όλες οι πληροφορίες»

Γι αυτό άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι μετά την τελική συμφωνία-αξιολόγηση θα δοθούν όλα τα χρήματα που οφείλονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Εξώδικη διαμαρτυρία – κλήση – γνωστοποίηση

ενι εοπυυ

Εξώδικη διαμαρτυρία – κλήση – γνωστοποίηση

Του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ», που εδρεύει στην Αθήνα (Κηφισίας 18) και εκπροσωπείται νόμιμα

ΠΡΟΣ

1. Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα (Αριστοτέλους 17)
2. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής (Αποστόλου Παύλου 12) και εκπροσωπείται νόμιμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ στην κ.Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα (Τσόχα και Βουρνάζου 4)

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών πάμπολλων μελών μας, ιατρών συμβεβλημένων με τον 2ο από εσάς, ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μας μεταφέρουν, ότι οι υπηρεσίες σας τους γνωστοποιούν περικοπές στις τιμολογηθείσες αμοιβές τους, που αφορούν παρασχεθείσες υπηρεσίες μηνός Ιανουαρίου 2016.

Κατόπιν έρευνας διαπιστώσαμε, ότι οι περικοπές αυτές γίνονται κατ’εφαρμογήν του άρθρου 90 παργ. 7α του ν.4368/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το οποίο προβλέπει ότι η εκκαθάριση των δαπανών των παρόχων υγείας θα γίνεται από 1.1.2016 με δειγματοληψία σε ποσοστό όχι μικρότερο του πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των υποβαλλομένων δικαιολογητικών δαπανών ασφαλισμένων εκάστου παρόχου και κατ’ ελάχιστο αριθμό 10 δικαιολογητικών δαπάνης και μετά με αναγωγή του ποσοστού μη αποδεκτών δικαιολογητικών δαπανών στο σύνολο της υποβληθείσας δαπάνης του παρόχου, με αντίστοιχη περικοπή στην πράξη τελικής εκκαθάρισης.

Εξ’όσων δε γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του 1ου από εσάς, Υπουργού Υγείας, που προβλέπει η παργ.δ του ιδίου άρθρου, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, με την οποία θα καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του συστήματος αυτού.

Παρ’ταύτα όμως οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές, κατά δε την εφαρμογή τους ζητούν από τους ιατρούς να προσκομίσουν πιστωτικό τιμολόγιο για το ποσό της περικοπής, με την ταυτόχρονη επισήμανση, ότι εάν δεν προσκομισθεί, δεν θα καταβληθεί ούτε το μη αμφισβητούμενο ποσό των αμοιβών, παρ’ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις άνω διατάξεις. Οι δε ιατροί υπό την απειλή της μη πληρωμής και των λοιπών ποσών αναγκάζονται να εκδώσουν τέτοια πιστωτικά τιμολόγια, παρ’ότι ουδόλως επιθυμούν να παραιτηθούν από τις σχετικές νόμιμες αξιώσεις τους. Συνεπώς εύλογα πιστεύουμε, ότι έχουν εκδοθεί έγγραφες οδηγίες για την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων, τις οποίες όμως ουδείς πέραν των υπηρεσιών σας γνωρίζει και ιδίως εμείς καθώς και τα μέλη μας.

Με την παρούσα εξώδικη διαμαρτυρία μας εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας σ’αυτό το εφαρμοζόμενο σύστημα περικοπών, προεχόντως διότι εισάγει τεκμήριο παραβατικότητας του ιατρού για το μη ελεγχθέν δείγμα, που μπορεί να ανέρχεται έως και σε ποσοστό 95%. Σε κανένα Κράτος Δικαίου δεν είναι ανεκτή η επιβολή χρηματικών κυρώσεων ή η απόρριψη νόμιμων συμβατικών αμοιβών για ήδη παρασχεθείσες υπηρεσίες, με μεθόδους στατιστικές και ουδόλως επιστημονικές, χωρίς να επιρρίπτεται καμία συγκεκριμένη παράβαση νόμου ή σύμβασης και χωρίς την παράθεση αντίστοιχων ευρημάτων, σε δείγμα που ουδέποτε έχει ελεγχθεί!

Η αντίθεση του συστήματος αυτού με κάθε έννοια Δικαίου αλλά και λογικής ενισχύεται και από την αιτιολογική έκθεση των επίμαχων διατάξεων, όπου ομολογείται απερίφραστα, ότι επελέγη το σύστημα αυτό, διότι λόγω του όγκου των σχετικών εγγράφων η εκκαθάριση των δαπανών είναι αδύνατη από το διαθέσιμο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ! Ενώ επίσης εξαγγέλλεται εκκαθάριση με αντικειμενικά κριτήρια, που δεν παρατίθενται στον νόμο και μέχρι σήμερα δεν έχουν θεσπισθεί! Έτσι δεν γνωρίζουμε με ποιά κριτήρια επιλέγεται το δείγμα προς έλεγχο, ενώ επίσης δεν προβλέπεται δυνατότητα αμφισβήτησης εκ μέρους του ιατρού τόσο των αποδιδομένων παραβάσεων στο ελεγχθέν δείγμα, όσο και της έλλειψης παραβάσεων στο υπόλοιπο μη ελεγχθέν δείγμα, αναγκάζοντας έτσι τον ιατρό να προσφύγει στην Δικαιοσύνη για να αποδείξει, ότι δεν έχει τελέσει παράβαση!

Επίσης η εφαρμογή του συστήματος αυτού αποτελεί και απαράδεκτο πλήγμα στο κύρος και την αξιοπρέπεια του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και στοχοποίηση των ιατρών, που φέρονται αξιωματικά ως παραβάτες ενώ ουδείς μπορεί να τους προσάψει συγκεκριμένη παράβαση.

Επειδή δε προβλέπεται στην παργ. 7β του ιδίου άρθρου η δυνητική χρήση του συστήματος αυτού και για την εκκαθάριση των παλαιών οφειλών των ετών 2012-2015, εφιστούμε στον κ.Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ότι τυχόν προσπάθεια εκκαθάρισης των οφειλών αυτών με το επίμαχο σύστημα, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και θα αντιταχθούμε κατ’αυτής με κάθε νόμιμο τρόπο.

Τέλος και επειδή με το άρθρο 51 παρ.6 του ν.4384/2016, προβλέφθηκε και ο τρόπος διενέργειας του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δηλ. επί τη βάσει μόνο του ελεγχθέντος δείγματος και ουχί όλων των δαπανών, παρίσταται ανάγκη να ασκήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο τις εκ του Συντάγματος αρμοδιότητές του, προκειμένου να κρίνει εάν και οι λοιπές, μη ελεγχθείσες αλλά περικοπτόμενες με το επίμαχο σύστημα δαπάνες, είναι νόμιμες ή μη αποδεκτές και σε ποιό ποσοστό, έτσι ώστε να διασφαλισθεί, ότι όχι μόνο δεν θα πληρωθεί καμία παράνομη δαπάνη αλλά ότι θα πληρωθεί και κάθε νόμιμη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος ημών αλλά και των μελών μας

– ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ προς τον κ.Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για την άνω παράνομη περικοπή νόμιμων αμοιβών των μελών μας,
– ΚΑΛΟΥΜΕ τους ιδίους όπως μας κοινοποιήσετε άμεσα κάθε απόφαση, οδηγία και εγκύκλιο έχετε εκδώσει για την εφαρμογή του άνω συστήματος,
– ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ στους ιδίους ότι κάθε ιατρός-μέλος μας, που έχει ήδη τυχόν εκδώσει ή πρόκειται να εκδώσει πιστωτικό τιμολόγιο για τις περικοπτόμενες αμοιβές του, ουδόλως παραιτείται των σχετικών αξιώσεών του αλλά εμμένει σ’αυτές και προτίθεται να τις διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο,
– ΘΕΤΟΥΜΕ τα ανωτέρω υπ’όψιν της κ.Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς διευκόλυνση του έργου των οργάνων του Δικαστηρίου Σας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς τον κ. Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας αυτήν στην περί επιδόσεως έκθεσή του.

Αθήνα, 23-5-2016
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Τι σημαίνει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η επίσχεση των γιατρών από την 1η Ιουνίου

Τι σημαίνει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η επίσχεση των γιατρών από την 1η Ιουνίου

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού “κουρεύουν” μέρος των αιτούμενων ποσών, επειδή εντοπίζουν μεμονωμένες ελλείψεις, όπως σε υπογραφή ή σφραγίδα και υπολογίζουν περικοπές με αναγωγή στο σύνολο των παραστατικών.
 

Τι σημαίνει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η επίσχεση των γιατρών από την 1η Ιουνίου
Ένα δυσάρεστο κλίμα για παρόχους και ασφαλισμένους, διαμορφώνουν τα τεράστια χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε επίσχεση από την 1η Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το αντίτιμο της επίσκεψης.
Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδοθεί σχετική απόφαση από τη διοίκηση του Οργανισμού, θα μπορούν να υποβάλουν την απόδειξε στο Ταμείο τους, προκειμένου να τους επιστρέφεται το καλυπτόμενο ποσό.
Η “αρρυθμία” αυτή είναι μικρό μόνο μέρος του προβλήματος με τους παρόχους του Οργανισμού. Κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και γιατροί έχουν να πληρωθούν επί μήνες. Διαθέτουν ελάχιστη ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους είναι επισφαλής.
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους γιατρούς και στα διαγνωστικά εργαστήρια περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από αυτά, τα μισά έγιναν την περίοδο πριν το 2012, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο Οργανισμός και αφορούν τα Ταμεία που μετέχουν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ.
Τους οφείλεται επίσης το 10% των οφειλών του 2012 (περίπου 50 εκατομμύρια για γιατρούς και διαγνωστικά) έναντι εκκαθάρισης και 70 εκατομμύρια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016, οι οποίοι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι.
Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επισκέψεις αξίας 118 εκατομμυρίων ευρώ, διαγνωστικές πράξεις 302 εκατομμυρίων και ιατρικές πράξεις αξίας 26 εκατομμυρίων.
Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ καλεί τα μέλη της σε επίσχεση, μέχρι να εξοφληθούν οι επισκέψεις του περασμένου Ιανουαρίου, οι οποίες έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Η πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται νομικές ενέργειες κατά του τρόπου ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών (δειγματοληπτικός).
Κούρεμα
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι υπηρεσίες του Οργανισμού “κουρεύουν” μέρος των αιτούμενων ποσών, επειδή εντοπίζουν μεμονωμένες ελλείψεις, όπως σε υπογραφή ή σφραγίδα και υπολογίζουν περικοπές με αναγωγή στο σύνολο των παραστατικών.
Εκτός από τους γιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Στους φαρμακοποιούς οφείλεται μόνον ο Μάιος του 2016 (160 εκατομμύρια ευρώ). Τα προ του 2012 χρέη ανέρχονται σε 10,5 εκατομμύρια ευρώ για τα φαρμακεία της Αττικής και περίπου 9 εκατομμύρια της υπόλοιπης χώρας.
ΔΗΜ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Προσοχή! Δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ χειρόγραφα παραπεμπτικά γιατρών για εξετάσεις

Προσοχή! Δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ χειρόγραφα παραπεμπτικά γιατρών για εξετάσεις

Από τις 30 Ιουνίου και μετά, συνταγές, παραπεμπτικά και ιατρικές γνωματεύσεις που εκδίδονται από γιατρούς που δεν έχουν πιστοποιηθεί, δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

Προσοχή! Δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ χειρόγραφα παραπεμπτικά γιατρών για εξετάσεις

Δεν έχουν συμμορφωθεί όλοι οι γιατροί με την εντολή του ΕΟΠΥΥ για ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των παρακλινικών εξετάσεων.
Αρκετοί από αυτούς εξακολουθούν να τις χορηγούν χειρόγραφα, παρά τα προβλεπόμενα από τον ενιαίο κανονισμό παροχών Υγείας και τις προηγούμενες ανακοινώσεις του Οργανισμού.
Με σκοπό να εφαρμοστούν τα οριζόμενα από τον κανονισμό, η διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε εγκύκλιο, στην οποία αναφέρεται ότι από τον μήνα Μάιο του 2016 και μετά δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή η υποβολή δαπάνης χειρόγραφων παραπεμπτικών είτε υποβάλλονται από ιδιώτη πάροχο είτε από δημόσια δομή.
Χειρόγραφα παραπεμπτικά θα γίνονται αποδεκτά μόνο μετά από επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού σε περιπτώσεις όπου υπήρχε αποδεδειγμένο πρόβλημα έκδοσης ηλεκτρονικών παραπεμπτικών μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e - prescription).
Σε άλλη εγκύκλιο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο ηλεκτρονικό του σύστημα γιατροί, οι οποίοι χορηγούν σε ασφαλισμένους του παραπεμπτικά για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες και είδη πρόσθετης περίθαλψης.
Καλεί όσους γιατρούς δεν έχουν ήδη εγγραφεί στο ηλεκτρονικό του μητρώο να το πράξουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Μετά από αυτή την ημερομηνία συνταγές, παραπεμπτικά και ιατρικές γνωματεύσεις που εκδίδονται από γιατρούς που δεν έχουν πιστοποιηθεί δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.
Για την εγγραφή, οι γιατροί καλούνται να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στο www.eopyy.gov.gr στο πεδίο «Εφαρμογές» → «eΔΑΠΥ» → «Πιστοποίηση γιατρών και παρόχων» και να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες.
Διευκρινίσεις
Για τυχόν διευκρινήσεις επί της διαδικασίας μπορούν να απευθύνονται στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. .
Η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός αξιόπιστου ιατρικού μητρώου, το οποίο θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τον αξιόπιστο έλεγχο της παραβατικότητας.
Θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα για προσωποποιημένη ενημέρωση των γιατρών (μέσω της εφαρμογής) σχετικά με ανακοινώσεις του Οργανισμού ή για θέματα που τους αφορούν.
ΔΗΜ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Πάνω από 2,3 δισ. έχασε ο ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία

Πάνω από 2,3 δισ. έχασε ο ΕΟΠΥΥ από τα Ταμεία

Την ώρα που οι επιχειρήσεις της Υγείας έχουν κυριολεκτικά "ξεχάσει" τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, αφού εκτός από τους φαρμακοποιούς που έχουν εξοφληθεί για το μήνα Ιανουάριο, κανένας άλλος πάροχος δεν έχει λάβει ούτε ευρώ φέτος, τα στοιχεία που δίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τις εισφορές που παρακρατούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κανονικά θα έπρεπε να καταλήγουν στα ταμεία του Οργανισμού, είναι αποκαλυπτικά.
Σύμφωνα λοιπόν με το Σύλλογο, μέχρι σήμερα οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 2,3 δισ. ευρώ από εισφορές ασθένειας, που αν είχαν αποδοθεί κανονικά, τότε τα χρέη του Οργανισμού δεν θα είχαν εκτοξευτεί. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας από την άλλη, όπως δείχνει η τελευταία καταγραφή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει ανέλθει στα 1,684 δισ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων προγραμματίζεται να αποδοθεί μόνο μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όπως τονίζουν οι γιατροί, αν τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ, τότε και αυτός θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των οφειλομένων ποσών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Και ενώ τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και το υπουργείο Υγείας, είχαν υποσχεθεί στις επιχειρήσεις πως θα προγραμματιστούν πληρωμές μέσα στο Μάιο- και μάλιστα στο 100% των εκκαθαριζομένων δαπανών, μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο (5% των δαπανών)-, στελέχη της αγοράς εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά, γνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός. Όπως τονίζουν, από την αρχή της χρονιάς εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δωρεάν, εξαντλώντας την όποια ρευστότητα είχε μείνει στις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς οι πληρωμές προς τους προμηθευτές τους, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε αναλώσιμα και υλικά, δεν μπορούν να περιμένουν.
Η υστέρηση των εισφορών από τα ταμεία είναι πλέον μόνιμη. Είναι ενδεικτικό πως για το μήνα Απρίλιο, στα ταμεία του Οργανισμού εισέρρευσαν μόλις 170 εκατ. ευρώ από τα περίπου 370 εκατ. που έπρεπε να λάβει, ενώ ούτε η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις στο 6% για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ δεν καταλήγει τελικά σε αυτά.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στο χώρο των επιχειρήσεων, τη στιγμή που τόσο οι ιδιωτικές κλινικές όσο και τα διαγνωστικά κέντρα συζητούν αν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό, ώστε να συνεχίζουν να δέχονται ασφαλισμένους. Με τους παρόχους όμως να λαμβάνουν ετησίως πληρωμές πέντε μηνών, αφού τα υπόλοιπα παρακρατούνται για claw back και rebate, ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, πολλοί αναφέρουν πως δεν έχουν όφελος να διατηρούν τις συμβάσεις τους.

Συμπληρώνουν τέλος πως είναι πολύ δύσκολο να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές. Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται εκτός των άλλων να δει το σύνολο των εισφορών να ψαλιδίζεται ακόμη περισσότερο. Από τις περικοπές στις συντάξεις πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να χάσει μόνο για φέτος 41 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2017 οι απώλειες εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 72 εκατ. ευρώ, 74 εκατ. έως το 2018 και 75εκατ. ευρώ έως το 2019. Και αυτό γιατί με την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ του Οργανισμού για παροχές ασθενείας των συνταξιούχων να φτάνει το 6% (από τις αρχές του 2016 παρακρατείται εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και από τις επικουρικές συντάξεις), όσο περικόπτονται οι συντάξεις, τόσο μειώνονται και οι πόροι που αντλεί ο Οργανισμός από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Στα δικαστήρια οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τα νέα κουρέματα! Στον αέρα οι εκκαθαρίσεις χρεών

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο έλεγχος του ΕΟΠΥΥ σε όσα χρωστά στους γιατρούς, για λόγους νομιμότητας.

Άλλο ένα μεγάλο αγκάθι φαίνεται ότι προκύπτει για τον καταχρεωμένο ΕΟΠΥΥ. Οι εκκαθαρίσεις και οι έλεγχοι που γίνονται στα τιμολόγια που αποστέλλουν οι γιατροί για να πληρωθούν, έχουν ξεσηκώσει τον κλάδο.

Και αυτό διότι στην περίπτωση που βρεθούν κάποια λάθη ή παρατυπίες στο δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται στο 5% των οφειλών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο στο σύνολο των χρημάτων που διεκδικούν οι γιατροί.

Κατά την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) αυτός είναι ένας …ωραίος τρόπος για να κουρευτούν ουσιαστικά τα χρήματα που διεκδικούν οι γιατροί από τον Οργανισμό.
Διαβάστε ΕΔΩ τι καταγγέλλει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για την όλη διαδικασία: «Δείτε πως κουρεύει τα λεφτά των γιατρών ο ΕΟΠΥΥ!»

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποδείξουν το παράνομο της διαδικασίας που ακολουθείται. Μάλιστα στα πλάνα τους είναι να αποδείξουν ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική μέσω του ΣτΕ.

Άλλωστε σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, αρκεί να λείπει μία υπογραφή είτε ασθενούς είτε γιατρού σε ένα απλό παραστατικό, για να κουρευτούν 200 ευρώ από τις επισκέψεις των γιατρών.

Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η νέα τακτική του ΕΟΠΥΥ, στόχο έχει να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες του Οργανισμού, δεδομένων και των πιέσεων που ασκούνται προς αυτήν την κατεύθυνση από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Στο μεταξύ όμως προβλήματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Πεύκη, στο νέο κτίριο όπου αποστέλλονται τα τιμολόγια από τους γιατρούς.

Μπορεί τα χαρτόκουτα με τα δικαιολογητικά να μην αυξάνονται στις περιφερειακές διευθύνσεις, όπου ούτως ή άλλως σχηματίζουν βουνά, αλλά από την άλλη το νέο σημείο συλλογής των δικαιολογητικών στην Πεύκη, αρχίζει να παρουσιάζει ήδη τα πρώτα σημάδια αντίστοιχης συσσώρευσης κυτίων αλλά και δυσκολιών. Διαβάστε ΕΔΩ ποια διαδικασία ακολουθείται στην Πεύκη: «Που πετά τις κούτες με τα παραστατικά των γιατρών ο ΕΟΠΥΥ; Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ».

Εξάλλου στα σχέδια της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να μεταφέρονται από όλη την Ελλάδα στην Πεύκη, τα χαρτόκουτα με τα παραστατικά των γιατρών, των κλινικών, των διαγνωστικών και των άλλων παρόχων υγείας, που αποτελούν ουσιαστικά τα χρήματα που τους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ από τα προηγούμενα χρόνια.

Προς ώρας βέβαια στην Πεύκη, στο τετραώροφο κτίριο του Οργανισμού, συγκεντρώνονται μόνο οι νέες υποβολές των γιατρών και των παρόχων για τις οικονομικές τους διεκδικήσεις για τους μήνες που διανύουμε.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στο... περίμενε για χρέη 3 δισ. οι επιχειρήσεις της Υγείας

Capital.gr

Με τα ταμεία... άδεια μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης καλούνται να λειτουργήσουν πλέον οι επιχειρήσεις της περίθαλψης. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς τόσο από τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, όσο και από το χώρο του φαρμάκου, η όποια ρευστότητα υπήρχε στις αρχές της χρονιάς έχει εξαντληθεί, κυρίως εξαιτίας των αποσπασματικών πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, και αυτό που αναμένουν τώρα είναι να τηρήσει το υπουργείο Υγείας τις υποσχέσεις που δίνει εδώ και μήνες για κάλυψη των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ακόμη όμως και μετά την εκταμίευση της δόσης, η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις επιχειρήσεις της Υγείας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής οι οφειλές του δημοσίου σε προμηθευτές και ιδιώτες παρόχους έχουν ανέλθει στα τρία δισ. ευρώ περίπου, με τα "φέσια” του ΕΟΠΥΥνα έχουν φτάσει τα1,684 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως είναι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη δόση από την άλλη αναμένονται από εννέα δισ. ευρώ μέχρι- στην καλύτερη περίπτωση- έντεκα δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποφεύγει να δεσμευτεί αναφορικά με το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των οφειλών απέναντι στους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές του ΕΣΥ, λέγοντας μεν πως υπάρχει πρόθεση να να καλυφθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους, ωστόσο το τελικό ποσό που θα κατευθυνθεί στην εξόφληση των οφειλών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της δόσης, από την έγκαιρη εκταμίευσή της και άλλους παράγοντες.

Πόσα χρωστάει το κράτος στις επιχειρήσεις; Στελέχη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων αναφέρουν πως ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στα μέλη του περί τα 850 εκατ. ευρώ, με ένα μέρος των οφειλών να μένει απλήρωτο ακόμη και πριν τη σύσταση του Οργανισμού. Τα υπόλοιπα χρέη πηγάζουν από τη μη καταβολή του 10% που παρακρατούνταν σε κάθε πληρωμή, χρήματα τα οποία οι επιχειρήσεις ακόμη περιμένουν, αλλά και από μεγάλες διαφορές στις απαιτήσεις για επιστροφές claw back και rebate.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, τα παλιά χρέη υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 200 εκατ. Εντούτοις οι μεγαλύτερες οφειλές εκκρεμούν στις εταιρείες του φαρμάκου, φθάνοντας και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων τα 1,5 δισ. ευρώ.

Αλλά κι αν το κράτος καταφέρει να καλύψει τα ληξιπρόθεσμα, δίνοντας την πολυπόθητη ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, η "μάχη των χρεών” δείχνει να είναι ήδη χαμένη. Το 2016 ξεκίνησε πάλι με σημαντικές υπερβάσεις σε όλους τους προϋπολογισμούς, με μεγαλύτερες ξανά αυτές του φαρμάκου, οι οποίες κάθε μήνα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 30- 35 εκατ. ευρώ.

Με τον ΕΟΠΥΥ όμως να μην έχει πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία για να προχωρήσει σε πληρωμές, δημιουργούνται νέα χρέη για τη χρονιά που διανύουμε, προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία στην εγχώρια αγορά. Ήδη όπως λένε οι πληροφορίες, για το 2016 έχουν συσσωρευτεί 112 εκατ. νέα χρέη προς τις κλινικές μέχρι και τον Απρίλιο, πάνω από 120 εκατ. ευρώ προς τις φαρμακευτικές μόνο για το πρώτο δίμηνο και άλλα περίπου 100 εκατ. για τα διαγνωστικά.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος

Άγονη απέβη η χθεσινή συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των επικεφαλής των Ιδιωτικών Κλινικών για τις νέες συμβάσεις, καθώς οι επικεφαλής του Οργανισμού επιμένουν σε ζητήματα με τα οποία δεν συμφωνούν οι δεύτεροι.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
AdTech Ad
Η συνάντηση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πεμπτη 26 Μαίου.
Η μεγαλύτερη διαφωνία των ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, είναι πως ο ΕΟΠΥΥ επιμένει σε μία επιβάρυνση της τάξης του 40% από την πλευρά των επιχειρήσεων αναφορικά με την Γ’ θέση ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου, ζητούν αυτό να γίνει σε ποσοστό 25%.
Ένα άλλο μείζον θέμα επίσης, είναι ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητά οι γιατροί να πληρώνονται από τις αμοιβές των Κλινικών. Αυτό όμως είναι εντελώς παράλογο, σχολιάζει ο κ. Σαραφιανός, καθώς εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι αμοιβή έχει κάθε γιατρός και η κάθε ειδικότητα, ενώ με τον τρόπο αυτόν, καλλιεργείται εν πολλοίς το μαύρο χρήμα.
Εξάλλου, η διοίκηση του Οργανισμού θα αρχίσει από τις επόμενες ημέρες, να πληρώνει σταδιακά όλους τους παρόχους υγείας (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, κλινικές) Υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα για έναν μήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Βεβαίως το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος και να εκταμιευθεί η πολυπόθητη δόση των 5,7 δις ευρώ ώστε να υπάρξει πλήρης τακτοποίηση των οφειλών.
Οι Ιδιωτικές Κλινικές να σημειωθεί, ότι δεν έχουν πληρωθεί για το 2016, και τα ποσά ανέρχονται σε 28 εκατ. ευρώ τον μήνα. Επίσης υπάρχει η οφειλή του 10% (καθώς ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε το 90%) για τα έτη 2012 έως και 2015, ποσό, που ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγή στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, η διοίκηση του Οργανισμού σκοπεύει να πληρώνει εφεξής το 100% τους παρόχους υγείας με στατιστικό έλεγχο. Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ο τρόπος αυτός. Ανυπομονούμε να τον δούμε στην πράξη, τονίζει στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ και πραγματικά θέλουμε να πετύχει, να δούμε δηλαδή κατά πόσο η Στατιστική (μια και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης είναι στατιστικολόγος) μπορεί να εφαρμοστεί στην Ιατρική, ευχόμαστε δε, να μην δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα τα οποία θα είναι επονείδιστα για τον κλάδο.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Οι νέοι σύμβουλοι που ανάβουν φωτιά στον Οργανισμό! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

ΕΟΠΥΥ σύμβουλοι

Άνω κάτω είναι ο ΕΟΠΥΥ από…νέους συμβούλους, που φέρονται κατά τους εργαζόμενους, να αλωνίζουν στον Οργανισμό, παρακάμπτοντας ακόμη και τη Διοικητική Ιεραρχία.


 

To χαρτοβασίλειο, οι παρεμβάσεις από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και η ανήκουστη συμπεριφορά κάποιων συμβούλων της διοίκησης, προκαλεί νέα αναστάτωση στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Δε φτάνει, που ο Οργανισμός χρωστά σε όποιον μιλά ελληνικά και οι ιδιώτες πάροχοι ετοιμάζονται να διακόψουν τις συμβάσεις, μαστίζεται και από άλλα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, τα οποία αναμένεται να έχουν αντίκτυπο και στην περίθαλψη των εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει ο ΕΟΠΥΥ λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των εργαζομένων με την παρουσία νέων συμβούλων στον οργανισμό, αλλά και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται η εκκαθάριση των παλαιών οφειλών.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την όλη διαδικασία εκκαθάρισης των λογαριασμών των παροχών στο κτίριο της Πεύκης, όπου η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως καταγγέλλουν, έχει αναθέσει σε «εξωυπηρεσιακούς παράγοντες (συμβούλους, εταιρείες)» την οργάνωση και εκτέλεση του έργου.

Πρόκειται για το κτίριο της Πεύκης όπου πλέον μεταφέρονται όλα τα τιμολόγια και τα έγγραφα των γιατρών, των κλινικών αλλά και των άλλων παρόχων προκειμένου να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν.

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του Οργανισμού δε χάνει ευκαιρία να καυχιέται για αυτό το επίτευγμά της, οι εργαζόμενοι με επιστολή καταπέλτη, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το HealthReport.gr, και απέστειλαν τόσο προς τη διοίκηση του Οργανισμού, όσο και σε όλα τα μέλη του ΔΣ και στους Γενικούς Διευθυντές, καταγγέλλουν ότι «με την υπάρχουσα υποδομή το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο». Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ για το κτίριο της Πεύκης: «Που πετά τις κούτες με τα παραστατικά των γιατρών ο ΕΟΠΥΥ; Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ»

Οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους καθιστούν καταρχάς σαφές ότι «στηρίζουν το έργο αυτό, που μπορούν όμως να το διεκπεραιώσουν και οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού». Στη συνέχεια χρησιμοποιούν σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία.

Συγκεκριμένα μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν στο κτίριο της Πεύκης, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι, πως «η όλη διαδικασία στήθηκε πρόχειρα χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και παρότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες στους (εργασία απογεύματα και Σαββατοκύριακα).»

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στέλνουν τελεσίγραφο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη επισημαίνοντας του ότι «δε θα επιτρέψουμε να τους αποδοθούν (σ.σ.: στους εργαζόμενους) αδυναμίες ή παραλείψεις από οργανωτικές αστοχίες εξωυπηρεσιακών παραγόντων».

Σωτήρης Μπερσίμης HealthReport.gr

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα όμως είναι ιδιαίτερα φορτισμένη και από τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν κάποιοι σύμβουλοι της διοίκησης, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Πότε θα πληρωθούν οι γιατροί

γιατροί

Ανάστατοι είναι οι ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς ρευστό…ακόμη να δουν.

 

Τα άδεια ταμεία του ΕΟΠΥΥ μετά και τη μεταφορά των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδος, φαίνεται ότι απομακρύνουν την πιθανότητα οι ιδιώτες γιατροί να δουν άμεσα το …χρώμα του χρήματος.
Διαβάστε ΕΔΩ πως έκαναν φτερά και τα τελευταία 60 εκατ. από τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ: «Τέλος το ρευστό και για τον ΕΟΠΥΥ! «Φτερά» κάνουν τα αποθεματικά του»

Στελέχη του Οργανισμού έλεγαν στο HealthReport.gr ότι στην καλύτερη περίπτωση να δοθεί ένα μικρό ποσό (πιθανώς ενός μηνός) προς το τέλος του μήνα, χωρίς όμως και αυτό να είναι σίγουρο.

Για αυτό άλλωστε και οι ιδιώτες γιατροί έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να βρει χρήματα για να αποπληρώσει τον κλάδο.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα των πληρωμών.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που επιβαρύνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση του κλάδου.

Το υπουργείο Υγείας πάντως είχε διαβεβαιώσει και στο παρελθόν τους γιατρούς, πως θα εξοφληθούν τουλάχιστον για τα παλιά χρέη του ΕΟΠΥΥ, όταν η χώρα πάρει τη δόση των δανειστών. Διαβάστε ΕΔΩ πόσα θα πάρει ο Οργανισμός από τα χρήματα της τρόικας: «Πόσα θα πάρει ο ΕΟΠΥΥ από την πολυπόθητη δόση των δανειστών! Όλες οι πληροφορίες»

Βέβαια τα χρήματα που θα φθάσουν από τους δανειστές στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ δε θα προορίζονται μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους γιατρούς αλλά προς όλους τους παρόχους όπως κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες κ.λ.π. Άγνωστο παραμένει εάν θα …φθάσουν για όλους.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πρωτόκολλο στο διαβήτη από σήμερα στον ΕΟΠΥΥ

Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στους ασθενείς μέχρι οι γιατροί να μάθουν το νέο σύστημα
Ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του πρωτοκόλλου του διαβήτη στο ΕΟΠΥΥ με την καθιέρωση συγκεκριμένων κανόνων συνταγογράφησης για τους ασθενείς.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν τη χορήγηση πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής φαρμακευτική αγωγή, μαζί με συγκεκριμένες οδηγίες αλλαγής του τρόπου ζωής των ασθενών που συνδυάζουν διαιτητική αγωγή και άσκηση, σε κάθε στάδιο.

Στόχος του πρωτοκόλλου είναι η περιστολή των δαπανών για τη νόσο που σύμφωνα με τελευταίες μελέτες κοστίζει ετησίως μέχρι και 7.800 ευρώ κατ΄ άτομο στην περίπτωση που η ανεπαρκής ρύθμιση προκαλεί επιπλοκές και νοσηλεία.

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει και τα 60 ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν για την αντιμετώπιση του διαβήτη, με τη διαφορά ότι προβλέπονται στάδια στη χορήγηση της κάθε κατηγορίας ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

Τις πρώτες ημέρες λοιπόν, αναμένεται μια "δυσκολία" στη συνταγογράφηση των σκευασμάτων, μέχρι οι γιατροί να εκπαιδευτούν στο καινούριο σύστημα, ακολουθώντας τις απαιτήσεις του νέου προγράμματος, που όπως όλα δείχνουν θα φέρουν μια καθυστέρηση στο γράψιμο της κάθε συνταγής, παρατείνοντας το χρόνο του ραντεβού του κάθε ασθενή και μεγαλώνοντας τις ουρές αναμονής στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Η κατάρτιση μητρώου σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισυ χρόνο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί σε αυτό ασθενείς από το Τζάνειο νοσοκομείο και το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ενώ άμεσα αναμένεται να ενταχθεί και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Στόχος είναι να ενταχθούν στο μητρώο οι ασθενείς που παρακολουθούνται από επτά διαβητολογικά κέντρα νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων συνταγογράφησης και η εξοικονόμηση πόρων από τα πλαφόν συνταγογράφησης που έχουν τεθεί.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών και διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου στο Λαϊκό Νοσοκομείο κ. Ν. Τεντολούρη και τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επισκέπτη Καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών κ. Κυριάκο Σουλιώτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το διαβήτη, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία στην αγορά της νέας ινσουλίνης σε συνδυασμό με λιραγλουτίδη.

Ο γενικός διευθυντής της Novo Nordisk και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ υπεύθυνος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας έκλεισε στα 42 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ υπολογίζονται στα 9,5 εκατ. ευρώ οι επιστροφές από clawback και rebate. Πρόσθεσε ότι μετά τους δραστικούς περιορισμούς στη φαρμακευτική δαπάνη και τις υπέρογκες επιστροφές που έχουν θεσμοθετηθεί, τώρα η Πολιτεία στηρίζεται στην περιστολή των δαπανών, μέσω του ανταγωνισμού που θα προκύψει μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών.

Και με δεδομένα τα ποσά αυτά, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το σύστημα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτούς τους ρυθμούς, τονίζοντας μάλιστα πως πολλές φαρμακευτικές ήδη ζήτησαν την εξαίρεση των φαρμάκων τους από τη θετική λίστα και τη μεταφορά τους στην αρνητική, δηλαδή στη λίστα όπου παραμένουν συνταγογραφούμενα, όμως το κόστος τους επιβαρύνει εξ΄ ολοκλήρου τον ασθενή.

Σε ότι αφορά τις κλινικές μελέτες, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι μπορεί η χώρα μας να έχει βελτιώσει αισθητά το νομικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους, όμως οι καθυστερήσεις εγκρίσεων παραμένουν, με αποτέλεσμα να παραμένει η χώρα μη ανταγωνιστική, καθώς ταυτόχρονα και οι γύρω ευρωπαϊκές χώρες να εκσυγχρονίζονται, με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει μελέτες εξαιτίας της ταχύτητας έγκρισης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο θέμα, η επικεφαλής του τμήματος κλινικών μελετών της εταιρίας κ. Ελευθερία Δαρλή, υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις και οι απώλειες κλινικών μελετών κοστίζουν θέσεις εργασίας, τονίζοντας πως στη χώρα μας απασχολούνται 14.727 άτομα στις κλινικές έρευνες, εκ των οποίων οι 9.000 είναι ερευνητές σε νοσοκομεία.

Υπογραμμίζοντας τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κλινικών μελετών στη χώρα μας, η κ. Δαρλή τόνισε πως από τις 1200 μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ευρώπη το 2014, η χώρα μας μετείχε μόλις στις 40.

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Πλήρη κατάρρευση των εσόδων τον Απρίλιο

Πλήρη «κατάρρευση» των εσόδων του κατέγραψε τον Απρίλιο ο ΕΟΠΥΥ. Από τα περίπου 374 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχει λάβει από τα ασφαλιστικά ταμεία τον περασμένο μήνα, έλαβε μόλις 170 εκατ. ευρώ!
Πιο αναλυτικά, κάθε μήνα ο Οργανισμός θα έπρεπε να λαμβάνει από την κοινωνική ασφάλιση περί τα 320 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο, μετά την επιπλέον παρακράτηση στις συντάξεις των ασφαλισμένων υπέρ ΕΟΠΥΥ, έχει αυξηθεί πλέον κατά περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ.
Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ)
Οι διαδικασίες εκσυχρονισμού και αναβάθμισης του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, ανέπτυξε το «Στρατηγικό Σχέδιο για το σήμερα και το αύριο» του Οργανισμού με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στον πολίτη με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται ήδη ένα επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των παθογενειών του παρελθόντος που αποσκοπεί:
Στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, μέσα και από τη συστηματική αναζήτηση νέων πόρων με χρήση καινοτόμων εργαλείων.
Στον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών με πάταξη της παραβατικότητας και βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Πόσα θα πάρει ο ΕΟΠΥΥ από την πολυπόθητη δόση των δανειστών! Όλες οι πληροφορίες

κούρεμα νοσοκομεία

Ως …μάννα εξ ουρανού περιμένουν γιατροί αλλά και γενικότερα ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να δοθεί ρευστό στη χώρα.

Και αυτό επειδή μαζί με τα ταμεία του κράτους θα φθάσουν και στον ΕΟΠΥΥ έστω λίγα πρώτα εκατομμύρια ευρώ, που θα δώσουν μια ανάσα σε γιατρούς, κλινικές, εταιρείες και διαγνωστικά κέντρα.

Και βέβαια δεν είναι μόνο οι πάροχοι που περιμένουν με αγωνία τα χρήματα της δόσης. Και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ περιμένει εναγωνίως να γεμίσουν τα ταμεία του Οργανισμού, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες άδειασαν τελείως και από τα τελευταία αποθεματικά, τα οποία δόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για μισθούς και συντάξεις. Διαβάστε ΕΔΩ πως …πέταξαν τα τελευταία αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ: «Τέλος το ρευστό και για τον ΕΟΠΥΥ! «Φτερά» κάνουν τα αποθεματικά του»

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ χρωστά συνολικά 1,8 δις ευρώ σε ιδιώτες από τις υπηρεσίες που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια χωρίς να τους πληρώσει. Ωστόσο με τη συμφωνία δε θα δοθεί όλο το πόσο που οφείλεται.

Μόλις έρθει το πολυπόθητο ρευστό από τους δανειστές, θα ακολουθήσει αμέσως –λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – υπουργική απόφαση για την παραχώρηση στον ΕΟΠΥΥ 400 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τα χρήματα που θα δοθούν σε πρώτη φάση για την εξόφληση των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού.

Προορίζονται δηλαδή για οφειλές που έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει μόνο το 90% των οφειλών του σε ιδιώτες αφήνοντας το 10% για περαιτέρω ελέγχους.
Από το ποσό αυτό θα εισπράξουν γιατροί, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές αλλά και μεταξύ άλλων φαρμακευτικές εταιρείες για χρέη από το 2010.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές θα πρέπει να έχουν «ενταλματοποιηθεί» να έχουν δηλαδή ελεγχθεί και εκδοθεί τα σχετικά εντάλματα, διαφορετικά δε θα δοθούν τα χρήματα.

Στο παρελθόν εξάλλου είχαν επιστραφεί ακόμη και 80 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς φορείς που εισέπραξαν τα χρέη τους από τον ΕΟΠΥΥ αλλά χωρίς προηγουμένως να έχουν εκδοθεί τα σχετικά εντάλματα.
Διαδικασία που θεωρείται μη συμβατή με τις πληρωμές.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέα συνάντηση ΕΟΠΥΥ-«Κλινικαρχών»! Τι θα γίνει με τις συμβάσεις

Νοσοκομεία

Άλλη μια προσπάθεια να «τα βρουν» κάνουν ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικές κλινικές.

Νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη 12 Μαΐου μεταξύ εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και οι δύο πλευρές να συνάψουν νέα σύμβαση συνεργασίας.

Προς ώρας οι δύο πλευρές βρίσκονται σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση καθώς ο μεν ΕΟΠΥΥ ζητά το 25% των κρεβατιών των ιδιωτικών κλινικών να δίνεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δωρεάν οι δε κλινικές δε σκοπεύουν να παράσχουν πάνω από το 10%. Διαβάστε ΕΔΩ τι δίνει η μία πλευρά και τι ζητά η άλλη: «Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ- Ιδιωτικών Κλινικών! Στον αέρα ακτινοθεραπείες και χειρουργεία»

Η νέα συνάντηση δίνει ελπίδες ότι μπορεί οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν και απρόσκοπτα οι νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα πάντως οι σχέσεις τους δεν είναι και στο καλύτερο σημείο καθώς καμία πλευρά δεν κάνει πίσω. Δείτε ΕΔΩ τι έγινε μέσα στο Πάσχα, καθώς οι κλινικές εκτός των άλλων έμειναν και απλήρωτες αφού η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην προβεί αυτό το μήνα σε καμία πληρωμή, νοσηλειών και αιμοκαθάρσεων: «Στα άκρα οι σχέσεις ΕΟΠΥΥ-«κλινικαρχών»! Μένουν χωρίς νοσηλείες οι ασφαλισμένοι;»

Μέσα στο κλίμα διαφωνίας που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, ήρθε και η αύξηση του ΦΠΑ να εντείνει περισσότερο τα πράγματα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ΦΠΑ από 23% σε 24% επηρεάζει και τον τομέα της Υγείας. Αποτέλεσμα είναι οι νοσηλευόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να πρέπει να πληρώνουν παραπάνω από την τσέπη τους, αφού το συνολικό ποσό των εξόδων για μία νοσηλεία θα εκτοξευθεί.

Πάντως οι «κλινικάρχες» δηλώνουν αποφασισμένοι πως αν ο ΕΟΠΥΥ δε ρίξει τις απαιτήσεις του, θα σταματήσουν στις 30 Ιουνίου τις συμβάσεις και δε θα δεχθούν άλλη παράταση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ: «Γιατί δώσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα»!

Τάκης Γεωργακόπουλος

Κοντά στα 60 εκατ. ευρώ διέθεσε και ο ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο μεταφοράς των αποθεματικών του για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Ειδικότερα ανησυχία έχει προκαλέσει σε γιατρούς και άλλους παρόχους η διάθεση των αποθεματικών των ταμείων του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη μισθών και συντάξεων. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Τέλος το ρευστό και για τον ΕΟΠΥΥ! «Φτερά» κάνουν τα αποθεματικά του»

Να σημειωθεί ότι τα αποθεματικά τους διέθεσαν και όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Όλες οι λεπτομέρειες ΕΔΩ: «Σηκώνουν» τα λεφτά των Νοσοκομείων για να πληρώσουν συντάξεις! Στον αέρα μισθοί επικουρικών και υλικά»

Εύλογα οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις πληρωμές του Οργανισμού, δεδομένου ότι οφείλει αρκετούς μήνες και από το 2016, εκτός βέβαια από τις παλαιές οφειλές του.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος με επιστολή του απαντά στις διαμαρτυρίες του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας.

Διαβάστε παρακάτω όλη την επιστολή του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ:

«Ας μου επιτραπεί να καταθέσω δημόσια μερικές διευκρινήσεις για όσα αναφέρει στην πρόσφατη ανακοίνωσή του (28 Απριλίου 2016) ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, σχετικά με την μεταφορά διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Πρώτον, ο ΕΟΠΥΥ ως δημόσιος ασφαλιστικός οργανισμός χρηματοδοτείται από το κράτος και προγραμματίζει τις πληρωμές των οφειλών του.

Δεύτερον, Τα διαθέσιμα που μπορεί να έχει στο ταμείο του, αποτελούν χρήματα πλέον όσων έχουν ενταλματοποιηθεί για πληρωμές και γι’ αυτό στην παρούσα φάση υπήρχαν μόνο 60.000.000 ευρώ που δεν μπορούσαν άμεσα να διατεθούν για πληρωμές.

Τρίτον, η απόφαση για προσωρινή μεταφορά των διαθεσίμων του ταμείου του ΕΟΠΥΥ ελήφθη αφού είχαν ενταλματοποιηθεί οι άμεσες ανάγκες πληρωμής για την τρέχουσα περίοδο.

Τέταρτον, στην απόφαση για μεταφορά των λίγων διαθεσίμων που ελήφθη από το ΔΣ σε ειδική Συνεδρίαση, πρυτάνευσε η σκέψη πως τα έχει άμεση ανάγκη η χώρα για την πληρωμή συντάξεων και μισθών μέχρι να εισρεύσει νέο χρήμα αρχές Μαΐου στα δημόσια ταμεία.

Επομένως ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ακάλυπτες τις πληρωμές, όσες είχαν ενταλματοποιηθεί για την τρέχουσα περίοδο, όπως διατείνεται στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, αφού ότι είχε ενταλματοποιηθεί, πληρώνεται.

Επιπλέον το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας γνωρίζει την τιτάνια επιχείρηση που ξεκίνησε η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για εκκαθάριση του 10% των οφειλομένων στους παρόχους (αφού το 90% το έχουν πληρωθεί με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο) διαδικασία που μας κληροδότησαν από το παρελθόν, οι διοικήσεις που είχαν τοποθετήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως έχουμε κληρονομήσει από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα ληξιπρόθεσμα προ του 2012 που περιμένουμε την υπουργική απόφαση πληρωμής τους μετά και την αξιολόγηση των θεσμών (δανειστών).

Για την νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ασφαλώς και αποτελεί πρωταρχικό μέλημα η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Το αποδεικνύουμε καθημερινά με τις ως τώρα δράσεις μας και τις αποφάσεις μας, ως διοίκηση 4,5 μηνών.

Την Υγεία όμως και τις υγειονομικές υπηρεσίες ΔΕΝ έφεραν σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα οι πολιτικές των 16 μηνών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πολιτικές πλέον των 40 χρόνων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Καλό και χρήσιμο είναι επομένως να ανατρέχουμε στην ιστορική μνήμη».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μαϊος 2016
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ