Διασταύρωση στοιχείων για τη φαρμακευτική δαπάνη

Share

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης συζητά για την κατανομή των δαπανών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα
"Επί τον τύπον των ήλων" αναμένεται να τεθεί σήμερα το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και οι τρεις φορείς, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Από τα δεδομένα των τριών φορέων αναμένεται να προκύψει τελικά η επιβάρυνση του συστήματος υγείας για φάρμακα, ανά θεραπευτική κατηγορία και είδος φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Η συζήτηση ανεβάζει τη ... θερμοκρασία τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς από τα αποτελέσματα των ... αριθμών, πρόκειται να ληφθούν και οι ανάλογες περιοριστικές αποφάσεις.

Ο κατ΄ αρχήν στόχος είναι ο έλεγχος της δαπάνης, ώστε να επαρκούν τα διαθέσιμα για την περίθαλψη του πληθυσμού με αξιοποίηση της καινοτομίας όπου αυτή είναι απαραίτητη, όπως για παράδειγμα στην κάλυψη των ασθενών με σοβαρές ή σπάνιες παθήσεις και να περιοριστεί η υπέρβαση της δαπάνης στο ελάχιστο δυνατό. Συνακόλουθα, η περιστολή που θα προκύψει θα οδηγήσει σε μείωση του clawback, μνημονιακή υποχρέωση της χώρας -η οποία αν και έπρεπε να ισχύσει από φέτος, όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν να αυξάνεται, με τις συνολικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας να πλησιάζουν φέτος το 1,2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αναπόφευκτα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας το θέμα της μείωσης των επιβαρύνσεων, κυρίως σε ότι αφορά την απαλοιφή του αναδρομικού τέλους 25% για εισαγωγή στη Θετική Λίστα που αυξάνει τις πιέσεις στις επιχειρήσεις σε ασφυκτικό βαθμό, καθώς και του ελέγχου του όγκου της συνταγογράφησης, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πολυφαρμακία.

Για το θέμα, ο ΣΦΕΕ, με τις υπερβολικές επιβαρύνσεις από rebate, clawback και τέλος εισόδου, έχει θέσει θέμα πρόσβασης των ασθενών στις νεώτερες θεραπείες για παθήσεις απειλητικές για τη ζωή, επισημαίνοντας το πρόβλημα επάρκειας που μπορεί να δημιουργηθεί.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, έχει θέσει θέμα υπερβολικών επιβαρύνσεων, σημειώνοντας πως στη χώρα μας εφαρμόζεται η παγκόσμια πρωτοτυπία να καταβάλλεται clawback από εταιρίες που παράγουν γενόσημα, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς προωθείται η επικαιροποίηση όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με σκοπό να "κλειδώσουν" άμεσα και να καταστούν υποχρεωτικά, ενώ χθες συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν στην αρμόδια υποεπιτροπή τα πρωτόκολλα της ψωρίασης και της κολπικής μαρμαρυγής.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Διασταύρωση στοιχείων για τη φαρμακευτική δαπάνη