ΕΟΠΥΥ

Γιατροί προς πρόεδρο ΕΟΠΥΥ: Κουρεύετε διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς έλεγχο και μέτρο! Τι ζητούν

Γιατροί προς πρόεδρο ΕΟΠΥΥ: Κουρεύετε διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς έλεγχο και μέτρο! Τι ζητούν

Την έντονη αντίθεσή του στη μείωση των τιμών 694 διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις του στις επιχειρούμενες μειώσεις καθώς εκτιμά πως δε θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αλλά το αντίθετο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος υπογραμμίζει μάλιστα στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πως η υποκοστολόγηση των εξετάσεων ετοιμάζεται χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο, καθώς οι συγκρίσεις τιμών έχουν γίνει με συστήματα υγείας άλλων χωρών που δε μοιάζουν σε τίποτε με το δικό μας, ενώ τονίζει πως όλα αυτά γίνονται την ώρα που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δεν πραγματοποιούνται και οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει στην επιστολή του:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά την συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 2015 και σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής με αριθμ.πρωτ. 1223/18.5.2015 θέτει υπόψιν σας τα κάτωθι:
Η ανακοστολόγηση των 694 συνολικά εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, εκ των οποίων οι 54 καλύπτουν το 75% της συνολικής δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που επικαλείστε, ουσιαστικά αφορά υποκοστολόγηση και όχι ανακοστολόγηση. Άρα ο όρος πρέπει να αναθεωρηθεί. Επιπλέον, η ασφαλιστική τιμή είναι κάτω του κρατικού τιμολογίου.
Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ προκειμένου να είναι σε θέση να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση ζητά την αποσαφήνιση των κάτωθι:
– Ποιές είναι οι 694 εξετάσεις και ποιές οι 54, καθώς αυτό δεν διευκρινίζεται στη σχετική επιστολή σας.
– Ποιές είναι οι χώρες αναφοράς, οι ασφαλιστικές τιμές των εξετάσεων σε αυτές και τα συγκριτικά στοιχεία, στα οποία βασίζεστε, και ποιές τιμές εν τέλει προτείνετε.

– Ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος και η real time παρακολούθηση των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και η εφαρμογή των κατευθυντηρίων συνταγογραφικών οδηγιών που σας παρέδωσε επισήμως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατόπιν συνεργασίας με τις Επιστημονικές Εταιρείες και Ενώσεις.

Δεδομένου ότι, έγινε η εφαρμογή με δική σας πρωτοβουλία άλλων κατευθυντηρίων οδηγιών, ενώ ο τέως Υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης, είχε δηλώσει ότι θα αγόραζε εφαρμογή λογισμικού συστήματος το οποίο θα έδινε στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να υποστηρίξει πλήρως την πρόταση που κατέθεσε ο Π.Ι.Σ.

– Ποιός είναι ο λόγος που εφαρμόσατε καθυστερημένα τα αριθμητικά όρια στις αρχές του έτους 2015, καθώς και τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων τα οποία δεν εκδίδονται κατά τον σωστό τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες μας (σε ένα παραπεμπτικό υπερβαίνεται το αριθμητικό όριο, ενώ θα έπρεπε να εκδίδονται δύο).

– Βάσει ποιου κριτηρίου συγκρίνονται ανόμοιες υπηρεσίες, με τάση ισοπέδωσης και απαξίωσης ολοκληρωμένων ιατρικών πράξεων προς τους ασφαλισμένους προσομοιάζοντας τες σκόπιμα με υπηρεσίες από εργαστήρια αναφοράς προς τρίτους;

– Η εφαρμογή των μέτρων rebate clawback για τον εξορθολογισμό της δαπάνης για το διαγνωστικό τομέα έχουν επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης εργαστηριακών και ιατρικών πράξεων. Τι σας οδηγεί να πιστεύετε ότι η μείωση κατά 50% των ήδη υποβαθμισμένων αμοιβών του εργαστηριακού τομέα χωρίς την παράλληλη εφαρμογή αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών, θα οδηγήσει σε περιορισμό της σχετικής δαπάνης, αφού η ανάθεση του ελεγκτικού έργου σε ΙΕΕ έχει αποτύχει οικτρά;

Ζητούμε λοιπόν προκειμένου να έχουμε πλήρη πρόταση να μας απαντήσετε στα ανωτέρω ερωτήματα. Επιπλέον, να μας ενημερώσετε για τις τιμές διαγνωστικών εξετάσεων των χωρών που διαθέτουν το ίδιο με το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα και τον ίδιο όγκο εξετάσεων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο περιορισμένος πληθυσμιακός όγκος ασθενών της Ελλάδας με τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών δημιουργεί δυσκολίες στην βιωσιμότητα πολλών εργαστηρίων με υποκοστολογήσεις τιμών, οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί μέσα από το κρατικό τιμολόγιο από το 1991.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η μείωση του όγκου συνταγογράφησης με την εφαρμογή του ανώτατου ορίου από την ΗΔΙΚΑ, συνδυαζόμενο με την «υποκοστολόγηση» είναι απόφαση που βάλει ευθέως το ανελαστικό κόστος της διατήρησης ποιότητας υπηρεσιών των ατομικών ιατρείων και εργαστηρίων, ευνοώντας τις επιχειρήσεις αυξημένου κύκλου εργασιών. Αυτό θα οδηγήσει στη μαζική φυγή των ατομικών εργαστηριακών μονάδων από τη ζημιογόνο σύμβαση, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες ακριτικές και νησιώτικες περιοχές από υπηρεσίες διάγνωσης.

Παράλληλα στις τιμές Γερμανίας που αναφέρεστε θα πρέπει να γνωρίζετε και τον μεγάλο όγκο πληθυσμού που καλύπτει (οκταπλάσιο από τον δικό μας) και τη διαφορετική μορφολογική κατάσταση, καθώς επίσης την τεχνολογική εξέλιξη με παραγωγή από την εν λόγω χώρα, μηχανημάτων και αντιδραστηρίων, τα οποία εμείς εισάγουμε.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποζημιώνεται χωριστά από το κόστος των ιατρικών πράξεων η τιμή επίσκεψης (πράξη αιμοληψίας, χορήγηση οδηγιών, διενέργειας δοκιμασιών, ερμηνείας εξέτασης, κλπ) την οποία θέλουμε και επιζητούμε να καθιερωθεί, διότι ο εργαστηριακός ιατρός πέραν του συμβούλου και διαγνώστου, θέτοντας τη σφραγίδα και την υπογραφή του, πολλές φορές ενημερώνει και για ζητήματα που δεν χρειάζονται εξειδικευμένα, άλλης ειδικότητας ιατρό.

Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι, επίσημο όργανο κοστολόγησης είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, από το οποίο θα έπρεπε να έχετε ζητήσει την κοστολόγηση.
Παρακαλούμε να έχουμε τις απαντήσεις σας, προκειμένου να έχετε την ολοκληρωμένη πρόταση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσεις στις 05/06/2015».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Βόμβα» χρεών 5 δισ. ευρώ τινάζει στον αέρα τον ΕΟΠΥΥ

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΛΕΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στα «ύψη» έχουν φθάσει τα χρέη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, απειλώντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένων. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία και τους παρόχους υγείας άγγιζαν τα 4,5 δισ. ευρώ, στα οποία έχουν ήδη προστεθεί και νέες οφειλές με αποτέλεσμα να φτάνουν πλέον τα 5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 625 εκατ. ευρώ αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού από την ίδρυσή του (τον Ιανουάριο του 2012) και 3,8 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένα λόγω της «ψαλιδισμένης» κρατικής επιχορήγησης και των διαρκώς αυξανόμενων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον Οργανισμό, από μη αποδοθείσες εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, είχαν διαμορφωθεί στα 28,2 εκατ. ευρώ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, στα 122,6 εκατ. προς τα Διαγνωστικά Κέντρα, στα 22,5 εκατ. προς τους Φυσικοθεραπευτές, στα 17,2 εκατ. στις μονάδες τεχνητού νεφρού, στα 284,8 εκατ. προς τις Φαρμακευτικές Εταιρείες, στα 71,4 εκατ. στις Ιδιωτικές Κλινικές, στα 16,2 εκατ. στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, στα 26,4 εκατ. στις Ψυχιατρικές Κλινικές και στα 35,7 εκατ. στους Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας. Ωστόσο, στα συνολικά χρέη 625 εκατ. προς τους παρόχους, συμπεριλαμβάνεται ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ που αφορά το αναλογούν rebate και claw back Β’ εξαμήνου και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει συμψηφιστεί. Η εν λόγω μείωση θα αποτυπωθεί λογιστικά στον Οργανισμό ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των συμψηφιστικών ενταλμάτων.

Περισσότερα...

Νέος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων! Πότε θα διορισθεί

Νέος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων! Πότε θα διορισθεί

Έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Υγείας για τους ενδιαφερόμενους που ήθελαν να καθίσουν στην ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα αλλάξει ο νόμος για να μπορεί να διορισθεί πρόεδρος της αρεσκείας της νέας κυβέρνησης, τελικώς έγινε προκήρυξη της θέσης.
Βέβαια η προκήρυξη ήταν …ραμμένη στα μέτρα της επιλογής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας γι αυτό και θεωρείται βέβαιον ότι θα διορισθεί τελικώς ο 40αρης Σωτήρης Μπερσίμης, λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Πάντως όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο υπουργείο Υγείας καθώς η ημερομηνία έληξε στις 20 Μαΐου.
Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι δεκάδες φάκελοι έφθασαν στην οδό Αριστοτέλους από στελέχη της αγοράς Υγείας τα οποία θέλησαν να …δοκιμάσουν την τύχη τους.
Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε την προτίμηση της στο πρόσωπο του Σωτήρη Μπερσίμη– άλλωστε είχε κάνει και τη σχετική ανακοίνωση- που είναι της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα και λέγεται μάλιστα στην αγορά υγείας πως είχε τη σύμφωνη γνώμη αν όχι πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Πάντως σε ότι αφορά στην προκήρυξη, όπως εξηγούσαν στο HealthReport.gr παράγοντες της Υγείας, με τα κριτήρια που δόθηκαν άνοιξε η «βεντάλια» των υποψηφίων και η κυβέρνηση μπορεί τελικώς να επιλέξει όποιον επιθυμεί και όχι όποιον έχει τα περισσότερα προσόντα. Άλλωστε τα πολλά προσόντα δε θεωρούνται με βάση την προκήρυξη απαραίτητο στοιχείο ή προϋπόθεση. Ενδεικτικό είναι πως δεν αναφέρεται καν ούτε ένα μεταπτυχιακό.

Με βάση τους υπολογισμούς, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θα λάβει θέση σε περίπου 10 με 15 ημέρες, αφού με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, απαιτούνται περίπου 3 ημέρες για να σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ εκτιμάται πως η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να εκδώσει το ΦΕΚ θα χρειαστεί περίπου 10 ημέρες.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

ΕΟΠΥΥ: Δείτε πόσα χρωστά σε ιδιώτες και νοσοκομεία από την ίδρυση του! Όλα τα επίσημα στοιχεία

ΕΟΠΥΥ: Δείτε πόσα χρωστά σε ιδιώτες και νοσοκομεία από την ίδρυση του! Όλα τα επίσημα στοιχεία

Μόνο σε όσους δε …μιλούν ελληνικά φαίνεται πως δε χρωστά ο μεγαλύτερος φορές υγείας ο ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη βουλή ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έπειτα από σχετική ερώτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά, ο οποίος μάλιστα υπήρξε αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οφείλονται σε ιδιώτες παρόχους δηλαδή γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κ.λ.π. αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία.
Και επειδή οι οφειλές είναι από 1.1.2012 φαίνεται ξεκάθαρα πως ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε προβληματικά τη λειτουργία του. Και σήμερα 3,5 χρόνια μετά συνεχίζει να έχει χρέη.

Ειδικότερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, προς τους παρόχους υγείας έχουν ως εξής:

-συμβεβλημένοι γιατροί: 28,2 εκατ. ευρώ

-διαγνωστικά κέντρα: 122,6 εκατ. ευρώ

-φυσικοθεραπείες: 22,5 εκατ. ευρώ

-ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ: 17,2 εκατ. ευρώ

-Φαρμακευτικές εταιρείες: 284,8 εκατ. ευρώ

-Ιδιωτικές κλινικές: 71,4 εκατ. ευρώ

-Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας: 16,2 εκατ. ευρώ

-Ψυχιατρικές κλινικές: 26,4 εκατ. ευρώ

-Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας: 35,7 εκατ. ευρώ

Σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 625 εκατομμύρια ευρώ εκατ. ευρώ

Πάντως με βάση τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο που παρέδωσε ο υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ αποπληρώνει τις δαπάνες του με «πρόχειρο λογιστικό έλεγχο» στο 90% της αιτούμενης δαπάνης.

Γι αυτό και στις οφειλές περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό του 10% το οποίο κατά το υπουργείο υγείας θα δοθεί ύστερα από την πραγματοποίηση του τελικού ελέγχου και της τελικής εκκαθάρισης.
Βέβαια η τελική εκκαθάριση «κολλά» συνήθως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες παρότι το υπουργείο υγείας θεωρεί ότι μέσω αυτής στο τέλος θα εξοικονομηθούν κονδύλια.

ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Όμως ο ΕΟΠΥΥ χρωστά και στα δημόσια νοσοκομεία παρότι το πρόβλημα αποδίδεται στο ότι δεν αποδίδονται τα απαιτούμενα ποσά από τις ασφαλιστικές εισφορές από τα Ταμεία προς τον οργανισμό.
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία φθάνουν το ποσό των 3,8 δις ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου του 2015.

Σχετικά με τις κρίσιμες κατηγορίες εσόδων του Οργανισμού, τόσο για το 2014 όσο και το 2015, σημειώνεται ότι οι μεταβιβάσεις από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης το 2014 ανήλθαν σε 3.461 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 (Μάρτιος) σε 627,8 εκατομμύρια. Η κρατική επιχορήγηση το 2014 ανήλθε σε 656 εκατομμύρια και το 2015 (Μάρτιος) σε 87,4 εκατομμύρια.

Οι δεδουλευμένες δαπάνες του Οργανισμού για τους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού για το 2014 έχουν ως εξής:

Συνολικό ποσό υποβολών έτους 2014 (συνολικό ποσό τιμολογίων)

Ιατρικές Επισκέψεις: 116.969.712

Διαγνωστικές εξετάσεις: 609.089.108

Φυσικοθεραπείες: 94.470.692

ΜΤΝ-ΜΧΑ: 134.577.652

Ιδιωτικές κλινικές: 358.042.456

Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας: 96.947.325

Ψυχιατρική Κλινική: 78.171.105

Προμηθευτές Αναπηρίας: 65.334.778

Ασφαλισμένοι: 479.055.355

Δημόσια Νοσοκομεία: 575.569.387

Φαρμακευτική Δαπάνη: 2.673.932.592

Βέβαια τα στοιχεία και τα ποσά αυτά είναι πριν τις υποχρεωτικές εκπτώσεις αλλά και τα κουρέματα που γίνονται μέσω των περιβόητων claw back και rebate.
Τα ποσά που δίνονται στο τέλος στους ιδιώτες παρόχους είναι μικρότερα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: «Μου χρωστούν... και σας χρωστάω»

ΕΟΠΥΥ: «Μου χρωστούν... και σας χρωστάω»

«Διαχειριστής χρεών» έχει καταστεί επί της ουσίας ο ΕΟΠΥΥ, με τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το φορέα να φαίνονται «βουνό» και τον ίδιο τον Οργανισμό να χρωστάει προς κάθε πλευρά.

Αβέβαιο μοιάζει το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, του μεγαλύτερου και κυριότερου αγοραστή υπηρεσιών υγείας της χώρας, αποτέλεσμα ενός δηλητηριώδους κοκτέιλ υποχρηματοδότησης και χρεών, που συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Βέβαια, ο ΕΟΠΥΥ μοιάζει να είχε πάρει την πορεία προς το «παγόβουνο» από ιδρύσεως. Το παραδέχθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Ι. Βαφειάδης από το βήμα συνεδρίου, λέγοντας πως «ο ΕΟΠΥΥ ήρθε αντιμέτωπος με προβλήματα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του».

Μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις του Οργανισμού με τους παρόχους – συνεργάτες του είναι η καθυστερήσεις στις πληρωμές και τα συσσωρευμένα χρέη.

Αλλά το πρόβλημα ξεκινάει από τη ρίζα ή καλύτερα από την πηγή. Η χρηματοδότηση του Οργανισμού έπεσε από το 0.6% στο 0.3%, ενώ οι κάνουλες εισροής χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία διοχετεύουν επί της ουσίας «σταγόνες».

«Από την 01/01/2012 οι εισφορές υγείας που δεν έχουν αποδοθεί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στον ΕΟΠΥΥ αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Βαφειάδης.

Η εν λόγω δυστοκία έχει συμπαρασύρει και τις οφειλές του φορέα προς τα δημόσια νοσοκομεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από δημιουργίας του και έως τα τέλη Μαρτίου, ανέρχονται στο ποσό των 3,8 δισ. ευρώ.

Αν, λοιπόν, δεν «μπαίνουν» χρήματα στα ταμεία του φορέα δύσκολα «βγαίνουν» για να πληρωθούν πάροχοι. Αλλά αυτή η ιδιότυπη στάση πληρωμών έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους συμβαλλόμενους του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας ακόμη και σκέψεις αποχώρησης από τη συνεργασία. Αν μια τέτοια απόφαση λάμβανε μαζική διάσταση, όμως, οι επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους θα ήταν σοβαρές, αν λάβουμε ως παράδειγμα τι συνέβη όταν πάροχοι του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν στο παρελθόν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το μόνο πραγματικό αντίβαρο και πηγή περίθαλψης, το δημόσιο σύστημα υγείας, βρίσκεται για καιρό «στην εντατική».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδης υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών και ζήτησε τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση τους.

Οι εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ (έως και τα τέλη Φλεβάρη) τοποθετούσαν τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, μαζί με τα νοσοκομεία, στο 1 δισ. ευρώ. Μόνο ο ΕΟΠΥΥ οφείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 624.9 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, προς έλεγχο και εξόφληση οδεύουν και οι οφειλές για νοσηλείες του εξωτερικού (κυρίως προς τη Γερμανία), οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Π. Κουρουμπλή, χθες το πρωί, τα συνολικά χρέη του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη οι πάροχοι έλαβαν χρήματα για τον Ιανουάριο και ακολουθεί η πληρωμή του Φλεβάρη. Όλοι πλην της φαρμακοβιομηχανίας, βέβαια.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Όχι των διαγνωστικών στις προτάσεις του ΕΟΠΥΥ

Απορρίπτουν την πρόταση ανακοστολόγησης του ΕΟΠΥΥ, τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο για «μία λογική καθαρά λογιστική και αδιαφορώντας τελείως εάν οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων καλύπτονται από τον προϋπολογισμό που έχετε εκπονήσει αφενός και αφετέρου εάν η αυθαίρετη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών, χωρίς επιστημονική κοστολόγηση, ανταποκρίνεται στην πραγματική αποτίμηση της αξίας που πρέπει να έχει κάθε εξέταση, για την ασφαλή και αξιόπιστη διενέργειά της βάσει των συνθηκών και παραμέτρων που επικρατούν στη χώρα μας».
Χαρακτηρίζει την πρόταση ανακοστολόγησης ως πρόταση υποκοστολόγησης για όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις βιολογικών υλικών καθώς «η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ είναι κάτω του κόστους εκτέλεσής τους, όπως οι απλές ακτινογραφίες, τα απλά υπερηχογραφήματα ή τα σπινθηρογραφήματα». Καταλήγοντας προτείνει στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ « λύσεις απλές, ρεαλιστικές και εύκολα εφαρμόσιμες, μέσω των οποίων θα μπορέσετε να εκτελέσετε ακόμη και αυτόν τον άκρως ελλειμματικό προϋπολογισμό που έχετε συντάξει, με απόλυτη ακρίβεια».
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος προτείνει:
- Άμεση εγκατάσταση των συνταγογραφικών οδηγιών και των αριθμητικών ορίων παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων, ανά Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένου και ανά ιατρική ειδικότητα.
- Πλήρης ηλεκτρονική μηχανογράφηση όλου του συστήματος παραγωγής και εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων, με απευθείας (online) και σε πραγματικό χρόνο (real time) διασύνδεση.
- Δημιουργία ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού με συνεχή και αδιάλειπτη καταγραφή όλων των δεδομένων, με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και με αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
- Εφαρμογή μηνιαίου οικονομικού ορίου (plafond) σε κεντρικό επίπεδο (ηλεκτρονικό μηχανογραφικό σύστημα Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), σύμφωνα με τον ετήσιο συνολικό προϋπολογισμό για διαγνωστικές εξετάσεις και παραπομπή των ασφαλισμένων στις δημόσιες δομές σε περίπτωση υπέρβασής του. 

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

Ερχεται το TAXIS Υγεια και μείωση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Ερχεται το TAXIS Υγεια και μείωση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Από το βήμα του Συνεδρίου Athens Health Forum, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προανήγγειλλε την ριζική αλλαγή στην φαρμακευτική πολιτική, ίδρυση επιτροπών διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, το σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα TAXIS ΥΓΕΙΑ, οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το «ΤΑΧΙS Υγεία», με σκοπό την παρακολούθηση των τεκταινόμενων στο χώρο της Υγείας. «Λειτουργούν δομές παράλληλες χωρίς να συνομιλούν», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι και αυτός ο τομέα παρουσιάζει μια τραγική εικόνα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να ιαθούν.

Ένα μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία είναι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, με τον υπουργό να ανακοινώνει ότι σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση για την χρηματοδότηση του συστήματος. Οφέλη από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης για καινοτόμα φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που θα συσταθούν στον ΕΟΠΥΥ προσδοκά το υπουργείο Υγείας, και όπως είπε ο υπουργός ανάλογος μηχανισμός λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με χώρες του Νότου.

Όσον αφορά τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, αυτές θα εστιάζονται στις τιμές, στην ανάπτυξη της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, στην αναπροσαρμογή σε πιο προσιτά επίπεδα της δαπάνης για τα καινοτόμα σκευάσματα, στη μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων, θέματα που θα απασχολήσουν και την αυριανή συνάντηση του με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.

Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα 3 χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες «την πολιτική του φαρμάκου την καθορίζει το Υπουργείο Υγείας», τονίζοντας με έμφαση ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι των φαρμακοβιομηχανιών». «Τι πληρώνουν αυτές οι εταιρίες στη Γερμανία, να πληρώσουν και στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι παράλογο αυτό» και προσθέτοντας ότι «αν αλλάξει το μοντέλο θα βρεθούν χρήματα».

Ανέφερε μάλιστα ότι τα τελευταία 10 χρόνια η σπατάλη ήταν τέτοια που η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με 40 εκατ. ανθρώπους. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

«Καθίζηση» στις μαγνητικές

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

http://www.ethnos.gr/

Σε διόρθωση της υπερβολής με τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες οδήγησε η οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχασε την πρωτιά και υποχωρεί συνεχώς στη διεθνή κατάταξη.


Το «φρένο» που έβαλε ο ΕΟΠΥΥ, μειώνοντας τις τιμές των εξετάσεων και βάζοντας «πλαφόν» ανά διαγνωστικό κέντρο, οδήγησε στον εξορθολογισμό μίας κατάστασης η οποία ήταν ομολογουμένως ακραία.

Πριν από την κρίση, οι Ελληνες κάναμε υπερδιπλάσιο αναλογικά αριθμό μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε τότε 71 ευρώ για μία αξονική. Η δημοσιονομική πίεση οδήγησε σε μείωση της τιμής της αξονικής τομογραφίας, αρχικά στα 60 ευρώ και στη συνέχεια κάτω από τα 30 ευρώ.

Η υποχώρηση στις τιμές οδήγησε και σε μείωση του αριθμού των εξετάσεων, προφανώς επειδή τα διαγνωστικά κέντρα δεν είχαν επαρκή κίνητρα να κάνουν πολλές εξετάσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι υψηλές τιμές αφήνουν πολλά περιθώρια για αύξηση της λεγόμενης «προκλητής» ζήτησης.

 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες «ξεφούσκωσαν» στην Ελλάδα της κρίσης. Το 2008, αναλογούσαν 321,8 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που το 2012 περιορίστηκε σε 180,3 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους.

Μέσα σε μία τετραετία, δηλαδή, μειώθηκαν οι εξετάσεις κατά περίπου 44%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες από 98,3 ανά 1.000 κατοίκους το 2008, περιορίστηκαν σε 67,6 το 2012 (μείωση 31,23%).

Η καθίζηση αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε σημαντική υποχώρηση στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή: Το 2008, η Ελλάδα είχε τις περισσότερες αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Είχε σχεδόν διπλάσιες αξονικές από το δεύτερο στην κατάταξη Βέλγιο (321,8 έναντι 179,3). Το 2012, η χώρα μας υποχώρησε στην τέταρτη θέση, με 180,3 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, μετά την Εσθονία (393,3), τις ΗΠΑ (256,8) και το Λουξεμβούργο (205).

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στις μαγνητικές τομογραφίες. Το 2008, η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 98,3 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, με δεύτερες τις ΗΠΑ (93,4). Το 2012, η χώρα μας υποχώρησε στην έκτη θέση, μετά την Τουρκία (114,3), τις ΗΠΑ (104,8), τη Γαλλία (82), την Ισλανδία (79,3) και το Λουξεμβούργο (78,8).

Τα θετικά αυτά στοιχεία συνοδεύονται, ωστόσο, από την εξής ανησυχητική επισήμανση. Παρά τη θεαματική μείωση στον αριθμό των εξετάσεων, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των διαγνωστικών μηχανημάτων.

Το 2008 αναλογούσαν 30,8 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 2012, η αναλογία διαμορφώθηκε σε 34,8 αξονικούς ανά εκατομμύριο κατοίκους (αύξηση 18,78%). Αύξηση καταγράφεται και στους μαγνητικούς τομογράφους, οι οποίοι αυξήθηκαν το 2012 σε 23,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από 19,7 ανά εκατομμύριο το 2008 (αύξηση 12,98%).

Σε αριθμό μηχανημάτων, η Ελλάδα ανέβηκε θέσεις. Στους μαγνητικούς που είχε το 2008 την τρίτη θέση, έφτασε το 2012 στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Στους αξονικούς τομογράφους έφτασε στην πρώτη θέση, από την έκτη που κατείχε το 2008.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Οδηγίες προς γιατρούς από ΕΟΠΥΥ

Με εφαρμογή «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», επιχειρούν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να ελέγξουν τη δαπάνη για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Πρόκειται για συγκεκριμένες οδηγίες προς γιατρούς να συνταγογραφούν εξέταση ανάλογα με το πρόβλημα που παρουσιάζει ο ασθενής τους.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρέπεμψε το προεδρείο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προκειμένου να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Η Ακτινολογική Εταιρεία έχει διαθέσιμα τα πρωτόκολλα τα οποία προσαρμόζονται ήδη στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ», εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Ακτινολογίας, Κυριάκος Στριγγάρης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει τακτική επαφή μεταξύ της Ακτινολογικής Εταιρείας και της ΗΔΙΚΑ, ώστε να προσαρμοστούν τα στοιχεία στο σύστημα το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Στριγγάρης εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον μεγάλο αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογράφων που διαθέτει η χώρα μας.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα -σημειώνει- προκλήθηκε από την απελευθέρωση της αδειοδότησης και κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για λειτουργία νέων μηχανημάτων, που υπήρξε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο καθηγητής εκτιμά ότι από το 2012 έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αδειοδοτήσεις και θεωρεί ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση και των εξετάσεων.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία -τονίζει- έχει προσφύγει κατά της απελευθέρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εισηγήθηκε, δε, στον υπουργό Υγείας να διαμορφωθεί ένας «Τεχνολογικός Υγειονομικός Χάρτης», στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες για εξοπλισμό ανά περιοχή και θα δίνονται οι σχετικές άδειες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Ξεφεύγει ο έλεγχος με τις οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ

Σε καθεστώς παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται από την αρχή του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ, με τις ανείσπρακτες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, τη βασική πηγή χρηματοδότησης για τον Οργανισμό, να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για την περίθαλψη που έχουν μεν εισπραχθεί από τα ταμεία, αλλά δεν έχουν αποδοθεί στον Οργανισμό, αγγίζουν πλέον τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από την αρχή της σύστασης του ΕΟΠΥΥ, οι μη καταβληθείσες οφειλές ανέρχονται σε 1,130 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της υστέρησης με την οποία βρίσκεται κάθε μήνα αντιμέτωπος ο ΕΟΠΥΥ είναι πως ενώ για το πρώτο δίμηνο έπρεπε να είχε δεχτεί από τα ασφαλιστικά 650 εκατ. ευρώ, τελικά στα ταμεία μπήκαν μόλις 250 εκατ. ευρώ, ενώ η καθυστέρηση στην απόδοση των οφειλών συνεχίστηκε με τον ίδιο ρυθμό και το επόμενο διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι οφειλές προς τους παρόχους Υγείας (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακεία και γιατρούς) που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να καθίστανται ληξιπρόθεσμες, δεδομένου πως ο Οργανισμός αδυνατεί πλέον πρακτικά να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Η “άτυπη στάση πληρωμών” έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο, που παραμένει ο τελευταίος μήνας ο οποίος έχει αποπληρωθεί στους παρόχους μέχρι τώρα.
Την ίδια ώρα, με το σταγονόμετρο φτάνει στον ΕΟΠΥΥ και η κρατική επιχορήγηση. Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, η ροή των κρατικών κονδυλίων έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το Μάρτιο, σε καμία περίπτωση εντούτοις δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί. Κανονικά η κρατική επιχορήγηση δίνεται στον ΕΟΠΥΥ στις αρχές κάθε μήνα, ήδη όμως δεν έχει καταβληθεί η επιχορήγηση του Μαΐου ύψους 43,5 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και προηγούμενες οφειλές, η “τρύπα” στον ΕΟΠΥΥ από την κρατική επιχορήγηση φθάνει τα 57 εκατ. ευρώ.
Όπως φαίνεται, παρά το γεγονός πως ο ΕΟΠΥΥ έχει εδώ και δύο χρόνια κλειστούς προϋπολογισμούς για όλες τις δαπάνες Υγείας (φάρμακο, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις), τα ελλείμματα εξακολουθούν να αυξάνονται, οδηγώντας τον Οργανισμό και μαζί του όλη την αγορά της περίθαλψης σε οριακό σημείο από πλευράς ρευστότητας. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει μπει σε διαδικασία ελέγχου των δαπανών του για την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων στον ετήσιο προϋπολογισμό του, με πρώτα βήματα τη μείωση των τιμών με τις οποίες αποζημιώνει τις διαγνωστικές εξετάσεις και τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με επιχειρήσεις για να πετύχει καλύτερες προσφορές, ειδικά στον τομέα των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία. 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Διαγνωστικά Εργαστήρια: Καρότο και μαστίγιο από τον ΕΟΠΥΥ! Πληρώνονται Φεβρουάριο-«κουρεύονται» οι εξετάσεις

Διαγνωστικά Εργαστήρια: Καρότο και μαστίγιο από τον ΕΟΠΥΥ! Πληρώνονται Φεβρουάριο-«κουρεύονται» οι εξετάσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με το βαμβάκι αναμένεται να σφάξει τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια το υπουργείο Υγείας καθώς από τη μία φροντίζει να αποπληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ για τον Φεβρουάριο που τους οφείλεται και από την άλλη προωθεί βαρύ τσεκούρι στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων για να μειώσει τη δαπάνη.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr (πατήστε ΚΛΙΚ ΕΔΩ) όλοι οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται για τον μήνα Φεβρουάριο.
Μάλιστα σύμφωνα με την ενημέρωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) προς τα μέλη του Συνδέσμου, θα πρέπει μέχρι τις 22 Μαΐου να προσκομίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες για να μπορέσουν να εισπράξουν για τον Φεβρουάριο.

Τα έγγραφα θα πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιωτικοί πάροχοι στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ (με ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 15/06/2015), «ώστε να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής των δαπανών του Φεβρουαρίου 2015» σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί ήδη τη μείωση των τιμών αποζημίωσης προς τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια σε μια προσπάθεια να κουρέψει τις δαπάνες.
Παρά τις αντιδράσεις τόσο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσο και από άλλους φορείς, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο να μειώσει δραστικά τις τιμές.

Οι επιστημονικοί φορείς και οι σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τα διαγνωστικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα από την άλλη υποστηρίζουν πως οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής κοστίζουν 2 και 3 φορές φθηνότερα στο κράτος από ότι το δημόσιο.

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ εξηγεί χαρακτηριστικά: «κοστίζουν φθηνότερα επειδή αποζημιώνονται με τιμές που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1991, ενώ σε αρκετές από αυτές τις διαγνωστικές εξετάσεις ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει επιβάλλει νέες ασφαλιστικές τιμές αρκετά χαμηλότερες και απ’ αυτές του κρατικού τιμολογίου του 1991».

Το ζήτημα πάντως είναι πως σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν ως μοναδική επιλογή για τις εξετάσεις τους τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό επειδή τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν τραγικές αναμονές ακόμη και για απλές διαγνωστικές εξετάσεις, αναμονές που ξεπερνούν και τους τρεις μήνες ενώ το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί χωρίς αναλώσιμα, μηχανήματα και προσωπικό.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Νυστέρι 300 εκατ. ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις

«Ξαφνικό θάνατο» στις δαπάνες Υγείας για τις διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των δημόσιων δομών περίθαλψης και ειδικότερα των δημόσιων νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερο έλλειμμα χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στα σχέδια του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι να μειώσει στο μισό το κόστος των εξετάσεων που διενεργούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, από τα 600 εκατ. ευρώ που ήταν η περσινή ετήσια δαπάνη, στα 320 εκατ., που είναι και το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ για φέτος.
Το πρώτο βήμα για τον περιορισμό του κόστους γίνεται ήδη από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία προχωρά σε ανακοστολόγηση- «σκούπα» 700 περίπου διαγνωστικών εξετάσεων, για την εξοικονόμηση 40- 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι προτιμότερο για τους συμβεβλημένους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων να αποζημιώνονται στο 100% των εκτελεσμένων παραπεμπτικών, με έστω μειωμένες τιμές κατά 5% για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων και μεσοσταθμικά κατά 20% για τις 54 πιο δαπανηρές εξετάσεις βιολογικών υγρών, παρά να καλούνται να επιστρέψουν την υπέρβαση στον κονδύλι των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών του clawback κάθε φορά που ξεφεύγει η δαπάνη.
Στην ουσία, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των διαγνωστικών κέντρων, αυτό που επιχειρείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το «ψαλίδισμα» των τιμών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και όχι η αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης στο κομμάτι των εξετάσεων. Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν, η διενέργεια των εξετάσεων από τα ιδιωτικά κέντρα και ο όγκος των εξετάσεων που πραγματοποιούνται δεν μπορούν να αλλάξουν, καθώς οι δημόσιες δομές δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν άμεσα τους ασφαλισμένους, πόσο μάλλον τώρα που έχουν αναλάβει και τις εξετάσεις των ανασφάλιστων πολιτών.
Από τα 50 εκατ. ευρώ όμως της εξοικονόμησης που θα προέλθει μέχρι τα 300 εκατ. που είναι ο τελικός στόχος, ο δρόμος είναι μακρύς. Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας λένε πως το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης tου ΕΟΠΥΥ, αλλά και από την αλλαγή των όρων συνεργασίας με τους παρόχους Υγείας εν γένει.
Όπως τονίζουν όμως τα διαγνωστικά κέντρα, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, συμπληρώνοντας πως ακόμα και σήμερα, οκτώ μήνες μετά την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών και τον αριθμητικό περιορισμό συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα, το μέτρο αυτό ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί από το ηλεκτρονικό σύστημα της Η.ΔΙ.ΚΑ. που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την έκδοση παραπεμπτικών για εξετάσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα διαγνωστικά, πρέπει να γίνει άμεσα μία αναμόρφωση του καταλόγου των εξετάσεων, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει αρκετές εξετάσεις οι οποίες σήμερα δεν εκτελούνται λόγω παρωχημένης τεχνολογίας, ενώ άλλες αναφέρονται 2 και 3 φορές με διαφορετικές ονομασίες. 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Φρένο στις διπλές χρεώσεις των διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ

«Φρένο» στις διπλές χρεώσεις στις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ βάζει η διοίκηση του Οργανισμού. Ήδη εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για την συνταγογράφηση παραπεμπτικού υπερήχου μαστών, καθώς έχει παρατηρηθεί κατάχρηση παραπεμπτικών για εξετάσεις υπέρηχων.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί οφείλουν να συνταγογραφούν «ένα υπερηχογράφημα και για τους δύο μαστούς και εν συνεχεία οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας να το εκτελούν». Υπογραμμίζεται δε ότι «οι μαστοί αποτελούν ένα όργανο όπως οι νεφροί, οι ουρητήρες, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες».
Συμβάσεις
Στο μεταξύ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε η παράταση των συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές μέχρι 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία λήγουν οι συμβάσεις όλων των παρόχων. 

ΠΗΓΗ:

 

ΕΟΠΥΥ: Κατάργηση “claw - back” στις παρακλινικές εξετάσεις και αντικατάσταση με νέο σύστημα.

Μαρούσι, 14/05/2015
Αρ. Πρωτ. οικ. 17669

ΠΡΟΣ:
Π.Ι.Σ.
Υπόψη κ. Προέδρου

Κοινοποίηση:
Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.
ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.
Π.Ο.Σ.Κ.Ε.


Κύριε πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε ο όγκος αλλά και η δαπάνη για τις παρακλινικές εξετάσεις που καλείται να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα στοιχεία των ετών 2013 και 2014:


ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Έτος 2013 2014
Πλήθος 93.863.703 97.591.600
Δαπάνη (ευρώ) 580.274.256,32 601.615.085,23

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ

2013 2014
82.750.078 86.874.796
341.953.387,77 359.277.522,47

Την ίδια περίοδο ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας σχετική νομοθεσία επέβαλλε clawback σε ποσοστά από 35%- 50% σε όλους τους παρόχους των διαγνωστικών εξετάσεων για τις ανάγκες τήρησης του περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού του.

Για να μπει ένα τέλος τόσο στην υπερβολική δαπάνη των εξετάσεων όσο και στο επαχθές μέτρο του clawback o ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό μία ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Υγείας.
Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Υγείας ο οποίος μας κάλεσε να την θέσουμε υπόψη σας προς διαβούλευση, όπως άλλωστε και την παρούσα επιστολή.

Η πρόταση αποτελείται από τρεις άξονες:

Α) Η ολοκλήρωση της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών και αριθμητικών ορίων παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου και ανά ιατρική ειδικότητα, έτσι όπως αποτυπώθηκαν και με την Υ9/οικ.70521/14-08-2014 (ΦΕΚ 2243/Β’/18-08-2014) Υπουργική Απόφαση. Αυτή τη στιγμή είναι ενσωματωμένες στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ τα αριθμητικά όρια έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή για περισσότερες από τις μισές ιατρικές ειδικότητες (16 μέχρι στιγμής) και πολύ σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση για το σύνολο αυτών.

Β) Μία αναλυτική πρόταση ανακοστολόγησης που αφορά σε 694 εξετάσεις, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα φέρει μία μείωση κατά 40.000.000 με 50.000.000 ευρώ σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη (με βάση τα στοιχεία των υποβολών των παρόχων) έτους 2014.

Γ) Η κατάργηση της αναγκαστικής επιστροφής (clawback) και η όποια εναπομείνασα υπέρβαση του προϋπολογισμού, με βάση τα στοιχεία του 2014, θα καλυφθεί από ένα κλιμακωτό και δίκαια κατανεμημένο, ανάλογα με την αιτούμενη δαπάνη του καθενός, σύστημα εκπτώσεων (rebate), το οποίο θα επιβαρύνει ελάχιστα το σύνολο των παρόχων.

Ειδικότερα την πρόταση ανακοστολόγησης ο ΕΟΠΥΥ την έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από τις 07/04/2015 με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) και όλες τις ενώσεις και τους συλλόγους των εργαστηριακών γιατρών. Η πρόταση αυτή τεκμηριώνεται από οικονομικά στοιχεία, συγκριτικές μελέτες αλλά και σχετικούς πίνακες παραπομπής.

Από τις 694 συνολικά εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ οι 54 είναι υπεύθυνες για το 75% της συνολικής δαπάνης. Για τις εξετάσεις αυτές ο ΕΟΠΥΥ προτείνει μία ισορροπημένη μείωση της αποζημίωσης που στηρίζεται σε πολλές παραμέτρους (τιμές αγοράς, στοιχεία κόστους, διεθνείς τιμές, ελληνικές και ξένες μελέτες, στοιχεία κόστους από την λειτουργία των εργαστηρίων στις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ κ.λ.π.). Για όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις προτείνεται μία πολύ μικρή μείωση της τάξεως του 5%.

Δυστυχώς τόσο από τον Π.Ι.Σ όσο και από τους συλλόγους των εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων λάβαμε μέχρι τώρα αρνητικές απαντήσεις οι οποίες απορρίπτουν στο σύνολό τους την πρόταση, χωρίς να γίνεται αποδεκτή έστω και μία από τις 694 ανακοστολογήσεις που προτείναμε.

Για την καλύτερη κατανόηση της πρότασης μας να σημειώσουμε ότι:

1) Τα εργαστήρια διενέργειας εξετάσεων εκ μέρους τρίτων (φασόν) τιμολογούν την ελεύθερη θυροξίνη (FT4) με 2,50 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ η τιμή αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ είναι 12 ευρώ, δηλαδή κατά 4,8 φορές υψηλότερα. Οι τρανσαμινάσες αίματος με 0,70 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης είναι 3,49 ευρώ, δηλαδή κατά 5 φορές υψηλότερα. Παρατηρούμε δηλαδή μία διαφορά τιμής της τάξης του 380% για την ελεύθερη θυροξίνη και 400% για τις τρανσαμινάσες.

2) Επίσης στη Σουηδία και τη Γερμανία η τιμή αποζημίωσης της γενικής εξέτασης αίματος να είναι 1,48 και 1,10 ευρώ αντίστοιχα με μία διαφορά της τάξης του 150% από την τιμή αποζημίωσης που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως αυτές οι χώρες πραγματοποιούν μεγαλύτερο αριθμό αποζημιούμενων εξετάσεων σε σχέση με την Ελλάδα και αυτό επισημαίνεται στην πρότασή μας και έχει ληφθεί υπόψη. Επίσης λαμβάνουμε υπόψη μας τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας. Για αυτούς τους λόγους η πρόταση μας δεν είναι για εξίσωση των τιμών με αυτές τις χώρες, αντιθέτως προτείνουμε σημαντικά υψηλότερες τιμές αποζημίωσης.

3) Είναι προτιμότερο κατά την άποψη μας για τους συμβεβλημένους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων να αποζημιώνονται στο 100% των εκτελεσμένων παραπεμπτικών με έστω μειωμένες τιμές κατά 5% για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων και μεσοσταθμικά κατά 20% για τις 54 πιο δαπανηρές εξετάσεις βιολογικών υγρών παρά να αποζημιώνονται στο 50% όπως συμβαίνει σήμερα με την εφαρμογή του clawback.

Από την πλευρά μας επισημαίνουμε πως στρατηγικός στόχος του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας είναι με την εφαρμογή της προτεινόμενης μείωσης σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που αναφέραμε παραπάνω να πετύχουμε την τήρηση του κλειστού προϋπολογισμού, τη μείωση των βαρών των ασφαλισμένων ως προς το ποσοστό συμμετοχής τους και κυρίως την κατάργηση του επαχθούς μέτρου του clawback.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε όλους να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για τον εξορθολογισμό της υπέρογκης δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Στα φαρμακεία 700 νέα γενόσημα με αποζημίωση ΕΟΠΥΥ! Έρχονται 25 νέες θεραπείες για σκλήρυνση, ηπατίτιδα, καρκίνο

Στα φαρμακεία 700 νέα γενόσημα με αποζημίωση ΕΟΠΥΥ! Έρχονται 25 νέες θεραπείες για σκλήρυνση, ηπατίτιδα, καρκίνο

Κοντά στα 700 νέα γενόσημα θα μπορούν να επιλέγουν από δω και πέρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ όπως και οι γιατροί, αφού τα νέα φάρμακα που είχαν τιμολογηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, εντάχθηκαν επιτέλους στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του Οργανισμού (ΗΔΙΚΑ).

Η τιμολόγησή τους είχε γίνει λίγο πριν τις εκλογές και η διαδικασία ένταξής τους καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Στο μεταξύ όμως σε εκκρεμότητα είναι και 25 νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ηπατίτιδα αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα 25 νέα φάρμακα επίσης έχουν τιμολογηθεί και έχουν ενταχθεί στη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων δηλαδή στη λίστα με τα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ.
Παρότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί αναμένεται να χρειασθούν περίπου δύο εβδομάδες για να είναι διαθέσιμα στους ασθενείς.

Πρόκειται για σκευάσματα που καιρό τώρα περιμένουν οι πάσχοντες, καθώς είναι καινοτόμες θεραπείες και υπόσχονται να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των βαριά αρρώστων.
Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, επειδή τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν κανονικά στην υπόλοιπη Ευρώπη, χρειάστηκε να εισαχθούν μέσω του ΙΦΕΤ για να χορηγηθούν σε Έλληνες ασθενείς.
Τα 25 φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν αποζημιούμενα για τους Έλληνες ασθενείς, θεωρούνται καινοτόμα και είναι της κατηγορίας υψηλού κόστους.

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Δημήτρης Κοντός στο ygeia360.gr: Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει κανονικά τους παρόχους για τον Φεβρουάριο του 2015

Δημήτρης Κοντός στο ygeia360.gr: Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει κανονικά τους παρόχους για τον Φεβρουάριο του 2015

Όχι μόνον οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας θα εξοφληθούν την Τετάρτη 13 Μαϊου για τις εκτελεσμένες συνταγές του περασμένου Ιανουαρίου 2015, αλλά, δεδομένου ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έλαβε μόλις την τακτική κρατική επιχορήγησή του για τον Μάϊο, ύψους 43 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός διαβεβαιώνει την Τρίτη 12 Μαϊου το ygeia360.gr ότι "ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι θα πληρώσει κανονικά όλους τους παρόχους του στα τέλη Μαϊου για τον Φεβρουάριο του 2015. Ο Μάιος, δηλαδή, θα πάει καλά!". 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

Προς τα βράχια κινείται ο ΕΟΠΥΥ

Προς τα βράχια κινείται ο ΕΟΠΥΥ

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα του ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του ελλιπούς προϋπολογισμού, της προβληματικής χρηματοδότησης και των συσσωρευμένων οφειλών προς τους παρόχους στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έκρουσε ο Μ. Βλασταράκος σε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας.

Το “κοκτέιλ” της καταστροφής αποτελείται τόσο από τις εισφορές ασθενείας που δεν αποδίδονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και από τις δυσθεώρητες απλήρωτες οφειλές που ξεπερνούν τα 2 δισ., σε συνδυασμό με τον περιορισμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, που από 0,6% του ΑΕΠ έχει πέσει στο 0,28%, δηλαδή 526 εκατομμύρια.

Η μεγαλύτερη ζημία είναι και αποτέλεσμα της ύφεσης, αφού, δεδομένης της ένδειας χρημάτων, τα ασφαλιστικά ταμεία επιλέγουν να παρακρατήσουν τις εισφορές ασθενείας κα να κατευθύνουν τα ποσά στις συντάξεις. Ταυτοχρόνως, όπως ανέφερε ο κ. Βλασταράκος, σημειώνεται “παράνομη”, από το ΙΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ, παρακράτηση ποσοστού 4,5% επί των πόρων του Οργανισμού ως αποζημίωση για δαπάνες διοίκησης .

“ Όλα αυτά μαζί με τα 2,2 δις. απλήρωτες οφειλές που υπάρχουν σήμερα, θα σημάνουν μεγάλες επιπτώσεις στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους”, τονίζει ο κ. Βλασταράκος, προσθέτοντας πως “η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας, βαρύνει αποκλειστικά την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ”.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ξεκαθαρίζει πως θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, “μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποκαλυφθούν πράξεις και ενέργειες οι οποίες έθεσαν σε περιπέτεια και επιβαρύνσεις το Ιατρικό Σώμα και τους ασφαλισμένους, να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν”.

ΠΗΓΗ:http://www.virus.com.gr/

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνονται όλοι για τον Φεβρουάριο! Αποκλειστικό ρεπορτάζ

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνονται όλοι για τον Φεβρουάριο! Αποκλειστικό ρεπορτάζ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μαζί με το… ΔΝΤ που πήρε τη δόση του από το ελληνικό κράτος, ρευστό στους λογαριασμούς τους θα δουν και όλοι οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr αργά το απόγευμα της Δευτέρας κατατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στους λογαριασμούς του ΕΟΠΥΥ 43,7 εκατ. ευρώ, που αποτελούν μια ολόκληρη μηνιαία χρηματοδότηση του Οργανισμού. Να σημειωθεί πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΕΟΠΥΥ λάμβανε μισές χρηματοδοτήσεις λόγω έλλειψης ρευστού στα κρατικά ταμεία.

Με την κρατική αυτή χρηματοδότηση των 43,7 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ θα αρχίσει να πληρώνει όλους τους παρόχους που μεταξύ άλλων είναι γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές εταιρείες κ.α.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το πρωί της Τρίτης θα ξεκινήσουν να εκδίδονται τα εντάλματα για όλους τους παρόχους, θα ακολουθήσει η διαδικασία του παρέδρου και αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία.
Γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές εταιρείες κ.α αναμένεται να δούνε χρήματα στους λογαριασμούς τους το αργότερο έως της αρχές της άλλης εβδομάδας!

Οι φαρμακοποιοί αναμένεται την Τρίτη 12 Μαΐου να εισπράξουν το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ.

Όμως μπορεί η δόση των 43,7 εκατ. ευρώ να κατατέθηκε στον ΕΟΠΥΥ, το πρόβλημα ωστόσο της καθυστέρησης στη χρηματοδότηση του οργανισμού παραμένει.
Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να εισπράξει εδώ και καιρό όσα του αναλογούν από την κοινωνική ασφάλιση και τον κλάδο υγείας, καθώς τα χρήματα παρακρατούνται για να πληρωθούν οι συντάξεις.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Περιβόητος κακοπληρωτής ο ΕΟΠΥΥ και διεθνώς...

Περιβόητος κακοπληρωτής ο ΕΟΠΥΥ και διεθνώς...

Μας πήραν χαμπάρι και «οι ξένοι» για την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και αποφάσισαν να απευθυνθούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Με επιστολή τους οι ευρωπαϊκοί φορείς ιατροτεχνολογικών προϊόντων εκφράζουν την ανησυχία τους για την αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του πέρασε τα σύνορα της χώρα μας προκαλώντας την αντίδραση των Ευρωπαίων προμηθευτών τους. Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MedTech Europe, με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η αδυναμία αποπληρωμής των χρεών, τόσο για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους όσο και για τον ελληνικό πληθυσμό.

Στην επιστολή του, ο Serge Bernasconi εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία τόσο των ευρωπαϊκών φορέων Ιατροτεχνολογικών και διαγνωστικών προϊόντων όσο και του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναφορικά με την έκδοση του Προεδρικού νομοθετικού διατάγματος για την μεταβίβαση των ταμειακών αποθεμάτων όλων των δημόσιων νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ώρα που τα χρέη της πολιτείας προς τους προμηθευτές αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, η μεταφορά των διαθέσιμων των νοσοκομείων εμποδίζει το κράτος να πληρώσει έστω και ένα μέρος των χρεών αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, σε μια περίοδο που τα χρήματα είναι σπάνιο αγαθό, με την απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στερεί από τα Μέλη του ΣΕΙΒ κάθε ίχνος ρευστότητας.

Υπογραμμίζεται, δε, πως στο προσεχές διάστημα οι εταιρείας ιατροβιοτεχνολογικών προϊόντων δεν θα μπορούν καν να τροφοδοτούν τα Νοσοκομεία.

Αυτό που προτείνει ο κ. Bernasconi στην Κυβέρνηση είναι να συζητήσει με τους προμηθευτές την εφαρμογή βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για το μέλλον του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Άλλωστε, εκτιμάται ότι η Ιατρική τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο, συμβάλλοντας στον μακροπρόθεσμο περιορισμό των δαπανών Υγείας.

«Η παρούσα κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, καθώς οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να επενδύσουν στην εισαγωγή καινοτόμων, ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων. Κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στους Έλληνες ασθενείς, στην ποιότητα της φροντίδας τους, αλλά και στο ίδιο το σύστημα υγείας. Αν συνεχιστεί μια τέτοια προσέγγιση, οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην αναγκαία παροχή φροντίδας ή να ανταπεξέλθουν στις παρούσες κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες επηρεάζονται από την γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την αυξανόμενη εξάπλωση των χρόνιων ασθενειών», τονίζει ο κ. Bernasconi.

«Με τα χρέη των Νοσοκομείων να αγγίζουν πλέον το €1 δισ., είναι αυτονόητο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων σε υλικά, καθώς ούτε οι τράπεζες μπορούν πλέον να χορηγούν δάνεια αλλά και οι ξένοι οίκοι ζητούν προπληρωμή των παραγγελιών. Στη δυσμενή αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέψει την πληρωμή των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι επιτακτικό η Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα! Ο ΣΕΙΒ αντιλαμβανόμενος και σεβόμενος τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες της χώρας, ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμψηφισμό του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών με τα αντίστοιχα χρέη των Νοσοκομείων προς τις εταιρείες, καθώς αυτό θα αποτελέσει μια προσωρινή έστω ανάσα, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια των Ιατροτεχνολογικών και Διαγνωστικών προϊόντων υψηλής ασφαλείας και ποιότητος που εξασφαλίζουν το αγαθό της Υγείας σε όλους τους Έλληνες», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ Π. Αρναούτης.

ΠΗΓΗ:http://www.virus.com.gr/

 

Kλινικές- φαρμακοποιοί απειλούν με μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ

Εκρηκτικό τοπίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τόσο από τα φαρμακεία, όσο και από τις ιδιωτικές κλινικές εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις πληρωμές των παρόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο Οργανισμός από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Απριλίου οφείλει συνολικά στους φαρμακοποιούς 550 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του τετραμήνου, από τα οποία τα 80 εκατ. έχουν καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμα, ενώ μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες ο “λογαριασμός” των ληξιπρόθεσμων θα αγγίξει τα 230 εκατ., αφού στο ποσό θα προστεθούν και οι οφειλές του Φεβρουαρίου.

Μόλις την Τρίτη ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε να αποπληρώσει το 50% των οφειλών του Ιανουαρίου, δίνοντας εντολή για καταβολή 80 εκατ. ευρώ από τα 160 εκατ. συνολικά που ήταν οι δαπάνες του μήνα, αδυνατώντας να προσδιορίσει πότε θα μπορέσει να δώσει τα υπόλοιπα χρήματα. Ήδη οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε συνεχείς συσκέψεις, έχοντας επαφή και με τις εταιρείες φαρμάκου, προκειμένου να καταστρώσουν “σχέδιο αντιμετώπισης” απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας του Οργανισμού. Παράλληλα, εκκρεμούν οι οφειλές του 2011 και του 2012, συνολικού ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ πανελλαδικά (από 90 εκατ. που ήταν αρχικά).

Σύμφωνα δε με τους φαρμακοποιούς, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει πάγωμα της αγοράς φαρμάκου, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να διακοπεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, λόγω αδυναμίας των φαρμακείων να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να προμηθευθούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους φάρμακα.

Την ίδια ώρα, “απέναντι” στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται για τους ίδιους λόγους και οι ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 έχουν προαναγγείλει ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους το καλοκαίρι αν συνεχιστεί και αυτό το μήνα η στάση πληρωμών από τον Οργανισμό. Με επιστολή τους μάλιστα στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών επισημαίνουν ότι ο ΕΟΟΠΥ βρίσκεται σε παύση πληρωμών από τον περασμένο Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας πως οι ιδιωτικές κλινικές καλούνται να λειτουργήσουν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών υπολογίζουν τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα 600 εκατ. ευρώ προς τις 170 ιδιωτικές κλινικές της χώρας και ζητούν μια πληρωμή άμεσα και μια δεύτερη στα τέλη του μήνα, διαφορετικά, όπως τονίζουν, θα καταρρεύσουν.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μαϊος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ