ΕΟΠΥΥ

Κρυφό φέσι 2,25 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Βόμβα μεγατόνων που μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και τη νομιμότητα επιβολής της εισφοράς ασθένειας 6% στις συντάξεις και 6,95% σε ασφαλισμένους και εργοδότες, αποκαλύπτεται σε επιστολή-σοκ του ΕΟΠΥΥ προς τα Ταμεία και τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, στην οποία αναφέρεται ότι οι φορείς ασφάλισης χρωστούν 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές ασθένειας στο τέλος του 2016, καθώς αντί να κατευθύνονται για τη βελτίωση των παροχών υγείας, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν μετατραπεί σε κρυφό δάνειο για να πληρώνονται οι συντάξεις.

Η επιστολή

Την επιστολή-ντοκουμέντο με ημερομηνία 16/12/2016 που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο Ελεύθερος Τύπος.

Σε αυτή, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4334 ούτε ο νόμος 4336 του 2015, που προβλέπουν ότι αποτελούν έσοδο του ΕΟΠΥΥ η εισφορά ασθένειας 6% στις επικουρικές συντάξεις και η αύξηση της εισφοράς κατά 2% (από 4% σε 6%) για τις κύριες συντάξεις.

Δεν εφαρμόζονται ούτε οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που προβλέπουν την απόδοση των εισφορών «σε λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ άμεσα και ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους από τους υπόχρεους των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες και ασφαλισμένους», με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να χρωστούν τα Ταμεία 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές που θα έπρεπε να πάνε ουσιαστικά για τη βελτίωση των παροχών υγείας.

Το νέο χαράτσι μάλιστα στην εισφορά ασθένειας, 6,95% που θα διπλοπληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, τίθεται εν αμφιβόλω, αφενός γιατί πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως με μπλοκάκι, θα αναγκαστούν να το πληρώσουν ξανά, παρότι το έχουν καταβάλει και ως μισθωτοί, και αφετέρου διότι ουδείς μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι με το 6,95% που θα δώσουν δεν θα γίνει το ίδιο που γίνεται με τις εισφορές ασθένειας στις συντάξεις, ότι δηλαδή αντί να ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι με καλύτερες υπηρεσίες υγείας, να τους πάρουν τα χρήματά τους για να κλείσουν τις τρύπες στις συντάξεις του ΕΦΚΑ. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Με ένα κλικ, οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν που μπορούν να εξεταστούν δωρεάν

Με ένα κλικ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα βάζοντας τον κωδικό της εξέτασης τους, να γνωρίζουν πότε και σε ποιο κοντινό δημόσιο σημείο φροντίδας μπορεί να αποταθεί για να εκτελέσει δωρεάν τις εξετάσεις του. Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή -όπως έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος- μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η νέα υπηρεσία εντάσσεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Άτλαντα Υγείας (www.healthaltas.gov.gr) ενός πληροφοριακό συστήματος καταγραφής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, που παρέχει χωροταξικά κατανεμημένη πληροφόρηση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Άτλαντα Υγείας, το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Υγείας και όλων των εποπτευόμενων Φορέων (Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου, Νοσοκομεία Εθνικού Συστήματος Υγείας, Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας – ΠΕΔΥ και υπόλοιποι εποπτευόμενοι φορείς) ανέρχεται σε 96.629 εργαζόμενους.

Η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται στο Αττική με 31.209 άτομα. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το προσωπικό ανέρχεται σε 4.103 άτομα, στην Δυτική Ελλάδα σε 5.823, στη Δυτική Μακεδονία σε 1.582, στα νησιά του Ιουνίου σε 1.492, στην Ήπειρο σε 4.289, στην Κεντρική Μακεδονία σε 11.778, στην Κρήτη σε 5.678, στο Νότιο Αιγαίο σε 1.984, στην Πελοπόννησος σε 3.517, στην Στερεά Ελλάδα σε 1.980, στη Θεσσαλία σε 5.000 και στο Βόρειο Αιγαίο σε 1.763.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Λόγος και αντίλογος για το κόστος της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα – Έρευνα στον ΕΟΠΥΥ

Λόγος και αντίλογος για το κόστος της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα – Έρευνα στον ΕΟΠΥΥ

Ιατρικές νοσοκομειακές πηγές σχολιάζουν πως η μεγαλύτερη βλάβη που προκαλεί η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας είναι κυρίως η πρακτική να βαφτίζονται ως ασθενείς άτομα υγιή.

Λόγος και αντίλογος για το κόστος της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα – Έρευνα στον ΕΟΠΥΥ
Σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν έρθει οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών – επιστημόνων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες.
Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Iatronet, η διοίκηση του Οργανισμού έχει θέσει υπό διερεύνηση το κόστος της ειδικής αγωγής, καθώς η ετήσια δαπάνη των 106 εκατομμυρίων ευρώ είναι σχεδόν ίδια με το συνολικό κόστος των ιατρικών επισκέψεων (111 εκατομμύρια).
Οι σύλλογοι προχωρούν στις 9 το πρωί της Δευτέρας σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση – διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Καταγγέλλουν ότι οι χρήστες των υπηρεσιών ειδικής αγωγής (γονείς και παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από τις 25 Ιανουαρίου χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές.
Παρότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιδιώκει οριζόντια περικοπή της δαπάνης, οι επαγγελματίες εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Καλούν τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας τριών μηνών, κατά το οποίο θα τούς δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούν ουσιαστικά.
Καλούν το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016, να ορίσει τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες “Ειδικής Αγωγής” και συγκεκριμένα για κάθε κλάδο, να καταργήσει το “claw back” και να προχωρήσει στην κατάρτιση των όρων λειτουργίας για τους χώρους και τις δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Νέες εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ! Δείτε ποιες θα αποζημιώνονται και πόσο

Ενσωματώθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (www.e-prescription.gr) οι νέες εξετάσεις που προκαλούν αντιδράσεις σε γιατρούς και εργαστήρια.

Περισσότερα...

Tι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ από τις 16 Γενάρη στη διαδικασία αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως; Στα...κάγκελα οι οπτικοί

Μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις

Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως έπειτα από σχετική απόφαση του ΕΟΠΥΥ.Ειδικότερα από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα γίνονται δεκτές μόνο οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις ενώ θα αποζημιώνονται μόνο όσοι οπτικοί έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από συμβεβλημένους πάροχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Τι θα γίνει με τις παλιές συνταγές γυαλιών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του thebest.gr, πριν ξεκινήσει ο νέος τρόπος αποζημίωσης, υπάρχει περιθώριο λίγων ημέρων (έως τις 16 Ιανουαρίου) κατά το οποίο θα ακολουθηθεί η παλαιά διαδικασία.

Συγκεκριμένα η απόδοση της δαπάνης για Οπτικά Είδη θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκονται σε ισχύ.

Για όσα παραπεμπτικά και γνωματεύσεις εκδοθούν από 01 έως και 15 Ιανουαρίου 2017, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα ισχύοντα για το 2016. Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Η απόδοση της προβλεπόμενης δαπάνης θα γίνεται προς τους συμβεβλημένους παρόχους, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην σύμβαση και τις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού, οι οποίες θα εκδοθούν για το σκοπό αυτό, σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ από 16/1/2017 οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν αιτήσεις ασφαλισμένων για αποζημίωση των ανωτέρω ειδών για εκτελέσεις παραπεμπτικών και γνωματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από την 16/1/2017 και μετά.

Πάντως οι ηλεκτρονικές συνταγές για τα γυαλιά οράσεως είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται εδώ και καιρό.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η διαβούλευση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας, παρά τις αντιδράσεις

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η διαβούλευση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας, παρά τις αντιδράσεις

Συνεχίζεται κανονικά - παρά τις κάποιες αντιδράσεις- η διαβούλευση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας (οπτικών, ιατροτεχνολογικών προιόντων και λογοθεραπευτών) για τις νέες συμβάσεις, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η διοίκηση του Οργανισμού με επικεφαλής τον κ. Σωτήρη Μπερσίμη, είναι αποφαασισμένη το νέο καθεστώς συμβάσεων, να ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου προς όφελος των ασφαλισμένων, ώστε να σταματήσουν να προπληρώνουν και να σημάνει ταυτόχρονα, επανεκκίνηση του ΕΟΠΥΥ σε κρίσιμα και αναγκαία ζητήματα υγειονομικών υπηρεσιών. Η έγκριση των παραπεμπτικών θα γίνεται ηλεκτρονικά, επομένως καταργείται η γραφειοκρατία, σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη και θα υπάρχει σημαντικός έλεγχος ποιότητας.
Οι συμβεβλημένοι πάροχοι θα αποζημιώνονται υποβάλλοντας στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ τα παραστατικά που προβλέπονται.
Οι νέες συμβάσεις αφορούν τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες: Υγειονομικό Υλικό και Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα, διαιτητικά τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, ακουστικά Βαρηκοΐας, Ορθοπαιδικά, Αναπνευστικές συσκευές/είδη, Οπτικά είδη, Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπείες, Εργοθεραπείες, κ.λ.π.).
 Οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας, παρέχουν στον ασφαλισμένο τα εξής οφέλη:
- προσβασιμότητα του πολίτη χωρίς προπληρωμή
- ταχεία εξυπηρέτηση
- καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων του ΕΟΠΥΥ
- προϋποθέσεις για υγιή επιχειρηματικότητα
- μείωση του χρόνου αποζημίωσης από 180 -300 ημέρες σε 90 ημέρες και
- βασικός περιορισμός της γραφειοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι λογοθεραπευτές αντιδρούν εντονότατα για το νέο καθεστώς συμβάσεων, χαρακτηρίζοντας την σύμβαση απεχθή, η οποία υποβιβάζει τις Επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των Θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους Ασφαλισμένους και στα Παιδιά αυτών!
Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, ζητούν άμεση συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, ενώ αποφάσισαν να οργανώσουν κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών παροχών υπηρεσίας και συνθηκών εργασίας. Επίσης, ζητούν τη συμπαράσταση των Γονέων, των Συλλόγων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των υπόλοιπων Επαγγελματικών Κλάδων που πλήττονται από τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Περικοπές 1,7 δισ. και έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ το 2017 - Κάλυψη 215 εκ. ευρώ από τα διαθέσιμα

Πλεονασματικοί οι φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, έστω και οριακά
Μειωμένος κατά 1,7 δισ. ευρώ και με έλλειμμα 215,3 εκ. ευρώ ξεκινά ο φετινός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υπολογίζεται στα 6,3 δισ. ευρώ περίπου, με τις υπολογιζόμενες δαπάνες να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Στη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, εκτιμάται ότι το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί από ισόποσο ταμειακό υπόλοιπο του Οργανισμού.
Αναλυτικά, το σύνολο των εσόδων του ΕΟΠΥΥ για το 2017 υπολογίζεται σε 6.300.237.420,20 ευρώ και των εξόδων σε 6.515.537.559,32 ευρώ, ενώ εκτιμάται πιθανό ταμειακό υπόλοιπο ύψους 215.300.139,13 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2016, μετά από 14 αναθεωρήσεις, στην τελευταία του αναθεώρηση έφτασε με ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα, στα 8.206.930.205,29 ευρώ. (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Με άλλες αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί των παρακάτω φορέων που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας:

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, εμφανίζει πλεόνασμα 6.000 ευρώ, καθώς τα έσοδά του υπολογίζονται σε 35.005.000 ευρώ και τα έξοδά του 34.999.000 ευρώ.
Ο ΟΚΑΝΑ εμφανίζει πλεόνασμα 200.000 ευρώ, με τα έσοδα να υπολογίζονται σε 33.295.350 ευρώ και τα έξοδα σε 33.095.350 ευρώ.
Το ΚΕΘΕΑ εμφανίζει επίσης πλεόνασμα 200.000 ευρώ, καθώς τα έσοδα υπολογίζονται σε 20.550.000 ευρώ και τα έξοδα σε 20.350.000 ευρώ.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, με πλεόνασμα μόλις 100 ευρώ στον προϋπολογισμό του, ξεκινά τη χρονιά με έσοδα 571.000 ευρώ και έξοδα 570.900 ευρώ.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα της τάξης των 3,3 εκ. ευρώ. Τα έσοδά του υπολογίζονται σε 65.756.100 ευρώ και τα έξοδα σε 62.371.200 ευρώ.
Όσον αφορά την Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, η εταιρία είχε μηδενικά έσοδα το 2016 επειδή δεν εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις, ενώ τα έξοδα λειτουργίας της έφτασαν τις 395.857 ευρώ. Έτσι, το ταμειακό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης ανέρχεται σε 785.000 ευρώ, και προέρχεται από το υπόλοιπο της επιχορήγησης ύψους 1 εκ. ευρώ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Άρχισαν οι παραιτήσεις στον ΕΟΠΥΥ! Αποχωρεί στέλεχος του Οργανισμού

Τα βροντάει και φεύγει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ που «έχτισε» τον ΕΟΠΥΥ από τα θεμέλιά του.


 

Μετά από πέντε χρόνια επιτυχημένης πορείας στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, τον ΕΟΠΥΥ, παραιτείται όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr ο γενικός Διευθυντής Γιάννης Βαφειάδης.

Ο κ.Βαφειάδης ήταν από τα πρώτα στελέχη που έχτισαν τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο κ.Βαφειάδης ενημέρωσε ήδη τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει χωρίς επιτυχία.

Άλλωστε όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ήταν εδώ και καιρό έντονα δυσαρεστημένος από τα όσα συνέβαιναν στους κόλπους του οργανισμού τον τελευταίο χρόνο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εδώ και μήνες εξέφραζε σε στενούς του συνεργάτες τη δυσαρέσκεια του για τον παραγκωνισμό του από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ δέχονταν και ψυχολογικό πόλεμο από τους δεκάδες συμβούλους που παρελαύνουν στον Οργανισμό. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: “ΕΟΠΥΥ: Οι νέοι σύμβουλοι που ανάβουν φωτιά στον Οργανισμό! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι”

Η είδηση της παραίτησης έσκασε σαν βόμβα στους κύκλους της Υγείας αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στον ΕΟΠΥΥ, καθώς ο Γιάννης Βαφειάδης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Εξάλλου επί σειρά ετών εργαζόταν ως στέλεχος και στο ΙΚΑ από όπου και είχε μεταφερθεί προκειμένου να συνδράμει με την εμπειρία του στο στήσιμο του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι νέες συμβάσεις! Όλο το παρασκήνιο

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Επ’ αόριστον φαίνεται ότι αναβάλλονται οι νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.


 

Παρότι από το περασμένο καλοκαίρι όταν ανανεώθηκαν αυτόματα οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η ανανέωση ήταν επ’ αόριστον, τώρα φαίνεται πως αποδεικνύεται και στην πράξη, καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνουν οι όποιες διαπραγματεύσεις για να συνταχθούν από την αρχή με νέους όρους.

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα εξαρτηθούν πλήρως από τη σύσταση του νέου ΠΕΔΥ. Γι αυτό και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, νίπτει τα χείρας της και παραπέμπει σε οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Οδηγίες οι οποίες ωστόσο αναμένεται να έρθουν μόλις ξεκινήσει η ανασυγκρότηση και ανασύσταση του νέου ΠΕΔΥ.

Θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των προσλήψεων στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, πόσοι θα μείνουν τελικά στο δημόσιο σύστημα, για να οριστικοποιηθούν και οι προτάσεις που θα γίνουν στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε όλες οι πληροφορίες του HealthReport.gr συντείνουν στο γεγονός ότι ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί και ουσιαστικά θα καλυφθούν μόνο τα κενά που θα μείνουν από την οργάνωση του νέου ΠΕΔΥ και των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από συνδικαλιστικούς κύκλους (και της κυβερνώσας παράταξης), να επισπευσθεί ο χρόνος καθορισμού των νέων όρων, με τους οποίους θα συνεργάζονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

 

Ωστόσο μέχρι στιγμής όλα βαίνουν σε ρυθμούς…ΠΦΥ στο υπουργείο Υγείας καθώς προέχει ο σχεδιασμός του νέου ΠΕΔΥ.

Αμοιβές όπως…ΤΕΒΕ

Αυτό που θα προταθεί στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ– όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr -είναι καταρχάς μετά την αναθεώρηση των 200 επισκέψεων, ένα νέο σύστημα αμοιβών που θα θυμίζει πολύ αυτό του παλαιού ΤΕΒΕ.

Πρόκειται για το λεγόμενο σύστημα capitation που θα ισχύσει αρχικά για τους οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι). Κατά κεφαλήν δηλαδή αμοιβή για τον ιδιώτη γιατρό, ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα αναλαμβάνει. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες για τις νέες αμοιβές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Σαρωτικές αλλαγές σε αμοιβές και επισκέψεις! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας»

Αξιοσημείωτο είναι πως με βάση τους σχεδιασμούς αλλά και τις υπάρχουσες πληροφορίες, στόχος είναι με τις νέες ΤΟΜΥ να καλυφθούν τα χρόνια νοσήματα. Και αυτό επειδή οι οικογενειακοί γιατροί που θα τις στελεχώσουν, θα παρακολουθούν τους ασφαλισμένους σε μόνιμη βάση παρέχοντας κάθε σχετική υπηρεσία.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σε τροχιά «νοικοκυρέματος» ο ΕΟΠΥΥ

Σελίδα αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ καθώς πλέον ο Οργανισμός δεν παράγει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίθετα με γοργούς ρυθμός μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του προς ιδιώτες παρόχους. Ειδικότερα, η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες παρόχους έχει ως εξής:

Φεβρουάριος 2016: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1.815.482.695,67€.
Οκτώβριος 2016: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1.612.018.892,41€, παρουσίασαν δηλαδή μείωση, από τον 2ο/2016, 11%.
Νοέμβριος 2016: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1.340.000.000,00€, παρουσίασαν δηλαδή μείωση, από τον 2ο/2016, 26%.
Πληρωμές

Από τα ίδια στοιχεία, για τις πληρωμές προκύπτει:

Στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, στρατιωτικά και ειδικού καθεστώτος) οι πληρωμές ανήλθαν σε 573.518.768,15 ευρώ στο διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 143.391.709,98 το διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15, καταγράφοντας αύξηση κατά 300%.

Σε ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά, ιατρικές επισκέψεις κ.λπ.) έχουν καταβληθεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στο διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 840 εκατ. ευρώ το διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15, καταγράφοντας αύξηση κατά 20%.
Σε ιδιωτικά φαρμακεία καταβλήθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ (13 καταβολές) στο διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 1.623 εκατ. (11 καταβολές) στο διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15, καταγράφοντας αύξηση κατά 22%.
Σε φαρμακευτικές εταιρείες καταβλήθηκαν 981 εκατ. ευρώ στο διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 180 εκατ. ευρώ στο διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15, καταγράφοντας αύξηση κατά 445%, αξιοποιώντας το πρόγραμμα ληξιπροθέσμων οφειλών.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Νέο Μητρώο ΕΚΑΠΤΥ-ΕΟΠΥΥ

Νέο Μητρώο ΕΚΑΠΤΥ-ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στην αξιολόγηση και αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών φέρνει το νέο έτος.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, όλοι οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό απαιτείται άμεσα να αιτηθούν την έγκριση των ειδών που διαθέτουν στο νέο Μητρώο ΕΚΑΠΤΥ-ΕΟΠΥΥ, στη διεύθυνση: http://apps.eopyy.gov.gr. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση των σχετικών ειδών θα είναι αδύνατη από 1/1/2017.

Τη σχετική αίτηση οφείλουν να κάνουν οι εισαγωγείς/κατασκευαστές των παρακάτω κατηγοριών ειδών:

Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής
Οπτικά
Αναπνευστικά
Ορθοπεδικά
Ακουστικά Βαρηκοϊας
Επιθέματα
Υλικά αποσιδήρωσης
Οστομικά Υλικά
Καθετήρες
Υλικά Περιτοναϊκής Κάθαρσης & Αιμοκάθαρσης
Υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη
Αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό
Λοιπός Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός
Οι αιτήσεις που θα καταχωρηθούν στο νέο κοινό μητρώο, θα αξιολογηθούν κι από τους δύο φορείς και στα αντίστοιχα είδη θα αποδοθούν νέοι μοναδικοί κωδικοί Μητρώου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των διαδικασιών του, σχεδίασε και υλοποίησε το Μητρώο Παροχών, το οποίο περιέχει το σύνολο των αποζημιούμενων ειδών και υπηρεσιών του Οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, πλέον δύναται να χρησιμοποιεί και να επεξεργάζεται από κοινού με το ΕΚΑΠΤΥ το ήδη υπάρχον σε αυτή Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, το οποίο μπορεί να διατηρεί στον Οργανισμό, να το χρηματοδοτεί και να το επεξεργάζεται.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

"Σοβαρό πρόβλημα με συμβάσεις ΕΟΠΥΥ για μικρές επιχειρήσεις"

Τον σοβαρό κίνδυνο να κλείσουν όλες οι μικρές επιιχειρήσεις,- πάροχοι του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει σε επιστολή του στους βουλευτές, ο κ. Φώτης Γιγουρτσής, που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο. Μεταξύ άλλων απαιτήσεων είναι το ISO που σημαίνει επιπλέον υψηλό κόστος για μία πιστοποίηση που έτσι κι αλλιώς έχουν ο εισαγωγέας και ο καταστευαστής, ενώ η χαριστική βολή έρχεται με την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης 15.000 ευρώ που τους ζητά ο οργανισμός, την ώρα που ο ίδιος οφείλει στους επαγγελματίες από τον περασμένο Ιούλιο.

ekriti.gr

Η επιστολή:

Διαβάζοντας το αναρτημένο προσχέδιο σύμβασης για ιατρό- τεχνολογικά προϊόντα
Και συγκεκριμένα για τα επιθέματα , θα ήθελα να σημειώσω τις μεγάλες ενστάσεις μου.
Σε συγκεκριμένα πεδία τις σύμβασης που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην νεοσύστατη επιχείρηση μας μιας και κάναμε έναρξη τον Φεβρουάριο 2016.
Μέχρι τώρα λειτουργούσαμε σαν επιχείρηση με το ΥΑ 1348/04 δίνοντας σε ετησία βάση 700€ για ανανέωση και έλεγχο από την εταιρεία πιστοποίησης για τα προϊόντα μας.
Τώρα μας ζητάτε να έχουμε και ISO που θα μας επιβαρύνει με ένα επιπλέον κόστος 800€ ανά έτος με το ίδιο αποτέλεσμα με την ΥΑ1348/04, και επιπλέον έχουν ISO ο εισαγωγέας αλλά και ο κατασκευαστής και δεν καταλαβαίνω το λόγο που θα πρέπει να έχουμε εμείς για το ίδιο πράγμα αφού είναι ο ίδιος έλεγχος που γίνεται και με την υπουργική απόφαση.
Ενιστάμεθα και ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου.
Το ποιο σημαντικό είναι η τραπεζική εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης αξίας 15000€
Γνωρίζετε ότι για να βγει αυτή πρέπει η να καταθέσουμε 15000 σε λογαριασμό και να τα ξεχάσουμε η να βάλουμε προσημείωση ακίνητη περιουσία?
Σοβαρά μιλάτε τώρα? Νομίζετε ότι είμαστε πλούσιοι σε χρήματα η ακίνητα.
Και στο κάτω κάτω ο ΕΟΠΥΥ μας χρεωστάει από Ιούλιο 2016 και δεν μπορούμε να καταθέσουμε από Σεπτέμβριο 2016 λόγο κωδικών ΕΚΑΠΤΥ. Μηπως θα πρέπει να γίνει αντίστροφα?
'Η νομίζετε πως έχουμε την δύναμη τον 5-6 μεγάλων εταιρειών τύπου COLOPLAST που γι αυτούς είναι ένα απλό χαρτί και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Στις συμβάσεις που έχουν κάνει άλλοι ( φαρμακεία , γιατροί , κα ) γιατί δεν υπάρχει αυτή η απαίτηση?
Με αυτή την κίνηση θα μείνουν ΦΥΣΙΚΑ οι γνωστοί στον χώρο και κάποιοι άλλοι . Αυτό θέλετε?
Ενιστάμεθα και ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε ένα περιβάλλον φορομπηχτικό.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στις απαγορεύσεις δεν έχετε βάλει το κυριότερο.
Αν ιατρός χρηματιστεί από εταιρεία με οποιαδήποτε ποσό θα του αφαιρείτε η άδεια συνταγογραφίας για όλα ( φάρμακα υγειονομικό υλικό κα) για ένα(1) έτος , και αν επαναληφτεί για πέντε(5) χρόνια
Για την εταιρεία καταγγελία σύμβασης για δυο (2) έτη την πρώτη φορά , και πέντε (5) έτη για δεύτερη φορά.
Οποιαδήποτε παροχή σε είδος ( συνέδρια , εγγραφές , εκδηλώσεις εταιρειών “weekend” κ.α. θα δηλώνονται εγγράφως από της εταιρείες με όνομα επώνυμο ιατρού τον λόγο που γίνεται η παροχή , και θα παίρνει έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ

Κύριοι και κυρίες

Προερχόμαστε απο τον φαρμακευτικό χώρο εδώ και 20 χρόνια , και γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται στην αγορά και ποιοι κυριαρχούν.
Οπότε οι τρεις προτάσεις που κάνουμε είναι καίριες για την καλή λειτουργία του χώρου , και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν αν θέλετε να εξυγιαίνεται τον χώρο ,και όχι απλά προς συμφέρον των μεγάλων.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται στην αγορά.
Και είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσετε να στηρίξετε τις μικρές επιχειρήσεις του χώρου , και όχι τους μεγάλους που έχουν εξοντώσει την αγορά.

Με εκτίμηση
Γιγουρτσής Φώτης

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε

Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε

Σελίδα στον τρόπο λειτουργίας του ευελπιστεί να γυρίσει με το νέο έτος ο ΕΟΠΥΥ, «συμβασιοποιώντας» τις σχέσεις του με όλους τους παρόχους.

Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Πεύκη επικρατεί διαπραγματευτικός πυρετός με μια σειρά παρόχων, οι οποίοι έως τώρα δεν είχαν συμβατική σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φιλόδοξος στόχος της ηγεσίας του Φορέα είναι οι νέες συμβάσεις να είναι σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου.

Η εν εξελίξει διαδικασία, για τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους Ειδικής Αγωγής, Ιατροτεχνολογικων Προϊόντων, Διαιτητικών Σκευασμάτων, Οπτικών Ειδών και Αναπνευστικών-Ορθοπεδικών ειδών είχε αρχικά να αντιμετωπίσει ένα βασικό εμπόδιο. Αυτό ήταν η απουσία φορέων για την εκπροσώπηση του συνόλου τους. Το εμπόδιο επιλύθηκε με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσοι ενδιαφέρονταν να διαπραγματευθούν και για κάποιες κατηγορίες αυτό μεταφράστηκε σε διαπραγμάτευση με 200 άτομα. Για αυτό και επιλέχθηκε, στην επανάληψη των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις να διεξαχθούν στην Πεύκη.

Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο χαώδες και αρρύθμιστο πλαίσιο που επικρατεί στις παραπάνω παροχές, οι οποίες μέχρι σήμερα ρυθμίζοντας μέσω του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), να αποσαφηνιστεί και να ελέγχεται πλήρως οι σχετικές δαπάνες.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο η δαπάνη για την ειδική αγωγή, 82 εκατ. ευρώ εξ αυτων για λογοθεραπεία, ανήλθε το 2016 στα 106 εκατ. ευρώ, όταν το ποσό για τις ιατρικές επισκέψεις ανήλθε στα 111 εκατ. ευρώ!

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ διερευνούν, με στοιχεία που βασίζονται στον επιπολασμό και την αναγωγή στον ελληνικό πληθυσμό, το ύψος στο οποίο θα ανέλθουν οι σχετικοί προϋπολογισμοί το 2017.

Οι νέες συμβάσεις πρόκειται να ρυθμίσουν τόσο το πλαίσιο όσο και την επάρκεια του κάθε παρόχου, με τον ΕΟΠΥΥ να προσδοκά οφέλη τόσο για τους πολίτες και τον φορέα όσο και για τους ίδιους τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, ευκολότερη αναμένεται να καταστεί η πρόσβαση του πολίτη στις θεραπευτικές επιλογές, καθώς θα προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας μόνο την προβλεπόμενη συμμετοχή, χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν και να διεκδικούν εκ των υστέρων και με σημαντική καθυστέρηση τα χρήματα τους από τον Οργανισμό.

Αντιθέτως, ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό και δεν θα χρειάζεται κατάθεση δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ.

Η βασικότερη όμως αλλαγή σχετίζεται με τους ελεγκτές ιατρούς. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονική έγκριση όλων των συνταγών και παραπεμπτικών, κεντρικά και εντός 48 ωρών, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Συμβάσεις, βέβαια, σημαίνει κλειστοί προϋπολογισμοί και άρα clawback, όπου υπάρχει υπέρβαση. Για τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των οικονομικών του Φορέα και των εξορθολογισμό των δαπανών.

Για τους παρόχους, το σαφές πλαίσιο αποτελεί το βασικότερο όφελος, καθώς αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους και περιορίζεται η γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, με τις νέες συμβάσεις μειώνεται και ο χρόνος αποζημίωσης των παρόχων, καθώς πλέον όλοι θα αποζημιώνονται με το νέο (δειγματοληπτικό) σύστημα εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω χρόνος περιορίζεται από τις 180 έως 300 ημέρες που χρειάζεται σήμερα, σε λιγότερο από 90 ημέρες.

Η υπογραφή των τελικών συμβάσεων θα γίνει από κάθε ένα πάροχο ηλεκτρονικά.

Η συμβατική ρύθμιση των σχέσεων παρόχων – ΕΟΠΥΥ σημαίνει και αλλαγές στον ΕΚΠΥ, ο οποίος έως τώρα ρύθμιζε τις περισσότερες από τις παραπάνω παροχές. Να θυμίσουμε ότι ο νέος ΕΚΠΥ βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας, αλλά όπως διευκρινίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στο Virus, πλέον θα αναφέρεται στις εν λόγω παροχές, χωρίς να περιλαμβάνει την παράμετρο της αποζημίωσης, που θα ρυθμίζεται πλέον από τις συμβάσεις.

Φαρμακεία

Τη σύναψη σύμβασης επιδιώκει ο Οργανισμός και με τους Φαρμακοποιούς της χώρας, προσπάθεια που κινδύνεψε να «τιναχθεί στον αέρα», λόγω της ενεργοποίησης απόφασης που φερόταν να επιβάλει την εφαρμογή ISO και στα φαρμακεία, για την πώληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (όπως τα αναλώσιμα διαβήτη.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, δεν τέθηκε ποτέ θέμα «ISO», αλλά πιστοποίησης των φαρμακείων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, κατέστη άμεσα σαφές, τόσο από τις νομικές υπηρεσίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όσο και του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ, πως τα Φαρμακεία διαθέτουν σχετικές πιστοποιήσεις.

Η σύναψη σύμβασης, λοιπόν, φαίνεται να είναι εφικτή. Μάλιστα, παρότι το ΔΣ του ΠΦΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην υπογραφεί σύμβαση που δεν θα είναι «υλοποιήσιμη από τα φαρμακεία, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποδεκτή από την κοινή λογική», όπως αναφέρει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o Κ. Λουράντος, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρει παρακάτω πως οι νομικές υπηρεσίες των τριών φορέων επεξεργάζονται «μια κοινά αποδεκτή συλλογική σύμβαση»

Την ίδια ώρα, ανοικτές παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για τη συναψη νέων συμβάσεων με διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, ενώ για τις συμβάσεις των ιατρών θα πρέπει να προηγηθεί η νομοθετική ρύθμιση για την ΠΦΥ, που ετοιμάζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Σ. Βαρδαρός.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Ομαλοποίηση των πληρωμών προς όλους τους παρόχους - Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία

ΕΟΠΥΥ: Ομαλοποίηση των πληρωμών προς όλους τους παρόχους - Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία

Παρά τα μείζονα προβλήματα με την μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ασφαλιστικές εισφορές Υγείας οι οποίες ενδέχεται να έχουν ήδη φθάσει τα... 3 δισ. ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ο Οργανισμός φαίνεται ότι προχωρά ταχύτατα στην ομαλοποίηση των πληρωμών του προς τους παρόχους.
Η σύγκριση των πληρωμών στο χρονικό διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16 με το χρονικό διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15 καταδεικνύει, πραγματικά, μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται από το σύνολο του προσωπικού και των στελεχών του ΕΟΠΥΥ. Έτσι:
• Στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, στρατιωτικά και ειδικού καθεστώτος) οι πληρωμές ανήλθαν σε 573.518.768,15 ευρώ στο χρονικό διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 143.391.709,98 κατά το χρονικό διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15, καταγράφοντας αύξηση κατά 300%.
• Σε ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά, ιατρικές επισκέψεις κ.λπ.) έχουν καταβληθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 840 εκατ. ευρώ κατά το χρονικό διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15, καταγράφοντας αύξηση κατά 20%.
• Σε ιδιωτικά φαρμακεία καταβλήθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ (13 καταβολές) στο χρονικό διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 1.623 εκατ. (11 καταβολές) κατά το χρονικό διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15, καταγράφοντας αύξηση κατά 22%.
• Σε φαρμακευτικές εταιρείες καταβλήθηκαν 981 εκατ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 180 εκατ. ευρώ κατά το χρονικό διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15, καταγράφοντας αύξηση κατά 445%, με αξιοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών.  

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Τι συμβαίνει με την ειδική αγωγή στον ΕΟΠΥΥ; Κοστίζει όσο και το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων!

Τι συμβαίνει με την ειδική αγωγή στον ΕΟΠΥΥ; Κοστίζει όσο και το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων!

Στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης από πολλούς κωδικούς του προϋπολογισμού.

Τι συμβαίνει με την ειδική αγωγή στον ΕΟΠΥΥ; Κοστίζει όσο και το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων!
Σοκαρισμένη εμφανίζεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από το κόστος της ειδικής αγωγής.
Τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν πως το ποσό που διατίθεται φέτος ανέρχεται σε 106 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 82 εκατομμύρια αφορούν λογοθεραπεία, όταν η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατομμύρια ευρώ!
Η ειδική αγωγή αφορά τον ρυθμό μάθησης και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Πρόκειται για εξειδικευμένο πρόγραμμα, ποιοτικά διαφορετικό από εκείνο που προσφέρεται στο σχολείο.
Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πως το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τη συχνότητα του προβλήματος στην Ελλάδα. Δεν μπορεί, δηλαδή, η ειδική αγωγή μερικών χιλιάδων παιδιών να έχει το ίδιο κόστος με το σύνολο των εξετάσεων σε δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Με σκοπό να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη από ομάδα στελεχών.
Η ομάδα θα διαπιστώσει τον επιπολασμό του προβλήματος σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, δηλαδή την αναμενόμενη συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος στον γενικό πληθυσμό.
Από το πόρισμα που θα παραδώσει στη διοίκηση, αναμένεται να διαμορφωθεί και το κονδύλι για ειδική αγωγή το 2017.
Εξοικονόμηση
Στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης από πολλούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουν διαδικασίες ελέγχου παραβατικότητας, με χρήση πληροφοριακών συστημάτων σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και υπηρεσιών.
Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως ο αναδρομικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στον τομέα των επιθεμάτων ανέδειξε σημαντική υπερσυνταγογράφηση.
Αξιοποιώντας την επιστήμη της Στατιστικής, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη προχωρήσει σε πιο ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, με “εργαλείο” ειδικές μελέτες.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Τα «χρυσά» μπόνους του ΕΟΠΥΥ! Πως θα μοιραστούν εκατομμύρια σε προγράμματα ενημέρωσης και πριμ

Χρυσά μπόνους θα μοιράζει από το νέο έτος ο …γαλαντόμος ΕΟΠΥΥ σε προγράμματα ενημέρωσης αλλά και σε πριμ.


 

Μπορεί να χρωστά σε όλους τους ιδιώτες παρόχους κοντά στο 1,6 δις ευρώ (σε γιατρούς, εργαστήρια, διαγνωστικά, κλινικές, εταιρείες κ.λ.π.), αλλά η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως έχει διάθεση να μοιράσει εκατομμύρια σε προγράμματα ενημέρωσης αλλά και σε μπόνους!

Συγκεκριμένα όπως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (23.12.2016), τα χρήματα που θα προκύπτουν από ποινές και κουρέματα που θα επιβάλλονται στους…απλήρωτους ιδιώτες παρόχους (γιατρούς, κλινικές, κλπ) θα μοιράζονται στη συνέχεια ως μπόνους στους εργαζόμενους (4 εκατ. ευρώ) που συμμετέχουν στην επιβολή των προστίμων αυτών, αλλά και σε προγράμματα ενημέρωσης προς τους ασφαλισμένους (2 εκατ. ευρώ) για τους …σκοπούς του ΕΟΠΥΥ.

Άγνωστο παραμένει ποια ενημέρωση είναι αυτή που θα βελτιώσει τη ζωή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και θα προσφέρεται από τον Οργανισμό, την ώρα που οι παροχές όλο και μειώνονται.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr και μάλιστα είχε προκαλέσει και τις έντονες αντιδράσεις γιατρών και φαρμακοποιών, καθώς φαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επιδιώκει να επιβάλει πρόστιμα και κουρέματα ώστε στη συνέχεια να γίνεται…γαλαντόμος και να μοιράζει μπόνους.
Διαβάστε ΕΔΩ την αρχική αποκάλυψη του HealthReport.gr: «Πρόστιμα με…μπόνους στο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά σαφάρι ελέγχου σε γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά»

 

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο …Χριστουγεννιάτικό ΦΕΚ, κάθε χρόνο ποσοστό 20% και μέχρι 4 εκατ. ευρώ, θα διανέμεται στο προσωπικό ως εξής: «ανάλογα με τη θέση, το βαθμό του, καθώς και το βαθμό συμμετοχής του τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου όσο και κατά το στάδιο διενέργειας των ανωτέρω ελέγχων».

«Χρυσά» προγράμματα ενημέρωσης από τον ΕΟΠΥΥ

Τι κι αν ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε όποιον μιλά …Ελληνικά και μάλιστα πολλά ιατρεία κινδυνεύουν και με λουκέτο επειδή τους οφείλονται χιλιάδες ευρώ, ο …large ΕΟΠΥΥ θα μοιράζει 2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τα χρήματα που θα προκύπτουν από τις ποινές και τα κουρέματα των παρόχων, για την «προαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αναφορικά με τους σκοπούς και τους στόχους του σε δεδομένη χρονική περίοδο»

Τα 2 εκατ. ευρώ θα αντιστοιχούν στο 10% των προστίμων που θα επιβάλλονται.

 

Επίσης ποσοστό 20%, το οποίο δε θα υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιείται «για την ανάπτυξη των υποδομών του Οργανισμού τόσο σε νέες τεχνολογίες, που σχετίζονται με τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών, καθώς και με την ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας νέων πηγών εσόδων, όσο και σε κτηριακές εγκαταστάσεις».

Με το υπόλοιπο 40% θα καλύπτει υποχρεώσεις του Οργανισμού προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των Δ.Υ.Πε., ενώ με άλλο ένα 10% «θα καλύπτει λοιπές υποχρεώσεις του Οργανισμού.»

Τα χρυσά μπόνους του ΕΟΠΥΥ είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ο οποίος έκανε λόγο για «κυνηγούς κεφαλών» αφού ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει μπόνους ακόμη και 4 εκατ. ευρώ σε όσους ασχολούνται με την εκκαθάριση των παλαιών χρεών του Οργανισμού και επιβάλουν πρόστιμα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε ζητήσει ο ΠΙΣ: «Μπλοκάρουν το «χρυσό» μπόνους 4 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί του ΠΙΣ! Τι αποφάσισαν» .

 

Όμως παρά τις αντιδράσεις στους γιατρούς κανενός το …αυτί δεν ίδρωσε στο υπουργείο Υγείας ούτε στον ΕΟΠΥΥ.

Ούτε στις αντιδράσεις των φαρμακοποιών υπήρξε κάποια απάντηση παρότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταδίκασε ευθέως τα χρυσά μόνους αφού θεωρούσε ότι υπάρχει συμφέρον να επιβάλλονται πρόστιμα.. Δείτε ΕΔΩ τι έλεγαν οι φαρμακοποιοί: «Φαρμακοποιοί: «Έχει συμφέρον ο ΕΟΠΥΥ να επιβάλει πρόστιμα»! Δείτε τη διάταξη με τα «μπόνους» 4 εκατ.ευρώ»

Άγνωστο παραμένει για ποιο λόγο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως να μοιραστούν εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των ασφαλισμένων, οι οποίοι μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις περιμένουν μήνες για να εισπράξουν τα χρήματά τους από αναλώσιμα από τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Καλή χρονιά με νέες συμβάσεις για όλους του παρόχους – Συζητήσεις και διαπραγμάτευση

ΕΟΠΥΥ: Καλή χρονιά με νέες συμβάσεις για όλους του παρόχους – Συζητήσεις και διαπραγμάτευση

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει, επίσης, αναρτήσει για διαβούλευση: Ειδική Αγωγή, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διαιτητικά σκευάσματα, παροχή οπτικών ειδών και αναπνευστικά – ορθοπεδικά είδη.

ΕΟΠΥΥ: Καλή χρονιά με νέες συμβάσεις για όλους του παρόχους – Συζητήσεις και διαπραγμάτευση
Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των παρόχων έχει ξεκινήσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προχωρήσει στη σύναψη νέων συμβάσεων.
Με απόφαση του προέδρου του Σωτήρη Μπερσίμη, ο ΕΟΠΥΥ έχει καλέσει την Τρίτη για διαβούλευση, ενημέρωση και απαντήσεις στις απορίες που πιθανά υπάρχουν, σχετικά με τις προτεινόμενες συμβάσεις στις εξής κατηγορίες νέων παρόχων:
Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διαιτητικά σκευάσματα και αναπνευστικά – ορθοπεδικά είδη. Στη συνάντηση μπορούν να παραστούν μόνο εκπρόσωποι φορέων ή εκπρόσωποι από πλήθος εταιρειών που δεν ανήκουν σε συλλογικά όργανα.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει, επίσης, αναρτήσει για διαβούλευση: Ειδική Αγωγή, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διαιτητικά σκευάσματα, παροχή οπτικών ειδών και αναπνευστικά – ορθοπεδικά είδη.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, θα συνέλθει η Υποεπιτροπή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού (ορθοπεδικά και αναπνευστικά είδη), προϊόντα ειδικής διατροφής και ειδικής αγωγής, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι.
Εγγράφως
Οι προτάσεις τους θα γίνουν εγγράφως, με απόφαση των συλλογικών τους οργάνων, νομίμως υπογεγραμμένη, με υποβολή και σχετικής αναλυτικής κατάστασης των μελών που εκπροσωπούνται από το συλλογικό όργανο.
Το πρωί της ίδιας μέρας, θα συνεδριάσει η ίδια Υποεπιτροπή, με θέμα τα οπτικά είδη.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Clawback και rebates για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία

\r\n Clawback και rebates για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία

\r\n

\r\n Έπειτα από πρόταση του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας θα καθορίσει περαιτέρω κατανομή των επιστροφών από τους παρόχους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

\r\n

\r\n Clawback και rebates για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία
\r\n Νέα δεδομένα στον τρόπο αποζημίωσης του συνόλου των παρόχων, διαμορφώνονται από το 2017 στον ΕΟΠΥΥ.
\r\n Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (εδώ), επεκτείνεται ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων (clawback) και υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates).
\r\n Συγκεκριμένα, θα αφορά στο εξής όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ επαγγελματίες Υγείας.
\r\n Το ποσό θα υπολογίζεται κάθε εξάμηνο, με βάση τη διαφορά ανάμεσα στο επιτρεπόμενο όριο και την πραγματική δαπάνη, έπειτα από την αφαίρεση τυχόν εκπτώσεων (rabates) και μη αποδεκτών δαπανών, όπως αυτές προκύπτουν κατά τη διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης.
\r\n Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο υπολογισμού του clawback δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για το σύνολο των παρόχων, το ποσό της αυτόματης επιστροφής υπολογίζεται για τις συγκεκριμένες δαπάνες επί του αιτούμενου ποσού μετά την αφαίρεση τυχόν εκπτώσεων (rebates).
\r\n Θα καταβάλλεται, δε, από τους συμβεβλημένους παρόχους εντός μηνός από την πιστοποίησή του σε λογαριασμό τράπεζας, που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ.
\r\n Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας αυτής, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ διακόπτει τη σύμβαση με τον πάροχο για χρονικό διάστημα μέχρι την καταβολή του οφειλόμενου ποσού.
\r\n Όρια
\r\n Με απόφαση του υπουργού Υγείας θα προσδιοριστούν τα εξαμηνιαία επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για όλους τους συμβεβλημένους παρόχους.
\r\n Θα προσδιοριστούν, επίσης, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των ποσών επιστροφής, η διαδικασία καταβολής ή συμψηφισμού των οφειλών, η επιβολή κυρώσεων και τα κριτήρια διακοπής των συμβάσεων.
\r\n Ειδικά για το 2017, τα όρια των υποκατηγοριών θα προσδιορίζονται σε τριμηνιαία βάση, διατηρώντας σταθερό το σύνολο της μείζονος κατηγορίας.
\r\n Εκπτώσεις
\r\n Με την ίδια τροπολογία, καθιερώνεται μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό εκπτώσεων (rebates) επί των μηνιαίων μη εκκαθαρισμένων υποβαλλόμενων δαπανών.
\r\n Το ποσοστό της έκπτωσης υπολογίζεται και αφαιρείται κατά τη μηνιαία υποβολή της δαπάνης του παρόχου, ο οποίος εκδίδει και το σχετικό παραστατικό.
\r\n Έπειτα από πρόταση του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας θα καθορίσει περαιτέρω κατανομή των επιστροφών από τους παρόχους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Τροπολογία επεκτείνει τα rebate & clawback του ΕΟΠΥΥ

\r\n Τροπολογία επεκτείνει τα rebate & clawback του ΕΟΠΥΥ

\r\n

\r\n Τροπολογία με την οποία προβλέπεται επέκταση της εφαρμογής rebate & clawback σε όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα ρυθμίζει εκ νέου και τα όρια δαπανών για τις ως άνω παροχές υγεία κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην Βουλή.

\r\n

\r\n dikaiologitika.gr

\r\n

\r\n Παράλληλα, η προτεινόμενη αυτή διάταξη ρυθμίζει ζητήματα που σχετίζονται με τον υπολογισμό και την είσπραξη/συμψηφισμό από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του ποσού αυτόματης επιστροφής για τις περιπτώσεις παρόχων που έχουν υποβάλλει ενστάσεις κτλ.

\r\n

\r\n Ειδικότερα η προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζει την επέκταση της εφαρμογής rebate & clawback σε όλους τους παρόχους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και ταυτόχρονα ρυθμίζει εκ νέου και τα όρια δαπανών για τις ως άνω παροχές υγείας.

\r\n

\r\n Παράλληλα, η προτεινόμενη αυτή διάταξη ρυθμίζει ζητήματα που σχετίζονται με τον υπολογισμό και την είσπραξη/συμψηφισμό από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του ποσού αυτόματης επιστροφής για τις περιπτώσεις παρόχων που έχουν υποβάλλει ενστάσεις κτλ.

\r\n

\r\n Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου το τελικό ποσό της εκκαθάρισης δεν έχει σαφώς καθοριστεί, το ποσό της υπέρβασης θα υπολογίζεται επί του αιτούμενου ποσού μετά την αφαίρεση τυχόν rebate και όχι επί του ποσού της εκκαθαρισθείσας οφειλής. Η προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζει την επέκταση της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με παρόχους πέρα από τους μέχρι σήμερα συμβαλλόμενους, μέσω της αλλαγής του Ε.Κ.Π.Υ.

\r\n

\r\n Ταυτόχρονα, ρυθμίζει τις περιπτώσεις για τις οποίες δεν προκύπτει συμφωνία με τους λοιπούς παρόχους καθώς και την υποχρέωση τήρησης μητρώου παρόχων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Η προτεινόμενη διάταξη στοχεύει στον ορθολογισμό και στον έλεγχο των πραγματικών δαπανών του Οργανισμού μέσω της τήρησης από τον Ε.ΟΠ.Υ.Υ. ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης συμφωνιών. Η ανωτέρω επεξεργασία πραγματοποιείται χωρίς τη συναίνεση εκάστου ασφαλισμένου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρου 7 παρ. 2 εδ. ε' περ. δδ' του Ν. 2472/1997, ως ισχύει (ΦΕΚ Α', 50), καθόσον επιτελείται, στα πλαίσιο της άσκησης δημόσιου ελέγχου επί των δαπανών κοινωνικών παροχών υγείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ.

\r\n

\r\n Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται η παρ. 7α του άρθρου 52 του Ν. 4430/2016 (Α'205) προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα εκδόσεως παραστατικών που αφορούν παρασχεθείσες υπηρεσίες κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2012 έως 31.01.2016. Με την παρούσα διάταξη επιτυγχάνεται η ορθότερη κατανομή τμήματος ιδίων εσόδων του Οργανισμού με σκοπό την αποτελεσματική αξιοποίησή τους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

\r\n

\r\n Με την παρούσα διάταξη επιτυγχάνεται η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου, με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με την παρούσα διάταξη προβλέπεται ρητά η δυνατότητα του Οργανισμού να καθορίζει ανώτατες τιμές αποζημίωσης για τις αναφερόμενες κατηγορίες υλικών, μοσχευμάτων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, κατά το μεταβατικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος και μέχρι το πέρας των εργασιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και, εν συνεχεία, της υπογραφής σχετικών συμβάσεων. Με την παρούσα διάταξη προβλέπεται ότι από 1-7-2017 επεκτείνεται η διαδικασία εκκαθάρισης υποβολών παρόχων του ΕΟΠΥΥ που περιγράφεται στο νόμο 4368 /2016 άρθρο 90 παρ. 7 εδάφιο α και β ,και στις υποβολές των συμβεβλημένων φαρμακοποιών.

\r\n

\r\n Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η κοινή αντιμετώπιση από τον Οργανισμό όλων των παρόχων στα θέματα της υποβολής, του ελέγχου, της εκκαθάρισης και της πληρωμής των λογαριασμών. Με σκοπό την ομαλή μετάβαση στην νέα διαδικασία με την δεύτερη παράγραφο του νόμου ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής, επεξεργασίας και πληρωμής με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο των υποβολών των φαρμακείων, ενώ παράλληλα διασαφηνίζεται η έως σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία, λόγω της ύπαρξης παράλληλων αρμοδιοτήτων σε διαφορετικές διατάξεις της νομοθεσίας. Επιπλέον, προστίθεται εδάφιο σχετικό με την παράταση της έναρξης της διαδικασίας για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έως 01.07.2017. Με την παρούσα διάταξη προβλέπεται, ότι σε περίπτωση μεταφοράς υπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3918/2011, για τους οποίους έχει γίνει κατά το χρόνο της μεταφοράς δέσμευση ποσού προς εξυπηρέτηση αναγκών μισθοδοσίας τους, το ως άνω ποσό ακολουθεί τον υπάλληλο κατά τη μεταφορά του αυτοδικαίως.

\r\n

\r\n Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη για τους εξής λόγους: Το συνολικό όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αυξάνεται για το έτος 2016 κατά 20.000.000,00 ευρώ και ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 590.000.000,00 ευρώ. Ουσιαστικά και πραγματικά, το ποσό αυτό των 20.000.000,00 ευρώ αυξάνει το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων, τα οποία, κατά το έτος 2016, υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν και να καλύψουν και τα υγειονομικά ζητήματα των προσφύγων, των μεταναστών και των ανασφάλιστων πολιτών. Το ποσό των 590.000.000,00 ευρώ κατανέμεται ως εξής: 510.000.000,00 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 13.000.000,00 ευρώ στο ΓΝΘ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και 67.000.000,00 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανόμενου στο τελευταίο αυτό ποσό του συνόλου του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης, ύψους 7.000.000,00 ευρώ, των δημόσιων νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και ΝΙΜΙΤΣ, τα οποία δεν εποπτεύονται διοικητικά και οικονομικά από το Υπουργείο Υγείας, πλην προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

\r\n

\r\n Περαιτέρω, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ο υπολογισμός και η επιβολή του υπερβάλλοντος ποσού επιστροφής για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ανά φαρμακευτική εταιρεία. Συγκεκριμένα αυτό θα γίνεται από τον ίδιο το φορέα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4052/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το ν. 4093/2012, «το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό αναζητείται εκ μέρους των φορέων Κοινωνικής ασφάλισης από τους ΚΑΚ». Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4238/2014, η διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ είναι αρμόδια για την έκδοση των οικείων αποφάσεων καταλογισμού είσπραξης υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και επιστροφής υπερβάλλουσας μηνιαίας διαφοράς (clawback). Επίσης, ο φορέας διαθέτει τη διοικητική και διαχειριστική επάρκεια για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τον υπολογισμό και την επιβολή του υπερβάλλοντος ποσού στις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεν αναζητούνται τα επιβληθέντα ποσά επιστροφής για την υπερβάλλουσα νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από δημόσιους φορείς (ΙΦΕΤ, Παστέρ).

\r\n

\r\n Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία συμψηφισμού του clawback με οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών. Με την διάταξη αυτή ρυθμίζονται ζητήματα που φορούν διαδικασίες καταλογισμού αχρεωστήτως ληφθεισών παροχών υγείας σε είδος και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα αυτών. Επιπλέον εναρμονίζεται το πλαίσιο της παραγραφής των εν λόγω αξιώσεων του ΕΟΠΥΥ με ότι ισχύει για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ . Η προτεινόμενη ρύθμιση, με την οποία παρατείνονται, αναδρομικά από τη λήξη τους και μέχρι το τέλος του έτους 2017, οι μεταβατικές περίοδοι της εξαίρεσης των νομικών προσώπωνδημοσίου δικαίου του τομέα υγείας του Υπουργείου Υγείας και των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.) κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της έκδοσης/τροποποίησης των οργανισμών των εν λόγω φορέων συμφωνά με το πρότερο νομικό πλαίσιο και την ευέλικτη διαδικασία των Κ.Υ.Α. και όχι με Προεδρικά Διατάγματα, η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των οποίων είναι βέβαιον ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι Χριστουγεννιάτικα! Στον εισαγγελέα ο ΙΣΑ

\r\n

\r\n

\r\n Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αναζητώντας ευθύνες γιατί παραμένουν απλήρωτοι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ.

\r\n

\r\n Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών όπως αναφέρει, έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη προσπάθεια, προχώρησε σε αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, την οποία κατέθεσε την Πέμπτη.

\r\n

\r\n Ζητά από τις εισαγγελικές αρχές τη διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες εκείνων που αν και όφειλαν, με πράξεις ή παραλείψεις τους προβαίνουν στην κατ’ εξακολούθηση παρακράτηση δεδουλευμένων αποδοχών από παρασχεθείσες υπηρεσίες των ιατρών μελών του συμβεβλημένων με το ΕΟΠΥΥ.

\r\n

\r\n Επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι τόσο ο ΙΣΑ όσο και μέλη του έχουν διαμαρτυρηθεί, ενώ ερωτήσεις για το θέμα αυτό έχουν γίνει στη Βουλή, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας δημόσιες αναφορές και καταγγελίες από τις οποίες προκύπτει αβίαστα ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις εισφορές των ταμείων, η «τρύπα” στο ταμείο του Οργανισμού ολοένα μεγαλώνει.

\r\n

\r\n Και βέβαια οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο απλήρωτοι αλλά φαίνεται ότι έρχονται και χειρότερες ημέρες καθώς αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος συνεργασίας τους με τον Οργανισμό φυσικά προς το…χειρότερο και φθηνότερο. Δείτε ΕΔΩ όλο το λεπτομερές ρεπορτάζ: «Αλλάζουν οι συνεργασίες των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Τι έρχεται με το νέο ΠΕΔΥ»

\r\n

\r\n Το ζήτημα διογκώθηκε- σημειώνει ο ΙΣΑ– γιατί φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν αποδίδουν εγκαίρως ή καθόλου στον ΕΟΠΥΥ τις εισφορές που έχουν εισπράξει.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιανουάριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ