ΥΠ.ΥΓ

Ετοιμάζονται μικρές αυξήσεις για τους ειδικευόμενους γιατρούς! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Μικρές αυξήσεις στους μισθούς των ειδικευόμενων γιατρών φαίνεται ότι ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Όπως αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Καστοριά, σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία αφού έχουν φύγει για το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια περίπου 18.000 νέοι γιατροί. Διαβάστε ΕΔΩ τι εικόνα επικρατεί στα νοσοκομεία: «Ειδικευόμενοι ούτε για…δείγμα στα νοσοκομεία! Γιατί μειώθηκε ο αριθμός τους»

 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αποτελούν τα πιο κεντρικά Νοσοκομεία της Αττικής, όπου το 20% των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές. Ακόμη πιο οριακή είναι η κατάσταση σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία καθώς η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού αποτρέπουν τους νέους γιατρούς για να ξεκινήσουν ειδικότητα.

Οι δεσμεύσεις του υπουργού για τους ειδικευόμενους
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεν έκρυψε την ανησυχία του για το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει στο άμεσο μέλλον «να αντιστρέψουμε το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών, που αυτή την στιγμή αγγίζουν τα 18.000 άτομα».

 

Οι νέοι γιατροί απασχολούνται σήμερα κυρίως σε νοσοκομεία της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης με ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς.
Ο κ.Ξανθός ανάφερε μάλιστα ότι απαιτείται «να προσφέρουμε κίνητρα για την εκπαίδευσή τους, βελτιώνοντας κάπως το μισθολογικό τους κλιμάκιο», πλην όμως εξήγησε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα η χώρα να μπορεί να πληρώσει τις αμοιβές που ισχύουν στις χώρες όπου εργάζονται».

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Ανδρέας Ξανθός: H επικέντρωση στο ζήτημα των τιμών ήταν μία εμμονή των δανειστών της χώρας

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


"Πρέπει να ξεπεράσουμε την αποκλειστική επικέντρωση στο ζήτημα των τιμών, καθώς το βάρος πρέπει δοθεί στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα", δήλωσε κατά τη διάρκεια του 2ου Evidence Based Healthcare, ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Φάρμακο και τιμολογιακή πολιτική. Η ευαίσθητη σχέση κόστους-αποτελέσματος-ασθενή», ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια "άτυπη τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος κι έτσι καταφέραμε να διασφαλίσουμε το μείζον, να έχει πρόσβαση ο κόσμος στα αναγκαία φάρμακα και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Παράλληλα, τόνισε ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε την αποκλειστική επικέντρωση στο ζήτημα των τιμών. Αυτό ήταν μία εμμονή των θεσμών, των δανειστών της χώρας, που παρήγαγε πολλαπλές στρεβλώσεις. Φτάσαμε κι εμείς να βάζουμε διάφορα φρένα για να αποτρέψουμε την απότομη πτώση. Φτάσαμε να έχουμε τιμές off patent χαμηλότερες από τις τιμές των γενοσήμων. Τώρα είναι η ώρα μέσα από ένα νέο πλαίσιο να διορθώσουμε αυτές τις στρεβλώσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Α. Ξανθός: Η μεγάλη αύξηση της δαπάνης προκύπτει από τα νέα ακριβά φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το οι αποφάσεις που θα ληφθούν από δω και πέρα κατευθύνονται προς μία σταδιακή αναπροσαρμογή των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης: "Ήδη ξεκινάμε από το 2019 με μία μικρή ενίσχυση αλλά νομίζω πολιτικά σημαντική, του κλειστού προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΣΥ. Υπάρχουν τα Νοσοκομειακά του ΕΟΠΥΥ και υπάρχει και η δαπάνη του ιδιωτικού φαρμακείου που όντως διατηρείται περίπου σε ένα σταθερό επίπεδο, με μία μικρή προσαύξηση. Η μεγάλη αύξηση της δαπάνης προκύπτει από τα νέα ακριβά φάρμακα, που διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από τα φαρμακεία των νοσοκομείων», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο Ανδρέας Ξανθός τοποθετήθηκε, επίσης, και στο θέμα της μηδενικής συμμετοχής των ασθενών όταν επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, για τα οποία ανέφερε:

«Κάναμε παρέμβαση το φθινόπωρο για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπου η συμμετοχή τους είναι 10% και αν επιλέξουν γενόσημο η συμμετοχή τους μηδενίζεται. Σκεφτόμαστε κάτι παρόμοιο-μικρή μείωση της επιβάρυνσης-όταν επιλέγεται γενόσημο που είναι και στο 25% σε συγκεκριμένα νοσήματα. Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα νομίζω ότι μπορούμε να πάμε σε ένα πιο βιώσιμο τοπίο το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Νέες αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Ηealth Pharma.gr

Αλλαγές έγιναν και στο δεύτερο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην τιμολόγηση φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας, το οποίο παράλληλα ετοιμάζει και την Υπουργική Απόφαση που θα αλλάξει τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς το υπουργείο Υγείας απέστειλε την περασμένη Τρίτη το δεύτερο και «τελικό» -όπως το ονόμαζε- σχέδιο της ΥΑ. Το σχέδιο θέτει σε εφαρμογή τους νέους κανόνες τιμολόγησης φαρμάκων.

Οι φορείς διατύπωσαν ενστάσεις και επισημάνσεις και στο δεύτερο σχέδιο της ΥΑ. Αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε νέες αλλαγές. Το τελικό κείμενο της απόφασης, όπως έχει διαμορφωθεί δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως στους φορείς. Αναμένεται να δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εν λόγω απόφαση είναι κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση της γενικής ανακοστολόγησης φαρμάκων. Τη διαδικασία γενικής ανακοστολόγησης έχει ξεκινήσει ο ΕΟΦ.

Παράλληλα δρομολογείται και η Υπουργική Απόφαση που θα αλλάζει τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα. Τα σενάρια που ακούγονται θέλουν το υπουργείο να προωθεί σημαντικές μειώσεις. Ακόμα και μηδενικές συμμετοχές των ασθενών σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα γενόσημα.

Όπως είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τα φάρμακα. Δρομολογείται από την Αριστοτέλους αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στην ασφαλιστική και τη λιανική τιμή του φαρμάκου.

Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει από τον Οκτώβριο του 2018 στην εξίσωση λιανικής – ασφαλιστικής τιμής για τα γενόσημα και τη μηδενική συμμετοχή. Όταν ο ασθενής έχει χρόνιο νόσημα και επιλέξει γενόσημο.

Η τυχόν διεύρυνση της εξίσωσή λιανικής – ασφαλιστικής τιμής δημιουργεί ανησυχίες για την υπέρβαση της δαπάνης (claw back) που θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Οικογενειακός Γιατρός: Νέο σύστημα παραπομπών με δόσεις! Ποιοι θα προηγούνται στις επισκέψεις

Σε δόσεις ξεκινά να εφαρμόζεται το νέο σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό σε ειδικό γιατρό, αφού λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιες φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ, Πολύιατρεία κ.λ.π.) το υπουργείο Υγείας προχωρά στη σταδιακή εφαρμογή του συστήματος.

Ειδικότερα όποιος πρόλαβε και εντόπισε οικογενειακό γιατρό και έκανε εγγραφή, θα προηγείται ουσιαστικά στις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες Μονάδες, αφού θα διαθέτει παραπεμπτικό και θα μπορεί να παίρνει πρώτος ραντεβού.

 

Το νέο σύστημα παραπομπών με… δόσεις, καθορίζεται με νέα υπουργική απόφαση η οποία ουσιαστικά δεσμεύει έναν αριθμό επισκέψεων οι οποίες θα γίνονται από ασθενείς που διαθέτουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.

Το θέμα είχε αποκαλύψει πρόσφατα το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Ξεκινά πιλοτικά το σύστημα παραπομπών στις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες»
Το νέο σύστημα ξεκινά ήδη να εφαρμόζεται.

Στον οικογενειακό γιατρό με ωράριο και παραπεμπτικό
Ειδικότερα η νέα υπουργική απόφαση δεσμεύει ουσιαστικά έναν συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας για όσους διαθέτουν παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό, ενώ δίνεται και ένα ποσοστό επί του συνόλου των σε έκτακτες επισκέψεις (20% του χρόνου).

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύστημα παραπομπών εφαρμόζεται με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων οικογενειακών γιατρών ανά περιοχή, ενώ εκτός συστήματος
προγραμματισμού επισκέψεων παραμένουν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία.

Νέο ωράριο στα Κέντρα Υγείας
Ταυτόχρονα καθορίζεται και νέο ωράριο για τις επισκέψεις στους γιατρούς αφού προσδιορίζεται ακριβώς πόση ώρα θα βλέπουν οι γιατροί τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα:

Οικογενειακός ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, με διάρκεια επίσκεψης 15΄

Α. 2. Οικογενειακός ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, με διάρκεια επίσκεψης 20΄

Β.1. Ιατρός ειδικότητας, για τον οποίο προβλέπεται παραπομπή, με διάρκεια
επίσκεψης 15΄

Β.2. Ιατρός ειδικότητας, για τον οποίο προβλέπεται παραπομπή, με διάρκεια
επίσκεψης 20΄

 

Δείτε παρακάτω πατώντας ΚΛΙΚ στο σύνδεσμο όλη την υπουργική απόφαση για τις δεσμευμένες επισκέψεις στους γιατρούς ανάλογα αν υπάρχει παραπομπή ή όχι.

HealthReport.gr – Oikogeneiakos Giatros

Να σημειωθεί πάντως ότι πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει λιγότερους οικογενειακούς γιατρούς στη διάθεσή της, καθώς πρόσφατα το δικαστήριο απεφάνθη πως δεν μπορούν να μετατραπούν οι γιατροί των κέντρων υγείας υποχρεωτικά σε οικογενειακούς, εκτός εάν το επιθυμούν.

Το υπουργείο Υγείας λόγω της έλλειψης οικογενειακών γιατρών είχε επιχειρήσει να αλλάξει τα εργασιακά καθήκοντα των ήδη υπηρετούντων γιατρών (Παθολόγων, γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων).

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Ξανθός: Μετά το Πάσχα η προκήρυξη για 1.000 θέσεις μόνιμων γιατρών

«Το ΕΣΥ είναι όρθιο, είναι λειτουργικό, είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, τονίζοντας ότι «αυτή ήταν η μεγάλη τομή στην υγειονομική και την πολιτική της χώρας τα προηγούμενα χρόνια». Ο υπουργός Υγείας βρίσκεται στα Ιωάννινα με αφορμή τον δημόσιο απολογισμό της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Healthpharma.gr

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην Ήπειρο αλλά και στην υπόλοιπη χώρα έχει στηριχτεί αυτήν την περίοδο παρά τους περιορισμούς, τις δυσκολίες από τα μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι έχει ενισχυθεί με επιπλέον ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ενώ το προσωπικό του, με εξαιρετικό φιλότιμο, έχει βοηθήσει στο να διατηρηθεί ένα πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Επίσης ο υπουργός επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση πως «οι ανασφάλιστοι πολίτες αυτή την περίοδο προσέρχονται με το ΑΜΚΑ τους, με αξιοπρέπεια, με ισοτιμία όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ και έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Ελλείψεις και κενά

Ωστόσο, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε προβλήματα, ελλείψεις και κενά, για τα οποία, όπως είπε, «οφείλουμε ιδιαίτερα στην νέα περίοδο, τη μεταμνημονιακή, στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, να αντιμετωπίσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά και με ένα πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό. Ειδικότερα σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι διαδικασίες δημόσιου απολογισμού και λογοδοσίας, ώστε να γίνεται να καταγραφή της απαραίτητης πληροφορίας και να δρομολογούνται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο κ. Ξανθός απέδωσε τα εύσημα στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χαρακτήρισε τον απολογισμό εξαιρετικά παραγωγικό και ανακοίνωσε πως το Νοσοκομείο θα ενισχυθεί με επιπλέον 10 ειδικευμένους γιατρούς.

Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις αναβάθμισης υποδομών, που, είτε δρομολογούνται είτε έχουν ολοκληρωθεί, με σημαντικό παράδειγμα την αξιοποίηση της 4ης Πτέρυγας του Νοσοκομείου, η οποία αύξησε τον διαθέσιμο χώρο κατά 8.000 τμ και τη μάχη που δίνει η Διοίκηση για να αξιοποιηθούν πλήρως οι επιπλέον 6 χειρουργικές αίθουσες.

Νέες θέσεις εργασίας

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός με μία προοπτική 4ετίας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά του ΕΣΥ. «Αμέσως μετά το Πάσχα θα προκηρύξουμε περίπου 1.000 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, εκ των οποίων περίπου οι 145 θα αφορούν την 6η ΥΠΕ. Τώρα είμαστε στη φάση που εξειδικεύεται αυτή η κατανομή στα Νοσοκομεία που ανήκουν στην Υγειονομική Περιφέρεια», σημείωσε.

Ο υπουργός χθες το πρωί επισκέφτηκε και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, ενώ το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση για τον ένα χρόνο λειτουργίας των ΤΟΜΥ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Π. Μπεχράκης: “Καλώ τον Ανδρέα Ξανθό να ανακαλέσει τη νέα Υπουργική Απόφαση για το κάπνισμα”

Δημόσια έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κάνει μέσω του Iatropedia.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.


Ο κ. Μπεχράκης του ζητά να ανακαλέσει τη νέα Υπουργική Απόφαση του Ιανουαρίου του 2019, με την οποία εξαιρούνται και πάλι τα κέντρα διασκέδασης και τα καζίνο από την απόλυτη απαγόρευση του τσιγάρου. Αυτή η απόφαση ήρθε να παρατείνει το νόμο του 2011, ο οποίος πρόσφατα κηρύχθηκε παράνομος με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

“Εγώ θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να καλέσω φιλικά και συναδελφικά ως γιατρός, τον υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό να ανακαλέσει αυτή τη νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία ουσιαστικά αντιβαίνει απόλυτα ως προς το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Τον καλώ, και τον παρακαλώ αν θέλετε, να το δει το θέμα ως άνθρωπος και ως γιατρός που ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία”, τονίζει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και Πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention κ. Παναγιώτης Μπερχάκης.

ADVERTISING

ΣτΕ: "Τα έσοδα του κράτους, δεν μπαίνουν πάνω από την Υγεία των πολιτών"
Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης τονίζει ότι έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο κι ότι στην πραγματικότητα υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης κι όχι έλλειψη δυνατότητας: “Αυτό αποδεικνύεται πιο καθαρά από τη διαχείριση αυτής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προτού δημοσιοποιηθεί έχει φτιαχτεί ένας άλλος νόμος για τον οποίο πρέπει τώρα να γίνει νέα προσφυγή”, λέει χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος του 2011, που ακυρώθηκε με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, έδινε άδεια σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και καζίνο με εμβαδόν μεγαλύτερο των 300 τ.μ., να επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους καπνιζόντων μέχρι το 1/2 του συνολικού εμβαδού του καταστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν ετήσιο τέλος 200 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο. Τόσο η παλιότερη όσο και η πρόσφατη απόφαση, φέρουν τις υπογραφές των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών.

Ωστόσο, το ΣτΕ αποφάνθηκε με την υπ'αριθμ. 551/2019 απόφασή του ότι η εξαίρεση στην απόφαση του 2011, θεσπίστηκε βάσει του οικονομικού κριτηρίου της καταβολής των 200 ευρώ ανά τ.μ., οπότε όσο μεγαλύτερο είναι το εμβαδόν αυτών των χώρων “τόσο μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα τόσο λιγότερο εξυπηρετείται ο σκοπός της μείωσης της κατανάλωσης καπνού και της έκθεσης σε αυτόν, στον οποίο αποβλέπει η διεθνής σύμβαση της 21ης Μαΐου 2003 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον έλεγχο του καπνού”.

Π.Μπεχράκης: “Η νέα Υπουργική απόφαση δεν ανήκει στον Υπουργό Υγείας, αλλά στον Υπουργό Οικονομικών”
Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, τονίζει ότι κατά τη γνώμη του ο κύριος υπεύθυνος της νέας απόφασης του Ιανουαρίου, ήταν ο Υπουργός Οικονομικών: “Προσωπικά πιστεύω ότι την κύρια ευθύνη την έχει το Υπουργείο των Οικονομικών και ότι το Υπουργείο Υγείας παρασύρθηκε στο να την υπογράψει. Γι'αυτό και απευθύνομαι στον Ξανθό, μήπως κι εκείνος προβεί στις ενέργειες που χρειάζεται για να ανακληθεί η απόφαση του Ιανουαρίου. Το Υπουργείο των Οικονομικών τα έχει κάνει όλα, που είναι ανώτερο τη τάξει”.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ προσέφυγαν και πάλι, η ίδια μη κερδοσκοπική εταιρεία “Μήνυμα Ζωής” και οι ίδιοι πολίτες, ζητώντας να ακυρωθεί και η καινούργια υπουργική απόφαση.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

«Ναυάγιο» στη συνάντηση υπουργού - γιατρών για τις εξετάσεις ειδικότητας

Δεν έλειψαν οι λεκτικές «αψιμαχίες», ενώ φέρονται να ακούστηκαν και χυδαίες εκφράσεις.

«Θυελλώδης» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων ιατρικής ειδικότητας, με τις οποίες οι γιατροί είναι πλήρως αντίθετοι.

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, αλλά δεν απέδωσε καθώς η ηγεσία του υπουργείου εμφανίστηκε αμετακίνητη ως προς το νέο σύστημα το οποίο εντάχθηκε στον τελευταίο νόμο για την Υγεία και προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών επιχειρηματολόγησαν κατά του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων και ότι θα προκαλέσει ακόμη πιο μαζικό ιατρικό brain drain, με πολλούς γιατρούς να καταφεύγουν στο εξωτερικό για την ειδικότητά τους. Είπαν ακόμη ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία - μόνο στα 4 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, τουλάχιστον 30% των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές.

Από πλευράς υπουργείου δεν φάνηκαν ενδείξεις υποχώρησης, αν και οι αρμόδιοι άφησαν να εννοηθεί ότι δεν είναι απόλυτα σαφές το πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες οι τόνοι ανέβηκαν ενώ ορισμένοι γιατροί καταγγέλλουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιτέθηκε με απρεπείς εκφράσεις εναντίον εκλεγμένων νοσοκομειακών εκπροσώπων, και μάλιστα κυριών.

Το νέο σύστημα προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες θα διαξάγονται 4 φορές το χρόνο και θα είναι γραπτές και προφορικές.

Προβλέπονται εξεταστικά κέντρα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επίδομα 150 ευρώ για τα έξοδα μετακίνησης των γιατρών που δεν διαμένουν στις πόλεις αυτές, αλλά μόνο για μια εξεταστική περίοδο. Αν δηλαδή ο γιατρός αποτύχει στην πρώτη εξέταση, δεν δικαούται εκ νέου το επίδομα. Επιπλέον, όποιος γιατρός αποτυγχάνει στα προφορικά, δεν θα μπορεί να κατοχυρώσει τις επιτυχείς γραπτές εξετάσεις, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται σε όλα από την αρχή.

Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται και βαθμός ανάλογος του πανεπιστημιακού πτυχίου (καλώς, λίαν καλώς, άριστα).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση «χωρίζει τους γιατρούς σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, ώστε όλοι οι γιατροί να είναι άριστοι».

Ήδη χθές, Τετάρτη 27 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε κινητοποιήση με αίτημα την κατάργηση της ρύθμισης, ενώ δεν αποκλείεται οι διαμαρτυρίες να κλιμακωθούν.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας επίσης να μην ισχύσει το νέο σύστημα εξετάσεων. «Δυστυχώς η χώρα του Ιπποκράτη, διώχνει πλέον τους γιατρούς της. Η Ελλάδα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου, για να τον παραχωρήσει στη συνέχεια ως φθηνό εργατικό δυναμικό, στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τους Έλληνες γιατρούς, για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας τους. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει βαθμό στις εξετάσεις για ιατρική ειδικότητα, καθώς στρέφεται ενάντια στις μελλοντικές γενιές γιατρών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr

Έρχεται η νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ τον επόμενο μήνα! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να βγει στον αέρα η νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σύμφωνα με τον αν.Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.
Σύμφωνα με τον κ.Βαρδαρό, τον επόμενο μήνα θα γίνει η προκήρυξη ώστε να προσληφθούν κι άλλοι γιατροί και να μπορέσουν να λειτουργήσουν επιπλέον ΤΟΜΥ στη χώρα. Δείτε ΕΔΩ τι σχεδιάζεται για τον αριθμό των προσλήψεων: «Πόσες προσλήψεις θα γίνουν τελικά στις ΤΟΜΥ; Όλα τα στοιχεία»

 

Ήδη λειτουργούν 120 Μονάδες σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. επισκέψεις, όπως τουλάχιστον καταγράφει το υπουργείο Υγείας.
Η νέα προκήρυξη πάντως η οποία αναμενόταν από τις αρχές του χρόνου πρόκειται να αφορά τόσο γιατρούς όσο και βοηθητικό προσωπικό.

Άλλωστε στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει το εγχείρημα των ΤΟΜΥ, μετά και τη φημολογία ότι από την Ευρώπη, από την οποία και χρηματοδοτούνται τα προγράμματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υπήρχαν έντονες γκρίνιες για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

 

Βέβαια η επιχειρηματολογία του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι το εγχείρημα των ΤΟΜΥ έχει πετύχει και ήδη έχουν εξοικονομηθεί 10 με 12 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των πολιτών που θα έδιναν σε επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς.

Από την άλλη όμως είναι αξιοσημείωτο ότι στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων επικρατεί συνωστισμός αφού δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού σε γιατρούς, ούτε για δείγμα. Η αναμονή ξεπερνά τους τρεις μήνες για ένα ραντεβού, ενώ και τα Κέντρα Υγείας και οι παλαιές Μονάδες του ΠΕΔΥ παρουσιάζουν αντίστοιχη εικόνα μετά και την αποχώρηση από το σύστημα των περίπου 600 γιατρών του παλαιού ΙΚΑ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Τέλος στο κάπνισμα στους χώρους διασκέδασης και με τη βούλα του ΣτΕ! Τι προέβλεπε ο νόμος Λοβέρδου

Ακυρώθηκε από το ΣτΕ η υπουργική απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία έδινε τη δυνατότητα στα καταστήματα διασκέδασης να επιτρέπουν στους καπνιστές να ανάβουν τσιγάρο, με την προϋπόθεση ότι οι χώροι διασκέδασης θα κατέβαλαν ένα ειδικό τέλος που είχε γίνει γνωστό ως «τσιγαρόσημο».

Ειδικότερα ο νόμος Λοβέρδου προέβλεπε ότι τα κέντρα διασκέδασης που έχουν εμβαδόν μεγαλύτερο από 300 τμ, αλλά και τα καζίνο μπορούσαν να επιτρέπουν το κάπνισμα. Όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακύρωσε τη σχετική υπουργική απόφαση του 2011.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της αστικής ή κερδοσκοπικής εταιρίας «Μήνυμα Ζωής» η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση (18.8.2011) με την οποία καθορίζονταν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τμ και των καζίνο.

 

Μάλιστα με νόμο (3986/2011) στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στα κέντρα διασκέδασης και στα καζίνο να δημιουργήσουν κλειστούς ή στεγασμένους χώρους καπνιζόντων μέχρι το μισό του συνολικού εμβαδού του καταστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν ετήσιο τέλος 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, στην υπ΄ αριθμ 551/2019 απόφασή του σημειώνει ότι η εξαίρεση από την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, θεσπίστηκε βάσει οικονομικού κριτηρίου και μάλιστα του άκαμπτου κριτηρίου της καταβολής 200 ευρώ ανά τ.μ.

Όπως σημειώνουν οι δικαστές, όσο μεγαλύτερο είναι το εμβαδόν των κλειστών ή στεγασμένων χώρων των καζίνο και των κέντρων διασκεδάσεως για τους καπνίζοντες, «τόσο μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα τόσο λιγότερο εξυπηρετείται ο σκοπός της μείωσης της κατανάλωσης καπνού και της έκθεσης σε αυτόν, στον οποίο αποβλέπει η διεθνής σύμβαση της 21ης Μαΐου 2003 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον έλεγχο του καπνού» η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3420/ 2005.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Παρασκήνια: Όταν προέχουν οι εκλογές και όχι τα νοσοκομεία…

Είναι λες και δεν υπάρχει υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα.
Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Δημόσιες Μονάδες ακόμη και οι περιβόητες ΤΟΜΥ, υπολειτουργούν με την αναμονή να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αλλά το υπουργείο υγείας …εξαφανισμένο.

Που τους χάνεις που τους βρίσκεις τους αρμόδιους υπουργούς, στην Κρήτη για τον προεκλογικό τους αγώνα και ουχί για τα προβλήματα του ΕΣΥ.

 

Κι αν κάποιος σπεύσει να πει ότι μόλις πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πέρασε ένα …τεράστιο πολυνομοσχέδιο, να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν το θυμούνται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το …κλώθει εδώ και περίπου τρία χρόνια…

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Επίθεση στο σπίτι Πολάκη

Επίθεση με βόμβα μολότοφ σημειώθηκε τα ξημερώματα στο σπίτι του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. «Παρακράτος» βλέπει ο Π. Πολάκης.

Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων πραγματοποίησε η Αστυνομία, μετά την επίθεση αγνώστου, που σημειώθηκε στις 5.35 τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο σπίτι του κ. Πολάκη στο Μοσχάτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άτομο, που φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα, πλησίασε στην οικία του Αναπληρωτή Υπουργού και εκτόξευσε βόμβα μολότοφ, από την πλευρά της γκαραζόπορτας, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Στο σημειο βρισκόταν αστυνομικός με πολιτικά που κάλεσε ενισχύσεις. Όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ, ακολούθησαν 4 προσαγωγές υπόπτων, ένας εκ των οποίων αφέθηκε ελεύθερος. «Η επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη αποτελεί μια άθλια ενέργεια, που προσιδιάζει σε πρακτικές του υπόκοσμου. Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κυβέρνηση εκφοβίζονται, και ότι η κοινωνία στέκεται σύσσωμη απέναντι σε τέτοιες πρακτικές», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρακράτος βλέπει πίσω από την επίθεση ο κ. Πολάκης εκτιμώντας πως ήταν αντίδραση στην επιτυχημένη εκδήλωση στην οποία συμμετείχε στα Σφακιά. «Δεν ψαρώνω, σας γλενταώ», αναφέρει με ανάρτηση του στο Facebook.

 

Πηγή: Skai. gr, CNN.gr

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ξεκινά η γενική ανατιμολόγηση φαρμάκων για το 2019

Σε ισχύ η νέα φαρμακευτική νομοθεσία - Δημοσιοποίηση καταλόγου με τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα για υποβολή παρατηρήσεων

Διαδικασίες γενικής ανακοστολόγησης ξεκινά ο ΕΟΦ σε εφαρμογή της νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας που προβλέπει πλέον η ανακοστολόγηση αυτή να γίνεται μία φορά το χρόνο αντί για δύο.

Ο ΕΟΦ ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και πρόκειται να ανατιμολογηθούν, ώστε οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους που θα σχετίζονται μόνο με προσθήκες ή διαγραφές προϊόντων.

Οι φαρμακευτικές θα υποβάλλουν αίτημα και τα σχετικά δικαιολογητικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ, σχετικά με τις υπό εξέλιξη διαδικασίες μεταβολής διοικητικών στοιχείων όπως διαδικασίες μετονομασίας ή αλλαγής ΚΑΚ. Αιτήματα διαγραφής πρέπει να υποβάλλονται μόνο στην περίπτωση που ο ΚΑΚ επιθυμεί να αποσύρει το προϊόν του από την αγορά.

Ο κατάλογος περιέχει όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών (προϊόντα μη αποζημιούμενα, προϊόντα αίματος κλπ).

Ο σχετικός σύνδεσμος είναι ο ακόλουθος: https://services.eof.gr/myeof/

Η υποβολή των αιτημάτων και δικαιολογητικών ξεκίνησε χθες Πέμπτη 21-03-2019 και θα λήξει την Τρίτη 26-03-2019.

Για την υποβολή στοιχείων/φύλλων έρευνας θα υπάρξει νέα ανακοίνωση του Οργανισμού, όμως όπως έγινε γνωστό, η ημερομηνία άντλησης δεδομένων από την EURIPID θα είναι η 1 Φεβρουαρίου 2019.

Σημειώνουμε ότι η νέα αυτή ανατιμολόγηση θα γίνει βάσει των πρόσφατων ρυθμίσεων για τιμολόγηση με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης σε ότι αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα, είτε βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας πατέντας είτε έχουν χάσει την προστασία των δεδομένων τους, ενώ αναμένεται υπουργική απόφαση για την καθιέρωση ενός ελάχιστου Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας, κάτω από το οποίο η τιμή δεν μπορεί να πέφτει.

Για τα ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα, εφόσον διαπιστωθεί τιμή χαμηλότερη της φθηνότερης τιμής στην Ευρωζώνη, θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης αύξησης μέχρι ποσοστού 10% επί της τιμής του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, εάν διαπιστωθεί τιμή υψηλότερη του μέσου όρου των δύο διαφορετικών φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, τότε η τιμή των πρωτοτύπων θα μειώνεται σε κάθε γενική ανατιμολόγηση μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες από την τιμή του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και με ελάχιστο πλαφόν τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, πάντως όχι χαμηλότερα από το ΚΗΘ που έχει οριστεί από τη σχετική υπουργική απόφαση.
Τα γενόσημα, τιμολογούνται στο 65% της τιμής των φαρμάκων αναφοράς, μετά τη λήξη της προστασίας δεδομένων και με ελάχιστο όριο το ΚΗΘ της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Τα φάρμακα αναφοράς για να πάρουν τιμή, θα πρέπει ήδη να έχουν τιμολογηθεί σε τουλάχιστον 3 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Ο κατάλογος με τα φάρμακα που θα ανατιμολογηθούν, επισυνάπτεται εδώ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr 

 

Σόου με Πολάκη και Γιαννάκο έξω από το Υπουργείο Υγείας

Από Γιάννα Σουλάκη IATROPEDIA


Συνάντηση...κορυφής έξω από το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων, του αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου.

Την ώρα που Παύλος Πολάκης έφτανε στο Υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, έπεσε πάνω στις καθαρίστριες που διαδηλώνουν από το πρωί έξω από την κεντρική πύλη του Υπουργείου.

Οι εργαζόμενες, αλλά και μέλη της ΠΟΕΔΗΝ που συμπαρίστανται στον αγώνα των καθαριστριών, τον περικύκλωσαν για να του εκφράσουν τα παράπονα τους. Πρωτοστάτης, φυσικά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος πλησίασε τον αναπληρωτή υφυπουργό για να του παραθέσει τα αιτήματα των εργαζομένων, για μονιμοποίηση του προσωπικού και απομάκρυνση των εργολάβων από τη σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα των νοσοκομείων.

 

Ο Παύλος Πολάκης πήρε την ντουντούκα και απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους προσπάθησε να ενημερώσει για τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απομακρύνονται οριστικά οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και απελευθερώνονται θέσεις εργασίας για προσωπικό, όπως είπε ο αναπληρωτής Υπουργός. Ομως δεν τον άφηνε να μιλήσει, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν.
Ο Παύλος Πολάκης τρολάρισε για μία ακόμη φορά τον Μιχάλη Γιαννάκο, για τοπεριστατικό που είχε μπερδέψει τις πόρτες των υπουργείων στην τελευταία διαδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντάς του "Τώρα την βρήκες την πόρτα του Υπουργείου" και αντάλλαξαν πειράγματα μεταξύ τους.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

Ξανθός: Υπολειτουργεί ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού

Προβλήματα και στην λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού προκαλεί η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό όπως τόνισε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή Σπύρου Λυκούδη.


Health Pharma

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στην μείωση της δεξαμενής των γιατρών που έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό αποδίδονται οι αργοί ρυθμοί ανταπόκρισης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ταχύτητα της παρέμβασης», ωστόσο επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, καθώς έχουν ιδρυθεί 120 νέες δημόσιες δομές σε συνθήκες κρίσης, έχουν ενταχθεί 1.000 άτομα στον τομέα υγείας εκ των οποίων 300 είναι γιατροί.

Όπως είπε, έχουν γίνει πάνω από 700.000 δωρεάν εξετάσεις, ενώ 2 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού και περίπου στο ένα δέκατο έχουν ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο υγείας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Από τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών ξεκινά η εφαρμογή του νέου νόμου για την Υγεία

Συστάθηκε η επιτροπή που θα εποπτεύσει τη δημιουργία των μητρώων.

Σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, η «Συντονιστική Ομάδα Εποτείας Εθνικών Μητρώων Ασθενών» απαρτίζεται από 17 μέλη, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο.

Στην ομάδα εκπροσωπούνται μεταξύ άλλων ο ΕΟΠΥΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), η ΗΔΙΚΑ, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ορισμένοι σύλλογοι ασθενών, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, αλλά όχι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Από το υπουργείο αναφέρουν πως «τα μητρώα ασθενών έχουν στόχο την ταχύτερη διάγνωση, τη βέλτιστη θεραπεία, την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ασθενών, αλλά και την πλέον αποδοτική διαχείριση των πόρων για την υγεία».

Με το σκεπτικό αυτό, θα συγκροτηθούν επιστημονικές ομάδες εργασίας οι οποίες - υπό το συντονισμό της ομάδας - θα
αναπτύξουν και θα παρακολουθούν την εφαρμογή των μητρώων. Θα προηγηθεί καταγραφή των ήδη υφιστάμενων μητρώων.

Την τελική έγκριση των μητρώων θα επικυρώνει η Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η ομάδα θα υποστηρίζεται και από 7 ξένους εμπειρογνώμονες, αν και η σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια δεν αναφέρει αναλυτικά τα βιογραφικά τους.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

«Ξέχασαν» τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Στο συρτάρι κρατάει η Αριστοτέλους Υπουργικές Αποφάσεις για τη ρύθμιση της λειτουργίας των ΜΗΝ, αποφεύγοντας παράλληλα το φορέα εκπροσώπησης τους.

Την έντονη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση έκδοσης ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) εκφράζει η Πανελλήνια Ένωσης τους. Η ΠΕΜΗΝ προειδοποιεί πως η κωλυσιεργία αυτή εμποδίζει τη σωστή αντιμετώπιση ιατρικών παθήσεων στην Οφθαλμολογία.

Έχουν περάσει 9 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου που προβλέπει πως οι ιατρικές πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία που εκτελούνται στις αυτοτελείς Μ.Η.Ν. και απαιτούν θεραπεία με φάρμακα κατηγορίας 1Α αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ.. Ωστόσο, η εν λόγω ΥΑ ακόμη δεν έχει εκδοηθεί.

Σαν να μην έφθανε αυτό, ο νόμος προέβλεπε την έκδοση ΥΑ που σχετίζεται με την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται οι Μ.Η.Ν., στο πλαίσιο συμβάσεων που θα συνάπτουν με ασφαλιστικούς φορείς, εντός 6 μηνών. Ούτε αυτή η ΥΑ έχει δημοσιευθεί.

Προσπαθώντας να πληροφορηθεί για τους λόγους της καθυστέρησης και να αναζητήσει επίσπευση των διαδικασιών, η ΠΕΜΗΝ ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Αλλά ούτε σε αυτό έχουν λάβει απάντηση.

«Η αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία που είναι εις βάρος του ασθενή, αφήνει εύλογα ερωτηματικά, για σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί…», αναφέρει η Ένωση. Καλεί, όμως, για άλλη μία φορά ,τους αρμόδιους φορείς και προσωπικά τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση που επιβαρύνει τους ασθενείς και δυσχεραίνει τη θεραπεία τους» και ζητούν συνάντηση.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Επιστολή-Απολογία Ξανθού προς τους ασθενείς για τις αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων

Μετά την πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής στον τομέα του φαρμάκου και τις παρερμηνείες που τη συνόδευσαν, όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποστέλλει επιστολή προς τους συλλόγους ασθενών, με την οποία προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγωνίες και να απαντήσει στους προβληματισμούς και στα ερωτηματικά σχετικά με τη στόχευση αυτών των αλλαγών.

Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα:

Κατ’αρχάς, το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων διαμορφώθηκε μετά από πολύμηνο θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης, 3 μήνες πριν την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, έγινε αναλυτική παρουσίασή της και συζήτηση στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το φάρμακο. Επομένως, δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός.

Είναι κοινός τόπος όλων των εμπλεκομένων στην αγορά φαρμάκου ότι το σημερινό πλαίσιο που επιβλήθηκε στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων και της ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτροπείας, έχει εξαντλήσει τα όρια του και έχει δημιουργήσει πολλαπλές στρεβλώσεις και παρενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τι αλλάζουμε στις τιμές με τη νέα πρόταση ;
Θεσμοθετούμε ένα πιο απλό, διαφανές, προβλέψιμο και βιώσιμο σύστημα τιμολόγησης που υπερβαίνει τις μνημονιακές επιταγές. Αυτό γίνεται παίρνοντας σαν βάση αναφοράς το μέσο όρο από τις 2 χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης ( αντί για τις 3 χαμηλότερες της ΕΕ) για την τιμολόγηση των on patent και off patent φαρμάκων. Η τιμές αναφοράς προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής-κοινωνικής ανάπτυξης και άρα έχουμε μια πιο ομοιογενή βάση υπολογισμού των τιμών. Η τιμολόγηση νέων φαρμάκων θα εξακολουθήσει να γίνεται 4 φορές το χρόνο, ενώ η ανατιμολόγηση θα γίνεται 1 φορά ( αντί για 2 ). Συγκεκριμένα :

1. Όσα on/off είναι πάνω από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης, μειώνονται σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο ) και μέχρι τις 2 χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης.
2. Όσα on/off είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, θα αυξηθούν σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.
3. Τα γενόσημα τιμολογούνται/ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent ( για όσα γενόσημα η μείωση είναι πάνω από 10% και μόνο για την 1η ανατιμολόγηση η τιμή τους διαμορφώνεται στο 75% της αντίστοιχης τιμής του προϊόντος αναφοράς) και μέχρι το κατώτατο όριο του ΚΗΘ ( κόστος ημερήσιας θεραπείας), ενώ μεχρι σήμερα πρακτικά δεν υπήρχε όριο στην συνεχή απομείωση τιμής.
4. Τα βιο-ομοειδή τιμολογούνται/ανατιμολογούνται με βάση τις 2 χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.

Με την πρόταση αυτή αποτρέπουμε την ανεξέλεγκτη πτώση τιμών, ειδικά στα γενόσημα, και άρα κρατάμε στην αγορά παλιά, φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα χωρίς κίνδυνο ελλείψεων είτε λόγω παράλληλων εξαγωγών είτε λόγω απόσυρσης και υποκατάστασης τους με νεότερα αλλά πολύ πιο ακριβά. Με τη νέα δέσμη μέτρων πετυχαίνουμε τη συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο τιμών (λόγω ισοδύναμων μειώσεων και αυξήσεων) και άρα η συμμετοχή του πολίτη. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, από τους 5.503 κωδικούς φαρμάκων που εμφανίζουν πωλήσεις στη χώρα, οι 4.845 αφορούν φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Από αυτούς τους 4.845 κωδικούς που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος ( με 10% ή 25%), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση. Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ. Το νέο λοιπόν σύστημα τιμολόγησης θα επιφέρει περισσότερες μειώσεις και λιγότερες αυξήσεις, στα φάρμακα που ο πολίτης αγοράζει από τα ιδιωτικά φαρμακεία και συμβάλλει με την συμμετοχή του στη δαπάνη. Επίσης θα περιορίσει τη διαφορά λιανικής – ασφαλιστικής τιμής, η οποία επιβαρύνει τον ασθενή. Είναι γνωστό ότι η μείωση των λιανικών τιμών όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε πάντα ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής του πολίτη στο κόστος, γιατί λόγω του αλγόριθμου αποζημίωσης συχνά αυξανόταν η διαφορά λιανικής-ασφαλιστικής τιμής. Από τα 624 εκ. ευρώ που ήταν για το 2018 η θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενή στη φαρμακευτική δαπάνη, μόνο τα 364 εκ. αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής επί της τιμής ( 10% ή 25%) και τα 260 εκ. στη διαφορά λιανικής-ασφαλιστικής τιμής.

Είμαστε σε μια φάση που μετασχηματίζεται ριζικά το τοπίο στο χώρο του φαρμάκου. Καταφέραμε σε συνθήκες λιτότητας να διασφαλίσουμε : 1. την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, στα αναγκαία φάρμακα 2. τη διαφάνεια στην τιμολόγηση/ ανατιμολόγηση μέσω του ΕΟΦ και την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών του Υπουργείου Υγείας που ευνοούσε «παρεμβάσεις» συμβούλων και Υπουργών 3. την αξιολόγηση με επιστημονικά κριτήρια της φαρμακευτικής καινοτομίας (Επιτροπη ΗΤΑ) και τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα φάρμακα υψηλού κόστους 4. την ορθολογική συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών 5. τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος αγοράς φαρμάκων.

Το τελευταίο είναι η πιο σημαντική αλλά και η πιο δύσκολα υλοποιήσιμη προτεραιότητα, γιατί απαιτεί επιπλέον δημοσιονομικό «χώρο». Παρά τη στενότητα πόρων, έχουμε δρομολογήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 την εξίσωση λιανικής-ασφαλιστικής τιμής για τα γενόσημα και τη μηδενική συμμετοχή όταν ο ασθενής έχει χρόνιο νόσημα (πχ Σακχαρώδη Διαβήτη) και θεραπεύεται με γενόσημο. Είναι μια παρέμβαση που έχει μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών κατά 40 εκ. ευρώ. Επίσης έχει μηδενιστεί η συμμετοχή των καρκινοπαθών για όλα τα φάρμακα που σχετίζονται με την νόσο. Ακόμα, μειώθηκε ή συμμετοχή για τα συνοδά φάρμακα στη νόσο του Chron και στην ψωρίαση από 25% σε 10%. Τέλος, η κατάργηση του ορίου των 3 φαρμάκων ανά συνταγή από τον Οκτώβριο του 2018 έφερε μια εξοικονόμηση περί τα 15-20 εκατομμύρια το χρόνο στην δαπάνη του 1 ευρώ/ συνταγή που πληρώνει ο πολίτης.

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών

Αυτό που πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει είναι να εδραιώνεται καθημερινά ένα κλίμα ασφάλειας για την ευχερή και εγγυημένη κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών της χώρας μας. Ξέρουμε και ξέρετε πολύ καλά ότι ο χώρος του Φαρμάκου είναι διεθνώς ένα πεδίο επιρροής πολλαπλών συμφερόντων και ανταγωνισμών. Η αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα στο δικαίωμα στην πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες με βιώσιμο τρόπο για τα Συστήματα Υγείας από τη μια, και στην ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας από την άλλη, είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσουμε μέσα από σοβαρή Εθνική Πολιτική και Διεθνείς Συνεργασίες. Σήμερα έχουμε τα «εργαλεία» για να το πραγματοποιήσουμε (ΗΤΑ-Διαπραγμάτευση- Συμμαχίες τύπου «Βαλέτα»). Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Με διάλογο, διαβούλευση, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συναινέσεις.

Με εκτίμηση
Ξανθός Ανδρέας
Υπουργός Υγείας

ΠΗΓΗ:https://www.healthview.gr/

 

Αλλάζουν οι τιμές και στα γενόσημα! Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής

Σε νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων που προκάλεσε την έντονη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα λίγο πριν ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία, ο Ανδρέας Ξανθός άλλαξε τον τρόπο που τιμολογούνται και τα γενόσημα φάρμακα, οι τιμές των οποίων να σημειωθεί ότι εξαρτώνται από τις τιμές των πρωτοτύπων. Διαβάστε ΕΔΩ για τον πόλεμο που προηγήθηκε για τις τιμές των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών: «Πόλεμος στη Βουλή για τις τιμές στα φάρμακα! Πόσα αυξάνονται και πόσα μειώνονται»

 

Ειδικότερα σύμφωνα με την νομοτεχνική βελτίωση, προκειμένου να αποτραπούν τεράστιες μειώσεις σε κάποια γενόσημα φάρμακα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι φθηνά και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την αγορά, η τιμή τους θα καθορίζεται πλέον στο 75% και όχι στο 65% του πρωτοτύπου φαρμάκου.

 

Με βάση την επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας, η αλλαγή έγινε προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων. Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τα φάρμακα οι περισσότερες αυξήσεις αφορούν σε φθηνά φάρμακα των οποίων η τιμή είναι πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης..

Χαρακτηριστικά τόνισε πως τα φάρμακα της τάξης των 5 ευρώ που ακόμα και αν τιμολογηθούν στο ανώτατο όριο (10%), η τιμή τους θα αυξηθεί κατά 0,50€. Ο πολίτης θα πληρώσει τη συμμετοχή του, ένα μέρος δηλαδή από τα 50 λεπτά του ευρώ (10%-25%), επομένως είναι αντιληπτό για τι επιβάρυνση μιλάμε…

Να σημειωθεί ότι στην τροπολογία δεν προβλέπεται όριο στη μείωση των γενοσήμων φαρμάκων, ενώ προβλέπεται όριο στα πρωτότυπα στο 10%.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Στους 91 οι θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης - Μελέτη: Πολλοί νεκροί δεν προσμετρώνται

Η θνησιμότητα από όλα τα αίτια που σχετίζονται με τη γρίπη, μπορεί να είναι έως και διπλάσια από εκείνη που καταγράφεται με βάση την παράμετρο “λοίμωξη του αναπνευστικού”.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATROPEDIA

Καλπάζει ο ιός της γρίπης, έχοντας προκαλέσει ήδη 91 θανάτους. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές 17 άνθρωποι, ενώ 305 έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η δραστηριότητα του ιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα και εξακολουθούν να συνιστούν εμβολιασμό και στην παρούσα φάση.

Οι επιπτώσεις από τους ιούς της γρίπης είναι σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες που καταγράφονται επίσημα.

Η εποχική γρίπη προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στην υγεία, ειδικά των ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις, η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των νοσημάτων αυτών και να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λοίμωξη από γρίπη ή από το αναπνευστικό δεν καταχωρούνται ως αιτία θανάτου.

Όπως επισημαίνεται σε μελέτη ειδικών από 19 ευρωπαϊκές χώρες (παρατίθεται πιο κάτω), οι εκτιμήσεις θνησιμότητας από τη γρίπη είναι υψηλότερες σε σχέση με εκείνη που καταγράφεται.

Οι θάνατοι που οφείλονται στη γρίπη και οι οποίοι κωδικοποιούνται ως μη σχετιζόμενοι με το αναπνευστικό, έχουν σχεδόν την ίδια έκταση με εκείνους που σχετίζονται με αυτό...

Διπλάσια

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η θνησιμότητα από όλα τα αίτια που σχετίζονται με τη γρίπη, μπορεί να είναι έως και διπλάσια από εκείνη που καταγράφεται με βάση την παράμετρο “λοίμωξη του αναπνευστικού”.

Πρόσφατη μελέτη που έγινε σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνει πως η μέση θνησιμότητα από παθήσεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη που σχετίζονται με τη γρίπη, από το 1999 έως το 2015 κυμαίνεται από 3,1 έως 8 ανά 100.000 κατοίκους.

Αυτό σημαίνει πως ο ετήσιος αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα είναι από 341 έως 880!

Η εκτίμηση αυτή θεωρείται πολύ συντηρητική και οι συγγραφείς κάνουν λόγο για πραγματική θνησιμότητα η οποία είναι διπλάσια από την παραπάνω (έως 16 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού)!

Επιπλέον Πληροφορίες

Μελέτη για τη θνησιμότητα από τη γρίπη

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Βγήκε η προκήρυξη για πρόσληψη αγροτικών ιατρών! Που ανοίγουν θέσεις

Εκδόθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη περίπου 600 αγροτικών ιατρών σε Γενικά Νοσοκομεία -Κέντρα Υγείας,Κέντρα Υγείας,Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία,Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και Πλοία».

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων από αύριο 1η έως 15 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα όπως είχε γράψει το HealthReport.gr ετοιμάζεται και η προκήρυξη για τις αρχές του χρόνου για τις ΤΟΜΥ που θα περιλαμβάνουν και διοικητικό προσωπικό. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Νέα προκήρυξη για προσωπικό στις ΤΟΜΥ στις αρχές του 2019! Όλες οι πληροφορίες»

Για τις θέσεις αυτές μπορούν να κάνουν αίτηση γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, γιατροί που υποχρεούνται να κάνουν υπηρεσία υπαίθρου και αγροτικοί γιατροί επί θητεία, με αυτή τη σειρά προτεραιότητας στην επιλογή.

Γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου που υπηρετούν με παράταση, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω προκήρυξη οι επί θητεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο αν η προηγούμενη σύμβασή τους λήγει μέχρι την λήξη της σχετικής προθεσμίας.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι στα πλοία δεν αναμένεται να διοριστούν γενικοί γιατροί. Για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες γιατρών απαιτούνται διαφορετικά δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας ή θα αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου.

Όπως συνηθίζεται, όπου υπάρχει δυνατότητα, παρέχονται καταλύματα στους αγροτικούς γιατρούς, ενώ ορισμένοι δήμοι ή περιφέρειες καλύπτουν και τα έξοδα διατροφής.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ