Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.

Αλλαγές-φωτιά στο ασφαλιστικό των υγειονομικών από τον Ιανουάριο του 2016

tsay

Την ένταξη όλων των Ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης και κατώτατη εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ στην οποία θα προστίθεται αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με τα εισοδήματα και τις εισφορές, με ποσοστό αναπλήρωσης 60% θα πάρουν σύνταξη και οι υγειονομικοί… Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος σε αντιπροσωπεία υγειονομικών, που τον επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά το …νέο αυτό δεν «καταπίνεται» εύκολα από τον κλάδο!

Κάπως έτσι, τα νέα δεδομένα στην σύνταξη γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και κτηνιάτρων, σε συνδυασμό με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο τους, ΤΣΑΥ μετά το κούρεμα των αποθεματικών του, αλλάζει τα πάντα για τους άλλοτε προνομιούχους επιστήμονες υγείας.

Σε έκθεση που κατατέθηκε προ ημερών από τους γιατρούς, αναφέρεται ότι:

Οι συνολικές απώλειες από το PSI είναι: 781.880.000 – 278.760.000 = 503.120.000 ευρώ. Απώλεια της τάξης του 65%.

Παρά τα προβλήματα, η επιβίωση του Ταμείου είναι δεδομένη, εφόσον εξασφαλιστεί η τριμερής χρηματοδότηση. Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι υψηλή (4 προς 1) και τα αποθεματικά αρκούντως ισχυρά, παρά τη μείωση με το PSI. Έτσι, οι υγειονομικοί ζητούν από το υπουργείο Εργασίας τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου τους ΕΤΑΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπάρξει καμία εξαίρεση και να συγχωνευθούν τα Ταμεία.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Ανεξάρτητο και βιώσιμο Ταμείο ζήτησαν οι Υγειονομικοί από τον Υπουργό Εργασίας

Αθήνα 26.11.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ των εκπροσώπων των Υγειονομικών Φορέων ΠΙΣ, ΕΟΟ, ΠΦΣ και ΠΚΣ,τουΥπουργού Εργασίας κ.Γ.Κατρούγκαλου και του Υφυπουργούαρμοδίου για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αν.Πετρόπουλου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ.Μιχαήλ Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ.Αθανάσιος Κατσίκης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.Κωνσταντίνος Λουράντος και ο κ. Σεραφείμ Ζήκας, μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, καθώς και η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κα Αθηνά Τραχήλη.Επίσης συμμετείχε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών κ.Ευστάθιος Τσούκαλος.

Οι Υγειονομικοί φορείς ζήτησαν από τον Υπουργό την διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου τους ΕΤΑΑ, στο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τη στιγμή που η βιωσιμότητά του - σύμφωνα και με τις επίσημες προτάσεις της Διοίκησης του ΕΤΑΑ – είναι δεδομένη εάν εξασφαλιστεί η τριμερής χρηματοδότηση.

Επίσης έθεσαν στον Υπουργό το θέμα της αναβάθμισης των Υπηρεσιών του Ταμείου, του οποίου η λειτουργία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασφαλισμένων του, κυρίως λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Ο Υπουργός τόνισε προς τους εκπροσώπους των Υγειονομικών φορέων, ότι ήδη έχει αποφασιστεί η ένταξη όλων των Ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης με διακριτές λειτουργίες. Θα υπάρξει κατώτατη εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ στην οποία θα προστίθεται αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με τα εισοδήματα και τις εισφορές, με ποσοστό αναπλήρωσης 60% . Το ζήτημα αυτό, είπε ο Υπουργός, θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα.

Απόφαση της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του ενός φορέα κύριας ασφάλισης και παράλληλα ενός φορέα επικουρικής, αρχής γενομένης την 1η Ιανουαρίου 2016. Ο Υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση.

Οι Πρόεδροι των τεσσάρων φορέων ζήτησαν για μία ακόμη φορά τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου, μέσα από το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τονίζοντας ότι η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι υψηλή (περίπου 4 προς 1) και τα αποθεματικά του Ταμείου, τα οποία είναι αρκούντως ισχυρά, παρά τη μείωσή τους με ευθύνη της Πολιτείας (PSI, μετοχές, ομόλογα, ακίνητη περιουσία, κλπ.), θα εξαφανιστούν μέσω στην χοάνη του «τρύπιου» ασφαλιστικού συστήματος.

Ζήτησαν από τους Υπουργούς να σκεφτούν τη πρόταση αυτή, καθώς πιστεύουν ότι το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και του ασφαλιστικού συστήματος και όχι η υποβάθμισή τους.

Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων, θα συμμετάσχουν αύριο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει αποφασίσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα στους Υπουργούς για την ανεξαρτησία του Ταμείου.

Όταν θα εξειδικευτεί το περιεχόμενο του νομοθετήματος για το ασφαλιστικό, θα ζητήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους των Κομμάτων και θα συντονίσουν και τις ενέργειες με τους άλλους φορείς του Ταμείου (Μηχανικούς, Νομικούς), προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στη διάλυση του Ασφαλιστικού μας φορέα.

Οι Υγειονομικοί θα εναντιωθούν στα σχέδια αυτά που στόχο έχουν τον αφανισμό των εισφορών τόσων χρόνων, με κάθε τρόπο, μέσα από τη διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων, και προσφεύγοντας σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Οι θέσεις και οι επόμενες συντονισμένες κινήσεις μας θα αναλυθούν σε Συνέντευξη Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί συντόμως.


OI ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΜΙΧ.ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ ΑΘΑΝ. ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ

Π.Ι.Σ Ε.Ο.Ο. Π.Φ.Σ. Π.Κ.Σ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

Σε ενιαίο Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους οι υγειονομικοί από τον Ιανουάριο του 2016

Σε ενιαίο Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους οι υγειονομικοί από τον Ιανουάριο του 2016

Στη χοάνη του τρύπιου ασφαλιστικού συστήματος θα καταλήξουν τα "κουρεμένα" αποθεματικά του ΤΣΑΥ, μετά την ένταξή του Ταμείου σε ενιαίο φορέα από τις αρχές του 2016.

Σε ενιαίο Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους οι υγειονομικοί από τον Ιανουάριο του 2016
Δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό χιλιάδων υγειονομικών φέρνει το 2016.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ένταξη όλων των Ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης με διακριτές λειτουργίες.
Θα υπάρξει κατώτατη εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ στην οποία θα προστίθεται αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με τα εισοδήματα και τις εισφορές, με ποσοστό αναπλήρωσης 60%.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κατρούγκαλος σε αντιπροσωπεία υγειονομικών, που τον επισκέφθηκε την προηγούμενη Τετάρτη.
Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέα (δυσμενή) δεδομένα για τη συνταξιοδότηση γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και κτηνιάτρων, σε συνδυασμό με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πάλαι ποτέ εύρωστο Ταμείο τους (ΤΣΑΥ).
Η χαριστική βολή δόθηκε στο ΤΣΑΥ από το “κούρεμα” των αποθεματικών του (το περιβόητο PSI).
Απώλειες
Σε έκθεση που κατέθεσε προ ημερών ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ΤΣΑΥ, αναγράφεται επί λέξει:
Οι συνολικές απώλειες από το PSI είναι: 781.880.000 – 278.760.000 = 503.120.000 ευρώ. Απώλεια της τάξης του 65%.
Παρά τα προβλήματα, η επιβίωση του Ταμείου είναι δεδομένη, εφόσον εξασφαλιστεί η τριμερής χρηματοδότηση. Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι υψηλή (4 προς 1) και τα αποθεματικά αρκούντως ισχυρά, παρά τη μείωση με το PSI.
Ανεξαρτησία
Με αυτό το δεδομένο, οι υγειονομικοί ζητούν από το υπουργείο Εργασίας τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου τους ΕΤΑΑ, στο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Θέτουν, δε, θέμα αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ταμείου, του οποίου η λειτουργία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασφαλισμένων του, κυρίως λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.
Ο κ. Κατρούγκαλος, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπάρξει καμία εξαίρεση και να συγχωνευθούν τα Ταμεία. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ Υγειονομικών στη χοάνη του «τρύπιου» ασφαλιστικού συστήματος, εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος.
Δ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΤΑΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικησ Ασφαλίσησ & κοινωνικησ αλληλεγγυησ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Ε.Τ.Α.Α.

Αθήνα, 13/11/2015
ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Τ.Υ.)
Τηλέφωνο : 210 8816911-17

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχετικά με την εγκύκλιο αριθ.: Β/7/οικ.39759/1983/27-10-2015 της Γ.Γ.Κ.Α.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4336/2015 και της εγκυκλίου αριθ. Β/7/οικ.39759/1983/27-10-2015 της Γ.Γ.Κ.Α. εφαρμόζεται ίδιο επιτόκιο σε όλα τα υφιστάμενα σχήματα ρύθμισης οφειλών (πάγια ρύθμιση του Ν.4152/2013, ρυθμίσεις του Ν.4305/2014 και Ν.4321/2015), προκειμένου να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι οφειλέτες που υπάγονται σε διαφορετικά σχήματα ρύθμισης οφειλών.

Το επιτόκιο, με το οποίο επιβαρύνεται το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση, ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον πέντε (5) εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο.

Επομένως, για τις οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4152/2013, θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου, ενώ για τις οφειλές που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν.4305/2014, καθώς και στις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.4321/2015, θα υπάρξει αναπροσαρμογή του επιτοκίου.

Οι οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4321/2015 με ύψος κύριας οφειλής έως 5.000,00€, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η οφειλή τους με το επιτόκιο των 5,05% θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι 14/12/2015 (ημερομηνία πρωτοκόλλου) στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι:

α) η υπαγόμενη στη ρύθμιση οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη,

β) η ακίνητη περιουσία του, όπως προκύπτει από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) δεν υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία το ύψος των 150.000,00 €».

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Επειδή δεν είναι δυνατή η προσωπική ενημέρωση των οφειλετών για τις αλλαγές του ποσού των δόσεων σύμφωνα με το νέο επιτόκιο 5,05% σας ενημερώνουμε ότι:
Για οφειλές άνω των 5.000,00€, που έχουν ήδη υπαχθεί σε μία από τις άνω ρυθμίσεις, η είσπραξη των δόσεων με το νέο ποσό θα αρχίσει από το Νοέμβριο 2015 και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να μεριμνήσετε για την κατάθεση ανάλογου ποσού στο Τραπεζικό Λογαριασμό και τον έλεγχο τυχόν ανώτατου ορίου, για ανάληψη μέσω πάγιας εντολής. Να υπολογιστεί ότι το επιτόκιο, για όσες οφειλές έχουν ρυθμιστεί με τις διατάξεις του Ν.4152/2013, θα είναι μειωμένο, ενώ όσες έχουν ρυθμιστεί με τις διατάξεις του Ν.4305/14 και του Ν.4321/2015, θα είναι αυξημένο κατά 1,50% και 2% αντίστοιχα.
Για οφειλές μέχρι 5.000,00€, οι οποίες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση με τις διατάξεις του Ν.4321/2015 και μετά την προσκόμιση των άνω δικαιολογητικών, για όσες οφειλές δεν απαλλάσσονται, η επιβάρυνση με το νέο επιτόκιο θα αρχίσει από το Δεκέμβριο 2015. Όσοι οφειλέτες δεν προσκομίσουν τα εν λόγω έγγραφα μέσα στην προβλεπόμενη ημερομηνία θα επιβαρυνθούν χωρίς νεότερη ενημέρωση.

Διευκρινίζεται ότι για τους οφειλέτες που δεν είναι φυσικά πρόσωπα δεν ισχύει ο παραπάνω έλεγχος.

ΕΤΑΑ – ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Δώδεκα μέρες που θα συγκλονίσουν τα Ταμεία

Κρίσιμο δωδεκαήμερο τεστ ξεκινά για τις συντάξεις την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στην πρόταση της απέναντι στους δανειστές για το νέο Ασφαλιστικό, να ψηφίσει συνταξιοδοτικό πακέτο 1,8 δισ. ευρώ στα πλαίσια του νέου προϋπολογισμού αλλά και να εξασφαλίσει 2,3 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο οι αντοχές της κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι πλέον αρκετές για τη διαχείριση του εν λόγω "μετώπου", όπως φάνηκε και από την έκκληση του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα για "Εθνικό Διάλογο" σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα .
Οι άμεσες προκλήσεις της κυβέρνησης για το επόμενο 12ημερο πιο αναλυτικά έχουν ως εξής :
· Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (πιθανότατα αύριο Τρίτη 24 Νοεμβρίου) με θέμα το νέο Ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο Ασφαλιστικό θα προβλέπει " Εθνική Σύνταξη" 384 ευρώ έναντι 487 ευρώ που είναι σήμερα, διπλασιασμό ή ακόμα και τριπλασιασμό των εισφορών στα Ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολουμένων (πχ ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σύσταση δύο υπερ –ταμείων (σ.σ. κύριας και επικουρικής ασφάλισης), αλλά και νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 60% για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Το πακέτο των μέτρων εκτιμάται ήδη σε 1,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον και αφορά την περίοδο μέχρι το 2018. Στη συνάντηση μεταξύ του Υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των θεσμών την περασμένη Πέμπτη δεν φάνηκε να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
· Στις 5 Δεκεμβρίου θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχασε τρεις βουλευτές στην ψηφοφορία του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου (κκ Νικολόπουλος, Παναγούλης, Σακελαρίδης).
Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία εκτός από τις παρακρατήσεις 6% σε όλες τις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ που ισχύουν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλέπουν περικοπές 10% στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις (μέσω μεσοσταθμικής μείωσης 6% στις επικουρικές), μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% και αύξηση των εσόδων από εισφορές στον ΟΓΑ κατά 30% αλλά και νέο συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ.
· Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 27 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 2,3 δις. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου.
Ήδη έχουν επιστρατευτεί και τα τελευταία απομεινάρια του "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) αλλά και των "υπό κατανομή κονδυλίων" του κρατικού προϋπολογισμού για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ αλλά και του ΕΚΑΣ μέχρι τέλος του 2015. Παράλληλα, το ΕΤΕΑ, μετά την κατάργηση της δυνατότητας του να αντλήσει κεφάλαια από το ΑΚΑΓΕ βάσει του νόμου που πέρασε τον περασμένο Οκτώβριο, χρειάζεται πιθανόν να "σπάσει" ομόλογα του προκειμένου να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου.

 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΑΜΕΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΑΜΕΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Η βιωσιμότητα του Ταμείου των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), ο συντονισμός δράσεων για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΤΑΑ και η διερεύνηση των δυνατοτήτων αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, απασχόλησαν τους εκπροσώπους των Υγειονομικών Φορέων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.κ. Απόστολος Βαλτάς Αντιπρόεδρος και Σεραφείμ Ζήκας μέλος ΔΣ, καθώς και η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κα Αθηνά Τραχήλη και η εκπρόσωπος κα Μάγδα Βουδούρη. Επίσης συμμετείχε στη συνάντηση και ο Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) κ. Στάθης Τσούκαλος ο οποίος παρείχε εκτενή ενημέρωση στους Φορείς για την κατάσταση του Ταμείου.

Κοινή πεποίθηση των εκπροσώπων των Φορέων είναι η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του Ταμείου μέσα από την επαναφορά της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ που καταργήθηκε, τη συμμετοχή του Κράτους στη τριμερή χρηματοδότηση, καθώς και την εξόφληση των εργοδοτικών εισφορών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.
Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των Υγειονομικών Φορέων, η βελτίωση των υπηρεσιών του Ταμείου μπορεί να επιτευχθεί με την επάνοδο αποσπασμένων υπαλλήλωνσε άλλους φορείς, όπως τα κομματικά και υπουργικά γραφεία, αλλά και με στοχευμένες προσλήψεις, ανάληψη δράσεων και ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος.
Αναφερόμενοι στους συνταξιούχους που ήταν έμμισθοι στο Δημόσιο και παίρνουν προσωρινή σύνταξη (από το Δημόσιο), συμφώνησαν ότι πρέπει να επιτραπεί η χορήγηση προσωρινής σύνταξης και από το ΤΣΑΥ, που σήμερα απαγορεύεται, καθώς η απονομή σύνταξης του ΤΣΑΥ μπορεί να καθυστερήσει έως και τρία χρόνια. Επίσης, η απονομή προσωρινής σύνταξης θα αποσυμφορήσει τον όγκο των αιτήσεων προς συνταξιοδότηση και θα επιτρέψει τη γρηγορότερη απονομή σύνταξης και στους μονοσυνταξιούχους.
Οι Υγειονομικοί Φορείς ζητούν από το Κράτος την απόδοση των αποθεματικών, που στέρησε από το Ταμείο (π.χ. PSI, δομημένα ομόλογα, κ.λπ.), καθώς και τη συμμετοχή του στη τριμερή χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό, τονίστηκε, να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου και θα ενισχυθεί η λειτουργία του.
Κύρια διεκδίκηση των Υγειονομικών αποτελεί η ανεξαρτησία του ΕΤΑΑ. Επίσης, εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους στη συγχώνευση και ενοποίησή του με άλλα Ταμεία.
Η σχεδιαζόμενη ενοποίησή του, θα έχει ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους. Θα χαθούν και τα υπόλοιπα αποθεματικά του Ταμείου που έχουν απομείνει, χρήματα των ασφαλισμένων από τις εισφορές τους, ενώ η σύνταξη θα πάψει να είναι ανταποδοτική και αξιοπρεπής.
Οι απόψεις που κατατέθηκαν θα συζητηθούν στα Διοικητικά Συμβούλια των Υγειονομικών Φορέων, προκειμένου να συντονιστούν δράσεις και παρεμβάσεις στις παραπάνω κατευθύνσεις.
​​ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

Λήγει η προθεσμία για δάνεια σε νέους γιατρούς από το ΤΣΑΥ! Όλες οι προϋποθέσεις

ΓΙΑΤΡΟΙ

Λίγες ώρες προθεσμία έχουν ακόμη οι νέοι γιατροί για να υποβάλουν αίτηση για δάνειο από το ΕΤΑΑ πρώην ΤΣΑΥ.

Μόλις 100 τυχεροί νέοι γιατροί θα μπορέσουν τελικά να πάρουν δάνειο ύψους 6000 ευρώ ως βοήθημα για το πρώτο τους ιατρείο, από το ΤΣΑΥ νυν ΕΤΑΑ.

Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 15 Νοεμβρίου.

Όσο για τα κριτήρια, αυτά είναι τα εξής:

• Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και τίτλο ειδικότητας και να μην έχει παρέλθει 5ετία από τη λήψη του τίτλου ειδικότητας ή της άσκησης επαγγέλματος {στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τίτλος ειδικότητας (οδοντίατροι φαρμακοποιοί, κτηνίατροι)}.

• Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι αλλοδαποί θα πρέπει να έχουν και άδεια παραμονής στην Ελλάδα μέχρι την ημερομηνία εξόφλησης του δανείου.

• Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 30/6/2015 (δηλ. μέχρι το προηγούμενο εξάμηνο υποβολής της αίτησης ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους, και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης .

• Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι 15-11-2015 να υποβάλλουν αίτηση. Στην αίτηση θα αναγράφεται η πόλη στην οποία θα εγκατασταθεί επαγγελματικά ο ασφαλισμένος και θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

-φωτοαντίγραφο άδειας άσκησης επαγγέλματος,
-φωτοαντίγραφο τίτλου ειδικότητας,
-φωτοαντίγραφο βεβαίωσης έναρξης εργασιών από τη ΔΟΥ,
-Υπεύθυνη Δήλωση (Άρθρο 8 Ν.1599/86) στην οποία θα δηλώνει ότι:

Ι). Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για 1η επαγγελματική εγκατάσταση ή εξοπλισμό του (όνομα ασφαλισμένου) που βρίσκεται στην περιοχή (υποχρεωτική αναγραφή περιοχής, οδού και αριθμού).

ΙΙ). Δεν του έχει χορηγηθεί άλλο δάνειο μέχρι σήμερα από το Ταμείο.

Οι Αλλοδαποί ασφαλισμένοι πλην των προερχόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον:

-Άδεια παραμονής στην Ελλάδα,

-Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνεται η μόνιμη κατοικία του ασφαλισμένου στην Ελλάδα και σε περίπτωση αλλαγής της ότι υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως το Ταμείο

-Έγγραφο στο οποίο ορίζεται ο αξιόχρεος τριτεγγυητής με περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, και

–Αποδεικτικό από το οποίο θα φαίνεται ότι έχει παρέλθει 5ετία από τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος (απόφαση Δ.Σ. ΤΣΑΥ 193/2002).

• Το επιτόκιο των δανείων ορίσθηκε σε ποσοστό 2,7%, η δε εξόφληση του δανείου θα γίνει σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που θα αρχίζουν από το μεθεπόμενο χρόνο χορήγησης του δανείου. Το επιτόκιο του πρώτου έτους, που δεν θα καταβάλλονται οι δόσεις, θα επιμερισθεί και θα συμπεριλαμβάνεται στο ποσό των 36 δόσεων.

• Για τη χορήγηση του δανείου δεν απαιτούνται δικαιολογητικά ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων, ούτε εγγυήσεις τρίτων (πλην των περιπτώσεων των αλλοδαπών), αλλά σε περίπτωση μη εξόφλησης τριών στη συνέχεια δόσεων θα επιδιώκεται είσπραξη της οφειλής με κάθε νόμιμο τρόπο.

• Τα δάνεια θα χορηγούνται με σειρά προτεραιότητας τηρουμένης απόλυτης σειράς πρωτοκόλλου υποβολής των αιτήσεων στη Κεντρική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ-ΤΥ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες ΕΤΑΑ-ΤΥ,σε ποσοστό 80% των θέσεων και 20% των θέσεων αναλόγως των περιοχών Δ, Γ. Όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.1262/82.

• Μετά την έγκριση της αίτησης για τη χορήγηση του δανείου θα απαιτηθεί η καταβολή σε Δημόσιο Ταμείο χαρτοσήμου 3% (180 €) επί του ποσού του δανείου πλέον 20% υπέρ ΟΓΑ (36 €), σύνολο 216,00 €.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Δάνεια του ΕΤΑΑ-ΤΥ σε νέους ασφαλισμένους

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΤΑΑ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σπίρτζης προς ασφαλισμένους ΕΤΑΑ: "Αποτύχαμε αλλά στηρίξτε"

Ανοιχτή επιστολή σε μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, έστειλε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης την περασμένη Παρασκευή για την κατάργηση της διάταξης που δίνει δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ο κ. Σπίρτζης, παραδέχεται ότι η κυβέρνηση παρότι έδωσε μάχη, απέτυχε να πείσει τους Θεσμούς και έκανε μια «τακτική υποχώρηση» όπως την αποκαλεί. Ζητά ωστόσο την κατανόηση των συγκεκριμένων κλάδων και την στήριξή τους στην κυβέρνηση που δίνει μάχη για να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό.

'Ολη η επιστολή Σπίρτζη:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα στο Σχέδιο Νόμου με την ψήφιση των μέτρων, για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης για το δικαίωμα της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μέχρι το 2016, διάταξη που συντάχθηκε, κατατέθηκε και ψηφίστηκε από Μηχανικούς Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη διάταξη αυτή στη Διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς δόθηκε μεγάλη μάχη με επαρκέστατη τεκμηρίωση από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης τόσο για τους κοινωνικούς δίκαιους λόγους όσο και για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της πρότασης της Κυβέρνησης.

Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο θέμα, οι Θεσμοί δεν έδειξαν τη δέουσα και προφανή λογική, για να αποδεχθούν τη συνέχιση της ισχύος της διάταξης ή άλλων εναλλακτικών προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση.

Στη συγκεκριμένη στιγμή, παρά τις πολιτικές διαφωνίες μας, και προσωπικά και πολλών συναδέλφων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μηχανικών, Γιατρών και Δικηγόρων, προέχει η επιτυχής έκβαση της μάχης που δίνει ο ελληνικός λαός, η Κυβέρνησή του και ο Πρωθυπουργός του, για την αναδιάρθρωση του χρέους της Χώρας.

Για αυτό ζητώ από τους Συναδέλφους μου, από όλους όσους δώσαμε κοινούς αγώνες, και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες της Χώρας μας, την κατανόησή σας για την ψήφιση της άδικης, αλλά όμως και προσωρινής διάταξης, που στρέφεται ενάντια σε όλους τους Ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

Ζητώ την κατανόησή σας για την τακτική υποχώρησή μας αλλά και ταυτόχρονα ζητώ και τη συμμετοχή σας, την επαγρύπνησή σας και τη δράση σας, ώστε να αποτελείτε την αυτόνομη συνείδηση του κινήματος των επιστημόνων που είναι ζωτικό συστατικό της Κυβέρνησης.

Ζητώ τη συμμετοχή σας για μια δίκαιη, συνολική και οριστική λύση στο πρόβλημα των άδικων, υπέρογκων και ανάλγητων ασφαλιστικών εισφορών με την ψήφιση του αντίστοιχου Σχεδίου Νόμου στο τέλος Νοεμβρίου, για τη διασφάλιση ενός δίκαιου και υγιούς ασφαλιστικού συστήματος και για τις νέες γενιές.

Θα συνεχίσω να δίνω αγώνες μαζί με τους Μηχανικούς και όλους τους επιστήμονες με τις ίδιες πάντα απόψεις, στην ίδια πάντα κατεύθυνση, για τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποδοχές και τον κύκλο εργασιών του κάθε Μηχανικού, Γιατρού και Δικηγόρου, για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα αποτελεί την προστασία και την κοινωνική πρόνοια των επιστημόνων και όχι τιμωρητικό μηχανισμό περιθωριοποίησης και εξόδου από το επάγγελμα.

Πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας!

Χρήστος Σπίρτζης»

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ. ''Ασφαλιστική Ικανότητα 2016''

Ασφαλιστική Ικανότητα 2016

Σας ενημερώνουμε ότι έχει καταχωρηθεί η ασφαλιστική ικανότητα για το 2016 σε 45.866 άμεσα ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες έμμισθους υγειονομικούς Ε.Σ.Υ., ΠΕΔΥ. κ.λ.π

Σας υπενθυμίζουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να καταχωρηθεί η ασφαλιστική σας ικανότητα για το 2016, ηλεκτρονικά στο πρόγραμμα «ΑΤΛΑΣ» ,προκειμένου να έχετε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη , είναι η επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού σας φακέλου.

Συνδεθείτε έως 30-11-2015 με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ταμείου,ελέγξτε την ασφαλιστική σας ικανότητα για το 2016, και επικαιροποιήστε το ιστορικό απασχόλησης σας , καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας, συμπεριλαμβανομένης και της Διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Η επικαιροποίηση αφορά όλους τους υγειονομικούς (ιατρούς –φαρμακοποιούς του Ε.Σ.Υ. ,Π.Ε.Δ.Υ., Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έμμισθους υγειονομικούς, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λ.π).

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε πρόβλημα και δεν έχει καταχωρηθεί η ασφαλιστική σας ικανότητα για το 2016 επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες των Τομέων Υγειονομικών, είτε τηλεφωνικά , είτε ηλεκτρονικά μέσω του Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. , είτε συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την σχετική αίτηση (πατήστε εδώ) με FAX ή στην Κεντρική Υπηρεσία(2108811990), ή στην Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (2310518101)ή στα περιφερειακά τμήματα και γραφεία των Τομέων Υγειονομικών, σύμφωνα με το τόπο κατοικίας σας.

Διευκρινιστικά σας αναφέρουμε ότι η ασφαλιστική σας ικανότητα και συνεπώς η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή σας περίθαλψη για το 2015, ισχύει μέχρι 31-12-2015 και πριν την λήξη της θα πρέπει να ελέγξετε την ηλεκτρονική της καταχώρηση για το επόμενο έτος (2016) , προκειμένου να έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση , είναι επιδοτούμενα άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι, ή υπάγονται στις διατάξεις του Ν.4320/2015 για παροχές σε είδος, ακολουθούν για την διάρκεια της ασφαλιστικής τους ικανότητα τα οριζόμενα στους αντίστοιχους Νόμους και στις σχετικές ανακοινώσεις που υπάρχουν στην ιστοσελίδα . 

ΠΗΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί επιμένουν στην απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου

Tην άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχεδίου, η οποία καταργεί ευνοϊκές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ζητούν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής. Με την τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η κυβέρνηση τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, αφού καταργείται η δυνατότητα, που δόθηκε πριν από λίγους μήνες στους νέους επιστήμονες (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δηλώνει, ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα, δηλαδή οι ρυθμίσεις που ωφελούν αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και τη δυνατότητα διατήρησης της βιωσιμότητας των Ταμείων. Εποσημαίνει μάλιστα ότι και οι τρεις επιστημονικοί φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους "για να απαιτήσουμε το αυτονόητο… να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν ωφελούν τα Ταμεία, αλλά αποτελούν την κατάρα τους"… Συμπληρώνοντας, τόνισε πως αυτή τη στιγμή το 25% των γιατρών της χώρας μας είναι άνεργοι (γι αυτό και ο κλάδος μαστίζεται από μετανάστευση), ενώ ένα 26% υποαπασχολείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο φεύγουν για το εξωτερικό περίπου 600 γιατροί.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι καταργούνται συγκεκριμένα δύο άρθρα (38 και 39) του Ν. 4331/15, που επέτρεψαν σε πολλούς μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να ενταχθούν σε σχετική ρύθμιση για την πληρωμή εισφορών, πράγμα που επέφερε μεγάλα έσοδα και στα Ταμεία των συγκεκριμένων κλάδων. Και ανέφερε απολογιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με τα οποία, λόγω της ισχύουσας ρύθμισης που καθιερώθηκε με το νόμο 4331/2015 και σήμερα συζητείται η κατάργησή της, το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723€) έναντι λιγότερων από 67εκατ. πέρυσι, (66.829.440€, δηλαδή 9.518.383 περισσότερα) δηλαδή υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 14,20%. Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο Β΄εξάμηνο του 2014, δηλ. 7.401 περισσότεροι μηχανικοί, οι οποίου αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%. (σχετικός πίνακας στο τέλος).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε πως οι τρεις επιστημονικοί φορείς της χώρας, δίνουν αυτή τη στιγμή "τη μάχη για να διασώσουν το αυτονόητο". Καταργούνται ρυθμίσεις που έδωσαν το δικαίωμα σε επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα να καταβάλουν εισφορές, ωφελώντας παράλληλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Δυστυχώς, με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, νέοι άνθρωποι οδηγούνται στη "γκρίζα ζώνη" της οικονομίας, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βερβεσό, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.

Στοιχεία

ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Β' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014

Πλήρωσαν συνολικά 33.607 ασφαλισμένοι εκ των 67.791 ειδοποιητηρίων δηλ. ποσοστό 49,57%
Είσπραξη από ειδοποιητήρια ………………..65.025.302 Ευρώ
Είσπραξη από γραμμάτια είσπραξης……..... 1.804.138 Ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ………………………..66.829.440 Ευρώ

ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015

Πλήρωσαν συνολικά 41.068 ασφαλισμένοι εκ των 66698 ειδοποιητηρίων δηλ. ποσοστό 61,57%
Είσπραξη από ειδοποιητήρια…………………. 59.657.258 Ευρώ
Είσπραξη από γραμμάτια είσπραξης*……..… 16.690.465 Ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ……………………….…76.347.723 Ευρώ

*Τα γραμμάτια είσπραξης είναι περισσότερα λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν με την υπαγωγή σε χαμηλότερη κατηγορία.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Κραχ στο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ο Μητρόπουλος και καταθέτει 6 προτάσεις διάσωσης

Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους

http://www.protothema.gr/

Περιγράφεται μία ζοφερή πραγματικότητα γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα και το μέλλον των συντάξεων«Τα Μνημόνια οδήγησαν σε κραχ τα Ταμεία», διαπιστώνει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος βλέπει νέες μειώσεις στις συντάξεις και καταθέτει έξι προτάσεις για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας είναι πρόεδρος περιγράφεται μία ζοφερή πραγματικότητα γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα και το μέλλον των συντάξεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τη συζήτηση για το χρέος και αφού έχει παραιτηθεί ρητά από το αίτημα για μείωση ή διαγραφή του (ν. 4334/2015 σελ. 7) και σε συνεννόηση με τους δανειστές, ετοιμάζει ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων μας.

Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του συστήματος, προωθεί δραστικές περικοπές σε όλα τα κλιμάκια των συντάξεων.

Με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα των δανειστών για την κρίση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος αναζητώντας τα αίτια όχι στις μνημονιακές πολιτικές αλλά στις εσωτερικές παθογένειες του ιδίου του συστήματος.

Παραιτήθηκε από τις προεκλογικές του θέσεις ότι το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε κατάρρευση κυρίως από τα Μνημόνια και τις αντικοινωνικές, αντιαναπτυξιακές και αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές.

Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ υπολόγισε τις απώλειες του Ελληνικού Ασφαλιστικού Συστήματος κατά την πενταετία 2010-2015 και κατέληξε ότι οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης από τις παρακάτω κυρίως αιτίες και απώλεσε τα εξής ποσά αντιστοίχως:

1-Το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, που στοίχισε μέχρι σήμερα στα Ταμεία περίπου 26 δις €. Από τα 31 δις € αποθεματικών προ PSI, σήμερα τα Ταμεία διαθέτουν 3,5 περίπου δις €!

2-Την αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες μέχρι σήμερα, με κάθε μία (1) μονάδα να αφαιρεί κατ’ έτος τουλάχιστον 320 εκατ. € σε εισφορές από το σύστημα, όπως ανέφερε ο τέως Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην Ολομέλεια της Βουλής στις 21-6-2011.

3-Τη ραγδαία μείωση των μισθών πάνω από 25 μονάδες, με κάθε μία (1) από τις οποίες να αφαιρεί 150 εκατ. € σε εισφορές κατ’ έτος από το σύστημα.

Περισσότερα...

Ποια ασφαλιστικά Ταμεία είναι στο χείλος του γκρεμού

ΕURO2DAY.GR

Ελλείμματα, ουρές συνταξιούχων που περιμένουν να τους αποδοθεί η σύνταξη και μειωμένα έσοδα καταγράφουν οι εργαζόμενοι στο ασφαλιστικό σύστημα. Μιλούν για κίνδυνο αφανισμού της κοινωνικής ασφάλισης. Η εικόνα και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.


Ως «πυρηνικό οπλοστάσιο για την καταστροφή και τον αφανισμό της κοινωνικής ασφάλισης» χαρακτηρίζουν τα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία. Στην εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου στο πλαίσιο του συνεδρίου τους παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί ανά φορέα, τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και στον ΕΟΠΥΥ.

ΙΚΑ

• Προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 2015: 930 εκατ.
• Προβλεπόμενο έλλειμμα 2015: 980 εκατ.
• Κρατική χρηματοδότηση: 3.586 (αφορά στα συνολικά ποσά + ΕΚΑΣ)
• Ροή εσόδων: 6,237 δισ έως 8/15 (σχετικά αυξημένα, κυρίως λόγω capital controls & ρύθμισης οφειλών)
• Μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 880 εκατ.
• Συντάξεις σε καθυστέρηση: Κύριες 79.644 (35.000 προσωρινές), Επικουρικές 65.000
• Μέσος χρόνος απονομής: 12 μήνες (διαδοχική 20 μήνες)

ΟΑΕΕ

• Προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 2015: 550 εκατ.
• Προβλεπόμενο έλλειμμα 2015: 539 εκατ.
• Κρατική χρηματοδότηση: 954 εκατ. (έχει απορροφηθεί το 84%)
• Ροή εσόδων: 1,2 δισ. έως 8/15 (στα περσινά επίπεδα, κυρίως λόγω capital controls & ρύθμισης οφειλών)
• Μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 283 εκατ.
• Συντάξεις σε καθυστέρηση: 33.000 (8.500 προσωρινές)
• Μέσος χρόνος απονομής: 12 μήνες (διαδοχική 20 μήνες)

ΟΓΑ

Ειδικά για τον ΟΓΑ και τους ασφαλισμένους του το τρίτο μνημόνιο επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βάλλεται και κινδυνεύει με αφανισμό. Πέρα από τις αλλαγές που αφορούν στη φορολογία, η «εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές με το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα» και η σύνδεση με τις εισφορές πιθανότατα θα σημαίνει μεγάλες απώλειες και επιβαρύνσεις.

• Αριθμός συνταξιούχων: 678.640 (Σεπ. 2015)
• Μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 300 εκατ.
• Ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη: 3.650 εκατ.
• Εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις: 30.000 (Σεπ. 2015) - Αφορά υποθέσεις μόνο εσωτερικής νομοθεσίας (όχι με συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης ΕΕ & διμερών συμβάσεων)
• Κρατική επιχορήγηση 2015: 3.277 εκατ. (επιχορήγηση Κλάδου Υποχρεωτικής Ασφάλισης + κρατική εισφορά Κλάδου Κύριας Ασφάλισης)
• Απορρόφηση ως σήμερα: 77%

Περισσότερα...

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία 'τρώνε από τις σάρκες τους' για να πληρώνουν τις συντάξεις

"Χέρι" στα αποθεματικά τους χρειάστηκε να βάλουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να αξιοποιήσουν 1,6 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 3,6 δισ ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τεράστιο το πρόβλημα της ρευστότητας

"Τρώνε από τις σάρκες τους" για να καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανά. Ο λόγος σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που μπροστά στην υποχρέωση να συνεχίσουν να καταβάλλουν απρόσκοπτα συντάξεις και επιδόματα σε 2.600.000 συνταξιούχους, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου του τρέχοντος έτους, χρειάστηκε να «βάλουν χέρι» στα αποθεματικά τους και να αξιοποιήσουν 1,6 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 3,6 δισ ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η αξιοποίηση του παραπάνω ποσού, κρίθηκε απαραίτητη αφού το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που έχει το σύνολο των Ασφαλιστικών Ταμείων, λόγω μειωμένων εσόδων από υψηλή ανεργία, τεράστια αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και μη καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στο επτάμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης φτάνει στο 5,8%, δηλαδή τα έσοδα ανήλθαν το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου στα 10,33 δισ. ευρώ, από 10,96 ευρώ πέρσι (μείωση κατά 636 εκατ. ευρώ). Αισθητά μειωμένη όμως κατά 16,3% ή 1,58 δισ. ευρώ είναι και η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από 9,74 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2014, στα 8,15 δισ. ευρώ φέτος το ίδιο διάστημα.

Η δαπάνη όμως για την καταβολή των συντάξεων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, αναγκάζοντας τις διοικήσεις των Ταμείων να ανατρέξουν στα αποθεματικά τους, για να καλύψουν τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν. Στο επτάμηνο δαπανήθηκαν 14,62 δισ. ευρώ για συντάξεις, 75 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 14,72 δισ. ευρώ που είχε ανέλθει η δαπάνη το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το γεγονός ότι τα Ταμεία, πέρασαν το «Γολγοθά» των capital controls αξιοποιώντας 1,6 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους και αφήνοντας άλλα 2 δισ. ευρώ στον «κουμπαρά» της ΤτΕ, δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά οριακή κατάσταση. Ανάλογη δυσχέρεια είχε παρουσιαστεί μόνο την Άνοιξη του 2010, όταν δηλαδή η Ελλάδα βρισκόταν στην αρχή της κρίσης και ετοιμαζόταν να διαχειριστεί το πρώτο Μνημόνιο. Ειδικά μάλιστα, όσο θα παραμένουν οι απώλειες από την αδήλωτη εργασία, που μόνο για το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως, τότε το πρόβλημα ρευστότητας και εσόδων θα παραμένει. Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα από τα Ταμεία, είναι έστω και με αργούς ρυθμούς κάποια από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν να επιστραφούν πίσω, για να επανέλθει η λειτουργία του συστήματος, σε πιο φυσιολογική ροή.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Δυαδικό σύστημα: Μπαίνουν και οι ιδιώτες στο ασφαλιστικό!

Συντάξεις κατά 50% από το Δημόσιο και κατά 50% από την ιδιωτική ασφάλιση

 

star.gr

Καταιγισμός παρεμβάσεων, με νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έρχεται από τον Οκτώβριο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η Επιτροπή Σοφών έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα και το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Σοφών φέρεται να υποστηρίζουν ένα δυαδικό σύστημα ασφάλισης που θα περιλαμβάνει έναν δημόσιο πυλώνα, ο οποίος θα παρέχει συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 50% (όπως προβλέπουν οι ψηφισμένοι από το 2010-12 μνημονιακοί νόμοι) και έναν πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, ο οποίος θα παρέχει συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 50% (όπως προβλέπουν οι ψηφισμένοι από το 2010-12 μνημονιακοί νόμοι), και έναν πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και υποχρεωτικός δίδοντας «ιδιωτικές» συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι στις ιδιωτικές εταιρείες.

Μεταξύ των προτάσεων εξέχουσα θέση κατέχει η υπόδειξη ότι οι υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα που προέρχεται από τη συγκεκριμένη εργασία του κάθε μισθωτού ή αυτοαπασχολούμενου θα πρέπει να αντικατασταθούν με φόρους (υπέρ του ασφαλιστικού), σύμφωνα με το συνολικό εισόδημα του κάθε πολίτη.


Με τους πόρους αυτούς θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τις κύριες συντάξεις.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εφόσον το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης λειτουργήσει πραγματικά με «ανακεφαλαιοποιητικό» και όχι με «αναδιανεμητικό» τρόπο.

Δηλαδή, εφόσον υπάρχουν πόροι στα ταμεία θα χορηγούνται συντάξεις αλλιώς θα λειτουργήσει το σύστημα τηςρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Ως «κατώτατη σύνταξη», που θα δίνεται σε όλους όσοι δεν έχουν κανένα επιπλέον εισόδημα ή περιουσία, προτείνεται η παροχή ενός προνοιακού επιδόματος ύψους 416 ευρώ μηνιαίως.

Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.:Ασφαλιστική Ικανότητα 2016

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ. ''Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 38 του ν.4331/2015 – Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες''

Με το άρθρο 38 του ν.4331/2015 (ΦΕΚ 69/Α΄/2-7-2015) θεσπίζονται ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ σχετικά με την καταβολή σύνταξης σε περίπτωσης ύπαρξης οφειλών, τροποποιώντας το υφιστάμενο μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο. Για λεπτομέρειες πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ανοιχτός ο κίνδυνος για νέα μείωση έως 14% στις επικουρικές συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - CAPITAL.GR

Σε κύκλο απανωτών μειώσεων μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις από την πρώτη Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα κατά 5,2% θα μειωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου των έντεκα ταμείων που θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ άμεσα.

Κατά 6% θα μειωθούν έμμεσα όλες οι επικουρικές συντάξεις από την 1η Σεπτεμβρίου λόγω της επιβολής της νέας εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Η μείωση αυτή θα φτάσει το 10% κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2015 λόγω της αναδρομικής εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2015.

Κατά 14% ενδέχεται να μειωθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις από τον ερχόμενο Νοέμβριο σε περίπτωση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Το κόστος της ενσωμάτωσης στο ΕΤΕΑ

Το έλλειμμα των άλλων 11 επικουρικών ταμείων τα οποία θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ εκτιμάται γύρω στα 50 -100 εκατ. ευρώ. Κατά 5,2% θα μειωθούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Έμμεσες μειώσεις λόγω εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ

Στις παραπάνω μειώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η έμμεση μείωση (6%) η οποία θα προκληθεί στις επικουρικές συντάξεις από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ και που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015. Να σημειωθεί ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου θα "μοιραστεί" σε τρεις ισόποσες δόσεις η εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις του διμήνου Ιουλίου και Αυγούστου 2015 αναδρομικά. Συνεπώς, στις επικουρικές συντάξεις του τελευταίου τριμήνου του έτους η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στο 10% μηνιαίως (6% για τον κάθε μήνα συν 4% η αναδρομική μείωση).

Το έλλειμμα 14% του ΕΤΕΑ ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις

Το έλλειμμα 330-350 εκατ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 14% των δαπανών του Ταμείου για συντάξεις σε ετήσια βάση (2,35 δισ. ευρώ) θα ευθύνεται για τις πιθανές περικοπές στις συντάξεις του ΕΤΕΑ κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015.

Αυτό ειδικά θα συμβεί, αν οι ελληνικές αρχές δεν βρουν ισοδύναμα μέτρα στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2015, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Στελέχη του ΕΤΕΑ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναζητούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης των εσόδων του ταμείου μέσω αξιοποίησης της περιουσίας του η αξία της οποία αγγίζει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι προβλέψεις για έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές προμηνύονται αρνητικές μέχρι τέλος του 2015 αλλά και αρχές του 2016, λόγω της ύφεσης στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία είναι κατά 9,6% (855 εκατ. ευρώ) χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του κ. Χαϊκάλη, ο Δημήτρης Στρατούλης, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Ιουλίου δεν είχε υπογράψει δύο υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν διαδοχικές μειώσεις 8% και 7% στις επικουρικές συντάξεις, κινούμενος πάνω στη προγραμματική "γραμμή" της κυβέρνησης περί μη – μείωσης των συντάξεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να αντλήσει πόρους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), γεγονός που αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας του εν λόγω Ταμείου, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας.Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2015 το ΕΤΕΑ έχει λάβει 50 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ.

Τι έχει πει ο κ. Κατρούγκαλος

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ήδη μιλήσει για μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2000 ευρώ. Υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας ερμηνεύουν ότι η "γραμμή" του κ. Κατρούγκαλου οδηγεί κυρίως σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων οι οποίες αποτελούν κατά μέσο όρο το 15% των αποδοχών ενός απομάχου της δουλειάς από συντάξεις.

Ποια είναι τα 11 επικουρικά ταμεία που ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ

Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Παύλου Χαΐκάλη, ενσωματώνονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 οι εξής έντεκα τομείς επικουρικής ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο:

1) οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π.), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (Τ.Ε.Α.Ε.Χ.) και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

2) ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

3) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

4) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

5) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

6) ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

7) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.