Χωρίς συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ Παιδίατρο 29 Νομοί στη χώρα! Σε απόγνωση οι γονείς

Share

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Χωρίς συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ Παιδίατρο είναι 29 Νομοί στη χώρα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των γονέων.

 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι γονείς σε 29 Νομούς της χώρας έχουν επιβαρυνθεί με ένα ακόμη έξοδο εδώ και τρεις μήνες. Πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις στους παιδιάτρους όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους.
Συμβεβλημένοι οικογενειακοί παιδίατροι δεν υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Αύγουστο οπότε και διεκόπησαν οι συμβάσεις των γιατρών που υπήρχαν στον Οργανισμό, προκειμένου να δημιουργηθούν οι νέες.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Νομός Άρτας με 68.000 κατοίκους δεν έχει κανένας συμβεβλημένο παιδίατρο στον ΕΟΠΥΥ. Όπως και ο Νομός Βοιωτίας με συνολικά 118.000 κατοίκους αλλά και Ιωαννίνων με 168.000 κατοίκους.

 

Αντίστοιχα και στην Ευρυτανία με 20.000 κατοίκους. Όσο για τα νησιά ούτε λόγος. Οι νησιωτικές Κουκίδες στο Βόρειο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα επίσης δε διαθέτουν παιδίατρο. Όπως και η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και οι Κυκλάδες.

Το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τέθηκε σε εφαρμογή πριν καλά καλά υπάρξουν όλες οι παράμετροι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.
Έτσι στον ΕΟΠΥΥ Παιδίατροι δεν υπάρχουν, ώστε να μην πληρώνουν τις επισκέψεις οι ασφαλισμένοι, όπως και στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όπου ελάχιστοι γιατροί έχουν προσληφθεί λόγω της άρνησης του ιατρικού κόσμου, που οφείλεται κυρίως στις περιορισμένες χρονικά συμβάσεις (2 + 2 έτη) αλλά και στις αμοιβές.

 

Στην περίπτωση που ένας γονέας δεν μπορεί να πληρώσει για παιδίατρο, θα πρέπει υποχρεωτικά να στηθεί σε ουρές στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου όπου βέβαια περισσεύει η ταλαιπωρία.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι με βάση ε τα επίσημα στοιχεία, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι 624 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι), ενώ στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) υπάρχουν μόλις 220 οικογενειακοί γιατροί που έχουν προσληφθεί.
Ίσως γι’ αυτό μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό μόλις 120.000 πολίτες που αποτελεί λίγο κάτι παραπάνω από το 1% του γενικού πληθυσμού.

Με αγκάθια η νέα χρονιά
Πάντως τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν από τις αρχές του νέου χρόνου οπότε και με βάση τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα παραπομπών όπου για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό όπως καρδιολόγο, ορθοπεδικό, ΩΡΛ κ.λ.π. θα πρέπει να διαθέτει παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό. Άγνωστο βέβαια που θα τον βρίσκουν οι πολίτες.

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Γι αυτό και αναμένεται να ανανεωθούν οι συμβάσεις με τους εξειδικευμένους γιατρούς. Στις αρχές Νοεμβρίου έχει μάλιστα ορισθεί το ραντεβού των γιατρών με τον υπουργό Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι προτείνει για αμοιβές το υπουργείο Υγείας: «Τι προτείνει το υπ.Υγείας για τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες για τις αμοιβές»

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προγραμματίσει στις αρχές του νέου έτους να προχωρήσει σε νεά προκήρυξη για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ όπου θα συμπεριλαμβάνονται τόσο γιατροί όσο και νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Χωρίς συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ Παιδίατρο 29 Νομοί στη χώρα! Σε απόγνωση οι γονείς