ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Υπόθεση βαλσαρτάνης: Υπό διερεύνηση και ιρβεσαρτάνη από την Ινδία - Σταματούν οι εισαγωγές

Υπόθεση βαλσαρτάνης: Υπό διερεύνηση και ιρβεσαρτάνη από την Ινδία - Σταματούν οι εισαγωγές

Με απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών, η ινδική εταιρεία Aurobindo Pharma σταμάτησε να προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ουσία ιρβεσαρτάνη.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Υπόθεση βαλσαρτάνης: Υπό διερεύνηση και ιρβεσαρτάνη από την Ινδία - Σταματούν οι εισαγωγές
Σε ντόμινο εξελίσσεται η υπόθεση με τον εντοπισμό πιθανώς καρκινογόνων ουσιών (NDEA) σε εισαγόμενη από την Κίνα δραστική ουσία βαλσαρτάνη, η οποία περιέχεται σε αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Η κινεζική εταιρεία Zheijiang Huahai έχει τεθεί σε αυξημένη εποπτεία, ενώ η ινδική εταιρεία Aurobindo Pharma σταμάτησε να προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την ουσία ιρβεσαρτάνη.

Ο λόγος διακοπής των εισαγωγών είναι ο εντοπισμός χαμηλών επιπέδων των παραπάνω ουσιών. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων είχε επισημανθεί με σειρά ρεπορτάζ του Iatronet, με το πιο πρόσφατο να έχει αναρτηθεί τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η απόφαση για την ιρβεσαρτάνη ελήφθη στις 8 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την ποιότητα των φαρμάκων και της υγειονομικής περίθαλψης (EDQM).

Σε ενημέρωση του ΕΟΦ, αναφέρεται πως οι εθνικές αρχές στην Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν επί του παρόντος εάν πρέπει να ανακαλέσουν τα φάρμακα που περιέχουν ιρβεσαρτάνη της Aurobindo Pharma από τα φαρμακεία.

Την ίδια ώρα, έχουν θέσει την κινεζική εταιρεία Zheijiang Huahai σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας, έπειτα από ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιθεωρήσεις, οι οποίες αποκάλυψαν αδυναμίες στη διαχείριση της ποιότητας στην έδρα της εταιρείας Chuannan στο Linhai της Κίνας.

Τα ευρήματα της επιθεώρησης περιελάμβαναν ανεπάρκειες στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία διερεύνησε τις προσμίξεις στα προϊόντα της βαλσαρτάνης και οδήγησε τις ευρωπαϊκές αρχές να εκδώσουν δήλωση μη συμμόρφωσης με την ορθή παρασκευαστική πρακτική (GMP), απαγορεύοντας τη χρήση της βαλσαρτάνης στα φάρμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενέργεια αυτή σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα επιβλέπουν συστηματικά την παραγωγή των άλλων δραστικών ουσιών που παράγει η Zhejiang Huahai.

Θα παρακολουθούν, παράλληλα, τα διορθωτικά μέτρα που εφαρμόζει η εταιρεία σε τακτική βάση και θα αυξάνουν τη συχνότητα των επιτόπου επιθεωρήσεων. Επιπλέον, οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας για φάρμακα στην Ευρώπη θα υποχρεούνται να διενεργούν πρόσθετες δοκιμές σε όλες τις δραστικές ουσίες που προμηθεύονται από τη Zhejiang Huahai.

Προσμίξεις
Τον Ιούλιο του 2018, η ανίχνευση προσμίξεων – Ν - νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA) και Ννιτροζοδιαιθυλαμίνης (NDEA) στη βαλσαρτάνη από τη Zhejiang Huahai, οδήγησε σε διεύρυνση της επανεξέτασης όλων των φαρμάκων της βαλσαρτάνης.

Η επανεξέταση επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε άλλα φάρμακα “σαρτάνης”, όταν βρέθηκαν πολύ χαμηλά επίπεδα NDEA στη λοσαρτάνη από την Hetero Labs στην Ινδία.

Τόσο η NDMA όσο και η NDEA, που δεν έχουν βρεθεί σε κανένα από τα άλλα προϊόντα της Zheijiang Huahai, ταξινομούνται ως πιθανά ανθρώπινα καρκινογόνα (ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο).

Μια προκαταρκτική εκτίμηση κινδύνου για το NDMA στη βαλσαρτάνη έδειξε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής είναι χαμηλός.

Ιδιότητες
Οι ουσίες καντεσαρτάνη, ιρβεσαρτάνη, λοσαρτάνη, ολμεσαρτάνη και βαλσαρτάνη ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως ανταγωνιστών του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης - ΙΙ (επίσης γνωστοί ως σαρτάνες).

Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και εκείνων με καρδιακή ανεπάρκεια ή που έχουν υποστεί πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Λειτουργούν αποκλείοντας τη δράση της αγγειοτενσίνης II, μιας ορμόνης που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Πέντε τρόποι για ισχυρό σήμα WiFi σε κάθε γωνιά του σπιτιού

Πέντε τρόποι για ισχυρό σήμα WiFi σε κάθε γωνιά του σπιτιού

Είτε μένετε σε… παλάτι, είτε σε δυάρι στην Κυψέλη, η απώλεια του σήματος WiFi στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, όπως το υπόγειο ή το μπαλκόνι ή ακόμη και την κρεβατοκάμαρα, είναι γνώριμη (και δυσάρεστη) εμπειρία για πολλούς (αν όχι για όλους), ανεξαρτήτως μεγέθους σπιτιού.

Το ξέρατε, για παράδειγμα, ότι ένας τοίχος μπορεί να μειώσει ακόμα και έως 24% το WiFi σήμα, ενώ με την αλλαγή ορόφου, το WiFi μεταξύ router και χρήστη μπορεί να εξασθενήσει έως 64%;

Σε μία εποχή που η απρόσκοπτη σύνδεση στο γρήγορο internet από οποιοδήποτε σημείο θεωρείται για τους περισσότερους αυτονόητη και απολύτως απαραίτητη, ακόμη και για τις πιο απλές και καθημερινές συνήθειες, η λύση στα ενδεχόμενα προβλήματα σήματος WiFi εντός σπιτιού δεν είναι οι αυτοσχεδιασμοί ούτε ο συμβιβασμός με χαμηλότερες ταχύτητες (βλ. ρούτερ στα πιο απίθανα "βάθρα” και φόρτωση περιεχομένου με τον… αραμπά).

Ακολουθούν πέντε πρακτικές συμβουλές για τη μέγιστη ταχύτητα και κάλυψη WiFi internet παντού μέσα στο σπίτι:

1) Διαλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα. Σε ένα τυπικό νοικοκυριό είναι συνήθως ταυτόχρονα συνδεδεμένες στο internet πάνω από πέντε συσκευές. Προτεινόμενη ταχύτητα είναι από 50 Mbps - 200 Mbps, ειδικά για όσους κάνουν video streaming και Online gaming.

2) Αποκτήστε ρούτερ τελευταίας τεχνολογίας. Το ρούτερ είναι αυτό που σας συνδέει με το internet και επιτρέπει σε όλες τις συσκευές να συνδέονται με WiFi. Αν συνδέονται αρκετές συσκευές ταυτόχρονα, τότε χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ρούτερ, δύο συχνοτήτων, ώστε να μην υπάρχει απώλεια ταχύτητας.

3) Τοποθετήστε το ρούτερ στο σωστό σημείο. Το ρούτερ εκπέμπει WiFi σήμα σε κυκλικό σχήμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεπώς είναι καλύτερο να το τοποθετήσετε σε ένα κεντρικό και ανοιχτό σημείο του σπιτιού χωρίς εμπόδια.

4) Αν το ρούτερ είναι τοποθετημένο στο σαλόνι και εσείς βρίσκεστε για παράδειγμα στον πάνω όροφο θα χρειαστείτε ένα WiFi Extender, που επεκτείνει το WiFi σήμα, ενώ αν βρίσκεστε σε ακόμη πιο απομακρυσμένο σημείο ένα WiFi Powerline θα μεταφέρει το σήμα για να είστε online, παντού.

5) Εξειδικευμένη εξυπηρέτηση από τον πάροχο internet για την επιλογή και την τοποθέτηση του κατάλληλου εξοπλισμού, ακόμη και την επίλυση προβλημάτων καλωδίωσης στο σπίτι σας.

Ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις για όλες τις καθοριστικές παραμέτρους για ισχυρό σήμα WiFi εντός σπιτιού, ανεξαρτήτως αριθμού δωματίων ή ορόφων, προσφέρει η Cosmote: 

Περισσότερα...

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την εποχική γρίπη και τον εμβολιασμό

Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει στη σχετική εγκύκλιο, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο γρίπης 2017-2018 η δραστηριότητα της γρίπης παρουσίασε σταδιακή αύξηση από την εβδομάδα 52/2017 (25 Δεκεμβρίου 2017–31 Δεκεμβρίου 2017) και κορυφώθηκε την εβδομάδα 8/2018. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το επιδημικό κύμα εισέβαλε πιο ήπια και μετά την κορύφωση την 8η εβδομάδα του 2018 άρχισε να μειώνεται βαθμιαία μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια αύξηση της θνησιμότητας.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

 Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

 Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

 Μεταμόσχευση οργάνων

 Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 Χρόνια νεφροπάθεια

 Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
Λεχωίδες
Θηλάζουσες
Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).
Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

 Βρέφη και παιδιά ηλικίας < 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα < 9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης, χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών

 Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών, χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις νέες οδηγίες από το FDA και την ΕΜΑ.

Δ. ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης. Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο

Επιπρόσθετα, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας, συστήνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, Συντονιστική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός των εργαζομένων και για τη χρονική περίοδο 2018-2019.

ΠΗΓΗ:https://www.healthview.gr/

 

Κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας στην Ε.Ε. με νέα νομοθεσία

Οι δαπάνες για νέες τεχνολογίες αποτελούν το 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε.
Μέχρι σήμερα, η τιμολόγηση και η αποζημίωση των φαρμάκων αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη των αξιολογήσεων για κάθε καινούργιο φάρμακο. Για την αποφυγή της αλληλοεπικάλυψης των διαφόρων φορέων αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA), προωθούμενη νομοθεσία που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωβουλή, στοχεύει να διευκολύνει τις κοινές αξιολογήσεις, εξοικονομώντας κόστος και χρόνο, καθώς επίσης και να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της αξιολόγησης της τεχνολογίας της υγείας.

Η νέα νομοθεσία στοχεύει επίσης, στον προσδιορισμό της προστιθέμενης αξίας των φαρμάκων, βοηθώντας έτσι τις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν για την τιμολόγηση.

Κατά τη συνεδρίαση για το θέμα, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στην πρόσβαση στις καινοτόμες τεχνολογίες στην ΕΕ, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην έλλειψη νέων θεραπειών για ορισμένες ασθένειες και στην υψηλή τιμή φαρμάκων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν προστιθέμενη θεραπευτική αξία.

Οι επαγγελματίες υγείας, οι ασθενείς και οι φορείς πρέπει να γνωρίζουν εάν ένα νέο φάρμακο ή μια ιατρική συσκευή συνιστούν βελτίωση. Συνεπώς, οι αξιολογήσεις της τεχνολογίας της υγείας (HTA) επιδιώκουν να προσδιορίσουν την προστιθέμενη αξία των νέων προϊόντων, συγκρίνοντάς τα με άλλα, αντίστοιχα προϊόντα.

Η νέα νομοθεσία στοχεύει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της HTA, καθορίζοντας τη διαδικασία για τα κράτη μέλη να προβαίνουν σε εθελοντικές κοινές αξιολογήσεις.

Οι περιορισμοί της νέας νομοθεσίας καλύπτουν πτυχές όπως οι κανόνες για την ανταλλαγή δεδομένων, η συγκρότηση ομάδων συντονισμού, η αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ εμπειρογνωμόνων και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κοινής εργασίας.

Εθνική αρμοδιότητα

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η HTA υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Ωστόσο, πολλές χώρες που διεξάγουν παράλληλες εκτιμήσεις, βάσει διαφορετικών εθνικών νόμων, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλληλοεπικάλυψη αιτημάτων και να αυξήσουν το οικονομικό και διοικητικό φορτίο για τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη τεχνολογιών υγείας,.

Το βάρος αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των τεχνολογιών υγείας και στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ενώ καθυστερεί και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Επόμενα βήματα

Η έκθεση εγκρίθηκε με 576 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 41 αποχές. Οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με τους υπουργούς της ΕΕ μόλις καθορίσουν τη δική τους θέση στον φάκελο.

Ιστορικό

Οι τεχνολογίες της υγείας περιλαμβάνουν φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ιατρικές διαδικασίες και μέτρα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.

Οι τεχνολογίες της υγείας αποτελούν καινοτόμο τομέα, μέρος μιας συνολικής αγοράς δαπανών για περίθαλψη που αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η νέα νομοθεσία κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσει τρία συγκεκριμένα προβλήματα:

Πρόβλημα 1: εμπόδια και στρεβλώσεις πρόσβασης στην αγορά.
Η ύπαρξη διαφορετικών διαδικασιών και μεθοδολογιών στα κράτη μέλη για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας συνεπάγεται ότι οι οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να θέσουν σε λειτουργία ιατρική τεχνολογία στην αγορά άλλου κράτους μέλους πρέπει να προσαρμοστούν στις διαφορετικές εθνικές απαιτήσεις. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αυτό συμβάλλει στη στρέβλωση, τον περιορισμό ή ακόμη και στην παρεμπόδιση της πρόσβασης στην αγορά, οδηγώντας σε υψηλότερο κόστος για τη βιομηχανία, σε αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική προβλεψιμότητα και, μακροπρόθεσμα, σε αρνητικές επιπτώσεις στην καινοτομία.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρότερες εταιρείες με περιορισμένους πόρους. Σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων, η ανεπαρκώς προβλέψιμη, κατακερματισμένη και καθυστερημένη πρόσβαση στην αγορά είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα που προκύπτει από τον κατακερματισμό της ΕΕ στον τομέα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας.

Πρόβλημα 2: αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των εθνικών φορέων HTA.
Η αλληλοεπικάλυψη αφορά την αξιολόγηση της ίδιας τεχνολογίας υγείας που από τα όργανα HTA των διαφόρων κρατών μελών σε παράλληλες χρονικές περιόδους. Αυτό αφορά κυρίως τα φαρμακευτικά προϊόντα που αξιολογούνται για τιμολόγηση και αποζημίωση στην αγορά ενός κράτους μέλους, αφού έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και δευτερευόντως, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που έλαβαν πιστοποίηση CE.
Η αλληλοεπικάλυψη μπορεί επίσης να οφείλεται στην περιορισμένη υιοθέτηση της αξιολόγησης της EUnetHTA, με αποτέλεσμα να μειώνει την ετοιμότητα της βιομηχανίας να υποβάλει νέες τεχνολογίες για μια κοινή αξιολόγηση σε επίπεδο ΕΕ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει ότι, ελλείψει κοινοτικής δράσης, η αλληλοεπικάλυψη θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να συνδέεται με διαφορετικά αποτελέσματα / συμπεράσματα, ανάλογα με τον τύπο αξιολόγησης και τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται. Επιπροσθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον εργασία και κόστος για τους οργανισμούς HTA και στη μη βέλτιστη χρήση των πόρων τους, επειδή ένας οργανισμός HTA μπορεί να καταλήξει να προχωρεί σε αξιολόγηση για την ίδια τεχνολογία τόσο σε κοινή όσο και σε εθνική αξιολόγηση, ειδικά για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Πρόβλημα 3: μη βιωσιμότητα της συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας
Η σημερινή συνεργασία της ΕΕ με τους φορείς HTA είναι ad hoc, ανά project. Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή έχει συγχρηματοδοτήσει ορισμένα έργα και τρεις κοινές δράσεις: EUnetHTA 1 (2010-2012), EUnetHTA 2 (2012-2015) EUnetHTA 3 (2016-2020).
Συνεπώς, πρέπει να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και να επαναδιαπραγματευτεί σε τακτική βάση για κάθε οικονομικό κύκλο. Επιπλέον, ο σημαντικός χρόνος και οι πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση οργανωτικών ζητημάτων κατά τη διάρκεια των φάσεων έναρξης και λήξης μεγάλων έργων, όπως κοινές δράσεις, οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα, καθυστερήσεις και διαταραχές στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης κοινής παραγωγής. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ορισμένους από τους περιορισμούς του σημερινού μοντέλου συνεργασίας που επεσήμαναν οι ενδιαφερόμενοι φορείς που απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση, όπως έλλειψη ευελιξίας του πλαισίου για τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή ανεπαρκής
συντονισμός και συμφωνία για την επιλογή θεμάτων. Σε περίπτωση έλλειψης κοινοτικής συμμετοχής, τα προαναφερθέντα ζητήματα θα παραμείνουν, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας, των καθυστερήσεων στην εκτέλεση της κοινής εργασίας ή της αβέβαιης κατανομής των οικονομικών πόρων. Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει μερικές πρόσθετες πτυχές, π.χ. το γεγονός ότι η ικανότητα των φορέων HTA να καλύπτουν όλες τις σχετικές καινοτόμες τεχνολογίες θα παραμείνει περιορισμένη, ιδίως για τα κράτη μέλη με περιορισμένους πόρους και λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα αξιολόγησης HTA. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Αντιγριπικό εμβόλιο σε γενικό πληθυσμό και καρκινοπαθείς

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Σε δύο ανοσολόγους το Νόμπελ Ιατρικής 2018 για τις έρευνές τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Σε δύο ανοσολόγους το Νόμπελ Ιατρικής 2018 για τις έρευνές τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2018 για την καινοτόμο προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι δύο επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ για τις έρευνές τους στο πεδίο της ανοσοθεραπείας, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς «εκπαιδεύεται» για να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα.

nobel iatrikis 2018 2

 

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει και να καταστρέφει μεταλλαγμένα κύτταρα στο σώμα, ωστόσο τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν τρόπους να «κρύβονται» από τα ανοσοκύτταρα, καταφέρνοντας έτσι να επιβιώνουν και να πολλαπλασιάζονται.

 

Ο Άλισον, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, μελέτησε μια πρωτεΐνη που λειτουργεί σαν «φρένο» στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μέσα από τις έρευνές του ανακάλυψε ότι αυτό το «φρένο» μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε τα ανοσοκύτταρα τελικά να βρουν και να καταστρέψουν τους καρκινικούς όγκους. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα ευρήματά του για να αναπτύξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, γνωστή πλέον ως ανοσοθεραπεία, για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο Χόνζο, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, με τη σειρά του ανακάλυψε μια διαφορετική πρωτεΐνη στα ανοσοκύτταρα που επίσης λειτουργεί ως «φρένο», χρησιμοποιώντας όμως διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σέρχιο Κεθάδα από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και πρώην συνεργάτης του Άλισον, η ιδέα να κινητοποιηθεί το ανοσοποιητικό για την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν είναι καινούρια, αλλά διατυπώθηκε για πρώτη φορά πάνω από έναν αιώνα πριν. Ωστόσο, ο Άλισον και ο Χόνζο είναι οι δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, δηλαδή πώς θα απελευθερωθεί το «φρένο» που βάζει ο καρκίνος στο ανοσοποιητικό ώστε να επιτευχθεί η αντιμετώπιση της νόσου.

Πηγή: The Guardian

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Σε συναγερμό οι επιστήμονες για τις πανδημίες

Να μπει τέλος στην εμφάνιση μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών που οφείλονται σε ιούς βάζουν στόχο οι επιστήμονες με τη βοήθεια ενός νέου πρωτοποριακού προγράμματος παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο ξεκίνησε φέτος και εκτείνεται σε ορίζοντα 10ετίας, επιθυμούν οι επιστήμονες με αφορμή το 21ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας.

Το πρόγραμμα ονομάζεται “Global Virome Project” και στοχεύει στη χαρτογράφηση και ταυτοποίηση των ιών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν terra incognita. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα οι ιοί που προσβάλουν τον άνθρωπο και έχουν ταυτοποιηθεί είναι μόλις 263, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σύνολο των ιών αγγίζει το 1,7 εκατομμύρια, από τους οποίους οι 630.000-830.000 έχουν ζωονοσικό δυναμικό!

Έξαρση σοβαρών ιογενών επιδημιών

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης – Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κ. Γεώργιος Σουρβίνος, έχει η ανθρωπότητα είναι πολύ ευάλωτη σε ιογενείς απειλές, καθώς όλες οι προσπάθειες μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στην καταπολέμηση επιδημιών που έχουν ήδη ξεσπάσει, ενώ δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτός ο πρωταρχικός στόχος της πρόληψής τους. Με την πρόοδο της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στις μετακινήσεις –τόσο σε ότι αφορά τον τουρισμό, όσο και τις μεταναστευτικές ροές- παρατηρείται έξαρση σοβαρών ιογενών επιδημιών, όπως, για παράδειγμα αυτών που προκλήθηκαν από τον ιό SARS, τον Ebola, τον ιό Zika, κ.λ.π

Σε ότι αφορά τον τομέα της Ιολογίας, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής καθηγητής Harald zur Hausen ανέφερε ότι οι ιοί είναι συνυφασμένοι με την ανθρώπινη ζωή καθώς πολλαπλασιάζονται και μεταδίδονται, προσβάλλοντας τα ανθρώπινα κύτταρα. Όπως είπε, έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα ευέλικτους μηχανισμούς μόλυνσης των κυττάρων-στόχων τους με απώτερο σκοπό την εξάπλωσή τους.

Οι τρόποι μετάδοσης ποικίλουν ανάμεσα στους ιούς, όπως π.χ. από άνθρωπο σε άνθρωπο, από έντομα σε άνθρωπο, από το περιβάλλον στον άνθρωπο, κ.λπ. Η συμβίωση μεταξύ ιού και κυττάρου-ξενιστή, είναι δυνατόν να προκαλεί ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων για τον οργανισμό, από εντελώς ασυμπτωματική, πρόκληση ελαφρών συμπτωμάτων όπως αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, πολύ σοβαρές λοιμώξεις όπως αυτές του κεντρικού νευρικού συστήματος ή ακόμα και το θάνατο.

Ισχυρό όπλο για την ανίχνευση των ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον άνθρωπο αποτελούν οι σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές πλατφόρμες που εφαρμόζονται πλέον σε επίπεδο ρουτίνας στα εργαστήρια, εξασφαλίζοντας μέγιστη ευαισθησία και ειδικότητα στην ανίχνευση των ιών, προσφέροντας άμεσες διαγνωστικές λύσεις σε οξέα και επείγοντα περιστατικά.

Οι μεθοδολογίες αυτές εφαρμόζονται σε συστήματα υγείας μεγάλων χωρών αλλά και στη χώρα μας καθώς τα οφέλη της είναι πολλαπλά, προσφέροντας άμεσες και αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες για ιογενείς λοιμώξεις ή συλλοιμώξεις σε επείγοντα περιστατικά και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (π.χ. νεογνά, παιδιά, μεταμοσχευμένους, κλπ), συμβάλλοντας στο σωστό ιατρικό χειρισμό των ασθενών (π.χ. απομόνωση ασθενών για αποφυγή διασποράς σε νοσοκομείο) και εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους από άσκοπη νοσηλεία ή ατεκμηρίωτη προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών.

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

 

Η μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως προστατεύει από την κατάθλιψη

Η μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως προστατεύει από την κατάθλιψη

Τα ευρήματα προέρχονται από επισκόπηση 41 ερευνών που δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα 8 χρόνια.
Γράφει: Ψωμιάδου Εύη
 

Η μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως προστατεύει από την κατάθλιψη
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Ωστόσο, ειδικός στη μεταβολική ιατρική δηλώνει ότι χρειάζονται πιο στοχευμένες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις της πιθανής σχέσης.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Psychiatry, προέρχονται από επισκόπηση 41 ερευνών που δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα 8 χρόνια.

Διατροφή που βασίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ψάρι και το ελαιόλαδο και όχι τόσο σε κρέας ή γαλακτοκομικά, φάνηκε να έχει οφέλη όσον αφορά τη διάθεση.

Ειδικοί δηλώνουν ότι χρειάζονται δοκιμές για να εξεταστεί η θεωρία και να μάθουμε αν η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διατροφή.

Η Dr Camille Lasalle, που πραγματοποίησε την ανάλυση με συνεργάτες στο University College London, δήλωσε ότι οι ενδείξεις έως τώρα δείχνουν προς την ιδέα ότι οι τροφές που τρώμε μπορούν να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης. έστω και αν ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Η εξήγηση της σχέσης μεταξύ διάθεσης και διατροφής είναι δύσκολη.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκονται.

 

Το να έχει κάποιος κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης και κάποιος που αισθάνεται πεσμένη διάθεση θα μπορούσε να μη φροντίζει τόσο καλά τον εαυτό του.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι ενδεχομένως μπορεί να είναι πιθανότερο να ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (να μην πίνουν πολύ αλκοόλ, το οποίο ρίχνει τη διάθεση)

Ενδεχομένως, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών-πολλή ζάχαρη και κατεργασμένα τρόφιμα- να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης- δηλαδή η απομάκρυνση των παραπάνω από τη διατροφή είναι σημαντική.

Χωρίς ελεγχόμενες δοκιμές δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η επίδραση της μεσογειακής διατροφής.

Ο καθηγητής Naveed Sattar, του University of Glasgow, προτείνει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Σημείωσε ότι αν και η πιο υγιεινή διατροφή είναι καλή για πολλούς λόγους, χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις πριν πούμε ότι η διατροφή με φυτικά τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Ο μόνος τρόπος, πρόσθεσε, να αποδείξουμε αν ισχύουν οι σχέσεις είναι να πραγματοποιηθούν μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Τέτοιες δοκιμές θα χρειάζονταν σημαντική προσπάθεια αλλά φαίνεται πως αξίζει η πραγματοποίησή τους.

Ο Stephen Buckley, του οργανισμού Mind, δήλωσε ότι είναι καλή συμβουλή να ακολουθεί κάποιος υγιεινή διατροφή, να ασκείται σε τακτική βάση και να μειώνει τη χρήση προϊόντων που μεταβάλλουν τη διάθεση, όπως ζάχαρη, καφεΐνη και αλκοόλ.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ αυτού που τρώμε και του πώς αισθανόμαστε, με τα επίπεδα σακχάρου να επηρεάζουν τη διάθεση και την ενέργεια.

Αν κάποιος εμφανίζει κατάθλιψη ή άγχος θα μπορούσε να βρίσκει δύσκολο το να εστιάσει στην υγεία του ή μπορεί να καταφύγει σε μη βοηθητικές λύσεις, όπως κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ουσιών.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε ίσως να ωφεληθεί από άλλα είδη αγωγής, όπως τα φάρμακα ή η ψυχοθεραπεία.

Έρευνες στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έδειξαν ότι ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη, που είναι παράγοντες για καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει επίσης ότι άνθρωποι που ακολουθούν στενά τη μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως μπορεί να ζουν περισσότερο και να είναι λιγότερο πιθανό να παχαίνουν.

Συνήθης μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ενώ περιέχει μέτριες ποσότητες ψαριού, λευκού κρέατος και ορισμένων γαλακτοκομικών.

Είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω που φαίνεται πως φέρνει οφέλη στην υγεία, αλλά σημαντικός παράγοντας είναι η περίληψη των υγιεινών λιπαρών.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Αυξάνονται τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β! Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στους γονείς λόγω και της έναρξης της σχολικής περιόδου.


Μάλιστα πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, άλλο ένα κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο. Αυτή τη φορά το περιστατικό εντοπίσθηκε στη Σκύρο όπου ένα 13χρονο αγόρι διαγνώσθηκε με τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου που είναι και η πιο μεταδοτική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι θεράποντες γιατροί που παρακολούθησαν το παιδί, έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων στη Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, καθυστέρησε κατά δύο ημέρες προληπτικά, δεδομένου ότι η Μηνιγγίτιδα Β παρουσιάζει μεγάλη μετάδοση ειδικά σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα σχολεία.

Γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

Να σημειωθεί ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολ

Πως προστατεύονται τα παιδιά από τη Μηνιγγίτιδα

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Μάλιστα χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους γονείς.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός τους, ο οποίος είναι εφικτός και στη χώρα μας από το 2013 για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πάντως η Μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις αφού μπορεί να προσβάλει από μωράκια, μέχρι νήπια και νεαρούς ενήλικες. Η εξέλιξη της είναι ταχύτατη μέσα σε μόλις 24 ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο εμβολιασμός θεωρείται η μοναδική και ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τι πρέπει να μάθουν όλοι σήμερα – Πώς καταλαβαίνουμε τα πρώιμα συμπτώματα

Αλτσχάιμερ

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η οποία έχει καθιερωθεί κάθε 21 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την πιο κοινή αιτία της άνοιας, έναν όρο που περιγράφει ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και προβλήματα με τη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, ή την γλωσσική επικοινωνία.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο εγκέφαλος έχει υποστεί βλάβη από ορισμένες ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική ασθένεια, που σημαίνει ολοένα και περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου και τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά.

Προκαλείται από μέρη του εγκεφάλου που αδρανούν, μια διαδικασία που ονομάζεται ατροφία. Κατά τη διάρκεια της πορείας εξέλιξης της νόσου, πρωτεΐνες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο για να σχηματίσουν δομές γνωστές ως “πλάκες”, κάτι που οδηγεί στην απώλεια των συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων και τελικά στον θάνατο τους.

Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα με τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν επίσης μια έλλειψη ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλό τους, οι οποίες βοηθούν να μεταδίδονται σήματα. Όταν υπάρχει έλλειψη, τα σήματα δεν μεταδίδονται αποτελεσματικά.

Η ομάδα ερωτήσεων που αποκαλύπτει τα πρώιμα συμπτώματα
Εάν τα προβλήματα μνήμης επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή σας ζωή, θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο καθένας ποικίλλουν σε πλήθος και ένταση, είναι σημαντικό να μπορείτε να προσδιορίσετε τα πρώτα σημάδια.

Κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό ή σε κάποιον δικό σας άνθρωπο που ενδεχομένως να έχει πρόβλημα Αλτσχάιμερ και δώστε όσο πιο ειλικρινείς απαντήσεις μπορείτε:

Απώλεια μνήμης: Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Μήπως ξεχνάτε εύκολα τις πληροφορίες που μόλις μάθατε; Χάνετε σημαντικές ημερομηνίες, ονόματα και τα γεγονότα; Ξεχνάτε ακόμα και σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί; Ρωτάτε διαρκώς ξανά και ξανά τις ίδιες πληροφορίες; Βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε βοηθητικά όπως χαρτάκια με σημειώσεις ή υπενθυμίσεις στο smartphone σας;
Πρόβλημα στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων: Έχετε πρόβλημα να κάνετε σχέδια και να τα τηρήσετε; Σας είναι δύσκολο να ακολουθήσετε μια συνταγή, ακόμα και αν την έχετε χρησιμοποιήσει πολλές φορές; Είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε σε λεπτομερείς εργασίες, ιδίως όταν αυτές περιλαμβάνουν αριθμούς; Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας και να την κίνηση του τραπεζικού σας λογαριασμού;
Οι καθημερινές εργασίες είναι μια “πρόκληση”: Έχετε πρόβλημα να οδηγήσετε προς έναν προορισμό στον οποίο πάτε συχνά; Μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα συνηθισμένο έργο στον χώρο εργασίας; Μήπως ξεχνάτε τους κανόνες του αγαπημένου σας παιχνιδιού;
Σύγχυση χρόνου και τοποθεσίας: Μπορείς να κατανοήσετε πλήρως κάτι που δεν συμβαίνει αυτήν τη στιγμή; Αισθάνεστε αποπροσανατολισμένος; Μήπως χάνεστε εύκολα στον δρόμο; Έχετε ξεχάσει ποτέ που βρίσκεστε; Θυμάστε πάντα το πώς φτάσατε εκεί;
Αλλαγές στην όραση: Σας είναι ολοένα και πιο δύσκολο να διαβάσετε τις λέξεις σε μια σελίδα; Έχετε πρόβλημα κρίνετε πόσο μακριά είναι κάτι; Μπορείτε να διαχωρίσετε τα χρώματα;
Οι λέξεις και οι συνομιλίες σας δημιουργούν εκνευρισμό: Το λεξιλόγιο γίνεται κάτι με το οποίο δυσκολεύεστε; Μπορείτε να βρείτε τη σωστή λέξη που ψάχνετε; Μήπως λέτε τα πράγματα με το λάθος όνομα; Αποφεύγετε να συμμετέχετε σε μια μία συζήτηση; Είστε σε θέση να την παρακολουθήσετε ως τρίτο πρόσωπο; Σταματάτε ξαφνικά στην μέση μιας συζήτησης, γιατί δεν ξέρετε τι να πείτε; Επαναλαμβάνετε συχνά κάτι που μόλις είπατε ήδη;
Χάνετε πράγματα: Ο καθένας μπορεί να βάλει κάτι στην λάθος θέση και να το ψάχνει από καιρό σε καιρό, αλλά μπορείτε να θυμηθείτε τα βήματά σας για να βρείτε πάλι αυτό που χάσατε; Έχετε βάλει ποτέ κάποιο αντικείμενο σε ασυνήθιστο μέρος, όπως τα κλειδιά σας μέσα στο ψυγείο; Έχετε κατηγορήσει άλλο άτομο ότι σας παίρνει ή σας μετακινεί διαρκώς πάρει τα πράγματα;
Άστοχες αποφάσεις: Έχετε κάνει κακές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια; Έχετε κάνει λάθη με τα χρήματα, όπως το να δώσετε αρκετά λεφτά, όταν, κανονικά, δεν θα χρειαζόταν; Μήπως κάνετε ντους πολύ συχνά; Προσέχετε τον εαυτό σας λιγότερο από όσο στο παρελθόν; Έχει τύχει να φορέσετε λάθος ρούχα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω;
Κοινωνική απόσυρση: Αποσύρεστε ολοένα και περισσότερο από τους άλλους στον χώρο εργασίας; Ασχολείστε ολοένα και λιγότερο με το αγαπημένο σας χόμπι; Μήπως σας λείπει το κίνητρο να κάνετε πράγματα; Πιάνετε τον εαυτό σας να βλέπει τηλεόραση ή να κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο;
Αλλαγές στην διάθεση: Εκνευρίζεστε πιο εύκολα; Αισθάνεστε κατάθλιψη, φόβο, ή άγχος; Είστε περισσότερο καχύποπτος με τους άλλους ανθρώπους;
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροροφρίες από το http://www.webmd.com

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

21ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος -5-7 Οκτωβρίου 2018 - Imperial, Λάρισα

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Υπ. Υγείας: Νέες συστάσεις για τη διατροφή των βρεφών άνω του 1 έτους! Τι αλλάζει

Γράφει: Μαρία Γλένη


Οδηγίες για τη διατροφή βρεφών που συμπληρώνουν το πρώτο έτος της ηλικίας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

 

Όπως επισημαίνεται από το υπ. Υγείας τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, όπου μέσω επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Και αυτό γιατί η ελλιπής διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες από τους πρώτους μήνες της ζωής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπ. Υγείας, συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύσουν τους γονείς και φροντιστές να ακολουθούν τα εξής:

•Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.

•Η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση των 6 μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση των 4ων μηνών ζωής.

•Δεν χρειάζεται να καθυστερήσει η εισαγωγή των βασικών ομάδων τροφίμων καθώς και των κοινών αλλεργιογόνων τροφών.

•Δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων.

•H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής. Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα

•Τα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι), οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται κατά το 1ο έτος της ζωής.

• Περιστασιακή χρήση των βρεφικών τροφών εμπορίου να γίνεται αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα (π.χ. σε ταξίδια) και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό φαγητό στο σπίτι προετοιμασμένο με ασφαλή τρόπο.

•Τα βρέφη που θηλάζουν ενθαρρύνονται να συνεχίζουν κανονικά τον κατ’ απαίτηση μητρικό θηλασμό και στο 2ο εξάμηνο της ζωής ταυτόχρονα με την επαρκή πρόσληψη στερεών τροφών.

•Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του. Μέχρι τον 10ο μήνα ζωής, συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.

•Οι γονείς-φροντιστές ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους, να έχουν διαρκή βλεμματική επαφή καθώς και θετική υποστηρικτική λεκτική επικοινωνία προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς την άσκηση λεκτικής ή σωματικής πίεσης.

•Οι επαγγελματίες υγείας, για την εκτίμηση της ανάπτυξης των βρεφών, καλούνται να χρησιμοποιούν τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ: Σε υψηλά ποσοστά η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα

Κατά τη χθεσινή ημέρα των εργασιών της 68ης Συνόδου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε από πλευράς χώρας μας, παρέμβαση του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κου Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ στο θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Ανοσοποίηση και ασθένειες που μπορούν προληφθούν με τον εμβολιασμό: Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό 2015-2020».

Κατά την παρέμβαση του ο κος Ρόζενμπεργκ επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει από την έναρξη του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό, το 2014, έως σήμερα. Η αντιμετώπιση ασθενειών με εμβόλια υψηλής ποιότητας, ασφαλή και οικονομικά προσιτά, παράλληλα με την δυνατότητα ανοσοποίησης καθ’όλη τη διάρκεια ζωής,αποτελεί προτεραιότητα των χωρών της Ευρώπης. Τόνισε όμως ότι η πρόσφατη επιδημία της ιλαράς, καταδεικνύει πόσα πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη έως την επίτευξη του στόχου .

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί του πληθυσμού γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για Παιδιά και Εφήβους, όπως διατυπώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανοσοποίησης και σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά και άλλα επιστημονικά δεδομένα. Εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού παρέχονται δωρεάν και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία συνιστώνται ενώ δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η εγγραφή μαθητών στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο απαιτεί εμβολιασμό με τα εμβόλια που παρέχονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, όπως φαίνεται στην κάρτα υγείας του μαθητή. Επομένως, ο εμβολιασμός των παιδιών καθίσταται υποχρεωτικός, με τον εμβολιασμό των ενηλίκων να συνιστάται.

Η κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα για ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια διατηρείται σε υψηλά ποσοστά. Ωστόσο, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά έχουν χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού και αυτό δημιούργησε ανησυχίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επιδημίας ιλαράς.

Για την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, έχουν ορισθεί εμβόλια προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων της ιλαράs, της ερυθράς, της παρωτίτιδας (MMR), της διφθερίτιδαs, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδαs (DTaP-IPV) και της φυματίωσηs (BCG) λαμβάνoντας πάντα υπόψη τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Παρόλα αυτά, τα εμπόδια στην αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη είναι κοινά. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει την ύπαρξη εμβολιασμού για ενήλικες και θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν πρόβλημα μόνο για τα παιδιά. Η απουσία ενός εθνικού μητρώου εμβολιασμού εμποδίζει επίσης την αναζήτηση για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό ή εκείνους που πρέπει να ενημερώσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κος Ρόζενμπεργκτόνισε ότι: « Η ετοιμότητα για την υιοθέτηση νέων εμβολίων είναι πολύπλευρη. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του χρόνου, του τόπου και των εμβολίων, ενώ χαρακτηρίζεται από τις ανησυχίες γύρω από τον εφησυχασμό και την αναγκαιότητα ή μη της εμβολιαστικής κάλυψης».

ΠΗΓΗ:https://www.healthview.gr/

 

ΠΟΥ: 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο το 2018

ΠΟΥ: 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο το 2018

Ο καρκίνος εκτιμάται ότι θα σκοτώσει 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως φέτος, ενώ 18,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωστούν, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IACR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Τα στοιχεία, που αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου και τα οποία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians, δείχνουν μια επιδείνωση σε σχέση με το 2012 (όταν είχαν δημοσιευτεί τα προηγούμενα αντίστοιχα στοιχεία της μελέτης GLOBOCAN), οπότε υπήρχαν 8,2 εκατομμύρια θάνατοι και 14,1 εκατ. νέα περιστατικά.

Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση και γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και σε μια σειρά από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Σαφής είναι η τάση να μειώνονται αναλογικά διεθνώς οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια και τις λοιμώξεις, ενώ αυξάνονται όσοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής.

Στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν για μία πενταετία μετά την αρχική διάγνωση υπολογίζεται σε 43,8 εκατομμύρια.

Οι καρκίνοι των πνευμόνων, του μαστού και του παχέος εντέρου (ορθοκολικός) είναι οι τρεις συχνότερες μορφές καρκίνου και για τα δύο φύλα από άποψη αριθμού περιστατικών.

Από άποψη θνησιμότητας, οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων (1,8 εκατ. θάνατοι ή 18,4% του συνόλου), με δεύτερο τον καρκίνο του εντέρου (881.000 θάνατοι ή 9,2%), ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του στομάχου (783.000 θάνατοι ή 8,2%), του ήπατος (782.000 θάνατοι ή 8,2%) και του μαστού (627.000 θάνατοι ή 6,6%).

Στους άνδρες η νούμερο ένα αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος των πνευμόνων (22% του συνόλου) και ακολουθούν του ήπατος (10,2%) και του στομάχου (9,5%). Σε αριθμό νέων περιστατικών στους άνδρες, προηγείται ο καρκίνος των πνευμόνων (14,5% του συνόλου) και έπονται του προστάτη (13,5%) και του παχέος εντέρου (10,9%).

Στις γυναίκες, τόσο ο συχνότερος όσο ο και πιο θανατηφόρος είναι ο καρκίνος του μαστού (24,2% και 15% αντίστοιχα), ενώ ακολουθούν των πνευμόνων και του εντέρου. Όμως σε 28 ανεπτυγμένες χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα κ.ά.) ο καρκίνος των πνευμόνων σκοτώνει τις περισσότερες γυναίκες, κυρίως τις καπνίστριες.

Με 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη έχει το 23,4% των περιστατικών καρκίνου και το 20,3% των θανάτων παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:http://onmed.gr/

 

Ιός Δυτικού Νείλου: Τους 21 έφτασαν οι νεκροί - Νέο «καμπανάκι» από τον ΙΣΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Τους 21 έφτασαν οι νεκροί - Νέο «καμπανάκι» από τον ΙΣΑ

Τα 178 έχουν φτάσει τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Επί του παρόντος, 23 άνθρωποι νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων οι 14 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΙΣΑ: Οι αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο σχέδιο δράσης
Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε συνδυασμό με τη συνεχή εξάπλωση του ιού σε περισσότερες περιοχές της χώρας, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος για μία ακόμη φορά ζητά την άμεση εφαρμογή έκτακτου σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες. Επίσης, το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ.

Τέλος, ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στους πολίτες –και ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου– να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο. Σοβαρές ευθύνες έχουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το υπουργείο Υγείας, που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους. Η χώρα μας πληρώνει την ανεπάρκειά τους με ανθρώπινες ζωές, ενώ δυστυχώς θα υπάρξουν και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό μας».

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

“Υπερβακτήριο” σταφυλόκοκκου εξαπλώνεται στα νοσοκομεία – Έχει μεγάλη αντίσταση στα αντιβιοτικά

αντιβιοτικά

Ένα “υπερβακτήριο”, όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές, το οποίο αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικό σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και προκαλεί σοβαρές μολύνσεις, ή ακόμη και θάνατο, εξαπλώνεται στους ενδονοσοκομειακούς χώρους χωρίς να εντοπίζεται εγκαίρως, σύμφωνα με επιστήμονες από την Αυστραλία.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ανακάλυψαν τρεις παραλλαγές του εν λόγω ανθεκτικού σε πολλαπλά φάρμακα βακτηρίου σε δείγματα από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ευρώπη, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από οποιοδήποτε αντιβιοτικό φάρμακο που κυκλοφορεί επί του παρόντος στην αγορά.

“Ξεκινήσαμε με δείγματα στην Αυστραλία αλλά κάναμε μια παγκόσμια εικόνα και διαπιστώσαμε, ότι το υπερβακτήριο βρίσκεται σε πολλές χώρες και πολλά ιδρύματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται να έχει εξαπλωθεί”, δήλωσε ο Ben Howden, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου για μικροβιολογικές διαγνωστικές μονάδες.

Είναι “υπερβακτήριο” σταφυλόκοκκου
Το βακτήριο, γνωστό ως Staphylococcus epidermidis (S. epidermidis), είναι συγγενές με το πιο γνωστό και θανατηφόρο βακτήριο σταφυλόκοκκου, το MRSA.

Υπάρχει με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο δέρμα και συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα, ή ασθενείς που έχουν προσθετικά υλικά στον οργανισμό τους, όπως καθετήρες και τεχνητές αρθρώσεις.

“Μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο, αλλά συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς που είναι ήδη πολύ άρρωστοι στο νοσοκομείο [...] Είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι σοβαρές", δήλωσε ο δρ. Howden.

Διαβάστε επίσης: Έτσι εκδηλώνεται ο σταφυλόκοκκος στο δέρμα – Πώς θα τον αναγνωρίσετε [pics]
Η ομάδα του εξέτασε εκατοντάδες δείγματα του S. epidermidis από 78 νοσοκομεία παγκοσμίως. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα στελέχη του “υπερβακτηρίου” ανέπτυξαν μια μικρή αλλαγή στο DNA τους, η οποία τα καθιστά πολύ ανθεκτικά σε δύο από τα πιο κοινά αντιβιοτικά, συχνά χορηγούμενα παράλληλα για τη θεραπεία νοσοκομειακών λοιμώξεων.

"Αυτά τα δύο αντιβιοτικά είναι άσχετα μεταξύ τους και δεν θα περίμενε κανείς ότι μία μετάλλαξη θα προκαλέσει την αποτυχία και των δύο αντιβιοτικών", δήλωσε ο Jean Lee, PhD φοιτήτης στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Πολλά από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά είναι εξαιρετικά ακριβά, ακόμη και τοξικά, και οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η πρακτική της χορήγησης πολλαπλών αντιβιοτικών φαρμάκων ταυτόχρονα για την πρόληψη της αντίστασης μπορεί να μην λειτουργεί στην περίπτωση του S. epidermidis.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος”
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το υπερβακτήριο εξαπλώνεται γρήγορα λόγω της ιδιαίτερα υψηλής χρήσης αντιβιοτικών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου οι ασθενείς είναι πιο άρρωστοι και τα ισχυρά φάρμακα συνταγογραφούνται ως ρουτίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην εμφάνιση νέων στελεχών από βακτήρια, τα οποία είναι ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Μια άλλη αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι κάποια ενδονοσοκομειακά βακτήρια γίνονται όλο και περισσότερο πιο ανθεκτικά στα απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλ και βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων.

Ο δρ. Howden δήλωσε ότι η μελέτη του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, αποδεικνύει την άμεση ανάγκη καλύτερης κατανόησης του τρόπου διάδοσης των λοιμώξεων και σε ποια ενδονοσοκομειακά βακτήρια πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

"Με τόσα βακτήρια σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον συμβάλλουμε στην δημιουργία ολοένα και πιο ανθεκτικών στελεχών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη νοσηλεία ανθρώπων σε όλο τον κόσμο", ανέφερε.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από τα https://www.news.com.au, https://www.rt.com, https://medicalxpress.com και http://www.abc.net.au

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Ανακοινώθηκε η επιτροπή που θα καθορίσει τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλα τα ονόματα

Μία ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ θα κληθεί να προσδιορίσει κάθε λεπτομέρεια για τις αλλαγές στις ειδικότητες


Συγκροτήθηκε σε σώμα η ειδική επιτροπή Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης του
Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) προκειμένου να καθορίσει όλες τις αλλαγές στις ειδικότητες. Άλλωστε οι αλλαγές έχουν προαναγγελθεί και μέσα απο το νομοσχέδιο σκούπα που αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή. «Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: Έρχονται αλλαγές στα νοσοκομεία με το νομοσχέδιο «σκούπα» από Σεπτέμβριο! Τι αλλάζει»

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου ως μέλη αυτής ορίζονται:

1. ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, Πρόεδρος του Κε.Σ.Υ. – Καθηγητής Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας του
Πανεπιστημίου Πατρών, Π.Γ.Ν. Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ», με αναπληρώτρια την
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ – ΗΛΙΑΝΑ, Αντιπρόεδρο του Κε.Σ.Υ. – Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας
Ανοσολογίας του Ε.Κ.Π.Α. – Διευθύντρια Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου, στο
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ».

2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», με
αναπληρωτή τον ΓΩΓΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο, Καθηγητή Παθολογίας –
Δ/ντή Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, Π.Γ.Ν. Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η
ΒΟΗΘΕΙΑ».

 

3. ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας του Ε.Κ.Π.Α. – Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», με αναπληρωτή
τον ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ, Καθηγητή Παθολογίας του Α.Π.Θ., Γ.Ν.
Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

4. ΤΣΟΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Π. & Α.
ΚΥΡΙΑΚΟΥ», με αναπληρώτρια την ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Διευθύντρια Παιδιατρικής στο
Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

5. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ, Καθηγητής Χειρουργικής του Ε.Κ.Π.Α., Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», με
αναπληρωτή τον ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, Καθηγητή Χειρουργικής στο Ε.Κ.Π.Α.

6. ΚΛΕΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Διευθυντής Χειρουργικής στο Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ –
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ», με αναπληρωτή τον ΖΩΓΡΑΦΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, Συντονιστή
Διευθυντή Χειρουργικής στο Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».

γιατροί ΠΕΔΥ

7. ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Διευθυντής Παθολογίας στο Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ –
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ», με αναπληρωτή τον ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ,
Διευθυντή Παθολογίας στο Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ –
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ».

8. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Διευθυντής Ιατρικής Βιοπαθολογίας στο Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ –
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ», με αναπληρώτρια την ΜΑΛΑΓΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής του Ε.Κ.Π.Α., Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

9. ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής Ψυχιατρικής του Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Αθηνών «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ», με αναπληρωτή τον ΚΑΡΥΔΑΚΗ ΚΛΕΑΝΘΗ, Συντονιστή Διευθυντή
Νευρολογίας στο Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ».

10.ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ειδικευόμενος Ιατρός Ορθοπαιδικής στο Γ.Ν. Νίκαιας «Ο ΑΓΙΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», με αναπληρωτή τον ΚΑΡΑΜΑΝΑΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, Ειδικευόμενο Ιατρό
Παθολογίας στο Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ».

11.ΤΖΟΥΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής Οδοντιατρικής του Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρωτή τον ΒΕΝΕΤΗ
ΓΡΗΓΟΡΙΟ, Αναπληρωτή Καθηγητή Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του
Α.Π.Θ.

 

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, με αναπληρώτρια την ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ – ΗΛΙΑΝΑ.

Έργο της Επιτροπής είναι :
1. Η γνωμοδότηση επί θεμάτων του άρθρου 20 του ν.2519/1997 και ειδικότερα :

α. για την επαναξιολόγηση και αξιολόγηση όλων των τμημάτων και μονάδων που
παρέχουν ειδικότητα σε γιατρούς και σε άλλους επιστήμονες υγείας, καθώς και για
τον επανακαθορισμό των κριτηρίων αναγνώρισης μονάδων για παροχή ειδίκευσης.

β. για τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για
ειδίκευση γιατρών, καθώς και την ειδίκευση, εξειδίκευση και μετεκπαίδευση άλλων
επιστημόνων υγείας και την τοποθέτηση των ειδικευομένων στις αντίστοιχες
εκπαιδευτικές μονάδες, την αξιολόγησή τους καθώς και τον τρόπο κυκλικής
εκπαίδευσής τους στα συναφή τμήματα και μονάδες που παρέχουν ειδίκευση ολική
ή μερική στην αντίστοιχη ειδικότητα.

γ. για τον χρόνο άσκησης για κάθε ειδικότητα που απαιτείται να διανυθεί σε Κέντρα
Υγείας υπαίθρου και τα περιφερειακά τους ιατρεία, τη διαδικασία τοποθέτησης των
γιατρών και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

 

δ. για τον ορισμό περιφερειακών Νοσοκομείων ως Συντονιστικά Κέντρα για τον
προγραμματισμό της εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης
στη Γενική Ιατρική καθώς και για τον τρόπο και τις λεπτομέρειες λειτουργίας των
Συντονιστικών Κέντρων Γενικής Ιατρικής.

ε. για τις περιπτώσεις, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την
τοποθέτηση σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. γιατρών προκειμένου να μετεκπαιδευτούν σε
τομείς και αντικείμενα της ειδικότητάς τους.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέα σχολική χρονιά: Συμβουλές για μια ... αγέρωχη πλάτη

Αγωγή υγείας για να αποφύγουμε επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί μ΄ αυτήν και οι υποχρεώσεις των μικρών μας. Τα παιδιά από τώρα και στο εξής θα έχουν να κοιτάζουν το σχολείο και το διάβασμά τους, εκτός από το παιχνίδι τους. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα, για ορισμένες συμβουλές ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη.

Κατ' αρχήν, το βάρος της σχολικής τσάντας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του σωματικού τους βάρους. Αυτό σημαίνει για ένα παιδί 6-8 ετών το βάρος της σχολικής τσάντας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 κιλά, πρέπει δε η τσάντα να μεταφέρεται στις πλάτες για τη σωστή κατανομή του βάρους της. Η πιο σωστή επιλογή για την τσάντα είναι αυτή τύπου "τρόλεϋ" και να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος.

Μια τσάντα πολύ βαριά, που μεταφέρεται αρκετό χρόνο από άτομα που δεν έχει αναπτυχθεί καλά το μυϊκό τους σύστημα, μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για πόνους στην πλάτη.

Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί κάποια σχέση της σχολικής τσάντας με σκολίωση ή κύφωση, η οποία εμφανίζεται σε επτά παιδιά από τα χίλια κάθε χρόνο.

Μπορεί όμως να υπάρχουν επιπτώσεις στην αναπνοή των μαθητών, διότι το υπερβολικό βάρος της τσάντας επιδρά στην κόπωση των αναπνευστικών μυών.

 Ο Φυσικοθεραπευτής κ. Γιώργος Χατζηθεοδωρίδης, δίνει τις ακόλουθες χρηστικές οδηγίες:

Το γραφείο
Το γραφείο του μαθητή θα πρέπει να είναι ανάλογο του ύψους του. Όταν ακουμπά τα χέρια του στο γραφείο, οι ωμοπλάτες θα πρέπει να είναι χαλαρές. Η χειρότερη θέση είναι όταν είναι σκυμμένος μπροστά. Όταν κάθεται, θα πρέπει να διατηρούνται οι κυρτότητες της σπονδυλικής στήλης χωρίς να αυξομειώνονται. Η λεκάνη πρέπει να ακουμπά καλά στην καρέκλα. Ομοίως, η μέση πρέπει να εφάπτεται καλά στην πλάτη της καρέκλας. Το κεφάλι να είναι ευθυγραμμισμένο με τον λαιμό και τα πόδια να ακουμπούν καλά στο πάτωμα. Επίσης, είναι λάθος να διαβάζουμε στο ντιβάνι ή στο κρεβάτι, διότι η σπονδυλική στήλη παίρνει λάθος μορφή (παραμορφώνεται).

Η καρέκλα
Η ιδανική καρέκλα θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη καθ΄ ύψος και η πλάτη της καρέκλας θα πρέπει να έχει μια κλίση 95 – 110 μοίρες. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχουν βραχίονες για να στηρίζονται καλά τα χέρια.

Το PC ή το TABLET
Όταν χρησιμοποιούμε το tablet, πρέπει να έχουμε σωστή θέση. Δεν πρέπει να το έχουμε στα πόδια μας και να είμαστε σκυμμένοι. Θα πρέπει να το τοποθετούμε σε σταθερή επιφάνεια: γραφείο ή τραπέζι. Αν η σπονδυλική στήλη έχει θέση κάμψης για αρκετή ώρα, μπορεί να προκληθεί πόνος στον αυχένα, στην πλάτη ή στη μέση. Μια συμβουλή είναι να κάνουμε μικρά διαλείμματα κάθε μισή ώρα, να τεντώνουμε τη σπονδυλική στήλη και να αλλάζουμε θέση.

Η φωτεινότητα του δωματίου
Θα πρέπει να δίνουμε αρκετή προσοχή στη φωτεινότητα του δωματίου όπου μελετά ο μαθητής. Για την ιδανική φωτεινότητα θα πρέπει να υπάρχουν δύο πηγές φωτισμού: μία φυσική και μία τεχνική ρυθμιζόμενη σε ένταση. Πιο συγκεκριμένα για τους δεξιόχειρες το φυσικό φως θα πρέπει να εισέρχεται από αριστερά. Ένα επιτραπέζιο πορτατίφ γραφείου παρέχει το πρόσθετο φως στην επιφάνεια εργασίας. Εάν είστε δεξιόχειρες τοποθετήστε την πηγή φωτός στην αριστερή πλευρά του γραφείου σας. Κατά την επιλογή ενός πορτατίφ γραφείου σιγουρευτείτε ότι ο βραχίονας είναι αρκετά μακρύς και εύκαμπτος, ώστε να φωτίζει όπου χρειάζεστε έχοντας τη δυνατότητα να τον απομακρύνετε από τη μέση όταν δεν χρειάζεται.
Συμπληρωματικά πρέπει να πούμε ότι η φυσική δραστηριότητα, τα διάφορα sports, βοηθούν πολύ στο να αποφευχθούν τα πάσης φύσεως μυοσκελετικά προβλήματα. Για τις μικρές ηλικίες οποιοδήποτε sport βοηθάει στο να μην εμφανίζονται τα προβλήματα αυτά και το παιδί μπορεί να ακολουθήσει όποιο sport του αρέσει.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Το παιδί χτύπησε στο κεφάλι - Τι κάνουμε, πότε τρέχουμε...

Τα χτυπήματα στο κεφάλι διακρίνονται σε ελαφρά και σοβαρά.

Το παιχνίδι είναι η βασική ενασχόληση των παιδιών όσο τα σχολεία είναι ακόμη κλειστά, πολύ περισσότερο αν βρίσκονται και στην εξοχή...

Τα ατυχήματα δεν λείπουν, ιδίως αν τα παιχνίδια είναι ομαδικά, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι γίνεται στις περιπτώσεις που το ... χτύπημα δεν ήταν σε χέρι ή πόδι, αλλά -δυστυχώς- στο κεφάλι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κώστας Νταλούκας μας βοηθά να ξεδιαλύνουμε τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.

Τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούν να είναι σοβαρά, αλλά μπορούν να είναι και ελαφρά.

Ελαφρύ χτύπημα ορίζεται αυτό που δεν προκαλεί απώλεια συνειδήσεως, εμετούς, ισχυρό πονοκέφαλο, ζάλη, αστάθεια βάδισης, υπνηλία και κακή διάθεση.
Επίσης δεν πρέπει να συνυπάρχει κάταγμα των οστών του κρανίου, ούτε αιμορραγία από το αυτί ή την μύτη.

Σοβαρό χτύπημα θεωρείται αυτό που το παιδί έχει απώλεια συνειδήσεως μερικών λεπτών ή και περισσότερο, κάνει εμέτους, έχει ισχυρό πονοκέφαλο που συνεχώς χειροτερεύει, παρουσιάζει αστάθεια βαδίσματος, έχει υπνηλία, μπορεί να συνυπάρχει κάταγμα κρανίου, ωτόρροια ή ρινόρροια.
Για τα σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι το παιδί πρέπει να μεταφέρεται άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τα περισσότερα όμως από τα χτυπήματα είναι ελαφρά και τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται παρά μόνο ενημέρωση του παιδιάτρου σας και οι οδηγίες που θα σας δώσει.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα μετά από λίγες ώρες κάποια από αυτά τα ελαφρά χτυπήματα στο κεφάλι να εξελιχθούν σε σοβαρά.

Για τον λόγο αυτό, σε όλα τα ελαφρά χτυπήματα στο κεφάλι, για τις πρώτες 48 ώρες, πρέπει να παρακολουθήσετε το παιδί σας μήπως εμφανίσει κάποια από τα πιο κάτω συμπτώματα:

Ξαφνική απώλεια των αισθήσεων
Αρχίσει να κάνει εμέτους
Αρχίσει να έχει έντονο και επιδεινούμενο πονοκέφαλο
Ζαλίζεται και παραπατάει
Έχει υπνηλία και δεν θέλει να ξυπνήσει
Εμφανίσει σπασμούς
Είναι σε διέγερση και δεν συνεργάζεται
Δεν έχει όρεξη για φαγητό
Στην περίπτωση που εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας ή να μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο

Κατά την διάρκεια της νύχτας, τουλάχιστον για το 1ο βράδυ πρέπει να ξυπνάτε το παιδί κάθε 2-3 ώρες για να διαπιστώσετε ότι «βγαίνει» από τον ύπνο.

Για το πρώτο 48ωρο μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι συνιστάται:

Αποφυγή του ήλιου, της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και υπολογιστών.
Ελαφρά διατροφή και ανάπαυση.
Μην πανικοβάλλεστε και ταλαιπωρείτε χωρίς λόγο τις δομές υγείας για ελαφρά χτυπήματα στο κεφάλι. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Αλκοόλ: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε σε θάλασσα και πισίνα

αλκοόλ

Ειδικοί στην ασφάλεια εξηγούν για ποιον λόγο δεν ταιριάζει το αλκοόλ με το κολύμπι και τα ταξίδια με μικρά πλεούμενα.


Πριν σπεύσετε να πάρετε το αγαπημένο σας ποτό στην παραλία ή στο σκάφος, ξανασκεφθείτε το. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου μέσα και δίπλα στο νερό, προειδοποιούν ειδικοί στην ασφάλεια.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (ΝΙΑΑΑ), το αλκοόλ παίζει ρόλο σε ποσοστό έως και 70% των θανάτων από ατυχήματα στη θάλασσα.

Αυτό οφείλεται στο ότι διαταράσσει την κρίση και μας κάνει πιο ριψοκίνδυνους, προσθέτει το NIAAA.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, ακόμα και οι πεπειραμένοι κολυμβητές λ.χ. μπορεί να ξανοιχτούν περισσότερο στη θάλασσα, αν έχουν πιει.

Σε τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να μην μπορούν να επιστρέψουν στην ακτή. Ή μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αρχίσει να κρυώνουν, με συνέπεια να εκδηλώσουν υποθερμία.

Βουτιές, σέρφινγκ
Οι βουτιές μετά από κάνα-δυο ποτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με τη σανίδα καταδύσεων ή να βουτήξει το άτομο σε ρηχό νερό. Τα επακόλουθα μπορεί να είναι τραγικά αν υπάρξει κτύπημα στο (ή με) το κεφάλι είτε στη σανίδα είτε στον πυθμένα της θάλασσας ή της πισίνας.

Επιπλέον, το ποτό κάνει τους σέρφερς παράτολμους και τους ωθεί να κυνηγήσουν κύματα που υπερβαίνουν τις ικανότητές τους.

Ακόμα και γύρω από την πισίνα το αλκοόλ είναι κίνδυνος-θάνατος. Και αυτό, διότι αυξάνεται ενδεχόμενο ολίσθησης και μοιραίου τραυματισμού, εντός και εκτός του νερού.

Σε θάλασσα και πισίνα, εξ άλλου, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού.

Χειριστές και επιβάτες σκαφών
Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της ιστιοπλοΐας ή μιας βόλτας με το ταχύπλοο, αυτή δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Έρευνες του NIAAA έχουν δείξει ότι ποσοστό έως και 60% των θανάτων σε σκάφος σχετίζονται με αυτήν αλκοόλ. Στους θανάτους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πτώσεις στη θάλασσα.

Επιπλέον, οι χειριστές σκαφών που έχουν πιει 4-5 ποτά, έχουν 16πλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν αν συμβεί ατύχημα, σε σύγκριση με όσους είναι νηφάλιοι στο τιμόνι.

Όλ’ αυτά οφείλονται στο ότι το αλκοόλ διαταράσσει την κρίση, την ισορροπία και την όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή. Διαταράσσει επίσης τους χρόνους αντίδρασης και την ικανότητα διαχείρισης προβλημάτων, προσθέτει.

Μία άλλη συνέπειά του είναι ότι αυξάνει την κόπωση. Τέλος, καθιστά το άτομο ευάλωτο στις επιδράσεις από το κρύο νερό της θάλασσας.

Οι επιβαίνοντες σε σκάφη επίσης κινδυνεύουν αν πιουν αλκοόλ. Έχει βρεθεί ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γλιστρήσουν στο κατάστρωμα, να πέσουν από το σκάφος και να κτυπήσουν στην προβλήτα.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, το αλκοόλ είναι διουρητικό και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ