Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.

Μπλόκο Velculescu στο πάγωμα των οφειλών προς τα ταμεία

Μπλόκο Velculescu στο πάγωμα των οφειλών προς τα ταμεία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

"Πάγο" και στις δύο αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για πάγωμα οφειλών και ακατάσχετο λογαριασμό έβαλε χθες το στέλεχος του ΔΝΤ, Delia Velculescu κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Καββαθά.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η Velculescu αμφισβήτησε πλήρως την απόδοση των εκάστοτε ρυθμίσεων ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζήτησε επιπλέον στοιχεία για τη σημασία του ακατάσχετου λογαριασμού των επαγγελματιών, ενώ σημείωσε τη διαφορά μεταξύ των θετικών εκτιμήσεων που κάνει η κυβέρνηση για το οικονομικό κλίμα και των αρνητικών που κάνουν οι μικρομεσαίοι.
Μάλιστα, το στέλεχος του ΔΝΤ που συμμετέχει στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών στις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες Υπουργούς, επισήμανε ότι το "αφήγημα" της κυβέρνησης για την οικονομία είναι διαφορετικό από το "αφήγημα" το οποίο μετέφεραν χθες οι μικρομεσαίοι.
Εξάλλου, στις προσπάθειες των στελεχών της ΓΣΕΒΕΕ να καταδείξουν την ανάγκη ύπαρξης ενός ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες, η Velculescu ζήτησε περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν τη χρησιμότητα ενός τέτοιου μέτρου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο αίτημα των μικρομεσαίων –το οποίο έχει υιοθετήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- για πάγωμα των ληξιπροθέσμων χρεών με τον όρο της καταβολής των τρεχουσών εισφορών από 1.1.2017, η Velculescu σημείωσε την αποτυχία των μέχρι τώρα ρυθμίσεων να οδηγήσουν σε ανάκαμψη των εσόδων των ταμείων αλλά και τη συνεχιζόμενη έλλειψη φορολογικής συνείδησης.
Εντυπωσιακή σύμπτωση πάντως είναι πως την ίδια ώρα που η Velculescu "άδειαζε" την απόδοση των διακανονισμών, το ΙΚΑ δημοσίευε τα στοιχεία των ρυθμίσεων οφειλών προς τα ταμεία για το δίμηνο του Ιουλίου –Αυγούστου 2016. Σύμφωνα με αυτά μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες, το πλήθος όσων έχουν ενταχθεί στη μόνη "ανοιχτή" ρύθμιση οφειλών, την "πάγια ρύθμιση".
Είναι η δεύτερη φορά, που το ΔΝΤ βάζει "πάγο" στο πάγωμα των ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ταμεία κατά τις τελευταίες έξι μέρες. Η προηγούμενη ήταν την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συνάντηση του Υπ. Εργασίας με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.
"Πάγο" έχουν βάλει οι θεσμοί και στο άλλο αίτημα του Υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, δηλαδή την δυνατότητα ίδρυση επαγγελματικών ταμείων από μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους.
Και τα δύο παραπάνω αιτήματα θα συζητηθούν σε τηλεδιασκέψεις μεταξύ θεσμών – Κατρούγκαλου, μετά την σημερινή επιστροφή του τελευταίου από την Ουάσινγκτον όπου μίλησε στην 7η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το συνταξιοδοτικό. 

 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Η μεγάλη "απάτη" με 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους

Η μεγάλη "απάτη" με 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Σε σαθρές βάσεις είναι θεμελιωμένο το χιλιοδιατυπωμένο κυβερνητικό δόγμα σύμφωνα με το οποίο οι 2,6 εκατομμύρια ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις "δεν μειώθηκαν", αλλά και "δεν θα μειωθούν", βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.
Το δόγμα αυτό είναι σαθρό, γιατί οι κύριες συντάξεις θα περικόπτονταν αν η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούσε επιλεκτικά (δεδομένου ότι σε άλλες περιπτώσεις τις παρακάμπτει) τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με τις οποίες η πλήρης κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης το 2013 ήταν αντισυνταγματική.
Αν υλοποιούνταν οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιστρέψει 5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους μέσω της αναδρομικής επιστροφής της 13ης-14ης σύνταξης. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση συμφώνησε να μην... περικόψει κατά αντίστοιχο ποσό τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Τριπλό "bypass"
Επειδή, όμως, κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης διαπραγμάτευσης για το νέο ασφαλιστικό (Οκτώβριος 2015 - Μάιος 20161) οι "θεσμοί" όχι μόνο δεν ήθελαν να ακούσουν για... "αυξήσεις", άλλα έθεταν μετ' επιτάσεως θέμα μειώσεων των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση ζήτησε από τους "θεσμούς" να δεχτούν τη μελλοντική τεράστια "υπονόμευσή" τους με τρεις ταυτόχρονα τρόπους:
- Να "συμψηφιστούν" οι αυξήσεις τις οποίες έπρεπε να λάβουν οι συνταξιούχοι από την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης (εφόσον εφαρμόζονταν οι αποφάσεις του ΣτΕ) με τις μειώσεις τις οποίες έπρεπε να υποστούν λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων των Ταμείων, σύμφωνα με όσα απαιτούσαν οι δανειστές.
- Να διαμορφωθεί μια "προσωπική διαφορά" ανάμεσα στο επίπεδο των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και στο επίπεδο των συντάξεων μετά τον επαναϋπολογισμό τους με βάση τις μέσες αποδοχές του συνόλου του ασφαλιστικού βίου και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
- Να "παγώσει" τις ονομαστικές αυξήσεις τις οποίες έπρεπε να δώσει σε όλες τις εθνικές συντάξεις (και, έτσι, σε όλες τις κύριες συντάξεις) το 2018, αλλά στις εθνικές συντάξεις που αποτελούν κομμάτι των "υψηλών" κύριων συντάξεων από το 2019 μέχρι το 2023.
Διπλές μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές των συνταξιούχων
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνοδεύει τον νόμο Κατρούγκαλου προβλέπει:
1. Τη "μη καταβολή αυξήσεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)" την 1/1/2018, με στόχο την εξοικονόμηση 187 εκατ. ευρώ.
Οι αυξήσεις αυτές σε 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις το 2018 θα προέρχονταν, με βάση όσα προκύπτουν από τον νόμο Κατρούγκαλου, από την αύξηση την οποία θα έπρεπε να λάβουν οι εθνικές συντάξεις (που αποτελούν το κρατικά επιχορηγούμενο κομμάτι όλων των κύριων συντάξεων) λόγω της προβλεπομένης αύξησης του ΑΕΠ το 2017.
Ωστόσο, οι ονομαστικές αυτές αυξήσεις δεν θα δοθούν και, έτσι, θα προκύψει –πέραν της εξοικονόμησης ενός διόλου "ευκαταφρόνητου" ποσού (το οποίο θα μπορούσε να μεγαλώσει αν η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη)– μια αντίστοιχη μείωση στις πραγματικές αποδοχές των συνταξιούχων λόγω της αύξησης του Δείκτη Τιμών του Καταναλωτή.
2. Τη "μη καταβολή αυξήσεων σε υφιστάμενους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω συμψηφισμού των αυξήσεων αυτών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές" από 1/1/2019. Στόχος η εξοικονόμηση 87 εκατ. ευρώ το 2019.
"Αρνητικές προσωπικές διαφορές" θα προκύψουν σε ορισμένες κύριες συντάξεις θα καταστούν χαμηλότερες μετά τον επαναϋπολογισμό τους, σε σχέση με το επίπεδό τους πριν από τον επαναϋπολογισμό τους.
Προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις αυτές κατά το ποσό της "προσωπικής διαφοράς" τους, δεν θα λαμβάνουν τις αυξήσεις τις οποίες θα δικαιούνταν λόγω της αύξησης των εθνικών συντάξεων (εφόσον, φυσικά, αυξηθεί το ΑΕΠ το 2018). Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση θα μειωθούν οι πραγματικές αποδοχές των συγκεκριμένων συνταξιούχων το 2019, μιας και, ενώ οι θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, οι ονομαστικές αποδοχές τους θα παραμείνουν οι ίδιες (μιας και θα "απορροφώνται" από την ακρίβεια).
Φυσικά, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση θα κινηθούν οι μεταβολές στις ονομαστικές αποδοχές των συνταξιούχων σε περίπτωση που, αντί για αύξηση του ΑΕΠ το 2017 ή το 2018, προκύψει μείωσή του. Αυτό σημαίνει πως, αν μειωθεί το ΑΕΠ το 2017, θα έρθουν μειώσεις σε όλες τις εθνικές συντάξεις (μαζί και τις κύριες) το 2018 και ούτω καθεξής.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Παγώνουν οι οφειλές σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016»

Με μια πολιτική δέσμευση έκλεισε την ομιλία του στην 81η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου.

Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

newsbeast.gr

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

O Kατρούγκαλος σε άτακτη υποχώρηση, ξηλώνει το νόμο του

O Kατρούγκαλος σε άτακτη υποχώρηση, ξηλώνει το νόμο του

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Δεν έχουν περάσει καλά –καλά τέσσερις μήνες από τη θέσπιση του διαβόητου νέου Ασφαλιστικού και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εισήγαγε το νόμο αυτό "ξηλώνει" 5 σημαντικές διατάξεις του, υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής αλλά και των κυβερνητικών δεσμεύσεων που προβλέπονται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο.
Ο κίνδυνος μηδενισμού πολλών επικουρικών συντάξεων τον ερχόμενο Οκτώβριο λόγω αναδρομικών κρατήσεων –μαμούθ και η απώλεια έως και 15% στο εισόδημα ανάπηρων χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν πριν τρεις μήνες το ΕΚΑΣ οδηγούν στην επιβολή πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και την επιστροφή ΕΚΑΣ σε αναπήρους συνταξιούχους αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή σε αντίθετη –με την παραπάνω κατεύθυνση- οι αρχές του ίδιου του νέου Ασφαλιστικού περί "ισότητας" οδηγεί, βάσει του συμπληρωματικού Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, στην ένταξη των τουριστικών επιχειρηματιών σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ αυξάνοντας την εισφορά τους για την κύρια ασφάλιση από 1.1.2017 στο 20% (αντί του 14%), αλλά και στην κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) και έτσι την υπαγωγή τους στο συντελεστή 6,9%.
Πιο συγκεκριμένα :
· Ο κ. Κατρούγκαλος με χθεσινές δηλώσεις του, ανέφερε πως θα εισαχθεί " όριο 10% στις αναδρομικές κρατήσεις" στις επικουρικές συντάξεις από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι αναδρομικές κρατήσεις αυτές αφορούν εκείνες τις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (πχ επικουρικό ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ) οι οποίες κόπηκαν μεοσταθμικά κατά 20% στις 2 Σεπτεμβρίου (περίπου 150.000 εκ των 800.000), αν και οι σχετικές μειώσεις έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016, μιας και η αναπροσαρμογή τους προβλεπόταν από 1.6.2016 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Υπό τον κίνδυνο, ορισμένοι συνταξιούχοι να μην πάρουν καθόλου επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016 μιας και οι αναδρομικές κρατήσεις φτάναν και το 50% σε ήδη μειωμένες κατά 50% επικουρικές συντάξεις, το Υπ. Εργασίας εξετάζει την επιβολή του παραπάνω πλαφόν (10%) στις μηνιαίες αυτές αναδρομικές κρατήσεις. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το πλαφόν του 10% στις αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου –Αυγούστου 2016 θα επιβληθεί (εφόσον λάβει την έγκριση των θεσμών) επί της επαναυπολογισθείας επικουρικής σύνταξης.
· Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούλιο έχει θεσπιστεί πλαφόν στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα του Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα, με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ μπήκε πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων επί συνολικών ακαθάριστων αποδοχών κάτω των 1000 ευρώ /μήνα και πλαφόν 16% στις αναδρομικές κρατήσεις επί των συνολικών ακαθαρίστων αποδοχών άνω των 1000 ευρώ. Μάλιστα, η σχετική τροπολογία ορίζει πως οι μηνιαίες κρατήσεις δεν μπορούν να υπολείπονται των 50 ευρώ, αλλά και ούτε να ξεπερνάνε τα 100 ευρώ.
· Με υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, θα καθορίζεται η επιστροφή του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν αναπηρία άνω του 80% και έχασαν το συγκεκριμένο προνοιακό επίδομα από την 1.6.2016 λόγω του επανακαθορισμού των εισοδηματικών κριτηρίων. Η επιστροφή του ΕΚΑΣ για την παραπάνω κατηγορία συνταξιούχων θα είναι αναδρομική από την 1.8.2016, όπως προβλέπεται από τη σχετική τροπολογία που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.
· Με βάση το συμπληρωματικό Μνημόνιο, πρέπει οι επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων να ενταχθούν από 1.1.2017 στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει πως θα καταβάλλουν εισφορά 20% επί του δηλωτέου εισοδήματος τους για την κύρια ασφάλιση τους και όχι 14% όπως προβλέπεται για τους αγρότες.
· Επίσης, το συμπληρωματικό Μνημόνιο φέρνει την κατάργηση των εκπτώσεων στις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ τις οποίες οποίες πρέπει να καταβάλλουν οι αγρότες από 1.1.2017 κόντρα σε όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Έτσι οι αγρότες θα πρέπει από 1.1.2017 να καταβάλλουν εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος τους για τον ΕΟΠΥΥ και όχι 4,7% και 5,8% από 1.1.2018.
· Στο ίδιο "πνεύμα" πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις στις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ οι οποίες ισχύουν για τους νέους επιστήμονες (μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κλπ) . Έτσι από 1.1.2017 οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν το 6,9% του εισοδήματος τους υπέρ ΕΟΠΥΥ και όχι το 4,7% και το 5,9% από 1.1.2018. 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Δημοσιοποίησε το Ε.Τ.Α.Α. τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μηνός Ιουλίου

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία είσπραξης των καθυστερούμενων και τρεχουσών οφειλών δημοσιοποίησε το Ε.Τ.Α.Α.

Η ανακοίνωση του Ε.Τ.Α.Α.:

29/8/2016

Βάσει του αρ. πρωτ. 17850/1411/26.5.2014 εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την υποχρέωση ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Ταμείου, των μηνιαίων στοιχείων για την παρακολούθηση είσπραξης καθυστερούμενων και τρεχουσών οφειλών, σας αποστέλλουμε τους συνημμένους πίνακες:

Πίνακας 2 με τα στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο 2016.
Πίνακας 3 με τα στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο 2016.
Πίνακας 4 με τα στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο 2016.

Περισσότερα...

«Βόμβα» για τα Ταμεία οι 360.000 αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ

Ωρολογιακή «βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα συνιστούν οι 360.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, που στοιβάζονται ακόμα και τρία χρόνια στα συρτάρια των Ταμείων.

Πρόκειται για ένα «κρυφό» έλλειμμα, που έρχεται να «κουμπώσει» στα φανερά ελλείμματα των ασφαλιστικών οργανισμών απειλώντας τα δημοσιονομικά τους με εκτροχιασμό.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως για να μπορέσουν οι ασφαλιστικοί φορείς να εξοφλήσουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις προς τους υποψήφιους συνταξιούχους απαιτούνται 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην καλύτερη περίπτωση το σύστημα θα χρειαζόταν 2,8 δισ. ευρώ για να εξομαλυνθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, κάπως η κατάσταση και η καθυστέρηση να πέσει στον ένα χρόνο με 15 μήνες.

Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι ανοίγουν την πόρτα της εξόδου με διαδοχική ασφάλιση καθώς η επικοινωνία μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων βρίσκεται στην εποχή του... αραμπά και αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

«Γολγοθάς» είναι για πολλούς και η έκδοση της επικουρικής σύνταξης που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3-3,5 χρόνια.

Την ίδια ώρα στον θάλαμο αναμονής παραμένουν χιλιάδες δικαιούχοι εφάπαξ βοηθήματος, αν και μετά από τρία χρόνια άρχισαν σιγά σιγά οι πληρωμές.

Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις συνιστούν ανοικτή πληγή καθώς περίπου 177.000 αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια των Ταμείων...
 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΟ: Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου των υγειονομικών

ΕΟΟ: Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου των υγειονομικών

Την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης και τον χαρακτήρα του "καθολικού διαδόχου" του Ταμείου Προνοίας και της Στέγης Υγειονομικών για το υπό μελέτη επαγγελματικό ταμείο των υγειονομικών συνιστούν τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε την Τετάρτη 3 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) Αθανάσιος Κατσίκης, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η ΕΟΟ αναφέρει επίσης στην σχετική ανακοίνωσή της:

"Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των υγειονομικών φορέων της χώρας μας με τον υπουργό Εργασίας, κ. Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Πετρόπουλο, και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Φραγκου, κατέστη προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Σημειώνεται ότι οι υγειονομικοί δεν διαθέτουν επικουρικό ταμείο, ενώ το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας αποτελεί ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό. Όμως, επειδή ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) πρόκειται να αναλάβει όλα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και επειδή η ίδρυση επαγγελματικού ταμείου των υγειονομικών, ως "καθολικός διάδοχος" του Ταμείου Πρόνοιας και της Στέγης Υγειονομικών, θα αποκλείσει τα αποθεματικά του Ταμείου Προνοίας (112 εκατ. ευρώ) και της Στέγης Υγειονομικών (4,5 εκατ. ευρώ) από τον ΕΦΚΑ για να προικοδοτηθεί το επαγγελματικό ταμείο, προτείνουμε:

- Να προβλέπεται η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης και ο χαρακτήρας του "καθολικού διαδόχου" των υφισταμένων ταμείων, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και τη βιωσιμότητα του επαγγελματικού ταμείου των υγειονομικών".

ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

 

"Βόμβα" ληξιπρόθεσμων χρεών 3,1 δισ. στα Ταμεία

Άλλο ένα ...πακέτο μέτρων συνολικά στο ασφαλιστικό σύστημα θα χρειαζόνταν για να καταβληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών οργανισμών (συνταξιοδοτικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, κλπ).

Και αυτό γιατί όπως αποκάλυψε χθες το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης (προϋπολογισμός κράτους αλλά και Νομικών Προσώπων, Ασφαλιστικών Οργανισμών και Δήμων) για το α΄εξάμηνο του 2016, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των συνταξιοδοτικών ταμείων έφτασαν τον περασμένο Ιούνιο το επίπεδο -ρεκόρ των 3,1 δισ. ευρώ.

Μ΄άλλα λόγια οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χρωστούν σήμερα -ως επί τω πλείστον – στους ίδιους τους ασφαλισμένους τους, τον ιδιωτικό τομέα της υγείας και άλλους προμηθευτές τόσα όσα πρέπει να εξοικονομήσει το Δημόσιο (κράτος και συνταξιοδοτικά ταμεία) από τις περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις εισφορών τα επόμενα... 3-4 χρόνια , σύμφωνα με όσα προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτιμώντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 8.5.2016.

Εξάλλου, το έλλειμμα των τριών μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ) το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίζει ο νόμος Κατρούγκαλου με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται από φέτος μέχρι το 2019 αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα του ΙΚΑ να φτάνει φέτος στα 2,1 δισ. ευρώ, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ να φτάνει τα 670 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ασφαλιστικών οργανισμών ανήκει στον ΕΟΠΥΥ και ανέρχεται στα 1,831 δισ. ευρώ και ακολουθεί το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (σ.σ. φορέας καταβολής εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου) το οποίο χρωστά 726 εκατ. ευρώ σε 30.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

Από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ταμείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, δεδομένου ότι εκτινάχτηκαν από τα 1,887 δισ. ευρώ στα 3,146 δισ. ευρώ (σ.σ. αύξηση 1,259 δισ. ευρώ).

Γιατί εκτινάχθηκαν τα χρέη των ταμείων και του ΕΟΠΥΥ

Ένας από τους βασικότερους λόγους για την εκτίναξη των ληξιπροθέσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ από τα 1,225 δισ. ευρώ (Ιανουάριος 2015) στα 1,831 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2016) είναι η συσσώρευση χρεών των συνταξιοδοτικών ταμείων προς των ΕΟΠΥΥ.

Η συσσώρευση αυτή συνέβη λόγω του ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία παρακρατούν μέρος των εισφορών που εισπράττουν υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης τόσο από τους οικονομικά ενεργούς ασφαλισμένους, όσο και από τους συνταξιούχους προκειμένου να καταβάλλουν έγκαιρα τις συντάξεις.

Την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2015 – Μαρτίου 2016 τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν κατά 1,225 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), τα χρέη που συσσώρευσε κάθε ταμείο την περίοδο Ιανουαρίου 2015 -Μαρτίου 2016 έχουν ως εξής:

• ΙΚΑ : 588 εκατ. ευρώ
• ΤΑΥΤΕΚΩ : 45 εκατ. ευρώ
• ΟΑΕΕ : 515 εκατ. ευρώ
• ΟΓΑ : 77 εκατ. ευρώ

Η εκτίναξη των ληξιπροθέσμων οφειλών του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (εφάπαξ Δημοσίου) από τα 363 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2015) στα 726 εκατ. ευρώ οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ επεδίωκε -κόντρα στις πιέσεις των δανειστών- να αποτρέψει και ύστερα να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες τις οποίες θα έφερνε στα εφάπαξ η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ίσχυε από το 2014. Ωστόσο, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου προκύπτουν τελικά όχι μόνο μειώσεις 20% στα εφάπαξ του Δημοσίου, αλλά στο μεσοδιάστημα (δηλ. μεταξύ Ιανουαρίου 2015 -Ιουνίου 2016) διπλασιάστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΤΠΔΥ.

Δεν φτάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ για να κλείσουν οι "τρύπες"

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε στις 27 Ιουλίου πως η κυβέρνηση θα διαθέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ για την καταβολή βεβαιωμένων υποχρεώσεων των ταμείων για εφάπαξ και συντάξεις.

Αυτό θα καταστεί δυνατό λόγω της εκταμίευσης της δόσης μετά τη θετική ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του προγράμματος. Ωστόσο, η μείωση των ληξιπροθέσμων χρεών των ασφαλιστικών οργανισμών κατά 1,7 δισ. ευρώ τους επόμενους 11-12 μήνες, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.
Ελλείψει πόρων από ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες μόλις και μετά βίας ανακάμπτουν, αλλά και από φορολογικά έσοδα,δεδομένου ότι πέφτουν συνεχώς (από τα οποία καλύπτεται η κρατική χρηματοδότηση προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς), τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα αυξηθούν και πάλι, εκτιμούν ειδικοί της οικονομικής ασφάλισης.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/ 

 

Εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η αδυναμία ή και η αποφυγή πληρωμής εισφορών στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ. Ακόμη και οι οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249. Οι 88.217 έχουν «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί.


Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία εκτιμώνται σε πάνω από 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,6 δισ. έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (αφορούν οφειλές από 5.000 ευρώ και άνω) και οι παράγοντες της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τη μισθωτή εργασία όσο και για τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες θα επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε κατάρρευση τα έσοδα των Ταμείων και σε εκτίναξη τις οφειλές.

Αναλυτικά, το β΄ τρίμηνο του 2016, τα χρέη προς τα Ταμεία που εντάχθηκαν στο Κέντρο, ανήλθαν σε 16,6 δισ. από 15,7 δισ. ευρώ τρεις μήνες πριν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση οφείλεται κυρίως σε πρόστιμα - προσαυξήσεις παλιών χρεών και ένταξη ενός σημαντικού πακέτου νέων χρεών από τον ΟΓΑ (20.000 οφειλέτες με χρέη 186,4 εκατ. ευρώ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων – σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός. Από αυτούς, οι 3.469 υπήχθησαν στις 12 δόσεις, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν οφειλέτες που επιθυμούν να ενταχθούν εκ νέου σε ρύθμιση, εφόσον υπάρξουν κάποιες ευνοϊκότερες διατάξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών να δώσουν τη δυνατότητα επανένταξης σε κάποιους που έχασαν τη ρύθμιση λόγω λάθους, για λόγους ανωτέρας βίας ή λόγω αδυναμίας των πληροφορικών συστημάτων να εναρμονιστούν με το ΚΕΑΟ.

Οι εισπράξεις

Την ίδια στιγμή, το ΚΕΑΟ συντονίζει τις ενέργειές του προκειμένου να διαχωρίσει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» από αυτούς που λόγω κρίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ηδη, τις προηγούμενες ημέρες το ΚΕΑΟ απέκτησε πρόσβαση στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, προκειμένου εξειδικευμένα στελέχη του, εξετάζοντας τις κινήσεις των λογαριασμών, να σκιαγραφούν το προφίλ των οφειλετών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παράλληλα με τα χρέη, αυξάνονται και οι εισπράξεις του Κέντρου. Ετσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 196,3 εκατ. ευρώ έναντι 189,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 161 εκατ. ευρώ το τελευταίο του 2015.

Συνολικά, οι εισπράξεις του πρώτου 6μήνου φέτος έφτασαν τα 385,7 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 375 εκατομμυρίων που είχε τεθεί.

Σε αυτό συντέλεσαν τόσο η διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 (έχουν εισπραχθεί 16,34 εκατ. ευρώ από 14.793 οφειλέτες) όσο και ο έλεγχος αφερεγγυότητας επιχειρήσεων με αναστολή της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ για όσους έχουν μεγάλες αρρύθμιστες οφειλές και δημιουργούν διαρκώς νέες (έχει εφαρμοστεί σε 553 οφειλέτες και οι 131 προχώρησαν σε ρύθμιση).

Aπό την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 έχουν ενταχθεί συνολικά 125.888 οφειλέτες από το ΙΚΑ (περίπου το 25% των οφειλετών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού). Από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί οι οφειλέτες με χρέη από 5.000 έως 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω. Από τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ έχουν ενταχθεί αντίστοιχα 50.299 και 1.925 οφειλέτες αντίστοιχα.

Μάλιστα, τα στοιχεία με βάση το ύψος της οφειλής, δείχνουν ότι υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών.

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

Νέα "μετανάστευση" επαγγελματιών λόγω... Κατρούγκαλου

Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Μετά τη φορολογική "µετανάστευση", ήρθε και η ασφαλιστική! Αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικούς µήνες στο µέτωπο της ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελµατιών έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που υποστηρίζουν εδώ και καιρό οι οικονοµολόγοι: Οι νόµοι της αγοράς είναι ανίκητοι.

Όλο και µεγαλύτερος αριθµός ελεύθερων επαγγελµατιών που έχουν µεσαίο και υψηλό εισόδηµα στην Ελλάδα καταφεύγουν πλέον στη "λύση" της ασφαλιστικής τους µετανάστευσης προκειµένου να γλυτώσουν τις εξοντωτικές εισφορές Κατρούγκαλου, που τους επέβαλε στο πλαίσιο της ασφαλιστικής µεταρρύθµισης, η οποία ήταν βασικό συστατικό για το κλείσιµο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού Μνηµονίου. Η αλήθεια είναι ότι, όσους "φόρους" και να βάλει µια κυβέρνηση, η αγορά θα αποφασίσει αν θα τους πληρώσει και πόσο. Τα παραπάνω δεν θα µπορούσαν να έχουν πιο απτή απόδειξη από αυτήν που φέρνει στη δηµοσιότητα το "Κ".

Τι κάνουν

Η διέξοδος που έχουν εντοπίσει πολλοί ελεύθεροι επαγγελµατίες προκειµένου να γλυτώσουν από την υπερβολικά υψηλή και ουσιαστικά παράλογη, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, ασφαλιστική "φορολογία" είναι η ουσιαστική µεταφορά της ασφαλιστικής τους έδρας µέσω της ίδρυσης µιας νέας επιχείρησης, κυρίως στην Κύπρο, ενώ έχουν υπάρξει και αντίστοιχα περιστατικά µε ανοίγµατα νέας επιχείρησης στη Βουλγαρία.

Αυτό που κάνει ο ελεύθερος επαγγελµατίας, όπως, για παράδειγµα, ένας µηχανικός, οικονοµολόγος ή και δικηγόρος (υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά), είναι να προχωρά στη σύσταση µιας µητρικής εταιρείας στην Κύπρο. Ο µέτοχος της εταιρείας είναι Έλληνας φορολογικός κάτοικος, ο οποίος, όµως, ασφαλίζεται στην Κύπρο. Στη συνέχεια η κυπριακή εταιρεία προχωρά στη σύσταση µιας θυγατρικής επιχείρησης στην Ελλάδα, δηλαδή ενός υποκαταστήµατος. Το υποκατάστηµα προσλαµβάνει ως µισθωτούς συνεργάτες του ελεύθερου επαγγελµατία µε έναν χαµηλό µισθό, προκειµένου να µην επιβαρύνεται η επιχείρηση µε υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές.

Το εισόδηµα που πραγµατοποιεί το υποκατάστηµα της κυπριακής επιχείρησης στην Ελλάδα φορολογείται κανονικά µε βάση το ελληνικό φορολογικό σύστηµα, αλλά ο ελεύθερος επαγγελµατίας γλυτώνει µέσω αυτής της διαδικασίας την καταβολή σηµαντικού µέρους των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς καταβάλλει χαµηλές εισφορές στην Κύπρο. Μάλιστα, για να λειτουργήσει το όλο "σχήµα", θα πρέπει µε κάποιον τρόπο η µητρική εταιρεία στην Κύπρο να πραγµατοποιεί έστω και ένα µικρό εισόδηµα, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και να έχει οικονοµική λογική η όλη διαδικασία.

Τι "κερδίζουν"

Για να γίνει κατανοητό πόσα γλυτώνει ένας ελεύθερος επαγγελµατίας µε την εφαρµογή της παραπάνω διαδικασίας, αρκεί ένα παράδειγµα.

Ένας ελεύθερος επαγγελµατίας, για παράδειγµα ένας µηχανικός, έχει ετήσιο εισόδηµα στην Ελλάδα ύψους 100.000 ευρώ. Με βάση τις νέες ρυθµίσεις Κατρούγκαλου, θα πρέπει να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές 19.070 ευρώ ετησίως. Ο ίδιος επαγγελµατίας µε το προηγούµενο σύστηµα ασφαλιστικών εισφορών κατέβαλλε 3.876 ευρώ. Καλείται, δηλαδή, να πληρώσει επιπλέον 15.194 ευρώ ετησίως. Αντί για αυτό, προχωρά στη σύσταση της εταιρείας στην Κύπρο, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελµατιών υπολογίζονται ως ποσοστό επί ενός ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος και προαιρετικά επί του πραγµατικού.

Στην πράξη, οι µηνιαίες εισφορές που καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελµατίας δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ µηνιαίως και, έτσι, επιβαρύνεται µε περίπου 2.400 ευρώ. Με την ασφάλισή του στην Κύπρο δεν είναι υποχρεωµένος να είναι ασφαλισµένος και στην Ελλάδα ως ελεύθερος επαγγελµατίας.

Έτσι, γλυτώνει ετησίως περισσότερα από 15.000 ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο θα πρέπει να σηµειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις µπορεί να είναι και αυτό που κρατά οικονοµικά ζωντανό τον ελεύθερο επαγγελµατία. Από αυτό το ποσό, βέβαια, θα πρέπει να αφαιρεθούν και τα γενικά έξοδα για τη σύσταση και τη συντήρηση της εταιρείας στην Κύπρο, τα οποία όµως είναι τόσο χαµηλά, ώστε δικαιολογούν την επιλογή αυτή.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι το όφελος είναι µόνο στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς στο πεδίο της φορολογίας το εισόδηµα που παράγεται από το υποκατάστηµα της επιχείρησης στην Ελλάδα φορολογείται µε βάση το ελληνικό φορολογικό σύστηµα.

Οι αλλαγές στις εισφορές

Σύμφωνα µε τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελµατίες και τους επιστήµονες, οι εισφορές που καλείται η πλειονότητα να πληρώσει είναι σηµαντικά αυξηµένες σε σχέση µε το προηγούµενο καθεστώς. Ο βασικός κανόνας είναι ότι η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται µε συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήµατος των ελεύθερων επαγγελµατιών. Ως ελάχιστο εισόδηµα για τον υπολογισµό των εισφορών έχει οριστεί το 80% του µικτού µισθού του ανειδίκευτου εργάτη και ως µέγιστο τα περίπου 58.000 ευρώ.

Υπάρχουν, όµως, και εκπτώσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται:

Για τους νέους επιστήμονες

Σταδιακή µετάβαση στον συντελεστή 20% για τα πρώτα πέντε χρόνια της επαγγελµατικής δραστηριότητάς τους µε τον ακόλουθο τρόπο:

> 14% για τα πρώτα δύο χρόνια

> 17% για τα επόµενα τρία χρόνια

> 20% στον 6ο χρόνο.

Τα "μπλοκάκια"

Ο εργαζόµενος µε δελτίο παροχής υπηρεσιών πρέπει να καταβάλλει το 6,7% του εισοδήµατος ως εισφορά για την κύρια σύνταξη. Το υπόλοιπο 13,3% θα πρέπει να το καταβάλλει ο εργοδότης του. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Α.Βασιάδης. Εκκρεμότητες για τους μονοσυνταξιούχους υγειονομικούς

Βασιαδης Αναστάσιος

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Με τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο (ν. 4387/2016 άρθρο 94 παράγραφος 5), ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) καταργείται από 1.1.2016 (Νομικά δεν πρόκειται για Κλάδο του ΤΣΑΥ, αλλά για Κατηγορία του Κλάδου Σύνταξης).

Βάσει των ως άνω διατάξεων, οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΤΣΑΥ και έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων καταβάλλοντας επι πλέον εισφορές, δικαιούνται προσαύξησης της σύνταξής τους, το ύψος της οποίας προβλέπεται οτι θα προσδιοριστεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει σχετικής οικονομικής αναλογιστικής μελέτης.

Στη μελέτη για τον προσδιορισμό του ποσοστού προσαύξησης θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος των εισφορών υπέρ της προσαύξησης, ο αντίστοιχος χρόνος καταβολής τους, καθώς και τα έτη καταβολής της παροχής λόγω της προσαύξησης.

Με νεώτερη νομοθετική τροπολογία θεσμοθετήθηκε ανταποδοτική σύνταξη στους μονοσυνταξιούχους, κατά την οποία ορίζεται αναπλήρωση 0,075 για κάθε 1% προσαύξησης ετησίων εισφορών, που αντιστοιχεί σε περίπου 9 ευρώ ετησίως.

Από τις συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν την κατάργηση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων ανακύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα για ομάδες ασφαλισμένων, που έχουν υπαχθεί στην Μονοσύνταξη ως εξής:

Εν ενεργεία Υγειονομικοί υπό ρύθμιση παλιών οφειλών Μονοσύνταξης.

Από τις συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν την κατάργηση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων ανακύπτει συγκεκριμένη εκκρεμότητα για τους εν ενεργεία Υγειονομικούς που υπήχθησαν προαιρετικώς στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων το τελευταίο διάστημα, ενώ ρύθμισαν τις παλαιότερες εισφορές με δόσεις που εξακολουθούν να καταβάλλονται με πάγια εντολή από τραπεζικούς λογαριασμούς, με απόλυτη προϋπόθεση την παράλληλη καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Από την στιγμή που ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων καταργήθηκε και οι τρέχουσες εισφορές για την Μονοσύνταξη σταματούν να καταβάλλονται, αυτονόητα το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις δόσεις των παλιών οφειλών.

Παρά ταύτα ενώ οι τρέχουσες εισφορές της κατηγορίας Μονοσυνταξιούχων σταμάτησαν δια νόμου να καταβάλλονται, εξακολουθούν να εισπράττονται οι δόσεις της ρύθμισης παλαιοτέρων οφειλών, κατά τρόπον που αντίκειται στις κείμενες διατάξεις, δεδομένου ότι αυτές οι δόσεις εξ αρχής συνδέονται και γίνονται αποδεκτές υπό την προϋπόθεση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών.

Η διεκπεραίωση αυτής της εκκρεμότητας, απαιτεί αρμοδίως διευκρίνηση, δια της οποίας να ορίζεται ότι, από της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου δια του οποίου καταργήθηκε η κατηγορία Μονοσυνταξιούχων, καταργούνται και οι ρυθμίσεις παλαιοτέρων οφειλών Μονοσύνταξης και παύει η είσπραξη των ορισθεισών δόσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Παλιοί Συνταξιούχοι

Οι Συνταξιούχοι Υγειονομικοί που εισπράττουν ήδη το πρόσθετο ποσό εκ της Μονοσύνταξης, έχουν ενταχθεί προαιρετικώς στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, επί τη βάσει της νομικής διάταξης περί απόδοσης του 50% επί της βασικής σύνταξης. Η εκ των υστέρων αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει την Μονοσύνταξη, στην πραγματικότητα αποτελεί δήμευση του ασφαλιστικού κεφαλαίου, το οποίο προαιρετικώς δημιούργησαν οι Υγειονομικοί υπό την εγγύηση του κράτους.

Η εξαίρεση των παλιών Συνταξιούχων από τις νέες διατάξεις περί Μονοσύνταξης αποτελεί στοιχειώδη έκφραση δικαιοσύνης και πρέπει να διασφαλισθεί.

Συνταξιούχοι με πάγια προκαταβολή.

Είναι οι Συνταξιούχοι Υγειονομικοί που εν αναμονή της τελικής εκκαθάρισης του συνταξιοδοτικού

τους φακέλου εισπράττουν το 80% της προβλεπόμενης σύνταξης μετά από πρόχειρο λογιστικό

έλεγχο.

Στα πλαίσια της διασφάλισης με το ως άνω σκεπτικό, επιβάλλεται και αυτοί οι Υγειονομικοί να εξαιρεθούν από τις νέες διατάξεις περί Μονοσύνταξης.

Συνταξιούχοι υπό έναρξη εκκαθάρισης.

Είναι οι Υγειονομικοί που εξήλθαν από το επάγγελμα και υπέβαλλαν τον συνταξιοδοτικό τους φάκελο πριν την δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων περί Μονοσύνταξης, χωρίς να εισπράττουν ακόμα το 80% της προβλεπόμενης σύνταξης. Και αυτοί πρέπει αυτοί να εξαιρεθούν από τις νέες διατάξεις περί Μονοσύνταξης.

Η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού Νόμου συνολικά, απαιτεί μεγάλο αριθμό Υπουργικών Αποφάσεων, Ερμηνευτικών Εγκυκλίων και Διοικητικών Πράξεων. Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητο να ρυθμιστούν τα επί μέρους ζητήματα που άπτονται των Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Συντάξεις με "επιδότηση" ΕΟΠΥΥ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Διπλές… εισφορές καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να καταβάλλονται οι συντάξεις κάθε μήνα.
- Τη μία δόση εισφορών την καταβάλλουν οι οικονομικά ενεργοί ασφαλισμένοι υπέρ της κύριας –επικουρικής σύνταξης από την οποία βάσει νόμου συγκεντρώνεται –μαζί με την κρατική χρηματοδότηση – το αναγκαίο ποσό για την πληρωμή των συντάξεων.
- Η δεύτερη δόση εισφορών συγκεντρώνεται "άτυπα" μιας και παρακρατείται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία από τις εισφορές που καταβάλλουν όχι μόνο οι οικονομικά ενεργοί ασφαλισμένοι, αλλά –από τον Ιούλιο του 2015- και οι συνταξιούχοι δεδομένου ότι έχει επιβληθεί παρακράτηση 6% στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως τελευταία τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν παρακρατήσει 460 εκατ. ευρώ από εισφορές που εισέπραξαν υπέρ του ΕΟΠΥΥ αλλά δεν αποδόθηκαν σε αυτόν τον ασφαλιστικό οργανισμό προκειμένου να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί ούτε λίγο –ούτε πολύ στα προβλεπόμενα ετήσια έσοδα του ΕΟΠΥΥ μόνο από τις παρακρατήσεις 6% στις συντάξεις υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης και στο 13% των προβλεπομένων ετησίων εσόδων συνολικά από ασφαλιστικές εισφορές.
Στελέχη του Υπ. Εργασίας διαβεβαιώνουν, όμως, πως το ποσό των 460 εκατ. ευρώ -το οποίο αποτελεί όμως μόλις το 25 % του συνόλου των ληξιπροθέσμων χρεών των συνταξιοδοτικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ- θα επιστραφεί στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι αποτελεί διαρκή απειλή η "έκρηξη" του χρέους προς τρίτους (ασθενείς, ιδιωτικός τομέας υγείας, γενική κυβέρνηση).
Δεδομένου ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ είναι κολλημένη και φέτος περίπου στο 1 δισ. ευρώ και ακόμα εκκρεμεί η άντληση μέρους της δόσης του διεθνούς δανείου με στόχο την εξόφληση μέρους των ληξιπροθέσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ (7,1 δισ. ευρώ), μόνη ελπίδα παραμένει η αύξηση των εσόδων από τις εισφορές ύψους 1,8 δισ. ευρώ τις οποίες έχουν παρακρατήσει και δαπανήσει τα ασφαλιστικά Ταμεία για την καταβολή συντάξεων. 

Περισσότερα...

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΣΑΥ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016

graphical space

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο τέως υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας μιλά στο ygeia360.gr μετά την παραίτησή του

Ο τέως υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας μιλά στο ygeia360.gr μετά την παραίτησή του

Λίγες ημέρες μετά από την παραίτησή του από τη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ, ο Γιάννης Δούκας εξηγεί την Δευτέρα 20 Ιουνίου στο ygeia360.gr την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του και μιλά για όλα εκείνα τα οποία τον υποχρέωσαν να αποστεί της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική πολιτική.


Συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο


- Από την επιστολή της παραίτησής σας προκύπτει ότι οι πρόσφατες σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ενδεχομένως σε συνδυασμό με το φορολογικό, θα έλεγα εγώ, ήταν εκείνη η απόφαση της κυβέρνησης η οποία σάς έδωσε την αποφασιστική ώθηση προς την υποβολή παραίτησης. Θεωρείτε ότι αυτές οι αλλαγές είναι χωρίς δυνατότητες ανάκλησης στο μέλλον;

Με την παραίτησή μου θέλησα να αναδείξω αυτά τα ζητήματα και να ρίξω μια πέτρα στα λιμνάζοντα νερά.
Την ανάκληση μπορεί να την επιβάλλει μόνο μια μεγάλη Λαϊκή κινητοποίηση. Όσο θα περνά όμως ο χρόνος τόσο θα απομακρυνόμαστε από αυτό το ενδεχόμενο γιατί αν συμβούν αλλαγές που θα επηρεάσουν δομές θα είναι τρομερά δύσκολο αν όχι αδύνατο ν' αλλάξουν.


- Σε ποια στοιχεία στηρίζετε την εκτίμησή σας, σύμφωνα με την οποία, όπως γράφετε στην επιστολή σας, θα ακολουθήσει και νέος γύρος σαρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας;

Αυτό που ζούμε έξι χρόνια τώρα είναι ότι κάθε φορά που παίρνονται μέτρα λέγεται ότι θα είναι τα τελευταία. Αυτό ζούμε και σήμερα. Επιπρόσθετα μιας και μιλάμε για το ασφαλιστικό όλες οι πολιτικές των τελευταίων τριάντα χρόνων κινήθηκαν στη λογική της περικοπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χωρίς όμως το ασφαλιστικό να διασωθεί. Θυμίζω το νόμο Σιούφα το 1992, το νόμο Ρέππα το 2002, το νόμο Λοβέρδου το 2010, τις παραπέρα μειώσεις των τελευταίων έξι ετών. Σήμερα έχουμε άλλη μία «τελευταία» μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σε ότι αφορά τα στοιχεία, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα έσοδα θα μειωθούν γιατί με την οριοθέτηση της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, το οποίο συνεχώς μειώνεται, με τις πολιτικές που ασκούνται την ανεργία να συνεχίζει να αυξάνεται, τους μισθούς να συνεχίζουν να συμπιέζονται και να μειώνονται και την εισφοροδιαφυγή να ενισχύεται με τον τελευταίο νόμο αφού μετά τα 20 περίπου χρόνια ασφάλισης ελάχιστα θα έχει να προσφέρει στη σύνταξη ο περαιτέρω χρόνος. Η μείωση των εσόδων θα φέρει και μείωση των παροχών.
Με δεδομένη τη μείωση της προσδοκίας για αξιοπρεπή σύνταξη πολλοί θα είναι αυτοί που θα τρέξουν με το υστέρημά τους στην ιδιωτική ασφάλιση που είναι ο τρίτος πυλώνας θεωρώντας ότι από κει θα αναπληρώσουν ότι χάνουν από το Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.


- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι There Is Not Alternative (TINA) σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στο ασφαλιστικό... Πόσο αποδεκτή μπορεί να είναι μία στρατηγική τύπου TINA από μία κυβέρνηση της αριστεράς;

Σε καμία περίπτωση η Αριστερά δεν μπορεί να υιοθετεί λογικές ΤΙΝΑ. Η λογική αυτή είναι καταστροφική. Οφείλει να δημιουργεί εναλλακτικές. Η λύση δεν θα έρθει από τη μείωση των παροχών αλλά από την αύξηση των εσόδων κάτι που ποτέ δεν είδαν. Θα έρθει δηλαδή αν χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή, αν σταματήσει ο κατήφορος της μείωσης των μισθών, αν σταματήσουν οι πολιτικές που παράγουν νέους ανέργους ώστε όλα αυτά να παίξουν ρόλο στην αύξηση των εσόδων και τέλος αν σταματήσει η λεηλασία των αποθεματικών και περάσουμε στη σταδιακή επιστροφή τους. Συνολικά για το θέμα υπήρχε η επεξεργασία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 η οποία δυστυχώς πήγε στα σκουπίδια.


- Υπήρξαν εσωτερικές εισηγήσεις προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, αν όχι για μία άλλη στρατηγική στο ασφαλιστικό, τουλάχιστον για την υιοθέτηση ορισμένων σημείων από τις εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες είχαν καταθέσει, για παράδειγμα, οι επικεφαλής του συνόλου των επιστημονικών φορέων της χώρας μας;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν και τι είδους εισηγήσεις έγιναν καθώς δεν συμμετείχα σε καμία ομάδα εργασίας και επεξεργασίας των θέσεων και προτάσεων που κατατέθηκαν.


- Τελικά, κ. Δούκα, πόσο σημαντικό είναι να νιώθει και να είναι κανείς συνεπής ως προς τις αρχές και τις ιδέες του, ως προς την συνείδησή του; Νιώθετε ότι η καρέκλα της εξουσίας έχει τη δύναμη να παίξει πολύ περίεργα παιχνίδια στους φορείς της;

Το να νιώθει κανείς συνεπής με αυτά που θίγετε είναι μεγάλη υπόθεση. Θα έλεγα ότι πολλές φορές αναμετράσαι με τον εαυτό σου και δοκιμάζεσαι. Δυστυχώς η καρέκλα της εξουσίας έχει δείξει και στο παρελθόν και το δείχνει και σήμερα ότι έχει τη δύναμη να αλλοιώνει συνειδήσεις, να κάνει πιο ευέλικτες και ελαστικές αρχές, ιδέες και αξίες με επιχείρημα την κατά περίπτωση "ρεαλιστική προσέγγιση".

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας για λόγους προσήλωσης στις αρχές του

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας για λόγους προσήλωσης στις αρχές του

Σε μία σπάνιας ευαισθησίας και πολιτικής ειλικρίνειας κίνηση προχώρησε την Πέμπτη 16 Ιουνίου ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση, προκειμένου να παραμείνει προσηλωμένος στις αρχές του, όπως ο ίδιος τονίσει στην επιστολή παραίτησής του.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Δούκας αναφέρει στην επιστολή του:

"Με την επιστολή μου αυτή, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, θέση στην οποία τοποθετήθηκα από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν έναν περίπου χρόνο, με διάθεση να προσφέρω στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.
Έναν χρόνο μετά, δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση αυτή, παρότι είναι θέση κρατική–διοικητική και όχι θέση πολιτική ή κομματική, λόγω των σοβαρών διαφωνιών μου στην πολιτική που ασκείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.
Η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αποκλίνει κατά 180 μοίρες απ' αυτά που υποσχέθηκε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, τα οποία με συνέπεια και για πολλά χρόνια προέβαλα είτε ως κομματικό στέλεχος είτε ως εργατικός εκπρόσωπος σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά με τον πρόσφατο νόμο, αντί να δοθεί η 13η σύνταξη που είχαμε υποσχεθεί, έχουμε δραστικές μειώσεις στις νέες καταβαλλόμενες συντάξεις, αντί να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, έχουμε τον επανυπολογισμό των συντάξεων και, έτσι, γίνονται νομότυπες οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες, αντί για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών), προωθείται ένα υπερταμείο μαμούθ.
Ταυτόχρονα, υιοθετείται το σύστημα των τριών πυλώνων που ξορκίζαμε, πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015.
Εκτίμησή μου είναι ότι, παρά τις δραστικές μειώσεις που θα προστεθούν σε όλες τις άλλες που επέβαλαν με τις πολιτικές τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από την πίεση μίας νέας αξιολόγησης ή της εκταμίευσης μίας δόσης, θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Παράλληλα, πιστεύω ότι τόσο το νέο οργανωτικό μοντέλο με το υπερταμείο όσο και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων θα φέρουν τεράστια διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, που θα αποβούν σε βάρος των ασφαλισμένων και σε βάρος του σημερινού απαιτούμενου χρόνου για τη χορήγηση σύνταξης.
Επιλέγω τη σημερινή ημέρα για την υποβολή της παραίτησής μου, καθώς, μόλις χθες, έκλεισε ο πρώτος κύκλος διερεύνησης καταγγελίας για παραβατική συμπεριφορά και για χορήγηση πλαστών αναπηρικών συντάξεων (μία από τις αρμοδιότητες που μου είχε ανατεθεί είναι και η διεύθυνση αναπηρίας και ιατρικής της εργασίας) με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.
Τέλος, σημειώνω ότι αυτή η πράξη χαρακτηρίζει την προσήλωσή μου στις ηθικές αξίες και στις αρχές που πρεσβεύω και δηλώνει την επιμονή μου, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, για ένα διαφανές και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο σήμερα συνεχίζει να αποδιαρθρώνεται».

ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

 

Ενημέρωση σχετικά με την καταβολή των εισφορών του Α' Εξαμ. 2016 των ελευθέρως ασκούντων το επάγγελμα του υγειονομικού - Φαρμακοποιών

Ενημέρωση σχετικά με την καταβολή των εισφορών του Α' Εξαμ. 2016 των ελευθέρως ασκούντων το επάγγελμα του υγειονομικού - Φαρμακοποιών

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΤΥ παρακαλώ πατήστε

ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Προαπαιτούμενο του Σεπτεμβρίου η κατάργηση όλων των εκπτώσεων στις εισφορές Υγείας...

Προαπαιτούμενο του Σεπτεμβρίου η κατάργηση όλων των εκπτώσεων στις εισφορές Υγείας...

Μεταξύ των δεκαπέντε προαπαιτουμένων της αξιλόγησης του ερχομένου Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται η κατάργηση όλων των εκπτώσεων στις εισφορές Υγείας, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει την Δευτέρα 13 Ιουνίου το in.gr.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το in.gr, τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:

- Κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.

- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

- Αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ' αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης

- Αναθεώρηση –και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών

- Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κλπ)

- Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

- Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή τον Ιούλιο.

- Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ΔΕΗ-5,56% του management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια θα είναι κοστοστρεφή.

- Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

- Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς

- Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο

- Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

- Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων

- Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων

- Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

«Σοκ και δέος» από Γενάρη λόγω ασφαλιστικών εισφορών – Το σενάριο «φωτιά»

Πολύ νωρίτερα από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν θα έρθουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες αντιμέτωποι με το «σοκ και δέος» της σύνδεσης των ασφαλιστικών τους εισφορών με το εισόδημα.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι βάση υπολογισμού για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι τα καθαρά κέρδη των επαγγελματιών κατά το 2016. Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας αντιλαμβάνονται ότι όσο και αν επιταχυνθεί του χρόνου η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων –αυτός ήταν ο στόχος και φέτος αλλά τελικώς δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί– σαφής εικόνα δεν πρόκειται να υπάρχει νωρίτερα από τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

http://www.fpress.gr/

Όμως, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν… αντέχουν οικονομικά αν δεν εισπράξουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ήδη καταστρώσει εναλλακτικά σενάρια ώστε οι εισφορές νέου τύπου, να ξεκινήσουν να πληρώνονται με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Τι προβλέπει το κυρίαρχο σενάριο; Προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Από 1/1/2017 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές οι οποίες θα υπολογιστούν με βάση το μέσο όρο των δηλωθέντων εισοδημάτων της διετία 2014-2015 ή της 3ετίας 2013-2015.

Η… αγωνία του υπουργείου Εργασίας για τα έσοδα θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας σε χιλιάδες επαγγελματίες με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Ειδικά οι επαγγελματίες που έχουν δει τα κέρδη τους να υποχωρούν δραματικά τα τελευταία 3 χρόνια, θα κληθούν πρώτα να πληρώσουν υψηλές εισφορές βασισμένες στα οικονομικά δεδομένα της περιόδου 2013-2015 και μετά να επιδιώξουν τον συμψηφισμό με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα προκύψουν επί των φορολογητέων κερδών του 2016.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες ενώ για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος θα απαιτηθεί η έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Αναμένεται ότι από τη διαδικασία της «προκαταβολής» των ασφαλιστικών εισφορών θα εξαιρεθούν όσοι διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μέσα στο 2016. Και αυτό διότι οι ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα έχουν εξαντληθεί με την καταβολή των εισφορών στον ΟΑΕΕ βάσει του υφιστάμενου τρόπου υπολογισμού. Με το που θα επισημοποιηθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, θα φανεί αν θα υπάρξει «κύμα» επαγγελματιών που θα σπεύσουν σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για να κλείσουν τα βιβλία τους.

Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, εφόσον υιοθετηθεί, το σύστημα της «προκαταβολής» των ασφαλιστικών εισφορών, γίνεται αντιληπτό μέσα από το ακόλουθο παράδειγμα: Ο ελεύθερος επαγγελματίας του παραδείγματος, εμφάνισε καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ το 2013, 35.000 ευρώ το 2014 και 40.000 ευρώ το 2015.

Για το 2016, τα καθαρά κέρδη δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20.000 ευρώ (σ.σ. να σημειωθεί ότι το σενάριο θα αποδειχθεί πολύ ρεαλιστικό καθώς από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του ασφαλιστικού νόμου, χιλιάδες επαγγελματίες είτε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις κάτι που σημαίνει ότι δεν εργάζονται σε κανονικούς ρυθμούς, είτε ότι δεν… τιμολογούν φοβούμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα φουσκώσουν τον συνολικό λογαριασμό ασφαλιστικών εισφορών και φόρων). Κατά τη διάρκεια του 2016, ο επαγγελματίας του παραδείγματος θα εξακολουθήσει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα δεδομένα του ΟΑΕΕ. Αν υποτεθεί ότι ο επαγγελματίας ανήκει στην 4η ασφαλιστική τάξη, το σύνολο των εισφορών για το 2016, διαμορφώνεται και θα διαμορφωθεί στα 335 ευρώ τον μήνα ή στα 4.024,44 ευρώ.

Η καταβολή των εισφορών θα σταματήσει στο τέλος του 2016 (για την ακρίβεια στις αρχές του 2017 που θα πληρωθούν οι εισφορές του τελευταίου διμήνου). Από τις αρχές του 2017, θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα. Τα μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την ΓΓΔΕ, θα υπολογίσουν τον μέσο όρο της 3ετίας 2013-2015 (35.000 ευρώ) και επί αυτού του ποσοστού θα υπολογίσουν την προκαταβολή των εισφορών:

1. 20% για τη κύρια σύνταξη δηλαδή 7.000 ευρώ ή 583 ευρώ τον μήνα (σ.σ αν ο επαγγελματίας ανήκει στις τάξεις των μηχανικών, δικηγόρων κλπ θα τύχει κάποιας έκπτωσης που προβλέπεται για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου μέτρου)

2. 6,95% για τον κλάδο υγείας δηλαδή 2.432,5 ευρώ ή 202 ευρώ τον μήνα

3. 7% για το επικουρικό (αν υπάρχει) δηλαδή 2.450 ευρώ ή 204 ευρώ ανά μήνα.

Για όσους μήνες χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2016 (δεν αποκλείεται να φτάσουμε στον Ιούνιο) ο επαγγελματίας θα πληρώνει τις εισφορές βάσει αυτής της μεθόδου. Κάθε μήνα, θα πληρώνει 785 ευρώ τον μήνα (ακόμη και χωρίς επικουρικό) αντί για 335 ευρώ που θα πληρώνει μέχρι το τέλος του 2016. Και δεν φτάνει μόνο αυτό:

1. Με την υποβολή της δήλωσης του 2017, ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να επικαλεστεί τις εισφορές του 2017 για να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα αλλά αυτές που πλήρωσε μέσα στο 2016 στο ΤΕΒΕ. Έτσι, και ο φόρος θα βγει στα ύψη παρασύροντας και την προκαταβολή φόρου.

2. Μετά την υποβολή της δήλωσης, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα δηλαδή με βάση τα κέρδη του 2016 (20.000 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες εισφορές, θα πρέπει να επανυπολογιστούν στα 449 ευρώ τον μήνα την ώρα που για τους πρώτους μήνες του 2017, ο επαγγελματίας κατέβαλε 785 ευρώ ανά μήνα. Τι θα γίνει με τη διαφορά; Προφανώς το υπουργείο θα πρέπει να βρει μια διαδικασία συμψηφισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι υπέρογκες εισφορές του 2017, θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση του 2018 προκειμένου να μειωθεί ο φόρος. Μέχρι τότε, οι επαγγελματίες θα πρέπει να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Συνάντηση Υγειονομικών Φορέων ΤΣΑΥ στα Γραφεία του Π.Ι.Σ.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Δευτεροβαθμίων Υγειονομικών Φορέων κ.κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Κατσίκης, Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Σεραφείμ Ζήκας, μέλος της Διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Μαγδαληνή Βουδούρη εκπρόσωπος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου στο ΤΣΑΥ συναντήθηκαν την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 ώρα 13.00 στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τη συμμετοχή του Προέδρου του Τομέα Υγειονομικών του ΤΣΑΥ κ.Στάθη Τσούκαλου και του ειδικού αναλογιστή κ. Β. Μαριού, προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου.

Το σκεπτικό των Φορέων είναι να μετατραπεί ο Τομέας Πρόνοιας σε Επαγγελματικό Ταμείο, ως καθολικός διάδοχος του Τομέα Πρόνοιας του ΤΣΑΥ, το οποίο με το νέο ασφαλιστικό εντάσσεται στον ΕΦΚΑ, προκειμένου, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών απαλλαγών που προβλέπονται από τη Νομοθεσία, να αξιοποιηθούν οι συνδρομές του Τομέα αυτούμ ε τον βέλτιστο τρόπο. (Σημειώνεται ότι ο Τομέας Στέγης δεν μπορεί να ενταχθεί βάσει της νομοθεσίας σε Επαγγελματικό Ταμείο, αλλά μόνο ως νέο υποταμείο, όπως

συνέβη με τις εργοληπτικές εταιρείας του ΤΣΜΕΔΕ). Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα από τη κοινή συνεργασία όλων των κλάδων των Υγειονομικών διερευνάται να δοθεί η δυνατότητα ετήσιας εθελουσίας προσαύξησης του ποσού στον ετήσιο λογαριασμό κάθε υγειονομικού, προκειμένου οι μικρές συντάξεις του μέλλοντος να συμπληρωθούν μέσω αυτής της δυνατότητας.

Ήδη για το θέμα αυτό Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση έχουν εκφράσει τη συγκατάθεσή τους.

Η αναφορά του ειδικού αναλογιστή σε θέματα δημιουργίας επαγγελματικών Ταμείων, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και κατά το παρελθόν αναλογιστικές μελέτες για το ΤΣΑΥ κ. Β. Μαριού, θα δώσει τη δυνατότητα της εμπεριστατωμένης ενημέρωσης καταρχήν των Διοικητικών Συμβουλίων των Υγειονομικών και στη συνέχεια των Γενικών Συνελεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συνέργεια κι όχι οι μεμονωμένες δράσεις Συλλόγων είναι και ο μόνος τρόπος να οδηγηθούμε σε λύσεις αποτελεσματικές και στην επιθυμητή εξέλιξη για πρόσθετη σύνταξη στο μέλλον, η οποία είτε να συμπληρώνει ή να αναπληρώνει τις σημερινές μικρές συντάξεις που μελλοντικά θα μειωθούν περαιτέρω.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην συζήτηση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. της 20ης Μαϊου καθώς και στις συζητήσεις των Προέδρων των Υγειονομικών Φορέων.

Κοινή πεποίθηση των Φορέων είναι ότι με καλή πίστη και συνεργασία θα βρούμε το δρόμο που θα φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τους νεώτερους συναδέλφους μας.

 ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Στο στόχαστρο του νέου ασφαλιστικού οι επιστήμονες

νέοι γιατροι

Επιστήμονες και επαγγελματίες χαμηλών εισοδημάτων φαίνεται ότι «αλλοιώνουν» τα δεδομένα στο νέο ασφαλιστικό και έτσι οι δανειστές μας ζήτησαν στο πλαίσιο του Eurogroup να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις στην στην κλίμακα εκπτώσεων για αυτοαπασχολούμενους, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς αλλά και για 45.000 μικροεπαγγελματίες σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων που θα ασφαλίζονται στο εξής στον ΟΑΕΕ.

Με βάση το νεοψηφισθέντα νόμο για το ασφαλιστικό, οι νέοι επιστήμονες που έχουν λιγότερα από 5 έτη ασφάλισης θα έχουν έκπτωση ακόμα και 50% στις ασφαλιστικές εισφορές τους εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους είναι ως 13.000 ευρώ! Από αυτό το ποσό και πάνω ωστόσο, και για κάθε 1.000 ευρώ παραπάνω, μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό της έκπτωσης... Και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έκπτωση θα έχουν ακόμα και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ. Αντίθετα, οι Θεσμοί θέλουν το όριο του 50% να υποχωρήσει στις 10.000 ευρώ, καθώς έχουν υπολογίσει ότι έτσι θα είναι μικρότερος ο αριθμός των δικαιούχων...

Όπως και να έχει οι επιστήμονες του ΟΑΕΕ δεν έχουν να περιμένουν πολλά το επόμενο διάστημα και ειδικά οι γιατροί - για τους οποίους υπάρχει καταγεγραμμένη υπερπροσφορά στην χώρα μας- δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις άλλη λύση από την μετανάστευση...

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
------------
Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2016
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Υ.