Πώς θα γίνει η καταβολή του clawback για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

Share

Αλλαγές στη διαδικασία φέρνουν δύο νέες υπουργικές αποφάσεις

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συμψηφισμών του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας, για την καταβολή του οφειλόμενου clawback. Σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι με νεώτερη απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1879/β'/17-05-2018 προβλέπεται ο συμψηφισμός μεταξύ εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και οφειλομένων από τους παρόχους ποσά clawback του ιδίου ή παρελθόντων ετών με τμηματική εξόφληση 12-24 μηνών, έστω κι αν ο πάροχος δεν διατηρεί πλέον σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, η νέα διάταξη ορίζει τα παρακάτω:
«Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να συμψηφίζει το παραπάνω ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) με ισόποση οφειλή του προς τους αναφερόμενους στην προηγούμενη παράγραφο παρόχους για παροχή από αυτούς προς τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσιών υγείας. Ο συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους.

Εάν το ποσό αυτόματης επιστροφής του παρόχου, είναι ίσο ή υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% της ετήσιας υποβαλλόμενης δαπάνης του, μετά την αφαίρεση της έκπτωσης (rebate) και των μη αποδεκτών δαπανών από τον έλεγχο και εκκαθάριση, ο συμψηφισμός κατανέμεται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Εάν το ως άνω ποσό είναι μικρότερο του 10%, ο συμψηφισμός κατανέμεται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο πάροχος δεν είναι συμβεβλημένος κατά τον κρίσιμο χρόνο καταβολής μίας δόσης, τότε αποστέλλεται από τον Οργανισμό ενημερωτικό σημείωμα με το υπολειπόμενο ποσό προς εξόφληση, καθώς και κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής στον οποίο έχει την υποχρέωση, εντός ενός μήνα από την ημερομηνία αποστολής σε αυτόν του ανωτέρω σημειώματος, να καταβάλει το υπολειπόμενο ποσό είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, όπως προσδιορίστηκαν ανωτέρω».

Μεταφορά οφειλών στο επόμενο εξάμηνο
Με την ίδια απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1879/β'/17-05-2018, ορίζεται ότι «σε περίπτωση που σε κάποια υποκατηγορία δεν υφίσταται ποσό αυτόματης επιστροφής για το α’ εξάμηνο, τότε το ποσό μεταφέρεται στο β’ εξάμηνο, αυξάνοντας αντίστοιχα το εξαμηνιαίο όριο της κύριας κατηγορίας.

Ανάλογα αν και για το β’ εξάμηνο δεν υφίσταται ποσό αυτόματης επιστροφής σε κάποια υποκατηγορία, τότε το εναπομείναν ποσό μεταφέρεται στην κύρια κατηγορία αυξάνοντας αντίστοιχα το όριο της.

Το συνολικό ποσό που προκύπτει αθροιστικά για μια κύρια κατηγορία από την ανωτέρω διαδικασία, μεταφέρεται σε εκείνη την υποκατηγορία, η οποία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτόματης επιστροφής εντός της κύρια κατηγορίας, συνολικά και για τα δύο εξάμηνα.

Ειδικότερα στην κύρια κατηγορία «Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας» το εναπομείναν ποσό τόσο από το α’ εξάμηνο όσο και από το β’ εξάμηνο μεταφέρεται στην υποκατηγορία «Φ.Υ.Α. – Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» αυξάνοντας κατ’ αντίστοιχο ποσό το όριο της υποκατηγορίας στο β’ εξάμηνο και σε περίπτωση που παραμένει υπόλοιπο ποσό, τότε αυτό μεταφέρεται σε εκείνη την υποκατηγορία εντός των Φορέων Υποστήριξης Αναπηρίας με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτόματης επιστροφής εντός της κύριας κατηγορίας.

Αν μια κύρια κατηγορία δεν αποτελείται από υποκατηγορίες και υφίσταται εναπομείναν ποσό είτε στο α’ εξάμηνο, είτε στο β’ εξάμηνο είτε και στα δύο, τότε το ποσό αυτό μεταφέρεται σε εκείνη την υποκατηγορία η οποία εμφανίζει σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, το μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής αθροιστικά και για τα δύο εξάμηνα». 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μάρτιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Πώς θα γίνει η καταβολή του clawback για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ