Ξεφεύγει πάλι η φαρμακευτική δαπάνη - Στο 1,4 δισ. τα clawback και rebate

Share

Σκέψεις και προβληματισμοί στη σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης

Σε αγώνα δρόμου για την βελτίωση του κοινωνικού κράτους στον τομέα της υγείας επιδίδεται η Κυβέρνηση, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με κύριο μέλημα τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.

Οι σκέψεις του επιτελείου του υπουργείου Υγείας στρέφονται όχι μόνο στη μηδενική συμμετοχή των ασθενών όταν επιλέγουν γενόσημο, αλλά και στην επέκταση της μηδενικής συμμετοχής στους ανασφάλιστους, και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την απαλοιφή της συμμετοχής όσων τα εισοδήματα είναι χαμηλά.

Μέχρι στιγμής τίποτα ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, όμως οι σκέψεις αυτές συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, στη σύσκεψη της οποίας παρατέθηκαν μια σειρά δεδομένα, που μόνο ευχάριστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η φαρμακευτική δαπάνη, έχει αναγνωριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είναι ανεπαρκής για την κάλυψη του πληθυσμού, όμως στη συνεδρίαση έγιναν εκτιμήσεις για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται.

Έτσι, η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους ανασφάλιστους, των οποίων η δαπάνη κάλυψης για φαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς στα 250 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φέρεται να ... εκτροχιάζεται και να κυμαίνεται γύρω στα 300 εκ. ευρώ.

Συνολικά δε, οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμάται ότι θα "κλείσουν" στο 1,4 δισ. ευρώ, ποσό αβάσταχτο για τις επιχειρήσεις.

Για το θέμα αυτό, προτάθηκε μέρος του ποσού των επιστροφών να εισφέρονται στο Δημόσιο σε είδος, με την μορφή "προκαταβολής" φαρμάκων, πρόταση η οποία είναι τελικά αδύνατον να εφαρμοστεί.

Αντίστοιχα, φαίνεται ότι "σκοντάφτει" και η εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής, καθώς οι φαρμακοποιοί θέτουν θέμα ρευστότητας και μείωσης του ποσοστού κέρδους τους.

Στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας, περιλαμβάνεται επίσης και το ενδεχόμενο να γίνει μία μόνο ανατιμολόγηση εντός του 2019 και στο μεταξύ, να απαλειφθεί η υποχρέωση γενικής ανακοστολόγησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, η ΗΔΙΚΑ προχωρεί στην ανάρτηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με αποτέλεσμα να ζητείται από τις φαρμακευτικές να συμβάλλουν στο έργο, ανεβάζοντας μια σειρά περιορισμούς στα φάρμακα ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης τους. Καλούνται δηλαδή να δηλώσουν αν το κάθε φάρμακο αφορά άνδρα ή γυναίκα, ποιοί είναι οι περιορισμοί χρήσης τους, για πόσο χρόνο μπορούν να χορηγούνται κλπ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΣ-ΦΣΛ Ξεφεύγει πάλι η φαρμακευτική δαπάνη - Στο 1,4 δισ. τα clawback και rebate