ΒΟΥΛΗ

Μπαργιώτας προς τον υπουργό Υγείας: Κάνατε μια τρύπα στο νερό

Στη διαφαινόμενη αποτυχία των ΤοΜΥ και συνολικά του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναφέρθηκε χθες ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Όπως είπε κατά τη συζήτηση στη βουλή, ο κ. Μπαργιώτας απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, «μιλάω ως εκπρόσωπος του κόμματος και μέλος της παράταξης η οποία έστησε το σύστημα υγείας. Έκτισε ό,τι βρήκατε εσείς, με τα προβλήματα που είχε ως δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα. Η χώρα -με τα στατιστικά και όχι με τις εντυπώσεις των ασθενών- έχει πάρα πολλούς γιατρούς, έχει πάρα πολλά εργαστήρια, έχει πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και δεν έχει κανένα σύστημα. Δεν είχε ποτέ, με ιστορικές ευθύνες όλων μας. Δεν έχει και σήμερα, όμως. Δεν ισχυρίζομαι ότι το κάνατε χειρότερο, ισχυρίζομαι ότι κάνετε μία τρύπα στο νερό. Καλές είναι οι αναγγελίες -δεν αμφισβητώ τις προθέσεις. Σύμφωνα, όμως, με τα συνταγματικά όρια έχετε έξι μήνες κυβερνητικής ζωής και δεν έχετε κάνει τίποτα. Τον πήχη, από τον οποίον περάσατε από κάτω την 1η Ιανουαρίου, δεν τον έβαλα εγώ, τον βάλατε εσείς. Όντως λειτουργούν 110 ΤοΜΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνετε, αλλά είχατε τον πήχη 239. Έχετε περίπου 45% compliance. Εσείς είπατε από 1/1/2019: το διαφημίζατε και έχετε δεσμευτεί και στην τρόικα για αυτό -για να πάρετε τα λεφτά- ότι θα αρχίσει να ισχύει το gate keeping και όλοι θα έχουν οικογενειακό γιατρό».

Στη συνέχεια, επικαλούμενος τα στατιστικά, τόνισε τη δυσκολία πρόσβασης στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που είναι φρακαρισμένο. Συγκεκριμένα, ανέφερε «Είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός Ενιαίου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, το οποίο να αξιοποιεί τις πολλές και αξιόλογες κρατικές δομές. Γιατί μπερδεύετε μονίμως το κρατικό με το δημόσιο. Δημόσιο για μένα είναι και η αυτοδιοίκηση την οποία την έχετε αποκλείσει και την έχετε πετάξει έξω. Δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα παράγουν και ιδιώτες, αν ο ΕΟΠΥΥ τους ελέγχει και τους πληρώνει και ο ασθενής δεν βάζει το χέρι στην τσέπη. Λυπάμαι, αλλά τα στατιστικά σας διαψεύδουν. Από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότεροι, όλο και φτωχότεροι άνθρωποι στη χώρα αγοράζουν τα φάρμακα, γιατί δεν βρίσκουν γιατρό να τους τα γράψει και αναζητούν ιδιώτες, για να κάνουν μία εξέταση αίματος, για να πάνε να τους δει για μία γρίπη ή για μια ασθένεια, γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, το οποίο είναι φρακαρισμένο. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα στοιχεία είναι δεδομένα και επιδεινώνονται, γιατί η ελάχιστη χρηματοδότηση, που είχατε και βρήκατε, αντί να επενδυθεί στο υφιστάμενο πρωτοβάθμιο κρατικό σύστημα, αντί να προσληφθούν τρεις χιλιάδες άνθρωποι στα αστικά κέντρα υγείας, που έχει κάποια η Αθήνα -και υπολειτουργούν και το ξέρετε- πήγαν να δημιουργήσουν καινούριες δομές, οι οποίες φυσικά και δεν λειτουργούν, γιατί δεν είχαμε υποδομή».

ΠΗΓΗ:https://www.healthview.gr/

 

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Πρώτα ανασχηματισμός και μετά εκλογές

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CNN GREECE - Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Εκλογές 2019: Οι εξελίξεις αρχίζουν πλέον να παίρνουν το δρόμο τους - Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει προ των πυλών το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και αμέσως μετά ανασχηματισμό και εκλογές - Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η 17η Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, θα είναι η ημέρα εθνικών εκλογών στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών - Αποκλειστικές πληροφορίες του CNN GREECE

Η συγκεκριμένη πληροφορία έρχεται από τις ΗΠΑ, με αξιωματούχους που διαθέτουν διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής να αναφέρουν πως η ημερομηνία της 17ης Μαρτίου είναι αυτή που ακούγεται -εάν φυσικά το Σκοπιανό οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή αν ο κ. Τσίπρας λάβει την απόφαση για πρόωρες κάλπες, τότε είναι πολύ πιθανό η συμφωνία των Πρεσπών να έχει συναντήσει αρκετά προβλήματα και πιθανότατα να μην οδηγηθεί προς κύρωση στην ελληνική βουλή.

Αυτό σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας θα έχει λάβει ήδη την απόφαση να ρίξει το μπαλάκι στους πολίτες και αιφνιδιάζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να προκηρύξει εκλογές με το δίλημμα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι θέλει ο ίδιος σχετικά με τη γειτονική χώρα.

Η πιθανότητα των αιφνιδιαστικών εκλογών τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Μάιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και αν η Συμφωνία των Πρεσπών οδεύσει στη Βουλή προς ψήφιση. Και αυτό γιατί το κομβικό σημείο σε όλη την υπόθεση είναι οι ΑΝ.ΕΛ. και το «κλειδί» των εξελίξεων φαίνεται να κρατάει ο Πάνος Καμμένος, που επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 φαίνεται να έχει αποκλειστεί προς στιγμήν. Επομένως αν οι εθνικές εκλογές δεν προηγηθούν των ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση τότε θα γίνουν όλες μαζί τον Μάιο με πέντε κάλπες στα παραβάν, τους ψηφοφόρους να… μπερδεύονται ως προς το τι ψηφίζουν και τα κόμματα να βγάζουν το δικό τους πολιτικό συμπέρασμα ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί και συμφέρει για την επόμενη ημέρα.

Η μοναδική περίπτωση οι εκλογές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019 είναι μόνο αν θελήσει ο πρωθυπουργός να πάρει το πολιτικό ρίσκο και να αφήσει τον χρόνο να τρέξει προς όφελος των μέτρων που έχει εξαγγείλει, τα οποία όμως από την άλλη είναι αβέβαιο αν τελικά αποδώσουν καρπούς καθώς τα χρήματα που απαιτούνται είναι δυσεύρετα στην παρούσα φάση.

Ούτε ο ίδιος τα έχει, ούτε ο επόμενος πρωθυπουργός και επομένως εδώ κρύβεται και η παγίδα που έχει στήσει και που φυσικά δεν θέλει ο ίδιος να πέσει μέσα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr


Πολύ σύντομα ο ανασχηματισμός - Τι αποκάλυψε ο Παπαδημούλης

«Όλα δείχνουν ότι βαίνει προς ολοκλήρωση η συνεργασία μας με τους ΑΝ.ΕΛ. αν και εμείς θα θέλαμε να πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα έχουμε κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά από μερικές ημέρες για τεχνικούς λόγους θα έρθει και η κύρωση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει να αναμένουμε τον ανασχηματισμό που θα προκληθεί, καθώς κάποιοι από τους ΑΝ.ΕΛ. θα φύγουν, ενώ κάποιοι θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open TV.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις Παπαδημούλη 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

 

Μετωπική σύγκρουση για την Υγεία στη Βουλή

Συνεδρίασε, χθες, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

kathimerini.gr

Τη μεθεπόμενη Τρίτη, τελικώς, προγραμματίστηκε να συζητηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το τμήμα του πορίσματος που αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ – υπόθεση η οποία, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει και τη μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στο πεδίο των αντιπαραθέσεων για ζητήματα στον χώρο της Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί σκανδαλώδη.

Δύο ημέρες αργότερα, αναμένεται η Επιτροπή να πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίασή της, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί στο σύνολό του το πόρισμα και για τις τέσσερις επιμέρους υποθέσεις: πέραν του ΚΕΕΛΠΝΟ, για «Ερρίκος Ντυνάν», φαρμακευτική δαπάνη και αρθροσκοπήσεις. Στόχος είναι να παραδοθεί, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, αμέσως μετά στον πρόεδρο της Βουλής (σχεδιάζεται να γίνει αυτό ώς τις 10 Δεκεμβρίου) και στη συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ως γνωστόν, συζητήθηκε το μέρος του πορίσματος το οποίο έχει σχέση με το φάρμακο. Απέναντι στη θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή, ότι υποθέσεις που αφορούν φαρμακευτικές δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση διά του κ. Γ. Βλάχου κατέθεσε τη θέση ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2006 οφειλόταν στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων και καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά. Ο βουλευτής της Ν.Δ., αφού παράλληλα υποστήριξε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε άμεση πρόσβαση στους πολίτες σε νέα και καινοτόμα φάρμακα τα οποία για πολλά έτη παρέμεναν εκτός αποζημίωσης, σημείωσε ότι δεν προκύπτει καμία ευθύνη πολιτικών προσώπων στις ερευνηθείσες υποθέσεις.

Από την πλευρά της η ΔΗΣΥ, διά της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για προκλητική διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2005-2009. Ο κ. Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως δεν βρέθηκαν προσωποποιημένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

«Άσφαιρο» το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο

«Άσφαιρο» το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο

Υποθέσεις και περιόδους, αλλά όχι πρόσωπα βάζει στο επίκεντρο το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Φαρμακευτική Πολιτική. Η κατεύθυνση του πορίσματος φέρεται, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να απομακρύνει το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Όπως και για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πόρισμα των κυβερνητικών βουλευτών δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ζητείται, ωστόσο, περαιτέρω διερεύνηση για «σκοτεινά» σημεία και περιόδους.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς βουλευτές, την περίοδο 1997-2014 η συνολική επιβάρυνση για τη χώρα ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ, με τα 23 δισ. εξ αυτών να αφορούν σε «σπατάλη» στο Φάρμακο. Σπεύδουν, ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, να κάνουν λόγο για γενική προσέγγιση, υποστηρίζοντας πως υπήρξε περιορισμός στην πρόσβαση σε στοιχεία, λόγω της παραπομπής της υπόθεσης Novartis στη δικαιοσύνη.

Εκτενής είναι η αναφορά στην παραγγελία των αντιικών εμβολίων, με αφορμή την επιδημία της γρίπης επί Υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου. Όπως ισχυρίζονται, είναι «μία ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στο χώρο της υγείας», καθώς χρησιμοποιήθηκαν τελικά λιγότερα εμβόλια από όσα παραγγέλθηκαν.

Τα υπό διερεύνηση πεδία
Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν:
α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ, ΓΛΚ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΡΚΩΤΟΙ κ.λπ.) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθη βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον «κλειδάριθμο» με τον οποίο «ανοίγουν» οι τιμές των φαρμάκων στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, «η ραγδαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα από το 1987 έως το 2014 δεν προήλθε από κάποιο ακραίο φυσικό φαινόμενο, αλλά ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη αύξηση της κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών και τη διασπάθιση πόρων του ελληνικού δημοσίου».

Στο πόρισμα αναγράφεται, επίσης, ότι «η πρώτη μεγάλη νομοθετική παρέμβαση που οδήγησε στην απότομη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε με την από 07-11-1997 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων επί της τιμής των φαρμάκων» της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη και του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Γείτονα, όπου καταργήθηκαν οι εισφορές υπέρ του α) Τ.Σ.Α.Υ., β) Τ.Ε.Α.ΥΦ.Ε. και γ) Ε.Ο.Φ και η έναρξη ισχύς της κατάργησης των εισφορών θα άρχιζε από την έκδοση του νέου δελτίου λιανικών τιμών των φαρμάκων, δηλαδή, το πρώτο δελτίο τιμών του 1998 […] Απόρροια της παραπάνω Π.Ν.Π. ήταν η μεταβίβαση των πόρων, που θα προέρχονταν από τις πωλήσεις των φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΦ, στις φαρμακευτικές εταιρείες. Ακόμα, με τη ζήτηση φαρμάκων να παραμένει σταθερή το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αύξηση των τιμών […] Με την παραπάνω ΠΝΠ υπήρξε μια διπλή παρέμβαση υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών τόσο με την αύξηση των τιμών, όσο και με τη μη προβλεπόμενη μέχρι τότε απόδοση των εισφορών επί των φαρμάκων προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών».

Όπως περιγράφεται και στην Εισαγωγή του πορίσματος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «υπήρξαν γεγονότα και περιστατικά εκτεταμένης διαφθοράς στην Υγεία, και, σε συντομία, ένα μικρό μέρος της έχει ως εξής: Προβάλλει αμείλικτο το ερώτημα: Υπάρχει διαφθορά στην Υγεία, ή μάλλον ΚΑΙ στην Υγεία; Η απάντηση είναι: διαφθορά υπάρχει κυρίως στο χώρο της Υγείας, όπως και στο χώρο των εξοπλιστικών δαπανών, μάλιστα έχει συναχθεί από μελέτες και έρευνες ότι το σύνολο της διαφθορά στα εξοπλιστικά και την υγεία έχει τέτοια και τόση έκταση, ώστε δεν θα ήταν καθόλου παρακινδυνευμένο να λεχθεί ότι η διαφθορά στους τομείς αυτούς ευθύνονται, αν όχι αποκλειστικά, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό για τη χρεοκοπία της χώρας. Και για να μη θεωρηθεί ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι είτε αυθαίρετος είτε αποσκοπεί απλά να θέσει προ των ευθυνών τους μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και σήμερα τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, αναφέρουμε απόψεις και θέσεις πρωτοκλασάτων στελεχών των κυβερνήσεων αυτών».

Αναφερόμενοι στον τομέα «Διαφάνεια – εξυγίανση στο χώρο της Υγείας», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο πόρισμά τους:

«Στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με το Υπουργείο Υγείας, με θέμα «Διαφάνεια και Δεοντολογία στο χώρο της Υγείας», (19-06-2013), διαπιστώθηκε ότι ο τομέας της υγείας μαστίζεται από εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή. Έγιναν σημαντικά βήματα προς κατεύθυνση της εξυγίανσης, της περιστολής των δαπανών, της πάταξης των κυκλωμάτων και εντοπίστηκαν τα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως: ο χρηματισμός γιατρών, οι διαβλητές διαδικασίες προμηθειών, οι υπερτιμολογήσεις ιατρικών μηχανημάτων, οι υπερσυνταγογραφήσεις και η πολυφαρμακία, η διάθεση φαρμάκων με κόστος πολλαπλάσιο από εκείνο των άλλων χωρών. Όλα αυτά συνιστούν μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την θλιβερή εικόνας της διαφθοράς και της διαπλοκής στο χώρο της υγείας […] Διαπιστώθηκε ακόμη, ότι και σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ορισμένοι, κοινωνικά ανάλγητοι, συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία […] Κερδοσκοπούν, όταν προμηθεύουν σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες του εξωτερικού: Ραδιοφάρμακο, που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ και διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία έναντι 1087 ευρώ. Υπερτιμολόγηση ιατρικών μηχανημάτων μέχρι 2.000% ή 45 φορές με τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που διατίθενται στο εξωτερικό. Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%: μηχανική βαλβίδα καρδιάς της οποίας το πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε στη συνέχεια από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ».

Αναφορικά με το «Φάρμακο και τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας», στο πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Οι οικονομικές – πολιτικές – νομικές διαστάσεις του όλου πλέγματος των προβλημάτων τα οποία ελέγχθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης των Σκανδάλων στην Υγεία και στο Φάρμακο, τους 18 μήνες λειτουργίας της, είναι κολοσσιαίες. Από το υλικό που παραλάβαμε και τις μαρτυρικές καταθέσεις, μπορεί να αποτιμηθεί κατά προσέγγιση το μέγεθος της ζημιάς κατά του δημοσίου συμφέροντος από τη σκανδαλώδη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στο φάρμακο και τις προμήθειες στο χώρο της υγείας. Οι παράμετροι είναι πολλές και ο όγκος των δεδομένων – των στοιχείων τεράστιος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι βέβαιο πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι υπήρχαν: Παθογένειες, στρεβλώσεις, σπατάλες, συναλλαγές, μίζες, ρεμούλα, διαφθορά, εκμαυλισμός συνειδήσεων, δωροδοκίες και δωροληψίες, διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Εξωφρενικές τιμές ορισμένων φαρμάκων, απουσία μηχανισμού προετοιμασίας της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης νέων φαρμάκων μέχρι τον Νοέμβριο του 2013. Διαπλεκόμενη τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου, χωρίς καμία διαπραγμάτευση τιμών επί σειρά ετών. Αυθαίρετη απόσυρση δοκιμασμένων φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων υπέρ νεότερων ακριβών φαρμάκων των ίδιων Φαρμακευτικών Εταιριών. Απευθείας αναθέσεις προμηθειών και τεράστιες υπερτιμολογήσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στη διεθνή αγορά, στην δαπάνη για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, στις προμήθειες αξονικών – μαγνητικών τομογράφων, υπερηχογράφων, γ-καμερών, αναλυτών και άλλων μηχανημάτων βιοϊατρικού εξοπλισμού, ορισμένα από τα οποία μηχανήματα, όπως τώρα αποκαλύπτεται παρέμεναν αχρησιμοποίητα καθώς και υγειονομικού υλικού πολλών Νοσοκομείων της χώρας όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι».

Σε άλλο σημείο του Πορίσματος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «η εκτίμηση της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης για τη χώρα κατά το εξεταζόμενο διάστημα από το μεγάλο φαγοπότι, από τη σκανδαλώδη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στην υγεία και το φάρμακο, κατά την προσέγγιση αρκετών μαρτύρων και μελετητών των ζητημάτων της υγείας, αγγίζει τα 85 δις ευρώ – 23 δις περίπου στο φάρμακο (η συνολική δαπάνη υγείας υπολογίζεται στα 265 δις ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη – δημόσια και ιδιωτική – στο διάστημα που εξετάζουμε (1997-2015) ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ στα 93 δις ευρώ περίπου). Η εκτίμηση αυτή βρίσκει σύμφωνους τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη, τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Γ. Σούρλα, τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κ. Παπασπύρου, τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), κ. Στ. Ευαγγελάτο».

Τέλος, για τα αντιικά εμβόλια, τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι τα εξής: «Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας. Το 2005 o ΕΟΦ δέχθηκε εισηγήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ για λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση επαπειλούμενης πανδημίας γρίπης. Το 2006 ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος ζητά τη σύναψη δανείου ύψους 300 εκ. για την αντιμετώπιση της κατάστασης (αγορά εμβολίων, προετοιμασία κέντρων εμβολιασμού, πρόσληψη προσωπικού κ.λπ.). Τελικώς, εγκρίθηκε δάνειο 223 εκ. ευρώ για την αγορά 16 εκατ. δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου και ένα μέρος διατέθηκε για την προμήθεια 200 χιλιάδων σκευασμάτων του αντιικού φαρμάκου Symmetrel και 500 χιλιάδων σκευασμάτων οσελταμιβίρης (Tamiflu, Relenza ) σε 2 δόσεις (200.000 την 1η φορά και 300.000 τη 2η ). Από αυτή την ποσότητα των 700.000 σκευασμάτων τα 495.440 σκευάσματα οσελταμιβίρης έμειναν αδιάθετα και βρέθηκαν ληγμένα -ανάμεσα σε άλλα- στην Κεντρική Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού στον Ταύρο κατά τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΕΥΥΠ. Το καταπληκτικό είναι όμως ότι από τις 16 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 350.000 δόσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Έρχεται ο προϋπολογισμός του 2019 με αυξήσεις και μειώσεις…

Αύριο Τετάρτη 21 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019. Ο νέος προϋπολογισμός θα συζητηθεί από τις 26 ως τις 28 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια στις 12 Δεκεμβρίου με σκοπό να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου.
Όπως γνωρίζουμε από το προσάρτημα με συμπληρωματικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον προϋπολογισμό του 2019 που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα, το κονδύλι για την Υγεία θα αντιστοιχεί στο 4,8% το 2019 (από 4,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2018).

Αν και σε απόλυτο αριθμό το ποσό θα αυξηθεί στα 9,118 δισ. ευρώ, από 8,956 δισ. ευρώ που ήταν το 2018, προβλέπονται έσοδα νοσοκομείων 2,41 δισ. ευρώ και δαπάνες 2,31 δις ευρώ ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει προς τα νοσοκομεία 888 εκατομμύρια (όσα και φέτος), και η κυβέρνηση περιμένει 250 εκατ. παραπάνω στο ταμείο ασφαλιστικών εισφορών.

Στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπονται έσοδα νοσοκομείων 2,41 δισ. ευρώ και δαπάνες 2,31 δις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν τον περασμένο Ιούλιο σε 2,72 δισ. ευρώ με τα 374 εκατ. ευρώ να αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η τακτική παρακολούθηση δαπανών στο υπουργείο Υγείας, με έμφαση σε εποπτευόμενους φορείς.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Μπαργιώτας: «Βατερλώ» η στελέxωση των ΤΟΜΥ

Για ανεδαφικά σχέδια, «Βατερλώ» των προκηρύξεων (και παρατάσεων) για τη στελέχωση των ΤοΜΥ και αναγκαστικές μετακινήσεις Γενικών Γιατρών και Παθολόγων από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ για να καλυφθούν τα κενά, κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνος του τομέα υγείας, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Onmed.gr

Ο κ. Μπαργιώτας αναφέρει ότι η αποτυχία των ΤοΜΥ ήταν εξαρχής προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε ένα συγκεντρωτικό, κρατικοδίαιτο μοντέλο της δεκαετίας του 1950, για να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία του 2020.

«Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του ν.4486/2017, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, θέτοντας σε περαιτέρω αποδόμηση το υπάρχον σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν υπάρχει ούτε πλάνο με επίτευξη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων ούτε αυστηρό και σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε βέβαιη χρηματοδότηση. Το κίνητρο του Υπουργείου ήταν εξαρχής οι 3000 προσλήψεις. Πως αλλιώς εξηγείται ότι δεν κατευθύνθηκαν οι πόροι και οι προσλήψεις στις υπάρχουσες δομές; Πως μπορεί να αιτιολογηθεί το γεγονός ότι, σε μία χώρα με υπερσυσσώρευση ιατρικών υπηρεσιών και ιατρών στα αστικά κέντρα, δεν υπήρξε καμία χωροταξική μελέτη και η κυβέρνηση προέκρινε τη δημιουργία 245 κέντρων ΤοΜΥ σε 75 αστικά κέντρα;».

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνος του τομέα υγείας, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας:

1) Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των ιατρών παραμένει αναιμικό, εξετάζετε τροποποίηση του ν. 4486/2017 για την ΠΦΥ; Εάν ναι, σε ποια κατεύθυνση;

2) Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις συμβάσεις των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

3) Εφόσον –κατά δήλωσή σας- δεν υπάρχει πρόβλημα και η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ εξελίσσεται ομαλά, γιατί δεν θα λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους και οι 245 ΤοΜΥ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό;

4) Πως ακριβώς θα λειτουργήσει στην πράξη το σύστημα με 2000 και πλέον νοσηλευτές δίχως ιατρούς; Υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσης των προσλήψεών τους;

5) Είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με τους νέους όρους; Θα υπάρξει έγκριση των κονδυλίων, εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν έχουν δημιουργηθεί όλες οι ΤοΜΥ και δεν έχουν προσληφθεί οι ιατροί, σύμφωνα με τα ψηφισθέντα;

ΚΑΙ ζητά να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας:

α) με τον αριθμό των νέων δομών που δημιουργήθηκαν ανά περιφέρεια,

β) με τον αριθμό των ΤοΜΥ που λειτουργούν εντός των υφιστάμενων δομών ανά περιφέρεια,

γ) με τις έως τώρα καταληφθείσες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά περιφέρεια, δομή και ειδικότητα.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Δωρεάν γενόσημα και φάκελος δαπανών ασθενούς στο νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο

Συμψηφισμοί με τον ΕΟΠΥΥ και αποζημιώσεις οπτικών και ειδικής αγωγής σε πρώτο πλάνο

Χορήγηση γενοσήμων χωρίς συμμετοχή για τους χρονίως πάσχοντες και νέο rebate στα φαρμακεία για την αποφυγή χορήγησης φαρμάκων αναφοράς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Διατάξεις για την ολοκληρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022", που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο προωθούνται με κάθε τρόπο οι συμψηφισμοί ιδιωτών παρόχων και ΕΟΠΥΥ και δίνεται δυνατότητα ανάκλησης της άρνησης συμψηφισμού, εφόσον η ανάκληση κατατεθεί εγγράφως ως τις 15 Ιουνίου.

Ρυθμίζονται επίσης οι αμοιβές οπτικών - οπτομετρών και παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής, ενώ παράλληλα δημιουργείται και φάκελος δαπανών ασθενούς, στον οποίο ο ασφαλισμένος έχει πρόσβαση και μπορεί να αμφισβητήσει δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει τα παρακάτω:

Επεκτείνεται ως το 2022 η εφαρμογή του clawback, ενώ δίνεται η δυνατότητα αύξησης των ορίων δαπανών υγείας για όλες τις κατηγορίες βάσει της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ, με τα όρια αυτά να κατανέμονται στις 3 κατηγορίες δαπανών στον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους.
Με στόχο την αύξηση της χρήσης γενοσήμων, προβλέπεται μηδενική συμμετοχή για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, εφόσον επιλέξουν γενόσημο φάρμακο, ενώ προβλέπεται και οικονομικό αντικίνητρο στους φαρμακοποιούς εφόσον επιλέγουν να δώσουν φάρμακα αναφοράς αντί των γενοσήμων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, μηδενίζεται η προβλεπόμενη 10% συμμετοχή των ασφαλισμένων που παίρνουν θεραπεία για χρόνιες ή εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις, και για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους εφόσον επιλέξουν θεραπεία με γενόσημο φάρμακο. Προβλέπεται όμως και rebate 0,8% επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφουμένων φαρμάκων αναφοράς για τους φαρμακοποιούς, εφόσον χορηγήσουν το πρωτότυπο σκεύασμα που η προστασία πατέντας έχει λήξει. Με υπουργική απόφαση δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης του παραπάνω ποσοστού από το 2019 κι ύστερα. Με άλλη υπουργική απόφαση θα ορίζονται οι ελάχιστες ποσότητες γενοσήμων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, που οφείλουν να έχουν ως απόθεμα τα φαρμακεία, με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας των γενοσήμων σα φαρμακεία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.
Παρέχονται μετά από γνωμάτευση πιστοποιημένου οφθαλμιάτρου και κατόπιν ιατρικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, οπτικά - γυαλιά οράσεως που χορηγούνται από μη συμβεβλημένο ιδιώτη πάροχο (οπτικό) και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση του δικαιούχου παροχής, εκδίδεται βεβαίωση ως παράρτημα της γνωμάτευσης, η οποία προσδιορίζει το προς αποζημίωση δικαιούμενο ποσό. Σε περίπτωση που το παραστατικό πώλησης των χορηγουμένων ειδών είναι μικρότερης αξίας από το βεβαιωμένο ποσό, καταβάλλεται στον οπτικό το αντίτιμο της πραγματικής τιμής πώλησης της παροχής. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλογικά και στις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής.
Πάροχοι που αρνήθηκαν τον συμψηφισμό οφειλών με τον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να ανακαλέσουν την άρνησή τους, εφόσον υποβάλλουν εγγράφως την ανάκληση ως τις 15 Ιουνίου 2018.
Στο εξής ο συμψηφισμός μεταξύ φαρμακευτικών και ΕΟΠΥΥ θα είναι αυτοδίκαιος.
Για την ταχύτερη στελέχωση του ΔΣ της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ορίζεται ως αρμόδιο το Α΄ Τμήμα του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων.
Αίρεται ο περιορισμός ανάπτυξης μίας μόνο ιατρικής ειδικότητας στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.
Δημιουργείται και τηρείται στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικός φάκελος δαπάνης ασφάλισης υγείας δικαιούχου. Στο φάκελο αυτό, ο δικαιούχος περίθαλψης έχει άμεση πρόσβαση, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δαπάνες που τον αφορούν, με δυνατότητα αμφισβήτησής τους σε περίπτωση μη πραγματοποιήσεώς τους.
Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικά και όχι σε έντυπη μορφή, στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, των απαιτουμένων δικαιολογητικών βάσει των οποίων εκκαθαρίζονται και εντέλλονται προς πληρωμή δαπάνες των ιδιωτών παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ, πλην υποβολών φαρμακοποιών που αφορούν αποκλειστικά στο φάρμακο. Ομοίως, μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και στις αρμόδιες υπηρεσίες επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου, στον ΕΟΠΥΥ, τα δικαιολογητικά και τα εκδοθέντα για την πληρωμή της δαπάνης χρηματικά εντάλματα για την άσκηση προληπτικού έλεγχου στις προβλεπόμενες περιπτώσεις και τη θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων, αντίστοιχα. Το σύνολο του φυσικού αρχείου που υποβάλλεται στον ΕΟΠΥΥ, απαιτείται σε μηνιαία βάση από δείγμα παρόχων σε ποσοστό όχι κατώτερο του 1% του συνόλου αυτών. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν προσκομιστεί στον ΕΟΠΥΥ το αιτούμενο φυσικό αρχείο, η οικεία δαπάνη δεν εκκαθαρίζεται και δεν αποζημιώνεται. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Γενόσημα και ΠΦΥ στο Πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα;

Αποτέλεσμα εικόνας για Βουλή

Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα μέτρα, με τα οποία θα κλείσει η Δ’ αξιολόγηση. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 14 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, από μέρα σε μέρα αναμένεται να “βγει στον αέρα” η νεα προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει μια σειρά από ακανθώδη θέματα, όπως οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το “κούρεμα” των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, κοκ.

Στην Υγεία, βέβαια, αν και η ακριβής εικόνα παραμένει ασαφής, εκτιμάται πως το πολυνομοσχέδιο θα εισάγει αλλαγές σε μια σειρά από θέματα που βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συζήτησης με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, οι χαρακτηριστικότερες προσθήκες της Αριστοτέλους στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο θα είναι τροποποιήσεις στη διαδικασία ανάπτυξης της νέας ΠΦΥ και θεσμοθέτηση κινήτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, και θέματα που αφορούν τις κεντρικές προμήθειες.

Διαβάστε επίσης: Τα τρία σημεία «πρωταγωνιστές» στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τη θέσπιση κινήτρων για να παροτρύνει τους ασθενείς να επιλέγουν περισσότερα γενόσημα. Παρά τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες που έχουν εκφραστεί, η Αριστοτέλους φαίνεται να προχωράει με τη νομοθέτηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή στα γενόσημα. Εν ολίγοις, οι ασθενείς που επιλέγουν γενόσημα θα πληρώνουν μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή. Μένει να φανεί αν στη διάταξη θα έχει προβλεφθεί πως θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί στη δαπάνη και αν θα “πληρώσουν τη νύφη” οι φαρμακευτικές, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά.

Διαβάστε επίσης: «Θολά» κίνητρα για τα γενόσημα

Οι πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως πιθανόν να υπάρξει διάταξη που θα αναβαθμίζει το ρόλο της ΕΚΑΠΥ και θα ρυθμίζει θέματα των κεντρικών προμηθειών. Παράλληλα, όμως, αναμένεται εισαχθούν αλλαγές και τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της νέας ΠΦΥ, η ανάπτυξη της οποίας έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια.

Διαβάστε επίσης: "Στον αέρα" η ολοκλήρωση της νέας ΠΦΥ

Mε τις διατάξεις που θα εισαχθούν αναμένεται να καταστούν πιο ελαστικά τα χρονοδιαγράμματα της νέας ΠΦΥ, η οποία ακόμη και με την αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων είναι πολύ πίσω. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος παραπομπών, που αποτελεί κεντρικό σημείο της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναμένεται να μετατεθεί για το 2019.

Διαβάστε επίσης: Με το νέο έτος η νέα προκήρυξη για την ΠΦΥ

Πάντως ο Ανδρέας Ξανθός φέρεται να έχει υπογράψει και να ετοιμάζεται να αναρτήσει τη νέα προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ μετά και τη δημοσίευση των αλλαγών στη μοριοδότηση και στα κριτήρια πρόσληψης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει γιατρούς στις νέες δομές της ΠΦΥ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

«Φωτιά» στην Εξεταστική Επιτροπή για τα φάρμακα στη Βουλή! Η τοποθέτηση του «αρχιράμπο» που έφερε τα πάνω κάτω

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Φωτιά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα φάρμακα έφερε η τοποθέτηση του «αρχιράμπο» του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ)


Την ώρα που η χώρα βρισκόταν σε γενική απεργία, μέσα στη Βουλή διαδραματιζόταν μία απίστευτη διαμάχη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα φάρμακα.

Η Επιτροπή που έχει ξεκινήσει πια να εξετάζει εάν τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει υπερτιμολογήσεις με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να έχει φθάσει στα ύψη, είχε καλέσει ως βασικό μάρτυρα τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) Σταύρο Ευαγγελάτο γνωστός στην αγορά Υγείας και ως «αρχιράμπο».

 

Όμως πριν ακόμη ξεκινήσει η κατάθεση αλλά και η παρουσίαση των θεμάτων, ο κ.Ευαγγελάτος παρατήρησε πως τίθεται θέμα ασυμβίβαστου, αφού ως μέλος της Επιτροπής συμμετέχει ο Γιώργος Βλάχος της ΝΔ που υπήρξε υφυπουργός Ανάπτυξης έως το 2009 οπότε και είχε στην αρμοδιότητά του το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων.

 

Αμέσως προς υποστήριξη του κ.Βλάχου έσπευσαν οι κύριοι Μυταράκης και Γεωργαντάς της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποσύρει ή όχι τον κ.Βλάχο από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τη στιγμή μάλιστα που την περίοδο εκείνη η φαρμακευτική δαπάνη είχε φθάσει στα ανώτερα ύψη ξεπερνώντας τα 5,2 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κινείται στα 1,945 δις ευρώ. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Δείτε πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για φάρμακα από το 2000 έως το 2017!»

 

Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχισθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων για το θέμα τις υπερτιμολόγησης των φαρμάκων με γνωστά στελέχη του χώρου της Υγείας, ενώ η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να χρειασθεί αρκετούς μήνες για να βγάλει το πόρισμά της, καθώς ουδείς εκ των συμμετεχόντων δεν είναι ειδικός στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Οι επικουρικοί εργαζόμενοι μήλον της Έριδος μεταξύ Πολάκη και Μπαργιώτα

pol mparg

Με αφορμή τροπολογίες που κατέθεσε χθες Τετάρτη 30 Μαϊου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο τομέαρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας εξαπέλυσε επίθεση μεγατόνων...
Παρουσιάζοντας την επίμαχη τροπολογία ο κ. Πολάκης στη Βουλή ανέφερε:
Η πρώτη τροπολογία είναι με γενικό αριθμό 1594 και ειδικό αριθμό 117. Αυτό που επιχειρούμε με αυτήν την τροπολογία είναι να τροποποιήσουμε και να απλοποιήσουμε τον τρόπο πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρών, στα νοσοκομεία της χώρας και σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, όπως είναι το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΕΑ, ο ΕΟΦ, το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», και το Νοσοκομείο Σαντορίνης ΑΕΜΥ.

Τι κάνουμε με αυτήν την τροπολογία; Απλοποιούμε μια διαδικασία, πάντα στα όρια των πιστώσεων και του προϋπολογισμού που έχει κάθε νοσοκομείο από τους ίδιους του πόρους, όπως συμβαίνει και σήμερα. Διότι όπως ξέρετε, για το επικουρικό προσωπικό, είτε είναι γιατροί είτε είναι λοιπό προσωπικό, προκηρύσσονται οι θέσεις και μέχρι σήμερα αμείβονται από τα ίδια έσοδα του νοσοκομείου, δηλαδή από τα νοσήλια που εισπράττει από τον ΕΟΠΥΥ ή από ίδια έσοδα που έχει από κληροδοτήματα, ενοίκια, δωρεές, απογευματινά ιατρεία κτλ..

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχθούν θέσεις που καλύπτουν άμεσες ανάγκες. Αυτό στους γιατρούς το έχουμε λύσει. Υπάρχει δηλαδή κατάλογος που τηρείται στις υγειονομικές περιφέρειες ανά ειδικότητα που δηλώνουν οι γιατροί ότι ενδιαφέρονται να πάνε για να καταλάβουν θέση επικουρικού προσωπικού. Κάθε νοσοκομείο που έχει χρήματα από τον προϋπολογισμό του ζητάει να προσλάβει κάποιες ειδικότητες γιατρών. Από τον κατάλογο που τηρείται με συγκεκριμένη σειρά με βάση την ημερομηνία που έκανε τη δήλωση ο γιατρός γίνεται αυτή η πρόσληψη.

Στο επικουρικό προσωπικό πρέπει να εκδοθεί ΠΥΣ. Πρέπει να γίνει μια ολόκληρη διαδικασία η οποία κρατάει πάρα πολύ καιρό και δυσκολεύει πολύ τα νοσοκομεία, την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που αναγκαστήκαμε πριν από δύο χρόνια τις θέσεις των ΜΕΘ να τις προκηρύξουμε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες τελειώνουν τώρα. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό, γιατί παρά τις προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει σε μόνιμο προσωπικό, συνεχίζουν να υπάρχουν κενά.

Τι κάνουμε, λοιπόν, τώρα;
Δημιουργούμε σε κάθε ΥΠΕ κατάλογο προσωπικού ανά κατηγορία -νοσηλευτικό, παραϊατρικό ή άλλες ειδικότητες- και κάθε νοσοκομείο στα όρια των πιστώσεων και του προϋπολογισμού του, όπως και μέχρι τώρα, που έχει αφενός τη δυνατότητα να προσλάβει και αφετέρου την αναγκαιότητα να προσλάβει επικουρικό προσωπικό σε κάποιες θέσεις, παίρνει από αυτόν τον κατάλογο. Αυτός, όμως, δεν είναι κατάλογος που φτιάχνεται με βάση την ημερομηνία της αιτήσεως, αλλά είναι κατάλογος που φτιάχνεται με μοριοδότηση με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, γι’ αυτό περιγράφεται και μια διαδικασία του πώς γίνεται αυτό το πράγμα. Βέβαια όλη η διαδικασία και ο έλεγχος της ορθής μοριοδότησης του καταλόγου γίνεται από το ΑΣΕΠ και υπάρχει η δυνατότητα ένστασης και εάν υπάρξει απόφαση του ΑΣΕΠ διαφορετική από αυτή της ΥΠΕ, είναι άμεσα εκτελεστή η απόφασή του.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν πάρα πολλά πράγματα και εποχιακά και γενικότερα. Δηλαδή έχεις σε κάποια νοσοκομεία δύο νοσηλεύτριες οι οποίες παίρνουν άδεια λόγω εγκυμοσύνης ή ανατροφής τέκνου. Αυτό πρακτικά μπορεί να αποδιοργανώσει τοπικά τη λειτουργία μιας κλινικής ή μιας μονάδας. Στο βαθμό που το νοσοκομείο έχει χρήματα, έχει τη δυνατότητα για το χρονικό διάστημα που θα λείπει η μόνιμη εργαζόμενη, να καλύψει το κενό αυτό από τον κατάλογο της ΥΠΕ. Αυτή είναι η ουσία αυτής της τροπολογίας, που συνυπογράφεται βέβαια από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς.

 

Ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μπαργιώτας:
Ο Πολάκης καταστρατηγεί οριστικά το ΑΣΕΠ. Η φάμπρικα που μπήκε σε εφαρμογή με την προκήρυξη συμβασιούχων των ΟΤΑ περνάει και στην Υγεία. Η «ευρηματικότητα» της κυβέρνησης της Αριστεράς στο ρουσφέτι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με αιφνιδιαστική τροπολογία - άλλος τομέας αριστείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- διαλύεται κυριολεκτικά κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοκρατίας στην πρόσληψη επικουρικών στις δομές υγείας.

Από σήμερα, όποιος καταθέτει ψευδή δικαιολογητικά και όποιος έχει μπάρμπα στην κυβέρνηση, προηγείται. Προσλαμβάνεται άμεσα ως επικουρικός, αμείβεται και –αν και όταν- το ΑΣΕΠ διατάξει την απόλυσή του, αποχωρεί χωρίς συνέπειες και με μπόνους την προϋπηρεσία. Είναι πραγματική ντροπή. Η κυβέρνηση της - υποτιθέμενης- Αριστεράς χρησιμοποιεί με τον πιο κυνικό και ξεδιάντροπο τρόπο όλα τα εργαλεία του πελατειακού κράτους.

Ο κ. Πολάκης καταστρατηγεί το ΑΣΕΠ, νομιμοποιεί την πλαστογραφία, αποδιοργανώνει το θεσμικό πλαίσιο και ταυτόχρονα κουνάει το δάκτυλο στους άλλους. Αυτή η κυβέρνηση έρχεται από παλιά. Από τις εποχές των Γκόρτσων και των Μαυρογιαλούρων…

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Θεσμοί: Όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να γίνουν πριν την 21η Ιουνίου

της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

"Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018". αναφέρουν οι Θεσμοί σε κοινή δήλωσή τους μετά τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα.

Προσθέτουν επίσης ότι "για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των Θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες".

Οι Θεσμοί αναφέρουν ακόμη στην κοινή δήλωσή τους, ότι η αποστολή τους στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σήμερα. "Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018".

Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την προηγούμενη Δευτέρα και σε επίπεδο επικεφαλής από την Τετάρτη. Στόχος ήταν να υπάρξει ένα "σήμα" για τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη η οποία θα έχει στο επίκεντρό της το θέμα του χρέους. Δεν αποκλείεται να προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) για να προετοιμάσει τις διαδικασίες. Οι Θεσμοί από εδώ και πέρα περιμένουν την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης τα οποία αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου και να μην μεταφερθούν για αργότερα, για την μετά μνημονίου εποχή.

Συνολικά τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης ήταν 88. Εξ αυτών κάποια κατά την άποψη των Θεσμών πρέπει να γίνουν πριν τη λήξη του προγράμματος, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: το δημοσιονομικό πακέτο, η αγορά ενέργειας και οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, οι αντικειμενικές αξίες, οι παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα υπόλοιπα πεδία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και τα θέματα που συνδέονται με την ενίσχυση της διαφάνειας και τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές κλινικές

Αποτέλεσμα εικόνας για ιδιωτικές κλινικές

By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχει μπει το νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών, χωρίς να λείπουν ενστάσεις και διαφωνίες. «Λάδι στη φωτιά» φαίνεται να ρίχνει η απόφαση της Αριστοτέλους να στείλει το σχέδιο νόμου απευθείας στη Βουλή χωρίς τη μεσολάβηση ανοικτής διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Μαΐου, με στόχο να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα και έτσι να έχει υλοποιηθει ακόμη ένα προαπαιτούμενο ενόψει του Eurogroup του Ιουνίου.

Αλλά πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως ζητούμενο για την Αριστοτέλους είναι το νομοθέτημα να βρίσκεται στη Βουλή έως και το Euroworking Group. Αυτό φέρεται να είναι αρκετό για τους Θεσμούς, ώστε να δεχθούν πως το εν λόγω προαπαιτούμενο υλοποιείται. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως αύριο Τρίτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, ώστε να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας στη συζήτηση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και τεχνικών κλιμακίων και η τελική του μορφή να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Βέβαια, στην πράξη αυτό σημαίνει πως ελάχιστα θα είναι τα περιθώρια ευελιξίας και ουσιαστικών αλλαγών, εφόσον αυτό αναδειχθεί στις συζητήσεις στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το εμπόδιο θα μπορούσε να είχε αποφευχεί , φυσικά, αν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και μεταξύ επεξεργασίας και κατάθεσης είχε μεσολαβήσει διαβούλευση, στην Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Nομοσχέδιο Πολάκη «δώρο» σε ιδιωτικές κλινικές

Πέρα από τα «αγκάθια» που διαπιστώθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σχέδια της Αριστοτέλους, όπως τα είχε αναδείξει και το Virus από τα τέλη Μαρτίου, στελέχη της αγοράς καταγγέλλουν πως ακόμη και στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η κουβέντα φέρεται να σταμάτησε στο άρθρο 42, ενώ βασικές αρχές και 6 με 7 σημαντικά παραρτήματα δεν συζητήθηκαν ποτέ. Η ανάγκη έκδοσης νέας νομοθεσίας για τις προδιαγραφές λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών εδράζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια στο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζουν οι κλινικές, καθώς υπάρχουν διαφορετικά νομοθετικά σημεία αναφοράς.

«Το νομοσχέδιο είναι ένα νέο 517 αγνοώντας πλήρως το ΠΔ 235», αναφέρει η ΠΕΙΚ στη σελίδα της στο Facebook, καλώντας τον κλάδο σε επαγρύπνηση.

Στελέχη του κλάδου χαρακτηρίζουν μέσω του Virus το εν λόγω σχέδιο νόμου ως «πλήρως αντιεπενδυτικό και αντιαναπτυξιακό», καθώς αυξάνει τη γραφειοκρατεία. Προειδοποιούν, δε, πως όταν η γραφειοκρατία αυξάνεται τότε ενισχύεται και η διαφθορά.

Όπως εξηγούν, το νομοσχέδιο είναι αντιγραφή ενός παλαιότερου ΠΔ που απέτυχε στην πράξη, εστιάζει σε άδειες, έγγραφα, σφραγίδες και τη διαμόρφωση των τμημάτων και όχι στην ουσία, που είναι πως θα παρέχουν οι κλινικές υπηρεσίες στον ασθενεί με ασφάλεια, χωρίς λοιμώξεις.

Συμψηφισμοί

Έκτακτη συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, ενώ αναμένεται να καταθέσουν και τις παρατηρήσεις τους για το Εγχειρίδιο ελέγχου και εκκαθάρισης υποβολών για τις κλειστές νοσηλείες, εγχειρίδιο που συνδέεται και με τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Παραδίδεται σήμερα το εγχειρίδιο υποβολών για τον real time έλεγχο

Ωστόσο, η έκτακτη συνάντηση αφορά κυρίως το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους συμψηφισμούς. Η διαδικασία έχει μπλοκάρει και μαζί με αυτή και πληρωμές για κάποιες κλινικές, λόγω αναντιστοιχίας μεταξύ των φυσικών αρχείων και των ψηφιακών δεδομένων του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης: Στo σημείο εκκίνησης η πιλοτική εφαρμογή real time ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών

Στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί μια λύση για την ασυμφωνία, που αφορά στους συμψηφισμούς της περιόδου 2012-2015. Αν, όντως, βρεθεί η λύση τότε μέσα στην εβδομάδα οι κλινικές θα κληθούν στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ για να κλείσουν τη συμφωνία και να ξεμπλοκαριστούν οι πληρωμές.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ν.Δ.: 13 μικρά υπουργεία Υγείας, κατάργηση των ΤΟΜΥ & ΣΔΙΤ

Ν.Δ.: 13 μικρά υπουργεία Υγείας, κατάργηση των ΤΟΜΥ & ΣΔΙΤ

Πρόταγμα κεφαλαιώδους σημασίας αποτελεί για την Νέα Διακυβέρνηση η ανάταξη των στρεβλώσεων, η αναδιάρθρωση και η ανάδειξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Πρόληψης και της Αγωγής Υγείας.

Η Νέα Δημοκρατία, φέρεται αποφασισμένη να καταργήσει τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και την ουσιαστική οργάνωση, διοίκηση και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας θα αναλάβουν οι 13 Υγειονομικές Περιφέρειες, που ουσιαστικά θα διαδραματίσουν τον ρόλο ενός μικρού υπουργείου Υγείας.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της Ν. Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της περασμένης Κυριακής. Στη συνέντευξή του, ο Τομεάρχης Υγείας μιλά για την κατάσταση της υγείας σήμερα, για τις ελλείψεις στο σύστημα (σε έμψυχο και άψυχο υλικό), την ίδια ώρα, που βουλιάζουν στις εφημερίες μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, και ιδιαίτερα της Αττικής. Στηλιτεύει το εγχείρημα της ΠΦΥ και των ΤΟΜΥ, όπου γύρισαν την πλάτη γιατροί και ασθενείς, για την εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και για την ανάγκη ΣΔΙΤ, συμπράξεων δηλαδή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα χρειαστούμε πρωτίστως νοσηλευτικό προσωπικό, θα χρειαστούμε ιατρούς. Θα κινηθούμε στοχευμένα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, επισημαίνει ο κ. Οικονόμου.

Από την συνέντευξη του κ. Οικονόμου, σταχυολογούμε τα εξής:

Νέο ευέλικτο σχήμα & 13 μικρά υπουργεία
- Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει αμιγώς επιτελικό και εποπτικό ρόλο. Την ευθύνη για την οργάνωση, διοίκηση και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας αναλαμβάνουν οι 13 Υγειονομικές Περιφέρειες, που ουσιαστικά παίζουν τον ρόλο ενός μικρού υπουργείου Υγείας για την Περιφέρεια ευθύνης τους, με ετήσιο κλειστό σφαιρικό προϋπολογισμό και αξιοκρατικά επιλεγμένους Διοικητές και Υποδιοικητές οι οποίοι θα επιφορτιστούν με διακριτές αρμοδιότητες στην διοίκηση των επιμέρους τομέων της ΥΠΕ.

Προς την ίδια κατεύθυνση, σημαντικό επιμέρους στόχο αποτελεί η ριζική αναδιάρθρωση τόσο του προσανατολισμού όσο και της διοίκησης στην νοσοκομειακή περίθαλψη. Θα δημιουργήσουμε με προσεκτικά αλλά αποφασιστικά βήματα ένα νέο, ευέλικτο, αποκεντρωμένο σχήμα, ορθολογικά κατανεμημένων ομάδων νοσοκομείων ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με βασική μονάδα λειτουργίας την κλινική, με σύγχρονη διοίκηση, με μετρήσιμους στόχους ποιότητας και με ξεκάθαρο προϋπολογισμό που θα τηρείται ευλαβικά.

- Ο πολίτης ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ να γίνει και να παραμείνει καλά – να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την υγεία του! Λαμβάνοντας άμεσες, αποτελεσματικές και δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες. Το κράτος οφείλει να βρει, να διαπραγματευθεί και να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, με τον πιο ποιοτικό, αποδοτικό και φτηνό τρόπο, είτε ο πάροχος προέρχεται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό πυλώνα, είτε από την αγαστή συνεργασία και σύμπραξη των δύο. Το να προσπαθήσουμε ως Νέα Δημοκρατία να αναπτύξουμε τα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία και να αυξήσουμε τα έσοδά τους συγχρόνως με τις απολαβές των εργαζομένων, παρέχοντας υπηρεσίες σε ιδιώτες και ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι ξεπούλημα (μόνιμη λαϊκίστικη επωδός της δήθεν αριστεράς), είναι αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων των δημόσιων δομών υγείας για κερδοφορία τους που θα «επιστρέφεται» ως ποιοτικότερη προσφορά υπηρεσιών με επωφελούμενους όλους τους πολίτες.

Ο οικογενειακός γιατρός ως σύμβουλος και όχι ως gatekeeper
- Πυρήνας του εγχειρήματος της ΠΦΥ, θα είναι ο Οικογενειακός Ιατρός, ο οποίος θα είναι της ελεύθερης και απολύτου επιλογής του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο Οικογενειακός γιατρός, δεν στέκεται στην πύλη ως δεσμοφύλακας gatekeeper, αλλά ως σύμβουλος, αρωγός, πλοηγός του πολίτη μέσα στο αχανές και δαιδαλώδες σύστημα υγείας. Ο πολίτης τον επιλέγει γιατί αισθάνεται ασφαλής να του εμπιστευθεί την υγεία του. Δεν εξαναγκάζεται να απευθυνθεί σε έναν άγνωστο που του τον επιβάλλουν άλλοι. Είναι ο δικός του ιατρός που είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε ένα απαιτητικό φάσμα υποχρεώσεων.

Τον ιατρό οικογένειας ο πολίτης μπορεί να τον επιλέξει είτε από τον δημόσιο πυλώνα ΠΦΥ (ΚΥ και πρώην ΙΚΑ/ΠΕΔΥ) είτε από τους ιδιώτες συμβεβλημένους ή πιστοποιημένους οικογενειακούς ιατρούς.

- Στο επόμενο επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εισάγονται στο πρόγραμμα μερικές βασικές και απαραίτητες παράμετροι:

- Εισάγεται η διεπιστημονική ομάδα υγείας με τις αναγκαίες ιατρικές υποειδικότητες, με τους λοιπούς επιστήμονες υγείας και το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εισάγεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξειδικεύεται η αντιμετώπιση των χρονίων νοσημάτων.

Ναι στα ΣΔΙΤ & στις δομές για χρόνια νοσήματα
- Υλοποιούμε τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία: Τα Κέντρα υγείας/ΠΕΔΥ ως ενοποιημένες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας λειτουργούν συγχρόνως με τα ιδιωτικά group practice (πολυιατρεία) – με σκοπό την αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού πυλώνα υπηρεσιών υγείας. Με βάση έναν πλήρη, δυναμικό Χάρτη Υγειονομικών Αναγκών αξιολογούμε τις τοπικές επιδημιολογικές και ιδιαίτερες ανάγκες ανά περιοχή (ακριτικές, δυσπρόσιτες, νησιωτικές) και ανάλογα αξιοποιούμε, αναβαθμίζουμε, αναδιαρθρώνουμε ή και αλλάζουμε χρήση στις δομές που ήδη διαθέτουμε και είναι πολλές! Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για ξεχωριστές δομές που θα διαχειρίζονται τα χρόνια νοσήματα, τα ψυχικά νοσήματα, την αποκατάσταση αλλά και την παρηγορητική φροντίδα. Θα υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για την κατ΄ οίκον νοσηλεία και την επανένταξη των ασθενών στην κοινότητα.

- Τελευταίο σκαλοπάτι ΠΦΥ αποτελούν τα Αστικά Κέντρα Υγείας. Με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και πλαισιωμένα από όλες τις υποειδικότητες ΠΦΥ φιλοδοξούμε να αποτελέσουν πρωτίστως τον ηθμό – ανάχωμα προς τα Νοσοκομεία αποσυμφορίζοντας τόσο τις εφημερίες τους όσο και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τους από τον δυσβάστακτο φόρτο εργασίας που έχουν σήμερα.

Θα καταργήσουμε τις σοβιετικής έμπνευσης ΤΟΜΥ
- Είναι προφανές ότι, στην σύγχρονη προσέγγιση του οικοδομήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επαγγελλόμαστε καμία θέση δεν μπορούν να έχουν σοβιετικής έμπνευσης εκτρωματικές, αχρείαστες και μίζερες δομές τύπου ΤΟΜΥ. Είναι εξάλλου ήδη καταδικασμένες να αποτύχουν από την στιγμή που σύσσωμος ο επιστημονικός – ιατρικός κόσμος αλλά και οι πολίτες τους «γύρισαν την πλάτη». Απόδειξη της οικτρής αποτυχίας της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι, παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου στις 9 Μαΐου του 2017, για λειτουργία 239 ΤΟΜΥ μέσα στο 2017, (υπο)λειτουργούν μόνο 20 – 25 αυτή τη στιγμή που μιλάμε! Η κατασπατάληση πολύτιμων οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων θα σταματήσει. Οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές θα απεγκλωβιστούν από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό του Σύριζα και θα μπορούν να ενδυναμώσουν τις υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Αστικά Κέντρα Υγείας), οι οποίες έχουν αφεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αργοσβήνουν.

Αλλού ελλείψεις και αλλού βουλιάζουν...
- Οι ανεπάρκειες και οι ελλείψεις είναι μεγάλες, έως καταλυτικές- ιδίως στα λεγόμενα μικρά και μεσαία σε δυναμικότητα κλινών νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που καλύπτονται εμβαλωματικά με επικουρικό προσωπικό, με υπερεφημέρευση των ήδη εξουθενωμένων εργαζομένων και με μετακινήσεις σε βάρος των όμορων Κέντρων Υγείας. Ελλείψεις και παλαιότητα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που ταλανίζεται από συχνές και δυσεπίλυτες βλάβες. Νοσοκομεία της περιφέρειας που υπολειτουργούν, με χαμηλότατη αποδοτικότητα και πληρότητα κλινών, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό δεν ικανοποιούν ούτε τις βασικές ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού ευθύνης τους.

Στον αντίποδα, Νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα που βουλιάζουν κυριολεκτικά τις ημέρες εφημερίας, με ατελείωτες ώρες αναμονής, με ράντζα στους διαδρόμους και το χειρότερο, με σημαντικό αριθμό βαρέως πασχόντων ασθενών οι οποίοι παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας ελλείψει ελεύθερων κλινών ΜΕΘ!

Οι αυταρχικές συμπεριφορές μερικών διοικήσεων
- Το τελευταίο διάστημα, επισκεφθήκαμε πληθώρα νοσοκομείων όπου παρατηρήσαμε προβληματική συντήρηση της κτιριακής υποδομής, ακόμα χειρότερα, υποδομές που παρουσιάζουν εικόνα παντελούς εγκατάλειψης. Ενδεικτικά να αναφέρω τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στις παθολογικές κλινικές και την Ψυχιατρική του ΓΝ Νικαίας για τις οποίες ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε με αοριστίες σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μας. Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ δυστυχώς και στις πάμπολλες καταγγελίες που έχουμε από συλλόγους εργαζομένων για αυταρχικές συμπεριφορές κάποιων διοικήσεων ΥΠΕ και Νοσοκομείων που, αντί να επωμίζονται και να διευθετούν τις υποθέσεις ευθύνης τους, λειτουργούν ως τοποτηρητές των Υπουργών Υγείας, επιδεικνύουν πρωτοφανή ζήλο κομματικών επιλογών και διώξεων και διεκδικούν εύσημα «αριστεροφροσύνης» από τους προϊσταμένους τους.

- Στόχος μας ακόμη: Η εξάλειψη των τραγικών αναμονών στα ΤΕΠ μέσω της πραγματικά αυτόνομης διαρκούς λειτουργίας τους. Η δραστική μείωση των αναμονών στα τακτικά Έξωτερικά Ιατρεία, στις λίστες χειρουργείου, των απάνθρωπων αναμονών στις ακτινοθεραπείες μέσω της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων. Η λειτουργία όλων των διαθέσιμων κλειστών αυτή τη στιγμή κλινών ΜΕΘ, η ενδυνάμωση και η δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) όπου απαιτείται.

- Θα επενδύσουμε ό,τι χρειαστεί σε αποφασιστικότητα, κόπο και πόρους για να το πετύχουμε. Αυτές θα είναι συνοπτικά οι πρώτες μας προτεραιότητες, ώστε να δώσουμε «ανάσες» στο σύστημα και στους πολίτες και χρόνο σε εμάς για να προχωρήσουμε στη συνέχεια, συντεταγμένα, στις απαραίτητες, βαθύτερες και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Υγεία του μέλλοντός μας. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ίτλοι τέλους της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis

Στην Δικαιοσύνη επιστρέφει ο φάκελος για την υπόθεση της Novartis καθώς η προανακριτική επιτροπή της Βουλής δηλώνει αναρμόδια. Χθες οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που συμμετέχουν στη διαδικασία – μετά από εισηγήσεις των Ν. Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) – αποφάσισαν ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να εξετάσει πράξεις δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το τελικό πόρισμα αναμένεται στην συνεδρίαση της Επιτροπής, το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης, οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες επιστροφής του σχετικού φακέλου στην Δικαιοσύνη.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Δρίτσας, «η επιτροπή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης» για τις υποθέσεις αυτές σημειώνοντας ότι «αυτή η απόφαση που πήραμε ανοίγει το δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου, έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, οι αθώοι να δικαιωθούν και να μείνουν, να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι, και ενδεχομένως οι εμπλεκόμενοι και ενοχοποιούμενοι να δικαστούν, και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει σημαντικό βήμα για ανάκτηση χαμένης αξιοπιστίας του».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ενόψει της συνεδρίασης της Τρίτης, καλούνται οι βουλευτές της αντιπολίτευσης – οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από την διαδικασία καταγγέλλοντας κυβερνητικές μεθοδεύσεις – να συμβάλλουν με την κατάθεση των δικών τους πορισματικών θέσεων.

Σύμφωνα πάντως με τη διαδικασία, όταν επισήμως και τυπικώς συνταχθεί το πόρισμα, τότε θα δοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια θα κληθεί η Ολομέλεια να συζητήσει επ’ αυτού και να λάβει την τελική απόφαση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Κατατέθηκε η τροπολογία για παράταση της θητείας των επικουρικών

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Τροπολογίες για συμψηφισμούς, συνταγογράφηση και κλινικές μελέτες στο Ν/Σ της κάνναβης

Ψηφίστηκε χθες το βραδύ το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη Ελλάδα, προβλέποντας αλλαγές και σε θέματα δημόσιας υγείας.

Ανοίγει επίσημα ο δρόμος για επενδύσεις στην καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας μετά και την υπερψήφιση του Σχεδίου Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης». Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, υπήρξαν αρκετές ενστάσεις, κυρίως για τους κινδύνους που ενέχονται, αλλά και την απουσία περιγραφής λεπτομερειών επί της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων.
Ο νόμος, προβλέπει την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα και δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός έσπευσε εκ προοιμίου να υπογραμμίσει πως «η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι προσχηματική, που λειτουργεί ως προθάλαμος για τη de facto νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης, είναι μία προσέγγιση υπερσυντηρητική, φοβική και σκοταδιστική». Και συμπλήρωσε ότι «Δεν έχει καμία επαφή αυτή η προσέγγιση με τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο». Εκτίμησε δε ότι υπάρχει ευρύτερη αποδοχή στην προσέγγιση της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί, υπό την πρόεδρο του ΕΟΦ, η οποία κατέληξε στο πόρισμα που αναγνωρίζει τις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτού του φυτού, και τις θεραπευτικές-παρηγορητικές ενδείξεις που μπορεί να έχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Συμψηφισμοί
Παράλληλα στο νομοσχέδιο εντάχθηκε τροπολογία, με βάση την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ και τη σχέση του με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Συγκεκριμένα, μία διάταξη επιτρέπει στον ΕΟΠΥΥ τον συμψηφισμό των ποσών της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης με ισόποσες οφειλές του προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, όχι μόνο του ίδιου έτους, αλλά και του προηγούμενου και του επόμενου. Στόχος είναι η αμεσότερη είσπραξη και τακτοποίηση των οφειλόμενων ποσών.
Η δεύτερη διάταξη αφορά στη δυνατότητα ρύθμισης αποπληρωμής σε δόσεις για οφειλές ΚΑΚ προς τον ΕΟΠΥΥ, που στοχεύει στην επιτάχυνση της καταβολής των οφειλόμενων ποσών προς τον Οργανισμό, τόσο rebate όσο και clawback, της περίοδου 2012-2017.

Μη Παρεμβατικές Μελέτες
Με άλλη τροπολογία, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια μη παρεμβατικών μελετών, αλλά και τον τρόπο έγκρισης τους. Η τροπολογία αφού προσδιορίζει τον ορισμό και τις προϋποθέσεις ελέγχου της διεξαγωγής, που συνοδεύουν μια μη παρεμβατική μελέτη, προτείνει τη σύσταση στον ΕΟΦ σχετικής Επιτροπής. Έργο της Επιτροπής Μη Παρεμβατικών Μελετών (ΕΜΠαΜ) θα είναι η γνωμοδότηση για την πλήρωση των προϋποθέσεων διεξαγωγής σχετικών μελετών, ενώ θα είναι επταμελής αποτελούμενη από 4 ιατρούς, 2 επιστήμονες της Διεύθυνσης Φαρμακευτικών Μελετών του ΕΟΦ και ένα νοσοκομειακό φαρμακοποιό.

Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι, οι ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη να βρίσκονται ήδη πιστοποιημένα σε θεραπεία με το υπό μελέτη φάρμακο, αλλά και να ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Παραλληλα, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στους συμμετέχοντες γιατρούς, ενώ διευκρινίζεται ότι “σκοπός της μελέτης είναι η αξιολόγηση της ασφάλειας, ή της αποτελεσματικότητας του υπό μελέτη φαρμάκου στην καθημερινή κλινική πρακτική ή των επιπτώσεων αυτού στην ποιότητα ζωής των ασθενών που το λαμβάνουν”.

Άυλες Συνταγές
Επίσης το Υπουργείο Υγείας προχωρά και στη θεσμοθέτηση των ψηφιακών συνταγών και παραπεμπτικών. Όπως αναφέρεται, στη σχετική τροπολογία, προβλέπεται η δυνατότητα της άυλης συνταγής ή του άυλου παραπεμπτικού, καθώς και της ολοκλήρωσης ψηφιακά και μόνο της υποβολής τους όταν εκτελεστούν, «προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση των συνταγών και των παραπεμπτικών, μετά από την ταυτοποίηση του ασθενή για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη οργάνωση του συστήματος, με άμεση συνέπεια τη διευκόλυνση των ασθενών, των ιατρών και των φαρμακοποιών».

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της ψηφιακής διακίνησης και εκτέλεσης θα προσδιοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ενώ σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης, πρόκειται να επηρεάσει θετικά τους πολίτες, «καθώς αίρονται χρονοβόρα γραφειοκρατικά εμπόδια, διευκολύνεται ο ασθενής κατά τη λήψη παροχών υγείας και μειώνεται το διοικητικό κόστος διακίνησης των ως άνω».
Υπενθυμίζεται πως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε αντιδράσει σε πιθανή σχετική ρύθμιση, καταγγέλλοντας πως δεν έχει ενημέρωση και ζητώντας να υπάρξει εμπεριστατωμένος και αναλυτικός διάλογος. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Νέα στοιχεία στη Βουλή για τον ΕΟΠΥΥ

Πρόσωπα πρώην υπουργών φέρονται να εμπλέκονται για ηθική αυτουργία σε απιστία

Συντάκτης: efsyn.gr

Νέα δικογραφία που αφορά σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Η δικογραφία εστάλη στον υπουργό από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόσωπα πρώην υπουργών φέρονται να εμπλέκονται για ηθική αυτουργία σε απιστία ενώ στη δικογραφία υπάρχουν διώξεις κατά φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με το «Κουτί της Πανδώρας», στο πρώτο διαβιβαστικό του Αρείου Πάγου, ζητείται από τη Βουλή η διερεύνηση τυχόν ευθυνών των Φίλιππου Σαχινίδη, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λοβέρδου, Γιάννη Βρούτση και Μάριου Σαλμά.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενέκρινε την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον εννέα προσώπων για τις πράξεις της απιστίας κατά την υπηρεσία από κοινού τελεσθείσας και κατ' εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ αλλά και τα 150.000 ευρώ σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, δίωξη ασκήθηκε στους εξής:

Ροβέρτο Σπυρόπουλο (Πρώην διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), Γεράσιμο Βουδούρη (Πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ), Κωνσταντίνο Νικόλη (Πρώην Α' Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ), Κυριάκο Σουλιώτη (Πρώην Β' Αντιπρόεδρο), Γρηγόρη Λεοντόπουλου (Μέλος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία), Θεόδωρο Αμπατζόγλου (Εκπρόσωπο Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), Βασίλη Δορίζα (Πρώην αναπληρωματικού μέλους διοικητή ΟΓΑ), Σταμάτη Βαρδαρού (Ειδικού επιστήμονα) και Γιώργου Μυλωνά (Ειδικού επιστήμονα).  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Παραπέμπονται όλα τα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis – Οι ψήφοι και η αποχή

Παραπέμπονται όλα τα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis – Οι ψήφοι και η αποχή

Η απόφαση για δέκα κάλπες ελήφθη κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ) στη Διάσκεψη των Προέδρων, εγκρίνοντας σχετική εισήγηση του προέδρου Νίκου Βούτση.

Παραπέμπονται όλα τα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis – Οι ψήφοι και η αποχή
Την παραπομπή και των δέκα πολιτικών προσώπων σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis αποφάσισε χθες η Βουλή.

Συγκεκριμένα, παραπέμπονται οι:

Δημήτρης Αβραμόπουλος (188 ψήφοι υπέρ, 4 “παρών”).
Ευάγγελος Βενιζέλος (185 υπέρ, 6 “παρών”).
Άδωνις Γεωργιάδης (186 υπέρ, 6 “παρών”).
Γιώργος Κουτρουμάνης (180 υπέρ, 1 κατά, 11 “παρών”).
Ανδρέας Λοβέρδος (186 υπέρ, 4 “παρών).
Ανδρέας Λυκουρέντζος (180 υπέρ, 2 κατά, 8 “παρών”).
Παναγιώτης Πικραμμένος (170 υπέρ, 8 κατά, 12 “παρών”).
Μάριος Σαλμάς (159 υπέρ, 17 κατά, 16 “παρών”).
Αντώνης Σαμαράς (182 υπέρ, 3 κατά, 6 “παρών”).
Γιάννης Στουρνάρας (182 υπέρ, 2 κατά, 6 “παρών”).
Η συζήτηση ήταν μαραθώνια. Διήρκεσε 18 ώρες, καθώς ξεκίνησε στις 9.20 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα.

Ακολούθησε ψηφοφορία με δέκα αριθμημένες κάλπες και προσωποποιημένα ψηφοδέλτια για κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

Οι βουλευτές ψήφισαν για εάν τα παραπάνω πρόσωπα πρέπει να συμπεριληφθούν ή όχι στην προς εξέταση Προανακριτική Επιτροπή για το ενδεχόμενο τέλεσης των αδικημάτων της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η απόφαση για δέκα κάλπες ελήφθη κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ) στη Διάσκεψη των Προέδρων, εγκρίνοντας σχετική εισήγηση του προέδρου Νίκου Βούτση.

Είχαν προηγηθεί φορτισμένες ομιλίες των φερόμενων ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, με σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τη στάση των βουλευτών της ΝΔ ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος προηγείται στον ονομαστικό κατάλογο. Είπε “ναι στην προανακριτική”, αρνούμενος να προσέλθει στις κάλπες.

Δημ.Κ.

 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΒΟΥΛΗ