ΕΟΠΥΥ

Τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του Οργανισμού κ. Δημήτρη Κοντού με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η παράταση αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί εύλογος χρόνος για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων και να μη διαταραχθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Χωρίς ιδιώτες γιατρούς κινδυνεύει να μείνει ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τους ασθενείς

Αγώνα δρόμου για να δώσει παράταση στις συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας, δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να μη μείνουν χωρίς περίθαλψη οι ασθενείς.
Στις 31.12.2014 λήγουν οι χιλιάδες συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον οργανισμό όπου εξυπηρετούνται σχεδόν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Άλλωστε τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν αφού έχουν μείνει χωρίς γιατρούς και υλικά.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ώστε να θεσμοθετηθεί τρίμηνη παράταση.

Ωστόσο αγκάθι αποτελεί το γεγονός πως ο χρόνος δε…βγαίνει δεδομένης και της υπολειτουργίας της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η παράταση πάντως που θα δοθεί για τρεις μήνες εάν τελικώς ψηφιστεί θα είναι με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και στο παρελθόν.

Από κει και πέρα μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να διαπραγματευθεί με τους γιατρούς για τους νέους όρους.
Βέβαια το προσχέδιο της σύμβασης που εστάλη στους ιατρικούς συλλόγους έχει κάνει έξαλλο τον κλάδο καθώς οι προϋποθέσεις συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπουν κυρίως υποχρεώσεις και ελάχιστα προνόμια.

Μέχρι όμως να υπογραφεί η νέα σύμβαση είναι άγνωστο αν θα είναι καλυμμένοι υγειονομικά οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ» επισημαίνει στο healthreport.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου και προσθέτει: « Πάγια θέση της Ένωσης είναι να ρυθμιστεί οριστικά το θέμα με υπογραφή νέας σύμβασης τριετούς διάρκειας».

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/ 

 

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: “Ψαλίδι” στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ λόγω “πλαφόν”

IATRONET.GR. Για κάθε συμβεβλημένο γιατρό, έχει ορισθεί ένα συγκεκριμένο ποσό μέχρι το οποίο μπορεί να δεχθεί τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα (συμμετοχή 15%).

 

Εξηγήσεις προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.

Το προεδρείο του Συλλόγου ανακοίνωσε ότι οι περικοπές προκύπτουν από την εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων της 18ης Αυγούστου 2014 (ΦΕΚ 2243 Β΄).

Με αυτές, καθορίστηκε ανώτατο μηνιαίο ατομικό όριο (πλαφόν) για κάθε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, εργαστήριο και κλινικοεργαστηριακό γιατρό.

Για κάθε γιατρό, έχει ορισθεί ένα συγκεκριμένο ποσό μέχρι το οποίο μπορεί να δεχθεί τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα (συμμετοχή 15%) και ότι αν το ξεπεράσει, τότε θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιστροφές (claw - back).

Οι γιατροί τονίζουν ότι το συγκεκριμένο πλαφόν προέκυψε έπειτα από διάφορες αλχημείες του ΕΟΠΥΥ και πως απέχει παρασάγγας από το πλαφόν επιβίωσης των εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρείων.

Αδικεί, δε, την περιφέρεια σε σχέση με το κέντρο και επιβλήθηκε με μοναδικό στόχο την μείωση του τζίρου των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 65% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Ασθενείς

Για άλλη μια φορά – σημειώνουν – οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι ασθενείς, καθώς όλο και λιγότερες δωρεάν εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν τελικά, επειδή ο νέος «κόφτης» που εφεύρε ο ΕΟΠΥΥ περιορίζει κατά πολύ την κάλυψη του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού ελέγχου τους.

Νέο κόστος της περίθαλψης μετακυλίεται στις τσέπες τους.

Δ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Αναίτιες ακτινολογικές εξετάσεις επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ

ΕΘΝΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί οι θεραπευτικές οδηγίες για το πότε πρέπει να πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία παρέδωσε πριν από τρία χρόνια τα αποκαλούμενα «θεραπευτικά πρωτόκολλα» για 5.000 παθήσεις, αλλά η πολιτεία δεν τα έχει εντάξει στην καθημερινότητα του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος Υγείας. Σκοπός των πρωτοκόλλων είναι να μη γίνεται κατάχρηση των συγκεκριμένων εξετάσεων, αλλά να διενεργούνται μόνον σε περιπτώσεις που αποδέχεται η διεθνής ιατρική πρακτική.


Τα παραπάνω ανέφεραν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης και ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Κώστας Λυμπερόπουλος, με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την Κυριακή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα – είπε – δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, με την πολιτεία να αρκείται σε διοικητικά μέτρα, όπως οι εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (claw back), όταν υπάρχουν υπερβάσεις της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ.

Οι δύο επιστήμονες έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο στον τομέα της Ακτινολογίας, τονίζοντας ότι δεν έχει μόνον απεικονιστικό, αλλά και θεραπευτικό ρόλο. Την ώρα της εξέτασης, ο ακτινολόγος μπορεί επί τόπου να προχωρήσει σε παροχέτευση υγρών στην κοιλιά, σε ανεύρυσμα της κοιλιάς να τοποθετήσει στεντ, σε στένωση καρωτίδας να προχωρήσει σε διάνοιξη και σε εγκεφαλικό να πραγματοποιήσει εμβολισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ακτινολόγος μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει αναίμακτη στεφανιογραφία σε καρδιοπαθή, με μαγνητικό τομογράφο. Η μέθοδος – είπαν – είναι πρώτη επιλογή σε άτομα με βεβαρυμένο καρδιολογικό ιστορικό, όπως οι εμφραγματίες.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Με ρυθμούς "χελώνας", αποπληρώνει τα χρέη του ο ΕΟΠΥΥ

Με «ρυθμούς χελώνας» πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ανέρχονται σε περίπου 838 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, οι οφειλές του Οργανισμού από 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2014, φθάνουν τα 528 εκατ. ευρώ καθώς από το σύνολο των 838 εκατ. θα αφαιρεθούν 310 εκατ. ευρώ που αφορούν σε rebate και claw back α΄ εξαμήνου που δεν έχει μέχρι σήμερα συμψηφιστεί.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κοντογιάννης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιες είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανά κατηγορία παρόχου υγείας και ποιες οφειλές υπάρχουν σήμερα προς ασφαλισμένους.
Έτσι, από τα 838 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, τα 26,3 εκατ. ευρώ είναι προς συμβεβλημένους γιατρούς, τα 167 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά, τα 23,5 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες, τα 26,3 εκατ. ευρώ προς ΜΤΝ- ΜΧΑ (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης-Μονάδες Τεχνητού Νεφρού), τα 395,6 εκατ. ευρώ προς φαρμακευτικές εταιρείες, τα 106,3 εκατ. ευρώ προς ιδιωτικές κλινικές, τα 24,2 εκατ. ευρώ προς κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, τα 36 εκατ. ευρώ είναι προς ψυχιατρικές κλινικές και τα 32,7 εκατ. ευρώ προς φορείς υποστήριξης αναπηρίας.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι ο Οργανισμός αποπληρώνει τις δαπάνες του με «πρόχειρο λογιστικό έλεγχο» στο 90% της αιτούμενης δαπάνης. Ως εκ τούτου, στο παραπάνω συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό του 10% το οποίο θα αποδοθεί ύστερα από τελικό έλεγχο και τελική εκκαθάριση. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, δράσεων και πρωτοβουλιών, αναφέρει ο κ. Βορίδης και παραθέτει στοιχεία για την τρέχουσα εικόνα των πληρωμών.
Προκύπτει ειδικότερα, ότι για Ιατρικές Επισκέψεις έχει πληρωθεί έως και ο μήνας Αύγουστος και οριστικοποιείται ο Σεπτέμβριος, για Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης έχουν πληρωθεί επτά μήνες και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο μήνας Σεπτέμβριος, σε Φυσικοθεραπευτές έχουν πληρωθεί έξι από τους εννιά μήνες και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο μήνας Σεπτέμβριος, σε Φαρμακεία έχει πληρωθεί και ο Ιούλιος, σε Ιδιωτικές Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστηριακούς Γιατρούς και Κέντρα Αποκατάστασης έχουν πληρωθεί πέντε από τους εννιά μήνες, λόγω των περιορισμών κλειστού προϋπολογισμού και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο Σεπτέμβριος. 

 

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

Φέσι βάζει το ΕΣΥ στον ΕΟΠΥΥ!

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές κλινικές, που χρέωναν στον ΕΟΠΥΥ, περιττές εξετάσεις, υλικά και νοσηλείες. Το ίδιο κάνει και το ΕΣΥ! Έρευνα που διεξάγεται για λογαριασμό του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), δείχνει ότι οι περιττές χρεώσεις φθάνουν το 20%...

Η έρευνα ξεκίνησε το 2012 με πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΥΠΕΤ κ. Ν. Κήπου. Το εν λόγω ταμείο είναι αυτοδιαχειριζόμενο και αποφάσισε να συμπεριφερθεί όπως και οι ιδιωτικές, ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή, να προσλάβει ιδιωτική, ελεγκτική εταιρεία, προκειμένου να κάνει κλινικό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο όταν ένας ασφαλισμένος του χρειάζεται εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο.
Το έργο ανέλαβε η ιδιωτική, ελεγκτική εταιρεία Accurate, η οποία είναι μία από τις εταιρείες που έκανε τον αναδρομικό έλεγχο στις ιδιωτικές κλινικές για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Ο έλεγχος λοιπόν ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί 5.100 ασθενείς.

Στοιχεία σοκ

Συνολικά, οι απαιτήσεις των δημοσίων νοσοκομείων για τη νοσηλεία των περιστατικών αυτών ανήλθε στο ποσό των 6,02 εκατ. ευρώ, από τα οποία «κόπηκαν» από την ελεγκτική εταιρεία 1,22 εκατ. Δηλαδή, το ποσοστό περικοπής έφθασε το 20,3%.

Βέβαια, οι έλεγχοι συνάντησαν μεγάλη αντίδραση από διοικήσεις, στελέχη και υπαλλήλους νοσοκομείων. Στην αρχή, μάλιστα, όταν προέκυπτε θέμα μη αναγνώρισης χρέωσης, οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων απειλούσαν με μηνύσεις. Ωστόσο, στην πορεία των μηνών, οι τόνοι έπεσαν και σήμερα έχουν δημιουργηθεί Επιτροπές Διαιτησίας σε 24 μεγάλα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οι επιτροπές αυτές αναλαμβάνουν να διευθετήσουν τα περιστατικά, για τα οποία υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις χρεώσεις του νοσοκομείου και τις εγκρίσεις της ιδιωτικής ελεγκτικής εταιρείας. Σε τέτοια επιτροπή οδηγήθηκαν 840 περιστατικά, δηλαδή, το 16,5% επί του συνόλου.

Πλέον, η κατάσταση τείνει να εξομαλυνθεί. Μάλιστα, σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του λογιστηρίου έχουν ζητήσει και έχει εφαρμοστεί μία διαδικασία προέγκρισης. Δηλαδή, για κάθε περιστατικό προτού αποφασιστεί ποιο νοσήλιο (ΚΕΝ) θα χρεωθεί, αποστέλλονται ιατρικά στοιχεία του στην ελεγκτική εταιρεία και προκαθορίζουν από κοινού το ενδεδειγμένο νοσήλιο.

Πώς γίνεται η υπερχρέωση

Το πιο σύνηθες είναι ότι τα νοσοκομεία χρεώνουν νοσήλιο (ΚΕΝ) πιο ακριβό από ότι πρέπει και συνάδει με την πάθηση του ασθενή. Το πιο εξόφθαλμο περιστατικό αφορούσε γιατρό, ο οποίος ήθελε να κάνει στον ασθενή μία επέμβαση, η οποία απαιτούσε τη χρήση υλικών συνολικού κόστους 11.000 ευρώ. Το λογιστήριο του νοσοκομείου λοιπόν ήθελε να χρεώσει στο ΤΥΠΕΤ το νοσήλιο που αφορούσε τη σπονδυλοδεσία ύψους 15.000 ευρώ, ενώ το ενδεδειγμένο νοσήλιο ήταν πολύ χαμηλότερο, μόλις 6.000 ευρώ. Κόπηκε…

Άλλη περίπτωση είναι ότι οι γιατροί λένε στους ασθενείς ότι θα εφαρμόσουν μία νέα ή πειραματική μέθοδο, που σχεδόν πάντα περιλαμβάνει τη χρήση πανάκριβων υλικών. Σε ένα νοσοκομείο ήθελαν να εφαρμόσουν σε ένα ασθενή τη μέθοδο HIPEC, η οποία όμως δεν έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι έχει οφέλη για τον ασθενή. Έγινε χρέωση 9.643 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος των υλικών, από τα οποία εγκρίθηκαν μόνο 5.071 ευρώ για νοσηλεία κακοήθειας ωοθηκών με 25ήμερη νοσηλεία.

Συνήθης πρακτική είναι ακόμη ότι κάνουν «εικονική» εισαγωγή σε έναν ασθενή, προκειμένου αυτός να υποβληθεί σε εξετάσεις. Όλες οι περιπτώσεις «κόπηκαν» από την ελεγκτική εταιρεία. Το ίδιο συνέβη με τις περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι έκαναν εισαγωγή, προκειμένου να κάνουν προεγχειρητικό έλεγχο, βγήκαν από το νοσοκομείο και έκαναν επανεισαγωγή λίγες ημέρες αργότερα για να υποβληθούν σε επέμβαση.

Σημαντική πηγή υπερχρέωσης είναι και το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με ελλείψεις προσωπικού ή υλικών, με συνέπεια οι ασθενείς να νοσηλεύονται περισσότερες ημέρες, αναμένοντας να υποβληθούν σε επέμβαση. Η ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία «έκοψε» όλες τις επιπλέον ημέρες νοσηλείας, οι οποίες οφείλονταν σε εγγενείς αδυναμίες του νοσοκομείου!

Συμπέρασμα

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ΕΟΠΥΥ; Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το ετήσιο κόστος νοσηλείας στο ΕΣΥ ανέρχεται σε περίπου 1,8 δις ευρώ, συμπεραίνουμε ότι η υπερχρέωση σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μπορεί να ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ το χρόνο! Δηλαδή, το ΕΣΥ βάζει μεγάλο φέσι στον ΕΟΠΥΥ…

Η προεδρική εκλογή και πολύ περισσότερο οι πρόωρες εκλογές θέτουν εν αμφιβόλω μία σημαντική μεταρρύθμιση: Ο Μάκης Βορίδης είχε εξαγγείλει ότι από την 1-1-2015, θα ξεκινήσει αναδρομικός έλεγχος των νοσηλειών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι έκαναν εισαγωγή το 2014. Ένα έργο που αφορά περίπου 2.000.000 νοσηλείες, που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση!

Όπως αντιλαμβάνεστε, το έργο αυτό – αν δεν τιναχτεί στον αέρα – θα καθυστερήσει σημαντικά. Για να γίνει πράξη προϋποθέτει ότι όλα τα νοσοκομεία θα υποβάλλουν σε ηλεκτρονική μορφή τις απαιτήσεις τους. Στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν τόσο ώριμα πληροφοριακά συστήματα, ώστε να ανταποκριθούν σε αυτό…

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Αιμορραγεί ο ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης

Την οικονομική αιμορραγία του ΕΟΠΥΥ επιτείνει το γεγονός ότι τα περισσότερα κέντρα αποκατάστασης που ανήκουν στο δημόσιο τομέα είναι κλειστά –περίπου 19- την ώρα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια ανά την Ελλάδα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.

Σύμφωνα με το "Βήμα", ελάχιστα δημόσια κέντρα αποκατάστασης δεν έχουν λουκέτο αλλά και αυτά υπολειτουργούν ελλείψει φυσικοθεραπευτών και ιατρικού προσωπικού. Από τα 19 κέντρα, τα επτά είναι αυτόνομα και τα υπόλοιπα έχουν σχεδιαστεί να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των δημόσιων νοσοκομείων.

Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας γνωρίζει άνθηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, στην Ελλάδα λειτουργούν 69 Κέντρα Αποκατάστασης, εκ των οποίων τα εννέα στη Λάρισα. Με άλλα λόγια η Λάρισα διαθέτει περισσότερα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης από όσα λειτουργούν συνολικά στο Βέλγιο (επτά).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φυσικοθεραπευτών, αν λειτουργούσαν κανονικά τα υφιστάμενα δημόσια κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, θα υπερκάλυπταν τις ανάγκες της χώρας και δεν αιμορραγούσε οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δαπανά σε μηνιαία βάση για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης περί τα 6 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:

 

ΕΟΠΥΥ: Κόβονται διαγνωστικές εξετάσεις λόγω πλαφόν! Αλαλούμ με τους ασφαλισμένους

Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι για άλλη μια φορά οι ασθενείς καθώς το μειωμένο πλαφόν που άρχισε να εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντα και εργαστήρια τους αφήνει χωρίς εξετάσεις.
Όλο και λιγότερες δωρεάν εξετάσεις μπορούν τελικά να κάνουν οι ασφαλισμένοι με τον ΕΟΠΥΥ καθώς ο νέος «κόφτης» που έθεσε ο οργανισμός στις επιχειρήσεις βάζει περιορισμούς στην κάλυψη των εξετάσεων.

Ειδικότερα κάθε εργαστήριο και κέντρο έχει συγκεκριμένο ποσό να «ξοδέψει» για ασθενείς του ΕΟΠΥΥ. Αν το ξεπεράσει τότε θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιστροφές (clawback) γεγονός για το οποίο διαμαρτύρονται όλες οι επιχειρήσεις και τα ιατρεία.

Και το ζήτημα είναι πως από τη νέα έμπνευση του ΕΟΠΥΥ επηρεάζονται και τα δημόσια νοσοκομεία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ που πρόσφατα είχε χαλασμένη λυχνία στον αξονικό του τομογράφο. Όταν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσπάθησαν να παραπέμψουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, αυτοί δεν έγιναν δεκτοί λόγω πλαφόν.

Και το φαινόμενο να πηγαίνουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα από τα δημόσια νοσοκομεία είναι σύνηθες καθώς τα περισσότερα μηχανήματα του ΕΣΥ είναι παλαιά και παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες.

Παρ αυτά το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται να σκοπεύουν να τροποποιήσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που είναι κουτσουρεμένος και περιορισμένος… 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται διπλό «ψαλίδι» στις αμοιβές ιδιωτών γιατρών

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Της Ελένης Πετροπούλου – Ημερησία

«Ψαλίδι» στις αμοιβές -τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο- των ιδιωτών γιατρών για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προβλέπει η νέα σύμβαση που θα κληθούν να υπογράψουν οι πάροχοι υγείας με τον Οργανισμό για το 2015.

Η αμοιβή των γιατρών θα τίθεται σε διαπραγμάτευση σύμφωνα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ανεξάρτητα από το ισχύον κρατικό τιμολόγιο. Για κάθε γιατρό, μάλιστα, θα ισχύει «κλειστός» ετήσιος προϋπολογισμός που θα επαναπροσδιορίζεται με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών και οικονομικών ελέγχων που διενεργούνται από τα ελεγκτικά όργανα.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αξιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ, «είτε με ίδια μέσα από υπηρεσίες του φορέα, είτε μέσω άλλου φορέα» και σε κάθε περίπτωση, το κόστος θα βαρύνει τον πάροχο.

Πρόκειται για μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Σύμβασης, που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των παρόχων. Πιο αναλυτικά, το σχέδιο Σύμβασης που έχει εκπονήσει ο ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει αυστηρότερες διατάξεις για τους παρόχους, τους οποίους υποχρεώνει να «αποδέχεται ανεπιφύλακτα».

Έτσι, σύμφωνα με τη Σύμβαση, «απαγορεύεται αυστηρά και αποτελεί βαρύτατο παράπτωμα και λόγο επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων η παρακράτηση ή η αποδοχή για φύλαξη, έστω και προσωρινά, από τον συμβαλλόμενο, ατομικών βιβλιαρίων των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ». Σε περίπτωση που βιβλιάρια ασθενείας παραμείνουν για οποιοδήποτε λόγο στον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου ή ιδιωτικού πολυιατρείου, ο συμβαλλόμενος οφείλει να τα παραδώσει άμεσα στον δικαιούχο ή στον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται, ότι «αποτελεί αντισυμβατική συμπεριφορά οποιαδήποτε κατεύθυνση των ασθενών από τον συμβαλλόμενο σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία για την εκτέλεση των παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων (διαγνωστικών / θεραπευτικών εξετάσεων / πράξεων) και των συνταγών».

Την ίδια στιγμή, ο συμβαλλόμενος ( ιδιώτης ιατρός ή ιατρός ιδιωτικού πολυιατρείου) παραμένει σε ανοιχτή δυναμική λίστα η οποία επικαιροποιείται σε ετήσια βάση ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού για αγορά ιατρικών επισκέψεων – πράξεων, μετά από αξιολόγηση ή πιθανή αποχώρηση των συμβεβλημένων γιατρών.

Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ελαχιστοποιήσει παράτυπες πρακτικές, όπως να δηλώνουν οι γιατροί ότι «έκλεισε» το πλαφόν τους εξαναγκάζοντας έτσι τους ασφαλισμένους να πληρώσουν από την τσέπη τους, υποχρεώνει τους παρόχους:

Kατ” οίκον επισκέψεις

«Κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης ο συμβαλλόμενος υποχρεούται να δηλώσει τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες δέχεται στις εγκαταστάσεις του, τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ». Και διευκρινίζει ότι, «σε εξαιρετικώς επείγουσες περιπτώσεις και κατά την κρίση του θεράποντα ιατρού υποχρεούται να μεταβαίνει στην οικία του ασθενούς, όταν ο τελευταίος λόγω νόσου δεν είναι σε θέση να μεταβεί στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό πολυϊατρείο».

Οι πάροχοι θα αμείβονται με το ισχύον Κρατικό Τιμολόγιο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει κατά τη διάρκεια της σύμβασης και σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας. Πέραν αυτής, απαγορεύεται να ζητήσει ή να εισπράξει οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή από τον δικαιούχο.

Επίσης, όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται από τον ίδιο ιατρό (αυτο-παραπομπές) αποζημιώνονται, με ειδική τιμή που αντιστοιχεί στο 60% των κάθε φορά ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις κέντρων στα οποία εκτελούνται εξετάσεις που έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς που έχουν σχέση μετοχική ή εργάζονται ως υπάλληλοι ή συνεργάζονται με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με το κέντρο. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Μείωση έως 60% στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ

Θεαματική μείωση του αριθμού των εξετάσεων που εκτελέστηκαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η οποία σε ορισμένες κατηγορίες, όπως ανοσολογικές και ορμονικές εξετάσεις, αγγίζει ακόμα και το 60% σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014, πρώτους μήνες εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών στη συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις «περνάει» μέσα από τον έλεγχο της συνταγογράφησης των παραπεμπτικών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και ο θεσμοθετημένος «κόφτης» στον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που γράφει ένας γιατρός ανά παραπεμπτικό, ανάλογα και με την ειδικότητά του, ώστε «ένας γυναικολόγος να μην μπορεί να γράφει εξέταση για τον προστάτη», όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ. Για το 2015 ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προτείνουν: ανακοστολόγηση εξετάσεων, επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών σε περισσότερες εξετάσεις και καθιέρωση κλιμακωτής έκπτωσης-rebate, με παράλληλη «κατάργηση» στην πράξη του clawback (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της δαπάνης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων μειώθηκε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τουλάχιστον κατά 30%, εξέλιξη που αποδίδεται στη μερική εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του περασμένου Αυγούστου και συγκεκριμένα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων όπως το τεστ Παπανικολάου, το PSA, η μέτρηση οστικής πυκνότητας κ.ά.

Εντυπωσιακή μείωση καταγράφεται στις αιματολογικές εξετάσεις: είναι ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο 2014 εκτελέστηκαν κατά 41% λιγότερες αιματολογικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013 (385.000 λιγότερες εξετάσεις). Η μείωση της δαπάνης για τις εξετάσεις αυτές ήταν 51%.

Επιπλέον, μειώθηκε ο αριθμός των ανοσολογικών εξετάσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 κατά 60% (275.663 εξετάσεις έναντι 440.909) και εκτελέστηκαν κατά 46% λιγότερες βιοχημικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (4.384.513 έναντι 6.385.120 τον Οκτώβριο 2013). Τέλος, για τις ορμονικές εξετάσεις η μείωση τον Οκτώβριο έφτασε το 60% (488.835 έναντι 781.815 τον 10ο/2013). Συνολικά για τις τέσσερις αυτές κατηγορίες εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να πληρώσει για τον Οκτώβριο 2014 το ποσό των 24,1 εκατ. ευρώ, έναντι 38,06 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος τον περυσινό Οκτώβριο.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, τα στοιχεία δείχνουν ότι «αυτός είναι ο δρόμος για τη συγκράτηση των δαπανών». Ο φετινός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 328 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 2015. «Για εμάς αυτά είναι τα επίπεδα αναγκών» σημειώνει ο κ. Κοντός και τονίζει ότι «ο εξορθολογισμός της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις δεν αφορά μόνο την περιφρούρηση των χρημάτων των ασφαλισμένων. Η υπερκατανάλωση των εξετάσεων αφορά και τη δημόσια υγεία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες που έθεσε με απόφασή του ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, ήδη αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα. Στόχος του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ είναι για το 2015 ο κλειστός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις να τηρηθεί χωρίς τη χρήση του clawback. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και αποτελεσματικές: επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών, ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων όπου απαιτείται και κλιμακωτό rebate-έκπτωση για το ποσό της υπέρβασης».

Εως πρότινος η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις αυξανόταν διαρκώς και το πρώτο εξάμηνο του 2014 η υπέρβαση του προϋπολογισμού έφτασε το 50%. Η υπέρβαση αυτή «κουρεύεται» από τους παρόχους ως clawback. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων ζητεί την άμεση κατάργηση του μέτρου, το οποίο όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Βουγιούκας, «έχει εξαθλιώσει οικονομικά όλες τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που πλέον παλεύουν για την επιβίωσή τους.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

 

ΕΟΠΥΥ: ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΦΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΦΥ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

 

Πλαφόν με το …σταγονόμετρο για νέους γιατρούς και εργαστήρια! Τι ρευστό «μοίρασε» ο ΕΟΠΥΥ

Μπορεί να ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ το ατομικό πλαφόν για κάθε γιατρό και εργαστήριο δε σημαίνει όμως πως οι νέοι επαγγελματίες θα είναι ευνοημένοι.
Τα μαγικά χαρτάκια με το ατομικό τους πλαφόν, πόσα δηλαδή χρήματα μπορούν να εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ ανά μήνα, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί αλλά και τα εργαστήρια.
Έτσι οι επαγγελματίες μπορούν να γνωρίζουν το όριό τους και να λειτουργούν ανάλογα καθώς μόλις αυτό το ξεπερνούν, δε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες που θα παράσχουν.

Ωστόσο αυτό που δε σκέφτηκαν οι αρμόδιοι είναι τι θα γίνει με τους νέους επαγγελματίες που άνοιξαν τώρα τα ιατρεία ή τα εργαστήριά τους και δεν υπήρχε ιστορικό χρεώσεων ώστε να καθορισθεί ο μέσος όρος.

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) διά του προέδρου του Γιώργο Πατούλη: «Από την ενημέρωση που λάβαμε από νέους ιατρούς – μέλη μας που τους ανακοινώθηκε το μηνιαίο ατομικό τους όριο προκύπτει ότι κάθε άλλο παρά μέριμνα έχει ληφθεί για τα νέα εργαστήρια!»

Ο ΙΣΑ επισημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τα ατομικά όρια ανά πάροχο για τους νέους ιατρούς, αφού «ληφθεί η σχετική μέριμνα για τα εργαστήρια που ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές του 2011, άλλως αυτά θα οδηγηθούν σε αφανισμό».

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πρόσφατα και το πλαφόν στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα γεγονός που σημαίνει πως κάθε εταιρεία έχει συγκεκριμένο πακέτο χρημάτων που μπορεί να εισπράξει από τον οργανισμό.  

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Ήττα στο ΣτΕ για τους γιατρούς! Όλο το παρασκήνιο

Συνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο παροχής υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι επίμαχες προϋποθέσεις που θέτει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ δεν προσκρούουν σε καμία συνταγματική διάταξη. Οι γιατροί ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 31.10.2011 απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας που αφορά τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ως προς:

- την καταβολή της δαπάνης για ιατρική περίθαλψη μόνον αν παρέχεται από συμβεβλημένους με το ΕΟΠΥΥ.

- Την αναγνώριση δαπανών μόνο ιατρικών πράξεων, εξετάσεων και παροχών που περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο.
- Την γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ως αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή της δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής,

- Την γνωμάτευση κρατικού, πανεπιστημιακού ή στρατιωτικού νοσοκομείου για την καταβολή της δαπάνης μεταφοράς ασθενούς.

- Την γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή στρατιωτικού νοσοκομείου για την καταβολή της δαπάνης νοσηλείας στο εξωτερικό. 

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

Πλαφόν ανά πάροχο: Ανακούφιση για τα μικρά εργαστήρια - Επόμενο βήμα, η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας

Θετικός και ανακουφιστικός είναι ο απόηχος από την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης του καλοκαιριού (ΦΕΚ 2243Β υπουργική απόφαση της 18ης Αυγούστου 2014) για το πλαφόν ανά πάροχο στους κλινικοεργαστρηριακούς γιατρούς, θέμα το οποίο τακτοποιεί σε μεγάλο βαθμό την αταξία που υπήρχε στον κλάδο.

Με την ενεργοποίηση της απόφασης αυτής ευνοούνται σε μεγάλο βαθμό τα μικρά και μεσαία εργαστήρια αλλά και οι νέοι γιατροί, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καταδικασμένοι σε αφανισμό.

Τη θετική τους αντίδραση αλλά και ανακούφιση για την έκβαση της υπόθεσης εκφράζουν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη του θέματος. Ο κ. Βλασταράκος αναφέρει πως αυτό που επίσης ζητάμε είναι αύξηση του πλαφόν σε λογικά όρια κυρίως για τους γιατρούς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ιατρεία τα τελευταία πέντε χρόνια. Και εφόσον, όπως αναφέρει, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός (ανέρχεται πλέον σε 352 εκατ. ευρώ, την ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσό αγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ), θα πρέπει να εφαρμοσθεί μία σειρά από άλλα εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση του ελέγχου της συνταγογράφησης.

Διότι το μείζον ζήτημα εδώ, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι να υπάρξει σωστός εξορθολογισμός και σοβαρή εποπτεία και παράλληλα να μην επιβαρύνεται ούτε ο ασθενής αλλά ούτε και ο γιατρός -και ειδικά ο τελευταίος να μην αισθάνεται ότι επικρέμεται από πάνω του η δαμόκλειος σπάθη του ανάλγητου «κόφτη». Τέτοια εργαλεία είναι τα Διαγνωστικά και θεραπευτικά Πρωτόκολλα, οικατευθυντήριες Οδηγίες και η αναβάθμιση της ΗΔΙΚΑ, στοιχεία τα οποία μπορούν να συνοδευτούν από την Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας του ασθενούς.

Όλα αυτά φυσικά, καταλήγει ο κ. Βλασταράκος, απαιτούν βούληση και σοβαρή σκέψη αλλά και μια αγαστή συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, των γιατρών και όλων των παρόχων υγείας, μια συνεργασία η οποία θα φέρει την σφραγίδα της εμπιστοσύνης, της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας από όλες τις πλευρές.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Το σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια

Κλικ εδώ

Ανοίγει μέτωπο ΕΟΠΥΥ – Γενικών Ιατρών

Επιστολές με έναν κατάλογο διαφόρων παραπτωμάτων έλαβαν από τον ΕΟΠΥΥ γενικοί ιατροί σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ.
Τα παραπτώματα αφορούσαν στη συνταγογραφία των γενικών ιατρών, οι οποίοι κατηγορούνται ως επί το πλείστον για συνταγογράφηση φαρμάκων που, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, αντιστοιχούν σε άλλες ειδικότητες. Μάλιστα, ο Οργανισμός καλεί τους γιατρούς αυτούς να απαντήσουν εντός 5 ημερών.

Οι παραπάνω κατηγορίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), Δ. Μποδοσάκη, ο οποίος μετά από μια αρχική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε να στείλει χθες το μεσημέρι επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οργανισμού.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά την συμπεριφορά της πολιτείας, που μοιάζει να θεωρεί τους Γενικούς Ιατρούς, ιατρούς «δεύτερης κατηγορίας», όταν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες κρατούν στα χέρια τους την Π.Φ.Υ.
«Δεν θέλουμε καλύψουμε τυχόν παραπτώματα, αλλά αυτού τους είδους τα ζητήματα δεν θα τα δεχθούμε», ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Virus, ο κ. Μποδοσάκης. Όπως διευκρίνισε η Γενική Ιατρική είναι μια βασική και αυθύπαρκτη ειδικότητα ισότιμη με τις υπόλοιπές.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Μποδοσάκης, στην Επιτροπή των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ που συνέταξε αυτούς τους καταλόγους παραπτωμάτων δεν υπάρχει ούτε ένας Γενικός Ιατρός και κατ’ επέκταση αυτού τους είδους οι πρακτικές παραπέμπουν σε τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, μεταξύ των ειδικοτήτων, που βέβαια αντιμετωπίζουν πολλά χρόνια τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την πληθώρα των ειδικών ιατρών της χώρας μας, η οποία. σύμφωνα με Ευρωπαϊκές μελέτες, χρειάζεται συνολικά 20 χιλιάδες ιατρούς των νοσοκομειακών ειδικοτήτων αλλά διαθέτει 62 χιλιάδες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ, ζητείται από τους Γενικούς Ιατρούς να προσκομίσουν συνταγές ειδικών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την συνταγογράφησή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για συνταγές που ανεγράφησαν ακόμη και πριν από 2 χρόνια!
Στην επιστολή προς τον Δ. Κοντό, ο κ. Μποδοσάκης κάνει λόγο για ενέργεια που «αντιμετωπίζει τους Γενικούς Ιατρούς αντιεπιστημονικά και συγκεκριμένα ως ανειδικεύτους».
Παρατηρεί, δε, πως «φαρμακευτική αγωγή αφιερωμένη αποκλειστικά σε ειδικότητες, εκτός ειδικών εξαιρέσεων, δεν νοείται’ και διευκρινίζει πως «σε όλες τις ευνομούμενες χώρες υπάρχουν φάρμακα πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούνται στην ΠΦΥ, φάρμακα νοσοκομειακά και ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες παθήσεις (Καρκίνος, Ρευματοειδή νοσήματα κλπ)». Ζητάει, λοιπόν, «να σταματήσει ο ανεπίτρεπτος κατ’ εμέ διαχωρισμός των φαρμάκων (π.χ. σε καρδιολογικά, γαστρενερολογικά, νευρολογικά, πνευμονολογικά, ουρολογικά κλπ) γιατί αλλιώς θα πρέπει να καθορισθούν και «Γενικοϊατρικά» φάρμακα, τα οποία δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν οι άλλες ειδικότητες».
Σε ό,τι αφορά την προσκόμιση συνταγών ειδικών γιατρών δηλώνει ξεκάθαρα ότι «η Γενική Ιατρική είναι βασική Ιατρική Ειδικότητα και όχι σύνολο ανειδικεύτων αντιγραφέων συνταγών» και διερωτάται αν έχουν οι γιατροί υποχρέωση τήρησης αρχείου ανά τις δεκαετίες των συνταγών συναδέλφων τους.
«Υπάρχουν και διάφορα «ευρήματα» κάποιων κακοπροαιρέτων, ότι δήθεν στην εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών δεν συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες όπως Νευρολογία, Ουρολογία, Πνευμονολογία κλπ. Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Αφού σημειώσουμε ότι π.χ. ούτε οι ειδικοί Παθολόγοι εκπαιδεύονται στην Πνευμονολογία κι όμως κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να τους απαγορεύσει να χρησιμοποιούν φάρμακα προκειμένου για παθήσεις των πνευμόνων, πρέπει τέλος πάντων να αντιληφθούν όλοι το εξής απλό και γνωστό σε όλη την Ευρώπη : Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Γενική Ιατρική έχει εκπονηθεί αρχικά το 1984-85 από διεπιστημονική ομάδα στα πλαίσια της Επιτροπής ΠΦΥ του ΚΕΣΥ και έκτοτε αναδιαμορφώθηκε και εμπλουτίσθηκε άλλες δύο φορές. Είναι γνωστό και μετ’ επαίνων αποδεκτό από όλους τους σχετικούς Ευρωπαϊκούς αλλά και Παγκόσμιους επιστημονικούς οργανισμούς. Η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής σε ολόκληρο τον κόσμο δίδεται με εκπαίδευση (rotation) σε βασικές ειδικότητες (όχι βέβαια σε όλες!) και η επιπλέον έκθεση των ειδικευομένων σε περιστατικά αναφερόμενα σε όλες ανεξαίρετα τις ειδικότητες γίνεται κατά την εκπαίδευση σε μονάδες ΠΦΥ, όπου προβλέπεται και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμονής του ειδικευομένου. Ας καταλάβουν πια όλοι ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε με κανένα το κύρος της ειδικότητάς μας και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την χειραγώγησή της», σημειώνει στην επιστολή ο κ. Μποδοσάκης.
Καλεί, δε, τον κ. Κοντό να υπολογίσει το κόστος του ΕΟΠΥΥ αλλά και το κόστος των ασθενών αν πραγματικά όλοι οι Γενικοί Ιατροί παρέπεμπαν για οτιδήποτε τους ασθενείς σε ειδικούς ιατρούς δημοσίους ή ιδιώτες.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

ΠΑΣΙΔΙΚ - Σχέδιο Σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αθήνα, 09/12/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μας απέστειλε το σχέδιο σύμβασης για το 2015, που θέτει προς διαβούλευση με τους παρόχους που εκτελούν διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, το οποίο και σας κοινοποιούμε.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί, αφού στο σύνολο του το σχέδιο της σύμβασης του Οργανισμού είναι στην ίδια και χειρότερη κατεύθυνση από την υφιστάμενη σύμβαση.

Σχέδιο Σύμβασης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 2015 (Μορφή WORD)


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ Γεώργιος Βουγιούκας Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος Βιοχημικός

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ στο healthreport.gr: «Δεν κουρεύουμε χρήματα το 2015, μεταφέρουμε»!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - healthreport.gr

Για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ το 2015 που εμφανίζεται κουρεμένος μιλά στο healthreport.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός

Μπορεί οι περισσότεροι παράγοντες της Υγείας, γιατροί, κλινικές, φαρμακευτικές επιχειρήσεις να θεωρούν πως ο προϋπολογισμός του Οργανισμού είναι περιορισμένος το 2015 και δεν επαρκεί, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ωστόσο Δημήτρης Κοντός σε δηλώσεις του στο healthreport.gr υποστηρίζει πως απλά θα γίνει καλύτερη κατανομή των πόρων.

Όπως επισημαίνει: «Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2015 είναι επάρκειας και όχι σπατάλης».

Σε ότι αφορά στα φάρμακα για τα οποία οι περισσότεροι τονίζουν πως το κονδύλι είναι άκρως καθηλωμένο και θα προκαλέσει περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών ο κ.Κοντός απαντά: « Η φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται στα 2 δίσ.ευρώ. Οι λοιπές παροχές ασθένειας στα ίδια ποσά με το 2014».

Να σημειωθεί πάντως πως με βάση τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ) η καθαρή δαπάνη για τα φάρμακα το νέο έτος θα είναι περαιτέρω μειωμένη καθώς το κονδύλι των 2 δις θα περιλαμβάνει τόσο τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους όσο και τα εμβόλια.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ όμως μιλώντας στο healthreport.gr παρουσιάζει την άποψή του και για τα μειωμένα χρήματα που όλοι παρατήρησαν στον προϋπολογισμό του οργανισμού. Όπως λέει: «Τα όποια μεγέθη εμφανίζονται μειωμένα δεν αντιστοιχούν σε περικοπές αλλά σε μεταφορά δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ.

Στόχος του υπουργείου υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού και κυρίως η ορθολογικότερη κατανομή των υφιστάμενων πόρων για λιγότερες ανισότητες και περισσότερη ποιότητα». 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

ΕΟΠΥΥ για γέλια και για κλάματα…

Σε πήλινα πόδια αποδεικνύεται πως στέκεται ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας ο ΕΟΠΥΥ αφού χρωστά σε όποιον μιλά…ελληνικά.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - HEALTHREPORT

Μπορεί όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του να διαφημίστηκε δεόντως, σήμερα όμως η κυβέρνηση αποδεικνύει περίτρανα πως δε σκοπεύει να στηρίξει το εγχείρημα.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ δεν είναι τυχαία και δεν οφείλεται στην τρόικα. Την αποδίδουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωθήσει μεγάλο μέρος των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα ώστε το βάρος να γύρει προς τα εκεί.

Όπως και να χει – αλήθεια- ή ψέματα- σήμερα και ο ιδιωτικός τομέας …στενάζει εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός χρωστά όλο και περισσότερα, δεν σταματά να κουρεύει και να ζητά υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων.

Οι κλινικές περιμένουν ρευστό. Το ίδιο και τα διαγνωστικά κέντρα. Αντίστοιχα και οι γιατροί, όπως και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Και είναι να απορεί κανείς: ποιος ευνοήθηκε τελικά από την …έμπνευση του ΕΟΠΥΥ;

Σίγουρα όχι οι ασθενείς που κάθε χρόνο καταβάλλουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για να γιατρευτούν. Περισσότερα χρήματα σε φάρμακα, σε νοσηλείες, σε εξετάσεις…

Όλα αυτά σε μια Ελλάδα που η οικονομική κρίση δεν έπληξε μόνο τις τσέπες μας, αλλά και την υγεία/ψυχολογία μας, όπου οι πάσχοντες έχουν περισσότερο ανάγκη παρά ποτέ τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Αυτά όμως είναι… ψιλά γράμματα για τη συγκυβέρνηση, στο συμβόλαιό της με την τρόικα… 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Δεκέμβριος 2014
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ