ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πληρώνουμε για νοσηλείες σε Εσθονία και Σλοβενία!

Πληρώνουμε για νοσηλείες σε Εσθονία και Σλοβενία!

Μέχρι τον περασμένο μήνα, είχαν εκταμιευθεί από τον Οργανισμό 13 εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη κόστους νοσηλείας ασφαλισμένων του στο εξωτερικό.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Πληρώνουμε για νοσηλείες σε Εσθονία και Σλοβενία!
Εικόνα ανεξέλεγκτης - επί χρόνια - σπατάλης παρουσιάζουν οι πληρωμές για νοσηλείες στο εξωτερικό.
Σε περίοδο σκληρής λιτότητας, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να καταβάλλει νοσήλια σε χώρες που δεν θα φανταζόταν κανείς, όπως η Εσθονία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.
Η διοίκηση του Οργανισμού προσπαθεί να οργανώσει την κατάσταση, η οποία είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις μέχρι το 2012, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ.
Είναι πολύ πρόσφατη η εγκύκλιος του προέδρου του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη, στην οποία επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - πως τουριστικά γραφεία "φουσκώνουν" το κόστος εισιτηρίων σε ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό.
Τα εκατομμύρια πέφτουν...βροχή και ο κ. Μπερσίμης έχει συγκροτήσει επιτροπή ελέγχου των νοσηλειών σε ξένα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου Χρήστος Ιατρού.
Επιχειρεί να καταγράψει ό,τι ισχύει σήμερα και να περιορίσει τις παραπομπές στο εξωτερικό, εφόσον υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας σε ελληνικό νοσοκομείο.
Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καλούνται να διαχειριστούν μία χαοτική κατάσταση, καθώς παρέλαβαν συσσωρευμένες οφειλές που υπήρχαν από τα Ταμεία από το 2010.
Η μηχανοργάνωση και η δυνατότητα στοιχειώδους ελέγχου, επέτρεψε να αυξηθούν κατά 237,5% οι πληρωμές για παλαιές οφειλές που υπήρχαν από το τέλος του 2015 και κατά 36% έως το τέλος του εξαμήνου του 2017.
Ενδεικτικό του μεγέθους είναι πως το 2016 οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για παλαιές και τρέχουσες οφειλές νοσηλίων εξωτερικού ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 8 εκατομμυρίων που είχαν πληρωθεί το 2015.
Μέχρι τον περασμένο μήνα, είχαν εκταμιευθεί από τον Οργανισμό 13 εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη κόστους νοσηλείας ασφαλισμένων του σε τρίτες χώρες.
Ληξιπρόθεσμες
Η προσπάθεια να “μαζευτεί” το χρέος δεν είναι εύκολη. Στο τέλος του 2015, η χώρα μας είχε παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (πριν από το 2010) έναντι 24 ευρωπαϊκών χωρών. Όφειλε 50 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 32 εκατομμυρίων που οφείλει σήμερα.
Τον περασμένο χρόνο, προχώρησε σε διμερείς συμφωνίες με 18 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ρύθμιση της οφειλής και με άλλα έξι κράτη – μέλη στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Έχουν κλείσει διμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία και τη Σουηδία και υπάρχει σχέδιο συμψηφισμού οφειλών με τη Γερμανία, την Ελβετία και την Κύπρο.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχουν διευθετηθεί πλήρως παλαιές οφειλές προς την Εσθονία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία και έχουν αποπληρωθεί πάνω από το 75% των παλαιών οφειλών προς την Ολλανδία, την Τσεχία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Σε φάση εξόφλησης βρίσκονται μικρές ληξιπρόθεσμες οφειλές (κάτω των 10.000 ευρώ) προς την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία.
Πόρισμα
Σε παλαιότερο πόρισμά του (2013), ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής είχε περιγράψει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.
Η λειτουργία του τμήματος Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ έβριθε ελλείψεων, παρατυπιών και αυθαιρεσιών.
Υπήρχε ανυπαρξία πρωτοκόλλου εισερχομένων - εξερχομένων εγγράφων της Επιτροπής, καθώς και σε σοβαρές παρατυπίες στη σειρά εξυπηρέτησης των αιτήσεων. Οι υποθέσεις δεν φαίνεται να εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας αλλά με... αδιευκρίνιστα κριτήρια.
Διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η γνωμοδότηση της Επιτροπής εκδιδόταν αυθημερόν με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή ακόμη και σε ημερομηνία προγενέστερη της υποβολής...
Εσθονία
Για να μην αδικούμε, πάντως, και τις χώρες στις οποίες κατέφευγαν για νοσηλεία οι Έλληνες, το σύστημα Υγείας της Εσθονίας εμφανίζει τον καλύτερο δείκτη κόστους – ποιότητας.
Το 2016, η χώρα κατέλαβε την 17η θέση στο Euro Health Consumer Index (EHCI), συγκεντρώνοντας 677 πόντους με άριστα τους 1.000, βελτιώνοντας μάλιστα τη θέση της σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το σύστημα Υγείας της Εσθονίας τα πηγαίνει πολύ καλά με δεδομένες τις οικονομικές της δυνατότητες.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Eurostat: Το δημογραφικό φέρνει και ελλείψεις γιατρών στα συστήματα υγείας

Αναμένονται συνταξιοδοτήσεις 60.000 γιατρών κάθε χρόνο - Στην Ελλάδα τα χαμηλότερα περιφερειακά ποσοστά κατ΄ αναλογία πληθυσμού

Οι συνηθέστερες αιτίες θανάτου στην Ε.Ε. είναι ο καρκίνος, τα νοσήματα του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος, αν και έξι από τους επτά σημαντικότερους παράγοντες πρόωρου θανάτου σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, η παχυσαρκία, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, η έλλειψη άσκησης και η κατάχρηση αλκοόλ.

Τις επόμενες δεκαετίες όμως, το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα απαιτεί ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες υγείας, όμως για τον ίδιο ακριβώς λόγο, θα υπάρξουν και ελλείψεις στελέχωσης των συστημάτων υγείας, λόγω της γήρανσης των επαγγελματιών υγείας. Μάλιστα εκτιμάται ότι πάνω από 60.000 γιατροί ή το 3,2% του εργατικού δυναμικού θα οδηγούνται σε συνταξιοδότηση κάθε χρόνο ως το 2020.

Τα στοιχεία αυτά δίνει το Eurostat regional yearbook που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά στοιχεία της Ευρώπης σε αριθμούς, ενώ αναλύει τα διαθέσιμα στοιχεία και παρέχει πληροφορίες για τις διαθέσιμες πολιτικές της Ε.Ε. σχετικά με τα στατιστικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει.

Τώρα, οι προσπάθειες της γενικής διεύθυνσης της Ε.Ε. για την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική και την ενσωμάτωση, προωθούν ένα τρίτο πρόγραμμα δράσης για την υγεία ως το 2020, με στόχο:
τη διευκόλυνση σε καλύτερη και ασφαλέστερη περίθαλψη για τους ευρωπαίους πολίτες,
τη συμβολή σε καινοτόμα, αποτελεσματικά και βιώσιμα συστήματα υγείας
τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και τη μείωση των ανισοτήτων,
την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή υποστηρικτικού περιβάλλοντος στον υγιεινό τρόπο ζωής, και
την προστασία των πολιτών από διασυνοριακές υγειονομικές απειλές.

Η υγεία επισημαίνεται ότι πέρα από αξία αυτή καθεαυτή, αποτελεί και προϋπόθεση για οικονομική ευημερία.

Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων μπορεί να επιφέρει οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλη επένδυση στην περιφερειακή ανάπτυξη, τις μεταφορές, την απασχόληση και το περιβάλλον, μπορούν να έχουν δραστική επίδραση στην υγεία των πληθυσμών.

Αιτίες θανάτου

Πολλοί παράγοντες προσδιορίζουν τις αιτίες θανάτου, όπως η ηλικία, το φύλο, το περιβάλλον, κοινωνικοί παράγοντες και συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, όπως επίσης και μεμονωμένοι παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η άσκηση, η δίαιτα. Οι τρείς κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ε.Ε. είναι τα καρδιαγγειακά με 1,8 εκ. θανάτους, ο καρκίνος με 1,3 εκ. θανάτους και τα νοσήματα του αναπνευστικού με 382.000 θανάτους. Ο μέσος ρυθμός θανάτου στην Ε.Ε. φθάνει τους 1028 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Νοσοκομειακές κλίνες

Οι στατιστικές για τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών, σχετίζεται και με τις ημέρες νοσηλείας, την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, επέκταση της ημερήσιας νοσηλείας, την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη κλπ.

Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών στην ΕΕ-28 συνέχισε να μειώνεται. Τα διαθέσιμα κρεβάτια μειώθηκαν κατά 9,6%, από 2,93 εκατ. το 2004 σε 2,65 εκατ. το 2014. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε οπότε μειώθηκε αντίστοιχα κατά 12% η σχέση κλινών ανά κατοίκους και διαμορφώθηκε από 592 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού το 2004 σε 521 το 2014.

Τη μεγαλύτερη σχέση νοσοκομειακών κλινών κατ΄ αναλογία πληθυσμού διατηρεί η Γερμανία, όπου σε κεντρικές περιοχές η σχέση είναι τουλάχιστον 700 κρεβάτια ανά 100.000, ενώ σε μία μόνο γερμανική περιφέρεια η πυκνότητα φτάνει τα 1308 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους. Υψηλή πυκνότητα νοσηλευτικών κλινών ανά κατοίκους διατηρούν επίσης και η Αυστρία, Πολωνία, Γαλλία, Ουγγαρία και Ρουμανία (τρεις έως πέντε περιφέρειες), καθώς και δύο περιφέρειες στο Βέλγιο και μία περιοχή στη Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβακία.

Αντίθετα, οι χαμηλότερες πυκνότητες των νοσοκομειακών κλινών - λιγότεροι από 250 ανά 100 000 κατοίκους το 2014 - ήταν σε τρεις περιοχές της Σουηδίας και μία στη Δανία, καθώς επίσης και σε 5 ισπανικές περιφέρειες, δύο ελληνικές και από μία στην Ιταλία και Πορτογαλία. Η χαμηλότερη πυκνότητα νοσοκομειακών κλινών καταγράφηκε στην Στερεά Ελλάδα, με 165 νοσοκομειακά κρεβάτια ανά 100 000 κατοίκους.

Μια ανάλυση της πυκνότητας των νοσοκομειακών κλινών στα κράτη μέλη της ΕΕ αποκαλύπτει ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν ποικίλες περιφερειακές αναλογίες. Στην περίπτωση της Γαλλίας, αυτό οφείλεται σε σημαντικά χαμηλότερες αναλογίες που καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γουιάνας και της Ρεϋνιόν, ενώ στην Πορτογαλία στους ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες στις αυτόνομες περιοχές στις Αζόρες και τη Μαδέρα και μια σχετικά χαμηλή αναλογία στο Alentejo.

Επαγγελματίες υγείας

Ο αριθμός των γιατρών κατά κεφαλή πληθυσμού αυξήθηκε κατά 30% ή περισσότερο μεταξύ 2004 και 2014 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας. Το 2014, υπήρχαν περίπου 1,78 εκατομμύρια γιατροί στην ΕΕ των 28, περίπου 350 ανά 100.000 κατοίκους.
Ο αριθμός των γιατρών αυξήθηκε περίπου κατά 16% ή 240.000 γιατρούς μεταξύ 2004 και 2014.
Οι περιφέρειες της ΕΕ όπου η αναλογία των ιατρών αυξήθηκε κατά 30% ή περισσότερο μεταξύ του 2004-2014 ήταν κυρίως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα (2004-2013 για ορισμένες περιοχές) στο νότο και στη Ρουμανία στα ανατολικά,
αν και αυτό το πρότυπο ήταν επίσης εμφανές σε λίγες περιοχές της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Σε αντίθεση με τις 22 περιοχές με σχετικά υψηλές αυξήσεις, σε 33 περιφέρειες (από σύνολο 192 περιφερειών της ΕΕ για το 2006), η αναλογία γιατρών - πληθυσμού μειώθηκε, όπως και η προσβασιμότητα, με εξαίρεση σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας. Στις περιοχές χωρίς εξαιρέσεις, ο ιατρικός πληθυσμός μειώθηκε τα έτη 2004-2013, κυρίως σε έξι ισπανικές περιφέρειες, δύο ολλανδικές περιφέρειες και σε μία περιοχή στην Τσεχία (2004-2013), Ελλάδα και Σλοβακία.

Μέχρι το 2014 η πρωτεύουσα της Ελλάδας είχε μακράν τον υψηλότερο αριθμό ιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό, 870 ανά 100 000 κατοίκους. Η περιοχή αυτή καταγράφηκε ως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του αριθμού των ιατρών ανά 100 000 κατοίκους μεταξύ του 2004 - 2014 (αύξηση 38,1%) και επίσης την υψηλότερη απόλυτη αύξηση, με επιπλέον 240 γιατρούς ανά 100 000 κατοίκους το 2014 σε σύγκριση με το 2004.

Οι τρεις οι περιφέρειες με τους υψηλότερους υψηλότερους δείκτες το 2014 ήταν επίσης περιοχές της πρωτεύουσας, στην Τσεχία, Αυστρία και Σλοβακία, με αναλογίες 678-695 γιατροί ανά 100 000 κατοίκους. Η λίστα των περιφερειών με περισσότερους από 600 γιατρούς ανά 100 000 κατοίκους το 2014 ολοκληρώνεται με το Αμβούργο (Γερμανία) και δύο άλλες ελληνικές περιφέρειες Κρήτη και Κεντρική Μακεδονία.

Έξι περιφέρειες στην ΕΕ ανέφεραν λιγότερους από 200 γιατρούς ανά 100 000 κατοίκους το 2014, στην Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ αυτών των έξι περιφερειών, στη νοτιοανατολική Ρουμανία, σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 31,5% μεταξύ 2004 - 2014. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι υπηρεσίες υγείας και η αξιολόγηση νέων τεχνολογιών

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προσλήψεις στις ΤΟΜΥ, αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, οικονομικά νοσοκομείων και είσπραξη clawback από τον ΕΟΠΥΥ σε ενδελεχή συζήτηση του τεχνικού κλιμακίου υγείας

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η πρόοδος στη συγκρότηση των ΤΟΜΥ, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στη συνάντηση του υπουργείου Υγείας, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτ. Μπερσίμη και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, υπό τον επικεφαλής της Giuseppe Carone.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση η τρόικα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της συγχρηματοδότησης για την στελέχωση των νέων υπηρεσιών που επιχειρούνται να εισαχθούν στο σύστημα υγείας της χώρας, ιδίως από το γεγονός του εξαιρετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος των γιατρών της χώρας να στελεχώσουν τις νέες μονάδες.

Όπως όλα δείχνουν, το brain drain, δεν έχει αφήσει και πολλά περιθώρια για την κάλυψη των νέων μονάδων με γιατρούς, ενώ παράλληλα, οι προβλεπόμενες αμοιβές σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για την μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης περίοδο, κάνουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος ολοένα και πιο δύσκολη, παρά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί.

Την ίδια στιγμή οι καταγραφές στο σύστημα παρακολούθησης των νοσοκομείων, έχουν εγκαταλειφθεί ή δεν εμφανίζονται δημόσια, με αποτέλεσμα οι σχετικές πληροφορίες να είναι άγνωστες, όπως άγνωστες παραμένουν και οι τυχόν υπερβάσεις, που θα επιβαρύνουν τους προμηθευτές των νοσοκομείων με το ανάλογο clawback, διακινδυνεύοντας τις ισορροπίες σε μια αγορά η οποία ακολουθεί την παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας.

Οι δανειστές, στη σημερινή ατζέντα, θέτουν και το θέμα της αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (ΗΤΑ), καθώς η προβλεπόμενη επιτροπή δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, ενώ η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ηπατίτιδα C, δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα για τις τρεις επόμενες θεραπείες, παρότι η διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές έχει ξεκινήσει.

Στη διάρκεια της συνάντησης, θα τεθεί το θέμα των clawback και rebate του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της αξιολόγησης να έχει λυθεί το θέμα της πληρωμής του clawback παλαιοτέρων ετών.

Οι οφειλές των παρόχων του ΕΟΠΥΥ για clawback υπολογίζονται σε 450 εκ. ευρώ, τα οποία όμως αν καταστούν απαιτητά στην παρούσα φάση, πολλές ιδιωτικές μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα κλείσουν. Έτσι, η διοίκηση του Οργανισμού προωθεί κατ΄ αρχήν τους συμψηφισμούς, καθώς και νέα ρύθμιση για τα χρέη που θα προκύψουν μετά από την ολοκλήρωση των συμψηφισμών αυτών, ώστε η εξόφληση να γίνει τμηματικά και να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στην αγορά.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

“Βουτιά” της Ελλάδας στο διεθνή δείκτη για την Υγεία!

Μπορεί για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η χώρα μας να έχει κάνει εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας (αυτός είναι και ο λόγος που προσεκλήθη ως ομιλητής ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ο αναμενόμενος αντίκτυπος στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Το “χάσμα” μεταξύ θεωρίας και σκληρής πραγματικότητας επιβεβαιώνει η “βουτιά” της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την υγεία.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μίας ανάλυσης για την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDG) στον τομέα της υγείας, η Ελλάδα κατρακύλησε φέτος στην 41η θέση από την 26η που βρισκόταν το 2016!

Η μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη δεκάδες παραμέτρους, αξιολόγησε σε ποιο βαθμό οι χώρες (188 συνολικά) μπορούν να ικανοποιήσουν έως το 2030 τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για την υγεία, συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις κάθε χώρας σε ένα σχετικό δείκτη (SDG Index). Η χώρα μας παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (35), στην κατανάλωση αλκοόλ (32) και ιδίως στο κάπνισμα (μόνο 4), ενώ χαμηλή είναι η βαθμολογία της και στην παιδική κακοποίηση (44). Σε σχετικά μέτρια επίπεδα κινείται η αξιολόγηση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ηπατιτίδας Β (68) και κυρίως στη θνησιμότητα λόγω τροχαίων (57).

Από την άλλη, η Ελλάδα παίρνει «άριστα» (100) σε τομείς όπως η μειωμένη θνησιμότητα σε φυσικές καταστροφές, η φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, τα περιστατικά φυματίωσης και ελονοσίας, η ποιότητα του νερού, οι συνθήκες υγιεινής κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από το 60% των χωρών του πλανήτη εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» τους στόχους για μείωση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, καθώς και της ελονοσίας, αλλά ούτε το 5% δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν τους στόχους για τη μείωση των θανάτων από τροχαία, της παιδικής παχυσαρκίας και του ελέγχου της φυματίωσης.

Η σχετική μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ενόψει της επερχόμενης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οικονόμου: Η προπαγάνδα έχει τα όρια της

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της θέσης στην οποία κατετάγη η χώρα μας στο Δείκτη για την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, την ημέρα που μιλούσε στη Βουδαπέστη για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, η χώρα “γκρεμιζόταν” από την 26η στην 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ αποδεικνυόταν ιδιαιτέρως εύθραυστη αφού οι αιτήσεις στις θέσεις των γιατρών είναι ελάχιστες, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατηγορούσε το αντιεμβολιστικό κίνημα για πιθανή αναζωπύρωση της ιλαράς στη χώρα.

“Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μείνει στην ιστορία ως ο “πρωθυπουργός της φιέστας και της προπαγάνδας”. Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή του σε εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από την σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε” τονίζει ο Βασίλης Οικονόμου.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Στον "πάγο" παραμένει η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού και Στρατηγικής για τα ναρκωτικά... - Στα χαρτιά και το εθνικό σχέδιο δράσης

Στον "πάγο" παραμένει η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού και Στρατηγικής για τα ναρκωτικά... - Στα χαρτιά και το εθνικό σχέδιο δράσης

Πλησιάζουμε τους τελευταίους μήνες του 2017 και στον "πάγο" παραμένει ακόμη η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού και Στρατηγικής για τα ναρκωτικά, ενώ, την ίδια στιγμή, ουδείς, ούτε καν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο πλέον αρμόδιος δηλαδή, θέτει σε εφαρμογή το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά... Και αυτές οι αβελτηρίες σημειώνονται, παρά το γεγονός ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) έχει από πολλούς μήνες δώσει σαφείς οδηγίες, υπό το βλέμμα και την ευθύνη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Έτσι, η κατάσταση στο χώρο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, καθώς και της ανθρωπιστικής μεταχείρισης των χρηστών ναρκωτικών παραμένει στάσιμη, εάν δεν οπισθοχωρεί, παρά τον... τεχνικό μηδενισμό της μακάβριας λίστας αναμονής του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)...
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, σχεδόν καμία νέα διάταξη του πρόσφατου νόμου Παρασκευόπουλου για τα ναρκωτικά δεν εφαρμόζεται επίσης και η χώρα βαδίζει, έτσι, χωρίς πυξίδα και χωρίς πολιτική για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών, αλλά και για την αντιμετώπιση των ιδίων των ναρκωτικών...

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

"Κουδούνι" στο σχολείο για τήρηση κανόνων υγιεινής και απαγόρευση καπνίσματος

Υγειονομικούς ελέγχους ξεκινούν οι περιφερειακές διευθύνσεις με εντολή του υπουργείου Υγείας
Υγειονομικοί έλεγχοι ξεκινούν στα σχολεία, αλλά και στις καντίνες και καφετέριες γύρω από τα σχολεία, μαζί με την καινούρια σχολική χρονιά.

Το είδος των τροφίμων που πωλούνται στα κυλικεία, το κάπνισμα αλλά και η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους σχολείων, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, είναι τα αντικείμενα των ελέγχων των περιφερειακών διευθύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου.

Ταυτόχρονα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στις σχολικές εγκαταστάσεις.

Αναλυτικά, στην αρμοδιότητα των ελεγκτών εντάσσονται τα σχολεία ημερήσια και νυχτερινά, όλων των βαθμίδων και όλων των κατηγοριών, ιδιωτικά και δημόσια, καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί–παιδικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί.

Σκοπός των υγειονομικών ελέγχων είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφικών, βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, έμφαση πρέπει να δίνεται στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται από τη νομοθεσία.

Οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι, κρίνεται σκόπιμο, να διεξάγονται επίσης και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Όσον αφορά προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία, τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της σχετικής νομοθεσίας.

Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το κάθε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώνει την αρμόδια ελεγκτική αρχή προκειμένου να μπορεί να προβεί σε τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους. Τονίζεται ότι περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας του σχολικού πληθυσμού.

Το υπουργείο Υγείας ζητά από τις αρμοδιες περιφερειακές διευθύνσεις, να στέλνουν στο υπουργείο, συγκεντρωτικά ανά σχολικό έτος, τα αποτελέσματα των ελέγχων των χώρων των σχολικών εγκαταστάσεων και ειδικότερα των σχολικών κυλικείων, καντινών και των χώρων εστίασης.

Οι καταστάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα παρακάτω στοιχεία ελέγχου:

αριθμός ελεγμένων κυλικείων αριθμός κυλικείων χωρίς άδεια λειτουργίας
αριθμός κυλικείων χωρίς πιστοποιητικό υγείας προσωπικού
αριθμός κυλικείων με προσωπικό που δεν έχει κάποια σχετική εκπαίδευση
αριθμός κυλικείων με ακατάλληλες κτηριακές υποδομές
αριθμός κυλικείων χωρίς εφαρμογή προγραμμάτων απεντομώσης- μυοκτονίας
αριθμός κυλικείων που εφάρμοζε ακατάλληλες διαδικασίες από την αγορά έως την παραλαβή τροφίμων
αριθμός κυλικείων στα οποία πωλούνται μη επιτρεπόμενα είδη
αριθμός κυλικείων στα οποία βρέθηκαν αλλοιωμένα ή επιμολυσμένα τρόφιμα
αριθμός κυλικείων στα οποία έγιναν συστάσεις
αριθμός κυλικείων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πυρετός» για την Υγεία στη ΔΕΘ! Τι θα πει ο Αλ.Τσίπρας. Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. ΤΙ θα πει για την Υγεία

 

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Υγείας για την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της Έκθεσης στις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, στο επιτελείο της οδού Αριστοτέλους επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το τι θα πρέπει να πει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για την Υγεία, καθώς το μεγάλο αγκάθι παραμένει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά οι ΤΟΜΥ.

 

Εκτός από τις προσλήψεις και τις εξαγγελίες για νέες προσλήψεις, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο νέο εγχείρημα για την ανασύνταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ωστόσο το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αδιαφορία των γιατρών να καταθέσουν αιτήσεις για πρόσληψη στις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας φαίνεται ότι δημιουργεί έντονους προβληματισμούς.

Πολλοί είναι εκείνοι – όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr – που θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε θα πρέπει να κάνει εκτενή αναφορά στις ΤΟΜΥ παρότι αποτελούν…σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπορεί να αποδειχθεί και στην πράξη ότι οι γιατροί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα πρωτοβάθμια με ΕΣΠΑ και με περιορισμένους μισθούς.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δόθηκε παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι μία ημέρα μετά. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Προς παράταση η προκήρυξη για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ! Αποκλειστικές πληροφορίες»

Παρότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υποστηρίζει ότι οι αιτήσεις για τις ΤΟΜΥ είναι χιλιάδες (19.300 όπως δήλωσε) απέφυγε να διευκρινίσει ποιες ακριβώς αφορούν σε γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ τι υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας: «Τι απαντά ο υπ.Υγείας για τις ΤΟΜΥ: Πάνω από 19.300 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον! Επίθεση στον Γ.Πατούλη»

Γι αυτό και στο επιτελείο στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς ο φόβος εστιάζεται στο γεγονός ότι μπορεί να αποδειχθεί από τα αποτελέσματα της προκήρυξης ότι οι γιατροί δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις νέες ΤΟΜΥ.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι επίσης τυχαίο ότι πολλοί γιατροί, ειδικά όσοι είναι κοντά στην κυβερνώσα παράταξη, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να καταθέσουν τα χαρτιά τους για τις ΤΟΜΥ.

Άγνωστο παραμένει πως θα εξελιχθεί η προκήρυξη καθώς προς ώρας οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν ελάχιστες αιτήσεις για βεβαιώσεις που να απαιτούνται για τις ΤΟΜΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πάνω από 1 τρισ. ευρώ η δαπάνη Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Φτωχός συγγενής η Ελλάδα

Πάνω από 1 τρισ. ευρώ η δαπάνη Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Φτωχός συγγενής η Ελλάδα

Το 2015, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δαπάνησαν συνολικά για την Υγεία των πολιτών τους το ποσό του 1,058 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Πάνω από 1 τρισ. ευρώ η δαπάνη Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Φτωχός συγγενής η Ελλάδα
Ένας ακόμη διεθνής Οργανισμός επισημαίνει την υστέρηση που έχει η Ελλάδα στην κρατική χρηματοδότηση της Υγείας.
Πριν από λίγες μέρες, υπήρξαν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία έδειχναν πως η χώρα μας είναι “πρωταθλήτρια” σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.
Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει πως κάθε Έλληνας πλήρωσε πέρυσι από την τσέπη του το ποσό των 542,5 ευρώ για υπηρεσίες περίθαλψης.
Η συνολική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται στο 8,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αλλά μόλις το 4,5% προέρχεται από κρατικά ταμεία.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα πολύ πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τα οποία αποτυπώνουν τη συνολική και την επιμέρους δαπάνη για περίθαλψη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η χώρα μας κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση σε δημόσιες δαπάνες Υγείας, με την Κύπρο να βρίσκεται στην τελευταία ευρωπαϊκή θέση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Eurostat, το 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δαπάνησαν συνολικά για την Υγεία των πολιτών τους το ποσό του 1,058 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με την Υγεία να κατέχει τη δεύτερη θέση σε δημόσιες δαπάνες, έπειτα από την “κοινωνική προστασία” (συντάξεις), η οποία απορροφά το 19,2% του ΑΕΠ.

Διακύμανση
Την υψηλότερη δημόσια δαπάνη εμφανίζουν η Δανία και η Γαλλία, με τη διακύμανση να είναι σημαντική μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Στη χαμηλότερη θέση βρίσκεται η Κύπρος, η οποία δαπανά το 2,6% του ΑΕΠ για την Υγεία και στις αμέσως υψηλότερες θέσεις είναι η Λετονία (3,8%), η Ρουμανία (4,2%), η Ελλάδα (4,5%), το Λουξεμβούργο (4,6%) και η Πολωνία (4,7%).
Στον αντίποδα, η Δανία δαπανά για την Υγεία το 8,6% του ΑΕΠ της χώρας, η Γαλλία το 8,2%, η Αυστρία και η Ολλανδία το 8%.
Παρά τη φαινομενικά χαμηλή θέση, το Λουξεμβούργο δαπανά τα περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν μαζί με τη Δανία.
Πληθυσμός
Η κατάταξη των χωρών αλλάζει όταν συγκρίνονται τα ποσά που δαπανώνται σε σχέση με τον πληθυσμό. Κατά μέσο όρο, η δαπάνη ανέρχεται σε 2.076 ευρώ ανά πολίτη.
Οι χώρες που δαπανούν περισσότερες από 3.000 ευρώ ανά πολίτη για την Υγεία είναι το Λουξεμβούργο (4.112 ευρώ), η Δανία (4.094 ευρώ), η Ολλανδία (3.194 ευρώ), η Σουηδία (3.170 ευρώ), η Αυστρία (3.149 ευρώ), η Ιρλανδία (3.138 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3.020 ευρώ).
Τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες, δηλαδή κάτω από 600 ευρώ, έχει η Ρουμανία (340 ευρώ), η Βουλγαρία (343 ευρώ), η Λετονία (468 ευρώ), η Πολωνία (520 ευρώ), η Κύπρος (532 ευρώ) και η Ουγγαρία (592 ευρώ).

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ταχύτερες πληρωμές στην Υγεία τον Ιούλιο, αλλά πάλι με το ... τσιγκέλι...

Διπλάσια καταβολή επιχορηγήσεων, όμως παραμένουν μόλις στο 30%
Θετικά αποτελέσματα φαίνεται πως είχαν τελικά οι καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων και αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες για μειωμένη ροή χρηματοδότησης στο σύστημα υγείας από την κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται από τα νεώτερα δεδομένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (προηγούμενο ρεπορτάζ Healthmag, εδώ) για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι και τον Ιούλιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει λίγο παραπάνω για τους μισθούς (που συνεχίζουν να υπολείπονται σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι), για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κυρίως στα νοσοκομεία, τις ΥΠε και τα ΠΕΔΥ.

Αναλυτικά, οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών και ΠΕΔΥ με τις πρόσθετες πληρωμές του Ιουλίου, έφθασαν μόλις το 30,8% των προβλεπομένων, από 15,4% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά έχουν καταβληθεί 400 εκ. ευρώ από τα προϋπολογιζόμενα 1.301 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα πέρυσι, είχαν καταβληθεί στο πρώτο 7μηνο του έτους 675 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, εισέπραξε τον Ιούλιο 26 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική επιχορήγηση στα 178 εκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα 326 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 54,6% του συνόλου της επιχορήγησής του. Αντίστοιχα πέρυσι ως τον Ιούλιο είχαν καταβληθεί 306 εκ. ευρώ.

Προσθέτοντας τις αποδοχές Ιουλίου (143 εκ. ευρώ), γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό έχουν λάβει συνολικά 1.003 εκ. ευρώ, από τα προβλεπόμενα 1.897 εκ. ευρώ, δηλαδή το 52,4% από 44,9% που είχαν καταβληθεί ως τον Ιούνιο. Δεν υπήρξε όμως καταβολή εφημεριών, οι οποίες παρέμειναν στο 1 εκ. ευρώ.

Ενίσχυση δόθηκε και για τις δαπάνες περίθαλψης του δημοσίου, καθώς εντός Ιουλίου καταβλήθηκαν 4 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του επταμήνου στα 27 εκ. ευρώ (από 25 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Συνολικά προβλέπεται η καταβολή 57 εκ. ευρώ, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό της επιχορήγησης που μέχρι σήμερα έχει χορηγηθεί, σε 46,6% από 40,1% μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Υπέρ του Plan B του ΕΟΠΥΥ τα άτομα με διαβήτη

Υπέρ του Plan B του ΕΟΠΥΥ τα άτομα με διαβήτη

Την έντονη ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη διακοπή χορήγησης αναλώσιμου υλικού με πίστωση από τα φαρμακεία εκφράζει η Ομοσπονδία των ατόμων με διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), εκφράζοντας προβληματισμό για τους λόγους που οδηγουν τους φαρμακοποιούς στη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους και ζητώντας την εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη τους, σε περίπτωση παράτασης της αναστολής πίστωσης.

Όπως αναφέρουν, η επίσημη ενημέρωση από τον Οργανισμό δείχνει ότι η αποπληρωμή των φαρμακοποιών εξελίσσεται ομαλά (διαβάστε εδώ).

“Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, οι αποπληρωμές προχωρούν, ενώ μένει ανεξήγητος ο λόγος της συνέχισης των κινητοποιήσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα τους συνεχίζουν τη μη διάθεση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για το σακχαρώδη διαβήτη”, αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε ανακοίνωση της.

Οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας διερωτώνται “ποιες είναι επιτέλους οι ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του ΕΟΠΥΥ απέναντι στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής με αποτέλεσμα να διατηρεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος κλειστά τα φαρμακεία;“, εκφράζοντας την εντεινόμενη ανησυχία των ατόμων με διαβήτη σε Αττική και Πειραιά.

“Συμπεραίνουμε πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη συνέχιση αναστολής της πίστωσης από τα φαρμακεία της Αττικής. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη της Αττικής δεν θα γίνουν υποχείρια κανενός συμφέροντος και αναμένουμε να μπει σε εφαρμογή η εν λόγω εναλλακτική επιλογή του ΕΟΠΥΥ“, αναφέρουν με νόημα.

Όπως εξηγούν, σε συνάντηση που ειχαν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρ. Δαραμήλας με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη, εξετάστηκε το ζήτημα της προμήθειας αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Διευκρινίστηκε, βέβαια ότι ο ΕΟΠΥΥ για να εξασφαλίσει τους ανθρώπους με διαβήτη θα «ενεργοποιήσει» τη συγκεκριμένη επιλογή στην περίπτωση που η «αναστολή πίστωσης» αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για το σακχαρώδη διαβήτη των φαρμακοποιών συνεχιστεί και μόνο τότε.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην χώρα ελεύθερα και για τους Έλληνες ασθενείς! Νέα εγκύκλιος!

Γράφει: Μαρία Γλένη


Στροφή 180 μοίρων, έκανε το υπουργείο υγείας μετά την κραυγή διαμαρτυρίας, των καρκινοπαθών ότι τους «κόβονται» τα ακριβά φάρμακα!

 

Ανέκρουσε πρύμναν η πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας η οποία αναγκάσθηκε μετά την κατακραυγή ασθενών αλλά και επιστημονικών φορέων για το «ψαλίδισμα» στις νέες θεραπείες να «ανάψει το πράσινο φως» ώστε οι χρόνιοι πάσχοντες να έχουν και πάλι πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία θα μπορούν να εισάγονται στη χώρα και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σκευάσματα που αφορούν σε νόσους απειλητικές για τη ζωή ή που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει ή όχι από το «φίλτρο» της θετικής λίστας.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Τέλος στα φάρμακα νέας γενιάς για καρκινοπαθείς! Οι πρώτες επιπτώσεις του μνημονίου

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αποκλεισμού ασθενή από το ενδεικνυόμενο για τη θεραπεία του φάρμακο.

Διευκρινίζεται ότι η διάταξη εφαρμόζεται μόνο κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης από την Ειδική Επιτροπή Θετικής Λίστας, βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων, δηλαδή του ιστορικού, των εργαστηριακών εξετάσεων, των στοιχείων παρακλινικού ελέγχου του ασθενούς και τεκμηριωμένων βιβλιογραφικών αναφορών ως προς το αιτούμενο φάρμακο.

Οι ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί τους διευκολύνονται για την υποβολή της σχετικής αίτησης και του φακέλου, καθώς μπορούν να την υποβάλουν ακόμη και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό στον ΕΟΠΥΥ, στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. .

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που δεν έχουν τιμολογηθεί και δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ειδική διαδικασία των έκτακτων εισαγωγών.

Με την ενεργοποίηση της παραπάνω ρύθμισης, αναφέρεται από το υπ. υγείας, διασφαλίζεται η φαρμακευτική κάλυψη όλου του φάσματος των σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων υπο-ομάδων ασθενών που δεν καλύπτονται από τις κείμενες διατάξεις και ενεργοποιείται διάταξη που δεν εφαρμοζόταν έως σήμερα, με σκοπό την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε αξιόπιστη φαρμακευτική περίθαλψη. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

5.000 θάνατοι το χρόνο λόγω έλλειψης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΘ

ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Βάλια Νικολάου
έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Με «έμφραγμα» απειλούνται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ένα από τα πιο νευραλγικά πεδία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παρ’ όλα όσα υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ότι «άνοιξε» δεκάδες κρεβάτια στις ΜΕΘ, τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι τόσο αποκαλυπτικά όσο και δραματικά: πάνω από 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης ΜΕΘ, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους με τις λίστες αναμονής να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο!

Τα τεράστια κενά έφερε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον κ. Πολάκη, καλώντας τον «να δώσει στη δημοσιότητα τον τίτλο εξειδίκευσης που διαθέτει στην Εντατικολογία. (…). Για να πάψουν να διασπείρονται φήμες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας των ιατρών που φθείρουν το θεσμό του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που εκπροσωπεί».

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στα… χαρτιά 540 κλίνες ΜΕΘ, καθώς «στην πραγματικότητα είναι μονάχα 450». Μάλιστα, 150 κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Καταγγελία

«Ο κος Πολάκης ως εντατικολόγος, που λέει ότι είναι, γνωρίζει ότι είναι αδύνατον ο κόσμος, οι δημοσιογράφοι να τσεκάρουν τα πραγματικά κρεβάτια που λειτουργούν και κάνει αλχημείες. Δεν δίνει στοιχεία για τις ΜΕΘ που κλείνουν για απολύμανση και μεγιστοποιείται το πρόβλημα», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οπως καταγγέλλεται, κάθε ημέρα από τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ (30-90 περιστατικά ανάλογα την περίοδο) εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5-8 περιστατικά.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν 3.500 κλίνες ΜΕΘ, καθώς τα διεθνή standards ορίζουν ότι το 10% των νοσοκομειακών κλινών θα πρέπει να είναι ΜΕΘ. «Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους, περιμένοντας στη σειρά τους για ημέρες. Το πληρώνουν με τη ζωή τους.

Οι ανάγκες είναι αφενός αυξανόμενες, γιατί σοβαρές λοιμώξεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες και αφετέρου η ζήτηση αυξήθηκε στα δημόσια νοσοκομεία 30% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».
Τραγικοί οι αριθμοί

Τις εικόνες παρακμής αποκαλύπτουν και οι αριθμοί. Από την Ηπειρο έως την Αττική, 350 χιλιόμετρα απόσταση, στον ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 21 κλίνες ΜΕΘ (16 στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών και 5 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου). Μάλιστα στον Αγιο Ανδρέα Πατρών λειτουργούν οι 6 από τις 11 που προβλέπονται στον Οργανισμό.

Στον άλλο εθνικό άξονα από τη Θεσσαλία έως την Αττική, 350 χιλιόμετρα απόσταση, λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καλύπτεται από 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας). Στη Θράκη οι ασθενείς αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε ΜΕΘ ακόμη και στην Αδριανούπολη, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ 6 κλινών μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ενώ στα Επτάνησα υπάρχει μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Το νησί της Κρήτης, με πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

Την πόρτα του Μαξίμου χτύπησε κλινικάρχης

Την πόρτα του Μαξίμου χτύπησε κλινικάρχης

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για μια πικρή αλήθεια, αποκαλύπτει στο Iatronet εκπρόσωπος του κλάδου,
Δημοσίευση: 21 Ιουλίου 2017Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

Την πόρτα του Μαξίμου χτύπησε κλινικάρχης
Μέχρι το Μαξίμου…φθάνουν οι κλινικάρχες μπας και πληρωθούν. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για μια πικρή αλήθεια, μας αποκαλύπτει εκπρόσωπος του κλάδου, τονίζοντας ότι επιχειρηματίας που διατηρεί κλινική στη Θεσσαλία και ο οποίος έχει να πληρωθεί από το Φεβρουάριο του 2016 αναγκάστηκε- και για να αποφύγει το λουκέτο- να χτυπήσει την πόρτα του Μαξίμου. Αν και η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε προ διμήνου και υπήρξαν διαβεβαιώσεις περί πληρωμής, ακόμη ζεστό χρήμα στα ταμεία της κλινικής δεν έχει μπει.
Η κατάσταση είναι τραγική, μας αναφέρουν πηγές, καθώς οι καθυστερήσεις έχουν φθάσει και τους 8 μήνες, ενώ ξεπερνούν το 10μηνο, αν κάποιος έχει το "Θάρρος και το Θράσος" να κάνει ένσταση επί των περικοπών.
"Ζούμε...μια τρέλα", μας λέει άλλος επιχειρηματίας, ο οποίος πήγε ο ίδιος στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ για να βρει μέσα σε κούτες και αράχνες (!) το δικό του παραστατικό για τον Αύγουστο του 2016.
Δυστυχώς η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, μας ανέφερε εκπρόσωπος του κλάδου, και ενδεικτικό αυτού είναι ότι πολλοί εκπρόσωποι για να αποφύγουν τα χειρότερα...δέχονται να πάρουν αυτά που τους βγάζει τελικά ο ΕΟΠΥΥ, αποφεύγοντας τις όποιες ενστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 140 κλινικών που υπάρχουν, το 50% αυτών έχουν κάνει ενστάσεις για περικοπές, που ξεκινούν από 2% και φθάνουν μέχρι και 75%. Το εντυπωσιακό είναι ότι, από το σύνολο των κλινικών, υπάρχει ένα 25% που δεν μπαίνει καν στη διαδικασία των ενστάσεων, για να αποφύγει το Γολγοθά της γραφειοκρατίας, που στην τελική ξέρει και ποιος θα είναι ο χαμένος της υπόθεσης.
Βεβαίως, για να λέγονται και τα πράγματα όπως είναι, υπάρχουν και οι περίεργες περιπτώσεις κλινικών που, αν και τιμολογούν πολύ υψηλά, οι περικοπές τους είναι 0,23% μέχρι 2%. Το θέμα αυτό έχει ήδη καταγγελθεί στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως καμία απάντηση για τη διακριτική αυτή μεταχείριση! 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Στην ψηφιακή εποχή “τρέχει” να μπει και η Υγεία στην Ελλάδα

Στην ψηφιακή εποχή

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, το Portal του Πολίτη και η αξιοποίηση των δεδομένων της συνταγογράφησης αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, που επιδιώκει να αναπτύξει το Υπουργείο, όπως δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός από τη συζήτηση για την Ηλεκτρονική Υγεία στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ….

Τη δημιουργία του Portal του Πολίτη, που θα αφορά και σε υπηρεσίες υγείας είχε προαναγγείλει από το βήμα του HIC17, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος (διαβάστε εδώ). Όπως τόνισε και ο Υπουργός Υγείας βέβαια θα πρόκειται για “ένα έργο εθνικής εμβέλειας που θα αποτελέσει την κεντρική πύλη επαφής του πολίτη με μια σειρά υπηρεσιών, όπως η πρόσβαση σε πλήρες ιατρικό ιστορικό και η διαχείριση ατομικών δεδομένων υγείας, η συγκατάθεση του για πρόσβαση τρίτων στον ιατρικό του φάκελο , η πληροφόρηση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων, θεραπειών, τα ραντεβού για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις, τα στοιχεία της ασφαλιστικής κατάστασης του πολίτη, οι λοιπές κοινωνικές παροχές , τα επιδόματα κλπ. Την ανάπτυξη του πόρταλ αναλάβει η ΗΔΙΚΑ.

“Στην Ελλάδα θεωρούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας ως προϋπόθεση της σύγχρονης, διαφανούς και αποτελεσματικής διοίκησης του , αλλά και ως όρο υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στην ΠΦΥ , στη φαρμακευτική πολιτική και στις προμήθειες των νοσοκομείων”, ενώ στα βασικά ψηφιακά εργαλεία προσέθεσε και το Χάρτης (Άτλας) Υγείας, τα συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυϊας (ΒΙ), τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την αναβαθμισμένη Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Υπόγραμμισε, όμως, πως και σε αυτό το πεδίο απαιτείται διακρατική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. “Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα χρηστής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία”, σημείωσε.

Βασικό κομμάτι στην ηλεκτρονική διακύβερνηση του συστήματος υγείας αποτελεί κατά τον κ. Ξανθό ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ( ΑΗΦΥ). Βέβαια, για την εφαρμογή του αναμένεται η ψήφιση του νόμου για την ΠΦΥ, στην οποία και θα εφαρμοστεί. “Συμπληρώνεται από τον οικογενειακό γιατρό ή τους υπόλοιπους πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας , καταγράφει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις παρεμβάσεις πρόληψης , τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση , τη φαρμακευτική αγωγή, τη νοσηλεία , την αποκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη υγειονομική φροντίδα παρέχεται στον ασθενή. Η πρόσβαση των γιατρών/επαγγελματιών υγείας στον ΑΗΦΥ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής συγκατάθεσης του ασθενούς για κοινή χρήση και διαχείριση των προσωπικών ιατρικών του δεδομένων”, σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Υγείας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σε συνδυασμό με το σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (ΒΙ), που “επιτρέπει την ανάλυση και στατιστική επεξεργασία δεδομένων σχετικά με την κατανομή των ασθενών σε θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης , την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης ανά νοσολογική οντότητα, ηλικιακή ομάδα , δραστική ουσία ή γεωγραφική περιφέρεια, την κατανομή των εργαστηριακών εξετάσεων κλπ. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών , την ενδυνάμωση του ασθενή και την ολοκληρωμένη ανθρωποκεντρική φροντίδα “, κατέληξε.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στη χρήση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή

Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στη χρήση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή

 

Σαν καραμέλες” συνεχίζει να καταναλώνει τα αντιβιοτικά σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων, με τη χώρα μας να κατέχει τη δεύτερη θέση στη χρήση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή. Πρωταθλήτρια στη σχετική λίστα αναδεικνύεται η Ρουμανία.

 

Μελέτη για τη μικροβιακή αντοχή δείχνει και τις αιτίες της μη συνετής χρήσης αντιβιοτικών, που διεξήχθη από τo Nivel, το Ινστιτούτο Ερευνών Υπηρεσιών Υγείας της Ολλανδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ARNA που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., υπολογίζει ότι 7% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα υψηλότερα ποσοστά αντιβιοτικών χωρίς συνταγή κατέχει η Ρουμανία με 20% και ακολουθεί η Ελλάδα με 16%. Υψηλά ποσοστά καταγράφουν η Κύπρος (10%), η Ουγγαρία (8%), η Ισπανία (8%) και η Ιταλία (4%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, βασικές αιτίες για το φαινόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η πώληση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή και η χρήση αντιβιοτικών που έχουν μείνει στο φαρμακείο του σπιτιού. Οι λόγοι για αυτή την αδιάκριτη χρήση αντιβιοτικών περιλαμβάνουν την ελλιπή γνώση των ασθενών αλλά και των φαρμακοποιών, φαρμακοποιοί που δέχονται να πουλήσουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, ειδικά όταν υπάρχει πίεση του ασθενούς, αλλά και πάροχοι περίθαλψης που παρέχουν ολόκληρα πακέτα αντιβιοτικών, όταν δεν απαιτούνται στο σύνολο τους, με αποτέλεσμα χάπια να μένουν μετά τη λήξη της θεραπείας. Στη μελέτη διαπιστώθηκε, μάλιστα, πως οι φαρμακοποιοί σε μικρότερα φαρμακεία είναι πιο πιθανόν να παράσχουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή.

Μεταξύ των πολιτικών που προτείνει η μελέτη είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση, με παρεμβάσεις και πολιτικές που στοχεύουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους παρόχους υγείας. Παράλληλα προτείνεται εκπαίδευση και ενημέρωση, με εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους πολίτες, με σημείο έναρξης τους μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας. Ακόμη σημαντική κρίνεται η καλύτερη εφαρμογή των νόμων στις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα αντιβιοτικά είναι διαθέσιμα προς πώληση χωρίς συνταγή.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

Το κόστος της επίτευξης των στόχων υγείας έως το 2030

Αποτέλεσμα εικόνας για στόχοι υγείας 2030

Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Αυξημένα κεφάλαια και σημαντικές επενδύσεις απαιτεί ο σχεδιασμός του Π.Ο.Υ. για τη διεύρυνση των υγειονομικών υπηρεσιών ώστε να επιτευχθούν οι επιδιώξεις υγείας που θέτουν οι 16 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goal – SDG) των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τις φιλόδοξες εκτιμήσεις του “SDG Health Price Tag”, που δημοσιεύθηκε στο “The Lancet Global Health”, χρειάζεται σχεδόν ο τριπλασιασμός της επένδυσης, σε βάθος χρόνου.

Η μελέτη υπολογίζει τα κόστη και τα οφέλη της σταδιακής επέκτασης των υπηρεσιών υγείας, με σκοπό την επίτευξη των στόχων υγείας των 16 SDGs, σε 67 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που αντιστοιχούν στο 75% του πληθυσμού του πλανήτη. Αναλύει, δε, δύο σενάρια, το “φιλόδοξο σενάριο”, όπου οι επενδύσεις επαρκούν για τις χώρες να φθάσουν στους στόχους υγείας έως το 2030, καθώς και το “σενάριο προόοδου”, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα έχουν επιτύχει τα 2/3 ή και παραπάνω.


Και στα δύο σενάρια οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας, που αφορούν στην πρόσληψη περισσότερων επαγγελματιών υγείας, την ανέγερση και λειτουργία νέων κλινικών, νοσοκομείων και εργαστηρίων και την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού. Τα υπόλοιπα κόστη αφορούν σε φάρμακα, εμβόλια, σύριγγες και άλλα αγαθά που χρησιμεύουν για την πρόληψη ή θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, όπως η εκπαίδυεση, οι καμπάνιες και η προσέγγιση ευαίσθητων κοινοτήτων.

Το φιλόδοξο σενάριο, λοιπόν, απαιτεί σταδιακή αύξηση των νέων επενδύσεων απο τα αρχικά 134 δισ. δολάρια ετησίως σε 371 δισ. δολάρια, έως το 2030. Το ποσό αυτό “επιμερίζεται” σε 58 δολάρια ανά άτομο.

Η ανάλυση δείχνει ότι το 85% αυτού του κόστους μπορεί να καλυφθεί από πόρους των κρατών, αν και 32 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου θα αντιμετωπίσουν ετήσιο έλλειμμα έως και 54 δισ. δολάρια και θα συνεχίσουν να χρειάζονται εξωτερική βοήθεια. Κράτη υψηλού εισοδήματος δεν εντάχθηκαν στην ανάλυση, όμως άλλες εκτιμήσεις δείχνουν ότι όλες μπορούν να παράσχουν καθολική υγειονομική κάλυψη, με βασικές υπηρεσίες υγείας, στους πολίτες τους.

“Η καθολική κάλυψη υγείας είναι τελικά πολιτική επιλογή. Είναι η ευθύνη κάθε χώρας και εθνικής κυβέρνησης να τη διεκδικήσει”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγειας (ΠΟΥ).

Το φιλόδοξο σενάριο περιλαμβάνει την προσθήκη άλλων 23 εκατομμυρίων επαγγελματιών υγείας και τη δημιουργία περισσοτέρων από 415 χιλιάδων νέων εγκαταστάσεων, 91% των οποίων θα είναι κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το ύψος της επένδυσης προς τη συνολική κάλυψη υγείας και την επίτευξη των υπόλοιπων στόχων υγείας του SDG, μπορεί να είναι υψηλό, αλλά σύμφωνα με την ανάλυση, θα οδηγήσει στην πρόληψη 97 εκατ. πρόωρων θανάτων έως το 2030 και να προσθέσει έως και 8,4 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής σε κάποιες χώρες.

Οι επενδύσεις αυτές θα αυξήσουν τις δαπάνες για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ και στις 67 χώρες, από 5,6% έως 7,5% κατά μέσο όρο. Ο παγκόσμιος μέσος όρος σήμερα είναι 9,9%. Την ίδια ωρα, εκτιμάται ότι με τις επενδύσεις αυτές θα αποτραπούν 97 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι – έναν ανά πέντε δευτερόλεπτα σε βάθος 15ετίας – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 50 εκατομμυρίων βρεφών και παιδιών (νεογένητων ή πριν το 5 έτος ηλικίας) καθώς και 20 εκατομμύρια ατόμων με μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος. Έτσι, το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά 3,1 έως 8,4 χρόνια και θα προστίθεντο 535 εκατομμύρια έτη υγιεινής διαβίωσης σε 67 χώρες.

Το “σενάριο προόδου” απαιτεί νέες επενδύσεις που θα ανέβαιναν από τα 104 δισ. δολάρια στα 274 δισ. δολάρια, μέχρι το 2030 (41 δολάρια ανά άτομο). Αυτές οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν περίπου 71 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους και θα αυξήσουν τις δαπάνες για την υγεία κατά μέσο όρο 6,5% επί του ΑΕΠ. Περισσότερα από 14 εκατομμύρια νέοι εργαζόμενοι, τέλος, θα προσληφθούν στον τομέα της υγείας, δημιουργώντας περίπου 378.000 νέες δομές υγείας, το 93% των οποίων θα ήταν κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο Π.Ο.Υ. σχεδιάζει να ανανεώνει τις εκτιμήσεις κάθε 5 χρόνια και θα περιλαμβάνουν και άλλους στόχους σχετικούς με την υγεία και με ασθένειες, καθώς θα προστίθενται περισσότερες αποδείξεις.
Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα στις 8:49 μ.μ. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

 

ΠΟΥ: Σημαντικά τα οφέλη από την επέκταση των υπηρεσιών υγείας

Η αύξηση των δαπανών για τα συστήματα υγείας θα μπορούσε να σώσει έως και 97 εκατ. ζωές, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά σε νέα του έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής των πολιτών, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά ο Π.Ο.Υ ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν έως το 2030 οι περαιτέρω επενδύσεις στην υγεία σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα, από την ανάλυση του SDG Health Price Tag, ενός μεθοδολογικού μοντέλου δηλαδή βάσει του οποίου υπολογίζεται το τί χρειάζεται να "ξοδέψουν" οι κυβερνήσεις ώστε να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους και τελικά να επιτύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν τεθεί από τον ΠΟΥ, προκύπτει ότι με συντονισμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να σωθούν έως και 97 εκατ. ζωές μέχρι το 2030, ενώ σε κάποια κράτη το προσδόκιμο επιβίωσης θα αυξανόταν έως και 8,4 χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται στη σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα κόστη και τα οφέλη από την επέκταση των επενδύσεων των υπηρεσιών υγείας, που δημοσιεύθηκε χθες στο "The Lancet Global Health", η αύξηση των δαπανών για τα συστήματα υγείας θα μας έφερνε πιο κοντά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για 67 κράτη με χαμηλά-μέσα εισοδήματα, που αντιστοιχούν στο 75% του πληθυσμού.

"Η παγκόσμια υγειονομική κάλυψη είναι τελικά μία πολιτική επιλογή και είναι ευθύνη του κάθε κράτους και κάθε εθνικής κυβέρνησης να την επιδιώξουν" επισημαίνει ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ.

Τα δύο σενάρια

Το SDG Health Price Tag παρουσιάζει δύο διαφορετικά σενάρια: ένα "φιλόδοξο" σενάριο στο οποίο οι επενδύσεις είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων υγείας έως το 2030 και ένα σενάριο "προόδου" στο οποίο οι χώρες παίρνουν τα δύο τρίτα ή και περισσότερο εκ των τελικών στόχων.

Και στα δύο σενάρια, οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας, όπως είναι η πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, η κατασκευή και λειτουργία νέων κλινικών, νοσοκομείων και εργαστηρίων, καθώς και η αγορά ιατρικού εξοπλισμού αντιπροσωπεύει περίπου το 75% του συνόλου. Το υπόλοιπο κόστος αφορά τα φάρμακα, τα εμβόλια, τις σύριγγες και άλλα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών και για δραστηριότητες όπως η κατάρτιση, οι εκστρατείες για την υγεία και η πρόσβαση σε ευάλωτες κοινότητες.

Σύμφωνα, δε, με το πρώτο αυτό "φιλόδοξο" σενάριο, η επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στην υγεία θα απαιτούσε νέες επενδύσεις που θα αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου και οι οποίες θα εκκινούσαν από ένα ποσό της τάξης των 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θα έφθαναν στα 371 δισεκατομμύρια δολάρια (58 δολάρια ανά άτομο) μέχρι το 2030.

Με τα ποσά αυτά, θα γινόταν εφικτή η πρόσληψη περισσότερων από 23 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και η κατασκευή περισσότερων από 415.000 νέων υγειονομικών εγκαταστάσεων, το 91% εκ των οποίων θα ήταν κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι επενδύσεις αυτές, δε, θα αύξαναν τις δαπάνες για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ και στις 67 χώρες, από 5,6% έως 7,5% κατά μέσο όρο, ώστε να φθάσει πιο κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο που σήμερα είναι είναι 9,9%. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να αποτρέψουν 97 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους - ένα ανά πέντε δευτερόλεπτα σε βάθος 15ετίας - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 50 εκατομμυρίων βρεφών και παιδιών (νεογένητων ή πριν το 5 έτος ηλικίας) καθώς και 20 εκατομμύρια ατόμων με μη μεταδοτικές ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος. Έτσι, το προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν κατά 3,1 έως 8,4 χρόνια και θα προστίθεντο 535 εκατομμύρια έτη υγιεινής διαβίωσης σε 67 χώρες.

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι σύμφωνα με την ανάλυση, το 85% αυτού του κόστους μπορεί να καλυφθεί με εγχώριους πόρους, με εξαίρεση 32 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια περίπου 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος, αντίθετα, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, ωστόσο από άλλες εκθέσεις προκύπτει ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να παράσχουν καθολική υγειονομική κάλυψη με βασικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες τους.

Από την άλλη πλευρά το σενάριο "προόδου" θα απαιτούσε νέες επενδύσεις που αρχικά θα ήταν 104 δισ. δολάρια και θα έφθαναν, μέχρι το 2030, τα 274 δισ. δολάρια (41 δολάρια ανά άτομο). Αυτές οι επενδύσεις θα απέτρεπαν περίπου 71 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους και θα αύξαναν τις δαπάνες για την υγεία κατά μέσο όρο 6,5% επί του ΑΕΠ. Περισσότερα από 14 εκατομμύρια νέοι εργαζόμενοι, τέλος, θα προσλαμβάνονταν στον τομέα της υγείας και θα δημιουργούνταν περίπου 378.000 νέες δομές υγείας, το 93% των οποίων θα ήταν κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Στον οριζοντα νέο Κέντρο Μεταμοσχέσευων

Στον οριζοντα νέο Κέντρο Μεταμοσχέσευων

Τον “άθλο” της αντιστροφής της κακής εικόνας που έχει η χώρα μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων δηλώνει έτοιμη να αναλάβει η Αριστοτέλους. Τα φιλόδοξα σχέδια του Υπουργείου Υγείας δεν περιλαμβάνουν μόνο τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, τη σύνταξη πρωτοκολλου διαχείρισης περιστατικών ΜΕΘ και τη δημιουργία ενός Νοσοκομείου που θα αποτελέσει Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό για την επίτευξη του στόχου οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε 3 πυλώνες.
Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καταρχήν απαιτείται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Παρά τις προσπάθειες, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παραμένει ισχυρή και σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να βοηθήσουν συνέργειες και με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με τη συστράτευση όλου του επιστημονικού κόσμου. Μάλιστα, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την Επιτροπή Βιοηθικής αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δωρεές και τις μεταμοσχεύσεις.
Το δεύτερο επίπεδο και, σύμφωνα με οτν Υπουργό Υγείας, το κρισιμότερο, σχετίζεται με το Σύστημα Υγείας και το ρόλο των ΜΕΘ, όπως και των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων. Όπως αποκάλυψε, αν και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, η εικόνα φαίνεται πως βελτιώνεται. Από τα περίπου 200 κλειστά κρεββάτια δύο χρόνια πριν, το ΕΣΥ πλέον διαθέτει λιγότερα από 100, όπως υποστήριξε ο κ. Ξανθός. Σε ΜΕΘ έχουν προσληφθεί περίπου 65 γιατροί και 200 νοσηλευτές, ενώ σε εξέλιξη ειναι συμπληρωματική προκήρυξη με στόχο να καλυφτούν και οι 500 θέσεις που είχε προδιαγράψει εξ αρχής το Υπουργείο (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές με διετή σύμβαση), με στόχο την εξάλειψη των λιστών αναμονής. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται καταγραφή των κενών οργανικών θέσεων στις ΜΕΘ , ωστε να προκηρυχτούν οι θέσεις που απαιτούνται. Η Αριστοτέλους προσανατολίζεται στην πρόσληψη περίπου 150 ή ακόμη και 180 θέσεων.
«Ταυτόχρονα έχουμε ζητήσεις από την επιστημονική εταιρείας της Εντατικολογίας και το ΚΕΣΥ να παρουσιάσουν προτάσεις ώστε να συσταθεί και σχετικό πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών ΜΕΘ, δηλαδή για το πότε θα πρέπει να εισάγεται ένα περιστατικό στη μονάδα και πότε κρίνεται επίσης ότι μπορεί να μεταφερθεί από κει. Εκει υπάρχει ένα έλλειμμα», παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό έχει ήδη γίνει μεγάλη προσπάθεια και στην εκπαίδευση των γιατρών.
Το τρίτο επίπεδο παρεμβάσεων αφορά στα μεταμοσχευτικά κέντρα, τα οποία έχουν δεχθεί πλήγμα λόγω των περικοπών και του παγώματος προσλήψεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται πως έχει μπει στην τελική ευθεία η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου Νοσοκομείου «δίδυμου» με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που θα λειτουργεί ως κοινωφελές ίδρυμα. σε διασύνδεση με το ΕΣΥ.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Έως το τέλος του μήνα η ρύθμιση για τη διαγραφή των χρεών των ανασφάλιστων που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να προωθηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ρύθμιση για τη διαγραφή των χρεών των ανασφάλιστων που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ μέχρι το 2015.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εντάξει τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχεται με διαδικασία εξπρές το νομοσχέδιο για αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών! Αποκλειστικές πληροφορίες»

 

Το υπουργείο Υγείας θα διαγράψει συνολικά περί τα 28 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευθεί από νοσηλείες ανασφάλιστων τα χρέη των οποίων έφθαναν στις εφορίες.

Ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει πρόσφατα τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεδομένου ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας είδαν τους λογαριασμούς τους στην εφορία να φουσκώνουν από νοσηλείες, παρότι είχαν τις διαβεβαιώσεις ότι θα νοσηλεύονταν δωρεάν στο ΕΣΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στο "μικροσκόπιο" του LSE οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα

Στο "μικροσκόπιο" του LSE οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα

Έκθεση του London School of Economics με τίτλο «Κοινωνικές Δαπάνες στην Ελλάδα: Υπάρχει περιθώριο δίκαιης ανακατανομής» παρουσίασε ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας του LSE, κ. Πάνος Καναβός, στο Free Thinking Zone. Τη συζήτηση που ακολούθησε πλαισίωσαν οι τομεάρχες τομεάρχες Υγείας Σάκης Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ), ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ) και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα Υγείας Γιώργος Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ).
Η «Έκθεση» συγκρίνει τις κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας (Άμυνα, Παιδεία, Έρευνα, Υγεία, Μεταφορές, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α) με εκείνες χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου και παρουσιάζει τον τρόπο τον οποίο επιλέγει να κατανείμει κάθε χώρα τους κοινωνικούς της πόρους.
Στην παρουσίαση των κύριων σημείων της «Έκθεσης LSE» ο κ. Καναβός τόνισε ότι φαίνεται να είναι τέτοιες οι εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας, που σε τομείς-κλειδιά άσκησης κοινωνικής πολιτικής - όπως είναι η Υγεία - απαιτείται να επιτευχθή από σήμερα μία, έστω ελάχιστη συναίνεση, σε βασικά ζητήματα και με σταθερότητα να οικοδομηθεί μια σταθερή πολιτική, εφόσον η χώρα αποφασίσει πως θα κατανείμει με περισσότερο ορθολογισμό και συνοχή τους πόρους που διαθέτει.
«Στην περίπτωση της Υγείας», τόνισε, «η Ελλάδα ξοδεύει κοντά στο 5% του ΑΕΠ, ενώ οι άλλες χώρες από 7% έως 9%, ενώ οι ανάγκες για επένδυση στην Υγεία θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν την επόμενη δεκαετία και ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, συνεχίζει να γερνάει... Πρέπει να δούμε πως θα καλύψουμε αυτό το κενό», σημείωσε. Μεγάλο μέρος της Έκθεσης καταλαμβάνει το πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης (Συντάξεις, Πρόνοια, Κοινωνικά Επιδόματα). Στο πεδίο αυτό βλέπουμε πως η Ελλάδα καταβάλλει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό συντάξεων (~15% του ΑΕΠ) χωρίς να επενδύει σε επιπλέον κοινωνικό κράτος όπως είναι τα κοινωνικά, οικογενειακά επιδόματα. Αντίθετα, για παράδειγμα η Δανία, διαθέτει ένα ποσοστό ~25% του ΑΕΠ για Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά με το μείγμα συντάξεων- πρόνοιας – επιδομάτων να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας. Εντυπωσιακό ήταν το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία αποτελεί την τελευταία χώρα σε επενδύσεις κοινωνικής στέγασης, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες επενδύουν ως και ~2% του ΑΕΠ τους.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι τοποθετήσεις των οποίων στον επίμαχο τομέα της Υγείας, συνέκλιναν σε 4 βασικούς πυλώνες δράσης, δημιουργώντας ένα βασικό πυρήνα συναίνεσης, παρά τις επιμέρους διαφορές που καταγράφηκαν.
Πιο συγκεκριμένα οι 4 εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν:
- Στην ανάγκη δόμησης μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ικανής να ανακόψει τη σημερινή κατάσταση με την υπερφόρτωση της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Την προώθηση των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα, μέσω της απελευθέρωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και της άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων. Το πεδίο αυτό μπορεί να αποφέρει περίπου €250 εκ σε ετήσια βάση στο σύστημα Υγείας.
- Ότι η κλειστή φαρμακευτική δαπάνη των €1.945 δις δεν είναι πλέον αρκετή για την κάλυψη του πληθυσμού της χώρας και πως πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι – σε συνεννόηση με την Τρόικα – ώστε αυτή να ανέβει στα ~€2,3 δις που είναι το θεμιτό για την Ελλάδα.
- Ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες από τα Νοσοκομεία της χώρας πρέπει να βελτιωθεί. 

ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ