ΕΟΠΥΥ

Ανακοίνωση μετεγκατάστασης γραφείων ΕΟΠΥΥ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η μετεγκατάσταση του Οργανισμού από τα γραφεία επί της οδού Κηφισίας 39, στο νέο κτίριο στην Αποστόλου Παύλου 12, στο Μαρούσι.

Στις νέες εγκαταστάσεις του Οργανισμού θα είναι συγκεντρωμένες πλέον όλες οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των παρόχων συνεργατών μας.

Το νέο κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Οργανισμού και από την μετεγκατάσταση θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων από την μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Σχόλιο farmakopoioi: για τυχόν αλλαγή στα τιμολόγια και όποτε κι αν γίνει αυτή θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ. Μέχρι τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ:ΔΤ για πληρωμές ΕΟΠΥΥ 19-01-2015

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=8d6f511c-2c96-4d14-80f5-044b1f985440

ΕΟΠΥΥ: Εντός Ιανουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους γιατρούς

Τη δέσμευση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ότι εντός του Ιανουαρίου θα αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011 προς τους γιατρούς, οι οποίες έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, απέσπασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος. Ωστόσο, κάλεσε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «να σταματήσει τις υποσχέσεις και να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση αποφάσεων», τονίζοντας ότι «δεν θα δικαιολογήσει καμία καθυστέρηση».

Παράλληλα, ζητεί να υλοποιηθεί η υπόσχεση για αποζημίωση ενός επιπλέον μηνός (ο Οκτώβριος του 2014 ή και ο Απρίλιος του 2014), δεδομένων των μειωμένων δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων του δευτέρου εξαμήνου του έτους.

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ζητούν επίσης την κατάργηση του «απαράδεκτο claw back». Κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται με επιστημονικά κριτήρια θα πρέπει, όπως σημειώνουν, να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του clawback έχει ορισθεί για τις 25.2.2015, έπειτα από αναβολή.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Έπρεπε να είμαστε πιο εξωστρεφείς το 2014

Λάθος του ΕΟΠΥΥ, ήταν η μη εξωστρέφεια του κατά το 2014, είπε ο κος Δημήτρης Κοντός κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthview. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, εστίασε στο έλλειμμα επικοινωνίας προς τον κόσμο όσων πρωτοβουλιών ελήφθησαν, για τους ανασφάλιστους. "Ο κόσμος δεν ενημερώθηκε για τις δράσεις που αφορούν στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας." Εξάλλου, ούτε το χαμηλό ποσοστό αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά που απέχει πολύ από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, δεν αφήνει περιθώρια ικανοποίησης, παραδέχθηκε ο κος Κοντός.

Στα θετικά σημεία, ο κος Κοντός καταμετρά την τακτικότητα στις πληρωμές των παρόχων, τη σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την τήρηση του προϋπολογισμού και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας, και η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών διαδικασιών που αποτελούν κατακτήσεις στρατηγικής σπουδαιότητας για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων αλλά και για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας.

Τα στοίχηματα που πρέπει να κερδηθούν τη νέα χρονιά είναι σύμφωνα με τον κο Κοντό η θέσπιση σταθερού πλαισίου κανόνων συνεργασίας με τους παρόχους και η ενίσχυση του θεσμού της διαπραγμάτευσης. "Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), η εισαγωγή κλινικού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο (real time clinical audit), η λειτουργία του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας αποτελούν δράσεις που μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν το 2014, προβλέπεται να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη ως προς την εξοικονόμηση πόρων και την παροχή αποτελεσματικών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες", αναφέρει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Healthview, ο κος Κοντός.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ 2015 αναλυτικά

https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΛΥΝΟΞ7Μ-2ΝΟ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Επιτέλους μετακόμιση για τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για το Υπουργείο Υγείας

Σε νέο κτήριο ΕΟΠΥΥ και υπουργείο Υγείας από την επόμενη εβδομάδα

Πιο άνετα γραφεία θα διαθέτει από την επόμενη εβδομάδα ο ΕΟΠΥΥ καθώς μετακομίζει επιτέλους από το κτίριο στο Μαρούσι στο παλαιό κτίριο του ΤΑΠ-ΟΤΕ λίγα μέτρα πιο πέρα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μεγαλύτερα και πιο άνετα γραφεία θα διαθέτει από την επόμενη εβδομάδα ο ΕΟΠΥΥ καθώς μετακομίζει επιτέλους από το κτίριο στην Κηφισίας, στο παλαιό κτίριο του ΤΑΠ-ΟΤΕ λίγα μέτρα πιο πέρα...
Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα γραφεία στα οποία βρίσκεται τώρα είναι παντελώς ακατάλληλα καθώς δεν διαθέτουν καν πόσιμο νερό... αλλά και δεν χωρούν όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού! Υπήρχαν όμως αξεπέραστες για τον...κρατικό μηχανισμό δυσκολίες που εμπόδιζαν επί 2 χρόνια την πολυπόθητη μετακόμιση.
Ωστόσο, οι διαδικασίες επισπεύστηκαν καθώς υπάρχει απόφαση και για μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας από την Αριστοτέλους, στη Λεωφόρο Κηφισίας με τις ανάλογες μετατροπές.
Το κτήριο στην Κηφισίας προοριζόταν ευθύς εξ΄ αρχής για υπουργείο Υγείας αλλά υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει μετρό και γενικά είναι μακριά από το κέντρο της πόλης.  

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλα

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλες τις παροχές Υγείας, τελεία και παύλα. Με αυτό το «σύνθημα» ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να κλείσει κάθε «μαύρη τρύπα» διαφυγής δημοσίων πόρων μέσω ανεξέλεγκτων και πολλαπλών διαδικασιών στον χώρο της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό εντός των ημερών θα ξεκινήσει η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που θα καταργήσει τις χειρόγραφες γνωματεύσεις και τις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ελεγκτές γιατρούς. Και έπεται συνέχεια…

Ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ιατροτεχνολογικά υλικά (οπτικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, επιθέματα, υλικά κολοστομίας, αναλώσιμα υλικά για διαβητικούς, αναπνευστικές συσκευές κ.α.) σε μια προσπάθεια για ουσιαστικό έλεγχο της συγκεκριμένης δαπάνης που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται βάσει χειρόγραφων γνωματεύσεων «διασκορπισμένων» σε περίπου 200 περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

http://medispin.blogspot.gr/

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΤΟ 2016

http://www.imerisia.gr/

 

Της Ελένης Πετροπούλου

Εκπτώσεις από 5% έως και 20% στις τιμές των εξετάσεων με βάση τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά μήνα και ανά κατηγορία επιβάλλει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα η νέα σύμβαση που προωθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το 2015 και το 2016. Παράλληλα, στη νέα σύμβαση ξεκαθαρίζεται ότι το μέτρο του claw back θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, αφού ο ΕΟΠΥΥ «δεν θα αποζημιώνει δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων-πράξεων μετά την εξάντληση των εκάστοτε μηνιαίων πιστωτικών γραμμών».

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ, που θα κληθεί να υπογράψουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (ΙΔΕ) προκειμένου να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, προβλέπει ότι κάθε διαγνωστική εξέταση - ιατρική πράξη που εκτελεί το ΙΔΕ, αμείβεται με βάση το εκάστοτε ισχύον κρατικό τιμολόγιο, εκτός των διαγνωστικών εξετάσεων - ιατρικών πράξεων για τις οποίες έχουν καθοριστεί και ισχύουν ανώτατες ασφαλιστικές τιμές. Ρητά συμφωνείται ότι για συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις - ιατρικές πράξεις ισχύει η εκπτωτική τιμολόγηση με βάση τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά μήνα και ανά κατηγορία. Η συμμετοχή που καταβάλλει ο δικαιούχος του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις - πράξεις για τις οποίες έχουν καθοριστεί και ισχύουν ανώτατες ασφαλιστικές τιμές, υπολογίζεται στο 15% της νέας ανώτατης ασφαλιστικής τιμής και όχι στην τιμή του κρατικού τιμολογίου. «Συνέπεια της παράβασης αυτής είναι η εκ μέρους του Οργανισμού καταγγελία και η διακοπή της σύμβασης με το ΙΔΕ, το οποίο καμία αξίωση δεν θα έχει κατά του Οργανισμού», αναφέρεται στη σύμβαση.

Αυτοαξιολόγηση

Εκτός από τις εκπτώσεις η νέα σύμβαση προβλέπει και αυτοαξιολόγηση για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν Βιοπαθολογικά Εργαστήρια και Εργαστήρια Ιατρικής Απεικόνισης. Τα διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν -με επιτυχία- την αυτοαξιολόγηση ώστε να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώσει ανακριβή ή και ψευδή ποιοτικά στοιχεία αυτοαξιολόγησης, ο Οργανισμός καταγγέλλει τη σύμβαση και διατηρεί το δικαίωμα επιβολής ποινικής ρήτρας έως του ύψους του 50% επί του συνολικού ποσού των τιμολογίων που έχει εκδώσει το διαγνωστικό κέντρο, τους τελευταίους έξι μήνες.

Σε περίπτωση που η αυτοαξιολόγηση έχει χαρακτηριστεί ως «μη επιτυχής», ο ΕΟΠΥΥ παρέχει τη δυνατότητα στο διαγνωστικό κέντρο να υποβάλει εκ νέου αίτηση για σύναψη σύμβασης με τον Οργανισμό, αφού προηγούμενα το ΙΔΕ έχει αποδεδειγμένα θεραπεύσει τους λόγους για τους οποίους η αξιολόγηση του χαρακτηρίστηκε ως «μη επιτυχής».

Για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και την καταβολή της αμοιβής στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο (ΙΔΕ) απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

Η παραπομπή του δικαιούχου γίνεται σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας. Ο θεράπων ιατρός εκδίδει παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά. Το ΙΔΕ, πριν από την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, υποχρεούται να ελέγχει την ταυτοπροσωπία του δικαιούχου παροχής υπηρεσιών υγείας με το εμφανιζόμενο για εξέταση πρόσωπο. Η χρήση βιβλιαρίου από το ΙΔΕ για άτομο που εν γνώσει του δεν αντιστοιχεί στα αναγραφόμενα στοιχεία του ασφαλισμένου, πλην άλλων συνεπειών, αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελία της παρούσας σύμβασης.

Ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί το δικαίωμα, όταν αποδειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, κατευθυνόμενη παραπομπή στο ΙΔΕ κατά τον ορισμό του ΕΚΠΥ, να επιβάλει ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης ποινική ρήτρα ή και καταγγελία της σύμβασης.

Επιπρόσθετα, το ΙΔΕ δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή των υπηρεσιών του στους δικαιούχους του Οργανισμού, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, παρά μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Α) Στη διαπίστωση μη ύπαρξης ασφαλιστικής ικανότητας του δικαιούχου ή στη διαπίστωση ετεροπροσωπίας μεταξύ του δικαιούχου και του προσερχόμενου προς εξέταση προσώπου.

Β) Οι εξετάσεις και τα ορθά στοιχεία (ασφαλισμένου, ιατρού κ.λπ.) δεν έχουν καταχωρισθεί σε σχετικό ηλεκτρονικό παραπεμπτικό σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και τις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού.

Γ) Το παραπεμπτικό δεν έχει θεωρηθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Οργανισμού όταν αυτό απαιτείται.

Δ) Έχουν παρέλθει τριάντα ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραπεμπτικού, οπότε αυτό καθίσταται άκυρο.

Ε) Ορισμένες ή όλες από τις διαγνωστικές πράξεις που περιέχονται στο παραπεμπτικό είναι εκτός των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδει και κοινοποιεί ο ΕΟΠΥΥ.

ΣΤ) Το παραπεμπτικό φέρει μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: - Δεν θα αποζημιωθεί

* Είναι σε διαδικασία ελέγχου προς έγκριση.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμος του ΕΟΠΥΥ! Δείτε πόσα χρήματα θα δοθούν για εξετάσεις, κλινικές, γιατρούς

Μειωμένος κατά 1,2 δις ευρώ θα είναι για το 2015 ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ο οποίος πήρε και το τελικό πράσινο φως από το Δ.Σ. του οργανισμού.
Το κούρεμα του ποσού αποδίδεται από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας, δεδομένου πως περίπου 9000 εργαζόμενοι των πολυϊατρείων μεταφέρθηκαν στις υγειονομικές περιφέρειες και άρα στο ΕΣΥ.

Ωστόσο το κούρεμα είναι μεγάλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 ήταν 6.651.120.715,64 ενώ το 2015 θα διαμορφωθεί στα 5.472.031.769,36 ευρώ.

Στην ουσία πάντως τα κονδύλια που θα διατεθούν μέσα στο χρόνο για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία, επισκέψεις σε γιατρούς αλλά και φάρμακα δεν είναι ιδιαιτέρως διαφοροποιημένα σε σχέση με το 2014, αφού ήδη είχαν τσεκουρωθεί από την προηγούμενη χρονιά.

Πηγές του healthreport.gr διαβεβαίωναν πως τα χρήματα για εξετάσεις, νοσηλείες και φάρμακα θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Παρ αυτά τα χρήματα παραμένουν λιγοστά για να εξυπηρετήσουν τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και να πληρωθούν στη συνέχεια και οι πάροχοι.
Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαθέσει και φέτος για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του 328 εκατ. ευρώ. διαβεβαίωναν τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ στο healthreport.gr.

Το 2014 πάντως είχαν αρχικά δοθεί 328 εκατ. επίσης αλλά λίγο πριν το κλείσιμο του έτους δόθηκε μια επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ τα οποία όμως δε θα διατεθούν και το 2015.
Όμως στον προυπολογισμό είναι εγγεγραμμένα μόλις 200,4 εκατ. ευρώ και είναι άγνωστο από που θα προέλθουν τα υπόλοιπα.

Για τις ιδιωτικές κλινικές με βάση την ανάλυση του προϋπολογισμού από το healthreport.gr έχει προβλεφθεί το κονδύλι των 235 εκατ. ευρώ ενώ για τις ψυχιατρικές κλινικές 45 εκατ. ευρώ. Βέβαια βασική λεπτομέρεια κι εδώ είναι το γεγονός πως στον κωδικό των ιδιωτικών κλινικών υπάρχουν μόλις 197,6 εκατ. ευρώ. Επίσης άγνωστο από που θα... μαγειρευτούν τα υπόλοιπα νούμερα.

Για τις επισκέψεις σε γιατρούς το ποσό που αρχικά έχει υπολογισθεί αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ, ποσό βέβαια που θεωρείται από τον κλάδο εξαιρετικά περιορισμένο σε σύγκριση με τα γενικότερα έξοδα του ΕΟΠΥΥ. Πάντως επισήμως στον προυπολογισμό αναφέρει μόλις 33 εκατ. ευρώ.

Οι αμοιβές για Φυσικοθεραπείες‐Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης Ανοιχτής θα δοθούν περί τα 30.234.409,06 ευρώ με βάση την εγγραφή του κονδυλίου στον επίσημο προϋπολογισμό.
Επίσης για τα Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας θα δοθούν 42.080.790,86 ευρώ.

Για νοσοκομειακή περίθαλψη έχει υπολογισθεί το ποσό των 500.000.000,00 εκατ. ευρώ από 1 δις που ήταν πέρυσι αλλά τελικώς δε χρειάστηκε να δοθεί όπως αναφέρουν πηγές του healthreport.gr. Και αυτό γιατί φαίνεται πως οι ασφαλισμένοι οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα λόγω της εγκατάλειψης του ΕΣΥ γεγονός όπως φαίνεται καθόλου τυχαίο... Το κονδύλι για τα νοσοκομεία που μοιράστηκε τελικά το 2014 ήταν 480 εκατ. ευρώ.  

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Στον «αέρα» ακόμη το πλαφόν για τους εργαστηριακούς γιατρούς! Τι ζητούν

Οι εκλογές φαίνεται πως έφαγαν και την …οργάνωση του ΕΟΠΥΥ καθώς μπορεί το νέο έτος να μπήκε, αλλά οι εργαστηριακοί γιατροί ακόμη δεν γνωρίζουν τι πλαφόν έχουν.
Στα …τυφλά εργάζονται από τις αρχές του νέου έτους οι εργαστηριακοί γιατροί μεταξύ αυτών και βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πιο πλαφόν έχει ο καθένας.

Ενώ η Ένωσή τους (Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών –Βιοπαθολόγων –Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων- ΠΕΕΒΙ) επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για να λυθούν διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον καθορισμό του ορίου συνταγογράφησης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση.

Γι αυτό και τα μέλη της Ένωσης ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με επιστολή τους: «Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε άμεσα, ώστε να διαφυλάξουμε τα μέλη μας, εργαστηριακούς ιατρούς, από περιττές ζημίες και καταστροφικά claw back σχετικά με το αν από 1/1/2015 θα ισχύει το πλαφόν, όπως αυτό ορίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014 και αν αυτό έχει τροποποιηθεί να μας το κοινοποιήσετε το συντομότερο δυνατόν, για την αποφυγή άσκοπων υπερβάσεων που θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα επιφέρουν ζημίες στα ιατρεία μας».

Να σημειωθεί πως όποια ιατρική πράξη είναι πάνω από το ατομικό πλαφόν του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώνεται. Αν πραγματοποιηθεί επιστρέφεται με τη μορφή υποχρεωτικής έκπτωσης.

Αλλά βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα στο οποίο θα ενταχθεί το πλαφόν και οι περιορισμοί ώστε να μπορούν να ελέγχονται και οι τυχόν παραβάσεις.

Οι εργαστηριακοί γιατροί σημειώνουν: «Ύστερα από τη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Υγείας στις 19/12/2014, ο Υπουργός κ. Μ. Βορίδης μας διαβεβαίωσε ότι από τις αρχές του έτους θα εφαρμοστούν οι συνταγογραφικοί περιορισμοί, όπως αυτοί ορίζονται στο ΦΕΚ 2243-18/8/14. Είστε σε θέση να μας προσδιορίσετε πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο το μηχανογραφικό σας σύστημα για την εφαρμογή αυτών των περιορισμών, προκειμένου να προστατευτεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από επίδοξους διαφθορείς?».

Και βέβαια οι εκλογές φαίνεται πως «έφαγαν» και τις τυχόν διορθώσεις στο πλαφόν ειδικά για τους νέους γιατρούς που είχαν περιορισμένο κονδύλι επειδή είχαν ανοίξει πρόσφατα τα ιατρεία τους.

Ο Μάκης Βορίδης είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα τον κλάδο πως θα υπάρξει σύντομα συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΕΒΙ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, τόσο για την διόρθωση τυχόν αδυναμιών του πλαφόν κατά κύριο λόγο στους νέους ιατρούς καθώς και στις ειδικές περιπτώσεις, όσο και για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

ΠΗΓΗ:healthreport.gr

Τι αλλαγές φέρνουν οι εκλογές στον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες για τα σχέδια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο μέτωπο αλλαγών θα αποτελέσει όπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ για τη νέα κυβέρνηση ανεξάρτητα ποια θα είναι αυτή.
Τόσο το επιτελείο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν τα δύο φαβορί των εκλογών, έχουν βάλει στο…μάτι τον ΕΟΠΥΥ για τις πρώτες αλλαγές.
Όχι τυχαία βέβαια καθώς ο Οργανισμός αποτελεί ουσιαστικά τη μεγαλύτερη «επιχείρηση» της χώρας δεδομένου ότι διακινεί 6 δις ευρώ.
Οι πρώτες αλλαγές πάντως τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όποιος κι αν σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι…προσωποκεντρικές, όπως αναφέρουν πληροφορίες του healthreport.gr

Πηγές αναφέρουν πως η ΝΔ παρότι εκείνη επέλεξε τα πρόσωπα που στελεχώνουν σήμερα τον ΕΟΠΥΥ, σκοπεύει να κάνει ριζικές αλλαγές καθώς τα στελέχη του κόμματος θεωρούν πως η λειτουργία του οργανισμού έβλαψε τελικώς το προφίλ της παράταξης και μάλιστα στη βάση της.

Και πώς να μην επηρεαστεί ακόμη και η βάση του κόμματος όταν ο φορέας σήμερα δεν έχει κανέναν ικανοποιημένο. Όχι μόνο τους ασθενείς αλλά ούτε καν και τους παρόχους.

Με τη σημερινή διαχείριση οι ασθενείς έχουν όλο και λιγότερες δωρεάν υπηρεσίες ενώ από την άλλη γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και γενικότερα όλοι οι πάροχοι… αναθεματίζουν στο άκουσμα το ονόματος του φορέα.
Άλλωστε ως γνωστόν ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε όποιον μιλά…ελληνικά!

Κατά τα άλλα η ΝΔ προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ ώστε τα κονδύλια να είναι πιο άμεσα διαθέσιμα. Κάτι για το οποίο βέβαια είχε δεσμευτεί καιρό τώρα. Άλλωστε με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των αρμοδίων με το νέο σύστημα υποτίθεται ότι τα χρήματα από τα ασφαλιστικά Ταμεία για υγειονομική περίθαλψη θα έμπαιναν χωρίς καθυστερήσεις στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση σκοπεύει να ανακατανείμει τα κονδύλια για τις διάφορες υπηρεσίες. Να αυξήσει δηλαδή τις παροχές για ιατρική κάλυψη και να περιορίσει τα κονδύλια των εξόδων.

Όσο για τα πρόσωπα του ΕΟΠΥΥ, αυτά θα αλλάξουν απ’…άκρη σ άκρη.
Σε ότι αφορά στα κονδύλια, αναμένεται να αλλάξει ο μηχανισμός συγκέντρωσης τους καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει σύμφωνα με τον επικεφαλής του υγειονομικού τομέα Γιάννη Μπασκόζο, έναν ανανεωμένο φορέα. Όπως έχει αναφέρει στο άρθρο του για το healthreport.gr (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ο Γιάννης Μπασκόζος, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί και να αλλάξει όνομα:

«Οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας θα διατηρηθούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, θα συλλέγονται από έναν αναδιοργανωμένο ΕΟΠΥΥ(ΕΟΠΦΥ;) και μαζί με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή και από άλλους πόρους, θα διατίθενται στην αποκατάσταση και αναβάθμιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους συμβεβλημένους γιατρούς

Για άλλο ένα εξάμηνο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν στη διάθεσή τους συμβεβλημένους γιατρούς. Όμως πότε πρέπει να τους πληρώνουμε;
Άγνωστο παραμένει ακόμη σε πολλούς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για το πότε πρέπει και πότε όχι να πληρώνουν τους ιδιώτες γιατρούς που επισκέπτονται.
Άλλωστε πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι έχουν κλείσει το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων και χρεώνουν τους ασθενείς, αφήνοντας τις δωρεάν επισκέψεις για δικούς τους ασθενείς.

Ωστόσο σε μια απλή επίσκεψη οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να πληρώνουν ούτε ευρώ.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου απαιτείται συμμετοχή στο κόστος.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

1. Όταν πραγματοποιούνται ιατρικές πράξεις άρα υπάρχει η νόμιμη συμμετοχή 15%.

2. Όταν η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 200 επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος.

3. Όταν ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που δεν έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.

4.Όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

Με βάση τις διευκρινήσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ:

1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι νομίμως ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

 

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2015

Το ταμειακό αποτέλεσμα για το 2014 αναμένεται να διαμορφωθεί σε -200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2015 προβλέπεται πλεόνασμα χρήσης 23,6 εκατομμυρίων.

IATRONET

Την έγκριση της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, έλαβε ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2015.

Εμφανίζει ένα “άνοιγμα” στα έσοδα και τα έξοδα 120 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο – σύμφωνα με τους συντάκτες του – καλύπτεται από το πιθανό ταμειακό υπόλοιπο που θα εμφανίσει ο Οργανισμός.

Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει τα εξής:

Έσοδα 5,35 δισ. και έξοδα 5,47 δισ. ευρώ. Πιθανό ταμειακό υπόλοιπο 142,94 εκατομμυρίων, το οποίο δίνει ένα γενικό σύνολο εσόδων της τάξης των 5,49 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, προκύπτει ένα πλεόνασμα χρήσης 23,61 εκατομμυρίων, το οποίο ισοσκελίζει τον ισολογισμό εσόδων – εξόδων.

Έλλειμμα 2014

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 προέβλεπε ότι το ταμειακό αποτέλεσμα του ΕΟΠΥΥ για το 2014 αναμένεται να διαμορφωθεί σε -200 εκατομμύρια ευρώ.

Το έλλειμμα αποδίδεται στην προσπάθεια επιτάχυνσης των πληρωμών και ταυτόχρονα μείωσης των απλήρωτων υποχρεώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός επρόκειτο να λάβει ποσό 344 εκατομμυρίων ευρώ από την ειδική χρηματοδότηση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους.

Δ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ για τους Γενικούς Ιατρούς

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR


Τα ζητήματα «αιχμής» για τους Γενικούς Ιατρούς, με κυρίαρχο το θέμα της συνταγογράφησης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, της ΕΛΕΓΕΙΑΣ και της Ελληνικής Ένωσης.

Οι εξηγήσεις που ζήτησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από γενικούς γιατρούς για περιπτώσεις συνταγογραφήσεων, δεν συνιστούσαν πειθαρχικό έλεγχο αλλά ενημέρωση και προειδοποίηση με στόχο να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από την ιατρική αντίληψη συνταγογραφικές οδηγίες, διευκρινίστηκε κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. της ΕΛΕΓΕΙΑ και ο Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Σύμφωνα με τους Γενικούς Ιατρούς η συνάντηση διεξήχθη σε «πάρα πολύ καλό κλίμα» και μάλιστα, αποφασίστηκε οποιοδήποτε αίτημα έχει αποσταλεί με τον κωδικό Π4, που παραπέμπει σε πειθαρχικό παράπτωμα, επί του παρόντος παγώνει.

Κοινή απόφαση ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων για τη συνταγογράφηση, για την επεξεργασία του οποίου θα συσταθεί ομάδα, με τη συμμετοχή και των Γενικών Ιατρών και συγκεκριμένα των δύο Γ.Γ. (Α. Μπατίκας από ΕΛΕΓΕΙΑ και Ε. Φραγκούλης από την Ένωση). Η επιτροπή θα αναλάβει να καταγράψει και τις διάφορες Υπουργικές Αποφάσεις και έγγραφα του ΚΕΣΥ, που σχετίζονται με το θέμα, ώστε όπου υπάρχει αναντιστοιχία να ενημερώνεται ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας.

Όπως άλλωστε έχει διατυπώσει η ΕΛΕΓΕΙΑ και η Ένωση, στο πλαίσιο της ΠΦΥ οι Γενικοί Ιατροί θα πρέπει να έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων σε όλο το φάσμα της ιατρικής. Μάλιστα, γιατροί και ΕΟΠΥΥ βρέθηκαν στο ίδιος μήκος κύματος σε ότι αφορά την παρακολούθηση, ενημέρωση και προειδοποίηση «εκείνων των ιατρών, σε όποια ειδικότητα και αν ανήκουν, όταν συνταγογραφούν φάρμακα εκτός ένδειξης ή υπερβαίνουν σε ποσότητα τη μέγιστη μηνιαία δοσολογία του φαρμάκου».

«Η εμμονή μας και η άποψη μας, έχει ήδη εκφραστεί με το γράμμα του Προέδρου, όπου σημειώνουμε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα ή παραπομπές ανά ειδικότητα αλλά ιατρική φαρμακευτική αγωγή και εργαστηριακός έλεγχος που αφορούν στην πρώτη γραμμή και οι Γενικοί Ιατροί πρέπει να έχουν αυτά ως οδηγούς και στόχους στη λειτουργία τους. Πέρα από αυτά, είναι γνωστό ότι υπάρχουν φάρμακα για νοσοκομειακή χρήση καθώς και πολύ ειδικά φάρμακα που αφορούν σπάνιες και πολύ εξειδικευμένες παθήσεις», σημειώνουν.

Βέβαια, ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να συμφωνεί πως οι γενικοί ιατροί δεν μπορούν να αποκλειστούν από την συνταγογράφηση φαρμάκων πρώτης γραμμής, «με δεδομένο ότι στην περίπτωση ομαδοποίησης της συνταγογράφησης ανά ειδικότητα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών».

Κατά τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντό, θα πρέπει να ορισθεί σαφής διαδικασία για την συνταγογράφηση ακόμα και των πολύ ειδικών φαρμάκων από τον Γενικό/Οικογενειακό ιατρό με γνωμάτευση Νοσοκομειακού και ειδικού ιατρού. «Άλλωστε η φιλοσοφία του Οικογενειακού Ιατρού που προωθείται τόσο από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και την Ευρώπη και την Task force δεν είναι αυτή του αποκλεισμού του Γενικού Ιατρού από την συνταγογράφηση και την παραπομπή για εργαστηριακό έλεγχο αλλά η βέλτιστη και ποιοτική ιατρική φροντίδα του πληθυσμού». 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του Οργανισμού κ. Δημήτρη Κοντού με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η παράταση αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί εύλογος χρόνος για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων και να μη διαταραχθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Χωρίς ιδιώτες γιατρούς κινδυνεύει να μείνει ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τους ασθενείς

Αγώνα δρόμου για να δώσει παράταση στις συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας, δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να μη μείνουν χωρίς περίθαλψη οι ασθενείς.
Στις 31.12.2014 λήγουν οι χιλιάδες συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον οργανισμό όπου εξυπηρετούνται σχεδόν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Άλλωστε τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν αφού έχουν μείνει χωρίς γιατρούς και υλικά.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ώστε να θεσμοθετηθεί τρίμηνη παράταση.

Ωστόσο αγκάθι αποτελεί το γεγονός πως ο χρόνος δε…βγαίνει δεδομένης και της υπολειτουργίας της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η παράταση πάντως που θα δοθεί για τρεις μήνες εάν τελικώς ψηφιστεί θα είναι με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και στο παρελθόν.

Από κει και πέρα μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να διαπραγματευθεί με τους γιατρούς για τους νέους όρους.
Βέβαια το προσχέδιο της σύμβασης που εστάλη στους ιατρικούς συλλόγους έχει κάνει έξαλλο τον κλάδο καθώς οι προϋποθέσεις συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπουν κυρίως υποχρεώσεις και ελάχιστα προνόμια.

Μέχρι όμως να υπογραφεί η νέα σύμβαση είναι άγνωστο αν θα είναι καλυμμένοι υγειονομικά οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ» επισημαίνει στο healthreport.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου και προσθέτει: « Πάγια θέση της Ένωσης είναι να ρυθμιστεί οριστικά το θέμα με υπογραφή νέας σύμβασης τριετούς διάρκειας».

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/ 

 

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: “Ψαλίδι” στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ λόγω “πλαφόν”

IATRONET.GR. Για κάθε συμβεβλημένο γιατρό, έχει ορισθεί ένα συγκεκριμένο ποσό μέχρι το οποίο μπορεί να δεχθεί τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα (συμμετοχή 15%).

 

Εξηγήσεις προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.

Το προεδρείο του Συλλόγου ανακοίνωσε ότι οι περικοπές προκύπτουν από την εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων της 18ης Αυγούστου 2014 (ΦΕΚ 2243 Β΄).

Με αυτές, καθορίστηκε ανώτατο μηνιαίο ατομικό όριο (πλαφόν) για κάθε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, εργαστήριο και κλινικοεργαστηριακό γιατρό.

Για κάθε γιατρό, έχει ορισθεί ένα συγκεκριμένο ποσό μέχρι το οποίο μπορεί να δεχθεί τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα (συμμετοχή 15%) και ότι αν το ξεπεράσει, τότε θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιστροφές (claw - back).

Οι γιατροί τονίζουν ότι το συγκεκριμένο πλαφόν προέκυψε έπειτα από διάφορες αλχημείες του ΕΟΠΥΥ και πως απέχει παρασάγγας από το πλαφόν επιβίωσης των εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρείων.

Αδικεί, δε, την περιφέρεια σε σχέση με το κέντρο και επιβλήθηκε με μοναδικό στόχο την μείωση του τζίρου των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 65% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Ασθενείς

Για άλλη μια φορά – σημειώνουν – οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι ασθενείς, καθώς όλο και λιγότερες δωρεάν εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν τελικά, επειδή ο νέος «κόφτης» που εφεύρε ο ΕΟΠΥΥ περιορίζει κατά πολύ την κάλυψη του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού ελέγχου τους.

Νέο κόστος της περίθαλψης μετακυλίεται στις τσέπες τους.

Δ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Αναίτιες ακτινολογικές εξετάσεις επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ

ΕΘΝΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί οι θεραπευτικές οδηγίες για το πότε πρέπει να πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία παρέδωσε πριν από τρία χρόνια τα αποκαλούμενα «θεραπευτικά πρωτόκολλα» για 5.000 παθήσεις, αλλά η πολιτεία δεν τα έχει εντάξει στην καθημερινότητα του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος Υγείας. Σκοπός των πρωτοκόλλων είναι να μη γίνεται κατάχρηση των συγκεκριμένων εξετάσεων, αλλά να διενεργούνται μόνον σε περιπτώσεις που αποδέχεται η διεθνής ιατρική πρακτική.


Τα παραπάνω ανέφεραν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης και ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Κώστας Λυμπερόπουλος, με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την Κυριακή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα – είπε – δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, με την πολιτεία να αρκείται σε διοικητικά μέτρα, όπως οι εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (claw back), όταν υπάρχουν υπερβάσεις της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ.

Οι δύο επιστήμονες έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο στον τομέα της Ακτινολογίας, τονίζοντας ότι δεν έχει μόνον απεικονιστικό, αλλά και θεραπευτικό ρόλο. Την ώρα της εξέτασης, ο ακτινολόγος μπορεί επί τόπου να προχωρήσει σε παροχέτευση υγρών στην κοιλιά, σε ανεύρυσμα της κοιλιάς να τοποθετήσει στεντ, σε στένωση καρωτίδας να προχωρήσει σε διάνοιξη και σε εγκεφαλικό να πραγματοποιήσει εμβολισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ακτινολόγος μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει αναίμακτη στεφανιογραφία σε καρδιοπαθή, με μαγνητικό τομογράφο. Η μέθοδος – είπαν – είναι πρώτη επιλογή σε άτομα με βεβαρυμένο καρδιολογικό ιστορικό, όπως οι εμφραγματίες.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιανουάριος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ