ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μας μετατρέπουν σε λογιστές με τις νέες χρεώσεις για τους ασθενείς! Αντιδράσεις για τα DRG’s

Αντιδράσεις προκαλεί στους Νοσοκομειακούς Γιατρούς (ΕΙΝΑΠ) η κατηγοριοποίηση των ασθενειών στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να γίνουν οι χρεώσεις σύμφωνα με το σύστημα των DRG’s. Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) τα οποία καθιερώθηκαν εδώ και 10 χρόνια και με τα οποία καθορίζεται ουσιαστικά το κόστος νοσηλείας των ασθενών στο ΕΣΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και τους Πειραιά μιλούν για «τα προεόρτια της πλήρους ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων αφού προσδιορίζουν τι θα πληρώνει ο ασθενής μέσω του ταμείου του, έμμεσα ή άμεσα, όταν χρειαστεί νοσηλεία».

 

Όπως εξηγούν, τα DRG συμπληρώνουν το «κάδρο των στρατηγικών αλλαγών στο χώρο τα υγείας». Μέσω αυτών καθορίζεται το οικονομικό εύρος και οι ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση, στα πλαίσια των οποίων θα πρέπει να κινούνται οι θεραπευτικές αλλαγές των γιατρών, καταργώντας ουσιαστικά την αναγκαία εξατομίκευση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Σκοπός είναι να μειωθούν όσο γίνεται οι δαπάνες νοσηλείας αφού θα προβλέπεται «ποινή» είτε για γιατρούς είτε για ασθενείς. Για τους ασθενείς μπορεί να σημαίνει επιπλέον πληρωμή από τα προβλεπόμενα ενώ για το γιατρό μείωση του budget του τμήματος ή μείωση κλινών, όπως έχει γίνει σε Μ.Βρετανία, Γαλλία κ.λπ.

Γιατροί λογιστές
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ ότι σχετική προσπάθεια εφαρμογής των DRG’s είχε γίνει την περασμένη άνοιξη από της προηγούμενη κυβέρνηση ενώ πλέον οι Διοικητές των Νοσοκομείων πιέζουν τους γιατρούς να καταγράφουν επ ακριβώς τις ασθένειες των νοσηλευόμενων ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην ανάλογη κατηγορία. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση: “Δείτε πως θα κοστολογούνται αλά… γερμανικά τα νοσήλια στα νοσοκομεία! Όλες οι αλλαγές”

 

«Όπου εφαρμόζονται τα DRG, εκτός από τον εμπορικό τους χαρακτήρα, επιβαρύνουν όλο το ιατρικό προσωπικό στο να κοστολογεί κάθε ασθενή. Εμπειρία συναδέλφων από τη Γερμανία αναφέρει ότι ο γιατρός κάθε μέρα αφιερώνει ώρες για να κοστολογήσει τους ασθενείς του, γίνεται λογιστής, και αν περισσέψει χρόνος γίνεται γιατρός» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

«Με επείγον έγγραφο η προηγούμενη κυβέρνηση βάζει εμπρός τη διαδικασία εφαρμογής (Άνοιξη 2019) και η τωρινή ζητάει επειγόντως από τα 18 νοσοκομεία – πιλότους (8 στην Αθήνα και 10 στην υπόλοιπη χώρα) να δρομολογήσουν την πιλοτική εφαρμογή για κάποιους χιλιάδες ασθενείς, ώστε να γενικευθεί το Μάιο, επειδή είναι μέτρο πλήρους ιδιωτικοποίησης σε βάρος ασθενών και υγειονομικών» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

 

Γι αυτό όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, το τελευταίο διάστημα οικονομικές υπηρεσίες και διοικήσεις νοσοκομείων ασκούν πιέσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς με επίκληση διάφορων νομοθετικών διατάξεων στην κατεύθυνση οι γιατροί να καθορίζουν λογιστικού τύπου χρεώσεις νοσηλίων στους ασθενείς με σύστημα ΚΕΝ (DRG’s).

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Τα λάθη υγείας που κάνουμε – Τι να θυμάστε πάντα

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Λίγοι γνωρίζουν ότι η 15η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την τεράστια σημασία που παίζει στην ατομική και δημόσια υγεία το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.


Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών είναι μια ευκαιρία να μάθετε τον ενδεδειγμένο τρόπο να πλένετε τα χέρια σας καθώς και να αντιληφθείτε τα λάθη που πιθανότατα κάνετε, όσο απλό και αν μοιάζει αυτό. Ως παγκόσμια ημέρα θεσπίστηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Public-Private Partnership for Handwashing και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2008.

Οι ακαθαρσίες από ανθρώπους, ή ζώα είναι βασική πηγή μικροβίων. Ένα μόνο γραμμάριο από ανθρώπινα περιττώματα μπορεί να περιέχει ένα τρισεκατομμύριο μικρόβια! Βοηθήστε να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων ακολουθώντας τον σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών σας.

Διαβάστε επίσης: ΜΗΝ στεγνώνετε τα χέρια σας με τα μηχανήματα αέρα – Τι γίνεται με τα μικρόβια
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Πώς γίνεται σωστά το πλύσιμο των χεριών
Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο) και στη συνέχεια βάλτε σαπούνι.
Κάντε σαπουνάδα τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους και με το σαπούνι. Βεβαιωθείτε ότι βάζετε αφρό και στο πάνω μέρος από τις παλάμες σας, όπως και ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
Στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα.
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Αν δεν έχετε σαπούνι, ή νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.
Διαβάστε επίσης:Πότε το απολυμαντικό για τα χέρια γίνεται επικίνδυνο για την υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Πότε πρέπει να πλένετε τα χέρια σας
Πριν, κατά και μετά την προετοιμασία του φαγητού
Πριν από την κατανάλωση φαγητού
Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιου, που είναι άρρωστος
Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιας πληγής στο σώμα
Μετά τη χρήση της τουαλέτας
Αφότου αλλάξετε πάνες σε ένα μωρό, ή αφότου το βοηθήσετε να καθαριστεί μετά την τουαλέτα
Αφότου φυσήξετε την μύτη σας, βήξετε, ή φτερνιστείτε στα χέρια σας
Αφότου αγγίξετε ένα ζώο, ζωοτροφές, ή ζωικές ακαθαρσίες
Αφότου αγγίξετε σκουπίδια
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

http://www.cdc.gov

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr

Γιατρός γίνεται… cyborg για να μην πεθάνει από ανίατη ασθένεια (vid)

Healthpharma.gr

Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θυμίζει η ιστορία ενός επιστήμονα που πάσχει από μια σπάνια, ανίατη, εκφυλιστιική νόσο και μεταμορφώνεται σταδιακά σ’ έναν πλήρες cyborg -το πρώτο στον κόσμο- για να μην πεθάνει.


Ο αμερικανο-βρετανός επιστήμονας Δρ. Πίτερ Σκοτ Μόργκαν διαγνώστηκε προ διετίας με τη νόσο του κινητικού νευρώνα κι οι γιατροί του έδωσαν μόνον δύο χρόνια ζωής.

Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με πρωτοπόρους στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και να μεταμορφωθεί σε ένα cyborg -διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο.


Ο γιατρός θα ελέγχει με τα μάτια άβαταρ που θα μιλά με τη δική του φωνή

Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο επιτρέπει στον 61χρονο γιατρό να κάθεται ή να σηκώνεται, ενώ οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να ελέγχει με τα μάτια του ένα άβαταρ. Το οποίο θα μιλά με τη δική του φωνή.

Η ίδια ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας είχαν συνεργαστεί και με τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, δημιούργησαν και ένα άλλο πρωτοποριακό αμαξίδιο για τον επιστήμονα -cyborg. Το αμαξίδιο θα περιλαμβάνει ένα λάπτοπ. Όπως και έναν ανιχνευτή κινήσεων των οφθαλμών κι άλλες λειτουργίες.

Παράλληλα ο δρ Μόργκαν έχει ήδη υποστεί αλλαγές στις σωματικές του λειτουργίες. Τρέφεται μέσω σωλήνα, ενώ στο κορμί του έχουν προσαρμοστεί ένας σάκος κολοστομίας κι ένας καθετήρας. Στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσής του, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο 61χρονος γιατρός υπεβλήθη σε λαρυγγεκτομή. Για να μην κινδυνεύσει με ασφυξία από την εισρόφηση τροφών, υγρών και σάλιου στους πνεύμονες.

Τεχνητή νοημοσύνη

Έχασε όμως έτσι τις φωνητικές του χορδές. Αναγκάστηκε να περάσει δεκάδες ώρες σε στούντιο ηχογραφώντας τη φωνή του. Για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να συναρμολογήσει μια μηχανική προέλευσης ρομποτική φωνή. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο ανέφερε σε ανάρτησή του.: «Αυτή είναι η τελευταία μου ανάρτηση ως Πίτερ 1.0.

Αύριο θα ανταλλάξω τη φωνή με δεκαετίες πιθανώς ζωής καθώς ολοκληρώνουμε την τελική ιατρική διαδικασία για τη μεταμόρφωσή μου σε πλήρες cyborg το μήνα που μου είχαν πει ότι θα πέθαινε βάσει στατιστικών στοιχείων. Να, όμως, που δεν πεθαίνω, αλλά μεταμορφώνομαι. Ω, πόσο λατρεύω την επιστήμη!»

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Εγκύκλιος: Πότε αναμένεται το επιδημικό κύμα γρίπης - Ποια στελέχη θα κυριαρχήσουν

Εγκύκλιος: Πότε αναμένεται το επιδημικό κύμα γρίπης - Ποια στελέχη θα κυριαρχήσουν

Ο εμβολιασμός συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα στα οποία ενδείκνυται και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Εγκύκλιος: Πότε αναμένεται το επιδημικό κύμα γρίπης - Ποια στελέχη θα κυριαρχήσουν
Οδηγίες σχετικά με την πρόληψη των επιπλοκών της εποχικής γρίπης, παρέχει με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ομώνυμο ιό.

Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Την περίοδο 2018 - 2019, το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα 24 με 30 Δεκεμβρίου 2018 και κορυφώθηκε την εβδομάδα 4 με 10 Φεβρουαρίου 2019.

Η δραστηριότητα του ιού συνεχίστηκε – βαθμιαία μειούμενη – και τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης (Μάιος).

Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την ίδια περίοδο ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α σε ποσοστό 98,7%.

Όσον αφορά στους υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, κυκλοφόρησε κυρίως ο πανδημικός υπότυπος Α(H1N1)pdm09 (73,5%), επικρατώντας έναντι του Α(H3N2) (26,5%).

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Συχνά, όμως, με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και – παρότι σημαντικά – δεν επαρκούν.

Εμβολιασμός
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο – ορότυπους. Για την περίοδο 2019 – 2020, η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο (που διαθέτει άδεια κυκλοφορίας), του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Ομάδες
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Νευρολογικά - νευρομυϊκά νοσήματα.

Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 95ηΕΘ.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό
ιδρυμάτων).
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4 - 6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα έως το τέλος Νοεμβρίου).

Δόσεις
Ο εμβολιασμός συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Περιλαμβάνει γενικά μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα κάτω των 9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου γρίπης, χρειάζονται δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

Σε βρέφη ηλικίας 6 μηνών και άνω, χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ).

Επισημαίνεται ότι, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας.

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες Υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Επιπλέον Πληροφορίες
Εγκύκλιος Κικίλια για την εποχική γρίπη 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Πότε πηγαίνουμε το παιδί στον αναπτυξιολόγο; … της κας Ελένης Καραντανά

Τι είναι ο αναπτυξιολόγος;
Είναι ο παιδίατρος που, έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να παρακολουθεί την ψυχοκινητική και νοητική εξέλιξη των παιδιών για τυχόν καθυστέρηση ή απόκλιση από τα αναπτυξιακά ορόσημα!

Η παραπομπή γίνεται συνήθως από τον παιδίατρο, το σχολείο ή πολύ συχνά και από τους ίδιους τους γονείς. Αν και στην Ελλάδα αποτελεί ακόμα ταμπού, όλο και περισσότερα παιδιά επισκέπτονται για αξιολόγηση το ειδικό ιατρείο μας.Αξίζει να επισημάνουμε προς αποφυγή λάθους ότι, ο αναπτυξιολόγος δεν ασχολείται με τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών (αυτό αφορά την ειδικότητα των παιδοενδοκρινολόγων), αν και πολύ συχνά συνεργάζεται με τους παραπάνω καθώς και με πλήθος άλλων ειδικοτήτων όπως νευρολόγους, παιδοψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους κ.λπ.
Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη επίσκεψη στον αναπτυξιολόγο

Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή απόκλιση στα αναπτυξιακά ορόσημα δε σημαίνει απαραίτητα κάτι σοβαρό, μη επιλύσιμο ή τρομακτικό. Οτιδήποτε διερευνηθεί ή διαγνωστεί νωρίς, έχει σαφώς καλύτερη πρόγνωση και αντιμετώπιση. Γι’ αυτό κι οι όροι πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση είναι πλέον αρκετά διαδεδομένοι!

Ο βασικός κοινωνός της υγείας του παιδιού και αρωγός της οικογένειας είναι ο παιδίατρος.

Οποιαδήποτε ανησυχία των γονέων θα πρέπει να γίνεται δεκτή με προσοχή, να κουβεντιάζει μαζί τους, να παρατηρεί το παιδί πώς παίζει στο χώρο αναμονής ή ακόμα και να ζητήσει κάποιο βίντεο ώστε να παρατηρήσει τη συμπεριφορά του παιδιού! Αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι περίπου 15% των παιδιών ως την ηλικία των 5 ετών παρουσιάζει κάποια αναπτυξιακή δυσκολία σε έναν ή περισσότερους τομείς, ενώ σε 1 στα 5 παιδιά κατά την είσοδό τους στο σχολείο εντοπίζεται επίσης κάποιου είδους αναπτυξιακή δυσκολία ή διαταραχή.

Αγαπητοί γονείς και φίλοι εκπαιδευτικοί, αν κάποιο παιδί παρουσιάζει ως την ηλικία των 18 με 24 μηνών τις κάτωθι δυσκολίες, ή κάποια-ες από αυτές, όπως α) έλλειψη βλεμματικής επαφής, β) μη απαντητικότητα στο όνομά του, γ) έλλειψη κοινωνικού- απαντητικού χαμόγελου, δ) απουσία δακτυλοδειξίματος, ε) έλλειψη κοινής προσοχής ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι ομιλίας, θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από αναπτυξιολόγο. Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν όταν το παιδί καθυστερεί να μιλήσει κι ακόμα και τότε η δικαιολογία από το οικογενειακό περιβάλλον βασίζεται σε μύθους όπως «είναι αγόρι», «είναι δίγλωσση η οικογένεια», «τεμπελιάζει» «ως τα τρία μπορούμε να περιμένουμε»!! Η ομιλία όμως είναι αυτόματη λειτουργία, αυτονόητη για το είδος μας. Η καθυστέρηση λόγου – ομιλίας πιθανώς να είναι κάτι πολύ απλό, μπορεί όμως να σχετίζεται και με κάτι πολύ πιο σοβαρό. Σε περίπτωση που σας επισημανθεί από τον παιδίατρό σας, από τον παιδικό σταθμό ή ακόμα κι αν οι ίδιοι ως γονείς έχετε κάποια ανησυχία συζητήστε το με τον γιατρό σας και αναζητήστε τη γνώμη του ειδικού. Οτιδήποτε δεν ανιχνεύεται εγκαίρως έχει κόστος κι επιπτώσεις στη μετέπειτα κοινωνική, σχολική επαγγελματική ζωή ενός παιδιού.Οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαταραχή ή δυσκολία μπορεί πλέον να ανιχνευτεί σε μικρή ηλικία, και ο σχεδιασμός παρέμβασης από τον ειδικό αναπτυξιολόγο με την βοήθεια λογοθεραπευτών , εργοθεραπευτών, ειδικών παιδαγωγών, ψυχολόγων, αλλά και ιατρών άλλων ειδικοτήτων όπως προαναφέρθηκε, στοχεύει πάντα σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία με τους γονείς στην επίλυση και αντιμετώπιση των δυσκολιών, βελτίωση της εικόνας του παιδιού έτσι ώστε να γίνει λειτουργικός και αυτόνομος ενήλικας.
ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ ΕΛΕΝΗ
Αναπτυξιακός Παιδίατρος

ΠΗΓΗ:https://www.amea-care.gr/

Εποχική γρίπη: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Εποχική γρίπη: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Σύσκεψη με θέμα την εποχική γρίπη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) το πρωί της Δευτέρας.

Στη σύσκεψη για τη γρίπη, που έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Αγης Τερζίδης, παιδίατρος και εκτελών χρέη προέδρου του ΕΟΔΥ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τερζίδης, η εποχική γρίπη είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό αλλά και με απλά μέτρα ατομικής υγιεινής. Η έξαρση της νοσηρότητας ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που επικρατεί και την ανοσιακή απόκριση διαφόρων ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι εκστρατεία ενημέρωσης, εν όψει της έξαρσης της γρίπης, ξεκινά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Το πρόγραμμα δράσεων κατά της εποχικής γρίπης

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη 2019-2020 που συνοψίζεται στους εξής άξονες:

επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου,
 οδηγίες διαχείρισης περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας,
 προώθηση αντιγριπικού εμβολιασμού,
 ενημέρωση,
 επικοινωνία,
 εκπαίδευση,
 ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων αναγκών.


Επιπλέον, παρουσιάστηκε η ετήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας την περίοδο 2018-2019. Οι ειδικοί παρατήρησαν αύξηση τόσο στον αριθμό των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ όσο και στον αριθμό των θανάτων, η οποία αποδόθηκε μεταξύ άλλων στην επικράτηση και στη χώρα μας του υπότυπου A(H1N1)pdm09 έναντι του τύπου Β το 2017-2018. Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Ως εκ τούτου τονίστηκε η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, που αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη και συζητήθηκε σχεδιασμός δράσεων με σκοπό τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού με έμφαση στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους
παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
Λεχωίδες
Θηλάζουσες
Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).
Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr/

Άλμπερτ Μπουρλά: Συνάντηση με Μητσοτάκη για το digital hub της Pfizer

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με το διοικητικό συμβούλιο της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και τον Έλληνα CEO Άλμπερτ Μπουρλά πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επένδυσης που πραγματοποιεί στην Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του πρώτου digital hub.
Healthpharma

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πολυεθνική βιομηχανία Pfizer, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, για την απόφαση της να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα έξι ψηφιακά εργαστηριακά της κέντρα (digital hubs).

Όπως τόνισε, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον τομέα της τεχνολογίας της υγείας. Η δημιουργία του εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη αξιοποίησης από την πολυεθνική εταιρεία Pfizer της τεχνογνωσίας Ελλήνων επιστημόνων που εξειδικεύονται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ταλαντούχους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά. Καλούς ακαδημαϊκούς και Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Οι οποίοι με την επιστροφή τους στην πατρίδα θα καταθέσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Η Pfizer έχει ως στόχο να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η χώρα μας είναι εφικτό να καταστεί κέντρο αριστείας στον τομέα κλινικών μελετών», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά στη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς. Ταυτόχρονα, ευχήθηκε η πρωτοβουλία της Pfizer για την επέκταση της παρουσίας της στην Ελλάδα με το digital hub στην Θεσσαλονίκη, να αποτελέσει κίνητρο για περισσότερες εταιρείες. Nα προβούν στην ίδια κίνηση. Τόνισε δε, πως γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η Ελλάδα εξέπεμψε το μήνυμα ότι πήρε το μάθημά της. Υπέφερε πολύ αλλά ταυτόχρονα ωρίμασε και πλέον κυρίαρχο στοιχείο στη χώρα αποτελεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα. «Πήραμε πολύ καθαρή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η χώρα αφήνει πίσω την κρίση.

O κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αναφέρθηκε και στον αντικαπνιστικό νόμο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σημειώνοντας πως η κοινωνία είναι έτοιμη να τον δεχτεί και να τον αφομοιώσει.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και επαίνεσε θερμά τον Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, τον Έλληνα CEO (Chief Executive Officer) της Pfizer για το έργο του -που βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες. Όπως τόνισε, είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για έναν Έλληνα να βρίσκεται στη θέση αυτή. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, τιμά τη χώρα του προτείνοντας στην εταιρεία που εκπροσωπεί να επενδύσει στην Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Pfizer

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Ο παιδίατρος συμβουλεύει | Τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές;

παιδίατρος

Εύχομαι η σχολική χρονιά να ξεκίνησε και να συνεχιστεί ευχάριστα και ομαλά. Δεν είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε. Είναι λίγα, αλλά σημαντικά, γιατί καθορίζουν τη γενικότερη συμπεριφορά αυτοφροντίδας και πρόληψης στα παιδιά μας.


Επαρκής ύπνος
Τα παιδιά, ειδικά της ηλικίας του δημοτικού, πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 10 ώρες. Για να επιτευχθεί αυτό σχετικά εύκολα, μετά από ένα «ξέφρενο» καλοκαίρι, καλό είναι να γίνει σταδιακά, με τοποθέτηση του παιδιού για ύπνο όλο και νωρίτερα, μια βδομάδα πριν από την έναρξη του σχολείου. Εννοείται πως ηλεκτρονικά παιχνίδια και ροφήματα με καφεΐνη παρεμποδίζουν την προσπάθεια.

Έλεγχος όρασης
Όλα τα παιδιά, μετά τα τρία έτη χρήζουν τακτικής οφθαλμολογικής εκτίμησης. Άλλες επιστημονικές ομάδες θεωρούν ότι η εκτίμηση από παιδο-οφθαλμίατρο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, άλλες κάθε τρία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια άριστη αφορμή -ειδικά για τους μαθητές που δεν έχουν ως τώρα επισκεφτεί ποτέ τον οφθαλμίατρο. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως η μυωπία, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους γονείς, ειδικά μάλιστα εάν τα παιδιά δεν παραπονεθούν. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις εφήβους έχει προβλήματα όρασης, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση στο σχολείο και την ποιότητα της καθημερινότητας. Σημάδια αποτελούν οι συχνοί πονοκέφαλοι και το «μισοκλείσιμο» των ματιών όταν τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση, όμως ακόμη και αυτά τα συμπτώματα αργούν πολλές φορές να εκδηλωθούν.

Προσοχή στα βάρη
Και εδώ οι πληροφορίες που φτάνουν από τις ΗΠΑ δεν είναι ευχάριστες. Περίπου 5.500 τραυματισμοί που σχετίζονται με το σακίδιο πλάτης αντιμετωπίζονται ετησίως στα επείγοντα των νοσοκομείων. Η επιλογή της σχολικής τσάντας πρέπει να έχει ηλικιακά κριτήρια και το βάρος της να μην ξεπερνά το 10-15% του βάρους του μαθητή. Αυτό σημαίνει ότι ένα πρωτάκι του δημοτικού που ζυγίζει κατά μέσο όρο 20 κιλά, δεν πρέπει να κουβαλάει πάνω από 2 κιλά στην πλάτη του! Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σηκώνουν την τσάντα τους με λυγισμένα τα γόνατα και όχι με τη μέση, να χρησιμοποιούν και τους δυο ιμάντες και να τοποθετούν τα βαρύτερα αντικείμενα χαμηλότερα και στο κέντρο της τσάντας.


Πρωϊνές δυνάμεις
Η αξία του πρωινού, βασισμένο σε αρκετή πρωτεΐνη και λιγότερο λίπος και υδατάνθρακες, είναι αναμφισβήτητη. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτή τη συνήθεια, η οποία έχει αποδείξει την θετική της επιρροή και στη σχολική επίδοση. Ωστόσο είναι σημαντικό να μεταφέρουν το κολατσιό τους από το σπίτι, με τη λογική ότι πάντα τα σπιτικά γεύματα είναι πιο «καθαρά» και ασφαλή.

Διάλειμα για τουαλέτα
Πολλές φορές οι παιδίατροι αντιμετωπίζουν κυστίτιδες, ειδικά στα κορίτσια, και επεισόδια δυσκοιλιότητας στα παιδιά, συνηθέστερα στις αρχές της σχολικής χρονιάς. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι μαθητές είτε ντρέπονται να ζητήσουν να πάνε στο μπάνιο, είτε δεν νιώθουν άνετα με τις τουαλέτες εκτός σπιτιού. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να προλάβουν μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, συζητώντας με το παιδί τους για τα οφέλη της επίσκεψης στην τουαλέτα όποτε είναι απαραίτητο, ενώ και οι ίδιοι πρέπει να ξεπεράσουν την δοξασία ότι η ουρολοίμωξη μεταδίδεται από την κοινή χρήση της λεκάνης και να καταλάβουν ότι είναι χειρότερο τα παιδιά να «κρατιούνται» μέχρι να πάνε σπίτι.


Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος είναι παιδίατρος στο νοσοκομείο Σύρου

ΠΗΓΗ:https://babyradio.gr/

Νικόλαος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

O Νικόλαος Σκαρμέας είναι αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών και ασχολείται με κλινικές και ερευνητικές μελέτες στο ερευνητικό κέντρο του Columbia Presbyterian Medical Center. Ο Σκαρμέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής το 1992 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1996, έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στην Αμερική προκειμένου να ολοκληρώσει την ειδίκευση του στην Νευρολογία στο Columbia Presbyterian Medical Center.


Έπειτα ολοκλήρωσε μία διετή υποτροφία στον τομέα της γεροντικής άνοιας του τμήματος Νευρολογίας στο Columbia Presbyterian Medical Center. Το 2005, έλαβε το master του στην Κλινική Έρευνα από το Columbia University Mailman School of Public Health. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεταβλητότητα της κλινικής ανταπόκρισης της νόσου του Αλτζχάιμερ, η οποία συσχετίζεται με εγγενή ή επίκτητα στοιχεία.

 

Αυτά τα στοιχεία όπως το IQ, το μορφωτικό επίπεδο και η πνευματική σωματική και κοινωνική δραστηριότητα αντιπροσωπεύουν τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Αυτά τα στοιχεία διερευνούνται είτε επιδημιολογικά είτε με τεχνική απεικόνιση. Ο Σκαρμέας μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της κλινικής εργασίας, δηλαδή επιτελώντας το λειτούργημα του ιατρού εξετάζοντας ασθενείς που πάσχουν από άνοια ή γνωστική δυσλειτουργία, διδάσκοντας και ερευνώντας.


Ο καθηγητής διερευνά τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και να βελτιώσουν τη γνωστική ικανότητα (όπως ο δείκτης IQ, το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα αλλά και ο τρόπος ζωής) των ηλικιωμένων ανθρώπων που ο εγκέφαλος τους έχει υποστεί βλάβη από τη νόσο του Αλτζχάιμερ και από τη φθορά του χρόνου.

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών του έχει χρησιμοποιήσει την απεικόνιση του εγκεφάλου προκειμένου να διερευνήσει τους διάφορους τρόπους που μπορεί η νόσος να επηρεάσει τον κάθε ασθενή. Πιο πρόσφατα, το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές επιλογές και συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή αλλά και ο σωστός τρόπος ζωής μπορούν να προστατέψουν τον εγκέφαλο και τη μνήμη των ανθρώπων.


Σύμφωνα με μία κλινική του μελέτη οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικές βλάβες συγκριτικά με εκείνους που τρέφονταν διαφορετικά. “Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτζχάιμερ αλλά και να παρατείνει τη ζωή σε ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν,” ο καθηγητής δήλωσε.

Δείτε ένα βίντεο:


Πηγή: ellines.com

ΠΗΓΗ:https://www.newsone.gr/

Παγκόσμια ιατρική πρωτιά στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το πρώτο παιδί με Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου

Μία πρωτοποριακή μέθοδος που θα αλλάξει την ζωή πολλών γυναίκων που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και παλεύουν με την υπογονιμότητα.

Μία σημαντική παγκόσμια ιατρική πρωτιά έλαβε χώρα στην Ελλάδα με την γέννηση του πρώτου παιδιού με τη μέθοδο «Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου».

Το υγιέστατο αγοράκι γεννήθηκε 2.960 γραμμάρια από μία 32χρονη νέα μητέρα, η οποία πριν καταφύγει σε αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο γονιμοποίησης είχε προσπαθεί αρκετές φορές να μείνει έγκυος με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χώρις όμως επιτυχία.

Όπως έχει γίνει γνωστό τόσο η μαμά όσο και το νεογέννητο αγοράκι είναι πολύ καλά στην υγεία τους, ενώ η συγκεκριμένη γέννα αποτελεί παγκόσμια πρωτιά με την πρωτοποριακή ιατρική μέθοδο της «Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου» που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης του γενετικού υλικού της μητέρας, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.


«Η μέθοδος εφαρμόστηκε από την Institute of Life και την Embryotools για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Institute of Life Παναγιώτης Ψαθάς.

Πρόσθεσε ότι «το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο».

Σημειώνεται ότι η μέθοδος της «Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου», που αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στο εργαστήριο της Institute of Life στην Ελλάδα, αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει.

Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Όπως αναφέρθηκε η κλινική εφαρμογή της μεθόδου «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  

ΠΗΓΗ:https://www.womantoc.gr

 

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Έβδομος θάνατος από πνευμονοπάθεια στις ΗΠΑ

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA


Ένας άνδρας από την Καλιφόρνια είναι ο έβδομος ασθενής που πεθαίνει στις ΗΠΑ από πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν τι είναι αυτό που καταστρέφει τους πνεύμονες των ατμιστών.

Ένας άνδρας από την Καλιφόρνια είναι ο έβδομος ασθενής που πεθαίνει στις ΗΠΑ από πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ο άνδρας ήταν 40 ετών. Όπως αναφέρει το CNN, πέθανε το Σαββατοκύριακο και είναι το δεύτερο θύμα της πνευμονοπάθειας στην Καλιφόρνια. Οι υπόλοιποι νεκροί ήταν από το Κάνσας, το Ιλινόι, την Ιντιάνα, τη Μινεσότα και το Όρεγκον.

«Ο 40χρονος νοσηλευόταν επί αρκετές εβδομάδες με σοβαρές πνευμονικές βλάβες που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε η Dr. Karen Haught, αξιωματούχος Δημόσιας Υγείας της Κομητείας Tulare.

Την ίδια στιγμή, η μία αμερικανική πολιτεία μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα για να περιορίσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση Τραμπ και επιμέρους πολιτειακές κυβερνήσεις προσανατολίζονται προς την απαγόρευση των αρωματικών υγρών για ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Διαβάστε ακόμα Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 5 νεκροί, 450 στα νοσοκομεία – Τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί 380 κρούσματα από την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υπάρχουν επίσης δεκάδες άλλες που θεωρούνται πιθανά, αλλά εφεξής δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις μετρήσεις πριν επιβεβαιωθούν. Τα κρούσματα της πνευμονοπάθειας έχουν καταγραφεί σε 36 αμερικανικές πολιτείες.
Προς κατάργηση τα αρωματικά υγρά

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια κ. Gavin Newsom, η πολιτεία θα διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε μία εκστρατεία που θα ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ταυτοχρόνως θα αυξηθούν οι φόροι που επιβάλλονται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Όσον αφορά τα αρωματικά υγρά, που πωλούνται σε διάφορες γεύσεις, «αυτά πρέπει να καταργηθούν» τόνισε.

«Ας είμαστε ειλικρινείς», είπε. «Δεν διαθέτεις προϊόντα καπνού με γεύση τσιχλόφουσκας ή μάνγκο, εκτός κι αν προσπαθείς να στοχεύσεις σε ένα κοινό που χάνεις. Και αυτό το κοινό είναι οι νέοι».

«Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κρύβει κινδύνους για την υγεία των πνευμόνων. Μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρές βλάβες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν έως τον θάνατο», πρόσθεσε από την πλευρά της η Dr Haught. «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία είναι άγνωστες. Οποιοσδήποτε σκέφτεται να αρχίσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να γνωρίζει τους σοβαρούς δυνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτό».

Διαβάστε ακόμα Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι προκαλεί το άτμισμα στους πνεύμονες – Σοκάρουν οι αναλύσεις των γιατρών

Τι είχαν καπνίσει

Τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ειδικοί δείχνουν ότι το σχεδόν 80% όσων νόσησαν από ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα που περιείχαν κάνναβη. Άλλοι από αυτούς είχαν χρησιμοποιήσει μόνο προϊόντα με κάνναβη και άλλοι είχαν χρησιμοποιήσει και προϊόντα με νικοτίνη.

Το περίπου 17% των ανθρώπων που εκδήλωσαν πνευμονοπάθεια είχαν χρησιμοποιήσει μόνο προϊόντα με νικοτίνη. Μικρό ποσοστό, τέλος, κάπνιζαν και παραδοσιακά τσιγάρα.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Έρευνα: Ποια μορφή τιμωρίας δεν βλάπτει τα παιδιά

ΤΑ "ΚΛΕΙΔΙΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΙΜΩΡΙΑΣ

Η τιμωρία στα παιδιά, όταν επιβάλλεται με τον σωστό τρόπο, δεν τα βλάπτει και δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά τους.

Ειδικότερα το λεγόμενο time out, κατά το οποίο το παιδί καλείται να κάτσει σε έναν συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού (στο δωμάτιό του, στη σκάλα, σε μια καρέκλα στο σαλόνι ή αλλού) για ορισμένα λεπτά, ως συνέπεια μιας πράξης του, δεν πρόκειται να τα βλάψει ή να βλάψει τη σχέση των γονιών μαζί τους.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan δημοσιεύθηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics και έδειξε ότι όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνική.

Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 1.400 οικογένειες και τις γονικές στρατηγικές, όταν τα παιδιά ήταν 3, 5 και 10 ετών.

Μέτρησαν τη θετική και την αρνητική στάση των παιδιών απέναντι στους γονείς τους, την ψυχική τους υγεία και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, χρησιμοποιώντας παιχνίδια, παρατηρήσεις και αλληλεπιδράσεις με βίντεο.

Ένας στους τρεις γονείς επέβαλε time out στο παιδί του, όταν εκείνο ήταν 3 ετών, ή του είπε να καθίσει ήσυχα στη γωνία για λίγο.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε διαφορές στα επίπεδα ανησυχίας και κατάθλιψης των παιδιών, ούτε στον αυτοέλεγχό τους ή στην τάση τους να πάνε ενάντια στους κανόνες, σε σύγκριση με την ομάδα των γονέων, που δεν χρησιμοποίησε την τεχνική του time out.Αντίθετα, όταν οι γονείς είπαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει σωματική τιμωρία, τα παιδιά τους έγιναν πιο επιθετικά.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των γονέων, που δήλωσαν ότι έχουν κατάθλιψη, τα παιδιά τους ήταν πιθανότερο να έχουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και πιο επιθετική συμπεριφορά.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Η Dr Rachel Knight, συγγραφέας της μελέτης και παιδοψυχολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της μελέτης οι γονείς συχνά αμφισβήτησαν εάν έκαναν το σωστό για τα παιδιά τους.

«Δυστυχώς, το πρώτο πράγμα που κάνουν πολλοί γονείς, είναι να αναζητούν συμβουλές στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στους φίλους και όχι στους ειδικούς. Όμως υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες στο Διαδίκτυο, που δεν ελέγχονται ή δεν είναι ακριβείς.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία από έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η τιμωρία τύπου time out στη μείωση της προβληματικής συμπεριφοράς, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι μια στρατηγική για γονείς, που συχνά παρεξηγείται και γίνεται κατάχρησή της».

Τα «κλειδιά» για τη σωστή χρήση της τεχνικής
Η επικεφαλής ερευνήτρια τόνισε ότι, για να έχει επιτυχία η τιμωρία, χρειάζεται:

Να επικρατεί ηρεμία
Να υπάρχει συνοχή
Να είναι θετικό το περιβάλλον
Να προγραμματίζεται η διαδικασία εκ των προτέρων
Να καταλάβουν τι συμβαίνει, τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά
Να αποφεύγονται οι φωνές (από τους γονείς)

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου – Στους 20 οι θάνατοι

Είκοσι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ηλικίας άνω των 60 ετών, έχουν καταγραφεί έως σήμερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)


in.gr

Συνεχίζει να «θερίζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου, ηλικίας άνω των 60 ετών, έχουν καταγραφεί έως σήμερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι και 12 Σεπτεμβρίου, έχουν διαγνωστεί 176 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό στην Ελλάδα. Τα 109 από αυτά παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, (όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και τα 67 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Τα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου και Δράμας. Και σε περιοχές των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης: Δύο νεκροί και 27 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σημειώνει επίσης ότι «καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Οι περιοχές κυκλοφορίας του και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια». Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Πώς να προστατευτείτε

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νοσήματα, καμία θεραπεία δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη σωστή πρόληψη. Καλό θα ήταν να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι στα κουνούπια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κατάλληλα ρούχα: Προτιμήστε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας. Τα ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα από ελαφριά υφάσματα αποτελούν ιδανική επιλογή.

Εντομοαπωθητικά: Εφαρμόστε σκευάσματα που απωθούν τα κουνούπια τόσο απ’ ευθείας στο δέρμα σας όσο και πάνω από τα ρούχα σας. Φροντίστε να περιέχουν κάποια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες που κρίνονται ως οι πλέον αποτελεσματικές. (DEET, Πικαριδίνη/ικαριδίνη, IR3535, Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil). Αποφύγετε τη χρήση τους απ’ ευθείας επάνω σε ερεθισμένο δέρμα ή πληγές, στην περιοχή του στόματος και των ματιών, στις παλάμες των παιδιών. Μετά το αντηλιακό και ανανεώνετέ το συχνά. Οι έγκυοι, οι θηλάζουσες και τα παιδιά καλό είναι να ζητήσουν τη γνώμη του γιατρού τους.

Κουνουπιέρα: Χρησιμοποιήστε μια κουνουπιέρα για να προστατεύσετε τα κρεβάτια, ιδίως των βρεφών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των εγκύων. Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιο κουνούπι εντός του καλυμμένου χώρου.

Ασφαλίστε το σπίτι: Προσθέστε σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού.

Κλιματισμός: Ο ανεμιστήρας και το air condition δεν θα σας κρατήσουν μόνο δροσερούς αλλά και ασφαλείς.

Εντομοαπωθητικά χώρου: Εξοπλιστείτε με ταμπλέτες, φιδάκια και μηχανισμούς με υγρό.

Εξασφαλίστε την ξηρασία: Τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά. Αδειάστε όλα τα σημεία που συγκεντρώνεται νερό, όπως λεκάνες, βάζα και κουβάδες. Για καλό και για κακό, γυρίστε ανάποδα τα αντικείμενα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας που θα μπορούσαν να συσσωρεύσουν νερό σε περίπτωση βροχής.

Δουλειές στον κήπο: Αντικαταστήστε τυχόν σπασμένους σωλήνες, καθαρίστε τα φύλλα, κουρέψτε το γκαζόν ανά τακτά διαστήματα και προτιμήστε τις πρωινές ώρες για το πότισμα.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Επιστροφή στο σχολείο: Προτάσεις για υγιεινό κολατσιό

Λαυρέντης Νεκτάριος 
Η απόδοση του μαθητή στο σχολείο δεν εξαρτάται μόνο από το διάβασμα αλλά και από τη σωστή διατροφή. Οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι μαθητές θα καθίσουν και πάλι στα θρανία. Ένα από το άγχος των γονιών είναι τι θα τρώει κάθε ημέρα το παιδί στο σχολείο.

Καθόλου τυχαίο, αφού έρευνες που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα διαπίστωσαν ότι τα Ελληνόπουλα δεν τρέφονται υγιεινά στο σχολείο με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η παχυσαρκία σε αυτές τις ηλικίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ) τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, το γάλα και το γιαούρτι δεν θα πρέπει να λείπουν από το κολατσιό των παιδιών.

Επειδή η έλλειψη χρόνου το πρωί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των γονιών το πρωί το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ετοιμάζεται από το προηγούμενο βράδυ το κολατσιό των παιδιών για το σχολείο. Μάλιστα οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να ετοιμάζουν τα ίδια το κολατσιό τους και να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και σνακ από το κυλικείο στη μία φορά την εβδομάδα.

Προτάσσεις για ένα υγιεινό κολατσιό

Ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής, αποξηραμένα φρούτα και ωμά κι ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια
Παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς ( μπορεί το ίδιο το παιδί να το αγοράσει από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι
Σταφιδοκούλουρο
Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ
Σπιτικά μπισκότα ολικής με νιφάδες βρώμης με επικάλυψη σοκολάτας
Αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα, κασέρι και γαλοπούλα
Οι μπάρες δημητριακών οι οποίες παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι.
Τοστ με τυρί και λαχανικά

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Ε.ΣΑ.μεΑ: «Καιάδας» για τους ανάπηρους μαθητές η φοίτηση τους στα ελληνικά σχολεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Ως «καιάδας» χρησιμοποιούνται τα γενικά σχολεία, όπου φοιτούν ανάπηροι μαθητές (το 6,3% του μαθητικού πληθυσμού), καθώς η φοίτησή τους δεν συνοδεύεται από ειδική υποστήριξη, σύμφωνα με το 5ο Δελτίο Στατιστικής Πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία Ε.Σ.Α.μεΑ., καταλήγουν σε μια θλιβερή πραγματικότητα: Η μεγάλη πλειονότητα των ανάπηρων μαθητών, που αποτελούν το 6,3% του συνολικού πληθυσμού των μαθητών της χώρας (90.743 μαθητές), φοιτούν σε γενικά σχολεία, χωρίς να λαμβάνουν καμία εξειδικευμένη υποστήριξη. Σε άλλη περίπτωση, εντάσσονται σε πολυπληθή και ετερόκλητα τμήματα ένταξης, τα οποία λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ως ο «καιάδας» των γενικών σχολείων, είτε λαμβάνουν μόνο μερικώς εξατομικευμένη υποστήριξη η οποία δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

"Η de facto εγγραφή των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία δεν συνιστά ουσιαστική ένταξη τους σε ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα", αναφέρει η Ε.Σ.Α.μεΑ. και συμπληρώνει: "Είναι πολύ ανησυχητικά τα ποσοστά μαθητών που παρότι φοιτούν σε γενικά σχολεία δεν λαμβάνουν καμία εξειδικευμένη υποστήριξη, αλλά και τα ποσοστά αυτών που είτε εντάσσονται σε πολυπληθή και ετερόκλητα τμήματα ένταξης".
Σοβαρά κενά στη λειτουργία και στελέχωση των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ)

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας τονίζει την σοβαρή ανεπάρκεια που υπάρχει στη χώρα μας, στην λειτουργία και στελέχωση των ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης). Τα μεγάλα κενά που υπάρχουν δημιουργούν, σύμφωνα με την Ε.Σ.Α.μεΑ. σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τον υψηλό αριθμό μαθητών που φοιτούν σε Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) χωρίς να φέρουν επίσημη αξιολόγηση/γνωμάτευση.

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία:

"Δυστυχώς τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των μέτρων που λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης περιορίζονται ως επί των πλείστων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τη σχολική εξέλιξη των μαθητών με αναπηρία επιτείνοντας τη σχολική διαρροή, αλλά κυρίως αναχαιτίζει την πραγματική δυνατότητα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης στο μέλλον".

Τέλος, η Έκθεση διαπιστώνει ότι ένα τμήμα του πληθυσμού των μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες, μαθητές δηλαδή περισσότερο εκτεθειμένοι στον κοινωνικό αποκλεισμό, παραμένουν σε αυστηρώς διαχωρισμένα πλαίσια εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των ειδικών σχολείων εξακολουθεί να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια".
Τι πρέπει να γίνει: "Απαιτείται γενναία αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης"

Τα παραπάνω συμπεράσματα του Δελτίου Στατιστικής Πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας οδηγούν μόνο σε μία παραδοχή, ότι δηλαδή απαιτείται γενναία αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης στη βάση εθνικού σχεδίου δράσης για την ουσιαστική μετάβαση σε ένα σχολείο για όλους τους μαθητές. Ένα σχέδιο δράσης που θα καθορίζει εθνικές προτεραιότητες, στόχους, άξονες και δράσεις, σε συμφωνία με το Σύνταγμα της χώρας, το άρθρο 24 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και με τον στόχο 4 της Ατζέντας 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη, και στη βάση τεκμηριωμένης ανάλυσης της κατάστασης και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων, με σαφές χρονοδιάγραμμα και σχέδιο χρηματοδότησης.

"Ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί ευρύ κοινωνικό διάλογο, με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων μερών, ιδίως των αναπηρικών οργανώσεων και των οργανώσεων γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία και προϋποθέτει την ευρεία συναίνεση και την ευαισθητοποίηση όλων".
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για μετάβαση σε σχολεία για "όλους του μαθητές"

Οι βασικές προτεραιότητες ενός σχεδίου δράσης για την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία είναι οι εξής:

- Η εξασφάλιση δωρεάν ποιοτικής προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά με αναπηρία με ρητή απαγόρευση του αποκλεισμού τους από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα,

- Η καθολική προσβασιμότητα των σχολείων, του εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού και των διδακτικών μεθόδων (για εξατομικευμένη διδασκαλία) και διαδικασιών, η εξασφάλιση της παροχής των εύλογων προσαρμογών (περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών)

- Η ενίσχυση της παρεχόμενης γενικής και ειδικής υποστήριξης των μαθητών με αναπηρία εντός του γενικού σχολείου,

- Η εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις διαφοροποιημένες ανάγκες όλων των μαθητών, ειδικότερα των μαθητών με αναπηρία,

- Η διασφάλιση της πρόσβασης στη γενική τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, στην εκπαίδευση ενηλίκων και στη δια βίου μάθηση, χωρίς διάκριση και σε ίση βάση με τους άλλους.

Είναι εξίσου σημαντικό να επισημανθεί ότι για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι αυτονόητα αναγκαία η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την συμπεριληπτική εκπαίδευση από μόνιμες και σταθερές πηγές.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Περισσότεροι από 13.500 Έλληνες μολύνθηκαν φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου - 15 νεκροί

Σε κάθε ασθενή με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα αναλογούν 140 άλλοι, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET


Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, με 158 ασθενείς από τους σχεδόν 200 που έχουν καταγραφεί φέτος στη Γηραιά Ήπειρο.

Μέσα σε μία εβδομάδα, άλλοι δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 15, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν πως 158 Έλληνες έχουν νοσήσει τη λοίμωξη, με τους 97 να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Επικαλούμενοι παλαιότερη μελέτη, σημειώνουν πως σε κάθε ασθενή με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα αναλογούν 140 άλλοι, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα. Αυτό σημαίνει πως από την αρχή της περιόδου έχουν συνολικά νοσήσει στην Ελλάδα 13.580 άνθρωποι!

Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει πως τη φετινή περίοδο έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Θεωρείται, δε, πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Περισσότερα...

Η μάστιγα της οθόνης: 500 παιδιά στο Παίδων για απεξάρτηση


H Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου μιλάει στο Open TV και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι φαίνεται… «Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes.

Μια συμπεριφορά που ικανοποιείται, τείνει να επαναλαμβάνεται. Ενεργοποιείται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και με τις χημικές ουσίες. Υπάρχουν και οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις, που είναι ο τζόγος και η εξάρτηση από το διαδίκτυο που έχουν τα ίδια συμπτώματα στέρησης.Υπάρχουν συμπτώματα, όταν το παιδί δεν υπακούει σ’ αυτό που λένε. Όταν δεν βάλεις όρια από νωρίς, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν μετά τα παιδιά. Οι γονείς δεν βάζουν όριο στα παιδιά γιατί νιώθουν ενοχές. Σε κάθε ηλικία υπάρχει διαφορετικό όριο, αν μιλάμε για ηλικίες 4-5 ετών, που χρησιμοποιεί το tablet του γονιού του.

Ακόμα κι αν δεν πάρει tablet στα 5, σημασία έχουν οι χρόνοι. Η αμερικανική παιδιατρική εταιρία έχει ορίσει τους χρόνους που θα πρέπει τα παιδιά να είναι μπροστά από μία οθόνη. Το θέμα είναι ότι ο γονιός πρέπει να ορίσει στο παιδί, χρόνο καθημερινά, μία ώρα την ημέρα, 2 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν. Το ότι δεν μπορούν οι γονείς να βάλουν όρια, είναι θέμα δικό τους.

Η εφηβεία είναι αργά να βάλεις όρια. Τα βάζεις από νωρίς και τα τηρείς. Τα όρια κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή».


 

Ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού, μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου. «Από το 2007 ξεκίνησε η μονάδα. Πάνω από 500 έφηβοι έχουν προσέλθει στην μονάδα. Γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου. Μας έρχονται παιδιά από 3-4 ετών μέχρι την ηλικία των 16 ετών.Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό πηγαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες…».

Ο κ. Παπασάββας κάνει έκκληση στους γονείς «…με το που διαπιστώσουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλές ώρες το ίντερνετ, να καλέσουν αμέσως βοήθεια. Να μας καλέσουν, παρέχουμε συμβουλευτικές προτάσεις»

ΠΗΓΗ:https://www.citypatras.gr/

Η σύνθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο καπνίσματος

Τη σύνθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

 

Επικεφαλής


Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Μέλη
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.
Άννα Κοκκέβη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Γιώργος Μπαλαφούτης Σύμβουλος Πληροφορικής, Ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Ελεάνα Στουφή, Στοματολόγος-Οδοντίατρος, Επισκέπτρια Λέκτορας στο Harvard School of Dental Medicine.
Παναγιώτης Τσανάκας, Καθηγητής Πληροφορικής ΕΜΠ.
Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Επικεφαλής Έδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία.
Η Επιτροπή θα λειτουργεί συμβουλευτικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Τι είχε πει στη Βουλή για τον αντικαπνιστικό νόμο ο πρωθυπουργός
Σε μία κίνηση να δείξει την αποφασιστικότητά του για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις πως η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την Βουλή.

«Εφαρμόζεται άμεσα ο αντικαπνιστικός νόμος παντού στην Επικράτεια, ξεκινώντας από το Κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, παρατήρησε, ότι το χειροκρότημα των βουλευτών δεν ήταν και τόσο δυνατό, στην εξαγγελία του.

Τα πρόστιμα που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος
Στην εγκύκλιο με τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο αναφέρεται ότι:

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός. Διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση. Έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση. Αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr 

Τι απαντούν 130.000 άτομα για HIV, PrEP και σεξουαλική υγεία gay ανδρών

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας για τη σεξουαλική υγεία των gay ανδρών που διεξήγαγε η EMIS-2017 διερευνώντας παραμέτρους που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και άλλων ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τι απαντούν 130.000 άτομα σε Ε.Ε. για HIV, PrEP και τη σεξουαλική υγεία gay ανδρών

Ο γενικός στόχος της EMIS ήταν η δημιουργία δεδομένων χρήσιμων για το σχεδιασμό των προγραμμάτων πρόληψης και περίθαλψης για τον ιό HIV και των ΣΜΝ. Αλλά και την παρακολούθηση της εθνικής προόδου στον τομέα αυτό.

Συνολικά, περίπου 130.000 άτομα απάντησαν στην έρευνα το 2017. Παρακάτω κωδικοποιούνται από τη “Θετική Φωνή” ορισμένα από τα κύρια συμπεράσματα του πολυσέλιδου πονήματος των αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Ηλικία
Υγεία: Οι συμμετέχοντες κάτω των 25 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κακή ψυχική υγεία (άγχος, κατάθλιψη ή αυτοκτονικές τάσεις). Εάν είχαν διαγνωστεί με HIV λοίμωξη, ήταν πιθανότερο να έχουν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Η εξάρτηση από το αλκοόλ και η έκθεση σε ΣΜΝ ήταν συχνότερη σε άτομα ηλικίας 25-39 ετών.

Συμπεριφορά: Οι σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου ήταν πιο συνηθισμένες σε άτομα ηλικίας 40-64 ετών. Όμως χρησιμοποιούσαν συχνότερα προληπτικά εργαλεία όπως η PrEP. Ενώ οι κάτω των 25 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν σεξουαλικές πρακτικές υψηλού ρίσκου. Η χρήση της PrEP σε αυτές τις ηλικίες είναι λιγότερο διαδεδομένη.

Ανάγκες: Οι συμμετέχοντες κάτω των 25 ετών είχαν υψηλότερα επίπεδα ανεκπλήρωτων αναγκών στους περισσότερους δείκτες.

Παρεμβάσεις: Οι πιο ηλικιωμένοι και οι νεότεροι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε παρεμβάσεις υποστήριξης. Τα άτομα κάτω των 25 ετών που διαγνώστηκαν με HIV ήταν λιγότερο πιθανό να είχαν επισκεφθεί το γιατρό τους κατά του τελευταίους 6 μήνες ή να είχαν εμβολιαστεί για ηπατίτιδα Α ή Β.

Φύλο
Υγεία: Οι cis άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι διαγνώστηκαν με HIV ή άλλα ΣΜΝ. Οι τρανς άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι βιώνουν άγχος, κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις ή ότι έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Συμπεριφορά: Η υψηλή συχνότητα εναλλαγής συντρόφων ήταν λιγότερο συχνή δήλωση στους τρανς άνδρες. Η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών δηλώθηκε εξίσου από cis και τρανς άνδρες, ωστόσο η πρώτη ομάδα ήταν πιο πιθανό να εμπλακεί σε πρακτικές chemsex.

Ανάγκες: Οι τρανς άνδρες είχαν τις μεγαλύτερες ανεκπλήρωτες ανάγκες σχεδόν σε όλους τους δείκτες.

Παρεμβάσεις: Η πρόσβαση στις παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας ήταν μικρότερη στους τρανς άνδρες, οι οποίοι επιπλέον είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ομοφοβική αντιμετώπιση στην καθημερινή ζωή τους.

Διάγνωση HIV
Υγεία: Η εμφάνιση ΣΜΝ και η κακή ψυχική υγεία ήταν πιο συχνές απαντήσεις μεταξύ των διαγνωσμένων ατόμων με HIV λοίμωξη.

Συμπεριφορά: Η σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού ρίσκου, η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών και η λήψη διεγερτικών ουσιών ήταν συχνότερες πρακτικές στους συμμετέχοντες που έχουν διαγνωστεί ως οροθετικοί.

Ανάγκες: Καμία από τις υπο-ομάδες των οροθετικών ατόμων δεν παρουσίασε ανεκπλήρωτες ανάγκες σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Παρεμβάσεις: Οι συμμετέχοντες που δεν είχαν διαγνωστεί με HIV ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε παρεμβάσεις υγείας και υποστήριξης, συγκριτικά με τα οροθετικά άτομα.

Αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού
Υγεία: Η εξάρτηση από το αλκοόλ και η εμφάνιση λοιμώξεων είχαν μεγαλύτερη συχνότητα στους συμμετέχοντες που έκαναν πιο εύκολα coming out, ενώ η κακή ψυχική υγεία ήταν πιο συνηθισμένη στους συμμετέχοντες που δεν αποκαλύπτουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Συμπεριφορά: Οι σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου, αλλά και η χρήση προληπτικών εργαλείων αναφέρθηκαν πιο συχνά από συμμετέχοντες που κάνουν coming out. Οι συμμετέχοντες που δεν κάνουν coming out ήταν λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία εφόσον ήταν οροθετικοί ή PrEP για να μην εκτεθούν στον ιό.

Ανάγκες: Σε όλους σχεδόν τους δείκτες, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες ήταν πιο συχνές στους συμμετέχοντες που δεν κάνουν coming out, καθώς είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση, πιο περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, λιγότερη υποστήριξη και περισσότερες ανησυχίες.

Παρεμβάσεις: Οι συμμετέχοντες που δεν κάνουν coming out ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε παρεμβάσεις υποστήριξης.

Κατάσταση σχέσης
Υγεία: Τα άτομα εκτός σχέσης ήταν πιο πιθανό να μην είναι ευχαριστημένα από τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά η εμφάνιση ΣΜΝ ήταν πιο συχνή στα άτομα που δήλωσαν ότι η κατάσταση της σχέσης τους είναι περίπλοκη. Οι συμμετέχοντες με σταθερό σύντροφο είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Συμπεριφορά: Τα άτομα που δεν έχουν σταθερή σχέση παρουσίασαν υψηλό μέσο αριθμό μη σταθερών συντρόφων και ήταν σχεδόν εξίσου πιθανό να αναφέρουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό, συγκριτικά με τα άτομα που έχουν σχέση.

Ανάγκες: Οι άνδρες χωρίς σταθερή σχέση ανέφεραν περισσότερες ανεκπλήρωτες ανάγκες.
Παρεμβάσεις: Οι ελεύθεροι άνδρες ανέφεραν πιο περιορισμένη πρόσβαση στις περισσότερες παρεμβάσεις, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με σταθερό σύντροφο. Ενώ ο επιπολασμός του ιού HIV είναι υψηλότερος στους συμμετέχοντες σε μια σταθερή σχέση. Τα οροθετικά άτομα χωρίς σύντροφο ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν επισκεφθεί το γιατρό τους τους τελευταίους 6 μήνες. Και να έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Μετανάστευση
Υγεία: Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο ήταν πιθανότερο να αναφέρουν κακή ψυχική υγεία και εξάρτηση από το αλκοόλ, να έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με HIV και να έχουν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Συμπεριφορά: Η συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων και η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών δηλώθηκαν περισσότερο μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν μεταναστεύσει για να ζήσουν σε ένα πιο φιλελεύθερο περιβάλλον για την LGBT κοινότητα. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο είχαν περισσότερες πιθανότητες από το μέσο όρο να κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών. Αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν PrEP ή να ξεκινήσουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε περίπτωση ορομετατροπής.

Ανάγκες: Στους περισσότερους δείκτες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο δήλωσαν συχνότερα ότι έχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες.

Παρεμβάσεις: Επίσης, δήλωσαν συχνότερα ότι έχουν υποστεί κακοποίηση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ήταν λιγότερο πιθανό να γίνουν αποδέκτες πληροφόρησης σχετικά με το ασφαλέστερο σεξ και τη σεξουαλική τους υγεία.

Ενέσιμα ναρκωτικά και chemsex
Υγεία: Όλα τα ΣΜΝ είχαν μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κάνουν. Επίσης, η συγκεκριμένη ομάδα ήταν πιο πιθανό να έχει διαγνωστεί με HIV κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Συμπεριφορά: Οι συμμετέχοντες που έκαναν ενέσιμη χρήση είχαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων και ήταν πολύ πιο πιθανό να εμπλακούν σε σεξουαλικές πρακτικές υψηλού ρίσκου. Επίσης ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν PrEP.

Ανάγκες: Τα άτομα που έκαναν ενέσιμη χρήση ήταν περισσότερο ενημερωμένα για τον ιό HIV, το U=U, τα ΣΜΝ, την PEP, την PrEP και τις ιογενείς ηπατίτιδες, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Παρεμβάσεις: Επίσης είχαν πρόσβαση σε περισσότερες παρεμβάσεις υποστήριξης. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ήταν πιο πιθανό να έχουν εξεταστεί για τον ιό HIV. Και οι διαγνωσμένοι ήταν πιο πιθανό να έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Τέλος, ήταν πιθανότερο να είχαν υποβληθεί σε εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Α και Β και σε διαγνωστικές εξετάσεις για άλλα ΣΜΝ.

Εργασία στο σεξ
Υγεία: Οι εργαζόμενοι στο σεξ είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν εμφάνιση ΣΜΝ, αναδεικνύοντας την ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη ομάδα.

Συμπεριφορά: Επίσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναρκωτικών. Μεταξύ των οροαρνητικών, η λήψη PrEP ήταν συχνότερη σε σχέση με άτομα που δεν εργάζονται στο σεξ. Ωστόσο, μεταξύ των ατόμων με HIV, η λήψη αντιρετροϊκής θεραπείας ήταν λιγότερο συχνή.

Ανάγκες: Οι εργαζόμενοι στο σεξ είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ανεκπλήρωτες ανάγκες. Επίσης ανησυχούν περισσότερο για τη χρήση ναρκωτικών και για το ασφαλέστερο σεξ. Τέλος αναφέρουν έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης.

Παρεμβάσεις: Η συγκεκριμένη ομάδα ανέφερε συχνότερα ότι έχει υποστεί ομοφοβική κακοποίηση. Παρόλο που ήταν πιο πιθανό να έχουν εξεταστεί για τη σεξουαλική τους υγεία, τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ δήλωσαν λιγότερο συχνά ότι είναι εμβολιασμένα για τις ηπατίτιδες A και B.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 13 οι θάνατοι και στα 131 τα συνολικά κρούσματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Βρισκόμαστε στο "πικ" της έξαρσης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, με την εβδομαδιαία έκθεση από τον ΕΟΔΥ, να δείχνει αύξηση τόσο στους θανάτους, όσο και στους ανθρώπους που νόσησαν.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που δίνει στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν 3 θάνατοι ανθρώπων άνω των 60 ετών, ενώ τα συνολικά κρούσματα άγγιξαν τα 131.

Επτά ασθενείς εμφανίζουν βαρύτερα συμπτώματα και νοσηλεύνται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν για απλή νοσηλεία σε νοσοκομεία είναι 16.

Δείτε τα επίσημα νούμερα των θανάτων και κρουσμάτων από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, που δίνει ο ΕΟΔΥ

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ