ΕΟΠΥΥ

Κόλπο γκρόσο με τις τιμές υγειονομικών υλικών

 

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Εταιρεία που εμπορεύεται σκευάσματα ειδικής διατροφής είχε καταθέσει επανειλημμένως αίτηση για ένταξη ενός προϊόντος της στο ειδικό μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου αυτό να αποζημιώνεται από τον Οργανισμό. Πέντε φορές η αίτησή της απορρίφθηκε, καθώς δεν κρίθηκε ότι έχει θεραπευτική αξία και δεν πρέπει να αποζημιώνεται. Την έκτη εγκρίθηκε. Γιατί; Oπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων από έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, ο λόγος για τον οποίο εγκρίθηκε την έκτη φορά είναι επειδή η εταιρεία είχε τροποποιήσει παρατύπως τις ενδείξεις στο φύλλο οδηγιών, ώστε αυτό να εμπίπτει στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και να μπορεί να αποζημιώνεται. Ομως το προϊόν το ίδιο δεν είχε αλλάξει χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο «κόλπο» είχε χρησιμοποιηθεί για να λάβουν έγκριση περισσότερα από 40 σκευάσματα...

Οι «παραλείψεις»

Εταιρεία που εισάγει στην Ελλάδα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, όταν εκλήθη να υποβάλει ηλεκτρονικά στο μητρώο δήλωση με τις τρεις χαμηλότερες τιμές του προϊόντος της στην Ε.Ε. –μία υποχρέωση που έχουν από τον περασμένο Μάρτιο όλες οι εταιρείες με υλικά σακχαρώδη διαβήτη, επιθέματα κ.ά., σκευάσματα ειδικής διατροφής και είδη πρόσθετης περίθαλψης–, έδωσε τρεις τιμές από Ελλάδα! Αλλη εταιρεία «ξέχασε» να συμπεριλάβει τιμές από χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, είτε πληθυσμιακά είτε δημοσιονομικά, όπου τα προϊόντα της πωλούνται φθηνά. Στο ίδιο πλαίσιο, εταιρεία με αναλώσιμα υλικά προκειμένου να αποδείξει ότι ανταγωνίστριά της είχε δηλώσει ψευδείς και «τσιμπημένες» προς τα πάνω τιμές του προϊόντος της προσκόμισε στον ΕΟΠΥΥ ολόκληρες λίστες με τις τιμές αποζημίωσης του ανταγωνιστικού προϊόντος ασφαλιστικών οργανισμών άλλων χωρών της Ευρώπης. Και αυτό όταν η μόνιμη επωδός των εταιρειών είναι ότι οι τιμές από άλλες χώρες δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα.

Οι νέες διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αναλώσιμων υλικών έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες έναν ιδιότυπο πόλεμο μεταξύ των εταιρειών-παρόχων των υλικών αυτών που διεκδικούν να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγοραστική πίτα. Υπό τον φόβο ότι το δικό τους προϊόν θα μείνει εκτός αγοράς, εταιρείες πάροχοι «καρφώνουν» στον Οργανισμό τους ανταγωνιστές τους και τα «λάθη» που αυτοί έχουν κάνει ώστε τα προϊόντα τους να αποζημιώνονται και μάλιστα αδρά από τον ΕΟΠΥΥ. Ο φόβος για τις εταιρείες είναι ότι εάν το δικό τους προϊόν είναι φθηνότερο σε σχέση με άλλο με παρόμοια χαρακτηριστικά, δεν θα το δουν στα ράφια των φαρμακείων, αφού οι φαρμακοποιοί σίγουρα θα προτιμήσουν να προωθήσουν ακριβότερα προϊόντα για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.

Η αναστάτωση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των εταιρειών να δηλώνουν ηλεκτρονικά στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας της Τεχνολογίας στην Υγεία) τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε. για τα προϊόντα τους. Ο μέσος όρος αυτών των τιμών καθίσταται και το ανώτερο όριο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Στην αρχή οι πάροχοι έδειξαν «αδιαφορία» να τηρήσουν αυτή τους την υποχρέωση. Εως τον Ιούνιο μόλις το 20% των παρόχων είχαν προσκομίσει τιμές. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε όταν ο ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε ότι όποια προϊόντα δεν συνοδεύονται με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε. δεν θα αποζημιώνονται. Ηδη από τις αρχές Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ με τις νέες ανώτατες τιμές αποζημίωσης των προϊόντων, βάσει των στοιχείων που έδωσαν οι εταιρείες.

Ο «πόλεμος των τιμών» ευνοεί τον ΕΟΠΥΥ για εμφανείς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ταινίες μέτρησης σακχάρου. Εως και πριν το καλοκαίρι η τιμή τους (συσκευασία με ταινίες μέτρησης σακχάρου για ένα μήνα) ήταν στα 25 ευρώ. Επειτα από έρευνα αγοράς του ΕΟΠΥΥ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ορίστηκε προσωρινή τιμή στα 19,5 ευρώ. Ηδη οι εταιρείες-πάροχοι έχουν δηλώσει τιμές χαμηλότερες ακόμα και από 15 ευρώ.

Οι νέες διαδικασίες έχουν αναδείξει όλα τα κακώς κείμενα που ίσχυαν στην αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσίες και ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ με πολλά εκατομμύρια ευρώ για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είχαν πρόσθετη θεραπευτική αξία για τους ασφαλισμένους. Ενδεικτικό είναι ότι το ίδιο σκεύασμα ειδικής διατροφής αποζημιωνόταν με διαφορετική τιμή εάν η διάγνωση στη γνωμάτευση ήταν σακχαρώδης διαβήτης και εάν ήταν μεσογειακή αναιμία, με τη διαφορά να είναι πενταπλάσια. Η υποχρέωση, δε, των εταιρειών να εντάξουν τα προϊόντα τους στο ειδικό μητρώο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ποιότητας, και να καταθέσουν δικαιολογητικά που να πιστοποιούν ότι πληρούν όλες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις παρόχων με υλικά από Αίγυπτο, Πακιστάν, Ινδία που δεν διέθεταν πιστοποίηση ή δεν κυκλοφορούσαν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, με πιστοποιήσεις κατά ISO που είχαν λήξει, καθώς και παρόχους που δεν είχαν καταβάλει ποτέ το αναγκαίο παράβολο τέλους ετοιμότητας στον ΕΟΦ.

Οι στόχοι

Το πεδίο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αναλώσιμων υλικών που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αποτελούσε σταθερά ένα τοπίο άναρχο, χωρίς κανόνες και όρια, που είχε μετατραπεί σε πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους «σπατάλη». Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ και έχει δημοσιοποιήσει η «Κ»: Οι αθρόες συνταγογραφήσεις επιθεμάτων κατακλίσεων –ακόμα και για... παρωνυχίδα– με χρήση κοινής φωτογραφίας βλάβης ως πειστήριο, αλλά και η «επιδημία» εντερικών νόσων στη Θράκη για την αντιμετώπιση των οποίων χορηγούνταν σε απίστευτες ποσότητες σκευάσματα ειδικής διατροφής. Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, προκειμένου να βρεθεί δημοσιονομικός «χώρος» για νέες θεραπείες προς τους ασφαλισμένους. Πέρυσι η δαπάνη για το υγειονομικό υλικό (επιθέματα, υλικά για μεσογειακή αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, συσκευές έγχυσης φαρμάκων κ.ά.) έφτασε στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος με βάση τον κλειστό προϋπολογισμό δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ. Για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, ο προϋπολογισμός για φέτος είναι 20 εκατ. ευρώ (έναντι δαπάνης 45 εκατ. ευρώ πέρυσι).

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

«Πλημμύρα» του ΕΟΠΥΥ με τον έλεγχο καρκίνου της μήτρας

Αποτέλεσμα εικόνας για HPV

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Η έλλειψη επιστημονικής επιτροπής στον ΕΟΠΥΥ για πολλοστή φορά οδηγεί τη διοίκηση του οργανισμού σε «πλημμύρα». Εφαρμόζοντας μόνο το φθηνό μεν, αλλά αναξιόπιστο πλέον τεστ Παπανικολάου, ο οργανισμός «μπαίνει μέσα» τουλάχιστον κατά 3 εκατ. ευρώ το χρόνο και αφήνει απροστάτευτες τις Ελληνίδες!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα τελευταία χρόνια, έχει συντελεστεί μία πραγματική επανάσταση στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πλέον γνωρίζουμε ότι ευθύνεται ο ιός HPV και έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια, αλλά και γενετικά τεστ, που εντοπίζουν με ακρίβεια τα επίμαχα, καρκινογόνα στελέχη του ιού (16 και 18).

Ο ΕΟΠΥΥ λοιπόν εμφανίζεται να μην υιοθετεί το γενετικό έλεγχο για τον ιό HPV, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακριβό τεστ. Προτιμά το φθηνότερο μεν τεστ Παπανικολάου, το οποίο όμως έχει απαράδεκτα χαμηλή ευαισθησία, γεγονός που σημαίνει ότι αδυνατεί να εντοπίσει τον καρκίνο σε πολλές γυναίκες!

Δεν τα λέω εγώ. Αυτά υποστηρίζει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του οργανισμού κ. Τ. Γεωργακόπουλος. Ερωτηθείς από την εφημερίδα Αυγή στις 15-11-2017 για ερώτηση που υπέβαλλε η ΝΔ αναφέρει επί λέξει ότι η ΝΔ «έχει στόχο να εκτοπίσει το τεστ Παπ, που κάνουν οι γυναίκες και κοστίζει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τη συγκεκριμένη εξέταση, που είναι εξειδικευμένη, αφορά συγκεκριμένο γυναικείο πληθυσμό και ασφαλώς κοστίζει περισσότερα χρήματα».

Δυστυχώς, αν και γιατρός, ο κ. Γεωργακόπουλος έχει άγνοια. Πράγματι, το τεστ Παπ κοστίζει μόνο 15 ευρώ, ενώ η γενετική εξέταση περίπου 70 ευρώ. Όμως, αυτή η διαφορά κόστους είναι τελείως παραπλανητική. Πρώτα πρώτα, το τεστ Παπ πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ ο γενετικός έλεγχος κάθε 3 ή 5 χρόνια.

Η πιο σημαντική διαφορά όμως είναι στην αξιοπιστία του ελέγχου. Δυστυχώς, η ευαισθησία του τεστ Παπ είναι πολύ χαμηλή. Μάλιστα, υπάρχει μία μεγάλη έρευνα που έχει γίνει στην Ελλάδα (HERMES study) με δείγμα 4.009 γυναικών (25-55 ετών), η οποία έδειξε ότι η ευαισθησία του τεστ Παπ είναι μόλις 53,7%. Από την άλλη, η ευαισθησία του HPV DNA test εκτιμήθηκε στο 100%!

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι δημοσιευμένα εδώ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25793281 και επιβεβαιώνονται από αντίστοιχες διεθνείς μελέτες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLos One το Μάρτιο του 2015.

Όσον αφορά το κόστος στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει άλλη μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά στο περιοδικό Value Health: https://goo.gl/hZ92qW. Οι ερευνητές έκαναν ανάλυση της επίπτωσης στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η οποία συνέκρινε 3 σενάρια:

Γενετικός έλεγχος HPV με ταυτόχρονη γονοτύπιση των στελεχών 16 και 18 κάθε 3 χρόνια (HPV 16/18 genotyping).
Γεντικός έλεγχος χωρίς ταυτόχρονη γονοτύπιση των στελεχών 16 και 18 κάθε 3 χρόνια (HPV reflex genotyping).

Κυτταρολογική εξέταση (τεστ Παπ) ετησίως.

Οι ερευνητές έκαναν την παραδοχή και στα 3 σενάρια ότι κάθε μέθοδος θα εφαρμοστεί από το 30% των Ελληνίδων. Τόσο εκτιμάται ότι είναι σήμερα το ποσοστό των Ελληνίδων που υποβάλλονται σε τακτικό, ετήσιο έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν εντυπωσιακό:

HPV 16/18 genotyping HPV reflex genotyping Κυτταρολογική εξέταση
Ετήσια επίδραση στον προϋπολογισμό 14.568.412 38.109.522 18.209.511
Διαφορά έναντι κυτταρολογικής εξέτασης -3.641.099 19.900.011 –
% ανίχνευσης καρκίνων 94% 94% 58%
% ανίχνευσης προκαρκινικών αλλοιώσεων βαθμού 2 ή 3 85% 85% 52%
Ο γενετικός έλεγχος με ταυτόχρονη γονοτύπιση είναι κατά 3 εκατ. ευρώ ετησίως φθηνότερος από το τεστ Παπ, ενώ ο απλός γενετικός έλεγχος είναι κατά 19 εκατ. ευρώ ακριβότερος. Η διαφορά στα κόστη έγκειται στην έγκαιρη διάγνωση της πάθησης και στην αποφυγή του κόστους διαχείρισης προχωρημένων προκαρκινικών αλλοιώσεων ή διηθητικών καρκίνων.

Με απλά λόγια, ο γενετικός έλεγχος του ιού HPV έχει σημαντικά πιο μεγάλη αξιοπιστία από το τεστ Παπ και συμφέρει οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές χώρες, όπως Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία, Αργεντινή και Μεξικό έχουν ήδη υιοθετήσει ή έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν το HPV DNA test ως πρώτης γραμμής μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ακόμη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και η επιτροπή UK national screening committeeσυστήνουν τη χρήση του HPV DNA test. Διεθνώς, υπάρχουν 6-7 εταιρείες, που έχουν τεστ με ταυτόχρονη γονοτύπιση και 3 από αυτές είναι τώρα και στην Ελλάδα.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να προχωρήσει στην υιοθέτηση του γενετικού ελέγχου. Επίσης, με δεδομένο ότι έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με το HPV εμβόλιο, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να υιοθετήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προσυμπτωματικου ελέγχου, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο των ανεμβολίαστων γυναικών να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου και μόλις 30% των γυναικών εκτιμάται ότι υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου. Η αλήθεια όμως είναι ακόμη και αν υποβάλλονταν το 100% και πάλι υπάρχει πρόβλημα καθώς το τεστ Παπανικολάου αποδείχθηκε ότι δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία, δηλαδή, υπάρχουν «ψευδώς αρνητικά».

Στις 4-4-2017, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος έφτιαξε μία ομάδα εργασίας «για την έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας». Στην επιτροπή μετέχουν 8 μέλη με συντονιστή τον καθηγητή Γυναικολογίας – Ογκολογίας κ. Αλέξανδρο Ροδολάκη. Όμως, ακόμη, 7 μήνες αργότερα δεν έχουμε αποτέλεσμα…

Υ.Γ. 1 : Το θέμα είναι ότι αν καταργηθεί το τεστ Παπ «χάνουν» οι κυτταρολόγοι…

Υ.Γ. 2 : Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση και να μειώσει το κόστος των HPV DNA tests.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Τι κρύβει η επιχείρηση κομματικού ελέγχου του ΕΟΠΥΥ

Του Γρηγόρη Σαμπάνη* - Liberal.gr

Έχει περάσει ένας μήνας από την αιφνιδιαστική δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο καταρτίσθηκε υπό άκρα μυστικότητα από τον υπουργό Υγείας και προορίζεται να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ από αυτοτελή φορέα σε υποστηρικτική υπηρεσία του εκάστοτε υπουργού, ο οποίος θα πάρει στα χέρια του το μαχαίρι και ένα πεπόνι… αξίας 5,5 δισ. ευρώ ετησίως!

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια κομματικής άλωσης του ΕΟΠΥΥ, το καλοκαίρι, με την αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε, όταν έγινε γνωστή η δεύτερη επιχείρηση άλωσης ενός αυτοτελούς, τεχνοκρατικού οργανισμού από το υδροκέφαλο, κομματικό κράτος της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων υποχρέωσε αρχικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κάνει λόγο για «λάθος, για τη διόρθωση του οποίου ήδη συνεργάζονται οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ».

Αργότερα, όμως, η συζήτηση περί «λάθους» σταμάτησε και έκτοτε ο υπουργός Υγείας υπερασπίζεται το Προεδρικό Διάταγμα, αφήνοντας μετέωρη την υποτιθέμενη επαναπροσέγγιση του θέματος, σε διαβούλευση και με τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, το εκτρωματικό Π.Δ. παραμένει σε ισχύ και παράγει έννομα αποτελέσματα, παρότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος με σαφήνεια καθόριζε το πλαίσιο αυτοτέλειας του οργανισμού, ώστε να λειτουργήσει ως ένας πραγματικός μηχανισμός εξυγίανσης του τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, ύστερα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, αλόγιστης σπατάλης και παραγωγής δημοσίου χρέους.

Τι κρύβει, λοιπόν, αυτή η επιχείρηση κομματικής άλωσης του ΕΟΠΥΥ, με ένα Προεδρικό Διάταγμα που παραπέμπει σε σοβιετικού τύπου συγκεντρωτισμό, καθώς όλες οι νευραλγικές αρμοδιότητες του Οργανισμού περνούν στο νέο Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, το οποίο, με τη σειρά του, ελέγχεται από τον υπουργό Υγείας;

Η απάντηση είναι, σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, πολύ απλή: O καυγάς γίνεται για το πάπλωμα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει τεράστιο προϋπολογισμό, της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ, ο οποίος προέρχεται όχι από χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τις εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι -ο Οργανισμός ιδρύθηκε ακριβώς με αποστολή την υγιή διαχείριση αυτών των πολύτιμων πόρων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει τη διαχείριση αυτού του «κουμπαρά» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στο διοικητικό του μηχανισμό, ξεχνώντας ότι πολιτικές ηγεσίες και γραφειοκρατία του υπουργείου ευθύνονται για την κατασπατάληση δημόσιων πόρων, μέσα από κακοδιαχείριση δεκαετιών, σε αγαστή συνεργασία με ιδιωτικά συμφέροντα, που νέμονται τον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι μάσκες έχουν πέσει: ο κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή για να υπερασπισθεί το εκτρωματικό Π.Δ., εξήγησε ποιο είναι το σοσιαλιστικής/πελατειακής κατεύθυνσης σχέδιό του: «Το πολιτικό σχέδιο», είπε, «είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας φορέας που διαχειρίζεται 5,5 δισ. ευρώ όταν ο κρατικός προϋπολογισμός που αφορά τον ευρύτερο τομέα της υγείας είναι 4,5 δισ. -σύνολο 10 δισ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη υγείας. Και η δημόσια δαπάνη υγείας οφείλει κατά προτεραιότητα να καλύπτει, να στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία σε μια περίοδο φτωχοποίησης, ανισοτήτων και αποκλεισμού που υπήρχε, μέχρι το νόμο 4368/2016 για τους ανασφάλιστους».

Το υπουργείο Υγείας, λοιπόν, απλώνει το χέρι και παίρνει αυτά τα 5,5 δισ. ευρώ, αλλά μας διαβεβαιώνει ότι όλα γίνονται με καλό σκοπό: να μεταφερθεί περισσότερο χρήμα στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα τεθεί υπό τη διαχείριση… άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Ποιος διασφαλίζει, άραγε, ότι αυτή η… παροχέτευση των εισφορών των ασφαλισμένων, με αποφάσεις του υπουργείου και υπό τη διαχείριση του υπουργείου, δεν θα οδηγήσει στην… ολική επαναφορά των στρεβλώσεων του παρελθόντος, όταν οι υπουργοί Υγείας και οι υπηρεσίες του υπουργείου… τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, συνέβαλαν καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και μετέφεραν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες; Ουδείς! Ο μηχανισμός που προοριζόταν να διαχειρισθεί τεχνοκρατικά και ορθολογικά τους πόρους από τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, ο ΕΟΠΥΥ, περιθωριοποιείται και μετατρέπεται σε back office του υπουργείου.

Η πολιτική αυτή ασκείται στο όνομα των φτωχών και καταφρονημένων και ακούγονται ηρωικές αριστερές κορώνες περί της ανάγκης να προστατευθούν οι ασθενέστεροι. Θα ήταν πειστικό, ίσως, αυτό το επιχείρημα, αν δεν γνώριζαν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τι πραγματικά συμβαίνει αυτή την εποχή στο χώρο της Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά καταργείται τη στιγμή που έχει επιτύχει θαυμαστά αποτελέσματα υπέρ των ασφαλισμένων, με εξορθολογισμό όλων των δαπανών και πρωτίστως της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτέλεσε ιστορικά το πεδίο ενός πάρτι διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δημόσιων πόρων, προς όφελος λίγων εταιρειών. Δεν είναι μυστικό ότι όλοι οι φορείς του ιδιωτικού τομέα της υγείας αντιδρούν με σφοδρότητα στο παρασκήνιο, αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις, στον εξορθολογισμό δαπανών που έχει επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργώντας σαν αποτελεσματική ασπίδα προστασίας των πολύτιμων πόρων που διαχειρίζεται στο όνομα των ασφαλισμένων.

Ενώ, λοιπόν, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας δυσανασχετεί γι’ αυτές τις περικοπές, που επιτυγχάνονται με τεχνοκρατικές μεθόδους και διαχειριστική σοβαρότητα εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, όλως τυχαίως (;) «ξεφυτρώνει» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ένα Π.Δ. που καταργεί τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο προετοιμάσθηκε με τέτοιους κανόνες συνωμοτικότητας, ώστε δεν γνώριζε την ύπαρξή του ο αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ αναπληρωτής υπουργός! Η όλη μεθόδευση δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του υπουργού: λειτουργεί, άραγε, σαν… Ρομπέν των φτωχών και ανασφάλιστων, ή μήπως έχει κατά νου να… απαλύνει τον πόνο φαρμακοβιομηχάνων και λοιπών δυσαρεστημένων ιδιωτών της υγείας;

Αν δει κανείς προσεκτικά ποιες αρμοδιότητες συγκεντρώνει το νεοσύστατο Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ θα διαπιστώσει ότι ο υπουργός γίνεται Μέγας Ρυθμιστής, χωρίς ελέγχους και αντίβαρα, λειτουργιών του ΕΟΠΥΥ, πίσω από τις οποίες κρύβονται τζίροι δισεκατομμυρίων. Το τμήμα θα έχει την ευθύνη:

- Για την έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας μετά από πρόταση του ΕΟΠΥΥ και για την τροποποίηση αυτού.

- Της εισήγησης για τον καθορισμό του ύψους αμοιβής και του αριθμού επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών/οδοντιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ.

- Της εισήγησης για τη ρύθμιση της ελεγκτικής διαδικασίας των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών παρόχων.

- Της μέριμνας για τη σύσταση Επιτροπών στον ΕΟΠΥΥ.

- Για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις προς αυτόν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, ανά κατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας.

- Για τον καθορισμό καταλόγου παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

- Για τη διαχείριση θεμάτων συνταγογράφησης φαρμάκων.

- Για τη διαχείριση θεμάτων ηλεκτρονικής καταχώρισης συνταγών.

- Για τον καθορισμό ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας (σ.σ.: γενόσημα).

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα οικονομικά της υγείας για να καταλάβει ότι όλες αυτές οι αρμοδιότητες, με κυριότερη τη διαχείριση των θεμάτων συνταγογράφησης φαρμάκων, δίνουν σε μια νεοσύστατη υπηρεσία του υπουργείου και, κατ’ ουσίαν, σε έναν υπουργό τη δύναμη να μοιράσει χωρίς έλεγχο και τεχνοκρατική επεξεργασία κονδύλια δισεκατομμυρίων στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Ό,τι και αν ισχυρίζεται ο κ. Ξανθός, ορκιζόμενος πίστη στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ, στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη μια επικίνδυνη αντιμεταρρύθμιση: στη θέση ενός Οργανισμού, που λειτουργούσε με τεχνοκρατικό τρόπο, υπό την επίβλεψη (δια της συμμετοχής τους στο διοικητικό συμβούλιο) των ίδιων των εκπροσώπων των ασφαλισμένων, έρχεται να διαχειρισθεί 5,5 δισ. ευρώ ετησίως ένας υπουργός, χωρίς κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και τεχνοκρατικής επάρκειας.

Το πάρτι στην υγεία ξαναρχίζει και ήδη ακούγονται οι σαμπάνιες που ανοίγουν οι ιδιώτες και η πελατεία του κυβερνώντος κόμματος…

*Ο κ. Γρ. Σαμπάνης είναι Οικονομολόγος, μέλος δ.σ. ΕΟΠΥΥ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Οταν ο ΕΟΠΥΥ ζητάει και τα ρέστα...

Τσώλης Ζώης - TO BHMA

Ασφαλώς κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις εξοντωτικές εισφορές που πληρώνουν για τα ταμεία υγείας και συνταξιοδότησης οι επιστήμονες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.ά.

Ομως οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχάσουν ούτε τα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο, δηλαδή τις αμοιβές τους που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει μαζί τους ο ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Τα χρωστούμενα μάλιστα είναι πολλά. Ξεπερνούν τον έναν χρόνο (για να ακριβολογούμε, όλους τους μήνες του 2016) και για ορισμένες ειδικότητες πάνε ακόμα πιο πίσω.

Τώρα τους ήρθε το τρίτο χτύπημα. Υστερα από χρόνια ο ΕΟΠΥΥ τούς ζητεί να επιστρέψουν αναδρομικά τεράστια ποσά (αναλογικά με τις αμοιβές που δίνει) για τις εξετάσεις που έκαναν στους ασθενείς τους την περίοδο 2013 - 2014 - 2015, καθώς το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εφαρμόσει και σε αυτούς το claw back, δηλαδή το υποχρεωτικό «κούρεμα» στις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.(Για τις εξετάσεις, π.χ. το triplex που κάνει ο καρδιολόγος ή τη σπιρομέτρηση που είναι αναγκαία στην πνευμονολογική εξέταση.)

Το αξιοσημείωτο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο τους χρωστάει, αλλά το Δημόσιο τούς έχει φορολογήσει για τις αμοιβές των προηγούμενων ετών, και μάλιστα για το 2015 τούς επιβάρυνε με τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που, όπως είναι γνωστό, υπολογίζονται από πέρυσι στο μεικτό τους εισόδημα.

Ακόμα κι αν τα χρήματα χάθηκαν, κανένας δεν γνωρίζει πώς θα επανυπολογιστούν φόροι και εισφορές που πλήρωσαν οι γιατροί όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά ποιος τολμά να διαμαρτυρηθεί, ποιος θα μιλήσει, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εφαρμόζει πιστά τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ όταν ήταν υπουργός Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τότε συμφωνήθηκε με την τρόικα η μεταρρύθμιση που ζούμε στην πρωτοβάθμια υγεία, αλλά και ο «κλειστός προϋπολογισμός» του ΕΟΠΥΥ.

Το claw back και το rebate - για τους ειδικούς των οικονομικών της Υγείας - είναι απλώς οι μηχανισμοί για να «κουρεύει» το Δημόσιο τις δαπάνες για τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τόσο όσο αυτές ξεπερνούν τον προκαθορισμένο ετήσιο προϋπολογισμό.

Οταν όμως εξοντώνουν τους γιατρούς πρώτης γραμμής της περίθαλψης σε όλη τη χώρα, είναι κάτι περισσότερο, είναι τρέλα...

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Αυξήσεις κονδυλίων προς τους παρόχους

ΕΟΠΥΥ: Αυξήσεις κονδυλίων προς τους παρόχους

Αυξημένο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ είναι το ετήσιο κονδύλι για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές, το οποίο διαμορφώνεται στα 265 εκατομμύρια ευρώ.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

ΕΟΠΥΥ: Αυξήσεις κονδυλίων προς τους παρόχους
Υψηλότερα ποσά σε μία σειρά αποζημιώσεων προς παρόχους, περιλαμβάνει η τελευταία αναθεώρηση του τρέχοντος προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, αποφασίστηκε να αναθεωρηθούν τα κονδύλια για τους παρακάτω κωδικούς:
Οι ιατρικές επισκέψεις της προηγούμενης χρήσης κατά 1 εκατομμύριο ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση. Το ετήσιο ποσό φτάνει τώρα στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ, από 38 εκατομμύρια κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού και 38,5 εκατομμύρια στην προηγούμενη αναθεώρησή του.
Κατά 21,9 εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται το κονδύλι για διαγνωστικά κέντρα και αμοιβές παρακλινικών εξετάσεων. Το ποσό ανέρχεται πλέον στα 350 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 328,1 εκατομμυρίων στον αρχικό προϋπολογισμό.
Αυξημένες κατά 2 εκατομμύρια ευρώ είναι οι αποζημιώσεις για φυσικοθεραπείες, με το ετήσιο κονδύλι να ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 68 εκατομμυρίων στον αρχικό προϋπολογισμό.
Σημαντική αύξηση 45 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται στις ετήσιες δαπάνες για μονάδες τεχνητού νεφρού και αιμοκάθαρσης, οι οποίες ανέρχονται σε 155 εκατομμύρια ευρώ έναντι αρχικού προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων.
Στην πρόσφατη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται κονδύλι 6 εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ανοικτής Περίθαλψης, που δεν υπήρχαν στον αρχικό προϋπολογισμό.
Κατά 3 εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται και το κονδύλι για νοσηλείες σε ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κλειστής Περίθαλψης, το οποίο ανέρχεται στα 54 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 51 εκατομμυρίων.
Κλινικές
Αυξημένο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ είναι το ετήσιο κονδύλι για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές, το οποίο διαμορφώνεται στα 265 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 235 εκατομμυρίων στον αρχικό προϋπολογισμό.
Μεγαλύτερο κονδύλι για 3 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται για τη νοσηλεία ασφαλισμένων στο εξωτερικό, το οποίο ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ έναντι 25 εκατομμυρίων.
Στα 50 εκατομμύρια ευρώ φτάνει πλέον το ποσό για νοσηλείες σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές (αύξηση 5 εκατομμυρίων), ενώ μειωμένο κατά 3 εκατομμύρια είναι το κονδύλι για φορείς υποστήριξης αναπηρίας (50 εκατομμύρια ευρώ από 53 εκατομμύρια).

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Με έκτακτη τροπολογία σβήνουν χρέη και τόκους προς γιατρούς και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπεται

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά σε καταναγκαστικό συμψηφισμό και κατάργηση τόκων από όσα οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς.


Ειδικότερα με εμβόλιμη τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το χρόνο εργασίας των γιατρών, συμψηφίζονται με εξπρές διαδικασίες τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και άλλους παρόχους, ενώ καταργούνται ουσιαστικά και οι τόκοι που θα διεκδικούσαν οι γιατροί.

Γιατροί, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είχαν εκφράσει από την αρχή την αντίρρησή τους να γίνουν τέτοιου τύπου συμψηφισμοί τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα είχαν μιλήσει από την αρχή για εκβιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης αφού ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν εάν δέχονται ή όχι τον συμψηφισμό. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: “Γιατροί προς ΕΟΠΥΥ: Πληρώστε πρώτα τα χρέη σας και μετά οι συμψηφισμοί! Τι ζητούν”

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ρύθμιση που κατατέθηκε: «Εξοφλούνται κατόπιν συμψηφισμού που διενεργείται κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις με οφειλές clawback και rebate τρέχοντος ή παρελθόντων ετών ή επόμενων ετών.

Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται αυτοδίκαια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, εφόσον ενημερωθούν οι πάροχοι για οφειλόμενα σε αυτούς ποσά και εφόσον δεν αρνηθούν την υπαγωγή στη διαδικασία μέχρι 22/11/2017».

Το σημαντικότερο όμως είναι πως προβλέπεται διαγραφή χρεών καθώς όπως σημειώνεται στην τροπολογία: «Η καταβολή του κεφαλαίου της ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τους δικαιούχους επιφέρει την απόσβεση της οφειλής ως προς τα έξοδα, τους τόκους και το κεφάλαιο…” 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα νέα σενάρια

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Από το νέο έτος αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για τις νέες συμβάσεις των γιατρων με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Μπορεί εδώ και καιρό να έχουν ξεκινήσει άτυπα οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, στην πράξη όμως η νέα συμφωνία θα μπει σε εφαρμογή από το 2018.

Άλλωστε όλα εξαρτώνται πλέον και από τους γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίοι κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών και τα κενά θα καλυφθούν από τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Κι εδώ είναι που «κολλάει» το πρώτο σενάριο που επεξεργαζόταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Οι ΤΟΜΥ δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή και οι γιατροί δεν έχουν δηλώσει ενδιαφέρον στο βαθμό που αναμενόταν από την Αριστοτέλους. Ελπίδα του υπουργού Υγείας να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα οι γιατροί που τελειώνουν τώρα ειδικότητα.

Βέβαια μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το σενάριο θεωρείται μάλλον απίθανο να οριστικοποιηθούν οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αφού και πάλι είναι πιθανό να μείνουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς συγκεκριμένους ειδικευμένους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ τι έχει ανακοινωθεί για τις διαπραγματεύσεις: “Ξεκινούν οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα σενάρια”

 

Πάντως το σενάριο που ρίχνει στο τραπέζι το υπουργείο Υγείας και έχει συζητηθεί εκτενώς με τους Γενικούς Γιατρούς είναι να δοθεί μία πάγια αντιμισθία χωρίς όμως να προσδιορίζεται επ’ ακριβώς ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα είναι υποχρεωμένος ο γιατρός να εξετάζει σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα όμως με τον αριθμό των ασθενών που θα φθάνουν σε κάθε γιατρό με βάση το καθημερινό ωράριο που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά ιατρεία, ο γιατρός δε θα μπορεί να διαθέτει πάνω από 10 λεπτά για την εξέταση.

 

Γι αυτό και πολλοί Γενικοί Γιατροί φοβούνται ότι τα ιδιωτικά ιατρεία τους θα μετατραπούν σε …μικρά ΙΚΑ με αμέτρητες συνταγογραφήσεις και χωρίς καμία ουσιαστική παροχή ιατρικής υπηρεσίας.
Με βάση την Ένωση Γενικής Ιατρικής ανώτατο όριο ασθενών πρέπει να είναι οι 1650, προκειμένου να είναι εφικτή η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί θα καλύπτουν το 70% του αστικού πληθυσμού. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Λύση με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται στον ορίζοντα

Αφενός η έλλειψη ρευστότητας- λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και της μη εξόφλησης των παλιών ληξιπρόθεσμων χρεών-, αφετέρου η σημαντική μείωση των ιδιωτών ασθενών τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης: το περιβάλλον στην αγορά της περίθαλψης κάθε άλλο παρά ευνοϊκό μπορεί να χαρακτηριστεί, με το χώρο των μεγάλων θεραπευτηρίων να μην αποτελεί εξαίρεση.

Capital.gr

Ο Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωκλινικής, μιλά στο Capital.gr για τις εξελίξεις στην αγορά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων με αφορμή το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένα funds, για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις του κλάδου και δίνει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο όμιλος.

Αναλυτικά η συνέντευξη στη Βασιλική Κουρλιμπίνη:

Βλέπετε λύση με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της Υγείας και τι θα προτείνατε για να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων;

Λύση δεν υπάρχει, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα. Η αίσθησή μου είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι μια σωστή κίνηση, αλλά δυστυχώς μεταφέρει όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τα δημόσια ταμεία. Καθυστερήσεις στις πληρωμές, έλλειψη συντονισμού, γραφειοκρατία, ατολμία κλπ. Λύσεις θα βρεθούν και θα υπάρξουν μόνο αν ξεκαθαριστεί ποια είναι η στρατηγική του κράτους μας απέναντι στον ιδιωτικό τομέα.

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορώ να κάνω είναι το κράτος να αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα μόνο τις υπηρεσίες που δεν υπάρχει η τεχνογνωσία ή οι υποδομές για να εξυπηρετηθούν στο δημόσιο. Τα λεφτά δεν επαρκούν για να αγοράζει όλες τις υπηρεσίες και μετά να κάνει υποχρεωτικά κουρέματα και μειώσεις, φέρνοντας στα όρια της επιβίωσης τους ιδιώτες παρόχους. Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν από εμάς και εμείς θα ανταποκριθούμε στο πλαίσιο της λογικής και των δυνατοτήτων μας.

Πιστεύετε πως ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας έχει ακόμη αντοχές;

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών του κλάδου, αλλά και από τη δική μας εμπειρία, υπάρχουν αντοχές. Όλοι αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε το κόστος να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Υπάρχει όντως μια μείωση των ιδιωτών ασθενών που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια, κυρίως για περιστατικά που η συμμετοχή τους είναι μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια σαφής αύξηση των ανθρώπων που ασφαλίζονται ιδιωτικά για να μπορέσουν να έχουν ικανοποιητικές και άμεσες υπηρεσίες υγείας.

Πριν λίγους μήνες πραγματοποιήσατε μια σημαντική επένδυση για τη μεταφορά της Ευρωκλινικής Παίδων. Έχετε στο πλάνο και άλλες επενδύσεις;

Εκτός από τη μετακίνηση της Παίδων από την Αχαρνών σε πλήρως ανακαινισμένο κτήριο, δίπλα ακριβώς από την Ευρωκλινική Αθηνών, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, προχωρήσαμε εντός του 2017 στη δημιουργία του "Σημείου ΔΥΟ" του πολυιατρείου της Ευρωκλινικής. Επιπλέον, στην πλήρη ανακαίνιση νοσηλευτικών ορόφων, στην ανανέωση του εξοπλισμού του ενδοσκοπικού τμήματος και του τμήματος υπερήχων και άλλα πολλά.

Συνολικά εντός της φετινής χρονιάς έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό. Υπάρχουν σκέψεις και μελέτες και για άλλες επενδύσεις κυρίως σε εξοπλισμό και καινοτομίες που θα διατηρήσουν την Ευρωκλινική στην κορυφή των ιατρικών εξελίξεων.

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών μετά και την πρόταση της CVC για το ΙΑΣΩ General αλλά και τον επικείμενο διαγωνισμό για το Ε. Ντυνάν;

Είναι προφανές ότι ο κλάδος ψάχνει ασφαλείς διεξόδους και έχει ήδη μπει σε ένα κύκλο συγχωνεύσεων. Είναι θετικές οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη γνώμη μου και απαραίτητες για να δημιουργηθούν υγιείς επιχειρήσεις που θα έχουν το μέγεθος και τη διάρθρωση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Εμείς τις παρακολουθούμε με θετική και αισιόδοξη ματιά γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και θεωρούμε ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν.

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της πρόληψης προκειμένου να περιοριστεί η ανάγκη για νοσηλείες, κάτι που θα περιόριζε τις δαπάνες της περίθαλψης;

Είναι το πλέον σημαντικό. Η πρόληψη και η παιδεία γύρω από το σώμα μας και τα θέματα υγείας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης της καλής υγείας του καθενός. Δυστυχώς στην Ελλάδα τώρα αρχίζουμε να ασχολούμαστε όλοι με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Εμείς στην Ευρωκλινική ενισχύουμε τη φιλοσοφία αυτή και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη. Μέσα από σύγχρονες ιατρικές μεθόδους και ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων δημιουργούμε ειδικά πακέτα για να καλύψουν πολύ οικονομικά τις ανάγκες διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Εν τη γενέσει έλεγχος των συνταγών

Εν τη γενέσει έλεγχος των συνταγών

Η αγορά είναι ελεύθερη και πρέπει ο πάροχος να είναι ελεύθερος να εισπράττει πάνω από την τιμή αποζημίωσης που καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ, εφόσον ο ασθενής θέλει να αγοράσει κάποιο άλλο προϊόν ακριβότερο.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Εν τη γενέσει έλεγχος των συνταγών
Σκίσιμο και ξαναγράψιμο θέλει η σύμβαση για τα αναλώσιμα όσον αφορά τους φαρμακοποιούς, καθώς είναι διάτρητη από παντού, μας λένε εκπρόσωποι του κλάδου, ενώ θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο από τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, για να προχωρήσει η συνεργασία μεταξύ των φαρμακοποιών και του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει ο τελευταίος να αποκτήσει ηλεκτρονικά συστήματα ικανά να την υποστηρίξουν.
Τα μεγαλύτερα αγκάθια της σύμβασης είναι τα εξής:
1) Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να βγάζει νόμους, μπορεί να εφαρμόσει μόνο εσωτερικό κανονισμό. Και εξηγούν ότι δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να δημιουργεί πλαφόν ανώτερης λιανικής τιμής. Η αγορά είναι ελεύθερη και πρέπει ο πάροχος να είναι ελεύθερος να εισπράττει πάνω από την τιμή αποζημίωσης που καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ, εφόσον ο ασθενής θέλει να αγοράσει κάποιο άλλο προϊόν ακριβότερο. Ας προχωρήσει σε ορισμό ασφαλιστικών τιμών ανά προϊόν. Με την κατάσταση που επικρατεί είναι όλοι δυσαρεστημένοι, ενώ θα πρέπει να περιμένει και αποχωρήσεις εταιρειών από την αγορά που δεν θέλουν τα προϊόντα τους τα οποία αποδεδειγμένα είναι καινοτόμα να αποζημιώνονται στην ίδια τιμή με άλλα υποδεέστερα.
2) Το λογισμικό του Οργανισμού είναι ασταθές, όπως επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των παρόχων και ασυνέχεια στις πληρωμές. Επίσης, υλικά που μπορεί να έχουν κωδικό ΕΚΑΠΤΥ δεν τα αναγνωρίζει το σύστημα δημιουργώντας απίστευτο αλαλούμ σε όλη την αλυσίδα.
3) Δεν είναι δυνατόν σήμερα την εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να γίνεται έλεγχος με ανθρώπινες εργατοώρες. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρέπει να είναι ελεγκτική εν τη γενέσει της συνταγής. 

ΠΗΓΗ:http://iatronet.gr/

 

Διασταύρωση στοιχείων για τη φαρμακευτική δαπάνη

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης συζητά για την κατανομή των δαπανών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα
"Επί τον τύπον των ήλων" αναμένεται να τεθεί σήμερα το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και οι τρεις φορείς, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Από τα δεδομένα των τριών φορέων αναμένεται να προκύψει τελικά η επιβάρυνση του συστήματος υγείας για φάρμακα, ανά θεραπευτική κατηγορία και είδος φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Η συζήτηση ανεβάζει τη ... θερμοκρασία τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς από τα αποτελέσματα των ... αριθμών, πρόκειται να ληφθούν και οι ανάλογες περιοριστικές αποφάσεις.

Ο κατ΄ αρχήν στόχος είναι ο έλεγχος της δαπάνης, ώστε να επαρκούν τα διαθέσιμα για την περίθαλψη του πληθυσμού με αξιοποίηση της καινοτομίας όπου αυτή είναι απαραίτητη, όπως για παράδειγμα στην κάλυψη των ασθενών με σοβαρές ή σπάνιες παθήσεις και να περιοριστεί η υπέρβαση της δαπάνης στο ελάχιστο δυνατό. Συνακόλουθα, η περιστολή που θα προκύψει θα οδηγήσει σε μείωση του clawback, μνημονιακή υποχρέωση της χώρας -η οποία αν και έπρεπε να ισχύσει από φέτος, όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν να αυξάνεται, με τις συνολικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας να πλησιάζουν φέτος το 1,2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αναπόφευκτα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας το θέμα της μείωσης των επιβαρύνσεων, κυρίως σε ότι αφορά την απαλοιφή του αναδρομικού τέλους 25% για εισαγωγή στη Θετική Λίστα που αυξάνει τις πιέσεις στις επιχειρήσεις σε ασφυκτικό βαθμό, καθώς και του ελέγχου του όγκου της συνταγογράφησης, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πολυφαρμακία.

Για το θέμα, ο ΣΦΕΕ, με τις υπερβολικές επιβαρύνσεις από rebate, clawback και τέλος εισόδου, έχει θέσει θέμα πρόσβασης των ασθενών στις νεώτερες θεραπείες για παθήσεις απειλητικές για τη ζωή, επισημαίνοντας το πρόβλημα επάρκειας που μπορεί να δημιουργηθεί.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, έχει θέσει θέμα υπερβολικών επιβαρύνσεων, σημειώνοντας πως στη χώρα μας εφαρμόζεται η παγκόσμια πρωτοτυπία να καταβάλλεται clawback από εταιρίες που παράγουν γενόσημα, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς προωθείται η επικαιροποίηση όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με σκοπό να "κλειδώσουν" άμεσα και να καταστούν υποχρεωτικά, ενώ χθες συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν στην αρμόδια υποεπιτροπή τα πρωτόκολλα της ψωρίασης και της κολπικής μαρμαρυγής.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

«Μπλοκάρουν» τον ΕΟΠΥΥ οι εργαζόμενοι! Γιατί κάνουν κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε μπλόκο της κεντρικής υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι προχωρούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

 

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του Οργανισμού. Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας που διαχειρίζεται κοντά στα 6 δις ευρώ των ασφαλισμένων του, παύει ουσιαστικά να είναι αυτόνομος παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως πρόκειται για …αναβάθμιση του φορέα. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr: “Αποκλειστικό: Τέλος ο αυτόνομος ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αρμοδιότητες στο υπ.Υγείας”

Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε συναγερμό, καθώς η μεταφορά των περισσότερων αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Υγείας ανατρέπει τον αρχικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ ο οποίος επρόκειτο να είναι ένας αυτόνομος οργανισμός που θα αγοράζει υπηρεσίες για να τις παρέχει στους ασφαλισμένους του με τη μορφή του μονοψώνιο.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς θεωρούν ότι η εφαρμογή των άρθρων του Προεδρικού Διατάγματος που αιφνιδιαστικά ανακάλυψαν και οι ίδιοι, περιορίζει την αυτονομία του ΕΟΠΥΥ και τον καθιστά πλήρως ελεγχόμενο από το υπουργείο Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε με ανακοινώσεις της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να διαψεύσει τα όσα έρχονται στον ΕΟΠΥΥ, οι εργαζόμενοι είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.

Φοβούνται πως η άμεση εφαρμογή των ρυθμίσεων οι οποίες περιορίζουν τις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ, μπορεί και να καταστήσουν αμφίβολο ακόμη και τον αριθμό των σημερινών θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ: «Τι σημαίνει η κατάργηση της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ!»

Ο Σύλλογος πάντως προτίθεται να κάνει κατάληψη στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ ζητώντας άμεσα απαντήσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Τρέχει ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα χρέη προς τις επιχειρήσεις της Υγείας

Τρέχει ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα χρέη προς τις επιχειρήσεις της Υγείας

Τρέχει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να κλείσει τις οικονομικές εκκρεμότητες με τους παρόχους και να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις της Υγείας, μετά και τη ρητή εντολή των εκπροσώπων των Θεσμών για άμεσο περιορισμό των χρεών, ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές του Οργανισμού το Σεπτέμβριο είχαν μειωθεί κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο, εντούτοις το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, στα 910 εκατ. ευρώ. Στις αρχές της χρονιάς οι οφειλές είχαν εκτοξευτεί στα 1,47 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συμψηφισμό μεταξύ των ποσών που χρωστά προς τους παρόχους για την περίοδο 2012-2015 και των ποσών επιστροφής των επιχειρηματιών προς τον Οργανισμό λόγω των μέτρων του claw back και rebate της περιόδου 2013-2015, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών για να καλυφθούν οι υπερβάσεις στον κλειστό προϋπολογισμό και των εκπτώσεων στις υπηρεσίες Υγείας. Η εξόφληση θα γίνει σε δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο μέχρι και 6 Νοεμβρίου προκειμένου να αποδεχθούν τα ποσά προς συμψηφισμό που τους έχει αποστείλει ο Οργανισμός.

Αντί για ρευστό που ζητά η αγορά της Υγείας- με την αποπληρωμή των παλιών χρεών προ του 2012 που εκκρεμούν από τα ασφαλιστικά ταμεία-, παράγοντες του χώρου εξηγούν πως επιλέχθηκε η λύση του συμψηφισμού προκειμένου να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ, απόφαση ωστόσο που εγκυμονεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε περίπτωση που ο αριθμός των δόσεων είναι περιορισμένος. Εκπρόσωποι των παρόχων, από κοινού με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, αφού τα ποσά των ζητούμενων επιστροφών είναι πολύ μεγάλα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς.

Ήδη με επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα προειδοποιούν πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα οδηγηθεί σε διακοπή των εργασιών τους λόγω μειωμένης ρευστότητας. Τα χρήματα που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ για τις μονάδες υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας(διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και διαγνωστικά εργαστήρια ιδιωτικών κλινικών) και θα δοθούν ισόποσες μηνιαίες δόσεις και σε χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους 2018. Αλλά και εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών μιλούν για επερχόμενα λουκέτα σε μικρές μονάδες μέσα στην επόμενη χρονιά.

Από την άλλη πλευρά εμμένει ο προβληματισμός του υπουργείου Υγείας για τις οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις: τα χρέη του ΕΣΥ το Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 552 εκατ. ευρώ από 450 εκατ. στα τέλη του 2016.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΩΝ 31-10-2017

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://www.eopyy.gov.gr/

Ο ΕΟΠΥΥ “σκοτώνει” και τους διαβητικούς! Από την τσέπη τους τα αναλώσιμα

Στο πυρ το εξώτερον στέλνει ο ΕΟΠΥΥ τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.


 

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, ο ΕΟΠΥΥ πριν να εκδώσει το απαιτούμενο τροποποιητικό ΦΕΚ και να εντάξει αναλώσιμα υγειονομικά υλικά του Διαβήτη στο ΦΕΚ Β’ 3491/5.10.2017, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται, ενεργοποίησε σήμερα, την 1η Νοεμβρίου το e-DAPY!

Με την ενέργεια αυτή – σύμφωνα με τους ασθενείς- απαγορεύει την πρόσβαση ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται στο 15%, στα αναλώσιμα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούν κατόπιν ιατρικής σύστασης και για πολλά εξ αυτών έχουν και την έγκριση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ).

Πως επιβαρύνονται οι διαβητικοί

Έχουμε ήδη ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ με επιστολή μας για το θέμα, τονίζει η Ομοσπονδία ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη των αναλώσιμων προϊόντων που λείπουν από το εν λόγω ΦΕΚ, τη σύγκλιση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και τη διευθέτηση των στρεβλώσεων αναφορικά με τη χορήγηση του θεραπευτικού διαβητικού υποδήματος.

 

“Στο μόνο, όμως, που προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ είναι να επιταχύνει την εφαρμογή μέσω του e-DAPY του συγκεκριμένου ΦΕΚ χωρίς, ωστόσο, να φροντίσει να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις, αποκλείοντας σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με διαβήτη. Το μόνο που ενδιαφέρει τον ΕΟΠΥΥ είναι να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόϊκας και ΟΧΙ τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, τους οποίους και είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί” επισημαίνουν οι ασθενείς με διαβήτη.

Γι αυτό και οι Σύλλογοι Ασθενών με Διαβήτη δηλώνουν ότι θα περάσουν στην αντεπίθεση: “Η επίθεση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΕΟΠΥΥ φτάνει στην κορύφωσή της. Για το λόγο αυτό έρχεται η ώρα που θα αμυνθούμε. Είμαστε πολλοί και θα το αποδείξουμε”!

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία – 22% τον Σεπτέμβριο

Αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία – 22% τον Σεπτέμβριο

Σημαντική μείωση καταγράφεται στον ΕΟΠΥΥ σε όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η εικόνα είναι διαφορετική με τα δημόσια νοσοκομεία.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία – 22% τον Σεπτέμβριο
Σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και μικρή αύξηση στις οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.
Αυτό προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία οφείλουν 1,46 δισεκατομμύριο ευρώ, έναντι συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών 3,55 δισ. της κυβέρνησης.
Από τον χώρο της Υγείας, δηλαδή, προέρχεται το 41% των χρημάτων που οφείλονται από το ελληνικό κράτος.
Τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.
Τα ποσά αυτά διαμορφώνουν μία σταθερά πτωτική τάση από τις αρχές του έτους, η οποία αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
Τον Ιανουάριο, τα οφειλόμενα από την Υγεία ήταν 1,99 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο 1,9 δισεκατομμύριο.
Τον Σεπτέμβριο, ήταν μειωμένα κατά 26,5% σε σχέση με την αρχή του έτους και κατά 22% σε σχέση με τον Ιούνιο.
Σημαντική είναι η πορεία αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος στις αρχές του έτους χρωστούσε 1,47 δισεκατομμύριο, τον Ιούνιο 1,35 δισ. και τον Σεπτέμβριο 910 εκατομμύρια ευρώ.
Αύξηση
Αντίθετα, αυξητική τάση έχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες ανέρχονταν στα 517 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, στα 543 εκατομμύρια τον Ιούνιο και στα 552 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο.
Η εξόφληση παρόχων και προμηθευτών είναι επιτακτική, προκειμένου να πάρει ανάσα η αγορά, που - εκτός από τις οφειλές - καλείται να κάνει υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και να πληρώσει μεγάλες επιστροφές υπέρβασης των προϋπολογισμών (clawback).
Ενδεικτικό είναι πως από τα 2,5 δισ. ευρώ που διαθέτουν νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ για φάρμακο, το 1,2 δισεκατομμύριο ζητείται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως clawback.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Η επόμενη μέρα στερεί κι άλλα φάρμακα από τους Έλληνες- ρεπορτάζ

pharmacy-pills-color-3

Το ρεπορτάζ του iatropedia οδηγεί σε δυσοίωνα για όλους μας πιθανά σενάρια... Η χθεσινή απόφαση - βόμβα της ελβετικής Roche να ζητήσει την αφαίρεση καινοτόμου φαρμάκου της για το μεταστατικό μελάνωμα από την θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, είναι μόνο το πρώτο βήμα.
γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Ακόμα και η ίδια φαρμακευτική εταιρία, παρά τις απειλές Ξανθού, είναι πιθανό να μην βάλει στην θετική λίστα και δεύτερο καινοτόμο φάρμακό της, αυτήν την φορά για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το σκεύασμα αυτό έχει λάβει τιμή στη χώρα μας αλλά δεν έχει μπει ακόμα στην θετική λίστα. Και όπως έχουν σήμερα τα πράγματα με το 25% να κρέμεται σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους, δεν θέλει να το βάλει.

Η Roche εξάλλου δεν είναι η μοναδική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία που αντιμετωπίζει με τον τρόπο αυτό την αναλγησία όσων προωθούν το μέτρο του 25% (σε όλα τα καινοτόμα τα 2 πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους στη χώρα ως αντάλλαγμα εισόδου στην θετική λίστα) και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Τουλάχιστον άλλες δύο φαρμακευτικές εταιρίες είναι πιθανό να πράξουν το ίδιο μέχρι το τέλος του έτους...

Το χρονικό της απόσυρσης του φαρμάκου για το μελάνωμα

Το φάρμακό πήρε τιμή στην χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ακόμα δεν είχε τεθεί θέμα για 25% χαράτσι στα καινοτόμα. Σήμερα γύρω στους 40 ασθενείς βρίσκονται ήδη σε θεραπεία με αυτό. Αλλά με την έλευση του 25% που ήρθε να προστεθεί στο rebate και το clawback, χάνει το 50% της τιμής του και πέφτει κάτω από τα αντίστοιχα σκευάσματα του ανταγωνισμού που δεν είναι τόσο καινούργια και δεν πληρώνουν το νέο χαράτσι. Η εταιρία ως εκ τούτου, δεν μπορεί ούτε επιθυμεί πια να το παρέχει με τόσο χαμηλή τιμή στην χώρα μας και ζητεί να υπάρχει μόνο ιδιωτικά!

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από συνομιλίες με την ηγεσία του ΥΥΚΑ όπου η Roche είχε καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως είναι ο επιμερισμός κινδύνου και να πληρώνεται η εταιρία ανάλογα με το όφελος στους ασθενείς. Παρότι, όπως μαθαίνουμε, το κλίμα ήταν πολύ θετικό στις συζητήσεις αυτές, η ηγεσία αποφάσισε να νομοθετήσει και να εφαρμόσει αναδρομικά το μέτρο φέρνοντας σε αδιέξοδο τις φαρμακευτικές με καινοτόμα φάρμακα.

Και τώρα τι θα γίνει;

Η αντίδραση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ χθες βράδυ ήταν να διαμηνύσει λίγο ως πολύ ότι δεν θα αφήσει την εταιρία να κάνει αυτό που θέλει. Πλην όμως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη νομολογία που να απαγορεύει σε μια πολυεθνική να πάρει το φάρμακό της από την θετική λίστα. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον αν δούμε ποιος θα τραβήξει το σχοινί πιο δυνατά και ποιος θα χρειαστεί να υποχωρήσει...

Το δεδομένο είναι όμως ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και το παράδειγμα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας θα ακολουθήσουν και άλλες δυσαρεστημένες με την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Παράταση ημερομηνίας αποδοχής συμψηφισμού

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://www.eopyy.gov.gr/

'Στη φάκα' γιατρός για ζημιά 2 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Αποκαλύφθηκε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων από γιατρό νοσοκομείου της Β. Ελλάδος που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Θοδωρής Παναγιωτίδης - news247

Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, σχετικά με παράνομες συνταγογραφήσεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, γιατρός του Νοσοκομείου φέρεται να πραγματοποίησε 4.826 παράνομες συνταγογραφήσεις, με σκευάσματα ειδικής διατροφής για ηλικιωμένους, από τις οποίες προκλήθηκε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ συνολική ζημιά ύψους 2.181.352 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Νέες συμβάσεις για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ το 2018! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Από το νέο έτος θα πρέπει να περιμένουν τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί.


Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως παρότι ένα σχέδιο για νέες συμβάσεις είναι ήδη έτοιμο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πιθανότατα θα περιμένει να διαπιστώσει τι θα γίνει με τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), πριν ανακοινώσει στους ιδιώτες γιατρούς τις αποφάσεις τους.

Οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr πως θα πρέπει να διερευνηθεί πρώτο το ζήτημα της στελέχωσης όλων των ΤΟΜΥ, ώστε να εξακριβωθούν τα κενά που θα προκύψουν και αυτά να καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

 

Τα μαντάτα πάντως δεν είναι και πολύ καλά για τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ καθώς όπως ήδη έχει προαναγγελθεί, οι συμβάσεις θα είναι μεν περισσότερες θα αφορούν περί τους 7000 ιδιώτες γιατρούς, όμως οι αμοιβές θα είναι κατά πολύ κουρεμένες.

Το νέο σενάριο μάλιστα που περιγράφει πάγια αντιμισθία με μεγάλο όμως αριθμό ασθενών και σε συγκεκριμένο και διευρυμένο ωράριο, δεν αναφέρει πάνω από 1400 ευρώ το μήνα. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να σκεφτεί κανείς τις καθυστερήσεις που έχουν στις πληρωμές οι γιατροί, τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές αλλά και τις μεγάλες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές τους.

 

Στο μεταξύ όμως θα ξεκινήσει σιγά σιγά σε λίγο καιρό η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Ξεκινούν οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα σενάρια»

Άλλωστε οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν αρκετό καιρό μέχρι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές για το θέμα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Με ξαφνικό θάνατο απειλούνται οι πάροχοι που δε συμφωνήσουν στο συμψηφισμό οφειλών

Ακόμη και με «ξαφνικό θάνατο» απειλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν στον συμψηφισμό οφειλών των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι πάροχοι δεν ενταχθούν στη διαδικασία συμψηφισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, τότε ο Οργανισμός θα «κρατήσει» τις οφειλές τους από τις τρέχουσας πληρωμές.

Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει η στρόφιγγα χρηματοροής από τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους παρόχους που έχουν ως μοναδικό πελάτη των ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο στους τρεις παρόχους έχουν ενταχθεί στη διαδικασία συμψηφισμού.

Το θέμα των συμψηφισμών αποτέλεσε αντικείμενο των συναντήσεων της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους στη διάρκεια της εβδομάδας. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «το σύνολο των παρόχων του κλάδου μας, οφείλει να επιστρέψει τεράστια ποσά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

Υποστηρίζει δε ότι «το ύψος της απομείωσης της ρευστότητας των μελών μας για τις επόμενες 18 πληρωμές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εάν παραμείνουν τόσες οι δόσεις των ποσών επιστροφής, ανέρχεται στο ύψος του 30%-48% επί των απαιτήσεων μας, αν κανείς συνυπολογίσει ότι συγχρόνως θα αφαιρούνται και οι δόσεις του claw back του 2017 και ενδεχομένως και του 2018, τα οποία θα τρέχουν σε ποσοστό 10% περίπου».

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, «εξαιτίας όλων των ανωτέρω, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας θα οδηγηθεί σε διακοπή των εργασιών τους λόγω μειωμένης ρευστότητας».

    Για τους λόγους αυτούς προτείνει:

       α) Στον συμψηφισμό να συνυπολογισθούν και τα ληξιπρόθεσμα α’ γενιάς της περιόδου 2009-2011. Εκτιμάται ότι οι επιστροφές ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα α’ γενιάς στα 150 εκατ. ευρώ, οπότε η διαφορά οφειλής των παρόχων πέφτει στα 50 εκατ. ευρώ.

       β) Ο αριθμός των δόσεων των οφειλομένων, να ανέλθει στις 120 δόσεις, ούτως ώστε η απομείωση της μηνιαίας μας ρευστότητας να είναι διαχειρίσιμη.

       γ) Εναλλακτικά προτείνει ότι για μηνιαίες απαιτήσεις ανά κωδικό υποβολής, η απομείωση να είναι κλιμακούμενη από 5%- 15%.

Και σημειώνει: είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε νομικού ή φυσικού προσώπου η προσφυγή στη δικαιοσύνη και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι στην υπεύθυνη δήλωση που επισυνάπτεται στη ρύθμιση περί υπαγωγής σε συμψηφισμό οφειλών, πρέπει να απαλειφθεί ο όρος της παραίτησης από κάθε ένδικο μέσο, έτσι ώστε ο κάθε πάροχος που πιστεύει ότι βλάπτεται από την εφαρμογή του άδικου μέτρου της αυτόματης επιστροφής υπέρβασης δαπανών (claw back), να μπορεί να τη διεκδικήσει.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ