ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ενίσχυση της διυπηρεσιακής συνεργασίας ΕΚΑΒ και Ελληνικής Αστυνομίας

Συντάκτης: Virus

Η διυπηρεσιακή συνεργασία συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του Ε.Κ.Α.Β., Νίκου Παπαευσταθίου, με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω βελτιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., εστίασαν στην ανάγκη επικαιροποίησης του υπάρχοντος μνημονίου συνεργασίας των δύο υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, η συνεργασία θα επικεντρωθεί σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και συμμετοχής των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων αλλά και άλλων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Παράλληλα, αναλύθηκε η υλοποίηση του υπάρχοντος επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας για την άμεση επέμβαση και ανταπόκριση ειδικά σε περιστατικά βίας προς τους διασώστες του Ε.Κ.Α.Β., κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Τροπολογία για τις πρόσθετες εφημερίες των νοσοκομείων και την εξωσωματική γονιμοποίηση στο Αντικαπνιστικό νομοσχέδιο

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Τη δυνατότητα να εγκρίνονται και να πληρώνονται πρόσθετες εφημερίες, πέραν των τακτικών, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη διάταξη στο νομοσχέδιο, οι πρόσθετες εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών του συνόλου των νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ κάθε ΔΥΠΕ.

Το 2019, παρατηρείται υπέρβαση του ανώτατου ορίου του 9% για τις πρόσθετες εφημερίες, λόγω υποστελέχωσης των κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ, αλλά οι εφημερίες που πραγματοποιούνται καθ΄ υπέρβαση του 9%, περικόπτονται και δεν αποζημιώνονται.

Η νομοθετική διάταξη δεν προκαλεί επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, διότι η αποζημίωση θα καλυφθεί είτε από τα λειτουργικά έσοδα των νοσοκομείων, είτε από την ήδη εγκεκριμένη ειδική επιχορήγηση έτους 2019 του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των εφημέριων ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΠΕΔΥ.

Ρύθμιση του νομικού καθεστώτος για την Εξωσωματική γονιμοποίηση στο ίδιο νομοσχέδιο

Στην ίδια τροπολογία διευκρινίζεται το νομικό καθεστώς για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στο τομέα αυτό.

«Η αναγκαιότητα διευκρίνισης του νομικού πλαισίου κρίνεται αναγκαία, όχι μόνον για τη διαμόρφωση ασφαλούς νομικού πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις σε έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας και επιστημονικής κατάρτισης που αφορά άμεσα σε θέματα υγείας, αλλά και επειδή τα νομοθετήματα στα οποία ανατρέχει η Διοίκηση για την αξιολόγηση των Μ.Ι.Υ.Α θεσπίσθηκαν δυνάμει νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων που διαφοροποιούνται σε σχέση με όσα προβλέπονται στο ειδικό νομικό πλαίσιο για τις ΜΙΥΑ με αποτέλεσμα να γεννάται ενδεχόμενο αμφισβητήσεων ως προς τη νομιμότητα των διοικητικών ενεργειών», αναφέρεται στην τροπολογία η οποία διευκολύνει τη διοίκηση αυτών των κέντρων να εφαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς να ανακύπτουν αμφιβολίες και ερμηνευτικά ζητήματα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Κικίλιας: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ τέλος του έτους

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥπροωθεί ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να φέρει ένα νέο συνολικό νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται αλλαγές στους Οργανισμούς των νοσοκομείων, μέτρα για την βία κατά του ιατρο νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και εξοικονόμηση των πόρων μέσω νέου συστήματος προμηθειών.

Στο μεταξύ κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στις αλλαγές για τα φάρμακα που προωθούνται από το νομοσχέδιο- σκούπα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο πάνω στο κομμάτι του φαρμάκου έχει διαρθρωτικά μέτρα. εχει επανασύσταση και ενίσχυση της HTA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής: «Υπουργείο Υγείας: Νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο-σκούπα σε φάρμακα, clawback, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και κάπνισμα»

 

Περιλαμβάνει την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών. Πάνω από όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή. Και θυμίζω τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχουν εισαχθεί νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ασθενείς. Και εξήγησε:

Είναι άλλο πράγμα η λιανική τιμή, η τιμή του εμπορίου, αυτές οι τιμές είναι υψηλές, και άλλο πράγμα η ασφαλιστική τιμή. Η ασφαλιστική τιμή ναι μεν είναι απόρρητη, ναι μεν ρυθμίζεται και δηλώνεται στην ΗΔΙΚΑ, όμως η ασφαλιστική τιμή μπορεί να είναι της τάξης του 70%, 80% και 90% κάτω της λιανικής τιμής και έτσι πρέπει να είναι. Και αυτός είναι ο στόχος της παρούσας πολιτικής ηγεσίας.

Η υπερσυνταγογράφηση

Για την υπερσυνταγογράφηση δήλωσε πως έχουμε δυο τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Ο ένας, και θέλω να είμαι ειλικρινής, μίλησα καθαρά και στην εγχώρια παραγωγή και στις πολυεθνικές. Θα μειώσουμε τις ποσότητες. Θα φροντίσουν οι ίδιοι δια των ιατρικών αντιπροσώπων και οι ίδιοι επιστημονικά να ελέγξουν τη συνταγογράφηση από τη δική τους πλευρά.

Αλλά και το κράτος οφείλει από την άλλη πλευρά, να έχει αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου έτσι ώστε να ξέρει ποια είναι τα ποσοστά συνταγογράφησης. Οι ίδιοι οι ασθενείς μας το ζητάνε. Έχουν φτάσει στο σημείο ευπαθείς ομάδες, ασθενείς, οι ογκολογικοί ας πούμε, να μας ζητάνε να ελέγξουμε ποια φάρμακα δίνονται και σε ποιους ασθενείς και σε τι ποσότητες. Οι ίδιοι οι ασθενείς!

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως λοιπόν, ναι, αυτή είναι μια νέα σύγχρονη, μοντέρνα, θεσμική, πραγματική πολιτική στο φάρμακο η οποία ελέγχει τιμές, ελέγχει την ποσότητα, μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό-πάροχο υγείας, αγοραστή και πωλητή υπηρεσιών υγείας. Σχεδόν μονοψώνιο, κανονικά θα έπρεπε να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά..

 

ΕΟΔΥ με μάνατζερ

Για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσια Υγεία πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε πως σε όλο τον κόσμο τα CDCs είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.Η διοίκηση του δεν θα γίνεται από γιατρό. Θα είναι manager και θα μπορεί να διοικεί τον οργανισμό και να βγάλουμε το βάσανο πάνω από τις πλάτες του επιστημονικού προσωπικού. Θα πρέπει να είναι άλλη η δουλειά του, η επιστημοσύνη του, να μπορεί πραγματικά να υπηρετήσει τη δημόσια υγεία. Θα καταθέσω στα πρακτικά τώρα, τα βιογραφικά του ανάλογου προέδρου του CDC στην Αγγλία και στη Γαλλία και του ECDC. Δεν είναι γιατροί. Δεν ξέρω, μπορεί να αξιολογηθεί στο παρελθόν για το συγκεκριμένο οργανισμό αν το management των γιατρών ενδεχομένως ήταν επιτυχημένο ή όχι. Το αφήνω στην κρίση του καθενός. Διαβάστε ΕΔΩ το Αποκλειστικό: Νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο Παναγιώτης Αρκουμανέας! Όλες οι πληροφορίες

Γι’ αυτό και ορίζονται δύο αντιπρόεδροι, εγνωσμένης αξίας προφανώς. Ο ένας για τα λοιμώδη μεταδοτικά και ο άλλος για τα μη μεταδοτικά. Έτσι ώστε να μπορούν επιστημονικά να δουλέψουν με τις ομάδες τους, να οργανώσουν τη δημόσια υγεία και να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Κικίλια! Πότε ψηφίζεται

την ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Τρίτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που φέρνει αλλαγές στον ΕΟΔΥ, στα φάρμακα, στο κάπνισμα και μεταξύ άλλων στο ΕΚΑΒ.

Μετά την πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου πήρε το πράσινο φως επί της αρχής από τα κόμματα, και την ακρόαση φορέων η διαδικασία ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας φέρει τον τίτλο: «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας». Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής: «Υπουργείο Υγείας: Νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο-σκούπα σε φάρμακα, clawback, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και κάπνισμα»

 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο έως την Τετάρτη, ενώ κατά τη συνήθη τακτική οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τροπολογίες οι οποίες εξετάζονται από το υπουργείο Υγείας εάν θα ενσωματωθούν ή όχι.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Νοσοκομειακοί γιατροί για ΚΕΘΕΑ: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η απαξίωση των «στεγνών» προγραμμάτων»

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA


Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του ΚΕΘΕΑ εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ με ανακοίνωση τους υποστηρίζουν, ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού, αποτελεί συνέχεια του στρατηγικού σχεδιασμού για την απαξίωση των στεγνών προγραμμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άμεση κρατική παρέμβαση στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, όπως επιχειρείται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου της κυβέρνησης, εξυπηρετεί την πιστή εφαρμογή της δήθεν "αντιναρκωτικής" πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρουν οι γιατροί του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Ενός στρατηγικού σχεδιασμού που υποβαθμίζει τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα και "στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Νοσοκομειακοί Γιατροί: "Άμεσα συνδεδεμένο το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ με την ουσία της απεξάρτησης"

Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, που -όπως λένε- εδώ και 4 δεκαετίες δίνει πίσω τη ζωή σε ανθρώπους-σκιές εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση:

"Η δομή λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θεραπευτικό του μοντέλο, με τη φιλοσοφία των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων που στηρίζονται στις αρχές της ενεργούς συμμετοχής, της προσφοράς, της συλλογικότητας με στόχο να διαμορφώνονται άνθρωποι που αποτινάζοντας την σκλαβιά της εξάρτησης θα αποκτούν ανεξάρτητη φωνή και άποψη".

Με την ΠΝΠ, το ΚΕΘΕΑ επιχειρείται να τεθεί υπό κρατική "εξάρτηση", αφού το Δ.Σ. θα ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας και θα καθορίζονται από το κράτος όλες του οι λειτουργίες.

Πρόκειται για μια εξέλιξη των πολιτικών που πρώτη εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, της οποίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποβάθμισε τον ρόλο του Οργανισμού, μετατρέποντάς τον υποστηρικτική δομή του ΟΚΑΝΑ:

"Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων "υποκατάστασης" του ΟΚΑΝΑ.

Συνένοχο και το ΚΙΝΑΛ

Συνέννοχο, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει στη Βουλή τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την απαξίωση των πρόληψης και "στεγνής" θεραπείας των εξαρτήσεων:

"Χαρακτηριστική είναι η στάση των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που επικεντρώνουν στον τρόπο εκλογής της διοίκησης και όχι την ουσία των αλλαγών που είναι το χτύπημα του ίδιου του χαρακτήρα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Θέλουν να κρύψουν ότι έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει στη Βουλή τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραπέρα απαξίωση της πρόληψης και της θεραπείας της τοξικοεξάρτησης", αναφέρουν οι γιατροί του Θριάσιου και ο πρόςεδρος του Σωματείου, Μανώλης Βαρδαβάκης.

Οι γιατροί του Θριάσιου τονίζουν τις βαθύτερες κοινωνικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις πολιτικές αυτές:

"Το χτύπημα της απεξάρτησης ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης ουσιών π.χ. κάνναβη και της ίδρυσης “χώρων εποπτευόμενης χρήσης” που νομιμοποιούν τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών. Καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να καταδικάσουν την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου", καταλήγουν οι γιατροί.

Παράλληλα ζητούν:

► κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.

► ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

"Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες "στεγνών" προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία στην οποία τα ναρκωτικά και το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης δεν θα έχουν θέση, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή...", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Διαγνωστικές εξετάσεις: Προς λουκέτο εργαστήρια και ιατρεία λόγω των άγριων περικοπών! Τα πέντε μεγάλα κουρέματα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Σε απόγνωση είναι εκατοντάδες μικρά εργαστήρια και κέντρα που διεξάγουν διαγνωστικές εξετάσεις εξαιτίας των κουρεμάτων που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο κλάδος είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση αφού οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate – clawback) περικόπτουν τα εισοδήματα ακόμη και κατά 70%.

Γι αυτό άλλωστε και οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις την περασμένη Άνοιξη η οποία ωστόσο διεκόπη λόγω των εκλογών, αφού οι επικεφαλής του κλάδου έκριναν ότι εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων δεν θα μπορούσε να δοθεί λύση.

 

Γι αυτό και οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα ετοιμάζονται εδώ και καιρό για νέο αγώνα. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Νέες συσκέψεις για το clawback στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα! Όλες οι πληροφορίες»

Οι εκλογές άλλωστε μπορεί να έγιναν, να άλλαξε η κυβέρνηση αλλά το πρόβλημα των άγριων περικοπών και των υποχρεωτικών εκπτώσεων παρέμεινε.

Από τις επαφές που έγιναν από τους εκπροσώπους του κλάδου ( Συντονιστική Επιτροπή) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν διεφάνη πρόθεση να σταματήσουν οι υποχρεωτικές περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Γι αυτό και οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα απευθύνονται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου για να δοθεί λύση. Να σημειωθεί ότι η νομοθετημένη ρύθμιση των 120 δόσεων για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών των γιατρών (claw back των ετών 2013-2018), δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί με την απαραίτητη υπουργική απόφαση.


Τα πέντε άγρια κουρέματα στις διαγνωστικές εξετάσεις

Πέντε είναι τα βασικά προβλήματα και κουρέματα που επιβλήθηκαν και κάνουν τον κλάδο να καταρρέει

1.Από το 1991, σταμάτησε η αναπροσαρμογή των τιμών των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι παγωμένες παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

2.Το δεύτερο περιοριστικό μέτρο που έχει επιβληθεί τα έτη 2013 και 2015 αφορά στην άμεση μείωση της τιμής αποζημίωσης σ’ ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, που σε κάποιες απ’ αυτές έφτασε και το 63% και που μεσοσταθμικά κυμάνθηκε στο 40%.

3.Τρίτο περιοριστικό μέτρο που εφαρμόστηκε το έτος 2017, είναι η προσθήκη 86 νέων διαγνωστικών εξετάσεων χωρίς αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

4.Το τέταρτο περιοριστικό μέτρο έρχεται το 2018 με την κατάργηση της συμμετοχής του 15% σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και την μείωση της συμμετοχής στο 5% στην κατηγορία των ασφαλισμένων που λαμβάνουν ΕΚΑΣ, χωρίς όμως η πολιτεία να επιβαρυνθεί με την επιπλέον δαπάνη.


5.Επίσης το 2018 ξεκίνησε η εισαγωγή στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων, νέων πανάκριβων εξετάσεων μοριακής βιολογίας αξίας 2.500 και 3.000 ευρώ η κάθε μία, χωρίς καμία αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Να σημειωθεί ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα από το 2013 καταβάλλουν τμηματικές εκπτώσεις (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών η μεγαλύτερη κλίμακα έκπτωσης φτάνει το 50% και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων φτάνει το 45%.

Από την ίδια χρονιά επιβλήθηκε και το μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών, το γνωστό clawback, το οποίο κουρεύει οριζόντια ό,τι ποσό ξεπερνά τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr εξετάζεται από πολλά σωματεία εργαστηριακών ιατρών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, oμαδική δήλωση παραίτησης από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, καθώς το κούρεμα (clawback) τους οδηγεί στην οικονομική καταστροφή.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

ΒΟΜΒΑ! Φρένο σε νέες ατομικές συμβάσεις από το 2020

Με ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον νόμο 4430/16 και τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τους νόμους 4558/18 και 4574/18 δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία η 31.12.2019 για τη δυνατότητα σύναψης νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ygeionomikoi.gr

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4430/16 στο άρθρο 63 παρ. 1 όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τις τροποποιήσεις, αναφέρει:

Οι κεντρικές, οι αποκεντρωμένες και όλες εν γένει οι υπηρεσίες των Υπουργείων, καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που εποπτεύονται από τα Υπουργεία, με απόφαση του αρμόδιου μονομελούς ή συλλογικού οργάνου της Διοίκησής τους, δύνανται για τις ανάγκες καθαριότητας των κτιρίων της ευθύνης τους και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, καθώς και για τις ανάγκες εστίασης, σίτισης και φύλαξής τους, να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εφόσον δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό τους και συντρέχουν απρόβλεπτες ή επείγουσες περιστάσεις. Ως τέτοιες θεωρούνται ενδεικτικώς: α) νομικό ή πραγματικό κώλυμα απρόσκοπτης παροχής των υπηρεσιών αυτών από τρίτα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αποδέκτη των υπηρεσιών αυτών, β) εξοικονόμηση δημοσιονομικής ωφέλειας που επιτυγχάνεται με τη σύναψη των συμβάσεων εργασίας του παρόντος σε σύγκριση με άλλα μέσα. Για τη συνδρομή της απρόβλεπτης ή επείγουσας περίστασης απαιτείται αιτιολογημένη κρίση των παραπάνω φορέων. Οι ως άνω συμβάσεις συνάπτονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου. Οι εξαιρετικές ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι 31.12.2019.

Οι ανωτέρω φορείς, με απόφαση του μονομελούς ή συλλογικού οργάνου της Διοίκησής τους, δύνανται να παρατείνουν χρονικά τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί με τη διαδικασία της παραγράφου 3, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.

Είναι προφανές ότι οι ρυθμίσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για την επιστροφή των εργολάβων από 1/1/ 2020 σε όσα νοσοκομεία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις οι οποίες λήγουν στο τέλος του 2019 ή και αργότερα αφού με βάση τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν δίνεται η δυνατότητα της υπογραφής νέων συμβάσεων.

Το ζήτημα αυτό δεν έχει αναδειχθεί παρά το γεγονός ότι ο χρόνος που υπάρχει για την υπογραφή νέων συμβάσεων εξαντλείται. Παράλληλα έχουμε κρούσματα που το ΑΣΕΠ δεν εγκρίνει νέες προκηρύξεις που η έναρξη τους ξεκινά μετά τις 31.12.2019.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τις εκπεφρασμένες προθέσεις της Κυβέρνησης για την εφαρμογή των συμπράξεων με ιδιώτες, είναι ολοφάνερο ότι στο τέλος του 2019 που ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμβάσεων λήγει, θα οδηγηθούμε σε χιλιάδες απολύσεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν θέτει προ των ευθυνών της μόνο την σημερινή Κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα εκθέτει ανεπανόρθωτα και την προηγούμενη που πανηγύριζε ότι έχει διασφαλίσει με τις ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Εκτεθειμένη βεβαίως είναι τόσο η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ όσο και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που οχυρώθηκαν πίσω από τη δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εμφανίζοντας αυτές τις συμβάσεις ως τη μοναδική λύση που δήθεν διασφάλιζε το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Πολύ περισσότερο όταν κάποιοι από αυτούς καθησύχαζαν τους εργαζόμενους υποσχόμενοι ότι οι ατομικές συμβάσεις αποτελούν το πρώτο σκαλοπάτι για τη μονιμοποίηση τους.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι η λύση του προβλήματος βρισκόταν σε διαφορετική κατεύθυνση. Δυστυχώς τότε ήταν η μοναδική συνδικαλιστική δύναμη που κατέθετε συγκεκριμένη πρόταση που διασφάλιζε το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων. Παράλληλα αποκάλυπτε τις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση και ο μνημονιακός συνδικαλισμός.

Συγκεκριμένα πρότεινε και διεκδικούσε:

Την επαναφορά των υπηρεσιών που πέρασαν σε ιδιώτες στο Δημόσιο και την επανασύσταση των οργανικών θέσεων σε αυτές τις υπηρεσίες.

Την κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν σήμερα και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μέσω της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σήμερα η μοναδική διέξοδος από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και μπροστά στον κίνδυνο μαζικών απολύσεων και επιστροφής των εργολάβων σε υπηρεσίες που είχαν εκδιωχθεί, είναι η αποδοχή της πρότασης του ΜΕΤΑ Υγειονομικών που σήμερα φαίνεται να την υιοθετούν δεκάδες σωματεία εργαζομένων αλλά και ένα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων.

Κάθε άλλη πρόταση συντηρεί την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων και τελικά οδηγεί στην απόλυσή τους ενώ δεν ανοίγει το δρόμο για την οριστική εκδίωξη των εργολάβων.

Η πρωτοβουλία των σωματείων στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη , κόντρα στις επιλογές των μνημονιακών δυνάμεων της ΠΟΕΔΗΝ, με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και τη διασφάλιση της εργασίας όλων των συμβασιούχων στην υγεία.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Κραχ φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΟΠΥΥ

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΟΠΥΥ
Τουλάχιστον τρεις μεγάλες ξένες φαρμακοβιομηχανίες είναι έτοιμες να διακόψουν τη διανομή των φαρμάκων τους προς τον ΕΟΠΥΥ, επικαλούμενες ότι οι παραγγελίες ξεπερνούν κατά 2,5 φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό!

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουμε έχουν στείλει εδώ και ένα μήνα επιστολές στον Βασίλη Κικίλια, ενημερώνοντάς τον για το πρόβλημα και ζητώντας να αυξηθεί άμεσα το όριο του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 35 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα αφορά τα λεγόμενα φάρμακα 1Α που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους, τα οποία αφορούν σοβαρά και χρόνια νοσήματα, αλλά και ογκολογικά.

Με άλλα λόγια, την ώρα που ο Βασίλης Κικίλιας και η κυβέρνηση επαίρονται για το γεγονός ότι αντιμετώπισαν το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και πρακτικά υπάρχει ορατός κίνδυνος οι ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα!

Η ευθύνη φυσικά βαραίνει πρωτίστως την προηγούμενη κυβέρνηση, που απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει τις δαπάνες για φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 2018, οι δαπάνες έφθασαν για τα φάρμακα 1Α έφθασαν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ ο σχετικός κλειστός προϋπολογισμός ήταν μόλις 62 εκατ.!

Διαβάστε επίσης: Εκτός ελέγχου και το νοσοκομειακό φάρμακο του ΕΟΠΥΥ

Τελικά, ο Ανδρέας Ξανθός υποχρεώθηκε και αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 20 εκατ. ευρώ και η υπέρβαση περιορίστηκε τελικά στα 68 εκατ. Το 2019, όμως, έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος. Η πορεία των δαπανών δείχνει ότι η τελική δαπάνη θα φθάσει τα 165 εκατ. και ενώ το όριο παραμένει στα 62 εκατ.

Με άλλα λόγια, η υπέρβαση της δαπάνης θα ανέλθει σε 103 εκατ. έναντι 62 εκατ. πέρσι. Το γεγονός αυτό έχει σοκάρει τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες πιέζουν τις θυγατρικές τους να διακόψουν τη διανομή των φαρμάκων. Όπως αναφέραμε στην αρχή, τουλάχιστον τρεις εταιρείες έχουν στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας και ζητούν να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι αν δεν επιλυθεί άμεσα θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διανομή.

Η ευθύνη βαραίνει την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και η σημερινή δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε εδώ και 3 μήνες, παρά το γεγονός ότι -όπως υποστηρίζει- είχε σχέδιο. Π.χ. θα μπορούσε έχει έτοιμο νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και να μη χαθεί άλλος χρόνος στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των νέων φαρμάκων.

Τι μπορεί να κάνει σήμερα ο υπουργός Υγείας; Μία πιθανή λύση, που θα έκαμπτε τις αντιδράσεις των ξένων φαρμακοβιομηχανιών είναι να μην υπάρξει αύξηση της υπέρβασης το 2019. Δηλαδή, και φέτος η υπέρβαση να διατηρηθεί στα επίπεδα του 2019, ήτοι στα 68 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το όριο του κλειστού προϋπολογισμού θα πρέπει να αυξηθεί κατά 35 εκατ. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να δείξει προς τα έξω ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Διότι προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα όταν οι επιστροφές αντί να μένουν σταθερές ή να μειώνονται, αυξάνονται και μάλιστα κατά 80%…

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιδράσει άμεσα και να προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό σε μέτρα ελέγχου της δαπάνης για φάρμακα, που κινούνται ανεξέλεγκτα, λόγω των παλινωδιών της προηγούμενης κυβέρνησης. Μέτρα όπως η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, η αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της συνταγογράφησης των γιατρών, παραμένουν κενό γράμμα…

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

Προϋπολογισμός 2020 Για Την Υγεία: Στα Ίδια Επίπεδα Οι Δαπάνες Για Την Α’θμια Φροντίδα, Αύξηση 100 Εκατ. Για Τις Παροχές Του ΕΟΠΥΥ

ΑΘΗΝΑ 9.84

Στα ίδια επίπεδα παραμένει η εικόνα των δαπανών για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τα έσοδα των νοσοκομείων εκτιμώνται στα 2,43 δισ. ευρώ, έναντι 2,41 δισ. το 2019 και η εκτίμηση για την τελική διαμόρφωση είναι στα 2,44 δισεκατομμύρια.

Τα έσοδά τους θα σημειώσουν το 2020 μία μικρή αύξηση κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έξοδα θα αυξηθούν κατά 40 εκατομμύρια.

Οι μεταβιβάσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με φέτος (888 εκατομμύρια ευρώ).

Η πρόβλεψη του δημοσιονομικού αποτελέσματος για νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν περιλαμβάνει κάποια διαφοροποίηση και θα ανέλθει στα 109 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 96 εκατομμυρίων το 2019.

Αύξηση κατά 100 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογίζεται στις κοινωνικές παροχές του ΕΟΠΥΥ σε είδος, αλλά αποδίδεται στη θετική αναπροσαρμογή του ορίου δαπανών του Οργανισμού από την τιμαριθμοποίηση με βάση τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας.

Στον προϋπολογισμό έχει, επίσης, προβλεφθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε οικογένεια που θα αποκτήσει παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (δικαιούχοι θα είναι το 90% των οικογενειών).

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τα επόμενα χρόνια ένα ολοκληρωμένο σύστημα δεικτών επίδοσης (key performance indicators – KPIs).

Με τους συγκεκριμένους δείκτες θα μετριέται η ποσότητα και τα αποτελέσματα των δημοσίων δαπανών και θα υποστηρίζεται έτσι η λήψη των αποφάσεων στον προϋπολογισμό, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των δημόσιων πόρων.

Νίνα Κομνηνού

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μικρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος για την Υγεία

Οι εξελίξεις έχουν λάβει μέρος μέσα σε ένα κλίμα σταθερά καλής συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του ελληνικού Δημοσίου, παρά την ύπαρξη ορισμένων καθυστερήσεων ως προς το χρονοδιάγραμμα των έργων


Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας στην Ελλάδα και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες.

IATRONET

Συνοπτικά, η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει σειρά έργων νοσοκομειακών υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού και προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Από το Ίδρυμα δημοσιοποιήθηκε η έκτη κατά σειρά τακτική ενημέρωση για την πορεία των έργων, στην οποία γίνεται λόγος για μικρές καθυστερήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, σημαντικά ορόσημα είναι οι συζητήσεις μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ) για την ένταξη στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ και την προμήθεια δύο νέων ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε την επισκευή των υφιστάμενων.

Οι εξελίξεις έχουν λάβει μέρος μέσα σε ένα κλίμα σταθερά καλής συνεργασίας μεταξύ του ΙΣΝ και του ΕΔ, παρά την ύπαρξη ορισμένων καθυστερήσεων, αναμενόμενων και μη, ως προς το χρονοδιάγραμμα των έργων.

Αναλυτικότερα, η κύρωση της τροποποίησης της κύριας Σύμβασης Δωρεάς της Πρωτοβουλίας για την Υγεία που θα αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις παραπάνω εξελίξεις, καθώς και η κύρωση των επιμέρους Συμβάσεων για την ενίσχυση του Νοσηλευτικού Τομέα με το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Εκπαιδευτικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Νοσοκομείο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να κυρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένονται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Το ΙΣΝ αναμένει τις κυρώσεις προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνιών με τρίτα μέρη για την υλοποίηση των επιμέρους έργων.

Οι επιμέρους δωρεές διαμορφώνονται ως εξής:

Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ

Περισσότερα...

200 ευρώ η «καμπάνα» για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους – Αντιδρούν οι αστυνομικοί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Στη Βουλή κατατέθηκε προς ψηφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις νέες διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Πρόστιμο ύψους 200 ευρώ θα επιβάλλεται στους παράνομους καπνιστές, σε όσους δηλαδή καπνίζουν στους δημόσιους χώρους που απαγορεύει η εγκύκλιος Κικίλια για το κάπνισμα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η συνοδευτική έκθεση αναφέρει:

Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ½ του συνολικού εμβαδού του καταστήματος, στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την δημιουργία των χώρων αυτών.

Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού, η οποία ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων.

Νομοσχέδιο για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους: Αυτά είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Για κάθε παράβαση της τροποποιούμενης ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει σήμερα, και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.
Μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης με μη νικοτινούχο υγρό, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά του καπνού μάσησης, του καπνού που λαμβάνεται από την μύτη και των υποκατάστατων καπνού».

Αντιδρούν οι αστυνομικοί για τα πρόστιμα για το κάπνισμα

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί τις νέες αντικαπνιστικές διατάξεις για το κάπνισμα, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν από τους αστυνομικούς, εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να αναθέσει στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε την Δευτέρα από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ένα ακόμα πάρεργο που ανατίθεται στην ΕΛΑΣ παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις για την άσκηση των βασικών καθηκόντων της που είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

ΕΛΛΟΚ : «Αρνητική έκπληξη» από το Σχέδιο Νόμου

Συντάκτης: Virus


Τραγική παράλειψη αποτελεί η μη μέριμνα για το καρκίνο στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Ανεπίλυτο παραμένει και το ζήτημα εκπροσώπησης των ασθενών σε διαδικασίες που τους αφορούν άμεσα.

Για «αρνητική έκπληξη» κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΛ.ΟΚ., Γεώργιος Καπετανάκης, αναμένοντας ότι στο πλαίσιο του ΕΟΔΥ θα υπήρχε μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα του καρκίνου λόγω του κινδύνου αλλά και ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Η ΕΛΛ.ΟΚ. ευελπιστεί ότι μέχρι να κατατεθεί στην Βουλή θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις και θα συζητηθούν τα ζητήματα σε συνάντηση που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα με εκπροσώπους του Υπουργείου σε μια προσπάθεια να γίνουν αντιληπτά οι αγωνίες των ασθενών και οι ενστάσεις που έχουν.
Η σημασία της στρατηγικής αντιμετώπισης

Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην εν λόγω ασθένεια, σύμφωνα με την ΕΛΛ.ΟΚ..

Μετά την μετατροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΕΟΔΥ και τις κυβερνητικές τροποποιήσεις, η ΕΛΛ.ΟΚ. ανάμενε περισσότερη εστίαση στο θέμα του καρκίνου. «Του εναντίον. Πρακτικά δεν υπάρχει καμία αναφορά. Στα μη μεταδοτικά νοσήματα αναφέρονται διευθύνσεις για τα καρδιαγγειακά και κάποιες άλλες περιπτώσεις, για τον καρκίνο δεν αναφέρεται τίποτα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ . Καπετανάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΛ.ΟΚ. υπενθυμίζει προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού που αφορούσαν στόχους όπως είναι ο ιός HPV, δηλαδή ο εμβολιασμός για την πρόληψή του. «Βέβαια στο νομοσχέδιο υπάρχει διεύθυνση εμβολιασμού και τυπικά κάποιος μπορεί να πει ότι καλύπτει και αυτό, αλλά δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε» επισημαίνει ο κ. Καπετανάκης.

Η αναμενόμενη ευαισθησία δεν επιδείχτηκε λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο καρκίνος «είναι μεγάλος κίνδυνος για την Δημόσια Υγείας. Όταν μιλάμε για πρόληψη για προγράμματα, για προσωματικούς ελέγχους, την επιβίωση και για χρόνια νόσο που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του πληθυσμού και αυτά όλα θα έπρεπε να είναι αντικείμενα του ΕΟΔΥ» τονίζει ο γ.γ. της ΕΛΛ.ΟΚ..

Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι αυτά που απειλούν τη δημόσια υγεία των ανεπτυγμένων κρατών πολύ περισσότερο από τα μεταδοτικά.

Για ετεροβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, κάνει λόγο η ΕΛΛΟΚ,η οποία ισχυρίζεται ότι λαθεμένα το σχέδιο Νόμου στέκεται στην κάλυψη των αναγκών που γεννά η επικαιρότητα και μόνο.

Με νόημα η ΕΛΛΟΚ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η νέα Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, ανέφερε ότι «το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει από καρκίνο κάποια στη στιγμή στη ζωή του, ενώ οι περισσότερες οικογένειες έχουν ήδη εμπειρία από τη νόσο, αποτελεί επαρκή λόγο για να αποτελέσει ο καρκίνος την πρώτη προτεραιότητα στην υγεία».

Σε εκκρεμότητα

Στον «αέρα» ακόμη παραμένει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως επεξηγεί ο κ. Καπετανάκης είχε χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μετά την ανάληψη της θητείας της απελθούσας κυβέρνησης «αγνοείται η τύχη του» σημείωσε. Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με τη φάση υλοποίησης της προσπάθειας, παρά τις κρούσεις στο Υπουργείο.

Εφόσον πλέον ο καρκίνος δεν θεωρείται κομβικό σημείο για τον ΕΟΔΥ, η ΕΛΛ.ΟΚ. επιθυμεί ενημέρωση για έναν ενδεχομένως μελλοντικό σχεδιασμό, εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα ακολουθηθεί η ίδια λογική της παράταξης που κυβερνούσε πριν το 2015.

Η στέρηση της εκπροσώπησης

«Κενό» υφίσταται και με την παράλειψη σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των ασθενών σε διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, που τους αφορούν.

«Υπάρχει μια ανεξήγητη φοβία της συμμετοχής των εκπροσώπων της κοινωνίας των Πολιτών από τις πολιτικές ηγεσίες» επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης.

Οι οργανώσεις ασθενών προσπαθούν να φέρουν τα διεθνή μοντέλα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών ως άμεσα ενδιαφερομένων καθώς θα έχουν καθοριστική συμβολή.

«Η συμμετοχή μπορεί να προφυλάξει την Πολιτεία, να δώσει την πραγματική διάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν. Ακόμη να προφυλάξει καλύτερα τη Δημόσια Υγεία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Καπετανάκης υπενθυμίζει ότι στο κομμάτι της Πρόληψης οι οργανώσεις πολιτών διενεργούνε έργο για πολλά χρόνιαπ ολλές φορές στη θέση της Πολιτείας για θέματα ενημέρωσης των πολιτών και ανακουφιστική φροντίδα. «Οπότε υπάρχει μια εμπειρία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για το συμφέρον όλη της κοινωνίας».

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Σε αναζήτηση 35 εκ. ευρώ για τα ακριβά φάρμακα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Η υπέρβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους υπολογίζεται για φέτος να ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ

Από Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag.gr


Σχεδόν τριπλάσιες είναι οι ανάγκες των ασθενών με σοβαρές παθήσεις σε ακριβά φάρμακα, έναντι αυτών που … επιτρέπονται από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του.

Και ενώ οι αυξημένες ανάγκες είναι ένα γεγονός που έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η δημοσιονομική επιτήρηση κρατά τον κλειστό προϋπολογισμό σταθερό και «στέλνει τον λογαριασμό» στο clawback.

Ήδη για φέτος, προβλέπεται ότι η δαπάνη για τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων που διανέμονται μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ θα φθάσει τα 165 εκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή αυξημένα κατά 15 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ο προϋπολογισμός που προβλέπεται για αυτή την κατηγορία φαρμάκων όμως, παραμένει στα 62 εκ. ευρώ.

Δημιουργείται δηλαδή μια υπέρβαση της τάξης των 103 εκ. ευρώ, η οποία θα μεταφερθεί στο clawback.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και πέρυσι και πρόπερσι, σε χαμηλότερα επίπεδα υπερβάσεων, οπότε η διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ παράλληλα ενημέρωσε σχετικά και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζομάνη, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Κώστας Παναγούλιας και ο Γενικός Διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας στην επιστολή τους σημειώνουν ότι για άλλη μία φορά, ενώ φτάνουμε στο 4ο τρίμηνο του έτους, παρουσιάζεται το χρόνιο πρόβλημα του προϋπολογισμού φαρμάκων 1Α (φάρμακα υψηλού κόστους της λίστας 3816), που είναι αποτέλεσμα ενός λάθος κλειστού προϋπολογισμού.

«Πιο συγκεκριμένα, το 2018 η συνολική δαπάνη για τα 1Α έφτασε το ποσό των 150 εκ. ευρώ και η Πολιτεία το τελευταίο τρίμηνο – όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια – αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 20 εκ., από 62 εκ. ευρώ σε 82 εκ. ευρώ, ώστε να κρατηθεί η υπέρβαση στα 68 εκ ευρώ.

Αντίστοιχα, αυτή τη χρονιά η δαπάνη θα αγγίξει τα 165 εκ. ευρώ έναντι ενός σταθερού προϋπολογισμού 62 εκ. ευρώ, το οποίο οδηγεί σε μια δραματική υπέρβαση των 103 εκ. ευρώ«, σημειώνεται στην επιστολή.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το clawback για τα 1Α στο επίπεδο του 2018 και «ως εκ τούτου θα απαιτηθεί χρηματοδότηση της τάξεως των 35 εκ. ευρώ«.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Πώς οι φτωχότεροι πληρώνουν αναλογικά τα διπλάσια για την Υγεία - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Οι ιδιωτικές πληρωμές των ελληνικών νοικοκυριών για περίθαλψη παραμένουν υψηλές σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και, από το 2008 παρατηρείται αύξηση κατά 0,8%...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης -IATRONET


προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που δεν καλύπτει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σε τρέχουσες τιμές, το μέσο νοικοκυριό πλήρωσε πέρυσι 107,99 ευρώ τον μήνα για περίθαλψη των μελών του, έναντι 103,33 ευρώ το 2017, 103,68 ευρώ το 2016 και 107,36 ευρώ το 2015.

Παρά την οικονομική αδυναμία που μαστίζει την ελληνική οικογένεια, οι πληρωμές των νοικοκυριών για περίθαλψη σημειώνουν αύξηση στα χρόνια της κρίσης.

Τα πιο φτωχά και τα νοικοκυριά με ηλικιωμένα μέλη, πληρώνουν αναλογικά σχεδόν τα διπλάσια σε σύγκριση με τα πλουσιότερα…

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών για το 2018, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 6.651 νοικοκυριών όλων των περιοχών της Χώρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές ανήλθε πέρυσι στα 1.441 ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο αφορά τα είδη διατροφής (20,2%), ενώ η Υγεία κατέχει μέσο ποσοστό 7,5%.

Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα (2017), η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα ξενοδοχεία, στα καφενεία και στα εστιατόρια (5,1%), με τις δαπάνες Υγείας να ακολουθούν (αύξηση 4,5%).

Η αύξηση αυτή αποτυπώνει την αγωνία να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες περίθαλψης, τις οποίες δεν καλύπτει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη περίθαλψης, με 7,5% και 6,1% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών τους αντίστοιχα.

Ενδεικτικό είναι πως τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 1,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 3,6% στη Φινλανδία και 3,9% στη Γερμανία.

Οι ιδιωτικές πληρωμές των ελληνικών νοικοκυριών για περίθαλψη παραμένουν υψηλές σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Από το 2008 έως το 2018, παρατηρείται αύξηση κατά 0,8%.

 

Ανισότητες

Εκτός από την επάρκεια του συστήματος Υγείας, οι ιδιωτικές πληρωμές των νοικοκυριών αποκαλύπτουν και το μέγεθος της κοινωνικής ανισότητας.

Τα νοικοκυριά με ηλικιωμένα άτομα διαθέτουν για Υγεία το 13,2% των συνολικών πληρωμών τους, όταν το μέσο ποσοστό στα υπόλοιπα νοικοκυριά είναι μόλις 7,5%.

Αυτό κρίνεται απολύτως φυσιολογικό, καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν χρόνια νοσήματα και συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι πλούσιοι δαπανούν πολύ περισσότερα για περίθαλψη, αλλά τα ποσά αναφέρονται σε πολύ πιο χαμηλά ποσοστά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα.

 

Φτωχοί

Ο φτωχός πληθυσμός διαθέτει για την Υγεία 29,47 ευρώ τον μήνα ή το 9,2% του συνόλου των πληρωμών που κάνει. Στον αντίποδα, ο μη φτωχός πληθυσμός διαθέτει 72,21 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχεί στο 7,7% των συνολικών πληρωμών του.

Το μερίδιο για αγορές του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι κατά 5,1 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 17,4% του πληθυσμού της Χώρας και μέση μηνιαία δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 33,8% των δαπανών των μη φτωχών.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Οι «ράμπο» της υγείας έφυγαν – Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έρχεται

Από Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag.gr


Δυο επιτροπές από στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας το οποίο καταργήθηκε προκειμένου οι αρμοδιότητές του να ενταχθούν στη δημιουργούμενη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συγκροτήθηκαν στο υπουργείο Υγείας με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Έργο των Επιτροπών αυτών θα είναι η διοικητική υποστήριξη του καταργηθέντος με το ν.4622/2019 Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), στο πλαίσιο της σύστασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν. 4622/2019.

Οι υπάλληλοι, οι οποίοι ορίζονται ως μέλη των νεοσύστατων Επιτροπών που θα απασχολούνται σε αυτές με πλήρη απασχόληση, τοποθετούνται στο Τμήμα Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου τους, εντός 30 ημερών από το διορισμό του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Τα στελέχη που απαρτίζουν τις επιτροπές για τη διοικητική υποστήριξη του καταργηθέντος ΣΕΥΥΠ, στο πλαίσιο της σύστασης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, είναι τα εξής:

Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΝΤΟΣ Σ.Ε.Υ.Υ.Π. – ΑΘΗΝΑ

1. ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Αθήνας.
2. ΓΑΒΑΛΑ ΕΛΕΝΗ, του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Αθήνας.
3. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ, του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Αθήνας.
4. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Αθήνας.
5. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Αθήνας.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.
Έδρα της Επιτροπής ορίζεται η Κεντρική Υπηρεσία του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Αθήνας που στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 205, Τ.Κ.118 53 Αθήνα.

Β. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1. ΖΙΩΓΑ ΜΑΡΙΑ, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Θεσσαλονίκης.
2. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Θεσσαλονίκης.
3. ΜΠΕΝΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Θεσσαλονίκης.
4. ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, του κλάδου ΔΕ Προσωπικού Η/Υ, πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Θεσσαλονίκης.
5. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΣΜΑΡΩ, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η ΖΙΩΓΑ ΜΑΡΙΑ.
Έδρα της Επιτροπής ορίζεται το Περιφερειακό Γραφείο Μακεδονίας – Θράκης του πρώην Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στην οδό Αγίας Σοφίας 46, Τ.Κ. 546 22 Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Προς υλοποίηση το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών

Αποτέλεσμα εικόνας για εμβολιασμός

Στη μάχη κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Cretalive.gr

Προς υλοποίηση βαίνει το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, γενικός γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ Λευτέρης Θηραίος.

Ο κ Θηραίος μιλάει ακόμη για την πρόθεση της Πολιτείας να επεκτείνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας πέρα από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών παραχωρεί τη συνέντευξη με αφορμή την ομιλία του «Ο ρόλος των ηλεκτρονικών εφαρμογών υγείας στην υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμών» στην επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ιστορικού κεντρικού κτιρίου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν τα «Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις - Πρόληψη, μύθοι και αλήθειες».

Χρειάζεται μία στρατηγική για να ενισχύσει κανείς την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μέσα στη στρατηγική αυτή θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στις παρενέργειες των εμβολίων, την πρόσβαση σε αυτά, το προσωπικό ιστορικό κλπ. Και οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι πειστικές από ένα σύστημα υγείας, κάτι που σημαίνει καταγραφές, υπενθυμίσεις, επικοινωνία, συμβουλευτική και συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην εμβολιαστική του κάλυψη, στην εγρήγορση του, αλλά και στα δεδομένα του, δηλώνει ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. «Με αυτή τη λογική έχουν αναπτυχθεί τέτοιες ηλεκτρονικές εφαρμογές διεθνώς και στην Ελλάδα δεν είμαστε πίσω. Ήδη έχουμε δύο εφαρμογές. Η μία που ήδη τρέχει είναι ο ατομικός λεκτρονικός φάκελος υγείας, που έχει μπει στην κλινική πράξη μέσω της ΗΔΙΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά πρόθεση της Πολιτείας είναι να επεκταθεί στον οποιοιδήποτε γιατρό, ιδιώτη ή δημόσιο λειτουργό». Αυτό που αποτελεί όμως μεγάλο στόχο, είναι να φτιαχτεί μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ένα Εθνικό Μητρώο εμβολιασμών. Στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκροτηθεί από το Μάιο Ομάδα Εργασίας για τη δημιουργία και διαχείριση ενός Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, σε διασύνδεση με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των πολιτών στην ΗΔΙΚΑ».

Βασικές λειτουργίες του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον κ. Θηραίο στις βασικές λειτουργίες του Μητρώου περιλαμβάνονται, η ασφαλής καταγραφή των εμβολιασμών που γίνονται (και έχουν γίνει) στον πληθυσμό, η εξαγωγή δεικτών εμβολιαστικής κάλυψης και δεικτών έγκαιρου εμβολιασμού για συγκεκριμένους πληθυσμούς ή για ομάδες του πληθυσμού, η εξαγωγή δεικτών αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, αλλά και η προσωποποιημένη ειδοποίηση (sms- e-mail)των ατόμων/οικογενειών για εμβολιασμό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών της χώρας, καθώς και η έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού που τυχόν απαιτείται για διάφορες χρήσεις, εμβολιαστική ταυτότητα πολίτη. Επίσης στις βασικές λειτουργίες του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση ανεμβολίαστων ομάδων.

«Η ομάδα εργασίας που έχει ήδη συνεδριάσει τέσσερις φορές και μένει ακόμη μία συνεδρίαση, ολοκλήρωσε τις προτάσεις της προς το υπουργείο Υγείας και αναμένεται πλέον η υλοποίηση του μητρώου από την ΗΔΙΚΑ. Ευθύνη της ομάδας εργασίας είναι να παρακολουθεί τον τρόπο που γίνονται αυτές οι καταγραφές και να χρησιμοποιεί τα στοιχεία που θα βγαίνουν από αυτές τις καταγραφές, ώστε να χρησιμοποιηθούν από την Πολιτεία για συστάσεις, πολιτικές υγείας, και ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».

Οι εμβολιασμοί σώζουν μία ζωή ανά δέκα δευτερόλεπτα

Μία ζωή ανά δέκα δευτερόλεπτα σώζεται παγκοσμίως με τους εμβολιασμούς, αναφέρει ο κ. Θηραίος, ενώ η μη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δημιουργεί προβλήματα νοσηρότητας και θνησιμότητας, από απλές γαστρεντερίτιδες σε παιδιατρικό πληθυσμό, μέχρι καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Νοσηρότητες και θνησιμότητες που επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας. Από 200 ευρώ που μπορεί να κοστίσει η αντιμετώπιση βρογχίτιδας σε μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, μέχρι 19.119 ευρώ για διαχείριση ενός περιστατικού καρκίνου τραχήλου μήτρας. «Όπως μας έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής μας ο Δημήτρης Τριχόπουλος τα εμβόλια είναι η πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική προληπτική δραστηριότητα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κάτι άλλωστε που αποτελεί και τεκμηριωμένη απόφαση και πρόταση του ΠΟΥ. Αν επενδύσεις ένα ευρώ στα εμβόλια κερδίζεις 15 ευρώ από το εμβόλιο του ΜΜR πχ. Τέτοια ανταποδοτικότητα δεν υπάρχει σε άλλες προληπτικές δραστηριότητες, ούτε καν στο κομμάτι της θεραπευτικής ιατρικής».

Ολλανδική μελέτη για τα οικονομικά οφέλη από την εμβολιαστική κάλυψη

Πρόσφατη μελέτη που έγινε από την ολλανδική κυβέρνηση με υπουργό οικονομικών τον γνωστό μας κ. Ντάισελμπλουμ κατέγραψε ότι αν πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας, θα έχουμε σημαντικά κέρδη και στις δαπάνες υγείας για το ιατρικό κομμάτι, το ασφαλιστικό κομμάτι, και την πρόληψη νοσημάτων, νοσηρότητας, θνησιμότητας και αναπηριών, αλλά και οικονομικά οφέλη για το σύστημα υγείας, λέει ο κ. Θηραίος. «Στη μελέτη τονίζεται ότι για ένα ευρώ που ξοδεύουμε για την εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού η Πολιτεία κερδίζει 4 ευρώ από τη μείωση των δαπανών, είτε νοσηλευτικών, είτε ασφαλιστικών ή φορολογικών».

«Πρέπει να διδάσκονται τεχνικές επικοινωνίας γιατρού ασθενούς»

Όσον αφορά τις τεχνικές επικοινωνίας γιατρού ασθενούς και το ρόλο που παίζουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ο κ. Θηραίος παραδέχεται το μεγάλο έλλειμμα εκπαίδευσης που παρατηρείται σε αυτό το κομμάτι στη χώρα μας:

«Αυτές τις τεχνικές τού να επικοινωνείς με τον ασθενή, αλλά και να μπεις σε μία διαδικασία να τροποποιήσεις μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με την υγεία του, δεν τις έχουμε μάθει εμείς οι γιατροί ούτε σε προπτυχιακό επίπεδο, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται και οι φοιτητές ιατρικής να ασκούνται σε αυτές τις δεξιότητες, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τον ασθενή, για να παίρνει και τις σωστές αποφάσεις προς όφελος της υγείας του» .

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Έρχεται σύστημα αξιολόγησης των κλινικών στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζεται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ένα νέο σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου απόδοσης των κλινικών σε όλα τα νοσοκομεία σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

 

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας φαίνεται να ετοιμάζει ήδη τα κριτήρια απόδοσης των κλινικών που σχετίζονται με την άμεση αντιμετώπιση των νοσηλευόμενων ασθενών, με την ταχύτητα λήψης των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλονται, με τον χρόνο ανταπόκρισης σχετικά με την εξέτασή τους από άλλες ιατρικές ειδικότητες κ.λ.π.

Υπεύθυνοι οι Διοικητές
Υπεύθυνοι για τον έλεγχο της απόδοσης της κάθε κλινικής ξεχωριστά θα είναι οι νέοι Διοικητές των Νοσοκομείων που αναμένεται να αναλάβουν θέση τον Οκτώβριο μετά και τη σχετική προκήρυξη.

 

Στην αξιολόγηση των κλινικών – σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr – ρόλο θα παίζει και η διαχείριση των ασθενών, αφού η βαθμολόγηση των κλινικών θα γίνεται τόσο με στατιστικά δεδομένα και αποτελέσματα απόδοσης, όσο και με την άποψη των ασθενών που νοσηλεύτηκαν.

Στα πρότυπα των νοσοκομείων του εξωτερικού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα στο οποίο θα αξιολογούν και οι ασθενείς, αλλά από την άλλη θα επιβραβεύονται και οι καλύτεροι. Όπως άλλωστε σχεδιάζεται και για τους εργαζόμενους. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Έρχεται ο υπάλληλος του μήνα στα νοσοκομεία! Νέο σύστημα επιβράβευσης των εργαζομένων»

 

Στην περίπτωση των κλινικών, το σχέδιο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προβλέπει την επιβράβευση των καλύτερων τμημάτων, αφού όποια κλινική θα λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία θα ανταμείβεται.

Συγκεκριμένα οι προσλήψεις θα κατευθύνονται πρώτα στις κλινικές με τον καλύτερο βαθμό και μετά στις υπόλοιπες, όπως και οι ανανεώσεις εξοπλισμού και οι βελτίωσης των υποδομών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Σύνοδος ΠΟΥ για το αντιεμβολιαστικό κίνημα – Σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατήγγειλε εκείνους που «παίζουν με τη φωτιά» αρνούμενοι τον εμβολιασμό κατά την πρώτη «παγκόσμια σύνοδο» που οργανώνεται στις Βρυξέλλες από την Κομισιόν και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Onmed.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισαν την διοργάνωση αυτής της συνάντησης ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, ειδικούς του τομέα της υγείας και εκπροσώπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας απέναντι στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων ασθενειών, όπως η ιλαρά, οι οποίες θεωρείτο ότι είχαν εξαλειφθεί.

«Την ώρα που σε ορισμένες περιοχές του κόσμου ανθρώπινα πλάσματα πεθαίνουν ελλείψει εμβολίων, εδώ, άνθρωποι διακινδυνεύουν την ζωή τους και τις ζωές των άλλων αρνούμενοι να εμβολιασθούν», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου.

«Στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την ιλαρά εξαπλασιάστηκε ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Και οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως μη εμβολιασμένα άτομα. Γιατί; Διότι πολλοί Ευρωπαίοι είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια: 38% από αυτούς πιστεύουν ότι προκαλούν τις ασθένειες από τις οποίες σκοπός των εμβολίων είναι να τους προστατεύσουν», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για «βλακώδη καχυποψία».


«Τα ψέματα για τον εμβολιασμό εξαπλώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού, αλλά επίσης σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπως το Πακιστάν και η Δημοκρατία του Κονγκό, υπονομεύοντας τον αγώνα κατά της πολιομυελίτιδας, του Έμπολα και άλλων ασθενειών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρις στα εμβόλια», εξήγησε από την πλευρά του ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Pinterest και του Facebook ότι θα κατευθύνουν τους χρήστες τους προς ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τα εμβόλια είναι καλοδεχούμενες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και ελπίζουμε ότι θα κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναφερόμενος στις ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία συνεργάζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να αντιμετωπίσουν τις καμπάνιες παραπληροφόρησης.
Η καχυποψία, η συνωμοσιολογία και η αμάθεια

Αυξανόμενη καχυποψία, διάδοση τοξικών «πληροφοριών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεπαρκή συστήματα υγείας στις φτωχές χώρες: η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται σε στασιμότητα και ασθένειες όπως η ιλαρά κάνουν απειλητική επανεμφάνιση, γεγονός που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές.

Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως;

Βρίσκεται σε επικίνδυνη στασιμότητα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef.

Το 2018, 19,4 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα του ενός έτους δεν έκαναν τα βασικά εμβόλια για την διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη και την πολιομυελίτιδα (DTP) ή την ιλαρά.

«Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από ένα παιδί στα δέκα δεν λαμβάνει το σύνολο των εμβολίων που έχει ανάγκη», εξήγησε η αξιωματούχος του ΠΟΥ Κέιτ Ο΄Μπράιεν, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Περί τα δύο τρίτα των μη εμβολιασμένων παιδιών ζουν σε δέκα χώρες: Ανγκόλα, Βραζιλία, Αιθιοπία, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Δημοκρατία του Κονγκό και Βιετνάμ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, από το 2010, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για το DTP και την ιλαρά παραμένει στάσιμο, στο 86%. Αν και υψηλό, αυτό το ποσοστό είναι ανεπαρκές, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, θεωρώντας ότι, για την προστασία από επιδημίες, το ποσοστό αυτό πρέπει να φθάσει στο 95%.

Ειδικά για την ιλαρά, το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο, 69%, εάν ληφθούν υπόψιν οι δύο δόσεις του εμβολίου, και όχι μόνο η πρώτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ωστόσο, «1,5 εκατομμύριο επιπλέον θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν βελτιωνόταν η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη».


Συνέπειες

Η σημαντικότερη είναι η απειλητική επανεμφάνιση τις ιλαράς στον κόσμο.

Περισσότερα από 360.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον Ιανουάριο, τα περισσότερα από το 2006.

Συχνά καλοήθης, η υψηλής μεταδοτικότητας ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, αναπνευστικές (πνευμονικές λοιμώξεις) και νευρολογικές (εγκεφαλίτιδα), κυρίως σε ευαίσθητα άτομα.

Πριν από την άφιξη του εμβολίου, στην δεκαετία '70-'80, η ιλαρά ήταν μία φονική παιδική ασθένεια, με 7 έως 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως τον χρόνο.

Ανάμεσα στο 2000 και το 2016, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της ιλαράς είχε δραστικά μειωθεί χάρις στις καμπάνιες εμβολιασμού, περνώντας από τις 550.000 στις 90.000, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ομως, από το 2017, αυξήθηκε και πάλι στις 110.000.


Στασιμότητα εμβολιασμού

Οι λόγοι είναι δύο ειδών: η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια, κυρίως στις πλούσιες χώρες, και προβλήματα πρόσβασης στον εμβολιασμό, στις φτωχές χώρες με τα ανεπαρκή συστήματα υγείας.

Για παράδειγμα, η Γαλλία, η πατρίδα του πρωτοπόρου των εμβολίων Λουί Παστέρ, είναι η πιο καχύποπτη: ένας στους τρεις Γάλλους δεν πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Ιουνίου από το ινστιτούτο Gallup για την βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Wellcome.

Μετά την Γαλλία, οι πιο καχύποπτες χώρες είναι η Γκαμπόν, το Τόγκο, η Ρωσία και η Ελβετία. Σύμφωνα με την έρευνα, η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια είναι διαδεδομένη στις πλούσιες χώρες, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Αντίθετα, στο Μπανγκλαντές ή στην Ρουάντα, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στα εμβόλια.

«Στις χώρες αυτές, υπάρχουν περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες και οι κάτοικοί τους βλέπουν αναμφίβολα τι συμβαίνει όταν εμβολιάζονται», εξηγεί ο Ιμραν Χαν , επικεφαλής της έρευνας.

Πολλοί στηρίζονται σε μία δημοσίευση του 1998 που συνδέει το εμβόλιο ROR (ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά) με τον αυτισμό. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ο συντάκτης του, ο Βρετανός Αντριου Γουέικφιλντ, είχε παραποιήσει στοιχεία και πολλές έρευνες έχουν δείξει έκτοτε ότι το εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού. Ομως, αυτή η θεωρία συνεχίζει να εξαπλώνεται χάρις κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η εχθρική απέναντι στα εμβόλια στάση μπορεί επίσης να έχει θρησκευτικά αίτια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτεία της Νέας Υόρκης, αντιμέτωπη με την επανεμφάνιση της ιλαράς στις ζώνες όπου κατοικούν ορθόδοξοι εβραίοι, ψήφισε τον Ιούνιο την κατάργηση των θρησκευτικών εξαιρέσεων που μπορούσαν να επικαλεσθούν οι γονείς για να παρακάμψουν τους κανόνες εμβολιασμού στα σχολεία.

Στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν ορισμένοι θρησκευτικοί αρχηγοί έχουν βάλει στο στόχαστρο το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Διαδίδουν ότι το εμβόλιο εντάσσεται σε μία δυτική συνωμοσία για την στείρωση των μικρών μουσουλμάνων ή κατά της θρησκευτικής τους πίστης.

Τέλος, στην Δημοκρατία του Κονγκό, μία ηχητική καταγραφή κυκλοφόρησε το καλοκαίρι καλώντας σε επιθέσεις με ματσέτες κατά του ιατρικού προσωπικού που πραγματοποιούσε τους εμβολιασμούς κατά του Εμπολα, σε μία χώρα όπου η επιδημία έχει προκαλέσει περισσότερους των 2.000 θανάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καχυποψία κατά των εμβολίων αποτελεί μία από τις δέκα απειλές για την παγκόσμια υγεία , μαζί με την ρύπανση, τον Εμπολα και τον ιό του AIDS.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ: https://medispin.blogspot.com

Αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ - kathimerini.gr


Θετικά αποτιμά ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σχετικά με τον συμψηφισμό –μέχρι ποσού 50 εκατ. ευρώ για το 2019– των ποσών που θα επενδύει ο κλάδος σε έρευνα και ανάπτυξη με τις υποχρεώσεις του έναντι του Δημοσίου για το clawback. Ωστόσο, κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της χώρας μας στον κλάδο υγείας, ενώ κάνουν λόγο για αύξηση του συνολικού clawback φέτος έως και 25% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς, «οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη το πάγιο αίτημα του κλάδου που είναι η αύξηση του ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης». Το clawback συνιστά μνημονιακό μέτρο το οποίο επιβλήθηκε το 2012 με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε φορά που υπάρχει υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των νοσοκομείων, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να καλύψουν αυτή τη διαφορά μέσω του μέτρου αναγκαστικών επιστροφών (clawback).

Οπως άλλωστε σημείωσε και σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΦΕΕ, «το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για το 2019 είναι μια ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες μας επιβάλλει η πολιτεία τα τελευταία οκτώ χρόνια και οι οποίες άγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ για το 2018 και θα πλησιάσουν το 1,7 δισ. για το 2019». Παράλληλα, αναφέρει ότι η αύξηση των αναγκαστικών επιστροφών (clawback), που ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο, «καταδεικνύει ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί». Στο πλαίσιο αυτό, παράγων της εγχώριας αγοράς φαρμάκου αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός θα μπορούσε δυνητικά να ενισχυθεί από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε περίπτωση που δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, κρίνοντας απαραίτητη την ανάγκη να αναπροσαρμοστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση της συνταγογράφησης καθώς και για το φαινόμενο της υποκατάστασης παλιών πιο οικονομικών θεραπειών με νέα πιο ακριβά φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του κλάδου θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία μιας τεχνικής ομάδας από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, με την οποία θα μπορούν να έχουν τακτική διαβούλευση αλλά και να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν και διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία συμψηφισμού του clawback με τα ποσά που επενδύονται σε Ε&Α, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών μελετών.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Κύπρια η επόμενη Επίτροπος Υγείας

Βασιλική Αγγουρίδη - Virus
Η κλινική ψυχολόγος Στέλλα Κυριακίδου, από την Κύπρο, αναμένεται να είναι η επόμενη Επίτροπος Υγείας.

Με πολυετή εμπειρία στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων, της υγείας και της πρόληψης του Καρκίνου, η κ. Κυριακίδου είναι η προτεινόμενη από την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen για το χαρτοφυλάκιο της Υγείας.

Η Von Der Leyen παρουσίασε την ομάδα των επιτρόπων που θα την πλαισιώσουν, καθώς και τη νέα δομή της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επόμενο βήμα είναι να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συγκατάθεσή του στο σύνολο του Σώματος των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας/αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Της έγκρισης προηγούνται οι ακροάσεις των προτεινόμενων Επιτρόπων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει τη συγκατάθεσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διορίζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της ΣΕΕ.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ