ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Ιλαρά: Ξεπέρασε τα 2.500 κρούσματα - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη, μαζί με Ιταλία & Ρουμανία

Ιλαρά: Ξεπέρασε τα 2.500 κρούσματα - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη, μαζί με Ιταλία & Ρουμανία

Στο κόκκινο στην κυριολεξία βρίσκεται η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 2.500.


Πρόκειται συγκεκριμένα για 2.591 κρούσματα, με τα 91 να έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι τεράστιος, κατατάσσει την Ελλάδα πολύ ψηλά και ειδικότερα στην 3η θέση σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί και αυτή από την επιδημία, με χιλιάδες θανάτους μάλιστα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre of Disease Prevention and Control, ECDC), οι «πρωταθλήτριες» χώρες με βάση τα κρούσματα της ιλαράς από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, είναι η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελλάδα (4.012, 1.773, 1.095 κρούσματα ιλαράς, αντίστοιχα).

Επιπλέον, οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Γαλλία και στην Ιταλία, καθώς σε αυτές τις δύο χώρες τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Κοινωνική φοβία: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές

Κοινωνική φοβία: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές

Αν αγχώνεστε στις κοινωνικές περιστάσεις, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν όσο δεν φαντάζεστε!

Αν πάσχετε από κοινωνική φοβία (social anxiety), τότε η καθημερινότητά σας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι περίεργη, μερικές φορές σας είναι σχεδόν αδύνατο να μιλήσετε—ή ακόμα και να βγείτε από το σπίτι, τις πολύ άσχημες μέρες. Και μόνο στην σκέψη ότι θα χρειαστεί να βρεθείτε σε έναν χώρο με πολλούς ανθρώπους, το μυαλό σας αρχίζει να κατεβάζει την μια κακή σκέψη μετά την άλλη.

Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ζωή σας.

Μην καθυστερείτε
Αν έχετε ήδη αρκετές ευθύνες στο κεφάλι σας, το στρες σας ήδη θα βρίσκεται σε μεγάλο επίπεδο. Σταματήστε να απασχολείτε το μυαλό σας με περιττές σκέψεις και να αγχώνεστε περισσότερο, και ξεκινήστε να κάνετε τις δουλειές σας.

Διαλέξτε από πριν τι θα φορέσετε
Μερικές φορές, η κοινωνική φοβία έχει να κάνει με το πώς πιστεύουμε ότι μας βλέπει ο κόσμος. Και επειδή δεν έχουμε πάντα την άνεση να προσέχουμε την εμφάνισή μας. Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα φορέσετε, για να έχετε μια ανησυχία λιγότερη στο μυαλό σας.

Κάντε λίγη προετοιμασία
Είτε πηγαίνετε στην δουλειά, είτε για ποτό με φίλους, ένας τέλειος τρόπος να μην αισθανθείτε ποτέ σαν να μην έχετε κάτι να πείτε είναι να ξέρετε από πριν για τι θα συζητήσετε ή με τι έχετε να ασχοληθείτε. Λίγη μελέτη πάνω στο θέμα από πριν, και όλα θα πάνε καλά. Γενικότερα, η ζωή με κοινωνική φοβία χρειάζεται πάντα καλή προετοιμασία, και μπορεί να είναι 100% διαχειρίσιμη.

Διαλέξτε εσείς τον τόπο συνάντησης
Όπως είναι λογικό, υπάρχουν ορισμένα μέρη στα οποία δεν αισθάνεστε άνετα. Συνεπώς, όταν είναι να βρεθείτε με κάποιον γνωστό σας (ή αν είναι να βγείτε ραντεβού), είναι καλή ιδέα να επιλέξετε εσείς τον τόπο συνάντησης και να τον προτείνετε.

Ελάτε στην ώρα σας
Αν μπορείτε, και πέντε λεπτά νωρίτερα. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο να τσεκάρετε ότι όλα είναι εντάξει, να παραγγείλετε, να πάρετε μια ανάσα και να περιμένετε. Αρκεί να μην φτάσετε υπερβολικά νωρίς, και βρεθείτε ξαφνικά με πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια σας, που θα οδηγήσει σίγουρα σε αχρειάστες σκέψεις.

Στείλτε ένα μήνυμα σε έναν φίλο σας
Τι θα ήμασταν χωρίς τους φίλους μας; Σίγουρα πολύ πιο αγχωμένοι. Ένα μήνυμα εκείνες τις στιγμές που αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας μπορεί να μας σώσει την ημέρα. Ενημερώστε το άτομο από πριν, ώστε να έχει το νου του, για να σας απαντήσει γρήγορα.

Απασχολήστε το μυαλό σας όταν είστε στα μέσα
Όλοι μας ξέρουμε πως η αναμονή σε δημόσιους χώρους, όπως τα μέσα μεταφοράς (ή οι ουρές στις τράπεζες) μπορούν να γίνουν ανυπόφορες. Και εκεί είναι η κατάλληλη στιγμή να βγάλετε το κινητό σας και να έχετε πρόχειρο ένα παιχνίδι που θα σας απασχολήσει, χωρίς να σας βάλει σε σκέψεις.

Βγείτε έξω με παρέα
Αν αισθάνεστε άβολα και ανυπεράσπιστοι να βρίσκεστε έξω μόνοι σας, τότε φροντίστε να έχετε μαζί σας παρέα, ειδικά όταν πηγαίνετε σε ένα μέρος που δεν έχετε ξαναπάει.

Σταθείτε… στο ύψος σας
Καλώς ή κακώς, η σωστή στάση του σώματος δεν βοηθάει μόνο στο να λειτουργεί σωστά η σπονδυλική μας στήλη. Βοηθάει και στο να αισθανόμαστε περισσότερη αυτοπεποίθηση, και αυτό αντανακλάται στην συμπεριφορά μας.

Κάντε εξάσκηση στην κουβεντούλα
Και ποιος δεν απεχθάνεται την κουβεντούλα; Θα πείτε για τον καιρό, για ό,τι συμβαίνει στην επικαιρότητα, μα στην πραγματικότητα δεν θα λέτε τίποτα. Για ένα άτομο που, ούτως ή άλλως, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει χαλαρά, αυτό είναι κόλαση. Συνεπώς, χρειάζεστε εξάσκηση μόνοι σας. Ναι, είναι κουραστικό. Ναι, θα σας βοηθήσει πολύ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Έλλειψη Βιταμίνης D: Αποτελεί πραγματική πανδημία;

Έλλειψη Βιταμίνης D: Αποτελεί πραγματική πανδημία;

Παρά τις γενικότερες επιφυλάξεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης υψηλών «φυσιολογικών» επιπέδων βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό, είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι η παρατεταμένη έλλειψη της βιταμίνης D είναι επιζήμια κυρίως για τη σκελετική υγεία παιδιών και ενηλίκων.

Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλότερος στις βορειότερες χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Φινλανδία) συγκριτικά με χώρες σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Γερμανία). Οι διαφορές αυτές αποδίδονται κυρίως στην εκτεταμένη χρήση συμπληρωμάτων και ενισχυμένων με βιταμίνη D τροφών –κυρίως γαλακτοκομικών– στις σκανδιναβικές χώρες.

Σχετικές μελέτες που περιλάμβαναν ή διενεργήθηκαν αποκλειστικά στην Ελλάδα δείχνουν ότι το ποσοστό των ατόμων με ανεπάρκεια βιταμίνης D (<30 ng/ml), κυμαίνεται μεταξύ 96% και 97,4%.

Τι συμβάλλει στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D;
Περιβαλλοντικές συνθήκες

Η γεωγραφική θέση και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ένταση της ακτινοβολίας UVB και συνεπώς την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα.

Μέτρα προστασίας από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, (χρόνος έκθεσης, χρήση προστατευτικού ρουχισμού, καπέλων, αντηλιακών) εμποδίζουν την επαρκή παραγωγή βιταμίνης D3, εκτός εάν υπάρχει επαρκής διατροφική πρόσληψη.

Bρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά

Βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Το ανθρώπινο γάλα παρέχει γενικά 10-80 IU βιταμίνης D/λίτρο, που αντιστοιχεί σε 0,2-1,5 μg/ημέρα (8-60 IU/ημέρα), με μέση ημερήσια πρόσληψη γάλακτος 0,75 L.

Χρώμα του δέρματος

Τα άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα συνθέτουν λιγότερη βιταμίνη D λόγω της ανταγωνιστικής δράσης της μελατονίνης.

Γενετικές παραλλαγές

Η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης D εξαρτάται από το επίπεδο μιας πρωτεΐνης δέσμευσης βιταμίνης D, που δεσμεύει το 85%-90% της κυκλοφορούσας 25(OH)D, οι συγκεντρώσεις της οποίας επηρεάζονται από γενετικές παραλλαγές.

Ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D όταν εκτίθενται σε ακτινοβολία UVB, ενώ είναι πιθανότερο να παραμένουν σε κλειστούς χώρους ή να χρησιμοποιούν αντηλιακό.

Χρόνια νεφρική νόσος (CKD)

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ασθενείς με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας οφείλεται σε μειωμένη σύνθεση 1,25(OH)2D και αυξημένη απώλεια 25-(OH)D στα ούρα.

Σύνδρομα δυσαπορρόφησης λιπών

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι συνηθισμένη μεταξύ των ατόμων με κυστική ίνωση και ηπατική νόσο εξαιτίας της μειωμένης απορρόφησης και μετατροπής της βιταμίνης D σε 25(ΟΗ)D.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος ≥30 kg/m2) αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D λόγω της ελαττωμένης βιοδιαθεσιμότητας αυτής.

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Η έλλειψη μαγνησίου αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, καθώς παρεμβάλλεται στον μεταβολισμό της βιταμίνης D.

Ευάγγελος Ι. Καζάκος, MD, MSc,PhD,DTM&H
Ιατρός Βιοπαθολόγος

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Αλλεργία στο Wi-Fi: Τι συμπτώματα θα νιώσετε – Τι λέει ο Π.Ο.Υ [vids]

αλλεργία στο wi-fi

Καθώς η εκβιομηχανοποίηση και η τεχνολογική επανάσταση είναι ακόμα εν εξελίξει στην σύγχρονη κοινωνία, υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού και της ποικιλίας των πηγών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι πηγές αυτές περιλαμβάνουν οθόνες που σχετίζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, όπως τα ρούτερ στο σπίτι για το ίντερνετ.
Αν και αυτές οι συσκευές έχουν κάνει τη ζωή μας πιο πλούσια, πιο ασφαλή και πιο εύκολη, συνοδεύονται και από ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που οφείλονται σε εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ΗΜΠ). Μία τέτοια ανησυχία είναι και η λεγόμενη αλλεργία στο Wi-Fi, δηλαδή η αλλεργία στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που εκπέμπει ασύρματα το ρούτερ.

Αλλεργία στο Wi-Fi: Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)
Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχουν διάφορες μαρτυρίες για μια σειρά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αυτά τα προβλήματα έχουν ονομαστεί αλλεργία στο W-Fi. Θυμηθείτε μερικές χαρακτηριστικές μαρτυρίες ανθρώπων για την αλλεργία στο W-Fi, σε παλιότερο θέμα του Iatropedia.

Περισσότερα...

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους χάνουν ξαφνικά την περιουσία τους μετά τα 50

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους χάνουν ξαφνικά την περιουσία τους μετά τα 50

Οι άνθρωποι που μετά τα 50 τους χάνουν ξαφνικά το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της περιουσίας τους, είναι πιθανότερο να πεθάνουν νεότεροι σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν αντιμετώπισαν τέτοια σοβαρή οικονομική απώλεια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αναδεικνύει τις επιπτώσεις για την υγεία ενός μεσήλικα από την μεγάλη απώλεια των περιουσιακών στοιχείων του σε μετρητά ή άλλη μορφή, που μπορεί να συμβεί είτε λόγω μιας γενικότερης οικονομικής κρίσης, όπως μια εθνική ή παγκόσμια ύφεση, είτε εξαιτίας πιο προσωπικών αιτιών και συγκυριών.

Όσοι έχασαν μέσα σε διάστημα έως δύο ετών τα τρία τέταρτα (το 75%) των αποταμιεύσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τους (αξίας μετοχών, αξίας ακινήτου, πτώχευση επιχείρησης κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη εικοσαετία από την οικονομική απώλεια, σε σχέση με όσους δεν έχασαν την περιουσία τους.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Νορθγουέστερν και Μίσιγκαν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίντσεϊ Πουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Journal of American Medical Association" (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέλυσαν στοιχεία για 8.714 άτομα με ηλικία 51 έως 61 ετών σε βάθος 20 ετών.

Από αυτούς, οι 749 (9%) ήσαν εξαρχής φτωχοί και χρεωμένοι, ενώ οι 2.430 (28%) υπέστησαν απότομη μείωση της περιουσίας τους, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της για διάφορους λόγους.

Στη διάρκεια της εικοσαετίας συνολικά 2.823 άνθρωποι πέθαναν. Όσοι βίωσαν το σοκ της απώλειας του πλούτου, ήταν 50% πιθανότερο να πεθάνουν σε αυτό το διάστημα, ενώ η πιθανότητα πρόωρου θανάτου ήταν ακόμη μεγαλύτερη (67%) για όσους εξαρχής ήσαν βουτηγμένοι στα χρέη και στη φτώχεια.

Μεταξύ όσων είχαν διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία τους αλώβητα, η θνησιμότητα ήταν 31 θάνατοι ετησίως ανά 1.000 ανθρώπους, μεταξύ όσων είχαν βιώσει το σοκ της απώλειας πλούτου ήταν 65 θάνατοι ετησίως ανά 1.000 ανθρώπους και μεταξύ όσων ήσαν πάντα φτωχοί ή/και χρεωμένοι ήταν 73 θάνατοι το χρόνο ανά 1.000 ανθρώπους.

«Το να έχεις κανείς πλούτο και μετά να τον χάνει ξαφνικά, συνδέεται σχεδόν με τον ίδιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου με το να μην έχει εξαρχής καθόλου πλούτο» δήλωσε η δρ Πουλ.

Η αύξηση της θνησιμότητας «είναι παρόμοια με την αύξηση του κινδύνου μετά από μια νέα διάγνωση στεφανιαίας νόσου» δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας Άλαν Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι η φτώχεια επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει, όταν κανείς από τα ψηλά βρεθεί στα χαμηλά, όσον αφορά την οικονομική κατάστασή του, καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί χρόνιο στρες, άγχος, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.α. Επίσης συχνά οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

«Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει μια απλή συνταγή του τύπου "κόψτε το κάπνισμα" ή "τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά". Και, επιπλέον, ακόμη και οι συμβουλές όπως "να πηγαίνετε συχνά στον γιατρό" ή "να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το στρες", ευκολότερα λέγονται παρά γίνονται, όταν η οικονομική κατάσταση κάποιου έχει μεταβληθεί ριζικά» τόνισε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Γιατί έχουμε φέτος λιγότερα κρούσματα και θανάτους από τη γρίπη - Στοιχεία και συγκρίσεις

Γιατί έχουμε φέτος λιγότερα κρούσματα και θανάτους από τη γρίπη - Στοιχεία και συγκρίσεις

Η χαμηλή επίπτωση της γρίπης οφείλεται στην κυριαρχία του ιού τύπου Β και στην επαρκή κάλυψη που παρέχει το εμβόλιο της περιόδου.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Γιατί έχουμε φέτος λιγότερα κρούσματα και θανάτους από τη γρίπη - Στοιχεία και συγκρίσεις
Σημαντικά μειωμένα εμφανίζονται στην τρέχουσα περίοδο τα κρούσματα και οι θάνατοι από την εποχική γρίπη.

Έως και την 11η εβδομάδα του έτους (22 Μαρτίου), είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 90 σοβαρά κρούσματα και 26 θάνατοι από γρίπη. Το αντίστοιχο διάστημα του 2017, η χώρα μας μετρούσε 265 σοβαρά κρούσματα και 89 νεκρούς!

Ενδεικτικό είναι πως ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων είχε φτάσει πέρυσι στα 291 και των θανάτων στους 108.

Η φετινή εικόνα είναι σαφώς πιο ήπια. Ο πρώτος θάνατος της περιόδου 2017 – 2018 καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μόλις στις 9 Νοεμβρίου 2017 και ήταν ο μοναδικός έως την 1η Φεβρουαρίου.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη μετρήσει 36 νεκρούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη!

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου, η περίοδος δραστηριότητας του ιού αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου.

Πού οφείλεται, ωστόσο, η χαμηλή δραστηριότητα που καταγράφεται την τρέχουσα περίοδο; Ο Σωτήρης Τσιόδρας (φωτό), αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγεί στο Iatronet:

Περισσότερα...

Προς κατάρρευση η παράδοση μακροβιότητας των Ελλήνων - Μας προσπέρασαν Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία

Προς κατάρρευση η παράδοση μακροβιότητας των Ελλήνων - Μας προσπέρασαν Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία

Από τη δεκαετία του '70, όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού "νότου" μας προσπέρασαν σε προσδόκιμο, καταγράφοντας μάλιστα εντυπωσιακές επιδόσεις.

Σε πτωτική τάση βρίσκεται ένας ακόμη δείκτης για τη χώρα μας. Μόνο που αυτός δεν αφορά τα δημοσιονομικά, αλλά την ίδια τη ζωή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο λαός μας βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε θνησιμότητα με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πολύ πιο πίσω από άλλες χώρες του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού “νότου”.

Τα στοιχεία είναι σταθμισμένα, δηλαδή απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών, παρά τις διαφορές τους στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα ανήλθε το 2015 σε 1.003 ανά 100.000 πληθυσμού και ειδικότερα σε 1.118 θανάτους σε άνδρες και 843 σε γυναίκες.

Οι αριθμοί αυτοί σχεδόν αγγίζουν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος είναι 1.035 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους (1.286 στους άνδρες και 849 στις γυναίκες).

Βρίσκονται, ωστόσο, πολύ υψηλότερα από τους θανάτους που καταγράφηκαν στην Ισπανία (872 θάνατοι) και στην Ιταλία (901) και πολύ κοντά με τους αντίστοιχους της Πορτογαλίας (1.005 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

 

Διαφορές


Η ανησυχία εντείνεται στην περίπτωση που τα παραπάνω ευρήματα συγκριθούν με τη διαχρονική εξέλιξη του προσδόκιμου επιβίωσης στην Ευρώπη.

Τη δεκαετία του '70, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης από όλες τις παραπάνω χώρες. Ο μέσος Έλληνας αναμενόταν να ζήσει τότε 73,8 έτη, όταν ο μέσος Ιταλός και Ισπανός είχαν προσδόκιμο 72 έτη και ο Πορτογάλος μόλις 66,7 έτη.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η κατάσταση άλλαξε δραματικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όλες οι παραπάνω χώρες μάς προσπέρασαν σε προσδόκιμο, καταγράφοντας μάλιστα εντυπωσιακές επιδόσεις. Αυτό συνέβη, παρότι και το ελληνικό προσδόκιμο αυξήθηκε κατά 7,3 έτη, φτάνοντας στα 81,1 έτη (αύξηση 9,89%).

Ενδεικτικό είναι πως στην Πορτογαλία η αύξηση του προσδόκιμου ήταν διπλάσια από εκείνη της Ελλάδας. Ο μέσος Πορτογάλος ζει πλέον 14,5 έτη περισσότερα, με προσδόκιμο στα 81,2 έτη (αύξηση 21,73%).

Μεγάλη αύξηση υπήρξε στην Ιταλία (προσδόκιμο 82,6 έτη από 72) και στην Ισπανία (83 από 72 έτη).

Η μελέτη των συγκεκριμένων αριθμών θα αποκτήσει αυξημένη βαρύτητα τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται να αποτυπωθούν και οι επιπτώσεις από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση που μαστίζει τον ελληνικό πληθυσμό...

 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

 

ΙΟΒΕ: Χρονίως πάσχοντες οι μισοί Έλληνες - Η επιδείνωση στα χρόνια της κρίσης

Στο 53% ο δείκτης οικονομικής εξάρτησης, ασκεί έντονες οικονομικές πιέσεις στο σύστημα υγείας

Ένας στους δύο Έλληνες (50%) πάσχει από κάποιο σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, με το 62% των πασχόντων να είναι 55 ετών και πάνω. Δεδομένης όμως της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, το σύστημα υγείας δέχεται πολύ έντονες πιέσεις, καθώς ο δείκτης εξάρτησης του πληθυσμού έφθασε το 2017 στο 53%, δηλαδή, σε κάθε δύο άτομα ενεργού πληθυσμού, αντιστοιχεί ένα άτομο ανενεργού πληθυσμού.

Ο δείκτης αυτός είναι σήμερα χαμηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. - 28 (φθάνει το 54%) και των χωρών του Νότου (55%), εντούτοις, με βάση εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να υπάρξει για τη χώρα μας σημαντική επιδείνωση του δείκτη εξάρτησης ως το 2050, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 91%, για τις χώρες του Νότου στο 93%, ενώ στην ΕΕ27 αναμένεται επιδείνωση του δείκτη, σαφώς όμως πιο περιορισμένης έντασης (79%) .

Τα στοιχεία αυτά παρατίθενται στην έκθεση του ΙΟΒΕ "Στοιχεία και αριθμοί 2017", σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται επίσης, ότι παρά την κάμψη των τελευταίων ετών, τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος αυξάνονται και ευθύνονται για το 40,3% των θανάτων. Αντίστοιχα αυξάνονται οι νεοπλασίες οι οποίες ευθύνονται για το 25,6% των θανάτων, όπως και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος από το 2009 και μετά (έχουν φθάσει το 10,8%), παρότι είχε υπάρξει νωρίτερα σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, από το σύνολο των πασχόντων από κάποια χρόνια πάθηση, το 17% αφορά νέους 15-24 ετών, το 23% νέους 25-34 ετών, ενώ στις ηλικίες 35-44 ετών χρονίως πάσχοντες είναι το 33%, και στις ηλικίες των 45-54 ετών, χρονίως πάσχοντες είναι το 46%.
Μεταξύ 65-74 ετών οι χρόνιες παθήσεις πλήττουν το 81% του πληθυσμού και το 92% του πληθυσμού ηλικίας 75 ετών και πάνω.

Χρηματοδότηση
Η οικονομική κρίση, έχει φέρει δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, περιορίζοντάς την το 2016 στα 14,6 δισ. ευρώ, από 22,5 δισ. το 2009, φέρνοντας μια μείωση της τάξης του 32,4%. Την ίδια περίοδο, η δημόσια χρηματοδότηση περιορίστηκε στα 8,5 δισ. ευρώ, από 15,4 δισ. ευρώ το 2009, εμφανίζοντας μια πτώση της τάξης του 42,5%.

Την ίδια περίοδο, στη νότια Ευρώπη οι δαπάνες υγείας μειώθηκαν συνολικά μόλις κατά 0,6% και κατά 5,7% οι δημόσιες δαπάνες, όταν στις 23 υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκε αύξηση των δαπανών υγείας κατά 11,8% συνολικά και κατά 10,1% για τις δημόσιες δαπάνες.

Το αποτέλεσμα ήταν στη χώρα μας η μείωση στη δημόσια χρηματοδότηση να προκαλέσει αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο του 40% (έφτασε το 2016 στο 41%), όταν αντίθετα στις χώρες του Νότου και στην ΕΕ23 η ιδιωτική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας ήταν 27% και 21%, αντίστοιχα.

Οι δαπάνες υγείας αποτελούν το 7,4% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών το 2016 έναντι 6,5% το 2009. Αν και ο μέσος όρος μηνιαίας δαπάνης ανά νοικοκυριό για την υγεία το 2016 περιορίστηκε σε 103,7 ευρώ το 2016 έναντι 134,3 ευρώ το 2009, παρουσιάζοντας μείωση 23% σε απόλυτα μεγέθη σε σχέση με το 2009, το ποσοστό των δαπανών αυτών είναι υψηλότερο από το 2009, φανερώνοντας τη μειωμένη αγοραστική αξία των νοικοκυριών, την αυξημένη συμμετοχή των ασθενών για δαπάνες υγείας και την ανελαστικότητα της δαπάνης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες .
Την περίοδο της κρίσης, η δαπάνη των νοικοκυριών για την υγεία μετατοπίστηκε κυρίως στην κάλυψη της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης .

Συγκεκριμένα, από τα 103,6 ευρώ μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για την υγεία, το 34,4% αφορά στη φαρμακευτική περίθαλψη και το 31,6% στην κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών, το 12,7% για οδοντιατρικές, για ιατρικές υπηρεσίες 11,3% και για παραϊατρικές υπηρεσίες 6,7%. Αντίστοιχα, το 2009, η δαπάνη για φάρμακα περιοριζόταν στο 19,2%, για νοσοκομειακή περίθαλψη στο 17,5%, για οδοντιατρική φροντίδα 29,4%, για λοιπές ιατρικές υπηρεσίες 20,1% και για παραϊατρικές υπηρεσίες 9,7%. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

17 οι νεκροί από γρίπη, έναντι 67 την αντίστοιχη περίοδο το 2017 - Μείωση επισκέψεων σε γιατρό

17 οι νεκροί από γρίπη, έναντι 67 την αντίστοιχη περίοδο το 2017 - Μείωση επισκέψεων σε γιατρό

Σε αντίθεση με τη γρίπη, η ιλαρά εμφανίζεται να επελαύνει στον ελληνικό πληθυσμό, με 1.976 κρούσματα και τρεις θανάτους.

Σαφώς ηπιότερη από πέρυσι εμφανίζεται η δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης, παρά τους 17 θανάτους που έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου.

Ενδεικτικό της εικόνας είναι πως την αντίστοιχη εβδομάδα του 2017 είχαν καταγραφεί 67 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων την περίοδο 2016 – 2017 να ανέρχονται σε 108. Κανένας από όσους έχασαν φέτος τη ζωή τους δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με ελαφρώς πτωτική τάση (γράφημα πιο κάτω).

Την ίδια εβδομάδα, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 195 “ύποπτα” κλινικά δείγματα. Τα 58 (29,7%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 14 ήταν τύπου Α και τα 44 τύπου Β. Τα 12 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και τα 3 ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 9 στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 73 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 71 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Με βάση τα παραπάνω, η δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται σταθερή, με επικρατούντες υπότυπους του ιού τους Β και τον πανδημικό A (H1N1) pdm09.

Ιλαρά


Σε αντίθεση με τη γρίπη, η ιλαρά εμφανίζεται να επελαύνει στον ελληνικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την 1η Μαΐου 2017 έως τις 4 Μαρτίου 2018, έχουν καταγραφεί 1.976 κρούσματα ιλαράς και τρεις θάνατοι, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα (χάρτης πιο κάτω).

Τα κρούσματα αφορούν κυρίως μικρά παιδιά σε κοινότητες Ρομά και άτομα ηλικίας 24 έως 44 ετών στον γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων (εμβολιασμό), με παράλληλη κινητοποίηση των τοπικών αρχών.

Δημ.Κ.


 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Σχολικός εκφοβισμός: Αίτια και συνέπειες του bullying

Σχολικός εκφοβισμός: Αίτια και συνέπειες του bullying

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού; Πώς μπορούν να τον αντιμετωπίσουν οι γονείς.
Γράφει: Κωνσταντοπούλου Φρίντα
 

Σχολικός εκφοβισμός: Αίτια και συνέπειες του bullying
Ως σχολικός εκφοβισμός ή bullying, όπως συχνά αναφέρεται, ορίζεται η εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη βία, (σωματική, λεκτική, ψυχολογική), με σκοπό την πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου σε μαθητές, από έναν ή περισσότερους συμμαθητές τους. Τα περιστατικά αναφέρονται εντός, εκτός του σχολικού πλαισίου ή τα τελευταία χρόνια ευρέως και μέσω του Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, ο εκφοβισμός συμπεριλαμβάνει σωματική βία, απειλές, εκβιασμούς, διάδοση φημών, σαρκαστικά παρατσούκλια, αποκλεισμό από σχολικές και κοινωνικές δραστηριότητες, σεξουαλική παρενόχληση, βιντεοσκόπηση ιδιωτικών στιγμών, κλοπή και καταστροφή αντικειμένων του θύματος.

Τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτηριστικά ένα στα δύο παιδιά αναφέρει ότι κάποια στιγμή στη ζωή του έχει πέσει θύμα εκφοβισμού. Τα αγόρια συμμετέχουν πιο συχνά στη σωματική βία, σε αντίθεση με τα κορίτσια που συμμετέχουν συχνότερα στη λεκτική και ψυχολογική βία.

Αίτια
Η διαφορετικότητα, οτιδήποτε δηλαδή ξεφεύγει από το μέσο φυσιολογικό μπορεί να μην είναι εύκολα αποδεκτή. Διαφορές στο χρώμα, την εθνικότητα, τα ευρέως διαδεδομένα πρότυπα ομορφιάς, το νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο ενός ατόμου αποτελούν αντικείμενο χλευασμού όταν δεν υπάρχει παιδεία, καλλιέργεια σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα παιδιά συχνά αντιγράφουν από τους γονείς απαξιωτικές συμπεριφορές σε άτομα που απλά διαφέρουν.

Συχνά οι ίδιοι οι γονείς, ειδικά των αγοριών προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους να μην έχουν ευαισθησίες και να είναι δυνατά, διεκδικητικά και κάποιες φορές επιθετικά.
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ωθεί τους γονείς προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την επιβίωση της οικογένειας να είναι ουσιαστικά ή συναισθηματικά απόντες από την ανατροφή και τον έλεγχο των παιδιών τους.
Το Διαδίκτυο, που ευρέως χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των παιδιών, αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για τους θύτες, νιώθοντας ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, να εκτονώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. (cyber bullying).
Χαρακτηριστικά όσων εμπλέκονται σε σχολικό εκφοβισμό
Θύματα είναι τα παιδιά που ξεφεύγουν από το μέσο όρο είτε στις επιδόσεις, είτε στην εμφάνιση, είτε στη συμπεριφορά. Συνήθως είναι παιδιά εσωστρεφή, που απομονώνονται και δεν επικοινωνούν εύκολα με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς ή άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους. Θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν παρατηρήσουμε αλλαγή στη διάθεσή τους, τη συμπεριφορά τους, αποφυγή να πάνε σχολείο, να κάνουν πράγματα που πριν τα ευχαριστούσαν. Επίσης, όταν παραπονιούνται συχνά για σωματικά ενοχλήματα, πέφτουν οι σχολικές τους επιδόσεις και δείχνουν συνεχώς φοβισμένα.

Οι θύτες είναι άτομα με μέτριες σχολικές επιδόσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, που συχνά μεγαλώνουν σε δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες, κάτι που φορτίζει αυτά τα παιδιά με αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη, απογοήτευση. Για το λόγο αυτό, ο όρος θύτης δεν είναι πάντα ο πιο κατάλληλος για αυτά τα παιδιά.

Συνέπειες
Τα παιδιά που πέφτουν επαναλαμβανόμενα θύματα σχολικού εκφοβισμού εμφανίζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία και συχνά αυτοκτονικό ιδεασμό. Δυστυχώς, πολλά παιδιά στον κόσμο έχουν οδηγηθεί στην αφαίρεση της ζωής τους και παρά την ενημέρωση των τελευταίων ετών, τέτοια φαινόμενα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Συχνά ακούγεται η ένσταση ότι στο σχολικό περιβάλλον ανέκαθεν υπήρχαν ανώδυνα περιπαικτικά περιστατικά συνομηλίκων. Η απάντηση είναι ότι ποτέ αυτά τα περιστατικά δεν ήταν ανώδυνα. Πάντα επηρέαζαν και επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών και κατά συνέπεια των ενηλίκων.

Αντιμετώπιση
Οι γονείς κυρίως, αλλά και οι εκπαιδευτικοί επικουρικά, έχουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Οφείλουν να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, να επικοινωνούν μαζί τους και να αντιλαμβάνονται άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

Οι γονείς των παιδιών που υφίστανται σχολικό εκφοβισμό, θα πρέπει να ανακουφίσουν το παιδί τους, να το απενοχοποιήσουν και να το βοηθήσουν ουσιαστικά, αποφεύγοντες εκδικητικές συμπεριφορές, που συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα.
Οι γονείς των παιδιών που ασκούν σχολικό εκφοβισμό, θα πρέπει αρχικά να αναγνωρίσουν, να αποδεχτούν το πρόβλημα, και να βοηθήσουν και αυτοί τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους δυσκολίες.

Τέλος, οι γονείς όλων των παιδιών, θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να σέβονται τη διαφορετικότητα, αλλά και να υπερασπίζονται τα παιδιά που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού. Έτσι, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο, βοηθάνε και αυτά σημαντικά στην αποτροπή των συγκεκριμένων φαινομένων.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr

Ιλαρά: Πάνω από 1.800 κρούσματα - Ανησυχία για τη δημόσια υγεία

Ιλαρά: Πάνω από 1.800 κρούσματα - Ανησυχία για τη δημόσια υγεία

Ξεπέρασαν τα 1.800 τα κρούσματα της ιλαράς, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα για τη δημόσια υγεία. Ήδη τα περιστατικά που καταγράφονται μόνο για την τελευταία εβδομάδα, ανέρχονται σε 138.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την περασμένη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα 1 Μαρτίου δηλώθηκαν 138 νέα κρούσματα ιλαράς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής σε εβδομαδιαία βάση από τον περασμένο Μάιο που ενέσκηψε η επιδημία ιλαράς και στην Ελλάδα.

Συνολικά πλέον οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγράψει 1.829 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα.

Πρόκειται κυρίως για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Επίσης, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με ιλαρά. Το τελευταίο θύμα, ήταν μια 35χρονη Ελληνίδα, από τον γενικό πληθυσμό όπως την προσδιορίζει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά τα άλλα μόνο παιδική δεν είναι η νόσος.

Εξάλλου, σε πρόσφατη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Κώστας Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην ανάγκη για εντονότερη ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό, καθώς και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, με ποιο τρόπο το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να κάμψει τις αντιρρήσεις και τέλος, εάν σκοπεύει να θέσει θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Πούρα και πίπες εξίσου βλαβερά με το τσιγάρο

Τα τσιγάρα δεν είναι ο μόνος τύπος προϊόντων καπνού που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο ή σε θανάτους από καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα, επιβεβαιώνει αμερικανική μελέτη. Εξίσου επικίνδυνες είναι οι πίπες και τα πούρα.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκδοση JAMA Internal Medicine, όσοι καπνίζουν αποκλειστικά πούρα, έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Όσον αφορά στους θανάτους από συγκεκριμένους καρκίνους, που συνδέονται με τη χρήση καπνού, οι καπνιστές έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν από άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, αλλά οι καπνιστές πούρων έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτούς τους καρκίνους και όσοι καπνίζουν πίπα έχουν 58% περισσότερες πιθανότητες.

Για τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 357.420 ατόμων, που τους παρακολουθούσαν από το 1985 μέχρι το 2011.

"Γνωρίζαμε ότι οι αποκλειστικοί χρήστες πούρων και πίπας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν καπνό", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Carol Christensen, από το Κέντρο για τα Προϊόντα Καπνού του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

"Ωστόσο η παρούσα μελέτη παρέχει πληροφορίες, που αντανακλούν τα σημερινά πρότυπα χρήσης καπνού. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σημασία της άμεσης διακοπής της χρήσης προϊόντων καπνού".

Συνολικά, 203.071 άτομα, (περίπου 57%), δεν έκαναν καθόλου χρήση καπνού. Άλλοι 57.251 συμμετέχοντες ήταν καθημερινοί καπνιστές τσιγάρων, ενώ 9.414 δήλωσαν ότι κάπνιζαν λιγότερο συχνά και 77.773 ήταν πρώην καπνιστές τσιγάρων.

Επιπλέον, 531 άτομα ήταν καθημερινοί καπνιστές πούρων, ενώ 608 άτομα κάπνιζαν πούρα λιγότερο συχνά και 2.398 είχαν εγκαταλείψει τη συνήθεια. Για τις πίπες, 1.099 συμμετέχοντες κάπνιζαν καθημερινά, ενώ 78 άτομα κάπνιζαν πίπα λιγότερο συχνά και 5.237 την είχαν κόψει.
Κατά τη διάρκεια των χρόνων της μελέτης, 51.150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Γενικά, όσοι καπνίζουν σε καθημερινή βάση τσιγάρα, πούρα και πίπες, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του πνεύμονα, του στόματος και του λαιμού, καθώς και του παγκρέατος.

Ακόμη, όμως, κι αν το κάπνισμα δεν ήταν καθημερινή συνήθεια, οι άνθρωποι είχαν πάνω από έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα, σε σχέση με άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν καπνό. Διέτρεχαν, επίσης, πάνω από επτά φορές τον κίνδυνο να πεθάνουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πάνω από τέσσερις φορές τον κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνους του στόματος και 43% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από μια διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος.

Όσοι καπνίζουν πούρα, είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ για τους καπνιστές πίπας οι κίνδυνοι ήταν 51% υψηλότεροι, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Καρκίνος: Πολυστοχευμένες θεραπείες με μεγάλη αποτελεσματικότητα, το νέο στοίχημα

Καρκίνος: Πολυστοχευμένες θεραπείες με μεγάλη αποτελεσματικότητα, το νέο στοίχημα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: “Latest Developments in Cancer”.

Η ημερίδα διοργανώθηκε για να αποτελέσει ένα forum συζήτησης και κατάθεσης προτάσεων από εκπροσώπους της αγοράς, μέλη επιστημονικών εταιρειών, μέλη φορέων ασθενών και στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας με στόχο το σχεδιασμό ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με βάση αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικότερα οι ασθενείς με καρκίνο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η σχέση κόστους-οφέλους για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς καθώς και η πραγματική πρόσβαση των ασθενών σε αυτές στην Ελλάδα της κρίσης. Χορηγός της ημερίδας ήταν η φαρμακευτική εταιρεία IPSEN Hellas.

Στη συζήτηση για τις πολιτικές υγείας τονίστηκε ότι στην Ελλάδα το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων συναγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Η διάθεση περιορισμένων πόρων για την υγεία και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους. Οι βασικές λύσεις είναι η ανανέωση δυναμικού που ασχολείται με το management της υγείας και η επένδυση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών. Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες.

Στην εισήγησή του ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», κος Αριστοτέλης Μπάμιας αναφέρθηκε στην ελπίδα που έφερε η εξέλιξη των θεραπειών στον καρκίνο του νεφρού.

Ο κ. Μπάμιας τόνισε ότι «ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής. Παρόλο που οι εξελίξεις στις στοχεύουσες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού από το 2006 έως σήμερα ήταν ραγδαίες, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».
Πλέον υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες για επιλέξιμους ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (aRCC), όπως οι επόμενης γενιάς αναστολείς κινάσης τυροσίνης (TKI) με τη δυνατότητα να παρέχουν επιπρόσθετες αντικαρκινικές επιδράσεις σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

«Είναι σημαντικό που έχουμε θεραπευτικές επιλογές, που χορηγούνται ως πολυ-στοχευμένες θεραπείες με σημαντική αποτελεσματικότητα στη δεύτερη γραμμή aRCC με εύκολο δοσολογικό σχήμα του ενός δισκίου την ημέρα» επεσήμανε ο καθηγητής κ. Μπάμιας.

Η κυρία Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Ελληνική συμμαχία οικογενειών κατά της νόσου VHL δήλωσε ότι «Ο ασθενής θα πρέπει να είναι το επίκεντρο του συστήματος υγείας. Στόχος μας να μην μείνει κανείς αδιάγνωστος να είναι ευαισθητοποιημένοι ιατροί και ασθενείς ώστε να σώζονται όργανα και ζωές αλλά και να γίνεται σωστός προγενετικός έλεγχος και να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην λύση του καρκίνου».

Τέλος ο κ. Βύρων Μαρκούσης, Ιατρικός Διευθυντής της IPSEN Hellas σημείωσε ότι «Η IPSEN είναι ένας παγκόσμιος εξειδικευμένος βιοτεχνολογικός όμιλος που στοχεύει στο να προσφέρει αξία στην ογκολογική κοινότητα. Οι ασθενείς είναι το επίκεντρο των ενεργειών της εταιρείας. Η IPSEN είναι παρούσα από το 1986 στην ογκολογία και δραστηριοποιείται σε εξειδικευμένους τομείς της ογκολογίας όπως ο καρκίνος του νεφρού, οι νευροενδοκρινείς όγκοι, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς, ο καρκίνος του μαστού, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και ο καρκίνος του παγκρέατος.
Μέσα από ισχυρές επιστημονικές συνεργασίες, η IPSEN δημιουργεί το αύριο της ογκολογίας με τους κορυφαίους επιστήμονες του σήμερα».

Σχετικά με την IPSEN
Η Ipsen είναι ένας παγκόσμιος βιοφαρμακευτικός Όμιλος επικεντρωμένος στην καινοτομία και τις εξειδικευμένες θεραπείες. Η Ipsen διαθέτει επίσης μια καλά εδραιωμένη και επιτυχημένη Μονάδα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας. Η Ipsen κυκλοφορεί περισσότερα από 20 φάρμακα σε περισσότερες από 115 χώρες, με άμεση εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως. Ο Όμιλος απασχολεί περισσότερους από 5.100 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με την VHL Alliance Greece
Η Ελληνική συμμαχία οικογενειών κατά της νόσου VHL (Von Hippel Lindau disease), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφιερωμένος να βρει μια θεραπεία για το σύνδρομο αλλά και εν γένει για τον καρκίνο, όπως και η vhlfa alliance Ευρωπαικά και Παγκόσμια, στην οποία και ανήκει και η VHL Alliance Greece σαν πηγή πληροφόρησης και ανταλλαγή γνώσης καθώς και συνεργασίας επιστημόνων. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Σαρώνουν γρίπη και ιλαρά στη χώρα με νεκρούς στο πέρασμά τους...

Σαρώνουν γρίπη και ιλαρά στη χώρα με νεκρούς στο πέρασμά τους...

Σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας εξελίσσεται στην Ελλάδα η ιλαρά, με πάνω από 1.500 κρούσματα και τρεις νεκρούς, ενώ ακολουθεί η εποχική γρίπη.

 

Ειδικότερα, ανεβαίνει σταδιακά ο αριθμός των νεκρών που κατέληξαν από την εποχική γρίπη, αγγίζοντας τους 10 (με έναν ακόμη νεκρό που προστέθηκε αυτή την εβδομάδα) σύμφωνα με την τακτική εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από τους ασθενείς αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις τέσσερις (10%). Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη. Σε ό,τι αφορά τον τύπο της γρίπης, τα 21 από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 21 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τους 10 θανάτους που έχουν καταγραφεί, οι εννέα αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ωστόσο, κανείς δεν εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου που έπρεπε να εμβολιαστεί για τη γρίπη. Να σημειωθεί, ότι τα θύματα ήταν ηλικίας από 39 έως 87 έτη.

Και τρίτος νεκρός από ιλαρά
Εξάλλου, σε μεγάλη φάση ανόδου βρίσκεται και η ιλαρά στη χώρα μας, τα κρούσματα της οποίας ξεπερνούν τα 1.500, ενώ προστέθηκε ένας ακόμη θάνατος ο τρίτος κατά σειρά και 125 νέα κρούσματα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες κινητοποιήθηκε και αποφάσισε να διοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης σχετικά με την νόσο. Έτσι, στις 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Επιδημία ιλαράς στη χώρα», σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και το Θεραπευτήριο Metropolitan.

Ειδικότερα, μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το τελευταίο θύμα της νόσου, είναι μια 35χρονη Ελληνίδα, από τον γενικό πληθυσμό όπως την προσδιορίζει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να τη διαχωρίσει από όσους νόσησαν σε κοινότητες Ρομά. Η άτυχη γυναίκα, κάτοικος Αττικής, είχε εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου και ο ατελής εμβολιασμός την άφησε εκτεθειμένη τελικά στην ιλαρά. Μετά τη νόσησή της η 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος θάνατος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο και ο δεύτερος, αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Για την ιλαρά, οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Κυστική ίνωση: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο που στοχεύει στο αίτιο της νόσου

Κυστική ίνωση: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο που στοχεύει στο αίτιο της νόσου

Το νέο φάρμακο συνδυάζει την δραστική ουσία ivacaftor, που είχε εγκριθεί ως μονοθεραπεία το 2012 σε ασθενείς με συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις της νόσου, με τη νέα δραστική ουσία tezacaftor και στοχεύει στην υποκείμενη αιτία της νόσου.

Ο νέος συνδυασμός αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» τριπλών συνδυασμών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής και προσβάλλει περίπου 75.000 ανθρώπους στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 800 άτομα, ενώ κάθε εβδομάδα γεννιέται ένα παιδί με κυστική ίνωση.

Η νόσος προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου CFTR που κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει την παραγωγή ορισμένων συστατικών των εκκρίσεων του σώματος (π.χ. πεπτικά υγρά,βλέννα).

Οι μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR έχουν ως συνέπεια άλλοτε να παράγεται ελαττωματική πρωτεΐνη CFTR και άλλοτε να μην παράγεται καθόλου, με συνέπεια την παραγωγή παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα (π.χ. πάγκρεας, ήπαρ, έντερο). Η συσσώρευση αυτή καταστρέφει σταδιακά τα όργανα και τα οδηγεί σε ανεπάρκεια.

Άνω των 12 ετών
Το νέο φάρμακο, εγκρίθηκε από τον FDA για πάσχοντες από κυστική ίνωση ηλικίας 12 ετών και άνω. Η έγκριση της θεραπείας αυτής από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι ασθενείς που θα το λάβουν πρέπει να είναι ομόζυγοι με την πιο συχνή μετάλλαξη του γονιδίου CFTR, δηλαδή να έχουν δύο αντίγραφα (κόπιες) της μετάλλαξης F508del, ή να έχουν μία απο τις παρακάτω 26 μεταλλάξεις που επελέγησαν με βάση τα ευρήματα των προεγκριτικών κλινικών και εργαστηριακών μελετών: Ε56Κ, P67L, R74W, D110E, D110H, R117C, E193K, L206W, R347H, R352Q, A455E, D579G, 711+3A→G, E831X, S945L, S977F, F1052V, K1060T, A1067T, R1070W, F1074L, D1152H, D1270N, 2789+5G→A, 3272-26A→G και 3849+10kbC→T.

Υπολογίζεται ότι το 45% των πασχόντων από κυστική ίνωση είναι ομόζυγοι της μετάλλαξης F508del, ενώ στην Ελλάδα οι ασθενείς αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 200 άτομα

Διπλή δράση
Η νέα φαρμακευτική αγωγή δρα με διπλό τρόπο. Από τη μια, η δραστική ουσία tezacaftor έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το ελάττωμα ως προς τη μεταφορά και επεξεργασία της πρωτεΐνης CFTR, ώστε να φτάσει στην κυτταρική επιφάνεια όπου το ivacaftor(η δεύτερη δραστική ουσία) μπορεί να αυξήσει τον χρόνο που η πρωτεΐνη παραμένει ενεργή εκεί.

Σύμφωνα με τον FDA, ο συνδυασμός tezacaftor/ivacaftor αξιολογήθηκε σε δύο, τελικού σταδίου (φάσης ΙΙΙ) κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 750 πάσχοντες από κυστική ίνωση. Οι ασθενείς αυτοί είχαν ηλικία 12 ετών και άνω. Άλλοι από αυτούς είχαν δύο αντίγραφα της μετάλλαξης F508del και άλλοι ένα αντίγραφο της F508del και μία άλλη μετάλλαξη.

Και στις δύο μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν το νέο συνδυασμό παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στην πνευμονική λειτουργία και σε άλλους δείκτες της νόσου τους (π.χ. στις εξάρσεις), ενώ ο συνδυασμός είχε ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας.

«Η σημερινή έγκριση αποτελεί πολύ καλή είδηση για την κοινότητα της κυστικής ίνωσης και σημαντικό βήμα προόδου στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας να βρούμε νέες και καλύτερες θεραπείες για την υποκείμενη αιτία της», δήλωσε ο δρ Preston W. Campbell, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ιδρύματος Κυστικής Ίνωσης (CFF). «Αισιοδοξούμε ότι με την επόμενη γενιά των τροποποιητών της CFTR (σ.σ. είναι η οικογένεια φαρμάκων όπου ανήκει ο νέος συνδυασμός) θα έχουμε ουσιώδεις θεραπείες για το σχεδόν 90% των πασχόντων από κυστική ίνωση. Θα συνεχίσουμε την αναζήτησή μας έως ότου βρούμε αποτελεσματικές θεραπείες για κάθε άτομο που πάσχει από τη νόσο».

Η κα Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, δήλωσε σχετικώς: «Η είδηση για την έγκριση του νέου αυτού φαρμάκου, του τρίτου κατά σειρά την τελευταία πενταετία που στοχεύει στο αίτιο της νόσου, μας χαροποιεί ιδιαίτερα και είναι εξαιρετικά σημαντική και ελπιδοφόρα. Οι διαδικασίες για την έγκριση και χορήγησή του σε Έλληνες ασθενεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Πρόκειται για ένα νέο φάρμακο που προστίθεται στη φαρέτρα των ιατρών για τη θεραπεία μας και αποτελεί την απόδειξη ότι η έρευνα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, προκειμένου η νόσος να χτυπηθεί στη “ρίζα” της. Πλέον είμαστε πεπεισμένοι και αισιόδοξοι ότι σύντομα θα βρεθούν νέες θεραπείες, ακόμα πιο αποτελεσματικές, για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της γονιδιακής μετάλλαξης που φέρουν. Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα για την κυστική ίνωση το τελευταίο διάστημα αλλάζουν διαρκώς προς το καλύτερο και οι ασθενείς οφείλουν πλέον να ατενίζουν το μέλλον με ακόμα περισσότερη αισιοδοξία».

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Όσα έχουμε υποχρέωση να ξέρουμε

παιδικός καρκίνος

Ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος. Αντιπροσωπεύει το 0,5-4,6% όλων των καρκίνων σε ανθρώπους. Η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.
Ο όρος παιδικός καρκίνος χρησιμοποιείται για να ορίσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου που εμφανίζονται σε παιδιά πριν την ηλικία των 15 ετών. Τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας κυμαίνονται μεταξύ 50 και 200 ανά εκατομμύριο παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Παιδικός καρκίνος: Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές;
Το “μοτίβο” των καρκίνων στην παιδική ηλικία διαφέρει σημαντικά από εκείνων σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σε γενικές γραμμές, η λευχαιμία αποτελεί περίπου το ένα τρίτο όλων των καρκίνων της παιδικής ηλικίας. Οι άλλες πιο κοινές μορφές καρκίνου στα παιδιά είναι τα λεμφώματα και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι όγκων που εκδηλώνονται σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά, όπως το νευροβλάστωμα, το νεφροβλάστωμα, το μυελοβλάστωμα και το ρετινοβλάστωμα. Οι καρκίνοι του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου ή του ορθού, τυπικά συμβαίνουν σε ενήλικες και είναι εξαιρετικά σπάνιοι σε παιδιά.

Παιδικός καρκίνος: Ποιοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου της παιδικής ηλικίας;
Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί μόνο λίγοι παράγοντες κινδύνου για τους καρκίνους της παιδικής ηλικίας. Αυτοί περιλαμβάνουν την ιονίζουσα ακτινοβολία και την κατάποση της ορμόνης διαιθυλοστιλβεστρόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (πρόκειται για μια παλιά θεραπεία που δεν εφαρμόζεται πλέον). Πολλοί παιδικοί καρκίνοι συνδέονται επίσης με τη γενετική σύσταση του ατόμου, αφού έχει αποδειχτεί ότι ο καρκίνος σε μικρές ηλικίες εμφανίζεται με διαφορετική συχνότητα σε παιδιά διαφορετικής εθνοτικής προέλευσης. Επίσης, η γενετική προδιάθεση κάθε ατόμου (οικογενειακό ιστορικό καρκίνων) παίζει σημαντικό ρόλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ιοί, όπως ο Epstein-Barr, η Ηπατίτιδα-Β, ο έρπης και ο ιός του AIDS (HIV) μπορεί επίσης να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου για μερικούς καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

Παιδικός καρκίνος: Υπάρχουν γεωγραφικές διακυμάνσεις στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας;
Δεν έχουν όλες οι χώρες ενημερωμένα μητρώα που καταγράφουν τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου, ως εκ τούτου είναι δύσκολο να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται να είναι μεγάλες οι διακυμάνσεις στη συχνότητα εμφάνισης παιδικών καρκίνων, όπως η λευχαιμία και οι όγκοι του νευρικού συστήματος. Ενώ τέτοιου τύπου καρκίνοι διαγιγνώσκονται σπανίως στον υπόλοιπο κόσμο, στην υπο-Σαχάρια Αφρική, καταγράφονται αυξημένα ποσοστά εμφάνισης λεμφωμάτων (ειδικότερα λέμφωμα Burkitt) από ό,τι σε άλλες περιοχές. Αυτό μπορεί να προκύψει από τη μεγαλύτερη έκθεση σε ιογενείς λοιμώξεις.

Περισσότερα...

14 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Ηλεκτρονικές δωρεές θα δέχεται ο Σύλλογος "Η καρδιά του παιδιού" στην ιστοσελίδα του και στο Facebook
 

Eκτός από «Ημέρα των Ερωτευμένων» η αυριανή ημέρα έχει καθιερωθεί διεθνώς και ως ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.
Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο ποσοστό 0,8-1% των 100.000 γεννήσεων ετησίως.
Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους, από οποιαδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία.

Ο όρος «Συγγενής» υποδεικνύει μια εκ γενετής δυσπλασία στην καρδιά ή στα αγγεία ,που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξης του. Ορισμένες φορές η συγγενής ανωμαλία της καρδιάς είναι ελαφριάς μορφής και δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά τη γέννησή του. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιοπάθειας εμφανίζονται αργότερα στην παιδική, εφηβική ηλικία ή ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνο την ενηλικίωση, αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού» με το μήνυμα «Στηρίζουμε την "Καρδιά του Παιδιού" με την καρδιά μας» θα δέχεται αύριο 14η Φεβρουαρίου, τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές δωρεές στο τηλέφωνο 210 3218488, ή στην ιστοσελίδα της www.kardiapaidiou.gr και στο Facebook (www.facebook.com/SyllogosKardiaPaidiou).

Δράσεις Ενημέρωσης

Για αύριο Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 ο Σύλλογος προγραμματίζει επίσης δράσεις ενημέρωσης:

- Οι εθελοντές τις «Καρδιάς του Παιδιού», θα βρίσκονται στο Σταθμό Μετρό του Συντάγματος από τις 10 π.μ. - 4 μ.μ. και θα πραγματοποιήσουν στοχευμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα των Συγγενών Καρδιοπαθειών. Η δράση θα περιλαμβάνει μικρά δωράκια για τους μικρούς μας φίλους, καθώς και δωρεάν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.
- Στα Τρίκαλα, εσπερίδα με θέμα τις «Συγγενείς καρδιοπάθειες» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα. Διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων με συν-διοργανωτές, τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων και την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, στις 6 μ.μ. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Μειώνεται το όζον στη στρατόσφαιρα - Οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην υγεία

Μειώνεται το όζον στη στρατόσφαιρα - Οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην υγεία

Το στρώμα του όζοντος που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί σταδιακά να αποκαθίσταται πάνω από τους πόλους, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα, προς μεγάλη ανησυχία τους, ότι ανάμεσα από τις 60 μοίρες νότιο έως τις 60 μοίρες βόρειο γεωγραφικό πλάτος συνεχίζει να μειώνεται η συγκέντρωση του όζοντος στο κατώτερο τμήμα της στρατόσφαιρας, σε ύψος 15 έως 25 χιλιομέτρων, εκεί όπου το στρώμα του όζοντος ήταν ανέκαθεν πυκνότερο.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα από πολλές χώρες, με επικεφαλής ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, του Φυσικού-Μετεωρολογικού Παρατηρητηρίου του Νταβός και του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ατμοσφαιρικής επιστήμης «Atmospheric Chemistry and Physics» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, χρησιμοποίησαν δορυφορικές μετρήσεις τριών δεκαετιών, καθώς επίσης εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους και νέους αλγορίθμους, για να εκτιμήσουν τη διαχρονική εξέλιξη του όζοντος πάνω από άλλα μέρη της Γης πέρα από την Ανταρκτική και την Αρκτική.

Στον 20ό αιώνα, όταν ουσίες όπως οι χλωροφθοράνθρακες απελευθερώθηκαν μαζικά στην ατμόσφαιρα, το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα (σε ύψη 15 έως 50 χιλιομέτρων) αραίωσε διεθνώς, ιδίως πάνω από την Ανταρκτική, όπου σχηματίσθηκε μια «τρύπα». Η διεθνής απάντηση ήταν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, που απαγόρευσε αυτά τα χημικά και βελτίωσε την κατάσταση. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το παγκόσμιο στρώμα του όζοντος θα έχει αποκατασταθεί πλήρως έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι ίσως αυτό δεν θα συμβεί τελικά.

Το όζον σχηματίζεται κυρίως μέσω φυσικών διαδικασιών στη στρατόσφαιρα, κυρίως πάνω από τους τροπικούς σε ύψος άνω των 30 χιλιομέτρων. Από εκεί, μέσω της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, κατανέμεται πάνω από όλο τον πλανήτη. Προς μεγάλη έκπληξή τους, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τώρα ότι, παρόλο που οι συγκεντρώσεις χλωροφθορανθράκων συνεχίζουν να μειώνονται και το στρώμα του όζοντος στην ανώτερη στρατόσφαιρα (πάνω από τα 30 χιλιόμετρα) ιδίως πάνω από τους δύο πόλους πυκνώνει, επιστρέφοντας στα παλαιότερα επίπεδά του, αντίθετα το στρώμα του όζοντος στην κατώτερη στρατόσφαιρα (κάτω από τα 30 χιλιόμετρα) εξακολουθεί να αραιώνει.

AdTech Ad
Το όζον παράγεται, επίσης, στην τροπόσφαιρα, σε ύψος κάτω των 15 χιλιομέτρων, μέσω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ουίλιαμ Μπολ του ΕΤΗ, «αυτό το ανθρωπογενές όζον, που προκαλεί και την καλοκαιρινή αιθαλομίχλη, εν μέρει ''καμουφλάρει'' τη μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος στις δορυφορικές μετρήσεις».

Οι αιτίες για τη συνεχιζόμενη αραίωση του όζοντος της κατώτερης στρατόσφαιρας παραμένουν ακόμη ασαφείς. Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, παράγεται πλέον λιγότερο όζον. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι βραχύβιες χημικές ουσίες που περιέχουν χλώριο και βρώμιο αυξάνονται συνεχώς και εισδύουν στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Παρόλο που είναι λιγότερο επιβλαβείς από τους απαγορευμένους χλωροφθοράνθρακες, μπορούν να κάνουν τη ζημιά τους στο όζον.

Προς το παρόν, κατά τους επιστήμονες, είναι αδύνατο να γίνουν προβλέψεις για τις συνέπειες που θα έχει η συνεχιζόμενη αραίωση του όζοντος στους ανθρώπους και στα οικοσυστήματα. Ο καθηγητής ατμοσφαιρικής χημείας Τόμας Πέτερ του ΕΤΗ δήλωσε ότι «τα ευρήματα δημιουργούν ανησυχία αλλά όχι συναγερμό». Επεσήμανε ότι «η μείωση του όζοντος που τώρα παρατηρείται είναι πολύ μικρότερη από ό,τι πριν από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Η θετική συνέπεια του Πρωτοκόλλου είναι αδιαμφισβήτητη, όπως καταδεικνύει η επανάκαμψη του όζοντος στην ανώτερη στρατόσφαιρα και στους πόλους. Πρέπει, όμως, να έχουμε τον νου μας στο στρώμα του όζοντος και στη λειτουργία του ως φίλτρου της υπεριώδους ακτινοβολίας πάνω από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη και στους τροπικούς».

Οι επιπτώσεις στην υγεία
Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ήλιου που φθάνει στη Γη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA φυτών, ζώων κι ανθρώπων. Όμως το όζον που σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια της Γης θεωρείται επίσης ατμοσφαιρικός ρύπος και «αέριο του θερμοκηπίου», αποτελώντας δυνητικό κίνδυνο τόσο για την ανθρώπινη υγεία (ιδίως των πνευμόνων) όσο και για την παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων.

Οι εκπομπές οχημάτων, σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, βιομηχανιών κι άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων αλληλεπιδρούν με το φως του ήλιου και παράγουν όζον, που θεωρείται δευτερογενής ρυπαντής, επειδή δεν εκπέμπεται άμεσα, αλλά δημιουργείται έμμεσα.

Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Elementa: Science of the Anthropocene», δείχνει ότι, αν και η ρύπανση από το όζον μειώνεται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συνεχίζουν να περνούν πάνω από 10 μέρες κάθε χρόνο στη διάρκεια των οποίων τα επίπεδα όζοντος ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας.

Ειδικότερα, σε περιοχές της νότιας Ευρώπης -όπου και η Ελλάδα- τα επίπεδα όζοντος ξεπερνούν τα 70 ppb για περισσότερες από 15 μέρες τον χρόνο.

Η νέα έκθεση ΤΟΑΡ (Tropospheric Ozone Assessment Report) του Διεθνούς Προγράμματος Παγκόσμιας Ατμοσφαιρικής Χημείας αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα παγκόσμια βάση δεδομένων για τα επιφανειακά επίπεδα του όζοντος, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από περισσότερους από 4.800 σταθμούς παρατήρησης σε όλο τον κόσμο. Ο διεθνής αυτός «χάρτης» του όζοντος είναι διαθέσιμος ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Ποιους δαγκώνουν οι σκύλοι;

Οι σκύλοι μυρίζουν το άγχος και τον φόβο και οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός λόγος για να σας δαγκώσουν. Επίσης συσχέτισαν την προσωπικότητα του σκύλου με εκείνη του αφεντικού.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση BMJ Journal of Epidemiology and Community Health.

Ένας σκύλος είναι πιο πιθανό να επιτεθεί και να δαγκώσει έναν άνθρωπο, ιδίως άνδρα, αν εκείνος είναι αγχώδης και νευρωτικός. Οι ιδιοκτήτες σκύλων το έχουν επισημάνει εδώ και αιώνες, αλλά τώρα τεκμηριώνεται και επιστημονικά.

Η μικρής κλίμακας ψυχολογική μελέτη του Τμήματος Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ έδειξε επιπλέον ότι, όσο πιο συναισθηματικά σταθερός και λιγότερο αγχώδης είναι κάποιος, τόσο λιγότερο προσελκύει το ενδιαφέρον του σκύλου, που μπορεί, απλά, να τον προσπεράσει αδιάφορα.

Η αλήθεια είναι ότι, όποιος έχει υποστεί επίθεση σκύλου, δεν το ξεχνάει και πολλά χρόνια αργότερα μπορεί να μην έχει καταφέρει να αποδιώξει το αίσθημα του φόβου, κάθε φορά που περνά δίπλα από σκύλο, ακόμη και από τον πιο φιλικό και παιχνιδιάρη. Από τα 700 άτομα, που συμμετείχαν στη μελέτη, περίπου ένας στους τέσσερις είχε δαγκωθεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ οι άνδρες είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να δαγκωθούν από ό,τι οι γυναίκες.

Ακόμη, σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έχουν σκύλο είναι πιθανότερο να δαγκωθούν από ό,τι όσοι δεν έχουν. Αν κάποιος έχει πολλά σκυλιά στο σπίτι του, υπάρχει υπετριπλάσια πιθανότητα να δαγκωθεί, σε σχέση με κάποιον που δεν έχει κανένα σκύλο. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) ανέφεραν ότι δαγκώθηκαν από άγνωστο σκύλο.

Τα πραγματικά δαγκώματα είναι πολύ περισσότερα - σχεδόν τριπλάσια - από τις περιπτώσεις που καταγράφονται επίσημα από τα νοσοκομεία ή από την αστυνομία. Ένα στα τρία δαγκώματα (33%) χρειάστηκε ιατρική φροντίδα, αλλά ένα ελάχιστο ποσοστό (0,6%) οδήγησε σε εισαγωγή στο νοσοκομείο. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τα κυριότερα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου (γράφημα)

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τα κυριότερα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου (γράφημα)

Με τον όρο «παιδικός καρκίνος» περιγράφεται ο καρκίνος που εκδηλώνεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών.

Πρόκειται για σπάνιους καρκίνους που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε ποσοστό 0,5 έως 4,6% όλων των περιστατικών καρκίνου. Ο συνολικός δείκτης επίπτωσης του παιδικού καρκίνου κυμαίνεται ανάμεσα σε 50 και 200 περιστατικά ανά εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε τα κυριότερα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου.

paidikos karkinos simadia S

 

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ