Άγρια κόντρα μεταξύ οπτικών και ΕΟΠΥΥ για το voucher

Share

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τα καταστήματα οπτικών με αφορμή την αποζημίωση της αγοράς γυαλιών οράσεως με τη χρήση voucher (βεβαίωση πληρωμής) από τους ασφαλισμένους, που ενώ κανονικά θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται, στην πραγματικότητα έχει μείνει στα χαρτιά λόγω της άρνησης των οπτικών να υπογράψουν συμβάσεις με τον Οργανισμό. Η κόντρα πλέον λαμβάνει προσωπικό χαρακτήρα, με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών να καταγγέλλει τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλο (σ.σ. μετά την αποχώρηση του Σ. Μπερσίμη από την προεδρία του ΕΟΠΥΥ, την Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η τοποθέτηση του νέου πρόεδρου Βασίλη Πλαγιανάκου) πως "εμπαίζει και τους ασφαλισμένους και τους οπτικούς- οπτομέτρες της χώρας”.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, είχε χαρακτηρίσει "ακατανόητες” τις αιτιάσεις των οπτικών, προσθέτοντας ότι η στάση τους "εγείρει ερωτήματα”. "Όποιος δεν φοβάται, δεν αντιδρά” δήλωνε. Όπως εξήγησε, η δαπάνη των γυαλιών κυμαίνεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας συνταγογράφησης των γυαλιών και χορήγησης. "Οι οπτικοί δεν έχουν καταλάβει ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι ο ΕΟΠΥΥ τους διασφαλίζει πελατεία, διότι κανείς δεν θα πήγαινε κάθε 4 χρόνια να αλλάξει τα γυαλιά του. Όταν ο Οργανισμός τούς εξασφαλίζει πελατεία δεν νομιμοποιούνται και δεν δικαιούνται να εκβιάζουν με ασπίδα τους ασφαλισμένους” συμπλήρωνε.

Σύμφωνα με τους οπτικούς, τα καταστήματα που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό ανέρχονται μόλις σε έξι πανελλαδικά, ενώ "στη μέση” βρίσκονται οι ασφαλισμένοι που αφενός δεν μπορούν να βρουν κατάστημα που να δέχεται το voucher, αφετέρου αν επιλέξουν μη συμβεβλημένο οπτικό δεν γνωρίζουν αν θα αποζημιωθούν.

Η κόντρα έγκειται στην κατάρτιση κλειστού προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση οπτικών και την επιβάρυνση των συμβεβλημένων με το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back) όταν η δαπάνη ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των οπτικών, που μαζί με τα κέντρα ειδικής αγωγής αρνούνται τις συμβάσεις, είναι δριμείες, με την ένωση Οπτικών και Οπτομετρών να τονίζει πως "δεν θα καταστρέψουμε τις επιχειρήσεις μας, για να κάνει το υπουργείο κοινωνική πολιτική με τα δικό μας εισόδημα. Καλούμε την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να διευκολύνει ως οφείλει τους ασφαλισμένους του, οι οποίο ταλαιπωρούνται από την αδιάλλακτη στάση του Οργανισμού”. Ζητούν την κατάργηση του voucher και την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής.

Με τη νέα διαδικασία, ο δικαιούχος δεν επιβαρύνεται με τη δαπάνη αποζημίωσης (ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι 100 ευρώ) και καταργείται η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους. O ασφαλισμένους επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, ο οποίος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει τη βεβαίωση πληρωμής. Στη συνέχεια προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Άγρια κόντρα μεταξύ οπτικών και ΕΟΠΥΥ για το voucher