ΕΟΠΥΥ

Τι απαντά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην τέως επικεφαλής ελέγχου του Οργανισμού!

Τη δική του απάντηση στις καταγγελίες της τέως επικεφαλής ελέγχου του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) δίνει μέσω του HealthReport.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα η τέως επικεφαλής ελέγχου του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) Γεωργία Γεωργιάδου είχε καταγγείλει με επιστολή της που αποκάλυψε το HealthReport.gr, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέκρυψε παράνομες ενέργειες υγειονομικών φορέων για πολιτικούς λόγους. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε καταγγείλει η κ.Γεωργιάδου: «Η τέως επικεφαλής ελέγχου του ΕΟΠΥΥ κατά Πολάκη και Γεροβασίλη: «Καλύψατε παράνομες ενέργειες γιατρών»! Επιστολή φωτιά».

Στην επιστολή της αυτή είχε αναφερθεί εκτενώς και στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλο.

Δείτε τι της απαντά ο ίδιος μέσω του HealthReport.gr:

«Δημοσιεύσατε στον ιστότοπο σας μακροσκελή επιστολή της πρώην Γενικής Επιθεωρήτριας ΥΠΕΔΥΦΚΑ κ. Γ. Γεωργιάδου με αναφορές στο πρόσωπό μου, ως αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ και στις οποίες επιθυμώ να απαντήσω, ασφαλώς με όχι τόσο μακροσκελές κείμενο.

1. Οι αναφορές της πρώην γενικής Επιθεωρήτριας σε βάρος μου, για τον ιατρό Μονάδας Υγείας της 1ης ΥΠΕ που ήταν με διάθεση στην Κεντρική Υπηρεσία ΕΟΠΥΥ και στο γραφείο προέδρου, με ανάθεση ελεγκτικού έργου από το 2014 (!) είναι (επιεικώς) ατυχείς, αφού εγώ ως αντιπρόεδρος, δεν έχω πειθαρχικές αρμοδιότητες επ’αυτού διότι ανήκει σε άλλη οργανική μονάδα κάτι που η κ. Γεωργιάδου γνωρίζει.

Όταν ο πρόεδρος ΕΟΠΥΥ μου διαβίβασε, τον Ιούλιο 2016, το πόρισμα ελέγχου της ΥΠΕΔΥΦΚΑ που είχε συνταχθεί από τονΜάϊο του 2016, σε βάρος του εν λόγω ιατρού, ως αντιπρόεδρος ενήργησα άμεσα και στο πλαίσιο του νόμου και των δικών μου συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και το υλικό που συνέλεξα διαβίβασα στον κ. πρόεδρο ΕΟΠΥΥ και στην 1η ΥΠΕ για δικές της ενέργειες. Εξ όσων έμαθα πρόσφατα, η 1η ΥΠΕ έχει ενημερωθεί για την διακοπή της διάθεσης του εν λόγω ιατρού στο γραφείο του κ. Προέδρου.

Από που προκύπτουν επομένως, κατά την κ. Γεωργιάδου δικές μου παραλείψεις; Αλλά και με ποιά ιδιότητα ή θεσμική αρμοδιότητα σήμερα, η κ. Γεωργιάδου με εγκαλεί κατά συκοφαντικό τρόπο; Αντιλαμβάνομαι την πικρία της για την απόφαση του Υπουργού Υγείας να την παύσει από την θέση της Γενικής Επιθεωρήτριας ΥΠΕΔΥΦΚΑ, αλλά νομίζω ότι κάνει υπερβατικούς και αυθαίρετους συλλογισμούς που αγγίζουν τα όρια της συνειδητής συκοφάντησης δια του τύπου, για την οποια επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.

2. Σε ότι αφορά την υπόθεση του φαρμακοποιού επαρχιακής πόλης που η ΥΠΕΔΥΦΚΑ κατήγγειλε την σύμβαση για σημαντικές »καταχρηστικές χρεώσεις παραβατικότητες…» έχω να πώ ότι η κ. Γεωργιάδου απέκρυβε επιμελώς το πόρισμά της από τον αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ και επομένως, οι εκ των υστέρων αιτιάσεις της προς τον αντιπρόεδρο »επειδή δεν διέταξε ΕΔΕ για διερεύνηση αν εμπλέκεται στην υπόθεση η σύζυγος του Φαρμακοποιού η οποία είναι φαρμακοποιός υπάλληλος ΕΟΠΥΥ…» είναι ατυχείς και εκ του πονηρού διότι ο αντιπρόεδρος δεν γνώριζε ότι υπάρχει τέτοιο πόρισμα!

Κι ερωτώ ευθέως: Γιατί η κ. Γεωργιάδου έκρυβε το σχετικό πόρισμα από εμένα και σήμερα επικαλείται »καταγγελία της διευθύντριας της αρμόδιας ΠΕΔΙ προς τον αντιπρόεδρο…» για ενδεχόμενη εμπλοκή της υπαλλήλου του ΕΟΠΥΥ, αφού δεν γνωρίζει τι ενέργειες έχει κάνει ο αντιπρόεδρος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του;

Διότι, αν γνωρίζει τι ενέργειες έχω κάνει ως αντιπρόεδρος, τότε όσα αναφέρει στην επιστολή της, είναι κι αυτά συκοφαντικά και μάλιστα κατά συνειδητό τρόπο. Να πω επίσης πως ούτε και η εν λογω διευθυντρια της Περιφεριακής Διεύθυνσης μου είχε γνωστοποιήσει το σχετικό πόρισμα το οποίο προφανώς γνώριζε από την κ. Γεωργιάδου, αφού κατέθεσε και στην δίκη που διεξήχθη σε βάρος του εν λόγω φαρμακοποιού…

Κατ’αρχάς πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει η κ. Γεωργιάδου ότι δεν είμαστε ίδιοι και πώς ως αντιπρόεδρος ασκώ τα καθηκόντά μου με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μου έχει αναθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Επιπλέον από την βραχύχρονη συνύπαρξή μας στον ΕΟΠΥΥ και στο πλαίσιο πάντα των υπηρεσιακών μας καθηκόντων, έχει διαπιστώσει ότι την αντιμετώπισα υπηρεσιακά και με την θεσμική σοβαρότητα που αρμόζει στην θέση που κατείχε.

3. Η σχετική αναφορά της στον γιατρό από την Πάτρα που έχει μετακινηθεί στον ΕΟΠΥΥ με απόφαση Υπουργού, ως υπηρεσιακός συνεργάτης του αντιπροέδρου, όντας ιατρός, ελεγκτής στο πρώην ΤΥΔΚΥ, είναι και ατυχής και αήθης, ως προς την έκφρασή της ότι αυτός ο γιατρός »σουλατσάρει στους διαδρόμους του ΕΟΠΥΥ κατά γενική ομολογία» και φυσικά αναδεικνύει την πραγματική κατάσταση εμπάθειας που την διακατέχει, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχαία ρήση: Το γαρ πολύ της θλίψεως, γεννά παραφροσύνη.

Λυπάμαι ειλικρινά που η πικρία της, για την απώλεια της συγκεκριμένης θέσης προκαλεί »τρικυμία εν κρανίω» και την οδήγησε στο να συντάξει και δημοσιοποιήσει επιστολή με τόσες ανακρίβειες σε βάρος μου.

Την δικαιολογώ όμως επειδή έχω αντιληφθεί πως κι αυτή αποτελεί μέρος του »συστήματος» που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (που την ξαναδιόρισαν στην ίδια θέση 31/12/14!) είχαν διαμορφώσει στην Δημόσια Διοίκηση και ειδικά στον ΕΟΠΥΥ.

Κι αυτό το »σύστημα» δεν εννοεί να αντιληφθεί πως η Κυβέρνηση άλλαξε. Κι όπως οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ την είχαν επιλέξει στην συγκεκριμένη θέση, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε άλλο πρόσωπο για την θέση του Γενικού Επιθεωρητή ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Εκτός κι αν η ίδια θεωρεί πως είχε ενοικιάσει αυτή την θέση…»

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Γεωργακόπουλος
Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Συνεχίζεται η λιτότητα στον ΕΟΠΥΥ με νέες περικοπές τη διετία 2018-19

Συνεχίζεται η λιτότητα στον ΕΟΠΥΥ με νέες περικοπές τη διετία 2018-19

Το "πράσινο φως” για νέες μειώσεις την επόμενη διετία στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της περίθαλψης, αλλά και για περαιτέρω συρρίκνωση του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού, έδωσε απόφαση του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Στην απόφαση (που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ), με την οποία καθορίζονται τα επιτρεπόμενα για φέτος όρια δαπανών για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες παρόχους και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ κατασκευαστές, εισαγωγείς και προμηθευτές, αναφέρεται πως για τα έτη 2018 και 2019 οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα τροποποιηθούν προς τα κάτω, κατά ποσό όχι χαμηλότερο από τη μείωση του προϋπολογισμού του Οργανισμού.
Με το προηγούμενο Μνημόνιο είχαν οριστεί πλαφόν στα κονδύλια για φάρμακα, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι και το 2018, εντούτοις η παραπάνω απόφαση του Π. Πολάκη προμηνύει τη συνέχιση της λιτότητας στον ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 2019 τουλάχιστον, με φορείς τις αγοράς να μιλούν για διαρκείς οριζόντιες περικοπές τα χρόνια που ακολουθούν και για ακόμη αυστηρότερους ελέγχους στις υποβολές των ιδιωτών παρόχων.
Το "σκανάρισμα” των υποβολών ξεκινά από φέτος. Στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, εκτός από ετήσιο και εξαμηνιαίο επιτρεπόμενο όριο δαπανών, προβλέπεται και τριμηνιαίο πλαφόν. Όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, αυτό σημαίνει πως οι αναγκαστικές επιστροφές από τις επιχειρήσεις της Υγείας (claw back) προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις που σημειώνονται, αντί για κάθε έξι μήνες θα μπορούν να απαιτούνται ανά τρεις.'
Οι έλεγχοι γίνονται ακόμη πιο εκτενείς μετά και τον καθορισμό για πρώτη φορά πλαφόν- όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr - ανά κατηγορία στις υπηρεσίες νοσηλείας των ιδιωτικών κλινικών (με συνολικό προϋπολογισμό για φέτος στα 265 εκατ. ευρώ) και στις υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων (350 εκατ. ευρώ το όριο του 2017). Όριο τίθεται στις εξετάσεις βιολογικών υλικών, στις μαστογραφίες και τις ακτινογραφίες, στα υπερηχογραφήματα, στις μετρήσεις οστικής πυκνότητας, αλλά και στην ειδική αγωγή (στα 80 εκατ. ευρώ το πλαφόν), στα υλικά αιμοκάθαρσης, για το σακχαρώδη διαβήτη, στα οπτικά, στα ορθοπεδικά είδη και στα ακουστικά.
Στελέχη από την αγορά των διαγνωστικών βλέπουν πίσω από αυτές τις αποφάσεις την αδυναμία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τις υπερβάσεις που σημειώνονται κάθε μήνα στον προϋπολογισμό των εξετάσεων. Από την άλλη πλευρά κύκλοι του υπουργείου Υγείας εξηγούν πως θα μπορούν να παρακολουθούν συγκεκριμένα σε ποια είδη διαγνωστικών εξετάσεων καταγράφεται υπέρβαση.
Στην περίπτωση υπέρβασης των ως άνω επιτρεπόμενων ορίων δαπάνης για το έτος 2017 από τους συμβεβλημένους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊοντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, το υπερβάλλον ποσό αναζητείται εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ από τους κατασκευαστές σε περίπτωση που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και διακινείται από τους ίδιους είτε από τους εισαγωγείς, διανομείς /προμηθευτές σε περίπτωση που το προϊόν εισάγεται. Oι πάροχοι υπόκεινται σε επιβολή clawback, όχι μόνο για την υπέρβαση στις γενικές κατηγορίες, αλλά και στις υποκατηγορίες.
Τέλος δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμών μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (clawback - rebate) και εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους. Ο συμψηφισμός μπορεί να κατανέμεται και σε μηνιαίες δόσεις σε περίπτωση που το ποσό προς επιστροφή υπερβαίνει το 30% της ετήσιας δαπάνης που υποβάλλει ο πάροχος για το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος, σε καμία περίπτωση όμως οι μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 24 συνολικά.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Νέα όρια δαπανών από ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες και ειδική αγωγή! Όλη η απόφαση Π.Πολάκη

Γράφει: Μαρία Γλένη


Τα νέα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το 2017 για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, προς τους ασφαλισμένους εξέδωσε ο αν.υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

 

Ειδικότερα πρόκειται για τα νέα όρια που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή και άλλες υπηρεσίες υγείας και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους.

 

Τα νέα όρια προσδιορίζονται σε ετήσια, εξαμηνιαία και τριμηνιαία βάση, σε επίπεδο κατηγορίας και υποκατηγορίας, ως Επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές, του έτους 2017.

Δείτε παρακάτω στο ΦΕΚ όλα τα όρια των δαπανών αναλυτικά κάνοντας ΚΛΙΚ στο σύνδεσμο:

HealthReport.gr EOPYY

Πάντως όπως σημειώνεται στην απόφαση στην περίπτωση υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων δαπάνης για το έτος 2017

α) από τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας και

β) από τους συμβεβλημένους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊοντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, το υπερβάλλον ποσό αναζητείται εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την μεν περίπτωση α’ από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας στη δε περίπτωση β’ από τους κατασκευαστές σε περίπτωση που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και διακινείται από τους ίδιους είτε από τους εισαγωγείς, διανομείς /προμηθευτές σε περίπτωση που το προϊόν εισάγεται, ενώ προβλέπεται ακόμη και η διακοπή της σύμβασης. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Η τέως επικεφαλής ελέγχου του ΕΟΠΥΥ κατά Πολάκη και Γεροβασίλη: «Καλύψατε παράνομες ενέργειες γιατρών»! Επιστολή φωτιά

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σοβαρές καταγγελίες για απόκρυψη παράνομων συμπεριφορών γιατρών που ελέγχθηκαν, κατηγορεί τον Π.Πολάκη και την Ολ.Γεροβασίλη η τέως επικεφαλής Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ.

 

Για παράνομες ενέργειες γιατρών, οι οποίοι ελέγχθηκαν αλλά καλύφθηκαν στη συνέχεια απροκάλυπτα από τον αν.υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη κάνει λόγο η απομακρυνθείσα Επικεφαλής Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) Γεωργία Γεωργιάδου.

Συγκεκριμένα η κ.Γεωργιάδου με ανοικτή επιστολή της την οποία αναμένεται να αποστείλει και στο γραφείο του πρωθυπουργού όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, κατηγορεί τους δύο υπουργούς ότι παρενέβησαν προκειμένου να απαλλαγούν από κυρώσεις γιατροί της περιοχής της Άρτας οι οποίοι συνταγογραφούσαν παρανόμως εδώ και καιρό.

Να σημειωθεί ότι η κ.Γεωργιάδου απομακρύνθηκε εν μία νυκτί από τη θέση της και μάλιστα ενημερώθηκε σχετικά από …email. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Απόλυση με email στον ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο από την καρατόμηση της Διευθύντριας Ελέγχου»

Η τέως επικεφαλής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ μιλά για «πράξεις και ολιγωρίες» των δύο υπουργών, «που θίγουν το κύρος και τα συμφέροντα του Οργανισμού και ενδεχομένως πληρούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση αδικημάτων που διώκονται ποινικά».

Όπως καταγγέλλει, μετά από εντοπισμό γιατρών που συνταγογραφούσαν παράτυπα, η υπουργός Ολ.Γεροβασίλη η οποία εκλέγεται στην Άρτα επικοινώνησε με τον αν.υπουργό Υγείας Π.Πολάκη ο οποίος και διέκοψε τη διαδικασία εναντίον των γιατρών με το επιχείρημα ότι ελέγχθηκαν τα «μικρά ψάρια».

Μάλιστα σύμφωνα με την τέως επικεφαλής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ Γ.Γεωργιάδου εστάλη και επιστολή από τους δύο υπουργούς προς τον τοπικό ιατρικό σύλλογο (για να καθησυχαστούν οι τοπικοί παράγοντες) με την οποία διευκρινιζόταν ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των γιατρών.

Διαβάστε παρακάτω όλη την επιστολή της τέως επικεφαλής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ:

«Στις 28 Απριλίου 2017 ο Υπουργός Υγείας και ο Αν. Υπουργός Υγείας αποφάσισαν την αντικατάστασή μου από τη θέση της Γενικής Επιθεωρήτριας της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) διαρκούσης της θητείας μου.

Την ίδια ημέρα, 28 Απριλίου 2017, ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και Βουλευτής ΄Αρτας) κ. ΄Ολγα Γεροβασίλη, εξηγούν με ταυτόσημες ανακοινώσεις και επιστολές τους, το χρονικό της προαποφασισμένης απομάκρυνσής μου.

Και η μεν αντικατάστασή μου, έστω και παρά το νόμο, θα μπορούσε να κατανοηθεί πολιτικά με τη λογική ότι « Υπουργοί είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε»! Το να επιχειρείς όμως να δικαιολογήσεις μια απόφαση σπιλώνοντας τον αντικαθιστάμενο και να εμφανίζεις τον κομματικό νεποτισμό ως «ηθικό πλεονέκτημα» είναι ανήθικο. Εξηγούμαι:

Το γεγονός :

Κατόπιν καταγγελίας για παράτυπη συνταγογράφηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών της Άρτας ,χωρίς αναφορά συγκεκριμένων ονομάτων , η Υπηρεσία διενήργησε ελέγχους, διά του θεσμοθετημένου οργάνου ιατρών, της επιτροπής ελέγχου συνταγογραφίας της ΚΜΕΣ ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα τη διαπίστωση παραβάσεων στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Στους ελεγχθέντες γιατρούς απεστάλησαν επιστολές παροχής εξηγήσεων για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, κατά την πάγια ακολουθούμενη διαδικασία. Οι «θορυβηθέντες» γιατροί απευθύνθηκαν …. αρμοδίως στη βουλευτή της περιοχής των κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Υπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον αρμόδιο συνάδελφό της κ. Πολάκη, έλαβε διαβεβαιώσεις να μην ανησυχούν οι ελεγχόμενοι και καθησύχασε τους συμπατριώτες της γιατρούς με τα ακόλουθα αναγραφόμενα σε επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο ΑΡΤΑΣ :

– Αυτονόητα (!) η Υπηρεσία (υπό τον νέο Γ. Επιθεωρητή της προφανώς) θα προχωρήσει άμεσα σε ανάκληση των επιστολών προς όσα μέλη του Ι.Σ. Άρτας ήταν αποδέκτες αυτών.

Η… εξήγηση ;

Οι επιστολές απεστάλησαν σε «μικρά ψάρια» κι’ αυτό, κατά την κ. Υπουργό, όπως αναγράφει στην επιστολή της, συνιστά παρέκκλιση της πολιτικής κατεύθυνσης της Κυβέρνησης για πάταξη της μεγάλης διαφθοράς (όχι της «μικρής»). Δεν υπήρξε έλεγχος, αναφέρει, αλλά επίφαση ελέγχου κατά στρεβλή ιεράρχηση και προσωπική στρατηγική κατ’ αδιαφανή αξιοποίηση θέσης ευθύνης (!)

Η επιστολή κλείνει με την παράκληση να κοινοποιηθεί αυτή, προς όλους τους συναδέλφους, της κ. Υπουργού, που είναι μέλος του Ι.Σ. Άρτας (πιστώνοντας φυσικά τη βουλευτή τους για την άμεση και αποτελεσματική της παρέμβαση).

Ο Αν. Υπουργός Υγείας πάλι, στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνει προς πάσαν κατεύθυνση : « ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΥΠΕΔΥΦΚΑ – τον επικεφαλής της οποίας πρόσφατα αντικαταστήσαμε – θα προσανατολίσουν το έργο τους στη σύλληψη των «χοντρών ψαριών» του χώρου, βάζοντας τάξη και κανόνες στο χάος!

Η μέχρι σήμερα επικεφαλής της Υπηρεσίας, εξυπηρετώντας πολιτικές και πελατειακές σκοπιμότητες, έκανε ελέγχους στην «ψιλή μαρίδα» σε ποσοστό μάλιστα του 90% των ελέγχων, π.χ. δεν μπορεί η Υπηρεσία να ασχολείται με έναν γιατρό καρδιολόγο (στην ΄Αρτα εννοεί) συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ που σ’ ένα εξάμηνο στις 300 συνταγές της ειδικότητάς του, έγραψε και 5 για γαστροπροστασία ».

(Λάθος τους τα είπαν, 100 συνταγές των γιατρών ελέγχθησαν και δεν ήταν βεβαίως 5 οι παράτυπες συνταγές, αλλά πολύ περισσότερες, μαζί και φάρμακα για Σακχ. Διαβήτη και για άλλες παθήσεις εκτός καρδιολογίας , χωρίς να αναφέρεται και στους λοιπούς ελεγχόμενους γιατρούς ορισμένοι εκ των οποίων ήταν υπότροποι και αποφεύγοντας βέβαια να αναφερθεί ότι τα φάρμακα γαστροπροστασίας, που συνταγογραφούνται κατά κόρον και πολλάκις χωρίς ένδειξη, είναι πέμπτα στη σειρά υψηλότερης δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ ).

Και επειδή οι έλεγχοι, κατά τη γνώμη τους, εξυπηρετούσαν πολιτικές και πελατειακές σκοπιμότητες, (τώρα πώς και πότε το διαπίστωσαν, αυτό είναι άλλο δικό τους θέμα) αντικαταστήσαμε τον επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας με δικό μας κομματικό στέλεχος – αποτυχόντα πολιτευτή – το οποίο, άσχετο από ελέγχους και διοίκηση, μετακαλέσαμε από το επαρχιακό του φαρμακείο στην Αθήνα, να βάλει τάξη στο χάος!!!

Οι αριθμοί όμως, Κύριοι, καταδεικνύουν ότι από το κυνήγι των μικρών και μεγάλων ψαριών επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία τα παρακάτω πρόστιμα, επί πλέον των καταγγελιών συμβάσεων :

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

ΕΤΟΣ
2011
2012
2013
2014
2015
2016
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ
86
199
373
239
267
298

ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
ΕΤΟΣ
2012
2013
2014
2015
2016

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
331.640,00€
1.024.412,00€
1.199.576,00€
1.143.728,00€
1.593.289,00€

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Νέοι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά πάροχο ύψους 1,47 δισ. ευρώ για το 2017

Αυξάνονται οι πιστώσεις για κλινικές, διαγνωστικά, γιατρούς, μειώνονται για ορθοπεδικά και συμπληρώματα διατροφής, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη
Κλειστούς προϋπολογισμούς ύψους 1,47 δισ. ευρώ που μοιράζονται σε 735 εκ. ευρώ ανά εξάμηνο ή 367,5 εκ. ευρώ ανά τρίμηνο, προβλέπει η τελευταία απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων από τους παρόχους του.

Πρόκειται για επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έτους 2017 για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή και λοιπές υπηρεσίες υγείας και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές.

Η κατανομή των ποσών προσδιορίζεται σε ετήσια, εξαμηνιαία και τριμηνιαία βάση, αντί της ετήσιας, εξαμηνιαίας και μηνιαίας βάσης που ίσχυε παλαιότερα, ενώ αυτή τη φορά γίνεται και ξεχωριστή κατηγοριοποίηση με υποκατηγορίες σε κάθε ευρύτερη κατηγορία δαπανών.

Στην περίπτωση υπερβάσεων, επισημαίνεται ότι οι πάροχοι υπόκεινται σε επιβολή clawback, όχι μόνο για την υπέρβαση στις γενικές κατηγορίες, αλλά και στις υποκατηγορίες που καθιερώνονται για πρώτη φορά. Με το δεδομένο αυτό, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμών, μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (clawback - rebate) και εκκαθαρισμένων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους. Ο συμψηφισμός μπορεί να κατανέμεται και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού σε περίπτωση που το ποσό προς επιστροφή εκ μέρους των παρόχων υπερβαίνει το 30% της ετήσιας δαπάνης που υποβάλλει ο πάροχος για το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος, σε καμία περίπτωση όμως οι μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 24 συνολικά.

Παρόλα αυτά, η κατανομή που έχει γίνει, δίνει "αέρα" στις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα αποκατάστασης, τους φυσικοθεραπευτές και τους συμβεβλημένους γιατρούς, ενώ προχωρεί σε δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού για τα επιθέματα, τα ορθοπεδικά υλικά και τα συμπληρώματα διατροφής.

Η απόφαση προβλέπει ότι τα έτη 2018 και 2019 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, οπότε αντίστοιχα θα μειωθούν και οι κλειστοί προϋπολογισμοί των κατηγοριών, σε ποσοστά όμως όχι χαμηλότερα της αντίστοιχης μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση προβλέπει για τις ιδιωτικές κλινικές 265 εκ. ευρώ, 54 εκ. για τα κέντρα αποκατάστασης, 50 εκ. για τις ψυχιατρικές κλινικές, 50 εκ. για τους φορείς υποστήριξης αναπηρίας , 350 εκ. για διαγνωστικές εξετάσεις, 70 εκ. για φυσικοθεραπείες, 80 εκ. για υπηρεσίες ειδικής αγωγής, 110 εκ. για οικογενειακούς και ειδικευμένους γιατρούς, 155 εκ. για υπηρεσίες αιμοκάθαρσης, 20 εκ. για συμπληρώματα διατροφής, 170 εκ. για υγειονομικό υλικό, και 90 εκ. ευρώ για πρόσθετη περίθαλψη.

Σύμφωνα με την προηγούμενη υπουργική απόφαση που καταργείται, προβλεπόταν η χορήγηση 235 εκ. ευρώ για ιδιωτικές κλινικές, 51 εκ. για κέντρα αποκατάστασης, 45 εκ. για ψυχιατρικές κλινικές, 53 εκ. για φορείς υποστήριξης αναπηρίας, 302 εκ. για διαγνωστικές εξετάσεις που πέρυσι έφτασαν τα 312 τελικά, για αιμοκάθαρση 110 εκ., ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, νευρολόγους, γαστρεντερολόγους, γυναικολόγους και φυσιάτρους) 18 εκ. ευρώ, άλλα 8,1 εκ. ευρώ για τους λοιπούς κλινικούς γιατρούς, 62 εκ.για φυσικοθεραπευτές, και 6 εκ. για υπηρεσίες αποκατάστασης ανοικτής περίθαλψης.

Αναλυτικά, τα ποσά μπορείτε να δείτε στη νέα απόφαση που επισυνάπτεται εδώ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

“Νερά” κάνει ο ΕΟΠΥΥ για τα ληξιπρόθεσμα. Στα “κάγκελα” οι πάροχοι ιδιωτικής υγείας

Να «φρακάρει» έχει αρχίσει η ιδιωτική αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ταμείων.

«Το άρθρο 52 Νόμος 4430/2016 που προβλέπει την εκκαθάριση και πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ταμείων έδωσε μια ελπίδα στις χειμαζόμενες ιατρικές εταιρείες. Όμως εκτός από τον ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΟΥ κανένα άλλο ταμείο δεν έχει εξοφλήσει αυτά που χρωστάει στα εργαστήρια» αναφέρει σχετικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγεματιών Ακτινολόγων, Θεόδωρος Γεωργακόπουλος.

Δεδομένης της υπερφορολόγησης και των μηχανισμών επιστροφής (claw back- rebate) στο εν γένει σφιχτό οικονομικό περιβάλλον που κινείται η χώρα, οι πάροχοι είχαν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στην έγκαιρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Οργανισμού, για να «τσουλίσουν» οι προηγούμενοι μήνες. Όπου να΄ ναι όμως η άνοιξη τελειώνει και μαζί εξαντλείται και το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου ο ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί ότι θα κλείσει τις συγκεκριμένες οφειλές (30-06-17).

«Η ουσία είναι ότι αν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και οικονομικών δεν πληρώσουν τις οφειλές τους πολλά εργαστήρια και διαγνωστικά θα οδηγηθούν στην καταστροφή» προειδοποιεί ο κος Γεωργακόπουλος. Ανάλογη αγωνία είχε εκφράσει προ ημερών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (εδώ).

Άλλωστε, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε δείχνει ότι οι εισπράξεις των οικονομικών υπουργείων είναι υψηλές, σύμφωνα με τον πρόεδρος των ακτινολόγων, ο οποίος εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την ασυνέπεια του Κράτους απέναντι στις υποχρεώσεις του. «Τι σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία;» αναρωτιέται καταλήγοντας.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Νέοι αυστηροί έλεγχοι στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση! Τι ετοιμάζεται

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Φύλλο και φτερό φαίνεται ότι σκοπεύουν να κάνουν τα ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και του Οργανισμού.

 

Και αυτό διότι ξάφνου, οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ ανακάλυψαν ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ υπερχρεώνουν τον Οργανισμό με συνταγές που εκδίδουν αλλά και διπλά ιατρεία που διατηρούν σε διάφορες περιοχές.

Παρότι με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων οι γιατροί επιτρέπεται να διατηρούν περισσότερα από ένα ιατρεία, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι αυτό συμβάλει στην προκλητή συνταγογράφηση και μάλιστα από μη γιατρούς.

Την …προαναγγελία έκανε ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος ο οποίος μιλώντας στην Αυγή, διαπίστωσε ότι πολλοί γιατροί συμμετέχουν σε αλυσίδες ιατρείων και έτσι φέρονται να συνταγογραφούν την ίδια στιγμή από διαφορετικά σημεία.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τις συνταγές «κόβουν» γραμματείς ή άλλα πρόσωπα, χωρίς όμως ο Οργανισμός να μπορεί αν τους ελέγξει. Γι αυτό και ζητά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος.

 

Πάντως ούτως ή άλλως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα μπουν στο μικροσκόπιο το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι αλλάζει και ο τρόπος συνταγογράφησης με το νέο μνημόνιο και αναμένεται να ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι. Διαβάστε ΕΔΩ τι περιμένει όσους δεν τηρούν τα νέα μέτρα: «Τσουχτερά πρόστιμα για τους γιατρούς που δε συνταγογραφούν με τους νέους κανόνες! Τι προβλέπει το μνημόνιο»

Με βάση το νέα συμφωνία με τους δανειστές ο έλεγχος της συνταγογράφησης των γιατρών θα πρέπει να γίνεται από τον οργανισμό κάθε μήνα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Που θα κατανείμει τα έσοδά του! Τα «τυράκια» του Οργανισμού

Γράφει: Μαρία Γλένη


Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να μην αποπληρώνει τους γιατρούς και τους υπόλοιπους παρόχους, έχει ωστόσο έσοδα τα οποία θα τα διαθέσει σαν… «τυράκια» στους εργαζόμενους αλλά και σε διάφορους άλλους σκοπούς.

 

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του νέου μνημονίου, σε ετήσια βάση:

-κατ’ ανώτατο όριο τέσσερα εκατ. ευρώ (4.000.000 ευρώ) θα διανέμονται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με τη θέση, το βαθμό του, καθώς και το βαθμό συμμετοχής του τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου όσο και κατά το στάδιο διενέργειας των ελέγχων.

Το «χρυσό» μπόνους που θα μοιράζει ο ΕΟΠΥΥ, είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr και είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο στους γιατρούς όσο και στους φαρμακοποιούς.

Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) είχε δηλώσει επισήμως πως θα μπλοκάρει το μπόνους, δεδομένου ότι ο Σύλλογος εκπροσωπείται και στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Μπλοκάρουν το «χρυσό» μπόνους 4 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί του ΠΙΣ! Τι αποφάσισαν»

Ωστόσο στην πράξη δεν έγινε τίποτε. Έτσι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται και στο πολυνομοσχέδιο, τη στιγμή μάλιστα που ο ΕΟΠΥΥ χρωστά …σε όποιον μιλά ελληνικά.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι «κατ’ ανώτατο όριο δύο εκατ. ευρώ (2.000.000 ευρώ) θα αξιοποιούνται για την προαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αναφορικά με τους σκοπούς και τους στόχους του σε δεδομένη χρονική περίοδο».

Ακόμη άλλα τέσσερα εκατ. ευρώ (4.000.000 ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των υποδομών του Οργανισμού τόσο σε νέες τεχνολογίες, που σχετίζονται με τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών, καθώς και με την ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας νέων πηγών εσόδων, όσο και σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα από τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ κατ ανώτατο όριο 40% θα καλύπτει τις υποχρεώσεις του Οργανισμού προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των Υγειονομικών Περιφερειών ενώ σε ποσοστό 10% θα καλύπτονται άλλες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr

 

Σχέδιο περιορισμού των ιδιωτικών κλινικών βλέπει η ΠΕΙΚ

Σχέδιο περιορισμού των ιδιωτικών κλινικών βλέπει η ΠΕΙΚ

«Σφίγγει η θηλιά» γύρω από τις ιδιωτικές κλινικές, μετά την ανάρτηση και των σημειωμάτων rebate και clawback για το 2014. Είχαν προηγηθεί τα σημειώματα για τις αυτόματες επιστροφές του 2013 και του πρώτου μισού του 2016, καθώς ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες. Το εν λόγω ζήτημα, όπως και οι διαδικασίες ελέγχου και περικοπών θα τεθούν σε συναντήσεις των δύο πλευρών αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), τα σημειώματα που ήρθαν με 3 χρόνια καθυστέρηση και βάση μιας Υπουργικής Απόφασης του 2015, του υπηρεσιακού Υπουργού Υγείας, Αθ. Δημόπουλου, αφορούν περικοπές που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 50% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και το 90% των υποβολών! Μάλιστα, τ ποσοστά περικοπών χαρακτηρίζονται από ένα τεράστιο εύρος από 0% για κλινικές- πανδοχεία ηλικιωμένων, έως και το 90%, που αντιστοιχεί κυρίως σε επαρχιακές κλινικές, που κυρίως πραγματοποιούν επεμβάσεις χαμηλού συντελεστή βαρύτητας.

Το clawback του 2014 υπολογίστηκε βάσει ενός αλγορίθμου, 5 κριτηρίων, ενώ αποτελούσε συνάρτηση όλου του κλάδου, ανεξαρτήτως είδους κλινικής. Ένα από τα κριτήρια, δε, ήταν και η βαρύτητα των επεμβάσεων, που αποτέλεσε και το «αγκάθι» για τις κλινικές της περιφέρειας, που δεν αναλαμβάνουν βαριά περιστατικά, όπως είναι τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα.

Αλλά, τα πλήγματα για τις ιδιωτικές κλινικές φαίνεται πως διαδέχονται το ένα το άλλο. Μέσα στο 2017 έχουν λάβει τα σημειώματα για το clawback του 2013, του 2014 και του πρώτου μισού του 2016, ενώ εντός 20ημέρου αναμένεται να λάβουν και το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Άλλωστε, ο ΕΟΠΥΥ είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης του clawback και μάλιστα σε δύο δόσεις, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

Ακόμη ένα «χαστούκι» εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το νέο σύστημα παραπομπών που θα εισαχθεί με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και το οποίο αναμένεται να προβλέπει την απαραίτητη ύπαρξη έγγραφης παραπομπής από οικογενειακό γιατρό ή δημόσιο νοσοκομείο για τη νοσηλεία ασθενή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Τα απανωτά αυτά πλήγματα απειλούν τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των κλινικών, που θα μεταφραστεί σε …αρνητικό τζίρο, με την ΠΕΙΚ να εκτιμά ότι στόχος των αποφάσεων της πολιτείας είναι ο περιορισμός του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ένωση επιδιώκεται η μείωση του αριθμού τους, από τις 170 σήμερα σε 40 με 50, εκ των οποίων 20 με 25 θα είναι ψυχιατρικές, ενώ ο κλάδος θα κινείται σε ρυθμούς εξαγορών και πωλήσεων σε fund του εξωτερικού, όπως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα.

sarafianos«Με τα καινούργια σημειώματα clawback, που βασίζονται σε ΥΑ του 2015 και για υπηρεσίες που προσφέραμε το 2014, για τα οποία πληροφορούμαστε 3 χρόνια μετά, το 2017, και κυμαίνονται σε εξωπραγματικά ποσοστά έως και 90%, βασιζόμενα σε ένα αλγόριθμο αδιαφανή και άδικο, σε συνδυασμό με το ν/σ για την ΠΦΥ που απαιτεί παραπομπή από γιατρό και νοσοκομείο του δημοσίου για την εισαγωγή σε ιδιωτική κλινική, στερώντας το δικαίωμα του ασθενούς για ελεύθερη επιλογή θεραπευτηρίου, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεκάδες ιδιωτικές κλινικές θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, οδηγώντας ταυτόχρονα στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους», δήλωσε στο Virus, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρ. Σαραφιανός.

Άλλωστε, για να εφαρμοστούν οι περικοπές θα πρέπει να διευθετηθούν και τα θέματα των καταβληθέντων φόρων, αφού είναι αναδρομικές επιστροφές.

«Η Υγεία απαιτεί χρηματοδότηση και όχι περικοπές, ειδικά όταν το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ασθενών, λόγω των γνωστών προβλημάτων, ενώ ο ιδιωτικός τομέα είναι συρρικνωμένος σε μεγάλο ποσοστό», συμπλήρωσε ο κ. Σαραφιανός.

Ο πονοκέφαλος των οικονομικών ζητημάτων, με κυρίαρχο φυσικά το θέμα του clawback, θα τεθεί στο επίκεντρο συνάντησης του Σ. Μπερσίμη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών την επόμενη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές, όμως, θα συναντηθούν και την τρέχουσα εβδομάδα με αντικείμενο τους ελέγχους των υποβολών, τη διαδικασία που οδηγεί στις περικοπές, προκειμένου να αποσαφηνιστεί και να βελτιωθεί ο τρόπος υποβολής.

«Κερασάκι στην τούρτα», βέβαια, θα αποτελέσει η εκ νέου έναρξη των συζητήσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο για το θέμα των συμβάσεων.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ e-mail ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΟΠΥΥ

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://www.eopyy.gov.gr

Απόλυση με email στον ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο από την καρατόμηση της Διευθύντριας Ελέγχου

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με ένα email που κοινοποιήθηκε σε όλους αλλά όχι στην …ενδιαφερόμενη, απομακρύνθηκε από τη θέση της η Γενική Επιθεωρήτρια Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

 

Πρόκειται για την καρατόμηση και άμεση αντικατάσταση της επικεφαλής του Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) Τζίνας Γεωργιάδου, που αποκάλυψε το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ τι συνέβη: «Καρατόμησαν την επικεφαλής ελέγχου του ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο»

Ήταν γύρω στις 12 και 30 μετά το μεσημέρι της Τρίτης όταν ξάφνου – όπως περιγράφουν παρόντες στο HealthReport.gr– ένα email έφθασε σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ.

Επρόκειτο ουσιαστικά για την υπουργική απόφαση με την οποία γνωστοποιούνταν η παύση της μέχρι τότε Γενικής Επιθεωρήτριας της ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

 

Η ίδια όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, βρισκόταν εκείνη την ώρα σε σύσκεψη με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όταν την ενημέρωσαν σχετικά.
Ήδη βέβαια η είδηση είχε κυκλοφορήσει στους διαδρόμους του ΕΟΠΥΥ.

Οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι τους προηγούμενους μήνες οπότε και η επικεφαλής ελέγχων του ΕΟΠΥΥ δεχόταν πιέσεις για να παραιτηθεί, η επίσημη δικαιολογία που είχε διατυπωθεί ήταν ότι δεν ενημέρωνε επαρκώς για τις δραστηριότητές της τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Νέα εμπλοκή;

Ωστόσο φαίνεται πως προκύπτει άλλη εμπλοκή με την τοποθέτηση του νέου επικεφαλής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, καθώς ο νόμος 3607/07 για τη σύσταση θέσης του Γενικού Επιθεωρητή, προβλέπει εκτός των άλλων ότι διορίζεται δημόσιος υπάλληλος εν ενεργεία ή συνταξιούχος, ο οποίος θα πρέπει να έχει διατελέσει στο παρελθόν σε θέση ευθύνης σε συναφές αντικείμενο.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν οι δύο υπουργοί Ξανθός και Πολάκης, ο νέος επικεφαλής είναι ο Γιώργος Σπυρίδης, φαρμακοποιός, ο οποίος διορίζεται όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας Ειδικών Θέσεων με 2ο βαθμό. Η θητεία του θα είναι για τρία έτη. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Νέα παράταση στις υποχρεωτικές e-γνωματεύσεις για το Διαβήτη

Νέα παράταση στις υποχρεωτικές e-γνωματεύσεις για το Διαβήτη

Μάιο μετέφερε την έναρξη της υποχρεωτικής έκδοσης ηλεκτρονικων γνωματεύσεων για διαβητολογικό υλικό ο ΕΟΠΥΥ.

Με νέα απόφαση του Αντιπροέδρου του Οργανισμού, Τ. Γεωργακόπουλου, η εκτέλεση των χειρόγραφων γνωματεύσεων παίρνει “παράταση ζωής” έως τις 10 Μαΐου. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, η βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής γνωµάτευσης για το διαβητολογικό υλικό.

Ειδικότερα, η έναρξη της υποχρεωτικής έκδοσης ηλεκτρονικών γνωµατεύσεων για διαβητολογικό υλικό, µετατίθεται την 1 Μαΐου. Από τις αρχές του επόμενου μήνα και µετά “θα αποζηµιώνονται µόνο οι ιατρικές γνωµατεύσεις που θα έχουν εκδοθεί µέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρµογής (Γνωµατεύσεις για Παροχές ΕΚΠΥ) του Οργανισµού”.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Καταγγελία: Άχρηστη η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης στην Γερμανία λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

χρηστη αποδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας καθώς σύμφωνα με καταγγελία Έλληνα ιατρού στο EleftherosTypos.gr, δεν γίνεται δεκτή στην Γερμανία λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Κλειστοί προϋπολογισμοί σε φάρμακα 1,7 δισ. ευρώ

Γιώργος Σακκάς
Healthmag.gr

Οι 4 θεραπευτικές κατηγορίες με την πιο δαπανηρή συνταγογράφηση και οι οποίες κατέχουν το 68% της αγοράς, αντικείμενο των κλειστών προϋπολογισμών που μεθοδεύει ο οργανισμός.

Σχέδιο κλειστών …υποπροϋπολογισμών για φάρμακα, θέλει να εφαρμόσει άμεσα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να βάλει σε τάξη τη φαρμακευτική δαπάνη, προάγοντας μάλιστα ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των πόρων. Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες ο πρόεδρος του οργανισμού, καθηγητής Σωτήρης Μπερσίμης, έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη φόρμουλα προσδιορισμού των δαπανών για τον κάθε νέο κλειστό προϋπολογισμό ανά θεραπευτική κατηγορία. Η συγκεκριμένη φόρμουλα, που για τα μάτια των περισσότερων από εμάς φαίνεται ως μια δυσνόητη εξίσωση με άπειρες παραμέτρους -απείρως δυσκολότερη και από το γνωστό πολυώνυμο για το ενοποιημένο rebate- επιδιώκει τον περαιτέρω επιμερισμό του κλειστού προϋπολογισμού των 1,945 δις. ευρώ για εξωνοσκομειακά φάρμακα, ανάλογα με τη θεραπευτική κατηγορία.

Στόχος των κλειστών «υποπροϋπολογισμών», είναι να περιοριστεί η πιθανή σπατάλη που μπορεί αν γίνεται στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών και η απελευθέρωση έτσι πόρων προς άλλες κατηγορίες οι οποίες να έχουν ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης για αποζημίωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και εξαιρώντας τα φάρμακα του νόμου 3816 τα οποία διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του οργανισμού, οι πιο δαπανηρές κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι τα σκευάσματα για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα και τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικού συστήματος. Συνολικά οι 4 αυτές κατηγορίες με βάση τα στοιχεία της QuintilesIMS, σε τιμές χονδρικής το 2016 έκαναν τζίρο 1,69 δις. ευρώ ήτοι το 67,5% της συνολικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ανάλογο είναι και το μερίδιο από πλευράς όγκου, καθώς με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 4 αυτές κατηγορίες φτάνουν στα 200 εκατ. τεμάχια ή το 66% της αγοράς.

Τα πρωτεία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά κρατούν τα σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς σχεδόν ένα στα τρία φάρμακα που γράφουν οι Έλληνες γιατροί ανήκει στην εν λόγω κατηγορία, ενώ για την αποζημίωση των εν λόγω θεραπειών κατευθύνεται το 1 στα 4 ευρώ που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα λοιπόν με την QuintilesIMS, πέρυσι διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 89 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων για το καρδιαγγειακό σύστημα, σχεδόν όσα και το 2015, αξίας 635 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Η αξία μάλιστα ήταν μειωμένη κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2015. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία με βάση της αξία κατέχει μερίδιο 25,5%, ανήκουν τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα δηλαδή οι στατίνες (C10AA) η αξία των οποίων έφτασε στα 174 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 5% σε σχέση με το 2015.

Όσον αφορά στη δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, αυτή είναι τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία περιλαμβάνονται και τα φάρμακα για το διαβήτη. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ ο επιπολασμός του διαβήτη φτάνει στο 7-8% του πληθυσμού και άρα και αυτή η κατηγορία είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Όμως αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη κατηγορία να είναι στα ύψη είναι οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία αυτή, πέρυσι διακινήθηκαν 45 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, ελαφρά αυξημένες έναντι του 2015, η αξία των οποίων σε τιμές χονδρικής έφτασε στα 440 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένη κατά περίπου 6%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 17,7%. Τα πλέον δημοφιλή φάρμακα εδώ βέβαια είναι οι πραζόλες (ΑΟ2BC), η αξία των οποίων έφτασε και πέρυσι στα 97 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και αντιδιαβητικά (A10BD) με συνολική αξία 94 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρυσι διακινήθηκαν από τα φαρμακεία 44 εκατομμύρια συσκευασίες συνολικής αξίας 377 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε σημαντική υποχώρηση η οποία ήταν της τάξης του 6% και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στα περίπου 15%.

Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα «αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία πέρυσι συνταγογραφήθηκαν 28 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων αξίας 233 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε και τη μεγαλύτερη άνοδο από πλευράς αξίας ήτοι 14%. Βέβαια εδώ να σημειώσουμε πως περιλαμβάνονται φάρμακα περιλαμβάνουν και τη γνωστή δραστική ακετυλοσαλικυλικό οξύ καθώς και την ιδιαίτερα δημοφιλή κλοπιδογρέλη.

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία όμως αφορούν στο 2015, για 23 κατηγορίες φαρμάκων, δαπανάται το 50% των κονδυλίων αποζημίωσης που διαθέτει συνολικά ο ΕΟΠΥΥ για σκευάσματα. Σύμφωνα μάλιστα με τις προτάσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει απευθύνει προς το Υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του οργανισμού, εδώ και 6 μήνες διαπιστώνεται η άμεση ανάγκη για τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών για τις κατηγορίες αυτές, οι οποίοι θα επιτρέπουν και την ανάπτυξη οικονομικών συμφωνιών ανάμεσα στο Δημόσιο και τις φαρμακευτικές εταιρείες. ​ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Εγκαταλείπουν τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί! Γιατί αποχωρούν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Φεύγουν σιγά σιγά όλο και περισσότεροι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ.

Την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ γυρίζουν καθημερινά δεκάδες γιατροί αφού αποφασίζουν να διακόψουν τη σύμβασή τους με τον Οργανισμό εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του.

Η διακοπή των συμβάσεων είναι πιο συχνή στην περιφέρεια όπου όμως υπάρχει ούτως ή άλλως πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών που να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου: «Καθημερινά καταγγέλλονται συμβάσεις ΕΟΠΥΥ από ιατρούς που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης του ασφυκτικού κλοιού χρεοκοπίας του ατομικού τους ιατρείου / εργαστηρίου, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου υπάρχει έλλειψη πολλών ειδικοτήτων».

Και πως να μην αποχωρούν οι γιατροί όταν ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει ακόμη από το 2010. Και χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς τους τελευταίους έξι μήνες που βλέπουν το ευρώ με το… κιάλι, καθώς δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.


Και σαν να μην έφταναν οι μόνιμες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών προς τους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ, ήρθε και η αξιολόγηση και έκανε τις πληρωμές ακόμη πιο…σπάνιες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: “Η αξιολόγηση σκοτώνει την Υγεία! Ποιοι θα μείνουν απλήρωτοι λόγω έλλειψης ρευστού”

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του προέδρου Σωτήρη Μπερσίμη, ότι οι γιατροί θα πληρωθούν άμεσα, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Μάλιστα είχε δώσει και σχετικά χρονοδιάγραμμα το οποίο βέβαια έμεινε στα χαρτιά.
Και τα χειρότερα έρχονται για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Αποτέλεσμα όμως είναι σήμερα να κινδυνεύουν με λουκέτο εκατοντάδες ιατρεία αφού οι γιατροί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα όμως λιγοστεύουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ασφαλισμένους.

Όμως και το μέλλον για τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι αβέβαιο καθώς οι αλλαγές που έρχονται με το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα τους ρίξει ακόμη περισσότερο στον …Καιάδα των απλήρωτων υπηρεσιών.


Άλλωστε όπως δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια, οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα αλλάξουν ενώ θα αμείβονται και λιγότερο από ότι οι γιατροί που θα προσληφθούν στο σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τις αλλαγές που έρχονται: «Υπ.Υγείας: Σαρωτικές αλλαγές για όλους τους γιατρούς με το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια»

Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ο Οργανισμός οφείλει στους συμβεβλημένους γιατρούς τα εξής:

* Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Οκτωβρίου 2016 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

* Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Νοεμβρίου 2016

* 10% των ληξιπρόθεσμων επισκέψεων των ετών 2012 – 2015 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

* Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΠΑΔ και πρώην ταμείων. Εκφράζεται η έντονη αγωνία για το εάν θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, εντός της νόμιμης προθεσμίας ( Ιούνιος 2017 ).

Γι αυτό και ο κλάδος είναι επί ποδός και ετοιμάζει και συγκεκριμένες ενέργειες σε περίπτωση που δεν γίνει άμεσα έστω η αποπληρωμή ενός τμήματος των οφειλών. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ 10 4 2017

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://www.eopyy.gov.gr

Βουλιάζει ο ΕΟΠΥΥ από αιτήματα ασφαλισμένων μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ

«Βουλιάζει» ο ΕΟΠΥΥ από αιτήματα ασφαλισμένων για αποζημίωσή τους μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους, ο ΕΟΠΥΥ δέχεται σάκους και κούτες από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, με χιλιάδες ατομικές αιτήσεις που είχαν καταθέσει ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ώστε να αποζημιωθούν για υλικά-υπηρεσίες που είχαν αγοράσει όπως γυαλιά οράσεως, συσκευές οξυγόνου, ορθοπεδικά υλικά, λογοθεραπείες κ.α.

Ήδη στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ έχουν φθάσει περισσότερα από 100.000 εκκρεμή αιτήματα από ασφαλισμένους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εκκρεμή αιτήματα χρονολογούνταν από το 2007, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να περιμένουν μία δεκαετία για να αποζημιωθούν για υλικά που έχουν αγοράσει από την τσέπη τους!

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ από την σύστασή του έως το τέλος 2016, διεκπεραίωνε ατομικά αιτήματα 4.000.000 ασφαλισμένων -πλήν του ΙΚΑ- από 57 Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) ανά τη χώρα. Από το 2012 έως σήμερα έχει διεκπεραιώσει περίπου 1.600.000 αιτήματα. Έως πριν τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, την ευθύνη διεκπεραίωσης των αιτημάτων των ασφαλισμένων ΙΚΑ είχαν 150 υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Από την 1η/1ου/2017, η αρμοδιότητα αυτή έχει περάσει στον ΕΟΠΥΥ χωρίς ωστόσο να έχει αυξηθεί αντίστοιχα το προσωπικό του, ή ο αριθμός των ΠΕΔΙ.

Έως τις αρχές Μαρτίου στις ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ υπήρχαν 270.000 μή εκκαθαρισμένα αιτήματα πολιτών, εκ των οποίων 100.000 αφορούν αιτήματα από το ΙΚΑ. Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόλις 1.300 υπαλλήλους και 57 ΠΕΔΙ για να εξυπηρετήσει το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων της χώρας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

EOΠΥΥ: Έκδοση διορθωτικών βεβαιώσεων του clawback α’ εξαμήνου του 2016.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΟΠΥΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας
Δ/νση: Στρατηγικού Σχεδιασμού
Τμήμα: Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Έργων
Ταχ. Δ/νση: Αποστόλου Παύλου 12, 15123 Μαρούσι
ΠΡΟΣ E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Αποστολή μέσω edapy Μαρούσι, 07/04/2017
Όλους τους ιδιώτες παρόχους ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΟΠΥΥΣας γνωρίζουμε ότι εξαιτίας τεχνικών δυσχερειών κάποιες υποβολές δεν υπολογίστηκαν και επομένως δεν λήφθηκαν υπόψη στον καθορισμό του ποσοστού υπέρβασης της κατηγορίας, συνεπώς επανεκδώσαμε όλες τις βεβαιώσεις με τον προσδιορισμό «ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ» διορθώνοντας όπου απαιτείται τα αρχικά ποσά. Επισημαίνουμε ότι θα λάβετε υπόψη σας μόνο την τελική (διορθωμένη) βεβαίωση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σ. ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Εμπλοκή από τον ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με οφθαλμικές παθήσεις

Εμπλοκή από τον ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με οφθαλμικές παθήσεις

Σοβαρό πρόβλημα σε χιλιάδες Έλληνες που πάσχουν από ωχρά κηλίδα, και άλλες οφθαλμικές παθήσεις, δημιουργεί η απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ η οποία απαγορεύει στους οφθαλμιάτρους των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) να συνταγογραφούν και να χορηγούν κατ επέκταση, τα ειδικά ενέσιμα φάρμακα που προορίζονται για τις παθήσεις αυτές.

Ειδικότερα, με έγγραφο που υπογράφει την Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και κοινοποιείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε 14 Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) σε όλη τη χώρα, οι οφθαλμίατροι ενημερώνονται πως, παρότι εξειδικευμένοι γιατροί στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων όπως αυτές της ωχράς κηλίδας, εφεξής δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν σε ασθενείς τα ενέσιμα φάρμακα ούτε και να διενεργούν τις αναγκαίες ενδοϋαλοειδικες εγχύσεις στις Μονάδες όπου εργάζονται.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επικαλείται το γεγονός, ότι ο Οργανισμός δεν έχει σύμβαση με τις εν λόγω Μονάδες, καθώς και ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση για τις ΜΗΝ. Έτσι, ανακαλεί μέχρι νεωτέρας την προηγούμενη απόφαση του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία τα φάρμακα αυτά χορηγούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς που διέθεταν ιατρικές συνταγές από τους οφθαλμιάτρους των ΜΗΝ.
Να σημειώσουμε, ότι οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας και το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας, σοβαρότατες οφθαλμικές παθήσεις, που εκτιμάται ότι επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα προκαλώντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Στα κάγκελα τα διαγνωστικά κέντρα για τα νέα κουρέματα στις εξετάσεις! Τι ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Μαρία Γλένη


Έξαλλοι είναι οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, καθώς ο ΕΟΠΥΥ για άλλη μια φορά προχώρησε σε οριζόντια κουρέματα των αποζημιώσεων τους.

 

Σε άγρια κουρέματα των αποζημιώσεων των Διαγνωστικών Κέντρων (claw back) προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ τους πρώτους μήνες του 2017, εξαιτίας της υπέρβασης της δαπάνης που παρατηρήθηκε στην εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου μέσω του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, αφού για άλλη μια φορά τα Διαγνωστικά Κέντρα –όπως σημειώνουν- καλούνται να πληρώσουν τις υπερβάσεις.
Διαβάστε ΕΔΩ για: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

Τιμωρία των γιατρών ζητά ο ΠΑΣΙΔΙΚ

Πάντως ο ΠΑΣΙΔΙΚ ζητά για την υπέρβαση των διαγνωστικών εξετάσεων να τιμωρούνται οι γιατροί που συντάσσουν τα παραπεμπτικά μη τηρώντας τους κανόνες παραπομπής των διαγνωστικών εξετάσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΑΣΙΔΙΚ: «Για όλους τους παραπάνω πραγματικούς και αντικειμενικούς λόγους, είναι άδικο και ανήθικο να τιμωρείται οικονομικά η διαγνωστική μονάδα και να μην έχει καμία συνέπεια ο κλινικός ιατρός, ο οποίος επιδεικνύει ολιγωρία, αδιαφορία ή ανευθυνότητα στη σωστή σύνταξη του παραπεμπτικού, βάσει των κανόνων και των οδηγιών, όπως έχουν προσδιοριστεί με τις υπάρχουσες Υπουργικές Αποφάσεις και τις εγκυκλίους που κατά καιρούς έχει εκδώσει ο Οργανισμός.

 

Προτείνουμε λοιπόν όποιος κλινικός (παραπέμπων) ιατρός δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, σε πρώτη φάση να καλείται για εξηγήσεις και να προειδοποιείται για την κακή συμπεριφορά που επιδεικνύει και προς τον Οργανισμό, αλλά κυρίως προς τους συναδέλφους του εργαστηριακούς γιατρούς, τη δεύτερη φορά να έχει οικονομικές κυρώσεις και την τρίτη φορά να διακόπτεται η συνεργασία του με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις παρουσίασε υπέρβαση τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο, ενώ για το 2017 η συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 314 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μαϊος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ