ΕΟΠΥΥ

Τι αλλαγές προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά να εξοικονομήσει μέσα στο 2015 ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με μία μόνο κίνηση: τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, υπογράφηκε την Παρασκευή η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές.

Στόχος, η δραστική μείωση των τιμών όλων των προϊόντων, φαρμακευτικών και μη, καθώς και των υπηρεσιών υγείας στο εγγύς μέλλον. Για το απώτερο συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του συστήματος συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών, υλικών και φαρμάκων. Χωρίς να είναι άμεσης προτεραιότητας, εξετάζεται για αργότερα η μετατροπή των συμμετοχών από ποσοστιαίες (0%, 15% και 25%), που είναι σήμερα, σε απόλυτους αριθμούς (π.χ. 3, 5, 10 ευρώ), ανάλογα με την πάθηση και την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του ασφαλισμένου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και εταιρειών.

Οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν το πρώτο βήμα, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου τίθεται η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος. Ωστόσο, με τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα υποστηρίζεται από πολυμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων, μπαίνουν ουσιαστικά οι βάσεις των επερχόμενων αλλαγών.

Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων με βάση τον ΑΜΚΑ. Με απλά λόγια, επιχειρεί να μειώσει τις συμμετοχές στις πιο αδύναμες, οικονομικά, ομάδες του πληθυσμού. Σχετικές εξαγγελίες για αυτό το θέμα, τον ρόλο που θα διαδραματίζει από τούδε και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ, τις προσλήψεις προσωπικού και τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, αναμένεται να γίνουν προς το τέλος της εβδομάδος από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας.

Ποιες είναι οι τέσσερις υποεπιτροπές Τα μισά από τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξοικονομήσει εντός του τρέχοντος έτους, θα προέρχονται από τον χώρο του φαρμάκου. Η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου είναι η πρώτη που θα συγκροτηθεί υπό την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Η δεύτερη είναι η υποεπιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, η τρίτη η υποεπιτροπή Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και η τέταρτη η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης.

Παράλληλα συγκροτείται Ομάδα Εμπειρογνωμόνων. Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων (από οικονομολόγους μέχρι γιατρούς), θα συμμετέχουν και στις τέσσερις υποεπιτροπές ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζεται κάθε φορά. «Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ αναμένουμε να μας φέρει μέσα στο 2015 περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλα οφέλη αναμένουμε και από τη δεύτερη Επιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού.

Ηδη έχει ξεκινήσει η ανακοστολόγηση όλων των προϊόντων και θα γίνουν μεγάλες μειώσεις από 20% ως και 40%» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναμένεται να γίνει η μεγάλη τομή - μεταφορικά και κυριολεκτικά - αφού επίκεινται σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγής τους στο δημόσιο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε προμηθευτής που θα φέρνει στη χώρα ένα νέο προϊόν θα υποχρεούται να προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφει την τιμή του προϊόντος σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Η μία εκ των τριών χωρών θα πρέπει να έχει ίδια πληθυσμιακά κριτήρια με την Ελλάδα (π.χ. Βέλγιο, Πορτογαλία). Αν το προϊόν κυκλοφορεί μόνο σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να αναγράφεται στην υπεύθυνη δήλωση. Διαφορετικά, ο προμηθευτής θα έχει κυρώσεις.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

Παράταση συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ! Δείτε ποιους αφορά.

Παράταση συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ! Δείτε ποιους αφορά.

Σε μία προσπάθεια να διασφαλιστούν ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, παρατείνονται έως και τις 30 Ιουνίου οι συμβάσεις όλων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ με εξαίρεση τις συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών που θα παραταθούν έως τις 15 Μαΐου.

Η παράταση συμβάσεων έως και τις 30 Ιουνίου αφορά στις υφιστάμενες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με Διαγνωστικά Εργαστήρια, Φυσικοθεραπευτές, Οδοντοτεχνίτες, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ), Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), Οικοτροφεία, Ιδρύματα/Κλινικές Χρονίων Παθήσεων, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ειδικά Ιδρύματα για ΑμεΑ, ιδρύματα Ασυλικού Τύπου και Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Ειδικότερα, για όσες εκ των ΜΧΑ και ΜΤΝ έχουν υπογράψει το νέο σχέδιο σύμβασης δεν τους αφορά η παράταση.

Σύμφωνα με τον νόμο 4316 (ΦΕΚ 270 Α΄/24-12-2014) οι συμβάσεις των θεραπευτών ιατρών και όσων εντάχθηκαν στο δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ με τις διατάξεις του άρθρου 182 παράγραφος 6 του νόμου 4261/2014 (Α΄107) λήγουν στις 30.6.2015.

Να σημειωθεί ότι, με εντολή του υπουργού Υγείας έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας για κάθε κατηγορία παρόχων χωριστά με την συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων.

Οι Ομάδες Εργασίας θα ξεκινήσουν άμεσα, έτσι ώστε οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν λήξει η παράταση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Παράταση των συμβάσεων με τα διαγνωστικά μέχρι 30/6

Σε παράταση των συμβάσεων – μέχρι 30 Ιουνίου - μεταξύ διαγνωστικών κέντρων και ΕΟΠΥΥ, προχωρά του υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, εντός δέκα ημερών, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ παρόχων εργαστηριακής ιατρικής και Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
 Η νέα σύμβαση θα περιλαμβάνει ανακοστολόγηση κάποιων εξετάσεων με μείωση των τιμών τους, ενώ θα πρέπει όσοι πάροχοι δεν έχουν υπογράψει ακόμη σύμβαση έργου με κάποια από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες για την ολοκλήρωση του ελέγχου των απαιτήσεών μας για το έτος 2013, να σπεύσουν άμεσα να το κάνουν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται πλέον για τις εξετάσεις που διενεργούν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
 Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο σύστημα κλιμακωτού rebate σε περίπτωση υπέρβασης της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

Ποιους θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ στις αρχές Απριλίου! Οι τυχεροί και οι άτυχοι του ρευστού

Ποιους θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ στις αρχές Απριλίου! Οι τυχεροί και οι άτυχοι του ρευστού

Ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε …όποιον μιλά ελληνικά σε ετούτο τον τόπο, είναι γνωστό. Έγινε όμως γνωστό και στα…πέρατα της γης μέσω του δημοσιεύματος των FT, που αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας παίρνει χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για να αποπληρώσει εφημερίες και υπερωρίες, επειδή το ρευστό δεν επαρκεί, μέχρι να έρθει η δόση.
Και μπορεί επισήμως να διαψεύδεται στην πράξη όμως το δημοσίευμα αναφέρει ότι ήδη ξέρουμε: χρήματα που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ και τις πληρωμές των παρόχων του, παρακρατούνται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την καταβολή των συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ να μη λάβει στο τέλος του μήνα, σε λίγα 24ωρα δηλαδή, τα χρήματα που περιμένει από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να καταβάλει μέρος των οφειλών του σε ιδιώτες παρόχους.

Με βάση τον προγραμματισμό της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμείατου οργανισμού χρήματα ώστε να πληρωθούν για τον μήνα Ιανουάριο γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές αλλά και άλλοι ιδιώτες πάροχοι. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, λένε πηγές του HealthReport.gr, είναι σε αναμονή για το αν τελικώς θα δοθούν τα κονδύλια, καθότι έχει λάβει τις σχετικές δεσμεύσεις από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν οι γιατροί, οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα θα δούνε το …χρώμα του χρήματος καθώς όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση πιθανώς θα διαθέσει αλλού τα κονδύλια αυτά.

Οι μόνοι που φαίνεται πως θα πληρωθούν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, είναι οι φαρμακοποιοί για τον μήνα Δεκέμβριο. Ο ΕΟΠΥΥ έχει στα συρτάρια του περί τα 150 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθεί ο κλάδος. Η προτεραιότητα δίνεται επειδή οι φαρμακοποιοί έχουν προαγοράσει τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους πληρώνοντας ΦΠΑ κ.α., λέγεται από κύκλους του ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια αυτοί που είναι άγνωστο αν και πότε θα πληρωθούν είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις εφημερίες καθώς φαίνεται πως προς ώρας δεν έχουν εξασφαλιστεί όλα τα χρήματα, επειδή ακριβώς ελήφθησαν για να καλυφθούν άλλες ανάγκες. Όμως επειδή ακριβώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στον κλάδο, εκδίδοντας και τη σχετική υπουργική απόφαση, είναι πιθανό να βρεθεί το ρευστό από άλλες πηγές, ώστε να μη φανεί αφερέγγυα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Aδύνατη η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Αδιέξοδο με τις οφειλές, τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες

Την παράταση των συμβάσεων τους με τον ΕΟΠΥΥ έως τις 15 Μαΐου συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών με το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τις συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες λήγουν στις 31 Μαρτίου 2015, συμφωνήθηκε η παράτασή τους έως τις 15 Μαΐου καθώς και η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ, του ΣΕΚ και του Υπουργείου, ώστε να συζητηθούν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας, το πλαίσιο και οι όροι αυτής.

Στη συνάντηση όπου παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός με στελέχη του οργανισμού, καθώς και στελέχη του ΥΥΚΑ, συζητήθηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που, κατά τον ΣΕΚ, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο και τους εργαζόμενους του προ του φάσματος της ανεργίας.

Αδιέξοδο με τις οφειλές, τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες

Το ΔΣ του ΣΕΚ έθεσε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της περιόδου 2006-2011, των προκάτοχων ταμείων του ΕΟΠΥΥ, που μένει ανοικτό εδώ και αρκετά χρόνια και αφορά για τις κλινικές του Συνδέσμου το ποσό των 65 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός ενημέρωσε ότι η νομική υποχρέωση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων της περιόδου αυτής, ολοκληρώθηκε στις 31.12.2014, χωρίς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας τις εκκαθαρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από 01.01.2015 είναι αδύνατη η πληρωμή των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι η μη εκκαθάριση των τιμολογίων οφείλεται σε αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων και δεν ευθύνονται οι πάροχοι και δήλωσε ότι «το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη επίλυσή του ζητήματος».

Τέλος, ο ΣΕΚ ενημέρωσε τον κ. Κουρουμπλή ότι υπήρχε διαβεβαίωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ότι από 01.01.2015 θα υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων από τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο, όπως είχε πρώτος ζητήσει ο ΣΕΚ. Αν και διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2015 αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει μετά την πρόσληψη γιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Ο ΕΟΠΥΥ «πληρώνει τα σπασμένα»

Ο ΕΟΠΥΥ «πληρώνει τα σπασμένα»

«Χέρι» στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ βάζει η Κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει «τρύπες» σε συντάξεις, μισθούς και χρέη.

Η επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση πόρων έστρεψε το Μαξίμου και στα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν και οι Financial Times. Έτσι, την Τρίτη οι επικεφαλής του Οργανισμού κλήθηκαν να μεταφέρουν 50 εκατ. ευρώ τα οποία αρχικά προορίζονταν για να καλύψουν οφειλές προς υγειονομικούς.

Πριν από μερικές ημέρες, παρακρατήθηκαν περίπου 150 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις προμήθειες των νοσοκομείων, όπως ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα στελέχη του Υπουργείου Υγείας.

Για πρωτοφανείς κινήσεις κάνει λόγο στέλεχος της Αριστοτέλους στους Financial Times, με την εφημερίδα να αναφέρει πως έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 600 εκατ. Ευρώ από κρατικούς οργανισμούς, μεταξύ αυτών το Μετρό και ο ΕΟΠΥΥ. Περίπου 300 εκατ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων για αγρότες κατευθύνθηκαν στην πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων.

Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται πως οι συντάξεις «πνίγουν» τον ΕΟΠΥΥ, αφού (και αυτή) η Κυβέρνηση επιλέγει να κατευθύνει χρήματα στην πληρωμή τους και οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ μοιάζουν να αποτελούν δεύτερη, αν όχι τρίτη ή τέταρτη προτεραιότητα, παρά τις καλύτερες των προθέσεων από τη νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://www.virus.com.gr/

Δημ. Κοντός: Η Πολιτεία δεν στήριξε ποτέ τον ΕΟΠΥΥ - στο μισό η χρηματοδότηση για το 2015

Δημ. Κοντός: Η Πολιτεία δεν στήριξε ποτέ τον ΕΟΠΥΥ - στο μισό η χρηματοδότηση για το 2015

Την έντονη αντίδρασή του για το γεγονός ότι η πολιτεία δεν στήριξε ποτέ τον ΕΟΠΥΥ και αντί σήμερα, εν έτη 2015 να χρηματοδοτηθεί με ένα δις ευρώ διαθέτει στα ταμεία του μόλις 525 εκατ. ευρώ, και φυσικά πολύ πιο κάτω από το 0,6% του ΑΕΠ ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, μιλώντας το Σάββατο στο φαρμακευτικό Συνέδριο Hellas Pharm.
Ιδιαίτερα ο κ. Κοντός, στηλίτευσε το γεγονός της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η νέα φαρμακευτική πολιτική, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει έντονη αγωνία από όλους τους φορείς, για αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη.
Ειδικότερα, όσον αφορά την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, σημείωσε ότι κατά μέσο όρο από 21, 5% που ήταν η συμμετοχή το 2012, το 2014 σκαρφάλωσε στο 25,8%. Αναλυτικά, από 415 εκατ. ευρώ που ήταν η συμμετοχή των ασφαλισμένων το 2012, το 2013 αυξήθηκε στα 559 εκατ. ευρώ και το 2014 έφθασε στα 622 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην συνεργασία του με τους φαρμακοποιούς, ο κ. Κοντός, υπογράμμισε ότι υπάρχει μία τίμια σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, έφυγε το αγκάθι των ατομικών συμβάσεων, ενώ μειώνεται διαρκώς το χρονικό όριο των πληρωμών, με αποτέλεσμα σήμερα να αγγίζει τους τρείς μήνες. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας που να μην έχουν πληρωθεί οι φαρμακοποιοί, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, επεσήμανε ότι μακράν είναι η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη και πως δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη των φαρμακοποιών και ειδικότερα, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο ΠΦΣ χρηματοδότησε μέχρι τον Ιούλιο του 2013 την ΚΜΕΣ και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, σημείωσε χαρακτηριστκά ο κ. Κοντός.


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Στο μισό η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

Στο μισό η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

Τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ κλείνει η πολιτεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού. Στα ύψη η συμμετοχή των ασθενών στην αγορά φαρμάκων, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ανεκπλήρωτες παρέμειναν οι δεσμεύσεις της πολιτείας για επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπως διαφαίνεται από τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δ. Κοντός στο πλαίσιο του Συνεδρίου Hellas Pharma. Αυτές οι δεσμεύσεις ήθελαν ο ΕΟΠΥΥ να λαμβάνει ποσό που αντιστοιχεί στο 0.6% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κοντός, το ποσό που αναμένεται να μπει στα ταμεία του Οργανισμού για το 2015 δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 525 εκατ. ευρώ.

Τα «άσχημα» νέα για την εικόνα του ΕΟΠΥΥ, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού τη λυπητερή φαίνεται πως πληρώνουν τελικά οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα και με τον κ. Κοντό, χρόνο με το χρόνο καλούνται να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή. Το 2012 ήταν στο 15,72%, που αντιστοιχεί σε 415 εκατ. ευρώ, το 2013 εκτινάχθηκε στο 21,55%, που αντιστοιχεί σε 559 εκατ. ευρώ και το 2014 το ποσοστό υπολογίστηκε στο 25,8%, δηλαδή 622 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουραντος, δεν είναι λίγες οι φορές που οι Φαρμακοποιοί πληρώνουν οι ίδιοι τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, που αδυνατούν να προμηθευτούν διαφορετικά τις θεραπείες τους.

Την ίδια ώρα, η πετσοκομμένη φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται πως έχει παρενέργειες και απευθείας στην υγεία των πολιτών. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν άνοδο, ως αποτέλεσμα της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 300.000 ασθενείς, που ουσιαστικά σημαίνει επιβάρυνση του συστήματος κατά 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν δαπάνης για την υγεία στην χώρα μας είναι στο μισό αυτού που καταγράφεται στους πίνακες του ΟΑΣΑ, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, συμπληρώνονται πως όταν αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται η νοσηλεία.

ΠΗΓΗ:http://www.virus.com.gr/

Οι συντάξεις «πνίγουν» τον ΕΟΠΥΥ

Οι συντάξεις «πνίγουν» τον ΕΟΠΥΥ

Τρόπους αύξησης της ροής των χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ αναζητάει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σήμερα συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή όλης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, εκπροσώπων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ. Τι συζητήθηκε;

Η σύσκεψη «κορυφής» είχε κύριο αντικείμενο την Κοινωνική Ασφάλιση και την προβληματική της σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του Οργανισμού, αποτέλεσμα της δυστοκίας απόδοσης του συνόλου των εισφορών από τα ταμεία, που επιλέγουν να διοχετεύσουν τα χρήματα στις συντάξεις, υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για 400 εκατομμύρια ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τα οποία συνιστούν έναν από τους διαρκής πονοκεφάλους της Κυβέρνησης και αγκάθι στις σχέσεις της με τους δανειστές μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, στη σύσκεψη έγινε γνωστό πως στο τέλος του μήνα στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ θα μπουν χρήματα από εισφορές. Βέβαια, το ύψος του ποσού παραμένει γρίφος, αφού και πάλι, πρώτα θα καλυφθούν οι συντάξεις και στη συνέχεια θα αποδοθούν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ. Ό, τι περισσεύει, δηλαδή... Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η τρύπα θα μικρύνει (το εύρος θα εξαρτηθεί από το ποσό που θα αποδοθεί), αν θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ή θα ελαττωθεί περαιτέρω θα το δείξει ο χρόνος.

Παρότι ο ΕΟΠΥΥ απαριθμεί 3 έτη ζωής και εδώ και ένα χρόνο έχει μετατραπεί, αποκλειστικά, σε αγοραστής υπηρεσιών υγείας, πολλά είναι τα ζητήματα που εκκρεμούν. Εκτός από το παζλ της ομαλοποίησης της ροής της χρηματοδότησης του Οργανισμού, προβληματική παραμένει και η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των οργανισμών που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι λίγα τα ακίνητα που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα αποτελέσουν περιουσία της Κοινωνικής Ασφάλισης ή της Υγείας και άρα ούτε εκμετάλλευση ούτε χρήση αποτελεσματική μπορεί να γίνει.

Ένα ακόμη χρονίζον θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τη συζήτηση, αυτό της νοσηλείας των ασφαλισμένων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ (ο δεύτερος είναι φυσικός διάδοχος του πρώτου στο κομμάτι της αγοράς υπηρεσιών υγείας), θα συνεργαστούν στενά προκειμένου να βρεθεί τρόπος καταβολής των ποσών που οφείλονται για νοσηλείες Ελλήνων ασφαλισμένων στο εξωτερικό, ώστε να μην καταστούν οι οφειλές ληξιπρόθεσμες. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι οφειλές χρονολογούνται από το 1996!

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν στο Virus πως, προσωπικό αναμένεται να μετακινηθεί και στον ΕΟΠΥΥ, μέσω της κινητικότητας, από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των 10 δικηγόρων του ΙΚΑ, που θα έπρεπε να έχουν μετακινηθεί στον ΕΟΠΥΥ από ιδρύσεως του, αλλά οι ίδιοι αρνούνται και έχουν, μάλιστα, καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη, πηγές από τον ΕΟΠΥΥ αναφέρουν πως πρόθεση της Αριστοτέλους είναι να λυθεί το θέμα σύντομα.

Σημαντικό θέμα, που τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, φέρεται πως αποτελεί για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και το θέμα των αδιάθετων κεφαλαίων σε τίτλους που παραμένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέρος των οποίων δικαιούται και ο ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, αυτή η σύσκεψη φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για να τεθούν επί τάπητος τα κρίσιμα ζητήματα του ΕΟΠΥΥ και της Κοινωνικής Ασφάλισης και έπεται συνέχεια... Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τον Υπουργό Υγείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Σπύρος Κοκκινάκης, ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.  

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Οι ένοχοι πρέπει να πληρώνουν αλλά μήπως πρώτα να...πληρωθούν οι αθώοι;

Διαδικασίες ξεκαθαρίσματος για πρόστιμα που δεν εισπράχτηκαν ποτέ από φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικές εταιρίες που παρανόμησαν, ενεργοποίησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Όλες αυτές οι υποθέσεις, περίπου 430 είχαν μπει στο συρτάρι. Σε κάθε μία απ' αυτές το χρηματικό ποσόν που είχε οριστεί δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο. Δεν μιλάμε για 500 ή 1.000 ευρώ, αλλά για πολλά περισσότερα..." ξεκαθαρίζει ο κ. Κουρουμπλής.

 

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε χθες εντολή στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων να ξεκινήσει την εφαρμογή επιβολής διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία για παραβιάσεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για παραπάνω από 400 υποθέσεις που έχουν μπει ατύπως στο αρχείο εδώ και χρόνια χωρίς να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Και πολύ σωστά ο υπουργός Υγείας επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τις υποθέσεις αυτές και να εισπράξει το Δημόσιο τα χρήματα από τα πρόστιμα που οφείλονται.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η φαρμακευτική δαπάνη τρέχει με υπερβάσεις της τάξεως των 19 εκατ. ευρώ το μήνα και το... μάρμαρο θα το πληρώσουν όσοι απλά κάνουν την δουλειά τους για να έχουμε όλοι τα αναγκαία φάρμακα. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

Τι σημαίνουν για τον πολίτη οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ (εισαγόμενες και εγχώριες)

Τι σημαίνουν για τον πολίτη οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ (εισαγόμενες και εγχώριες)

Η πιο σταθερή παράμετρος στη λειτουργία του Οργανισμού είναι η επίπτωση του χρηματοδοτικού κενού στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων.

Ένα επικίνδυνο μείγμα προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ.
Τα Ταμεία που μετέχουν στον Οργανισμό, με βασικά το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ, δημιουργούν ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο ξεπερνά ετησίως τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Λόγω κρίσης, δεν καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τις εισφορές κλάδου περίθαλψης, είτε επειδή είναι σαφώς λιγότερες από ό,τι στο παρελθόν, λόγω ανεργίας είτε επειδή τα Ταμεία διαθέτουν την περιορισμένη ρευστότητά τους για την καταβολή συντάξεων.
Μέχρι το τέλος του 2014, τα Ταμεία όφειλαν στον Οργανισμό εισφορές, της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Λόγω του κενού αυτού, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τους παρόχους του και δημιουργεί οφειλές.
Μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών είναι παλαιές και κληροδοτήθηκαν το 2012 στον ΕΟΠΥΥ από τα Ταμεία που μετέχουν στον Οργανισμό.
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί έναν φαύλο κύκλο. Μέχρι το τέλος του 2014, ο ΕΟΠΥΥ όφειλε στους παρόχους του 830 εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό αφορά παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του από συμβεβλημένους γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές κλινικές και άλλους παρόχους.
Μία απλή παρατήρηση των αριθμών, δείχνει πως στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ εισέπραττε όσα έπρεπε να του καταβάλλουν τα Ταμεία, θα είχε ελάχιστες έως μηδενικές οφειλές.
Η στενότητα αυτή τον καθιστά δέσμιο. Δεν είναι σε θέση, δηλαδή, να ασκήσει ουσιαστική πολιτική παροχής υπηρεσιών προς τα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ή την ασκεί σε βάρος των παρόχων με τους οποίους έχει συμβληθεί.
Εξωτερικό
Το χρηματοδοτικό κενό του ΕΟΠΥΥ παρουσίασαν την Τρίτη στελέχη του Οργανισμού στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Συζητήθηκε και την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό και τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των Ταμείων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε ένα ακόμη προβληματικό ισοζύγιο: Οι οφειλές και οι απαιτήσεις για νοσηλεία στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν αυτή τη στιγμή ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ για νοσηλεία ασφαλισμένων τους σε νοσοκομεία του εξωτερικού (Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία).
Την ίδια ώρα, τα Ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών οφείλουν στην Ελλάδα περίπου 100 εκατομμύρια για νοσηλεία δικών τους πολιτών σε ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ισορροπία
Και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι οφειλές της χώρας μας προς τρίτες χώρες θα ήταν σαφώς λιγότερες, στην περίπτωση που εισέπραττε όσα έπρεπε από τα Ταμεία των χωρών αυτών.
Ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, υφίσταται σήμερα τις επιπτώσεις της κρίσης στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και την απουσία επαρκών μηχανισμών συνεργασίας με τα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία και ο χαμένος θα είναι σταθερά ο πολίτης:
Από τη μία, καλείται να πληρώσει – μέσω της φορολογίας – τις μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ.
Από την άλλη, δεν λαμβάνει – ως ασφαλισμένος – τις υπηρεσίες περίθαλψης για τις οποίες πληρώνει εισφορές...

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

Σπάνια, ευπρεπής συμπεριφορά απερχόμενου από τον Δημήτρη Κοντό!

Σπάνια, ευπρεπής συμπεριφορά απερχόμενου από τον Δημήτρη Κοντό!

Ακόμη κι εάν περίμενε κανείς ο υπό παραίτηση πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρης Κοντός να "αξιοποιήσει" την δυστοκία στην αναζήτηση προσώπου για την προεδρία του Οργανισμού και να "ευχαριστήσει" τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, ο Δημήτρης Κοντός εξακολουθεί να επιδεικνύει συστηματικά και αποφασιστικά μία πολύ σπάνια, ευπρεπέστατη συμπεριφορά για απερχόμενο πρόεδρο ενός τόσο μεγάλου δημοσίου Οργανισμού!

Ο Δημήτρης Κοντός αρνείται σταθερά και συστηματικά να δώσει στους δημοσιογράφους το παραμικρό στοιχείο για την παρούσα οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ ή για το ύψος των εισροών των εισφορών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ! Μάλιστα, ο Δημήτρης Κοντός έχει αποφύγει συστηματικά και μεθοδικά κάθε ανάμειξη στις αντιπαραθέσεις περί του διαδόχου του στο τιμόνι του Οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Δημήτρη Κοντού: "Εγώ πολιτική αλητεία δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου!". 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Γιατί φεύγουν οι «μνηστήρες» του ΕΟΠΥΥ

Αναζητούνται ακόμη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους φορείς

Παναγιώτα Καρλατήρα - PROTOTHEMA


Πώς ο ασφαλιστικός Οργανισμός απο αντικειμένο... πόθου των στελεχών των κομμάτων έπεσε σε δυσμένεια και αδιαφορία Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητεί εναγωνίως τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους μεγάλους εποπτευόμενους φορείς και θα υλοποιήσουν την πολιτική της, διαδικασία που εξελίσσεται όμως με πολυ αργό ρυθμό, εάν ληφθεί υπόψη ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ φερόταν σαν...έτοιμη απο καιρό για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η δεξαμενή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για τον χώρο της υγείας, αποδείχτηκε "φτωχή" - είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεχρι τωρα επικεφαλής σε Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΟΦ προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς όπως και η ίδια η ηγεσία επισημαίνει, δηλαδή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για τους συνδικαλιστές του υγειονομικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επιστήμονας από τα Ιωάννινα

Τον νέο επικεφαλής αναμένει και ο ΕΟΠΥΥ, ο ασφαλιστικός υπερ-Οργανισμός των 9,5 εκατ. Ασφαλισμένων και του προυπολογισμού ύψους 5 δισ ευρω. Μπορεί ο κ. Δημήτρης Κοντός ο οποίος τον Ιούνιο θα συμπλήρωνε δυο χρόνια στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ, να έσπευσε να υποβάλει λίγο μετά την ορκομωσία της νέας ηγεσίας την παραίτηση του, ωστόσο οι διεργασίες για τον διάδοχο του στους δυο πρώτους ορόφους της Αριστοτέλους σύντομα εξελίχθηκαν σε αντιπαραθέσεις που συνεχίζονται με ένταση.

Το όνομα του καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Χλέτσου που ψιθυριζόταν αρχικά και μετά λεγόταν δυνατά απο το γραφείο του υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ως του ανθρώπου που θα "τρέξει" τον ΕΟΠΥΥ χρειάστηκε περίπου τρεις εβδομάδες για να "καεί". Ο καθηγητής μίλησε για την πρόταση που του έγινε, για τα τρωτά του ΕΟΠΥΥ και για τη διοίκηση του Οργανισμού σε συνθήκες κρίσης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας, η "φωνή" των συνδικαλιστών - και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού στην προκειμένη περίπτωση - καταλόγισε στον υπουργό πρόβλημα ευθυκρισίας αναφορικά με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και ζήτησε απο το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει για να μην τοποθετηθεί ο κ. Χλέτσος. Επικαλέστηκε μάλιστα μια επιστημονική μελέτη του κ. Χλέτσου για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) τα οποία οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καταργηθούν.

Εκ του αποτελέσματος θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι η παρέμβαση έγινε: ο κ. Χλέτσος δεν τοποθετήθηκε επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ και ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά και ανθρωποφαγίας. Η κατάσταση στον Οργανισμό βρίσκεται σε σημείο οριακό, καθώς ο κ. Κοντός διεκπεραιώνει τα απολύτως απαραίτητα.

Οι συναντήσεις με μνηστήρες για τον ΕΟΠΥΥ

Πριν από τον κ. Κοντό, ο κ. Παπαγεωργόπουλος και νωρίτερα ο κ. Βουδούρης είχαν διοικήσει τον ΕΟΠΥΥ, με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία. Η ανάληψη των καθηκόντων τους γινόταν χωρίς χρονοτριβή, καθώς μετακινούνταν στον ΕΟΠΥΥ απο άλλες θέσεις ευθύνης των ασφαλιστικών ταμείων και επιστρατεύονταν ως έμπιστα κομματικά στελέχη να αναλάβουν τον πιο ζωτικό Οργανισμό για το συστημα Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής φέρεται να έχει συναντήσει αρκετά στελέχη της κεντροαριστεράς τις τελευταίες εβδομάδες αναζητώντας τον επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ. Πρώην διοικητές ασφαλιστικών ταμείων, στελέχη ΥΠΕ, καθηγητές Πανεπιστημίου μοιράστηκαν μαζί του τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με την πενιχρή του χρηματοδότηση.

Αυτό που ξέρουν όλοι οι φερόμενοι ως μνηστήρες του ΕΟΠΥΥ είναι ότι ο Οργανισμός αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα με τα έσοδα του. Ο προϋπολογισμός του 2015 εμφανίζεται ισοσκελισμένος, έσοδα 4,984 δις ευρώ και εξοδα 4,960 δις. ευρώ, πλην όμως τα έσοδα δεν υπάρχουν. Ο Οργανισμός έχει εφέτος χρηματοδοτικό κενό περίπου 400 εκατ. ευρώ, λόγω της ύφεσης και της υστέρησης είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας από τα ταμεία.

Κοινό μυστικό αποτελεί επίσης, το προβλημα της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης - το πρώτο δίμηνο του έτους έκλεισε με μηνιαία υπέρβαση ύψους 15 εκατ. Ευρώ. Το Θεμα του ιδιωτικού Ελέγχου των δαπανών Υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, τείνει να γίνει θηλιά στην επιβίωση του όπως και οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και νοσοκομείων. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Σήμερα η συνάντηση των τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ

Δεν την ονομάζουμε πια "τρόϊκα" ούτε της επιτρέπεται η είσοδος στα υπουργεία και η λήψη όποιων στοιχείων επιθυμούν... Αλλά δεν παύουν να είναι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες που ήρθαν να μας συναντήσουν σε ...ξενοδοχεία και να ενημερωθούν για την πορεία της οικονομίας μας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας με τα κλιμάκια των ελεγκτών από τις Βρυξέλλες... Σκοπός της συνάντησης είναι να παρουσιαστούν τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, με την ελληνική πλευρά να καταγράφει απλά όσα υποστηρίζουν ότι έχουν ανάγκη οι εταίροι μας .

Οι τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 400 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ ενώ για τα πάντα φλέγοντα θέματα που αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη θα ενημερωθούν ότι το πρώτο δίμηνο του 2015 έλαβε χώρα μηνιαία υπέρβαση της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές από το προηγούμενο έτος και αυτό είναι καθησυχαστικό για την εξέλιξη της ενημέρωσης. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

Σφαγή στο ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

Σφαγή στο ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

Καρφώματα, διαρροές και τελικώς …πρόσωπα που «καίγονται», έχει το μενού στο ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες όταν η ηγεσία του υπουργείου υγείας διέρρευσε …διακριτικά πως ο εκλεκτός της για τη θέση στον μεγαλύτερο φορέα Υγείας της χώρας, είναι ο Μιχάλης Χλέτσος ο πανεπιστημιακός καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Για πολλούς ο κ.Χλέτσος θα ήταν μιας πρώτης τάξεως επιλογή καθότι γνώστης των οικονομικών. Για κάποιους άλλους αποτελούσε μια όχι τόσο συνετή επιλογή καθότι δεν είχε διαχειριστεί κάποιον αντίστοιχο φορέα. Μέχρι εδώ όλα καλά και τα σχόλια έως και …αθώα.
Μετά ήρθε ο πόλεμος…

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσαν σφόδρα με την επιλογή του Μιχάλη Χλέτσου για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, άρχισαν να διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος του πανεπιστημιακού αλλά και κατά του ίδιου του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στον υπουργό Υγείας άλλωστε είχαν πολλά να καταλογίσουν δεδομένου πως δείχνει μια …προτίμηση σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ για τη στελέχωση διαφόρων φορέων και υπηρεσιών όπως των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
(Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό editorial: «Το …βαθύ ΠΑΣΟΚ και πάλι στην Υγεία!»)

Οι γκρίνιες έδιναν και έπαιρναν στην Κουμουνδούρου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου από τους δυσαρεστημένους, το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο ούτε ο πρωθυπουργός αλλά ούτε και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είχαν το χρόνο ή τη διάθεση, προς ώρας τουλάχιστον, να ασχοληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό λόγω των συνεχών εξελίξεων με τα οικονομικά της χώρας στην Ευρώπη.

Μ αυτά και μ αυτά και αφού οι δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβλεπαν φως, αποφάσισαν να δράσουν. Διέρρευσαν στον Τύπο- όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr- πως ο εκλεκτός του Π.Κουρουμπλή ήταν και εκλεκτός των Βορίδη-Γεωργιάδη.

Μ.Βορίδης-Αδ.Γεωργιάδης
Μ.Βορίδης-Αδ.Γεωργιάδης

Ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου κοστολόγησης στα νοσοκομεία (DRGs) ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η λειτουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ, της εταιρείας που δημιούργησε ο Μάκης Βορίδης και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις επειδή θα διαχειρίζεται τα οικονομικά του ΕΣΥ έχοντας στη μετοχική της σύνθεση και ιδιώτες.

Και το ζήτημα είναι πως ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε κατάργηση της ΕΣΑΝ, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης της.
Βέβαια ο καθηγητής οικονομικών Μιχάλης Χλέτσος όπως πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί άλλωστε με γνώσεις στα οικονομικά της Υγείας, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως πραγματοποίησε μια απλή έρευνα για τον τρόπο κοστολόγησης των πράξεων του ΕΣΥ, διαδικασία φυσιολογική για ερευνητή-πανεπιστημιακό. Όμως για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η δραστηριότητα του κ.Χλέτσου δεν ήταν αποδεκτή ως κάτι τέτοιο, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο …κάρφωμα σε βάρος του Π.Κουρουμπλή και του Μ.Χλέτσου δεν υπήρχαν και πολλές αντιρρήσεις από διάφορα στελέχη της οδού Αριστοτέλους. Μ αυτά και μ αυτά όμως φαίνεται πως το όνομα του Μιχάλη Χλέτσου «κάηκε», καθώς πλέον και συνεργάτες του υπουργού Υγείας που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν βέβαιοι για την τοποθέτησή του πανεπιστημιακού στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, τώρα διαμηνύουν πως τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Μέσα στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά το δημοσίευμα (εφ.Συντακτών) για τη σχέση Χλέτσου-Βορίδη-Γεωργιάδη, ήταν και αυτή του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, που προέρχεται μέσα από την καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ καθότι στέλεχος του κόμματος. Ο κ.Βαρνάβας με ιδιαιτέρως σκληρά λόγια μέσα από την ιστοσελίδα ygeianet.gr, ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αμφισβητούνται πλέον ανοικτά οι επιλογές και η ευθυκρισία του κ. Κουρουμπλή» και αφήνοντας ευθέως μήνυμα για σύγκρουση της κυβέρνησης με τους γιατρούς και τους κοινωνικούς φορείς λόγω των επιλογών Κουρουμπλή.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας
Ο Δημήτρης Βαρνάβας

Η ανάρτηση του κ.Βαρνάβα που για άγνωστους λόγους αποσύρθηκε την Κυριακή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα υπουργείο από μόνος του, λόγω της δομής, της σπουδαιότητας αλλά και του προϋπολογισμού του, που είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας!

Διαχρονικά η επιλογή του εκάστοτε Διοικητή του ΕΟΠΥΥ απασχολούσε απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατέληγε στο πρόσωπο του Διοικητή και έδινε την έγκριση στον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην τοποθέτηση. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο σημερινός υπουργός Υγείας φαίνεται πως έχει επιλέξει για την καίρια αυτή θέση τον κ. Χλέτσο, ο οποίος – όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα, είναι ο «εισαγωγέας» των Γερμανικών DRGs στην Ελλάδα σε αγαστή συνεργασία με τους μνημονιακούς υπουργούς κκ Γεωργιάδη και Βορίδη, προκειμένου να ολοκληρωθεί υπό την εποπτεία της Γερμανικής κυβέρνησης το εγχείρημα της ΕΣΑΝ ΑΕ.

Συνεπώς οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή ότι πιθανόν θα διατηρήσει την ΕΣΑΝ ΑΕ, δένουν με την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου και ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση με τους γιατρούς και υγειονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα στο χώρο της υγείας.

Επειδή αμφισβητούνται πλέον ανοικτά οι επιλογές και η ευθυκρισία του κ. Κουρουμπλή, είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναίτια σύγκρουση με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και οι εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένος από το όλο κλίμα που επικρατεί στον τομέα της Υγείας και δεν αποκλείεται τελικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να επιλεγεί απ ευθείας από το Μαξίμου.

tsipras

Λέγεται μάλιστα πως η επιλογή του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό αυτήν την περίοδο και εξαιτίας των ελέγχων στα οικονομικά του φορέα που πραγματοποιούν οι θεσμοί.

ΠΗΓΗ:www.healthreport.gr

 

Ο ΕΟΠΥΥ πάει…θεσμούς! Κρίσιμη συνάντηση στο ξενοδοχείο. Τι οδηγίες δόθηκαν

Ο ΕΟΠΥΥ πάει…θεσμούς! Κρίσιμη συνάντηση στο ξενοδοχείο. Τι οδηγίες δόθηκαν

Φύλλο και φτερό θα γίνουν για άλλη μια φορά τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, αυτή τη φορά δια χειρός…θεσμών.

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στο επίκεντρο των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα βρεθεί ο ΕΟΠΥΥ καθώς θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Hilton όπου διαμένουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τους Έλληνες αρμόδιους.
Στη συνάντηση θα παραβρεθούν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ και όχι ο πρόεδρος Δημήτρης Κοντός, μαζί με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ήδη τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μεταξύ του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσία επιτελικών από το γενικό Λογιστήριο του κράτους. Η αντιπροσωπεία που θα συναντήσει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχει προετοιμασθεί εγγράφως με όλα τα στοιχεία τα οποία θα δείχνουν τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά του οργανισμού.

Οδηγίες προς… ναυτιλομένους

Η οδηγία που έχουν λάβει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα στελέχη που θα συναντήσουν τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr είναι: «ακούτε, σημειώνετε και επιστρέφετε»! Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει οι Έλληνες αξιωματούχοι να πάρουν θέση στις όποιες παρατηρήσεις της ξένης αντιπροσωπείας πριν υπάρξει σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Πάντως αυτό που προκάλεσε προβληματισμό τις προηγούμενες ημέρες κατά την ετοιμασία των σχετικών εγγράφων είναι η μαύρη τρύπα του οργανισμού που προέρχεται κυρίως από την έλλειψη χρηματοδότησης. Μια χρηματοδότηση που έχει περιορισθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα καθώς οι κρατήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για την Υγεία μεταφέρονται στις συντάξεις, ώστε να μπορούν να καλυφθούν και να δοθούν στους δικαιούχους.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ που συμμετείχαν στην προετοιμασία της συνάντησης με τους θεσμούς έλεγαν στο HealthReport.gr πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν παρουσιάζει προβλήματα έτσι όπως έχει καταρτιστεί, ανεξάρτητα βέβαια εάν απαιτούνται κάποιες διορθώσεις στην κατανομή των κονδυλίων όπως σκοπεύει να κάνει η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Και αυτό επειδή θεωρούν πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν επηρεάζει τα οικονομικά και τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ:www.healthreport.gg

Αποκλειστικό: Ο καθηγ. Μιχ. Χλέτσος λέει οριστικά όχι στον ΕΟΠΥΥ που δεν θέλει να αλλάξει

Αποκλειστικό: Ο καθηγ. Μιχ. Χλέτσος λέει οριστικά όχι στον ΕΟΠΥΥ που δεν θέλει να αλλάξει

Ο ΕΟΠΥΥ έχει κλείσει οριστικά για μένα! Πάντα προβληματιζόμουν εάν έπρεπε να αφήσω το πανεπιστήμιο στα Γιάννενα και να αναλάβω το τιμόνι του Οργανισμού και το τσουνάμι των δημοσιευμάτων του Σαββάτου ήταν αρκετό για να αντιληφθώ ότι η ιστορία αυτή, με βοήθησε να πάρω την απόφαση και να δώσω τέλος σε μία καριέρα προτού καν ξεκινήσει.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Με την φράση αυτή -αιφνιδιασμό- με υποδέχθηκε στην συνάντησή μας την Κυριακή, το απόλυτο φαβορί (μέχρι χθες) για την θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Χλέτσος, ο οποίος ωστόσο, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο ΕΟΠΥΥ και μάλιστα εν τη γενέσει του.
Μία σειρά δημοσιευμάτων στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο, όπου έγινε αναφορά στο όνομά του ως «ο εκλεκτός των πρώην υπουργών Υγείας κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη» και ως μία «απόλυτα μνημονιακή επιλογή», εξαιτίας επιστημονικής μελέτης την οποία επιμελήθηκε αναφορικά με τα DRG's (ΚΕΝ), δίνοντας προβάδισμα στο γερμανικό μοντέλο για λόγους που εξηγεί, αποτέλεσε την θρυαλλίδα για τον καθηγητή Χλέτσο, ώστε να δώσει τέλος σε μία καριέρα πριν καλά καλά ξεκινήσει.
ΦΔΦΔΣε μία συνέντευξη τριών περίπου ωρών, ο κ. Μιχάλης Χλέτσος καταθέτει στο ONMED την μεγάλη του δυσφορία για την εξέλιξη αυτή. Δυσαρέσκεια καταρχάς για το σύστημα –το οποίο δεν πρόκειται τελικά ποτέ να αλλάξει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- αλλά και για τους «καλοθελητές», που επιμένουν σε ανυπόστατους χαρακτηρισμούς -όπως τονίζει – ως μνημονιακός και εκλεκτός των κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη.
Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ μου τους δύο πρώην υπουργούς Υγείας, σημειώνει, ενώ όσον αφορά τον χαρακτηρισμό μνημονιακός, ο συνομιλητής μας επισημαίνει ότι ο ίδιος το μόνο που έκανε ήταν να επιμεληθεί μία επιστημονική μελέτη την οποία παρέδωσε στον ΠΟΥ και με την σειρά του ο Οργανισμός την παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας, ενώ δεν γνωρίζει εάν βρίσκεται καν σε ισχύ. Φυσικά, δηλώνει ότι θα ήταν έτοιμος να συγκρουστεί με τους κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη αλλά επιστημονικά και όχι πολιτικά.
Την έντονη δυσαρέσκειά του όμως, εκφράζει και για την ΟΕΝΓΕ, η οποία στην ιστοσελίδα της βάλει ευθέως κατά του υπουργού Υγείας. Αναφέρει συγκεκριμένα η ιστοσελίδα: «Επειδή αμφισβητούνται πλέον ανοικτά οι επιλογές και η ευθυκρισία του κ. Κουρουμπλή, είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναίτια σύγκρουση με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και οι εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».
Είναι προσβλητικό τονίζει ο καθηγητής, τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για παρέμβαση Μαξίμου προκειμένου να μην αναλάβω την θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να γνωρίζουν εν κατακλείδι την επιστημονική μου δουλειά. Πρόκειται για ανθρωποφαγία -συνεχίζει- και εγώ σε αυτήν δεν πρόκειται να συμμετάσχω.
Φυσικά για τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή μιλάει μόνο με θετικά σχόλια, τονίζοντας ότι ο υπουργός τον προσέγγισε πριν 4 με 5 εβδομάδες διερευνητικά. «Και είναι σίγουρα κολακευτικό και τιμητικό το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής, γνώριζε ότι δεν είχα ποτέ σχέση κομματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η επιλογή έγινε με άλλα κριτήρια και αυτό που διαπιστώνω τώρα, είναι ότι τελικά για την ελληνική πραγματικότητα, αυτό είναι μεμπτό δηλαδή να μην ανήκω κομματικά πουθενά». Επομένως -συνεχίζει- υπάρχει μία κρίσιμη μάζα κόσμου που είναι αντίθετη με την λογική αυτή και άρα εάν αναλάμβανα τον ΕΟΠΥΥ είναι βέβαιο, ότι θα είχα απέναντί μου τον κόσμο αυτό.
Όσον αφορά την περίφημη μελέτη για την εφαρμογή των DRG'S στην Ελλάδα (report on the application of DRG'S in Greece) για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο κ. Χλέτσος την ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2013 σε συνεργασία με την GIZ και τον ΠΟΥ, χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Πρόκειται για μία μελέτη 131 σελίδων. Επιπλέον, η μελέτη δεν είχε σχέση με την ΕΣΑΝ ΑΕ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, και σε κάθε περίπτωση, η άποψη του κ. Χλέτσου είναι πως η ΕΣΑΝ πρέπει να ανήκει στο δημόσιο σύστημα. Ακόμη, η μελέτη, όπως σημειώνει ο καθηγητής, δεν έχει σχέση με την χρηματοδότηση αλλά μόνο με τον ορθολογικό τρόπο που το κράτος έρχεται να δαπανήσει τους πόρους του.
Αναφορικά με το δημοσίευμα ο κ. Χλέτσος είναι ξεκάθαρος, τονίζοντας: «Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθεροτυπία και στην άποψη του δημοσιογράφου. Στην Ελλάδα όλοι τρέχουμε στα Δικαστήρια και στον Εισαγγελέα. Αλλοίμονο εάν ποινικοποιήσουμε τον διάλογο και φυσικά αλλοίμονο εάν ποινικοποιήσουμε και την επιστημονική άποψη».
Α δούμε όμως ποιά είναι η άποψη του καθηγητή, για τα περιβόητα DRG'S: Υπάρχουν σε όλα τα συστήματα υγείας του κόσμου, απαντά ο κ. Χλέτσος, προσθέτοντας, ότι το 1970 δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ, στην συνέχεια το μοντέλο εφαρμόστηκε στην Αυστραλία και ακολούθησαν και οι άλλες χώρες. Τα DRG'S δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τρόπος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία, ο οποίος έχει επιφέρει σημαντικό εξορθολογισμό σε όλα τα υγειονομικά συστήματα.
Να σημειώσουμε ακόμη, ότι σε όλο τον κόσμο αξιολογούνται κάθε χρόνο, ενώ στην Αυστραλία κάθε δύο χρόνια. Μία χρήσιμη επίσης πληροφορία που μας δίνει ο καθηγητής, είναι ότι τις περισσότερες κατηγορίες DRG'S τις διαθέτει η Γαλλία με 2.368, ακολουθεί η Βρετανία με 1.404, η Γερμανία με 1.187, η Αυστραλία με 698 και οι ΗΠΑ με 467.
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει να διαγράφεται η επόμενη ημέρα της υγείας, ο κ. Μιχάλης Χλέτσος, υπογραμμίζει στο ONMED, ότι η περικοπή πόρων προληπτικά, θα έχει αρνητικό πρόσημο για τους ασθενείς. «Πρέπει να δουλέψουμε και να απαντήσουμε τι σύστημα υγείας επιθυμούμε. Διότι εάν περικόπτουμε συνεχώς χρήματα και δαπάνες από το δημόσιο σύστημα υγείας, τότε σπρώχνουμε τον κόσμο αλλού δηλαδή, στην ιδιωτική υγεία αλλά και στο μαύρο χρήμα».
Σκιαγραφώντας τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, ο καθηγητής, επισημαίνει ότι κατά την άποψή του, ο Οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τρία βασικά προβλήματα:
- Ο έλεγχος των δαπανών υγείας, ο οποίος αφορά τόσο το δημόσιο σύστημα όσο και το ιδιωτικό
- Η σχέση του Οργανισμού με τα έσοδα. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν εισπράττει έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία και εφόσον δεν έχει εικόνα για τα έσοδά του, πώς θα διαχειρισθεί τις δαπάνες του;
- Και τρίτον πρέπει να ξεκαθαρισθεί για τι θέλουμε τον ΕΟΠΥΥ. Για την ΠΦΥ, για την Δευτεροβάθμια, προσθέτοντας, ότι τον έχουμε αφήσει στην τύχη του.
Φεύγοντας από την συνάντησή μας στο Νέο Ψυχικό, τον ρωτάω ποια είναι τα μαθήματα που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Τρία είναι» μου απαντά, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και το ερευνητικό μου πεδίο: «Οικονομικά της υγείας, οικονομικά της κοινωνικής προστασίας και οικονομικά της εργασίας». Και παρά το γεγονός, τονίζει, ότι αποτελούν μαθήματα επιλογής, είναι εγγεγραμμένοι σε αυτά, 180 άτομα!
Ο κ. Μιχάλης Χλέτσος λοιπόν, όπως όλα δείχνουν γυρίζει οριστικά την πλάτη στην ηλεκτρική ή και ...πολλά υποσχόμενη- κατ άλλους- καρέκλα του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει την ενδιαφέρουσα πανεπιστημιακή και ερευνητική του καριέρα. Λίγο πριν εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ αναφορικά με την τοποθέτησή του στον ΕΟΠΥΥ τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της Ευρώπης- που συνήθιζε να λέει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος- ένας αξιόλογος επιστήμονας προτού καλά καλά αναλάβει καθήκοντα ένοιωσε τον ασφυκτικό κλοιό του δημόσιου συστήματος αλλά και την γεύση - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- μιας Ελλάδας που δυστυχώς δεν αλλάζει!

ΠΗΓΗ:http://onmed.gr/

 

Νέα Επιτροπή για την παραλαβή των παραδοτέων της Giz

HEALTH VIEW. Στην συγκρότηση νέας Επιτροπής για την παραλαβή των τελικών παραδοτέων της Giz προκειμένου να τα αξιολογήσουν και να ενημερώσουν τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε την Τετάρτη η διοίκηση του Οργανισμού.

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής μπαίνουν τα παραδοτέα που αφορούν:

«Η διασφάλιση Ποιότητας Μέσω Συμβάσεων»
«Αξιολόγηση του τρέχοντος Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΟΠΥΥ»
«Νομικό Πλαίσιο Λειτουργίας ΕΟΠΥΥ»
«Νομοθετικό και Κανονιστικό Πλαίσιο ΕΟΠΥΥ»
«Αξιολόγηση Τρεχουσών Συμβάσεων»
«Συμβάσεις Κέντρων Αποκατάστασης»
«Σύσταση Διαπραγματευτικής Επιτροπής»
«Αξιολόγηση σχέσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης»
«Αξιολόγηση των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών Οργανισμών για τη διαχείριση των Εσόδων».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

Αμφίσημες οι πρώτες αντιδράσεις για τις 6μηνες συνταγές

Αμφίσημες οι πρώτες αντιδράσεις για τις 6μηνες συνταγές

Θετική αλλά επιφυλακτική στάση κρατούν γιατροί και ασθενείς απέναντι στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής που αφορά στην έκδοση συνταγών 6μηνης διάρκειας για ορισμένες κατηγορίες χρόνιων ασθενών.

Τη γνώμη Συλλόγων Χρονίως Πασχόντων και της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για την 6μηνη συνταγογράφηση, που «μπήκε μπροστά» 10 μήνες μετά την εξαγγελία της, ζήτησε το Virus. Με «καλό μάτι» βλέπουν σε γενικές γραμμές το μέτρο οι ασθενείς, οι οποίοι θεωρούν ότι μπαίνει «τέλος» σε μια μεγάλη ταλαιπωρία. Παράλληλα, όμως, εκφράζουν επιφυλάξεις για επιμέρους αλλά σημαντικές παραμέτρους του θέματος.

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται το μέτρο ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (ΣΑΣΕΚΕ), καθώς πιστεύει πως η πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνιες παθήσεις θα τερματιστεί. Η πρόεδρος του ΣΑΣΕΚΕ Αλεξάνδρα Γκλιάτη σημειώνει χαρακτηριστικά πως «κάθε μήνα οι ασθενείς περίμεναν μέχρι και 4 ώρες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους». Παράλληλα, όμως εκφράζει έντονη ανησυχία για το πραγματικό όφελος των Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα, από την εφαρμογή του μέτρου: «Ευελπιστούμε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί ομαλά και δεν θα ναυαγήσει με σχετικές γραφειοκρατίες όπως το αντίστοιχο της 3μηνης συνταγογράφησης, που στην πράξη εφαρμόστηκε ελάχιστες φορές καθώς μηνιαία πλαφόν και άλλα έκτακτα μέτρα μπλόκαραν την υλοποίηση του». Τέλος, προτείνει την επέκταση του μέτρου σε όλα τα φάρμακα του ασθενή με χρόνια νόσο (όχι μόνο της ειδικότητας).

Ανάλογης φύσεως επισημάνσεις έχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία χαρακτηρίζει καταρχήν θετική εξέλιξη την 6μηνη συνταγογράφηση. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, «ειδικά για το Σακχαρώδη Διαβήτη, όπου η συμμόρφωση στη θεραπεία (ειδικά για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2) και η συνέπεια στην παρακολούθηση και τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων είναι κρίσιμες για τον έλεγχο της πάθησης και την αποφυγή επιπλοκών, ενυπάρχει ο κίνδυνος ο ασθενής να επισκέπτεται τελικά το γιατρό κάθε 6μηνο, όταν και θα χρειάζεται νέα συνταγή και να μεταθέτει χρονικά τις απαραίτητες εξετάσεις για την παρακολούθηση του σακχάρου του». Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει πως τελικά η εφαρμογή της 6μηνης συνταγογράφησης για τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων απαιτείται να συνοδευτεί με ένα συνολικότερο ανασχεδιασμό του πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δαραμήλας προτείνει τη σύμπλευση του μέτρου με την 6μηνη συνταγογράφηση και στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, όπου η συνταγή είναι το πολύ 2μηνη και χειρόγραφη (!).

Λιγότερο ενθουσιώδης για την ενεργοποίηση της δυνατότητας έκδοσης 6μηνων συνταγών, είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η οποία θεωρεί μικρό το όφελος, από τη στιγμή που παραμένουν οι «φαρμακερές» συμμετοχές για τους ασθενείς. Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, Βασιλική Μαράκα, «μπορεί να γράψει ο γιατρός μηδενική συμμετοχή και στο φαρμακείο βγαίνει συμμετοχή. Αυτό συμβαίνει σε φάρμακα λόγου χάρη για την κατάθλιψη, για την ακράτεια, για την κόπωση, κ.λπ. Μόνο τα υψηλού κόστους φάρμακα τα παίρνουμε εντελώς δωρεάν. Τι να τα κάνω λοιπόν τα φάρμακα για 6 μήνες, όταν δεν έχουν επαναφέρει τη μηδενική συμμετοχή και μας έχουν ποσοστό;» Η κ. Μαράκα εξηγεί ότι λόγω της ασθένειας τα άτομα με ΣΚΠ παίρνουν πολλά φάρμακα, με αποτέλεσμα πληρώνουν συμμετοχές που φτάνουν τα 150-200 ευρώ το μήνα. Σημειώνει, επίσης, ότι συχνά η νόσος έχει εξάρσεις κι έτσι ο ασθενής με ΣΚΠ θα πρέπει ούτως ή άλλως να επισκεφθεί πολύ συντομότερα το γιατρό του για αλλαγή του θεραπευτικού σχήματος.

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των ασθενών και αποσυμφόρησης των ιατρείων, εκτιμά πως είναι η 6μηνη συνταγογράφηση και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου σημειώνει όμως την ανάγκη προσαρμογής του κρατικού τιμολογίου για τη χρέωση των χρονίως πασχόντων: «Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κοιτάξει σοβαρά τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, στην κατεύθυνση προσαρμογής του ύψους της αμοιβής των γιατρών. Δεν μπορεί μια επίσκεψη για μια συνταγογράφηση να είναι 10 ευρώ και η 6μηνη να παραμείνει στο ίδιο ποσό. Είναι θέμα επιβίωσης των ιατρείων», αναφέρει χαρακτηριστικά.  

ΠΗΓΗ:http://www.virus.com.gr/site/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μάρτιος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ