ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού εξοπλισμού στο 404 ΓΣΝ

Προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού εξοπλισμού στο 404 ΓΣΝ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, με γνώμονα την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, σχεδίασε και υλοποίησε την υλικοτεχνική αναβάθμιση του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (404 ΓΣΝ), με έδρα τη Λάρισα.


Το 404 ΓΣΝ αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο Νοσοκομείο του Στρατού Ξηράς, καθώς παρέχει υγειονομική κάλυψη σε όλες τις Μονάδες, Ανεξάρτητες Υπομονάδες και Στρατιωτικά Καταστήματα της Περιοχής Ευθύνης 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, καλύπτοντας γεωγραφικά τους Νομούς Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Πιερίας.

Με απόφαση του ΓΕΣ, εγκαταστάθηκαν στο 404 ΓΣΝ Λάρισας ιατρικά μηχανήματα και υγειονομικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει:

(1) Σύστημα Τηλεμετρίας στο Τμήμα Αυξημένης Φροντίδας για την online παρακολούθηση των περιστατικών.

(2) Εξοπλισμό Δερματολόγου (δερματοσκόπιο, βελονοκάτοχο, κοχλιάριο ακμής, ψηφιακή δερματοσκόπηση) για τη λειτουργία του εξωτερικού Δερματολογικού Ιατρείου.

(3) Υπέρηχο Οπίσθιου Ημιμορίου, Δοκιμαστικό Φακό ενηλίκων, και Μηχάνημα Φακοθρυψίας για τη λειτουργία του εξωτερικού Οφθαλμολογικού Ιατρείου και του Οφθαλμολογικού Χειρουργείου.

(4) Συσκευή Πολυκαταγραφικής Μελέτης Ύπνου, εγκατεστημένη στο Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου, με την οποία επιτυγχάνεται η διάγνωση περιστατικών με διαταραχές ύπνου.

(5) Ηλεκτροεγκεφαλογράφο και Ηλεκτρομυογράφο, εγκατεστημένους στα εξωτερικά Νευρολογικά Ιατρεία, για τη διαγνωστική υποστήριξη νευρολογικών περιστατικών.

(6) Ακτινολογικό Πανοραμικό Μηχάνημα και Οδοντιατρική Έδρα, εγκατεστημένα στο Οδοντιατρείο Φρουράς Λάρισας, για τον εντοπισμό οδοντιατρικών βλαβών.

(7) Οθόνη-Μόνιτορ Πολλαπλών Παραμέτρων και Νευροδιεγέρτη, για τη διεξαγωγή χειρουργείων.

Αντίστοιχες δράσεις αναβάθμισης των υγειονομικών παροχών συνεχίζονται αμείωτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που δίνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού στη μέριμνα για το προσωπικό του.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Παρεμβάσεις εξπρές και στην Υγεία από την κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα! Τι ετοιμάζεται

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και όχι μόνο με διαδικασίες εξπρές για να αλλάξει το κλίμα ετοιμάζει η κυβέρνηση


Ειδικότερα όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, ήδη από τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις στον τομέα της Υγείας προκειμένου να υπάρξει αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης.

Μάλιστα όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές του HealthReport.gr, η εντολή έχει δοθεί… κεντρικά προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές σε διάφορους τομείς ώστε να δοθεί έμφαση στο έργο που επιτελείται.

 

Βέβαια στόχος είναι να διαφοροποιηθεί άρδην το κακό κλίμα που έχει «εγκατασταθεί” στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.
Έτσι όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι στο HealthReport.gr, μετά την ανακοίνωση της λήξης των μνημονίων θα ξεκινήσει ένα μπαράζ μέτρων και αλλαγών.

Μεταξύ αυτών θα δοθεί στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ και των Νοσοκομείων. Διαβάστε ΕΔΩ τι θα περιλαμβάνει:” Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα Νοσοκομεία, Οργανισμούς και Περιφέρειες με νομοσχέδιο «σκούπα” από Σεπτέμβριο! Όλες οι πληροφορίες”

 

Ταυτόχρονα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι αλλαγές στις ειδικότητες ιατρικής και στα ιατρικά συνέδρια, οι οποίες ούτως ή άλλως βέβαια έχουν δρομολογηθεί με τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις.

Και βέβαια όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, δε θα λείψουν και οι ανακοινώσεις περί μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας. Άλλωστε καιρό τώρα διαρρέεται από τα επιτελεία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού ότι δίνεται… μάχη για να εξασφαλισθούν 1200 μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ από τις περίπου 7000 σε όλο το δημόσιο που έχει επιτρέψει η τρόικα. Πρόκειται βέβαια για τις ίδιες 1200 μόνιμες προσλήψεις στις οποίες αναφέρεται συχνά πυκνά ο Ανδρέας Ξανθός εδώ … και μήνες!

 

Πάντως οι όποιες αλλαγές αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με διαδικασίες εξπρές αμέσως μετά τις ανακοινώσεις περί της εξόδου από τα μνημόνια.

Εξάλλου η κυβέρνηση ευελπιστεί περί τις 20 Αυγούστου που θα γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες, να τροποποιηθεί πλήρως η κακή εικόνα της που έχει σχηματισθεί το τελευταίο διάστημα, ώστε να μπορέσει να πορευτεί αναπόσπαστη προς τις εκλογές. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τι γυρεύει η CVC Capital Partners στο ελληνικό παζάρι της Υγείας;

Συντάκτης:
Κώστας Ζαφειρόπουλος,
Τάσος Σαραντής
efsyn.gr

Καταλυτικές ανακατατάξεις καταγράφονται στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας στη χώρα μας, οι οποίες εντείνονται εδώ και περίπου δύο χρόνια και κορυφώνονται με την εξαγορά του ομίλου «Υγεία» από το αμερικανικό κερδοσκοπικό fund CVC Capital Partners, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Πώς όμως προέκυψε το ξαφνικό ενδιαφέρον για έναν κλάδο σε ύφεση επί τέσσερα χρόνια, με υψηλό τραπεζικό δανεισμό, ιδιωτικά χρέη και σημαντικές επιβαρύνσεις από την εφαρμογή της μεθόδου claw back (μηχανισμός επιστροφής ποσού στο Δημόσιο) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση ιδιωτών παρόχων στον ΕΟΠΥΥ) στις παροχές του ΕΟΠΥΥ;

Πρόκειται για ένα θέμα αμιγώς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ή, στην πραγματικότητα, η εξελισσόμενη αλλαγή χεριών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω των επιθετικών εξαγορών του CVC με υψηλά τιμήματα φανερώνει κάτι για το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα δείχνει και τον δρόμο για το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα χρόνια στον χώρο της Υγείας για ασθενείς και εργαζομένους;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανακοπεί η πτωτική πορεία του κλάδου (είχε απώλειες 27% μέσα σε 4 χρόνια), αφού ήδη, από το 2016, το μέγεθος της συνολικής αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 2015.

Στην αύξηση συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η στροφή ασφαλισμένων του Δημοσίου προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Η αδυναμία του Δημοσίου να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής και μια σχετική μείωση στις τιμές πολλών εξετάσεων έχει στρέψει περισσότερο κόσμο προς τα ιδιωτικά κέντρα.

«Ο πολλαπλασιασμός των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ο πολλαπλασιασμός των πελατών, ουσιαστικά, δείχνει ότι ο συνολικός τζίρος είναι μεγαλύτερος, άσχετα αν μειώνεται με το claw back το περιθώριο κέρδους. Οι ιδιωτικές υπηρεσίες έχουν ήδη φτιάξει τις πελατείες τους, ακριβώς λόγω των αδυναμιών του Δημοσίου», εξηγεί ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος.

Παράλληλα, όμως, τα οικονομικά της Υγείας δείχνουν πως ο συσχετισμός «δημόσιο - ιδιωτικό» φαίνεται να αλλάζει υπέρ της δημόσιας περίθαλψης ως προς τις δαπάνες.

Ο δημόσιος τομέας, από 58,3% συμμετοχή στη συνολική δαπάνη το 2015, έφτασε στο 61,3% το 2016, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αντίστοιχα από 39,9% υποχώρησε στο 38,2%.

Λαμβάνοντας υπόψη πως ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης καλύπτει μόλις 12% των ασφαλισμένων, με πτωτικές τάσεις, γίνεται σαφές πως ο καλύτερος πελάτης των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν είναι άλλος από το Δημόσιο.

Πάνω από το 30% των εσόδων των ιατρικών κλινικών σήμερα προέρχονται από το άνοιγμα συγκεκριμένων υπηρεσιών Υγείας προς το Δημόσιο.

«Ο μεγάλος παίχτης και στην Ελλάδα είναι το Δημόσιο. Οι δαπάνες του Δημοσίου, μέσω του ΕΟΠΥΥ, πάνε στον ιδιωτικό τομέα, είναι μια εξαιρετική επένδυση απομύζησης δημοσίων δαπανών. Αν ήμουν στην κυβέρνηση, θα σκεφτόμουν το προφανές: Για να θέλουν αυτά τα επιθετικά κεφάλαια τόσο πολύ να μπουν στην ιδιωτική Υγεία και να θεωρούν ότι είναι ευνοϊκή η επένδυση στην Ελλάδα σήμερα, κάτι δεν πάει καλά. Με ανησυχεί η έλευση ενός τέτοιου fund, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές μείωσης της κερδοσκοπικής αδηφαγίας», λέει ο Α. Μπένος.

Ισχύει και κάτι ακόμα όμως. Με εξαίρεση κάποιων πολύ ισχυρών εμπορικών ονομάτων στον χώρο της Υγείας, η πλειονότητα των ασθενών συνεχίζει να επιλέγει νοσοκομείο με κριτήριο τον γιατρό. Επομένως, η εφαρμογή στην Ελλάδα της αντίληψης του «νοσοκομείου του γιατρού» (doctor’s hospital), που έχει αναπτύξει επιτυχημένα σε άλλες αγορές το CVC, προϋποθέτει να κατέχεις την ισχυρότερη θέση στην αγορά.

Σε μια περίοδο που οι ιδιωτικές κλινικές επιδεικνύουν βελτίωση στη λειτουργική τους κερδοφορία, μειώνοντας όπου μπορούν το κόστος, το CVC επιχειρεί να αποτελέσει τον «εθνικό επενδυτή» στην Υγεία.

Οι επιθετικές κινήσεις του ήδη πυροδότησαν ανταγωνιστικά αντανακλαστικά, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου έχουν τριπλασιάσει τις κεφαλαιοποιήσεις τους μέσα σε λίγους μήνες.

«Η συσσώρευση κεφαλαίων ισχυροποιεί τη θέση αυτών των επιχειρήσεων σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία θα είναι πολύ ευάλωτη σε κάθε εκβιασμό. Θα γίνει αυτό που ήδη ζούμε με τα φάρμακα. Κατά καιρούς ένα φάρμακο βγαίνει από την αγορά και, όταν εμφανίζεται εκ νέου, θα έχει τριπλάσια τιμή. Μπορεί να τους πούνε “αν δεν μου δώσετε ό,τι ζητάω, φεύγω και μετά δεν θα έχετε ούτε ακτινογραφίες να κάνετε”. Και φυσικά οι πρώτοι που θα θιγούν θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές» ανησυχεί ο Α. Μπένος.

Το χρονικό μιας επιθετικής εισόδου στην αγορά


Της απόκτησης του ομίλου Υγεία είχε προηγηθεί η εξαγορά από το CVC των ιδιωτικών θεραπευτηρίων Metropolitan και Ιασώ General, γεγονός που το καθιστά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ως τον μεγαλύτερο επενδυτή στον εγχώριο κλάδο Υγείας, έχοντας αποκτήσει κάποια από τα φιλέτα.

Τον Απρίλιο του 2016, το CVC προχώρησε στην απόκτηση της κλινικής Metropolitan, έναντι περίπου 80 εκατ. ευρώ (αν και παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το τίμημα μπορεί να ήταν μικρότερο), συνάπτοντας συνεργασία με τους βασικούς μετόχους της (Σπυρίδης, Θεοχαράκης) για τις επενδύσεις της στον κλάδο στην Ελλάδα. Ακολούθησε η εξαγορά του 97,2% της Ιασώ General (πρώην Ηρα), έναντι 19,5 εκατ. ευρώ.

Στις 5 Ιουλίου 2018, οριστικοποιήθηκε η εξαγορά του 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, που ανήκει στη Μarfin Investment Group (MIG), έναντι σχεδόν 204,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο deal στον χώρο της Υγείας και έδωσε στο CVC την απόκτηση μιας ισχυρής θέσης στην αγορά υπηρεσιών παροχής υγείας της Αθήνας, καθώς, μαζί με την απόκτηση του Metropolitan και του Ιασώ General, αναδεικνύεται σε έναν νέο επιχειρηματικό πυρήνα.

Δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών της εγχώριας αγοράς ιδιωτικής Υγείας ανέρχεται σε 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα), το μερίδιο του νέου επιχειρηματικού σχήματος κυμαίνεται γύρω στο 27,5%, στοιχείο που του δίνει την πρωτοκαθεδρία, αφήνοντας αρκετά πίσω τον δεύτερο ισχυρό παράγοντα στον κλάδο, δηλαδή, το «Ιατρικό Κέντρο» του επιχειρηματία Γιώργου Αποστολόπουλου.

Ολες οι επενδυτικές κινήσεις του CVC στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας υλοποιούνται μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, την εταιρεία ειδικού σκοπού Hellenic Healthcare, το 60% της οποίας είναι υπό τον έλεγχο του CVC, ενώ το υπόλοιπο 40% βρίσκεται ισομερώς στα χέρια των Δημήτρη Σπυρίδη και Βασίλη Θεοχαράκη, οι οποίοι επανεπένδυσαν στην εταιρεία σημαντικό τμήμα από το τίμημα παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου που κατείχαν στο Metropolitan.

Σημειώνεται ότι η Hellenic Healthcare είναι διατεθειμένη να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές του «Υγεία» με την ίδια τιμή που προσέφερε στη MIG.

Επιπλέον, το νέο σχήμα «Metrpolitan» - «Iασώ General» - «Υγεία» της Hellenic Healthcare, όπου απασχολούνται πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, αναλαμβάνει και τις καθαρές δανειακές υποχρεώσεις (δάνεια μείον τα ταμειακά διαθέσιμα) που είχαν συσσωρεύσει τα θεραπευτήρια.

Ωστόσο, ο χορός των εξαγορών δεν έχει σταματήσει, καθώς τα funds, όπως το CVC, για να επιτύχουν την προσδοκώμενη απόδοση στον όχι και τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα που θέτουν για την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους επιδιώκουν τον γρήγορο έλεγχο τουλάχιστον του 50% της αγοράς του κλάδου, αποκτώντας μια ισχυρή θέση έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών, που αποτελούν βασικό τους πελάτη.

Λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της Hellenic Healthcare έχουν μπει ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Στο πεδίο του ενδιαφέροντος του CVC βρίσκεται και ο ασφαλιστικός κλάδος, όπου πολλές εταιρείες αναζητούν αγοραστή.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι μέχρι πού φτάνουν τα περιθώρια για επενδύσεις του CVC, καθώς εγείρονται θέματα ανταγωνισμού και υπερσυγκέντρωσης του κλάδου.
Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος:
«Θα αλλάξουν όλα μέσα στην επόμενη πενταετία»

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος, Γρ. Σαραφιανός μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τις επιπτώσεις των εξαγορών στον κλάδο της Υγείας:

«Το ζήτημα είναι ότι τα funds πρέπει να αποσβέσουν σε μια τριετία και να κερδίσουν στην πενταετία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υπερσυγκέντρωση στον κλάδο και με το κλείσιμο επιχειρήσεων. Υπολογίστε και ότι, με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, είναι μη βιώσιμη η ίδρυση νέων κλινικών. Συζητιούνται κι άλλοι ως επόμενοι στόχοι εξαγοράς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Yγείας. Είναι και το γκρουπ της Euromedica, το γκρουπ της Ευρωκλινικής και ο όμιλος της Βιοϊατρικής.

«Το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο μετά την πενταετία, παραμένει άγνωστο. Το θέμα είναι, στην πενταετία, ποιοι θα παραμείνουν. Πόσοι θα είμαστε ζωντανοί και πόσοι όχι, έτσι που είναι η δημοσιονομική πολιτική σήμερα. Θα υπάρξει μια υπερσυγκέντρωση και πιστεύω ότι θα φέρουν νέα μηχανήματα, νέες μεθόδους που δεν υπάρχουν ούτε στο δημόσιο σύστημα ούτε στο ιδιωτικό, θα επωφεληθούν και θα κερδίσουν από αυτές τις εξετάσεις ή θεραπευτικές μεθόδους».

«Με τις αγορές αυτές, οι επενδυτές εγγράφουν αξίες και από τα ακίνητα των θεραπευτηρίων. Η αξία αυτών των ακινήτων αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή και λόγω τραπεζικού δανεισμού. Αγοράζοντας αυτά, όπως έκανε η Farallon Capital που αγόρασε τα δάνεια της Euromedica, σε μια τριετία - πενταετία, θα ανέβουν οι τιμές των ακινήτων. Κατά συνέπεια, οι αγοραστές θα γράψουν υπεραξίες. Αγόρασαν τα ΑΦΜ των εταιρειών. Αρα, την κινητή και ακίνητη περιουσία. Υστερα από μερικά χρόνια, θα μπορούσαν να πουλήσουν και κάποια από τις κλινικές αυτές, για να γίνει, για παράδειγμα ξενοδοχείο. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δέσμευση ότι θα παραμείνει νοσοκομείο».

Ο κ. Σαραφιανός έχει ρίξει στο «τραπέζι» την πρόταση για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με την παραχώρηση της λειτουργίας κλινικών νοσοκομείων του ΕΣΥ ή και ολόκληρων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα.

«Εχει γίνει πρόσφατα και στη Γερμανία και στη Γαλλία πριν από δυο χρόνια. Δηλαδή το Δημόσιο θα μπορούσε να παραχωρήσει το μάνατζμεντ σε συγκεκριμένες κλινικές, ειδικευμένες και συγκεκριμένα νοσοκομεία, ώστε να έχει κερδοφορία το κράτος, γιατί αυτό μας νοιάζει ως φορολογούμενους πολίτες. Εάν, λοιπόν, το ελληνικό κράτος δεν μπαίνει μέσα και παρέχονται και υπηρεσίες, ας μπαίνει ο ιδιώτης μέσα, και αυτός θα αναλαμβάνει το ρίσκο. Απλώς, γι’ αυτό θα υπάρξει πολιτικό κόστος, ανεξαρτήτως κομμάτων».

Ποιο είναι το CVC Capital Partners;


Το CVC διαχειρίζεται παγκοσμίως κεφάλαια περισσοτέρων από 300 θεσμικών και μη επενδυτών. Ιστορικά έχει εξασφαλίσει από τους επενδυτές πάνω των 110 δισ. δολαρίων, ενώ το 2017 διαχειριζόταν 71 δισ. δολάρια.

Εντυπωσιακή είναι και η διαφοροποίηση που παρουσιάζει τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κλαδικό επίπεδο ως προς τα είδη των επενδύσεων.

Με επενδύσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη μέχρι τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ιαπωνία, έχει στο χαρτοφυλάκιό του συμμετοχές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, εκτός από τον κλάδο της Υγείας και των φαρμάκων, στο διαδικτυακό στοίχημα (Magnum Corporation στη Μαλαισία), στην ασφάλεια δικτύου (Avast), στις μουσικές παραγωγές (Stage Entertainment), στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού (PKP Energetyka, Πολωνία), σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές, σε ελβετικές ωρολογοποιίες (Breitling SA), ακόμη και σε παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η ισπανική Deoleo.

Οι επενδύσεις της CVC στην Υγεία σε άλλες χώρες

◼ Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο ισπανικός όμιλος Quiron γινόταν η μεγαλύτερη αλυσίδα ιδιωτικών νοσοκομείων στην Ισπανία, ύστερα από μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρότερων κλινικών από το βρετανικό επενδυτικό σχήμα Doughty Hanson.

Η πλειοψηφία των μετοχών πουλήθηκε στο CVC το 2014 σε διπλό τίμημα από την αρχική επένδυση. Το CVC συγχώνευσε όλα τα νοσοκομεία της Quiron με όσα δικά του είχε ήδη, δημιουργώντας έναν κολοσσό με την επωνυμία Quironsalud.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, ύστερα από πολύμηνες επαφές με τον γερμανικό όμιλο στον χώρο της Υγείας, Fresenius, πούλησε όλο το «ισπανικό χαρτοφυλάκιο» στη θυγατρική του, Fresenius Helios, έναντι 5,76 δισ. ευρώ.

Η μικτή υπεραξία σε μία εξαετία αποτιμήθηκε σε 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα (Preqin report), πλέον, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια πουλούν τις εταιρείες τους πολύ συντομότερα από ό,τι στο παρελθόν, με τον μέσο όρο να πέφτει στα 5,5 χρόνια. Το CVC χρειάστηκε μόλις 2 χρόνια στην Ισπανία.

◼ Η διείσδυση στην ελληνική αγορά δεν είναι η μοναδική αυτήν την περίοδο, καθώς στις 18 Μαΐου ανακοινώθηκε η εξαγορά από το CVC των μετοχών του αμερικανικού fund KKR στον φινλανδικό όμιλο Mehilainen, έναντι 1,8 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος Mehilainen διαχειρίζεται 360 νοσοκομεία/κλινικές στη Φινλανδία και απασχολεί 14.000 εργαζομένους.

Δεκάδες είναι αντίστοιχες εξαγορές της CVC, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ιταλική φαρμακευτική Doc Generici και τον γαλλικό κολοσσό της Ελσάν, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας Υγείας στη Γαλλία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα από τα επόμενα χτυπήματα αναμένεται στην Κύπρο, με στόχο μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες στη Λευκωσία.
Πώς στρώθηκε το έδαφος για τις μεγάλες εξαγορές

Αν κοιτάξει κανείς το «περιβάλλον» που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας, θα διαπιστώσει ότι είναι αυτό που άνοιξε τον δρόμο και έστρωσε το χαλί για την εισβολή του CVC στη χώρα μας.

Οι δανειακές υποχρεώσεις συνολικά των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ αφορούν τον όμιλο Euromedica.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει δέσμευση για αποεπένδυση των τραπεζών από οτιδήποτε μη τραπεζικό.

Την τελευταία πενταετία, έβαλαν λουκέτο με χρεοκοπία ή αναστολή λειτουργίας 35 κλινικές. Σήμερα, ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών αποτελείται από 133 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 100 είναι γενικές κλινικές και οι 33 είναι ψυχιατρικές.

Σε αυτό το κλίμα, οι επενδύσεις στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο ιατρικός, μηχανολογικός, ξενοδοχειακός και λοιπός εξοπλισμός να παλαιώνει.

Αναπόφευκτα, η συγκέντρωση του κλάδου αλλάζει και τα θέματα του ανταγωνισμού.

Ο επιχειρηματικός όμιλος που χτίζει στη χώρα μας το CVC θα έχει ενισχυμένη διαπραγματευτική ικανότητα, εξαιτίας της ισχύος του, η οποία μπορεί και να ενισχυθεί περαιτέρω εάν το CVC συγχωνεύσει τις ελληνικές εταιρείες με ένα ξένο σχήμα ή εταιρεία.

Οπως έκανε με την εξαγορά της ελληνικής e-Travel, γνωστή από το pamediakopes.gr, την οποία συγχώνευσε με τη σουηδική Etraveli, που επίσης είχε εξαγοράσει, δημιουργώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι το CVC, όπως όλα τα funds αυτού του είδους διεθνώς, ακολουθεί την τακτική «shoot and go», καθώς και ότι ο στόχος του είναι, μετά την εξυγίανση των μονάδων που αγοράζει με την προσθήκη σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων και την παροχή εξελιγμένων θεραπειών που δεν υπάρχουν στη χώρα μας, να τις πουλήσει.

Ο χρονικός ορίζοντας ωρίμασης της επένδυσής του θα είναι 5, το πολύ 7 χρόνια, πετυχαίνοντας αποδόσεις 100% στα δικά του κεφάλαια.

Και μια «λεπτομέρεια»: στις εξαγορές που έγιναν περιλαμβάνονται και τα ακίνητα των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία, κατά την αποεπένδυση, το CVC θα μπορούσε να πουλήσει για οποιαδήποτε άλλη χρήση, π.χ. για ξενοδοχεία.

Το φιλέτο τού «Ερρίκος Ντυνάν»


Με στόχο την ταχύτατη εδραίωση της θέσης της στην ιδιωτική Υγεία, η Hellenic Healthcare γλυκοκοιτάζει ένα ακόμη προς πώληση φιλέτο του κλάδου, το «Ερρίκος Ντυνάν».

Σήμερα, μοναδικός μέτοχος του «Ερρίκος Ντυνάν» είναι η εταιρεία Ημιθέα Α.Ε., θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της οποίας, εκτός του CVC, ενδιαφέρονται πρωτίστως ο όμιλος Αποστολόπουλου του «Ιατρικού», το «Ιασώ», η «Ευρωκλινική» σε συνεργασία με fund του εξωτερικού και η Farallon Capital Management που έχει αγοράσει μέρος των δανείων της Euromedica.

Επιπλέον, η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών μόνο για τις υποδομές του νοσοκομείου ανοίγει το ενδιαφέρον και για κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν εταιρείες από τον χώρο του real estate.

Η διαδικασία πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» έχει προσελκύσει περίπου 20 υποψήφιους επενδυτές.

Ομως, η διαδικασία πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς σε μια τιμή που εκτιμάται γύρω στα 80 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, έχει περιπλακεί, μετά το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει η κυβέρνηση και την πρόσφατη ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για το ενδιαφέρον του Δημοσίου για την εξαγορά του νοσοκομείου και την ένταξή του στο ΕΣΥ.

Μέσα στα σενάρια που έχουν διαρρεύσει, υπάρχει και αυτό της εξαγοράς του «Ντυνάν» από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της δωρεάς του, στη συνέχεια, στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα έντονο φαίνεται να είναι και το ενδιαφέρον του Ωνασείου. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

"Βροχή" οι καταγγελίες για τη διαχείριση ζητημάτων δημόσιας υγείας μετά τις πυρκαγιές

Λάθη και παραλείψεις "χρεώνουν" στις αρμόδιες αρχές Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΠΟΕΔΗΝ και νοσοκομειακοί γιατροί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ζητημάτων που ακολούθησαν τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Δεκάδες είναι τα ερωτήματα, αλλά και οι καταγγελίες εκ μέρους γιατρών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία σχετικά με τη διαχείριση των αρμόδιων αρχών μετά το ξέσπασμα των φονικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου, στην Αττική.

Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για λανθασμένους χειρισμούς και παραλείψεις σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το σβήσιμο των μετώπων, αναφέροντας μάλιστα πως όσο περνούν οι μέρες τόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες από τα μέλη του "για απαράδεκτα λάθη στους χειρισμούς που συνετέλεσαν στην έκταση που έλαβε η τραγωδία".

Παράλληλα, ο Σύλλογος θέτει, μεταξύ άλλων, τα εξής ερωτήματα:

1.Γιατί δεν λειτουργούσε το Κέντρο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς; Ποιός αποφάσισε τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του, στις 12 Ιουλίου 2018 , μετά από 14 χρόνια λειτουργίας και πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν κονδύλια, για να πληρωθούν οι εφημερίες των υπαλλήλων, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο, και την ίδια ώρα να εξασφαλίζονται χρήματα, για τους μισθούς του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μέχρι το 2017 ήταν θέσεις άμισθες;

2. Έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετρήσεις του αέρα, για την αιθαλομίχλη και τον καπνό και ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λάβουν; Γιατί το Υπουργείο Υγείας έβγαλε οδηγίες 9 ημέρες μετά την πυρκαγιά, στις 31 Ιουλίου 2018, αφήνοντας τους κατοίκους των περιοχών και τους εθελοντές εκτεθειμένους σε κινδύνους κατά τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα;

3. Έγιναν δειγματοληψίες νερού, στην περιοχή μετά την αποκατάσταση των αγωγών και των δικτύων ύδρευσης; Να δοθούν στη δημοσιότητα, τα στοιχεία από τις μετρήσεις καταλληλότητας.

ΠΟΕΔΗΝ

Αμετακίνητοι στις καταγγελίες τους σχετικά με την ώρα που μεταφέρθηκε ο πρώτος νεκρός στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο παραμένουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, μία μέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, στην οποία γίνεται λόγος για "ανυπόστατες δηλώσεις" και για "υποβολιμιαίες και συκοφαντικές" αναφορές περί δήθεν παραποίησης στοιχείων και "μαγειρέματα" στις καταγραφές των προσερχομένων το βράδυ των πυρκαγιών.

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ στη δική της, χθεσινή, ανακοίνωση υποστηρίζει πως "παραπλανούν δίνοντας στην δημοσιότητα την ώρα της καταγραφής από το Νοσοκομείο του πρώτου νεκρού και παραλείπουν την ώρα της παραλαβής από το ΕΚΑΒ. Θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό και την δικαιοσύνη". Αναφέρουν, δε, πως στη διάθεση του Εισαγγελέα βρίσκεται και σχετική φωτογραφία που αποδεικνύει τα όσα υποστηρίζουν απέναντι στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

"Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του Διοικητή του Σισμανογλείου Νοσοκομείου που δεν θυμάται την ώρα που έφθασε ο πρώτος νεκρός αγνώστων στοιχείων στο Νοσοκομείο από τις φωτιές, αν και μεσολάβησαν μόνο λίγες ημέρες από την τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Ανακοινώνουμε ότι διαθέτουμε φωτογραφία με τον πρώτο νεκρό που μεταφέρθηκε και βρισκόταν εκείνη την τραγική νύκτα σε θάλαμο των ΤΕΠ του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Η ώρα της φωτογραφίας είναι 23:03. Την φωτογραφία θα την καταθέσουμε στον Εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση εφόσον μας καλέσει" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

Γιατροί και υγειονομικοί επισημαίνουν πως δέκα μέρες μετά τις πυρκαγιές πρέπει να αναδειχτούν θέματα που προέκυψαν, ώστε το σύστημα περίθαλψης να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τυχόν παρόμοια μελλοντικά δραματικά συμβάντα.

Όπως αναφέρουν μπορεί μεν η διαχείριση της κρίσης από το Υπουργείο Υγείας να ήταν αποτελεσματικότερη συγκριτικά με τα Υπουργεία Προστασίας Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, αλλά και τη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο " για άλλη μια φορά αναδείχτηκε το θέμα της ύπαρξης ταυτόχρονα δύο διαφορετικών συντονιστικών κέντρων (κέντρο του ΕΚΑΒ και κέντρο του ΕΚΕΠΥ)".

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή αναφέρει χαρακτηριστικά: "Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό πως η Επείγουσα Ιατρική «επί τόπου» στα συμβάντα – στις προσκομιδές – στις διακομιδές είναι ζωτική ανάγκη. Επειγόντως η ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχωθεί με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ο αριθμός «80» τον οποίο παραδέχεται η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας ως αναγκαίο είναι απελπιστικά μικρός και πολύ πίσω από τις ανάγκες) ώστε σε τέτοιες αλλά και άλλες καταστάσεις να μην προστρέχει ασθενοφόρο όχημα μόνο με οδηγό και διασώστη, χωρίς γιατρό".

Επισημαίνεται επίσης πως στα νοσοκομεία η υποστελέχωση αναδείχτηκε από την επόμενη μέρα σε όλο της το μεγαλείο, όσον αφορά τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας, οι οποίες δεν διέθεταν καν το αναγκαίο αριθμητικά προσωπικό και τις συνοδές αναγκαίες υποδομές.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την νοσοκομειακή περίθαλψη των εγκαυματιών, σύμφωνα με την Κίνηση, το μείζον θέμα που αναδεικνύεται είναι αυτό των ΜΕΘ. Κι αυτό γιατί μπορεί αυτή τη στιμή μεν να λειτουργούν συνολικά 565 σε όλη τη χώρα, ωστόσο αν υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό θα μπορούσαν άμεσα να λειτουργήσουν τουλάχιστον άλλες 100 κλίνες. Έτσι, εκ των πραγμάτων κλίνες ΜΑΦ χρησιμοποιούνται και αυτές ως ΜΕΘ με αποτέλεσμα πρακτικά να μην υπάρχουν κλίνες ΜΑΦ και σε μερικές περιπτώσεις να μην υπάρχουν καν κλίνες Μετεγχειρητικής Ανάνηψης όπως είχε γίνει πρόσφατα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Είκοσι μία οργανώσεις ασθενών χαιρετίζουν τη μηδενική συμμετοχή στην προμήθεια γενοσήμων φαρμάκων

Οι συνυπογράφουσες 21 ομοσπονδίες και σύλλογοι ασθενών χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για εξίσωση της τιμής αποζημίωσης των γενόσημων φαρμάκων με τη λιανική τιμή των σκευασμάτων.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι 21 ομοσπονδίες και σύλλογοι ασθενών αναφέρουν επίσης τα εξής:

«Το μέτρο όπως ψηφίστηκε με το νόμο 4549/18 και εφαρμόστηκε με την αναπροσαρμογή του θετικού καταλόγου, οδηγεί πράγματι στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών και των οικογενειών τους και προάγει τη χρήση γενοσήμων, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους για το εθνικό σύστημα υγείας.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη την τελευταία οκταετία συμπιέστηκε δραστικά στην Ελλάδα. Ένα μέρος της συμπίεσης απορροφήθηκε από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, ωστόσο ένα σημαντικό τμήμα αυτής της προσαρμογής μετατράπηκε σε οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και των πολιτών. Ως αποτέλεσμα, η επιβάρυνσή τους προσεγγίζει το 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Ταυτόχρονα, ο στόχος για τη διείσδυση των γενοσήμων στο 40% της εξωνοσοκομειακής αγοράς παραμένει ανέφικτος, καθώς καλύπτουν το 23% της αξίας του συνόλου των φαρμάκων που καταναλώνονται και το 24% των συσκευασιών. Για το λόγο αυτό απαιτείται η επιτάχυνση της εφαρμογής παρεμβάσεων θετικού χαρακτήρα και η δημιουργία ενός πλέγματος θετικών κινήτρων για τον ασθενή, το γιατρό και τον φαρμακοποιό, με την παράλληλη καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, οι σύλλογοι ασθενών δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους σε ένα στρατηγικό σχέδιο ευαισθητοποίησης του κοινού για τα γενόσημα.

Η εξίσωση της τιμής αποζημίωσης των γενοσήμων με τη λιανική τιμή καθώς και η μηδενική επιβάρυνση για όσους πλήρωναν συμμετοχή 10% συνιστούν πράγματι θετικά μέτρα, ωστόσο θα πρέπει να ενταχθούν σε μία συνολικότερη προσπάθεια περιορισμού της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της περαιτέρω μείωσης της θεσμοθετημένης συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο και της καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης.

Οι συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες και Σύλλογοι Ασθενών,

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «Ρευμαζήν»

Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης – Lungs of Life

Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως

Όμιλος Ασθενών με VHL Ελλάδος (Family Alliance – Greece)

Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων

Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ – ADHD Hellas

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη»

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ

Πανελλήνιος Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση

Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας»

Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες

Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών

Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος (H-MGA)

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης

Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας

Σωματείο φροντίδας ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις – MDA Hellas

Agora – Πλατφόρμα Οργανισμών Ασθενών με ρευματικά νοσήματα Νοτίου Ευρώπης».

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Google : Ενεργοποίησε εργαλεία εύρεσης αγνοουμένων

Την ενεργοποίηση εργαλείου εύρεσης αγνοουμένων και εργαλείου εντοπισμού εστιών πυρκαγιάς, ανακοίνωσε η Google, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική


in.gr

Την ενεργοποίηση εργαλείου εύρεσης αγνοουμένων και εργαλείου εντοπισμού εστιών πυρκαγιάς, ανακοίνωσε η Google, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική.

Συγκεκριμένα, τα εργαλεία που ενεργοποίησε η Google είναι τα εξής:

SOS Alert: Στην υπηρεσία Search & Maps, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τοπικές γραμμές βοήθειας και συνεχή ενημέρωση για επείγοντα θέματα.

Crisis Map: Που αποτυπώνει εστίες πυρκαγιάς, στοιχεία κυκλοφορίας και σημεία καταφυγίων και περίθαλψης.

Person Finder: Ένα εργαλείο σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβρούν φίλους και αγαπημένους σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπιστικών καταστροφών.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Η δραματική αναμονή για την ταυτοποίηση των θυμάτων μέσω DNA! Πόσο θα διαρκέσει

Μέσω της ταυτοποίησης του DNA θα γίνει η τελική αναγνώριση των θυμάτων η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Δεν έχει τελειωμό το δράμα για τους συγγενείς των θυμάτων από την πύρινη κόλαση που σκέπασε την Αττική.
Δε φθάνει που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, θα πρέπει τώρα να βιώσουν και μια τραγική αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρος διαδικασία ταυτοποίησης των σορών μέσω του DNA.

Η εργαστηριακή εξέταση και σύγκριση των δειγμάτων DNA που δόθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων, είναι μία εξαιρετικά λεπτομερής διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ακόμη και δύο εβδομάδες.

Ημέρες δραματικές για όσους μπορεί να ελπίζουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι μπορεί να είναι ακόμη στη λίστα με τους αγνοούμενους. Διαβάστε ΕΔΩ για τον πολύήμερο ψυχικό πόνο που θα περάσουν οι συγγενείς αναμένοντας την πιο σκληρή αλήθεια: «Η επόμενη πράξη του δράματος: η ταυτοποίηση των νεκρών και τα πολιτικά παιχνίδια σε εθνικό θρήνο!»

Μπορεί η ιατροδικαστική εξέταση να κρατήσει λίγα 24ωρα λόγω και της συνεχιζόμενης και επίμονης εργασίας των ιατροδικαστών που και οι ίδιοι είναι συγκλονισμένοι από το θέαμα των απανθρακωμένων ανθρώπων, όμως το δράμα θα έχει και συνέχεια.

Και αυτό διότι οι ιατροδικαστές θα καταλήξουν μόνο στα αίτια του θανάτου, ενώ οι σοροί θα ταυτοποιηθούν μόνο μέσα από τα ειδικά εργαστήρια σύγκρισης του DNA.
Μία αναμονή και μία τραγωδία που δεν έχει τελειωμό για τους συγγενείς των θυμάτων…

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία 1 στις 10 οικογένειες με καρκινοπαθή

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας - κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των άλλων

Ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται πολύτιμους πόρους των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και λαμβάνει ελάχιστα ποσά χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η κυβέρνηση παρεμβαίνει με λειτουργία του και υποβαθμίζει τις παροχές στους ασφαλισμένους.

Sofokleousin.gr

Για την παροχή υπηρεσιών υγείας ο Οργανισμός διαχειρίζεται ετησίως 5 δισ. ευρώ, που προέρχονται κατά 99,9% από τις εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών. Ο κρατικός προϋπολογισμός εισφέρει μόλις 87 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΑΜΠΑΝΗ*

Το παράδοξο είναι ότι ενώ μειώνεται δραστικά η χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η - ορθή σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης - πολιτική για την κάλυψη των ανασφάλιστων επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ με δαπάνες περίπου 200 εκατ. ευρώ μόνο για τα φάρμακα, ενώ συνεχώς διογκώνεται η δαπάνη για νοσήλια στα κρατικά νοσοκομεία.

Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εισφέρει το παραμικρό, ενώ έχει εξαγγελθεί η κάλυψη των ανασφάλιστων ως βασικό μέτρο κοινωνικής πολιτικής. Πρόκειται για κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των άλλων.

Ο κλειστός προϋπολογισμός για την φαρμακευτική δαπάνη έχει «παγώσει» στα 1,945 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια συμμετοχή των ασφαλισμένων ξεπερνά τα 683 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι υπερβολικά μεγάλο, αν αναλογισθεί κανείς και τις αυξημένες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν.

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ετησίως περίπου 1,5 δισ. ευρώ για αγορές Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, η λίστα των οποίων συνεχώς διευρύνεται. Πρόκειται για φάρμακα, τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούν κοινές παθολογικές καταστάσεις, όπως τον βήχα, τους πονοκεφάλους κ.α.

Ως οργανισμός που δεν διαχειρίζεται πόρους του κρατικού προϋπολογισμού αλλά χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών, ο ΕΟΠΥΥ ιδρύθηκε το 2011 με ισχυρές εγγυήσεις ανεξαρτησίας της διοίκησής του από την κεντρική κυβέρνηση. Εσχάτως, όμως η ανεξαρτησία του έχει καταλυθεί.

Xαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα ο νέος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ), που ήλθε στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μέχρι να φθάσει να γίνει Κοινή Υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε δύο φορές, πράγμα που αναδεικνύει την προχειρότητα της διαδικασίας με την οποία εισήχθη στο ΔΣ - ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν ήθελε να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

Μεταξύ άλλων, ο νέος ΕΚΠΥ καθιερώνει συμμετοχή 10%-25% στις δαπάνες για Κέντρα Αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία, επιβαρύνει με συμμετοχή 10% τους ασφαλισμένους για τις φυσικοθεραπείες και μειώνει δραστικά (από 900 σε 600 ευρώ) τη χρηματική αποζημίωση τοκετού, όταν αυτός γίνεται εκτός δημόσιου μαιευτηρίου ή σε μη συμβεβλημένο ιδιωτικό.

Αυτά προστίθενται στο φιάσκο με τους οικογενειακούς γιατρούς, που απειλεί να δημιουργήσει συνθήκες παράλυσης στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Στην πρόσκληση που έχει απευθύνει ο ΕΟΠΥΥ για εκδήλωση ενδιαφέροντος από γιατρούς, έχουν κατατεθεί μόλις 420 αιτήσεις. Στο παρελθόν ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών έφθανε τους 2.500 και σήμερα εξυπηρετούν τον πληθυσμό συνολικά 1.796 γιατροί (1.258 παθολόγοι, 344 γενικοί ιατροί και 194 παιδίατροι). Για να αποφευχθούν χαοτικές καταστάσεις, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει να παραταθούν οι συμβάσεις των γιατρών μέχρι να συναφθούν οι νέες.

Οι νέες συνθήκες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δημιουργούν συνεχώς «παγίδες» για τους ασφαλισμένους:

- Συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες για περιπτώσεις όπου ιδιωτικές κλινικές δηλώνουν σε ασφαλισμένους ότι δεν διαθέτουν δωμάτια τεσσάρων κλινών και τους επιβαρύνουν με το κόστος «αναβάθμισης θέσης», για νοσηλεία σε δωμάτια τριών κλινών. Επίσης, υπάρχει αδιαφορία για ειδικές επεμβάσεις, οι οποίες δεν γίνονται στα κρατικά νοσοκομεία ή υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να επιβαρύνονται επιπλέον.

- Οι ασφαλισμένοι, λόγω της ανεπάρκειας της κρατικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης καταφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Εκεί «φορτώνονται» μια νέα επιβάρυνση, καθώς η ιδία συμμετοχή υπολογίζεται με βάση το τιμολόγιο του Δημοσίου και όχι με βάση την ασφαλιστική τιμή του ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος καλείται να καλύπτει τη διαφορά, η οποία επιστρέφει στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω rebate και claw back, για να συντηρούνται τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα!΄

Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό: η Υγεία είναι πλέον μόνο κατ’ όνομα δημόσια, αφού η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη συνολική δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 35%!

*Οικονομολόγος, μέλος ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Με εισαγγελική παραγγελία το 60% των εισαγωγών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Αποψίλωση του συστήματος με σχέδιο του υπουργείου Υγείας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Στο 60% των συνολικών εισαγωγών φτάνουν πλέον οι έκτακτες εισαγωγές οξέων περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων, ενώ οι υπεράριθμοι ασθενείς που εισάγονται, νοσηλεύονται σε ράντζα, επιβεβαιώνοντας ότι ούτε κατά διάνοια δεν λειτουργεί σήμερα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Πρωτοβάθμιων, Εισαγωγών, Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) ανά συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.

Την καταγγελία αυτή κάνει η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας πως πολιτική Ψυχικής Υγείας κάνουν οι εισαγγελείς, οι οποίοι παραπέμπουν ασθενείς για εισαγωγή από τα σύνορα και τα νησιά της χώρας, στα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Δαφνί – Δρομοκαΐτειο, αν και μεσολαβούν στην διαδρομή πολλές Ψυχιατρικές Κλινικές οξέων περιστατικών Γενικών Νοσοκομείων.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα τρία εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι στο 80% των συνολικών εισαγωγών (10.000 κατ’ έτος).

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στηρίζεται κυρίως στα έκτακτα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. 100.000 περιστατικά εξετάζονται κατ’ έτος.
Ξεπερνούν τους 150.000 οι ασθενείς που εξετάζονται συνολικά στις Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες των δύο Νοσοκομείων (90.000 στο Δαφνί και 60.000 στο Δρομοκαΐτειο).

Την ανυπαρξία του δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, επιβεβαιώνει το ποσοστό των εισαγγελικών εντολών, ο μεγάλος αριθμός επανεισαγωγών χρονίων πασχόντων, ο αριθμός των αυτοκτονιών, οι παραβατικές πράξεις των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα.

Δεν υφίσταται σήμερα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά πασχόντων, καθότι δεν λαμβάνονται μέτρα από το Κράτος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε μία θέση επιδοτούμενης εργασίας.
Οι ΚΟΙΣΠΕ όπου υπάρχουν προσφέρουν ένα χαρτζιλίκι στους ασθενείς. Μάλιστα καταργήσανε και το θεραπευτικό κίνητρο 160 ευρώ το μήνα για όσους ασθενείς συμμετέχουν σε εργασίες εντός των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Έτσι οι ξενώνες και τα διαμερίσματα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους, μετεξελίσσονται όμως σε μικρά άσυλα αφού οι φιλοξενούμενοι ασθενείς μετατρέπονται σε χρόνιοι.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία κρατούν όρθιο το σύστημα Ψυχικής Υγείας.
Εισάγονται οξέα περιστατικά ασθενών από όλη την χώρα. 10.000 ασθενείς κατ’ έτος εισάγονται από τις συνολικά 12.000 εισαγωγές που γίνονται στις Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Προσέρχονται δεμένοι με χειροπέδες από τους αστυνομικούς στην εφημερία και νοσηλεύονται τριάντα εξ’ αυτών από μία ή δύο Νοσηλεύτριες στη βάρδια σε κάθε τμήμα. Τραγικές είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Μεγάλη η επικινδυνότητα.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για τις 3 Ψυχιατρικές Κλινικές που άνοιξαν σε Γενικά Νοσοκομεία, όταν η οργανική τους ένταξη και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια.
Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης άνοιξε με 10 κλίνες η οποία όμως δεν θα εφημερεύει για οξέα Ψυχιατρικά περιστατικά επί ένα χρόνο.
Στη Κόρινθο 12 κλίνες και στα Γιαννιτσά 12 Κλίνες που εφημερεύουν.

Το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας μόνο για την αποσυμφόρηση των ασθενών και την κατάργηση των ράντζων που αναπτύσσονται στις Μονάδες οξέων περιστατικών, χρειάζεται τουλάχιστον 20 ακόμη Ψυχιατρικές κλίνες σε Γενικά Νοσοκομεία των 15 κλινών, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας πως η Κυβέρνηση επιδιώκει την εσωτερική αυτορρύθμιση του συστήματος. Δηλαδή την εξεύρεση λύσεων για την φροντίδα από τους ίδιους τους ασθενείς ή τις οικογένειές τους.

Και προβλέπει πως επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, λόγω των μακροχρόνιων νοσηλειών, θα γεμίσουν τα παγκάκια και οι στάσεις του μετρό με Ψυχικά ασθενείς. Θα αυξηθεί στο κατακόρυφο η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα.

Προβλέποντας την κατάργηση των εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων κάνει λόγο για σχέδιο που προωθείται προς ψήφιση και σύμφωνα με το οποίο, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας μεταφέρονται οργανικά, Διοικητικά, λειτουργικά στις ΥΠΕ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "θα έχουν την τύχη των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου που μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ. Λουκέτο.

Σήμερα η λειτουργία τους εξασφαλίζεται από το λειψό προσωπικό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που μετακινήθηκαν αν και διαθέτουν ξεχωριστούς οργανισμούς. Το ίδιο και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, παρά τις δεσμεύσεις των Υπουργών μέσω των περιφερειακών Διοικήσεων ΤοΨΥ που είναι ελεγχόμενες και διορισμένες από την Κυβέρνηση, θα περάσουν στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ως εκ τούτου, στην Υγειονομική Περιφέρεια.
Φεύγουν από τα Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα θα είναι οι ξενώνες, τα οικοτροφεία, τα διαμερίσματα, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, να κλείσουν ή θα δοθούν στις Μ.Κ.Ο., την ΑΕΜΥ Α.Ε. και θα λειτουργούν με το σημερινό λειψό προσωπικό που ανήκει οργανικά στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, το οποίο θα μετακινηθεί υποχρεωτικά. Ότι έγινε στη Σαντορίνη, που έκλεισε το Κέντρο Υγείας και το Προσωπικό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο που λειτουργεί η ΑΕΜΥ Α.Ε.

Η ΑΕΜΥ Α.Ε. και οι Μ.Κ.Ο. θα αναλάβουν από εδώ και στο εξής την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Μ.Κ.Ο. λειτουργούν σήμερα ξενώνες, οικοτροφεία με παχυλές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αμφίβολο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στην παραμικρή υποτροπή της νόσου οι φιλοξενούμενοι ασθενείς των ξενώνων που ανήκουν σε Μ.Κ.Ο. προκαλούν εισαγγελική εντολή για εγκλεισμό και εισάγονται για νοσηλεία στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία αν και απαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας των ξενώνων. Σε κάθε εφημερία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων 2-3 περιστατικά είναι εισαγωγές με εισαγγελική παραγγελία από ξενώνες των Μ.Κ.Ο.
Διαλύουν τους δύο πυλώνες της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας που είναι τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Δαφνί – Δρομοκαΐτειο. Συρρικνώνουν τους οργανισμούς τους.

Καταργούν στο κάθε ένα από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία - Δαφνί και Δρομοκαΐτειο -100 κλίνες οξέων περιστατικών και στερούν τη νοσηλεία σε 5000 ασθενείς οξέων περιστατικών κατ’ έτος.

Υποθετικά μελλοντικά το σχέδιο προβλέπει ότι τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα αναπτύξουν άλλες δραστηριότητες, οι οποίες όμως δεν θα αναπτυχθούν ποτέ, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας για την κατασκευή τους και των ελλείψεων Προσωπικού.

Οι 2000 οργανικές θέσεις που προβλέπονται σήμερα στα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (1200 Δαφνί – 800 Δρομοκαΐτειο), μειώνονται σε 600, (300 και 300). Ετοιμάζονται να βγάλουν και υπεράριθμο προσωπικό μέσω της συρρίκνωσης.

Επικίνδυνη είναι η πρότασή τους για την στελέχωση των Ψυχιατρικών τμημάτων ενηλίκων. Προτείνουν 13 Νοσηλευτές για κάθε Ψυχιατρικό τμήμα, όταν τώρα είναι 11-12 και λόγω των repo – αδειών (πάσης φύσεως) είναι ένας Νοσηλευτής σε κάθε βάρδια. Επικαλούνται στρεβλά τα διεθνή στάνταρ.

Τα διεθνή στάνταρ ορίζουν για κάθε έναν ασθενή, έναν Νοσηλευτή σε Ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών. Η ενδεδειγμένη στελέχωση σε Νοσηλευτές στα Ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων οξέων περιστατικών θα πρέπει να είναι 25-30 (Νοσηλευτές στο καθένα)".

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι "τα ψέματα που αναφέρονται στην έκθεση του υπουργείου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σχετικά με την σημερινή στελέχωση, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Γράφουν ότι σήμερα το κάθε τμήμα στελεχώνεται με 5 Ψυχιάτρους, 2 Ψυχολόγους, 1 Κοινωνικό Λειτουργό, 1 Διοικητή Υπάλληλο, 2 Τεχνικούς και λοιπό Προσωπικό. Σύνολο 23.

Που τους βρήκαν; Υπάρχει ένας επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας για δύο και τρία τμήματα. Στο Δαφνί υπηρετούν 1200 υπάλληλοι στις 2.500 οργανικές θέσεις με ανεπτυγμένες πάνω από 100 μονάδες και δραστηριότητες. Στο Δρομοκαΐτειο υπηρετούν 450 υπάλληλοι σε 1.450 οργανικές θέσεις με πάνω από 40 ανεπτυγμένες μονάδες και δραστηριότητες.
Η κάλυψη σε επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας πλην Νοσηλευτών είναι ένας για κάθε ειδικότητα σε δύο και τρία τμήματα στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο και σε Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι ένας ή δύο Νοσηλευτές σε κάθε βάρδια σε τμήματα τριάντα ασθενών"!  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Το άδοξο τέλος της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο της συνταγογράφησης επιθεμάτων κατακλίσεων


| Δαμιανός Αθανασίου -
www.dimokratiki.gr

Oριστικό τέλος σε μια δικαστική έρευνα για τον ποινικό κολασμό των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο της διάθεσης ακριβών επιθεμάτων για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων σε ηλικιωμένα άτομα στη Νότια Ρόδο, που στην πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης «εξετράπη» και «ανετράπη», έθεσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απαλλάσσοντας ιατρό, που βρέθηκε «δια της τεθλασμένης», κατηγορούμενος για ψευδή ιατρική πιστοποίηση και απλή συνέργεια σε απάτη.
Οι αποκαλύψεις της «δημοκρατικής», γύρω από την υπόθεση, τον Φεβρουάριο του 2015, είχαν προκαλέσει αίσθηση, ενώ υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου και του Γενικού Επιθεωρητή Υγείας κ. Σταύρου Ευαγγελάτου, που κοινοποίησε τα καταγγελλόμενα προς έλεγχο στην Γενική Επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). κ. Γ. Γεωργιάδου, προκειμένου να ερευνηθούν δεόντως από κλιμάκιο επιθεωρητών.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», «μπούσουλα» για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε από αναφορά που υπέβαλε η γραμματέας των τοπικών κοινοτήτων Απολακκιάς και Κατταβιάς κ. Αναστασία Κουπάδη, τον Φεβρουάριο του 2015, προσκομίζοντας μεταξύ άλλων ονόματα ασφαλισμένων και ιατρικές συνταγές με τις οποίες τους συνταγογραφήθηκαν χειρόγραφα (η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επιθεμάτων δεν είχε εφαρμογή τότε) τα ακριβά φάρμακα χωρίς να τα έχουν ανάγκη αλλά και κατάθεση της ίδιας και του κ. Ν. Ζαννετάκη, προέδρου του τοπικού συμβουλίου Κατταβιάς.

Πιο συγκεκριμένα οι ανωτέρω, που είχαν απευθυνθεί αρχικώς σε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ζητώντας την συνδρομή του, χωρίς να βρουν ανταπόκριση, ενημέρωσαν για την υπόθεση την εφημερίδα.

Κατήγγειλαν ότι ιατρική επισκέπτης, που δραστηριοποιείτο στο νησί, εκπροσωπώντας μεγάλη φαρμακοβιομηχανία (φέρεται να έφυγε από τη Ρόδο μετά τις αποκαλύψεις), πραγματοποιούσε «ιατρικές επισκέψεις» σε σπίτια ηλικιωμένων ατόμων στην Νότια Ρόδο συνοδευόμενη από υπαλλήλους του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».

Η ιατρική επισκέπτης, που ήταν πρόθυμη να «εξυπηρετήσει» τους ηλικιωμένους, παρελάμβανε τα βιβλιάρια υγείας τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει στη συνέχεια με τη συνδρομή ιατρών, σε Κέντρο Υγείας, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού, σε μεγάλη απόσταση δηλαδή από τη Νότια Ρόδο, φάρμακα, που τους έπειθε ότι χρειάζονται.

Δύο τουλάχιστον ιατροί, ένας στη Ρόδο και ένας στην δυτική πλευρά του νησιού, σε ορεινό δημοτικό διαμέρισμα, που δεν εξέτασαν τους ασθενείς, φέρονται να συνταγογράφησαν ακριβά επιθέματα για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις συνταγές, που προσκομίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δύο ελεγκτές της 2ης ΔυΠε – ΠΕΔΥ θεώρησαν τις ίδιες συνταγές.

Η ιατρική επισκέπτης, φέρεται να ελάμβανε υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες βεβαιωνόταν το γνήσιο της υπογραφής τους από συγγενείς των ασθενών, προκειμένου να εισπράξει στην πορεία το αντίτιμο του κόστους των φαρμάκων, που συνταγογραφούσε στους ηλικιωμένους.

Στην εισαγγελική έρευνα δεν ελήφθησαν καταθέσεις από κανέναν πλην των δύο ευαισθητοποιημένων πολιτών, που προκάλεσαν την έρευνα.

Το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, που θα μπορούσε να συνδράμει με τη λήψη καταθέσεων μέσω του Σταθμού της Νότιας Ρόδο, από ασφαλισμένους, συγγενείς τους, φαρμακοποιούς, υπαλλήλους που υπηρετούν στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και ελεγκτές του ΕΟΠΠΥ, που θεώρησαν τις συνταγές για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, δεν ενεπλάκη στην διαδικασία.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι φαρμακοποιός της Νότιας Ρόδου, που διετέλεσε επί σειράν ετών πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, είχε θορυβηθεί όταν μια περιπατική ηλικιωμένη είχε μεταβεί στον φαρμακείο του για να της δοθούν επιθέματα κατακλήσεων, που της είχαν συνταγογραφηθεί!

Πως προχώρησε η έρευνα:

Μετά την παραγγελία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας προς την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, επιθεωρητές της τελευταίας υπηρεσίας ζήτησαν από τον ΕΟΠΠΥ της Ρόδου και το ΙΚΑ αντίγραφα των παραστατικών που υποβλήθηκαν για επιθέματα τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2014 (οι συνταγές που υποβλήθηκαν από τους καταγγέλλοντες είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2015 και δεν ελέγχθησαν).

Εν πάση περιπτώσει βρέθηκαν λίγες συνταγές με αποτέλεσμα να ζητηθεί ακολούθως από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΠΥ να γίνει έλεγχος στο ίδιο χρονικό διάστημα (Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2014!) σε στοιχεία γύρω από τις υποβολές επιθεμάτων σε άτομα με τόπο κατοικίας τη Ρόδο.

Διαπιστώθηκε για το δίμηνο που προαναφέραμε ότι η κατάθεση παραπεμπτικών ασφαλισμένων γινόταν από τις εταιρείες και όχι από τους ασφαλισμένους σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ και σε ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ σε διάφορα μέρη της χώρας.

Από τον έλεγχο, που περιορίστηκε στον χρόνο που προαναφέραμε, διαπιστώθηκε ότι σε τρείς περιπτώσεις ασφαλισμένων αποζημιώθηκε η ποσότητα επιθεμάτων πέραν από το όριο της προβλεπόμενης δαπάνης, ότι μια ασφαλισμένη δήλωσε τηλεφωνικά(!!) ότι δεν είχε παραλάβει όλα τα επιθέματα για τα οποία είχε γίνει απόδοση δαπάνης.

Μάλιστα είχε αποφασιστεί από τον έλεγχο να γίνουν κατ’ οίκον επισκέψεις στους ασφαλισμένους για περαιτέρω έλεγχο, που πάντως δεν έγιναν στην έκταση που θα ανέμενε κανείς και η έρευνα συνεχίστηκε κυρίως με τηλεφωνικές «συνεντεύξεις» όσων ασφαλισμένων ή και συγγενών τους βρέθηκαν στο… τηλέφωνο.

Πέραν του ό,τι εκείνοι που απάντησαν στο τηλέφωνο είπαν ότι έκαναν χρήση των επιθεμάτων και ότι σε δύο περιπτώσεις δεν γνώριζαν τον ιατρό που είχε συνταγογραφήσει τα φάρμακα σε μια περίπτωση η συνταγογράφηση είχε γίνει από ιατρική επισκέπτη.

Με βάση τον «προχρονολογημένο» έλεγχο των επιθεωρητών. η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στην άσκηση δίωξης σε βάρος ιατρού στη Ρόδο, που δεν περιλαμβανόταν στην αρχική καταγγελία!

Ούτε ιατρική επισκέπτης βρέθηκε ούτε και οι καταγγελλόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο «βοήθεια στο σπίτι»…

Ο ιατρός αυτός φέρεται, σε χρόνο, που ομοίως δεν έχει σχέση με την αρχική καταγγελία και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2014, να συνταγογράφησε επιθέματα αξίας 800 ευρώ περίπου σε μια 77χρονη Ροδίτισσα, ενώ δεν την εξέτασε και ενώ δεν είχε πληγές. Η συνταγή υποβλήθηκε προς θεώρηση από τον ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα (!!) που ενέκρινε την πληρωμή της αξίας των φαρμάκων.

Τα επιθέματα δεν τα κράτησε μάλιστα η ηλικιωμένη αλλά τα παρέδωσε σε μια άγνωστη στην έρευνα υπάλληλο του «βοήθεια στο σπίτι» η οποία την είχε διαβεβαιώσει ότι θα τα έδινε σε άλλον ασθενή, που τα είχε ανάγκη.

Ο ιατρός δικάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και κρίθηκε αθώος.
Κατέστησε σαφές εξεταζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν να εξετάζει κατ’ οίκον ασθενείς και μάλιστα στο νοτιότερο χωριό της Ρόδου κι όταν ο ασθενής δεν μπορεί να μετακινηθεί, τότε συγγενικά του πρόσωπα προσέρχονται στο ΙΚΑ με το βιβλιάριο ασθενούς και ιατρικές γνωματεύσεις, ώστε να αξιολογηθεί η συνταγογράφηση.

Η ασφαλισμένη ήταν υπέργηρη, πάσχουσα από στεφανιαία νόσο και χρόνια πνευμονοπάθεια, ευρισκόμενη υπό συνεχή οξυγονοθεραπεία.

Αυτό σε συνδυασμό με την γνωμάτευση της νοσηλεύτριας του κέντρου υγείας του χωριού, τον οδήγησε στην συνταγογράφηση επιθεμάτων τα οποία είναι η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των πληγών εκ κατακλίσεως.

Σημειωτέον ότι ο ιατρός εξέδωσε παραπεμπτικό για παρακλινική εξέταση, η οποία εγκρίθηκε από ιατρό κέντρου υγείας.

Επιπλέον η ασφαλισμένη δήλωσε προφορικά σε τηλεφωνική επικοινωνία με επιθεωρητή του ΕΟΠΠΥ ότι η νοσοκόμα στο ιατρείο του χωριού διαπίστωσε αγγειακό πρόβλημα εκ της κατακλίσεως και της συνέστησε την συνταγογράφηση επιθεμάτων.

Η χρόνια κατάκλιση, επιβεβαιώθηκε και από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ασθενούς.

Επίσης παραπέμφθηκε ως άμεσος συνεργός σε απάτη αγνώστων στοιχείων γυναίκα, η οποία εξαπάτησε την ασφαλισμένη και τον ΕΟΠΠΥ και της υφάρπασε τα επιθέματα τα οποία η ασφαλισμένη δεν χρειαζόταν.

Όμως τόνισε ότι δεν γνωρίζει καμία γυναίκα από το «βοήθεια στο σπίτι».
Και έτσι έκλεισε μια σοβαρή υπόθεση και… «ούτε γάτα… ούτε ζημιά» 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Εθνική στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA


Τους στόχους και στις προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, που ψήφισε το Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας, ανέλυσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, σε εκδήλωση στο Λαύριο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία: Προκλήσεις & Προοπτικές για το μέλλον», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του πρώτου έτους της ευρωπαϊκής εκστρατείας «Ασφαλείς & Υγιείς Χώροι Εργασίας 2018-2019. Διαχείριση επικίνδυνων ουσιών» και της εθνικής στρατηγικής για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία 2016-2020, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας είπε ότι η Ελευσίνα και το Λαύριο είναι δύο εμβληματικές περιοχές της Αττικής που έχουν σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, οι προτεραιότητες της νέας εθνικής στρατηγικής εστιάζονται σε τρία σημεία, τα οποία είναι τα εξής:

- Η οικοδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας και ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει θεσμοθετημένο.

- Η εφαρμογή συνθηκών υγείας και ασφάλειας και συνεργασίας στο Δημόσιο και την αυτοδιοίκηση και, κυρίως, στην αυτοδιοίκηση που καταγράφεται πυκνότητα εργατικών ατυχημάτων και σχεδιάζονται παρεμβάσεις.

- Η σύσταση του φορέα ασφάλειας επαγγελματικού κινδύνου, για να επιτευχθεί μία ενιαία στάση απέναντι στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, αλλά και για να απαλλαγεί το ασφαλιστικό σύστημα από δαπάνες περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ετησίως, που προκύπτουν από τη διαδικασία αποκατάστασης εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, κ.λπ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που αφορά την υγεία και την ασφάλεια, κάνοντας λόγο για τους καταλόγους των τεχνικών ασφαλείας και τους καταλόγους των γιατρών εργασίας. Σε αυτό το σημείο, είπε ότι υπάρχει μία αντιπαράθεση με τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Μελών ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης), «ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρχουν όροι διαφάνειας και κανόνες, οι οποίοι θα ορίζουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας στον χώρο των επιχειρήσεων είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα».

Πληροφοριακό σύστημα

Διευκρίνισε, δε, ότι μέσα από τη διαδικασία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΣΕΠΕ θα γίνονται οι διαδικασίες ορισμού γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τεχνικής οργάνωσης του χώρου, η πιστοποίηση για το ποιος γιατρός εργασίας είναι διαθέσιμος θα γίνεται από την επιστημονική εταιρεία των γιατρών εργασίας.

«Η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες είναι πολύ πιο συχνή από όσο μπορεί να φανταζόμαστε και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κίνδυνοι δεν είναι ορατοί και εύκολα αντιληπτοί». Αυτήν την επίσημη θέση επί του θέματος διατύπωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Φιλίππου, τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης όλων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσον αφορά στην υγεία και την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Αναφερόμενος στην εξαιρετικά επιβαρυμένη σε αυτόν τον τομέα πόλη του Λαυρίου, υπογράμμισε τις «σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν για χρόνια στα μεταλλεία και τις στοές της περιοχής», που είχαν ως αποτέλεσμα από εκεί να ξεκινήσει, να ωριμάσει και να εξαπλωθεί το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Άδεια αιμοδοσίας 1 ημέρας και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Άδεια αιμοδοσίας 1 ημέρας και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Την πρόθεσή της να κάνει αποδεκτή την τροπολογία του Ποταμιού για τη χορήγηση ειδικής άδειας αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έκανε γνωστή πριν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία.

Η τροπολογία του Ποταμιού προτείνει δικαίωμα ειδικής άδειας απουσίας 1 ημέρας –αποκλειστικά της ημέρας αιμοληψίας– για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι είτε ανταποκρίνονται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης είτε μετέχουν σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία είτε προσέρχονται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας με δική τους πρωτοβουλία για να προσφέρουν αίμα ή αιμοπετάλια.

Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος οφείλει να προσκομίσει στον εργοδότη τη σχετική βεβαίωση από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία. Η άδεια συνοδεύεται με πλήρεις αποδοχές και δεν συμψηφίζεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με το σύνολο των ημερών αδείας του εργαζόμενου και δεν γίνεται να γίνει χρήση πέρα από 2 φορές ετησίως.

Σκοπός της νομοθετικής παρέμβασης είναι η ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας και η παροχή κινήτρων έτσι ώστε περισσότεροι πολίτες να προσφέρουν αίμα για την κάλυψη των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών (τράπεζα αίματος) στο σύστημα υγείας.

Επιπλέον, επιχειρείται και μία κατ’ αναλογία ίδια αντιμετώπιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με εκείνη του δημοσίου σχετικά με τα ισχύοντα στο θέμα της αιμοδοσίας, καλύπτοντας ταυτόχρονα το κενό πρόβλεψης που υπάρχει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις επικουρικών στην υγεία - Ηλεκτρονικοί κατάλογοι

Κοινή υπουργική απόφαση επιτρέπει προσλήψεις ακόμη κι αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις

"Πράσινο φως" για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στην υγεία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων δίνει κοινή υπουργική απόφαση, προκειμένου οι φορείς υγείας να καλύψουν επιτακτικές τους ανάγκες.

Για το λόγο αυτό, καταρτίζονται κατάλογοι με ενδιαφερόμενους στις κατά τόπους υγειονομικές περιφέρειες και απευθύνονται σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Υγείας το οποίο διατηρεί και την αρμοδιότητα της έγκρισης των προσλήψεων.

Στην απόφαση που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, αντίστοιχα, και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, προβλέπονται τα εξής:

Έγκριση πρόσληψης επικουρικού προσωπικού
Οι δημόσιοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) που εποπτεύονται από τις Δ.Υ.ΠΕ. (νοσοκομεία και φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας), οι Δ.Υ.ΠΕ, το Ε.Κ.Α.Β, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο Ε.Ο.Φ, το Ε.Κ.Ε.Α, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», η Α.Ε.Μ.Υ για το Νοσοκομείο της Θήρας και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορούν να προσλαμβάνουν για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών τους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων, επικουρικό προσωπικό των κατηγοριών και κλάδων που περιλαμβάνονται στον πίνακα του παραρτήματος της παρούσας, από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους που τηρούνται στις Δ.Υ.ΠΕ, ως εξής:
α. Τα Νοσοκομεία από τους καταλόγους της Δ.Υ.ΠΕ. στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται.
β. Οι Δ.Υ.ΠΕ. (για την κεντρική υπηρεσία και τις αποκεντρωμένες μονάδες τους) από τους καταλόγους της έδρας τους.
γ. Το Ε.Κ.Α.Β από τους καταλόγους της 1ης Δ.Υ.ΠΕ για την κεντρική του υπηρεσία και για τα παραρτήματά του από την Δ.Υ.ΠΕ εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας της οποίας λειτουργεί κάθε παράρτημα.
δ. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ από τους καταλόγους της 1ης Δ.Υ.ΠΕ για την κεντρική του υπηρεσία και για τις περιφερειακές του υπηρεσίες από την Δ.Υ.ΠΕ εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας της οποίας λειτουργεί κάθε μια από αυτές.
ε. Ο Ε.Ο.Φ και το Ε.Κ.Ε.Α από τους καταλόγους της 1ης Δ.Υ.ΠΕ
στ. Η Α.Ε.Μ.Υ για το Νοσοκομείο της Θήρας από τους καταλόγους της 2ης Δ.Υ.ΠΕ.
ζ. Το Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου» από τους καταλόγους της 3ης Δ.Υ.ΠΕ.
η. Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από τους καταλόγους της 1ης Δ.Υ.ΠΕ.

Έγκριση από τον υπουργό Υγείας
Για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού απαιτείται έγκριση του Υπουργού Υγείας. Τα αιτήματα των παραπάνω φορέων για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας από την 1η Δεκεμβρίου του έτους ανάρτησης των ηλεκτρονικών καταλόγων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.
Για φέτος, τα αιτήματα μπορούν να υποβληθούν αμέσως μετά τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης.
Τα αιτήματα των Φ.Π.Υ.Υ αρμοδιότητας των Δ.Υ.ΠΕ. υποβάλλονται μέσω των τοπικών Δ.Υ.ΠΕ στην Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.
Για τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ. και για τα νοσοκομεία αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. τους.
Τα αιτήματα συνοδεύονται υποχρεωτικά από βεβαίωση ότι το κόστος των προσλήψεων έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έτους και στην περίπτωση των Νοσοκομείων απαιτείται επιπροσθέτως εισήγηση του Διοικητή της αρμόδιας Δ.Υ.ΠΕ.
Για προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ, το ΕΚΕΑ, την ΑΕΜΥ (Νοσοκομείο Θήρας) και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, οι φορείς αυτοί, υποβάλλουν απευθείας στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας τα αιτήματά τους, με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, τα οποία συνοδεύονται υποχρεωτικά από βεβαίωση δέσμευσης των αντίστοιχων οικονομικών πιστώσεων από τον Φορέα. Στην ίδια βεβαίωση θα αναφέρεται ότι το κόστος των προσλήψεων έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έτους.
Τα αιτήματα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, συνοδεύονται υποχρεωτικά και από την εισήγηση του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143).

Διάρκεια απασχόλησης
Στα αιτήματα όλων των ανωτέρω φορέων θα αναφέρεται υποχρεωτικά το χρονικό διάστημα απασχόλησης του επικουρικού προσωπικού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δυο έτη.

Κατάρτιση και τήρηση ηλεκτρονικών καταλόγων
Στην έδρα κάθε Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) της χώρας, καταρτίζονται και τηρούνται ηλεκτρονικοί κατάλογοι ανά κατηγορία και κλάδο, για όλους τους κλάδους του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, στους οποίους εγγράφονται όσοι κατέχουν αντίστοιχο τίτλο σπουδών και άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου απαιτείται.
Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι αναρτώνται στην ιστοσελίδα της οικείας Δ.Υ.ΠΕ. μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους και παραμένουν σε αυτήν επικαιροποιούμενοι, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.
Κατά την πρώτη εφαρμογή της απόφασης αυτής και για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των φορέων, οι ανωτέρω ηλεκτρονικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν και θα αναρτηθούν εντός μηνός από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου φέτος.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία και θα καταρτιστούν νέοι κατάλογοι οι οποίοι θα αναρτηθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου φέτος και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2019.

Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, τις θέσεις κατά σειρά προτίμησης των φορέων στους οποίους επιθυμεί να τοποθετηθεί και τη συνολική του βαθμολογία όπως αυτή έχει προκύψει από τη μοριοδότηση των προσόντων του.

Οι υπόλοιπες προϋποθέσεις πρόσληψης αναλύονται στην υπουργική απόφαση, η οποία επισυνάπτεται εδώ

ΠΗΓΗ:healthmag.gr/

 

Εκτινάχθηκε η βρεφική θνησιμότητα στην Ελλάδα!

Εκτινάχθηκε η βρεφική θνησιμότητα στην Ελλάδα!

Ανησυχητικά στοιχεία για τη συνολική πορεία της υγείας του πληθυσμού παρέθεσε ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ, Ι. Κυριόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση μελέτης για τη δημιουργία μιας πολυκριτηριακής διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την κατανομή των πόρων Υγείας.


Όπως ανέφερε και ο κ. Κυριόπουλο το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας κατέγραψε πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν και έως το 2014 το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα αυξανόταν, το 2015 καταγράφεται για πρώτη φορά πτώση. Από τα 81,5 το 2015 στα 81,1 έτη την επόμενη χρονιά, αριθμός που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ22 (στα 81,1 έτη), αλλά απέχει από τα 82,6 έτη των χωρών του Νότου.

Μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσε η αναφορά του κ. Κυριόπουλου στο δείκτη της βρεφικής θνησιμότητας η οποία δεν αυξήθηκε απλώς αλλά εκτινάχθηκε! Όπως σημείωσε, λοιπόν, ο κ. Κυριόπουλος από 2,8 τοις χιλίοις ο δείκτης αυξήθηκε στο 4,2 τοις χιλίοις.

Την ίδια ώρα, 37% των φτωχότερων πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, υποστήριξε ο Ομότιμος Καθηγητής της ΕΣΔΥ, εκτιμώντας πως, απολογιστικά φαίνεται ότι η ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών δεν έχει δουλέψει. Επιπλέον, ο κ. Κυριόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να επιβεβαίωσει ότι ήταν αποδοτικός ο τρόπος κατανομής των πόρων των τελευταίων ετών.

Αντίστοιχες ανησυχίες για τον αποκλεισμό φτωχότερων πολιτών από την έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας εξέφρασε και ο Ι. Μπουκοβίβας, πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ενώ η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Κ. Αποστολίδου υπογράμμισε τη σημασία αντικατάστασης πεπαλαιωμένων τεχνολογιών υγείας, των οποίων η αποτελεσματικ΄τητα τους είναι σήμερα ελάχιστη.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ο καρκίνος προτεραιότητα στις επιλογές για την κατανομή των πόρων υγείας

Ο καρκίνος προτεραιότητα στις επιλογές για την κατανομή των πόρων υγείας

Τα κακοήθη νεοπλάσματα αναδείχτηκαν ως βασική προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων στον χώρο της υγείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που είχε στόχο τη δημιουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, μιας δομημένης πολυκριτηριακής διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την κατανομή των πόρων υγείας, όπως παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε.) και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.).

Η μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από την Ε.Σ.Δ.Υ., επιχείρησε, μέσω της σύγκλισης των απόψεων μιας διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, να αποτυπώσει τα κυριότερα κριτήρια αλλά και τη σχετική σημασία τους, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την κατανομή των πόρων μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών νοσημάτων στο σύστημα υγείας. Επιπλέον, προσπάθησε να εκτιμήσει, μέσω της παραγωγής ενός ειδικού αλγορίθμου, τις νόσους οι οποίες οφείλουν να αποτελούν μείζονες προτεραιότητες κατά την κατανομή των πόρων υγείας στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Τα κακοήθη νεοπλάσματα στη χώρα μας αντιστοιχούν σήμερα στο 20% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και στο 9,5% της δημόσιας δαπάνης για την υγεία. Mέσω της μεθοδολογίας της Πολυκριτηριακής Ανάλυσης Αποφάσεων (Multiple Criteria Decision Analysis), τα νεοπλάσματα αναδείχτηκαν στην έρευνα ως βασική προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων όχι απλώς στη βάση της ως άνω αναντιστοιχίας μεταξύ φορτίου νόσου και αποδιδόμενων πόρων, αλλά και συνυπολογίζοντας μια σειρά από άλλα κριτήρια κοινωνικών αξιών, όπως η ανισότητα στην πρόσβαση για το σύνολο των πασχόντων από καρκίνο στην Ελλάδα αλλά και η συχνότητα εμφάνισης καταστροφικών δαπανών στα νοικοκυριά με πάσχοντες από καρκίνο στη χώρα, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ο κ. Ιωάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ., τόνισε ότι «Ιστορικά, η κατανομή των (περιορισμένων) πόρων στο σύστημα υγείας κατά κύριο λόγο ακολουθεί την έκφραση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες υγείας. Αδυνατεί, αφενός, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας και, αφετέρου, να ενσωματώνει τις κοινωνικές προτιμήσεις και τις αξιακές προτεραιότητες αναφορικά με τη νόσο και τη θεραπεία. Ως εκ τούτου, η απουσία μιας δομημένης διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την κατανομή των πόρων και η εναπόθεσή της στις 'δυνάμεις της αγοράς' οδηγεί σε στρεβλώσεις, ανισότητες στην πρόσβαση και, εν τέλει, στη μη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας κατά το μέγιστο δυνατό.»

Ο Κώστας Αθανασάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ., αναλύοντας τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Η εφαρμογή των κανόνων της Πολυκριτηριακής Ανάλυσης Αποφάσεων, ανέδειξε μια εκτεταμένη σειρά κριτηρίων τα οποία οφείλουν να λαμβάνονται υπόψη κατά τις αποφάσεις κατανομής των πόρων. Ειδικότερα, ως βασικά κριτήρια επιρροής στη λήψη της απόφασης αναδείχθηκαν:

Το φορτίο της νόσου, το οποίο αποτελεί και τη σημαντικότερη παράμετρο (24,5% του συνολικού βάρους της απόφασης),
Η δυνατότητα βελτίωσης της υγείας των πασχόντων από την παροχή επιπλέον πόρων στη νοσολογική κατηγορία υπό εξέταση (19%),
Το άμεσο κόστος της νόσου και η εκτιμώμενη αύξησή του εντός της επόμενης πενταετίας (16%),
Το έμμεσο κόστος της νόσου (13,2%),
Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας των πασχόντων (10,9%),
Η πιθανότητα ύπαρξης καταστροφικών δαπανών υγείας στα νοικοκυριά με πάσχοντες από τη νόσο (9,1%),
Η «αξία της προαίρεσης», δηλαδή η τοποθέτηση πόρων για την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών που θα αναπτύξουν τη νόσο, δεδομένης της σοβαρότητας του νοσήματος και της κοινωνικής απαίτησης για χορήγηση θεραπείας (7,3%).»
Βαθμολογώντας τις μείζονες νοσολογικές κατηγορίες ως προς τη σημασία καθεμίας σε κάθε κριτήριο από τα παραπάνω, δημιουργήθηκαν εκτιμήσεις των κοινωνικών προτιμήσεων, υπό τη μορφή «βαθμών προτίμησης», αναφορικά με την προτεραιότητα κάθε νοσολογικής κατηγορίας ως προς την κατανομή των διαθέσιμων ή των μελλοντικών πόρων υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα κακοήθη νεοπλάσματα εκτιμήθηκαν ως η σημαντικότερη προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων υγείας (με βαθμό 9,53/10), ακολουθούμενα από τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος (8,36/10), τους τραυματισμούς (7,77/10), τις παθήσεις του νευρικού συστήματος (7,71/10), τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (7,37/10) και τις ψυχικές διαταραχές (7,35/10). Αξίζει να σημειωθεί ότι παρήχθησαν εκτιμήσεις για το σύνολο των μειζόνων κατηγοριών παθήσεων, όπως αυτές καταγράφονται στις διεθνείς ταξινομήσεις των νόσων και των καταστάσεων υγείας.

Ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος και Πρόεδρος της Ε.Ο.Π.Ε., στην ομιλία του ανέφερε ότι «Δύο αδιαμφισβήτητες αλήθειες παραμένουν σήμερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου: α) η εποχή της ιατρικής ακριβείας κουβαλά και προκλήσεις και ευκαιρίες, και β) υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει προς την κατεύθυνση της καλύτερης οργάνωσης για να απολαμβάνουν οι ασθενείς τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα της προόδου της επιστήμης μας. Μόνο εργαζόμενοι συλλογικά με τους ασθενείς, τις άλλες επιστημονικές ενώσεις, τους παρόχους υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές, τη βιομηχανία, την Πολιτεία, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα καλύτερα φάρμακα ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση, την κατάσταση της υγείας τους και το στάδιο του καρκίνου τους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.

Η προτεραιοποίηση των προβλημάτων και η καλύτερη πληροφόρηση των πολιτικών υγείας ξεκινά από το ‘σπίτι’ μας. Αυτό σημαίνει στέρεες και κρυστάλλινες ενδείξεις για τις καλύτερα ισορροπημένες θεραπείες σε αντιστοιχία με τις κοινωνικο-οικονομικές πραγματικότητες που η Ε.Ο.Π.Ε. μπορεί να παράξει. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να επιλυθούν σύντομα, γιατί η ζωή δεν περιμένει! Έλλειψη αποτελεσματικών και φθηνών φαρμάκων, δυσκολίες στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων, υιοθέτηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, δημιουργία αρχείων ασθενών, ελάττωση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα του ογκολογικού ασθενούς αλλά και όλου του συστήματος περίθαλψής του, ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την πρόληψη του καρκίνου, ενίσχυση της έρευνας και δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων για σπάνιους όγκους, υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο σε τελικό στάδιο. Αυτά και πολλά άλλα είναι κατατεμαχισμένα σήμερα μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών, που πολλές φορές λειτουργούν ανεξάρτητα ή και ανταγωνιστικά.

Η αδήριτη αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο προβάλλει σαν την πλέον ολοκληρωμένη προσέγγιση όχι μόνον της επίλυσης των προβλημάτων που αναφέραμε, αλλά και σαν μοχλός ανάπτυξης του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας και ένεση αισιοδοξίας της κοινωνίας μας. Είναι η ολιστική διασύνδεση των επιμέρους θεμάτων που αναδεικνύει η πρωτοπόρα μελέτη της Ε.Σ.Δ.Υ. Θα πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε το μέλλον μας!»

Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, η Πρόεδρος, Καίτη Αποστολίδου, τόνισε τη σημασία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και ενός πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών για την κατανομή των πόρων υγείας στον καρκίνο:

«Το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού για την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου μόνο μέσω του σύγχρονου επιστημονικού σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός της ολοκληρωμένης πολιτικής για τον καρκίνο αποτυπώνεται σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, που δίνει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υγείας για τον καρκίνο, να σχεδιάσουν λεπτομερώς την πολιτική τους για τον καρκίνο σε όλα τα επίπεδα, από την πρόληψη μέχρι τη φροντίδα για την επιβίωση από τον καρκίνο.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου απαιτούν επαγρύπνηση και παρακολούθηση:

Ποιο είναι το φορτίο του καρκίνου στη χώρα και πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί;
Πόσο επιτυχημένες είναι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ελέγχου του καρκίνου;
Δύο μηχανισμοί παρακολούθησης του καρκίνου είναι διαθέσιμοι και συμπληρωματικοί:

Για τη θνησιμότητα: ζωτικά στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους (κατά αιτία),
Για νοσηρότητα: μητρώο καρκίνου.
Τα δεδομένα για τους ανωτέρω μηχανισμούς είναι διαθέσιμα και ιδανικά για τον έλεγχο του καρκίνου, αλλά δεν είναι διαθέσιμα, επαρκή και ακριβή στη χώρα μας λόγω ανεπαρκειών του συστήματος υγείας αλλά και πόρων.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει πληθυσμιακό Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, το οποίο θα επέτρεπε στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για τον καρκίνο να βασίσουν τις εκτιμήσεις για την κατανομή των πόρων υγείας στον καρκίνο σε πραγματικά δεδομένα. Δεν είναι μόνο η έλλειψη πόρων ο λόγος που η Ελλάδα δεν διαθέτει Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών. Για να προχωρήσουμε είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι η καταγραφή του καρκίνου σε όλα τα επίπεδα είναι πάντα εφικτή αν υπάρχει η επιστημονική και πολιτική βούληση για την καταχώρισή του και, μέχρι τώρα τουλάχιστον, μόνο αποσπασματικές προσπάθειες είχαν γίνει.

Πριν συζητήσουμε για την κατανομή νέων πόρων στον καρκίνο, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στον καρκίνο από τους πολιτικούς, τους γιατρούς, τις διοικήσεις νοσοκομείων, τους ερευνητές, τους ασθενείς και τους πολίτες να δούμε τον ελέφαντα μέσα στον καρκίνο. Ο ελέφαντας σήμερα δεν είναι άλλος από την απαραίτητη αντικατάσταση πεπαλαιωμένων τεχνολογιών υγείας, που η αποτελεσματικότητα τους σήμερα είναι ελάχιστη μέσω μιας ορθολογικότερης χρήσης των διαθεσίμων πόρων.

Πρόκειται για την ‘αποεπένδυση για ανακατανομή’ των πόρων στην υγεία, που πιστεύουμε ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον εντοπισμό, στη μείωση ή την κατάργηση χαμηλής αξίας τεχνολογιών/παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν να οδηγήσουν στην επένδυση των εξοικονομούμενων πόρων σε άλλες αποτελεσματικότερες τεχνολογίες υγείας.»

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ. δήλωσε «Με βάση το υπόδειγμα, όλοι οι πόροι συγκεντρώνονται σε έναν σφαιρικό προϋπολογισμό για τα νεοπλάσματα. Βεβαίως, η κατανομή περαιτέρω πόρων για τη διαχείριση του καρκίνου κρίνεται δόκιμη –παρά ταύτα, από μόνη της δεν επαρκεί προκειμένου να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι της αποδοτικότητας και της ισότητας στην υγεία. Η διαθεσιμότητα πόρων απαιτείται να συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη δέσμη πολιτικών υγείας, η οποία θα εκκινεί από τη διαχείριση συμπεριφορών και καταναλώσεων, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση, θα διασφαλίζει την πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές και θα προβλέπει μια ολιστική προσέγγιση των ασθενών στο χρονικό συνεχές της νόσου». Επίσης, αναφορικά με τη διαχείριση συμπεριφορών και καταναλώσεων, ο Καθηγητής κ. Κυριόπουλος επεσήμανε τη συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των ιατρών πρώτης επαφής και πρότεινε την εξέταση της περίπτωσης εισαγωγής ειδικής φορολογίας σε παράγοντες που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση (κάπνισμα, διατροφή πλούσια σε λίπη και σακχαρούχα ποτά κ.λπ.).

Η Συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε από τη Roche Hellas.

Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση – Από αριστερά προς δεξιά διακρίνονται οι Ιωάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ., Κώστας Αθανασάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τομέας Οικονομικών της Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ., Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ., Ιωαννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος - Ογκολόγος, Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Ε.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΟΟΣΑ: Μείωση δαπανών Υγείας στην Ελλάδα το 2017 - Χαμηλότερα και η συμμετοχή του κράτους

ΟΟΣΑ: Μείωση δαπανών Υγείας στην Ελλάδα το 2017 - Χαμηλότερα και η συμμετοχή του κράτους

Η δημόσια χρηματοδότηση υποχώρησε πέρυσι στη χώρα μας, φτάνοντας στο 5,1% από 5,2% του ΑΕΠ.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

ΟΟΣΑ: Μείωση δαπανών Υγείας στην Ελλάδα το 2017 - Χαμηλότερα και η συμμετοχή του κράτους
Μείωση της δαπάνης για περίθαλψη των πολιτών σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) καταγράφει στην Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, η χώρα μας εμφανίζει το 2017 μείωση των συνολικών και των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.

Η τάση είναι γενικότερη στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, όπου το ΑΕΠ εμφανίζει αυξητική τάση, με τις δαπάνες Υγείας να είναι στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα.

Το 2016, τα χρήματα που διατέθηκαν ήταν μεσοσταθμικά αυξημένα κατά 3,4%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009. Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι πως η αύξηση συνεχίστηκε και το 2017, αλλά σε μικρότερη κλίμακα (2,5%).

Το μέσο ποσοστό δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες του Οργανισμού ήταν 8,9% το 2016 και παρέμεινε και πέρυσι στα ίδια ποσοστά.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στις ΗΠΑ (17,2%), στην Ελβετία (12,3%) και στη Γαλλία (11,5%) και τα χαμηλότερα στην Τουρκία (4,2%) και στο Μεξικό (5,4%).

Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στα χρόνια της κρίσης υπήρξε στην Ελλάδα αισθητή μείωση των δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και αύξηση των πληρωμών από τα ίδια τα νοικοκυριά.

Η τάση αυτή δεν δικαιώνει τις θέσεις που εκφράζει κατά καιρούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας περί αύξησης των δαπανών.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση παρόμοιας επιχειρηματολογίας ήταν κατά την επίσκεψη της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η συνολική δαπάνη για την Υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ έπεσε από το 9,5% (το 2009) στο 8,4% του ΑΕΠ το 2017.

 

Κράτος


Το 2015 και το 2016, υπήρξε μία αύξηση, από το 8% στο 8,2% το 2015 και στο 8,5% το 2016, η οποία όμως δεν συνεχίστηκε πέρυσι (8,4%).

Το κράτος ενίσχυσε με δημόσιους πόρους την Υγεία την περίοδο 2015 – 2016, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και πέρυσι, όταν η δημόσια χρηματοδότηση σημείωσε μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αντίθετα, σταθερά αυξημένες είναι οι πληρωμές των νοικοκυριών για περίθαλψη των μελών τους: από το 3% που ήταν το 2009, έφτασαν πέρυσι στο 3,2% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ξανθός: Θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. οι ανασφάλιστοι που προσέρχονται στο ΕΣΥ το 2018

Ξανθός: Θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. οι ανασφάλιστοι που προσέρχονται στο ΕΣΥ το 2018

Με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (28/06/2018) ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η κ. Mijatovic, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνέπειες που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στην υγεία των πολιτών, τις περικοπές δαπανών, τη μείωση του προσωπικού, τις υφιστάμενες συνθήκες εργασίας στο σύστημα Υγείας, αλλά και τη φυγή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain drain).

Ο κ. Ξανθός παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου για την περίοδο μετά την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, οι οποίοι είναι: η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η ενίσχυση και η ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η προώθηση προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, όπως η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η επανεκκίνηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Τόνισε ότι παρά την πολυετή οικονομική κρίση τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα της υγείας είναι σήμερα απολύτως εξασφαλισμένα, αναγνωρίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προβλήματα αλλά πλέον αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί μετά την εγγυημένη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από το 6,8% του ΑΕΠ που ήταν οι δαπάνες για την υγεία πριν την κρίση, φτάσαμε το 2014 στο 4,6% και σήμερα βρισκόμαστε στο 5,2% έχοντας αυξήσει σωρευτικά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο ΜΠΔΣ (2015-2021). Σημείωσε επίσης ότι το προσωπικό του συστήματος υγείας έχει αυξηθεί κατά 8.000 μόνιμους εργαζόμενους και με αρκετές χιλιάδες συμβασιούχους και με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να καλύψει τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας μέσα στην κρίση με υποδειγματική ευσυνειδησία, γεγονός που αποτυπώνεται και στους συνολικούς δείκτες υγείας, οι οποίοι δεν επιδεινώθηκαν την περίοδο των μνημονίων.

Αναφορικά με την κάλυψη των ανασφάλιστων ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το 2017 περισσότεροι από 800.000 πολίτες έκαναν χρήση των δυνατοτήτων που τους παρέχει ο νόμος 4368/2016 στα δημόσια νοσοκομεία και ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2018, περισσότερες από 500.000 ανασφάλιστοι έχουν προσέλθει στο ΕΣΥ γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φυγή ιατρών στο εξωτερικό (brain drain) ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι ξεπερνούν τις 18.000 και αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στη στελέχωση και του συστήματος υγείας, κυρίως με ειδικευμένους γιατρούς. Τόνισε ότι στόχος της πολιτικής του υπουργείου είναι να δημιουργεί ευκαιρίες εργασίες, όπως η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με στόχο να αντιστρέψει αυτήν την τάση. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Σε κίνδυνο 60 ελληνικές φαρμακευτικές από το clawback

H απαίτηση ταυτόχρονης πληρωμής όλων των ποσών από το 2012 μέχρι σήμερα φέρνει σε αδιέξοδο ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου

Στη "στροφή" της εξόδου από την μνημονιακή αυστηρότητα, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες εντός του καλοκαιριού μπροστά στους σοβαρότερους κλυδωνισμούς που είχαν να αντιμετωπίσουν όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, σωρευτικά.

Οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με το clawback, το οποίο οι δανειστές έχουν καταστήσει απαιτητό άμεσα, (με δόσεις). Και αυτό συμβαίνει αφότου προηγουμένως έχουν υποστεί δραστικές μειώσεις στις τιμές των προϊόντων τους (σε πολλές περιπτώσεις η τιμή δεν καλύπτει ούτε τη συσκευασία), χωρίς όμως οι απώλειες αυτές να μπορούν να αντισταθμιστούν από αύξηση της χρήσης των γενοσήμων - τα οποία παρασκευάζουν συνήθως οι ελληνικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, μια σειρά επιβαρύνσεις που έχουν θεσμοθετηθεί, βάζουν τρικλοποδιές στην καθημερινή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων, επιβραδύνοντας συνεργασίες που σχεδιάζονταν επί χρόνια, εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών, συνθήκη που θα επέτρεπε αυξημένα έσοδα και θα καθιστούσε δυνατή την καταβολή όλων των πρόσθετων κρατικών απαιτήσεων, για τη διατήρηση της λειτουργίας τους.

Ολιγομελής αντιπροσωπεία ελληνικών επιχειρήσεων επισκέφθηκε χθες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να της καταστήσει γνωστή τη δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται οι φαρμακευτικές να καταβάλλουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από το clawback, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση, περίπου 50 αμιγώς ελληνικές φαρμακευτικές, θα κλείσουν.

Συνολικά οι φαρμακευτικές υποχρεούνται:

στην καταβολή clawback για τα έτη 2012-2015, ποσό το οποίο μπορεί να επιμεριστεί μέχρι και σε 35 δόσεις,
στην καταβολή clawback για τα έτη 2016 - 2017, ποσό το οποίο μπορεί να επιμεριστεί μέχρι και σε 24 δόσεις και ταυτόχρονα
στην καταβολή clawback για το 2018.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το clawback παρελθόντων ετών (2012 - 2015) υπολογίζεται σε 56 εκ. ευρώ από 89 φαρμακευτικές.
Στη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών επισήμαναν ότι η συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη δεν ξεπερνά συνολικά τα 380 εκ. ευρώ, όμως παρόλα αυτά, οι επιβαρύνσεις πλέον από το clawback ξεπερνούν κατά πολύ το αρχικά προβλεπόμενο 15%, ενώ στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το rebate, ανεβάζοντας εξαιρετικά υψηλά τον πήχη των υποχρεωτικών επιστροφών για προϊόντα των οποίων οι τιμές κυμαίνονται συνήθως γύρω από το ένα ευρώ, αρκετών γύρω στα 5 ευρώ και ελάχιστων να πλησιάζουν τα 10 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς, έκαναν επίσης λόγο για δραματική αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει ξεφύγει εξαιτίας των ακριβών αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην διετία 2016-2017 ο προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα φάρμακα ήταν 67 εκ. ευρώ και 82 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η πραγματική δαπάνη έφτασε τελικά τα 110 εκ. ευρώ το 2016 και τα 135 εκ. ευρώ το 2017. Όσο για φέτος, επί προϋπολογισμένης δαπάνης 55 εκ. ευρώ, οι προβολές δίνουν εκτιμώμενη δαπάνη 150 εκ. ευρώ, προκαλώντας υπέρβαση επιπλέον 100 εκ. ευρώ περίπου. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Επεκτείνεται το δίκτυο τηλεϊατρικής

Σχετική εικόνα

By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου
Virus

Την επέκταση του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) σε νησιά της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενέκρινε ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των κατοίκων αυτών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας χωρίς να απαιτείται μετακίνηση από τον τόπο κατοικίας τους.

Για το σκοπό αυτό θα αποδεσμευτούν κονδύλια ύψους 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για το Βόρειο Αιγαίο κι 1.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για το Νότιο Αιγαίο. Η εν λόγω δαπάνη θα αντιμετωπιστεί από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014 – 2020» και «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» αντίστοιχα, ενώ δικαιούχος και φορέας διενέργειας όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών θα είναι η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ