Γενόσημα και ΠΦΥ στο Πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα;

Share

Αποτέλεσμα εικόνας για Βουλή

Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα μέτρα, με τα οποία θα κλείσει η Δ’ αξιολόγηση. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 14 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, από μέρα σε μέρα αναμένεται να “βγει στον αέρα” η νεα προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει μια σειρά από ακανθώδη θέματα, όπως οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το “κούρεμα” των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, κοκ.

Στην Υγεία, βέβαια, αν και η ακριβής εικόνα παραμένει ασαφής, εκτιμάται πως το πολυνομοσχέδιο θα εισάγει αλλαγές σε μια σειρά από θέματα που βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συζήτησης με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, οι χαρακτηριστικότερες προσθήκες της Αριστοτέλους στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο θα είναι τροποποιήσεις στη διαδικασία ανάπτυξης της νέας ΠΦΥ και θεσμοθέτηση κινήτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, και θέματα που αφορούν τις κεντρικές προμήθειες.

Διαβάστε επίσης: Τα τρία σημεία «πρωταγωνιστές» στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τη θέσπιση κινήτρων για να παροτρύνει τους ασθενείς να επιλέγουν περισσότερα γενόσημα. Παρά τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες που έχουν εκφραστεί, η Αριστοτέλους φαίνεται να προχωράει με τη νομοθέτηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή στα γενόσημα. Εν ολίγοις, οι ασθενείς που επιλέγουν γενόσημα θα πληρώνουν μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή. Μένει να φανεί αν στη διάταξη θα έχει προβλεφθεί πως θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί στη δαπάνη και αν θα “πληρώσουν τη νύφη” οι φαρμακευτικές, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά.

Διαβάστε επίσης: «Θολά» κίνητρα για τα γενόσημα

Οι πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως πιθανόν να υπάρξει διάταξη που θα αναβαθμίζει το ρόλο της ΕΚΑΠΥ και θα ρυθμίζει θέματα των κεντρικών προμηθειών. Παράλληλα, όμως, αναμένεται εισαχθούν αλλαγές και τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της νέας ΠΦΥ, η ανάπτυξη της οποίας έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια.

Διαβάστε επίσης: "Στον αέρα" η ολοκλήρωση της νέας ΠΦΥ

Mε τις διατάξεις που θα εισαχθούν αναμένεται να καταστούν πιο ελαστικά τα χρονοδιαγράμματα της νέας ΠΦΥ, η οποία ακόμη και με την αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων είναι πολύ πίσω. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος παραπομπών, που αποτελεί κεντρικό σημείο της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναμένεται να μετατεθεί για το 2019.

Διαβάστε επίσης: Με το νέο έτος η νέα προκήρυξη για την ΠΦΥ

Πάντως ο Ανδρέας Ξανθός φέρεται να έχει υπογράψει και να ετοιμάζεται να αναρτήσει τη νέα προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ μετά και τη δημοσίευση των αλλαγών στη μοριοδότηση και στα κριτήρια πρόσληψης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει γιατρούς στις νέες δομές της ΠΦΥ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΒΟΥΛΗ Γενόσημα και ΠΦΥ στο Πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα;