Εμβολιασμός και ατομική υγιεινή «ασπίδα» για τη γρίπη

Share

* ΝΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΞΑΡΣΗ ΜΕ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΜΕ ΜΑΡΤΙΟ * ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Εμβολιασμός και ατομική υγιεινή «ασπίδα» για τη γρίπη

Η εποχιακή γρίπη είναι ένα θέμα που τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε «έξαρση». Ο κόσμος προβληματίζεται για τον χειμώνα που πλέον κάνει την εμφάνισή του, αναρωτώμενος αν πρέπει να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο ή αν είναι περιττό, καθώς επίσης αν θα πρέπει στα πρώτα δέκατα της πυρετικής κίνησης να σπεύσει σε γιατρό ή όχι.

GIANNAKOPOYLOS GRIPH

Το θολό τοπίο ξεκαθαρίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και παιδίατρος κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, δίνοντας στον κόσμο μια πλήρη εικόνα της νόσου και της αντιμετώπισής της.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο πρόκειται για μία μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού, προκαλούμενη από την ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Ο γιατρός παρατηρεί επίσης, πως η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχιακής γρίπης συνήθως παρουσιάζει αύξηση τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου.
Για τη μετάδοση της νόσου αναφέρει πως γίνεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων και σπανίως από τα αποδημητικά πτηνά (γρίπη των πτηνών). Ενώ υπογραμμίζει ότι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν ώστε να απευθυνθούμε σε γιατρό -στα τρία πρώτα εικοσιτετράωρα- είναι ο πολύ υψηλός πυρετός (με ή χωρίς ρίγος), η δύσπνοια, η ταχύπνοια, ο πόνος στον θώρακα και η συγχυτική κατάσταση.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας ερωτώμενος για την πρόληψη της νόσου τονίζει πως σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, η απομόνωση των πασχόντων, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και η αποφυγή άμεσης ή στενής επαφής με οποιαδήποτε πτηνά (πουλερικά ή πτηνά) ή μολυσμένα περιβάλλοντα.
Επισημαίνει ακόμη ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από σοβαρές επιπλοκές, με συνέπεια τη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Ο κ. Γιαννακόπουλος για το ζήτημα του εμβολίου διευκρινίζει επίσης ότι χορηγείται πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη της ανοσολογικής απάντησης. Ακόμη, ο συγκεκριμένος εμβολιασμός περιλαμβάνει μόνο μία δόση ετησίως -ακόμη και σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών μία ολόκληρη δόση.
Στα παιδιά δε, κάτω των 9 ετών η ετήσια δόση χορηγείται σε δύο εμβολιασμούς με μεσοδιάστημα 28 ημερών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσα βρέφη και παιδιά είτε εμβολιάζονται για πρώτη φορά, είτε παραμελημένα είχαν λάβει στο παρελθόν μόνο τη μισή δόση του εμβολίου θα πρέπει να τους χορηγηθούν και οι δύο δόσεις. Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ο γιατρός προσθέτει, ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά στα άτομα που ανήκουν στις εξής ομάδες:
* Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες υγείας
* Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
* Παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν: άσθμα (ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες), καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά νοσήματα.
* Έγκυες γυναίκες.
* Λεχώνες.
* Θηλάζουσες.
* Άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 40Kg/m2.
* Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
* Άτομα που φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών ή άλλα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
* Κλειστοί πληθυσμοί (όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, σχολών, στρατιωτικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, κ.ά.).
* Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας προειδοποιεί πως αν και το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να είναι από τους πρώτους ανθρώπους που θα εμβολιαστούν (λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στο περιβάλλον τους -εργασία και οικογένεια) δυστυχώς τη δεδομένη χρονική στιγμή σε πανελλαδική πλαίσιο, το 72% που εργάζεται σε νοσοκομεία και το 55% που εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης.
Ραφαέλα Παπαοικονόμου 

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Εμβολιασμός και ατομική υγιεινή «ασπίδα» για τη γρίπη