Βουλή: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια το ν/σ για το ΠΕΔΥ

Share

\r\n

NAFTEMPORIKI

Υπερψηφίσθηκε, επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά και τη δεύτερη ανάγνωση, το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απέσυρε το άρθρο 37 που αφορούσε την επαναλειτουργία ιδιωτικών κλινικών, ενώ άλλες νομοτεχνικές αλλαγές που κατέθεσε απόψε, διευκρινίζουν τα κριτήρια αξιολόγησης των γιατρών του ΠΕΔΥ, διευκολύνουν την πρόσληψη επικουρικών ιατρών και εξασφαλίζουν κλειστούς-σφαιρικούς προϋπολογισμούς για τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τις μονάδες παροχής υπηρεσιών που εντάσσονται στις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, τα κόμματα διατήρησαν τις θέσεις που είχαν αναπτύξει τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Δεν προβλέπεται η μεταβατική περίοδος

Ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε γιατί το υπουργείο Υγείας, επιμένει να μην προβλέπει τη μεταβατική περίοδο που ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι, προκειμένου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να επιλέξουν μεταξύ των ιδιωτικών τους ιατρείων και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εντός του ΠΕΔΥ:

«Στόχος μας είναι να λειτουργήσει το σύστημα πάνω στο μήνα, χωρίς κενά. Κι εσείς λέτε πως τα πολυιατρεία πρέπει να λειτουργήσουν γρήγορα για να μην μείνουν για καιρό κλειστά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Με το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Γεωργιάδης, δίνεται στους γιατρούς μια εβδομάδα διορία να αποφασίσουν, «ώστε να δούμε τα κενά στην πράξη και να τα καλύψουμε».

«Αν δώσουμε παράταση όπως ζητάτε, θα παρατείνουμε τη διαθεσιμότητα του γιατρού του ΕΟΠΥΥ, η θέση του οποίου δεν θα αδειάζει όσο θα είναι σε διαθεσιμότητα, άρα δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαδικασία πρόσληψης επικουρικού ή συμβασιούχου» είπε.

Προβληματισμοί για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό

Σχετικά με τις ανησυχίες των γιατρών, ότι με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό, μπορεί να βρεθούν «από τον Πειραιά στην Αλεξανδρούπολη», ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο νέος σχεδιασμός θα γίνει πάνω στο εξάμηνο, και πως η μέγιστη μετακίνηση που μπορεί να φοβάται κάποιος, είναι από τον ένα δήμο στο διπλανό του, «καθώς στόχος του νέου συστήματος είναι να υπάρχει τουλάχιστον μία μονάδα πολυιατρείου ή πολυδύναμου σε κάθε δήμο - και στους μεγάλους δήμους μπορεί να υπάρχει και πάνω από ένα».

Από την πλευρά του ο Π. Μελάς, από τους ΑΝΕΛ απευθυνόμενος στον υπουργό είπε ότι με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θα μπορούσε να πάει τους γιατρούς του Πειραιά στα νησιά.

«Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και τώρα. Μας είδατε να το κάνουμε;» απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση δε, του κ. Μελά, εάν το ΠΕΔΥ θα αναθέτει τις εξετάσεις του σε ιδιωτικά κέντρα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως σήμερα τα εργαστήρια δεν λειτουργούν, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε σύστημα προμηθειών και δεν μπόρεσε να πάρει ούτε μία φορά τα αναγκαία αντιδραστήρια και να λειτουργήσουν.

«Μία απ' τις ωφέλειες της μεταρρυθμίσεως, είναι πως αλλάζει η διαδικασία των προμηθειών, και τα εργαστήρια θα προμηθεύονται όπως οι υγειονομικές Περιφέρειες, απ' το ίδιο το σύστημα προμηθειών. Οι Περιφέρειες θα εντάσσουν στους διαγωνισμούς και τις προμήθειες των κέντρων υγείας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για «ακραία νεοφιλελεύθερη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ υπό τον μανδύα της μεταρρύθμισης και της στροφής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

«Βασική αφετηρία σας, ήταν ότι θέλατε να βρείτε απ' το χώρο της υγείας χιλιάδες διαθεσιμότητες και κινητικότητα εκ μέρους των γιατρών, και το ντύσατε με μεταρρυθμιστικές διακηρύξεις. Ο Αντ. Μπέζας, είπε σε δηλώσεις του στην Πρέβεζα, πως «θα αφήσουμε στα νοσοκομεία μονάχα τη στενή νοσηλευτική παροχή...» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

\r\n

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΒΟΥΛΗ Βουλή: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια το ν/σ για το ΠΕΔΥ