ΕΟΠΥΥ

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ ΚΑΑ

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=c34e0a41-8d8e-481e-a7ba-2144c7871c2b

Σε αδιέξοδο τα Κέντρα Αποκατάστασης

Σε αδιέξοδο τα Κέντρα Αποκατάστασης

Τη διασφάλιση των χιλιάδων θέσεων εργασίας στο χώρο της Αποκατάστασης ζητά η ΕΚΑΕ με επιστολή της στον Υπουργό Υγείας. Ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για τις υποβολές παραστατικών.

Έκκληση απευθύνει στον Π. Κουρουμπλή η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), σχετικά με τις απαραίτητες αλλαγές στον χώρο της Υγείας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι χιλιάδες θέσεις στο χώρο, αλλά και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Στην επιστολή η ΕΚΑΕ θίγει το ζήτημα των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, αναφέροντας ότι η μνημονιακή αυτή υποχρέωση «επιβλήθηκε με ψυχρά λογιστικά κριτήρια αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας».

«Οι κλειστοί προϋπολογισμοί βάζουν την Υγεία στο κρεβάτι του Προκρούστη, κόβοντας όχι χρήματα, αλλά υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει η ΕΚΑΕ

Όπως αναφέρει η Ένωση, για το 2013 το σύνολο των υποβολών των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ) προς τον ΕΟΠΥΥ ξεπέρασαν τα 110.000.000 ευρώ, ενώ η αποζημίωση τους, με βάση τους κλειστούς προϋπολογισμούς, δεν ξεπέρασε τα 57.000.000 ευρώ.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα Κέντρα ξεπερνούν τα 59 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2012 και 2013, ενώ για το 2014 έχουν δοθεί προκαταβολές μόνο για τους έξι πρώτους μήνες και σε αυτά προστίθενται και τα ληξιπρόθεσμα των προκάτοχων ταμείων (πριν από το 2012). «Η κερδοφορία είναι πλέον μια άγνωστη λέξη για τα περισσότερα Κέντρα, τα οποία δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου να μην «βάλουν λουκέτο», αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους χωρίς δομές υπηρεσιών Αποκατάστασης και Αποθεραπείας», τονίζεται στην επιστολή.

Ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Την 4η Μαρτίου ορίζει ο ΕΟΠΥΥ ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή από το ΚΑΑ στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) των αναγκαίων παραστατικών για τις νοσηλείες του 2013, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η εκκαθάριση των σχετικών λογαριασμών.

«Παραστατικά με ημερομηνία αποστολής πέραν της 4ης Μαρτίου δεν θα εξεταστούν», αναφέρεται.

ΠΗΓΗ:http://www.virus.com.gr/

 

Υπέρβαση 18 εκατομμύρια ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη Ιανουαρίου

HEALTH VIEW. «Συναγερμός» σήμανε στον ΕΟΠΠΥ μετά την υπέρβαση κατά 18 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο του 2015. Την ίδια στιγμή, η συνολική υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης του 2014 ανήλθε στα 203 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά τρόπους μείωσης των δαπανών για τα φάρμακα, και επεξεργάζεται νέα μέτρα που θα επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, για τον έλεγχο συνταγογράφησης των γιατρών.

Παράλληλα, εξετάζει σχέδιο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Μία «γεύση» από τα νέα μέτρα αποκάλυψε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ.Γιάννης Μπασκόζος αναφερόμενος σε μείωση στις τιμές των ογκολογικών φαρμάκων. Σύμφωνα μάλιστα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, «τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση της τιμής των αρμάκων θα επαν-επενδύονται στην υγεία».

Παράλληλα, ο κ. Μπασκόζος μιλώντας στο συνέδριο «Cancer Policy & Economics Conference: «Ensuring Quality and Equality of Treatment», αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση και στην υγειονομική φτώχεια που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη στις υπηρεσίες υγείας.

Τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα διάκριση μεταξύ ασφαλισμένου και ανασφάλιστου πολίτη. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, «υπήρχε σπατάλη προ κρίσης, η οποία εμπεριείχε και στοιχεία διαφθοράς, η οποία δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή».

ΠΗΓΗ: http://medispin.blogspot.gr/

Σωστές ή λάθος οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από τον ΕΟΠΥΥ;

 

Ότι οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου δεν προκαλούν περαιτέρω επιβάρυνση στους γιατρούς εξήγησε με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ... Ο ΙΣΑ όμως επιμένει ότι δεν πήρε απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε στον Οργανισμό.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μπερδεμένη και με ασάφειες είναι η απάντηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την καταγγελία που κατέθεσαν στον ΙΣΑ δεκάδες γιατροί οι οποίοι έλαβαν βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου για ποσά που δεν είχαν εισπράξει.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ "για άλλη μια φορά δεν είναι ακριβής ο ΕΟΠΥΥ. Τα ποσά που συμψηφίζονται δεν είναι τα τελικά και εκκρεμεί ο τελικός έλεγχος που πρέπει να γίνει από τις ιδιωτικές εταιρίες -γεγονός που παραδέχεται και ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του-.

Την ίδια ώρα, δεν αναφέρεται πουθενά αυτό που έχει ζητήσει ο ΙΣΑ δηλαδή ο επαναπροσδιορισμός του clawback του 2014 αφού πρώτα υπολογιστεί το ατομικό όριο ανά πάροχο".

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) για τις βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου των γιατρών, ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τα ακόλουθα:
Οι οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εξέδωσαν βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου για ποσά που είτε εισπράχθηκαν από τους παρόχους είτε συμψηφίστηκαν έναντι οφειλών τους από rebate & claw back για τα έτη 2013 και 2014. Στην διαδικασία αυτή συμπεριελήφθη και το 10% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για το 2012 και 2013, το οποίο δεν είχε αποδοθεί στους παρόχους λόγω του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.
Οι βεβαιώσεις φόρου λοιπόν, περιλαμβάνουν το σύνολο των τιμολογίων που εξοφλήθηκαν είτε με απευθείας πληρωμή είτε μέσω της διαδικασίας συμψηφισμού.
Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ήδη γνωστή η ΠΟΛ 1191/12-08-2014 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την φορολογική μεταχείριση των ποσών επιστροφής από το rebate και το claw back.
Όσον αφορά την εκκρεμότητα του τελικού ελέγχου και εκκαθάρισης, θα γίνει με την ολοκλήρωση του κλινικού και οικονομικού ελέγχου, οπότε οι όποιες διαφοροποιήσεις στο rebate και claw back θα επαναϋπολογιστούν και θα αποδοθούν οι διαφορές.
Από όλα τα ανωτέρω καθίσταται αντιληπτό ότι οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου είναι ορθές και δεν παράγουν καμία επιβάρυνση για τους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

Τί γίνεται με τον κλινικό έλεγχο στον ΕΟΠΥΥ;

negis2

Ένα, δύο, ακούει κανείς στον ΕΟΠΥΥ; Τί γίνεται με τον κλινικό έλεγχο γενικών κλινικών, ψυχιατρικών, διαγνωστικών κέντρων και κέντρων αποκατάστασης, που πολυδιαφήμισε η προηγούμενη κυβέρνηση;

Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ο κλινικός έλεγχος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις εκλογές. Όμως, ουδείς γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα – πλην προφανώς των ελεγκτικών εταιρειών.

Ωστόσο, αυτές αρνούνται να παραδώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα πορίσματα ανά πάροχο! Διότι πολύ απλά δεν έχουν εξοφληθεί από τους παρόχους. Προφανώς, κάποιοι πάροχοι προσδοκούσαν μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το Μνημόνιο (με ένα άρθρο...) και άρα και τον κλινικό έλεγχο...

Βέβαια, διαψεύστηκαν. Το Μνημόνιο έγινε Πρόγραμμα και η Τρόικα φεύγει και έρχονται οι Θεσμοί. Μπορεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής να μην έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι, αλλά αν δεν προχωρήσει στον κλινικό έλεγχο, τότε θα πρόκειται για σκάνδαλο.

Θυμίζω ότι ο κλινικός έλεγχος μόνο στις ιδιωτικές κλινικές οδήγησε σε περικοπή περίπου 30 εκατ. ευρώ επί συνόλου 280 εκατ. για το έτος 2013. Όπως πληροφορούμαι άλλα τόσα είναι από τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους. Ήτοι περίπου 60 εκατ. !

Σκανδαλώδες θα είναι επίσης αν η νέα κυβέρνηση δεν συνεχίσει τον κλινικό έλεγχο και τα επόμενα χρόνια. Σημειώνω ότι το Μνημόνιο – ε συγνώμη το Πρόγραμμα – προέβλεπε έλεγχο σε πραγματικό χρόνο σε ιδιωτικές κλινικές και λοιπές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος για τον κ. Κουρουμπλή. Αντί να αναλώνεται σε σοβιετικού τύπου δηλώσεις για διακοπή συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα, ας προχωρήσει στον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

Μα καλά θα μου πει κανείς αφελώς: Και γιατί να μην ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας και να στραφεί η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στις ιδιωτικές κλινικές; Η απάντηση είναι απλή: η διαφθορά και η ρεμούλα είναι τόσο μεγάλη στα δημόσια νοσοκομεία, που όσο περισσότεροι ασθενείς εξυπηρετεί τόσο μπαίνει μέσα το δημόσιο!

Ακούγεται σκληρό είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Σκεφθείτε για παράδειγμα ότι σήμερα το 80% των προμηθειών των νοσοκομείων γίνονται ουσιαστικά με απευθείας αναθέσεις, αφού διαγωνισμοί έχουν να γίνουν εδώ και χρόνια. Ουδείς ελέγχει τις καταναλώσεις σε ποσότητες υλικών, αναλωσίμων και φαρμάκων.

Να σας δώσω και άλλο ένα στοιχείο: Το ΕΣΥ μας στοιχίζει (μισθοί και λειτουργικά) περίπου 4,5 δις ευρώ και εμφανίζεται να έχει 1,5 εκατ. νοσηλείες. Στον αντίποδα, οι ιδιωτικές κλινικές αντλούν από τον ΕΟΠΥΥ περίπου 230 εκατ. ευρώ για 400.000 νοσηλείες. Είπατε τίποτε;

Όχι, δεν είμαι υπέρμαχος των ιδιωτών. Δεν κατανοώ όμως όσους είναι υπέρμαχοι του δημοσίου. Εκείνο που έχει σημασία είναι το Κράτος να ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά το Κράτος δεν ελέγχει τίποτε από τα δύο. Γεγονός ανεπίτρεπτο. Τουλάχιστον στα μεγάλα, ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουν υποχρεωθεί να πιστοποιήσουν τις μονάδες τους, διεκδικώντας συμβόλαια με τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και για να μπουν στη διεθνή και εξόχως ανταγωνιστική αγορά του ιατρικού τουρισμού.

Γι’ αυτό, επιβάλλεται η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε κλινικό έλεγχο και στα δημόσια νοσοκομεία. Μα καλά θα μου πει πάλι κάποιος: Είναι δυνατόν το ΕΣΥ να κάνει περιττές χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ;

Κι όμως, όχι μόνο κάνει, αλλά του δίνει και καταλαβαίνει. Χρεώνει ακριβά ΚΕΝ (νοσήλια) σε μία απέλπιδα προσπάθεια των διοικήσεων των νοσοκομείων να καταγράψουν υψηλές απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ και να ισοσκελίσουν τις υπέρογκες δαπάνες. Είμαι, δε, σε θέση να γνωρίζω ότι αυτό έγινε στο παρελθόν και με εντολή των ιθυνόντων του υπουργείο Υγείας, ώστε να "μαγειρευτούν" τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων και να αποκρυβεί πόσο μέσα μπαίνουν...

Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, που πιστεύω ότι θα σας έχει τύχει σε δημόσιο νοσοκομείο. Ένας ασθενής μπαίνει σήμερα για νοσηλεία και ενώ είναι προγραματισμένο να χειρουργηθεί σε δύο ημέρες, τελικά, η επέμβαση γίνεται σε 6 ή 7 ημέρες.

Οι αιτίες πολλές: Είτε γιατί καθυστέρησαν οι εξετάσεις, είτε γιατί δεν υπάρχει κενή αίθουσα χειρουργείου, είτε γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβατι στην εντατική είτε γιατί δεν υπάρχουν τα σχετικά υλικά. Είτε γιατί απλά κάποιοι στο δημόσιο δουλεύουν με άλλους ρυθμούς...

Το αποτέλεσμα είναι ότι η πρακτική αυτή έχει τεράστιο κόστος για το Κράτος. Το νοσοκομείο θα υποχρεωθεί να χρεώσει στον ΕΟΠΥΥ κάποιο ακριβό ΚΕΝ (ίσως και με επιπλοκές) ώστε να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος παρατεταμένης νοσηλείας του ασθενή.

Αν λοιπόν γινόταν κλινικός έλεγχος, η πρακτική αυτή θα ξεσκεπαζόταν και πλέον τα νοσοκομεία θα υποχρεώνονταν να δουλέψουν αποδοτικά. Γεγονός που μεσοπρόθεσμα θα οδηγούσε σε βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας, αφού όλοι θα ήταν αναγκασμένοι να ακολουθήσουν διεθνώς αποδεκτά πρωτόκολλα...

Μα καλά θα με ρωτήσει ξανά κάποιος: Γιατί τόσον καιρό δεν παρεμβαίνει ο ΕΟΠΥΥ; Μα και εδώ η απάντηση είναι απλή και δείχνει πόσο σχιζοφρενικό είναι το ελληνικό σύστημα υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει νοσήλια στα νοσοκομεία κάτι χρόνια! Σκεφθείτε ότι το 2014 ειναι ζήτημα να απέδωσε καμιά 300αριά εκατ. ευρώ.

Το κενό καλύφθηκε προφανώς από τον κρατικό προϋπολογισμό με απευθείας χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Έτσι, τα νοσοκομεία χρεώνουν ότι θέλουν στον ΕΟΠΥΥ, αφού αυτός δεν πρόκειται να πληρώσει... Και το φαύλο καθεστώς αδιαφάνειας συνεχίζεται αενάως...

Σας άφησα για το τέλος τον αδιάψευστο μάρτυρα. Το 2014, ένα αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο υγείας, που είναι ανεξάρτητο από τον ΕΟΠΥΥ, αυτό του Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) ανέθεσε σε μία ιδιωτική, ελεγκτική εταιρεία να κάνει ελέγχους για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του στα δημόσια νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει όσα σας είπα νωρίτερα. Η ελεγκτική «έκοψε» το 20% των δαπανών ως περιττές! Αντιστρόφως, το ΕΣΥ κάνει μη αναγκαίες χρεώσεις 20%... Ακούει κανείς στην Αριστοτέλους;

ΠΗΓΗ:http://www.virus.com.gr/

 

Ο ΕΟΠΥΥ επαναφέρει το πλαφόν στα φάρμακα και τις εξετάσεις!

Την επαναφορά του πλαφόν συνταγογράφησης προβλέπει εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr.

Η εγκύκλιος επίσης αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την ιδιότητα και χαρακτηριστικά του παρόχου, τον αριθμό των ασθενών και τα χαρακτηριστικά και παθήσεις αυτών, τη γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τις μεταβολές στις τιμές των αναλωσίμων και της τεχνολογίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ... ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΟΠΥΥ

... με απόφαση του Υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, οικονομικοί ή άλλοι στόχοι και όρια (πλαφόν), περιορισμοί και προϋποθέσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων και λοιπά αναγκαία μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού.

Με όμοια απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί, οι προϋποθέσεις και τα μέτρα να διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και τα χαρακτηριστικά και παθήσεις αυτών, τη γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, το μήνα του έτους (εποχικότητα), τις τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους. Επίσης, δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease.

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνει οφειλές Οκτωβρίου- Νοεμβρίου και ληξιπρόθεσμα

Ανάσα στους ιδιώτες παρόχους του δίνει ο ΕΟΠΥΥ πληρώνοντας τις επόμενες ημέρες τις οφειλές της προηγούμενης χρονιάς...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Για να πληρωθεί ο μήνας Δεκέμβριος 2014 έχουμε καιρό ακόμα αλλά τουλάχιστον βγαίνουν τα εντάλματα για την πληρωμή Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2014... Ο Οργανισμός πληρώνει εντός των επόμενων ημερών φαρμακεία, κλινικές, κέντρα αιμοκάθαρσης, φυσικοθεραπευτές, διαγνωστικά και εργαστηριακούς γιατρούς δίνοντάς τους ανάσα ρευστότητας...

Όσο για τα ληξιπρόθεσμα του 2011 και του 2012, δηλαδή περίπου 30 εκατ. ευρώ ειδικά από οφειλές του ΟΠΑΔ, θα πληρωθούν κι αυτά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
Με βάση τον προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις του ΕΟΠΥΥ εντός του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ενταλματοποιούνται και αποπληρώνονται υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους συνεργάτες – παρόχους τους, ως ακολούθως:
- Ιατρικές Επισκέψεις μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2014
- Εργαστηριακοί Ιατροί και Διαγνωστικά Κέντρα: Οκτώβριος 2014
-Φυσικοθεραπευτές: Οκτώβριος 2014
-Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης:
Νοέμβριος 2014
-Φαρμακεία: Οκτώβριος 2014
-Ιδιωτικές Κλινικές: Οκτώβριος 2014
-Ψυχιατρικές Κλινικές: Οκτώβριος 2014
Επίσης αποπληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες Οφειλές προς Φαρμακεία διαφόρων ταμείων ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ για 2011 και 2012, περίπου 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ενταλματοποιούνται και αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 31/12/2011) του ΟΠΑΔ που αφορούν όλες τις κατηγορίες παρόχων, συνολικού ποσού περίπου 30εκ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

Θα έρθει ρευστό από τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς; Τι ζήτησαν και τι είπε ο Π.Κουρουμπλής

Θα έρθει ρευστό από τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς; Τι ζήτησαν και τι είπε ο Π.Κουρουμπλής

Στο ίδιο τραπέζι αναμένεται να καθίσουν τις επόμενες ημέρες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι επικεφαλής των ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και εκπρόσωποι των γιατρών, προκειμένου να βρεθεί λύση στα χρέη προς τον ιατρικό κόσμο.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης έθεσε το ζήτημα της άμεσης εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, δεδομένου πως υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη ακόμη και ετών και ο κλάδος έχει εξαντληθεί οικονομικά.
synantisi_kouroumplis2s
Οι γιατροί του ΙΣΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Π.Κουρουμπλή
Και το πρόβλημα μήνα με το μήνα εντείνεται εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αλλά και της περιορισμένης εισροής χρημάτων από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Το αίτημα του κλάδου έγινε δεκτό από τον υπουργό Υγείας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση όλων των πλευρών όπου και θα τεθεί λεπτομερώς το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στο μεταξύ όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά λύση οριστική ώστε όλες οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη να πηγαίνουν κατ ευθείαν στον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες.
Φαίνεται όμως πως πλέον αυτό θα γίνει σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος δεδομένου πως τα αποθεματικά των ταμείων έχουν σχεδόν μηδενιστεί όπως παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα ασφαλιστικά ταμεία καιρό τώρα δεν απέδιδαν τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ για να πληρώσουν τις συντάξεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξοφληθούν οι ιδιώτες πάροχοι.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Μέσω ίντερνετ η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας

Με ένα «κλικ», από 1η Μαρτίου, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ανανεώνουν μέσω ίντερνετ την ασφαλιστική ικανότητα και τα βιβλιάρια ασθενείας. Όπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ, με την ηλεκτρονική αυτή διαδικασία διασφαλίζεται η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο του «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης» και η παροχή υπηρεσιών από τους παρόχους υγείας (συμβεβλημένα νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατροί κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων και για τα προστατευόμενα μέλη τους (συζύγους και τέκνα).
Ειδικά για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ από τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου θα λειτουργεί νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, προκειμένου να ενημερώνονται για τον αριθμό μητρώου ασφαλισμένου (ΑΜΑ) που τους αποδόθηκε αυτόματα κατά την ενσωμάτωσή τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΙΚΑ, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στα υποκαταστήματα. 

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Ιδιωτικές Κλινικές: «Κόβουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αν…»! Τι διαμηνύουν στον υπουργό Υγείας

Ιδιωτικές Κλινικές: «Κόβουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αν…»! Τι διαμηνύουν στον υπουργό Υγείας

Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά υγείας αλλά και στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες ημέρες, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές.
Ο κ.Κουρουμπλής τόσο με βάση τα όσα είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) την περασμένη εβδομάδα, όσο και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα το Βήμα, σκοπεύει να διακόψει τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές.
Προτίθεται να διατηρήσει τη συνεργασία μόνο στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που δεν προσφέρονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Και εδώ φαίνεται πως ξεκινά το πρόβλημα. Σήμερα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς εμβολισμούς, κάποιες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις αλλά και σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας που γίνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
Στην περίπτωση όμως που ο ΕΟΠΥΥ προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα μόνο αυτές τις υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του, τότε οι περισσότεροι ασθενείς λόγω κρίσης θα αναγκάζονται να νοσηλεύονται στο δημόσια τομέα. Ένας τομέας που σήμερα παρουσιάζει αναμονή μηνών, ενώ δε φημίζεται και για τα υπερσύγχρονα μηχανήματα του.
Εκτός αυτού η διακοπή της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα άνθρωποι της αγοράς φοβούνται πως θα αυξήσει περαιτέρω το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ.
Και το ερώτημα είναι για παράδειγμα τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που ασθενείς μπαίνουν για μια επέμβαση στο νοσοκομείο αλλά κάποιοι γιατροί δεν τους χειρουργούν για μέρες μέχρι να πάρουν το φακελάκι τους, επικαλούμενοι διάφορα προβλήματα.
Οι «κλινικάρχες» πάντως είναι αποφασισμένοι πως αν η ηγεσία του υπουργείου υγείας επιχειρήσει να διατηρήσει μόνο αυτές τις ιατρικές πράξεις στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα να τις κοστολογήσει χαμηλά, να μην συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Βασίλης Μπαρδής: «Βρισκόμαστε σε αναμονή. Θα γίνει η πρόταση για του τι είδους συνεργασία θέλει το υπουργείο σε τι τομείς, θα αξιολογηθεί η πρόταση από τις κλινικές και από ‘κει και πέρα θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε».
Και εξηγεί ο κ.Μπαρδής στο HealthReport.gr: «Δηλαδή αν το υπουργείο Υγείας θέλει να φορτώσει τα περιστατικά υψηλού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα θα πούμε ευχαριστούμε δε θα πάρουμε. Ειδικά αν θα πρέπει να αναλάβουμε αυτά τα περιστατικά σε χαμηλές τιμές, το πιθανότερο είναι να πούμε επαναλαμβάνω ευχαριστούμε δε θα πάρουμε.»
Να σημειωθεί πως ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει σήμερα για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του ετησίως 235 εκατ. ευρώ, ενώ τα παλαιά και νέα του ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Βέβαια εξαιτίας και της νέας κόντρας που φαίνεται να ξεσπά μεταξύ των δύο πλευρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ξεκινήσει λεπτομερή έλεγχο για τα χρήματα που διεκδικούν οι κλινικές αναζητώντας νέα πιθανά λάθη ή παρατυπίες, λένε πηγές στο HealthReport.gr.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Σε αναμονή οι ιδιώτες πάροχοι- Θα έχουν ή δεν θα έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ;

Την ...τύχη των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ περιμένουν να δουν οι ιδιώτες πάροχοι (διαγνωστικά, κλινικές κ.ά.) με τον κ. Κουρουμπλή να διαμηνύει ατύπως ότι δεν θα γίνει τίποτα δραστικό πριν ετοιμαστούν οι δημόσιες δομές υγείας.


της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Είναι σαφής η ιδεολογική στάση της κυβέρνησης που έχει εκφράσει ακόμα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικά ...δημόσιο! Το σκεπτικό είναι ότι στις δημόσιες δομές έχουν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως δωρεάν περίθαλψη ενώ στις ιδιωτικές πλουτίζει ο ιδιώτης πάροχος από την "αιμορραγία" του δημόσιου συστήματος που τον πληρώνει, ενώ καλείται να πληρώσει και συμμετοχή από την τσέπη του ο πολίτης.

Η άποψη αυτή ήταν ίσως σωστή για τα δεδομένα του 19ου αιώνα, ωστόσο τον 21ο στην Ελλάδα συμβαίνουν τα εξής:

Το 2014, τα 140 δημόσια νοσοκομεία της χώρας χρειάστηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ ΜΟΝΟ για την αγορά αντιδραστηρίων (δηλαδή των υλικών που χρησιμοποιούνται στις αιματολογικές εξετάσεις) για την νοσηλεία 1,5 περίπου εκατομμυρίου ασθενών. Αν στα 155 εκατ. ευρώ προσθέσουμε το μισθολογικό κόστος του προσωπικού των εργαστηρίων και τα λειτουργικά έξοδα, προκύπτει ένα τετραπλάσιο ποσό που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Για ραντεβού και εξυπηρέτηση ας μην μιλήσουμε καθόλου...

Την ίδια χρονιά, τα ιδιωτικά διαγνωστικά που ήταν στην διάθεση 9 εκατομμυρίων ασφαλισμένων με άμεση εξυπηρέτηση και ανθρώπινο περιβάλλον, πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ (μετά τα rebate και clawback) 320 εκατομμύρια ευρώ για τις αιματολογικές ΚΑΙ για τις απεικονιστικές εξετάσεις που διεξήγαγαν (ακτινογραφίες, υπερήχους, τομογραφίες).

Προσωπικά δεν έχω απολύτως καμία σχέση με τα διαγνωστικά ή τις κλινικές παρά μόνο ότι τα προτιμώ συνήθως ως ασθενής. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει τις δημόσιες δομές αξιοπρεπείς και τα ραντεβού εντός της ...ιατρικής δεοντολογίας και όχι για 3 μήνες μετά, ίσως προτιμήσω τα δημόσια. Μέχρι τότε, ας δουν με ανοιχτό μυαλό πως θα βοηθήσουν πραγματικά τους πολίτες διευκολύνοντας την ζωή τους και παρέχοντας υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες. Κι όλα αυτά, χωρίς να χρεωθεί παραπάνω ο ΕΟΠΥΥ... Εννοείται! 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Mπλόκο στα σχέδια των Γερμανών για τον ΕΟΠΥΥ από τον ΣΥΡΙΖΑ

http://www.reporter.gr/

Ακύρωση του νόμου που είχε θεσπιστεί πέρυσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον οποίο, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα πρέπει να εκλέγεται από Διεθνή διαγωνισμό ετοιμάζεται να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες λένε ότι η τοποθέτηση ξένου τεχνοκράτη σε έναν τόσο νευραλγικό για το θέμα της Υγείας Οργανισμό ήταν απαίτηση της τρόικας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ακολουθήσει.

Οι πρώτοι κραδασμοί στον χώρο της Υγείας, αναμένονται μετά τις 14 Φεβρουαρίου, με πρώτο και καλύτερο την ακύρωση του προαναφερθέντος νόμου, καθώς όπως λέγεται βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι να διορίσει ανθρώπους δικής της εμπιστοσύνης.

Σε δεύτερο επίπεδο, αλλά άμεσο σε σχέση με το προηγούμενο βήμα, είναι ότι θα ξεκινήσει η αντικατάσταση των διοικητών σε Οργανισμούς, εν συνεχεία στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας της Αττικής και τέλος θα αφήσει τα νοσοκομεία.

Το κλίμα των αλλαγών ήδη αχνοφαίνεται καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του -και χωρίς καμία υπογραφή- ανέστειλε την «Πρόσκληση Ενδιαφέροντος» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και αφορούσε την εκκαθάριση έτους 2014.

Συνομιλώντας με εκπρόσωπο ιδιωτικής κλινικής μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω τονίζοντας ότι η ανακοίνωση αυτή μπλοκάρει επί της ουσίας τις ελεγκτικές εταιρείες που έβαλαν στο μικροσκόπιο τους το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών για το 2013.

Εργο το οποίο αν και ολοκληρώθηκε για τη συγκεκριμένη χρονιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει σημαντικά θέματα να επιλύσει όπως τι θα γίνει με τις ενστάσεις που έχουν γίνει από τους μετόχους των ιδιωτικών κλινικών.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτικές εταιρείες, όπως λέγεται, έχουν καταθέσει 100 πορίσματα ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ και οι ενστάσεις που έχουν γίνει ξεπερνούν τις 80.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Ο ΕΟΠΥΥ …ξαναπαζαρεύει! Τι θα αλλάξει στον ιδιωτικό τομέα

Ο ΕΟΠΥΥ …ξαναπαζαρεύει! Τι θα αλλάξει στον ιδιωτικό τομέα

Σε «επανεκκίνηση» όλων των υπηρεσιών που αγοράζονται σήμερα από τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Συμβάσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, εργαστήρια αλλά και μεταξύ άλλων εταιρείες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να γίνει από την αρχή νέα διαπραγμάτευση των όρων συνεργασίας.
Το υπουργείο Υγείας προτίθεται να επαναξιολογήσει τις θετικές παραμέτρους για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και να κερδίσει νέους όρους και παροχές από τους διάφορους κλάδους που σήμερα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα.
Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστεί κανονικά, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, αλλά σε μια νέα βάση που προϋπόθεση όμως θα έχει να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ που σήμερα αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της Υγείας.
Γι αυτό εξετάζεται ο τρόπος με την οποίο θα εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ απ ευθείας από την κοινωνική ασφάλιση τους πόρους που προορίζονται για την Υγεία.
Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αρχίσει να ανοίγει φακέλους και να εξετάζει με λεπτομέρεια μελέτες που βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Υγείας και είχαν παραδοθεί από επιστημονικές ομάδες στην προηγούμενη ηγεσία. Μελέτες που παρουσιάζουν μεταξύ άλλων τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ αλλά και το πώς θα γίνει η απ ευθείας είσπραξη των χρημάτων από τα Ταμεία.
Αυτό άλλωστε αποτελεί και τη βάση της νέα συμφωνίας που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση με τον ιδιωτικό τομέα.
Κάτι που αποσαφήνισε και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Εισαγγελική έρευνα για κλινικές και δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ "φυτοζωεί"

Σε καταγγελία για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες προέβη η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης. Η προϊσταμένη σε αναφορά της στον αρμόδιο Εισαγγελέα αποκαλύπτει ότι κατά τη νοσηλεία ασφαλισμένων σε παθολογικές, νευρολογικές και ψυχιατρικές κλινικές της πόλης, ασφαλισμένοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν επιπλέον ποσά. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ το ταμείο είναι ...μείον στον ΕΟΠΥΥ και το υπερταμείο χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση για να βγάλει το μήνα!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στις καταγγελίες αναφέρεται ότι εκτός από τη συμμετοχή που κανονικά έπρεπε να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, τους ζητήθηκαν από 300 έως και 700 ευρώ παραπάνω. Επίσης αποκαλύπτεται ότι παθολογικές ή νευρολογικές κλινικές λειτουργούν ως κλινικές χρόνιων παθήσεων, παρότι δεν έχουν ανάλογη άδεια και άρα ζημιώνουν τον ΕΟΠΥΥ.

Κατά τους ελέγχους που διεξήχθησαν ήδη, βρέθηκαν επίσης σημαντικές αποκλίσεις από τα τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ και υπερκοστολογήσεις φαρμάκων , έως και εκατό φορές πάνω από την κανονική τιμή, σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.

Ο Εισαγγελέας αφού πήρε στα χέρια του την καταγγελία της προϊσταμένης, παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με τη μορφή του "κατ' επειγόντος".

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το υπερταμείο δεν διαθέτει ούτε ευρώ για τις πληρωμές των υποχρεώσεών του καθώς τον Ιανουάριο ξόδεψε τα τελευταία κονδύλια του προηγούμενου έτους.

Έτσι, περιμένει μεν την είσπραξη εισφορών από τα Ταμεία που έχουν συνενωθεί υπό την ορμπρέλα του, αλλά αν δεν του εγκρίνουν σύντομα και έκτακτη χρηματοδότηση δεν θα καταφέρει να πληρώσει τους παρόχους που περιμένουν εναγωνίως να εισπράξουν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες πρόκειται για μια "τρύπα" που φτάνει σχεδόν τα 400 εκατ. ευρώ μόνο για τον Φεβρουάριο ενώ κάθε μήνα "ανακυκλώνεται" το έλλειμμα περίπου του ίδιου ποσού.

Η νέες ηγεσίες των υπουγργείων Οικονομικών και Υγείας πρέπει άμεσα να δουν το θέμα αυτό αν δεν θέλουν να καταρρεύσει εντελώς το οικοδόμημα. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

Με "ένεση" κρατικής χρηματοδότησης θα "βγάλει" τον Φλεβάρη ο ΕΟΠΥΥ

Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Σύμφωνα με όσα αναφέρει την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο ygeia360.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρης Κοντός, ο Οργανισμός έχει ανάγκη από 300 εκατ. ευρώ ανά μήνα και ο Ιανουάριος του 2015 καλύφθηκε από τα διαθέσιμα του περασμένου Δεκεμβρίου!

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Δημήτρη Κοντό, ο ΕΟΠΥΥ αναμένει να λάβει μέσα στον Φεβρουάριο κάποιο χρηματικό ποσό από τις εισφορές Υγείας οι οποίες καταβάλλονται στο ΙΚΑ, οι οποίες θα προστεθούν στις εισροές από τον ΟΠΑΔ, αλλά, προκειμένου ο Οργανισμός να καταφέρει να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις οικονομικές απαιτήσεις του τρέχοντος μηνός, θα χρειασθεί απαραιτήτως μία σοβαρή "ένεση" χρηματοδότησης απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Ασύμφορα για τον ΕΟΠΥΥ τα δημόσια νοσοκομεία

NEWSBEAST.GR.

Ακριβά κοστίζει το ΕΣΥ στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας

Βαθύτερα βάζει το χέρι στην τσέπη ο ΕΟΠΥΥ όταν πρέπει να πληρώσει διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων του που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία: ο πιο ακριβός πάροχος του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων είναι το ίδιο το ΕΣΥ.

Βάσει του παράδοξου τιμοκαταλόγου -όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις διορθωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών για τον μεγαλύτερο φορέα ασφάλισης- οι τιμές στα δημόσια νοσοκομεία είναι ακριβότερες από αυτές που ισχύουν στα ιδιωτικά κέντρα.

Έτσι για παράδειγμα, κάθε μαγνητική στο ΕΣΥ κοστολογείται με 236,95 ευρώ. Όμως για την ίδια εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο, ο Οργανισμός χρεώνεται από 135 έως και 180 ευρώ. (η τιμή εξαρτάται από τα Tesla, δηλαδή την ένταση του στατικού πεδίου), όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».


Τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ. Κατά 75% ακριβότερο είναι και το σπινθιρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου στο ΕΣΥ (260 ευρώ) σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα (195 ευρώ). Αντίστοιχα υψηλές δημόσιες τιμές έχουν ακόμη 38 εξετάσεις πρώτης γραμμής, όπως είναι για παράδειγμα η αξονική τομογραφία, το triplex, η μέτρηση οστικής πυκνότητας, ακόμη και οι αιματολογικές εξετάσεις. 

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στα «Νέα», το rebate (έκπτωση) και το claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων) που έχουν επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα έχουν συμπιέσει επιπλέον τα τιμολόγια των ιδιωτών προς τον οργανισμό έως και 40%.

Αντιστρόφως ανάλογα, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται σημαντικά εάν επιλέξουν να υποβληθούν σε εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα αποφεύγοντας έτσι τις δημόσιες ουρές, αφού η συμμετοχή τους έχει οριστεί στο 15% του κρατικού τιμολογίου αντί των ασφαλιστικών, δηλαδή φθηνότερων, τιμών.

Το ιδιότυπο σύστημα κοστολόγησης είχαν εντοπίσει και οι δανειστές της χώρας, επισημαίνοντας πως αποτελεί μαύρη σελίδα, όμως στα δύο χρόνια και πλέον που έχουν μεσολαβήσει από τις παράδοξες ρυθμίσεις το θέμα έχει μείνει στο συρτάρι των ηγεσιών που ανέλαβαν στο μεταξύ το τιμόνι του υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ποιος "τυχερός" θα διαχειριστεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ;

Πλησιάζει το 1 δισ ευρώ το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και ο νέος διοικητής του θα αναλάβει να βγάλει το "φίδι από την τρύπα" χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε προ ημερών ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δομηθεί ο ΕΟΠΥΥ με υπηρεσίες, λειτουργίες και δράσεις που να απαντούν στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει να του εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις»...

Αυτό σημαίνει ότι όποιος αναλάβει μετά τον γενικά επιτυχημένο Δημήτρη Κοντό, ο οποίος έχει εδώ και μια εβδομάδα υποβάλει την παραίτησή του στον κ. Κουρουμπλή, θα πρέπει αν έχει την στήριξη της κυβέρνησης με παραπάνω κονδύλια για το υπερταμείο, αλλιώς είναι μοιραίο να αποτύχει.

Τις τελευταίες μέρες μόνο ένα όνομα ακούστηκε για την "ηλεκτρική καρέκλα" στο κτήριο της Κηφισίας κι αυτό ήταν του πολιτευτού με το ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄Αθήνας, χειρουργού Οδυσσέα Βουδούρη. Στην συνέχεια, πηγές του υπουργείου διέψευσαν την πληροφορία αλλά κάποιοι την επανέφεραν χθες πιο ισχυρή...

Η απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας οπότε ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

ΠΗΓΗ: http://www.iatropedia.gr/

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μάρτιος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ