ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση γίνονται πιο υγιείς ψυχικά ενήλικες

Οι ενήλικες, οι οποίοι ως παιδιά είχαν έρθει σε στενή επαφή με το φυσικό περιβάλλον, μπορεί να παρουσιάζουν καλύτερη ψυχική υγεία συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ανάλογα ερεθίσματα, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή μελέτη.


Σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα μελέτες που περιορίζονταν στα άμεσα οφέλη της επαφής με τη φύση, η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας «International Journal of Environment Research and Public Health», είναι η πρώτη που επιχείρησε να συσχετίσει αυτήν την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον με την ψυχική ισορροπία κατά την ενήλικη ζωή.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που εκτέθηκαν λιγότερο σε φυσικά περιβάλλοντα ως παιδιά θεωρούν αυτούς τους χώρους λιγότερο σημαντικούς στην ενηλικίωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μίριαμ Πρέου της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «PHENOTYPE» με δεδομένα από περίπου 3.600 ενήλικες από τη Βαρκελώνη (Ισπανία), το Ντέτινχεμ (Ολλανδία), το Κάουνας (Λιθουανία) και το Στόουκ - ον - Τρεντ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το επίπεδο της επαφής τους -είτε σκόπιμης είτε άσκοπης- με τη φύση στην παιδική ηλικία και για την τωρινή επαφή τους, την ικανοποίησή τους, αλλά και το πόσο σημαντικούς θεωρούν αυτούς τους χώρους. Επιπλέον, μετρήθηκαν τα επίπεδα ζωτικότητας, νευρικότητας και κατάθλιψης του τελευταίου μήνα.

Οι επιδόσεις στις μετρήσεις ψυχικής υγείας, όπως και το επίπεδο σημαντικότητας που αποδίδεται στο φυσικό περιβάλλον, διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλότερα στα άτομα, τα οποία σε μικρή ηλικία είχαν άμεση αλληλεπίδραση με χώρους πρασίνου και γενικότερα με τη φύση. Η συσχέτιση όμως δεν επιβεβαιώθηκε για τις μετρήσεις ζωτικότητας και ικανοποίησης.

Σήμερα, το 73% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε αστικές περιοχές, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 80% το 2050. Αυτά τα νούμερα αναδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας προστατευμένων υπαίθριων χώρων, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τη φύση σε ασφαλές πλαίσιο. Οι ερευνητές έκαναν έκκληση να συμβεί κάτι ανάλογο και μέσω της εκπαίδευσης στο σχολείο, ώστε τα παιδιά να μάθουν από μικρά να εκτιμούν τη φύση και να απολαμβάνουν τα οφέλη της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ενημερωτική εκστρατεία από τη Roche Hellas

Ένα διαφορετικό μήνυμα στέλνει η Roche Hellas με την εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!» ενημερώνοντας το κοινό για τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

H εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!» αποτελεί μία πρωτοβουλία της Roche Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η ενθάρρυνση για την έγκαιρη αναζήτηση διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας ώστε οι ασθενείς να συνεχίσουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Roche Hellas καλεί το κοινό να ενημερωθεί μέσα από βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα έξω από 4 Καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Σάββατο 1 Ιουνίου
11:00 – 17:00

Καλλιθέα: Ευριπίδου 69 – Αιγέως 31-35 & Ασκληπιού
Κερατσίνι: Λεωφ. Δημοκρατίας 200 & Σαλαμίνος

Σάββατο 8 Ιουνίου
11:00 – 17:00

Νέα Χαλκηδόνα: Λεωφ. Αχαρνών 467
Χαλάνδρι: Αγίας Παρασκευής 111Β

Η Oλυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, η δημοσιογράφος Χριστίνα Βραχάλη και ο ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς θα βρίσκονται εκεί και θα αγκαλιάσουν την καμπάνια μεταφέροντας το δικό τους μήνυμα!

Η εκστρατεία τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί και σε άλλες εταιρείες εκτός φαρμακευτικού κλάδου όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Roche Hellas ενώνοντας τις φωνές τους θα ενημερώσουν για τη νόσο τονίζοντας ότι «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!».

Σημειώνεται ότι περίπου 13.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Τα συμπτώματα και η πορεία της διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της και ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ζει μία φυσιολογική ζωή.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Γεγονός το πρώτο γονιδιακό εμβόλιο για την πρόληψη του εμφράγματος

Σχεδόν έτοιμο είναι το πρώτο δραστικό γονιδιακό εμβόλιο που βοηθά άμεσα στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής προσβολής, με την ανοσοποίηση να επιτυγχάνεται με μόνο μία ένεση στο μπράτσο.Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν γενετιστές και καρδιολόγοι από τις ΗΠΑ, το πρώτο δραστικό γονιδιακό εμβόλιο που βοηθά άμεσα στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής προσβολής είναι σχεδόν έτοιμο.

Η ανοσοποίηση θα γίνεται με μόνο μία ένεση στο μπράτσο και θα αντιμετωπίζει με επιτυχία την πρώτη αιτία θανάτου, δηλαδή το καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι επιστήμονες από το Χάρβαρντ είναι αισιόδοξοι ότι «σε τρία χρόνια θα έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες λόγω γονιδίων να εκδηλώσουν έμφραγμα από 30 έως 40 ετών» όπως αναφέρει ο Guardian.

Στην ηλικία αυτή τα ποσοστά θανάτου όταν πάθει κάποιος έμφραγμα είναι πολύ υψηλότερα, από όταν είναι άνω των 55 ετών. Είναι αυτό που λένε «σε επικίνδυνη ηλικία για έμφραγμα».

«Και μπορεί η αρχή να γίνει με αυτή την ομάδα ασθενών, που σύμφωνα με τα γονίδιά τους έχουν προδιάθεση για έμφραγμα, όμως στόχος μας είναι να το κάνουν όλοι όσοι είναι επιρρεπείς σε καρδιακή προσβολή» ανέφερε ο Σεκάρ Καθιρεσάν, καρδιολόγος και γενετιστής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 

Νούμερο 1 «δολοφόνος»
Οι καρδιολογικές παθήσεις είναι ο νούμερο 1 «δολοφόνος» στον κόσμο καθώς, όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, «αφαιρούν» τη ζωή από 18 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι περισσότεροι από αυτούς (85%) καταλήγουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το εμβόλιο θα γίνεται μόνο με μία ένεση στο μπράτσο και θα προστατεύει για πάντα από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει την Ιστορία στην αντιμετώπιση των παθήσεων, θα σώσει εκατομμύρια ζωές στον κόσμο, θα μεταβάλλει τα ποσοστά επιδημιολογίας στις αιτίες θανάτου και φυσικά θα μειώσει το κόστος των κρατικών Προϋπολογισμών στην Υγεία.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

ΠΟΥ: Θανάσιμη απειλή η παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό ανεμβολίαστων παιδιών και τις εξάρσεις νόσων, πολλές φορές με μοιραία κατάληξη, οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν με τη χρήση εμβολίων.


Τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου πριν από λίγες μέρες έδειξαν μεν ότι πάνω από το 80% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί τα εμβόλια αποτελεσματικά για την υγεία και συμβουλεύεται τη γνώμη των γιατρών για τους εμβολιασμούς, αλλά σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες, γι' αυτό κάποιοι τα αποφεύγουν.

Μετά από δύο αιώνες αποτελεσματικής χρήσης των εμβολίων, τι συμβαίνει σήμερα; Κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη και από ποιούς; Η δημοσίευση των ευρημάτων του ευρωβαρόμετρου αλλά και σειρά μελετών του ΠΟΥ και της UNICEF τροφοδοτούν τον δημόσιο διάλογο και επισημαίνουν τις αιτίες και τους κινδύνους.

Ενόψει αυτής της κατάστασης, που αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς «ωρολογιακή βόμβα», η Επιτροπή και ο ΠΟΥ αποφάσισαν να διοργανώσουν παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, της έρευνας για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης για ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια «έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εφέτος».

Το ιντερνετικό ευρωπαϊκό περιοδικό Politiko, επιχειρώντας να φωτίσει τις αιτίες, συνδέει την έλλειψη εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς με την προπαγάνδα ορισμένων λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με την εσκεμμένη ή ανεύθυνη παραπληροφόρηση μέσω ίντερνετ.

Οι πολιτικοί που τοποθετούνται «αντισυστημικά» και «εναντίον του κατεστημένου», συχνά είναι αντίθετοι στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τροφοδοτώντας τους φόβους για κινδύνους των εμβολίων, γράφει χαρακτηριστικά.

Στη Γαλλία το 60% του λαού πιστεύει εσφαλμένα ότι τα εμβόλια εμφανίζουν παρενέργειες και πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Κύπρο, την Κροατία και τη Μάλτα.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός έχει αντιταχθεί στην πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με το επιχείρημα ότι «ο κόσμος πρέπει να έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις αποφάσεις για την υγεία του».

Όμως η κάλυψη με εμβολιασμό είναι συλλογικής αξίας, καθώς, για παράδειγμα, παιδιά που έχουν γλυτώσει από καρκίνο κινδυνεύουν από τη μετάδοση λοιμωδών ασθενειών, από ανεμβολίαστα παιδιά.

Ειδικά στη Γαλλία, η καχυποψία συνδέεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές υγείας αλλά κάποιες φορές και με τις απόψεις των ομοιοπαθητικών που δεν στηρίζουν τον εμβολιασμό, δηλώνει η Εμιλι Καραφιλάκις, ερευνήτρια στο London School of Hygiene and Tropical Medicine που συνέγραψε έκθεση της Κομισιόν για την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.

Δεν πρέπει να αγνοούνται επίσης, σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι γονείς εξαιτίας της πολυπλοκότητας του συστήματος υγείας.

Στην Αγγλία, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας Σάιμον Στίβενς προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες ότι η δημόσια απόρριψη των εμβολίων αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία», μετά τη μελέτη της UNICEF που έδειξε ότι περισσότερα από 500.000 παιδιά στο ΗΒ δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, της πιο μεταδόσιμης νόσου, μεταξύ 2010-2017.

Οι ευρωπαϊκές αρχές υγείας υπογραμμίζουν ότι «μεγάλες εξάρσεις ιλαράς με μοιραία εξέλιξη παρατηρούνται σε χώρες που προηγουμένως είχαν εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο».

Τον περασμένο χρόνο εμφανίστηκαν 12.000 κρούσματα ιλαράς στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη και σημαντική αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Ιρλανδία το 2019, ενώ η έξαρση στη Γερμανία οδήγησε το υπουργείο Υγείας να εκπονήσει σχέδιο εμβολιασμών ως τον Μάϊο.

Αλλά αν παίζουν αρνητικό ρόλο κάποιες πολιτικές δυνάμεις, μερίδιο στην παραπληροφόρηση έχει και το ιντερνετ. Το 20% των πολιτών ενημερώνεται για τα εμβόλια από τα site και τα κοινωνικά μέσα, όπου η λανθασμένη πληροφόρηση και οι δοξασίες γίνονται «viral».

Όπως εξηγεί ο Ρίγκαν ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής της ΕΕ στο Mozilla, με το Facebook και το YouTube η παραπλανητική πληροφόρηση διαδίδεται πολύ γρήγορα και δεδομένου ότι η «raison d'être» των κοινωνικών μέσων είναι να κρατήσουν το κοινό κοντά τους, «όσο πιο εντυπωσιακό είναι το περιεχόμενο, τόσο πιο εύκολα θα γίνει viral, καθώς έτσι μετράει η επιτυχία και όχι από το πόσο αληθινή ή επιστημονικά σωστή είναι η πληροφόρηση» προσθέτει ο ΜακΝτόναλντ.

Ο υπουργός Υγείας του ΗΒ συναντάται αυτή την εβδομάδα με τις εταιρίες των κοινωνικών μέσων για να σταματήσουν την μετάδοση μηνυμάτων κατά των εμβολίων. Ο Κατάινεν είπε επίσης ότι και η Επιτροπή εξετάζει προσεκτικά αυτή την επιρροή, αλλά η προσοχή αυτή την περίοδο είναι στραμμένη στο πολιτικό περιεχόμενο των μηνυμάτων ενόψει των ευρωεκλογών.

Η Κομισιόν δουλεύει επίσης για την ανάπτυξη μιας ιντερνετικής πύλης για τα εμβόλια μαζί με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της.

Αλλά, δεν είναι απλό να διορθωθούν τα πράγματα.

Σε πολλές χώρες, ούτε οι γιατροί στέλνουν το σωστό μήνυμα, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής.

Στην Τσεχία, μόνον τα δύο τρίτα των γιατρών δηλώνουν ότι τα εμβόλια ιλαράς είναι ασφαλή. Στην Ιταλία και την Εσθονία, γύρω στο 20% των γιατρών διαφωνούν για τη συμβατότητα των εμβολίων με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, ενώ στην Πολωνία το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 30%.

Γιατρός από τη Σουηδία παραπονέθηκε πρόσφατα στον αρμόδιο για τα εμβόλια της UNICEF Ρόμπ Μπάτλερ ότι οι φοιτητές της ιατρικής εκπαιδεύονται μόνον 40 λεπτά για τους εμβολιασμούς και την ανοσολογία.

«Είναι σοκαριστικό», είπε ο Μπάτλερ, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης των πολιτών και τους απογοητεύουμε από την αρχή της καριέρας τους».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Νέες μελέτες ΠΟΥ: Ψηλά σε παχυσαρκία τα Ελληνόπουλα - Στο κόκκινο Σουηδία, Μολδαβία, Μάλτα

Υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ελλάδα (4,8%), με τα αγόρια να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας (7,2%, έναντι 2,4% των κοριτσιών).
 

Νέες μελέτες ΠΟΥ: Ψηλά σε παχυσαρκία τα Ελληνόπουλα - Στο κόκκινο Σουηδία, Μολδαβία, Μάλτα
Σε μάστιγα για τις κοινωνίες της Ευρώπης εξελίσσεται η παιδική (και όχι μόνο) παχυσαρκία, με την Ελλάδα να διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις.

Από νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκύπτει πως, παρά τις προσπάθειες για πρόληψη, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Μία άλλη μελέτη δείχνει πως τα μωρά που δεν έχουν ποτέ ή σπάνια θηλάζουν, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι ως παιδιά.

"Όσο περισσότερο θηλάζει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από την παχυσαρκία”, σημειώνει ο δρ. Bente Mikkelsen, διευθυντής του Τμήματος μη μεταδοτικών ασθενειών και προαγωγής της Υγείας μέσω της πορείας ζωής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Mikkelsen, η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας - συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής παχυσαρκίας - μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για την υγεία των παιδιών, αλλά και για τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η σοβαρή παχυσαρκία στα παιδιά σχετίζεται με άμεσες και μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές, μεταβολικές και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Κατά τη σύγκριση των υπέρβαρων παιδιών με παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία, τα τελευταία παρουσιάζουν πολύ χειρότερο προφίλ παράγοντα καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Σοβαρή


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης με τίτλο "Η επικράτηση της σοβαρής παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 21 ευρωπαϊκές χώρες", η σοβαρή παχυσαρκία επηρεάζει περίπου 400.000 από τα 13.7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών που ζουν στις 21 συμμετέχουσες χώρες.

Συνολικά, 636.933 παιδιά συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση (323.648 αγόρια και 313.285 κορίτσια). Ο επιπολασμός της σοβαρής παχυσαρκίας διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών, με υψηλότερες τιμές στη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, η σοβαρή παχυσαρκία κυμάνθηκε από 1% στα παιδιά της Σουηδίας και της Μολδαβίας και 5,5% στα παιδιά της Μάλτας.

 

Ελλάδα


Υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ελλάδα (4,8%), με τα αγόρια να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας (7,2%, έναντι 2,4% των κοριτσιών).

Ο επιπολασμός ήταν γενικά υψηλότερος μεταξύ των αγοριών σε σύγκριση με τα κορίτσια, ενώ σε πολλές χώρες ένα στα τέσσερα παχύσαρκα παιδιά ήταν σοβαρά παχύσαρκα.

Η σοβαρή παχυσαρκία ήταν συχνότερη μεταξύ των παιδιών των οποίων το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας ήταν χαμηλότερο.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

ΠΟΥ: Μην αφήνετε βρέφη, νήπια μπροστά στην τηλεόραση ή στο καρότσι

Τις πρώτες οδηγίες για την καθιστική ζωή, την φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να αφήνονται μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη για να βλέπουν κινούμενα σχέδια και να κάθονται ήσυχα, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ούτε πρέπει να τα δένουμε επί περισσότερο από 1 ώρα στο καρότσι ή στο ρηλάξ.

Η έκθεση των βρεφών σε οποιουδήποτε είδους οθόνη πρέπει να αρχίζει μετά την ηλικία των 2 ετών. Ωστόσο πρέπει να είναι λελογισμένη: το πολύ 1 ώρα την ημέρα έως ότου κλείσουν τα 4 τους χρόνια.

Πρέπει επίσης να κοιμούνται αρκετές ώρες καθημερινά για να αποκτήσει γερές βάσεις η υγεία τους. Και, βεβαίως, πρέπει να τους αφιερώνουμε χρόνο για δημιουργικές δραστηριότητες και όχι για παθητικές, όπως η τηλεόραση.

Οι συστάσεις αυτές περιέχονται στις πρώτες οδηγίες που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για βρέφη και νήπια ηλικίας κάτω των 5 ετών. Οι οδηγίες αφορούν την καθιστική ζωή, την φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το μήνυμα των οδηγιών συνοψίζεται στη φράση «Για να μεγαλώσουν υγιή, τα παιδιά πρέπει να κάθονται λιγότερο και να παίζουν περισσότερο».

Οι νέες οδηγίες έχουν ως στόχο να καταπολεμήσουν την καθιστική ζωή, στην οποία μαθαίνουν τα παιδιά από τα μικράτα τους. Και αυτό, διότι αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου και πλειάδας προβλημάτων υγείας.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί που τις συνέταξαν εστιάζουν στην παθητική τηλεθέαση. Με άλλα λόγια, στη συνήθεια που έχουν πολλοί γονείς να βάζουν τα βρέφη και τα νήπια μπροστά σε μία τηλεόραση, οθόνη υπολογιστή ή να τους δίνουν ένα τάμπλετ ή κινητό για να χαζεύουν και να μην είναι ανήσυχα.

Συνοπτικά, οι οδηγίες ανά ηλικία αναφέρουν τα εξής:

Για τα βρέφη ηλικίας έως 1 έτους
Πρέπει να είναι δραστήρια αρκετές φορές την ημέρα. Να τα βάζετε επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπρούμυτα.
Μην τα αφήνετε καθόλου μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη
Χρειάζονται συνολικά 14-17 ώρες ύπνου το 24ωρο όταν είναι νεογέννητα. Η διάρκεια του ύπνου πρέπει να μειωθεί σε 12-16 ώρες για τα βρέφη ηλικίας 4-11 μηνών.
Μην τα δένετε στο ρηλάξ, το καθισματάκι του αυτοκινήτου, το καρότσι κ.λπ. επί περισσότερο από 1 συνεχόμενη ώρα.
Για τα νήπια ηλικίας 1-2 ετών
Πρέπει να είναι δραστήρια επί τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα
Όσα έχουν ηλικία 12-23 μηνών δεν πρέπει να κάθονται καθόλου ακίνητα μπροστά στην τηλεόραση ή άλλη οθόνη. Όσα έχουν ηλικία 24 μηνών μπορούν να βλέπουν τηλεόραση ή οποιοδήποτε πρόγραμμα (π.χ. παιχνίδι) μπροστά σε οθόνη επί λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα.
Χρειάζονται συνολικά 11-14 ώρες ύπνου το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου του μεσημβρινού ύπνου.
Δεν πρέπει να είναι δεμένα στο καρότσι κ.λπ. επί περισσότερο από 1 ώρα τη φορά, ούτε να κάθονται για πολλές συνεχόμενες ώρες.
Για τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών
Χρειάζονται τουλάχιστον 3 ώρες φυσικής δραστηριότητας την ημέρα. Τουλάχιστον η μία ώρα πρέπει να αφιερώνεται σε δραστηριότητες με μέτρια έως υψηλή ένταση.
Επιτρέπεται να βλέπουν έως 1 ώρα την ημέρα προγράμματα/παιχνίδια μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη.
Χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου του μεσημβρινού.
Δεν πρέπει να τα δένετε στο καρότσι ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου επί περισσότερη από 1 συνεχόμενη ώρα την φορά. Ούτε πρέπει να κάθονται επί πολλές συνεχόμενες ώρες.
Δεν κερδίζουν κάτι από την τηλεόραση
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ τονίζουν ότι οι νέες οδηγίες βασίζονται στα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο τα δεδομένα αυτά δεν είναι οριστικά για τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους από την τηλεόραση ή άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες.

«Είναι όμως απίθανο να κερδίσουν κάτι τα πολύ μικρά παιδιά από την παθητική, καθιστική παραμονή μπροστά στην τηλεόραση», λέει η Dr Juana Willumsen, η οποία συμμετείχε στην συγγραφή των νέων οδηγιών.

«Ο καθιστικός χρόνος πρέπει να είναι ποιοτικός. Διαβάστε ένα βιβλίο στο μωρό για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις γλωσσικές δεξιότητές του», συνιστά. «Θα βλέπει τις εικόνες, θα λέει ήχους ή λεξούλες και θα έχει μια δημιουργική αλληλεπίδραση μαζί σας. Το να κάθεται ακίνητο στο καρότσι και να κοιτάζει μόνο του το τάμπλετ δεν του προσφέρει κάτι».

Και συνεχίζει: «Πρέπει να δίνουμε στα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ευκαιρίες για να παίζουν ενεργά και να μειώσουμε κάθε παθητική συμπεριφορά».

Οι νέες οδηγίες θα παρουσιαστούν επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO2019), που αρχίζει την Κυριακή του Πάσχα στη Γλασκώβη.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία: Το 35% των Ελλήνων οδηγεί ακόμη κι αν έχει καταναλώσει αλκοόλ

Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.


Στην Ευρώπη κατά μέσο όρο το 25% των οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, έχει καταναλώσει αλκοόλ, αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ). Σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες οδηγοί αψηφούν τους κινδύνους και πιάνουν το τιμόνι έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να το ξανασκεφτούν. Το 35% των Ελλήνων οδηγών απαντά ότι οδηγεί ακόμη κι αν έχει καταναλώσει οινόπνευμα, χωρίς να δίνει σημασία στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το αλκοόλ στον οργανισμό και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά και τη ζωή άλλων συνανθρώπων του.

«Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Πρόκειται για ένα συνδυασμό που σκοτώνει», τονίζει η ΕΙΕ, με αφορμή την έξοδο για το Πάσχα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους οδηγούς, σημειώνοντας ότι το επιτρεπόμενο όριο αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα μπορεί να ξεπεραστεί πολύ εύκολα με την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, 55 ml ουίσκι ή βότκα, 160 ml μαυροδάφνη ή 490 ml μπύρα είναι ικανά για να φτάσουν το νόμιμο όριο συγκέντρωσης αλκοόλης στο αίμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, «σε κατάσταση μέθης δεν βρισκόμαστε -όπως, δυστυχώς, πιστεύει ο περισσότερος κόσμος- όταν ζαλιζόμαστε ή τρεκλίζουμε στο δρόμο ή έχουμε δυσκολία στη σωστή άρθρωση λέξεων. Η οδηγική ικανότητα επηρεάζεται και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλης -λίγο πάνω από το όριο- στις οποίες έχουμε άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερεμπιστοσύνη και μείωση των ικανοτήτων».

Επιπλέον είναι σημαντικό, τονίζει η ΕΙΕ, να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι πολλές κατηγορίες φαρμάκων έχουν αλληλεπίδραση με την αιθυλική αλκοόλη, με αποτέλεσμα να μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα ακόμα και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αντιυπερτασικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά, αλλά και άλλα φάρμακα είναι ικανά να προκαλέσουν από υπνηλία μέχρι και θάνατο λόγω της αλληλεπίδρασης με το αλκοόλ.

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που καταναλώνουν τέτοια φάρμακα να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος, έτσι ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, όπου αυτή δημιουργεί αλληλεπιδράσεις, αναφέρει η ΕΙΕ. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν και κατηγορίες φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα αντισταμινικά, τα οποία από μόνα τους μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Λέων καταλήγει στέλνοντας το μήνυμα ότι «τις μέρες αυτές που συνηθίζεται η κατανάλωση αλκοόλης ο οδηγός της παρέας πρέπει να παραμείνει νηφάλιος, έτσι ώστε όλοι να ταξιδέψουν ασφαλείς και να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα».

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Προσοχή: Επικίνδυνη η σκόνη από την Αφρική – Πώς να προστατευθείτε

Η σκόνη από την Αφρική κρύβει μικρόβια, βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Κίνδυνος για όσους έχουν προβλήματα καρδιάς ή/και πνευμόνων. Πως να προστατευθείτε.


Δυναμική επανεμφάνιση αναμένεται να κάνει στη χώρα μας η σκόνη από την Αφρική, τα επίπεδα της οποίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους, αλλά περισσότερο για τους πάσχοντες από άσθμα, καρδιοπάθεια και άλλα νοσήματα οι οποίοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν έξαρση των συμπτωμάτων τους.

Η χώρα μας εκτίθεται ολοένα συχνότερα στη σκόνη από την Αφρική, που προέρχεται κυρίως από την έρημο Σαχάρα. Παρότι, όμως, έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε «σκόνη», συνήθως δεν αποτελείται μόνο από άμμο. Ούτε είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε.

Ολοένα περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες από πολλές χώρες του κόσμου αποδεικνύουν πως αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Οι σχετικές έρευνες αναδύθηκαν τα 10-15 τελευταία χρόνια. Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η βραχυχρόνια έκθεση στα μόρια που περιέχει η σκόνη από την Αφρική σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα νοσηλείας στο νοσοκομείο και υψηλότερη θνησιμότητα.

Άσθμα, ΧΑΠ και καρδιαγγειακά προβλήματα
Τα αυξημένα περιστατικά οφείλονται σε άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές νόσους, που επιπλέκονται από τη σκόνη. Μάλιστα όταν η σκόνη από την Αφρική συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Οι υπάρχουσες μελέτες υποδεικνύουν ως αιτία το γεγονός πως κατά το «ταξίδι» της από την Αφρική έως άλλες χώρες, η σκόνη γεμίζει με πλήθος ρύπων. Τους ρύπους αυτούς «σηκώνουν» από το έδαφος οι δυνατοί άνεμοι.

Οι ρύποι μπορεί να είναι από τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα έως βιολογικά μόρια όπως τα σπόρια των μυκήτων και βακτήρια.

Επιπλέον, η σκόνη από την Αφρική δημιουργεί υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στον αέρα, που μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες. Αυτή η ρύπανση έχει ως συνέπεια υπέρβαση των ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία έχουν καθοριστεί για προστασία της υγείας.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε Κύπρο και Ελλάδα
Όλ’ αυτά μαζί δημιουργούν ένα «κοκτέιλ» τόσο επικίνδυνο για την υγεία, ώστε πριν από 1,5 χρόνο άρχισε τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα που μελετά τις επιπτώσεις του.

Το πρόγραμμα έχει την κωδική ονομασία LIFE-MEDEA και πραγματοποιείται από επιστήμονες των πανεπιστημίων της Κύπρου και της Κρήτης. Στόχος του είναι να βρει κάποιες στρατηγικές για να μειωθούν οι επιπτώσεις της σκόνης στην υγεία.

Έναυσμα γι’ αυτό αποτέλεσε το γεγονός ότι οι αμμοθύελλες αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι περιοχές που πλήττονται κυρίως είναι η Κύπρος, η Κρήτη και το Ισραήλ.

Έχει βρεθεί, λ.χ., ότι πριν από μία δεκαετία στην Κύπρο το 10% των ημερών του έτους ήσαν ημέρες με αμμοθύελλες, σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος καθηγητή Παναγιώτη Γιαλλούρο. Οι μέρες αυτές αυξάνονται κατά 2 κάθε χρόνο που περνάει και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Τις συγκεκριμένες ημέρες παρατηρείται αύξηση στις επισκέψεις στα Επείγοντα Περιστατικά των κυπριακών νοσοκομείων, καθώς και στις μη προγραμματισμένες επισκέψεις στους γιατρούς. Παρατηρούνται επίσης αυξημένες νοσηλείες με άσθμα.

Αντίστοιχα στην Κρήτη, τον χειμώνα και την άνοιξη τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερα απ’ ό,τι το ημερήσιο ευρωπαϊκό όριο στο 20% των ημερών. Στο τουλάχιστον 80% των περιπτώσεων αυτό οφείλεται στις αμμοθύελλες.

Στην Αττική, εξάλλου, μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι τις ημέρες με αυξημένη σκόνη από την Αφρική αυξάνεται η ημερήσια θνησιμότητα. Η αύξηση πλησιάζει το 5% στις ηλικίες άνω των 75 ετών. Επιπλέον, διπλασιάζονται οι εισαγωγές παιδιών στο νοσοκομείο με άσθμα.

Τι να κάνετε
Προς το παρόν, η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στη σκόνη από την Αφρική, λένε οι ειδικοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά όχι μόνο.

Σύμφωνα με σχετικές οδηγίες που είχε εκδώσει πέρυσι το υπουργείο Υγείας της χώρας μας:

Οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή/και καρδιοπάθεια και τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει όταν τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα είναι μέτρια (51-75 μg/m3).
Σε επίπεδα σωματιδίων 76-100 μg/m3, τα άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να περιορίσουν την σωματική δραστηριότητα. Όσοι έχουν άσθμα, μπορεί να χρειασθούν πιο συχνές εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Όσοι έχουν αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπάθεια πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδίως σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.
Στα ίδια επίπεδα σωματιδίων (δηλαδή 76-100 μg/m3) ακόμα και οι υγιείς πρέπει να έχουν το νου τους για ορισμένα συμπτώματα. Έτσι, αν αισθανθούν ενόχληση στα μάτια ή βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό πρέπει να περιορίσουν τη σωματική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει κυρίως για τη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Εξυπακούεται πως σε οποιοδήποτε αναπνευστικό ή καρδιολογικό ενόχλημα θα επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε από το σπίτι, δεν θα έβλαπτε να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα μαντήλι λαιμού ή μια μάσκα.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Τα βιντεοπαιχνίδια δεν επηρεάζουν την κοινωνική ζωή των αγοριών

Νέα μελέτη εξέτασε πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Διαπίστωσε ότι οι επιδράσεις αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και με το φύλο, αλλά ότι γενικά δεν συνδέονται με την κοινωνική ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια, οπότε η δημοφιλία των βιντεοπαιχνιδιών "έχει χτυπήσει κόκκινο", γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην υγεία και στη συμπεριφορά των παιδιών.

Ερευνητές από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), το Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας NTNU, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis και το Νοσοκομείο St. Olav's στη Νορβηγία, με επικεφαλής την Beate Wold Hygen, είδαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν περισσότερο την κοινωνική ανάπτυξη των κοριτσιών ηλικίας 10 ετών, από ό, τι των 12χρονων κοριτσιών, που έπαιζαν λιγότερο συχνά, καθώς και των αγοριών.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Child Development.

Στη μελέτη συμμετείχαν 873 παιδιά, από διάφορα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Οι παράγοντες, που έλαβαν υπόψη οι ερευνητές, ήταν το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης μάζας σώματος και ο χρόνος που περνάει το κάθε παιδί παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους φίλους του στο τάμπλετ, στο κινητό, στον υπολογιστή, στην τηλεόραση και στις κονσόλες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος, που τα αγόρια ξοδεύουν για βιντεοπαιχνίδια, είναι περισσότερος από εκείνον που αφιερώνουν τα κορίτσια, αλλά τα τελευταία είναι εκείνα που πιο συχνά απομονώνονται κοινωνικά και είναι δύσθυμα.

"Η μελέτη μας μπορεί να μετριάσει κάποιες ανησυχίες, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών. Μπορεί να μην είναι το ίδιο το παιχνίδι, που να απαιτεί την προσοχή μας, αλλά οι λόγοι, για τους οποίους ορισμένα παιδιά και έφηβοι ξοδεύουν πολύ ελεύθερο χρόνο, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια".

Ένα άλλο εύρημα αφορά στα παιδιά 8 και 10 χρόνων, τα οποία δυσκολεύονται με τις κοινωνικές δεξιότητες. Όπως φάνηκε, τα παιδιά αυτά είναι πιο πιθανό νε περνάνε περισσότερο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Στην προσχολική ηλικία, πάντως, ο χρόνος, που περνάνε τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, σχετίζεται με τη μετέπειτα εμφάνιση προβλημάτων προσοχής και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 2.400 οικογένειες. Οι γονείς ανέφεραν τον συνολικό χρόνο, που τα παιδιά τους αφιέρωναν στην οθόνη. Ο μέσος χρόνος ήταν 1,5 ώρες την ημέρα στην ηλικία των τριών ετών και 1,4 ώρες την ημέρα στην ηλικία των πέντε ετών.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Τι είναι η "κοινωνική επιτάχυνση" και γιατί πρέπει να μας προβληματίσει έντονα;

Η πληθώρα των πληροφοριών που δημοσιεύονται και κυκλοφορούν καθημερινά και η ανάγκη να είναι κανείς «μέσα σε όλα», έχει οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας συλλογικής προσοχής.


Οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα πράγματα στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους, με αποτέλεσμα συχνά να αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο στο καθένα από αυτά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Όλα αυτά συντείνουν στο ότι ο δημόσιος διάλογος έχει σε μεγάλο βαθμό «επιταχυνθεί» και κατακερματιστεί.

Αν και το θέμα των αρνητικών συνεπειών της χρήσης των κοινωνικών δικτύων και της ολοένα ταχύτερης ανανέωσης των ειδήσεων έχει συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα εμπειρικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν αυτή την «κοινωνική επιτάχυνση». Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ολοένα ταχύτερη παραγωγή και κατανάλωση περιεχομένου, με αποτέλεσμα τη μείωση της προσοχής των ανθρώπων, όντως συμβαίνει και είναι κάτι που αφορά όχι μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επίσης άλλα πεδία, όπως τα βιβλία, τις διαδικτυακές αναζητήσεις, τη δημοφιλία των ταινιών κ.α.

Οι ερευνητές από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ιρλανδία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν τις πωλήσεις εισιτηρίων κινηματογραφικών ταινιών σε βάθος 40 ετών (πόσο χρόνο μια ταινία έμενε ανάμεσα στις κορυφαίες), τα δημοφιλή βιβλία στο Google Books, δεδομένα του Twitter από το 2013 έως το 2016, τον χρόνο προσοχής στη Wikipedia από το 2012 έως το 2017, στοιχεία από το Google Trends (2010-2018) κ.α.

Οι ερευνητές στη συνέχεια δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψουν τρεις παράγοντες: «το ενδιαφέρον του θέματος, τον χρόνο που παραμένει δημοφιλές στη δημόσια σφαίρα και την επιθυμία για ένα νέο θέμα», όπως δήλωσε ο δρ Φίλιπ Χόβελ, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κορκ της Ιρλανδίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όταν παράγεται περισσότερο περιεχόμενο σε λιγότερο χρόνο, η συλλογική προσοχή εξαντλείται νωρίτερα. Όταν ένα θέμα γίνεται δραματικά δημοφιλές για σύντομο όμως χρονικό διάστημα, ακολουθείται άμεσα από το επόμενο θέμα, λόγω του έντονου ανταγωνισμού για καινοτομία.

Βρέθηκε, επίσης, ότι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους υπήρξαν θέματα που τραβούσαν απότομα την προσοχή του κοινού, αλλά για πολύ σύντομες χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, μια παγκόσμια τάση στο Twitter το 2013 διαρκούσε κατά μέσον όρο 17,5 ώρες (τόσο έμενε ένα hashtag στο Top 50), σε αντίθεση με το 2016, όταν το θέμα έμενε «καυτό» μόνο για 11,9 ώρες. Τα ευρήματα αυτά δεν ίσχυαν πάντως για την Βικιπαίδεια, ούτε για τα επιστημονικά περιοδικά, για λόγους που παραμένουν ασαφείς.

Ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας Σουν Λέμαν υπογράμμισε ότι το εύρος της προσοχής είναι συγκεκριμένο, σήμερα όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα πολιτιστικά αντικείμενα που την απαιτούν, με αποτέλεσμα η προσοχή να πρέπει να χωριστεί σε πολλά περισσότερα δεδομένα και κατ' επέκταση να μειώνεται.

Ο Φίλιπ Λόρεντς-Σπρέεν, ερευνητής μέλος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι «ο αυξανόμενος όγκος των πληροφοριών που εξαντλεί την προσοχή μας και την επείγουσα ανάγκη για καινοτομία, μας οδηγεί συλλογικά να αλλάζουμε θέματα πολύ πιο τακτικά».

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν σε συλλογικό επίπεδο για το ευρύτερο κοινό και όχι για όσους επαγγελματίες όπως οι δημοσιογράφοι παράγουν τις πληροφορίες και ανταγωνίζονται για την ταχύτητα της είδησης, ούτε για το πώς η είδηση καταναλώνεται σε ατομικό επίπεδο, κάτι το οποίο, όπως τονίζουν, αξίζει να μελετηθεί στο μέλλον.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Ιλαρά: Αυξήθηκαν πάνω από 300% τα κρούσματα στον κόσμο το 2019

Δραματική αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα ιλαράς σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Η ιλαρά εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στον πλανήτη. Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 300% το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Και έπεται συνέχεια, εάν δεν αντιστραφεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αφήνει απροστάτευτα τα μικρά παιδιά.

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς 170 χώρες ανέφεραν στις υπηρεσίες του συνολικά 112.163 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2018. Και αυτό, διότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο είχαν αναφερθεί μόλις 28.124 κρούσματα σε 163 χώρες του κόσμου.

Ακόμα χειρότερα, ο εφετινός αριθμός πιστεύεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Συνήθως αναφέρονται στον ΠΟΥ μόνο το ένα στα 10 κρούσματα. Επομένως, ο αληθινός αριθμός μπορεί να είναι πολλαπλάσιος.

«Παρότι ο αριθμός αυτός είναι προκαταρκτικός και επομένως ατελής, δείχνει μια ξεκάθαρη τάση», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. «Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες εξάρσεις ιλαράς και σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή επιδημίες σε πολλές χώρες. Μεταξύ άλλων, επιδημίες έχουν η Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Μαδαγασκάρη, η Μιανμάρ (Βιρμανία), οι Φιλιππίνες, το Σουδάν, η Ταϋλάνδη, η Ουκρανία κ.λπ.

Οι επιδημίες σε αυτές τις χώρες προκαλούν πολλούς θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν μικρά παιδιά.

110.000 θάνατοι από ιλαρά το 2017
Η ιλαρά είναι μία από τις πιο λοιμώδεις (μεταδοτικές) νόσους του κόσμου και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σοβαρή. Το 2017 υπολογίζεται ότι προκάλεσε σχεδόν 110.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα και στις προηγμένες χώρες παρατηρούνται επιπλοκές σε ποσοστό έως και το 25% των ασθενών. Οι επιπλοκές μπορεί να τους αφήσουν με μόνιμη αναπηρία, αφού συμπεριλαμβάνουν εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση και απώλεια ακοής.

Τα καλά νέα είναι ότι η ιλαρά μπορεί να αποφευχθεί. Απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές και αποτελεσματικό. Ωστόσο οι πολέμιοι των εμβολίων δεν ακούνε τίποτα. Έτσι, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών παραμένουν χαμηλά.

Είναι ενδεικτικό ότι η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια στο 85% των παιδιών. Η δεύτερη δόση βρίσκεται στο 67%. Απαιτείται όμως κάλυψη κατά 95% για να αποφευχθούν οι επιδημίες.

Χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη
Η συνέπεια είναι να καταγράφονται επιδημίες ακόμα και σε χώρες με συνολικώς υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Ταϋλάνδη και η Τυνησία, τονίζει ο ΠΟΥ. «Η νόσος εξαπλώνεται τον τελευταίο καιρό ραγδαία στις ομάδες των ανεμβολίαστων πολιτών (σε αυτές)», αναφέρει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορισμένες περιοχές του Μπρούκλιν, όπου τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται ασταμάτητα. 

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Καρκίνος: Καθυστερημένη διάγνωση και με συντριπτικές οικονομικές επιπτώσεις

Δημιουργείται πλατφόρμα για την αποδοτικότερη χρήση των πόρων και τη βελτίωση των υπηρεσιών

Τυχαία ανακαλύπτεται ο καρκίνος στη χώρα μας, καθώς το 53% των διαγνώσεων γίνεται κατά τη διερεύνηση κάποιου άλλου προβλήματος υγείας. Και τότε, 1 στις 5 διαγνώσεις (20%) ο καρκίνος είναι μεταστατικός. Μόνο το 11% των περιστατικών διαγνώσκεται στο πλαίσιο κάποιου προσυμπτωματικού ελέγχου.

Και μάλιστα, από την αρχή της διερεύνησης μέχρι την διάγνωση, περνούν συνήθως δύο μήνες ή και περισσότερο - στις περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου, η διάγνωση ξεπερνά τους 2,3 μήνες.

Αιτία της καθυστέρησης στη διάγνωση είναι τα λάθος αποτελέσματα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21% μέχρι και 62% όταν η διάγνωση παίρνει χρόνο πάνω από τρίμηνο, η δυσκολία πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία και η αναμονή των αποτελεσμάτων, όταν πλέον οι ασθενείς έχουν καταφέρει να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Από τη διάγνωση και μετά, ο καρκίνος κοστίζει όχι μόνο στο σύστημα υγείας, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς, σε ποσοστό που φτάνει το 89%.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν κατά την πανελλαδική έρευνα All.Can που υλοποιήθηκε με την επιμέλεια της IQVIA. Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης της ομώνυμης πλατφόρμας, μιας διεθνούς πρωτοβουλίας με στόχο την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με την μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η ανάπτυξη της ελληνικής πλατφόρμας All.Can, γίνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας , της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας-Τομέας Ογκολογίας , του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του ΜΒΑ – Υγεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ομάδας Νέων Ογκολόγων της ΕΟΠΕ.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το συντριπτικό ποσοστό της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών (89%), εκ μέρους της IQVIA η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, ανέλυσε τα στοιχεία, λέγοντας πως 74% ανέφεραν οικονομική επιβάρυνση για φροντίδα και θεραπεία, που αφορά σε ποσοστό 60% τις εξετάσεις, 57% τη θεραπεία και 20% τα φάρμακα.

Άλλες οικονομικές επιπτώσεις ανέφερε το 84%, από το οποίο το 58% αφορούσε έξοδα μετακίνησης, το 26% έχασε τη δουλειά του (το ποσοστό ανεβαίνει στο 38% σε όσους δεν έχουν ακόμη θεραπευτεί), ενώ ένα 12% ανέφερε οικονομική επιβάρυνση για τη φροντίδα των παιδιών.

Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι:

Μόνο 4% δήλωσε ότι δέχθηκε πλήρη ενημέρωση, σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας, κατά τη διάρκεια που νοσούσε,
1 στους 2 ασθενείς δεν έλαβε καμία πληροφόρηση για τις υποστηρικτικές ομάδες ασθενών,
31% δεν είχε καμία ψυχολογική υποστήριξη, μόλις 11% δήλωσε ότι στηρίχθηκε ψυχολογικά,
1 στους 4 δήλωσε πως είχε υποστήριξη στη διαχείριση του πόνου.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Κ. Αποστολίδου, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως ευκαιρία για την επίλυση προβλημάτων, ιδίως τον κατακερματισμό της ογκολογικής περίθαλψης, που κοστίζει όχι μόνο χρήματα, αλλά και χρόνο και ενέργεια, ποιότητα ζωής, απώλεια ευκαιριών για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιο Πειραιώς Αθ. Βοζίκης, σημείωσε ότι «Οι ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας στη παροχή αποτελεσματικής και αποδοτικής ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας, πέρα από τις αυτονόητες αρνητικές συνέπειες στο επίπεδο υγείας των ασθενών, θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα να μπορούμε να προσφέρουμε στις μελλοντικές γενιές τα οφέλη από την καινοτομία στο χώρο της Υγείας, καθόσον οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση ή πρόθυμες να πληρώσουν γι ' αυτήν».

Ο Καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος δήλωσε: «Το Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ Πανεπιστημίου Αθηνών με τους Μεταπτυχιακούς Συνεργάτες του προγράμματος MBA-Υγεία (www.mbahealth.econ.uoa.gr) συνεργάζεται με την All.Can για να διασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών».
Ο Ν. Τσουκαλάς, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας επεσήμανε τη σημασία των κλινικών μελετών, για τους ασθενείς για τους οποίους δεν αποδίδει η θεραπεία, ενώ έκανε λόγο για απουσία ανακουφιστικής φροντίδας.

Εκ μέρους της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε πως η περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών πάσχει, ιδιαίτερα, στο σκέλος της ψυχολογικής υποστήριξης. Ωστόσο, ο «εκσυγχρονισμός» των συστημάτων συνταγογράφησης, οι αυξανόμενες απαιτήσεις καταχώρισης αιτημάτων για φάρμακα υψηλού κόστους ή εκτός ενδείξεως, και οι βεβαιώσεις για χορήγηση επιδομάτων αυξάνουν τη γραφειοκρατία για τους γιατρούς, που παραμένουν χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, δεδομένης της ανεπαρκούς στελέχωσης σε Διοικητικό Προσωπικό. Έτσι, η έλλειψη επαρκούς διοικητικής μέριμνας, οι σημαντικότατες ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού, η μετανάστευση ικανότατων ιατρικών στελεχών στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας που δυσχεραίνει δραματικά την καθημερινότητα των ασθενών που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα και ιδιαίτερα από αιματολογικές κακοήθειες»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας, δήλωσε πως «Η μάχη κατά του καρκίνου έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και περιλαμβάνει προσπάθειες τόσο για την πρόληψη και για την έγκαιρη διάγνωση, όσο και για τη θεραπεία. Στο μέρος που αφορά στη θεραπεία έχει τεράστια σημασία για κάθε ασθενή η δυνατότητα πρόσβασης αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό ο αγώνας αυτός να γίνεται με ενωμένους όλους μας, ασθενείς, γιατρούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς για να γίνουν τα όπλα στην μάχη κατά του καρκίνου όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Η φτώχεια αφαιρεί 18 χρόνια ζωής

Το προσδόκιμο ζωής στον κόσμο αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια την τελευταία 15ετία, όμως η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας διευρύνει την «ψαλίδα» του προσδόκιμου επιβίωσης μεταξύ πλουσίων και φτωχών.


Νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο 18 χρόνια λιγότερο από αυτούς που ζουν σε χώρες υψηλών εισοδημάτων.

Για πρώτη φορά, η ανάλυση του Οργανισμού επιχειρεί να εξηγήσει αν και γιατί ο γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Διαπιστώνεται, πράγματι, ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο – με τη μεγαλύτερη διαφορά από τους άνδρες στις αναπτυγμένες και οικονομικά εύρωστες χώρες. Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι σήμερα 74,2 χρόνια για τις γυναίκες και 69,8 χρόνια για τους άνδρες.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι φέτος θα γεννηθούν σε όλο τον κόσμο 73 εκατομμύρια αγόρια και μόνο 68 εκατομμύρια κορίτσια.

Ωστόσο, στις χώρες όπου οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, το προσδόκιμο ζωής πέφτει κατακόρυφα.

Είναι ενδεικτικό ότι στις φτωχές χώρες, 1 στις 4 γυναίκες πεθαίνει εξαιτίας επιπλοκών της κύησης ή του τοκετού. Από τις ίδιες αιτίες πεθαίνει μόλις μια στις 3.300 γυναίκες στις πλουσιότερες χώρες.

Οι επιστήμονες εξηγούν και τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες:

Οι άνδρες που σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες
Το ποσοστό αυτοκτονιών είναι 75% υψηλότερο στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Τέσσερα στα πέντε θύματα ανθρωποκτονίας είναι άνδρες
Οι άνδρες απευθύνονται δυσκολότερα σε υπηρεσίες υγείας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας
33 από τις 40 κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος πριν τα 70 του από μη μεταδιδόμενο νόσημα είναι 44% υψηλότερη στους άνδρες.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Διατροφή. Ο μεγαλύτερος "δολοφόνος". Ευθύνεται για 1 στους 5 θανάτους

Το φαγητό που τρώμε στέλνει 11 εκατομμύρια από εμάς πρόωρα στον τάφο κάθε χρόνο. Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά και αναδεικνύουν τη διατροφή ως το νούμερο 1 "δολοφόνο", ξεπερνώντας ακόμη και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύει το Lancet, η καθημερινή διατροφή εμπλέκεται στον έναν στους πέντε θανάτους ανά τον κόσμο.

Το αλάτι - είτε στο ψωμί, είτε στη σάλτσα σόγιας, είτε σε επεξεργασμένα γεύματα - φάνηκε ότι συντομεύει τις περισσότερες ζωές. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μελέτη δεν αφορά στην παχυσαρκία, αλλά στις "κακής ποιότητας" διατροφές, που καταστρέφουν την καρδιά και προκαλούν καρκίνο.

Η μελέτη Global Burden of Disease δείχνει με τον πιο έγκυρο τρόπο πώς οι άνθρωποι πεθαίνουν σε κάθε χώρα του κόσμου. Η τελευταία ανάλυση χρησιμοποίησε τις εκτιμήσεις των διατροφικών συνηθειών ανά χώρα, για να καθορίσει πόσο συχνά η διατροφή μειώνει ζωές.

Τι περιείχαν, λοιπόν, οι επικίνδυνες διατροφές;

Πολύ αλάτι - τρία εκατομμύρια θάνατοι
Λίγα δημητριακά ολικής αλέσεως - τρία εκατομμύρια θάνατοι
Ελάχιστα φρούτα - δύο εκατομμύρια θάνατοι
Μικρές ποσότητες ξηρών καρπών με κέλυφος, σπόρων, λαχανικών, ωμέγα-3 από θαλασσινά και φυτικών ινών ήταν οι άλλοι κύριοι δολοφόνοι
Περίπου 10 εκατομμύρια από τα 11 εκατομμύρια θανάτους, που σχετίζονται με τη διατροφή, οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις και αυτό εξηγεί γιατί το αλάτι είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα. Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση κι αυτή με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το αλάτι μπορεί, επίσης, να έχει άμεση επίδραση στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια, όταν το όργανο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι «καρδιοπροστατευτικά» και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Οι καρκίνοι και ο διαβήτης τύπου 2 αφορούσαν στους υπόλοιπους θανάτους, που σχετίζονται με τη διατροφή.

Οι μεσογειακές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, το Ισραήλ έχουν κάποια από τα χαμηλότερασ ποσοστά θανάτων στον κόσμο. Οι νοτιοανατολικές χώρες, η Νότια και η Κεντρική Ασία βρίσκονται στο άλλο άκρο. Ενδεικτικά το Ισραήλ έχει τους λιγότερους θανάτους, που σχετίζονται με τη διατροφή - 89 ανά 100.000 τον χρόνο και το Ουζμπεκιστάν τους περισσότερους - 892 ανά 100.000 τον χρόνο.

Η Κίνα καταναλώνει τεράστιες ποσότητες αλατιού, η σόγια και άλλες αλμυρές σάλτσες αποτελούν βασικό κομμάτι της κουζίνας της. Έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας του αλατιού από όλες τις χώρες.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πρώτη αιτία θανάτου το τραύμα στις ηλικίες 1-45 ετών

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας
 

Το τραύμα εξακολουθεί να είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας σε ηλικίες 1-45 ετών καθώς παραμένει άλυτο πρόβλημα. Σημαντικό τμήμα του καλύτερου και πιο παραγωγικού δυναμικού της χώρας καταστρέφεται από ατυχήματα και, δυστυχώς αυξανόμενη διαπροσωπική βία.

Ο εστιασμός της Πολιτείας και του Συστήματος Υγείας στο τραύμα είναι ανεπαρκής και, σαν επακόλουθο η προσφορά πρόληψης, θεραπείας, νοσηλείας και αποκατάστασης υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλα εξελιγμένα συστήματα τραύματος. Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως την υποδομή και οργάνωση για την άρτια αντιμετώπιση του τραυματία.

Σε ένα εθνικό σύστημα τραύματος, ο ρόλος του συστήματος προνοσοκομειακής φροντίδας είναι καθοριστικός αφού, ως γνωστόν, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στην πρώτη «χρυσή ώρα», μετά τον τραυματισμό.

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας που πραγματοποιείται 3-6 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, θα εξετάσει όλες τις πτυχές της προνοσοκομειακής φροντίδας, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που αφορούν στην υποστήριξη της ζωής του τραυματία.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φορτούνης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ) και Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Χειρουργός—Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, μετεκπαιδευθείς στη Χειρουργική του Τραύματος στο Κέντρο Τραύματος του Cris Hani Baragwanath Academic Hospital του Γιοχάνεσμπουργκτης Ν. Αφρικής "η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Τραύματος, χωρίς Κέντρα Τραύματος, χωρίς Συστήματα Καταγραφής Τραύματος, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζει οποιαδήποτε συγκροτημένη στρατηγική ποιοτικού ελέγχου του επιπέδου φροντίδας στους τραυματίες.

Στα περισσότερα ελληνικά Νοσοκομεία δεν υπάρχουν καθορισμένες Ομάδες Τραύματος και οι τραυματίες αντιμετωπίζονται πρωτίστως από τις χειρουργικές και αναισθησιολογικές ομάδες που εφημερεύουν, όπως και κάθε άλλος ασθενής με επείγον πρόβλημα.

Η ασυνέχεια χαρακτηρίζει τη διαχείριση του τραυματία σε όλες τις φάσεις της πορείας του από τον τόπο του συμβάντος μέχρι το ΤΕΠ ή την αίθουσα του χειρουργείου και τη ΜΕΘ. Αν και περιστασιακά καταγράφονται εξαιρετικές επιδόσεις από τις επιμέρους προνοσοκομειακές και ενδονοσοκομειακές ομάδες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του κρίσιμου τραυματία, απουσιάζει η λεπτή κόκκινη συνδετική κλωστή που μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια του εγχειρήματος και να του προσδώσει χαρακτήρες οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο ενός λειτουργικού και αξιόπιστου Εθνικού Συστήματος Τραύματος.

Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο συζήτησης της Ειδικής Συνεδρίας: Εθνικό Σύστημα Τραύματος στην Ελλάδα: Ουτοπία ή Επείγουσα Αναγκαιότητα; που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Σάββατο 6 Απριλίου (09:00—11:30) στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Hαrvαrd Γιώργου Βέλμαχου, Διευθυντή του Κέντρου Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής & Χειρουργικής Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείο Μασαχουσέτης της Βοστώνης των ΗΠΑ.

Στη Συνεδρία θα συμμετέχουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί του χώρου της υγείας και ειδικοί επιστήμονες σε μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια αναζήτησης άμεσων ρεαλιστικών προτάσεων στην κατεύθυνση ανάπτυξης και λειτουργίας ενός εύρυθμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Τραύματος στη χώρα μας, με στόχο τη βελτίωση της αντιμετώπισης του κρίσιμου τραυματία και τη μείωση της σχετιζόμενης με το τραύμα νοσηρότητας και θνητότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρούσα ειδική συνεδρία που, με καλεσμένους από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, θα συζητήσει τι ακριβώς χρειάζεται η χώρα για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Τραύματος και πως θα μπορούμε να το επιτύχουμε.

Η μείωση των θανάτων και αναπηριών μετά από τραυματισμό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Εθνικής Πολιτικής Υγείας.
Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Συνεδρίου, να τονίσει την ανάγκη να ιεραρχηθεί αυτή η προτεραιότητα στην κορυφή των εθνικών προτεραιοτήτων.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που δεν έχουν Σύστημα Τραύματος κι αυτό είτε γιατί δεν χρειάζεται, όπως ισχυρίζονται κάποιοι επαγγελματίες υγείας είτε, αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά, γιατί οι τραυματίες στη χώρα μας διασκορπίζονται μεταξύ πολλών νοσοκομείων.

Σαν αποτέλεσμα, ο χαμηλός όγκος εισαγωγών τραύματος ανά νοσοκομείο δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τραύματος και ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη της ειδίκευσης.

Από τις προσπάθειες καταγραφής τραύματος που έγιναν στο παρελθόν, ξέρουμε ότι η συχνότητα του τραύματος επιβάλλει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, την ανάπτυξη ενός τουλάχιστον Κέντρου Τραύματος Επιπέδου 1 σε κάθε μεγάλο αστικό κέντρο.

Αυτό είναι και το επόμενο λογικό βήμα για τη χώρα μας. Θα χρειαστεί ένας πυρήνας ειδικών που θα λειτουργήσουν το πρώτο Κέντρο Τραύματος που θα επιτρέψει, με τη σειρά του, την ανάπτυξη της εξειδίκευσης και την εφαρμογή ενός τυποποιημένου συστήματος καταγραφής τραύματος, ενώ θα γίνει παράλληλα η μήτρα που θα δημιουργήσει ειδικούς για την υπόλοιπη χώρα.

Ο πυρήνας αυτός μπορεί να βρεθεί μεταξύ όσων ήδη εκπαιδεύτηκαν στη χειρουργική τραύματος σε κέντρα του εξωτερικού και αυτών που θα εκπαιδευτούν στο πλαίσιο του πρόσφατα εγκεκριμένου από το Υπουργείο Υγείας και επιχορηγούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προγράμματος εκπαίδευσης στο τραύμα.

Οι σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του τραύματος Υπηρεσίες του Συστήματος Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΚΑΒ) θα προσαρμοστούν γρήγορα μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Τραύματος. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Μίνι οδηγός για να βοηθήσεις κάποιον σε κρίση πανικού

Ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε.


Σύμφωνα με το βρετανικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (MHF), το 13,2% των ανθρώπων έχουν βιώσει μία κρίση πανικού, η οποία μπορεί να είναι πολύ έντονη και δυσάρεστη εμπειρία. Μπορεί να διαρκέσει από 5 μέχρι και 30 λεπτά και είναι ένα επεισόδιο έντονου άγχους με συμπτώματα όπως γρήγορη αναπνοή, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, εφίδρωση, τρέμουλο και αδιαθεσία.

Το Ίδρυμα παρουσίασε πρόσφατα έναν μίνι οδηγό επιβιώσης στην κρίση πανικού, με πρακτικές συμβουλές με τις μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον την ώρα της κρίσης.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Προσπαθήστε να είστε καθησυχαστικοί
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστες. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αισθάνονται σαν να βιώνουν μία καρδιακή προσβολή. Είναι λοιπόν σημαντικό να καθησυχάσετε το άτομο που βιώνει την κρίση, τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του και ότι όλα θα πάνε καλά. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και τονίστε ότι είναι μία παροδική κατάσταση.

Βαθιές αναπνοές
Ενθαρρύνετε το άτομο που βιώνει την κρίση να πάρει σταθερές και βαθιές αναπνοές, που θα μειώσουν την ένταση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Μπορείτε να δοκιμάσετε να μετράτε δυνατά προκειμένου να βοηθήσετε στη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενθαρρύνετε το άτομο να συγκεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο προκειμένου να ηρεμήσει και να καταφέρει να ελέγξει τα συναισθήματά του.

Επιλέξτε με προσοψή τις φράσεις που θα χρησιμοποιήσετε
Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις σας, τυχόν αρνητική γλώσσα και εκφράσεις μπορεί να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ρωτήστε τους τι χρειάζονται
Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται εξαντλημένοι μετά από μία κρίση πανικού. Ρωτήστε τους ευγενικά εάν χρειάζονται ένα ποτήρι νερό ή φαγητό. Μην ξεχνάτε ότι, η καφεΐνη καθώς και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται.

Πηγή: theguardian.com

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Στοιχεία-σοκ: Τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα για τον εθισμό των παιδιών στο ίντερνετ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Κίνδυνος τα video games για τα παιδιά /

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα παιδιά και τους νέους ο εθισμός σε διαδικτυακά παιχνίδια υπογράμμισε ο ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μανώλης Σφακιανάκης, στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε το Σάββατο ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μητρόπολης Χανίων.

Όπως τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσα από τα chat διαδικτυακών παιχνιδιών και μίλησε για ανάγκη ένταξης μαθήματος εκμάθησης διαδικτύου στο σχολικό πρόγραμμα.

«Την πρώτη και την τελευταία ευθύνη την έχουν οι γονείς. Θα πρέπει να βάζουν το παιδί μέσα σε όρους και όρια. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες μέσα στο σπίτι. Είναι αδιανόητο να ζούμε σε ένα σπίτι όλοι μαζί και να είμαστε ξένοι. Κάθε μέρα διαχειρίζομαι μέσα από το Ινστιτούτο (σ.σ.: είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας - CSI Institute) δεκάδες υποθέσεις για συμβουλευτική. Ένα θα σας πω. Ότι αλλού είναι οι γονείς και αλλού τα παιδιά. Άρα αν σε ένα σπίτι μέσα υπάρχει σχεδιασμός από την οικογένεια, δεν υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που θα βάλουν κανόνες», υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης.

Ο κ. Σφακιανάκης στην ημερίδα

Σχολιάζοντας παιχνίδια όπως το Fortnite, ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι «το τυράκι αυτών των παιχνιδιών είναι ότι σε βάζουν μέσα σιγά-σιγά και σε εθίζουν. Δεν λέμε να μην παίξουν. Αλλά να παίξουν το πολύ μία ώρα την ημέρα. Πάνω από μία ώρα χάνεις την μπάλα. Πεθαίνεις. Εκατοντάδες παιδιά στον κόσμο έχουν πεθάνει εξαιτίας του διαδικτύου. Εμείς λέμε να παίξουν, αλλά με όριο και να μη μιλούν τα παιδιά στα chat του παιχνιδιού. Γιατί μέσα από εκεί έρχονται οι παιδόφιλοι και οι κακοποιοί».

Ο κ. Σφακιανάκης, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, τόνισε επίσης την ανάγκη οι χρήστες, και κυρίως οι νέοι, να εμβαθύνουν στη γνώση για την αποφυγή των μεγάλων κινδύνων που εμπεριέχονται στο διαδίκτυο.

Πότε το παιδί μας «φεύγει» από τη ζωή

«Για όσους δεν ξέρουν το μέλλον είναι το διαδίκτυο, θα προσεγγίσουμε λοιπόν το “φως”, που και πάλι είναι το διαδίκτυο, αλλά όλο αυτό το όμορφο κρύβει κινδύνους και καταστάσεις που δυστυχώς αν δεν γνωρίζεις μπορείς να παραπλανηθείς και να “φύγεις”. Κι όταν λέμε να “φύγεις”, εννοούμε να “φύγεις” από την πραγματική και να πας στην εικονική ζωή. Πολλά παιδιά δυστυχώς μπερδεύουν τις ζωές, εικονική και πραγματική και στο τέλος φεύγουν από την κανονική ζωή», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.


Πολύς κόσμος παρακολούθησε την ημερίδα

Στη συνέχεια ανέλυσε το φαινόμενο του εθισμού και πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να πέσει θύμα του. «Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο και χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία που απασχολούνται με τον εθισμό και μόνο στο διαδίκτυο. Ο εθισμός δεν είναι παιχνίδι… Ο εθισμός είναι κλινική διαταραχή και αυτό που πρέπει όλοι να ξέρουμε είναι κάτι όπως ο αλκοολισμός. Αυτό πρέπει να μάθει ο κόσμος και να καταλάβει ότι όταν ένα παιδί κλείνεται στο δωμάτιό του και δεν μιλάει σε κανέναν είναι συμπτώματα εθισμού και πρέπει να τα δουν άμεσα οι γονείς, γιατί αν δεν τα προλάβουν εκείνοι, μετά έρχονται οι ψυχίατροι… Κι αν δεν μπορούν και οι ψυχίατροι, μετά το παιδί “φεύγει” από τη ζωή!».

Πρώτα οι γονείς

Μέσα από την πολυετή εμπειρία του, αλλά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δεκάδες υποθέσεις που διαχειρίζεται καθημερινά, ο κ. Σφακιανάκης έχει πλέον κατασταλάξει στην άποψη ότι «την πρώτη και την τελευταία ευθύνη για τον εθισμό των παιδιών την έχουν οι γονείς. Έχουν άμεσα ευθύνες, γιατί εκείνοι θα πρέπει να βάζουν το παιδί μέσα σε όρια και όρους. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες μέσα σε ένα σπίτι. Είναι αδιανόητο να ζούμε όλοι μαζί και να είμαστε ξένοι. Δυστυχώς αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι οι γονείς είναι “αλλού”. Άρα αν μέσα στην οικογένεια υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει μπαμπάς και μαμά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί μπαίνουν κανόνες. Όταν όμως ένα σπίτι είναι “διαλυμένο”, τότε τα πράγματα ξεφεύγουν και ξεφεύγουμε κι εμείς», υποστήριξε ο κ. Σφακιανάκης.

Ποιο είναι όμως το… τυράκι που δεν μπορούν δυστυχώς να αντιληφθούν τα παιδιά και τελικά καταλήγουν να πιάνονται στη φάκα του διαδικτύου; «Το… τυράκι είναι ο εθισμός», δηλώνει ο κ. Σφακιανάκης και εξηγεί γιατί: «Σιγά-σιγά σε βάζουν μέσα στο παιχνίδι και εθίζεσαι… Εμείς δεν λέμε να μην παίξουν τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να παίξουν το πολύ μία ώρα. Πάνω από μία ώρα χάνεις την μπάλα. Πεθαίνεις… Κι όταν λέμε “πεθαίνεις” δεν είναι σχήμα λόγου, εκατοντάδες παιδιά στον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους και αιτία είναι το διαδίκτυο. Εμείς δεν λέμε μην παίξεις, π.χ., Fortnite, εμείς λέμε όμως μη μιλάς στο chat του Fortnite. Γιατί μέσα από εκεί έρχονται οπι παιδόφιλοι και οι κακοποιοί. Αλλά όλα τα παιδιά πιστεύουν πως "δεν θα τύχει σε μένα, θα τύχει στον άλλον". Κι αυτό είναι το λάθος».

Ο επί σειρά ετών πρώην προϊσταμένος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει δύο αρνητικές πρωτιές, όσον αφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο. Είμαστε λοιπόν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε χρήση video games σε αναλογία πληθυσμού και παιδιών, ενώ ηλεκτρονικά «αναλφάβητη», κερδίζοντας την πρωτιά μεταξύ 27 χωρών.

Ωστόσο, ο κ. Σφακιανάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας προκειμένου το διαδίκτυο να συμπεριληφθεί στα μαθήματα του σχολείου και τα πράγματα δείχνουν να είναι σε καλό δρόμο.

«Ως ινστιτούτο CSI δίνουμε έναν αγώνα να μπει στο σχολείο το διαδίκτυο ως μάθημα. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα δικαιώσει τον αγώνα μας και θα το συμπεριλάβει ως μάθημα από το νέο σχολικό έτος. Πιο πολλά δεν μπορώ να πω, όμως ως ένας μεγάλος οργανισμός κι εμείς δίνουμε μεγάλο αγώνα, γιατί μόνο όταν μπει στα σχολεία θα σταματήσει ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός», κατέληξε.

Με πληροφορίες από neakriti.gr, zarpanews.gr

Πηγή: Στοιχεία-σοκ: Τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα για τον εθισμό των παιδιών στο ίντερνετ | iefimerida.gr 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

4 νεκροί από γρίπη την τελευταία εβδομάδα - υποχωρεί σταδιακά η έξαρση

Συνολικά, μέχρι σήμερα 122 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 364 έχουν νοσήσει βαριά εξαιτίας της γρίπης.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο οι επισκέψεις σε γιατρό λόγω συμπτωμάτων γρίπης (περίπου 40 ανά 1000 επισκέψεις) γεγονός που καταδεικνύει ότι ξεκινά η φάση ύφεσης της εποχικής γρίπης.

Συνολικά, από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τις 17 Μαρτίου, καταγράφηκαν 364 σοβαρά κρούσματα γρίπης. Πρόκειται για 215 άνδρες και 149 γυναίκες, από 0 έως 90 ετών, που προσβλήθηκαν κατά συντριπτική πλειονότητα από τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 της γρίπης.

Από τους ασθενείς αυτούς, μόλις 15% είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, παρ' ότι σε ποσοστό πάνω από 90% ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το ίδιο διάστημα, 122 ασθενείς - 80 άνδρες και 42 γυναίκες - υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης. Σε ποσοστό 89,3% ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς όμως να έχουν εμβολιαστεί σε αντίστοιχο ποσοστό.

Τα στοιχεία δείχνουν οτι η γρίπη φέτος ήταν πιο «άγρια» αφού τα θύματά της ήταν πολύ περισσότερα και από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Πέρυσι, 107 ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 42 είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ πρόπερσι είχαν καταγραφεί 276 σοβαρά περιστατικά και 108 θάνατοι.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Τα παιδικά τραύματα αφήνουν σημάδια στον εγκέφαλο και ενισχύουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες συνέδεσαν τις αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, τόσο με τις τραυματικές εμπειρίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής, όσο και με την κακή ψυχική υγεία στην ενηλικίωση.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Lancet και βρήκε έναν σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ των ενηλίκων, που τους είχαν κακομεταχειριστεί ως παιδιά, με το τμήμα του εγκεφάλου (νησιωτικός φλοιός), που πιστεύεται ότι βοηθά στη ρύθμιση του συναισθήματος.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε ένα φαινόμενο, που ονομάζεται "limbic scarring", το οποίο προηγούμενη έρευνα έχει υποδείξει ότι συνδέεται με το άγχος.

Συμμετείχαν 110 ασθενείς, που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για υποτροπές κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Ήταν ηλικίας από 18 έως 60 χρόνων.

Απάντησαν σε λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τα τραύματα κατά την παιδική τους ηλικία, το οποίο αξιολόγησε αναδρομικά περιστατικά σωματικής κακοποίησης, σωματικής αμέλειας, συναισθηματικής κακοποίησης, συναισθηματικής παραμέλησης και σεξουαλικής κακοποίησης. Στη συνέχεια οι ασθενείς έκαναν μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες έδειξαν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου τους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Nils Opel, από το Πανεπιστήμιο Münster της Γερμανίας, δήλωσε: "Με δεδομένο τον αντίκτυπο του νησιωτικού φλοιού στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η συναισθηματική εγρήγορση, είναι πιθανό οι αλλαγές που είδαμε να κάνουν τους ασθενείς να μην ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες.

Η μελλοντική ψυχιατρική έρευνα θα πρέπει, επομένως, να διερευνήσει πώς τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε ιδιαίτερη προσοχή, φροντίδα και θεραπεία, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών".

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μείωση της περιοχής του νησιωτικού φλοιού, λόγω των ουλών από τα παιδικά τραύματα, μπορεί να καταστήσει πιο πιθανή μια μελλοντική υποτροπή και ότι η παιδική κακοποίηση είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για μείζονα κατάθλιψη.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Εμφανίστηκε ιός με υψηλή θνησιμότητα, σε επιφυλακή οι διεθνείς υγειονομικές αρχές

Τα πρώτα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Πρόκειται για τον ιό hanta (hantavirus) η αλλιώς ιό των Άνδεων που εντοπίζεται σε τρωκτικά αλλά μεταδίδεται στον άνθρωπο και εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εκδηλώνεται με συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη και μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή έμετο, διάρροια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η λοίμωξη από τον ιό των Άνδεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική νόσο με υψηλή θνησιμότητα (πνευμονικό σύνδρομο Hantavirus - HPS).

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος με την εισπνοή εκκριμάτων από τρωκτικά, από τα μολυσμένα χέρια αλλά και από δάγκωμα μολυσμένου τρωκτικού.

Επιδημία ιού των Άνδεων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αργεντινή η οποία άρχισε στα τέλη του 2018, από την επαρχία Chubut. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί κρούσματα σε Buenos Aires, Entre Rios, and Santa Fe, καθώς και στην περιοχή Epuyén, που βρίσκεται στην Παταγονία στη νότια Αργεντινή. Τουλάχιστον 12 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό hanta.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό των Άνδεων μπορεί να εμφανιστούν 4 έως και 6 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό και μόνο τα συμπτωματικά άτομα είναι μολυσματικά.

Τέσσερις έως δέκα ημέρες μετά την έναρξη των αρχικών συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα της σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης. Αυτά περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και αυξημένα βρογχικά εκκρίματα.

Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς - και το ΚΕΕΛΠΝΟ - έχουν εκδώσει οδηγίες για όσους ταξιδεύουν στις περιοχές της επιδημίας.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενήμεροι για την επιδημία, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών), να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά καθώς και τις στενές επαφές με άτομα που νοσούν.

Εάν εμφανίσουν συμπτώματα στη διάρκεια ή μετά το ταξίδι, θα πρέπει να επισκεφθούν αμέσως γιατρό και να ενημερώσουν αναλυτικά για τις περιοχές που επισκέφτηκαν στην Αργεντινή όπως και για το αν είχαν επαφή με τρωκτικά ή με ασθενείς.

Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, επομένως είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ