ΥΠ.ΥΓ

Ξανθός προς Αυγενάκη: «Η ΥΑ ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των οικογενειακών ιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ»

Αποτέλεσμα εικόνας για Αυγενάκης

Στην ερώτησή του ο Λ. Αυγενάκης είχε επισημάνει ότι «Αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον νέο τρόπο επιλογής και σύμβασης των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ»

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς, απαντά ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός.

https://www.cretalive.gr/

Στην ερώτησή του (αρ. πρωτ. 2888/24-01-2018) ο κ. Λ. Αυγενάκης είχε επισημάνει ότι «Αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον νέο τρόπο επιλογής και σύμβασης των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, … ο κάθε γιατρός, παθολόγος ή γενικός ιατρός από την 1η Μαρτίου, θα έχει εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης έως 2250 άτομα. …
Περαιτέρω, σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, η μηνιαία αποζημίωση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αποζημίωση βάσης με το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα και τον συντελεστή της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας, και βαρύνει τον οικείο ΚΑΕ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Με βάση τα ανωτέρω, καθώς και την ηλικιακή κατανομή του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας υπολογίζεται στα 1.623,78 €.…

Περαιτέρω, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόλις το ποσό των 0.71 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε ασφαλισμένο σε ένα προκαθορισμένο ασφυκτικό ωράριο των 4 ωρών ημερησίως. … Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το γεγονός ότι η πρόσκληση βγήκε πριν δημοσιευθούν οι όροι σύμβασης όπως π.χ. το ελάχιστο καθημερινό ωράριο (η απόφαση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά). Ο Π.Ι.Σ., σε ανακοίνωσή του (22-01-2018) εκφράζει την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς και δηλώνει ότι θεωρεί «απαξιωτική τη συγκεκριμένη σύμβαση για την ιατρική λειτουργία» σημειώνοντας πως «αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του».

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης είχε θέσει τα εξής ερωτήματα:
«1. Θεωρείτε λογικό να διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ μόλις το ποσό των 0,71 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε ασφαλισμένο;
2. Τι απαντάτε στις αντιδράσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύουν για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας;».

Στην απάντησή του (αρ. πρ. 9299/12-04-2018) ο Υπουργός κ. Α. Ξανθός αναφέρει ότι «… Σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 96258/2017/15-1-2018 (ΦΕΚ 39/Β΄/17-1-2018) Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύουν, ρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού των οικογενειακών ιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ότι αφορά στις θέσεις οικογενειακών ιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες προέκυψαν ανά Το.Π.Φ.Υ., αυτές καθορίστηκαν από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις κενές θέσεις που προέκυψαν ύστερα από την επεξεργασία των αιτήσεων από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των θέσεων οικογενειακών ιατρών των Το.Π.Φ.Υ.

Ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία και θέλοντας να προασπίσει το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας των δικαιούχων περίθαλψης προτίθεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των αιτήσεων να ανακοινώσει το σχέδιο της σύμβασης των οικογενειακών ιατρών».

Από το προαναφερόμενο έγγραφο προκύπτει ότι δεν υπάρχει απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν. Ο Υπουργός αρέσκεται σε γενικόλογες τοποθετήσεις, όπου περιγράφεται απλώς η διαδικασία που θα συμβληθούν οι γιατροί με το ΕΟΠΥΥ και δεν απαντά στα ερωτήματα που είχαν τεθεί.

Ο κ. Αυγενάκης, σε συνέχεια της προαναφερόμενης απάντησης του κ. Ξανθού, δήλωσε «Δυστυχώς, γίνεται προφανές ότι την Κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ποιότητα της περίθαλψης για τον πολίτη και η δυνατότητα του γιατρού να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες υποχρεώσεις του. … Για μια ακόμη φορά η προχειρότητα και η επιπολαιότητα μιας τόσο σοβαρής μεταρρύθμισης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στον νευραλγικό τομέα της υγείας. Η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαιτεί τολμηρές τομές με βασικούς άξονες την ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη και την ηλεκτρονική κάρτα υγείας του ασθενούς». 

ΠΗΓΗhttp://medispin.blogspot.gr/

 

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Μπροστά σε μία μεγάλη υγειονομική και οικονομική πρόκληση βρίσκεται η χώρα μας.

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Για πρώτη φορά, δημιουργεί έναν μηχανισμό ο οποίος θα αξιολογεί και στη συνέχεια θα αποζημιώνει την καινοτομία, είτε αυτή είναι φαρμακευτική, είτε είναι ιατροτεχνολογική.

Η Ελλάδα επιτέλους αποκτά έναν ανεξάρτητο Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) μετά από πολλά χρόνια, όταν άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν αντίστοιχους Οργανισμούς ήδη από την δεκαετία του 1980. Δεν είναι εύκολο σίγουρα και θα απαιτηθούν πολλαπλές δεξιότητες από όλες τις πλευρές, προκειμένου ο Οργανισμός, να επιτελέσει το έργο του, να αξιολογήσει δηλαδή με αντικειμενικότητα, διαφάνεια, και ισορροπία ένα καινοτόμο προϊόν, ή μία θεραπεία με στόχο να φθάσει αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα και με ασφάλεια στον ασθενή.

Και εάν αρχικά διαφαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας (ο εκάστοτε) έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, τα πράγματα στην πορεία δεν θα αποδειχθούν ότι είναι έτσι. Διότι το κάθε μέλος της Επιτροπής -που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπ. Υγείας- θα έχει τον δικό του κρίσιμο ρόλο και όλοι μαζί επίσης κομβικό ρόλο για την αντικειμενική αξιολόγηση.

Στόχος όπως είπαμε παραπάνω και όπως ακούστηκε με έμφαση και στο συνέδριο του Health Daily την Τρίτη για τον Οργανισμό ΗΤΑ, είναι η καινοτομία να φθάσει γρήγορα στον ασθενή, παράλληλα όμως, να υπάρξει εξοικονόμηση και στο σύστημα υγείας. Αλλοίμονο, ζούμε σε εποχές με μειωμένους πόρους.

Επομένως, το μεγάλο ζητούμενο είναι η καινοτομία και η αποζημίωσή της αλλά ποια καινοτομία; Διότι όπως είναι λογικό οι επιχειρήσεις θα βγάλουν τα ξίφη τους προκειμένου να υποστηρίξουν τα δικά τους καινοτόμα προϊόντα, ή θεραπείες.

Όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και η ΠΕΦ επιθυμούν σφόδρα τη δημιουργία του Οργανισμού, αλλά με... προϋποθέσεις.

Κατά την έναρξη του πρώτου πάνελ με τίτλο “Embracing a value-based paradigm in healthcare systems”, του συνεδρίου του Health Daily, ο Πάνος Καναβός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Health, London School of Economics, σχολίασε τις διατάξεις του Νόμου για τη σύνθεση του νέου οργανισμού HTA, τα θετικά στοιχεία της ελληνικής πρωτοβουλίας, αλλά και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να θέσει κριτήρια και διαδικασίες για την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας. Ο κ. Καναβός επέμεινε στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα κριτήρια, τόσο κατά την αξιολόγηση όσο και κατά την εκτίμηση ενός φαρμάκου (λ.χ. επιστημονικά κριτήρια, ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, βαρύτητα της νόσου.) Ο κ. Καναβός εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς των στοιχείων κοστολόγησης και κόστους από το ευρωπαϊκό στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Στη συνέχεια, ο Michael Drummond, MCom, DPhil, Professor of Health Economics, Centre for Health Economics, University of York, Heslington, York, UK, μοιράστηκε τη σημαντική εμπειρία του σχετικά με την αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας, τονίζοντας πως κάθε χώρα ακολουθεί τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης, διαχείρισης νοσήματος και κόστους, οπότε όταν μια θεραπεία είναι αποτελεσματική ως προς το κόστος σε ένα κράτος, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι αντίστοιχα αποτελεσματική ως προς το κόστος σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η κλινική αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου μπορεί να είναι ίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά η διαχείριση του νοσήματος και το κόστος διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Συνεπώς χρειάζεται κάθε χώρα, να κάνει τη δική της ανάλυση, η οποία να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και τις πρακτικές Υγείας που ακολουθεί.

Tα θετικά και τα αρνητικά σημεία των Managed Entry Agreements (ΜΕΑ) και των διαπραγματεύσεων ανέπτυξε στην ομιλία της η Katarzyna Kolasa, Professor of Health Economics Kozminski University. Ανέφερε το παράδειγμα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο κύριος ρόλος των ΜΕΑ και άλλων συναφών πολιτικών είναι ο περιορισμός των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με την κ. Kolasa, οι ΜΕΑ είναι ουσιώδεις ως μέσο επίτευξης διαφοροποιημένης τιμολόγησης και κατά συνέπεια, διάθεσης νέων τεχνολογιών στην αγορά. Βασικοί παράγοντες επιτυχίας είναι η ετοιμότητα του συστήματος πληροφορικής και η παρακολούθηση της χρήσης της τεχνολογίας υγείας. Σε κάθε περίπτωση, βασικοί παράγοντες επιτυχίας είναι η στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών..

Οι εργασίες του πάνελ ολοκληρώθηκαν με την ομιλία της Ευγενίας Σταμούλη, Visiting Research Fellow, University of York, και Διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων, PharmaEcons, η οποία είχε ως θέμα την απόπειρα της Αγγλίας να εφαρμόσει το σύστημα τιμολόγησης με βάση την αξία (“value based pricing”), η οποία τελικώς απέτυχε. Η Αγγλία επομένως, συνεχίζει να εφαρμόζει το σύστημα της ελεύθερης τιμολόγησης, η οποία συμφωνείται μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και κράτους και βασίζεται στην αποζημίωση με κριτήρια κόστους/αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, από το 2010 άρχισαν να εφαρμόζονται οι συμφωνίες «όγκου-τιμής» και «τιμής-αποτελέσματος» (price-volume & outcome based agreements), με στόχο οι εταιρείες να λάβουν άμεσα αποζημίωση με συγκεκριμένη τιμή.

Επιπλέον το 2010 ιδρύθηκε το Cancer Drug Fund, ταμείο αποζημίωσης αντικαρκινικών θεραπειών, το οποίο αποζημιώνει τις νέες θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς. Παρόμοιες συμφωνίες περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο του HTA στην Ελλάδα από την επιτροπή διαπραγμάτευσης.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Καθορισμός ημερησίου προγράμματος γιατρών στα Κ.Υ. και καθιέρωση του νέου συστήματος παραπομπών

Δημοσιεύθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις που καθορίζουν το ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων.

Πιο αναλυτικά στις Υπουργικές Αποφάσεις προβλέπεται ότι: αυξάνεται η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων (από 10’ σε 15’). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του γιατρού.

Καθιερώνεται το σύστημα παραπομπών, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα.

Το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019.

Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό την βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα.

Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης: α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.
Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι:

Δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων.
Δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού.
Δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού.
Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.
Εξυπακούεται ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).

Οι παραπομπές γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Καθορίζονται τρεις (3) κατηγορίες παραπομπών:
– η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
– η προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
– η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.


Η παραπομπή από οικογενειακό ιατρό σε ιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) γίνεται ηλεκτρονικά. Το έντυπο παραπομπής ασθενή, όπως εκτυπώνεται από την εφαρμογή, φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του παραπέμποντος ιατρού και περιλαμβάνει τα εξής:
1. Στοιχεία παραπέμποντος ιατρού
1.1. Όνομα
1.2. Επώνυμο
1.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
1.4. Μονάδα
2. Στοιχεία Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας
2.1. Όνομα
2.2. Επώνυμο
2.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
2.4. Έτος Γέννησης
2.5. Διεύθυνση
2.6. Τηλέφωνο
2.7. Ασφαλιστικός Φορέας
2.8. Ασφαλιστική Ικανότητα
3. Στοιχεία Οικογενειακού Ιατρού
3.1. Όνομα
3.2. Επώνυμο
3.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
3.4. Μονάδα
4. Στοιχεία Παραπεμπτικού
4.1. Κωδικός Παραπεμπτικού
4.2. Ημερομηνία Έκδοσης Παραπεμπτικού
4.3. Ημερομηνία Λήξης Παραπεμπτικού
5. Αιτιολογία
6. Διάγνωση
7. Στοιχεία Παραπομπής
7.1. Ιατρική ειδικότητα Παραπομπής
7.2. Κατηγορία Παραπομπής (άμεση, προληπτική, χρόνιου νοσήματος)
7.3. Παρατηρήσεις


Το έντυπο παραπομπής προσκομίζεται από το λήπτη υπηρεσιών υγείας και τηρείται αρχείο:
• από το αρμόδιο τμήμα για την κίνηση των ασθενών (πχ Γραμματεία) των Κέντρων Υγείας ή των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου έχει παραπεμφθεί.
• από τον συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πάροχο υπηρεσιών υγείας, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 11 του ν. 4486/2017.

Από την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος και έπειτα, δεν απαιτείται το φυσικό έγγραφο της παραπομπής.

Για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό μετά από παραπομπή απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα.

Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή 

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Τι ισχύει με το σύστημα παραπομπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://ygeianet.gr/

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα Νοσοκομεία, Οργανισμούς και Περιφέρειες με νομοσχέδιο! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Μαρία Γλένη


Σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία των νοσοκομείων, οργανισμών και υγειονομικών Περιφερειών, αναμένεται να προωθήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Οι αλλαγές θα γίνουν μέσω νομοσχεδίου- «σκούπα» που αναμένεται να προωθηθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αναδιοργανωθεί όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ήδη τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, επισημαίνουν στο HealthReport.gr υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, έχουν ετοιμάσει όλο το κείμενο των αλλαγών και απομένουν μερικές λεπτομέρειες ακόμη, πριν σταλεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για να περάσει από τη συνήθη διαδικαστική έγκριση.

Γι αυτό εξάλλου και το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές για τον τρόπο λειτουργίας των ΥΠΕ και νέους Οργανισμούς, ενώ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr θα αλλάξει και ο αριθμός των ΥΠΕ (θα αυξηθούν) όσο και οι έδρες τους. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αλλάζει ο χάρτης των Υγειονομικών Περιφερειών! Όλες οι πληροφορίες»

Κατά τα άλλα το νομοσχέδιο, θα επιφέρει:

-Αλλαγές στους οργανισμούς των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ)

-Αλλαγές στη χωροταξία των ΥΠΕ που μπορεί να επιφέρουν και μετακινήσεις προσωπικού

-Αλλαγές στη Διοίκηση του συστήματος

Στόχος είναι οι υγειονομικές περιφέρειες να λειτουργούν με περισσότερη παρεμβατικότητα και αποτελεσματικότητα. Έτσι θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο αλλά και πιο ουσιαστικό στα νοσοκομεία ενώ θα συνάπτουν και “μνημόνιο” συνεργασίας και αποτελεσματικότητας με τα νοσηλευτικά ιδρύματα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έκρηξη Πολάκη για την απόφαση του ΣτΕ: Στο τέλος θα βγάλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση

Έκρηξη Πολάκη για την απόφαση του ΣτΕ: Στο τέλος θα βγάλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση

Με την χαρακτηριστική φράση «Εξεστέλιωσε πάλι το ΣτΕ» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δίνει τη δική του οργισμένη απάντηση στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία ακυρώνει το Νόμο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό και τις εισφορές των υγειονομικών.


«Στο τέλος θα βγάλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση!!!! Επί Σαμαρά -Βενιζέλου ΟΛΑ ήταν συνταγματικά βεβαίως, βεβαίως…..» γράφει μεταξύ άλλων στην προσωπική του σελίδα Κοινωνικής Δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Να σημειώσουμε, ότι με την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το σύστημα εισφορών 26,9% για τους ελεύθερους επαγγελματίες κρίνεται αντισυνταγματικό και μαζί με αυτό, ακυρώνεται ουσιαστικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σημειώνεται πως κατά της απόφασης είχαν προσφύγει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και οι Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Το ΣτΕ τους δικαιώνει, κρίνοντας αντισυνταγματικά τα εξής σημεία του “νόμου Κατρούγκαλου”:

- Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.
- Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Τόσο οι φαρμακοποιοί πάντως, όσο και οι γιατροί από χθες πανηγυρίζουν για την απόφαση του ΣτΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Έρχονται οι θεραπείες με συγκεκριμένες οδηγίες για οκτώ ασθένειες! Βγήκαν τα πρωτόκολλα

Με νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι γιατροί θα αντιμετωπίζονται πλέον οκτώ παθήσεις!

 

Αναλυτικότερα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας τα πρώτα οκτώ από τα 70 αναβαθμισμένα διαγνωστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούν οι γιατροί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, των λοιμώξεων, της οστεοπόρωσης, των οφθαλμολογικών και σπάνιων παθήσεων, της δυσλιπιδαιμίας, των ψυχιατρικών νοσημάτων και της ψωρίασης.

Απώτερος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας είναι να «μπεί φρένο» στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εισάγονται νέα πιο αυστηρά κριτήρια όταν θα πρέπει να δοθεί ένα φάρμακο για την καταπολέμηση μιας συγκεκριμένης πάθησης.

Ήδη βρίσκονται σε ισχύ τέσσερα θεραπευτικά πρωτόκολλα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για τη δυσλιπιδαιμία, την οστεοπόρωση, τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση.

Ήδη το υπουργείο Υγείας προωθεί και “κλινικά πρωτόκολλα”, τα οποία θα ενσωματωθούν στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και θα διασυνδεθούν με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.

Κεντρικός στόχος των παρεμβάσεων είναι να αναπτυχθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος του Ασθενούς και τα Μητρώα Χρονίων Παθήσεων.

Πάντως με τα νέα πρωτόκολλα αναμένεται να δυσκολέψει η χορήγηση φαρμάκων, καθώς εκτός των άλλων θα καθορισθεί και με ποιες ουσίες θα ξεκινά η θεραπεία μίας πάθησης πριν δοθεί το ακριβότερο ή πιο καινούριο σκεύασμα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Μαζική εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών

Αποτέλεσμα εικόνας για κλειστοί προυπολογισμοί

By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Την επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, ως μέσο δικαιότερης κατανομής της υπέρβασης σχεδιάζει η Αριστοτέλους, σε συνδυασμό με δεκάδες νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης για την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας, πρόκειται για θεραπευτικές κατηγορίες που αποτελούν το 82% της δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, πρόκειται για 90 κατηγορίες ATC, 35 εκ των οποίων παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση στην κατανάλωση, δηλαδή άνω του 50% (σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να υπάρχει απόκλιση και 300%), σε σύγκριση με άλλες χώρες. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση οι στατίνες…

Το σχέδιο της Αριστοτέλους για επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών φέρεται να είναι έτοιμο να τεθεί προς διαβούλευση στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας επικεντρώνεται στη συστηματική προώθηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να επιτυγχάνεται η «απόλυτη αναγκαία συνάρτηση της ορθής ιατρικής πρακτικής με την εξορθολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί στις ομάδες οι εργασίες για τη σύνταξη πάνω από 70 θεραπευτικών πρωτοκόλλων που σταδιακά ενσωματώνονται στο σύστημα της συνταγογράφησης.

Ωστόσο, ο κ Γιαννόπουλος αναγνώρισε το έλλειμμα στο κομμάτι των μητρώων ασθενών, που σε αυτή τη φάση επιχειρείται να καλυφθεί μέσω των πρωτοκόλλων, αλλά στη συνέχεια θα αποτελέσει ευθύνη του Φορέα HTA, αφού αποτελούν απαραίτητο εργαλείο των μηχανισμών αυτών.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Nομοσχέδιο Πολάκη «δώρο» σε ιδιωτικές κλινικές

Nομοσχέδιο Πολάκη «δώρο» σε ιδιωτικές κλινικές

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κρύβει ότι «μεροληπτεί υπέρ του δημοσίου». Το νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο Π. Πολάκης για τις ιδιωτικές κλινικές – και αποκαλύπτουμε σήμερα – δείχνει ότι «μεροληπτεί» και υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτικών κλινικών, που δεν στεγάζονται σε αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο! Σαν και αυτήν στα νότια προάστια που πρόσφατα εξαγόρασαν ξένοι επενδυτές.

Ειδικότερα, το άρθρο 8 παράγραφος 1 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι: «Για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης Ιδιωτικής Κλινικής, ανεξαρτήτως άλλων στοιχείων, απαιτείται αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο, στο οποίο θα λειτουργεί η Ιδιωτική Κλινική και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις κτιριολογικές και κτιριοδομικές προδιαγραφές που ισχύουν εκάστοτε για τις Ιδιωτικές Κλινικές, καθώς και στις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις που προβλέπονται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας».

Όμως, στην παράγραφο 2 προχωρεί παρακάτω, ορίζοντας ότι: «Αυτοτελές και ανεξάρτητο είναι το κτίριο ή (εδώ προσέξτε…) συγκρότημα κτιρίων στο οποίο συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Όλοι οι χώροι του κτιρίου ή του συγκροτήματος κτιρίων έχουν ως αποκλειστική χρήση την παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής.

β) Οι ανωτέρω χώροι δεν συνδέονται λειτουργικά καθ’ οιονδήποτε τρόπο με χώρους που προορίζονται για άλλη χρήση.

γ) Συγκρότημα κτιρίων είναι δύο ή περισσότερα κτίρια τα οποία βρίσκονται στο ίδιο ή σε όμορα οικόπεδα και συνδέονται κατάλληλα μεταξύ τους κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργική ενότητα του κτιρίου και η ασφαλής διέλευση των ασθενών, των επισκεπτών και του προσωπικού.

δ) Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται στο κτίριο ή στο συγκρότημα κτιρίων της ιδιωτικής κλινικής και σε ανεξάρτητο λειτουργικά χώρο, η εγκατάσταση καταστημάτων που προορίζονται για χώρους εστίασης, σύμφωνα με την υπ’αριθμ.16228/2017 ΚΥΑ (Β’1723), εφόσον προορίζονται για την εξυπηρέτηση των ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους και δεν παρεμποδίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας.

ε) Στις Ιδιωτικές Κλινικές επιτρέπεται η ανάπτυξη τμημάτων που αφορούν στην Νοσηλεία ανηλίκων, εφόσον αποτελούν ανεξάρτητα λειτουργικά χώρο ή σύνολο χώρων μέσα στο κτίριο της κλινικής.

Δηλαδή, βλέπουμε ότι η παράγραφος 2 εισάγει την έννοια του «συγκροτήματος κτιρίων» αλλά με τις προϋποθέσεις που θέτει, πρακτικά, αναιρεί την ουσία της παραγράφου 1. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο ένα συγκρότημα με δύο ή περισσότερα κτίρια; Όλα γίνονται – όπως φαίνεται – για τον κ. Πολάκη…

 

Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι τέτοιου είδους πρόβλημα έχουν αρκετές, υφιστάμενες ιδιωτικές κλινικές και πριν από ένα χρόνο είχε ξεσπάσει «σκάνδαλο» με δύο κλινικές στη Λάρισα. Ανάμεσα στις κλινικές, που φέρεται να αφορά η νέα ρύθμιση είναι και το γνωστό νοσοκομείο Μετροπόλιταν, το οποίο στεγάζεται σε δύο κτίρια, τα οποία διασυνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια σήραγγα, που έχει διαανοιχτεί κάτω από από δημόσιο δρόμο.

Βέβαια, για να πούμε του στραβού το δίκιο, η ευθύνη για το αλαλούμ δεν ανήκει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από το 2000 με το Προεδρικό Διάταγμα 235 θεσπίστηκε η υποχρέωση του κλινικών να στεγάζονται σε αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο. Όμως, προφανώς, επειδή αρκετές κλινικές δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν και λόγω ισχυρών συμφερόντων υπήρξε επί χρόνια ανοχή από υπουργείο Υγείας, νομάρχες και Περιφέρειες.

Απειλή για τη βιωσιμότητα

Ακόμη, το νομοσχέδιο θέτει όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες αν εφαρμοστούν, πρακτικά, θα οδηγηθούμε στην αναστολή λειτουργίας πολλών μικρών και μεσαίων κλινικών. Π.χ. θέτει ως ελάχιστο αριθμό κλινών για τη λειτουργία καθενός από τα δύο βασικά τμήματα (παθολογικό και χειρουργικό) τις 20 κλίνες για την Αθήνα και τις 10 για την περιφέρεια.

Η ρύθμιση αυτή καθιστά δεκάδες κλινικές ανά τη χώρα μη βιώσιμες. Διότι η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε κλινικές μόνο με 2 τμήματα, γεγονός απαγορευτικό για την βιωσιμότητά τους – ιδίως στην περιφέρεια. Στην Αθήνα, θα προκαλέσει έντονο πρόβλημα στις μικρές κλινικές των μεγάλων ομίλων, οι οποίες θα πρέπει είτε να αναστείλουν τη λειτουργίας είτε να αλλάξουν χρήση με υπέρογκο κόστος.

Περισσότερα...

Ανδρέας Ξανθός: Για το «πάρτι» δεν ευθύνονται όλοι οι γιατροί ούτε όλοι οι πολιτικοί

januos

"Το πάρτι στην Υγεία είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά λίγους διοργανωτές. Κατ΄ αρχήν το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτούς που το διοργάνωσαν. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη, δεν ευθύνονται ούτε όλοι οι γιατροί, ούτε όλοι οι πολιτικοί, ούτε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη, δεν θα κάνουμε κυνήγι μαγισσών και ποινικοποίηση ιατρικού επαγγέλματος. Στόχος μας είναι η διερεύνηση του παρελθόντος και η θωράκιση για το μέλλον". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα αντιϊκά και τα εμβόλια και κατά πόσο για τα σκάνδαλα της υγείας.
Και συνέχισε επισημαίνοντας ο κ. Ξανθός:
«Είμαστε σε μία περίοδο μιας μεγάλης διερεύνησης γνωστών στρεβλώσεων και παθογενειών, εστιών ανομίας και διαφθοράς που υπήρχαν στο σύστημα υγείας. Δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα βούληση να ελεγχθεί το πάρτι και για πρώτη φορά πραγματοποιείται έλεγχος, θεσμική διερεύνηση και μέσα από τη Βουλή και μέσα από τη Δικαιοσύνη.

Εμείς από την πλευρά μας, στηρίζουμε και συνεισφέρουμε με στοιχεία στην προσπάθεια αυτή, και είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα. Να υπάρξει δηλαδή κάθαρση και μία αίσθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και συγκάλυψη. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις θεσμικές αλλαγές και δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να μην διαιωνίζονται στο μέλλον τέτοια φαινόμενα και να μην αναπαράγεται η φαυλότητα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το εάν υπήρχαν φαινόμενα σπατάλης και προκλητής ζήτησης, ο υπουργός είπε:
«Υπήρχε προκλητή ζήτηση, σπατάλη, διαφθορά, εκμετάλλευση αρρώστων και επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων. Επομένως, γίνεται για πρώτη φορά μία προσπάθεια να θωρακιστεί θεσμικά το σύστημα και να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια και ισοτιμία χωρίς οικονομική επιβάρυνση οι ασθενείς».

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Τα πάνω κάτω στις επιστημονικές εταιρείες φέρνει νομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Όλες οι αλλαγές

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αλλάζουν όλα στις επιστημονικές εταιρείες με νομοσχέδιο που φέρνει άμεσα στη βουλή το υπουργείο Υγείας.


Ειδικότερα το νομοσχέδιο– όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr– αλλάζει πλήρως τον «χάρτη» των επιστημονικών εταιρειών που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας και μέσω των αλλαγών αυτών τροποποιούνται και οι κανόνες για τα ιατρικά συνέδρια αλλά και την εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Οι σημερινές επιστημονικές εταιρείες μετονομάζονται σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ) και θα παραμείνουν συνολικά 45. Πρόκειται ουσιαστικά για τις 45 εταιρείες που αντικατοπτρίζουν τις ειδικότητες κορμού.

 

Οι επιστημονικές εταιρείες που γίνονται «Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ)», θα εντάξουν στους κόλπους τους όλες τις μικρότερες ενώσεις και εταιρείες, που είχαν ξεφυτρώσει κατά εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να φθάσουν ακόμη και τις 1300, με βάση τις καταγραφές του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Για την ένταξη βέβαια των μικρών εταιρειών στις ΕΙΚ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, θα προηγείται πιστοποίησή τους αλλά και αυστηρός έλεγχος από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ που θα δημιουργηθεί άμεσα.

«Μέλος κάθε ΕΙΚ μπορεί να είναι ιατρός με τον αντίστοιχο τίτλο ειδικότητας ή εξειδίκευσης που διαμένει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό« σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο. Σημείο βέβαια που προκαλεί την αμφισβήτηση της επιστημονικής κοινότητας, καθώς θεωρείται επιβεβλημένο να είναι όλοι οι γιατροί υποχρεωτικά μέλη στην ΕΙΚ με βάση την ειδικότητα στην οποία ανήκουν.

 

Στο πλαίσιο αυτό με βάση το νομοσχέδιο, κάθε μικρότερη επιστημονική εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μέχρι δύο επιστημονικές εκδηλώσεις (τύπου συνέδρια) κάθε χρόνο. Συνέδρια όμως θα μπορούν να οργανώνουν και οι Επιστημονικές Εταιρείες Κορμού με Γεωγραφικό Προσδιορισμό που θα δημιουργηθούν. Θα έχουν επίσης δικαίωμα να πραγματοποιούν μέχρι δύο συνέδρια το χρόνο.

Οι εταιρείες με γεωγραφικό προσδιορισμό θα μπορούν να είναι έως 3 για κάθε Ειδικότητα/Εξειδίκευση και θα επικυρώνονται από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ: Βορείου Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Νοτίου Ελλάδος, ενώ θα διατηρούν αυτονομία από τις ΕΙΚ, λένε οι πηγές του HealthReport.gr.

Οι αλλαγές πάντως στις επιστημονικές εταιρείες θα αλλάξουν πλήρως και τον χάρτη των συνεδρίων τα οποία θα περιορισθούν σημαντικά. Δείτε ΕΔΩ τι θα αλλάξει στα συνέδρια: «Πως θα «κουρευτούν» τα ιατρικά συνέδρια! Όλες οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας»

 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, έχει πάρει ήδη στα χέρια της το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το ΚΕΣΥ μετά από διαβούλευση με τις υπάρχουσες επιστημονικές εταιρείες, αλλά και έπειτα από μελέτη σε ειδικές ομάδες εργασίας που είχαν δημιουργηθεί.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει σύντομα το δρόμο για τη Βουλή. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πως θα «κουρευτούν» τα ιατρικά συνέδρια! Όλες οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Κούρεμα αλλά και αναδιοργάνωση των ιατρικών συνεδρίων που πραγματοποιούνται σήμερα από επιστημονικές εταιρείες, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο, ενώ έχει προγραμματισθεί μία τελική συνάντηση με τις επιστημονικές εταιρείες (σήμερα 23 Μαρτίου) προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν.

Βέβαια ήδη έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας για ορισμένα μέρη του νομοσχεδίου. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Τελικό ραντεβού για τις αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια με τις επιστημονικές εταιρείες! Τι αποφάσισε το ΚΕΣΥ»

 

Ειδικότερα το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί άμεσα προβλέπει «κούρεμα» του αριθμού των ιατρικών συνεδριών, απόλυτο έλεγχο της χρηματοδότησής τους από φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και αυστηρές εγκρίσεις για τον τρόπο συμμετοχής των γιατρών.

Αλλαγές και μετονομασίες στις επιστημονικές εταιρείες
Το νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως τον «χάρτη» των επιστημονικών εταιρειών που υπάρχουν σήμερα στη χώρα και μέσω των αλλαγών αυτών τροποποιούνται και οι κανόνες για τα ιατρικά συνέδρια.

Προβλέπει ότι τις τελικές εγκρίσεις για τη διεξαγωγή των Ιατρικών Συνεδρίων θα έχει πλέον το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα ήταν στον ΕΟΦ), μετά από σχετική εισήγηση της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας (ΕΙΚ), όπως μετονομάζονται πλέον οι βασικές επιστημονικές εταιρείες των ειδικοτήτων κορμού που είναι κοντά στις 45.

Οι επιστημονικές εταιρείες που γίνονται «Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ)», θα εντάξουν στους κόλπους τους όλες τις μικρότερες ενώσεις και εταιρείες, που είχαν ξεφυτρώσει κατά εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να φθάσουν …αισίως τις 1300.

 

Για την ένταξη βέβαια των μικρών εταιρειών στις ΕΙΚ, θα προηγείται πιστοποίησή τους αλλά και αυστηρός έλεγχος από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ που θα δημιουργηθεί άμεσα.

Με βάση το νομοσχέδιο που παρουσιάζει το HealthReport.gr, κάθε μικρότερη επιστημονική εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μέχρι δύο επιστημονικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Μέχρι δύο συνέδρια θα μπορούν όμως να οργανώνουν και οι Επιστημονικές Εταιρείες Κορμού με Γεωγραφικό Προσδιορισμό που θα δημιουργηθούν.

Οι εταιρείες με γεωγραφικό προσδιορισμό θα μπορούν να είναι έως 3 για κάθε Ειδικότητα και θα επικυρώνονται από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ: Βορείου Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Νοτίου Ελλάδος, ενώ θα διατηρούν αυτονομία από τις ΕΙΚ.

Έλεγχος στις χορηγίες
Υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ θα είναι και οι χορηγίες που θα δίνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφού θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών, περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

 

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο ότι: «Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τον τελευταίο μήνα κάθε χρόνου δηλώνουν στις ΕΙΚ – διασυνδεόμενες εταιρείες /ενώσεις τα ποσά με τα οποία διατίθενται να χρηματοδοτήσουν με την μορφή χορηγίας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον επόμενο χρόνο».

Ποιοι γιατροί θα πηγαίνουν σε ιατρικά συνέδρια
Σχετικά με το ποιοι γιατροί θα πηγαίνουν στα συνέδρια και αυτό θα είναι υπό τον τελικό έλεγχο του ΚΕΣΥ το οποίο και θα δίνει το πράσινο φως και για το ποιος θα αμειφθεί για εργασίας ή άλλες επιστημονικές μελέτες.

 

«Η χρηματοδότηση της συμμετοχής ιατρών σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γίνεται απευθείας από την ΕΙΚ προς τους αιτούντες ιατρούς, […] Για ιατρούς μέλη ΔΕΠ χρηματοδοτείται από τον φορέα η συμμετοχή / παρακολούθηση σε δύο δραστηριότητες τον χρόνο το ανώτερο, μία διεθνή και μία πανελλαδική» τονίζεται στο νομοσχέδιο που έχει στα χέρια του το HealthReport.gr.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως στις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν αναφέρονται καθόλου οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πηγαίνουν σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέα πληθυσμιακά κριτήρια για τις άδειες λειτουργίας αξονικών-μαγνητικών τομογράφων

Νέα πληθυσμιακά κριτήρια για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας για αξονικούς, μαγνητικούς τομογράφους και συνολικά μηχανήματα που εκπέμπουν ακτινοβολία, προβλέπει υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού. Σύμφωνα με την απόφαση, «η άδεια σκοπιμότητας χορηγείται εφάπαξ προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση ενός εργαστηρίου ιοντιζουσών ή μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, μέσα σε χωροταξικά πλαίσια ενός συγκεκριμένου αριθμού και είδους συστημάτων, με σκοπό την ακτινοπροστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Εξαιρούνται τα Νοσοκομεία που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., οι Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τα Νοσοκομεία των ενόπλων δυνάμεων για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Κριτήρια έγκρισης άδειας σκοπιμότητας

Η άδεια σκοπιμότητας χορηγείται από τον οικείο Περιφερειάρχη με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, μετά από σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, η οποία θα βασίζεται στα παρακάτω κριτήρια:

Την πληθυσμιακή κάλυψη. Το κριτήριο αυτό εξετάζεται κατά προτεραιότητα. Ισχύει για όλα τα συστήματα που υπάγονται στις διατάξεις της παρούσας. Εξαίρεση ισχύει και για τις κλινικές που έχουν αναπτύξει και λειτουργούν πλήρη παθολογικά και χειρουργικά τμήματα όπως αυτό προκύπτει από την άδεια λειτουργίας της κλινικής, η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται στον υποβληθέντα φάκελο.
Τη βιωσιμότητα του φορέα με βάση τις τεχνολογικές και κλινικές δυνατότητες των μηχανημάτων σε συνδυασμό με το προτεινόμενο υπό του αιτούντος επιχειρηματικό σχέδιο.
Την επάρκεια των προτεινόμενων υποδομών (κτηριακών, μηχανολογικών κλπ.) κατάλληλα τεκμηριωμένη.
Την ποιότητα του προτεινόμενου εξοπλισμού, εξεταζόμενη τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους. Ο προτεινόμενος εξοπλισμός πρέπει να ευρίσκεται σε γραμμή παραγωγής κατά το χρόνο της αίτησης, ή / και με πιστοποιημένη κάλυψη με ανταλλακτικά για τα επόμενα δέκα (10) έτη.
Την επιστημονική επάρκεια, που τεκμαίρεται από την εκπαίδευση και την εμπειρία του ιατρικού, του λοιπού επιστημονικού και του παραϊατρικού προσωπικού.
Τις κλινικές και τεχνολογικές δυνατότητες των λειτουργούντων μηχανημάτων, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην περιοχή εγκατάστασης του αιτούμενου συστήματος. Στην περίπτωση των συστημάτων ακτινοθεραπείας θα δίνεται προτεραιότητα σε αιτήματα για χορήγηση άδειας σκοπιμότητας ταυτόχρονης εγκατάστασης δύο (2) ακτινοθεραπευτικών συστημάτων από τον αιτούντα φορέα.
Εάν υφίστανται προς αξιολόγηση περισσότερα του ενός αιτήματα χορήγησης άδειας σκοπιμότητας εγκατάστασης εξοπλισμού του ίδιου τύπου που υποβλήθηκαν στην ίδια Περιφέρεια και για τις οποίες πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας ΥΑ, αλλά δεν είναι δυνατόν να εγκριθούν όλα ενόψει εφαρμογής του κριτηρίου του άρθρου 9, άδεια σκοπιμότητας χορηγείται κατά προτεραιότητα στους αιτούντες οι οποίοι δεν διαθέτουν σε ισχύ ή δεν έχουν υλοποιήσει ήδη σε όλη την Επικράτεια άδεια σκοπιμότητας εγκατάστασης εξοπλισμού του τύπου που αιτούνται. Για το σκοπό αυτό οι αιτούντες υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση. Κατά τα λοιπά, η άδεια σκοπιμότητας χορηγείται κατά προτεραιότητα, με βάση το χρόνο υποβολής του αιτήματος στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας.
Άρθρο 9

Κριτήριο πληθυσμιακής κάλυψης

Ως πληθυσμιακή κάλυψη ορίζεται ο πληθυσμός στον οποίο αντιστοιχεί κάθε είδος συστήματος. Ως πληθυσμιακή μονάδα λαμβάνονται οι Δήμοι ή οι Περιφερειακές Ενότητες . Κατ’ εξαίρεση, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής για όλες τις περιπτώσεις των μηχανημάτων πληθυσμιακή μονάδα αποτελεί η Περιφερειακή Ενότητα.
Η πληθυσμιακή κάλυψη καθορίζεται από τα στοιχεία πληθυσμού των Δήμων και των Περιφερειακών Ενοτήτων που βασίζονται στην τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Για την κάλυψη του κριτηρίου προσμετρούνται, πέραν του ιδιωτικού τομέα και τα συστήματα που ήδη λειτουργούν στα νοσοκομεία που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και στις Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότεραο πληθυσμός, στον οποίο αντιστοιχεί κάθε είδος συστήματος, ορίζεται ως εξής:
α) για συστήματα ακτινογράφησης ή ακτινοσκόπησης: ένα (1) μηχάνημα για κάθε 3.000 κατοίκους,

β) για ορθοπαντογράφους: ένα (1) μηχάνημα για κάθε 3.000 κατοίκους,

γ) για συστήματα υπολογιστικής αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης για οδοντιατρικές εφαρμογές CBCT: ένα (1) μηχάνημα για κάθε 20.000 κατοίκους

δ) για τα συστήματα ψηφιακής CR ή DR μαστογραφίας: ένα (1) μηχάνημα για κάθε 10.000 κατοίκους,

ε) για συστήματα οστεοπυκνομετρίας: ένα (1) μηχάνημα για κάθε 10.000 κατοίκους,

στ) για συστήματα αξονικών τομογράφων: ένα (1) μηχάνημα για κάθε 30.000 κατοίκους,

ζ) για συστήματα μαγνητικών τομογράφων: ένα (1) μηχάνημα για κάθε 40.000 κατοίκους,

η) για συστήματα γ-camera: ένα (1) μηχάνημα για κάθε 30.000 κατοίκους ,

θ) για συστήματα ποζιτρονιακής και υπολογιστικής τομογραφίας (PET-CT): ένα (1) μηχάνημα για κάθε 750.000 κατοίκους.

Αιτήματα που υποβάλλονται στο πλαίσιο χορήγησης άδειας σκοπιμότητας για την εγκατάσταση συστημάτων αξιολογούνταιαπό τις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες Δημόσιας υγείας των Περιφερειών/Περιφερειακών Ενοτήτων ως προς την ικανοποίηση του κριτηρίου πληθυσμιακής κάλυψης, με βάση τα δεδομένα της πιο πρόσφατης απογραφής καθώς και τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Εφόσον ικανοποιείται το εν λόγω κριτήριο τα αιτήματα διαβιβάζονται στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να τεθούν υπόψη της Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών.
Η άδεια σκοπιμότητας ισχύει για δώδεκα (12) μήνες από την έκδοσή της. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στην ΕΕΑΕ για χορήγηση της ειδικής άδειας λειτουργίας εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος της άδειας σκοπιμότητας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Εγκρίθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 768 ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Σε μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα στοχεύει το υπουργείο Υγείας

Της Αρετής Διαμάντη

Η ελάχιστη ή και μηδενική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, όταν επιλέγει γενόσημο είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου για το Υπουργείο Υγείας , όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, τονίζοντας ότι »ήδη το επεξεργαζόμαστε , σε διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία και τους δανειστές .»

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός στην ομιλία του για την πρόταση Προανακριτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για να έχουν τα φάρμακα τους, είπε ο Α. Ξανθός , ο οποίος παραδέχεται το γεγονός ότι ‘’ παρά τη σοβαρή υποχώρηση της δημόσιας δαπάνης και παρά τις συνεχείς μειώσεις τιμών , το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων έχει αυξηθεί. ‘’

Ενώ, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας ότι «Το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής έχει εξαντλήσει τα όρια του, παράγει πλέον αδιέξοδα και απαιτείται στη μεταμνημονιακή περίοδο ριζική αλλαγή μείγματος, τόσο στην τιμολογιακή όσο και στην αποζημιωτική πολιτική. Το πραγματικό πρόβλημα σε αυτή τη συζήτηση είναι η πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για να έχουν τα φάρμακα τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, μια κρίσιμης σημασίας παρέμβαση ήταν, κατά τον υπουργό, η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας (ν. 4368/2016), ενώ συμπλήρωσε ότι «εδώ και 2,5 χρόνια η τιμολόγηση και ανατιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του Ε.Ο.Φ., με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες, αυστηρά στο πλαίσιο της νομιμότητας, μετά από θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, με δημόσια διαβούλευση του Δελτίου Τιμών με τους ενδιαφερόμενους, χωρίς επιλεκτικές ή «φωτογραφικές» ρυθμίσεις, χωρίς διαμεσολαβήσεις υπουργικών συμβούλων. Και αυτό γίνεται με την εγγύηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού του Ε.Ο.Φ. και της Διοίκησης του, αλλά και προσωπικά της Προέδρου του κ. Κατερίνας Αντωνίου που αποτελεί υπόδειγμα δημόσιου λειτουργού για την επιστημονική του συγκρότηση, τη θεσμική συμπεριφορά, το ήθος διακυβέρνησης, την εντιμότητα, την ακεραιότητα και την αφοσίωση στο Δημόσιο συμφέρον». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

 

Έρχεται μείωση στις συμμετοχές για τα φάρμακα! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μειωμένες συμμετοχές στα φάρμακα ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας


Δέσμη μέτρων που θα ελαφρύνουν τις τσέπες των ασθενών αφού θα πληρώνουν λιγότερο για τα φάρμακά τους, ετοιμάζει το υπουργείο υγείας.

Ειδικότερα όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ήδη είναι στα σκαριά σχέδιο με το οποίο οι ασθενείς θα έχουν είτε μειωμένη συμμετοχή είτε μηδενική εάν επιλέγουν γενόσημα φάρμακα.

Υπό εξέταση όλες οι συμμετοχές στα φάρμακα
Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr επανεξετάζονται και συνολικά οι συμμετοχές των ασθενών αλλά και τα ποσοστά που υπάρχουν σήμερα.

 

Μάλιστα στο τραπέζι έχει πέσει και το θέμα των συμμετοχών των χρονίως πασχόντων οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να πληρώνουν από την τσέπη τους για φάρμακα που σχετίζονται με συνοδά νοσήματα.

Άλλωστε οι διαμαρτυρίες πολλών Συλλόγων Ασθενών έχουν φθάσει στο υπουργείο Υγείας εδώ και πολύ καιρό, αφού μπορεί να μην καταβάλουν συμμετοχή για τα βασικά τους φάρμακα αλλά αναγκάζονται να δίνουν 200 και 300 ευρώ το μήνα για άλλα σκευάσματα που είναι όμως απαραίτητα.

Πάντως με τα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο υγείας θα πετύχει μάλλον …με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, καθώς εάν εφαρμοσθεί η μηδενική συμμετοχή για τα γενόσημα θα αυξηθεί αυτομάτως και το ποσοστό διείσδυσης των συγκεκριμένων φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε για το θέμα οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν και γενόσημα: “Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: “Άνιση η αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων”! Γιατί καθηλώθηκαν οι πωλήσεις των γενοσήμων”

 

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα γενόσημα φάρμακα έχουν διεισδυτικότητα μικρότερη του 20%, ενώ οι δανειστές έχουν θέσει ως στόχο να φθάσει το ποσοστό τουλάχιστον στο 40% μέσα στο 2018.

Κάτι που θα εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα υγείας στη χώρα μας. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Ξεκίνησε η κινητικότητα στο υπουργείο Υγείας – Ετοιμάζουν εκλογικό μηχανισμό;

Έξι παρεμβάσεις στο Δημόσιο φέρνει η 4η και τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου. Δεσπόζουσα θέση στην λίστα με τα 88 προαπαιτούμενα λαμβάνουν η κινητικότητα, η αξιολόγηση αλλά και τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.

Για το λόγο αυτό ήδη ξεκίνησαν οι μετατάξεις στο υπουργείο Υγείας! Με αποφάσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείο Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα υπαλλήλων προς το υπουργείο Υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις σε μία μέρα, δημοσιεύθηκαν ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι μετατάξεις υπαλλήλων με κατεύθυνση την Αριστοτέλους. Κοινό στοιχείο των μετατάξεων είναι ότι όλοι οι υπάλληλοι προέρχονται από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και καταλαμβάνουν θέσεις Μηχανικών. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μετάταξη:

Της Ι.Ν. (μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών ), από την 1η ΥΠΕ Αττικής στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Της Ε.Μ. (μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών ), από την 1η ΥΠΕ Αττικής στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Της Ε.Α. (υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ), από την 1η ΥΠΕ Αττικής στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, με μεταφορά της θέσης που κατέχει στην ειδικότητα ΠΕ Μηχανικών, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Του Κ.Ρ. (μόνιμος υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών), από την 1η ΥΠΕ Αττικής στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Του Ν.Μ. (υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών ), από την 1η ΥΠΕ Αττικής στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, με μεταφορά της θέσης που κατέχει στην ειδικότητα ΠΕ Μηχανικών, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Της Μ.Κ. (μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), από την 1η ΥΠΕ Αττικής στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιo.

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

 

Φρένο στην ανεξέλεγκτη ίδρυση και λειτουργία επιστημονικών εταιρειών από το υπουργείο Υγείας

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη ίδρυση και λειτουργία επιστημονικών εταιρειών, σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Υγείας. Ήδη σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που αφορά στη θεσμοθέτηση των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών με ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο συνεργασίας με την Πολιτεία και κοινές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου, περιλαμβάνονται και αλλαγές σε ότι αφορά τα ιατρικά συνέδρια. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται «μεταφορά» της εγκριτικής διαδικασίας από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ. Στόχος είναι το ΚΕΣΥ με τις 45 επιστημονικές εταιρείες «κορμού» (όσες και οι αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες) να αξιολογούν την ποιότητα των συνεδρίων.

Σήμερα, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας περί τις 1.500 επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν –σύμφωνα με τον διακηρυγμένο στόχο τους – για την ιατρική εκπαίδευση, την εξειδίκευση, τα νέα πεδία ιατρικής κ.α.. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για εισροή χορηγιών από φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες ιατρικών υλικών. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι οι επιστημονικές εταιρείες χρησιμοποιούνται και ως μέσο ατομικής προβολής για τον εκάστοτε ιατρό.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι οι περισσότερες από τις υπάρχουσες επιστημονικές εταιρείες δεν έχουν να επιδείξουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα κάποιο έργο ή απλά έχουν στο ενεργητικό τους κάποιο συνέδριο ή επιστημονική ημερίδα μία φορά το χρόνο.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

Ξανθός: Να τεθούν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας στο χώρο της υγείας

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας - in.gr


«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν μέτρα για να ελέγξουν τη συνολική δαπάνη, αλλά επειδή οι δανειστές επέβαλαν ένα "κλειστό" προϋπολογισμό του οποίου τα όρια συνεχώς μειώνονταν προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε πολλαπλές στρεβλώσεις, ενώ το σημαντικότερο αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι «εκατομμύρια ανασφάλιστοι έμειναν χωρίς φάρμακο».

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για την οποία "θριαμβολογεί" η αντιπολίτευση ήταν μέρος ενός σχεδίου διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης και "παθητικής" ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ψηφίζαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση τα μέτρα οριζόντιων περικοπών των δαπανών Υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου» επισήμανε.


Ερωτηθείς για τις γενεσιουργούς αιτίες του σκανδάλου Novartis απάντησε ότι αφορούν «την τιμολόγηση φαρμάκων χωρίς διαφάνεια, την έγκριση αποζημίωσής τους χωρίς αξιολόγηση, την αποζημίωσή τους με βάση την τιμή αναφοράς χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την συνταγογράφησή τους χωρίς κανόνες και πρωτόκολλα και την συναλλαγή των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, γιατρούς, εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και μέσα ενημέρωσης χωρίς έλεγχο και δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων».

Προσέθεσε ότι και μετά το 2010 «παρά τις περικοπές και την απαγόρευση αυξήσεων στις ανατιμολογήσεις υπήρξαν "επιλεκτικές" και καθόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις τιμών σε φάρμακα της Novartis υψηλής κατανάλωσης, όπως επίσης υπήρξε "δυσμενής" μεταχείριση φαρμάκων ανταγωνιστικών προς τη Novartis (καθυστέρηση εισόδου στη θετική λίστα), τα οποία ήταν όχι μόνο θεραπευτικά ισοδύναμα αλλά και πολύ φθηνότερα».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε "πολιτικά εγκληματικό" το γεγονός ότι ουδείς ασχολήθηκε, αναρωτήθηκε και διερεύνησε το τι συνέβαινε ειδικά την περίοδο της "έκρηξης" της φαρμακευτικής δαπάνης και έθεσε το ερώτημα αν «η έλλειψη αντανακλαστικών ή έλλειψη διορατικότητας και πολιτικής βούλησης ήταν αθώα ή μήπως υπήρχε όντως "πολιτικό χρήμα" πίσω από αυτή την ιστορία, μήπως υπήρχε συναλλαγή με τη Novartis ή και άλλες εταιρείες».

«Αυτό οφείλουμε με σοβαρότητα και ευθύνη να ελέγξουμε μέσω της προανακριτικής επιτροπής, αλλιώς θα μπορεί να μας εγκαλέσει ο οποιοσδήποτε για συγκάλυψη. Εμείς δεν επιδιώκουμε ούτε τη συλλογική ενοχοποίηση (πολιτικών ή γιατρών) αλλά ούτε τη συλλογική αθώωση. Και φυσικά δεν επιχαίρουμε που φέρονται ως εμπλεκόμενοι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Γιατί ο κίνδυνος της γενικευμένης ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας είναι υπαρκτός» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας είπε, σε άλλο σημείο, ότι το ζητούμενο είναι «να κλείσουμε τις εκκρεμότητες με το χθες και κυρίως να τεθούν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου που δεν θα επιτρέψουν την αναπαραγωγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον». Πρόσθεσε ότι στο βαθμό που θα αποδειχθεί και τεκμηριωθεί το ύψος της ζημίας το Δημόσιο οφείλει να ζητήσει οικονομική αποκατάσταση από τη Novartis.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει «σημαντικές τομές διαφάνειας σε όλες τις παραμέτρους που συνέβαλαν στο πάρτι του φαρμάκου» και υπογράμμισε ότι για να αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής «πρέπει να υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση στα φάρμακα που έχει ανάγκη, όσο ακριβά κι αν είναι, να είναι διασφαλισμένη η αξιοπρεπής φροντίδα του στο ΕΣΥ χωρίς "μέσον" και "φακελάκι" και κυρίως να βλέπει ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις του πιάνουν τόπο, ενισχύουν την δημόσια περίθαλψη και δεν διασπαθίζονται από την πολιτική εξουσία και τους ευνοούμενους της».

«Στο τελευταίο θεωρώ ότι τα "δείγματα γραφής" μας είναι πλέον αναγνωρίσιμα και αξιόπιστα. Αυτή η κυβέρνηση άλλαξε σταδιακά και με δυσκολίες, αλλά με γνώση, ευαισθησία και εντιμότητα, το τοπίο στην Υγεία» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ