ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται νέο σύστημα στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως θα μοιράζονται τα κονδύλια

διαγνωστικές εξετάσεις

Νέο μοίρασμα στα κονδύλια των διαγνωστικών εξετάσεων σχεδιάζει ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με πληροφορίες.


 

Όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, προτίθεται να μοιράσει πλέον το κονδύλι των διαγνωστικών εξετάσεων σε δύο κατηγορίες: στις αιματολογικές εξετάσεις και στις απεικονιστικές.

Στόχος να πληρώνονται ξεχωριστά οι υποχρεωτικές επιστροφές (claw back) από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και η μία κατηγορία να μην επιβαρύνει την άλλη, λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, κατά την περσινή χρονιά η κατανομή των κονδυλίων είχε ως εξής: περίπου 60% στις αιματολογικές εξετάσεις και 40% στις απεικονιστικές ενώ φέτος φαίνεται πως η δαπάνη διαμορφώνεται ακριβώς ανάποδα.

Πόσα θα πληρώσουν φέτος σε επιστροφές (claw back)

Στο μεταξύ φέτος όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων (όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη) διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, κυρίως επειδή μειώθηκαν και οι εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από τους αμέτρητους κόφτες που έχουν μπει σε εφαρμογή. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα μέτρα που βάζουν φραγμό ακόμη και σε απλές εξετάσεις: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς το πρώτο εξάμηνο του 2016 η υπέρβαση της δαπάνης έφθασε τα 25 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται πως συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει διαμορφωθεί συνολικά στα 70 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η υπέρβαση είχε αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.

διαγνωστικές εξετάσεις

Όσο για το κονδύλι που θα διατεθεί φέτος από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αυτό θα φθάσει τα 314 εκατ. ευρώ. Πέρυσι είχαν διατεθεί 302 εκατ. ευρώ ενώ στη φετινή δαπάνη προστέθηκαν άλλα 12 εκατ. εκατ. ευρώ παρότι αρχικά είχαν υπολογισθεί ότι θα δίνονταν άλλα 24 εκατ. ευρώ (είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά χάθηκαν …κάπου στο δρόμο).

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τους νέους «κόφτες»

Στο μεταξύ οι νέοι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή στις διαγνωστικές εξετάσεις, συνεχίζουν να θέτουν φραγμούς ακόμη και σε απλές εξετάσεις με συνέπεια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να είναι στον …αέρα.

Πολλοί μιλούν για απόλυτη παρακώλυση του ιατρικού έργου τη στιγμή που οι γιατροί δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας των ασθενών τους, αφού δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τις κατάλληλες εξετάσεις.

διαγνωστικές εξετάσεις

Και αυτό διότι οι νέοι κανόνες με τα ICD-10 «μπλοκάρουν» το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μην επιτρέποντας στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τις εξετάσεις που κρίνουν απαραίτητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί γιατροί σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις στους ασθενείς τους, γράφουν παραπεμπτικά για άλλες ασθένειες ώστε να μην τους μπλοκάρει το σύστημα.

Γεγονός για το οποίο η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προειδοποίησε τους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: «Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Νέες προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς».

Όλα δείχνουν πάντως πως τα κονδύλια παρότι θα μοιραστούν ξεχωριστά για αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις θα παραμείνουν καθηλωμένα με βάση και τις εντολές των δανειστών, χωρίς μάλιστα να αποκλείονται και νέα κουρέματα στις τιμές.

Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί τέθηκαν από την τρόικα επειδή δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο για τη μείωση της συνολικής δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

“Αγκάθι” παραμένει ο έλεγχος των υποβολών των Ιδιωτικών Κλινικών

Φωτογραφία για “Αγκάθι” παραμένει ο έλεγχος των υποβολών των Ιδιωτικών Κλινικών

Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Το θέμα των ελέγχων των υποβολών των ιδιωτικών κλινικών βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη με τους εκπροσώπους του κλάδου την περασμένη Παρασκευή.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται σε μια παλαιότερη ερμηνευτική κανονιστική πράξη γύρω από την εφαρμογή των ΚΕΝ, που υπέγραφε ο τότε πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Ιδιωτικές κλινικές, Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες (ΙΕΕ) και ο ΕΟΠΥΥ φέρονται να εξέλαβαν διαφορετικά τις σχετικές διευκρινήσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των ΚΕΝ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας. Προκειμένου να λυθεί ο “γρίφος”, οι ιδιωτικές κλινικές ενέταξαν το θέμα των οδηγιών ελέγχου των λογαριασμών τους στην προσφυγή τους στο ΣτΕ, η οποία και εκδικάζεται στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κενά στην ερμηνεία της κανονιστικής πράξης αναγνωρίστηκαν και από τον κ
. Μπερσίμη. Αλλά ενδεχόμενη αλλαγή της κανονιστικής πράξης πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ θα έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των κλινικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού ζήτησε από τους φορείς των ιδιωτικών κλινικών να αποσύρουν την προσφυγή, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές. Οι ιδιωτικές κλινικές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, αλλά προκειμένου να τεθεί το θέμα της εφαρμογής των ΚΕΝ εκ νέου σε διαβούλευση, ο κ. Μπερσίμης ζήτησε απο τους εκπροσώπους του κλάδου να υποβάλλουν προτάσεις για νεες οδηγίες ελέγχου, όπως και το έπραξαν, με την προϋποθεση να εκδοθούν ως Υπουργικη Αποφαση.

Η προσφυγή των Ιδιωτικών Κλινικών στο ΣτΕ εκδικάζεται στις 24 Ιανουαρίου.

Μπαίνει ξανά "κόφτης" στα φάρμακα

Μπαίνει ξανά "κόφτης" στα φάρμακα

Κόφτες στους... κόφτες ετοιμάζεται να βάλει στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων το υπουργείο Υγείας, μετά και την εντολή των θεσμών για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης με την οποία θα περιγράφεται ο τρόπος που θα επιβληθούν οι νέες μειώσεις στα φάρμακα, μεγάλη είναι η αναταραχή στην αγορά, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από το γερό "ψαλίδισμα” του Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, στο νέο γύρο τιμολόγησης φαρμάκων, τα γενόσημα με λιανική τιμή άνω των έξι ευρώ θα δεχθούν το μεγαλύτερο χτύπημα. Και αυτό είναι το βελτιωμένο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, δεδομένου πως αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς το "όριο ασφαλείας” για τις τιμές των γενοσήμων κατά την παρούσα δεύτερη ανατιμολόγηση για το 2016 να είναι τα τέσσερα ευρώ, όπως αναφερόταν εξάλλου στο αναθεωρημένο μνημόνιο, γεγονός που σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του κλάδου θα οδηγούσε σε "μπαράζ” αποσύρσεων από την ελληνική αγορά καθώς με τόσο χαμηλές τιμές τόσο η παραγωγή όσο και η κυκλοφορία φαρμάκων θα ήταν ασύμφορη.
Το υπουργείο Υγείας, στην προηγούμενη ανατιμολόγηση, είχε ορίσει στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων, ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλεπόταν ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου.

Το ποσοστό αυτό φαίνεται να αναπροσαρμόζεται αυτή τη φορά και να διαμορφώνεται στο 10%, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν γενικευμένες ελλείψεις.
Η παραπάνω κατάσταση έχει ήδη δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χώρο του φαρμάκου, με τις εταιρείες να προειδοποιούν για επικείμενη συρρίκνωση της αγοράς, μειωμένες επενδύσεις και ενδεχόμενη παρουσία πολυεθνικών μέσω αντιπροσώπων. Και αυτό γιατί οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων θα συνεχιστούν και τη χρονιά που έρχεται.

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent (σκευάσματα που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας) και 3 ευρώ για τα γενόσημα, ενώ στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα. Στο ίδιο πλαίσιο προσθέτουν πως η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Το ίδιο συνέβη και τη χρονιά που πέρασε, οπότε και σημειώθηκε αύξηση δαπάνης κατά 123 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014, ενώ φέτος η υπέρβαση σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (1,94 δισ. ευρώ) υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 400 εκατ.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν έχουν σταματήσει να πιέζουν για ραγδαίες αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου, με επίκεντρο τα γενόσημα, ζητώντας άνοδο μεριδίων, υψηλότερη διείσδυση στα νοσοκομεία και κίνητρα για τη χορήγησή τους στους φαρμακοποιούς.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Βασίλης Οικονόμου: Δεν τηρείτε την υποχρέωσή σας για άμεση μεταβίβαση των ειφορών Υγείας (816 εκατ. ευρώ) στον ΕΟΠΥΥ!

Βασίλης Οικονόμου: Δεν τηρείτε την υποχρέωσή σας για άμεση μεταβίβαση των ειφορών Υγείας (816 εκατ. ευρώ) στον ΕΟΠΥΥ!

Την αβελτηρία της κυβέρνησης σε σχέση με την υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων να μεταβιβάζουν άμεσα και αυθημερόν τις εισφορές Υγείας των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στον Οργανισμό, επισημαίνει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, με σχετική ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Οικονόμου αναφέρει τα εξής στην ερώτησή του:
"Η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) αλλά δεν αποδίδονται εγκαίρως στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους της αναποτελεσματικότητας της λειτουργίας του εν λόγω Οργανισμού.
Ενδεικτικά, οι καθυστερήσεις για τους μήνες Ιανουάριο με Σεπτέμβριο 2016 ανέρχονται στα 815.661.576 ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις ανά Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ως εξής:
1. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 343.969.061 ευρώ
2. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (για ΤΑΥΤΕΚΩ) 32.000.000 ευρώ
3. ΟΑΕΕ 315.120.240 ευρώ
4. ΕΤΑΑ 4.172.276 ευρώ
5. ΕΤΕΑ (συνταξιούχοι) 120.400.000 ευρώ
    Σύνολο 815.661.577 ευρώ
Αυτό το τεράστιο φετινό έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον έλλειμμα των 1,6 δις. φτάνοντας τη συνολική οφειλή των ασφαλιστικών Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ στο εξωπραγματικό νούμερο των 2,4 δις. ευρώ! Η μη έγκαιρη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης τόσο των δαπανών των παροχών υγείας, όσο και των ασφαλισμένων. Επίσης, το εν λόγω θέμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και τη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει σωστές και ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες". 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Νέες ώρες κοινού στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

Νέες ώρες κοινού στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

Τις ώρες εισόδου του κοινού στις Διοικητικές Υπηρεσίες που στεγάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, καθόρισε εκ νέου με απόφασή του ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας.

Το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ωράριο εισόδου κοινού κάθε εργάσιμη ημέρα από 10:00 έως 13:00.
Ωράριο εισόδου κοινού στο Γραφείο Γενικού Πρωτοκόλλου κάθε εργάσιμη
ημέρα από 07:30 έως 15:30.
Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ωράριο εισόδου κοινού κάθε εργάσιμη ημέρα από 08:00 έως 13:00.
Ωράριο εισόδου κοινού στα Γραφεία Πρωτοκόλλου κάθε εργάσιμη
ημέρα από 07:30 έως 15:30.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις ώρες εισόδου για το κοινό στα Φαρμακεία του Οργανισμού, δείτε εδώ.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Δυσαρεστημένοι γιατροί και ασφαλισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με έρευνα της ALCO

Παναγιώτα Καρλατήρα - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μόλις ένας στους πέντε πολίτες δηλώνουν «αρκετά» ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείαςΔυσαρεστημένοι αποδεικνύεται ότι είναι τόσο οι γιατροί όσο και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με το πλαίσιο λειτουργίας του.


Όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας «Alco» για λογαριασμό της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης των ασφαλισμένων από τα Κέντρα Υγείας (ΠΕΔΥ) και τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, μόλις ένας στους πέντε πολίτες δηλώνουν «αρκετά» ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Έτσι, η επιλογή ιδιωτών συμβεβλημένων γιατρών φαίνεται μονόδρομος: σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι (48%) προσφεύγουν στους συμβεβλημένους γιατρούς
Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, με δεδομένο πως οι δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας καταρρέουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι γιατροί της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, 10 νομοί της χώρας είναι χωρίς συμβεβλημένους γενικούς γιατρούς, 19 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παιδίατρους και 5 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παθολόγους!

Οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΟΠΥΥ αποτυπώνονται στην έρευνα: σημαντικό ποσοστό ασφαλισμένων (41%) χαρακτηρίζει ανεπαρκή την κάλυψη της περιοχής του από συμβεβλημένους γιατρούς. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι πολίτες (ποσοστό 23%) που αναφέρουν ότι περιμένουν πάνω από 30 ημέρες προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό καθώς έχει «εξαντληθεί» το πλαφόν των 200 επισκέψεων.

Αλλά και οι συμβεβλημένοι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσλειτουργία του Οργανισμού σε ό,τι αφορά το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα, τις χαμηλές αμοιβές τους και την καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου, οι γιατροί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου από το υπουργείο Υγείας, ότι αμειβόμαστε με 10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη αλλά η καθαρή αμοιβή είναι 2 ευρώ επειδή πληρώνουμε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην είσπραξη».

Τόνισαν δε τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται με τη νέα υπουργική απόφαση που προσθέτει άλλες 86 εξετάσεις στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ αλλά χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί θα το πληρώσουν σε clawback. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Διαγνωστικά: Απειλούν με καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ

Με καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ απειλούν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εάν μέχρι τέλος του έτους δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση με συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) θα υπογράψει νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ υπό την προϋπόθεση ότι θα διέπεται από δύο βασικές αρχές :
α) Ισότιμη αντιμετώπιση των δύο συμβαλλόμενων μερών (Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - Ιατρικοί Σύλλογοι) και
β) Απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων όρων μεταξύ των οποίων θα δεσπόζει ο όρος "όποια εξέταση εκτελείται, θα αποζημιώνεται πλήρως".
Μάλιστα ζητά από τους Ιατρικούς Συλλόγους να καλέσουν όλες τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (ιατρικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα) που έχουν καταγεγραμμένες στα μητρώα τους, να αποστείλουν εξουσιοδότηση μέσω της οποίας θα τους εξουσιοδοτούν για την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ στο τέλος του τρέχοντος έτους, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους όρους.
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΚ, «η συμμετοχή όλων των μονάδων εργαστηριακής ιατρικής (ιατρικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα) θα πρέπει να είναι καθολική, ενώ όποιος δεν αποστείλει την εξουσιοδότηση θα πρέπει να εξηγήσει αιτιολογημένα πως καταφέρνει να εκτελεί με αξιόπιστο τρόπο τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού με τις σημερινές συνθήκες που του έχουν επιβληθεί (περικοπή τουλάχιστον 50% στην αξία των διενεργούμενων εξετάσεων ) και τις ακόμα χειρότερες συνθήκες που έρχονται (86 νέες εξετάσεις επιπλέον στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ), ειδάλλως θα καταγγέλλεται και θα διώκεται νομικά από τον Ιατρικό Σύλλογο που ανήκει για επικίνδυνες πρακτικές (mal practice) στην άσκηση του ιατρικού του επαγγέλματος, αφού σε κάποιες εξετάσεις η τιμή αποζημίωσης τους είναι χαμηλότερη ακόμη και από το κόστος των αναλωσίμων που είναι απαραίτητα για την αξιόπιστη εκτέλεση τους». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Πόσες ειδικότητες γιατρών λείπουν και σε ποιες περιοχές;

%ce%b1%ce%bd%ce%b1

Με το κιάλι ψάχνουν να βρουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, εξειδικευμένους γιατρούς, που να είναι συμβεβλημένους με τον Οργανισμό!


 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου βασικές ειδικότητες σε όλη τη χώρα όπως, παιδίατροι, νεφρολόγοι, οφθαλμίατροι, και άλλες λείπουν παντελώς από τον ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια οι πολίτες να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να «βρουν την υγειά τους».

Βάση των ίδιων στοιχείων, νεφρολόγος δεν υπάρχει σε 44 νομούς, ψυχίατρος σε 30 περιοχές, δερματολόγος σε 37 νομούς της χώρας, γαστρεντερολόγος σε 35 νομούς, παιδίατρος σε 19 νομούς και ωτορινολαρυγγολόγοι σε 25!

Ενδεικτικό των στρεβλώσεων του συστήματος, είναι το γεγονός, ότι ενώ έχουμε από τις μεγαλύτερες αναλογίες γιατρών ασθενών 6.3 και ενώ ο μέσος όρος είναι 3.3 και πάλι οι ασφαλισμένοι δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς επειδή απουσιάζουν παντελώς από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο λόγος, που οι γιατροί είτε εγκαταλείπουν τον οργανισμό είτε δεν επιθυμούν να συμβεβληθούν είναι οικονομικοί αφού τώρα εξοφλούνται για τον μήνα Μάιο! Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά μια εικόνα πληρωμών: «Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Τι πληρώσαμε μέχρι τώρα μετά την εκκαθάριση! Σε επίσχεση οι γιατροί»

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα, με τα περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν μόνο 265 γυναικολόγοι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στη Θεσσαλονίκη μόνο 97 γυναικολόγοι ενώ σε ολόκληρο το Ηράκλειο Κρήτης μόνο ένας.

Την ίδια στιγμή θλιβερή είναι η εικόνα και με τους ενδοκρινολόγους. Στην πρωτεύουσα μόνο 17, εννέα στη Θεσσαλονίκη και κανένας στο Ηράκλειο.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Με έλλειμμα όλοι οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ

Με έλλειμμα όλοι οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ

Μετά την "τρύπα” 216 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έλλειμμα καταγράφεται και στους υπόλοιπους κωδικούς. Όπως αναφέρεται στην τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, η υπέρβαση στο κονδύλι των ιδιωτικών κλινικών για τα νοσήλια αγγίζει τα 102 εκατ. (μέχρι και τον Ιούνιο), ενώ αντίστοιχα σημαντική υπέρβαση, παρά τη μεγάλη μείωση στις τιμές αποζημίωσης, καταγράφεται και στις διαγνωστικές εξετάσεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως από το "χορό” των υπερβάσεων δεν ξέφυγαν ούτε οι φυσικοθεραπευτές, από τους οποίους για τους πρώτους έξι μήνες θα παρακρατηθεί το ποσό των 12,9 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα συμψηφιστούν με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, στη λογική των αναγκαστικών επιστροφών του claw back κάθε φορά που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τα "κλειστά” όρια δαπανών που έχει οριστεί και τα οποία αναμένεται να μην τροποποιηθούν τουλάχιστον μέχρι και το 2018. Το ετήσιο "ταβάνι” για τη φαρμακευτική δαπάνη ειδικότερα έχει οριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, 302 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τα διαγνωστικά κέντρα και άλλα 235 εκατ. για τις ιδιωτικές κλινικές.
Οι εκτιμήσεις εντούτοις για το ύψος των ελλειμμάτων σε σύγκριση με τα αρχικά κονδύλια είναι ακόμη πιο δυσοίωνες μέχρι το τέλος του έτους. Ο εκτροχιασμός στη φαρμακευτική δαπάνη, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ενώ για νοσήλια και εξετάσεις υπολογίζεται πως ο ρυθμός της υπέρβασης θα διατηρηθεί ίδιος με αυτόν του πρώτου εξαμήνου, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις υποβολές των επιχειρήσεων.
Εκτός από το claw back του ΕΟΠΥΥ, ανάλογη υποχρέωση υπάρχει από φέτος για τα φάρμακα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Ούτε αυτά δεν αποτέλεσαν την εξαίρεση στον κανόνα και έτσι το σύνολο των επιστροφών για το νοσοκομειακό φάρμακο διαμορφώθηκε στα 18.4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, με πρόβλεψη για το αντίστοιχο ποσό του δεύτερου εξαμήνου στα 24 εκατ.
Φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει οι προϋπολογισμοί να ανταποκρίνονται στην ζήτηση των ασφαλισμένων, δεδομένου πως οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες, χωρίς όμως ανταπόκριση. Μείωση των επιστροφών του claw back και καλύτερο έλεγχο των δαπανών πάντως έχουν ζητήσει επανειλημμένως και οι θεσμοί, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναζητά την κατάλληλη "φόρμουλα” για το πως θα γίνει αυτό, καθώς για το 2017 η πρόβλεψη για τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ υπολείπεται κατά 234 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2016, λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ.
 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Έρχεται μπόνους-κίνητρο για να «επιστρέψουν» ιδιώτες γιατροί στον ΕΟΠΥΥ!

γιατροί

Μπόνους- κίνητρο προκειμένου ιδιώτες γιατροί να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ σε περιοχές όπου λείπουν βασικές ειδικότητες, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.


 

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι με το νέο έτος οπότε και θα αρχίσει σταδιακά να «στήνεται» το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα αναζητηθεί ταυτόχρονα και λύση για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες πολλές ειδικότητες γιατρών όπως παιδίατροι και καρδιολόγοι κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων αποφεύγουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ επειδή είναι μοναδικοί με αυτήν την ειδικότητα και συνεπώς παίρνουν ούτως ή άλλως το σύνολο των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ: Αλλάζουν τα πάντα στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αλλαγές και τα μπόνους

Γι’ αυτό είναι συχνό το φαινόμενο σε πολλές περιοχές της χώρας οι δημόσιες δομές να μη διαθέτουν παιδίατρο και οι ιδιώτες να μην κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να πληρώνουν όλη την επίσκεψη από την τσέπη τους.

Πληροφορίες τουHealthReport.gr αναφέρουν ότι στις περιπτώσεις αυτές το υπουργείο Υγείας μελετά να δίνεται ακόμη και μπόνους σε όσους συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι το μπόνους θα σχετίζεται με τον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζει ο κάθε γιατρός που θα συμβληθεί και δεν αποκλείεται η αποζημίωση να είναι διαφορετική.

Βέβαια η αντίφαση σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι χιλιάδες γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι σήμερα απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες από τον Οργανισμό για υπηρεσίες που παρείχαν.

Και από την άλλη παραμένει αμφίβολο για το ποιος γιατρός θα εμπιστευθεί να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που έχει εξασφαλισμένους ούτως ή άλλως τους ασθενείς του λόγω μοναδικότητας της ειδικότητας του σε μια περιοχή. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr : Έρχονται νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Ποιες ειδικότητες μένουν εκτός

Για το λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε πληροφορίες του HealthReport.gr εξετάζει το ενδεχόμενο όπου το σύστημα με το μπόνους δεν έχει αποτέλεσμα, να γίνουν προσλήψεις στις δημόσιες δομές ώστε να πιεστούν και οι ιδιώτες να συμβάλουν στο σύστημα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Κουρεύτηκαν διαγνωστικές εξετάσεις με λογιστικά κριτήρια! Κινδυνεύουν ασθενείς

διαγνωστικές εξετάσεις

Στα κάγκελα είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς πλέον με τους νέους κόφτες που άρχισαν να εφαρμόζονται δεν μπορούν πια ούτε σε απλές εξετάσεις να υποβάλουν τους ασθενείς τους.

Άλλωστε τα νέα όρια που τέθηκαν στις διαγνωστικές εξετάσεις βάζουν σημαντικούς φραγμούς στους κλινικούς γιατρούς οι οποίοι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν όσες εξετάσεις κρίνουν απαραίτητες.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) στηλιτεύει με σκληρό τρόπο τα νέα κουρέματα που επιβλήθηκαν και μιλά για μέτρα που είχαν λογιστικά κριτήρια. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ τι κόπηκε: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

Εξάλλου ο περιορισμός της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις επιβλήθηκε άρον άρον από την τρόικα στην πρώτη συνάντηση για την αξιολόγηση πριν λίγες ημέρες και αφού διαπιστώθηκε ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν τις άσκοπες εξετάσεις.

Δείτε ΕΔΩ τι …άκουσαν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να λάβουν με διαδικασίες εξπρές, μέτρα που δυσκολεύουν γιατρούς και ασθενείς: «Τρόικα ξανά με μαστίγιο για φάρμακα και διαγνωστικά! Οι νέες επιπλήξεις»

Και μπορεί υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να παρουσίασαν τους νέους κόφτες σαν κάτι …αναμενόμενο, φαίνεται ωστόσο ξεκάθαρα από τις αμέτρητες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου ότι οι αλλαγές υιοθετήθηκαν με βιασύνη και χωρίς να μελετηθούν λόγω του φόβου της τρόικας.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σημειώνει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για συνταγογραφικές στατιστικές «αλχημείες» και συμπληρώνει: «Η ανορθόδοξη παραμετροποίηση σε ορισμένους κωδικούς έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις και παρεκτροπή από την εφαρμογή διαγνωστικών επιστημονικών πρωτοκόλλων, με δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Καθώς είναι ασαφής ο τρόπος υπολογισμού των -κατά γενική ομολογία- χαμηλών μέσων όρων, το λογιστικό κριτήριο θέτει σοβαρό φραγμό στην επιστημονική επιλογή του ιατρού αλλά και στην αποτροπή αναγραφής κοστοβόρων εξετάσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες διάγνωσης, η οποία καθίσταται από δυσχερέστατη έως επισφαλής».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) φοβούνται επίσης ότι θα στοχοποιηθεί ο κλάδος, καθώς όποιος γιατρός υπερβαίνει τα όρια προκειμένου να εξυπηρετήσει τον ασθενή του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινές. «Ο κίνδυνος ποινικοποίησης της ορθής ιατρικής πρακτικής είναι υπαρκτός, από τη λογιστική «υπέρβαση» του χαμηλού μέσου όρου ανά ειδικότητα και ανά ICD-10».

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά να αποσυρθούν άμεσα οι νέοι κανόνες που άρχισαν να εφαρμόζονται εδώ και λίγες ημέρες.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ο Καρόνε ψηφίζει... ΕΟΠΥΥ - Ενδιαφέρον για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων

Ο Καρόνε ψηφίζει... ΕΟΠΥΥ - Ενδιαφέρον για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων

Την ικανοποίησή του για την συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, εξέφρασε χθες, μετά την πολύωρη συνάντηση μαζί του, ο επικεφαλής των Θεσμών σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής Τζουζέπε Καρόνε.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Να σημειώσουμε, ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καρόνε – ο οποίος γενικά χαρακτηρίζεται ως πολύ δύσκολος τεχνοκράτης- επισκέπτεται τα γραφεία του Οργανισμού. Δεσμεύτηκε δε στον κ. Μπερσίμη, ότι θα τον επισκεφθεί και πάλι σύντομα.
Η χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην φαρμακευτική δαπάνη και στην ανάγκη για τον εξορθολογισμό αυτής, καθώς και στην ανάγκη να προχωρήσουν μία σειρά από μεταρρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, θα δώσουν την δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να μειώσει μεταξύ άλλων, κατά 30% το clawback το 2017, σύμφωνα με την μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας.
Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο συνέδριο Athens Health Forum, υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να μειωθεί ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής.
Όμως ο κ. Καρόνε, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να μάθει λεπτομέρειες γύρω από την διαδικασία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των παρόχων υγείας που εφαρμόζει για πρώτη φορά ο Οργανισμός. Και όπως όλα δείχνουν, θα επισκεφθεί σύντομα τον Οργανισμό για να μάθει από πρώτο χέρι, την διαδικασία που εφαρμόζει ο κ. Μπερσίμης.
Για την ιστορία πάντως, να πούμε ότι ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος εξέφρασε την αντίθεσή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν ένα μήνα περίπου, αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Βλασταράκος εξέφρασε τις θέσεις του Π.Ι.Σ. στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της, στο οποίο προσετέθη το άρθρο 53 για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, ως καθολικού διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. τόνισε την αντίθεσή του με τις εκπτώσεις που επιβάλλονται, τη στιγμή που το άρθρο αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ την εποχή που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο του rebate και του clawback.
«Αντί να υπάρξει και τόκος υπερημερίας στα οφειλόμενα ποσά μετά από τόσα χρόνια, καλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να δώσουν σημαντικές εκπτώσεις, προκειμένου να πληρωθούν. Είναι αδιανόητο να ζητείται έκπτωση 45% για οφειλές που έχει δοθεί προκαταβολή. Οι οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις και κουρέματα, αν όχι με προσαύξηση λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει από το 2012», είχε δηλώσει σε έντονο ύφος ο κ. Βλασταράκος.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Συνάντηση Καρόνε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σήμερα & 4 σημαντικές προτάσεις Μπερσίμη

Συνάντηση Καρόνε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σήμερα & 4 σημαντικές προτάσεις Μπερσίμη

Με τον επικεφαλής των Θεσμών στον τομέα του φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, μία συνάντηση μάλιστα την οποία ζήτησε ο ίδιος ο κ. Καρόνε.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη πλέον στο κλείσιμο της Αξιολόγησης με κάθε τρόπο. Ήδη από το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας μετά τον Ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός, ζήτησε από τους υπουργούς του, να κλείσει η Αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να δώσει στους εκπροσώπους των Θεσμών, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την υλοποίηση μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και διασφαλίζουν την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας και ταυτόχρονα την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.
Ο τομέας του φαρμάκου έχει δώσει είναι γεγονός ό,τι είχε να δώσει, και ο αγώνας τώρα αφορά στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, με τις οποίες θα μπορέσει μεταξύ άλλων, να ανακουφισθεί η φαρμακοβιομηχανία όπως η μείωση από το 2017 του clawback κατά 30%. Η πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μία πολυσέλιδη πρόταση 67 περίπου σελίδων που αφορά στον εξορθολογισμό της δαπάνης, έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και από τους Θεσμούς.
Το onMed είχε γράψει και στις 26 Οκτωβρίου ότι οι Θεσμοί και ειδικότερα ο κ. Καρόνε έχει αντιμετωπίσει με ενδιαφέρον την πρόταση του Σωτήρη Μπερσίμη.
Μάλιστα στην περασμένη συνάντηση με τους θεσμούς, ο κ. Καρόνε άκουσε με προσοχή την προσπάθεια για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την διαδικασία για τον νέο τρόπο εκκαθάρισης.
Για τα παραπάνω θέματα θα μιλήσει και σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αλλά και για την προσπάθεια του Οργανισμού και γενικότερα του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Τέσσερις προτάσεις επίσης οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφορούν στην πρόταση Μπερσίμη είναι:
- Κανόνες της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που ενσωματώνονται στην ΗΔΙΚΑ
- Εξίσωση για το νέο rebate, εδώ πρόκειται για ενοποίηση όλων των rebate, σε ένα δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων.
- Δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων Ηλεκτρονικό Σύστημα για την διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης ανά κατηγορία φαρμάκων.
- Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία φαρμάκων και ανά Περιφέρεια.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Το 2017 πληρώνονται για…Αύγουστο εργαστήρια και διαγνωστικά! Όλο το χρονοδιάγραμμα

διαγνωστικές εξετάσεις

Γράφει: Μαρία Γλένη


Κι άλλο υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι εργαστηριακοί γιατροί, τα μικρά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να πληρωθούν τον περασμένο… Αύγουστο από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Με βάση την ενημέρωση από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), τον Ιανουάριο αναμένεται να πληρωθεί ο κλάδος τον περασμένο Αύγουστο.

Ειδικότερα οι πληρωμές έχουν προγραμματισθεί ως εξής:

-Έχουν οριστικοποιηθεί οι απαιτήσεις του 93% των παρόχων για τον μήνα Μάιο και η ενταλματοποίηση τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Γεγονός που σημαίνει ότι περί τα μέσα του μήνα ο κλάδος θα πληρωθεί τον Μάιο.

-Ξεκινούν οι εκκαθαρίσεις για τον μήνα Ιούνιο με σκοπό η οριστικοποίηση τους να έχει ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου, με βάση τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ώστε τα μετρητά να κατατεθούν περί τα τέλη του χρόνου.

Στόχος είναι ο μήνας Ιούνιος να έχει οριστικοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αλλά και ο Ιούλιος, έτσι ώστε μαζί με το Μάιο να πληρωθούν τέλος του έτους 3 μήνες.

-Όσο για τον Αύγουστο με βάση τους υπολογισμούς δεν αναμένεται να εξοφληθεί στο 2016 αλλά πιθανότατα το 2017 μέσα στον Ιανουάριο.

Σχετικά με τι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές θα καταβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ με εκπτώσεις. Δείτε ΕΔΩ τι προβλέπεται: «Πληρώνει τα παλιά χρέη του ο ΕΟΠΥΥ πριν το 2012! Δείτε τι εκπτώσεις ζητά»

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε τον ΠΑΣΙΔΙΚ ότι έχει λάβει την αντίστοιχη χρηματοδότηση και προχωρά στην πληρωμή των παλαιών απαιτήσεων του κλάδου από τα ασφαλιστικά ταμεία της προ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. περιόδου.

Η αρχή θα γίνει με τον Οίκο Ναύτου, ενώ θα ακολουθήσουν το ΤΑΥΤΕΥΚΩ, το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ταμεία που εντάχθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει αυτό το έργο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Επίσης σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, θα ξεκινήσει και η πληρωμή του υπολοίπου 10% του πρώτου έτους λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (2012), όπως προβλέπει το άρθρο 52 του πρόσφατου νόμου 4430 (Φ.Ε.Κ. 205/31-10-2016).

«Αναφορικά με το σύνολο των απαιτήσεων μας των ετών 2013-2015, αυτές θα εκκαθαριστούν με δειγματοληπτικό έλεγχο σύμφωνα με την πρόσφατη Υ.Α. 38642 (Φ.Ε.Κ. 1536/31-05-2016) και τα υπόλοιπα που θα προκύψουν από τα ποσά που ήδη έχει καταβάλει ο Οργανισμός στους παρόχους, αυτά θα συμψηφίζονται με το rebate και το claw back των αντίστοιχων ετών» αναφέρει ο ΠΑΣΙΔΙΚ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Δικαιολογίες τέλος για τις αποπληρωμές των παρόχων

Δικαιολογίες τέλος για τις αποπληρωμές των παρόχων

Η τελευταία εκκρεμότητα για την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους κλείνει από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες που ανέλαβαν τον έλεγχο του 2013.

Σύμφωνα με τις επιστολές που έλαβε από 3 ΙΕΕ η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος για το τελικό πόρισμα ελέγχου του 2013, η έκθεση ευρημάτων επιστημονικού ελέγχου που έχουν αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ, είναι και ο τελικός τους έλεγχος και άρα δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην τακτοποίηση των πληρωμών.

Με το άρθρο 52 του Ν. 4430/2016, τη διαδικασία ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους προβλέπεται πρόχειρος λογιστικός έλεγχος και δειγματοληπτική εξέταση. Έμενε, όμως, ένα βασικό ερωτηματικό για τις υποβολές του 2013, για τον έλεγχο των οποίων οι πάροχοι ήταν υποχρεωμένοι να προσφύγουν σε ΙΕΕ, βάσει των οποίων θα τακτοποιείτο το 100% του ποσού.

Όπως εξήγησε στο Virus ο πρόεδρος της Ένωσης, Φ. Πατσουράκος, το πόρισμα των ΙΕΕ είχε παραδοθεί στον ΕΟΠΥΥ από πέρσι, αλλά αντί του συνόλου των υποβολών για ιατρικές και εργαστηριακές πράξεις, γινόταν λόγος για ευρήματα στατιστικού ελέγχου. Εκ του νόμου ήταν αμφίβολο αν ένας στατιστικός/δειγματοληπτικός έλεγχος θεωρείτο και τελικός. Σε αυτή την περίπτωση οι πάροχοι θα διεκδικούσαν τα «λεφτά τους πίσω» από τις ΙΕΕ και θα εισέρχονταν εκ νέου σε δειγματοληπτικό έλεγχο.
Ζητήθηκε έτσι από τις εταιρίες να αποσαφηνίσουν αν ο στατιστικός έλεγχος είναι και τελικός, όπως και έγινε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιστολές που εστάλησαν στην Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων από τις ΙΕΕ ο εν λόγω έλεγχος θεωρείται και ο τελικός, ερμηνεία που επιβεβαίωσαν και οι νομικές υπηρεσίες των γιατρών.

«Όλες οι επιγραφόμενες ως “Εκθέσεις Ευρημάτων” οι οποίες έχουν κατατεθεί στον ΕΟΠΥΥ με ηλεκτρονικό τρόπο μέχρι και σήμερα, για παρόχους ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε Επιτροπή Διαιτησίας, συνιστούν το προβλεπόμενο από την 634/2013 απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ “Τελικό Πόρισμα Ελέγχου”», αναφέρεται ενδεικτικά. Αντίστοιχα, “Τελικό Πόρισμα Ελέγχου” θεωρούνται και οι αντίστοιχες εκθέσεις για τους παρόχους κλειστής περίθαλψης για τους οποίους πραγματοποιήθηκε Επιτροπή Διαιτησίας και οι οποίες συνοδεύονταν και από το πρακτικό της επιτροπής.

«Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο ΕΟΠΥΥ έχει λάβει τις σχετικές επιστολές και οι νομικές υπηρεσίες κρίνουν ότι είναι αποδεκτές ο Οργανισμός πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην τακτοποίηση των οφειλών», διευκρινίζει ο κ. Πατσουράκος.

Βέβαια, εκκρεμεί ο διοικητικός έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Ειδικότερα, αναμένεται η πληρωμή ή ο συμψηφισμός με το clawback για το 10% των δαπανών του 2013, αλλά και το αντίστοιχο ποσοστό για τα έτη 2012, 2014 και 2015.
Εκτιμάται ότι πρόκεται για ποσά άνω των 40 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του 10% των υποβολών των φυσικοθεραπευτών) ετησίως.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Πληρώνει τα παλιά χρέη του ο ΕΟΠΥΥ πριν το 2012! Δείτε τι εκπτώσεις ζητά

ΕΟΠΥΥ 1

Με γενναίες εκπτώσεις σε ποσά που τους οφείλονται πριν από το τέλος του 2012, θα εισπράξουν τελικώς τα χρήματά τους γιατροί, διαγνωστικά κέντρα και άλλοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε.


 

Πρόκειται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι κλάδοι Υγείας των οποίων εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκδόθηκε σε ΦΕΚ και προβλέπει εκπτώσεις ανάλογα με τα ποσά που διεκδικούνται.

Πριν από την καταβολή των μετρητών όμως που θα πρέπει να γίνει έως τον Ιούνιο του 2017, θα προηγηθεί πρόχειρος λογιστικός έλεγχος.
Οι γιατροί, οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και οι άλλοι πάροχοι θα λάβουν τα χρήματά τους κουρεμένα, παρότι περίμεναν για χρόνια για να δουν τα οφειλόμενα.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί για την εξόφληση των χρεών του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τα οικονομικά έτη 2016 και 2017.

Ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ νοούνται εκείνες που αφορούν τα πριν τις 31.12.2012 έτη και για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία και οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Οι εκπτώσεις

Βέβαια η αποπληρωμή των παλαιών οφειλών δε γίνεται τυχαία έστω και με εκπτώσεις. Έχει προϋπάρξει σκληρή πίεση από την πλευρά των δανειστών, να κλείσουν τα παλιά χρέη σε όλο το δημόσιο και ειδικά στην Υγεία, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αποκλειστικό: Ο ΕΟΠΥΥ «μπλοκάρει» τη δόση! Άρον άρον τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη»

Πάντως όσοι θέλουν να δουν το χρώμα του χρήματος θα πρέπει να δώσουν και τις απαραίτητες εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε, το ποσοστό έκπτωσης που αφορά τις οφειλές, προ ΦΠΑ, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται ως ακολούθως:

α. Διαγνωστικά Κέντρα – Εργαστήρια:

i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.

ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%.

β. Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης για δαπάνες Νοσηλείας ποσοστό έκπτωσης 10%.

γ. Συμβεβλημένοι Ιδιώτες Ιατροί:

i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.

ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%.

δ. Προμηθευτές Υγειονομικού και λοιπού υλικού ποσοστό έκπτωσης 25%, για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών (υλικά λαπαροτομίας, ορθοπεδικά υλικά,
καρδιοεπεμβατικά, ενδοφακοί, επιθέματα μαστού, υλικά αγγειοπλαστικής κ.ά.).

ε. Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.) ποσοστό έκπτωσης 5%.

στ. Φαρμακευτικές εταιρείες ποσοστό έκπτωσης 8%.

ζ. Φαρμακεία ποσοστό 3,5%.

Β. Για τις λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, αυτές θα εξοφληθούν, για οφειλές μέχρι 15.000 με έκπτωση 20% και για οφειλές πάνω από 15.000 με έκπτωση 45%, επί της συναλλακτικής αξίας (αξία παραστατικού
στοιχείο προ Φ.Π.Α.), του απομένοντος (μετά την αφαίρεση της προκαταβολής) υπολοίπου.

Γ. Οι οφειλές προς ασθενείς ασφαλισμένους και οι οφειλές προς τους ως άνω παρόχους που έχουν εκκαθαριστεί θα εξοφληθούν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο 100%.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πως θα εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ – Όλη η διαδικασία

Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Αναλυτικές οδηγίες για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του παρέχει το άρθρο 52 του νόμου 4430 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με το εν λόγω άρθρο ρυθμίζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού, τόσο εκείνες που αφορούσαν τα ταμεία, τους τομείς υγείας των οποίων αφομοίωσε, όσο και εκείνες που δημιουργήθηκαν από την ίδρυση του έως και τον περασμένο Απρίλιο, μετά και την προσθήκη σχετικής παραγράφου (εδώ).

Η διαδικασία εξόφλησης βέβαια, περιλαμβάνει “ψαλίδισμα” των χρεών και λογιστικό έλεγχο (εδώ).

Το ποσοστό έκπτωσης που αφορά τις οφειλές, προ ΦΠΑ, του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται: α. Διαγνωστικά Κέντρα – Εργαστήρια:
i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.
ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%.
β. Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης για δαπάνες Νοσηλείας ποσοστό έκπτωσης 10%.
γ. Συμβεβλημένοι Ιδιώτες Ιατροί:
i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.
ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%.
δ. Προμηθευτές Υγειονομικού και λοιπού υλικού ποσοστό έκπτωσης 25%, για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών (υλικά λαπαροτομίας, ορθοπεδικά υλικά, καρδιοεπεμβατικά, ενδοφακοί, επιθέματα μαστού, υλικά αγγειοπλαστικής κ.ά.).
ε. Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.) ποσοστό έκπτωσης 5%.
στ. Φαρμακευτικές εταιρείες ποσοστό έκπτωσης 8%.
ζ. Φαρμακεία ποσοστό 3,5%.

“Για τις λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, αυτές θα εξοφληθούν, για οφειλές μέχρι 15.000 με έκπτωση 20% και για οφειλές πάνω από 15.000 με έκπτωση 45%, επί της συναλλακτικής αξίας (αξία παραστατικού στοιχείο προ Φ.Π.Α.), του απομένοντος (μετά την αφαίρεση της προκαταβολής) υπολοίπου”, αναφέρει η διάταξη.

Πάντως, οι οφειλές προς ασφαλισμένους και τα χρέη προς παρόχους που έχουν εκκαθαριστεί θα εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο 100%. Η εξόφληση θα γίνει άμεσα με χρηματικό ένταλμα, μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο που θα διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ή των φορέων των οποίων ο Κλάδος Υγείας μεταφέρθηκε στον Οργανισμο και αφού έχει παρασχεθεί η έκπτωση από τον πάροχο, ο οποίος έχει απρατηθεί από οποιαδήποτε αξίωση ή ένδικο μέσο.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση η διαδικασία για την εξόφληση των ως οφειλών θα έχει ως εξής:

“Το ποσό που προκύπτει ως εναπομένουσα οφειλή του ΕΟΠΥΥ, ύστερα από την εφαρμογή των εκπτώσεων, εξοφλείται με την έκδοση σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, σύμφωνα με τις ισχύουσες δημοσιολογιστικές διατάξεις. Το ανωτέρω ποσό δύναται να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προκαταβολή μετά την κατά νόμο αφαίρεση κρατήσεων ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που από τον λογιστικό κανονισμό των φορέων δεν προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής. Η καταβολή αφορά στο σύνολο του πληρωτέου ποσού και γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ. Κατά τον ανωτέρω έλεγχο διαπιστώνεται η ύπαρξη σύμβασης, παραστατικών και η διενέργεια των κατά νόμο υπέρ τρίτων κρατήσεων, στα δε χρηματικά εντάλματα πληρωμής επισυνάπτονται οι καταστάσεις των δικαιούχων, οι αριθμοί των πράξεων προσωρινής εκκαθάρισης δαπάνης, καθώς και η επισημειωτική πράξη για τη διενέργεια πρόχειρου λογιστικού ελέγχου. Εάν, μετά τη χορήγηση της προκαταβολής κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των δαπανών, από τους φορείς που διενήργησαν τον κατά περίπτωση πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, προκύψει οφειλόμενο ποσό μικρότερο του προ καταβληθέντος, η διαφορά παρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών της παραγράφου. Σε περίπτωση μη υποβολής νεότερου λογαριασμού εντός τριμήνου από την εκκαθάριση, η διαφορά αναζητείται από τον ΕΟΠΥΥ κατά τις διατάξεις περί αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. “Οι οφειλές, πλην φαρμακοποιών, δύνανται να εκκαθαρίζονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 90 παρ. 7 του Ν. 4368/2015”, καταλήγει.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού που πραγματοποιείται από Φ.Κ.Α. των οποίων οι κλάδοι υγείας εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του Ιουνίου 2017. “Σε περίπτωση παράλειψης της εξόφλησης των ανωτέρω υποχρεώσεων από τους Φ.Κ.Α. μέχρι την ως άνω ημερομηνία και επιστροφής των αδιάθετων υπολοίπων στο Γ.Λ.Κ., οι εναπομείνασες υποχρεώσεις βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου Φ.Κ.Α.”, διευκρινίζεται στη διάταξη.

Μετά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποσβένεται κάθε απαίτηση των δικαιούχων κατά του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος όμως διατηρεί το δικαίωμα οριστικού ελέγχου και εκκαθάρισης των υποβληθέντων λογαριασμών και καταλογισμού κάθε ποσού που τυχόν καταβλήθηκε αχρεωστήτως. Πάντως, από την εν λόγω ρύθμιση εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη προηγούμενη διαδικασία (αρθρο 100 παρ. 6 του Ν. 4172/2013).

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Έρχονται και πάλι άγρια κουρέματα στα λεφτά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Τι κόβεται

κούρεμα νοσοκομεία

Μπορεί να είναι απλήρωτοι από τον Μάιο οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, θα δουν όμως και πάλι τα χρήματά τους να κουρεύονται.


 

Τα κουρέματα θα έρθουν με τη μορφή του claw back που σχετίζεται με την υπέρβαση της δαπάνης που έχει προϋπολογισθεί.

Και η ανατροπή ήρθε κυρίως λόγω της ένταξης και νέων δωρεάν εξετάσεων στον κατάλογο του ΕΟΠΥΥ αλλά και τη μείωση στην κοστολόγηση, χωρίς όμως ταυτόχρονα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι γιατροί μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Δείτε ενδεικτικά: «Προς τη δικαιοσύνη οι γιατροί για το κούρεμα των εργαστηριακών εξετάσεων! Δείτε το ΦΕΚ»

Τα νέα κουρέματα

Με βάση την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων προκύπτει -όπως έχει υπολογίσει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ– ότι τουλάχιστον οι μισές από αυτές θα πραγματοποιούνται κάτω από το κόστος.

Και ήδη τα χρήματα για τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις έχουν τελειώσει για το 2016. Γι αυτό και ότι εξετάσεις γίνονται από δω και πέρα ουσιαστικά θα πραγματοποιούνται δωρεάν αφού θα κοπούν με το claw back.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, για τους επόμενους τρεις μήνες έχει υπολογιστεί να γίνει παρακράτηση 10% στα χρήματα των κλινικοεργαστηριακών γιατρών ως claw back.

Το πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο σοβαρό αφού θα περικοπεί άλλο ένα 10% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο τους οποίους περιμένουν να πληρωθούν οι γιατροί.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τώρα αρχίζουν να ξεχρεώνονται για τον Μάιο.

Και νέο κούρεμα για το 2015!

Αμέσως μετά τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αφού αναμένεται και ψαλίδισμα που σχετίζεται με την περσινή δαπάνη.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει εκτίμηση των οικονομικών για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να κοπούν 1 ή 2 μήνες (πιθανώς Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) ώστε να επέλθει ισορροπία- όπως λένε- με το claw back του 2015.

κουρεμα

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η δανειστές ζήτησαν να κλείσει το θέμα της υπέρβασης της δαπάνης του 2015, καθώς διαπιστώθηκε ότι με βάση τον προϋπολογισμό κόπηκαν ως claw back λιγότεροι μήνες από ότι θα έπρεπε (παρακρατήθηκαν 3 μήνες το 2015).

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί διεκδικούν ακόμη χρήματα από το 2015 από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρείχαν.
Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr για τις πιέσεις των δανειστών που επιχείρησε να διαψεύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνοντας ότι όλα πήγαν καλά: «Τρόικα ξανά με μαστίγιο για φάρμακα και διαγνωστικά! Οι νέες επιπλήξεις»

Τα νέα κουρέματα στα διαγνωστικά και στις κλινικές πράξεις χτυπούν κυρίως τις ειδικότητες όπως καρδιολόγους, πνευμονολόγους, εργαστηριακούς, γυναικολόγους κ.α. οι οποίοι εκτός από ιατρική επίσκεψη χρεώνουν και ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούν.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Εν κρυπτώ ανανέωση συμβάσεων επ΄αόριστον για όλους τους παρόχους!

ΕΟΠΥΥ

Αυγουστιάτικα χωρίς τη συγκατάθεσή τους και χωρίς διάλογο, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ όλων των παρόχων υγείας επ’ αόριστον!


 

Αιφνιδιασμένοι βρέθηκαν όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ καθώς ανακάλυψαν ότι εν μέσω θέρους ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους επ’ αόριστον χωρίς καν να ερωτηθούν.

Κατά την πάγια τακτική να περνούν όλες οι ρυθμίσεις εν μέσω θέρους, παραμονές 15Αυγουστου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν ερήμην των γιατρών, και των άλλων κλάδων, να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους επ’ αόριστον χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Άλλωστε η επιτροπή διαπραγμάτευσης πάγωσε εδώ και λίγο καιρό μετά την παραίτηση 2 μελών της. Προς ώρας οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου υγείας ότι θα επαναλειτουργήσει η επιτροπή διαπραγμάτευσης με νέα μέλη, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Ο ιατρικός κόσμος ανάστατος παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς λαμβάνονται οι αποφάσεις γι αυτούς αλλά χωρίς αυτούς.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι δεν είναι τυχαία η διακοπή της διαπραγμάτευσης καθώς αναμένεται ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ που αναμένεται όπως λένε πηγές, ναι είναι εξαιρετικά δεσμευτικός για τους γιατρούς και τους εργαστηριακούς.
Και αυτό παρότι είχε συμφωνηθεί στην επιτροπή διαπραγμάτευσης ότι οι τιμές αποζημίωσης θα παρέμεναν με ότι κι αν προέβλεπε ο νέος ΕΚΠΥ.

Να σημειωθεί ότι η αρχική συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ προέβλεπε επίσης ότι οι τωρινές συμβάσεις των γιατρών θα έληγαν στις 31 Οκτωβρίου, ώστε οι νέες να ήταν σε άλλη βάση όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί.
Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τις νέες συμβάσεις: «Γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο»

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος ΕΚΠΥ είναι ήδη έτοιμος γι αυτό και το υπουργείο Υγείας έσπευσε να ανανεώσει επ’ αόριστον τις συμβάσεις των παρόχων, ώστε να είναι δεσμευμένοι στην περίπτωση που έχουν έντονες αντιρρήσεις με τον νέο κανονισμό παροχών.

Δείτε παρακάτω στο link το ΦΕΚ με την παράταση των συμβάσεων

HealthReport.gr- ΦΕΚ παράταση συμβάσεων

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πρόταση ΕΟΠΥΥ για κλειστούς προϋπολογισμούς σε φάρμακα 1,2 δισ. ευρώ

Με βάση την προβλεπόμενη νομοθεσία, ο ΕΟΠΥΥ συστήνει μεταξύ των 10 προτάσεών του προς το Υπουργείο Υγείας, τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών για 23 θεραπευτικές κατηγορίες.
Σημαντική εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη θα μπορούσε να προέλθει από τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών σε 23 κατηγορίες φαρμάκων, όπου δαπανάται το 50% των κονδυλίων αποζημίωσης που διαθέτει συνολικά ο ΕΟΠΥΥ για σκευάσματα. Σύμφωνα μάλιστα με τις προτάσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει απευθύνει προς το Υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του οργανισμού, διαπιστώνεται η άμεση ανάγκη για τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών για τις κατηγορίες αυτές, οι οποίοι θα επιτρέπουν και την ανάπτυξη οικονομικών συμφωνιών ανάμεσα στο Δημόσιο και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Βέβαια οι κλειστοί προϋπολογισμοί δεν είναι ανεξάρτητοι από την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι απαιτούμενες θεραπευτικές δράσεις και να υπάρχει σαφήνεια στη συνταγογράφηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης στην προτασή του «Δέσμη αλληλένδετων μέτρων για την ταυτοποίηση και την παρακολούθηση της επιπρόσθετης αξίας φαρμάκων», η ανάπτυξη οικονομικών συμφωνιών (κλειστοί προϋπολογισμοί) στο σύνολο των ασθενών συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας ή δραστικής ουσίας (ATC4/ATC5), συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της αρμόδιας επιτροπής, αποτελώντας μια δίκαιη λύση καθώς δεν μεταφέρει δαπάνη από μια θεραπευτική κατηγορία σε μια άλλη.
Για την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας δεν απαιτείται νέα νομοθεσία, αλλά η εφαρμογή των προτεινόμενων κανόνων αφού με βάση τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση αρ.οικ.Γ5/63587 (ΦΕΚ 1803Β’/20.08.2015) που αφορά στο μηχανισμό claw back για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έτους 2016, 2017 και 2018 στην παρ.6 αναφέρεται ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να εισηγηθεί στον Υπουργό Υγείας να θέσει ετήσιους προϋπολογισμούς φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδο φαρμάκου, δραστικής ουσίας (ATC5) ή θεραπευτικής κατηγορίας (ATC4). Η ρύθμιση αυτή δύναται να εφαρμόζεται ειδικότερα σε περιπτώσεις εισαγωγής πολλών νέων φαρμάκων σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιμέρους στόχοι συνυπολογίζονται στον καθορισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και στον επιμερισμό της υπέρβασης ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας».

Θεραπευτικές κατηγορίες
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2015, υπάρχουν 23 κατηγορίες φαρμάκων (επίπεδο ATC4) που αφορούν στο 51% περίπου της ετήσιας εξωνοσοκομειακής δαπάνης δηλαδή σε 1,2 δισ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως δαπάνη του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται το σύνολο των ποσών που θα πρέπει να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή τα 1,945 δις. ευρώ συν το προβλεπόμενο clawback.
Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το 2015 στη θεραπευτική κατηγορία C10AA- Στατίνες συνταγογραφήθηκαν 16.940.609 συσκευασίες με το κόστος αποζημίωσης να διαμορφώνεται στα 142.231.631 ευρώ, στην κατηγορία L04AB-TNF a (μονοκλωνικά αντισώματα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα) αποζημιώθηκαν 210.280 συσκευασίες με 109.091.317 ευρώ στην κατηγορία, A10BD-Συνδυασμοί αντιδιαβητικά 2.212.954 συσκευασίες με 91.908.731 ευρώ, στην κατηγορία L01XE-Άλλα αντινεοπλασματικά 42.718 συσκευασίες με 86.568.183 ευρώ, στην κατηγορία A02BC-Αναστολείς αντλίας πρωτονίων 8.303.380 συσκευασίες με 75.995.896 και στην κατηγορία B03XA-Ερυθροποιητίνες συνταγογραφήθηκαν 252.835 συσκευασίες με αποζημιωνόμενο κόστος 75.845.970 ευρώ. Συνολικά οι 6 αυτές κατηγορίες απορροφούν περίπου το 25% των συνολικών αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα.

Ακολουθούν με ένα συνολικό ποσό αποζημίωσης της τάξης των 630 εκατ. ευρώ οι 17 παρακάτω κατηγορίες: B01AC-Αντιαιμοπεταλιακά (κλοπιδογρέλη), C09DA-Συνδυασμοί αγγειοτενσίνης ΙΙ με διουρητικά, R03AK-Αδρενεργικά με κορτικοστεροειδή, L04AA-Ανοσοκατασταλτικά, N05AH-Άτυπα αντιψυχωσικά, A10AE-Ινσουλίνες μακράς διάρκειας δράσης, C09CA-Αναστολείς αγγειοτενσίνης ΙΙ, N06DA-Φάρμακα για άνοια, L03AB-Ιντερφερόνες , C09DB-Ανταγωνιστές αγγειοτενσίνης ΙΙ με ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου, C10BA-Στατίνες συνδυασμοί, L04AX-Άλλα ανοσοκατασταλτικά, N03AX-Άλλα αντιεπιληπτικά,B01AF-Νεώτερα αντιπηκτικά, A10BH-Αντιδιαβητικά DDP4, L03AA-Φιλγκραστίμες και C09DX-Ανταγωνιστές αγγειοτενσίνης ΙΙ άλλοι συνδυασμοί .

Όπως αφήνεται να εννοηθεί από το κείμενο των προτάσεων του ΕΟΠΥΥ, στη χώρα μας γίνεται υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων καθώς για παράδειγμα φαίνεται πως για φάρμακα υπερλιπιδαιμίας (C10A) ο μέσος όρος του αριθμού Μέσης Ημερήσιας Δόσης θεραπείας (Defined Daily Dose - DDDs) στην Ελλάδα είναι 104,62/1000 κατοίκους ανά ημέρα, όταν από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2015 φαίνεται ότι ο μέσος όρος των χωρών του είναι 95 DDDs ανά 1000 κατοίκους αν ημέρα για τα ανάλογα φάρμακα. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στα αντιδιαβητικά όπου ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 82 DDDs/1000 κατοίκους/ημέρα ενώ της Ελλάδας είναι 86,24.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΟΠΥΥ οι παραπάνω 23 κατηγορίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τόσο αντικείμενο κλειστού προϋπολογισμού (οικονομικής συμφωνίας τιμής-όγκου) όσο και αντικείμενο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Υπάρχει δε και πρόταση της Θετικής Λίστας για σύνδεση δόσης -αποζημίωσης- συμμετοχής.

Θεραπευτικά Πρωτόκολλα
Για την ορθότητα όμως της κατάρτισης ενός κλειστού προϋπολογισμού και την αποσαφήνιση των θεραπευτικών αναγκών, κύκλοι της δημόσιας υγείας αλλά και των φαρμακευτικών εταιρειών, σημειώνουν ότι βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν και κανόνες στη συνταγογράφηση οι οποίοι να προσδιορίζονται από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Μέχρι στιγμής έχουν ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την ΗΔΙΚΑ, 28 Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης τα οποία είναι σε "Παραγωγική Λειτουργία", Από αυτά υποχρεωτικά είναι από τον Ιούλιο του 2014 τα πρωτόκολλα για τη Δυσλιπιδαιμία, την Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα, τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, την Ψωριασική Αρθρίτιδα, την Ουρική Αρθρίτιδα, ενώ 5 πρωτόκολλα για την Οστεοπόρωση είναι υποχρεωτικά από το Μάρτιο του 2014. Επίσης από το φετινό Μάιο είναι υποχρεωτικά και 3 πρωτόκολλα για το Διαβήτη.

Τα υπόλοιπα πρωτόκολλα που ακόμη δεν έχουν χαρακτηριστεί ως υποχρεωτικά είναι για τις ασθένειες : Υπερουριχαιμία, Αρτηριακή Υπέρταση, Άνοια, Νόσο Πάρκινσον (δύο πρωτόκολλα), Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Οξεία παρόξυνση ΧΑΠ, Οξεία Βρογχίτιδα και Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (7 πρωτόκολλα για προφύλαξη και θεραπεία ανάλογα το περιστατικό).
Επίσης σε στάδιο δοκιμών για τη διαδικασία ενσωμάτωσης υπάρχουν άλλα 6 πρωτόκολλα για τις ασθένειες: Διαβήτη (για άλλους τύπους που δεν περιλαμβάνονται στα υπάρχοντα τρία πρωτόκολλα), Ψωρίαση και Επιληψία (3 πρωτόκολλα)
Τέλος στη φάση των προδιαγραφών βρίσκονται πρωτόκολλα για το Άσθμα και την Καρδιακή Αρρυθμία.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
------------
Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ