"Βροχή" οι καταγγελίες για τη διαχείριση ζητημάτων δημόσιας υγείας μετά τις πυρκαγιές

Share

Λάθη και παραλείψεις "χρεώνουν" στις αρμόδιες αρχές Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΠΟΕΔΗΝ και νοσοκομειακοί γιατροί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ζητημάτων που ακολούθησαν τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Δεκάδες είναι τα ερωτήματα, αλλά και οι καταγγελίες εκ μέρους γιατρών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία σχετικά με τη διαχείριση των αρμόδιων αρχών μετά το ξέσπασμα των φονικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου, στην Αττική.

Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για λανθασμένους χειρισμούς και παραλείψεις σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το σβήσιμο των μετώπων, αναφέροντας μάλιστα πως όσο περνούν οι μέρες τόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες από τα μέλη του "για απαράδεκτα λάθη στους χειρισμούς που συνετέλεσαν στην έκταση που έλαβε η τραγωδία".

Παράλληλα, ο Σύλλογος θέτει, μεταξύ άλλων, τα εξής ερωτήματα:

1.Γιατί δεν λειτουργούσε το Κέντρο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς; Ποιός αποφάσισε τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του, στις 12 Ιουλίου 2018 , μετά από 14 χρόνια λειτουργίας και πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν κονδύλια, για να πληρωθούν οι εφημερίες των υπαλλήλων, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο, και την ίδια ώρα να εξασφαλίζονται χρήματα, για τους μισθούς του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μέχρι το 2017 ήταν θέσεις άμισθες;

2. Έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετρήσεις του αέρα, για την αιθαλομίχλη και τον καπνό και ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λάβουν; Γιατί το Υπουργείο Υγείας έβγαλε οδηγίες 9 ημέρες μετά την πυρκαγιά, στις 31 Ιουλίου 2018, αφήνοντας τους κατοίκους των περιοχών και τους εθελοντές εκτεθειμένους σε κινδύνους κατά τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα;

3. Έγιναν δειγματοληψίες νερού, στην περιοχή μετά την αποκατάσταση των αγωγών και των δικτύων ύδρευσης; Να δοθούν στη δημοσιότητα, τα στοιχεία από τις μετρήσεις καταλληλότητας.

ΠΟΕΔΗΝ

Αμετακίνητοι στις καταγγελίες τους σχετικά με την ώρα που μεταφέρθηκε ο πρώτος νεκρός στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο παραμένουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, μία μέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, στην οποία γίνεται λόγος για "ανυπόστατες δηλώσεις" και για "υποβολιμιαίες και συκοφαντικές" αναφορές περί δήθεν παραποίησης στοιχείων και "μαγειρέματα" στις καταγραφές των προσερχομένων το βράδυ των πυρκαγιών.

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ στη δική της, χθεσινή, ανακοίνωση υποστηρίζει πως "παραπλανούν δίνοντας στην δημοσιότητα την ώρα της καταγραφής από το Νοσοκομείο του πρώτου νεκρού και παραλείπουν την ώρα της παραλαβής από το ΕΚΑΒ. Θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό και την δικαιοσύνη". Αναφέρουν, δε, πως στη διάθεση του Εισαγγελέα βρίσκεται και σχετική φωτογραφία που αποδεικνύει τα όσα υποστηρίζουν απέναντι στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

"Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του Διοικητή του Σισμανογλείου Νοσοκομείου που δεν θυμάται την ώρα που έφθασε ο πρώτος νεκρός αγνώστων στοιχείων στο Νοσοκομείο από τις φωτιές, αν και μεσολάβησαν μόνο λίγες ημέρες από την τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Ανακοινώνουμε ότι διαθέτουμε φωτογραφία με τον πρώτο νεκρό που μεταφέρθηκε και βρισκόταν εκείνη την τραγική νύκτα σε θάλαμο των ΤΕΠ του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Η ώρα της φωτογραφίας είναι 23:03. Την φωτογραφία θα την καταθέσουμε στον Εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση εφόσον μας καλέσει" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

Γιατροί και υγειονομικοί επισημαίνουν πως δέκα μέρες μετά τις πυρκαγιές πρέπει να αναδειχτούν θέματα που προέκυψαν, ώστε το σύστημα περίθαλψης να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τυχόν παρόμοια μελλοντικά δραματικά συμβάντα.

Όπως αναφέρουν μπορεί μεν η διαχείριση της κρίσης από το Υπουργείο Υγείας να ήταν αποτελεσματικότερη συγκριτικά με τα Υπουργεία Προστασίας Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, αλλά και τη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο " για άλλη μια φορά αναδείχτηκε το θέμα της ύπαρξης ταυτόχρονα δύο διαφορετικών συντονιστικών κέντρων (κέντρο του ΕΚΑΒ και κέντρο του ΕΚΕΠΥ)".

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή αναφέρει χαρακτηριστικά: "Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό πως η Επείγουσα Ιατρική «επί τόπου» στα συμβάντα – στις προσκομιδές – στις διακομιδές είναι ζωτική ανάγκη. Επειγόντως η ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχωθεί με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ο αριθμός «80» τον οποίο παραδέχεται η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας ως αναγκαίο είναι απελπιστικά μικρός και πολύ πίσω από τις ανάγκες) ώστε σε τέτοιες αλλά και άλλες καταστάσεις να μην προστρέχει ασθενοφόρο όχημα μόνο με οδηγό και διασώστη, χωρίς γιατρό".

Επισημαίνεται επίσης πως στα νοσοκομεία η υποστελέχωση αναδείχτηκε από την επόμενη μέρα σε όλο της το μεγαλείο, όσον αφορά τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας, οι οποίες δεν διέθεταν καν το αναγκαίο αριθμητικά προσωπικό και τις συνοδές αναγκαίες υποδομές.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την νοσοκομειακή περίθαλψη των εγκαυματιών, σύμφωνα με την Κίνηση, το μείζον θέμα που αναδεικνύεται είναι αυτό των ΜΕΘ. Κι αυτό γιατί μπορεί αυτή τη στιμή μεν να λειτουργούν συνολικά 565 σε όλη τη χώρα, ωστόσο αν υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό θα μπορούσαν άμεσα να λειτουργήσουν τουλάχιστον άλλες 100 κλίνες. Έτσι, εκ των πραγμάτων κλίνες ΜΑΦ χρησιμοποιούνται και αυτές ως ΜΕΘ με αποτέλεσμα πρακτικά να μην υπάρχουν κλίνες ΜΑΦ και σε μερικές περιπτώσεις να μην υπάρχουν καν κλίνες Μετεγχειρητικής Ανάνηψης όπως είχε γίνει πρόσφατα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ "Βροχή" οι καταγγελίες για τη διαχείριση ζητημάτων δημόσιας υγείας μετά τις πυρκαγιές