Το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για το ζήτημα των εμβολίων

Share

Θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής, έχοντας τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα στο επίκεντρο, είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η χώρα μας έχει πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας της «Βαλέττα» και όπως αποκάλυψε ο Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξή του στο Politico, απέστειλε θετική απαντητική επιστολή στην πρωτοβουλία της Ιταλίδας Υπουργού, να τεθεί στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το θέμα της δυνατότητας διαμοιρασμού «εμπιστευτικών» πληροφοριών για τις τιμές των φαρμάκων, ανάμεσα σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Zougla.gr

Η διασφάλιση της πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα είναι μία πλευρά του ζητήματος της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Μια άλλη, εξίσου σημαντική είναι η πρόληψη, για την οποία όμως δεν δείχνει την ίδια προσοχή το υπουργείο Υγείας. Θεωρεί παγιωμένη την ένταξη των εμβολίων στη φαρμακευτική δαπάνη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πρωτοτυπία της χώρας μας η οποία εισήχθη τα χρόνια των μνημονίων.

Για τις ευρωπαϊκές χώρες, τα εμβόλια αποτελούν μέρος των δαπανών πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ εντάσσουν τη δαπάνη των εμβολίων στην Πρόληψη των μεταδοτικών Νοσημάτων (HC6.3 Prevention of communicable diseases) και στα Προγράμματα Ανοσοποίησης (HC6.2 Immunisation Programs). Τα εμβόλια αποτελούν πρόληψη και όχι θεραπεία νόσου, άρα δεν εμπίπτουν στην έννοια της φαρμακευτικής περίθαλψης και δαπάνης, η οποία είναι η χρήση και η δαπάνη φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία νόσων και επιπλοκών αυτών.

Στα χαρτιά, τη διάκριση αυτή ακολουθεί και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, όπου η πρόληψη και προαγωγή υγείας, επομένως και οι εμβολιασμοί, είναι ξεχωριστή παροχή από τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Όταν όμως, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν στην κυβέρνηση να διορθώσει αυτήν την παρατυπία που έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην επάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης και στη δημιουργία των υπερβάσεων, το υπουργείο Υγείας σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τα στελέχη του δηλώνουν αδυναμία να βρουν κωδικούς κατάλληλους, εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης, για να εντάξουν το κόστος των εμβολίων.

Γιατί δεν ζητούν, όμως, τεχνογνωσία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το εφαρμόζουν εδώ και καιρό, αφού υπάρχει ήδη θεμελιωμένη σχέση και συνεννόηση για τη φαρμακευτική καινοτομία; Ή γιατί δεν απευθύνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο επικαλούνται σε μία σειρά από θέματα; Ειδικά, αφού λειτουργεί και γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα, η ίδρυση του οποίου συνοδεύτηκε από «τυμπανοκρουσίες».

Το ζήτημα είναι κρίσιμο και πρέπει να λυθεί, γιατί χωρίς ανεξάρτητη χρηματοδότηση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης. Άλλωστε, υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κονδύλια στους λογαριασμούς της πρόνοιας, όπως και στο υπερπλεόνασμα, το οποίο αντί να εξανεμιστεί για προεκλογικούς σκοπούς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πραγματικά υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για το ζήτημα των εμβολίων