ΕΟΠΥΥ

Αυτόν τον ΕΟΠΥΥ ποιος θα τον πάρει! Η δυσαρέσκεια Βορίδη και οι μνηστήρες του φορέα

Αυτόν τον ΕΟΠΥΥ ποιος θα τον πάρει! Η δυσαρέσκεια Βορίδη και οι μνηστήρες του φορέα

Ο μεγαλύτερος φορέας υγείας της χώρας, που διαχειρίζεται ετησίως κοντά στα 6 δις ευρώ ο ΕΟΠΥΥ μέχρι στιγμής δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του. Παρ αυτά οι ...μνηστήρες φαίνεται να είναι αρκετοί...

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέα πνοή θέλει να δώσει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στο μεγαλύτερο φορέα της χώρας τον ΕΟΠΥΥ. Πηγές αναφέρουν ότι ...υπογείως βρίσκεται σε αναζήτηση διαχειριστή ώστε να ξεφύγει ο ΕΟΠΥΥ από την μαύρη τρύπα που προκαλεί συνεχείς γκρίνιες και από τους δανειστές μας.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ενημερώσει σχετικά και το Μέγαρο Μαξίμου δεδομένου ότι ο νυν πρόεδρος αποτελεί υψηλή...γαλάζια επιλογή.

Πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι έχει προσεγγίσει ήδη διάφορα στελέχη από το χώρο της υγείας προκειμένου να αναλάβουν τον ΕΟΠΥΥ. Αρνήσεις βέβαια έχει εισπράξει καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που κατέχουν σήμερα κάποια υψηλή θέση και θα την εγκατέλειπαν για να αναλ'αβουν τον καταχρεωμένο ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια υπάρχουν πολλά γαλάζια στελεχη που θα επιθυμούσαν να καθήσουν στην καρέκλα της Λεωφόρου Κηφισίας καθώς αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στην Υγεία, μια που ο οργανισμός διαχιερίζεται κοντά στα 6 δις ευρω.

Βέβαια η μαύρη τρύπα του παραμένει.

Και για του λόγου του αληθές, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει τροποποιηθεί από τις αρχές του χρόνου 11 φορές αλλά και πάλι τα κενά υπάρχουν φυσικά.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο ΕΟΠΥΥ έχει συνολικά έσοδα 6.395.132.155,33€ και συνολικά έξοδα 6.768.879.635,73€. Όσο για το ...κενό που μένει διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας πως θα καλυφθεί από τα χρηματικά διαθέσιμα του Οργανισμού.

Και είναι βέβαιον πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μόνο για τα τρέχοντα καθώς τα χρέη του οργανισμού σε φαρμακευτικές εταιρείες, γιατρούς, κλινικές και άλλους παρόχους παραμένουν ανεξόφλητα.  

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

 

ΕΟΠΥΥ: Μου χρωστάς δε σου χρωστάω! Πόσα λείπουν από τα Ταμεία

ΕΟΠΥΥ: Μου χρωστάς δε σου χρωστάω! Πόσα λείπουν από τα Ταμεία

Σβήνουν και ξαναγράφουν όλο το χρόνο οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για να φέρουν στα ...ίσα τον προϋπολογισμό που εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός σε βάρος βέβαια πάντα των ασφαλισμένων.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Η περιορισμένη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τα κρατικά Ταμεία είναι εμφανής σε όλες τις παροχές και τις υπηρεσίες του μεγαλύτερου Οργανισμού Υγείας της χώρας. Ο οργανισμός χρωστά ακόμη σε διάφορους παρόχους ενώ κόβει από όπου μπορεί από τις παροχές προς τους ασθενείς.

Το υπουργείο Οικονομικών από την άλλη δε λέει να βάλει το ...χέρι στην τσέπη για αύξηση της χρηματοδότησης ενώ στο υπουργείο Υγείας εστιάζουν φυσικά στις οδηγίες της τρόικας που μιλά μόνο για τσεκούρωμα των υπηρεσιών υγείας καθότι το επιχείρημα τους είναι πως στην υπόλοιπη Ευρώπη οι συμμετοχές είναι πολύ μεγαλύτερες.

Και για του λόγου του αληθές, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει τροποποιηθεί από τις αρχές του χρόνου 11 φορές αλλά και πάλι η μαύρη τρύπα παραμένει. Άκρως ενδεικτικό της τακτικής του κόψε ράψε...

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο ΕΟΠΥΥ έχει συνολικά έσοδα 6.395.132.155,33€ και συνολικά έξοδα 6.768.879.635,73€. Όσο για το ...κενό που μένει διευκρινίζεται πως θα καλυφθεί από τα χρηματικά διαθέσιμα του Οργανισμού.

Και είναι βέβαιον πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μόνο για τα τρέχοντα καθώς τα χρέη του οργανισμού σε φαρμακευτικές εταιρείες, γιατρούς, κλινικές και άλλους παρόχους παραμένουν ανεξόφλητα.

Την ίδια ώρα όμως τα κουρέματα σε παροχές και είδη προς τους ασφαλισμένους συνεχίζονται με τον Μάκη Βορίδη να θέλει σε αυτή τη φάση να περικόψει σε μεγάλο βαθμό τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες εφαρμόζεται πια πλαφόν.

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr 

 

ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

HEALTH DAILY

Μεγάλη η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι που πηγαίνουν στα πρώην ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, για να κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν μικροβιολόγοι, ενώ σε άλλες, είτε δεν έχουν αντιδραστήρια, είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούν. Επομένως, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται πολλές φορές να πηγαίνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πληρώνοντας ακριβά τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για υποβάθμιση των μικροβιολογικών εργαστηρίων, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος αναφέρει ότι από τα 7 μικροβιολογικά εργαστήρια που υπήρχαν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη τώρα λειτουργούν 4 και αυτά με σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς και αναλώσιμα. Σύμφωνα με το ρεπορταζ του Mega στον Πειραιά δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε Σαλαμίνα, Πέραμα και στα κεντρικά του Οίκου Ναύτου, ενώ σε Νίκαια και Δραπετσώνα γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.

Όπως ανέφερε στο Mega η Πρόεδρος του ΙΣΠ Βαρβάρα Ανεμοδουρά «κεντρικά εργαστήρια του Πειραιά που έκαναν πληθώρα εξετάσεων πραγματοποιούν πλέον μόνο κάποιες, ενώ στα άλλα εργαστήρια οι δύσκολες αυτές εξετάσεις μεταφέρονται είτε με κούριερ είτε με τα αυτοκίνητα των υπαλλήλων στον Άγ. Σάββα».

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ενδείξεις διαγνωστικών εξετάσεων βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών

ΕΟΠΥΥ-logo

Στα πλαίσια της σύννομης και αναγκαίας παραπομπής ασθενών για διαγνωστικές πράξεις και μέχρι την ολοκλήρωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων θεσπίζονται άμεσα οι κατευθυντήριες οδηγίες. Η μη τήρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών από τους θεράποντες ιατρούς αποτελεί για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ένδειξη για τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές πράξεις που συνταγογράφησε ο συγκεκριμένος ιατρός, ο οποίος υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης. Ο εν λόγω ιατρός υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης σε σχέση με τo ICD-10
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 21-08-2014 κλικ εδω

ΠΗΓΗ:iatroi.eu

 

Τελικά πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ισχύει

Τελικά πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ισχύει

Σύγχυση επικρατεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για το πότε πληρώνουν και πότε όχι τους συμβεβλημένους γιατρούς! Μάλιστα δεν είναι λιγές οι φορές, όπως έχει καταγγείλει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί γιατροί να κλείνουν το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων ήδη από τις πρώτες μέρες του μήνα με συνέπεια οι ασθενείς ασφαλισμένοι να μην ξέρουν πότε να πληρώσουν και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του Οργανισμού.

 

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγγελίες φθάνουν ακόμη και στο γραφείο του υπουργού Υγείας ότι ασθενείς ενώ πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν.

Παρότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Οργανισμού όλα τα ονόματα των γιατρών και τις επισκέψεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι γιατροί ώστε να γνωρίζει ο κάθε ασθενής αν έχει ξεπεραστεί ή όχι το πλαφόν, σε κάποιες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν χωρίς να πρέπει.

Θέμα βέβαια που απασχολεί χιλιάδες ασθενείς δεδομένου πως δεν μπορούν ακόμη να επισκεφθούν τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ τα οποία υπολειτουργούν και περιορίζονται στην έκδοση συνατγών φαρμάκων.

Όμως η ιατρική επίσκεψη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ απαιτεί καμία πληρωμή εκτός αν:

1. Υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15%.

2. Η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 300 πια επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος. Να σημειωθεί ότι οι δωρεάν επισκέψεις έχουν αυξηθεί ξανά μέχρι το τέλος Ιουνίου.

3. Ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που ΔΕΝ έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.

4.Ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

Με βάση τις διευκρινήσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ:

1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι νομίμως ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

Να σημειωθεί ότι τους συμβεβλημένους γιατρούς μπορούν οι ασφαλισμένοι να τους επισκέπτονται δωρεάν ενώ μπορούν να τους εντοπίσουν μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).

 ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται το μεγάλο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι κόβεται στους ασφαλισμένους

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται το μεγάλο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι κόβεται στους ασφαλισμένους

Πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις βάζει ο ΕΟΠΥΥ ανά νομό και ανά πάροχο σε όλη την χώρα.
Με υπουργική απόφαση δια χειρός Μάκη Βορίδη έρχεται νέο τσεκούρι
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία καθορίζεται το όριο συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ.

Με την απόφαση του κ. Βορίδη, κατανέμεται ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για διαγνωστικές εξετάσεις ανά νομό και ανά πάροχο σε όλη την χώρα.

Τα κριτήρια κατανομής είναι αναλογικά, ανά πληθυσμό – ανάγκες και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά.

«Η υπουργική απόφαση για το όριο συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στοχεύει στην διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, στην ίδια υπουργική απόφαση εισάγονται κατευθυντήριες οδηγίες που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εδράζονται στην ελληνική και διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Περισσότερα...

Ο ΕΟΠΥΥ ''πρωταθλητής'' στα χρέη προς τους ιδιώτες

Ο ΕΟΠΥΥ ''πρωταθλητής'' στα χρέη προς τους ιδιώτες Χρέη πάνω από 4,5 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καταγράφονται τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου υποχώρησαν ελαφρά από τα 4,59 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος συνεχίζει να είναι ο… πρωταθλητής των χρεών προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Γενικής Κυβέρνησης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 4,57 δισ. ευρώ, από 4,59 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και από τα 4,45 δισ. ευρώ τον Ιανουάριου του 2014.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλουν 2,96 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014, από 2,94 δισ. ευρώ που ήταν οι οφειλές τους τον Μάιο και 2,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Πρώτος στη λίστα των οφειλετών είναι ο ΕΟΠΥΥ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν τα 2,013 δισ ευρώ από 1,95 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2014 και 1,75 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014. Αντίθετα, συνεχίστηκε η πτώση των οφειλών των νοσοκομείων, οι οποίες τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 790 εκατ. ευρώ, από 810 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο και από 790 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.


Οι ληξιπρόθεσμες των ΟΤΑ μειώθηκαν στα 388 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο από 394 τον Μάιο, και από 435 τον Ιανουάριο. Την ανηφόρα έχουν πάρει και οι επιστροφές φόρων, καθώς εκκρεμούν 666 εκατ ευρώ τον Ιούνιο από 549 εκατ. ευρώ το Μάιο και από 437 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

«Πλαφόν» και «κόφτης» από τον ΕΟΠΥΥ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με τον συνδυασμό ενός «πλαφόν» στην εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων ανά περιφέρεια και ανά πάροχο, και ενός είδους «κόφτη» στη συνταγογράφηση εξετάσεων μέσω κατευθυντήριων οδηγιών, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βάλει φρένο στον διαρκώς και αδικαιολόγητα διογκούμενο αριθμό εξετάσεων που εκτελούνται στη χώρα μας. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τις δύο αυτές παρεμβάσεις, ενώ υπό εξέταση τίθεται και η θέσπιση ανωτάτου ορίου στον αριθμό των εξετάσεων που θα επιτρέπεται να γράφονται ανά παραπεμπτικό, ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.

Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τις μαγνητικές και τις αξονικές τομογραφίες. Το 2013 διενεργήθηκαν 496.509 μαγνητικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους, έναντι 353.902 το 2012. Αύξηση 40,3% μέσα σ’ ένα χρόνο! Αντίστοιχα, η αύξηση στον αριθμό των αξονικών τομογραφιών ήταν της τάξης του 28%: 765.496 αξονικές τομογραφίες έναντι 623.508 το 2012.

Ηδη για το 2014 έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κάθε μέρα «τρέχουν και οι αριθμοί» όπως σημειώνουν στελέχη στον χώρο της Υγείας, αλλά επισημάνθηκε και από τους επικεφαλής της τρόικας στην τελευταία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ετσι, ενώ η «αποδεκτή» δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις για το πρώτο εξάμηνο -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ- είναι 164 εκατομμύρια ευρώ, οι πάροχοι έχουν απαιτήσεις 336 εκατομμύρια για εξετάσεις που εκτέλεσαν. Για όλο το 2014 ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό για εξετάσεις 328 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι εάν πληρωθεί το σύνολο των απαιτήσεων -και δεν «κουρευτούν» μέσω claw back και rebate- αυτός έχει εξαντληθεί προ μηνός.

H υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί εντός των ημερών κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας αφορά την καθιέρωση μηνιαίου πλαφόν στη δαπάνη εκτέλεσης εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια. Για τον ορισμό του πλαφόν σε κάθε πάροχο πρώτα θα γίνεται κατανομή, ανά περιφέρεια και με βάση τον πληθυσμό της, του «κλειστού» προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Εν συνεχεία θα καταμερίζεται ο προϋπολογισμός της περιφέρειας σε κάθε διαγνωστικό κέντρο-εργαστήριο, σε αναλογία με το πόσες εξετάσεις είχε πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα θα έχει το δικαίωμα να ζητεί το σύνολο του κόστους των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη θέσπιση ενός πλαισίου οδηγιών και κανόνων για τη συνταγογράφηση παραπεμπτικών για εξετάσεις (θα ορίζεται με ποια συχνότητα και σε ποιες περιπτώσεις αυτές θα γράφονται). Για παράδειγμα, η απόφαση θα ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί την παραπομπή για μαστογραφία ανά τρία έτη σε ασφαλισμένη ηλικίας 20-40 ετών και κάθε χρόνο σε ασφαλισμένη άνω των 40 ετών. Η εκπόνηση αυτών των οδηγιών έγινε βάσει πορίσματος ειδικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, ενώ ελήφθησαν υπόψη και οι σχετικές προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Χωρίς κανόνες

Σήμερα, κανόνες για τη συνταγογράφηση εξετάσεων ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Το αν ο γιατρός δεν καταχραστεί την ελευθερία αυτή, επαφίεται καθαρά στη δεοντολογία. Ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Εκτιμάται ότι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τα έξοδα του έτους θα είναι 6,5 δισ. ευρώ και τα έσοδα 6,2 δισ. ευρώ. Και αυτά εάν τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν τις εισφορές των ασφαλισμένων. Εως το τέλος Ιουνίου 2014, τα Ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ 514.693.285 ευρώ (το σοβαρότερο πρόβλημα έχει ο ΟΑΕΕ που οφείλει 199.121.295 ευρώ), ενώ ο Οργανισμός αμφισβητεί «προμήθειες» ύψους περίπου 181 εκατ. ευρώ που παρακρατούν τα Ταμεία για δαπάνες διοίκησης κ.α.

«Το όραμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αποτελεί τον οδηγό για τη χρονιά που διανύουμε, είναι η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου, λειτουργικού, οικονομικά βιώσιμου και φιλικού προς τον χρήστη οργανισμού, ο οποίος αξιοποιεί, βάσει τεκμηρίων, τους διαθέσιμους πόρους του, εισάγει καινοτόμους θεσμούς, θέτει νέους κανόνες συνεργασίας με τους εταίρους του, με διαφάνεια, αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνέπεια, και υιοθετεί πρόσθετα εργαλεία με σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του επιπέδου υγείας των δικαιούχων του», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός». Και προσθέτει ότι «ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης έθεσε τους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού για το επόμενο διάστημα: αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού, ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες παρόχους, νέες συμβάσεις αμοιβαία επωφελείς για τον ΕΟΠΥΥ και τους παρόχους, διαρκείς έλεγχοι για τον δραστικό περιορισμό της παραβατικότητας, συνταγογραφικές οδηγίες, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα για μόνιμο και σταθερό έλεγχο της υπερβάλλουσας ζήτησης υπηρεσιών χωρίς claw back και rebate».


Ο νέος χάρτης των συμβεβλημένων


Μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή ειδικοτήτων γιατρών με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλισμένων κάθε περιοχής και όχι απλώς το ποιοι είναι «πρόθυμοι» να συμβληθούν αναζητεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που σχεδιάζει έναν νέο χάρτη συμβεβλημένων γιατρών της χώρας.

Πρώτο βήμα ήταν η καταγραφή του αριθμού των αναγκαίων επισκέψεων ασφαλισμένων ανά ειδικότητα και ανά περιοχή. Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη (ανατέθηκε διαδοχικά σε δύο ομάδες που κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα, ενώ αξιοποιήθηκαν και στοιχεία από παλαιά μελέτη του ΙΚΑ) και παραδίδεται αυτές τις ημέρες από τον ΕΟΠΥΥ στον υπουργό Υγείας. Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ είναι με βάση αυτήν τη μελέτη και αφού ληφθούν υπόψη και οι δυνατότητες του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) να προκηρυχθούν οι θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών ανά περιοχή. Οι γιατροί που θα ενδιαφερθούν θα «μοιραστούν» και τις επισκέψεις που έχουν καθοριστεί για την περιοχή. Για παράδειγμα, για μία περιοχή ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι χρειάζεται να «αγοράζει» για τους ασφαλισμένους του 1.000 επισκέψεις τον μήνα σε καρδιολόγο. Οι καρδιολόγοι των μονάδων του ΠΕΔΥ της περιοχής καλύπτουν τις 200 από αυτές. Τις υπόλοιπες 800 θα πρέπει να τις καλύψουν συμβεβλημένοι. Εάν μετά τη σχετική προκήρυξη συμβληθούν δύο παθολόγοι, αυτοί θα μοιραστούν 400 επισκέψεις έκαστος (ως αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ). Εάν συμβληθούν τέσσερις, θα μοιραστούν 200 επισκέψεις έκαστος. Αυτήν τη στιγμή, το μηνιαίο «πλαφόν» των επισκέψεων ανά συμβεβλημένο είναι οριζόντιο σε όλη την επικράτεια: όλοι από 200 επισκέψεις. Εάν ένας γιατρός μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για περισσότερες επισκέψεις, αποτελεί σαφώς ένα κίνητρο το οποίο μπορεί να εμποδίσει τις «εναρμονισμένες εκβιαστικές πρακτικές» μερίδας γιατρών προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό τεσσάρων καρδιολόγων σε νομό της Πελοποννήσου που, ενώ είχαν εγγραφεί ως συμβεβλημένοι, συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και βγήκαν εκτός συστήματος μέσα σε μία μέρα, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους να πληρώνουν μόνοι τους τις επισκέψεις. Με το νέο σύστημα μία τέτοιου είδους συνεννόηση δεν θα είναι εύκολη, αφού ο αριθμός των επισκέψεων που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ πλέον θα εξαρτάται από τον αριθμό των συμβεβλημένων. Εξετάζεται πάντως να μπουν και κάποια όρια. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν γιατρό να έχει, π.χ., 1.000 επισκέψεις τον μήνα, ούτε πολλούς γιατρούς να έχουν από 25 επισκέψεις», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντός, που σημειώνει: «Θέλουμε να είναι πιο ευέλικτο το σύστημα. Να μπορούμε να αντλήσουμε τους συμβεβλημένους γιατρούς στη βάση των αναγκών μας και να μην υποκύπτουμε σε εκβιασμούς».

Αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ πλέον αγγίζει τους 6.500, ωστόσο η κατανομή τους τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ειδικότητες δεν είναι η ενδεδειγμένη: σύμφωνα με τον πίνακα των συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος σε 20 νομούς της χώρας. Στη Λευκάδα και τη Σάμο δεν υπάρχει καμία καταχώρηση συμβεβλημένου γιατρού.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι νέο. Με τη δημιουργία του οργανισμού απλώς παρατάθηκαν οι συμβάσεις που είχαν τότε περίπου 5.000 συμβεβλημένοι με τα επιμέρους ταμεία. Ετσι, η κατανομή τους απλώς βασίστηκε στην πρόθεση για συνεργασία και όχι στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Το ίδιο ίσχυσε και με τους 1.528 πρώην γιατρούς των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ που προστέθηκαν στο δίκτυο των συμβεβλημένων στις αρχές Ιουνίου 2014, προς υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου Υγείας ότι όσοι γιατροί δεν ακολουθήσουν στο ΠΕΔΥ θα μπορούν να συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ ως συμβεβλημένοι.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

ΕΟΠΥΥ: Περίπου 1.256.000 τομογραφίες έγιναν το 2013 στην Ελλάδα

Σαν την ασπιρίνη συνταγογραφούνται αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.Το 2013 έγιναν στην Ελλάδα 1.265 χιλιάδες έναντι 623 χιλιάδων το 2012.
Παγκόσμιο ρεκόρ στις τομογραφίες κατακτά η Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, καθώς έγιναν συνολικά μέσα στο 2013 έγιναν στη χώρα 1.265.000 τομογραφίες έναντι 623.508 το 2012.

http://www.thetoc.gr/ 02 Αυγ. 14

Οι μαγνητικές τομογραφίες έφτασαν τις 500.000 έναντι 350.000 το 2012 και η ποσοστιαία αύξηση έφτασε το 40,03%.

Οι αξονικές τομογραφίες σημείωσαν αύξηση κατά 28% και διενεργήθηκαν 765.000 το 2013 έναντι 620 χιλιάδες το 2012.

Το εύρημα αυτό μαζί με άλλα που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις οδηγούν , όπως γράφει η Καθημερινή , το υπουργείο υγείας να εξετάζει μέτρα και κανόνες στην εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων ανά περιφέρεια και ανά πάροχο.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση ενώ υπό εξέταση είναι και η θέσπιση ανώτατου ορίου των εξετάσεων που θα επιτρέπεται να γράφονται ανά παραπεμπτικό ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις το 2014 ειναι 328 εκατ ευρώ ενω το κόστος των αντίστοιχων εξετάσεων που έχουν εκτελέσει το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια έχουν ήδη φτάσει τα 336 εκατ ευρώ.

 ΠΗΓΗ:iatroi.eu

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ για απόφαση του ΣτΕ για το πλαφόν: «Η ΗΔΙΚΑ να εφαρμόσει άμεσα την προσωρινή διαταγή για άρση πλαφόν»

Άμεσα να αρθεί το όποιο πλαφόν συνταγογράφησης καλεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με υπερεπείγουσα επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Πρόκειται για την γνωστή απόφαση του ΣτΕ περί άρσης του πλαφόν, την οποία ο κ. Κοντός κάνει άμεσα εφαρμόσιμη τονίζοντας πάντως πως πρόκειται γιαπροσωρινή αναστολή και ότι θα αναμένει ο οργανισμός την οριστική απόφαση του δικαστηρίου.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ:

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την από 25-7-2014 προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας
ΣΧΕΤ.: Η υπ’αριθμ.κατ.215/2014/11-7-2014 πράξη της Προέδρου του Α’ τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, με το οποίο κοινοποιήθηκε στον ΕΟΠΥΥ αντίγραφο της υπ’αριθμ.κατ.215/2014/11-7-2014 πράξης της Προέδρου του Α’ τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν εξέτασης της αιτήσεως του ΝΠΔΔ «Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος», για την αναστολή εκτέλεσης της υπ’ αρ. Υ9/οικ.53768/18-6-2014 απόφασης του Υπουργού Υγείας και κάθε άλλης σχετικής πράξης της Διοικήσεως, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
Με την ως άνω αναφερόμενη πράξη χορηγείται...

... ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ αναστολής εκτέλεσης της ως άνω Υπουργικής Απόφασης με τίτλο : «Καθορισμός ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων κ.λ.π.» κατά τις παραγράφους 1 και 2, προς αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών, η οποία ισχύει μέχρι τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του Δικαστηρίου επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.
Κατόπιν των ανωτέρω αναφερόμενων, η ΗΔΙΚΑ παρακαλείται να προβεί άμεσα σε ενέργειες της αρμοδιότητας της για την υλοποίηση της εν λόγω Προσωρινής Διαταγής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΟΝΤΟΣ

 ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Από "κόσκινο" θα περνά ο ΕΟΠΥΥ τις συνταγές των φαρμακοποιών

Από «κόσκινο» θα περνά ο ΕΟΠΥΥ τις συνταγές που εκτελούνται στα φαρμακεία για να ελέγχει τη ...συμμόρφωση των φαρμακοποιών αναφορικά με τη χορήγηση του φθηνότερου φαρμάκου ή την ενημέρωση των ασφαλισμένων σε περίπτωση που επιλέξουν ακριβότερο φάρμακο,
 Με έγγραφο που εξέδωσε τη Δευτέρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι «θα προβαίνει σε έλεγχο των συνταγών για τη διαπίστωση συμπλήρωσης του σχετικού πεδίου από τον φαρμακοποιό, την επιβεβαίωση ύπαρξης της υπογραφής του ασφαλισμένου στον ειδικό χώρο επί της συνταγής (ηλεκτρονικής) ή στο πίσω μέρος αυτής (χειρόγραφης) και τη πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας».
Επίσης, θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού και θα προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών, οι οποίοι θα γνωστοποιηθούν μετά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου.
 Τέλος, τα συγκεντρωτικά στοιχεία θα διαβιβάζονται σε μηνιαία βάση από το Τμήμα Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η οποία είναι αρμόδια, για την επιβολή κυρώσεων σε φαρμακοποιούς/. Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύμβασης συνεργασίας των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό για χρονικό διάστημα ανάλογο με την παράβαση.
 Σημειώνεται ότι οι Φαρμακοποιοί υποχρεούνται:
 α. να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με την χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων,
 β. κατά την εκτέλεση των συνταγών, να γνωστοποιούν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο,
 γ. πριν την εκτέλεση της συνταγής και σε περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, να ενημερώνουν τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του και την διαφορά που προκύπτει, εφόσον δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο,
 δ. κατά την εκτέλεση της συνταγής, να συμπληρώνουν το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής, στο οποίο θα επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής ενημερώθηκε και αποφάσισε να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο. Σε περίπτωση χειρόγραφης συνταγής, η υπογραφή του ασθενή τίθεται στο πίσω μέρος της συνταγής, με την επισήμανση ότι ο ασθενής ενημερώθηκε και αποφάσισε να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο,
ε. κατά την εκτέλεση των συνταγών, να επιβεβαιώνουν ότι ο ασθενής έχει υπογράψει στον ειδικό χώρο επί της συνταγής.

ΠΗΓΗ:healthview.gr

 

Έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας όλων των ασφαλισμένων

Εγκύκλιο για έλεγχο της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, πριν από την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, εξέδωσε ο Οργανισμός. Επισημαίνεται, μάλιστα η υποχρέωση ελέγχου της ασφαλιστικής ικανότητας από τους παρόχους υγείας και ειδικότερα στις περιπτώσεις, που το σύστημα παρουσιάζει πρόβλημα, ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων.
 Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «στα πλαίσια της εφαρμογής του συστήματος (ΑΤΛΑΣ), σας γνωρίζουμε, ότι υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή στο site του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr/Εφαρμογές/Ασφαλιστική Ικανότητα) μέσω της οποίας οι συμβεβλημένοι γιατροί και πάροχοι υγείας, θα ελέγχουν ηλεκτρονικά την ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, πριν από την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας».
 Μέσω της εφαρμογής, ελέγχεται η ασφαλιστική ικανότητα για τα άμεσα και έμμεσα μέλη (με αναφορά στο άμεσο μέλος), σε συγκεκριμένη ημερομηνία , με ενημέρωση του ενδιαφερόμενου ως προς τη διάρκεια ισχύος της ικανότητας, βάση του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

ΠΗΓΗ:healthview.gr

Δικαίωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Τα Πρωτοδικεία αμφισβητούν ευθέως τη συνταγματικότητα του ν. 4238/2014 για το ΠΕΔΥ.

Της Ντάνι Βέργου - efsyn.gr

Παρά το γεγονός ότι αποφάσεις δικαστηρίων, η μία μετά την άλλη, δικαιώνουν τους εργαζόμενους γιατρούς στις μονάδες πρώην ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ ως προς τη διατήρηση των ιατρείων τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ποιείται την νήσσαν.

Σαν να μη θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πρωτοβάθμιο σύστημα που να λειτουργεί ή σαν να θέλει να το κλείσει… Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι δεν δίνει πολιτική λύση, μετά την έκδοση δεκάδων προσωρινών διαταγών και απολύτως τεκμηριωμένων αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων από υψηλόβαθμους δικαστές-προέδρους Πρωτοδικών που αμφισβητούν ξεκάθαρα τη συνταγματικότητα του νόμου 4238/2014 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), αλλαγή σκοπού ΕΟΠΥΥ και λοιπές διατάξεις». Ο λόγος γίνεται για τις ρυθμίσεις του άρθρου 17 του εν λόγω νόμου, οι οποίες προβλέπουν χωρίς μεταβατική ρύθμιση την υποχρέωση του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ να επιλέξει ανάμεσα στην άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος και την απασχόλησή του στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Με δύο νέες αποφάσεις του (7957 και 7958), το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας υποχρεώνει το υπουργείο Υγείας «να αποδεχτεί την παρεχόμενη εργασία 60 γιατρών χωρίς διακοπή του ελευθέριου επαγγέλματός τους μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της κύριας αγωγής τους».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά την άσκηση της γενικής ρυθμιστικής του αρμοδιότητας, ο νομοθέτης προσκρούει σε δύο ισχύουσες συνταγματικές αρχές: της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Ο συνδυασμός των δύο, όπως αναφέρεται, «σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο δικαιολογεί, αλλά και υπό προϋποθέσεις επιβάλλει τη θέσπιση μεταβατικών ρυθμίσεων, όταν ανατρέπονται επί μακρόν δημιουργηθείσες νόμιμες καταστάσεις υπέρ μιας κατηγορίας πολιτών, χωρίς να υπάρχουν υπέρτεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να καθιστούν άνευ ετέρου αναπότρεπτη και επιτακτική την άμεση εφαρμογή της νεότερης δυσμενούς ρύθμισης».

Οι γιατροί ζημιώνονται χωρίς να είναι εμφανής, επισημαίνεται, κάποιος συγκεκριμένος και υπέρτατος λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να καθιστά απαγορευτική την πρόβλεψη οποιασδήποτε μεταβατικής ρύθμισης για το ήδη υπηρετούν ιατρικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιτιολογική έκθεση δεν αιτιολογούνται η άμεση έναρξη του ασυμβίβαστου των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και η έλλειψη κάθε μεταβατικής ρύθμισης», εξηγεί το δικαστήριο και προσθέτει: «Είναι σαφές ότι ο στόχος της σύντομης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που επέρχονται με τον νόμο αυτό δεν εξαρτάται και δεν σχετίζεται με τη δυνατότητα ή μη του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ να ασκεί ελευθέριο επάγγελμα, πολύ περισσότερο που ο νομοθέτης θα μπορούσε να προβλέψει ότι οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι πλήρους, όχι όμως ταυτόχρονα και αποκλειστικής απασχόλησης».

Προϋποθέσεις

Ακόμα και η αναγγελλόμενη ενοποίηση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ΕΣΥ, θα μπορούσε να δικαιολογήσει το ασυμβίβαστο -εξηγεί το σκεπτικό-, αλλά μόνο μετά την κατάταξη του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ σε θέσεις κλάδου ιατρών του ΕΣΥ, όχι όμως πριν από αυτήν, όπως συμβαίνει με τις διατάξεις του 4238. Πολύ δε περισσότερο όταν η κατάταξή τους σε θέσεις του ΕΣΥ είναι μελλοντική και αβέβαιη, εφόσον έχει προβλεφθεί διαδικασία αξιολόγησης από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα καταλάβουν ή όχι σχετική θέση στο ΕΣΥ. Ακόμη δε και αν η αξιολόγηση είναι θετική, ενδεχομένως να απαιτηθούν πολλά έτη προκειμένου να καταλάβουν θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι, η αιφνίδια διακοπή του ελευθέριου επαγγέλματος, σύμφωνα με την απόφαση, οδηγεί τους γιατρούς στην απώλεια της φήμης και των πελατών- ασθενών τους, τα οποία δεν θα δυνηθούν να επανακτήσουν σε περίπτωση που δεν καταλάβουν θέση έστω και σε αβέβαιο χρονικό διάστημα στο ΕΣΥ.
………………………………………………………………………………………………..

Δεκάδες προσωρινές διαταγές και αποφάσεις δικαστηρίων

Μέχρι στιγμής μετράμε 4 αποφάσεις τριών προέδρων Πρωτοδικών, που αφορούν τις προσφυγές 120 γιατρών, και δεκάδες προσωρινές διαταγές, που αφορούν επιπλέον 1.000. Καμία αρνητική απόφαση, παρά μόνο δύο απορριπτικές τύποις ως αόριστες (έλειπαν στοιχεία, τα οποία συμπληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι έλαβαν εν τέλει προσωρινή διαταγή).

Θυμίζουμε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κλήθηκαν να επιλέξουν είτε την απασχόληση στον δημόσιο τομέα υγείας είτε την άσκηση της ιατρικής ως ελευθερίου επαγγέλματος, παρότι παγίως δεν υφίστατο γι’ αυτούς (πριν από τις διατάξεις του 4238) ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο, ή προηγουμένως στο ΙΚΑ.

Ειδικότερα, εντός προθεσμίας επτά εργάσιμων ημερών από την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων θέσης τους σε διαθεσιμότητα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κλήθηκαν να υποβάλουν αίτηση για τη μετάταξη/μεταφορά τους σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προϋπόθεση δε για την ανάληψη υπηρεσίας της νέας θέσης ήταν η διακοπή άσκησης του ελευθερίου επαγγέλματος.

http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Εντολή στους γιατρούς να ελέγχουν αν είναι ασφαλισμένοι οι ασθενείς

eopyy

 

Εντολές προς τους συμβεβλημένους γιατρούς δίνει ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ελέγχουν αν ο ασθενής που εξετάζουν είναι ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ και αν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ δε θα καλύπτει το κόστος της επίσκεψης και θα πρέπει ο ασθενής να πληρώσει ο ίδιος το γιατρό.

Με εγκύκλιο του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντός προς τους γιατρούς, αναφέρει ότι στα πλαίσια της εφαρμογής του συστήματος (ΑΤΛΑΣ), υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή στο site του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr/Εφαρμογές/Ασφαλιστική Ικανότητα), μέσω της οποίας οι συμβεβλημένοι γιατροί και πάροχοι υγείας, θα ελέγχουν ηλεκτρονικά την ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, πριν από την παροχή οποιαδήποτε υπηρεσίας.

Μέσω της εφαρμογής, ελέγχεται η ασφαλιστική ικανότητα για τα άμεσα και έμμεσα μέλη (με αναφορά στο άμεσο μέλος), σε συγκεκριμένη ημερομηνία, με ενημέρωση του ενδιαφερόμενου ως προς τη διάρκεια ισχύος της ικανότητας, βάση του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Ο κ. Δ. Κοντός σημειώνει επίσης, ότι εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ελέγχου της ασφαλιστικής ικανότητας από τους παρόχους υγείας και ειδικότερα στις περιπτώσεις, που το σύστημα παρουσιάζει πρόβλημα, ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων.

ΠΗΓΗ:isarkadias.gr

ΕΟΠΥΥ. Δ.Τ. για σκιαγραφικά σκευάσματα

Μετά από ερωτήματα και παράπονα πολλών ασφαλισμένων μας, γιατί κάποιοι πάροχοι τους ζητούν να καταβάλλουν εξ ιδίων το κόστος των σκιαγραφικών σκευασμάτων για την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων, ο ΕΟΠΠΥΥ προχωρά σε διευκρινίσεις.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 3054/Β΄/18-11-2013), καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης των σκιαγραφικών σκευασμάτων για την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, τα σκιαγραφικά σκευάσματα συνταγογραφούνται είτε από τον θεράποντα – παραπέμποντα ιατρό προκαταβολικά, είτε και εκ των υστέρων, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της χορήγησης.

Ο ασφαλισμένος καταβάλλει μόνο το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής του για τη φαρμακευτική δαπάνη των σκιαγραφικών και της εξέτασης και συνεπώς, οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας δεν θα πρέπει να απαιτούν από τους ασφαλισμένους το κόστος των σκιαγραφικών, για την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Δεν επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι το κόστος των σκιαγραφικών σκευασμάτων

HEALTH VIEW

Μετά από ερωτήματα και παράπονα πολλών ασφαλισμένων, διότι κάποιοι πάροχοι τους ζητούν να καταβάλλουν εξ ιδίων το κόστος των σκιαγραφικών σκευασμάτων για την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων, ο ΕΟΠΠΥΥ προχωρά σε διευκρινίσεις.


Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 3054/Β΄/18-11-2013), καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης των σκιαγραφικών σκευασμάτων για την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, τα σκιαγραφικά σκευάσματα συνταγογραφούνται είτε από τον θεράποντα - παραπέμποντα ιατρό προκαταβολικά, είτε και εκ των υστέρων, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της χορήγησης.

Ο ασφαλισμένος καταβάλλει μόνο το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής του για τη φαρμακευτική δαπάνη των σκιαγραφικών και της εξέτασης και συνεπώς, οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας δεν θα πρέπει να απαιτούν από τους ασφαλισμένους το κόστος των σκιαγραφικών, για την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr 

 

Ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να δώσει στοιχεία για γιατρούς στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά

Δυσάρεστη έκπληξή για τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά η απάντηση που έλαβε από τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Ν. Μπραβάκο, στο αίτημά του ΙΣΠ να του γνωστοποιηθούν οι εκθέσεις των γιατρών της Κεντρικής Διοίκησης του Οργανισμού, οι οποίοι αξιολόγησαν τις εξηγήσεις συναδέλφων τους που υπέστησαν αφαίρεση συνταγογράφησης.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απάντησε στον ΙΣΠ ότι δεν έχει υποχρέωση να γνωστοποιήσει τις απόψεις των γιατρών «αξιολογητών», καθώς δεν αποτελούν διοικητικές πράξεις, αλλά εσωτερικές πράξεις της διοίκησης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι «η μη γνωστοποίηση των εκθέσεων των αξιολογητών Ιατρών που σας ζητήσαμε την οποία χαρακτηρίσατε στο έγγραφό σας ως εσωτερική σας υπόθεση δείχνει ότι, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ως Ν.Π.Δ.Δ. δεν θεωρείται από εσάς αξιόπιστος συνομιλητής και συνεργάτης και ότι δεν θέλετε να συνεργαστούμε στα πλαίσια της ασφαλούς – έγκυρης – έγκαιρης περίθαλψης των πολιτών, του σεβασμού του έργου του Ιατρού και της επιστημονικά τεκμηριωμένης περίθαλψης».

Επίσης, ο ΙΣΠ υπενθυμίζει ότι:

• Ο Ιατρικός Σύλλογος από το νόμο έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύει τα έννομα συμφέροντα των Ιατρών του που λειτουργούν ορθά (Ν. 4111/1960)

• Η αιτιολογία είναι αναγκαία σε κάθε διοικητική πράξη

• Ζήτημα είναι να αποφευχθεί η έκδοση μιας τυχόν άδικης διοικητικής πράξης για τον κάθε Ιατρό που θα του στερήσει το δικαίωμα σε συνταγογράφηση και θα τον εμπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες, κάτι που αν είναι μη σύννομο εμπλέκει τον Ιατρό σε έξοδα, διαφυγόντα κέρδη, αλλά και τους ελεγκτές Ιατρούς σε Πειθαρχική Δικαιοδοσία του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος έχει πλέον τη δικαιοδοσία.

Ο ΙΣΠ δηλώνει πως επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες, «που έχουν να κάνουν με την προάσπιση του έργου του Ιατρού και της Δημόσιας Υγείας» και διαβιβάζει την απάντηση του ΕΟΠΥΥ στο γνωμοδοτικό όργανο, που είναι το ΚΕΣΥ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενημερώνοντας παράλληλα τους γιατρούς που τους έχει γίνει διακοπή στη συνταγογράφηση.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ