ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

10 αλλαγές που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής στην ΠΦΥ

10 αλλαγές που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής στην ΠΦΥ

Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την επόμενη ημέρα στην Υγεία με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η εκδήλωση με θέμα «Ποιοτική Υγεία για όλους – Ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα», αποτελεί την πρώτη από τις θεματικές ημερίδες που έχει προναγγείλει το ΚΙΝΑΛ για την παρουσίαση των πολιτικών θέσεών του στην κοινωνία, στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα. Η επιλογή του θέματος με το οποίο το ΚΙΝΑΛ άνοιξε τον «κύκλο» των θεματικών εκδηλώσεων που έχει προαναγγείλει, μόνο τυχαία δεν είναι φυσικά, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) φέρει στην «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ τόσο ως προς τον σχεδιασμό όσο και ως προς τη λειτουργία του.

«Το ΕΣΥ μετατρέπεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε ένα προνοιακό σύστημα χαμηλής ποιότητας, με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, που σπρώχνει όσους έχουν τη δυνατότητα στην ιδιωτική υγεία» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην κατάσταση που αντιμετώπισε στο ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. «Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υποχρηματοδότηση. Τεχνολογικός εξοπλισμός απαξιωμένος που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές» σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταγγέλλοντας ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα ζητά προεγκρίσεις για χορήγηση φαρμάκων για θεραπείες, ακόμη και για εσωτερικούς ασθενείς.

«Η εικόνα χαρακτηρίζει σήμερα δυστυχώς το σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επισήμανε η κα Γεννηματά, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα κονδύλια που διαθέτει για την Υγεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκ. ευρώ που ήταν ετησίως πριν το 2015, μειώθηκε στα 100 εκ. ευρώ το 2018. Οι δαπάνες αυτές, πρόσθεσε, φορτώθηκαν στην πλάτη των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων με την αύξηση των εισφορών υγείας.

Το ποσοστό της οικογενειακής δαπάνης όσων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας αυξάνεται σταθερά παρά το νόμο για τους ανασφάλιστους. Πολύ φυσικό. Ένας χαμηλοσυνταξιούχος πληρώνει κατά μέσο όρο ως και 50% συμμετοχή, από 22% που ήταν το 2012″ είπε δεικτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι θυσιάζουν τα πάντα για το υπερπλεόνασμα.

Η διάλυση του ΕΣΥ βολεύει πλήρως η Νέα Δημοκρατία, εκτίμησε η κα Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση διαμορφώνει μια αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς υγείας που, με τον τρόπο που περιγράφεται, υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αναιρεί την αρχή της καθολικής κάλυψης. «Η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα β’ κατηγορίας, εξυπηρετεί τα σχέδια της για περικοπή των δημόσιων δαπανών και αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η μετακύληση του κόστους στους πολίτες πλήττει κυρίως τους αδύνατους, δημιουργεί αποκλεισμούς» υπογράμμισε.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Με ιδιαίτερα «μελανά» χρώματα περιέγραψε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής την κατάσταση που επικρατεί και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας (ΠΦΥ).

«Οι γιατροί της ΠΦΥ γύρισαν την πλάτη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ η επιμονή της να εισάγει το gatekeeping από 1-1-19, θα στείλει ακόμα περισσότερους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα. Οι ΤοΜΥ εξελίσσονται σε μια οικτρή αποτυχία» τόνισε, εκτιμώντας πως η μεταρρύθμιση είναι δίχως άλλο καταδικασμένη στην αποτυχία.

«Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς γιατρούς, χωρίς κτίρια, χωρίς αντικείμενο η κυβέρνηση οδηγεί την ΠΦΥ στην πλήρη διάλυση» ανέφερε σχετικά η κα Γεννηματά, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα. «Αντί να αξιοποιήσει κάθε γιατρό, κάθε διαθέσιμο πόρο μέσα στην κρίση και την ένδεια, η κυβέρνηση σήμερα επιλέγει τις θνησιγενείς ΤοΜΥ. Ανταγωνίζεται και αποδομεί τις υφιστάμενες κρατικές δομές και κατευθύνει τα ελάχιστα διαθέσιμα με λάθος τρόπο» πρόσθεσε.

10 δεσμεύσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη δημιουργίας νέων δομών, αλλά συντονισμού των υφιστάμενων» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά. Παρουσίασε, ταυτόχρονα, 10 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής «που αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο της Υγείας».

Πρόκειται για τις ακόλουθες:

Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των ΚΥ, των δημοτικών πολυιατρείων και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα (κατόπιν πιστοποίησης).
Ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες και γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.

Έμφαση στην πρόληψη. Με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. ( Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν τα παιδιά στην Α Δημοτικού χωρίς να έχουν εμβολιαστεί). Δεν είναι δυνατόν επίσης να μην περιλαμβάνεται στην πρόληψη η οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών. Σταθερό ποσοστό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Ρήτρα οδοντιατρικής.
Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.
Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων Νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο. Μονάδες που θα μπορούν να συστεγάζονται με Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.
Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα Φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους/χαμηλοσυνταξιούχους.
Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές Συντάξεις, ώστε να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους που δοκιμάζονται από τις μειώσεις.

Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.
Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και την ΠΦΥ.
Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.
Αποκέντρωση του Συστήματος.
Το υπουργείο Υγείας σταδιακά να μετατραπεί σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος. Μέσω των υπηρεσιών του και των αρμόδιων αρχών, όπως ο ΕΟΦ και το ΚΕΣΥ, πρέπει να μεριμνά για την ενιαία εφαρμογή των κανόνων, την τήρηση της ποιότητας, της διαφάνεια κτλ., μεταβιβάζοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της καθημερινής λειτουργίας των μονάδων υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

«Αυτές οι δεσμεύσεις είναι για μας Συμβόλαιο Τιμής με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» τόνισε η κα Γεννηματά και τάχθηκε υπέρ ενός δημόσιου, καθολικού συστήματος υγείας που θα καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα, όλους τους πολίτες και θα τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

«Στην συνείδηση των πολιτών η Κοινωνική Πολιτική, είναι ταυτισμένη με την Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη. Και σε αυτόν ακριβώς τον δρόμο το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει σήμερα. Σήμερα όμως μετά από 35 χρόνια λειτουργίας το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί. Εμείς φτιάξαμε από το μηδέν το ΕΣΥ. Εμείς θα κάνουμε πράξη την αναγέννησή του» κατέληξε η πρόεδρος το Κινήματος Αλλαγής. 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΛΣΤΑΤ: “Φαρμάκι” οι τιμές στις υπηρεσίες Υγείας - Πλησιάζουμε στα ποσά που πληρώναμε το 2009!

ΕΛΣΤΑΤ: “Φαρμάκι” οι τιμές στις υπηρεσίες Υγείας - Πλησιάζουμε στα ποσά που πληρώναμε το 2009!

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στόχος είναι – σε βάθος τετραετίας – το όριο δαπανών για τη δημόσια Υγεία να φτάσει το 6% του ΑΕΠ, από το 5,2% που βρίσκεται σήμερα.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

ΕΛΣΤΑΤ: “Φαρμάκι” οι τιμές στις υπηρεσίες Υγείας - Πλησιάζουμε στα ποσά που πληρώναμε το 2009!
Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις πληρωμές των Ελλήνων στον τομέα της Υγείας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δείχνει αύξηση στις πληρωμές για περίθαλψη κατά 1,4% μέσα σε έναν χρόνο. Είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του γενικού δείκτη (0,6%) και αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ “κυρίως στις τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα”…

Το ότι πληρώνουμε πολλά για την περίθαλψη είναι γνωστό. Το ότι ανεβαίνουν οι τιμές μέσα στην κρίση, είναι ενοχλητικό. Το ότι οι τιμές πλησιάζουν εκείνες του 2009, είναι εξοργιστικό…

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν τον βαθμό της επιβάρυνσης των ασθενών, μέσα μίας σειράς αποφάσεων που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία.

Η αύξηση στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων δεν μπορεί να αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων υποχωρούν. Σε ετήσια βάση, εκδίδονται δύο δελτία τιμών, με τα οποία μειώνονται υποχρεωτικά οι τιμές.

Αφορά κυρίως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων έχουν απελευθερωθεί. Αφορά, επίσης, τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία βαίνει αυξανόμενη στα χρόνια της κρίσης.

Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν για την Υγεία τους με τιμές που αυξάνονται όπως το 2009, όταν είχαν σαφώς μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο πληθωρισμός στα είδη και υπηρεσίες Υγείας τον περασμένο Σεπτέμβριο υστερούσε κατά μόλις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίστοιχο του 2009!

Προϋπολογισμοί
Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν από πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής στο πλαίσιο της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία, 7,3% και 7,1% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αντίστοιχα.

Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έπαψαν να πληρώνουν μεγάλα ποσά για την περίθαλψη των μελών τους, ούτε στα χρόνια της κρίσης. Το 2008, διέθεταν το 6,7% του εισοδήματός τους, ποσοστό που υποχώρησε το 2012 στο 5,8%, για να φτάσει πέρυσι στο 7,3%.

Κομισιόν
Το πρόβλημα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας της χώρας μας έχει καταγραφεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκτίμηση πως η οικονομική κρίση εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στο σύστημα Υγείας.

Η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από 2.287 ευρώ το 2009 σε 1.650 ευρώ το 2015 (μείωση 28%), η οποία κατατάσσει την Ελλάδα αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούν στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε σχέση με το 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιπροσωπεύουν μόλις το 59% των συνολικών δαπανών για την Υγεία.

Ξανθός
Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε την Τετάρτη πως στόχος είναι – σε βάθος τετραετίας – το όριο δαπανών για τη δημόσια Υγεία να φτάσει το 6% του ΑΕΠ, από το 5,2% που βρίσκεται σήμερα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι γύρω στο 7%.

“Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας υπέστησαν δραματική περικοπή της τάξης του 40% από την έναρξη της κρίσης. Ήταν 6,8% του ΑΕΠ το 2009 και έπεσαν στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014”, παραδέχτηκε ο υπουργός.

Καταφέραμε – είπε – τα τελευταία χρόνια, με μια μικρή, αλλά αύξουσα ενίσχυση, κάθε χρόνο να τις φτάσουμε στο 5,2%. 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσα στα Οικονομικά και την Υγεία

Αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσα στα Οικονομικά και την Υγεία

Διεθνή πρόκληση αποτελεί η λύση της «εξίσωσης» της σχέσης μεταξύ της Υγείας και της χρηματοδότησης της. Αν και ουδείς αρνείται την αξία μιας υγειούς κοινωνίας, οι δαπάνες υγείας αντιμετωπίζονται ως κόστος παρά ως επένδυση. Στην περίπτωση, βέβαια, που η χρηματοδότηση της υγείας αντιμετωπιστεί ως επένδυση, τότε η εφαρμογή ενός συστήματος που αξιολογεί την επίδοση της υγείας βάσει οικονομικών παραμέτρων είναι μάλλον αναμενόμενη. Εφόσον, όμως, βρεθεί ο τρόπος υπολογισμού της απόδοσης της επένδυσης στην Υγεία.

Η δυσεπίλυτη αυτή εξίσωση απασχόλησε και το φετινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας του Gastein. Σύμφωνα με τον Hans Kluge, Διευθυντή Συστημάτων Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Π.Ο.Υ., «τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πρέπει να κάνουν «ανόητα» πράγματα για να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Εάν η Ευρώπη θέλει να διασφαλίσει την πρόσβαση σε όλους πρέπει τόσο η Καθολική Κάλυψη Υγείας και οι Βιώσιμοι Στόχοι Ανάπτυξης θα πρέπει να εστιάσουν στην επένδυση, την καινοτομία και ένταξη. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο η «ένταξη» αφορά στην προστασία των ανθρώπων από ακριβές ιδιωτικές πληρωμές. Βιώσιμη καινοτομία και επενδύσεις βοηθούν περισσότερο στην επίτευξη καλύτερης υγείας».

«Σαράντα χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα, η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική, περισσότερο αποδοτική και παίζει βασικό ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των νοσοκομείων. Βλέποντας τη διακήρυξη, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά πολλές καινοτομίες είναι εμφανείς. Αλλάζοντας το προφίλ δραστηριότητας των νοσηλευτών και των μαιών και αυξάνοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορούν να εκληφθούν ως καινοτομίες», προσέθεσε.

«Το 4% με 7% των δαπανών της υγείας πηγαίνει στη δημόσια υγεία αλλά αυτό δεν υπολογίζει τη χρηματοδότηση της υγείας από άλλους τομείς. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ των προθέσεων ενίσχυσης της πρόληψης για τις κυβερνήσεις και της χρηματοδότησης προγραμμάτων πρόληψης. Άλλωστε, αν η πρόληψη γίνει σωστά τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εμφανή όσο η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου. Θέλουμε να εργαστούμε στη σύνταξη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τη βιομηχανία ώστε να διασφαλίσουμε την κάλυψη όλων των πολιτών. Η δίκαιη τιμή στο Φάρμακο εξισορροπεί τη διασφάλιση της πρόσβασης σε όλους τους ασθενείς που τα χρειάζονται, παρέχοντας αρκετά κίνητρα για τη βιομηχανία να συνεχίζει να καινοτομεί», κατέληξε.

Οικονομικά και Υγεία πρέπει να συνεργαστούν σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας της Φινλανδίας, Martti Hetemäki.

«Είναι το κλειδί για την αποτελεσματική κατανομή των χρημάτων, για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων στην υγεία», σημείωσε. «Πρέπει να δώσουμε αρκετές απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τη χρήση των δεδομένων, την προστασία τους και την ιδιοκτησία τους, καθώς αυτά μπορούν να συνδράμουν στην καλύτερη κατανομή των πόρων», σημείωσε ο κ. Hetemäki.

«Οι Υπουργοί Οικονομικών κατανοούν τη σημασία της ενσωματωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, έχουμε καθολική κάλυψη υγείας. Ακόμη, ομως, έχουμε δυσκολίες κάλυψης όλων των αναγκών των ασθενών στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτές οι ακάλυπτες ανάγκες αυξάνουν το φορτίο της εξειδικευμένης φροντίδας. Αν και είναι δύσκολο πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα υγείας, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συνδυάζει διάφορες υπηρεσίες και θα πλαισιώνει πρωτοβαθμια φροντίδα και νοσοκομειακες υπηρεσιες. Πρέπει να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους», προσέθεσε.

Οπως ανέφερε, «αν οι χώρες δεν πληρώσουν για ΠΦΥ και καθολική κάλυψη υγείας, αν δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υγείας στην πηγή τους, θα συναντήσουν υψηλότερα κόστη αργότερα, τα οποία θα μπορούν να είχαν προληφθεί».

«Υγεία και οικονομικά πρέπει να είναι σε διάλογο» σημείωσε η Natasha Azzopardi-Muscat, του Διευθυντηρίου Πληροφοριών Υγείας και Έρευνας της Μάλτας.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τη χρηματοδότηση για την περίθαλψη από τη χρηματοδότηση για την υγεία. Η χρηματοδότηση της περίθαλψης είναι χρήματα που πηγαίνουν για την παροχή υπηρεσιών, την πληρωμή μισθών των επαγγελματιών υγείας κλπ. Αυτό ανοίγει αναγκαίες συζητήσεις για φορολογία, επιδοτήσεις και άλλες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Η χρηματοδότηση για την Υγεία περιλαμβάνει τη λήψη των σωστών πολιτικών, νομικών και δημοσιονομικών αποφάσεων για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μείωση των ανισοτήτων, την επένδυση στην καλή υγεία των παιδιών, την προσφορά φρέσκων και υγιεινών τροφίμων και με τις κατάλληλες επιλογές γύρω από τον καπνό και το αλκοόλ», συμπλήρωσε.

«Ο δρόμος για τη δίκαιη τιμολόγηση των φαρμάκων είναι περίπλοκος και δύσκολος. Είναι δύσκολο να αξιολογήσεις ποσό δημόσιο και ποσό ιδιωτικό χρήμα πηγαίνει στην έρευνα. Αλλα εχουμε υποτιμήσει ποσό δημόσιο χρήμα πηγαίνει στην καινοτομία, έτσι ένα από τα θέματα που πρέπει να βάλουμε στην ατζέντα είναι να αποκτησουμε πιο διαφανή ανάλυση για να φθάσουμε σε μια δίκαιη τιμή», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

«Φρένο» από τους οπτικούς στη νέα διαδικασία του ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά όρασης


ΓΙAΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ - reader.gr

Ακόμη μία τομή του υπουργείου Υγείας φέρεται να μην μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς οι οπτικοί αντιδρούν στο νέο σύστημα χορήγησης γυαλιών οράσεως του ΕΟΠΥΥ, η ισχύ του οποίου ξεκίνησε χθες.

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η νέα διαδικασία οδηγεί σε δεινή οικονομική κατάσταση τα οπτικά καταστήματα και καλεί τους πολίτες «να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο, ο οποίος προστατεύει την δημόσια υγεία». Προσθέτει ότι το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να τελούν σε «σύγχυση και να ταλαιπωρούν επαγγελματίες και καταναλωτές». Αναφέρει επίσης, ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά ληξιπρόθεσμα από το 2011, καθυστερεί να πληρώσει και δεν προηγήθηκε διάλογος.

Σύμφωνα όμως με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, έχουν γίνει παρεμβάσεις και δράσεις, οι οποίες διασφαλίζουν ότι η νέα διαδικασία δεν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των οπτικών καταστημάτων. Αναφέρουν ενδεικτικά ότι ο προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία αποζημίωσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ (ποσό που δεν παράγει clawback) και προσθέτουν ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν παράγει ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο χρόνος αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού είναι μόλις στις 60 ημέρες.

Με τη νέα διαδικασία, εκτός από την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι δεν θα προπληρώνουν μια σημαντική δαπάνη και δεν θα συνωστίζονται στις ΠΕΔΙ, ο ΕΟΠΥΥ επιτυγχάνει ουσιαστικό έλεγχο των δαπανών του και των παρεχόμενων υπηρεσιών, υποστηρίζουν τα στελέχη του Οργανισμού. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Παράταση από τον ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή – Στο ΣτΕ οι θεραπευτές

Παράταση από τον ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή – Στο ΣτΕ οι θεραπευτές

Δεν αλλάζει -τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου- η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η εκτέλεση και η υποβολή των δικαιολογητικών δαπάνης Ειδικής Αγωγής για τις χειρόγραφες γνωματεύσεις παρατείνεται έως τις 31/12/2018 με την υφιστάμενη διαδικασία. Με νεότερη ανακοίνωση, ο Οργανισμός θα ενημερώσει για το νέο τρόπο ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για τις θεραπείες.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατάργηση της προπληρωμής για τους ασφαλισμένους και χρήση voucher, σύναψη συμβάσεων των παρόχων Ειδικής Αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θέτει και προδιαγραφές για τη λειτουργία των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής. Ο κλειστός προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή έχει καθοριστεί στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, όμως, θα προστεθούν άλλα 7,5 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την εκτιμώμενη αύξηση κατά 2,3% του ΑΕΠ για το 2019.

Οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.τ.λ.), ωστόσο, αντιδρούν στο παραπάνω πλαίσιο, προτάσσοντας το θέμα των voucher, καθώς και των συμβάσεων. Μάλιστα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Στις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν ήδη κατατεθεί αναφέρουν πως πρόκειται για μέτρο αντισυνταγματικό το οποίο θίγει, μεταξύ άλλων, την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και οικονομικής ελευθερίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Υγείας περικόπτει αυθαίρετα τον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ή τουλάχιστον μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού. «Το εφεύρημα για να επιτευχθεί η μείωση της δαπάνης είναι το voucher-κουπόνι, αφού κανείς ιδιώτης θεραπευτής δεν είναι ήδη συμβεβλημένος, ούτε και προτίθεται να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ» υποστηρίζει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

Οι θεραπευτές, επίσης, αντιδρούν στην επιβολή clawback για την υπέρβαση της δαπάνης, καθώς και στην προοπτική να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αντί για την απευθείας πληρωμή από τους λήπτες υπηρεσιών.

«Το κουπόνι αυτό ο θεραπευτής θα το καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθεί σε άγνωστο χρόνο, χωρίς να γνωρίζει την αξία του. Γνωρίζει όμως, εκ των προτέρων, πως η όποια αξία του κουπονιού θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό "ψαλίδι" (rebate και clawback). Πέραν των προφανών δυσμενέστατων συνεπειών στο θεραπευτικό έργο, η υπουργική απόφαση ουσιαστικά εξομοιώνει τους ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ θεραπευτές, με άλλους συμβεβλημένους παρόχους. Ουσιαστικά, η Υπουργική Απόφαση επιβάλλει στους θεραπευτές την αμοιβή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο δεν έχουν και ούτε θέλουν να έχουν απολύτως καμία σχέση. Δρώντας μονοπωλιακά, ο ΕΟΠΥΥ τους επιβάλλει να συμβληθούν μαζί του και μάλιστα με επαχθείς όρους. Μάλιστα, το ήδη εν ισχύ νομικό πλαίσιο ορίζει ρητά πως το voucher που υπόκειται σε διπλή υποχρεωτική μείωση της αξίας του, αφορά μόνο οικειοθελώς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους και όχι ιδιώτες επιστήμονες που δεν έχουν κανενός είδους συνεργασία μαζί του» αναφέρει το Συντονιστικό.

Η λογοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου, υποστηρίζει ότι «χωρίς καμία ουσιαστική προεργασία και με τρόπο αιφνιδιαστικό το υπουργείο Υγείας προκαλεί χάος στην Ειδική Αγωγή. Επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο θεραπευτικό έργο και βυθίζει στην αβεβαιότητα για το μέλλον χιλιάδες παιδιά, γονείς και θεραπευτές». Από την πλευρά του, ο εργοθεραπευτής και επίσης εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Παναγιώτης Μπούρος, τονίζει: «Ξεκαθαρίζουμε με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον, να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ, όσα τεχνάσματα κι αν απεργαστεί το υπουργείο Υγείας. Η επίταξη ιδιωτών θεραπευτών που επιχειρείται εμμέσως θα πέσει στο κενό».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, το 2017, είχε συστήσει Επιστημονική Επιτροπή για να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή. Στην Επιτροπή συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων της Ειδικής Αγωγής και των Συλλόγων Γονέων, μεταξύ άλλων των λογοθεραπευτών και των εργοθεραπευτών οι οποίοι όμως κατήγγειλαν τη διαδικασία και δεν υπέγραψαν την έκδοση του σχετικού πορίσματος. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η διαδικασία συμβασιοποίησης των παρόχων Ειδικής Αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Πηγή: Newsbomb.gr

 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Δραστική ουσία ή εμπορική ονομασία;

Δραστική ουσία ή εμπορική ονομασία;

Τι θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (UEHP) και Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΕΑΗP).
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

Δραστική ουσία ή εμπορική ονομασία; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τα φάρμακα χημειοθεραπείας που θέλουν ανάμειξη ;

Αυτά είναι τα δύο από τα βασικότερα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (UEHP) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΕΑΗP).

Οι δύο Ενώσεις έδωσαν τα χέρια για συνεργασία την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγιναν και κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις για το πλαίσιό της, που όπως ακούγεται θα είναι μεν πολυεπίπεδο, αλλά η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στα σκευάσματα, με απώτερο στόχο μια ελάχιστη κοινή πρακτική για τα μέλη τους. Η έναρξη της συνεργασίας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της UEHP, Dr. Paul Garassus κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης στην Πολωνία.

Στις συζητήσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί είναι αν οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να επιλέγουν τα φάρμακά τους με βάση τη δραστική ουσία ή την εμπορική ονομασία. Οι πληροφορίες είναι ότι η πλειονότητα των 5.000 κλινικών που αντιπροσωπεύονται στην UEHP τάχθηκε υπέρ της δραστικής ουσίας, καθώς είναι ο βασικότερος τρόπος συγκράτησης του σχετικού κόστους. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αφορά τα φάρμακα χημειοθεραπείας και συγκεκριμένα στην περίπτωση που αυτά θέλουν ανάμειξη, τότε σε ποιανού την ευθύνη εμπίπτουν: του νοσηλευτικού προσωπικού ή των νοσοκομειακών φαρμακοποιών; Το συγκεκριμένο θέμα λέγεται ότι εκκρεμεί -νομοθετικά- στην Ελλάδα.

Με στόχο τη στενότερη συνεργασία των δύο Ενώσεων, αποφασίστηκε ότι εντός του 2019 θα προχωρήσει πλήρης καταγραφή όλων των Ιδιωτικών Κλινικών της Ευρώπης με τις ειδικότητες που αυτές προσφέρουν, όπως και της τιμής αυτών των προσφερόμενων υπηρεσιών, έτσι ώστε ο Ευρωπαίος ασθενής να έχει μία πλήρη εικόνα της σχετικής αγοράς.

Οι επόμενες συναντήσεις ορίστηκαν για τις 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και για 7/6/2019 στη Ρουμανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του κ. Γρηγόρη Σαραφιανού, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που είναι μέλος της UEHP, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης της Ένωσης, παρουσία της ΕΑΗP. Ο ίδιος μεταξύ άλλων ανέφερε "Χωρίς οικονομική και τεχνολογική ώθηση, με υψηλό εμπορικό έλλειμμα, με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαμηλή παραγωγικότητα, εκτεταμένη ανεργία και γηράσκοντα πληθυσμό, η χώρα μου δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρυθμούς ανάπτυξης 2%, διότι διατρέχει τον κίνδυνο να παραμείνει κολλημένη στην κατηγορία των χωρών με χαμηλό μισθό, χαμηλές δεξιότητες και χαμηλή καινοτομία."

Αυτή η αιματοχυσία της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να επιτευχθούν υπερβολικά πλεονάσματα πρέπει τουλάχιστον να αξιοποιηθεί υπέρ της παραγωγικής μετατροπής της οικονομίας και να μην εξαντληθεί στο πλαίσιο ενός προεκλογικού διαγωνισμού ωφελειών".

Σύμφωνα με τον ίδιο "Η πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της παραγωγής μέσω στοχευμένης μείωσης της υπερβολικής φορολογίας της απασχόλησης, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στις επενδύσεις και στις θέσεις εργασίας. Οι αποδέκτες αυτής της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι ελληνικές οικογένειες, οι οποίες επί του παρόντος παραμένουν μάρτυρες του ότι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους κατευθύνεται σε φόρους και εισφορές μη ανταποδοτικού χαρακτήρα".

"Υπάρχει εκτεταμένη και απαιτητική δουλειά που μένει να γίνει προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού σε μια οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών.

"Η χώρα μου εξέρχεται από τις συμφωνίες διάσωσης πιο ανταγωνιστική, αλλά και φτωχότερη, ενώ πρέπει να αποδείξει ότι εξέρχεται και πιο σοφή.

"Οι φορολογικοί συντελεστές, τα επίπεδα διαφθοράς, ο βαθμός πολιτικής σταθερότητας, η αποτελεσματική λειτουργία των ιδρυμάτων, η ικανότητα καινοτομίας μιας οικονομίας, η προσαρμοστικότητα των ανθρώπινων πόρων, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων. Η χώρα πρέπει να ασχοληθεί με αυτούς τους παράγοντες, εάν θέλει να επανακτήσει μια θέση στο διεθνή επενδυτικό χάρτη.

"Πιστεύω ότι η πολιτική στην εποχή μετά τη διάσωση πρέπει να επικεντρωθεί σε στοχευμένες και ρεαλιστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση και ενίσχυση των επενδύσεων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επιτάχυνση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα αποτελέσουν το θεμέλιο για την αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης. 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Γ.Μπασκόζος: Απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών πριν τον βρεφονηπιακό σταθμό

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Χωρίς τέλος το πάρτι συνταγών στην Υγεία

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

ΠΕΙΚ : Ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ταβάνι στις αμοιβές των γιατρών και 2.500 υποπεριπτώσεις παθήσεων

 ΠΕΙΚ : Ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ταβάνι στις αμοιβές των γιατρών και 2.500 υποπεριπτώσεις παθήσεων

Oι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν τρεις ασφαλιστικούς ομίλους.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

 ΠΕΙΚ : Ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ταβάνι στις αμοιβές των γιατρών και 2.500 υποπεριπτώσεις παθήσεων
Σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών για την προώθηση προγράμματος υγείας από ασφαλιστικές εταιρείες και θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη της Ένωσης.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, αυτός μας επεσήμανε ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν τρεις ασφαλιστικούς ομίλους με τους οποίους και έχει υπογραφεί συμφωνητικό εμπιστευτικότητας. Το πλάνο είναι να προτείνουν προγράμματα, από τα οποία και θα επιλεγεί ένα, το οποίο οι όμιλοι μπορούν εφόσον συμφωνήσουν να το προωθούν με άλλο άνομα και κόστος. Ο στόχος είναι το τελικό πρόγραμμα υγείας που θα επιλεγεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε ιδιωτικής μονάδας δευτεροβάθμιας περίθαλψης που είναι μέλος της ΠΕΙΚ.

Ωστόσο, ο βασικός κορμός του προγράμματος θα είναι ενιαίος για όλους και θα αφορά δύο βασικά σημεία. Το πρώτο σημείο είναι ότι θα περιλαμβάνονται οι αμοιβές των γιατρών που απασχολούνται στην μονάδα, το ύψος των οποίων θα καθορίζεται με συμφωνητικό ανάμεσα στον επιχειρηματία και τον επιστήμονα. Στην περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει γιατρό εκτός της μονάδας θα αναλαμβάνει να τον πληρώσει ο ίδιος.

Το δεύτερο βασικό σημείο αφορά στον αριθμό των παθήσεων. Σήμερα, 750 παθήσεις αντιστοιχούν στο ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο). Στις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στην ΠΕΙΚ και τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι να συμπεριληφθούν και υποπεριπτώσεις παθήσεων φθάνοντας συνολικά τις 2.500 και να τιμολογηθούν βάσει του πραγματικού κόστους που έχουν.

Πληροφορίες λένε, ότι οι οριστικές προτάσεις από μέρους των ασφαλιστικών και η τελική επιλογή του προγράμματος από μέρους της ΠΕΙΚ θα γίνουν εντός του Οκτωβρίου, έτσι ώστε κάθε μία μονάδα να έχει το χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη του έτους για να το "κουμπώσει" στις δικές της ανάγκες με βάση και το αντικείμενό της. Το πλάνο είναι να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα από αρχές του 2019.  

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Άλλοθι μη εμβολιασμού φέρνει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Οι παιδίατροι ζητούν την πρόβλεψη επιπτώσεων στις αντιεμβολιαστικές ομάδες, καθώς δημιουργούν κινδύνους δημόσιας υγείας
Άλλοθι στις αντιεμβολιαστικές ομάδες να μην προχωρούν στον εμβολιασμό των παιδιών και σκεπτικισμό στους γονείς που ήδη έχουν συναινέσει στον εμβολιασμό των παιδιών τους φέρνει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας του 2015, βάσει της οποίας επιτρέπεται ο μη εμβολιασμός σε περιπτώσεις αντένδειξης, για τις οποίες μάλιστα, απαιτείται ιατρική βεβαίωση.

Αυτό επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), με αφορμή το αίτημα παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων για προσκόμιση του βιβλιαρίου των παιδιών από το οποίο να πιστοποιείται η πραγματοποίηση των εμβολίων βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Η εγκύκλιος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Νταλούκας και ο γραμματέας Δημήτρης Φούσκας, με επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Παιδείας, τον περασμένο Απρίλιο έστειλε έγγραφο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ζητώντας την εφαρμογή υπουργικής απόφασης του 2014, με την οποία ζητείται η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Επί της απόφασης αυτής, το υπουργείο Παιδείας το Δεκέμβριο του 2015, είχε διευκρινίσει ότι «είναι υποχρεωτικά όλα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από:

α)Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή
β) Δlνσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή
γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή
δ)Ασφαλιστικούς φορείς, ή
ε)ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ. Α' ΦΕΚ 287).

Για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των Δlντών των Σχολικών μονάδων και των Προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων με τους ανωτέρω φορείς καθώς και με τους Φορείς Κοινωνικής Στήριξης (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), προκειμένου να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός των μαθητών των ανωτέρω ομάδων."

Οι επιπτώσεις
Με δεδομένα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων σημειώνουν ότι πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν.
Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό. Με απλά λόγια είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους.

Έτσι, η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. υπογραμμίζει ότι η διευκρινιστική επιστολή του υπουργείου Παιδείας είναι ανεπαρκής και μη ανταποκρινόμενη στις παρούσες συνθήκες, καθώς:
1. Δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό.
Σας ενημερώνουμε ότι οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό.
Αυτό όμως που πραγματικά μας άφησε έκπληκτους και μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, είναι που ζητείται από τους γιατρούς να υπογράψουν δικαιολογητικό με βάση την επιθυμία των γονιών, να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και ακόμα χειρότερα με αναφορά στον ασαφή, ανυπόστατο και απαράδεκτο όρο «πιθανές παρενέργειες». Σας ενημερώνουμε ότι εμείς ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες).
Αντίθετα, θα προβούμε σε κάθε διοικητική ενέργεια προς τον γιατρό στα οικεία συλλογικά όργανα αν πέσει στην αντίληψή μας ότι έχει υπογράψει τέτοιο πιστοποιητικό, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν.
2. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διευκρινιστική αυτή επιστολή προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Απευθυνόμενοι στον Γενικέ Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, οι Παιδίατροι επισημαίνουν πως δεδομένης της επιδημίας ιλαράς που στη χώρα μας έχει φθάσει τα 3500 περίπου κρούσματα, 4 θανάτους, πάρα πολλές σοβαρές μη αντιστρεπτές επιπλοκές και με την σποραδική εμφάνιση και άλλων θανατηφόρων νοσημάτων που καλύπτονται με εμβολιασμό, ζητούν:
Άμεση κατάργηση της διευκρινιστικής απάντησης που είναι υπό αμφισβήτηση.
Την ενημέρωση των γονέων και του πληθυσμού ότι το Υπουργείο Υγείας συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να εμβολιάζεται, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, πολύ αποτελεσματικά και το μοναδικό μέσον για την προστασία από τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα.
Την τροποποίηση του νόμου, ώστε να προβλέπει επακόλουθα στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θα θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την δημόσια υγεία και τα υπόλοιπα παιδιά.
Το δικαίωμα αυτών που δεν επιθυμούν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους ή να εμβολιάζονται οι ίδιοι είναι σεβαστό, αλλά υπό κρίση.
Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν ότι δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα των λίγων αυτών ομάδων να βάζει σε κίνδυνο όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως συνέβη στην πρόσφατη επιδημία της ιλαράς (ο WHO για την επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη θεωρεί υπεύθυνες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες και απόψεις).
Το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία δεν προστατεύεται και η γονεϊκότητα παραβιάζεται όταν γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο, έχουν προβλέψει και νομοθετήσει μέτρα για τις περιπτώσεις αυτές. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

«Θολό» κι ανεπαρκές το θεσμικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς των μαθητών

Ελλείψεις κι ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς που απαιτείται να κάνουν τα παιδιά ώστε να εγγραφούν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, εντοπίζουν οι παιδίατροι, την ώρα που η χώρα βιώνει παρατεταμένη επιδημία ιλαράς.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. Περαιτέρω, σε συμπληρωματική ανακοίνωση, αναφέρεται πως είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

«Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους» υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, διευκρινίζοντας πως «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης».

Η διατύπωση αυτή, βέβαια, όπως και η διευκρίνιση επ’ αυτής, επαναλαμβάνονται αυτούσια σε εγκυκλίους τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και του Υγείας ήδη από το 2008.

 

Όπως ορθά παρατηρούν οι παιδίατροι, πουθενά δεν ορίζεται ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν. Πρακτικά, δηλαδή, είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια είτε όχι, δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους. Έτσι, η διάταξη αυτοαναιρείται ακυρώνοντας το νόμο στο σημείο αυτό.

«Η διευκρινιστική επιστολή κρίνεται ανεπαρκής και μη ανταποκρινόμενη στις παρούσες συνθήκες, καθώς αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων» αναφέρει σχετικά ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας (ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ). Υπενθυμίζει, μάλιστα, τα σχεδόν 3.500 κρούσματα της ιλαράς με πολλές και σοβαρές μη αναστρέψιμες επιπλοκές και 4 τους θανάτους από τη νόσο, καθώς και τη σποραδική εμφάνιση στη χώρα κι άλλων θανατηφόρων νοσημάτων που καλύπτονται με εμβολιασμό.

Επιπλέον, οι παιδίατροι θεωρούν αδιανόητη την προτροπή του υπουργείου σε όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους να ζητήσουν βεβαίωση αντένδειξης από γιατρό.

«Ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες)» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ. Εξάλλου, συμπληρώνει, οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό.

Για τους τον κ. Νταλούκα, εντέλει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διευκρινιστική επιστολή προκαλεί σύγχυση ενώ αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ ζητά από το ΓΓ Δημόσιας Υγείας:

Την άμεση κατάργηση της αμφισβητούμενης διευκρινιστικής απάντησης.
Τη δημόσια τοποθέτηση για το θέμα και ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Την τροποποίηση του νόμου έτσι ώστε να προβλέπει επακόλουθα στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θα θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την δημόσια υγεία και τα υπόλοιπα παιδιά.
«Το δικαίωμα αυτών που δεν επιθυμούν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους ή να εμβολιάζονται οι ίδιοι είναι σεβαστό αλλά υπό κρίση. Εμείς ως παιδίατροι πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα των λίγων αυτών ομάδων να βάζει σε κίνδυνο όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως αυτό συνέβη στην πρόσφατη επιδημία της ιλαράς.Το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία δεν προστατεύεται και η γονεϊκότητα παραβιάζεται όταν γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο, έχουν προβλέψει και νομοθετήσει μέτρα για τις περιπτώσεις αυτές» καταλήγει το υπόμνημα των παιδιάτρων.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων από την Περιφέρεια

Ο έλεγχος αφορά την τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας για την προστασία των μαθητών

Με εντατικούς ρυθμούς διενεργούνται οι υγειονομικοί και αγορανομικοί έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία όλων των βαθμίδων της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών για τη λειτουργία τους και να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των μαθητών.

Ενδεικτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών με εντολή του αντιπεριφερειάρχη, Χρήστου Καπάταη, μικτά κλιμάκια των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Ανάπτυξης πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σχολεία.

Παράλληλα, με σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Καπάταης απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά και τους ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων, να είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι στα θέματα δημόσιας υγείας τονίζοντας ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται στη «διάθεση όλων για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας με βάση τις αρμοδιότητές μας».

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Από εκκρεμότητες άλλο τίποτα ο χώρος της Υγείας και του Φαρμάκου

Υγεία

Τα μνημόνια και οι ...θεσμοί τέλειωσαν αλλά κάποια πράγματα πρέπει να παρακολουθούνται και να τα συζητούν από κοντά. Κάπως έτσι, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η τελευταία συνάντηση κλιμακίου του υπουργείου Υγείας με αντίστοιχο κλιμάκιο των Θεσμών για να συζητηθούν ...εκκρεμότητες.


Θέματα που άπτονται του ΠΕΔΥ, του ΕΟΠΥΥ, του ΕΚΑΠΥ, των DRG's και άλλων ...συντομογραφιών του χώρου της Υγείας και του Φαρμάκου συζητήθηκαν στην σχεδόν άτυπη συνάντηση. Είναι γεγονός ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ "βλέπει τοίχο" καθώς με την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ δεν πείθονται αρκετοί γιατροί να περάσουν στο ΠΕΔΥ. Ομοίως, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υπογραφή των νέων συμβάσεων με γιατρούς. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το clawback που όλοι αγαπούν να μισούν αλλά πάντως ζητούν από την Φαρμακοβιομηχανία να το πληρώνει όλο και πιο διογκωμένο!

Μέσα σε όλα που πρέπει να συμφωνηθούν εξάλλου με τους Θεσμούς είναι και η λειτουργία του ΕΚΑΠΥ και η πορεία των δημόσιων διαγωνισμών για τα νοσοκομεία ενώ και η Επιτροπή για το σύστημα ΗΤΑ προχωρά τις εργασίες της με αργούς ρυθμούς την ώρα που οι χρόνοι πιέζουν (υπάρχει δέσμευση για το τέλος του έτους).

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Απόγνωση και ψυχικά τραύματα στη Μόρια

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία ζητεί το υπουργείο Υγείας - Έμφαση σε κυλικεία και καντίνες

Υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία ζητεί το υπουργείο Υγείας - Έμφαση σε κυλικεία και καντίνες

Στο "μικροσκόπιο" μπαίνουν και επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία ζητεί το υπουργείο Υγείας - Έμφαση σε κυλικεία και καντίνες
Τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία όλης της χώρας, ζητεί το υπουργείο Υγείας.

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται στις Περιφέρειες πως οι έλεγχοι πρέπει να διενεργηθούν σε σχολεία ημερήσια και νυχτερινά, όλων των βαθμίδων και όλων των κατηγοριών, ιδιωτικών και δημόσιων, στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Σκοπός είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφικών, βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών.

Έμφαση πρέπει να δίνεται στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων.

Yγειονομικοί έλεγχοι, κρίνεται σκόπιμο, να διεξάγονται επίσης και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Βρεφονηπιακοί
Για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ζητείται ιατρικός έλεγχος του προσωπικού και έλεγχος για τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Όσον αφορά τα προγράμματα διανομής τροφίμων - γευμάτων στα σχολεία, τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας.

Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και τους προμηθευτές – παρασκευαστές των γευμάτων, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους.

Περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Λεωφορεία
Απαραίτητη κρίνεται επίσης η διεξαγωγή υγειονομικών ελέγχων στα σχολικά λεωφορεία και γενικότερα στα λεωφορεία – μεταφορικά μέσα τα οποία μεταφέρουν μαθητές.

Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στην αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στις σχολικές εγκαταστάσεις.

Ζητεί, δε, τα αποτελέσματα των ελέγχων και ειδικότερα των σχολικών κυλικείων, να αποστέλλονται συγκεντρωτικά, ανά σχολικό έτος.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Μέτωπο κατά Ξανθού - Πολάκη ανοίγουν οι γιατροί σε ΠΕΔΥ και ΕΟΠΥΥ

Μέτωπο κατά του υπουργείου Υγείας ανοίγει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ/ΠΕΔΥ Αττικής (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ). Όπως ανακοίνωσε, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, καλεί τους γιατρούς-μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπεμπτικό του οικογενειακού που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2019 σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (γνωστό και ως "gatekeeping”, οι επικείμενες απολύσεις στα τέλη του έτους, το θέμα των επικουρικών γιατρών, μισθολογικές απαιτήσεις και προσλήψεις.

Το κλίμα στους κόλπους των γιατρών κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι πιο τεταμένο από ποτέ, ενώ η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, για την υποστελέχωση των τοπικών μονάδων υγείας αφενός και αφετέρου τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στους ελευθεροεπαγγελματίες οικογενειακούς του ΕΟΠΥΥ. Όπως σημειώνουν, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις.

Οι γιατροί, σε προηγούμενη γενική συνέλευση είχαν δηλώσει πως δεν θα μετατραπούν σε "τροχονόμους", ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην εφαρμοστεί η απαγόρευση ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους ειδικευμένους γιατρούς, μέσω του gate keeping. Συμπλήρωναν ακόμη πως η αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των τοπικών μονάδων υγείας και η απροθυμία ιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα οδηγούν στην απαξίωση των κέντρων Υγείας. Και αυτό γιατί το υπουργείο προχωρεί σε συστεγάσεις των ΤΟΜΥ στα κέντρα υγείας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργούν ως οικογενειακοί (γενικοί, παθολόγοι και παιδίατροι) υποχρεωτικά θα δεσμεύουν 4 ώρες από το ωράριο ημερησίως για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους, σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Οι ώρες αυτές μεταφράζονται σε 320 επισκέψεις το μήνα.

Πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπεραμύνθηκε των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί, λέγοντας πως ναι μεν έχουν κοπεί, όμως για τις τοπικές μονάδες υγείας δόθηκε ο μισθός του Επιμελητή Α’, δηλαδή καθαρά 1.650 ευρώ, χαρακτηρίζοντας το ποσό "μη ευκαταφρόνητο”.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΠΟΥ: Καταστροφικές οι ιδιωτικές πληρωμές για την υγεία στο 8% των Ευρωπαίων

Νέα μελέτη του ΠΟΥ δείχνει ότι οι πληρωμές για την υγεία κυμαίνονται από 5-72% ανά περιοχή

Οικονομικές δυσκολίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών υψηλού εισοδήματος προκαλούν στα νοικοκυριά οι ιδιωτικές πληρωμές για την υγεία. Οι πληρωμές αυτές αφορούν φάρμακα και υπηρεσίες υγείας και είναι απρόσιτες για σημαντική μερίδα του πληθυσμού από 25 χώρες, σύμφωνα με νεώτερη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 8% των νοικοκυριών δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες - φαγητό, ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας - εφόσον έχει προηγηθεί πληρωμή για υπηρεσίες υγείας.

Όπως επισημαίνεται από τον Π.Ο.Υ., η κατάσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον Χάρτη του Ταλίν του 2008, που δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτο να φτωχοποιούνται οι άνθρωποι εξαιτίας της ασθένειας».

Σύμφωνα με την διευθύντρια του γραφείου Ευρώπης του Π.Ο.Υ. Δρ Zsuzsanna Jakab, "η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά δεν είναι προσβάσιμη σε πολλούς. Τα συστήματα υγείας αντιμετώπισαν μια σκληρή πορεία από τότε που υπογράφηκε ο Χάρτης του Ταλίν. Δέκα χρόνια αργότερα, το οικονομικό κλίμα είναι αβέβαιο, τα χάσματα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχίζουν να αυξάνονται και οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες των ανθρώπων. Οι οικογένειες πρέπει να πληρώνουν για την υγειονομική περίθαλψη από την τσέπη τους. Για πολλούς είναι απίθανο. Καλούμε τις χώρες να λάβουν μέτρα για να κρατηθούν αυτές οι απευθείας πληρωμές κάτω του 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία".
Η δεκαετία μετά την υπογραφή του Χάρτη του Ταλίν το 2008 ξεκίνησε με την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που έθεσε σε κίνδυνο την καθολική κάλυψη για την υγεία, αλλά και τις επενδύσεις στην υγεία σε πολλά κράτη μέλη της περιοχής. Όταν έγινε η σύσκεψη του Ταλίν το 2008, ο αριθμός των ατόμων των οποίων οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης δεν καλύπτονταν, μειωνόταν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση ανέτρεψε αυτή την πορεία προόδου. Μεταξύ του 2008 και του 2014, σε πολλά κράτη μέλη αυξήθηκε η ανεκπλήρωτη ανάγκη, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στους φτωχότερους.

Πολλές χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος στην Ευρώπη, εξακολουθούν να βασίζονται στις απευθείας πληρωμές ατόμων και οικογενειών για ένα μεγάλο μέρος του κόστους υγείας τους.

Το 2014, οι απευθείας πληρωμές αντιστοιχούσαν στο 26% των συνολικών δαπανών για την υγεία κατά μέσο όρο, με σημαντική απόκλιση (5-72%) στην περιοχή.

Τα νέα στοιχεία του Π.Ο.Υ. δείχνουν ότι οι απευθείας πληρωμές έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε όσους είναι λιγότερο ικανοί να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη: τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και τους ηλικιωμένους.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι οι οικονομικές δυσκολίες συνδέονται συχνά με την πληρωμή των φαρμάκων, ιδίως για τους φτωχότερους.

Υγεία προσιτή σε όλους
Η μελέτη διαπιστώνει ότι η οικονομική δυσπραγία - η συχνότητα των φτωχών ή καταστροφικών δαπανών για την υγεία - αυξάνεται καθώς το μερίδιο των συνολικών δαπανών για την βελτίωση της υγείας αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επένδυση στα συστήματα υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των απευθείας πληρωμών, αλλά η βελτίωση της πολιτικής κάλυψης είναι εξίσου σημαντική. Η Ευρώπη διαθέτει πληθώρα καλών πρακτικών, αλλά πολλές χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να επιλέξουν μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και άλλων βασικών αναγκών. Οι χώρες μπορούν να μειώσουν τις οικονομικές δυσκολίες μέσω ενός προσεκτικού επανασχεδιασμού των ποσοστών συμμετοχής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ιδιωτικές πληρωμές και να εξασφαλιστεί πρόσθετη προστασία για τους φτωχούς και τους τακτικούς χρήστες της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο διευθυντής του τμήματος Συστημάτων Υγείας και Δημόσιας Υγείας του γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης, δρ Hans Kluge, επεσήμανε 3 βασικούς τρόπους με τους οποίους οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να αναλάβουν δράση για αυτή τη δέσμευση:
• Ενίσχυση των προσπαθειών για καθολική κάλυψη της υγείας.
• ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην πράξη και
• σχεδιασμός για τη διασφάλιση ότι τα συστήματα υγείας είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση.

 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Ελλάδα & Γαλλία στο «τιμόνι» ευρωπαϊκής δράσης για τους εμβολιασμούς

Ελλάδα & Γαλλία στο «τιμόνι» ευρωπαϊκής δράσης για τους εμβολιασμούς

Ξεκίνησε επισήμως την Τρίτη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση για τον Εμβολιασμό (European Joint Action on Vaccination/EU‐JAV), που συντονίζεται από τη Γαλλία και, ειδικότερα, από το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα (INSERM), με την υποστήριξη του γαλλικού υπουργείου Υγείας.

Η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ηγείται μαζί με το ΙΝSERM του πακέτου εργασίας που αφορά τη δημοσιοποίηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του προγράμματος και γενικότερα τη διάχυση της πληροφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Κοινής Δράσης.

Στον πυρήνα της Κοινής Δράσης βρίσκεται η διάδοση εργαλείων για μια πιο ισχυρή αντιμετώπιση από τους εθνικούς φορείς των θεμάτων που άπτονται των εμβολιασμών και, σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινή Δράση έχει ως στόχο την προώθηση μιας μακρόχρονης ευρωπαϊκής συνεργασίας κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό στην εποχή των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανοσοποίηση μέσω εμβολιασμού είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της βιοϊατρικής και της δημόσιας υγείας του 20ού αιώνα και, σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σώζει 1 έως 3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Ωστόσο, το φαινόμενο της μη βέλτιστης πρόσληψης των συνιστώμενων εμβολιασμών έχει επιδεινωθεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ιλαρά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Βασιζόμενη στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, η Κοινή Δράση θα αναπτύξει κοινή και διαρκή συστημική συνεργασία για τη δημιουργία συγκεκριμένων εργαλείων, χρήσιμων στις υγειονομικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και εκτός ΕΕ.

Στα εργαλεία αυτά περιλαμβάνονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί διαλειτουργικότητας ψηφιακών, σχετικών με τα εμβόλια, δεδομένων και ισχυρών μεθόδων παρακολούθησης των προγραμμάτων εμβολιασμού, ακριβών προβλέψεων για τις ανάγκες σε εμβόλια μέσα από μία βάση δεδομένων προσφοράς και ζήτησης εμβολίων, καθορισμού προτεραιοτήτων έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων, ανταλλαγής πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα, τους κινδύνους και το κόστος των εμβολίων, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, χαιρετίζοντας την κοινή πρωτοβουλία ανέφερε: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις μεταδοτικές ασθένειες στα εθνικά σύνορα και γι’ αυτό απαιτείται στενή συνεργασία και συντονισμός, ώστε να εξασφαλίσουμε μια αποτελεσματική και έγκαιρη αντίδραση. Έχουμε ανάγκη από μια στρατηγική και συντονισμένη προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων που σχετίζονται με τους εμβολιασμούς στην ΕΕ και τα γειτονικά κράτη. Η Κοινή Δράση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης κοινών λύσεων και δημιουργίας μιας σύμπραξης, που θα συμβάλει στη διάσωση της ζωής των πολιτών μας και ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά».

Για τον Ζερομ Σαλομον, Γενικό Διευθυντή Υγείας στο υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, «αποτελεί συλλογική ευθύνη η επίτευξη βελτιωμένου και μακράς διάρκειας συντονισμού σε όλη την Ευρώπη για να υπερβούμε τα προβλήματα στον τομέα των εμβολιασμών για χάρη της δημόσιας υγείας. Η Κοινή Δράση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία».

Η Κοινή Δράση έχει διάρκεια τριών χρόνων και χρηματοδοτείται με 5.800.000 ευρώ, περιλαμβανομένου κονδυλίου 3.500.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Υγείας της ΕΕ.

Δεκαεπτά κράτη-μέλη συμμετέχουν ως εταίροι καθώς επίσης και η Νορβηγία, η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ανάμεσα στους συνεργαζόμενους φορείς περιλαμβάνονται πολλοί διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για τα Φάρμακα, πανεπιστήμια, ενώσεις και συνομοσπονδίες, που θα διαφωτίζουν την Κοινή Δράση με την εμπειρογνωμοσύνη τους και θα διασφαλίσουν τη συνοχή με τις τρέχουσες πρωτοβουλίες.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τα εμβόλια για φέτος

Επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού ενηλίκων - Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης των εμβολιασμών

Με τα φετινά εμβόλια κατά της γρίπης ασχολείται τον τελευταίο καιρό η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές τιμές και να διασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να φτάνουν στο τέλος τους αυτές τις ημέρες, ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΟΦ να εκδώσει τη σχετική απόφαση και να προχωρήσουν οι φαρμακευτικές στην προμήθεια των εμβολίων από τις μητρικές παρασκευάστριες εταιρείες. Και καθώς η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ξεκίνησε έγκαιρα αυτή τη φορά, αναμένεται να υπάρξει επάρκεια εμβολίων, ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθεί αυξημένη νοσηρότητα του πληθυσμού.

Πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων
Στο μεταξύ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών επεκτάθηκε με ξεχωριστό παράρτημα σε ότι αφορά τους ενήλικες. Στο παράρτημα αυτό, δίνονται αναλυτικά και σε πίνακες όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, καθώς επίσης και συστάσεις για τη χρήση τους ανά ομάδα ηλικίας πληθυσμού και ξεχωριστά για κάθε ομάδα πληθυσμού που πάσχει από διάφορα νοσήματα.

Το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται σε μια δόση ετησίως για ομάδες αυξημένου κινδύνου μέχρι την ηλικία των 59 ετών και στο σύνολο των ατόμων 60 ετών και πάνω.
Το εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας και ακυτταρικού κοκκύτη προτείνεται για το σύνολο του πληθυσμού από 19 ετών και πάνω, με μια δόση Tdap ή Tdap-IPV και στη συνέχεια μια δόση αντιτετανικού εμβολίου ανά δεκαετία.
Το εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας MMR, συστήνεται σε 1-2 δόσεις ανάλογα με το ιστορικό εμβολιασμών για άτομα που γεννήθηκαν από το 1970 και μετά.
Το εμβόλιο ανεμευλογιάς προτείνεται για τα άτομα 19-26 ετών σε δύο δόσεις
Το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα συστήνεται σε ενήλικες άνω των 60 ετών σε μία δόση.
Το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, συστήνεται σε 3 δόσεις για ενήλικες 19-26 ετών
Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (PCV 13) συστήνεται σε μία δόση για ομάδες υψηλού κινδύνου 19-64 ετών και σε όλους τους υπερήλικες 65 ετών και άνω, και αντίστοιχα το PPSV23 σε μία δόση για όλους άνω των 65 ετών και 1-2 δόσεις σε ομάδες υψηλού κινδύνου 19-64 ετών.
Σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό με συνοδές παθήσεις συστήνεται εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α σε 2 δόσεις, κατά της ηπατίτιδας Β σε 3 δόσεις, κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου σε μία ή περισσότερες δόσεις ανάλογα με το εμβόλιο ή τις ενδείξεις και κατά του αιμόφιλου ινφλουέντζας Β, σε 1-3 δόσεις ανάλογα με τις ενδείξεις.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εμβολιασμών
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι η συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον εμβολιασμό. Την εν λόγω κοινή δράση συντονίζει η Γαλλία και την χρηματοδοτεί κυρίως το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, με 3,5 εκ. ευρώ επί τριετή περίοδο και συνολικό προϋπολογισμό 5,8 εκ. ευρώ.

Στην πρώτη συνεδρίαση συμμετείχαν 17 κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Υπουργεία Υγείας, καθώς και διεθνή ινστιτούτα, οργανώσεις και φορείς λήψης αποφάσεων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, πανεπιστήμια 20 χωρών και ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των παρασκευαστών που μετέχουν σε πολιτικές εμβολιασμού.

Σκοπός της κοινής δράσης είναι η ανταλλαγή εργαλείων που να ενισχύουν τις αντιδράσεις -σε εθνικό επίπεδο- στις προκλήσεις του εμβολιασμού, και η προώθηση της βιώσιμης συνεργασίας -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για την καταπολέμηση των νόσων που μπορούν να προληφθούν, πράγμα που περιλαμβάνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρούσα κοινή δράση: «Τον Απρίλιο παρουσίασα μια πρωτοβουλία για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη διασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση στη σχετική πληροφόρηση για τον εμβολιασμό, ιδίως με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πύλης ενημέρωσης για τα εμβόλια, τα οφέλη και την ασφάλειά τους. Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης• χρειαζόμαστε στρατηγική και συντονισμένη προσέγγιση τόσο για να αντιμετωπίσουμε την επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια όσο και για να βελτιώσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ αλλά και στις γειτονικές χώρες: τα λοιμώδη νοσήματα δεν σταματούν στα σύνορα! Σήμερα, είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έναρξη μιας ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον εμβολιασμό, η οποία θα συμβάλει στη διάσωση ζωών στην Ευρώπη, ιδίως στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά».  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Υγεία στη χώρα που δεν έμαθε να μετρά

Του Γιάννη Σ. Καλαντζάκη

Όσοι ασχολούνται με την υγεία στην Ελλάδα επαγγελματικά ή μη «μοιράζονται» ένα κοινό μυστικό: οι παγκόσμια χρησιμοποιούμενοι δείκτες υγείας (όπως: μητρική και νεογνική θνησιμότητα, προσδόκιμο επιβίωσης, αιτίες θνησιμότητας, αντιληπτή κατάσταση υγείας, τραυματισμοί, οδοντιατρική φροντίδα, βρεφική υγεία, νοσηρότητα, πιθανά χαμένα χρόνια ζωής, απουσία από την εργασία λόγω ασθένειας, κλπ.) και οι συνηθισμένες στατιστικές δημόσιας υγείας (για: το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, BMI, χρήση ναρκωτικών ουσιών, χαμένων εργασιακών ετών, θνησιμότητας για τα 10 συχνότερα νοσήματα: εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσος, καρκίνος πνεύμονα, νόσοι αναπνευστικού, καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος μαστού, προστάτη, άσθμα, διαβήτης, πνευμονία) δεν μετριούνται συστηματικά! Αφορμή για τη διαπίστωση είναι η τελευταία μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που αναδημοσιεύτηκε στο liberal.gr. και καταδεικνύει ότι «η λιτότητα στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε την θνησιμότητα του πληθυσμού μετά το 2010».

Για να πετύχει μια κοινωνία το στόχο της σε προσφορά ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης με βάση την αξία πρέπει να εφαρμόζει συνεπείς πολιτικές υγείας. Οι πολιτικές υγείας απαιτούν μετρήσεις, διαδικασίες και πρωτόκολλα, αλλά και δεσμεύσεις τόσο από τους επαγγελματίες υγείας, όσο κι από τους πολίτες. Τα συστήματα υγείας έχουν εξελιχθεί, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, από την εποχή της επέκτασης σε μια εποχή περιορισμού του κόστους και, πιο πρόσφατα, στην εποχή της μέτρησης αποτελεσμάτων (outcomes).

Ενίοτε η σπανιότητα των πόρων και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός καινοτομιών της υγειονομικής περίθαλψης έχουν ως αποτέλεσμα τη θέσπιση μεθόδων αξιολόγησης και μηχανισμών για την προτεραιότητα υιοθέτησης πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Για τα αποτελέσματα στην υγειονομική περίθαλψη είναι πιο σημαντικό να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα από κοινού με την ποιότητα. Για το σκοπό αυτό, το Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) έχει ορίσει την ποιότητα ως «το βαθμό στον οποίο οι υγειονομικές υπηρεσίες για άτομα και πληθυσμούς αυξάνουν την πιθανότητα επίτευξης των επιθυμητών αποτελεσμάτων και είναι συνεπείς με τρέχουσες επαγγελματικές γνώσεις». (Lionis C, Petelos E, 2013).

Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει διαπίστευση υπηρεσιών υγείας! Η επικρατούσα κρατικίστικη αντίληψη διαχείρισης της υγείας από τη μεταπολίτευση και μετά και ειδικά στα χρόνια της κρίσης σκόπιμα μπερδεύει το δημόσιο με το κρατικό, το δωρεάν με το προσωπικό κόστος του πολίτη για προϊόντα ή/και υπηρεσίες υγείας. Δίνει προτεραιότητα στο να κτίζονται υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) - ανεξάρτητα αν υπάρχει προσωπικό - με χρήματα κύρια από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για να τις εγκαινιάζουν πολιτικοί συντηρώντας την υστεροφημία τους, ή να αγοράζονται μηχανήματα χωρίς λογική και σχεδιασμό (απαντώ στον αναπληρωτή υπουργό υγείας σε σχολιασμό του σε πρόσφατο άρθρο μας, όπου η απάντηση ήταν «στηρίζουμε το νοσοκομείο με την παραγγελία ενός αξονικού»!

Στην Ελλάδα σήμερα μόνο περιστασιακά μετριώνται δείκτες υγείας και μόνο επιλεκτικά χωρίς πρόγραμμα και σκοπό. Οι πολιτικές υγείας εξαντλούνται σε στατιστικές αναλύσεις και μελέτες. Περιστασιακές μελέτες δεν επαρκούν και δεν μπορούν (λόγω έλλειψης στοιχείων) να δικαιολογήσουν τα ευρήματά τους. Για παράδειγμα, πολύς λόγος έχει γίνει για τον αριθμό των αυτοκτονιών, αλλά τα αποτελέσματα αμφισβητούνται επιστημονικά. Η «λογιστική» της υγείας δεν ασχολείται με τη θνησιμότητα, αλλά πιθανά αρέσκεται να μετράει τη νοσηρότητα, γιατί δημιουργεί κόστος. Όσοι στην Ελλάδα συμφωνούν σε «λογιστικές» συνθήκες ξεχνούν να υπολογίσουν ποιοτικά δεδομένα, που αμείλικτα παρουσιάζονται σε σοβαρές μελέτες (όπως η παραπάνω). Αρνούνται δε να δεσμευτούν σε έναν πιο ορθολογικό καταμερισμό δαπανών για την υγεία, όχι μόνο σε κλάσμα του ΑΕΠ, αλλά σε υπολογισμένες πολιτικές που αφορούν στη διατήρηση της υγείας και τη διαχείριση της ασθένειας, δηλαδή να ασχοληθούν με το «health-ease» αντί του «dis-ease»!

Η διαπίστευση ποιότητας και διαφάνειας στις υγειονομικές διαδικασίες και λειτουργίες από το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας χρειάζεται: α) λόγω του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί η αυξημένη ευαισθησία του ασθενούς στην ποιότητα της ζωής β) για το φόβο ότι μέτρα περιορισμού των δαπανών θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε μειωμένη ποιότητα, γ) γιατί το ίδιο το προσωπικό είναι ευαισθητοποιημένο και διαθέσιμο να χρησιμοποιήσει συστηματικές προσπάθειες για την καλύτερη και αποδοτικότερη παρουσίαση των διαθέσιμων ανθρωπίνων και υλικών πόρων και γιατί δ) η ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστηματικό ενδιαφέρον για τη συσχέτιση συστημάτων πληρωμής με βάση την αποδοτικότητα ή την περίπτωση της ασθένειας.

Η διαχείριση ποιότητας και διαφάνειας στο ΕΣΥ πρέπει να διέπεται από 4 θεμελιώδεις αρχές:

- Προσανατολισμός στον ασθενή. Ο Έλληνας ασθενής θα βρεθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος για την προσφορά ολοκληρωμένων ποιοτικά υγειονομικών υπηρεσιών.

- Προσανατολισμός στον εργαζόμενο. Η ικανοποίηση του προσωπικού είναι αντικατοπτρισμός των κινήτρων του.

- Προσανατολισμός της διεργασίας. Ικανοποιητικότερη και ταχύτερη απόδοση επιτυγχάνεται όταν οι διαθέσιμοι πόροι και μέσα είναι γνωστοί και δικτυωμένοι κάτω από διαφανείς και ουσιαστικές διεργασίες.

- Διαρκής βελτίωση. Το σχέδιο της διαρκούς προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας και της αποφυγής ελλείψεων στη διαχείρισή της βασίζεται στην ανάλυση και την καλυτέρευση των διεργασιών καθώς και την θεσμοθέτηση και αποτίμηση ποιοτικών ενδείξεων.

Η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης για τον πολίτη πρέπει να καθορίζεται από την πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα, την οργάνωση, τη δικαιοσύνη και την αποδοτικότητά (efficiency) της.

Στο πρόσφατο τεύχος του ΠΟΥ “Greece Health system review” (Health Systems in Transition Vol. 19 No. 5, 2017) διαπιστώνεται ότι:

- Η οικονομική κρίση είχε διαρκή αντίκτυπο στην Ελλάδα.

- Το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα συγκεντρωτικό και ρυθμιζόμενο.

- Η χρηματοδότηση της υγείας στην Ελλάδα διαμορφώνεται από σημαντικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

- Οι φυσικοί και ανθρώπινοι πόροι κατανέμονται άνισα.

- Ένα αδύναμο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποτελεί μείζονα πρόκληση για την παροχή υπηρεσιών.

- Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έναν πρωτοφανή αριθμό μεταρρυθμίσεων.

- Απαιτείται συνεχής δράση για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος υγείας, της διακυβέρνησης και της βιωσιμότητας.

Στη Γερμανία ένα από τα συστήματα διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας (KTQ) βασίζεται στην αρχή της συνεργατικότητας, όπου όλες οι επαγγελματικές ενώσεις επαγγελματιών υγείας δούλεψαν μαζί για να στήσουν ένα αξιόπιστο και κοινά αποδεκτό σύστημα διαπίστευσης ποιότητας, το οποίο μετρά υγειονομικές πράξεις σε κάθε επίπεδο, τις συγκρίνει συστεμικά και χρησιμοποιεί την αξιολόγησή τους ως κατώφλι αξιοπιστίας και ποιότητας. Στην Ελλάδα το 2010 θεσμοθετήθηκαν από τον ΕΟΦ και την καθηγήτρια κα. Μ. Σκουρολιάκου για πρώτη φορά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη χρήση φαρμάκων, αλλά δεν εφαρμόστηκαν από τους ιατρούς παρά αρκετά χρόνια μετά. Το 2012 η ομάδα του ΙΝΕΡΠ υπό τον κο. Π. Καρκατσούλη χαρτογράφησε κάθε λειτουργία όλων των υπουργείων ανά διεύθυνση, τμήμα, γραφείο, χωρίς δυστυχώς να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Για την ιστορία, το Υπουργείο Υγείας έχει αρμοδιότητες: 45% επιτελικές (μόνο), 47% υποστηρικτικές, 5% ελεγκτικές και 3% παροχής υπηρεσιών!

Όσοι μένουν στο «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι» απλά συντηρούν το μοντέλο που κατηγορούν. Όσοι θέλουν να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, τα οποία καταγράφονται στην παραπάνω μελέτη αλλά και στην ανάλυση του ΠΟΥ, οφείλουν να συνεργαστούν χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλλουν όλοι μαζί στην προσφοράς ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης με βάση την αξία, η οποία πρέπει να είναι διασυνδεόμενη, απαρτιωμένη, προσανατολισμένη στην παροχή της σωστής υγειονομικής φροντίδας, στη σωστή θέση, την κατάλληλη στιγμή, με τη σωστή ομάδα και στο σωστό επίπεδο κόστους. Κι αυτό αφορά τα πολιτικά κόμματα, τις επαγγελματικές ενώσεις επαγγελματιών υγείας, τις ενώσεις ασθενών και τους ενεργούς πολίτες!

*Ο Γιάννης Σ. Καλαντζάκης είναι entrepreneur υπηρεσιών υγείας. 

ΠΗΓΗ:https://www.liberal.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ