ΕΛΛΟΚ: Κίνδυνοι από το πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις

Share

Συντάκτης: Virus

Νέος Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς προέκυψε, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, εξαιτίας της απόφαση του ΕΟΠΥΥ να θέσει μηνιαίο πλαφόν ανά μηχάνημα, στις απεικονιστικές εξετάσεις (Αξονικές, Μαγνητικές, Μαστογραφίες), που εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Στόχος είναι η μείωση της δαπάνης αλλά «πετώντας για ακόμη μία φορά το μπαλάκι στους ασθενείς», σημειώνει η ΕΛΛΟΚ.

Συμφωνώντας με την αναγκαιότητα εξορθολογισμού στο τομέα των απεικονιστικών εξετάσεων, η ΕΛΛΟΚ εξηγεί ότι με αυτό τον τρόπο που επιχειρείται η περικοπή των δαπανών, ο οργανισμός «μετακυλύει ξεκάθαρα» αυτήν «στον αδύναμο κρίκο του συστήματος, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους».

Γι’ αυτό και πολλούς άλλους κινδύνους που παραθέτει παρακάτω καλεί τον ΕΟΠΥΥ να ανακαλέσει την απόφασή του.

Απαραίτητα μέτρα

Μια τέτοια προσπάθεια σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί με συγκεκριμένα βήματα όπως είναι η εφαρμογή των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η μέριμνα για την λειτουργία του εξοπλισμού που υφίσταται στις δημόσιες δομές, ο οποίος σήμερα υπολειτουργεί, (αύξηση ωραρίου λειτουργίας) αλλά και η αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού με σύγχρονη τεχνολογία.
Κίνδυνοι για τον ασθενή

«SOS» εκπέμπει η ΕΛΛΟΚ, αφού το νέο σύστημα των περιορισμών που εισάγει ο ΕΟΠΥΥ, όπως υποστηρίζει «εκθέτει τους ασθενείς σε μία σειρά κινδύνων, για τους οποίους δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα».

Συγκεκριμένα, εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διάκριση του επείγοντος περιστατικού, από εκείνα που μπορούν να προγραμματιστούν αρκετά νωρίτερα, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τη ζωή των ασθενών.

Επίσης, η ΕΛΛΟΚ ισχυρίζεται ότι «επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς, καθώς με το νέο μέτρο δε θα περιοριστεί η συνολική δαπάνη, αλλά μόνο η δημόσια δαπάνη, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Απόφαση στο πόδι

Ακόμη, δεν έχει διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας, μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι ασθενείς θα μπορούν να ελέγχουν τόσο την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ραντεβού σε πραγματικό χρόνο, όσο και την πληρότητα των διαγνωστικών κέντρων.

«Με την ισχύουσα διάταξη, το κάθε διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να εφαρμόζει την πολιτική του κατά το δοκούν, γεγονός που θα οδηγήσει στην εμφάνιση κερδοσκοπικών φαινομένων (Στο παρελθόν υπήρξε έντονο το ίδιο φαινόμενο όταν είχαν τεθεί τα όρια στις ιατρικές επισκέψεις των συμβεβλημένων ιατρών)» καταγγέλλει η ΕΛΛΟΚ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συρρικνώνεται ο αριθμός των ασθενών που θα μπορούν να επιλέξουν τα διαγνωστικά κέντρα με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και καλύτερες διαγνωστικές δυνατότητες, εξασφαλίζοντας καλύτερες υπηρεσίες, με μειωμένη έκθεση σε ακτινοβολία, σε σχέση με αυτά που διαθέτουν παλαιότερο ή ανασκευασμένο εξοπλισμό.

Επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης

Μεταξύ άλλων, διευρύνεται η ανισότητα μεταξύ των ληπτών υπηρεσιών υγείας, καθώς θα διενεργούνται οι ιατρικές πράξεις σε καθορισμένο χρόνο, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των πολιτών να τις πραγματοποιήσουν .

Σαφώς για τα διαγνωστικά κέντρα «λειτουργεί ως αντικίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς δεν αναγνωρίζεται η αξία της ποιότητας και δεν επιβραβεύεται η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους ασθενείς».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ζητά από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο μέτρο, αναλογιζόμενη τις κοινωνικές διαστάσεις των επιλογών της. Ταυτόχρονα να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή χρήση των υπηρεσιών υγείας καθώς και την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΟΚ: Κίνδυνοι από το πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις