Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.

Ασφαλιστικό: Εως 2,7 δισ. ευρώ θα χάσουν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι

Ασφαλιστικό: Εως 2,7 δισ. ευρώ θα χάσουν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι


Από 996 εκατ. ευρώ φέτος έως και 2,7 δισ. ευρώ το 2019, θα «χάσουν» οι συνταξιούχοι μέσω των περικοπών στις συντάξεις (συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ) και οι ασφαλισμένοι μέσω των αυξήσεων στις εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό.
Τον «λογαριασμό» περιλαμβάνει η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για περικοπές παροχών κοντά στο 30% κατά μέσο όρο και αυξήσεις εισφορών έως 300% από την 1/1/2017 (μετά τη σύνδεση του ύψους των εισφορών με το εισόδημα). Οπως προκύπτει από το τελικό σχέδιο νόμου, το νέο Ασφαλιστικό θίγει, ανά ομάδα:
Από τους συνταξιούχους
Ολοι όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης (οι κύριες συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και με βάση το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά ενώ οι επικουρικές θα υπολογιστούν έως τις 31/12/2014 με 0,45% για κάθε χρόνο ενώ δεν θα έχουν καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης από 1/1/2015 ), οι «υψηλοσυνταξιούχοι» με μεικτή κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ (περίπου 1.810 ευρώ καθαρά) και, αν λαμβάνουν πολλές συντάξεις, άνω των 3.000 «καθαρά», συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.170 ευρώ κατά μέσο όρο καθαρά προ φόρου (θα έχουν μειώσεις στις επικουρικές), συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, όσοι δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ και χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν ΕΚΑΣ.
Από τους ασφαλισμένους
Υψηλότερες εισφορές (+1 ποσοστιαία μονάδα) θα καταβάλουν από φέτος εργοδότες και εργαζόμενοι για την επικουρική ασφάλιση, οι αγρότες (+42,7%) ενώ από την 1/1/2017 οι εισφορές για άλλους θα είναι διπλές (παράλληλα ασφαλισμένοι ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες) και για άλλους τριπλάσιες, εφόσον δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.
Σύγκρουση στη Βουλή
«Ο Ελ. Βενιζέλος από το 1932 ήθελε να υπάρχει ένα Ταμείο για όλους». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος απέρριψε, χθες, στη Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, τα αιτήματα των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων που ζήτησαν να μη συγχωνευτούν, από την 1/1/2017, τα Ταμεία τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και επέμεινε να ισχύσουν οι νέοι κανόνες για τις εισφορές και τις συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Ο,τι, δηλαδή, προβλέπει το νομοσχέδιο για το (συμφωνημένο με τους Θεσμούς) νέο Ασφαλιστικό που έγινε δεκτό επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, παρά την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλων των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων που επί τέσσερις και πλέον ώρες κατέθεταν τις αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας ότι το νέο Ασφαλιστικό είναι «φορομπηχτικό», δεν προβλέπει ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών και για τον λόγο αυτό θα διευρύνει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, φέρνει μειώσεις στις νέες συντάξεις αλλά και σε καταβαλλόμενες. «Σε δύο τρία χρόνια θα συζητάμε για νέο Ασφαλιστικό και νέες περικοπές», προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων.
ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ
Με τις νέες ρυθμίσεις «κερδίζουν» οι χαμηλόμισθοι, το 87% - 90% των ασφαλισμένων μισθωτών με μισθό 1.000 ευρώ που θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους από την κύρια σύνταξη (εθνική + αναλογική) 85% στα 42 χρόνια ασφάλισης, ενώ το 90% των ήδη συνταξιούχων δεν θα έχει καμία μείωση στη σύνταξη, υποστήριξε ο Γ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η σύνδεση των ασφαλίστρων με το πραγματικό εισόδημα, ευνοεί τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ αλλά και τους επιστήμονες με
εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μετά τις εκπτώσεις που θα έχουν για τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος, απαντώντας στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρή που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «δημευτικού χαρακτήρα» τις επιβαρύνσεις των εισφορών για τους έχοντας... υψηλότερα εισοδήματα, δήλωσε ότι είναι συνειδητά «ταξικός αποστάτης» για τον επαγγελματικό του κλάδο...
Ο Γ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε, πάντως, να εξετάσει στο μέλλον (αφού τώρα δεν μπορεί να αλλάξει το νομοσχέδιο που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές) την πρόταση των δικηγόρων για την εθελοντική κατάργηση των εισφορών για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ μέσω της δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου.
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Παρά τη προδιαγραφόμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου μετά το Πάσχα (η Επιτροπή της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, 5 Μαΐου και στη συνέχεια θα οριστεί συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής) οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των επιστημόνων, των συνταξιούχων, των αξιωματικών, των αστυνομικών, των δημοσιογράφων κ.ά. δήλωσαν αντίθετοι σε όλες τις προωθούμενες ρυθμίσεις: «Αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα... χωριά σας.
Αν δεν το κάνετε, δεν θα μπορέσετε να πατήσετε», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Β. Μπούτας, «το να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σ. Κουτσουμπέλης, ενώ ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γ. Αργείτης προέβλεψε ότι «η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα επιτείνει τη φτωχοποίηση συνταξιούχων».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία».
Τη διαφωνία του με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασε και ο Τάσος Γιαννίτσης, τονίζοντας ότι «οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας, διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών» και ότι «θα έπρεπε να υπάρχει σύμπραξη περισσότερων πολιτικών δυνάμεων για κοινή δράση στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού». 

ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/

Εξοικονόμηση €800 εκατ. ετησίως πρέπει να φέρει το Ασφαλιστικό

Με αλλεπάλληλες δόσεις που κατά μέσο όρο φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ πρέπει να προέλθει η εξοικονόμηση κοντά 3 δισ. ευρώ από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο την περίοδο 2016-2019.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση που προβλέπεται ανά έτος έχει ως εξής:
Το 2016 πρέπει να εξοικονομηθούν 996 εκατ. ευρώ, το 2017 περίπου 1 δισ. ευρώ, 613 εκατ. ευρώ το 2018 και τέλος 452 εκατ. ευρώ το 2019. Έτσι η μέση ετήσια εξοικονόμηση φτάνει σχεδόν τα 700-800 εκατ.ευρώ για όλη την τετραετία.
Συνολικά, περίπου τα 2,4 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 3,1 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εξοικονομηθεί την περίοδο 2016-2019 θα προέλθουν από περικοπές δαπανών, ενώ μόλις τα 700 εκατ. ευρώ περίπου από αυξήσεις εισφορών. Μάλιστα τα 900 εκατ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ των περικοπών στις αποδοχές των συνταξιούχων θα προέλθουν από τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι (ΕΚΑΣ).
Οι υπόλοιπες περικοπές αφορούν –κατά σειρά μεγέθους- τις περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις και στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις (συνολικά 682 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων (209 εκατ. ευρώ) και εφάπαξ (133 εκατ. ευρώ).
Από την πλευρά των μέτρων αύξησης των εσόδων ξεχωρίζουν η αύξηση των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση κατά 1% (365 εκατ. ευρώ) και η εισφορά 20% (295 εκατ. ευρώ).

Περισσότερα...

Οι υγειονομικοί φορείς καταγγέλλουν την "υπεξαίρεση" των χρημάτων τους στο ΤΣΑΥ από την κυβέρνηση

Οι υγειονομικοί φορείς καταγγέλλουν την "υπεξαίρεση" των χρημάτων τους στο ΤΣΑΥ από την κυβέρνηση

Oι συνδικαλιστικοί φορείς καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη διαδικασία της «υπεξαίρεσης» των χρημάτων των υγειονομικών με ειδική διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι πρόεδροι των δευτεροβαθμίων οργάνων κ.κ. Μιχάλης Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) , Αθανάσιος Κατσίκης (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία) , Κωνσταντίνος Λουράντος (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) , Νίκος Κόλμαν (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών) και Βουδούρη Μάγδα εκ μέρους της προέδρου κυρίας Αθήνας Τραχήλη (Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος) καταγγέλλουν τη κυβέρνηση για τη ληστρική και αιφνιδιαστική επιδρομή του κράτους κατά των αυξημένων εισφορών που επί χρόνια κατέβαλαν οι υγειονομικοί. Με την επιλογή της αυτή , που κατά πληροφορίες έγινε με δική της πρωτοβουλία και χωρίς υπόδειξη των θεσμών, ιδιοποιείται τις εισφορές αυτές και με το πρόσχημα μελλοντικών αναλογιστικών μελετών , σιωπά εντέχνως για την τύχη τους.

Πιο συγκεκριμένα στα άρθρο 94 παρ. 5 και 39 παρ. 15 προβλέπεται η κατάργηση και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2016, ενός ολόκληρου ασφαλιστικού κλάδου, που στηρίχθηκε σε εισφορές που καταβάλλονταν οικειοθελώς και επιπλέον των υποχρεωτικών εισφορών

Οι πρόεδροι των υγειονομικών ζητούν την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων, καλούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην συναινέσουν στις παράνομες αυτές μεθοδεύσεις που παραβιάζουν κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης και της Αρχής της Αιτιολογημένης Εμπιστοσύνης που προασπίζει το Συνταγματικό Κράτος Δικαίου και θα ζητήσουν την άμεση προστασία της Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/index.php

 

«Βράζει» ο ιατρικός κόσμος για την κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ

TSAY2

Όλη την κοινωνία απέναντί της κατάφερε να στρέψει αυτή η κυβέρνηση στην οποία τόσα είχε επενδύσει ο ελληνικός λαός… Με το ασφαλιστική και φορολογικό που προσπαθεί τώρα να περάσει καταστρέφει πολλαπλά διάφορους επαγγελματικούς κλάδους με τους γιατρούς και το πολύπαθο ΤΣΑΥ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της …δυσαρέσκειας μαζί με τους δημοσιογράφους.

Αντίστοιχη αντίδραση με τους γιατρούς είχαν βέβαια από το πρωί οι φαρμακοποιοί όπως παρουσιάζουμε και στο ρεπορτάζ που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά:

Απόψεις για το Ασφαλιστικό από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά

Ασφαλιστικό; Ποιο ασφαλιστικό; Ο Θεός να κάνει ασφαλιστικό, αυτό το νομοσχέδιο. Τι προβλέπει; Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Μήπως είναι ένα δεύτερο φορολογικό;
Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες; ΟΧΙ.
Υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας; ΟΧΙ.
Υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης και χρηστής διαχείρισης των Ταμείων; ΟΧΙ.
Γνωρίζουμε ακριβώς την ακίνητη περιουσία των Ταμείων και υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της; ΟΧΙ.
Για ποιο λόγο δεν υπάρχουν ισολογισμοί στα περισσότερα Ταμεία; Παραδείγματος χάριν το ΤΣΑΥ δεν έχει ισολογισμό από το 2002 και η κατάσταση στα περισσότερα Ταμεία είναι ίδια. Χωρίς ισολογισμούς δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες και μελέτες βιωσιμότητας. Μήπως με την κατάργηση ακόμα και των «ευγενών Ταμείων» καλύπτουμε νέες και παλιές αμαρτίες; Πότε θα σοβαρευτούμε ως κράτος και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να θεωρεί πλούσιους, όσους έχουν σύνταξη πάνω από 1170 €;

Στο σύνολο τους οι μειώσεις των συντάξεων θα φτάσουν το 30% (μεσοσταθμιστικό 15% με 20%). Περικόπτεται το εφάπαξ και σταδιακά καταργείται το ΕΚΑΣ. Που οδηγούμαστε; Σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και το φορολογικό, χτυπούν άμεσα τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Αν η σημερινή κυβέρνηση έχει σκοπό να εξαφανίσει τη μεσαία τάξη, ας μας το πει. Πώς θα αναπτυχθεί η χώρα χωρίς μεσαία τάξη, μόνο με άκρατο κρατικισμό; Σε όλον τον κόσμο, τα ασφαλιστικά νομοσχέδια είναι ανταποδοτικά και αναπτυξιακά. Στην Ελλάδα, μόνο εισπρακτικά. Θεωρούμε ότι είναι καταδικασμένο σε αποτυχία λόγω της μορφής του και ευελπιστούμε να δούμε ένα ασφαλιστικό δομημένο ορθολογικά και σε επιστημονική βάση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών:

Μέσα από τις απέραντες αδικίες και στρεβλώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διαπιστώνουμε την εμμονή της κυβέρνησης στην απόφαση κατάργησης «του κλάδου των μονοσυνταξιούχων αναδρομικά από 1.1.2016.» όπως αναγράφεται στο άρθρο 94 παρ. 5.

Η υφαρπαγή των χρημάτων της ειδικής ρύθμισης της προσαύξησης τωνμονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ, φαλκιδεύει τα δια νόμου κατοχυρωμένα δικαιώματα των υγειονομικών, οι όποιοι πληρώνουν επί τόσα χρόνια αυξημένες κατά 50%ασφαλιστικές εισφορές και καταληστεύει τη νομοθετημένη προσαύξηση στη σύνταξη,καθώς δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση από την προσχηματική επίκληση μελλοντικής διενέργειας αναλογιστικής μελέτης.

Εξαϋλώνεται επίσης ο λογαριασμός της «στέγης υγειονομικών», καθώς δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ως οντότητα ή παροχή σε κανέναν κλάδο του υπό ίδρυση ΕΦΚΑ.

Παραμένουν οι γνωστές στρεβλώσεις υπερβολικής, καταχρηστικής και άδικης υπερφορολόγησης και εισφοροεπιδρομής.

Η κατάθεση και η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα γραφτεί στις μελανές σελίδες της πολιτικής ιστορίας και θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ νομικών προσφυγών από όλους του θιγόμενους φορείς.

Η Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Υγειονομική συνάντηση κορυφής για το ασφαλιστικό

Υγειονομική συνάντηση κορυφής για το ασφαλιστικό

«Επί ποδός πολέμου» μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου βρίσκονται οι Υγειονομικοί, που συναντώνται εκτάκτως σήμερα για να καθορίσουν την αντίδραση τους.

Εξαπολύοντας βέλη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), που θα φιλοξενήσει στα γραφεία του τη σύσκεψη, καταγγέλλει την κυβέρνηση πως «με ληστρικό τρόπο και αιφνιδιαστικά, καταργεί τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ και με αοριστολογίες προσπαθεί να «μπαλώσει» την υπεξαίρεση των εισφορών που κατέβαλαν μέχρι σήμερα οι υγειονομικοί».

Η κατάργηση των μονοσυνταξιούχων γίνεται, μάλιστα, αναδρομικά από 1.1.2016.

lourantos«Διατάξεις που έχουν χαρακτήρα κλοπής και ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ, ειδικά για τους μονοσυνταξιούχους του ΤΣΑΥ, περιέχει το νεο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρισκεται αναρτημένο στo hellenicparliament.gr. (αρθρο 94 παρ.5)», σχολίασε σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος.

«Από την άλλη πλευρά τα νέα από τον ΕΟΠΥΥ και τα αποθεματικά των ταμείων είναι πολύ ανησυχητικά», προσθέτει.

Οι φαρμακοποιοί αναφέρονται και σε έκτακτη σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για τη μεταφορά και των δικών του ταμειακών του διαθέσιμων και κάνει λόγο για κυνική αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών (εδώ).

«Μπροστά στις δυσμενείς αυτές εξελίξεις ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί για αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΦΣ, σύσκεψη των προέδρων των δευτεροβαθμίων υγειονομικών συλλόγων , για να χαράξουν κοινή γραμμή αντίδρασης και αντίθεσης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Παράλληλα, καταδικάζει τις επιλογές της κυβέρνησης και ζητάει «από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην συμπράξουν στην ασφαλιστική καταδίκη των υγειονομικών και να αντιδράσουν έμπρακτα». Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι τα «Φαρμακεία μπορούν να ξαναγίνουν εκλογικά κέντρα καταδίκης των μνημονιακών πολιτικών αποφάσεων και αυτής της κυβέρνησης».

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα 40 μέτρα που αναστατώνουν το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας

Tα 40 μέτρα που αναστατώνουν το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας

Τα πάνω –κάτω σε συντάξεις, εισφορές, προνοιακά επιδόματα και διοικητική δομή του Ασφαλιστικού φέρνει το νομοσχέδιο το οποίο δημοσιοποίησε χθες ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ανοίγει ο δρόμος για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα συνταξιούχων Δημοσίου, αλλά και στις κύριες συντάξεις, μελλοντικές αλλά και ήδη καταβαλλόμενες μέσα από τον επαναϋπολογισμό τους με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα, όμως αυξάνονται και οι εισφορές, τόσο των αυτασφαλισμένων όσο και των εργοδοτών (κατά 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης) για τον κλάδο κύριας σύνταξης και τον ΕΟΠΥΥ. Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται, ενώ συγχωνεύεται το ΕΤΕΑ με τα ταμεία παροχής εφάπαξ. Εξάλλου, εισάγεται ρήτρα "μεταβολής ΑΕΠ - Δείκτη Τιμών Καταναλωτή" αλλά και ρήτρα "βιωσιμότητας" στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Πιο αναλυτικά:
Α. ΚΥΡΙΕΣ –ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ
1) Εισάγεται Εθνική σύνταξη 384 Ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης (σ.σ.345 ευρώ), που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.
2) Προβλέπονται νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις που ξεκινούν από το 0,77% για 15 χρόνια ασφάλισης και φτάνουν το 2% για πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις μέσες μηνιαίες αποδοχές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου.
 

Περισσότερα...

Ιδού το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Δημοσιοποιήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο προβλέπει ανατροπές σε όλο το μήκος και πλάτος του συστήματος ασφάλισης και σύνταξης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του παραμένει το ασφαλιστικό χαράτσι 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και επιβάλλεται αύξηση της εισφοράς 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Παρά το γεγονός μεγαλώνει η ασφαλιστική επιβάρυνση των αυταπασχολουμένων και των εργοδοτών με στόχο την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου αλλά και στις μελλοντικές κύριες συντάξεις. Επίσης μπαίνει κατώτατο και ανώτατο όριο στην προσωρινή σύνταξη (384 ευρώ – 768 ευρώ).
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνιδιών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει :

-Εισφορά 20% επί των ετησίων εισοδημάτων (μισθωτών, επαγγελματιών) από 1.1.2017 για τον κλάδο σύνταξης

-Αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% το 2016-2018 και κατά 0,5% το 2019-2021.
-Εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.
- Νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις

Ιδού το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο


Αναπροσαρμογή συντάξεων- προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι 31.12.2018
Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, συντάξεων, για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του Δημοσίου τομέα, που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.
*Μέχρι την 31.12.2018, οι συντάξεις της προηγούμενης παραγράφου συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014 σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, παρακρατουμένης της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.
*Από την 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων Εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους , τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Περισσότερα...

ΤΣΑΥ: Βεβαιώσεις οικονομικού έτους 2015

Σας ενηµερώνουµε ότι οι βεβαιώσεις για την εφορία των ελευθέρως ασκούντως το επάγγελµα υγειονοµικών είναι αναρτηµένες στην ιστοσελίδα του Ταµείου www.tsay.gr και µπορείτε να τις εκδώσετε

Ο ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΕΤΑΑ - ΤΥ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Oι 11 βασικές αλλαγές που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιοΤα πάνω – κάτω στο ασφαλιστικό φέρνει τα βασικά σημεία τυ νομοσχεδίου το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα τα 11 σημαντικότερα δεδομένα του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπουν τα ακόλουθα:

 

- Εισφορά 20% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού, επαγγελματία κλπ.) για τον κλάδο σύνταξης.

- Κρατικά επιχορηγούμενη Εθνική σύνταξη 345 -384 ευρώ με 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης.

- Ανταποδοτική σύνταξη (για όσους έχουν πάνω από 15 χρόνια ασφάλισης) με βάση το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου και με ποσοστά αναπλήρωσης που θα κυμαίνονται από το 0,77% έως το 2%.

- Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (σ.σ. εκείνες που είχαν εκδοθεί έως 31.12.2014) μέχρι 31.12.2017 . Από 1.1.2018 αναπροσαρμόζονται με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

- Το ήμισυ της προσωπικής διαφοράς άνω του 20% θα καλύπτεται φέτος στο Δημόσιο.

- Καταργούνται περιπτώσεις προσωρινών συντάξεων.

- Σύνταξη λόγω θανάτου μόνο μετά τα 55 έτη στους επιζώντες συζύγους.

- Πλαφόν 2300 για την ατομική σύνταξη και 3000 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις.

- Υπό επανεξέταση όλες οι συντάξεις αναπηρίας.

- "Τσεκούρι" 60% στις συντάξεις των συνταξιούχων που εργάζονται.

- Αναστέλλονται οι συντάξεις των αγάμων ή διαζευγμένων θυγατέρων αν το ετήσιο εισόδημα τους ξεπερνά των 8640 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

1. Εισφορά 20% επί του εισοδήματος για τον κλάδο σύνταξης

Από 1.1.2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ( δηλαδή τα 5860 ευρώ).

2. Εθνική σύνταξη 345 -384 ευρώ

Η εθνική σύνταξη καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Ειδικά στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους του άρθρου 3 παρ. 1α που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

Σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη.

Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, καταβάλλεται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε καθεμία απ' αυτές, εφόσον το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

3. Ανταποδοτική σύνταξη με βάση το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.


Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, αναπηρίας ή θανάτου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης.

Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, εξαιρουμένων των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας που τυχόν καταβλήθηκαν.

Περισσότερα...

Ασφαλιστικό: Οι χαμένοι των νέων ρυθμίσεων

Σε τρεις κατηγορίες κατατάσσονται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι που μπαίνουν στη μέγκενη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».


Οσοι καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης (σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) από τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ θα έχουν μειωμένες συντάξεις έως 30%. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα υπάρχει προστασία των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικά από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έως 1.300 ευρώ.

Ειδικότερα:

Οι κύριες συντάξεις

Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου θα έχουν χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με τις καταβαλλόμενες γιατί αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού (αφορά ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο), ενώ καθιερώνονται χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης εκτιμούν ότι οι περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις μπορεί να διαμορφωθούν ακόμη και στο 30%. Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος εκτιμά ότι οι περικοπές θα είναι της τάξης του 15%-20%.

Οι θιγόμενοι με το νέο νομοσχέδιο είναι κυρίως όσοι σημερινοί ασφαλισμένοι έχουν περισσότερα από 25 συντάξιμα χρόνια και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι με 15ετία θα πάρουν 20% χαμηλότερη σύνταξη. Κι αυτό γιατί το ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως τη 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Με 15 χρόνια ασφάλισης προκύπτει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ, με 16 χρόνια ασφάλισης προκύπτουν 353 ευρώ, με 17 χρόνια 361 ευρώ, με 18 χρόνια 368 ευρώ και με 19 χρόνια 376 ευρώ.

Οι νέες περικοπές

Περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα έχουν νέες περικοπές λόγω των επερχόμενων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις (έως 40%), στο εφάπαξ (έως 20%), στα μερίσματα του Δημοσίου (άνω του 30%). Οσον αφορά το ΕΚΑΣ, από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους ώστε να καταργηθεί εντελώς.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι μειώσεις έχουν γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015 και λόγω αύξησης από 19/8/2015 της ποινής 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ασφαλιστικό σύστημα

Τα αποθεματικά μόλις προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ

ΕΘΝΟΣ

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φράγκος (αριστερά), ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος (κέντρο) και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Δήμος Αναστασόπουλος στη χθεσινή ημερίδα για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού

Στο... κόκκινο είναι το ασφαλιστικό σύστημα, με πενιχρά αποθεματικά που μόλις προσεγγίζουν τα 20 δισ., έναν τεράστιο όγκο συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτες εισφορές που αγγίζει τα 10 δισ. στον ΟΑΕΕ και τα 17 δισ. στο ΙΚΑ αλλά και μια διαρκώς απομειούμενη κρατική χρηματοδότηση. Τα στοιχεία που παρήλασαν χθες από την ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού είναι ενδεικτικά της ακραίας κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Φράγκος: Η συνολική περιουσία σήμερα των Ταμείων (μαζί με τον ΑΚΑΓΕ) μετά βίας φθάνει στα 20 δισ. όταν χώρες όπως η Φινλανδία, με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, μετρούν αποθεματικά 200 δισ. Ο ίδιος είπε πως από το PSI τα Ταμεία έχασαν 11,5 δισ. ευρώ, ενώ η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε από 16,6 δισ. το 2010 σε 12,7 δισ. το 2015. Ο γ.γ. εξήγγειλε αλλαγή στο σχέδιο των ενοποιήσεων των Ταμείων, αναφέροντας ότι τα ταμεία Πρόνοιας θα προσαρτηθούν στο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑ και όχι στο νέο ενιαίο Ταμείο κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα ακολουθούν για τον χρόνο ασφάλισης μετά το 2014 σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, από την πλευρά του, έθεσε θέμα βιωσιμότητας του συστήματος, λέγοντας πως τα μνημόνια αντί για τη σύγκλιση του επιπέδου διαβίωσης οδήγησαν στην αύξηση της φτώχειας και στη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα με μειώσεις έως 45%. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του εισοδήματος) μετά από τρία χρόνια, με αξιοποίηση στο μεταξύ της περιουσίας των Ταμείων και εξοικονομήσεις κλίμακας από τις ενοποιήσεις. «Το εισόδημα των συνταξιούχων στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 44,7% των εισοδημάτων των συνταξιούχων στη Γερμανία, σημαντικά μειωμένο από το 2009 όταν ήταν στο 62,2%», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος κάνοντας λόγο για «δυσχέρειες» στη διαπραγμάτευση, επειδή στο στρατόπεδο των δανειστών υπάρχουν «στρεβλές» αντιλήψεις. Ξεκαθάρισε πάντως πως «το επίπεδο της συμφωνίας έχει ήδη διαμορφωθεί». Οι προστριβές επικεντρώνονται στην εμμονή του ΔΝΤ να προσμετρά στη συνταξιοδοτική δαπάνη και τις προνοιακές παροχές (π.χ. ΕΚΑΣ).

Τοποθετήσεις
«Το Ασφαλιστικό έχει πάψει από καιρό να είναι βιώσιμο», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, συμπληρώνοντας πως «το Ασφαλιστικό ήταν και είναι γενεσιουργός παράγοντας της μεγάλης κρίσης μας». Ο ίδιος επεσήμανε πως η σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους από το καταστροφικό 1 προς 77 πριν από την κρίση έφτασε στο πολλαπλά καταστροφικό 1 προς 27 το 2014.

Το αφανές χρέος του συστήματος συντάξεων στις αρχές του 2000 ξεπερνούσε τα 500 δισ. ευρώ και είχε προκαλέσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημείωσε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος. Ο ίδιος μίλησε για «πολύ γενναιόδωρο σύστημα», εκτίμησε πως αν δεν επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, οι συντάξεις θα φτάσουν σε επίπεδα... Βουλγαρίας, ενώ πρότεινε να μειωθούν οι συντάξεις σε 750.000 συνταξιούχους που σήμερα είναι κάτω των 65 ετών. Γι' αυτούς -υποστήριξε- δαπανώνται κάθε χρόνο 7,7 δισ. ευρώ με μέση σύνταξη 1.100 ευρώ, όταν για τους γηραιότερους η μέση σύνταξη είναι 850 ευρώ.

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Τσακλόγλου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλητής» στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Τάχθηκε κατά της κυβερνητικής επιλογής για αύξηση των εισφορών, αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν ήδη στελέχη επιχειρήσεων που ζητούν να πληρώνονται μέσω μισθών στο εξωτερικό ή με πιστωτική κάρτα για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι περικοπές είναι αναπόφευκτες και σε χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς ως τώρα δεν έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πλάτων Τήνιος τόνισε ότι η φτώχεια ατόμων άνω των 65 ετών μειώθηκε κατά 1/3 στη διάρκεια της κρίσης από 24% το 2011 στο 15% το 2014, ενώ αντιθέτως εκτοξεύτηκε η φτώχεια εργαζομένων με προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας (άνεργοι, οικογένειες).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Η "αρχιτεκτονική" της τελικής ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό

Η "αρχιτεκτονική" της τελικής ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό

Μόνιμο φρένο στην κρατική επιχορήγηση των συντάξεων επιχειρεί να βάλει το Υπ. Εργασίας μέσω της εισαγωγής της Εθνικής Σύνταξης προκειμένου να πετύχει συμφωνία με τους θεσμούς σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό. Αύριο αναμένεται πιθανότατα να γίνει το πρώτο ραντεβού μεταξύ θεσμών – Γ. Κατρούγκαλου για το θέμα αυτό.
Εξάλλου την Τετάρτη 6 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό. Στις 7 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η απεργία της ΑΔΕΔΥ στο Δημόσιο.

Η αρχιτεκτονική της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr το Υπ. Εργασίας φέρεται να εξετάζει να βάλει "πλαφόν" στα 12,5 δισ. ευρώ περίπου ετησίως στην κρατική συνεισφορά στις αποδοχές των συνταξιούχων μέσω της εισαγωγής της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ στους σημερινούς (αν και το ΔΝΤ εμμένει στα 320-340 ευρώ) κοντά 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχων πιθανόν από το 2017.
Έτσι, όχι μόνο στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης -πρόνοιας, αλλά και στα ταμεία κύριας ασφάλισης (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) θα εφαρμοστεί ουσιαστικά "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος". Και αυτό γιατί τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα πρέπει να καλύπτουν μόνα τους και χωρίς καμία άλλη έκτακτη κρατική βοήθεια το υπόλοιπο της δαπάνης που απαιτείται για την καταβολή των συντάξεων (11.5 δισ. ευρώ). Αν κάτι τέτοιο δεν γίνεται εφικτό, τότε εκ των πραγμάτων, θα τίθεται θέμα μείωσης συντάξεων.
Η τελική πρόταση προς τους θεσμούς, σύμφωνα με πηγές Capital στο Υπουργείο Εργασίας προβλέπει "τσεκούρι" 7% στην κρατική επιχορήγηση για τις κύριες συντάξεις (ή 5% στο σύνολο της δαπάνης κράτους –ταμείων για αυτές), αλλά και 20-30% στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα την περίοδο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το τελικό σχέδιο του Υπ. Εργασίας για το συνταξιοδοτικό πακέτο των 2,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2016 -2018 θα έχει δύο βασικά επίκεντρα παρεμβάσεων :
1. Την παροχή Εθνικής Σύνταξης 384 ευρώ και στους σημερινούς 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους από το 2017. Η σύνταξη αυτή θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το υπόλοιπο της κύριας σύνταξης (πέραν του επιπέδου των 384 ευρώ) την οποία λαμβάνει σήμερα συνολικά ο κάθε συνταξιούχος θα καλύπτεται "κατά το δυνατόν" από τα έσοδα(εισφορές, αξιοποίησης περιουσίας κλπ.) τα οποία θα εισπράττει ο Ενιαίος Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα ενταχθούν σταδιακά όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλπ.) από φέτος. Πχ αν σήμερα ένα συνταξιούχος του ΙΚΑ παίρνει βασική σύνταξη 487 ευρώ, με το νέο σύστημα η βασική σύνταξη του θα σπάσει σε δύο κομμάτια. Ένα κομμάτι θα είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ το οποίο θα καταβάλλεται από το κράτος και ένα άλλο το "αναλογικό" (103 ευρώ) θα καταβάλλεται από το ΙΚΑ.
Έτσι, ο κρατικός προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ το 2017. Και αυτό γιατί η κρατική επιχορήγηση για τις συντάξεις θα μειωθεί από τα περίπου 13,7 δισ. ευρώ στα 12,5 δισ. ευρώ και έτσι θα μειωθεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ από το 7,7% που είναι το 2016 στο 6,6% το 2017. Οι θεσμοί πιέζουν ώστε η εν λόγω επιχορήγηση να πέσει σταδιακά στο 5% του ΑΕΠ, όσο είναι δηλαδή είναι το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η κρατική επιχορήγηση για τις κύριες συντάξεις να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη κρατική συνταξιοδοτική δαπάνη στα 12,5 δισ. ευρώ από τη μία μεριά και να αυξηθεί το ΑΕΠ από την άλλη.
Από το Υπ. Εργασίας προσδοκούν πως η "τρύπα" που θα προκύψει από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τις συντάξεις θα κλείσει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εισφορά 20% στους επαγγελματίες και αγρότες, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έχει στείλει νέα κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης (από 0,7% για 15 χρόνια ασφάλισης έως 2% για πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης), με βάση τα οποία θα εκδίδονται μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου οι συντάξεις, ενώ θα επαναϋπολογιστούν έως το 2018 οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Πλήγμα αναμένεται να δεχθούν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτηθούν με 15 -25 χρόνια ασφάλισης.
2. Τη μείωση -από φέτος- των επικουρικών συντάξεων (20-25%) με παράλληλη αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης μέχρι 1%, τη μείωση των εφάπαξ (10-20%) και των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου (32,5%).
Το οικονομικό όφελος το οποίο προσδοκάται από αυτές τις στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), τα Ταμεία Πρόνοιας (πχ ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ) και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αναμένεται να φτάσει κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων των παραπάνω ταμείων.
Ανοιχτό παραμένει αν στο φετινό πακέτο των παρεμβάσεων θα ενταχθεί και η μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% από την οποία θα υπάρξει εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ φέτος και έτσι κλείσει στα βασικά σημεία του το φετινό πακέτο των 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι θεσμοί θα δεχθούν την ελληνική πρόταση να εξαιρεθεί η δαπάνη για το ΕΚΑΣ από την εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη.

Έτοιμη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το νέο Εργασιακό

Ενώ κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό, ξεκινάνε οι προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό. Με πρόσφατη απόφαση του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου –και κατά πως προβλέπεται από τη μνημονιακή συμφωνία του Αυγούστου 2015- συγκροτήθηκε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από τους εξής:
· Jan Van Ours (Ολλανδός καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ ), πρόεδρος
· Gerhard Bosch (καθηγητής σε θέματα εργασίας και οικονομικής κοινωνιολογίας στο Εσσεν)
· Bruno Veneziani (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Μπάρι)
· Fernandes Monteiro (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πόρτο),
· Wolfang Daubler (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Βρέμη),
· Γιάννης Κουκιάδης (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Θεσσαλονίκη και πρώην υπουργός)
· Juan Jimeno (διευθυντής του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας)
· Petro Silva Martins (καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College).
Παρατηρητής της Επιτροπής θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, διευθύντρια του γραφείου του Γ. Κατρούγκαλου. Η πρώτη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής είναι προγραμματισμένη την Τετάρτη 6 Απριλίου.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Ασφαλιστικό: Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης του σχεδίου και της αξιολόγησης

Ασφαλιστικό: Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης του σχεδίου και της αξιολόγησης

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και κλειδώσει η περίφημη αξιολόγηση, οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, κατεβαίνουν για ακόμη μία φορά στους δρόμους, διεκδικώντας ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και μία κοινωνική ασφάλιση όπως τους πρέπει.
Έτσι το ΠΑΜΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους σήμερα Πέμπτη στην Ομόνοια στις 7 το απόγευμα, στέλνοντας το μήνυμα για αγωνιστική ετοιμότητα και δράση, προκειμένου να πετύχει η Γενική 48ωρη Απεργία, μόλις το νομοσχέδιο λαιμητόμος - όπως το χαρακτηρίζει- για την κοινωνική ασφάλιση έρθει στη Βουλή!
AdTech Ad
Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου, πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία στο Δημόσιο, με απεργιακή συγκέντρωση 10:30 π.μ. στην Ομόνοια.
Όλοι οι εργαζόμενοι, από τους εργάτες μέχρι τους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, θα βροντοφωνάξουν όλοι μαζί: «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο»
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο να κάνει την επιτυχία της απεργίας δική του υπόθεση, τονίζει το ΠΑΜΕ, προσθέτοντας: «Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έρχεται τις επόμενες μέρες είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο. Διαλύει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά, τσακίζει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, δεν εξαιρεί κανέναν κλάδο».
Αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ:
«Έχουμε τεράστιο χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε τα μέτρα – σφαγείο της κυβέρνησης να μην περάσουν.
Τώρα είναι η ώρα του αγώνα!
- Να μη περάσει ο νόμος λαιμητόμος που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση.
- Να μην επιτρέψουμε οι συντάξεις μας να γίνουν επίδομα πτωχοκομείου.
- Να μην αφήσουμε η κοινωνική ασφάλιση να γίνει τροφή στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών και των μεγαλεμπόρων υγείας. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια και υποχρεωτική για όλους.
- Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, που λεηλάτησαν τα ταμεία, που είναι υπεύθυνοι για την κρίση. Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ.
- Όχι στο νέο αντιδραστικό νόμο για την Δημόσια Διοίκηση (ν. 4369/16), όχι στη νέα τιμωριτική αξιολόγηση που συνδέεται με το μισθό, το βαθμό, τις υποχρεωτικές μετατάξεις αλλά και τις απολύσεις.
- Όχι στο νέο μισθολόγιο (ν. 4354/15) και στις νέες περικοπές. Κάλυψη των απωλειών τώρα. Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων.
- Να μη περάσουν τα σχέδια τους για το νέο φορολογικό. Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000€ για κάθε παιδί. Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με 45%.
- Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας, σταθερή και μόνιμη δουλειάς για όλους!
- Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
- Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια. Όχι σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις».
Το ΠΑΜΕ στηλιτεύει με σκληρό τρόπο την κυβέρνηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι τακτικισμοί της κυβέρνησης, η βρώμικη προπαγάνδα της δεν ξεγελάει πια κανέναν. Όλοι γνωρίζουμε πλέον, πολύ καλά, τι σημαίνει η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι».
Το ΠΑΜΕ, απαιτεί Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις σε όλους τους χώρους, για να ενημερωθούν και να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

«Χρυσό» στην κακοδιαχέιριση παίρνουν τα ασφαλιστικά ταμεία

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2015

 

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Προβλήματα κακοδιοίκησης στο Δημόσιο και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος και τις υπηρεσίες του, «πρωταγωνιστούν» για ακόμη μια χρονιά στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2015. Τα ασφαλιστικά θέματα παραμένουν και φέτος στην πρώτη θέση των παραπόνων των πολιτών, ενώ αρκετά υψηλά εξακολουθούν να βρίσκονται και ζητήματα φορολογίας.
Μεγάλο ποσοστό (31,60%) των προβλημάτων κακοδιοίκησης εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε ΝΠΔΔ τα οποία εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθούν η αυτοδιοίκηση με 22,41% και τα υπουργεία Οικονομικών με 15,69% και Εσωτερικών με 10,29%. Οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας υπερέχουν για ακόμη μια χρονιά στη γεωγραφική κατανομή των αναφορών, λόγω συγκέντρωσης τόσο του πληθυσμού όσο και των δημόσιων υπηρεσιών.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2015, την οποία υπέβαλε στη Βουλή των Ελλήνων. Ειδικότερα, ο αριθμός των αναφορών (11.502) που κατατέθηκαν στον Συνήγορο το 2015 είναι μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό-ρεκόρ του 2014 (16.339), γεγονός που φαίνεται να συνδέεται με τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των πολιτών στα πάγια ζητήματα της καθημερινότητας, τα οποία ασφαλώς εντάθηκαν λόγω της παρατεινόμενης κρίσης.

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «το κύριο μέρος των αναφορών επικεντρώνεται σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από τη δημοσιονομική και ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των ανατρεπτικών αλλαγών που σημειώθηκαν στη νομοθεσία, αλλά και της αδυναμίας της Διοίκησης, η οποία ασθμαίνει για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της εξαιτίας της βαθμιαίας υποστελέχωσης και της έλλειψης πόρων».

Από τα στοιχεία των αναφορών για το 2015 προκύπτει ότι το 50,86% ήταν βάσιμες, δηλαδή η καταγγελία του πολίτη ήταν δικαιολογημένη και υφίστατο όντως κακοδιοίκηση, το 41,86% αβάσιμες, δηλαδή η Διοίκηση είχε τηρήσει τη νομιμότητα, ενώ για το 7,28% διακόπηκε, για διαφόρους λόγους, η έρευνα. Από τις βάσιμες αναφορές επιλύθηκε με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου ποσοστό 85,12%, επιλύθηκε χωρίς ενέργειες του Συνηγόρου (από την ίδια την υπηρεσία ή ύστερα από παρέμβαση άλλου φορέα) το 1,38%, η επίλυση στάθηκε αδύνατη στο 7,51% για λόγους που οφείλονται σε νομοθετικά κενά ή οργανωτικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες της Διοίκησης, πάγιες ή συγκυριακές, ενώ στο 5,99% δεν έγιναν δεκτές από τη Διοίκηση οι προτάσεις του Συνηγόρου.

Kαμιά υποχώρηση

«Να μην υπάρξει υποχώρηση στο πεδίο της προστασίας του σκληρού πυρήνα των δικαιωμάτων, ούτε να μετεξελιχθεί η οικονομική κρίση σε αμφισβήτηση των βασικών παραμέτρων του κράτους δικαίου», καλεί ο αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης στην έκθεση. «Η ισχυροποίηση των ανεξάρτητων εγγυητικών θεσµών αποτελεί κρίσιµη παράµετρο για τη µείωση της αβεβαιότητας και ανασφάλειας των πολιτών, προσφέροντας κανόνες και συντεταγµένες λύσεις σε περιπλοκές της καθηµερινότητας», σχολιάζει στην ίδια έκθεση ο κ. Καρύδης, που εκτελεί χρέη Συνηγόρου από τον Νοέµβριο 2015. Σημειώνεται ότι το 2015, ο Συνήγορος -μεταξύ άλλων- συνέταξε δύο ειδικές εκθέσεις για θέµατα µείζονος σηµασίας: «Τέλη κυκλοφορίας και δηλώσεις ακινησίας οχηµάτων», καθώς και για «τα δικαιώµατα των παιδιών που ζουν σε ιδρύµατα».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Κανένα σημείο επαφής κυβέρνησης -θεσμών στο Ασφαλιστικό

Κανένα σημείο επαφής κυβέρνησης -θεσμών στο Ασφαλιστικό

Χωρίς θετικό αποτέλεσμα σε κανένα από τα μέτωπα του νέου Ασφαλιστικού έληξε χθες η συνάντηση μεταξύ του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ΥΠΟΙΚ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτo και του Υπ. Ανάπτυξης, κ. Γ. Σταθάκη από τη μία μεριά και των θεσμών από την άλλη.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χθεσινή ήταν η 3η συνάντηση από την ημέρα της έλευσης των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών.
Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr μετά τη χθεσινή συνάντηση πως "δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής", δηλαδή συμφωνίας με τους δανειστές.
· Στο μέτωπο της εθνικής σύνταξης, οι θεσμοί προτείνουν μάξιμουμ το ποσό των 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και των 290 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.
· Η κυβέρνηση είχε προτείνει κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης για κύριες –επικουρικές συντάξεις 0,8%-2% ενώ οι θεσμοί προτείνουν κλίμακα 0,7%-2,2%.
· Η κυβέρνηση προτείνει τον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων έως το 2018, ενώ οι θεσμοί άμεσα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο των περικοπών στης σημερινές κύριες συντάξεις
· Η ελληνική πλευρά προτείνει εκπτώσεις στην εισφορά 20% στους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες, ενώ οι θεσμοί διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις.
· Οι θεσμοί ζητούν κλείσιμο του ελλείμματος 600 εκατ. ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αποκλειστικά με μειώσεις επικουρικών συντάξεων (έως 25%), ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει μία αύξηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης έως 1,5% προκειμένου να μετριαστούν οι μειώσεις.
Σημειώνεται πως σήμερα στις 14:00 είναι προγραμματισμένο το νέο ραντεβού κυβέρνησης –θεσμών για το ασφαλιστικό.

"Βραχυχρόνια" και "διαρθρωτική" διάσταση του νέου Ασφαλιστικού
Υπουργός που μετείχε στη διαπραγμάτευση, έδωσε τη διπλή διάσταση της έλλειψης…" επαφής" μεταξύ των δύο πλευρών. Η μία διάσταση αφορά το "βραχυχρόνιο" κομμάτι του Ασφαλιστικού και η άλλη το "διαρθρωτικό", δήλωσε εξερχόμενος από τη χτεσινή συνάντηση.
Η "βραχυχρόνια" διάσταση αφορά μέτρα με άμεση δημοσιονομική επίδραση εντός του 2016, ενώ η "διαρθρωτική" διάσταση αφορά μέτρα των οποίων η δημοσιονομική επίδραση θα αρχίσει να φαίνεται λίγο φέτος και πολύ περισσότερο από το 2017 και έπειτα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να κλείσει πρώτα το "διαρθρωτικό" κομμάτι προκειμένου να κλείσει μετά το "βραχυχρόνιο". Ωστόσο κανένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης δεν έκλεισε μιας και δεν υπήρχε καμία συμφωνία σε κανένα μέτωπο του νέου ασφαλιστικό.
Πιο αναλυτικά, κυβερνητικές πηγές του Capital.gr επισήμαναν πως:
· Η "βραχυχρόνια" διάσταση του Ασφαλιστικού αφορά τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν εντός του 2016 προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση 1,8 δις. ευρώ και να κλείσει από συνταξιοδοτικής πλευράς το φετινό δημοσιονομικό κενό.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνονται πχ ενδεχόμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τις οποίες ζητάν μετ’επιτάσεως οι θεσμοί (προκειμένου να εξοικονομηθούν έως 600 εκατ. ευρώ φέτος) και οι οποίες προέρχονται από μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 οι οποίες πρέπει "να εφαρμοστούν πλήρως" βάσει της Μνημονιακής συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου.
Μία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζεται πως είναι η θέσπιση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (δηλ. η εξίσωση των δαπανών με τα έσοδα) στα επικουρικά ταμεία, τα ταμεία πρόνοιας και τα μετοχικά ταμεία, η οποία εξακολουθεί φυσικά να αποτελεί νόμο του κράτους. Η μόνη δυνατότητα την οποία προβλεπόταν στο Μνημόνιο του Αυγούστου του 2015 ήταν η εύρεση άλλων τρόπων (δηλ. όχι απαραίτητα εκείνων που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση) για να εφαρμοστεί αυτή η ρήτρα και όχι… η μη εφαρμογή της. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση εφάρμοσε την εν λόγω ρήτρα τον Ιούλιο του 2014 με μία οριζόντια μείωση 5-6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Αντίθετα η παρούσα κυβέρνηση πρότεινε αρχικά μόνο μία αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και έπειτα εξέτασε ένα συνδυασμό μίας αύξησης εισφορών –μικρής μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ.
· Η "διαρθρωτική" διάσταση αφορά τα μέτρα που αφενός έχουν δημοσιονομική διάσταση, αλλά ξεπερνά το χρονικό ορίζοντα του 2016.
Σαν σχετικό παράδειγμα φέρνουν οι ίδιες πηγές την ασφαλιστική εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επιστημόνων και των επαγγελματιών η οποία προφανώς έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο (μιας και προβλέπεται η αύξηση των εσόδων των ταμείων από αυτή), αλλά ταυτόχρονα αποτελεί διαρθρωτική αλλαγή (μιας και αλλάζει ο τρόπος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών), ενώ θα ισχύσει από 1.1.2017.
Το ίδιο ισχύει εν μέρει και για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα οποία θα ισχύσουν –βάσει της κυβερνητικής πρότασης- για όσους αιτηθούν σύνταξη μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου πχ στα μέσα Μάρτη ή στα μέσα Απρίλη κλπ. Θα έχουν μεν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μιας και θα προβλέπουν χαμηλότερες συντάξεις από τις αντίστοιχες σημερινές (πχ κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ στα 290 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης έναντι 487 ευρώ που είναι σήμερα), αλλά αυτό δεν θα "φανεί" σημαντικά φέτος, αλλά σταδιακά ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Κατρούγκαλος: Αν χρειαστεί να μειωθούν οι επικουρικές, δεν θα θιγούν οι μικροί και μικρομεσαίοι συνταξιούχοι
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι "οι κύριες συντάξεις θα προστατευτούν απολύτως".
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί να μειωθούν οι επικουρικές η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην θιχτούν οι μικροί και μικρομεσαίοι συνταξιούχοι.
Σημείωσε, επίσης ότι η στάση του ΔΝΤ είναι έντονα αρνητική σχετικά με τις εισφορές, αλλά και πως "δεν υπάρχει ομοφωνία ΔΝΤ - Ευρωπαίων στη διαπραγμάτευση"." Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση στο όλο ζήτημα", τόνισε ο ίδιος λέγοντας πως "υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα". Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος Παρουσιάστηκε βέβαιος ότι το ν/σ για το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί, εκφράζοντας την ελπίδα να κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο.
Χαρακτήρισε κρίσιμο να είναι αναδιανεμητικό το νέο σύστημα προς όφελος των φτωχότερων, εξηγώντας ότι η άλλη πλευρά επιμένει στο να είναι το σύστημα περισσότερο αναλογικό.
"Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο οι λίγοι που έχουν πολλά. Κοινή γραμμή ασφαλιστικού και φορολογικού να ελαφρύνουμε τους φτωχότερους", πρόσθεσε. 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

ΕΤΑΑ: “Συγγνώμη λάθος”

ΕΤΑΑ:

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκονται οι φαρμακοποιοί για τα ειδοποιητήρια πληρωμής με τα υπέρογκα ποσά που απέστειλε το ΕΤΑΑ (εδώ), μετά την αποσαφήνιση από τον Πρόεδρο του Φορέα ότι η αρμόδια υπηρεσία έκανε… λάθος.

billΣύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το μπέρδεμα οφείλεται στη δοκιμή ενός νέου προγράμματος που εφαρμόζεται πιλοτικά, με συνέπεια ένα μέρος από τα ειδοποιητήρια να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι φαρμακοποιοί είχαν λάβει ειδοποίηση πληρωμής ακόμη και για 5.500 ευρώ, όταν το ποσό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα σωστά ειδοποιητήρια αναμένεται να εκδοθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016.

Λουράντος: Να μην πληρώσει κανείς αν δεν πάρει το ok από το Σύλλογο

Στο μεταξύ, ο κλάδος τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας την επόμενη κίνηση της Διοίκησης του ΕΤΑΑ, αφού εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους ρύθμιση, η πληρωμή των εισφορών αναδρομικά είναι πρακτικά αδύνατη.

«Με δική τους αδράνεια επί 1 χρόνο δεν βγήκαν ειδοποιητήρια και έρχονται τώρα και ζητάνε τα οποία κανείς δεν μπορεί να πληρώσει» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Virus ο Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο οποίος ζητάει να υπάρξουν άτοκες ρυθμίσεις.

Καλεί, παράλληλα, τα μέλη του ΠΦΣ να μην πληρώσουν ούτε ευρώ, μέχρι νεοτέρας

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Αλλάζει το μοντέλο της υγείας ερήμην μας

Αλλάζει το μοντέλο της υγείας ερήμην μας

Το μοντέλο της παροχής υπηρεσιών υγείας αλλάζει σε διεθνές επίπεδο. Κυβερνήσεις, νοσοκομεία, ασφαλιστικοί φορείς, εταιρείες εξοπλισμού, φαρμακοβιομηχανίες και γιατροί κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς, όπου στόχος είναι η βελτίωση του αποτελέσματος με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Και γι’ αυτό επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. Εμείς εδώ στον κόσμο μας…

vienna-general-hospitalΑυτή την εβδομάδα, βρέθηκα στη Βιέννη. Εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρείας (European Society of Radiology), το οποίο φέτος επισκέφθηκαν περίπου 30.000 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο! Παράλληλα, βρέθηκα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης (Vienna General Hospital – AKH). Εκεί λοιπόν ξεναγήθηκα μαζί με άλλους δημοσιογράφους από διάφορες χώρες (Πορτογαλία, Ρωσία, Τσεχία κλπ) στο ακτινολογικό τμήμα και πυρηνικής ιατρικής από τρεις καθηγητές.

Θα σας μεταφέρω λοιπόν τις εντυπώσεις μου, σε αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότητα:

Και οι τρεις καθηγητές, που ήταν διευθυντές τμημάτων, ήταν ηλικίας 35-45 ετών, μάχιμοι και δραστήριοι. Εμείς εδώ έχουμε ένα γερασμένο νοσοκομειακό σύστημα και το μόνο που μας νοιάζει είναι αν έχουμε αρκετούς ειδικευόμενους για να βγαίνουν οι εφημερίες!
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης είναι ένα μεγαθήριο με 30 πανεπιστημιακές κλινικές, 2.000 κλίνες και 10.000 εργαζόμενους, από τους οποίους 1.568 γιατροί και 2.829 νοσηλευτές, 1.100 τεχνικό προσωπικό, 200 φαρμακοποιούς, χημικούς, φυσικούς και λοιπό επιστημονικό προσωπικό. Το προσέξατε; Η αναλογία ιατρών προς νοσηλευτές είναι 1 προς 2. Στην Ελλάδα συχνά είναι ένα προς ένα…
Η Αυστρία είναι μία χώρα με περίπου 8 εκατ. πληθυσμό και το συγκεκριμένο νοσοκομείο διαθέτει: 6 αξονικούς τομογράφους, 4 μαγνητικούς, δύο PET-CT και το μοναδικό στη χώρα PET-MR. Το τελευταίο ένα μηχάνημα που συνδυάζει την τεχνολογία ΡΕΤ, δηλαδή, εκπομπής ποζιτρονίων με την τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας.
Το εν λόγω νοσοκομείο είναι ένα από τα λίγα κέντρα παγκοσμίως στα οποία διεξάγεται έρευνα σχετικά με τις ενδείξεις αυτής της νέας τεχνολογίας. Ήδη, μάλιστα, έχει βρεθεί ότι μπορεί να εντοπίσει κακοήθειες, οι οποίες διαφεύγουν από όλες τις άλλες εξετάσεις.
Κάθε εξέταση διαρκεί 1-1,5 ώρα και το μηχάνημα λειτουργεί καθημερινά 12 ώρες. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει λίστα αναμονής 4-6 εβδομάδες στο PET-MR και έως 2 εβδομάδες για PET-CT, λόγω κυρίως έλλειψης τεχνικού προσωπικού.
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένα μηχάνημα PET-MR τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη, έχουμε PET-CT σε Ευαγγελισμό, Μεταξά, Θεαγένειο, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Παίδων Αγλαϊα Κυριακού. Στο Μεταξά πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί μία ημέρα την εβδομάδα μετά από 2 χρόνια, που έχει εγκατασταθεί, στο Θεαγένειο και στο Παίδων δεν λειτουργούν! Σημειωτέον, δε, ότι το Μεταξά αγόρασε PT-CT (που δεν μπορούσε να λειτουργήσει), ενώ δεν έχει ούτε αξονικό, ούτε μαγνητικό τομογράφο. Και ύστερα θέλει να λέγεται ογκολογικό νοσοκομείο…

Στο συνέδριο της Βιέννης παρουσιάστηκε επίσης ένας νέος αξονικός τομογράφος. Μάλιστα, μόλις την Τρίτη, ένας ίδιος τέθηκε σε λειτουργία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για το μοντέλο Somatom Drive της γνωστής – και ακατανόμαστης στην Ελλάδα – γερμανικής εταιρείας Siemens. Ο νέος τομογράφος είναι ακριβότερος από τους άλλους. Προσέξτε όμως τι προσφέρει:

somaton-driveΜεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση σε όλους τους τομείς, από την παιδιατρική μέχρι την καρδιολογία, την ογκολογία και την επείγουσα ιατρική.
Διαθέτει ειδικά φίλτρα και λογισμικό ώστε να προσφέρει μέγιστη ακρίβεια με χαμηλή δόση ακτινοβολίας – γεγονός πολύ σημαντικό ειδικά για τα μικρά παιδιά. Είναι ενδεικτικό ότι προσφέρει το ίδιο διαγνωστικό αποτέλεσμα με δόση ακτινοβολίας από 2 έως και 10 φορές χαμηλότερη σε σχέση με τομογράφους 5 ετών. Δεν τολμώ να κάνω σύγκριση με τομογράφους 10 και 15 ετών, που έχουμε εμείς στα νοσοκομεία μας…
Ο χειρισμός του συστήματος έχει απλοποιηθεί, προσφέροντας μικρότερο χρόνο εξέτασης και προετοιμασίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με τον ίδιο αριθμό τεχνικού προσωπικού.
mechanical-thrombectomyΧάρη στον τεχνικό του εξοπλισμό και την εξειδίκευση του προσωπικού του, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης προσφέρει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, την αντιμετώπιση εγκεφαλικών με μια σωτήρια μέθοδο: την μηχανική θρομβεκτομή. Με απλά λόγια, όπως οι γιατροί βάζουν στεντ στις στεφανιαίες αρτηρίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, έτσι με τη μηχανική θρομβεκτομή μπορούν με έναν ειδικό καθετήρα να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν το θρόμβο μέσα στον εγκέφαλο!

Στην Ελλάδα, η μέθοδος δεν εφαρμόζεται σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει τεχνογνωσία στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ από την ομάδα του επεμβατικού νευροκτινολόγου κ. Χρήστου Γκόγκα.

Στο συνέδριο της Βιέννης φάνηκε ξεκάθαρα ότι μόνο η επένδυση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας με το ίδιο ή και χαμηλότερο κόστος για τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας. Ξεκάθαρο είναι επίσης ότι το ελληνικό σύστημα υγείας παρακολουθεί τις εξελίξεις σχεδόν ως αυτιστικό με τη γνωστή “καραμέλα”: ότι οι γιατροί μας είναι εφάμιλλοι με εκείνους του εξωτερικού. Κούνια που μας κούναγε…

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Έκτακτη σύσκεψη των επιστημονικών φορέων συγκαλεί την Δευτέρα ο Κώστας Λουράντος

Έκτακτη σύσκεψη των επιστημονικών φορέων συγκαλεί την Δευτέρα ο Κώστας Λουράντος

Σε έκτακτη σύσκεψη για την Δευτέρα 7 Μαρτίου καλεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος τους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, το σημείωμα το οποίο απέστειλε ο Κώστας Λουράντος στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων αναφέρει τα εξής:

"Προς τους πρόεδρους των επιστημονικών φορέων

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας καλούμε σε επείγουσα συνάντηση στα γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Πειραιώς 134 και Αγαθημέρου) την ερχόμενη Δευτέρα 7.3.2016, στις 2 το μεσημέρι , με θέματα συζήτησης :

• Τις υπέρογκες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι μετά το 1993
• Τα σημαντικά λάθη στα ποσά των εισφορών και
• Την έλλειψη οποιουδήποτε διακανονισμού στην πληρωμή των υπέρογκων εισφορών".

ΠΗΓΗ:www.ygeia360.gr

 

Εννέα ανατροπές που φέρνει το Plan B στο Ασφαλιστικό

Εννέα ανατροπές που φέρνει το Plan B στο Ασφαλιστικό

Σε εναλλακτικό σε σχέση με το αρχικό σχέδιο φαίνεται πως έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Το νέο αυτό σχέδιο εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τέλος 2016 περιλαμβάνει υποχωρήσεις σε εννιά σημεία σε σχέση με εκείνο που παρουσίασε η κυβέρνηση πριν δύο μήνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών το plan B που έχει διαμορφώσει το Υπ. Εργασίας μπορεί να κερδίσει τελικά τη γενική στήριξη της ευρωπαϊκής πλευράς των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ), η οποία φέρεται να τάσσεται υπέρ μίας "μεταβατικής εφαρμογής του Ασφαλιστικού. Αντίθετα το ΔΝΤ συνεχίζει στην σκληρή γραμμή των άμεσων και σκληρών περικοπών.
Πιο αναλυτικά οι ανατροπές που εξετάζονται από κυβέρνηση και θεσμούς έχουν ως εξής:
1. Μείωση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων άνω των 1200-1500 ευρώ.
Κάθε ευρώ που ξεπερνά την "προσωπική διαφορά" των 300 ευρώ θα κόβεται. Η "προσωπική διαφορά" θα προκύψει από φέτος μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων ως διαφορά μεταξύ του επιπέδου μίας σύνταξης με τα σημερινά σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και του επιπέδου που διαμορφώνεται με βάση τα επικείμενα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα νέο πλαφόν θα μπει στην ατομική σύνταξη (2000 ευρώ), αλλά και στις πολλαπλές συντάξεις (2700 ευρώ)
2. Μείωση 6,6% (μεσοσταθμική) των επικουρικών συντάξεων άνω των 173 ευρώ.
Η περικοπή αυτή θα γίνει κλιμακωτά ανάλογα με το επίπεδο της επικουρικής σύνταξης. Θα ξεκινήσει από το 2-3% και μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15-20%.
3. Μείωση 32,5% (μεσοσταθμική) των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο μπορεί να έλθει μείωση 40% έως 45% στα μερίσματα σε όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν "βγει" στη σύνταξη έως 31 Δεκεμβρίου 2010 και μείωση 30% στα μερίσματα όσων "βγήκαν" στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2011 και έπειτα.
4. Μείωση 20-25% στα εφάπαξ.
Η περικοπή αυτή αφορά τα εφάπαξ τα οποία θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έκαναν αίτηση στο ταμείο πρόνοιας τους από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα.
5. Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Η σύνταξη αυτή θα δίδεται σε όποιον έχει συμπληρώσει στα 67 χρόνια του 20 χρόνια ασφάλισης. Όποιος έχει συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει κατώτερη "εθνική σύνταξη" 290 ευρώ. Η κατώτερη "εθνική σύνταξη" θα είναι κατά 40% χαμηλότερη από τη σημερινή βασική σύνταξη του ΙΚΑ (290 ευρώ 487 ευρώ) και κατά 14% χαμηλότερη σε σχέση με τη βασική σύνταξη του ΟΑΕΕ.
6. Κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Το ΕΚΑΣ θα χαθεί για το 20% των δικαιούχων του που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι κατά βάση με αθροιστική σύνταξη (κύρια και επικουρική) έως 600-650 ευρώ.
7. Εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών ( από 1.1.2017).
Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη).
Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%.
Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τρία επόμενα χρόνια.
8. Αύξηση εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1%.
Αύξηση 0,5% θα επιβληθεί στην εργοδοτική εισφορά και άλλο 0,5% στην εισφορά των εργαζομένων.
9. Διατήρηση αυτοτέλειας ΟΓΑ έως το 2021.
Το ταμείο κύριας ασφάλισης των αγροτοκτηνοτρόφων θα μείνει εκτός του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κλπ.) και τα ταμεία πρόνοιας (ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ)

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.