ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λιακούλη: «Επιλέξαμε έναν άλλο δρόμο…»

Κατάμεστη η αίθουσα του Μύλου 1927 στην αποψινή εκδήλωση κοπής πίτας του Κέντρου πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Μία εκδήλωση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για να καταστεί το νεοκλασικό κτήριο του Κέντρου Πρόληψης επί της οδού Μανωλάκη προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία, με την συνεργασία του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας. Μάλιστα τιμήθηκε η μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντα Ράλλη Τσιουλάκη, με πλακέτα που παρέλαβε ο κ. Στέφανος Πάικος πρόεδρος αναπήρων στην Θεσσαλία. Μάλιστα ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός και ο Δικηγορικός Σύλλογος δεσμεύτηκαν να συμβάλουν ισόποσα στα έργα που θα γίνουν στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Μανωλάκη.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Επίσης την εκδήλωση χαιρέτησαν ο βουλευτής κ. Νίκος Παπαδόπουλος, η υποψήφια δήμαρχος Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου, η κα Μαρία Κούτσικου, Προέδρος Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Γκανάκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κα Νικολέττα Μπασδέκη, οι δήμαρχοι Ελασσόνας και Φαρσάλων κκ. Νίκος Ευαγγέλου και Άρης Καραχάλιος, ο εκδότης της larissanet κ. Χρήστος Μπεχλιβάνος κ.ά.

 

Ευαγγελία Λιακούλη: Νέες προκλήσεις…

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος του Κέντρου πρόληψης κ. Ευαγγελία Λιακούλη επισήμανε:

«Καλωσορίζουμε όλους τους Ανθρώπους του τόπου μας.

Όλους εσάς, τους ξεχωριστούς φίλους και φίλες, που στηρίζουν πάντα το έργο μας και δίνουν το κίνητρο να βελτιώνουμε καθημερινά τις δράσεις μας.

Η εντυπωσιακή παρουσία σας, η δυναμική δράση σας και η διαρκής ενθάρρυνσή σας, είναι για μας η πυξίδα που μας οδηγεί, στο συναρπαστικό ταξίδι της δημιουργίας, μέσα στην κοινωνία και για την κοινωνία.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο κόσμος μας αλλάζει γρήγορα.

Οι εξελίξεις τρέχουν, ο χρόνος φέρνει μαζί του νέες προκλήσεις, διλήμματα και σύγχρονα εναγώνια ερωτήματα.

Η εποχή μας έφερε μαζί της μια πρωτοφανή θεσμική και αξιακή κρίση, που έφτασε όχι μόνο στην αμφισβήτηση κεκτημένων, αλλά προχώρησε σε ευθεία κατάλυση σημαντικών αρχών και αξιών, διεισδύοντας ακόμη και στην οργανωμένη πολιτειακή λειτουργία.

Μέσα σ’αυτή τη δίνη του επανακαθορισμού μας ως συνόλου και κοινότητας, στην προσωπική αναζήτησή μας του ποιοι είμαστε, πού πάμε και με ποιο τίμημα, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα, με το ιστορικό χρέος, της προσωπικής κοινωνικής ευθύνης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στον «τρελό πλου» μιας κοινωνίας που εμφανίζει πλέον κάτι τρομακτικό: αρχίζει σιγά –σιγά να υφίσταται το φαινόμενο του μιθριδατισμού, όλα να της φαίνονται φυσιολογικά και οικεία, σαν το βάτραχο που τον βράζεις πονηρά ,σιγά –σιγά στην κατσαρόλα και δεν τον ρίχνεις στο καυτό νερό, ώστε να αντιδράσει και να πεταχθεί μονομιάς έξω, μήπως και σωθεί…

Είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να σταθούμε, να σηκώσουμε τα «κουπιά» και να παρατηρήσουμε πού είμαστε, να σκεφτούμε αν αυτό που νιώθουμε και βλέπουμε μας αρέσει, αν αυτό που υπάρχει γύρω μας, μας κάνει περήφανους, αν αυτό που βιώνουμε, μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, ώστε αν αύριο φύγουμε, τα παιδιά μας και οι επόμενοι, να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν, χωρίς τα δικά μας δεκανίκια.

Μέσα σ’ αυτή την αναζήτηση, η δική μας ρότα άλλαξε και …επιλέξαμε «πορεία ανάπλου».

Ενάντια στο πνεύμα της εποχής που για να είσαι «πετυχημένος» και «κοινωνικά αποδεκτός», πρέπει να είσαι τουλάχιστον όμορφος, σίγουρα πλούσιος και φυσικά σπουδαίος, ενώ σημαντικό πρόσθετο προσόν είναι το θράσος και η αμετροέπεια, ακόμη και στη δημόσια ζωή και πλέον σε κάθε επίπεδο!

Επιλέξαμε έναν άλλο δρόμο.

Αφήσαμε το μυαλό και την ψυχή μας να ακούσει και να αισθανθεί το ρυθμό του δικού μας, εσωτερικού , αρχέγονου τυμπάνου, του λιτού, του απέριττου, αυτού που χτυπάει απλά, αλλά λέει πολλά και ανακαλύψαμε την μαγεία του κάθε Ανθρώπου.

Ανοίξαμε το Εργαστήρι μας σε όλους τους πολίτες της Λάρισας , σε όλους τους Ανθρώπους μας, γνωριστήκαμε, επικοινωνήσαμε, συνδεθήκαμε και καταφέραμε να γίνουμε μια μεγάλη οικογένεια, χτίζοντας πραγματικές σχέσεις, ξεπερνώντας αντιξοότητες και νοοτροπίες που κουβαλάμε , για να γίνουμε εμείς οι ίδιοι, η αλλαγή που ζητάμε.

Η δημιουργία νέων προτύπων κοινωνικής αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης, η αυτοεκτίμηση, η ειλικρίνεια, η αντιμετώπιση της εσωστρέφειας , η διαχείριση της κατάθλιψης και του πένθους, είναι από τα βασικά θέματα που πραγματευόμαστε μέσα στο Εργαστήρι μας, με εμπνευσμένους γονείς, αξιολάτρευτα παιδιά, αφοσιωμένα στελέχη και εξαιρετικούς συνεργάτες μου στο διοικητικό συμβούλιο.

Η πρόσφατη ευρωπαϊκή διάκριση του Εργαστηρίου μας με το Βραβείο Πρόληψης 2018, επιβράβευσε τη δουλειά μας , αλλά αύξησε συνάμα σοβαρά το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία που υπηρετούμε.

Σήμερα, είμαστε εδώ όλοι μαζί, μια μεγάλη πολυποίκιλη οικογένεια για να βρεθούμε, να χαρούμε, να ευχηθούμε για τη νέα χρονιά, αλλά και για να αναλάβουμε την προσωπική κοινωνική μας ευθύνη.

Δεν είναι θέμα προσωπικής ευαισθησίας ή συγκυριακής επιλογής

Είναι θέμα χρέους .

Απόψε σας εκμυστηρεύομαι ότι κάθε φορά που γινόταν ένα βήμα προόδου, κάθε φορά που αναδεικνυόταν η μοναδικότητα του νεοκλασσικού κτηρίου μας , αλλά και το σπουδαίο έργο που συντελείται στο χώρο αυτό, ΠΑΝΤΑ, μια σκιά κουβαλούσα μέσα μου…

Ακόμη και στη Νορβηγία , εκεί που ζήσαμε μοναδικές στιγμές, με μια ξεχωριστή τιμή για τη δουλειά μας, κι εκεί ακόμη κουβαλούσα τη συναισθηματική μου μειονεξία, που δεν με άφηνε να χαρώ απόλυτα και ολοκληρωτικά, στη σκέψη ότι όλα αυτά δεν μπορούμε να τα παρέχουμε σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα αναπηρίας ή πρόσκαιρα εμποδιζόμενα άτομα.

Ηρθε λοιπόν η ώρα να διώξουμε τη σκιά. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη και η αλλαγή της νομοθεσίας, κάνουν την απόφασή μας πλέον υλοποιήσιμη .

Ετσι, ξεκινάμε με το κτήριό μας, το ιστορικό διατηρητέο νεοκλασικό της Μανωλάκη, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 500 ενήλικες και παιδιά σε εικοσιεννέα συνολικά τμήματα του Εργαστηρίου μας και αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να το κάνουμε προσβάσιμο σε όλους, στους συνανθρώπους μας με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μας , αλλά παράλληλα και να τις προσφέρουν.

Μέσα από τη συνέργεια και τη συνεργασία μας με τους φορείς του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, τους μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Λάρισας, άριστους επιστήμονες και ανθρώπους με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, σύντομα θα ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Ευχαριστούμε όλους από καρδιάς, τους Προέδρους και τα μέλη των φορέων .

Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους και τα μέλη του αναπηρικού κινήματος τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας κ Στέφανο Πάϊκο και τον Πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών Θανάση Πατσιούρα για τις πολύτιμες πληροφορίες τους σχετικά με το θέμα.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους φορείς μας, τους εταίρους μας και τα μέσα ενημέρωσης του τόπου μας, που με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία μας .

Η ευχή μας και η ελπίδα μας , είναι το κτήριό μας, έτσι όπως στέκεται αγέρωχα στο κέντρο της πόλης, να αποτελέσει «φάρο» για όλα τα κτήρια και όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να αποκτήσουν προσβασιμότητα τα ΑμεΑ..

Ενας φάρος φωτεινός, όπως άλλωστε υπήρξε και ο μεγάλος αγωνιστής του αναπηρικού κινήματος, ο Ράλλης Τσιουλάκης, στο όραμα και στην μνήμη του οποίου αφιερώνουμε την σημερινή εκδήλωσή μας, καθώς αφιέρωσε τη ζωή του στο θέμα της προσβασιμότητας.

Με τη σκέψη ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας κατατάσσεται στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία, ενώ το 50% περίπου κατατάσσεται στην κατηγορία των εμποδιζόμενων ατόμων

ΚΑΙ

Με τη σκέψη ότι είμαστε ΟΛΟΙ εν δυνάμει άτομα με αναπηρία ή «εμποδιζόμενα» άτομα, για κάποιον από τους… πολλούς λόγους που αυτή η ζωή μπορεί μαζί της να φέρει

αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη σημασία του κοινού μας αγώνα, που στο επίκεντρό του έχει τον Ανθρωπο…

Και ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η λέξη αυτή – όπως ο μεγάλος Σεφέρης είπε κατά την ομιλία του στην απονομή του Νομπελ τον Οκτώβρη του ’63-, ο «Ανθρωπος», είναι η λέξη που «χάλασε» το τέρας, τη φοβερή Σφίγγα, όταν λύθηκε μέσα από τα χείλη του Οιδίποδα το αίνιγμά της, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ελπίδας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε :

Ο Ανθρωπος, γνωρίζει ξανά τον εαυτό του, αντιλαμβάνεται ποιο είναι το πεδίο της ζωής του και το επανακαθορίζει, όπως αυτός θέλει.

Έτσι, αν και γνωρίζει ότι θα υπάρξει τέλος στη ζωή , δε θα φοβηθεί ποτέ, καθώς ο βίος του θα αποκτήσει αληθινό νόημα, επειδή ακριβώς θα έχει ζήσει πραγματικά…».

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr

Πόσα πλήρωσαν οι Έλληνες το 2018 για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν κάθε χρόνο οι Έλληνες ασθενείς για να αγοράσουν Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Τα σκευάσματα που δε θέλουν συνταγή γιατρούς και αγοράζονται κατ’ ευθείαν από το φαρμακείο, αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή για αυτοθεραπεία.

Μάλιστα παρά το ότι οι τιμές τους πήραν την ανιούσα το τελευταίο διάστημα λόγω της απελευθέρωσης των τιμών που θεσμοθέτησε το υπουργείο Υγείας, τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ «κλέβουν» μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος των νοικοκυριών.

 

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί από την πρώτη στιγμή είχαν προειδοποιήσει ότι οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων με την απελευθέρωση των τιμών θα αυξηθούν κατακόρυφα. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων χωρίς συνταγή! Όλες οι εξελίξεις»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και της IQVIA για το 2018, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) κόστισαν στις τσέπες των Ελλήνων κοντά στα 265 εκατ. ευρώ.

 

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνα τα φάρμακα τα οποία ανήκουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά χρειάζονται συνταγή γιατρού. Και γι αυτά οι Έλληνες ασθενείς πλήρωσαν πολλά από την τσέπη τους.
Για τα συγκεκριμένα σκευάσματα το 2018 οι Έλληνες διέθεσαν συνολικά 115 εκατ. ευρώ από δικούς τους πόρους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

«Κατρακυλάμε» στο προσδόκιμο ζωής

Στη 18η θέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το δείκτη του προσδόκιμου ζωής πέφτει η Ελλάδα.

Κακές είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων σχεδόν σε κάθε τομέα που θα τους επέτρεπε να ζήσουν περισσότερα χρόνια, με καλύτερη ποιότητα ζωής. Σύμφωνα, λοιπόν, με τρέχουσες έρευνες του (2019), η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται στη 18η θέση, όπως ανέφερε ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο Διάλεξης του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Στο διάστημα μεταξύ 1990-2015 η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής από τα 77,2 χρόνια στα 81,1. Παρόλα αυτά, η θέση της χώρας μας στην κατάταξη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών έπεσε από την 3η στην 12η , αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στις συνθήκες ζωής των Ελλήνων, αλλά και στις πολιτικές υγείας.

Αντίστοιχα, εκτίμηση του 2018 του CIA Factbook τοποθετεί την Ελλάδα στην 31η θέση διεθνώς…

Κατά τον κ. Τούντα, η μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής που εμφάνισαν οι υπόλοιπες οφείλεται κυρίως στην έμφαση που δόθηκε σε θετικούς παράγοντες, πέραν της βελτίωσης των συστημάτων υγείας, όπως είναι αφ’ ενός η στροφή στην υγιεινή ζωή που βασίζεται σε σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και μείωση του καπνίσματος και αφ’ ετέρου στη θέσπιση ισχυρής πολιτικής για την πρόληψη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Έχει, δε, καταγραφεί η αδιαφορία των Ελλήνων στις οδηγίες της Μεσογειακής διατροφής, ενώ σε μεγάλο ποσοστό (40%) δεν ασκούνται. Ανησυχητικά είναι επίσης και τα στοιχεία της έρευνας Hellas Health VI (2015) που δείχνουν ότι μόνο το 41% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας έχει κανονικό βάρος, δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος μικρότερο από 25, όπως ανέφερε ο κ. Τούντας.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, βασικές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, είναι τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος (40,3%), τα νεοπλάσματα (25,6%) και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (10,8%). Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για θάνατο στη χώρα μας είναι η υπέρταση (25%), το κάπνισμα (19,3%), η υψηλή χοληστερόλη (11,6%), η παχυσαρκία (8,3%), η ελλειπής σωματική άσκηση (5%) κ.α., Ο κ. Τούντας τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό από τον πληθυσμό ότι το 75% των παραγόντων που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο μπορούν να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν σε σημαντικό βαθμό μέσω της πρόληψης.

Προληπτικός έλεγχος
Χαμηλά είναι τα ποσοστά διενέργειας των βασικών προληπτικών εξετάσεων στη χώρα μας, με μεγάλες μάλιστα διαφορές μεταξύ κοινωνικοοικονομικών τάξεων.

«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, αλλά πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το προσωπικό προφίλ, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, η ηλικία, το φύλο και μια σειρά άλλων παραγόντων που μας υποδεικνύει πάντα ο θεράπων ιατρός μας» ανέφερε ο κύριος Τούντας. Το 60% των γυναικών ηλικίας 21-69 ετών έχουν κάνει Τεστ ΠΑΠ τα 3 τελευταία χρόνια, ποσοστό που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 90%. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην εξέταση κοπράνων για ανίχνευση αιμορραγίας του πεπτικού (SOBT), εξέταση η οποία συμβάλλει στη διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου, νόσου που αν και εμφανίζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, εν τούτοις μπορεί να προληφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην συγκεκριμένη εξέταση έχει υποβληθεί τα τελευταία 3 χρόνια μόνο το 8,3% των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες ήταν 10,9%. Για πληρέστερο έλεγχο, συνιστάται να γίνεται επίσης μέτρηση αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και σακχάρου και καρδιογράφημα, κυρίως για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Ενδεικτικά, βάσει των Πρωτοκόλλων για τον περιοδικό προσυμπτωματικό έλεγχο, η προτεινόμενη συχνότητα για επανάληψη των παρακάτων εξετάσεων είναι:

βασικός εργαστηριακός έλεγχος και εξέταση για αρτηριακή πίεση ανά τριετία και ανά διετία για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών
κολονοσκόπηση ανά δεκαετία για τις ηλικίες άνω των 50 ετών
οστική πυκνότητα ανά διετία για τις ηλικίες άνω των 50 ετών
εξέταση PSA ανά τριετία για τους άντρες άνω των 50 ετών
τεστ ΠΑΠ και γυναικολογική εξέταση ανά διετία για τις γυναίκες 21-70 ετών
μαστογραφία ανά διετία για τις γυναίκες 40-75 ετών
Οι οδηγίες διαφοροποιούνται σημαντικά στην περίπτωση που η πρώτη φάση των εξετάσεων αναδείξει παθολογικά ευρήματα.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Για 100 εκατομμύρια ανθρώπους, υγεία σημαίνει οικονομική καταστροφή

Στην καθολική υγειονομική κάλυψη θα αφιερωθεί η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι αυτού του πλανήτη δεν έχουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας.

Την ίδια ώρα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι καταστρέφονται οικονομικά - αναγκάζονται δηλαδή να ζήσουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα, που σημαίνει ακραία φτώχεια - επειδή πρέπει να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.

800 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο (περίπου 12% του πληθυσμού) ξοδεύουν τουλάχιστον το ένα δέκατο του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε δαπάνες υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο την καθολική υγειονομική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2030. Καθολική κάλυψη σημαίνει πρόσβαση στις βασικές, τουλάχιστον, υπηρεσίες υγείας χωρίς να προκαλούνται οικονομικά προβλήματα.

Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ο Οργανισμός υπολογίζει πως χρειάζονται πάνω από 18 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας, κατά προτεραιότητα στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Συνολικά στον τομέα της Υγείας θα απαιτηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία 40 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας. Επιπλέον, απαιτούνται επενδύσεις στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Πάνω από όλα όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τις κυβερνήσεις του κόσμου να επαναπροσδιορίσουν τους όρους λειτουργίας των υπηρεσιών Υγείας, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Αυστηρότερη συνταγογράφηση και περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Νομοσχέδιο - “σκούπα”: Σε εμφανές σημείο ο τιμοκατάλογος στις ιδιωτικές κλινικές

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Νομοσχέδιο - “σκούπα”: Σε εμφανές σημείο ο τιμοκατάλογος στις ιδιωτικές κλινικές
Υποχρεωτική ανάρτηση του τιμοκαταλόγου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών κλινικών.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι κλινικές πρέπει να γνωστοποιούν το κόστος των υπηρεσιών τους με δύο τρόπους:

Να δημοσιοποιούν τον τιμοκατάλογο στην ιστοσελίδα τους.
Να τον αναρτούν σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριό τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στο άρθρο 31 του ίδιου νομοσχεδίου επισημαίνεται πως οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να εφημερεύουν υποχρεωτικά ή εθελούσια.

Η υποχρεωτική εφημερία μπορεί να επιβληθεί με απόφαση του περιφερειάρχη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ειδική αιτιολόγηση. Η εθελούσια γίνεται με διαδικασία απλής γνωστοποίησης.

Σε περίπτωση εφημερίας, η κλινική θα πρέπει να διαθέτει τμήμα επειγόντων περιστατικών ή εξωτερικό ιατρείο των ιατρικών ειδικοτήτων που αναφέρονται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της.

ΕΟΔΥ
Με το ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στη θέση του θα λειτουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί τον Νοέμβριο του 2017 και υλοποιείται με το παρόν πολυνομοσχέδιο.

Στους σκοπούς του ΕΟΔΥ περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και εκτίμηση της Υγείας του πληθυσμού της χώρας και των βιολογικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που την προσδιορίζουν.

Έργο του Οργανισμού είναι, επίσης, η επιδημιολογική καταγραφή και συνεχής εποπτεία επίπτωσης των νοσημάτων.

ΕΙΝΕ
Στο κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπεται και η σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών” (ΕΙΝΕ).

Αντικείμενο του Ινστιτούτου είναι ο σχεδιασμός και εισήγηση προτάσεων για τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετική με την έρευνα, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων, καθώς και την εναρμόνιση της Ελλάδας με τις οδηγίες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών θεσμών.

Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, το ΕΙΝΕ συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κρατικές υπηρεσίες, φορείς πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, νοσοκομεία, ιδρύματα και πάσχοντες από νεοπλασματικές ασθένειες.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Ιδού τα πραγματικά προβλήματα κύριε Πολάκη!

Τουλάχιστον 50 παιδιά, που έχουν πρόβλημα ανάπτυξης και έχουν ανάγκη θεραπείας, δεν μπορούν να λάβουν τα φάρμακά τους λόγω γραφειοκρατίας του υπουργείου Υγείας!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι στις 31-12-2018 έληξε η θητεία των μελών της αρμόδιας επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η λεγόμενη «Επιτροπή Ελέγχου για τη Χορήγηση Αυξητικής Ορμόνης στα Παιδιά» συνεδριάζει μια φορά το μήνα και εξετάζει τις αιτήσεις- φακέλους από όλη την χώρα για έναρξη θεραπείας με αυξητική ορμόνη.

Η τελευταία συνεδρίαση έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου. Δηλαδή, εδώ και δύο μήνες, έχει κολλήσει η διαδικασία εγκρίσεων και έχουν συσσωρευτεί δεκάδες αιτήσεις. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εκτιμάται ότι περίπου 50 παιδιά βρίσκονται σε αναμονή θεραπείας και φυσικά οι γονείς τους αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η αλήθεια είναι ότι προβλήματα και δυσλειτουργίες είχαμε και παλαιότερα. Μέχρι και το 2016, η έγκριση των αιτήσεων γινόταν από 4 ξεχωριστές επιτροπές, που λειτουργούσαν στα νοσοκομεία Παίδων “Αγία Σοφία”, Παίδων ” Π & Α Κυριακού”, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και ” Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τότε, υπήρχαν σποραδικά προβλήματα στα δύο νοσοκομεία της Αθήνας, λόγω έλλειψης της αυξητικής ορμόνης, γεγονός που οφείλονταν κυρίως στα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού. Έτσι, υπήρξαν περιπτώσεις που κάποια παιδιά καθυστέρησαν για να κάνουν θεραπεία, αλλά το πρόβλημα λυνόταν με παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας μετά από αντιδράσεις των γονιών και δημοσιεύματα του Τύπου.

Από τις αρχές του 2017, άλλαξε πλήρως η διαδικασία. Συστάθηκε στο ΚΕΣΥ η 7μελής «Επιτροπή Ελέγχου για τη Χορήγηση Αυξητικής Ορμόνης στα Παιδιά» με στόχο να γίνεται με ενιαίο τρόπο η έγκριση της θεραπείας αλλά και να υπάρχει διαφάνεια και παρακολούθηση στη χορήγηση αυτής της πανάκριβης θεραπείας.

Παρά τις δυσλειτουργίες, που παρατηρήθηκαν στην αρχή, η διαδικασία των εγκρίσεων σταδιακά ομαλοποιήθηκε και εδώ και μήνες, δεν υπήρχαν προβλήματα. Όμως, στις 31-12-2018 έληξε η θητεία των μελών της αρμόδιας επιτροπής και εδώ και δύο μήνες, δεν έχει εγκριθεί καμία νέα αίτηση.

Η ορμόνη

Η αυξητική ορμόνη (GH) είναι μια συνθετική ανθρώπινη ορμόνη που παράγεται με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA. Στην Ελλάδα είναι εγκεκριμένα (όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ) τα παρακάτω βιοτεχνολογικά φάρμακα που περιέχουν ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη: Jenotropin, Humatrope, Norditropin, Saizen και Zomacton.

Η ανάπτυξή της έχει αλλάξει ριζικά την εξέλιξη πολλών παιδιών με διαταραχές ανάπτυξης. Οι δύο κύριες χρήσεις της είναι σε παιδιά με ανεπάρκεια GH και σε κορίτσια με σύνδρομο Turner.Επίσης, χορηγείται σε παιδιά με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, με σύνδρομο Prader-Willi και σε παιδιά με ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης, τα οποία δεν απέκτησαν φυσιολογικό ύψος τα 2- 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Η συχνότητα εμφάνισης της ανεπάρκειας GH στα παιδιά είναι ένα στα 4.000 παιδιά. Η διάγνωση της ανεπάρκειας GH είναι δύσκολη και απαιτεί λεπτομερές ιστορικό, λεπτομερή κλινική εξέταση, παρα- κολούθηση του ρυθμού ανάπτυξης και της καμπύλης ανάπτυξης του παιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η χορήγηση της GH διαρκεί αρκετά χρόνια και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την ηλικία έναρξης της θεραπείας. Η θεραπεία χορηγείται με ένεση που γίνεται κάθε βράδυ πριν την κατάκλιση. Όμως αυτό δεν πρέπει να τρομάζει τους γονείς, γιατί γίνεται με ειδικές συσκευές που δεν επιβαρύνουν το παιδί, αφού δεν καταλαβαίνει καν το τσίμπημα.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ιλαρά και γρίπη δείχνουν ότι …στραβά αρμενίζουμε

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA


Ακόμα και σήμερα που γνωρίζουμε ότι οι νεκροί από γρίπη στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τους 40 (με το τελευταίο θύμα να είναι ένας 33χρονος στη Ρόδο), υπάρχουν γονείς με παιδιά τα οποία υποφέρουν από νοσήματα σοβαρά ή έχουν γεννηθεί με γενετικά προβλήματα και τα αφήνουν ανεμβολίαστα για την εποχική γρίπη... Και καθώς το ανθρώπινο μυαλό είναι ικανό για θαύματα αλλά και εγκλήματα, υπάρχουν και οι "ψεκασμένοι" του αντιεμβολιαστικού κινήματος που αφήνουν τα παιδιά ανεμβολίαστα για πάλαι ποτέ εξαφανισμένα νοσήματα στην Ευρώπη όπως είναι η ιλαρά! Για αυτό και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κάθε χειμώνα οι νεκροί από ιλαρά!

Πρώτα από όλα, να επισημάνουμε ότι το βασικό είναι ο εμβολιασμός. Δεν υπάρχει καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση ενός μεταδοτικού νοσήματος από την απόκτηση ανοσίας ή μερικής ανοσίας. Από εκεί και πέρα, βοηθά να έχουμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, καλύτερη προφύλαξη στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους, ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας και όλα τα υπόλοιπα. Χωρίς έγκαιρο εμβολιασμό, τίποτα δεν από τα υπόλοιπα δεν μας σώζει!

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα δεν είναι η περίοδος εμβολιασμού. Πως να το κάνουμε; Η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα αλλά -δεδομένου ότι χρειάζεται και 15-20 μέρες για την απόκτηση των αναγκαίων αντισωμάτων- είναι κάπως αργά... Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει παραγγείλει ήδη 50.000 εμβόλια τα οποία θα φτάσουν στη χώρα μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.

Ας δούμε το παράδειγμα των λειτουργών στην Υγεία και των εργαζόμενων γενικά σε δομές Υγείας:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2017-2018 η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στην Υγεία ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας. Την περίοδο γρίπης 2016-2017, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18% για τα νοσοκομεία και 34,6% για τα Κέντρα Υγείας, ενώ το διάστημα 2009-2016, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 13% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 33% για τα Κέντρα Υγείας. Βασική αιτία για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αυτών των επαγγελματιών κατά την ΠΟΕΔΗΝ, είναι το γεγονός τα νοσοκομεία λαμβάνουν αριθμό εμβολίων μόνο για το 25% του προσωπικού τους!

Την ίδια ώρα, τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με την άκρως μεταδοτική ιλαρά...

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, καθώς ήταν πέρυσι 8η σε αριθμό περιστατικών (2.193) και έβδομη σε αναλογία κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού, με 197 περιστατικά ιλαράς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων.

Πέρυσι, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, πάνω από το 90% των περιστατικών στην Ευρώπη καταγράφηκαν σε δέκα χώρες, με πρώτη - και με διαφορά - την Ουκρανία (53.218), ενώ ακολούθησαν Σερβία (5.076), Ισραήλ (2.919 - η χώρα περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές στατιστικές), Γαλλία (2.913), Ιταλία (2.517), Ρωσία (2.256), Γεωργία (2.203), Ελλάδα (2.193), Αλβανία (1.466) και Ρουμανία (1.087).

Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό, η Ουκρανία είχε επίσης τη μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων ιλαράς με 1.209 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, που αποτελεί αύξηση δεκαπλάσια σε σχέση με το 2017. Η έξαρση αποδίδεται κυρίως στο ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε δραματικά μόλις στο 31% το ποσοστό εμβολιασμού, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο!

Διαβάστε εδώ ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά και τον εμβολιασμό.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Αντιγριπικός εμβολιασμός στο ΕΣΥ: Πόσο έχουν «θωρακιστεί» οι εργαζόμενοι ανά περιοχή, νοσοκομείο και ιδιότητα

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Ποια Υγειονομική Περιφέρεια έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων εργαζομένων - Ποιο νοσοκομείο της Αττικής έχει την πρωτιά στους εμβολιασμούς και ποιο βρίσκεται στη χειρότερη θέση

Επιφυλακτική απέναντι στο αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει η πλειονότητα των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας, παρά τη μικρή αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια στον αριθμό εκείνων που λαμβάνουν το εμβόλιο για την εποχική γρίπη.

Η αρνητική στάση των επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ απέναντι στον εμβολιασμό για τη γρίπη έρχεται συχνά στο προσκήνιο, καθώς υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο εμβολιασμός τους πρέπει να είναι υποχρεωτικός πρωτίστως για την προστασία των ασθενών αλλά και οι «αρνητές» του εμβολίου που θεωρούν πως είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν, παρά την κομβική θέση που κατέχουν στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την περίοδο 2018-2018 η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας. Την περίοδο γρίπης 2016-2017, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18% για τα νοσοκομεία και 34,6% για τα Κέντρα Υγείας, ενώ το διάστημα 2009-2016, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 13% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 33% για τα Κέντρα Υγείας.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εμφανίζουν οι γιατροί (40,3%) και ακολουθούν οι νοσηλευτές (35,1%), οι τεχνικοί (31,7%), οι διοικητικοί (31,2%) και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό (29,2%).

Οι εμβολιαστικές επιδόσεις στο ΕΣΥ ανά περιοχή

Πρωτιά για το εμβολιασμένο προσωπικό στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην Κρήτη καταγράφεται από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τη γρίπη: θωρακισμένο με εμβόλιο έναντι της γρίπης ήταν πέρυσι το 39,3% του προσωπικού των νοσοκομείων και το 53,7% του προσωπικού των Κέντρων Υγείας. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας των δημόσιων δομών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια νησιά: 27,3% και 46,85 ήταν το ποσοστό των εμβολιασμένων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αντιστοίχως.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας, τα στοιχεία έδειξαν ότι εμβολιάστηκε μόλις το 15% των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το 39,1% εκείνων στα Κέντρα Υγείας. Συνεχίζοντας προς τις δημόσιες δομές της Μακεδονίας και της Θράξης (4η Υγειονομική Περιφέρεια) καταγράφονται χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά: το 16% των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το 36,4% των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας εμβολιάστηκαν για τη γρίπη προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους ασθενείς τους. Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα για το εμβολιασμένο προσωπικό στις δημόσιες δομές της Μακεδονίας με ποσοστά 23% στα νοσοκομεία και 34% στα Κέντρα Υγείας.

Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων, «ναι» στο αντιγριπικό εμβόλιο είπαν το 20,9% των εργαζομένων στα νοσοκομεία το διπλάσιο ποσοστό (41,5%) στα Κέντρα Υγείας. Τέλος, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, στην Αθήνα με τα 20 μεγάλα νοσοκομεία, μόλις 1 στους 4 εργαζόμενους (ποσοστό 24,7%) των νοσοκομείων και τρεις στους δέκα (ποσοστό 33%) εκείνων σε Κέντρα Υγείας έλαβαν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η λίστα με τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ

Η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποίησε περαιτέρω στοιχεία για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που κατέχει την τελευταία θέση στην κατάταξη των 7 ΥΠΕ της χώρας στην εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων.

Στην 1η θέση βρίσκεται το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, με εμβολιαστική κάλυψη 42,6% στο σύνολο των εργαζομένων του. Ακολουθεί το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» με ποσοστό 42,3% και στην τρίτη θέση είναι το Οφθαλμιατρείο (διασυνδεδεμένο με τον Ευαγγελισμό) όπου είχαν εμβολιαστεί το 37,9% των εργαζομένων του.

Στην 4η θέση βρίσκεται και πάλι παιδιατρικό νοσοκομείο, το Παίδων Πεντέλης (36,9%) και έπεται το νοσοκομείο Λαϊκό (ποσοστό 35,7%).

«Ανδρέας Συγγρός» και «Σπηλιοπούλειο» ακολουθούν με ποσοστά 31,9 και 31,1, αντίστοιχα.

Το 28,5% των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί στο «Αμαλία Φλέμινγκ» και το 25% στην Παμμακάριστο, το 23% στον Ευαγγελισμό, το 22,9% στο Παίδων «Αγία Σοφία», το 22% στο ΕΛΠΙΣ, το 21% στο «Αλεξάνδρα» και το 20% στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία».

Ακόμη πιο χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κινδύνους της μετάδοσης της γρίπης τόσο στο προσωπικό όσο και στους νοσηλευόμενους: 19, 8% στο «Γ. Γεννηματάς», 18,4% στο Ιπποκράτειο, 17,8% στον αντικαρκινικό «Άγιος Σάββας», 17, 5% στο ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», 17,3% στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, 16,8% στον Ερυθρό Σταυρό, 13,3% στο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», 10,6% στο «Κωσνταντοπούλειο», 10,2% στο ΚΑΤ. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Οι εκλογές…κόβουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας αλλά και ο Πρόεδρος της ΝΔ

Προεκλογικό… λάβαρο και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ προκειμένου να τραβήξουν τους αντικαπνιστές ψηφοφόρους, φαίνεται ότι αποτελεί το κάπνισμα.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προανήγγειλε ουσιαστικά ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να εφαρμοσθεί ο αντικαπνιστικός νόμος που απαγορεύει το τσιγάρο στους κλειστούς δημόσιους χώρους, είτε είναι υπηρεσίες του δημοσίου είτε εστιατόρια και καφετέριες.

Εκτός βέβαια εάν έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους με πολλές παραμέτρους. Δείτε ΕΔΩ τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις δημόσιες υπηρεσίες: “Οριστικό τέλος στο κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες! Τι πρόστιμα προβλέπονται για τους υπαλλήλους”

 

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος.

Όπως είπε: «Έχουμε χρέος όλοι, Πολιτεία, πολιτικό σύστημα, επιστημονική κοινότητα , κοινωνικοί φορείς , επαγγελματικές ενώσεις , να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας με στόχο την προστασία της ατομικής και της Δημόσιας Υγείας από την αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Χρειάζεται προφανώς διατομεακή συνεργασία και διϋπουργικός συντονισμός για τον αποτελεσματικό έλεγχο της απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση στο θέμα της απαγόρευσης της διαφήμισης και της προώθησης καπνικών προϊόντων κάθε μορφής.

Είναι ζήτημα τήρησης στοιχειωδών όρων και βασικών standards Δημόσιας Υγείας, είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και Πολιτισμού μιας χώρας».

 

Νωρίτερα πάντως δεσμεύτηκε και στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα.

Και ο Κ.Μητσοτάκης κατά του καπνίσματος
Λίγα 24ωρα νωρίτερα πάντως ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), έκανε εκτενή αναφορά στο τι θα πράξει ο ίδιος εάν εκλεγεί κυβέρνηση.

Μάλιστα όπως είπε, το πρώτο πράγμα που θα εφαρμόσει μόλις αναλάβει θα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πριν από οτιδήποτε.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Αντιεμβολιαστές: Ένας… δημοφιλής κίνδυνος για την δημόσια Υγεία

Το "κίνημα των αντιεμβολιαστών" θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά

Στην Ελλάδα της κρίσης τα παιδιά δεν πεθαίνουν από «ξεχασμένες» ασθένειες λόγω φτώχειας. Πεθαίνουν επειδή οι γονείς τους αρνούνται να τα εμβολιάσουν. Τον Οκτώβριο του 2016 πέθανε βρέφος 2 μηνών από κοκίτη. Δυστυχώς, δεν ήταν το μοναδικό.

Η αντιεμβολιαστική μανία είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μάλιστα δεν αφορά τις χαμηλές τάξεις (για να χρησιμοποιήσω μία αντιπαθητική φράση). Το 2018 η Ευρώπη αντιμετώπισε επιδημία ιλαράς, μια ασθένεια που το Μεσαίωνα κόστιζε την ζωή ολόκληρων πληθυσμών. Τότε, για να αντιμετωπίσουν τη νόσο, εισέπνεαν πάνω από τα πτώματα, ώστε να αποκτήσουν αντισώματα. Αντισώματα που μας χαρίζουν τα εμβόλια, χωρίς να χρειαστεί να «εξαργυρώσουμε» νεκρούς.

Μεσοαστικά καπρίτσια
Από της αρχές του ’90 και έπειτα, με υψηλότερο «τρεντ» κατά την προηγούμενη δεκαετία, ξεκίνησε μία πολλά υποσχόμενη μόδα: Τα φάρμακα μας γεμίζουν χημικές ουσίες, οπότε θα το ρίξουμε στα φασκόμηλα και στους ημιπολύτιμους λίθους. Χαμομήλι για την ίωση και κεχριμπάρι για τους πόνους της περιόδου.

Κι αυτή ήταν μια μόδα που δεν αφορούσε τους φτωχούς. Εξάλλου, ένα κεχριμπάρι κοστίζει δεκάδες φορές περισσότερο από ένα παυσίπονο. Το εναλλακτικό μοντέλο διαβίωσης ήρθε χέρι με χέρι με κινήματα χορτοφαγίας και βιολογικών προϊόντων, αλλά δυστυχώς όχι επικουρικά, παρά περισσότερο ως δυσφήμιση.

Και ξεκίνησε: Εναλλακτικοί τρόποι να πλένεσαι, να θεραπεύεσαι, να τρως, να ζεις. Ακριβοί και για λίγους, με προθιέρεια την Γκουίνεθ Πάλτροου. Η πάλαι ποτέ υπερδιάσημη του Χόλιγουντ, αξιοποιώντας το star system, ξεκίνησε έναν παράλογο χορό με συμβουλές υγείας: Τα σουτιέν προκαλούν καρκίνο του μαστού, επαναφορτιζόμενα… αυγά για την λίμπιντο και μια σειρά συμβουλών υγείας για λίγους, εκλεκτούς, πλούσιους.

Η γιγάντωση του μεγάλου φιάσκου
Η μπάλα πήρε άπαντες τους ασθενείς. Φαίνεται σαν την θρησκευτική υπόσχεση του Τιμίου Ξύλου να κάλυψε σιγά-σιγά -σαν άλλο θαύμα- η παραϊατρική λαίλαπα. Ποιος ξεχνάει την «φραπελιά» που θα θεράπευε τον καρκίνο; Ή τις φρούδες ελπίδες διατροφολόγων, ομοιοπαθητικών φαρμάκων, θαυματουργών ματζουνιών που θεραπεύουν επικίνδυνες και εξαιρετικά δύσκολες παθήσεις;

Παραφροσύνη που πόνταρε στον ανθρώπινο φόβο. Η ιατρική κοινότητα τάχθηκε σύσσωμη κατά των κατά καιρούς νέων «θαυματουργών» ευρημάτων, αλλά χωρίς πάντοτε να κερδίζει τη μάχη.

Οι αντιεμβολιαστές
Το νέο αφήγημα είναι πως τα φάρμακα μας δηλητηριάζουν. Μας κάνουν πειραματόζωα και δεν τα χρειαζόμαστε. Είναι ένα κόλπο των φαρμακοβιομηχανιών για να παράγουν κέρδη.

Κι η πραγματικότητα είναι σοκαριστική. Το 2018 η Ευρώπη ήταν αντιμέτωπη με επιδημία ιλαράς. Το 2016 στην Ρουμανία υπήρξαν 675 κρούσματα της νόσου, με τρία νεκρά παιδιά, τα οποία πέθαναν πριν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία για εμβολιασμό.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ξεκίνησε το 1998, με μια μελέτη του γαστρεντερολόγου Άντριου Γουέκφηλντ, ο οποίος ανακοίνωσε πως ανακάλυψε σύνδεση του εμβολίου MMR με τον αυτισμό.

Κι η έρευνα γίνεται παντιέρα στα χέρια «εναλλακτικών θεραπευτών». Βιβλία γράφτηκαν, εναλλακτικές μέθοδοι εφευρέθηκαν και το κίνημα έγινε σημείο πλουτισμού των γκουρού της εναλλακτικής αντιμετώπισης των ασθενειών.

Τον Μάιο του 2010 η έρευνα ανακαλείται και ο γαστρεντερολόγος κρίνεται ένοχος για σοβαρό ιατρικό παράπτωμα από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και του αφαιρείται η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

Όμως η συγκεκριμένη μελέτη του γαστρεντερολόγου, είχε τραγικές επιπτώσεις. Το 2007 καταγράφηκα 971 περιστατικά ιλαράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις ΗΠΑ το 60% των περιστατικών αναφέρονται σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ.

Εξίσου τρομακτικά είναι και τα στοιχεία για τον κοκίτη.

Η Ελλάδα δεν ξέφυγε από την αντιεμβολιαστική υστερία. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και κοκίτη σε συνδυασμό με μείωση των εμβολιασμών.

Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 13/9/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3.255 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά και άτομα που έμεναν σε κοινότητες Ρομά).

Ημιμάθια, άγνοια και… google search
Έτσι ξαφνικά, λοιπόν, τα εμβόλια κατηγορήθηκαν για πρόκληση αυτισμού και τα ακολούθησαν χαλκευμένες μελέτες, αστειότητες καταδικασμένες από την ιατρική κοινότητα.

Βεβαίως, όμως, στους καιρούς του ίντερνετ είναι πανεύκολο να βρεις ό,τι αναζητάς. Έτσι, ένα απλό γκουγκλάρισμα για το εμβόλιο και τον αυτισμό, φέρνει στον αέρα μια σειρά αναφορών οπωσδήποτε τρομακτικών και οπωσδήποτε ανεδαφικών.

«Θα πάθει το παιδί μου αυτισμό αν εμβολιαστεί;». Όχι. Κι αυτή η αντιεμβολιαστική μάστιγα κοστίζει στην υγεία των παιδιών, την ίδια στιγμή που κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός τους.

Αντί επιλόγου: «Αγανακτισμένοι γονείς» και αντιπροσφυγικό αφήγημα
Από το 2016 κι έπειτα, όταν κινήθηκαν οι διαδικασίες ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, έκαναν την εμφάνισή τους οι «αγανακτισμένοι» γονείς. Πρόκειται για ένα «κίνημα» υποκινούμενο σε μεγάλο βαθμό από την Χρυσή Αυγή, που μας έδωσε ντροπιαστικές εικόνες. Από το Ωραιόκαστρο ως το Σχιστό η ίδια επιχειρηματολογία: Τα παιδιά των προσφύγων θα κολλήσουν αρρώστιες τα δικά μας.

Κι εδώ είναι το τραγελαφικό του πράγματος: Τα προσφυγόπουλα είναι περισσότερο εμβολιασμένα από εκείνα των μεταμοντέρνων αντιεμβολιαστών Ελλήνων. Ίσως επειδή η Δημόσια Υγεία έχει αναλάβει την ευθύνη να εξασφαλίσει εμβόλια για όλα τα παιδιά, ακόμα και για αυτά που οι γονείς τους αρνούνται την φροντίδα τους.

ΠΗΓΗ:https://www.in.gr

Συνεργασία δημοσίου με ιδιωτικό τομέα στις προτεραιότητες της ΝΔ στην Υγεία! Τι είπε ο Κ.Μητσοτάκης στους γιατρούς

Η ανασυγκρότηση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, φαίνεται ότι είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ για την Υγεία, το πρόγραμμα της οποία θα παρουσιασθεί αναλυτικά στις 23 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η εφαρμογή ενός σχεδίου ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η υιοθέτηση αποδοτικών πολιτικών πρόληψης, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία στην Υγεία»

Στήριξη στο δημόσιο ΕΣΥ
Πάντως ο Κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε μιλώντας στους γιατρούς ότι πρόθεση του κόμματος του είναι: «να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς καθυστερήσεις και άσκοπη οικονομική επιβάρυνση» όπως είπε.
Από την άλλη όμως μίλησε ουσιαστικά για συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς ανάφερε ότι:

 

«Έχω πει πολλές φορές ότι σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί και ο ιδιωτικός τομέας προσφέροντας υπηρεσίες. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε εδώ -το έχετε πει και εσείς εξάλλου- ότι σήμερα έχουμε δύο συστήματα τα οποία λειτουργούν παράλληλα, χωρίς καμία ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το έχω ξαναπεί, το δημόσιο δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με το κρατικό».

Κατά τα άλλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί θεμέλιο πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από κοινού με τον κρατικό και πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση των δύο φορέων (κρατικό, ιδιωτικό).

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι για τις όποιες αλλαγές γίνουν, θα ληφθούν υπόψιν οι θέσεις των γιατρών τόσο του δημοσίου τομέα όσο και του ιδιωτικού.

Προτεραιότητα το κάπνισμα για την Υγεία
Πάντως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η πρώτη κίνηση που θα κάνει εάν εκλεγεί κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.

Όπως είπε: «Έχω πει δημόσια, και το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και η πρώτη απόφαση την οποία θα πάρουμε εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση.

Αλλά προφανώς οι πολιτικές δημόσιας υγείας και πρόληψης δεν εξαντλούνται μόνο στον έλεγχο του παθητικού καπνίσματος. Οπότε μας ενδιαφέρουν πολύ και οι απόψεις σας γύρω από τα ζητήματα αυτά».

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΙΣΑ: Εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας να στελεχώσει τις ΜΕΘ

Ο ΙΣΑ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας εν μέσω της περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης. Ο ΙΣΑ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, για την αναμενόμενη κορύφωση της επιδημίας καθώς η Πολιτεία για άλλη μια χρονιά δεν φρόντισε να ανοίξουν εγκαίρως περισσότερες κλίνες ΜΕΘ...
Αναφέρουν από τον ΙΣΑ:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διαχρονικά καταγγείλει την εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της έξαρσης της γρίπης, η λίστα αναμονής, για εισαγωγή σε ΜΕΘ, ξεπέρασε τους εξήντα ασθενείς, από τους οποίους βρίσκουν κρεβάτι καθημερινά λιγότεροι από πέντε.

Το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο, αναμένεται κορύφωση της επιδημίας της γρίπης. Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του, με δεδομένο ότι το Υπουργείο Υγείας ,δεν μερίμνησε να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Μάλιστα έχει καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Σχολιάζοντας το θέμα ,ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, επισημαίνει τα εξής:
«Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά ,η αναμενόμενη επιδημία της γρίπης, βρίσκει ανέτοιμο το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας. Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας είχε αποτέλεσμα, η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια ,θλιβερό ρεκόρ ,στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ,μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Πότε έρχονται νέα φάρμακα στη χώρα μας για χρόνια νοσήματα! Όλες οι πληροφορίες

Σε αναμονή είναι εδώ και μήνες δεκάδες ασθενείς στη χώρα μας περιμένοντας να λάβουν νέες θεραπείες που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα οι νέες θεραπείες περνούν πλέον τη «βάσανο» της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία ολοκληρώνει τον έλεγχο για τη αποτελεσματικότητα των 10 πρώτων νέων φαρμάκων. H επιτροπή ενεργοποιήθηκε πριν λίγο καιρό έως ότου ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος φορέας αξιολόγησης (ΗΤΑ).

 

Μάλιστα ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr έχουν βρεθεί οι ξένοι επιστήμονες που θα κληθούν να συμβάλουν στη διαδικασία της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων οι οποίοι θα συνεργασθούν με το υπουργείο Υγείας έναντι αμοιβής.


Κλήσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες
Γι αυτό και τις επόμενες ημέρες οι φαρμακευτικές εταιρείες που αναμένουν την έγκριση τω φαρμάκων για τα οποία έχουν κάνει αίτηση, θα λάβουν κλήση από το υπουργείο Υγείας , όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις τιμές των νέων θεραπειών. Διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ: «Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα νέα φάρμακα μετά τον έλεγχο αποτελεσματικότητας!»

 

Τα νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά το πράσινο φως της επιτροπής αξιολόγησης είναι κυρίως για ογκολογικούς ασθενείς, για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, για νευρολογικές παθήσεις καθώς και για άλλα χρόνια νοσήματα.

Πόσα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα
Πάντως τα φάρμακα που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν.
Με βάση τα όσα μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς στο HealthReport.gr, το 2017 ήρθαν 37 νέα φάρμακα στη χώρα μας, ενώ το 2018 μόλις 17 νέα φάρμακα.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι την περσινή χρονιά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε πάνω από 70 δραστικές ουσίες που αφορούσαν φάρμακα ογκολογικά, νευρολογικά, αιματολογικά καθώς και φάρμακα για σπάνια νοσήματα. Άγνωστο παραμένει πόσα από αυτά και πότε θα έρθουν στην Ελλάδα, παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι θα επιδιώξει να επιταχύνει τις διαδικασίες.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στις 23 Φεβρουαρίου το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία

‘Έπειτα από αναμονή 1,5 χρόνου, η ΝΔ είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σχέδιο της για τον τομέα της Υγείας σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την «είδηση» έδωσε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος κ. Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας σήμερα το βράδυ στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία είναι το δεύτερο μετά από εκείνο της Παιδείας, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο.

Το σχέδιο διαμορφώθηκε υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη και του γραμματέα Προγράμματος, Γιώργου Στεργίου. Στη σύνταξή του συμμετείχαν εκτός του κ. Οικονόμου και του αναπληρωτή του κ. Ιάσωνα Φωτήλα, οι δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας, κ.κ. Πασχάλης Μπουχώρης και Βασίλης Κοντοζαμάνης, η αναπληρώτρια γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος, Βίκυ Λοΐζου, και ο γιατρός Κώστας Γρηγοράκος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη λειτουργία του ΕΣΥ ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα υγείας με 13 «μικρούς υπουργούς Υγείας», δηλαδή έναν για κάθε καλλικρατική περιφέρεια.

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, ακρογωνιαίος λίθος είναι ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού και η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι περιβόητες ΤΟΜΥ, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ν.Δ., θα καταργηθούν και θα ενσωματωθούν στα Κέντρα Υγείας.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Έλεγχοι για μικρόβια στο νερό νοσοκομείων, φυλακών, ξενοδοχείων και στρατοπέδων

Προσπάθειες μείωσης του κινδύνου από σοβαρές λοιμώξεις από ψευδομονάδα ή νόσο των λεγεωναρίων

Εντολή για παρακολούθηση της ποιότητας πόσιμου νερού στα δίκτυα ύδρευσης νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, οίκων ευγηρίας, τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, φυλακών και στρατοπέδων δίνει το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στην εγκύκλιο ο υπουργός ζητά την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σε θέματα παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από σοβαρές λοιμώξεις και επισημαίνει ότι

1. Για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης εφαρμόζεται η απόφαση Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322/6.9.2017 (ΦΕΚ 3282/Β/2017) που έχει εκδοθεί σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις των Οδηγιών 98/83/ΕΚ και 2015/1787/ΕΕ.

2. Εκεί καθορίζονται χημικές, φυσικές και μικροβιολογικές παράμετροι παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης καθώς και οι αντίστοιχες ανώτατες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις τους.

3. Στην ίδια απόφαση καθορίζονται οι μικροβιολογικές παράμετροι παρακολούθησης του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, ήτοι το E.coli και οι Εντερόκοκκοι, οι οποίες παρακολουθούνται από τους «υπεύθυνους ύδρευσης».

Με τη νέα απόφαση προβλέπονται ειδικά όρια για τα μικρόβια της ψευδομονάδας και της λεγιονέλλας που η πρώτη αφορά σοβαρή και ανθεκτική νοσοκομειακή λοίμωξη και η δεύτερη, επίσης σοβαρή λοίμωξη συνήθως αναπτύσσεται στις μονάδες κλιματισμού (χρειάζεται ζέστη και υγρασία).

Έτσι, ειδικά για τα δίκτυα ύδρευσης νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, οίκων ευγηρίας καθορίζονται σε μηδενική περιεκτικότητα για την ψευδομονάδα (0 cfu/100 mL ) και σε 1000 cfu/1L για την Legionella .

Σε ότι αφορά το νερό που κυκλοφορεί εντός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, φυλακών, στρατοπέδων καθορίζεται ανώτατο επιτρεπτό όριο για την Legionella τα 1000 cfu/1L.

Συχνότητα δειγματοληψίας

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, η ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας και αναλύσεων των παραπάνω αναφερόμενων παραμέτρων θα είναι μία ανά εξάμηνο (2 φορές ετησίως) και η ευθύνη για τη δειγματοληψία και ανάλυση θα είναι των «υπευθύνων» των κτιρίων». Οι «υπεύθυνοι των κτιρίων» είναι οι κατά το νόμο υπεύθυνοι λειτουργίας της εγκατάστασης ή / και του κτιρίου.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις διενεργούνται σε εργαστήρια που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές της αρχικής απόφασης.

Με δεδομένα τα παραπάνω, καλούνται οι ΥΠΕ για τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα κέντρα υγείας, οι περιφέρειες για τις ιδιωτικές κλινικές, το υπουργείο Εργασίας για τους οίκους ευγηρίας, το υπουργείο Τουρισμού για τις τουριστικές εγκαταστάσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις φυλακές και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα στρατόπεδα, να ενημερώσουν τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων.

Καταλήγοντας στην εγκύκλιο, σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγματοληψιών θα πρέπει να αποστέλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων για ενημέρωση.    

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Από την τσέπη τους πληρώνουν οι Ελληνες το 41% των δαπανών υγείας

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Σχεδόν κάθε μήνα, ένα ασθενής αυτοκτονεί σε κάποιο ελληνικό νοσοκομείο

Τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν αναφερθεί 44 αυτοκτονίες μέσα σε νοσοκομεία. Το 95% μπορούσε να αποτραπεί...

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κουκλάκη

Οι περιπτώσεις που περιγράφουν οι ψυχίατροι και ψυχολόγοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα - του μοναδικού φορέα που ασχολείται με την πρόληψη των αυτοκτονίων στη χώρα - είναι συγκλονιστικές ενώ αποδεικνύουν πως με απλές και ανέξοδες παρεμβάσεις, μπορούν να σωθούν δεκάδες ζωές. Δείχνουν, ακόμη, πως το ΕΣΥ δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση αυτοκτονικών ασθενών.

Οι ειδικοί της Κλίμακας περιγράφουν την περίπτωση μιας γυναίας από πόλη της Πελοποννήσου η οποία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τραυματίζοντας τον εαυτό της στη κοιλιά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και αφότου αποκαταστάθηκαν τα τραύματα, της δόθηκε εξιτήριο χωρίς ψυχιατρική εκτίμηση και χωρίς συστάσεις. Ύστερα από λίγες μέρες, η γύναικα έκανε νέα απόπειρα πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της! Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλεύθηκε με πολλαπλά κατάγματα και για δεύτερη φορά πήρε εξιτήριο χωρίς ψυχιατρική συμβουλή. Τελικά, οι συγγενείς της απευθύνθηκαν στην Κλίμακα, η οποία και ανέλαβε την περίπτωση.

Μια άλλη γυναίκα, 60 χρόνων, μεταφερθηκε πρόσφατα σε επαρχιακό νοσοκομείο, έχοντας προσπαθήσει, να κόψει τις φλέβες της. Μετά την βασική περιποίηση των τραυμάτων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και ελλείψει ψυχιατρικού προσωπικού αφέθηκε να επιστρέψει σπίτι της με μοναδική οδηγία, να απευθυνθεί σε ιδιώτη ψυχίατρο... Με το που επέστρεψε στο σπίτι της, μέσα στην ίδια μέρα, έκανε δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας!

Τα δυο περιστατικά δείχνουν την ανετοιμότητα του συστήματος απέναντι στη διαχείριση τέτοιων ασθενών, ενώ το ίδιο δείχνουν και τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες που συμβαίνουν εντός των νοσοκομειακών χώρων.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Κλίμακας - όπου λειτουργεί το παρατηρητήριο αυτοκτονιών - οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι αυτόχειρες είναι ψυχιατρικοί ασθενείς και πριν την αυτοκτονία είτε έχουν κάνει άλλη απόπειρα είτε έχουν αναζητήσει ιατρική βοήθεια για άλλους λόγους.

Αυτό, εξηγούν οι ψυχίατροι, σημαίνει οτι ο αυτοκτονικός κίνδυνος μπορεί να διαγνωστεί - με 3 ή 4 απλές ερωτήσεις τις οποίες γνωρίζει ακόμη και ο ειδικευόμενος γιατρός - και άρα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την παρακολούθηση και προστασία αυτών των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Το πρώτο, και απλούστατο μέτρο, είναι να νοσηλεύονται σε ισόγειο θάλαμο. Στο 80% των ενδονοσοκομειακών αυτοκτονιών, οι ασθενείς έπεσαν από κάποιο όροφο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «ακόμη και οι πρωτοετείς της ιατρικής ξέρουν πως μετά από μια απόπειρα, ο αυτοκτονικός κίνδυνος παραμένει υψηλός για μεγάλο διάστημα, με ή χωρίς την κατάλληλη θεραπεία». Επομένως, ένας ασθενής που νοσηλεύεται ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και σε 24ωρη βάση, οι γιατροί να προβλέπουν τον αυτοκτονικό κίνδυνο και οι συγγενείς να λαμβάνουν ειδικές οδηγίες για τη φροντίδα του ασθενή.

Στην ανάλυση των 44 αυτοκτονιών που καταγράφηκαν από 2014 ως και το τέλος του 2018 στα ελληνικά νοσοκομεία, οι ειδικοί της Κλίμακας διαπίστωσαν πως επρόκειτο για ασθενείς 30 - 70 ετών, κατά 90% άνδρες. Κατά πλεινότητα, οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε γενικά νοσοκομεία και σε διάφορες κλινικές, πλην ψυχιατρικών.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει επανειλημμένα προτείνει απλές αλλά απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι αυτοκτονίες εντός μονάδων υγείας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι δεν έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Στην Κλιμάκα λειτουργεί η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 στην οποία απαντούν εξειδικευμένοι ψυχίατροι και ψυχολόγοι, που δίνουν σαφείς οδηγίες και συμβουλές σε ασθενείς και συγγενείς ασθενών.  

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Ακόμη υπό... κατασκευή η ηλεκτρονική εφαρμογή γνωμάτευσης για ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων

Ο ΕΟΠΥΥ εισάγει νέο έντυπο για τις γνωματεύσεις, ωσότου είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τι θα ισχύει από 1ης Φεβρουαρίου.

Με βάση το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), οι γνωματεύσεις για μια σειρά από ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας στο σύστημα e-ΔΑΠΥ.

Ωστόσο, η πλατφόρμα αυτή δεν είναι ακόμη έτοιμη και όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ δεν θα είναι έτοιμη ούτε τον ερχόμενο μήνα. Προς το παρόν, είναι έτοιμο μόνο το σχετικό έντυπο, το οποίο αργότερα θα λάβει ηλεκτρονική μορφή.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, από 1ης Φεβρουαρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της ειδικής πλατφόρμας, όλοι οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να «κατεβάζουν» το «Πρότυπο Ιατρικής Γνωμάτευσης Ειδικών Θεραπειών» και να το συμπληρώνουν με τον... παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή χειρόγραφα ώστε να δρομολογείται η αποζημίωση των θεραπειών.

Για τα παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, φυσικοθεραπεία ή ειδική διαπαιδαγώγηγη γνωματεύουν γιατροί ορισμένων ειδικοτήτων, από δημόσιο ή στρατιωτικό νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας καθώς και ιδιώτες γιατρούς, πιστοποιημένους στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Οι θεραπείες αυτές μπορούν να παραταθούν και σε ασθενείς από 18 εως 21 ετών, με σοβαρά κινητικά, νοητικά και άλλα προβλήματα. Μετά την ηλικία των 21, ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει για ειδικές θεραπείες ενηλίκων.

Αν ο μικρός ασθενής χρειάζεται θεραπεία που δεν περιλαμβάνεται στις προβλεπόμενες από τον ΕΚΠΥ κατηγορίες, μπορεί να κατατεθεί σχετικό αίτημα για καθ' υπέρβαση έγκριση.

Ισχύουν, βέβαια, και περιορισμοί ως προς τον μηναίο αριθμό θεραπειών και ανάλογα με το είδος και το συνδυασμό τους.

Αναλυτικές οδηγίες εδώ 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Με Novartis, διαφθορά στην Υγεία και προσλήψεις η κυβέρνηση προς τις εκλογές! Όλη η επιχειρηματολογία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Το «χαρτί» της διαφθοράς και ιδιαίτερα την υπόθεση Novartis αναμένεται να αξιοποιήσει δεόντως η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.
Τα στελέχη άλλωστε τόσο της Κουμουνδούρου όσο και του Μαξίμου, όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr, θεωρούν ότι οι υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς περνούν στον κόσμο, έστω κι αν κάποιες φορές κουράζει η συνεχής αναφορά.

 

Η «γραμμή» που υπάρχει σε όλα τα στελέχη είναι να αξιοποιείται η θεματολογία που σχετίζεται με τη Novartis αλλά και με άλλες υποθέσεις διαφθοράς ώστε να επιβεβαιώνεται και το διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ περί κάθαρσης στον τόπο.

Ταυτόχρονα όμως έχει ξεκινήσει για τα καλά και η επιχείρηση…εγκαινίων. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Παρασκήνια: «Επιχείρηση»…εγκαίνια σε ΤΟΜΥ πριν τις εκλογές!»

Δε θεωρείται τυχαίο πάντως ότι τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής Παύλος Πολάκης το τελευταίο διάστημα στις δημόσιες ομιλίες τους κάνουν…απολογισμούς του έργου τους, περιγράφοντας όσα έκαναν τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, εκτός από τη διαφθορά στο φάρμακο που θα επικαλούνται όλα τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, θα επιχειρηθεί, λένε πηγές του HealthReport.gr, να υπερτονισθεί και το θέμα της στήριξης των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΣΥ κάτι που θα γίνει με την υπόσχεση προσλήψεων το επόμενο διάστημα.

 

Μέχρι στιγμής πάντως είναι άγνωστο πότε θα εμφανισθούν στα δημόσια νοσοκομεία οι περιβόητες μόνιμες προσλήψεις γιατρών αφού υποτίθεται ότι οι διαδικασίες ξεκινούν τώρα. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Έρχονται προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ λίγο πριν τις εκλογές! Πόσες σχεδιάζονται»

Προς ώρας πάντως αυτό που θεωρείται δεδομένο από την κυβέρνηση, αλλά είναι άγνωστο εάν ο χρόνος των εκλογών θα το επιτρέψει, είναι ότι θα γίνουν κοντά στις 2500 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία εντός του 2019.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ