ΕΟΠΥΥ

Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν επίσχεση

γιατροί ΕΟΠΥΥ HealthReport.gr

Οι συμβεβλημένοι απλήρωτοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν επίσχεση από την 1η Ιουλίου.


 

Αφάνταστη ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αφού οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον Οργανισμό προχωρούν σε επίσχεση εργασίας ζητώντας τα δεδουλευμένα Φεβρουαρίου αλλά και τις πληρωμές που εκκρεμούν για τον Ιανουάριο.

Πράγμα που σημαίνει, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από 1ης Ιουλίου θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ιατρούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), 530 κλινικοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τον Ιανουάριο του 2016, ενώ και ο Φεβρουάριος καθίσταται ληξιπρόθεσμος στις 28 του μήνα.Δείτε ΕΔΩ πως ο ΕΟΠΥΥ κόβει χωρίς έλεος τα χρήματα των γιατρών: «Κούρεμα ακόμη και 100% από τον ΕΟΠΥΥ στα λεφτά των γιατρών-κλινικών! Όλες οι λεπτομέρειες»

Επίσης, οι κλινικοεργαστηριακοί και όλοι οι εργαστηριακοί ιατροί είναι απλήρωτοι για όλο το 2016, αναμένοντας να εισπράξουν αξιοσημείωτο κούρεμα των αμοιβών τους, λόγω rebate και clawback. Το τελευταίο διάστημα οι γιατροί διαμαρτύρονται εντόνως για τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των παραστατικών που καταθέτουν στον Οργανισμό προκειμένου να εξοφληθούν.

Υποστηρίζουν ότι δέχονται περικοπές αμοιβών με δικαιολογίες όπως «επειδή δεν ανοίγει το σκαναρισμένο ηλεκτρονικό αρχείο της επίσκεψης». Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητά μετ’ επιτάσεως τον ουσιαστικό και τυπικό έλεγχο, εδώ και χρόνια οπότε και εκκρεμεί ο έλεγχος και η εκκαθάριση του οφειλομένου 10% από το 2012.

Ο δε έλεγχος του 2013 που έχει εκκαθαρισθεί από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, παραμένει απλήρωτος. Τέλος, σημείο τριβής μεταξύ γιατρών και ΕΟΠΥΥ παραμένει και το τελικό κείμενο για τη σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας, καθώς ο μέχρι τώρα διάλογος δεν έχει αποφέρει καρπούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ισχύουσες συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ παρατάθηκαν με απόφαση ΔΣ του Οργανισμού μέχρι 31/10/16, χωρίς επικύρωση με υπουργική απόφαση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πάροχοι Υγείας: Δικαίωμα ένστασης εντός 3 ημερών κατά των ελέγχων

Δικαίωμα ένστασης, εντός 3 ημερών, κατά των πορισμάτων Ιατρικού Ελέγχου, έχουν οι Πάροχοι Υγείας του ΕΟΠΥΥ εφόσον αμφισβητούν τα αποτελέσματα του ελέγχου. Ήδη ο Οργανισμός προχώρησε στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την εξέταση των ενστάσεων. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, εφόσον ολοκληρωθεί ο Ιατρικός και Διοικητικός έλεγχος της υποβολής κάθε παρόχου, η αρμόδια ΠΕ.ΔΙ. εκδίδει τη σχετική Πράξη Εκκαθάρισης.
Σε περίπτωση κατά την οποία, η Πράξη Εκκαθάρισης προβλέπει περικοπή επί του αρχικώς αιτούμενου ποσού της υποβολής, το αναλυτικό περιεχόμενο του αποτελέσματος γνωστοποιείται στον πάροχο, ο οποίος έχει στη διάθεσή του τις εξής επιλογές:
Α) σε περίπτωση αποδοχής των αποτελεσμάτων του ελέγχου, και κατ’ επέκταση της προβλεπόμενης περικοπής στο αρχικώς αιτούμενο ποσό, καλείται να προσκομίσει το σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής του.
Β) σε περίπτωση αμφισβήτησης, να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης εντός τριώνεργασίμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης προς αυτόν των αποτελεσμάτων του ελέγχου. Η αίτηση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εξέλιξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της εν λόγω υποβολής του παρόχου, ο δε έλεγχος δύναται να επεκταθεί στο σύνολο της υποβολής.
Ο πάροχος έχει δικαίωμα να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του και να επισυνάψει,στην ένστασή του, συμπληρωματικά έγγραφα που θεωρεί ότι θα βοηθήσουν την αρμόδια ομάδα αξιολόγησης να διεξάγει τον έλεγχο και τα οποία θα αφορούν τις παρατηρήσεις που του έχουν κοινοποιηθεί από τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Για την υποβολή ένστασης θα κατατίθεται παράβολο υπέρ ΕΟΠΥΥ, ποσού ίσο με το 2% της αξίας της σχετικής υποβολής.
Τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας Αξιολόγησης Ενστάσεων, υποβάλλονται με εισήγηση του Προέδρου της Ομάδας στο Δ.Σ. του Οργανισμού προς έγκριση. Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης του Δ.Σ., τα αποτελέσματα αξιολόγησης των ενστάσεων κοινοποιούνται στον πάροχο και στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση. Στην περίπτωση που συνεχίζουν να υφίστανται περικοπές ανά υποβολή, ο πάροχος οφείλει να προσκομίσει το πιστωτικό τιμολόγιο για το ποσό της περικοπής ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής.
Ο πάροχος δεν έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει νέα ένσταση ή συμπληρωματικά έγγραφα για υποβολή της οποίας η αξιολόγηση έχει εκκινήσει ή έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια ομάδα αξιολόγησης ενστάσεων εκκαθάρισης 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Και απλήρωτοι και κουρεμένοι οι εργαστηριακοί γιατροί! Τι θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ

εργαστηριακοί γιατροί

Τελειωμό δεν έχουν τα κουρέματα από τον ΕΟΠΥΥ στις οικονομικές διεκδικήσεις των γιατρών.


 

Στην πιο δύσκολη θέση φαίνεται ότι είναι οι εργαστηριακοί γιατροί, καθότι οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί ούτε καν για τον μήνα Ιανουάριο.

Όσοι όμως έχουν πληρωθεί είδαν τα ποσά που διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ να κουρεύονται σε μεγάλο ποσοστό. Αιτία κάποιες τυπικές παραλείψεις που κοστίζουν όμως ακριβά έστω κι αν δεν ευθύνονται πάντα οι γιατροί. Δείτε ΕΔΩ πως ο ΕΟΠΥΥ κόβει χωρίς έλεος τα χρήματα των γιατρών: «Κούρεμα ακόμη και 100% από τον ΕΟΠΥΥ στα λεφτά των γιατρών-κλινικών! Όλες οι λεπτομέρειες»

Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών (ΠΕΕΒΙ) έθεσε όλα τα ζητήματα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη κατά τη διάρκεια συνάντησης.

Τα μέλη της ΠΕΕΒΙ ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ότι δεν είχαν γνώση για τη διαδικασία η οποία να σημειωθεί εφαρμόζεται αναδρομικά, ενώ δεν είχαν γνωστοποιηθεί έγκαιρα και οι κανόνες ελέγχου. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν μεγάλες και «ουσιαστικά άδικες περικοπές στις ελεγχόμενες δαπάνες» όπως σημειώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέθεσαν λεπτομερώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εκκαθαρίσεις των οφειλών και ζήτησαν την άμεση παρέμβασή του ώστε να δοθεί λύση.

Ο κ.Μπερσίμης υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία ότι έχει φροντίσει ώστε οι επιτροπές ενστάσεων να διεκπεραιώνουν τις ενστάσεις το πολύ σε 10 ημέρες ενώ για παραλείψεις σφραγίδων και υπογραφών θα υπάρχει διαδικασία διόρθωσης.

Ωστόσο ανέφερε ότι θα εξετασθεί το ζήτημα με την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών οι οποίοι ενώ εμφανίζονται ενήμεροι στο ηλεκτρονικό σύστημα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Συνέπεια όμως είναι να κουρεύονται αυτομάτως τα χρήματα των γιατρών παρότι έχουν εκτελέσει τα παραπεμπτικά. Πάντως αυτή δε φαίνεται να είναι η μοναδική αστοχία στη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών διεκδικήσεων των ιδιωτών παρόχων.

Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr επικρατεί ένα μικρός πανικός στην Πεύκη όπου γίνεται η εκκαθάριση. Πανικός που οφείλεται και σε τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr: «ΕΟΠΥΥ: Μπάχαλο με τις εκκαθαρίσεις στα χρήματα των γιατρών από τεχνικά προβλήματα!»

Πάντως σχετικά με το παράβολο 2% επί της αιτούμενης δαπάνης, ως «κόστος ένστασης», ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε στην ΠΕΕΒΙ ότι δε θα ισχύσει για τους δύο πρώτους μήνες, παρότι οι γιατροί ζήτησαν εξαίρεση για πέντε μήνες.

Σε ότι αφορά στις πληρωμές των εργαστηριακών γιατρών σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από τις 3600 καταθέσεις εργαστηριακών γιατρών για τον μήνα Ιανουάριο, έχουν οριστικοποιηθεί οι 2300, ενώ έχει ξεκινήσει και ο έλεγχος του Φεβρουαρίου, όπου από τις 3600 έχουν οριστικοποιηθεί οι 600 καταθέσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Κούρεμα ακόμη και 100% από τον ΕΟΠΥΥ στα λεφτά των γιατρών-κλινικών! Όλες οι λεπτομέρειες

χρήματα υγεία

Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του ΕΟΠΥΥ από τα αμέτρητα λάθη και τις αστοχίες που γίνονται κατά τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων των οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους.


 

Αποτέλεσμα- όπως λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr – των λανθασμένων χειρισμών των στελεχών του ΕΟΠΥΥ που έχουν αναλάβει να ξεκαθαρίσουν και να ελέγξουν τις οικονομικές διεκδικήσεις των γιατρών, των κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των άλλων ιδιωτών που συνεργάζονται με τον Οργανισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του χάους που επικρατεί στην Πεύκη όπου γίνονται οι εκκαθαρίσεις των τιμολογίων και οι έλεγχοι ότι ορισμένα χρήματα κουρεύονται κατά 5% ενώ κάποιοι άλλοι πάροχοι είδαν περικοπές ακόμη και 100% σε χρήματα που διεκδικούσαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που προσέφεραν.

Ενδεικτικά οι κλινικάρχες είναι ήδη στα κάγκελα και εκφράζουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους στα στελέχη του ΕΟΠΥΥ, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
Αντίστοιχες περικοπές είδαν στα χρήματά τους και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που άλλωστε διεκδικούν πολύ λιγότερα χρήματα από τον Οργανισμό.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έφερε στο φως η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου για μικροβιολόγο της Πάτρας τα χρήματα του οποίου κουρεύτηκαν κατά 691 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, για ένα παραπεμπτικό αξίας 27,83 ευρώ. Αιτία; Ο ασφαλισμένος δεν είχε υπογράψει το παραστατικό.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι οι εμπλεκόμενοι με την εκκαθάριση ισχυρίζονται εκτός των άλλων και τεχνικά προβλήματα για το χάος που έχει αρχίσει να επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Πεύκη. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τον …server του ηλεκτρονικού συστήματος: «ΕΟΠΥΥ: Μπάχαλο με τις εκκαθαρίσεις στα χρήματα των γιατρών από τεχνικά προβλήματα!»

Μ αυτά και μ αυτά ο κακοπληρωτής ΕΟΠΥΥ που συνήθως δίνει τα ελάχιστα σε όσους συνεργάζεται και μετά από πολλούς μήνες, προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα από τους πρόσθετους φόρους και τις επιβαρύνσεις στους πολίτες, μέσω του τομέα της υγείας. Έχει στηρίξει πολλά στον τομέα της Υγείας και στις παροχές, έλεγαν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, και ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως δε συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Με ρυθμούς χελώνας οι συζητήσεις για τις συμβάσεις με τους παρόχους

Με «ρυθμούς χελώνας» συχεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ παρόχων υγείας και ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις, οι οποίες λήγουν τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε έκτακτο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ την περασμένη εβδομάδα αποφασίσθηκε η εισήγηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της υπογραφής Υπουργικής Απόφασης για παράταση των συμβάσεων όλων των παρόχων έως 30-10-2016. Η παράταση αυτή είναι η πολλοστή ανέφεραν εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών κάνοντας λόγω για «ακαμψία της Διοίκησης και του Υπουργείου για συμφωνία με τους παρόχους σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία ανά κατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας».
Την ερχόμενη Δευτέρα 27/6/2016, πάντως, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία με την επιτροπή Διαπραγματεύσης για τις αιμοκαθάρσεις σε Μονάδες Τεχτητού Νεφρού και Μονάδες Χρονίων Ασθενειών. Ήδη πηγές του Health view αναφέρουν ότι στάλθηκε σχέδιο σύμβασης προς επεξεργασία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσαν» οι συμβάσεις για τους φυσικοθεραπευτές και τους φυσιάτρους 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Συνεδρίαση 281/01-06-2016- ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ( Ε.Ο.Π.Υ.Υ. )

Απόφαση 475

Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη A. τη με αρ. πρωτ. ΔΒ3/818/1-6-2016 έγγραφη εισήγηση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Β. την προφορική εισήγηση του Προϊστάμενου της ανωτέρω Δ/νσης, Γ. τη διεξαχθείσα ανταλλαγή απόψεων και τη σύμφωνη γνώμη των μελών με την εισήγηση της υπηρεσίας, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ

Α) Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας η οποία θα αποτελείται από πέντε (5) μέλη και έργο της θα είναι η εξέταση των ενστάσεων των Παρόχων Υγείας κατά των πορισμάτων Ιατρικού Ελέγχου, ως κάτωθι:

1. ΜΠΑΡΟΥΣ ΚΩΝ/ΝΟ, Προϊστάμενο της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υποθέσεων με αναπληρωτή τον ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, Προϊστάμενο της Γενικής Δ/νσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών υγείας. 2. ΡΗΓΑΤΟ ΘΕΟΦΑΝΗ, Προϊστάμενο της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού με αναπληρώτρια την ΤΖΩΡΤΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Αγοράς & Παρακολούθησης Δικτύου Παρόχων ΠΦΥ της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού. 3. ΜΠΑΘΡΕΛΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, Προϊστάμενο της Δ/νσης Ελέγχου και Εκκαθάρισης με αναπληρώτρια τη ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, Προϊσταμένη του Τμήματος Κλινικού Ελέγχου της Δ/νσης Ελέγχου και Εκκαθάρισης. 4. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ, Προϊσταμένη της Δ/νσης Συμβάσεων με αναπληρώτρια τη ΖΕΥΚΙΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Προϊσταμένη του Τμήματος Συμβάσεων Παρόχων ΔΦΥ της Δ/νσης Συμβάσεων. 5. ΛΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Προϊσταμένη της Δ/νσης Φαρμάκου, με αναπληρώτρια την ΠΡΙΝΕΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, Προϊσταμένη του Τμήματος Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών της Δ/νσης Φαρμάκου.


Νομικές Υπηρεσίες, όποτε χρειασθεί θα παρέχει η κ. Λίγγρη Δήμητρα Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικών Υποθέσεων με αναπληρώτρια την κ. Στάθη Αικατερίνη, μόνιμη δικηγόρο του Οργανισμού.

Β) Τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων παρόχων, η οποία θα έχει ως ακολούθως: Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αριθ. Β2β/οικ. 38642/31-5-2016 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1536/τ.Β’/31-5-2016), εφόσον ολοκληρωθεί ο Ιατρικός και Διοικητικός έλεγχος της υποβολής κάθε παρόχου, η αρμόδια ΠΕ.ΔΙ. εκδίδει τη σχετική Πράξη Εκκαθάρισης.

Σε περίπτωση κατά την οποία, η Πράξη Εκκαθάρισης προβλέπει περικοπή επί του αρχικώς αιτούμενου ποσού της υποβολής, το αναλυτικό περιεχόμενο του Συνεδρίαση 281/01-06-2016 αποτελέσματος γνωστοποιείται στον πάροχο, ο οποίος έχει στη διάθεσή του τις εξής επιλογές:
Α) σε περίπτωση αποδοχής των αποτελεσμάτων του ελέγχου, και κατ’ επέκταση της προβλεπόμενης περικοπής στο αρχικώς αιτούμενο ποσό, καλείται να προσκομίσει το σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής του.
Β) σε περίπτωση αμφισβήτησης, να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης εντός τριών εργασίμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης προς αυτόν των αποτελεσμάτων του ελέγχου. Η αίτηση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εξέλιξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της εν λόγω υποβολής του παρόχου, ο δε έλεγχος δύναται να επεκταθεί στο σύνολο της υποβολής, εξετάζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 2690/1999 και την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία, ενώ στη συνέχεια διαβιβάζεται αρμοδίως.
Ο πάροχος έχει δικαίωμα να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του και να επισυνάψει, στην ένστασή του, συμπληρωματικά έγγραφα που θεωρεί ότι θα βοηθήσουν την αρμόδια ομάδα αξιολόγησης να διεξάγει τον έλεγχο και τα οποία θα αφορούν τις παρατηρήσεις που του έχουν κοινοποιηθεί από τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Για την υποβολή ένστασης θα κατατίθεται παράβολο υπέρ ΕΟΠΥΥ, ποσού ίσο με το 2% της αξίας της σχετικής υποβολής, μετά τη ψήφιση της επικείμενης τροπολογίας.

Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων ελέγχου, θα πραγματοποιείται από την ομάδα αξιολόγησης ενστάσεων εκκαθάρισης.

Οι αρμοδιότητες της ομάδας αξιολόγησης ενστάσεων εκκαθάρισης είναι οι εξής:
1. Λειτουργεί με βάση τους κανόνες της με αριθ. Β2β/οικ. 38642/31-5-2016 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1536/τ.Β’/31-5-2016) και τις αντίστοιχες αποφάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
2. Δύναται να ζητήσει έγγραφες διευκρινήσεις οποτεδήποτε κρίνει αναγκαίο ότι θα διευκολύνουν τη διαδικασία επανελέγχου .
3. Δύναται να αξιολογήσει το σύνολο των προβλημάτων που θα προκύψουν και όχι μόνο εκείνο του δείγματος. Τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας Αξιολόγησης Ενστάσεων, υποβάλλονται με εισήγηση του Προέδρου της Ομάδας στο Δ.Σ. του Οργανισμού προς έγκριση.
Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης του Δ.Σ., τα αποτελέσματα αξιολόγησης των ενστάσεων κοινοποιούνται στον πάροχο και στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση. Στην περίπτωση που συνεχίζουν να υφίστανται περικοπές ανά υποβολή, ο πάροχος οφείλει να προσκομίσει το πιστωτικό τιμολόγιο για το ποσό της περικοπής ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής.

Ο πάροχος δεν έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει νέα ένσταση ή συμπληρωματικά έγγραφα για υποβολή της οποίας η αξιολόγηση έχει εκκινήσει ή έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια ομάδα αξιολόγησης ενστάσεων εκκαθάρισης. Για την μεταβατική περίοδο, από 01/01/2016 και μέχρι 31/5/2016 (ημερομηνία έκδοσης της με αριθμ. Β2β/οικ. 38642/31-5-2016 ΚΥΑ), δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να καταθέσουν τυχόν συμπληρωματικά δικαιολογητικά σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην εν λόγω ΚΥΑ, για τις υποβολές του α’ πεντάμηνου του έτους 2016.

Η απόφαση αυτή επικυρώνεται την ίδια ημέρα. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Κάλυψη θεραπειών με… λογιστική προσέγγιση

ΕΟΠΥΥ: Κάλυψη θεραπειών με... λογιστική προσέγγιση

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει μια σειρά αποφάσεων που έχει λάβει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το τελευταίο διάστημα σχετικά με την αποζημίωση θεραπειών και αναλώσιμων, οι οποίες φαίνεται να αγνοούν επιστημονικές συστάσεις και τεκμηρίωση και να ακολουθούν αποκλειστικά ανάγκες περιορισμού των δαπανών.

Μετά την πρωτάκουστη απόφαση για περικοπή των ταινιών μέτρησης σακχάρου για όσους διαβητικού χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης με αισθητήρα μέτρησης, παρότι είναι απαραίτητες για τη βαθμονόμηση της συσκευής και την ασφάλεια των ασθενών (εδώ), σειρά είχαν οι ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, όπως καταγγέλλουν οι Πνευμονολόγοι, ο ΕΟΠΥΥ “‘εκοψε” τη θεραπεία από ασθενείς.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση χαρακτηρίζεται “μητέρα” όλων των διάμεσων πνευμονοπαθειών. Είναι ένα σπάνιο, σοβαρό και μη αναστρέψιμο νόσημα, προοδευτικά θανατηφόρο, με διάμεση επιβίωση 3 με 5 έτη, για το οποίο μόλις τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν αποτελεσματικά φάρμακα. Αυτά τα δύο φάρμακα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και κατ’ επέκταση καθυστερούν το θάνατο. Είναι, όμως, υψηλού κόστους και ανέρχεται σε περίπου 1.300 ευρώ το μήνα.

Ο ΕΟΠΥΥ, όμως, αποφάσισε μονομερώς να αποκλείσει ένα 15% με 20% των ασθενών από τη θεραπεία.

Όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Θ. Βασιλακόπουλος αρχικά ζητήθηκε από την Εταιρεία μια επιστολή με τη γνώμη των επιστημόνων για την πρόσβαση στη θεραπεία. Η ΕΠΕ συνέταξε μια επιστολή δυόμιση σελίδων, για να λάβει απάντηση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, πως δεν είναι σαφές και να ακολουθήσει 4 ημέρες μετά νέα, διευκρινιστική επιστολή, όπου εξηγούνταν εκ νέου οι επιστημονικές οδηγίες για τη θεραπευτική κάλυψη των ασθενών.

“Τελικά, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε μια απόφαση που θέτει αυθαίρετους περιορισμούς στην κάλυψη των θεραπειών, μακριά από τις επιστημονικές συστάσεις, προφανώς για να μειώσει τις δαπάνες”, τονισε ο κ. Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 25ο Πνευμονολογικό Συνέδριο. Με αυτή την απόφαση περιορίζεται ο αριθμός των ασθενών για τους οποίους θα αποζημιώνεται η θεραπεία.

“Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και κόντρα στις εισηγήσεις της πνευμονολογικής εταιρείας”, ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. “Ακολουθείται για λογιστική προσέγγιση”, προσέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Μ. Τουμπής.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν εναλλακτική θεραπεία. Να αναφέρουμε πως οι ασθενείς σε θεραπεία στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200-250, με το συνολικό αριθμό, προσθέτοντας και τους αδιάγνωστους, να εκτιμάται σε περίπου στο διπλάσιο.

Η μια θεραπεία έχει εγκριθεί για όλους τους ασθενείς στις ΗΠΑ και για ήπια-μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση στην Ε.Ε. Ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να έβαλε ένα όριο “ηπιότητας”, κάτω από το οποίο ένας ασθενείς δεν μπορεί να λάβει τη θεραπεία, ενώ εξαιρεί και τις βαρύτερες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ ζητάει ως βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση θεραπείας εξετάσεις (ζητάει αέρια αίματος για παράδειγμα), που όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες, όπως αναφέρουν οι γιατροί, αλλά δεν υπάρχει και επιστημονικός τρόπος για να τις αξιοποιήσει ο Οργανισμός στη χορήγηση θεραπείας, για παράδειγμα με αέρια αίματος, κατευθυντήριες καθορίζεται το επίπεδο κάτω από τα οποία χορηγειεται η θεραπεία.

Η υπόθεση θυμίζει τις δυσκολίες στην πρόσβαση για τις νέες θεραπείες κατά της Ηπατίτιδας C, για τις οποίες όμως ο ΕΟΠΥΥ έχει ανοίξει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες με στόχο να καταλήξει σε οικονομικότερες συμφωνίες που θα επιτρέψουν ευρύτερη κάλυψη.

Αλλά, οπως προαναφέραμε, δεν είναι η μόνη περίπτωση και δυστυχώς δεν ειναι η μόνη περίπτωση που ο Οργανισμός αποφασίσει να αγνοήσει τις συστάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων, των θεραποντων ιατρών.

Το άλλο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η πλήρη περικοπή στις ταινίες μέτρησης για όσους ασθενείς με Διαβήτη τ. 1 χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης υποστηριζόμενη από αισθητήρα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης. Μετά την πρώτη ανακοίνωση, παράγοντες του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωναν ασθενείς και γιατρούς πως θα διορθωθεί, αλλά αντί των 200 ταινιών το μήνα θα αποζημιώνονται μόνο οι 100, επικαλούμενοι, μάλιστα, σχετική εισήγηση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)!

“Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ουδέποτε πρότεινε στον ΕΟΠΥΥ κάτι ανάλογο“, ξεκαθαρίζει η ΕΔΕ και παρουσιάζει επιστολή της προς τον Οργανισμό στις αρχές Ιουνίου με την οποία δηλώνει “την αντίθεσή της προς την παραπάνω απόφαση προτείνοντας να μη γίνει καμία μείωση των ταινιών μέτρησης της γλυκόζης σε αυτούς τους ασθενείς”. Επιπλέον, υποστήριξε την έγκριση των αισθητήρων (καθετήρων γλυκόζης) στους ασθενείς αυτούς. Αυτή τη θέση επανέλαβε και σε προσωπική επικοινωνία με αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

Τάκης Γεωργακόπουλος στο ygeia360.gr: Ευνόητο ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να διαπραγματευθεί με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους

Τάκης Γεωργακόπουλος στο ygeia360.gr: Ευνόητο ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να διαπραγματευθεί με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους

Την πρόταση την οποία κατέθεσε δημοσίως την Δευτέρα 21 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας, σύμφωνα με την οποία ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οφείλει να διαπραγματευθεί με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να συνάψει συμβάσεις με συμβεβλημένους γιατρούς, αποδέχεται πάραυτα την Δευτέρα 21 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, με δήλωσή του στο ygeia360.gr.

Συγκεκριμένα, ο Τάκης Γεωργακόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά τα εξής στο ygeia360.gr:

"Ασφαλώς με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση, καθώς επιβάλλεται να εισέλθουν νέοι γιατροί στο σύστημα, κάτι το οποίο θα είναι άκρως ωφέλιμο για όλους".   

ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

 

Αντιεπιστημονικά «κριτήρια» σε επιτροπή του ΕΟΠΥΥ- Επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι!

εοπυυ ινωση

Περιορισμούς χωρίς επιστημονικά κριτήρια έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ στη χορήγηση των φαρμάκων για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, περιορισμούς που, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος , «δεν περιλαμβάνονται ούτε στις εγκριτικές μελέτες της νόσου»!

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση (ΙΠΙ) είναι χρόνια, μη αναστρέψιμη, τελικά θανατηφόρος πνευμονική νόσος με διάμεση επιβίωση που εκτιμάται στα 3-5 έτη μετά τη διάγνωση. H επίπτωση της ΙΠΙ αυξάνεται με την ηλικία. Στην Ελλάδα, η εκτιμώμενη επίπτωση της νόσου είναι 1-5 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, και ο εκτιμώμενος επιπολασμός της νόσου είναι 4-18 περιστατικά ανά 100.000. Η νόσος είναι σπάνια σε άτομα κάτω των 50 ετών, ενώ είναι συχνότερη στους άνδρες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υποφέρουν περί τους 250 ανθρώπους το κόστος της θεραπείας των οποίων είναι 1500 ευρώ έκαστος τον μήνα.

Ο ΕΟΠΥΥ παρέχει την θεραπεία στους πιο σοβαρά πάσχοντες (που δυστυχώς οδεύουν ταχύτερα προς το μοιραίο) και όχι στους πιο ελαφρά πάσχοντες που έχουν να ωφεληθούν πολύ περισσότερα!

Τα κριτήρια, που είναι ακριβώς αντίθετα από τις εισηγήσεις της ΕΠΕ, "έχουν προφανώς λογιστικό χαρακτήρα και έχουν σαν αποτέλεσμα περίπου 50 από τους συνολικά 250 πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία στη χώρα μας, να μην έχουν πρόσβαση σε σημαντικές για αυτούς θεραπείες", αναφέρει ο καθηγητής.

Πιο συγκεκριμένα, από τη λήψη της αγωγής αποκλείονται οι έχοντες ήπια και πολύ βαριά μορφή της νόσου, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη λήψη αγωγής μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, καθώς καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, ενώ βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα της ζωής τους. Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης! Της κρίσης αξιών, εννοώ!

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Μπάχαλο με τις εκκαθαρίσεις στα χρήματα των γιατρών από τεχνικά προβλήματα!

ΕΟΠΥΥ υπολογιστές

Μπάχαλο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην εκκαθάριση των οφειλών προς τους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ λόγω και νέων τεχνικών προβλημάτων.

Η διαδικασία εκκαθάρισης είναι σε εξέλιξη αλλά μαζί της φέρνει και κουρέματα.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στην Πεύκη όπου πραγματοποιείται η ηλεκτρονική εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ, επικρατεί πανικός τις τελευταίες ημέρες καθώς αρχεία…χάνονται, τιμολόγια δεν μπορούν να «περαστούν» στο σύστημα, ενώ κι άλλα τεχνικά προβλήματα δίνουν και παίρνουν.

Καλά γνωρίζοντες αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι ακόμη και ο server μπλόκαρε με συνέπεια να κάνουν…φτερά πολλά αρχεία.

Μαζί όμως με τα τεχνικά προβλήματα συνεχίζονται και τα κουρέματα στα χρήματα που δικαιούνται οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ όταν υπάρχουν τεχνικά λάθη στις υποβολές των παραστατικών.

Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί είναι πως κουρεύονται μεγάλα ποσά όταν για παράδειγμα ο ασθενής δεν έχει υπογράψει το έγγραφο της επίσκεψης.

Αντίστοιχα όμως κόβονται χρήματα από τους γιατρούς όταν εκτελούν ένα παραπεμπτικό αλλά ο ασθενής δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι του γιατρού αλλά του συστήματος που ενώ ο ασθενής δεν είναι ενημερωμένος ασφαλιστικά, τον εμφανίζει ωσάν να είναι.

Παρότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης είχε δεσμευτεί στην Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ότι θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει διορθωτική κίνηση από την πλευρά των γιατρών π.χ. με υποβολή δήλωσης του «νόμου 105» από τους ασθενείς τους, τελικά η υπόσχεση έμεινα στα…χαρτιά.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των κουρεμάτων που δίνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ όπου γιατροί χάνουν ακόμη και το 70% των χρημάτων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ αφού έχουν υλοποιήσει τις υπηρεσίες.

Ενδεικτικό είναι ότι καρδιολόγος από τη Νίκαια είδε να χάνονται τα 875 ευρώ από τα 1250 ευρώ που ζητούσε επειδή απουσίαζαν κάποιες υπογραφές.

Αντίστοιχα σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, πυρηνικός Ιατρός από τη Λάρισα εκτέλεσε στις 08/01/2016, παραπεμπτικό που εκδόθηκε στις 29/012/2015 με ημερομηνία λήξης 27/01/2016 αξίας 47,12 ευρώ. Κατά τον έλεγχο της ασφαλιστικής ενημερότητας που έληγε στις 31/12/2015, προέκυψε ότι έγινε αποδεκτό το παραπεμπτικό κατά την καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e-dapy). Ο Οργανισμός, μη αναγνωρίζοντας τη δική του αδυναμία, καταλόγισε κούρεμα 363,33 ευρώ (προσαύξηση κατά 771%).

Μικροβιολόγος από Λάρισα εκτέλεσε παραπεμπτικό αξίας 11 ευρώ στο e-dapy με ένδειξη ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Αφού προηγήθηκε ενδελεχής έλεγχος στο βιβλιάριο της ασθενούς που έδειχνε ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι το τέλος του 2017. Δέχτηκε κούρεμα 283 ευρώ με την προφορική αιτιολογία ότι το βιβλιάριο κάλυπτε την ασθενή σε είδος και όχι σε υπηρεσίες.

Και τα παραδείγματα καθημερινής τρέλας και κουρεμάτων συνεχίζονται λόγω και των νέων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στο ηλεκτρονικό σύστημα της εκκαθάρισης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά από τη διοίκηση του Οργανισμού: «να πατάξει την πραγματική παραβατικότητα των εναρμονισμένων πρακτικών και των “ορατών” υπερχρεώσεων στο ΑΜΚΑ των ασθενών και να απεμπολήσει ισοπεδωτικά οριζόντια μέτρα ελέγχου που επιμερίζουν στους τίμιους παρόχους, ανελέητο και άδικο “κούρεμα” για διοικητική αμέλεια ή παράλειψη».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ιστορίες από την κρύπτη… του ΕΟΠΥΥ

Ιστορίες από την κρύπτη... του ΕΟΠΥΥ

Σε «κυνήγι μαγισσών» έχουν επιδοθεί οι «ράμπο» του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι με βάση τη νέα διαδικασία ελέγχου κι εκκαθάρισης των υποβληθέντων δαπανών, «κουρεύουν» ανελέητα τα δεδουλευμένα παρόχων για διοικητική αμέλεια ή παράλειψη.

Τα ακόλουθα περιστατικά είναι ενδεικτικά της αυστηρότητας που επιδεικνύεται απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες των παρόχων, την ώρα που η πραγματική παραβατικότητα των εναρμονισμένων πρακτικών και των «ορατών» υπερχρεώσεων στο ΑΜΚΑ των ασθενών παραμένει στο απυρόβλητο.

Καρδιολόγος από τη Νίκαια βρέθηκε με 7 παραπεμπτικά στα 10 του υποχρεωτικού ελέγχου (επί συνόλου 125) με έλλειψη υπογραφών, με περικοπή 875 στα 1.250 ευρώ της υποβολής, ποσοστό 70%.
Πυρηνικός Ιατρός από τη Λάρισα εκτέλεσε στις 08/01/2016, παραπεμπτικό που εκδόθηκε στις 29/012/2015 με ημερομηνία λήξης 27/01/2016, αξίας 47,12 ευρώ. Κατά τον έλεγχο της ασφαλιστικής ενημερότητας που έληγε στις 31/12/2015, προέκυψε ότι έγινε αποδεκτό το παραπεμπτικό κατά την καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e-dapy). Ο Οργανισμός, μην αναγνωρίζοντας τη δική του αδυναμία, καταλόγισε στον άτυχο επαγγελματία “κούρεμα” 363,33 ευρώ (προσαύξηση κατά 771%).
Μικροβιολόγος από τη Λάρισα εκτέλεσε παραπεμπτικό αξίας 11 ευρώ στο e-dapy, με ένδειξη ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας αφού προηγήθηκε ενδελεχής έλεγχος στο βιβλιάριο της ασθενούς, που έδειχνε ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι το τέλος του 2017. Υπέστη “κούρεμα” 283 ευρώ με την προφορική αιτιολογία ότι το βιβλιάριο κάλυπτε την ασθενή σε είδος και όχι σε υπηρεσίες.
Διαγνωστικό κέντρο στη Λάρισα διενήργησε μαγνητική τομογραφία σε κλειστοφοβικό ασθενή, αξίας 125,46 ευρώ “Κουρεύτηκε” ποσό 1571 ευρώ, διότι ο αναστατωμένος ασθενής ξέχασε να υπογράψει το παραπεμπτικό.
Πνευμονολόγος στην Πάτρα εκτέλεσε παραπεμπτικό ιατρικής πράξης σε ασθενή, αξίας 42 ευρώ. “Κουρεύτηκαν” 109 ευρώ (αύξηση 259%) για αμέλεια υπογραφής του παραπεμπτικού από τον ασθενή.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Διευκρινήσεις ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση φαρμάκου για το Νευροπαθητικό Πόνο

Διευκρινήσεις ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση φαρμάκου για το Νευροπαθητικό Πόνο

Οδηγίες για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης συνταγών που περιέχουν τη δραστική ουσία pregabalin εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ι. Βαφειάδης υπενθυμίζει ότι το φάρμακο με δραστική ουσία pregabalin αποζημιώνεται και για το νευροπαθητικό πόνο (κεντρικό-περιφερικό), με χρήση διάγνωσης και για «πόνο που δεν ταξινομείται αλλού» (ICD-10:R52) και μάλιστα είναι το μοναδικό φάρμακο για την εν λόγω ένδειξη.

Το συγκεκριμένο φάρμακο της Pfizer, έχει προστασία για τη συγκεκριμένη ένδειξη έως και τον Ιούλιο του 2017. Με την απόφαση τονίζεται πως «στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κατά την εκτέλεση των συνταγών που φέρουν ως κωδικό διάγνωσης ICD-10:R52 (πόνος που δεν ταξινομείται αλλού) και δραστική ουσία pregabalin, να πραγματοποιηθεί επέκταση φίλτρου». Η επέκταση α γίνει με βάση τα barcodes του συγκεκριμένου σκευάσματος, «ώστε να επιτρέπεται η χορήγηση μόνο του συγκεκριμένου εμπορικού σκευάσματος για την ανωτέρω ένδειξη».

Το εν λόγω σκεύασμα pregabalin έχει ένδειξη, εκτός από τον νευροπαθητικό πόνο, για την επιληψία και τη διαταραχή γενικευμένου άγχους.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

Προς νέα παράταση οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως τέλος Οκτωβρίου! Άγριος καβγάς στη Διαπραγμάτευση

γιατροί

Στα κάγκελα είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς οι συμβάσεις τους είναι για άλλη μια φορά στον «αέρα».

 

Μάλιστα έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, να δοθεί παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου στις παλαιές συμβάσεις. Κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση των γιατρών.

Και αυτό διότι θα συνεχισθούν οι σημερινοί όροι συνεργασίας, που κατά τους γιατρούς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας ισότιμης συνεργασίας. Άλλωστε ένας γιατρός αμείβεται καθαρά για μια ιατρική επίσκεψη με 6,5 ευρώ, όταν βέβαια πληρώνεται.

Όμως οι παρατάσεις των συμβάσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δε φαίνεται να αφορούν μόνο τους γιατρούς, αλλά όλα δείχνουν ότι θα συμπαρασυρθούν και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι που είναι σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις (ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.). Γι’ αυτό και υπήρξε και κοινή συνάντηση όλων των φορέων με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Πάντως το πράγμα φαινόταν από την αρχή. Παρά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις στον ΕΟΠΥΥ, δεν υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Δείτε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Με ρυθμούς…χελώνας οι διαπραγματεύσεις στον ΕΟΠΥΥ! Στον «αέρα» οι συμβάσεις των γιατρών»

Έκτακτο ΔΣ ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους ιδιώτες παρόχους, συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή 17 Ιουνίου συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ –όπως λένε πηγές του HealthReport.gr– έπειτα από πρωτοβουλία του ΠΙΣ ο οποίος εκπροσωπείται στον Οργανισμό από τον Πρόεδρο Μιχάλη Βλασταράκο.

Το βασικό θέμα που θα τεθεί θα είναι οι νέες συμβάσεις αλλά και αν θα ανοίξει τελικώς ο ΕΟΠΥΥ και για τους νέους γιατρούς που είναι στην αναμονή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του HealthReport.gr ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος επεσήμανε πως είναι απαίτηση του κλάδου ο Οργανισμός να ανοίξει τις πύλες του στους νέους γιατρούς οι οποίοι σήμερα μεταναστεύουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Διαβάστε ΕΔΩ τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη για τους νέους γιατρούς, στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει στο HealthReport.gr: «Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο HealthReport.gr: «Τι θα κάνω με τις νέες συμβάσεις και τις πληρωμές των γιατρών»

Διαπραγματεύσεις με …άγριους καβγάδες

Πάντως τα μάτια τους έτριβαν όσοι βρέθηκαν χθες Τετάρτη (15 Ιουνίου) στη συζήτηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τις νέες συμβάσεις.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των ιδιωτών παρόχων βγήκαν …εκτός εαυτού όταν διαπίστωσαν την παρουσία προσώπων, που όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, έχουν ασυμβίβαστο. Και αυτό διότι μετέχουν τόσο στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ όσο και στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Κάτι που θεωρείται ασυμβίβαστο.

Κυριάρχησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των εμπλεκόμενων, ενώ αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν στο HealthReport.gr ότι οι φωνές ακούγονταν μέχρι και τον …κάτω όροφο.
Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ο καβγάς έληξε παρότι όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συνέχεια, καθώς δεν αποκλείεται οι διαμαρτυρίες να εκφραστούν τις επόμενες ημέρες και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Συνεδρίαση χωρίς αποτέλεσμα

Επί της ουσίας τώρα, όπως φαίνεται και η χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν για άλλη μια φορά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις συμβάσεις των ιατρικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων.
Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση για τις επισκέψεις δεν έχει ακόμη ξεκινήσει με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ, όπως λένε στο HealthReport.gr ιδιώτες πάροχοι.

Επίσης ετέθησαν θέματα χρόνου πληρωμής, πιστοποιήσεων, ποιοτικών κριτηρίων, επαναδιαπράγματευση τιμών ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, πλαίσιο σύμβασης το οποίο όμως να μην καταστρατηγείται, κάτι που γίνεται σήμερα συχνά όταν ο ΕΟΠΥΥ …ξεμένει από ρευστό.

Η συζήτηση κινήθηκε σε οικονομοτεχνική βάση, καθώς τα μέλη της επιτροπής δεν είναι ιατροί αλλά κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι ή οικονομολόγοι που μάλλον έδειχναν κενά πληροφόρησης όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται καθώς έμειναν πολλές εκκρεμότητες όσον αφορά στο πλαίσιο σύμβασης αλλά οι γιατροί και οι άλλοι πάροχοι φοβούνται, όπως έλεγαν στο HealthReport.gr, πως ο Οργανισμός ελλείψει χρημάτων θα ασκήσει πίεση ώστε οι όροι της να είναι πλήρως προσαρμοσμένοι στις δυνατότητές του και όχι στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Πάντως όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr δεν αποκλείεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από σχετική οδηγία του υπουργείου Υγείας, να αυξήσει για ένα διάστημα τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών καθώς πολλοί έχουν αποχωρήσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληρες περιοχές χωρίς ειδικούς γιατρούς όπως παιδιάτρους, καρδιολόγους κ.λ.π.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με τις συμβάσεις των νέων γιατρών!

Γιατροί .

Έντονες πιέσεις ασκούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ανοίξει το σύστημα στους νέους γιατρούς.


 

Παρότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί ότι θα ανοίξει το σύστημα σε νέους γιατρούς, μέχρι στιγμής τίποτε δε δείχνει ότι ο Οργανισμός κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέσα από την αποκλειστική του συνέντευξη στο HealthReport.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης είχε επισημάνει ότι θα στηρίξει τους νέους επαγγελματίες.
Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει: «Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο HealthReport.gr: «Τι θα κάνω με τις νέες συμβάσεις και τις πληρωμές των γιατρών»
Προς ώρας πάντως δε φαίνεται να ….»κουνιέται φύλλο».

Άλλωστε είναι ακόμη σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις οι οποίες λήγουν στο τέλος του μήνα. Νέα παράταση οι γιατροί αρνούνται να δεχθούν, καθώς έχουν ήδη γίνει πέντε, αφού ζητούν νέους πιο ανθρώπινους όρους και αμοιβές.

Μέχρι στιγμής τα αγκάθια είναι πολλά παρότι επιδιώκεται όπως αναφέρουν πληροφορίες τους HealthReport.gr, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πριν φθάσει η 30η Ιουνίου.

γιατροί

Το πρώτο σχέδιο πάντως της σύμβασης που δόθηκε στους γιατρούς, έβγαλε στα κάγκελα τον κλάδο και ήδη σήμερα έχουν γίνει διορθώσεις. Δείτε ΕΔΩ τα βασικά σημεία του προσχεδίου της σύμβασης που δόθηκε στους εκπροσώπους των γιατρών: «Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς- φυσικοθεραπευτές! Όλες οι παγίδες»

Ήδη ο κλάδος μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα με χιλιάδες νέους γιατρούς να μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας την τύχη τους, ενώ από την άλλη και μια σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται να τους εξασφαλίζει. Εξάλλου οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις των γιατρών είναι περιορισμένες και οι ανάγκες πολύ μεγαλύτερες.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πάντως Μιχάλης Βλασταράκος έχει επισημάνει στο HealthReport.gr ότι απαιτούνται επιπλέον κονδύλια για τις επισκέψεις των γιατρών, αλλά και επιπλέον συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλοι οι ασφαλισμένοι.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα χρειάζονται 40 εκατ. επισκέψεις, γιατί στατιστικά προκύπτει ότι ανά κάτοικο θέλουμε 4 επισκέψεις σε όλες τις ειδικότητες γιατρών. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι ασφαλισμένοι είναι περίπου 10 εκατ., αντιστοιχούν περίπου 40 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς.

γιατροί ΕΟΠΥΥ HealthReport.gr

Τα 30 εκατ. των επισκέψεων πρέπει να γίνουν μέσω ΕΟΠΥΥ και περίπου 10 εκατ. μπορούν να γίνουν στο δημόσιο ΠΕΔΥ δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Συνεπώς για 30 εκατ. επισκέψεις με 10 ευρώ την κάθε μία, και με το ανώτατο όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων ανά γιατρό, ο ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί 15.000 γιατρούς ενώ διαθέτει μόνο 5.000 συμβεβλημένους. Όσο για τον προϋπολογισμό χρειάζονται 300 εκατ. ενώ υπάρχουν μόνο 102 εκατ. ευρώ, με βάση του υπολογισμούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σχετικά πάντως με τους νέους γιατρούς ο ΠΙΣ συχνά πυκνά επισημαίνει προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς πρέπει να ανοίξει ο Οργανισμός στους νέους του κλάδου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν γίνει κάποιες ενέργειες.
Γι αυτό και προς το παρόν οι νέοι γιατροί τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προκύπτουν από τις νέες συμβάσεις με το μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι πως – όπως καταγγέλλουν πολλοί γιατροί στο HealthReport.gr – ότι ο κλάδος δε γνωρίζει καν πόσοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί σε κάθε νομό, καθώς η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ με όλους τους καταλόγους και τα ονόματα των γιατρών, δεν ανανεώνεται.

Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τις καταγγελίες στο HealthReport.gr, ότι πολλοί γιατροί που έχουν αποχωρήσει από τον ΕΟΠΥΥ, το όνομά τους δεν έχει σβηστεί ποτέ από τη λίστα με τους συμβεβλημένους.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ο ΕΟΠΥΥ ξεκινάει και πληρώνει σταδιακά τους παρόχους του

Στην σταδιακή εξόφληση των παρόχων υγείας προχωρά ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι αποπληρωμές των απαιτήσεων των παρόχων εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) για τον μήνα Ιανουάριο τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν για όλους τους παρόχους του συγκεκριμένου κωδικού εντός του τρέχοντος μηνός Ιουνίου. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια όπως εντός του προσεχούς μηνός Ιουλίου να έχουν εξοφληθεί δύο ακόμη μήνες (Φλεβάρης και Μάρτης 2016).
Σημειώνεται ότι πλέον εφαρμόζεται νέος τρόπος ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών συμβεβλημένων παρόχων υγείας, με την εφαρμογή στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Συγκεκριμένα, το συνολικό πλήθος των στρωμάτων προκύπτει ύστερα από την κατηγοριοποίηση και καταμερισμό των υποβληθέντων παραστατικών των παρόχων με βάση κριτήρια που αφορούν στο είδος, στην αξία και στη βαρύτητα, ανά κατηγορία δαπάνης.
Η δειγματοληψία επί του εκάστοτε στρώματος δεν μπορεί να αφορά ποσοστό μικρότερο του πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των ενταχθέντων στο στρώμα δικαιολογητικών δαπανών ασφαλισμένων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ποσοστό μη αποδεκτών δαπανών ασφαλισμένων, το ποσοστό αυτό ανάγεται στο σύνολο του εκάστοτε στρώματος και περικόπτεται από την υποβληθείσα δαπάνη του παρόχου. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Ο μεγάλος ασθενής που θα «σώσει» τα νοσοκομεία

Φυντανίδου Ελενα - ΤΟ ΒΗΜΑ

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να πάρει από τον Οργανισμό 500 εκατ. ευρώ για να ανατρέψει τη εικόνα διάλυσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας. Οι γιατροί και οι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών Υγείας πληρώνονται με το σταγονόμετρο και με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε μηνών. Τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψης 10 εκατομμυρίων πολιτών, είναι πολλά και δυσεπίλυτα, καθώς βαδίζουν παράλληλα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η ήδη δυσχερής κατάσταση του Οργανισμού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί αν ο ΕΟΠΥΥ κληθεί να καλύψει και μέρος των λειτουργικών δαπανών των Δημόσιων Νοσοκομείων (έχει γίνει λόγος για ποσό 500 εκατ. ευρώ), πολλά εκ των οποίων έχουν στερέψει από υλικά, φαρμακευτικά και αναλώσιμα.

Εναν χρόνο απλήρωτοι

Οι γιατροί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αφού μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να πληρώνονται για υπηρεσίες που παρείχαν στους ασφαλισμένους τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία. «Ο ΕΟΠΥΥ δυσκολεύεται να πληρώσει τις επισκέψεις των ιατρών, των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και γενικώς των παρόχων Υγείας. Τα Ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 2,3 δισ. και ο Οργανισμός στους παρόχους 1,7 δισ. Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αναζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων τα χρήματα που τους οφείλουν. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΠΙΣ θα ακολουθήσει τη νομική οδό, διεκδικώντας την απόδοση των χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ». Προσθέτει ότι από το καλοκαίρι του 2015, οπότε αυξήθηκαν οι εισφορές ασθενείας υπέρ του ΕΟΠΥΥ, μέσω της μείωσης των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, τα χρήματα δεν αποδόθηκαν στον Οργανισμό. Μόνο από το περασμένο έτος, τα Ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ 700 εκατ. ευρώ (από την αύξηση των εισφορών υπέρ ασθενείας εισπράττουν περίπου 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως).

«Οσο μεγαλώνουν τα προβλήματα και η ανεργία, η κατάσταση για τα Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ γίνεται ακόμη πιο δύσκολη» δηλώνει ο κ. Βλασταράκος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του Οργανισμού και εν γένει της περίθαλψης των πολιτών. «Απαιτείται να γίνουν ακόμη πολλές προσπάθειες προκειμένου να σταθεί όρθιο το σύστημα Υγείας. Ο οιοσδήποτε εκσυγχρονισμός έχει γίνει τον τελευταίο καιρό δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο είναι καθαρά οικονομικό. Οπωσδήποτε όμως απαιτείται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, καθώς και η άμεση επικοινωνία των ηλεκτρονικών συστημάτων ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ».

Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι είναι και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί. «Ο ΕΟΠΥΥ έχει να μας πληρώσει από τον Δεκέμβριο του 2015 και το χειρότερο είναι ότι ακόμη δεν έχουμε εικόνα πότε θα πληρωθούν οι εργαστηριακοί, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα πολυιατρεία» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών και ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτης Πατσουράκος. Οπως αναφέρει, ο ΕΟΠΥΥ τούς χρωστάει επίσης το 10% από τα έτη 2012-2015. «Τα ποσά αυτά τα παρακρατούσαν μέχρι να γίνει εκκαθάριση. Μαζί με αυτά, ο ΕΟΠΥΥ είναι, οικονομικά, έναν χρόνο μέσα στις πληρωμές».

Στο κόκκινο τα Διαγνωστικά

«Τέτοια εποχή πρέπει να λαμβάνουμε εγκαίρως ό,τι μας χρωστά το κράτος, διότι η λειτουργία μας είναι ετοιμόρροπη» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Γιώργος Βουγιούκας. «Εξετάζουμε ασφαλισμένους, δεν πληρωνόμαστε, και για τις εξετάσεις αυτές πρέπει, αν μη τι άλλο, να αγοράσουμε αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά, τα οποία καλύπτουν το 30%-35% των εξόδων μας. Δηλαδή, και πληρώνουμε και δεν πληρωνόμαστε. Οι τρέχουσες πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ καθυστερούν περισσότερο από πέντε μήνες, ενώ τα Ταμεία μάς οφείλουν μεγάλα ποσά πριν ακόμη συσταθεί ο Οργανισμός. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ μάς χρωστά το 10% όλων των μηνών του 2012, έξι μήνες από το 2013 και το 10% των υπόλοιπων έξι μηνών του ιδίου έτους, πέντε μήνες από το 2014 και το 10% από τους λοιπούς επτά μήνες, και 250 εκατ. ευρώ από το 2015».

Σε δραματική κατάσταση είναι και οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη ούτε τον πρώτο μήνα του 2016. «Τον περασμένο Μάρτιο πληρωθήκαμε για υπηρεσίες που προσφέραμε τον Δεκέμβριο του '15 και μετά τέλος. Από τότε δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης. Οπως σημειώνει, με την εφαρμογή των clawback και rebate (επιστροφές χρημάτων και εκπτώσεις από παρόχους υπηρεσιών Υγείας και προμηθευτές), από τους 12 μήνες δεν πληρώνονται οι πέντε. «Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η συνεδρία αποζημιώνεται με 15 ευρώ, σύμφωνα με αυτό που γράφει το χαρτί, αλλά ο φυσικοθεραπευτής πληρώνεται πέντε ευρώ» εξηγεί. Προσθέτει δε ότι στο νέο σύστημα εκκαθάρισης που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώνονται προβλήματα, με αποτέλεσμα αρκετοί φυσικοθεραπευτές να παραμένουν απλήρωτοι για παραπεμπτικά που έχουν εκτελέσει.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

«Οσο μεγαλώνουν τα προβλήματα και η ανεργία, η κατάσταση για τα Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ γίνεται ακόμη πιο δύσκολη» δηλώνει ο κ. Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει να μας πληρώσει από τον Δεκέμβριο του 2015 και το χειρότερο είναι ότι ακόμη δεν έχουμε εικόνα πότε θα πληρωθούν οι εργαστηριακοί, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα πολυιατρεία» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών κ. Φώτης Πατσουράκος.

«Τον περασμένο Μάρτιο πληρωθήκαμε για υπηρεσίες που προσφέραμε τον Δεκέμβριο του ’15 και μετά τέλος. Από τότε δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Ψάχνοντας 500 εκατομμύρια
Προσφάτως οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έθιξαν το θέμα της μειωμένης χρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι τα νοσοκομεία θα λάβουν επιπλέον 500 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ.

«Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη κουτσουρεμένος κατά 400 εκατ. ευρώ μέχρι 30.4.2016. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, στο τέλος του χρόνου θα έχει πάρει 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Από πού λοιπόν θα βρεθούν αυτά τα 500 εκατ. για να βελτιωθεί η τραγική κατάσταση των νοσοκομείων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος. Προειδοποιεί δε ότι «αν δεν ενισχυθεί οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ, αν δεν πάρει τα προβλεπόμενα, το φθινόπωρο θα υπάρξει αδυναμία πληρωμών».

Αλλάζει το σύστημα
«Για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες σχεδιάστηκε, νομοθετήθηκε και τρέχει μια διαδικασία ελέγχου των δαπανών και τελικής εκκαθάρισης. Μέσα σε έναν μήνα, με όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο, γίνεται εκκαθάριση. Οι πληρωμές έχουν καθυστερήσει διότι βάσει νόμου από 1ης Ιανουαρίου 2016 ο Οργανισμός εκκαθαρίζει τις δαπάνες. Αλλάζει δομικά το σύστημα και γίνεται εκκαθάριση» δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης και προσθέτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού εκδίδουν εντάλματα για την πληρωμή εκατοντάδων παρόχων. «Προσπαθούμε να έχουμε πληρώσει όλους τους παρόχους και τους προμηθευτές, για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου».

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές δηλώνει πως όταν εκταμιευθεί η δόση - στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές - ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει σημαντικό ποσόν για την αποπληρωμή τους. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Τροποποιεί τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ ο Παύλος Πολάκης

Σε μερική τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με απόφαση που συνυπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας και Οικονομικών:
«Ο Οργανισμός συνάπτει συμβάσεις με τους παρόχους υγείας για την αγορά υπηρεσιών νοσοκομειακής, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, λοιπών ειδών και μέσων περίθαλψης, καθώς και με τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες που διατίθενται για τη διαβίωση - κατοικία ατόμων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες. Με τις συμβάσεις αυτές, προσδιορίζονται οι όροι που διέπουν τις συμβατικές υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, μέσα στο πλαίσιο των κειμένων κάθε φορά διατάξεων για τα προβλεπόμενα όρια αμοιβών.».
Η απόφαση - έχει αναδρομική ισχύ από 01-01-2016 – ελήφθη, μεταξύ άλλων, από «το γεγονός ότι προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) η οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του φετινού εγκεκριμένου προϋπολογισμού του (Κ.Α.Ε.0673.05, Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας ύψους ποσού 59.625.004 ευρώ)».

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/ 

 

Bra de fer μεταξύ γιατρών και διοίκησης ΕΟΠΥΥ

Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε η διοίκηση του Οργανισμού ενόψει της επίσχεσης εργασίας που πραγματοποιούν από σήμερα. Σύμφωνα μα ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, «όσοι εκ των συμβεβλημένων ιατρών, προτίθενται από 08.06.2016 να προβούν σε παράλειψη υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, να ενημερώσουν ρητά και ενυπογράφως με υπεύθυνη δήλωση την οποία θα πρέπει να αποστείλουν στη Δ/νση Συμβάσεων στο fax 210-8110635, καθώς και να την κοινοποιήσουν στην κατά τόπο αρμόδια ΠΕ.ΔΙ. για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας».

Όπως διευκρινίζεται, «ο Οργανισμός θα συνεκτιμήσει την ανωτέρω ατομική δήλωση στα πλαίσια της ισχύουσας σύμβασης και της εν γένει νομοθεσίας κατόπιν θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο». Παράλληλα καλεί τους ασφαλισμένους «να αναφέρουν τυχόν περιστατικά παράλειψης υπηρεσίας των συμβεβλημένων ιατρών του Οργανισμού» στα τηλέφωνα 210 8110603- 210 8110604- 210 8110613.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ μέχρι την Τρίτη 7 Ιουνίου προχώρησε σε ενταλματοποίηση/αποζημίωση εκκαθαρισμένων υποβολών των παρόχων για το μήνα Ιανουάριο, με τη νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης (στο 100% των εκκαθαρισμένων υποβολών τους). Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά τις εξής κατηγορίες παρόχων:
Συμβεβλημένους Ιατρούς (για ιατρικές επισκέψεις). Συνολικά έχουν προωθηθεί μέσω τραπεζών, οι αποζημιώσεις για 4.000 ιατρούς, ποσοστό 75% του συνόλου των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ιατρών. Στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η πληρωμή του συνόλου των συμβεβλημένων.

Φυσικοθεραπευτές. Συνολικά έχουν ενταλματοποιηθεί αποζημιώσεις προς 1.700 φυσικοθεραπευτές, ποσοστό 81%.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/ 

 

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν τις επισχέσεις με εκατοντάδες παράπονα - Από τον έλεγχο των δαπανών μέχρι την οσμή σκανδάλου

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν τις επισχέσεις με εκατοντάδες παράπονα - Από τον έλεγχο των δαπανών μέχρι την οσμή σκανδάλου

Με μία εβδομάδα καθυστέρησης (αφού είχαν αναγγείλει αρχικά από την 1η Ιουνίου) ξεκινούν σήμερα 8 Ιουνίου, τις επισχέσεις υπηρεσιών υγείας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, έχοντας είναι γεγονός, πολλά μαζεμένα για την διοίκηση και την τακτική του Οργανισμού.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
AdTech Ad
Οι γιατροί είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, πως θα ξεκινήσει άμεσα η τακτοποίηση των πληρωμών, αφού άρχισε ο νέος έλεγχος των δαπανών με στατιστικό έλεγχο, ο οποίος έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους παρόχους υγείας για το εάν τελικά αποδώσει. Η ιστορία θα δείξει κατά πόσο ευφυής ήταν εν κατακλείδι η απόφαση αυτή του στατιστικολόγου κ. Μπερσίμη.
Από την άλλη πλευρά, το θεσμικό όργανο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, δηλώνει χολωμένη με την τακτική του προέδρου του Οργανισμού, να ... πριμοδοτήσει τους υπαλλήλους του με το ποσό των 4 εκατ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, ένα 2% των εκκαθαρίσεων, περνά στους εργαζόμενους του Οργανισμού. Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ μιλά για οσμή σκανδάλου, η οποία υπερβαίνει ακόμη και εκείνη τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
Οι ιατροί είναι ακόμη απλήρωτοι, ενώ τα επιχειρηματικά συμφέροντα οργιάζουν με εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης, τονίζει η Ένωση των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αποδέχθηκε με ενθουσιασμό από τις αρχές του έτους, την προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να οργανώσει πλήρη εκκαθάριση με έλεγχο στα παραστατικά για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού, ώστε να αποπληρωθούν επιτέλους και οι υποχρεώσεις που αφορούσαν το 10% από το 2012.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια πρότεινε στη διοίκηση του Οργανισμού, που έχει την ηθική και διοικητική υποχρέωση να αποβάλλει από τους κόλπους της την παραβατική συμπεριφορά, τον έλεγχο της ΤΡΙΓΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ της συνταγογράφησης με
ΕΣΤΙΑΣΗ στη χρέωση του ΑΜΚΑ του ασθενούς μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με απεριόριστο δικαίωμα κυρώσεων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η πρόταση αυτή όμως δεν υιοθετήθηκε, αφήνοντας μεταξύ άλλων, πολλά ερωτηματικά για την αδυναμία (;) ανίχνευσης ασύδοτων επιχειρηματικών δράσεων στο χώρο της υγείας.
Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο και η πρόσφατη υπουργική απόφαση του ελεγκτικού μηχανισμού, πέραν από την απαράδεκτη καθυστέρηση και στάση πληρωμών, εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις που καταλογίζουν «αμάχητο τεκμήριο παραβατικότητας», θίγοντας θεμελιώδη δικαιώματα των ιατρών, χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα υπεράσπισης ή ατομικής έφεσης του όποιου αποτελέσματος, καθώς αυτό οδηγεί σε πάγωμα οποιασδήποτε πληρωμής.
Όσον αφορά τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αντί να διαφυλάξει τον τίμιο επιστήμονα ιατρό, να ευχαριστήσει τον ιατρικό κόσμο για την ιώβεια υπομονή του και να απολογηθεί για τις αντισυμβατικές καθυστερήσεις στους απλήρωτους ιατρούς που εξυπηρετούν εκατομμύρια ασφαλισμένους, αρκείται σε προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις έναντι του θεμελιώδους δικαιώματος τους να διεκδικούν τα συμφωνηθέντα.
Έκπληκτοι λοιπόν παρακολουθούμε την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να ενοχοποιήσει και να εκφοβίσει τον ιατρικό κόσμο ώστε να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα ένστασης και έγκαιρης πληρωμής του, αρνούμενοι να κατανοήσουν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο απαιτεί ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δημιουργεί υπερβολικές υποχρεώσεις σε άδειες τσέπες.
Αναφερόμενη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε περιπτώσεις αποτελεσμάτων του πρόσφατου ελέγχου, επιχειρεί να κατασυκοφαντήσει τον ιατρικό κόσμο, μεταμορφώνοντας σκόπιμα τη μεμονωμένη περιπτωσιολογία σε ομαδική παραβατικότητα.
Η οσμή σκανδάλου υπερβαίνει εκείνη των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών και είναι προφανής : Σύμφωνα με το άρθρο 90 παραγ 6 του Ν4368, ποσοστό 2% του ποσού εκκαθάρισης, έως και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού.
Τέλος, παρατίθεται η νομική απάντηση για την προγραμματισμένη από 08/06/2016 επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, όπου δεν προκύπτουν θέματα νομιμότητας της επίσχεσης ή πειθαρχικής απειλής κατά των ιατρών».
Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, ευχαριστεί θερμά τους Ιατρικούς Συλλόγους που αναγνωρίζουν τα δίκαια αιτήματα των συμβεβλημένων ιατρών και στηρίζουν την προγραμματισμένη επίσχεση εργασίας.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΟΠΥΥ ενόψει επίσχεσης εργασίας των Ιατρών

Μαρούσι, 07 /06/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει ότι μέχρι την Τρίτη 7 Ιουνίου προχώρησε σε ενταλματοποίηση /αποζημίωση εκκαθαρισμένων υποβολών των παρόχων για το μήνα Ιανουάριο, με τη νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης (στο 100% των εκκαθαρισμένων υποβολών τους).

Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά τις εξής κατηγορίες παρόχων:

Συμβεβλημένους Ιατρούς (για ιατρικές επισκέψεις) Συνολικά έχουν προωθηθεί μέσω τραπεζών, οι αποζημιώσεις για 4.000 ιατρούς, ποσοστό 75% του συνόλου των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ιατρών.

Στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η πληρωμή του συνόλου των συμβεβλημένων.

Φυσικοθεραπευτές Συνολικά έχουν ενταλματοποιηθεί αποζημιώσεις προς 1.700 φυσικοθεραπευτές, ποσοστό 81%.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος πληρωμών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση έκδοση ενταλμάτων αποζημίωσης προς τους παρόχους.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για τις Ιδιωτικές Κλινικές.

Παράλληλα, ενημερώνουμε ότι, όσοι εκ των συμβεβλημένων ιατρών, προτίθενται από 08.06.2016 να προβούν σε παράλειψη υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, να ενημερώσουν ρητά και ενυπογράφως με υπεύθυνη δήλωση την οποία θα πρέπει να αποστείλουν στη Δ/νση Συμβάσεων στο fax 210-8110635, καθώς και να την κοινοποιήσουν στην κατά τόπο αρμόδια ΠΕ.ΔΙ. για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Ο Οργανισμός θα συνεκτιμήσει την ανωτέρω ατομική δήλωση στα πλαίσια της ισχύουσας σύμβασης και της εν γένει νομοθεσίας κατόπιν θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 8110603- 210 8110604- 210 8110613 προκειμένου να αναφέρουν τυχόν περιστατικά παράλειψης υπηρεσίας των συμβεβλημένων ιατρών του Οργανισμού.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Σωτήρης Μπερσίμης 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2016
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ