ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αποκλειστικό! 100 ευρώ «καμπάνα» σε εργαζόμενη που κάπνιζε στο “Γεννηματάς” – Δείτε τα πρόστιμα για τους “θεριακλήδες”

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


'Αρχισαν να πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, που δεν μπορούν να πειθαρχήσουν στο πάθος τους για κάπνισμα σε χώρους όπου νοσηλεύονται ασθενείς.

Η πρώτη “καμπάνα” έπεσε σε εργαζόμενη που κάπνιζε στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενήργησαν στις 8 Αυγούστου στις 10:30 το πρωί, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. Η εργαζόμενη συννελήφθη επ' αυτοφόρω να καπνίζει, στην ίδια Μονάδα Λοιμώξεων, στην οποία έγιναν οι καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσω του iatropedia.gr, από τον ακτιβιστή της διαδικτυακής ομάδας “Συνήγορος των ΑμεΑ” κ. Ανδρέα Μπαρδάκη.

Δείτε τις καταγγελίες στο iatropedia.gr - “Ντουμάνια” στα νοσοκομεία από “θεριακλήδες” παρά την απαγόρευση Κικίλια – Καταγγελίες από ασθενείς και συγγενείς!

'Οπως αναφέρουν οι Επιθεωρητές στο πόρισμά τους:

“Κατά την ώρα της αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι μια εργαζόμενη κάπνιζε σε γραφείο της γραμματείας της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων και της επιδόθηκε η επιβολή προστίμου εκατό (100) ευρώ, σύμφωνα με την πράξη αριθμό Νο 197. Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων απουσίαζε λόγω κανονικής άδειας, όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι”.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Μπαρδάκης, πολίτης με αναπηρία, ακτιβιστής και δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των αναπήρων “Συνήγορος των ΑμεΑ”, μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Πραγματικά, κάνει εντύπωση που παρόλο που δημιουργήθηκε σάλος από τα media για το νοσοκομείο, στο συγκεκριμένο τμήμα εξακολουθούσαν να καπνίζουν αδιάφορα. Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, εκτός από το πρόστιμο που επέβαλε, ενημέρωσε με αρκετά αυστηρές επισημάνσεις τους υπεύθυνους διαχείρισης των νοσοκομειακών μονάδων, κι αυτό είναι ιδαίτερα θετικό και συμβαίνει για πρώτη φορά”

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

Τσουχτερά πρόστιμα ύψους 500 ευρώ και στους Διοικητές των νοσοκομείων και τους Υπεύθυνους Τμημάτων που δεν εφαρμόζουν τον νόμο

'Οπως αναφέρουν στο έγγραφό τους οι Επιθεωρητές, όταν δεν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος στους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα επιβάλλονται σχετικά πρόστιμα και στους υπεύθυνους των υγειονομικών μονάδων, δηλαδή, στους Διοικητές των νοσοκομείων και Προϊσταμένους των Τμημάτων.

“Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, στον κάθε παραβάτη επιβάλλεται το πρόστιμο των εκατό (100) ευρώ. Πρόστιμα επιβάλλονται και στους υπεύθυνους Διαχείρισης των Μονάδων, ύψους (500) ευρώ, για κάθε παράβαση στις εξής περιπτώσεις:
Ανοχή ή μη επέμβαση του Υπευθύνου,
Μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες
Μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων
Μη Ανάρτηση της σήμανσης
Μη ανταπόκριση του υπεύθυνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης
Μη κλήση αρμοδίων οργάνων
Μη συνεργασία του υπεύθυνου με τα αρμόδια κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

Στο έγγραφο των Επιθεωρητών δεν αναφέρεται, ωστόσο, εάν επιβλήθηκε σχετικό πρόστιμο και στον υπεύθυνο της Μονάδας Λοιμώξεων, ή εάν αυτός απουσίαζε, στον αντικαταστάτη του, καθώς και στον Διοικητή του Νοσοκομείου. Δεν αναφέρεται, επίσης, εάν στην αυτοψία τους έλεγξαν για το αν υπάρχει απαγορευτική σήμανση στους χώρους.
Το δις εξαμαρτείν.... - Διπλασιασμός των προστίμων για τους “απείθαρχους”

Εντωμεταξύ, η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ.Π. οικ. 104720 του 2010, που προσδιορίζει τις πειθαρχικές κυρώσεις και τα πρόστιμα για τους δημοσίους λειτουργούς που παραβαίνουν διατάξεις απαγόρευσης του καπνίσματος, προβλέπει:
επίπληξη που καταγράφεται επιτόπου στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου
πρόστιμο ανάλογου ύψους με το διοικητικό που επισύρει η ίδια παράβαση.
κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση του ιδίου υπαλλήλου στον ίδιο ή άλλο χώρο ή αντίστοιχα επαναλαμβανόμενη παράβαση σε χώρο αρμοδιότητας του ιδίου Προϊσταμένου υπαλλήλου επισύρει διπλασιασμό του αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου

Ο κ. Μπαρδάκης και συμπληρώνει:

“Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν παραβιάζεται μόνο η αντικαπνιστική νομοθεσία. Παραβιάζονται επίσης οι κανονισμοί περί υγιεινής κι ασφάλειας στην εργασία κι αυτό είναι πιο σοβαρό επειδή έχει και ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη. Βάσει της νομοθεσίας (ν. 3730/2008 "αντικαπνιστικός νόμος") οι Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ έχουν αρμοδιότητα να ελέγχουν για το κάπνισμα, αλλά αυτό στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Ο λόγος είναι, ότι δεν έχει επικαιροποιηθεί με την τροποποίηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας η υπουργική απόφαση που ορίζει τα αρμόδια όργανα ελέγχου”
Οι συστάσεις των Επιθεωρητών Υγείας προς τον Διοικητή και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιμώξεων

Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας υπενθυμίζουν τον νόμο και ζητούν την αυστηρή εφαρμογή του:

“Με το παρόν έγγραφο ενημερώνουμε τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς” και τον Προϊστάμενο της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί της απαγόρευσης του καπνίσματος:

Απαγορεύεται, πλήρως από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, με ιδιαίτερη έμφαση στους Εκπαιδευτικούς, στους Νοσηλευτικούς χώρους, στα μέσα και σταθμούς μαζικής μεταφοράς, στους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ

'Υστερα από τα ανωτέρω, παρακαλείστε για:
την ενημέρωση των υφισταμένων σας αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους εργασίας τους και
τον έλεγχο της εφαρμογής του Νόμου

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Εκτίναξη οφειλών δημόσιας υγείας προς ιδιώτεςΣτα 200 εκατ. από 133 εκατ. τον Απρίλιο

naftemporiki.gr
Από την έντυπη έκδοση

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της δημόσιας υγείας κατά το 2019, φτάνοντας στο 44,2% των συνολικών χρεών της Γενικής Κυβέρνησης προς ιδιώτες. Φαίνεται μάλιστα πως ο τομέας της υγείας είναι αυτός που οδήγησε σε αύξηση τα συνολικά χρέη της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, τα οποία διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 1.686 εκατ. ευρώ, με τα 200 εκατ. ευρώ να αποτελούν χρέη του ΕΟΠΥΥ και τα 546 των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο τέλος του 2018 τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων προς του ιδιώτες είχαν υποχωρήσει σε 294 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, με τα χρέη τότε να έχουν φτάσει στα 1.298 εκατ. ευρώ και να εκτιναχθούν το 2012 στα 1.765 εκατ. ευρώ. Πλέον τα χρέη έχουν προσεγγίσει τα 546 εκατ. ευρώ, καθώς κινήθηκαν ανοδικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επίσης, στο τέλος του 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ είχαν διαμορφωθεί στα 191 εκατ. ευρώ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαμόρφωση των χρεών σ’ αυτά τα επίπεδα φέρει τη «σφραγίδα» Μπερσίμη, καθώς είχε παραλάβει τον Δεκέμβριο του 2015 ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες που ξεπερνούσαν το 1,7 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές τότε ήταν 4,7 δισ. ευρώ.

Προς τρίτες χώρες

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι στις αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού δεν συμπεριλαμβάνονταν οι οφειλές προς τρίτες χώρες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν οφειλές για νοσηλείες Ελλήνων πολιτών σε παρόχους υγείας στο εξωτερικό, δηλαδή συνολικά στο τέλους του 2015 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονταν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, για να υποχωρήσουν στο τέλος του 2018 στα 191 εκατ. ευρώ.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ΓΛΚ, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των χρεών και τον Απρίλιο είχαν υποχωρήσει στα 133 εκατ. ευρώ, για να αυξηθούν κατά 50% στο επόμενο δίμηνο και να φτάσουν στο τέλος του Ιουνίου στα 200 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων αποτελούν μικτά ποσά, δηλαδή εμπεριέχουν απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από ιδιώτες για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα. Επίσης οι μειώσεις των οφειλών κατά τα προηγούμενα χρόνια επιτεύχθηκαν και με τη σημαντική συμβολή των ίδιων των ιδιωτών, καθώς οι προμηθευτές της υγείας αποτελούν τον μοναδικό κλάδο ο οποίος επιβαρύνεται με rebate και clawback. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου το ότι υπήρξε ορθότερη διαχείριση ειδικά στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, που επέτρεψε και τη συνολική αποκλιμάκωση των χρεών.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Κερδίζει έδαφος η Τηλεϊατρική, επενδύονται 1,5 εκατ. ευρώ.

Σε «εμβρυακό» επίπεδο εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στα προγράμματα τηλεϊατρικής, με τη 2η ΥΠΕ πάντως να προσπαθεί να καλλιεργήσει την εν λόγω διαδικασία για άσκηση ιατρικής εξ αποστάσεως. Σημειώνεται ότι λόγω της γεωγραφικής κάλυψης της, η 2η ΥΠΕ είναι και η μόνη που αναπτύσσει τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω δημόσιων δομών που περιλαμβάνει το Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ΥΠΕ μέσω ΕΣΠΑ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της ΥΠΕ για το 2018, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1205 τηλεραντεβού, ήτοι 805 περισσότερα από το 2017=. Μπορεί βέβαια η ποσοστιαία μεταβολή να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όμως σε απόλυτο νούμερο τα τηλεραντεβού δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο επέκτασης.

Επίσης το 2018 πραγματοποιήθηκαν 68 διαλέξεις μέσω του ΕΔιΤ από ιατρούς του Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», του ΨΝΑ, του Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο» και του Γ.Α.Ν. Πειραιά «Μεταξά», 28 περισσότερες από το 2017. Όπως μπορούμε επίσης διαπιστώνεται με βάση τα στοιχεία της ΥΠΕ, σε σχέση με το 2017, υπάρχει συμμετοχή από περισσότερα Νοσοκομεία, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχή διείσδυση του ΕΔιΤ στην ιατρική κοινότητα και την αυξανόμενη αποδοχή του. Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τις διαλέξεις παρακολούθησαν εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας που βρίσκονταν σε νησιωτικούς σταθμούς τηλεϊατρικής .Ακόμη σύμφωνα με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ το 2018 πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις που στόχευαν στην ενημέρωση πληθυσμού χωρίς ιατρική παιδεία:
– Εκπαίδευση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και Κυθήρων. Η 2η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τη Δ/νση πρωτοβά΄θμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τα στελέχη της Παιδοπνευμονολογικής, Παιδοαλλεργιολογικής και Παιδονευρολογικής Μονάδας της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ.Ν. Αττικόν οργάνωσε και συντόνισε την υλοποίηση δράσης ενημέρωσης εκπαιδευτικών με θέμα «Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στην Αντιμετώπιση Οξέων Αναπνευστικών, Αλλεργικών και Νευρολογικών Καταστάσεων στο Χώρο του Σχολείου». Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις 10 και 11 Μαΐου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί προσήλθαν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στους κατά τόπους σταθμούς τηλεϊατρικής, όπου και παρακολούθησαν τη σχετική ενημέρωση. Συμμετείχαν περισσότεροι από 110 εκπαιδευτικοί από 15 νησιά.

– Ενημέρωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και Κυθήρων. Η 2η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τη Δ/νση πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας οργάνωσε και συντόνισε την υλοποίηση δράσης ενημέρωσης εκπαιδευτικών με θέμα «Ευαισθητοποίηση στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων». Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την 1η και 29η Νοεμβρίου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί προσήλθαν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στους κατά τόπους σταθμούς τηλεϊατρικής, όπου και παρακολούθησαν τη σχετική ενημέρωση.

Όσον αφορά στις επενδύσεις το Τμήμα Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας της 2ης ΥΠΕ έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ και υλοποιεί δύο επενδυτικά προγράμματα τηλεϊατρικής. Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου την « Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) – Τμήμα 2ης ΥΠΕ σε νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με έμφαση στην άρση της υγειονομικής απομόνωσης των μικρών νησιών» προϋπολογισμού 499.750 ευρώ και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου την «Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίο» 999.400 ευρώ.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Μητσοτάκης: Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Iatropedia


Τέλος στην ταλαιπωρία των συνανθρώπων μας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην τελική ευθεία η διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την διανομή φαρμάκων στο σπίτι. Σε ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρεται στη διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου που αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς».


Prime Minister GR
✔@PrimeministerGR
Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς.


Τι προβλέπει το διυπουργικό νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο θέμα

Στις βασικές προβλέψεις του, για το μείζον αυτό ζήτημα, το διυπουργικό νομοσχέδιο αναφέρει ότι «πολλαπλασιάζονται τα κανάλια διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά… ατελώς και χωρίς την επιβάρυνσή τους». Έτσι, τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτόν. Η αρχή, όπως τονίζει η ΝΔ, θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, όπως σημειώνεται.

Στο μεταξύ, προωθούνται οι διαδικασίες ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, όσοι ασθενείς προγραμμάτιζαν χημειοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, ήταν υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με τη νέα ρύθμιση, η παραλαβή θα γίνεται από την κλινική με δική της ευθύνη και οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν για θεραπεία χωρίς την πρόσθετη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν με το ισχύον σύστημα. Για να ανταποκριθεί το κράτος στη στοιχειώδη αυτή υποχρέωσή του απέναντι στην ευπαθή αυτή ομάδα των συμπολιτών μας, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

Προετοιμασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει -και είναι μάλιστα σε τελικό στάδιο- και για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ. Είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη για την αναζήτηση εταιρείας μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα

Πηγή: Newsit.gr

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Γιατί (δεν) συμφέρει η αναβάθμιση της θέσης νοσηλείας

Σίγουρα σας συμφέρει να νοσηλευτείτε σε συνεργαζόμενο με την ασφαλιστική σας εταιρεία θεραπευτήριο. Τα οφέλη και προνόμια είναι πολλά, οι διαδικασίες απλές και αυτοματοποιημένες, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε κάποια ζητήματα όπως η αλλαγή θέση νοσηλείας


Ποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο να προτιμήσω όταν πρέπει να νοσηλευτώ; Πολλοί αναρωτιόμαστε τι να επιλέξουμε καθώς έχουμε επηρεαστεί από τα σχόλια φίλων και συγγενών για την άψογη φροντίδα ή τις ελλείψεις κάθε νοσοκομείου.

Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές επηρεαζόμαστε και από συναισθηματικούς λόγους. Μπορεί να έχετε συνδεθεί με κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο είτε γιατί νοσηλεύτηκαν εκεί οι γονείς σας και ξέρετε τις νοσοκόμες με τα μικρά τους ονόματα είτε γιατί μείνατε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που σας παρείχαν. Αν προτιμάτε λοιπόν ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο ή όμιλο, θα πρέπει να συνάψετε συμβόλαιο με μια ασφαλιστική εταιρία που να έχει αποκλειστική σύμβαση με αυτό το νοσοκομείο. Μάλιστα αν δηλώσετε μόνο μία επιλογή αντί για πολλές θα μειωθεί το ασφάλιστρό σας.

Σίγουρα σας συμφέρει να νοσηλευτείτε σε συνεργαζόμενο με την ασφαλιστική σας εταιρεία θεραπευτήριο. Τα οφέλη και προνόμια είναι πολλά, οι διαδικασίες απλές και αυτοματοποιημένες. Δεν χρειάζονται προεγκρίσεις και κατάθεση αποδείξεων.

-Φροντίστε να μην σας «μπερδέψουν» με τη θέση νοσηλείας. Ζητήστε με επιμονή την θέση νοσηλείας που δικαιούστε σύμφωνα με το συμβόλαιό σας. Αρνηθείτε να σας μεταφέρουν για καλύτερα σε ανώτερη θέση. Για νοσηλεία σε ανώτερη θέση από την προβλεπόμενη ή την προεπιλεγμένη, ανάλογα με το πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος που έχει επιλέξει. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος εκτοξεύεται δυσανάλογα και θα επιβαρύνει το πορτοφόλι σας (επιπλέον 20-30% των συνολικών εξόδων).

-Θα είχατε ακούσει γνωστούς σας να λένε ότι θα κάνουν εισαγωγή για δύο ημέρες σε ιδιωτική κλινική προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις αφού η ασφαλιστική τους εταιρία καλύπτει τα έξοδα των εξετάσεων μόνο στο πλαίσιο της νοσηλείας. Οι επιλογές ευτυχώς τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερες. Αρκετά προγράμματα καλύπτουν εξετάσεις και επεμβάσεις σε νοσοκομεία χωρίς διανυκτέρευση (one day clinic). Άλλα προγράμματα προσφέρουν δωρεάν ετήσιο τσεκ-απ και άλλα εξετάσεις στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με προνομιακές εκπτώσεις (π.χ. από 30 έως και 60%) επί του ιδιωτικού τιμοκαταλόγου. Επιλέξτε τις έξτρα παροχές που σας συμφέρουν.

Ειδικά για τις επεμβάσεις one day clinic δείτε τι προβλέπεται στο συμβόλαιό σας για τη χρήση της απαλλαγής προκειμένου να μην επιβαρυνθείτε, πληρώνοντας εσείς τα έξοδα.

Πάντως στα περισσότερα προγράμματα υγείας για την ημερήσια νοσηλεία γίνεται χρήση ποσοστού της απαλλαγής, συνήθως του 50%. Δηλαδή αν το ποσό της απαλλαγής ανά Ασφαλισμένο και ανά Περιστατικό Νοσηλείας, είναι 1.500 ευρώ σε περίπτωση Νοσηλείας μίας ημέρας, το εκπιπτόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό 750 ευρώ. Αν τα έξοδα ανέρχονται σε 900 ευρώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ θα τα πληρώσει η εταιρία.

ΠΗΓΗ:https://ygeiamou.gr

Παναγιώτης Μπεχράκης: Κάνει έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές για το κάπνισμα στα νοσοκομεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το κάπνισμα στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, κάνει έκκληση στο προσωπικό που εργάζεται στα ιατρονοσηλευτικά ιδρύματα να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για το καλό της Δημόσιας Υγείας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης διευκρινίζει ότι, από την πλευρά της πολιτείας δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν μέτρα καταστολής, όπως ίσως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι, όπως αναφέρει, αλλά διάθεση συνεργασίας και κοινωνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος.

Δείτε επίσης - Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Π. Μπεχράκης: Τι ειπώθηκε για τον αντικαπνιστικό νόμο

Αυτό άλλωστε προέκυψε και από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης ανάμεσα στον κ. Μπεχράκη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όπως αναφέρει ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής:

“Συμφωνήσαμε με τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, στο θέμα της εφαρμογής του νόμου για τον έλεγχο του καπνίσματος να υπάρξει διάθεση συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού των πολιτών, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ομαλά. Δεν δίνουμε έμφαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που επιμένουν όλοι, αλλά στην πειθώ. Να καταλάβει ο καθένας ότι είναι προς το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας να ισχύσει επιτέλους ο νόμος”.

Δείτε επίσης - “Ντουμάνια” στα νοσοκομεία από “θεριακλήδες” παρά την απαγόρευση Κικίλια – Καταγγελίες από ασθενείς και συγγενείς!
Π. Μπεχράκης: “Γιατροί και νοσηλευτές να ενεργοποιήσουν πρώτοι τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου”

Σε ό,τι αφορά το χθεσινό ρεπορτάζ του iatropedia.gr με καταγγελίες ασθενών και συνοδών για γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν μετατρέψει σε “ντουμάνια” τα νοσοκομεία, ο κ. Μπεχράκης δηλώνει ότι υπάρχουν όντως παραβατικές συμπεριφορές, αλλά η πολιτεία αναζητά συναινέσεις:

“Υπάρχουν και παραβατικές συμπεριφορές, το γνωρίζουμε αυτό. Εγώ ήθελα να κάνω έκκληση, όμως, προς όλους γιατρούς, προς όλους του νοσηλευτές και όλους τους επαγγελματίες υγείας αντί να μετατρέπουν το επάγγελμά τους σε αντικείμενο στόχευσης για τη μη τήρηση του νόμου, να μετατρέψουν τους εαυτούς τους σε πρότυπα εφαρμογής του νόμου και σε μηχανισμό ενεργοποίησης όλης της διαδικασίας για την εφαρμογή του νόμου. Κι όχι να τροφοδοτούν το αντίθετο. Καλώ, λοιπόν, όλους τους συναδέλφους γιατρούς, νοσηλευτές και όποιον, όχι απλώς εργάζεται σε νοσοκομείο αλλά όποιον ασκεί οποιοδήποτε ιατρικό ή παραϊατρικό επάγγελμα, να μετατρέψει τον εαυτό του σε παράδειγμα προς μίμηση και να ενεργοποιήσει τη γραμμή για την εφαρμογή του νόμου και όχι να δίνει τη γραμμή για επίθεση στη μη εφαρμογή του νόμου”, καταλήγει ο κ. Μπεχράκης.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Σε ανοδική πορεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Δημόσιας Υγείας

Σημαντικότερη η άνοδος των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων προς ιδιώτες μέσα στο 2019.

Από Γιώργος Σακκάς Healthmag.gr


Στο 44,2% των συνολικών χρεών της Γενικής Κυβέρνησης προς ιδιώτες διαμορφώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του τομέα υγείας, τα οποία μέσα στο 2019 εμφανίζουν άνοδο. Φαίνεται μάλιστα πως ο τομέας της υγείας είναι αυτός που οδήγησε σε αύξηση τα συνολικά χρέη της Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες τα οποία διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα 1.686 εκατ. ευρώ, με τα 200 εκατ. ευρώ να αποτελούν χρέη του ΕΟΠΥΥ και τα 546 τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το τέλος του 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ είχαν διαμορφωθεί στα 191 εκατ. ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαμόρφωση των χρεών σ’ αυτά τα επίπεδα φέρει τη «σφραγίδα» Μπερσίμη καθώς είχε παραλάβει το Δεκέμβριο του 2015 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ που ξεπερνούσαν το 1,7 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ήταν 4,7 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στις αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού δεν συμπεριλαμβάνονταν οι οφειλές προς τρίτες χώρες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν οφειλές για νοσηλείες Ελλήνων πολιτών σε παρόχους υγείας στο εξωτερικό.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ΓΛΚ, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των χρεών και τον Απρίλιο είχαν υποχωρήσει στα 133 εκατ. ευρώ για να αυξηθούν κατά 50% στο επόμενο δίμηνο.

Νοσοκομεία

Πιο άσχημη όμως φαίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία. Το τέλος του 2018 τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων προς του ιδιώτες είχαν υποχωρήσει στα 294 εκατ. ευρώδηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 με τα χρέη τότε να φτάνουν τα 1.298 εκατ. ευρώ και να εκτιναχθούν το 2012 στα 1.765 εκατ. ευρώ. Πλέον τα χρέη έχουν προσεγγίσει τα 546 εκατ. ευρώ καθώς κινήθηκαν ανοδικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων αποτελούν μικτά ποσά και υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα. Οι δε μειώσεις των οφειλών κατά το προηγούμενο διάστημα επιτεύχθηκαν και με τη σημαντική συμβολή των ίδιων των ιδιωτών, καθώς οι προμηθευτές της υγείας αποτελούν τον μοναδικό κλάδο ο οποίος επιβαρύνεται με rebate και clawback. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου το ότι υπήρξε ορθότερη διαχείριση ειδικά στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, που επέτρεψε και τη συνολική αποκλιμάκωση των χρεών.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Εξετάσεις με sms & manager στα νοσοκομεία -Οι αλλαγές στην Υγεία

Τις αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της Υγείας καταγράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Έθνος»:
https://www.aftodioikisi.gr

Οι πολίτες θα ενημερώνονται στο κινητό τους για να πραγματοποιούν τσεκάπ

Τροποποιείται το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων

Μπαίνουν «μάνατζερ» στα νοσοκομεία

Δέκα νομοσχέδια προ των πυλών από το υπουργείο Υγείας

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Η χρήση μη συνταγογραφημένων αντιβιοτικών αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντιβιοτικά χωρίς συνταγογράφηση αποτελούν ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αποκαλύπτει έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.

Τα μη συνταγογραφημένα αντιβιοτικά αποκτώνται με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να κρατάει κανείς παλιές συνταγές για μακροπρόθεσμη χρήση, να παίρνει συνταγές φίλων και συγγενών, ή να τις εξασφαλίζει με άλλους «υπόγειους» τρόπους.

Ερευνητές από το Κολλέγιο Ιατρικής Μπάιλορ και το Κέντρο Καινοτομίας στην Ποιότητα, την Αποτελεσματικότητα και την Ασφάλεια, εξέτασαν 31 δημοσιευμένες μελέτες για να καθορίσουν το επίπεδο διάδοσης των μη συνταγογραφημένων αντιβιοτικών στις ΗΠΑ και τα παράγοντες που συμβάλλουν στη χρήση τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» έδειξαν πως το ποσοστό χρήσης μη συνταγογραφημένων αντιβιοτικών ποικίλλει από 1% σε ανθρώπους που επισκέπτονται κλινικές έως 66% σε Λατίνους μετανάστες εργάτες. Η αποθήκευση αντιβιοτικών για μελλοντική χρήση κυμαίνεται από 14% έως 48% και το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων σε μία μελέτης δήλωσε πρόθεση να χρησιμοποιήσει μη συνταγογραφημένα αντιβιοτικά.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση είναι ποικίλοι. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται η έλλειψη υγειονομικής ασφάλισης, το κόστος της επίσκεψης σε γιατρό, ντροπή για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η μη παροχή άδειας από την εργασία κ.α.

Πηγή: zougla.gr

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr

Έρχονται άμεσα οι αλλαγές για τις ακτινοθεραπείες! Όλα τα αγκάθια

Δήμητρα Ευθυμιάδου
 

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζονται στο υπουργείο Υγείας οι αλλαγές στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση στόχος είναι να ενεργοποιηθεί και η δεύτερη βάρδια το απόγευμα στο ΕΣΥ προκειμένου να μειωθεί σε έναν βαθμό η λίστα αναμονής που υπάρχει για τους ογκολογικούς ασθενείς προκειμένου να κάνουν μία ακτινοθεραπεία.

Διαβάστε ΕΔΩ πόσο είναι η αναμονή: «Στην αναμονή για μήνες οι καρκινοπαθείς για μια ακτινοθεραπεία! Τι καταγγέλλει ο ΙΣΑ»

 

Ωστόσο φαίνεται ότι το να λειτουργήσουν και τα απόγευμα τα τμήματα για ακτινοθεραπείες δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού απαιτείται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο.
Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ελλείψεων, προκειμένου οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού αλλά και οι προσλήψεις να τεθούν σε προτεραιότητα.


Το πρόβλημα πάντως δεν φαίνεται να εστιάζεται στον αριθμό των μηχανημάτων καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα με νέα συστήματα για ακτινοθεραπείες με χορηγίες από ιδρύματα όπως του Σταύρος Νιάρχος.

Ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα με ΦΠΑ

Όμως ο εξοπλισμός και πάλι δεν επαρκεί γι αυτό και οι ασθενείς προστρέχουν στον ιδιωτικό τομέα όπου όμως είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους για την ιατρική αμοιβή, ανεξάρτητα από τα ποσά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους είναι περισσότερα και εξαιτίας του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται οι ακτινοθεραπείες στις ιδιωτικές κλινικές.


Το τραγελαφικό είναι ότι στις ιδιωτικές κλινικές οι ακτινοθεραπείες επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, κάτι που πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς, όταν στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεν υπάρχει καθόλου ΦΠΑ όπως και στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (θεωρούνται ΠΦΥ).

Πάντως η κυβέρνηση μελετά ακόμη το θέμα των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για τη αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που ισχύει σήμερα όπου ο ασθενής πληρώνει συμμετοχή από την τσέπη του, αφού η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον αντικαπνιστικό νόμο

Αποτέλεσμα εικόνας για μαξίμου

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Ειδική σύσκεψη για την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει συγκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τετάρτη το πρωί στις 10.30 με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να ενημερωθεί για τις κινήσεις, που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Παράλληλα, θα τεθούν οι βάσεις για το συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων (αστυνομίας, δήμων κλπ).

Στο μεταξύ διεύρυνση του αντικαπνιστικού νόμου ζητά η Ελληνική Αντικακρινική Εταιρεία, επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας. Ειδικότερα, ζητά τα μέτρα απαγόρευσης να επεκταθούν και σε παιδικές χαρές, παραλίες της χώρας, άλση και πλατείες, όπου συχνάζουν οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.

Η έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με το 83,8% να χαρακτηρίζει σαν πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου. Μάλιστα, το 76,1% των Ελλήνων να δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας, που διεξήχθη σε 13 περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.

Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου, επιρρίπτοντας ευθύνη και στις δημοτικές αρχές με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ακτινοθεραπείες - Επιβεβαίωση Iatronet από τις προγραμματικές δηλώσεις

Η βελτίωση της εικόνας θα προκύψει - μεταξύ άλλων - από την αξιοποίηση των υπαρχόντων γραμμικών επιταχυντών και τη λειτουργία τους σε δεύτερη βάρδια.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης


Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Iatronet από την Παρασκευή, αποτελούν οι αναφορές του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τέλος στην αναμονή της ντροπής για τις ακτινοθεραπείες, λέγοντας πως αποτελούν από τις κύριες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι θα έχουν πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας, προαναγγέλλοντας άμεσες προσλήψεις 2.000 γιατρών και νοσηλευτών για τα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στόχος είναι να προκηρύσσονται ετησίως 1.500 θέσεις νοσηλευτών, προκειμένου να καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες του συστήματος.

Χαρακτήρισε ως "άμεση προτεραιότητα" την εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών στις ακτινοθεραπείες, τονίζοντας πως στόχος είναι να μπει τέλος στις αναμονές.

Η βελτίωση της εικόνας θα προκύψει - μεταξύ άλλων - από την αξιοποίηση των υπαρχόντων γραμμικών επιταχυντών και τη λειτουργία τους σε δεύτερη βάρδια.

Για την κάλυψη των αναγκών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως θα προκηρυχθούν παράλληλα θέσεις τεχνολόγων – ακτινολόγων για τα δημόσια νοσοκομεία.


Φάρμακα

Πολύ σαφής ήταν και η αναφορά του στους καρκινοπαθείς και τους λοιπούς χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι εξυπηρετούνται σήμερα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ' οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους.

Έκανε, επίσης, λόγο σε άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Ιατρικό Τουρισμό, λέγοντας πως παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη της χώρας μας.

Έκανε λόγο για Κέντρα Παραθερισμού για ξένους πολίτες τρίτης ηλικίας και εξαγωγές φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης "ασημένιας οικονομίας" (silver economy).

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Συνάντηση με τον υπουργό θα ζητήσουν οι Ενώσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Συντάκτης: Virus,

Συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας θα επιδιώξει το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ενημέρωσή του για τα προβλήματα του κλάδου.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΙΣΑ, στις 16 Ιουλίου οι εκπρόσωποι των φορέων αποφάσισαν ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου των εργαστηριακών.
Διαβάστε επίσης: Τι περιμένουν οι Φορείς από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Το Συντονιστικό θα μεταφέρει στην Αριστοτέλους το αίτημα για κατάργηση του clawback και rebate και για την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Μεταξύ άλλων στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η σύναψη συλλογικών συμβάσεων και η θέσπιση πλαφόν. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Τι διεκδικεί η Λάρισα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

* ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ*ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ, ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΝΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ CLAWBACK ΚΑΙ REBATE ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Υψηλές προσδοκίες για την αντιμετώπιση των τεράστιων συσσωρευμένων προβλημάτων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου το εθνικό σύστημα υγείας να εξελιχθεί και να παρέχει υπηρεσίες υγείας ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών καλλιεργεί η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Λάρισα.

Από απλά και μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας στους χώρους παροχής των υπηρεσιών μέχρι και θεσμικές αλλαγές, που μπορεί να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό τοπίο στον χώρο της υγείας ακόμα και με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διατυπώνονται πλέον από τις τοπικές αρχές αλλά και τους υγειονομικούς φορείς μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπου τέθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες στον χώρο της υγείας για τους επόμενους μήνες.

Η "Ε στην προσπάθειά της να συμβάλει στον διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές αλλά και στην επίλυση προβλημάτων σε μια περιοχή που έχει αναδειχθεί στην τρίτη σημαντικότερη στην Ελλάδα στον χώρο της υγείας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επιχειρεί να συγκεντρώσει όλο το πλέγμα των θεμάτων, που πρόκειται να θέσουν οι φορείς της πόλης και της περιφέρειας είτε άμεσα στις συναντήσεις τους είτε έμμεσα μέσω των υπαρχόντων καναλιών επικοινωνίας τόσο με τον υπουργό Βασ. Κικίλια όσο και με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Τη σύμφωνη γνώμη μαζί με τη σχετική άδεια για την προώθηση του πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλίας στη Λάρισα, σχέδιο που παρουσίασε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, το οποίο διοργάνωσε η "Ε", θα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θέτει στην κορυφή της ατζέντας την υπόθεση του Ογκολογικού Κέντρου για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου -διάγνωση και θεραπεία- ιδιαίτερα όταν ο νυν αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης με την ιδιότητά του ως υπουργός Υγείας είχε συμφωνήσει με την προοπτική υλοποίησης του σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διαθέτει ογκολογική νοσηλευτική μονάδα 40 κλινών, χειρουργική νοσηλευτική μονάδα 20 κλινών, μονάδα ημερήσιας θεραπείας, ξενώνα υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, τμήμα άσηπτων χειρουργικών επεμβάσεων, τμήμα ενδοσκοπήσεων/σηπτικά χειρουργεία, μονάδα εντατικής θεραπείας 6 κλινών, τμήματα ακτινοθεραπείας, πυρηνικής ιατρικής, διαγνωστικά και απεικονιστικά εργαστήρια. Θα αποτελείται από 2 ορόφους, ισόγειο και υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ.

Παράλληλα με το Ογκολογικό Κέντρο η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ζητήσει την έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία εντάχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην ατζέντα του Κώστα Αγοραστού βρίσκονται επίσης η δημιουργία Κέντρου Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (Stroke center) καθώς και Μονάδας Εντατικής Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως δεσμεύτηκε στην τελευταία συνάντησή του με τη διοίκηση του ιδρύματος τον προηγούμενο Μάιο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ καθώς από τις καθυστερήσεις παρατηρούνται επιπτώσεις κυρίως στην προμήθεια του εξοπλισμού και των μηχανημάτων.

Στη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο κ. Αγοραστός και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών αναμένεται να θέσει το πάγιο αίτημα να επανέλθουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων στις Περιφέρειες, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί και προβλεπόταν από τον Καλλικράτη. Το αίτημα επανέφερε προχθές στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανακοίνωση για την κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ευελπιστούμε ότι με την αλλαγή της διοίκησης στο Υπουργείο Υγείας το αίτημα αυτό θα επανέλθει προς συζήτηση, και θα ικανοποιηθεί».

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Την επίλυση πολλών προβλημάτων διαφορετικής διαβάθμισης διεκδικούν τα δύο νοσοκομεία της πόλης αρχής γενομένης από τον ορισμό διοικητών και διοικήσεων. Αν και διαχωρίστηκαν από τον προηγούμενο Μάρτιο λειτουργούν με τους αναπληρωτές διοικητές και κοινό διοικητικό συμβούλιο με την εναλλαγή γραμματέων. Η τακτοποίηση του διοικητικού θέματος θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ παρότι η θητεία των δύο αναπληρωτών έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σε εκκρεμότητα που χρήζει διευθέτησης βρίσκονται και οι οργανισμοί των δύο νοσοκομείων, ενώ προϋπολογισμοί και προσωπικό αποτελούν τα δύο σοβαρότερα μόνιμα προβλήματα των τελευταίων χρόνων, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του συνόλου των φορέων των δύο νοσοκομείων και αναζητούν λύση με αυξήσεις στους προϋπολογισμούς και προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στον πολίτη.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κα Ανθή Χαλιβέρα στις προτεραιότητες της διοίκησης βρίσκεται η αντικατάσταση του παλιού γραμμικού επιταχυντή προκειμένου το ίδρυμα να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους 3 και πλέον χιλιάδες ασθενείς ετησίως από τον χώρο της Κεντρικής Ελλάδας καθώς και η σταδιακή αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού και μηχανημάτων, η συντήρηση και επισκευή των οποίων κρίνεται πλέον οικονομικά ασύμφορη.

Από την πλευρά του το Γενικό Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων ως αποτέλεσμα τόσο της χρόνιας αφαίμαξής του προκειμένου να στηριχθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και της συνύπαρξης των δύο νοσοκομείων κάτω από την ίδια διοίκηση. Η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας, που δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, και η βελτίωση - αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεών του, που υστερούν σε ποιότητα, βρίσκονται σε προτεραιότητα, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η ολοκλήρωση της σύστασης και λειτουργίας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διεκδικητικό πλαίσιο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας για τα νοσοκομεία για τα οποία ζητά επιτάχυνση του ρυθμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να ανασάνει το σύστημα, δεδομένου ότι οι θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης είναι πολλές.

Τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, όπως και της ΠΦΥ, με βάση τις ανάγκες κάλυψης των ασθενών, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για δημιουργία δημόσιων κέντρων αποκατάστασης, καθώς και τραυματιολογικών κέντρων, κτιριακή αναβάθμιση, ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ζητά την άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος εισαγωγών.

 Σε τοπικό επίπεδο ζητά:

 α) Αύξηση της χρηματοδότησης των δύο νοσοκομείων μας. Όσον αφορά στο ΓΝΛ είναι μικρότερη κατά 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο ΠΓΝΛ, η όποια μικρή αύξηση απορροφήθηκε από τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ που χορηγούνταν από τα εξωτερικά φαρμακεία.

β) Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις και στα δύο νοσοκομεία.

γ) Να επιλυθούν τα μείζονα προβλήματα των ΜΕΘ, της μεν του ΓΝΛ να ενταχθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου, της δε του ΠΓΝΛ να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό, ώστε να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν όλα τα κρεβάτια.

δ) Προμήθεια αντιδραστηρίων κ.ά. αναλώσιμων υλικών για όλα τα εργαστήρια, τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων.

Ε) Κτιριακή αναβάθμιση, ιδιαίτερα των ΚΥ Φαρσάλων και Τυρνάβου, καθώς και του απαρχαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα στο ΓΝΛ και τα ΚΥ.

CLAWBACK ΚΑΙ REBATE

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος αναπτύσσοντας τις προσδοκίες του ιατρικού κόσμου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης εθνικού σχεδιασμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος "Για τη θεσμική εφαρμογή και λειτουργία της ΠΦΥ, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο ολοκληρωμένος υγειονομικός χάρτης υπηρεσιών και αναγκών, η αγαστή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, η ισότιμη και άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του υφιστάμενου ιατρικού δυναμικού καθώς και της ιατροτεχνολογικής υποδομής, με παράλληλη άσκηση της ιατρικής λειτουργίας μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

Θέσπιση συλλογικών συμβάσεων μετά από διαπραγμάτευση από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη. Πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων κ.λπ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να χρησιμοποιείται ως gatekeeper, όπως επιχειρήθηκε να καθιερωθεί μέχρι σήμερα".

Επιπρόσθετα ζητά:

* Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όσων γιατρών, ανεξαρτήτως ειδικότητας, το επιθυμούν με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

* Πλήρη ηλεκτρονική οργάνωση του συστήματος υγείας, με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς.

* Θεσμοθέτηση αξιοκρατικών κινήτρων απασχόλησης και εκπαίδευσης, ώστε να πάψει η ιατρική μετανάστευση και να μπορέσουν οι γιατροί που ξενιτεύτηκαν να επιστρέψουν.

Χαρακτηρίζοντας το clawback και το rebate «κλοπή» από την τσέπη του εργαστηριακού/κλινικοεργαστηριακού γιατρού προκαλώντας ποικίλα προβλήματα, τόσο στην ποιότητα και ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ασθενή, όσο και στη βιωσιμότητα των ίδιων των εργαστηρίων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας ζητά κατηγορηματικά την πλήρη κατάργησή τους, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα της εκπαίδευσης των ειδικευομένων και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ιατρικού δυναμικού τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης ώστε "το σημερινό εκπαιδευτικό πλέγμα να καταστεί επαρκές και αποτελεσματικό".

 

* * *

Ρεαλισμός, εξορθολογισμός δαπανών και προτεραιότητες!

ΑΧ. ΝΤΑΒΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

4NTABELHS gia uema ygeia

 

Η υγεία χρειάζεται ρεαλισμό, εξορθολογισμό δαπανών και προτεραιότητες υποστηρίζει ο πρόεδρος του ομίλου Animus κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφερόμενος την ανάγκη μεταρρυθμίσων στον χώρο της υγείας.

 

Απαντώντας σε ερώτημα της "Ε" για τις προσδοκίες του από τη νέα ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι "Ο χώρος της υγείας αποτελεί για κάθε ευρωπαϊκή ευημερούσα κοινωνία, προνόμιο των πολλών και όχι εξαίρεση για τους λίγους" θέτοντας ως προϋπόθεση τη σωστή απόδοση των πόρων για την υγεία βάσει προτεραιοτήτων, που η ίδια η ιατρική επιστήμη θέτει αλλά και η εξέλιξη κάποιων παθήσεων στο κοινωνικό γίγνεσθαι ορίζει.

Επίσης σημαντικό κεφάλαιο, όπως σημειώνει, είναι ο απαραίτητος εξορθολογισμός της δαπάνης συνολικά ή επιμέρους σε κλάδους της υγείας, ώστε να μπορεί η αρμόδια πολιτική ηγεσία με κύριο βραχίονά της τον ΕΟΠΥΥ που είναι και ο αγοραστής των ιατρικών υπηρεσιών, να αγοράζει με ποιοτικά κριτήρια το ποιοτικότερο και το οικονομικότερο συνάμα, κάτι το οποίο αποτελεί ύψιστο χρέος του οργανισμού προς τον Έλληνα ασφαλισμένο.

Αναλυτικά ο κ. Νταβέλης αναφέρεται στα τρία σημαντικότερα προβλήματα στον χώρο υγείας σημειώνοντας:

1) Απουσία ουσιαστικής πολιτικής πρόληψης για την υγεία των Ελλήνων με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Μετά την κατάρρευση των αστικών δομών υγείας τύπου παλαιού Ι.Κ.Α. και δεχόμενοι ανεπιφύλακτα ότι τα περιφερειακά κέντρα υγείας ελάχιστα εξυπηρετούν σε σχέση με την κύρια αποστολή και τον ρόλο τους, χρειαζόμαστε επιτακτικά ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικό πρωτοβάθμιο πρόγραμμα υγείας, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι μείγμα δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών.

Προσπάθειες τύπου ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) έπεσαν με το καλημέρα στο κενό, διότι στερούνταν οικονομοτεχνικής αντίληψης όσο και σύγχρονης αρχιτεκτονικής για την πρόληψη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ήθελε να φορτώσει τουλάχιστον επί της αρχής άλλα 300 εκατ. ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο, για να δημιουργήσει ένα ακόμη αποτυχημένο κρατικιστικό μοντέλο πρόληψης για τους πολίτες.

-Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή της πρόληψης, φτάνει να αναλογιστούμε το εξής:

Όταν θα αποφασίσει ένας ηλικιωμένος της υπαίθρου να ζητήσει βοήθεια για ένα απλό πρόβλημα υγείας ή θέμα ρουτίνας με βάση το ιατρικό ιστορικό του και απευθύνεται λόγω έλλειψης ανάλογων υπηρεσιών, σε αστικές δευτεροβάθμιες κλινικές ή σε τριτοβάθμιες πανεπιστημιακές κλινικές υψηλότατου κόστους, αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και σε απόδοση σωστών υπηρεσιών και σίγουρα στο τελικό κόστος, το οποίο με το άναρχο σύστημα που δομήσαμε έως σήμερα είναι δυσθεώρητο.

Η λύση θα μπορούσε να είναι άμεση και αποτελεσματική:

Α) Ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού από όλους τους πολίτες χωρίς τους "δήθεν συμβεβλημένους" ιατρούς του ΕΟΠΥΥ με το πλαφόν των 200 εξετάσεων, κάτι το οποίο αποτελεί εμπαιγμό και εξαπάτηση του ασφαλισμένου. Είναι κοινό μυστικό ότι οι περίφημες 200 επισκέψεις των ιδιωτών ιατρών γράφονται πριν καν ξεκινήσει ο μήνας ημερολογιακά... και κατόπιν για όλες τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα ο ασφαλισμένους πληρώνει απολύτως ιδιωτικά!

Αυτή η εκμετάλλευση και το "προνόμιο" των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών πρέπει να σταματήσει άμεσα!

Η Ελλάδα έχει δεκάδες χιλιάδες εξαιρετικούς επιστήμονες ιδιώτες ιατρούς, που όλοι τους θα μπορούσαν να εξετάζουν ελεύθερα ασθενείς και να αμοίβονται με βάση τον προϋπολογισμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΠΥΥ και που θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Με τον τρόπο αυτό τόσο στην περιφέρεια όσο και στα αστικά κέντρα ο πολίτης θα έχει άμεσα σύμμαχο στο πρωτοβάθμιο πρόβλημα της υγείας του, τον ιδιώτη ιατρό που εμπιστεύεται και γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του.

Ο γιατρός μπορεί να πληρώνεται από τον ασθενή στα οριζόμενα του οργανισμού ανά επίσκεψη και ο πολίτης να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με απλά λόγια να αντιστρέψουμε την αναρχία του σημερινού συστήματος σε τάξη με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα.

2) Ο ΕΟΠΥΥ σε αστικά κέντρα και κατά τόπους περιφέρειες, όπου έχει ανάγκες μαζικών ιατρικών υπηρεσιών με ή χωρίς το ανάλογο ιατρικό προσωπικό, μπορεί ως αγοραστής υπηρεσιών που είναι, να ζητήσει διαγωνιστικά προσφορές από ορφανωμένα (πολυϊατρεία) συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Να του δώσουν λοιπόν προσφορές που θα είναι εξίσου ποιοτικές και συμφερότερες οικονομικά.

3) Κατηγοριοποίηση των προτεραιοτήτων για την αγορά πρωτίστως των αναγκαίων υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ:

Θα πρέπει κάποια στιγμή ως κοινωνία να υποδείξουμε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία τι είναι πολυτιμότερο:

-Να πληρώνω τις ανάγκες του καρκινοπαθή, του ανάπηρου και του αιμοκαθερόμενου χωρίς claw-back, ή να προσφέρω δήθεν "οπτικά είδη" στον ελληνικό λαό, με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για το γενικό προϋπολογισμό του οργανισμού;

-Να πληρώνω επιθέματα ή κάθε μορφής σκευάσματα όταν δεν μπορώ να πληρώσω ζωτικής φύσεως ιατρικές υπηρεσίες και "κουρεύω" ανεξέλεγκτα και οριζόντια τη δαπάνη; Από πότε και σε ποια κοινωνία τα προσφερόμενα ιατρικά είδη αγοράζονται εξίσου με τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες; Προφανώς και έπονται των υπηρεσιών όταν υπάρχουν χρήματα και όταν δεν υπάρχουν χρήματα απλά δεν αγοράζονται!

-Να πληρώνω επίσης ανεξέλεγκτες και χωρίς πλαφόν φυσικοθεραπείες, όταν για τον πραγματικό ανάπηρο και το χρόνιο πάσχοντα που χρήζει νοσηλείας και γενικότερης φροντίδας, έχω διαμορφώσει έναν σύγχρονο Καιάδα;

Όταν για όλα τα παραπάνω αποφασίσουμε τι είναι επιτέλους πολυτιμότερο για την υγεία και τις ανάγκες όλων των πολιτών μας, τότε εύκολα θα αποβάλουμε τα ανούσια και καταχρηστικά.

-Είναι επίσης αδιανόητο ο ΕΟΠΥΥ σήμερα το 2019 να συνεχίζει να αγοράζει υπηρεσίες χωρίς κριτήρια ποιότητας, όταν γνωρίζει ότι όλοι οι πάροχοι δεν παρέχουν την ίδιο ποιότητα υπηρεσιών και παρόλα αυτά όμως το claw-back είναι ίσο για όλους και οριζόντιο.

-Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει ότι η καταχρηστική περικοπή των δαπανών υγείας χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις (claw-back) είναι τόσο παράνομη όσο και καταχρηστική ως πρακτική.

Και εάν υποθέσουμε ότι την πενταετία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2018, το claw-back επιβλήθηκε ως απαραίτητο και αναγκαίο δημοσιονομικό μέτρο, θα υπενθυμίσουμε στους κυβερνώντες ότι τα μνημόνια τελείωσαν στις 20/8/2018!

Εν κατακλείδι δεν μπορεί αυτός που καλείται να "βάλει πλάτη" για να λυθούν τα προβλήματα υγείας του τόπου και αποτελεί το 45% των συνολικών υπηρεσιών υγείας, δηλαδή ο ιδιώτης πάροχος, να του κρατάς παράνομα στη πηγή του τιμολογίου του το 50%! Αυτός ο ιδιώτης πάροχος εφόσον τον διαχειρίζεσαι με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορεί για πολύ να είναι συνεργάτης και αντισυμβαλλόμενός σου με τον ΕΟΠΥΥ.

Η υγεία χρειάζεται ρεαλισμό, εξορθολογισμό δαπανών και προτεραιότητες! Όταν αυτά ληφθούν ως προαπαιτούμενα, τα υπόλοιπα για τους νόμιμους και τους νοήμονες είναι εύκολα!

 

* * *

Οι στόχοι και οι κυβερνητικές επιλογές

Τις στρατηγικές επιλογές που θα πρέπει να ακολουθήσει στον τομέα της Υγείας παρέλαβε σε φάκελο ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως άλλωστε και όλοι οι υπουργοί.

Με κεντρικό σύνθημα “Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες” ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους στόχους που θα πρέπει να ακολουθήσει και ο υπουργός Υγείας.

Ειδικότερα οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες με βάση τους στόχους είναι:

* Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

* Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο.

* Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κ.λπ.).

* Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες.

* Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κ.λπ.).

* Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

* Άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.

* Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.

* Προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

* Ενίσχυση των νοσοκομείων με:

- 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα.

- 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.

* Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

 

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. το άρθρο 96 του νόμου 4600 που ψηφίστηκε αντικανονικά από την Ελληνική Βουλή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί γραπτώς τις επόμενες εβδομάδες επί της αντικανονικότητας που ακολούθησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το άρθρο 96 του νόμου 4600/2019.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. το άρθρο 96 του νόμου 4600 που ψηφίστηκε αντικανονικά από την Ελληνική Βουλή
Το συγκεκριμένο άρθρο, επιβάλει τη θέσπιση τεχνικών κανόνων στα ατμιστικά προϊόντα και βάσει Ευρωπαϊκού Κανονισμού θα έπρεπε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 3 μήνες. Η πρόσφατη (4/6/2019) παρέμβαση της Ρουμανίας με "εμπεριστατωμένη γνώμη" για την αντικανονικότητα του εν λόγω άρθρου στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το όλο θέμα.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, παρότι ο Υπουργός Υγείας είχε ενημερωθεί γραπτώς από φορείς και την Κομισιόν για αυτή την υποχρέωση, επέλεξε να ψηφίσει το άρθρο αυτό και να το καταστήσει πρακτικά άκυρο. Η ακυρότητα έγκειται στη νομολογία της Κομισιόν, για τεχνικούς κανόνες που ψηφίστηκαν πριν τη δημόσια διαβούλευσή τους, η οποία ρητά ορίζει πως δεν είναι αντιτάξιμοι σε ιδιώτη ενώπιον δικαστηρίου".

Σύμφωνα με τις πηγές μας, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οφείλει να πράξει τα αυτονόητα, εναρμονίζοντας το Υπουργείο με τις κοινοτικές υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της ΕΕ: δηλαδή να ακυρώσει το άρθρο 96 και μετά από νέα διαβούλευση στην Κομισιόν, να επανακαταθέσει στις Επιτροπές της Βουλής το αναθεωρημένο άρθρο, χωρίς τις στρεβλές, λανθασμένες και πρωτοφανείς, σε παγκόσμιο επίπεδο, διατάξεις του. Πολλές εξ αυτών αντίκεινται σε θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το άρθρο 96 αποτέλεσε σημείο έντονης κριτικής, τόσο από την επιχειρηματική κοινότητα, όσο και από επιστήμονες σε Ελλάδα και Ευρώπη που έμαθαν για το περιεχόμενό του: απαγορευόταν η πώληση συμπυκνωμένων αρωμάτων και γλυκερίνης, τα ατμιστικά υγρά εξομοιώνονταν με τα νικοτινούχα στις απαγορεύσεις χρήσης, τους επιβλήθηκε προειδοποίηση υγείας που δεν υφίσταται καν στα νικοτινούχα υγρά (δε συμβαίνει σε καμμιά από τις 27 άλλες χώρες της ΕΕ), ενώ παράλληλα αποκτούσαν ενημερωτικό φυλλάδιο για τον κίνδυνο εθιστικότητάς τους (παρά την απουσία νικοτίνης) με μια φιλοσοφία αντιγραφής (copy-paste) από τις προδιαγραφές των νικοτινούχων. Επιπρόσθετα, το άρθρο 96, απαιτούσε τη συνέχιση του παραλογισμού με τις ατμιστικές συσκευές οι οποίες, παρότι δεν περιέχουν υγρό, να φέρουν προειδοποιητική σήμανση "Το προϊόν περιέχει νικοτίνη που είναι εξαιρετικά εθιστική".

Αναφορικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που έχει προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τονίζουν οι πηγές μας, είναι απολύτως απαραίτητη η προηγούμενη αναθεώρηση των διατάξεών του, με γνώμονα την ενσωμάτωση επιτυχημένων ευρωπαϊκών πρακτικών όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα, ο επικεφαλής του αγγλικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρέθηκε τον Ιούνιο στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Νιάρχος, όπου και ανέπτυξε τη γνώση του πάνω στην αντικαπνιστική στρατηγική. Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια του αντικαπνιστικού αγώνα, η Μεγάλη Βρετανία έχει εντάξει με μεγάλη επιτυχία το άτμισμα, λόγω της αποτελεσματικότητάς του στη δημιουργία πρώην καπνιστών, ενώ δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο (VApril, Stoptober) οργανώνει καμπάνιες ενημέρωσης των καπνιστών για αυτό τον σύγχρονο τρόπο αντικατάστασης της καπνιστικής συνήθειας. Διότι, καταλήγουν στελέχη της αγοράς τελικά, στόχος των Υπηρεσιών Υγείας είναι η συντριπτική μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, βλάβης που είναι υπεύθυνη για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων καπνιστών κάθε χρόνο και την ασθένεια πολλαπλασίων, από συνδεδεμένες με τον καπνό νόσους.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Πρόταση δημιουργίας κτηματολογίου Ιατροτεγνολογικού Εξοπλισμού

Γράφει ο Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός – Eμπειρογνώμονας αξιολόγησης και διάχυσης ιατρικής τεχνολογίας

Ο τομέας του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του εκσυγχρονισμού των λειτουργιών και διαδικασιών του σύγχρονου νοσοκομείου τόσο από την πλευρά αντιμετώπισης της ορθολογικής οργάνωσης, διαχείρισης και εισαγωγής νέων μεθόδων και τεχνικών διάγνωσης και θεραπείας όσο και από την πλευρά αναβάθμισης του περιεχομένου και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στον χώρο της ιατρικής, έχουν χαρακτηριστεί από την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση παγίων κεφαλαίων για την αγορά σύγχρονης τεχνολογίας. Πως όμως ορίζεται, αξιολογείται και συμμετέχει η τεχνολογία στην παροχή υπηρεσιών υγείας;

Έχουμε δύο ορισμούς της τεχνολογίας: “τον ιατρικό” και “τον οικονομικό”.

Ο ιατρικός ορισμός της τεχνολογίας, περιορίζεται στο πεδίο του χρήστη και αφορά στην κατανόηση της ασθένειας, ή την λήψη των πληροφοριών για τον προσδιορισμό της θεραπείας της ασθένειας.
Ο οικονομικός ορισμός της τεχνολογίας είναι πιο ευρύς καθώς περιλαμβάνει τις τεχνικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του ιατρικού ορισμού, καθώς και οργανωτικά και εργασιακά δεδομένα που απαιτούνται για την χρήση αυτής της τεχνολογίας στον χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σε όλους τους σύγχρονους οργανισμούς παροχής υγείας διεθνώς, παρουσιάζεται μια συνεχώς αυξανόμενη πίεση προς την κατεύθυνση της παροχής όσο το δυνατό περισσότερης, πληρέστερης και ποιοτικής φροντίδας προς τον ασθενή με παράλληλη ανάγκη για ουσιαστική μείωση των σχετιζομένων δαπανών.

Το νοσοκομείο αποτελεί μια πολύπλοκη συνύπαρξη/συνισταμένη, οικονομικού, ιατρικού, κοινωνικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού συστήματος. Στο νοσοκομειακό περιβάλλον η παρουσία της τεχνολογίας – βιοϊατρική, πληροφορική, τηλεϊατρική, νάνο, ρομποτική κλπ. – και οι πολιτικές υγείας (επιχειρησιακές, στρατηγικές κλπ.), αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά της λειτουργίας του. Το νοσοκομείο ως στοιχείο του συστήματος υγείας υπόκειται και αυτό στις τρέχουσες εξελίξεις και στις αρχές της νέας δημόσιας διοίκησης, δηλαδή στις αρχές του χρόνου, της αξίας, της απόστασης, του ανθρώπινου δυναμικού, της αποδοτικότητας, της διάθεσης και της αποτελεσματικότητας. Στο πλαίσιο των συνεχών προκλήσεων στα συστήματα υγείας, το τεχνολογικό περιβάλλον, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του εκσυγχρονισμού των λειτουργιών και διαδικασιών ενός σύγχρονου νοσοκομείου, τόσο από την πλευρά αντιμετώπισης της ορθολογικής οργάνωσης, διαχείρισης και εισαγωγής νέων μεθόδων και τεχνικών διάγνωσης και θεραπείας, όσο και από την πλευρά αναβάθμισης του περιεχομένου και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Το σύγχρονο νοσοκομείο βασίζεται στην τεχνολογία ως αναπόσπαστο και θεμελιώδες μέρος της λειτουργικής στρατηγικής του, επιτρέποντας του να αξιοποιεί τις δυνατότητές του για την παροχή φροντίδας υψηλής ποιότητας με επίκεντρο τον ασθενή, με όλο και πιο αποτελεσματικούς τρόπους μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και της διαδικασίας επανασχεδιασμού των μεθόδων αξιοποίησης. Στην ουσία, αναπτύσσει τις συνθήκες στις οποίες η ενσωμάτωση της τεχνολογίας δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου η πραγματικού χρόνου πληροφορία διαχέεται πέρα από τα προηγμένα κλινικά συστήματα, προς όφελος του ασθενή.

Η εστίαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας μετατοπίζεται σταδιακά από την μέτρηση των ποσοτήτων και των όγκων προς την μέτρηση των αποτελεσμάτων και των παρεχομένων υπηρεσιών. Η μέτρηση μετατοπίζεται από το ποσοτικό στο ποιοτικό. Η απαίτηση είναι για παροχή καταλληλότερης θεραπείας και φροντίδας με τον πιο αποδοτικά δυνατό τρόπο.

Την διεθνή αυτή τάση ακολουθούν και θα ακολουθήσουν στο μέλλον όλα τα σύγχρονα νοσοκομεία συνειδητοποιώντας ότι θα εξακολουθήσουν να είναι ανταγωνιστικά, μόνο παρακολουθώντας την διεθνή εμπειρία και εξελισσόμενα προς τις κατευθύνσεις και τις επιταγές της σύγχρονης αντίληψης για την παροχή ποιοτικά διασφαλισμένων υπηρεσιών υγείας.

Η μορφή και το είδος των παρεχομένων σήμερα υπηρεσιών υγείας υποστηρίζονται αλλά και επηρεάζονται από την κατανομή των σχετικών οικονομικών πόρων. Παράλληλα, οι σημερινές επενδύσεις στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας, θα προσδιορίσουν την δομή και το είδος των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τα Νοσοκομεία στο μέλλον.

Είναι γνωστό ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επικεντρώσει τις ενέργειές τους σε τέσσερις βασικούς στόχους:

στην αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας
στην συμπίεση του κόστους παροχής υγείας
στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών
στην αξιολόγηση της απόδοσης και αποτελεσματικότητας της σύγχρονης τεχνολογίας
Μέσα σε αυτά τα νέα και ασφυκτικά πλαίσια ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα της βιο-ϊατρικής τεχνολογίας και των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος για την υλοποίηση σύνθετων και μακρόπνοων έργων και επιχειρηματικών σχεδίων παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η καταγραφή του ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού αναγνωρίζεται σήμερα σαν η Λυδία λίθος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας ενός σύγχρονου νοσοκομείου, στα πλαίσια μάλιστα της συμπίεσης των δαπανών υγείας. Η πλήρης καταγραφή του εγκατεστημένου βιο- ϊατρικού εξοπλισμού, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την συνεχή αξιολόγηση και διαχείριση της ιατρικής τεχνολογίας.

Η αναμφισβήτητη σχέση του ιατρικού εξοπλισμού

με το φάσμα των υπηρεσιών που μπορούν να παραχθούν
με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών και θεραπευτικών διαδικασιών που εφαρμόζονται
τα υψηλά κόστη αγοράς και λειτουργίας που αυτός ενέχει
επιβάλουν προσεκτική και τεκμηριωμένη μελέτη καταγραφής και αξιολόγησης του σε όλες τις φάσεις περίπλοκων έργων όπως είναι η λειτουργία νέων κλινικών μονάδων, αναβάθμιση υπαρχόντων και ολική διαχείριση των υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα στο ΕΣΥ είναι ουσιαστικά άγνωστος ο αριθμός των εγκατεστημένων ιατρικών συσκευών, ενώ και για εκείνα που ίσως έχει γίνει κάποια καταγραφή δεν υπάρχουν οι δείκτες λειτουργίας και αξιολόγησης. Στην πράξη, τα νοσοκομεία, δεν έχουν υιοθετήσει διαδικασίες καταγραφής, κωδικοποίησης και συστηματικής παρακολούθησης του εξοπλισμού.

Και αν οι επιπτώσεις της έλλειψης αυτής είναι σημαντική σε επίπεδο νοσοκομείου, μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει σε επίπεδο περιφέρειας και χώρας.

Η έλλειψη δεδομένων για τον αριθμό, το είδος και την κατάσταση του εξοπλισμού καθιστά ουσιαστικά αδύνατο να σχεδιαστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα οργάνωσης και παρακολούθησης του εξοπλισμού σε εθνικό επίπεδο.

Οι λόγοι που επιβάλουν την άμεση καταγραφή του εξοπλισμού μπορεί επιγραμματικά να συνοψισθούν σε:

Εξοικονόμηση χρημάτων από επιπρόσθετο μη αναγκαίο εξοπλισμό.
Ορθολογική διάχυση της τεχνολογίας.
Συγκριτική αξιολόγηση της τεχνολογίας
Προγραμματισμός ανανέωσης παλαιού εξοπλισμού ή μη ικανοποιητικής τεχνολογίας.
Προγραμματισμό εισαγωγής νέων κλινικών εφαρμογών και νέων υπηρεσιών υγείας.
Ανάπτυξη δεικτών μέτρησης απόδοσης και αποτελεσματικότητας.
Καθορισμός προτεραιοτήτων και εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής
Δημιουργία προγράμματος αντικατάστασης ιατρικών μηχανημάτων
Η καταγραφή θα αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο στη διαμόρφωση στρατηγικής, στην ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου και στη λήψη αποφάσεων στον τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού γιατί θα γίνεται με βάση διεθνή δεδομένα και η αξιολόγηση της θα στηρίζεται σε διεθνείς δείκτες αξιολόγησης που αναφέρονται παρακάτω.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1η
Καταγραφή όλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με βάση δελτία καταγραφής εξοπλισμού, τα οποία θα περιλαμβάνουν τον φορέα, το τμήμα, το είδος, το serial number, την κωδικοποίηση, την ονοματολογία της συσκευής, το έτος αγοράς, τη σημερινή κατάσταση, το συμβόλαιο συντήρησης, την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, και τον βαθμό αξιοποίησης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2η
Ταξινόμηση του εξοπλισμού βάσει του συστήματος ονοματολογίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία του βασικού κτηματολογίου του Υπουργείου Υγείας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 3η
Παράλληλα με την καταγραφή θα εκπονηθεί σχέδιο συνεχούς ενημέρωσης του κτηματολογίου βιοϊατρικής τεχνολογίας και θα τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα επαγρύπνησης (Vigilance System).

Δέκα χιλιάδες αναφορές γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, για δυσμενή περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Τα δυσμενή αυτά περιστατικά από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό είναι σοβαρά, οφείλονται σε σχεδιαστικά, κατασκευαστικά ή άλλα προβλήματα του εξοπλισμού αυτού.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 4η
Από την καταγραφή θα προκύψει η ανάγκη τόσο της εκπαίδευσης του προσωπικού στην τεχνολογία όσο η εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδίου συνεχούς ενημέρωσης του προσωπικού στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και την ασφάλεια του ασθενή.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 5η
Από την καταγραφή θα προκύψει η δημιουργία προγράμματος αντικατάστασης των ιατρικών μηχανημάτων για την μείωση του λειτουργικού κόστους του εξοπλισμού και την μείωση του κλινικού ρίσκου των ασθενών και των χρηστών.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης των ιατρικών μηχανημάτων θα βασίζεται μεταξύ άλλων και στους παρακάτω λόγους:

Φθορά ή ζημιά του μηχανήματος που καθιστά ασύμφορη την αποκατάσταση του.
Αναξιοπιστία του μηχανήματος προερχόμενη από το ιστορικό επισκευών του.
Ιατρικά ή τεχνολογικά απαρχαιωμένο μηχάνημα.
Μη ύπαρξη ανταλλακτικών.
Ύπαρξη άλλων μηχανημάτων είτε οικονομικότερων στη χρήση είτε πιο κατάλληλων για τη συγκεκριμένη ιατρική ή κλινική χρήση.
Μη ασφαλή χρήση του μηχανήματος προερχόμενη από λόγους υγιεινής και μολυσματικών συνεπειών.
Έλεγχος και διαχείριση Βιο-ιατρικής Τεχνολογίας
Το ζήτημα του ελέγχου των δαπανών υγείας παραμένει το μείζον πρόβλημα της πολιτικής υγείας διεθνώς. Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό υπάρχει αλλά σε μία λανθάνουσα κατάσταση που απορρέει μόνο από τους οικονομικούς δείκτες των δαπανών υγείας.

Μία από τις συνιστώσες του προβλήματος είναι και ο έλεγχος και η διαχείριση της δαπανηρής βιο-ιατρικής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο διαδικασιών αγοράς ιατρικού εξοπλισμού διαπιστώνεται η έλλειψη προγράμματος ή και στόχου για τον έλεγχο και την διαχείριση της βιο-ιατρικής τεχνολογίας και γενικότερα του εκσυγχρονισμού της προμήθειας της ιατρικής τεχνολογίας. Διαφαίνεται μία άγνοια του τρόπου αναζήτησης νέων μορφών οργάνωσης, μία έλλειψη γνώσης για το πως θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις και οι δείκτες διαχείρισης έτσι ώστε οι παράγοντες που επηρεάζουν την διαχείριση (αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα) της βιο-ιατρικής τεχνολογίας να τίθενται σε αμφισβήτηση.

Τι σημαίνει όμως εκσυγχρονισμός των διαδικασιών προμήθειας του ιατρικού εξοπλισμού;

Τι σημαίνει έλεγχος και διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού;

Τι σημαίνει ορθολογική κατανομή του ιατρικού εξοπλισμού;

Υπάρχει πολιτική εξορθολογισμού στον τομέα της βιο-ιατρικής τεχνολογίας;

Εκσυγχρονισμός σημαίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων και χρήση των καταλληλότερων μεθόδων για την επίτευξή τους.

Έλεγχος σημαίνει τα μετρήσιμα δεδομένα ανάγκης, αξιολόγησης, απόδοσης και αποτελεσματικότητας της ιατρικής τεχνολογίας.

Εξορθολογισμός είναι μία διαδικασία ανατρεπτική στην υπάρχουσα σήμερα προχειρότητα, σπατάλη ή και αυθαιρεσία στον τομέα απόκτησης και διαχείρισης της βιο-ιατρικής τεχνολογίας. Η μη λοιπόν ύπαρξη εξορθολογισμού σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την αδυναμία εκσυγχρονισμού των διαδικασιών.

Πόσες όμως είναι οι δαπάνες επένδυσης της βιο-ιατρικής τεχνολογίας;

Πόση είναι η συμμετοχή της στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα δύο αυτά ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν με την θεώρηση αν η σύγχρονη βιο-ιατρική τεχνολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και άκριτα αποδεκτή με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης ή όχι.

Αν η απάντηση είναι ναι, τότε δεν μιλάμε για το κόστος ή την συμμετοχή της ιατρικής τεχνολογίας στις δαπάνες υγείας, αλλά για την ορθολογική κατανομή της και την μέτρηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της. Τότε απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές στις διαδικασίες προμήθειας και διαχείρισης

Η διαχείριση της βιο-ιατρικής τεχνολογίας περιλαμβάνει το σύνολο των διεργασιών που αφορούν τις διαδικασίες απόκτησης, αξιολόγησης και μέτρησης της αποτελεσματικότητας της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας.

Οι διεργασίες αρχίζουν με τις διαδικασίες απόκτησης
Ποια τεχνολογία χρειαζόμαστε;

Γιατί την χρειαζόμαστε ;

Που θα χρησιμοποιηθεί ;

Πως θα χρησιμοποιηθεί ;

Ποιο θα είναι το όφελος και ποια η αποτελεσματικότητα ;

Τα ερωτήματα αυτά σήμερα δεν απαντώνται. Δεν υπάρχουν διαδικασίες που ορίζουν την σκοπιμότητα και την αξιολόγηση της τεχνολογίας.

Η απόκτηση της “δαπανηρής” πραγματικά τεχνολογίας είναι αυθαίρετη, τυχαία και εξαρτώμενη από παράγοντες που δεν σχετίζονται άμεσα με τους σκοπούς της χρήσης της τεχνολογίας αλλά με τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της διαχρονικής κοινωνικής παθογένειας .

Σε τι μπορεί να βασίζεται η στρατηγική διαχείρισης της βιο-ιατρικής τεχνολογίας σε μια εποχή τόσο γρήγορων αλλαγών, νέων καινοτομιών, και πλήρους αβεβαιότητας, όπως αυτή που βιώνει ο κόσμος; Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις, δεδομένα, στις οποίες μπορεί να βασισθεί η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το υπουργείο υγείας;

Οι υποθέσεις δεν είναι πολιτικές, είναι ποιοτικές, είναι περισσότερο τεχνοκρατικές και βασίζονται σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν σαν σταθερά δεδομένα.

Η απαίτηση παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού βαθμού.
Το δημογραφικό πρόβλημα.
Ο προσδιορισμός της απόδοσης.
Η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.
Η κοινωνία της πληροφορίας
Οι μετατοπίσεις στην κατανομή του διαθεσίμου εισοδήματος, είναι η ομάδα σταθερών δεδομένων, πάνω στα οποία πρέπει να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στον τομέα χάραξης της στρατηγικής.
Η διαχείριση λοιπόν της Βιο-ιατρικής Τεχνολογίας πρέπει να γίνεται βάσει των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών τεκταινόμενων, σε όλο το φάσμα και σε όλη την κλίμακα, που επηρεάζουν αυτή την διαχείριση.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο ευάλωτο σύστημα των προμηθειών των νοσοκομείων και την διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων με ενιαία κωδικοποίηση και αντίστοιχες κλινικές προδιαγραφές.

Οι προδιαγραφές, θα πρέπει να συντάσσονται με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά για τα οποία υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι επηρεάζουν την δυνατότητα ή την αποτελεσματικότητα της χρήσης του προϊόντος.

Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας, που αποτελεί σήμερα ένα από τα μείζονα θέματα στην διαχείριση της βιο-ιατρικής τεχνολογίας, θα πρέπει να βασίζονται σε διεθνή δεδομένα.

Ο προγραμματισμός των προμηθειών και η διενέργεια των διαγωνισμών όπως πραγματοποιείται σήμερα περιπλέκει τόσο τις διαδικασίες όσο και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της βιο-ιατρικής τεχνολογίας.

Σήμερα, η απόκτηση και διαχείριση της βιο-ιατρικής τεχνολογίας χαρακτηρίζεται επιγραμματικά από:

=> χαμηλότατο βαθμό αξιοποίησης και απόδοσης
=> έντονη χωροταξική ανομοιογένεια
=> έλλειψη κριτηρίων αξιολόγησης και
=> προώθηση μη ορθολογιστικής επενδυτικής πολιτικής

Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται ότι δεν υπάρχουν σήμερα δεδομένα που αφορούν την βιο- ιατρική τεχνολογία, βάσει των οποίων θα μπορούσε να σχεδιασθεί και υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα διαχείρισης της βιο-ιατρικής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχει πλήρης και σωστή καταγραφή του ιατρικού εξοπλισμού βάσει της οποίας θα αξιολογούνται όλες οι απαιτήσεις των νοσοκομείων.
Δεν υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης καθώς και δείκτες απόδοσης του υπάρχοντος βιο- ιατρικού εξοπλισμού.
Δεν υπάρχει μελέτη χωροταξικής κατανομής και διάχυσης της ιατρικής τεχνολογίας.
Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το σύγχρονο νοσοκομειακό περιβάλλον, την χρήση της πληροφορικής στα Νοσοκομεία και τις επιδράσεις του στην διαχείριση της βιο- ιατρικής τεχνολογίας.
Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ποιος φορέας θα διενεργήσει τον διαγωνισμό, αλλά με ποια αυστηρά μεθοδολογικά κριτήρια και δεδομένα θα αξιολογήσει τις απαιτήσεις των νοσοκομείων, τις ανάγκες του ιατρικού κόσμου και τελικά τις επιπτώσεις των δαπανών στο κοινωνικό όφελος και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα σε άρθρα, μελέτες , βιβλιογραφία και φυσικά στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα λοιπόν μετατίθεται στην διαχείριση αυτών των πληροφοριών , στην αξιολόγηση τους, στην μεταφορά τους στα ελληνικά δεδομένα και στην εφαρμογή τους στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Σήμερα το πρόβλημα και ο προβληματισμός είναι πώς θα διευρυνθεί ο κύκλος εκείνων που θα έχουν πρόσβαση στις διαθέσιμες πληροφορίες και πώς οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από που βρίσκεται το νοσοκομείο, αφού η δυνατότητα λήψης και αποστολής πληροφοριών έχει καταστεί το νέο τεκμήριο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.

Η γνώση και η πληροφόρηση, είναι πλέον αλληλένδετες και η πρόσβαση στα δεδομένα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ο k. Shashi Tharoor, συγγραφέας και πρώην βοηθός του Γ.Γ. του ΟΗΕ σε θέματα επικοινωνίας, υποστηρίζει χωρίς ενδοιασμό ότι «η νέα γραμμή της φτώχειας χαράζεται από το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή και όχι μόνο από τούς οικονομικούς δείκτες των χωρών.

Πηγή: Hospital Supply HTA

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

70 εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία – Στα χαρτιά ο νέος Ξενώνας Εφήβων!

Είναι σύνηθες, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, τα προβλήματα να μην λύνονται. Αυτό συνέβη και με τα παιδιά που "φιλοξενούνται" στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία μετά από εισαγγελική παραγγελία, επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλες μεταβατικές δομές. Το πρόβλημα προκάλεσε θόρυβο τον περασμένο Απρίλιο, όμως, ακόμα δεν βρήκε τη λύση του...


Η εγκατάλειψη από την πολιτεία δεκάδων παιδιών, που “φιλοξενούνται” σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία σε ακατάλληλο γι'αυτά περιβάλλον -καθώς η επιμέλειά τους, έχει αφαιρεθεί από τους γονείς τους με εισαγγελική παραγγελία- είναι παλιά πληγή στη χώρα μας, η οποία κατά καιρούς επανέρχεται.

Ήταν στα μέσα του περασμένου Απριλίου όταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά και οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων “Αγ.Σοφία” ανέδειξαν το πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλων προνοιακών δομών και κατήγγειλαν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενούνται "προσωρινά” εδώ και χρόνια, 40 ασυνόδευτα παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων "Αγ.Σοφία".

Οι αποκαλύψεις για την παραβατικότητα που έχουν αναπτύξει οι έφηβοι -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν βεβαρημένο ιστορικό εξαιτίας τραυματικών οικογενειακών εμπειριών- αλλά και η μηδενική μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για την αποκατάσταση της ψυχοκοινωνικής τους ισορροπίας, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.


Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να ασχοληθεί με το πρόβλημα, το οποίο ωστόσο, δεν της ήταν άγνωστο. Ο πρώην υπουργός Υγείας κ.Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε -μετά από σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια- ότι θα δημιουργηθούν, όχι ένας, αλλά δύο Ξενώνες για Εφήβους (ένας για αγόρια και ένας για κορίτσια) σε δομές που θα παραχωρήσει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), μετά από σχετική Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μάλιστα, δεσμεύτηκε να εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις αρχές Μαΐου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία που δόθηκε για τη λειτουργία των ξενώνων ήταν τα τέλη Ιουνίου.


Παίδων "Αγ.Σοφία"

Ποια είναι η εικόνα σήμερα
Οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν, ενώ οι 40 έφηβοι του “Αγία Σοφία” που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μην έχουν βρει μόνιμη στέγη, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα παιδιά (από 10 έως 16ετών) που φιλοξενούνται σήμερα στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι:

35 στο Παίδων “Αγ.Σοφία”
15 στο Παίδων “Αγλ. Κυριακού”
22 στο Παίδων “Πεντέλης”
Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν και περίπου 20 βρέφη εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στα δημόσια μαιευτήρια “Ελενα Βενιζέλου” και “Αλεξάνδρα”, εξαιτίας προβλημάτων υποστελέχωσης του Κέντρου Βρεφών “Η Μητέρα”, δομή που θα μπορούσε να τους προσφέρει προσωρινή φιλοξενία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" αναγκάστηκε προεκλογικά να ανακοινώσει το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής βρεφών, λόγω έλλειψης προσωπικού.


Ειδικευόμενοι του Παίδων “Αγ.Σοφία”: “Καμία αλλαγή από τον Απρίλιο”
Ο γιατρός Σωτήρης Σεμερτζιάν, μέλος της Επιτροπής Ειδικευομένων Ιατρών της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής του Παίδων “Αγ. Σοφία”, υποστηρίζει μιλώντας στο Iatropedia.gr ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια:

“Καμία θεσμική ή νομική αλλαγή. Όπως τα λέγαμε και τον Απρίλιο. 'Εχουμε περισσότερα ή λιγότερα παιδιά και περισσότερα ή λιγότερα προβλήματα μαζί τους. Μέχρι τέλη Ιουνίου είχαν πει ότι θα ήταν έτοιμη μία νέα δομή και προφανώς δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια ενέργεια. Κάποια παιδιά προχώρησαν παρακάτω σε ιδρύματα, αλλά ήρθαν άλλα. Εξακολουθεί η ροή των περιστατικών”, αναφέρει ο γιατρός.Οι έφηβοι δεν λαμβάνουν ειδική φροντίδα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά. Μετά από σειρά βίαιων επιθέσεων που σημειώθηκαν εναντίον του προσωπικού του νοσοκομείου, αλλά και άλλων νοσηλευομένων παιδιών, οι γιατροί του Παίδων “Αγ. Σοφία” πήραν την πρωτοβουλία στα τέλη Απριλίου και έστειλαν επιστολή στον Διοικητή του Νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας, στην οποία έκαναν λόγο για σαφή “κακοποίηση” των παιδιών :

“Τα περισσότερα παιδιά είναι ασυνόδευτα, απέχουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες-σχολείο, δεν έχουν κανέναν οικείο, δεν έχουν συγκεκριμένους ενήλικες φροντιστές και οι μέρες τους κυλούν χωρίς περιεχόμενο. Γεγονός που συνιστά μια ξεκάθαρη μορφή ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ για τα ίδια τα παιδιά, που κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή. Αναπόφευκτα, το δυσμενές για εκείνα περιβάλλον, επιδεινώνει την ψυχική τους κατάσταση και τη συμπεριφορά τους", τόνιζαν χαρακτηριστικά οι γιατροί στην επιστολή τους.


Ο γιατρός κ. Δεμερτζιάν επισημαίνει σήμερα, ότι οι γιατροί εξακολουθούν να ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά αυτά: “Αξιοπρεπείς συνθήκες και ασφάλεια! Πρώτα και κύρια για τα ίδια τα παιδιά, για τα υπόλοιπα που νοσηλεύονται και για εμάς το προσωπικό”, αναφέρει ο γιατρός και συμπληρώνει: “Θεωρούμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της λύσης είναι να μην έρχονται αυτά τα παιδιά στο Παίδων για διαμονή. Αν δεν είναι απαραίτητο για την υγεία τους, να βρίσκονται εξ' αρχής σε κάποιον χώρο υπό την ευθύνη κάποιων ανθρώπων, που θα μπορούν να τα χειριστούν ως προσωρινοί κηδεμόνες ή επιτηρητές. Αλλιώς καταντάμε να γίνεται το νοσοκομείο “σπίτι” τους. Και όχι χώρος που γίνονται προληπτικές εξετάσεις”

 

ΠΟΕΔΗΝ: “Αν δεν σταματήσει η ροή των παιδιών με εισαγγελικές παραγγελίες, δεν θα λυθεί το πρόβλημα”
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνει ότι οι νέες ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (το οποίο εποπτεύει τις προνοιακές δομές) θα πρέπει να συνεργαστούν με τοΕθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ώστε να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό. Οι διαδικασίες για την παραχώρηση του χώρου στο Υπουργείο Υγείας από το Εργασίας, για τη δημιουργία του ξενώνα θα πρέπει να επισπευσθούν, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος:

“'Ολα στη “σκέψη” έχουν μείνει. Επίσης, το υπουργείο Υγείας δεν είναι αρμόδιο για τη λειτουργία του Ξενώνα, θα πρέπει να τη δώσει σε ΜΚΟ. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Η λύση είναι συγκεκριμένη. Χρειάζονται επειγόντως νέες δομές και στελέχωση. Πώς να πάνε τα παιδιά σε προνοιακές μονάδες, όταν η λίστα αναμονής είναι 1 χρόνος; Πως να μεταφερθούν τα βρέφη από τα μαιευτήρια στο “Μητέρα”, όταν έκλεισε το τμήμα και δεν γίνονται εισαγωγές; Δεν υπάρχει προσωπικό, υπάρχει συρρίκνωση της λειτουργίας. Πρέπει να αλλάξει η πολιτική με λίγα λόγια για να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Και το ΕΚΚΑ πρέπει να πάρει την ευθύνη να μην στέλνει παιδιά με εισαγγελική παραγγελία στα παιδιατρικά νοσοκομεία”, τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.


Συνήγορος του Παιδιού: "Τα παιδιά εκδηλώνουν ακόμη και μεταδιδόμενα νοσήματα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία"
Από το 2015, ο Συνήγορος του Παιδιού έχει συντάξει σχετική 'Εκθεση, με τις διαπιστώσεις του για τη λειτουργία ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, με τίτλο “Τα Δικαιώματα των Παιδιών που ζουν σε ιδρύματα”.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο πρόβλημα της μακροχρόνιας παραμονής των ασυνόδευτων παιδιών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, αλλά και στις σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις του:

“Ο αριθµός των παιδιών που εισάγονται ή παραµένουν στο νοσοκοµείο για κοινωνικούς λόγους έχει αυξηθεί δραµατικά τα τελευταία 3-4 χρόνια. Σε αυτά συµπεριλαµβάνονται παιδιά µεταναστών και προσφύγων, τα οποία πολλές φορές δεν οµιλούν ούτε κατανοούν την ελληνική γλώσσα, γεγονός που προκαλεί επιπρόσθετες δυσκολίες στην παραµονή και φροντίδα τους στον χώρο του νοσοκοµείου. Οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής στα ενδιαφερόµενα παιδιά είναι πολλαπλές, καθώς σε µια ιδιαίτερα κρίσιµη και δύσκολη περίοδο βρίσκονται ουσιαστικά µόνα τους σε άγνωστο περιβάλλον, χωρίς σταθερά πρόσωπα φροντίδας, µε πολλούς περιορισµούς, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη ή τα αναγκαία ερεθίσµατα. Αναφέρονται περιπτώσεις παιδιών που εκδηλώνουν νοσήµατα, ως αποτέλεσµα της µακρόχρονης παραµονής στο νοσοκοµείο. Επίσης, συχνό φαινόµενο είναι η εισαγωγή τους σε µονάδες νοσηλείας παιδοψυχιατρικών κλινικών των νοσοκοµείων, λόγω αντιδράσεων συµπεριφοράς οι οποίες δεν συνιστούν ψυχική διαταραχή, αλλά απόρροια εµπειριών κακοποίησης ή παραµέλησης, ή ακόµη και της ίδιας της παραµονής τους στο νοσοκοµείο στις παραπάνω συνθήκες”.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του Συνηγόρου του Παιδιού ΕΔΩ
 

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Οι «καυτές πατάτες» για την κυβέρνηση της ΝΔ στην Υγεία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει «καμένη γη» στην Υγεία. Ούτε όμως και 250 εκατ. ευρώ πλεόνασμα στα νοσοκομεία, όπως έλεγε. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και υπάρχουν μεγάλες «καυτές πατάτες» για τον νέο υπουργό Υγείας.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, επικρατέστερος εμφανίζεται ο γιατρός κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος εκλέγεται στην Καρδίτσα και μέχρι πρότινος ήταν γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Δίπλα του φέρεται ότι θα βρεθεί ο τεχνοκράτης κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος είχε διατελέσει γ.γ. του υπουργείου Υγείας, πρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος της Α΄ ΥΠΕ Αττικής.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε βασικό ρόλο στη σύνταξη του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία και θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να υποστηρίξει τον κ. Τσιάρα, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε πολιτική εμπλοκή με την Υγεία. Ωστόσο, ως ιατρός μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος είναι βέβαιο ότι έχει γνώση για τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του στον ιδιωτικό τομέα και είχαν ως αποτέλεσμα την απεργία λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Πιέσεις για αύξηση χρηματοδότησης

Η πρώτη «καυτή πατάτα» λοιπόν δεν είναι άλλη από τις απαιτήσεις και πιέσεις όλων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, εργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακοβιομήχανοι, φυσικοθεραπευτές μέχρι και οπτικοί είναι δυσαρεστημένοι, καθώς ο υφιστάμενος κλειστός προϋπολογισμός ανά κατηγορία δαπάνης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Έτσι, καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά σε εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback).

Τα μέτρα αυτά εισήχθηκαν με τα Μνημόνια ως έκτακτα μέτρα και εύλογα πλέον οι πάροχοι θέτουν ζήτημα κατάργησής τους. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ ελάχιστα είπε προεκλογικώς για το τι ακριβώς θα κάνει. Γενικόλογα, άφηνε να εννοηθεί ότι τα χρήματα επαρκούν και πως θα χρειαστεί να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου – εκεί που απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη δαπάνη για φάρμακα, τόσο εξωνοσοκομειακά όσο και στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά μόνο να αναφερθεί ότι, το 2018, οι συνολικές εκπτώσεις και επιστροφές έφθασαν το αστρονομικό ποσό του 1,4 δις ευρώ, ενώ ο κλειστός προϋπολογισμός ήταν περίπου 2,5 δις (1,945 δις + 550 εκατ.).

Μένει να δούμε λοιπόν ποια μέτρα θα λάβει η νέα κυβέρνηση, ώστε να ελεγχθεί πραγματικά η κατανάλωση φαρμάκων, χωρίς φυσικά να μειωθεί η ποιότητα της περίθαλψης προς τους πολίτες. Το βασικό ερώτημα είναι: Θα τολμήσει η ΝΔ να ελέγξει με αυστηρότητα τη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς;

Την ίδια στιγμή εδώ και ενάμιση χρόνο κανένα νέο φάρμακο, που έχει λάβει άδεια στην Ε.Ε. δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, καθώς έχει κολλήσει η διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ. Το ζητούμενο λοιπόν για τη νέα κυβέρνηση είναι να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Γενικότερα, στο πρόγραμμά της, η ΝΔ κάνει λόγο για δημιουργία ξεχωριστού οργανισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας. Φυσικά, ο οργανισμός αυτός δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη (άλλες χώρες έκαναν μερικά χρόνια!) και το ερώτημα είναι τι θα κάνει με την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι θα τη διατηρήσει, αλλάζοντας τη σύνθεσή της.

Ανατιμολόγηση φαρμάκων

Η δεύτερη καυτή πατάτα αφορά την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων. Η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε το σύστημα, πριν από μερικούς μήνες, γεγονός το οποίο η ΝΔ χαρακτήρισε δώρο κυρίως προς τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση, αλλά τελευταία στιγμή έκανε πίσω, φοβούμενη προφανώς την κριτική ότι δίνει αυξήσεις στα φάρμακα…

Με βάση το νέο σύστημα, τα πρωτότυπα φάρμακα λαμβάνουν τιμή με βάση το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ μέχρι πρότινος λαμβάνονταν υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των 26 χωρών της Ευρώπης. Επίσης με το νέο σύστημα, θα πρέπει να γίνεται μία ανατιμολόγηση το χρόνο, έναντι δύο με το παλαιότερο.

Η ΝΔ λοιπόν πρέπει να πάρει αποφάσεις άμεσα, καθώς ήδη έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την τελευταία ανατιμολόγηση. Παράλληλα, πρέπει να καταργήσει το ισχύον (αφού άσκησε κριτική στη Βουλή) και να παρουσιάσει το δικό της το ταχύτερο δυνατόν.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η απερχόμενη κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει αλλαγές στην ΠΦΥ, δημιουργώντας τις λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε λειτουργία περίπου 100 μονάδες, ενώ στόχος ήταν να γίνουν συνολικά άλλες 150.

Η ΝΔ είχε ασκήσει δριμεία κριτική για το εγχείρημα και είχε εξαγγείλει ότι αν εκλεγεί θα καταργήσει τις ΤΟΜΥ, ενσωματώνοντάς τες στα υπάρχοντα κέντρα υγείας. Μένει να δούμε πώς ακριβώς θα κινηθεί και κυρίως ποια θα είναι η δική της μεταρρύθμιση.

Στο πρόγραμμά της αναφέρει ότι θα εφαρμόσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, προχωρώντας σε συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. Μοντέλο που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία και Ιρλανδία. Πολλοί ειδικοί μάλιστα λένε ότι ταιριάζει καλύτερα στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι έχουμε τους περισσότερους γιατρούς, σε σχέση με τον πληθυσμό.

Γενικότερα, η ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι θα επενδύσει στην πρόληψη. Μένει να δούμε πώς αυτό θα γίνει πράξη.

Επιλογή στελεχών

Η ΝΔ είχε ασκήσει έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για την κομματική επιλογή διοικητών σε νοσοκομεία και λοιπούς φορείς στο χώρο της Υγείας. Γενικά, εκτιμάται ότι στο χώρο της Υγείας χρειάζονται περίπου 200 στελέχη για να αναλάβουν τη διοίκηση νοσοκομείων και φορέων, όπως ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, Επιτροπή Προμηθειών, ΑΕΜΥ Α.Ε. κλπ.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για τον Κ. Μητσοτάκη – ο οποίος στις διακηρύξεις του είναι υπέρ της αξιοκρατίας – είναι να θεσπίσει ένα δίκαιο και αξιοκρατικό πλαίσιο για την ανάδειξη των στελεχών, που θα αναλάβουν τη διοίκηση και διαχείριση στο χώρο της υγείας.

Για να σας δώσω μία αδρή εικόνα για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το ζήτημα, αρκεί να σας αναφέρω ότι μεγάλα νοσοκομεία έχουν προϋπολογισμό 100-200 εκατ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 4,5 δις ευρώ!

Υ.Γ. Προεκλογικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάθετος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Θεωρώ ότι το μέτρο αυτό μαζί με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (και φυσικά την τήρηση της άρσης του) πρέπει να γίνουν άμεσα και θα κρίνουν πολλά για την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΛΛΟΚ: Κίνδυνοι από το πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις

Συντάκτης: Virus

Νέος Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς προέκυψε, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, εξαιτίας της απόφαση του ΕΟΠΥΥ να θέσει μηνιαίο πλαφόν ανά μηχάνημα, στις απεικονιστικές εξετάσεις (Αξονικές, Μαγνητικές, Μαστογραφίες), που εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Στόχος είναι η μείωση της δαπάνης αλλά «πετώντας για ακόμη μία φορά το μπαλάκι στους ασθενείς», σημειώνει η ΕΛΛΟΚ.

Συμφωνώντας με την αναγκαιότητα εξορθολογισμού στο τομέα των απεικονιστικών εξετάσεων, η ΕΛΛΟΚ εξηγεί ότι με αυτό τον τρόπο που επιχειρείται η περικοπή των δαπανών, ο οργανισμός «μετακυλύει ξεκάθαρα» αυτήν «στον αδύναμο κρίκο του συστήματος, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους».

Γι’ αυτό και πολλούς άλλους κινδύνους που παραθέτει παρακάτω καλεί τον ΕΟΠΥΥ να ανακαλέσει την απόφασή του.

Απαραίτητα μέτρα

Μια τέτοια προσπάθεια σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί με συγκεκριμένα βήματα όπως είναι η εφαρμογή των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η μέριμνα για την λειτουργία του εξοπλισμού που υφίσταται στις δημόσιες δομές, ο οποίος σήμερα υπολειτουργεί, (αύξηση ωραρίου λειτουργίας) αλλά και η αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού με σύγχρονη τεχνολογία.
Κίνδυνοι για τον ασθενή

«SOS» εκπέμπει η ΕΛΛΟΚ, αφού το νέο σύστημα των περιορισμών που εισάγει ο ΕΟΠΥΥ, όπως υποστηρίζει «εκθέτει τους ασθενείς σε μία σειρά κινδύνων, για τους οποίους δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα».

Συγκεκριμένα, εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διάκριση του επείγοντος περιστατικού, από εκείνα που μπορούν να προγραμματιστούν αρκετά νωρίτερα, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τη ζωή των ασθενών.

Επίσης, η ΕΛΛΟΚ ισχυρίζεται ότι «επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς, καθώς με το νέο μέτρο δε θα περιοριστεί η συνολική δαπάνη, αλλά μόνο η δημόσια δαπάνη, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Απόφαση στο πόδι

Ακόμη, δεν έχει διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας, μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι ασθενείς θα μπορούν να ελέγχουν τόσο την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ραντεβού σε πραγματικό χρόνο, όσο και την πληρότητα των διαγνωστικών κέντρων.

«Με την ισχύουσα διάταξη, το κάθε διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να εφαρμόζει την πολιτική του κατά το δοκούν, γεγονός που θα οδηγήσει στην εμφάνιση κερδοσκοπικών φαινομένων (Στο παρελθόν υπήρξε έντονο το ίδιο φαινόμενο όταν είχαν τεθεί τα όρια στις ιατρικές επισκέψεις των συμβεβλημένων ιατρών)» καταγγέλλει η ΕΛΛΟΚ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συρρικνώνεται ο αριθμός των ασθενών που θα μπορούν να επιλέξουν τα διαγνωστικά κέντρα με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και καλύτερες διαγνωστικές δυνατότητες, εξασφαλίζοντας καλύτερες υπηρεσίες, με μειωμένη έκθεση σε ακτινοβολία, σε σχέση με αυτά που διαθέτουν παλαιότερο ή ανασκευασμένο εξοπλισμό.

Επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης

Μεταξύ άλλων, διευρύνεται η ανισότητα μεταξύ των ληπτών υπηρεσιών υγείας, καθώς θα διενεργούνται οι ιατρικές πράξεις σε καθορισμένο χρόνο, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των πολιτών να τις πραγματοποιήσουν .

Σαφώς για τα διαγνωστικά κέντρα «λειτουργεί ως αντικίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς δεν αναγνωρίζεται η αξία της ποιότητας και δεν επιβραβεύεται η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους ασθενείς».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ζητά από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο μέτρο, αναλογιζόμενη τις κοινωνικές διαστάσεις των επιλογών της. Ταυτόχρονα να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή χρήση των υπηρεσιών υγείας καθώς και την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Νίτσας: Η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας έχει χειροτερέψει κατά 65,2%

«Μέρα με τη νύχτα απέχουν οι απόψεις των πολιτών, από αυτές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για την ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 2019» όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας στο πλαίσιο της παρουσίασης της καθιερωμένης έρευνας για την Υγεία -για έβδομη συνεχόμενη χρονιά την ίδια περίοδο- που πραγματοποιεί για λογαριασμό του συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων “to the point”.

Μέρα με τη νύχτα απέχουν οι απόψεις των πολιτών, από αυτές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για την ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 2019» όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας

Ο κ. Νίτσας επισήμανε ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες «τα δύο τελευταία χρόνια η ποιότητα των υπηρεσιών έχει… χειροτερέψει κατά 65,2% παρά τις επίμονες και συνεχείς διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου ότι έχει… βελτιωθεί!»

Η έρευνα αναδεικνύει κι άλλα στοιχεία, όπως ότι «η υποχρεωτική επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, μέσω ασφαλιστικού φορέα, θα δυσκολέψει την υπάρχουσα κατάσταση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Θ. Νίκος Μπάτζιος και ότι «ποσοστό 68,4% δεν έχει εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό ενώ ποσοστό 67,6% δεν γνωρίζει τι είναι οι ΤΟΜΥ – Τοπικές Μονάδες Υγείας». Την ίδια ώρα «το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια θεωρεί ότι έχει αυξηθεί κατά 45,6%».

Ιδιωτικά ιατρεία
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες επισκέπτονται κυρίως ιδιωτικά ιατρεία, στη συνέχεια νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ιδιωτικά νοσοκομεία και τέλος τις ΠΕΔΥ.

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. Νίκος Νίτσας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (ο οποίος συμβουλεύει την επόμενη κυβέρνηση για θέματα της αρμοδιότητας του) τόνισε ότι «η νυν ηγεσία ζητά από τους… επόμενους όσα δεν έχει πράξει ο ίδιος!

Βεβαίως και οι δομές υγείας πρέπει να ενισχύονται με γιατρούς, όμως οι μισθοί πείνας και η γενικότερη απαξιωτική συμπεριφορά των αρμόδιων υπουργών Υγείας της σημερινής κυβέρνησης τους έστειλε… μαζικά στο εξωτερικό!

Η απερχόμενη κυβέρνηση σπατάλησε ευρωπαϊκά κονδύλια -δύο χρόνων- για δημιουργία θνησιγενών μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ) ενώ θα μπορούσε μ΄ αυτά τα χρήματα του ΕΣΠΑ να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές, να ανακουφίσει και να γλυτώσει τους πολίτες από περιττή γραφειοκρατία και αναχρονιστικά πισωγυρίσματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.»

Μεταρρύθμιση…
Χαρακτηριστικά ο υπουργός είπε ότι «θα συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Θα προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με νέα φιλοσοφία, μέσα από αποκεντρωμένες δημόσιες δομές ή θα βάλλουν «Χ»; Θα συνεχιστεί η ηθικοποίηση του συστήματος υγείας; Αυτά είναι τα κρίσιμα πολιτικά διακυβεύματα…»

Απαντώντας ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. Νίκος Νίτσας τόνισε «Χ έχουν βάλει οι πολίτες στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) και στον οικογενειακό γιατρό. Το 67,6% δεν γνωρίζει τι είναι οι ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός. Μόνο 4% έχουν επισκεφθεί τις νέες δομές ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας.

Περιμένουμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να ενσκήψει στο πρόβλημα της περίθαλψης. Αξιοποιώντας τόσο τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Πράγμα που δεν έχει γίνει από τη σημερινή ηγεσία και είναι η αιτία της δυσαρέσκειας των πολιτών που αποτυπώνεται στην έρευνα του Ι.Σ.Θ.»

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ