Τέλος οι τυπωμένες διαγνωστικές εξετάσεις και συνταγές φαρμάκων! Τι ετοιμάζεται

Share

Τέλος στις έντυπες διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τις συνταγές φαρμάκων σε χαρτί, βάζει το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα με σχέδιο που έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται, σε λίγους μήνες θα μπει τέλος στο «χαρτοβασίλειο» που περιλαμβάνει δεκάδες φακέλους, ιατρικές εξετάσεις και συνταγές φαρμάκων που πρέπει να κουβαλούν οι ασθενείς μαζί τους, αφού έχει ξεκινήσει ήδη να ψηφιοποιούνται όλα τα δεδομένα, τα οποία θα ενσωματωθούν στον ιατρικό ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών.

Έτσι πολύ σύντομα οι ασθενείς δε θα χρειάζεται να διαθέτουν χειρόγραφες συνταγές φαρμάκων, αφού θα μπορούν με έναν κωδικό να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να προμηθεύονται τα σκευάσματά τους.

Ταυτόχρονα και οι απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις που αποτελούν το μεγάλο βαρίδι για το ΕΣΥ λόγω κόστους, ψηφιοποιούνται και τόσο γιατροί όσο και ασθενείς θα έχουν πρόσβαση μέσω ενός υπολογιστή.

Όλες αυτές οι ψηφιακές λειτουργίες θα ενσωματωθούν στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, που σύντομα θα διαθέτουν υποχρεωτικά όλοι οι ασφαλισμένοι. Διαβάστε ΕΔΩ πως θα είναι υποχρεωτικός για όλους: «Υποχρεωτικός για ασθενείς και γιατρούς ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου! Τι θα περιλαμβάνει»

Να σημειωθεί ότι με το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή, προβλέπεται ότι τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα μπορούν να τον δημιουργούν και ιδιώτες γιατροί ανεξάρτητα εάν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι, αρκεί να διαθέτουν τις ειδικότητες, Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής. Και αυτό λόγω έλλειψης των οικογενειακών γιατρών.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως πριν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που επανέφερε τα …παλαιά κατηργημένα βιβλιάρια υγείας, προκαλώντας χάος σε Νοσοκομεία και γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Επιστρέφουν οι χειρόγραφες συνταγές και τα καταργημένα βιβλιάρια στα νοσοκομεία! Νέα εγκύκλιος»

Βέβαια μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου μπήκε στα συρτάρια με την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.

Ψηφιακά και οι διαγνωστικές εξετάσεις
Στο μεταξύ εκτός από τα φάρμακα και τις συνταγές που θα γίνουν ψηφιακές, ηλεκτρονική μορφή θα λάβουν σύντομα και οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως μαγνητικές, αξονικές κ.λ.π.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση όλων των εξετάσεων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έργο που θα κοστίσει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από Κοινοτικά κονδύλια.

Αρκεί βέβαια να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα τα φιλμ και οι έντυπες εξετάσεις που εκδίδονται από τα 130 νοσοκομεία της χώρας, κοστίζουν ετησίως 12,5 εκατ. ευρώ.
Αυτό που θα αλλάξει όμως για τους ασθενείς είναι ότι δε θα χρειάζεται να φέρουν μαζί τους τις απεικονιστικές εξετάσεις, αφού ο γιατρός τους θα τις βλέπει σε real time μέσα από τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι μάλιστα να δημιουργηθεί και μία ειδική ομάδα ακτινοδιαγνωστών όπως γίνεται σήμερα σε πολλά μεγάλα ιδιωτικά κέντρα, οι οποίοι θα κάνουν τις διαγνώσεις των εξετάσεων ανεξάρτητα σε ποιο νοσοκομείο θα έχουν πραγματοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι ήδη δύο μεγάλα Νοσοκομεία ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό έχουν προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν άλλα 12 Νοσοκομεία, έως ότου εφαρμοσθεί η καθολική ανάπτυξη του νέου ηλεκτρονικού συστήματος.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΠΥΥ Τέλος οι τυπωμένες διαγνωστικές εξετάσεις και συνταγές φαρμάκων! Τι ετοιμάζεται