ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Οι κλειστοί προϋπολογισμοί αφήνουν τους ασθενείς με Διαβήτη χωρίς αναλώσιμα – Αποχώρησε εταιρεία από την Ελλάδα

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Το κλείσιμο του τμήματος αναλώσιμων υλικών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Lifescan Hellas, ανακοίνωσε η εταιρεία Johnson & Johnson, γεγονός το οποίο δημιούργησε μεγάλη ανασφάλεια στους ασθενείς με Διαβήτη,που ζητούν τώρα από τον ΕΟΠΥΥ αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Με την ψήφιση ενός ακόμη ελλειμματικού προϋπολογισμού για το έτος 2019, που ενέκρινε και ψήφισε το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, την 11η Οκτωβρίου 2019, είναι πολλές οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που θέτουν σε αμφισβήτηση την αξία της παραμονής τους Ελλάδα, καθώς η υπέρβαση των κλειστών προϋπολογισμών επιστρέφει στα ταμεία τους, μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών, clawback. Το κλείσιμο και η οριστική αποχώρηση από την ελληνική αγορά του τμήματος Διαβήτη Lifescan Hellas της εταιρείας Johnson & Johnson, είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς.

'Οπως αναφέρουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών από Διαβήτη, αλλά υπάρχει και κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των πασχόντων και απόσυρση πολύτιμων για την πάθησή τους ιατροτεχνολογικών προϊοντων από την ελληνική αγορά.

"Λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas και αποχώρησε από την ελληνική αγορά. Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Ασθενείς με Διαβήτη: "Θα κληθούμε εμείς να σηκώσουμε το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ"

Οι ασθενείς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως λένε, ο πραγματικός κίνδυνος που προκύπτει από τη δραματική αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%), είναι πάλι οι άνθρωποι με Διαβήτη "να κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ, που δεν παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως γίνεται δύο χρόνια τώρα.

"Και όλα αυτά συμβαίνουν", όπως λένε οι ασθενείς, "τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κος Βασίλης Κικίλιας, θεωρεί αδιανόητο το 48% clawback στο φάρμακο! Πόση αντίφαση! Για μια ακόμα φορά, τα τελικά θύματα θα είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι στη χώρα μας αποτελούν μια ισχυρή και μετρήσιμη δύναμη και σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ, ανέρχονταν στις 14/11/2018 σε 965.293".

"Η ζωή μας δεν τιμολογείται και δεν διαπραγματεύεται!"

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που στοχεύει σε ένα υγιές Σύστημα Υγείας, αρκεί η προσπάθεια αυτή, να μη γίνεται σε βάρος της οικονομίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

"Παράλληλα αγωνιζόμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση των παροχών υγείας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη στους πάσχοντες, εξασφαλίζοντας στους ίδιους μια ζωή ποιοτικότερη και εξοικονομώντας, παράλληλα, πόρους στο Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα επιβαρύνεται από τις δαπάνες των κοστοβόρων επιπλοκών του Διαβήτη".

Οι ασθενείς με Διαβήτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητούν από το Υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό "να αποδείξει εμπράκτως τη δέσμευσή του για την εφαρμογή της φιλοσοφίας που διακατέχει τον ίδιο προσωπικά, αλλά και το κόμμα του οποίου ηγείται, που αποτυπώνεται στην έκφραση «πρώτα ο άνθρωπος» και δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν με κινητοποιήσει τα αυτονόητα για την πάθησή τους, "τα οποία κινδυνεύουν με τέτοιου είδους αποφάσεις να γίνουν ζητούμενα και θέτουν την υγεία και τη ζωή μας σε περιπέτειες", τονίζουν χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Προς αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ οι οικογενειακοί γιατροί! Χωρίς παιδιάτρους λίγο πριν το κύμα της γρίπης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται για αποχώρηση από τον Οργανισμό!

Ένα βήμα πριν την αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως είναι οι περίπου 700 οικογενειακοί γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον οργανισμό.
Γεγονός βέβαια που θα προκαλέσει σοβαρά προσκόμματα στην ήδη προβληματική εξυπηρέτηση των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, οι οικογενειακοί ιατροί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον ΕΟΠΥΥ καθώς η αποζημίωση τους μετά τον πρώτο χρόνο, μετατρέπεται με Υπουργική απόφαση που είχε ψηφίσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, από πάγια αποζημίωση με 1800 ευρώ μηνιαίως, σε αμοιβή per capital (δηλαδή ανά εγγεγραμμένο πληθυσμό).

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμβεβλημένοι παιδίατροι του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ξεπεράσει στις εγγραφές τους τα 700 παιδιά, ενώ οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί τα 1000 άτομα (ενήλικες).


Γεγονός που σημαίνει ότι η αποζημίωση για περισσότερο από 200 επισκέψεις το μήνα θα είναι κάτω από 1000 ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται απαγορευτικό από τον κλάδο για την κάλυψη των εξόδων ενός ιατρείου, δεδομένου ότι οι περισσότερες ώρες ενός ιατρείου αφιερώνονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ως εκπρόσωπος του κλάδου έχει επισημάνει το θέμα στην πρώτη συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας, αλλά το ζήτημα εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τι ζήτησαν από τον Βασίλη Κικίλια»

Και το ζήτημα είναι τους τελευταίους τρεις μήνες οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι απλήρωτοι, καθώς οι υπηρεσίες πάγωσαν τις αμοιβές τους αφού υπολογίζουν τη νέα κουρεμένη μισθοδοσία. Κάτι που φυσικά εντείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα αγανάκτησης.
Προς αποχώρηση 700 οικογενειακοί γιατροί

Μ αυτά και μ αυτά περίπου 700 ιδιώτες γιατροί που είχαν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν μαζικά από τον Οργανισμό. Κάτι που θα αφήσει χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε μια εποχή μάλιστα που ξεκινά το κύμα της γρίπης.


Το πρόβλημα συζητήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα 27 νομοί της χώρας δεν καλύπτονται από συμβεβλημένο παιδίατρο και οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εξ ολοκλήρου την επίσκεψη από την τσέπη τους. Με τις επερχόμενες παραιτήσεις περίπου 120 παιδιάτρων που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΕΟΠΥΥ, το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Αύξηση κατά 37,2% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων - ΕΟΠΥΥ το οκτάμηνο του 2019

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2019, οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 39,5% και του ΕΟΠΥΥ κατά 31,5%.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET


Κρίσιμη παράμετρος για την τόνωση της αγοράς και τη μείωση της αποεπένδυσης που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στην Υγεία, είναι ο έλεγχος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Οι συνολικές οφειλές εμφανίζουν αύξηση κατά 37,2% το οκτάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού που εκδίδεται τακτικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον περασμένο Αύγουστο οι οφειλές ανήλθαν στα 685 εκατομμύρια ευρώ: τα 501 εκατομμύρια αφορούν τα νοσοκομεία και τα 184 εκατομμύρια τον ΕΟΠΥΥ.

Από τον παρακάτω πίνακα φαίνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζουν αξιόλογες αυξομειώσεις από την αρχή του έτους, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση κατά τους προεκλογικούς μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Σοβαρή διόρθωση παρατηρείται ήδη από τον Ιούλιο, με τις συνολικές οφειλές να υποχωρούν κάτω από τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σύνολο του οκταμήνου, πάντως, οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 39,5% και του ΕΟΠΥΥ κατά 31,5%.

Ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Τα παραπάνω ποσά είναι μικτά και υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.

Περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Ανασχεδιάζονται οι δαπάνες! Πως θα κατανεμηθούν

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Ανασχεδιάζονται οι δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ αφού όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr εδώ και εβδομάδες η Διοίκηση του Οργανισμού επιχειρεί να ανακατανείμει τα κονδύλια με ορθότερο τρόπο.

Την αλλαγή της κατανομής των κονδυλίων έχει αναλάβει η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη που σβήνει και γράφει τις τελευταίες εβδομάδες, περιγράφουν πηγές στο HealthReport.gr.

Στόχος να μειωθούν οι άσκοπες σπατάλες σε διοικητικά έξοδα του ΕΟΠΥΥ και να αυξηθούν οι παροχές προς τους ασθενείς. Άλλωστε αυτή είναι και η οδηγία που έχει δώσει ο υπουργός Υγείας στα στελέχη του ΕΟΠΥΥ.


Όταν ολοκληρωθεί το ορθότερο μοίρασμα των δαπανών, τότε αναμένεται να εκδοθεί και ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του Οργανισμού (ΕΚΠΥ). Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχεται νέος κανονισμός παροχών στον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει»

Εξάλλου ο τελευταίος ΕΚΠΥ που είχε εκδοθεί είναι γεμάτος με λάθη και κουρέματα σε παροχές, ενώ πολλές ρυθμίσεις του είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Εξετάζονται τα κουρέματα

Πάντως το θετικό για τους ασφαλισμένους φαίνεται ότι είναι η επανεξέταση των διαφόρων περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε εξετάσεις και αποζημιώσεις, ενώ στόχος είναι κάποιες από τις κουρεμένες παροχές να επανέλθουν.
Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται πλήρως και οι αποζημιώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις που είχαν οδηγήσει τους εργαστηριακούς γιατρούς σε κινητοποιήσεις.

Μέσα στα σχέδια της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι όπως φαίνεται να γίνει ορθολογικότερη χρήση των κονδυλίων που προορίζονται για διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να μην πληρώνουν υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback-rebate) τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.


Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η πλήρης ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας, βάση της οποίας δεν θα καταγράφονται μόνο τα παραπεμπτικά που εκδίδονται αλλά και τα αποτελέσματα ώστε να είναι γνωστό εάν μία εξέταση έχει πραγματοποιηθεί.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΟΠΥΥ: Η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ με πάνω από 50 θέματα! Όλο το παρασκήνιο

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σειρά θεμάτων που είχαν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα θα κληθεί να εξετάσει το νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που διορίσθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Πολλά θέματα ήταν σε εκκρεμότητα καθώς μετά τις εκλογές είχαν παραιτηθεί τα μέλη που είχαν διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Δείτε ΕΔΩ ποιοι συμμετέχουν στο νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ: «Αυτό είναι το νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ! Και ο Γενικός Γραμματέας Π.Πρεζεράκος στο νέο σχήμα»

 

 

 

 

 

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει μέχρι στιγμής οργανισμό με αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις να πρέπει να εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, γεγονός που προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στον μεγαλύτερο φορέα Υγείας της χώρας με 5,5 δις ευρώ προϋπολογισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιδιώκει να κάνει λειτουργικές αλλαγές, ενώ η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, προσπαθεί να στήσει από την αρχή τον οργανισμό του ΕΟΠΥΥ ώστε τα τμήματα να είναι ανεξάρτητα και να μπορούν να προχωρούν σε χρόνο εξπρές οι όποιες διαδικασίες που απαιτούνται .

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ
Ωστόσο όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr πρόβλημα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να αποτελεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος, ο οποίος φέρεται να μην δίνει την παραίτησή του παρά τις πιέσεις του Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Υγείας μάλιστα όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, συνεχίζει να αναζητά τη νομική λύση ώστε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να απομακρυνθεί. Δείτε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Προς αναζήτηση λύσεων για νέα Διοίκηση στον ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας!»

 

Το θέμα βέβαια έχει αρχίσει να συζητείται και σε πανεπιστημιακούς κύκλους, περιγράφουν πηγές του HealthReport.gr, καθώς ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είναι ίσως και ο μόνος πανεπιστημιακός που δεν έχει αποχωρήσει από τη θέση του μετά από αλλαγή κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι κατά παράδοση η πανεπιστημιακή κοινότητα «δανείζει» στελέχη της για να συμβάλουν σε νέες κυβερνήσεις, αλλά παραιτούνται μετά τις εκλογές. Άγνωστο παραμένει γιατί ο συγκεκριμένος Πρόεδρος επιμένει στη θέση του.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εξ οφίτσιο.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Στην πολυνοσηρότητα των ηλικιωμένων στρέφει τώρα το βλέμμα ο ΕΟΠΥΥ

Πρόταση στο Horizon 2020 για αντιμετώπιση της πολλαπλής νοσηρότητας που αφορά το 25% του πληθυσμού

Από Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag.gr


Η πολυνοσηρότητα των ηλικιωμένων απασχολεί τον ΕΟΠΥΥ τελευταία, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης αυτών των «δύσκολων» ασθενών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, αφορά το 25% του γενικού πληθυσμού και εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, η πολυνοσηρότητα εμφανίζεται πλέον 10 – 15 χρόνια νωρίτερα.

Μεταξύ των προβλημάτων που δημιουργεί είναι η πολυφαρμακία με ταυτόχρονες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, πολύπλοκα σχήματα διαχείρισης του ασθενή, προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας λόγω αδυναμίας συντονισμού, δυσκολίες στην επιλογή προτεραιοτήτων, που καταλήγουν ο ασθενής να γίνεται ακόμη πιο ευάλωττος και με δυσκολίες στην σταθεροποίηση της υγείας του.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε και αναμένεται η ένταξή της στο πρόγραμμα, μαζί με σειρά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες προσβλέπουν στην από κοινού αντιμετώπισης των ασθενών με πολλαπλές παθήσεις.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση των κυριότερων προβλημάτων που παρουσιάζονται σε ηλικιωμένους ασθενείς με πολυνοσηρότητα.

Το πλαίσιο αυτό θα παράσχει, αφενός, μια κοινή κατανόηση των βασικών ζητημάτων του ασθενούς με πολυνοσηρότητα και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας που τους παρέχουν βοήθεια και δεύτερον, νέες στρατηγικές και στρωματοποιημένες μεθόδους περίθαλψης προσανατολισμένες στον ασθενή.

Επιπλέον, αυτό το πλαίσιο θα δώσει ως αποτέλεσμα ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών και βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της διαχείρισης των ηλικιωμένων ασθενών με πολυνοσηρότητα και της ποιότητας ζωής τους, γεγονός που οδηγεί επίσης στη βελτίωση της ανεξάρτητης διαβίωσης τους και στη μείωση της βοήθειας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτά τα αποτελέσματα θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων του έργου και των υπηρεσιών μέσω μιας κοινής πλατφόρμας που θα δοκιμαστεί κατά την πιλοτική εφαρμογή στην κάθε χώρα.

Οι στόχοι που έχει θέσει η πρόταση προς έγκριση είναι ο καθορισμός ενός πλαισίου αξιολόγησης για την παροχή σαφέστερων στρατηγικών, την ενσωμάτωση των μεθόδων περίθαλψης με προσανατολισμό προς τον ασθενή καθώς και ένα σύνολο οδηγιών και βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της διαχείρισης των ασθενών με πολυνοσηρότητα. Για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα, θα μελετηθεί ένα σημαντικό σύνολο διαφορετικών καταστάσεων πολυνοσηρότητας, λαμβάνοντας υπόψη ένα μεγάλο σύνολο πτυχών όπως:
Αριθμός χρόνιων καταστάσεων και τύπος.
Κοινωνικοοικονομική κατάσταση
Γεωγραφική και κοινωνική κατάσταση
Γνωστές πτυχές
Πρωτοβάθμια υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες
Άλλες σχετικές συνθήκες υγείας

Ο ορισμός του πλαισίου θα εξετάζει κάθε πτυχή από τις πλευρές των κυριότερων ενδιαφερόμενων φορέων, δηλαδή από τους υγειονομικούς και κοινωνικούς φροντιστές και από την άλλη από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους (φροντιστές).

Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαλειτουργικότητας βασισμένος στις υπάρχουσες τεχνολογίες για να προσφέρει την απαραίτητη πλατφόρμα για τον συντονισμό των υπηρεσιών των φροντιστών στο σπίτι και των επαγγελματιών υγείας. Αυτό θα παρέχει ένα κοινό περιβάλλον όπου τα δεδομένα θα μοιράζονται χρησιμοποιώντας τυποποιημένα μοντέλα HL7.

Η πλατφόρμα θα παρέχει:
Ιδιωτική πρόσβαση σε κύριους φορείς υπηρεσιών / εργαλείων: οι επαγγελματίες φροντιστές, οι γιατροί και οι ασθενείς θα έχουν μια μοναδική και προστατευμένη πρόσβαση:
Αποθήκευση κοινών πληροφοριών και από τις δύο πλευρές μέσω τυποποιημένων μοντέλων όπως το (FHIR) και το HER (Ηλεκτρονικό αρχείο υγείας).
Σημασιολογική διαλειτουργικότητα μεταξύ των δεδομένων για τα διάφορα εργαλεία και υπηρεσίες.
Δικαιώματα διαχείρισης, εγγραφής και έκδοσης διαθέσιμων υπηρεσιών για ασθενείς, άτυπους και επίσημους φροντιστές και επαγγελματίες υγείας (γιατροί ή φαρμακοποιοί).
Διαλειτουργικότητα μεταξύ υπηρεσιών και εργαλείων με άλλα περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας πρότυπα HL7. Αυτό επεκτείνει τον αντίκτυπο των παρεχόμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των κύριων προβλημάτων.

Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ θα είναι να ενεργεί ως ενδιαφερόμενος για τη διαμόρφωση του θεωρητικού πλαισίου για την ενισχυμένη διαχείριση της πολυνοσηρότητας και ως πάροχος δεδομένων για την Ελλάδα.

Επιπλέον, θα ληφθούν υπόψη πληροφορίες για τις τρέχουσες μεθόδους θεραπείας που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, τις βέλτιστες πρακτικές και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να βελτιωθούν προκειμένου να δημιουργηθούν παρεμβάσεις υγειονομικής περίθαλψης για τη διαχείριση των ηλικιωμένων ασθενών με πολυνοσηρότητα για την οικοδόμηση ενός ισχυρού πιλοτικού μοντέλου στην Ελλάδα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 6.000.000 ευρώ, ενώ ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Tο ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί ανάλογα με τον ακριβή ρόλο του Οργανισμού στο έργο. Το έργο, θα είναι διάρκειας 36 μηνών, με 100% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Πρεζεράκος – Καρποδίνη το νέο προεδρείο του ΕΟΠΥΥ...

Βασίλης Βενιζέλος
Parapolitika Newsroom

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας νέο μέλος στο Δ.Σ. του ΟργανισμούΣε έναν ιδιαιτέρως εύσχημο τρόπο, προκειμένου να εξουδετερώσει τη διπλή ψήφο, την οποία διαθέτει εκ του νόμου ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Βασίλης Πλαγιανάκος, που αρνείται επιμόνως να παραιτηθεί από τη θέση του, προχώρησε τελικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας όρισε τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού Παναγιώτη Πρεζεράκο στη θέση του μέλους του νέου Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και, έτσι, μαζί με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, η οποία έχει εκ του νόμου επίσης δικαίωμα ψήφου, καθίσταται δυνατή η εξουδετέρωση της διπλής ψήφου του Βασίλη Πλαγιανάκου στο πεντεμελές νέο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα σε εκείνες τις ψηφοφορίες οι οποίες θα αφορούν κρίσιμα ζητήματα.

Το νέο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει δράση αμέσως, μετά από μία μακρά περίοδο απραξίας, εξαιτίας της παραίτησης ή/και της αδρανοποίησης των (προηγουμένων) μελών του.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Σε απόγνωση εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα - Κίνδυνος λουκέτου

 

Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos

 

Να σημειωθεί ότι περίπου το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προσέρχεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις του

Τεράστια εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα εξαιτίας της επιβάρυνσης (clawback-rebate) από υποχρεωτικές εκπτώσεις και φορολογικές κρατήσεις, που φθάνουν και το 70% των εισοδημάτων τους.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε οδηγήσει τον κλάδο τον περασμένο Μάιο σε «λουκέτα» στα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, κάτι που είχε συμβεί για πρώτη φορά στη χώρα.

Οι μήνες, ωστόσο, πέρασαν, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν οι επιβαρύνσεις στα εργαστήρια, με συνέπεια πολλά εξ αυτών να κινδυνεύουν με «λουκέτο».

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επέκτεινε τη μηδενική συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις για μεγάλες κοινωνικές ομάδες, χωρίς όμως να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα είναι τα κονδύλια αυτά να τα πληρώνουν υποχρεωτικά μέσω εκπτώσεων (clawback -rebate) οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα εντάθηκε και από τη δραστική μείωση των τιμών των εξετάσεων κατά 47%, που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προσέρχεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις του.

Ο κλάδος, μέσω του Συντονιστικού του Οργάνου, οργανώνεται και πάλι προκειμένου να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση να βρει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα στη χώρα.

Συμπράξεις δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα

Από την άλλη το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να ξεκινήσει τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ξεκινώντας από το Αττικόν όπου εδώ και χρόνια ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις ή να αναγκάζονται να βγαίνουν εκτός νοσοκομείου για να τις πραγματοποιήσουν.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποίησε και αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αττικόν τη νύχτα του Σαββάτου, σκοπεύει να συνεργασθεί με ιδιώτες ώστε να παραχωρήσουν διαγνωστικά μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία έναντι αμοιβής ώστε οι πάσχοντες να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται.

Ήδη, όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών που διαθέτουν διαγνωστικά συστήματα.

Οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από το υπουργείο Υγείας είναι ότι οι συμπράξεις αυτές θα κοστίζουν λιγότερο στο σύστημα υγείας, ενώ οι ασθενείς θα μπορούν χωρίς καμία επιβάρυνση να κάνουν τις εξετάσεις τους άμεσα.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Αυτό είναι το νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ! Και ο Γενικός Γραμματέας Π.Πρεζεράκος στο νέο σχήμα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μετά από μήνες απραξίας και έλλειψης αποφάσεων, ορίσθηκε το νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
Βέβαια το πρόβλημα φαίνεται πως και πάλι δε λύνεται καθώς αντικαταστάθηκαν μόνο τα μέλη που ορίζει το υπουργείο Υγείας, και όχι όσοι εκπροσωπούν φορείς.

Ενδεικτικό είναι ότι παραμένουν στις θέσεις τους οι ίδιοι εκπρόσωποι που είχαν ορισθεί στο προηγούμενο ΔΣ, οι οποίοι όμως είναι ουσιαστικά ανενεργοί ενώ κάποιοι έχουν και αντικατασταθεί από τους φορείς που είχαν ορισθεί. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Νέο ΔΣ από σήμερα στον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει»

 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως για πρώτη φορά ορίζονται στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ οι Γενικοί Γραμματείς, αφού μέλος αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας Π.Πρεζεράκος και αναπληρωτής του ο Ιωαν. Κωτσιόπουλος.

Το νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ με απόφαση του Βασίλη Κικίλιας έχει ως εξής:
1. Βασιλική Φακουκάκη του Ιωάννη, Προϊσταμένη της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας, τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Παρασκευή Καψιώχα του Γεωργίου, Προϊσταμένη της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού Νομικών Προσώπων του Υπουργείου Υγείας, σε αντικατάσταση των Φράγκου Καλλιόπης του Γεωργίου, η οποία υπέβαλε παραίτηση και Μπούργαλη Παύλου του Γρηγορίου λόγω λύσης της υπαλληλικής του σχέσης

2. Παναγιώτη Πρεζεράκο του Ηλία, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο του Αναστασίου, Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σε αντικατάσταση των Κλεόβουλου Αλεξιάδη του Βύρωνα, και Κωνσταντίνου Γαλανάκη του Γεωργίου, λόγω υποβολής παραιτήσεων εκ μέρους τους.

 

3. Σταύρο Κουράκο του Βασίλειου, ιατρό, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Κρητικό του Δημητρίου, Γεωπόνο, σε αντικατάσταση των Ηλία Παπαδόπουλου του Γεωργίου και Ευάγγελου Τριγώνη του Ζαχαρία, λόγω υποβολής παραιτήσεων εκ μέρους τους.

4. Μαρία Γεωργίου του Δημητρίου, υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Ελένη Τρίμμη του Ιωάννη, απόφοιτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, σε αντικατάσταση των Ψαλτάκου Μιχαήλ του Γρηγορίου, και Παναγιώτη Καλαρά του Γεωργίου.

Β. Η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη του Εμμανουήλ, η οποία διορίστηκε με τη μνημονευόμενη στο ως άνω στοιχείο 2γ απόφαση, ορίζεται Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αναπληρώνεται στα καθήκοντά της από το τακτικό μέλος, Μαρία Γεωργίου του Δημητρίου.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Νέο ΔΣ από σήμερα στον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Επανέρχεται στις συνήθεις δραστηριότητές του ο ΕΟΠΥΥ, αφού σήμερα αναμένεται να αναλάβει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που διορίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως υπογραμμίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου, τα μέλη που είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν παραιτηθεί, με αποτέλεσμα το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να μη συνεδριάζει και να μη λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τους ασφαλισμένους.

 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη ορίσει τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν και πρέπει να ορισθούν από την πολιτεία, ώστε ο Οργανισμός να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά.
Την Πέμπτη μάλιστα ήταν η τελευταία συνεδρίαση του ημιτελούς ΔΣ, στο οποίο παραβρίσκονταν τις τελευταίες εβδομάδες μόνο όσοι έχουν σχεδόν μόνιμη θέση στο συμβούλιο.

Τα ονόματα αναμένεται επισήμως να ανακοινωθούν σήμερα και θα περιλαμβάνουν ως επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο και την Αντιπρόεδρο Θεανώ Καρποδίνη, η οποία προορίζεται για Πρόεδρος μετά την αποχώρηση του νυν Προέδρου. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Προς αναζήτηση λύσεων για νέα Διοίκηση στον ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας!»

 

Ωστόσο παρά την άναρχη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ λόγω μη συνεδρίασης του ΔΣ, φαίνεται ότι προωθούνται οι θεσμικές αλλαγές στον Οργανισμό.

Ειδικότερα όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη είναι σε εξέλιξη οι αλλαγές στον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) ώστε να ενισχυθούν οι παροχές προς τους ασφαλισμένους, η ανακατανομή των κονδυλίων ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και να αυξηθούν οι καλύψεις για τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται σιγά σιγά και οι θεσμικές αλλαγές στον Οργανισμό που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας του, τις θέσεις εργασίας κ.λ.π.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Για Την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σε Απομακρυσμένες Περιοχές

ΑΘΗΝΑ 9.84

Ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία μέσω ενός ενοποιημένου πληροφοριακού συστήματος, θα παρέχει πληροφορίες μεταξύ των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των γιατρών αλλά και των ίδιων των ασθενών που θα χρειάζονται ιατρική βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το έργο HEALTH-INFO που «τρέχει» ο ΕΟΠΥΥ με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Το έργο παρουσιάστηκε στο περίπτερο του Υπουργείου Υγείας στην 84η ΔΕΘ και οι επισκέπτες, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, ενημερώθηκαν για τους κύριους στόχους του έργου με σημαντικότερο από αυτούς τη βελτίωση της ποιότητας της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης των ευάλωτων ομάδων (κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων) στις περιοχές όπου η πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας είναι δύσκολη.

Επίσης, οι επισκέπτες στη Διεθνή έκθεση Θεσσλονίκης πληροφορήθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα προς τον γενικό πληθυσμό, αλλά και προς τους επαγγελματίες υγείας που αφορούν κοινές ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και για την Κινητή Ιατρική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ που θα προσφέρει προληπτικές εξετάσεις υγείας στο γυναικείο πληθυσμό (μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών), αλλά και γενικές εξετάσεις στους ευπαθείς πληθυσμούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, στόχο αποτελεί η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και στην 85ηΔΕΘ, προσφέροντας πλήρη πλέον ενημέρωση για τα αποτελέσματα του έργου, δίνοντας την ώθηση για μια περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων σε υπηρεσίες υγείας ιδιαίτερα στις διασυνοριακές περιοχές».

Νίνα Κομνηνού

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Απαραίτητη η ισχυροποίηση του δικτύου της δημόσιας ΠΦΥ

Επιστολή
Προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγειας

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

με την παρούσα επιστολή επιλέγουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ενα ζήτημα μείζονος σημασίας. Οπως γνωρίζετε, τον Ιούλιο 2018, με απόφαση της τότε ηγεσίας του Υπουργειου Υγειας έγινε μονομερής διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους Παθολόγους, Γενικούς Ιατρους και Παιδιάτρους που ήταν συμβεβλημένοι με τον οργανισμό απο το 2012. Η προκύρηξη για συμβεβλημένους Οικογενειακούς Ιατρούς αυτών των ειδικοτήτων είχε παταγώδη αποτυχία ως προς την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων. Η αμοιβη τους καθορίζεται βάση του αριθμού των εγγεγραμμενων ασφαλισμένων ανα ιατρό, γεγονός που θα εφαρμοστεί απο τον τρέχοντα μήνα. Ούτε το κάλεσμα από τον ΕΟΠΥΥ για εγγραφή ασφαλισμένων είχε ανταπόκριση, χωρίς να φέρουν οι ιατροί κάποια ευθύνη για την προφανή αποτυχία του εγχειρήματος.

Κύριοι υπουργοί, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ εχει καταθέσει τις προτάσεις σε εσάς στη συνάντηση μας αλλά και δημοσίως, προτείνοντας την επαναφορά των υφισταμένων μέχρι τον Ιουλιο 2018 συμβασεων με τη μορφή που είχαν, για όλους. Από την επικοινωνια των ιατρών μελών μας προβλέπεται κύμα παραιτήσεων από τους συμβεβλημενους ιδιώτες οικογενειακους ιατρους, που στην παρουσα φάση δεν ξεπερνουν τους 600 πανελληνίως, όταν οι συμβεβλημενοι αντίστοιχων ειδικοτήτων περσι το καλοκαίρι ξεπερνουσαν τις 2000. Σας καλούμε να δράσετε και να μην μείνετε απλοί παρατηρητές των γεγονότων που θα ακολουθήσουν. Αναφερθήκατε σε νέες 800 συμβάσεις για τις υπόλοιπες ειδικότητες, εφαρμόστε το! Επαναφέρετε και τους συμβεβλημενους που υπήρχαν και θα έχετε ενα ισχυρό δικτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πανελλαδικά, σε εξοπλισμένα ιδιωτικά ιατρεία με υπηρεσίες στον ασφαλισμένο πολίτη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ! Μπάχαλο στη Λέσβο

HR 

Σάλος έχει προκληθεί στον ιατρικό κόσμο της Λέσβου καθώς οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στο νησί, κουρεύουν την αποζημίωση σε διαγνωστικές εξετάσεις στα εργαστήρια των γιατρών με διάφορες δικαιολογίες.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή των Εργασιακών Γιατρών και των Διαγνωστικών Κέντρων, στη Μυτιλήνη γίνεται αυθαίρετη επιβολή περικοπών και προστίμων στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής από την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.


Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί του νησιού, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥθεωρούν ως «παράτυπη εκτέλεση εξετάσεων» την διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που αναγράφονται στα παραπεμπτικά τα οποία προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού σε πολλά μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια του νησιού, επειδή ως διάγνωση υπήρχε η λέξη «προληπτικός έλεγχος» ή επειδή οι αναγραφόμενες εξετάσεις δεν αντιστοιχούσαν στην αναγραφόμενη διάγνωση ή δεν αντιστοιχούσαν στην ειδικότητα του κλινικού ιατρού που τις συνταγογραφούσε.


Και βέβαια οι περικοπές του ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις δεν σταματούν εκεί. Κουρεύονται με διάφορες δικαιολογίες και μέτρα. “Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά:Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους ασθενείς για δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ! Προβλήματα από το πλαφόν ανά μηχάνημα”

Σε ότι αφορά την υπόθεση στη Λέσβο, η Συντονιστική Επιτροπή των Εργαστηριακών Γιατρών αναφέρει:

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής είναι υποχρεωμένες να εκτελούν όλες τις εξετάσειςπου αναγράφονται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που εκδίδουν οι κλινικοί ιατροί από το μηχανογραφικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο όποιος περιορισμός ήθελε επιβληθεί στην διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούνται είτε από τις ιδιωτικές είτε από τις δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Οργανισμού και της συνεργαζόμενης με αυτόν ΗΔΙΚΑ, μέσω της εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, των συνταγογραφικών οδηγιών και του ̈κόφτη ̈ επί των συνταγογραφούμενων εξετάσεων, μέτρα τα οποία ήδη ισχύουν» αναφέρει οι Συντονιστική Επιτροπή των Εργαστηριακών Γιατρών.
Διαγνωστικές εξετάσεις και με claw back

Ο κλάδος διευκρινίζει ότι όποια διαγνωστική εξέταση αναγράφεται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που εκδίδεται από το μηχανογραφικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρέπει να εκτελείται από τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής και πρέπει να αποζημιώνεται πλήρως.


Μάλιστα οι εκπρόσωποι του κλάδου σημειώνουν με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιχειρούν να σταματήσουν την επιβολή του ανήθικου μέτρου του claw back που περικόπτεται από την αποζημίωση σε ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων που διενεργούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο- εργαστηριακής ιατρικής

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Υπερθερμία: ‘Εχει πάρει ΦΕΚ από το ’12 και ακόμη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την καταπολέμηση του καρκίνου θεραπεία της υπερθερμίας, η οποία λειτουργεί ως συμπληρωματική θεραπεία αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, αν και υπάρχει Υπουργική Απόφαση από το 2012.

Η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ελλάδα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από το 1986, με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όμως, δυστυχώς μόνο εκεί. Παρά το γεγονός ότι σχετική Υπουργική Απόφαση,που προβλέπει την κάλυψη της θεραπείας της υπερθερμίας από τον ΕΟΠΥΥ, έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) από το 2012, ο Οργανισμός δεν εφάρμοσε ποτέ την απόφαση.

Σήμερα το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εφαρμόζεται δωρεάν μόνο η επιφανειακή υπερθερμία είναι το Αρεταίειο (επωφελούνται και ασθενείς του Αττικού), ενώ παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το 2012 και μετά, να αποκτήσει αντίστοιχο μηχάνημα και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, έχασε την ευκαιρία. Ετσι, οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε εν τω βάθει ή ολοσωματική υπερθερμία μπορούν να απευθύνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και μόνο με δική τους δαπάνη.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο 37ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Υπερθερμίας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Τι είναι η μέθοδος της υπερθερμίας

Η μέθοδος της υπερθερμίας δρα μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας και εφαρμόζεται, είτε τοπικά - για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που είναι εντοπισμένα σε κάποιο σημείο του σώματος - είτε ολοσωματικά - για να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα που είναι διάσπαρτα σε όλο το σώμα.

Η τοπικά εφαρμοζόμενη υπερθερμία γίνεται κάθε 72 ώρες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι στους 42 έως 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ολοσωματική υπερθερμία, γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρες για τρεις συνεχόμενους μήνες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας στους 39 βαθμούς Κελσίου, για τρεις-τέσσερις ώρες ή στους 41 βαθμούς Κελσίου και άνω, για περισσότερα από 60 λεπτά.

"Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα εκδώσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, προκειμένου να αποζημιώνονται οι ασθενείς που κάνουν υπερθερμία από τον ΕΟΠΥΥ" ανέφερε ο διδάκτορας χειρουργικής του ΔΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Λάζαρος Δανιηλίδης, αναφερόμενος στην αργοπορία της ελληνικής πολιτείας για την αποζημίωση της υπερθερμίας από τον ΕΟΠΥΥ σε αντίθεση με την πρακτική άλλων χωρών.

Στις ΗΠΑ, όπως ανάφερε ο κ Δανιηλίδης, η υπερθερμία έχει συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες γραμμές με ένδειξη εφαρμογής της στις υποτροπές καρκίνου του μαστού, ενώ είναι πολύ κοντά η ένδειξη εφαρμογής της στον καρκίνο του προστάτη και τα γλοιοβλαστώματα. Στην Ευρώπη αποζημιώνεται από το Δημόσιο σε πολλές χώρες (Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία). Έχει ευρεία εφαρμογή στα σαρκώματα, σε όγκους τραχήλου, καθώς και σε τοπικές υποτροπές καρκίνου. Στη Γερμανία και την Ολλανδία συνδυάζουν την υπερθερμία με την ανοσοθεραπεία, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για θετικά αποτελέσματα.

Έρευνα με θερμοευαίσθητα λιπωσώματα που στοχεύουν τον καρκινικό όγκο

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σήμερα στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, γίνεται έρευνα με θερμοευαίσθητα λιποσώματα, ώστε να επιτευχθεί στοχευμένη στον όγκο χημειοθεραπεία.

"Η δυνατότητα περιορισμού της υπερθερμίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος μπορεί να επιτρέψει και τη στόχευση της χημειοθεραπείας. Αν επαληθευτεί η έρευνα, μπορεί αντί της χορήγησης του χημειοφαρμάκου ενδοφλεβίως, με αποτέλεσμα τις γνωστές παρενέργειες, να γίνει χορήγηση με τη χρήση θερμοευαίσθητων λιποσωμάτων. Αν, λοιπόν, καταστήσουμε ένα θερμοευαίσθητο λιπόσωμα φορέα του χημειοφαρμάκου, τότε αυτό μπορεί να κυκλοφορεί στο αίμα, χωρίς καμιά επίπτωσηστους υγιείς ιστούς. Αντίθετα, με τη βοήθεια της τοπικής υπερθερμίας, μπορούμε να διαλύσουμε το περίβλημα του λιποσώματος και να πετύχουμε τοπικά την έκλυση του χημειοφαρμάκου. Αυτό έχει διπλά θετικό αποτέλεσμα: Από τη μια πλευρά, επιτρέπει την χημειοθεραπεία, με μειωμένες παρενέργειες, άρα και την αύξηση της χορηγούμενης δόσης, αφού αυτή καταλήγει κυρίως στον καρκινικό όγκο (στοχευμένη θεραπεία), από την άλλη, η ταυτόχρονη υπερθερμία στην περιοχή του όγκου ενισχύει τη δράση της χορηγούμενης δόσης"εξήγησε ο κύριος Δανιηλίδης.

Από το 1986 η εφαρμογή της υπερθερμίας στην Ελλάδα

Η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας ξεκίνησε στην Ελλάδα στο ΑρεταίειοΠανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 1986 με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βασίλειος Κουλουλίας.

"Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα σύστημα επιφανειακής υπερθερμίας433MHz για θέρμανση όγκων μέχρι 3,5 εκατοστά από την επιφάνεια του δέρματος. Έκτοτε, με τη συνεργασία του ΕΜΠ, τα συστήματα υπερθερμίας στο Αρεταίειο εξελίχθηκαν και σήμερα βρισκόμαστε στην 4η γενιά, με έλεγχο της προσφερόμενης ενέργειας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και καταχώρησης θερμομέτρησης. Η υπερθερμία εκτελείται και σήμερα αμέσως μετά την ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με συνεδρία μίας ώρας, δύο φορές την εβδομάδα. Η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας συνεχίστηκε ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε υπερθερμία περισσότεροι από 1000 ασθενείς, διαφόρων τύπων καρκίνου, με αποτελεσματικότητα που έφτασε και την πλήρη ανταπόκριση στη συνδυασμένη θεραπεία είτε με ακτινοθεραπεία είτε με χημειοθεραπεία. Σημειωτέον ότι κανένας ασθενής στο 1ο τρίμηνο παρακολούθησης μετά την συνδυασμένη θεραπεία δεν εμφάνισε υποτροπή ή πρόοδο νόσου, ενώ η αποτελεσματικότητα αναφορικά με την πλήρη ανταπόκριση κυμάνθηκε από 30-65% και την μερική από 70-35%. Σήμερα η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας προσφέρεται δωρεάν από το Νοσοκομείο Αρεταίειο, λόγω της μη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ" πρόσθεσε ο κ. Κουλουλίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε ανασκόπηση 38 συνολικά μελετών σε 3.478 ασθενείς (Cancer Treat Reviews 2015), φάνηκε πως η προσθήκη υπερθερμίας στην ακτινοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο του όγκου του μαστού, κεφαλής-τραχήλου, ορθού, τραχήλου μήτρας και παιδιατρικού καρκίνου.

Επίσης σε πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας (ESHO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC), αναφέρθηκε μια απόλυτη αύξηση 12% στη συνολική επιβίωση, όταν προστέθηκε υπερθερμία στη χημειοθεραπεία, σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για σάρκωμα μαλακών ιστών.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Πως όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να δουν τον προσωπικό φάκελο υγείας τους

Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ηλεκτρονικά, με μερικά μόνο κλικ, από τον υπολογιστή τους, σχετικά με όλες τις υπηρεσίες υγείας που έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν από τις Υπηρεσίες και τους συμβεβλημένους παρόχους του. Την δυνατότητα αυτή την δίνει η εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ με όνομα Φάκελος Ασφάλισης Υγείας
dikaiologitika.gr

Ο προσωπικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) του ΕΟΠΥΥ είναι μια εφαρμογή, που περιέχει στοιχεία για το σύνολο των νοσηλειών, των υπηρεσιών υγείας, των υλικών, των νόσων και διαγνώσεων που υπάρχουν καταγεγραμμένες στο μηχανογραφικό σύστημα και αναφέρονται σχεδόν στο σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας.

Ο ΕΟΠΥΥ, στα πλαίσια της αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει προς τους ασφαλισμένους και τους παρόχους υγείας διαθέτει τη δυνατότητα να ενημερώνονται ηλεκτρονικά οι ασφαλισμένοι για όλες τις υπηρεσίες που έχουν λάβει μέσω του ΦΑΥ. Η πληροφορία που θα περιέχεται στον ΦΑΥ, έχει συγκεντρωθεί από τα στοιχεία που καταθέτουν οι πάροχοι και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να αποδοθούν αντίστοιχες παροχές σε εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)."


Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις απο το Dikaiologitika News

Δυνατότητα αναζήτησης έχουν όσοι διαθέτουν κωδικό πρόσβασης στο taxisnet (ΓΓΠΣ). Σύμφωνα με την νομοθεσία όλοι οι πολίτες (και οι σύζυγοι) έχουν πρόσβαση, εάν το επιθυμούν, ανεξάρτητα εάν υποβάλουν κοινή δήλωση ως ζευγάρια. Ωστόσο με την νέα έκδοση του Φακέλου (Απρίλιος 2019) παρέχεται και η δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να έχουν πρόσβαση μέσω του δικού τους Φακέλου και στα προστατευόμενα ανήλικα μέλη της ασφαλιστικής τους μερίδας

Οδηγός εγγραφής στον φάκελο Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ και ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

Απαιτούνται δυο βήματα για την πρόσβαση στα στοιχεία του Φακέλου.Ο ασφαλισμένος πραγματοποιεί Εγγραφή με τους κωδικούς ΤΑΧΙΣ και τα στοιχεία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου στην υπηρεσία πιστοποίησης στοιχείων ασφάλισης από το site του ΕΟΠΥΥ/ Φάκελος Ασφάλισης Υγείας / Εγγραφή στον Φάκελο ή https://apps.ika.gr/eApplicationInsPerson(1ο βήμα). Εκτυπώνει το αποδεικτικό εγγραφής στο οποίο αναφέρεται ο μοναδικός κωδικός εγγραφής, για τον γιατρό ή τον υπάλληλο ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος, όταν για οποιοδήποτε λόγο πραγματοποιήσει επίσκεψη σε οποιοδήποτε γιατρό εγγεγραμμένο στον ΕΟΠΥΥ ή σε Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, με την Ταυτότητα ή το Διαβατήριο του και το αποδεικτικό εγγραφής του, θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κωδικών του (2ο βήμα).

Ο ασφαλισμένος εκτυπώνει τα Στοιχεία Αίτησης για προσωπική χρήση και τον Αριθμό Αίτησης (14 ψηφία) με σκοπό να τον προσκομίσει στον Ιατρόή σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ της επιλογής του ώστε να ενεργοποιηθεί η Εγγραφή του

δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

EΟΠΥΥ: Λειτουργεί δύο μήνες με το μισό ΔΣ!

Ανεξήγητη καθυστέρηση διαπιστώνεται στη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά την κυβερνητική αλλαγή.

Ενώ οι αντικαταστάσεις προσώπων στις επιτελικές θέσεις των περισσότερων οργανισμών του δημοσίου έγιναν γρήγορα, στην κορυφή του ΕΟΠΥΥ παρατηρείται τελματώδης κατάσταση.

Sofokleousin.gr

Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στο ΔΣ έχουν απομείνει 6 από τα 11 μέλη, καθώς τα υπόλοιπα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Όπως είναι φυσικό στο διάστημα αυτό το όργανο υπολειτουργεί με τα εν ενεργεία μέλη του να είναι στην πλειονότητά τους εκπρόσωποι φορέων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΑμεΑ) και δεν μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την πορεία του οργανισμού, περιοριζόμενο στη διεκπεραίωση των τυπικών.

Φήμες αποδίδουν την δυστοκία πλήρωσης των κενών θέσεων του ΔΣ σε ενδοκυβερνητικές διαφωνίες σχετικά με την επιλογή της νέας ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ.

Ανεξαρτήτως αιτίων της καθυστέρησης η εκκρεμότητα που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του οργανισμού των εκατομμυρίων ασφαλισμένων δεν μπορεί να συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Έρχεται νέα συμφωνία ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές για κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής! Όλα τα αγκάθια

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε νέα συμφωνία αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, προκειμένου να μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να νοσηλεύονται με την ασφαλιστική κάλυψη του Οργανισμού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι διαδικασίες επιταχύνονται δεδομένου ότι σύντομα λήγει η υπάρχουσα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, έστω κι αν οι ασφαλισμένοι όταν νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πληρώνουν επιπλέον (ενίοτε και πολύ επιπλέον) λόγω των υπερχρεώσεων που γίνονται και των χαμηλών ποσών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

 

Στόχος της Διοίκησης του Οργανισμού είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι ασφαλισμένοι να μην καταβάλουν επιπλέον χρήματα όταν αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα για νοσηλεία σε εντατική, λόγω έλλειψης κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Με βάση τις τελευταίες καταγραφές, δύο στα δέκα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ είναι κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκτιμάται ότι 150 κρεβάτια σε εντατικές είναι κλειστά από το σύνολο των 750 κρεβατιών.

Συνάντηση Αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ -Κλινικαρχών
Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

 

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο δημόσιος τομέας «νοίκιαζε» κρεβάτια εντατικής θεραπείας από ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου οι ασφαλισμένοι δεν πλήρωναν καμία συμμετοχή αλλά η συμφωνία εκείνη ναυάγησε γρήγορα.

Πάντως οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι και αυτή τη φορά οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών απαιτούν περισσότερα κονδύλια από αυτά που μπορεί να διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πως θα καταλήξει η νέα συμφωνία.

Υπό κατάρρευση ο ΕΟΠΥΥ
Στο μεταξύ το πρόβλημα που φαίνεται πως έχει να αντιμετωπίσει η νέα Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έχουν παραιτηθεί μετά τις εκλογές και είναι δύσκολο να προωθηθεί οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή. Δεν είναι τυχαίο όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, όταν δεκάδες θέματα λιμνάζουν στον ΕΟΠΥΥ καθώς οι απαραίτητες εκκρεμότητες προωθούνται με πλειοψηφία ….3 προς 1 σε ένα σύνολο 11 ατόμων που απαρτίζουν το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

 

Μέχρι στιγμής δύο μέλη του ΔΣ έχουν παραιτηθεί οριστικά, ενώ 5 έχουν υποβάλει την παραίτησή τους και αναμένουν την αντικατάστασή τους. Μέχρι τότε ψηφίζουν λευκό σε όλες τις συνεδριάσεις, εξ ου και οι όποιες ψηφοφορίες βγαίνουν θετικές με ψήφους 3 προς 1, περιγράφουν τα ίδια στελέχη στο HealthReport.gr.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να αντικαταστήσει τον νυν Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, ο οποίος όμως δεν παραιτείται παρότι όπως λένε στο HealthReport.gr καλά γνωρίζοντες του έχει ζητηθεί η παραίτηση ήδη τρεις φορές από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Προς αναζήτηση λύσεων για νέα Διοίκηση στον ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας!»

Γι αυτό άλλωστε και δεν μπορεί ακόμη να διορισθεί νέο ΔΣ στον Οργανισμό, αφού στόχος είναι νέα Πρόεδρος να γίνει η σημερινή Αντιπρόεδρος Θεανώ Καρποδίνη.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Τι συνεχίζει να τρέχει με τον ΕΟΠΥΥ;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή συνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Πάει πλέον ένας μήνας που είχαμε γράψει "Τι τρέχει με τον ΕΟΠΥΥ;"
Παρόλο που έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την ημέρα που ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ακόμα στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει πλήρης αρρυθμία.

Συγκεκριμένα έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (διορισμένα από τον αν. Υπουργό Υγείας Π. Πολάκη) αλλά δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί.

Έχει διοριστεί νέα αντιπρόεδρος η κα Θεανώ Καρποδίνη αλλά ακόμα δεν μετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον ότι ακόμα η αντιπρόεδρος δεν έχει γνωρίσει τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ (έστω αυτών που υπάρχουν ακόμα).

Τα Διοικητικά Συμβούλια, με έγκυρες πληροφορίες, γίνονται με μέλη που συμμετάσχουν μέσω Skype και από τους διορισμένους εκπροσώπους φορέων.
Επειδή ο οργανισμός είναι τεράστιος και ικανός να τινάξει αν κάτι πάει στραβά τα πάντας στην υγεία, στον αέρα οι συμμετέχοντες στο ΔΣ με αυτές τις συνθήκες βρίσκονται στην κυριολεξία στα όρια τους.

Τα ερωτήματα πολλά.
Το κυριότερο γιατί αφήνει το Υπουργείο Υγείας να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση;
Ποιος έχει τελικά την ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται αυτό το διάστημα από αυτό το λειψό ΔΣ του οργανισμού;

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2019/09/ti-sinexizei-na-trexei-me-ton-eopyy.html#ixzz5za9QaGRI 

 

Από 8 επιτροπές του ΕΟΠΥΥ η έγκριση για ειδικές θεραπείες και επεμβάσεις! Νέα υπουργική απόφαση

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR

Στην άκρη για τα καλά φαίνεται ότι μπαίνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) καθώς επισήμως οι εγκρίσεις για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων ασθενών περνούν στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ) του ΕΟΠΥΥ όπου και δημιουργούνται οκτώ μη αμειβόμενες επιτροπές.

Ήδη δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση του Βασίλη Κικίλια με την οποία καθορίζονται τα μέλη της κάθε επιτροπής που θα δίνουν εγκρίσεις σε ειδικές ιατρικές πράξεις όπως PET/CT, Γ-KNIFE, X-KNIFE ΚΑΙ CYBERKNIFE κλπ.


Πάντως η κίνηση αυτή φαίνεται πως δείχνει για άλλη μία φορά την πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να καταργήσει το ΚΕΣΥ το οποίο μέχρι σήμερα ήταν αρμόδιο για όλες αυτές τις εγκρίσεις των ειδικών θεραπείων και επεμβάσεων.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο HealthReport.gr ότι το ΚΕΣΥ εδώ και χρόνια λειτουργούσε γραφειοκρατικά με μεγάλες καθυστερήσεις με συνέπεια να καθυστερούν και οι εγκρίσεις προς τους ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

Με την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων για τις εγκρίσεις, ουσιαστικά αφαιρείται το βασικό αντικείμενο του ΚΕΣΥ, ενώ αντίστοιχα πρόσφατα του αφαιρέθηκε και η αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια που επρόκειτο να αναλάβει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην πράξη δηλαδή το ΚΕΣΥ αποδυναμώνεται πλήρως.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

Με βάση την απόφαση του Βασίλη Κικίλια, οι Πρόεδροι των Επιτροπών θα ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και οι Γραμματείς αυτών θα καθορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.


Αιτήματα των ασθενών για τις ειδικές θεραπείες και επεμβάσεις θα αποστέλλονται στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) μέσω των κατά τόπους Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ (ΠΕ.ΔΙ.) ή σε ειδικές περιπτώσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, μετά από συνεννόηση της ΠΕ.ΔΙ. με τη Γραμματεία των ως άνω Επιτροπών του Α.Υ.Σ.

Η θητεία των μελών των Επιτροπών είναι διετής.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Προς αναζήτηση λύσεων για νέα Διοίκηση στον ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας!

HR

Εναγωνίως λύσεις αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να τοποθετήσει νέα Διοίκηση στον ΕΟΠΥΥ, όπως μεταφέρουν στο HealthReport.gr υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Άλλωστε ο νυν Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ φέρεται να μην παραιτείται, αφού ήδη του έχουν γίνει τρεις εκκλήσεις από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αλλά δεν ανταποκρίνεται όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζει να μη δίνει παραίτηση ο Πρόεδρος! Οι πιέσεις και το καυτό παρασκήνιο»

Μέχρι να ξεκαθαρίσει όμως η κατάσταση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, στο υπουργείο Υγείας επικρατεί μάλλον μία δυστοκία αφού λόγω αυτού του «κωλύματος» δεν έχει διορισθεί καν το νέο ΔΣ του Οργανισμού.

Αποτέλεσμα βέβαια είναι – όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– να δημιουργούνται σοβαρές δυσλειτουργίες, αφού δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση.

Γι αυτό και αναζητείται νομική λύση για τη …λύση της συνεργασίας με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καθώς ήδη έχει αποφασισθεί ότι τα ηνία του μεγαλύτερου Οργανισμού της χώρας θα αναλάβει η νυν Αντιπρόεδρος Θεανώ Καρποδίνη.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι επικρατεί προβληματισμός και για τους συμβούλους της Διοίκησης που επίσης παραμένουν στη θέση τους, ενώ κάποιοι άλλοι εξ αυτών αποχωρούν για τον ιδιωτικό τομέα και επανέρχονται στον ΕΟΠΥΥ σε άλλες θέσεις.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως στο HealthReport.gr ότι στο υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένοι να κάνουν έρευνα για τα όσα συνέβησαν στον ΕΟΠΥΥ στη διάρκεια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ίδωμεν…

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ