ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ

Ανακοίνωση παράτασης καταβολής εισφορών α΄εξαμήνου 2015

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Εμπόδια στην εφαρμογή του ν. 4331/2015 βάζει η Διοίκηση του ΤΣΑΥ

Εμπόδια στην εφαρμογή του ν. 4331/2015 βάζει η Διοίκηση του ΤΣΑΥ

Ερωτηματικά προκαλεί στους υγειονομικούς η Διοίκηση του ΤΣΑΥ με τη στάση της, καθώς αυθαίρετα βάζει επιπλέον προϋποθέσεις από αυτές που προβλέπει ο νόμος σχετικά με την υπαγωγή ασφαλισμένων σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ειδικότερα, ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου με αρ. Πρωτ. 86717 και η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ (επισυνάπτεται), αναφέρει ότι για να εκδοθεί σχετική διοικητική πράξη απαιτούνται τα εξής:
• Να υποβληθεί αίτηση του ασφαλισμένου που να ζητά την κατάταξή του σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία
• Να πληρωθεί η τρέχουσα εισφορά μέχρι 31/7/2015, κατά παράταση της προηγούμενης λήξης της 30ης 6ου 2015
• Να μην υπάρχουν οφειλές κατά την υποβολή της αίτησης
• Επί ύπαρξης οφειλής να έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος σε ρύθμιση και μάλιστα εξυπηρετούμενη.

Όπως καταγγέλλει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ), η ανακοίνωση θέτει προσκόμματα στην εφαρμογή του νόμου 4331/2015, προκαλώντας σύγχυση στους ασφαλισμένους. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «Σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στο άρθρο 39 που έχουν ως μόνη προϋπόθεση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή αν υπάρχουν να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση που τηρείται, ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής ζητά να έχουν καταβληθεί εισφορές Α’ εξαμήνου 2015, απαίτηση που αντιβαίνει τα ρητώς αναφερόμενα στην παράγραφο 3 εδάφιο 2 όπου αναφέρεται ότι: «αν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές το έτος 2015, με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές».

Εντύπωση προκαλεί, στο μεταξύ, το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου είχε ξεκινήσει κανονικά, με τις υπηρεσίες του ταμείου να διεκπεραιώνουν αιτήσεις ασφαλισμένων για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, μέχρι και τις 21 Ιουλίου. Από τις 22 του μηνός, ωστόσο, η αποδοχή νέων αιτήσεων διακόπηκε αιφνιδιαστικά. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, η επίσημη αιτιολογία αφορούσε την απουσία υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου!

«Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής να σταματήσουν την κοροϊδία των ασφαλισμένων συναδέλφων και να εφαρμόσουν άμεσα τον νόμο 4331/2015» τονίζει ο ΟΣΑ, σημειώνοντας ότι η υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και τα capital controls, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους οδοντιάτρους, οι οποίοι αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), η Διοίκηση του ΤΣΑΥ πρόκειται να δώσει νέα παράταση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από αίτημα-πρόταση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γεώργιου Πατούλη, ενόψει της τρέχουσας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ κ. Ευστάθιος Τσούκαλος τον ενημέρωσε ότι θα δοθεί νέα δεύτερη και τελευταία παράταση για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΣΑΥ».

Υπαγωγή σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Έπεσε ξύλο στο ΤΣΑΥ!

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν σήμερα στο κτίριο του ΤΣΑΥ στην Αχαρνών, κάτι που ήταν θέμα χρόνου με το λαϊκό προσκύνημα των τελευταίων ημερών για την πτώση ασφαλιστικής κατηγορίας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στις 15.00 οι ασφαλισμένοι που περίμεναν πάνω από 4 ώρες ενημερώθηκαν από τον υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης ότι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν και ότι θα έπρεπε να δοκιμάσουν την τύχη τους άλλη μέρα. Αμέσως το εξαγριωμένο πλήθος με μπροστάρη έναν γιατρό κινήθηκε απειλητικά εναντίον του.

Ενημερώθηκε ο διευθυντής αλλά η παρέμβαση του δεν ήταν αρκετή και όπως αναφέρουν στο blog τους οι φαρμακοποιοί “έπεσαν αρκετές… ψιλές και ακούστηκαν ακόμα περισσότερα “γαλλικά”!

Μάλιστα χρειάστηκε η επέμβαση 4 αστυνομικών για να σταματήσει η φασαρία και να εκδιωχθεί ο γιατρός που πρωταγωνίστησε στα επεισόδια.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Σε δύο δόσεις το ασφαλιστικό

Τα πάνω … κάτω θα έλθουν στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό σύστημα τους επόμενους έξι μήνες, αν ψηφιστούν και εφαρμοστούν οι δεκαπέντε συνολικά αλλαγές που προβλέπει η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Οι πρώτες εννιά αλλαγές –με σημαντικότερη εκείνη της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης- πρέπει να ψηφιστούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας και θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015.
Οι επόμενες έξι αλλαγές –με σημαντικότερη εκείνη της "στενότερης" σύνδεσης εισφορών και παροχών και στα ταμεία κύριας ασφάλισης- θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Η έκβαση των εκκρεμοτήτων που έχουν μείνει στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών κάθε παρά μπορεί να αναχαιτίσει ή δυναμώσει αποφασιστικά το γιγάντιο κύμα των ανατροπών που αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό.
Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν το αν θα καταργηθούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν στο ασφαλιστικό (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων) ερήμην των δανειστών, αν θα υπάρξει ρήτρα ισοδυνάμων για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τις αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις που ψηφίστηκαν το 2012 και, τέλος, αν θα εφαρμοστεί χωρίς όρους η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και στα ταμεία πρόνοιας.
Κατά τα άλλα, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να εφαρμοστεί το νόμος 3863/2010 που αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων και να νομοθετηθούν άμεσα, δηλαδή εντός της τρέχουσας εβδομάδας εννιά αλλαγές, οι οποίες –μάλιστα – θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015.

Περισσότερα...

Οχτώ μέτρα-σοκ στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό

Τίποτα σχεδόν δεν θα μείνει όπως το ξέραμε στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, με βάση την πρόταση την οποία απέστειλε η κυβέρνηση στους Θεσμούς και τη Βουλή.

Capital.gr

Σκληρές και άμεσες θα είναι οι παρεμβάσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα όρια συνταξιοδότησης και τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιστολή της, παραδέχεται ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό θα εφαρμόσει πλήρως το νόμο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού (ν. 3863/2010) και θα εφαρμόσει ή θα αντικαταστήσει/προσαρμόσει τους παράγοντες βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που θεσπίστηκαν το 2012 σαν μέρος μίας νέας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης τον Οκτώβριο του 2015 προκειμένου να εξοικονομηθούν ισοδύναμα ποσά και να γίνουν παραπέρα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν εξοικονόμηση ¼ - ½ τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 μέσα από την υιοθέτηση της ακόλουθης νομοθεσίας:

- Με τη δημιουργία αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση - μαζί με την εισαγωγή προστίμων για όσους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση- μέσω του σταδιακού περιορισμού των κεκτημένων δικαιωμάτων στα νόμιμα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, αλλά και των "οδών" πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτός ο περιορισμός θα γίνει μέσω της σταδιακής –μέχρι το 2022- προσαρμογής του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και θα αφορά όλους όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν (πλην όσων ασκούν βαρέα επαγγέλματα και τις μητέρες με παιδιά με αναπηρία)

- Με την υιοθέτηση νομοθεσίας έτσι ώστε να υπάρξει ετήσιο πρόστιμο 10% (αντί 6% που είναι σήμερα) για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.

· Με την ενσωμάτωση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και την εξασφάλιση του γεγονότος ότι - ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2015- όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές.

- Με την διασφάλιση καλύτερα στοχευμένων κοινωνικών συντάξεων μέσα από την αύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων.

- Με τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και να αρχίσει η εφαρμογή στο 20% των δικαιούχων με τις πιο υψηλές αποδοχές το Μάρτιο του 2016. Οι λεπτομέρειες του σχετικού μέτρου θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

- Με το "πάγωμα", σε ονομαστικούς όρους, των μηνιαίων εγγυημένων ανταποδοτικών ορίων συντάξεων μέχρι το 2021.

- Με την παροχή μία βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη.

- Με την αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους στο 6% από το 4% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο και επέκταση αυτής της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις.

- Με την κατάργηση των κρατικά χρηματοδοτούμενων εξαιρέσεων και την εναρμόνιση των κανόνων που διέπουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία σύμφωνα με το πρότυπο των εισφορών στο ΙΚΑ (από 1η Ιουλίου 2015).

Παραπέρα, για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές θα νομοθετήσουν στις 31 Οκτωβρίου του 2015 μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν:

· Συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις έτσι ώστε να υπάρξει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.

·Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά και τους κανόνες των ελάχιστων απαιτούμενων εισφορών.

·Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα για την απασχόληση την καταβολή εισφορών.

·Την ύπαρξη βασικών στοιχείων για μία ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.

·Την κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία από την 31η Οκτωβρίου 2015.

·Την εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διοικητική ενσωμάτωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του 2017. Το 2015 η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μέσω της νομοθέτησης της με στόχο την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών ταμείων σε μία ενιαία οντότητα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Θα ενθαρρυνθούν επίσης παραπέρα μειώσεις του λειτουργικού κόστους, αλλά και μία καλύτερη διαχείριση των χρηματοδοτικών πηγών των ταμείων.

Οι αρχές θα υιοθετήσουν νόμους με τους οποίους θα υπάρξει πλήρης αντιστάθμιση των δημοσιονομικών συνεπειών της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012.Παράλληλα με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, θα υπάρξει μία Αξιολόγηση της Κοινωνικής Πρόνοιας για εξασφαλιστεί η δικαιοσύνη όλων των αλλαγών.

Οι Θεσμοί είναι προετοιμασμένοι να λάβουν υπόψη τους όλα τα παραμετρικά μέτρα μέσα στο συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να αντικαταστήσουν μερικά από τα παραπάνω μέτρα, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Δ. Κατσαγάνης

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΤΑΑ: Διευκρινήσεις προς οφειλέτες

ΕΤΑΑ: Διευκρινήσεις προς οφειλέτες

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς ρύθμισης των 100 δόσεων (Ν.4321/15), ανακοίνωσε το ΕΤΑΑ.

Μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2015, θα μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς ρύθμισης των 100 δόσεων, για τις οφειλές τους προς το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ) οι υγειονομικοί, σύμφωνα με το άρθρο 70 του Ν. 4331/02-07-2015.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Παράταση χρόνου καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΑΥ έως 31/07

Παράταση χρόνου καταβολής εισφορών Α’ εξαμήνου 2015

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του και με τη σύμφωνη γνώμη του Κυβερνητικού Επιτρόπου

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

Δέχεται την εισήγηση της Υπηρεσίας και εγκρίνει, την παράταση της καταβολής εισφορών των ελευθέρως ασκούντων το επάγγελμα υγειονομικών του α΄ εξαμήνου 2015 από την καταληκτική ημερομηνία για ένα (1) μήνα δηλαδή μέχρι 31/7/2015.

Η απόφαση είναι άμεσης επικύρωσης.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών Ε.Τ.Α.Α.

Με το ισχύον καθεστώς (παρ. 15 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011,ΦΕΚ Α '152, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 5α του άρθρου 20 του ν. 4019/2011, ΦΕΚ Α'216), οι από 1/1/1993 κι εφεξής ασφαλισμένοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.)- Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) και Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) μετατάσσονται υποχρεωτικά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία από 1/7/2011.

Λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας, που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που πλήττει τους ευ λόγω κλάδους σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου και προβαίνουν ακόμα και στη διαγραφή τους από αυτό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός την συσσώρευση οφειλών από την πλευρά των ασφαλισμένων επιτείνοντας την ανασφάλειά τους έναντι του θεσμού της κοινωνικής ασφάλειας και αφετέρου την απώλεια εσόδων για το Ταμείο και την διατάραξη της αναλογίας ασφαλισμένων - συνταξιούχων απειλώντας τη βιωσιμότητά του.

Στα πλαίσια αυτά, με τις προτεινόμενες διατάξεις, παρέχεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα να επιλέξουν κατόπιν αιτήσεώς τους την κατάταξη τους σε μία εκ των δύο κατώτερων από αυτήν στην οποία υπάγονται ως σήμερα υποχρεωτικά, ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα π.δ. 124/1993, 124/1993 και 125/1993 και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016. Άλλωστε, αντίστοιχες διατάξεις, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα επιλογής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ισχύει ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

Η ως άνω δυνατότητα παρέχεται στους ασφαλισμένους, εφόσον κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι.

Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση, ενώ ειδικά για αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του έτους 2015, παρέχεται το δικαίωμα αναδρομικής υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ήδη εισφορές για το 2015 με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους ή των δόσεων της ρύθμισης τους, εφόσον υπάρχει τέτοια, επιστρέφουν αυτοδικαίως στην ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, αν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος για κάποιο λόγο έχει χάσει το δικαίωμα, παρέχεται το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης για μία και μόνη φορά. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία γίνεται από την πρώτη του επομένου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής, ασθένειας και πρόνοιας του Ε.Τ.Α.Α. καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του Τ.Σ.Α.Υ.

Περαιτέρω, και προκειμένου να ανακουφιστούν οι παλαιοί ασφαλισμένοι (μέχρι 31/12/1992) του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα από το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του Ταμείου κατά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, προβλέπεται ότι δε θα καταβάλλουν αναδρομικά από 1/1/2015 την πρόσθετη εισφορά που είχε επιβληθεί με τις διατάξεις της παρ. 14 του ν. 44 του ν. 3986/2011 από 1/7/2011, αλλά θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/6/2011.

Σε περίπτωση που η εν λόγω εισφορά έχει ήδη καταβληθεί, αυτή συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.

Τέλος, παρέχεται με εξουσιοδοτική διάταξη η δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθορίσει, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α., τη διαδικασία, τον τρόπο, τα όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

"Άρθρο 38
Διάταξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ

1. Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (TAN) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 1/1/1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα π.δ. 124/1993, 126/1993 και 125/1993, και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016.

2. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία οι ασφαλισμένοιπρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και να είναι ενήμεροι.

3. Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση.

Ειδικά για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2015, είναι δυνατή η αναδρομική υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το έτος 2015 με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ, συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

4. Οι ασφαλισμένοι παραμένουν στην κατώτερη επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης δεν έχουν εκπέσει αυτής. Σε αντίθετη περίπτωση επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, εφόσον δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

5. Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ.

Σε περίπτωση απώλειας για οποιοδήποτε λόγο του δικαιώματος επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του, για μία και μόνο φορά, κατατασσόμενος στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία γίνεται από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

6. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

7. Οι ασφαλισμένοι των Τομέων των κλάδων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31/12/1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς του ΕΤΑΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ή έμμισθοι υπόχρεοι της ειδικής προσαύξησης (ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ) καταβάλλουν από 1/1/2015 έως 31/12/2016 προς τους Τομείς τις προβλεπόμενες εισφορές, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/6/2011.

Τυχόν επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές.

Από 1/1/2017 οι ανωτέρω ασφαλισμένοι καταβάλλουν προς τους Τομείς του ΕΤΑΑ πέραν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία ασφαλιστικής εισφοράς και την προβλεπόμενη από την παρ. 14 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ως ισχύει, πρόσθετη εισφορά.

8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης."

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ και δυνατότητα επιλογής κατηγορίας

Λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας, που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου απειλώντας τη βιωσιμότητά του.

Στα πλαίσια αυτά, με τις προτεινόμενες διατάξεις, παρέχεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα να επιλέξουν κατόπιν αιτήσεώς τους την κατάταξη τους σε μία εκ των δύο κατώτερων από αυτήν στην οποία υπάγονται ως σήμερα υποχρεωτικά, ασφαλιστικών κατηγοριών...
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Διαβάστε τις διατάξεις:
"Άρθρο 38
Διάταξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ

1. Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (TAN) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 1/1/1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα π.δ. 124/1993, 126/1993 και 125/1993, και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016.

2. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία οι ασφαλισμένοι πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και να είναι ενήμεροι.

3. Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση.

Ειδικά για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2015, είναι δυνατή η αναδρομική υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το έτος 2015 με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ, συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

4. Οι ασφαλισμένοι παραμένουν στην κατώτερη επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης δεν έχουν εκπέσει αυτής. Σε αντίθετη περίπτωση επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, εφόσον δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

5. Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ.

Σε περίπτωση απώλειας για οποιοδήποτε λόγο του δικαιώματος επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του, για μία και μόνο φορά, κατατασσόμενος στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία γίνεται από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

6. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

7. Οι ασφαλισμένοι των Τομέων των κλάδων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31/12/1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς του ΕΤΑΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ή έμμισθοι υπόχρεοι της ειδικής προσαύξησης (ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ) καταβάλλουν από 1/1/2015 έως 31/12/2016 προς τους Τομείς τις προβλεπόμενες εισφορές, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/6/2011.

Τυχόν επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές.

Από 1/1/2017 οι ανωτέρω ασφαλισμένοι καταβάλλουν προς τους Τομείς του ΕΤΑΑ πέραν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία ασφαλιστικής εισφοράς και την προβλεπόμενη από την παρ. 14 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ως ισχύει, πρόσθετη εισφορά.

8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης."

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Ανοιχτή επιστολή προβληματισμού προς μέλλοντες συνταξιούχους ΕΤΑΑ ΤΣΑΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι που ασφαλίζεσθε στο ΕΤΑΑ-ΤΥ,

Αναρωτιέμαι πώς μπορούμε να δεχθούμε οι συντάξεις των νεο-εισερχομένων ιατρών στο ΕΤΑΑ-ΤΥ (ΤΣΑΥ) να διαμορφώνονται πλέον στα περίπου 800 ευρώ, στο 67ο έτος μετά απο 40 χρόνια εισφορών,

ενώ την ίδια στιγμή στιγμή κάποιοι υπερασπίζονται επικουρικές συντάξεις 2000-3000 ευρώ (άς πούμε με μέσο όρο τα 2,000), που αφορούν λένε"μόνον 80,000 άτομα και τάχα δεν αποτελούν δημοσιονομικό κόστος".

Δηλαδή δεν είναι δημοσιονομικό κόστος 80,000 Χ 2,000= 1,600,000 ευρώ το μήνα?

Άς θυμηθούμε ότι οι ιατροί με ιδιωτικό ιατρείο δεν παίρνουν καθόλου εφάπαξ ή επικουρική σύνταξη, ενώ όσοι είχαν σύμβαση Ιδιωτικού δικαίου ΙΚΑ ΕΤΑΜ έπαιρναν έως το 2009 μόνον 300 ευρώ και σήμερα κάτω απο 180!!!

Οι τεράστιες ανισότητες στις παροχές δημιουργούν αίσθημα αδικίας στους ιατρούς, Έλληνες πολίτες.

Εμείς οι Υγειονομικοί στίς δύσκολες ώρες, έχουμε βάλει πλάτη και συνεχίζουμε, αλλά μετά τα claw back, rebates, τις απλήρωτες εφημερίες, τις απολύσεις γιατρών και τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο, δεν μπορούμε να ακούμε αυτές τις κατάφωρα προκλητικές διαφορές όσον αφορά το συνταξιοδοτικό.

Πόσο μάλιστα όταν πρόσφατα, υπήρξε προσπάθεια αύξησης, όχι των συντάξεών μας, αλλά των εισφορών των νέων ιατρών στο ΕΤΑΑ- ΤΥ, κάτι που ευτυχώς έγινε έγκαιρα γνωστό και μετά την αντίδραση του ΙΣΑ και άλλων συλλόγων αποσύρθηκε.

Ευριπίδης Μπιλιράκης
Αντιπρόεδρος ΙΣΑ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Γιώργος Ρωμανιάς: «Τα 5,6 δις του ΕΤΑΑ έγιναν μετά το PSI μόλις 1,7 δις»

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως στο υπουργείο «έχουμε το σχεδιασμό για να ανατρέψουμε τις πολύ δυσμενείς επιπτώσεις που είχε το PSI»

farmakopoioi

«Ανατράπηκε οριστικώς η μελλοντική ισορροπία του συστήματος, γκρέμισαν το ασφαλιστικό σύστημα για το μέλλον», είπε ο Γιώργος Ρωμανιάς, αναφερόμενος στο PSI το 2012. Από το βήμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος - στην οποία παρουσιάζονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εργασιών της - ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε χαρακτηριστικά πως δεν έγιναν απλώς μειώσεις συντάξεων, ούτε υπήρξαν απλώς σχετικές αξιώσεις για μείωση συντάξεων «οι άνθρωποι αυτοί γκρέμισαν το ασφαλιστικό σύστημα για το μέλλον, ανετράπη οριστικώς η μελλοντική οικονομική ισορροπία».

Όσον αφορά το δικό μας ταμείο, το ΕΤΑΑ, ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι...

... τα 5,6 δις του ταμείου έγιναν μόλις 1,7δις μετά το κούρεμα και τις ανταλλαγές ομολόγων.

Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ

ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ρύθμιση-ανάσα για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, μηχανικούς, υγειονομικούς και δικηγόρους, του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) προωθεί ο αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, σε μια προσπάθεια αύξησης της εισπραξιμότητας του Ταμείου.


Η ρύθμιση εφαρμόζει το «μοντέλο ΟΑΕΕ» και στο ΕΤΑΑ, δίνοντας τη δυνατότητα πτώσης κλάσεων σε νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

Η διάταξη, που αναμένεται να ενσωματωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- στο νομοσχέδιο για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, βάζει «πάγο» στην υποχρεωτική από το 2011 μετάταξη των νέων ασφαλισμένων ελευθεροεπαγγελματιών (όσοι μπήκαν στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993) σε υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και τους δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν μέχρι και το τέλος του 2016 σε μία εκ των δύο κατώτερων κατηγοριών από αυτήν στην οποία υπάγονται ως σήμερα υποχρεωτικά.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΠΙΣ Ανοιχτή επιστολή για το θέμα του ΤΣΑΥ

http://www.ygeianet.gr/box/cal/48345.pdf

Από τα 16 στα 3 Ασφαλιστικά Ταμεία για να μείνει στο τέλος ένα

Από τα 16 στα 3 Ασφαλιστικά Ταμεία για να μείνει στο τέλος ένα

Από τα 16 στα 3 Ασφαλιστικά Ταμεία για να μείνει στο τέλος ένα Ταμείο

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αναμένεται να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών» που ολοκληρώνονται. Στόχος είναι η δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης, ένα για τους μισθωτούς (ΙΚΑ), ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και ένα για τους αγρότες (ΟΓΑ).

Θέμα ευρύτερου διαλόγου όμως, που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, πρόκειται να αποτελέσει η λειτουργική ενοποίηση των ταμείων, όπως και το ενδεχόμενο να απονεμηθούν στο μέλλον και ενιαίες παροχές, δηλαδή συντάξεις και επιδόματα, για όλους, ανά ταμείο. Η συγκεκριμένη απαίτηση δεν έχει γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά, αφού πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει νέα μείωση σε συντάξεις ή σε επιδόματα, μέσω της δημιουργίας κοινών ποσοστών αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους.

Θετικός στη συγκεκριμένη διαδικασία ενοποίησης εμφανίστηκε και ο Σάββας Ρομπόλης, πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Ο κ. Ρομπόλης, που έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, μιλώντας χθες σε Επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο Μνημόνιο, υπογράμμισε ότι είναι εφικτός ο στόχος να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, από 16 που είναι σήμερα, σε τρία.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας προγραμματισμός για να προκύψει ένα ταμείο, μόλις «ωριμάσουν οι συνθήκες». Πάντως ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να μπορέσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να καταστεί βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η προώθηση του Ταμείου αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να προκύψουν ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ και έτσι να καλυφθεί σιγά – σιγά η απώλεια που προέκυψε από το «κούρεμα» των ομολόγων των Ταμείων, ελέω PSI, το 2012. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΤΣΑΥ: Διευκρινίσεις σχετικά με την καταβολή των εισφορών Α εξαμήνου 2015

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των Ν.Α (δηλ. όσων έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά) και έχουν συμπληρώσει από 1/7/2011 3έτη ασφάλισης μετατάσσονται στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 και της παρ 5 του άρθρου 20 του Ν.4019/2011.

Από 1/7/2011 οι ασφαλισμένοι που είχαν συμπληρώσει τρία χρόνια ασφάλισης, μετατάχθηκαν στην 2η ασφαλιστική κατηγορία και ακολούθως από 1/1/2015 (όσοι είχαν συμπληρώσει 6 χρόνια ασφάλισης) στην 3η ασφαλιστική κατηγορία. Προϋπόθεση είναι μέχρι 30/6/2011 να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης προερχόμενα από άσκηση αμιγώς ελεύθερου επαγγέλματος ή από ασφάλιση (δυνάμει των Ν.3232/04, αρ.18, του Ν.3996 αρ. 58, των αποφάσεων 601/08 και 501/05, αυτασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, κενό διάστημα ασφάλισης λιγότερο των 2 μηνών) που συνεπάγεται καταβολή εισφορών ελεύθερου επαγγελματία.

Δείτε αναλυτικά... 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Καζάνι που βράζει ο χώρος των υγειονομικών για την απόφαση του ΤΣΑΥ που "καίει" νέους επαγγελματίες

Άμεση νομοθετική ρύθμιση που να ελαφραίνει το βάρος στις πλάτες των νέων οδοντιάτρων και φαρμακοποιών ζητούν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιδρώντας άμεσα και με έντονη δυσφορία στη σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η αιφνιδιαστική αύξηση των εισφορών του ΤΣΑΥ την ώρα που το σύνολο των παρόχων υγείας βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς παρουσιάζουν πολύμηνη καθυστέρηση, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε σήμερα το ποτήρι σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντίατρους.

Όπως φαίνεται από τις σχετικές ανακοινώσεις και με στόχο την "εξυγίανση του Ταμείου των υγειονομικών, το υπουργείο Εργασίας και το ΤΣΑΥ ζητούν ειδικά από τους νέους επιστήμονες, υπέρογκες εισφορές κατατάσσοντας τους υποχρεωτικά αναδρομικά σε ανώτερη κατηγορία...

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΟΣΑ:

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει την διαχρονική ασυνέπεια της Πολιτείας στην τήρηση των υποσχέσεων της αλλά και την αδιαφορία που την διακατέχει στην στήριξη των Ελλήνων οδοντιάτρων. Σε μια περίοδο κρίσης που πλήττει κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες το ΤΣΑΥ στέλνει ειδοποιητήρια σύμφωνα με τα οποία όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι ανεβαίνουν υποχρεωτικά στην μεθεπόμενη ασφαλιστική κατηγορία!

Η νομοθέτηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Ρωμανιά με τελευταία αναφορά του στις 14/2/2015 στην διάρκεια της ΓΣ της ΕΟΟ, όπου τόνισε πως η υποχρεωτική μετάταξη ανά 3ετία θα καταργηθεί εντός διμήνου.

Η Πολιτεία με τον τρόπο αυτό επιβαρύνει οικονομικάΑναστά το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στην χώρα μας , την ίδια ώρα που η διαρροή στο εξωτερικό νέων επιστημόνων από όλους τους επιστημονικούς κλάδους είναι αυξανόμενη.

Ζητάμε την άμεση νομοθέτηση του θέματος της προαιρετικής υπαγωγής σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους. Η λογική της άκριτης είσπραξης είναι ξεπερασμένη και αναποτελεσματική. Καλούμε όλους τους υγειονομικούς φορείς να αντιδράσουν και να συμπαραταχτούν μαζί μας ζητώντας την ανατροπή της απόφασης αυτής. Το οφείλουμε σε όλους τους Συναδέλφους και ιδιαίτερα τους νέους Επιστήμονες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΠΦΣ:

Την πλήρη αντίθεση τους εκφράζουν οι φαρμακοποιοί στην αιφνιδιαστική αύξηση των εισφορών του ΤΣΑΥ, την ίδια ώρα που το σύνολο των παρόχων υγείας βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της συγκυρίας αλλά και της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ.

Ενώ οι πληρωμές προς τα φαρμακεία έχουν ήδη συμπληρώσει πολύμηνη καθυστέρηση , το Υπουργείο Εργασίας και το ΤΣΑΥ ζητούν ειδικά από τους νέους επιστήμονες, υπέρογκες εισφορές κατατάσσοντας τους υποχρεωτικά αναδρομικά σε ανώτερη κατηγορία, για να λάβουν στο πολύ … μακρινό μέλλον σύνταξη, που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ.

Η στήριξη του ταμείου που παραπαίει, αποτελεί προτεραιότητα για τον Φαρμακευτικό κλάδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την λογική της εισπραξιμότητας χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση και κυρίως να έχει συνταχτεί αναλογιστική μελέτη που να αποτυπώνει τα αποτελέσματα αυτών των επιβαρύνσεων.

Και βέβαια δεν είναι ρεαλιστική οποιαδήποτε εισπρακτική απαίτηση, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης .

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί σε συστράτευση όλους τους δευτεροβάθμιους Υγειονομικούς Φορείς (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ) προκειμένου να απαιτήσουν την αναστολή αυτής της αποφάσεως.

Ζητά από τον Αναπλ. Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημ. Στρατούλη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Ρωμανιά, να έλθουν σε συνεννόηση με τα δευτεροβάθμια όργανα και με οικονομοτεχνικά κριτήρια να λάβουν αποφάσεις που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους τους υγειονομικούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Ρωμανιάς: «Ανόητες οι προτάσεις των δανειστών για το συνταξιοδοτικό»

http://www.zougla.gr/

«Οι δανειστές δεν έχουν μετακινηθεί ούτε ένα εκατοστό από αυτά που ζητούσαν μέχρι και πέρυσι», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ρωμανιάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Ασφαλιστικό, στα Χανιά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανόητη» την πρόταση των δανειστών για τα όρια συνταξιοδότησης, με την οποία ζητούν από το 2016 και για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος 2012 να ισχύσουν τα νέα όρια ηλικίας, δηλαδή το 67ο έτος της ηλικίας τους.

«Κάτι τέτοιο εκτός από αντικοινωνικό είναι και ανόητο», τόνισε ο κ.Ρωμανιάς «καθώς η υποβολή 300.000 αιτήσεων για σύνταξη, θα βούλιαζε τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ αναφέρθηκε και στις αποφάσεις του ΣτΕ, που έχει ακυρώσει προηγούμενες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, στους μισθούς των ενστόλων κτλ.

«Τι αξία έχει να ψηφίσουμε έναν νόμο και στη συνέχεια το ΣτΕ να τον ακυρώσει» ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς, προσθέτοντας ότι μια εξήγηση για την «ανεξήγητη» όπως τη χαρακτήρισε επιμονή των δανειστών, είναι ότι οι προτάσεις τους δεν βασίζονται σε τεχνοκρατικά στοιχεία αλλά σε πολιτικά.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

Όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στο «παζάρι» που παίζεται για την 13η σύνταξη, για το ύψος της κατώτατης σύνταξης, ενώ αποκάλυψε ότι πρόταση των δανειστών είναι να συνδεθεί με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, τόνισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα δεχτεί μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις, ενώ επεσήμανε ότι στην πράξη έχει καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται κανονικά, χωρίς μειώσεις.

Ρευστότητα για τις συντάξεις μέχρι το 2017

Σε ερώτηση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στις «καταστρεπτικές» συνέπειες του PSI για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, το οποίο χαρακτήρισε «μη βιώσιμο», ενώ πρόσθεσε ότι οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι αποκατάσταση των απωλειών που προκλήθηκαν από το «κούρεμα» των ταμείων.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να πληρώνουμε τις συντάξεις το 2015, το 2016, το 2017, ρευστότητα υπάρχει. Αργότερα όμως, μετά το 2017 το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο», επεσήμανε.

Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στη δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, με το οποιο ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου θα μεταβιβαστεί στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος, επεσήμανε την ευεργετική επίδραση του νόμου για την ρύθμιση των 100 δόσεων, με την οποία κάθε μήνα το ασφαλιστικό σύστημα ενισχύεται από την καταβολή εισφορών, παλαιών και τρέχοντων, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν καταβάλλονταν.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

«Τρύπα» 349 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία

«Τρύπα» 349 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία από πλεόνασμα που είχαν το 2014

«Βουλιάζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους και της κρατικής επιχορήγησης.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζουν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 349 εκατ. ευρώ (από πρωτογενές πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014), ενώ την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ, εξαιτίας της εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Οι ανωτέρω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών εσόδων καθώς και των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 51,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1,186 δισ. ευρώ (από 2,454 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014). Οι προβολές που κάνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες τα μεγέθη θα επιδεινωθούν συνεπεία της σημαντικής μείωσης των φορολογικών εσόδων και της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το πρώτο τρίμηνο παρατηρείται «αδιέξοδο» στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λόγω της μείωσης κατά 17,1% της κρατικής επιχορήγησης και κατά 12,1% των εσόδων τους. Συγκεκριμένα, τα έσοδά τους ανήλθαν στα 8,018 δισ. ευρώ (έναντι 9,155 δισ. ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα), ενώ οι δαπάνες ανήλθαν στα 8,368 δισ. ευρώ από 8,36 δισ. ευρώ πέρυσι.

Επίσης, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, περιορίστηκαν στα 4,017 δισεκατομμύρια ευρώ από 4,723 δισ. ευρώ πέρυσι. Η κρατική επιχορήγηση στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 3,29 δισ. ευρώ από 3,97 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αυξήθηκαν σε 3,741 δισ. ευρώ έναντι 3,383 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου έφθασαν τα 688 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, έναντι 628 εκατ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο. Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους έφθασαν τα 4,429 δισ. τον Μάρτιο, έναντι 4,011 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφοντας αύξηση κατά 418 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.

Οι περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές βαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ (1,387 δισεκατομμύρια ευρώ) και τα νοσοκομεία 903 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έφθασαν τα 382 εκατ. ευρώ, ενώ της τοπικής αυτοδιοίκησης τα 319 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (έγγραφο που αφορά την εκκαθάριση της επιστροφής φόρου) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Οι εγγυήσεις μέσω του μηχανισμού Εκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας (ELA) διαμορφώθηκαν στα 69 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2015, από 22 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, και 6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 0 στα τέλη του 2014. Το χρέος στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχει διαμορφωθεί στα 312 ,7 δισ. ευρώ από 324,1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ