ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Που μπορείτε να κάνετε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μετά την απεργία στον ιδιωτικό τομέα!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, μετά τη μη ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος από τον υπουργό Υγείας να διαγραφεί το χαράτσι των 55 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2018.

Ο κλάδος δεν θα δέχεται πλέον τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει στον ιδιωτικό τομέα να πληρώνει το 85% της αξίας της εξέτασης αφού το 15% που αποτελεί τη νόμιμη συμμετοχή των ασθενών δεν θα εισπράττεται από τους εργαστηριακούς γιατρούς στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς.

διαγνωστικά κέντρα

Όμως στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει μεταξύ υπουργού Υγείας και διαγνωστικών κέντρων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι όσοι ασφαλισμένοι πληρώσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις με χρήματα από την τσέπη τους δεν θα τα πάρουν από τον ΕΟΠΥΥ καθότι δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας: «Υπ.Υγείας: Δεν θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα για εξετάσεις που θα πληρώσουν οι ασθενείς στα διαγνωστικά κέντρα! Νέο μπάχαλο»

Γεγονός βέβαια που δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δε γνωρίζουν πια τι πρέπει να πράξουν.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο παρελθόν σε ανάλογες κινητοποιήσεις παρόχων του ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα είχαν δοθεί κανονικά στους ασφαλισμένους έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στο δημόσιο
Πάντως όσοι δεν διαθέτουν τα κονδύλια για να πληρώσουν τις εξετάσεις με χρήματα από την τσέπη τους, ή δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα τους τα επιστρέψει ο ΕΟΠΥΥ, μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις στις δημόσιες μονάδες υγείας.
Δηλαδή στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα πολυϊατρεία όπως είναι τα παλιά ΠΕΔΥ.

διαγνωστικά κέντρα

Όμως οι ουρές αναμονής είναι πάντοτε πολλών εβδομάδων και υπό κανονικές συνθήκες. Άλλωστε όπως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος των ασφαλισμένων γι αυτό και υπάρχει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Γι αυτό και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων Νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

διαγνωστικά κέντρα

Την κατάσταση αυτή προέβλεψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και για αυτό το λόγο ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες των επισκέψεων στις δημόσιες μονάδες, ώστε οι ασθενείς να κάνουν δωρεάν τις διαγνωστικές εξετάσεις τους ακόμη και στα απογευματινά ιατρεία.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

‘Ομηροι κυβέρνησης και Διαγνωστικών οι ασθενείς: “Θα πεθαίνουμε στις λίστες των νοσοκομείων”, λένε

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Σαστισμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι δηλώνουν οι ασθενείς που για μια ακόμη φορά παίζουν τον άχαρο ρόλο του “μοχλού πίεσης”, ανάμεσα στα “παζάρια” του υπουργείου Υγείας και των φορέων.

Οι ασθενείς δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, καθώς -τόσο οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, όσο και της κυβέρνησης- δεν τους υπολογίζουν, όπως λένε. Οι μεν τους ζητούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά που δεν διαθέτουν και οι δε τους λένε, ότι ακόμη κι αν τα πληρώσουν, δεν θα τα πάρουν ποτέ τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

“Δεν μπορούμε να πληρώνουμε 85% του κόστους των εξετάσεων. Στα κέντρα λήψης αποφάσεων γιατί δεν καλούν τους ασθενείς; Πώς αποφασίζουν χωρίς να μας ρωτήσουν; Μπορούμε;”αναφέρει μιλώντας στο Iatropedia.gr η κα. Βάσω Μαράκα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και συμπληρώνει:

“Αυτοί που λένε “πληρώστε” και οι άλλοι που λένε “δεν θα πάρετε πίσω τα χρήματα” δεν έχουν κανέναν δικό τους ασθενή; Στο σπίτι τους, στη γειτονιά τους, στο περιβάλλον τους το φιλικό ή το οικογενειακό; Δυστυχώς. Έχουμε μόρφωση, αλλά δεν έχουμε παιδεία σ' αυτή τη χώρα”,

Οι ασθενείς δηλώνουν ότι δεν δίνουν δίκιο σε καμία πλευρά. Καθώς η κυβέρνηση αγνοούσε επί χρόνια τα δίκαια αιτήματα των διαγνωστικών, πιστεύοντας ότι θα είναι για πάντα κυβέρνηση, και οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων επιμένουν σε μια αδιέξοδη άκαιρη κατάσταση, ενώ θα μπορούσαν να πιέσουν για λύσεις μετά τις εκλογές, όπως λένε.


Καίτη Αποστολίδου, πρ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ)

Η κα. Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Καρκινοπαθών έχει, ήδη πέσει “θύμα” αυτής της ταλαιπωρίας, όπως λέει. Ως ασθενής έπρεπε να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία, η οποία αναβλήθηκε:

“Θα υπάρξει και υπήρξε, ήδη, ταλαιπωρία. Εγώ η ίδια δεν μπόρεσα να κάνω τις εξετάσεις μου, που είχα γι' αυτό το μήνα. 'Επρεπε να γίνουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και μου έδωσαν ραντεβού τέλος Ιουλίου, για την αξονική. Και το θέμα είναι ότι δεν μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να καλύψουν αυτή τη μεγάλη κίνηση των ασθενών”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Η κα. Αποστολίδου, χαρακτηρίζει τη νέα κινητοποίηση των διαγνωστικών άκαιρη:

“Νο comments. Δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Εμείς το παρακολουθούμε το θέμα εδώ και καιρό και ξέραμε ότι θα φτάσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Αλλά τώρα τι να πεις προεκλογικά, είναι το θέμα τελείως άκαιρο. Και για μια ακόμη φορά, όλοι προσπαθούν να έχουν τους ασθενείς ως ομήρους”, λέει η πρόεδρος των Καρκινοπαθών Ελλάδος.


Βάσω Μαράκα, πρ. της Ομοσπονδίας Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚ)

Η πρόεδρος των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση κα. Βάσω Μαράκα, δηλώνει την πλήρη αντίθεση των ασθενών στη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία τους πλήττει βαρύτατα, όπως λέει, καθώς στις διαγνωστικές τους εξετάσεις περιλαμβάνονται οι πανάκριβες μαγνητικές:

“Μέχρι σήμερα, μόνο με τη συμμετοχή του 15%, πληρώναμε για μαγνητική εγκεφάλου, αυχένα και θώρακα -που είναι οι συνήθεις για μας- 120 ευρώ και δυσκολευόμασταν. Το85% της τιμής που είναι γύρω στα 700 ευρώ, πώς θα το πληρώσουμε; Και χωρίς να τα πάρουμε από τον ΕΟΠΥΥ; Μα δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν από την τσέπη τους τόσα χρήματα ο άνθρωποι. Δεν μπορούν να παίρνουν όλοι τους αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς. Πάλι ο ασθενής στο τελευταίο σκαλοπάτι; Δηλαδή αδύνατον! Εγώ γελάω από τη στιγμή που το άκουσα. Αδύνατον!”, λέει η κα. Μαράκα.


Ζωή Γραμματόγλου, πρ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών “ΚΕΦΙ”

'Οσο για την εξαίρεση των καρκινοπαθών από τις χρεώσεις; Υπάρχουν πολλές σημαντικές εξετάσεις ρουτίνας, που δεν μπαίνουν στην αναμονή και είναι μάλιστα πολύ ακριβές, λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών “ΚΕΦΙ” κα. Γραμματόγλου:

“Όλοι θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Δεν λέω ότι τα διαγνωστικά δεν έχουν δίκαιο που τους παίρνει πολλά χρήματα το κράτος, έχουν δίκιο! Αλλά αυτό που έγινε τώρα εμένα με ενοχλεί. Οι δικές μας οι εξετάσεις που είναι ακριβές και κάνουν 3 και 4 χιλιάδες, ακόμη και με το 15% έβγαινε ένα μεγάλο ποσό. Ξέρετε πόσες φορές ο Σύλλογος έχει πληρώσει ένα μεγάλο ποσό σε ασφαλισμένο που έλεγε “δεν θα την κάνω την εξέταση γιατί δεν έχω να πληρώσω τη συμμετοχή”; Οταν πρόκειται για να υποβληθεί ο ασθενής σε ακτινοθεραπείες, όταν πρόκειται για το pet scan, για το cyberknife. Δηλαδή υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που είναι πολύ κοστοβόρες και η συμμετοχή ανέβαινε και στα 500 και στα 600 ευρώ και δεν μπορούσε ο ασθενής να το πληρώσει. Που θα βρει τώρα το 85% να το πληρώσει;”

Η λύση, να υποβάλλονται οι ασθενείς στις εξετάσεις τους στις δημόσιες δομές που πρότεινε ο Ανδρέας Ξανθός δεν είναι λύση, καθώς, όπως λέει η κα. Γραμματόγλου ό,τι κι αν κάνει το υπουργείο Υγείας δεν θα μπορέσει να δώσει λύση με τόσο μεγάλο όγκο εξετάσεων:

“Θα πεθαίνουν οι ασθενείς περιμένοντας να κάνουν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος πολύ, γιατί ήδη, έχουν πάει πίσω τα ραντεβού από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό πάρθηκαν όλες αυτές οι αποφάσεις και πως σκέπτονται”, καταλήγει η κα. Γραμματόγλου.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Διασπάται το μέτωπο των διαγνωστικών: Αναστέλλει πλήρως η ΠΕΙΚ

Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Απόφαση αναστολής κάθε κινητοποιήσης έως την ανάληψη της νέας ηγεσίας του Υπουργού Υγείας έλαβε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Παρά την απόφαση που ελήφθη στην κοινή συνεδρίαση των φορέων που εκπροσωπούν τα διαγνωστικά κέντρα για μετασχηματισμό των κινητοποίησεων του κλάδου, οι επικεφαλής του φορείς αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν, αναστέλλοντας καθε κινητοποίηση.
Διαβάστε επίσης: Απέρριψαν τις προτάσεις Ξανθού τα διαγνωστικά: Νέα ταλαιπωρία για τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ...

Όπως εξηγούν στελέχη της ΠΕΙΚ στο Virus, «οι αλλαγές στο clawback απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές και έκλεισε η Βουλή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οπότε δεν έχει νόημα να κρατάμε κλειστά τα κέντρα και να ταλαιπωρούμε τους ασθενείς». Παράλληλα, η απόφαση για καταβολή εκ μέρους των δικαιούχων του 85% του κόστους των εξετάσεων φαίνεται να μη μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να κριθούν παράνομες, καθώς δεν επιτρέπεται σε ενεργείες συμβάσεις και άρα να αποτελέσουν αιτία καταγγελίας των συμβάσεων.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΙΚ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Υπουργό Υγείας η Ένωση θα επανέλθει με αιτήματα:
τη νομοθετική κατάργηση των Rebate and Clawback,
την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ βάσει των πραγματικών αναγκών,
την πληρωμή κάθε παρεχόμενης υπηρεσίας στις προσυμφωνημένες με την πολιτεία τιμές,
την μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% και
τον στρατηγικό σχεδιασμό του ρόλου και της θέσης του ιδιωτικού τομέα στο Ελληνικό Σύστημα Υγειας

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Πιο ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες Υγείας για τους Έλληνες - Αύξηση τιμών τον περασμένο Μάιο

Η αύξηση αφορά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως ιατρικές, οδοντιατρικές, παραϊατρικές, νοσοκομειακή περίθαλψη, κοινωνική προστασία, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπευτικές συσκευές.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Πιο ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες Υγείας για τους Έλληνες - Αύξηση τιμών τον περασμένο Μάιο
Όπου φτωχός και η μοίρα του, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος, σχετικά με τις πληρωμές των ελληνικών νοικοκυριών για υπηρεσίες Υγείας.

Με τα εισοδήματα να βρίσκονται στο ναδίρ, καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα για υπηρεσίες που είναι ανελαστικές και απολύτως αναγκαίες για τα μέλη τους. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των υπηρεσιών ανηφορίζουν, ξεπερνώντας, τον περασμένο Μάιο, τα επίπεδα του 2015...

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εξέλιξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω, οι τιμές στις υπηρεσίες Υγείας ήταν, τον περασμένο μήνα, αυξημένες κατά 0,51% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2015.

Η αύξηση αγγίζει τη μία ποσοστιαία μονάδα (0,73%), καθώς πέρυσι οι τιμές υστερούσαν κατά 0,22% εκείνων του 2015.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως την περίοδο 2017 – 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για περίθαλψη σημείωσε αύξηση 0,3% και 0,7% την περίοδο 2018 – 2019.

Η αύξηση αφορά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως ιατρικές, οδοντιατρικές, παραϊατρικές, νοσοκομειακή περίθαλψη, κοινωνική προστασία, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπευτικές συσκευές.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταρτίζεται με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την τιμοληψία και τη δειγματοληψία.

Οι συντελεστές στάθμισης των ειδών υπολογίζονται βάσει των καταναλωτικών δαπανών, που πραγματοποιούνται στην οικονομική επικράτεια της χώρας, ανεξάρτητα από ποιους γίνονται (ιδιωτικά νοικοκυριά, συλλογικά νοικοκυριά, τουρίστες).

 

Χρηματοδότηση


Στα χρόνια της εσωτερικής υποτίμησης, η επιβάρυνση των νοικοκυριών γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθώς μειώνεται η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του τομέα της Υγείας.

Το "τεφτέρι" στα φαρμακεία είναι μία καθημερινή εικόνα και δείχνει - σε έναν βαθμό - τη δυσκολία κάλυψης της συμμετοχής, κυρίως από πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών.

Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως τα κενά στη χρηματοδότηση καλύπτονται με πόρους από τα Ταμεία (κυρίως τον ΕΟΠΥΥ) και τις ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών.

Από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας προκύπτει πως η συνολική χρηματοδότηση έχει πτωτικές τάσεις, σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ): το 2017, ανήλθε στο 8,08% του ΑΕΠ, έναντι 8,28% το 2016 και 8,09% το 2015.

Τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα από το δεύτερο Μνημόνιο, καθώς το 2011 είχε διατεθεί για την Υγεία το 9,56% του ΑΕΠ. Έκτοτε, η συνολική χρηματοδότηση της Υγείας υποχωρεί σταθερά, με το πιο χαμηλό ποσοστό να καταγράφεται το 2014 (7,95% του ΑΕΠ).

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Κόκκινη κάρτα από την Κομισιόν για τις ΤΟΜΥ

Κόκκινη κάρτα βγάζει η Κομισιόν για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης για την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία αποτέλεσε προτεραιότητα για το "δίδυμο" της Αριστοτέλους Α. Ξανθό- Π. Πολάκη.

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το ρυθμό των "ιατρείων της γειτονιάς", καθώς αναφέρεται πως αν και έχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για τη λειτουργία των πρώτων 120 ΤΟΜΥ (124 έχουν ανοίξει κατά την κατάρτιση της έκθεσης), θα πρέπει να γίνουν εντονότερες προσπάθειες ώστε η μεταρρύθμιση να φτάσει στον τελικό στόχο μέχρι τα μέσα του 2020. Επισημαίνονται ακόμη τα προβλήματα στη στελέχωση των μονάδων με γενικούς γιατρούς, αλλά και το γεγονός πως μόλις δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν βρει οικογενειακό γιατρό.

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφεται ανισομερής κατανομή των μονάδων, αφού στην περιοχή της Αττικής, με 5 εκατ. κατοίκους, υπάρχουν λιγότερες από τριάντα ΤΟΜΥ.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά προβλέπεται η λειτουργία 237 τοπικών μονάδων, για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ μετά το 2021 η χρηματοδότηση του συστήματος θα πρέπει να γίνεται από εθνικούς πόρους.

Ήδη, όπως προ ημερών είχε μεταδώσει το Capital.gr,η μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που στηρίζεται στη λειτουργία των ΤΟΜΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, κινδυνεύει να μείνει στη μέση, κυρίως λόγω του ισχνού ενδιαφέροντος γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα, αλλά και της έλλειψης υποδομών για να στεγαστούν οι μονάδες. Όλα αυτά τη στιγμή που οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να φέρουν ακόμη πιο πίσω το εγχείρημα, βάζοντας "στον πάγο" την κάλυψη των κενών.


Καμπανάκι χτυπάει όμως η έκθεση της Κομισιόν και για τις αντοχές της αγοράς υγείας, κυρίως των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εξαιτίας των υψηλών επιβαρύνσεων από τις επιστροφές του claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για να καλυφθεί η διαφορά της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων και των πραγματικών αναγκών). Η έκθεση διαπιστώνει πως οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και υψηλότερες, προκρίνοντας τη λήψη μέτρων για τον καλύτερο έλεγχο της ζήτησης.

Σημειώνεται πως το ύψος των επιβαρύνσεων για την αγορά του φαρμάκου άγγιξε πέρσι το 1,5 δισ. ευρώ περίπου συνολικά, ενώ τα πρώτα στοιχεία για φέτος δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη ψαλίδα στις δαπάνες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

 

Τι απαντά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Συντάκτης: Virus

Για άδικες επιθέσεις εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εναντίον των 10.500 φαρμακοποιών κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή την διάθεση του διαβητολογικού υλικού.

Μάλιστα, σχολιάζεται ότι πρόκειται για παραπλανητική προσπάθεια με μεγαλοποιημένα στοιχεία, που «αφήνουν ανακριβέστατα απαξιωτική και μειωτική εντύπωση στην κοινή γνώμη για τους φαρμακοποιούς».
Διαβάστε επίσης: ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Παράνομη η διάθεση διαβητολογικού υλικού από τα φαρμακεία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι σχετικά με τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, υφίσταται «μία υπόγεια απόπειρα από μερίδα πολυεθνικών εταιρειών να αισχροκερδήσουν αλλά και να δημιουργήσουν μονοπωλιακά φαινόμενα χειραγώγησης και της αγοράς αυτής» .

«Υπάρχουν εταιρείες που κερδοσκοπούν ασύδοτα σε βάρος των Φαρμακείων κρατώντας ομήρους και συνάμα παραπλανώντας τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δικές τους καταγγελίες σχετικά με το ζήτημα αποσιωπούνται τελείως από τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος .

Στην νομιμότητα των υπηρεσιών των φαρμακείων και στον έλεγχο της καταλληλότητας από όλες τις Αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας με τρόπο εκτεταμένο και με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο στέκεται ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επικαλείται την πιστοποίηση, αφήνοντας αιχμές για τα σχετικά αιτήματα εκπροσώπων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

«Τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, που χρησιμοποιούν συστατικά προερχόμενα από το ανθρώπινο σώμα και χρειάζονται εκπαίδευση του ασθενούς και συχνή παρακολούθηση από επιστήμονα υγείας κατά τη χρήση τους σύμφωνα με τη νομοθεσία, χορηγούνται εδώ και χρόνια αποκλειστικά από τα Φαρμακεία, όπως ακριβώς και τα φάρμακα, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας» ισχυρίζεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Υποψίες εκφράζει ο σύλλογος για τα αιτήματα εκπροσώπων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οι οποίοι«ισχυρίζονται πως κατ΄ αυτούς… δεν χρειάζεται (!) να είναι πλέον τόσο προληπτικά αυστηρή η νομοθεσία για την προστασία των ασθενών». Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τους καταλογίζει ότι συντάσονται με τα συμφέροντα «εμμέσως και τις κερδοσκοπικές βλέψεις και τα στενά μονοπωλιακά συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών παραγωγών και Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) αυτών των προϊόντων».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προειδοποιεί τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «να πάψουν να εξυπηρετούν με τη στάση τους συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εταιρειών». Τη διαλεύκανση της κατάστασης στον χώρο του σακχαρώδους διαβήτη ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και αποθαρρύνει «δηλώσεις που παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, συκοφαντούν τους φαρμακοποιούς, και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα στο σύνολό της».

Τέλος, προς επίρρωση των επιχειρημάτων του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των φαρμακοποιών σε θέματα πρόληψης, διαχείριση χρονίων νοσημάτων, συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή και άλλων υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία προς όφελος του Συστήματος Υγείας .

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

ΟΟΣΑ: Πώς θα διαμορφωθούν οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα έως το 2030 - Τέσσερα σενάρια

Όποιο σενάριο και να έχει ληφθεί υπόψη, η χώρα μας υπολείπεται των υπολοίπων σταθερά, σχεδόν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην κατά κεφαλή δαπάνη.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET


Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για την εξέλιξη του κόστους περίθαλψης των χωρών – μελών του έως το έτος 2030, πραγματοποίησαν επιστήμονες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Χρησιμοποιώντας τέσσερα οικονομικά σενάρια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δαπάνες θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από 8,8% που ήταν το 2015.

Οι δημογραφικές αλλαγές και το αυξημένο κόστος των υπηρεσιών, ασκούν σημαντικές πιέσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στο “κάτω άκρο” σε σχέση με τις δαπάνες Υγείας, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 8,7% του ΑΕΠ, από 8,2% το 2015.

Όπως φαίνεται από τον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω, όποιο σενάριο και να έχει ληφθεί υπόψη, η χώρα μας υπολείπεται των υπολοίπων σταθερά, σχεδόν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην κατά κεφαλή δαπάνη.

Περισσότερα...

Νέος εξοπλισμός για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αποκτά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μετά την έγκριση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η συμβασιοποίηση δύο (2) νέων συμβάσεων του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. Λάρισας», προϋπολογισμού 380.000,00 ευρώ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό ενισχύουμε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ώστε να παρέχεται φροντίδα υψηλού επιπέδου, μέσω ορθής διαγνωστικής και θεραπευτικής ιατρικής περίθαλψης. Στηρίζουμε το βασικό και αναγκαίο αγαθό της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανάδειξη αναδόχων από τον Δικαιούχο και Φορέα Υλοποίησης του έργου που είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εξετάστηκαν με θετικό αποτέλεσμα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, και εγκρίθηκε η σύναψη Συμβάσεων μεταξύ αναδόχων και Φορέα.

Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και συγκεκριμένα:

Α) Ενός υπερηχοτομογράφου προϋπολογισμού 180.000,00 €

Β) Ενός κεντρικού σταθμού με 10 μόνιτορ προϋπολογισμού 200.000,00 €.

Ο κεντρικός σταθμός με τα 10 μόνιτορ θα αντικαταστήσει αντίστοιχο παλαιάς τεχνολογίας που βρίσκεται σε μία εκ των δύο αιθουσών της ΜΕΘ επαναφέροντας τη ΜΕΘ σε πλήρη δυναμικότητα. Αντίστοιχα, ο νέος υπερηχοτομογράφος θα αντικαταστήσει παλαιότερης τεχνολογίας υπερηχοτομογράφο και θα προσδώσει νέες δυνατότητες στην παρακολούθηση των ασθενών.

Ωφελούμενοι στα έργα αυτά, είναι το σύνολο του πληθυσμού της Θεσσαλίας και κάθε επισκέπτης της Μονάδας στο Νοσοκομείο. Η αύξηση της δυναμικότητας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας θα παρέχει αυξημένο επίπεδο υπηρεσιών υγείας τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ακολουθούν άμεσα οι διαδικασίες υπογραφής των δύο (2) Συμβάσεων και η υλοποίηση των έργων.

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/

 

Kostas Agorastos - Κώστας Αγοραστός: Περπατάμε για τον Καρκίνο

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, η δύναμη, η ελπίδα και η προσπάθεια θα «συναντηθούν» στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, όπου όλοι μαζί θα περπατήσουμε για τον καρκίνο.

Η #Περιφέρεια_Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας #Europe_Direct, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας και το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας, διοργανώνει για τέταρτη χρονιά περπάτημα ενάντια στην απομυθοποίηση των νεοπλασματικών ασθενειών.

Η άσκηση είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας πρόληψης αλλά και καταπολέμησης πολλών χρόνιων παθήσεων και βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα ζωής.
Όπως τις προηγούμενες χρονιές η προσπάθεια αγκαλιάστηκε θερμά από όλους σας, περιμένουμε και φέτος, από κοινού, να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης των στερεοτύπων που ακολουθούν τόσο τη νόσο όσο και κάθε ένα από μας.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου σας περιμένουμε όλους να έρθετε στην όμορφη κοίτη του Πηνειού ποταμού και να περπατήσετε μαζί μας. Το σημείο έναρξης είναι το Κηποθέατρο Αλκαζάρ στις 09:00 π.μ.

ΠΗΓΗ: facebook.com

Τι θα βλέπουν τοιχοκολλημένο οι ασθενείς στα διαγνωστικά κέντρα από τις 10 Ιουνίου και μετά!

Αποφασισμένοι είναι οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα να προχωρήσουν σε λουκέτα από τις 10 Ιουνίου και μετά, με τη συμπαράσταση και τον ιατρικών Συλλόγων, εάν ο υπουργός Υγείας ή ο ΕΟΠΥΥ δε δώσουν άμεσα λύση στα αιτήματα του κλάδου.

Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα ζητούν να αρθεί το μέτρο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών που φθάνει και το 70% των εισοδημάτων των επαγγελματικών με αποτέλεσμα πολλά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια να βρίσκονται ένα βήμα πριν την χρεωκοπία. Δείτε ΕΔΩ το τελεσίγραφο προς τον υπουργό Υγείας: «Διαγνωστικά κέντρα προς υπουργό Υγείας: Ραντεβού έως 5 Ιουνίου και μετά λουκέτα επ’ αόριστον! Δείτε όλη την επιστολή»

 

Ο κλάδος ζητά συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ώστε να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί λύση. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα και παρά το τριήμερο λουκέτο που έβαλε ο κλάδος την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει επισήμως στους επαγγελματίες του χώρου.

Γι αυτό και τα ιδιωτικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα προετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις επ’ αόριστον που έχουν προαναγγείλει για τις 10 Ιουνίου.
Μάλιστα σε όλα τα εργαστήρια, πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα θα τοιχοκολληθεί ένα συγκεκριμένο μήνυμα προς τους ασφαλισμένους σε όλη την Ελλάδα.


Διαβάστε παρακάτω το σημείωμα που θα βλέπουν οι ασφαλισμένοι από τις 10 Ιουνίου εάν τελικά προχωρήσει ο κλάδος στα λουκέτα:
“ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΟΠΥΥ

Εκ μέρους των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα κάτωθι:
Τα Ιδιωτικά Ιατρικά Εργαστήρια και τα Πολυϊατρεία κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και να ανασταλεί κάθε λειτουργία τους.

Οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται!!!
Το κράτος δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων τους, τινάζει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
και οδηγεί τους Έλληνες επιστήμονες στην οικονομική εξαθλίωση και στην ξενιτειά.

Η πολιτεία καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού.

Εκ της διευθύνσεως”

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Στο επίκεντρο η Υγεία στη μάχη προς τις εθνικές εκλογές! Τα επιχειρήματα των κομμάτων

Ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών επιχειρημάτων φαίνεται ότι θα αποσπάσει ο τομέας της Υγείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο μεγάλα στρατόπεδα των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα επιδιώξουν να κερδίσουν ψηφοφόρους με βασικό τους όπλο την Υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους ανασφάλιστους
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ήδη έχει δείξει τα επιχειρήματά του που σχετίζονται με τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Βασικό διακύβευμα της αριστερής κυβερνώσας παράταξης το γεγονός ότι έχει καλύψει υγειονομικά τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Διαβάστε ΕΔΩ τι λέει το υπουργείο Υγείας: « Πόσοι ανασφάλιστοι πήραν φάρμακα και νοσηλεύτηκαν δωρεάν στο ΕΣΥ! Όλα τα στοιχεία»

 

Από την άλλη η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες καλύφθηκαν υγειονομικά με νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη το 2014, οπότε και ξεκίνησε κανονικά η παροχή φαρμάκων αλλά και οι δωρεάν νοσηλείες.

Δεδομένου πάντως ότι το ποσοστό των ανέργων έχει ανέβει στα ύψη και όλο και περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ασφαλιστικό Ταμείο, και τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να εστιάσουν δεόντως στο θέμα της υγειονομικής τους κάλυψης.

Τα δημόσια Νοσοκομεία και ο ιδιωτικός τομέας
Από την άλλη κυρίαρχο θέμα αναμένεται να είναι και το μέλλον του ΕΣΥ και των δημοσίων Νοσοκομείων.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας να κερδίσουν τις λαϊκές τάξεις, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr, θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ της ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας.

 

Άλλωστε μόλις πρόσφατα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση μετά τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνεργασία των δημοσίων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε ΕΔΩ τι ισχύει σήμερα αλλά και όλη την αλήθεια για τη σύμπραξη των δύο πλευρών: « Προεκλογική μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ πάνω στις στάχτες του ΕΣΥ! Όλη η αλήθεια για τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα»

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική μάχη αναμένεται να υποστηρίξει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα παραμείνουν δημόσια για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ η ΝΔ προτίθεται να μιλήσει για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, έστω κι αν χρειασθεί να αγορασθούν κάποιες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα όπως είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Εξάλλου σήμερα οι αναμονές για μία μαγνητική ή αξονική στο ΕΣΥ είναι τεράστιες ενώ τις περισσότερες φορές οι ασθενείς οδηγούνται ήδη στον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης μηχανημάτων.

Και τα φάρμακα στις εθνικές εκλογές
Και βέβαια η αντιπαράθεση των δύο πλευρών θα γίνει και με επίκεντρο τα φάρμακα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βγάλει και πάλι από το συρτάρι το θέμα της Novartis, ενώ η ΝΔ προτίθεται να απαντήσει με την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την ενοχοποίηση των στελεχών της.

 

Το διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εθνικές εκλογές αναμένεται φυσικά να είναι και πάλι ότι η διαφθορά στο χώρο της Υγείας κόστισε δισεκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες λόγω των φαρμάκων, ενώ η ΝΔ προτίθεται να απαντά με τα επιχειρήματα περί λάσπης, αλλά και για με τις αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς της Υγείας όπως κακή λειτουργία νοσοκομείων, αποτυχημένες ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός κ.λ.π.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/


 

Χάνονται 1,83 δισ. ευρώ το χρόνο στην υγεία εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής

Η μικροβιακή αντοχή, η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς και οι προεκτάσεις τους στη Δημόσια Υγεία σε κοινωνικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο ήταν το αντικείμενο colloquium με τίτλο Μικροβιακή Αντοχή και Προεκτάσεις στη Δημόσια Υγεία «Μήπως δανειζόμαστε από τα παιδιά μας μεγάλο υγειονομικό κεφάλαιο;» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Το colloquium διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας (ΕΕΕΦ) και τη συνεργασία του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Τις εργασίες του colloquium άνοιξε ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Κοσμήτωρ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, τονίζοντας ότι «η μικροβιακή αντοχή αποτελεί ένα βιολογικό φαινόμενο με πολιτικές, οικονομικές και διοικητικές διαστάσεις που για την αντιμετώπιση του, απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως απαιτείται πολιτική βούληση».

«Η λήψη μέτρων με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου είναι επιβεβλημένη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σεραφείμ Ζήκας, φαρμακοποιός, Β’ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Η χώρα μας κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στα ποσοστά κατανάλωσης των αντιβιοτικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις υψηλότερες βαθμίδες βακτηριακής αντοχής, η οποία υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα επιφέρει πάνω από 70.000 θανάτους».

«Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε σε διαπιστώσεις πρέπει να περάσουμε στις δράσεις», τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και συμπλήρωσε: «Δράσεις που προϋποθέσουν συνεργασίες μεταξύ της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Είμαστε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με συνέπεια να υπάρχει ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη θνητότητα και υψηλό κόστος υπηρεσιών υγείας».

Στις αιτίες της μικροβιακής αντοχής με σημαντικότερη την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του colloquium η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ- Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και Ακαδημαϊκός της Academia Europaea. «Σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας επίσημης έρευνας του ΚΕΕΛΠΝΟ (Νοέμβριος 2015) ένας στους δύο ενήλικες (άνω των 18 ετών) είχε πάρει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο και το 71% των παιδιών (κάτω των 18 ετών).
Ένας στους τέσσερις που παίρνει αντιβιοτικά το κάνει χωρίς συνταγή γιατρού, είτε αγοράζοντας το (15,6%) είτε έχοντας στο σπίτι από προηγούμενη χρήση (36%) για απλές περιπτώσεις συναχιού (90,7%) πονόλαιμου (76,8%) πυρετού (66,9%) διάρροιας (90,8%) δηλαδή, 100% για ιώσεις». Επίσης η κα Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε σε στοιχεία για την νοσοκομειακή υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στο 55% των ασθενών, χορηγούνται αντιβιοτικά ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν το 30%, βρίσκονται δηλ. 67% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Με τίτλο «Μικροβιακή αντοχή: περί τίνος πρόκειται;» η Παναγιώτα Γιακκούπη, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας, κατά την ομιλία της ανέλυσε τη σημασία της απόφασης της ευρωπαϊκής επιτροπής αναφορικά με την ύπαρξη δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης για πλειάδα λοιμώξεων της κοινότητας και επιπλέον ειδικότερα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την μικροβιακή αντοχή τονίζοντας ότι η κατανάλωση των αντιβιοτικών και η μικροβιακή αντοχή δεν αφορά μόνο την ανθρώπινη υγεία αλλά και των ζώων και του περιβάλλοντος.

Στη μικροβιακή αντοχή στη νοσοκομειακή περίθαλψη συγκρίνοντας την ελληνική πραγματικότητα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Γκίκας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Κρήτης: «τα παραδείγματα μας δείχνουν ότι παρά το πρόβλημα που υπάρχει διεθνώς, έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων όπως πχ απομόνωση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από πολυανθεκτικά μικρόβια, ειδική φροντίδα μέσα σε μονάδες από ειδικό προσωπικό το οποίο ασχολείται μόνο με αυτούς τους ασθενείς, σχολαστική καθαριότητα των χεριών με αλκοολούχα διαλύματα και γενικά από την εφαρμογή μιας σειράς αποτελεσματικής δέσμης ενεργειών. Στο νοσοκομειακό περιβάλλον όλοι πρέπει να λειτουργούν βάσει των κανόνων (υγιεινή γιατρών, νοσηλευτών, ασθενών, επισκεπτών, συνθήκες νοσηλείας)».

«Η μικροβιακή αντοχή εξαρτάται μεταξύ άλλων από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, την μετακίνηση των πληθυσμών, τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, τις κλιματικές συνθήκες ,αλλά και στις εσφαλμένες πρακτικές αντιμικροβιακής θεραπείας. Από χώρα σε χώρα διαφέρει και ταυτίζεται με τα χαρακτηριστικά (ιδιαιτερότητες) κάθε περιοχής» εξήγησε κατά την ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Αθηνών, αναφερόμενος στην επιδημιολογία της μικροβιακής αντοχής εντός κοινότητας. «Το 2017, η κατανάλωση αντιβιοτικών για συστημική χρήση στην κοινότητα (δηλαδή εκτός των νοσοκομείων) ήταν 21,8 καθορισμένη ημερήσια δόση (DDD) ανά 1000 κατοίκους ανά ημέρα, κυμαινόμενη από 10,1 στις Κάτω Χώρες έως 33,6 στην Κύπρο. Κατά την περίοδο 2013-2017: παρατηρήθηκε πτωτική τάση για τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αναφέρθηκε η Φλώρα Κοντοπίδου Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη του Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, η οποία τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της μικροβιακής αντοχής μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την ενίσχυση της γνώσης και της τεκμηρίωσης μέσω της επιτήρησης και της έρευνας καθώς και τη μείωση των λοιμώξεων μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων. Στα απαραίτητα μέτρα περιέλαβε επίσης, την ορθή χρήση μικροβιακών παραγόντων στους ανθρώπους και στα ζώα και το σχεδιασμό οικονομικών μελετών σχετικά με βιώσιμες επενδύσεις λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανάγκες των χωρών, αυξάνοντας την έρευνα σε νέα φάρμακα, διαγνωστικά εργαλεία, εμβόλια και άλλες παρεμβάσεις, συνδυάζοντας παράλληλα αυτές τις παρεμβάσεις με ορθολογική χρήση & προσιτή αγοραστική αξία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής ήταν το θέμα της ομιλίας του Κώστα Αθανασάκη Οικονομολόγου Υγείας, οποίος τόνισε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι ένα παγκόσμιο αλλά και Ελληνικό πρόβλημα. Μια σοβαρή απειλή για την κοινωνική ευημερία. «Η μικροβιακή αντοχή οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες φροντίδας αλλά και σημαντικές δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για τον ασθενή ενδεχόμενη θνησιμότητα, κακή ποιότητα ζωής, απουσία από την εργασία/ διαφυγόντα έσοδα. Για το νοσοκομείο οικονομική από την νοσηλεία αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης δομών.
Για παράδειγμα το κόστος ανά ημέρα νοσηλείας στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων των μισθών του προσωπικού) είναι περί τα 450 ευρώ ανά ημέρα και στην εντατική, περί τα 1.800 ευρώ, με μέσο όρο νοσηλείας τις δέκα ημέρες. Η χώρα χάνει περίπου 1,83 δισ. το χρόνο λόγω της αντοχής (φάρμακα, νοσηλεία, έλλειμμα παραγωγικότητας κ.α). Η αντοχή είναι στην πρώτη δεκάδα των παθήσεων για το κόστος στο σύστημα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος, τα νεοπλάσματα, ο διαβήτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της ΕΣΔΥ επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν παγκόσμιο καταστροφικό κίνδυνο που αν δεν αντιμετωπιστεί τις επιπτώσεις της σε πολλαπλάσιο βαθμό θα υποστούν οι μετέπειτα γενεές. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κυριόπουλος τόνισε ότι «για να αλλάξει η κατάσταση και η Ελλάδα να φύγει από τις πρώτες θέσεις με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών και τη μικροβιακή αντοχή απαιτείται πρόληψη λοιμώξεων, σωστή θεραπεία και σωστή χρήση αντιβιοτικών. Κάτι που πρέπει να γίνει συνείδηση όλων, καθώς το τέλος των «θαυμαστών φαρμάκων» είναι επί θύρας, εφόσον δεν έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία δεκαετία ούτε πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία νεότερα αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια».

Στις προϋποθέσεις για μια Πολιτική Διαχείρισης και Ελέγχου της Μικροβιακής Αντοχής στην Ελλάδα αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση στρογγυλής Τράπεζας κ.κ. Γιώργος Δάικος ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Αθην΄ών και Νικόλας Σύψας Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών, υπεύθυνος της Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό». Τόνισαν ότι η διαχείριση της μικροβιακής αντοχής και κατ’ επέκταση ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας για την επιβίωση των υγειονομικών συστημάτων καθώς το κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για την αντιμετώπιση του κρίνεται απαραίτητη η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων καθώς και δημιουργία Τμημάτων Ελέγχου Λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία και η ύπαρξη τουλάχιστον ενός λοιμωξιολόγου, σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Παράλληλα έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων καλών πρακτικών από την εφαρμογή ενός ασφαλούς προγράμματος επιτήρησης κατανάλωσης αντιβιοτικών με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να διαφαίνονται. Ωστόσο όπως τόνισαν οι δύο ομιλητές, πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση με επένδυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση και διαδικασίες αξιολόγησης. Η αλλαγή συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων αποδεκτών είναι σημαντική για να εφαρμοστούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Βαρίδι προαπαιτούμενων στην αξιολόγηση των δανειστών - Θολώνει η εικόνα της οικονομίας

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Η αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα όχι μόνο της παρούσας αξιολόγησης αλλά και αυτά που ήδη οδήγησαν στην ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 973 εκατ. ευρώ θα καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην νέα αξιολόγηση των Θεσμών. Επιβαρύνει την "εικόνα" της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή θα αποτυπωθεί στην έκθεση που ανακοινώνεται λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές (στις 5 Ιουνίου).

Ο λόγος για την έκθεση της Κομισιόν η οποία γράφεται με εντατικούς ρυθμούς. Θα περιλαμβάνει και τον "λογαριασμό" των παροχών για τον οποίο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Και τούτο δεδομένου ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να βλέπουν δημοσιονομική "τρύπα".

Τι είδαν στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα δεν οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα. Πριν ακόμα λάβουν χώρα οι ανακοινώσεις για το πακέτο παροχών, είχαν αρχίσει να καταγράφονται οι ενστάσεις για τα υπόλοιπα μέτωπα, αυτά των μεταρρυθμίσεων.

Αιτιάσεις υπήρχαν και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, καθώς και για αλλά "διαρθρωτικά" μέτωπα.

"ΣΟΣ" για κρατικά "φέσια"

Δυσφορία προκαλεί σύμφωνα με πληροφορίες η είδηση ότι και το Μάρτιο συνέχισαν να αυξάνονται ως οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες. Και τούτο δεδομένου ότι το εν λόγω κριτήριο αποτελεί ένα συνεχές προαπαιτούμενο της ενισχυμένης εποπτείας, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί (σ.σ. αφού πρώτα είχε απολέσει το στόχο του μηδενισμού τους) για την ομαλή απομείωση τους.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι οι μεικτές οφειλές αυξήθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί (μετά τις αφαιρέσεις που κάνουν θεσμοί για όσες οφειλές έχουν δικαστικές ή άλλες εμπλοκές) το ύψος των καθαρών οφειλών που μετρώνται ως κριτήριο αξιολόγησης.

Το δημοσιονομικό μέτωπο

Πλέον ο "λογαριασμός" που περιλαμβάνει και τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες για τις οποίες επίσης κρίνεται η Ελλάδα επιβαρύνεται και από ένα ακόμη μέτωπο: το δημοσιονομικό.

Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε - για μία ακόμα φορά - των κυβερνητικών επιλογών, λέγοντας ότι θα αποδειχθεί πως δεν υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση.

Το ζητούμενο είναι όμως ότι οι θεσμοί φέρεται να επιμένουν σε μία δημοσιονομική τρύπα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ φέτος, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, η οποία μάλιστα διευρύνεται το 2020 με τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Οδηγεί, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ανάγκη για δημοσιονομικές διορθώσεις το 2020 με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το τοπίο συμπληρώνεται το τελευταίο διήμερο από τις τοποθετήσεις του οίκου Fitch, αλλά και από τον ΟΟΣΑ που μιλάει για δημοσιονομικούς κινδύνους στη νέα του έκθεση για την οικονομία.

Τα προαπαιτούμενα

Σημειώνεται ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν συνδέεται με πολλά προαπαιτούμενα, καθώς ελέγχει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έως και το τέλος Μαρτίου. Το επόμενο μεγάλο ορόσημο είναι η πορεία έως το τέλος Ιουνίου (η οποία συνδέεται και με νέο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος). Οι θεσμοί θέλουν να δουν πώς υλοποιούνται οι δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει ήδη η χώρα, αλλά και ποια είναι η πορεία προς τον Ιούνιο, αφού ο χρόνος τελειώνει.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν οι άξονες παρεμβάσεων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ως συνεχή προαπαιτούμενα την πλήρη διασφάλιση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Ειδική έμφαση δίδεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες), αλλά και στο θέμα της Εγνατίας Οδού και του Ελληνικού.

Επιπλέον, τα 9 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα του 2019 με βάση την αρχική συμφωνία για την Ενισχυμένη Εποπτεία είναι:

1. Μία νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών.
2. Εναρμόνιση με τη σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.
3. Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας.
4. Μεταρρύθμιση στα προνοιακά επιδόματα.

5. Επιτάχυνση στις παρεμβάσεις αναφορικά με το Κτηματολόγιο.
6. Ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην αγορά ενέργειας.
7. Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών ΔΕΚΟ που ανήκουν στο "Yπερταμείο” σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται .
8. Ιδιωτικοποιήσεις σε Μαρίνα Αλίμου και ΕΛΠΕ.
9. Διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Ποια μέτρα προστασίας χρειάζονται για τα κουνούπια

Σε ετοιμότητα καλεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αφού ήδη άρχισε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την λήψη μέτρων με στόχο την προφύλαξη και με απώτερο σκοπό την αποφυγή του κινδύνου λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα από τον εν λόγω ιό σημειώθηκαν στην χώρα μας κατά την τετραετία 2010-2014 αλλά και την προηγούμενη διετία 2017-2018, όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Ανησυχητικό είναι ότι τον προηγούμενο χρόνο καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων πριν αρχίσει η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας, δηλαδή από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Λόγω των επαναλαμβανόμενων περιστατικών οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα για αυτό είναι «πιθανή και αναμενόμενη η επανα-κυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο», όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών είναι αυτό που μεταδίδει τον ιό στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, τα κουνούπια γίνονται φορείς του ιού όταν τσιμπήσουν μολυσμένα πτηνά, δηλαδή ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών, τα οποία και αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των μολυσμένων από τον ιό ανθρώπων δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο. Μια μικρή πλειοψηφία, η οποία εκτιμάται σε λιγότερο από 1% εκδηλώνει σοβαρά συμπτώματα της νόσου που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να εξελιχθεί σε εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση.

Στη τελευταία περίπτωση, η ανάρρωση μπορεί να επιβραδυνθεί, σε κάποιες περιπτώσεις να παραμείνουν μόνιμες νευρολογικές βλάβες στους ασθενείς. Πολύ μικρότερο θεωρείται το ποσοστό των κρουσμάτων θανατηφόρος κατάληξη. Στις ομάδες κινδύνου θεωρούνται ότι ανήκουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Δυστυχώς «οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Γι’αυτό και ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Στο πλαίσιο της προσωπικής προστασίας ο ΕΟΔΥ προτείνει την χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλα (μακριά) ρούχα, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.

Επίσης ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί τους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά πουθενά, «μέσα και έξω από το σπίτι, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών)».   

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Πανελλαδική 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη

Πανελλαδική 24ωρη πανυγειονομική απεργία πραγματοποίει αύριο Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενη για τα άλυτα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.


Στις 9πμ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και στη συνέχεια θα ακολουθήσεις πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

“Κινητοποιούμαστε για άλλη μία φορά αύριο Πέμπτη 16/5/2019 αν και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για να αναδείξουμε το χάλι της Δημόσιας Υγείας που δεν αντιστρέφεται. Επειδή κόβουν κορδέλες στα ντουβάρια. Προσπαθούν από τους εξουθενωμένους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και ΕΚΑΒ να επιτύχουν τα υπερπλεονάσματα. Να μοιράζουν εκλογικά επιδόματα φτώχειας”καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ.

“Με 5,2% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας που θα παραμείνουν καθηλωμένες με βάση τις δεσμεύσεις έως το έτος 2022 δεν μπορεί να αναταθεί η Δημόσια Υγεία. Υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών γι’ αυτό και συνεχώς θρηνούμε θύματα των πολιτικών της υγείας και ιδιωτικοποιείται περαιτέρω το σύστημα”προσθέτει.

Επίσης τονίζει ότι είναι “Υποκρισία είναι να μιλάει σήμερα η κυβέρνηση για Δημόσιο Σύστημα Υγείας τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ. Ο ιδιωτικός τομέας ανθεί εκμεταλλευόμενος τις ελλείψεις των Νοσοκομείων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα κάνουν χρυσές δουλειές, 50 Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Αξονικό τομογράφο, το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος. Το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο δεν διαθέτει Μαγνητικό Τομογράφο. Σε 100 Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν τα Ακτινολογικά και Μικροβιολογικά Εργαστήρια λόγω έλλειψης προσωπικού ή βλαβών”.

Ελλείψεις γιατρών
Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι τα ” Νοσοκομεία δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες ιατρών. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς καλούν ιδιώτες ιατρούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας και τους πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι επισκέψεις στα Απογεματινά Ιατρεία των Νοσοκομείων πληρώνονται από τις τσέπες των πολιτών.

Στη Σαντορίνη το Νοσοκομείο λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και χρεώνουν με υπέρογκα ποσά τους τουρίστες και τους μετανάστες πολύ πάνω από το κρατικό τιμολόγιο.
Νοσηλευόμενοι ασθενείς φέρνουν τα φάρμακα από το σπίτι τους, αναλώσιμα και χειρουργικά υλικά. Οι υποδομές και ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων είναι διαλυμένοι. 10 χρόνια έχουν να γίνουν επενδύσεις. Εάν δεν ήταν οι Δωρεές η κατάσταση θα ήταν εφιαλτική. Οι Ακτινοθεραπείες έχουν τρεις μήνες αναμονή αν και 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Δώρισε στα Δημόσια Νοσοκομεία το Ίδρυμα Νιάρχου”.

Μισθοί πείνας στους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία
“Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ λαμβάνουν μισθούς πείνας. 640 ευρώ μισθό παίρνει ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και δεν γίνεται η αυτονόητη ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα αν και 3000 εργαζόμενοι εξαιτίας των συνθηκών εργασίας πάσχουν από καρκίνο ή αυτοάνοσα νοσήματα.
Από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Κυβέρνηση του Σύριζα παρέλαβε μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας 79.535. Τον Δεκέμβριο 2018 το προσωπικό είναι 78.688. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι 1.000 υπάλληλοι (στοιχεία Γ.Λ.Κ.). Ως εκ τούτω το μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας μειώθηκε κατά 1.845.

Δεν έγινε καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού τα έτη 2017, 2018, 2019 αν και αποχώρησαν 3000 με συνταξιοδότηση. Οι 1.100 θέσεις που προκηρύχτηκαν τώρα είναι προς αντικατάσταση του Επικουρικού. Με βάση το ESYnet Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείο Υγείας το προσωπικό των Νοσοκομείων σήμερα είναι 6000 λιγότεροι σε σχέση με το έτος 2014.

Η Δημόσια Υγείας χρειάζεται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αλλά και στις υποδομές για να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε συμμετοχή είτε όλα τα έξοδα.

Τα Νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες στο Νοσηλευτικό προσωπικό. Σε καθ’ ένα οφείλονται από 60 έως 150 ρεπό και άδειες. Με αυτές τις καταστάσεις για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς και λίγα κάνουμε”. 

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr

 

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: Τα χαρακτηριστικά της διαταραχής - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Βελτιωμένη πρόληψη, διάγνωση και σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις έχουν μετατρέψει τη θαλασσαιμία σε χρόνιο, διαχειρίσιμο νόσημα με μεγαλύτερη επιβίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας στις 8 Μαΐου, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη Θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί και συντελείται στην πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπισή της, αλλά και την ανακοίνωση του νέου Εθνικού Αρχείου Καταγραφής Αιμοσφαιρινοπαθειών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.).

Η θαλασσαιμία είναι μια κληρονομική αιματολογική διαταραχή που προκαλείται από ένα γενετικό έλλειμα της αιμοσφαιρίνης, η οποία απαντάται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό.

Το έλλειμα αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μειωμένων και μη λειτουργικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να προκαλέσει από ήπια μέχρι πολύ σοβαρής μορφής αναιμία, με άμεση ανάγκη μεταγγίσεων.

Η νόσος πλέον δεν αφορά μόνο την περιοχή της Μεσογείου, από την οποία προέρχεται και το όνομα. Τα τελευταία χρόνια η Θαλασσαιμία έχει εξαπλωθεί σε όλο και περισσότερες χώρες, λόγω της αυξημένης μετανάστευσης που παρατηρείται. Το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορείς και κάθε χρόνο γεννιούνται 60.000 πάσχοντες, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα, η μέση συχνότητα ετεροζυγωτών β-θαλασσαιμίας αντιστοιχεί στο 8% του πληθυσμού και η επιτυχημένη εφαρμογή του προγεννητικού ελέγχου έχει υπάρξει καταλυτική για την εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων σε μονοψήφιο αριθμό ετησίως.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Δρ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας - Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, χαιρέτησε την εκδήλωση και ανέφερε ότι: «Η μεσογειακή αναιμία, νόσος καθολικά μοιραία στο παρελθόν, έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα με μακρά επιβίωση και μεγάλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών κυρίως λόγω της σημαντικής προόδου στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της που έχει επιφέρει θετική αλλαγή στην ολιστική αντιμετώπιση και στη φυσική πορεία του νοσήματος». Επεσήμανε δε ότι: «Έλληνες αιματολόγοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπήρξαν πρωτοπόροι στη μελέτη των θαλασσαιμικών γόνων και άνοιξαν δρόμους στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Συνολικά, η αιματολογική οικογένεια πορεύεται επί δεκαετίες στο πλευρό των ασθενών με γνώμονα να συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή φροντίδα, μέσα από τις ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Μεσογειακής Αναιμίας, τα Κέντρα Πρόληψης και Διάγνωσης της νόσου, τις Μονάδες Μεταμόσχευσης, αλλά και μέσω των ερευνητικών κέντρων που μελετούν νέους υποσχόμενους θεραπευτικούς δρόμους. Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά κάθε επιστημονική προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας στη χώρα μας».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος «Ερυθροκυττάρου & Αιμοσφαιρινοπαθειών» της ΕΑΕ, Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου, Κλινικός Βιοχημικός, Δ/ντής Βιοχημικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», ανέφερε: «Οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της πρόληψης αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τις γεννήσεις πασχόντων, ενώ έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις στρατηγικές μετάγγισης και αποσιδήρωσης, καθώς και στη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Επίσης, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η γονιδιακή θεραπεία, η γονιδιακή τροποποίηση και η φαρμακευτική ενίσχυση της ερυθροποίησης, πρακτικά οδηγούν στην ελαχιστοποίηση των μεταγγίσεων ή και στην ελεύθερη μεταγγίσεων θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών». Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη επέκτασης του προγράμματος προγεννητικού ελέγχου στους μετανάστες-πρόσφυγες στη χώρα μας.

Εθνικό Αρχείο Καταγραφής από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία
Από την πλευρά της, η Γραμματέας του Επιστημονικού Τμήματος «Ερυθροκυττάρου & Αιμοσφαιρινοπαθειών» της Ε.Α.Ε, κυρία ‘Ερση Βοσκαρίδου, Συντ. Δ/ντρια του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Αιμοσφαιρινοπαθειών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΛΑΪΚΟ», υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ύπαρξης εθνικού μητρώου πασχόντων στη χώρα μας και σημείωσε ότι το Τμήμα Αιμοσφαιρινοπαθειών με την υποστήριξη της ΕΑΕ, έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο πανελλήνιες καταγραφές για τα έτη 2000-2010 και 2010-2015, με σκοπό την εκτίμηση του συνολικού αριθμού πασχόντων με αιμοσφαιρινοπάθειες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας καταγραφής (2010-2015), ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από αιμοσφαιρινοπάθειες στη χώρα μας είναι 4.032, από τους οποίους 2.099 (52,06%) είναι οι πάσχοντες από μείζονα θαλασσαιμία. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 51 νέες γεννήσεις παιδιών με μείζονα θαλασσαιμία, ενώ 167 πάσχοντες κατέληξαν, εξαιτίας κυρίως καρδιολογικών προβλημάτων, ηπατικών νοσημάτων ή μικροβιακών λοιμώξεων. Ωστόσο, ανέφερε ότι: «το αισιόδοξο μήνυμα της καταγραφής αφορά την επιβίωση των πασχόντων, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη και σε μερικές περιπτώσεις δεν διαφέρει από αυτή του κοινού πληθυσμού, γεγονός που οφείλεται στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και στην πρώιμη διάγνωση της σιδήρωσης οργάνων που έχουν μεταβάλει ένα θανατηφόρο νόσημα σε χρόνιο».

Ο Δρ. Αντώνης Καττάμης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Καθηγητής ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Υπεύθυνος Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», επεσήμανε τη βελτίωση της ποιότητας και του προσδόκιμου ζωής των ασθενών χάρη στη σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου και παρουσίασε τις νέες θεραπευτικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η γονιδιακή θεραπεία και προσεχώς νέοι θεραπευτικοί παράγοντες ωρίμανσης των ερυθροκυττάρων.

Για τα σημαντικά θέματα επάρκειας και διαχείρισης αίματος και μεταγγίσεων μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Σταμούλης, Αιματολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας βάσει των επίσημων στοιχείων για τις ανάγκες μεταγγίσεων και τις πηγές αιμοδοσίας για το έτος 2017, παρουσιάζοντας την ευρύτερη εικόνα στη χώρα μας. Στη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η αιμοδοσία ως ανεξάρτητη και βασική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί, από τη φύση της μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μείωση στην αποδοτικότητα της και κυρίως στην διασφάλιση ποιότητας σε όλα τα στάδια της δύναται να αποσταθεροποιήσει και να έχει άμεσες και εξαιρετικά σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε όλη τη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Με αυτό το σκεπτικό εκδόθηκαν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για το αίμα, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην Εθνική μας νομοθεσία (Ν.3402/ ΦΕΚ 258/2005) προκειμένου να θεσπιστούν πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για το ανθρώπινο αίμα και τα συστατικά του έτσι ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική κατεύθυνση του Ε.ΚΕ.Α στοχεύει:

1) στην ανάπτυξη των προβλεπόμενων από τον νόμο 3402/2005 υπηρεσιών του Ε.ΚΕ.Α

2) στην ανάπτυξη, τον εκμοντερνισμό και επανασχεδιασμό της οργανωτικής δομής των υπηρεσιών αιμοδοσίας με τελικό στόχο τον συγκεντρωτισμό των υπηρεσιών

3) την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την προσέλκυση και διατήρηση μη αμειβόμενων εθελοντών αιμοδοτών και σταδιακή κατάργηση των αιμοδοτών του συγγενικού περιβάλλοντος

4) την εκπόνηση προγράμματος για την μείωση της κατανάλωσης αίματος και προϊόντων αίματος – Διαχείριση αιμοθεραπείας (Patient Blood Management)

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Βασίλης Δήμος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, η οποία εκπροσωπεί, σχεδόν 30 χρόνια τώρα, τους Συλλόγους Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου σε όλη τη χώρα και είναι η συλλογική φωνή των 5.000 πασχόντων και των οικογενειών τους: «Σκοπός μας είναι η στήριξη των ασθενών, η ομαλή κοινωνική τους ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση, η ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, αλλά και η ενίσχυση της πρόληψης και της επιστημονικής έρευνας. Στον πυρήνα της προσπάθειάς μας βρίσκεται η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους ασθενείς και η διασφάλιση ποιοτικής περίθαλψης. Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα αφορούν σε ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, σε προβλήματα στην επάρκεια αίματος αρκετών νοσοκομείων τα οποία δυσχεραίνουν την ομαλή μετάγγιση των πασχόντων, καθώς και στη σημαντική οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από το γεγονός πως αναγκαία φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα –όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης- σήμερα δεν αποζημιώνονται επιβαρύνοντας πλήρως τους ασθενείς που ήδη καταβάλλουν συμμετοχή για βασικά φάρμακα της αγωγής τους εξαιτίας της διαφοράς τιμής μεταξύ πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εκατομμύρια ασθενείς εξακολουθούν να μην έχουν δωρεάν ή και καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου, με τα Ηνωμένα Έθνη να θέτουν το θέμα, επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες χρειάζεται να επιτύχουν υγειονομική κάλυψη και πρόσβαση των ασθενών με Θαλασσαιμία σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες έως το 2030. Για το λόγο αυτό το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Θαλασσαιμία (TIF) είναι η πρόσβαση των ασθενών με Θαλασσαιμία σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΙΣΘ: Απαράδεκτο να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν εμβολιάστηκαν - Υποχωρεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Το μήνυμα ότι είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα σημειώνονται θάνατοι ανεμβολίαστων άνθρωποι από ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως η γρίπη ή η ιλαρά, έδωσε η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των εμβολιασμών #ΕμβολιαΖΩ3 η οποία διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τον ΙΣΘ.


Φέτος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, σημειώθηκαν στην Ελλάδα 146 θάνατοι από γρίπη και 3300 κρούσματα ιλαράς από την οποία έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα.

Ο παιδίατρος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, Νίκος Καρανταγλής ανέφερε χαρακτηριστικά περιστατικό βρέφους 10 μηνών από την επαρχία το οποίο εδώ και τρεις μήνες νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο, λόγω γρίπης Η1Ν1 την οποία "κόλλησε" από ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος.

Ο κ. Νίτσας κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πρωτοπορήσει οργανώνοντας μια πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των εμβολίων, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας συζητά την επιβολή προστίμου σε οικογένειες που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Η Γενική Γραμματέας του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου, επισήμανε ότι ο ΙΣΘ ανέλαβε δράση ελλείψει πολιτικής βούλησης υπέρ της υποχρεωτικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολιασμών. Χαρακτήρισε απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να πεθαίνουν άνθρωποι από γρίπη ή ιλαρά επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί και τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και εντελώς ακίνδυνα διότι δεν παρασκευάζονται από ζώντες οργανισμούς αλλά από πρωτεΐνες.

Η μαιευτήρας - γυναικολόγος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, Βιολέτα Βαΐτση ανέφερε ότι στην Αμερική με εμβολιασμό κατά του ιού HPV ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μειώθηκαν κατά 50% τα νέα κρούσματα δυσπλασιών της μήτρας, ενώ στην Αυστραλία, όπου ο εμβολιασμός αυτός είναι υποχρεωτικός, έχουν εξαλειφθείτα καρκινογόνα κονδυλώματα.

Υποχωρεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα
Οπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, παρά το "αντιεμβολιαστικό κίνημα" που φάνηκε να αποκτά ορισμένους οπαδούς τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το ελληνικό ποσοστό υπερτερεί του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κατά 85%.

Το Ευρωβαρόμετρο έδειξε επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ έχουν εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία και ότι η μεγάλη πλειονότητα (79%) συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επιστήμονες της υγείας για να βρίσκει ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Η συλλογική ανοσία είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για όσους έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Οι εκδηλώσεις της καμπάνιας #ΕμβολιαΖΩ3
Στο πλαίσιο της εμβολιαστικής καμπάνιας θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου, στα γραφεία του ΙΣΘ (Πλατεία Αριστοτέλους 4, στις 20:00) εκδήλωση στη διάρκεια της οποία θα παρουσιαστούν νεότερα στοιχεία για τη γρίπη (διδάγματα και πρόληψη) ενώ καθηγητές ιατρικής του ΑΠΘ, γιατροί και παιδίατροι θα μιλήσουν "για την επιδημία ιλαράς στη βόρεια Ελλάδα, τον εμβολιασμό ενηλίκων, την καθοριστική σημασία των εμβολιασμών στην παιδική και εφηβική ηλικία".

Επίσης, την Κυριακή 12 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί (10:00-14:00) μεγάλη εκδήλωση στο Λευκό Πύργο στο πλαίσιο της οποία γιατροί και φοιτητές ιατρικής θα κάνουν "εμβολιαστική πορεία" από το ξενοδοχείο Μακεδονίας Παλλάς προς στο Λευκό Πύργο την οποία θα συνεχίσουν θαλάσσια με καραβάκι.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Υπηρεσίες υγείας με το χέρι βαθιά στην τσέπη

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - Kathimerini.gr


Δυσκολία να καλύψει τις δαπάνες υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στα φάρμακά του, βιώνει ένας στους δύο πολίτες στη χώρα μας, ενώ οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν πληρώσει από την τσέπη τους για επίσκεψη σε γιατρό και διαγνωστικές εξετάσεις. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι οι συνθήκες στις υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, και μόνο δύο στους δέκα θεωρούν ότι αυτές βελτιώθηκαν. Αγνωστο για περισσότερους από τους μισούς πολίτες παραμένει και το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, ενώ μόλις το 30% έχει ενσωματωθεί σε αυτό, με το να επιλέξει οικογενειακό γιατρό. Η πλειονότητα των πολιτών γυρίζει την πλάτη του στο νέο σύστημα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίζει να επισκέπτεται τον γιατρό που τον παρακολουθεί και τώρα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα έρευνας της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία διενεργήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών, σε όλη τη χώρα, το διάστημα 10-15 Απριλίου 2019. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco Κώστα Παναγόπουλο, σε ειδική εκδήλωση του ΙΣΑ παρουσία και εκπροσώπων οργανώσεων ασθενών που συμμετέχουν στη διαρκή ομάδα εργασίας του Συλλόγου για τη διεκδίκηση ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας.

Περισσότερα...

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» μάς δίνει συμβουλές για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων κατά τις πασχαλινές διακοπές. Αξίζει να τις διαβάσουμε.

Κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών τα σχολεία είναι κλειστά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι όπου και συμβαίνουν πολλά από τα παιδικά ατυχήματα. Για να τα αποφύγουμε, χρειάζεται κατάλληλη υποδομή όπως κάγκελα και τζάμια ασφαλείας καθώς και σωστή επίβλεψη.

Τοποθετούμε στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας αυτοκόλλητα στο ύψος των παιδιών μας, ώστε να τις βλέπουν καλύτερα και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί από σπασμένα τζάμια, οι οποίοι είναι πάντα σοβαροί έως και θανατηφόροι.
Δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα, όταν βάφουμε τα αυγά και ετοιμάζουμε πασχαλινές λιχουδιές.
Προσοχή στις λαμπάδες! Να αποφεύγουμε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και να εξηγήσουμε στα παιδιά πως πρέπει να τις κρατάνε. Η φλόγα και το λιωμένο κερί, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Προσοχή στα βεγγαλικά!!!

Πυροτεχνήματα χωρίς Ατυχήματα!

Ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες την Κυριακή του Πάσχα! Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.
Κρατάμε πάντα τα παιδιά από το χέρι στη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, όταν βγαίνουμε μαζί τους για ψώνια.
Να βεβαιωνόμαστε ότι ο τόπος διαμονής μας στις διακοπές, είναι ασφαλής για τα παιδιά μας. Οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαιτέρως: μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, τζάκια και πισίνες, και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Εφόσον υπάρχουν στην περιοχή ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.
Όταν είμαστε κοντά σε νερό με μικρά παιδιά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, διότι μπορούν να πνιγούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και σε ελάχιστα εκατοστά νερού.
Το Πάσχα είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά μας να φοράνε πάντα κράνος ασφαλείας όταν κάνουν ποδήλατο.
Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να προτείνουν ποιο είναι το σωστό κάθισμα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του.
Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά – επιβάτες, ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται καθώς και προστασία από τον ήλιο (αντηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου). Πρέπει επίσης να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.
Εάν τα παιδιά μας απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους.
Ποτέ να μην καθόμαστε πίσω με το παιδί στην αγκαλιά μας, έστω και αν έχουμε δεθεί. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.

Σημείωση: Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στo τηλέφωνo 210-6741.933 και στο e–mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:https://www.talcmag.gr 

Το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για το ζήτημα των εμβολίων

Θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής, έχοντας τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα στο επίκεντρο, είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η χώρα μας έχει πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας της «Βαλέττα» και όπως αποκάλυψε ο Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξή του στο Politico, απέστειλε θετική απαντητική επιστολή στην πρωτοβουλία της Ιταλίδας Υπουργού, να τεθεί στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το θέμα της δυνατότητας διαμοιρασμού «εμπιστευτικών» πληροφοριών για τις τιμές των φαρμάκων, ανάμεσα σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Zougla.gr

Η διασφάλιση της πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα είναι μία πλευρά του ζητήματος της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Μια άλλη, εξίσου σημαντική είναι η πρόληψη, για την οποία όμως δεν δείχνει την ίδια προσοχή το υπουργείο Υγείας. Θεωρεί παγιωμένη την ένταξη των εμβολίων στη φαρμακευτική δαπάνη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πρωτοτυπία της χώρας μας η οποία εισήχθη τα χρόνια των μνημονίων.

Για τις ευρωπαϊκές χώρες, τα εμβόλια αποτελούν μέρος των δαπανών πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ εντάσσουν τη δαπάνη των εμβολίων στην Πρόληψη των μεταδοτικών Νοσημάτων (HC6.3 Prevention of communicable diseases) και στα Προγράμματα Ανοσοποίησης (HC6.2 Immunisation Programs). Τα εμβόλια αποτελούν πρόληψη και όχι θεραπεία νόσου, άρα δεν εμπίπτουν στην έννοια της φαρμακευτικής περίθαλψης και δαπάνης, η οποία είναι η χρήση και η δαπάνη φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία νόσων και επιπλοκών αυτών.

Στα χαρτιά, τη διάκριση αυτή ακολουθεί και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, όπου η πρόληψη και προαγωγή υγείας, επομένως και οι εμβολιασμοί, είναι ξεχωριστή παροχή από τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Όταν όμως, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν στην κυβέρνηση να διορθώσει αυτήν την παρατυπία που έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην επάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης και στη δημιουργία των υπερβάσεων, το υπουργείο Υγείας σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τα στελέχη του δηλώνουν αδυναμία να βρουν κωδικούς κατάλληλους, εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης, για να εντάξουν το κόστος των εμβολίων.

Γιατί δεν ζητούν, όμως, τεχνογνωσία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το εφαρμόζουν εδώ και καιρό, αφού υπάρχει ήδη θεμελιωμένη σχέση και συνεννόηση για τη φαρμακευτική καινοτομία; Ή γιατί δεν απευθύνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο επικαλούνται σε μία σειρά από θέματα; Ειδικά, αφού λειτουργεί και γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα, η ίδρυση του οποίου συνοδεύτηκε από «τυμπανοκρουσίες».

Το ζήτημα είναι κρίσιμο και πρέπει να λυθεί, γιατί χωρίς ανεξάρτητη χρηματοδότηση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης. Άλλωστε, υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κονδύλια στους λογαριασμούς της πρόνοιας, όπως και στο υπερπλεόνασμα, το οποίο αντί να εξανεμιστεί για προεκλογικούς σκοπούς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πραγματικά υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ