ΕΟΠΥΥ

Παράταση συμβάσεων Παρόχων Υγείας

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=798073cd-a1a1-436b-93b1-20dffa1c74d4

Στάση πληρωμών από ΕΟΠΥΥ, στάση πληρωμών και στους εργαζόμενους! Απλήρωτες κλινικές και διαγνωστικά

Στάση πληρωμών από ΕΟΠΥΥ, στάση πληρωμών και στους εργαζόμενους! Απλήρωτες κλινικές και διαγνωστικά

Χωρίς ρευστό έχει αφήσει ο ΕΟΠΥΥ μεγάλες κλινικές αλλά και διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις που πραγματοποίησαν.

Αποτέλεσμα είναι η έλλειψη ρευστότητας να ενταθεί λόγω των δραματικών εξελίξεων και να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μισθούς οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα ενώ εδώ και καιρό επρόκειτο να πληρωθούν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές αλλά και διαγνωστικά κέντρα για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν για τον μήνα Φεβρουάριο, ο ΕΟΠΥΥ επικαλούμενος γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν απέδωσε ποτέ τα οφειλόμενα.

Αντίθετα, για άγνωστους λόγους κατέβαλε αντίστοιχες οφειλές προς διαφόρους κλάδους για τον μήνα Μάρτιο χωρίς μέχρι στιγμής μάλιστα να δίνει επαρκείς εξηγήσεις στους ενδιαφερόμενους για τη μη καταβολή των χρημάτων τους.

Όμως αυτή η μη αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις προκαλούν «μπλοκάρισμα» τόσο στις ιδιωτικές κλινικές όσο και στα διαγνωστικά κέντρα με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους.

Άλλωστε η κατάσταση είναι ήδη δραματική δεδομένου πως η αγορά έχει παγώσει λόγω των εξελίξεων και πολλές εταιρείες παρότι καταβάλουν τις αποδοχές στους εργαζόμενους μέσω των λογαριασμών τους, οι τράπεζες δεν πραγματοποιούν τις συναλλαγές. Δε μεταφέρουν δηλαδή τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

Αν υπολογίσει κανείς ότι υπάρχει και έλεγχος στις αναλήψεις, αντιλαμβάνεται σε τι δραματικό σημείο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Να σημειωθεί ότι η ρευστότητα στον τομέα της υγείας τα τελευταία 24ωρα έχει επιδεινωθεί όπως άλλωστε σ ολόκληρη τη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται και μείωση της προσέλευσης των ασθενών οι οποίοι φαίνεται πως μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους προκειμένου να μη διαθέσουν τα λιγοστά μετρητά τους ακόμη και για θέματα υγείας.

Ενδεικτικό πάντως του χάους που επικρατεί στον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ είναι το γεγονός- όπως έλεγε «μεγαλοστέλεχος» ιδιωτικής κλινικής στο HealthReport.gr– ότι υπάρχουν κλινικές που έχουν πληρωθεί για χρέη του 2011 ενώ άλλες παραμένουν απλήρωτες για τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει για την τακτική εξόφλησης των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ):»Η συμπεριφορά της Πολιτείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων της περιόδου 2008-2011 πριν την δημιουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την εξόφληση των οποίων ανέλαβε ο Οργανισμός, καθώς και των νεότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού μέχρι και σήμερα, έχουν φέρει τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της οικονομικής καταστροφής».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το clawback υπέρ ΕΟΠΥΥ

Είναι "για λόγους δημοσίου συμφέροντος συνταγματικό, σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και σύμφωνo με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία" το clawback έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας .

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το μέτρο εφαρμόστηκε από το υπουργείο Υγείας το 2012 ως έκτακτο οικονομικό μέτρο στις φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως αναφέρουν οι δικαστικές αποφάσεις έκτοτε, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα των φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι υποχρεωτικό να είναι στην λίστα των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ (με τη βούλησή τους εντάχθηκαν), ενώ και η αγορά φαρμάκων αυτή καθαυτή είναι ελεύθερη.

Ακόμη, όπως αναφέρει το ΣτΕ, το μέτρο αυτό είχε εξαγγελθεί με τον νόμο 4046/2012, ο οποίος ανέφερε ότι "ένας αυτόματος μηχανισμός επανείσπραξης θα εγγυάται ότι η δαπάνη για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα για την περίοδο 2012 - 2015 δεν θα ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού".

Ο μηχανισμός υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέψουν τα ποσά που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης. Ενώ το ανώτατο πλαφόν του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Αλλά το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι το clawback δεν επιβλήθηκε ως φόρος ή κοινωνική εισφορά και δεν καταργήθηκαν οι νομοθετικές προβλέψεις περί καθορισμού της τιμής των φαρμάκων, αλλά και δεν επιβλήθηκε κανένας περιορισμός των απαιτήσεων από τις πωλήσεις των φαρμάκων.

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι "ο εν λόγω περιορισμός χρηματικών απαιτήσεων δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, το οποίο ορίζει ότι η περιουσία κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου είναι σεβαστή, εάν τηρείται και η αρχή της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ του γενικού συμφέροντος που αφορά το κοινωνικό σύνολο και των αξιώσεων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου".  

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

300 εκατομ. ευρώ η υπέρβαση των δαπανών το πρώτο πεντάμηνο

Υπέρβαση τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Πιο αναλυτικά, η δαπάνη για φάρμακα έχει «εκτροχιαστεί» φθάνοντας τα 124,3 εκατ. ευρώ.
Σε ανοδική τροχιά έχουν εισέλθει και οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις με την υπέρβαση να φθάνει τα 74,7 εκατ. ευρώ (το πρώτο τετράμηνο). Αντίστοιχα, η υπέρβαση για τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σε 48,65 εκατ. ευρώ, το πρώτο τετράμηνο του έτους.
«Φρένο» στις δαπάνες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για προληπτικές εξετάσεις και την εισαγωγή «πλαφόν» στις παρακλινικές εξετάσεις που θα μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σύμφωνα με την ειδικότητά του. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

Παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου!

Παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου!

Άλλη μία τρίμηνη παράταση στη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με τον μεγαλύτερο φορέα Υγείας τον ΕΟΠΥΥ, δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η παράταση θα ισχύσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου δεδομένου πως οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών έληγαν στις 30 Ιουνίου, οπότε και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δε θα είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμη η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς οι γιατροί εδώ και καιρό ζητούν αύξηση των αποδοχών τους για τις επισκέψεις των ασθενών.

Σήμερα με βάση τις αμοιβές που ισχύουν, οι ιδιώτες γιατροί πρέπει να εξετάζουν δωρεάν 200 ασθενείς κάθε μήνα ενώ η επίσκεψη αποζημιώνεται στο γιατρό με 6,5 ευρώ καθαρά. Ποσό που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κλάδο.

Το επόμενο διάστημα πάντως και στο πλαίσιο των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι από την αρχή η συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έλεγχος των παρακλινικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον έλεγχο των παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο. Η διοίκηση του Οργανισμού όρισε Ομάδα Εργασίας η οποία θα καθορίσει άμεσα ιατρικούς κανόνες που θα συνδέουν την ιατρική ειδικότητα, την πάθηση (ICD-10) και τις επιτρεπόμενες εξετάσεις.
Στη συνέχεια οι κανόνες θα ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα συνδέονται με τον έλεγχο και την εκκαθάριση των δαπανών παρακλινικών εξετάσεων. Η Ομάδα θα αναλάβει και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον ασφαλιστικό φάκελο και συγκεκριμένα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τη διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη των έργων του ασφαλιστικού φακέλου.
Σύμφωνα με την απόφαση έργο της Ομάδας θα είναι η επίβλεψη, η τεχνική υποστήριξη, η επικαιροποίηση και ο συντονισμός των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά τον ασφαλιστικό φάκελο, καθώς και η κατάθεση προτάσεων διαρκούς βελτίωσης του έργου και αξιοποίησης των στοιχείων τόσο σε ότι αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό όσο και τον ελεγκτικό. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

ΕΟΠΥΥ. Ελεγχος και εκκαθάριση λογαριασμών παροχών υγείας για το έτος 2013 από τις ΙΕΕ

εοπυυ

Με αφορμή όμοια ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ από κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, σχετικά με το Έργο του Ελέγχου και της Εκκαθάρισης των λογαριασμών συμβεβλημένων Παρόχων Υγείας για το 2013 από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες (ΙΕΕ) και προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι που ανήκουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα: Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 100, παρ.6 του Ν.4172/2013 και της υπ’ αριθ. Υ9/οικ.85507/13.09.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών – Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, με την υπ’αριθ.634/Συν134/10.09.2013 Απόφαση του ΔΣ του, ενέκρινε το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών ελεγκτικών Εταιριών, προκειμένου να εφαρμοστεί ο Νόμος και να διενεργηθεί ο Έλεγχος των Λογαριασμών συμβεβλημένων Παρόχων Υγείας για το 2013 κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες που εντάθηκαν στο Μητρώο, έλαβαν από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ΦΕΚ, Γενικά Έγγραφα κλπ, καθώς και όλες τις απαραίτητες οδηγίες διαδικασίες και τα κριτήρια ελέγχου ανά κατηγορία Παρόχου. Οι διαδικασίες αυτές και τα κριτήρια ελέννου ένουν λάβει την έγκριση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και ενδέχεται να αποτελούν παράρτημα της Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ Παρόχων και ΙΕΕ.
Προκειμένου για τον ιατρικό έλεγχο που διενεργήθηκε ή διενεργείται, οι ΙΕΕ κατέθεσαν ιατρικά κριτήρια ανά κατηγορία Παρόχου, βάσει των οποίων εκδίδονται τα αποτελέσματα ανά Πάροχο. Τα ιατρικά κριτήρια τέθηκαν προς αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ και έλαβαν την έγκριση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ 
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που τα μέλη των Συλλόγων σας, ζητήσουν τις οδηγίες βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο έλεγχος, έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν στις ΙΕΕ που διενήργησαν ή διενεργούν τον έλεγχο για τα εργαστήρια των ενδιαφερομένων ιατρών, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση για τις εγκριθείσες οδηγίες που εφαρμόστηκαν.


ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ 11.6.2015 pdf Ελεγχος και εκκαθάριση λογαριασμών κλίκ εδώ  

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

Τέλος στην επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις "υψηλής καινοτομίας"

Τέλος στην επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις "υψηλής καινοτομίας"

Καταργήθηκε διάταξη που είχε “περάσει” το 2014 και η οποία έδινε τη δυνατότητα στα διαγνωστικά κέντρα να χρεώνουν επιπλέον συμμετοχή στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις υψηλής καινοτομίας.
Η διάταξη άφηνε περιθώρια ερμηνείας στους παρόχους, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά, πέραν της συμμετοχής 15% που προβλέπεται από τον νόμο.
Ανέφερε, δε, τα εξής: “Δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες”.
Το εν λόγω εδάφιο άφηνε σαφή περιθώρια διασταλτικής ερμηνείας και η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην κατάργησή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν δεχθεί πλήθος καταγγελιών και παραπόνων από ασφαλισμένους, σχετικά με “καπέλο” σε εξετάσεις “υψηλής καινοτομίας”, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες και ψηφιοποιημένες μαστογραφίες.
Οι ιδιώτες πάροχοι απαιτούσαν με αυθαίρετο τρόπο, την επιπρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση, χωρίς να καθορίζεται από καμία κανονιστική πράξη το ύψος της ανά είδος εξέτασης υψηλής καινοτομίας.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονταν να καταβάλλουν συμμετοχή που υπερέβαινε σημαντικά την αποζημίωση της εξέτασης με βάση το κρατικό τιμολόγιο.
Πολλαπλάσια
Για παράδειγμα, στην εξέταση της μαστογραφίας καλούνταν να καταβάλλουν ποσά 10 έως 50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40 έως 120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία, ποσά τα οποία είναι πολλαπλάσια του κρατικού τιμολογίου (8,01 ευρώ).
Με την νέα υπουργική απόφαση, δεν προβλέπεται επιπρόσθετη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Η συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις είναι σαφώς προσδιορισμένη και καθορίζεται στο 15% της αξίας του κρατικού τιμολογίου ή της εκάστοτε ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

Άρχισαν τα όργανα! Μήνυση Ιδιωτικών Κλινικών κατά ΕΟΠΥΥ για τα χρέη

Άρχισαν τα όργανα! Μήνυση Ιδιωτικών Κλινικών κατά ΕΟΠΥΥ για τα χρέη

Ο κόμπος στο χτένι έφθασε για τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο οργανισμός δεν τους χρωστά απλά αλλά τους «κουρεύει» κιόλας.

Έτσι η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών μετά το εξώδικο που απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ για τα χρέη, κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά, ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατά παντός υπευθύνου. Με την αναφορά της αυτή η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, καταγγέλλει την «παράνομη εφαρμογή των «συμψηφισμών» από την Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο οποίος μας προκαλεί σκοπίμως ζημία» όπως αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν στον εισαγγελέα, ο ΕΟΠΥΥ εκτός των άλλων τους παρακρατά φόρο εισοδήματος υπολογιζόμενο και επί των συμψηφισθέντων ποσών τον οποίο παρακρατά από τα λοιπά ποσά που οφείλει να καταβάλλει εξαιτίας της παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του.

Να σημειωθεί πως η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών εκπροσωπεί τις μικρές κλινικές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Όσο για τον ΕΟΠΥΥ, τα χρέη του μέρα με την ημέρα αυξάνονται. Με βάση την τελευταία επίσημη καταγραφή χρωστά στους ιδιωτικούς παρόχους τα εξής:

-συμβεβλημένοι γιατροί: 28,2 εκατ. ευρώ
-διαγνωστικά κέντρα: 122,6 εκατ. ευρώ
-φυσικοθεραπείες: 22,5 εκατ. ευρώ
-Μονάδες Τεχνητού Νεφρού-Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης: 17,2 εκατ. ευρώ
-Φαρμακευτικές εταιρείες: 284,8 εκατ. ευρώ
-Ιδιωτικές κλινικές: 71,4 εκατ. ευρώ
-Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας: 16,2 εκατ. ευρώ
-Ψυχιατρικές κλινικές: 26,4 εκατ. ευρώ
-Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας: 35,7 εκατ. ευρώ
Σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 625 εκατομμύρια ευρώ εκατ. ευρώ

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Το δίδυμο που θα αναλάβει το τιμόνι του ΕΟΠΠΥ

Κλειδώνει …σιγά σιγά το όνομα του διαδόχου του Δημήτρη Κοντού στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Πηγές του υπουργείου Υγείας λένε ότι την επόμενη εβδομάδα το θέμα περνάει από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων αφού πια έχει λήξει και η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Πάντως οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τις πηγές, είχαν όλοι υψηλού επιπέδου διαπιστευτήρια προερχόμενοι από το χώρο της Yγείας και των Oικονομικών. Επικρατέστερος όμως παραμένει ο λέκτορας του πανεπιστημίου Πειραιά κος Σωτήρης Μπερσίμης. Λέγεται ότι είναι προσωπική επιλογή του υπουργού Υγείας κου Κουρουμπλή, μετά την άρνηση του καθηγητή Ιωαννίνων κου Μιχάλη Χλέτσου να αναλάβει τον Οργανισμό. Όσο για τη θέση του αντιπροέδρου για αυτή προαλείφεται ένας άνθρωπος της εμπιστοσύνης του γενικού γραμματέα κου Μπασκόζου ο 34χρονος Σταμάτης Βαρδαρός εκπρόσωπος μέχρι πρότινος των εργοδοτικών οργανώσεων του ΕΟΠΥΥ που χαίρει μάλιστα άκρας εκτίμησης στο κόμμα της Κουμουνδούρου.
Βέβαια είναι αλήθεια ότι ο επόμενος πρόεδρος θα έχει πολύ δύσκολο φορτίο στους ώμους του αφού το πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει άλυτος γρίφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1 δις που έπρεπε να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός αυτή τη στιγμή στα ταμεία του βρίσκονται 525 εκατομ. ευρώ.
Απομένει λοιπόν να φανεί, εάν ο επικρατέστερος μέχρι στιγμής 40αρης λέκτορας στο τμήμα Στατιστικής, που έχει συγγράψει 20 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει εργασθεί ως σύμβουλος σε θέματα στατιστικής στο χώρο της Υγείας και διδάσκει το μάθημα βιοστατιστικής στο ΟΠΑ έχει και τις ανάλογες διοικητικές ικανότητες για να ανταπεξέλθει σε ένα ρόλο εξαιρετικά δύσκολο στη συγκεκριμένη συγκυρία. 

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

ΕΟΠΥΥ: Μόνο με ηλεκτρονικά παραπεμπτικά στα νοσοκομεία από σήμερα οι ασθενείς!

ΕΟΠΥΥ: Μόνο με ηλεκτρονικά παραπεμπτικά στα νοσοκομεία από σήμερα οι ασθενείς!

Ξεκίνησε επισήμως η εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών για τα νοσοκομεία από τους γιατρούς του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μόνο με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που θα έχει εκδοθεί από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα μπορούν από δω και πέρα να παραπέμπονται στα νοσοκομεία οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε ενημερώσει σχετικά τις προηγούμενες ημέρες όλους τους γιατρούς μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πως από την 1η Ιουνίου θα άλλαζε το σύστημα.

Με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό σημείωμα αντικαθίστανται όλα τα προηγούμενα χειρόγραφα παραπεμπτικά σημειώματα. Η νέα εφαρμογή είναι υποχρεωτική από την 1η Ιουνίου.
Ειδικότεραμε βάση τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ η παραπομπή από τις μονάδες του ΠΕΔΥ προς τα Νοσοκομεία, εκτελείται μέσω του περιβάλλοντος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-prescription) και παραδίδεται στον ασθενή.

Το ηλεκτρονικό έντυπο θα πρέπει να παραδίδεται από τον ασθενή στο γραφείο κίνησης ή στη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Αναφοράς.
Επίσης το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό θα περιλαμβάνει όλα τα αναλυτικά στοιχεία του ασθενούς καθώς και τη διάγνωση βάση της οποίας παραπέμπεται στο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Τι θα αλλάξουμε στον ΕΟΠΥΥ»! Τι λέει αποκλειστικά στο HealthReport.gr ο Στ.Βαρδαρός, υπ. αντιπρόεδρος

«Τι θα αλλάξουμε στον ΕΟΠΥΥ»! Τι λέει αποκλειστικά στο HealthReport.gr ο Στ.Βαρδαρός, υπ. αντιπρόεδρος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τα πρώτα βήματα που θα γίνουν στον ΕΟΠΥΥ με την αλλαγή της ηγεσίας, αποκαλύπτει με δηλώσεις του στο HealthReport.gr ο Σταμάτης Βαρδαρός, που έχει προταθεί από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου. (διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ)

Ο 34χρονος Σταμάτης Βαρδαρός που εργάζεται ως επιστημονικός υπεύθυνος της ΓΣΕΒΕΕ, είναι γνώστης της κατάστασης του ΕΟΠΥΥ καθότι εδώ και 3,5 χρόνια είναι μέλος του ΔΣ του οργανισμού, ως κοινός εκπρόσωπος των εργοδοτικών φορέων.

«Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή είναι η χρηματοδότηση του όπως όλοι γνωρίζουν. Και είναι ενδεικτικό πως ενώ θα έπρεπε να εισπράξει από την κοινωνική ασφάλιση 1 δις ευρώ, τελικά ελάχιστα εισέπραξε ειδικά φέτος. Ακόμη και ο προϋπολογισμός του οργανισμού είναι περιορισμένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον είναι 520 εκατ. ευρώ όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολλαπλάσιος» σημειώνει στο HealthReport.gr.

Όσο για τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν εάν αναλάβει τελικά τη θέση: «Η πρώτη μας κίνηση θα είναι να δούμε το κομμάτι των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων ώστε να το προστατεύσουμε. Και αυτό θα γίνει με το να ελέγξουμε τη δαπάνη χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών. Ένα κομμάτι που δεν πήγε καλά μέχρι τώρα. Και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, να προστατεύσει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων αλλά χωρίς να δημιουργήσει από την άλλη συνθήκες ασφυξίας στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Σταμάτης Βαρδαρός

Δεύτερη βασική κίνηση της νέας ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ θα είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο HealthReport.gr ο Σταμάτης Βαρδαρός, να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας της υγείας. «Θα πρέπει να δούμε με τι χρονική ροή θα ανακατανείμουμε τους πόρους από τον ιδιωτικούς παρόχους προς τα δημόσια νοσοκομεία. Εδώ υστερεί ο ΕΟΠΥΥ. Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός προς τα δημόσια νοσοκομεία. Από τα 800εκατ. που είχαν εγγραφεί ως δαπάνη, τελικώς έφθασαν 120 με 150 εκατ.»

ΕΟΠΥΥ μια δύσκολη εξίσωση

Η νέα ηγεσία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να επανεξετάσει και τον κανονισμό παροχών προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού μετά και τις τελευταίες περικοπές που είχαν γίνει. Ένας κανονισμός παροχών που κατά τον κ.Βαρδαρό δεν έχει οριστικοποιηθεί: «Το ζήτημα του κανονισμού παροχών είναι ακόμη ανοικτό. Το θέμα θα επανεξετασθεί με κάθε λεπτομέρεια» υπογραμμίζει στο HealthReport.gr.

Να σημειωθεί πως ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ είχε τεθεί υπό διαμόρφωση επί υπουργίας Μ.Βορίδη οπότε και είχαν κουρευτεί πολλές εξετάσεις προς τους ασθενείς, όπως το τεστ ΠΑΠ. Όμως οι ρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους, εξαιτίας των αντιδράσεων.

«Η υπόθεση ΕΟΠΥΥ είναι σίγουρα μια δύσκολη εξίσωση» αναφέρει ο 34χρονος πιο πιθανός αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου οργανισμού Υγείας της χώρας και συμπληρώνει: «προφανώς και δεν είναι καλή η κατάσταση με τους λιγοστούς πόρους που υπάρχουν…»

Ο ίδιος πάντως δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα αναλάβει τελικά τη θέση του αντιπροέδρου, καθώς μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμεί το διορισμό του, ο κ.Βαρδαρός όμως φαίνεται πως έχει ακόμη μία επαγγελματική εκκρεμότητα πριν πει το οριστικό «ναι».
«Πρέπει πρώτα να διευθετήσω τις επαγγελματικές μου εκκρεμότητες και από εκεί θα εξαρτηθεί. Άλλωστε η θέση είναι πολιτική και απαιτούνται κάποιες κινήσεις.

Στο μεταξύ το ζήτημα του διορισμού της νέας ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται πως θα κλείσει εντός του Ιουνίου. Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των βιογραφικών που έχουν φθάσει με την προκήρυξη της θέσης, παρότι δε φαίνεται να έχει καμία σημασία. Εξάλλου θεωρείται βέβαιον ότι θα αναλάβει ο Σωτήρης Μπερσίμης.

Ο 40χρονος λέκτορας από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά που ήταν άλλωστε η επιλογή της κυβέρνησης, αλλά δεν ήταν δυνατό να διορισθεί λόγω του νόμου που επιβάλει διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή νέου προέδρου. Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκήρυξε μεν διαγωνισμό, έθεσε όμως τα κριτήρια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί τελικά να επιλέξει το πρόσωπο της αρεσκείας της.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ενημέρωση ΠΙΣ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΕΟΠΥΥ: Αυστηρότερος έλεγχος για την εισαγωγή ασθενών στα ιδρύματα χρονίων παθήσεων

ΕΟΠΥΥ: Αυστηρότερος έλεγχος για την εισαγωγή ασθενών στα ιδρύματα χρονίων παθήσεων

Αναλυτική ιατρική γνωμάτευση και έκθεση κοινωνικού λειτουργού απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί η νοσηλεία ασφαλισμένου του Οργανισμού σε ίδρυμα χρονίων παθήσεων.

Αναλυτική γνωμάτευση, στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς και θα εξηγείται ο λόγος νοσηλείας, απαιτείται πλέον για εισαγωγή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδρύματα χρονίων παθήσεων.
Με εγκύκλιό του προς τις υπηρεσίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός τροποποιεί παλαιότερο έγγραφο (34642/2012), το οποίο καθόριζε τη διαδικασία εισαγωγής.
Στο εξής, οι ασφαλισμένοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιθυμίας εισαγωγής του ασθενούς ή ατόμου του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος, όταν ο ασθενής, λόγω των προβλημάτων υγείας του, είναι ανίκανος να διαχειριστεί τον εαυτό του.
Απαιτείται, επίσης, γνωμάτευση από θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ασθενής ή από γιατρό δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, αγροτικά ιατρεία και ΠΕΔΥ) ή από συμβεβλημένο ή πιστοποιημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, σχετικό με την πάθηση του ασφαλισμένου.
Αναγκαιότητα
Στη γνωμάτευση θα αναγράφεται η πάθηση του ασθενούς και θα αναλύεται η αναγκαιότητα εισαγωγής σε Κλινική Χρόνιων Παθήσεων.
Οι συγγενείς του ασφαλισμένου θα πρέπει να υποβάλλουν και βεβαίωση από κοινωνικό λειτουργό, στην οποία θα αναγράφεται η αναγκαιότητα εισαγωγής του ασθενούς σε κλινική και Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων.
Αρμόδιοι Κοινωνικοί Λειτουργοί που συντάσσουν την έκθεση Κοινωνικής Έρευνας και χορηγούν την βεβαίωση, είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί των νοσοκομείων για τα περιστατικά που νοσηλεύονται ή των μονάδων του ΠΕΔΥ ή των Κέντρων Υγείας ή των Δήμων.
Δικαίωμα χορήγησης της έκθεσης έχουν γενικά κοινωνικοί λειτουργοί δημόσιου φορέα, οι οποίοι παρακολουθούν – γνωρίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ασθενούς και του οικογενειακού περιβάλλοντος του.
Έλεγχος
Η έκθεση Κοινωνικής Έρευνας μένει σε ξεχωριστό φάκελο στο Γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας που υπηρετούν οι κοινωνικοί λειτουργοί και είναι στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ σε ενδεχόμενο έλεγχο.
Για την εισαγωγή σε κέντρο χρονίων παθήσεων απαιτείται και αντίγραφο του εκκαθαριστικού εφορίας του ασθενούς, του προηγούμενου χρόνου, το οποίο μένει, επίσης, στην Κοινωνική Υπηρεσία.
Στην έκθεση Κοινωνικής Έρευνας θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Γιατροί προς πρόεδρο ΕΟΠΥΥ: Κουρεύετε διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς έλεγχο και μέτρο! Τι ζητούν

Γιατροί προς πρόεδρο ΕΟΠΥΥ: Κουρεύετε διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς έλεγχο και μέτρο! Τι ζητούν

Την έντονη αντίθεσή του στη μείωση των τιμών 694 διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις του στις επιχειρούμενες μειώσεις καθώς εκτιμά πως δε θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αλλά το αντίθετο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος υπογραμμίζει μάλιστα στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πως η υποκοστολόγηση των εξετάσεων ετοιμάζεται χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο, καθώς οι συγκρίσεις τιμών έχουν γίνει με συστήματα υγείας άλλων χωρών που δε μοιάζουν σε τίποτε με το δικό μας, ενώ τονίζει πως όλα αυτά γίνονται την ώρα που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δεν πραγματοποιούνται και οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει στην επιστολή του:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά την συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 2015 και σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής με αριθμ.πρωτ. 1223/18.5.2015 θέτει υπόψιν σας τα κάτωθι:
Η ανακοστολόγηση των 694 συνολικά εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, εκ των οποίων οι 54 καλύπτουν το 75% της συνολικής δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που επικαλείστε, ουσιαστικά αφορά υποκοστολόγηση και όχι ανακοστολόγηση. Άρα ο όρος πρέπει να αναθεωρηθεί. Επιπλέον, η ασφαλιστική τιμή είναι κάτω του κρατικού τιμολογίου.
Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ προκειμένου να είναι σε θέση να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση ζητά την αποσαφήνιση των κάτωθι:
– Ποιές είναι οι 694 εξετάσεις και ποιές οι 54, καθώς αυτό δεν διευκρινίζεται στη σχετική επιστολή σας.
– Ποιές είναι οι χώρες αναφοράς, οι ασφαλιστικές τιμές των εξετάσεων σε αυτές και τα συγκριτικά στοιχεία, στα οποία βασίζεστε, και ποιές τιμές εν τέλει προτείνετε.

– Ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος και η real time παρακολούθηση των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και η εφαρμογή των κατευθυντηρίων συνταγογραφικών οδηγιών που σας παρέδωσε επισήμως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατόπιν συνεργασίας με τις Επιστημονικές Εταιρείες και Ενώσεις.

Δεδομένου ότι, έγινε η εφαρμογή με δική σας πρωτοβουλία άλλων κατευθυντηρίων οδηγιών, ενώ ο τέως Υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης, είχε δηλώσει ότι θα αγόραζε εφαρμογή λογισμικού συστήματος το οποίο θα έδινε στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να υποστηρίξει πλήρως την πρόταση που κατέθεσε ο Π.Ι.Σ.

– Ποιός είναι ο λόγος που εφαρμόσατε καθυστερημένα τα αριθμητικά όρια στις αρχές του έτους 2015, καθώς και τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων τα οποία δεν εκδίδονται κατά τον σωστό τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες μας (σε ένα παραπεμπτικό υπερβαίνεται το αριθμητικό όριο, ενώ θα έπρεπε να εκδίδονται δύο).

– Βάσει ποιου κριτηρίου συγκρίνονται ανόμοιες υπηρεσίες, με τάση ισοπέδωσης και απαξίωσης ολοκληρωμένων ιατρικών πράξεων προς τους ασφαλισμένους προσομοιάζοντας τες σκόπιμα με υπηρεσίες από εργαστήρια αναφοράς προς τρίτους;

– Η εφαρμογή των μέτρων rebate clawback για τον εξορθολογισμό της δαπάνης για το διαγνωστικό τομέα έχουν επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης εργαστηριακών και ιατρικών πράξεων. Τι σας οδηγεί να πιστεύετε ότι η μείωση κατά 50% των ήδη υποβαθμισμένων αμοιβών του εργαστηριακού τομέα χωρίς την παράλληλη εφαρμογή αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών, θα οδηγήσει σε περιορισμό της σχετικής δαπάνης, αφού η ανάθεση του ελεγκτικού έργου σε ΙΕΕ έχει αποτύχει οικτρά;

Ζητούμε λοιπόν προκειμένου να έχουμε πλήρη πρόταση να μας απαντήσετε στα ανωτέρω ερωτήματα. Επιπλέον, να μας ενημερώσετε για τις τιμές διαγνωστικών εξετάσεων των χωρών που διαθέτουν το ίδιο με το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα και τον ίδιο όγκο εξετάσεων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο περιορισμένος πληθυσμιακός όγκος ασθενών της Ελλάδας με τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών δημιουργεί δυσκολίες στην βιωσιμότητα πολλών εργαστηρίων με υποκοστολογήσεις τιμών, οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί μέσα από το κρατικό τιμολόγιο από το 1991.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η μείωση του όγκου συνταγογράφησης με την εφαρμογή του ανώτατου ορίου από την ΗΔΙΚΑ, συνδυαζόμενο με την «υποκοστολόγηση» είναι απόφαση που βάλει ευθέως το ανελαστικό κόστος της διατήρησης ποιότητας υπηρεσιών των ατομικών ιατρείων και εργαστηρίων, ευνοώντας τις επιχειρήσεις αυξημένου κύκλου εργασιών. Αυτό θα οδηγήσει στη μαζική φυγή των ατομικών εργαστηριακών μονάδων από τη ζημιογόνο σύμβαση, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες ακριτικές και νησιώτικες περιοχές από υπηρεσίες διάγνωσης.

Παράλληλα στις τιμές Γερμανίας που αναφέρεστε θα πρέπει να γνωρίζετε και τον μεγάλο όγκο πληθυσμού που καλύπτει (οκταπλάσιο από τον δικό μας) και τη διαφορετική μορφολογική κατάσταση, καθώς επίσης την τεχνολογική εξέλιξη με παραγωγή από την εν λόγω χώρα, μηχανημάτων και αντιδραστηρίων, τα οποία εμείς εισάγουμε.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποζημιώνεται χωριστά από το κόστος των ιατρικών πράξεων η τιμή επίσκεψης (πράξη αιμοληψίας, χορήγηση οδηγιών, διενέργειας δοκιμασιών, ερμηνείας εξέτασης, κλπ) την οποία θέλουμε και επιζητούμε να καθιερωθεί, διότι ο εργαστηριακός ιατρός πέραν του συμβούλου και διαγνώστου, θέτοντας τη σφραγίδα και την υπογραφή του, πολλές φορές ενημερώνει και για ζητήματα που δεν χρειάζονται εξειδικευμένα, άλλης ειδικότητας ιατρό.

Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι, επίσημο όργανο κοστολόγησης είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, από το οποίο θα έπρεπε να έχετε ζητήσει την κοστολόγηση.
Παρακαλούμε να έχουμε τις απαντήσεις σας, προκειμένου να έχετε την ολοκληρωμένη πρόταση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσεις στις 05/06/2015».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Βόμβα» χρεών 5 δισ. ευρώ τινάζει στον αέρα τον ΕΟΠΥΥ

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΛΕΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στα «ύψη» έχουν φθάσει τα χρέη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, απειλώντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένων. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία και τους παρόχους υγείας άγγιζαν τα 4,5 δισ. ευρώ, στα οποία έχουν ήδη προστεθεί και νέες οφειλές με αποτέλεσμα να φτάνουν πλέον τα 5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 625 εκατ. ευρώ αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού από την ίδρυσή του (τον Ιανουάριο του 2012) και 3,8 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένα λόγω της «ψαλιδισμένης» κρατικής επιχορήγησης και των διαρκώς αυξανόμενων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον Οργανισμό, από μη αποδοθείσες εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, είχαν διαμορφωθεί στα 28,2 εκατ. ευρώ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, στα 122,6 εκατ. προς τα Διαγνωστικά Κέντρα, στα 22,5 εκατ. προς τους Φυσικοθεραπευτές, στα 17,2 εκατ. στις μονάδες τεχνητού νεφρού, στα 284,8 εκατ. προς τις Φαρμακευτικές Εταιρείες, στα 71,4 εκατ. στις Ιδιωτικές Κλινικές, στα 16,2 εκατ. στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, στα 26,4 εκατ. στις Ψυχιατρικές Κλινικές και στα 35,7 εκατ. στους Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας. Ωστόσο, στα συνολικά χρέη 625 εκατ. προς τους παρόχους, συμπεριλαμβάνεται ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ που αφορά το αναλογούν rebate και claw back Β’ εξαμήνου και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει συμψηφιστεί. Η εν λόγω μείωση θα αποτυπωθεί λογιστικά στον Οργανισμό ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των συμψηφιστικών ενταλμάτων.

Περισσότερα...

Νέος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων! Πότε θα διορισθεί

Νέος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων! Πότε θα διορισθεί

Έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Υγείας για τους ενδιαφερόμενους που ήθελαν να καθίσουν στην ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα αλλάξει ο νόμος για να μπορεί να διορισθεί πρόεδρος της αρεσκείας της νέας κυβέρνησης, τελικώς έγινε προκήρυξη της θέσης.
Βέβαια η προκήρυξη ήταν …ραμμένη στα μέτρα της επιλογής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας γι αυτό και θεωρείται βέβαιον ότι θα διορισθεί τελικώς ο 40αρης Σωτήρης Μπερσίμης, λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Πάντως όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο υπουργείο Υγείας καθώς η ημερομηνία έληξε στις 20 Μαΐου.
Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι δεκάδες φάκελοι έφθασαν στην οδό Αριστοτέλους από στελέχη της αγοράς Υγείας τα οποία θέλησαν να …δοκιμάσουν την τύχη τους.
Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε την προτίμηση της στο πρόσωπο του Σωτήρη Μπερσίμη– άλλωστε είχε κάνει και τη σχετική ανακοίνωση- που είναι της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα και λέγεται μάλιστα στην αγορά υγείας πως είχε τη σύμφωνη γνώμη αν όχι πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Πάντως σε ότι αφορά στην προκήρυξη, όπως εξηγούσαν στο HealthReport.gr παράγοντες της Υγείας, με τα κριτήρια που δόθηκαν άνοιξε η «βεντάλια» των υποψηφίων και η κυβέρνηση μπορεί τελικώς να επιλέξει όποιον επιθυμεί και όχι όποιον έχει τα περισσότερα προσόντα. Άλλωστε τα πολλά προσόντα δε θεωρούνται με βάση την προκήρυξη απαραίτητο στοιχείο ή προϋπόθεση. Ενδεικτικό είναι πως δεν αναφέρεται καν ούτε ένα μεταπτυχιακό.

Με βάση τους υπολογισμούς, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θα λάβει θέση σε περίπου 10 με 15 ημέρες, αφού με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, απαιτούνται περίπου 3 ημέρες για να σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ εκτιμάται πως η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να εκδώσει το ΦΕΚ θα χρειαστεί περίπου 10 ημέρες.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

ΕΟΠΥΥ: Δείτε πόσα χρωστά σε ιδιώτες και νοσοκομεία από την ίδρυση του! Όλα τα επίσημα στοιχεία

ΕΟΠΥΥ: Δείτε πόσα χρωστά σε ιδιώτες και νοσοκομεία από την ίδρυση του! Όλα τα επίσημα στοιχεία

Μόνο σε όσους δε …μιλούν ελληνικά φαίνεται πως δε χρωστά ο μεγαλύτερος φορές υγείας ο ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη βουλή ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έπειτα από σχετική ερώτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά, ο οποίος μάλιστα υπήρξε αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οφείλονται σε ιδιώτες παρόχους δηλαδή γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κ.λ.π. αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία.
Και επειδή οι οφειλές είναι από 1.1.2012 φαίνεται ξεκάθαρα πως ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε προβληματικά τη λειτουργία του. Και σήμερα 3,5 χρόνια μετά συνεχίζει να έχει χρέη.

Ειδικότερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, προς τους παρόχους υγείας έχουν ως εξής:

-συμβεβλημένοι γιατροί: 28,2 εκατ. ευρώ

-διαγνωστικά κέντρα: 122,6 εκατ. ευρώ

-φυσικοθεραπείες: 22,5 εκατ. ευρώ

-ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ: 17,2 εκατ. ευρώ

-Φαρμακευτικές εταιρείες: 284,8 εκατ. ευρώ

-Ιδιωτικές κλινικές: 71,4 εκατ. ευρώ

-Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας: 16,2 εκατ. ευρώ

-Ψυχιατρικές κλινικές: 26,4 εκατ. ευρώ

-Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας: 35,7 εκατ. ευρώ

Σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 625 εκατομμύρια ευρώ εκατ. ευρώ

Πάντως με βάση τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο που παρέδωσε ο υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ αποπληρώνει τις δαπάνες του με «πρόχειρο λογιστικό έλεγχο» στο 90% της αιτούμενης δαπάνης.

Γι αυτό και στις οφειλές περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό του 10% το οποίο κατά το υπουργείο υγείας θα δοθεί ύστερα από την πραγματοποίηση του τελικού ελέγχου και της τελικής εκκαθάρισης.
Βέβαια η τελική εκκαθάριση «κολλά» συνήθως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες παρότι το υπουργείο υγείας θεωρεί ότι μέσω αυτής στο τέλος θα εξοικονομηθούν κονδύλια.

ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Όμως ο ΕΟΠΥΥ χρωστά και στα δημόσια νοσοκομεία παρότι το πρόβλημα αποδίδεται στο ότι δεν αποδίδονται τα απαιτούμενα ποσά από τις ασφαλιστικές εισφορές από τα Ταμεία προς τον οργανισμό.
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία φθάνουν το ποσό των 3,8 δις ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου του 2015.

Σχετικά με τις κρίσιμες κατηγορίες εσόδων του Οργανισμού, τόσο για το 2014 όσο και το 2015, σημειώνεται ότι οι μεταβιβάσεις από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης το 2014 ανήλθαν σε 3.461 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 (Μάρτιος) σε 627,8 εκατομμύρια. Η κρατική επιχορήγηση το 2014 ανήλθε σε 656 εκατομμύρια και το 2015 (Μάρτιος) σε 87,4 εκατομμύρια.

Οι δεδουλευμένες δαπάνες του Οργανισμού για τους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού για το 2014 έχουν ως εξής:

Συνολικό ποσό υποβολών έτους 2014 (συνολικό ποσό τιμολογίων)

Ιατρικές Επισκέψεις: 116.969.712

Διαγνωστικές εξετάσεις: 609.089.108

Φυσικοθεραπείες: 94.470.692

ΜΤΝ-ΜΧΑ: 134.577.652

Ιδιωτικές κλινικές: 358.042.456

Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας: 96.947.325

Ψυχιατρική Κλινική: 78.171.105

Προμηθευτές Αναπηρίας: 65.334.778

Ασφαλισμένοι: 479.055.355

Δημόσια Νοσοκομεία: 575.569.387

Φαρμακευτική Δαπάνη: 2.673.932.592

Βέβαια τα στοιχεία και τα ποσά αυτά είναι πριν τις υποχρεωτικές εκπτώσεις αλλά και τα κουρέματα που γίνονται μέσω των περιβόητων claw back και rebate.
Τα ποσά που δίνονται στο τέλος στους ιδιώτες παρόχους είναι μικρότερα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ