ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Νέο βακτήριο τρυπώνει με μεγάλη ευκολία στα νοσοκομεία

Σε δύο ξεχωριστά είδη εξελίσσεται πλέον το κοινό βακτήριο Clostridium difficile (το οποίο προκαλεί έντονη διάρροια). Το ένα είδος μάλιστα εξαπλώνεται ταχύτατα στα νοσοκομεία και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα απολυμαντικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Νιτίν Κουμάρ του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνώς γενετική ανάλυση του συγκεκριμένου βακτηρίου δείχνοντας ότι συνεχίζει να εξελίσσεται ανταποκρινόμενο στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια σειρά από αλλαγές στο γονιδίωμα του νεοεμφανισθέντος είδους του βακτηρίου, οι οποίες του επιτρέπουν να αντέχει στα κοινά απολυμαντικά των νοσοκομείων και να εξαπλώνεται εύκολα μέσα στους χώρους τους.

Εκτιμάται ότι το νέο είδος του βακτηρίου, που αποτελεί την κυριότερη αιτία σοβαρής διάρροιας σχετιζόμενης με τα αντιβιοτικά παγκοσμίως, ευθύνεται πλέον για πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομειακών λοιμώξεων με C.difficile.

Τα βακτήρια C.difficile υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα περίπου ενός υγιούς ανθρώπου στους 30 διεθνώς. Όταν κάποιος είναι υγιής, εκατομμύρια «καλά» βακτήρια του εντέρου κρατούν το εν λόγω βακτήριο υπό έλεγχο, όταν όμως ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτικά που «θερίζουν» τα βακτήρια του εντέρου του, ανατρέποντας την έως τότε μικροβιακή ισορροπία, το C.difficile μένει ελεύθερο να πολλαπλασιασθεί, να παράγει τοξίνες, να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου και σοβαρή διάρροια.

Το βακτήριο, που αφθονεί στα νοσοκομεία, επιβιώνει για αρκετό χρόνο πάνω στα χέρια και στις επιφάνειες (τουαλέτες, ρούχα, άλλα αντικείμενα) και εξαπλώνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του στόματος.

Οι ερευνητές συνέλεξαν, καλλιέργησαν, ανέλυσαν και συνέκριναν γενετικά 906 στελέχη του βακτηρίου, τα οποία απομόνωσαν από ανθρώπους, ζώα (σκύλους, χοίρους, άλογα κ.α.) και το περιβάλλον σε 33 χώρες, ανακαλύπτοντας έτσι ότι το C.difficile σήμερα πλέον εξελίσσεται σε δύο ξεχωριστά είδη.

«Το ένα είδος έχει εξειδικευθεί για να εξαπλώνεται στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα. Αυτό το νέο είδος έχει αρχίσει να εμφανίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και άρχισε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες ιατρικές πρακτικές και στην ανθρώπινη διατροφή προτού καν υπάρξουν νοσοκομεία. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος μελέτησε τα γονιδιώματα του C.difficile και το εντόπισε», δήλωσε ο Κουμάρ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το σχετικά πρόσφατο βακτήριο (C.difficile κλάδος Α), που έκανε την πρώτη εμφάνιση του πριν περίπου 76.000 χρόνια και σταδιακά εξελίχθηκε γενετικά ώστε να αποκτήσει νέες ιδιότητες προσαρμοσμένες στο ανθρώπινο περιβάλλον, ιδίως μετά το τέλος του 16ου αιώνα, ανευρίσκεται πλέον περίπου στο 70% των δειγμάτων από ασθενείς εισηγμένους σε νοσοκομεία μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αρκετά στελέχη του συνεχίζουν να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που συναντούν, ακόμη και στα πιο σύγχρονα νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Κλιματική αλλαγή: Η ρύπανση του αέρα ένοχη για εμφύσημα στους πνεύμονες και στους μη καπνιστές

Η ρύπανση του αέρα, κυρίως η αυξημένη παρουσία επιφανειακού όζοντος που εντείνεται με την κλιματική αλλαγή, επιταχύνει -ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών- την επιδείνωση του εμφυσήματος των πνευμόνων στον ίδιο περίπου βαθμό με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν γιατί το εμφύσημα είναι σχετικά συχνό όχι μόνο στους καπνιστές.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Κολούμπια και Μπάφαλο, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας Τζόελ Κάουφμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), ανέλυσαν σε βάθος 18ετίας στοιχεία για περισσότερους από 7.000 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 84 ετών σε διάφορες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, συσχετίζοντας την μακρόχρονη έκθεση σε ρύπους του αέρα (όζον, μικροσωματίδια ΡΜ, οξείδια αζώτου, μαύρος άνθρακας) με την εξέλιξη του εμφυσήματος με βάση διάφορες εξετάσεις (τομογραφίες, σπριρομέτρηση κ.α.).

«Εκπλαγήκαμε πόσο ισχυρή είναι η επίπτωση της ρύπανσης του αέρα στην πρόοδο του εμφυσήματος των πνευμόνων, ίδιας τάξης μεγέθους με τις επιπτώσεις του καπνίσματος, το οποίο είναι η γνωστότερη αιτία για τη συγκεκριμένη πάθηση», δήλωσε ο δρ Κάουφμαν.

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση στο επίπεδο του όζοντος στον τόπο διαμονής κάποιου κατά τρία μέρη ανά δισεκατομμύριο (3 ppb) σε βάθος δεκαετίας, σχετιζόταν με μια αύξηση του εμφυσήματος αντίστοιχη με εκείνη που προκαλεί το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα επί 29 χρόνια και η γήρανση κατά τρία χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επίπεδα όζοντος αυξάνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ.

«Ολοένα συχνότερα γίνεται αντιληπτό ότι το εμφύσημα συμβαίνει πλέον και σε μη καπνιστές. Πραγματικά είναι ανάγκη να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτή τη χρόνια πάθηση των πνευμόνων. Φαίνεται πιθανό πως η ρύπανση του αέρα, κάτι συχνό και δύσκολο να αποφευχθεί, αποτελεί μια σημαντική αιτία», ανέφερε ο Κάουφμαν.

Ενώ άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι τείνουν να μειωθούν, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, το όζον εμφανίζει ανοδική τάση (το επιφανειακό όζον βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, ενώ το όζον που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία). Το επιφανειακό όζον παράγεται κυρίως όταν η υπεριώδης ακτινοβολία αλληλεπιδρά με ρύπους από τα ορυκτά καύσιμα.

Το εμφύσημα, μαζί με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα, είναι οι βασικές χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού. Όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο αναμένεται να αυξάνονται και τα επίπεδα του όζοντος σε χαμηλό ύψος. Μέχρι στιγμής δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιό επίπεδο όζοντος είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Πόσο επικίνδυνο είναι το Wi-Fi για τα παιδιά; Τι πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς

Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, ως «πιθανώς καρκινογόνa για τον άνθρωπο». Από τότε μέχρι σήμερα, η τεκμηρίωση νέων πιθανών και πολύ σοβαρών κινδύνων αποτελεί την κορυφή ενός αναδυόμενου παγόβουνου. To ανησυχητικό είναι πως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι όποιες πιθανές επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες για το έμβρυο και το παιδί σε σχέση με τους ενήλικες για τους εξής λόγους:

Ο εγκέφαλος των εμβρύων και των παιδιών περνά από διεργασίες προγραμματισμού και ανάπτυξης.
H απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον εγκέφαλο του παιδιού φαίνεται, στη βάση νεώτερων δεδομένων, ότι είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες, γιατί ο εγκέφαλος του παιδιού έχει:
Μεγαλύτερη αγωγιμότητα
Μικρότερο μέγεθος
Λεπτότερα κρανιακά οστά και
Μικρότερη απόσταση από τον πομπό.
3. Τα παιδιά θα εκτεθούν για περισσότερα χρόνια στην ακτινοβολία και τις επιδράσεις της και ταυτόχρονα έχουν μεγαλύτερο χρόνο για να αναπτύξουν τις μακρόχρονες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.


Καθώς ολοένα και περισσότεροι κίνδυνοι αναδεικνύονται, επιβάλλεται η μείωση της χρήσης και της έκθεσης των παιδιών και των εμβρύων, στη βάση της Αρχής της Προφύλαξης. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή: η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ. Τα παιδιά μας εμπιστεύονται!! Στο χέρι μας είναι να μειώσουμε τους κινδύνους εφαρμόζοντας πρωτίστως, σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, απλά μέτρα, όπως τα πιο κάτω, που προτείνονται σε διεθνές επίπεδο:

Η απόσταση από τις πηγές εκπομπής είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας, γιατί η ένταση της ακτινοβολίας είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης.

Αντίθετα, η πολλαπλή ή ταυτόχρονη (από πολλές πηγές), συχνή και διαρκής έκθεση αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Οι διεθνείς οργανισμοί συμβουλεύουν να μην δίνεται κινητό σε παιδιά μικρότερα από 12 και, κατά προτίμηση, 14 χρόνων.

 Στα μεγαλύτερα παιδιά, να γίνεται σωστή επιλογή κινητού ανάλογα με την ηλικία, χωρίς «περιττές/ επικίνδυνες» δυνατότητες πρόσβασης στο Internet, έτσι ώστε, να αποφεύγεται η έκθεση των παιδιών σε αυξημένη ακτινοβολία αλλά και σε σοβαρούς ψυχολογικούς, κοινωνικούς και άλλους κινδύνους παρενόχλησης και εκμετάλλευσης.
Ευαισθητοποίηση των παιδιών για σωστή και μειωμένη χρήση και κατανόηση ότι το κινητό δεν είναι παιχνίδι, ούτε το κύριο μέσο επικοινωνίας, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για σύντομες και επείγουσες επικοινωνίες. Ενθάρρυνση της αποστολής γραπτών μηνυμάτων αντί τηλεφωνικής κλήσης και αξιοποίηση των hands free. Είναι καλύτερα να έχει το παιδί προπληρωμένη κάρτα τηλεφώνου αντί κανονική συνδρομή, γιατί έτσι υπάρχει κάποιος αυτοπεριορισμός και έλεγχος της χρησιμοποίησης. Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι η μεταφορά του κινητού πάνω στο σώμα τους μπορεί να βλάψει σοβαρά ζωτικά όργανα και συστήματα (π.χ. το αναπαραγωγικό) και γενικά την υγεία τους. Τα αγόρια δεν πρέπει να τοποθετούν το τηλέφωνο στις μπροστινές τσέπες και τα κορίτσια στα μπράτσα τους.
Η χρήση κινητών από τα παιδιά στα δημοτικά πρέπει να απαγορεύεται όπως και, κατά προτίμηση, και στα γυμνάσια. Εκτός των άλλων επιπτώσεων, δημιουργεί αυξημένη πολλαπλή έκθεση (παθητική έκθεση) από τα τηλέφωνα των άλλων παιδιών.
Τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα δεν πρέπει να αφήνονται σε λειτουργία στα υπνοδωμάτια των παιδιών, ούτε στους χώρους που παίζουν.


Γενικά όλοι μας και ιδίως οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουμε τα εξής:
Διαβάζουμε προσεκτικά τα ολοκληρωμένα εγχειρίδια των τηλεφώνων και τηρούμε όλες τις συστάσεις, ιδίως τις αποστάσεις.
 Δεν κρατούμε το τηλέφωνο πάνω μας όταν δεν χρησιμοποιείται και ιδίως αν κρατούμε το παιδί μας.
 Αφήνουμε απόσταση τουλάχιστον ενός (1) μέτρου από τις εγκύους και τα παιδιά όταν τηλεφωνούμε. Και εμείς τηρούμε την ίδια απόσταση από κάποιον που τηλεφωνά.
. Οι συσκευές (κινητό, laptop με Wi-Fi,ή το tablet) πρέπει να είναι μακριά από την κοιλιά της εγκύου ή τη μητέρα όταν θηλάζει. Η έγκυος αποφεύγει ή περιορίζει σημαντικά τη χρήση κινητού ή ασύρματου σταθερού και πάντοτε χρησιμοποιεί το μεγάφωνο (loudspeaker) τοποθετώντας το κινητό μακριά, ιδίως από την κοιλιά της.
 Η έγκυος ειδικότερα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ή άμεση έκθεση στο Wi-Fi οπουδήποτε, στο σπίτι ή στην εργασία. Εάν εντούτοις επιβάλλεται η χρήση του διαδικτύου στην εργασία τότε θα πρέπει να επιδιώξει ενσύρματη σύνδεση. Σε καμιά περίπτωση να μη κάθεται κοντά σε router ούτε μεταξύ του υπολογιστή και του router.
 Χρησιμοποιούμε πάντα το μεγάφωνο (loudspeaker) ή το hands free. Τα δύο αυτά εξαρτήματα εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία από το Bluetooth, το οποίο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όταν όμως δεν τηλεφωνούμε, κρατούμε το Bluetooth σβηστό.
 Ποτέ δεν τηλεφωνούμε εν κινήσει (σε αυτοκίνητο ή κατά τη διάρκεια περπατήματος) ή σε σημεία με μειωμένη λήψη (π.χ. υπόγεια ή περίκλειστους χώρους). Όσο μειώνεται η λήψη τόσο αυξάνεται η ακτινοβολία που εκπέμπεται από το κινητό.
  Δεν τηλεφωνούμε μέσα στο αυτοκίνητο ιδίως αν υπάρχουν παιδιά, εκτός και αν διαθέτουμε εξωτερική κεραία και ενσύρματη σύνδεση του τηλεφώνου μας με το σύστημα του αυτοκινήτου.
 Ενθαρρύνουμε τη χρήση μηνυμάτων SMS αντί τηλεφωνικής κλήσης για ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων.
 Μοιράζουμε το χρόνο ομιλίας κρατώντας το κινητό και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού.
 Αξιοποιούμε, όσο γίνεται, το σταθερό τηλέφωνό μας με ενσύρματη σύνδεση. Είναι πολύ οικονομικότερο αλλά και ασφαλέστερο και από το κινητό και από το ασύρματο σταθερό.
Το κινητό τηλέφωνο, τα Tablets και ο φορητός υπολογιστής (Laptop) δεν είναι παιχνίδια ούτε μέσο διασκέδασης για τα παιδιά.
Αποφυγή χρήσης κινητών και tablets στα μικρά παιδιά και περιορισμένη χρήση στα μεγαλύτερα, τα οποία χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα μόνο για απόλυτα αναγκαίες και σύντομες κλήσεις.
 Δεν αφήνουμε τα παιδιά να ακούνε μουσική ή να παίζουν με παιχνίδια στο κινητό.
 Δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια στο Laptop, τα οποία λειτουργούν μόνο Online (με Wi-Fi), εκτός και αν το Laptop είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο με καλώδιο. Ασφαλέστερη είναι η εκ των προτέρων αποθήκευση των παιχνιδιών στη συσκευή και εν συνεχεία η χρήση της συσκευής στοΟι συσκευές παρακολούθησης των βρεφών δεν τοποθετούνται πάνω στο κρεβατάκι και προτιμούνται οι ενσύρματες ή τύπου analogue.


Τι ισχύει για το WI-FI

Τα Wi-Fi εκπέμπουν σημαντική ακτινοβολία. Πολλοί Οργανισμοί προειδοποιούν ότι, σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρέπει οι συνδέσεις με το διαδίκτυο να είναι ενσύρματες, γιατί εκπέμπουν πολύ λιγότερη ακτινοβολία από τα Wi-Fi. Σε αρκετές χώρες λαμβάνονται διάφορα μέτρα αποφυγής χρήσης Wi-Fi σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, βιβλιοθήκες. Δεν υπάρχει όμως απαγορευτική Νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε..Ε.) ούτε και στην Κύπρο, γι’ αυτό και το Wi-Fi είναι διαδεδομένο. Πρώτη εντός Ε.Ε., η Γαλλική

Κυβέρνηση στη βάση της Αρχής της Προφύλαξης έχει πρόσφατα (2015) απαγορεύσει τη χρήση Wi-Fi σε παιδικούς σταθμούς και γενικά χώρους που φιλοξενούνται παιδιά κάτω των 6 χρόνων και συστήνει περιορισμένη υπό όρους /ελάχιστη χρήση στα σχολεία. Γι’ αυτό ενδείκνυται:

Αποφυγή εγκατάστασης και χρήσης WI-FI σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Αν, εντούτοις, υπάρχει Wi-Fi στο νηπιαγωγείο /σχολείο, σύμφωνα με την Αρχή της Προφύλαξης, πρέπει να παίρνονται τέτοια μέτρα, έτσι ώστε να μειώνεται η έκθεση των παιδιών στο ελάχιστο δυνατόν και, κατά προτίμηση, να εκμηδενίζεται. Τέτοια είναι:

Ποτέ να μην τοποθετούνται και να λειτουργούν routers στα δωμάτια που κοιμούνται ή παίζουν τα παιδιά ή σε διπλανά δωμάτια.
Το Wi-Fi του παιδικού σταθμού ή του σχολείου γενικά να διατηρείται κλειστό, όσο το δυνατόν περισσότερο, στη διάρκεια παρουσίας των παιδιών στο σχολείο. Να ενεργοποιείται για περιορισμένο χρόνο μόνο όταν υπάρχει ανάγκη χρήσης.
Στο σπίτι, τα Wi-Fi routers δεν πρέπει να αφήνονται στα υπνοδωμάτια των παιδιών ή των εγκύων ή στους χώρους που παίζουν τα παιδιά και επίσης, να εφαρμόζονται σχολαστικά τα σημεία 1 & 2 πιο πάνω. Οπωσδήποτε, πρέπει να σβήνουν, τουλάχιστον το βράδυ και γενικά όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Γενικά, οι ενσύρματες συνδέσεις τηλεφώνων και συσκευών, σε ότι αφορά την εκπομπή ακτινοβολίας, είναι ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ. Επίσης ασφαλέστερες είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις μέσω υπολογιστή με ενσύρματη σύνδεση μέσω SKYPE.
Τα πιο πάνω μέτρα βασίζονται στις πρόσφατες συστάσεις διαφόρων οργανισμών στη βάση της Αρχής της Προφύλαξης. Αποτελούν προς το παρόν ένα προκαταρκτικό βασικό πλαίσιο μέτρων που η Εθνική Επιτροπή θα επικαιροποιεί συνεχώς
Δρ. Στέλλα Κάννα-Μιχαηλίδου

ΠΗΓΗ:https://www.infokids.com.cy

 

Για μία στις τρεις περιπτώσεις παιδικού άσθματος φταίει η ρύπανση

Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος (το 33%) σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα και ένα μεγάλο μέρος από αυτά (τουλάχιστον ένα στα δέκα ετησίως) θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος (το 33%) σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα και ένα μεγάλο μέρος από αυτά (τουλάχιστον ένα στα δέκα ετησίως) θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), με επικεφαλής τον Δαβίδ Ρόχας-Ρουέδα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Respiratory Journal» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 65,4 εκατομμύρια παιδιά σε 18 ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα). Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης, η ποιότητα του αέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση άσθματος στα παιδιά.

Ασθμα, η συχνότερη χρόνια πάθηση
Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τωρινές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν παρέχουν επαρκή προστασία στα παιδιά. Οι συστάσεις αφορούν το επίπεδο των διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπονται κυρίως από τα οχήματα.

Η μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα ποικίλει ανάλογα με το είδος των ρύπων. Στο 33% για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5). Στο 23% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και στο 15% για τον μαύρο άνθρακα (BC).

Συστάσεις ΠΟΥ για μείωση του άσθματος
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των 18 χωρών με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα σωματίδια ΡΜ2,5 θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 66.000 (11% του συνόλου) τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος. Η συμμόρφωση με τις οδηγίες για το επίπεδο των οξειδίων του αζώτου θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο 2.400 περιστατικά κάθε χρόνο (0,4% των συνολικών). Συνεπώς, οι επιστήμονες έκριναν ότι οι εν λόγω συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι πολύ «χαλαρές». Κρίνοντας έτσι πως πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

Τέσσερις νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Τριάντα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τέσσερις θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 80 ετών, έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Τέσσερις νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα | in.gr

Τριάντα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τέσσερις θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 80 ετών, έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 21 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Τα 35 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας και Ανατολικής Αττικής.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας)», αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Σημειώνει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε καθένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. «Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές», τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγραφεί σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Γαλλία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

«Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια» τονίζει ο ΕΟΔΥ και συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

 

ΠΗΓΗ:https://www.in.gr

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού από την 1η έως και τις 7 Αυγούστου

Στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι η ενθάρρυνση του θηλασμού και η προαγωγή της υγείας των βρεφών σε όλο τον κόσμο
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται κάθε χρόνο από την 1η έως και τις 7 Αυγούστου καθώς ο μητρικός θηλασμός αποτελεί εξόχως σημαντικό ζήτημα. Στόχος είναι η ενθάρρυνση του θηλασμού και η προαγωγή της υγείας των βρεφών σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η UNICEF και άλλοι οργανισμοί συστήνουν, υποστηρίζουν και προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο δράσεις και μέτρα που προάγουν τον μητρικό θηλασμό.

Φέτος, ο ΠΟΥ συνεργαζόμενος με την UNICEF και άλλους εταίρους προωθεί τη σημασία των φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών που θα διευκολύνουν το θηλασμό, ώστε να ενισχυθούν οι γονείς στην προσπάθειά τους να γαλουχήσουν και να συνδεθούν με τα παιδιά τους από την πρώιμη ακόμα ηλικία , πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την μελλοντική εξέλιξη του παιδιού. Ο ΠΟΥ συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση έως και τον 6ο μήνα. Μετά την ηλικία αυτή θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή των στερεών τροφών και παράλληλα να συνεχίζεται ο θηλασμός έως και τα δύο έτη ή και παραπάνω. Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται η ιδανική επιλογή τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, αφού παρέχει πολλαπλά οφέλη μεταξύ των οποίων και προστασία τόσο από λοιμώξεις όσο και από μελλοντικά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος του μαστού και άλλα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο της πρόληψης και προαγωγής υγείας, στηρίζει την προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού έχει αναπτύξει δράσεις για το θηλασμό μέσω του προγράμματος «Αλκυώνη».

Για περισσότερες πληροφορίες: http://epilegothilasmo.gr/ καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης «10525».

ΠΗΓΗ:https://ygeiamou.gr

Θα κρατήσουν το παιδί ο παππούς και η γιαγιά; Όχι, αν δεν διαβάσετε πρώτα αυτό

Στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας, πολλά παιδιά περνούν περίπου το μισό χρόνο από την επίσκεψή τους στους παππούδες βλέποντας βίντεο ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια

SOS για τα «κολλημένα» στις οθόνες μικρά παιδιά

Παιδιά και οθόνες: Ποιο είναι το «όριο κατανάλωσης»
Είναι γνωστό ότι ο παππούς και η γιαγιά αφήνουν τα εγγόνια τους να κάνουν πράγματα που οι γονείς απαγορεύουν ρητά, όπως το να τρώνε γλυκά, να κοιμούνται παραπάνω, να βλέπουν πολλή τηλεόραση. Γενικώς… τα κακομαθαίνουν!

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers και άλλων ερευνητών, λοιπόν, διαπιστώνει ότι οι παππούδες του σήμερα διατηρούν αυτή την «παραδοσιακή συνήθεια», επιτρέποντας στα εγγόνια τους να αφιερώνουν περίπου το μισό από το χρόνο που βρίσκονται υπό την επίβλεψή τους, στα παιχνίδια στο κινητό, το τάμπλετ, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Children and Media υποδεικνύει την ανάγκη οι παππούδες να περιορίσουν τη χρήση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας στα παιδιά, θέτοντας κάποιους κανόνες για το χρόνο που αυτά περνούν μπροστά από μια οθόνη, όσες ώρες τα φροντίζουν. Πρόκειται για κάτι απαραίτητο, ειδικά όταν τα παιδιά φέρνουν από μόνα τους μια τέτοια συσκευή από το σπίτι, προσδοκώντας να ασχολούνται με αυτή ακόμα περισσότερο.

Η μελέτη εξέτασε τις εμπειρίες των παππούδων παιδιών ηλικίας δύο έως επτά ετών, οι οποίοι τα φρόντιζαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, και βρήκε ότι σε μια μέση επίσκεψη διάρκειας τεσσάρων ωρών, τα παιδιά περνούσαν δύο ώρες βλέποντας βίντεο ή παίζοντας παιχνίδια στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν, επίσης, ότι:

Πολλοί παππούδες ένιωθαν λιγότερη αυτοπεποίθηση να διαχειριστούν τα παιδιά όταν αυτά χρησιμοποιούσαν παιχνίδια και εφαρμογές, σε σχέση με όταν οι ίδιοι ασχολούνταν κάποια ηλεκτρονική συσκευή, πιθανότατα λόγω της δικής τους έλλειψης εμπειρίας στον τομέα αυτό.
Οι γονείς κάποιων παιδιών έδιναν οδηγίες στους παππούδες για το πώς θα διαχειριστούν τη χρήση των μέσων, πράγμα που – η ειρωνεία θέλει να – οδηγεί σε περισσότερο χρόνο παρακολούθησης.
Οι παππούδες της μελέτης επέτρεπαν περισσότερο χρόνο στην οθόνη από ό,τι οι γιαγιάδες, ίσως επειδή ήταν πιο άνετοι με την τεχνολογία.
Κατά μέσο όρο, οι παππούδες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση της χρήσης των μέσων στα αγόρια και στα μεγαλύτερα παιδιά, σε σχέση με τα κορίτσια και τα μικρότερα. Τα αγόρια, μάλιστα, αφιέρωναν κατά μέσο όρο 17 λεπτά περισσότερο σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με τα μέσα, συγκριτικά με τα κορίτσια.
Οι παππούδες επέτρεπαν περισσότερο χρόνο στην οθόνη όταν φρόντιζαν τα εγγόνια τους στο δικό τους σπίτι από ό,τι όταν βρίσκονταν στο σπίτι των παιδιών. Το ίδιο συνέβαινε και όταν τα παιδιά έφεραν το τάμπλετ ή κάποια άλλη συσκευή από το σπίτι τους, όπως δηλαδή έκανε το 22% των παιδιών.
Τα παιδιά που αφιέρωναν τον λιγότερο χρόνο στη χρήση των μέσων σε κάθε επίσκεψη στους παππούδες ήταν ηλικίας δύο έως τριών ετών, με μέσο όρο τα 98 λεπτά ανά επίσκεψη. Τα παιδιά 4-5 ετών περνούσαν κατά μέσο όρο 106 λεπτά σε ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ τα παιδιά ηλικίας 6-7 ετών είχαν περίπου 143 λεπτά σε κάθε επίσκεψη.
Οι συστάσεις που κάνουν οι ερευνητές της μελέτες είναι:

Οι παππούδες που θέτουν αυστηρούς κανόνες (π.χ. όχι περισσότερο από μία ώρα, όχι πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια του φαγητού) καταφέρνουν να μειώσουν το χρόνο που περνούν τα εγγόνια τους μπροστά στην οθόνη.
Οι γονείς θα πρέπει να προμηθεύουν τους παππούδες με παιχνίδια και βιβλία για να τους βοηθήσουν να κρατούν τα παιδιά απασχολημένα.
«Ο παππούς και η γιαγιά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμα των εγγονιών τους. Πρέπει, λοιπόν, να τους ενημερώσουμε για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα ηλεκτρονικά μέσα στη ζωή των παιδιών και για την σωστή χρήση τους που μπορεί να είναι ωφέλιμη», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης και διακεκριμένη καθηγήτρια στα Μέσα και τη Δημοσιογραφία, Dafna Lemish.

ΠΗΓΗ:https://ygeiamou.gr/

Ο εμβολιασμός σώζει από 1 έως 3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο

40 χιλ άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από την γρίπη λόγω μη εμβολιασμού. Εντυπωσιακή αύξηση κρουσμάτων ιλαράς.
Γράφει: Ζάχαρης Φίλιππος
 

Ο εμβολιασμός σώζει από 1 έως 3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τα εμβόλια θα σώσουν, κατά την επόμενη δεκαετία, τουλάχιστον 25 εκατομμύρια άτομα. Και όμως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε πολλές χώρες της ΕΕ παρατηρούνται πρωτοφανείς εξάρσεις ιλαράς και επανεμφάνιση άλλων νόσων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, λόγω ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ παιδιά και ενήλικες εξακολουθούν να πεθαίνουν στην ΕΕ από τις νόσους αυτές.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ECDC, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ. Κατά το δωδεκάμηνο από την 1η Μαρτίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 αναφέρθηκαν 14 813 κρούσματα ιλαράς μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης. Από τα κρούσματα των οποίων το καθεστώς εμβολιασμού ήταν γνωστό, το 86 % αφορούσαν άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Επιπλέον, το ECDC εκτιμά ότι τουλάχιστον 40 000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη γρίπη, εν μέρει λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Σήμερα, πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο εμβολιάζονται κατά ασθενειών, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η ηπατίτιδα Β. Εκτιμάται ότι χάρη στον εμβολιασμό προλαμβάνονται κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο, και μειώνονται οι δαπάνες για την ειδική θεραπεία ασθενειών, π.χ. μέσω αντιμικροβιακών θεραπειών (για τις ιογενείς λοιμώξεις)

H κοινή δράση για τον εμβολιασμό, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα για την Υγεία (3,55 εκατ. ευρώ) τέθηκε σε εφαρμογή το 2018 KAI στοχεύει στην καταπολέμηση της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό και στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ. Την δραση αυτή συντονίζει το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας (INSERM) και συμμετέχουν σε αυτή 23 χώρες (μεταξύ των οποίων 20 χώρες της ΕΕ).

Πηγές: ECDC - Π.Ο.Υ 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Όχι κινητά σε παιδιά κάτω των 14 ετών

Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα, για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τονίστηκε στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας, με θέμα «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία» που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Εισηγήσεις για το θέμα έκαναν ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδη, χημικός, πρόεδρος της Επιτροπής Κύπρου, για την Προστασία του περιβάλλοντος και της Υγείας των Παιδιών, ο Στυλιανός Ζηνέλης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ο Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Ραδιοβιολογίας, τμήμα Βιολογίας Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ, Σωτήρης Ρηγάκης.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η επιστολή διαμαρτυρίας 220 επιστημόνων διεθνούς κύρους προς τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα σημερινά επίπεδα ακτινοβολίας το 2015, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος NTP (National Toxicology Program) που δημοσιεύτηκαν το 2016, -στo οποίο αναφέρεται αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβαννωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα-, η αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας, σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, από την έκθεσή του στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η μεγάλη άνοδος του αυτισμού, καθώς και η πρωτοβουλία αρκετών κρατών να μειώσουν δραστικά τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας (Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σλοβενία), επιτάσσουν μια πιο προσεκτική και ενδελεχή εξέταση των επιπτώσεων από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ανέφερε τα εξής:

«Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία ανοιχτή συζήτηση, για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτής, στην Δημόσια Υγεία. Η πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατέψει τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό. Πρέπει όμως και ο κάθε χρήστης αυτών των συσκευών, να σέβεται τους κανόνες προστασίας και να μην κάνει κατάχρηση. Οφείλουμε μέσα από την αυτοδιοίκηση και τους ιατρικούς συλλόγους να δούμε που συγκλίνουν οι βέλτιστες πρακτικές ,οι οποίες ισχύουν στις άλλες χώρες και να τις εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για ένα θέμα ανοιχτό που παρακολουθούμε στενά προκειμένου να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις.».

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε το υπόμνημα του κ. Μαργαρίτη προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παπά, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος ,διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με το μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».

Από την πλευρά του ο Δρ Μέτσης επεσήμανε ότι ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και αξιόλογοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται σήμερα μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι ασφαλή. «Τα πορίσματα μελετών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αρνητικά συμπτώματα στην υγεία, με έμφαση στο σύνδρομο της Ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας που σε κάποιες χώρες έχει πάρει μορφή επιδημίας», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης πρόσθεσε ότι νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G και οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν την ακτινοβολία και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας.

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τα παιδιά τόνισε η Δρ. Σ. Μιχαηλίδη, η οποία παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυπριακή κυβέρνηση, για την προστασία των παιδιών καθώς και μελέτες που ρητά αντιτίθενται στην χρήση της ασύρματης επικοινωνίας στα εκπαιδευτικά συστήματα των σχολείων καθώς και στην έκθεση των μαθητών ειδικά στην νηπιακή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους ομιλητές πολλές επιστημονικές μελέτες και πορίσματα Ιδρυμάτων συστήνουν πιο προσεκτική και ελεγχόμενη έκθεση στην ακτινοβολία και προτείνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1) Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών

2) Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών. Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.

3) Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε τους κανόνες ασφαλούς χρήσης, της ασύρματης επικοινωνίας που συνίστανται στα εξής:

Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.
Παιδιά κάτω των 14 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τραίνο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
Όταν κάνεις χρήση κινητού κράτα απόσταση από άλλους.
Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode
Η χρήση “hands free” είναι προτιμότερη αλλά και εκεί μπορεί να υπάρξει ακτινοβολία.
Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής – ενσύρματης σύνδεσης.
Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.
Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται
 

ΠΗΓΗ:https://www.dinfo.gr/

Καθιστική ζωή: Καναπές, τηλεόραση ή γραφείο -Τι βλάπτει περισσότερο;

Η καθιστική ζωή έχει σίγουρα επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας καθισιό από καθισιό διαφέρει.

Η καθιστική ζωή έχει σίγουρα επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας καθισιό από καθισιό διαφέρει.

Η νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι καθιστική ζωή με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση, αυξάνει περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όπως και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, από ό,τι αν κάθεται τις ίδιες ώρες στο γραφείο του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή συμπεριφορικής ιατρικής Κιθ Ντίαζ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Heart Association». Στην έρευνα μελέτησαν σχεδόν 3.600 ανθρώπους για οκτώμισι χρόνια.

Η τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο
Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση έως δύο ώρες τη μέρα. Από την άλλη, όσοι κάθονταν πολλές ώρες στο γραφείο τους, είχαν περίπου τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με όσους κάθονταν λίγες ώρες.

Καθιστική ζωή και σωματική άσκηση
Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η σωματική άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης μπορεί να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης. Δεν βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για όσους έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση, αλλά παράλληλα ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή -ιδίως όταν δεν διακόπτεται από διαλείμματα ορθοστασίας- αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο. Η παρακολούθηση τηλεόρασης τα βράδια συχνά συνδυάζεται με φαγητό και αυτό επιβαρύνει την υγεία.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Χειρούργησαν έμβρυο μέσα στη μήτρα

Πρωτοποριακή επέμβαση σε έμβρυο με σοβαρού βαθμού συγγενή διαφραγματοκήλη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα ενδομητρίων επεμβάσεων της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Ενδομήτρια επέμβαση σε συγγενή διαφραγματοκήλη
Η ενδομήτρια επέμβαση έγινε στις 15 Ιουνίου, υπό την επίβλεψη της διευθύντριας της Κλινικής, καθηγήτριας Σοφίας Καλανταρίδου.


Την επέμβαση πραγματοποίησε επιτυχώς, υπό ενδοσκοπική και υπερηχογραφική καθοδήγηση, ο υπεύθυνος της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαϊδης» στο «Αττικόν», Γεώργιος Παπαϊωάννου, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της Μονάδας Θεραπείας Εμβρύου στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μιλάνου, αναπληρωτή καθηγητή Εμβρυομητρικής Ιατρικής Nicola Persico και την επιμελήτρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μιλάνου Isabella Fabietti.

Η επέμβαση σχεδιάστηκε με την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής στο King's College Hospital του Λονδίνου, Κύπρου Νικολαϊδη, ο οποίος εκτίμησε προσωπικά την ασθενή κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο στις 31 Μαϊου.

Τα νεότερα της υγείας μητέρας και βρέφους
Η μετεγχειρητική πορεία της μητέρας και του εμβρύου είναι πολύ καλή και το έμβρυο δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία.

Η κατάστασή του απαιτεί στενή παρακολούθηση και θα παραμείνει κρίσιμη μέχρι τον τοκετό και την επιτυχή χειρουργική επιδιόρθωση της βλάβης.

ΠΗΓΗ:https://www.infokids.gr/

Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση γίνονται πιο υγιείς ψυχικά ενήλικες

Οι ενήλικες, οι οποίοι ως παιδιά είχαν έρθει σε στενή επαφή με το φυσικό περιβάλλον, μπορεί να παρουσιάζουν καλύτερη ψυχική υγεία συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ανάλογα ερεθίσματα, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή μελέτη.


Σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα μελέτες που περιορίζονταν στα άμεσα οφέλη της επαφής με τη φύση, η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας «International Journal of Environment Research and Public Health», είναι η πρώτη που επιχείρησε να συσχετίσει αυτήν την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον με την ψυχική ισορροπία κατά την ενήλικη ζωή.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που εκτέθηκαν λιγότερο σε φυσικά περιβάλλοντα ως παιδιά θεωρούν αυτούς τους χώρους λιγότερο σημαντικούς στην ενηλικίωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μίριαμ Πρέου της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «PHENOTYPE» με δεδομένα από περίπου 3.600 ενήλικες από τη Βαρκελώνη (Ισπανία), το Ντέτινχεμ (Ολλανδία), το Κάουνας (Λιθουανία) και το Στόουκ - ον - Τρεντ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το επίπεδο της επαφής τους -είτε σκόπιμης είτε άσκοπης- με τη φύση στην παιδική ηλικία και για την τωρινή επαφή τους, την ικανοποίησή τους, αλλά και το πόσο σημαντικούς θεωρούν αυτούς τους χώρους. Επιπλέον, μετρήθηκαν τα επίπεδα ζωτικότητας, νευρικότητας και κατάθλιψης του τελευταίου μήνα.

Οι επιδόσεις στις μετρήσεις ψυχικής υγείας, όπως και το επίπεδο σημαντικότητας που αποδίδεται στο φυσικό περιβάλλον, διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλότερα στα άτομα, τα οποία σε μικρή ηλικία είχαν άμεση αλληλεπίδραση με χώρους πρασίνου και γενικότερα με τη φύση. Η συσχέτιση όμως δεν επιβεβαιώθηκε για τις μετρήσεις ζωτικότητας και ικανοποίησης.

Σήμερα, το 73% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε αστικές περιοχές, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 80% το 2050. Αυτά τα νούμερα αναδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας προστατευμένων υπαίθριων χώρων, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τη φύση σε ασφαλές πλαίσιο. Οι ερευνητές έκαναν έκκληση να συμβεί κάτι ανάλογο και μέσω της εκπαίδευσης στο σχολείο, ώστε τα παιδιά να μάθουν από μικρά να εκτιμούν τη φύση και να απολαμβάνουν τα οφέλη της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ενημερωτική εκστρατεία από τη Roche Hellas

Ένα διαφορετικό μήνυμα στέλνει η Roche Hellas με την εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!» ενημερώνοντας το κοινό για τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

H εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!» αποτελεί μία πρωτοβουλία της Roche Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η ενθάρρυνση για την έγκαιρη αναζήτηση διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας ώστε οι ασθενείς να συνεχίσουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Roche Hellas καλεί το κοινό να ενημερωθεί μέσα από βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα έξω από 4 Καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Σάββατο 1 Ιουνίου
11:00 – 17:00

Καλλιθέα: Ευριπίδου 69 – Αιγέως 31-35 & Ασκληπιού
Κερατσίνι: Λεωφ. Δημοκρατίας 200 & Σαλαμίνος

Σάββατο 8 Ιουνίου
11:00 – 17:00

Νέα Χαλκηδόνα: Λεωφ. Αχαρνών 467
Χαλάνδρι: Αγίας Παρασκευής 111Β

Η Oλυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, η δημοσιογράφος Χριστίνα Βραχάλη και ο ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς θα βρίσκονται εκεί και θα αγκαλιάσουν την καμπάνια μεταφέροντας το δικό τους μήνυμα!

Η εκστρατεία τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί και σε άλλες εταιρείες εκτός φαρμακευτικού κλάδου όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Roche Hellas ενώνοντας τις φωνές τους θα ενημερώσουν για τη νόσο τονίζοντας ότι «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!».

Σημειώνεται ότι περίπου 13.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Τα συμπτώματα και η πορεία της διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της και ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ζει μία φυσιολογική ζωή.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Γεγονός το πρώτο γονιδιακό εμβόλιο για την πρόληψη του εμφράγματος

Σχεδόν έτοιμο είναι το πρώτο δραστικό γονιδιακό εμβόλιο που βοηθά άμεσα στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής προσβολής, με την ανοσοποίηση να επιτυγχάνεται με μόνο μία ένεση στο μπράτσο.Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν γενετιστές και καρδιολόγοι από τις ΗΠΑ, το πρώτο δραστικό γονιδιακό εμβόλιο που βοηθά άμεσα στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής προσβολής είναι σχεδόν έτοιμο.

Η ανοσοποίηση θα γίνεται με μόνο μία ένεση στο μπράτσο και θα αντιμετωπίζει με επιτυχία την πρώτη αιτία θανάτου, δηλαδή το καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι επιστήμονες από το Χάρβαρντ είναι αισιόδοξοι ότι «σε τρία χρόνια θα έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες λόγω γονιδίων να εκδηλώσουν έμφραγμα από 30 έως 40 ετών» όπως αναφέρει ο Guardian.

Στην ηλικία αυτή τα ποσοστά θανάτου όταν πάθει κάποιος έμφραγμα είναι πολύ υψηλότερα, από όταν είναι άνω των 55 ετών. Είναι αυτό που λένε «σε επικίνδυνη ηλικία για έμφραγμα».

«Και μπορεί η αρχή να γίνει με αυτή την ομάδα ασθενών, που σύμφωνα με τα γονίδιά τους έχουν προδιάθεση για έμφραγμα, όμως στόχος μας είναι να το κάνουν όλοι όσοι είναι επιρρεπείς σε καρδιακή προσβολή» ανέφερε ο Σεκάρ Καθιρεσάν, καρδιολόγος και γενετιστής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 

Νούμερο 1 «δολοφόνος»
Οι καρδιολογικές παθήσεις είναι ο νούμερο 1 «δολοφόνος» στον κόσμο καθώς, όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, «αφαιρούν» τη ζωή από 18 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι περισσότεροι από αυτούς (85%) καταλήγουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το εμβόλιο θα γίνεται μόνο με μία ένεση στο μπράτσο και θα προστατεύει για πάντα από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει την Ιστορία στην αντιμετώπιση των παθήσεων, θα σώσει εκατομμύρια ζωές στον κόσμο, θα μεταβάλλει τα ποσοστά επιδημιολογίας στις αιτίες θανάτου και φυσικά θα μειώσει το κόστος των κρατικών Προϋπολογισμών στην Υγεία.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

ΠΟΥ: Θανάσιμη απειλή η παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό ανεμβολίαστων παιδιών και τις εξάρσεις νόσων, πολλές φορές με μοιραία κατάληξη, οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν με τη χρήση εμβολίων.


Τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου πριν από λίγες μέρες έδειξαν μεν ότι πάνω από το 80% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί τα εμβόλια αποτελεσματικά για την υγεία και συμβουλεύεται τη γνώμη των γιατρών για τους εμβολιασμούς, αλλά σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες, γι' αυτό κάποιοι τα αποφεύγουν.

Μετά από δύο αιώνες αποτελεσματικής χρήσης των εμβολίων, τι συμβαίνει σήμερα; Κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη και από ποιούς; Η δημοσίευση των ευρημάτων του ευρωβαρόμετρου αλλά και σειρά μελετών του ΠΟΥ και της UNICEF τροφοδοτούν τον δημόσιο διάλογο και επισημαίνουν τις αιτίες και τους κινδύνους.

Ενόψει αυτής της κατάστασης, που αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς «ωρολογιακή βόμβα», η Επιτροπή και ο ΠΟΥ αποφάσισαν να διοργανώσουν παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, της έρευνας για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης για ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια «έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εφέτος».

Το ιντερνετικό ευρωπαϊκό περιοδικό Politiko, επιχειρώντας να φωτίσει τις αιτίες, συνδέει την έλλειψη εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς με την προπαγάνδα ορισμένων λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με την εσκεμμένη ή ανεύθυνη παραπληροφόρηση μέσω ίντερνετ.

Οι πολιτικοί που τοποθετούνται «αντισυστημικά» και «εναντίον του κατεστημένου», συχνά είναι αντίθετοι στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τροφοδοτώντας τους φόβους για κινδύνους των εμβολίων, γράφει χαρακτηριστικά.

Στη Γαλλία το 60% του λαού πιστεύει εσφαλμένα ότι τα εμβόλια εμφανίζουν παρενέργειες και πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Κύπρο, την Κροατία και τη Μάλτα.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός έχει αντιταχθεί στην πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με το επιχείρημα ότι «ο κόσμος πρέπει να έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις αποφάσεις για την υγεία του».

Όμως η κάλυψη με εμβολιασμό είναι συλλογικής αξίας, καθώς, για παράδειγμα, παιδιά που έχουν γλυτώσει από καρκίνο κινδυνεύουν από τη μετάδοση λοιμωδών ασθενειών, από ανεμβολίαστα παιδιά.

Ειδικά στη Γαλλία, η καχυποψία συνδέεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές υγείας αλλά κάποιες φορές και με τις απόψεις των ομοιοπαθητικών που δεν στηρίζουν τον εμβολιασμό, δηλώνει η Εμιλι Καραφιλάκις, ερευνήτρια στο London School of Hygiene and Tropical Medicine που συνέγραψε έκθεση της Κομισιόν για την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.

Δεν πρέπει να αγνοούνται επίσης, σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι γονείς εξαιτίας της πολυπλοκότητας του συστήματος υγείας.

Στην Αγγλία, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας Σάιμον Στίβενς προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες ότι η δημόσια απόρριψη των εμβολίων αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία», μετά τη μελέτη της UNICEF που έδειξε ότι περισσότερα από 500.000 παιδιά στο ΗΒ δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, της πιο μεταδόσιμης νόσου, μεταξύ 2010-2017.

Οι ευρωπαϊκές αρχές υγείας υπογραμμίζουν ότι «μεγάλες εξάρσεις ιλαράς με μοιραία εξέλιξη παρατηρούνται σε χώρες που προηγουμένως είχαν εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο».

Τον περασμένο χρόνο εμφανίστηκαν 12.000 κρούσματα ιλαράς στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη και σημαντική αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Ιρλανδία το 2019, ενώ η έξαρση στη Γερμανία οδήγησε το υπουργείο Υγείας να εκπονήσει σχέδιο εμβολιασμών ως τον Μάϊο.

Αλλά αν παίζουν αρνητικό ρόλο κάποιες πολιτικές δυνάμεις, μερίδιο στην παραπληροφόρηση έχει και το ιντερνετ. Το 20% των πολιτών ενημερώνεται για τα εμβόλια από τα site και τα κοινωνικά μέσα, όπου η λανθασμένη πληροφόρηση και οι δοξασίες γίνονται «viral».

Όπως εξηγεί ο Ρίγκαν ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής της ΕΕ στο Mozilla, με το Facebook και το YouTube η παραπλανητική πληροφόρηση διαδίδεται πολύ γρήγορα και δεδομένου ότι η «raison d'être» των κοινωνικών μέσων είναι να κρατήσουν το κοινό κοντά τους, «όσο πιο εντυπωσιακό είναι το περιεχόμενο, τόσο πιο εύκολα θα γίνει viral, καθώς έτσι μετράει η επιτυχία και όχι από το πόσο αληθινή ή επιστημονικά σωστή είναι η πληροφόρηση» προσθέτει ο ΜακΝτόναλντ.

Ο υπουργός Υγείας του ΗΒ συναντάται αυτή την εβδομάδα με τις εταιρίες των κοινωνικών μέσων για να σταματήσουν την μετάδοση μηνυμάτων κατά των εμβολίων. Ο Κατάινεν είπε επίσης ότι και η Επιτροπή εξετάζει προσεκτικά αυτή την επιρροή, αλλά η προσοχή αυτή την περίοδο είναι στραμμένη στο πολιτικό περιεχόμενο των μηνυμάτων ενόψει των ευρωεκλογών.

Η Κομισιόν δουλεύει επίσης για την ανάπτυξη μιας ιντερνετικής πύλης για τα εμβόλια μαζί με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της.

Αλλά, δεν είναι απλό να διορθωθούν τα πράγματα.

Σε πολλές χώρες, ούτε οι γιατροί στέλνουν το σωστό μήνυμα, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής.

Στην Τσεχία, μόνον τα δύο τρίτα των γιατρών δηλώνουν ότι τα εμβόλια ιλαράς είναι ασφαλή. Στην Ιταλία και την Εσθονία, γύρω στο 20% των γιατρών διαφωνούν για τη συμβατότητα των εμβολίων με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, ενώ στην Πολωνία το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 30%.

Γιατρός από τη Σουηδία παραπονέθηκε πρόσφατα στον αρμόδιο για τα εμβόλια της UNICEF Ρόμπ Μπάτλερ ότι οι φοιτητές της ιατρικής εκπαιδεύονται μόνον 40 λεπτά για τους εμβολιασμούς και την ανοσολογία.

«Είναι σοκαριστικό», είπε ο Μπάτλερ, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης των πολιτών και τους απογοητεύουμε από την αρχή της καριέρας τους».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Νέες μελέτες ΠΟΥ: Ψηλά σε παχυσαρκία τα Ελληνόπουλα - Στο κόκκινο Σουηδία, Μολδαβία, Μάλτα

Υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ελλάδα (4,8%), με τα αγόρια να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας (7,2%, έναντι 2,4% των κοριτσιών).
 

Νέες μελέτες ΠΟΥ: Ψηλά σε παχυσαρκία τα Ελληνόπουλα - Στο κόκκινο Σουηδία, Μολδαβία, Μάλτα
Σε μάστιγα για τις κοινωνίες της Ευρώπης εξελίσσεται η παιδική (και όχι μόνο) παχυσαρκία, με την Ελλάδα να διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις.

Από νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκύπτει πως, παρά τις προσπάθειες για πρόληψη, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Μία άλλη μελέτη δείχνει πως τα μωρά που δεν έχουν ποτέ ή σπάνια θηλάζουν, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι ως παιδιά.

"Όσο περισσότερο θηλάζει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από την παχυσαρκία”, σημειώνει ο δρ. Bente Mikkelsen, διευθυντής του Τμήματος μη μεταδοτικών ασθενειών και προαγωγής της Υγείας μέσω της πορείας ζωής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Mikkelsen, η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας - συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής παχυσαρκίας - μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για την υγεία των παιδιών, αλλά και για τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η σοβαρή παχυσαρκία στα παιδιά σχετίζεται με άμεσες και μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές, μεταβολικές και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Κατά τη σύγκριση των υπέρβαρων παιδιών με παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία, τα τελευταία παρουσιάζουν πολύ χειρότερο προφίλ παράγοντα καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Σοβαρή


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης με τίτλο "Η επικράτηση της σοβαρής παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 21 ευρωπαϊκές χώρες", η σοβαρή παχυσαρκία επηρεάζει περίπου 400.000 από τα 13.7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών που ζουν στις 21 συμμετέχουσες χώρες.

Συνολικά, 636.933 παιδιά συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση (323.648 αγόρια και 313.285 κορίτσια). Ο επιπολασμός της σοβαρής παχυσαρκίας διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών, με υψηλότερες τιμές στη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, η σοβαρή παχυσαρκία κυμάνθηκε από 1% στα παιδιά της Σουηδίας και της Μολδαβίας και 5,5% στα παιδιά της Μάλτας.

 

Ελλάδα


Υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ελλάδα (4,8%), με τα αγόρια να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας (7,2%, έναντι 2,4% των κοριτσιών).

Ο επιπολασμός ήταν γενικά υψηλότερος μεταξύ των αγοριών σε σύγκριση με τα κορίτσια, ενώ σε πολλές χώρες ένα στα τέσσερα παχύσαρκα παιδιά ήταν σοβαρά παχύσαρκα.

Η σοβαρή παχυσαρκία ήταν συχνότερη μεταξύ των παιδιών των οποίων το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας ήταν χαμηλότερο.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

ΠΟΥ: Μην αφήνετε βρέφη, νήπια μπροστά στην τηλεόραση ή στο καρότσι

Τις πρώτες οδηγίες για την καθιστική ζωή, την φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να αφήνονται μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη για να βλέπουν κινούμενα σχέδια και να κάθονται ήσυχα, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ούτε πρέπει να τα δένουμε επί περισσότερο από 1 ώρα στο καρότσι ή στο ρηλάξ.

Η έκθεση των βρεφών σε οποιουδήποτε είδους οθόνη πρέπει να αρχίζει μετά την ηλικία των 2 ετών. Ωστόσο πρέπει να είναι λελογισμένη: το πολύ 1 ώρα την ημέρα έως ότου κλείσουν τα 4 τους χρόνια.

Πρέπει επίσης να κοιμούνται αρκετές ώρες καθημερινά για να αποκτήσει γερές βάσεις η υγεία τους. Και, βεβαίως, πρέπει να τους αφιερώνουμε χρόνο για δημιουργικές δραστηριότητες και όχι για παθητικές, όπως η τηλεόραση.

Οι συστάσεις αυτές περιέχονται στις πρώτες οδηγίες που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για βρέφη και νήπια ηλικίας κάτω των 5 ετών. Οι οδηγίες αφορούν την καθιστική ζωή, την φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το μήνυμα των οδηγιών συνοψίζεται στη φράση «Για να μεγαλώσουν υγιή, τα παιδιά πρέπει να κάθονται λιγότερο και να παίζουν περισσότερο».

Οι νέες οδηγίες έχουν ως στόχο να καταπολεμήσουν την καθιστική ζωή, στην οποία μαθαίνουν τα παιδιά από τα μικράτα τους. Και αυτό, διότι αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου και πλειάδας προβλημάτων υγείας.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί που τις συνέταξαν εστιάζουν στην παθητική τηλεθέαση. Με άλλα λόγια, στη συνήθεια που έχουν πολλοί γονείς να βάζουν τα βρέφη και τα νήπια μπροστά σε μία τηλεόραση, οθόνη υπολογιστή ή να τους δίνουν ένα τάμπλετ ή κινητό για να χαζεύουν και να μην είναι ανήσυχα.

Συνοπτικά, οι οδηγίες ανά ηλικία αναφέρουν τα εξής:

Για τα βρέφη ηλικίας έως 1 έτους
Πρέπει να είναι δραστήρια αρκετές φορές την ημέρα. Να τα βάζετε επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπρούμυτα.
Μην τα αφήνετε καθόλου μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη
Χρειάζονται συνολικά 14-17 ώρες ύπνου το 24ωρο όταν είναι νεογέννητα. Η διάρκεια του ύπνου πρέπει να μειωθεί σε 12-16 ώρες για τα βρέφη ηλικίας 4-11 μηνών.
Μην τα δένετε στο ρηλάξ, το καθισματάκι του αυτοκινήτου, το καρότσι κ.λπ. επί περισσότερο από 1 συνεχόμενη ώρα.
Για τα νήπια ηλικίας 1-2 ετών
Πρέπει να είναι δραστήρια επί τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα
Όσα έχουν ηλικία 12-23 μηνών δεν πρέπει να κάθονται καθόλου ακίνητα μπροστά στην τηλεόραση ή άλλη οθόνη. Όσα έχουν ηλικία 24 μηνών μπορούν να βλέπουν τηλεόραση ή οποιοδήποτε πρόγραμμα (π.χ. παιχνίδι) μπροστά σε οθόνη επί λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα.
Χρειάζονται συνολικά 11-14 ώρες ύπνου το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου του μεσημβρινού ύπνου.
Δεν πρέπει να είναι δεμένα στο καρότσι κ.λπ. επί περισσότερο από 1 ώρα τη φορά, ούτε να κάθονται για πολλές συνεχόμενες ώρες.
Για τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών
Χρειάζονται τουλάχιστον 3 ώρες φυσικής δραστηριότητας την ημέρα. Τουλάχιστον η μία ώρα πρέπει να αφιερώνεται σε δραστηριότητες με μέτρια έως υψηλή ένταση.
Επιτρέπεται να βλέπουν έως 1 ώρα την ημέρα προγράμματα/παιχνίδια μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη.
Χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου του μεσημβρινού.
Δεν πρέπει να τα δένετε στο καρότσι ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου επί περισσότερη από 1 συνεχόμενη ώρα την φορά. Ούτε πρέπει να κάθονται επί πολλές συνεχόμενες ώρες.
Δεν κερδίζουν κάτι από την τηλεόραση
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ τονίζουν ότι οι νέες οδηγίες βασίζονται στα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο τα δεδομένα αυτά δεν είναι οριστικά για τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους από την τηλεόραση ή άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες.

«Είναι όμως απίθανο να κερδίσουν κάτι τα πολύ μικρά παιδιά από την παθητική, καθιστική παραμονή μπροστά στην τηλεόραση», λέει η Dr Juana Willumsen, η οποία συμμετείχε στην συγγραφή των νέων οδηγιών.

«Ο καθιστικός χρόνος πρέπει να είναι ποιοτικός. Διαβάστε ένα βιβλίο στο μωρό για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις γλωσσικές δεξιότητές του», συνιστά. «Θα βλέπει τις εικόνες, θα λέει ήχους ή λεξούλες και θα έχει μια δημιουργική αλληλεπίδραση μαζί σας. Το να κάθεται ακίνητο στο καρότσι και να κοιτάζει μόνο του το τάμπλετ δεν του προσφέρει κάτι».

Και συνεχίζει: «Πρέπει να δίνουμε στα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ευκαιρίες για να παίζουν ενεργά και να μειώσουμε κάθε παθητική συμπεριφορά».

Οι νέες οδηγίες θα παρουσιαστούν επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO2019), που αρχίζει την Κυριακή του Πάσχα στη Γλασκώβη.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία: Το 35% των Ελλήνων οδηγεί ακόμη κι αν έχει καταναλώσει αλκοόλ

Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.


Στην Ευρώπη κατά μέσο όρο το 25% των οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, έχει καταναλώσει αλκοόλ, αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ). Σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες οδηγοί αψηφούν τους κινδύνους και πιάνουν το τιμόνι έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να το ξανασκεφτούν. Το 35% των Ελλήνων οδηγών απαντά ότι οδηγεί ακόμη κι αν έχει καταναλώσει οινόπνευμα, χωρίς να δίνει σημασία στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το αλκοόλ στον οργανισμό και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά και τη ζωή άλλων συνανθρώπων του.

«Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Πρόκειται για ένα συνδυασμό που σκοτώνει», τονίζει η ΕΙΕ, με αφορμή την έξοδο για το Πάσχα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους οδηγούς, σημειώνοντας ότι το επιτρεπόμενο όριο αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα μπορεί να ξεπεραστεί πολύ εύκολα με την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, 55 ml ουίσκι ή βότκα, 160 ml μαυροδάφνη ή 490 ml μπύρα είναι ικανά για να φτάσουν το νόμιμο όριο συγκέντρωσης αλκοόλης στο αίμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, «σε κατάσταση μέθης δεν βρισκόμαστε -όπως, δυστυχώς, πιστεύει ο περισσότερος κόσμος- όταν ζαλιζόμαστε ή τρεκλίζουμε στο δρόμο ή έχουμε δυσκολία στη σωστή άρθρωση λέξεων. Η οδηγική ικανότητα επηρεάζεται και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλης -λίγο πάνω από το όριο- στις οποίες έχουμε άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερεμπιστοσύνη και μείωση των ικανοτήτων».

Επιπλέον είναι σημαντικό, τονίζει η ΕΙΕ, να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι πολλές κατηγορίες φαρμάκων έχουν αλληλεπίδραση με την αιθυλική αλκοόλη, με αποτέλεσμα να μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα ακόμα και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αντιυπερτασικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά, αλλά και άλλα φάρμακα είναι ικανά να προκαλέσουν από υπνηλία μέχρι και θάνατο λόγω της αλληλεπίδρασης με το αλκοόλ.

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που καταναλώνουν τέτοια φάρμακα να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος, έτσι ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, όπου αυτή δημιουργεί αλληλεπιδράσεις, αναφέρει η ΕΙΕ. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν και κατηγορίες φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα αντισταμινικά, τα οποία από μόνα τους μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Λέων καταλήγει στέλνοντας το μήνυμα ότι «τις μέρες αυτές που συνηθίζεται η κατανάλωση αλκοόλης ο οδηγός της παρέας πρέπει να παραμείνει νηφάλιος, έτσι ώστε όλοι να ταξιδέψουν ασφαλείς και να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα».

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Προσοχή: Επικίνδυνη η σκόνη από την Αφρική – Πώς να προστατευθείτε

Η σκόνη από την Αφρική κρύβει μικρόβια, βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Κίνδυνος για όσους έχουν προβλήματα καρδιάς ή/και πνευμόνων. Πως να προστατευθείτε.


Δυναμική επανεμφάνιση αναμένεται να κάνει στη χώρα μας η σκόνη από την Αφρική, τα επίπεδα της οποίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους, αλλά περισσότερο για τους πάσχοντες από άσθμα, καρδιοπάθεια και άλλα νοσήματα οι οποίοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν έξαρση των συμπτωμάτων τους.

Η χώρα μας εκτίθεται ολοένα συχνότερα στη σκόνη από την Αφρική, που προέρχεται κυρίως από την έρημο Σαχάρα. Παρότι, όμως, έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε «σκόνη», συνήθως δεν αποτελείται μόνο από άμμο. Ούτε είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε.

Ολοένα περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες από πολλές χώρες του κόσμου αποδεικνύουν πως αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Οι σχετικές έρευνες αναδύθηκαν τα 10-15 τελευταία χρόνια. Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η βραχυχρόνια έκθεση στα μόρια που περιέχει η σκόνη από την Αφρική σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα νοσηλείας στο νοσοκομείο και υψηλότερη θνησιμότητα.

Άσθμα, ΧΑΠ και καρδιαγγειακά προβλήματα
Τα αυξημένα περιστατικά οφείλονται σε άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές νόσους, που επιπλέκονται από τη σκόνη. Μάλιστα όταν η σκόνη από την Αφρική συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Οι υπάρχουσες μελέτες υποδεικνύουν ως αιτία το γεγονός πως κατά το «ταξίδι» της από την Αφρική έως άλλες χώρες, η σκόνη γεμίζει με πλήθος ρύπων. Τους ρύπους αυτούς «σηκώνουν» από το έδαφος οι δυνατοί άνεμοι.

Οι ρύποι μπορεί να είναι από τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα έως βιολογικά μόρια όπως τα σπόρια των μυκήτων και βακτήρια.

Επιπλέον, η σκόνη από την Αφρική δημιουργεί υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στον αέρα, που μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες. Αυτή η ρύπανση έχει ως συνέπεια υπέρβαση των ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία έχουν καθοριστεί για προστασία της υγείας.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε Κύπρο και Ελλάδα
Όλ’ αυτά μαζί δημιουργούν ένα «κοκτέιλ» τόσο επικίνδυνο για την υγεία, ώστε πριν από 1,5 χρόνο άρχισε τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα που μελετά τις επιπτώσεις του.

Το πρόγραμμα έχει την κωδική ονομασία LIFE-MEDEA και πραγματοποιείται από επιστήμονες των πανεπιστημίων της Κύπρου και της Κρήτης. Στόχος του είναι να βρει κάποιες στρατηγικές για να μειωθούν οι επιπτώσεις της σκόνης στην υγεία.

Έναυσμα γι’ αυτό αποτέλεσε το γεγονός ότι οι αμμοθύελλες αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι περιοχές που πλήττονται κυρίως είναι η Κύπρος, η Κρήτη και το Ισραήλ.

Έχει βρεθεί, λ.χ., ότι πριν από μία δεκαετία στην Κύπρο το 10% των ημερών του έτους ήσαν ημέρες με αμμοθύελλες, σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος καθηγητή Παναγιώτη Γιαλλούρο. Οι μέρες αυτές αυξάνονται κατά 2 κάθε χρόνο που περνάει και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Τις συγκεκριμένες ημέρες παρατηρείται αύξηση στις επισκέψεις στα Επείγοντα Περιστατικά των κυπριακών νοσοκομείων, καθώς και στις μη προγραμματισμένες επισκέψεις στους γιατρούς. Παρατηρούνται επίσης αυξημένες νοσηλείες με άσθμα.

Αντίστοιχα στην Κρήτη, τον χειμώνα και την άνοιξη τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερα απ’ ό,τι το ημερήσιο ευρωπαϊκό όριο στο 20% των ημερών. Στο τουλάχιστον 80% των περιπτώσεων αυτό οφείλεται στις αμμοθύελλες.

Στην Αττική, εξάλλου, μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι τις ημέρες με αυξημένη σκόνη από την Αφρική αυξάνεται η ημερήσια θνησιμότητα. Η αύξηση πλησιάζει το 5% στις ηλικίες άνω των 75 ετών. Επιπλέον, διπλασιάζονται οι εισαγωγές παιδιών στο νοσοκομείο με άσθμα.

Τι να κάνετε
Προς το παρόν, η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στη σκόνη από την Αφρική, λένε οι ειδικοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά όχι μόνο.

Σύμφωνα με σχετικές οδηγίες που είχε εκδώσει πέρυσι το υπουργείο Υγείας της χώρας μας:

Οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή/και καρδιοπάθεια και τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει όταν τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα είναι μέτρια (51-75 μg/m3).
Σε επίπεδα σωματιδίων 76-100 μg/m3, τα άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να περιορίσουν την σωματική δραστηριότητα. Όσοι έχουν άσθμα, μπορεί να χρειασθούν πιο συχνές εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Όσοι έχουν αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπάθεια πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδίως σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.
Στα ίδια επίπεδα σωματιδίων (δηλαδή 76-100 μg/m3) ακόμα και οι υγιείς πρέπει να έχουν το νου τους για ορισμένα συμπτώματα. Έτσι, αν αισθανθούν ενόχληση στα μάτια ή βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό πρέπει να περιορίσουν τη σωματική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει κυρίως για τη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Εξυπακούεται πως σε οποιοδήποτε αναπνευστικό ή καρδιολογικό ενόχλημα θα επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε από το σπίτι, δεν θα έβλαπτε να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα μαντήλι λαιμού ή μια μάσκα.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Τα βιντεοπαιχνίδια δεν επηρεάζουν την κοινωνική ζωή των αγοριών

Νέα μελέτη εξέτασε πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Διαπίστωσε ότι οι επιδράσεις αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και με το φύλο, αλλά ότι γενικά δεν συνδέονται με την κοινωνική ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια, οπότε η δημοφιλία των βιντεοπαιχνιδιών "έχει χτυπήσει κόκκινο", γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην υγεία και στη συμπεριφορά των παιδιών.

Ερευνητές από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), το Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας NTNU, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis και το Νοσοκομείο St. Olav's στη Νορβηγία, με επικεφαλής την Beate Wold Hygen, είδαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν περισσότερο την κοινωνική ανάπτυξη των κοριτσιών ηλικίας 10 ετών, από ό, τι των 12χρονων κοριτσιών, που έπαιζαν λιγότερο συχνά, καθώς και των αγοριών.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Child Development.

Στη μελέτη συμμετείχαν 873 παιδιά, από διάφορα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Οι παράγοντες, που έλαβαν υπόψη οι ερευνητές, ήταν το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης μάζας σώματος και ο χρόνος που περνάει το κάθε παιδί παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους φίλους του στο τάμπλετ, στο κινητό, στον υπολογιστή, στην τηλεόραση και στις κονσόλες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος, που τα αγόρια ξοδεύουν για βιντεοπαιχνίδια, είναι περισσότερος από εκείνον που αφιερώνουν τα κορίτσια, αλλά τα τελευταία είναι εκείνα που πιο συχνά απομονώνονται κοινωνικά και είναι δύσθυμα.

"Η μελέτη μας μπορεί να μετριάσει κάποιες ανησυχίες, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών. Μπορεί να μην είναι το ίδιο το παιχνίδι, που να απαιτεί την προσοχή μας, αλλά οι λόγοι, για τους οποίους ορισμένα παιδιά και έφηβοι ξοδεύουν πολύ ελεύθερο χρόνο, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια".

Ένα άλλο εύρημα αφορά στα παιδιά 8 και 10 χρόνων, τα οποία δυσκολεύονται με τις κοινωνικές δεξιότητες. Όπως φάνηκε, τα παιδιά αυτά είναι πιο πιθανό νε περνάνε περισσότερο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Στην προσχολική ηλικία, πάντως, ο χρόνος, που περνάνε τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, σχετίζεται με τη μετέπειτα εμφάνιση προβλημάτων προσοχής και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 2.400 οικογένειες. Οι γονείς ανέφεραν τον συνολικό χρόνο, που τα παιδιά τους αφιέρωναν στην οθόνη. Ο μέσος χρόνος ήταν 1,5 ώρες την ημέρα στην ηλικία των τριών ετών και 1,4 ώρες την ημέρα στην ηλικία των πέντε ετών.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ