ΠΦΣ-ΦΣΛ

“Ναι” από το ΣτΕ στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού - Η απόφαση

“Ναι” από το ΣτΕ στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού - Η απόφαση

Το περασμένο καλοκαίρι είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε πως μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς.
 

“Ναι” από το ΣτΕ στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού - Η απόφαση
Συνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Αρνητική ήταν, ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ στην παράγραφο που αφορά συμμετοχή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για χορήγηση άδειας σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί ) και συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Το περασμένο καλοκαίρι είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε πως μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Είχαν γίνει δεκτές αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 20.5.2016 απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Υγείας.

Το ΣτΕ δεν είχε μπει στην ουσία της υπόθεσης και είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και τα θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση όπως είχε γίνει το 2017.

Σύνταγμα
Με την 26/2018 γνωμοδότηση έκρινε ότι είναι σύμφωνοι με το άρθρο 5 του Συντάγματος οι εισαγόμενοι με το σχέδιο διατάγματος “περιορισμοί στην επαγγελματική ελευθερία των φαρμακοποιών και την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιωτών – μη φαρμακοποιών, όσον αφορά την υποχρεωτική επιλογή εταιρικής μορφής και τη συμμετοχή στη σύνθεση του εταιρικού κεφαλαίου των φαρμακευτικών ΕΠΕ, με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων”.

Τα μέλη του ΣτΕ σημειώνουν – μεταξύ άλλων – πως δεν εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας, η πρόβλεψη του διατάγματος, περί της υποχρεωτικής συμμετοχής σε ΕΠΕ ιδιοκτησίας αδειούχου - μη φαρμακοποιού, επιστήμονα φαρμακοποιού με ποσοστό εταιρικής μερίδας 20%.

Δημ.Κ. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Πάνω από 85 εκατομμύρια τεμάχια ΜΗΣΥΦΑ πουλήθηκαν το 2017

Πάνω από 85 εκατομμύρια τεμάχια ΜΗΣΥΦΑ πουλήθηκαν το 2017

Οι εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι θα αυξήσουν τις συνολικές τους πωλήσεις σε τζίρο, εξαιτίας των ανατιμήσεων που γίνονται σε καθημερινή βάση και σε πολλούς κωδικούς.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Πάνω από 85 εκατομμύρια τεμάχια ΜΗΣΥΦΑ πουλήθηκαν το 2017
Τα αντιβηχικά, πρώτα στη λίστα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία, αλλά όχι σε τεμάχια, όπου η σκυτάλη πέρασε στα αναλγητικά.

Την πρώτη θέση -βάσει τζίρου- στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που πουλήθηκαν το 2017 κατέλαβαν, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Iatronet, τα αντιβηχικά. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν 20.550.000 τεμάχια διαμορφώνοντας τις συνολικές πωλήσεις (τιμές λιανικής) στα 75,5 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι βιταμίνες, ο τζίρος των οποίων πέρυσι ανήλθε στα 71,6 εκατ. ευρώ (σε τιμές λιανικής) σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 6,3% έναντι του 2016. Σε επίπεδο όγκου πωληθέντων, την περυσινή περίοδο αγοράστηκαν από τους καταναλωτές 8.400.000 σκευάσματα, αυξημένα κατά 8,4% έναντι του 2016.

Την τρίτη θέση κατέλαβαν τα σκευάσματα για τον πόνο (αναλγητικά). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα αναλγητικά που καταναλώθηκαν έφθασαν τα 35.700.000 τεμάχια -βάσει τεμαχίων έρχονται πρώτα στη λίστα- αντιπροσωπεύοντας σε λιανικές πωλήσεις αξία 70.680.000 ευρώ. Στην τέταρτη θέση, βρέθηκαν τα σκευάσματα για την χώνευση, οι πωλήσεις των οποίων διαμορφώθηκαν στα 32.500.000 ευρώ, ενώ πουλήθηκαν 9.250.000 τεμάχια.

Οι εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα θα αυξήσουν τις συνολικές τους πωλήσεις σε τζίρο, εξαιτίας των ανατιμήσεων που γίνονται σε καθημερινή βάση και σε πολλούς κωδικούς. Μία χαρακτηριστική εικόνα που μας δίνουν παράγοντες από τον κλάδο των φαρμακείων, είναι ότι πια οι εταιρείες δεν στέλνουν ηλεκτρονικά τους καταλόγους με τις ανατιμήσεις αλλά στελέχη τους βρίσκονται σε καθημερινή βάση στις φαρμακαποθήκες όπου και αλλάζουν απευθείας τις τιμές.

Ενδεικτικό του κύματος ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά, είναι ότι μόλις πριν μερικές μέρες δύο πολυεθνικές ανατίμησαν το σύνολο σχεδόν των κωδικών τους στα ΜΗΣΥΦΑ -σε αναλγητικά, αντιβηχικά, δερμοκαλλυντικά- με την μία να αυξάνει τις τιμές σε 30 κωδικούς και την άλλη σε 20 κωδικούς. Ωστόσο, αναμένουν πτώση στα τεμάχια λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής τους, που μεσοσταθμικά από τότε που ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις μέχρι σήμερα είναι 12%-15%. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

7 στους 10 Έλληνες δεν θα αγόραζαν αντιβίωση χωρίς συνταγή

...όμως 1 στους 2 το έχει ήδη κάνει, ενώ 9 στους 10 που ζήτησαν αντιβίωση χωρίς συνταγή την προμηθεύτηκαν, αναφέρει έρευνα της Ένωσης Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας.

 

Συνειδητοποιημένοι σε ικανοποιητικό βαθμό εμφανίζονται οι Έλληνες -ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες- σχετικά με την λήψη αντιβιοτικών, με το 70% να υποστηρίζει ότι δεν θα λάμβανε ένα φάρμακο χωρίς να υπάρχει σύσταση γιατρού γι αυτό. Το βασικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα των φοιτητών της Greek Pharmaceutical Students’ Federation- GPSF. Την ίδια στιγμή βέβαια από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι οι μισοί Έλληνες έχουν ζητήσει από το φαρμακοποιό τους να τους προμηθεύσει αντιβίωση χωρίς την αντίστοιχη συνταγή, ο οποίος και ανταποκρίθηκε 9 στις 10 φορές!
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τα αντιβιοτικά στο Τμήμα Φαρμακευτικής Αθηνών και στην 9η Επιστημονική Διημερίδα + Έκθεση Επιχειρηματικότητας και Υγείας από τους φοιτητές - μέλη της GPSF: Γραμματικοπούλου Τατιάννα, Δαφέρμου Ηλέκτρα, Πεταλά Δημήτρη και Τριπολιτσιώτη Ίρις. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι γνώσεις των Ελλήνων πολιτών γύρω από τη χρήση των αντιβιοτικών. Συμμετείχαν 1067 άτομα εκ των οποίων το 41% ήταν άνδρες και 59% γυναίκες. Επίσης το 76% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-26 ετών ενώ μόνο το 30% ανήκε στο χώρο της υγείας.
Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εξετάστηκαν οι απαντήσεις στο σύνολο των ερωτηθέντων και σε αυτούς που ανήκαν στο χώρο της υγείας. Στους ερωτηθέντες στο χώρο της υγείας θα περιμέναμε να δούμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό αλλά όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα τα ποσοστά στις δυο κατηγορίες είναι σχεδόν ίδια, επισημαίνει η κα Τριπολιτσιώτη. Επίσης από ξεχωριστές αναλύσεις των αποτελεσμάτων που έγιναν ανάλογα με την ηλικία φαίνεται ότι δεν έπαιξε τόσο ρόλο το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων ερωτηθέντων (λιγότερες θεωρητικές γνώσεις οπότε «πλησιάζουν» το γενικό πληθυσμό).

Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση «Θα αγοράζατε (εσείς προσωπικά) αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;» στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 30% απάντησε θετικά, ενώ το 68% απάντησε αρνητικά (το 2% δεν απάντησε ή ανέφερε ότι δεν γνωρίζει). Στην κατηγορία των ερωτώμενων οι οποίοι ανήκαν στις Επιστήμες Υγείας, εκεί επίσης μόνο το 34% απάντησε θετικά.
Από την άλλη μεριά ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ερώτηση αν «Έχετε ζητήσει εσείς ή κάποιος οικείος για εσάς αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;» στο σύνολο των ερωτηθέντων περισσότεροι από τους μισούς (54%) απάντησε θετικά, ενώ στην κατηγορία των επιστημόνων υγείας το ποσοστό ανεβαίνει στο 62%! Όπως διευκρινίζει η κα Τριπολιτσιώτη «Αρκετοί έχουν πάρει αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού σε νεαρή ηλικία γιατί τους την αγόρασαν οι γονείς τους, ενώ οι ίδιοι δε θα επέλεγαν κάτι τέτοιο για τον εαυτό τους στην ενήλικη ζωή τους, γι αυτό στην προηγούμενη ερώτηση απάντησαν «Όχι», ενώ εδώ απάντησαν «Ναι».

Ακόμη όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση αν «Σας έχουν προμηθεύσει σε φαρμακείο αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;». Εδώ στο σύνολο των ερωτηθέντων το 90% απαντά θετικά και από τις Επιστήμες Υγείας ακόμη περισσότερο δηλ. το 93%! Οι απαντήσεις αυτές δικαιολογούν και την εκτίμηση ή γνώση των ερωτώμενων ότι στη χώρα μας γίνεται υπερκατανάλωση αντιβιοτικών καθώς στη σχετική ερώτηση απαντά θετικά το 86% του συνόλου και το 95% των επιστημόνων υγείας. Εδώ παρατηρείται επίσης ότι από το γενικό σύνολο ένα 12% δε γνωρίζει τη συμβαίνει οσον αφορά στην υπερκατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών και από τις πρώτες στην εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών. Μάλιστα εμφανίζει βακτηριακά στελέχη με σημαντικά ποσοστά αντοχής ακόμα και σε αντιβιοτικά που είναι η τελευταία θεραπευτική επιλογή (π.χ. καρβαπενέμες, κολιστίνη).
Η ομάδα των ερευνητών επίσης δίνει ιδιαίτερη σημασία στις απαντήσεις στην ερώτηση αν «Θεωρείτε πως υπάρχει πρόβλημα αν πάρετε αντιβίωση ενώ τελικά δεν τη χρειαζόσασταν;» Εδώ στο σύνολο των ερωτώμενων, το 84% απαντά πως υπάρχει πρόβλημα, ενώ στους επιστήμονες υγείας το 92%.

Η κα Τριπωλιτσιώτη σημειώνει πως «από τη μια η πλειοψηφία θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα αν πάρει αντιβίωση που δεν τη χρειάζεται, από την άλλη ξέρουμε πόσοι αγοράζουν αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού και χωρίς να πρέπει. Οι πολιτές δε γνωρίζουν τα προβλήματα στα οποία οδηγεί η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, κάποια από τα οποία είναι τα παρακάτω:
• Επιδεινώνεται το πρόβλημα ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών
• Με τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά (συνήθως αυτά είναι που δίνονται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία) καταστρέφεται και η φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού (χρήσιμα βακτήρια), έτσι ο ασθενής προδιαθέτεται να νοσήσει και από δεύτερο βακτηριακό στέλεχος
• Όταν αγοράζεται αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού αυξημένος κίνδυνος αλληλεπιδράσεων με ΜΗΣΥΦΑ ή με φάρμακα που θεραπεύουν σοβαρές παθήσεις
• Υπάρχουν πολλά αντιμικροβιακά φάρμα που σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να προσαρμόζεται η δοσολογία ή αντενδείκνυται η χορήγησή τους (πάλι τίθεται θέμα ελέγχου ποιος παίρνει, ποιο αντιβιοτικό, σε τι δόση και για πόσο χρονικό διάστημα)

Η ΟΜΑΔΑ
Η GPSF Greek Pharmaceutical Students’ Federation, είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, μη συνδικαλιστική οργάνωση που πραγματοποιεί επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις σχετικές με την επιστήμη της φαρμακευτικής και γενικότερα του τομέα υγείας. Αποστολή της Ένωσης είναι να συμμετέχει ενεργά σε φοιτητικό και επαγγελματικό επίπεδο, φέρνοντας τη φαρμακευτική, τη γνώση και τους φοιτητές μαζί. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΠΦΣ: Τα μειονεκτήματα της ρύθμισης του ωραρίου των φαρμακείων στο πολυνομοσχέδιο

Τις παρατηρήσεις αλλά και τις προτάσεις του του επί της ρύθμισης του νομοσχεδίου που αφορά το ωράριο των φαρμακείων παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί επιχειρηματολογούν και υποστηρίζουν:

Α. ΚΥΡΙΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ της ρυθμίσεως:

Δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Απαξιώνονται οι διανυκτερεύσεις, οι οποίες θα ξεκινούν μετά τις 20.00.

Β. Οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν μόνο όσα φαρμακεία επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο.

Τα διευρυμένα φαρμακεία δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει το ωράριο.

Το κάθε φαρμακείο, εντασσόμενο στο διευρυμένο ωράριο, θα δύναται (αφού το δηλώσει) να κλείνει όποια ώρα το επιθυμεί ελευθέρως και ανέλεγκτα. Και μάλιστα, ακόμη και διαφορετική ώρα ανά ημέρα, εβδομάδα κλπ.

Αρνητική πρωτοτυπία και παράδοξο, τα φαρμακεία να αποτελούν τη ΜΟΝΗ επιχείρηση, η οποία μπορεί να κλείνει κατά βούληση, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη.

Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 36 παρ. 2β του Ν. 3918/2011 ως ισχύει: «…Το διευρυμένο ωράριο στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β’ θα πρέπει να συμπίπτει κατ’ ελάχιστον με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β’ επιφέρει τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες κυρώσεις.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Γ. Ουδεμία κύρωση προβλέπεται για τα διευρυμένα φαρμακεία που δεν τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει.

Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 1963/1991 ως προστέθηκε με το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ Ν. 4025/2011 (άρθρο 36 παρ. 3): «5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από υπαιτιότητα τους δεν τηρούν το ωράριο που ορίζεται από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους ή το ωράριο που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κάθε φορά ύστερα από εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ν.3918/2011 (Α’ 31), αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για ένα μήνα και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται με την ίδια διαδικασία η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για έξι μήνες.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Δ. Παρέχεται επί της ουσίας η δυνατότητα να λειτουργούν διευρυμένα φαρμακεία όλο το 24ωρο (συνδυασμός διατάξεων της παρ. 3 και παρ. 5 εδ. β΄ του άρθρου 257).

Μάλιστα ως έχει η τροπολογία, τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η αργία της Κυριακής από εκείνους που επιλέξουν διευρυμένο ωράριο !!!

Ενώ ακόμη επιτρέπεται η λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες, αν το επιθυμούν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ Α + Β + Γ + Δ : 10.000 φαρμακεία θα δηλώσουν διευρυμένο ωράριο και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες λειτουργίας, αφού ΟΥΤΕ θα είναι υποχρεωμένα να το τηρήσουν, ΟΥΤΕ υφίσταται οιαδήποτε κύρωση αν δεν το τηρήσουν.

Ε. Η ώρα κλεισίματος 20.00 θα πρέπει να τροποποιηθεί σε 21.00.

ΣΤ. Για πρώτη φορά σε διάταξη της φαρμακευτικής νομοθεσίας γίνονται αναφορές περί «επιχείρησης» ή «εκπροσώπου επιχείρησης» κλπ, όταν η φαρμακευτική νομοθεσία αναφέρεται ΜΟΝΟ σε φαρμακοποιούς, κατόχους άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου.

Η. Προκαλείται άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τις Περιφέρειες και μάλιστα ανά δίμηνο με τις δηλώσεις για ένταξη στο διευρυμένο ωράριο.

Ζ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ Π.Φ.Σ.

Η υποβληθείσα πρόταση του Π.Φ.Σ. στο Υπουργείο Υγείας είναι σαφής, σύγχρονη και απολύτως υλοποιήσιμη:

Να οριστούν συγκεκριμένες ώρες ανοίγματος (08.00 ή 08.30) και κλεισίματος των φαρμακείων (20.30 ή 21.00). Μετά το πέρας της λειτουργίας ΟΛΑ τα φαρμακεία θα είναι κλειστά (ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ) και αμέσως μετά θα ξεκινούν οι διανυχτερεύσεις.

Η. Προκαλούνται ανεπίτρεπτες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων παρά την ρητή κρίση του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δεν νοείται να υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θ. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Π.Φ.Σ. περί επαναφοράς των διατάξεων για πρόσκαιρο κλείσιμο (άρθρο 257 παρ. 2) και απαγορεύσεως χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Άνω – κάτω οι εφημερεύσεις των φαρμακείων αν ψηφιστεί η νέα διάταξη

farmakeio-620x408

Tη πλήρη αντίθεση του στις διατάξεις του άρθρου 257 που αφορά στις «ρυθμίσεις» για το ωράριο των φαρμακείων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης , μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ολομέλεια της Βουλής όπου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση όλων των φορέων. Το σημείο - κλειδί για τους φαρμακοποιούς σχετικά με όσα προωθούνται από το πολυνομοσχέδιο είναι ότι δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο...
Ο κ. Θεοδοσιάδης επεσήμανε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ιδιαίτερα το γεγονός, ότι για πρώτη φορά αντί του όρου «φαρμακείο» εισάγεται όρος «επιχείρηση φαρμακείου», δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα τις προθέσεις των συντακτών του άρθρου.

Στηλίτευσε την αναφορά στο άρθρο του «εκπροσώπου της επιχείρησης» που εξουσιοδοτείται να δηλώνει το ωράριο λειτουργίας, αναφέροντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν υπάρχει στη φαρμακευτική νομοθεσία , και δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να οδηγήσουν το ελληνικό φαρμακείο που είναι η εξόντωση του, μέσω της πλήρους απορρύθμισης του ωραρίου με στόχο την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Καλλιεργείται ο ανταγωνισμός παρά την ρητή και κατηγορηματική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν νοείται ανταγωνισμός στο χώρο του φαρμάκου για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρέμβαση του, στο θέμα κατάργησης από το παράθυρο, ακόμη και της αργίας της Κυριακής, που είναι θεσμοθετημένη εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως επίσης τη δυνατότητα δήλωσης διευρυμένου ωαρίου ακόμα και κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και στις επίσημες αργίες όπως η 1η Ιανουαρίου, η 6η Ιανουαρίου, η 1η Μαΐου , η 15η Αυγούστου κλπ. Επίσης έθεσε υπόψη των παρισταμένων ότι δεν είναι λογικό να αρχίζει η διανυκτέρευση στις 8 το βράδυ σε μια χώρα που τους περισσότερους μήνες του έτους ο ήλιος δεν έχει ακόμη δύσει!

Ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «ρύθμιση» αυτή βασίζεται στην λογική της απόλυτης προστασίας, της απόλυτης φροντίδας και κατοχύρωσης των συμφερόντων συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμακείων και οδηγεί σε έναν άνισο αγώνα τα μικρά φαρμακεία που καταδικάζονται στην εξαθλίωση ή στο κλείσιμο.

theodosiadis

Επεσήμανε πως νομοθετείται η πλήρης αναρχία στο ωράριο και απαξιώνεται πλήρως ο θεσμός των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων και είναι σαφής η ευνοϊκή αντιμετώπιση των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο που μπορούν να ανοίγουν όποτε θέλουν , να κλείνουν όποτε θέλουν, ακόμη και να καταπατούν – χωρίς κυρώσεις – το ωράριο που έχουν δηλώσει .

Είναι απαράδεκτο συμπλήρωσε, στις διατάξεις αυτού του άρθρου να περιλαμβάνονται ποινές και χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση , χωρίς αυτές να ισχύουν για τα φαρμακεία που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο.

Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι η επαναφορά των διατάξεων περί πρόσκαιρου κλεισίματος και η απαγόρευση χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

Πρόθεση του ΠΦΣ είναι να καταπολεμηθούν οι διατάξεις αυτές με κάθε πρόσφορο μέσο. Το ΔΣ στην συνεδρίαση του της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, θα αποφασίσει το είδος κα την έκταση των αντιδράσεων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα σημεία στα οποία διαφωνούν οι φαρμακοποιοί με την κυβέρνηση:
(Άρθρο 257)

Α. ΚΥΡΙΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ της ρυθμίσεως:

Δεν προβλέπεται νομοθετικώς ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Απαξιώνονται οι διανυκτερεύσεις, οι οποίες θα ξεκινούν μετά τις 20.00.

Β. Οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν μόνο όσα φαρμακεία επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο.
Τα διευρυμένα φαρμακεία δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει το ωράριο.

Το κάθε φαρμακείο, εντασσόμενο στο διευρυμένο ωράριο, θα δύναται (αφού το δηλώσει) να κλείνει όποια ώρα το επιθυμεί ελευθέρως και ανέλεγκτα. Και μάλιστα, ακόμη και διαφορετική ώρα ανά ημέρα, εβδομάδα κλπ.

Αρνητική πρωτοτυπία και παράδοξο, τα φαρμακεία να αποτελούν τη ΜΟΝΗ επιχείρηση, η οποία μπορεί να κλείνει κατά βούληση, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη.

Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:
Άρθρο 36 παρ. 2β του Ν. 3918/2011 ως ισχύει: «…Το διευρυμένο ωράριο στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β' θα πρέπει να συμπίπτει κατ' ελάχιστον με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β' επιφέρει τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες κυρώσεις.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Γ. Ουδεμία κύρωση προβλέπεται για τα διευρυμένα φαρμακεία που δεν τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει.
Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι:

Άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 1963/1991 ως προστέθηκε με το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ Ν. 4025/2011 (άρθρο 36 παρ. 3): «5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από υπαιτιότητα τους δεν τηρούν το ωράριο που ορίζεται από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους ή το ωράριο που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κάθε φορά ύστερα από εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ν.3918/2011 (Α' 31), αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για ένα μήνα και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται με την ίδια διαδικασία η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για έξι μήνες.»

Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Δ. Παρέχεται επί της ουσίας η δυνατότητα να λειτουργούν διευρυμένα φαρμακεία όλο το 24ωρο (συνδυασμός διατάξεων της παρ. 3 και παρ. 5 εδ. β΄ του άρθρου 257).
Μάλιστα ως έχει η τροπολογία, τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η αργία της Κυριακής από εκείνους που επιλέξουν διευρυμένο ωράριο !!!

Ενώ ακόμη επιτρέπεται η λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες, αν το επιθυμούν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ Α + Β + Γ + Δ : 10.000 φαρμακεία θα δηλώσουν διευρυμένο ωράριο και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες λειτουργίας, αφού ΟΥΤΕ θα είναι υποχρεωμένα να το τηρήσουν, ΟΥΤΕ υφίσταται οιαδήποτε κύρωση αν δεν το τηρήσουν.

Ε. Η ώρα κλεισίματος 20.00 θα πρέπει να τροποποιηθεί σε 21.00.
ΣΤ. Για πρώτη φορά σε διάταξη της φαρμακευτικής νομοθεσίας γίνονται αναφορές περί «επιχείρησης» ή «εκπροσώπου επιχείρησης» κλπ, όταν η φαρμακευτική νομοθεσία αναφέρεται ΜΟΝΟ σε φαρμακοποιούς, κατόχους άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου.

Η. Προκαλείται άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τις Περιφέρειες και μάλιστα ανά δίμηνο με τις δηλώσεις για ένταξη στο διευρυμένο ωράριο.

Ζ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ Π.Φ.Σ.
Η υποβληθείσα πρόταση του Π.Φ.Σ. στο Υπουργείο Υγείας είναι σαφής, σύγχρονη και απολύτως υλοποιήσιμη:

Να οριστούν συγκεκριμένες ώρες ανοίγματος (08.00 ή 08.30) και κλεισίματος των φαρμακείων (20.30 ή 21.00). Μετά το πέρας της λειτουργίας ΟΛΑ τα φαρμακεία θα είναι κλειστά (ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ) και αμέσως μετά θα ξεκινούν οι διανυχτερεύσεις.

Η. Προκαλούνται ανεπίτρεπτες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων παρά την ρητή κρίση του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δεν νοείται να υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θ. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Π.Φ.Σ. περί επαναφοράς των διατάξεων για πρόσκαιρο κλείσιμο (άρθρο 257 παρ. 2) και απαγορεύσεως χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Όργιο υπερτιμολογήσεων σε “εποχιακά” φάρμακα

Όργιο υπερτιμολογήσεων σε

Όλο και βαθύτερα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ – τα γνωστά ΜΗΣΥΦΑ, πολλά από τα οποία ακρίβυναν μέσα στην περίοδο των γιορτών. Για ορισμένα, μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη ή και τρίτη ανατιμολόγηση προς τα πάνω μέσα σε ένα χρόνο.

“Μετά την κατάργηση της διατίμησης οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Χαρακτηριστικά, μέσα σε 15 ημέρες μας έχουν στείλει καταλόγους με τροποποιήσεις τιμών 4 φορές” λέει στο Virus, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης.

Διαβάστε επίσης: «Ράλι» των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ
Το κόστος, μάλιστα, όσων σκευασμάτων αφορούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων λοιμώξεων που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση (αντιπυρετικά, καραμέλες για τον πονόλαιμο, θερμαντικές κρέμες, βλεννολυτικά σιρόπια, αντιδιαρροϊκά δισκία κ.λπ.), έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Διαβάστε επίσης: Σε έξαρση οι ιώσεις. Απλές συμβουλές για την "αναχαίτισή" τους
Ενδεικτικά, η τιμή της counterpain αυξήθηκε κατά 16% το Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 αυξήθηκε επιπλέον κατά 24%. Δηλαδή, σχεδόν διπλασιάστηκε. 20% αυξήθηκε, επίσης, η τιμή της αλοιφής vix. Ακόμη, τα χάπια depon κοστίζουν 1 ευρώ από 75 λεπτά πριν. Αντίστοιχα, τα αναβράζοντα δισκία depon από 1,63 ευρώ που έκαναν τώρα πωλούνται στα 2,35 ευρώ. Ακολούθως, στο immodium μπήκε “καπέλο” 65%, στο hexalen 43%, στο lisopaine 30% και στο travel gum 42%.

Ο κατάλογος, σύμφωνα με επεξεργασία του ΦΣΡ, περιλαμβάνει συνολικά 184 καταγραφές ΜΗΣΥΦΑ των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί. Για τους φαρμακοποιούς, μάλιστα, είναι ξεκάθαρο πως οι τιμές δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ποτέ στα προηγούμενα επίπεδα. Η φαρμακοβιομηχανία αντιτείνει από την πλευρά της, βέβαια, ότι οι τιμές των εν λόγω σκευασμάτων ήταν καθηλωμένες από το 2012.

“Δεν λέμε όχι σε μία λελογισμένη αναπροσαρμογή τιμών” τονίζει ο κ. Βαρδιάμπασης. Όπως εξηγεί, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός ούτε για το ύψος ούτε για το χρόνο της ανατιμολόγησης. “Για τα παραφάρμακα για παράδειγμα όποτε αλλάζει η σεζόν, δηλαδή μία φορά το χρόνο, οι εταιρίες μας στέλνουν νέο τιμοκατάλογο” σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και μάλιστα απευθύνονται σε οξείες παθήσεις. Δηλαδή, η ζήτηση για αυτά είναι ανελαστική.

Παραπλανητική η λιανική τιμή

Το “τσουχτερό” κόστος πολλών ΜΗΣΥΦΑ δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, γκρίνια. Συχνά, μάλιστα, δεν λείπουν οι προστριβές μεταξύ ασθενών και φαρμακοποιών εξαιτίας της ενδεικτικής λιανικής τιμής που αναγράφεται στις συσκευασίες.

“Η τιμή αυτή είναι φανταστική” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου. “Ο καταναλωτής νομίζει ότι φταίει ο φαρμακοποιός. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις η χονδρική τιμή, δηλαδή οι τιμές που αγοράζουμε, είναι υψηλότερες της ενδεικτικής λιανικής” διευκρινίζει. “Δηλαδή, συμβαίνει να βάζουμε χρήματα ακόμα κι από την τσέπη μας” καταλήγει.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

“Πράσινο φως” σε νέα Φαρμακεία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος του Υπουργειου Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει και τη νομοθετική ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Με αυτό τον τρόπο “ξεκλειδώνεται” διαδικασία για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείων.
Διαβάστε επίσης: "Γύρω-γύρω όλοι" με το ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων (upd)
Η ρύθμιση καλύπτει το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση της εφαρμοστικής ΚΥΑ του νόμου 4336/2015 από το ΣτΕ και περιγράφει διαδικασίες μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Όπως, λοιπόν, εξηγούν νομικοί, μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νομου η διαδικασία χορήγησης νέων αδειών ενεργοποιείται, αλλά μόνο για φαρμακοποιούς και κατά παρέκκλιση των πληθυσμιακών κριτηρίων, με σκοπό τη συστέγαση με ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι άδειες θα χορηγούνται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη μόνο στην περίπτωση νέας άδειας σε δήμους ή σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, έως χίλιους κατοίκους. “Συνεπώς μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα αναρτώνται από τις Περιφέρειες της χώρας μόνο οι κενές θέσεις για τις εδαφικές οντότητες με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους”. Ακόμη, εφεξής επιτρέπονται εκ νέου οι συστεγάσεις μεταξύ των φαρμακοποιών.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Βόμβα μεγατόνων στα φαρμακεία αλλά υπάρχουν και άσσοι στα «μανίκια» των φαρμακοποιών

pharmacy2

Μόνη ελπίδα είναι το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις, τους περιορισμούς και διαδικαστικές λεπτομέρειες καθώς αυτό αποτελεί παραδοσιακά αφορμή υπαναχώρησης των κυβερνώντων σε νόμο που δυσαρεστεί μεγάλη ομάδα πολιτών. Αλλιώς, ο κύβος ερρίφθη! Αυτός που δεν ερρίφθη το 2012, το 2013 και το 2014, αλλά πήρε απλά παράταση όπως όλοι γνωρίζαμε... Διαβάστε το χρονικό αλλά δείτε και την αντίδραση των φαρμακοποιών που έχουν δίπλα τους το Συμβούλιο της Επικρατείας!
Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού , σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας θα δίνεται στο εξής άδεια φαρμακείου.

Η άδεια θα χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη αλλά με Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

Διαβάστε παρακάτω tropologia farmakeia την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε χθες.

Να θυμίσουμε ότι:

Το Μάϊο του 2016 με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση επιχείρησε να χορηγήσει άδειες φαρμακείων και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20% ωστόσο η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, "κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου. Το υπουργείο επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ' αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε τα εξής:
"Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του".

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος
2 Μαρτίου 2014
Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας θέτουν θέμα για ριζική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον χώρο των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας, χωρίς να έχουν σταματήσει να ζητούν και την επέκταση του ωραρίου της λειτουργίας των φαρμακείων.

21 Οκτωβρίου 2015
Σταθάκης και Τρόικα "τα βρίσκουν" με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τους δεύτερους να κάνουν δεκτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ετοίμασε λίγο καιρό μετά η κυβέρνηση και η οποία ορίζει νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα φαρμακεία και προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

30 Οκτωβρίου 2015
Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση έκανε συμβιβασμό για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές. Όπως είπε, "κάναμε συμβιβασμό αλλά μας ενδιαφέρει η επιβίωση του μικρού φαρμακείου αλλά και να προχωρήσουν οι συνεταιρισμοί... Η αλλαγή αυτή δεν είναι ωστόσο συμβατή με την πολιτική μας ταυτότητα".

10 Ιουλίου 2017
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του ΠΦΣ, καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώς τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο Ν. 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση. Είναι πλέον βέβαιο ότι στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας επιχειρήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, ακόμη και με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, οι πράξεις και αποφάσεις που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν των νέων ρυθμίσεων θα καταπέσουν εκ νέου στο ΣτΕ.

30 Αυγούστου 2017
Σε συνάντηση του Πανελληνίου με τον υπουργό Υγείας από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση, που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Ιδιοκτησιακό και ωράριο φαρμακείων υπό επαναδιαπραγμάτευση

Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό μέσω Π.Δ. - ωράριο που θα πλησιάζει τις ώρες λειτουργίας της αγοράς
Νέος γύρος αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων ξεκινά άμεσα, με την κατάρτιση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο απαιτεί προηγουμένως την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ της σχετικής υπουργικής απόφασης δημιουργεί κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί, καθώς έχει δημιουργηθεί εκκρεμότητα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και υπάρχει σχετική συμφωνία στο τεχνικό κείμενο του μνημονίου.

Στο μεταξύ όμως, τα μέτρα τα οποία θεσμοθετήθηκαν για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, λειτούργησαν αποτρεπτικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να έχουν κατατεθεί μόλις 10 αιτήσεις για την αδειοδότηση αλυσίδων φαρμακείου, πανελλαδικά.

Το παραπάνω επεσήμανε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου της Επιτροπής ΗΤΑ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, σημείωσε ότι τα θέματα του υπουργείου Υγείας "κλείνουν" σταδιακά, και είναι ελάχιστα τα σημεία που παραμένουν προς ρύθμιση.

Ωράριο φαρμακείων

Μεταξύ αυτών εντάσσεται επίσης και η εκ νέου ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου τόνισε στους δανειστές, πως με την πλήρη απελευθέρωση που υπάρχει σήμερα, δημιουργείται πρόβλημα στη συμμετοχή των φαρμακοποιών στο σύστημα διημέρευσης - διανυκτέρευσης. Συνεπώς, υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα κατά τις κρίσιμες αυτές ώρες.
Η πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι να θεσπιστεί νέο ωράριο που θα είναι αντίστοιχο της λειτουργίας της υπόλοιπης αγοράς, και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις τουριστικές περιοχές όπως ήδη συμβαίνει, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των εφημεριών, όμως γι΄ αυτό δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας

Τέλος, άλλη μια εκκρεμότητα που παραμένει από πλευράς υπουργείου, είναι το θέμα των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, για τις οποίες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ως προς τον περιορισμό της μίας και μόνης ιατρικής ειδικότητας ανά μονάδα, ζητώντας την συνύπαρξη περισσότερων ειδικοτήτων. Εντούτοις, το υπουργείο Υγείας θέτει θέμα ασφάλειας των ασθενών και όχι αναίρεσης της φιλοσοφίας της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

“Διχασμένοι” οι φαρμακοποιοί

«Πυρετός» στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ που «τρέχουν» να προλάβουν τις προθεσμίες για την εξόφληση των φαρμακοποιών. Όπως όλα δείχνουν οι πληρωμές των φαρμάκων υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ το μεγάλο «στοίχημα» για τη Διοίκηση του φορέα είναι να καταφέρει να εξοφλήσει τα αναλώσιμα για το α΄ τρίμηνο του έτους, καθώς εκκρεμούν οφειλές ακόμη κι από τον Ιανουάριο σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η γενική «εικόνα» τείνει βελτιούμενη, όμως, υπάρχουν σύλλογοι που ακόμη δεν έχουν δει το «χρώμα του χρήματος». Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται εν προκειμένω στην Αθήνα, στην οποία άλλωστε βρίσκονται πολλές χιλιάδες φαρμακεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι θα έχει εξοφλήσει τα αναλώσιμα, παραμένουν απλήρωτες 1.985 υποβολές Μαρτίου 2017 από τον ΦΣΑ. Για τον ίδιο ΦΣ εκκρεμούν, επίσης, 445 υποβολές Φεβρουαρίου και 360 υποβολές Ιανουαρίου.

Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο την Τετάρτη πληρώθηκαν 1.181 υποβολές στην Αθήνα – οι 988 από τις οποίες αφορούν το Μάρτιο. Στοιχείο το οποίο δείχνει τον «τιτάνιο αγώνα» των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ. Η εκπλήρωση, όμως, της υπόσχεσης Μπερσίμη εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμή».

Δεν είναι τυχαίο ότι στο «χορό» των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου, μπαίνουν νέοι ΦΣ. Η απόφαση που έλαβε την Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία ο ΦΣ Αχαΐας, για άρση της πίστωσης στη χορήγηση των αναλωσίμων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέχρι ο τελευταίος να καταστεί συμβατικός στις υποχρεώσεις του, είναι ενδεικτική. Αμετακίνητος προφανώς στην απόφασή του παραμένει ο ΦΣΑ, ο οποίος στο Γενικό Συμβούλιο του ΠΦΣ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, ζήτησε στήριξη από ΦΣ που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση. Το ΓΣ ανέδειξε, ωστόσο, το διχασμό του κλάδου, αφού άλλοι ΦΣ που έχουν πλέον πληρωθεί αποσύρονται από το «χορό».

Συνάντηση σε κλίμα «κατανόησης»

Πάντως, αν και το βασικό πρόβλημα για τον κλάδο αυτή την ώρα είναι οι εκπρόθεσμες πληρωμές, τους φαρμακοποιούς ενώνουν άλλα ζητήματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Ο χειρισμός τους, βεβαίως, είναι μία άλλη υπόθεση και συχνά δεν λείπουν οι διαστάσεις απόψεων.

Οι χαμηλοί τόνοι που επικράτησαν στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το μεσημέρι η νέα Διοίκηση του ΠΦΣ με τον Υπουργό Υγείας, είναι χαρακτηριστικοί. Στη συζήτηση που κράτησε περίπου δύο ώρες τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που «ταλανίζουν» καιρό τώρα τους φαρμακοποιούς και για τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί και κινητοποιήσεις στο παρελθόν.

Αυτά ήταν α) το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί την Υπουργική Απόφαση, β) η ενδεικτική λιανική τιμή στα ΜΗΣΥΦΑ, χωρίς την καθιέρωση κανόνων στην χονδρική τιμή, γ) η αναρχία που επικρατεί στο ωράριο, δ) το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την είσπραξη του πόρου 0,4%. Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα των πληρωμών, ενώ με αφορμή το νομοσχέδιο Περί Ιατρικών Συλλόγων, ζητήθηκε να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων και του ΠΦΣ.

«Ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα το κλάδου μας» δήλωσε εξερχόμενος από την Αριστοτέλους ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης. «Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για την χώρα και τον κλάδο μας» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να φανεί στην πράξη η καλή διάθεση του Α. Ξανθού.

Βεβαίως, η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους δεν ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της και είναι προφανές ότι φέρει κι εκείνη μερίδιο ευθυνών για τη διαιώνιση των προαναφερόμενων προβλημάτων. Έτσι, κάποιος θα περίμενε ενδεχομένως η νέα Διοίκηση του Πανελληνίου ΦΣ να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να θέσει “κόκκινες γραμμές”. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει κανείς να λησμονεί ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της νεοεκλεγμένης Διοίκησης του ΠΦΣ με τον Υπουργό, κι ενδεχομένως ο χαρακτήρας της να ήταν περισσότερο εθιμοτυπικός/αναγνωριστικός. Ή, απλά, μπορεί αυτό να είναι το “στίγμα” που θέλει να δώσει τη δεδομένη στιγμή η νέα Διοίκηση. 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΠΦΣ: Πρόεδρος ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης αλλά και μοντέλο συνδιοίκησης - Τα νέα μέλη του ΔΣ

ΠΦΣ: Πρόεδρος ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης αλλά και μοντέλο συνδιοίκησης - Τα νέα μέλη του ΔΣ

Το μοντέλο της συνδιοίκησης και της εναλλάξ προεδρίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι συνδυασμοί ΑΕΣΠ και «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το φαρμακείο του αύριο», επικεφαλής των οποίων βρίσκονται οι κ.κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης (πρόεδρος των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης) και ο Απόστολος Βαλτάς (πρόεδρος των φαρμακοποιών Λέσβου).


Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που το θεσμικό Όργανο του κλάδου, ο ΠΦΣ, εφαρμόζει τον εν λόγω μοντέλο, κάτι που θεωρείται σίγουρα και ενδιαφέρον και προχωρημένο. Ταυτόχρονα με αυτό το μοντέλο διοίκησης, δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος, καθώς τα προβλήματα και οι ανάγκες των φαρμακοποιών αλλά και του μικρομεσαίου φαρμακείου, είναι μεγάλα και πρέπει να δοθούν λύσεις.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ σήμερα Τετάρτη, «Με δεδομένα τον συσχετισμό των δυνάμεων όπως αυτός αποτυπώθηκε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου 15μελούς Δ.Σ του ΠΦΣ και την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας για την άμεση συγκρότηση Προεδρείου, ικανού να διαχειριστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου, οι συνδυασμοί ΑΕΣΠ και «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το φαρμακείο του αύριο» συμφωνήσαμε να συνδιοικήσουμε με βάση τη σύγκλιση των δημοσιευμένων προγραμμάτων μας και με ισόχρονη εναλλαγή στη θέση του Προέδρου, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες θέσεις του Προεδρείου.
Βούλησή μας είναι να ενεργήσουμε ενωτικά, καλώντας και τις δυνάμεις εκτός Προεδρείου να συμπορευτούν μαζί μας, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος σε "αντιπαραθέσεις για την αντιπαράθεση".
Η ανυπόφορη καθημερινότητα που βιώνει σήμερα το μικρομεσαίο φαρμακείο, η συνεχιζόμενη δραστική μείωση της ρευστότητας και του κύκλου των εργασιών μας, καθώς και όλα τα κενά και οι επιβαρυντικές επιπτώσεις των διαδικασιών στην άσκηση των συμβατικών μας καθηκόντων, μας ταλαιπωρούν και κλονίζουν την βιωσιμότητά μας.
Αποφασισμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και βέβαιοι ότι η όποια παράταση μη συγκρότησης Προεδρείου στον ΠΦΣ θα αποτελούσε μια λανθασμένη επιλογή, επακόλουθο της οποίας θα ήταν η ανεπιτυχής ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων μας, καθώς και η επιδείνωση περαιτέρω της αγωνίας του ανυπεράσπιστου σήμερα φαρμακοποιού, προχωρούμε στην επίσημη και υπεύθυνη εκπροσώπηση του κλάδου το ταχύτερο δυνατόν.
Σας ευχαριστούμε χωρίς διάκριση όλους, ψηφοφόρους μας και μη.
Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε επιτυχώς στις υψηλές απαιτήσεις που επιβάλουν οι περιστάσεις. Είμαστε πάντα ανοικτοί στην εποικοδομητική σας κριτική, η οποία προάγει το έργο μας και το έργο των πρωτοβάθμιων Συλλογικών Οργάνων, με στόχο να πετύχουμε την απαραίτητη συσπείρωση γύρω από τον κλάδο μας και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Ελληνικό Φαρμακείο».
Το νέο ΔΣ του ΠΦΣ

Αναλυτικά, το νέο ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου συγκροτήθηκε σε Σώμα με νέο πρόεδρο τον κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την περατωθείσα ψηφοφορία στην σημερινή (26 Ιουλίου) δεύτερη συνεδρίαση του ΔΣ εκλέγονται οι:
Προέδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης (9 ψήφοι)
Α΄ Αντιπρόεδρος: Απόστολος Βαλτάς (10 ψήφοι)
Β΄ Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Παπαθανάσης (9 ψήφοι)
Γ΄ Αντιπρόεδρος: Κούβαρης Κωνσταντίνος (9 ψήφοι)
Γενικός Γραμματέας: Σεραφείμ Ζήκας (10 ψήφοι)
Αναπλ. Γραμματέας: Τσαπέκος Αλέξανδρος (10 ψήφοι)
Ταμίας: Παπαπούλιος Ιωάννης (9 ψήφοι)
O νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε: «Από αύριο κιόλας, όλοι μαζί, ξεκινάμε τον κοινό αγώνα και τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, που είναι πολλά και οξυμένα. Για την επίλυσή τους χρειάζεται η συμβολή όλων και στην προσπάθεια αυτή ουδείς περισσεύει».
Tα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι οι: Στέλιος Καλογερόπουλος, Πολυχρόνης Συμεωνίδης, Ιωάννης Μακρυγιάννης, Ιωάννης Τσικανδηλάκης, Πέτρος Ραράκος, Ηλίας Χαλιγιάννης, Ιωάννης Δαγρές, Ιωάννης Καβαλάρης.
KYRIAKOS THEODOSIADHS
Το πρόγραμμα της συνδιοίκησης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των κ.κ. Θεοδοσιάδη και Βαλτά, έχει ως εξής:
- Η άμεση αποκατάσταση της καθημερινότητας του φαρμακοποιού
- Η εξομάλυνση στην λειτουργία του Ε-ΔΑΠΥ και των πληρωμών μας των αναλωσίμων εντός του συμβατικού πλαισίου και η ταχύτατη διαχείριση των ενστάσεων
- Η πληρωμή των ληξιπροθέσμων
- Η άμεση εφαρμογή φίλτρων αλλά και κόφτη στην διαδικασία έκδοσης των γνωματεύσεων καθώς επίσης και η διασύνδεση του Ε-ΔΑΠΥ με τα λογισμικά προγράμματα φαρμακείων.
Οι προτεραιότητες

1. Ο επανασχεδιασμός των οικονομικών του ΠΦΣ με κριτήριο την δραστική μείωση των εξόδων του και την βελτίωση της ανταποδοτικότητας του 0,4%, όπως και με την εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού των εξόδων των μελών του ΔΣ/ΠΦΣ.
2. Η βελτίωση της καθημερινότητας με την δημιουργία θεσμικού οργάνου επικοινωνίας του ΠΦΣ με τα πρωτοβάθμια όργανα.
3. Η αναβάθμιση και ο επανασχεδιασμός του γραφείου τύπου στον ΠΦΣ, για την αμεσότερη και ευρύτερη απήχηση των θέσεων και των δράσεων μας.
4. Η ανάδειξη του blog του ΠΦΣ στον βασικότερο πυλώνα και την ελκυστικότερη επιλογή ενημέρωσης του κλάδου.
5. Η αναβάθμιση του ΙΔΕΕΑΦ σε σημαντικό εργαλείο επιμόρφωσης, εκπαίδευσης, εξειδίκευσης και διαφοροποίησης που θα αναδείξουν τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
6. η Οικονομική και Τεχνική ενίσχυση των Φαρμακευτικών Συλλόγων για στοχευμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες με συγκεκριμένο περιεχόμενο, σε θεματικές ενότητες, όπως: Ορθοπεδικά, Γαστροστομίες, Αναπνευστικά κλπ.. Οργάνωση και στήριξη Εκπαιδευτικών Συνεδρίων ανά Περιφέρεια και καθιέρωση ζωντανών τηλεεκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλους τους Συλλόγους.
7. Η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης με αντικείμενο τις δυνατότητες δημιουργίας (σε εθελοντική βάση) Δικτύων Φαρμακείων, είτε με την μορφή συστεγάσεων, είτε με την μορφή εταιριών "ομπρέλα", είτε και τα δύο μαζί, που θα δώσουν την δυνατότητα, η σημερινή θνησιγενής μορφή φαρμακείου να παραχωρήσει την θέση της σε νέες μορφές σύγχρονων μονάδων, με δυνατότητες διείσδυσης και κάλυψης μεγαλύτερου φάσματος Υπηρεσιών Υγείας. Οι Συνεταιρισμοί θα αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα στα βήματα αυτά και μέσα από την ενίσχυσή τους θα βελτιώσουν την παρεχόμενη συνεργατική παροχή υπηρεσιών των φαρμακείων.
8. Ο Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή, για τον έλεγχο του ΠΦΣ και των θυγατρικών του εταιρειών.
9. Η επανεξέταση του ζητήματος διαχείρισης των DATA.
10. Η Ζωντανή μετάδοση όλων των Γ.Σ του ΠΦΣ.
11. Η αλλαγή στην διαδικασία των Γ.Σ του ΠΦΣ, παρέχοντας ουσιαστικό βήμα σε κάθε συνάδελφο (εκτός Δ.Σ του ΠΦΣ) να αναπτύξει τις απόψεις του, αφού προηγουμένως και με την πρόσκλησή του στην Γ.Σ έχει λάβει γνώση των αποφάσεων και εισηγήσεων του Δ.Σ του ΠΦΣ προς την Γ.Σ. Επανεξέταση του ζητήματος διήμερων Γ.Σ.
12. Ο προγραμματισμός περιφερειακών συσκέψεων κατά Διοικητική Περιφέρεια με την συμμετοχή του ΠΦΣ και Φαρμακευτικών Συλλόγων για αναλυτική προσέγγιση όλων των προβλημάτων του κλάδου και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.
Τι διεκδικούν

1. Την ανάθεση της βεβαίωσης και είσπραξης του πόρου 0,4% στον ΠΦΣ.
2. Τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου με βάση την έτοιμη μελέτη, που ενώ ψηφίστηκε από το 2013 σε Γ.Σ του ΠΦΣ δεν έγινε καμία ενέργεια για την υλοποίηση της.
3. Τη διάθεση όλων των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία και άμεση υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για την δημιουργία μητρώων (registries) ασθενών στις περιπτώσεις που αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Έτσι, εκτός από την αύξηση του κύκλου εργασιών μας που αποτελεί επιτακτική ανάγκη, επιτυγχάνεται και η καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα αυτά, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ασθενειών με την καταγραφή των επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων, καθώς και η ορθολογική διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης.
4. Τη νομική κατοχύρωση μας για εμβολιασμούς, μετρήσεις σακχάρου και ενεσοθεραπείας μέσα από διαδικασίες πιστοποίησής μας.
5. Την υπερωριακή αμοιβή.
6. Τη νέα νομοθετική ρύθμιση για το ωράριο που να διαφυλάττει τον θεσμό διημερεύσεων-διανυκτερεύσεων, ενισχύοντας την ενότητα του κλάδου.
7 - Τη διεκδίκηση συνταγογράφησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, με μηδενική συμμετοχή του Κράτους, στις ηλεκτρονικές συνταγές ΕΟΠΥΥ για την ενίσχυση και ανάδειξη της ιδιότητας του φαρμάκου.
8. Την εξομάλυνση του πρωτοφανούς σε διαστάσεις προβλήματος ελλείψεων φαρμάκων, μέσα από την διαδικασία ηλεκτρονικών διασταυρώσεων της διαδικασίας των εξαγωγών, εξασφαλίζοντας την επάρκεια αποθεμάτων για ομαλή λειτουργία της τροφοδοτικής αλυσίδας.
9. Την διασφάλιση των πληρωμών μας σε Φάρμακα και Αναλώσιμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και εντός συμβατικού πλαισίου.
10. Την επίλυση του ζητήματος των ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.
11. Την ρύθμιση της εκκρεμότητας με ΤΕΑΥΦΕ/ΤΑΥΦΕ.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr

 

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Ικανοποίηση ΠΦΣ για την απόφαση του ΣτΕ

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Ικανοποίηση ΠΦΣ για την απόφαση του ΣτΕ

Με σημείωμα εκ του νομικού του τμήματος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επισημαίνει την ορθότητα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Αναλυτικά, το σημείωμα αναφέρει τα εξής:
«H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δυνάμει των υπ’ αριθμόν 1804-1807/2017 αποφάσεων της, έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (καθώς και αντιστοίχων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης) κατά της υπ’ αριθμόν Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016 αποφάσεως των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών “Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου”.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του ΠΦΣ, καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώς τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο Ν. 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση.
Είναι πλέον βέβαιο ότι στην περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας επιχειρήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, ακόμη και με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, οι πράξεις και αποφάσεις που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν των νέων ρυθμίσεων θα καταπέσουν εκ νέου ενώπιον του ΣτΕ, καθώς είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και το ενωσιακό κεκτημένο.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις από 19.5.2009 αποφάσεις του (συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C 171/07 και C 172/07, καθώς υπόθεση C 531/06), απεδέχθη μεταξύ άλλων ότι “η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας”.
Πόσω μάλλον όταν αφενός μεν ιδιοκτήτες των φαρμακείων είναι μόνο οι φαρμακοποιοί σε Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σλοβενία, αφετέρου δε σε καμία χώρα όπου επεβλήθη πλήρης απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και των ειδών που πωλούνται στα φαρμακεία, αλλά αντιθέτως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυξήθηκαν». 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τον Γιάννη Μακρυγιάννη για πρόεδρο θα στηρίξει "μέχρι τέλους" η ΕΝΩΣΥ στο νέο Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τον Γιάννη Μακρυγιάννη για πρόεδρο θα στηρίξει "μέχρι τέλους" η ΕΝΩΣΥ στο νέο Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Η άρνηση του πρώην προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκου Θεοδοσιάδη να στηρίξει τον Απόστολο Βαλτά για τη θέση του νέου προέδρου του ΠΦΣ, αλλά και η δήλωση του Κυριάκου Θεοδοσιάδη, σύμφωνα με την οποίαν ο ίδιος θα διεκδικήσει τη θέση του νέου προέδρου του Συλλόγου - μετά από την παραίτηση τεσσάρων υποψηφίων της παράταξής του υπέρ του, παραίτηση την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης - ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για την ευόδωση της στρατηγικής της παράταξης στην οποία συμμετέχουν οι φαρμακοποιοί του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ανένταχτοι, της ΕΝΩΣΥ!
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, η ΕΝΩΣΥ έχει ήδη αποφασίσει να στηρίξει "μέχρι τέλους" τον Γιάννη Μακρυγιάνννη για τη θέση του νέου προέδρου του ΠΦΣ και "κλείνει το μάτι" για συνεργασία στον Απόστολο Βαλτά, προκειμένου να κλείσει ο δρόμος για την προεδρία του Συλλόγου στον Κυριάκο Θεοδοσιάδη.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές των εξελίξεων, μάλιστα, δεν αποκλείουν ακόμη και συμφωνία για rotation στη θέση του προέδρου του ΠΦΣ για τους Απόστολο Βαλτά και Γιάννη Μακρυγιάννη.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Ανατροπή στους φαρμακοποιούς: Γιατί δεν εξελέγη ο Κ.Λουράντος; Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μία ανατροπή η οποία προκάλεσε εντυπώσεις στον κλάδο των φαρμακοποιών και όχι μόνο, επήλθε με τις εκλογές των φαρμακοποιών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

 

Η ανατροπή σχετίζεται με τη μη εκλογή στο ΔΣ του Κώστα Λουράντου Προέδρου μέχρι πρότινος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς συνδικαλιστές στο χώρο του φαρμάκου και όχι μόνο, καθώς ο Κ.Λουράντος είναι επικεφαλής του κλάδου για πάνω από 20 χρόνια με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Είναι ενδεικτικό ότι σε σύγκριση με άλλες επαγγελματικές ομάδες οι φαρμακοποιοί πληρώνονται πρώτοι από όλους από τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που πιστώνεται στον Κ.Λουράντο.

Η ανατροπή

Ωστόσο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ήρθε η ανατροπή. Κατά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσω εκλεκτόρων από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, η παράταξη του Κώστα Λουράντου κατέγραψε σημαντικές απώλειες με τον ίδιο να έχει μείνει εκτός.


Ο Κώστας Λουράντος

Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα στον συγκεκριμένο κλάδο έλεγαν στο HealthReport.gr ότι ο μέχρι πρόσφατα πανίσχυρος Κ.Λουράντος πλήρωσε ουσιαστικά την τελευταία κρίση με τον ΕΟΠΥΥ, η Διοίκηση του οποίου ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε στους φαρμακοποιούς ότι θα κούρευε τα αναλώσιμα που πούλησαν ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ οι πληρωμές θα έρχονταν με καθυστέρηση.

 

Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τι έγινε με τα αναλώσιμα και τις πληρωμές: «Ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει! Δείτε πότε θα δούν το χρώμα του χρήματος οι φαρμακοποιοί»

Δεν είναι τυχαίο ότι τη συμφωνία μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ είχε υπογράψει τον Ιανουάριο μετά από σκληρά παζάρια ο Κώστας Λουράντος.

Βέβαια πηγές του HealthReport.gr έλεγαν ότι πίσω από αυτήν την διαδικασία υπάρχει πολύ παρασκήνιο με τον εκπρόσωπο των φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ Απόστολο Βαλτά. Πρόκειται για τον επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ», που στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει με την επίσημη υποστήριξη της ΝΔ, και εξελέγη πρώτος στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου.

Πάντως αν και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μόλις πριν λίγα 24ωρα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν σιγά σιγά οι πληρωμές των φαρμακοποιών, η δυσαρέσκεια του κλάδου δεν ανετράπη.

Κατά τα άλλα φαίνεται πως ο Κώστας Λουράντος πλήρωσε και τη στήριξή του στο ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει με …περισσή αυτοπεποίθηση στις τελευταίες εκλογές.
Όμως η ασυνέπεια της κυβέρνησης σε διάφορα ζητήματα υγείας, φαίνεται πως αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα του κλάδου.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται λεπτομερώς στα αποτελέσματα των εκλογών και στον Κώστα Λουράντο.

Οι δύο άνδρες είχαν ιδιαίτερα κακές σχέσεις όταν ο κ.Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας, με τον Κ.Λουράντο να εναντιώνεται τότε επισήμως κατά της ΝΔ.

Διαβάστε παρακάτω τι έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Πολλοί μου ζητούν να σχολιάσω τα αποτελέσματα των Εκλογών στον ΠΦΣ κυρίως λόγω της μή εκλογής του έως χθες Προέδρου του κ. Λουράντου. Με τον κ. Λουράντο είχα μια σφοδρή σύγκρουση την εποχή της θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας.

Η σύγκρουση κορυφώθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 όταν ο κ. Λουράντος αποφάσισε να μετατρέψει τα Φαρμακεία σε Εκλογικά Κέντρα του Σύριζα και να τυπώσει αφίσες ζητώντας να καταψηφιστούμε ειδικά ο Κωστής Χατζηδάκης και εγώ.

Λοιπόν εγώ αγαπητοί ποτέ δεν κτυπώ ανθρώπους όταν είναι πεσμένοι ούτε μου αρέσει η χαιρεκακία. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Λουράντος έχει γράψει ούτως ή άλλως την δική του ιστορία στον χώρο του, ιστορία που δεν σβήνει από την χθεσινή ήττα. Κυρίως με ενδιαφέρει να διδαχθούν οι υπόλοιποι από αυτό που του συνέβη. Ο κ. Λουράντος αποφάσισε αν και Νεοδημοκράτης να ταυτιστεί πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε η ταύτιση του επι εκλογών για την Περιφέρεια Αττικής όπου και υποστήριξε μετά πάθους δημοσίως την κα Δούρου, παντελώς ανύπαρκτη έκτοτε και τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, πιστεύω ακράδαντα ότι το έκανε νομίζοντας ότι έτσι εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των συναδέλφων του.

Η σύγκρουση μας έγινε διότι εμένα δεν μου αρέσει να κοροϊδεύω τους ανθρώπους και είπα από την αρχή Τί μπορούσα να κάνω και Τί όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεσχέθη τα πάντα, δεν τήρησε τιποτε και το κόστος το πλήρωσε ο κ. Λουράντος ο οποίος είχε πλέον ταυτιστεί μαζί του.

Μάθημα για όλους, μην ταυτίζεσαι με ψεύτες και κυρίως να εκτιμάς όσους σου λένε την αλήθεια έστω και δυσάρεστη.

Πάντως κακίες δεν κρατώ, δεν πανηγυρίζω για το χθεσινό αποτέλεσμα διότι δεν χαίρομαι με την ήττα κανενός (πλην του Τσίπρα όταν έρθει) και παρά τις συγκρούσεις μας υπήρξε πάντα ένας ενδιαφέρον αντίπαλος. Ξέφυγε μέρικες φορές αλλά εγώ έχω ξεφύγει περισσότερες. Τώρα προέχει η εκλογή Νεοδημοκράτη Προέδρου παρά την διάσπαση».

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα αναδειχθεί το νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με διαδικασίες εκλογής στα νέα μέλη του ΔΣ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέα μέτρα και για τα γενόσημα! Τι προβλέπεται για τους φαρμακοποιούς

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων θα περιλαμβάνει η νέα φαρμακευτική πολιτική που αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Κίνητρα προκειμένου να προτιμώνται τα γενόσημα φάρμακα και να μειωθεί η συνολική δαπάνη, αναμένεται να ανακοινώσει εκτός των άλλων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τα νέα μέτρα για το φάρμακο με βάση όλες τις πληροφορίες του HealthReport.gr θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, εφόσον βέβαια προηγουμένως δώσει το πράσινο φως η τρόικα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει κίνητρα για τους φαρμακοποιούς σε πρώτη φάση, ώστε να διακινούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα γενόσημα.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι θα θεσμοθετηθεί η ευνοϊκή αντιμετώπιση των φαρμακείων που θα πωλούν περισσότερα γενόσημα.

Ειδικότερα με βάση το τελικό σχέδιο, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr όποιο φαρμακείο υπερβεί το γενικό μέσο όρο των πωλήσεων των γενοσήμων (κυμαίνεται μεταξύ 20% έως 25%), τότε θα λαμβάνει την αντίστοιχη έκπτωση στο rebate που υποχρεούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί.

Βέβαια παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο HealthReport.gr πως πρόκειται για μέτρο «ασπιρίνη», καθώς ουσιαστικά το όφελος των φαρμακοποιών είναι μικρότερο όταν διαθέτουν γενόσημα.

Υπολογίζεται μάλιστα πως όταν πωλούν πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους, το μικτό κέρδος τους είναι 50% υψηλότερο από ότι στα γενόσημα.

Ενοποίηση rebate

Κατά τα άλλα τα νέα μέτρα για το φάρμακο προβλέπουν και την ενοποίηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων που σήμερα γίνονται με εννέα διαφορετικούς τρόπους. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες του HealthReport.gr θα υπάρξει αύξηση του rebate αφού θα κυμαίνεται από 14% έως 30%.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν: «Στη δημοσιότητα εντός των ημερών τα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Τι θα προβλέπουν»

Πάντως τα νέα μέτρα για τα φάρμακα προκαλούν εδώ και καιρό αντιδράσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις κυρίως εξαιτίας των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα επιβληθούν στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών υποστηρίζουν ότι αν προωθηθούν, θα χρειάζονται τουλάχιστον 2 με 4 χρόνια για να εισαχθεί νέο φάρμακο στη χώρα μας, στην καλύτερη περίπτωση, αφού πολλές εταιρείες δεν αποκλείεται να μην εισάγουν καθόλου νέα φάρμακα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τον νέο ασφαλιστικό νόμο

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τον νέο ασφαλιστικό νόμο

Από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) εξεδόθη την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου η εξής ανακοίνωση:
"Στην Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι Φαρμακοποιοί για το ασφαλιστικό μετά την ανακοίνωση αποφάσεων και εγκυκλίων, που δημοσίευσε τις παραμονές της αλλαγής του χρόνου το Υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνοντας το έργο της εξόντωσης των φαρμακοποιών και δίνοντας την χαριστική βολή στον κλάδο μας .
Τις αποφάσεις αυτές που τις «φύλαγαν» ως πρωτοχρονιάτικο μποναμά, καθώς και κάθε άλλη σχετική πράξη που τυχόν εκδοθεί, έχουμε αποφασίσει να τις προσβάλλουμε με κάθε νόμιμο μέσο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, που προσδοκούμε ότι θα απονείμουν ανεπηρέαστα δικαιοσύνη και θα διαγνώσουν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου 4387/2016, με τις οποίες πλήττεται η οικονομική ελευθερία και δραστηριότητα, επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή, εξαφανίζεται κάθε μορφή ανταποδοτικότητας στις εισφορές και ουσιαστικά καταδικάζονται σε ΔΗΜΕΥΣΗ οι φαρμακοποιοί.
Σημειωτέον ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν ιδιαίτερα τον κλάδο μας ο οποίος λόγω της φύσεως των εργασιών του (τιμολόγια προς ΕΟΠΥΥ) αδυνατεί να φοροδιαφύγει και γι αυτό τιμωρείται.
Την ίδια ώρα με τις διατάξεις αυτές κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας περιορίζεται ανεπίτρεπτα το συνταγματικό δικαίωμα στην προσωπική εργασία και το βασικό προϊόν αυτής, που είναι το εκ της εργασίας εισόδημα.
Ο ΠΦΣ έχει υποχρέωση απέναντι στα μέλη του να είναι αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλουν να σταθούν όρθια απέναντι στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, που μας έχουν πλήξει χαρακτηριστικά.
Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχωρά στη σύνταξη των δικογράφων, τα οποία και θα κατατεθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και με τα οποία θα επιδιωχθεί η ακύρωση των σχετικών αποφάσεων (που με νομικίστικα τερτίπια έχουν βαφτιστεί ως εγκύκλιοι προκειμένου να τεθεί εν αμφιβόλω η δυνατότητα προσβολής τους!!!) και η παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες φαρμακοποιοί δεσμευόμαστε ότι πρωτοστατούμε και θα αγωνιστούμε σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός Ελλάδας ενάντια στις διατάξεις αυτές, που παραβιάζουν τα δικαιώματα μας που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε. Αυτή τη φορά όμως θα έχουμε αρωγό τη Δικαιοσύνη και είμαστε βέβαιοι ότι θα ακυρώσουμε τα διεστραμμένα σχέδια εκείνων που όχι μόνο είναι παντελώς άσχετοι με την επιχειρηματικότητα και την εργασία αλλά και θέλουν να καταχραστούν το προϊόν του μόχθου μας.
Εμείς θα τους αφανίσουμε πριν προλάβουν να μας αφανίσουν...". 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Κούρεμα φαρμάκων μέχρι και το 2018! Όλη η απόφαση για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Κουρεμένη θα είναι η φαρμακευτική δαπάνη μέχρι και το 2018, ενώ παρατείνονται και οι αυτόματες επιστροφές χρημάτων (clawback) για τις φαρμακευτικές εταιρείες έως το 2019 με την υπέρβαση του προϋπολογισμού, με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε.


 

Αλλάζουν τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία και βαίνουν συνεχώς μειούμενα μέχρι και το 2018.

Η δαπάνη για τα φάρμακα στο ΕΣΥ κάθε χρόνο θα παίρνει την …κατιούσα, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιστρέφουν χρήματα με την υπέρβαση του προϋπολογισμού, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διάθεση και την επάρκεια των φαρμάκων στα νοσοκομεία. Δείτε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Κουρεύονται κι άλλο τα χρήματα για φάρμακα στα νοσοκομεία! Όλοι οι κίνδυνοι»

Για το 2016 ωστόσο δόθηκαν επιπλέον 20 εκατ. Ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη η οποία έφθασε με βάση τον προϋπολογισμό τα 590 εκατ. Ευρώ από 570 που αρχικά είχε ορισθεί.

Ειδικότερα εξεδόθη σε ΦΕΚ η απόφαση για τα νέα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης. Το 2016 το κονδύλι που θα δοθεί οριστικά είναι 590 εκατ. Ευρώ, το 2017 στα 550 εκατ. Ευρώ και το 2018 στα 530 εκατ. Ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω τι αναφέρει το ΦΕΚ:

«στ. Καθιερώνεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Το όριο δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΓΝΘ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε πεντακόσια ενενήντα εκατομμύρια (590.000.000,00) ευρώ για το έτος 2016, από τα οποία τα πεντακόσια δέκα εκατομμύρια (510.000.000,00) ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα δεκατρία εκατομμύρια (13.000.000,00) ευρώ στο ΓΝΘ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και τα εξήντα επτά εκατομμύρια (67.000.000,00) ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

Για το έτος 2017, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε πεντακόσια πενήντα εκατομμύρια (550.000.000.00) ευρώ, από τα οποία τετρακόσια ενενήντα δύο εκατομμύρια και εκατό χιλιάδες (492.100.000,00) ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και πενήντα εφτά εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες (57.900.000,00) ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για δε το έτος 2018 ορίζεται σε πεντακόσια τριάντα εκατομμύρια (530.000.000,00) ευρώ από τα οποία τετρακόσια εβδομήντα τέσσερα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες (474.200.000,00) ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και πενήντα πέντε εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες (55.800.000.00) ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

Ο υπολογισμός και η επιβολή του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», ανά φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ, γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ο υπολογισμός και η επιβολή του ποσού επιστροφής για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ, γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπολογισμός και η επιβολή του ποσού επιστροφής για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη γίνεται σε εξαμηνιαία βάση. Για το ΓΝΘ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», στην πρώτη εφαρμογή του παρόντος, κατά το έτος 2016, δύναται να γίνει σε ετήσια βάση. Δεν αναζητείται τυχόν υπολογιζόμενο ποσό επιστροφής από φορείς που ανήκουν στο δημόσιο τομέα.

 

Η φαρμακευτική δαπάνη που υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισμένα όρια, επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας και συνιστά έσοδο των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό που ορίζεται από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ ή συμψηφίζεται με οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων. Στην περίπτωση του συμψηφισμού για το εν λόγω έσοδο εκδίδεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας ειδικό παραστατικό συμψηφισμού με τη μορφή ισόποσου πιστωτικού τιμολογίου για το σύνολο των τιμολογίων που αναφέρονται σε αγορές πέραν του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης για τη συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής.

Το εν λόγω ειδικό παραστατικό δεν τροποποιεί την συνολική αξία αγορών φαρμακευτικού υλικού δεδομένου ότι αποτελεί ποσό επιστροφής (clawback).

Τυχόν αποκλίσεις στα στοιχεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης βάσει των οποίων υπολογίζεται για κάθε νοσοκομείο το ποσό επιστροφής, καθώς και διαφορές επί των επιβαλλόμενων ποσών επιστροφής, συνυπολογίζονται και συμψηφίζονται σε επόμενη εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) ή σε μελλοντικές συναλλαγές.»

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Όχι φαρμακοποιών στις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! Αναζητείται χρυσή τομή

Όχι απαντούν οι φαρμακοποιοί στις νέες συμβάσεις που πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ.

Η άρνηση αυτή προήλθε από τον κλάδο ομόφωνα μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ ζητά από τους φαρμακοποιούς ουσιαστικά να πληρώσουν νέο χαράτσι καθώς προϋπόθεση για να διαθέτουν υγειονομικό υλικό ((ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ορθοπεδικά, ειδική διατροφή, αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη κλπ), πρέπει να έχουν πιστοποίηση ISO.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι κάθε φαρμακοποιός θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει την πιστοποίηση αυτή. Κάτι που ιδιαίτερα τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς δύσκολα μπορούν να κάνουν. Διαβάστε ΕΔΩ τον «Νέο παραλογισμό ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία! Ζητείται και ISO»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κώστα Λουράντο: «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιμο, δεδομένου ότι πέραν της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης για τα φαρμακεία, μπλέκουμε σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών κοστοβόρων διαδικασιών, άνευ λόγου και αιτίας.

Με αυτό το σκεπτικό το ΔΣ του συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα, ότι δεν θα υπογραφεί σύμβαση που δεν θα είναι υλοποιήσιμη από τα φαρμακεία, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποδεκτή από την κοινή λογική».

Κατά τους φαρμακοποιούς, τα φαρμακεία είναι και παραμένουν κέντρα πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης, πιστοποιημένα κατά την ίδρυσή τους από το κράτος για την χορήγηση από αυτά όλων των προϊόντων που αφορούν την υγεία, και δεν μπορεί να απαιτούνται περαιτέρω «πιστοποιήσεις», ή να εφαρμόζονται επί πλέον κανόνες που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, εκτός από ανούσια κοστοβόρο για τα φαρμακεία γραφειοκρατία.

Τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην ταλαιπωρηθούν και οι ασφαλισμένοι, οι νομικές υπηρεσίες του ΠΦΣ βρίσκονται σε συνεννόηση με αυτές του ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ, επεξεργαζόμενες μια κοινά αποδεκτή συλλογική σύμβαση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αναλώσιμα διαβήτη μόνο από φαρμακεία με ISO! Έκτακτη συνεδρίαση των φαρμακοποιών

Σε νέους μπελάδες φαίνεται ότι βάζει τους ασθενείς με διαβήτη ο ΕΟΠΥΥ, καθώς ζητά από τα φαρμακεία πιστοποίηση ISO προκειμένου να διαθέτουν ειδικά αναλώσιμα υλικά.


 

Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους των φαρμακοποιών μετά τις νέες απαιτήσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός έβγαλε νέο…φιρμάνι για τους φαρμακοποιούς, καθώς ουσιαστικά τους ζητά να διαθέτουν ISO, προκειμένου να διακινούν αναλώσιμα, ιατροτεχνολογικά υλικά και τρόφιμα ειδικής διατροφής!

Με τη νέα αυτήν απαίτηση, που φυσικά θα κοστίσει στις τσέπες των φαρμακοποιών, δε θα πληγεί μόνο ο κλάδος αλλά και οι ασθενείς μεταξύ αυτών και οι διαβητικοί που μένουν στον αέρα από 1.1.2017! Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ για τις νέες απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ: «Νέος παραλογισμός ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία! Ζητείται και ISO»

 

Τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τους διαβητικούς έκρουσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος ο οποίος κατά την ενημέρωση των φαρμακοποιών επεσήμανε πως τίθεται πλέον σοβαρό θέμα χορήγησης αναλωσίμων διαβήτη από τα φαρμακεία από τις αρχές του χρόνου, δεδομένου ότι ξαφνικά ο ΕΟΠΥΥ ζητάει πιστοποίηση ISO από όλα τα φαρμακεία ανεξαιρέτως προκειμένου να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση.

Έκτακτη συνεδρίαση

Γι αυτό και ο κλάδος συνεδριάζει εκτάκτως και λίγο πριν εκπνεύσει το 2016.
Οι μέχρι τώρα συζητήσεις πάντως δε φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, καθώς παρά τις πιέσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, λύση στη διαφωνία δε βρέθηκε.
Γι αυτό και ο κλάδος συνεδριάζει εκτάκτως με μόνο θέμα αν θα πρέπει υπογραφεί ή όχι συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των διαβητικών οι οποίοι προμηθεύονται τα αναλώσιμα υλικά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Αξιοσημείωτο του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των φαρμακοποιών είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συνιστά στους φαρμακοποιούς να μην προχωρήσουν σε μεγάλες προμήθειες αναλωσίμων υλικών.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Λουράντος: Έρχονται αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή

\r\n

\r\n

\r\n Ποδαρικό με αυξήσεις στα φάρμακα χωρίς συνταγή θα κάνει το νέο έτος!

\r\n

\r\n Η Κυβέρνηση είναι έρμαιο των εγχώριων αλλά και των αλλοδαπών συμφερόντων , που χρησιμοποιούν ως «Δούρειο Ίππο» τους Φαρμακοποιούς για να αυξήσουν τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κων/ντίνος Λουράντος. Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά το αποδεικνύει σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με στοιχεία που δείχνουν οι τιμές των αντιστοίχων σκευασμάτων σε άλλες χώρες όπως Βέλγιο ή η Ιταλία είναι μέχρι και 147% υψηλότερες.

\r\n

\r\n Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων/ντίνος Λουράντος τα στοιχεία λοιπόν που σας δίνουμε σήμερα καταδεικνύουν ότι η απελευθέρωση των τιμών που θα εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών στα φαρμακεία!!! Με απλά λόγια θα κάνουμε εμείς τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά» για να έλθει μετά η ώρα των σούπερ μαρκετ όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη !
\r\n Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιες ήταν και πού θα φτάσουν οι τιμές, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα λειτουργήσει το δικό του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ , από τον καινούργιο χρόνο .Οι πολίτες θα γνωρίζουν πλέον την αλήθεια και δεν θα μπορούν οι εκάστοτε Υπουργοί και να εμφανίζουν όποιες τιμές θέλουν όπως έγινε με το βρεφικό γάλα.

\r\n

\r\n «Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις , να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός λαού που υποφέρει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

\r\n

\r\n Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατήγγειλε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια και φάρμακα γεγονός που θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλά φαρμακεία.

\r\n

\r\n Yπάρχει επόμενη μέρα στην Υγεία και το Φάρμακο;

\r\n

\r\n «Δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει κανενός ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς την συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ .
\r\n Άλλωστε για τον λόγο αυτό προφανώς και η ΕΦΕΧ ΣΕ επιστολής της στις 10.11.2016 προς τον Υπουργό Υγείας θέλοντας να εξασφαλίσει ότι η «απελευθέρωση» θα προχωρήσει αναφέρει:

\r\n

\r\n «Όπως γνωρίζετε, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) δεν αποζημιώνονταικαι ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν την κρατική δαπάνη υγείας. Συνεκτιμώντας το γεγονός αυτό, ο ν. 4254/2014 εξαιρεί ρητά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από το καθεστώς τιμολόγησης και ανωτάτων τιμών, που ισχύει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και προβλέπει ότι οι τιμές καθ’ όλα τα στάδια διάθεσής τους (ex-factory, χονδρική, λιανική) θα καθορίζονται ελεύθερα από τον παραγωγό. Προς το σκοπό δε προσαρμογής στο νέο αυτό περιβάλλον, ο ανωτέρω νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπεται αύξηση της λιανικής τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.»
\r\n Βέβαια κανείς δεν θα θυμάται ότι οι τιμές ήταν σημαντικά χαμηλότερες πριν απελευθερωθούν. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το βρεφικό γάλα του κ. Χατζηδάκη. Ποιος άραγε το θυμάται σήμερα;
\r\n Είναι απαράδεκτο οι κυβερνήσεις να προπαγανδίζουν και να βαφτίζουν τις δεσμεύσεις τους ως κοινωνικές παροχές. Οικονομικά συμφέροντα με το πρόσχημα της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για φάρμακα και μετατρέπουν την ανθρωπιστική κρίση σε ένα άθλιο και ντροπιαστικό κερδοσκοπικό παιχνίδι.

\r\n

\r\n Οι κυβερνήσεις υπό την πίεση των μνημονίων αδιαφορούν για τα ευρήματα που δείχνουν ότι η απελευθέρωσης τω τιμών δεν έφερε τις μειώσεις και μάλιστα σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας οι τιμές αυξήθηκαν (μελέτη DECO –Πορτογαλία 2006).
\r\n Ενώ σύμφωνα με την μελέτη OBIG που ανέλυσε δεδομένα μια δεκαετίας (1995-2005) για σκευάσματα όπως η παρακεταμόλη σε έξι χώρες, δεν διαπιστώθηκε καμία μείωση.

\r\n

\r\n Διαβάστε ΕΔΩ Πόσο πωλούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη τα φάρμακα χωρίς συνταγή!

\r\n

\r\n Η φαρμακευτική αγορά όμως βρίσκεται όμως στο χείλος του γκρεμού. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον στην Ε.Ε. ότι η φιλοσοφία των περικοπών δεν ωφελεί τα συστήματα .
\r\n Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί μια δημογραφική βόμβα στα θεμέλια των συστημάτων υγείας.
\r\n Και αυτό γιατί οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι 4 φορές υψηλότερες και προκαλούν νοσηλείες. Ενώ το 90% αυτών θα μπορούσε να προβλεφθεί.

\r\n

\r\n Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητη η έκθεση της Τραπέζης Ελλάδας που χτυπά διαρκώς το «καμπανάκι» για την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Αν αυτό καταρρεύσει δεν θα μπορούμε καν να συνυπολογίσουμε πόσο δύσκολα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν το πιο απλό φάρμακο τους με ότι αυτό συνεπάγεται…

\r\n

\r\n Οι φαρμακευτικές Υπηρεσίες

\r\n

\r\n Ο ρόλος του Φαρμακοποιού βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι για ατ συστήματα υγείας . Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία της WHO η μη συμμόρφωση στην φαρμακευτική θεραπεία
\r\n • Προκαλεί 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε έμμεσα ή άμεσα κόστη
\r\n • 194500 θάνατοι προκαλούνται από μη σωστή συμμόρφωση
\r\n • 69% των νοσηλειών λογω φαρμακευτικής αγωγής οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση
\r\n • 50% των νέων ασθενών στην λήψη στατινης θα διακόψουν την θεραπεία τους μετά από 6 μήνες

\r\n

\r\n Ο κατάλογος των Φαρμακευτικών υπηρεσιών σύμφωνα με στοιχείς της PGEU περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νυκτερινές υπηρεσίες σε 24 χώρες, μέτρηση πίεσης σε 20 χώρες, μέτρηση σακχάρου σε 18 χώρες , διαχείριση διαβητικού ασθενούς σε 15 χώρες , εμβολιασμούς σε 9 χώρες κλπ.

\r\n

\r\n Από το 2017 τα φαρμακεία συνεπή προς τον κοινωνικό τους ρόλο θα γίνεται διαχείριση Φαρμακοθεραπείας και θα φροντίζουν για τη συμμόρφωση του ασθενούς με τη φαρμακευτική του αγωγή.

\r\n

\r\n Οι κίνδυνοι του ίντερνετ

\r\n

\r\n H ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ δημιουργεί νέους κινδύνους . Σύμφωνα με ευρήματα του National Association of Boards of Pharmacy περισσότερα από 11.000 ιστότοποι που πουλούσαν φάρμακα βρέθηκαν παράνομοι. Επίσης σύμφωνα με τον WHO σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%των περιπτώσεωντα φάρμακα που διακινούνται μέσω ίντερνετ είναι από παράνομα sites που αποκρύπτουν την διεύθυνση τους και βρέθηκαν να είναι πλαστά.
\r\n Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών έτσι ώστε μέσω ειδικής πλατφόρμας να εγκρίνονται τα διαδικτυακά σημεία πώλησης τα οποία όμως είναι συνδεδεμένα με φαρμακεία.
\r\n Ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στο τιτάνιο έργο της ανόρθωσης του συστήματος υγείας. Αρκεί η πολιτεία να κατανοήσει τον πραγματικό ρόλο του και να απαρνηθεί τις τεχνοκρατικές επιλογές, που αποδείχτηκαν άστοχες , αναποτελεσματικές και αντικοινωνικές .

\r\n

\r\n Οι φαρμακοποιοί που φθάνουν τους 400.000 σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό έργο. Οι ασθενείς και οι πολίτες είναι συνοδοιπόροι τους σε αυτό τον δύσβατο δρόμο. Μπορεί ο δρόμος του φαρμακοποιού να φαντάζει μοναχικός και δύσκολος , όμως έχουμε τα θάρρος και την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε δίνοντας πολλές μάχες όπου και όποτε χρειαστεί. Ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας, επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος που βάζει πάνω απ όλα το κοινωνικό συμφέρον!

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΣ-ΦΣΛ