ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Βιτένις Αντριουκάιτις: Όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων να κάνουν μια βόλτα στα νεκροταφεία

Βιτένις Αντριουκάιτις: Όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων να κάνουν μια βόλτα στα νεκροταφεία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, ο Λιθουανός Βιτένις Αντριουκάιτις, υπογράμμισε την «ηθική ευθύνη» που φέρουν όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων και τους κάλεσε «να κάνουν μια βόλτα στα ευρωπαϊκά νεκροταφεία» και «να επισκεφθούν τα παιδιά που ασθένησαν από πολιομυελίτιδα».

«Αυτά τα αντιεμβολιαστικά κινήματα δεν ξέρουν τι κάνουν, δεν ξέρουν τι λένε» είπε ο Αντριουκάιτις. «Φέτος, νέοι γονείς έθαψαν το παιδί τους που πέθανε από ιλαρά» συνέχισε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται. «Ας πάνε όσοι διαφωνούν με τα εμβόλια να επισκεφτούν αυτή την οικογένεια, να πάνε στον τάφο του παιδιού για να καταλάβουν καλύτερα τι κάνουν» πρόσθεσε.
«Θέλω να καλέσω όλα τα κινήματα που τάσσονται κατά των εμβολιασμών να κάνουν μια βόλτα από τα ευρωπαϊκά νεκροταφεία όπου υπάρχουν ακόμη τάφοι ανθρώπων που πέθαναν στις αρχές του 19ου ή τον 18ο αιώνα. Τόσοι πολλοί νέοι πέθαιναν εκείνη την εποχή, τόσα πολλά παιδιά, επειδή δεν υπήρχαν εμβόλια» συνέχισε ο Επίτροπος, ο οποίος έχει σπουδάσει και έχει ασκήσει την ιατρική.
«Αυτά τα κινήματα μας οδηγούν δεκαετίες πίσω, στα χρόνια του σκοταδισμού, αν όχι στη Λίθινη Εποχή» συνέχισε, εκτιμώντας ότι «φέρουν ηθική ευθύνη».
Ο Επίτροπος υπενθύμισε επίσης ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ «έχουν επικυρώσει τη συνθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού και οφείλουν να εγγυηθούν την προστασία» των ανηλίκων στο ανώτατο επίπεδο. «Αν οι γονείς τους δεν το καταλαβαίνουν, τότε θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις την ευθύνη για την προστασία αυτών των παιδιών και να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στη ζωή» προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Ιλαρά: Ξεπέρασαν τα 500 τα κρούσματα πανελλαδικά

Ιλαρά: Ξεπέρασαν τα 500 τα κρούσματα πανελλαδικά

Σαράντα επτά νέα κρούσματα ιλαράς κατέγραψε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Της Διονυσίας Προκόπη
Συγκεκριμένα, μέχρι την Πέμπτη (23/11/2017) στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 524 κρούσματα ιλαράς. Η μεγαλύτερη συχνότητα των κρουσμάτων εξακολουθεί να παρουσιάζεται στη Νότια Ελλάδα και αφορά κυρίως άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) τα οποία δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Παράλληλα, η επιδημία της ιλαράς στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 44 θάνατοι.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Επειγόντως νέα μέτρα για την ηπατίτιδα C!

Επειγόντως νέα μέτρα για την ηπατίτιδα C!

Δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα με την ηπατίτιδα C. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έκανε διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά στην πράξη τα αποτελέσματα είναι φτωχά: Θεραπεία λαμβάνουν οι μισοί ασθενείς απ’ όσους θα έπρεπε! Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν χορήγηση της θεραπείας σε όλους, ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου.

Ειδικότερα, η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση το καλοκαίρι αφορά τη χορήγηση θεραπείας σε 5.500 ασθενείς σε χρονικό διάστημα 14 μηνών. Δηλαδή, για να πετύχουμε το στόχο χρειάζεται να λαμβάνουν θεραπεία κατά μέσο όρο 392 ασθενείς το μήνα. Από τον Ιούλιο μέχρι τις 31-10-2017, έχουν λάβει θεραπεία 819 ασθενείς, ήτοι 204 το μήνα, ποσοστό 52,4% επί του μηνιαίου στόχου!

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φιλοξένησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος. Στην εκδήλωση πήραν μέρος εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικά πρόσωπα, ειδήμονες, επιστημονική κοινότητα και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Ανάμεσά τους ήταν ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. κ. Δημ. Παπαδημούλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ελληνικής βουλής κ. Νίκος Μαννιός, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας κ. Ν. Παπαδόπουλος, ο αναπλ. Τομεάρχης υγείας της ΝΔ κ. Ι. Φωτήλας, ο βουλευτής της ΔΗ-ΣΥ κ. Κ. Μπαργιότας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, καθηγητής κ. Γ. Παπαθεωδορίδης και ο κ. Κ. Σουλιώτης, αν. Καθηγητής πολιτικής υγείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Hepatitis B and C Public Policy Association, επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Α. Χατζάκης. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2009 από μία ομάδα κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων, ειδήμονων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και υποστηρικτών ασθενών (www.hepbcppa.org).

Θυμίζουμε ότι, από το 2014, έχει συντελεστεί μία «επανάσταση» στη θεραπεία της ηπατίτιδας C με την ανακάλυψη πρωτοποριακών θεραπειών, οι οποίες προσφέρουν ποσοστά πλήρους ίασης άνω του 95%! Το πρόβλημα είναι ότι αφενός οι θεραπείες έχουν πολύ υψηλό κόστος και αφετέρου η πλειοψηφία των ατόμων, που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν το γνωρίζουν γιατί η νόσος δεν έχει συμπτώματα για πολλά χρόνια…

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, είναι αναμφίβολα θετικό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες (Abbvie, Gilead και MSD) για τη χορήγηση της θεραπείας σε πολύ χαμηλές τιμές. Ακόμη, έστω και με καθυστέρηση, συντάχθηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούλιο μετά από διαβουλεύσεις 10 μηνών.

Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν για να πετύχουμε ως χώρα την εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, που είναι ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στόχο τον οποίο έχει υιοθετήσει και η Ελλάδα, καταρτίζοντας το εθνικό σχέδιο δράσης. Ο κ. Παπαθεοδωρίδης τόνισε ότι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα είναι εφικτή, αλλά προϋποθέτει 3 κινήσεις:

άμεση εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου και κυρίως προώθηση του ελέγχου του γενικού πληθυσμού (screening).
σχεδιασμένη προσέγγιση των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
ενίσχυση των ηπατολογικών κέντρων, με στόχο την υλοποίηση των απαραίτητων πρόσθετων δράσεων.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα ηπατολογικά κέντρα δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον πρόσθετο φόρτο εργασίας, χωρίς ενίσχυση με προσωπικό και πόρους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το νέο μητρώο ασθενών, που έχει υλοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ είναι δύσχρηστο και συχνά απαιτεί τουλάχιστον μισή ώρα για την καταχώρηση ενός ασθενή!

Ο κ. Καλαμίτσης, πρόεδρος του «Προμηθέα», υπογράμμισε ότι «οφείλουμε επιτέλους να αναλογιστούμε τις ανισότητες στον τομέα της υγείας, που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα. Η αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και η ανίχνευση των χιλιάδων ασθενών, που παραμένουν αδιάγνωστοι πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα».

Από την πλευρά του κ. Χατζάκης πρότεινε «να διευρυνθούν τα κριτήρια πρόσβασης στη θεραπεία, ώστε στα πλαίσια της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση, να δοθεί η θεραπεία σε όλους όσοι έχει γίνει η διάγνωση, ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου. Έτσι, θα προσφέρουμε θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς στα πλαίσια της συμφωνίας και θα κερδίσουμε χρόνο, ώστε να εντοπίσουμε περισσότερους φορείς του ιού».

Θυμίζουμε ότι, μέχρι το καλοκαίρι, θεραπεία ελάμβαναν μόνο ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου (f3-f4), ενώ μετά τη συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να δοθεί και σε ασθενείς σε προγενέστερο στάδιο (f2-f3), αλλά όχι σε εκείνους στα αρχικά στάδια (f0-f1).

Υ.Γ. Δείτε εδώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ένα στα τρία αντιβιοτικά δεν ενδείκνυνται για την πάθηση που συνταγογραφείται

Ένα στα τρία αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται σε ενήλικες αφορούν άλλες παθήσεις ή ενδείκνυται σπάνια η χρήση τους! Την ίδια στιγμή, δύο στους τρεις χειρουργημένους ασθενείς σε ελληνικά νοσοκομεία δεν λαμβάνουν αντιβιοτικό σχήμα στην σωστή διάρκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), στο 88,5% των χειρουργημένων ασθενών στο πλαίσιο της περιεγχειρητικής αντιμικροβιακής προφύλαξης χορηγήθηκε το κατάλληλο αντιβιοτικό σχήμα. Ωστόσο, μόνο στο 34,6% των περιπτώσεων δόθηκε στη σωστή διάρκεια.

Φέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών που ήδη διανύουμε (13-19 Νοεμβρίου) και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου) βρίσκουν τη χώρα σε δυσχερή θέση, με το αρμόδιο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να προειδοποιεί «ο χρόνος μας με τα αντιβιοτικά τελειώνει».

Το φετινό μήνυμα της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι ότι «η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας», σε μία προσπάθεια να κινητοποιηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση όχι μόνο οι επαγγελματίες υγείας, αλλά εξίσου και οι φαρμακοποιοί, οι δημόσιοι φορείς και οι πολίτες

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «διανύουμε την εποχή της ΠανΑντοχής, αφού σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των λοιμώξεων από Klebsiella pneumoniae που απομονώθηκαν το 2016, αφορούσε σε στελέχη του μικροβίου ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, που χαρακτηρίζονται ως «προωθημένα» αντιβιοτικά.

Ανησυχητικά υψηλό (ξεπερνά το 10%, όταν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. είναι μικρότερο του 1%) είναι και το ποσοστό των λοιμώξεων από Klebsiella pneumoniae, από στελέχη του ιού ανθεκτικά από τις καρβαπενέμες και την κολιστίνη, μία από τις ελάχιστες εναλλακτικές θεραπείες για λοιμώξεις. Στα θετικά είναι η μικρή υποχώρηση που καταγράφηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2013, στην αντοχή της Klebsiella pneumoniae στις τρίτης γενιάς κεφαλοσπορίνες, φλουοροκινολόνες και αμινογλυκοσίδες, στη χώρα μας (μειώθηκε σε επίπεδα κάτω του 50%).

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού: Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα

πρόωρος τοκετός

Μπορεί για εμάς τους Έλληνες η 17η Νοεμβρίου κάθε έτους να έχει μια ιδιαίτερη σημασία στην σύγχρονη πολιτική (και όχι μόνο) ιστορία μας, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο σηματοδοτεί την ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους και τις επιπλοκές του πρόωρου τοκετού.
Ο πρόωρος τοκετός είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι ίσως νομίζετε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα, που σημαίνει ότι έρχονται στην ζωή πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης. Αυτό μεταφράζεται πρόχειρα σε κάτι περισσότερο από 1 στα 10 μωρά και το ποσοστό αυτό, δυστυχώς, έχει αυξητική τάση. Συνολικά από τους 15 εκατ. πρόωρους τοκετούς επέρχονται ένα εκατομμύριο θάνατοι παιδιών. Αυτό κάνει τον πρόωρο τοκετό τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο θανάτου για τα βρέφη παγκοσμίως.

Πρόωρος τοκετός: Τι αυξάνει τον κίνδυνο

Πολλά διαφορετικά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Μερικά από αυτά είναι:

Κάπνισμα
Η γυναίκα να είναι πολύ υπέρβαρη ή ελλιποβαρής πριν την εγκυμοσύνη
Ανεπαρκής προγεννητική ιατρική φροντίδα
Κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, προεκλαμψία, διαβήτης, διαταραχές της πήξης του αίματος, ή λοιμώξεις
Όντας έγκυος με ένα μωρό από εξωσωματική γονιμοποίηση
Όντας έγκυος με δίδυμα ή περισσότερα μωρά
Οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό πρόωρου τοκετού
Η γυναίκα να μείνει έγκυος πολύ σύντομα μετά τη γέννηση ενός βρέφους
Πρόωρος τοκετός: Συμπτώματα

Ένας πρόωρος τοκετός σημαίνει ότι το μωρό δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο να αναπτυχθεί πλήρως μέσα στην μήτρα προτού χρειαστεί να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από αυτήν. Τα σημάδια που δείχνουν μειωμένο χρόνο κύησης ενός μωρού περιλαμβάνουν:

Μικρό μέγεθος, με ένα δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι
Λιγότερο “στρογγυλεμένα” χαρακτηριστικά προσώπου, λόγω της έλλειψης επαρκών αποθεμάτων λίπους
Λεπτές τρίχες (χνούδι), που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος
Χαμηλή θερμοκρασία σώματος, ειδικά αμέσως μετά τη γέννηση στο δωμάτιο παράδοσης, λόγω της έλλειψης αποθηκευμένου λίπους σώματος
Δυσκολία στην αναπνοή ή αναπνευστική δυσχέρεια
Έλλειψη αντανακλαστικών για πιπίλισμα και κατάποση, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα σίτισης
Εβδομάδα κύησης

Τα παρακάτω στοιχεία παρουσιάζουν τον μέσο όρο βάρους γέννησης, το ύψος και την περίμετρο κεφαλής των πρόωρων βρεφών σε διαφορετικές ηλικίες κύησης για κάθε φύλο. Οι αριθμοί είναι σε εβδομάδες (weeks), κιλά (kg) και εκατοστά (cm).

(Gestational age = εβδομάδες κύησης, Weight = βάρος, Length = ύψος, Head circumference = περίμετρος κεφαλής)

Αγόρια

 

Κορίτσια

 

http://www.who.int

http://www.webmd.com

http://www.mayoclinic.org

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Πρώτο βραβείο για ερευνητικά επιτεύγματα στον Dr Χρήστο Μαντζώρο

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ βραβεύθηκε από τις Αμερικανικές Εταιρίες Παχυσαρκίας και Ενδοκρινολογίας για τη συμβολή του στην έρευνα
Ο ιατρός του Beth Israel Deaconess Medical Center και Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Χρήστος Μαντζώρος, MD, DSc, ο πρώτος επιστήμονας που αποσαφήνισε το ρόλο της ορμόνης λεπτίνη στη ρύθμιση της όρεξης στον άνθρωπο, έλαβε από την Αμερικανική Εταιρία Παχυσαρκίας (The Obesity Society) το TOPS Research Achievement Award την 1η Νοεμβρίου 2017.

Το περίβλεπτο βραβείο απονέμεται από την Εταιρεία Παχυσαρκίας - η οποία δημοσιεύει το περιοδικό Obesity, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό έρευνας για την παχυσαρκία παγκοσμίως - αναγνωρίζοντας μία προσωπικότητα για μοναδικό επιστημονικό επίτευγμα ή μέγιστη συνεισφορά στην έρευνα στον τομέα της παχυσαρκίας.

Ο Dr Χρήστος Μαντζώρος είναι Διευθυντής της Μονάδας Διατροφής στον Τομέα της Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, καθώς και του Διαβητολογικού Κέντρου Joslin, τα οποία ανήκουν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Υπό την ηγεσία του, το εργαστήριο του Δρ Μαντζώρου επιδιώκει να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις συνέπειές τους, στις οποίες περιλαμβάνονται ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ενδοκρινολογικώς συσχετιζόμενες κακοήθειες.

«Οι μεταβολικές παθήσεις - η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι σχετιζόμενες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και κάποιες μορφές καρκίνου - είναι οι επιδημίες του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Χρήστος Μαντζώρος, ο οποίος είναι Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τομέα στο VA Boston Healthcare και αρχισυντάκτης του ιατρικού περιοδικού Metabolism. «Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά, για να κατανοήσει τους μηχανισμούς, που αποτελούν τη βάση αυτών των διαταραχών, για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία αυτών των ασθενειών, αναπτύσσοντας νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία για αυτές τις διαταραχές».

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ανακάλυψη της ορμόνης λεπτίνη αύξησε τις ελπίδες των ερευνητών για την εύρεση θεραπείας κατά της παχυσαρκίας. Με το όνομά της να βασίζεται στην ελληνική λέξη «λεπτός» (αδύνατος), η λεπτίνη, η οποία εκκρίνεται από τα λιπώδη κύτταρα, φαίνεται να «σβήνει» το αίσθημα της πείνας σε προκλινικές μελέτες που έγιναν σε ζώα. Ενώ αυτά τα ευρήματα δεν μεταφράστηκαν σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι μεταγενέστερες εργασίες του Dr Μαντζώρου και των συναδέλφων του στον τομέα αυτό οδήγησαν στην ανακάλυψη πως ο λιπώδης ιστός δεν είναι απλά ένα όργανο αποθήκευσης ενέργειας, αλλά αποτελεί ένα ενεργό ενδοκρινικό όργανο – μια ιδέα που έφερε την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι ενδοκρινολόγοι αντιλαμβάνονται τις μεταβολικές διαταραχές. Μεταξύ των πολλών προσπαθειών του, ο Dr Μαντζώρος συνεχίζει να ερευνά και να μελετάει το ρόλο της λεπτίνης στην παχυσαρκία και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές.

«Ο Καθηγητής κ. Μαντζώρος είναι ένας εξαιρετικός ερευνητής και υπέροχος εκπαιδευτής, αναγνωρισμένος σε εθνική και διεθνή κλίμακα για τα επιτεύγματά του μέσα από τους ρόλους αυτούς», είπε η συνάδελφός του Jeffrey R. Garder MD, MACP, FACE, Διευθύντρια του Τμήματος Ενδοκρινολογίας στο Atrius Health και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ιατρική Σχολή του Harvard. «Επιπρόσθετα, στις 600 περίπου δημοσιεύσεις και τα δύο βιβλία, η συνεισφορά του στον τομέα μας περιλαμβάνει και νέες ανακαλύψεις και γνώσεις στην επιδημιολογία και την παθοφυσιολογία της ομοιόστασης της ενέργειας, της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Τον Σεπτέμβριο ο κ. Μαντζώρος βραβεύτηκε από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία με το βραβείο του Εξαίρετου Κλινικού Ερευνητή για το 2018. Πρόκειται για ένα από τα 14 Βραβεία Laureate, που απονέμονται από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία κάθε χρόνο ως αναγνώριση της πρωτοποριακής έρευνας και καινοτομίας στην κλινική ιατρική και που τιμούν έναν διεθνώς αναγνωρισμένο κλινικό ερευνητή, που συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση της παθογένειας και στη θεραπεία των ενδοκρινολογικών και μεταβολικών παθήσεων. Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία – η παλαιότερη και μεγαλύτερη παγκόσμια επαγγελματική οργάνωση που αντιπροσωπεύει τους ενδοκρινολόγους – θα απονείμει τα βραβεία στους νικητές, στο 100ο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας τον Μάρτιο του 2018 στο Σικάγο.

«Είναι πραγματικός καινοτόμος και ηγέτης στον χώρο του μεταβολισμού, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα ευρήματα που έχει δημοσιεύσει, αλλά και τις νέες ενώσεις που εισήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες», σύμφωνα με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Η «μεταφραστική» συνεισφορά του κ. Μαντζώρου προήγαγε την κατανόηση της φυσιολογίας και της θεραπευτικής χρησιμότητας της λεπτίνης στους ανθρώπους, αλλά και της φυσιολογίας άλλων μορίων-κλειδιών και ορμονών του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων στο μεταβολικό σύνδρομο.

Σε πρόσφατες μελέτες ο Καθηγητής κ. Μαντζώρος και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (functional MRI, fMRI), προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επιδρά στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. «Από στρατηγική άποψη, έχουμε τώρα ένα καλό εργαλείο για να εξετάσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο – και έχουμε ένα μέσο βιολογικής ανάγνωσης», δήλωσε ο κ. Μαντζώρος. «Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνική, ώστε να κατανοήσουμε το γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά, και τελικά να αναπτύξουμε νέες θεραπείες, ώστε να κάνουμε ευκολότερη τη μείωση του σωματικού βάρους» κατέληξε.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Νέο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β

Νέο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο, νέο εμβόλιο για τον ιό της ηπατίτιδας Β εδώ και 25 χρόνια. Ονομάζεται Heplisav-B και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα διαθέσιμα είναι ότι χρειάζεται δύο δόσεις και όχι τρεις.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι ένας δυνητικά θανατηφόρο ιός, ο οποίος μάλιστα είναι 50-100 φορές πιο μολυσματικός από τον ιό HIV του AIDS. Οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί παγκοσμίως και δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω εμβολιασμού.

Τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηπατίτιδα B απαιτούν 3 δόσεις σε μία περίοδο 6 μηνών, αλλά περίπου οι μισοί ενήλικες αποτυγχάνουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Το Heplisav περιέχει επιφανειακό αντιγόνο της ηπατίτιδας B (μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο εξωτερικό περίβλημα του ιού της ηπατίτιδας Β). Όταν το εμβόλιο χορηγείται σε ένα άτομο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει την ιική πρωτεΐνη ως «ξένο» σώμα και παράγει αντισώματα εναντίον της.

Στη συνέχεια, όταν το άτομο εκτεθεί μελλοντικά ξανά στον ιό, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα είναι σε θέση να παράγει αντισώματα γρηγορότερα. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην προστασία έναντι της νόσου που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας B.

Το επιφανειακό αντιγόνο της ηπατίτιδας Β παράγεται με μια μέθοδο γνωστή ως «τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA»: δηλαδή από κύτταρα ζυμομυκήτων στα οποία έχει ενσωματωθεί ένα γονίδιο (DNA) που επιτρέπει την παραγωγή της πρωτεΐνης. Το εμβόλιο περιέχει έναν «ενισχυτικό παράγοντα» για την ενίσχυση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου έδειξαν ότι προσφέρει μεγαλύτερα ποσοστά προστασίας, σε σχέση με το Engerix-B. Όσον αφορά την ασφάλεια, η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι πόνος στο σημείο που εφαρμόζεται το εμβόλιο (23% έναντι 39% του Engerix-B), ενώ πιο συχνή συστημική ανεπιθύμητη ενέργεια είναι κόπωση (11% έναντι 17%) και πονοκέφαλος (8% έναντι 17%).

Το Heplisav-B είχε απορριφθεί πέρσι τον Νοέμβριο από τον Αμερικανική Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος είχε ζητήσει πρόσθετα δεδομένα για διάφορες παρενέργειες. Στην Ευρώπη, η παρασκευάστρια εταιρεία Dynavax International B.V. έχει αποσύρει την αίτηση έγκρισης από το Φεβρουάριο του 2014, διότι μέχρι τότε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) είχε αποφανθεί ότι βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η εταιρεία, το φάρμακο δεν μπορούσε να εγκριθεί.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Iλαρά: Ανηφορίζει για τα καλά - 368 κρούσματα, ένας θάνατος, οι Ρομά ο αδύναμος κρίκος

Iλαρά: Ανηφορίζει για τα καλά - 368 κρούσματα, ένας θάνατος, οι Ρομά ο αδύναμος κρίκος

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της ιλαράς στη χώρα μας, με τον αδύναμο κρίκο τους Ρομά, ενώ αξίζει να τονιστεί, ότι το 87% των κρουσμάτων, ήταν ανεμβολίαστοι.

Οι πρόσφυγες μέχρι στιγμής αντιστέκονται στη νόσο, γεγονός που έχει επισημάνει πολλές φορές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Ο εμβολιασμός εμφανίζεται για ακόμη μία φορά ως η πλέον ασφαλής ασπίδα κυρίως για τα βρέφη, τα παιδιά αλλά και τους νέους ενήλικες.
Οι κοινότητες Ρομά αλλά και οι ενήλικες άνω των 25 χρόνων, κυρίως επαγγελματίες υγείας, εμφανίζονται ακάλυπτοι έναντι της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Να θυμίσουμε, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων -μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου- σύμφωνα με τη μηνιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανερχόταν στα 368. Επίσης, έχει καταγραφεί και ένας θάνατος βρέφους Ρομά 11 μηνών, το οποίο κατέληξε από σηψαιμία.
Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε με αφορμή το συνέδριο για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις που πραγματοποιείται στην Αθήνα (1-3 Νοεμβρίου στο Royal Olympic), σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά και 45 θάνατοι. Ανάμεσα στα δηλωθέντα κρούσματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας, νεαρής κυρίως ηλικίας.
Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του γενικού πληθυσμού για την ιλαρά, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πλην της Νοτίου Ελλάδας. Φυσικά η καλύτερη ασπίδα προκειμένου να θωρακιστεί ένας άνθρωπος, είναι ο εμβολιασμός.
Αναλυτικά, από τα 368 κρούσματα, τα 335 ήταν ελληνικής υπηκοότητας (ποσοστό 91%).
- Τα 265 κρούσματα (72% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ήταν Έλληνες Ρομά, και τα 70 (19% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ανήκαν στον γενικό πληθυσμό.
- Τα άλλα 33 κρούσματα (9%) ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας
- Αναφορικά με την ηλικία των ασθενών με ιλαρά, τα 298 κρούσματα (81%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων (128) να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών. Άλλα 42 κρούσματα (11%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες ηλικίας άνω των 25 ετών (70 κρούσματα).
- Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 320 κρούσματα (87%) δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα. Επισης, 27 κρούσματα (7%) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.
- Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα, τα 199 κρούσματα (54%) νοσηλεύτηκαν.
- Από τα 368 κρούσματα, τα 43 κρούσματα (12%) παρουσίασαν επιπλοκές (1 εγκεφαλίτιδα, 18 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 3 κερατίτιδα, 7 βρογχίτιδα, 9 ωτίτιδα, 5 ήπια ηπατική διαταραχή).

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Σε εγρήγορση για την ιλαρά μετά το θάνατο βρέφους! Νέοι σχεδιασμοί από το υπ.Υγείας

Γράφει: Μαρία Γλένη


Επί ποδός είναι οι υγειονομικές αρχές μετά το θάνατο του βρέφους 11 μηνών από ιλαρά.


Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και όλες οι υγειονομικές αρχές είναι σε εγρήγορση, καθώς ακόμη και το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά και δεν το κρύβει πως είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν και άλλοι θάνατοι από ιλαρά. Διαβάστε ΕΔΩ πως έχασε τη ζωή του ένα βρέφος 11 μηνών από την ιλαρά στη χώρα μας: “Ο πρώτος θάνατος από ιλαρά σε παιδί 11 μηνών! Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ”

Τις τελευταίες ημέρες πάντως πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενταθεί ο συντονισμός μεταξύ των υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και για να υπάρξει άμεση αναφορά στους αρμόδιους φορείς όταν καταγράφεται ένα σοβαρό περιστατικό ιλαράς.

Σε ότι αφορά στα εμβόλια για την ιλαρά, παρότι κατεγράφησαν δυσκολίες τις τελευταίες ημέρες στη διάθεση τους προς τους πολίτες λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει πως υπάρχουν διαθέσιμα. Άλλωστε λόγω της έξαρσης τις τελευταίες ημέρες έγιναν και έκτακτες εισαγωγές.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί πολίτες, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα εμβόλια από την τσέπη τους επειδή δεν αναγνωρίζονταν από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα barcode που είχαν.

Πάντως το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να προειδοποιεί πως όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 θα πρέπει να εμβολιασθούν με τις δύο δόσεις καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από ιλαρά, όπως βέβαια και τα μικρά παιδιά. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 39,7% στα λοιμώδη νοσήματα μέσα στο 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 39,7% στα λοιμώδη νοσήματα μέσα στο 2016

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του έτους 2016 για τα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προέρχονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει και επιβεβαιώνει τα δηλωθέντα κρούσματα μέσω του συστήματος επιτήρησης νοσηρότητας, με βάση την υποχρεωτική δήλωση αυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2016, τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 4.780, έναντι 3.421 κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 39,7%. Τα κρούσματα γρίπης ανήλθαν σε 2.454, παρουσιάζοντας αύξηση 64,1% σε σχέση με τα αντίστοιχα του έτους 2015, τα οποία ανήλθαν σε 1.495.
pinakas 1
Σύνολο κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων (συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων γρίπης), 2010-2016

grafima 1
Κρούσματα γρίπης και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων, 2010-2016


Στον παρακάτω πίνακα και στο αντίστοιχο διάγραμμα παρουσιάζεται η εποχικότητα για πέντε λοιμώδη νοσήματα, καθώς και για τη γρίπη, τα οποία εμφάνισαν πάνω από 100 επιβεβαιωθέντα και νοσηλευθέντα κρούσματα κατά το 2016. Τα λοιμώδη νοσήματα είναι η βρουκέλλωση (μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα, όπως αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίρους, ή με την κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών), η σαλμονέλωση (η κυριότερη τροφιμογενής λοίμωξη), η ιογενής μηνιγγίτιδα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα (η μηνιγγίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που οφείλεται σε ιούς, βακτήρια και σπανιότερα σε μυκητισιακές λοιμώξεις) και η φυματίωση.
Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο. Η βρουκέλλωση και η φυματίωση παρουσιάζουν έξαρση στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Τα περισσότερα κρούσματα βρουκέλλωσης παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο και τα περισσότερα κρούσματα φυματίωσης τον Μάιο. Η ιογενής μηνιγγίτιδα παρουσίασε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο (κυρίως εντεροϊώσεις) και Δεκέμβριο, ενώ τα περισσότερα κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι η φυματίωση, η οποία παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και δηλώνεται μέσω ειδικού δελτίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, παρότι έχει τεθεί ως στόχος να εξαλειφθεί ο επιπολασμός της και οι θάνατοι έως το 2050.
pinakas 2 jp
Κρούσματα των πέντε συχνότερων λοιμωδών νοσημάτων και της γρίπης κατά μήνα, έτος 2016

grafima 2
Εποχικότητα των πέντε λοιμωδών νοσημάτων και της γρίπης, 2015 και 2016

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των παραπάνω πέντε λοιμωδών νοσημάτων, από τα στοιχεία του 2016 παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής (39,7%) και στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας (10,9%). Η φυματίωση παρουσιάζει ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων στην περιφέρεια της Αττικής (39,8%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (14,5%). Όσον αφορά την ιογενή μηνιγγίτιδα, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας (16,9%), της Θεσσαλίας και της Κρήτης (16,2%) και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα στην περιφέρεια της Αττικής (34%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (16,5%). Τέλος, στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων βρουκέλλωσης, σε ποσοστό 40,8% και 15,8% αντίστοιχα.
πινακας 3
Σύνολο κρουσμάτων για τα πέντε συχνότερα λοιμώδη νοσήματα (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) ανά περιφέρεια για το έτος 2016

Σαν καραμέλες τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά για τους Έλληνες λόγω κρίσης! Πόσα πωλούνται κάθε χρόνο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


«Τρελές» πωλήσεις κάνουν τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά χάπια στη χώρα μας λόγω κρίσης.


Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν εν μέσω κρίσης οι πωλήσεις στα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά χάπια στη χώρα μας, καθώς φαίνεται ότι το άγχος και το στρες των οικονομικών προβλημάτων, έχουν οδηγήσει τους Έλληνες σε χημική βοήθεια.

Καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς και τις συνεχώς αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει η κατάθλιψη στη χώρα μας και αποδίδεται στα προβλήματα των μνημονίων.

Είναι ενδεικτικό με βάση τα στοιχεία των πωλήσεων που εξασφάλισε το HealthReport.gr ότι τα αντικαταθλιπτικά χάπια παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση από το 2007 λίγο πριν τα μνημόνια δηλαδή, σε σύγκριση με τις τελευταίες μετρήσεις του 2016.

Ενώ το 2007 είχαν πουληθεί 7.754.858 κουτιά αντικαταθλιπτικών χαπιών το 2016 οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν και έφθασαν τα 10.220.470 κουτιά.

Αντίστοιχα αυξητικές τάσεις δείχνουν τα στοιχεία του HealthReport.gr και για τα αγχολυτικά χάπια, αφού οι τάσεις είναι σταθερά ανοδικές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2009 οπότε και ξεκίνησε η κρίση είχαν πουληθεί 9.510.261 τεμάχια αγχολυτικών χαπιών και το 2016 ανέβηκαν και έφθασαν τα 9.908.466 κουτιά. Εξαίρεση αποτελεί το 2012 που παρουσιάσθηκε πτώση στις πωλήσεις των αγχολυτικών χαπιών οπότε και καταγράφηκε μείωση στα 8.590.236 κουτιά. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Το πρώτο “θύμα” της ιλαράς στη χώρα

Το πρώτο

Ένα βρέφος 11 μηνών με υποκείμενη δυστροφία, έχασε τη ζωή του στη χώρα μας, έχοντας προσβληθεί από ιλαρά.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για αγοράκι Ρομά το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων. Το άτυχο παιδί κατέληξε από σηψαιμία.

Όπως προκύπτει από το δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 326. Πρόκειται κυρίως για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, περισσότερο μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και νεαρά άτομα από το γενικό πληθυσμό (25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Στα καταγεγραμμένα κρούσματα υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (πλην Αττικής και Πελοποννήσου όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των περιστατικών ιλαράς), οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει «αυτόματο πιλότο»

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει «αυτόματο πιλότο»

Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα, βρήκαν ότι ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που σχετίζεται με την ονειροπόληση παίζει ρόλο-κλειδί στο να επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να εκτελεί διάφορες εργασίες ρουτίνας –όπως π.χ. να οδηγεί μέχρι το σπίτι του ή να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του– χωρίς να τις σκέφτεται, σαν να βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρα Εμμανουήλ Σταματάκη του Τμήματος Ιατρικής, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τους εγκεφάλους 28 εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), με τη βοήθεια ενός παιχνιδιού σε υπολογιστή.

Διαπιστώθηκε ότι το λεγόμενο «δίκτυο αυτόματης λειτουργίας» (default mode network), το οποίο για πρώτη φορά είχε ανακαλυφθεί από Αμερικανούς επιστήμονες το 2001, παίζει σημαντικό ρόλο ως αυτόματος πιλότος όταν ένας άνθρωπος έχει πια εξοικειωθεί με μια εργασία.

Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι το εν λόγω δίκτυο, το οποίο αποτελείται από διάσπαρτες περιοχές του εγκεφάλου, είναι πιο ενεργό όταν κανείς δεν κάνει τίποτε και απλώς αναπαύεται –γι’ αυτό και ονομάστηκε «δίκτυο ονειροπόλησης».
bigstock Human brain being formed by pa 174888361
Κατά καιρούς οι επιστήμονες συσχέτισαν αυτό το εγκεφαλικό δίκτυο και με άλλα πράγματα, όπως την αναδρομή στο παρελθόν, τον σχεδιασμό του μέλλοντος και τη δημιουργικότητα. Η διαταραχή στο «δίκτυο αυτόματης λειτουργίας» έχει συσχετιστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη σχιζοφρένεια, τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.ά.

Τώρα, για πρώτη φορά, γίνεται αντιληπτό ότι το δίκτυο δεν λειτουργεί μόνο στο «φόντο» του εγκεφάλου, αλλά αναλαμβάνει συχνά πρωταγωνιστικό ρόλο όταν ο άνθρωπος κάνει εργασίες ρουτίνας. Αποτελεί στην ουσία τον αυτόματο πιλότο, που επιτρέπει να λαμβάνουμε γρήγορες και σωστές αποφάσεις, όταν π.χ. κανείς περπατά από τον σταθμό του μετρό έως το σπίτι ή τη δουλειά του σχεδόν αυτόματα, χωρίς να σκέφτεται συνειδητά τη γνώριμη πια διαδρομή. Με τον τρόπο αυτόν, ο εγκέφαλος εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια.

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί όταν κανείς παύει να κάνει κάτι αυτόματα, αλλά αρχίζει να το σκέφτεται συνειδητά (π.χ. τα βήματά του σε έναν χορό), τότε δυσκολεύεται περισσότερο να το κάνει σωστά. Οι ερευνητές θεωρούν μάλιστα πιθανό ότι είναι εφικτό να εκπαιδεύσει κανείς τον «αυτόματο πιλότο» του, π.χ. μέσω νευροανάδρασης.

Η νέα ανακάλυψη υποστηρίζει τη θεωρία του νομπελίστα ψυχολόγου Ντάνιελ Κάνεμαν, την οποία παρουσίασε στο βιβλίο του «Σκέψη γρήγορη και αργή» (έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά), ότι υπάρχουν στον νου μας δύο συστήματα που μας βοηθούν στη λήψη των αποφάσεων: ένα αργό ορθολογικό σύστημα που παίρνει υπολογισμένες αποφάσεις και ένα γρήγορο διαισθητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με τον αυτόματο πιλότο, δηλαδή το «δίκτυο αυτόματης λειτουργίας».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έρευνά τους θα ρίξει περισσότερο φως σε διάφορα πράγματα: από τις συνέπειες των τραυματισμών στον εγκέφαλο έως τις ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εθισμοί) και την επίδραση των αναισθητικών φαρμάκων στον εγκέφαλο.

Ο Ε. Σταματάκης είναι επικεφαλής της διεπιστημονικής ερευνητικής Ομάδας Απεικόνισης Γνωστικών Λειτουργιών και Συνείδησης, στο Τμήμα Αναισθησιολογίας της Σχολής Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, έχοντας ειδικευτεί στο πεδίο της γνωστικής και κλινικής νευροαπεικόνισης.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Στην Κρήτη το πρώτο Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής της χώρας

Στην Κρήτη το πρώτο Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής της χώρας

Στην εποχή της πλήρους εξατομικευμένης ιατρικής αναμένεται να εισέλθει η Ελλάδα, με τη δημιουργία στην Κρήτη του πρώτου Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής.

Το κέντρο πρόκειται να αναλύει το DNA των ασθενών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, ακόμη και από την παιδική ηλικία, και τη χορήγηση της καταλληλότερης θεραπείας όταν κρίνεται απαραίτητο.

Θα δημιουργηθεί στο Ηράκλειο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Όπως αναφέρουν τα Χανιώτικα Νέα, ήδη, για τη δημιουργία του Κέντρου έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές πηγές που έχει εξασφαλίσει το ΙΤΕ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΤΕ και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Νεκτάριος Ταβερναράκης, σε πρόσφατη διημερίδα στο συγκεκριμένο Κέντρο θα δημιουργηθεί «μια πλατφόρμας ανάλυσης DNA για κλινική χρήση. Θα διαβάζεται το DNA των ασθενών και με βάση την πληροφορία από την ανάλυση του DNA θα μπορεί ο κλινικός γιατρός να αποφασίσει τι είναι καλύτερο να δοθεί ως θεραπεία στον ασθενή, γιατί ανάλογα με τα γονίδια που κουβαλάμε μπορεί να έχουμε διαφορετική απόκριση σε διαφορετικά φάρμακα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο γιατρός για να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του».
«Σε δεύτερο βαθμό μπορεί αυτή η πληροφορία να χρησιμοποιηθεί για έγκαιρη διάγνωση ακόμα και από την παιδική μας ηλικία. Γιατί με το DNA που κουβαλάμε γεννιόμαστε. Οπότε αναλύοντας το DNA από πολύ νωρίς, μπορεί κανείς να εντοπίσει προδιάθεση για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, προδιάθεση για νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως νόσος Αλτσχάιμερ, νόσος Πάρκισον και άλλες ασθένειες και έτσι από πολύ νωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Είτε να αναβάλει την εμφάνιση των ασθενειών αυτών, είτε χρησιμοποιώντας κατάλληλες προληπτικές μεθόδους, να αναστείλει την εμφάνισή τους», προσέθεσε.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr

 

Ο εμβολιασμός ασπίδα προστασίας από σοβαρές λοιμώξεις

Ο εμβολιασμός ασπίδα προστασίας από σοβαρές λοιμώξεις

Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες, αλλά και οικονομικά επωφελείς, παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, καθώς προλαμβάνει έως και 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και προφυλάσσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νοσήματα ή ισόβια αναπηρία.
Στον ανεπτυγμένο κόσμο, πλέον η εφαρμογή των εμβολιασμών θεωρείται βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Εντούτοις, η μαζική ανοσοποίηση μέσω των εμβολιασμών τις τελευταίες δεκαετίες και η επακόλουθη κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων σοβαρών μολυσματικών ασθενειών έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν, εσφαλμένα, ότι οι ασθένειες αυτές έχουν πάψει πια να είναι απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι όταν τα προγράμματα εμβολιασμού διακόπτονται οι ασθένειες επιστρέφουν.
bigstock Vaccine in vial with syringe o 191825407
Επανεμφάνιση επιδημιών

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι παρόλο που ασθένειες οι οποίες πλέον προλαμβάνονται με εμβολιασμό απαντώνται σπάνια σε πολλές χώρες, οι μολυσματικοί παράγοντες που τις προκαλούν συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε κάποια μέρη του κόσμου. Σε έναν ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διασχίσουν τα γεωγραφικά σύνορα και να προσβάλλουν μη ανοσοποιημένους/ευπαθείς πληθυσμούς. Επίσης, ενώ η καλύτερη υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και το καθαρό νερό βοηθούν στην προστασία των ανθρώπων από τα λοιμώδη νοσήματα, πολλές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν ανεξαρτήτως των μέτρων υγιεινής που τηρούμε. Στη Δυτική Ευρώπη, για παράδειγμα, μετά το 2005 σημειώθηκαν επιδημίες ιλαράς στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς, οι οποίοι έως τότε προφυλάσσονταν από το φαινόμενο της «ανοσίας αγέλης» (η «ανοσία αγέλης» αναφέρεται στην έμμεση προστασία μη ανοσοποιημένων ατόμων, που αποδίδεται στη διαβίωσή τους με ανοσοποιημένα άτομα στο στενό περιβάλλον τους). Το 2013 μάλιστα τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη ανήλθαν σε 31.685, μια αύξηση 348% σε σύγκριση με το 2007.
Η επανεμφάνιση λοιπόν των επιδημιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπογραμμίζει την ευθύνη που φέρουν τα κράτη-μέλη να ελέγξουν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και μάλιστα σε όλο το ηλικιακό φάσμα, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων είναι υπαρκτός σε άτομα όλων των ηλικιών.
Ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο τα βρέφη και τα παιδιά, όμως αυτή την αλήθεια μεγάλο μέρος του κοινού δυστυχώς δεν τη γνωρίζει. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι επίσης σημαντικός, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα προϊόντος του χρόνου εξασθενεί και ο οργανισμός καθίσταται περισσότερο ευάλωτος στις λοιμώξεις. Ωστόσο, παρά τη συμβολή που ο εμβολιασμός ενηλίκων θα μπορούσε να έχει στην προαγωγή της υγιούς γήρανσης, δεν έχει επαρκώς αξιοποιηθεί ως στρατηγική δημόσιας υγείας.
bigstock 188477146
Η Πνευμονιοκοκκική Νόσος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με θύματα κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Η προφύλαξη από την πνευμονιοκοκκική λοίμωξη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών και των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με μία παλιότερη εκτίμηση του ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι μέχρι και 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (μικρά παιδιά και ενήλικες) πεθαίνουν εξαιτίας του πνευμονιόκοκκου.
Οι σοβαρότερες μορφές της πνευμονιοκοκκικής νόσου περιλαμβάνουν τη μηνιγγίτιδα, τη βακτηριαιμία και την πνευμονία. Επίσης, στα παιδιά οι λοιμώξεις από τα βακτήρια του πνευμονιόκοκκου είναι δυνατό να προκαλέσουν μια νόσο που εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο αυτί και είναι γνωστή ως οξεία μέση ωτίτιδα.
Τα συμπτώματα της πνευμονιοκοκκικής νόσου εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί. Μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση και αποπροσανατολισμό, ευαισθησία στο φως, πόνο στις αρθρώσεις, ρίγη, πόνο στο αυτί, αϋπνία και ευερεθιστότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πνευμονιοκοκκική νόσος μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ακοής, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο.
Πέραν του παράγοντα ηλικία, επιπρόσθετοι συντελεστές που επαυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από πνευμονιόκοκκο είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τα χρόνια καρδιακά νοσήματα, η ανοσοκαταστολή λόγω νοσήματος ή θεραπείας, ενώ το κάπνισμα και ο αλκοολισμός επίσης επιτείνουν τον κίνδυνο.
Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε από την Πνευμονιοκοκκική Νόσο

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για την προφύλαξη των ατόμων από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν σήμερα συζευγμένα και πολυσακχαριδικά εμβόλια.
Σύμφωνα με το πρόσφατο ανακοινωμένο από το Υπουργείο Υγείας Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους (2017), για όλα τα παιδιά με την ανάλογη ηλικία που δεν έχουν ένδειξη ανοσίας συστήνονται:
- 4 δόσεις συζευγμένου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV) στις ηλικίες 2, 4, 6 και 12-15 μηνών

Επίσης, σύμφωνα με το πρόσφατο ανακοινωμένο από το Υπουργείο Υγείας Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για ενήλικες (2017), για όλους τους ενήλικες με την ανάλογη ηλικία που δεν έχουν ένδειξη ανοσίας συστήνεται:
- 1 δόση συζευγμένου 13-δύναμου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV13) στην ηλικία των 65 ετών και άνω
- 1 δόση πολυσακχαριδικού 23-δύναμου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου (PPSV23) στην ηλικία των 65 ετών και άνω

Δόσεις των παραπάνω εμβολίων συστήνονται και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.
Συνεπώς, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για να εμβολιαστούμε, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αφετέρου για να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά από την ιλαρά;

Τι ορίζει ο νόμος, τι λέει η επιστήμη και γιατί ορισμένοι γονείς δεν πείθονται

Τα αυξημένα κρούσματα εμφάνισης ιλαράς στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την έλευση και του αποκαλούμενου ως «αντι-εμβολιαστικού κινήματος» έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το τι θα πρέπει να γίνει όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί η παρούσα έξαρση αλλά και για να αποφευχθεί μια παρόμοια ή και μεγαλύτερη στο μέλλον. Και πολύ περισσότερο μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά για τα οποία είναι υποχρεωμένοι να λάβουν ιατρικές αποφάσεις.

Και όλη αυτή η συζήτηση -από εκείνες που διεξάγουν οι ειδικοί έως αυτή που γίνονται συχνά «στο πόδι» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης -φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τη λέξη «υποχρεωτικό» ή «υποχρέωση» όπως και τα παράγωγα αυτών. Υπάρχει το αίτημα της κοινωνίας ώστε η Πολιτεία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της και να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και υπάρχει και η αντίληψη που έχουν γονείς για την υποχρέωση τους να προστατέψουν τα παιδιά τους- είτε επιλέγουν να τα εμβολιάσουν είτε όχι. Και τέλος υπάρχει και η ερμηνεία της φράσης «υποχρεωτικός εμβολιασμός» κατά το νόμο και την ιατρική επιστήμη.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολλοί εκείνοι που χύνουν αρκετή «διαδικτυακή» μελάνη επιχειρηματολογώντας πως πρέπει τα εμβόλια να είναι υποχρεωτικά δια νόμου και να υπάρχουν και και ποινικές κυρώσεις αναφέροντας μάλιστα παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Ιταλία. Βέβαια συχνά η ερμηνεία που δίνουν στις αποφάσεις που έλαβε για το θέμα η γείτονα χώρα, απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια στην Ιταλία κρίθηκαν υποχρεωτικά συνολικά 10 εμβόλια για την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία ενώ προβλέπεται και η επιβολή χρηματικών προστίμων στους γονείς που χωρίς επαρκή ιατρική αιτιολόγηση αρνούνται τον εμβολιασμό. Σε ανάλογες κινήσειςπροχώρησε πρόσφατα και η Γερμανία.

Αυτό βέβαια που πολλοί δεν γνωρίζουμε- και μάλιστα μεταξύ αυτών είναι ακόμη και παιδίατροι- είναι πως και στην Ελλάδα υπάρχει εκ του νόμου υποχρέωση εμβολιασμού των παιδιών. Αλλά το ερώτημα στην πραγματικότητα είναι εάν η επίκληση σε νόμους και κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος.

Τι προβλέπει ο νομοθέτης για τα εμβόλια: Υποχρεωτικά ή μη;

Συγκεκριμένα, το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 (2053/99 ΦΕΚ) προβλέπει, όπως αναλυτικά εξηγεί σε σχετικό άρθρο του από το 2013 ο Α. Μηλιόπουλος, τότε πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Θεσσαλονίκης ότι «στο πλαίσιο της ιατρικής περίθαλψης που παρέχουν οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί και το Δημόσιο στους ασφαλισμένους και τα μέλη των οικογενειών τους, καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων και η προληπτική αυτή ιατρική, κατά το ίδιο άρθρο του άνω νόμου, περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα». Τονίζει μάλιστα πως εφ΄ όσον ο νόμος κάνει λόγο «για υποχρεωτική προληπτική ιατρική» που περιλαμβάνει και τα εμβόλια «ο νομοθέτης θέλησε η διενέργεια των εμβολιασμών, που προβλέπονται στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, να μην εξαρτάται από την προαίρεση και την ευχέρεια των προσώπων, στα οποία αφορούν, αλλά αυτά είναι κατ’αρχήν υποχρεωμένα να τηρήσουν το νόμο και να εμβολιασθούν».

Πέραν του άρθρου του κ.Μηλιόπουλου, η HuffPost Greece μίλησε και με τη δικηγόρο κ.Ευγενεία Φωτοπούλου
η οποία έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα. Όπως εξηγεί «ο νόμος αυτός πράγματι αναγνωρίζει πως οι γονείς έχουν υποχρέωση νομική να εμβολιάζουν τα παιδιά τους» ενώ τονίζει πως «υπάρχει και μια σειρά από νόμους και υπουργικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και στα οποία και γίνεται και ειδική, ξεχωριστή αναφορά σε συγκεκριμένα εμβόλια που χαρακτηρίζονται διαχρονικά, έως και στις μέρες μας, ως υποχρεωτικά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών». Υπάρχουν δε και αναφορές στις ηλικίες κατά τις οποίες πρέπει να γίνονται τα εμβόλια μεταξύ των οποίων είναι, όπως αναφέρει, πχ αυτά για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα κ.α.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως αν και σε παλαιότερα (πχ ΦΕΚ 869Β του 1973 που αφορά την υποχρέωση εμβολιασμού για τέτανο) υπήρχε πρόβλεψη του νομοθέτη- όπως μας ανέφερε η κ.Φωτοπούλου- για την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν εμβολιάζονται βάσει διατάξεων του ποινικού κωδικά, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη ρητή πρόβλεψη στη νομοθεσία του 1999.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν διατάξεις που θα μπορούσαν να «επιστρατευθούν» στην περίπτωση ανάγκης η διάθεσης υποβολής κυρώσεων (αντιθέτως υπάρχουν πολλές από υγειονομικές διατάξεις ή ενδεχομένως κάποιος θα μπορούσε να εγείρει ακόμα και θέμα πλημμελούς εποπτείας ανηλίκου).

Ιδιαίτερα αξία δε έχει και πάλι η επισήμανση στο άρθρο του κ.Μηλιόπουλου πως το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει άμεση συνέπεια δεν αναιρεί και τη δεσμευτικότητά του ενώ είναι πιθανό ο νομοθέτης να ήθελε να προσεγγίσει με ηπιότερο τρόπο το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Αξίζει δε να τονιστεί πως το ίδιο το γεγονός πως τα εμβόλια που χαρακτηρίζονται ως «υποχρεωτικά», νομικά και ιατρικά, παρέχονται δωρεάν ενισχύει την ίδια τη νομική και υπεύθυνα επιστημονική υποχρέωση να γίνουν από όλους.

 

Είναι όμως η επίκληση του νόμου και λύση στο πρόβλημα;
Ακόμη όμως και με δεδομένο πως υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει την υποχρέωση πραγματοποίησης μιας ομάδας απαραίτητων εμβολίων- πλην πάντα των περιπτώσεων που ο γιατρός θα κρίνει πως υπάρχει κίνδυνος για το παιδί όπως πχ αλλεργικής αντίδρασης- είναι η επίκληση του νόμου ο ορθός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η άρνηση εμβολιασμού;

Κατά την κ. Ελένη Ρεθυμνιωτάκη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, (διεπιστημονική συμβουλευτικό όργανο που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό), η απάντηση είναι «όχι».

«Υπάρχει η παλιότερη άποψη κάποιων πως σε θέματα δημόσιας προληπτικής ιατρικής το κράτος μπορεί να περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα όταν το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον το επιβάλλει. Αυτή όμως είναι μια παλιά άποψη ενώ πλέον υπάρχει και το θέμα της συναίνεσης σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Το θέμα εδώ είναι πως ο κάθε γονιός που έχει τη γονική μέριμνα- κάτι που είναι δικαίωμα όσο και υποχρέωση -είναι υποχρεωμένος να ενημερώνεται από έγκυρες πηγές για την υγεία του παιδιού γιατί αυτός είναι που λαμβάνει αποφάσεις για την υγεία του» επισημαίνει μιλώντας στη HuffPost Greece.

Ειδικότερα δε για το θέμα της συναίνεσης στην ιατρική πράξη και τους εμβολιασμούς σε παιδιά, η Επιτροπή έχει εκδώσει και σχετική σύσταση ήδη από το 2015.

Τονίζει δε πως σύμφωνα με ευρωπαϊκό δίκτυο που καταγράφει τις εξελίξεις σε θέματα εμβολιασμού, οι χώρες που συνεχίζουν να εκδίδουν λίστες με «υποχρεωτικά εμβόλια» μειώνεται «αφού περισσότερα από τα μισά πλέον κράτη προσανατολίζονται όχι στην επίκληση του νομικής υποχρέωσης αλλά σε άλλα μέσα για να πείσουν τους γονείς για την αναγκαιότητα εμβολιασμού».

Στο σημείο αυτό μάλιστα επισημαίνει πως δυστυχώς μια μερίδα γονιών έχει επιλέξει να ενημερώνεται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από αμφίβολης εγκυρότητας ιστοσελίδες και blogs ενώ ευθύνη φέρουν και οι παιδίατροι που οφείλουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουν τους γονείς πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και πως οι γονείς θα πρέπει να συναινούν στον εμβολιασμό εκτός από περιπτώσεις που υπάρχουν αντικειμενικά ιατρικά κολλήματα. Κατά την ίδια δε, ο ρόλος της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων να ενημερώνουν ουσιαστικά, αποτελεσματικά, διαρκώς και υπεύθυνα για το θέμα.

Εν κατακλείδι δε αναφέρει πως ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι για το 90% των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί αλλά για αυτά που απέχουν από τους εμβολιασμούς και κατά συνέπεια δεν είναι «θωρακισμένα».

Στην επιστημονική διάσταση του όρου «υποχρεωτικός εμβολιασμός» επιμένει και η παιδίατρος- λοιμωξιολόγος, Θεανώ Γεωργακοπούλου η οποία επίσης μίλησε στη HuffPost Greece με την ιδιότητά της και ως υπεύθυνης του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

vaccines

Όπως τονίζει κάθε χρόνο εκδίδεται από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή το αντίστοιχο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού με τα υποχρεωτικά και τα συνιστώμενα εμβόλια τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. «Για μένα ο όρος υποχρεωτικά έχει επιστημονική διάσταση. Όχι νομική. Και το ζητούμενο είναι ο γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά όχι επειδή τους επιβάλλεται αλλά επειδή είναι κάτι που αφορά την υγεία τους. Και φυσικά πρέπει να καταστεί σαφές πως τα εμβόλια είναι ασφαλή». Όπως εξηγεί «οι αντιδράσεις και οι αντιρρήσεις και γενικότερα οι απόψεις κατά των εμβολιασμών βασίζονται σε φημολογίες και παραπληροφόρηση, σε κακή ενημέρωση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την έγκυρη ενημέρωση των γονιών από τους παιδίατρους».

Προσπάθειες έμμεσης επιβολής των εμβολίων
Βέβαια παρά το γεγονός πως η Πολιτεία δεν έχει επικαλεσθεί νομικές συνέπειες ως ένα επιπλέον μέσο άσκησης πίεσης προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, έχουν γίνει προσπάθειες επιβολής έμμεσης υποχρέωσης αφού εδώ και κάποια χρόνια ξεκίνησε να ζητείται από τους γονείς που επιθυμούν να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να προσκομίσουν βεβαίωση εμβολιασμού. Αυτό αρχικά έγινε όπως αρκετοί υπεύθυνοι έχουν, ανεπίσημα πάντα, παραδεχθεί για να αποκλειστούν από τα σχολεία παιδιά Ρομά. Με την έλευση όμως του εμβολιαστικού κινήματος το πρόβλημα μεγάλωσε.

Η δικηγόρος κ.Φωτοπούλου ασχολήθηκε με το θέμα εκπροσωπώντας νομικά σύλλογο γονέων που αντέδρασε σε αυτή την σύνδεση εμβολιασμού και δικαιώματος εγγραφής στο σχολείο και επί του ζητήματος γνωμοδότησε και ο Συνήγορος του Πολίτη το 2014. Σημειώνεται πως αυτή η πρόβλεψη γέννησε φαινόμενα παραγωγής πλαστών πιστοποιητικών και σφραγίδων εδώ και χρόνια ενώ αυτές τις μέρες με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα εμφάνισης ιλαράς η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προχώρησε και σε σχετικές καταγγελίες.

Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού, που υπογράφουν παιδίατροι χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια, πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ψευδώς ότι το παιδί ανήκει σε ομάδα που δεν μπορεί να εμβολιασθεί, ακόμη και παραποίηση στοιχείων στο βιβλιάριο υγείας. Ζητούν δε να ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται».

Πάντως στη γνωμοδότηση του, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει: «…σε καμία περίπτωση η μη διενέργεια (σ.σ εμβολίων) δεν μπορεί να συνιστά λόγο άρνησης εγγραφής στις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Άλλως η μη εγγραφή των μαθητών που δεν έχουν εμβολιαστεί στις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης συνιστά υπέρμετρα δυσανάλογο μέτρο καθώς στερεί την απόλαυση ενός άλλου συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος, αυτό της πρόσβασης στην εκπαίδευση».

ΠΗΓΗ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Το πρώτο κρούσμα γρίπης τύπου Α στην Ελλάδα

Φυντανίδου Ελενα - TO BHMA


Πολύ νωρίς για τα δεδομένα της χώρας εμφανίσθηκε σε ένα παιδί ηλικίας 7 ετών


Αν και πολύ νωρίς, για τα δεδομένα της Ελλάδας, το πρώτο περιστατικό γρίπης έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα παιδί, ηλικίας 7 ετών, το οποίο νοσηλεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά σε κοινό θάλαμο.
Ο επτάχρονος εισήχθη στο Νοσοκομείο με υψηλό πυρετό επί επτά ημέρες. Οι γιατροί θορυβήθηκαν και υπέβαλαν το παιδί σε rapid test (ταχύ-τεστ) το οποίο έδειξε ότι είχε γρίπη τύπου Α. Αναμένονται τα αποτελέσματα των λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Η ώρα του εισαγγελεά για τα αντιβιοτικά

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Τυχαίο; Πολύ ψηλά η Ελλάδα σε αριθμό ψυχιάτρων – Αυξητική τάση την τελευταία πενταετία...

Τυχαίο; Πολύ ψηλά η Ελλάδα σε αριθμό ψυχιάτρων – Αυξητική τάση την τελευταία πενταετία...

Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περισσότερους από 200 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Τυχαίο; Πολύ ψηλά η Ελλάδα σε αριθμό ψυχιάτρων – Αυξητική τάση την τελευταία πενταετία...
Εικόνα...κεντρικής Ευρώπης ή Σκανδιναβίας εμφανίζει η Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των ψυχιάτρων.
Αναλογικά με τον πληθυσμό, η χώρα μας κατέχει την όγδοη θέση μεταξύ 26 ευρωπαϊκών χωρών, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.
Ξεπερνά, με πολύ μεγάλη διαφορά, χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά με τη Γερμανία.
Ο αριθμός των Ελλήνων ψυχιάτρων αυξάνεται σταθερά την τελευταία πενταετία, φτάνοντας το 2015 στους 22 ανά 100.000 πληθυσμού.
Το ίδιο έτος, ο συνολικός αριθμός των ψυχιάτρων που εργάζονταν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 90.000.
Σε απόλυτους αριθμούς, η πλειονότητά τους εργάζεται στη Γερμανία (18.200), όπου απασχολείται το 21% των Ευρωπαίων ψυχιάτρων.
Στη Γαλλία, εργάζονται 15.200 ψυχίατροι (17% του συνολικού αριθμού), στο Ηνωμένο Βασίλειο 11.800 (14%) και στην Ιταλία 10.800 (12% του συνόλου).
Η σύγκριση, ωστόσο, του αριθμού τους σε σχέση με τον πληθυσμό, αποδίδει και την πραγματική επαγγελματική πυκνότητα και επιτρέπει τις συγκρίσεις από χώρα σε χώρα.
Περισσότεροι
Την υψηλότερη αναλογία ψυχιάτρων ως προς τον γενικό πληθυσμό έχουν η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περισσότερους από 200 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Στη Φινλανδία, αναλογούν 246 ψυχίατροι ανά εκατομμύριο, στη Σουηδία 232, στην Ολλανδία 230, στη Γαλλία 228, στη Λιθουανία και στο Λουξεμβούργο 225, στη Γερμανία 223 και στην Ελλάδα 219.
Στον αντίποδα, εννέα χώρες έχουν λιγότερους από 150 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με τη χαμηλότερη αναλογία να έχει η Βουλγαρία (76 ψυχίατροι), η Πολωνία (90), η Μάλτα (95), η Ισπανία και η Ρουμανία (106), η Κύπρος (112), η Πορτογαλία (120), η Σλοβενία (128) και η Τσεχία (146).

Η Ψυχιατρική είναι η ιατρική ειδικότητα που αφορά τη μελέτη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών.


Αυτές περιλαμβάνουν ποικίλες ανωμαλίες που σχετίζονται με το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, τη διανόηση και την αντίληψη.
Η πρακτική της συνδυασμένης θεραπείας της ψυχιατρικής φαρμακευτικής αγωγής με την ψυχοθεραπεία έχει γίνει ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης ψυχικών ασθενειών στη σημερινή εποχή.
Η θεραπεία μπορεί να γίνεται σε ασθενείς που είτε νοσηλεύονται ή βρίσκονται εκτός νοσοκομείου, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λειτουργικής αναπηρίας ή άλλες πλευρές των εν λόγω διαταραχών.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

35 νέα κρούσματα ιλαράς μέσα σε μία εβδομάδα

Σταθερή αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), άλλα 35 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν κατά το διάστημα από 6 έως 12 Οκτωβρίου, με τον συνολικό αριθμό – από τον περασμένο Μάιο – να ανέρχεται πλέον στα 250 κρούσματα ιλαράς.

Η πλειονότητα των περιστατικών έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο δίμηνο και σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός των κρουσμάτων γενικά ενδέχεται να είναι υπερδιπλάσιος, καθώς δηλώνονται μόνο όσα διαγιγνώσκονται σε νοσοκομεία ή εμφανίζουν επιπλοκές.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι η ιλαρά δείχνει ….προτίμηση στη Νότιο Ελλάδα, ιδίως Αττική και Πελοπόννησο, περιοχές όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Επίσης ανάμεσα στα άτομα που νόσησαν με ιλαρά στην ηλικιακή ομάδα 25-44 χρόνων βρίσκονται και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ