ΒΟΥΛΗ

Κέλλας: Μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας σε παιδιά με αυτισμό

Κέλλας: Μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας σε παιδιά με αυτισμό

Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας κκ. Έφη Αχτσιόγλου και Ανδρέα Ξανθό, παρεμβαίνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, στο υπόμνημα της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος “για ανάκληση και αναθεώρηση της υποβάθμισης των Επιδομάτων Αναπηρίας των Παιδιών με Αυτισμό”.

Στην ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού, επισημαίνεται πως “με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση, στο Ν.4512/2018 έχουν συμπεριληφθεί δυο Υπουργικές Αποφάσεις (Φ.80000/45219/1864-ΦΕΚ Β’ 4591/27-12-2017 και Φ.80000/οικ.2/ 1 – ΦΕΚ Β’7), με τις οποίες ουσιαστικά υποβαθμίστηκε το ποσοστό αναπηρίας του αυτισμού - που είχε καθιερωθεί το 2012 - κάτω από 67%”.

Σημειώνεται ακόμη, ότι “ορίζονται πλέον ως παράγοντες προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας, η νοημοσύνη, η λειτουργικότητα και ο αναπροσδιορισμός με την ενηλικίωση”, τη στιγμή, που όπως αναφέρεται και στο σχετικό υπόμνημα της ΕΟΔΑΦ “οι Υπουργικές αποφάσεις βασίζονται σε αυθαίρετες μελέτες και εκτιμήσεις”.

Στο ίδιο υπόμνημα τονίζεται πως “η νοημοσύνη, η λειτουργικότητα και ο αναπροσδιορισμός με την ενηλικίωση δεν έχουν καμία σχέση με το ποσοστό αναπηρίας του Αυτισμού, αφού ο αυτισμός λόγω της ιδιαιτερότητάς του, δεν μπορεί να μετρηθεί με βεβαιότητα, παρά μόνο να εκτιμηθεί στο τέλος της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής από τα αποτελέσματα”.

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, υποβάλλει στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Είναι στις προθέσεις σας να αναθεωρήσετε τις Υπουργικές αποφάσεις, με επαναφορά του προηγούμενου ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας για όλα τα άτομα του Αυτιστικού φάσματος στο 67% και άνω και εφ’ όρου ζωής;

2. Είναι στις προθέσεις σας, στο ποσοστό αναπηρίας κάθε παιδιού να προστίθεται τυχόν συννοσηρότητες νοητικής υστέρησης, κινητικών δυσκολιών κλπ, προσαυξάνοντας ανάλογα το συνολικό ποσοστό αναπηρίας;

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Βουλή: Με 154 «ναι» ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Με 154 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και της ανεξάρτητης (πρώην Ενωση Κεντρώων) Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία με δήλωσή της ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

kathimerini.gr

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δήλωσε πως καταψηφίζει το άρθρο 377 που αφορά τα καζίνο, ωστόσο η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε, καθώς η εν λόγω διάταξη δεν είχε μπει σε διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

- η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα

- το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»

- το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»

- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

- Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες

- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισε «ναι» σε όλα

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και Αννα Μισέλ - Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Τσίπρας: Κλείνει ενας μεγάλος και δύσκολος κύκλος

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

«Ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει». «Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».

Σχετικά με τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σημείωσε ότι 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί. «Για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου είχε προχωρήσει, από το βήμα της Βουλής σε νέες διαβεβαιώσεις για την αναπλήρωση των επιδοματικών απωλειών που θα υποστούν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι εντός του 2018.

Μητσοτάκης: Eχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας

Λαμβάνοντας τον λόγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε, όπως αναμενόταν, δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας.

Προκαλείτε μεγάλη βλάβη στην οικονομία, ενώ νομοθετείτε διατάξεις που ούτε εσείς δεν συμφωνείτε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αρνούμενος κατηγορηματικά την κυβερνητική ρητορική περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. «Εσείς ως έξαλλη αντιπολίτευση απειλούσατε επενδυτές και βάζατε φωτιά στο οικονομικό κλίμα. Εμείς σήμερα καλούμε τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην πατρίδα μας. Να δουν πίσω από την ασυναρτησία και τη θολούρα της σημερινής κυβέρνησης τις πραγματικές προοπτικές της χώρας», υπογράμμισε ακόμη. Αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο μείζον θέμα των τρίτεκνων και πολυτέκνων, σχολίαζοντας πως η κυβέρνηση αφαιρεί 48 εκ. συνολικό επίδομα από 67.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, την ώρα που πανηγυρίζει για το υπερπλεόνασμα.

Ακόμη, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, επανέλαβε ότι θέση της ΝΔ είναι η γραμμή του Βουκουρεστίου, ενώ τόνισε πως ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται δικαιολογημένα την κυβέρνηση.

Αντιπαράθεση Μπακογιάννη - Σταθάκη

Εντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Σταθάκη, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα χρέη στο Δημόσιο.

Ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε με το «νόμο Σταθάκη» δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες -για τα στεγαστικά δάνεια- αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν η βουλευτής της ΝΔ, έθεσε ζήτημα σχετικά με τις κατασχέσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο.

«Δεν ξέρω αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα με τις κατασχέσεις. Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με κατασχέσεις άνω των 500 ευρώ, δηλαδή ότι για 500 ευρώ μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε κατάσχεση, είναι κάτι τερατώδες» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Σήμερα ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Αντιπολίτευση να «ξεσπαθώνουν»

apergia-wp1

Χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αναβολές και καθυστερήσεις στις πτήσεις στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", χωρίς δικηγόρους, με τρεις πορείες στην Αθήνα, αλλά και 3ωρη στάση των εργαζομένων στα νοσοκομεία την οποία εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ 12-15 μμ, συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου. Για τους φαρμακοποιούς πάντως, υπήρξε μια κάποια βελτίωση...
Όλοι χάνουν αλλά οι φαρμακοποιοί φαίνεται ότι κάτι κατάφεραν την τελευταία στιγμή σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου στα καταστήματά τους. Όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ξανθός, από την πλήρη απελευθέρωση εξαιρείται η ημέρα Κυριακή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η διανυκτέρευση φαρμακείου θα ξεκινά στις 9 το βράδυ αντί για τις 8.

Οι υπόλοιποι που θίγονται πάντως δεν είδαν καμία νομοτεχνική βελτίωση στις διατάξεις που τους αφορούν...

Οι τρίτεκνοι αναμένεται να χάσουν ως και 1.500 ευρώ ετησίως γεγονός που θα πυροδοτήσει σήμερα αντιδράσεις εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ. Έντονες είναι όμως οι αντιδράσεις και για το άρθρο που επιφέρει αλλαγές στο δικαίωμα της απεργίας.

Το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των υπόλοιπων σωματείων να ετοιμάζουν σήμερα πολλά και διάφορα...

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της Συνομοσπονδίας επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του» ενώ όπως είπε προχωρά σε αντισυνταγματικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία. «Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να σταθεί στη λογική. Διαγκωνίζονται ποια από τις δύο θα φέρει τη χειρότερη διάταξη» κατέληξε.

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο Ιωάννης Παϊδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, είπε ότι "είναι αδιανόητο ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να μην μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία, αλλά να μπαίνει η δαμόκλειος σπάθη του 50+1 των οικονομικά ενήμερων εργαζομένων».

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Τι αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στην Υγεία;

Ρυθμίσεις για τα φαρμακεία αλλά και για την αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων με αξονικούς τομογράφους και άλλα μηχανήματα που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες καθώς και την «ενεργοποίηση» της Επιτροπής Αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων για την εισαγωγή τους στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ σκευάσματα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπει :

Για τα φαρμακεία την καθιέρωση ελάχιστης υποχρεωτικής λειτουργίας 40 ωρών την εβδομάδα, υποχρεωτικής συμμετοχής στις διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις και συνεχούς λειτουργίας σε μία περιοχή.

Για την αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες (π.χ. αξονικοί τομογράφοι) εφαρμογή πληθυσμιακών κριτηρίων (είχαν καταργηθεί το 2013).

Σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης καινοτόμων φαρμάκων, η οποία θα γνωμοδοτεί στο υπουργείο Υγείας ποιά νέα καινοτόμα φάρμακα θα πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Θεσμοθέτηση και έκδοση από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της ηλεκτρονικής κάρτας δωρητή οργάνων.

Ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση εκτός ενδείξεων φαρμάκων σε ασθενείς -κυρίως καρκινοπαθείς.

Νομιμοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησής τους από την αρμόδια Αρχή.

Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί των Ιατρικών Συλλόγων και επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών των γιατρών.

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη ρύθμιση που επιφέρει αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

«Η κυβέρνηση κάνοντας βαθιά υπόκλιση στις επιταγές της Τρόικα, συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προκατόχων της, «ρυθμίζει» το ωράριο λειτουργίας … απορρυθμίζοντας το , θεωρώντας ότι οι νόμοι της αγοράς μπορούν να εφαρμοστούν και στην Υγεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι τις επιπτώσεις της δήθεν «απελευθέρωσης προς όφελος του ανταγωνισμού», θα τις υποστούν πάλι, πρώτοι οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι και βέβαια οι φαρμακοποιοί. Το ίδιο έχει γίνει αναφέρουν και με τα ΜΥΣΥΦΑ που οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, όπως ακριβώς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει. Ενώ, σημειώνουν οι φαρμακοποιοί ότι »Είναι προφανές ότι η ασυδοσία που θα επικρατήσει, θα καταργήσει ουσιαστικά τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις ,θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες που δεν θα γνωρίζουν πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα φαρμακεία. Θα ακολουθήσουν προβλήματα στην προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα τους, γιατί ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και βέβαια ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στην φαρμακευτική περίθαλψη.»

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επαναλαμβάνοντας ότι τα Μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την Υγεία ζητάει από την κυβέρνηση να κατανοήσει το σημαίνοντα ρόλο που παίζουν τα 11.000 φαρμακεία και να τα αφήσει να αποτελέσουν υγειονομικά κέντρα με ουσιαστικό κοινωνικό έργο, σταματώντας να πειραματίζεται με τη βιωσιμότητά τους. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

Δείτε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τις νέες ρυθμίσεις για την Υγεία και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Δείτε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τις νέες ρυθμίσεις για την Υγεία και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο


Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
Οι διατάξεις για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τους Ιατρικούς Συλλόγους αρχίζουν από το άρθρο 271, το οποίο βρίσκεται στη σελίδα 448 του κειμένου, ενώ το σύνολο των άρθρων για την Υγεία βρίσκονται από τη σελίδα 420 μέχρι τη σελίδα 510 και τα άρθρα 247 έως 342.

ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

 

Νέα εβδομάδα των Παθών: Επιδόματα και δικαίωμα απεργίας στο μικροσκόπιο…

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Αυτήν την εβδομάδα κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, που ανάμεσά τους είναι και το δικαίωμα της απεργίας και τα προνοιακά επιδόματα. Μάλιστα, σκοπεύουν να καταθέσουν το πολυνομοσχέδιο αργά σήμερα ή αύριο Τρίτη και να το ψηφίσουν την προσεχή Δευτέρα 15/1.
Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά μέσα στο 2018 ώστε να συζητηθούν τα εξής θέματα του πολυνομοσχεδίου:

– Προνοιακά επιδόματα.

– Αλλαγές στην ενέργεια και τη ΔΕΗ.

– Προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.

– Ενίσχυση του ρόλου των Οικονομικών Εισαγγελέων.

– Διαμεσολάβηση.

– Θέματα του υπουργείου Παιδείας.

Απεργία
Μήλον της Έριδος η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, ενώ το ΚΚΕ ζητεί από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την κήρυξη απεργίας.

Κι επειδή δεν φαίνεται να το πέτυχε, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια την Τρίτη το μεσημέρι και την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή (κατά πάσα πιθανότητα) θα έχει απεργία και απεργιακή συγκέντρωση το πρωί, αλλά και συλλαλητήριο το απόγευμα. Επειδή όμως, θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αν δεν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία την Παρασκευή και συνεχιστεί την Δευτέρα, θα υπάρχει και νέο συλλαλητήριο και την Δευτέρα 15/1.

Επιδόματα
Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν 1 ή 2 παιδιά καθώς θα διαπιστώσουν ανάλογα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους αύξηση σε σύγκριση με τα ισχύοντα από 176 έως 360 ευρώ αν πρόκειται για 1 προστατευόμενο τέκνο και από 352 έως 720 ευρώ αν έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.

Στις οικογένειες με 3 παιδιά και άνω υπάρχουν αλλαγές. Όσες μεν διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, θα έχουν αυξημένα επιδόματα. Αντιθέτως, οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 13.500 ευρώ, θα υποστούν μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν από 216 ως 1.500 ευρώ.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις οικογένειες με 4, 5 ή 6 παιδιά. Το Βήμα παρουσίασε τους πίνακες με τα οικογενειακά επιδόματα σύμφωνα με αυτά που συμφωνήθηκαν τόσο για τα νέα εισοδηματικά όρια και τον τρόπο που αυτά θα προσαυξάνονται ανάλογα τον αριθμό των μελών της οικογένειας, όσο και για τα νέα επιδόματα.

pinakas 1

pinakas 2

 

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

 

 

 

Άγριoς καυγάς Μπαργιώτα – Πολάκη στη Βουλή. Διεκόπη η συνεδρίαση

Άγριoς καυγάς Μπαργιώτα - Πολάκη στη Βουλή. Διεκόπη η συνεδρίαση

Λεκτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με τον Π. Πολάκη για τον προϋπολογισμό της Υγείας, είχε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Μπαργιώτας, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο τελευταίος κατηγόρησε τον αναπλ. Υπουργό ότι με αλχημείες επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο.

“Ο Υπουργός λέει, και έχει δίκιο και το προσυπογράφω, ότι υποχρηματοδοτείται ο τομέας της υγείας. Κάτω από τις αποφάσεις, τα μνημόνια, τις πιέσεις, εγώ να τα δεχθώ όλα αυτά, η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται και σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Ο κρατικός προϋπολογισμός, λέει η έκθεση του προϋπολογισμού του 2018, δίνει λιγότερα χρήματα στα νοσοκομεία. “Ο κύριος Πολάκης, με τη γνωστή «πολάκειο» άλγεβρα, λέει ότι θα έρθουν (σ.σ. χρήματα) από άλλες πηγές και ότι τα νοσοκομεία έχουν αποθεματικά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαργιώτας.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια της παρέμβασής του ο βουλευτής, τα νοσοκομεία είχαν πάντα αποθεματικά διότι καθυστερεί η εκτέλεση των προϋπολογισμών τους. “Σας θυμίζω ότι το 2015 τα πήρατε τα αποθεματικά από τα νοσοκομεία στην Τράπεζα της Ελλάδος” σημείωσε σχετικά.

“Είσαι ψεύτης!” απάντησε ο αναπλ. Υπουργός, εμφανώς ενοχλημένος από την παρέμβαση και τους υπαινιγμούς του βουλευτή, ζητώντας παράλληλα από τον πρόεδρο της Επιτροπής να του αφαιρέσει το λόγο. Κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

“Κανένας δεν είναι αφελής. μετά από δέκα χρόνια φθηνής φασαρίας και καταλήψεων στα Υπουργεία, μπήκες στο Υπουργείο Υγείας και κόβεις λεφτά. Αυτή είναι η αλήθεια” αντέτεινε ο κ. Μπαργιώτας.

Προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ο πρόεδρος της Επιτροπής διέκοψε τη συνεδρίαση.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

“Πέρασε” από την Επιτροπή σ/ν για το ωράριο των γιατρών στο ΕΣΥ

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που γίνεται με τη διαδικασία του επείγοντος, συνεχίζεται επί των άρθρων και αύριο Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Μπαργιώτας: Χωρίς προσωπικό & μεταρρυθμίσεις το εφημεριακό δεν λύνεται

Μπαργιώτας: Χωρίς προσωπικό & μεταρρυθμίσεις το εφημεριακό δεν λύνεται

Χωρίς προσωπικό και μεταρρυθμίσεις το εφημεριακό πρόβλημα στο ΕΣΥ δεν λύνεται, τονίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πως η κυβέρνηση επιχειρεί έναν πλήρη αιφνιδιασμό τόσο του Κοινοβουλίου, όσο και των εμπλεκόμενων φορέων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν έχει συζητηθεί τίποτα, πουθενά σε κανένα επίπεδο και νομίζω ότι είναι καθαρά μια επιχείρηση αιφνιδιασμού από την πρωτοφανή μεθόδευση να γίνει η ακρόαση των φορέων στις 18.00 σήμερα, για να έρθουν, σε απλά ελληνικά, μόνο αυτοί που έχουν ήδη ειδοποιηθεί και βρίσκονται «παρά πόδας», για να εμφανιστούν στη Βουλή, ενώ κανένας άλλος προφανώς δεν μπορεί να έρθει ούτε από άλλο μέρος της χώρας ούτε από τις ίδιες τις υπηρεσίες που υπηρετούν» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για το ωράριο των ιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Αντίθετα από τα λεγόμενα Πολάκη, το 90% των γιατρών προσφέρει

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για τις δηλώσεις του περί χρηματισμού των ιατρών του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «Σε αντίθεση με τον κ. Πολάκη, που στις απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε τις προάλλες, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «το 80% των γιατρών των νοσοκομείων χρηματίζεται», θέλω να πω ότι το 90% των γιατρών στα ελληνικά νοσοκομεία, ειδικοί και ειδικευόμενοι, δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια σε συνθήκες γαλέρας, κουράζονται και προσφέρουν. Όπως όλοι έχουμε παραδεχθεί πλην του κ. Πολάκη - και ο ίδιος ο Υπουργός το έχει κάνει - το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει χάρη στις τρομερές μεταρρυθμίσεις του κ. Πολάκη, αλλά κυρίως στον ηρωισμό και στην αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα φαινόμενα διαφθοράς λύνονται με θεσμικές παρεμβάσεις και όχι με επικοινωνιακά κόλπα και με προσβολές του συνόλου των γιατρών από τα μέσα επικοινωνίας».
Επικίνδυνος ένας εξαντλημένος γιατρός

Σχολιάζοντας το θέμα των εφημεριών των ιατρών, ανέφερε ότι «Όταν συζητάμε για ασφαλή εφημέρευση και για ωράρια γιατρών, συζητάμε πρώτα απ' όλα και περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο για την ασφάλεια των ασθενών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από έναν εξαντλημένα ψυχικά και σωματικά γιατρό από τη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ημέρα της εφημερίας, όπως πολύ συχνά γίνεται στην Ελλάδα σήμερα και όπως θα εξακολουθήσει, να γίνεται και αύριο. Χωρίς προσωπικό και μεγάλες μεταρρυθμίσεις το εφημεριακό δεν λύνεται. Στην ουσία δεν λύνεται ούτε με το νομοσχέδιο. Το ίδιο νομοσχέδιο δίνει 3 χρόνια παράταση, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι παραπέμπει το πρόγραμμα εκεί που το έκανε και το προηγούμενο. Και το ρεπό είναι θεσμοθετημένο και οι δυνατότητες ελαστικής εφημέρευσης είναι θεσμοθετημένες, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε γιατί είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με τα κονδύλια που υπάρχουν για εφημερίες και με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο στα νοσοκομεία εκτός και αν εξασφαλιστούν ειδικευόμενοι σε πρωτόγνωρους αριθμούς από αύριο».
Ανάγκη για αποκέντρωση

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες, χαρακτηρίζοντάς την καταδικασμένη: «Βλέπουμε να πάνε οι προμήθειες στο Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ στον Υπουργό, οι εφημερίες στον Υπουργό. Αυτό είναι ένα πρότυπο από άλλες εποχές. Το πρότυπο με το οποίο είχε ιδρυθεί το ΕΣΥ και που είναι το πρότυπο όλης της Ευρώπης, είναι ένα πρότυπο αποκεντρωμένων μονάδων, αυτοδύναμων με διαφανείς λειτουργίες, οι οποίες λειτουργούν ανταγωνιστικά ανάμεσά τους και στον ανταγωνισμό. Αυτό που βλέπουμε είναι μια υπηρεσία δημόσια, η οποία πολύ σύντομα και ανεξάρτητα από τις καλές ή κακές προθέσεις θα καταντήσει εκεί που καταντούν συνήθως αυτές οι προσπάθειες».

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Βουλή -Άγρια κόντρα Πατούλη -Πολάκη: «Αφησε τις μαγκιές» -«Οι γιατροί τα παίρνουν»!

Σε άγρια κόντα μεταξύ του προέδρου του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η παρουσία του κ. Πατούλη στη Βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

http://aftodioikisi.gr

Αρχικά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εξήγησε ότι «η κυβέρνηση προκειμένου να παρακάμψει το 48ωρο επινοεί την ρήτρα αυτοεξαίρεσης».

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει σχέση με την επίθεση που δέχονται οι ιατροί για φακελάκια. Ρωτώ ευθέως, ένας ιατρός βουλευτής υπουργός υγείας πόσα χρήματα παίρνει και πόσα ένας ιατρός του ΕΣΥ; Αυτά πρέπει να τεθούν υπόψη εκείνων που μιλούν εξ ιδίων τα αλλότρια για τους νοσοκομειακούς ιατρούς» ενώ σχολιάζοντας τις καταγγελίες Πολάκη περί χρηματισμού ιατρών, είπε: «Να κατατεθούν τα στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό περι χρηματισμού του 80% των νοσοκομειακών ιατρών. Αν δεν τα έχει να ζητήσει συγγνώμη».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Πολάκης επιτέθηκε στον Πατούλη και επέμεινε στις καταγγελίες ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών προς τους οποίους είπε «εως το 2010 είχατε και εσείς συμμετοχή σε ένα απερίγραπτο γλέντι που στήθηκε στην χώρα με υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που εκτίναξε την φαρμακευτική δαπάνη έως και 9 δις ευρώ».

Η επιμονή του αναπληρωτή υπουργού στα περι διεφθαρμένων ιατρών προκάλεσε την νέα αντίδραση του κ. Πατούλη που κάλεσε τον κ. Πολάκη να αφήσει τις «μαγκιές» και να μην «λασπολογεί» για τους υπαμειβόμενους ιατρούς την ώρα που ο ίδιος λαμβάνει την παχυλή βουλευτική αποζημίωση!

Οι υπόλοιποι διάλογοι στη συνεδρίαση είχαν ως εξής:

Γ. Πατούλης: παρακαλώ όσους κάνουν μαθήματα ιδεολογίας να έχουν την μνήμη χαλαρή. Είναι ακόμα στα αυτιά μου οι φωνές του κ. Πολάκη ως συνδικαλιστή να υποστηρίζει τα αντίθετα από αυτά που σήμερα εισηγείται ως υπουργός. Σήμερα πήγε στην αντίθετη όχθη. Αυτή του βουλευτή των 8.000 ευρώ. Η πολλή μαγκιά έχει και τα όρια της. Όταν λοιπόν η πολλή μαγκιά έχει και τα όριά της…

Κ. Σκούφα (ΣΥΡΙΖΑ): τι είναι αυτά που λέτε στην Βουλή;

Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): ανακαλέστε, δεν ξέρετε τι λέτε

Γ. Πατούλης: Ηρεμήστε Πόσο μισθό παίρνεις κύριε; Πόσα παίρνει ένας γιατρός; Τα συμφέροντά σου έτσι;

Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ – πρόεδρος Επιτροπής): να αποσύρετε τη μαγκιά

Γ. Πατούλης: εμένα παρατηρείτε αντί να με προστατεύσετε; Ξαφνικά γίνατε ευαίσθητοι σε αυτή την αίθουσα. Άκουσα ότι έπρεπε να βάλουν πλάτη όλοι. Γιατί έβαλε ο βουλευτής ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλάτη; Όχι. Έβαλαν όλοι οι υπόλοιπο μεταξύ των οποίων και οι γιατροί. Οι βουλευτές δεν έβαλαν. Πονάει η αλήθεια αλλά αυτή είναι. Ηρέμησε αλλού να χτυπάς τα χέρια σου και όχι σε εμένα (σ.σ. προς τον κ. Χρ. Μαντά).

Ν. Μανιός: ήρθατε να προκαλέσετε και να κάνετε σόου στο ακροατήριο της ΝΔ

Γ. Πατούλης: σε παρακαλώ. Εγώ είμαι της αυτοδιοίκησης και των ιατρών. Εγώ πήρα 48%. Εσύ πήρες; Όχι, πήρα όμως εγώ. Η δημοκρατία είναι στα μέτρα σας. Φτωχοποιήσατε τον λαό και μας κάνετε και μαθήματα

Νίκος Μανιός: ευτυχώς που είναι στα δικά μας μέτρα και όχι στα δικά σας. Να χαίρεστε που η Δημοκρατία είναι στα δικά μας μέτρα. Είστε στην Βουλή και δεν το έχετε αντιληφθεί

Γ. Πατούλης: εσείς δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στην κοινωνία.

Π. Πολάκης: το 80% των γιατρών τα «παίρνει»

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Μπαργιώτας: “Μπίζνα” για τον Παύλο Πολάκη η πελατειακή σχέση με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

"Διορίζει και δημιουργεί νέες σχέσεις εξάρτησης με νέους συμβασιούχους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Λάρισας.


Για τεράστιο πελατειακό κράτος με τους 7.500 παρόχους του ΕΟΠΥΥ, κατηγορεί ο Κώστας Μπαργιώτας τον Παύλο Πολάκη.

IATRONET.GR

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε πως οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΟΠΥΥ με το Προεδρικό Διάταγμα 121, θίγουν τον Παύλο Πολάκη σε ένα σημείο, αλλά έχει αποδείξει πως ξέρει τι κάνει:

“Είναι ένας από τους ικανοτέρους πολιτικούς της κυβέρνησης στην δημιουργία πελατειακών σχέσεων και πελατειακών κόλπων.

Η αλλαγή στον ΕΟΠΥΥ τον θίγει ως ένα σημείο, αφού ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται 5 με 5,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και έχει εκ των πραγμάτων μια τεράστια πολιτική ισχύ.

Ο κ. Πολάκης έχει αποδείξει ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Διορίζει και δημιουργεί νέες σχέσεις εξάρτησης με νέους συμβασιούχους οι οποίοι, πλέον, είναι 7.500 στο Δημόσιο, προερχόμενοι από τις εταιρίες catering και καθαριότητας σε όλο τον δημόσιο τομέα”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαργιώτα, αυτή είναι μία τεράστια “μπίζνα”, με την έννοια της πελατειακής λογικής και του ρουσφετιού, η οποία δεν έχει ξανασυμβεί σε αυτό το βαθμό τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ, σημείωσε πως συγκροτήθηκε ως ένας Οργανισμός διαχείρισης των χρημάτων των Ταμείων που αποτελούνται κυρίως από εισφορές των εργαζομένων.

Μυωπία

Η λογική του ήταν να λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας που θα αγόραζε υπηρεσίες χωρίς, όμως, τα γυαλιά μυωπίας που φορά το ελληνικό δημόσιο:

“Το να περάσει αυτός ο ανεξάρτητος οργανισμός στην πλήρη δικαιοδοσία του υπουργού, μας πηγαίνει 30 χρόνια πίσω στο κράτος - αφέντη και τον πολίτη - πελάτη.

Όταν ο υπουργός έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και μπορεί να κατευθύνει τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ εκεί που θέλει, να κάνει χάρες για πολιτικούς λόγους και αυτό είναι μια σοβαρή οπισθοδρόμηση”.

Ο βουλευτής τόνισε πως αυτή δεν είναι πολιτική που μπορεί να βγάλει το πολιτικό σύστημα από την κρίση.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ανδρέας Ξανθός στην βουλή, για την επιδημική έξαρση της ιλαράς

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το θέμα της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς

Ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει. Για να είμαστε απολύτως σαφείς. Στο βαθμό που το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση.
Επί του παρόντος υλοποιούμε τις κατευθύνσεις που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία άλλαξε τις οδηγίες. Ζητάει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες αντί για τους 15. Να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχύσουμε ακριβώς την ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας
Έχουμε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, λοιμωξιολόγους, παιδιάτρους, και επιδημιολόγους, που παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, εάν κρίνουν ότι χρειάζεται κάποια τροποποίηση των οδηγιών και κάποια αυστηροποίηση του πλαισίου, να μας το εισηγηθούν τεκμηριωμένα, για να πάρει η πολιτεία τα μέτρα της.
Δεν θέλουμε να δημιουργούμε πανικό. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο, την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, της τάξης του 95% – 96%. Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια.
Εκεί που εντοπίζονται προβλήματα είναι σε ειδικές ομάδες, ειδικούς πληθυσμούς, που για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικοοικονομικούς, έχουν χαμηλή αντίστοιχη κάλυψη, όπως είναι οι πληθυσμοί των Ρομά. Εκεί προσπαθούμε αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συστηματικές παρεμβάσεις. Έχουμε εμβολιάσει σε καταυλισμούς Ρομά στο λεκανοπέδιο της Αττικής πάνω από 1.500 παιδιά τον τελευταίο μήνα. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη μέσα από μία κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες και τις όμορες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα το προχωρήσουμε και θα το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα.
Είναι σημαντικό ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς δεν έχουμε πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, από τα 196 – 200 περιστατικά ιλαράς που έχουμε στη χώρα μας, δεν έχουμε κανένα κρούσμα από προσφυγικό καταυλισμό. Διότι, ευτυχώς, εκεί από τις αρχές του 2016 υπήρξε η πρόνοια και έγιναν έγκαιρα εμβολιασμοί, ξεκινώντας από την Ειδομένη και στη συνέχεια σε όλα τα camps, σε όλους τους χώρους ανοιχτής φιλοξενίας.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ούτε να υπάρξει ένα κλίμα πανικού, ούτε φυσικά να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται παρακολούθηση των δεδομένων.
Ελάχιστες χώρες της Ευρώπης έχουν «γλιτώσει» μέχρι στιγμής νομίζω είναι ή 3 ή 4 που δεν έχουν κρούσματα ιλαράς φέτος. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές που έχουν μία επιδημική έξαρση. Νομίζω ότι το φαινόμενο είναι ελεγχόμενο και το κυριότερο είναι ότι εξαιτίας αυτής της συζήτησης οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί περισσότερο αυτήν την περίοδο κι αυτό φαίνεται από την αυξημένη ζήτηση εμβολίων στα φαρμακεία.
Το υπουργείο Υγείας αυξάνει τα διαθέσιμα- το στοκ- των εμβολίων στη χώρα. Ο ΕΟΦ το παρακολουθεί, συνεννοείται με τις εταιρίες, έχουμε ζητήσει αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και επίσης αυτές τις ημέρες με μια ειδική παρέμβαση του ΕΟΦ απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό ακριβώς για να μην μειωθεί το διαθέσιμο στοκ. Γίνονται ενημερωτικές καμπάνιες, παρεμβάσεις και από το ΚΕΕΛΠΝΟ με ενημερωτικό υλικό στα νοσοκομεία με αφίσες κλπ., αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις από τα Πανεπιστήμια. Προχθές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που παρουσιάστηκαν τα γνωστά και τεκμηριωμένα οφέλη του εμβολιασμού και με πολύ εμπεριστατωμένο επιστημονικό τρόπο απαντήθηκαν οι όποιες επιφυλάξεις και επικρίσεις έρχονται από διάφορες πλευρές.
Η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Δεν είμαστε «ξέφραγο αμπέλι» όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς από διάφορες πλευρές. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι η καλύτερη επένδυση στην προστασία της υγείας των παιδιών τους και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Την επόμενη εβδομάδα, με δική μας παραίνεση προς τη Βουλή, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι κλπ. να εκθέσουν τις επιστημονικές απόψεις τους και να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και για τις πρακτικές τις οποίες υιοθετούν και άλλες χώρες. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε για να δώσουμε το σήμα ότι θωρακίζουμε το σύστημα όσο είναι δυνατόν και προσπαθούμε με τη συναίνεση, με τη διασφάλιση της συναίνεσης των πολιτών, των γονιών και φυσικά του υγειονομικού προσωπικού να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τους κινδύνους από την επιδημική έξαρση της νόσου.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Μπαργιώτας: Γιατί δεν αξιοποιείται το έργο «e-pronoia για τον πολίτη»

Μπαργιώτας: Γιατί δεν αξιοποιείται το έργο «e-pronoia για τον πολίτη»

Ερώτηση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, για τo έργο «e-pronoia για τον πολίτη», το οποίο καίτοι παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ωστόσο αντ’ αυτού η ηγεσία θεσμοθέτησε νέο ψηφιακό μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας με υπεύθυνο λειτουργίας την ΗΔΙΚΑ, απευθύνει ο βουλευτής Λάρισας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη Κων. Μπαργιώτας.
Όπως προκύπτει από το www.e-pronoia.gr το «e-pronoia για τον πολίτη» είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, τονίζει ο βουλευτής και συνεχίζει:
«Πρόκειται για έργο που εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-με εποπτεύουσα αρχή, αρχικά το Υπουργείο Υγείας και διάδοχο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.
Ο προϋπολογισμός του Έργου ανήλθε στα 1.074.395,16 ευρώ. Το έργο αφορά πρωτίστως όλους τους εξυπηρετούμενους από το προνοιακό σύστημα, καθώς και όλους τους Φορείς (ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ) και τις Υπηρεσίες πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων.
Το ΕΚΚΑ ως φορέας λειτουργίας του έργου καλείται να αναπτύξει την λειτουργία των υποσυστημάτων του (περιλαμβάνει 5 υποσυστήματα) και να συντονίσει από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οργανική ένταξη κατ’ αρχήν των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών και στη συνέχεια του συνόλου του δικτύου των φορέων κοινωνικής φροντίδας. Μάλιστα, με το άρθρο 21 του ν. 4445/2016 ανατέθηκε στο ΕΚΚΑ η παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-pronoia για τον πολίτη. Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι απαραίτητες εφαρμοστικές πράξεις. Για παράδειγμα, δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα υποχρεώνει τους φορείς να «ενημερώνουν» την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διασύνδεσης και Διαδραστικότητας Υπηρεσιών Πρόνοιας (ΗΔΔΥΠ) με τα απαραίτητα στοιχεία, η παροχή των οποίων αποτελεί συστατικό στοιχείο επιτυχίας του όλου εγχειρήματος. Και ενώ υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, με το άρθρο 7 του ν. 4455/2017 συστάθηκε Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας με υπεύθυνο λειτουργίας την ΗΔΙΚΑ».
Ο βουλευτής Λάρισας ρωτά την Υπουργό:
α) Γιατί δεν αξιοποιείτε τo έργο «e-pronoia για τον πολίτη», το οποίο παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και αντ’ αυτού θεσμοθετήσατε νέο ψηφιακό μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με υπεύθυνο λειτουργίας την ΗΔΙΚΑ;
β) Ποια η σκοπιμότητα του νέου ψηφιακού μητρώου; Πως θα διαλειτουργούν τα δύο συστήματα; Δεν θα υπάρξουν αλληλοκαλύψεις;
γ) Θα εκδοθούν οι απαραίτητες εφαρμοστικές πράξεις ν. 4445/2016, που θα επιτρέψουν την παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-pronoia για τον πολίτη; Εάν ναι, πότε και που οφείλεται η καθυστέρηση.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Μπαργιώτας: Ο νόμος για την ΠΦΥ δεν θα εφαρμοστεί - ΤΟΜΥ φαντάσματα & απρόθυμοι γιατροί

Μπαργιώτας: Ο νόμος για την ΠΦΥ δεν θα εφαρμοστεί - ΤΟΜΥ φαντάσματα & απρόθυμοι γιατροί

Για το μείζον θέμα των ημερών, τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, απευθύνει ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας Κων. Μπαργιώτας, ρωτώντας μεταξύ άλλων, κατά πόσο ευθύνεται η μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων για το ισχνό και αναιμικό ενδιαφέρον των γιατρών, γιατί δεν θα λειτουργήσουν όλες οι ΤΟΜΥ και εάν η ηγεσία του υπ. Υγείας, σκοπεύει να μετακινήσει ιατρούς από Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία;
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας στη δημοσιότητα σχετικά με την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, η οποία έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου (αφού δόθηκε παράταση), το ενδιαφέρον των γιατρών υπήρξε αναιμικό, τονίζει ο βουλευτής και συνεχίζει:
«Από τις 2.868 θέσεις που προκηρύχθηκαν συνολικά, οι 956 αφορούν σε ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής και, ελλείψει αυτών, σε ιατρούς ειδικότητας παθολογίας και 239 θέσεις σε γιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής και υποβλήθηκαν 206, 158 και 219 αιτήσεις αντίστοιχα.
Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη

Οι ιατροί φαίνεται πως «γύρισαν την πλάτη» στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Υπουργείου Υγείας, καθώς οι θέσεις που προκηρύχθηκαν θα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2021 στην καλύτερη περίπτωση, ενώ μετά το εργασιακό τους μέλλον προβλέπεται αβέβαιο. Ακόμη χειρότερα, το αναχρονιστικό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αποκλείει κάθε παράλληλη απασχόληση για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ούτε οι ιδιώτες ιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους, για να υπηρετήσουν στις ΤοΜΥ, ούτε καν οι επικουρικοί ιατροί διακινδυνεύουν ένα αβέβαιο μέλλον.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα του χαμηλού ενδιαφέροντος από τους γιατρούς να στελεχώσουν τις ΤοΜΥ, ο Υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 19/9, το απέδωσε στη μετανάστευση πολλών γιατρών στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η δυσκολία αυτή είναι πυρηνική αιτία στην προσπάθεια που κάνουμε» και προανήγγειλε τη λειτουργία 70 μόνο ΤοΜΥ μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη, η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας και διοικητικού προσωπικού προχωρά κανονικά. Δεδομένου ότι οι συμβάσεις ΕΣΠΑ έχουν συνήθως περιοριστικούς όρους, αναρωτιέται κάνεις πως θα αξιοποιηθούν χωρίς γιατρούς σε ΤΟΜΥ «φαντάσματα», αν τελικά μετά από αυτή την εξέλιξη το έργο κριθεί επιλέξιμο και εγκριθεί η χρηματοδότησή του.
Για παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας και ζητούν διάλογο από μηδενική βάση. Απευθυνόμενος στον κ. Ξανθό ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «οι σχεδιασμοί σας για την ΠΦΥ ήταν σε λάθος κατεύθυνση αλλά εσείς εμμένοντας σχεδιάσατε μοντέλο της δεκαετίας του 1950 για να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία του 2020». Σε ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτηρίζει το αναιμικό ενδιαφέρον των γιατρών ως «αναμενόμενο, καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη του στο συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο νέο σύστημα παρά το γεγονός ότι μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία».
Γιατί δεν κατευθύνουμε τα χρήματα στις υπάρχουσες δομές;

Και προσθέτει ο κ. Μπαργιώτας:
Η αποτυχία των ΤοΜΥ, δυστυχώς, επιβεβαιώνει τους φόβους του υπογράφοντος. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε αναφέρει «Γιατί δεν κατευθύνουμε και τα χρήματα και τις προσλήψεις στις υπάρχουσες δομές; Που θα στεγαστούν οι νέες ΤοΜΥ; Το μόνο που ξέρουμε μέχρι σήμερα για τις ΤΟΜΥ είναι ότι ο Υπουργός θα διορίσει 3000 συμβασιούχους επαγγελματίες υγείας. Δεν λέω όχι. Αλλά που να κάνουν τι; Να ενταχθούν σε ποιο πλαίσιο;
Είπε κάποιος φίλος μου ο οποίος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη δημιουργία πρωτοβάθμιων δομών σε όλο τον κόσμο, ότι αυτό το πρότζεκτ, με αυτά τα χρήματα καμία εταιρεία στον πλανήτη δεν μπορεί να το φτιάξει σε έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα το φτιάξετε σε ενάμισι χρόνο στην καλύτερη, επειδή ο κ. Πολάκης είναι πολύ καλός στο μάνατζμεντ και μετά θα τελειώσει η χρηματοδότηση. Δεν θα έχετε χρήματα και θα γίνει αυτό που έγινε με τις δομές της φροντίδας στο σπίτι, που όταν άρχισε το σύστημα να ρολάρει, σταμάτησε η χρηματοδότηση και άρχισε να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα έλυνε.
Επίσης, έχω μια απορία. Εγώ ξέρω από την ιστορία ότι, όταν δημιουργήθηκαν τα κέντρα υγείας επί ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν ακόμη και σε πανεπιστημιακό επίπεδο διατριβές για την χωροταξική κατανομή, για τον τρόπο που θα αναλυθούν, για τον τρόπο που θα δημιουργηθούν. Εδώ ακούμε ότι θα γίνουν 245 κέντρα ΤοΜΥ σε 75 αστικά κέντρα για ποιο λόγο; Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει υπερσυσσώρευση ιατρικών υπηρεσιών και ιατρών στα αστικά κέντρα. Ξέρουμε όλοι ότι οι ορεινές και οι ημιορεινές περιοχές και τα νησιά έχουν τεράστια προβλήματα στρεβλής ανάπτυξης και ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες.
Γιατί δεν κάνουμε ΤΟΜΥ στην Κάσο;

Γιατί δεν πάμε να κάνουμε ΤοΜΥ στην Κάσο που δεν έχει παιδίατρο και παθολόγο και πάμε να κάνουμε στην Κυψέλη που έχει χιλιάδες; Γιατί; Η εξήγηση που εγώ αντιλαμβάνομαι είναι ότι εδώ είναι το δυναμικό που θέλουμε να προσλάβουμε. Είναι, όμως, το κίνητρο του μισθού Επιμελητή Α’, με εργασιακή σχέση όμως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ικανό για να προελκύσει γιατρούς και ποιους γιατρούς; Σχεδόν κανείς γιατρός που έχει ήδη κάνει την επένδυση του και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο δεν θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί να κλείσει το ιατρείο του και να κυνηγήσει μια θέση σε ΤοΜΥ, με αβέβαιο μέλλον, ορίζοντα 2+2 ετών και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ...».
Ο Νόμος για την ΠΦΥ δεν θα εφαρμοστεί

Επειδή, παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης (ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε επαναστατική τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας), ο ν.4486/2017 δεν συνιστά ούτε στοιχειωδώς μεταρρύθμιση και ούτε πρόκειται να εφαρμοστεί. Πρόκειται για κακογραμμένη έκθεση απραγματοποίητων ιδεών. Δεν υπάρχει ούτε πλάνο με επίτευξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων ούτε αυστηρό και σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε βέβαιη χρηματοδότηση,
Επειδή η βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία σε βάθος χρόνου ενός κρατικού συστήματος ΠΦΥ αντί της ρύθμισης και του συντονισμού όλων των διαθέσιμων μονάδων. Όμως, η δημιουργία αμιγώς κρατικού δικτύου απαιτεί δις ευρώ σε καινούριες επενδύσεις υποδομών που δεν υπάρχουν, αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας έξω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και χρόνο, τη στιγμή που σήμερα το σύστημα καταρρέει,
Επειδή δεν χωρούν πλέον επικοινωνιακά τερτίπια και μεγαλόστομες εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα,
Ερωτάστε κ. Υπουργέ:
- Ευθύνεται το brain drain για την αποτυχία στελέχωσης και λειτουργίας των ΤοΜΥ ή η αναχρονιστική αντίληψη που χαρακτηρίζει το εργασιακό καθεστώς των ιατρών;
- Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα και η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ εξελίσσεται ομαλά, γιατί δεν θα λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους και οι 245 ΤοΜΥ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά μόνο οι 70, κατά δήλωσή σας;
- Προσανατολίζεστε στη λειτουργία ενός συστήματος που θα απαρτίζεται από 2000 και πλέον νοσηλευτές δίχως ιατρούς; Σκοπεύετε να μετακινήσετε ιατρούς από Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία;
- Είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με τους νέους όρους; Θα υπάρξει έγκριση των κονδυλίων;
- Εφόσον θα λειτουργήσουν μόνο 70 ΤοΜΥ αρχικά και όχι 245, όπως διατυμπανίζατε κατά την ψήφιση του ν. 4486/2017 (Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις), πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τους υπόλοιπους εργαζόμενους (νοσηλευτές κλπ) που θα πλεονάζουν; Υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσης των προσλήψεών τους;
- Εφόσον δοθεί και νέα παράταση, όπως δεν αποκλείσατε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, και το ενδιαφέρον παραμένει αναιμικό, εξετάζετε τροποποίηση του ν. 4486/2017 για την ΠΦΥ; Εάν ναι, σε ποια κατεύθυνση;
Παρακαλώ, όπως καταθέσετε αναλυτικό πίνακα με τις (μέχρι τώρα) καταληφθείσες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά περιφέρεια, δομή και ειδικότητα.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Ακτινοθεραπεία: Στη Βουλή η δικογραφία για τις λίστες αναμονής

Ακτινοθεραπεία: Στη Βουλή η δικογραφία για τις λίστες αναμονής

Τις απαράδεκτες αναμονές στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών καταγγέλλει για άλλη μια φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ (εδώ).

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασθενών και εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή των ασθενών στη δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων ιατρών και πολιτείας» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Για το θέμα ο ΙΣΑ είχε στείλει επιστολή στο Υπουργείο Υγείας στις 24 Δεκεμβρίου 2014, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην αναγκαία γι’ αυτούς θεραπεία. Επανήλθε με νέα επιστολή στις 28 Μαρτίου 2016, επισημαίνοντας την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητώντας από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα. Δύο μήνες μετά (11/5), με αφορμή περιστατικό 55χρονου ασθενή που περίμενε 4 μήνες για να ξεκινήσει τη θεραπεία του, ο ΙΣΑ στέλνει νέα επιστολή ζητώντας από την Αριστοτέλους να λάβει άμεσα μέτρα για να επιλυθεί το πρόβλημα. Παράλληλα, λίγες ημέρες αργότερα (26/5) καταθέτει αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τις μεγάλες αναμονές, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή χιλιάδων καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση, η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Ιουνίου 2017, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατόπιν τούτου, ο ΙΣΑ ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να διευκρινίσουν ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για έναρξη ακτινοθεραπείας στο ΕΣΥ και τι προτίθενται να κάνουν ώστε να διασφαλίσει η εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων. Παράλληλα, ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να πάρει σαφή θέση για το θέμα, διευκρινίζοντας ποιες σχετικές ενέργειες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, καθώς και να ζητήσει άμεσα από την Αριστοτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΠΦΥ: Τροπολογίες, αντιρρήσεις, καυστικά σχόλια, στην ψήφιση του νομοσχεδίου

ΠΦΥ: Τροπολογίες, αντιρρήσεις, καυστικά σχόλια, στην ψήφιση του νομοσχεδίου

Με ελάχιστες αλλαγές από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το οποίο σηματοδοτείται ουσιαστικά το άρξασθαι σε ενισχυμένες υπηρεσίες υγείας εκτός ΕΣΥ, προκειμένου να αποσυμφορηθούν επιτέλους τα νοσοκομεία και να οικοδομηθεί ένα υγειονομικό σύστημα που το έχει ανάγκη ο Έλληνας ασθενής.


Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η ρύθμιση για τον οικογενειακό γιατρό, αποτελεί πραγματικά το κόκκινο πανί για την επιστημονική κοινότητα. Ειδικότερα, σχεδόν σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος, μέσα από τα θεσμικά του όργανα, στηλιτεύει την εν λόγω ρύθμιση, καθώς ο οικογενειακός γιατρός, μεταμορφώνεται σε master of the game. Δηλαδή αυτό που δεν επιθυμούν οι Σύλλογοι, είναι ο οικογενειακός γιατρός να παίξει ρόλο gatekeeper στο σύστημα υγείας, και οι ασθενείς να κατευθύνονται στις ιατρικές ειδικότητες, μέσωω του οικογενειακού γιατρού.
Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά η ΠΟΣΚΕ (Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί), «αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει ένας πάσχων, π.χ. με χειρουργηθείσα στεφανιαία νόσο (by pass) ή χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), να πρέπει πρώτα να επισκεφθεί τον οικογενειακό του ιατρό για να πάρει παραπεμπτικό για να πάει στον ειδικό για τον καθιερωμένο του έλεγχο, όταν αυτά ορίζονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα».
Το θέμα της χρηματοδότησης, αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι, καθώς τόσο οι γιατροί, όσο και η Αντιπολίτευση, εκτιμούν πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εισέλθει επίσης και ο ιδιωτικός τομέας στο εγχείρημα της ΠΦΥ (αυτό το ζητούν επιτακτικά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης).
Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα, τα υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Υγείας, ανακοίνωσαν τη χρηματοδότηση της λειτουργίας 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με καταρχήν δημόσια δαπάνη 73,5 εκατ. ευρώ, σε σύνολο δαπάνης που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.
Οι ΤΟΜΥ, που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα στελεχωθούν από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας).
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά η ψήφιση ενός Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνοδεύεται από ένα σχέδιο άμεσης υλοποίησης. Παράλληλα, λοιπόν, με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, είναι έτοιμη η προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, έχουν προσδιοριστεί τα κριτήρια επιλογής και οι αμοιβές του προσωπικού και κυρίως έχει διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση των νέων δομών», τόνισε ο υπουργός.
Τα πυρά της Αντιπολίτευσης

Η Αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή, εξαπέλυσε τα βέλη της, καυστικά τα περισσότερα,τονίζοντας με κάθε τρόπο, πως δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για αριστερή δήλωση, και ακόμη, πως το νομοσχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο, από «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες», σύμφωνα με τη Ν. Δημοκρατία.
Ειδικότερα, στην απελπιστική κατάσταση στον τομέα της υγείας που όχι μόνο δε βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναφέρθηκε χθες ο Ιάσονας Φωτήλας, εισηγητής της ΝΔ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Η Ν. Δημοκρατία

Ο κ. Φωτήλας αρχικά διευκρίνισε δύο μόνιμες παρεξηγήσεις: Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν «απέλυσε» τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ- ΠΕΔΥ, αλλά τους είχε καλέσει να επιλέξουν ανάμεσα στο ιατρείο τους και στο ΕΣΥ. Κάτι που επανέλαβε πρόσφατα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο για τους ανασφάλιστους δεν το εμφάνισαν για πρώτη φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά προϋπήρχε από το 2014 επί ΝΔ και απλώς το επανέλαβαν.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον λανθασμένο τρόπο σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την κυβέρνηση που ως αποτέλεσμα θα έχει «στο τέλος της ημέρας οι δημόσιες δομές να μη λειτουργούν ή να υπολειτουργούν και οι πολίτες ασθενείς να “τρέχουν” πάλι στους ιδιώτες γιατρούς, χωρίς όμως την ασφαλιστική κάλυψη αυτή τη φορά». Επίσης, αναρωτήθηκε «τι θα πει η κυβέρνηση σε ανθρώπους που έχουν επενδύσει στις ΜΗΝ (Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας), παρέχοντας εξαιρετικής ποιότητας φροντίδα υγείας στους πολίτες και θα αναγκαστούν να τις κλείσουν». Ακόμη, αναφέρθηκε στην κωλοτούμπα της κυβέρνησης με την επανασύσταση του ΕΣΑΝ –που κατήγγειλε στο παρελθόν- ενώ γνώριζε ότι υπήρχε ρεαλιστική ανάγκη για κοστολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη απόσυρσης δύο Υπουργικών τροπολογιών. Στη μια τροπολογία χρησιμοποιώντας την αγωνία του επικουρικού προσωπικού αλλά και των πολιτών η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ταυτόχρονα και φωτογραφική διάταξη σκάνδαλο για μετάταξη δοκίμων υπαλλήλων είτε σε κενές οργανικές θέσεις είτε σε προσωποπαγείς. Στην άλλη, καλυπτόμενη με γενικόλογες διατάξεις, προσπαθεί να δώσει άφεση αμαρτιών στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, νομιμοποιώντας όσες δαπάνες έχει κάνει για καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη μηχανισμού ενώ εκκρεμεί δικαστική διαδικασία λόγω καταγγελίας εργαζομένων προς τον εισαγγελέα εφετών διαφθοράς.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Η διαφάνεια είναι ζήτημα θεσμικών παρεμβάσεων και όχι παλικαριάς και κρητικής λεβεντιάς» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Και συνέχισε:
«Δεν μπορώ να καταλάβω αυτόν τον έρωτα που σας έχει πιάσει ξαφνικά με τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80.
Χθες με μεγάλη καθυστέρηση χειροκροτούσατε το ν.1268 στην Παιδεία, τις τελευταίες μέρες ανακαλύψατε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε και μια τεράστια μεταρρύθμιση στην Υγεία. Ο Γεννηματάς και ο Αυγερινός, μετά από μια τεράστια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα πανεπιστήμια, τους συνδικαλιστές έφεραν και εφάρμοσαν στην Ελλάδα μια μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας που ήταν σύγχρονη, μοντέρνα, ευρωπαϊκή, με μια τεράστια σειρά επενδύσεων με στόχο να γίνει ένα σύστημα ευρωπαϊκό και σύγχρονο για τη δεκαετία του 80’. Και αυτό κάνει και σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό την Φώφη Γεννηματά: προσπαθεί να εισάγει και να εφαρμόσει λογικές που εφαρμόζονται και αποδίδουν στην ΕΕ, να εκσυγχρονίσει και να στηρίξει το σύστημα υγείας με τρόπους που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, που δεν έχει καμιά σχέση με αυτό το νομοσχέδιο και τη λογική που εισάγετε»
Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Υγεία τόνισε ότι «Το πρόταγμα της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά ιδεολογικό. Λέει –από την πρώτη στιγμή- ότι στόχος της είναι η ανάπτυξη ενός αμιγώς κρατικού συστήματος υγείας. Δεν την ενδιαφέρει τι έχει ο ιδιωτικός τομέας: ότι έχει πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς, πάρα πολλά και καλά διαγνωστικά κέντρα, πολυιατρεία κλπ. Λέει, εγώ είμαι κράτος και θέλω να κάνω ένα σκληρό, κρατικό σύστημα υγείας και έχω ελλείψεις και σε προσωπικό και σε υποδομές. Η κυβέρνηση θέλει να καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα. Να τον βγάλει έξω από τη χρηματοδότηση, να του μειώσει τα κονδύλια. Το δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις τον Ιανουάριο του 2015. Ότι η μείωση της χρηματοδότησης που πάει προς τον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός κρατικού συστήματος υγείας. Αντί να προσπαθήσει να οργανώσει ένα σύστημα υγείας με όλους τους όρους, θέλει να δημιουργήσει ένα κρατικό και ταυτόχρονα να συγκρουστεί με τον ιδιωτικό τομέα τον οποίο θέλει να απομονώσει στη γωνία, να ασχολείται με όποιον μπορεί να πληρώσει».
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο «Ή θα ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές πρακτικές και τάσεις και είναι αυτές που περιέγραψα προηγουμένως – η ενοποίηση των συστημάτων, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, η ανάπτυξη ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας υπό την σκέπη και τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους- ή θα οδηγηθούμε σε δύο συστήματα υγείας, σε δύο καταστάσεις: έναν ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και από την τσέπη των οικονομικά ισχυρότερων, οι οποίοι θα γυρίσουν την πλάτη και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και στο σύστημα υγείας, και ένα σύστημα υποβαθμισμένο, φτωχό, στελεχωμένο από φτωχούς γιατρούς, οι οποίοι θα παρέχουν μέτριες και κακές υπηρεσίες και φτωχούς ασθενείς. Αυτό δεν είναι μέσα στις προθέσεις μας και δεν είναι κάτι στο οποίο έχουμε την πρόθεση και τη διάθεση να συναινέσουμε. Είμαστε σταθερά ταγμένοι προς τη δημιουργία ενός καθολικού, ενιαίου, ποιοτικού συστήματος υγείας, το οποίο αξιοποιώντας όλους τους πόρους του θα πρέπει να ιδρώσει, για να φτάσει και να ξεπεράσει τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν θέλουμε να συνεχίσουμε και να μπούμε σε μια νέα εποχή».
Το Ποτάμι

Τις επιφυλάξεις του για την εφαρμοσιμότητα και βιωσιμότητα του μοντέλου που προωθεί η Κυβέρνηση για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) τόνισε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».
Εστίασε στη σημασία κριτηρίων στη στελέχωση καθότι απουσιάζουν τα οποιαδήποτε κριτήρια, όπως στις περιπτώσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Π.Φ.Υ. και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Τομέα Π.Φ.Υ., καθώς επίσης σειρά παρατάσεων προθεσμιών. Κατέγραψε, περισσότερες από 70 εξουσιοδοτικές διατάξεις για Υ.Α. Επικρότησε το μέτρο του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προτείνοντας τη θέσπιση ηλεκτρονικής υπογραφής ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να εξαλειφθεί το χαρτί.
Έθιξε επίσης το θέμα της ελεύθερης επιλογής γιατρών και της διαδικασίας παραπομπής που ορίζονται ασαφώς στο νομοσχέδιο. Με δεδομένες τις επιφυλάξεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υπουργό για το εάν κίνητρα παρόμοια με τα όσα εισάγονται για τους υπηρετούντες στο Γ.Ν. Θήρας ισχύουν και για τις λοιπές νησιωτικές/απομακρυσμένες/παραμεθόριες περιοχές.
Παρουσίασε τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι, περί εξαίρεσης των ορφανών φαρμάκων (φάρμακα για σπάνιες παθήσεις) και παραγώγων αίματος από τη διαδικασία του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη (claw back).
Ολοκληρώνοντας, διαπίστωσε πως η Π.Φ.Υ. είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε συστήματος υγείας, γι αυτό και σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου επικρατεί νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, απαιτείται αλλαγή παραδείγματος, η οποία όμως δεν καλύπτεται από το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει λίγα στοιχεία περί Π.Φ.Υ. και σκόρπιες διατάξεις, εκκρεμότητες και διευθετήσεις του παρελθόντος. ‘Εκρινε πως η παροχή υπηρεσιών υγείας καλής ποιότητας στο σύνολο του πληθυσμού απαιτεί συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα, το Υπουργείο όμως μεροληπτεί υπέρ του κρατικού, χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τις προθέσεις του. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr

 

Κατατέθηκαν τέσσερεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ- Παρατείνεται η θητεία των επικουρικών

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://ygeianet.gr/

Καυστικός Φωτήλας για το σ/ν της ΠΦΥ: Θέλουμε ποιοτική και όχι κρατικοδίαιτη δημόσια υγεία

Καυστικός Φωτήλας για το σ/ν της ΠΦΥ: Θέλουμε ποιοτική και όχι κρατικοδίαιτη δημόσια υγεία

Καυστική για ακόμη μία φορά εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον έναν εκ των τομεαρχών της στην Υγείας κ. Ιάσονα Φωτήλα, να τονίζει, πως «Απαιτούμε ποιοτική δημόσια υγεία όχι κρατικοδίαιτη».


Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, εισηγητής της ΝΔ, κατά τη συζήτηση κατ’ άρθρο του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, «η κυβέρνηση επιθυμεί την υποβάθμιση του κοινοβουλίου, αφού λίγες μέρες πριν τη λήξη των εργασιών της βουλής και αφού έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις στη Επιτροπή, καλεί τα κόμματα στο Υπουργείο να τα ενημερώσει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Να θυμίσουμε πως ήδη η ΝΔ, έχει καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής του.
Ο κ. Φωτήλας τόνισε την αντίθεση της ΝΔ με τη δημιουργία νέων, αχρείαστων και «μίζερων» κρατικών δομών, τις ΤΟΜΥ, οι οποίες θα έχουν και αμφίβολη βιωσιμότητα. Αντίθετα, οι ίδιοι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος που θα προσφέρει στους πολίτες ποιοτικότερη φροντίδα υγείας. Η ιδεοληψία της κυβέρνησης όμως την εμποδίζει να το δει. Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, δηλαδή τα 68!!! άρθρα που εμφανίστηκαν ξαφνικά στην Επιτροπή χωρίς διαβούλευση, κάποια είναι προς θετική κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και αρκετά ιδιαίτερα προβληματικά που χρήζουν σοβαρής κριτικής, ειδικά όταν φαίνεται ότι αφορούν «τακτοποιήσεις» της τελευταίας στιγμής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Επιτρέψτε μου μερικά σχόλια καταρχάς για την ομιλία του Υπουργού στην 1η συνεδρίαση.
Παρακάμπτω καταρχάς τα περί δήθεν επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα που είπε ο Υπουργός με αφορμή την έξοδο στις αγορές και τη σχετική έκδοση του ομολόγου, γιατί θα τα πούμε στην ολομέλεια αναλυτικά.
Αλλά, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, εν έτει 2017 να δανείζεται η Ελλάδα με το ίδιο και μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, πάει πολύ να μας το πουλάτε για επιτυχία! Με τους πειραματισμούς σας μας πήγαμε ως χώρα τρία χρόνια πίσω και είναι προκλητικό να μας λέτε για επιστροφή στην κανονικότητα!
Είπε επίσης ο Υπουργός ότι το προσωπικό των μονάδων υγείας κάνει προσπάθειες γιατί περιμένει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκοπή. Φαίνεται ότι σε άλλη χώρα ζει ο Υπουργός γιατί στις περιοδείες που κάνουμε ανά τη χώρα ως τομεάρχες Υγείας με τον Βασίλη τον Οικονόμου και συζητώντας με τους πολίτες το κυρίαρχο συναίσθημα κ. Υπουργέ είναι η οργή για τα ψέματα και τις υποσχέσεις που δώσατε αθρόα στους πολίτες περί δήθεν αναβάθμισης της υγείας και κατέληξαν σε ψίχουλα και κράτος επαίτη!
Τα ακούσατε και σήμερα από τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή - θα πούμε γι’ αυτά όμως αναλυτικά και στην Ολομέλεια.
Όχι άλλη υποβάθμιση του Κοινοβουλίου

Τρίτο και τελευταίο σχόλιο σε σχέση με τη πρόσκληση του Υπουργού για να πάμε στο Υπουργείο, όπου όπως μας λέτε θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο για την ΠΦΥ. Και αναρωτιέμαι τι άλλο θα κάνετε για να υποβαθμίσετε το κοινοβούλιο! Δεν είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να φτάσουμε λίγες ημέρες πριν τη λήξη των εργασιών της βουλής για να κληθούμε στο Υπουργείο όταν το νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαβούλευση από τον Μάρτιο του 2017;
Είναι προφανές ότι δεν θα παραστούμε στη συνάντηση αυτή!
Ό,τι έχετε να μας φέρετε, να το φέρετε εδώ στο Βουλή να το παρουσιάσετε, δεν θα συναινέσουμε στο παιχνίδι υποβάθμισης του Κοινοβουλίου που συνεχίζετε ακάθεκτοι.
Έρχομαι τώρα στο καθαυτό νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας και ειδικά στο πρώτο μέρος από τα άρθρα 1 έως 26.
Αμφιβόλου βιωσιμότητας οι ΤΟΜΥ

Δηλώσαμε εξαρχής ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι καθώς με αυτό δημιουργούνται νέες αχρείαστες «μίζερες» κρατικές δομές, οι ΤΟΜΥ, που θα είναι και αμφιβόλου βιωσιμότητας. Αντίθετα, οι ίδιοι πόροι που θέλετε να ξοδέψετε μέσω του ΕΣΠΑ, θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την περαιτέρω βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος που προσφέρει στους πολίτες ποιοτικότερη φροντίδα υγείας. Επιπλέον, ο αριθμός των δεκάδων Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτείται για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου συντείνει προς το ανέφικτο της υλοποίησης του σχεδίου.
Και αν νομίζετε ότι μόνο η ΝΔ τα λέει αυτά από κάποια εμμονή, δείτε τι σας είπαν σχετικά η πλειοψηφία των φορέων με τις παρατηρήσεις τους καθώς είναι αυτοί που βιώνουν τα καθημερινά προβλήματα του χώρου της υγείας. Έθεσαν ουσιαστικά ζήτημα βιωσιμότητας του συστήματος που θέλετε να εισαγάγετε αφού επιπλέον αφορά σε μικρό μέρος του πληθυσμού (30%).
Επιπλέον, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, δεν θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αλλά ουσιαστικά θέλει να παρακάμψει τους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εσείς όμως, κύριε Υπουργέ, δια του γενικού Γραμματέα Υγείας έχετε παραδεχθεί ότι και τα επόμενα χρόνια το σύστημα πρωτοβάθμιας θα λειτουργεί με ευρεία αξιοποίηση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΠΥ!
Άρα, τι περισσότερο αποτελεί αυτό που θέλετε να φτιάξετε από μία ιδεοληψία περί δήθεν κρατικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που τελικά θα ξοδευτούν πόροι με αβέβαιο αποτέλεσμα! Πειράματα και εδώ...
Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά μέσω της φορολογικής τους επιβάρυνσης τα πειράματα και τις ιδεοληψίες σας που ήδη πληρώνουν στην οικονομία.
Ελεύθερη επιλογή σε εναλλακτικές οδούς

Και επαναλαμβάνω ότι είναι εντυπωσιακό, πως στις γενικές αρχές αλλά και σε όλο το πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν γίνεται αναφορά στη δυνατότητα – δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του πολίτη ανάμεσα σε εναλλακτικές οδούς πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 11 για τον οικογενειακό γιατρό, όπου προβλέπεται πως μόνο όπου οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Δ. δεν καλύπτουν πλήρως τον πληθυσμό ευθύνης τους, καθήκοντα οικογενειακού ιατρού ασκούν ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ που κατέχουν το σχετικό τίτλο ειδικότητας.
Επιπλέον, νομοθετείτε διατάξεις που είναι αντίθετες με αυτά που λέτε αλλού! Μας λέτε δηλαδή στο άρθρο 4 για τα Κέντρα Υγείας ότι έχουν ως σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως της περιπατητικής φροντίδας για όλους τους ασθενείς που μπορούν να προσέρχονται σε αυτά ΚΑΙ αυτοβούλως!
Και δεν πήραμε απαντήσεις για το τι τελικά σημαίνει το «αυτοβούλως»: Είναι τελικά στην κρίση του πολίτη να παρακάμψει τον υποχρεωτικό οικογενειακό ιατρό της ΤΟΜΥ που προβλέπεται πιο κάτω στο νομοσχέδιο στην παράγραφο 6α του άρθρου 19 όπου λέτε ότι η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό είναι απαραίτητη για την πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας;
Η παράγραφος 3 όμως του ίδιου άρθρου 4 αποδεικνύει για μας δεν ενδιαφέρεστε για τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την ελάφρυνση των νοσοκομείων που όπως τόνισα και πιο πάνω πρέπει να στοχεύει ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας.
Στην παράγραφο δηλαδή αυτή οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, μπορούν να συμμετέχουν και στην τακτική λειτουργία, πρωινή και απογευματινή του αντίστοιχου με την ειδικότητά τους τμήματος του Νοσοκομείου Αναφοράς, καθώς και στις εφημερίες του τμήματος αυτού!!!
Που θα κάνουν ιατρείο οι γιατροί στο ΕΣΥ, ή στα ΚΥ;

Και τα ερωτηματικά προκύπτουν αβίαστα: Πού θα πρωτοκάνουν τακτικά ιατρεία; Στα νοσοκομεία ή στα ΚΥ; Το πρωί στα μεν και το απόγευμα στα δε; Και ας πούμε ότι επιβιώνουν από τα διπλά τακτικά ιατρεία και παραμένουν πρόθυμοι, θα αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά στα κέντρα υγείας όλο το 24ωρο ή όχι; Θα κλείνουν τα ΚΥ στις 21:00 και θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία; Άρα «πάει περίπατο» η πολυδιαφημιζόμενη ελάφρυνση των Νοσοκομείων και η ανακούφιση των ασθενών που περιμένουν με τις ώρες να εξεταστούν και στο τέλος στοιβάζονται σε ράντζα!
Το μόνο που θέλετε είναι γιατρούς που θα περιφέρονται από δομή σε δομή, είτε πρωτοβάθμιας είτε δευτεροβάθμιας!
Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου. Τόνισα και στην πρώτη συνεδρίαση το απαράδεκτο της νομοθέτησης, να έρχονται δηλαδή σε 68 επιπλέον άρθρα διατάξεις, που μερικές αποτελούν από μόνες τους χωριστά νομοσχέδια, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής!
Υπάρχουν παρόλα αυτά σε αυτό το δεύτερο μέρος διατάξεις προς την θετική κατεύθυνση ειδικά όσες αφορούν σε αποζημιώσεις εργαζόμενων όπως του ΕΚΑΒ που δεν έχουν πληρωθεί το 2016 και το 2107 για την εκτός έδρας απασχόλησή τους όπως επίσης και η πρόβλεψη του άρθρου 29 για κάλυψη αναγκών στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) με ειδικευμένους γιατρούς.
Υπάρχουν όμως και διατάξεις ιδιαίτερα προβληματικές που χρήζουν σοβαρής κριτικής, ειδικά όταν φαίνεται ότι αφορούν «τακτοποιήσεις» της τελευταίας στιγμής ...
Επαναλαμβάνω ότι εμείς στη ΝΔ καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής και επιφυλασσόμαστε για την ολομέλεια να τοποθετηθούμε σχετικά με το ποια άρθρα του δεύτερου μέρος θα ψηφίσουμε». 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr

 

Μπαργιώτας για ΠΦΥ: Να ξαναδούμε σοβαρά την ψηφιακή διακυβέρνηση

Και ενώ το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής (θα ψηφισθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη) σύσσωμη η Αντιπολίτευση αλλά και οι γιατροί, το στηλιτεύουν (η Ν. Δημοκρατία το έχει ήδη καταψηφίσει επί της Αρχής) εκτιμώντας ότι είναι παρωχημένο και κρατικίστικο.
Onmed

Επιπλέον, τα θεσμικά όργανα τα γιατρών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας,υποστηρίζουν, ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση και πωςη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, απαιτεί εθνικό σχεδιασμό πέραν των κυβερνήσεων.


Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν συνιστά μεταρρύθμιση αλλά αριστερίστικη δήλωση, θα απαιτηθούν πόροι», ενώ την Παρασκευή, κατά την ομιλία του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, καυτηρίασε για ακόμη μία φορά το κείμενο, τονίζοντας πως «ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, είναι πλέον ξεπερασμένη μέθοδος».


«Με το νόμο του ΕΣΥ του 1983, υπήρξε μια τεράστια διαβούλευση με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις»

«Πολύ πριν την ψήφιση του νόμου πλαισίου για το ΕΣΥ το 1983, υπήρξε από την πλευρά του Παρασκευά Αυγερινού και του Γεννηματά, τεράστια διαβούλευση με τους Συνδικαλιστές, τους παράγοντες του κλάδου όχι μόνο με τον προοδευτικό χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά ακόμα και της ΝΔ. Ακριβώς αυτό δεν που υπήρξε εδώ δηλαδή», τόνισε και συνέχισε:

«Υπήρξε πολύ πριν συντεθεί ο νόμος και καταλήξει ως μία μεγάλη και ώριμη μεταρρύθμιση, που εφαρμόστηκε σχετικά εύκολα αν σκεφτεί κανείς τι πράγματα άλλαζε και τι κινητοποιούσε από κοινωνικές δυνάμεις. Προϋπήρχε, δηλαδή, η αναγκαία προσπάθεια διαμόρφωσης συνολικής κοινωνικής πλειοψηφίας η οποία τον επέβαλε, γιατί στην ουσία αυτό έγινε, η κοινωνική πλειοψηφία επέβαλε μια μεγάλη διαφοροποίηση».

Σχολιάζοντας την προτεινόμενη δημιουργία Κεντρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων, επεσήμανε ότι «καλή είναι η κεντρικοποίηση των διαγνωστικών εργαστηρίων επί της αρχής, κανείς, όμως, ούτε εσείς, ούτε κάποιος άλλος μέχρι τώρα ιστορικά δεν έχει ιδέα πόσο κοστίζει κάτι στο σύστημα. Η μισθοδοσία είναι από αλλού, τα κεφάλαια που αγοράστηκε ο μαγνητικός είναι από αλλού και είναι αδύνατη η κοστολόγηση. Ο ιδιώτης ξέρει πολύ καλά, πόσο του κοστίζει μια εξέταση. Έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο, που χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτως αντικειμένου, για την κοστολόγηση των υπηρεσιών τους. Το δημόσιο, δυστυχώς, δεν ξέρει. Αν θέλουμε, λοιπόν, να αρχίσουμε να μιλάμε με κόστος και αποτελεσματικότητα, ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να μπορέσουμε να αρχίσουμε να συζητάμε και να κάνουμε πραγματική κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις διατάξεις για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, επισημαίνοντας ότι είναι πλέον ξεπερασμένη μέθοδος: «Έχουμε μείνει απείρως πίσω. Ο ατομικός φάκελος ξεκίνησε πριν την κρίση μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχει μείνει πίσω και με ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά 2,5 χρόνια τώρα και με δικές σας, πολύ φοβάμαι. Είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή της εποχής που γράφονταν σε CD τα αρχεία για να τα πάμε από τον έναν υπολογιστή στον άλλο. Η νέα τεχνολογία, οι ολοκληρωμένες πλατφόρμες, έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση και μπορεί να βοηθήσει και το άλλο μεγάλο πρόβλημα που είναι η διοίκηση και η διοικητική καθυστέρηση. Όλα τα νοσοκομεία στην Ευρώπη έχουν ως στόχο ή έχουν περάσει σε ψηφιακή λειτουργία. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να έχουμε στα ηλεκτρονικά, οτιδήποτε άλλο είναι ξεπερασμένο και μέχρι να το εφαρμόσουμε θα είναι αρχαίο.

Άρα λοιπόν, όλη την ψηφιακή διακυβέρνηση πρέπει να την ξαναδούμε από την αρχή και να εντάξουμε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προσπαθούμε να κάνουμε, σε αυτή τη λογική. Το να βρούμε μια εφαρμογή που ξεχάσαμε να την εφαρμόσουμε ή δεν θέλαμε ή δεν μπορούσαμε τα προηγούμενα χρόνια και να προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε, τώρα δεν λέει πολλά πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή επί της αρχής το ν/σ για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Υγεία

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΒΟΥΛΗ