Νέες οδηγίες για τις συνταγές φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ! Απειλές στους γιατρούς για αυστηρές κυρώσεις

Share

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέο τελεσίγραφο στέλνει στους γιατρούς η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις συνταγές φαρμάκων.

 

Τρέχουν και δε φθάνουν στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει, με αποτέλεσμα να έρχονται ξανά στο προσκήνιο παλιότερα μέτρα που αφορούσαν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Άλλωστε οι δανειστές έχουν θέσει ως βασική προϋπόθεση να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Γι αυτό και άρον άρον δημιουργήθηκε νέα επιτροπή για την παρακολούθηση της. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα ονόματα: «Νέα επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και του μητρώου ασθενών! Όλα τα ονόματα»

Τα παλιά…νέα μέτρα

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επαναφέρει μέτρα για τη συνταγογράφηση κατά των οποίων οι γιατροί είχαν προσφύγει πολλές φορές στη δικαιοσύνη, καθώς ήταν ενάντια στην ιατρική δεοντολογία αφού καθορίζουν ποιο φάρμακο θα πάρει ο ασθενής.

 

Ειδικότερα με νέα εγκύκλιο του ο ΕΟΠΥΥ που φέρει ως τίτλο «Παρέχονται οδηγίες», εφιστά την προσοχή των γιατρών ώστε να συνταγογραφούν μόνο φάρμακα με δραστική ουσία και όχι με εμπορική ονομασία.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι το ποσοστό των φαρμάκων που θα χορηγούνται με εμπορική ονομασία δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% των συνολικών συνταγών.

Επίσης δεν τους επιτρέπεται να αναγράφουν στα «σχόλια» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ποιο εμπορικό φάρμακο συνιστούν.

 

Ταυτόχρονα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βάζει όριο στην ποσότητα των φαρμάκων που θα χορηγείται από τους γιατρούς καθώς όπως σημειώνει: «έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ιατρών που συνταγογραφούν ποσότητες φαρμάκων που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζητά να τηρηθούν οι κανόνες συνταγογράφησης και οι γιατροί να μην κατευθύνουν τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Μάλιστα προειδοποιεί με αυστηρές κυρώσεις.

 

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συναγερμό καθώς με βάση τις οδηγίες των δανειστών θα πρέπει να μειώσει τη συνολική δαπάνη στα φάρμακα μέσω και των διαπραγματεύσεων για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα. Δείτε ΕΔΩ τι πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του έτους: “Παζάρια «εξπρές» για μειώσεις στις τιμές 22 φαρμάκων μέχρι τέλος του έτους! Όλο το παρασκήνιο” 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Νέες οδηγίες για τις συνταγές φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ! Απειλές στους γιατρούς για αυστηρές κυρώσεις