ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ

ETAA-TΣΑΥ: ΠΕΡΙ "ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ" ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Kitsopanidis Ioannis
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΤΣΑΥ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο ΗΜΕΡΗΣΙΑ-ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ κλπ για τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα το αμέσως προσεχές διάστημα.


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα , την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση της διοίκησης και στελεχών του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Άξελ Ράιμαν, το συνταξιοδοτικό μοντέλο της Γερμανίας που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 - 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.

Η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζει τις αλλαγές και αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 - αρχές 2015 - να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Αναλυτικά οι οκτώ παρεμβάσεις που προετοιμάζονται:

1. Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει

2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.

4. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης

5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62

6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.

7. Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.

8. Ένα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία

Το ΤΣΑΥ αν και ταμείο αυτοχρηματοδοτούμενο και ανήκον στη κατηγορία των ταμείων που το κράτος δεν εγγυάται την σύνταξη , θα ενσωματωθεί σύμφωνα με τα γραφόμενα στον τύπο, με το ΟΑΕΕ δηλαδή το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων του οποίου ο κλάδος σύνταξης το 2014 έχει ταμειακό «άνοιγμα» 472 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας.

Είναι Ήλιου φαεινότερο για τους γνωρίζοντες ότι , ένα ταμείο όπως είναι το ΤΣΑΥ , που έχει ταμειακή ρευστότητα πάνω από 200.000.000 ευρώ και προς είσπραξη , ασφαλιστικές εισφορές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο να γίνει ο χρηματοδότης του ΟΑΕΕ .

Το γνωρίζουν άραγε οι Πρόεδροι των Δευτεροβαθμίων Ενώσεων των Υγειονομικών και η Διοίκηση του ΤΣΑΥ; 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Ανατροπές στην ασφάλιση: 3 υπερταμεία για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Αλλάζουν όλα πάλι στο ασφαλιστικό σύστημα. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία τριών υπερταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Περιλαμβάνει ενοποιήσεις 60 κλάδων και ίδρυση Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.

Ως το τέλος του χρόνου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», με τη δημιουργία τριών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ από τη διαδικασία θα εξαιρεθεί το ΝΑΤ. Μετά από τις ενοποιήσεις, τα τρία νέα Ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν υπό την ομπρέλα του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Παράλληλα, με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί και Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι αλλαγές θα φέρουν και ενιαίο μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Οπως αναφέρει το «Εθνος», η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνει σε τρία στάδια. Σε πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Στο ΙΚΑ θα υπάρξει ξεχωριστός κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους και έτσι όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας-σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό φορέα. Στον ΟΑΕΕ από την άλλη θα ενταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι απασχολούμενοι- δικηγόροι, γιατροί κτλ.- καθώς τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα δεν θα διατηρηθούν. Εξαίρεση αποτελεί το ΝΑΤ, το οποίο θα διατηρήσει την αυτονομία του.

Σε δεύτερη φάση, θα γίνει η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία ταμεία και θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό τους. Για παράδειγμα το ΙΚΑ θα έχει ξεχωριστούς κλάδους για την κύρια, την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

Το τρίτο στάδιο της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία του Εθνικού Φορέα απονομής Σύνταξης, που θα αποτελέσει «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 

http://www.kitsopanidis.gr/ΤΣΑΥ

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Ερχονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

ΣΤΑ 13,8 ΔΙΣ. ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας όσων οφείλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει να προχωρήσει κυβέρνηση.

Η διοίκηση του ΚΕΑΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές, θα προβαίνει σε κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.

Με δεδομένο ότι πρέπει να εξευρεθούν τα 500 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 και εν όψει τις άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων από την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως αυτά τα ποσά θα βρεθούν από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΓΠΣ), είναι έτοιμος ο μηχανισμός που θα δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διασταυρώνει με το πάτημα ενός κουμπιού τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να προχωρά άμεσα σε κατασχέσεις της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και η ΓΓΠΣ βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον τρόπο διασύνδεσης του ΚΕΑΟ με τη ΓΓΠΣ, που θα περιλαμβάνει όλα τα κανάλια επικοινωνίας που λειτουργούν μέχρι σήμερα μεταξύ του ΟΠΣ-ΙΚΑ και του Taxisnet (ΓΓΠΣ), όπως είναι η ανταλλαγή αρχείων, οι υπηρεσίες διαδικτύου κ.λπ.

Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΚΕΑΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές, θα προβαίνει σε κατασχέσεις μέχρι το ύψος της οφειλής.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών σε όλα τα ταμεία, οι οποίοι ενώ μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους, δεν το κάνουν επικαλούμενοι ως πρόσχημα την κρίση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις, ενώ στον ΟΑΕΕ 5,9 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

ΙΣΑ θα αναζητήσουμε ευθύνες για την κατάντια του ΤΣΑΥ

ΙΣΑsmall

Ο ΙΣΑ θα αναζητήσει ευθύνες για την κατάντια του ΤΣΑΥ: Με νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου θα προχωρήσει εκτός από τις μέχρι τώρα ενέργειες

«Δε θα επιτρέψουμε να χάσουν οι γιατροί μας τα χρήματά τους, τα δικαιώματά τους και τον κόπο μιας ζωής που κατέθεσαν στο ασφαλιστικό μας ταμείο» είναι το μήνυμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το 2014. Μέσα από μία σειρά διεκδικήσεων και ενεργειών, ο ΙΣΑ αγωνίστηκε το 2013 για να κατοχυρώσει τα στοιχειώδη δικαιώματα των γιατρών μελών του απέναντι στο ΤΣΑΥ και υπόσχεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με τις δέουσες νομικές ενέργειες και στο άμεσο μέλλον. Αναλυτικότερα:

1) Δημιουργήσαμε Ειδική Επιτροπή για το ΤΣΑΥ που κατέγραφε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του ταμείου, με το συνταξιοδοτικό καθεστώς και τις ιδιαιτερότητες που διέπουν την εφαρμογή των ακρωτηριαστικών νομοθετημάτων στις συντάξεις.

2) Πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων με τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, καθώς και με τη διοίκηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και ζητήσαμε αφενός να ενημερωθούμε για τα οικονομικά στοιχεία του ταμείου, αφετέρου να διεξαχθεί άμεσα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ στο ΤΣΑΥ και προτείναμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε οι τομείς Συνταξιοδότησης, Υγείας και Πρόνοιας να επιβιώσουν οικονομικά και να βελτιωθούν ποιοτικά. Απευθύναμε το αίτημα αυτό με την από 1-8-2012 επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας, ενώ σχετική ήταν και η επιστολή μας (Αρ.πρωτ.39703/23-4-2013) προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Επειδή δε λάβαμε τις απαιτούμενες απαντήσεις, αποτανθήκαμε στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να διενεργήσει ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο στο ΤΣΑΥ.

Σήμερα, ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη διαδικασία μηνυτήριας αναφοράς και προσφυγής στον Εισαγγελέα για τους εμπλεκομένους στο ΤΣΑΥ, εφόσον υπάρξουν υπόνοιες τυχόν ποινικών ευθυνών.

Περισσότερα...

ΤΣΑΥ: Ενημέρωση σχετικά με την καταβολή των εισφορών του Β' εξαμήνου 2013

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι εισφορές Β΄ εξαμήνου 2013 των ελευθέρως ασκούντων το επάγγελμα υγειονομικών καταβάλλονται μέχρι 30/6/2013 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν.2676/99 .

Το ατομικό ειδοποιητήριο, που απαιτείται για την εξόφληση των εισφορών, δεν θα σταλεί ταχυδρομικά. Eίναι διαθέσιμο από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τουwww.tsay.gr.

Οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, μπορείτε να συνδεθείτε/εγγραφείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εν συνεχεία θα μπορείτε να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφαλισμένου».

Μέσω της ίδιας σελίδας, μπορείτε να ενημερώσετε τον ηλεκτρονικό σας φάκελο για τυχόν ελλείψεις, διαφορές ή αλλαγές.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Βόμβα στα ασφαλιστικά ταμεία

H τρόικα πιέζει για μέτρα που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το Ασφαλιστικό. Ζητούν μείωση των εργοδοτικών εισφορών και επιμένουν σε κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Τα «νύχια» της έδειξε η τρόικα με το «καλημέρα» της επιστροφής της στην Αθήνα, θέτοντας θέμα υλοποίησης της παλαιότερης δέσμευσης για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών.

Ζήτησαν εφαρμογή μέτρων που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, όπως τα προαναφερθέντα, και τα οποία απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι αξιώσεις των δανειστών κοστίζουν στο σύστημα 3 δισ. ευρώ και μαζί με τις παλιές μνημονιακές αμαρτίες ολογαριασμός φτάνει στα 7 δισ. ευρώ για το 2014.

Τι σηματοδοτεί για τα Ταμεία η απαίτησή της για άμεση κατάργηση των κοινωνικών πόρων και θεσμοθέτηση της παραπάνω μείωσης των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών.

Περισσότερα στο ρεπορτάζ του Τζώρτζη Ρούσσου, στις σελίδες 50-51 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

efsyn.gr

 

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Το κρυφό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό

ΕΘΝΟΣ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΓΕΝΗ ΤΑΜΕΙΑ

Τις ανατροπές που έρχονται στο Ασφαλιστικό αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής». Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Βρούτσης, δίνει βάρος στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένων παρεμβάσεων.

«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και... μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία προβλέπει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό που είναι στο τραπέζι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Περισσότερα...

Συνάντηση των υγειονομικών φορέων για το ΤΣΑΥ

ONMED. Ενημέρωση για τα προβλήματα του ΤΣΑΥ είχαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων στα γραφεία του ΕΤΑΑ.

Με τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ κ. Αντ. Σελλιανάκη συναντήθηκαν οι κ. κ. Μ . Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελληνίου ιατρικού Συλλόγου, Αθαν. Κατσίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και Κυρ. Θεοδοσιάδης και Ι. Μακρυγιάννης, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αντίστοιχα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την πορείατου Ταμείου μας και να καταγραφούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν με την συμβολή και των συλλόγων .

Έγινε ιεράρχηση των θεμάτων αυτών και προγραμματίσθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την επίλυση τους.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των υγειονομικών συλλόγων τονίσθηκε ότι σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι η στήριξη του ΤΣΑΥ και η υποβοήθηση της Διοίκησης του ΕΤΑΑ και της ΔΕ του ΤΣΑΥ για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Οι συναντήσεις αυτής της μορφής θα συνεχισθούν και κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα απαιτηθεί η υλοποίηση τους από την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

 

Να επιλυθούν τα θέματα του ΤΣΑΥ και να μην οδηγούνται οι γιατροί στην απαξίωση και την απελπισία, ζητά ο ΠΙΣ από τον υπουργό Εργασίας

Να επιλυθούν τα θέματα του ΤΣΑΥ και να μην οδηγούνται οι γιατροί στην απαξίωση και την απελπισία, ζητά ο ΠΙΣ από τον υπουργό Εργασίας

Όλα τα θέματα τα οποία αφορούν το ΤΣΑΥ, καθώς και ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ιατρών, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στις 12.00 το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, και το Προεδρείο του Συλλόγου αναφέρθηκαν:

-Στην μεγάλη μείωση του προσωπικού του ταμείου μας (ΤΣΑΥ), που έχει σαν αποτέλεσμα τη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των συντάξεων των υγειονομικών, πέραν από 18 μήνες.

-Στην απαράδεκτη ταλαιπωρία των ιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, που προσέρχονται στο Ταμείο μας, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τρέχουσες υποθέσεις τους.

Περισσότερα...

Σε ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ γιατροί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι, συνιστά ο ΟΟΣΑ

xeir660

Nέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων, με υπαγωγή του ΕΤΑΑ (γιατροί, νομικοί, φαρμακοποιοί και δικηγόροι) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στον ΟΑΕΕ προτείνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας. Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Οργανισμός εισηγείται την ένταξη όλων των φορέων υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει τη διαδικασία ενοποίησης των Ταμείων «περιορισμένη, συχνά επιφανειακή και αργή». Με τη διαχείρισή τους να διασκορπίζεται σε ένα πλέγμα 40 και άνω διαφορετικών φορέων, ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι είναι ακόμη πιο προβληματικό το γεγονός διατήρησης της οικονομικής και λογιστικής ανεξαρτησίας και διαφορετικών μητρώων στα Ταμεία που ενοποιήθηκαν. Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στον ΤΑΠ-ΔΕΗ, ενώ θέτει θέμα για τα προγράμματα υγειονομικής ασφάλισης «που καλύπτουν τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, εξακολουθώντας να μην υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ».

Περισσότερα...

ΠΙΣ. Να επιλυθούν όλα τα θέματα του ΤΣΑΥ, για να μην οδηγούνται οι ιατροί στην απαξίωση και την απελπισία

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος -Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2013 – Όλα τα θέματα τα οποία αφορούν το ΤΣΑΥ, καθώς και ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ιατρών, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιάννη Βρούτση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στις 12.00 το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, και το Προεδρείο του Συλλόγου αναφέρθηκαν:

- Στην μεγάλη μείωση του προσωπικού του ταμείου μας (ΤΣΑΥ), που έχει σαν αποτέλεσμα τη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των συντάξεων των υγειονομικών, πέραν από 18 μήνες.

- Στην απαράδεκτη ταλαιπωρία των ιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, που προσέρχονται στο Ταμείο μας, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τρέχουσες υποθέσεις τους.

Περισσότερα...

Η «ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Δημήτρης Ν.Πατσάκης,11.9.13

Περιμένοντας –επί ματαίω- την αντίδραση των διαχρονικών «προστατών» μας, ιδιαίτερα όσων έχουν αυτό-διορισθεί επιμελητές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν αποτέλεσε έκπληξη τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά αναφορικά με το σαθρό, άδικο, αναποτελεσματικό και ευνοϊκό (για μερικούς) ασφαλιστικό τοπίο.

Όσοι στο παρελθόν επιχείρησαν να βάλουν σε κάποια τάξη το ήδη προβληματικό από πλευράς εσόδων και δαπανών «μοντέλο», ασφαλώς δεν επιχαίρουν για την διαμορφωμένη κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως πλήρης επικινδυνότητας.

Αναντιστοιχία εισφορών, ασφαλιστικής ηλικίας, προσδόκιμου ζωής και επιπέδου παροχών, «πλασματικών» ετών κ.ο.κ. εξύφαναν αυτό που, ενώ διεθνώς είχε καταστεί ως άμεσης προτεραιότητας ζήτημα, καθ'ημάς διαρκώς «περνούσε» στους επόμενους πολιτικούς προϊσταμένους και υπηρεσιακούς διαχειριστές.

Περισσότερα...

ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 764 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΤΑΑ?

Επειδή έχουμε βαρεθεί να το λέμε, η Ελλάδα πλέον θυμίζει ένα απέραντο φρενοκομείο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Να το πάρουμε από την αρχή? Τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα, άσχετα αν δεν τολμά κανείς να το πει επίσημα, έχουν πλέον σκάσει. Είναι τα μόνα ταμεία σε παγκόσμιο επίπεδο που μετά την «εθνική επιτυχία» του PSI κυριολεκτικά δεν έχουν αποθεματικά ούτε άλλη περιουσία (πλην από 40-50 κτίρια ερείπια).

Τι συμβαίνει λοιπόν? Το σοβιέτ τα προηγούμενα χρόνια έδινε συντάξεις σε όποιον γκάριζε δυνατότερα προεκλογικά. Έτσι, όμορφα και ωραία, φτάσαμε στους 3 εκατομμύρια συνταξιούχους με 4,5 συντάξεις!!!!!

Και ποιος θα πληρώσει τα παιδιά τα σένια? Να το πάρει το ποτάμι? Όσοι ακόμα παράγουν, που θα ξεζουμιστούν μέχρι τελικής πτώσης!!!

Καμαρώστε εδώ τις εισφορές του ΟΑΕΕ που ξεκινούν από 210 ευρώ το μήνα και μετά από χρόνια ασφάλισης φτάνουν τα 570 ευρώ το μήνα.

Δεν σας φτάνει ο ΟΑΕΕ? Πάρτε εδώ και ένα ΕΤΑΑ, που ξεκινά περίπου από 237 το μήνα και φτάνει τα 764,3 το μήνα!!!!!!!!

Για το ΙΚΑ δεν το συζητάμε.... Απλά είναι εκτός συναγωνισμού τα νούμερα!!!!

Σε τιμές προσφοράς κυκλοφορεί ακόμα ο ΟΓΑ, που ξεκινά από τα 63 το μήνα και φτάνει μέχρι τα 136 - κλικ εδώ. Για όσους χαίρονται και σκέφτονται να δηλώσουν αγρότες, υπενθυμίζουμε ότι τα ποσά του ΟΓΑ ήδη αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο και ο στόχος της τρόικα είναι σε 2-3 χρόνια να μοιάσουν σε αυτά του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ. Απλά το μενού πρέπει να σερβιριστεί σιγά σιγά, γιατί το να πεις απότομα σε έναν αγρότη να πληρώνει από 40 ευρώ 400 ευρώ το μήνα μπορεί να προκαλέσει ...δυσπεψία.

Πιστεύει κανένας ότι θα συνεχίσουν λογικοί άνθρωποι να πληρώνουν αυτά τα ποσά????? Σε μια αγορά νεκρή? Το ερώτημα δεν είναι φιλοσοφικό-ηθικό, δηλαδή του τύπου «πρέπει να πληρώσουν εξωφρενικές εισφορές» ή «θέλουν οι νέοι να πληρώσουν εξωφρενικές εισφορές». Το ερώτημα είναι ότι σίγουρα τα λεφτά αυτά οι νέοι δεν τα έχουν και δεν πρόκειται να τα βγάλουν. Για να το πούμε πιο απλά – 700 ευρώ μπορεί να είναι τα καθαρά μηνιαία κέρδη ενός επαγγελματία σήμερα (δηλαδή αν βγάλουμε ενοίκια, ΔΕΗ κτλ.). Ποιος λογικός άνθρωπος θα δώσει τα 700 για ασφάλιση στον ΟΑΕΕ? Και να τα δώσει, πως θα ζήσει αυτός και η οικογένεια του τον μήνα? Θα ζήσουν μήπως τρώγοντας την ιδέα ότι με τα 700 ευρώ τάισαν τον στρατό των 45άρηδων κουρασμένων συνταξιούχων ή τα πάρτι με ούζα στις προμήθειες στα νοσοκομεία?

Ας ελπίσουμε ότι η σαρία που σε λίγο θα αποτελεί το εθνικό μας δίκαιο να δώσει κάπως καλύτερη λύση.....

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Η μαύρη τρύπα των 3 δισ. ευρώ φέρνει νέα μέτρα στα ασφαλιστικά ταμεία – Τι αλλάζει σε εισφορές και συντάξεις

- Αλλαγές στο ασφαλιστικό από το 2014
- Ενιαίο σύστημα που αφορά τις συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους
- Ποιους θα πλήξουν τα νέα μέτρα
- Επιφυλακτική η Τρόικα για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Σχέδιο νέων μέτρων εξετάζουν κυβέρνηση και Τρόικα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,9 - 3 δισ. ευρώ που προκαλεί στα ασφαλιστικά ταμεία τη διετία 2013 - 2014 η παρατεταμένη ύφεση στη χώρα μας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις στη Δημόσιο, καθώς και η εισφοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Real", αν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές συνεχίσουν να διαμορφώνονται με τη σημερινή δυναμική και δεν ελεγχθούν τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ, τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει απόκλιση ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013 και 1,7-1,8 δισ. ευρώ το 2014. Τα ποσά αυτά κινούνται πέραν των αρχικών εκτιμήσεων και συνεπώς το έλλειμμα θα οδηγήσει την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων.

Τα μέτρα θα πλήξουν πρωτίστως τους συνταξιούχους, των οποίων οι αποδοχές έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 35% τα τελευταία χρόνια.

Για τις συντάξεις θα υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους, με το ποσό της σύνταξης να διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη που θα ανέρχεται στα 360 ευρώ και από την αναλογική, που θα διαμορφώνεται από τις εισφορές.

Αυτή η αλλαγή αρχίζει από το 2015 και για όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό, ένα μέρος της σύνταξής τους μέχρι τις 31/12/2010 θα υπολογιστεί με το σημερινό σύστημα και το υπόλοιπο βάσει του νέου τρόπου.

Παράλληλα, θα υπάρξει νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα αφορά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κυρίως τη μείωση των παροχών σε κατηγορίες ασφαλισμένων - των οποίων οι συντάξεις είναι υψηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα τεθούν σε ισχύ από το 2014.

ΠΗΓΗ:medispin.blogspot.gr

Ρύθμιση - «ανάσα» για τους οφειλέτες των Ταμείων

Επεκτείνεται σε όλα τα ταμεία η ρύθμιση οφειλών του 2013 σε 12 ισόποσες δόσεις με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα επεκταθεί η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ η οποία προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και τον Δεκέμβριο του 2012

Τη δήλωση αυτή έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει επόμενη ρύθμιση και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η πολιτική των συνεχών ρυθμίσεων έβλαψε το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς καλλιέργησε την ασυνέπεια και επανέλαβε ότι με την ίδρυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που νομοθετήθηκε πρόσφατα, θα σταματήσει οριστικά η συνεχής συσώρευση χρεών προς τα Ταμεία.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Εργασίας δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, καθώς τους επιτρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Περισσότερα...

Βρούτσης: «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο»

14860953 EVH09 BROYTSHS 550.limghandler Βρούτσης: «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο»

Την ανάγκη «εκ θεμελίων» αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας πως δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Βρούτσης δήλωσε ακόμη ότι...

... «δεν υπάρχει πλέον ούτε μια μαϊμού σύνταξη», ενώ άφησε αιχμές για τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου.

«Το κάναμε σε επτά μήνες χωρίς λεφτά. Ήταν θέμα πολιτικής βούλησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε, επρόκειτο για 55.000 περιπτώσεις συντάξεων οι οποίες ήταν αδιευκρίνιστες και το δημοσιονομικό όφελος ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Παραδέχθηκε πάντως ότι η αναζήτηση των χρημάτων από τα Ταμεία δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο τόνισε ότι τα χρήματα αναζητούνται.

Επιπλέον, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΗΓΗ:iatroi.eu

Επιστολή αγωνίας προς ΠΙΣ για το ΤΣΑΥ

top 300x55 Επιστολή αγωνίας προς ΠΙΣ για το ΤΣΑΥ

Αθήνα 8/07/2013

Προς : Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Κον Πρόεδρο

Κοιν: 1) Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

2) ΤΣΑΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι βέβαιος ότι, έχοντας συνείδηση των (όχι θεωρητικών) ευθυνών σας, γνωρίζετε την τραγική οικονομική και οργανωτική κατάσταση στο ΤΣΑΥ. Άλλωστε, εσείς  ορίζετε τον εκπρόσωπο μας στο Ταμείο και επηρεάζετε την επιλογή του διορισμένου προέδρου.

Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεστε, η χώρα βρίσκεται σε εξελισσόμενο ανελέητο οικονομικό πόλεμο. Και οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ανεύθυνο –υπεύθυνες διοικήσεις.

Είμαι σίγουρος ότι δεν προτίθεστε να άρετε τις αμαρτίες των αλήστου μνήμης προκατόχων σας.

Δεδομένης της παρούσας κατάστασης, η οποία έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, ως ιατρός με έννομο συμφέρον, σας καλώ να ενημερώσετε δημοσίως και σε εύλογο χρόνο το Σώμα που εκπροσωπείτε, σχετικά με τη σημερινή οικονομική και οργανωτική κατάσταση του ΤΣΑΥ.

Ευελπιστώ ότι δεν θα καταδεχτείτε καθυστερήσεις ή παρελκυστικές τακτικές.

Με τιμή,

Dr Μιχάλης Μάντακας

Γιατρός

ΠΗΓΗ:iatroi.eu

Συντάξεις και ασφαλιστικό, τέλος! Μας σπρώχνουν για ιδιωτική ασφάλιση.

2b457262ec3241613a8fd70228befd01 XL 300x225 Συντάξεις και ασφαλιστικό, τέλος! Μας σπρώχνουν για ιδιωτική ασφάλιση.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μιλάνε από μόνοι τους: Ανενεργός πληθυσμός: 4,7 εκατομμύρια – Εργαζόμενοι: 3,6 εκατομμύρια.

Το σάπιο οικονομικό μοντέλο της τελευταίας 25ετίας, αλλά και οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων 3 ετών βούλιαξαν τη χώρα με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Οι αριθμοί είναι θλιβεροί και μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απασχόλησης η «εξίσωση θανάτου» της χώρας – την οποία καλούνται να λύσουν οι ειδήμονες του Υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας – είναι η ακόλουθη:

Η χώρα διαθέτει 3,6 εκατομμύρια εργαζομένους, ενώ αντίστοιχα έχει 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 4,7 εκατ. μη εργαζομένους (ανέργους και παιδιά).

Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, πρακτικά σε αυτή τη χώρα δουλεύουν 3 άνθρωποι, για να ζουν 10 (συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων).

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να περικόπτει και να φορολογεί αγρίως όλο τον πληθυσμό χωρίς να προωθεί τη μία και μοναδική λύση της εξίσωσης. Αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων-εργαζομένων, το κράτος ουδέποτε πρόκειται να συγκεντρώσει χρήματα στα δημόσια ταμεία, ούτε βεβαίως στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι οι συνεχείς αποκλίσεις των δημοσιονομικών της χώρας με μεγαλύτερα ανοίγματα στους προϋπολογισμούς, ενώ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν χωρίς προειδοποίηση μέσα σε ένα βράδυ και ο πληθυσμός θα κινδυνεύσει να μείνει χωρίς συντάξεις, αλλά και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι δανειστές μας και το οικονομικό επιτελείο μας σπρώχνουν δια της βίας σε άλλες μορφές ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου οι συνταξιούχοι του μέλλοντος να συμπληρώνουν ένα μικρό επιπλέον εισόδημα.

Περισσότερα...

ΤΣΑΥ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2013.

Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση της Δ.Ε. Υγεινομικών η καταβολή των εισφορών Α' εξαμήνου 2013 παρατείνεται μέχρι 31.7.2013.

ΠΡΟΣΟΧΗ : O ιστότοπος eisfores.tsay.gr που χρησιμοποιήσατε για να λάβετε τα ειδοποιητήρια του προηγούμενου εξαμήνου δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι εισφορές Α΄ εξαμήνου 2013 των ελευθέρως ασκούντων το επάγγελμα υγειονομικών καταβάλλονται μέχρι 30/6/2013 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν.2676/99 .Οι εισφορές καταβάλλονται μέσω του Τραπεζικού Συστήματος με τη χρήση ατομικού ειδοποιητηρίου στις Τράπεζες και με τον τρόπο που αναφέρεται σε αυτό.

Το ατομικό ειδοποιητήριο, που απαιτείται για την εξόφληση των εισφορών, δεν θα
σταλεί ταχυδρομικά. Θα είναι διαθέσιμο από 18/6/2013 από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του www.tsay.gr. Οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, μπορείτε να συνδεθείτε/εγγραφείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εν συνεχεία θα μπορείτε να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφαλισμένου». Μέσω της ίδιας σελίδας, μπορείτε να ενημερώσετε τον ηλεκτρονικό σας φάκελο για τυχόν ελλείψεις, διαφορές ή αλλαγές.Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗ:stithoskopio.blogspot.com

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2014
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ