“Διχασμένοι” οι φαρμακοποιοί

Share

«Πυρετός» στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ που «τρέχουν» να προλάβουν τις προθεσμίες για την εξόφληση των φαρμακοποιών. Όπως όλα δείχνουν οι πληρωμές των φαρμάκων υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ το μεγάλο «στοίχημα» για τη Διοίκηση του φορέα είναι να καταφέρει να εξοφλήσει τα αναλώσιμα για το α΄ τρίμηνο του έτους, καθώς εκκρεμούν οφειλές ακόμη κι από τον Ιανουάριο σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η γενική «εικόνα» τείνει βελτιούμενη, όμως, υπάρχουν σύλλογοι που ακόμη δεν έχουν δει το «χρώμα του χρήματος». Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται εν προκειμένω στην Αθήνα, στην οποία άλλωστε βρίσκονται πολλές χιλιάδες φαρμακεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι θα έχει εξοφλήσει τα αναλώσιμα, παραμένουν απλήρωτες 1.985 υποβολές Μαρτίου 2017 από τον ΦΣΑ. Για τον ίδιο ΦΣ εκκρεμούν, επίσης, 445 υποβολές Φεβρουαρίου και 360 υποβολές Ιανουαρίου.

Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο την Τετάρτη πληρώθηκαν 1.181 υποβολές στην Αθήνα – οι 988 από τις οποίες αφορούν το Μάρτιο. Στοιχείο το οποίο δείχνει τον «τιτάνιο αγώνα» των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ. Η εκπλήρωση, όμως, της υπόσχεσης Μπερσίμη εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμή».

Δεν είναι τυχαίο ότι στο «χορό» των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου, μπαίνουν νέοι ΦΣ. Η απόφαση που έλαβε την Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία ο ΦΣ Αχαΐας, για άρση της πίστωσης στη χορήγηση των αναλωσίμων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέχρι ο τελευταίος να καταστεί συμβατικός στις υποχρεώσεις του, είναι ενδεικτική. Αμετακίνητος προφανώς στην απόφασή του παραμένει ο ΦΣΑ, ο οποίος στο Γενικό Συμβούλιο του ΠΦΣ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, ζήτησε στήριξη από ΦΣ που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση. Το ΓΣ ανέδειξε, ωστόσο, το διχασμό του κλάδου, αφού άλλοι ΦΣ που έχουν πλέον πληρωθεί αποσύρονται από το «χορό».

Συνάντηση σε κλίμα «κατανόησης»

Πάντως, αν και το βασικό πρόβλημα για τον κλάδο αυτή την ώρα είναι οι εκπρόθεσμες πληρωμές, τους φαρμακοποιούς ενώνουν άλλα ζητήματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Ο χειρισμός τους, βεβαίως, είναι μία άλλη υπόθεση και συχνά δεν λείπουν οι διαστάσεις απόψεων.

Οι χαμηλοί τόνοι που επικράτησαν στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το μεσημέρι η νέα Διοίκηση του ΠΦΣ με τον Υπουργό Υγείας, είναι χαρακτηριστικοί. Στη συζήτηση που κράτησε περίπου δύο ώρες τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που «ταλανίζουν» καιρό τώρα τους φαρμακοποιούς και για τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί και κινητοποιήσεις στο παρελθόν.

Αυτά ήταν α) το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί την Υπουργική Απόφαση, β) η ενδεικτική λιανική τιμή στα ΜΗΣΥΦΑ, χωρίς την καθιέρωση κανόνων στην χονδρική τιμή, γ) η αναρχία που επικρατεί στο ωράριο, δ) το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την είσπραξη του πόρου 0,4%. Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα των πληρωμών, ενώ με αφορμή το νομοσχέδιο Περί Ιατρικών Συλλόγων, ζητήθηκε να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων και του ΠΦΣ.

«Ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα το κλάδου μας» δήλωσε εξερχόμενος από την Αριστοτέλους ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης. «Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για την χώρα και τον κλάδο μας» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να φανεί στην πράξη η καλή διάθεση του Α. Ξανθού.

Βεβαίως, η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους δεν ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της και είναι προφανές ότι φέρει κι εκείνη μερίδιο ευθυνών για τη διαιώνιση των προαναφερόμενων προβλημάτων. Έτσι, κάποιος θα περίμενε ενδεχομένως η νέα Διοίκηση του Πανελληνίου ΦΣ να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να θέσει “κόκκινες γραμμές”. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει κανείς να λησμονεί ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της νεοεκλεγμένης Διοίκησης του ΠΦΣ με τον Υπουργό, κι ενδεχομένως ο χαρακτήρας της να ήταν περισσότερο εθιμοτυπικός/αναγνωριστικός. Ή, απλά, μπορεί αυτό να είναι το “στίγμα” που θέλει να δώσει τη δεδομένη στιγμή η νέα Διοίκηση. 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΣ-ΦΣΛ “Διχασμένοι” οι φαρμακοποιοί