ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα καταπέλτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα λιγότερα χρήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον Έλληνα ασθενή!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Τα λιγότερα χρήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη δαπανώνται για τους Έλληνες ασθενείς, όπως προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Ειδικότερα σε μια πολυσέλιδη έκθεση για το προφίλ υγείας των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύει αυτό που λίγο πολύ όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε: Στη χώρα μας διατίθενται οι μικρότερες δαπάνες υγείας σε σύγκριση με όλες της άλλες 28 χώρες της Ευρώπης.

Και βέβαια τα ίδια θα συμβούν και το 2018. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ όλα τα στοιχεία: «Με λιγότερα χρήματα ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία για το 2018! Πόσο κουρεύονται»

Ειδικότερα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δαπανά 1650ευρώ κατά κεφαλή στην υγειονομική περίθαλψη, ποσό που υπολείπεται κατά ένα τρίτο και πλέον από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

 

Όπως παρατηρείται στη μελέτη, αυτό αντιστοιχεί στο 8,4% του ΑΕΠ, αλλά στο πλαίσιο της συρρικνούμενης οικονομίας, οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν σημαντικά από το 2009.

Τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη μας

Επίσης προκύπτει ξεκάθαρα ότι και πάλι οι Έλληνες πληρώνουν τα περισσότερα από την τσέπη τους για την υγεία σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, γεγονός βέβαια που σημειώνεται εμφατικά στην έκθεση και παρότι οι δανειστές πιέζουν συχνά να πληρώνουμε και περισσότερα.

 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, επί του παρόντος, το 59% των δαπανών για την υγεία χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, ενώ οι άμεσες δαπάνες από τους ασθενείς που είναι 35% είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου στην ΕE.

Ανασχεδιασμός του συστήματος υγείας

Στην έκθεση –προφίλ που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις 28 χώρες, σημειώνεται πως θα πρέπει τα κράτη μέλη να ανασχεδιάσουν τα συστήματα υγείας προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι «θα εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και να παρέχουν περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Το 60% των Ελλήνων πληρώνει για την υγεία του και το 30% για τα φάρμακά του

Η ποιότητα ζωής επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά το 2010 για τον πληθυσμό, σύμφωνα με την έρευνα Hellas Health VII
Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει στη χώρα μας μετά το 2010 η Ποιότητα Ζωής που σχετίζεται με την Υγεία και που εκφράζει τη «σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία» του ορισμού της υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Βίκυ Μπενέτου, την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Μαρία Καντζανού και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Κωνσταντίνο Βαρδαβά, σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική έρευνα HELLAS HEALTH VII, πάνω από το 60% του πληθυσμού χρειάστηκε να πληρώσει για υπηρεσίες υγείας το τελευταίο έτος, ενώ πάνω από το 20% δεν πήρε τις υπηρεσίες υγείας που χρειαζόταν, ακριβώς επειδή έπρεπε να πληρώσει. Περίπου ένας στους τρεις έχει πρόβλημα να αγοράζει τα φάρμακά του, καθώς μόνο το 10% δεν χρειάζεται να καταβάλει συμμετοχή.

Όσο για τον εμβολιασμό, το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη κάλυψη των παιδιών του, αν και δεν γνωρίζει με ποιά εμβόλια έχει καλυφθεί το παιδί του, ενώ ένα 27% του ενήλικου πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του και επιπλέον ένα 10% πιστεύει ότι οι κίνδυνοι του εμβολιασμού είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.

Υπηρεσίες υγείας

Αναλυτικά, η μελέτη έδειξε σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υγείας:

• Το 62% από τους 916 ερωτώμενους που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας το τελευταίο 12μηνο, χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του.
• Το 21% αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), αμέλεια (11%), αναμονή (11%) .
• Το 37% απευθύνεται σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, το 19% στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, το 7% στα δημόσια Πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.
• Κατά μέσο όρο ο κάθε έλληνας πληρώνει από την τσέπη του στη διάρκεια του έτους 170 ευρώ για επισκέψεις σε ιατρούς, 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους και 50 ευρώ για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Το φάρμακο:

• Για το 28% η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα και μικρό πρόβλημα για το 21%
• To 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο στο διάστημα αυτό αφορούσε την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν για αγορά αντιβιοτικών.
• Το 36% γνωρίζει πολύ ή αρκετά τα γενόσημα φάρμακα και μόνο το 23% τα εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά.
• Το 42% πληρώνει από την τσέπη του 10-50 ευρώ μηνιαίως για προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το 35% λιγότερο από 10ευρώ, το 8% 50-100ευρώ, το 3% 100-200 ευρώ, το 1% 200-500 ευρώ, ενώ μόνο το 10% δεν χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του.
• Το 45% ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το 24% ανησυχεί λίγο και μόνο το 28% δεν ανησυχεί καθόλου.
• Το 38% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων.
• Το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο, το 27% προτιμά το πρωτότυπο φάρμακο ανεξαρτήτως τιμής και μόνο το 19% προτιμά πάντα το γενόσημο.

Εμβολιασμοί

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ενηλίκων :

• Το 27% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του.
• Το 30% έχει κάνει το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, το 25% της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, το 15% πνευμονιόκοκκου και το 14% ηπατίτιδας Β.
• Το 6% αναφέρει δυσκολίες για να εμβολιασθεί, λόγω έλλειψης εμβολίων (30%), φόβος για κινδύνους (20%), δυσκολία συνταγογράφησης (12%), κόστος εμβολίου (9%).
• Το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες και ένα 10% θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.
• Το 23% δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις και μόνο το 17% έχει εμβολιασθεί για πνευμονιόκοκκο.
• Το 76% δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV και το 78% δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου. Μόνο το 7% έχει εμβολιασθεί.

Σε ότι αφορά τον παιδικό εμβολιασμό:

• Το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τα παιδιά τους, αρκετοί όμως δεν θυμούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν κάνει.
• Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους (58%) αναφέρουν ως κύριο λόγο τη διαφωνία τους και τις τυχόν παρενέργειες.
• Το 64% των γονέων δηλώνει ενημερωμένο για τα οφέλη του εμβολιασμού, το 56% για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και το 41% για τους κινδύνους που απορρέουν από τον εμβολιασμό
• Το 15% αναφέρει δυσκολίες στην προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών τους λόγω έλλειψης (64%), κόστους (34%), αδυναμία ραντεβού(10%).
• Το 24% των γονέων έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι του ιού HPV.
• Οι περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε ιδιώτη ιατρό για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Διαπιστώσεις
Τέλος, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι:
• Το 53% καταναλώνει 1,6 μερίδες φρούτων –λαχανικών ημερησίως και το 28% δύο μερίδες όταν η συνιστώμενη κατανάλωση είναι 5 μερίδες. Η χαμηλή αυτή κατανάλωση δεν έχει τροποποιηθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
• Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών (29%) παρουσιάζει σημαντική μείωση από το 2006 (40%), με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται μετά το 2011 (36%).

Η Πανελλαδική έρευνα HELLAS HEALTH VII, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, σε συνεργασία με την Metron Analysis και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την χορηγική υποστήριξη των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Elpen, MSD και Pfizer.  

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ: από ολίσθημα σε ολίσθημα..

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Η υγεία έχει ανάγκη από δουλειές, προσλήψεις, αξιοπρέπεια και όχι από τα ψίχουλα του μερίσματος

Η υγεία έχει ανάγκη από δουλειές, προσλήψεις, αξιοπρέπεια και όχι από τα ψίχουλα του μερίσματος

Σκληρή κριτική στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος, ασκεί η ΠΟΕΔΗΝ με ανοιχτή επιστολή της που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη, θέλουν δουλειές με εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, προσλήψεις και χρήματα για τα Νοσοκομεία».
Η διανομή του μερίσματος γίνεται καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ με έμφαση, σημειώνοντας πως το βασικότερο είναι ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν από σοβαρές ελλείψεις και οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές, βρίσκονται σε δεινή θέση, εξαντλημένοι από ατελείωτες ώρες εργασίας εξαιτίας της υποστελέχωσης.
«Το πλεόνασμα του πλεονάσματος που πολύ σωστά ως αντιπολίτευση του αποδώσατε τον εύστοχο χαρακτηρισμό «ως ματωμένα» το μετατρέπετε σε ένα πιάτο φαγητό προς τις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού της χώρας, που οι ασκούμενες πολιτικές τα χρόνια της κρίσης ισοπέδωσαν, αν και αποτελούσαν την μεσαία τάξη της χώρας, δηλαδή την «ραχοκοκαλιά» της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», τονίζει στη συνέχεια η Ομοσπονδία και προσθέτει:
«Γονατίσατε τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τώρα τους χρυσώνετε το χάπι με ένα πιάτο φαγητό. Και βέβαια εφάπαξ. Μάλιστα εφέτος είναι η τελευταία φορά που μοιράζεται μέρισμα καθότι του χρόνου τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δυσθεώρητα και άπιαστα.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται όχι μόνο από την αφαίμαξη των εισοδημάτων αλλά και από την μείωση των Δαπανών για την Υγεία. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, όταν στις χώρες της Ευρώπης που όπως λέτε διαθέτουν συντηρητικές κυβερνήσεις οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι κατά μέσο όρο 7,5% του ΑΕΠ τους.
Δεσμευτήκατε ότι στο τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τέλους του έτους 2018 δηλαδή, ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα συγκλίνουν με το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.
Δεν εφαρμόστηκε ποτέ το Παράλληλο Πρόγραμμα

Δυστυχώς δεν υλοποιήσατε την υπόσχεσή σας. Προτιμάτε για ψηφοθηρικούς λόγους να μοιράζετε συσσίτια από το πλεόνασμα του πλεονάσματος και όχι δουλειές, καθώς και γενναία αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την υγεία.
Θυμηθείτε ότι για την τρέχουσα κυβερνητική θητεία σας (όχι την προηγούμενη που θα σκίζατε τα Μνημόνια), θα εφαρμόζατε το Παράλληλο Πρόγραμμα. Δηλαδή θα συγκεντρώνατε χρήματα από την φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και θα τα δίνατε εκτός των άλλων κοινωνικών αγαθών και στη Δημόσια Υγεία.
Όχι μόνο δεν εφαρμόζετε το Παράλληλο Πρόγραμμα αλλά έχετε αποφασίσει να στεγνώσετε τη Δημόσια Υγεία από προσωπικό και κονδύλια.
Το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων επί των ημερών σας μειώθηκε κατά 7.000, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για προσλήψεις που αποδείχθηκαν ψεύτικες. Συνολικά τα έτη της κρίσης, το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 25.000.
Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών και απέμεινε ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενής στη βάρδια σε κάθε κλινική.
Το Επικουρικό προσωπικό είναι απλήρωτο, δεν εγκρίνεται η μισθοδοσία του από το Ελεγκτικό Συνέδριο επειδή υπερέβη το 24μηνο με συμβάσεις εργασίας και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη του.
Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα, πολλά Νοσοκομεία σταμάτησαν τις θεραπείες και τις χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης φαρμάκων και υλικών. Δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν, να αντικαταστήσουν, να συμπληρώσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Το έτος 2018 θα περίμενε κανείς με δεδομένες τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης όπως ισχυρίζεστε να διορθώσετε την κατάσταση και να αυξήσετε την Κρατική Χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία και του ΕΟΠΥΥ. Μάταια. Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται περαιτέρω!!!
Τα Νοσοκομεία θα λάβουν το έτος 2018, 350 εκατ. ευρώ λιγότερα ως Κρατική Χρηματοδότηση και ο ΕΟΠΥΥ 226 εκατ. ευρώ λιγότερα».
Η υγειονομική εισφορά και οι συνταξιούχοι

Σε άλλο σημείο της επιστολής της η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρεται και στους συνταξιούχους, σημειώνοντας τα εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος για ψηφοθηρικούς επικοινωνιακούς λόγους συμπεριλαμβάνονται οι Συνταξιούχοι στους οποίους επιστρέφεται η υπερβαίνουσα τον ορθό τρόπο υπολογισμού υγειονομική εισφορά από 1.1.2012 έως 30.6.2016. Σας υπενθυμίζουμε ότι την εν λόγω παροχή κέρδισαν οι Συνταξιούχοι με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και η καταβολή της είναι υποχρεωτική από το Κράτος.
Η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από 4% επί της κυρίας σύνταξης αυξήθηκε επί των ημερών σας στο 6% επί των καταβαλλόμενων συντάξεων κύριων και επικουρικών. Όπως επίσης και των εργαζομένων.
800 εκατ. ευρώ παραπάνω λαμβάνει το Κράτος κατ’ έτος από την αύξηση της υγειονομικής εισφοράς και πανηγυρίζεται για 300 εκατ. ευρώ που επιστρέφετε και μάλιστα κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δυστυχώς τα 800 εκατ. ευρώ που είναι υγειονομική εισφορά δεν καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία όπως οφείλατε, αλλά στον ΕΦΚΑ για να πληρώνονται συντάξεις.
Η αυξημένη ιδιωτική δαπάνη υγείας

Για την ιδιωτική δαπάνη υγείας, αναφέρονται τα εξής:
«Η ιδιωτική δαπάνη υγείας εκτινάχθηκε στο 4% του ΑΕΠ όταν οι συντηρητικές χώρες της Ευρώπης κατ’ έτος έχουν ιδιωτική δαπάνη υγείας κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ. Συνεχώς τροποποιείται μειούμενος ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους του. Ηλικιωμένοι άνθρωποι παίρνουν βερεσέ τα φάρμακα από τα φαρμακεία όπως στα παλαιά μπακάλικα.
Εγκρίνονται κατά μήνα λιγότερα φάρμακα και υλικά (πχ ταινίες σακχάρου) και αναγκάζεται ο κόσμος να τα αγοράζει από την τσέπη του.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει λόγω οικονομικής αδυναμίας νοσήλια στα Νοσοκομεία.
Εάν λοιπόν κε Πρωθυπουργέ επιχορηγούσατε το έτος 2018 τον ΕΟΠΥΥ με το 0,6% του ΑΕΠ που επιβάλλει ο Νόμος και όχι με 100 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και τα Νοσοκομεία με 1,5 δις όπως το έτος 2015 και όχι με 800 εκατ. ευρώ, δεν θα περίσσευε κοινωνικό μέρισμα να διανείμετε.
Αλήθεια γιατί δεν διαθέτετε από τα πρωτογενή πλεονάσματα λιγότερα των 50 εκ. ευρώ για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του Νοσηλευτικού, του Παραϊατρικού και όσων εκ του προσωπικού του ΕΣΥ και της Πρόνοιας τα επαγγέλματά τους έχουν χαρακτηρισθεί Βαρέα και Ανθυγιεινά;
Λιγότερο των 50 εκατ. ευρώ στοιχίζει συνολικά η ένταξή τους με αναδρομική εφαρμογή από την ημερομηνία πρόσληψης.
Εμείς οι Υγειονομικοί κληρονομήσαμε τα κακά του ΕΦΚΑ (αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών, μείωση συντάξεων) και ένα καλό που προβλέπεται η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων στις παροχές, αρνείστε να το εφαρμόσετε.
Οι Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα υγείας που έχουν ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Αντιθέτως με τη μεγάλη πλειοψηφία που διέθεταν ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο. Κάνουν την ίδια δουλειά με διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση. Είναι δυνατόν ένας Νοσηλευτής να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στο 67ο έτος της ηλικίας του.
Όλοι οι Νοσηλευτές με πάνω από 20 έτη υπηρεσίας αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα υγείας. Πώς να αντέξουν σε προχωρημένες ηλικίες, σακατεμένοι ένας για 40 ασθενείς στη βάρδια». 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Σε εγρήγορση οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία! Γιατί συγκεντρώνονται όλοι οι κλάδοι

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος


Σε εγρήγορση είναι οι εργαζόμενοι όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων με αφορμή τις αλλαγές στις συνθήκες εργασίας.


Μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας λόγω του νέου εργασιακού νόμου αλλά και των εξελίξεων που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, όλοι οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων συγκεντρώνονται το Σάββατο σε μία ειδική ημερίδα προκειμένου να συζητήσουν όλες τις αλλαγές που υφίστανται στις εργασίες τους.

 

Ειδικότερα με πρωτοβουλία της Αδέσμευτης Αγωνιστικής Κίνησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΟΣΝΙΕ), όλα τα σωματεία του κλάδου μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα παραβρεθούν το Σάββατο 18/11/2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Ιασω -Μαιευτήριο με ώρα έναρξης 10:00 σε ειδική ημερίδα προκειμένου να αναλύσουν όλα τα θέματα που καίνε το χώρο της ιδιωτικής υγείας.

 

Μεταξύ αυτών θα συζητήσουν και θα εξετάσουν τον νέο εργασιακό νόμο και τις συνέπειες του, όλες τις εξελίξεις στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας αλλά και για τις κλαδικές συμβάσεις.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναβρασμός στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας με πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία να περνούν σε άλλα χέρια και άλλα να βρίσκονται ένα βήμα πριν την πώληση.
Γεγονός βέβαια που προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους οι οποίοι δε γνωρίζουν πως ακριβώς θα εξελιχθεί το εργασιακό τους μέλλον.

 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως στην ημερίδα των εργαζομένων θα παραστούν και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) αλλά και εργατολόγοι. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

“Καραμέλες” για τους Έλληνες τα αντιβιοτικά

Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί σε μικροβιακή αντοχή, δηλαδή στη δημιουργία πολυανθεκτικών μικροβίων που αντιστέκονται στη δράση ενός αντιβιοτικού, θέτοντας σε κίνδυνο τη χρησιμότητα των φαρμάκων που είναι πραγματικά απαραίτητα και αναντικατάστατα. Μάλιστα, τα ποσοστά πολυανθεκτικών μικροβίων έχουν αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε ήδη να υπάρχουν μικρόβια για τα οποία δεν έχουμε κανένα διαθέσιμο φάρμακο να τα καταπολεμήσουμε.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης αντιβιοτικών και ως εκ τούτου τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής. Ενδεικτικά, η αντοχή του S.pneumoniae (το συχνότερο αίτιο μικροβιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην κοινότητα) στην πενικιλλίνη έχει ξεπεράσει το 40%, καθιστώντας έτσι αναποτελεσματική τη χρήση αυτού του φαρμάκου ως μονοθεραπεία. Αντίστοιχα, αυξάνεται η αντοχή και άλλων σημαντικών παθογόνων μικροβίων σε αντιβιοτικά που μέχρι πρότινος ήταν αποτελεσματικά, περιορίζοντας σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές.

Δεδομένα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO)* επιβεβαιώνουν την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, τόσο σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας όσο και στην κοινότητα. Ενδεικτικά, δεδομένα που αφορούν στη χρήση περιεγχειρητικής αντιμικροβιακής προφύλαξης σε επιλεγμένα νοσοκομεία ενηλίκων δείχνουν πως ενώ στο 88,5% των χειρουργημένων ασθενών χορηγήθηκε το κατάλληλο αντιβιοτικό σχήμα, εντούτοις, μόνο στο 34,6% των περιπτώσεων δόθηκε για τη σωστή διάρκεια. Επιπρόσθετα, δεδομένα συνταγογράφησης αντιβιοτικών σε ενήλικες έδειξαν ότι σχεδόν το 1/3 των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν ήταν για ενδείξεις που δεν ενδείκνυται ή ενδείκνυται σπάνια η χρήση αντιβιοτικών. Επίσης, το 90% των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν ήταν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτά που αναφέρονται σε αντίστοιχες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και όσον αφορά στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε παιδιατρικό πληθυσμό στην κοινότητα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 1.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, σε μερικά χρόνια η κατάσταση θα είναι εφιαλτική. Πιο συγκεκριμένα, το 2050 οι θάνατοι από λοιμώξεις σχετιζόμενες με πολυανθεκτικά μικρόβια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια, διεθνώς, και το κόστος για την αντιμετώπισή τους τα 100 τρις δολάρια, αντίστοιχα.

Η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών επικεντρώνεται στο σημαντικό ρόλο των επαγγελματιών υγείας για τη μείωση της αντοχής στα αντιβιοτικά σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω διαδικασιών ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων.

“Τα αντιβιοτικά είναι ένας πολύτιμος πόρος και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα και να συνταγογραφούνται από πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας. Η επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού για την κατάλληλη διάρκεια συμβάλλει στη βέλτιστη έκβαση της λοίμωξης, στη μείωση του κόστους και κυρίως στον περιορισμό της αντοχής των μικροβίων. Η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας σε αυτά” αναφέρει σχετικά το CLEO. “Είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους” καταλήγει.

*Το CLEO ιδρύθηκε το 2011, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το όραμα του CLEO είναι η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία με έμφαση στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Από τον Οκτώβριο του 2014 το CLEO λειτουργεί ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Αναστενάζουν τα συστήματα υγείας από τη μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους

Αναστενάζουν τα συστήματα υγείας από τη μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους

Σχεδόν τριπλάσιο είναι το κόστος της μη συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες τους στη δεκαετία 2002-2012 φθάνοντας από 100 δισ. δολ. στα 289 δισ. δολ. ετησίως, σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, τις ΗΠΑ.
Αντίστοιχα στην Ε.Ε. η μη συμμόρφωση εκτιμάται περίπου σε 125 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 9,6% του συνόλου των δαπανών υγείας.
Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το DailyPharmaNews.gr την περασμένη εβδομάδα με θέμα «Η Συμμόρφωση στη θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας» με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές, στην 3η ενότητα της Ημερίδας με θέμα «Συμμόρφωση και Ηθική».
Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ασθενών αλλά και σε συγκεκριμένες παθήσεις που κάποιες φορές δυσκολεύουν τη συμμόρφωση στη θεραπεία.
Όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κυρία Μαίρη Γείτονα, μιλώντας στην 3η ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Συμμόρφωση και ηθική», Σχεδόν τριπλάσιο είναι το κόστος της μη συμμόρφωσης των ασθενών με τις θεραπείες τους στη δεκαετία 2002-2012 φθάνοντας από 100 δισ. δολ. στα 289 δισ. δολ. ετησίως στις ΗΠΑ. Στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ποσό ξεπερνά τα 190 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί το έμμεσο κόστος που φτάνει τα 85 δισ. ευρώ και η ιδιωτική δαπάνη των ασθενών από τις επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης, που υπολογίζεται σε άλλα 5 εκ. ευρώ.
Η κυρία Γείτονα, παρουσίασε για πρώτη φορά αποτελέσματα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SIMPATHY, για την διαχείριση της πολυφαρμακίας και συμμόρφωσης ατόμων άνω των 50 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στην Ελλάδα, οι ασθενείς μπορεί να ακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή τους κατά 97,1%, όμως λιγότεροι από τους μισούς (42,3%) ακολουθούν την ενδεδειγμένη φυσική δραστηριότητα και 3 στους 4 την ενδεδειγμένη δίαιτα. Παρατηρήθηκε επίσης, ότι 7,8% των ασθενών αυξάνουν τη δόση των φαρμάκων για να αισθανθούν καλύτερα, μειώνουν τη δόση επειδή αισθάνονται καλύτερα ή ξεχνούν τα φάρμακά τους. Ακολουθούν δε, καλύτερα την αγωγή τους, εάν τα συνοδά φάρμακα είναι μέχρι 4 ή 5, απ΄ ότι αν είναι περισσότερα (πολύπλοκα σχήματα).
Στην ίδια ενότητα, ο κ. Γιώργος Κρανίου, ιατρικός διευθυντής της Creative Pharma Services υπογράμμισε ότι το 35-40% των συμμετεχόντων σε κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ χάνουν την προσήλωσή τους στη φαρμακευτική αγωγή μετά τους πρώτους 5 μήνες με αποτέλεσμα να χρειάζεται η ενίσχυση της μελέτης με νέους συμμετέχοντες, σχεδόν διπλασιάζοντας το κόστος και παρατείνοντας το χρόνο εκπόνησής της, προκειμένου να εξαχθούν τα απαιτούμενα συμπεράσματα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου υπό δοκιμή.
Στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ασθενούς και στο πώς επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αναφέρθηκε ο Δρ. Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ανδρέας Ζεργιώτης, παρουσιάζοντας 16 τύπους προσωπικότητας, οι οποίες συμπεριφέρονται διαφορετικά στην αντιμετώπιση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Υπογράμμισε την ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης των ασθενών, προκειμένου η τήρηση της αγωγής να είναι εφικτή και ως παράδειγμα σημείωσε την περίπτωση ασθενών με κατάθλιψη, οι οποίοι συνήθως διακόπτουν την αγωγή τους 3 μήνες μετά, με αποτέλεσμα την υποτροπή.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση ασθενών με σχιζοφρένεια, αναφέρθηκε ο Συντονιστής Διευθυντής του ΨΝΑ Δαφνί, ψυχίατρος, κ. Χαράλαμπος Τουλούμης, τονίζοντας ότι παρατηρείται μη συμμόρφωση των ασθενών αυτών από τις πρώτες 7-10 ημέρες της αγωγής τους, όντας ακόμη νοσηλευόμενοι, επισημαίνοντας έτσι την ανάγκη για επίδειξη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για τον ασθενή, από τον θεράποντα γιατρό.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ακολουθούν την αγωγή τους μόλις το 58% των ασθενών με ψυχώσεις, έναντι 65% των ασθενών με κατάθλιψη και 76% των ασθενών με λοιπές παθήσεις.
Στον «δύσκολο» ασθενή αναφέρθηκε ο κ. Τριαντάφυλλος Ντόσκας, Διευθυντής της Νευρολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Ασθενών, παρουσιάζοντας τις ιδιαιτερότητες των ομάδων ασθενών, ανάλογα με την πάθησή τους (σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία νευρολογικές παθήσεις κ.α.).
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

ΑρχικήΕιδήσεις - ΝέαΠερίθαλψη & Ασφάλιση Εσωτερική στάση πληρωμών και στον τομέα της Υγείας, για να καταβληθεί το “κοινωνικό μέρισμα”

Εσωτερική στάση πληρωμών και στον τομέα της Υγείας, για να καταβληθεί το “κοινωνικό μέρισμα”

Σε “πάγωμα” δαπανών 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να διανείμει το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, η κυβέρνηση δεν πλήρωσε 350 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και 1,1 δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην πιθανή κάλυψη τρύπας στα έσοδα, διατήρησης του πλεονάσματος πάνω από το στόχο και στη διανομή κοινωνικού μερίσματος 720 εκατομμυρίων ευρώ.
Με τη μεθόδευση αυτή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, παρά την “τρύπα” 2,8 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ - ΠΕΔΥ κατά 101 εκατομμύρια ευρώ και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 157 εκατομμύρια ευρώ.
Σημαντική μείωση καταγράφεται και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το οποίο δαπανήθηκαν έως τον Οκτώβριο μόλις 1,979 δισ. ευρώ ενώ έπρεπε να φτάνουν ήδη στα 3,1 δισ. ευρώ.
Συνταξιούχοι
Ενδεικτική των κυβερνητικών χειρισμών είναι η καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων σχετικά με την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ του ΕΟΠΥΥ στους συνταξιούχους το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2016.
Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει πως οι μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010.
Σε αυτές, περιλαμβάνεται για όλο το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Ιουνίου του 2016 η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στην οποία παρανόμως έχει γίνει κράτηση 4% και 6% και η οποία παράνομα δεν υπολογίζεται στα οφειλόμενα προς επιστροφή ποσά, καθώς και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Μαϊου 2012.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ο ασθενής στο επίκεντρο, η επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό

Ο ασθενής στο επίκεντρο, η επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό

Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή, η καλή κατάσταση της υγείας μας βοηθά να αντέξουμε.
Γράφει: Έφη Σίμου
PhD, MSc, Bsc, Τομέας Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
 

Ο ασθενής στο επίκεντρο, η επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό
Η υγεία εκτός από κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ζήτημα, είναι πάνω από όλα το βασικότερο θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα.
Η δημόσια συζήτηση για την υγεία βρίσκεται πολλές φορές σε σύγχυση εξαιτίας δύο ακραίων αξιωμάτων. Αφενός του ότι όλα εξαρτώνται από τα άτομα και αφετέρου ότι όλα εξαρτώνται από τους άλλους.
Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ισορροπία ανάμεσα στην ατομική ευθύνη και την ευθύνη των άλλων. Αυτή η ισορροπία και η ευθύνη μπορεί να αναπτυχθούν και να διαδοθούν μόνο μέσα από ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες, καταναλωτές και παρόχους υπηρεσιών υγείας, που μπορούν και θα πρέπει να συνεισφέρουν εξίσου προκειμένου να επιτευχθεί η ανθρωποκεντρική στρατηγική υγείας που θα σέβεται τις προτεραιότητες του ασθενούς, θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.
Μια πολιτική υγείας με επίκεντρο τον ασθενή που θα εξασφαλίζει το σεβασμό και την αξιοπρέπεια στην υγειονομική περίθαλψη.
Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν, οι ιατροί δεν είχαν να διαχειριστούν επίπονες συζητήσεις με τους ασθενείς τους. Στην εποχή της πληροφορίας, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Με την εξάπλωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του Διαδίκτυου, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και τη συνακόλουθη διάχυση της ιατρικής και επιστημονικής γνώσης, οι ασθενείς γίνονται όλο και περισσότερο ενημερωμένοι και διεκδικητικοί. Απαιτούν μεγαλύτερη εμπλοκή στις αποφάσεις με αποτέλεσμα η συμμετοχική λήψη απόφασης να αποκτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος. To πατερναλιστικό πρότυπο, στο οποίο οι ασθενείς απλά "έκαναν όπως τους έλεγαν", χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και διάλογο έχει αντικατασταθεί με ένα πιο συμμετοχικό πρότυπο, κατά το οποίο οι ασθενείς θέλουν να ξέρουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν.
Η ασθενοκεντρική προσέγγιση αποτελεί ανερχόμενη τάση στο χώρο της ιατρικής και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ασθενή στο κέντρο της λήψης αποφάσεων.
Το Institute of Medicine ορίζει τη φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή ως την παροχή περίθαλψης, που σέβεται και ανταποκρίνεται στις ατομικές προτιμήσεις του ασθενούς, τις ανάγκες και τις αξίες του και εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στην καθοδήγηση της κλινικής απόφασης.
Η φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή είναι μια προσπάθεια για την αποκατάσταση της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ γιατρού και ασθενούς. Καθώς οι δείκτες ικανοποίησης των ασθενών έχουν συμπεριληφθεί στα συστήματα αξιολόγησης και αποζημίωσης των νοσοκομείων, η φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή αποκτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος.
Η ιατρική με επίκεντρο τον ασθενή βασίζεται συνοπτικά σε 3 παραδοχές:
Πρώτα οι ανάγκες των ασθενών.
Καμία απόφαση για μένα, χωρίς εμένα.
Κάθε ασθενής είναι μοναδικός ασθενής.
H συμμετοχή στη λήψη απόφασης είναι η διαδικασία, κατά την οποία παρέχονται οι καλύτερα διαθέσιμες τεκμηριωμένες πληροφορίες στους ασθενείς, σχετικά με τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές, τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη τους.
Επιπλέον περιλαμβάνει την ενθάρρυνση –ενδυνάμωση των ασθενών, ώστε να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες στο διάλογό τους με τους γιατρούς, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται, καθώς και για να λαμβάνουν αποφάσεις για την υγειονομική τους περίθαλψη, οι οποίες ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις αξίες, τις προτιμήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους.
Η διαδικασία αυτή παρέχει στους ασθενείς την υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις, που αφορούν στην αυτοφροντίδα και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου τους, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους γιατρούς να αισθάνονται περισσότερο σίγουροι πως οι ασθενείς θα ακολουθήσουν τη θεραπεία, την οποία προτείνουν.
Η καλύτερη ιατρική συνταγή μπορεί να πάει χαμένη αν τελικά ο ασθενής δεν την ακολουθήσει. Τα θετικά αποτελέσματα στην έκβαση μιας ασθένειας μπορούν να βελτιωθούν, όταν οι επαγγελματίες υγείας δίνουν στον ασθενή ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας του και πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του, καθώς και για τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσει.
Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μια συγκλονιστική αλήθεια. Από τη στιγμή που ο ασθενής φεύγει από το γραφείο του γιατρού ή το νοσοκομείο είναι σπίτι του μόνος ή με την οικογένειά του, η οποία στερείται εξειδικευμένων γνώσεων. Βέβαια ζούμε σε ένα κόσμο, που ο γιατρός θα πρέπει να παλέψει με το χρόνο ενάντια στην ποιότητα, που αντί να βρει χρόνο για τον ασθενή, μάχεται να βρει το φάρμακο που δεν εμπίπτει σε παρατυπίες θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παθογένεια, αλλά αν πρέπει να πάρουμε μια απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι πάντα υπέρ του ασθενούς.
Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων αναδεικνύεται ως υψηλής προτεραιότητας πολιτική, συστήνεται ως βέλτιστη πρακτική από πολλούς διεθνείς οργανισμούς υγείας και αποτελεί τη διαδικασία που μπορεί να φέρει την επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό. Η ιατρική δεν έχει πλέον το περιθώριο να απομακρυνθεί από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιστημονική γνώση που τον αγνοεί ως προσωπικότητα. Ο Κάντ χαρακτηριστικά είχε αναφέρει χρόνια πριν: "ο άνθρωπος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ ως μέσον, για κάποιο σκοπό, αλλά να θεωρείται αυτός, ο ίδιος, ο τελικός σκοπός".
Η φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει κυρίως τον εκδημοκρατισμό της ιατρικής πρακτικής, αποτελεί μια θεωρητική σύλληψη, που παρότι έχει τεκμηριωθεί ερευνητικά ως προς τα οφέλη της, απέχει πολύ από την καθημερινή άσκηση της ιατρικής και για αυτό, τόσο η οργανωμένη πολιτεία, όσο και οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται και να συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της καθημερινής κλινικής πρακτικής.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Στο νοσοκομείο κάθε χρόνο ένας στους πέντε 'Έλληνες!

Στο νοσοκομείο κάθε χρόνο ένας στους πέντε 'Έλληνες!

Τις παθογένειες του συστήματος ή κάποια κρυφή νοσηρότητα αναδεικνύει ο τεράστιος αριθμός των εξιτηρίων από τα ελληνικά νοσοκομεία;
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον το πώς γίνεται να νοσηλεύεται κάθε χρόνο ένας στους πέντε Έλληνες, όταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία η αναλογία είναι μία νοσηλεία ανά δέκα κατοίκους.
Η αλήθεια είναι πως το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι νοσοκομειοκεντρικό. Τα περισσότερα, δηλαδή, περιστατικά καλύπτονται σε νοσοκομεία, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξυπηρετηθεί σε δομές πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας, οι οποίες σπανίζουν ή υπολειτουργούν.
Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους υπερφόρτωσης των νοσηλευτικών μονάδων και των χαμηλών δεικτών ικανοποίησης των ασθενών.
Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δείχνουν μία σειρά από παραδοξότητες που παρατηρούνται στο σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν κάποια υψηλή νοσηρότητα στον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος βρίσκεται χαμηλά σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Είναι, όμως, πολύ ψηλά στα εξιτήρια που δίνονται κάθε χρόνο, καθώς και σε εκείνα που αφορούν νοσηλεία για καρκίνο.
Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, η χώρα μας κατέχει την όγδοη θέση σε εξιτήρια μεταξύ των 40 χωρών του ΟΟΣΑ που συγκρίνονται.

 

Κατά μέσο όρο, έχει 196,5 εξιτήρια τον χρόνο ανά 1.000 κατοίκους, το οποίο με μία σειρά απλοποιήσεων οδηγεί στην αναλογία ένα εξιτήριο ανά πέντε κατοίκους! Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ρωσία.


Είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (156 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους) και απέχει σημαντικά από το ποσοστό άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν κάθε χρόνο περίπου τα μισά εξιτήρια από όσα δίνονται στην Ελλάδα!
Ακόμη περισσότερα ερωτήματα προκαλεί ο επόμενος πίνακας, ο οποίος αναφέρεται στα εξιτήρια έπειτα από νοσηλεία για καρκίνο.

Σε αυτόν, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Αυστρία, με 24,4 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους ή ένα εξιτήριο ανά 41 πολίτες.

 

Το στοιχείο δεν συνάδει καθόλου με τα κρούσματα καρκίνου που καταγράφονται στην Ελλάδα. Συμβαίνει ακριβώς αντίθετο, καθώς η χώρα μας, μαζί με το Μεξικό, έχει τα λιγότερα κρούσματα καρκίνου στον ΟΟΣΑ!

Η Ελλάδα είναι αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο του Οργανισμού και στη θνησιμότητα από όλες τις μορφές της νόσου...


Όλα δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά (και) στην Υγεία. Το σύστημα είναι στρεβλό σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και αυτό αποτυπώνεται σε ένα ακόμη γράφημα του ΟΟΣΑ.
Δείχνει πως η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες νοσοκομειακές δαπάνες στο σύνολο των χωρών του Οργανισμού (40%), επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα “νοσοκομειοκεντρικό” σύστημα.
Η διάρθρωσή του οδηγεί σε υψηλά κόστη και υστέρηση στη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία θα κάλυπε πιο σωστά τα περισσότερα περιστατικά και θα ανακούφιζε και τα ίδια τα νοσοκομεία.
Επιβεβαιώνει, δε, τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν εφαρμόζει πολιτικές Υγείας, αλλά πολιτικές ασθένειας...

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

 

Λιγότερες υποθέσεις διαφθοράς – κακοδιοίκησης από την Υγεία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Λιγότερες υποθέσεις διαφθοράς – κακοδιοίκησης από την Υγεία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Τίθεται σε εφαρμογή ένα κοινό διακρατικό πρότυπο αποτύπωσης χρηματοοικονομικών πληροφοριών, στο πλαίσιο συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Λιγότερες υποθέσεις διαφθοράς – κακοδιοίκησης από την Υγεία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
Αισθητά μειωμένες εμφανίζονται οι υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης στον χώρο της Υγείας, που ελέγχθηκαν το 2016 από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση, οι υποθέσεις που ελέγχθηκαν το 2016 στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας ήταν 73 έναντι 179 το 2015. Ο αριθμός είναι ο μικρότερος από το 2011.
Στις υποθέσεις δεσπόζουσα θέση έχει η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την οποία ανατέθηκε με παραγγελία της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς σε μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών, η διενέργεια οικονομικού – διαχειριστικού ελέγχου κατά τα έτη 2011 έως 2015 στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
Περιλαμβάνονται, επίσης, υποθέσεις όπως η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στο νοσοκομείο Μεσσηνίας, σχετικά με τη λειτουργία του ταμείου, η διενέργεια ελέγχου στον Τομέα Υγειονομικών - ΕΤΑΑ, που σχετίζεται με πληρωμές σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Ελέγχθηκε, επίσης, γιατρός ο οποίος είχε προσαυξήσει την περιουσία του κατά 2,36 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2007 - 2010, καθώς και δύο φαρμακεία.
Το ένα από αυτά δεν εξέδιδε φορολογικά στοιχεία, λάμβανε εικονικά τιμολόγια και δεν καταχωρούσε τα στοιχεία πώλησης (1,04 εκατομμύρια ευρώ) και το άλλο λάμβανε εικονικά τιμολόγια και δεν εξέδιδε στοιχεία αγοράς (749.153 ευρώ).
Η Υγεία – Πρόνοια καλύπτει το 4,3% των υποθέσεων που ελέγχθηκαν. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η οικονομική διαχείριση (54,7%) και ακολουθούν η παραβίαση διοικητικών διαδικασιών (12,6%) και τα πολεοδομικά (7,1%).
Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, αναφέρεται σε μία σειρά μέτρων, τα οποία αναμένεται να διευκολύνουν τους ελέγχους για διαφθορά.
Συμφωνία
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η πολυμερής συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την οποία υιοθετείται ένα κοινό διακρατικό πρότυπο αποτύπωσης χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται πως θα συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και – σύμφωνα με την κ. Παπασπύρου – αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την εν λόγω κατεύθυνση.
Εντάσσεται, δε, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τον ΟΟΣΑ, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα και καταλαμβάνει σημαντική θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Νέες περικοπές στα φάρμακα - Πρόσθετη επιβάρυνση 65 εκ. στη φαρμακοβιομηχανία

Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων φέτος
Ενοποίηση νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, φέρνοντας ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, επιχειρείται με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση αύριο με τη διαδικασία του επείγοντος, συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στις αλλαγές που επιχειρούνται και ζήτησε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης τονίζοντας τον άδικο, καταχρηστικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της.

Ο κ. Τρύφων στην ομιλία του, επεσήμανε ότι οι προωθούμενες αλλαγές στις ισχύουσες ρυθμίσεις της φαρμακευτικής δαπάνης είναι σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των φτηνών φαρμάκων.

Όπως εξήγησε, με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, ενοποιούνται οι προϋπολογισμοί εξωνοσοκομειακών και νοσοκομειακών δαπανών, με συνέπεια οι υπερβάσεις που σημειώνονται από τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στη συνέχεια να επηρεάζουν αρνητικά τον υπολογισμό και τον καταλογισμό του clawback στις επιχειρήσεις.

Έτσι, οι υπερβάσεις που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση φαρμάκων υψηλού κόστους χρεώνονται αδιακρίτως - και κατά παράβαση κάθε λογικής και νομικής σκέψης -και στους παραγωγούς οικονομικών φαρμάκων. Με άλλα λόγια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει οικονομικά φάρμακα χρεώνεται άδικα τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού που προκαλούν οι εισαγωγές και η υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων.

Οι συνέπειες της ενοποίησης
Όπως επεσήμανε στα μέλη της Επιτροπής ο πρόεδρος της ΠΕΦ, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι ανωτέρω προϋπολογισμοί φαρμακευτικής δαπάνης αδυνατούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Σήμερα, είπε, η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας κινείται σε κατά 30% χαμηλότερα επίπεδα από τον μ.ό. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αντί της αναγκαίας αύξησης των κονδυλίων, επιλέγεται τεχνικά η ενοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα (και συνεπώς οι αντίστοιχες υπερβάσεις των δαπανών του) με τον προϋπολογισμό των εξωνοσοκομειακών φαρμάκων.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ρύθμισης θα είναι να επιβαρυνθούν το 2017 όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιπλέον υπέρβαση άνω των 65.000.000 ευρώ. Το θέμα είναι ότι αν και η συγκεκριμένη υπέρβαση προκαλείται από λίγες και συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής νέων και ακριβών φαρμάκων, θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αυτό είναι άδικο και αδιανόητο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ακόμα πιο δυσμενές περιβάλλον, δεδομένου ότι η συνολική επιβάρυνση με clawback των κατόχων αδείας κυκλοφορίας φαρμάκων (ΚΑΚ) θα φτάσει φέτος τα 495.000.000.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τρύφων τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 2017 υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένα και τα rebates των εταιρειών τα οποία θα φτάσουν τα 435 εκ. έναντι 303 εκ που ήταν το 2016, με συνέπεια το συνολικό χαράτσι που επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις να είναι μεγαλύτερο από 940 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα προστεθούν και περισσότερα από 150 εκατ. από τον λογαριασμό των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Και όλα αυτά παρά τις αδιάκοπες μειώσεις τιμών, ιδιαίτερα των οικονομικότερων εγχώρια παραγόμενων φαρμάκων, τα οποία πολλοί φροντίζουν να τα εξοστρακίσουν από την αγορά.

Ασφυκτικές συνθήκες
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ στην παρέμβασή του προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων περιέγραψε, επίσης, τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στη φαρμακευτική αγορά:
- Επεσήμανε τον μεγάλο αριθμό συνταγών και τη συναφή ιδιαίτερα μεγάλη διείσδυση των ακριβών φαρμάκων on-patent στο σύστημα αποζημίωσης.
- Τόνισε ότι τα παλαιά και γενόσημα φάρμακα έχουν υποστεί συνεχείς, μεγάλες και άδικες μειώσεις και αυτό αποτελεί μια άνιση αντιμετώπιση σε σχέση με τις μικρές μειώσεις που έγιναν στα ακριβά on-patent φάρμακα
- Εξήγησε ότι η δυσμενής αυτή κατάσταση επιβαρύνεται με περαιτέρω έμμεσες μειώσεις στις τιμές των ήδη φτηνών παλαιών και γενοσήμων φαρμάκων, μέσω της σταδιακής αύξησης του rebate που τη στιγμή αυτή ξεπερνά το 55%.
- Χαρακτήρισε άδικο μέτρο την επιβολή του clawback στα φάρμακα κοινότητας και τα γενόσημα, τα οποία πουθενά στον κόσμο δεν πληρώνουν clawback. Και πρότεινε «να πληρώνει εν πάση περιπτώσει ο καθένας ανάλογα με την υπέρβαση που προκαλεί».
- Αναρωτήθηκε πως άραγε είναι δυνατόν με τέτοια μέτρα να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων κατά 40% το 2017 και 60% το 2018, που άλλωστε αποτελεί και μνημονιακό στόχο.
- Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, μέσα στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, περιλαμβάνονται τόσο η κάλυψη των ανασφαλίστων, όσο και τα εμβόλια. Πρόκειται για κρατική κοινωνική πολιτική που… χρεώνεται μονομερώς η φαρμακοβιομηχανία.
- Ζήτησε να υιοθετηθεί κλειστός προϋπολογισμός ανά κατηγορία φαρμάκων.
- Είπε, τέλος, ότι για τον υπολογισμό του clawback θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη οι δείκτες εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Ο κ. Τρύφων ζήτησε, στη συνέχεια, την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχέδιου επιμένοντας στην ανάγκη αύξησης του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Μέχρι να γίνει αυτό, είπε, θα πρέπει το υπουργείο: "Nα επιμερίσει νομοθετικά τους κλειστούς προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων σε δύο σκέλη: Το πρώτο για τα προστατευόμενα με πατέντα και τα μοναδικά φάρμακα και το δεύτερο για τα εκτός προστασίας φάρμακα (off-patent και γενόσημα), κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις για τη διείσδυση των γενοσήμων".  

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Εννέα στις δέκα χώρες με σοβαρό πρόβλημα διατροφής είτε παχυσαρκίας είτε υποσιτισμού

Σχεδόν εννέα στις δέκα χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διατροφής: είτε παχυσαρκίας είτε υποσιτισμού. Αυτό προκύπτει από τη νέα Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής (Global Nutrition Report 2017), η οποία ανέλυσε στοιχεία για 140 χώρες και βρήκε ότι το 88% από αυτές έχουν το ένα ή το άλλο πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αυξάνονται σχεδόν σε κάθε χώρα και πλέον έχουν φθάσει περίπου τα δύο δισεκατομμύρια, σε ένα παγκόσμιο πληθυσμό 7,5 δισεκατομμυρίων.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες. Ενδεικτικά, τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική είναι υπέρβαρα, ενώ το ένα τρίτο των ανδρών (33%) και των γυναικών (34%) στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία.

Την ίδια στιγμή, περίπου 155 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών στην Αφρική έχουν μειωμένη ή στάσιμη ανάπτυξη για την ηλικία τους, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό τους. Επίσης, 52 εκατομμύρια παιδιά διεθνώς έχουν δυσανάλογα μικρό βάρος σε σχέση με το ύψος τους.

Υπολογίζεται ότι 815 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν στο κρεβάτι πεινασμένοι, από 777 εκατ. το 2015. Εκτιμάται δε ότι 38 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια σε Νιγηρία, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Υεμένη.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Κόντρες για τα φάρμακα κατ΄ οίκον – Υπουργείο κατά Μητσοτάκη και γιατροί κατά φαρμακοποιών

Κόντρες για τα φάρμακα κατ΄ οίκον – Υπουργείο κατά Μητσοτάκη και γιατροί κατά φαρμακοποιών

Οι γιατροί αναφέρονται σε περιστατικά, που φαρμακοποιοί χορηγούν φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, στους ασθενείς χωρίς να υπάρχει ιατρική συνταγή.

Κόντρες για τα φάρμακα κατ΄ οίκον – Υπουργείο κατά Μητσοτάκη και γιατροί κατά φαρμακοποιών
Αντιδράσεις από όλες τις πλευρές προκαλεί η εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για φάρμακα κατ΄ οίκον σε σοβαρά πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς.
Στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι ο καρκίνος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και πως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες.
Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται, επίσης, πως η σχετική διαδικασία δοκιμάζεται πολιτικά στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η εξαγγελία Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το προεδρείο του οποίου τονίζει πως το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να χορηγείται “διά χειρός φαρμακοποιού”.
Ο ΠΦΣ επικαλείται το άρθρο 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.
Η αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσε την...αντίδραση των γιατρών. Σε ιστοσελίδα νοσοκομειακών γιατρών αφήνονται αιχμές κατά των φαρμακοποιών, πως αντιδρούν επειδή θέλουν οι ίδιοι να διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους, “...προφανώς επειδή αποφέρει στα φαρμακεία τους σημαντικά έσοδα”...
Οι γιατροί προχωρούν ακόμη περισσότεροι, τονίζοντας πως ενώ οι φαρμακοποιοί επικαλούνται τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει το “διά χειρός φαρμακοποιού”, λησμονούν να επικαλεστούν την αντίστοιχη νομοθεσία που επιβάλλει τη χορήγηση φαρμάκων “κατόπιν συνταγής ιατρού”.
Επιλεκτική
Κάνουν, μάλιστα, λόγο για “επιλεκτική μνήμη”, αναφερόμενοι στα περιστατικά που οι φαρμακοποιοί χορηγούν φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, στους ασθενείς χωρίς να υπάρχει ιατρική συνταγή.
Η λύση βρίσκεται – όπως πάντοτε – κάπου στη μέση, δεδομένου ότι ασθενείς υποβάλλονται σήμερα σε ταλαιπωρία περιμένοντας επί ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πάρουν το φάρμακό τους.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, ο οποίος χρειάστηκε να περιμένει πάνω από δύο ώρες στο φαρμακείο της Αγίου Κωνσταντίνου, μαζί με πολλούς άλλους ασθενείς.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Τα Τρίκαλα δείχνουν το δρόμο κατά του καπνίσματος!

Τα Τρίκαλα δείχνουν το δρόμο κατά του καπνίσματος!

Μπράβο στο Δήμο Τρικκαίων και στους επαγγελματίες της περιοχής. Από την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινούν στα Τρίκαλα να εφαρμόζουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς, δημόσιους χώρους, όπως καφετέριες, ταβέρνες και μπαρ!

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ενεργά όλοι οι σύλλογοι της περιοχής, όπως των εμπόρων, των εστιατόρων, των ξενοδόχων και των καφετεριών. Αξίζουν τα εύσημα όλοι τους και ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουν να κάνουν τα Τρίκαλα, την πρώτη πόλη στην Ελλάδα χωρίς τσιγάρο.

Ο δήμος έχει φτιάξει ενημερωτικά φυλλάδια, που θα τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η δημοτική αστυνομία θα αναλάβει να ενημερώνει το κοινό για την εφαρμογή του μέτρου. Να δούμε πώς θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία και πως θα αντιμετωπιστούν οι παραβάτες…

Για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις (συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματιών), ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, που ψηφίστηκε πριν από μία δεκαετία, αλλά έκτοτε έχει μείνει στα χαρτιά. Με ευθύνη όλων μας.

Είναι μία χρυσή ευκαιρία που το υπουργείο Υγείας, η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιστημονική κοινότητα δεν πρέπει να αφήσουν να πάει χαμένη. Εξηγούμαι: Είναι μια χρυσή ευκαιρία να τεκμηριωθούν και να καταγραφούν τα οφέλη για τη δημόσια υγεία στα Τρίκαλα από την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους, κλειστούς χώρους.

Στο εξωτερικό, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες, που έχουν αναδείξει στοιχεία για τα οφέλη αυτά. Ενδεικτικά πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχει βρεθεί πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους, κλειστούς χώρους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση:

Στα εμφράγματα και στα εγκεφαλικά.
Στους πρόωρους τοκετούς!
Στις κρίσεις παιδικού άσθματος.
Στον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται πολύ μικρόσωμα!
Στις εισαγωγές στο νοσοκομείο για πνευμονοπάθειες.
Ειδικότερα, υπάρχουν δεδομένα δείχνουν ότι όπου απαγορεύτηκε το τσιγάρο (δημόσιους χώρους, μπαρ, εστιατόρια κλπ.) η μείωση των εμφραγμάτων ήταν πάνω από 40%!

Ακόμη, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο περιορισμός του καπνίσματος στους χώρους εργασίας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 10-20% των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία με καρδιαγγειακά προβλήματα, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου!

Μια άλλη διεθνής μελέτη έδειξε ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία επηρεάζει θετικά όσους καπνιστές ήδη προβληματίζονταν με τη συνήθειά τους και αναζητούσαν «στήριγμα» για να περιορίσουν το κάπνισμα ή να το κόψουν. Συγκεκριμένα, μετά την εφαρμογή των σχετικών νόμων σε κάθε χώρα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των καπνιστών που σταμάτησε να καπνίζει στο σπίτι, αυξήθηκε κατά 17% στην Γαλλία, 25% στην Ιρλανδία, 28% στην Ολλανδία και 38% στη Γερμανία!

Η αξιέπαινη πρωτοβουλία των Τρικαλινών είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Είναι σημαντικό αυτό να καταγραφεί και να αναδειχθεί από την Πολιτεία. Υπουργείο Υγείας, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις έχθρες και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία…

Υ.Γ. Αναρωτιέμαι: Το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία στα Τρίκαλα; Για παράδειγμα, υπάρχουν υπηρεσίες για να απευθυνθούν όσοι Τρικαλινοί παρακινηθούν να διακόψουν το τσιγάρο; Πόσα ιατρεία διακοπής καπνίσματος είναι διαθέσιμα στην περιοχή;

 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

Ουραγός στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις παραμένει η χώρα μας

Ουραγός στη δωρεά Οργάνων και των αριθμό μεταμοσχεύσεων παραμένει η χώρα μας στην Ευρώπη. Ωστόσο, την τελευταία τριετία καταγράφεται μικρή αύξηση στη δωρεά οργάνων, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Πιο αναλυτικά, κατά το έτος 2015 είχαμε συνολικά 39 δότες, κατά το έτος 2016, 51 δότες και κατά το έτος 2017, μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 55 δότες οργάνων.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, «η μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Μέσα από αυτή την προσφορά μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή και να σωθούν μέχρι και 20 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης. Ας δώσουμε μια ευκαιρία, μέσα από την δωρεά, στους συνανθρώπους μας να ζήσουν καλύτερα».

Και συνεχίζει: «Ένα δώρο ζωής αναμένουν οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας μας. Το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών, που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν την δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Όλες οι οικογένειες που συναίνεσαν στην δωρεά οργάνων, αλλά και η πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας, αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους που συνέβαλαν στην αύξηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων κατά την τελευταία τριετία στη χώρα μας».

Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, ο κ. Καραμπίνης, ευχαριστεί όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης, υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. «Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας».

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr

 

Ευρωπαϊκή συνάντηση για τα δικαιώματα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Έκκληση προς τις εθνικές κυβερνήσεις και τα Ευρωπαϊκά όργανα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών στην ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, απευθύνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) με δημόσια Θέση που υιοθετήθηκε στο Ελσίνκι στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του, στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων 36 Ευρωπαϊκών ανεξάρτητων αρχών για τα δικαιώματα του παιδιού, συμμετείχαν και 6 έφηβοι που παρουσίασαν τις απόψεις τους, την εμπειρία συμμετοχής στις 11 ομάδες εφήβων συμβούλων Συνηγόρων του Παιδιού που συγκροτήθηκαν στις χώρες τους και τη συνεργασία μεταξύ τους για την από κοινού εκπόνηση προτάσεων.

Στην Ελληνική ομάδα εφήβων συμβούλων συμμετείχαν 14 μαθήτριες και μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Αττικής. Στη δημόσια Θέση των Συνηγόρων του Παιδιού μεταξύ άλλων τονίζεται ότι είναι απαραίτητο:

να καθιερωθούν υποχρεωτικά εθνικά προγράμματα ολοκληρωμένης διαπαιδαγώγησης των παιδιών για τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα, σε όλες τις τάξεις του σχολείου,προσαρμοσμένα στις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών
να επιμορφώνονται κατάλληλα οι εκπαιδευτικοί
οι γονείς να ενημερώνονται και να παίρνουν κατευθύνσεις από ειδικούς, προκειμένου να ακούν τα παιδιά τους και να τα διευκολύνουν να εκφράζουν τις απόψεις αλλά και τους φόβους τους
οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας να βρίσκονται κοντά στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά και να φροντίζουν για την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξή τους
να γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στασχολεία και στα μέσα ενημέρωσης
οι κυβερνήσεις να ενημερώνουν την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ σχετικά με την πρόοδο των ενεργειών τους στα θέματα αυτά.
Στις προτάσεις των εφήβων συμβούλων, μέρος των οποίων ενσωματώθηκε στη Δημόσια Θέση των Συνηγόρων του Παιδιού, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι οι μαθητές θα πρέπει να διδάσκονται πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια όταν συνομήλικοί τους αντιμετωπίζουν πιεστικές ή δύσκολες καταστάσεις, ώστε να μπορούν να ζητούν βοήθεια.

Οι έφηβοι προτείνουν επίσης την προώθηση της σχολικής διαμεσολάβησης και της εκπαίδευσης συνομηλίκων στα σχολεία, την αντιμετώπιση των διαφορετικών σχέσεων ως κανονικών, την παύση του στιγματισμού και των διακρίσεων. Ακόμη, την ύπαρξη συμβούλων, διαθέσιμων για τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλα τα σχολεία, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συναφή εκπαίδευση και εμπειρία, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις ανησυχίες των μαθητών, να τους βοηθούν να τις ξεπερνούν και να τους συμβουλεύουν.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Ο ρόλος του ασθενούς σήμερα: Εκστρατεία ενημέρωση

Ο ρόλος του ασθενούς σήμερα: Εκστρατεία ενημέρωση

Πλεονέκτημα για την πορεία της υγείας των πολιτών, αλλά και τα ίδια τα συστήματα υγείας μπορεί να αποτελέσει η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων. Αρκεί, βέβαια, οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε τεκμηριωμένη πληροφόρηση και να έχουν ουσιαστική επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς τους.

Τα παραπάνω τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Med&Me: Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς και τη Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων», που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Αλφαβητισμού στην Υγεία – ΗΙΤ με την ευγενική υποστήριξη της AbbVie.

«Ο ασθενής πρέπει να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων», ξεκαθάρισε η συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη. «Είναι δικαίωμα μας να ζητάμε να ενημερωνόμαστε και να συμμετέχουμε στη διαδικασία επιλογής θεραπείας», ανέφερε και προσέθεσε πως από την εμπειρία της εκτός Ελλάδος, όταν ο ασθενής συμμετέχει στις αποφάσεις τότε εξελίσσεται καλύτερα. «Οι γιατροί δεν πρέπει να περιφρονούν την εύλογη ανησυχία των ασθενών. Απαιτείται, βέβαια, καλή διάθεση και από τις 2 πλευρές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη Δρ. Έφη Σίμου, «η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την υγεία τους συστήνεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς υγείας και αποτελεί τη διαδικασία που μπορεί να φέρει την επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό». «Οι ασθενείς πλέον απαιτούν να μάθουν περισσότερα από το γιατρό τους», ανέφερε εξηγώντας πως η πληροφόρηση παίζει σημαντικό ρόλο και στη συμμόρφωση. «Η καλύτερη θεραπεία μπορεί να πάει χαμένη αν δεν την ακολουθήσει σωστά ο ασθενής», συμπλήρωσε η Δρ. Σίμου κατά την παρουσίαση του «Med&Me», καθώς και του ιστότοπου www.medandme.gr.

Η καμπάνια ξεκινά αυτές τις μέρες με σκοπό να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να επικοινωνήσουν καλύτερα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ασθενών, των γιατρών και των υπεύθυνων χάραξης στρατηγικών υγείας, αναφορικά με το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, στην εξυγίανση της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης και στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των ασθενών.

«Στις μέρες μας, που οι πόροι είναι περιορισμένοι, πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση τους, κάτι που δεν συμβαίνει», εξήγησε ο πρόεδρος της AbbVie. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι ΗΠΑ όπου 20% των δαπανών καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, λόγω κακής συμμόρφωσης. Αντιθέτως, παράδειγμα ενίσχυσης της συμμόρφωσης αποτελεί η πρακτική της εταιρίας η οποία διευκολύνει τη διαδικασία παράδοσης κατ’ οίκον φαρμάκων.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωση, τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και των ασθενών και συγγενών τους, αναφορικά με την καθοριστική επίδραση της αποτελεσματικής επικοινωνίας, στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και κυρίως στην έκβαση του θεραπευτικού αποτελέσματος, παράλληλα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και τη μείωση των δικαστικών προσφυγών και της δυσαρέσκειας από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Ιατρών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, η σημασία της ενημέρωσης και της συμμετοχής του ασθενή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην υγεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη της έκβασης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και συντελεί στην μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών από τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες.

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης – Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡΕΥΜΑΖΗΝ», ο Λεωνίδας Φωτιάδης Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα «ΑΚΕΣΩ» και Ταμίας του «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» και η Δρ. Αλίκη Ξωχέλλη, MD, PhD, Institute of Applied Biosciences, Center for Research and Technology Hellas (CERTH), συμφώνησαν ότι «η σημασία παροχής μιας ολοκληρωμένης πληροφόρησης από το γιατρό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συζήτησης για την ανάδειξη της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής για το εκάστοτε πρόβλημα υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει ο ασθενής, αποτελούν τα δύο πιο σημαντικά βήματα για τη βελτίωση και την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενή».

«Στρατηγικές οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και την ενδυνάμωση των ασθενών, θα πρέπει να καταχωρούνται υψηλά στην πολιτική υγείας και αυτό όχι μόνο γιατί είναι το σωστό υπό το πρίσμα της προσωπικής αυτονομίας και αυτοδιάθεσης, αλλά επίσης γιατί μπορεί να αποδειχτούν αποτελεσματικές στη μείωση των δαπανών για την υγεία και τη σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η κ. Άντζελα Βερναρδάκη, Διευθύντρια Market Access & External Relations της AbbVie Pharmaceuticals.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα συστήματα υγείας για να επιβιώσουν έχουν ανάγκη από real world data

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα συστήματα υγείας για να επιβιώσουν έχουν ανάγκη από real world data

Τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες τους, χωρίς όμως να μειώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, αναζητούν παγκοσμίως, τα συστήματα υγείας.
Στην επίτευξη αυτού του στόχου έρχονται να συμβάλλουν τα bid data, μεγάλες εθνικές βάσεις δεδομένων με ιατρικές πληροφορίες, από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις παθήσεις και την έκβαση των θεραπειών τους.
Αν η στατιστική ανάλυση, η επεξεργασία και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων συντελεστεί σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο (είτε μέσω του ΕΜΑ, είτε μέσω συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων), το όφελος θα ήταν αδιαμφισβήτητο, καθώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα σημερινά θεραπευτικά δεδομένα (οι θεραπείες εξατομικευμένες και πιο αποτελεσματικές), αλλά και να αποφεύγονται περιττές δαπάνες.
Αυτό ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θεραπεία και έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS 2017), στο Παρίσι, όπου αναδείχθηκε η αξία των ήδη αξιοποιήσιμων στο εξωτερικό «real world data».
Τα real world data είναι δεδομένα από τη χρήση νέων θεραπειών ή τεχνολογιών υγείας σε πραγματικές συνθήκες, και σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να δώσουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα και για το θεραπευτικό αποτέλεσμα και για το οικονομικό τους προφίλ. Αυτό γιατί από τα real world data οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν στοιχεία για ομάδες ασθενείς που δεν εκπροσωπούνται σε κλινικές μελέτες ή για άτομα με συνοσηρότητες κ.ά.
Αν τα real world data συνδυαστούν με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και κλινικών μελετών, μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες υπερτερούν σε αποτελεσματικότητα και σε οικονομία για τα συστήματα υγείας. Παράλληλα είναι χρήσιμα και στις ρυθμιστικές αρχές, καθώς συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες για παρενέργειες. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στο ECTRIMS 2017, ο ΕΜΑ θα επιδιώξει τη συνεργασία με τις χώρες μέλη, προκειμένου τα εθνικά συστήματα υγείας να επιλέγουν τις καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς από πολλαπλή σκλήρυνση, περιορίζοντας έτσι τη σπατάλη δημοσίου χρήματος και προστατεύοντας τους ασθενείς από ανεπιθύμητες ενέργειες.
Όπως είναι λογικό, η πηγή των real world data είναι τα μητρώα ασθενών, τα οποία αν και εφαρμόζονται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα, παρά μόνο το ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών για την Ηπατίτιδα C. Επιπλέον, σε αρχικό στάδιο βρισκόμαστε σχετικά με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενή, ενώ ανεκμετάλλευτα είναι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία από την επιτυχή εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, μέσα που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν real world data.
 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Πώς διαλέγουμε την καλύτερη θεραπεία στην Ευρώπη και όχι εντός συνόρων

Η οδηγία για τη Διασυνοριακή περίθαλψη δίνει ελπίδα για τις σπάνιες παθήσεις - και όχι μόνο. Ορίστηκαν 24 δίκτυα αναφοράς
Λιγότεροι από ένας στους δύο Ευρωπαίους (49%) είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με την κάλυψη που τους παρέχει το σύστημα υγείας της χώρας τους, ενώ μόλις 17% των Ευρωπαίων γνωρίζουν τις αποζημιώσεις που παρέχουν τα συστήματα υγείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και ακόμη λιγότεροι, μόλις το 10% των Ευρωπαίων έχουν ακούσει για την διασυνοριακή περίθαλψη και τα εθνικά σημεία επικοινωνίας.

Με τα παραπάνω δεδομένα του Ευρωβαρόμετρου, η Ευρωβουλευτής Françoise Grossetête ως εισηγητής για την οδηγία σχετικά με τη διασυνοριακή περίθαλψη επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να αποδώσει πλήρως η σχετική οδηγία που έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει τα δικαιώματα των ασθενών όταν αυτοί λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Πριν εφαρμοστεί η εν λόγω οδηγία, δεν υπήρχε νομική βεβαιότητα και οι ασθενείς δεν είχαν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να λάβουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος ή και επιστροφή των εξόδων τους, τονίζει. Υπ΄ αυτή την έννοια, πρόκειται για νομοθετική πράξη με σαφή επίδραση στους πολίτες της Ε.Ε.".

Παρότι η οδηγία δεν παρακινεί τους πολίτες να κάνουν «ιατρικό τουρισμό» στην Ευρώπη, ούτε ενθαρρύνει τους ασθενείς να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, εντούτοις τους προτρέπει να αξιοποιούν την μεγαλύτερη εμπειρογνωμοσύνη και να επιλέγουν την καταλληλότερη θεραπεία που υπάρχει, έστω κι αν αυτή δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους.

Η οδηγία για τη διασυνοριακή περίθαλψη, ενίσχυσε τη νομική βεβαιότητα για την επιστροφή των εξόδων, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις εθνικές αρχές διαχείρισης. Παράλληλα, προήγαγε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Σπάνιες παθήσεις
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της οδηγίας είναι η λειτουργία των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς για τις πολύπλοκες και σπάνιες παθήσεις. Τα δίκτυα αυτά συνδέουν μεταξύ τους κέντρα θεραπείας σε διάφορες χώρες, τα οποία ειδικεύονται στους ίδιους θεραπευτικούς τομείς. Η δομή τους βοηθά στη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της διαχείρισης σπάνιων ασθενειών, και παράλληλα δημιουργεί συνεργασίες και συμπράξεις δίνοντας ελπίδα ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος στην έρευνα.

Ήδη η Επιτροπή μπόρεσε επίσημα να θέσει σε λειτουργία την πρώτη ομάδα 24 δικτύων αναφοράς. Τα δίκτυα αυτά αποτελούν χειροπιαστό παράδειγμα του οφέλους που μπορεί να παράγει η Ευρώπη όταν επιλέγεται η συνεργασία αντί της απομόνωσης.

Για την ενημέρωση των πολιτών έχουν συσταθεί εθνικά σημεία επαφής, αλλά πολλά από αυτά εξακολουθούν να μην λειτουργούν, παρότι τα δίκτυα αναφοράς υπάρχουν. Η κ. Grossetête καταλήγοντας σημειώνει πως "επιπλέον, στο πλαίσιο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ηλεκτρονικής υγείας, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διασύνδεση των συστημάτων υγείας των κρατών μελών, όμως παρότι η διασύνδεση αυτή είναι απαραίτητη, δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να συμμετάσχουν. Πρόκειται για ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί στο μέλλον". 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ