ΕΟΠΥΥ

Η απάντηση των μικροβιολόγων Λάρισας στον ΕΟΠΥΥ

Η απάντηση των μικροβιολόγων Λάρισας στον ΕΟΠΥΥ

Η «σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» φαίνεται πως ήταν η πρόσφατη προειδοποίηση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης με τον Οργανισμό, όσων παρόχων προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση, η Ένωση Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας, δίνει τη δική της απάντηση στην κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους του Οργανισμού, κάνοντας λόγω για παράκρουση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας και ζητώντας να αποζημιωθεί η εργασία των παρόχων.

Μεταξύ άλλων, κατηγορεί τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για δαιμονοποίηση της ιδιωτικής υγείας κι απραξία σε ότι αφορά έναν πραγματικό εξορθολογισμό στις δαπάνες, στηλιτεύοντας ως ληστρικά μέτρα το clawback και την ανανέωση της αρχικής σύμβασης ανά 3μηνο, ενώ καταλήγει τονίζοντας πως η απειλή για διακοπή των συμβάσεων στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

ENΩΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προς Αθήνα, 29/7/2015

Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Αρ. Πρωτ. : 27
Δημήτριο ΚΟΝΤΟ
Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Διαβάζοντας το ανυπόγραφο δελτίο τύπου του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 23/07/2015

διαπιστώνουμε ,ότι η παράκρουση που επικρατεί στη χώρα μας , κυριαρχεί πλέον σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας.

Αξιότιμοι κύριοι του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας :

ΣΥΓΓΝΩΜΗ , που μετά από χρόνια (2010 ) απίστευτης καθυστέρησης πληρωμών μας και συνθηκών οικονομικής ασφυξίας ,δεν έχουμε πλέον άλλες οικονομικές αντοχές !!!!

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, που δεν προβλέψαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε αγόγγυστα την ΠΦΥ για τουλάχιστον 5 χρόνια και ποιος ξέρει να μας απαντήσει για πόσο καιρό ακόμη…..

ΣΥΓΓΝΩΜΗ , που δεν θέλουμε να μπούμε φυλακή για χρέη , που εσείς μας αναγκάσατε να δημιουργήσουμε !!!!!

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ,που το επάγγελμα μας είναι και βιοποριστικό !!!!

ΣΥΓΓΝΩΜΗ , που δεν είμαστε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι για να μας θεωρείτε εργαζόμενους κι άξιους της προσοχής σας ……

Επτά ολόκληρους μήνες στην εξουσία και δεν έχετε υλοποιήσει το παραμικρό έργο, δεν έχετε υιοθετήσει καμία απολύτως πρόταση του ΠΙΣ προκειμένου να εξορθολογήσετε τις δαπάνες . Εκτός αν θεωρείτε έργο το ληστρικό μέτρο επιστροφής χρημάτων claw back και την αυτόματη ανανέωση της ίδιας σύμβασης ανα τρίμηνο .

Είμαστε ίσως η μόνη χώρα στη Ευρώπη , που δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των παραπεμπτικών σε πραγματικό χρόνο εκτέλεσης.

Αποφεύγουμε να σκεφτούμε πόσα χρήματα επί σειρά ετών έχουν διατεθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ για την υλοποίηση αυτού του έργου κι όχι μόνο .

Τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα εφαρμόσατε εν μέρει , γι άγνωστους λόγους , με αποτέλεσμα να γράφονται εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται τελικα .

Τα αριθμητικά όρια των εξετάσεων ανά ειδικότητα τα αναθεωρήσατε , τα αλλάξατε και τα εντάξατε στο ηλεκτρονικό σύστημα ένα χρόνο μετά την ψήφιση σου σχετικού ΦΕΚ .

Δώσατε οδηγίες στις ΙΕΕ για έλεγχο με κριτήρια τα οποία εφαρμόστηκαν αναδρομικά , ερήμην μας , χωρίς να έχουμε την παραμικρή ευθύνη αφού είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε κάθε παραπεμπτικό και φυσικά γι άλλη μια φορά δεν αποζημιώσατε εξετάσεις !!!

Μας στείλατε τα σημειώματα του claw back και rebate λανθασμένα και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ΠΙΣ και των Ι. Συλλόγων προκειμένου να αλλάξουν και να μην βρεθούμε απέναντι στην εφορία με φορολογητέο εισόδημα που ουδέποτε εισπράξαμε !!!!!

Μας ετοιμάζετε υποτιμολόγηση εξετάσεων με βάση τα πρότυπα κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών . Και σας ρωτάμε :

Σε αυτές τις χώρες τις οποίες προβάλλετε ως παράδειγμα , ισχύει το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ που έγινε ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ? Να εξυπηρετούμε όλους τους ασφαλισμένους της χώρας χωρίς να πληρωνόμαστε , με claw back και rebate 55-60 % , με απαιτήσεις να είμαστε ενήμεροι φορολογικά , να πληρώνουμε μισθούς κι ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων , δάνεια , έξοδα , εξοπλισμούς , εισαγόμενα αναλώσιμα ???? Εργάζονται κι επενδύουν σε παρόμοιο ασαφές , χαοτικό κι ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον ???

Μας απειλείτε , ότι θα διακόψετε τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ,γιατί δεν αντέχουμε άλλο να μένουμε απλήρωτοι ? Η απειλή αυτή δεν στρέφεται εναντίον μας , αλλά εναντίον των ασφαλισμένων των οποίων τα χρήματα διαχειρίζεστε με σκοπό την αποζημίωσή μας .

Επιτέλους εργαστείτε για το καλό όλων των Ελλήνων , μη δαιμονοποιείτε την ιδιωτική υγεία και αποζημιώστε την εργασία μας !

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ράνια Α. Σουλτούκη Λίλια Χελιδώνη

Σε επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Δευτέρα και για 5 ημέρες - Οι οφειλές - τσουνάμι, από το 2011

Σε επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Δευτέρα και για 5 ημέρες - Οι οφειλές - τσουνάμι, από το 2011

Σε 5ήμερη επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι την ερχόμενη Παρασκευή, θα επανεξετάσουν την στάση τους.
Στη διάρκεια της επίσχεσης, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα μπορούν στη συνέχεια να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο - που χρονολογείται από το 2011- με τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η στάση αυτή στους γιατρούς, αλλά και το γεγονός ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί, έχουν βάλει τεράστια πλάτη και έχουν χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας με 1,5 δισ ευρώ, οδηγεί τον κλάδο στην απόφαση για επίσχεση.
Όπως αναφέρει ειδικότερα το θεσμικό τους όργανο, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, «Σε πλήρη διάλυση ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους όσο και απέναντι στους ιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Αδυνατεί ή δεν θέλει να καταλάβει ότι οι συμβεβλημένοι κλινικοί, κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί δεν μπορούμε πλέον να χρηματοδοτούμε την πρωτοβάθμια υγεία μένοντας απλήρωτοι επί σειρά ετών.
Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασής μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δις ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη τους.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.
Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ και ΧΡΩΣΤΑ:
1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές πρώην ταμείων ΟΠΑΔ, Οίκος Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, κλπ) που εκκρεμούν από το 2010, 2011 και 2012.
2. 10% των ιατρικών επισκέψεων από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ το 2012, 2013, 2014 και 2015, αφού δεν έχει διεκπεραιωθεί η τελική εκκαθάρισή τους από τον Οργανισμό.
3. Για τις ιατρικές πράξεις / εργαστηριακές εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ προέβη σε παράνομη πράξη συμψηφισμού των ποσών που αφορούν το 10% των υποβληθέντων ποσών του 2012, 2013, 2014 ώστε να αντιλογήσει τα ποσά των rebate clawback του 2013 και 2014, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η τελική εκκαθάριση βάσει του πορίσματος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.
4. Δαπάνες επισκέψεων και ιατρικών πράξεων/ εξετάσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2015 (> 60 ημερών).
Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί άλλο, τα όρια αντοχής των ιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων. Κατόπιν αυτού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είναι σχεδόν αδύνατη με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉ ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τις σοβαρές παραλείψεις της στις επερχόμενες δυσλειτουργίες της ΠΦΥ.
Κατόπιν όλων αυτών, εξαγγέλλουμε 5ημερη επίσχεση εργασίας των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον Οργανισμό από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου και επανεξέταση της στάσης μας την Παρασκευή 7 Αυγούστου».
Η Ένωση γιατρών ΕΟΠΥΥ ζητά:
ΑΜΕΣΗ αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή ΝΟΜΙΜΗΣ σύμβασης με τον οργανισμό και συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Άγριος πόλεμος Γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Η μάχη για τα χρέη

Άγριος πόλεμος Γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Η μάχη για τα χρέη

Συνεχίζεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του Οργανισμού.

Όλα ξεκίνησαν όταν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε τους συμβεβλημένους γιατρούς πως αν διακόψουν τη δωρεάν εξέταση στους ασφαλισμένους, θα βρεθούν εκτός οργανισμού.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφερόταν ειδικά σε εκείνους τους παρόχους υγείας που χρεώνουν τους ασθενείς τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα.

Οι γιατροί ανταπάντησαν κάνοντας σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καλώντας τον μάλιστα να ξεχρεώσει τους γιατρούς για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.

Ενδεικτικά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κάλεσε «για άλλη μια φορά τον ΕΟΠΥΥ, να πληρώσει άμεσα τις οφειλές του, στους συμβεβλημένους γιατρούς και να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές απέναντι στον ιατρικό κόσμο που συνεχίζει απλήρωτος, να στηρίζει το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας».

Ωστόσο προέτρεψε τους συμβεβλημένους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες διακόπτοντας τις δωρεάν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους καθώς όπως σημειώνει: «μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα νομιμότητας στη σύμβασή τους – όπως αποφάνθηκε στη σχετική της εισήγηση, για το θέμα η νομική υπηρεσία του ΙΣΑ».

Όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κακόβουλες απειλές που έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την κατάρρευση της Π.Φ.Υ.».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας που βλέπουν τους γιατρούς να μαραζώνουν οικονομικά λόγω της τεράστιας αποπληρωμής των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ.
Ενδεικτικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης λέει σχετικά με τις προειδοποιήσεις του ΕΟΠΥΥ για διακοπή της σύμβασης με γιατρούς: «Συνηθισμένη τακτική η εκτόξευση απειλών, με τον «ευφυή» τρόπο της προειδοποίησης, και την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Σαν να μη πέρασε ούτε μια μέρα».

Πάντως περίπου 3,5 χρονιά μετά τη δημιουργία του, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατομμύρια ευρώ τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και στους άλλους ιδιώτες παρόχους.
Και αυτό επειδή το εγχείρημα δε χρηματοδοτήθηκε ποτέ ουσιαστικά με αποτέλεσμα όλοι όσοι συνεργάζονται με τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας να παραμένουν απλήρωτοι επί χρόνια.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ απορρόφησε τους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά δεν πήρε ταυτόχρονα και τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν. Ανέλαβε μόνο χρέη με συνέπεια σήμερα να είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ΕΟΠΥΥ

Συναγερμός για την επίσκεψη του «κουαρτέτου» στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη.

«Εχει αναρωτηθεί ο επικεφαλής του "κουαρτέτου" κ. Καρόνε τι θα γίνει αν σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα οι ιδιώτες; Τότε θα ξεσπάσει η πραγματική υγειονομική κρίση !

Ο «υπεύθυνος» για την περίθαλψη 10 εκατομμυρίων Ελλήνων Οργανισμός, ο οποίος πονοκεφαλιάζει τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών από την εποχή της σύστασής του, βρίσκεται και αυτή τη φορά σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της τρόικας ή του... κουαρτέτου, όπως ονόμασαν την ομάδα των διαπραγματευτών στελέχη του υπουργείου Υγείας, μια και θα αποτελείται από εκπροσώπους τεσσάρων φορέων, αν τελικώς έρθει και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο αρμόδιος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής κ. Τζουζέπε Καρόνε.

Το email από τον κ. Καρόνε, με το οποίο ορίστηκε η συνάντηση της Τρίτης, έφθασε στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Πέμπτης. Αμέσως έπεσε «σήμα» προς όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του υπουργείου και τους αρμοδίους των φορέων, δηλαδή του ΕΟΠΥΥ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), να προετοιμαστούν το Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή δε, έγινε μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή στελεχών όλων των Οργανισμών.


Το μεγάλο αγκάθι

Το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει ο ΕΟΠΥΥ. Οι αρμόδιοι του Οργανισμού είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τους θεσμούς, αφού κάθε μήνα ετοιμάζουν τα δεδομένα, πλην όμως διαπιστώνουν ότι η συνολική δαπάνη έχει «ξεφύγει» σε όλες τις παροχές υγείας. Και πώς μπορεί άλλωστε να γίνει διαφορετικά, όταν δημόσιες δομές (πρωτοβάθμια περίθαλψη, κέντρα αποκατάστασης κ.τ.λ.) για να απορροφήσουν την αυξημένη ζήτηση δεν έχουν αναπτυχθεί, ενώ στο σύστημα υγείας εντάχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστοι πολίτες λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. «Εχει αναρωτηθεί ο επικεφαλής του "κουαρτέτου" κ. Καρόνε τι θα γίνει αν σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα οι ιδιώτες; Τότε θα ξεσπάσει η πραγματική υγειονομική κρίση, η οποία θα πλήξει και τους ασφαλισμένους που σήμερα μπορούν ενδεχομένως να εξυπηρετηθούν έχοντας μια συμμετοχή. Εχει αντιληφθεί τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας; Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνεις κάποιον που φορά 42 νούμερο παπούτσι να φορέσει 37» λέει στέλεχος του υπουργείου Υγείας. «Ενας προϋπολογισμός που συντάχθηκε στο πόδι, που δεν έχει υπολογίσει όλα αυτά τα δεδομένα, πώς θα μπορέσει να εκτελεστεί;»αναρωτιέται. Και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά επιβλήθηκε χωρίς να υπολογιστεί ότι λόγω των συνθηκών θα βρεθούμε το 2015 σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με το 2012». Η ετήσια κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να λαμβάνει από τα Ταμεία περί τα 3,6 δισ. ευρώ το έτος. Παρά ταύτα τα Ταμεία δίνουν για περίθαλψη ό,τι... περισσέψει από τις συντάξεις και οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ από το 2012 περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ενα άλλο πρόβλημα που ανακύπτει είναι η μη «είσπραξη» από τον ΕΟΠΥΥ του ποσού το οποίο προκύπτει από το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων όταν γίνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού) του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Αυτό συμβαίνει διότι ο έλεγχος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών του 2013 για τα διαγνωστικά κέντρα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν ενστάσεις των παρόχων στην Επιτροπή Διαιτησίας. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν ακόμη υπολογιστεί το clawback και το rebate του 2014. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας από παλιά δεν συμφωνούσαν με την εφαρμογή του clawback, ενός δηλαδή κατ' ουσίαν τιμωρητικού μέτρου, και ζητούσαν τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Θλίψη για γιατρούς που στρέφονται κατά των ασθενών και απειλούν

ΕΟΠΥΥ: Θλίψη για γιατρούς που στρέφονται κατά των ασθενών και απειλούν

Μετά την προειδοποίηση κάποιων Ιατρικών Συλλόγων (π.χ. στην Πάτρα) που αναγγέλλουν διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισμού ξεκαθαρίζει ότι:

- Η διακοπή παροχής υπηρεσιών συνιστά μονομερή καταγγελία της σύμβασης και όσοι το επιχειρήσουν, είναι αυτονόητο ότι θα διακόψουν τη σύμβαση που έχουν με τον Οργανισμό.

- Οι αποφάσεις για διακοπή παροχής υπηρεσιών στρέφονται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων και κυρίως των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

«Το γεγονός ότι Ιατρικοί Σύλλογοι και ομάδες παρόχων υγείας, με κλειστές τράπεζες και ουρές συνταξιούχων στα ΑΤΜ, αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν (πως άραγε;) για τις αναγκαίες εξετάσεις τους, προκαλεί θλίψη.

Ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και αφήνει τις συγκεκριμένες ενέργειες κάποιων Ιατρικών Συλλόγων στην κρίση των ασφαλισμένων», καταλήγει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Έρχεται ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Πότε συζητείται στη Βουλή

Έρχεται ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Πότε συζητείται στη Βουλή

Το όνομα του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ θα κληθεί να εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έως το τέλος της εβδομάδας, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Ο νέος πρόεδρος που θα προταθεί από την κυβέρνηση δεν είναι άλλος από τον 40χρονο Σωτήρη Μπερσίμη, όπως είχε αποκαλύψει στις 23 Μαρτίου το HealthReport.gr (Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).

Ο Σωτήρης Μπερσίμης, τη θέση του οποίου θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή, είναι μόλις 40 ετών, λέκτορας και άνθρωπος των αριθμών.
Είναι Λέκτορας του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς που σε αντίθεση με όλους τους άλλους προέδρους έχει γεννηθεί το 1974.

Ο κ.Μπερσίμης είναι της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, και η κυβέρνηση ελπίζει επειδή είναι γνώστης των αριθμών θα κατορθώσει να βάλει τάξη στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια για να ορθοποδήσει ο ΕΟΠΥΥ απαιτείται η άμεση χρηματοδότησή του όπως άλλωστε αναγνωρίζουν ακόμη και στην κυβέρνηση.
Πάντως μαζί με τον Σωτήρη Μπερσίμη για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προταθεί ο Σταμάτης Βαρδαρός, θέση για την οποία ωστόσο δεν απαιτείται έγκριση από τη Βουλή.
Διαβάστε τι είχε δηλώσει στο Healthreport.gr ο Σταμάτης Βαρδαρός. («Τι θα αλλάξουμε στον ΕΟΠΥΥ»! Τι λέει αποκλειστικά στο HealthReport.gr ο Στ.Βαρδαρός, υπ. Αντιπρόεδρος)

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πότε θα εξοφληθούν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά από τον ΕΟΠΥΥ! Τι απαίτησαν οι Ευρωπαίοι

Πότε θα εξοφληθούν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά από τον ΕΟΠΥΥ! Τι απαίτησαν οι Ευρωπαίοι

Τα χρήματα του παρελθόντος που τους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ ίσως δουν οι ιδιώτες πάροχοι.

Με την ελπίδα ότι τα 7 δις ευρώ που θα εκταμιευτούν για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες αλλά και τα επόμενα δάνεια, θα είναι δυνατόν να ξεχρεωθούν οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ζουν τις τελευταίες ημέρες οι ιδιώτες πάροχοι.

Απλήρωτοι γιατροί, εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και μεταξύ άλλων φαρμακευτικές εταιρείες περιμένουν ως… μάννα εξ ουρανού τα δάνεια των Ευρωπαίων για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρωστούμενα ετών.
Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά δις ευρώ στους ιδιώτες παρόχους και κάθε μήνα «μπαίνει» όλο και πιο μέσα στα χρέη.

Οι διαβεβαιώσεις πάντως της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προς τους διάφορους κλάδους είναι πως μόλις έρθει το ρευστό θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποπληρώνονται ακόμη και οι παλαιές οφειλές, ορισμένες από τις οποίες είναι ακόμη και 4-5 ετών.

Πάντως έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν πως οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει την θέση τους προς τις ελληνικές αρχές ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα της εξόφλησης των ιδιωτικών παρόχων στο 100%.

Τόνισαν μάλιστα- όπως έλεγαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο HealthReport.gr – ότι από τα δάνεια που θα δοθούν στη χώρα μας, θα πρέπει τμήμα αυτών να πάει για την αποπληρωμή των ιδιωτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ο Χαϊκάλης και ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα δοθούν τα χρήματα από τα Ταμεία στην Υγεία

Ο Χαϊκάλης και ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα δοθούν τα χρήματα από τα Ταμεία στην Υγεία

Στο άκουσμα του ονόματος του ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα την Κοινωνική Ασφάλιση, πολλοί …έχασαν την αναπνοή τους. Άλλοι γέλασαν. Κάποιοι άλλοι … «χάρηκαν» !

Πολλοί όμως από το χώρο της υγείας έχασαν τη… γη κάτω από τα πόδια τους, καθότι εκτός των άλλων ο κ.Χαικάλης θα πρέπει μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ.
Γεγονός που σημαίνει πως από τις κινήσεις του κ.Χαικάλη, θα εξαρτάται και το ποιος θα πληρώνεται και πότε από τον ΕΟΠΥΥ.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως πλέον με το 3ο μνημόνιο και την αύξηση των εισφορών στις συντάξεις υπέρ Υγείας, θα αυξηθούν και τα κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο η συνήθης τακτική μέχρι σήμερα ήταν να μη δίνονται τα χρήματα από την κοινωνική ασφάλιση στον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας, με συνέπεια ο οργανισμός να μη μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρελθόν τα χρήματα που προοριζόταν για τον ΕΟΠΥΥ δίνονταν στις συντάξεις.

Και το ζήτημα είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη και του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του νυν υπουργού υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι το πρόβλημα της μη καταβολής των κρατήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ θα λυθεί, ακόμη και σήμερα λιμνάζει…

Και βέβαια από τον ΕΟΠΥΥ αναμένουν να εισπράξουν χρήματα όσοι συνεργάζονται από τον οργανισμό. Γιατροί, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές εταιρείες.
Και όσο ο ΕΟΠΥΥ δε λαμβάνει με τακτικότητα τα χρήματα που του αναλογούν από την κοινωνική ασφάλιση τόσο θα αυξάνονται και τα χρέη του, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται και από το 2009.

Πάντως πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση μετά και τις πιέσεις των θεσμών δρομολογεί την απ ευθείας καταβολή των χρημάτων που εισπράττονται από μισθούς και συντάξεις για τον τομέα της Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ. Άγνωστο παραμένει εάν η προσπάθεια αυτή θα φέρει αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Ανω των 600 εκατ. ευρώ οι οφειλές στον ΕΟΠΥΥ

Αυξάνονται διαρκώς οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ από εισφορές υγείας των ασφαλισμένων, που, ενώ έχουν εισπραχθεί, δεν αποδίδονται. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο οι οφειλές των ταμείων από εισπραχθείσες εισφορές του 2015 ξεπερνούσαν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά (2015 και προηγούμενα έτη) φτάνουν τα 1,4 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση γίνεται με το ...σταγονόμετρο, έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές των παρόχων του οργανισμού. Πλην των φαρμακοποιών, που αυτές τις ημέρες αναμένεται να εξοφληθούν τον Μάρτιο, οι υπόλοιποι πάροχοι (γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.) έχουν πληρωθεί μόνον τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Ηδη η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών έχει ζητήσει πληρωμή, εντός του Ιουλίου, προκαταβολών τουλάχιστον δύο μηνών, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικές κλινικές σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αδυναμία λειτουργίας και προσφοράς των υπηρεσιών τους, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών απέστειλε εξώδικη δήλωση στον ΕΟΠΥΥ, στην οποία γίνεται λόγος για «ουσιαστική στάση πληρωμών» από τον οργανισμό, και ενημερώνει ότι τα μέλη του προχωρούν στην άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι συμβεβλημένοι γιατροί μέλη του, εργαστήρια, κέντρα κ.λπ. θα εξακολουθήσουν να δέχονται ασφαλισμένους στα ιατρεία τους, εισπράττοντας, όμως, από τους ίδιους τις προβλεπόμενες από τον νόμο αμοιβές και χορηγώντας αντίστοιχα δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να εισπράττουν ακολούθως τα χρήματα που έδωσαν από τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, καταβάλλεται προσπάθεια, προκειμένου να αποπληρωθούν έως το τέλος του μήνα οι πάροχοι για υπηρεσίες που έλαβαν ασφαλισμένοι τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία οφειλή ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στις αρχές της εβδομάδας θα μπουν στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών 75 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλές του β’ δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει πληρωμές νοσηλίων προς τα νοσοκομεία ύψους 40 εκατ. ευρώ και προς τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και Τεχνητού Νεφρού, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι χθες επιχορηγήθηκαν τα νοσοκομεία με το ποσό των 43 εκατ. ευρώ για την άμεση πληρωμή οφειλών τους προς τους προμηθευτές και υπενθυμίζει ότι, με βάση πρόσφατη τροπολογία, θα διατεθεί ποσό ύψους 160 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού, τα μέλη του οποίου παραμένουν απλήρωτα για 16 μήνες, έκανε έκκληση προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας να βρεθεί τρόπος άμεσα να προχωρήσουν τα νοσοκομεία σε μερικές έστω πληρωμές, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, «που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις ορθοπεδικών υλικών στα νοσοκομεία».Έντυπη

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

ΠΕΙΚ: Άμεση καταβολή μέρους των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές

ΠΕΙΚ: Άμεση καταβολή μέρους των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές

Tην άμεση καταβολή δύο δόσεων από τα οφειλόμενα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Συγκεκριμένα, η ΠΕΙΚ αναφέρει τα εξής στην επιστολή της προς τον Παναγιώτη Κουρουμπλή:

"Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Οι Ιδιωτικές Κλινικές σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αδυναμία λειτουργίας και προσφοράς των υπηρεσιών τους λόγω της αλλαγής της πιστωτικής πολιτικής όλων των προμηθευτών τους, ανεξαρτήτως των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την μη πληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ από τα τέλη Μάη και την διαφαινόμενη συνέχιση της μη πληρωμής τους και τον Ιούλιο.
Όλοι απαιτούν την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών μόνο μετρητοίς.

Κύριε Υπουργέ

Υπάρχει εξαιρετική ανάγκη προμήθειας χειρουργικών υλικών, υλικών για τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε λίγες ημέρες υλικών για τους αιμοκαθαρομενους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.
Οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς τους δηλώνουν πραγματική αδυναμία καταβολής έστω και της συμμετοχής τους, λόγω της τραπεζικής αργίας η οποία συνεχίζεται και της μη χρήσης πιστωτικών καρτών από μεγάλο μέρος των πολιτών.
Αντίθετα, άλλος κλάδος παρόχων έχει πληρωθεί το 50% των υποβολών Μαρτίου 2015 που σε αξίες είναι πολλαπλάσιος των δικών μας υποβολών.

Κύριε Υπουργέ

Σας ζητούμε θερμά όπως δώσετε εντολή στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή εντός του Ιουλίου προκαταβολών τουλάχιστον 2 μηνών, Μαρτίου και Απριλίου 2015, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ταυτόχρονα έχουμε ιερή υποχρέωση να καλύψουμε οφειλόμενες μισθοδοσίες των εργαζομένων μας που με αυταπάρνηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση".

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Δείτε ποια φάρμακα χρειάζονται ειδική έγκριση από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ! Όλος ο κατάλογος

Δείτε ποια φάρμακα χρειάζονται ειδική έγκριση από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ! Όλος ο κατάλογος

Μετά και την κυκλοφορία νέων καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε κατάλογο των σκευασμάτων υψηλού κόστους που χρειάζονται ειδική έγκριση για να χορηγηθούν.

Πρόκειται για νέα φάρμακα που εντάχθηκαν πρόσφατα στον κατάλογο με τα αποζημιούμενα σκευάσματα και καταπολεμούν σοβαρές παθήσεις όπως ηπατίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορες μορφές καρκίνου.
Είναι φάρμακα υψηλού κόστους γι αυτό και απαιτείται έγκριση από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους.

Δείτε παρακάτω τον κατάλογο (πατήστε ΚΛΙΚ στη φωτο)

φάρμακα υψηλού κόστους


φάρμακα υψηλού κόστους

Όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C Sovaldi, Olysio, και Daklinza θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται από την Επιτροπή φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους της Αθήνας. Από την Επιτροπή φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους της Αθήνας θα εξετάζονται και τα ραδιοφάρμακα και τα φάρμακα εξωτερικού που αφορούν ατομικές παραγγελίες ή έκτακτες εισαγωγές.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Παράταση συμβάσεων Παρόχων Υγείας

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=798073cd-a1a1-436b-93b1-20dffa1c74d4

Στάση πληρωμών από ΕΟΠΥΥ, στάση πληρωμών και στους εργαζόμενους! Απλήρωτες κλινικές και διαγνωστικά

Στάση πληρωμών από ΕΟΠΥΥ, στάση πληρωμών και στους εργαζόμενους! Απλήρωτες κλινικές και διαγνωστικά

Χωρίς ρευστό έχει αφήσει ο ΕΟΠΥΥ μεγάλες κλινικές αλλά και διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις που πραγματοποίησαν.

Αποτέλεσμα είναι η έλλειψη ρευστότητας να ενταθεί λόγω των δραματικών εξελίξεων και να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μισθούς οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα ενώ εδώ και καιρό επρόκειτο να πληρωθούν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές αλλά και διαγνωστικά κέντρα για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν για τον μήνα Φεβρουάριο, ο ΕΟΠΥΥ επικαλούμενος γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν απέδωσε ποτέ τα οφειλόμενα.

Αντίθετα, για άγνωστους λόγους κατέβαλε αντίστοιχες οφειλές προς διαφόρους κλάδους για τον μήνα Μάρτιο χωρίς μέχρι στιγμής μάλιστα να δίνει επαρκείς εξηγήσεις στους ενδιαφερόμενους για τη μη καταβολή των χρημάτων τους.

Όμως αυτή η μη αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις προκαλούν «μπλοκάρισμα» τόσο στις ιδιωτικές κλινικές όσο και στα διαγνωστικά κέντρα με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους.

Άλλωστε η κατάσταση είναι ήδη δραματική δεδομένου πως η αγορά έχει παγώσει λόγω των εξελίξεων και πολλές εταιρείες παρότι καταβάλουν τις αποδοχές στους εργαζόμενους μέσω των λογαριασμών τους, οι τράπεζες δεν πραγματοποιούν τις συναλλαγές. Δε μεταφέρουν δηλαδή τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

Αν υπολογίσει κανείς ότι υπάρχει και έλεγχος στις αναλήψεις, αντιλαμβάνεται σε τι δραματικό σημείο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Να σημειωθεί ότι η ρευστότητα στον τομέα της υγείας τα τελευταία 24ωρα έχει επιδεινωθεί όπως άλλωστε σ ολόκληρη τη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται και μείωση της προσέλευσης των ασθενών οι οποίοι φαίνεται πως μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους προκειμένου να μη διαθέσουν τα λιγοστά μετρητά τους ακόμη και για θέματα υγείας.

Ενδεικτικό πάντως του χάους που επικρατεί στον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ είναι το γεγονός- όπως έλεγε «μεγαλοστέλεχος» ιδιωτικής κλινικής στο HealthReport.gr– ότι υπάρχουν κλινικές που έχουν πληρωθεί για χρέη του 2011 ενώ άλλες παραμένουν απλήρωτες για τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει για την τακτική εξόφλησης των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ):»Η συμπεριφορά της Πολιτείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων της περιόδου 2008-2011 πριν την δημιουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την εξόφληση των οποίων ανέλαβε ο Οργανισμός, καθώς και των νεότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού μέχρι και σήμερα, έχουν φέρει τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της οικονομικής καταστροφής».

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το clawback υπέρ ΕΟΠΥΥ

Είναι "για λόγους δημοσίου συμφέροντος συνταγματικό, σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και σύμφωνo με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία" το clawback έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας .

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το μέτρο εφαρμόστηκε από το υπουργείο Υγείας το 2012 ως έκτακτο οικονομικό μέτρο στις φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως αναφέρουν οι δικαστικές αποφάσεις έκτοτε, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα των φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι υποχρεωτικό να είναι στην λίστα των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ (με τη βούλησή τους εντάχθηκαν), ενώ και η αγορά φαρμάκων αυτή καθαυτή είναι ελεύθερη.

Ακόμη, όπως αναφέρει το ΣτΕ, το μέτρο αυτό είχε εξαγγελθεί με τον νόμο 4046/2012, ο οποίος ανέφερε ότι "ένας αυτόματος μηχανισμός επανείσπραξης θα εγγυάται ότι η δαπάνη για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα για την περίοδο 2012 - 2015 δεν θα ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού".

Ο μηχανισμός υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέψουν τα ποσά που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης. Ενώ το ανώτατο πλαφόν του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Αλλά το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι το clawback δεν επιβλήθηκε ως φόρος ή κοινωνική εισφορά και δεν καταργήθηκαν οι νομοθετικές προβλέψεις περί καθορισμού της τιμής των φαρμάκων, αλλά και δεν επιβλήθηκε κανένας περιορισμός των απαιτήσεων από τις πωλήσεις των φαρμάκων.

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι "ο εν λόγω περιορισμός χρηματικών απαιτήσεων δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, το οποίο ορίζει ότι η περιουσία κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου είναι σεβαστή, εάν τηρείται και η αρχή της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ του γενικού συμφέροντος που αφορά το κοινωνικό σύνολο και των αξιώσεων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου".  

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

300 εκατομ. ευρώ η υπέρβαση των δαπανών το πρώτο πεντάμηνο

Υπέρβαση τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Πιο αναλυτικά, η δαπάνη για φάρμακα έχει «εκτροχιαστεί» φθάνοντας τα 124,3 εκατ. ευρώ.
Σε ανοδική τροχιά έχουν εισέλθει και οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις με την υπέρβαση να φθάνει τα 74,7 εκατ. ευρώ (το πρώτο τετράμηνο). Αντίστοιχα, η υπέρβαση για τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σε 48,65 εκατ. ευρώ, το πρώτο τετράμηνο του έτους.
«Φρένο» στις δαπάνες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για προληπτικές εξετάσεις και την εισαγωγή «πλαφόν» στις παρακλινικές εξετάσεις που θα μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σύμφωνα με την ειδικότητά του. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

Παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου!

Παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου!

Άλλη μία τρίμηνη παράταση στη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με τον μεγαλύτερο φορέα Υγείας τον ΕΟΠΥΥ, δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η παράταση θα ισχύσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου δεδομένου πως οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών έληγαν στις 30 Ιουνίου, οπότε και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δε θα είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμη η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς οι γιατροί εδώ και καιρό ζητούν αύξηση των αποδοχών τους για τις επισκέψεις των ασθενών.

Σήμερα με βάση τις αμοιβές που ισχύουν, οι ιδιώτες γιατροί πρέπει να εξετάζουν δωρεάν 200 ασθενείς κάθε μήνα ενώ η επίσκεψη αποζημιώνεται στο γιατρό με 6,5 ευρώ καθαρά. Ποσό που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κλάδο.

Το επόμενο διάστημα πάντως και στο πλαίσιο των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι από την αρχή η συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έλεγχος των παρακλινικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον έλεγχο των παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο. Η διοίκηση του Οργανισμού όρισε Ομάδα Εργασίας η οποία θα καθορίσει άμεσα ιατρικούς κανόνες που θα συνδέουν την ιατρική ειδικότητα, την πάθηση (ICD-10) και τις επιτρεπόμενες εξετάσεις.
Στη συνέχεια οι κανόνες θα ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα συνδέονται με τον έλεγχο και την εκκαθάριση των δαπανών παρακλινικών εξετάσεων. Η Ομάδα θα αναλάβει και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον ασφαλιστικό φάκελο και συγκεκριμένα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τη διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη των έργων του ασφαλιστικού φακέλου.
Σύμφωνα με την απόφαση έργο της Ομάδας θα είναι η επίβλεψη, η τεχνική υποστήριξη, η επικαιροποίηση και ο συντονισμός των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά τον ασφαλιστικό φάκελο, καθώς και η κατάθεση προτάσεων διαρκούς βελτίωσης του έργου και αξιοποίησης των στοιχείων τόσο σε ότι αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό όσο και τον ελεγκτικό. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

ΕΟΠΥΥ. Ελεγχος και εκκαθάριση λογαριασμών παροχών υγείας για το έτος 2013 από τις ΙΕΕ

εοπυυ

Με αφορμή όμοια ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ από κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, σχετικά με το Έργο του Ελέγχου και της Εκκαθάρισης των λογαριασμών συμβεβλημένων Παρόχων Υγείας για το 2013 από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες (ΙΕΕ) και προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι που ανήκουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα: Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 100, παρ.6 του Ν.4172/2013 και της υπ’ αριθ. Υ9/οικ.85507/13.09.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών – Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, με την υπ’αριθ.634/Συν134/10.09.2013 Απόφαση του ΔΣ του, ενέκρινε το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών ελεγκτικών Εταιριών, προκειμένου να εφαρμοστεί ο Νόμος και να διενεργηθεί ο Έλεγχος των Λογαριασμών συμβεβλημένων Παρόχων Υγείας για το 2013 κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες που εντάθηκαν στο Μητρώο, έλαβαν από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ΦΕΚ, Γενικά Έγγραφα κλπ, καθώς και όλες τις απαραίτητες οδηγίες διαδικασίες και τα κριτήρια ελέγχου ανά κατηγορία Παρόχου. Οι διαδικασίες αυτές και τα κριτήρια ελέννου ένουν λάβει την έγκριση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και ενδέχεται να αποτελούν παράρτημα της Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ Παρόχων και ΙΕΕ.
Προκειμένου για τον ιατρικό έλεγχο που διενεργήθηκε ή διενεργείται, οι ΙΕΕ κατέθεσαν ιατρικά κριτήρια ανά κατηγορία Παρόχου, βάσει των οποίων εκδίδονται τα αποτελέσματα ανά Πάροχο. Τα ιατρικά κριτήρια τέθηκαν προς αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ και έλαβαν την έγκριση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ 
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που τα μέλη των Συλλόγων σας, ζητήσουν τις οδηγίες βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο έλεγχος, έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν στις ΙΕΕ που διενήργησαν ή διενεργούν τον έλεγχο για τα εργαστήρια των ενδιαφερομένων ιατρών, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση για τις εγκριθείσες οδηγίες που εφαρμόστηκαν.


ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ 11.6.2015 pdf Ελεγχος και εκκαθάριση λογαριασμών κλίκ εδώ  

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

Τέλος στην επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις "υψηλής καινοτομίας"

Τέλος στην επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις "υψηλής καινοτομίας"

Καταργήθηκε διάταξη που είχε “περάσει” το 2014 και η οποία έδινε τη δυνατότητα στα διαγνωστικά κέντρα να χρεώνουν επιπλέον συμμετοχή στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις υψηλής καινοτομίας.
Η διάταξη άφηνε περιθώρια ερμηνείας στους παρόχους, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά, πέραν της συμμετοχής 15% που προβλέπεται από τον νόμο.
Ανέφερε, δε, τα εξής: “Δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες”.
Το εν λόγω εδάφιο άφηνε σαφή περιθώρια διασταλτικής ερμηνείας και η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην κατάργησή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν δεχθεί πλήθος καταγγελιών και παραπόνων από ασφαλισμένους, σχετικά με “καπέλο” σε εξετάσεις “υψηλής καινοτομίας”, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες και ψηφιοποιημένες μαστογραφίες.
Οι ιδιώτες πάροχοι απαιτούσαν με αυθαίρετο τρόπο, την επιπρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση, χωρίς να καθορίζεται από καμία κανονιστική πράξη το ύψος της ανά είδος εξέτασης υψηλής καινοτομίας.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονταν να καταβάλλουν συμμετοχή που υπερέβαινε σημαντικά την αποζημίωση της εξέτασης με βάση το κρατικό τιμολόγιο.
Πολλαπλάσια
Για παράδειγμα, στην εξέταση της μαστογραφίας καλούνταν να καταβάλλουν ποσά 10 έως 50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40 έως 120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία, ποσά τα οποία είναι πολλαπλάσια του κρατικού τιμολογίου (8,01 ευρώ).
Με την νέα υπουργική απόφαση, δεν προβλέπεται επιπρόσθετη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Η συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις είναι σαφώς προσδιορισμένη και καθορίζεται στο 15% της αξίας του κρατικού τιμολογίου ή της εκάστοτε ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ