Έρχονται άμεσα οι αλλαγές για τις ακτινοθεραπείες! Όλα τα αγκάθια

Share

Δήμητρα Ευθυμιάδου
 

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζονται στο υπουργείο Υγείας οι αλλαγές στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση στόχος είναι να ενεργοποιηθεί και η δεύτερη βάρδια το απόγευμα στο ΕΣΥ προκειμένου να μειωθεί σε έναν βαθμό η λίστα αναμονής που υπάρχει για τους ογκολογικούς ασθενείς προκειμένου να κάνουν μία ακτινοθεραπεία.

Διαβάστε ΕΔΩ πόσο είναι η αναμονή: «Στην αναμονή για μήνες οι καρκινοπαθείς για μια ακτινοθεραπεία! Τι καταγγέλλει ο ΙΣΑ»

 

Ωστόσο φαίνεται ότι το να λειτουργήσουν και τα απόγευμα τα τμήματα για ακτινοθεραπείες δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού απαιτείται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο.
Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ελλείψεων, προκειμένου οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού αλλά και οι προσλήψεις να τεθούν σε προτεραιότητα.


Το πρόβλημα πάντως δεν φαίνεται να εστιάζεται στον αριθμό των μηχανημάτων καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα με νέα συστήματα για ακτινοθεραπείες με χορηγίες από ιδρύματα όπως του Σταύρος Νιάρχος.

Ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα με ΦΠΑ

Όμως ο εξοπλισμός και πάλι δεν επαρκεί γι αυτό και οι ασθενείς προστρέχουν στον ιδιωτικό τομέα όπου όμως είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους για την ιατρική αμοιβή, ανεξάρτητα από τα ποσά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους είναι περισσότερα και εξαιτίας του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται οι ακτινοθεραπείες στις ιδιωτικές κλινικές.


Το τραγελαφικό είναι ότι στις ιδιωτικές κλινικές οι ακτινοθεραπείες επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, κάτι που πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς, όταν στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεν υπάρχει καθόλου ΦΠΑ όπως και στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (θεωρούνται ΠΦΥ).

Πάντως η κυβέρνηση μελετά ακόμη το θέμα των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για τη αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που ισχύει σήμερα όπου ο ασθενής πληρώνει συμμετοχή από την τσέπη του, αφού η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Έρχονται άμεσα οι αλλαγές για τις ακτινοθεραπείες! Όλα τα αγκάθια