ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ

Δημήτρης Κοντός στο ygeia360.gr: Η πρόταση Σπυρόπουλου βρίσκεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προσπάθεις στην Υγεία

Δημήτρης Κοντός στο ygeia360.gr: Η πρόταση Σπυρόπουλου βρίσκεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προσπάθεις στην Υγεία

Την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, περί συσχέτισης των ασφαλιστικών εισφορών με τις δημόσιες παροχές Υγείας, εκφράζει με κατηγορηματικότητα την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στο ygeia360.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρης Κοντός.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κοντός υπογραμμίζει σχετικά στο ygeia360.gr:

"Η πρόταση Σπυρόπουλου, πρώτον, βρίσκεται εντελώς εκτός της 'ατζέντας' της πολιτικής του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Δεύτερον, όλες οι προσπάθεις της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ κατατείνουν τα τελευταία χρόνια πρωτίστως στην εξασφάλιση της πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για εκείνους οι οποίοι την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας. Είμαι κατηγορηματικός".

 ΠΗΓΗ:ygeia360.gr

Ασφαλιστικό: Έκρηξη ΕΟΠΥΥ & ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Σπυρόπουλου με φόντο 3 εκατ. ανασφάλιστους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου περί σύνδεσης ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές υγείας είναι μια ανάλγητη και μνημονιακή πρόταση.

Έρχεται δε και... σκάει τη χειρότερη στιγμή, όταν η παρατεταμένη εξάχρονη ύφεση όχι μόνο έχει διαλύσει τις δομές υγείας και πρόνοιας αλλά ταυτόχρονα έχει καταλύσει όλες τις σταθερές που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος για την κοινωνική ασφάλιση. Επιπλέον, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι ο κ. Σπυρόπουλος προχωρά σε μια τέτοια τοποθέτηση την ώρα που το πλέον σοβαρό θέμα στην Ελλάδα σήμερα είναι οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια περίπου, μια τεράστια υγειονομική βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους. Τα 3 αυτά εκατομμύρια είναι άνθρωποι που είτε είναι εντελώς ανασφάλιστοι είτε δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Τι ακριβώς λοιπόν θέλει να πει ο κ. Σπυρόπουλος;

Αξίζει δε αναφέρουμε ότι δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τότε που οι επικεφαλής δύο Ιδρυμάτων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ μίλησαν για μια μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού ζητήματος.

Ειδικότερα, οι κ.κ. Ξενοφών Βεργίνης και Κων. Παπαθανασίου μιλώντας για το «Ασφαλιστικό Σύστημα - Σημερινή Κατάσταση - Αίτια, προοπτικές, προτάσεις» το Σάββατο, στο πλαίσιο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της υγείας», αναφέρθηκαν στην ανάγκη επανασχεδιασμού του ασφαλιστικού συστήματος, μετά από εξαντλητικό διάλογο με την κοινωνία για τον καλό των πολιτών αλλά και της οικονομίας,


Όπως επεσήμαναν, είναι ανάγκη η ανάπτυξη και ανάκαμψη της χώρας να μας βρει με ένα νέο σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, ενιαίο και συμπαγές, με βασικά του χαρακτηριστικά στην βάση του, περισσότερες εισπράξεις και λιγότερες δαπάνες.

Αντίθετοι με τον Σπυρόπουλο ΕΟΠΥΥ και ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι στην πρόταση Σπυρόπουλου αντέδρασαν σφοδρότατα, μεταξύ άλλων, τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κοντός δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση, ενώ, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Διοικητή του ΙΚΑ, επισημαίνει ότι βρίσκονται εκτός της πολιτικής στόχευσης του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας, ότι «όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ κατατείνουν τα τελευταία χρόνια στην εξασφάλιση της πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για εκείνους οι οποίοι την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, αναφέρει σχετικά:

«Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τις δηλώσεις Σπυρόπουλου περί παροχών υγείας ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση και οι υπάλληλοι της πρώτα διαλύουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και τις δημόσιες δομές υγείας και μετά εκβιάζουν και ετοιμάζουν το έδαφος για πλήρη επικράτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για να έχουν αξιοπρεπείς παροχές υγείας αυτοί που έχουν να πληρώσουν.

Την ίδια στιγμή που φτωχοποιούν την κοινωνία και εκτοξεύουν την ανεργία και την υποαπασχόληση στα ύψη, έρχονται να αποκλείσουν ουσιαστικά τους φτωχούς, τους άνεργους και τους ανασφάλιστους από την δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ , όπως εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι σαφής. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό -έως μηδενισμό για άνεργους ανασφάλιστους και ειδικές κατηγορίες- της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Με τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του λαού μας να απαλλαγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση».

 ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Βόμβες Σπυρόπουλου για μετατροπή ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ σε επαγγελματικά ταμεία

Βόμβες Σπυρόπουλου για μετατροπή ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ σε επαγγελματικά ταμεία

Απο τον Βασίλη Αγγελλόπουλο - dikaiologitika.gr

Βόμβες μεγατόνων έριξε σήμερα το πρωί ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανοίγοντας μείζον θέμα αλλαγής του τρόπου με τον οποίο θα προσφέρει στο εξής η Πολιτεία, παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους, μιλώντας στο 4ο ετήσιο συνέδριο για την ασφάλιση και την απασχόληση, που διοργανώνει το ελληνο – αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Υπό μορφή ερωτημάτων, τα οποία ο ίδιος έθεσε αλλά δεν απάντησε και με την επισήμανση ότι δεν θα ήθελε να παρερμηνευτούν, ο κ. Σπυρόπουλος άνοιξε και ζήτημα μετατροπής των ταμείων κύριας ασφάλισης των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), των γιατρών (ΤΣΑΥ) και των νομικών (ΤΑΝ), σε «επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού».

Στο σκέλος των παροχών υγείας, στην ομιλία του ο διοικητής του ΙΚΑ, κάνει απλή αναφορά στις παροχές υγείας σημειώντας ότι «ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Εκτός κειμένου όμως, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν μόλις 50 Ημέρες Ασφάλισης (ΗΑ), με το ερώτημα εάν θα έπρεπε να έχουν τις ίδιες παροχές με όσους έχουν 300 ΗΑ.

Στο σκέλος των επαγγελματικών ταμείων, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο σκέλος της πλήρους ένταξης του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου των Νομικών στον ΟΑΕΕ «ή ενδεχομένως γι' αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξής τους σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού;»

Με δεδομένο ότι τα επαγγελματικά ταμεία, ως δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από επικουρικά ταμεία, η παρέμβαση Σπυρόπουλου, προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά για το είδος της κοινωνικής ασφάλισης και των κύριων συντάξεων, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στο μέλλον, η Πολιτεία.

Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις Σπυρόπουλου ξεχωρίζει η καθολική ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρεις κλάδους (μισθωτοί – αυτοαπασχολούμενοι – αγρότες) ή εάν θα προτιμηθεί η επιλογή «της διακριτής ύπαρξης τριών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης, δηλαδή του Ταμείου Μισθωτών, του Ταμείου Αυτοαπασχολούμενων και του Ταμείου Αγροτών;»

Επίσης, ο διοικητής του ΙΚΑ θεωρεί ότι είναι προτιμότερο οι ασφαλιστικές εισφορές να εισπράττονται από την Εθνική Δομή Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, παρά να υφίσταται η διαδικασία είσπραξής τους από «το ένα ή τα τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης».

Αναφορικά με το μέλλον των Επικουρικών Ταμείων, αλλά και των Ταμείων Εφάπαξ, ο κ. Σπυρόπουλος θέτει το ερώτημα εάν πρέπει αυτό να αναζητηθεί «μέσω του εγχειρήματος ενοποίησής τους ή τελικά πρέπει να εξεταστεί και η δυνητική μετεξέλιξή τους και σε Επαγγελματικά Ταμεία;»

Στο ίδιο πλαίσιο ο διοικητής του ΙΚΑ διερωτάται εάν «είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ της παράλληλης, με το δημόσιο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, ύπαρξης των επαγγελματικών ταμείων; Και αν ναι, ποια πρέπει να είναι τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία τους;

Στο συνέδριο, τέθηκε όμως και θέμα ύψους εργοδοτικών και εργατικών εισφορών. Ο κ. Σπυρόπουλος έθεσε το ερώτημα εάν πρέπει ή όχι το ύψος τους «να συνδυαστεί με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων» και επίσης εάν το «ύψος των εισφορών θα υποβοηθάει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;»

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο διοικητής του ΙΚΑ, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα για την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει «το συντομότερο δυνατόν την έννοια της αναπηρίας στη χώρα μας κατά τα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι αυτή συνδέεται ευθέως με την ανικανότητα προς εργασία και επομένως ως έννοια αφορά αποκλειστικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι την προνοιακή πολιτική της χώρας.» 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Σύνταξη πριν τα 62 για πολλούς ασφαλισμένους

Εξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 μπορούν να κατοχυρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 χιλιάδες ασφαλισμένοι από όλα τα ταμεία, συμπληρώνοντας τα ένσημα που λείπουν από πλασματικούς χρόνους ασφάλισης.

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ) μπορούν να αναγνωρίσουν έως 7 πλασματικά έτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγνωρίζουν μέχρι και 12 πλασματικά έτη, εκ των οποίων 7 έτη όπως ισχύουν για τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων και έως 5 έτη λόγω τέκνων.

Τα πλασματικά έτη χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους:

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει την ηλικία εξόδου, αλλά τους λείπει ο απαιτούμενος χρόνος για να συνταξιοδοτηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, τα πλασματικά έτη αναγνωρίζονται άμεσα με την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.

Για την κατοχύρωση ευνοϊκών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με αναδρομική αναγνώριση πλασματικών ετών, ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ως το 2012 και έτσι οι ασφαλισμένοι να «κλειδώσουν» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης που έπρεπε να είχαν μέχρι τις 31/12/2012.

Οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών συμφέρει να γίνουν πριν μπει το 2015. Ακόμη και αν γίνουν αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα πλασματικά έτη που θα έχουν αναγνωριστεί δεν χάνονται, ούτε καταργούνται από την ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων.

Πάντως, σημειώνεται ότι στα πλασματικά έτη υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτά που ισχύουν για όσους θέλουν να συμπληρώσουν χρόνο ασφάλισης ως το 2010 και σε αυτά που αξιοποιούνται από το 2011 και μετά.

Για το 2010, μπορούν να αναγνωριστούν μόνο η στρατιωτική θητεία, όπως και 200 ημέρες από επιδοτούμενη ανεργία, ή 200 ημέρες από επιδοτούμενη ασθένεια, με την προϋπόθεση ότι ασθένεια και ανεργία υπήρξαν την τελευταία δεκαετία.
Από το 2011 και μετά, και προκειμένου να γίνουν αναγνωρίσεις πλασματικών ετών, οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων θα πρέπει να συμπληρώσουν 12 έτη πραγματικής εργασίας. Στα έτη αυτά συνυπολογίζεται μόνο ο χρόνος από προαιρετική ασφάλιση, δηλαδή 11 πραγματικά + 1 από προαιρετική ασφάλιση. Στα 12 έτη δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις γυναίκες.

Πόσα χρόνια εξαγοράζονται και πότε:
Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2011 αναγνωρίζονται μέχρι 4 πλασματικά έτη
Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2012 αναγνωρίζονται μέχρι 5 πλασματικά έτη
Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2013 αναγνωρίζονται μέχρι 6 πλασματικά έτη
Από το 2014 και εφεξής αναγνωρίζονται μέχρι 7 πλασματικά έτη

Ποιοι χρόνοι είναι δωρεάν:
Χρόνος παιδιών γεννηθέντων μετά το 2000, μόνο για θεμελίωση προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη μετά το 2013.
Χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Συνυπολογίζεται για να συμπληρωθούν οι 4.500 ημέρες ασφάλισης αν πρόκειται για μετατροπή αναπηρικής σύνταξης σε γήρατος.
Χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας – ασθένειας.
Χρόνος κύησης – λοχείας.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

ΤΣΑΥ: Δελτίο Τυπου για το ομόλογο "Φάντασμα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Με αφορμή καταγγελίες περί δήθεν «ομολόγου φάντασμα» που διατυπώθηκαν δημοσίως από εκπροσώπους Διοικούσας Επιτροπής του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), και προς αποκατάσταση της αλήθειας, από τη Διοίκηση του ΕΤΑΑ ανακοινώνονται τα εξής:

Το αποκαλούμενο «ομόλογο φάντασμα» ονομαστικής αξίας 91,4 εκατ. ευρώ που δήθεν αναζητούν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΤΣΑΥ, υπάρχει στο αναλυτικό ενημερωτικό δελτίο για την Κατάσταση Χαρτοφυλακίου Χρεογράφων του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ που αποστέλλει μηνιαίως στο Ταμείο η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο εν λόγω δελτίο απεικονίζεται η σειρά των κρατικών ομολόγων που περιήλθαν στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ μετά την ανταλλαγή που έγινε με το PSI.

Το σύνολο - προ PSI - του χαρτοφυλακίου ομολόγων υπό τη θεματοφυλακή της Τραπέζης Ελλάδος του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ ανταλλάχθηκε
α) κατά το 31,5% της ονομαστικής αξίας τους με νέα ομόλογα ελληνικού δημοσίου
β) κατά το 15% της ονομαστικής αξίας τους με τίτλους ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και
γ) κατά το 31,5% της ονομαστικής τους αξίας με αποσπώμενους τίτλους ΑΕΠ με λογιζόμενη αξία ίση με την ονομαστική αξία των νέων ομολόγων.


Η ονομαστική αξία των «παλιών» τίτλων (την 29η/2/2012) ανήρχετο σε 290,3 εκατ. ευρώ, τα οποία αντηλλάγησαν με νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 91,4 εκατ., Τίτλους ΕΤΧΣ ονομαστικής αξίας 43,5 εκατ. ευρώ και αποσπώμενους τίτλους ΑΕΠ με λογιζόμενη αξία 91,4 εκατ. ευρώ.

Το αποκαλούμενο «ομόλογο φάντασμα» ανήκει στην τελευταία κατηγορία αποσπώμενων τίτλων ΑΕΠ ή «Τίτλων με Λογιζόμενη αξία» όπως αναγράφεται στο Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος και είναι το υπ’ αριθμό EU151042FRNE30 χρεόγραφο με ΙSIN GRR000000010 FULL, με ημερομηνία κτήσης την 24/2/2012 και λήξη την 15/10/2042.

Το σύνολο της ονομαστικής αξίας 91,4 εκατ. ευρώ του εν λόγω τίτλου, προκύπτει από τα επιμέρους χαρτοφυλάκια των κλάδων του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ ως εξής: 41,9 εκατ. ευρώ για τον Τομέα Σύνταξης, 34,3 εκατ. ευρώ για τον Τομέα Υγείας και 15,2 εκατ. ευρώ για τον Τομέα Πρόνοιας.

Επισημαίνουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την θεματοφυλακή του συνόλου του χαρτοφυλακίου των χρεογράφων αυτών – συμπεριλαμβανομένου του εν λόγω τίτλου.

Κατόπιν αυτών, η Διοίκηση του ΕΤΑΑ, αναφέρει ότι όσα δημοσίως διατυπώθηκαν περί ομολόγου φάντασμα, και περί σκανδάλου, στερούνται σοβαρότητος και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται και από τα επίσημα έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος.


Ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ

Α.Σελλιανάκης

 ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Μόνιμος μηχανισμός μείωσης των συντάξεων

ΑΥΓΗ - Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος


Μόνιμος μηχανισμός μείωσης των κύριων συντάξεων, ενσωμάτωση και σταδιακή εξαέρωση των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών διαμορφώνεται με το νέο (τελικό) σχέδιο για το ασφαλιστικό που δημοσιοποιεί σήμερα κατ' αποκλειστικότητα η "ΑΥΓΗ" της Κυριακής. Το σχέδιο στο οποίο έχουν καταλήξει κυβέρνηση και τρόικα θα περιλαμβάνεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015 στις 7 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και για τα εργασιακά, όπου περιλαμβάνονται δομικές αλλαγές συγκεκριμένες ανατροπές στον "συνδικαλιστικό νόμο" και αφορούν την κατάργηση (!) των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και την επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Περισσότερα...

Έκθεση του μικτού κλιμακίου ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης για ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ !!

Στην έκθεση του μικτού κλιμακίου ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, που διενέργησε οικονομικό διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ μιας μόνο χρήσης, αυτής του 2012 & των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από το 2004 έως το 2014 επισημαίνονται τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Το πόρισμα είναι 202 σελίδες, αναλυτικό για τις ακολουθητέες διαδικασίες ή/και παραλήψεις τόσο από το προσωπικό, για το οποίο γίνονται προσωπικές αναφορές όσο και για τις διοικήσεις του Ταμείου 2004-2014.

Αναλυτικότερα, το πόρισμα καταλήγει σε 22 παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου και των οικονομικών μεγεθών του και σε 22 παρατηρήσεις-συμπεράσματα για τις προμήθειες. Τέλος, παραπέμπει να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην Γεν. Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, στην Οικονομική Αστυνομία και στο εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας για τις δικές τους ενέργειες.

Βασίλης Σταθόπουλος
Μέλος Δ.Ε. Τ.Σ.Α.Υ. & Δ.Σ. Ε.Τ.Α.Α.
Μέλος Δ.Σ. Ε.Ο.Ο. & Ο.Σ.Α.

http://www.docdroid.net/krau/-.pdf.html 

 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Το… πικρό ΤΣΑΥ της κακοδιαχείρισης

http://ygeianet.gr/keimeno.php?id=45612

Το… πικρό ΤΣΑΥ της κακοδιαχείρισης

Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr


Μια κατάσταση εκτός ελέγχου στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ περιγράφουν γιατροί, κάνοντας λόγο για ομόλογο εκατομμυρίων ευρώ που «αγνοείται» και αρχεία του ταμείου που «χάθηκαν», αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες γιατρούς.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν από έναν άνθρωπο που ζει την κατάσταση στο Ταμείο των Υγειονομικών από μέσα. Ο Βασίλης Σταθόπουλος, οδοντίατρος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ μίλησε στο 11ο Παμπελοννησιακό Συνέδριο για τις απίστευτες περιπτώσεις που αμαυρώνουν το Ταμείο και οι όποιες, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, οφείλονται κυρίως σε κακοδιαχείριση.

Περίπτωση 1η

Είναι δυνατόν να «αγνοείται» ένα ομόλογο εκατομμυρίων; Κι όμως, αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου γίνεται αναφορά σε ένα ομόλογο αξίας 92 εκατ. ευρώ το οποίο, όμως, κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται και όλοι το… αναζητούν.

Οι πιο κακοπροαίρετοι εκτιμούν ότι βρίσκεται ήδη εκτός χώρας.

Περίπτωση 2η

«Στον αέρα» βρίσκονται τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες ασφαλισμένοι γιατροί του ΤΣΑΥ, καθώς την περασμένη άνοιξη χάθηκαν τα δεδομένα από δύο σκληρούς δίσκους!

Όπως εκτιμάται επρόκειτο για αρχεία εσόδων, με δεδομένα που επιτρέπουν τον υπολογισμό των συντάξεων, τα αιτήματα ρύθμισης και άλλα.

Τα αρχεία αυτά πιστεύεται ότι «χτυπήθηκαν» ή, σύμφωνα με άλλους, χάθηκαν κατά τη μεταφορά τους. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί μάλλον θα κληθούν να επανακαταθέσουν τα έγγραφα.

Βέβαια, τρόπος έκδοσης των προσωρινών συντάξεων υπάρχει και περιορίζεται σε 2 υπεύθυνες δηλώσεις. Η μια αναγράφει ότι έχουν παρακρατηθεί (όχι αποδοθεί) οι εισφορές από τον εργοδότη και η δεύτερη αναφέρει τα πόσα χρόνια είναι ο γιατρός ασφαλισμένος.

Τι θα δείξει μια διασταύρωση αυτών είναι μια άλλη συζήτηση…

Περίπτωση 3η

Η μηχανογράφηση του ταμείου δυσλειτουργεί, αλλά το «μικρό σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Σταθόπουλος είναι πως η μηχανογράφηση αυτή κόστισε 4,4 εκατ. ευρώ.

Περίπτωση 4η

Το ΤΣΑΥ είναι ο μόνος φορέας ο οποίος διαθέτει ιαματικά λουτρά, μέσω ενός ακινήτου στους Πύργους Θέρμης στη Λέσβου. Ο λόγος για το Ξενοδοχείο Σάρλιζα, το οποίο, όμως, παραμένει ανεκμετάλλευτο και καταρρέει. Την ίδια ώρα, μόνο για μελέτες για την αξιοποίηση του δαπανήθηκαν πάνω από 720 χιλιάδες ευρώ, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί για αποκατάσταση.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Χάθηκαν στο ΤΣΑΥ πιστοποιητικά προϋπηρεσίας χιλιάδων γιατρών!

Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ παραδέχεται ότι μπορεί να έχουν χαθεί ορισμένα έγγραφα στο ΤΣΑΥ, αλλά επιρρίπτει και ευθύνες σε γιατρούς, οι οποίοι δεν έχουν προσκομίσει ποτέ πιστοποιητικά προϋπηρεσίας.


IATRONET

Ανάστατος είναι ο ιατρικός κόσμος, έπειτα από σωρεία περιστατικών απώλειας πιστοποιητικών προϋπηρεσίας γιατρών.

Πολλοί υγειονομικοί διαπιστώνουν έκπληκτοι – όταν θελήσουν ασφαλιστική ενημερότητα – ότι δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο τους (ΤΣΑΥ).

Οι υπεύθυνοι του ΤΣΑΥ, μάλιστα, τούς καλούν να υποβάλουν εκ νέου τα πιστοποιητικά, πολλά εκ των οποίων αφορούν αρκετές δεκαετίες πριν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”.

Ο Αντώνης Σελλιανάκης, πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όπου ανήκει το ΤΣΑΥ, εκτιμά ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Παραδέχεται ότι μπορεί να χάθηκαν έγγραφα κατά τη μετατροπή του συστήματος σε ψηφιακό, αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στους γιατρούς, λέγοντας ότι ορισμένοι από αυτούς δεν προσκόμισαν ποτέ έγγραφα προϋπηρεσίας, όπως το αγροτικό.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Γιάννης Μπασκόζος κατήγγειλε την Τετάρτη ότι εμφανίζεται ως ανασφάλιστος, παρά το γεγονός ότι είναι από 20ετίας ιατρός με σχέση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου διαδοχικά στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ και τώρα στο ΠΕΔΥ με μόνη διακοπή την περίφημη μηνιαία διαθεσιμότητα του 2014:
Κάλυψη

“Όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλονται ανελλιπώς, αποδεδειγμένα οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΑΥ από την υπηρεσία και έτσι είχα ασφαλιστική κάλυψη υγείας από το ΤΣΑΥ.

Προ δεκαπενθημέρου, όταν χρειάστηκα ιατρικές υπηρεσίες συνταγογράφησης, το σύστημα με εμφάνισε σαν ανασφάλιστο! Το ίδιο συνέβη όταν ξαναπροσπάθησα προ πενθημέρου.

Σε τηλεφωνική ομιλία με το αρμόδιο γραφείο του ΤΣΑΥ, με ενημέρωσαν πως αν δεν προσκομίσω πιστοποιητικό που θα παρουσιάζει την προϋπηρεσία μου από τότε που άρχισε προ 25ετίας περίπου , αλλά και αποδεικτικό προϋπηρεσίας για το χρόνο λήψης ειδικότητας, δεν μπορώ να έχω ασφαλιστική ενημερότητα”.

Ο κ. Μπασκόζος τονίζει πως όλα αυτά οι υπηρεσίες του ΤΣΑΥ όφειλαν να τα έχουν, καθώς τούς έχουν προσκομιστεί από πολλών ετών.

Σε ερώτηση του αν τουλάχιστον μπορεί να έχει ασφαλιστική κάλυψη προσκομίζοντας τα τελευταία αποδεικτικά μισθοδοσίας, όπου σαφώς αναφέρονται οι κρατήσεις υπέρ ΤΣΑΥ, η απάντηση ήταν αρνητική.
Ευθύνες

Ανάλογη καταγγελία έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου, ο οποίος έκανε λόγο για ποινικές ευθύνες:

“Η απώλεια δημοσίου εγγράφου επισείει ποινικές ευθύνες, τις οποίες προτίθεμαι να αναζητήσω”.

Ο χειρουργός Διονύσιος Λαμπαδάριος, αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα πριν από ενάμισι χρόνο:

“Ρωτώντας και 'ανακρίνοντας', διαπίστωσα ότι η διοίκηση του ΤΣΑΥ, λόγω έλλειψης προσωπικού, είχε αναθέσει τη μεταφορά των στοιχείων φακέλου του κάθε ασφαλισμένου σε ιδιωτική εταιρεία.

Η πρακτική της εταιρείας ήταν 'κάν' το μόνος σου'. Δηλαδή, σε έτρεχαν να μαζέψεις ό,τι δικαιολογητικό χρειαζόταν να δείχνει την ασφαλιστική σου ενημερότητα στις διάφορες φάσεις του επαγγελματικού βίου.

Τώρα, έχω το ίδιο πρόβλημα με τα παιδιά που ασφαλίζω λόγω σπουδών και πρέπει να δίνω κάθε χρόνο βεβαιώσεις της σχολής”.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Πως έμεινε...ανασφάλιστος ο αντιπρόεδρος των γιατρών! Δείτε τι καταγγέλλει

Πως έμεινε...ανασφάλιστος ο αντιπρόεδρος των γιατρών! Δείτε τι καταγγέλλει

Μπορεί κανείς να είναι γιατρός επί 20ετίας και βάλε και να μην έχει ασφαλιστικό Ταμείο;

Πως είναι δυνατόν να μην μπορεί να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όταν πληρώνει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές;
Όπως φαίνεται στην Ελλάδα του μνημονίου όλα είναι πιθανά...
Δείτε τι καταγγέλλει ο Γιάννης Μπασκόζος, ενδοκρινολόγος και Α΄ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

“Είμαι από 20ετίας ιατρός με σχέση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου διαδοχικά στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ και τώρα ΠΕ στο ΠΕΔΥ με μόνη διακοπή την περίφημη μηνιαία διαθεσιμότητα του 2014, μέχρι την ένταξη στο ΠΕΔΥ.

Όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλονται ανελλιπώς, αποδεδειγμένα οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΑΥ από την υπηρεσία και έτσι είχα ασφαλιστική κάλυψη υγείας από το ΤΣΑΥ.
Προ 15μέρου , όταν χρειάστηκα ιατρικές υπηρεσίες συνταγογράφησης, το σύστημα με εμφάνισε σαν ανασφάλιστο!!. Το ίδιο συνέβη όταν ξαναπροσπάθησα προ 5μερου.

Σε τηλεφωνική ομιλία με το αρμόδιο γραφείο του ΤΣΑΥ, με ενημέρωσαν πως αν δεν προσκομίσω πιστοποιητικό που θα παρουσιάζει την προϋπηρεσία μου από τότε που άρχισε προ 25ετίας περίπου , αλλά και αποδεικτικό προϋπηρεσίας για το χρόνο λήψης ειδικότητας, δεν μπορώ να έχω ασφαλιστική ενημερότητα. Ας σημειωθεί πως όλα αυτά οι υπηρεσίες του ΤΣΑΥ όφειλαν να τα έχουν αφού τους έχουν προσκομιστεί από πολλών ετών.

Σε ερώτηση μου αν τουλάχιστον μπορώ να έχω ασφαλιστική κάλυψη προσκομίζοντας τα τελευταία αποδεικτικά μισθοδοσίας, όπου σαφώς αναφέρονται οι κρατήσεις υπέρ ΤΣΑΥ, η απάντηση ήταν αρνητική.

Ερωτώ και καταγγέλλω. Ποιος ευθύνεται για την απώλεια των εγγράφων μου από το ΤΣΑΥ; Με ποιο δικαίωμα μου αρνούνται ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Αν αυτό συμβαίνει σε εμένα που είμαι αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, ζω στην Αθήνα και έχω μια σχετικά πιο ευχερή επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΤΣΑΥ, τι συμβαίνει με συναδέλφους της περιφέρειας, με διάφορα σοβαρά προβλήματα η στην ώρα της συνταξιοδότησης , όταν ξαφνικά βρίσκονται αναιτίως ανασφάλιστοι η απαιτείται να προσκομίσουν έγγραφα που όφειλε να έχει το ΤΣΑΥ;

Δυστυχώς γνωρίζω τη διάλυση που έχουν επιφέρει στο ΤΣΑΥ οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η έλλειψη προσωπικού. Όμως ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να είναι ανεκτά και να δικαιολογούνται. Δεν μπορεί η γραφειοκρατία να είναι πάντα κατά των δικαιωμάτων του πολίτη.

Φυσικά αναγκάζομαι να μπω στη διαδικασία αναζήτησης των πιστοποιητικών προϋπηρεσίας, όμως απαιτώ, κυρίως για όλους τους συναδέλφους που αδίκως ταλαιπωρούνται, άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΑΘΗΝΑ 29 ΟΚΤ 2014
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ”

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr 

 

Με πρωτοβουλία Αθανασίου σύσκεψη για την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου.

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με θέμα την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χριστιάννα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Αντώνης Σελιανάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των ενοικιαζόμενων δωματίων Λουτρόπολης Θερμής, κ. Παναγιώτης Σταμπουλής, Παναγιώτης Δουκάκης, Δημήτριος Καμενής και Χρήστος Μανωλέλλης.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας των πηγών.

Dr. Κιτσοπανίδης Ιωάννης

 

--------------------------------------------------------------

Σύσκεψη με πρωτοβουλία Αθανασίου για την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Θερμής «Ο πλούτος μας καταλήγει στην αποχέτευση» λένε οι κάτοικοι

Άμεση επαναλειτουργία των ιαματικών Θερμής

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

http://www.emprosnet.gr/article/65445-amesi-epanaleitoyrgia-ton-iamatikon-thermis


Με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπου Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με θέμα την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Θερμής.

Ευχής έργον, αλλά και αίτημα ετών, αποκαλούν οι ντόπιοι την άμεση επαναλειτουργία, ενώ αναφέρουν στο «Ε» ότι η Θερμή έχει ερημώσει, αλλά και πως «ο φυσικός μας πλούτος καταλήγει στην αποχέτευση».


Στη σύσκεψη συμμετείχε εκτός του κ. Αθανασίου, ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης, ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγειονομικών - ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, στο οποίο και ανήκουν οι πηγές), Αντώνης Σελιανάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λουτρόπολης Θερμής Παναγιώτης Σταμπουλής, Παναγιώτης Δουκάκης, Δημήτριος Καμενής και Χρήστος Μανωλέλλης.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας των πηγών. Προς τούτο, αποφασίστηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το ΕΤΑΑ, με σκοπό την πραγματοποίηση των αναγκαίων εργασιών και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας μέχρι τέλους Απριλίου 2015, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επαναλειτουργία τους.

«Έχει ερημώσει η Θερμή»

Υπενθυμίζεται ότι οι ιαματικές πηγές Θερμής βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση από το γειτονικό τους ξενοδοχείο «Σάρλιτζα».

Η εγκατάλειψή τους, όμως, από τους προηγούμενους μισθωτές έχει αφήσει αρκετά προβλήματα, με αποτέλεσμα να χρήζει έργων επισκευής.

Ο πρόεδρος της Λουτρόπολης Θερμής, Νίκος Σάλτας, δήλωσε στο «Ε» ότι «είναι ευχής έργον, αλλά και απαίτηση όλων των Θερμιωτών και θα πρέπει να είναι και όλων των κατοίκων του νησιού, η άμεση επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών Λουτρόπολης Θερμής. Οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική, όμως δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια. Πρέπει να μπούμε άμεσα στην πράξη.

Η Θερμή έχει ερημώσει και είναι παραμελημένη. Αυτό διαπιστώνουν όλοι. Ο πλούτος μας και οι φυσικοί πόροι δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταλήγουν στην αποχέτευση!»

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θερμής, Νίκος Καρασάββας, ανέφερε κατ’ αρχήν ότι είναι «στη βούληση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού και της δημοτικής αρχής να λυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το θέμα και να λειτουργήσουν τόσο οι ιαματικές πηγές, όσο και το ξενοδοχείο που βρίσκεται σε κατάσταση οριακή.

Έχουμε ξεκινήσει επαφές με το Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, οι οποίοι έχουν κάθε δίκιο να εξοργίζονται με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θερμή, καθώς χάνουν συνεχώς κέρδος και αδικαιολόγητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεμπλοκάρει».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

ΤΣΑΥ: Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Περισσότερα...

ΤΣΑΥ. Αγνοείται ομόλογο 92.000.000 ευρώ !!

Την Κυριακή 19/Οκτωβρίου στα πλαίσια του 11ου Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου διεξήχθη στρογγυλό τραπέζι στο ξενοδοχείο Patras Palace όπου μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΤΣΑΥ Αναστάσιος Βασιάδης παρουσίασε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΤΣΑΥ και παράλληλα ανάλυσε τα οικονομικά, νομικά και διοικητικά δεδομένα.

Από όσα είπε και ενδεικτικό της λεηλασίας που έγινε στο ταμείο μας εντύπωση μου προκάλεσε η αναφορά του σε ομόλογο του ταμείου μας που δεν ξέρουν που είναι, όλοι το ψάχνουν και υποθέτουν ότι είναι στα χέρια τρίτης χώρας,;;;; 92.000.000 ευρώ

Περισσότερα...

Οι μύθοι γύρω από τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Αλεξόπουλος Δημήτρης ΤΟ ΒΗΜΑ

Adv. LL.M International Tax Law της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Leiden Ολλανδίας (ITC)


Το ασφαλιστικό σύστημα και ζήτημα και πάλι μπαίνει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση.
Ούτως ή άλλως τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων περί της βιωσιμότητάς τους.
Κι όμως, εδώ και δεκαετίες οι μύθοι για το τι φταίει για το σημερινό αδιέξοδο πολλαπλασιάζονται, υποθηκεύοντας εν τέλει το μέλλον των ταμείων και διακινδυνεύοντας τις συντάξεις των Ελλήνων πολιτών.

Μύθος Νο. 1: Το Ασφαλιστικό δεν έχει ανάγκη μεταρρύθμισης

Πολύς λόγος γίνεται εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν έγινε εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και πολιτικών ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων. Ακόμα και όταν είχαν κατατεθεί εγκαίρως ολοκληρωμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις νόμου από τους πλέον ειδικούς, όπως το επονομαζόμενο «Ασφαλιστικό Γιαννίτση» το 2001, το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα για μια τουλάχιστον εικοσαετία,σύμφωνα με εξειδικευμένους οικονομολόγους, η πρακτική αναβολής αποφασιστικών παρεμβάσεων υπό το πολιτικό κόστος υπερτέρησε. Το Ασφαλιστικό έχει το εξής χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί: όσο καθυστερεί η επίλυσή του τόσο ενδυναμώνονται οι μηχανισμοί επιδείνωσής του. Και ενώ, δηλαδή, μας καθησύχαζαν με ηπιότερες αποσπασματικές παρεμβάσεις και επιβεβαιώσεις για την ευρωστία των Ασφαλιστικών Ταμείων, η κατάσταση έβαινε από το κακό στο χειρότερο.

Μύθος Νο. 2: Εξυγίανση των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω Χρηματιστηρίου

Την ίδια περίπου περίοδο 1999-2003, την περίοδο δηλαδή της χρυσής εποχής του Χρηματιστηρίου και μέχρι τον καταποντισμό του, τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων κατευθύνθηκαν στο χρηματιστήριο μετά από επίμονες παροτρύνσεις, ενδεχομένως και καθ' υπόδειξη κυβερνητικών στελεχών. Πρωτοκλασάτος υπουργός, μάλιστα, που εσχάτως τον γυροφέρνει η δικαιοσύνη -για άλλους λόγους- δήλωνε ότι η άνοδος του Χρηματιστηρίου συνέβαλε στην εξυγίανση των Ταμείων που είχαν μετοχές σε τράπεζες και οργανισμούς των οποίων η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε σημαντικά. Τα Ταμεία, δηλαδή, ωφελούνταν επειδή διακρατούσαν μετοχές, η τιμή των οποίων σταδιακά έπεφτε και όχι επειδή θα τις πουλούσαν πιο συμφέρουσα τιμή από αυτήν που τις αγόρασαν!
Και όταν το Φεβρουάριο του 2003 το Χρηματιστήριο Αθηνών καταποντίστηκε, τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων έκαναν φτερά.


Μύθος Νο. 3: Εγγυητής των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων η ΤτΕ

Με την ψήφιση του Νόμου 2469/1997 δημιουργήθηκε ένα Κοινό Κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και όλων των ιδρυμάτων δημοσίου δικαίου. Η ΤτΕ είχε το ελεύθερο της διαχείρισης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, χωρίς να λογοδοτεί στους ιδιοκτήτες τους, ενώ στη Συμφωνία Εκχώρησης των κεφαλαίων δεν υπήρχε καν ρήτρα που να διασφάλιζε την απόδοση από την επένδυση των κεφαλαίων. Λίγο πριν το PSI και ενώ διαφαινόταν προς τα πού πήγαινε η κατάσταση, η ΤτΕ μετέτρεψε τα αποθεματικά σε κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα μετά το κούρεμα τα Ασφαλιστικά Ταμεία να χάσουν €11 δισ. Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα πιο εύρωστα Ταμεία, έχασαν το 70% των αποθεματικών τους.

Μύθος Νο. 4: Επιζήμια για τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ομόλογα υπό το Αγγλικό Δίκαιο

Για να καλυφθεί η μη ορθολογική τοποθέτηση της ΤτΕ και να δοθεί αύρα κάθαρσης εν μέσω κρίσης, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αναζητήθηκε αποδιοπομπαίος τράγος και σε αυτό το πλαίσιο στοχοποιήθηκαν δικαστικά παλαιότερες επενδύσεις Ασφαλιστικών Ταμείων σε συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου έκδοσης 2007 υπό το αγγλικό δίκαιο.
Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις, γνωρίζει ότι ομόλογα αγγλικού δικαίου δεν κουρεύτηκαν κατά το PSI. Τα Ταμεία δεν επωφελήθηκαν από αυτή την επένδυση, καθώς υποχρεώθηκαν να το ξεφορτωθούν, με την αγορά θεωρούμενη ως μη γενόμενη. Τα δε χρήματα που επεστράφησαν τοποθετήθηκαν από την ΤτΕ, εν μέρει σε ομόλογα ελληνικού δικαίου που κουρεύτηκαν στο PSI. Η δικαιοσύνη εκδικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση δομημένων ομολόγων, περίπτωση που όχι μόνο δεν ζημίωσε τα Ταμεία, αλλά εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι θα τα είχε ωφελήσει - και όχι επιζήμιες τοποθετήσεις, ποινικοποιώντας ουσιαστικά κοινότυπες (εκτός Ελλάδος) διαδικασίες.
Και οι υποθέσεις με έντονη την οσμή σκανδάλου, οι οποίες οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού τα Ασφαλιστικά Ταμεία μπαίνουν απλά στο χρονοντούλαπο.

* Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος είναι δικηγόρος

 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο ασφαλιστικό – Κόβουν συντάξεις, καταργούν ΕΚΑΣ και πρόωρες

asfalistiko_8

«Μαχαίρι» στις συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ και τέλος στις πρόωρες συντάξεις απαιτεί η τρόικα που έχει έρθει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις προκειμένου να ισοπεδώσει ότι έχει (αν έχει) μείνει όρθιο στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Ήδη έχει ξεκινήσει και απαιτείται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μικρή μηνιαία αύξηση όμως των μισθών είναι το … τυράκι. Η παγίδα είναι το αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Με τη μείωση των εισφορών μειώνονται και τα έσοδα των Ταμείων με αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να απαιτείται και νέα μείωση των συντάξεων, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα για να διασωθεί ολόκληρο το οικοδόμημα μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατά 5 ως και 10 έτη ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η βασική σύνταξη που έχει υπολογιστεί σε τιμές του 2010 στα 360 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί με βάση τη μείωση του ΑΕΠ κατά 40 ευρώ το μήνα, να πέσει δηλαδή στα 320 ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία έχοντας απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Χρήματα που δεν υπάρχουν και έτσι οι περικοπές αποτελούν μονόδρομο.

ΠΗΓΗ:isarkadias.gr

Η πρώτη μάχη για τους μονοσυνταξιούχους του ΤΣΑΥ κερδήθηκε με παρέμβαση του ΙΣΑ

Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 18:39

Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την αγαστή συνεργασία του Πρόεδρου της Επιτροπής του ΙΣΑ για το ΤΣΑΥ, ιατρού Κιτσοπανίδη Ιωάννη και του εκπροσώπου των οδοντιάτρων στο ΕΤΑΑ κύριο Σταθόπουλο Βασίλειο ψηφιστήκαν από το Δ.Σ του ΕΤΑΑ στην συνεδρίαση υπ, αριθμό 302/7-8-2014 οι ρυθμίσεις που αφορούν τους μονοσυνταξιούχους υγειονομικούς του ΤΣΑΥ.

Ο ΙΣΑ συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα του με παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, για την άμεση νομοθέτηση και ισχύ της απόφασης του ΕΤΑΑ.

Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν ως εξής

Στους μονοσυνταξιούχους του Ταμείου ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ) οι προβλεπόμενες μειώσεις της σύνταξης από τις διατάξεις των νόμων 3863/2010( ΦΕΚ 115Α) , 3986/2011( ΦΕΚ 152Α) , 4024/2011( ΦΕΚ 226Α) , 4051/2012(ΦΕΚ40Α) Και 4093/2012(δεκ222α) εφαρμόζονται επί του ποσού της βασικής σύνταξης και στο ποσό που απομένει προστίθεται η προσαύξηση του μοσοσυνταξιούχου.

Οι ήδη ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ), οι οποίο με αίτηση τους διαγράφτηκαν από το καθεστώς των μονοσυνταξιούχων δικαιούνται να επαναγραφτούν εφ, όσον υποβάλουν σχετική αίτηση μέσα σε έξη μήνες από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές που ίσχυαν μέχρι τον χρόνο της διαγραφής τους

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) που έχουν επιλέξει την υπαγωγή τους στο καθεστώς των μονοσυνταξιούχων του Ταμείου, με την συμπλήρωση 39 ετών συνεχούς ασφάλισης , όποτε θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη πλήρους σύνταξης , μπορούν να επιλέξουν είτε την διακοπή της καταβολής της αυξημένης ασφαλιστικής εισφοράς , είτε την συνέχιση της καταβολής με περαιτέρω προσαύξηση της σύνταξης κατά 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης πέρα της 39ετιας

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ) που έχουν επιλέξει την υπαγωγή τους στο καθεστώς των μονοσυνταξιούχων του Ταμείου και ασφαλιστήκαν μετά την 1/1/1993 δύνανται να ζητήσουν την αναστολή της καταβολής της αυξημένης ασφαλιστικής εισφοράς του μονοσυνταξιούχου όταν αλλάζουν ασφαλιστική κατηγορία για 3 έτη και μέχρι την επομένη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας. Οι εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές επιμερίζονται και προστίθενται στις ασφαλιστικές εισφορές των επομένων δυο ασφαλιστικών κατηγοριών. Η επιλογή αυτή ισχύει για μια μόνο αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ( δικαίωμα αναστολής για μια φορά μόνο)

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ) που έχουν επιλέξει την υπαγωγή τους στο καθεστώς των μονοσυνταξιούχων του Ταμείου και ασφαλιστήκαν μετά την 1/1/1993, εφ, όσον έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο 15 χρόνια συνεχούς ασφάλισης στην κατηγορία του μονοσυνταξιούχου, μπορούν να διακόψουν την συνέχιση της συμμετοχής τους στην κατηγορία του μονοσυνταξιούχου υγειονομικού και να δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης τους με την προϋπόθεση ότι τα τελευταία 5 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση έχουν καταβάλει τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για την κατηγορία του μονοσυνταξιούχου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για την συμμέτοχη των ασφαλισμένων υγειονομικών στο καθεστώς του μονοσυνταξιούχου επιστρέφοντα ατάκα μόνο όταν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 7 78 εδάφιο β του Ν 982/1979 ( ΦΕΚ 239Α) η δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να λάβουν αναλογική προσαύξηση της σύνταξης τους

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών ( πρώην ΤΣΑΥ) που συνεχίζουν την ασφάλιση τους πέραν της 39ετιας λαμβάνουν προσαύξηση της βασικής τους σύνταξης για κάθε χρόνο πέραν της 39ετιας κατά ποσοστό 3,22% για όλα τα συντάξιμα έτη

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Καταρρέουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ - «Λουκέτο» αν δεν πάρουν πρόσθετες πιστώσεις

imerisia.gr
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

«Εξτρα» χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χρειαστούν ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έως το τέλος του χρόνου, για να είναι σε θέση να καταβάλουν τις συντάξεις. Την επερχόμενη ταμειακή «ασφυξία» των δύο μεγαλύτερων ταμείων αποκαλύπτει το γεγονός ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου έχουν απορροφήσει ο ΟΑΕΕ το 81,3% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και το ΙΚΑ, αντίστοιχα, το 64%, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι απώλειες εσόδων από τη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, από την 1η Ιουλίου, των συνεισπραττόμενων (από το ΙΚΑ για λογαριασμό του ΟΑΕΔ) ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ΟΑΕΕ έχει υπολογίσει έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων που, όμως, εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ ευρώ, καθώς τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές περιορίζονται γιατί μόνο ένας στους δύο πληρώνει, ενώ η ρύθμιση των οφειλών, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί στα 9,1 δισ. ευρώ, δεν αποδίδει.

Το ΙΚΑ έχει προϋπολογίσει έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα (λόγω της ανεργίας και των μειώσεων των μισθών) έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και τις δαπάνες για πληρωμές συντάξεων και άλλων παροχών.

Τα ελλείμματα των Ταμείων, αν δεν ληφθούν μέτρα έως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να «καλυφθούν» από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών που επιχορηγεί ελλειμματικά ταμεία, καθώς και και από την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης (μέσω του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία στο δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014:

1. O OAEE είχε απορροφήσει 650 εκατ. ευρώ ή το 81,3% των ετήσιων πιστώσεων.

2. Το ΙΚΑ είχε απορροφήσει 1,5 δισ. ή το 64% των ετήσιων πιστώσεων.

3. Ο ΕΟΠΥΥ είχε απορροφήσει 452 εκατ. ευρώ ή το 58,3% των πιστώσεων.

4. Ο ΟΓΑ είχε απορροφήσει 1,5 δισ. ευρώ ή το 61,4% των πιστώσεων.

5. Ο ΟΑΕΔ είχε απορροφήσει 302 εκατ. ευρώ ή το 58,6% των πιστώσεων.

6. Το ΝΑΤ είχε απορροφήσει 560 εκατ. ευρώ ή το 56% των πιστώσεων.

 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2014
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ