Νίκος Βέττας στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ: Ένας στους πέντε δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία

Share

Οι μακροχρόνια άνεργοι αποσυνδέονται από την υπόλοιπη κοινωνία, είπε ο ομιλητής, αναφερόμενος στα προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Νίκος Βέττας στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ: Ένας στους πέντε δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία
“Το ένα πέμπτο του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση ούτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι μακροχρόνια άνεργοι αποσυνδέονται από την υπόλοιπη κοινωνία”...

Με τον ανατριχιαστικό αυτό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση της Υγείας ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής Νίκος Βέττας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε δείπνο εργασίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου, με θέμα “Το φάρμακο στη μεταμνημονιακή εποχή: με επίκεντρο τον Ασθενή και όραμα την Ανάπτυξη”.

Επιχειρώντας να περιγράψει το γενικό οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Βέττας (φωτογραφία πάνω) ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Η οικονομία έχει ισορροπήσει μετά από την ύφεση και αποφεύχθηκε η πλήρης κατάρρευση. Ο τρόπος που προσαρμοστήκαμε δεν ήρθε μέσω αλλαγών, αλλά με υποχώρηση. Επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν, αλλά μικρότεροι”...

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σημαντικές ήταν οι επιπτώσεις και στην Υγεία, καθώς βρισκόμαστε πλέον στην χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη σε χρηματοδότηση. Στον τομέα της Υγείας – είπε – η προσαρμογή έγινε μέσω ύφεσης και οριζόντια.

Αναφερόμενος στη δημόσια δαπάνη Υγείας, τόνισε πως “έχει καταρρεύσει” και υπολείπεται σημαντικά των χωρών του ευρωπαϊκού “Νότου”.

Φάρμακο


Ο ομιλητής έδωσε έμφαση στον τομέα του Φαρμάκου, λέγοντας πως μπόρεσε να κρατηθεί στα χρόνια της κρίσης, εμφανίζοντας μάλιστα μεγαλύτερη απασχόληση σε σύγκριση με το 2009.

Παρέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά ανήλθε πέρυσι στο 33,7%, έναντι 52,7% της Ιρλανδίας, 51,8% της Ισπανίας και 50,3% της Πορτογαλίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση των κλινικών δοκιμών, λέγοντας πως κάθε νέα δοκιμή οδηγεί σε συνολική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 580.000 ευρώ, δημιουργεί 13 νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου κατά 105.000 ευρώ.

Κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ επενδύσεων σε νέες κλινικές μελέτες οδηγεί σε συνολική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,96 εκατομμύριο ευρώ, δημιουργεί 44 νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου κατά 356.000 ευρώ.

 

Ανάπτυξη
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε πως ο τομέας του Φαρμάκου μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου (φωτογραφία πάνω) είπε πως η δαπάνη φαρμάκου έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2009, με τη δημόσια συμμετοχή να έχει υποχωρήσει κατά 38,2%, έναντι μείωσης μόλις 4% στον ευρωπαϊκό “Νότο” και αύξησης στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις της Φαρμακοβιομηχανίας, είπε πως ανέρχονται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ: “Η Πολιτεία βρήκε έναν νέο χρηματοδότη του συστήματος: τους παρόχους”...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, ο υποχρεωτικός μηχανισμός επιστροφών (clawback) έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είναι στην Ελλάδα κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Πρέσβης
Στο θέμα του clawback αναφέρθηκε και ο Δανός πρέσβης της Δανίας Klavs A. Holm (φωτογραφία πανω), ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

Ο κ. Holm είπε – μεταξύ άλλων – πως η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να αποκτήσει μία οικονομία “πρώτης γραμμής”, μετά την μνημονιακή εποχή, με ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

Ο ομιλητής υπογράμμισε την επίπτωση του Δημογραφικού στις δαπάνες Υγείας, λέγοντας πως η γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνει όλους τους δείκτες κόστους.,

 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Νίκος Βέττας στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ: Ένας στους πέντε δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία