ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη με εγκύκλιο του υπ.υγείας! Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Ξεκινά σιγά σιγά και φέτος ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.


Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και στους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πάντως, όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2017-2018 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

 

Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν
διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου
εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών
εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου η τετραδύναμου).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της
συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

-Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας
μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν)

-Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου.

ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

–Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

–Μεταμόσχευση οργάνων

–Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

-Χρόνια νεφροπάθεια

-Νευρομυϊκά νοσήματα

-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

-Λεχωίδες

–Θηλάζουσες

-Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki,
ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή
φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο
επιπλοκών από τη γρίπη.

-Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-
λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών,
τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και
ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).

-Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς
και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ο ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια του εμβολίου στην ελληνική αγορά καθ’ όλη την περίοδο μετάδοσης του ιού της γρίπης.

Οι Διοικητές των ΥΠΕ, οι Γενικοί Διευθυντές Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, οι Διευθυντές Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και οι Δήμαρχοι των Καλλικρατικών Δήμων της χώρας καλούνται να συμμετέχουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ στην οργάνωση από κοινού δράσεων ενημέρωσης του κοινού και ειδικών πληθυσμών (π.χ. σχολεία κ.λ.π.) τόσο για τη γρίπη όσο και για τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού
εμβολιασμού μέσω της διανομής έντυπου υλικού, ομιλιών, κοινωνικών μηνυμάτων στα Μ.Μ.Ε. κ.λ.π.

Επισημαίνεται ότι η έγκαιρη αποστολή κλινικών δειγμάτων (ρινικού ή/και φαρυγγικού επιχρίσματος ή φαρυγγικού εκπλύματος) των ύποπτων κρουσμάτων γρίπης στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης (σε επαρκή αριθμό και κατάλληλη συντήρηση), ώστε να διερευνώνται εργαστηριακά και να ταυτοποιούνται τα κυκλοφορούντα στελέχη γρίπης, θα γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη, μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει συγκροτήσει δίκτυα επιτήρησης, μέσω των οποίων παρακολουθείται η δραστηριότητα της γρίπης καθώς και τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού με την εργαστηριακή επιτήρηση, μέσω των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.

Αυτά είναι τα εξής:

-Για τη Βόρεια Ελλάδα, το Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

-Για τη Νότια Ελλάδα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Η δήλωση κάθε εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος γρίπης γίνεται στο
ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

-Τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να
προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για
ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης.

Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων
Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επαγγελματίες υγείας μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς

Επαγγελματίες υγείας μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς (upd)

Κρίσιμη για τη Δημόσια Υγεία αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας και άλλων υπαλλήλων υπηρεσιών υγείας, με τις οδηγίες εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς που έχει καταγράψει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι και 6 επαγγελματίες υγείας, τόσο γιατροί και νοσηλευτές όσο και τεχνολόγοι υγείας.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, μεταξύ των κρουσμάτων αυτών είναι 2 νοσηλευτές, 1ας γιατρός και 2 υπάλληλοι κυλικείου από το Θριάσιο νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν πως όλοι οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου και ο εμβολιασμός τους κατά της ιλαράς είναι απαραίτητος, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους και την υγεία των ασθενών τους. Τα επιβεβαιωμένα αυτά κρούσματα είναι άτομα που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις του εμβολίου είτε δεν είχαν “περάσει” τη νόσο στην παιδική τους ηλικία.

Το Κέντρο είχε αποστείλει οδηγία στα Νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένο εμβολιασμό του προσωπικού, αλλά σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτή η ενημέρωση ήρθε καθυστερημένα.

“Αν και τα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν ένα μήνα, μόλις πριν λίγες ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε οδηγία στα Νοσοκομεία για έλεγχο αντισωμάτων στους επαγγελματίες υγείας που γεννήθηκαν μετά το έτος 1972 και δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς” αναφέρει μεταξύ άλλων, κατηγορώντας το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ για εγκληματική καθυστέρηση. “Η Ιλαρά μεταδίδεται δύο ημέρες πριν την συμπτωματολογία και τέσσερις (4) ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ποιος ξέρει πόσοι άλλοι προσβλήθηκαν;” συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου μέχρι και την 21η Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00, τα δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς στη χώρα έφταναν τα 166, ενώ αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Να θυμίσουμε πως μέχρι την αναβίωση της ιλαράς, η χώρα μας κατέγραφε μολις ένα κρούσμα ετησίως, ενώ πριν την εφαρμογή συστηματικού εμβολιασμού (εντάχθηκε στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 1981) παρατηρούνταν επιδημικά κύματα κάθε 2-3 χρόνια, τα κρούσματα ανέρχονταν σε 100 εκατομμύρια και οι θάνατοι ως 6 εκατομμύρια ανά έτος.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία: Όταν η είδηση είναι η οριστική διακοπή της θεραπείας

Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία: Όταν η είδηση είναι η οριστική διακοπή της θεραπείας

Συνήθως η είδηση γύρω από τη θεραπευτική αντιμετώπιση μιας νόσου αφορά στην εισαγωγή νεών φαρμακευτικών προϊόντων ή μεθόδων. Σπανιότερα η είδηση αφορά στη διακοπή της θεραπείας. Στην περίπτωση της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας, για τους ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις, η οριστική διακοπή της θεραπείας μεταφράζεται σε λειτουργική ίαση της νόσου!

Η διαδικασία, βέβαια, απαιτεί στενή παρακολούθηση και προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση περισσότεροι Έλληνες ασθενείς, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη ΧΜΛ (22 Σεπτεμβρίου), η ΕΑΕ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από τον ερχόμενο Οκτώβριο για την πραγματοποίηση ειδικού προγράμματος ενημέρωσης και παρακολούθησης ασθενών με ΧΜΛ που πληρούν τα κριτήρια διακοπής της αγωγής και επιθυμούν οι ίδιοι να την διακόψουν.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, η δυνατότητα αυτή αποτελεί μια νίκη της ιατρικής επιστήμης, αφού διαπιστώθηκε ότι σε μια κατηγορία ασθενών υπό θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα (imatinib και nilotinib), τα επίπεδα της παθολογικής πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο, μειώνονται σε πολύ χαμηλά όρια ή και δεν ανιχνεύονται καθόλου, επιτυγχάνοντας τη μακροχρόνια ύφεση της νόσου, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη καθημερινής αγωγής.

Η ΧΜΛ είναι ένα σπάνιο νεοπλασματικό νόσημα του αίματος. Η ασθενείς παρουσιάζουν ανεξέλεγκτη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, με την παρουσία στο γενετικό υλικό των κυττάρων του μυελού ενός παθολογικού χρωμοσώματος, το οποίο ονομάζεται Χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας (Ph). «Προϊόν αυτού του χρωμοσώματος είναι η παθολογική πρωτεΐνη BCR-ABL, γνωστή και ως τυροσινική κινάση (TKI), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατάραξη του μηχανισμού παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων», σημειώνουν οι επιστήμονες. Η ΧΜΛ δεν συνδέεται με την κληρονομικότητα και δεν παρουσιάζει αυξημένη επίπτωση στις οικογένειες των πασχόντων. Στην Ευρώπη εμφανίζονται 1,2 νέα περιστατικά ΧΜΛ ανά 100.000 κατοίκους και ανά έτος.

Η ΕΑΕ συμμετείχε στην ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή μελέτη EURO- SKI (EURO – Stop Kinase Inhibitors) με 42 Έλληνες ασθενείς με ΧΜΛ από τους συνολικά 840 ασθενείς. Τη συμμετοχή των Ελλήνων ασθενών, μάλιστα, καλύφθηκε από την Εταιρεία.

Η μελέτη έδειξε ότι τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή του imatinib, 25 από τους 42 Έλληνες ασθενείς δεν λαμβάνουν πλέον καμία αγωγή. Το φαινόμενο αυτό είναι η «λειτουργική ίαση της νόσου», (“functional cure”). Στους υπόλοιπους 17 ασθενείς που επανεμφανίσθηκε μοριακά η ΧΜΛ, δόθηκε εκ νέου η αγωγή τους και είναι σε άριστη κατάσταση κλινικά και μοριακά. Παράλληλα η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το nilotinib διεξήγαγε κλινικές μελέτες διακοπής του φαρμάκου, οι οποίες έδειξαν ότι το 50% των ασθενών υπό nilotinib, μπόρεσαν να διακόψουν την καθημερινή τους αγωγή, χωρίς να επανεμφανισθεί μοριακά η ΧΜΛ.

Με βάση τα δεδομένα των μελετών αυτών, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα να αναγράφεται στο έντυπο ενημέρωσης του σκευάσματος για τους ασθενείς που λαμβάνουν nilotinib:

«Ασθενείς με ΧΜΛ που έχουν αρχίσει θεραπεία με nilotinib και:

έχουν διάρκεια θεραπείας τουλάχιστον 3 χρόνια
έχουν επιτύχει επίπεδα BCR–ABL (της πρωτεΐνης της νόσου) ΜR 4.5 IS (International Scale EUTOS) για τουλάχιστον 1 χρόνο μπορούν να διακόψουν την καθημερινή λήψη nilotinib με τις εξής προϋποθέσεις:
μηνιαίος έλεγχος επιπέδων BCR–ABL το πρώτο έτος,
έλεγχος επιπέδων BCR–ABL ανά 1 ½ μήνα το δεύτερο έτος».
Η δυνατότητα διακοπής αποτελεί τη 2η επανάσταση στην ιστορία της ΧΜΛ, όπως εξήγησαν οι επιστήονες της ΕΑΕ.

Από το 2001 ανίατη και θανατηφόρος, έως τότε, ασθένεια, η οποία είχε μέση επιβίωση πέντε έως επτά χρόνια, μετατράπηκε σταδιακά σε χρόνιο νόσημα υπό καθημερινή αγωγή. Η αλλαγή αυτή επετεύχθη χάρη στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία προσέφεραν και πολύ καλή ποιότητα ζωής και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών.

«Είναι μια πολύ σημαντική και ευνοϊκή εξέλιξη για τους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, ειδικά για όσους πληρούν τα κριτήρια και αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, γιατί συμμετείχαμε στη μελέτη. Επιπροσθέτως, το ΔΣ της ΕΑΕ αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τους ασθενείς, με ίδιους πόρους. Τονίζω, ότι για να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας των ασθενών, η ΕΑΕ θα καλύψει την αυστηρά προγραμματισμένη παρακολούθηση και μέτρηση των επιπέδων της BCR-ABL, όπως επιβάλλεται στα μοναδικά δύο διαπιστευμένα (με πιστοποίηση IS) ελληνικά εργαστήρια που βρίσκονται ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές. Καλώ τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν από την ανακοίνωσή μας στην ιστοσελίδα www.eae.gr. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας και της άδειας κυκλοφορίας γενοσήμων σκευασμάτων με τη δραστική ουσία imatinib στην ελληνική αγορά από την άνοιξη του 2017, να θυμίσω ότι η ΕΑΕ έχει επανειλημμένως εκφράσει την πάγια θέση της ότι ο κάθε ασθενής με ΧΜΛ πρέπει να λαμβάνει μονίμως συγκεκριμένο γενόσημο, καθώς οποιαδήποτε άλλη πρακτική θέτει σε κίνδυνο τη σωστή παρακολούθηση της δραστικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών της χορηγούμενης αγωγής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕ Π. Παναγιωτίδης.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΠΟΥ: Ο πλανήτης απειλείται από την έλλειψη νέων αντιβιοτικών

Από Iatropedia


Ο πλανήτης «ξεμένει» από αντιβιοτικά και η μικροβιακή αντοχή σε αυτά έχει πλέον λάβει διαστάσεις «παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε έκθεση που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ για τα υπό ανάπτυξη αντιβιοτικά, αποκαλύπτονται σοβαρές ελλείψεις στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι τα περισσότερα απ’ όσα αναπτύσσονται αποτελούν «τροποποιήσεις αντιβιοτικών» που ήδη κυκλοφορούν και επομένως «αποτελούν βραχυπρόθεσμες λύσεις».

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι πλέον υπάρχουν ελάχιστες πιθανές θεραπευτικές επιλογές για τις ανθεκτικές λοιμώξεις που απειλούν περισσότερο την παγκόσμια υγεία, όπως η ανθεκτική φυματίωση που κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.

Οι γιατροί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η ολοένα αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα απ’ ό,τι ο καρκίνος.

Αν τα αντιβιοτικά χάσουν εντελώς την αποτελεσματικότητά τους, θα καταστούν επικίνδυνες καθημερινές ιατρικές πράξεις, από τις καισαρικές τομές και τις αρθροπλαστικές έως τις εγχειρήσεις στο έντερο και τις χημειοθεραπείες.

Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους από ανθεκτικές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση, η ελονοσία και πολλές άλλες. Έχει υπολογιστεί ότι αν δεν βρεθεί κάποια λύση, μέχρι το 2050 οι ανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις θα κοστίζουν ετησίως τη ζωή 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει πρόσφατα λίστα με τις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις που απειλούν περισσότερο την ανθρωπότητα. Τώρα, θέλησε να καταγράψει τα νέα αντιβιοτικά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, όμως, δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά.

Παρότι αναπτύσσονται 51 νέα σκευάσματα, τα οποία στοχεύουν τα ανθεκτικά παθογόνα που έχει ορίσει ο ΠΟΥ καθώς και την ανθεκτική φυματίωση και την διαρροϊκή λοίμωξη με το βακτήριο κλωστηρίδιο (clostridium difficile), «μόνο τα 8 είναι καινοτόμες θεραπείες», λέει ο οργανισμός.

Επιπλέον, «υπάρχει σοβαρή έλλειψη στην ανάπτυξη θεραπειών για την πολυανθεκτική φυματίωση και ορισμένα Gram-αρνητικά βακτήρια, όπως το acinetobacter και τα εντεροβακτήρια (όπως η κλεμπσιέλα και το e.coli), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις οι οποίες αποτελούν απειλή ειδικά για νοσοκομεία και γηροκομεία».

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητές πρέπει επειγόντως να εστιαστούν σε νέα αντιβιοτικά εναντίον συγκεκριμένων τύπων εξαιρετικά σοβαρών λοιμώξεων που μπορούν να σκοτώσουν τους ασθενείς μέσα σε λίγες μέρες επειδή δεν διαθέτουμε καμία γραμμή άμυνα εναντίον τους», δήλωσε η δρ Suzanne Hill, διευθύντρια του Τμήματος Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ.

Η νέα έκθεση τιτλοφορείται «Antibacterial agents in clinical development – an analysis of the antibacterial clinical development pipeline, including tuberculosis». 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

 

Στην Ε.Ε. η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου το 10%-30% των ενηλίκων

lipos_koilia

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και ορίζεται ως η αποθήκευση υπερβολικής ποσότητας λίπους, που δύναται να οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας. Η αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ή για τη μέτρηση της παχυσαρκίας, χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Όταν η τιμή του ΔΜΣ είναι 30 kg/m ή μεγαλύτερη ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο. Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική νόσος, η οποία επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως: Γενετικοί (π.χ. γονίδια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό), φυσιολογικοί, περιβαλλοντικοί (π.χ. κοινωνικές διατροφικές συνήθειες), ψυχολογικοί καθώς και από τον τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή και άσκηση).

Κατά βάση, η παχυσαρκία προκαλείται από τη διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου με την πάροδο του χρόνου: όταν λαμβάνονται περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, με αποτέλεσμα την αποθήκευση περίσσειας ενέργειας με τη μορφή λίπους.

Πολλά άτομα με παχυσαρκία αγνοούν τη βαρύτητα του βαθμού παχυσαρκίας από την οποία πάσχουν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους.10 Η παχυσαρκία αποτελεί την πέμπτη πιο σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως, λόγω των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτή και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας.

Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα είναι πιο πιθανό να πάσχουν από άλλες παθήσεις, όπως: Διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια, υπέρταση, αποφρακτική άπνοια ύπνου, καθώς και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτή προκαλεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Επιπλέον του οικονομικού φορτίου, υπάρχουν και τα έμμεσα κόστη που απορρέουν της παχυσαρκίας, εξαιτίας: της μακροχρόνιας ανικανότητας, της μειωμένης παραγωγικότητας, του επιδόματος ασθένειας, των αυξημένων ασφάλιστρων και του πρόωρου θανάτου.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση, θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε προσπάθειας απώλειας βάρους, ωστόσο τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα δυσκολεύονται να επιτύχουν και να διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος.

Μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά οφέλη για την υγεία από μια διαρκή απώλεια βάρους 5%-10% στα παχύσαρκα άτομα, όπως βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και αρτηριακής πίεσης, μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, βελτίωση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου15,του λιπιδαιμικού προφίλ15 και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία.18

Επιστημονικές εταιρείες, συνιστούν τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση, ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τα άτομα με παχυσαρκία.

Στις επιλογές θεραπείας δεύτερης γραμμής περιλαμβάνεται η φαρμακοθεραπεία και η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την επίπτωσή τους στην υγεία.

Ένα νέο φάρμακο, η λιραγλουτίδη, είναι το πρώτο άπαξ ημερησίως ανάλογο του ανθρώπινου γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1) για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το οποίο έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη. Η λιραγλουτίδη ενδείκνυται στην ΕΕ ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τον έλεγχο του βάρους σε ενήλικες ασθενείς με αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥30 kg/m2 (παχύσαρκοι), ή σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥27 kg/m² έως <30 kg/m² (υπέρβαρος) παρουσία τουλάχιστον μίας συννοσηρής πάθησης σχετιζόμενης με το βάρος, όπως π.χ. δυσγλυκαιμία (προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2), υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Ελπίδες για τα πρόωρα νεογνά

Ελπίδες για τα πρόωρα νεογνά

Μία πειραματική θεραπεία, που αφορά την πρόληψη χρόνιας πνευμονοπάθειας σε εξαιρετικά πρόωρα νεογνά, έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων να εισαχθεί με διαδικασία «ταχείας έγκρισης» (fast track).

Η διαδικασία αυτή αφορά φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες αφορούν σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα θεραπευτικά όπλα. Εγγυάται ότι μια νέα θεραπεία θα αξιολογηθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να καλυφθούν οι ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών.

Πρόκειται για την ουσία SHP607, η οποία βρίσκεται σε φάση κλινικής ανάπτυξης 2 (δηλαδή απομένει η φάση 3). Είναι μία ανασυνδυασμένη μορφή μίας πρωτεΐνης με την ονομασία ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1), η οποία θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

Η ορμόνη αυτή βοηθά τον οργανισμό να αναπτύσσεται, αλλά σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Πάντως, τα επίπεδα της IGF-1 μειώνονται δραματικά μετά την ηλικία των 65 ετών, οδηγώντας σε ελάττωση της μυϊκής μάζας και αδυναμία.

Η νέα φαρμακευτική ουσία αναπτύσσεται από τη φαρμακοβιομηχανία Shire, που είναι γνωστή για το γεγονός ότι διαθέτει θεραπείες για σοβαρά και σπάνια νοσήματα. Οι έρευνες της εταιρείας ξεκίνησαν το 2013 και αφορούσαν τη θεραπεία μίας σπάνιας νόσου των ματιών.

Τα αποτελέσματα, όμως, που ανακοινώθηκαν το 2016, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά. Ωστόσο, βρέθηκε ότι η χορήγηση της ουσίας είχε καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της βαριάς βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας.

Αυτή είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές που εμφανίζονται στα πρόωρα νεογνά, που εμφανίζεται συνήθως μετά από το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των πολύ μικρών σε βάρος νεογνών. Μακροπρόθεσμα, τα παιδιά που έχουν βρογχοπνευμονική δυσπλασία μπορεί να εμφανίσουν προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια, υπέρταση, επεισόδια υποξαιμίας κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της σίτισης και ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Πρόωρα θεωρούνται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα νεογνά που γεννιούνται πριν συμπληρώσουν τις 37 εβδομάδες κύησης. Τα πρόωρα βρέφη χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με την ηλικία κύησης:

εξαιρετικά πρόωρα (λιγότερες από 28 εβδομάδες κύησης)
πολύ πρόωρα (από 28 έως 32 εβδομάδες)
μετρίως έως όψιμα πρόωρα (32 έως 37 εβδομάδες)
Οι πρόωροι τοκετοί αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των τοκετών παγκοσμίως και υπολογίζονται σε 13 εκατ. ετησίως. Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση από 7,5% στο 10% περίπου τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας και ιλαράς στην Ελλάδα – Οι εστίες και η προσπάθεια πρόληψης

Επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας και ιλαράς στην Ελλάδα – Οι εστίες και η προσπάθεια πρόληψης

Πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να είναι η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

Επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας και ιλαράς στην Ελλάδα – Οι εστίες και η προσπάθεια πρόληψης
Σε κλοιό παθήσεων οι οποίες είχαν εκριζωθεί, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, βρίσκεται η Ελλάδα.
Πρόσφυγες χωρίς εμβολιαστική κάλυψη και Ρομά αποτελούν πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, με τον εμβολιασμό να αποτελεί το κύριο εργαλείο πρόληψης.
Από τον Μάιο του 2016 έως τον περασμένο Ιανουάριο, 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί, αλλά οι ελλείψεις εμβολίων που παρατηρούνται δυσχεραίνουν το έργο των αρχών.
Στο θέμα αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, στο πλαίσιο της 67ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη. Στη σύνοδο αναμένεται να μετάσχει την Τρίτη και ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας σε τεχνική ενημέρωση με θέμα “Ανοσοποίηση και μετανάστευση”, ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε πως η ανοσοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί σημαντική πρόκληση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας.
Η προοπτική μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διαμονής σημαντικού αριθμού προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στη χώρα μας δημιούργησε μία νέα κατάσταση και ανάγκη: να γίνουν οργανωμένες εκστρατείες εμβολιασμού σε παιδιά προσφύγων, αιτούντες άσυλο και μεταναστών που ζουν σε χώρους φιλοξενίας.
Μετά τον Μάρτιο του 2016 και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού κατά δέκα παιδικών ασθενειών (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, αιμόφιλος ινφλουέντσας, ηπατίτιδα Β, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και πολιομυελίτιδα).
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί, με την κάλυψη των παιδιών για την πρώτη δόση να ανέρχεται στο 83% για την ΜΜR, στο 76% για πνευμονόκοκκο και κυμαινόταν από 75% έως 82% για τις άλλες ασθένειες.
Κίνδυνος
Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στον κίνδυνο επανεμφάνισης κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα.
Πιθανές αιτίες – είπε – θα μπορούσαν να είναι η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη από ενδημικές χώρες και η ύπαρξη πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες.
Το τελευταίο διάστημα πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν υψηλές εστίες εμφάνισης ιλαράς και την περίοδο 2016 - 2017, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 14.000 περιπτώσεις και 41 θάνατοι σε όλη την Ευρώπη.
Έως τις 3 Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί 100 κρούσματα ιλαράς, τα οποία αφορούν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά και άτομα με ελληνική ιθαγένεια ηλικίας 25 έως 44 ετών από τον γενικό πληθυσμό. Δεν έχει αναφερθεί, πάντως, κανένας θάνατος.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 6.100 αυτοκτονίες στην Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα 2000 - 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 6.100 αυτοκτονίες στην Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα 2000 - 2014

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 2.500 πενθούντες, καθώς – σύμφωνα με διεθνείς έρευνες – για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, όχι μόνο βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, αλλά ανήκοντας παράλληλα, σε ένα ποσοστό 10-15%, στην πληθυσμιακή ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ο αριθμός των ατόμων που θέτουν τέλος στη ζωή τους καταγράφει αυξητική πορεία στην Ελλάδα . Μάλιστα, οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι και μετρούν περισσότερα θύματα σε σχέση με τις γυναίκες. Ενδεικτικά, το 2014 καταγράφηκαν 459 αυτοκτονίες ανδρών και 115 γυναικών, το 2013 οι αντίστοιχοι αριθμοί ηταν 425 άνδρες και 91 γυναίκες, το 2012 ο απολογισμός ηταν 373 άνδρες και 94 γυναίκες. Συνολικά, για το διάστημα απο το 2000 έως το 2014 καταγράφηκαν 6.121 αυτοκτονίες.

Πρόκειται για επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, τα οποία καταρρίπτουν με πάταγο τη "φιλολογία" περί... δεκάδων χιλιάδων αυτοκτονιών στη χώρα μας, κατά την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων, δηλαδή στο χρονικό διάστημα 2009 - 2015.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Η υποκαταγραφή αποδίδεται είτε στη δυσκολία να εξακριβωθεί ότι όντως υπήρχε αυτοκτονική πρόθεση (όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος), είτε σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους.

Τα παραπάνω στοιχεια έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Κλίμακα -λειτουργεί το Κεντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας- με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Σ’ αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Γουργουλιάνης: Ασθενείς με ΧΑΠ σταματάνε το καλοκαίρι τα φάρμακα για οικονομία λόγω κρίσης!

Γουργουλιάνης: Ασθενείς με ΧΑΠ σταματάνε το καλοκαίρι τα φάρμακα για οικονομία λόγω κρίσης!

Έρευνα του καθηγητή πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό
Γουργουλιάνης: Ασθενείς με ΧΑΠ σταματάνε το καλοκαίρι τα φάρμακα για οικονομία λόγω κρίσης!

Οι ασθενείς με τη βαρύτερη μορφή της νόσου έχουν μαζί τους ένα οξύμετρο, μία συσκευή που δείχνει το οξυγόνο τους, επομένως μπορούν να έχουν και μία αντικειμενική μέτρηση
Έκκληση στους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να μην σταματάνε τους καλοκαιρινούς μήνες τη φαρμακευτική τους αγωγή, κάνει με συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, o οποίος αναφέρει ότι δυστυχώς πολύς κόσμος το καλοκαίρι κόβει τη θεραπεία του, για οικονομικούς λόγους, αφού η κρίση έχει χτυπήσει τις περισσότερες ελληνικές οικο0γέειες και φυσικά πολλές στη Θεσσαλία.

Οι ασθενείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΧΑΠ δεν είναι νόσος του χειμώνα. Όπως λέει και ο ορισμός της είναι μία χρόνια νόσος, που σημαίνει ότι ο πάσχων δεν θα πρέπει να διακόπτει ποτέ τη φαρμακευτική του αγωγή, τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης. «Εμείς βλέπουμε τις πωλήσεις των φαρμάκων και έχουμε παρατηρήσει ότι δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, λόγω της οικονομικής κρίσης καμιά φορά, κόβουν τα φάρμακα τους, τα εισπνεόμενα τους, το καλοκαίρι. Σύμφωνα άλλωστε με ελληνικές μελέτες του 2014-2015 που δημοσιεύτηκαν στο Ιtnernational Journal of Copd, το ετήσιο κόστος της νόσου ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 1.000 ευρώ, με τα 240 ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από το πορτοφόλι των ίδιων των ασθενών, ενώ η καθυστέρηση στη διάγνωση αυξάνει το φαρμακευτικό κόστος των συνοσηροτήτων που μπορεί να είναι διαβήτης, υπέρταση καρδιακή ανεπάρκεια, οστεοπόρωση, κατάθλιψη».

Τα πρέπει του καλοκαιριού


Το ότι θα πρέπει να έχει κόψει το τσιγάρο είναι το αυτονόητο όχι μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά για πάντα, δυστυχώς όμως το 35-40% των διεγνωσμένων ασθενών με ΧΑΠ συνεχίζουν να καπνίζουν, επισημαίνει ο καθηγητής. «Ο ασθενής με ΧΑΠ θα πρέπει να έχει πάντα τα φάρμακα του μαζί. Θα πρέπει να έχει οδηγίες από τον γιατρό του, για το τι θα πρέπει να κάνει εάν έχει μία παρόξυνση, όπως π.χ να πάρει έγκαιρα αντιβίωση, να αυξήσει τις δόσεις των εισπνεόμενων φαρμάκων αν χρειάζεται, να πάρει το οξυγόνο του μαζί, αν παίρνει οξυγόνο, ή τις συσκευές που χρησιμοποιεί, να μην εκτίθεται στον ήλιο, να μην υπερβάλλει στη σωματική καταπόνηση και στο κολύμπι, να πίνει αρκετά υγρά -που ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Επίσης, θα πρέπει να μην τρώει αργά το βράδυ, το δείπνο του να είναι γύρω στις έξι ή επτά το απόγευμα. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να πάρει μαζί του στις διακοπές και την αρρώστια του, με όλη τη θεραπεία και όλο τον εξοπλισμό που έχει για να τον βοηθάει».


Γουργουλιάνης:

Οι διακοπές μακραίνουν τη ζωή των ασθενών με ΧΑΠ

Σύμφωνα με ελληνικές μελέτες οι ασθενείς με ΧΑΠ ζουν περισσότερο όταν δεν έχουν συμπτώματα, λέει ο κ. Γουργουλιάνης. «Δηλαδή όταν δεν έχουν δύσπνοια, όταν καθαρίζουν τα πνευμόνια τους και δεν μένουν εκκρίσεις, όταν δεν κάνουν λοιμώξεις, και επίσης όταν δεν έχουν κατάθλιψη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέλουμε οι ασθενείς με ΧΑΠ να κάνουν διακοπές».


Σε περίπτωση παρόξυνσης

Οι ασθενείς με τη βαρύτερη μορφή της νόσου έχουν μαζί τους ένα οξύμετρο, μία συσκευή που δείχνει το οξυγόνο τους, επομένως μπορούν να έχουν και μία αντικειμενική μέτρηση, εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης. «Συνήθως έχουν ένα πλάνο από τον πνευμονολόγο τους, που τους λέει ότι σε περίπτωση παρόξυνσης πρέπει να αυξήσουν τις εισπνοές που παίρνουν ή να προσθέσουν και κάποιες το μεσημέρι, ή αν παίρνουν νεφελοποιητή έχουν επίσης συγκεκριμένες οδηγίες. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει άμεσα σε περίπτωση παρόξυνσης είναι να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους και με το Κέντρο Υγείας, αν υπάρχει κοντά στο μέρος που παραθερίζουν. Αλλά, μεγάλη σημασία έχει η επικοινωνία με τον γιατρό τους που γνωρίζει το ιστορικό τους και ενδεχομένως έχει χειριστεί και άλλες παροξύνσεις, καθότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, ξέρουμε ότι οι ασθενείς κάνουν τουλάχιστον μία μπορεί και δύο σοβαρές παροξύνσεις ετησίως. Συνήθως συμβαίνουν το χειμώνα μετά από λοιμώξεις, αλλά μπορεί να συμβούν και το καλοκαίρι».

ΠΗΓΗ:http://www.thessaliatv.gr/

 

Επτά τεχνολογίες ψηφιακής υγείας που θα φέρουν επανάσταση στην περίθαλψη

Τις επτά αναδυόμενες τεχνολογίες ψηφιακής υγείας που θα φέρουν επανάσταση στην περίθαλψη των ασθενών σας παρουσιάζει σήμερα το Healthweb.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες της ψηφιακής υγείας που θα επιφέρουν σύντομα επανάσταση στην περίθαλψη των ασθενών, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι :

1. Φακοί επαφής με προβλεπτικούς βιοδείκτες για την ανίχνευση του διαβήτη ή νεφρικής νόσου
2. Χρήση της δυνατότητας αποθήκευσης και συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης σε τεχνολογία cloud για την συνεχή αξιολόγηση του σακχάρου των ασθενών
3. Η εφαρμογή Flaredown, για την παρακολούθηση συμπτωμάτων για αυτοάνοσα νοσήματα και «αόρατες ασθένειες»
4. Η καινοτομία Fitbit για την παρακολούθηση και πρόληψη της άπνοιας
5. Η εφαρμογή Gut Check, που βοηθά στη δοκιμή και τη διάγνωση χρόνιων παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική εντεροκολίτιδα)
6. Φορητές συσκευές που ανιχνεύουν καρδιακές παθήσεις και τη μυοσκελετική υγεία
7. Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας του Vivid Vision, που στοχεύει στη χρήση μη επεμβατικών μέσων για τη θεραπεία οφθαλμικών διαταραχών όπως η αμβλυωπία

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

 

Τεράστιες ελλείψεις σε αίμα - Να λειτουργήσουν τα τμήματα Αιμοδοσίας όλο το 24ωρο

Τεράστιες ελλείψεις σε αίμα - Να λειτουργήσουν τα τμήματα Αιμοδοσίας όλο το 24ωρο

Για το σοβαρό υγειονομικό αλλά και κοινωνικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και που αφορά σε ελλείψεις σε αίμα (και παραγώγων του) και της τεράστιας αναντιστοιχίας ανάμεσα στις ανάγκες και στη διαθεσιμότητα, κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι προτείνουν και θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να το διαδώσουν παντού αυτό το μήνυμα, «τα Τμήματα Αιμοδοσίας σε όλο το ΕΣΥ, να λειτουργούν σε 24ωρη βάση».
«Το ζήτημα αυτό, σαφέστατα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σ’αυτό τον τομέα, τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης – διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού στις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς (αίματος, οργάνων κλπ), όσο και στο πεδίο της οργάνωσης λήψης και διάθεσης μέσω πχ των τμημάτων αιμοδοσίας στα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρει με έμφαση το Σωματείο και προσθέτει:
«Όσον αφορά στο δεύτερο, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, οι ελλείψεις σε προσωπικό (& μάλιστα, εξειδικευμένο) και οι υπόλοιπες δυσλειτουργίες (ελλείψεις σε υλικά, τρόπος λήψης - διάθεσης κ.ά.) δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν μόνο με το φιλότιμο και την αυτοθυσία των συναδέλφων στις μονάδες και του σταθμούς αιμοδοσίας. Ως υγειονομικοί δεν αρκούμαστε στις καταγγελίες των ασκούμενων πολιτικών και στην επισήμανση της δυσλειτουργίας των τμημάτων, τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση, αλλά καλούμε τους συναδέλφους σε σταθερή προσφορά αίματος δείχνοντας και έμπρακτα την άδολη αλληλεγγύη μας προς τους ασθενείς μας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα ανάδειξης του κρίσιμου αυτού θέματος, με τη διεκδίκηση για κάλυψη όλων των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό - ούτως ώστε τα Τμήματα Αιμοδοσίας να λειτουργούν σε 24ωρη βάση - σε υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και έμπρακτα μέτρα για την έμπρακτη ενίσχυση ενός κινήματος αλληλεγγύης – προσφοράς αίματος.
Οι πρόσφατες μεγαλόστομες διακηρύξεις περί... συνολικής αναμόρφωσης του συστήματος αιμοδοσίας είναι στην ουσία, κενό γράμμα στο βαθμό που δεν αλλάζουν κατεύθυνση οι κυβερνητικές πολιτικές που εξακολουθούν εδώ και χρόνια να αντιμετωπίζουν το αίμα ως ένα ακόμη πεδίο επιχειρηματικής δράσης ενισχύοντας μάλιστα, με τις πρακτικές τους τη διαδικασία της αγοραπωλησίας – εισαγωγών αίματος».
Υποφέρουν οι Θαλασσαιμικοί

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα, είχαν εκφραστεί και οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς πριν λίγες ημέρες, καθώς εξαιτίας των ελλείψεων, δεν μπορούσαν να μεταγγιστούν επαρκώς. Αρχικά το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από το νοσοκομείο «Αγ. Σοφία», ζητώντας μάλιστα να μπορούν να μεταγγίζονται και το απόγευμα στο νοσηλευτήριο, ωστόσο στην πορεία το πρόβλημα, επεκτάθηκε και σε άλλα νοσοκομεία.
Όπως είχαν τονίσει τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), «η αιμοδοσία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τους και τους δίνει μόνο μία μονάδα αίματος αντί δύο έως τρεις που χρειάζονται, γεγονός που επιφέρει παντελή έλλειψη προγραμματισμού της προσωπικής τους ζωής και επιπλέον κόστος για το νοσοκομείο, αφού θα πρέπει να τους μεταγγίσει σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα». 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Τρίτος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Χαροπαλεύει άλλος ένας

ΜΕΘ

Ένας ακόμα νεκρός και 13 νέα κρούσματα έχουμε την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με το τρίτο θύμα να είναι κι αυτό άνω των 70 ετών και να έχει εμφανίσει εγκεφαλίτιδα εξαιτίας της λοίμωξης από τον ιό. Ένας ακόμα ασθενής νοσηλεύεται σε ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου έχουν διαγνωστεί 37 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με ηλικιακό εύρος από 15 έως 91 ετών ενώ υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός όσων προσβλήθηκαν ξεπερνάει τις 2500 καθώς σε κάθε σοβαρά πάσχοντα αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό οι οποίοι όμως εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτωματολογία και δεν ζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Οι 19 ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και οι 18 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Ενώ από τα 37 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 36 αφορούν την Αργολίδα και ένα την Αρκαδία.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλα κουνούπια. Οι περισσότεροι που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατασταλμένους και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Τι δείχνει έρευνα για τα… ανομολόγητα πάθη των Ελλήνων στο σεξ

Τι δείχνει έρευνα για τα... ανομολόγητα πάθη των Ελλήνων στο σεξ

Στοματικό σεξ, πορνό, «παραγωγή» ροζ σκηνών και αποστολή τους μέσω «έξυπνων» συσκευών, σεξ σε δημόσιο χώρο ή σε φτηνά ξενοδοχεία, με τρίτους να… κοιτάνε, αλλά και «αποκαθήλωση» του πρωκτικού σεξ μεταξύ των ομοφυλόφιλων… Η νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου «ξεγυμνώνει» τους Έλληνες εραστές, αποκαλύπτοντας τα πιο συνηθισμένα βίτσια τους στο σεξ.

Η καταγραφή των στοιχείων γινόταν για 2 χρόνια και συμμετείχαν 2.000 ζευγάρια, που κλήθηκαν να μιλήσουν χωρίς ντροπή για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Αναφερόμενος στα ευρήματα, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, διευθυντής Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επισημαίνει:

«Η φύση έχει προβλέψει να εφοδιάζει με σωματικές ηδονές τον άνθρωπο, είτε πρόκειται για την αναπαραγωγή του είδους, είτε για μία απλή σωματική εκτόνωση, που ονομάζεται οργασμός. Η ντροπή, η ενοχή και η τιμωρία δεν αποτρέπουν την σωματική ηδονή, μάλλον την ευοδώνουν… Η παραβίαση του κανόνα και της απαγόρευσης φαίνεται αιώνες τώρα να ενισχύει την σεξουαλική ηδονή, παρά τις χιλιάδες ηθικές εντολές, με τις οποίες οι πολιτισμοί και οι θρησκείες προσπάθησαν να τιθασεύσουν το δαιμόνιο της Διοτίμας».

Ορισμένα βίτσια στο σεξ, που η σύγχρονη ψυχιατρική χαρακτηρίζει ως «ανωμαλίες», θεωρούνται φυσιολογικά στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Sex Research. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από οκτώ «περίεργες» συμπεριφορές στο σεξ, τέσσερις βρέθηκαν να μην είναι ούτε σπάνιες, ούτε ασυνήθιστες μεταξύ των εμπειριών και των επιθυμιών, που αναφέρουν οι άνδρες και οι γυναίκες.

«Συνολικά, σχεδόν οι μισοί από τους εθελοντές (45,6%) ενδιαφέρθηκαν για τουλάχιστον ένα είδος σεξουαλικής συμπεριφοράς, που θεωρείται «ανώμαλο», ενώ ένας στους τρεις (33%) είχε φερθεί ερωτικά με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον μία φορά», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Christian Joyal.

Παρά την διαρκή ανά τους αιώνες πολεμική των ηθικολόγων για τις αμαρτίες που κρύβει το σεξ, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αμφισβητούν στην πράξη τις ενάρετες συμβουλές και να ακολουθούν τις αισθήσεις τους, που καμία σχέση δεν έχουν με τις απαγορεύσεις και με τις ταμπέλες.

Του λόγου το αληθές έδειξε και η έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Από τον Ντε Σαντ στο Διαδίκτυο

Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ έλεγε ότι η πραγματική ευτυχία στηρίζεται στις αισθήσεις και ότι η αρετή δεν ικανοποιεί καμία από αυτές. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και σήμερα, στην εποχή της εικονικής επικοινωνίας, οι Έλληνες ερωτεύονται και αλλάζουν συντρόφους στον παγκόσμιο ιστό με ταχύτητες αδιανόητες για το παρελθόν.

Το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου περιέγραψε ως συνήθεις ερωτικές συνήθειες τον αυνανισμό, την κολπική επαφή και το στοματικό σεξ.

«Μόλις λίγα χρόνια πριν, ο αυνανισμός θεωρείτο θανάσιμο αμάρτημα και αιτία μαλάκυνσης του εγκεφάλου – η αγαπημένη προσφώνηση των Ελλήνων με το γράμμα «μ» δεν είναι τυχαία», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

«Το στοματικό, δε, σεξ θεωρείτο μια πρακτική που εφάρμοζαν οι πόρνες και όχι οι νόμιμες σύζυγοι. Μόνο η κολπική συνουσία ήταν παραδοσιακά αποδεκτή, αφού με αυτή υπηρετείτο η θεϊκή εντολή του αυξάνεσθε και πληθύνεσθε…

Το 40% των ανδρών συνήθιζε ενεργητικό πρωκτικό σεξ και το 37% των γυναικών παθητικό. Το γνωστό ως οθωμανικό σεξ, πάλι, ήταν καταδικασμένο για πολλά χρόνια, αφού, με αυτήν την πρακτική, παραβιαζόταν ο χριστιανικός νόμος της μόνης ηδονής, που ήταν συνδεδεμένη με την αναπαραγωγή».

Άλλα ευρήματα

Παρά τα στερεότυπα που θέλουν τους ομοφυλόφιλους να κάνουν μόνο πρωκτικό σεξ, το 75% των ανδρών αυτών προτιμούσε στοματικό σεξ και αυνανισμό και μόνο 36% έκανε πρωκτικό σεξ.
75% των γυναικών και 25% των ανδρών φορούσαν σέξι εσώρουχα. «Ένα γυμνό σώμα το θαυμάζεις όπως τα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Ένα μισόγυμνο σώμα πάντα προκαλεί τις αμαρτωλές αισθήσεις, με τις οποίες είναι εφοδιασμένη η ανθρώπινη φύση. Οι βιομηχανίες εσωρούχων ξέρουν καλά πως το απόκρυφο και το μυστικό ανεβάζουν την επιθυμία» σύμφωνα με τον πρόεδρο του International Andrology και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
Η αποστολή ηλεκτρονικά ημίγυμνων φωτογραφιών και βίντεο ήταν πρακτική στο 55% των γυναικών και στο 65% των ανδρών.
Στο 60% των συμμετεχόντων η ανάγνωση ερωτικών ιστοριών ήταν, επίσης, συνήθης πρακτική.
Σεξ σε δημόσιο χώρο προτιμούσε το 40%.
Αλλαγή ρόλων, για παράδειγμα, δεν είμαστε ζευγάρι αλλά άγνωστοι, δημοφιλής πρακτική για το 20%.
Σεξ σε φτηνά ξενοδοχεία το 36%. «Χυδαιοποιώντας το σωματικό και εξυμνώντας το πνεύμα, οι άνθρωποι κατάλαβαν πως, όσο πιο χαμηλά βάζουν τον πήχη της ηδονής, τόσο πιο ψηλά φτάνει ο οργασμός τους», σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.
Μας βλέπουν τρίτοι, το 40%. Η διαμεσολαβημένη επιθυμία των τρίτων φαίνεται πως στον εγκέφαλό μας ανεβάζει πολύ τον πήχη του οργασμού.
Σαδομαζοχιστικά παιχνίδια, που μας δένουν και δένουμε, το 36%. Ήπιο ξύλο, χαστούκια, δαγκώματα, το 30%.
60% γυναίκες και 80% άνδρες παρακολουθούσαν τακτικά πορνό.
Συμμετοχή σε ομαδικό σεξ 10% των γυναικών και 18% των ανδρών.
Μαστίγωμα με συναίνεση για το 13% των συμμετεχόντων. «Το σεξ είναι πολλές φορές μια άσκηση εξουσίας πάνω στον άλλον, η τιμωρία, ο πόνος και η θυσία με συναίνεση γίνονται πολλές φορές αφροδισιακό ελιξίριο» υπογραμμίζει ο ειδικός.
Αλλαγή συντρόφων με συναίνεση (swinging) το 10%.
Βιντεοσκοπήσεις με «έξυπνες» συσκευές για το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Σεξ σε οίκους ανοχής το 46% των ανδρών.
Απιστία σε φιλικό περιβάλλον με τη γυναίκα του φίλου και τον άνδρα της φίλης, στο 50% του δείγματος που απιστεί.
«Αν κάναμε ένα πανόραμα της σεξουαλικής ζωής εδώ και αιώνες, από την εποχή των δέκα εντολών, μέχρι την σαδική φιλοσοφία του Μπουντουάρ και την αμερικανική εκδοχή των αποχρώσεων του γκρι, άνδρες και γυναίκες ζουν μία ζωή στο φως της ηθικής των άλλων και μία κρυφή, σκοτεινή ζωή στα κρεβάτια τους, ανομολόγητη, έστω κι αν είναι βιντεοσκοπημένη στα «έξυπνα» τηλέφωνα.

Η διάκριση ανάμεσα στο ηθικό και στο ανήθικο, στο αμαρτωλό και στο ενάρετο, θα είναι πάντα μία κριτική για τα κρεβάτια των άλλων και όχι για τα δικά μας. Κι ας λέει ο Δον Κιχώτης ότι δεν είναι πρέπον να κρίνουμε τις αμαρτίες των άλλων, πριν δούμε τις δικές μας» καταλήγει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Αύξηση των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλισης σε εργασιακούς χώρους

Αύξηση των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακούς χώρους καταγράφει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων η οποία μέσω των δομών της προσφέρει ψυχολογική και νομική συμβουλευτική. Παράλληλα, ετοιμάζει ένα τηλεοπτικό σποτ με στόχο να διευκρινίσει ποιες συμπεριφορές αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση και να ευαισθητοποιήσει γυναίκες και άνδρες γύρω από το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να «ξορκίσουν» ανάλογα βιώματα, αφού τα σενάρια θα στηριχθούν σε πραγματικές ιστορίες. Η Γενική Γραμματεία τις καλεί να στείλουν ηλεκτρονικά έως την 1η Σεπτεμβρίου τη δική τους ιστορία στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. , εξασφαλίζοντάς τους απόλυτη εχεμύθεια και ανωνυμία. Τέσσερις εκ των ιστοριών θα πάρουν τηλεοπτική μορφή χάρη στη συμβολή της σκηνοθέτιδας Όλγας Μαλέα, της σεναριογράφου Μανίνας Ζουμπουλάκη και της μουσικού Αντριάνας Μπάμπαλη, που θα εργαστούν αφιλοκερδώς. Αντιστοίχως, αφιλοκερδώς θα ενσαρκώσουν τους ρόλους θύτη και θύματος η Μαρία Σολωμού, η Ναταλία Δραγούμη, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Στέλιος Μάινας κ.ά.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Αγωνία δίχως τέλος για χιλιάδες γονείς που κατέψυξαν βλαστοκύτταρα σε ιδιωτική τράπεζα

Αγωνία δίχως τέλος για χιλιάδες γονείς που κατέψυξαν βλαστοκύτταρα σε ιδιωτική τράπεζα

Δύο μήνες έχουν περάσει από το “λουκέτο” στη Stem-Health Hellas, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε περίπου 30 χιλ. ζευγάρια τα οποία είχαν εμπιστευτεί τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους στην εταιρεία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, με πρωτοβουλία του Ομίλου Υγεία ο οποίος μίσθωνε στην προαναφερόμενη εταιρεία χώρο για τις δραστηριότητές της, οι δεξαμενές φύλαξης του βιολογικού υλικού συνέχισαν να γεμίζουν με άζωτο, έως ότου βρεθεί λύση στο ζήτημα που προέκυψε. Προ ημερών, όμως, η Εισαγγελία Αθηνών προχώρησε σε κατάσχεση του συνόλου του εξοπλισμού της Stem Health που βρίσκεται εντός του μισθωμένου χώρου του Υγεία. Προς ανακούφιση των γονέων, ο Όμιλος διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει να γεμίζει τις δεξαμενές φύλαξης με άζωτο, αν και δεν φέρει σχετική υποχρέωση. Όπως σημειώνει, παράλληλα, έχει ενημερώσει την Εισαγγελία Αθηνών για την ανάγκη ορισμού εξειδικευμένου και πιστοποιημένου στη διαδικασία φύλαξης βλαστοκυττάρων επιστημονικού προσωπικού, ώστε να διασφαλισθεί η ορθή διαχείριση του εν λόγω βιολογικού υλικού.

“Σε περίπτωση που οιοσδήποτε συμβεβλημένος με την STEM HEALTH HELLAS Α.Ε. επιθυμεί να αναλάβει το βιολογικό υλικό του παιδιού του από τις εγκαταστάσεις της ανωτέρω εταιρείας, θα πρέπει πλέον να απευθυνθεί, σύμφωνα με τα κατά νόμον οριζόμενα, στην Εισαγγελία Αθηνών” προσθέτει ο Όμιλος.

Νέο στοιχείο στην υπόθεση αποτελεί, στο μεταξύ, η διαπίστωση – εκ μέρους του Υγεία – ύπαρξης σύμβασης διασύνδεσης μεταξύ της Stem-Health Hellas Α.Ε. και της Medstem Services Α.Ε. (θυγατρικής της ΙΑΣΩ Α.Ε.). Η σύμβαση – σύμφωνα πάντα με το Υγεία – προβλέπει ότι σε περίπτωση εν γένει παύσης εργασιών ή μόνιμης αδυναμίας καθ’ οιονδήποτε τρόπο να πραγματώσει τους καταστατικούς σκοπούς της, οιαδήποτε εκ των δύο τραπεζών, εκχωρεί και μεταβιβάζει στην αντισυμβαλλόμενη της εταιρεία, το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχει συνάψει με γονείς για τη συντήρηση και φύλαξη των αρχέγονων κυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της σύμβασης αυτής.

“Δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιες ενέργειες προέβη ο Διευθύνων Σύμβουλος της STEM HEALTH HELLAS Α.Ε. κ. Ν. Νικολαΐδης πριν ή έστω μετά από την αποστολή του από 30/05/2017 ηλεκτρονικού μηνύματος του προς τους γονείς για την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης, που ο ίδιος είχε υπογράψει προς διασφάλιση της βιωσιμότητας του βιολογικού υλικού” καταλήγει ο Όμιλος, ο οποίος έχει ενημερώσει για το θέμα τις αρμόδιες αρχές.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΠΟΥ: Απέτυχαν τα κράτη στον μητρικό θηλασμό

Ούτε μία χώρα δεν κατάφερε σύμφωνα με τον ΠΟΥ να φθάσει τους στόχους που έχουν τεθεί για τον μητρικό θηλασμό.
Καμία χώρα, παγκοσμίως, δεν κατάφερε να φθάσει τους στόχους σε ό,τι αφορά τον θηλασμό, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF, του ΠΟΥ και του Global Breastfeeding Collective, μίας πρωτοβουλίας με στόχο την αύξηση των ποσοστών θηλασμού.

Πιο συγκεκριμένα, από την αξιολόγηση 194 κρατών, βρέθηκε ότι μόλις το 40% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά (δηλαδή καταναλώνουν μόνο μητρικό γάλα), καθώς και ότι μόνο 23 χώρες έχουν αποκλειστικά ποσοστά θηλασμού άνω του 60%.

Τα αριθμητικά αυτά μεγέθη φαντάζουν ακόμη πιο απογοητευτικά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός προσφέρει γνωσιακά και άλλα οφέλη για την υγεία βρεφών και μητέρων. Ειδικά, δε, για τους 6 πρώτους μήνες ζωής, βοηθά στην πρόληψη της διάρροιας και της πνευμονίας, δύο κύριες αιτίες θανάτου στα βρέφη. Αντίστοιχα, οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού, δύο κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

"Ο θηλασμός δίνει στα μωρά το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή" δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, τονίζοντας παράλληλα ότι "το μητρικό γάλα λειτουργεί σαν το πρώτο εμβόλιο του μωρού, προστατεύοντας τα βρέφη από δυνητικά θανατηφόρα νοσήματα και δίνοντάς τους όλη την τροφή που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν".

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι βάσει στοιχείων που ήρθαν στο φως κατά την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού, μια επένδυση μόνο 4,7 δολαρίων ανά νεογέννητο, κάθε χρόνο, θα ήταν αρκετή για να αυξηθεί το παγκόσμιο ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών έως 50% έως το 2025.

Επενδύοντας σε αυτόν τον στόχο, άλλωστε, έχει υπολογιστεί ότι θα μπορούσαν να σωθούν 520.000 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και να εξασφαλιστούν σε βάθος 10ετίας κέρδη 300 δισ. δολαρίων, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανάγκης για υγειονομική περίθαλψη κια της αυξημένης παραγωγικότητας.

"Ο θηλασμός είναι ένα μία από τις πιο αποτελεσματικές -και οικονομικά αποδοτικές- επενδύσεις που μπορούν να κάνουν τα έθνη για την υγεία των νεότερων μελών τους και το μέλλον των οικονομιών και των κοινωνιών τους", σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Anthony Lake, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως "με την αποτυχία να επενδύσουμε στον θηλασμό, αποτυγχάνουμε και στις μητέρες και στα μωρά τους, και πληρώνουμε ένα διπλό τίμημα: σε χαμένες ζωές και σε χαμένες ευκαιρίες".

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία αλλά υπό προϋποθέσεις

Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία αλλά υπό προϋποθέσεις

Αν θέλετε να φτάσετε λίγο πιο κοντά στην ευτυχία τότε καλά θα κάνετε να παραγγέλνετε πιο συχνά φαγητό απ’ έξω και να προσλάβετε... καθαρίστρια!

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) δείχνει πως όταν ξοδεύουμε χρήματα για συγκεκριμένους σκοπούς τότε μειώνεται σημαντικά το στρες και βελτιώνονται τα επίπεδα ευεξίας μας.
bigstock money finance investment sa 126420644
Πιο συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές σύμφωνα με τους New York Times, τα χρήματα που ξοδεύονται προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρόνο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση που αγοράζουμε έτοιμο φαγητό, παίρνουμε ταξί αντί να περπατήσουμε ή πληρώνουμε κάποιον για να καθαρίσει το σπίτι μας αντί για εμάς, τότε φεύγει από πάνω μας το βάρος της πίεσης χρόνου κι έτσι νιώθουμε καλύτερα.
«Οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα για να εξοικονομήσουν χρόνο, για παράδειγμα αναθέτοντας σε άλλους δουλειές που δεν τους αρέσει να κάνουν, δηλώνουν συνολικά πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους» δηλώνει η Άσλι Ουίλανς, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης, η οποία βασίστηκε σε σειρά δημοσκοπήσεων σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς.
Η αγορά υπηρεσιών που μας γλιτώνει χρόνο και κόπο μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ωστόσο τα χρήματα που ξοδεύονται για την αγορά υλικών αγαθών δεν έχουν την ίδια επίδραση, σημειώνουν οι ερευνητές.
Να σημειωθεί ότι το εισόδημα δεν φάνηκε να επηρεάζει πόσο ευτυχισμένος θα νιώσει κανείς όταν ξοδεύει χρήματα με σκοπό να γλιτώσει χρόνο. Τόσο οι αρκετά εύποροι όσο και οι λιγότερο ευκατάστατοι ωφελήθηκαν ψυχικά όταν «αγόρασαν χρόνο».
«Αν υπάρχει κάποια δουλειά που σε θλίβει και μόνο που σκέφτεσαι ότι πρέπει να την κάνεις, τότε πιθανότατα αξίζει τον κόπο να αναλογιστείς αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να πληρώσεις ώστε να την κάνει κάποιος άλλος για σένα» αναφέρει με τη σειρά της η Ελίζαμπεθ Νταν, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και μία εκ των συντακτών της μελέτης.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr

 

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Ο φιλόδοξος στόχος εξάλειψης της νόσου & η δικαίωση των ασθενών

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Ο φιλόδοξος στόχος εξάλειψης της νόσου & η δικαίωση των ασθενών

Με έναν φιλόδοξο στόχο από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Υγείας γιορτάζεται σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας C.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο στόχος δεν είναι άλλος, από την θεραπεία 86.500 ασθενών μέχρι το 2030, πραγματικά ένα τιτάνιο εγχείρημα, που φυσικά όλοι μας ευχόμαστε να επιτευχθεί.
Η πρόσφατη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων κατά της νόσου σε χαμηλές τιμές, οδηγεί σε πενταπλασιασμό των ασθενών, οι οποίοι δικαιούνται πλέον κάλυψη από τον Οργανισμό. Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει αναμφισβήτητα, νέες, πιο αισιόδοξες προοπτικές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, αλλά και στα δημόσια οικονομικά, καθώς η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα C είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιατρικής φροντίδας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την Ηπατίτιδα, όλες οι φωνές του κόσμου, των ερευνητών που ανακαλύπτουν τις καινοτόμες θεραπείες, των Ενώσεων Ασθενών αλλά και των Κυβερνητικών φορέων, ενώνονται σε ένα κοινό στόχο: ΕLIMINATE HEPATITIS – ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ.
Το μήνυμα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε μήνυμά του το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Έναυσμα για ουσιαστικές αλλαγές με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμόδιων φορέων γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες σηματοδοτεί η 28η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Ηπατίτιδα.
Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 135.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30%-40% είχε λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα). Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο, ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας, έχει συμβάλλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εκπονήθηκε πρόσφατα, είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα παρουσιαστούν σήμερα Παρασκευή, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Εκστρατεία Ενημέρωσης από ΚΕΕΛΠΝΟ & Προμηθέα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ξεκινούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με πρόσωπα από τον χώρο της δημόσιας υγείας.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργανώνει δράση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο stand την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Λιμάνι του Πειραιά από τις 6:30 έως τις 7:30 π.μ., (έναντι ΗΣΑΠ).
Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. Τηλ.: 211 0122102.
Διαφάνεια ζητά η Praksis

Εν τω μεταξύ, διαφάνεια στις διαδικασίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών του ΕΟΠΥΥ για τις τιμές των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C ζητά η PRAKSIS, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, αν και παραδέχεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πια πιο κοντά στον στόχο της εξάλειψης της νόσου.
Οι ασθενείς όπως αναφέρει, δεν χρειάζονται πλέον να φτάσουν σε προχωρημένη κίρρωση ενώ ασθενείς με συλλοίμωξη HIV δικαιούνται πια να πάρουν τα φάρμακα. Σύμφωνα όμως με την PRAKSIS, «οι τιμές αυτών των νέων φαρμάκων είναι τόσο υψηλές, ώστε χρειάστηκε αυτή η διαδικασία με εγγυήσεις βιομηχανικής εμπιστευτικότητας για να αλλάξουν τα κλινικά κριτήρια πρόσβασης σε αυτά τα φάρμακα».
Κατηγορεί τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι με το επιχειρηματικό τους μοντέλο καθορίζουν την διεύρυνση της πρόσβασης και την αναδιατύπωση των κλινικών προϋποθέσεων και παρακάμπτουν με ευκολία το μηχανισμό τιμολόγησης που ισχύει στην ΕΕ (external reference pricing) αλλά θέτουν ως προϋπόθεση το εξής: «η διαδικασία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να είναι κρυφά από τον δημόσιο έλεγχο. Και οι κυβερνήσεις το αποδέχονται. Έτσι οι τιμές καταλόγου παραμένουν ψηλές, ενώ οι τιμές αποζημίωσης που πληρώνει ο φορολογούμενος είναι μεν μειωμένες αλλά άγνωστες».
Συνέπεια αυτού, επισημαίνει η PRAKSIS είναι να μην μπορεί να διεξαχθεί ούτε μια ανεξάρτητη έρευνα που να αφορά τη σχέση τιμής και αποδοτικότητας. Μόνο μια κλειστή ομάδα έχει την πληροφορία «μια ομάδα προνομιούχα» όπως την χαρακτηρίζει και ταυτόχρονα και επιρρεπής σε «εξωτερικές παρεμβάσεις».
«Η κατάχρηση όμως δε συμβαίνει μόνο στο επίπεδο του συστήματος αποζημίωσης, αλλά και στο ίδιο το πλαίσιο που δημιουργεί το μονοπώλιο της κάθε βιομηχανίας εξ’ αρχής» τονίζει.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Μάρτιο, η PRAKSIS μαζί με 30 οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών από 17 ευρωπαϊκές χώρες, προσέφυγε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ) ενάντια σε πατέντα του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

«Όλοι εμείς λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία ίασης, μία λέξη που σπάνια αντηχεί στους διαδρόμους των νοσοκομείων και της κλινικής ιατρικής», αναφέρει στο δικό της μήνυμα, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας και συνεχίζει:
«Μέχρι πρόσφατα, ελάχιστοι ασθενείς είχαν πρόσβαση στις νέες θεραπείες, λόγω του υψηλού κόστους. Ακόμα και θαλασσαιμικοί ασθενείς, έπρεπε να έχουν ίνωση προχωρημένου σταδίου, προκειμένου να μπορέσουν να θεραπεύσουν την Ηπατίτιδα C, από την οποία και μολύνθηκαν, δίχως δική τους υπαιτιότητα, αλλά από τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος Υγείας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την μείωση του κόστους και παράλληλη διεύρυνση των κριτήριων πρόσβασης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C. Με τα καινούργια δεδομένα, από την 1η Ιουλίου 2017 και για τους επόμενους 14 μήνες, πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες θα αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς με κληρονομικές αιματολογικέ διαταραχές!!
Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), άσκησε πίεση προς την υλοποίηση μιας βιώσιμης συμφωνίας για το σύστημα υγείας, η οποία παράλληλα θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην θεραπεία όλων των Θαλασσαιμικών που ζουν με ηπατίτιδα, και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ο στόχος μας επιτεύχθηκε».

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Κάθε μέρα και ένα νέο κρούσμα ελονοσίας στη χώρα μας

Τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας καταγράφεται την ημέρα στη χώρα μας τη φετινή θερινή περίοδο! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και τις 21 Ιουλίου καταγράφηκαν 57 κρούσματα ελονοσίας και περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί μέσα στον Ιούλιο .

Από τα 57 κρούσματα ελονοσίας, τα 53 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, δηλαδή οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τη νόσο σε χώρα του εξωτερικού. Από αυτά, τα 47 αφορούν σε μετανάστες που ήρθαν από χώρες που ενδημεί η ελονοσία – τα 36 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και τα 11 από χώρες της Αφρικής. Τα έξι κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής.

Για τέσσερεις ασθενείς με ελονοσία υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Πρόκειται για έναν ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, δύο ασθενείς με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία και άλλον ένα ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων στη Βοιωτία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που διαγνώστηκαν το 2017 αλλά και όσα είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος, έχει χαρακτηρίσει ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές δεκάδες περιοχές σε έξι νομούς της χώρας. Πρόκειται για τις περιοχές:

Νομός Βοιωτίας

-Από τη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών, Δήμου Θηβαίων: Καπαρέλι, Λεύκτρα, Μελισσοχώρι.

-Από τη Δημοτική Ενότητα Θίσβης, Δήμου Θηβαίων: Ελλοπία.

-Από τη Δημοτική Ενότητα Θεσπιαίων, Δήμου Αλιάρτου: Λεοντάρι, Θεσπιές.

Νομός Ηλείας

-Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Θανασουλαίικα, Μανωλάδα, Μεγάλο Πεύκο, Μπρίνια

-Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Λουτρά Υρμίνης, Σαμαραίικα, Βάρδα, Κουγαίικα, Κώμη, Συμπάνιο, Καρβουναίικα, Νέα Μανωλάδα, Ψάρι, Νεάπολη, Καπελέτο, Νησί, Καραβουλαίικα, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Άγιος Αθανάσιος

Νομός Αχαΐας

-Από τη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού (ή Λαρίσου), Δήμου Δυτικής Αχαΐας: Άραξος, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Ταξιάρχες, Καλόγρια, Βουπράσιο, Λάπας, Μετόχι, Νέο Βουπράσιο, Απιδεώνας, Καγκάδι, Ριόλος, Μαζαίικα, Πέττας, Ματαράγκα, Τσαμαίικα, Κεφαλαίικα, Άγιος Κωνσταντίνος

-Από τη Δημοτική Ενότητα Μόβρης, Δήμου Δυτικής Αχαΐας: Γερουσαίικα, Μπουταίικα, Σαγαίικα, Σταθμός

Νομός Θεσσαλονίκης

-Από τη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας, Δήμου Λαγκαδά: Άγιος Βασίλειος

-Από τη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη, Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη: Χορτιάτης

Νομός Μαγνησίας

– Όλοι οι οικισμοί και κοινότητες του Δήμου Σκιάθου

Νομός Λάρισας

-Από τη Δημοτική Ενότητα Μακρυχωρίου, Δήμου Τεμπών: Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Παραπόταμος, Ελάτεια

-Από τη Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων, Δήμου Τεμπών: Αμπελάκια, Τέμπη

-Από τη Δημοτική Ενότητα Γόννων, Δήμου Τεμπών: Γόννοι, Ιτέα.

Σε όλες τις περιοχές εφαρμόζονται μέτρα αιμοεπαγρύπνησης, σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν μπορούν να δώσουν αίμα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Σημαντική αύξηση των θανάτων κατά την περίοδο του πρόσφατου καύσωνα

Σημαντική αύξηση του αριθμού θανάτων, σε σχέση με τον αναμενόμενο, καταγράφηκε κατά την περίοδο του πρόσφατου καύσωνα στην Ελλάδα σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Eυρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Γενικής Θνησιμότητας EuroMomo, αποτυπώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας κατά την εβδομάδα 26/2017 (26 Ιουνίου-2 Ιουλίου) σε σχέση με τον αναμενόμενο για την εποχή αριθμό (2725 θάνατοι έναντι αναμενόμενου 2131).

Το σύνολο των θανάτων αυτών αφορούσε την ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, ενώ δεν καταγράφηκαν αυξημένοι θάνατοι μεταξύ των παιδιών.

Επισημαίνεται ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα καταγράφηκε τη χρονική περίοδο που η χώρα επλήγη από υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας καύσωνα, με σημαντική πιθανότητα να συσχετίζονται τα δύο γεγονότα. Επίσης, λόγω της καθυστέρησης των δηλώσεων θανάτου από τα ληξιαρχεία, αναμένεται αυξημένη καταγραφή θνησιμότητας και κατά την εβδομάδα 27/2017.

Όπως υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για την ορθή ερμηνεία του ευρήματος, οφείλουμε να μην αποδώσουμε συνολικά και με βεβαιότητα τους υπερβάλλοντες θανάτους στην αυξημένη θερμοκρασία, αφού το αναλυτικό μοντέλο του EuroMOMO περιλαμβάνει μόνο το χρόνο και την εποχή του έτους, όχι τη θερμοκρασία. Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν τη διαφορά μεταξύ αυτών που παρατηρήσαμε και εκείνων που αναμέναμε να έχουμε τη συγκεκριμένη εποχή του έτους (βάσει των ιστορικών δεδομένων).

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ