Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.

Τ. Πετρόπουλος: Σκανδαλώδεις εξαφανίσεις αρχείων στο Ταμείο Υγειονομικών

Σκανδαλώδη υπόθεση χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης την εξαφάνιση ενός ολόκληρου αρχείου που αφορούσε σε ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και ασφαλισμένων από το ΤΣΑΥ (ταμείο υγειονομικών) του έτους 2013.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 247 και στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη, ο Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σβήστηκαν από τους υπολογιστές του συγκεκριμένου ταμείου στοιχεία με εισφορές που αφορούσαν όχι μόνο την χρονιά του 2013 αλλά και στοιχεία πριν από το έτος αυτό.

Δηλαδή, όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός, εξαφανίστηκαν οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις ενός έτους όλων των εργοδοτών καθώς και των ασφαλισμένων στον χώρο της υγείας. Μάλιστα όπως τόνισε – πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση – για ανεξήγητο λόγο η προσπάθεια ανάκτησης του αρχείου ανατέθηκε σε εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, χωρίς όμως να υπάρξουν μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο η «ένορκη διοικητική εξέταση» που έγινε την περίοδο εκείνη δεν οδήγησε πουθενά, δημιουργώντας έτσι πολλά ερωτήματα για την όλη υπόθεση.
Όπως ανέφερε, το θέμα διερευνά η δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την εξαφάνιση ενός ολοκλήρου αρχείου ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο είναι ασφαλισμένοι περίπου 70.000 γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι. Υπενθυμίζεται ότι την αποκάλυψη του θέματος με «οσμή σκανδάλου» έκανε στις 20 Ιουνίου ο Τ. Πετρόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο με θέμα την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Μειωμένα τα κονδύλια για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για το 2018! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Λιγότερα χρήματα θα μοιράζονται σε λίγους μήνες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

 

Περισσότεροι γιατροί, με λιγότερα χρήματα αλλά με επιπλέον ασθενείς! Κάπως έτσι αναμένεται να είναι η εικόνα για τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ σε λίγους μήνες, καθώς οι συμβάσεις θα αλλάξουν, οι υποχρεώσεις θα αυξηθούν αλλά τα κονδύλια δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα σημερινά, δηλαδή τα 110 εκατ. ευρώ.

Ήδη άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταλήξει στις συμβάσεις που θα προτείνει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να ισχύουν πιθανότατα από το νέο έτος, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες πληροφορίες: «Δείτε τι αλλάζει στις αμοιβές και στον αριθμό των συμβάσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Αποκλειστικές πληροφορίες»

 

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες για αύξηση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 120 εκατ., προς ώρας δε φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.

Στην περίπτωση αυτή περίπου 7000 με 7500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ (τόσες συμβάσεις προβλέπονται από 5000 που είναι σήμερα), θα αναγκαστούν να μοιραστούν το ίδιο ποσό αλλά με πολύ περισσότερους ασθενείς.

Άλλωστε οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) μέχρι στιγμής δε φαίνεται να μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών, αφού οι πρώτες θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά από τα τέλη Οκτωβρίου.
Συνεπώς η λύση θα είναι για άλλη μία φορά οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

 

Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια που διατίθενται σήμερα για επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο.

Σύμφωνα άλλωστε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), μέχρι σήμερα καλύπτονται μέχρι 11.000.000 επισκέψεις. Οι πραγματικές ανάγκες υπολογίζονται στις 30.000.000 επισκέψεις λόγω της αποδυνάμωσης των δομών του ΠΕΔΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Εξαφάνιση του αρχείου ενός ολόκληρου ταμείου και ασφαλιστικές εισφορές σε 'μπακαλόχαρτα'

Το 2013 εξαφανίστηκε όλο το αρχείο πληρωμής εισφορών στο ΤΣΑΥ, κατήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρχαν και χορηγήσεις συντάξεων με χειρόγραφη βεβαίωση του εργοδότη, ότι πλήρωσε τις ασφαλιστικές του εισφορές

Στέλιος Παπαπέτρου - news247.gr

Σε εντυπωσιακές αποκαλύψεις προέβη στην βουλή ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την πορεία λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ύστερα από ελέγχους που διενήργησε το υπουργείο, διαπιστώθηκε ότι «Το αρχείο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του ταμείου ιατρών - υγειονομικών (ΤΣΑΥ) του έτους 2013 εξαφανίστηκε – σβήστηκε».

Επίσης, αναφερόμενος σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιοίκησης είπε ότι στο ΤΣΑΥ σε αρκετές περιπτώσεις οι συντάξεις χορηγούνταν με χειρόγραφη βεβαίωση του εργοδότη πως πλήρωσε τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), απαντώντας σε ανάλογα ερωτήματα των βουλευτών της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις το ταμείο υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) έστελναν λάθος στοιχεία για τους ασφαλισμένους τους.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, ανέφερε με τη σειρά του κραυγαλέες περιπτώσεις αδιαφάνειας στην απονομή συντάξεων ειδικά στο πρώην ταμείο ασφαλισμένων στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στο οποίο όπως είπε σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σβησμένα ή κατεστραμμένα αρχεία με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η έκδοση συντάξεων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ρύθμιση α λα καρτ για τις οφειλές στα Ταμεία

Το ύψος και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζονται με βάση την οικονομική δυνατότητα κάθε οφειλέτη

Ηλίας Γεωργάκης |TA NEA |
Στο τέλος του 2016, το συνολικό ποσό των οφειλών που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ είχε διαμορφωθεί στα 17,5 δισ. ευρώ

 

Ρύθμιση α λα καρτ, με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη, ετοιμάζει η κυβέρνηση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία όπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου.Τονίζεται ότι σε ένα έτος αυξήθηκαν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ) κατά 2,2 δισ. ευρώ και έφθασαν στα 17,5 δισ.!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και πρέπει να εγκριθεί και από τους δανειστές πριν θεσμοθετηθεί προβλέπει ρύθμιση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη. Στόχος είναι να προσαρμόζεται στην ικανότητα του εκάστοτε οφειλέτη ύστερα από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του κατάστασης. Το ύψος και το πλήθος των δόσεων όπως και πιθανές ίσως εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις θα προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά, αντικειμενικά κριτήρια, ώστε η κάθε ρύθμιση να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των οφειλετών.

Ο Πετρόπουλος έκανε λόγο για «κυβερνητική εμμονή για την ρύθμιση των οφειλών που να προσιδιάζει στις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη». «Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είπα στους δανειστές, στην κυρία Βελκουλέσκου και τον κύριο Κοστέλο, ότι δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης του επιχειρηματικού κόσμου αν δεν του δώσεις την δυνατότητα να διαχειριστεί τις οφειλές του που συγκεντρώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορεί να ισχύει η λογική, «αν δεν αντέχεις να πεθάνεις» - γιατί οι δανειστές έτσι σκέφτονται», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας. «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτού του είδους τη νοοτροπία και επιμένουμε - και είναι ένα πολιτικό θέμα πολύ σοβαρό - να προχωρήσουμε σε μία λογική διαχείριση των οφειλών των ασφαλισμένων, και είναι βέβαιο ότι θα το κάνουμε και θα αποδεχθούν ένα σύστημα που αντιμετωπίζει λογικά το θέμα. Εκεί, πραγματικά, δεν μπόρεσαν να μου αντιτείνουν κάποιο πειστικό λόγο.

Επιμένουμε σε ένα σύστημα που θα μελετήσουμε με την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν, η οποία μάς προσφέρεται. Θέλει ειδική ανάλυση και σχεδιασμό, και θα είναι ένα σύστημα που προσιδιάζει στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες για εκείνα που οφείλει ο κάθε ασφαλισμένος», κατέληξε ο υφυπουργός.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2016, το συνολικό ποσό των οφειλών που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ είχε διαμορφωθεί στα 17,5 δισ. ευρώ (τρέχον υπόλοιπο). Κατά το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου μάλιστα, το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών αυξήθηκε κατά 615,3 εκατ., που αναλογεί σε 3,64% αύξηση από το τέλος Σεπτεμβρίου. Από αυτά, τα 395,5 εκατ. είναι αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 219,7 εκατ. αύξηση στα πρόσθετα τέλη (3,23% και 4,68% αντίστοιχα). Παράλληλα, βέβαια, εντάχθηκαν και οι 12.719 οφειλέτες με χρέη 181,8 εκατ. (κύρια οφειλή και πρόσθετα τέλη).

Οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ το 2016 ανήλθαν σε 820.159.471 ευρώ έναντι στόχου για 750 εκατ. Από ηλεκτρονικές κατασχέσεις το 2016 εισπράχθηκαν 36.560.001, από τα οποία μόνο 12.280.784 εντός του δ' τριμήνου. Αναγκαστικά μέτρα ελήφθησαν για ποσά 15,85 δισ. Από το σύνολο των 17,5 δισ., το 79,42% ή 13,92 δισ. δημιουργήθηκε πριν από το 2009.

Οι οφειλές. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ:

* Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες, με 127.806 οφειλέτες (41% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

* Το 65% των οφειλετών (203.504) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

* Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 60.889 οφειλέτες με ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ (περίπου 24% του τρέχοντος υπολοίπου).

* Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.159 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών). 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2017

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://www.ygeianet.gr/

Στρατιωτικοί ιατροί. Παράλληλη ασφάλιση ΤΣΑΥ

Το καθεστώς ασφάλισης από την 1.1.2017 των στρατιωτικών ιατρών ρυθμίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν.4387/2016, καθώς για την ίδια επαγγελματική δραστηριότητα έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση περισσότερων του ενός φορέων κοινωνικής ασφάλισης (Δημοσίου και ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ).

Με τις διατάξεις της παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι στρατιωτικοί ιατροί, πριν και μετά την 1/1/1993, καταβάλλουν υποχρεωτικά από 1/1/2017 μία ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 38 του ν.4387/2016 για τους εμμίσθους ασφαλισμένους.

Όμως για τους μέχρι 31/12/1992 (παλαιούς) ασφαλισμένους στρατιωτικούς ιατρούς δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής καταβολής δεύτερης ασφαλιστικής εισφοράς, κατόπιν σχετικής αίτησής τους, προκειμένου να θεμελιώσουν δεύτερο συνταξιοδοτικό δικαίωμα γήρατος ή αναπηρίας ή να προσαυξήσουν το χρόνο ασφάλισής τους. Το ύψος της εισφοράς (ασφαλισμένου και εργοδότη) για την προαιρετική ασφάλιση ορίζεται σε 20%, επί των αποδοχών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του ν.4387/2016 και παρακρατείται από τον εργοδότη και αποδίδεται στον ΕΦΚΑ.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι το δικαίωμα καταβολής δεύτερης ασφαλιστικής εισφοράς μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε. Επίσης, λόγω του προαιρετικού της χαρακτήρα, μπορεί να διακοπεί οποτεδήποτε, χωρίς αναδρομικότητα, ο δε ασφαλισμένος, μπορεί να επανέλθει με νέα αίτησή του και να συνεχίσει την προαιρετική καταβολή, για όσες φορές επιθυμεί. Συνεπώς ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβληθούν δεν επιστρέφονται.

 

Κατόπιν των ανωτέρω θα πρέπει ο στρατιωτικός ιατρός, που δικαιούται προαιρετικής ασφάλισης να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, και εφόσον επιθυμεί, να υποβάλλει σχετική αίτηση για καταβολή δεύτερης ασφαλιστικής εισφοράς. Αν δεν επιθυμεί έχουμε τη γνώμη ότι θα πρέπει άμεσα να το δηλώσει στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Κλάδου για να παύσει η παρακράτηση υπέρ του φορέα ασφάλισης ΤΣΑΥ.

 

Μετά Τιμής

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Πατσουράκος Φώτιος Κυριακόπουλος Νίκος

ΠΗΓΗ:http://docmed.gr/

 

Ποιοι και πώς θα πληρώσουν το ασφαλιστικό "χαράτσι" 20%

Ποιοι και πώς θα πληρώσουν το ασφαλιστικό "χαράτσι" 20%


Ασφαλιστικό "χαράτσι" 20% θα καταβάλλουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ από 1/1/2017, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος κατ' εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Το "χαράτσι" αυτό θα αποτελεί εφεξής την εισφοράς τους για τον κλάδο της κύριας σύνταξης και θα υπολογίζεται ως ποσοστό (20%) επί του καθαρού εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία.

Το εισόδημα με βάση το οποίο θα υπολογιστεί η εισφορά αυτή θα είναι εκείνο του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους, δηλαδή του 2015, μιας και για το 2016 δεν έχουν καν κατατεθεί φορολογικές δηλώσεις. Αυτό θα αποτελέσει "πλήγμα" για τους επαγγελματίες καθώς εκτιμάται πως το εισόδημα που δηλώθηκε το 2015 ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που θα δηλωθεί για το 2016.

Η ελάχιστη εισφορά την οποία θα πρέπει να καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ, ακόμα και αν δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ακόμα και ζημιές, είναι 117 ευρώ/μήνα ή 1406 ευρώ/ έτος.

Η μέγιστη εισφορά , την οποία πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι ασφαλισμένοι είναι 1172 ευρώ/ μήνα ή 14.064 ευρώ /έτος. Υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορά 20% και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ασκούν περισσότερες από μία επαγγελματικές δραστηριότητες λόγια, ακόμα και αν αυτές αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι (σ.σ. αν και αναμένεται αναλυτική εγκύκλιος επ’ αυτού). Μάλιστα το εισόδημα το οποίο καταβάλλεται μέσο δελτίου επαγγελματικής δαπάνης θα αποτελέσει μέρος της βάσης υπολογισμού της εισφοράς.
1. Ποιοι θα πρέπει να καταβάλλουν την εισφορά 20% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος τους για τον κλάδο της κύριας σύνταξής τους από 1/1/2017
Από 1.1.2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης, ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20% και υποχρεούνται να την καταβάλλουν οι ακόλουθοι:

- Παλαιοί και νέοι ( κατά τη διάκριση του Ν. 2084/1992) ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές, κλπ.).
- Οι ασφαλισμένοι στον ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι)
- Οι ασφαλισμένοι για τους οποίους προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων του ΟΑΕΕ και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

- Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούνται αυτή πρόσωπα υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. (επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα).

- Τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον.
 - Οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρων με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.
- Οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων.
 - Ο μοναδικός εταίρος Μακροπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας

- Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και γενικά όλων των κύριων και μη καταλυμάτων με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και γενικά όλων των κύριων και μη καταλυμάτων με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δυναμικότητας από 6 έως 10 δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
- Τα πρόσωπα τα οποία ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση, ασκούσαν κατά την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού (13/5/2016) ή ασκούν μία από τις παραπάνω δραστηριότητες ή είχαν ή έχουν μία από τις παραπάνω ιδιότητες ακόμα και αν είχαν εξαιρεθεί ή δεν είχαν υπαχθεί για άλλους λόγους στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή του ΕΤΑΑ.
- Όσοι για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και εφεξής αποκτούν ιδιότητα ή προβαίνουν σε έναρξη εργασιών ή δραστηριοτήτων για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ.
2. Πως θα καταβληθεί η εισφορά 20% για μία απασχόληση και πολλαπλή απασχόληση

- Τα ποσοστό 20% υπολογίζεται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Με άλλα λόγια η εισφορά 20% θα καταβάλλεται κάθε μήνα με βάση το 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους . Πχ αν ένας βιοτέχνης έχει δηλώσει καθαρό εισόδημα 30.000 ευρώ το 2015, θα καταβάλλει εισφορά 500 ευρώ κάθε μήνα (20% πολλαπλασιασμένο 1/12 των 30.000 ευρώ που μας κάνει 500 ευρώ)
- Από 1/1/2017 η βάση υπολογισμού όλων των εισφορών καθορίζεται με βάση το καθαρό δηλωτέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Αυτό σημαίνει πως εισφορά 20% έπρεπε να υπολογιστεί με βάση το δηλωτέο εισόδημα του 2016. Επειδή, όμως, δεν έχουν γίνει δηλώσεις για το 2016, θα υπολογιστεί καταρχάς με το εισόδημα του 2015.
- Ως καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα νοείται το ποσό όπως αυτό κατ΄ έτος διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και αντιστοιχεί στο φορολογητέο εισόδημα από τη δραστηριότητα ή την ιδιότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.
- Μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογικού αποτελέσματος του προηγούμενου φορολογικού έτους δια του 12.

- Για τον υπολογισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης .
Με άλλα λόγια και το εισόδημα το οποίο καταβάλλεται μέσω δελτίου επαγγελματικής δαπάνης θα αποτελέσει μέρος της βάσης υπολογισμού της εισφοράς.

- Αν η βάση υπολογισμού των εισφορών είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ. 586 ευρώ/μήνα μικτά), καθώς και στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών , τότε ως μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται το ύψος του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού (586 ευρώ). Στο ίδιο ύψος διαμορφώνεται η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας για τους υγειονομικούς που απασχολούνται χωρίς αμοιβή.
- Σε περίπτωση μη υποβολής εκ μέρους του υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται προσωρινά επί της βάσης του κατώτατου μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ/ μήνα)
- Ειδικά για τα πρόσωπα, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους κατά τη διάκριση του Ν. 2084/1992, τα οποία υπάγονται ή θα υπάγονταν, σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο (2) έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία (3) έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Ειδικά στην παραπάνω περίπτωση η ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

- Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προ βλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586 ευρώ Χ 10 ίσον 5860 ευρώ).

- Στις περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας, η κάθε μία από αυτές δημιουργεί υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση. Μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από τη δραστηριότητα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Τα παραπάνω εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις που προκύπτει υποχρέωση πολλαπλής ασφάλισης λόγω ιδιότητας.
Μ΄ άλλα λόγια η εισφορά 20% θα επιβάλλεται για το εισόδημα το οποίο προκύπτει από κάθε μία επαγγελματική δραστηριότητα.

- Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, πέρα από τα παραπάνω, ασκείται και μία ή περισσότερες δραστηριότητες που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα.

- Η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού που ισχύει για όσους έχουν πάνω από 5 χρόνια ασφάλισης (σ.σ. 586 ευρώ) και η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού για όσους έχουν κάτω από πέντε χρόνια ασφάλισης (70% των 586 ευρώ, δηλαδή 410 ευρώ) εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας. Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ασφαλισμένων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, κλπ.) λαμβάνεται καταρχάς υπόψη το μηνιαίο εισόδημα από την παροχή της μισθωτής υπηρεσίες και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα άλλων δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα διάταξη μεγέθους, ώστε η βάση υπολογισμού, όπως προκύπτει από την άθροιση των επιμέρους εισοδημάτων, να μην υπολείπεται της ελάχιστης μηνιαίας βάσης υπολογισμού και να μην ξεπερνά το 10πλάσιο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού (10 Χ 586 ευρώ ).
- Σε περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης (με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ή στον ΕΤΑΑ) και απασχόλησης στον αγροτικό τομέα (με ασφάλιση στον ΟΓΑ), λαμβάνεται το σύνολο του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από τη δραστηριότητα που αποτελεί βασική πηγή βιοπορισμού και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα των άλλων δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα διάταξη μεγέθους, ώστε η βάση υπολογισμού , όπως προκύπτει από την άθροιση των επιμέρους εισοδημάτων, να μην υπολείπεται της ελάχιστης μηνιαίας βάσης υπολογισμού (σ.σ. 586 ευρώ) και να μην ξεπερνά το 10πλασιο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

3. Με βάση ποιανού έτους το εισόδημα θα επιβληθεί το ασφαλιστικό "χαράτσι" το 2017

- Βάση υπολογισμού των εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος (σ.σ. το 2015).
- Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά από τον υπολογισμό των εισφορών βάση του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους αναζητείται και θα συμψηφίζεται με ισομερή τρόπο σε μηνιαία βάση έως το μήνα Δεκέμβριο του κάθε έτους.
- Για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά την 1.1.2017, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών τους για τους μήνες που μεσολαβούν από το μήνα έναρξης των εργασιών τους μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποτελεί το ποσό που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό του άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ. 586 ευρώ).

Για την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, θα δημοσιευτούν τουλάχιστον τέσσερις εγκύκλιοι:

1. για τους αυτοπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες
2. για τους αγρότες
3. για τα μέλη διοικητικού συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών που αμείβονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή χωρίς
4. για όσους έχουν εισοδήματα από δελτία παροχής υπηρεσιών ("μπλοκάκια"). 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Κρυφός "κόφτης" για τις κύριες συντάξεις από το νέο έτος

Κρυφός "κόφτης" για τις κύριες συντάξεις από το νέο έτος

Θα "διορθωθούν" και μάλιστα πιθανόν προς τα κάτω, από τις αρχές κιόλας του 2017, οι σημερινές κύριες συντάξεις πριν επανυπολογιστούν- αναπροσαρμοστούν με βάση το νέο τρόπο τον οποίο έχει εισάγει ο νόμος Κατρούγκαλου, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Πιο συγκεκριμένα, προτού ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων με βάσει τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού (ο οποίος θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή τους από 1/1/2019), θα υπάρξει έλεγχος των στοιχείων βάσει των οποίων καταβλήθηκαν (με τις προ του νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις) οι εν λόγω συντάξεις.
Αν από τον έλεγχο αυτό των υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (στον οποίο θα ενταχθούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης από 1/1/2017), διαπιστωθεί πως η διαφορά μεταξύ του ποσού μίας σύνταξης που "δείχνουν" τα στοιχεία του ασφαλιστικού υπερ-φορέα και του ποσού το οποίο λαμβάνει ο συνταξιούχος είναι μεγαλύτερη του 5%, τότε ο εν λόγω φορέας θα προβεί στις "αναγκαίες διορθώσεις" ώστε αυτή η διαφορά να μην υπερβαίνει το 5%.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρουν στο Capital.gr πως σε περίπτωση που η σύνταξη την οποία λαμβάνει ένας συνταξιούχος είναι πάνω από 5% μεγαλύτερη από την σύνταξη (του ίδιου συνταξιούχου) η οποία είναι καταχωρημένη στα ηλεκτρονικά αρχεία του ταμείου του, ενδέχεται η "διόρθωση" στην οποία αναφέρεται η υπουργική εγκύκλιος να λάβει τη μορφή της μείωσης του ποσού της σύνταξης το οποίο λαμβάνει ο συνταξιούχος μέχρι η διαφορά της καταβαλλόμενης σύνταξη από τη σύνταξη η οποία είναι καταχωρημένη (για λογαριασμό του ίδιου προφανώς συνταξιούχου) στα αρχεία του ταμείου να φτάσει το 5%.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία του "ελέγχου" των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων αφήνει ένα ορθάνοιχτο "παράθυρο" μείωσης απροσδιορίστου πλήθους συντάξεων πριν καν ξεκινήσει ο επανυπολογισμός τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος –μάλιστα- θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογές προς τα κάτω πολλές από αυτές.
Υπενθυμίζεται πως βάσει της ίδιας εγκυκλίου (που "πατά" σε υπουργική απόφαση της 8/6/2016), ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2017, αν και δεν έχει ακόμα καν ξεκινήσει ελλείψει του νέου μαθηματικού τύπου. Με άλλα λόγια, εφόσον το Υπ. Εργασίας τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα του επανυπολογισμού με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, πολύ πριν το Σεπτέμβριο του 2017 θα υπάρξει μία περίοδος ελέγχου – επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων με βάση προ του νόμου Κατρούγκαλου ισχύουσες διατάξεις, η οποία ενδέχεται να χαρακτηριστεί από μειώσεις σε βάρος τους.

Επανυπολογισμός με βάση τις… προηγούμενες διατάξεις και έπειτα επανυπολογισμός με βάση τις νέες διατάξεις


Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική εγκύκλιος προβλέπει τα ακόλουθα στάδιο επανύπολογισμού των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων με τις προ του νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις πριν αυτές επανυπολογιστούν με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρουγκαλου:

1. "Στο στάδιο αυτό" του επανυπολογισμού των συντάξεων "πραγματοποιείται από τον ΕΦΚΑ ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (πλην της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΓΑ) κατ’ αρχήν έλεγχος των στοιχείων βάσει των οποίων χορηγήθηκε η ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης και τις λοιπές γενικές και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και ορθότητα των απαιτούμενων για την αναπροσαρμογή στοιχείων των ηλεκτρονικών αρχείων".
2. "Κατά το στάδιο αυτό δεν ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων βάσει των οποίων εκδόθηκε η σύνταξη προκειμένου να γίνει αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής απόφασης, αλλά σκοπός είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα (χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, ασφαλιστικές κλάσεις ή ασφαλιστικές κατηγορίες, ποσοστό αναπλήρωσης, πιθανή μείωση λόγω λήψης μειωμένης σύνταξης κ.λπ.) (….).
Συνεπώς, οι φορείς κύριας ασφάλισης που δεν έχουν ηλεκτρονικά αρχεία που να περιλαμβάνουν τα ανωτέρω στοιχεία θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τη δημιουργία τους, αναζητώντας τον προσφορότερο για το σκοπό αυτό τρόπο (π.χ. χρησιμοποίηση υφιστάμενων ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες, χρήση στατιστικών στοιχείων από τα οποία θα προκύπτουν με ασφάλεια τα ζητούμενα στοιχεία, αναζήτηση στοιχείων στους συνταξιοδοτικούς φακέλους)".

3. "Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα των στοιχείων που θα καταχωρηθούν στο ηλεκτρονικό αρχείο, οι φορείς κύριας ασφάλισης θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των συντάξεων με χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο".
4. "Τα μεικτά ποσά σύνταξης (ακαθάριστο ποσό) που θα προκύψουν με τη χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου συγκρίνονται με τα μεικτά ποσά σύνταξης (ακαθάριστο ποσό) που οι φορείς χορηγούν στους συνταξιούχους. Εάν η διαφορά που προκύπτει για κάθε συνταξιούχου μεταξύ των δύο αυτών ποσών συντάξεων είναι μικρότερη, κατ’ απόλυτη τιμή, του 5%, θεωρείται ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο είναι ορθά.
Εάν όμως η διαφορά είναι κατ’ απόλυτη τιμή μεγαλύτερη του 5%, τότε οι φορείς θα πρέπει να ανατρέξουν στο συνταξιοδοτικό φάκελο ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή κρίνεται πρόσφορη (για παράδειγμα με τη χρήση στατιστικών στοιχείων για όμοια χαρακτηριστικά συντάξεων), προκειμένου να επαληθευτεί η ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο και να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις ώστε η απόκλιση να μην υπερβαίνει κατ’ απόλυτη τιμή το 5%". 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Ασφαλιστικό: Οι 10 αλλάγες-«φωτιά» για συντάξεις και εισφορές το 2017

Διαβάστε τον κατάλογο που συνέταξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

protothema.gr

Οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες έως και 30% - Αλλάζουν επί τα χείρω τα όρια ηλικίας - Διπλό ασφαλιστικό «χαράτσι» για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες - Νέο μαχαίρι 233 εκατ. ευρώ στις επικουρικές

Όχι μια, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά δέκα αλλάγες-«φωτιά» φέρνει το 2017 για εκατομμύρια συνταξιούχους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων στις 11 αλλαγές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η μείωση έως και κατά 30% των νέων συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας, το διπλό ασφαλιστικό χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η νέα μείωση του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων, η αύξηση του κόστους εξαγοράς πλαματικών ετών.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων περικοπών, πέρα από τα 11 «ψαλίδια» που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου. Όπως σημειώνει ο ίδιος σήμερα οι μισοί συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειες από τις πενιχρές συντάξεις ενώ ένας στους δύο συνταξιούχους ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η λίστα με τις 11 αλλαγές έχει ως εξής:

1.Οι νέες συντάξεις, που θα εκδοθούν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, θα είναι μειωμένες από 10% έως 30% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή θα αρχίζουν από 400 ευρώ και θα πιάνουν ταβάνι στα 1.200 ευρώ. Όσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017 με τη σύνταξή τους να υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλιό τρόπο, θα δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά - την οποία θέλει να καταργήσει το ΔΝΤ.

2.Νέα όρια ηλικίας θα ισχύσουν για 150.000 ασφαλισμένους, που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2017. Η επιβάρυνση είναι από 3 έως 21 μήνες με μεγάλους χαμένους τις μητέρες ανηλίκων και όσους έβγαιναν με μειωμένη σύνταξη πριν τα 62. Oι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους ασφαλισμένους είχαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει ενιαίο καθεστώς και πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης). Για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλασματικά έτη, όπως ο στρατός και οι σπουδές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς επιβάλλεται «πέναλτι» που οδηγεί σε χαμηλότερη σύνταξη.

3.Από 1/1/2017 η εισφορά 20% θα ισχύσει και στο Δημόσιο, καθώς για πρώτη φορά το κράτος θα καταβάλει στον ΕΦΚΑ εισφορά ως εργοδότης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να καταβάλουν εισφορά 6,67% όπως όλοι οι μισθωτοί, αλλά οι κρατήσεις θα γίνονται πλέον επί των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011 όπως ίσχυε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις ονομαστικές αποδοχές των υπαλλήλων, θα υπάρξει αύξηση της παρακράτησης και κατά συνέπεια μείωση του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν κάθε μήνα. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ με αρκετά χρόνια υπηρεσίας θα δουν μειώσεις έως 20 ευρώ τον μήνα στις καθαρές τους αποδοχές. Αντίθετα, ωφελημένοι από τις νέες κρατήσεις είναι οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ, καθώς οι εισφορές τους θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες και θα κερδίσουν στον μηνιαίο καθαρό τους μισθό από 1 μέχρι και 20 ευρώ.

4. Η εφαρμογή των νέων πλαφόν και το κούρεμα των υψηλών συντάξεων (άνω των 2.000 εύρο μεικτά για μία κύρια σύνταξη και 3.000 άθροισμα) θα αποφέρει το 2017 43,1 εκατ. από τον ιδιωτικό τομέα και 89,3 εκατ. από τον δημόσιο. Επίσης μειωμένες θα είναι και οι νέες συντάξεις χηρείας. Η εξοικονόμηση φτάνει σωρευτικά τη διετία 2016-2017 στα 58,7 εκατ. σε δημόσιο (20,1 εκατ.) και ιδιωτικό τομέα (38,6 εκατ.).

5 .Μείωση κατά 434 εκατ. ευρώ στο ΕΚΑΣ. Η περικοπή έγινε στις 22/12/2106 με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για επιπλέον 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1/2017, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια.

6. Δημιουργείται από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα –μαμούθ. Συγκεκριμένα, το 2017, το Ταμείο, όπου εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Τα υπό ένταξη Ταμεία θα πρέπει έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 να εκχωρήσουν αυτόματα, με βάση το νέο Ασφαλιστικό, στο υπερταμείο ΕΦΚΑ την κινητή και ακίνητη περιουσία τους αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεώσεις (3,5 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις + 3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις απαιτήσεις έναντι απλήρωτων εισφορών (ληξιπρόθεσμες οφειλές 16,6 δισ. ευρώ).

7.Επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ).

8.Από 1/1/2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών. Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους το κόστος σχεδόν τριπλασιάζεται καθώς διευρύνεται η βάση υπολογισμού. Έτσι ένας δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να καταβάλλει 300 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς αντί για 100 που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

9. Περικοπές ύψους 500.000 ευρώ προβλέπονται στα μερίσματα εντός του 2017, αφού φέτος αφαιρέθηκαν 207 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου κατά την πρώτη πληρωμή του 2017 που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο θα δουν το μέρισμά τους στο ύψος που διαμορφώθηκε στις αρχές Ιουλίου.

10. Συνεχίζεται η μεγάλη αφαίμαξη στις επικουρικές συντάξεις. Έγινε ήδη η περικοπή έως 50% στις επικουρικές 260.000 συνταξιούχων. Για το νέο έτος από τις τσέπες των δικαιούχων επικουρικών θα αφαιρεθούν 233,9 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα φετινά 114,6 εκατομ. ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό για τους συνταξιούχους στα 348,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από την αύξηση της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και την επιβολή παρακράτησης 6% (για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ) στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο του 2015, οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχασαν- για πάντα -γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Επίσης σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους έγινε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους λόγω μείωσης του αφορολόγητου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Τι αλλάζει με το ασφαλιστικό για τους νέους γιατρούς του ΕΣΥ από το 2017! Οι απορίες και τα κενά

\r\n

\r\n

\r\n Τι αλλάζει για τους νέους ασφαλισμένους ιατρούς του ΕΣΥ από 01/01/17

\r\n

\r\n Αλλαγές και επιβαρύνσεις στα εισοδήματα όχι μόνο των παλαιών ασφαλισμένων, αλλά και των νέων γιατρών φέρνει το νέο ασφαλιστικό που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1.1.2017.

\r\n

\r\n Ωστόσο με τις απορίες φαίνεται ότι μένουν πολλοί νέοι γιατροί που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1993, καθώς όπως φαίνεται δεν έχουν δοθεί οι κατάλληλες διευκρινίσεις για το πόσο οι αλλαγές του νέου ασφαλιστικού, θα επιβαρύνουν την δική τους τσέπη.

\r\n

\r\n Προς ώρας τόσο τα αρμόδια υπουργεία, όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου των γιατρών, εστίασαν στους παλαιούς ασφαλισμένους πριν το 1993, αφήνοντας με ασάφειες τους νέους γιατρούς, όπως καταγγέλλουν πολλοί στο HealthReport.gr.
\r\n Διαβάστε ΕΔΩ τι χάνουν κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι: «Νοσοκομειακοί Γιατροί: Κουρεύονται μισθοί και συντάξεις από αρχές του 2017!»

\r\n

\r\n Όμως ισχύουν άραγε τα ίδια και για όσους είναι ασφαλισμένοι μετά το 1993;

\r\n

\r\n Τι αλλάζει

\r\n

\r\n Το μόνο βέβαιον είναι πως από 1.1.2017 ξεκινά νέο καθεστώς ασφάλισης με την έναρξη εφαρμογής του νόμου 4387/16.
\r\n Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, ο νέος νόμος θα υποχρεώσει του νέους γιατρούς του ΕΣΥ (ασφαλισμένοι μετά το 1993) από το ΤΣΑΥ να μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ. Στο νέο ταμείο μαμούθ το ΕΦΚΑ θα ενταχθούν οι υγειονομικοί, οι γιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί.

\r\n

\r\n Με βάση τις διευκρινίσεις και της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), για το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών θα υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα οδηγήσει σε νέα μείωση στις τακτικές και εφημεριακές αποδοχές, αφού πλέον οι εισφορές θα υπολογίζονται στο σύνολο των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος.

\r\n

\r\n  

\r\n

\r\n Όπως μάλιστα διευκρινίζεται και από το υπουργείο Εργασίας, από δω και στο εξής οι κρατήσεις εργαζομένου, οι οποίες ανέρχονται στο 6,67%, θα γίνονται στο σύνολο των αποδοχών, το ίδιο και οι κρατήσεις εργοδότη.

\r\n

\r\n Όμως και στην ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, οι περισσότερες πληροφορίες αφορούν στους παλαιούς ασφαλισμένους.
\r\n Οι νέοι ασφαλισμένοι που αλλάζουν υποχρεωτικά ταμείο ασφάλισης και από το ΤΣΑΥ περνούν στο ΕΦΚΑ, δεν αναφέρονται σχεδόν σε κανέναν σημείο της εγκυκλίου.

\r\n

\r\n Η μόνη αναφορά σχετίζεται με τους Οδοντιάτρους του ΕΣΥ σε ειδικό παράδειγμα της εγκυκλίου.
\r\n Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

\r\n

\r\n «Οδοντίατρος του ΕΣΥ, ασφαλισμένος από 1/1/1993 (νέος ασφαλισμένος) υπάγεται σήμερα υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ, καταβάλλοντας ο ασφαλισμένος εισφορά ύψους 6,67% και ο εργοδότης 13,33%. Από 1/1/2017 και μετά, ο εν λόγω ασφαλισμένος καταβάλλει μία ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη, επί των αποδοχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του ν.4387/2016.

\r\n

\r\n Εάν πρόκειται για οδοντίατρο του Δημοσίου, για τον οποίο δεν προβλέπεται η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, το ύψος της υποχρεωτικής εισφοράς ανέρχεται σε 6,67% για τον ασφαλισμένο και σε 3,33% για τον εργοδότη από 1/1/2017 (μεταβατική προσαρμογή της εργοδοτικής εισφοράς : 6,67% από 1/1/2018, 10,00% από 1/1/2019 και 13,33% από 1/1/2020), επί των αποδοχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 5 (παρ. 2γ) και 38 του ν.4387/2016, καθώς και στην αριθμ. 111482/0092/2016 ΚΥΑ (Β΄ 4005).»

\r\n

\r\n Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ ο νόμος 4387/16, έχει δημοσιευτεί στις 12/05/16, οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις των γιατρών ξεκίνησαν να συζητούν την εφαρμογή του μόλις πριν λίγες ημέρες.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Εκδόθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές των Παλαιών Ασφαλισμένων

\r\n

\r\n

\r\n ΚΛΙΚ ΕΔΩ

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://ygeianet.gr/

\r\n

Συνάντηση του ΠΙΣ με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης για το θέμα της εισφοράς στο ΤΣΑΥ των Παλαιών Ασφαλισμένων

\r\n

\r\n

\r\n ΚΛΙΚ ΕΔΩ

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.ygeianet.gr/

\r\n

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ 2017

\r\n

\r\n

\r\n ΚΛΙΚ ΕΔΩ

\r\n

Επιβάλλεται κατώτατο όριο για τις εισφορές των επαγγελματιών

\r\n

\r\n

\r\n Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

\r\n

\r\n Ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυταπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίαςνομοσχέδιο για τη σύσταση "Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνενοχής" καθώς και για άλλες "ρυθμίσεις κοινωνικής αλληλεγγύης" και "εφαρμοστικές διατάξεις" του νέου Ασφαλιστικού (νόμος Κατρούγκαλου).

\r\n

\r\n Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο πως "στις περιπτώσεις ελευθέρου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η (...) μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού" προκύπτει "αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης".

\r\n

\r\n Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυταπασχολούμενων (όπως προβλέπεται από τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου ), αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

\r\n

\r\n Μ΄άλλα λόγια η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το 70% των 586 ευρώ, δηλαδή τα 410 ευρώ.

\r\n

\r\n Έτσι ένας επαγγελματίας που απασχολείται ταυτόχρονα ως μισθωτός θα πρέπει να καταβάλλει το 6,67% των 410 ευρώ μηνιαίως ( ή 27,3 ευρώ/μήνα) για την κύρια ασφάλιση, ενώ το 13,37% των 410 ευρώ (ή 54,8 ευρώ/μήνα) πρέπει να καταβάλλει ο εργοδότης του.

\r\n

\r\n Ωστόσο, η διάταξη του νομοσχεδίου που κατέθεσε σήμερα το Υπ. Εργασίας προβλέπει ότι, στην περίπτωση των επαγγελματιών που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτός μερικής απασχόλησης από τη μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών (σ.σ. τα 410 ευρώ) θα πρέπει να αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης, οι οποίες ποικίλουν. Άρα από τη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών των 410 ευρώ, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι αποδοχές που παίρνει ο εν λόγω μερικώς απασχολούμενος προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό της εισφοράς.

\r\n

\r\n Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει:

\r\n

\r\n 1. Σύσταση του "Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού , Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνενοχής",

\r\n

\r\n 2. Αλλαγές στο πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης"

\r\n

\r\n 3. Ανατροπές στο Ασφαλιστικό –κυρίως στο κομμάτι που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των αυταπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και των εργοδοτών προς τους μισθωτούς.

\r\n

\r\n Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει τις ακόλουθες αλλαγές:Εθνικός

\r\n

\r\n Μηχανισμός για κοινωνική πολιτική

\r\n

\r\n · Δίδεται η έννοια το όρου "Ενιαίο Γεωπληροφοριακό Σύστημα" (ΕΓΠΣ) ως το πληροφοριακό σύστημα όπου καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα σχετικά με τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής για την παρακολούθηση των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη. Στο ΕΓΠΣ το οποίο αποτελείται από τρία επιμέρους υποσυστήματα, συνιστώνται τρία Ενιαία Μητρώα (Εθνικό Μητρώο Ωφελουμένων, Μητρώο Φορέων Άσκησης προνοιακης πολιτικής και Μητρώο Κοινωνικών Προγραμμάτων.

\r\n

\r\n Δημιουργείται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πληροφοριακό σύστημα με τίτλο "e-πρόνοια για την πολίτη" που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης του πολίτη στις προνοιακές υπηρεσίες.

\r\n

\r\n · Ορίζεται, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ως φορέας λήψης τελικών αποφάσεων επί θεμάτων που αφορούν χάραξη κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής

\r\n

\r\n ·Συνιστώνται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπ. Εργασίας, δύο διευθύνσεις και έξι τμήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του νομοσχεδίου

\r\n

\r\n  

\r\n

\r\n · Συνιστώνται για τη στελέχωση των προαναφερομένων μονάδων 39 οργανικές θέσεις τακτικού, μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρονου (μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων υπαλλήλων από άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης).

\r\n

\r\n ·Παρέχεται, όμως, η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου με ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες και εμπειρογνώμονες για την επικουρία των ανωτέρω διευθύνσεων και η δαπάνη αυτή θα καλύπτεται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση" της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020.

\r\n

\r\n Αλλαγές στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

\r\n

\r\n ·Επεκτείνεται από 1/1/2017 η εφαρμογή του Προγράμματος "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" (ΚΕΑ) σε όλους τους δήμους της χώρας. Παράλληλα εντάσσονται και τα ενήλικα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης κλπ.

\r\n

\r\n · Η έννοια το εγγυημένου ποσού στο οποίο υπολογίζεται και η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΚΕΑ στο κάθε νοικοκυριό.

\r\n

\r\n · Περιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΕΑ που χαρακτηρίζονται ως μη δυνάμενοι για εργασία, με κατάργηση της περίπτωσης για όσους υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

\r\n

\r\n · Καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση του ΚΕΑ και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε βάρος όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτουν αληθινά, κατά την αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα.

\r\n

\r\n Διορθώσεις στο ασφαλιστικό

\r\n

\r\n · Προβλέπεται εξαίρεση κατηγοριών συνταξιοδοτούμενων προσώπων από τις διατάξεις περί προσαύξησης σύνταξης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών.

\r\n

\r\n ·Διευκρινίζεται ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής για τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού και στο Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού.

\r\n

\r\n ·Προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση και τους εργοδότες τους. Καθορίζεται το ποσοστό επί των αποδοχών που καταβάλλεται ως εισφορά για κύρια σύνταξη :

\r\n

\r\n -των ασφαλισμένων μισθωτών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε 6,67% από 1/1/2017 και

\r\n

\r\n -των εργοδοτών τους σε 7,5% για το Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοσμένου τούτου ετησίως από 1/1/2017 και εφεξής ώστε την 1/1/2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,3%.

\r\n

\r\n ·Προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυταπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

\r\n

\r\n · Καταργείται από 1/1/2017 εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) νυν ΕΤΕΑ

\r\n

\r\n · Προβλέπεται από 1/1/2017 η επιβολή προσαυξήσεων και τόκων επί του μη καταβαλλόμενου εμπρόθεσμα μέρους, από το συνολικό ποσό, της μηνιαίας εισφοράς των αυταπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

\r\n

\r\n · Καθορίζεται η διαδικασία ρύθμισης των μέχρι 31/12/2016 οφειλών του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ προς τον ΕΟΠΥΥ , τον ΟΑΕΔ και τους ενταχθέντες σ΄αυτόν ΟΕΕ-ΟΕΚ καθώς και προς το ΕΤΕΑ.

\r\n

\r\n · Καθορίζεται σε ποσοστό

\r\n

\r\n - 5% επί του συνόλου των εσόδων που εισέπραξε το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης του ΙΚΑ για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχε από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2016 στον ΕΟΠΥΥ.

\r\n

\r\n - 2% επί του συνόλου των από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εισπραττόμενων εσόδων του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ το ποσοστό αποζημίωσης του ΕΦΚΑ για το σύνολο των υπηρεσιών που θα προσφέρει στους εν λόγω φορείς από 1/1/2017 και εφεξής. Το ποσό της αποζημίωσης αυτής θα παρακρατείται κάθε μήνα από το ποσό της οφειλής των εισφορών που συνεισπράττονται από τον ΕΦΚΑ προς τους προαναφερόμενους φορείς. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Χρέη-μαμούθ ύψους 2,4 δισ των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ

\r\n

\r\n

\r\n Χρέη – μαμούθ, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Πιο αναλυτικά, από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), ανέρχεται σε περισσότερα από 815 εκατ. ευρώ. Στο ποσό έρχεται να προστεθεί το ήδη υπάρχον έλλειμμα των 1,6 δισ. (οφειλές προηγούμενων ετών).
\r\n Το θέμα των οφειλών των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ φέρνει στη δημοσιότητα ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου με ερώτηση – την οποία συνυπογράφουν 21 βουλευτές – που κατέθεσε στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.
\r\n Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου «πρωταθλητές» στις οφειλές είναι το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με 343.969.061 ευρώ, ο ΟΑΕΕ με 315.120.240 ευρώ και το ΕΤΕΑ (συνταξιούχοι) με 120.400.000 ευρώ. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, «η μη έγκαιρη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης τόσο των δαπανών των παροχών υγείας, όσο και των ασφαλισμένων».
\r\n Επίσης, υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου, «το εν λόγω θέμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και τη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει σωστές και ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες».
\r\n Καταλήγοντας, ο βουλευτής ερωτά, μεταξύ άλλων, τους συναρμόδιους υπουργούς, εάν «με τις πρακτικές απαξίωσης και αποδυνάμωσης του ΕΟΠΥΥ, λόγω της συνεχούς καθυστέρησης της απόδοσης των εισφορών, μπορεί να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, έτσι ώστε να μπορεί αυτός να ανταποκρίνεται άμεσα και σωστά στις ανάγκες των πολιτών, σε ένα τόσο σημαντικό τομέα που είναι αυτός της υγείας» καθώς και τί μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί η άμεση εξόφληση των καθυστερουμένων εισφορών των ΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Η μείωση των συντάξεων σε αριθμούς !

\r\n Σχετική εικόνα

\r\n

\r\n Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2016
\r\n ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

\r\n

\r\n Γ. Βρούτσης: «Μετά την θρασύτατη επιστολή προς τους συνταξιούχους, ότι δηλαδή “μην πιστεύετε στην τσέπη σας πιστέψτε στο γράμμα μου”, ήρθε και η συνέχεια. Η εγκύκλιος με α.π. 110974/0092/17.10.2016 επιβεβαιώνει τις δυσμενείς προβλέψεις μας για μείωση όλων των νέων Κύριων Συντάξεων σε δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους από 15% έως 25%!!! Όπως αποδεικνύεται οι άδικες θυσίες δεν τελειώνουν εδώ….θα ακολουθήσουν και άλλες»

\r\n

\r\n Η εγκύκλιος (α.π. 110974/0092/17.10.2016) για την εφαρμογή του νόμου “Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ” επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς, τις ανησυχίες και τις δυσάρεστες προβλέψεις μας ότι οι νέοι συνταξιούχοι –μετά το νόμο “ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου”- θα υποστούν σημαντική μείωση των κύριων συντάξεων τους από 15% έως 25%! Ουσιαστικά, η εγκύκλιος “γκρεμίζει” για πολλοστή φορά τα συνειδητά ψέματα και τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι Κύριες Συντάξεις δεν θίγονται!

\r\n

\r\n Αρκεί να φανταστεί κανείς, ότι όλες οι μέχρι σήμερα μειώσεις που έχουν υποστεί οι 2,6 εκατ. σημερινοί συνταξιούχοι, αλλά και οι αυριανοί, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

\r\n

\r\n Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το “έργο” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματά εδώ. Το ασφαλιστικό είναι στον “αέρα” και όλες οι θυσίες εργαζομένων και συνταξιούχων πάνε χαμένες.

\r\n

\r\n Συγκεκριμένα:

\r\n

\r\n · Το Δεκέμβριο του 2014 το ασφαλιστικό μας σύστημα εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060 –όπως αυτοί προσδιορίζονταν με το Ν.3863/2010 (αρθ.11, παρ.2)-, γεγονός που επιβεβαίωσε η μοναδική πλήρης και ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη που έγινε στην Ελλάδα. Η μελέτη αυτή διεξήχθη από την Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή της χώρας, ενώ εκπονήθηκε και αξιολογήθηκε με τις πιο συντηρητικές και δύσκολες παραδοχές που έθεσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ageing Working Group).

\r\n

\r\n · Οι παρεμβάσεις που απέμεναν στο ασφαλιστικό ήταν οριακές και το ύψος τους δεν ξεπερνούσε τα 310 εκατ. ευρώ (email Χαρδούβελη). Δυστυχώς, οι “ακροβασίες” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός το πρώτο 6μηνο του 2015 οδήγησαν σε νέα επώδυνα και άδικα μέτρα ύψους 9 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δις ευρώ αφορούσαν το ασφαλιστικό. Δηλαδή, ο λογαριασμός δεκαπλασιάστηκε!

\r\n

\r\n · Ακόμη ηχούν προκλητικά στα αυτιά όλων οι προπαγανδιστικές δηλώσεις της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πρώτα ως αντιπολίτευση έταζε αυξήσεις σε όλους και σήμερα διατυπώνει σε όλα τα κείμενα και τις ανακοινώσεις της ότι δεν θα θιχτούν οι Κύριες Συντάξεις.

\r\n

\r\n · Οι μειώσεις των συντάξεων πάντως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τον Ιανουάριο του 2015 συνεχιζόταν το δημοσιονομικό υπόδειγμα της χώρας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί και δρομολογηθεί πριν από τις εκλογές. Αντίθετα, οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν, οι διαρθρωτικές αλλαγές εγκαταλείφθηκαν και η ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας εξανεμίστηκε με αποτέλεσμα –στο τέλος του 2016- αντί η ανεργία να διαμορφωθεί στο 19,5% όπως είχε προβλεφθεί, σήμερα φαίνεται να κλείνει στο 23,5%. Δηλαδή, απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας και 900 εκατ. ευρώ χαμένες εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακολούθως, εγκαταλείφθηκε και το σχέδιο ΑΡΤΕΜΙΣ κατά της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και το χειρότερο, αύξησαν εκ νέου τις ασφαλιστικές εισφορές.

\r\n

\r\n · Το ασφαλιστικό “ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου” αποτελεί μηχανισμό μείωσης συντάξεων. Συμπυκνώνει όλες τις ιδεοληψίες και τις ανερμάτιστες πολιτικές της κυβέρνησης, που οδηγούν στη μελλοντική αυτοϋπονόμευση του συστήματος. Σημειωτέoν, ότι δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί η αναγκαία και απαραίτητη Αναλογιστική Μελέτη που θα αποτυπώνει τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

\r\n

\r\n · Το ασφαλιστικό είναι στον “αέρα”! Το επιβεβαιώνουν το σπάσιμο κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ και οι αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων του ΕΤΕΑ. Οι τεράστιες θυσίες συνταξιούχων και εργαζομένων πήγαν χαμένες, θυσιάστηκαν στο βωμό της ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες δεν σταματούν εδώ!

\r\n

\r\n · Μετά το νόμο “ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου” διαμορφώνονται πλέον συνταξιούχοι δυο ταχυτήτων στην ελληνική κοινωνία. Οι πριν και μετά το νόμο 4387/2016, όπου με τα ίδια χρόνια εργασίας, με την ίδια δουλειά και τις ίδιες εισφορές θα έχουν μια απόκλιση από 15% έως 25% στις συντάξεις τους. Όπως, όλα πλέον δείχνουν ο επόμενος “κρυφός” στόχος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να αρθούν οι “ανισότητες”, θα είναι η κατάργηση του “εφευρήματος” της προσωπικής διαφοράς! 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΤΑΑ-ΤΥ:Ληξιπρόθεσμες Οφειλές Παρόχων Υγείας έως 31-12-2012 - Επείγον

\r\n

\r\n

\r\n ΚΛΙΚ ΕΔΩ

\r\n

Αυξημένη προσωρινή σύνταξη για επιστήμονες

\r\n sintaxi

\r\n

\r\n Με προσαύξηση θα πάρουν προσωρινή σύνταξη δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και συμβολαιογράφοι, κυρίως «παλαιοί ασφαλισμένοι» (πριν από την 1/1/1993), που καταθέτουν αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016.

\r\n

\r\n Εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου ορίζει πως οι πρόσθετες εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ μπαίνουν στην εξίσωση της προσωρινής σύνταξης αυξάνοντας αντίστοιχα το ποσό για όσους έχουν καταβάλει περισσότερα.

\r\n

\r\n Οσοι καταθέτουν αίτηση από 13/5 και μετά θα πάρουν σύνταξη-προσωρινή και οριστική- με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στο ποσό της προσωρινής συνυπολογίζονται:

\r\n

\r\n  

\r\n

\r\n Η πρόσθετη εισφορά 13,87 ευρώ τον μήνα, που πληρώνουν από 1/7/2011 οι παλαιοί ασφαλισμένοι (πρωτοασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992) του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (δεν θα συνυπολογίζεται για όσους έχουν εξαιρεθεί).

\r\n

\r\n Οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από εμμίσθους στον ιδιωτικό τομέα για Δώρα Εορτών και Επίδομα Αδείας (ισχύει για όσους το τελευταίο 12μηνο είχαν ασφάλιση μισθωτού).

\r\n

\r\n Η πρόσθετη εισφορά για την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ (2% επί της 1ης κλάσης) και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ (1% επί της 1ης κλάσης) που έχουν καταβληθεί έως τα τέλη του 2015, μια και καταργήθηκαν αναδρομικά από 1/1/2016. Η σχετική προσαύξηση αφορά αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του 2016.

\r\n

\r\n Αντίθετα δεν συνυπολογίζεται η εισφορά των 10 ευρώ, που καταβάλλεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΔ. Αν το τελευταίο 12μηνο ασφάλισης ο ασφαλισμένος ήταν και μισθωτός και ελευθεροεπαγγελματίας, η προσωρινή σύνταξη θα υπολογίζεται έως το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών μισθωτού και του μηνιαίου εισοδήματος για το χρόνο ελεύθερου επαγγελματία. Επίσης με άλλη εγκύκλιο διευκρινίζεται πως δεν θα «ανέβουν» φέτος ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας υψηλότερες εισφορές, οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι). Ακόμη κι αν προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2016, αυτό δεν θα ισχύσει -λέει η εγκύκλιος- εν όψει και του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα.

\r\n

\r\n Παραδείγματα

\r\n

\r\n • Παλαιός ασφαλισμένος μηχανικός ΤΣΜΕΔΕ ελευθεροεπαγγελματίας υποβάλλει αίτηση για σύνταξη στις 30/5/2016. Η προσωρινή θα υπολογιστεί με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Αν το 12μηνο έχουν καταβληθεί εισφορές €2.509,97 (βασική και πρόσθετη εισφορά για κύρια, βασική και πρόσθετη εισφορά για ειδική προσαύξηση) και άρα το μέσο μηνιαίο εισόδημα είναι €1.045,82 (€2.509,97 δια 20% και δια 12), η προσωρινή σύνταξη θα είναι €522,91 (50% x €1.045,82).

\r\n

\r\n • Παλαιός ασφαλισμένος γιατρός ΤΣΑΥ ελευθεροεπαγγελματίας υπέβαλε αίτηση τέλη Μαΐου. Η προσωρινή υπολογίζεται με βάση τις εισφορές Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Συνολικά έχουν καταβληθεί εισφορές €3.133,25 (βασική και πρόσθετη εισφορά για κύρια, βασική και πρόσθετη εισφορά για κλάδο μονοσυνταξιούχων), το μέσο μηνιαίο εισόδημα είναι €1.305,52 (€3.133,25 δια 20% και δια 12) και η προσωρινή σύνταξη €652,76 (50% x €1.305,52).

\r\n

\r\n • Παλαιός ασφαλισμένος ΤΣΜΕΔΕ υπέβαλε αίτηση τέλη Μαΐου. Η προσωρινή σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση τις εισφορές Ιουνίου 2015 έως τον Μάιος 2016. Ο ασφαλισμένος ήταν μισθωτός με αποδοχές €2.500 και έλαβε δώρα και επίδομα αδείας. Οι συντάξιμες αποδοχές Αυγούστου 2015 και Απριλίου 2016 διαμορφώνονται σε €3.750 με τα δώρα, του Δεκεμβρίου 2015 σε €5.000,00, ενώ τους λοιπούς 9 μήνες σε €2.500. Συνεπώς, ο μέσος όρος ανέρχεται σε €2.916,67 και συνεπώς η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται σε €1.458,36 (50% x €2.916,67). Επειδή υπερβαίνει το ανώτατο πλαφόν του νόμου, ο ασφαλισμένος θα λάβει ως προσωρινή σύνταξη €768 ευρώ.

\r\n

\r\n ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Παράταση εισφορών στους υγειονομικούς - Τι αλλαγές πληρωμών φέρνει το 2017

\r\n

\r\n

\r\n Σταθερές ως το τέλος του έτους οι εισφορές στο ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ - Εμπρόθεσμη η καταβολή Α' εξαμήνου ως 31.10.2016
\r\n Παράταση πληρωμής εισφορών στο ΤΣΑΥ ζητούσαν οι υγειονομικοί, για εξίσωση του καθεστώτος πληρωμής εισφορών με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες που υπάγονται στο ΕΤΑΑ.

\r\n

\r\n Και η παράταση δόθηκε, ως το τέλος του μηνός, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

\r\n

\r\n Μόνο που η απόφαση ελήφθη 20 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, (έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου), οπότε μόνο όσοι δεν πλήρωσαν ήδη, μπορούν να επωφεληθούν από την παράταση αυτή.

\r\n

\r\n Έτσι, με την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, οι εισφορές Α' εξαμήνου, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες αν καταβληθούν ως τις 31 Οκτωβρίου 2016.

\r\n

\r\n Αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας
\r\n Σε ότι αφορά τώρα τις ασφαλιστικές κλάσεις υπαγωγής γιατρών, φαρμακοποιών κλπ υγειονομικών που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, προβλέπεται ότι ”οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, έμμισθοι και ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να καταβάλλουν μέχρι 31/12/2016 ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε πριν τη θέσπιση του ν.4387/2016".

\r\n

\r\n "Παγώνουν" δηλαδή καθόλη τη διάρκεια του 2016, και ακόμη κι αν υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση λόγω μετάβασης σε υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η μετάβαση δεν γίνεται προκειμένου να παραμείνουν οι εισφορές στα επίπεδα του 2015 (31.12.2015) όπως όρισε ο ν. 4387/2016.

\r\n

\r\n Διευκρινίζεται ότι η όποια αλλαγή στις εισφορές, θα επέλθει το 2017 με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους. Με την αλλαγή αυτή εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, δεν θα λειτουργούν στο εξής διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες για τους μεν και τους δε, αντίθετα, θα προσδιοριστεί ένα ενιαίο σύστημα καταβολής εισφορών, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει για τους μισθωτούς στο ΙΚΑ, και οι εισφορές θα υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος της προηγούμενης χρονιάς.

\r\n

\r\n Αναλυτικά σε εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου, διευκρινίζονται οι αλλαγές που έρχονται στις εισφορές των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ με έναρξη ασφάλισης πριν και μετά την 1.1.93 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι).

\r\n

\r\n Σύμφωνα με την εγκύκλιο, "κύριο γνώρισμα του νέου καθεστώτος, το οποίο εφαρμόζεται από 1/1/2017 και μετά είναι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το μηνιαίο εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές των εμμίσθων υπολογίζονται επί των μηνιαίων αποδοχών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τους εμμίσθους που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

\r\n

\r\n Η σταθερή μηνιαία εισφορά, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς, καθώς και οι ασφαλιστικές κατηγορίες ή αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ, εμμίσθων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2015, παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31/12/2016, με εξαίρεση την εισφορά για την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ που καταργούνται αναδρομικά από 1/1/2016 βάσει του άρθρου 94 παρ. 4 και 5 του ν.4387/2016.

\r\n

\r\n Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, έμμισθοι και ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να καταβάλλουν μέχρι 31/12/2016 ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε πριν τη θέσπιση του ν.4387/2016.

\r\n

\r\n Οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 3 β και στ του ν.4387/2016, όπως ισχύει, καθώς και το σύνολο των ρυθμίσεων του άρθρου 39 του ανωτέρω νόμου που αφορούν το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών, με εξαίρεση τις παραγράφους 10 και 14, εφαρμόζονται από 1/1/2017 και μετά.

\r\n

\r\n Με βάση τα ανωτέρω, στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του Τομέα σας, για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2016 βάσει της παρ. 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, δεν είναι δυνατή η υπαγωγή των εν λόγω προσώπων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2016, καθώς στην περίπτωση αυτή προκύπτει αύξηση της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, σε αντίθεση με τη ρητή πρόβλεψη της παρ. 16 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, σύμφωνα με την οποία η ασφαλιστική εισφορά για το έτος 2016 παραμένει στο ύψος που είχε διαμορφωθεί την 31/12/2015". 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.