Νέοι δείκτες ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών από τον ΕΟΠΥΥ

Share

Νέους δείκτες ελέγχου συνταγογράφησης φαρμάκων από ιατρούς και ελέγχου εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία, καθιερώνει ο ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του δ.σ. του Οργανισμού, ο έλεγχος θα γίνει με την χρήση στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων.

Healthview.gr

Η επιλογή των φαρμακείων και ιατρών που θα ελεγχθούν να γίνεται σε μηνιαία βάση, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζονται άμεσα τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Ο έλεγχος του συνόλου της συνταγογράφησής του ιατρού διενεργείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 121/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ), από την επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία προηγούμενης ακρόασης και επιβάλλονται κυρώσεις, εφόσον δεν κρίνονται επαρκείς οι εξηγήσεις.

Οι ιατροί και τα ιδιωτικά φαρμακεία θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία των δεικτών της συνταγογράφησης τους και εκτέλεσης συνταγών αντίστοιχα και για την παροχή απόψεων σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίες μετά από τον έλεγχο της επιτροπής συνταγογραφίας στην ηλεκτρονική πύλη του ΕΟΠΥΥ.

Η νέα διαδικασία τίθεται σε εφαρμογή από 1-10-2018, και στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν:

Δαπάνη στον Οργανισμό για κάθε ιδιωτικό φαρμακείο. Ο έλεγχος αν δικαιολογείται από τη θέση του φαρμακείου και το είδος των ασθενών η υψηλή δαπάνη σε σχέση με άλλους φαρμακοποιούς.
Μέσο αριθμός συνταγών ανά δικαιούχο. Ο έλεγχος αφορά την υπερσυνταγογράφηση, μεγαλύτερηποσότητα φαρμάκων ή διάρκεια θεραπειών.
Μέση ποσότητα ανά δικαιούχο (σε κουτιά ανά ασφαλισμένο).
Μέση δαπάνη ανά δικαιούχο. Ο έλεγχος αφορά σε υπερσυνταγογράφηση /προκλητή ζήτηση στους ασθενείς.
Μέση δαπάνη ανά συνταγή.
Ποσοστό δαπάνης σε on-patent. Ο έλεγχος αφορά την εκτέλεση φαρμάκων υπό καθεστώς προστασίας – νέες δραστικές μη τήρηση των πρωτοκόλλων.
Ποσοστό δαπάνης του πρώτου συνταγογράφου ιατρού. Ο έλεγχος αφορά τη σχέσης φαρμακείου –Ιατρού. Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση –εκτέλεση συνταγών.
Ποσοστό δαπάνης από τον πρώτο δικαιούχο σε κατανάλωση.
Ποσοστό δαπάνης σε πρώτη εταιρεία. Ο έλεγχος αφορά σε πιθανή σχέσημε φαρμακευτικές εταιρείες. Επιλογή χορήγησης φαρμάκων συγκεκριμένης εταιρείας ενώ η συνταγογράφηση είναι με δραστική.
Ποσοστό off-patent προς άθροισμαgenerics και off–patent. Ο έλεγχος αφορά στη συμμόρφωση με στόχο που έχει τεθεί από τη νομοθεσία.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Νέοι δείκτες ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών από τον ΕΟΠΥΥ