Η αξία του φυσιολογικού τοκετού τονίστηκε σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» στη Λάρισα (φωτο)

Share

O «Φυσιολογικός τοκετός και Καισαρική Τομή: Μύθοι, Αλήθειες και Τεκμηριωμένη Ιατρική Γνώση» ήταν το σημαντικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο «Χατζηγιάννειο».

Την ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσαν η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Επιστημονικός Σύλλογος Μαίων-Μαιευτών Λάρισας και το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας και η Εταιρεία Φροντίδας Υγείας της Γυναίκας Ελλάδος, ενώ τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Αντιδημαχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων (στο πλαίσιο του Προγράμματος Λάρισα-«Πόλη που Μαθαίνει»), της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Στην εκδήλωση τονίστηκε, δε ότι πρέπει να ξαναβάλουμε τον φυσιολογικό τοκετό στο προσκήνιο. Εκπροσωπώντας την περιφέρεια ο Ιατρός κ. Βασίλειος Πινακάς, τόνισε: «Στηρίζουμε την δημόσια υγεία και την κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην ενημέρωση για θέματα υγείας».

Επίσης τονίστηκαν τα εξής:

H εγκυμοσύνη και ο τοκετός αποτελούν για τη ζωή ενός ζευγαριού, πολύ σημαντικά φυσικά, βιολογικά αλλά και συναισθηματικά γεγονότα και πρέπει να τυγχάνουν των καλύτερων συνθηκών διαχείρισης από όλους τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας.

Η τελική έκβαση μιας φυσιολογικής κύησης είναι ο φυσιολογικός τοκετός και μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο πρέπει να επιλέγεται η καισαρική τομή. Παρ’ όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα.

Συνεπώς, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια τεκμηριωμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εγκύων γυναικών και της κοινωνίας γενικότερα εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, ώστε ο τοκετός να αποτελεί μία φυσική διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια της μητέρας καιτου παιδιού.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:

«ΗΑξία του Φυσιολογικού Τοκετού και η Προαγωγή του»
Θεόνη-Ιωάννα Τρουβά Μαία ΚΥΠ, Πρόεδρος Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Λάρισας

«Καισαρικήτομή –Μύθοι–Αλήθειες–Τεκμηριωμένη Ιατρική Γνώση »
Αλέξανδρος Δαπόντε, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Φυσικόςτοκετός μετά από καισαρική-(ΦυΤΜΑΚ)! Μύθοι και αλήθειες
Κωνσταντίνα Νούσια , Μαία,MSc, PhD, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Πάτρας, Μέλος Εθνικής επιτροπής για τον Θηλασμό

 

«ΜαιευτικήΒία. Ποιος, που, πότε ασκείται»
Ουρανία Νικολοπούλου, Μαία, Τομεάρχης Αρεταίειο Νοσοκομείο

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Η αξία του φυσιολογικού τοκετού τονίστηκε σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» στη Λάρισα (φωτο)