ΕΟΠΥΥ

Απάτη εκατομμυρίων, με κορυφαίο σε κυκλοφορία συμπλήρωμα διατροφής, ξεσκέπασε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ

 

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

 


Ειδικό σκεύασμα, το οποίο μέχρι πριν από 2 μήνες συνταγογραφούνταν και αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ ως συμπλήρωμα διατροφής σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου που δεν μπορούσαν να τραφούν κανονικά, αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα δεν είχε εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής συνταγογραφήθηκε και αποζημιώθηκε σε μεγάλες ποσότητες μέσα στο 2018, ενώ η εισαγωγέας εταιρεία που διακινούσε και άλλα σκευάσματα με χρήση πλαστών παραστατικών και ταινιών γνησιότητας, προκάλεσε οικονομική ζημία στον ΕΟΠΥΥ ύψους 9.500.000€.

Την υπόθεση αποκάλυψε η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α) και απέσπασε το 1ο Πανευρωπαϊκό βραβείο στην ανοικτή Συνεδρίαση του «Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της απάτης και της Διαφθοράς στον χώρο της Υγείας» (EHFCN) που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Το πρώτο συμπλήρωμα διατροφής σε πωλήσεις στην Ελλάδα στην κατηγορία του, αποδείχθηκε απάτη

Το σκεύασμα κυκλοφόρησε μέσα στο 2018 κι αμέσως έγινε το πρώτο σε πωλήσεις στην Ελλάδα, καθώς συνταγογραφήθηκε από πληθώρα γιατρών. Η άδεια κυκλοφορίας του αφορούσε σκεύασμα σε σκόνη, όμως, στην πραγματικότητα το προϊόν αυτό ποτέ δεν εισήχθη και δεν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, στον κωδικό του σκευάσματος σε σκόνη, χορηγούνταν είτε το ίδιο σκεύασμα σε υγρή μορφή, είτε άλλου είδους σκευάσματα.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενήργησε η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α και μέσα από τον έλεγχο των κωδικών και ταινιών γνησιότητας. 'Οταν διαπιστώθηκε τι είχε συμβεί ο ΕΟΠΥΥ είχε ήδη αποζημιώσει πάνω από τη μισή δαπάνη της κατανάλωσης του σκευάσματος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νακινηθεί νομικά, για να διεκδικήσει τα 9,5 εκατομ. ευρώ, που έχει καταβάλλει στην εταιρεία.

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ πριν από δύο μήνες, αποφάσισε την αφαίρεση όλων των σκευασμάτων της ίδιας εταιρείας από τη θετική λίστα, με αποτέλεσμα ο εισαγωγέας να αναγκαστεί να βάλει λουκέτο. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε δικαστική εκκρεμότητα, αν και η Διοίκηση του Οργανισμού πιστεύει ότι θα καταφέρει να πάρει πίσω το ποσό των 9,5 εκατομ. ευρώ.

Το 1ο Πανευρωπαϊκό βραβείο “νέων μεθόδων καινοτομίας” έλαβε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ συμμετείχε, με την εξιχνίαση αυτής της μεγάλης -αλλά όχι πρωτοφανούς- υπόθεσης απάτης, σε διαγωνισμό του Δικτύου καταπολέμησης της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, για τη διεκδίκηση του «βραβείου νέων μεθόδων και καινοτομίας».

Η παρουσίαση -που έγινε από τον επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ κ. Κ. Ζαχαρόπουλο- εστίασε στη χρήση εργαλείων και τεχνικών που προσφέρει το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής του ΕΟΠΥΥ για την αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης. Η υπόθεση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων και τελικάαπέσπασε το 1ο Βραβείο.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Ειδική Αγωγή: 4,5 χρόνια χάος με στόχο το οριζόντιο κούρεμα της δαπάνης

Η αγωνία της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την περικοπή του προϋπολογισμού βύθισε στο χάος και την αβεβαιότητα τον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής.

Από το 2015 μέχρι σήμερα γονείς, παιδιά και θεραπευτές εξακολουθούν να γίνονται μάρτυρες στο θέατρο του παραλόγου με μια σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα και τους ιθύνοντες να δρουν με μοναδικό γνώμονα το οριζόντιο «κούρεμα» της δαπάνης κατά 40%.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αλλά και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, για το ύψος της δαπάνης που αφορά τις ειδικές θεραπείες. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις των ιθυνόντων ο προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή το 2015 ανήλθε στα 106 εκ. ευρώ (δήλωση κ. Πολάκη 18/1/17). Η δαπάνη εφέτος έχει προσδιοριστεί στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση οριζόντια και αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού.

Με γνώμονα την πάση θυσία περικοπή της δαπάνης, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ από το 2015 μέχρι και σήμερα, με παλινωδίες και κινήσεις αιφνιδιαστικές, για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος, έχουν δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας στον κλάδο, με προφανείς συνέπειες και στο θεραπευτικό έργο.

Ξεκίνησαν με την απόπειρα επιβολής συμβάσεων και voucher που σύσσωμη η θεραπευτική κοινότητα απορρίπτει. Συνέχισαν με τον νέο ΕΚΠΥ που φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, ανάλογα με τη διάγνωσή του. Παράλληλα, με μια σειρά από παραρτήματα και εγκυκλίους ασαφείς, που ούτε οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν σωστά, έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών έναντι των ασφαλισμένων.

Την ίδια ώρα, η προχειρότερα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα από τον οργανισμό αντικατοπτρίζεται τόσο στο σύστημα ηλεκτρονικών γνωματεύσεων όσο και στην επιτροπή που απορρίπτει γνωματεύσεις μαζικά, ακόμα κι εκείνες από ιατρούς των κρατικών δομών. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές και στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής επικρατεί το απόλυτο χάος, ενώ οι θεραπείες χιλιάδων παιδιών βρίσκονται στον «αέρα».

«Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα», επισημαίνει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της Υγείας με όσους κλάδους επέλεξαν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Την αμοιβή με voucher και τις συμβάσεις απορρίπτει σύσσωμος ο κλάδος των θεραπευτών ειδικής αγωγής. «Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να δεχτεί να αμείβεται σε χρόνο απροσδιόριστο με ένα κουπόνι το οποία θα έχει και απροσδιόριστη αξία! Γιατί σύμφωνα με το νόμο, το voucher θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback). Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις του (εισφορές, φόροι, εργαζόμενοι κ.α.) θα πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα με χρήμα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.

H κίνηση του ΕΟΠΥΥ περί πιστοποίησης των θεραπευτών, παραπέμπει σε ακόμα μια μεθόδευση προς επίρρωση του διακαή πόθου των ιθυνόντων για περικοπή της δαπάνης. Ο ΕΟΠΥΥ ζητεί την πιστοποίηση των θεραπευτών σε μια πλατφόρμα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Παράλληλα, απειλεί να μην πληρώσει τους ασφαλισμένους ως οφείλει, συνεχίζοντας την άτυπη στάση πληρωμών που ήδη έχει ξεκινήσει με άλλο τρόπο.

Οι θεραπευτές είναι οι πρώτοι που θέλουν να διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Ξεκαθαρίζουν όμως, προς πάσα κατεύθυνση, πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία απολύτως κίνηση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει την πολιτική της οριζόντιας και αυθαίρετης περικοπής στον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

To clawback καλύπτει τις δαπάνες για ΦΥΚ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τη συνταγογράφηση του πρώτου πενταμήνου του 2019 με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ να εξαντλείται στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Από Γιώργος Σακκάς

Έντονη είναι η ανησυχία των φαρμακευτικών εταιρειών για την ανεξέλεγκτη πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το 2019, γεγονός το οποίο έχει αποτυπωθεί σε μια σειρά επιστολών που έχουν κοινοποιήσει ακόμη και στον Πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για επιβαρύνσεις της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία από την πορεία της συνταγογράφησης κατά τους πρώτους 5 μήνες του έτους, επιβεβαιώνουν την ανησυχία αυτή, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φαρμακευτικά σκευάσματα, εξαντλείται στο σύνολό του για την κάλυψη των ασφαλισμένων για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που προμηθεύονται από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων. Έτσι το σύνολο της δαπάνης για τα ΦΥΚ τα οποία κατά βάση έχουν υψηλότερη αξία και διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καλείται να το καλύψει η φαρμακοβιομηχανία μέσω του clawback.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 συνταγογραφήθηκαν 91.069.539 εμβαλάγια συνολικής αξίας 1,092 δισ. ευρώ. Η κάλυψη του ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκε στα 828,3 εκατ. ευρώ ήτοι στο 75,9% της συνολικής αξίας, ενώ το υπόλοιπο αποτέλεσε τη συμμετοχή των ασθενών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά η μέση μηνιαία δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται στα 165,6 εκατ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά για φάρμακα 162 εκατ. ευρώ ανά μήνα (συνολική δαπάνη 1,945 δις. ευρώ για το έτος).

Είναι ξεκάθαρος λοιπόν ότι ακόμη και στα ιδιωτικά φαρμακεία σημειώνεται υπέρβαση της δαπάνης που συνολικά στο πεντάμηνο είναι της τάξης των 18 εκατ. ευρώ. Όμως ο ΕΟΠΥΥ καλείται με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό να καλύψει και τα σκευάσματα που διακινούνται από τα δικά του ειδικά φαρμακεία, τα οποία έχουν εκτιμώμενη αξία άνω των 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει και το clawback του 2019 μόνο για τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και φυσικά χωρίς να υπολογίζεται και το rebate.Όπως επισημαίνουν κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας δεν υπάρχει καμία προβλεψιμότητα για το που κινείται η αγορά, στοιχείο απαραίτητο για τον αποτελεσματικό επιχειρηματικό σχεδιασμό. Σημειώνουν δε πως οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει την αποεπένδυση, μειώνοντας κλινικές μελέτες και αριθμό υπαλλήλων και υποστηρίζουν πως αν δεν αλλάξει κάτι, η περαιτέρω αποεπένδυση είναι αναπόφευκτη.
Την ίδια στιγμή, εκτός αγοράς παραμένουν για περίπου 1,5 έτος, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, νέα φάρμακα, καινοτόμα αλλά και πολλά γενόσημα καθώς και βιοομοειδή, που όχι μόνο μπορούν να βοηθούσαν τους ασθενείς, αλλά θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση πόρων, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου.

Απαιτείται, λοιπόν, αλλαγή του μίγματος και διασφάλιση της σταθερότητας του περιβάλλοντος, τονίζουν διαρκώς εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. Αρχικά, με την προτεινόμενη αφαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 των εμβολίων και των φαρμάκων για τους ανασφάλιστους ώστε να δοθεί «ανάσα» στους προϋπολογισμούς. Στη συνέχεια προτείνεται η θέσπιση ανώτατου ορίου στο clawback και διασύνδεση του με τις κλινικές μελέτες και τις επενδύσεις.

Συμμετοχή ασθενών
Από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ διαπιστώνεται ότι η συμμετοχή των ασθενών στις αγορές φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία φτάνει συνολικά τα 264,3 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο δηλαδή περίπου το 24% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα. Από αυτά τα περίπου 157 εκατ. ευρώ αφορούν την θεσμοθετημένη συμμετοχή 10% και 25% και το υπόλοιπο, δηλ. τα 107,3 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά της λιανικής τιμής και της τιμής αποζημίωσης.

Θεραπευτικές κατηγορίες
Με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ τη μερίδα του λέοντος στη συνταγογράφηση κατέχουν τα σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Συγκεκριμένα στις συγκεκριμένες 40 κατηγορίες (ATC4) συνταγογραφήθηκαν 30,3 εκατ. σκευάσματα αξίας 256 εκατ. ευρώ. Έτσι η εν λόγω κατηγορία φαίνεται να κατέχει το περίπου 25% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όσον αφορά στην αξία και το 1/3 των σκευασμάτων όσον αφορά στον όγκο. Μάλιστα η νούμερο ένα κατηγορία είναι οι στατίνες η οποία αφορά στο 6% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα και αντιστοιχεί στο περίπου 8% των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Παράταση μίας εβδομάδας στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις

Στις 21 Ιουνίου λήγουν τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία έχουν αυριανή ημερομηνία λήξης.

IATRONET

Παρατείνονται έως την Παρασκευή, 21 Ιουνίου τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία λήγουν στις 14 του μήνα.

Την απόφαση έλαβε η διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να δοθεί ένα μικρό περιθώριο στους δοκιμαζόμενους, από την απεργία των διαγνωστικών κέντρων, ασθενείς.

Το θέμα συζητείται σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, που έχουν το μεσημέρι της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων.

Ο Αντρέας Ξανθός απηύθηνε πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει ανακύψει για τους ασθενείς.

Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα εκτελούν διαγνωστικές πράξεις, αλλλα ζητούν να καταβάλουν οι ασθενείς το 85% της ασφαλιστικής τιμής.

Νωρίτερα ο ΙΣΑ είχε αποστείλει πρόσκληση στον υπουργό να συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου (δείτε περισσότερα εδώ).

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Παράταση μίας εβδομάδας στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις

Στις 21 Ιουνίου λήγουν τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία έχουν αυριανή ημερομηνία λήξης.

IATRONET

Παρατείνονται έως την Παρασκευή, 21 Ιουνίου τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία λήγουν στις 14 του μήνα.

Την απόφαση έλαβε η διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να δοθεί ένα μικρό περιθώριο στους δοκιμαζόμενους, από την απεργία των διαγνωστικών κέντρων, ασθενείς.

Το θέμα συζητείται σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, που έχουν το μεσημέρι της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων.

Ο Αντρέας Ξανθός απηύθηνε πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει ανακύψει για τους ασθενείς.

Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα εκτελούν διαγνωστικές πράξεις, αλλλα ζητούν να καταβάλουν οι ασθενείς το 85% της ασφαλιστικής τιμής.

Νωρίτερα ο ΙΣΑ είχε αποστείλει πρόσκληση στον υπουργό να συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου (δείτε περισσότερα εδώ).

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

 

Ταλαιπωρεί το λουκέτο στα διαγνωστικά- Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ

«Έχουν μειωθεί οι οφειλές», δηλώνει ο Τάκης Γεωργακόπουλος

Άκαιρη χαρακτηρίζει μιλώντας στο thebest.gr την απεργιακή κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών ο Αχαιός αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η παρούσα διοίκηση του Οργανισμού κατάφερε από το 2016 μέχρι και σήμερα να μειώσει τις οφειλές προς τους απεργούς από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στα μόλις 120 εκατομμύρια.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα οι πληρωμές έχουν μπει σε μια κανονικότητα και πληρώνονται μέσα σε 60 με 90 μέρες γεγονός που δεν δημιουργεί καινούργιες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης ξεκαθαρίζει για να αλλάξει ο νόμος σχετικά με το clowback, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων όταν ξεπεραστεί ο σχετικό προϋπολογισμός, απαιτείται να είναι ανοικτή η Βουλή κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πλέον. Σχολιάζει δε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει από το μεσοπρόθεσμο του 2013 και η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να εφαρμόζεται μέχρι το 2022.

«Δεν έχω ακούσει κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν δεσμευτεί ότι θα αλλάξουν τον συγκεκριμένο νόμο. Αντιθέτως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι προτίθεται να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να εκμεταλλευτεί το μικρό οικονομικό περιθώριο που έχει δημιουργηθεί για το β’ εξάμηνο του 2018». Αύριο το πρωί αναμένεται νέα συνάντηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην συνέχεια συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση και να αρθεί η «ομηρία» των ασθενών.

«Η κινητοποίησή τους θα έπρεπε να είναι διαρκής από το 2013 τότε δεν γίνονταν όμως. Την αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς 3-4 εβδομάδες πριν τις εκλογές. Ας υπάρξει υπομονή για ένα μήνα και μετά ας το αντιμετωπίσει όποιος εκλεγεί. Πάντως εκ μέρους του Ξανθού και του Πολάκη έχει εκφραστεί η πρόθεση σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο», σχολιάζει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Θυμίζουμε ότι οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Βασικά αιτήματα της κοινητοποίησής τους είναι:

-Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.

-Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.

-Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Απεργία διαγνωστικών εργαστηρίων από 10/06/2019

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

Από Δευτέρα η απ’ αόριστον απεργία των Διαγνωστικών – Σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους από Δευτέρα, καθώς η συνάντηση μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου των Διαγνωστικών Κέντρων και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κατέληξε σε ναυάγιο.


Δεν βρέθηκε χρυσή τομή, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι με την απ' αόριστον απεργία που έχει εξαγγελθεί εδώ και μέρες, κι έτσι από Δευτέρα τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια κλείνουν τις πόρτες τους και σταματούν να εξυπηρετούν τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, για διαγνωστικές εξετάσεις.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκο και το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατέληξε σε αδιέξοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ.Πατούλη:

Γ. Πατούλης: Αδιέξοδα με το Υπουργείο. Εισηγούμαστε κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών
Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη, "ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και πρότεινε έναν διαφορετικό επιμερισμό του clawback , ο οποίος ωστόσο ήταν ασαφής χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση, σ΄ ένα θολό τοπίο".

Από την πλευρά του, το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι "κόκκινη γραμμή για τον κλάδο, αποτελεί να μη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο".

Το Συντονιστικό Όργανο των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων πρότεινε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ "να διατεθούν τα κονδύλια από τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΠΥΥ από τους Ευρωπαίους πολίτες που νοσηλεύονται στην Ελλάδα ,τα οποία είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία είναι αδιάθετα", κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Η πολιτεία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το υψηλό επιστημονικό προσωπικό της χώρας στην ανεργία και στη μετανάστευση. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι γιατροί δεν μπορούν να ζήσουν με τα ψίχουλα . Θα δώσουμε μάχη για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού κόσμου καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , για όλους τους πολίτες».

Σημειώνεται ότι το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΣΑ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις των ιατρών.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr

 

ΕΟΠΥΥ: Το νέο όριο δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Πόσα χρήματα θα δοθούν το 2019

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Κατά 9 εκατ. ευρώ πιο υψηλός θα είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019. Η Διοίκηση του Οργανισμού έχει ήδη έτοιμα τα νέα όρια δαπανών για το έτος που διανύουμε, τα οποία αναμένεται να σταλούν στον υπουργό Υγείας προς έγκριση ακόμη και εντός της ημέρας.

Στη φετινή χρονιά μάλιστα έχουν προστεθεί 9 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις, δεδομένου ότι στον συγκεκριμένο «κωδικό» έχουν προστεθεί και νέες εξετάσεις για τις οποίες οι ασθενείς δεν πληρώνουν συμμετοχή και τη διαφορά καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

 

Ωστόσο φαίνεται ότι τα 9 εκατ. ευρώ βελτιώνουν στο ελάχιστο την κατάσταση καθώς η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ και υπουργείο Υγείας έχουν προχωρήσει σε αλλεπάλληλα κουρέματα στη δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πόσο κουρεύτηκαν τα χρήματα για τις διαγνωστικές εξετάσεις τα τελευταία τρία έτη!»
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κλάδος έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις.

Το νέο όριο δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019
Πλέον με τα νέα όρια δαπανών, επιχειρείται να ανακατανεμηθούν με διαφορετικό τρόπο τα κονδύλια ανάλογα με τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 θα καταβάλει 366 εκατ. ευρώ από 357 εκατ. το 2018.

 

-Για τις Εξετάσεις Βιολογικών υλικών θα δοθούν 196,5 εκατ. ευρώ

-Για Πολυγονιδιακές εξετάσεις για CA μαστού: 3,5 εκατ. ευρώ

–Ακτινογραφίες: 3 εκατ. ευρώ

-Για Μαστογραφίες: 8 εκατ. ευρώ

-Για Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: 6 εκατ. ευρώ

-Για Αξονικές: 22 εκατ. ευρώ

-Για Μαγνητικές: 51 εκατ. ευρώ

 

-Για Υπερηχογραφήματα Διαγνωστικών Εργαστηρίων: 37,5 εκατ. ευρώ

-Για Υπερηχογραφήματα Λοιπών Ιατρικών Ειδικοτήτων: 6,5 εκατ. ευρώ

-Για Σπινθηρογραφήματα: 8 εκατ. ευρώ

-Για PET/CTs: 2,5 εκατ. ευρώ

-Για Διαγνωστικό ραδιοφάρμακο: 8 εκατ. ευρώ

-Για Λοιπές εξετάσεις και πράξεις: 13,5 εκατ. ευρώ

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Διαγνωστικά κέντρα: Αναζητούνται 50 εκατ. ευρώ για να ανασταλεί η απεργία! Νέα συνάντηση του κλάδου με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Τη χρυσή τομή θα επιδιώξουν να βρουν σήμερα οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Οργανισμού.

Η συνάντηση διεξάγεται έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την ηγεσία να προσπαθεί να βρει λύση ώστε να ανασταλεί η κινητοποίηση του κλάδου που έχει ορισθεί για τις 10 Ιουνίου. Δείτε ΕΔΩ τι έγινε στη συνάντηση: «Διαγνωστικά Κέντρα: Προσπάθεια του υπ. Υγείας να ανασταλεί η απεργία! Δίνει 9 εκατ. ευρώ»


Οι φορείς ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να διαγραφεί έστω το clawback (σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση του προϋπολογισμού) για το Β’ εξάμηνο του 2018, κάτι για το οποίο όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε αδυναμία.
Αναζητούνται 50 εκατ. ευρώ ακόμη και από τους…οικογενειακούς γιατρούς

Ωστόσο σήμερα αναμένεται στη συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να αναζητηθούν κονδύλια από άλλους «κωδικούς», ενώ στο τραπέζι έπεσε να διατεθούν ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ που …περίσσεψαν από τους οικογενειακούς γιατρούς δεδομένου ότι δεν είχαν γίνει συμβάσεις με μεγάλο αριθμό γιατρών.


Πάντως οι φορείς ζητούν να διαγραφούν κοντά στα 55 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο clawback του Β’ εξαμήνου του 2018, ενώ διαμηνύουν ότι εάν δεν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα θα προχωρήσουν κανονικά στην απεργία.

Βέβαια όλα δείχνουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να ανασταλεί η απεργία, έστω κι αν χρειασθεί να «μετακινήσει» κονδύλια από άλλες παροχές του ΕΟΠΥΥ.
Άλλωστε μία πολυήμερη κινητοποίηση πριν τις κάλπες μόνο να βλάψει το προφίλ της κυβέρνησης θα μπορούσε. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Διαγνωστικά Κέντρα: Προσπάθεια του υπ. Υγείας να ανασταλεί η απεργία! Δίνει 9 εκατ. ευρώ

Απέλπιδη προσπάθεια να ανασταλεί η επ αόριστον πανελλαδική κινητοποίηση αρχής γενομένης από τις 10 Ιουνίου των διαγνωστικών και εργαστηριακών γιατροί από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους αφού υποστήριξε ότι το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ανέφερε ότι υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης παρουσίασε την τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει την ενίσχυση κατά 9 εκ. ευρώ του ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού για το 2018. Ως προς το τελευταίο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συμφωνήθηκε ωστόσο ότι η τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί για τον επιμερισμό του clawback θα έχει εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2018.

 

Νέες υποσχέσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδας εργασίας με σκοπό την άμεση διερεύνηση (μέχρι Παρασκευή, 7/6) ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του clawback με απευθείας συζητήσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων , αποδέχτηκαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), και εκπρόσωποι του κλάδου.

Παράλληλα ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε να επιταχυνθεί:

η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων,

να «παγώσει» η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους καθώς και ότι

θα αναζητηθεί μέσω του ΕΦΚΑ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Τι βγήκε από τη συνάντηση μεταξύ ΠΣΕ και ΕΟΠΥΥ για ειδική αγωγή

Συνάντηση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 28/5 στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της ειδικής αγωγής, έπειτα από τις τελευταίες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ αντιπροσωπείας του ΠΣΕ ΝΠΔΔ και του Δ/ντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κ. Θεοφάνη Ρηγάτου και, παρά την έντονη διαμάχη που υπήρχε μεταξύ των δύο μερών τους τελευταίους μήνες, έγινε σε καλό κλίμα και διήρκεσε δύο ώρες.

Το κυρίαρχο μήνυμα της συνάντησης ήταν η αποδοχή εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ ότι μοναδικός υπεύθυνος για την πιστοποίηση των εργοθεραπευτών είναι ο ΠΣΕ. Όπως άλλωστε προβλέπει και ο Ν. 4461/2017. Η πιστοποίηση αφορά όλους τους εργοθεραπευτές (δημόσιους υπάλληλους, ιδιωτικούς υπάλληλους, ελεύθερους επαγγελματίες οποιασδήποτε μορφής).

Πιστοποίηση…
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρηγάτος, η πιστοποίηση των εργοθεραπευτών ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η δαπάνη για εργοθεραπεία θα κατευθύνεται για την κάλυψη πραγματικών αναγκών. Ενώ διευκρίνισε ότι η εν λόγω πιστοποίηση σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται ή προοιωνίζει ενδεχόμενη συμβασιοποίηση της παροχής υπηρεσιών εργοθεραπείας. Με άλλα λόγια κατέστη σαφές, ότι η αποζημίωση για την παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους – ασφαλισμένους. Χωρίς την ανάπτυξη οιουδήποτε συμβατικού δεσμού μεταξύ των Εργοθεραπευτών και του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που θα σήμαινε και την αυτόματη υπαγωγή σε καθεστώς υποχρεωτικών κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) και ρήτρας επιστροφής (claw back).

Αναφορικά με την πιστοποίηση, ο ΠΣΕ θα αναλάβει την ευθύνη για την πληροφόρηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την κατάσταση των μελών του, καθώς και την διαρκή επικαιροποίηση της κατάστασης αυτής. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται δραστικά η αντιποίηση του εργοθεραπευτικού επαγγέλματος, ενώ καθίσταται εφικτή η εξοικονόμηση πόρων του ΕΟΠΥΥ, με τους οποίους θα καλύπτονται πραγματικές ανάγκες και υπηρεσίες παρεχόμενες μόνον από Εργοθεραπευτές.

Τραπεζικός λογαριασμός
Η πλατφόρμα της εφαρμογής θα προκύψει μέσα από συναντήσεις που θα γίνουν με τον ΕΟΠΥΥ το επόμενο διάστημα, διασφαλίζοντας την πιστοποίηση των εργοθεραπευτών με οποιαδήποτε μορφή εργασιακής εμπλοκής τους στην ειδική αγωγή, (ελ. επαγγελματίες, ατομική επιχείρηση, κατά τον νόμο υπεύθυνοι για νομικά πρόσωπα). Θα είναι πλατφόρμα που θα επικαιροποιείται διαρκώς και θα ελέγχεται από τον ΠΣΕ.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι για την πιστοποίηση, δεν θα απαιτείται η συμπλήρωση του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού των παρόχων (ΙΒΑΝ), δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε, η αποζημίωση θα συνεχίζεται να καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Θεραπευτικό πρωτόκολλο
Επί τάπητος τέθηκε από τον ΠΣΕ και το θέμα του θεραπευτικού πρωτοκόλλου της ειδικής αγωγής. Όπως αυτό περιγράφεται στην τροποποίηση του ΕΚΠΥ στο άρθρο 45 και το παράρτημα που το συνοδεύει. Ο ΠΣΕ ΝΠΔΔ εξέφρασε για ακόμα μια φορά την πάγια θέση του. Ότι, το μόνο παράρτημα με επιστημονική βάση είναι αυτό της επιτροπής ειδικής αγωγής. Αυτό που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας. Για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, που είναι ανεπαρκής.

Ταυτόχρονα και στον ίδιο θεματικό τομέα, συζητήθηκε το θέμα της ουσιαστικής διεύρυνσης των παθήσεων. Εκείνων που δικαιολογούν την παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας. Και την οποία ο ΠΣΕ θεωρεί επιβεβλημένη. Η διεύρυνση θα πρέπει να επέλθει μέσω τροποποίησης της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Όπου θα συμπληρωθούν οι παθήσεις ανά ιατρική ειδικότητα που δικαιολογούν εργοθεραπεία. Με προσδιορισμό ICD-10. Ενώ επίσης θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το σχετικό άρθρο για τον αριθμό και την χρονική διάρκεια του θεραπευτικού προγράμματος των εργοθεραπειών σε ενήλικές ασθενείς.

Τέλος, θα πρέπει ακόμα να ενταχθεί αυτόνομα ο κωδικός των εργοθεραπειών στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνταγογράφηση θεραπειών που είναι αμιγώς εργοθεραπευτικές. Καθώς αυτή τη στιγμή εντάσσονται στον κωδικό των φυσικοθεραπειών. Κάτι για το οποίο ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Ο κ. Ρηγάτος αναγνώρισε τις παραπάνω ανάγκες. Παρότρυνε τον ΠΣΕ-ΝΠΔΔ να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου να υλοποιηθεί η επίμαχη διεύρυνση των παθήσεων. Κάτι που ο ΠΣΕ από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα κάνει. Παρόλο που ο προϋπολογισμός της ειδικής αγωγής παραμένει ανεπαρκής.

Παράταση προθεσμίας
Κατόπιν όλων αυτών, συμφωνήθηκε μεταξύ ΠΣΕ και ΕΟΠΥΥ ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης θα παραταθεί, βάσει σχετικής ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ. Ενώ ο ΠΣΕ ενημερώνει τα μέλη του να μην προβούν σε καμία διαδικασία πιστοποίησης. Δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδίου και την οριστικοποίησή του, μεταξύ ΠΣΕ και ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΣΕ θα ενημερώνει διαρκώς τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο, για όλες τις εξελίξεις γύρω από τα παραπάνω ζητήματα. 

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

Παράταση ισχύος περαπεμπτικών ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, που έληξαν μέσα στην απεργία

Τα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν για τις 23, 24 και 25 Μαΐου και δεν εκτελέστηκαν λόγω της απεργίας, θα ισχύσουν έως και την Παρασκευή 31 του μήνα.
 

Παράταση ισχύος περαπεμπτικών ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, που έληξαν μέσα στην απεργία
Παράταση στην ισχύ των παραπεμπτικών που έχουν εκδοθεί για διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της απεργίας, δίνει ο ΕΟΠΥΥ.

Με εγκύκλιο του γενικού διευθυντή Οργάνωσης και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας του Οργανισμού, Γιώργου Αγγούρη, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, τα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν για τις 23, 24 και 25 Μαΐου και δεν εκτελέστηκαν λόγω της απεργίας, θα ισχύσουν έως και την Παρασκευή 31 του μήνα.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ταλαιπωρήθηκαν από την απεργία, στην οποία συμμετείχαν εννέα στα δέκα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κινητοποίηση ήταν προειδοποιητική και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί, ως απεργία ή άλλη μορφή, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταγγέλλοντας πως ο ΕΟΠΥΥ τούς ζητεί ως επιστροφή (clawback – rebate) το 70% έως 80% του εισοδήματός τους.

Αποχή
Στην απεργία έγινε αποχή από όλες τις υπηρεσίες και κλείσιμο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Πολυϊατρείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε πως η απεργία συνιστά μη τήρηση των όρων της σύμβασης των παρόχων με τον Οργανισμό, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή κάποια κίνηση από την πλευρά της.

Οι γιατροί την αντέκρουσαν, εκτιμώντας πως επιχειρεί να απειλήσει τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να μην ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής από τα καθήκοντά του κατά την τριήμερη κινητοποίηση.

Δημ.Κ.
 

Επιπλέον Πληροφορίες

Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ για παράταση ισχύος παραπεμπτικών

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Πάνω από το 95% των γιατρών στα διαγνωστικά θα απεργήσουν

Πάνω από το 95% των εργαστηριακών γιατρών, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην τριήμερη απεργία που θα πραγματοποιήσουν τα διαγνωστικά κέντρα από την Πέμπτη 22 Μαΐου έως το Σάββατο 25 Μαΐου, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Πάνω από το 95% των εργαστηριακών γιατρών, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην τριήμερη απεργία που θα πραγματοποιήσουν τα διαγνωστικά κέντρα από την Πέμπτη 22 Μαΐου έως το Σάββατο 25 Μαΐου, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών από τα Διαγνωστικά Κέντρα, θα έχει συνέπειες στις συμβάσεις με τον Οργανισμό. Η ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ απαντά πως:

«Τα ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια θα είναι κλειστά , με το κόστος της απεργίας αυτής να βαραίνει αποκλειστικά τους ιατρούς.

Ενημερώνουμε αρμοδίως ότι υπάρχει συντριπτική δήλωση συμμετοχής (>95%) των ιατρών στην απεργία στις περισσότερες περιοχές της χώρας και διαβεβαιώνουμε ότι δεν μας αγγίζει καμία απειλή του Υπουργού ή του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθώς είναι αντιληπτό πλέον σε όλους τους πολίτες ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης ή ιατρικής πράξης χωρίς αποζημίωση διότι υπάρχει ανελαστικό κόστος».

Δυσβάσταχτο το rebate και το clawback
Όπως αναφέρει για τα διαγνωστικά η ΕΝΙ –ΕΟΠΥΥ «Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας βιώνει ένα μακροχρόνιο θέατρο του παραλόγου. Δυσβάσταχτα κουρέματα rebate και clawback εξανεμίζουν το 70-80 % της αποζημίωσης των δεδουλευμένων αμοιβών μας. Αυτό σημαίνει ότι οι αναγραφόμενες τιμές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στους ιατρούς.

Ως επιστήμονες έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία στο να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία των πολιτών. Με υπευθυνότητα και αξιοπιστία σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Που αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών. Και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε συνθήκες ακραίας και σκόπιμης υποχρηματοδότησης».

Η μαγική συνταγή «αυτοκτονίας» του Πολάκη
Επίσης η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι «Σε περιβάλλον υπερπλεονασμάτων, η δημιουργική λογιστική του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη για αύξηση των παροχών με μειούμενους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αποτελεί μαγική συνταγή «αυτοκτονίας» της δημόσιας υγείας της χώρας.

Είμαστε οικογενειάρχες εργαζόμενοι Επιστήμονες. Επιλέξαμε να μείνουμε και να στηρίξουμε τη χώρα μας. Προσφέρουμε πολυάριθμες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού. Συμβάλλουμε ενεργά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, παρακολουθούμε άναυδοι τη σκόπιμη διάλυση / απενεργοποίηση του ανώτατου θεσμικού οργάνου του ΠΙΣ. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι αναγνωρίζουμε τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκησή του.

Όσο το Υπουργείο Υγείας επιλέγει το δρόμο της απαξίωσης του ιατρικού κόσμου. Άλλο τόσο εμείς με οποιοδήποτε “μέσο” δεν θα ανεχθούμε τον εκβιασμό, τον μακροχρόνιο εμπαιγμό και την «παρανοϊκή» επιστράτευση των εισοδημάτων μας». 

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr

 

Ο χάρτης της απεργίας

 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

 

ΕΟΠΥΥ: Τριήμερη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους – Ποια διαγνωστικά κέντρα απεργούν

Από Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA


Κλειστά από το πρωί της Πέμπτης 23/05 και μέχρι το Σάββατο 25/05 θα παραμείνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια όλης της χώρας, λόγω απεργίας των εργαστηριακών γιατρών και των ιδιοκτητών εργαστηρίων.

Η τριήμερη απεργία που ξεκίνησε από το πρωί, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαστηριακών γιατρών θα είναι μαζική, αφού αναμένεται να φτάσει πάνω από το 95% των εργαστηρίων σε όλη την επικράτεια.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μειωμένους κρατικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, οι γιατροί δεν θα απέχουν μόνο από την εκτέλεση των παραπεμπτικών του Οργανισμού, αλλά από όλες τις υπηρεσίες και εξετάσεις που γίνονται στα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και στους ιδιώτες Κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς. Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα αρχίσουν να γίνονται κανονικά και πάλι από Δευτέρα.

'Ολος ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας απέναντι στους μειωμένους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ

Περισσότερα...

Δελτίο τύπου Γραφείου Προέδρου ΕΟΠΥΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΟΠΥΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Μαρούσι, 22/5/2019

Δελτίο Τύπου

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων αλλά και σχετικής επιστολής που απέστειλαν οι Ενώσεις Ιδιωτικού Εργαστηριακού Τομέα (Διαγνωστικά Κέντρα), και αφορούν την επικείμενη «κινητοποίηση» τους με σκοπό την μη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων από την Πέμπτη 23/05 μέχρι και το Σάββατο 25/05, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δηλώνει τα εξής:

Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας – προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Τέλος η δωρεάν εξέταση PET CT για τους καρκινοπαθείς με τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν καταργηθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις! Επιστολή 5 ιατρικών Ομίλων

Τελεσίγραφο στέλνουν στον υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ πέντε μεγάλοι Όμιλοι Υγείας οι οποίοι πραγματοποιούν την ειδική εξέταση PET– CT, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα με επιστολή τους στον ΕΟΠΥΥ οι Όμιλοι – σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr– ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στο ραδιοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εξέταση (clawback) που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά από τις 16 Μαΐου και μετά οι ασθενείς θα είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι να προμηθεύουν το ραδιοφάρμακο στις κλινικές προκειμένου να κάνουν την εξέταση.

 

Να σημειωθεί ότι οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγοράζουν με δικά τους χρήματα και χωρίς ποσοστό κέρδους, τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για την εξέταση, ενώ στη συνέχεια πρέπει να εισπράξουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Μία διαδικασία που επελέγη προκειμένου να διευκολύνονται οι ασθενείς καθώς διαφορετικά θα έπρεπε πρώτα να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν το φάρμακο – με ότι αυτό σημαίνει σε καθυστερήσεις– και μετά να πηγαίνουν για την εξέταση. Γι αυτό άλλωστε οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν ως μεσάζοντες χωρίς κέρδος από τη χρήση του ραδιοφαρμάκου. Παρ αυτά ο ΕΟΠΥΥ υποβάλλει το φάρμακο σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και κουρέματα.

 

Με βάση τους υπολογισμούς της αγοράς για το 2019 το περιβόητο clawback για το ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται στην εξέταση PET CT μπορεί να αγγίξει και τα 5 εκατ. ευρώ, αφού η δαπάνη συνολικά εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 10 εκατ.ευρώ.

Σε ότι αφορά το 2018 οι πέντε μεγάλοι Όμιλοι θα χρειασθεί να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ κοντά στα 4 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη των 9 εκατ. ευρώ, για ένα φάρμακο που ούτως ή άλλως δεν έχουν κανένα κέρδος.

Μονοπώλιο το ραδιοφάρμακο στην Ελλάδα
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το ραδιοφάρμακο στη χώρα μας για έναν περίεργο λόγο το παρασκευάζει και το διαθέτει μονοπωλιακά μόνο μία εταιρεία. Μάλιστα η τιμή του στη χώρα μας είναι 870 ευρώ, όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Και βέβαια αυτή η μονοπωλιακή κατάσταση αφήνει συχνά πυκνά τους καρκινοπαθείς εκτεθειμένους. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε στη Θεσσαλονίκη: «Χωρίς σημαντική εξέταση καρκινοπαθείς στη Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκου! Τι λέει η Διοίκηση του Νοσοκομείου»

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για το μονοπώλιο της παραγωγής και διάθεσης του ραδιοφαρμάκου στη χώρα μας.

Είχε επισημάνει ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές να ξεκινήσουν τη παραγωγή Ραδιοφαρμάκου το Υπουργείο κωφεύει, αγνοεί και μάλιστα επιδεικτικά, καθώς δεν τους δίνει άδεια λες και επιθυμεί να παραμένει η αγορά στην Ελλάδα σε καθεστώς μονοπωλίου και μάλιστα προνομιακού, καθώς το clawback επιβαρύνει τους παρόχους και όχι τον παραγωγό.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα για άγνωστους λόγους το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να διατηρεί το μονοπώλιο στο ραδιοφάρμακο.

Τι είναι το PET– CT
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και κυρίως οι καρκινοπαθείς, καθώς μπορεί με ακρίβεια να εντοπίσει καρκινικούς όγκους αλλά και να προσδιορίσει σε ποιο στάδιο μπορεί να βρίσκεται μία νεοπλασματική νόσος.

Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων όπως ονομάζεται η απεικονιστική αυτή εξέταση PET CT, πραγματοποιείται σήμερα τόσο σε δημόσια νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

 

Με βάση τους υπολογισμούς περίπου 11.500 ασθενείς ετησίως κάνουν την εξέταση PET CT στον ιδιωτικό τομέα και άλλοι 10.000 ασθενείς στον δημόσιο τομέα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Διαγνωστικές εξετάσεις με το σταγονόμετρο από τις αρχές Ιουλίου! Τι αλλάζει

Με μέτρο φαίνεται ότι θα πρέπει να κάνουν από 1η Ιουλίου τις διαγνωστικές τους εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο Οργανισμός επιβάλει πλαφόν εξετάσεων ακόμη και ανά μηχάνημα.

Όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια όπως φαίνεται να περιορίσει τις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, θέτει από τον Ιούλιο πλαφόν ανά μηχάνημα, γεγονός που θα προκαλέσει νέες δυσκολίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr: «ΕΟΠΥΥ: Άγριο κούρεμα σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες με νέα απόφαση! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα»


Τι αλλάζει για τους ασθενείς
Σοβαρό πρόβλημα για τους ασφαλισμένους φαίνεται ότι είναι το πλαφόν που τίθεται ανά μηχάνημα, καθώς φαίνεται πως θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση. Και αυτό διότι ενώ θα διαθέτουν το παραπεμπτικό, είναι πιθανό να μη βρίσκουν άδειο μηχάνημα σε διαγνωστικό εργαστήριο ή κέντρο, στο οποίο να μην έχει ξεπεραστεί το πλαφόν, για να πραγματοποιήσουν την εξέταση.

 

Αποτέλεσμα όμως θα είναι στην περίπτωση που βρίσκονται σε ανάγκη και πρέπει να πραγματοποιήσουν άμεσα την εξέταση, τότε θα αναγκάζονται αν δε βρίσκουν ελεύθερο ραντεβού να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Από την άλλη μπορεί να χρειασθεί να αναζητούν ελεύθερο ραντεβού για εξέταση από διαγνωστικό κέντρο σε διαγνωστικό κέντρο.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ επικαλέστηκε στην επιχειρηματολογία του τον μεγάλο αριθμό των εξετάσεων που διεξάγονται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε διαγνωστικές εξετάσεις.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Οδηγίες ΕΟΠΥΥ για την καταχώρηση στοιχείων που αφορούν τα εργαστήρια

Ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Σχετικά με οδηγίες για ενημέρωση εφαρμογής edapy ανοικτής περίθαλψης»

Στην εφαρμογή «edapy ανοικτής περίθαλψης» έχουν δημιουργηθεί νέα πεδία που αφορούν σε συμβεβλημένα εργαστήρια απεικονιστικά, βιοπαθολογικά, κυτταρολογικά, παθολογοανατομικά και πυρηνικής ιατρικής.

Στα νέα πεδία ο συμβεβλημένος πάροχος καλείται να καταχωρήσει στοιχεία σχετικά με τον επιστημονικά υπεύθυνο του εργαστηρίου, με το ιατρικό προσωπικό που είναι πιστοποιημένο για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και απασχολείται στο εργαστήριο, καθώς επίσης και να εισαγάγει στοιχεία για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (Πίνακας 1) που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Παρακάτω δίνονται οδηγίες όπου περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία καταχώρησης:

Παρακαλούμε για τη συνεργασία όλων σας η οποία θα συμβάλει στην πληρέστερη χαρτογράφηση των δυνατοτήτων των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό διαγνωστικών εργαστηρίων.

Επισημαίνεται ότι μετά την 1-6-2019 η καταγραφή τόσο του επιστημονικού προσωπικού όσο και του εξοπλισμού θα είναι προϋπόθεση, προκειμένου να εκτελούνται και να υποβάλλονται δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.

Συν.:

1. Οδηγίες
Ο Γεν. Δ/ντης
Γ. ΑΓΓΟΥΡΗΣ

Εσωτ. Διανομή:
1. Γρ. Προέδρου
2. Γρ. Αντιπροέδρου
3. Γρ. Γεν. Δ/ντη Οικονομικών Υποθέσεων

Μαρούσι, 8/5/2019

Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας

Δ/νση: Στρατηγικού Σχεδιασμού Τμήμα: Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και
Προγραμματισμού Αναπτυξιακών Έργων

ΠΡΟΣ:

Όλα τα συμβεβλημένα εργαστήρια διαγνωστικών εξετάσεων

Τηλ.: 2108110842-844

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Σελίδα 2 από 7

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΒΗΜΑ 1ο

Εγγραφή ιατρικού προσωπικού στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ

Απαιτείται η καταχώρηση όλων των εργαστηριακών γιατρών στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ επομένως, στην αρχική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr) επιλέγετε κατά σειρά:

 «Πάροχος υγείας»

 «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για παρόχους υγείας»

 «Ιατρικές Υπηρεσίες»

 «Εγγραφή Ιατρών για Παροχές ΕΚΠΥ»

Οδηγίες για την εγγραφή θα βρείτε στον σύνδεσμο:https://eopyyfiles.blob.core.windows.net/eopyysite/ServiceCategories/0489ffc6-80c9-4bd5-b0a0-c70932bdff56.pdf .

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής – πιστοποίησης του ιατρικού προσωπικού, συνεχίζετε στην ενημέρωση των νέων πεδίων του «ΕΔΑΠΥ ανοικτής περίθαλψης».

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ