ΠΦΣ-ΦΣΛ

Άνω – κάτω οι φαρμακοποιοί για την διανομή ακριβών φαρμάκων – Τι λένε οι ασθενείς

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Σε μεγάλο αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των φαρμακοποιών με αφορμή την προσπάθεια εφαρμογής από το Υπουργείο Υγείας, της ρύθμισης για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με στόχο τη λιγότερη ταλαιπωρία και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες για τους ασθενείς, το Υπουργείο Υγείας θέλει να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Η πολιτική ηγεσία, μάλιστα, επιθυμεί τα ακριβά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, να αρχίσουν να διατίθενται από το φαρμακείο της γειτονιάς (και όχι πλέον στις ουρές του ΕΟΠΥΥ), το ταχύτερο δυνατό. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ενώ ταλανίζονται και από εσωτερικές συγκρούσεις.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ο υπουργός Υγείας πρότεινε, οι φαρμακοποιοί να αναλάβουν αυτό το καθήκον χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του μέτρου. Ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Βασίλης Κικίλιας άσκησε έμμεση πίεση στον κλάδο λέγοντας ότι, ακόμη κι αν οι φαρμακοποιοί αρνηθούν, το μέτρο θα προχωρήσει με την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών, μέσω δικτύου εταιρίας κούριερ.

Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί και σε τι διαφωνούν μεταξύ τους

Κατ' αρχάς, σύσσωμος ο κλάδος των φαρμακοποιών δεν θέτει σε αμφισβήτηση ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβή για την υπηρεσία: “Είναι αδιαπραγμάτευτο -όπως λένε οι εκπρόσωποί του- τα φαρμακεία να παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες δαπανώνται πόροι, (π.χ. προσωπική εργασία ή απασχόληση προσωπικού και εργατοώρες) χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη οικονομικής αποζημίωσης για τις υπηρεσίες αυτές από το κράτος”.

Στις λεπτομέρειες, όμως, και τον τρόπο διεκδίκησης του αιτήματος, οι φαρμακοποιοί διχάζονται.

Ο μεν Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να φανούν διαλλακτικοί για το καλό των ασθενών και να αποδεχθούν την πρόταση να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, όμως, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εμφανίζεται ανυποχώρητος.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς εξηγεί, μιλώντας στο iatropedia.gr, ποια είναι η πρότασή του και τι θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή:

“Η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για την προσαρμογή των συστημάτων του ΕΟΠΥΥ και για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και μετά να διεκδικήσουμε επιστημονική αμοιβή. Το χρονικό περιθώριο που θα δώσουμε στην κυβέρνηση, θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή. Και δεν μιλάμε βέβαια για όλα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), αλλά μόνο για τα ογκολογικά και για τα χάπια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο Πανελλήνιος δεν είπε ποτέ, ότι μας αρέσει αυτό που μας προτείνεται. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος που υποφέρει πρέπει να βάλουμε μια “πλάτη”. Όμως, πρέπει να έχει ένα χρονικό όριο η “πλάτη” που θα βάλουμε. Παρέχουμε μια υπηρεσία και δεν μπορεί να είναι επ' αόριστον δωρεάν, αυτό είναι σαφές. Η παραχώρηση έχει την έννοια, να μην πιστέψει ο κόσμος ότι έχουμε χάσει την ανθρώπινη παράμετρο του ζητήματος”, τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

“Κατηγορηματικά όχι! Δεν θα μετατρέψουμε τα φαρμακεία σε κούριερ”, είναι η δεύτερη τάση που επικρατεί στον κλάδο των φαρμακοποιών, με κύριο εκφραστή της, τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνο Λουράντο.

Όπως τονίζει σε συνομιλία του είχαμε μαζί του, “Είναι αδιαπραγμάτευτη η διάθεση φαρμάκων από τα φαρμακεία δωρεάν για το κράτος. Δεν είμαστε κούριερ και δεν μπορούν να δοθούν δωρεάν οι υπηρεσίες μας. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια, σαφέστατα! Η επιστημονική κατάρτιση του φαρμακοποιού και ο χώρος του φαρμακείου δεν προσφέρεται γι' αυτό. Εγώ το έχω θέσει, και το 90% του κλάδου είναι μαζί μου. Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς του υπουργείου Υγείας, του στυλ “ή κούριερ ή εσείς”. Οι κούριερ δεν μπορούν να κάνουν διανομή των ακριβών φαρμάκων γιατί δεν έχουν “ψυχρή αλυσίδα”, δηλαδή δεν έχουν ψυγείο στα μηχανάκια για τη ασφαλή μεταφορά των φαρμάκων που απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης”.

Φαρμακοποιοί - Υπουργείο Υγείας: Τι λένε οι ασθενείς για τις δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ασθενείς μπαίνουν στο επίκεντρο διαφορών τρίτων με το κράτος και αποτελούν “επιχείρημα”, αλλά και “μοχλό πίεσης” εκατέρωθεν, σε διαπραγματεύσεις.

Η θέση των ασθενών και συγκεκριμένα των καρκινοπαθών, είναι σαφής: “Ας τα βρούνε, γιατί την υπηρεσία διάθεσης φαρμάκων στα φαρμακεία την έχουμε ανάγκη”.

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Ιατρών και Φίλων Εθελεοντών “Κ.Ε.Φ.Ι”.

Η κα. Ζωή Γραμματόγλου τονίζει ότι το θέμα αυτό “καίει” τους ασθενείς με καρκίνο:

“Είναι πάγιο αίτημά μας και θέλουμε να μπορούμε να παίρνουμε τα φάρμακά μας από το φαρμακοποιό της γειτονιάς μας. Τώρα όσον αφορά στο κόστος, αυτά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Και ας βρει το κράτος και το Υπουργείο Υγείας τον τρόπο. Δεν νομίζω ότι κανένας δουλεύει για την “ψυχή των πεθαμένων”, όλοι κάπου αποβλέπουν. Τώρα από που θα είναι το κέρδος, αν θα είναι από τη Φαρμακοβιομηχανία ή από το Υπουργείο δεν το ξέρω. Οι ασθενείς δεν έχουν λόγο σ' αυτό. Θέλουμε τα φάρμακα στο φαρμακείο της γειτονιάς μας, αρκεί να υπάρχει έλεγχος και πολύ φοβάμαι γι' αυτό, να μην έχουμε πάλι κανένα καινούργιο “πάρτι”, το δήλωσα και πρόσφατα. Έλεγχος γιατί και παλιά έτσι έγινε το “πάρτι”, καταλήγει η κα. Γραμματόγλου.

Η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι, παραπέμφθηκε στο δευτεροβάθμιο όργανο του Συλλόγου, δηλαδή τη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 στα γραφεία του ΠΦΣ στην Αθήνα. Εκεί οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλης της Ελλάδας και οι εκλέκτορες, θα κληθούν να δώσουν ή όχι, "ψήφο εμπιστοσύνης" στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να αποφασίσουν επίσης, εάν τελικά υποχωρήσουν, τι θεσμικά ανταλλάγματα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση για την παραχώρησή τους.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Στον Κικίλια οι φαρμακοποιοί για τα ακριβά φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία! Πως θα διανέμονται

Της Μαρίας Γλένη

Τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια συναντά σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διανομής των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στόχος του Βασίλη Κικίλια είναι να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεκινήσει η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία που θα διευκολύνει τους βαριά πάσχοντες; Και θα μειώσει περαιτέρω τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

 

Οι φαρμακοποιοί αναμένουν τις θέσεις του υπουργού Υγείας για τον τρόπο διάθεσης των ακριβών φαρμάκων στα φαρμακεία, αλλά και τον τρόπο αποζημίωσής τους.
Με βάση το σχέδιο πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, τα ακριβά φάρμακα θα αγοράζονται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν θα επιβαρύνονται όπως στο παρελθόν τα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί από την άλλη επιδιώκουν όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, να διανέμονται μέσα από τις φαρμακαποθήκες ώστε να υπάρχει συνέπεια. Ωστόσο ο προβληματισμός του υπουργείου Υγείας έγκειται στο γεγονός ότι θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στη συνολική δαπάνη, καθώς και οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να αμείβονται για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

 

Ήδη πάντως τα ακριβά φάρμακα διανέμονται και από τις ιδιωτικές κλινικές. Διαβάστε ΕΔΩ τις αλλαγές Κικίλια: «Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά την Πέμπτη η χορήγηση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές»

Ταυτόχρονα αναβαθμίζονται και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που αναμένεται να δώσει ανάσα στους χρονίως νοσούντες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Πρόστιμα έως 3.000 ευρώ στους παραβάτες του ωραρίου των φαρμακείων – Ο νόμος θέλει βελτιώσεις!

Επιστολή προς τους φαρμακοποιούς απέστειλλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος ζητά να εφαρμοστεί άμεσα και με αυστηρότητα το νέο ωράριο των φαρμακείων, ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, που αγγίζουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ.


Με αφορμή τη δημοσίευση του νέου ωραρίου στο ΦΕΚ, και ο Φαρμακευτικός Συλλογος Αθήνας ζητά μετ'επιτάσεως να εφαρμοστεί ο νόμος του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, αποστέλλοντας παράλληλα και σχετικά έγγραφα στους αρμόδιους φορείς.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν, επίσης και διευκρινίσεις σχετικά με τις αργίες κατά τις οποίες τα φαρμακεία θα παραμένουν κλειστά, καθώς φαίνεται ότι ο νομοθέτης έχει υποπέσει σε ...σφάλματα!

Πότε πρέπει να κλείνουν τα φαρμακεία
Με βάση την τροπολογία που εντάχθηκε σε πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, θεσμοθετήθηκε:

όριο λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των φαρμακείων, διευρυμένων και μη, σύμφωνα με τα ωράριο των λοιπών εμπορικών καταστημάτων (πλην Κυριακής, που παραμένει αργία για τα φαρμακεία).
 απαγόρευση λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των φαρμακείων, (εκτός όσων εφημερεύουν ή διανυκτερεύουν), τις μεγάλες γιορτές και αργίες του έτους.
Συγκεκριμένα και με βάση τη σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής προς τα μέλη του - φαρμακοποιούς του λεκανοπεδίου της Αττικής:

Τα φαρμακεία που δηλώνουν διευρυμένο ωράριο (ωράριο πέραν του υποχρεωτικού), οφείλουν να δηλώσουν ωράριο για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή έως 21:00, και για την ημέρα του Σαββάτου έως 20:00. Κανένα φαρμακείο δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα όρια αυτά στη δήλωση του για διευρυμένο ωράριο. Το μέτρο θα ισχύσει και για το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου.
Στις επίσημες αργίες λειτουργούν υποχρεωτικά μόνο τα διημερεύοντα / διανυκτερεύοντα φαρμακεία που έχουν οριστεί από τον Φ.Σ.Α. Τα διευρυμένα παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά στις επίσημες αργίες, δηλαδή:
25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα,την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6ηΙανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του ΑγίουΠνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

Τα ευτράπελα της νομοθεσίας... Θα κλείνουν την ημέρα της ... απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης, αλλά όχι την επίσημη αργία των φαρμακείων
Στο θέμα των αργιών, η νομική σύμβουλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Σοφία Αγγέλου, επιχειρεί μια διευκρινιστική τοποθέτηση σχετικά με την τελευταία αργία, στην οποία ο νομοθέτης αναφέρεται ως αργία της .... "Απελευθέρωσης της πόλης":

"Εικάζω ότι αφ’ ης στιγμής στη φράση «Απελευθέρωση της πόλης» το «πόλης» αναγράφεται με πεζό γράμμα και ουχί με κεφαλαίο, ο νομοθέτης αναφέρεται στην απελευθέρωση της κάθε επιμέρους πόλης και ουχί της Κωνσταντινούπολης
(άλλως«Πόλη» με κεφαλαίο) που απελευθερώθηκε την 15.7.1261 από τον φραγκικό ζυγό με την είσοδο του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου. Η πόλη της Αθήνας απελευθερώθηκε την 12.10.1944 (επίσημη λήξη κατοχικής περιόδου) αλλά προσωπικά δεν έχω υπ’ όψιν μου, η εν λόγω ημερομηνία να αποτελεί επίσημη αργία. Το σημείο αυτό χρήζει διευκρινίσεως και βελτιώσεως, καθόσον στις παραπάνω αργίες δεν συμπεριλαμβάνεται η εθιμοτυπική αργία των φαρμακείων που είναι, ως γνωστόν, η ημέρα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/9)", αναφέρει η νομική σύμβουλος.

Σε άλλες ρυθμίσεις για τα διευρυμένα φαρμακεία
Αλλες ρυθμίσεις σχετικά με το ωράριο των φαρμακείων περιλαμβάνουν τις παρακάτω αποφάσεις:

Το διευρυμένο ωράριο δεν καταργείται αλλά εξορθολογίζεται.
Διατηρείται η αργία της Κυριακής για όλα τα φαρμακεία, πλην όσων εφημερεύουν.
Διατηρούνται οι εξαιρέσεις στα απώτατα όρια λειτουργίας καθώς και στην αργία της Κυριακής για φαρμακεία που λειτουργούν εντός διεθνών κρατικών αερολιμένων και για φαρμακεία νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων, όπου με απόφαση του Περιφερειάρχη μπορούν να λειτουργούν και πέραν από τις υποχρεωτικές ώρες λειτουργίας και για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Ο φαρμακοποιός με το διευρυμένο ωράριο, έχει υποχρέωση να δηλώνει συγκεκριμένο και όχι άναρχο διευρυμένο ωράριο, στην πλατφόρμα του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου και στην Περιφέρεια.
Η παράλειψη δήλωσης αλλά και η υπέρβαση των δηλωθέντων ωραρίων, συνεπάγεται πρόστιμο έως 3 .000 € από τον Περιφερειάρχη.
Διατηρούν τα διευρυμένα φαρμακεία την υποχρέωση να λειτουργούν κατά το διάστημα λειτουργίας που ορίζει ο οικείος Σύλλογος (υποχρεωτικό ωράριο) αλλά και να κάνουν διημέρευση και διανυκτέρευση (8 πμ - 9μμ και 9μμ - 8πμ), αντίστοιχα.  

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Ο εμβολιασμός είναι προσφορά και υποχρέωση!

Ο εμβολιασμός είναι προσφορά και υποχρέωση!

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με θέμα «Εμβολιάσου! Προστάτευσε τον εαυτό σου, την οικογένειά σου, την κοινωνία!» πραγματοποιεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου (10-3) θα στηθεί στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, ένα ειδικά διαμορφωμένο σταντ απ’ όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για τη σημασία του εμβολιασμού.

Ο στόχος του ΦΣΘ είναι διττός: Να φτάσει στους πολίτες το μήνυμα α) ότι ο εμβολιασμός μας αφορά όλους και όχι μόνο τα παιδιά ή όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και β) ότι χάρη στον έγκαιρο εμβολιασμό προλαμβάνονται επιδημίες που μπορεί να είναι απειλητικές για την ίδια τη ζωή μας.

«Το χρονικό διάστημα που διανύουμε τα πιο δημοφιλή εμβόλια είναι αυτά για τη γρίπη, την πνευμονία, τον έρπητα ζωστήρα και σε ορισμένες περιπτώσεις και για την ηπατίτιδα. Κυρίως τα κάνουν ηλικιωμένα άτομα. Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας δεν είναι επαρκής εξαιτίας και της ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και του αντιεμβολιαστικού κινήματος που ενισχύεται και στην Ελλάδα. Οι γονείς που επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους οφείλουν να γνωρίζουν ότι συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου μετάδοσης διαφόρων νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η ιλαρά» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα, τονίζει ότι «ο Σύλλογός μας επιχειρεί, μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να καλύπτει το κενό ενημέρωσης που υπάρχει για σοβαρά ζητήματα υγείας. Αυτό πράττει και τώρα με την εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Άλλωστε το φαρμακείο είναι το πρώτο σημείο παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο φαρμακοποιός η βασική πηγή πληροφόρησης των πολιτών για τα εμβόλια και την αναγκαιότητά τους».

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Οι φαρμακοποιοί καλούν την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει το θέμα με τους εμβολιασμούς των παιδιών

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αμφίσημη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των παιδιών πριν εγγραφούν στο σχολείο τους.

Onmed.gr

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και κρίσιμος κόμβος στην αλυσίδα διάθεσης των εμβολίων, καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «Οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί αφού συνιστούν μείζονα παρέμβαση Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της Ιλαράς και άλλων νοσημάτων λόγω μη εμβολιασμού. Η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα οφείλουν να ενημερώσουν υπεύθυνα την ελληνική κοινωνία για τα οφέλη του εμβολιασμού, σύμφωνα και με τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση όλων των παιδιών στους εμβολιασμούς και με αποφασιστικό τρόπο να κλείσουν τα όποια παράθυρα για την ακύρωση της επιτυχίας του στόχου για καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών. Στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας δεν χωρούν αμφισημίες και δισταγμοί».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Στο μισό ο τζίρος των φαρμακείων

Στο μισό ο τζίρος των φαρμακείων

Την ανάδειξη των φαρμακείων σε υγειονομικά κέντρα παροχής υπηρεσιών πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας επιδιώκει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Μάλιστα, ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον Κλάδο της Υγείας, δεν δίστασε να ζητήσει από την Αριστοτέλους να ξεκινήσει τις διαδικασίες θεσμοθέτησης του αναβαθμισμένου αυτού ρόλου διευρκινίζοντας ότι οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο χωρίς να υπεισέρχεται στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών είναι στον τομέα της πρόληψης, της θεραπευτικής συμμόρφωσης, στους εμβολιασμούς, στους τομείς των εκστρατειών διακοπής καπνίσματος, καταπολέμησης της παχυσαρκίας, καθώς και συμβολή για την αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων παθήσεων (π.χ διαβήτη , υπέρταση), βελτίωση υγιεινού τρόπου ζωής (άσκηση, διατροφή κλπ).

Απαντώντας σε παρατήρηση για εξομάλυνση των πληρωμών, ο κ. Θεοδοσιάδης συμφώνησε πως ο ΕΟΠΥΥ ακολουθεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του αλλά αυτό το όφελος έρχεται να αντισταθμιστεί από τη σημαντική πτώση του τζίρου των φαρμακείων, η οποία αγγίζει και το 50%.

 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ξεφεύγει πάλι η φαρμακευτική δαπάνη - Στο 1,4 δισ. τα clawback και rebate

Σκέψεις και προβληματισμοί στη σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης

Σε αγώνα δρόμου για την βελτίωση του κοινωνικού κράτους στον τομέα της υγείας επιδίδεται η Κυβέρνηση, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με κύριο μέλημα τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.

Οι σκέψεις του επιτελείου του υπουργείου Υγείας στρέφονται όχι μόνο στη μηδενική συμμετοχή των ασθενών όταν επιλέγουν γενόσημο, αλλά και στην επέκταση της μηδενικής συμμετοχής στους ανασφάλιστους, και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την απαλοιφή της συμμετοχής όσων τα εισοδήματα είναι χαμηλά.

Μέχρι στιγμής τίποτα ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, όμως οι σκέψεις αυτές συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, στη σύσκεψη της οποίας παρατέθηκαν μια σειρά δεδομένα, που μόνο ευχάριστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η φαρμακευτική δαπάνη, έχει αναγνωριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είναι ανεπαρκής για την κάλυψη του πληθυσμού, όμως στη συνεδρίαση έγιναν εκτιμήσεις για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται.

Έτσι, η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους ανασφάλιστους, των οποίων η δαπάνη κάλυψης για φαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς στα 250 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φέρεται να ... εκτροχιάζεται και να κυμαίνεται γύρω στα 300 εκ. ευρώ.

Συνολικά δε, οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμάται ότι θα "κλείσουν" στο 1,4 δισ. ευρώ, ποσό αβάσταχτο για τις επιχειρήσεις.

Για το θέμα αυτό, προτάθηκε μέρος του ποσού των επιστροφών να εισφέρονται στο Δημόσιο σε είδος, με την μορφή "προκαταβολής" φαρμάκων, πρόταση η οποία είναι τελικά αδύνατον να εφαρμοστεί.

Αντίστοιχα, φαίνεται ότι "σκοντάφτει" και η εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής, καθώς οι φαρμακοποιοί θέτουν θέμα ρευστότητας και μείωσης του ποσοστού κέρδους τους.

Στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας, περιλαμβάνεται επίσης και το ενδεχόμενο να γίνει μία μόνο ανατιμολόγηση εντός του 2019 και στο μεταξύ, να απαλειφθεί η υποχρέωση γενικής ανακοστολόγησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, η ΗΔΙΚΑ προχωρεί στην ανάρτηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με αποτέλεσμα να ζητείται από τις φαρμακευτικές να συμβάλλουν στο έργο, ανεβάζοντας μια σειρά περιορισμούς στα φάρμακα ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης τους. Καλούνται δηλαδή να δηλώσουν αν το κάθε φάρμακο αφορά άνδρα ή γυναίκα, ποιοί είναι οι περιορισμοί χρήσης τους, για πόσο χρόνο μπορούν να χορηγούνται κλπ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για το ωράριο των φαρμακείων

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για το ωράριο των φαρμακείων

Καμπάνα έως και 20.000 ευρώ αλλά και κλείσιμο του φαρμακείου έως και 6 μήνες προβλέπει η νέα ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων που πλέον είναι υποχρεωτικό.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για το ωράριο των φαρμακείων
Την 1η Αυγούστου 2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος υπ’ αριθ. 4558/2018 (ΦΕΚ Α’ 140), το άρθρο 5 (παρ. 1) του οποίου αντικαθιστά την παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 1963/1991 αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Η νέα ρύθμιση του ζητήματος του ωραρίου των φαρμακείων διαφοροποιείται από την προϋπάρχουσα ως προς το ότι εισάγεται η υποχρεωτική τήρηση του δηλωθέντος από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φαρμακείου διευρυμένου ωραρίου. Ειδικότερα, σε περίπτωση μη τήρησης του δηλωθέντος διευρυμένου ωραρίου, επιβάλλονται στον κάτοχο άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου συγκεκριμένες κυρώσεις με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη, μετά από γνώμη του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι κυρώσεις είναι οι κάτωθι: Α) Σε περίπτωση πρώτης παράβασης αποστέλλεται έγγραφη σύσταση, Β) Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης απαγορεύεται στο φαρμακείο να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για έξι (6) μήνες από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης και Γ) Στην περίπτωση κάθε επόμενης παράβασης μετά τη δεύτερη, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις για παράβαση των διατάξεων περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση των διατάξεων περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων επισύρει για τον νόμιμο εκπρόσωπο του φαρμακείου και τον υπεύθυνο φαρμακοποιό α) ποινή φυλάκισης έως έξι (6) μηνών, β) χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως 20.000 ευρώ με απόφαση του Περιφερειάρχη και σε περίπτωση υποτροπής, πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από δύο (2) έως έξι (6) μήνες. Η υποχρέωση του κατά τόπον αρμόδιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταρτίζει διμηνιαίους χωριστούς πίνακες φαρμακείων που λειτουργούν πέραν του κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικού ωραρίου, οι οποίοι αναρτώνται επί των προσόψεων των φαρμακείων όσο αυτά παραμένουν κλειστά, παραμένει ακέραια. Καμία αλλαγή δεν επήλθε επίσης σχετικά με το πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται με απόφαση του κατά 2 τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη σε περίπτωση λειτουργίας φαρμακείου πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου των 40 ωρών εβδομαδιαίως κατά παράλειψη δήλωσης διευρυμένου ωραρίου ή καθ’ υπέρβαση των δηλωθέντων χρονικών ορίων αυτής, το οποίο εξακολουθεί να ανέρχεται σε 3.000€. Όπως είναι φυσικό, λόγω της νέας νομοθετικής πρόβλεψης περί υποχρέωσης τήρησης του εκάστοτε δηλωθέντος διευρυμένου ωραρίου, δίνεται, με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του ίδιου ως άνω νόμου (Ν. 4558/2018), το δικαίωμα στους νομίμους εκπροσώπους των φαρμακείων να ανακαλέσουν ή να τροποποιήσουν δηλώσεις διευρυμένου ωραρίου φαρμακείων που είχαν ήδη έως την 1η Αυγούστου υποβληθεί σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 1963/1991. Η ανάκληση ή τροποποίηση θα πρέπει να υποβληθεί εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του Ν. 4558/2018, ήτοι έως την 13η Αυγούστου (καθ’ όσον η προθεσμία λήγει σε εξαιρετέα ημέρα). Η επιχείρηση φαρμακείου που επιλέγει το διευρυμένο ωράριο, εξακολουθεί να έχει τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται οι παράγραφοι 1 και 2 του Ν. 1963/1991, ήτοι την υποχρέωση λειτουργίας κατ’ ελάχιστον σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, καθώς και την υποχρέωση συμμετοχής στις καθοριζόμενες διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα δε, με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 1963/1991, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, δεν επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς ή φαρμακεία που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν διευρυμένο ωράριο η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση α) διημέρευσης, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της εφημερίας από 08.00 π.μ. έως 21.00 μ.μ. και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό και β) διανυκτερεύσεων, εφ’ όσον διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της διανυκτέρευσης από 21.00 μ.μ. έως 08.00 π.μ. και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό. Τέλος, ο νόμος 4558/2018 (άρθρο 5 παρ. 6), ορίζει ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2018, όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας υποχρεούνται να αναρτήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους τις κενές θέσεις φαρμακείων που υπάρχουν κατά την 30η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου 2018 υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης φαρμακείου από όσους διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4272/2014, του ν. 1963/1991, του π.δ. 64/2018 και κάθε άλλη διάταξη που αφορά τη χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Φαρμακεία: Διευρυμένο ωράριο με επιλογή ανά δίμηνο

Ρύθμιση για τον πόρο 4 τοις χιλίοις υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Δυνατότητα επιλογής διευρυμένου ωραρίου– πλην Κυριακής- δίνεται στα φαρμακεία με έγγραφη δήλωσή τους ανά δίμηνο στον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο.

Σε περίπτωση λειτουργίας φαρμακείου, πέραν των χρονικών ορίων που έχουν δηλωθεί, επιβάλλεται πρόστιμο έως 3.000 ευρώ με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη.

Η πρώτη παράβαση επισημαίνεται με έγγραφη σύσταση, στη δεύτερη παράβαση απαγορεύεται η λειτουργία με διευρυμένο ωράριο επί εξάμηνο και για κάθε επόμενη παράβαση επιβάλλονται οι κυρώσεις περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.

Σχετική διάταξη προβλέπεται στο νόμο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 140/Α'/1.8.2018.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η παρακράτηση και απόδοση από τη φαρμακοβιομηχανία ποσοστού 4 τοις χιλίοις επί της χονδρικής τιμής πώλησης των φαρμάκων με αντίστοιχη μείωση του λιανικού κέρδους των αγοραστών φαρμακοποιών. Η παρακράτηση επιβάλλεται σε όλα τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και τους χονδρεμπόρους. Το ποσοστό αυτό δεν λαμβάνεται υπόψιν κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους φαρμακοποιούς, εισπράττεται από τους Κ.Α.Κ. και τους Παραγωγούς Φαρμάκων και αποδίδεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.).

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλουν εντός των δέκα πρώτων εργάσιμων ημερών κάθε μήνα να στέλνουν αναλυτική κατάσταση πωλήσεων των φαρμάκων που έχουν πραγματοποιήσει κατά τον προηγούμενο μήνα προς τους χονδρέμπορους και τα φαρμακεία. Βάσει των καταστάσεων αυτών θα προκύπτει το ακριβές ποσό παρακράτησης υπέρ του Π.Φ.Σ. Σε περίπτωση μη απόδοσης του 4 τοις χιλίοις ή εκπρόθεσμης απόδοσης από φαρμακευτική επιχείρηση, πρόστιμο από 3.000€ έως 50.000€ και σε περίπτωση υποτροπής από 30.000€ έως 200.000€.

Οι υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποδώσουν στον Π.Φ.Σ. ό,τι οφείλουν από 1.1.2017.

Με τη σχετική διάταξη συμπληρώνεται νομοθετικά το κενό από την πλημμελή ένταξη του φορέα Τ.Σ.Α.Υ. στον ΕΦΚΑ. Ο προσωρινός λογαριασμός παρακαταθήκης που είχε ανοίξει ο ΠΦΣ στην Τράπεζα της Ελλάδας δεν υποχρέωνε από μόνος τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν τα χρήματα, ενώ χωρίς την νομοθετική κάλυψη, οι επιχειρήσεις δεν είχαν την βεβαιότητα εξόφλησης. Το πρόβλημα επιλύεται με την σχετική διάταξη.

Αναλυτικά οι σχετικές διατάξεις του νέου νόμου έχουν ως εξής:
Άρθρο 5
1. Η παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 1963/1991 (A΄ 38) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Κάθε επιχείρηση νόμιμου φαρμακείου, διά του νομίμου εκπροσώπου της, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, πλην της Κυριακής, με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 22 του ν. 1483/1984 (Α΄ 153) που παραμένουν σε ισχύ. Η επιχείρηση φαρμακείου που επιλέγει το, κατά το προηγούμενο εδάφιο, διευρυμένο ωράριο εξακολουθεί να έχει τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται οι παράγραφοι 1 και 2 του παρόντος. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης υποχρεωτικά δηλώνει ανά δίμηνο κάθε έτος και τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη του διμήνου αυτού, τις ώρες και ημέρες σε εβδομαδιαίο προγραμματισμό, που επιλέγει, σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, να λειτουργήσει πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, στους κατά τόπον αρμόδιους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον κατά τόπον αρμόδιο Περιφερειάρχη. Η δήλωση μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, ήτοι ακόμη και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά πάντοτε εγγράφως.
Σε περίπτωση λειτουργίας φαρμακείου, πέραν των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, κατά παράλειψη της δήλωσης των προηγούμενων εδαφίων ή καθ’ υπέρβαση των δηλωθέντων χρονικών ορίων αυτής, επιβάλλεται πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη. Η τήρηση του διευρυμένου ωραρίου είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση μη τήρησής του επιβάλλονται στον κάτοχο άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη, μετά από γνώμη του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι κάτωθι κυρώσεις:
α) Σε περίπτωση πρώτης παράβασης, αποστέλλεται έγγραφη σύσταση,
β) σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, απαγορεύεται στο φαρμακείο να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για έξι (6) μήνες από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης και
γ) στην περίπτωση κάθε επόμενης παράβασης μετά τη δεύτερη, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις για παράβαση των διατάξεων περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.
Ο κατά τόπον αρμόδιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταρτίζει διμηνιαίους χωριστούς πίνακες φαρμακείων που λειτουργούν πέραν του κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικού ωραρίου, σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, οι οποίοι αναρτώνται επί των προσόψεων των φαρμακείων κατά τις ημέρες και ώρες που αυτά παραμένουν κλειστά, καθώς και στις ιστοσελίδες, εφόσον υφίστανται, των αρμόδιων Περιφερειών και Φαρμακευτικών Συλλόγων.».

2. Δηλώσεις διευρυμένου ωραρίου φαρμακείων που έχουν υποβληθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 1963/ 1991, μπορούν να ανακληθούν ή να τροποποιηθούν εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο ανάκληση ή τροποποίηση ισχύει από το χρόνο της υποβολής της, για το χρονικό διάστημα διευρυμένης λειτουργίας του φαρμακείου, που είχε δηλωθεί σύμφωνα με την αρχικώς ανακαλούμενη ή τροποποιούμενη δήλωση.

3. Οι παράγραφοι 1 και 1α του άρθρου 61 του ν. 3601/ 1928 (A΄ 119) αντικαθίστανται ως εξής:
«1.α) Ποσοστό τέσσερα τοις χιλίοις επί της χονδρικής τιμής πωλήσεως των φαρμάκων με αντίστοιχη μείωση του λιανικού κέρδους των αγοραστών φαρμακοποιών που διατηρούν σε λειτουργία φαρμακείο. Το ως άνω ποσοστό δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους φαρμακοποιούς, εισπράττεται από τις υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ήτοι τους Κατόχους Άδειας Παραγωγής, Κυκλοφορίας και Χονδρικής Πώλησης φαρμάκων και αποδίδεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.).
β) Οι ως άνω υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται όπως υποβάλλουν ηλεκτρονικώς εντός των πρώτων δέκα (10) εργασίμων ημερών εκάστου μηνός αναλυτική κατάσταση των πωλήσεων των φαρμάκων που έχουν πραγματοποιήσει κατά τον προηγούμενο μήνα προς Κατόχους Άδειας Χονδρικής Πώλησης φαρμάκων και φαρμακεία, δυνάμει των οποίων προκύπτει η παρακράτηση του πόρου τέσσερα τοις χιλίοις επί της χονδρικής τιμής πωλήσεως από τις υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπέρ του Π.Φ.Σ..
γ) Ο πόρος αποδίδεται από τις υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς τον Π.Φ.Σ. μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη γενόμενη πώληση προς Κατόχους Άδειας Χονδρικής Πώλησης και φαρμακεία.
δ) Σε περίπτωση μη απόδοσης του αναλογούντος πόρου ή εκπρόθεσμης απόδοσης αυτού από υπόχρεη φαρμακευτική επιχείρηση, επιβάλλεται στην εν λόγω επιχείρηση χρηματικό πρόστιμο από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Στην περίπτωση αυτή, η υπόχρεη φαρμακευτική επιχείρηση υποχρεούται να αποδώσει στον Π.Φ.Σ. τον αναλογούντα πόρο νομιμοτόκως από την προθεσμία που ορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο.
ε) Ο Π.Φ.Σ. ορίζεται αρμόδιος και υπεύθυνος για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ανωτέρω περιγραφόμενης διαδικασίας. Ο Π.Φ.Σ. αναθέτει σε εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών τον έλεγχο και παρακολούθηση της ανωτέρω περιγραφόμενης διαδικασίας και συντάσσεται από την ελεγκτική εταιρεία μέχρι την 28η Φεβρουάριου εκάστου έτους έκθεση ελέγχου, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έχουν αποδοθεί στον Π.Φ.Σ. κατά το προηγούμενο έτος. Η ετήσια αυτή έκθεση κοινοποιείται στον Υπουργό Υγείας μέχρι την 30ή Μαρτίου εκάστου έτους.
στ) Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Φ.Σ. εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη μηνιαία αναλυτική κατάσταση των πωλήσεων των φαρμάκων από τις υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
ζ) Οι ως άνω υπόχρεες φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται όπως αποδώσουν στον Π.Φ.Σ. τον αναλογούντα πόρο για το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 έως τη δημοσίευση του παρόντος, τον οποίο δεν έχουν εν τω μεταξύ αποδώσει είτε στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είτε στον Π.Φ.Σ., εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος. Σε περίπτωση μη απόδοσης του εν λόγω αναλογούντος πόρου ή εκπρόθεσμης απόδοσης αυτού, εφαρμόζονται όσα ορίζονται στην παράγραφο δ΄ του παρόντος άρθρου.
η) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Φ.Σ., καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.».
4. Το άρθρο 4 του π.δ. 312/1992 (Α΄ 157) τροποποιείται ως εξής:
α) Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 καταργείται.
β) Προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Κάθε φαρμακείο δύναται να εφοδιάζεται τα από το Κρατικό Μονοπώλιο νομίμως κυκλοφορούντα ναρκωτικά στις ποσότητες που ορίζονται κάθε φορά, με απόφαση του Υπουργού Υγείας.».
5. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 86 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74) καταργείται.
6. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2018, όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας υποχρεούνται να αναρτήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους τις κενές θέσεις φαρμακείων που υπάρχουν κατά την 30ή Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου 2018 υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης φαρμακείου από όσους διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4272/2014 (Α΄ 145), του ν. 1963/1991, του π.δ. 64/2018 (Α΄ 124) και κάθε άλλη διάταξη που αφορά στη χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Τέλος τα φάρμακα άνω των 1000 ευρώ από τα φαρμακεία! Έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών

Γράφει: Μαρία Γλένη


Με προσφυγές στη δικαιοσύνη απαντούν οι φαρμακοποιοί εάν τελικά σταματήσει η διάθεση των σκευασμάτων άνω των 1000 ευρώ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

 

Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) στον οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων αξίας άνω των 1000 ευρώ.

Επιβάλει δηλαδή την διάθεση των φαρμάκων αυτών μόνο από τα ελάχιστα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ– με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών – που όλοι γνωρίζουν πόσο δυσχερής είναι η πρόσβαση σε αυτά. Δείτε ΕΔΩ ένα από τα χαρακτηριστικά ρεπορτάζ: «Ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ! (ΦΩΤΟ)»

Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη γιατί έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο επισημαίνει το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τονίζοντας πως η απόφαση αυτή συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και αναμένει την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ , με σκοπό την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου ΕΚΠΥ , προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων και την διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης τους στην Φαρμακευτική Περίθαλψη σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά του επιμάχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει . 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Φαρμακοποιοί: Ο γιατρός και ο ασφαλισμένος αποφασίζουν ποιο φάρμακο θα χορηγηθεί

Ο γιατρός και ο ασφαλισμένος, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, κατά περίπτωση καθορίζουν και αποφασίζουν ο καθένας με τα δικά του κίνητρα και κριτήρια ποιο φάρμακο θα χορηγηθεί, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην επιβολή ποσοστού επιστροφής (rebate) 0,8% επί της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου που έχει τελειώσει η πατέντα του (off patent) και που χορηγείται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Onmed.gr

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και σχετίζεται με την τέταρτη αξιολόγηση και προβλέπει επίσης ότι για τους ασφαλισμένους για τους οποίους έως σήμερα προβλέπεται ποσοστό συμμετοχής 10% της αξίας του φαρμάκου το ποσοστό της συμμετοχής τους μηδενίζεται, εφόσον επιλέξουν να προμηθευτούν γενόσημα φάρμακα.

Στόχος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, είναι η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, γεγονός για το οποίο δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι, ωστόσο αναρωτιούνται ότι αφού θα ευνοηθούν οι φαρμακοβιομήχανοι παραγωγής γενοσήμων, «γιατί οι ίδιοι να μην επιστρέψουν ως rebate ένα μέρος των ωφελειών που θα καρπωθούν;».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναφέρει ότι η διάταξη δημιουργεί «πολλά εύλογα και δυστυχώς αναπάντητα ερωτήματα» και «τιμωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς».

Εξηγεί ότι ο γιατρός αποφασίζει και γράφει στην ηλεκτρονική συνταγή τη δραστική ουσία. Εν συνεχεία πάλι ο γιατρός στην συνταγή και ως «οδηγία» γράφει το εμπορικό όνομα του φαρμάκου που συστήνει. Συχνά πυκνά μάλιστα δίνει στον ασφαλισμένο και ένα επιπλέον σημείωμα συστήνοντας να ζητήσει ο ασφαλισμένος από τον φαρμακοποιό του το συγκεκριμένο σκεύασμα. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, «πάλι ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει» ηλεκτρονικά την επιλογή του φαρμάκου που αυτός επιθυμεί, εμποδίζοντας τεχνικά οποιαδήποτε παρέμβαση άλλου, δηλαδή απαγορεύοντας τη χορήγηση οποιουδήποτε σκευάσματος πλην αυτού που ο ίδιος έχει αποφασίσει» .

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ προσθέτει ότι «ο ασφαλισμένος από την πλευρά του με βάση τα δικά του κριτήρια, τις γνώσεις του, τις συστάσεις του γιατρού του, την εμπιστοσύνη στο φάρμακο που έχει συνηθίσει να λαμβάνει, αποφασίζει τελικά ποιο σκεύασμα μεταξύ των ομοειδών της ίδιας δραστικής ουσίας θα προμηθευτεί, εάν φυσικά ο γιατρός του, του έχει αφήσει τέτοιο περιθώριο επιλογής. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα εκτυπώνεται στην ηλεκτρονική συνταγή μια υπεύθυνη δήλωση του ασφαλιζόμενου την οπoία υπογράφει και αναφέρει επί λέξει: «Ενημερώθηκα από τον φαρμακοποιό για χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ να λάβω ακριβότερο φάρμακο».

«Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να τιμωρήσει με πρόστιμο τον φαρμακοποιό για τις δεσμευτικές επιλογές γιατρού ή και ασφαλισμένου» αναφέρει ο κ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος επίσης εκτιμά ότι «η φορολόγηση αυτή δεν είναι μόνο για το 2018. Ήρθε για να μείνει και να προστεθεί στις ήδη πολλές προϋπάρχουσες» αλλά «το φαρμακείο δεν αντέχει». Προσθέτει, δε, ότι «έχοντας συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ότι το ποσοστό διείσδυσης γενοσήμων πρέπει να φθάσει στο 60%, από 29% που είναι σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί εάν επικρατήσει η λογική μαστιγώματος των φαρμακοποιών μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Απίστευτο: Μέσω Facebook ψάχνουν φάρμακα που λείπουν οι φαρμακοποιοί! Σε απόγνωση οι ασθενείς

Γράφει: Μαρία Γλένη


Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το Facebook επιστρατεύουν οι φαρμακοποιοί, στο κυνήγι των φαρμάκων που λείπουν από τα ράφια.

 

Μέσω Messenger αλλά και σελίδων του Facebook, ψάχνουν απεγνωσμένα οι φαρμακοποιοί να βρουν φάρμακα που λείπουν από το ράφι τους.
Άλλωστε το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, εξέθεσε το ζήτημα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης επεσήμανε στον υπουργό: “οι φαρμακοποιοί μέχρι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πλέον μεταξύ τους, για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς“.

 

Άλλωστε πολλοί φαρμακοποιοί έχουν δημιουργήσει και ειδικές σελίδες στο Facebook προκειμένου να μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις με τους συναδέλφους τους, αλλά και για να αναζητούν τα χαμένα φάρμακα. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ ποια λείπουν από τα φαρμακεία: ” Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία! Ποια απουσιάζουν από τα ράφια”

Ο υπουργός από την πλευρά του αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων και δεσμεύτηκε για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης.

 

Πάντως οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν σοβαρή ταλαιπωρία στους ασθενείς, καθώς όπως περιγράφουν οι φαρμακοποιοί, είναι σπάνιο το φαινόμενο ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή, να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια ημέρα.

“Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής έρχεται δυο και τρεις φορές την ίδια μέρα και πάλι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Φαρμακοποιού θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες” περιγράφει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

 

Ο κλάδος επεσήμανε στον υπουργό Υγείας ότι πλέον είναι άμεση η ανάγκη για λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.

Εξάλλου ακόμη και ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσιεύει συχνά πυκνά κατάλογο με τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά.

Φωτιά στις τιμές των φαρμάκων χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ)
Οι φαρμακοποιοί στη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας επεσήμαναν για άλλη μία φορά και το θέμα των τεράστιων αυξήσεων που παρατηρούνται στα φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού, γνωστά και ως ΜΗΣΥΦΑ.

 

Σκευάσματα που παίρνουν συνεχώς την ανιούσα μετά την απελευθέρωση των τιμών. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά παραδείγματα: “Αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα σε έναν χρόνο! Παραδείγματα”

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν από τον Ανδρέα Ξανθό να υπάρχει έστω αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

“Ναι” από το ΣτΕ στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού - Η απόφαση

“Ναι” από το ΣτΕ στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού - Η απόφαση

Το περασμένο καλοκαίρι είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε πως μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς.
 

“Ναι” από το ΣτΕ στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού - Η απόφαση
Συνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Αρνητική ήταν, ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ στην παράγραφο που αφορά συμμετοχή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για χορήγηση άδειας σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί ) και συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Το περασμένο καλοκαίρι είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε πως μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Είχαν γίνει δεκτές αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 20.5.2016 απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Υγείας.

Το ΣτΕ δεν είχε μπει στην ουσία της υπόθεσης και είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και τα θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση όπως είχε γίνει το 2017.

Σύνταγμα
Με την 26/2018 γνωμοδότηση έκρινε ότι είναι σύμφωνοι με το άρθρο 5 του Συντάγματος οι εισαγόμενοι με το σχέδιο διατάγματος “περιορισμοί στην επαγγελματική ελευθερία των φαρμακοποιών και την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιωτών – μη φαρμακοποιών, όσον αφορά την υποχρεωτική επιλογή εταιρικής μορφής και τη συμμετοχή στη σύνθεση του εταιρικού κεφαλαίου των φαρμακευτικών ΕΠΕ, με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων”.

Τα μέλη του ΣτΕ σημειώνουν – μεταξύ άλλων – πως δεν εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας, η πρόβλεψη του διατάγματος, περί της υποχρεωτικής συμμετοχής σε ΕΠΕ ιδιοκτησίας αδειούχου - μη φαρμακοποιού, επιστήμονα φαρμακοποιού με ποσοστό εταιρικής μερίδας 20%.

Δημ.Κ. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Πάνω από 85 εκατομμύρια τεμάχια ΜΗΣΥΦΑ πουλήθηκαν το 2017

Πάνω από 85 εκατομμύρια τεμάχια ΜΗΣΥΦΑ πουλήθηκαν το 2017

Οι εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι θα αυξήσουν τις συνολικές τους πωλήσεις σε τζίρο, εξαιτίας των ανατιμήσεων που γίνονται σε καθημερινή βάση και σε πολλούς κωδικούς.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Πάνω από 85 εκατομμύρια τεμάχια ΜΗΣΥΦΑ πουλήθηκαν το 2017
Τα αντιβηχικά, πρώτα στη λίστα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία, αλλά όχι σε τεμάχια, όπου η σκυτάλη πέρασε στα αναλγητικά.

Την πρώτη θέση -βάσει τζίρου- στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που πουλήθηκαν το 2017 κατέλαβαν, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Iatronet, τα αντιβηχικά. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν 20.550.000 τεμάχια διαμορφώνοντας τις συνολικές πωλήσεις (τιμές λιανικής) στα 75,5 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι βιταμίνες, ο τζίρος των οποίων πέρυσι ανήλθε στα 71,6 εκατ. ευρώ (σε τιμές λιανικής) σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 6,3% έναντι του 2016. Σε επίπεδο όγκου πωληθέντων, την περυσινή περίοδο αγοράστηκαν από τους καταναλωτές 8.400.000 σκευάσματα, αυξημένα κατά 8,4% έναντι του 2016.

Την τρίτη θέση κατέλαβαν τα σκευάσματα για τον πόνο (αναλγητικά). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα αναλγητικά που καταναλώθηκαν έφθασαν τα 35.700.000 τεμάχια -βάσει τεμαχίων έρχονται πρώτα στη λίστα- αντιπροσωπεύοντας σε λιανικές πωλήσεις αξία 70.680.000 ευρώ. Στην τέταρτη θέση, βρέθηκαν τα σκευάσματα για την χώνευση, οι πωλήσεις των οποίων διαμορφώθηκαν στα 32.500.000 ευρώ, ενώ πουλήθηκαν 9.250.000 τεμάχια.

Οι εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα θα αυξήσουν τις συνολικές τους πωλήσεις σε τζίρο, εξαιτίας των ανατιμήσεων που γίνονται σε καθημερινή βάση και σε πολλούς κωδικούς. Μία χαρακτηριστική εικόνα που μας δίνουν παράγοντες από τον κλάδο των φαρμακείων, είναι ότι πια οι εταιρείες δεν στέλνουν ηλεκτρονικά τους καταλόγους με τις ανατιμήσεις αλλά στελέχη τους βρίσκονται σε καθημερινή βάση στις φαρμακαποθήκες όπου και αλλάζουν απευθείας τις τιμές.

Ενδεικτικό του κύματος ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά, είναι ότι μόλις πριν μερικές μέρες δύο πολυεθνικές ανατίμησαν το σύνολο σχεδόν των κωδικών τους στα ΜΗΣΥΦΑ -σε αναλγητικά, αντιβηχικά, δερμοκαλλυντικά- με την μία να αυξάνει τις τιμές σε 30 κωδικούς και την άλλη σε 20 κωδικούς. Ωστόσο, αναμένουν πτώση στα τεμάχια λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής τους, που μεσοσταθμικά από τότε που ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις μέχρι σήμερα είναι 12%-15%. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

7 στους 10 Έλληνες δεν θα αγόραζαν αντιβίωση χωρίς συνταγή

...όμως 1 στους 2 το έχει ήδη κάνει, ενώ 9 στους 10 που ζήτησαν αντιβίωση χωρίς συνταγή την προμηθεύτηκαν, αναφέρει έρευνα της Ένωσης Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας.

 

Συνειδητοποιημένοι σε ικανοποιητικό βαθμό εμφανίζονται οι Έλληνες -ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες- σχετικά με την λήψη αντιβιοτικών, με το 70% να υποστηρίζει ότι δεν θα λάμβανε ένα φάρμακο χωρίς να υπάρχει σύσταση γιατρού γι αυτό. Το βασικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα των φοιτητών της Greek Pharmaceutical Students’ Federation- GPSF. Την ίδια στιγμή βέβαια από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι οι μισοί Έλληνες έχουν ζητήσει από το φαρμακοποιό τους να τους προμηθεύσει αντιβίωση χωρίς την αντίστοιχη συνταγή, ο οποίος και ανταποκρίθηκε 9 στις 10 φορές!
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τα αντιβιοτικά στο Τμήμα Φαρμακευτικής Αθηνών και στην 9η Επιστημονική Διημερίδα + Έκθεση Επιχειρηματικότητας και Υγείας από τους φοιτητές - μέλη της GPSF: Γραμματικοπούλου Τατιάννα, Δαφέρμου Ηλέκτρα, Πεταλά Δημήτρη και Τριπολιτσιώτη Ίρις. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι γνώσεις των Ελλήνων πολιτών γύρω από τη χρήση των αντιβιοτικών. Συμμετείχαν 1067 άτομα εκ των οποίων το 41% ήταν άνδρες και 59% γυναίκες. Επίσης το 76% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-26 ετών ενώ μόνο το 30% ανήκε στο χώρο της υγείας.
Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εξετάστηκαν οι απαντήσεις στο σύνολο των ερωτηθέντων και σε αυτούς που ανήκαν στο χώρο της υγείας. Στους ερωτηθέντες στο χώρο της υγείας θα περιμέναμε να δούμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό αλλά όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα τα ποσοστά στις δυο κατηγορίες είναι σχεδόν ίδια, επισημαίνει η κα Τριπολιτσιώτη. Επίσης από ξεχωριστές αναλύσεις των αποτελεσμάτων που έγιναν ανάλογα με την ηλικία φαίνεται ότι δεν έπαιξε τόσο ρόλο το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων ερωτηθέντων (λιγότερες θεωρητικές γνώσεις οπότε «πλησιάζουν» το γενικό πληθυσμό).

Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση «Θα αγοράζατε (εσείς προσωπικά) αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;» στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 30% απάντησε θετικά, ενώ το 68% απάντησε αρνητικά (το 2% δεν απάντησε ή ανέφερε ότι δεν γνωρίζει). Στην κατηγορία των ερωτώμενων οι οποίοι ανήκαν στις Επιστήμες Υγείας, εκεί επίσης μόνο το 34% απάντησε θετικά.
Από την άλλη μεριά ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ερώτηση αν «Έχετε ζητήσει εσείς ή κάποιος οικείος για εσάς αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;» στο σύνολο των ερωτηθέντων περισσότεροι από τους μισούς (54%) απάντησε θετικά, ενώ στην κατηγορία των επιστημόνων υγείας το ποσοστό ανεβαίνει στο 62%! Όπως διευκρινίζει η κα Τριπολιτσιώτη «Αρκετοί έχουν πάρει αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού σε νεαρή ηλικία γιατί τους την αγόρασαν οι γονείς τους, ενώ οι ίδιοι δε θα επέλεγαν κάτι τέτοιο για τον εαυτό τους στην ενήλικη ζωή τους, γι αυτό στην προηγούμενη ερώτηση απάντησαν «Όχι», ενώ εδώ απάντησαν «Ναι».

Ακόμη όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση αν «Σας έχουν προμηθεύσει σε φαρμακείο αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;». Εδώ στο σύνολο των ερωτηθέντων το 90% απαντά θετικά και από τις Επιστήμες Υγείας ακόμη περισσότερο δηλ. το 93%! Οι απαντήσεις αυτές δικαιολογούν και την εκτίμηση ή γνώση των ερωτώμενων ότι στη χώρα μας γίνεται υπερκατανάλωση αντιβιοτικών καθώς στη σχετική ερώτηση απαντά θετικά το 86% του συνόλου και το 95% των επιστημόνων υγείας. Εδώ παρατηρείται επίσης ότι από το γενικό σύνολο ένα 12% δε γνωρίζει τη συμβαίνει οσον αφορά στην υπερκατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών και από τις πρώτες στην εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών. Μάλιστα εμφανίζει βακτηριακά στελέχη με σημαντικά ποσοστά αντοχής ακόμα και σε αντιβιοτικά που είναι η τελευταία θεραπευτική επιλογή (π.χ. καρβαπενέμες, κολιστίνη).
Η ομάδα των ερευνητών επίσης δίνει ιδιαίτερη σημασία στις απαντήσεις στην ερώτηση αν «Θεωρείτε πως υπάρχει πρόβλημα αν πάρετε αντιβίωση ενώ τελικά δεν τη χρειαζόσασταν;» Εδώ στο σύνολο των ερωτώμενων, το 84% απαντά πως υπάρχει πρόβλημα, ενώ στους επιστήμονες υγείας το 92%.

Η κα Τριπωλιτσιώτη σημειώνει πως «από τη μια η πλειοψηφία θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα αν πάρει αντιβίωση που δεν τη χρειάζεται, από την άλλη ξέρουμε πόσοι αγοράζουν αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού και χωρίς να πρέπει. Οι πολιτές δε γνωρίζουν τα προβλήματα στα οποία οδηγεί η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, κάποια από τα οποία είναι τα παρακάτω:
• Επιδεινώνεται το πρόβλημα ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών
• Με τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά (συνήθως αυτά είναι που δίνονται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία) καταστρέφεται και η φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού (χρήσιμα βακτήρια), έτσι ο ασθενής προδιαθέτεται να νοσήσει και από δεύτερο βακτηριακό στέλεχος
• Όταν αγοράζεται αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού αυξημένος κίνδυνος αλληλεπιδράσεων με ΜΗΣΥΦΑ ή με φάρμακα που θεραπεύουν σοβαρές παθήσεις
• Υπάρχουν πολλά αντιμικροβιακά φάρμα που σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να προσαρμόζεται η δοσολογία ή αντενδείκνυται η χορήγησή τους (πάλι τίθεται θέμα ελέγχου ποιος παίρνει, ποιο αντιβιοτικό, σε τι δόση και για πόσο χρονικό διάστημα)

Η ΟΜΑΔΑ
Η GPSF Greek Pharmaceutical Students’ Federation, είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, μη συνδικαλιστική οργάνωση που πραγματοποιεί επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις σχετικές με την επιστήμη της φαρμακευτικής και γενικότερα του τομέα υγείας. Αποστολή της Ένωσης είναι να συμμετέχει ενεργά σε φοιτητικό και επαγγελματικό επίπεδο, φέρνοντας τη φαρμακευτική, τη γνώση και τους φοιτητές μαζί. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΠΦΣ: Τα μειονεκτήματα της ρύθμισης του ωραρίου των φαρμακείων στο πολυνομοσχέδιο

Τις παρατηρήσεις αλλά και τις προτάσεις του του επί της ρύθμισης του νομοσχεδίου που αφορά το ωράριο των φαρμακείων παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί επιχειρηματολογούν και υποστηρίζουν:

Α. ΚΥΡΙΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ της ρυθμίσεως:

Δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Απαξιώνονται οι διανυκτερεύσεις, οι οποίες θα ξεκινούν μετά τις 20.00.

Β. Οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν μόνο όσα φαρμακεία επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο.

Τα διευρυμένα φαρμακεία δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει το ωράριο.

Το κάθε φαρμακείο, εντασσόμενο στο διευρυμένο ωράριο, θα δύναται (αφού το δηλώσει) να κλείνει όποια ώρα το επιθυμεί ελευθέρως και ανέλεγκτα. Και μάλιστα, ακόμη και διαφορετική ώρα ανά ημέρα, εβδομάδα κλπ.

Αρνητική πρωτοτυπία και παράδοξο, τα φαρμακεία να αποτελούν τη ΜΟΝΗ επιχείρηση, η οποία μπορεί να κλείνει κατά βούληση, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη.

Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 36 παρ. 2β του Ν. 3918/2011 ως ισχύει: «…Το διευρυμένο ωράριο στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β’ θα πρέπει να συμπίπτει κατ’ ελάχιστον με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β’ επιφέρει τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες κυρώσεις.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Γ. Ουδεμία κύρωση προβλέπεται για τα διευρυμένα φαρμακεία που δεν τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει.

Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 1963/1991 ως προστέθηκε με το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ Ν. 4025/2011 (άρθρο 36 παρ. 3): «5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από υπαιτιότητα τους δεν τηρούν το ωράριο που ορίζεται από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους ή το ωράριο που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κάθε φορά ύστερα από εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ν.3918/2011 (Α’ 31), αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για ένα μήνα και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται με την ίδια διαδικασία η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για έξι μήνες.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Δ. Παρέχεται επί της ουσίας η δυνατότητα να λειτουργούν διευρυμένα φαρμακεία όλο το 24ωρο (συνδυασμός διατάξεων της παρ. 3 και παρ. 5 εδ. β΄ του άρθρου 257).

Μάλιστα ως έχει η τροπολογία, τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η αργία της Κυριακής από εκείνους που επιλέξουν διευρυμένο ωράριο !!!

Ενώ ακόμη επιτρέπεται η λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες, αν το επιθυμούν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ Α + Β + Γ + Δ : 10.000 φαρμακεία θα δηλώσουν διευρυμένο ωράριο και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες λειτουργίας, αφού ΟΥΤΕ θα είναι υποχρεωμένα να το τηρήσουν, ΟΥΤΕ υφίσταται οιαδήποτε κύρωση αν δεν το τηρήσουν.

Ε. Η ώρα κλεισίματος 20.00 θα πρέπει να τροποποιηθεί σε 21.00.

ΣΤ. Για πρώτη φορά σε διάταξη της φαρμακευτικής νομοθεσίας γίνονται αναφορές περί «επιχείρησης» ή «εκπροσώπου επιχείρησης» κλπ, όταν η φαρμακευτική νομοθεσία αναφέρεται ΜΟΝΟ σε φαρμακοποιούς, κατόχους άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου.

Η. Προκαλείται άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τις Περιφέρειες και μάλιστα ανά δίμηνο με τις δηλώσεις για ένταξη στο διευρυμένο ωράριο.

Ζ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ Π.Φ.Σ.

Η υποβληθείσα πρόταση του Π.Φ.Σ. στο Υπουργείο Υγείας είναι σαφής, σύγχρονη και απολύτως υλοποιήσιμη:

Να οριστούν συγκεκριμένες ώρες ανοίγματος (08.00 ή 08.30) και κλεισίματος των φαρμακείων (20.30 ή 21.00). Μετά το πέρας της λειτουργίας ΟΛΑ τα φαρμακεία θα είναι κλειστά (ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ) και αμέσως μετά θα ξεκινούν οι διανυχτερεύσεις.

Η. Προκαλούνται ανεπίτρεπτες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων παρά την ρητή κρίση του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δεν νοείται να υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θ. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Π.Φ.Σ. περί επαναφοράς των διατάξεων για πρόσκαιρο κλείσιμο (άρθρο 257 παρ. 2) και απαγορεύσεως χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Άνω – κάτω οι εφημερεύσεις των φαρμακείων αν ψηφιστεί η νέα διάταξη

farmakeio-620x408

Tη πλήρη αντίθεση του στις διατάξεις του άρθρου 257 που αφορά στις «ρυθμίσεις» για το ωράριο των φαρμακείων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης , μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ολομέλεια της Βουλής όπου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση όλων των φορέων. Το σημείο - κλειδί για τους φαρμακοποιούς σχετικά με όσα προωθούνται από το πολυνομοσχέδιο είναι ότι δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο...
Ο κ. Θεοδοσιάδης επεσήμανε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ιδιαίτερα το γεγονός, ότι για πρώτη φορά αντί του όρου «φαρμακείο» εισάγεται όρος «επιχείρηση φαρμακείου», δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα τις προθέσεις των συντακτών του άρθρου.

Στηλίτευσε την αναφορά στο άρθρο του «εκπροσώπου της επιχείρησης» που εξουσιοδοτείται να δηλώνει το ωράριο λειτουργίας, αναφέροντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν υπάρχει στη φαρμακευτική νομοθεσία , και δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να οδηγήσουν το ελληνικό φαρμακείο που είναι η εξόντωση του, μέσω της πλήρους απορρύθμισης του ωραρίου με στόχο την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Καλλιεργείται ο ανταγωνισμός παρά την ρητή και κατηγορηματική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν νοείται ανταγωνισμός στο χώρο του φαρμάκου για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρέμβαση του, στο θέμα κατάργησης από το παράθυρο, ακόμη και της αργίας της Κυριακής, που είναι θεσμοθετημένη εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως επίσης τη δυνατότητα δήλωσης διευρυμένου ωαρίου ακόμα και κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και στις επίσημες αργίες όπως η 1η Ιανουαρίου, η 6η Ιανουαρίου, η 1η Μαΐου , η 15η Αυγούστου κλπ. Επίσης έθεσε υπόψη των παρισταμένων ότι δεν είναι λογικό να αρχίζει η διανυκτέρευση στις 8 το βράδυ σε μια χώρα που τους περισσότερους μήνες του έτους ο ήλιος δεν έχει ακόμη δύσει!

Ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «ρύθμιση» αυτή βασίζεται στην λογική της απόλυτης προστασίας, της απόλυτης φροντίδας και κατοχύρωσης των συμφερόντων συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμακείων και οδηγεί σε έναν άνισο αγώνα τα μικρά φαρμακεία που καταδικάζονται στην εξαθλίωση ή στο κλείσιμο.

theodosiadis

Επεσήμανε πως νομοθετείται η πλήρης αναρχία στο ωράριο και απαξιώνεται πλήρως ο θεσμός των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων και είναι σαφής η ευνοϊκή αντιμετώπιση των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο που μπορούν να ανοίγουν όποτε θέλουν , να κλείνουν όποτε θέλουν, ακόμη και να καταπατούν – χωρίς κυρώσεις – το ωράριο που έχουν δηλώσει .

Είναι απαράδεκτο συμπλήρωσε, στις διατάξεις αυτού του άρθρου να περιλαμβάνονται ποινές και χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση , χωρίς αυτές να ισχύουν για τα φαρμακεία που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο.

Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι η επαναφορά των διατάξεων περί πρόσκαιρου κλεισίματος και η απαγόρευση χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

Πρόθεση του ΠΦΣ είναι να καταπολεμηθούν οι διατάξεις αυτές με κάθε πρόσφορο μέσο. Το ΔΣ στην συνεδρίαση του της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, θα αποφασίσει το είδος κα την έκταση των αντιδράσεων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα σημεία στα οποία διαφωνούν οι φαρμακοποιοί με την κυβέρνηση:
(Άρθρο 257)

Α. ΚΥΡΙΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ της ρυθμίσεως:

Δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Απαξιώνονται οι διανυκτερεύσεις, οι οποίες θα ξεκινούν μετά τις 20.00.

Β. Οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν μόνο όσα φαρμακεία επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο.
Τα διευρυμένα φαρμακεία δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει το ωράριο.

Το κάθε φαρμακείο, εντασσόμενο στο διευρυμένο ωράριο, θα δύναται (αφού το δηλώσει) να κλείνει όποια ώρα το επιθυμεί ελευθέρως και ανέλεγκτα. Και μάλιστα, ακόμη και διαφορετική ώρα ανά ημέρα, εβδομάδα κλπ.

Αρνητική πρωτοτυπία και παράδοξο, τα φαρμακεία να αποτελούν τη ΜΟΝΗ επιχείρηση, η οποία μπορεί να κλείνει κατά βούληση, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη.

Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:
Άρθρο 36 παρ. 2β του Ν. 3918/2011 ως ισχύει: «…Το διευρυμένο ωράριο στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β' θα πρέπει να συμπίπτει κατ' ελάχιστον με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β' επιφέρει τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες κυρώσεις.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Γ. Ουδεμία κύρωση προβλέπεται για τα διευρυμένα φαρμακεία που δεν τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει.
Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 1963/1991 ως προστέθηκε με το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ Ν. 4025/2011 (άρθρο 36 παρ. 3): «5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από υπαιτιότητα τους δεν τηρούν το ωράριο που ορίζεται από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους ή το ωράριο που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κάθε φορά ύστερα από εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ν.3918/2011 (Α' 31), αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για ένα μήνα και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται με την ίδια διαδικασία η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για έξι μήνες.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Δ. Παρέχεται επί της ουσίας η δυνατότητα να λειτουργούν διευρυμένα φαρμακεία όλο το 24ωρο (συνδυασμός διατάξεων της παρ. 3 και παρ. 5 εδ. β΄ του άρθρου 257).
Μάλιστα ως έχει η τροπολογία, τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η αργία της Κυριακής από εκείνους που επιλέξουν διευρυμένο ωράριο !!!

Ενώ ακόμη επιτρέπεται η λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες, αν το επιθυμούν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ Α + Β + Γ + Δ : 10.000 φαρμακεία θα δηλώσουν διευρυμένο ωράριο και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες λειτουργίας, αφού ΟΥΤΕ θα είναι υποχρεωμένα να το τηρήσουν, ΟΥΤΕ υφίσταται οιαδήποτε κύρωση αν δεν το τηρήσουν.

Ε. Η ώρα κλεισίματος 20.00 θα πρέπει να τροποποιηθεί σε 21.00.
ΣΤ. Για πρώτη φορά σε διάταξη της φαρμακευτικής νομοθεσίας γίνονται αναφορές περί «επιχείρησης» ή «εκπροσώπου επιχείρησης» κλπ, όταν η φαρμακευτική νομοθεσία αναφέρεται ΜΟΝΟ σε φαρμακοποιούς, κατόχους άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου.

Η. Προκαλείται άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τις Περιφέρειες και μάλιστα ανά δίμηνο με τις δηλώσεις για ένταξη στο διευρυμένο ωράριο.

Ζ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ Π.Φ.Σ.
Η υποβληθείσα πρόταση του Π.Φ.Σ. στο Υπουργείο Υγείας είναι σαφής, σύγχρονη και απολύτως υλοποιήσιμη:

Να οριστούν συγκεκριμένες ώρες ανοίγματος (08.00 ή 08.30) και κλεισίματος των φαρμακείων (20.30 ή 21.00). Μετά το πέρας της λειτουργίας ΟΛΑ τα φαρμακεία θα είναι κλειστά (ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ) και αμέσως μετά θα ξεκινούν οι διανυχτερεύσεις.

Η. Προκαλούνται ανεπίτρεπτες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων παρά την ρητή κρίση του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δεν νοείται να υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θ. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Π.Φ.Σ. περί επαναφοράς των διατάξεων για πρόσκαιρο κλείσιμο (άρθρο 257 παρ. 2) και απαγορεύσεως χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Όργιο υπερτιμολογήσεων σε “εποχιακά” φάρμακα

Όργιο υπερτιμολογήσεων σε

Όλο και βαθύτερα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ – τα γνωστά ΜΗΣΥΦΑ, πολλά από τα οποία ακρίβυναν μέσα στην περίοδο των γιορτών. Για ορισμένα, μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη ή και τρίτη ανατιμολόγηση προς τα πάνω μέσα σε ένα χρόνο.

“Μετά την κατάργηση της διατίμησης οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Χαρακτηριστικά, μέσα σε 15 ημέρες μας έχουν στείλει καταλόγους με τροποποιήσεις τιμών 4 φορές” λέει στο Virus, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης.

Διαβάστε επίσης: «Ράλι» των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ
Το κόστος, μάλιστα, όσων σκευασμάτων αφορούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων λοιμώξεων που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση (αντιπυρετικά, καραμέλες για τον πονόλαιμο, θερμαντικές κρέμες, βλεννολυτικά σιρόπια, αντιδιαρροϊκά δισκία κ.λπ.), έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Διαβάστε επίσης: Σε έξαρση οι ιώσεις. Απλές συμβουλές για την "αναχαίτισή" τους
Ενδεικτικά, η τιμή της counterpain αυξήθηκε κατά 16% το Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 αυξήθηκε επιπλέον κατά 24%. Δηλαδή, σχεδόν διπλασιάστηκε. 20% αυξήθηκε, επίσης, η τιμή της αλοιφής vix. Ακόμη, τα χάπια depon κοστίζουν 1 ευρώ από 75 λεπτά πριν. Αντίστοιχα, τα αναβράζοντα δισκία depon από 1,63 ευρώ που έκαναν τώρα πωλούνται στα 2,35 ευρώ. Ακολούθως, στο immodium μπήκε “καπέλο” 65%, στο hexalen 43%, στο lisopaine 30% και στο travel gum 42%.

Ο κατάλογος, σύμφωνα με επεξεργασία του ΦΣΡ, περιλαμβάνει συνολικά 184 καταγραφές ΜΗΣΥΦΑ των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί. Για τους φαρμακοποιούς, μάλιστα, είναι ξεκάθαρο πως οι τιμές δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ποτέ στα προηγούμενα επίπεδα. Η φαρμακοβιομηχανία αντιτείνει από την πλευρά της, βέβαια, ότι οι τιμές των εν λόγω σκευασμάτων ήταν καθηλωμένες από το 2012.

“Δεν λέμε όχι σε μία λελογισμένη αναπροσαρμογή τιμών” τονίζει ο κ. Βαρδιάμπασης. Όπως εξηγεί, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός ούτε για το ύψος ούτε για το χρόνο της ανατιμολόγησης. “Για τα παραφάρμακα για παράδειγμα όποτε αλλάζει η σεζόν, δηλαδή μία φορά το χρόνο, οι εταιρίες μας στέλνουν νέο τιμοκατάλογο” σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και μάλιστα απευθύνονται σε οξείες παθήσεις. Δηλαδή, η ζήτηση για αυτά είναι ανελαστική.

Παραπλανητική η λιανική τιμή

Το “τσουχτερό” κόστος πολλών ΜΗΣΥΦΑ δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, γκρίνια. Συχνά, μάλιστα, δεν λείπουν οι προστριβές μεταξύ ασθενών και φαρμακοποιών εξαιτίας της ενδεικτικής λιανικής τιμής που αναγράφεται στις συσκευασίες.

“Η τιμή αυτή είναι φανταστική” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου. “Ο καταναλωτής νομίζει ότι φταίει ο φαρμακοποιός. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις η χονδρική τιμή, δηλαδή οι τιμές που αγοράζουμε, είναι υψηλότερες της ενδεικτικής λιανικής” διευκρινίζει. “Δηλαδή, συμβαίνει να βάζουμε χρήματα ακόμα κι από την τσέπη μας” καταλήγει.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

“Πράσινο φως” σε νέα Φαρμακεία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος του Υπουργειου Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει και τη νομοθετική ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Με αυτό τον τρόπο “ξεκλειδώνεται” διαδικασία για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείων.
Διαβάστε επίσης: "Γύρω-γύρω όλοι" με το ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων (upd)
Η ρύθμιση καλύπτει το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση της εφαρμοστικής ΚΥΑ του νόμου 4336/2015 από το ΣτΕ και περιγράφει διαδικασίες μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Όπως, λοιπόν, εξηγούν νομικοί, μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νομου η διαδικασία χορήγησης νέων αδειών ενεργοποιείται, αλλά μόνο για φαρμακοποιούς και κατά παρέκκλιση των πληθυσμιακών κριτηρίων, με σκοπό τη συστέγαση με ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι άδειες θα χορηγούνται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη μόνο στην περίπτωση νέας άδειας σε δήμους ή σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, έως χίλιους κατοίκους. “Συνεπώς μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα αναρτώνται από τις Περιφέρειες της χώρας μόνο οι κενές θέσεις για τις εδαφικές οντότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους”. Ακόμη, εφεξής επιτρέπονται εκ νέου οι συστεγάσεις μεταξύ των φαρμακοποιών.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Βόμβα μεγατόνων στα φαρμακεία αλλά υπάρχουν και άσσοι στα «μανίκια» των φαρμακοποιών

pharmacy2

Μόνη ελπίδα είναι το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις, τους περιορισμούς και διαδικαστικές λεπτομέρειες καθώς αυτό αποτελεί παραδοσιακά αφορμή υπαναχώρησης των κυβερνώντων σε νόμο που δυσαρεστεί μεγάλη ομάδα πολιτών. Αλλιώς, ο κύβος ερρίφθη! Αυτός που δεν ερρίφθη το 2012, το 2013 και το 2014, αλλά πήρε απλά παράταση όπως όλοι γνωρίζαμε... Διαβάστε το χρονικό αλλά δείτε και την αντίδραση των φαρμακοποιών που έχουν δίπλα τους το Συμβούλιο της Επικρατείας!
Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού , σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας θα δίνεται στο εξής άδεια φαρμακείου.

Η άδεια θα χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη αλλά με Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

Διαβάστε παρακάτω tropologia farmakeia την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε χθες.

Να θυμίσουμε ότι:

Το Μάϊο του 2016 με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση επιχείρησε να χορηγήσει άδειες φαρμακείων και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20% ωστόσο η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, "κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου. Το υπουργείο επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ' αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε τα εξής:
"Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του".

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος
2 Μαρτίου 2014
Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας θέτουν θέμα για ριζική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον χώρο των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας, χωρίς να έχουν σταματήσει να ζητούν και την επέκταση του ωραρίου της λειτουργίας των φαρμακείων.

21 Οκτωβρίου 2015
Σταθάκης και Τρόικα "τα βρίσκουν" με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τους δεύτερους να κάνουν δεκτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ετοίμασε λίγο καιρό μετά η κυβέρνηση και η οποία ορίζει νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα φαρμακεία και προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

30 Οκτωβρίου 2015
Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση έκανε συμβιβασμό για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές. Όπως είπε, "κάναμε συμβιβασμό αλλά μας ενδιαφέρει η επιβίωση του μικρού φαρμακείου αλλά και να προχωρήσουν οι συνεταιρισμοί... Η αλλαγή αυτή δεν είναι ωστόσο συμβατή με την πολιτική μας ταυτότητα".

10 Ιουλίου 2017
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του ΠΦΣ, καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώς τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο Ν. 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση. Είναι πλέον βέβαιο ότι στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας επιχειρήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, ακόμη και με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, οι πράξεις και αποφάσεις που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν των νέων ρυθμίσεων θα καταπέσουν εκ νέου στο ΣτΕ.

30 Αυγούστου 2017
Σε συνάντηση του Πανελληνίου με τον υπουργό Υγείας από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση, που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΣ-ΦΣΛ