ΕΟΠΥΥ

Μια γυναίκα πρόεδρος στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ!

Άννα Μαστοράκου

Αλλαγή σκυτάλης στην Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) μετά από χρόνια

Τα σκήπτρα σε μια γυναίκα παρέδωσε ο επί σειρών ετών πρόεδρος της ΕΝΙ –ΕΟΠΥΥ, των ιδιωτών γιατρών δηλαδή που συνεργάζονται με τον Οργανισμό, Γιώργος Ελευθερίου.

Μετά από αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ένωση πρόεδρος εξελέγη η Άννα Μαστοράκου. Πρόκειται για τη νυν πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αλλά και τη μοναδική γυναίκα που συμμετέχει στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η ίδια πάντως ευχαρίστησε τους συναδέλφους της τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής της όσο και μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Άννα Μαστοράκου
Η Άννα Μαστοράκου

Να σημειωθεί πως η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ είναι η ένωση που εκπροσωπεί τους χιλιάδες ιδιώτες γιατρούς που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με τον οργανισμό δεδομένου ότι παραμένουν απλήρωτοι για καιρό.

Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών το νέο ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόεδρος Μαστοράκου Άννα Πυρηνικός Ιατρός Πάτρα

Αντιπρόεδρος Κωνσταντινίδης Ιωάννης Ορθοπαιδικός Θεσσαλονίκη

Β’ Αντιπρόεδρος Γκανάς Ευάγγελος Ουρολόγος Γιαννιτσά

Γενικός Γραμματέας Παπασιδέρης Χρήστος Αγγειοχειρούργος Αθήνα

Ταμίας Δάβος Κωνσταντίνος Καρδιολόγος Αθήνα

Ειδικός Γραμματέας Γαλάνης Σπύρος Γενικός Ιατρός Κέρκυρα

Ειδικός Γραμματέας Χατζούδης Σταύρος Παθολόγος Αθήνα

Μέλος Κοσκοσάς Αρχιμήδης Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη

Μέλος Αργυράκης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος Αθήνα

Μέλος Τσαμαδός Νίκος Ορθοπαιδικός Αθήνα

Μέλος Κολλάρος Θεόδωρος Γυναικολόγος Πάτρα

Για την ελεγκτική επιτροπή εκλέχθηκαν:

Μανάκου Νίκη
Κακαράντζα Γεωργία
Παπαδοπούλου Βασιλική

Η νέα πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου κάλεσε τους γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ ή έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Οργανισμό να εγγραφούν στην Ένωση προκειμένου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθούν χρόνια προβλήματα του κλάδου καθώς όπως σημειώνει η κ.Μαστοράκου: «Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προτίθεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να βελτιωθούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες δυσκολεύουν την καθημερινή ιατρική πράξη με στόχο την αποκατάσταση της επαγγελματικής και επιστημονικής ακεραιότητας του συμβεβλημένου Ιατρού και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Μόνο ηλεκτρονικά οι γνωματεύσεις για δεκάδες αναλώσιμα υλικά! Δείτε ποιες ασθένειες αφορούν

υγειονομικό υλικό

Ψηφιοποιούνται σιγά σιγά όλες οι γνωματεύσεις που θα πρέπει να χορηγούν οι γιατροί στους ασθενείς τους για να πάρουν διάφορα βασικά είδη για την ασθένειά τους.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, όλο και περισσότερες γνωματεύσεις θα πρέπει να εκδίδονται ηλεκτρονικά από τους γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να εγγραφούν και στο ηλεκτρονικό σύστημα του οργανισμού.

Ήδη, εκδίδονται ηλεκτρονικά οι Γνωματεύσεις Αιμοκαθάρσεων, Οπτικών, Αναπνευστικών, Ορθοπαιδικών, Ακουστικών και για Επιθέματα Κατακλίσεων. Από 19/11/2015 δε θα γίνονται δεκτές χειρόγραφες γνωματεύσεις για Οστομικά είδη, Καθετήρες και για Διάφορα Αναλώσιμα είδη στις Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, παρά μόνον εκτυπωμένες ηλεκτρονικές γνωματεύσεις.

Να σημειωθεί πως για να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για τα είδη που χρειάζονται θα είναι απαραίτητες οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με όλα τα αναλώσιμα υλικά που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ηλεκτρονικές γνωματεύσεις ή πατήστε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγαλύτερο μέγεθος.

Περισσότερα...

Διευκρινήσεις ΕΟΠΥΥ για την συνταγογράφηση γενοσήμων

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πως θα αγοράζει πλέον τις "ιατρικές επισκέψεις" ο ΕΟΠΥΥ

Πακέτο μέτρων για τον έλεγχο των συνταγών και των παραπεμπτικών, λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ο Οργανισμός θα αγοράζει ιατρικές επισκέψεις χρησιμοποιώντας δείκτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ασφαλιστικού πληθυσμού, νοσηρότητας καθώς και συνυπολογίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί μελέτη εκτίμησης για τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας ανά γεωγραφική περιφέρεια, βάση της οποίας θα συνταχθεί το σχέδιο της νέας σύμβασης με τους γιατρούς.
Παράλληλα, άμεσα «ενεργοποιεί» λογισμικό αποτύπωσης και παρουσίασης απαιτήσεων ανοικτής περίθαλψης σε πραγματικό χρόνο. Με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου λογισμικού, γίνεται εφικτή η παρακολούθηση της εξέλιξης των δαπανών που αφορούν στην ανοικτή περίθαλψη (π.χ. ιδιωτικές κλινικές), σε πραγματικό χρόνο, ανά νομό και ανά κατηγορία παρόχου. Επίσης δίνεται η δυνατότητα, ακόμη και σε επίπεδο ασφαλισμένου, παρακολούθησης (σε πραγματικό χρόνο) της εκτέλεσης των παραπεμπτικών. Με τη χρήση του άνω λογισμικού, υπάρχει πλέον η δυνατότητα συγκριτικής μελέτης κόστους-όγκου ανά νομό, ανά πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά κριτήρια και επίσης υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου συχνότητας ανά ΑΜΚΑ (αντιμετώπιση προκλητής ζήτησης).
Ειδικά για τις εξετάσεις που «εκτινάσσουν» την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε επιβολή κλιμακωτών εκπτώσεων για 6 κύριες κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων (Μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος), σε σχέση με το εκτελούμενο πλήθος εξετάσεων, δηλαδή όσο αυξάνεται το πλήθος των εκτελούμενων εξετάσεων αυξάνει και η έκπτωση επί της υποβαλλόμενης δαπάνης του παρόχου. Εκτιμάται μείωση της δαπάνης κατά 121.000.000 ευρώ, με αναγωγή στο 2014 ή 20,13% της συνολικής δαπάνης.
Επιπλέον, προχώρησε σε κατάργηση διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων, για τις οποίες έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα τα οποία αφορούν σε διπλές καταχωρήσεις της ίδιας εξέτασης, εξετάσεις οι οποίες είναι παρωχημένες και δεν χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική πράξη, περιλαμβάνονται σε άλλες εξετάσεις ή στην ιατρική επίσκεψη και κατά συνέπεια δεν τιμολογούνται μεμονωμένα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

Το 2016 η χρηματοδότηση και τα έσοδα θα είναι περισσότερα για τον ΕΟΠΥΥ

Σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΦΣ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, παρουσία και του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, έβαλε ένα πλαίσιο κινήσεων της ηγεσίας του ΥΥΚΑ για το επόμενο διάστημα στα θέματα που άπτονται των σχέσεων των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ...
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως ενημερώνει ο γ΄αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Γιάννης Δαγρές, τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να ανταποκξτιθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του αλλά και ζητήματα που αφορούν στα υλικά, ειδικές τροφές και άλλα...

Συγκεκριμένα μας εξηγεί ο κ. Δαγρές:

Για την χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ:
Μας είπε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο υπάρχει συμπαγής πιθανότητα να πληρωθεί ΚΑΙ ο Σεπτέμβριος. Από τα ρεπορτάζ βέβαια ακούμε ότι αυτό είναι στενά συνυφασμένο με την τρέχουσα δόση, οπότε ακούγοντας ότι όλα πάνε σχετικά καλά μένουμε αισιόδοξοι και γι' αυτό το κομμάτι. Το 2016 η χρηματοδότηση θα είναι μεγαλύτερη στα έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ, πρώτη χρονιά αύξησης εσόδων ΕΟΠΥΥ από σύστασής του το 2011.

Μέχρι τότε, χρήματα από τη χρηματοδότηση της χώρας θα δωθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ληξιπρόθεσμα, εννούμε κυρίως τους ΕΟΠΥΥ μετά το 60ήμερο. Δηλαδή μας είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αιμοδοτηθεί γερά μέχρι το τέλος του 2015 και από εκεί και πέρα οι μειώσεις των συντάξεων ως ελάφρυνση υπάρχει το σχέδιο να μεταφράζεται σε αύξηση χρηματοδότησης ΕΟΠΥΥ

Για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και άλλα αναλώσιμα (κολοστομίες, ειδικές τροφές, βηματοδότες κλπ. κλπ.)

Του θυμίσαμε ότι όταν κάποια από αυτά τα είδη χορηγούνταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία η δαπάνη ελεγχόταν, ενώ όταν απελευθερώθηκε και σε τρίτους εκτοξεύτηκε στον Θεό προκαλώντας σοβαρή οικονομική αιμορραγία στο Ασφ. Σύστημα.

Εμείς ζητήσαμε από τον υφυπουργό να συνταγογραφούνται, όπως πχ. τα αναλώσιμα σακχάρου και με αυτούς τους όρους που και οι ίδιοι σκέφτονταν: τιμές αναφοράς και προδιαγραφές κοινές για όλους, ώστε να μην κανιβαλίζει ο ένας τον άλλο και να μην κανιβαλίζουν οι εταιρείες φτιάχνοντας δραχμοβόρα μονοπώλια. Φαίνεται να έγινε δεκτό σαν λογική.

Το θέμα το κυνηγάμε από το 2013 που πρωτοβγήκε ο επικαιροποιημένος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ και είχαμε τις πρώτες ενδείξεις για το τί συμβαίνει και προσωπικά με βάση τα στοιχεία που μου έστελναν ειδικά τα παιδιά από το Farmakopoioi που παρακολουθούν τα πάντα και χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά πλέον από τον ΠΦΣ. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Κλιμακωτή έκπτωση (rebate) στον ΕΟΠΥΥ για κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και γιατρούς

Κλιμακωτή έκπτωση (rebate) στον ΕΟΠΥΥ για κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και γιατρούς

Από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους έως και το 2018 θα ισχύει η απόφαση του Παύλου Πολάκη για το rebate στους ιδιώτες παρόχους Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για το rebate σε ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτές, γιατρούς και λοιπούς παρόχους του ΕΟΠΥΥ.
Με την απόφαση του Παύλου Πολάκη ορίζεται κλιμακούμενο ποσοστό επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία, διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες των ασφαλισμένων του προς τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιδιώτες παρόχους συγκεκριμένων υπηρεσιών ως επιστροφή (rebate) για κάθε μήνα.
Οι διατάξεις της παρούσας τυγχάνουν εφαρμογής και επί των ισχυουσών συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών Υγείας.
Το ποσό της επιστροφής (rebate) υπολογίζεται επί του συνόλου της αξίας των δαπανών (οφειλών) που ο πάροχος υποβάλλει ηλεκτρονικά προς τον ΕΟΠΥΥ, πριν την προσθήκη του ΦΠΑ για κάθε μήνα.
Η επιστροφή αφορά στο ύψος της υπολογιζόμενης οφειλής και αυτή κλιμακώνεται σύμφωνα με μία συγκεκριμένη προοδευτική διαβάθμιση, η οποία περιγράφεται στην απόφαση.
Για κάθε αυτοπαραπομπή που γίνεται από γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες κατά πράξη και περίπτωση, με ειδικότητες Καρδιολογίας, Γαστρεντερολογίας, Νευρολογίας, Γυναικολογίας και Φυσιατρικής, ορίζεται ποσοστό rebate 40%.
Παραπεμπτικά
Για εκτέλεση παραπεμπτικών που έχουν εκδοθεί από άλλον ιατρό ισχύει συγκεκριμένος πίνακας, ο οποίος παρατίθεται στην απόφαση.
Η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2018.
Κάθε διάταξη προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων αντίθετη προς τις διατάξεις της παρούσας απόφασης καταργείται.
Δ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://iatronet.gr/

 

«Καταρρέει» υπό το βάρος των χρεών ο ΕΟΠΥΥ

δαπανες εοπυυ

Ο χρηματοδοτικός εφιάλτης από τη μία και η «σπατάλη» λόγω υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από την άλλη, σκάβουν τα θεμέλια του ΕΟΠΥΥ, ενός Οργανισμού που ξεκίνησε το 2012 ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ, αλλά δεν έτυχε ποτέ της σωστής οικονομικής στήριξης.

Κλικ στην εικόνα

δαπανες εοπυυΜόνο για το εννιάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015 τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν από εισφορές υγείας ασφαλισμένων που έχουν εισπράξει, αλλά δεν έχουν αποδώσει στον ΕΟΠΥΥ, 951,2 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη του ΙΚΑ ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ (318 εκατ. ευρώ), και ο ΟΓΑ (91,2 εκατ. ευρώ). Συνολικά η υστέρηση εισφορών του ΕΟΠΥΥ έχει φτάσει πλέον στα 1,653 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.ά. ανέρχονται στα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% είναι προς φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν να πληρωθούν από το 2013.

 

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να καλύψει έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο παροχών. «Μέρος του οποίου είναι καθαρά προϊόν σπατάλης και προκλητής ζήτησης. Ενα εκατομμύριο αξονικές τομογραφίες τον χρόνο και περισσότερες από μισό εκατομμύριο μαγνητικές τομογραφίες τον χρόνο δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του πληθυσμού» τόνισε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός κατά τον απολογισμό του έργου του Οργανισμού για το διάστημα Ιούλιος 2013-Νοέμβριος 2015, που ο ίδιος βρέθηκε στο τιμόνι του. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως στοιχείο αφορά τον αριθμό των συνταγών και συσκευασιών φαρμάκων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 συνταγογραφήθηκαν 197,2 εκατ. εμβαλάγια (κουτιά φαρμάκων)! Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 7%, ήτοι 15 εκατ. κουτιά φαρμάκων το 2014, πρώτη χρονιά που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο του μηνιαίου ορίου δαπανών συνταγογράφησης των γιατρών ανάλογα με την ειδικότητά τους, την περιοχή τους και τον μήνα του έτους.

Εφέτος το μέτρο δεν ίσχυσε καθόλου για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφού η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο και μάλιστα πρόσφατα αντικαταστάθηκε με άλλη. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο, αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 7% οι συνταγές φαρμάκων και κατά 9% ο όγκος των φαρμάκων που χορηγήθηκε. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2015 εκτελέστηκαν 33.653.084 συνταγές ασφαλισμένων έναντι 31.314.251 συνταγών που εκτελέστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014 (αύξηση 7%) και συνταγογραφήθηκαν 97.712.918 συσκευασίες φαρμάκων έναντι 89.630.219 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 9%). Ο κλειστός προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ωστόσο ο ίδιος: 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η υπέρβαση από αυτόν τον στόχο για τους πρώτους μήνες του έτους έχει ήδη φτάσει τα 223,4 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Κοντός, «ο ΕΟΠΥΥ βρέθηκε εξαρχής σε μία δίνη συγκυριών, που δυσκόλεψαν την πορεία του. Η οικονομική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ υπονομεύτηκε από τη γέννησή του. Το παράδοξο είναι ότι ξεκίνησε με έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη. Οι αναταράξεις είναι συνεχείς». Ο απερχόμενος και μακροβιότερος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη θητεία του, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση εξάμηνων επαναλαμβανόμενων συνταγών, τα μητρώα συνταγών, οι κατευθυντήριες οδηγίες για προληπτικές εξετάσεις, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η ανάπτυξη μιας σειράς «φίλτρων» για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, στάθηκε ωστόσο ιδιαίτερα στην ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης του Οργανισμού. Χαιρέτησε μάλιστα τη σχετική αναφορά του αντικαταστάτη του Σωτήρη Μπερσίμη, λέκτορα Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο διορισμός του οποίου στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ εγκρίθηκε προχθές στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οπως είπε ο κ. Κοντός, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης είναι κάτι που θα πρέπει να θέσει σε υψηλή προτεραιότητα η νέα διοίκηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί ο ΕΟΠΥΥ με γιατρούς ελεγκτές, ώστε να πραγματοποιούν έναν real time έλεγχο των δαπανών και της συνταγογραφικής δραστηριότητας των γιατρών, αλλά και να προχωρήσει το έργο -είναι ήδη σε εξέλιξη- για την έκδοση της κάρτας ασφάλισης Υγείας του ασφαλισμένου, που όπως είπε «θα θωρακίσει» το σύστημα.
Έντυπη Καθημερινή

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Δείτε πόσα φάρμακα πήραν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια!

φάρμακα

Περισσότερα φάρμακα φαίνεται ότι πήραν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι επίσημοι αριθμοί του ΕΟΠΥΥ, όπως τους κατέγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Κοντός, δείχνουν μια ελαφριά αύξηση των συνταγών κατά το 1ο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014. Κάτι που φαίνεται να προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στους αρμόδιους.

Ειδικότερα αύξηση της τάξης του 7% σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε συνταγές φαρμάκων που εκτελέστηκαν.

Ενώ το α’ εξάμηνο του 2015 είχαμε 33.653.084 συνταγές ασφαλισμένων που εκτελέστηκαν, το α’ εξάμηνο του 2014 κατεγράφησαν 31.314.251 συνταγές του (αύξηση 7%).

Λίγο μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 9% υπάρχει στις συσκευασίες φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν το α’ εξάμηνο 2015.

Συγκεκριμένα 97.712.918 συσκευασίες φαρμάκων συνταγογραφήθηκαν το α’ εξάμηνο 2015 σε σχέση με 89.630.219 συσκευασίες φαρμάκων του α’εξαμήνου του 2014 (αύξηση 9%).

φάρμακα

Το 2013 και το 2014

Όμως αξιοσημείωτο είναι πως το 2014 τα φάρμακα που έλαβαν οι ασφαλισμένοι ήταν λιγότερα σε σύγκριση με το 2013. Γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το 2014 εκτελέστηκαν 64.050.429 συνταγές ασφαλισμένων έναντι 66.588.737 εκ. το 2013 (μείωση 4%).
Αντίστοιχα το 2014 συνταγογραφήθηκαν 182.851.172 εμβαλάγια (κουτιά φαρμάκων) έναντι 197.226.098 το 2013 (μείωση 7%).

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέο άγριο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν οι δανειστές!

διαγνωστικές εξετάσεις

Κι άλλη μείωση στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ζητούν οι δανειστές παρότι ήδη δρομολογείται ένα κάθετο κούρεμα για να μειωθεί η συνολική δαπάνη.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ οι τροϊκανοί ζητούν να υπάρχει μείωση κατά 20 με 25% για 54 διαγνωστικές εξετάσεις που θεωρούνται πιο κοστοβόρες.
Μεταξύ αυτών σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας, ορισμένες μικροβιολογικές εξετάσεις αλλά ακόμη και οι πολύ απλές όπως οι γενικές αίματος.

Οι δανειστές θέλουν περαιτέρω μείωση στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε στο τέλους του έτους να μην υπάρχει το περιβόητο claw back δηλαδή η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων από τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.

διαγνωστικά

Να σημειωθεί ότι κατά τη φετινή χρονιά η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να «κλείσει» στα 390 εκατ. ευρώ, ενώ τα 90 εκατ. θα επιστραφούν με τη μορφή του claw back.

Πάντως ο ΕΟΠΥΥ έχει προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να γίνει μια γενική ανακοστολόγηση στις διαγνωστικές εξετάσεις, να υπάρχουν αυστηρές συνταγογραφικές οδηγίες, αλλά και να υιοθετηθεί κλιμακωτό rebate (υποχρεωτική έκπτωση) όγκου.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Ο νέος λειτουργικός & ασθενοκεντρικός Ενιαίος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ

Ο νέος λειτουργικός & ασθενοκεντρικός Ενιαίος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ

Στην τελική του ευθεία βρίσκεται πλέον ο νέος Ενιαίος Κανονισμών Παροχών του ΕΟΠΥΥ το κείμενο του οποίου, έχει μοιρασθεί στα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Μετά το πέρας του έργου της Επιτροπής, για πρώτη φορά, το σχέδιο του νέου ΕΚΠΥ, ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος, δόθηκε προς διαβούλευση για σχόλια και παρατηρήσεις στους συλλόγους και τις ενώσεις των παρόχων-προμηθευτών, ενώ απεστάλη και σε συνολικά 101 συλλόγους και ενώσεις ασθενών.
Το σύνολο των σχολίων συγκεντρώθηκε και μέρος αυτών ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο το οποίο βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου αυτό να προβεί στη δημοσίευση της οικείας Υπουργικής Απόφασης.
Στόχος του ΕΟΠΥΥ, τόνισε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός, είναι ο Κανονισμός να γίνει πιο λειτουργικός και να περάσει στην ηλεκτρονική πλέον φάση από το χαρτί. Μάλιστα ο ΕΚΠΥ, προσπαθεί να περιλάβει ερωτήματα ασφαλισμένων ώστε να γίνει πολύ λειτουργικός, όλα τα άρθρα του αποτυπώνονται σε οικονομικά δεδομένα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κοντό, οι υπηρεσίες βρίσκονται και σε ανοιχτή επικοινωνία και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Η υγεία, η σπατάλη & η παραβατικότητα, πίσω από το «δημόσιο μάθημα» του Δ. Κοντού προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Η υγεία, η σπατάλη & η παραβατικότητα, πίσω από το «δημόσιο μάθημα» του Δ. Κοντού προς τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Ένα... δημόσιο μάθημα πολιτικής οικονομίας και λογιστικής έδωσε χθες το πρωί ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, προς τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σωτήρη Μπερσίμη.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Τα στατιστικά και συγκριτικά στοιχεία που κατέθεσε αλλά και οι επισημάνσεις του κ. Κοντού αποτελούν μία πρώτης τάξεως παρακαταθήκη για τον νέο πρόεδρο ο οποίος θα πρέπει να τα μελετήσει επισταμένως.
Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε εκ βαθέων για το έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει, για τα δυνατά σημεία του Οργανισμού, ενώ δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ δεν στηρίχθηκε, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, ούτε διοικητικά, ξεκίνησε χωρίς σχέδιο και χρηματοδότηση και με ένα έλλειμμα της τάξης των 2,5 δις ευρώ. Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών, ήταν ο Οργανισμός να υπονομευθεί, ενώ η χρηματοδότησή του, βαίνει διαρκώς μειούμενη. Και όλα αυτά, όταν έχουμε έναν Οργανισμό, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο οποίος αποτελεί τεράστιο εγχείρημα - το μεγαλύτερο μετά το ΕΣΥ- το οποίο όμως βρέθηκε στην δίνη σοβαρών δημοσιονομικών εξελίξεων.
Η κινητικότητα, χαριστική βολή για τον ΕΟΠΥΥ
Επιπλέον, η μεταρρύθμιση του 2014 που σηματοδοτήθηκε από την κινητικότητα, με αποτέλεσμα να φύγουν 7.500 περίπου γιατροί, ήταν χαριστική βολή για τον Οργανισμό. Σε πρώτο χρόνο επίσης, ανέφερε ο κ. Κοντός, δεν έπρεπε να φύγουν οι Μονάδες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ γιατί αυτό διέλυσε την περίθαλψη και αποσυντονίστηκαν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι ακόμη και σήμερα, επιλέγουν συχνά την ιδιωτική περίθαλψη αλλά και τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να ασφυκτιά το ΕΣΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ ωστόσο προχώρησε, και αυτή την στιγμή έχει πράγματι πολλά να προσφέρει, τόνισε με έμφαση ο κ. Κοντός, ωστόσο η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία του είναι το ανθρώπινο δυναμικό του (οι 1.100 διοικητικοί). Τόσο το προσωπικό όσο και οι υπηρεσίες του κατέβαλλαν τεράστια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, και κυρίως τους ανασφάλιστους. Μάλιστα ο κ. Κοντός δήλωσε ικανοποιημένος για την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία λαμβάνει πρωτοβουλίες για την κάλυψη όλων των ευπαθών ομάδων, ακόμη και των απόρων.
Παραβατικότητα και προκλητή ζήτηση
Ο απερχόμενος πρόεδρος αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό, και στην προκλητή ζήτηση που δημιουργείται κατά καιρούς αλλά και στην παραβατικότητα, η οποία ελέγχθηκε ενδελεχώς από τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Δείγματα προκλητής ζήτησης και σπατάλης, αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Κοντό, το γεγονός ότι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ένα εκατ. αξονικές παραπάνω που δεν χρειαζόμαστε και 500.000 μαγνητικές που επίσης δεν χρειαζόμαστε.
Αναφορικά με την παραβατικότητα, εδώ έχουν σημειωθεί και υπερβολικές χρεώσεις και άρνηση ραντεβού και πολλά αρνητικά ακόμη. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβλήθηκαν σε 54 παρόχους του Οργανισμού χρηματικά πρόστιμα 450.670 ευρώ και σε 15 παρόχους η ποινή του προσωρινού αποκλεισμού. Το 2014, είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα σε 115 παρόχους, συνολικού ύψους 1.199.576 ευρώ.
Ειδικότερα, για το τρέχον έτος (α' εξάμηνο 2015) έχουν εντοπιστεί οι κάτωθι σημαντικότερες υποθέσεις:
- Ασφαλισμένος, χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν άπτονται των παθήσεών του. Τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στην Εισαγγελία Ο προκύπτον έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 172.000€..
- Γατρός-γυναικολόγος χρέωνε εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων καθώς επίσης προέβαινε σε συνταγογράφηση εξετάσεων που δεν εκτελούνταν προκειμένου να αιτιολογήσει τις επισκέψεις. Η επιβεβαιωθείσα οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ στα 1.250 €. Στον ιατρό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 16.875€ και 12 μήνες διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
- Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα αναφορικά με τη χορήγηση επιθεμάτων, προϊόντων ειδικής διατροφής και δαπανών ειδικής αγωγής (λογοθεραπείες, κλπ.) με ταυτόχρονη υποβολή προτάσεων για τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που οφείλονται σε κενά του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει την παροχή τους. Η υπόθεση έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη για τη χρήση πλαστής σφραγίδας και για απάτη κατά του Δημοσίου και αισχροκέρδεια για τα επιθέματα.
- Διερευνήθηκε υπόθεση σχετικά με την εν αγνοία συνταγογράφηση και την μη παραλαβή φαρμάκων από τους ασφαλισμένους και περικοπή των αιτούμενων ποσών 64 εικονικών συνταγών που εκτελέστηκαν από 34 φαρμακεία της Βόρειας Ελλάδας. Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 7.398,77 €.
- Διερευνήθηκαν περιπτώσεις καταχρηστικών χρεώσεων του ΕΟΠΥΥ σε περιπτώσεις νοσηλείας ασφαλισμένων σε Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης προς τις αρμόδιες Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ για την περικοπή κατά την εκκαθάριση των καταχρηστικώς χρεωθέντων ποσών από τους παρόχους, που προσεγγίζεται στα 500.000€.
- Υπολογίστηκαν ποσά καταχρηστικών χρεώσεων στον ΕΟΠΥΥ από νοσηλείες ασφαλισμένων του σε ιδιωτικές κλινικές συνολικού ύψους 129.244,14 €. Απεστάλησαν έγγραφα προς τις αρμόδιες Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ για την περικοπή των ποσών αυτών κατά την εκκαθάριση των αιτούμενων ποσών των παρόχων.
Οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έρχονται
Μιλώντας για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός, επεσήμανε ότι το 2015, υπάρχει επιδείνωση στην κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δεν ήρθαν εισφορές ύψους 951 εκατ. ευρώ, δηλαδή υστέρηση 100 με 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από το 2014, όπως πριέγραψε.
Να θυμίσουμε ακόμη, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,8 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 40% αφορά στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί ούτε για το σύνολο του 2014.
Οι υψηλές προτεραιότητες
Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος αναφέρθηκε στις υψηλές προτεραιότητες του ΕΟΠΥΥ, για το προσεχές διάστημα, οι οποίες είναι: η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, οι προσλήψεις γιατρών και ελεγκτών, οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο αλλά και η Κάρτα Ασφάλισης υγείας η οποία θα θωρακίσει το σύστημα.
Μείζονος σπουδαιότητας και επείγουσα προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί η ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, η στήριξη των Μονάδων Υγείας, η ενίσχυση τους με προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμο υλικό, έτσι ώστε να καλύπτουν ένα μέρος των υπηρεσιών της ΠΦΥ (τουλάχιστον 20-25%), ποσοστό ικανό για τις ανάγκες αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής συμμετοχής, ενώ συμπληρωματικά ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει και να διανέμει με βάση κριτήρια ποιότητας και ισότητας σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Ένας τίμιος απολογισμός
Ο απολογισμός αυτός είπε τέλος ο κ. Κοντός. είναι μία συλλογική προσπάθεια και δεν αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Υλοποιήθηκε από τις άοκνες προσπάθειες του Γενικού Διευθυντή, της Γενικής Επιθεωρήτριας της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, των Διευθυντών, των Προϊσταμένων και των εργαζομένων του Οργανισμού, αλλά και των μελών του ΔΣ, τα οποία συμμετείχαν υπεύθυνα, ενεργά και καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση των αποφάσεων. Τέλος, η διαρκής συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έδωσε τη θεσμική δυνατότητα για την υλοποίηση της πολιτικής και την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων.
Ένας τίμιος απολογισμός είναι η καλύτερη συνεισφορά στην αλλαγή διοίκησης ενός μεγάλου Οργανισμού όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ. Η πλήρης καταγραφή των πεπραγμένων της διετίας και η αναλυτική απεικόνιση των προϋπολογιστικών μεγεθών όπως εκφράστηκαν σε παροχές προς τους ασφαλισμένους αποτελούν την έμμεση νομιμοποιητική βάση της λειτουργίας του Οργανισμού.


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Τι θα αλλάξει στον ΕΟΠΥΥ ο νέος πρόεδρος Σωτ.Μπερσίμης! Όλες οι λεπτομέρειες

Σωτήρης Μπερσίμης ΕΟΠΥΥ

Το πράσινο φως τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όσο και του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει τα πάντα στον ΕΟΠΥΥ, έχει ο νέος πρόεδρος Σωτήρης Μπερσίμης.

Ο 40αρης νέος πρόεδρος, της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, έκανε την Τετάρτη την πρώτη του δημόσια εμφάνιση δεδομένου ότι το όνομά του ακούγεται από τον περασμένο Μάρτιο αλλά ουδείς τον είχε συναντήσει. Άλλωστε ο διορισμός του άργησε αρκετούς μήνες εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων του καλοκαιριού και των εκλογών.

Ο κ.Μπερσίμης έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από τη Βουλή στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων.

Παρότι ο ίδιος δε φαίνεται να είναι εξοικειωμένος με τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις πολιτικές και επικοινωνιακές συνθήκες, τελικώς η παρουσία του χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως ικανοποιητική, με εξαίρεση ορισμένες στιγμές αμηχανίας ιδιαίτερα στην αρχή.

Ο 40αρης Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που γνωρίζει σε έναν βαθμό την αγορά υγείας καθότι έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και με φαρμακευτικές εταιρείες ως ιδιώτης ερευνητής, προτίθεται καταρχάς να συγκεντρώσει τα χρήματα που οφείλονται στον οργανισμό από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν και πιέσεις των δανειστών, ενώ και με τη δανειοδότηση που θα έρθει, αναμένεται να εισρεύσει ένα ποσό στον ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν καταβάλουν στον οργανισμό όσα παρακρατούνται τόσο από τους συνταξιούχους όσο και από τους εργαζόμενους, προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις. Μάλιστα ούτε καν το συν 2% που άρχισε να παρακρατείται υπέρ ΕΟΠΥΥ πριν λίγους μήνες από τις συντάξεις, δεν έχει αποδοθεί.

Την έλλειψη χρηματοδότησης πάντως τη γνωρίζει καλά ο Σωτήρης Μπερσίμης καθώς από την πρώτη στιγμή όταν του προτάθηκε η θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ –όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση να δοθούν χρήματα στον οργανισμό.

Βέβαια με τόσα που μεσολάβησαν από τον περασμένο Μάρτιο φαίνεται να έριξε λίγο νερό στο κρασί του. Γι αυτό και επιχειρηματολογώντας στη Βουλή επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθούν και νέοι πόροι για τον ΕΟΠΥΥ.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βάση του οποίου μπορεί να μπει ένα μικρό «χαράτσι» σε ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Θα πρόκειται πάντως για μια εξαιρετικά μικρή επιβάρυνση ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.

Κατά τα άλλα ο Σωτήρης Μπερσίμης στο πλαίσιο της αρχικής διαχείρισης που θα πρέπει να κάνει, πριν προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού, θα επιδιώξει να αποπληρώσει τους ιδιώτες παρόχους. Πράγμα βέβαια καθόλου εύκολο καθώς ο οργανισμός χρωστά κοντά περίπου 1,5 δις ενώ κάθε μήνα ο λογαριασμός αυξάνεται.

Ωστόσο η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει με τα πρώτα χρήματα που θα έρθουν από τους δανειστές καθώς αποτελεί και μέρος της συμφωνίας της χώρα μας με το κουαρτέτο.

Στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, προτίθεται να εξετάσει όλες τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές, κάτι που άλλωστε έχει ζητήσει και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ούτως ή άλλως με βάση την υποχρέωση του υπουργείου Υγείας λόγω του νέου μνημονίου, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταγράφει την απόδοση των ιδιωτικών φορέων με τους οποίους συνεργάζεται ώστε να μπορεί να αποφανθεί για την αποτελεσματικότητα τους.

Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν όμως και στους δημόσιους φορείς σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι υπηρεσίες θα εκπονήσουν εκτίµηση της ικανότητας του δηµοσίου τοµέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα την χρησιµοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια.

Γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανό να διακοπούν διάφορες δραστηριότητες από τον δημόσιο τομέα και να δοθούν στον ιδιωτικό με σχετικές συμβάσεις που θα συνάψει ο ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο των αλλαγών ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναμένεται όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr να ξεκινήσει και τη συζήτηση με τους φορείς και συλλόγους των γιατρών προκειμένου να επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο της συνεργασίας του κλάδου με τον οργανισμό και να γίνουν νέες συμβάσεις.

Τέλος από το μικροσκόπιο του Σωτήρη Μπερσίμη αναμένεται να περάσει και ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ που συντάχθηκε υπό την ηγεσία του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Κοντού.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στα βαθειά νερά του ΕΟΠΥΥ ο νέος πρόεδρος Σωτ. Μπερσίμης - Προσδοκίες για ενίσχυση της χρηματοδότησης

Στα βαθειά και δυσπρόσιτα νερά της υγείας ξεκινά να κολυμπά από σήμερα ο 40χρονος στατιστικολόγος Σωτήρης Μπερσίμης, αναλαμβάνοντας το τιμόνι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας, του ΕΟΠΥΥ, με προσδοκίες ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να ομαλοποιήσει την χρηματοδότηση.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Βεβαίως παρά την σοβαρή δημοσιονομική κρίση της χώρας, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ίσως φανεί τυχερός καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο ενίσχυσης του Οργανισμού αλλά και ομαλοποίησης των πληρωμών, όπως τόνισε την Τετάρτη στην ακρόαση στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και όπως είχε αναφέρει σχετικά και την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πήρε και επίσημα το χρίσμα από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και προσπάθησε να απαντήσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία στις ερωτήσεις βουλευτών κομμάτων οι οποίοι κάποιες στιγμές, προσπάθησαν να του βάλουν τις αναμενόμενες τρικλοποδιές.

Ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού κ.κ. Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, ο κ. Μπερσίμης, δέχθηκε αρκετά πυρά. Μεταξύ αυτών, τα πυρά του πρώην υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου ο οποίος τον ρώτησε για την σχέση του με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, λαμβάνοντας την απάντηση του Σωτήρη Μπερσίμη, ότι ως στέλεχος της ιδιωτικής αγοράς, και ως στατιστικολόγος, συνεργάστηκε με τις εν λόγω φαρμακοβιομηχανίες σε ερευνητικά έργα.

Αλλά και τα πυρά του βουλευτή του Ποταμιού κ. Κώστα Μπαργιώτα, ο οποίος κατήγγειλε την επιλογή του κ. Μπερσίμη, λέγοντας πως έγινε κατά παράβαση κάθε διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας, διότι δεν έγινε γνωστή η διαδικασία επιλογής των βιογραφικών και χαρακτηρίζοντας την διαδικασία προσχηματική αφού το όνομα του κ. Μπερσίμη είχε διαρρεύσει από τον περασμένο Μάρτιο και προτού καν γίνει η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας.

Ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντό για τη διοίκηση του Οργανισμού, έθεσε το ερώτημα στον υπουργό Υγείας αν αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις προς ενίσχυση του Οργανισμού.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος – όπου επί θητείας του δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ- είπε στον κ. Μπερσίμη ότι αυτό που θα αναλάβει είναι ό,τι βαρύτερο και δυσκολότερο στον χώρο της υγείας. Πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, του είπε, σαν μια νοικοκυρά που υποδέχεται φίλους με άδειο ψυγείο, αλλά πρέπει κάτι να τους προσφέρει. Ετσι κι εσείς χωρίς χρήματα πρέπει να παρέχετε πολλές υπηρεσίες.

Καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι η θέση του προέδρου έχει πολιτική βαρύτητα. Επιλέξαμε έναν νέο άνθρωπο με εξαιρετικό βιογραφικό, καθώς έχει ασχοληθεί με εφαρμογές στατιστικής στον τομέα της υγείας. Με αυτήν την επιλογή μας δίνουμε δείγμα γραφής για την ανάγκη αξιόπιστης πολιτικής διεύθυνσης για κρίσιμους οργανισμούς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, είπε ο κ. Ξανθός.

Ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας χαρακτήρισε τον ΕΟΠΥΥ κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Μπερσίμης, παρατηρώντας ότι καταγράφονται δυσλειτουργίες ακόμη στον Οργανισμό, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συνένωση των ταμείων. Έθεσε ως μείζονα προτεραιότητα την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ επικεντρώθηκε και στα ζητήματα της αγοράς υπηρεσιών υγείας, της σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους, του κατακερματισμού των υπηρεσιών, της έλλειψης κριτηρίων επιλογής συμβάσεων με φορείς, της οικονομικής εκκαθάρισης των χρεών.

Πρέπει να αναζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Οργανισμού, τόνισε ο κ. Μπερσίμης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των συνταγογραφικων οδηγιών, της εφαρμογής εκπτώσεων, της δημιουργία μονίμων συμβουλευτικών επιτροπών, της αναδιοργάνωση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, και της ολοκλήρωσης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών.

Να θυμίσουμε, ότι ο ΕΟΠΥΥ, διαχειρίζεται περίπου 5,5 δις ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν το 1,8 δις ευρώ, έως και τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις φαρμακευτικές.

Και ο ΙΣΑ από την πλευρά του, με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητά την τροποποίηση του ενιαίου κανονισμού ΕΟΠΥΥ, ενώ ζητά ακόμη, αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αξιοποίηση των διαγνωστικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κατάργηση του clawback και του rebate και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, ως προτεραιότητες προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα ο Οργανισμός, όπως αναφέρει.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

“Κόφτης” στα επιθέματα για συγκράτηση των δαπανών

Ιοκάστη Αλειφεροπούλου
- Virus.com.gr

“Σφίγγει τη στρόφιγγα” των παροχών ο ΕΟΠΥΥ, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη πορεία που καταγράφουν προς τα πάνω οι δαπάνες, με βάση το εξαιρετικά περιοριστικό πλαίσιο που δημιουργεί η υστέρηση των εσόδων, που έχει φτάσει το 1,5 δις σωρευτικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, αυστηροποιούνται οι όροι αποζημίωσης των επιθεμάτων που χορηγούνται μετά από ιατρική γνωμάτευση ή παραπεμπτικό για κατακλίσεις, διαβητικά έλκη, φλεβικά έλκη, αρτηριακά έλκη, εγκαύματα και άλλα έλκη.

Ειδικότερα, με βάση τον τροποποιημένο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού (ΕΚΠΥ), η δαπάνη που καλύπτεται ανά ασφαλισμένο (ΑΜΚΑ): α) για έλκη μερικού πάχους δέρματος, δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 200€ το μήνα (αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 10 τεμάχια) και β) για έλκη ολικού πάχους δέρματος, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 400€ το μήνα (αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 15 τεμάχια).

Σε περίπτωση, ωστόσο, που στον ίδιο ασφαλισμένο (ΑΜΚΑ) συνυπάρχουν έλκη μερικού και ολικού πάχους, η ανώτατη τιμή αποζημίωσης δεν θα αφορά στο σύνολο, δηλαδή στα 600 ευρώ το μήνα, παρά στο ποσό που αντιστοιχεί μόνο για τα έλκη ολικού πάχους δέρματος. Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα αποζημιώνεται με 400 ευρώ κατ’ ανώτερο το μήνα.

Τον περασμένο Ιούλη, ο ΕΟΠΥΥ θέσπισε ως υποχρεωτική την έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για την αποζημίωση των επιθεμάτων κατακλίσεως. Η ενέργεια αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα για τον έλεγχο στο συγκεκριμένο τομέα, αφού με βάση τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Δ. Κοντό, φαινόταν πως κάθε μήνα 117.000 πολίτες έβαζαν επιθέματα. Είναι χαρακτηριστικό πως η δαπάνη για τα επιθέματα “εκτινάχθηκε” από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ τo διάστημα Γενάρης-Μάης 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο εξορθολογισμός των δαπανών υλοποιείται προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη. Όπως έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος, όμως, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι αμφίβολο εάν θα καλύψει τις ανάγκες, παρά τις περικοπές… 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Στα χέρια του 40χρονου Σ. Μπερσίμη από σήμερα ο ΕΟΠΥΥ

Στα χέρια του 40χρονου Σ. Μπερσίμη από σήμερα ο ΕΟΠΥΥ

Στα χέρια ενός νέου ανθρώπου και τεχνοκράτη, του 40χρονου Σωτήρη Μπερσίμη, θα βρίσκεται από σήμερα ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, ο ΕΟΠΥΥ.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η ακρόαση του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. όπου και επίσημα πλέον η σκυτάλη από τον μακροβιότερο μέχρι σήμερα πρόεδρο του Οργανισμού (ήταν στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ από τον Ιούλιο του 2013), κ. Δημήτρη Κοντό, περνά στον κ. Μπερσίμη.
Ο Σωτήριος Μπερσίμης είναι λέκτορας στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στο πλαίσιο του διδακτικού του έργου διδάσκει το μάθημα «Βιοστατιστική».
Η αλήθεια είναι ότι ο νέος πρόεδρος επέδειξε μέχρι σήμερα μεγάλη υπομονή –καθώς η ανακοίνωση του ονόματός του είχε γίνει αρχικά τον περασμένο Μάρτιο (μετά το οριστικό και αμετάκλητο όχι του οικονομολόγου Μιχάλη Χλέτσου) αλλά τόσο οι οικονομικές εξελίξεις του θέρους όσο και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, έφεραν το θέμα πολύ πίσω.
Την ίδια υπομονή θα πρέπει να επιδείξει πάντως και με τον Οργανισμό και κυρίως με τα οικονομικά του ο κ. Μπερσίμης, ο οποίος πράγματι αναλαμβάνει τον ΕΟΠΥΥ στην πιο κρίσιμη στιγμή του. Με ρημαγμένα οικονομικά και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία να γυρίζουν την πλάτη και να μην καταθέτουν τις ασφαλιστικές εισφορές.
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ και πως αυτό είναι το πλέον ζωτικό και κρίσιμο ζήτημα σήμερα, δηλαδή η οικονομική ασφυξία. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, αναφέρθηκε στην σημαντική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος που θα ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως διευκρίνισε ο κ. Πολάκης, διαχειρίζεται περίπου 5,5 δις ευρώ και το υπουργείο Υγείας με τους εποπτευόμενους φορείς αυτό, πλην του ΕΟΠΥΥ και την γενική πολιτική ευθύνη, γύρω στα 4,5 δις ευρώ (που είναι το συνολικό κόστος της λειτουργίας).
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν το 1,8 δις ευρώ, έως και τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις φαρμακευτικές.
Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε πως το προσεχές διάστημα αναμένεται να ομαλοποιηθεί το θέμα των πληρωμών του Οργανισμού και πως ο ΕΟΠΥΥ θα ενισχυθεί σημαντικά. Αναμένουμε...


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Πλαφόν σε εξετάσεις- τομογραφίες φέρνει η "μαύρη τρύπα" του ΕΟΠΥΥ

Ανακοστολογήσεις υπηρεσιών, real time έλεγχος όλων των δαπανών και ακόμη πιο αυστηρές οδηγίες στην έκδοση παραπεμπτικών από τους γιατρούς μπαίνουν τώρα στο πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ, που βλέπει το ύψος των χρεών του να αυξάνει επικίνδυνα μήνα με το μήνα και να κινδυνεύει να κλείσει τη χρονιά με συνολικά χρέη που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ όπως εκτιμάται, ειδικά αν συνεχιστεί η αποσπασματική απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων για τον τομέα της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο κόκκινο βρίσκονται πιο συγκεκριμένα μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, οι υπέρηχοι, τα σπινθηρογραφήματα, οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας και οι βιοχημικές εξετάσεις.

Πρώτες στη λίστα με τις περικοπές που θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο ΕΟΠΥΥ θα είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις. Η εμπειρογνώμονες του Οργανισμού έχουν βγάλει "μολύβι και χαρτί” και υπολογίζουν το εκτιμώμενο όφελος στα οικονομικά του Οργανισμού από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, ώστε σε βάθος χρόνου να μειωθούν οι υπερβάσεις και να μην γίνεται η παρακράτηση του clawback από τις επιχειρήσεις της Υγείας. Με τις πραγματικές δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις να είναι και πάλι σχεδόν διπλάσιες από τα 320 εκατ. που προβλέπει το ετήσιο κονδύλι του Οργανισμού, στο πρόγραμμα μπαίνει η ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών προς τους γιατρούς, προκειμένου να τεθούν πιο σκληρά κριτήρια στις εξετάσεις που γράφονται.

Το μέτρο αυτό, όπως υπολογίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση περίπου 15% στις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες θα μειωθούν περαιτέρω με δύο ακόμη παρεμβάσεις: η πρώτη αφορά την ανακοστολόγηση- προς τα κάτω- των τιμών 694 εξετάσεων με τις οποίες ο Οργανισμός θα αποζημιώνει τα διαγνωστικά κέντρα, από 5% έως και 30% ανάλογα με το κόστος της εξέτασης. Την ίδια ώρα, ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται σοβαρά είναι να αποφασιστούν κλιμακωτές εκπτώσεις για τις πιο δαπανηρές κατηγορίες εξετάσεων.

Με σκοπό εντούτοις να ελεγχθεί η ζήτηση στη βάση της, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην εφαρμογή real time ελέγχου για όλες τις δαπάνες, ενώ και η κάρτα υγεία των ασφαλισμένων θεωρείται πως θα μπορέσει να "βάλει σε τάξη” τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που χορηγούνται, ειδικά στους χρόνια πάσχοντες που πραγματοποιούν εξετάσεις σε συχνή βάση.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού, οι οφειλές του φθάνουν πλέον τα 1,8 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις Υγείας, ενώ η υστέρηση εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους πρώτους οκτώ μήνες ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ και συνολικά στα 1,5 δισ. ευρώ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Με τη «βούλα» της Βουλής ο Σωτ.Μπερσίμης για νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Την Τετάρτη η συνεδρίαση

ΕΟΠΥΥ

Από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής περνά την Τετάρτη το θέμα του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να «περάσει» από ακρόαση τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Ο 40αρης Σωτήρης Μπερσίμης αν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, αναλαμβάνει νέος πρόεδρος στον μεγαλύτερο φορέα Υγείας της χώρας τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ.Μπερσίμης θα διαχειρίζεται κοντά στα 6 δις ευρώ ετησίως, όσο είναι και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων.

Πάντως ο 40αρης νέος πρόεδρος είναι εδώ και καιρό στην αναμονή καθώς ο διορισμός του ενώ είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάρτιο, καθυστέρησε λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων του καλοκαιριού αλλά και των εκλογών.

Ο ίδιος πάντως φαίνεται να είναι σαν …έτοιμος από καιρό, καθώς είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα αναλάμβανε νέος πρόεδρος στον Οργανισμό.

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ο κ.Μπερσίμης με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης θα αλλάξει πλήρως την κατανομή των κονδυλίων από τον Οργανισμό, επιδιώκοντας να εξοικονομηθούν πόροι από τον έναν «κωδικό» για να δοθούν σε άλλο.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ο Σωτήρης Μπερσίμης προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο όλων των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ αλλά και των εγκρίσεων που έχει δώσει ο φορέας τα τελευταία χρόνια, για να διαπιστωθεί ο τρόπος που γινόταν η διαχείριση των κονδυλίων.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Ομαλοποιούνται οι πληρωμές, σημαντική ενίσχυση & νέος πρόεδρος προσεχώς

ΕΟΠΥΥ: Ομαλοποιούνται οι πληρωμές, σημαντική ενίσχυση & νέος πρόεδρος προσεχώς

Ομαλοποίηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ το προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην συνέντευξη τύπου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ, και πως αυτό είναι το πλέον ζωτικό και κρίσιμο ζήτημα σήμερα, δηλαδή η οικονομική ασφυξία.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, αναφέρθηκε στην σημαντική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια μιας συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος που θα ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Γιατί όπως πολύ καλά ξέρετε και με βάση τα σημερινή δεδομένα, συνέχισε ο κ. Πολάκης, ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται περίπου 5.5 δισ ευρώ και το υπουργείο Υγείας με τους εποπτευόμενους φορείς αυτό, πλην του ΕΟΠΥΥ και την γενική πολιτική ευθύνη, γύρω στα 4.5 δισ ευρώ (που είναι το συνολικό κόστος της λειτουργίας).
Λοιπόν, υπάρχει πολιτική επιλογή από την κυβέρνηση και αν το θέλετε, είναι ένα από τα βασικά κοινωνικά αντισταθμίσματα και τα βασικά ισοδύναμα τα οποία θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα να πετύχουμε, απαλύνοντας τις συνέπειες μιας συμφωνίας την οποία υπογράψαμε υπό στυγνό εκβιασμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Αναφορικά δε με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τόνισε πως στις επόμενες ημέρες, θα συγκληθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για την τοποθέτηση του νέου επικεφαλής του Οργανισμού, του 40χρονου κ. Σωτήρη Μπερσίμη.
Ο κ. Πολάκης, τόνισε με νόημα πάντως, πως το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει μία αισθητή βελτίωση στο σύστημα, καθώς εδώ και ένα μήνα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει υλοποιήσει τεράστια δουλειά.


Πηγή: http://www.onmed.gr

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ κατά Ξανθού: Κάνετε ό,τι έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ κατά Ξανθού: Κάνετε ό,τι έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!

Ευθεία επίθεση κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τον οποίο κατηγορούν ότι σκοπίμως εγκαταλείπει και δεν αναδιοργανώνει το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Υγείας παρά τις αντίθετες τοποθετήσεις του, εξαπολύουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους:
«Οι πράξεις και όχι τα λόγια αποδεικνύουν τις προθέσεις του κάθε ανθρώπου. Στην δική σας περίπτωση κ. Ξανθέ, οι πράξεις ή μάλλον η απραξία σας, αποδεικνύει τις προθέσεις σας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Βγήκατε στην τηλεόραση και κάνατε δηλώσεις για προσλήψεις και στην ΠΦΥ το 2016 μέσω ΕΣΠΑ. Μειώνετε εμάς τους εργαζόμενους και όλους τους Έλληνες, αντιμετωπίζοντάς μας σαν ιθαγενείς που τους μοιράζεις καθρεφτάκια και χαντρούλες».
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ενώ έχουν κάνει εδώ και καιρό ανέξοδες προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η ηγεσία του υπουργείου αδρανεί.
Αντί αυτού, επισημαίνουν ότι γίνονται μετακινήσεις προσωπικού άρον άρον με χαρακτηριστικό παράδειγμα την 2η Υγειονομική Περιφέρεια: «Έχετε δώσει το ελεύθερο στους διοικητές των ΥΠΕ να μεταφέρουν το προσωπικό των Μονάδων Υγείας ασύστολα στα νοσοκομεία, χωρίς καν να το χρειάζονται πολλές φορές. Κάποιοι υποδιοικητές περιφερειών δηλώνουν ευθαρσώς ότι πήγαν σ αυτή την θέση για να μας κλείσουν και να μας πάνε στα νοσοκομεία. Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ δημιουργεί επιτροπή πρωτοβάθμιας -(έτσι δήλωσε)- από γιατρούς του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, (αλήθεια η πρωτοβάθμια δεν έχει επιστήμονες;) οι οποίοι περιδιαβαίνουν και επιλέγουν προσωπικό από τις μονάδες μας και τους μεταφέρει μετά ο κ. Διοικητής στο ΑΤΤΙΚΟΝ! Αυτό είναι εν γνώσει σας και ούτε παρατήρηση δεν του κάνατε» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι σκοπίμως δεν ενισχύονται τα εργαστήρια ώστε οι ασθενείς να καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα.
«Δεν τους υποχρεώνετε να κάνουν επέκταση συμβάσεων βάσει του ν.4316/2014 (δες 5η ΥΠΕ) ώστε να δουλέψουν τα εργαστήρια των Μονάδων, για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους που κάθε μέρα όλο και περισσότερο φτωχοποιούνται χάρη και στην δική σας κυβέρνηση».
Οι εργαζόμενοι καταλήγουν με την επισήμανση ότι η ηγεσία του υπουργείου πράττει ότι και οι προηγούμενοι βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στις δημόσιες μονάδες του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ).
«Κύριε υπουργέ οι πράξεις σας αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν έχετε σκοπό να χτίσετε Πρωτοβάθμια Υγεία στην χώρα αλλά έχετε αναστείλει και την ήδη υπάρχουσα λειτουργία της. Σπρώχνετε τον λαό στα ιδιωτικά συμφέροντα, ότι δηλαδή καταγγέλλατε σαν αντιπολίτευση, φροντίζετε να το πραγματώσετε σαν κυβέρνηση. Ότι δήλωνε ευθαρσώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εσείς το κάνετε εμμέσως και στα μουλωχτά!».


Πηγή: http://www.onmed.gr

ΕΟΠΥΥ: Άσκηση ισορροπίας ο νέος ΕΚΠΥ – Όλο το κείμενο

ΕΟΠΥΥ: Άσκηση ισορροπίας ο νέος ΕΚΠΥ – Όλο το κείμενο

Την ισορροπία μεταξύ ισότιμης πρόσβασης και περιορισμένων δαπανών αναζήτησε στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ο ΕΟΠΥΥ.
Μετά από προσπάθεια ενάμιση χρόνου, με το κείμενο να πηγαίνει «πέρα-δώθε», όπως περιγράφουν στο Virus στελέχη του Οργανισμού, ετοιμάστηκε το τελικό κείμενο του ΕΚΠΥ, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των μελών του ΔΣ (εδώ).
Το βασικότερο εμπόδιο συνεχίζει να αποτελεί η έλλειψη χρημάτων, ειδικά για τον ψαλιδισμένο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στέλεχος του Οργανισμού στο Virus, έγινε προσπάθεια ο νέος ΕΚΠΥ να καλύπτει κάθε πτυχή των παρεχόμενων υπηρεσιών και να διορθώνει προβλήματα που διαπιστώθηκαν στον προηγούμενο Κανονισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν και οι προτάσεις των συλλόγων ασθενών και ιδιαίτερα της ΕΣΑμεΑ, οι οποίες, σύμφωνα με το στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, έχουν υιοθετηθεί, σε μεγάλο βαθμό. Τουλάχιστον αυτές που αφορούσαν βελτιώσεις σε διαδικασίες και όχι, φυσικά, οικονομικά αιτήματα.
«Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά εκ των πραγμάτων οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες», ανέφερε στο Virus το υψηλόβαθμο στέλεχος.
Επί της ουσίας ο νέος ΕΚΠΥ φέρεται να κλείνει πολλά ανοικτά θέματα, χωρίς επιπλέον δαπάνες, αλλά με εξορθολογισμό και μεταφορά κονδυλίων. «Όλες οι αλλαγές βασίστηκαν σε οικονομοτεχνικές μελέτες», τονίζει.
Ένα εκ των σημαντικών θεμάτων που τακτοποιεί ο νέος Κανονισμός αφορά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που κατοικούν σε χώρες του εξωτερικού, όπως υπάλληλοι πρεσβειών, στρατιωτικοί κοκ. Έως τώρα, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εν λόγω πολιτών βρισκόταν στον αέρα. Στο νέο ΕΚΠΥ προστέθηκε η πρόβλεψη για την κάλυψη τους.
Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα έχουν δυνατότητα, ακόμη και για παροχές που δεν θα πληρούν τα τυπικά κριτήρια, να υποβάλουν αίτημα στο ΑΥΣ και να αποζημιώνονται με απόφαση ΔΣ.
Όπως αναφέρει στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, σε γενικές γραμμές ο ΕΚΠΥ δεν έχει περικοπές σε εξετάσεις και φάρμακα που προβλέπονται βάσει των ιατρικών οδηγιών.
Παρόλα αυτά, σε ορισμένους τομείς (όπως υπηρεσίες και παροχές) έχει υπάρξει μια προσπάθεια εξορθολογισμού.
Το τελικό κείμενο του προσχεδίου, μετά τις όποιες παρατηρήσεις των μελών του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ υιοθετηθούν, θα περάσει από την έγκριση της ολομέλειας του συμβουλίου.
Με την έγκριση και του Υπουργείου Υγείας και του αρμόδιου, αναπληρωτή Υπουργού, Π. Πολάκη, και αφού πιθανόν περάσει και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να τεθεί σε ισχύ.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΠΥ

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ