ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ

Με πρωτοβουλία Αθανασίου σύσκεψη για την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου.

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με θέμα την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χριστιάννα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Αντώνης Σελιανάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των ενοικιαζόμενων δωματίων Λουτρόπολης Θερμής, κ. Παναγιώτης Σταμπουλής, Παναγιώτης Δουκάκης, Δημήτριος Καμενής και Χρήστος Μανωλέλλης.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας των πηγών.

Dr. Κιτσοπανίδης Ιωάννης

 

--------------------------------------------------------------

Σύσκεψη με πρωτοβουλία Αθανασίου για την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Θερμής «Ο πλούτος μας καταλήγει στην αποχέτευση» λένε οι κάτοικοι

Άμεση επαναλειτουργία των ιαματικών Θερμής

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

http://www.emprosnet.gr/article/65445-amesi-epanaleitoyrgia-ton-iamatikon-thermis


Με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπου Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με θέμα την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Θερμής.

Ευχής έργον, αλλά και αίτημα ετών, αποκαλούν οι ντόπιοι την άμεση επαναλειτουργία, ενώ αναφέρουν στο «Ε» ότι η Θερμή έχει ερημώσει, αλλά και πως «ο φυσικός μας πλούτος καταλήγει στην αποχέτευση».


Στη σύσκεψη συμμετείχε εκτός του κ. Αθανασίου, ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης, ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγειονομικών - ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, στο οποίο και ανήκουν οι πηγές), Αντώνης Σελιανάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λουτρόπολης Θερμής Παναγιώτης Σταμπουλής, Παναγιώτης Δουκάκης, Δημήτριος Καμενής και Χρήστος Μανωλέλλης.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας των πηγών. Προς τούτο, αποφασίστηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το ΕΤΑΑ, με σκοπό την πραγματοποίηση των αναγκαίων εργασιών και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας μέχρι τέλους Απριλίου 2015, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επαναλειτουργία τους.

«Έχει ερημώσει η Θερμή»

Υπενθυμίζεται ότι οι ιαματικές πηγές Θερμής βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση από το γειτονικό τους ξενοδοχείο «Σάρλιτζα».

Η εγκατάλειψή τους, όμως, από τους προηγούμενους μισθωτές έχει αφήσει αρκετά προβλήματα, με αποτέλεσμα να χρήζει έργων επισκευής.

Ο πρόεδρος της Λουτρόπολης Θερμής, Νίκος Σάλτας, δήλωσε στο «Ε» ότι «είναι ευχής έργον, αλλά και απαίτηση όλων των Θερμιωτών και θα πρέπει να είναι και όλων των κατοίκων του νησιού, η άμεση επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών Λουτρόπολης Θερμής. Οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική, όμως δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια. Πρέπει να μπούμε άμεσα στην πράξη.

Η Θερμή έχει ερημώσει και είναι παραμελημένη. Αυτό διαπιστώνουν όλοι. Ο πλούτος μας και οι φυσικοί πόροι δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταλήγουν στην αποχέτευση!»

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θερμής, Νίκος Καρασάββας, ανέφερε κατ’ αρχήν ότι είναι «στη βούληση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού και της δημοτικής αρχής να λυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το θέμα και να λειτουργήσουν τόσο οι ιαματικές πηγές, όσο και το ξενοδοχείο που βρίσκεται σε κατάσταση οριακή.

Έχουμε ξεκινήσει επαφές με το Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, οι οποίοι έχουν κάθε δίκιο να εξοργίζονται με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θερμή, καθώς χάνουν συνεχώς κέρδος και αδικαιολόγητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεμπλοκάρει».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

ΤΣΑΥ: Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Περισσότερα...

ΤΣΑΥ. Αγνοείται ομόλογο 92.000.000 ευρώ !!

Την Κυριακή 19/Οκτωβρίου στα πλαίσια του 11ου Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου διεξήχθη στρογγυλό τραπέζι στο ξενοδοχείο Patras Palace όπου μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΤΣΑΥ Αναστάσιος Βασιάδης παρουσίασε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΤΣΑΥ και παράλληλα ανάλυσε τα οικονομικά, νομικά και διοικητικά δεδομένα.

Από όσα είπε και ενδεικτικό της λεηλασίας που έγινε στο ταμείο μας εντύπωση μου προκάλεσε η αναφορά του σε ομόλογο του ταμείου μας που δεν ξέρουν που είναι, όλοι το ψάχνουν και υποθέτουν ότι είναι στα χέρια τρίτης χώρας,;;;; 92.000.000 ευρώ

Περισσότερα...

Οι μύθοι γύρω από τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Αλεξόπουλος Δημήτρης ΤΟ ΒΗΜΑ

Adv. LL.M International Tax Law της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Leiden Ολλανδίας (ITC)


Το ασφαλιστικό σύστημα και ζήτημα και πάλι μπαίνει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση.
Ούτως ή άλλως τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων περί της βιωσιμότητάς τους.
Κι όμως, εδώ και δεκαετίες οι μύθοι για το τι φταίει για το σημερινό αδιέξοδο πολλαπλασιάζονται, υποθηκεύοντας εν τέλει το μέλλον των ταμείων και διακινδυνεύοντας τις συντάξεις των Ελλήνων πολιτών.

Μύθος Νο. 1: Το Ασφαλιστικό δεν έχει ανάγκη μεταρρύθμισης

Πολύς λόγος γίνεται εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν έγινε εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και πολιτικών ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων. Ακόμα και όταν είχαν κατατεθεί εγκαίρως ολοκληρωμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις νόμου από τους πλέον ειδικούς, όπως το επονομαζόμενο «Ασφαλιστικό Γιαννίτση» το 2001, το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα για μια τουλάχιστον εικοσαετία,σύμφωνα με εξειδικευμένους οικονομολόγους, η πρακτική αναβολής αποφασιστικών παρεμβάσεων υπό το πολιτικό κόστος υπερτέρησε. Το Ασφαλιστικό έχει το εξής χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί: όσο καθυστερεί η επίλυσή του τόσο ενδυναμώνονται οι μηχανισμοί επιδείνωσής του. Και ενώ, δηλαδή, μας καθησύχαζαν με ηπιότερες αποσπασματικές παρεμβάσεις και επιβεβαιώσεις για την ευρωστία των Ασφαλιστικών Ταμείων, η κατάσταση έβαινε από το κακό στο χειρότερο.

Μύθος Νο. 2: Εξυγίανση των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω Χρηματιστηρίου

Την ίδια περίπου περίοδο 1999-2003, την περίοδο δηλαδή της χρυσής εποχής του Χρηματιστηρίου και μέχρι τον καταποντισμό του, τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων κατευθύνθηκαν στο χρηματιστήριο μετά από επίμονες παροτρύνσεις, ενδεχομένως και καθ' υπόδειξη κυβερνητικών στελεχών. Πρωτοκλασάτος υπουργός, μάλιστα, που εσχάτως τον γυροφέρνει η δικαιοσύνη -για άλλους λόγους- δήλωνε ότι η άνοδος του Χρηματιστηρίου συνέβαλε στην εξυγίανση των Ταμείων που είχαν μετοχές σε τράπεζες και οργανισμούς των οποίων η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε σημαντικά. Τα Ταμεία, δηλαδή, ωφελούνταν επειδή διακρατούσαν μετοχές, η τιμή των οποίων σταδιακά έπεφτε και όχι επειδή θα τις πουλούσαν πιο συμφέρουσα τιμή από αυτήν που τις αγόρασαν!
Και όταν το Φεβρουάριο του 2003 το Χρηματιστήριο Αθηνών καταποντίστηκε, τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων έκαναν φτερά.


Μύθος Νο. 3: Εγγυητής των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων η ΤτΕ

Με την ψήφιση του Νόμου 2469/1997 δημιουργήθηκε ένα Κοινό Κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και όλων των ιδρυμάτων δημοσίου δικαίου. Η ΤτΕ είχε το ελεύθερο της διαχείρισης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, χωρίς να λογοδοτεί στους ιδιοκτήτες τους, ενώ στη Συμφωνία Εκχώρησης των κεφαλαίων δεν υπήρχε καν ρήτρα που να διασφάλιζε την απόδοση από την επένδυση των κεφαλαίων. Λίγο πριν το PSI και ενώ διαφαινόταν προς τα πού πήγαινε η κατάσταση, η ΤτΕ μετέτρεψε τα αποθεματικά σε κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα μετά το κούρεμα τα Ασφαλιστικά Ταμεία να χάσουν €11 δισ. Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα πιο εύρωστα Ταμεία, έχασαν το 70% των αποθεματικών τους.

Μύθος Νο. 4: Επιζήμια για τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ομόλογα υπό το Αγγλικό Δίκαιο

Για να καλυφθεί η μη ορθολογική τοποθέτηση της ΤτΕ και να δοθεί αύρα κάθαρσης εν μέσω κρίσης, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αναζητήθηκε αποδιοπομπαίος τράγος και σε αυτό το πλαίσιο στοχοποιήθηκαν δικαστικά παλαιότερες επενδύσεις Ασφαλιστικών Ταμείων σε συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου έκδοσης 2007 υπό το αγγλικό δίκαιο.
Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις, γνωρίζει ότι ομόλογα αγγλικού δικαίου δεν κουρεύτηκαν κατά το PSI. Τα Ταμεία δεν επωφελήθηκαν από αυτή την επένδυση, καθώς υποχρεώθηκαν να το ξεφορτωθούν, με την αγορά θεωρούμενη ως μη γενόμενη. Τα δε χρήματα που επεστράφησαν τοποθετήθηκαν από την ΤτΕ, εν μέρει σε ομόλογα ελληνικού δικαίου που κουρεύτηκαν στο PSI. Η δικαιοσύνη εκδικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση δομημένων ομολόγων, περίπτωση που όχι μόνο δεν ζημίωσε τα Ταμεία, αλλά εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι θα τα είχε ωφελήσει - και όχι επιζήμιες τοποθετήσεις, ποινικοποιώντας ουσιαστικά κοινότυπες (εκτός Ελλάδος) διαδικασίες.
Και οι υποθέσεις με έντονη την οσμή σκανδάλου, οι οποίες οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού τα Ασφαλιστικά Ταμεία μπαίνουν απλά στο χρονοντούλαπο.

* Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος είναι δικηγόρος

 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο ασφαλιστικό – Κόβουν συντάξεις, καταργούν ΕΚΑΣ και πρόωρες

asfalistiko_8

«Μαχαίρι» στις συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ και τέλος στις πρόωρες συντάξεις απαιτεί η τρόικα που έχει έρθει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις προκειμένου να ισοπεδώσει ότι έχει (αν έχει) μείνει όρθιο στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Ήδη έχει ξεκινήσει και απαιτείται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μικρή μηνιαία αύξηση όμως των μισθών είναι το … τυράκι. Η παγίδα είναι το αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Με τη μείωση των εισφορών μειώνονται και τα έσοδα των Ταμείων με αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να απαιτείται και νέα μείωση των συντάξεων, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα για να διασωθεί ολόκληρο το οικοδόμημα μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατά 5 ως και 10 έτη ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η βασική σύνταξη που έχει υπολογιστεί σε τιμές του 2010 στα 360 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί με βάση τη μείωση του ΑΕΠ κατά 40 ευρώ το μήνα, να πέσει δηλαδή στα 320 ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία έχοντας απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Χρήματα που δεν υπάρχουν και έτσι οι περικοπές αποτελούν μονόδρομο.

ΠΗΓΗ:isarkadias.gr

Η πρώτη μάχη για τους μονοσυνταξιούχους του ΤΣΑΥ κερδήθηκε με παρέμβαση του ΙΣΑ

Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 18:39

Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την αγαστή συνεργασία του Πρόεδρου της Επιτροπής του ΙΣΑ για το ΤΣΑΥ, ιατρού Κιτσοπανίδη Ιωάννη και του εκπροσώπου των οδοντιάτρων στο ΕΤΑΑ κύριο Σταθόπουλο Βασίλειο ψηφιστήκαν από το Δ.Σ του ΕΤΑΑ στην συνεδρίαση υπ, αριθμό 302/7-8-2014 οι ρυθμίσεις που αφορούν τους μονοσυνταξιούχους υγειονομικούς του ΤΣΑΥ.

Ο ΙΣΑ συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα του με παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, για την άμεση νομοθέτηση και ισχύ της απόφασης του ΕΤΑΑ.

Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν ως εξής

Στους μονοσυνταξιούχους του Ταμείου ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ) οι προβλεπόμενες μειώσεις της σύνταξης από τις διατάξεις των νόμων 3863/2010( ΦΕΚ 115Α) , 3986/2011( ΦΕΚ 152Α) , 4024/2011( ΦΕΚ 226Α) , 4051/2012(ΦΕΚ40Α) Και 4093/2012(δεκ222α) εφαρμόζονται επί του ποσού της βασικής σύνταξης και στο ποσό που απομένει προστίθεται η προσαύξηση του μοσοσυνταξιούχου.

Οι ήδη ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ), οι οποίο με αίτηση τους διαγράφτηκαν από το καθεστώς των μονοσυνταξιούχων δικαιούνται να επαναγραφτούν εφ, όσον υποβάλουν σχετική αίτηση μέσα σε έξη μήνες από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές που ίσχυαν μέχρι τον χρόνο της διαγραφής τους

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) που έχουν επιλέξει την υπαγωγή τους στο καθεστώς των μονοσυνταξιούχων του Ταμείου, με την συμπλήρωση 39 ετών συνεχούς ασφάλισης , όποτε θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη πλήρους σύνταξης , μπορούν να επιλέξουν είτε την διακοπή της καταβολής της αυξημένης ασφαλιστικής εισφοράς , είτε την συνέχιση της καταβολής με περαιτέρω προσαύξηση της σύνταξης κατά 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης πέρα της 39ετιας

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ) που έχουν επιλέξει την υπαγωγή τους στο καθεστώς των μονοσυνταξιούχων του Ταμείου και ασφαλιστήκαν μετά την 1/1/1993 δύνανται να ζητήσουν την αναστολή της καταβολής της αυξημένης ασφαλιστικής εισφοράς του μονοσυνταξιούχου όταν αλλάζουν ασφαλιστική κατηγορία για 3 έτη και μέχρι την επομένη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας. Οι εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές επιμερίζονται και προστίθενται στις ασφαλιστικές εισφορές των επομένων δυο ασφαλιστικών κατηγοριών. Η επιλογή αυτή ισχύει για μια μόνο αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ( δικαίωμα αναστολής για μια φορά μόνο)

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ) που έχουν επιλέξει την υπαγωγή τους στο καθεστώς των μονοσυνταξιούχων του Ταμείου και ασφαλιστήκαν μετά την 1/1/1993, εφ, όσον έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο 15 χρόνια συνεχούς ασφάλισης στην κατηγορία του μονοσυνταξιούχου, μπορούν να διακόψουν την συνέχιση της συμμετοχής τους στην κατηγορία του μονοσυνταξιούχου υγειονομικού και να δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης τους με την προϋπόθεση ότι τα τελευταία 5 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση έχουν καταβάλει τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για την κατηγορία του μονοσυνταξιούχου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για την συμμέτοχη των ασφαλισμένων υγειονομικών στο καθεστώς του μονοσυνταξιούχου επιστρέφοντα ατάκα μόνο όταν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 7 78 εδάφιο β του Ν 982/1979 ( ΦΕΚ 239Α) η δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να λάβουν αναλογική προσαύξηση της σύνταξης τους

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ) που συνεχίζουν την ασφάλιση τους πέραν της 39ετιας λαμβάνουν προσαύξηση της βασικής τους σύνταξης για κάθε χρόνο πέραν της 39ετιας κατά ποσοστό 3,22% για όλα τα συντάξιμα έτη

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Καταρρέουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ - «Λουκέτο» αν δεν πάρουν πρόσθετες πιστώσεις

imerisia.gr
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

«Εξτρα» χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χρειαστούν ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έως το τέλος του χρόνου, για να είναι σε θέση να καταβάλουν τις συντάξεις. Την επερχόμενη ταμειακή «ασφυξία» των δύο μεγαλύτερων ταμείων αποκαλύπτει το γεγονός ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου έχουν απορροφήσει ο ΟΑΕΕ το 81,3% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και το ΙΚΑ, αντίστοιχα, το 64%, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι απώλειες εσόδων από τη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, από την 1η Ιουλίου, των συνεισπραττόμενων (από το ΙΚΑ για λογαριασμό του ΟΑΕΔ) ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ΟΑΕΕ έχει υπολογίσει έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων που, όμως, εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ ευρώ, καθώς τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές περιορίζονται γιατί μόνο ένας στους δύο πληρώνει, ενώ η ρύθμιση των οφειλών, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί στα 9,1 δισ. ευρώ, δεν αποδίδει.

Το ΙΚΑ έχει προϋπολογίσει έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα (λόγω της ανεργίας και των μειώσεων των μισθών) έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και τις δαπάνες για πληρωμές συντάξεων και άλλων παροχών.

Τα ελλείμματα των Ταμείων, αν δεν ληφθούν μέτρα έως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να «καλυφθούν» από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών που επιχορηγεί ελλειμματικά ταμεία, καθώς και και από την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης (μέσω του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία στο δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014:

1. O OAEE είχε απορροφήσει 650 εκατ. ευρώ ή το 81,3% των ετήσιων πιστώσεων.

2. Το ΙΚΑ είχε απορροφήσει 1,5 δισ. ή το 64% των ετήσιων πιστώσεων.

3. Ο ΕΟΠΥΥ είχε απορροφήσει 452 εκατ. ευρώ ή το 58,3% των πιστώσεων.

4. Ο ΟΓΑ είχε απορροφήσει 1,5 δισ. ευρώ ή το 61,4% των πιστώσεων.

5. Ο ΟΑΕΔ είχε απορροφήσει 302 εκατ. ευρώ ή το 58,6% των πιστώσεων.

6. Το ΝΑΤ είχε απορροφήσει 560 εκατ. ευρώ ή το 56% των πιστώσεων.

 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Εισπρακτικές εταιρείες για εισφορές σε Ταμεία

g.g.katanalwth-eispraktikes-daneia-nomos-mantw-pg

Πιέσεις να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία call center την ενημέρωση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο υπουργείο Εργασίας. Στην ουσία η πρόταση αφορά στις γνωστές «εισπρακτικές εταιρίες».

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του απαιτούμενου μηχανισμού εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αποκλείοντας το ενδεχόμενο –τουλάχιστον προς το παρόν– εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των εσόδων του ΚΕΑΟ, αφού διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι απομένουν να γίνουν πολλά, γίνεται αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός call center για την «ενημέρωση» των οφειλετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πάτρικ Ντε Μετς έχει πολλές φορές εκφράσει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την άποψη ότι το ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από την ανάγκη αύξησης της εισπραξιμότητας για λογαριασμό των Ταμείων.

Για τον λόγο αυτόν, επιμένει στην εκχώρηση της ενημέρωσης των οφειλετών για την έναρξη των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης σε ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ (8,5 δισ. ευρώ), τον ΟΑΕΕ (9,1 δισ. ευρώ), τον ΟΓΑ (349 εκατ. ευρώ) και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων ΕΤΑΑ (952 εκατ. ευρώ), έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Συνολικά, αφορούν 210.260 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 99.140 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και οφείλουν 2,3 δισ. ευρώ, 84.721 προέρχονται από το ΙΚΑ με συνολικές οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ ύψους 7,99 δισ. ευρώ, 25.958 από τον ΟΓΑ με χρέη ύψους 197,1 εκατ. ευρώ και 441 οφειλέτες με χρέη προς το ΕΤΑΑ ύψους 54,95 εκατ. ευρώ.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, το Κέντρο στέλνει α’ και β’ ειδοποιήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί σε 20 μέρες, αξιολογείται το προφίλ του και, αν κριθεί εισπρακτέα η οφειλή, ξεκινά η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014, το ΚΕΑΟ είχε αποστείλει 64.267 α’ ατομικές ειδοποιήσεις, 93.406 β’ ατομικές ειδοποιήσεις και είχε κινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Μετά τις ειδοποιήσεις, ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τέθηκε σε ρύθμιση και μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν εισπραχθεί μόλις 143 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:iatroi.eu

Πώς θα αλλάξει το ασφαλιστικό: Τρία Ταμεία ασφάλισης, ενιαίες εισφορές και παροχές για όλους

Σε τρεις φάσεις θα γίνει η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, προκειμένου να μείνουν τα τρία Ταμεία κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει ενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρχουν ενιαίοι όροι για όλους τους ασφαλισμένους.

Στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση το φθινόπωρο, προβλέπεται η διατήρηση του ΙΚΑ, που θα είναι το Ταμείο όλων των μισθωτών, του ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και του ΟΓΑ για τους αγρότες, ενώ για ένα διάστημα θα διατηρηθεί ως αυτόνομο το ΝΑΤ, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ενώ πιθανότατα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), παρότι υπάρχουν απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ. Μάλιστα, στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ, ως ειδικών λογαριασμών, όλων των αντίστοιχων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών.

Σε τρία στάδια της ενοποίησης:

-Διοικητική αναδιοργάνωση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.
-Απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
-Δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα καλύπτει όλα τα Ταμεία

Μετά από τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων θα ακολουθήσει αντίστοιχη κίνηση για τις παροχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σχεδιάζεται η καθιέρωση ενιαίων εισφορών, αλλά και παροχών στο σύνολο των ασφαλισμένων είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζες ή σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι η δημιουργία ενιαίων εισφορών και παροχών θα γίνει με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες. Πάντως, τα σενάρια που εξετάζονται, όπως σημειώνεται, περιλαμβάνουν και την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, αλλά και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν στο ΙΚΑ για μητέρες με ανήλικα παιδιά.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

Το σχέδιο για τις συντάξεις γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σχέδιο μερικής αποκατάστασης των κύριων και επικουρικών συντάξεων, μετά την καθίζηση που υπέστησαν λόγω του PSI το 2012, για τους 81.849 μη ενεργούς ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ.λπ.), μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Κ» από την οδό Σταδίου.

Μια τέτοια «αποκατάσταση» θα μπορούσε, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος του υπ. Εργασίας, να οδηγήσει σε αύξηση έως 10% στα ετήσια έσοδα του ΕΤΑΑ, αποτρέποντας, αν μη τι άλλο, νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις ή νέες αυξήσεις στις εισφορές το 2015, που θα είναι το έτος της «μεγάλης δομικής αλλαγής» στο ασφαλιστικό σύστημα. «Δεν αποκλείεται ακόμα και κάποια αύξηση στις συντάξεις των συγκεκριμένων επαγγελματιών», λένε από το υπ. Εργασίας.

Η «καυτή πατάτα» της αποφυγής ενός νέου «τσεκουριού» στις αποδοχές των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ τον επόμενο χρόνο βρίσκεται πλέον στα χέρια του νέου υπουργού Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος προΐσταται ουσιαστικά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και καλείται από τον υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, να «τρέξει» την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Οι ελπίδες που έχει εκφράσει η Τράπεζα της Ελλάδας για την ανάκαμψη της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων ήδη από φέτος έχουν αναπτερώσει και τις προσδοκίες της διοίκησης του ΕΤΑΑ. «Αυτό είναι το οικονομικό καταφύγιο για τα Ταμεία, καθώς συνεχίζεται η οικονομική στασιμότητα, οι τρέχουσες εισφορές σέρνονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών έχουν αρχίσει να μην αποδίδουν», λένε με εμφανή αγωνία αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη στην οδό Νίκης. Γι΄ αυτό η εφαρμογή αυτού του μέτρου θεωρείται στο υπ. Εργασίας «πιλοτική» για τα υπόλοιπα Ταμεία, που στενάζουν από τη χρηματοδοτική ασφυξία.

Αυτό αναφέρουν από το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες στην οδό Νίκης, κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν στείλει τρεις επιστολές προς το ΥΠΟΙΚ. Το υπ. Εργασίας «πατά» στο άρθρο 4 του προτελευταίου Μνημονίου, λένε οι ίδιες πηγές, για να εγείρει αυτές τις αξιώσεις.

Με αυτές τις επιστολές από την οδό Σταδίου προς την οδό Νίκης, οι υπηρεσιακοί συνεργάτες του κ. Βρούτση ζητούν κατεπειγόντως την άμεση αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΤΑΑ, τα οποία έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι στόχοι αυτής της αξιοποίησης είναι δύο:

1. Η αποκατάσταση των υπέρογκων ζημιών τις οποίες υπέστησαν τα αποθεματικά του ETAA από το «κούρεμα» που έφερε το PSI (Μάρτιος 2012) στους κατόχους των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μαζί και στους κλάδους ασφάλισης γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.

2. Η αποφυγή νέων μειώσεων συντάξεων των μη ενεργών ασφαλισμένων (σ.σ.: συνταξιούχοι) ή αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή των εργαζομένων (π.χ., στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ).

Περισσότερα...

Παράταση έως 31/7/14 για την πληρωμή εισφορών στο ΤΣΑΥ

Με απόφαση του δ.σ. του ΕΤΑΑ, δίνεται παράταση στην καταβολή των εισφορών του α' εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Τ.Α.Α. η καταβολή των εισφορών Α εξαμήνου 2014, παρατείνεται μέχρι 31/7/2014.

Τα ειδοποιητήρια του Α εξαμήνου 2014 τα οποία έχουν αναρτηθεί στο tsay.gr και έληξαν 30/6/2014, ισχύουν μέχρι 31/7/2014.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

 

Βόμβα στα ασφαλιστικά ταμεία: Απώλειες 33 δισ. λόγω κρίσης, ανεργίας και περικοπών

Στο τρομακτικό ποσό των 33 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της κρίσης, της ανεργίας και των περικοπών.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ), στις απώλειες συμπεριλαμβάνεται και το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων που έγινε το 2012 στο πλαίσιο του PSI και το οποίο αντιστοιχεί σε απώλειες της τάξης των 12,5 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στα ταμεία κρούουν τον κώδωνα της κατάρρευσης των ταμείων, υπολογίζοντας μόνο για φέτος το έλλειμμα στα 2 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού, και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τη δραματική καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων καθώς οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης σε όλα τα ταμεία ανέρχονται σήμερα στις 136.040. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ Θαν. Καποτά, για το 2014 προβλέπεται στα ταμεία μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες (3,9% από εργοδότες και 1 από εργαζομένους, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου).

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, α) η ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ, β) η μείωση μισθών οδηγεί σε απώλειες 3 δισ. ευρώ (καθώς μειώνονται και οι εισφορές), γ) η μαύρη εργασία και η στροφή σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης μεταφράζεται σε απώλειες 8,5 δισ. ευρώ. Επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συρρικνώσει τα έσοδα των ταμείων κατά 1,3 δισ. ευρώ και η περικοπή των κοινωνικών παροχών έχει κόστος 1 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμα σχετικά με τον χώρο της υγείας πως οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους είναι 2,7 δισ. ευρώ και προς ασφαλισμένους 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν, όπως τόνισαν, 4,9 δισ. οφειλές προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ωστόσο ένα μέρος αυτών εκτιμάται πως θα διαγραφεί.

Ενδεικτικά η οικονομική κατάσταση ανά ασφαλιστικό ταμείο, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, είναι η ακόλουθη:

*ΙΚΑ. H μείωση των εσόδων από το 2010 έως και το τέλος του 2013 είναι 8.2%. Την ίδια στιγμή οι καθυστερούμενες εισφορές εκτινάχτηκαν από τα 4,8 δισεκατομμύρια στα 8 δισεκατομμύρια. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 600 εκατομμύρια, καθώς από τα 3,3 έπεσε στα 2,7 δισ. ευρώ

*ΟΑΕΕ. Σε... στάση πληρωμών έχουν προχωρήσει περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που αδυνατούν λόγω της κρίσης να καταβάλουν εισφορές. Οι απλήρωτες εισφορές στο ταμείο φτάνουν τα 7.4 δισ. ευρώ και το έλλειμμα αναμένεται φέτος να φτάσει τα 720 εκατομμύρια, καθώς η μείωση των εσόδων από τις εισφορές είναι άνω του 40%.

*ΟΓΑ. Ένας στους τρεις ασφαλισμένους και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν καθυστερούμενες οφειλές.

Μέχρι και 5 έτη στην αναμονή...

Η δραματική συρρίκνωση των εσόδων, αλλά και η μείωση προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν μεγιστοποιήσει τον χρόνο απονομής συντάξεων. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ:

* Στα ταμεία κύριας σύνταξης οι εκκρεμότητας είναι 200.200 (μαζί με το Δημόσιο). Η αναμονή φτάνει τους 12 μήνες σε περίπτωση που όλα τα ένσημα είναι σε ένα ταμείο και κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες σε όσες περιπτώσεις υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

* Στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης είναι σε εκκρεμότητα 136.000 αιτήσεις, με την αναμονή να φτάνει τα δύο ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα πέντε έτη.

* Στα ταμεία πρόνοιας είναι σε εκκρεμότητα 45.000 εφάπαξ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρειάζεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο για να καταβάλει το βοήθημα σε 38.000 άτομα που είναι στην... αναμονή. Ωστόσο το ταμείο μπορεί να δώσει φέτος μόνο 400 εκατομμύρια.

* Σε αναμονή είναι η χορήγηση 7.247 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι μεταλλουργοί, ο χρόνος αναμονής φτάνει τον 1,5 χρόνο.

 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

10/6/2014 Ε.Τ.Α.Α.-ΤΣΑΥ ''ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014 ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ ΑΣΚΟΥΝΤΩΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ''

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι εισφορές Α΄ εξαμήνου 2014 των ελευθέρως ασκούντων το επάγγελμα υγειονομικών καταβάλλονται μέχρι τις 30/6/2014, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν.2676/99, όπως ισχύει.

Οι εισφορές κατατίθενται σε λογαριασμό τράπεζας. Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταβολής, παρέχονται από το ατομικό ειδοποιητήριο ασφαλισμένου (ελευθέρως ασκούντων) το οποίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο (θα υπάρξει σχετική ενημέρωση) από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τομέα μας, στην ιστοσελίδα www.tsay.gr.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τα ειδοποιητήρια και τα ποσά των εισφορών εδω.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Οι κύριες συντάξεις στον "αέρα". Εγγύηση από το κράτος μόνο για 360 ευρώ

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ


Πέντε ανατροπές στις συντάξεις που αλλάζουν πλήρως το συνταξιοδοτικό τοπίο δρομολογείη κυβέρνηση. Η πιο σημαντική αφορά σε όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1 Ιανουαρίου 2015 και μετά καθώς η εγγύηση του κράτους δεν θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως γίνεται σήμερα, αλλά μόνο ένα τμήμα της μέχρι 360 ευρώ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι αναλογικό των εισφορών και του συνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη κάθε ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό, με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1-1-2015.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύποοι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα γίνουν με οδηγό τη μελέτη που ανατέθηκε στο Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ενοποίηση-κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τις προτάσεις που απευθύνουν οι δανειστές στην επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με έμφαση στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων. Το σχέδιο έχει δυο παραμέτρους:

α) Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης

β) Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται, δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.

2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.

3. Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο εργασίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).

4. Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίηση τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

5. Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Οι μονοσυνταξιούχοι υγειονομικοί εξαιρούνται από τις περικοπές

Τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, απέσπασαν οι εκπρόσωποι όλων των υγειονομικών, ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να εξαιρεθεί ο κλάδος των μονοσυνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων.

Στη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των υγειονομικών φορέων, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανασίου Κατσίκη, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη και των Συνταξιούχων Υγειονομικών κ. Χρήστου Καραπάνου, με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση, τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μονοσυνταξιούχοι υγειονομικοί.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των σωματείων ανέφεραν ότι «το πρόβλημα των μονοσυνταξιούχων υγειονομικών όσον αφορά τις συντάξεις, οι οποίες έχουν περικοπεί και το ποσό της σύνταξης μονοσυνταξιούχων πέραν της κυρίας σύνταξης που αντιστοιχεί στο 50%, δεν περιλαμβάνεται ούτε στις κύριες, ούτε στις επικουρικές συντάξεις. Είναι αμιγείς εισφορές και η περικοπή που έχει συντελεστεί είναι άδικη, αλλά και επηρεάζει και την βιωσιμότητα του Ταμείου, με τη παύση εισφορών προς τον κλάδο και το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων, που έχουν μέχρι σήμερα αποδοθεί».

Επίσης, στον υπουργό τέθηκε το θέμα της πληρωμής εισφορών λόγω της υποχρεωτικής μετάβασης από την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία στις επόμενες ανά τριετία.

Ο υπουργός δέχθηκε να προχωρήσει η προαιρετική υπαγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Σε ότι αφορά το θέμα της ενοποίησης του ΤΣΑΥ με άλλα Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, ο κ. Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι έχει ανατεθεί μελέτη στο ΚΕΠΕ, σχετικά με την ενοποίηση Ταμείων, αλλά οποιεσδήποτε συζητήσεις θα έχουν προϋπόθεση τις προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα του Ταμείου των Επιστημόνων και αρνήθηκε κατηγορηματικά, ότι οποιαδήποτε Διοικητική μεταρρύθμιση όσον αφορά τα Ταμεία, θα σημάνει ενοποίηση εισφορών, συντάξεων και αποθεματικών.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΥ

Κατεβάστε το αρχείο

ETAA-TΣΑΥ: ΠΕΡΙ "ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ" ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Kitsopanidis Ioannis
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΤΣΑΥ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο ΗΜΕΡΗΣΙΑ-ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ κλπ για τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα το αμέσως προσεχές διάστημα.


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα , την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση της διοίκησης και στελεχών του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Άξελ Ράιμαν, το συνταξιοδοτικό μοντέλο της Γερμανίας που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 - 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.

Η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζει τις αλλαγές και αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 - αρχές 2015 - να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Αναλυτικά οι οκτώ παρεμβάσεις που προετοιμάζονται:

1. Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει

2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.

4. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης

5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62

6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.

7. Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.

8. Ένα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία

Το ΤΣΑΥ αν και ταμείο αυτοχρηματοδοτούμενο και ανήκον στη κατηγορία των ταμείων που το κράτος δεν εγγυάται την σύνταξη , θα ενσωματωθεί σύμφωνα με τα γραφόμενα στον τύπο, με το ΟΑΕΕ δηλαδή το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων του οποίου ο κλάδος σύνταξης το 2014 έχει ταμειακό «άνοιγμα» 472 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας.

Είναι Ήλιου φαεινότερο για τους γνωρίζοντες ότι , ένα ταμείο όπως είναι το ΤΣΑΥ , που έχει ταμειακή ρευστότητα πάνω από 200.000.000 ευρώ και προς είσπραξη , ασφαλιστικές εισφορές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο να γίνει ο χρηματοδότης του ΟΑΕΕ .

Το γνωρίζουν άραγε οι Πρόεδροι των Δευτεροβαθμίων Ενώσεων των Υγειονομικών και η Διοίκηση του ΤΣΑΥ; 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Ανατροπές στην ασφάλιση: 3 υπερταμεία για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Αλλάζουν όλα πάλι στο ασφαλιστικό σύστημα. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία τριών υπερταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Περιλαμβάνει ενοποιήσεις 60 κλάδων και ίδρυση Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.

Ως το τέλος του χρόνου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», με τη δημιουργία τριών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ από τη διαδικασία θα εξαιρεθεί το ΝΑΤ. Μετά από τις ενοποιήσεις, τα τρία νέα Ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν υπό την ομπρέλα του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Παράλληλα, με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί και Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι αλλαγές θα φέρουν και ενιαίο μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Οπως αναφέρει το «Εθνος», η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνει σε τρία στάδια. Σε πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Στο ΙΚΑ θα υπάρξει ξεχωριστός κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους και έτσι όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας-σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό φορέα. Στον ΟΑΕΕ από την άλλη θα ενταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι απασχολούμενοι- δικηγόροι, γιατροί κτλ.- καθώς τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα δεν θα διατηρηθούν. Εξαίρεση αποτελεί το ΝΑΤ, το οποίο θα διατηρήσει την αυτονομία του.

Σε δεύτερη φάση, θα γίνει η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία ταμεία και θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό τους. Για παράδειγμα το ΙΚΑ θα έχει ξεχωριστούς κλάδους για την κύρια, την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

Το τρίτο στάδιο της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία του Εθνικού Φορέα απονομής Σύνταξης, που θα αποτελέσει «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 

http://www.kitsopanidis.gr/ΤΣΑΥ

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Ερχονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

ΣΤΑ 13,8 ΔΙΣ. ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας όσων οφείλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει να προχωρήσει κυβέρνηση.

Η διοίκηση του ΚΕΑΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές, θα προβαίνει σε κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.

Με δεδομένο ότι πρέπει να εξευρεθούν τα 500 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 και εν όψει τις άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων από την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως αυτά τα ποσά θα βρεθούν από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΓΠΣ), είναι έτοιμος ο μηχανισμός που θα δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διασταυρώνει με το πάτημα ενός κουμπιού τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να προχωρά άμεσα σε κατασχέσεις της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και η ΓΓΠΣ βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον τρόπο διασύνδεσης του ΚΕΑΟ με τη ΓΓΠΣ, που θα περιλαμβάνει όλα τα κανάλια επικοινωνίας που λειτουργούν μέχρι σήμερα μεταξύ του ΟΠΣ-ΙΚΑ και του Taxisnet (ΓΓΠΣ), όπως είναι η ανταλλαγή αρχείων, οι υπηρεσίες διαδικτύου κ.λπ.

Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΚΕΑΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές, θα προβαίνει σε κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών σε όλα τα ταμεία, οι οποίοι ενώ μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους, δεν το κάνουν επικαλούμενοι ως πρόσχημα την κρίση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις, ενώ στον ΟΑΕΕ 5,9 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2014
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ