ΕΟΠΥΥ

Έρχεται ομάδα ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ για την κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των παρόχων! Τι ετοιμάζει το υπ. Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ομάδα ελέγχου που θα είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό και η οποία θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή ουσιαστικά των γιατρών, ετοιμάζεται στον ΕΟΠΥΥ.

Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, σχεδιάζει να εγκαταστήσει την επιτροπή η οποία θα εξετάζει με επιστημονικά κριτήρια εάν τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ή αν γίνονται σπατάλες στο σύστημα.

 

Οι αλλαγές και οι έλεγχοι θα γίνουν στο πλαίσιο και των αλλαγών που ετοιμάζονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ). Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τις αλλαγές στον ΕΚΠΥ: «Αλλάζουν οι παροχές του ΕΟΠΥΥ! Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι»

Η ίδια ομάδα πάντως θα ελέγχει και τα φάρμακα αλλά και ποια από αυτά θα πρέπει να μπουν στο σύστημα της αποζημίωσης. Στο μέλλον μάλιστα αναμένεται να υπάρξει συνεργασία και με τον φορέα Αξιολόγησης των Τεχνολογιών της Υγείας (ΗΤΑ) ο οποίος και θα δίνει το πράσινο φως για την αποζημίωση των σκευασμάτων εφόσον όμως αυτά αποδεικνύονται αποτελεσματικά και με όφελος για τους ασθενείς.

 

Πάντως μέσα στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι το σύστημα των φαρμάκων και ο τρόπος αποζημίωσής τους, να διαπεράσει όλο τον τομέα της υγείας. Να αλλάξει δηλαδή πλήρως η οπτική αποζημίωσης του συστήματος, όπου το κράτος δεν θα αποζημιώνει απλώς «υπηρεσίες», αλλά θα αποζημιώνει με βάση τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από την παρεχόμενη φροντίδα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Αλλάζουν οι παροχές του ΕΟΠΥΥ! Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλαγές στο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να γίνει πιο ορθή κατανομή των κονδυλίων που διαχιερίζεται ο Οργανισμός.

Στόχος των αλλαγών είναι οι ασθενείς να έχουν καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.


Έτσι ο νέος κανονισμός αναμένεται να περιλαμβάνει αλλαγές στις παροχές των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του Οργανισμού και σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, θα ανακατανεμηθούν πιο δίκαια τα κονδύλια που δίνονται σήμερα για υπηρεσίες και πράξεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι- ασθενείς.

Πάντως να σημειωθεί εδώ ότι οι όποιες αλλαγές πρώτα θα δοθούν σε διαπραγμάτευση με τους ασθενείς και μετά θα ψηφιστεί από τον ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τις δεσμεύσεις του Βασίλη Κικίλια προς τους Συλλόγους ασθενών: «Έρχεται νέος κανονισμός παροχών στον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει»

Τα ραντεβού στους γιατρούς

Από τις πρώτες αλλαγές που αναμένεται να κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας – όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr- είναι να τροποποιηθούν τα κονδύλια για τις ιατρικές επισκέψεις.

Σήμερα από τα περίπου 5,5 δις ευρώ που διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, για επισκέψεις σε γιατρούς δεν κατευθύνονται περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ. Ποσό που κρίνεται εξαιρετικά περιορισμένο από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας τη στιγμή που καλύπτονται ανάγκες περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα τέθηκε σχεδόν από όλους τους εκπροσώπους των γιατρώνπου συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υπουργό Υγείας.

 

Έτσι με βάση τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει τα κονδύλια για ιατρικές επισκέψειςθα αυξηθούν και θα κατανεμηθούν με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν ανά περιοχή. Γι αυτό και γίνεται ταυτόχρονη μελέτη του αριθμού των ασφαλισμένων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Βέβαια ταυτόχρονα μελετώνται οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥδεδομένου ότι είναι ακόμη σε εκκρεμότητα αυτές που αφορούν στους γιατρούς ειδικοτήτων, ενώ θα επανασχεδιαστεί και ο τρόπος συνεργασίας με τους γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Παρασκήνια: Ανάσα στα στελέχη του ΕΟΠΥΥ από την άφιξη Καρποδίνη!

Χαρούμενα λέγεται πως είναι πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΠΥΥ από την άφιξη της νέας Αντιπροέδρου του Οργανισμού Θεανώς Καρποδίνη.

Πηγές του HealthReport.gr έλεγαν μάλιστα χαρακτηριστικά πως πολλοί υψηλόβαθμοι του Οργανισμού, πήραν ανάσα αφού εκτιμούν ότι θα έχουν άριστη συνεργασία μαζί της λόγω και των γνώσεων που έχει ιδιαιτέρως στα οικονομικά θέματα.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες που αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr: Η Θεανώ Καρποδίνη αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ»

 

Η Θεανώ Καρποδίνη πάντως κινείται τις τελευταίες ημέρες διακριτικά και ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στον Οργανισμό αλλά και τις εκκρεμότητες, χωρίς να γίνεται και αντιληπτή.
Μάλιστα όπως μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές, ήδη ετοιμάζει μαζί με στελέχη του ΕΟΠΥΥ αλλά και σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τις αλλαγές που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα. Ίδωμεν…

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Η… αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 δόσεις

Βασίλης Βενιζέλος - parapolitika.gr

Μόνον απόλυτη άγνοια προβάλλουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι να απορεί κανείς με την ευκολία και την προχειρότητα, με την οποία οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ιδιαιτέρως όσον αφορά την πολύ πρόσφατη νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει σε 120 δόσεις τις οφειλές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον Οργανισμό σε clawback και rebate, για το χρονικό διάστημα 2016 – 2018

Σε ανακοίνωσή του, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν μεταξύ άλλων σχετικά:

«Είναι προφανές, ότι με τη ρύθμιση αυτή, από τη μια ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξουν μειωμένα έσοδα(;) κάθε χρόνο για το Κράτος, ενώ από την άλλη με τόσες δόσεις που θα μπουν, θα «ξεχαστεί» στο βάθος του χρόνου η οφειλή…»!

Μειωμένα έσοδα θα έχει η κυβέρνηση με αυτή την ρύθμιση, λένε…

Γνωρίζουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ το χρηματικό ποσό από clawback και rebate, το οποίο εισέπραξε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τη φαρμακοβιομηχανία για τα έτη 2016 – 2018; Προφανώς εκεί βρίσκονται τα «μειωμένα έσοδα», τα οποία επιχειρεί να αυξήσει η εν λόγω ρύθμιση της κυβέρνησης. Αλλιώς, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για μία τέτοια ρύθμιση. Θα ήταν κενή περιεχομένου.

Γνωρίζουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ικανός αριθμός φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν

καταβάλει σχεδόν ποτέ clawback και rebate, επειδή, πολύ απλά, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα;

Τα περί «μειωμένων εσόδων», τα οποία προβλέπουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και θα οφείλονται στην εν λόγω ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο από την απόλυτη άγνοιά τους για τον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς και τις σχετικές ανεκπλήρωτες απαιτήσεις, τις οποίες διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ…

Πολλές οι δόσεις και θα ξεχαστεί στο τέλος η οφειλή, λένε επίσης οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ!

Και το ερώτημα είναι μόνο οι οφειλές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εκείνες οι οποίες θα ξεχαστούν σε… βάθος χρόνου ή είναι όλες οι οφειλές των φυσικών και των νομικών προσώπων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, οι οποίες ρυθμίζονται επίσης σε 120 δόσεις;

Είναι προφανές ότι εδώ ισχύει το κλασικό παιδικό ρητό: Εδώ γελάμε…

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

ΕΟΠΥΥ: Τι επίδομα δίνει για γέννα στο σπίτι και για εξωσωματική;

Τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις για να λάβουν επίδομα τοκετού όσες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι, δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός του Οργανισμού καθορίζονται πλέον τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι γυναίκες που θα κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Να σημειωθεί ότι το επίδομα για τις εξωσωματικές θα δίνεται έως τα 50 έτη.

Σε περίπτωση τοκετού εκτός δημοσίου μαιευτηρίου, σε ιδιωτικό συμβεβλημένο ή μη, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 900 ευρώ και 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση. Για τρίδυμη κύηση προβλέπεται το ποσό των 1600 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 22 εβδομάδων.

 

Τα δικαιολογητικά για τοκετό στο σπίτι
Όσοι θέλουν να εισπράξουν το επίδομα τοκετού έπειτα από γέννα στο σπίτι, θα πρέπει να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

–ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού

–υπεύθυνη δήλωση της άμεσα δικαιούχου στην οποία θα δηλώνει ότι ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και δεν ακολούθησε η νοσηλεία στο άμεσο χρονικό διάστημα

-σε περίπτωση έμμεσου μέλους οι δηλώσεις θα συμπληρώνεται από τον άμεσα δικαιούχο

-βεβαίωση της μαίας ότι ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στο σπίτι

–απόδειξη παροχής υπηρεσιών της ημέρας καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος της

 

Εξωσωματική γονιμοποίηση
Αποζημιώνονται δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες αφού συμπληρωθεί τετράμηνο από την προηγούμενη προσπάθεια.

Για τις ασφαλισμένες που υποβάλλονται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ωοληψία και εμβρυομεταφορά) που δημιουργείται σε μη συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς, αποδίδεται σύμφωνα με το Κρατικό τιμολόγιο το ποσό των 352 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη ολοκληρωμένη προσπάθειες (μόνο ωοληψία ή μόνο εμβρυομεταφορά) αποδίδεται το μισό του κρατικού τιμολογίου δηλαδή το ποσό των 176 ευρώ

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Ο ΕΟΠΥΥ στον EMA: Το μοντέλο αξιοποίησης real-world data στα μητρώα ασθενών

Στην κατεύθυνση κοινών δημόσιων registries κινείται ο ΕΜΑ, όπως τονίστηκε σε συνάντηση του φορέα με εκπροσώπους των ευρωπαίων πληρωτών στο πεδίο της Υγείας, που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας.Το μοντέλο συνδυασμού δεδομένων αποζημίωσης με τα μητρώα ασθενών παρουσίασε ο ΕΟΠΥΥ.

Στη δεύτερη συνάντηση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των πληρωτών υπογραμμίστηκε η ανάγκη για συνέργειες τόσο μεταξύ των πληρωτών όσο και μεταξύ των πληρωτών και άλλων φορέων του τομέα, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Ακόμη και η συνεργασία μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και πληρωτών δεν είναι πάντα αυτονόητη, αλλά κρίνεται απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα. Η συζήτηση εστίασε και στη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο, με σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης , η προϊστάμενη του τμήματος νομικών υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ Δήμητρα Λιγγρή παρουσίασε το μοντέλο ένταξης δεδομένων αποζημίωσης στα μητρώα ασθενών του φορέα για την Ηπατίτιδα C και τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία. Τα μητρώα ασθενών αποτελούν εξ ορισμού εργαλεία συλλογής πληροφοριών, τα οποία εμπλουτίζονται με δεδομένα από την πλευρά της αποζημίωσης των θεραπειών που χορηγούνται στους ασθενείς. Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, την χρήση των υπηρεσιών υγείας, το σχετικό κόστος, την έκβαση της ασθένειας και παρακολούθησης και εφαρμογής συμφωνιών του Οργανισμού. «Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον πληρέστερο σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας και τη βελτιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο χορήγησης των φαρμάκων, καθώς και να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Στην τελευταίο τμήμα της συνάντησης τέθηκε το θέμα της συλλογής δεδομένων μετά την έγκριση και κυκλοφορία ενός φαρμάκου και το ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων. Δύο εθνικά προγράμματα παρουσιάστηκαν: η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αξίας των θεραπειών CAR-T από την Ολλανδία και η πρακτική του ΕΟΠΥΥ για τη χρήση δεδομένων αποζημίωσης στα μητρώα ασθενών.

Σε συνδυασμό με τα μητρώα, ο Οργανισμός λειτουργεί και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), την ηλεκτρονική αυτοματοποιημένη μετεξέλιξη των Επιτροπών Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Εξωτερικού. Πρόκειται για εργαλείο που στοχεύει στην ορθολογική χρήση φαρμάκων υψηλού κόστους, σκευασμάτων που δεν κυκλοφορούν στη χώρα, φαρμάκων που δεν έχουν ενταχθεί στη Θετική Λίστα ή που χρησιμοποιούνται εκτός ενδείξεων.

«Τα ανωτέρω εργαλεία [μητρώα και ΣΗΠ] συμβάλλουν στην ορθολογική χρήση ακριβών θεραπειών και επακόλουθα στην εξοικονόμηση πόρων για την ταχύτερη πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, η χρήση δεδομένων του «πραγματικού κόσμου», της καθημερινής κλινικής πράξης συναντά αρκετές προκλήσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι ιδιαιτερότητες των νοσημάτων και των φαρμάκων, οι λειτουργικές, τεχνολογικές και μεθοδολογικές προκλήσεις και ιδιαιτέρως τα θέματα ποιότητας των δεδομένων σε διαφορετικά μητρώα διαφορετικών κρατών-μελών. Συμφωνήθηκε, λοιπόν, πως η συνεργασία σε κοινά δημόσια μητρώα ασθενών είναι σημαντική.

Υπογραμμίστηκε, όμως, και η διαφορά μεταξύ δεδομένων, πληροφοριών του «πραγματικού κόσμου» και αποδεικτικών στοιχείων του «πραγματικού κόσμου» (real-world evidence). Η πρόταση για γενική αναφορά στην SmPC του προϊόντος, την περίληψη των χαρακτηριστικών του φαρμάκου δηλαδή, πως δεδομένα από τους ασθενείς θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα κοινό μητρώο, απορρίφθηκε από τον ΕΜΑ ως νομικά αδύνατη, λόγω της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Προτάθηκε, όμως, χρήση μιας διατύπωση που θα ενθαρρύνει τους ασθενείς να υποβάλλουν οι ίδιοι τα δεδομένα τους, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Αυτή τη διατύπωση θα διερευνήσει ο ΕΜΑ. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποφύγουν την επανάληψη και να συνεργαστούν στη συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση real-world data σε μητρώα ασθενών.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Η νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Η Θεανώ Καρποδίνη είναι η νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Με σπουδές και πλούσια εμπειρία στη διοίκηση και τον χρηματοοικονομικό έλεγχο φορέων, η κ. Καρποδίνη αναμένεται να εφαρμόσει τα σχέδια της κυβέρνησης για «διοικητική κανονικότητα» στον Οργανισμό.

Η επιλογή της κ. Καρποδίνη είναι ενδεικτική του νέου πλαισίου διοίκησης που επιδιώκει να εφαρμόσει η Αριστοτέλους στον ΕΟΠΥΥ. Ο Υπουργός Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον Οργανισμό επανέλαβε τη σημασία της βιωσιμότητας και αποδοτικότητας του Φορέα, κατακρίνοντας την απουσία βασικών εργαλείων διοίκησης όπως ο ισολογισμός.


Η κα Καρποδίνη έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη λογιστική και χρηματοδότηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διαθέτει εμπειρία διοίκησης δεκαεφτά ετών, τόσο στον ιδιωτικό τομέα ως υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων, όσο και στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια ως ειδική σύμβουλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών. Κυρίως, όμως, έχει ασχοληθεί με τον χρηματοοικονομικό έλεγχο ΑΕ, ισολογισμών-απολογισμών φορέων του Δημοσίου, ενώ είχε την ευθύνη του Προγράμματος Εξόφλησης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης 2012-2014 ως ειδικός σύμβουλος του ΓΛΚ.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

Τέλος στις ουρές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ με το διυπουργικό νομοσχέδιο

«Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη: το Διϋπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς» γράφει σε ανάρτησή του με tweet ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ - Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη: το Διϋπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς» γράφει σε ανάρτησή του με tweet ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Την αρχή του τέλους για τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προδιαγράφει το διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με τη ΝΔ. Ετσι, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να γίνει πράξη η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά ασθενείς στα σπίτια, στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ή στις κλινικές που νοσηλεύονται.

Πρόκειται, άλλωστε, όχι μόνο για προεκλογική δέσμευση, αλλά και για κυβερνητική προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ουρές της ντροπής» το συνωστισμό βαριά ασθενών έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και αναφέρθηκε στη διανομή φαρμάκων ως ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα.

Τι αλλάζει στη διανομή των φαρμάκων με το διυπουργικό νομοσχέδιο
Στις βασικές προβλέψεις του, για το μείζον αυτό ζήτημα, το διυπουργικό νομοσχέδιο αναφέρει ότι «πολλαπλασιάζονται τα κανάλια διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά… ατελώς και χωρίς την επιβάρυνσή τους». Έτσι, τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτόν.

Η αρχή, όπως τονίζει η ΝΔ, θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, όπως σημειώνεται.

Λήψη από τον ΕΟΠΥΥ των σκευασμάτων για τις χημειοθεραπείες
Στο μεταξύ, προωθούνται οι διαδικασίες ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, όσοι ασθενείς προγραμμάτιζαν χημειοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, ήταν υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Με τη νέα ρύθμιση, η παραλαβή θα γίνεται από την κλινική με δική της ευθύνη και οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν για θεραπεία χωρίς την πρόσθετη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν με το ισχύον σύστημα. Για να ανταποκριθεί το κράτος στη στοιχειώδη αυτή υποχρέωσή του απέναντι στην ευπαθή αυτή ομάδα των συμπολιτών μας, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

Σε τελικό στάδιο η προετοιμασία για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων
Προετοιμασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει -και είναι μάλιστα σε τελικό στάδιο- και για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ. Είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη για την αναζήτηση εταιρείας μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Με τις παράλληλες αυτές κινήσεις, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, γίνονται πράξη με συνέπεια και ταχύτητα. Και το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στην Ολομέλεια της Βουλής στέλνει έμπρακτα μήνυμα συνέπειας και κοινωνικής ευαισθησίας της νέας κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται.

Ποιες οι ρυθμίσεις στην υγεία στο διυπουργικό
Συνολικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για το χώρο της υγείας:

1. Διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλού κόστους. Ανοίγει ο δρόμος για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που συνωστίζονταν σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραλάβουν τα φάρμακά τους.

2. Επιταχύνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης για την χορήγηση φαρμάκων προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στην αναγκαία φαρμακοθεραπεία.

3. Εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους του και τις φαρμακευτικές εταιρείες και, επομένως, η οικονομική σταθερότητα του.

4. Διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

5. Αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις με στόχο την οικονομική σταθερότητα των φορέων, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας. Και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

Παρασκήνια: Από Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ! Θηλυκή κυριαρχία στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

«Επιλέξαμε την Αντιπρόεδρο και φαίνεται πως κλείσαμε και για Πρόεδρο και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο» έλεγε στο HealthReport.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας για τη Θεανώ Καρποδίνη που έχει επιλεγεί για τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ την αποκάλυψη του HealthReport.gr: «Γυναίκα Αντιπρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ! Ποια είναι η επικρατέστερη»

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε πως στο πρόσωπο της Θεανώς Καρποδίνη φαίνεται πως βρήκαν και τη νέα Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αφού σκοπεύουν να την αναβαθμίσουν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, μόλις ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τον νυν Πρόεδρο Βασίλη Πλαγιανάκο.


Η Θεανώ Καρποδίνη
Κρίνεται μάλιστα ότι η κ.Καρποδίνη διαθέτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να «τρέξει» τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας και να γίνει Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, αφού έχει και την εμπειρία εξαιτίας των υψηλών θέσεων που κατείχε και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε άλλες θέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Όσοι πάντως την έχουν συναναστραφεί περιγράφουν μία γυναίκα με υψηλού επιπέδου ικανότητες και εντιμότητα, ενώ συνάδελφοί της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μιλούν για τη συνέπειά της την επαγγελματική αλλά και για την απλότητά της στις συνεννοήσεις.

 

«Χαρτί» σημαντικό για τον ΕΟΠΥΥ όπως φαίνεται δεδομένου ότι ο Πρόεδρος πρέπει καθημερινά να συναλλάσσεται με όλους τους παρόχους που έχουν συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Ήδη πάντως όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, η κ.Καρποδίνη έχει φροντίσει ήδη τις τελευταίες ημέρες να ενημερωθεί για τα οικονομικά δεδομένα του ΕΟΠΥΥ, ώστε όταν αναλάβει επισήμως (μετά την έκδοση του ΦΕΚ) να είναι έτοιμη.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Από "κόσκινο" τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ

Το "συμμάζεμα” των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ με στόχο την καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισμού και των κονδυλίων για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείο Υγείας τους επόμενους μήνες.

Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πέρασε τις πύλες του Οργανισμού στο Μαρούσι, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Π. Πρεζεράκο, όπου ενημερώθηκε για την οργανωτική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Προσερχόμενος μάλιστα έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για μετασχηματισμό του Οργανισμού.

"Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη την ζωή του. Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ, ο έλεγχος του κόστους σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών, οι συμβάσεις τόσο με δημόσιους, όσο και με ιδιώτες προμηθευτές. Από τις πρώτες παρεμβάσεις εντούτοις θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Οργανισμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου είχε γίνει σύσκεψη στην Αριστοτέλους, παρουσία του υπουργού Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, με θέμα την ψηφιακή διακυβέρνηση στο χώρο της περίθαλψης και των υπηρεσιών.

Αν και ο ΕΟΠΥΥ, κυρίως υπό την προηγούμενη διοίκηση του Σ. Μπερσίμη που ανέλαβε στα τέλη του 2015 και αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2018, τον οποίο διαδέχτηκε στη συνέχεια ο Β. Πλαγιανάκος, κατάφερε σχεδόν να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους της υγείας, μεγάλη "πληγή” εξακολουθούν να είναι τα μειωμένα κονδύλια για τους ασφαλισμένους.

Το Μάιο, τα χρέη του Οργανισμού ανέρχονταν σε 196 εκατ. ευρώ, αυξημένα μεν σε σύγκριση με τα 140 εκατ. που ήταν το ύψος των οφειλών τον Ιανουαρίου του 2019, αλλά πολύ μακριά από τα 1,27 δισ. ευρώ που ήταν η "τρύπα” το Δεκέμβριο του 2016.

Εντούτοις, τα πολύ χαμηλά πλαφόν στον προϋπολογισμό δυσκολεύουν την αγορά της υγείας. Για παράδειγμα, το όριο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη του φαρμάκου παραμένει στα 1,94 δισ. ευρώ, όταν η υπέρβαση για φέτος με βάση τη συνταγογράφηση των γιατρών σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται αναμένεται να αγγίξει τα 750 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ).

Για τις ιδιωτικές κλινικές το πλαφόν είναι στα 217 εκατ., για κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας 44 εκατ., για ιατρικές επισκέψεις 75 εκατ. και για τα διαγνωστικά 302 εκατ.

Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στον αντίποδα παραμένει φέτος στο ποσό των 100 εκατ. και ο προϋπολογισμός δαπανών του Οργανισμού ανέρχεται σε 6,18 δισ. ευρώ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί ο ισολογισμός του ΕΟΠΥΥ! Όλη η αλήθεια μετά τις δηλώσεις Κικίλια

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αίσθηση προκάλεσε στα στελέχη της αγοράς Υγείας η δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια κατά την επίσκεψή του στον ΕΟΠΥΥ, ότι ο Οργανισμός δεν έχει κάνει ποτέ του ισολογισμό.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κικίλιας: «Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του.

 

Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό». Δείτε ΕΔΩ τι ήλεγξε στον ΕΟΠΥΥ ο Βασίλης Κικίλιας: «Ξεσκονίζει τον ΕΟΠΥΥ ο Κικίλιας! Αλλαγές στις δαπάνες, στη λειτουργία, στα οικονομικά»

Ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΠΥΥ εδώ και 9 χρόνια, από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του με πολλές κυβερνήσεις, δεν έχει κατορθώσει να φτιάξει ακόμη τον ισολογισμό του.

Ισολογισμός χωρίς…στοιχεία
Είναι γνωστό πως για να πραγματοποιηθεί ένας ισολογισμός θα πρέπει να γίνει εκτός των άλλων καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που έχει παραλάβει και έχει στην κατοχή του.
Όμως για να καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία που παρέλαβε ο ΕΟΠΥΥ το 2011 από τους κλάδους υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων που ενσωματώθηκαν στον Οργανισμό, θα πρέπει και να του έχουν δοθεί.

 

Όμως όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr ουδέποτε τα ασφαλιστικά ταμεία παρέδωσαν γραπτώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που μεταβίβασαν στον ΕΟΠΥΥ μαζί με το κομμάτι της υγείας για να το διαχειριστεί.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμη και το περιβόητο ΙΚΑ είχε να κάνει ισολογισμό από το 2008, λένε καλά γνωρίζοντες της ασφαλιστικής αγοράς στο HealthReport.gr.
Γι αυτό άλλωστε και ο ΕΟΠΥΥ υλοποιεί μόνο τον προϋπολογισμό του, καταγράφοντας τις υπηρεσίες και τους παρόχους που αποπληρώνει αλλά και όσα οφείλει.

Ίσως γι αυτό και οι κακές γλώσσες να επιμένουν στο HealthReport.gr ότι η κίνηση αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να υποκρύπτει άλλο σκοπό.
Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει πρόσφατα το HealthReport.gr: «Αποκλειστικό: Διεθνής εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων μπαίνει στη δημόσια Υγεία! Όλες οι πληροφορίες»

 

Πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για τον ΕΟΠΥΥ καθώς ο νέος υπουργός Υγείας σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού, κάτι που προκαλεί ανησυχία στα στελέχη του φορέα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους ασθενείς για δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ! Προβλήματα από το πλαφόν ανά μηχάνημα

Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Συνεχίζεται εν μέσω θέρους η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και κυρίως για τους χρονίως πάσχοντες, που θέλουν να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις. Και αυτό διότι το πρόσφατο πλαφόν εξετάσεων που έθεσε ο ΕΟΠΥΥ ανά μηχάνημα, φαίνεται ότι συνεχίζει να προκαλεί δυσλειτουργίες. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Μπλόκαραν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ από το νέο πλαφόν ανά μηχάνημα! Με μετρητά οι ασθενείς»

 

Το θέμα είχαν αναδείξει οι Σύλλογοι ασθενών (Καρκινοπαθείς και Ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) οι οποίοι με επιστολές τους προς τον υπουργό Υγείας έθεσαν το πρόβλημα αφού όπως επεσήμαναν, τα μηχανήματα «μπλοκάρουν» από το πλαφόν, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες είτε να πρέπει να ψάχνουν ελεύθερο μηχάνημα για να κάνουν δωρεάν εξέταση μέσω ΕΟΠΥΥ, είτε θα πρέπει να πληρώνουν με μετρητά για μία επείγουσα εξέταση.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Βάσω Μαράκα επισημαίνει στο HealthReport.gr: «Μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα παρά τις διαμαρτυρίες μας. Και έτσι συνεχίζονται τα προβλήματα για τους ασθενείς».


Η κ.Βάσω Μαράκα

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και κατά την επίσκεψή του στον ΕΟΠΥΥ τη Δευτέρα είχε τονίσει ότι στόχος του Οργανισμού είναι να εξυπηρετεί τους πολίτες. Γι αυτό και οι όποιες αλλαγές θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

«Καυτός» ο μήνας για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus


Η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στον ΕΟΠΥΥ δεν είχε μόνο στόχο την ενημέρωση του Β. Κικίλια, αλλά και να δώσει στίγμα για την πορεία που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός. Για την ηγεσία βέβαια, τα πράγματα παραμένουν ασαφή.

Ο κ. Κικίλιας παρέμεινε στον ΕΟΠΥΥ για περίπου 4 ώρες, συναντήθηκε με προϊστάμενους και ζήτησε πληροφορίες για τις υπηρεσίες, οικονομικά δεδομένα, ενημέρωση για τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις εκκρεμείς δικαστικές υπηρεσίες. Ο νέος Υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, έθεσε ένα αυστηρό πλαίσιο για την πορεία του Οργανισμού, συζητώντας όλα τα ανοικτά θέματα που ταλανίζουν το φορέα και αξιώνοντας άμεσες ενέργειες.

Για τη νέα κυβέρνηση, η οικονομική βιωσιμότητα αλλά και αποδοτικότητα των δημόσιων φορέων πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα μοντέλα. Η κατάρτιση ισολογισμού είναι βασική αρχή για την απόδοση των φορέων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Αν και η απουσία ισολογισμού κάθε άλλο παρά σπάνια είναι στο δημόσιο τομέα, ειδικά για έναν φορέα τέτοιου προϋπολογισμού συνιστά για τη νέα ηγεσία της Αριστοτέλους αδικαιολόγητη έλλειψη. Στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας είναι και οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμό του Φορέα.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Κικίλια στον ΕΟΠΥΥ

Η ηγεσία

Η παραίτηση του Τ. Γεωργακόπουλου από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥέχει αφήσει τη θέση κενή. Η ηγεσία της Αριστοτέλους, όμως, φέρεται να ετοιμάζεται να ανακοινώσει αντικαταστάτη (ή αντικαταστάτρια) την επόμενη εβδομάδα. Δεν θα είναι, ωστόσο, η μόνη αλλαγή. Πληροφορίες θέλουν τον Υπουργό Υγείας να επαναφέρει, με νομοθετική ρύθμιση, τη θέση του β’ αντιπροέδρου στον Οργανισμό. Τι θα γίνει όμως, με τον πρόεδρο του φορέα;

Διαβάστε επίσης: Αποδεκτές οι παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων και Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ

Αν και τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, Μαξίμου και Αριστοτέλους δεν φαίνονταν να εξετάζουν την (άμεση τουλάχιστον) αντικατάσταση του Β. Πλαγιανάκου, το κλίμα φέρεται να έχει αλλάξει… Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στη θέση επίσημα από τις αρχές του έτους, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει στο τιμόνι του Οργανισμού και μετά το Σεπτέμβριο ή θα ζητηθεί η παραίτηση του, αφού τυπικά η θητεία του είναι 5ετής.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

ΕΟΠΥΥ: 7 χρόνια χωρίς ισολογισμό

Η «απαίτηση» Κικίλια για ισολογισμό αναμένεται να ανατρέψει πολλά για την εικόνα του οργανισμού.
Από Γιώργος Σακκάς


Ρήξη με κατεστημένα ετών φαίνεται να επιδιώκει η νέα Κυβέρνηση, υιοθετώντας πρακτικές τις οποίες απορρίπτει χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο. Η αναφορά του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη μη δημοσίευση ισολογισμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί ένα δείγμα της νέας πολιτικής που επιχειρείται να ακολουθηθεί με στόχο τη διαφάνεια.

Η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στον ΕΟΠΥΥ δεν είχε μόνο στόχο την ενημέρωσή του σχετικά με τα τον οργανισμός τις εκκρεμότητες, τα χρέη και τις καλύψεις των πολιτών, αλλά και να δώσει στίγμα για το νέο σχεδιασμό που θα ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση για τον Οργανισμό.
Ο κ. Κικίλιας παρέμεινε στον ΕΟΠΥΥ για περίπου 4 ώρες, συναντήθηκε με προϊστάμενους και ζήτησε πληροφορίες για τις υπηρεσίες, οικονομικά δεδομένα, ενημέρωση για τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις εκκρεμείς δικαστικές υπηρεσίες. Ο νέος Υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε ένα αυστηρό πλαίσιο για την πορεία του Οργανισμού, συζητώντας όλα τα ανοικτά θέματα που ταλανίζουν το φορέα και αξιώνοντας άμεσες ενέργειες.

Για τη νέα κυβέρνηση, η οικονομική βιωσιμότητα αλλά και αποδοτικότητα των δημόσιων φορέων πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα μοντέλα. Η κατάρτιση ισολογισμού είναι βασική αρχή για την απόδοση των φορέων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Αν και η απουσία ισολογισμού κάθε άλλο παρά σπάνια είναι στο δημόσιο τομέα, ειδικά για έναν φορέα τέτοιου προϋπολογισμού συνιστά για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου αδικαιολόγητη έλλειψη. Στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας είναι και οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμό του φορέα.

Νομοθεσία

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ συστήθηκε με βάση το νόμο 3918/2011 το Μάρτιο της χρονιάς εκείνης ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)
Σε 4 παραγράφους του άρθρου 28 του εν λόγω νόμου αναφέρονται τα εξής:2. Ως στοιχεία ισολογισμού έναρξης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μεταφέρονται τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των εντασσόμενων φορέων, όπως αυτά εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους, που συντάσσονται για το σκοπό αυτόν. Εφόσον μεταξύ των στοιχείων του παθητικού των εντασσόμενων φορέων υφίσταται υπόλοιπο ζημιών τρέχουσας ή παρελθουσών χρήσεων, που εμφανίζεται στον ισολογισμό του, μπορεί να συμψηφιστεί με τα προκύπτοντα πλεονάσματα της επόμενης ή των επόμενων χρήσεων. Εφόσον εξακολουθεί να προκύπτει έλλειμμα, αυτό καλύπτεται με την παροχή ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

3. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού καταρτίζουν τον προϋπολογισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα και υποβάλλεται για έγκριση στο Δ.Σ.. Ο πρώτος προϋπολογισμός καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού και υποβάλλεται για έγκριση μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη λειτουργίας του.

4. Η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των εντασσόμενων φορέων, καθώς και η αποτίμηση της αξίας τους ενεργείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από τις οικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού ή από ορκωτούς λογιστές μετά από ανάθεση.

5. Οι οικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων ακολουθούν το διπλογραφικό σύστημα σύμφωνα με το π.δ. 80/1997 (ΦΕΚ 68 Α’) και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις θα συντάσσονται και θα δημοσιεύονται σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Θεωρείται λοιπόν βέβαια ότι η μη εφαρμογή του νόμου αναμένεται να σταματήσεις και πιθανότατα να εισέλθει στον οργανισμός ελεγκτικός οίκος ο οποίος θα πρέπει να κληθεί να συντάξει ισολογισμούς για 7 χρήσεις!

Η ηγεσία
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι άμεσο το θέμα για την αλλαγή της ηγεσίας του Οργανισμού. Η παραίτηση του κ. Τάκη Γεωργακόπουλου από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ έχει αφήσει τη θέση κενή, μια θέση που εκτιμάται ότι θα καλυφθεί με απόφαση του Υπουργείου σχετικά γρήγορα.
Ο δε πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλης Πλαγιανάκος βρίσκεται στη θέση επίσημα από τις αρχές του έτους, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει αν και τυπικά η θητεία του είναι 5ετής.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Ξεσκονίζει τον ΕΟΠΥΥ ο Κικίλιας! Αλλαγές στις δαπάνες, στη λειτουργία, στα οικονομικά

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ριζικές αλλαγές σκοπεύει να κάνει στον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου ο Οργανισμός να γίνει πιο αποτελεσματικός και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του.

Μάλιστα κατά την επίσκεψή του στον ΕΟΠΥΥ, ο Βασίλης Κικίλιας θα ενημερωθεί για όλα τα οικονομικά δεδομένα, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, προτίθεται να προχωρήσει και σε αλλαγές στις δαπάνες. Άλλωστε στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα, του εκφράστηκαν έντονα παράπονα για τα μειωμένα κονδύλια που δίνονται για εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς, αφού τα ποσά δεν ξεπερνούν για επισκέψεις τα 90 εκατ. ευρώ, όταν ο ΕΟΠΥΥ έχει στη διάθεσή του περίπου 5,5 δις ευρώ.

 

Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί- μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Εξάλλου ο Βασίλης Κικίλιας στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με φορείς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και αν χρειαστεί να καταργηθεί ο ΕΟΠΥΥ, στην περίπτωση που όλες οι υπηρεσίες λάβουν ηλεκτρονική μορφή. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Προς κατάργηση ο ΕΟΠΥΥ; Όλες οι εξελίξεις»

Η εν λόγω τοποθέτηση πάντως του υπουργού Υγείας προκάλεσε έντονες συζητήσεις και προβληματισμούς στους φορείς. Αφού η ενσωμάτωση του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας θα φέρει ανατροπές στην αγορά υγείας, ενώ συμβάσεις και συμφωνίες μπορεί να τιναχθούν στον αέρα.

 

Βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει χρόνο και αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού και είναι άγνωστο εάν μπορεί τελικά να επιτευχθεί.

Μέχρι τότε πάντως ο υπουργός Υγείας σχεδιάζει την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Πρόστιμα φωτιά σε γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ για παλιά λάθη στη συνταγογράφηση!

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεκάδες γιατροί λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ειδοποιήσεις από τον ΕΟΠΥΥ για πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν για παλαιές παραβάσεις στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έγιναν ακόμη και το 2013!

Οι διαμαρτυρίες γιατρών σε όλη τη χώρα είναι συνεχείς, ενώ πολλοί απευθύνονται ήδη στους Ιατρικούς τους Συλλόγους.

 

Άλλωστε τα πρόστιμα αφορούν σε περιπτώσεις λαθών που έγιναν χρόνια πριν και κατά την αρχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά στο σύστημα και πολλές επιλογές να είναι αναπόφευκτες.

Η αρχή πάντως είχε γίνει εδώ και καιρό με τους Παθολόγους. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «ΕΟΠΥΥ: Βαριά πρόστιμα σε Παθολόγους για παράτυπη συνταγογράφηση! Έντονη διαμαρτυρία του κλάδου’


Τσουχτερά πρόστιμα
Ωστόσο όπως διαπιστώνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λάθη που προκλήθηκαν είτε από το σύστημα στο οποίο δεν είχαν ενσωματωθεί κάποιες παθήσεις, είτε από άγνοια του ιατρικού κόσμου. Ανεξάρτητα βέβαια εάν μέσα στις περιπτώσεις των γιατρών που καλούνται τώρα να πληρώσουν είναι και ορισμένοι που γνώριζαν ότι παρατυπούσαν.

 

Πάντως τα χρηματικά πρόστιμα μπορεί να ξεκινούν από 500 και 1000 ευρώ και να φθάνουν και σε πολύ μεγαλύτερα ποσά, ανάλογα με την εκτίμηση του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Πώς θα γίνεται η διανομή φαρμάκων – Τι αλλάζει

Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ.

Insider.gr

Το νέο τρόπο διανομής φαρμάκων, με στόχο να μπει τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, περιγράφουν διατάξεις που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά, τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών.

Αυτό προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών.

Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Προς κατάργηση ο ΕΟΠΥΥ; Όλες οι εξελίξεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Σε σοβαρές ανατροπές στην Υγεία σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αποκλείει ακόμη και την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ. Κάτι που άλλωστε άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνάντηση που είχε με τους παρόχους του Οργανισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: « Έρχονται real time έλεγχοι σε κλινικές και διαγνωστικά! Τι σχεδιάζει το υπ. Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ»

Στόχος φαίνεται πως είναι να ενσωματωθούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας ή τουλάχιστον όσες απομείνουν μετά την ψηφιοποίηση όλων των τμημάτων για την αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

 

Ήδη εξάλλου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη για το θέμα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Τη Δευτέρα μάλιστα 5 Αυγούστου όλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να επισκεφθεί τον ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι για να συζητήσει με τον Πρόεδρο του Οργανισμού και στελέχη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr με την ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ επιδιώκεται να γίνουν διαφανείς όλες οι διαδικασίες ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρατυπιών στις οικονομικές συναλλαγές του ΕΟΠΥΥ , κάτι που είχαν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης γι αυτό και αναμένεται μάλιστα όπως λένε πηγές του HealthReport.gr να ξεκινήσει και έλεγχος στα οικονομικά του φορέα για αναθέσεις και συμβάσεις με εταιρείες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Έρχονται real time έλεγχοι σε κλινικές και διαγνωστικά! Τι σχεδιάζει το υπ. Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με real time ελέγχους στους μεγάλους παρόχους του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τα οικονομικά δεδομένα και τις χρεώσεις που γίνονται σήμερα στον Οργανισμό, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα όπως διαμήνυσε ο Βασίλης Κικίλιας στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ με τους οποίους συναντήθηκε, σχεδιάζεται η αυτοματοποίηση όλων των χρεώσεων που γίνονται από τους παρόχους για τους ασφαλισμένους.

 

Ο Οργανισμός αναμένεται να περάσει σε μία νέα εποχή όπου όλα θα γίνονται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες , σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους παρόχους, γεγονός βέβαια που σημαίνει και υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ τα επόμενα χρόνια παρότι αυτή τη στιγμή μελετάται η καλύτερη αξιοποίηση των υπηρεσιών του.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κατάργησης του ΕΟΠΥΥ και αντικατάστασης της διαδικασίας με ειδικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς! Οι μεγάλοι πάροχοι πάντως κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει η άμεση διαπραγμάτευση με τις υπηρεσίες.

 

Ρύθμιση οφειλών σε δόσεις

Κατά τα άλλα ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε- λένε πηγές του HealthReport.gr – ότι προωθεί ρύθμιση για είσπραξη όλων των Clawback (2014-2018) έως και 120 δόσεις και συνολική ρύθμιση των οφειλών.

Άλλωστε οι πάροχοι όλων των βαθμίδων διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τις υπέρογκες οφειλές των προηγούμενων ετών που δεν μπορούν να καταβάλουν.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Δεσμεύσεις Κικίλια: Στόχος να μηδενιστεί το clawback σε βάθος χρόνου

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Σύντομες και εθιμοτυπικές ήταν οι πρώτες επίσημες συναντήσεις του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο.

Σύντομες και εθιμοτυπικές ήταν οι πρώτες επίσημες συναντήσεις του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο.Οι συναντήσεις δεν διήρκησαν πάνω από 20 με 30 λεπτά με κάθε θεσμικό φορέα του φαρμάκου. Την ίδια ημέρα ο κ. Κικίλιας συνάντησε άλλους 14 φορείς της υγείας. Στο στενό αυτό χρονικό διάστημα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας πρόλαβε να δώσει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μια επιγραμματική και γενική εικόνα των προβλημάτων που ταλανίζουν το φάρμακο.

Ως μείζον θέμα έθεσε συλλήβδην η φαρμακοβιομηχανία την ανεπάρκεια της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία οδηγεί σε υπέρογκες υπερβάσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με το clawback να έχει φτάσει σε υπέρογκο ύψος.

Clawback
«Στόχος μας είναι το clawback να μηδενιστεί σε βάθος χρόνου» είπε σύμφωνα με πληροφορίες στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών φορέων κ. Κικίλιας. Ένας ομολογουμένως φιλόδοξος στόχος αν αναλογιστεί κανείς ότι από την εφαρμογή του clawback το 2012 ως έκτακτο μέτρο για τη συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, έχει ήδη θεσμοθετηθεί έως το 2022, ενώ στη πράξη είναι αναποτελεσματικό αφού την υπέρβαση της δαπάνης που κάθε χρόνο αυξάνεται την πληρώνουν οι εταιρείες μέσω του clawback.

Για την μείωση του clawback ο υπουργός Υγείας έδειξε θετικός να εξετάσει και να προχωρήσει το μέτρο για συμψηφισμό της δαπάνης των φαρμακευτικών εταιρειών για κλινική έρευνα, επενδύσεις, ανάπτυξη και παραγωγή και της υποχρέωσης καταβολής του clawback.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε επίσης στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών «πως δεν πρόκειται να σας αιφνιδιάσουμε» αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας για τα σοβαρά θέματα του φαρμάκου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως η ανατιμολόγηση του 2019. Βεβαία διευκρίνισε ότι το κυβερνητικό έργο έχει μια σειρά από προτεραιότητες με νομοσχέδια που ήδη έχουν δρομολογηθεί να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσον αφορά το τομέα του φαρμάκου οι όποιες διαβουλεύσεις και διαδικασίες θα ξεκινήσουν τέλος Αυγούστου.

ΣΦΕΕ: Υποχρεωτικές επιστροφές
Οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebates & clawback) ήταν από τα πρωτεύον θέμα που έθεσε στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο ΣΦΕΕ, οι οποίες όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του -με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου- «αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και φυσικά σε νέα φάρμακα, ενώ καταστρέφουν τη βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και του ιδίου του συστήματος υγείας».

Στην κατεύθυνση αυτή οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ τόνισαν «πως η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού, ενώ και η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου».

Η λίστα εκκρεμοτήτων του ΣΦΕΕ
Κλείνοντας τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα στον υπουργό Υγείας με τις άμεσες εκκρεμότητες στο φάρμακο. Σε αυτές βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η υπέρβαση της δαπάνης για το 2019 εξωνοσοσκομεικής και νοσοκομειακής. Ο ΣΦΕΕ ζητά να εξαιρεθεί το κόστος για τα εμβόλια και τους ανασφάλιστους από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αφού αφορούν αντίστοιχα σε πρόληψη και πρόνοια.
Από τις εκκρεμότητες δε λείπει και το θέμα της ανατιμολόγησης. Που έχει παγώσει μαζί με το σχετικό Δελτίο Τιμών. Ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και το πώς θα διαμορφωθεί το νέο μοντέλο αποζημίωσης. Καθώς και το αίτημα για κατάργηση του τέλους ύψους 25% επί της τιμής των καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στόχος είναι αυτά να ενταχθούν στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων.

Ακόμα στη λίστα εκκρεμοτήτων του ΣΦΕΕ είναι:
• Η διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασθενείς κάτ’ οικόν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Μέτρο που υποστηρίζει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να μειωθούν οι ουρές τις «ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

• Τι θα γίνει με τις επιτροπή HTA που έχει παρουσιάσει μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση φαρμάκων. Παράλληλα με ρυθμούς χελώνας πηγαίνει και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα δημιουργηθεί ο Οργανισμός HTA.

• Αν θα συνεχίσει να υφίσταται η Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας ς και αν ναι μέσα σε ποιο πλαίσιο θα λειτουργεί.

• Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για το φάρμακο

• Αν θα γίνει δεκτό το αίτημα για εθελοντική μείωση της ονοματικής τιμής ενός φαρμάκου που είχε καταργήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

• Την κατάργηση της καταβολής αναδρομικού rebate για τα έτη 2006-2008. Rebate που τους επέβαλε με σχετική τροπολογία η προηγούμενη κυβέρνηση.

• Την υπαγωγή σε ΦΠΑ 6% για φάρμακα συγκεκριμένης δασμολογικής διάκρισης (3002 15), μετατέθηκαν σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Πρόκειται για βιοτεχνολογικά προϊόντα για σοβαρά νοσήματα. Όπως δηλαδή ο καρκίνος, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η θυρεοειδίτιδα, η ψωρίαση. Η ελκώδη κολίτιδα, η Νόσος του Crohn, δερματίτιδες, μυασθένεια κ.λ.π..

• Ο συμψηφισμός της δαπάνης των φαρμακευτικών εταιρειών για κλινική έρευνα και της υποχρέωσης καταβολής του clawback

• Τα έσοδα που μπορούν να φέρουν οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας σύμφωνα και με τα στοιχεία της μελέτη της Deloitte που είχε παρουσιάσει ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με την EFPIA

• Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση μέσω μιας υποχρεωτικής ρύθμισης. Που θα εφαρμόζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η εφαρμογή της θα διασφαλίζεται με σύστημα ελέγχου και επιβολής διοικητικών κυρώσεων. H πρόταση έχει γίνει από τον προέδρου του ΚΕΣΥ καθ. Κ. Μάρκου για τη διαμόρφωση ενός κώδικα συνεργασίας μεταξύ ΚΕΣΥ, ΕΟΦ, επιστημονικών κοινοτήτων και χορηγών για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

• Τι θα γίνει με την υπουργική απόφαση που έχει ετοιμαστεί από τον ΕΟΦ για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

ΠΕΦ: Κατανομή του clawback
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στη διάρκεια της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέφρασε το πάγιο αίτημα της για κατανομή του clawback σε κάθε κατηγορία φαρμάκων. Οπότε θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί. Όπως έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τα γενόσημα που είναι και ο κύριος όγκος της παραγωγής των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων δεν αυξάνουν την φαρμακευτική δαπάνη. Αντίθετα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις. Κι αυτό διότι αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών.

PIF: Έναρξη θεσμικού διαλόγου
To Forum σε σχετική ανακοίνωση του για την συνάντηση κάνε λόγω για την «έναρξη θεσμικού διαλόγου. Αλλά και εγκατάσταση μιας νέας προοπτικής» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Η συζήτηση όπως επισημαίνεται αφορούσε «στην οριοθέτηση ενός βασικού πλαισίου αξόνων και στρατηγικών και την εγκατάσταση ενός κοινού εδάφους αρχών και αξιών συνεχούς και ειλικρινούς συνεργασίας και επικοινωνίας. Με γνώμονα την πολιτική υγείας και φαρμάκου στην Ελλάδα και πρόταγμα τον Έλληνα ασθενή και πολίτη».

«Σεβόμενοι το θεσμικό διάλογο και τα σημαντικά επόμενα βήματα που αυτός θα ακολουθήσει, στην παρούσα φάση συντασσόμαστε με τη θέση της πολιτείας για σταδιακή και κλιμακούμενη εύρεση από κοινού λύσεων. Τα οξεία αλλά και τα χρόνια προβλήματα του χώρου της υγείας και του φαρμάκου είναι πολλά. Για την επίλυσή τους απαιτείται συνέπεια, σοβαρότητα και εμπιστοσύνη. Παράμετροι, που ήταν διακριτές και κυρίαρχες σε όλη την ειλικρινή και αποδοτική συζήτηση που διεξήχθη με την ηγεσία του Υπουργείου» καταλήγει η ανακοίνωση του PIF. 

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ