ΥΠ.ΥΓ

Ξεκινά η ψηφιοποίηση του υπουργείου Υγείας και των υγειονομικών υπηρεσιών! Τι σχεδιάζεται

Ψηφιακό θέλει να γίνει το υπουργείο Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Σε μια νέα εποχή επιχειρεί να μπει το υπουργείο Υγείας ψηφιοποιώντας καταρχάς τις εσωτερικές του υπηρεσίες, τα έγγραφα και όλα τα δεδομένα που διαχειρίζεται.
Κάτι που άλλωστε είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο συνεργάζεται ήδη και το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα συγκροτήθηκε και Ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη της
εφαρμογής του συστήματος του Γενικού Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας «ΠΑΠΥΡΟΣ», που αποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόπο για ψηφιοποίηση των δεδομένων.

Ψηφιακό θέλει να γίνει το υπουργείο Υγείας

Να σημειωθεί ότι την ψηφιοποίηση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, είχε σχεδιάσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις με εξαίρεση τον ψηφιακό ατομικό φάκελο ο οποίος μάλιστα έμεινε και …μισός. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε μελετηθεί: «Το υπουργείο Υγείας γίνεται…ηλεκτρονικό! Όλα τα σχέδια για υπηρεσίες «χωρίς χαρτί»

Φαίνεται ωστόσο ότι πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε και η χώρα μας να περάσει σε μια άλλη εποχή όπως και όλη η Ευρώπη.

Τι είναι ο ΠΑΠΥΡΟΣ
Ο Πάπυρος που θα διαχειρίζεται η ομάδα εργασίας, είναι μία Πλατφόρμα Διαχείρισης Εγγράφων και Ροής Εργασιών, ώστε να μπορεί να εξαλειφθεί κάποια στιγμή η χρήση του χαρτιού (paperless office) και η φυσική μετακίνηση εγγράφων, εξοικονομώντας χώρο, χρόνο και χρήματα.

 

Με τη χρήση της ειδικής πλατφόρμας μπορεί κανείς να διαχειριστεί όλα τα αρχεία σε ψηφιακή μορφή, να τα αρχειοθετήσει ηλεκτρονικά και να τα διακινεί με ψηφιακές υπογραφές. Ότι δηλαδή γίνεται εδώ και χρόνια σε όλο τον …υπόλοιπο πλανήτη.

Με τη χρήση της πλατφόρμας μπορεί κανείς να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση από τα έξοδα αντιγράφων και διανομής εγγράφων. Ταυτόχρονα το κέρδος μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αν υπολογίσει κανείς τη μείωση του χρόνου (αναζήτησης, επαναδημιουργίας, διακίνησης εγγράφων), αλλά και του χρόνου εργασίας.

Ένα απαρχαιωμένο ψηφιακά ΕΣΥ
Πάντως τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και το ΕΣΥ παραμένουν πίσω τεχνολογικά σε όλα τα επίπεδα. Τα πάντα συνεχίζουν να αποτυπώνονται σε χαρτί με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι με λίγες απλές κινήσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί η διευκόλυνση των ασθενών, για παράδειγμα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με την τοποθέτηση μίας απλής ηλεκτρονικής πινακίδας που να αναφέρει το χρόνο αναμονής.
Σύστημα που χρησιμοποιείται ακόμη και …στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας 3 στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ.
Και πως να έχουν άλλωστε όταν σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτει καν σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

 

Και βέβαια 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, ενώ 1 στα 2 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Κικίλιας: Έρχονται άμεσα 800 νέοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Μαρία Γλένη

Έτοιμες είναι οι συμβάσεις για την ένταξη 800 γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, όπως είχε προαναγγείλει από το καλοκαίρι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ σχετικές δεσμεύσεις είχε κάνει στη ΔΕΘ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Ελευθερίου, οι νέες συμβάσεις είναι έτοιμες και αναμένεται σύντομα να γίνει η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τον ιατρικό κλάδο.

Οι αμοιβές
Οι συμβάσεις που θα γίνουν με τους 800 γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ θα είναι με τις αμοιβές που ισχύουν και σήμερα για τους ειδικούς γιατρούς, ενώ έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι σύντομα θα ξεκινήσει διάλογος με τους εκπροσώπους του κλάδου για να ορισθεί νέο πλαίσιο συνεργασίας.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι στις νέες συμβάσεις θα υπάρχουν και παιδίατροι, οι οποίοι θα αμείβονται όπως οι ειδικοί γιατροί για 200 δωρεάν επισκέψεις το μήνα.

Αντίθετα όσοι παιδίατροι έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (είναι περίπου 120 σε όλη τη χώρα) σήμερα πληρώνονται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων παιδιών στη λίστα τους, καθώς έπειτα από έναν χρόνο με βάση νομοθετική ρύθμιση τη προηγούμενης κυβέρνησης μειώνονται οι αμοιβές. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Προς αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ οι οικογενειακοί γιατροί! Χωρίς παιδιάτρους λίγο πριν το κύμα της γρίπης»


Ο ΠΙΣ για την περίπτωση του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ
Μετά το πέρας της συνάντησης, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα για το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, ο κ. Εξαδάκτυλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν μπορούμε να μη σεβόμαστε ή να αμφισβητούμε τις αποφάσεις των ανωτάτων γνωμοδοτικών οργάνων της Πολιτείας. Μπορούμε ενδεχομένως να ξαναζητήσουμε να επανεξετάσουν την περίπτωση.

 

Θα πρέπει όμως να σεβόμαστε αυτές τις αποφάσεις. Όλοι ευχόμαστε το καλύτερο για όλους τους ασθενείς μας και ειδικά για τον συγκεκριμένο μικρό ασθενή, αλλά δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιο είναι το καλύτερο.

Είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι που απαρτίζουν το Α.Υ.Σ., έχουν φροντίσει με κάθε τρόπο, έχουν μελετήσει συστηματικά και διεξοδικά όλες τις παραμέτρους και εφόσον κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, είναι αυτή που εξυπηρετεί την υγεία του μικρού ασθενούς».

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Υπερψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας

Υπερψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας

Στην κατάθεση τροπολογιών που αφορούν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, αλλά και σε θέματα πληρωμής εφημεριών και λειτουργίας των Μ.Υ.Ι.Α., μεταξύ άλλων, προχώρησε, η Κυβέρνηση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο συζητήθηκε στην Ολομέλεια και υπερψηφίστηκε.

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 σήμερα το βράδυ η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στον ΕΟΔΥ, στο Φάρμακο, στο ΕΚΕΠΥ και άλλες ρυθμίσεις. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε, μαζί του και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Στην Ολομέλεια της Βουλής με νέες αλλαγές το Νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας
Η πρώτη τροπολογία ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων η αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.). «Η αναγκαιότητα διευκρίνισης του νομικού πλαισίου κρίνεται αναγκαία, όχι μόνον για τη διαμόρφωση ασφαλούς νομικού πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις σε έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας και επιστημονικής κατάρτισης που αφορά άμεσα σε θέματα υγείας, αλλά και επειδή τα νομοθετήματα στα οποία ανατρέχει η Διοίκηση για την αξιολόγηση των Μ.Ι.Υ.Α θεσπίσθηκαν δυνάμει νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων που διαφοροποιούνται σε σχέση με όσα προβλέπονται στο ειδικό νομικό πλαίσιο για τις ΜΙΥΑ με αποτέλεσμα να γεννάται ενδεχόμενο αμφισβητήσεων ως προς τη νομιμότητα των διοικητικών ενεργειών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη, προβλέπεται η σύσταση 10 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη στελέχωση δομών ΠΦΥ της 3ης ΥΠΕ, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε διάφορους φορείς, αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας να καλύψουν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες σε προσωπικό, μέσω της συνεργασίας με επαγγελματίες με δελτίο απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα, προβλέπεται και η επαναφορά της ελεύθερης επιλογής του Υπ. Υγείας των τριών μελών του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που διορίζει ο ίδιος, με έναρξη ισχύος από 1η Νοεμβρίου.

Η ίδια τροπολογία ρυθμίζει και την έγκριση και πληρωμή πρόσθετων εφημεριών, έως το 9% της υνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών του συνόλου των νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ κάθε ΔΥΠΕ. Η αποζημίωση θα καλυφθεί είτε από τα λειτουργικά έσοδα των νοσοκομείων, είτε από την ήδη εγκεκριμένη ειδική επιχορήγηση έτους 2019 του Υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των εφημέριων ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΠΕΔΥ.

Επιπλέον, επιχειρείται η πλήρης αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου προσλήψεων στον ΕΟΔΥ ως ΝΠΙΔ, ενώ ορίζονται οι διαδικασίες πρόσληψης αντίστοιχου προσωπικού ιατρικού, επαγγελματιών υγείας και διαπολιτισμικών μεσολαβητών για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η δεύτερη τροπολογία καθορίζει τις προϋποθέσεις μη παραπομπής σε διαπραγμάτευση των οριζομένων φαρμακευτικών προϊόντων, για την ένταξή τους στο θετικό κατάλογο φαρμάκων. Όπως αναφέρεται, «με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρείται η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης προς το σκοπό της επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης στον θετικό κατάλογο φαρμάκων, με παράλληλο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Στο σύνολό τους ο εξαιρέσεις, που προτείνονται δια της ανωτέρω διάταξης, αφορούν περιπτώσεις γενοσήμων, προϊόντων σταθερού συνδυασμού, βιο-ομοειδών, περιπτώσεις αλλαγής επουσιωδών τεχνικών παραμέτρων συσκευασίας ή περιεκτών, καθώς και εμβόλια, ήτοι στο σύνολο τους περιπτώσεις που είτε εξαιρούνται ρητά από την αξιολόγηση είτε υπόκεινται στη συνοπτική αξιολόγηση». Έτσι, η ένταξη στη θετική λίστα διενεργείται άμεσα, ενώ διατηρείται η δυνητική παραπομπή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

Κικίλιας για Φάρμακο: Clawback 30% ή μειώνουν τις ποσότητες οι εταιρείες

 

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή


Healthpharma.gr

Το «μπαλάκι» στις φαρμακοβιομηχανίες ρίχνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για την υπερσυνταγογράφηση και συγκράτηση του clawback, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά -με πρωτοφανή πρόταση- από το βήμα της Βουλής πως «Μίλησα καθαρά και στην εγχώρια παραγωγή και στις πολυεθνικές. Θα μειώσετε τις ποσότητες. Θα φροντίσουν οι ίδιοι δια των ιατρικών αντιπροσώπων και οι ίδιοι επιστημονικά να ελέγξουν τη συνταγογράφηση από τη δική τους πλευρά. Αλλιώς να είστε σίγουροι. Θα φάνε 30% clawback στο κεφάλι! 30%».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για το μείζον ζήτημα της υπερσυνταγογράφησης «Και το κράτος οφείλει από την άλλη πλευρά, να έχει αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου. Έτσι ώστε να ξέρει ποια είναι τα ποσοστά συνταγογράφησης. Οι ίδιοι οι ασθενείς μας το ζητάνε. Έχουν φτάσει στο σημείο ευπαθείς ομάδες, ασθενείς, οι ογκολογικοί ας πούμε, να μας ζητάνε να ελέγξουμε ποια φάρμακα δίνονται και σε ποιους ασθενείς και σε τι ποσότητες. Οι ίδιοι οι ασθενείς!»


Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Υγείας:

Θα ήθελα να επαναλάβω αυτά τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Επιτροπή, εξηγώντας για ποιο λόγο ήρθε αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους.

Να ξεκινήσω από το φάρμακο και από τα οικονομικά της υγείας και από τον τρόπο με τον οποίο ασκείται αυτή η πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Είπα και στην Επιτροπή, επαναλαμβάνω και σήμερα: μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι υπήρχαν καλές προθέσεις στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το οποίο νομίζω ότι θέλουμε όλοι: να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη προς όφελος των ασφαλισμένων πρώτα από όλα, δηλαδή να έχουν μικρότερη συμμετοχή.

Και να εξοικονομηθούν πόροι, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού, για τη στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ που προφανώς γηράσκουν και κτιριακά.

Να δούμε το αποτέλεσμα όμως; Το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Αυτά τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έλεγε το 2013-2014 ως διαρθρωτικά μέτρα και τα οποία τότε είχαμε πει ότι θα εφαρμόσουμε και για τα οποία μας εγκαλούσατε, λέγοντας τότε ότι θα μας πάτε στα ειδικά δικαστήρια, αργότερα που επήλθε η κοινή λογική σε ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά της υγείας και το ποια είναι αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, μπήκατε στη διαδικασία να θεσμοθετήσετε κάποια.

(Δείτε στο 8:20 λεπτό τις αναφορές για clawback και υπερσυνταγογράφηση)

 

Το αποτέλεσμα, όμως, ποιο ήταν; Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα διαρθρωτικά μέτρα αυτά δεν λειτούργησαν, δεν επιμείνατε και επαναπαυθήκατε. Σωρεύτηκαν αυτά τα 4-4,5 χρόνια υπέρογκες δαπάνες και σε ό,τι έχει να κάνει με την ιδιωτική αγορά. Είναι αυτοί οι κακοί επιχειρηματίες, Έλληνες, ξένοι, μικροί μεγάλοι, είναι αυτή η κακή αγορά που μπορούμε να τους χρεώνουμε στην πλάτη ό,τι θέλουμε; Δεν νομίζω.

Γιατί αυτοί πληρώνουν την φορολογία, οι Έλληνες πολίτες, οι επιχειρηματίες, αυτοί που έχουν τις φαρμακαποθήκες, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, όλοι αυτοί. Και από αυτή τη φορολογία, που είναι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, χτίζονται οι πολιτικές υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, εργασίας και ούτω καθεξής. Και με πολύ μεγάλο σεβασμό, αυτή τη Κυβέρνηση θα προσέξει και το τελευταίο ευρώ,
Άρα λοιπόν τι έγινε; Θα σας πω τι έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Το πλαφόν για το φάρμακο ήταν έξω στα φαρμακεία, στην αγορά, κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια και το φτάσατε στα 3,4 δις φέτος με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας.

Τι σημαίνει δηλαδή; Ότι φέρατε τη δαπάνη στο φάρμακο πίσω στην εποχή του 2012. Δεν είναι ψέμα αυτό, είναι πραγματικότητα, συμφωνούμε και οι δύο σε αυτό τον αριθμό.

Και το φάρμακο στα νοσοκομείο, με πλαφόν κάτι λιγότερο από 500 εκατομμύρια, ο λογαριασμός για φέτος στα 820.

Άρα λοιπόν για ποια διαρθρωτικά μέτρα μιλάμε; Δηλαδή πώς εννοείτε ότι τα εφαρμόσατε τα διαρθρωτικά μέτρα; Δεν είμαι υπέρ των εντάσεων, των αντεγκλήσεων στον χώρο της υγείας, θεωρώ ότι ήταν ατέρμονο όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησε μόνο σε προβλήματα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τη νύφη την πληρώνει, όπως πάντα η μέση ελληνική οικογένεια και ο ασθενής.
Ρύθμιση δόσεων και αδιέξοδο ΕΟΠΥΥ

Άρα λοιπόν το αποτέλεσμα αυτών των 4,5 χρόνων ποιο ήταν; Σας λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια ως αντιπολίτευση, ότι δεν παίρνετε διαφορετικά μέτρα. Είχατε επαναπαυθεί πάνω στο clawback.

Συμφωνείτε και δίνετε έναντι στις εταιρίες κάθε χρονιά ρυθμίζοντας κάποιες δόσεις, σωρεύονται χρέη και αυτά κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε ένα αδιέξοδο και για τον ΕΟΠΥΥ και για τα νοσοκομεία μας και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την ιδιωτική αγορά.

Φτάσαμε λοιπόν όχι στο παραπέντε, στο και πέντε. Τι λέμε λοιπόν; Φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο πάνω στο κομμάτι του φαρμάκου έχει διαρθρωτικά μέτρα. Έχει επανασύσταση και ενίσχυση της HTA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Περιλαμβάνει την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών. Πάνω από όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή. Και θυμίζω τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχουν εισαχθεί νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ασθενείς.

Εξήγησα από την πρώτη στιγμή στην εναρκτήρια ομιλία μου, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς. Μετά, οι ήρωες εργαζόμενοι στο Ε.Σ.Υ. – γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό.

Τιμές φαρμάκων

Αλλά για αυτούς τους ανθρώπους δεν έγινε τίποτε αυτά τα 4,5 χρόνια σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς εξοικονομούμε πόρους, αν μειώνουμε τις τιμές των φαρμάκων και άρα τη συμμετοχή τους και αν πράγματι έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Και αν εξοικονομούνται πόροι πού να πάνε και να διοχετευτούν σε άλλο κομμάτι της Υγείας, στο κομμάτι των προσλήψεων, στο κομμάτι της ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Ιατρικά πρωτόκολλα, συμβούλια γιατρών και απόφαση για το πώς δίνονται αυτές οι φαρμακευτικές αγωγές. Επιτροπή ΗΤΑ χωρίς τα γενόσημα, που ήταν παγκόσμια πατέντα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και μετά και της διαπραγμάτευσης.
Κρουνηδόν διαπραγμάτευση και αναδρομικά για τα φάρμακα των τελευταίων τριών χρόνων και για τα νέα φάρμακα έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές.

Θέλω να εξηγήσω ξανά. Είναι άλλο πράγμα η λιανική τιμή, η τιμή του εμπορίου, αυτές οι τιμές είναι υψηλές, και άλλο πράγμα η ασφαλιστική τιμή. Η ασφαλιστική τιμή ναι μεν είναι απόρρητη, ναι μεν ρυθμίζεται και δηλώνεται στην ΗΔΙΚΑ, όμως η ασφαλιστική τιμή μπορεί να είναι της τάξης του 70%, 80% και 90% κάτω της λιανικής τιμής και έτσι πρέπει να είναι. Και αυτός είναι ο στόχος της παρούσας πολιτικής ηγεσίας.

Αυτό προφανώς στο ασφαλιστικό σύστημά μας δια του ΕΟΠΥΥ δίνει τεράστιου μεγέθους οικονομία. Άρα λοιπόν αυτό είναι κομβικό. Επίσης το ποσοτικό. Θα αρκούσε, κύριοι συνάδελφοι, να πάτε μια βόλτα στον ΕΟΠΥΥ και να ζητήσετε, τα κορυφαία σκευάσματα τα πιο ακριβά καίριων εταιριών σε ποσότητες, για να δείτε πόσο πάνω είμαστε από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα βλέπατε ότι σε σκευάσματα είμαστε και 5 και 10 και 15 και 20 και 50 φορές πάνω. Άρα λοιπόν το ένα θέμα είναι η μείωση των τιμών, το άλλο θέμα είναι ποσοτικό.

Υπερσυνταγογράφηση

Η υπερσυνταγογράφηση: Έχουμε δυο τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Ο ένας, και θέλω να είμαι ειλικρινής, μίλησα καθαρά και στην εγχώρια παραγωγή και στις πολυεθνικές.

Θα μειώσετε τις ποσότητες. Θα φροντίσουν οι ίδιοι δια των ιατρικών αντιπροσώπων και οι ίδιοι επιστημονικά να ελέγξουν τη συνταγογράφηση από τη δική τους πλευρά. Αλλιώς να είστε σίγουροι. Θα φάνε 30% clawback στο κεφάλι! 30%

Αλλά και το κράτος οφείλει από την άλλη πλευρά, να έχει αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου. Έτσι ώστε να ξέρει ποια είναι τα ποσοστά συνταγογράφησης. Οι ίδιοι οι ασθενείς μας το ζητάνε. Έχουν φτάσει στο σημείο ευπαθείς ομάδες, ασθενείς, οι ογκολογικοί ας πούμε, να μας ζητάνε να ελέγξουμε ποια φάρμακα δίνονται. Σε ποιους ασθενείς και σε τι ποσότητες. Οι ίδιοι οι ασθενείς!

Άρα λοιπόν, ναι, αυτή είναι μια νέα σύγχρονη, μοντέρνα, θεσμική, πραγματική πολιτική στο φάρμακο. Ελέγχει τιμές, ελέγχει την ποσότητα, μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό-πάροχο υγείας, αγοραστή και πωλητή υπηρεσιών υγείας. Σχεδόν μονοψώνιο, κανονικά θα έπρεπε να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά; Μόνο δεσπόζουσα θέση δεν έχει στην αγορά. Έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, νομίζω συμφωνούμε όλοι μας σε αυτό και πρέπει όλοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αφήνω την άκρη στο φάρμακο, πάω στον ΕΟΔΥ. Μου είπαν οι συνεργάτες μου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, είναι η ονομασία που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλαξε το, Υπουργέ, να πάρουμε το λάβαρο». Ούτε καν με νοιάζει. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το ονομάσατε, μπράβο σας. Δε με ενδιαφέρει το όνομα. Με ενδιαφέρει αυτός ο οργανισμός να μπορεί να υπηρετεί τη δημόσια υγεία και το επείγον. Εάν συμβεί, τι θα κάνουμε; Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν μπορεί να αντιδράσει στο επείγον. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Σε όλο τον κόσμο τα CDCs είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Σχέδιο και πλάνο..

Όμως κάνατε επισημάνσεις τις οποίες τις δέχομαι και οι οποίες ενσωματώθηκαν, για να αποδειχθεί ότι ούτε κακή προαίρεση υπάρχει και εντιμότητα υπάρχει και σχέδιο και πλάνο υπάρχει, έτσι ώστε να είναι αυτός ένας σύγχρονος οργανισμός δημόσιας υγείας.

Και προσέξτε, θέλω να είμαι ειλικρινής. Είτε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είτε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είτε υπηρεσία που επικρέμεται στο Υπουργείο, προσυπογράφω ότι τα πρόσωπα κάνουν τις καρέκλες και όχι οι καρέκλες τα πρόσωπα. Άρα έχει μεγάλη σημασία ποιος έχει θέση ευθύνης στην κάθε αρχή ή οργανισμό, ό,τι και να είναι αυτός, και πώς υπηρετεί το λειτούργημά του. Όλοι κρινόμαστε από αυτό.

Στην ουσία μου ζητήσατε κάτι το οποίο είναι καίριο. Τι μου ζητήσατε; Το μη έκτακτο, αυτό το οποίο ουσιαστικά μεταφράζεται σε προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, όποτε αυτό χρειαστεί, εγώ θεωρώ ότι δεν χρειάζεται στον ΕΟΔΥ, όποτε χρειαστεί, αυτό να διέπεται μέσα απ’ τους κανόνες του ΑΣΕΠ, να γίνεται με ΑΣΕΠ.

Το δέχτηκα και το ενσωμάτωσα.

Μου είπατε «Υπουργέ, να μην είναι αυθαίρετο, να υπάρχει πλατφόρμα…», την εισήγηση την έκανε ο κ. Πολάκης, πλατφόρμα τέτοια όπως πάει και για τους επικουρικούς γιατρούς και να υπάρχει νοσηλευτικό ιατρικό προσωπικό, παραϊατρικό και να μπορεί απ’ αυτή την πλατφόρμα κανείς να επιλέγει στο έκτακτο και μόλις παύει να υπάρχει η αιτία του έκτακτου, αυτοδικαίως να λήγει και η σύμβαση.

Το δέχτηκα, το ενσωμάτωσα.

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται για κάτι κομματικό, για κάτι ρεβανσιστικό, για κάτι το οποίο έχει να κάνει με μικροπολιτική. Έχουμε θέματα σε όλη τη χώρα, και έχουμε μία κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και αυτή την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου.

Έχουμε και είχαμε στο παρελθόν και άλλα. Υπάρχουν και άλλοι Υπουργοί εδώ πέρα, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και άλλοι. Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν αλλά και σήμερα το έκτακτο, σε ό,τι είχε να κάνει με το Υπουργείο Υγείας. Δυστυχώς είναι σχεδόν καθημερινό.

Πρέπει να έχει τη δυνατότητα το κράτος να έρχεται να αντιδρά άμεσα και για λόγους δημόσιας υγείας να μπορεί να αποσοβεί κρίσεις ή να τις αντιμετωπίζει; Βεβαίως.

Είναι αυτός ένας φορέας που πρέπει να μιλήσει και για πρόληψη, για εμβολιασμό, για νέες τεχνικές; Που να ενσωματώσει αύριο, και θα ήθελα τη στήριξή σας σ’ αυτό, όποιος θέλει κάνει καμπάνια για ό,τι θέλει να αρκεί να δώσει ένα “ok” το ΕΣΡ; Δεν είναι έτσι.

Κεντρική πολιτική

Ιατρικοί σύλλογοι, φαρμακευτικοί σύλλογοι και ανεξάρτητοι φορείς, επιτροπές, θα πρέπει να είναι ομογενοποιημένες πάνω σε μία κεντρική πολιτική για τη δημόσια υγεία. Η δημόσια υγεία δεν είναι προϊόν παραγωγής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανενός. Είναι η δημόσια υγεία.

Οργανωμένα και δομημένα κάτω απ’ τους επιστήμονες αυτούς, πρέπει να στοιχηθούν όλοι και να ξέρουν πώς λειτουργούν, πότε αναφέρονται σε κάτι και σε τι αποσκοπεί αυτό.

Μου λέτε «Ο Πρόεδρος δεν θα είναι γιατρός». Θα καταθέσω στα πρακτικά τώρα, τα βιογραφικά του ανάλογου προέδρου του CDC στην Αγγλία και στη Γαλλία και του ECDC. Δεν είναι γιατροί. Δεν ξέρω, μπορεί να αξιολογηθεί στο παρελθόν για το συγκεκριμένο οργανισμό αν το management των γιατρών ενδεχομένως ήταν επιτυχημένο ή όχι. Το αφήνω στην κρίση του καθενός.

Manager διοικητές

Όχι, δεν θα είναι γιατρός. Θα είναι manager και θα μπορεί να διοικεί τον οργανισμό και να βγάλουμε το βάσανο πάνω από τις πλάτες του επιστημονικού προσωπικού. Θα πρέπει να είναι άλλη η δουλειά του, η επιστημοσύνη του, να μπορεί πραγματικά να υπηρετήσει τη δημόσια υγεία.

Γι’ αυτό και ορίζονται δύο αντιπρόεδροι, εγνωσμένης αξίας προφανώς. Ο ένας για τα λοιμώδη μεταδοτικά και ο άλλος για τα μη μεταδοτικά. Έτσι ώστε να μπορούν επιστημονικά να δουλέψουν με τις ομάδες τους, να οργανώσουν τη δημόσια υγεία και να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.
Επιστημονικό συμβούλιο

Μου είπατε για το επιστημονικό συμβούλιο το οποίο υπάρχει ή δεν υπάρχει. Προβλέπεται από ό,τι είδα από το οργανόγραμμα να υπάρχει και αυτό. Ελάτε να κάνουμε έναν μοντέρνο οργανισμό που να τον χαίρονται όλοι. Που να αισθάνονται ασφάλεια όλοι, που να ξέρουν όλοι ότι υπηρετεί τη δημόσια υγεία.

Όσο με τιμούν οι συμπολίτες μου και μου δίνετε ευθύνη, όπως μου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πιστεύω και θα πρεσβεύω το εξής: Είναι άλλη η νομοθετική εξουσία. Είναι άλλη η εκτελεστική εξουσία. Και προφανώς άλλη η δικαστική εξουσία. Και δε μπορεί η μία να εμπλέκεται στην άλλη. Ουδέποτε σχολίασα, ουδέποτε παρενέβην και ούτε πρόκειται να το κάνω σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου ως βουλευτού και ως Υπουργού.
Πάμε παρακάτω.

Υπάρχουν και άλλες διατάξεις. Μιλήσατε πολλοί για τη συνένωση του ΕΚΑΒ με το ΕΚΕΠΥ, δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα. Δόθηκαν και οι ανάλογες εξηγήσεις, μπήκε μέσα στη διάταξη και αυτός ο οποίος πρέπει να ορίζει σε ενδεχόμενη, να μην πω αντιδικία, αλλά διαφορά απόψεων το έκτακτο και άρα να υπάρχει «εντέλλεσθε» ως προς την έκτακτη λειτουργία.

Θεωρώ ότι κάποια στιγμή τα ΤΕΠ πρέπει να γίνουν προνοσοκομειακά. Να ενοποιηθούν με το σύστημα του έκτακτου, το σύστημα του ΕΚΑΒ, το σύστημα της έκτακτης ανάγκης και στο σύνολό τους να αντιμετωπίζουν τα πάντα.

Άρα πρέπει να εμπλέκεται το ΕΚΑΒ και στις ΜΕΘ την ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτή την οποία εσείς φέρατε, ως προς το ΕΚΑΒ. Τη θεωρώ καλή πρωτοβουλία. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να θωρακιστούμε. Επαναλαμβάνω γιατί ζητάω από τις ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά μας, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους πιο μεγάλους σε ηλικία που είναι πάσχοντες, να εμβολιαστούν: μα γιατί το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στη χώρα γίνεται «πόλεμος». Γιατί ελάτε να δείτε, πηγαίνετε στον κύριο Παπαευσταθίου στο ΕΚΑΒ. Να δείτε πόσες είναι οι λίστες της αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας;
Και προφανώς, η πρόληψη είναι πολύ ανώτερη της θεραπείας.

Ρυθμίζει και άλλα πράγματα το νομοσχέδιο. Σας ενημερώνω προκαταβολικά ότι εμείς εντός του έτους θα φέρουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο, όπως έχουμε υποσχεθεί. Για τη δημόσια υγεία, για το ΕΣΥ, για τα νοσοκομεία.

Είπε κάτι ο κύριος Υπουργός να σχολιάσω κάτι, το οποίο δεν το ξέρω ακόμα. Θα περιμένω, κύριε Υπουργέ, να ενημερωθώ θεσμικά από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και θα τοποθετηθώ σε όλα. Δεν θέλω να υπεκφεύγω σε τίποτα.

Αλλά νομίζω ότι είναι εμφανές και πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι εκεί που το δημόσιο συμφέρον είναι πολύ ανώτερο όλων των άλλων, δε χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια, δε χωρούν εντάσεις και δε χωρά η σπέκουλα.

Σεβασμός στη μέση ελληνική οικογένεια, σεβασμός στον Έλληνα ασθενή, σεβασμός στις ανάγκες του. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, δεν είναι κανείς Θεός. Ούτε κανείς με ένα μαγικό ραβδάκι μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην υγεία. Για αυτό και συστήματα υγείας ευρωπαϊκά, κομβικά, ισχυρά, κάνουν ολόκληρες δεκαετίες να κάνουν θεσμικές αλλαγές. Επιμένουν και προσπαθούν και αποτυγχάνουν ενδεχομένως και μαθαίνουν από τα λάθη τους.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρίες για αποκλεισμό των ασθενών από τον διάλογο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Η φωνή του ασθενούς
 

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για την αντιμετώπιση των εκπροσώπων των ασθενών από την κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Τόσο ο κ. Κικίλιας στη συνάντησή του με τους συλλόγους ασθενών στις 29 Ιουλίου, όσο και ο κ. Κοντοζαμάνης στη σύσκεψη εργασίας με την Ένωση τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιούλιου, είχαν ρητά αναγνωρίσει την ανάγκη δόμησης μίας πιο στενής σχέσης συνεργασίας με τους συλλόγους ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε λεχθεί στη συνάντηση Κικίλια με τους ασθενείς: Βασίλης Κικίλιας προς ασθενείς: Με συνέπεια υπηρετούμε πρώτα τον άνθρωπο”

Επίσης, είχαν δεσμευθεί για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και τη διασφάλιση της συμμετοχής των ασθενών στο διάλογο για τις πολιτικές υγείας.
Καμία συμμετοχή των ασθενών

Παρά αυτή τη δέσμευση, το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου δεν προβλέπει καμία ουσιαστική συμμετοχή των συλλόγων ασθενών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, έστω με γνωμοδοτικό ρόλο.

Επιπλέον όμως, το Υπουργείο Υγείας δεν θεώρησε σκόπιμο να καλέσει τους εκπροσώπους μας ούτε για να υποβάλλουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν κοινωνικοί εταίροι όπως οι κλινικοί ιατροί και η φαρμακοβιομηχανία.

Ως αποτέλεσμα, καμία από τις προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας δεν ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο:

– Δεν περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες που να εγγυόνται τη λειτουργία του Ε.Ο.Δ.Υ. ως ένα σύγχρονο, ευέλικτο, ανεξάρτητο και διεπιστημονικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων.

– Θέτει νέα χρονικά προσκόμματα που απειλούν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, με την πρόβλεψη ότι τα φάρμακα θα αξιολογούνται μόνο εφόσον αποζημιώνονται τουλάχιστον σε 5 χώρες που διαθέτουν μηχανισμό HTA από ένα σύνολο 11 χωρών.

– Δεν παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άρσης των καθυστερήσεων που καταγράφονται στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, με μέτρα όπως η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των Επιτροπών, που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους.

– Ορίζει συμψηφισμό του claw back μόνο με επενδύσεις στην έρευνα και όχι σε προγράμματα και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

Παρά την αναντιστοιχία ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στις πράξεις του Υπουργείου Υγείας, το βέβαιο είναι πως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα μείνει σταθερή από την πλευρά της στην ισχυρή δέσμευση για συνεχή και κλιμακούμενη διεκδίκηση της συμμετοχής των εκπροσώπων μας στο δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Ο Κ.Μητσοτάκης, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Crash test Μητσοτάκη στους υπουργούς του! Τι βαθμό παίρνει ο Κικίλιας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Αξιολόγηση στους υπουργούς του κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να διαπιστώσει εάν προχωρά το κυβερνητικό έργο που έχει ορισθεί τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Ειδικότερα όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ελέγχει ακόμη και ηλεκτρονικά τις δραστηριότητες των υπουργών. Βέβαια μέχρι να ολοκληρωθεί ο «ψηφιακός» έλεγχος των υπουργών της κυβέρνησης, η ειδική ομάδα του Μαξίμου εξετάζει καθημερινά εάν προχωρούν τα έργα της κυβέρνησης.

Κάτι που επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην πρώτη του συνέντευξη που έδωσε στον Ant1.

Ο υπουργός Υγείας

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, κρίνεται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τονίζεται ότι έχει ολοκληρώσει με ταχείς ρυθμούς ζητήματα που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια.

Μεταξύ αυτών τα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται με πιο γρήγορες διαδικασίες στους χρονίως πάσχοντες, το νομοσχέδιο που περιέχει διάφορες ρυθμιστικές τροπολογίες, οι αλλαγές στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ κ.λ.π.


Η αξιολόγηση της…γρίπης

Βέβαια για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια το μεγάλο crash test από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να έρθει σε λίγες εβδομάδες, οπότε και θα κριθεί η αποδοτικότητα των νοσοκομείων λόγω του αναμενόμενου κύματος γρίπης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, αναμένει τις κινήσεις και τις βελτιώσεις Κικίλια στα Νοσοκομεία, τα οποία και θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο των πολιτών για το έργο της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισπεύδει τις διαδικασίες για ορισμό νέων Διοικητών στα Νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις: “Διοικητές Νοσοκομείων: Συνεδριάζει εντός της εβδομάδας η Επιτροπή Αξιολόγησης! Όλο το παρασκήνιο”

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων θα διορισθούν με διαδικασίες εξπρές και χωρίς συνέντευξη.

Το επιτελείο της Οδού Αριστοτέλους θεωρεί εξάλλου πως αν δεν αλλάξουν οι Διοικητές Νοσοκομείων, δεν θα μπορούν να επιτευχθούν οι όποιες βελτιώσεις. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι υπάρχοντες Διοικητές Νοσοκομείων τους τελευταίους μήνες δεν αποδίδουν σκοπίμως και περιορίζονται σε απλή διαχέιριση, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.


Στο ίδιος πλαίσιο, ο Βασίλης Κικίλιας θα αξιολογηθεί από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και αν θα υπάρχουν διαμαρτυρίες των ασθενών για τη μη εξυπηρέτησή τους λόγω του κύμαυος της γρίπης. Ένα αγκάθι που προέκυψε προσφάτως για τον Βασίλη Κικίλια, αφού πολλοί οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό. Διαβάστε ΕΔΩ γιατί: “Προς αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ οι οικογενειακοί γιατροί! Χωρίς παιδιάτρους λίγο πριν το κύμα της γρίπης”

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη σύναψη 800 νέων συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών γιατρών. Στόχος να καλυφθεί ο πληθυσμός λόγω και του κύματος γρίπης που φθάνει στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη ολοκληρωμένη αξιολόγηση στους υπουργούς της κυβέρνησης θα γίνει με την ολοκλήρωση του εξαμήνου προς το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Οι οδηγίες Κικίλια στους νέους Διοικητές Νοσοκομείων που θα αναλάβουν! Οι πρώτες κινήσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Έτοιμες έχει ο υπουργός Υγείας τις οδηγίες που θα δώσει στους νέους Διοικητές Νοσοκομείων που θα προκύψουν από την προκήρυξη που λήγει στις 10 Οκτωβρίου μετά την παράταση που δόθηκε.

Μπορεί το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο από στελέχη της αγοράς υγείας και όχι μόνο, αλλά όπως μεταφέρουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας στο HealthReport.gr, η υπόθεση δεν θα είναι εύκολη αφού πάντα θα υπάρχει το ενδεχόμενο της απόλυσης. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Διοικητές Νοσοκομείων: Εκατοντάδες οι αιτήσεις από υποψηφίους! Στις 10 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία»


Άλλωστε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει διαμηνύσει ότι οι Διοικητές που δεν θα τηρούν τα συμφωνηθέντα, θα αποχωρούν από το ΕΣΥ σε χρόνο εξπρές και χωρίς αποζημίωση.
Τρεις οι βασικές αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr τρεις είναι οι βασικοί άξονες με τους οποίους θα πρέπει να ξεκινήσουν τη θητεία τους οι Διοικητές Νοσοκομείων:

1.Καταγραφή των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων θα πρέπει να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, ανανεώνοντας τις λίστες που θα τους παραδοθούν από τους απερχόμενους Διοικητές. Στόχος είναι οι πρώτες προσλήψεις που θα γίνουν να κατευθυνθούν στα τμήματα που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

2.Παρουσία στην εφημερία

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θεωρεί βασικό στοιχείο για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων να είναι οι ίδιοι παρόντες ή οι Αναπληρωτές τους κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Εκτιμά ότι μόνο έτσι μπορεί υπάρξει ορθός συντονισμός. Μάλιστα όποιος συλληφθεί να μην παραβρίσκεται σε εφημερία, θα απολύεται αυτομάτως. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Διοικητές Νοσοκομείων: Με βαθμολόγιο αλλά και μηνιαίους ελέγχους από ειδική ομάδα όσοι διορισθούν! Πότε θα απολύονται»

3.Κατανομή περιστατικών στα ΤΕΠ

Η πρώτη βελτίωση που θα πρέπει να κάνουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων ήδη από τον πρώτο μήνα του διορισμού τους είναι να οργανώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Με βάση τις οδηγίες που αναμένεται να τους δώσει ο υπουργός Υγείας – όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές του HealthReport.gr– θα πρέπει να ορίσουν συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων η οποία θα κάνει την κατανομή των περιστατικών που θα φθάνουν στα ΤΕΠ.


Εξάλλου παρά τις σχετικές τοποθετήσεις του Βασίλη Κικίλια ότι σε μερικά νοσοκομεία οι άνδρες των security είναι αυτοί που κάνουν την κατανομή των περιστατικών, το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκλείψει.

Βέβαια εκτός από τα τρία αυτά πρώτα βήματα, οι Διοικητές Νοσοκομείων θα υπογράψουν και μικρά μνημόνια βάση των οποίων θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις βελτιώσεις στο νοσοκομείο που θα διοικούν, για τα οικονομικά του, για την τήρηση των προϋπολογισμών αλλά και για την βελτιωμένη εικόνα που θα πρέπει να δημιουργήσουν για τους ασθενείς.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Γιατροί – Διαγνωστικά: Δουλεύουν 12 μήνες, πληρώνονται τρεις

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Έρχονται κινητοποιήσεις
 


Άμεση εφαρμογή των 120 δόσεων του clawback παρελθόντων ετών, ως ένα πρώτο μέσο ανακούφισης των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ζήτησε χθες αντιπροσωπεία του συντονιστικού οργάνου των φορέων, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, ζήτησαν παράλληλα την κατάργηση του clawback σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην καταρρεύσουν όλοι οι φορείς ΠΦΥ.

Χαρακτηριστικά επεσήμαναν ότι δουλεύουν 12 μήνες και ουσιαστικά το κράτος πληρώνει τους τρεις.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη διάρκεια της συνάντησης διαβεβαίωσαν ότι θα εξετάσουν τα ζητήματα που τέθηκαν και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση για να εξευρεθούν λύσεις, χωρίς όμως να υπάρξει προς το παρόν καμία δέσμευση.Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου ανακοίνωσαν ότι θα συνεδριάσουν τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες, με γνώμονα την επιβίωση όλων των φορέων ΠΦΥ προς όφελος όλων των πολιτών, γιατί «υγεία χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει».

Τονίζοντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η ιδιωτική ΠΦΥ απειλείται με οικονομική καταστροφή, εξαιτίας των άδικων και παράλογων εισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, οι εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν 15 προτάσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου.

Συγκεκριμένα, πρότειναν:

Κατάργηση του καταστροφικού clawback.
Συμβάσεις οικογενειακών Ιατρών, Κλινικοεργαστηριακών και Εργαστηρίων-Πολυϊατρείων.
Ρύθμιση για 120 δόσεις για clawback παλαιών και νέων οφειλών.
Νέα τιμολόγηση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων σύμφωνα με μελέτη που παραδόθηκε στον υπουργό.
Ξεχωριστός κωδικός πληρωμής νέων εξετάσεων.
Κεντρικό μηνιαίο πλαφόν πέραν του οποίου όποιο παραπεμπτικό εκδίδεται να εκτελείται στον δημόσιο τομέα χωρίς να είναι υποχρεωτική η εκτέλεση του από τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ.
Ενίσχυση περαιτέρω προϋπολογισμού 2019 και 2020.
Ενιαίο Τιμολόγιο Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με ίδιους κανόνες πληρωμής.
Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν εκδοθεί από τις επιστημονικές επιτροπές χωρίς υλοποίηση τους.
Πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αγορά ιατρικών μηχανημάτων και αντιδραστηρίων με ΦΠΑ 6% όπως και στα φάρμακα.
Ενίσχυση ΕΟΠΥΥ από φόρους για αλκοόλ και κάπνισμα.
Κατάργηση των άδικων προστίμων που έχουν επιβληθεί στη συνταγογράφηση για τα προηγούμενα έτη.
Άμεση αποσύνδεση από το clawback των εξετάσεων που αφορούν την πρόληψη.
Τα ραδιοφάρμακα να βγουν από τον κωδικό 671 των εξετάσεων όπου παράτυπα έχουν καταταχθεί από τον ΕΟΠΥΥ και να συμπεριληφθούν στον κωδικό 674 της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως προβλέπει η ΥΑ 113385/15 ΦΕΚ 35Β.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν από πλευράς του Συντονιστικού Οργάνου οι κ.κ. Φ. Ν. Πατσουράκος Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ, Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου και Σπύρος Κραμποβίτης Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ, αντίστοιχα, Γεώργιος Βουγιούκας Πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ, Δημήτριος Φασίτσας Πρόεδρος και Πάνος Ντούνας Αντιπρόεδρος ΠΑΝΙΔΙ.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr

 

Προς ακύρωση ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις 208 γιατρών στα ΤΕΠ! Όλο το παρασκήνιο

Ακυρώνεται από ότι φαίνεται η προκήρυξη για τις προσλήψεις γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία της Αθήνας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι συγκαλούν τις επόμενες ημέρες έκτακτη σύσκεψη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι στον εν λόγω διαγωνισμό για τις προσλήψεις 208 γιατρών έγιναν παρατυπίες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το www.HealthReport.gr: Προς ακύρωση η προκήρυξη για τις προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ!

Μερικές από τις παρατυπίες που εντοπίσθηκαν αφορούσαν εκπρόθεσμη κατάθεση δικαιολογητικών, ανυπόγραφες βεβαιώσεις, αιτήσεις χωρίς την υπογραφή των υποψηφίων.

Δείτε ΕΔΩ την αναπομπή των πρακτικών των αποτελεσμάτων για ορισμένες από τις κρίσεις επιμελητών γιατρών,, αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής και της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Από την πλευρά τους οι γιατροί είναι στα κάγκελα καθώς αρκετοί συνάδερφοί τους είχαν παραιτηθεί από μόνιμες θέσεις για να λάβουν μέρος στην προκήρυξη.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Κικίλιας: Τα 5 σημεία «κλειδί» για φάρμακο, ΦΥΚ, τιμολόγηση και γενόσημα

Σειρά μέτρων για το σύστημα τιμολόγησης, πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα, τα ΦΥΚ, ο μηχανισμός συνταγογράφησης και κίνητρα για αύξηση χρήσης των γενοσήμων στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας

Σειρά μέτρων για το σύστημα τιμολόγησης, την πρόσβαση ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τον μηχανισμό συνταγογράφησης και κίνητρα για αύξηση χρήσης των γενοσήμων περιλαμβάνονται στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζει ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Σειρά μέτρων για το σύστημα τιμολόγησης, πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα, τα ΦΥΚ, ο μηχανισμός συνταγογράφησης και κίνητρα για αύξηση χρήσης των γενοσήμων στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας«Η φαρμακευτική πολιτική που σχεδιάζουμε έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας, «αυτό προϋποθέτει μια σειρά από ρυθμίσεις για την άρση των στρεβλώσεων της προηγούμενης περιόδου», κάνοντας λόγο για άσκοπες επιβαρύνσεις στους ασθενείς. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, απειλούν την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας.

Ο κ. Κικίλιας προειδοποιεί πως στο αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο σχεδιάζει μια σειρά μέτρων που θα αφορά επιγραμματικά τα εξής:
• Διαμόρφωση ρεαλιστικού / λειτουργικού συστήματος τιμολόγησης, με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης, τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών, αλλά και τη βιώσιμη κυκλοφορία των οικονομικών φαρμάκων. Προτάσεις που αποτελούν σύμμαχο στη συνεχή προσπάθεια εξοικονομήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας, αναθεωρούμε τους κανόνες τιμολόγησης. Διατηρώντας τα όρια ανατιμολόγησης για τα φάρμακα με πολύ χαμηλό Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας. Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι «επαναφέρουμε τη δυνατότητα εθελοντικών μειώσεων τιμών. Με στόχο την οικονομική ανακούφιση των ασθενών από τις πρόσθετες συμμετοχές».

• Μέριμνα για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην πραγματική φαρμακευτική καινοτομία, η οποία προσθέτει αξία για το σύστημα και τον ασθενή. «Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε» όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας «στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και την απλοποίηση των διαδικασιών των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στόχος είναι να ξεπεραστούν προβλήματα και αγκυλώσεις που εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, οδηγούν σε άσκοπες καθυστερήσεις στην ένταξη των φαρμάκων σε καθεστώς αποζημίωσης. Ο κ. Κικίλιας επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «σχεδιάζουμε την επαναξιολόγηση των φαρμάκων της τελευταίας πενταετίας, με στόχο τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης και την αναβάθμιση της θετικής λίστας σε αποτελεσματικό εργαλείο συγκράτησης της δαπάνης».

Ακριβές θεραπείες…
• Έμφαση στον έλεγχο του όγκου ιδιαίτερα των νέων ακριβών θεραπειών, με στόχο τη σταδιακή σύγκλιση της κατανάλωσης με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. «Δεν είναι δυνατόν, η χώρα μας να εξακολουθεί να εμφανίζει την υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση νέων φαρμάκων με προστασία πατέντου, όπως δεν είναι δυνατό να διατηρούμε την θλιβερή πρώτη θέση στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών» σημειώνει ο κ. Κικίλιας. «Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στην υλοποίηση των registries για τις ακριβές θεραπείες και επιταχύνουμε την ολοκλήρωση και ένταξη όλων των πρωτοκόλλων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα οποία θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα».

• Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι τυχόν αδικαιολόγητες αποκλίσεις. «Στοχεύουμε στην αξιοποίηση του πλούτου των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» σημειώνει ο κ. Κικίλιας. Στόχος είναι να ληφθούν ορθολογικές αποφάσεις. Και «να προχωρήσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τον καλύτερο έλεγχο της δαπάνης, με απόλυτη διαφάνεια, μακριά από την ισοπεδωτική λογική των οριζόντιων μέτρων».

• Σχεδιασμός συστήματος ουσιαστικών κινήτρων για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. Και γενικότερα των οικονομικών φαρμάκων. Τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα χρόνια νοσήματα. Παράλληλα απελευθερώνουν πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση της πραγματικής καινοτομίας.

Ανασφάλιστοι και ευπαθείς ομάδες
Είναι δεδομένο ότι η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης στους ανασφαλίστους και σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, συνιστά αυτονόητη παρέμβαση για την προστασία του κοινωνικού κεφαλαίου. Και τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού. Που έχει δεχθεί τεράστια πίεση στα χρόνια της κρίσης. Όμως οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν χωρίς κάποιο σχεδιασμό -όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας- και, κυρίως, χωρίς ανάλογη πρόβλεψη για αύξηση των ορίων του φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αδράνεια στην εφαρμογή και παρακολούθηση των διαθρωτικών μέτρων, την αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης και της κατανάλωσης. Την απαράδεκτη ολιγωρία στην λειτουργία των Επιτροπών Αξιολόγησης και – κυρίως – Διαπραγμάτευσης, έχουν σήμερα οδηγήσει το clawback σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Κατάρρευση συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας
Όπως τονίζει ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, μια ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας θα είχε δραματικές επιπτώσεις για όλους – ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. «Με το δεδομένο αυτό, στο αμέσως προσεχές διάστημα, σκοπεύουμε να καλέσουμε τους φορείς της φαρμακευτικής αγοράς σε διάλογο προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις ώστε κανένας ανασφάλιστος συμπολίτης μας, καμία ευπαθής κοινωνική ομάδα, να μη στερηθεί την πρόσβαση σε κάθε αναγκαίο φάρμακο».

«Παράλληλα, εστιάζουμε στον περιορισμό του clawback, αφενός μέσω του εξορθολογισμού και του ελέγχου της συνταγογράφησης και αφετέρου μέσω της σύναψης συμφωνιών ασφαλιστικής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση για τις ακριβές θεραπείες που επιβαρύνουν τη δαπάνη. Δεν είναι δυνατό η χώρα μας να εξακολουθεί να αποζημιώνει ακριβά, θεραπείες που σε άλλες χώρες αποζημιώνονται με χαμηλότερο κόστος. Εκτός από τον περιορισμό του clawback, εξετάζουμε τρόπους για τον δικαιότερο επιμερισμό του στις φαρμακευτικές εταιρείες. Ώστε καθένας να επιβαρύνεται ανάλογα με την αύξηση της δαπάνης που προκαλεί. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε -μέχρι εξαντλήσεως- τα παλαιά οικονομικά φάρμακα με το clawback που προκαλούν οι νέες ακριβές θεραπείες».

Αναπτυξιακό πρόσημο
Τελευταίο – αλλά όχι λιγότερο σημαντικό – όπως επισημαίνει ο κ. Κικίλιας «θεωρούμε ότι η φαρμακευτική πολιτική οφείλει να διαθέτει και αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε την σημαντική αναπτυξιακή δυναμική των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Ακόμη, δεν είναι δυνατό να αφήνουμε αναξιοποίητη την ευκαιρία της διεκδίκησης μεριδίου στην παγκόσμια αγορά των κλινικών μελετών. Στο πλαίσιο αυτό νομοθετούμε την δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, δαπάνες Ε&Α και παραγωγικές δαπάνες. Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε – έστω μερικώς – το clawback από στρεβλό, αντιαναπτυξιακό μέτρο, σε μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων. Τόσο από ελληνικές όσο και από φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού».

Θεσμικός διάλογος
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι λύσεις στα προβλήματα του φαρμάκου, θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία και τον ειλικρινή θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους –συμπεριλαμβανομένων των ασθενών. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, όμως θεωρώ ότι έπειτα από μια δεκαετία επώδυνων λαθών και χαμένων ευκαιριών, γίναμε όλοι μας λίγο σοφότεροι, ώστε τουλάχιστον να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος» όπως καταλήγει ο κ. Κικίλιας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

ΟΚΑΝΑ για ΚΕΘΕΑ: Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αφορά την ουσία της πολιτικής των εξαρτήσεων

Ανακοίνωση για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, εξέδωσε ο ΟΚΑΝΑ.

Onmed.gr

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η καθολική κάλυψη όλου του πληθυσμού των χρηστών και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των εξαρτημένων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Στον Οργανισμό μας (ΟΚΑΝΑ) τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές τομές και έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Μολονότι ο ΟΚΑΝΑ αρχικά ταυτίστηκε με τη μείωση της βλάβης, τόσο μέσα από την δική μας εξέλιξη όσο και μέσα από την ραγδαία επιστημονική πρόοδο στο πεδίο των εξαρτήσεων κατέστη σαφές ότι η εξάρτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό και πολυεπίπεδο φαινόμενο που χρειάζεται πολλαπλή στόχευση.

Από την πρώτη στιγμή της θεραπείας ο χρήστης κινητοποιείται συνεχώς, αρχικά προς τη μείωση της βλάβης, στη συνέχεια προς την απεξάρτηση και τέλος προς την κοινωνική επανένταξη, πάντα μέσα από μια δυναμική διαδικασία συνεχούς διαλόγου. Αναδεικνύεται, έτσι, με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η διαδικασία της απεξάρτησης είναι χρόνια και ότι δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια μόνο οπτική. Έτσι, όλες οι θεραπευτικές προτάσεις και προσεγγίσεις έχουν τη σημασία τους. Στο πνεύμα αυτό, αδιαμφισβήτητα, είναι επιθυμητές οι συνέργειες μεταξύ των φορέων, με επιστημονική τεκμηρίωση και με στόχο την (όσο το δυνατόν) πληρέστερη κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των εξαρτημένων.

Ως εκ τούτου, τόσο οι Θεραπευτικές Κοινότητες (Therapeutic Communities) του ΚΕΘΕΑ, όσο και η εντατική ψυχοκοινωνική υποστήριξη που προσφέρει στις διάφορες δομές του, αποτελούν παρεμβάσεις οι οποίες για μια ομάδα εξαρτημένων αποτελούν τη βέλτιστη λύση και έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή η ανθρωποκεντρική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση πιστεύουμε ότι δεν επιδρά θετικά μόνο στον πληθυσμό των εξαρτημένων αλλά ενισχύει και τη δημόσια υγεία και την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στο επίκεντρο του χρήστη αλλά και της απεξάρτησης βρίσκεται η διαδικασία της αλλαγής. Στο ίδιο πνεύμα και με αντίστοιχες διαδικασίες αλλάζουν, και οφείλουν να αλλάζουν και να εξελίσσονται, και οι φορείς απεξάρτησης: κινητοποιούμενοι, με διάλογο και σεβασμό στην ιστορία τους. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη θεραπεία της εξάρτησης και σίγουρα δεν υπήρξε στην περίπτωση της βίαιης ανατροπής στη διοικητική δομή του ΚΕΘΕΑ με τη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μόνο η καλλιέργεια ενός συστηματικού επιστημονικού και πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, χωρίς αποκλεισμούς, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός τέτοιου πολυπαραγοντικού προβλήματος. Η ολοκληρωμένη πολιτική κατά των εξαρτήσεων είναι μια υπόθεση που απαιτεί όρθιες και ζωντανές όλες τις διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και γι' αυτόν το λόγο στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ στην προσπάθειά του να χαράξει το δρόμο του και την πορεία του». 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

 

Παρασκήνια: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη

Ποιο να είναι άραγε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης;

Τελικά δεν είναι βέβαιον ότι είναι καλό να κατέχεις υπουργική θέση και να σε γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά όλη η αγορά Υγείας.
Να σε φωνάζει δηλαδή με το μικρό σου όνομα και να θυμάται ότι συνυπήρξατε είτε σε κοινά φιλικά τραπέζια, είτε σε συνέδρια, είτε ακόμη και σε άλλες υγειονομικού τύπου συνευρέσεις.

Το «πρόβλημα» αυτό, αν αποδειχθεί πρόβλημα, έχει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος σε αντίθεση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ήταν ευρέως γνωστός στην αγορά υγείας στην οποία κινείται κοντά 20 χρόνια.

Και το ζήτημα είναι τι κάνεις ακριβώς στις περιπτώσεις που παλαιοί σου φίλοι έρχονται και ζητούν διάφορα. Αν αρνηθείς, κινδυνεύεις με την οργή τους. Αν πάλι αποδεχθείς τα αιτήματά τους, κινδυνεύεις να κατηγορηθείς ότι εξυπηρετείς παλιούς σου φίλους, με ότι αυτό μπορεί να ξεσηκώσει…

Αυτοί οι προβληματισμοί ήταν πάντως και το βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια – μεταφέρουν στο HealthReport.gr παραβρισκόμενοι- αυτό το Σαββατοκύριακο στην Άρτα όπου διεξήχθη μία ιατρική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων από όλη την αγορά υγείας και στην οποία παραβρέθηκε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης συνοδευόμενος από τον γενικό Γραμματέα Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εφημερίδα "Τα Νέα" και στη δημοσιογράφο Μάρθα Καϊτανίδη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε να συρρικνωθούν οι ουρές της «ντροπής». Εντούτοις, οι εκπρόσωποι του κλάδου θέτουν ημερομηνία λήξης στην συνεργασία τους χωρίς αμοιβή, ενώ στην Αθήνα τα φαρμακεία αντιστέκονται. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υποσχεθήκαμε προεκλογικά ότι θα βάλουμε τέρμα στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις ευπαθείς ομάδες και τους βαρέως πάσχοντες. Το υλοποιήσαμε εντός δύο μηνών για τους ογκολογικούς ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές, παρότι όλοι έλεγαν ότι τεχνικά και λόγω γραφειοκρατίας, δε θα υλοποιηθεί.


Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα των περιπατητικών ασθενών, θα δώσουμε τη δυνατότητα να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Κάποιοι το θεωρούσαν αδύνατο και άλλοι έσπευσαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των φαρμακοποιών. Όμως, ευχαριστώ θερμά τους φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα που έδειξαν ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, ότι είναι άνθρωποι. Να είστε σίγουρη ότι θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους και στο μέλλον, βρίσκοντας κοινά αποδεκτές λύσεις, αναγνωρίζοντας το επιστημονικό τους έργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκκρεμεί όμως και το θέμα των αναμονών και της ταλαιπωρίας στις εφημερίες, των κατ’ ομολογία υποστελεχωμένων νοσοκομείων.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η κατάσταση που παραλάβαμε στα νοσοκομεία της χώρας είναι άκρως απογοητευτική. Δυστυχώς, καθ’ ομολογία των Διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκομεία της χώρας δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν το χρόνο αναμονής των ασθενών.

Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές.

Εμείς θα στηρίξουμε και θα αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Προχωράμε σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θέλουμε να είναι σε πλήρη διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα επείγουσας φροντίδας.

Ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υποστηρίζουν τα βαριά περιστατικά και σχεδιάζουμε άμεσα τη λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Θέλω ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω, όλους τους επαγγελματίες της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που στα χρόνια της κρίσης και παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία μας υπηρετώντας τον πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν όψει των χειμερινών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών παραμένουν υποστελεχωμένα από παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Τι θα κάνετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κυρία Καϊτανίδη, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η αντιμετώπιση των χειμερινών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης είναι κυρίως θέμα πρόληψης και όχι ανθρωπίνων πόρων.

Ενώνω τη φωνή μου με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, καθηγητές και όλους τους ειδικούς επιστήμονες, που μιλούν για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, των ευπαθών ομάδων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης απέναντι στην εποχική γρίπη. Παρόλα αυτά, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με συμβεβλημένους γιατρούς τα πράγματι υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, τα οποία θα αναδιαρθρώσουμε και ομοιογενοποιήσουμε για να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι προχωράμε σε πάνω από 800 συμβάσεις νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, πρώτη φορά μετά το 2012 και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Γερμανία πρόσφατα νομοθέτησε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της ιλαράς στους μαθητές. Θα αντιμετωπίσετε με ανάλογο σθένος το σημαντικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προκειμένου να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως αντιπολίτευση είχατε καταψηφίσει, τον περασμένο Μάρτιο, το νόμο για την τιμολόγηση φαρμάκων. Σε τρεις μήνες όμως, εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση νέου Δελτίου Τιμών. Θα υπάρξουν εξελίξεις;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου εντός του έτους, όπως ορίζει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, έπειτα από τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα; Πως θα κάμψετε τις αντιστάσεις των γιατρών που ήδη διαμαρτύρονται;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει στην καρδιά του, τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες. Αγωνιζόμαστε για ένα Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί ακριβώς αυτό. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού. Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά. Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ. και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που έχει δύο μείζονες παρεμβάσεις τόσο στον ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ. Μπορείτε να μας τις κωδικοποιήσετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η πρώτη αφορά στη μετεξέλιξη του ΕΟΔΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών, ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο του Υπουργείου Υγείας, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και σοβαρών κρίσεων.

Η δεύτερη στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ενσωματώνοντας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε να ενδυναμώσουμε τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη δομή επείγουσας βοήθειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ελλάδα της κρίσης και της υπογονιμότητας, τα νέα ζευγάρια αιμορραγούν από το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το κρίσιμο αυτό θέμα, έχει θέση στην πολιτική σας ατζέντα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχει υψηλή θέση στην πολιτική μας ατζέντα. Πρώτον, γιατί η υπογονιμότητα σχετίζεται με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Δεύτερον, γιατί πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα της ελπίδας σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες υγείας. Σημειώνω όμως, ότι αυτές πρέπει ενταχθούν σε ένα επιστημονικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του ζευγαριού και την υγεία της γυναίκας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Λίφτινγκ Κικίλια σε φορείς και Οργανισμούς! Τι ετοιμάζεται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Λίφτινγκ στους μεγάλους Οργανισμούς και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Μετά τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αναλαμβάνει περισσότερες αρμοδιότητες και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, σειρά έχουν ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ.

 

Στον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει ήδη σταδιακά οι αλλαγές στη λειτουργία του- λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr– καθώς ετοιμάζεται ο οργανισμός του φορέα, διοικητικές αλλαγές αλλά και τροποποιήσεις στον τρόπο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Ξεσκονίζει τον ΕΟΠΥΥ ο Κικίλιας! Αλλαγές στις δαπάνες, στη λειτουργία, στα οικονομικά”

Στο πλαίσιο των αλλαγών ετοιμάζεται και ο νέος Κανονισμός Παροχών του Οργανισμού (ΕΚΠΥ) ώστε να βελτιωθούν τα κονδύλια εκεί όπου σήμερα δεν καλύπτονται οι ασθενείς.

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μείνει ένα απλός αγοραστής υπηρεσιών» έλεγε στο HealthReport.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τον φορέα σε έναν σύγχρονο εργαλείο για τη προώθηση των θεμάτων της υγείας.

 

Το στίγμα πάντως στον ΕΟΠΥΥ δόθηκε με τον διορισμό των νέων μελών στο ΔΣ που γίνονται από το υπουργείο Υγείας, με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο να έχουν τον πρώτο λόγο.

Ο ΕΟΦ
Αμέσως μετά ακολουθεί ο ΕΟΦ που σύντομα μάλιστα θα αλλάξει και Πρόεδρο. Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: «Ανακοινώνεται την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ! Όλες οι πληροφορίες»

 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ενεργοποιήσει και πάλι πλήρως τον ΕΟΦ σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τα φάρμακα, ώστε τα στελέχη του να συνεισφέρουν επί της ουσίας στα θέματα δαπανών, θεραπειών και τιμολόγησης, με νέες στρατηγικές που φιλοδοξεί να υιοθετήσει ο Βασίλης Κικίλιας.

Το απενεργοποιημένο ΚΕΣΥ
Στη συνέχεια σειρά θα πάρει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) το οποίο οδηγείται ήδη στην πλήρη «απενεργοποίηση» ώστε στο τέλος να καταργηθεί. Ήδη του έχουν αφαιρεθεί οι περισσότερες αρμοδιότητες. Ειδικά σε ότι αφορά στις εγκρίσεις των ειδικών θεραπειών, αυτές έχουν ήδη περάσει στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο που είναι ένα ανεξάρτητο όργανο επιστημονικό, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Διοικητές Νοσοκομείων: Εκατοντάδες οι αιτήσεις από υποψηφίους! Στις 10 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Διοικητές Νοσοκομείων σε αναμονή! Εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί από υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δίνουν τη μάχη για μία θέση στη Διοίκηση ενός Νοσοκομείου.

Η προκήρυξη που βγήκε στον αέρα πριν δύο εβδομάδες, λήγει τελικώς στις 10 Οκτωβρίου το μεσημέρι και όχι στις 2 Οκτωβρίου, λόγω τεχνικών διορθώσεων που έγιναν από το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να επανακοινοποιηθεί η προκήρυξη και να δοθεί παράταση. Διαβάστε ΕΔΩ τα προσόντα που ζητούνται: «Διοικητές Νοσοκομείων: Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη! Όλα τα προσόντα»


Οι αιτήσεις πάντως- όπως μεταφέρουν πηγές του HealthReport.gr– είναι εκατοντάδες για κάθε νοσοκομείο, ενώ οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στις οποίες και αποστέλλονται οι φάκελοι από τους ενδιαφερόμενους, αναμένουν πολλαπλασιασμό των δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες της λήξης της προκήρυξης.
Το παρασκήνιο των ενδιαφερόμενων

Βέβαια μπορεί ο διαγωνισμός να είναι σε εξέλιξη, ωστόσο οι πιέσεις στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν. Κατά τη συνήθη τακτική, όποιος έχει … μπάρμπα στη Κορώνη είναι πιο πιθανό να κερδίσει στη μάχη για μία θέση σε Διοίκηση Νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι συνολικά αναζητούνται Διοικητές Νοσοκομείων και Υποδιοικητές για 115 Μονάδες, καθώς τα 135 νοσοκομεία της χώρας έχουν και συνενωμένες Διοικήσεις.

Πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι στην κούρσα της διεκδίκησης έχουν μπει πολλοί παλαιοί Διοικητές Νοσοκομείων, που είχαν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα δεκάδες είναι και οι αιτήσεις στελεχών του τομέα της υγείας με σπουδές στα οικονομικά της υγείας, καθώς και γιατρών που πιθανώς να θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο μάνατζμεντ.


Άλλωστε ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση, καθώς οι νέοι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας και θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν τα τηρούν. Δείτε ΕΔΩ τι απαιτείται: «Διοικητές Νοσοκομείων: Με βαθμολόγιο αλλά και μηνιαίους ελέγχους από ειδική ομάδα όσοι διορισθούν! Πότε θα απολύονται»

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν αναμένεται να γίνουν προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους, αφού θα παραδοθεί ένας κατάλογος ονομάτων από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης στον υπουργό Υγείας ο οποίος και θα αποφασίσει.


Επίσης δεν τίθεται ηλικιακό όριο στην προκήρυξη, στοιχείο βέβαια που είχε καταστρατηγηθεί πλήρως σε προηγούμενες προκηρύξεις.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Αρχίζουν και πάλι οι υπηρεσιακές μεταβολές στο ΕΣΥ με απόφαση Κικίλια!

\

Μαρία Γλένη
Το πράσινο φως για να ξεκινήσουν και πάλι οι υπηρεσιακές μεταβολές του ΕΣΥ και σε όλους τους φορείς του τομέα υγείας, έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με εγκύκλιο που εστάλη σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας, δηλαδή Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.α., δίνεται πλέον έγκριση να ξεκινήσουν και πάλι οι υπηρεσιακές μεταβολές.
Γεγονός που σημαίνει πως εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν μετατάξεις, αποσπάσεις κ.λ.π.

 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας είχε προχωρήσει στην απόφαση αυτή, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι αλλαγές στις θέσεις του προσωπικού, έγιναν προεκλογικά κάτι που είναι παράνομο. Διαβάστε ΕΔΩ την αρχική απόφαση: «Μπλοκάρουν οι αποσπάσεις προσωπικού στα Νοσοκομεία με υπογραφή Κικίλια! Ποιοι εξαιρούνται»

Στο διάστημα της απαγόρευσης πάντως που έγινε ακριβώς μετά τις εκλογές επιτρέπονταν οι :

-Τοποθετήσεις επικουρικού προσωπικού

-Οι μεταθέσεις για λόγους συνυπηρέτησης

-Οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη εφημεριών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

καθώς και τα συμβούλια για τις κρίσεις και την εξέλιξη των γιατρών παρότι αυτά είχαν παγώσει εδώ και καιρό.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Κικίλιας: Έγιναν παρατυπίες στις προσλήψεις στα ΤΕΠ! Τι δήλωσε

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Παρατυπίες στη διαδικασία προσλήψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο Open επεσήμανε ότι κατά τη διαδικασία των προσλήψεων που είχαν πολυδιαφημιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξαν παρατυπίες, γι αυτό εξάλλου έχουν γίνει ενστάσεις από όλη την Ελλάδα όπως είπε.

Συγκεκριμένα όπως περιέγραψε ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ με βάση τα αποτελέσματα θα έπρεπε να προσληφθούν όσοι βρίσκονταν στη λίστα με σειρά κατάταξης από το 1 έως το 5, τελικώς επιλέγονταν άτομα που ήταν πολύ πιο κάτω στη λίστα.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε μάλιστα ότι θα επανέλθει στο θέμα και θα προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις με στοιχεία.


Διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιώτες

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες άμεσα σε κάποια νοσοκομεία θα γίνονται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Ως παράδειγμα έφερε το Αττικόν το οποίο μάλιστα όπως είπε θα επισκεφθεί άμεσα.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, υπογράμμισε ότι χρειάζονται μήνες για μία αξονική μία μαγνητική και πρόσθεσε ότι θα αναθέσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε ιδιώτη. «Θα το δώσω Outsourcing» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κικίλιας για να συμπληρώσει ότι στόχος είναι να μειωθεί η διενέργεια των συγκεκριμένων διαγνωστικών εξετάσεων σε λίγες ημέρες.


Προσλήψεις στις ΜΕΘ

Επίσης ο κ.Κικίλιας σημείωσε ότι άμεσα θα προχωρήσει σε προσλήψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ώστε να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια, ενώ επιβεβαιώνοντας πλήρως το HealthReport.gr τόνιζε ότι ο ΕΟΠΥΥ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αξιοποιηθούν κρεβάτια εντατικής. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Έρχεται νέα συμφωνία ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές για κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής! Όλα τα αγκάθια»

Πάντως ο κ.Κικίλιας δεν παρέλειψε να πει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ διαφήμιζε ότι έκανε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, η αλήθεια είναι – όπως είπε- ότι στα νοσοκομεία συνταξιοδοτήθηκαν 9500 και μπήκαν μόλις 8000.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Οι 4 αλλαγές στο φάρμακο με το νομοσχέδιο σκούπα του υπ. Υγείας

Τέσσερις κύριες αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης, τιμολόγησης και συμψηφισμού clawback στην κατηγορία του φαρμάκου προβλέπονται στο νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας, υπό τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» που αναρτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο opengov.gr.

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Τέσσερις κύριες αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης, τιμολόγησης και συμψηφισμού clawback στην κατηγορία του φαρμάκου προβλέπονται στο νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας, υπό τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» που αναρτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο opengov.gr.

Τέσσερις κύριες αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης, τιμολόγησης και συμψηφισμού clawback στην κατηγορία του φαρμάκου προβλέπονται στο νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας, υπό τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» που αναρτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο opengov.gr.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, τα γενόσημα φάρμακα εξαιρούνται από τη διαδικασία αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) καθώς και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, ήτα αίτημα που επανειλημμένα είχε ζητήσει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, με την με την τροποποίηση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 24 «Επιταχύνεται το έργο των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης και επιτυγχάνεται η ταχεία ένταξη των γενοσήμων φαρμάκων σε καθεστώς αποζημίωσης.

Στόχος είναι να παράγουν εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας και τους ασθενείς». Παράλληλα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις και ερμηνείες του εν λόγω άρθρου εκτιμάται ότι και τα off-patent δεν θα περνάνε από τη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο 24 «Τα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία δεν βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων τους και έχουν όμοιες δραστικές και ενδείξεις με ήδη αποζημιούμενα, ή ένδειξη αντικατάστασης θεραπειών ελεύθερου συνδυασμού δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης».

Επίσης, σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι «Τα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία δεν βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων τους και έχουν όμοιες δραστικές και ενδείξεις με ήδη αποζημιούμενα. Ή ένδειξη αντικατάστασης θεραπειών ελεύθερου συνδυασμού του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δεν παραπέμπονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Εντάσσονται αυτόματα στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων εφόσον έχουν τιμές ίδιες. Ή χαμηλότερες από τα ήδη αποζημιούμενα φάρμακα με τις ίδιες ενδείξεις».

Βιο-ομοειδή
Όσον αφορά τα βιο-ομοειδή στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι «δίδεται η δυνατότητα να γίνεται συνοπτική αξιολόγησή τους» ώστε να εντάσσονται νωρίτερα στην αποζημίωση. Ζητούμενο είναι να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην εξοικονόμηση πόρων.

Εθελούσια μείωση τιμών
Στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου προβλέπεται η επαναφορά της δυνατότητας οι φαρμακευτικές εταιρείες να προσφέρουν, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, τιμές χαμηλότερες των ορισθεισών στο δελτίο τιμών χωρίς αυτές να επηρεάζουν τις τιμές των αντίστοιχων γενόσημων φαρμάκων. Δηλαδή, τα γενόσημα δεν θα μειώνουν τις τιμές τους στο 65% της αντίστοιχης νέας μειωμένης τιμής.

Η επαναφορά της εθελοντικής μείωσης της ονομαστικής τιμής στα φάρμακα που είχε καταργηθεί επί κ. Ξανθού, αποτελεί ένα από τα αιτήματα του ΣΦΕΕ αφού θεωρείται ευνοϊκή ρύθμιση για τα off-patent φάρμακα.

Συμψηφισμός clawback
Στο νομοσχέδιο θεσμοθετείται επίσης και η διάταξη για τον συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις σε έρευνα. Τον συμψηφισμό είχε προαναγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι ως κίνητρο για να επενδύσουν οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα ότι θα δινόταν δυνατότητα συμψηφισμού του clawback έως 50 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με το ύψος των επενδύσεων τουλάχιστον για το 2019. Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο ποσό που θα συμψηφίζεται.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται στο άρθρο 21 ότι: «Το συνολικό ποσό της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης που καταβάλλεται από Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων. Ή φαρμακευτικές εταιρείες συμψηφίζεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 22Α και 23 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), με το ποσό που αντιστοιχεί σε:

α) ποσοστό επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές δοκιμές, και οι οποίες συνδέονται άμεσα με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης. Συγκεκριμένης στόχευσης και αιτιολογίας, β) ποσοστό επί των δαπανών που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης προϊόντων. Ή υπηρεσιών, ή γραμμών παραγωγής. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις. Καθώς κάθε ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή και υλοποίηση της παρούσας διάταξης».

Αιτιολόγηση
Στο άρθρο 25 προβλέπεται η υποχρέωση της Επιτροπής Αξιολόγησης να προβαίνει σε αιτιολογημένη απόρριψη των αιτημάτων για την ένταξη σκευασμάτων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, σύμφωνα με την Οδηγία 89/105 της ΕΕ.

Επιτροπή Αποζημίωσης Τιμών Φαρμάκων
Στο άρθρο 26 τροποποιείται η σύνθεση της Επιτροπής Αποζημίωσης Τιμών Φαρμάκων « με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της». Ειδικότερα, καταργείται η συμμετοχή εκπροσώπου από το νομικό πρόσωπο ΙΦΕΤ Α.Ε., δεδομένου ότι αυτό επιτηρείται από τον ΕΟΦ. Περαιτέρω θεσμοθετείται η παρουσία στις εργασίες της έμμισθου δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω προερχομένου από ΝΠΔΔ. Θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας ή παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης μέτρα αναμόρφωσης του επιχειρησιακού χαρακτήρα του ΕΟΔΥ και μετατροπής του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Μέτρα αντικαπνιστικής νομοθεσίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών ελέγχων. Καθώς η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΑΒ, με την ανάθεση σε αυτό αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΠΥ, προς το σκοπό της ενιαίας λειτουργίας των επιχειρησιακών κέντρων του ΕΚΑΒ και την επίτευξη αποτελεσματικότερης, ενιαίας και άμεσης αντιμετώπισης αιτημάτων προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, ιδίως σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επειγόντων περιστατικών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr

Υπουργείο Υγείας: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για φάρμακα, clawback, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, ΕΟΠΥΥ και κάπνισμα

Μαρία Γλένη
Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει για μια εβδομάδα, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ) και τις αναπτυξιακές επενδύσεις ως κίνητρο για τη μείωση του clawback.

Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες που αποκάλυψε το www.Healthreport.gr: Νομοσχέδιο σκούπα από το υπουργείο Υγείας! Τι αλλάζει σε φάρμακα, clawback, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και κάπνισμα

Οι προτεινόμενες διατάξεις κατατείνουν στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων στην παροχή προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας, στον αποτελεσματικό έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, στην πληρωμή και στις διαδικασίες εξόφλησης ληξιπροθέσμων, φορέων του Υπουργείου Υγείας προς ιδιώτες, καθώς και στην απομείωση της επιβάρυνσης από το clawback προς όφελος ιδιωτών που ενεργούν αναπτυξιακές επενδύσεις.

 

Μέτρα για την βελτίωση της παρεχόμενης προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας.

Πλέον διευρύνονται οι αρμοδιότητες του ΕΚΑΒ, με την ανάθεση σε αυτό αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΠΥ, προς το σκοπό της ενιαίας λειτουργίας των επιχειρησιακών κέντρων του ΕΚΑΒ και την επίτευξη αποτελεσματικότερης, ενιαίας και άμεσης αντιμετώπισης αιτημάτων προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, ιδίως σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επειγόντων περιστατικών

 Μέτρα μείωσης και εξορθολογισμού της διαδικασίας τιμολόγησης φαρμάκων.

Διενεργούνται επιμέρους παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων, προς το σκοπό της επιτάχυνσης της τιμολόγησης, του αποτελεσματικότερου ελέγχου αποκλίσεων της φαρμακευτικής δαπάνης και της αποφυγής συσσώρευσης αιτημάτων τιμολόγησης.

Επιπρόσθετα, προτείνεται η καθιέρωση της δυνατότητας εθελούσιας μείωσης τιμής φαρμακευτικού προϊόντος προς το σκοπό της επίτευξης ανταγωνιστικότερων τιμών και μείωσης της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης

 Μέτρα μείωσης της επιβάρυνσης των ιδιωτών από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και εξόφλησης των χρεών σε ιδιώτες.

Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνονται, αφενός μεν η δυνατότητα έκπτωσης από το clawback συγκεκριμένης μορφής αναπτυξιακών ή επενδυτικών δαπανών των βαρυνόμενων, αφετέρου δε η μείωση των ληξιπροθέσμων προς ιδιώτες, με την καθιέρωση διαδικασίας για την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών των νοσοκομείων καθώς και ληξιπροθέσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ.

 

Μέτρα αντικαπνιστικής νομοθεσίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών ελέγχων.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: η καθιέρωση του ένστολου προσωπικού της ΕΛΑΣ μεταξύ των αρχών επιβολής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς και η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων κατά κύριο λόγο, η καθιέρωση κατά την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία τακτής προθεσμίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού μάσησης.

Μέτρα αναμόρφωσης του επιχειρησιακού χαρακτήρα του ΕΟΔΥ και μετατροπής του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

Με το σχέδιο νόμου καταργείται το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» (ΕΟΔΥ) που είχε ιδρυθεί με τον ν. 4600/2019 και μεταφέρονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του στον καθολικό διάδοχο αυτού ΝΠΙΔ ΕΟΔΥ.

Με το νέο ΝΠΙΔ ΕΟΔΥ, επιχειρείται η βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του παλαιού ΝΠΔΔ ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ο τελικός του σκοπός δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά αποκτά διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης και στο ογκώδες έργο της διαχείρισης της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών.

Διαβάστε πατώντας ΚΛΙΚ στον παρακάτω σύνδεσμο όλο το νομοσχέδιο

ΣΧΕΔΙΟ-ΝΟΜΟΥ-ΥΠ_ΥΓΕΙΑΣ_ΕΟΔΥ

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Νομοσχέδιο σκούπα από το υπουργείο Υγείας! Τι αλλάζει σε φάρμακα, clawback, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και κάπνισμα

Της Μαρίας Γλένη

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας στο οποίο ενσωματώνονται οι τροπολογίες που επρόκειτο να κατατεθούν ξεχωριστά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Λόγω όμως καθυστέρησής του, ο Βασίλης Κικίλιας καταθέτει εντός της ημέρας νομοσχέδιο σκούπα με το οποίοι έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε φορείς και φάρμακα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Κίνητρα σε φαρμακοβιομηχανίες για επενδύσεις και μείωση του claw bac

Τα φάρμακα


 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα με ειδικό άρθρο το υπουργείο Υγείας αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων δεδομένου ότι ο προηγούμενος Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ έφερνε αύξηση σε 2500 σκευάσματα, λίγο πριν τις εκλογές, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και απετράπη τελικώς την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ρύθμιση Κικίλια θα αποτρέπει το κύμα αυξήσεων σε σκευάσματα και αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο όπου είναι αναπόφευκτες.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο σκούπα προβλέπει για τις εταιρείες που θα επενδύουν στη χώρα δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ότι θα πληρώνουν λιγότερες επιστροφές (clawback). Κάτι που είχε προαναγγείλει από τη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός.

ΕΚΑΒ ΕΚΕΠΥ


Παράλληλα προβλέπεται ειδική ρύθμιση με την οποία συνενώνονται το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με το ΕΚΑΒ δημιουργώντας έναν νέο φορέα ο οποίος υα έχιε υπό την ομπρέλα του όλες τις υπηρεσίες υγείας. Επικαφελής τίθεται ο Νίκος Παπαευσταθίου που προσφατα έγινε Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ενώ ήταν Πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ εδώ και πολλά χρόνια. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες που αποκάλυψε πρώτο το www. Healthreport.gr: Έρχεται το «υπερΕΚΑΒ»! Συνενώνονται το ΕΚΕΠΥ και όλες οι υπηρεσίες με νομοθετική ρύθμιση

ΝΠΙΔ το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ


Στο μεταξύ όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ γίνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ώστε όπως μεταφέρουν πηγές του HealthReport.gr να μπορούν να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις επείγουσες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Δείτε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές: Αλλάζει πάλι το καθεστώς λειτουργίας του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ! Τι έρχεται

Εμπλοκή της αστυνομίας στο κάπνισμα
Στη μάχη κατά του καπνίσματος μπαίνει όμως και η Ελληνική Αστυνομία όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ειδικότερα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας προβλέπει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για όσους παραβατούν και καπνίζουν εκεί που απαγορεύεται, ενώ εμπλοκή θα έχει και η ΕΛΑΣ στους ελέγχους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ