Νέα πρόταση του υπ.Υγείας για τις συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ!

Share

Νέα συνάντηση για το θέμα των συμβάσεων των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή Γ.Γ. του Υπ. Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό και του προεδρείου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις του κλάδου για τις αποζημιώσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη με την τελευταία πρόταση που είχε κατατεθεί να μην ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τους γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ την τελευταία πρόταση του υπουργείου Υγείας: «Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση του υπ.Υγείας για αμοιβές και συμβάσεις των ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ!»

Κατά τη συνάντηση πάντως της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον κ.Βαρδαρό, ο αν.Γενικός Γραμματέας παρουσίασε την προτεινόμενη από το υπουργείο σύμβαση για τους γιατρούς.
Εκ μέρους της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ αναλύθηκαν οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί μας σε πολλά σημεία της σύμβασης, ορισμένα ιδιαίτερα κομβικά για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου, όπως σημειώνει η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Υγείας θα διατεθούν 80 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Για την κατανομή του προϋπολογισμού κατά περιοχή και κατά ειδικότητα, δεν παρουσιάστηκε κάποιο κριτήριο διανομής, σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Τα αγκάθια στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ
Η λειτουργία του ομαδικού μηνιαίου πλαφόν δωρεάν επισκέψεων ανά περιοχή και ειδικότητα δημιουργεί συνθήκες “ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης, να αποβούν εις βάρος της βιωσιμότητας κάποιων ιατρείων και της ορθολογικής διανομής των επισκέψεων στον πληθυσμό” εξηγούν οι γιατροί.

 

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προτείνει ανοιχτή σύμβαση η οποία όμως κατά την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ μπορεί να προκαλέσει ελαχιστοποίηση του μεριδίου συμμετοχής του εκάστοτε συμβεβλημένου και να απαξιώσει το ενδιαφέρον των ιατρών.

Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να προτείνει τα ραντεβού να ελέγχονται κεντρικά και όχι από τους γιατρούς, κάτι που βρίσεκι αντίθετο τον κλάδο. Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η ρύθμιση του ραντεβού πρέπει να ελέγχεται από τον ιατρό.

“Η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος αποζημίωσης και πρέπει να συνοδεύεται με δήλωση των διαθέσιμων ωρών του ιατρείου προς τον ΕΟΠΥΥ ανά εβδομάδα και όχι αποκλειστικού ωραρίου” τονίζει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν έχει εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων.
Η προτεινόμενη ακέραιη αποζημίωση στο 100% των ιατρικών πράξεων (και όχι 60% της αυτοπαραπομπής) σε περιστατικά που φέρουν παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό, πρέπει να αποζημιώνεται χωρίς κούρεμα clawback από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ιατρικών πράξεων.

Η κατάρτιση τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικό ιατρείο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Η παρουσία της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ λειτουργεί επικουρικά και συμβουλευτικά προς το Υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια κατάρτισης πρότασης σχεδίου σύμβασης που θα είναι ευρέως αποδεκτό από τους ιδιώτες ιατρούς.

 

Η έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κατάρτιση της αντίστοιχης σύμβασης των Παθολόγων, Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων, είχε ολέθρια αποτελέσματα ως προς την αποδοχή της. Για αυτόν τον λόγο η αντιπροσωπεία της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, δεν παρέλειψε να επιμείνει στο αίτημα της για επαναφορά των συμβάσεων με τις ιατρικές ειδικότητες που διακόπηκαν μονομερώς τον Ιούλιο 2018.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Νέα πρόταση του υπ.Υγείας για τις συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ!