Έρχεται νέος «κόφτης» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε εξετάσεις και επισκέψεις; Όλοι με ατομικό φάκελο δαπάνης

Share

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με ατομικό φάκελο δαπάνης θα πορευτούν από δω και πέρα όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

 

Μέτρο που προβλέπεται από τα προαπαιτούμενα και ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ είχε αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και μερικούς μήνες.

Ειδικότερα όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αποκτούν προσωπικό φάκελο δαπάνης, στον οποίο και θα καταγράφονται όλα τα έξοδα, οι εξετάσεις που κάνουν, οι υπηρεσίες που έχουν λάβει αλλά και όλες οι χρεώσεις στον Οργανισμό.

 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 32 «…δημιουργείται και τηρείται στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικός φάκελος δαπάνης ασφάλισης υγείας δικαιούχου. Ο δικαιούχος περίθαλψης έχει άμεση πρόσβαση στις δαπάνες που τον αφορούν, κατόπιν προηγούμενης πιστοποίησής του που διενεργείται από εξουσιοδοτημένους φορείς, και δυνατότητα αμφισβήτησης αυτών σε περίπτωση μη πραγματοποιήσεώς τους».

Νέος κόφτης-πλαφόν στα σκαριά
Αυτό βέβαια που φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό είναι εάν άμεσα θα μπει και νέος «κόφτης» με τη μορφή πλαφόν στις εξετάσεις και στις υπηρεσίες που λαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος, ώστε να περιορισθούν οι δαπάνες.

 

Εξάλλου ήδη έχουν περιορισθεί οι παροχές από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ δειλά δειλά είχε ξεκινήσει και η λειτουργία του ατομικού φακέλου χωρίς ωστόσο να έχει υιοθετηθεί από πολλούς ασφαλισμένους. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε το ηλεκτρονικό πλαφόν για παροχές σε ασθενείς! Πως λειτουργεί ο ατομικός φάκελος του ασθενούς»

 

Άλλωστε όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr εδώ και καιρό φθάνουν προτάσεις που έχουν συζητηθεί εκτενώς στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να τεθεί συγκεκριμένο χρηματικό όριο δαπάνης για κάθε ασφαλισμένο, ώστε να μη γίνονται ανεξέλεγκτα εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς. Μάλιστα στο παρελθόν είχε συζητηθεί ακόμη και το ποσό των 1500 ευρώ ετησίως για κάθε ασφαλισμένο, με τη δυνατότητα βέβαια να αυξηθεί όταν πρόκειται για χρονίως πάσχοντα ή αν προκύψει έκτακτο περιστατικό. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έρχεται νέο πλαφόν και σε επισκέψεις σε γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Ήδη βέβαια εφαρμόζεται κόφτης ειδικά στις διαγνωστικές εξετάσεις. Κόφτης που μέχρι στιγμής όμως φθάνει στους υπολογιστές των γιατρών και όχι των ασφαλισμένων.

Πάντως στον ατομικό φάκελο δαπάνης θα έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θα μπορούν να αμφισβητούν τυχόν χρεώσεις που δεν έχουν κάνει. Κάτι που θα γίνεται με ειδικούς κωδικούς που θα λάβουν από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον βέβαια πιστοποιηθούν. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιανουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Έρχεται νέος «κόφτης» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε εξετάσεις και επισκέψεις; Όλοι με ατομικό φάκελο δαπάνης