ΥΠ.ΥΓ

Τις εφημερίες με βάση το νέο ωράριο οργανώνει το υπουργείο Υγείας

Υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον τρόπο κατάρτισης των προγραμμάτων εφημεριών των νοσοκομείων με βάσει το νέο ωράριο, αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα στα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές των νοσοκομείων προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις.

Για το ίδιο θέμα άλλωστε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του επεσήμανε ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί γενικευμένα και ότι θα γίνει από τις Υγειονομικές Περιφέρειες καταγραφή των τμημάτων τα οποία λόγω επαρκούς στελέχωσης είναι σε θέση να καταρτίζουν προγράμματα εφημεριών με βάση τις νέες ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και προβλέπει 12 ώρες εφημερίες, και ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τις 48 ώρες -ή 60 κατόπιν συναίνεσης του γιατρού- δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του νέου ωραρίου αναμένεται να ζητήσουν οι εκπρόσωποι των γιατρών σε συνάντηση που θα επιδιώξουν να έχουν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ) και της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Υγείας που έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Πολάκης: O ΕΟΠΥΥ μπορεί να μπει στο 2018 χωρίς χρέη

Στα κεντρικού χαρακτήρα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας, αλλά και στις δομές που λειτουργούν στην ΠΑΜΘ, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στη σημερινή ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

http://www.tanea.gr/

«Με τις παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται τώρα και στον ΕΟΠΥΥ, με τους συμψηφισμούς παλαιού απλήρωτου 10%, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο ΕΟΠΥΥ να μπει στο 2018 χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη, για πρώτη φορά στην ιστορία του και στην ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας» δήλωσε ο κ. Πολάκης.

Αναφορικά με την ΠΑΜΘ, ανέφερε πως «ενισχύθηκε αρκετά και από κρατική χρηματοδότηση και από τον ΕΟΠΥΥ, ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, ανέβηκαν τα όρια δαπανών στις αγορές υγειονομικού υλικού, δίνοντας τη δυνατότητα προσφοράς υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες» ενώ περιέγραψε και τις παρεμβάσεις που έγιναν στο ΕΚΑΒ (προσωπικό και ασθενοφόρα).

Σημείωσε ότι ενισχύθηκε το προσωπικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) με 32 γιατρούς και 96 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα και 123 γιατρούς και 320 άτομα λοιπού προσωπικού στη δευτεροβάθμια.

Ο αν. υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο «σπάσιμο» των υγειονομικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι η μία εξ αυτών είναι και η Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Θα γίνουν δύο υγειονομικές περιφέρειες από την Καβάλα μέχρι εδώ, με έδρα την Αλεξανδρούπολη» ενώ ανακοίνωσε και την αποσύνδεση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πολάκης ζήτησε τη βοήθεια «όλου του δυναμικού, του τίμιου, του καθαρού, του προοδευτικού επί της ουσίας, που μπορεί να βάλει τη χώρα σε μια άλλη ρότα ανάπτυξης, η οποία δεν θα ξαναεπιτρέψει αυτό το οποίο έγινε στο παρελθόν και το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Πακέτο μέτρων για να «χτυπηθεί» το φακελάκι επεξεργάζεται το υπουργείο

«Πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση των άτυπων πληρωμών στις υπηρεσίες υγείας, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Τα «φακελάκια» στην Υγεία αποτέλεσαν αντικείμενο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας όπου και συζητήθηκαν μακροπρόθεσμα μέτρα αλλά και επιλογές άμεσων λύσεων, καθώς και οι συνέπειες τους.

Στις επιλογές άμεσων λύσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Αύξηση αμοιβής των ιατρών
Δημιουργία συνθηκών «εξόδου»
Επισημοποιώντας το φακελάκι (εισαγωγή χρεώσεων, εισαγωγή χρεώσεων για την ελεύθερη επιλογή νοσοκομείου και γιατρού).
Αντίστοιχα, μεταξύ των μακροπρόθεσμων μέτρων που προτάθηκαν περιλαμβάνονται:

Μεταρρυθμίσεις ενιαίας χρηματοδότησης
Στρατηγικές μεταρρύθμισης αγοράς και πληρωμής υπηρεσιών
Αυτονομία των νοσοκομείων, αυξημένη διοικητική ευθύνη
Μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ με συντονισμό φροντίδας και gate-keeping.
Κατά την συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκαν στοιχεία για το «Φακελάκι» στην Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία, ένας στους τρεις ασθενείς που εισήχθησαν σε δημόσιο νοσοκομείο έδωσαν φακελάκι. Εκτιμάται δε ότι οι κρυφές πληρωμές αφορούν στο 27% των δαπανών των νοικοκυριών.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Προσκλητήριο του υπ.Υγείας στους γιατρούς για τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ! Τι θα συζητήσουν για τις αμοιβές

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ξεκινούν οι αναλυτικές συζητήσεις για τις συμβάσεις και τις αμοιβές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.


Για τις αποζημιώσεις αλλά και τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα πρέπει να δέχονται στο ιατρείο τους, θα αρχίσουν να συζητούν επισήμως πλέον το υπουργείο Υγείας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αποστείλει εντός της εβδομάδος πρόσκληση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Ήδη έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα οι πρώτες επαφές, ενώ η όλη διαδικασία είχε «κολλήσει» λόγω του προβλήματος που είχε προκύψει με τον συμψηφισμό του clawback και τους γιατρούς. Δέιτε ΕΔΩ τι έγινε: «Με έκτακτη τροπολογία σβήνουν χρέη και τόκους προς γιατρούς και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπεται»

Φαίνεται πάντως πως η διαδικασία διευθετείται και οι συνομιλίες για τις συμβάσεις θα γίνουν κανονικά και εντατικά.
Προς ώρας πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει καταλήξει στις ακριβείς αμοιβές που θα δώσει στους γιατρούς που θα συνεργασθούν με τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ενώ διαψεύδονται σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει στους κύκλους των γιατρών και ήθελαν να αλλάζει και ο τρόπος συνταγογράφησης.

 

Βέβαια κάποιες προτάσεις για αμοιβές έχουν πέσει στο τραπέζι και είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα κονδύλια, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα διατυπωθούν τελικά στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς υπάρχουν φόβοι να τιναχθούν οι διαπραγματεύσεις με τον κλάδο στον αέρα!

Πάντως οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν γρήγορα αφού οι νέες συμβάσεις μάλλον θα γίνουν με το νέο έτος. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Νέες συμβάσεις για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ το 2018! Όλες οι πληροφορίες» 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Μηχανισμό ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικά λάθη σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος με στόχο να «φιλτράρει» την διαρκώς αυξανόμενη τάση δικαστικών προσφυγών, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί μία αποκεντρωμένη υπηρεσία, ανά Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία θα υποστηρίζεται από ένα σώμα εμπειρογνωμόνων μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί γιατροί, ιατροδικαστές, επιστήμονες με γνώσεις σε θέμα βιοηθικής και νομικοί.

 Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάζουν τις καταγγελίες που γίνονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για τα ιατρικά λάθη και θα ενημερώνουν σχετικά τους ενδιαφερόμενους. Στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και τους εκπροσώπους των γιατρών, ενώ ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία εντός του επόμενου έτους.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, με στόχο την πρόληψή τους. Ήδη έχει κατατεθεί σχετική πρόταση από το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής ιατρικών λαθών.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες που οδηγούν σε ένα ιατρικό λάθος, ώστε να οργανωθεί το σύστημα καλύτερα. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους δύο γιατρούς σε ελληνικά νοσοκομεία αναφέρει ότι έκανε τουλάχιστον ένα λάθος τον τελευταίο μήνα, ενώ το 4%-5% ανέφερε ότι τα λάθη ήταν περισσότερα από τέσσερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των ιατρικών λαθών συμβαίνει στα Επείγοντα των νοσοκομείων λόγω του όγκου περιστατικών και της εργασιακής πίεσης, ενώ οι περισσότερες αγωγές για ιατρικά λάθη γίνονται εις βάρος γιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων -κυρίως μαιευτήρων-γυναικολόγων- και αναισθησιολόγων.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Θεσμική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής για να πληρωθούν οι επικουρικοί! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε θεσμική παρέμβαση προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την τελευταία στιγμή, προκειμένου να λήξει η ομηρία των επικουρικών γιατρών και του επικουρικού προσωπικού και να μπορέσουν να πληρωθούν.


Σε ειδική ρύθμιση σε συνεργασία με το Ελεγκτικό συνέδριο ώστε να μη διακοπούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού και να συνεχισθεί κανονικά η εργασία τους στο ΕΣΥ και να πληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Και αυτό διότι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχει δημιουργηθεί εμπλοκή με τις καταβολές μισθών τόσο στους επικουρικούς γιατρούς όσο και στο επικουρικό λοιπό προσωπικό. Διαβάστε ΕΔΩ πως οι εργαζόμενοι κατάλαβαν αρχικά το πρόβλημα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: «Ανησυχία στους επικουρικούς γιατρούς για πληρωμές και εφημερίες! Τι θα γίνει με τις παρατάσεις των συμβάσεων»

 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη μη θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής από ορισμένους Επιτρόπους του ελεγκτικού συνεδρίου οι οποίοι εκτιμούν ότι το επικουρικό προσωπικό η θητεία του οποίου έχει παραταθεί πάνω από 24 μήνες δε νομιμοποιείται να πληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία παράταση σε επικουρικό προσωπικό και γιατρούς δόθηκε με νόμο και λήγει στο τέλος του 2018. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Υπ. Υγείας: Με έκτακτη τροπολογία αναγκάζει τους γιατρούς να πληρώσουν χαράτσια και περικοπές από το 2012! Τι προβλέπει

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με έκτακτη τροπολογία, το υπ. Υγείας θα υποχρεώσει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να πληρώσουν τις υποχρεωτικές εισφορές από το 2012.


Στη Βουλή φέρνει το υπ. Υγείας την τροπολογία βάση της οποίας οι γιατροί θα κληθούν άρον άρον να συμφωνήσουν με τον συμψηφισμό που τους προτείνει ο ΕΟΠΥΥ για να επιστρέψουν στον Οργανισμό συνολικά 350.000.000 Ευρώ από το 2012 έως το 2015 ως clawback και rebate.

Διαβάστε ΕΔΩ τι ζητά ο ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς και πως απάντησε ο κλάδος: «Γιατροί προς ΕΟΠΥΥ: Πληρώστε πρώτα τα χρέη σας και μετά οι συμψηφισμοί! Τι ζητούν»

Μάλιστα όσοι γιατροί είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα πρέπει να κάνουν έως τις 5 Νοεμβρίου αρνητική δήλωση. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να πιεστούν οι γιατροί και άλλοι πάροχοι υγείας να μπούν στη διαδικασία αυτή.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα λογιστικό τρικ, ώστε να πειστεί η τρόικα ότι υπάρχει πλεόνασμα στον ΕΟΠΥΥ και έτσι να ανάψει το πράσινο φως για να δώσει η κυβέρνηση το κοινωνικό μέρισμα.

Να σημειωθεί εδώ, ότι πολλοί γιατροί καi άλλοι πάροχοι που φαίνεται να χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ είχαν αρνηθεί να μπούν στη διαδικασία του συμψηφισμού αφού δεν αποδέχονται τα ποσά.

Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη έγινε γνωστή απόφαση του ΣτΕ με την οποία, ακυρώθηκαν αποφάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που έγιναν το 2012 και με τις οποίες αποφασίσθηκε η μείωση τιμών ορισμένων εξετάσεων (μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, μικροβιολογικών, βιοχημικών, ορμονολογικών και ανοσολογικών) ως ανυπόστατες και ακυρωτέες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Καταγγελία Ανδρέα Ξανθού σε “Κομισιόν” και ΠΟΥ για την απόσυρση φαρμάκου από τη Roche

Καταγγελία Ανδρέα Ξανθού σε “Κομισιόν” και ΠΟΥ για την απόσυρση φαρμάκου από τη Roche

Η εταιρεία ζητεί να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, σημειώνει ο υπουργός Υγείας.
 

Καταγγελία Ανδρέα Ξανθού σε “Κομισιόν” και ΠΟΥ για την απόσυρση φαρμάκου από τη Roche
Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, απέστειλε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, καταγγέλλοντας την απόφαση της Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα ογκολογικό φάρμακο.
Ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει πως το ζήτημα διαφεύγει του στενού εθνικού ενδιαφέροντος και αφορά συνολικά τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους, όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της συνδιαμόρφωσης τεκμηριωμένων πολιτικών Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για “απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση” γνωστής ελβετικής πολυεθνικής φαρμάκου, που, ενώ βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή, ζήτησε να αποσυρθεί από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα ένα αντικαρκινικό φάρμακο για μια ειδική κατηγορία ασθενών με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα:
“Ο ισχυρισμός της εταιρείας είναι ότι η διάθεση του εν λόγω φαρμάκου στη χώρα μας, λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα on patend φάρμακα), δεν είναι πλέον συμφέρουσα για την εταιρεία.
Έχει ήδη αναλυθεί , με αφορμή τις συναντήσεις μας στα ευρωπαϊκά fora, και σας είναι γνωστή η προσπάθεια μας να σταθεροποιήσουμε, να ανασυγκροτήσουμε και να ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της καθολικής κάλυψης, της ισότητας και της ανθρωποκεντρικής φροντίδας".
Ασφυκτικό
Ο υπουργός Υγείας σημειώνει πως οι προσπάθειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, συχνά ασφυκτικό, τοπίο δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας, το οποίο μεταξύ άλλων επιτάσσει τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών για την Υγεία:
"Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία μεταξύ ενός δίκαιου και προσβάσιμου σε όλους συστήματος Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του, έχουν ληφθεί - πάντα σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας και σε εναρμόνιση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις - συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου της συνολικής δημόσιας δαπάνης Υγείας και ιδιαίτερα της φαρμακευτικής δαπάνης, που ως γνωστόν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από μηχανισμούς προκλητής και κατευθυνόμενης ζήτησης .
Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και αφορούν όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις παρενέργειες των μέτρων λιτότητας στη φαρμακευτική αγορά, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κανονικότητα και σταθερότητα στη ροή πληρωμών και στην τήρηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές μας.
Έχουμε ταυτόχρονα δρομολογήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές (ΗΤΑ, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα) που αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στην ορθολογικότερη αξιοποίηση της, όντως πολύ οριακής, δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης".
Κερδοφορία
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, αυτό που απαιτεί η εταιρεία είναι να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη:
"Το υπουργείο Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα, και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα.
Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, από το business plan της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας”.
Ο υπουργός Υγείας τονίζει πως η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα αποτρέπουν την εκδήλωση αθέμιτων εταιρικών πρακτικών, που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου:
Μονομερείς
“Θεωρώ πως αυτού του τύπου οι μονομερείς ενέργειες και οι καταφανώς εκβιαστικές συμπεριφορές, πλήττουν βαθύτατα την ιδέα της αξιόπιστης διαπραγμάτευσης (σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο) ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύουν τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Οφείλουμε διαρκώς και με όλους τους τρόπους να υπενθυμίζουμε πως η Υγεία και το Φάρμακο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως απλά εμπορικά προϊόντα και τομείς συνεχώς αυξανόμενων και εγγυημένων εταιρικών κερδών, αλλά ως καθολικά κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται με ισότιμο τρόπο στους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Η Ελλάδα δίνει εδώ και πάνω από επτά χρόνια μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία μάχη για να σταθεί όρθια, ισότιμη και αξιοπρεπής μέσα στην Ευρώπη.
Η προσπάθεια αυτή φαίνεται σιγά - σιγά να πιάνει τόπο και είναι ορατή η βιώσιμη έξοδος από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο χρειαζόμαστε την πολιτική αλληλεγγύη των φίλων και εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας”.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ηγεσία ΥΥΚΑ: Παραδέχεται ότι το νέο μισθολόγιο επέφερε μειώσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών

γιατροι-νοσοκομεια-666x399

Ενημέρωση από την συνάντηση εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, έκανε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή επισημαίνοντας ότι η ηγεσία παραδέχτηκε "επιτέλους" ότι το νέο μισθολόγιο επιφέρει μειώσεις! Και όχι μόνον αυτό, παραδέχτηκε επίσης ότι της έχουν αποσταλεί αιτήματα διοικητών να σταματήσουν προσωρινά τα χειρουργεία λόγω έλλειψης χρημάτων.


Στο πλαίσιο της χθεσινής 4ωρης απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών κυρίως αλλά όχι μόνο για το νέο τους μισθολόγιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον Γ.Γ. κ. Γιαννόπουλο. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη σε όλα τα σημαντικά θέματα! Και όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά από το Κίνημα, "απαιτείται άμεσα ανυποχώρητος, μαζικός, αποφασιστικός και δυναμικός αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των υγειονομικών".

Διαβάστε παρακάτω τα βασικά σημεία της ενημέρωσης:

1. Η πολιτική ηγεσία παραδέχεται (επιτέλους …) πως το νέο ιατρικό μισθολόγιο επιφέρει ΜΕΙΩΣΕΙΣ στις καθαρές τακτικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρώνοι οποίες οφείλονται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών κρατήσεων «στην πηγή», όπως δηλαδή ακριβώς λέμε από τον περασμένο Μάϊο και μέχρι τώρα η κυβέρνηση διέψευδε. Δεν ανακοινώνει όμως καμία επανορθωτική κίνηση. Λέει πως το «κύριο είναι η αύξηση του βασικού μισθού» και όχι οι νέες μειώσεις, ενώ ξέρει πως με την ασφαλιστική της πολιτική οι συντάξεις ολοένα και μειώνονται δραστικά παρά την όποια ονομαστική αύξηση του βασικού μισθού.

Όσον αφορά την απόφαση του ΣΤΕ που δικαιώνει την προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για τις προηγούμενες μνημονιακές μειώσεις (αυτές που είχαν θεσμοθετηθεί το 2012) ο υπουργός δηλώνει πως μόλις εκδοθεί το σώμα της απόφασης θα το μελετήσει, χωρίς να δεσμεύεται για το τι θα πράξει.

Χρόνος εργασίας

2. Η πολιτική ηγεσία ενημερώνει πως το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών θα προωθηθεί την επόμενη κιόλας εβδομάδα στην βουλή με την διαδικασία του επείγοντος. Παραμένουν αναλλοίωτες όλες οι διατάξεις του αρχικού προσχεδίου που είχαν προκαλέσει την καθολική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών (ατομικό opt out, η εφημερία ετοιμότητας δεν λογίζεται ως χρόνος εργασίας, 5ωρες και 12ωρες εφημερίες κλπ).

Ομολογείται πως η νομοθέτηση αυτή γίνεται κατόπιν απαίτησης των οργάνων της ΕΕ και λόγω σχετικής μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης και όχι τόσο με την δικαιολογία προστίμων από ευρωδικαστήριο κλπ. Επίσης ομολογείται πως η προηγούμενη (και μοναδική) κλαδική συμφωνία ΟΕΝΓΕ – πολιτείας (12/2008) αποτελούσε αναστολή εφαρμογής των αντιδραστικών οδηγιών της ΕΕ περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ακριβώς γι αυτό η κυβέρνηση προχωρά τώρα μονομερώς στην προώθηση του αντιδραστικού νόμου χωρίς να δέχεται διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ για νέα κλαδική συμφωνία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ως 2ο μέρος του και οι διατάξεις για την αλλαγή του τρόπου κρίσης για πρόσληψη επιμελητών στο ΕΣΥ, επίσης αναλλοίωτες στην ουσία τους με αυτές που είχαν ανακοινωθεί πριν το καλοκαίρι στο σχετικό προσχέδιο.

Αναστολή προσλήψεων

3. Η κυβέρνηση επιμένει στην αναστολή των διαδικασιών πρόσληψης επιμελητών για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν την 1/1/2014, όπως πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε. Ισχυρίζεται πως από τις περίπου 900 αυτές προκηρύξεις έχουν γίνει ήδη 300 διορισμοί, πως έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις στα ΣΚΕΥΟΠΝΙ για άλλες 360 θέσεις που πρόκειται να διοριστούν (σύνολο 660) ενώ για τις λοιπές 240 δεν υπάρχουν πιστώσεις. Για τις θέσεις που προκηρύχτηκαν από το 2014 και μετά ισχυρίζεται πως οι διαδικασίες προχωρούν.

Μέχρι και το 2018 λέει πως θα προκηρυχθούν επιπρόσθετα 500 θέσεις για τα ΤΕΠ καθώς και άλλες θέσεις για τις ΜΕΘ ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στις ΜΕΘ. Επίσης άλλες 400 – 450 θέσεις για τα ΚΥ και 50 για την ψυχική υγεία. Στο ερώτημα τι θα γίνει με τις ανάγκες για νέες κλίνες ΜΕΘ που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες οργανικές θέσεις δεν δίνεται σαφής απάντηση. Επίσης καμία σαφής απάντηση δεν δίνεται στο ερώτημα τι θα γίνει με τις λοιπές οξυμμένες ανάγκες μόνιμων γιατρών ΕΣΥ στα νοσοκομεία.

4. Δεν δίνεται σαφής απάντηση επίσης στο τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τα τεράστια αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική της έχει δημιουργήσει σχετικά με τους 2100 συνολικά επικουρικούς γιατρούς. Μάλιστα, για άλλη μια φορά εμμέσως πλην σαφώς «πετιέται το μπαλάκι» στους ίδιους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν δικαστικά την μονιμοποίησή τους.

Δεν ξεκαθαρίζεται σαφώς ούτε καν αν υπάρχει εξασφαλισμένη μισθοδοσία από 1/1/2018 και μετά για τους περίπου 700 επικουρικούς που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Λέχθηκε πως γίνονται διαβουλεύσεις με την πρόεδρο του ΕΣ για να λυθεί το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με την απόφαση του Ι’ τμήματος του ΕΣ που έκρινε μη σύννομη την απασχόληση επικουρικών γιατρών για πάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση.

Οι διοικητές ζητούν αναβολή χειρουργείων λόγω έλλειψης χρημάτων

5. Ο υπουργός δεν διέψευσε το γεγονός πως υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες έγγραφες και προφορικές πιέσεις από διοικητές νοσοκομείων για αναβολή επεμβάσεων και γενικά ιατρικών πράξεων ως τον 1/2018 λόγω οικονομικής στενότητας στις λειτουργικές δαπάνες. Επίσης δεν διέψευσε πως στον νέο προϋπολογισμό του 2018 πιθανότατα η χρηματοδότηση θα είναι περαιτέρω μειωμένη κατά 250 – 300 εκ.

Επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως:

1. Αυτό που έχει σημασία είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο αγορών από κάθε νοσοκομείο, το οποίο και το 2018 θα είναι συνολικά το ίδιο με το 2017 και

2. Δόθηκαν συμπληρωματικές αυξήσεις για τα αντίστοιχα όρια αγορών του 2017 πριν λίγες μέρες (συνολικά 118 εκ ευρώ), και πως θα ξαναδοθούν και άλλα ως 31/12 αν χρειαστεί. Στην επισήμανση πως ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση τα παραπάνω αφορούν μόνο φάρμακα και τελείως απαραίτητα αναλώσιμα, και φυσικά όχι αναγκαία ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού - κτιριακές συντηρήσεις κλπ, δεν δόθηκε απάντηση.

6. Η πολιτική ηγεσία μεταθέτει μακρύτερα χρονικά τα λοιπά νομοθετήματα (ιατρική εκπαίδευση, οργανισμοί κλπ). Μάλιστα προβλέπει πως δεν θα υπάρξει σχετική νομοθέτηση μέσα στο 2017. Επαναλαμβάνει πως οι όποιες δραστηριότητες και γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, παρά το ότι για μια ακόμα φορά του επισημάνθηκε πως είναι σε εξέλιξη κανονικότατη αξιολόγηση όλων των τμημάτων «ως εκπαιδευτικά κέντρα» από την ηγεσία του ΚΕΣΥ μέσω υπηρεσιών του ίδιου του υπουργείου.

7. Ο υπουργός για άλλη μια φορά αρνήθηκε να πάρει συγκεκριμένη θέση για σοβαρότατες καταγγελίες από Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με αυταρχικές συμπεριφορές διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ. Μάλιστα, έδωσε ανοικτή και πλήρη κάλυψη στις συμπεριφορές αυτές σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις (Χανιά και Ζάκυνθος).

8. Τέθηκαν και διάφορα επιμέρους θέματα για τα οποία αναμένονται απαντήσεις και ενέργειες.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr

Τι απαντά ο υπ.Υγείας για την απόσυρση γνωστού ογκολογικού φαρμάκου από τη λίστα με τα αποζημιούμενα!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σκληρές αιχμές από τον υπουργό Υγείας κατά της φαρμακευτικής Roche για απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου


Για εκβιαστική κίνηση κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην απόφαση της φαρμακευτικής εταιρείας ROCHE να αποσύρει φάρμακο για το μελάνωμα λόγω μεγάλων υποχρεωτικών εκπτώσεων. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το φάρμακο: «Αποσύρεται γνωστό ογκολογικό φάρμακο από την Ελλάδα! Όλες οι λεπτομέρειες»

Στην αντεπίθεση περνά λοιπόν ο υπουργός Υγείας μετά την απόφαση της εταιρείας ROCHE να αποσύρει το φάρμακο COTELLIC από τη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ, επειδή εκτός των άλλων επιβάλλεται αναδρομικό χαράτσι στη τιμή του 25%.

 

Ο Ανδρέας Ξανθός κάνει λόγω για εκβιαστική κίνηση από την πλευρά της εταιρείας ενώ προαναγγέλλει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη στερηθούν οι ασθενείς το φάρμακό τους.


Μάλιστα ο υπουργός Υγείας αφήνει αιχμές και για τα κέρδη της εταιρείας στη χώρα μας, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άμεσα και θεσμικές και νομικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Βέβαια ο κίνδυνος που φαίνεται να προκύπτει από την υποχρεωτική επιβολή του 25% στα νέα φάρμακα είναι πως κι άλλες εταιρείες είναι πιθανό να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Κάτι που άλλωστε έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό και μέσω του επίσημου φορέα τους τον ΣΦΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως παρότι ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι όσα φάρμακα μπαίνουν στη διαπραγμάτευση για τη μείωση της τιμής τους, θα ήταν απαλλαγμένα από το χαράτσι του 25%. Κάτι που όμως στην πράξη δεν μπορεί να τηρηθεί.

Οι επιπτώσεις πάντως από το νέο νόμο που επιβάλλει το επιπλέον χαράτσι στα φάρμακα είχαν διαφανεί από νωρίς. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε συμβεί αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου: “Τέλος στα φάρμακα νέας γενιάς για καρκινοπαθείς! Οι πρώτες επιπτώσεις του μνημονίου”

Ακολουθεί όλη η δήλωση του υπουργού Υγείας:

«H ROCHE , μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC ,ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα) που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης .

 

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός . Διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη».


 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ανδρέας Ξανθός: Τρεις αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ

Ανδρέας Ξανθός: Τρεις αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτοτελής, αλλά εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ο υπουργός.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Ανδρέας Ξανθός: Τρεις αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ
Τις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μέσω του νέου οργανισμού του υπουργείου Υγείας, περιέγραψε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός.
Απαντώντας τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα, ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως οι αιτιάσεις περί κατάργησης της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ είναι πολύς λόγος για το τίποτε:
“Η συγκρότηση και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι αρμοδιότητές του έχουν καθοριστεί με τον νόμο 3918/11. Αυτός δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα κόμμα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.
Ανέφερε πως και οι τρεις κρίσιμες και βασικές αρμοδιότητες του υπουργείου σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ υπήρχαν και στο προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για την έγκριση του προϋπολογισμού, του ενιαίου κανονισμού παροχών Υγείας και του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού, οι οποίες αφορούν τα εξής:
Τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.
Τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.
Οι κατηγορίες των παροχών που πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως τα παραπάνω αφορούν στοιχείο της συνολικής πολιτικής Υγείας, την οποία δεν μπορεί να ασκεί αυτόνομα ο ΕΟΠΥΥ:
“Αυτό το οποίο κάναμε με το Προεδρικό Διάταγμα 121 είναι να φτιάξουμε τον Οργανισμό του υπουργείου Υγείας, που προφανώς ρυθμίζει και τις σχέσεις του με τους εποπτευόμενους φορείς. Και ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτοτελής, αλλά εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υγείας”.
Νοσοκομειακή
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, την εποπτεία της νοσοκομειακής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ ασκούσε μέχρι τώρα μία Διεύθυνση του υπουργείου, ενώ τώρα ασκείται από ένα αυτοτελές τμήμα υπό την εποπτεία του υπουργού.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η εποπτεία του ΕΟΠΥΥ ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας:
“Το είπαμε και το δηλώσαμε από την αρχή. Ούτε παραπολιτικό, ούτε πολιτικό θέμα υπάρχει”.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του κ. Μπαργιώτα περί απώλειας της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός σχολίασε πως προσεγγίζει το θέμα με μία “ασφαλιστοκεντρική” λογική, η οποία είναι τελείως αναντίστοιχη με τις ανάγκες μιας χώρας που έχει 21% έως 22% ανεργία και τεράστιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα.

Αυτόνομος
Ο κ. Μπαργιώτας ανέφερε πως ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτόνομος Οργανισμός:
“Η σύλληψή του, ο σχεδιασμός του και η δημιουργία του ήταν η δημιουργία ενός αυτόνομου οργανισμού, ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες, διαχειρίζεται τα χρήματα των ταμείων αυτόνομα.
Μακριά από την πολιτική εξουσία, υπό την επίβλεψη της πολιτικής εξουσίας, αλλά όχι από την ίδια, ακριβώς για να σπάσει ο κύκλος της πελατειακής διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων και ενός απαράδεκτου καθεστώτος που το ξέρουμε όλοι στο ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία, που περιγραφόταν λίγο πολύ με τη γνωστή έκφραση, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Διευκρινίσεις Ξανθού για τις ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Διευκρινιστική εγκύκλιο για την αδειοδότηση των αυτοτελών ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) , εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Η εγκύκλιος αφορά την αδειοδότηση των αυτοτελών ιδιωτικών Μ.Η.Ν. και θέματα για την ομοιόμορφη και ισότιμη αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του νέου νόμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο νόμος προβλέπει μεταβατική διάταξη, η οποία αφορά αποκλειστικά στις ήδη λειτουργούσες αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν., οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί με τη διαδικασία και το νομικό πλαίσιο που ίσχυε πριν τη δημοσίευση του νέου νόμου. Παρέχεται δε η δυνατότητα προσαρμογής αυτών στις διατάξεις του νέου νόμου εντός προθεσμίας δύο ετών από τη δημοσίευση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες καθορίζονται οι ιατρικές πράξεις που δύνανται να διενεργούνται στις Μ.Η.Ν. καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές λειτουργίας αυτών.

Αναφορικά με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους, πριν και μετά τη δημοσίευση του νόμου για τη χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας Μ.Η.Ν. και εκκρεμούν στις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, κατά γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, η νομιμότητα των ατομικών διοικητικών πράξεων κρίνεται, όταν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, σύμφωνα με το νομοθετικό καθεστώς του χρόνου εκδόσεώς τους, ή σε περίπτωση απορρίψεως αιτήσεως, με το ισχύον κατά το χρόνο εκδόσεως της σχετικής απορριπτικής πράξεως, και όχι σύμφωνα με το νομοθετικό καθεστώς του χρόνου υποβολής της σχετικής αιτήσεως από τον διοικούμενο.

Για να είναι έγκυρη μία ατομική διοικητική πράξη, που δεν είχε συντελεσθεί υπό την ισχύ του προηγούμενου νομικού καθεστώτος, πρέπει εφόσον το καθεστώς αυτό άλλαξε στο μεταξύ διάστημα, να συντρέχουν οι προϋποθέσεις και να τηρηθούν οι διατυπώσεις που προβλέπονται από το νέο νομικό καθεστώς που ισχύει κατά την έκδοσή της ακόμη και να επαναληφθούν εκείνες οι διατυπώσεις που είχαν γίνει με το παλιό καθεστώς κατά τρόπο διάφορο από εκείνο που προβλέπει το νέο νομικό καθεστώς.

Κατά συνέπεια, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πριν την 07.08.2017 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4486/2017) και για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί ατομικές διοικητικές πράξεις περί χορήγησης ή μη χορήγησης βεβαίωσης λειτουργίας μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία, εξετάζονται υπό τις προϋποθέσεις του νέου νόμου. Ομοίως, ισχύουν και για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των οικείων Περιφερειών, μετά τη δημοσίευση του ν. 4486/2017.

Η εξέταση των σχετικών αιτημάτων και η εν συνεχεία χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας Μ.Η.Ν. προϋποθέτει την έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Υπ.Υγείας: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες μετά τα μνημόνια! Τι είπε για φορολογία και Υγεία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες απαιτείται μετά τα μνημόνια κατά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.


Το «κοινωνικό συμβόλαιο» του Ελβετού φιλοσόφου Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, που χρησιμοποίησε βέβαια για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πολιτική του ομιλία ο Ανδρέας Παπανδρέου, φαίνεται ότι «ζήλεψε» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ.Ξανθός μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου, μίλησε εκτενώς για τις υπηρεσίες υγείας που θα παρέχονται και μετά τα μνημόνια, υποστηρίζοντας ότι πλέον οι παροχές αλλά και εισφορές θα πρέπει να τεθούν σε νέες βάσεις.

 

«Αυτό που χρειαζόμαστε στη μετά το μνημόνιο περίοδο είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βάση το οποίο οι πολίτες θα συμβάλλουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους στην επάρκεια των φορολογικών εσόδων με αντάλλαγμα υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας» τόνισε.

Κατά τον υπουργό Υγείας πάντως ο τομέας της Υγείας ανταποδίδει σήμερα στους πολίτες τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που πληρώνουν καθώς όπως σημείωσε: «Η Υγεία είναι ένας χώρος που υλοποιούνται με συνέπεια οι βασικές πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ( καθολική κάλυψη, προτεραιότητα στο ΕΣΥ, στροφή στην ΠΦΥ, «ηθικοποίηση») και εξασφαλίζεται η κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών».

Κατά τα άλλα αξιοσημείωτο είναι πως κατά την ανάλυση των σχεδίων της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε για άλλη μία φορά πως μέσα στους στόχους είναι η διεύρυνση του Δημόσιου χώρου και η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, γυρίζοντας βέβαια την πλάτη στους χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Α. Ξανθός : Όλα όσα σχεδιάζει το ΥΥΚΑ για την αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων & νοσημάτων «φθοράς»

Η μεγάλη πρόκληση των επομένων δεκαετιών για τα Συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας θα είναι η αντιμετώπιση των νέων αναγκών που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού , ο επιπολασμός των χρονίων παθήσεων και των νοσημάτων «φθοράς» , η πολυνοσηρότητα που πλήττει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους ‘’ είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου. Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του επιπολάσμου χρονίων παθήσεων & νοσημάτων «φθοράς»;

‘’Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για την πρόληψη των ανισοτήτων λόγω γηρατειών ( Preventing Ageing Unequally) , οι άνθρωποι στα επόμενα χρόνια θα ζουν περισσότερο αλλά με μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας , κακής υγείας και κοινωνικής ανισότητας ‘’ τόνισε .

Πως θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας τον επιπολασμό των χρονίων παθήσεων & νοσημάτων «φθοράς»;

Η απάντηση από τη σκοπιά της πολιτικής υγείας είπε ο κ. Ξανθός είναι ένα αναβαθμισμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών αποθεραπείας-αποκατάστασης , ψυχοκοινωνικής φροντίδας, γηριατρικής φροντίδας , κέντρων ημέρας για ν. Altzheimer , κατ’ οίκον φροντίδας , παρηγορητικής φροντίδας και φροντίδας τελικού σταδίου . Αυτό είναι το μεγάλο έλλειμμα στο Κοινωνικό Κράτος της χώρας μας , εδώ εντοπίζεται η απόκλιση από τα οργανωμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αυτός πρέπει να είναι ο προνομιακός χώρος για ανάπτυξη σύγχρονων κοινωνικών πολιτικών μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος και της δημοσιονομικής επιτροπείας.

• Η αναδιοργάνωση της κοινωνικής φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας

1. Η ΠΦΥ ως «πύλη εισόδου» ανθρωποκεντρικής φροντίδας – αλλαγή υποδείγματος στο ιατροκεντρικό-νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο- τροποποίηση της εδραιωμένης αντίληψης ότι υψηλής ποιότητας υγειονομική φροντίδα παρέχεται μόνο στο νοσοκομείο και μόνο από πολύ εξειδικευμένους γιατρούς . ΗΠΦΥ λόγω του «οριζόντιου» χαρακτήρα της εστιάζει τις δραστηριότητες της όχι μόνο στο άτομο και στη νόσο αλλά ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην κοινότητα , συμβάλλοντας πολύ πιο αποτελεσματικά στις πολιτικές πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Συνεισφέρει στην διασύνδεση του Συστήματος Υγείας με τις τοπικές κοινωνίες , ταυτοποιεί τις ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού και «ανιχνεύει» ακάλυπτες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

2. Η δικτύωση των υπηρεσιών ΠΦΥ- Ψυχικής Υγείας- Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων- Κοινωνικής Προστασίας ( Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι ) με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας σε όλη την «αλυσίδα φροντίδας» και τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, προαγωγής της υγείας , ολιστικής και συνεχούς υγειονομικής φροντίδας , ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης .

• Η αναπτυξιακή διάσταση της Υγείας και της άρσης των υγειονομικών ανισοτήτων
Σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ μια μείωση 1% της ανισότητας στην Υγεία συμβάλλει κατά 0,15% στην αύξηση του ΑΕΠ . Η πολιτική λοιπόν της καθολικότητας και της ισότητας στην πρόσβαση στο Σύστημα Υγεία που ακολουθεί η κυβέρνηση , πέρα από την προφανή θετική συνεισφορά της στα υγειονομικά standards της χώρας και στην κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια , έχει και αναπτυξιακή διάσταση .

• Η Υγεία ως πρόταγμα Ισότητας και Δημοκρατίας
Η Υγεία επηρεάζεται από τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες , το επίπεδο εκπαίδευσης και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων . Το προσδόκιμο ζωής διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το εισοδηματικό status ενώ η εμφάνιση σοβαρής ασθένειας οδηγεί σε πολύ μεγάλη μείωση εισοδημάτων τους ανειδίκευτους εργαζόμενους και όσους έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Άρα ο στόχος «Υγεία για όλους» του ΠΟΥ και της Διακήρυξης της Άλμα-Άτα ( 1978) είναι πάνω απ’ όλα ένα πρόταγμα Ισότητας και μια βαθιά πολιτική επιλογή.

Το ζήτημα της Δημοκρατίας στην Υγεία εντοπίζεται στα προβλήματα της καθολικής κάλυψης , των ισότιμων ευκαιριών πρόσβασης για ίση ανάγκη , της ισότητας στο αποτέλεσμα των θεραπευτικών παρεμβάσεων , της δίκαιης κατανομής των χρηματοδοτικών βαρών και της διαφάνειας των συναλλαγών των πολιτών με τους παρόχους υγείας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

Ετοιμάζεται ειδικότητα επείγουσας ιατρικής! Τι οργανώνει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέους γιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική επιχειρεί να εκπαιδεύσει το υπουργείο Υγείας.


Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προωθείται η «3ετης εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική», καθώς ήδη το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ετοιμάζει τις αλλαγές στις ειδικότητες των νέων γιατρών.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στις ειδικότητες θα οργανωθεί μία ενιαία εκπαίδευση για όλους τους ειδικευόμενους γιατρούς, αφού σήμερα κάθε κλινική που δίνει ειδικότητα ακολουθεί ουσιαστικά το δικό της πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει κοινή «γραμμή» στην εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Αποτέλεσμα είναι κάποιοι ειδικευόμενοι να ευνοούνται και κάποιοι όχι. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές που προωθούνται: «Με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες».

 

Οι νέοι γιατροί που θα εκπαιδευτούν στη επείγουσα ιατρική αναμένεται να στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ η εκπαίδευσή τους θα είναι συνεχείς αφού αναμένεται να προσδιοριστούν ειδικά προγράμματα για όλο τον εργασιακό τους βίο ώστε να είναι ενημερωμένοι για όλες τις νεότερές εξελίξεις.

Το νομοσχέδιο πάντως για τις αλλαγές στις ειδικότητες πρόκειται να προωθηθεί στη βουλή το αργότερο έως το τέλος του χρόνου καθώς αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Φρένο στη βιομηχανία των μηνύσεων με προδικαστικό έλεγχο των ιατρικών λαθών επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας

Την ανάγκη να δημιουργηθεί εντός του ΕΣΥ ένα σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ημερίδα με θέμα « Ιατρική πράξη και ιατρική ευθύνη» που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Ένωση γιατρών ΕΣΥ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, όχι όπως διευκρίνισε για να αναζητηθούν ευθύνες αλλά για να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί αποτροπής του,

Η πλειονότητα των ιατρικών λαθών συμβαίνει στο χώρο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου περιστατικών, της εργασιακή πίεσης και των οριακών αντοχών του προσωπικού, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για mall practice, που συνήθως δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια των ανθρώπων αλλά σε διαχρονικές ανεπάρκειες και ελλείμματα του Συστήματος.

Με στόχο την αυτόνομη συγκρότηση των ΤΕΠ, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην προκήρυξη 465 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, με προώθηση της 3ετους εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, με οργάνωση συστήματος διαλογής(triage) στα ΤΕΠ για την προτεραιοποίηση και καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

Κρίσιμο ρόλο στην αποσυμφόρηση των ΤΕΠ θα έχει η οργάνωση του νέου μοντέλου υπηρεσιών ΠΦΥ και το «φίλτρο» στη συρροή περιστατικών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα μέσω της ενίσχυσης των σημερινών δομών ΠΦΥ και της 24ωρης λειτουργία περισσότερων Κέντρων Υγείας στα αστικά κέντρα.

Επίσης το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την πρόταση θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος από ένα ειδικό σώμα εμπειρογνωμόνων, περιορίζοντας έτσι τη «βιομηχανία» μηνύσεων και διεκδίκησης αποζημιώσεων από γιατρούς ή από το Σύστημα Υγείας, που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Διευκρινίσεις από τον Ανδρέα Ξανθό σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Διευκρινίσεις από τον Ανδρέα Ξανθό σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία για την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης προέβη την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".
Συγκεκριμένα, η συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού έχει ως εξής:
"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, κύριε Ξανθέ, στα δύο λεπτά που μας απομένουν για να πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα, θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτό που είδαμε χθες σε ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης, κυρίως της αντιπολίτευσης να το πω έτσι, πρόσκεινται προς τα εκεί, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία αίσθηση νέας αναταραχής, διαβάζω χαρακτηριστικά «Έρχεται στη Βουλή νόμος για ελεύθερη κάνναβη. Αλαλούμ με τις δηλώσεις Βουλευτή των ΑΝΕΛ.» Και από κάτω έχει ρεπορτάζ που αναφέρει για τη νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και λίγο θολά το πράγμα.
Δεν είναι μία καινούρια ιστορία αυτή, έτσι δεν είναι;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι καθόλου δεν είναι καινούρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γιατί χθες αυτή η αίσθηση δόθηκε στον κόσμο έξω.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Να σας πω, φαντάζομαι ότι η αφορμή για αυτή την φιλολογία είναι ότι υπήρξε μία απάντηση από την πλευρά μας, δηλαδή από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, σε μία ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς προχωράει η διαδικασία, ας πούμε, της νομοθέτησης και της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Αυτή ήταν η ερώτηση.
Απαντήσαμε προχθές και εξηγήσαμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει, δηλαδή σήμερα η πρόσβαση ενός ασθενή που χρειάζεται, που υπάρχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι εξασφαλισμένη, είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας.
Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών να φέρουν να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ να πάρουν αδειοδοτηση και στη συνέχει να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει και για τα υπόλοιπα φάρμακα.
Όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ, που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να γίνει εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες και να γίνει νόμιμα και να υπάρχει πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου και να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Άρα δημιουργία εντυπώσεων ήταν αυτό που είδαμε χθες ουσιαστικά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προσέξτε, αυτό το οποίο εκκρεμεί, προσέξτε το, αυτό το οποίο εκκρεμεί και αυτό το οποίο αναφέρεται στην απάντηση είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στο νόμο 4139/13, που να δίνει την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και για τους πίνακες κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών και λοιπά, κατ’ εξαίρεση να δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Φυτών κάνναβης με στόχο της φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Αυτό εκκρεμεί.
Αυτό όμως είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, συμμετέχουν τέσσερα Υπουργεία, το Υγείας με το δικό του το ρόλο και την ευθύνη, το Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Οικονομίας και Ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Άρα, πρέπει να γίνει μία διαβούλευση πάνω σε αυτό για το επόμενο διάστημα.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Έχει γίνει, έχει προχωρήσει η επεξεργασία. Προφανώς κάποια στιγμή θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό κατά κάποιο τρόπο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη, ας πούμε, μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Αυτό είναι σε συζήτηση, δεν είναι κάτι καινούριο προφανώς. Και νομίζω ότι γίνεται καθαρά για λόγους προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας κυρίως εστιών διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους, σε κάποια επιμέρους θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μάλιστα. Κύριε Ξανθέ, να σας ευχαριστήσω".

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr

 

Ξανθός: Άρση της λιτότητας, μεταρρυθμίσεις, αύξηση του ΕΣΥ & συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Ξανθός: Άρση της λιτότητας, μεταρρυθμίσεις, αύξηση του ΕΣΥ & συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Η ανάγκη να αυξηθεί η «χωρητικότητα» (capacity) του ΕΣΥ το οποίο θα συμπληρώνεται από έναν ιδιωτικό τομέα με κανόνες και έλεγχο και το οποίο θα στηρίζει τη βιωσιμότητά του στη συνέργεια των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού και της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ), αποτελεί βασικό πολιτικό στόχο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σήμερα Τετάρτη, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στο Κράτος, τους επαγγελματίες υγείας, τους ιδιώτες παρόχους και την κοινωνία, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, ότι «είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά πανω απ’ όλα είναι αναγκαία η υπέρβαση της λιτότητας και των οικονομικών εμποδίων στην καθολική κάλυψη, στην ΠΦΥ και στη Δημόσια Υγεία».
Οι 5 άξονες πάνω στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προοπτικές για την Υγεία είναι, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό:
- Στήριξη της απασχόλησης και αντιστροφή του brain drain
- Προώθηση της έρευνας – καινοτομίας και των κλινικών μελετών, μέσω συνεργειών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο, στα Ερευνητικά Ιδρύματα και στο ΕΣΥ.
- Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα πρόληψης και Δημόσιας Υγείας που συμβάλλουν στην «υγειονομική ασφάλεια» της κοινωνίας και αναβαθμίζουν το τουριστικό μας «προϊόν» .
- Συμβολή του φαρμάκου (παραγωγή γενοσήμων, επεξεργασία φαρμακευτικών φυτών και ιατρικής κάνναβης) στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
- Ιατρικός τουρισμός
Άλλα σημεία από την τοποθέτησή του στο Συνέδριο, συνοψίζονται παρακάτω:
- Η επένδυση στην Υγεία είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική ασφάλεια και συνοχή, στον περιορισμό της φτώχειας και των ανισοτήτων, στην ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους και της Δημοκρατίας. Με την έννοια αυτή έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η ενσωμάτωση της θεματικής για την Υγεία στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια και η ενδυνάμωση της οπτικής ότι η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την «υγεία» των κοινωνιών και ότι η συζήτηση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη οφείλει να συμπεριλαμβάνει με ολιστικό τρόπο την κοινωνική και ανθρώπινη ευημερία.
- Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η συσχέτιση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στην ευαλωτότητα και ψυχοσωματική νοσηρότητα των ανθρώπων, ειδικά των πιο οικονομικά αδύναμων και περιθωριοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας. Ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται μια πολιτική υγείας με προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων και ευπαθών ομάδων και με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, που ειδικά στον τομέα της Υγείας είναι ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτες και αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διακήρυξης «Υγεία για όλους» της Αλμα-Άτα . Αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική της καθολικής κάλυψης που υλοποιείται εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο μετά το ν.4368/2016 για τους ανασφάλιστους, που ήταν η πιο σημαντική παρέμβαση αντιμετώπισης της «υγειονομικής φτώχειας» και η πιο σημαντική επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στη Δημόσια Υγεία.
- Είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο η σταδιακή υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εμείς θεωρούμε ότι η Πολιτεία έχει το δικαίωμα και τη υποχρέωση να ανασυγκροτήσει την ΠΦΥ με όρους Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Θεωρούμε ότι το Κράτος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διευρύνει το ρόλο και την επιρροή του ΕΣΥ σ’ ένα πεδίο που είχε εκχωρηθεί επί δεκαετίες προνομιακά στον ιδιωτικό και κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα υγείας. Είμαστε προσηλωμένοι σε ένα πολιτικό σχέδιο που φιλοδοξεί να αυξήσει τη «χωρητικότητα» (capacity) του ΕΣΥ το οποίο θα συμπληρώνεται όπου χρειάζεται από ένα ιδιωτικό τομέα με κανόνες και έλεγχο και το οποίο θα στηρίζει την οικονομική του βιωσιμότητα στη στη συνέργεια των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού και της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ).
- Το σύστημα υγείας είναι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό νοσοκομειοκεντρικό, ιατροκεντρικό και επικεντρωμένο στη θεραπεία. Η πρωτοβάθμια φροντίδα επιτρέπει να αρθούν αυτές οι δομικές στρεβλώσεις του συστήματος, να πάμε σε μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην τροποποίηση των «ανθυγιεινών» συμπεριφορών, στην αποτροπή των μειζόνων παραγόντων κινδύνου.
- Το ζητούμενο πλέον είναι μέσα από ένα πλέγμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, στην οργάνωση των νοσοκομείων, στην ηλεκτρονική διακυβέρνησή τους, στη φαρμακευτική πολιτική, στην ιατρική εκπαίδευση – μετακπαίδευση, στη βιώσιμη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, να διασφαλιστεί ότι η Υγεία θα είναι προνομιακός χώρος κάλυψης περισσότερων κοινωνικών αναγκών, κατοχύρωσης και διεύρυνσης ζωτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ποιoτικής και ανθρωποκεντρικής φροντίδας, εδραίωσης κλίματος ασφάλειας στους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr 

 

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικά οι διατροφικές οδηγίες που υιοθετεί για κάθε ηλικιακή ομάδα

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικά οι διατροφικές οδηγίες που υιοθετεί για κάθε ηλικιακή ομάδα

Οι διατροφικές συστάσεις αφορούν ενήλικες, βρέφη, παιδιά και εφήβους, γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικά οι διατροφικές οδηγίες που υιοθετεί για κάθε ηλικιακή ομάδα

Μέτρα για την τήρηση των διατροφικών οδηγιών που έχουν εκδοθεί πρόσφατα, ζητεί από τα νοσοκομεία και τους Ιατρικούς Συλλόγους ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
Με εγκύκλιο που έστειλε την Τετάρτη, ο Γιάννης Μπασκόζος (φωτό) συνδέει την αλλαγή του διατροφικού μοντέλου με τη μείωση των θανάτων από χρόνια, μη μεταδιδόμενα νοσήματα.
Καρδιαγγειακές ασθένειες, καρκίνοι, χρόνιες πνευμονοπάθειες και σακχαρώδης διαβήτης 2 – σημειώνει – «ευθύνονται» για το 63% των θανάτων παγκοσμίως.
Οι κυριότεροι παράγοντες για την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τα εν λόγω νοσήματα είναι το κάπνισμα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και η κατάχρηση αλκοόλ.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το αυξημένο σωματικό βάρος, η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, κορεσμένων και trans λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, καθώς και η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου και πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα προτεραιότητας.
Επιπλέον, τα ποσοστά υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους είναι πολύ υψηλά ιδιαίτερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Κρίση
Έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μεταξύ άλλων επίπτωση στη διατροφή ιδιαίτερα των κοινωνικο - οικονομικά αδύναμων οικογενειών και των παιδιών τους και ότι, στις περιόδους αυτές οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και περιλαμβάνουν:
Αυξημένη κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού.
Αυξημένη κατανάλωση γρήγορου ή έτοιμου φαγητού.
Μείωση της κατανάλωσης φρούτων, φρέσκων λαχανικών, ψαριών και κρέατος.
Μία από τις κυριότερες αιτίες των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή, είναι η απομάκρυνση από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και η κατανάλωση έτοιμου φαγητού.
Υγεία
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
Από τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τον περιορισμό της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας, τα κράτη - μέλη καλούνται να αναπτύξουν διατροφικές συστάσεις για παιδιά και εφήβους, που να αφορούν τόσο τα υγιή άτομα όσο και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς και να αναπτύξουν συστάσεις που να προωθούν την καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας υιοθετεί τις διατροφικές συστάσεις για γενικό πληθυσμό και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Δημιουργία και Ευρεία Διάχυση Γενικού και Ειδικών Εθνικών Διατροφικών Οδηγιών – Ευ Δια…Τροφήν».
Οι διατροφικές συστάσεις αφορούν ενήλικες, βρέφη, παιδιά και εφήβους, γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Δημ.Κ. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ