«Θολό» κι ανεπαρκές το θεσμικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς των μαθητών

Share

Ελλείψεις κι ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς που απαιτείται να κάνουν τα παιδιά ώστε να εγγραφούν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, εντοπίζουν οι παιδίατροι, την ώρα που η χώρα βιώνει παρατεταμένη επιδημία ιλαράς.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. Περαιτέρω, σε συμπληρωματική ανακοίνωση, αναφέρεται πως είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

«Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους» υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, διευκρινίζοντας πως «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης».

Η διατύπωση αυτή, βέβαια, όπως και η διευκρίνιση επ’ αυτής, επαναλαμβάνονται αυτούσια σε εγκυκλίους τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και του Υγείας ήδη από το 2008.

 

Όπως ορθά παρατηρούν οι παιδίατροι, πουθενά δεν ορίζεται ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν. Πρακτικά, δηλαδή, είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια είτε όχι, δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους. Έτσι, η διάταξη αυτοαναιρείται ακυρώνοντας το νόμο στο σημείο αυτό.

«Η διευκρινιστική επιστολή κρίνεται ανεπαρκής και μη ανταποκρινόμενη στις παρούσες συνθήκες, καθώς αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων» αναφέρει σχετικά ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας (ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ). Υπενθυμίζει, μάλιστα, τα σχεδόν 3.500 κρούσματα της ιλαράς με πολλές και σοβαρές μη αναστρέψιμες επιπλοκές και 4 τους θανάτους από τη νόσο, καθώς και τη σποραδική εμφάνιση στη χώρα κι άλλων θανατηφόρων νοσημάτων που καλύπτονται με εμβολιασμό.

Επιπλέον, οι παιδίατροι θεωρούν αδιανόητη την προτροπή του υπουργείου σε όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους να ζητήσουν βεβαίωση αντένδειξης από γιατρό.

«Ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες)» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ. Εξάλλου, συμπληρώνει, οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό.

Για τους τον κ. Νταλούκα, εντέλει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διευκρινιστική επιστολή προκαλεί σύγχυση ενώ αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ ζητά από το ΓΓ Δημόσιας Υγείας:

Την άμεση κατάργηση της αμφισβητούμενης διευκρινιστικής απάντησης.
Τη δημόσια τοποθέτηση για το θέμα και ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Την τροποποίηση του νόμου έτσι ώστε να προβλέπει επακόλουθα στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θα θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την δημόσια υγεία και τα υπόλοιπα παιδιά.
«Το δικαίωμα αυτών που δεν επιθυμούν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους ή να εμβολιάζονται οι ίδιοι είναι σεβαστό αλλά υπό κρίση. Εμείς ως παιδίατροι πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα των λίγων αυτών ομάδων να βάζει σε κίνδυνο όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως αυτό συνέβη στην πρόσφατη επιδημία της ιλαράς.Το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία δεν προστατεύεται και η γονεϊκότητα παραβιάζεται όταν γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο, έχουν προβλέψει και νομοθετήσει μέτρα για τις περιπτώσεις αυτές» καταλήγει το υπόμνημα των παιδιάτρων.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ «Θολό» κι ανεπαρκές το θεσμικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς των μαθητών