ΕΟΠΥΥ

Έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 360 εκατ. ευρώ

Με έκτακτη επιχορήγηση θα ενισχυθεί ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας.

Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε ότι πρόσθετο ποσό 360 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες παρόχους.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

«Περισσότερους και στοχευμένους ελέγχους» στους παρόχους Υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία-κλινικές), με στόχο τη διασφάλιση των χρημάτων των ασφαλισμένων ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, κ. Δ. Κοντό και Ν. Μπραβάκο, και τα διευθυντικά στελέχη του οργανισμού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ένα από τα μέσα του ΕΟΠΥΥ για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών είναι και η λειτουργία ηλεκτρονικού ασφαλιστικού φακέλου, για την οποία ενημερώθηκε χθες ο υπουργός.

Ο «φάκελος» περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία «κατανάλωσης» υπηρεσιών του κάθε ασφαλισμένου, όπως τις εξετάσεις που έχει κάνει, τις επισκέψεις του σε γιατρούς, φάρμακα που έχει λάβει και ενδεχόμενη νοσηλεία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή. Κατά τη σύσκεψη ο υπουργός, στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών, ενέκρινε σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παρόχων σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ο κ. Βορίδης δεσμεύθηκε για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα. Επιπλέον, ζήτησε την επιτάχυνση της πληρωμής των παρόχων και την, το συντομότερο δυνατόν, ολοκλήρωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

ΕΟΠΥΥ: μέχρι τέλος του χρόνου παρατείνονται οι συμβάσεις των 5.500 συμβεβλημένων γιατρών

Μέχρι τέλος του χρόνου παρατείνονται οι συμβάσεις των 5.500 συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον Οργανισμό.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στον ΕΟΠΥΥ την Πέμπτη.

«Θα δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για να οργανώσουμε το πράγμα καλύτερα και να δούμε τι θα γίνει, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ακόμη: «Θα έχουμε προχωρήσει στο άνοιγμα των συμβάσεων αυτών σε όλους τους γιατρούς, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων που έχει ανάγκη ο ΕΟΠΥΥ ανά περιοχή και επομένως θα καλέσουμε τους γιατρούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον αριθμό των επισκέψεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο μελετά ήδη πρόγραμμα προσωπικής παράδοσης των φαρμάκων, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς αναζητώντας τα φάρμακά τους. «Θα είμαστε σε συνεννόηση με ασθενείς που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και παραπέμπουν είτε σε άλλο νοσοκομείο είτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Νέο σύστημα επιλογής συμβεβλημένων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Νέο σύστημα επιλογής συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, «ενεργοποιεί» ο Οργανισμός. Πλέον ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με ιδιώτες γιατρούς σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες των ασφαλισμένων κάθε περιοχής. Ήδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει στα χέρια της την μελέτη καταγραφής των αναγκών σε ιατρικές επισκέψεις ανά ειδικότητα και ανά περιοχή, ώστε να γνωρίζει πόσους γιατρούς και ποιες ειδικότητες χρειάζεται να προχωρήσει σε συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς και σε ποιες περιοχές. Ουσιαστικά δηλαδή γνωρίζει σε απόλυτους αριθμούς τις ιατρικές επισκέψεις που χρειάζεται να «αγοράσει» από τους ιδιώτες γιατρούς για την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί που θα συμβληθούν με το νέο σύστημα θα μοιραστούν και τις επισκέψεις που έχουν καθοριστεί για την περιοχή. Η κατανομή των επισκέψεων θα γίνει σε συνδυασμό με την κάλυψη που παρέχουν οι μονάδες ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας. Έτσι, ένας γιατρός θα μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για περισσότερες επισκέψεις, πέραν του ορίου των 200 επισκέψεων που ισχύει σήμερα. Το νέο σύστημα, θα διαθέτει και ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην υπάρχουν υπερβολές στις επισκέψεις ανά συμβεβλημένο γιατρό. Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων να είναι ρεαλιστικός και όχι για παράδειγμα κάποιοι γιατροί να έχουν 1.000 επισκέψεις και κάποιοι άλλοι 100.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Δημήτρης Κοντός: Πάμε τώρα σε διάλογο για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr


Όπισθεν ολοταχώς, αλλά με τον πιο εύσχημο τρόπο, κάνει τώρα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μετά την πολύ έντονη αναστάτωση την οποία έχει προκαλέσει η θέση σε εφαρμογή της υπουργικής του απόφασης, της 18ης Αυγούστου 2014, με την οποία καταργούνται ουσιαστικά οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)!

Σε προκεχωρημένο φυλάκιο, λοιπόν, το πρωί της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου, στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός κάλεσε τους γιατρούς σε διάλογο και συνεννόηση για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και τις λοιπές παροχές του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους του:

"Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πούμε ότι, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι ενδεικτικές, δεν εμποδίζουν τη συνταγογράφηση και την παραπομπή για εξετάσεις κυρίως των προληπτικών. Δεν κόβουμε καμία εξέταση, αλλά θέσαμε ένα πλαίσιο κατευθυντήριων οδηγιών, οι οποίες είναι δεκτικές βελτιώσεων και διορθώσεων και προς αυτή την κατεύθυνση να είστε βέβαιοι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργαστεί".

Ο Δημήτρης ανέφερε επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τις επιστημονικές εταιρείες και τις ιατρικές ενώσεις προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις και διορθώσεις, όπου κριθεί αναγκαίο,ενώ υπενθύμισε ότι ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου έχει στείλει σχετική επιστολή στον ΠΙΣ ζητώντας την κατάθεση τεκμηριωμένες απόψεων και προτάσεων επί των κατευθυντήριων οδηγιών. "Βεβαίως ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας θα αποδεχθούν τις τροποποιήσεις που θα υποδείξουν", διαβεβαίωσε, τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Ένα βήμα πίσω από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις

Έναρξη διαλόγου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τις Ιατρικές Ενώσεις

Στη διαβεβαίωση πως ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τις επιστημονικές εταιρείες και ιατρικές ενώσεις προκειμένου και βελτιώσεις να γίνουν και διορθώσεις, προχώρησε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως είπε ο κ. Κοντός οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις ήταν ενδεικτικές και τίποτα περισσότερο.

Είχαν προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πολλοί γιατροί που επισήμαναν ότι με το πλαφόν των διαγνωστικών εξετάσεων, οι συνάδελφοί τους έχουν θορυβηθεί και ζητούν από το υπουργείο να προχωρήσει στην εφαρμογή πρωτόκολλων για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται. Είχαν, εξάλλου, καταγγείλει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των προκλητών εξετάσεων προέρχεται από δύο με τρεις αλυσίδες. Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός, κάλεσε τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο να ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν κορυφαία ζητήματα προκλητής ζήτησης αλλά και φαινόμενα ιατρών που παρακολουθούσαν «συνέδρια για την υπέρταση στη Χαβάη» και τα πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ και ο φορολογούμενος.

Διάλογος για διορθώσεις

«Ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με τον οποίο έχει συνεργασία» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός θα συνεργαστεί και με τις επιστημονικές εταιρείες και επιστημονικές ενώσεις, από τις οποίες έχει ζητήσει να καταθέσουν τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις για βελτιώσεις επί των κατευθυντηρίων οδηγιών και «βεβαίως ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας θα αποδεχθεί τις τροποποιήσεις που θα υποδείξουν».

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πούμε ότι, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι ενδεικτικές, δεν εμποδίζουν τη συνταγογράφηση και την παραπομπή για εξετάσεις κυρίως των προληπτικών» είπε ο κ. Κοντός και υπογράμμισε: «Δεν κόβουμε καμία εξέταση, αλλά θέσαμε ένα πλαίσιο κατευθυντήριων οδηγιών, οι οποίες είναι δεκτικές βελτιώσεων και διορθώσεων και προς αυτή την κατεύθυνση να είστε βέβαιοι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργαστεί».

Λίγο αργότερα ο κ. Κοντός επανήλθε λέγοντας: «Δεν στερείται κανείς ασφαλισμένος ασθενής καμία προληπτική, διαγνωστική εξέταση. Αυτό που κάναμε -και νομίζω ότι θα έπρεπε να επαινεθεί- είναι ότι για πρώτη φορά υιοθετούνται στη χώρα οδηγίες, για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες. Βεβαίως, αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες μπορεί να θέλουν βελτίωση, επαναλαμβάνω ότι είναι ενδεικτικές. Μπορεί να βελτιωθούν και στο μέλλον να εμπλουτισθούν. Ήδη έχουμε προτάσεις». Για τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις ως προς τις συνταγογραφικές οδηγίες, πάντως, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είπε πως εκτίμηση των υπηρεσιών είναι πως δεν θα οδηγήσουν σε μείωση και γι αυτό ο ΕΟΠΥΥ δεν τις έκανε δεκτές.

Αναλυτικά στοιχεία από Βορίδη

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης παρουσίασε στην Επιτροπή αναλυτικά στοιχεία για τις εκπτώσεις (rebate) και την αυτόματη επιστροφή (claw back). Ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 τιμολογήθηκαν 336 εκατομμύρια διαγνωστικές, αν και ο ετήσιος διαγωνισμός είναι 324 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη διαμόρφωση των ατομικών προϋπολογισμών, επισημαίνοντας ότι έγιναν ύστερα από αίτημα των ιατρικών συλλόγων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το τελευταίο διάστημα, έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα ελεγκτικό πεδίο για την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Βορίδης για τις δαπάνες, το εξάμηνο του 2014 για τις φυσιοθεραπείες οι υποβολές ανήλθαν στα 41 εκατομμύρια, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 62 εκατομμύρια. Στα Κέντρα Αποκατάστασης οι υποβολές ήταν 6 εκατομμύρια. Στις ιδιωτικές κλινικές οι υποβολές ήταν 206 εκατομμύρια με ετήσιο προϋπολογισμό τα 235 εκατομμύρια ευρώ. Στα Κέντρα Αποκατάστασης κλειστού τύπου οι υποβολές ήταν 47 εκατομμύρια με προϋπολογισμό 51 εκατομμύρια, στα ψυχιατρεία οι υποβολές ήταν 39 εκατομμύρια με ετήσιο προϋπολογισμό τα 45 εκατομμύρια, στα προνοιακά κερδοσκοπικά ιδρύματα οι υποβολές ήταν ύψους 1,4 εκατομμύρια ευρώ με προϋπολογισμό ετήσιο στα 3 εκατομμύρια και στα μη κερδοσκοπικά προνοιακά οι υποβολές ήταν ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια.

Ο υπουργός ανέφερε για τα ποσά που κατέβαλαν ως έκπτωση (rebate) οι φαρμακευτικές εταιρείες ότι αυτά το 2012 ανήλθαν σε 193 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 σε 176 εκατομμύρια.

Τα ποσά αυτόματης επιστροφής (claw back) των φαρμακευτικών για το 2012 ήταν 78,9 εκατομμύρια, το 2013 ήταν 152,4 εκατομμύρια και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2014 φαίνεται να διαμορφώνονται σε 131 εκατομμύρια. Όπως εξήγησε, η αύξηση αυτή συμβαίνει διότι ενώ η φαρμακευτική δαπάνη που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μειώνεται από χρόνο, αλλά δεν μειώνεται σε αντίστοιχους ρυθμούς η συνολική φαρμακευτική δαπάνη αν και αυτή βαίνει μειούμενη.

Ως προς τους ιδιώτες πάροχους, σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, το 2013 για τους συμβεβλημένους γιατρούς καταλογίστηκαν 13,5 εκατομμύρια ευρώ, για τα διαγνωστικά κέντρα 119,2 εκατομμύρια, για τις ιδιωτικές κλινικές 179,4 εκατομμύρια ευρώ, για τα ψυχιατρεία 19 εκατομμύρια ευρώ, για τα κέντρα αποκατάστασης 33 εκατομμύρια, για τις κλινικές χρονίως πασχόντων 10 εκατομμύρια ευρώ, για τους φυσιοθεραπευτές 3,19 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον μηχανισμό εκπτώσεων (rebate) ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι στους γιατρούς ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ, στα διαγνωστικά κέντρα ήταν 81,7 εκατομμύρια, στις ιδιωτικές κλινικές 39,7 εκατομμύρια, ψυχιατρικές κλινικές 12,5 εκατομμύρια, κέντρα αποκατάστασης 10,6 εκατομμύρια, κλινικές χρονίως πασχόντων 3,1 εκατομμύρια, οι φυσιοθεραπευτές 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

ΕΟΠΥΥ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΥ (11-9-2014)

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=476d2cc2-6fc2-4089-9cd7-62373155c474

 

Στα βήματα του υπουργείου Υγείας, κατευθυντήριες οδηγίες για το πλαφόν από τους εργαστηριακούς γιατρούς

«Κατευθυντήριες οδηγίες» για το πλαφόν (ανά νομό και ανά πάροχο) στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΕΕΒΙ) στα ...πρότυπα του υπουργείου Υγείας. Προτρέπει μάλιστα τους ασφαλισμένους να υπογράφουν δήλωση σε περίπτωση που κάνουν εξετάσεις σε εργαστήριο ή κέντρο που έχει «κλείσει» το πλαφόν!
Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια θα πρέπει να:
1) Ενημερώνουν τον ασθενή ότι «έχουν συμπληρώσει το όριό τους» (ο ΕΟΠΥΥ θα δημοσιοποιεί σε «real time»στην ιστοσελίδα του τα εργαστήρια που έχουν συμπληρωμένο ή ανοικτό πλαφόν).
2) Ενημερώνουν τον ασθενή ότι μπορεί πλέον να απευθύνεται στις δημόσιες δομές ή (μέσω του διαδικτύου), σε άλλα εργαστήρια που έχουν ακόμη ανοικτό πλαφόν ή ακόμη και στο ίδιο εργαστήριο, αλλά τον επόμενο μήνα εφ' όσον υπάρχει περιθώριο χρόνου και ανάγκης.
3) Εφ’ όσον παρ’ όλα αυτά ο ασθενής επιθυμεί την εκτέλεση των εξετάσεων στο εργαστήριο που έχει συμπληρώσει το πλαφόν του, τότε η οικονομική διαπραγμάτευση μεταξύ τους είναι ελεύθερη.
Για την επιπλέον νομική κατοχύρωση, καλόν είναι ο ασθενής να υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση – βεβαίωση, στην οποία αναφέρεται:


«Ο/Η υπογράφων/ουσα ………………….. ……………………… του ………………. προσήλθα σήμερα στο διαγνωστικό εργαστήριο του/της ……………. ……………………., οδός …………………, στην ………….. (πόλη), για την εκτέλεση εξετάσεων ……………………….. (είδος διαγνωστικών εξετάσεων) που μου συνταγογράφησε ο/η ιατρός μου κ./κα. ………………….……………… Ο/Η μου ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συμπληρώσει, για τον τρέχοντα μήνα, το όριο δαπάνης ΕΟΠΥΥ που του/της αναλογεί και μου υπενθύμισε ότι δικαιούμαι να διενεργήσω τις εξετάσεις μου σε άλλο συμβεβλημένο διαγνωστικό εργαστήριο που δεν έχει συμπληρώσει το όριο δαπάνης ή στις δημόσιες δομές (νοσοκομεία, εργαστήρια ΠΕΔΥ κ.λπ.) ή και στον/στην ίδιο/α στον αμέσως επόμενο ημερολογιακό μήνα ενόσω δεν θα έχει συμπληρώσει ακόμη το όριο δαπάνης. Ωστόσο, εγώ βεβαιώνω ότι, από καθαρά δική μου επιλογή και από εμπιστοσύνη στο παρόν εργαστήριο, επιθυμώ να διενεργήσω σήμερα, εδώ τις συγκεκριμένες εξετάσεις μου, καταβάλλοντας εξ ιδίων την αξία τους.
…………. (πόλη) ……………….. (ημερομηνία)».

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/ 

 

ΕΟΠΥΥ: Δελτίο Τύπου (09/09/2014)

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=9cfe3608-0fa2-485c-b958-e554ee3b2da2

Διευκρινίσεις ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Οι γιατροί θα πρέπει πλέον να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσής τους και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφούν, διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τα όσα αναφέρονται για τις προληπτικές εξετάσεις, έδωσε τη Δευτέρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει, οι γιατροί θα πρέπει πλέον να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσής τους και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφούν.

Ειδικότερα, στο άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης Υ9/70521 Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων (ΦΕΚ Β’/ 2243/ 18-08-14) καθορίστηκε για κάθε ιατρική ειδικότητα και για κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων συγκεκριμένο αριθμητικό όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ συνταγογραφούμενων εξετάσεων οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν από ιδιώτες παρόχους και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Μία ειδικότητα, όπως καρδιολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει από την κατηγορία ιατρικής πράξης «ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ» μέχρι δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό για έναν ΑΜΚΑ (έναν ασθενή) και οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιώτη πάροχο και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Αν συνταγογραφηθούν περαιτέρω εξετάσεις στον ίδιο ΑΜΚΑ την ίδια ημερομηνία έκδοσης, αλλά και μέχρι τέσσερις ημέρες μετά, τότε οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές.

Επιπρόσθετα καθορίζονται και ιατρικές πράξεις μη συμβατές με την ειδικότητα του ιατρού και σε αυτές τις περιπτώσεις το αριθμητικό όριο είναι μηδενικό.

Παρόλα αυτά, διευκρινίζεται ότι και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να συνταγογραφηθούν εξετάσεις από τον γιατρό και να διενεργηθούν δωρεάν από τις δημόσιες δομές.

Οδηγίες

Πλέον αυτών, στο πλαίσιο της σύννομης και αναγκαίας παραπομπής ασθενών για διαγνωστικές πράξεις και μέχρι την ολοκλήρωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων θεσπίστηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παραρτήματος Β της υπουργικής απόφασης.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες υπαγορεύονται από την διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, διαμορφώνουν το πλαίσιο που πρέπει να καθοδηγείται επιστημονικά ο ιατρός και δεν είναι υποχρεωτικές.

Όσοι γιατροί ακολουθούν τις οδηγίες αυτές δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο. Οι γιατροί που επιθυμούν να υπερβαίνουν τα όρια των οδηγιών είναι ελεύθεροι να συνταγογραφήσουν με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσής τους και της αναγκαιότητας της εξέτασης. Ο ΕΟΠΥΥ ακολουθεί όλους τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις, καθώς και τον ΕΚΠΥ που αφορούν την πρόληψη όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλωστε είναι υψηλής προτεραιότητας για τον Οργανισμό η πρόληψη ασθενειών για τους ασφαλισμένους του.

Ειδικά οι οδηγίες για τις εξετάσεις PSA με δακτυλική εξέταση και μαστογραφία για την πρόληψη καρκίνου του μαστού είναι σύμφωνες με τον ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), άρθρο 6 «Πρόληψη και προαγωγή της υγείας» και σε συμφωνία με κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από την Αμερικάνικη Ογκολογική Εταιρία και λοιπές διεθνείς επιστημονικές εταιρίες.

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Ποιες ιατρικές εξετάσεις θα πληρώνουμε πλέον από την τσέπη μας

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν από σήμερα χιλιάδες ασφαλισμένοι προκειμένου να πραγματοποιούν σημαντικές ιατρικές εξετάσεις. Τεστ ΠΑΠ, μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις πρόληψης καρκίνου είναι μερικές από τις εξετάσεις που θα συνταγογραφούνται πλέον από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με πολύ αυστηρά κριτήρια.


Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Πρώτη εξέταση σε κάθε περιπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης ειναι η κλασσική ακτινογραφία και οχι η μαγνητική.

Η μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

Το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνει και την υποβολή συγκεκριμένου ποσού ανά μήνα που θα δικαιολογεί το κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

ΕΟΠΥΥ:Ψαλίδι στις διαγνωστικές εξετάσεις

eopyy_2120612_96

Ψαλιδίζονται από σήμερα οι διαγνωστικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των γιατρών του οργανισμού. Μπροστά στο στόχο του περιορισμού των δαπανών, με αυστηροποιημένα κριτήρια θα συνταγογραφούνται πλέον βασικές εξετάσεις, όπως το τεστ ΠΑΠ, το οποίο δεν θα δικαιολογείται για γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και μεγαλύτερες των 65, ενώ ο έλεγχος θα ενδείκνυται πλέον κάθε τριετία.
Η μαστογραφία θα γίνεται μόνο για γυναίκες άνω των 40 ετών, ενώ εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 και άνω των 75 ετών.
Σταματούν επίσης οι μαγνητικές εξετάσεις, ως πρώτος έλεγχος, σε κάθε περίπτωση χρόνιας αυχεναλγίας και ακόμα και με ιστορικό κακοήθειας, αφού πρώτη εξέταση ορίζεται η ακτινογραφία.
Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
Το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνει και την υποβολή συγκεκριμένου ποσού ανά μήνα που θα δικαιολογεί το κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.
Οι περιορισμοί έρχονται για να μην υπάρχει αλόγιστη χρήση, στη χώρα μας γίνονται πέντε φορές περισσότερες μαγνητικές εξετάσεις από ό,τι στη Γερμανία, δήλωσε στο Παραπολιτικά fm ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.
Τα μέτρα είναι αντιεπιστημονικά,έχουν σχεδιαστεί πρόχειρα και θα αποβούν τελικά σε βάρος του οργανισμού, αφού η ασθένεια στοιχίζει περισσότερο από την πρόληψη, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Μπρέγιαννη ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου. «Βεβαίως πρέπει να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός των δαπανών αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, μέσα από την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων, όπως γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ελευθερίου.

ΠΗΓΗ:http://iatroi.eu/

Ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογείται για τις διαγνωστικές εξετάσεις: Οι γιατροί να αιτιολογούν τι γράφουν

εοπυυ

Διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα αναφέρονται για τις προληπτικές εξετάσεις, δίνει ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει πλέον να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσής τους και την αναγκαιότητας της εξέτασης που συνταγογραφούν.Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, στο άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης Υ9/70521 Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων (ΦΕΚ Β’/ 2243/ 18-08-14) καθορίστηκε για κάθε ιατρική ειδικότητα και για κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων συγκεκριμένο αριθμητικό όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ συνταγογραφούμενων εξετάσεων οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν από ιδιώτες παρόχους και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Μία ειδικότητα πχ. καρδιολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει από την κατηγορία ιατρικής πράξης «ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ» (οι κατηγορίες ιατρικών πράξεων παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr) μέχρι δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό για έναν ΑΜΚΑ (έναν ασθενή) και οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιώτη πάροχο και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Αν συνταγογραφηθούν περαιτέρω εξετάσεις στον ίδιο ΑΜΚΑ την ίδια ημερομηνία έκδοσης, αλλά και μέχρι τέσσερις ημέρες μετά, τότε οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές.
Επιπρόσθετα καθορίζονται και ιατρικές πράξεις μη συμβατές με την ειδικότητα του ιατρού και σε αυτές τις περιπτώσεις το αριθμητικό όριο είναι μηδενικό. Παρόλα αυτά διευκρινίζεται ότι και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να συνταγογραφηθούν εξετάσεις από τον γιατρό και να διενεργηθούν δωρεάν από τις δημόσιες δομές.
Πλέον αυτών, στο πλαίσιο της σύννομης και αναγκαίας παραπομπής ασθενών για διαγνωστικές πράξεις και μέχρι την ολοκλήρωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων θεσπίστηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παραρτήματος Β της υπουργικής απόφασης. Οι συγκεκριμένες οδηγίες υπαγορεύονται από την διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, διαμορφώνουν το πλαίσιο που πρέπει να καθοδηγείται επιστημονικά ο ιατρός και δεν είναι υποχρεωτικές.
Όσοι γιατροί ακολουθούν τις οδηγίες αυτές δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο. Οι γιατροί που επιθυμούν να υπερβαίνουν τα όρια των οδηγιών είναι ελεύθεροι να συνταγογραφήσουν με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσής τους και της αναγκαιότητας της εξέτασης. Ο ΕΟΠΥΥ ακολουθεί όλους τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις, καθώς και τον ΕΚΠΥ που αφορούν την πρόληψη όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε είναι υψηλής προτεραιότητας για τον Οργανισμό η πρόληψη ασθενειών για τους ασφαλισμένους του.
Επισημαίνουμε, ότι ειδικά οι οδηγίες για τις εξετάσεις PSA με δακτυλική εξέταση και μαστογραφία για την πρόληψη καρκίνου του μαστού είναι σύμφωνες με τον ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, άρθρο 6 «Πρόληψη και προαγωγή της υγείας» και σε συμφωνία με κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από την Αμερικάνικη Ογκολογική Εταιρία και λοιπές διεθνείς επιστημονικές εταιρίες. Ειδικά για τις γυναίκες άνω των 35 ετών εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου συνεχίζει να ισχύει ο προληπτικός έλεγχος μαστογραφίας του ΕΚΠΥ με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ ο παραπέμπον ιατρός να μπορεί να αιτιολογήσει ότι η ασφαλισμένη ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σε ότι αφορά τη «Δοκιμασία τραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ)» όπου ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι «για την πρώιμη διάγνωση του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής» και δεν ορίζει το ανώτερο ή κατώτερο όριο της σεξουαλικά ενεργού ζωής αυτό δεν εμποδίζει το γιατρό να γράψει σε οποιαδήποτε ηλικία με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση ελέγχου θα τεκμηριώσει τη διάγνωση με την αιτούμενη εξέταση.
Σχετικά με την εξέταση «απεικονιστικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης επί χρόνιας αυχεναλγίας» ακολουθούνται τόσο οι οδηγίες της αμερικάνικης ακτινολογικής εταιρίας όσο και της Ελληνικής ακτινολογικής εταιρείας».
Ο ΕΟΠΥΥ με επείγουσα επιστολή του στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ζήτησε προτάσεις και παρατηρήσεις για την βελτίωση του πλαισίου των κατευθυντήριων οδηγιών. Κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι ο εξορθολογισμός του τεράστιου όγκου διαγνωστικών εξετάσεων χωρίς όμως να περιορισθούν κατ΄ ελάχιστο οι ανάγκες των ασφαλισμένων και κυρίως αυτές που έχουν ιδιαίτερη προληπτική αξία.
Η άποψη της κυρίας Παπακώστα
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στην Δημόσια Τηλεόραση αναφορικά με τα νέα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικότερα για το τεστ Παπανικολάου, η υφυπουργός Υγείας απάντησε:
«Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η πρόληψη και προαγωγή της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δώσει κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε ο πληθυσμός να κάνει πρόληψη και αυτό ξεκινά και από τα σχολεία. Για πρώτη φορά για παράδειγμα, με τρόπο οργανωμένο, θα υπάρξουν ομάδες πολυκλαδικές, οι οποίες θα καταγράψουν στα σχολεία, το υγειονομικό προφίλ της χώρας. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να πηγαίνουν στα νοσοκομεία μονο τα οξέα και βαριά περιστατικά. Όσο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, θα το εξειδικεύσουμε, ώστε να μπορεί ο πολίτης να πάρει χρηστικές οδηγίες να μην ταλαιπωρείται».

ΠΗΓΗ:http://iatroi.eu/

Έρχεται ρευστό από τον ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες γιατρούς! Τι θα εισπράξουν

Έρχεται ρευστό από τον ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες γιατρούς! Τι θα εισπράξουν

Ζεστό χρήμα που καιρό τώρα περιμένουν να δουν στις τσέπες τους, αναμένεται να εισπράξουν οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ τις επόμενες ημέρες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τα χρέη του προς τους ιδιώτες γιατρούς από τα έτη 2012 και 2013 επιχειρεί να αποπληρώσει ο μεγαλύτερος φορέας υγείας της χώρας ελέω …τρόικας.
Οι δανειστές μας άλλωστε καιρό τώρα έχουν διαμηνύσει στη ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ να ξεχρεώσει ο οργανισμός ώστε να μην είναι σε αναμονή οι ιδιώτες πάροχοι.

Έτσι αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να καταβληθεί το 10% των οφειλών προς τους γιατρούς για τα περασμένα έτη το 2012 και το 2013.

Το υπόλοιπο 90% είχε καταβληθεί όπως συνηθίζεται, χωρίς να γίνει η πλήρης εκκαθάριση και ο έλεγχος των υποβληθέντων ποσών.
Ήδη έχει γίνει τα τελικό ξεκαθάρισμα και αναμένονται τα εντάλματα πληρωμής μετά και τη σχετική έγκριση που πρέπει να δοθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πάντως και να αποπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά ο ΕΟΠΥΥ, δε σημαίνει ότι απαλλάσσεται και από τα υπόλοιπα χρέη του και τη μαύρη τρύπα την οποία απλά δε…βλέπει η διοίκηση.
Άλλωστε με βάση και τα επίσημα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του φορέα λείπουν για το 2014 κοντά στα 373 εκατομμύρια Ευρώ.

Ειδικότερα για την τρέχουσα χρήση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η υπέρβαση των προϋπολογισθέντων εξόδων (6.768.879.635 ευρώ) σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα (6.395.132.155)- υπάρχει διαφορά περίπου 373 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους, από την σύσταση του (1.1.2012), ανήλθαν τον Ιούλιο 2014 στο ποσό των 670.094.844,48 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 598.459.283,25 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Ιουνίου του 2014 που έφτασε τα 1.268.554.127,73 ευρώ. 

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

 

Πόρισμα - κόλαφος για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Της Ελένης Πετροπούλου - imerisia.gr

«Σούπερ» γιατροί, οι οποίοι καταφέρνουν να εξετάσουν επτά ασθενείς σε χρονική διάρκεια μικρότερης του ενός (1) λεπτού, «εργασιομανείς» που μέσα σε μία Κυριακή εξαντλούν το πλαφόν των 200 επισκέψεων, αλλά και «έντιμοι» οι οποίοι δεν εξαιρούν από τη χρέωση της επίσκεψης ούτε τον... εαυτό τους, περιλαμβάνονται στο πόρισμα του ΕΟΠΥΥ που συνέταξε ο Οργανισμός μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από ειδικό κλιμάκιο. Οι έλεγχοι έγιναν σε δύο φάσεις και αφορούν γιατρούς που συμπλήρωσαν το όριο των επισκέψεων το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Στη συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ έλεγξε και τη συνταγογράφηση του μηνός Ιουλίου. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

• Πνευμονολόγος, στα νησιά του Αιγαίου. Στις 2, 3 και 4 Ιουνίου συμπλήρωσε το όριο των επισκέψεων αφού δέχτηκε 204 ασθενείς. Μάλιστα μόνο σε μία μέρα (2/6) δέχτηκε 104 ασθενείς και το ιατρείο λειτουργούσε για 14 ώρες με διάρκεια επίσκεψης από 2-20 λεπτά.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι ο πνευμονολόγος συνταγογραφούσε φάρμακα εκτός ειδικότητας σε πολλά άτομα της ίδιας οικογένειας, με αποτέλεσμα να καλύπτεται το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεών του με περιστατικά εκτός ειδικότητας και να μην περισσεύουν επισκέψεις για τα πνευμονολογικά περιστατικά (για τα οποία έχει συνάψει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ).

• Παιδίατρος, Στερεά Ελλάδα. Δέχθηκε από τις 2 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουνίου 234 ασθενείς με διάρκεια επίσκεψης κατά μέσο όρο από 1 λεπτό - 4 λεπτά (υπάρχουν και κάποιες δεκάλεπτες επισκέψεις). Οι επισκέψεις εμφανίζονται συνεχόμενες και σε κάποιες περιπτώσεις και επικαλυπτόμενες (σε διαφορετικούς ασθενείς στον ίδιο χρόνο). Επίσης διαπιστώθηκαν πολλές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο ίδιο άτομο την επόμενη ημέρα.

Περισσότερα...

Μείωση – ρεκόρ τον Ιούλιο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Οι εισπραχθείσες και μη αποδοθείσες εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά Ταμεία, ανέρχονταν τον περασμένο Ιούλιο σε 539,17 εκατομμύρια ευρώ.

Θεαματική μείωση καταγράφεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους πολίτες και τους παρόχους.

Από τη σύστασή του – τον Ιανουάριο του 2012 – έως το τέλος Ιουλίου, ο Οργανισμός όφειλε σε τρίτους 670,09 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό είναι μισό από το αντίστοιχο του περασμένου Ιουνίου, όταν ο ΕΟΠΥΥ όφειλε 1,26 δισ. ευρώ.

Αν συνεχιστούν οι πληρωμές με τον ίδιο ρυθμό, θα δοθεί “ανάσα” στην αγορά, η οποία διψάει για ρευστότητα.

Υπάρχουν, όμως, σοβαρά εμπόδια, όπως η καθυστέρηση απόδοσης των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ από τα Ταμεία που μετέχουν σε αυτόν, με μεγαλύτερα το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το, ΟΓΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός (φωτό), οι εισπραχθείσες και μη αποδοθείσες εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά Ταμεία, ανέρχονταν τον περασμένο Ιούλιο σε 539,17 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Ιδιωτικές κλινικές έκλεβαν τον ΕΟΠΥΥ

Σοβαρές ενδείξεις ότι ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρείχαν προς τους ασφαλισμένους το 2013, καταχωρίζοντας «διπλά» νοσήλια, παράλληλες νοσηλείες, επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας, δίνει πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που ήλεγξαν για πρώτη φορά τις απαιτήσεις των κλινικών από τον οργανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι” αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Ισως η πλέον χαρακτηριστική μορφή «καταχρηστικής» χρέωσης του ΕΟΠΥΥ είναι τα 2,25 εκατ. ευρώ που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές για παροχή υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης (διαγνωστικές, παρακλινικές εξετάσεις κ.ά.). Και αυτό, διότι αφορούν υπηρεσίες προς νοσηλευομένους και επομένως καλύπτονται από το νοσήλιο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Το πόρισμα-έκθεση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, από τον πρώτο στατιστικό έλεγχο των χρεώσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, αμφισβητεί τη νομιμότητα σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους πέρυσι. Οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έχουν ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση για νοσηλείες ασφαλισμένων που χρεώθηκαν με περίπου 130.000.000 ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχονται στα 430.000.000 ευρώ και η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό έχει υπολογιστεί περίπου στα 100.000.000 ευρώ και θα «κουρευθεί» μέσω claw back. Ηδη έχει ζητηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές να δώσουν εξηγήσεις, και εκτιμάται ότι ακόμα κι αν γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τις κλινικές, πάλι το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ από τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών θα είναι τουλάχιστον 70.000.000 ευρώ. Tο τελικό πόρισμα ενδέχεται να είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα κοινοποιηθεί στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μεταβληθεί ο καταλογισμός του claw back του 2013 στις κλινικές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πρώτο πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών κλινικών, κρίθηκε αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος μεταξύ άλλων για:

• 17.547 περιστατικά με χρεώσεις ανοιχτής περίθαλψης κατά τη διάρκεια νοσηλείας. Το συνολικό ποσό χρεώσεων για τα περιστατικά αυτά ανέρχεται στα 2.523.132 ευρώ.

• 34.331 περιστατικά με χρεώσεις πέραν του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) λόγω παράτασης νοσηλείας. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 14.199.298 ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. αφορούσαν πράξεις που εκτελέσθηκαν εντός της διάρκειας νοσηλείας που προβλέπεται από το ΚΕΝ.

Περισσότερα...

Τα πλαφόν δεν αλλάζουν, τονίζει ο Οργανισμός

Ανυποχώρητη στις πιέσεις των εκπροσώπων των γιατρών για αυξήσεις στο πλαφόν ανά νομό και ανά πάροχο για διαγνωστικές εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται η διοίκηση του Οργανισμού. Υψηλά στελέχη του ΕΟΠΥΥ ανέφεραν στην «Κ» ότι τα ανώτατα όρια δαπάνης ανά νομό, όπως αυτά περιγράφονται στη σχετική πρόσφατη υπουργική απόφαση, θα ισχύσουν ως έχουν και βάσει αυτών θα καταλογιστεί στο τέλος του έτους το ποσό της υπέρβασης από αυτά τα όρια, το οποίο δεν θα καταβληθεί στον πάροχο με την εφαρμογή του claw back. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει ότι, εάν συνεχίσουν οι σχετικές δαπάνες να «τρέχουν» με τον ρυθμό που κινήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014, αρκετοί πάροχοι κινδυνεύουν ουσιαστικά να μην πληρωθούν για τουλάχιστον το 50% των εξετάσεων που εκτελούν. Είναι ενδεικτικό ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι πάροχοι (διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια) είχαν απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ 336 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις που εκτέλεσαν, όταν για όλο το έτος ο Οργανισμός έχει κλειστό προϋπολογισμό για τη σχετική δαπάνη 328 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι γιατρών «πιέζουν» προς κάθε κατεύθυνση για την αναθεώρηση του πλαφόν προς τα πάνω και ένα από τα επιχειρήματα που αναφέρουν είναι ότι στην κατανομή των ποσών δεν υπολογίσθηκαν οι μετακινήσεις ασθενών από νομό σε νομό.

Παραπεμπτικά

Αντίθετα, υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο διορθώσεων στις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση παραπεμπτικών για εξετάσεις (ορίζεται με ποια συχνότητα και σε ποιες περιπτώσεις αυτές θα γράφονται). Οι κατευθυντήριες οδηγίες θα αντικατασταθούν στο μέλλον από τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, ενώ, όπως ρητά αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η μη τήρησή τους από τους θεράποντες ιατρούς «αποτελεί για τον ΕΟΠΥΥ ένδειξη για τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές πράξεις που συνταγογράφησε ο συγκεκριμένος γιατρός, ο οποίος υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης». Με την ίδια υπουργική απόφαση ορίστηκε και αριθμητικό όριο συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά παραπεμπτικό σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων. Οσες εξετάσεις υπερβαίνουν το όριο αυτό δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργούνται σε ιδιώτη πάροχο, ωστόσο μπορούν να γίνονται δωρεάν στις δημόσιες δομές και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Ενδεικτική της πιο διαλλακτικής στάσης του ΕΟΠΥΥ σε ενδεχόμενες αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες και το όριο εξετάσεων είναι και το χθεσινό «κάλεσμα» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων προς τους εκπροσώπους γιατρών να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, καθώς, όπως αναφέρει, έλαβε τη διαβεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ ότι όπου έχουν γίνει λάθη θα διορθωθούν.

Εν τω μεταξύ, κανονικά εφαρμόζεται πλέον το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων μετά και τη θετική για το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου προκαλώντας «εγκεφαλικό» στο υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη του 2014 κοντά στον στόχο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, μετά την εξέταση της υπόθεσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, στην οποία παρέστη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, τελικά το Συμβούλιο αποφάσισε να άρει την αναστολή. Στον αντίποδα, το ΣτΕ έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της που επέβαλλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2014
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ