ΥΠ.ΥΓ

Ετοιμάζεται η νέα Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ! Πως θα λειτουργεί

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ένας νέος φορέας, η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας, αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει στο ΕΣΥ.

Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο νέος φορέας θα αξιολογεί όλους τους φορείς της υγείας και του ΕΣΥ και πρωτίστως τα νοσοκομεία, θα δημοσιεύει αποτελέσματα, θα ελέγχει κατά πόσο οι πάροχοι υγείας εφαρμόζουν τα μέτρα για την επίτευξη των εθνικών στόχων ποιότητας και θα παρέχει κατευθύνσεις για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας.

 

Πάνω από όλα όμως ο νέος φορέας θα ελέγχει την αποδοτικότητα των νοσοκομείων και την εξυπηρέτηση των ασθενών ώστε να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες ικανοποίησης.

Η νέα Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας η οποία με βάση τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Υγείας στη Βουλή Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα λειτουργήσει εντός των επόμενων μηνών, θα διατηρεί πλήρες αρχείο με στατιστικά και δεδομένα των νοσοκομείων.

 

Ήδη πάντως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει ζητήσει από τους Διοικητές των Νοσοκομείων να καταγράψουν όλα τα δεδομένα των Μονάδων που διοικούν. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Τι ζήτησε ο νέος υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας από Διοικητές Νοσοκομείων, Περιφερειάρχες και Τμηματάρχες!»

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δεδομένα αυτά θα είναι ανοικτά προς τους πολίτες, οι οποίοι και θα εκφέρουν άποψη για την ικανοποίηση τους από το σύστημα υγείας, ώστε να μπορούν και να επιλέγουν από ποιο νοσοκομείο θα εξυπηρετηθούν.
Σύμφωνα με τον κ.Κοντοζαμάνη, η δημοσιοποίηση των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων των φορέων υγείας σε τακτική βάση θα είναι υποχρεωτική.

 

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν λειτουργούσε στο δημόσιο σύστημα υγείας το περιβόητο ESY-NET το οποίο είχε ενσωματώσει όλα τα δεδομένα αποδοτικότητας και τα στατιστικά των νοσοκομείων. Στην πορεία ωστόσο ατόνησε με την αλλαγή των κυβερνήσεων και τη μη καταχώρηση των στοιχείων από τους Διοικητές των Νοσοκομείων.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Ελάχιστες οι καταγγελίες των πολιτών για κακές υπηρεσίες στα νοσοκομεία.

Μόλις 1938 γραπτές αναφορές έλαβαν οι διοικήσεις το νοσοκομείων το 2018 από παραπονούμενους πολίτες.
Από Γιώργος Σακκάς - Healthmag.gr


Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών οι οποίοι απευθύνθηκαν για υπηρεσίες υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία, εάν ερωτηθούν για την ποιότητα της εξυπηρέτησης θα εκφραστούν με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια. Παρόλ’ αυτά, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι αντιμετώπισαν κάποιο σημαντικό πρόβλημα ώστε να προχωρήσουν σε κάποια σχετική καταγγελία.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνεται από τη συγκέντρωση των στοιχείων που συγκέντρωσε το Υπουργείο Υγείας από τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας (ΓΠΔΛΥΥ) των νοσοκομείων, στα δύο χρόνια λειτουργίας τους, οι επίσημες καταγγελίες δεν ξεπέρασαν τις 3500. Με βάση τα στοιχεία, το 2018 κατατέθηκαν 1938 έγγραφες καταγγελίες έναντι 1632 το 2017. Ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος, αν σκεφτεί κανείς ότι τη διετία 2017-2018 ο αριθμός των νοσηλευθέντων στα δημόσια νοσοκομεία προσέγγισε τα 5 εκατομμύρια, ενώ οι επισκέψεις εξωτερικών ασθενών προσέγγισαν τις 25 εκατομμύρια!

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες που γίνονται δεν πέφτουν στο κενό, αλλά εξετάζονται και αποδίδονται ευθύνες. Οι περισσότερες από αυτές φαίνεται να αφορούν στη συμπεριφορά του προσωπικού των νοσοκομείων, ενώ αρκετές είναι και εκείνες που αφορούν στα τηλεφωνικά ραντεβού. Προφανώς για το λόγο αυτό εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο ώστε να μπει μια τάξη στη συγκεκριμένη διαδικασία. Αντίθετα είναι ελάχιστες οι καταγγελίες για χρηματισμό. Αυτές είτε ως γραπτές είτε ως προφορικές στα 2 χρόνια ήταν μόλις 36.

Απολογισμοί 2017-2018

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία των 2 τελευταίων ετών σχετικά με τις γραπτές καταγγελίες, προκύπτουν αξιόλογα συμπεράσματα ανά ΥΠΕ. Ειδικότερα:

1η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το σύνολο των γραπτών καταγγελιών που κατατέθηκαν στο φορέα από 1-1-2018 έως 31-12-2018 ήταν 682 (518 το 2017). Από το σύνολο αυτό, κατατέθηκαν απευθείας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου οι 198, ενώ οι υπόλοιπες κυρίως μέσω του γραφείου (ΓΠΔΛΥΥ). Από αυτές διαπιστώθηκε παραβίαση δικαιώματος ληπτών υπηρεσιών υγείας σε ποσοστό της τάξης του 11,4%, ενώ δε διαπιστώθηκε παραβίαση στο 88,6%.
Ο αριθμός καταγγελιών, όπου δόθηκε γραπτή απάντηση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον ενδιαφερόμενο πολίτη ήταν 426 ή 62,5%.

2Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το σύνολο γραπτών καταγγελιών που κατατέθηκαν στο φορέα από 1-1-2018 έως 31-12-2018 ήταν 329( έναντι 235 το 2017). Από αυτές οι 134 κατατέθηκαν απευθείας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Διαπιστώθηκε παραβίαση δικαιώματος ληπτών υπηρεσιών σε ποσοστό περίπου 9%, ενώ δόθηκε απάντηση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον ενδιαφερόμενο πολίτη σε 232 ή 70,5%.


3Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Το σύνολο γραπτών καταγγελιών που κατατέθηκαν στο φορέα από 1-1-2018 έως 31-12-2018 ήταν 212(από 166 το 2017). Από το σύνολο των καταγγελιών, κατατέθηκαν απευθείας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου οι 40. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε παραβίαση δικαιώματος ληπτών υπηρεσιών υγείας σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 5%. Συνολικά δόθηκε απάντηση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον ενδιαφερόμενο πολίτη σε 147 περιπτώσεις ήτοι στο 69,3%.

4Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Το σύνολο γραπτών καταγγελιών που κατατέθηκαν πέρυσι ήταν 250 (από 224 το 2017). Από αυτές, κατατέθηκαν απευθείας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου οι 88. Διαπιστώθηκε δε παραβίαση δικαιώματος ληπτών υπηρεσιών υγείας σε ποσοστό της τάξης του 15%. Τέλος ο αριθμός καταγγελιών, όπου δόθηκε απάντηση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον ενδιαφερόμενο πολίτη ήταν 162 ήτοι 65%.

5Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το σύνολο των γραπτών καταγγελιών που κατατέθηκαν από 1-1-2018 έως 31-12-2018 έφτασε τις 111(71 την προηγούμενη χρονιά). Κατατέθηκαν απευθείας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου οι 30. Το ποσοστό των καταγγελιών όπου διαπιστώθηκε παραβίαση δικαιώματος ληπτών υπηρεσιών υγείας ήταν της τάξης του 6%. Επίσης δόθηκε απάντηση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον ενδιαφερόμενο πολίτη σε 100 καταγγελίες δηλαδή στο 90%.

6Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μειωμένες σημαντικά οι καταγγελίες της συγκεκριμένης περιφέρειας καθώς κατατέθηκαν στο φορέα από 1-1-2018 έως 31-12-2018, 251 γραπτές αναφορές από 324 το 2017. Ο αριθμός καταγγελιών (από το σύνολο) που κατατέθηκαν απευθείας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ήταν 91. Διαπιστώθηκε δε παραβίαση δικαιώματος ληπτών υπηρεσιών υγείας σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Επίσης δόθηκε απάντηση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον ενδιαφερόμενο πολίτη σε 157 ήτοι 62,4%.

7Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Το σύνολο γραπτών καταγγελιών που κατατέθηκαν στο φορέα από 1-1-2018 έως 31-12-2018 ήταν 103(από 94 το 2017). Από το σύνολο αυτό, απευθείας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου κατατέθηκαν οι 25, ενώ διαπιστώθηκε παραβίαση δικαιώματος ληπτών υπηρεσιών υγείας σε ποσοστό 9%. Τέλος δόθηκε απάντηση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον ενδιαφερόμενο πολίτη σε 56 ήτοι στο 55%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τις γραπτές καταγγελίες υπάρχουν και κάποιες αρκετές εκατοντάδες προφορικών όπου όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι διοικήσεις των νοσοκομείων διατείνονται ότι επί της ουσίας δεν είναι βάσιμες, αν και τις εξετάζουν επίσης σοβαρά. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση στους πολίτες καθώς διαπιστώνεται πως ένα σημαντικό ποσοστό αυτών εξακολουθεί να απευθύνεται είτε στη διοίκηση είτε σε άλλο φορέα προκειμένου να καταγγείλει κάποιο αρνητικό συμβάν.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Νοσοκομεία: Ανατροπές σε εφημερίες, ΜΕΘ και επείγοντα

Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από τα ράντζα, την ενίσχυση των ΜΕΘ με νοσηλευτικό προσωπικό και την ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων

ΤοΒΗΜΑ Team


Οι ανατροπές στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης που ξεδιπλώνονται στο σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων συμπεριλαμβάνουν μέτρα που αναμένεται να ανακουφίσουν αφενός την καθημερινότητα των ασθενών και αφετέρου τους λειτουργούς του Ιπποκράτη.

Η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από τα ράντζα, η δημιουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η ενίσχυση των κλινικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με νοσηλευτές αλλά και η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, ώστε να καταργηθούν οι λίστες της ντροπής των καρκινοπαθών, είναι η πρώτη κατά σειρά δεσμίδα μέτρων.

Και παρότι οι παραπάνω παρεμβάσεις αποτελούν πάγια αιτήματα των γιατρών του ΕΣΥ, οι συνδικαλιστές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι οι υποσχέσεις των προηγούμενων ετών και συνεπακόλουθα οι προσδοκίες για τόνωση των νοσοκομείων χάθηκαν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και στην κυβερνητική… ατονία.

– Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;

– Οι «γκρίζες» ζώνες

– Τι θα παίξει κομβικό ρόλο;

– Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας

Διαβάστε
Στα επείγοντα οι εφημερίες 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Προς κατάργηση η διάταξη Πολάκη για την αφαίρεση άδειας στους γιατρούς μετά από δίωξη πριν ακόμη καταδικαστούν!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε περιπέτειες έχουν μπει τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες γιατροί στη χώρα μας, μετά τη διάταξη που είχε προωθήσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και προβλέπει ότι αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των γιατρών εάν τους ασκηθεί δίωξη, πριν όμως καν βγει η τελική δικαστική απόφαση.

 

Ήδη δεκάδες γιατροί προστρέχουν στους Ιατρικούς Συλλόγους τους προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια, καθώς βρίσκονται στη δύσκολη θέση να έχουν μπλεχτεί δικαστικά και πλέον κινδυνεύουν ακόμη και να χάσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός τους.

Με την απόφαση Πολάκη το ζήτημα είναι ότι αίρεται ουσιαστικά το τεκμήριο της αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας, αφού πριν ακόμη καταδικαστούν για ένα παράπτωμα, θα τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει η διάταξη Πολάκη: «Τέλος οι άδειες άσκησης επαγγέλματος για τους γιατρούς στους οποίους θα ασκηθεί δίωξη πριν ακόμη καταδικαστούν! Τι προβλέπει απόφαση»

 

Πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι είχαν ζητήσει την ακύρωση της διάταξης που προβλέπει την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος στους γιατρούς που θα ασκηθεί δίωξη πριν ακόμη καταδικαστούν, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Έτσι οι εκπρόσωποι των γιατρών έθεσαν εκ νέου το ζήτημα στον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη αυτή τη φορά ζητώντας να αρθεί άμεσα η απόφαση καθώς υπάρχουν ήδη υποθέσεις που εκκρεμούν.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά την άμεση κατάργηση της διάταξης Πολάκη, δεδομένου πως πρόκειται για θέμα δημοκρατίας αφού αίρεται το τεκμήριο της αθωότητας του ιατρικού κόσμου.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Ανακαλείται η εγκύκλιος Ξανθού για τα ιατρικά συνέδρια με απόφαση Β.Κοντοζαμάνη! Τι αλλάζει

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Φρένο στην προεκλογική εγκύκλιο για τα ιατρικά συνέδρια που είχε εκδώσει ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (19.6.2019) βάζει με απόφασή του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ειδικότερα η απόφαση του Βασίλη Κοντοζαμάνη ανακαλεί την εγκύκλιο με τίτλο «Συνέδρια, Επιστημονικές Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες» που είχε εκδοθεί λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έδινε την αρμοδιότητα των ιατρικών συνεδρίων από τον ΕΟΦ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).


Με την απόφαση του Ανδρέα Ξανθού περνούσε όχι μόνο η έγκριση των ιατρικών συνεδρίων στο ΚΕΣΥ, αλλά και ο έλεγχος των χορηγιών. Έτσι το ΚΕΣΥ θα γινόταν ένα άκρως ισχυρό όργανο που θα ήλεγχε όλη την ιατρική κοινότητα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η άποψη των επιστημονικών εταιρειών στις τελικές εγκρίσεις. Διαβάστε ΕΔΩ τι ακριβώς προέβλεπε η απόφαση Ξανθού: «Ιατρικά συνέδρια: Όλες οι αλλαγές για γιατρούς και φαρμακευτικές! Τι προβλέπει εγκύκλιος»

Ωστόσο όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ουσιαστικά να καταργήσει το ΚΕΣΥ και οι αρμοδιότητες του να περάσουν στο υπουργείο Υγείας αλλά και σε άλλα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες. Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»


Σε ότι αφορά στα ιατρικά συνέδρια και τη διοργάνωσή τους, αναμένεται να υπάρξει συνεννόηση με τις ιατρικές επιστημονικές κοινότητες, ώστε να έχουν λόγο και για το πότε και πως θα διοργανώνονται αλλά και πως θα κατευθύνονται οι χορηγίες.

Έτσι ενώ τα σχέδια του Ανδρέα Ξανθού ήταν να ξεκινήσουν οι αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια από τον Σεπτέμβριο και να περάσει η αρμοδιότητα από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ, πλέον με την απόφαση του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, έως ότου θεσμοθετηθούν οι όποιες νέες αλλαγές.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Αυστηρή εντολή Β.Κοντοζαμάνη προς Νοσοκομεία: Τηρείστε τη σειρά προτεραιότητας στα ραντεβού! Πόση είναι η αναμονή

Μαρία Γλένη 
Φρένο στα εμβόλιμα ραντεβού που πραγματοποιούνται συνήθως σε δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και προκαλούν καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες επισκέψεις, επιχειρεί να βάλει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Με εγκύκλιό του προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες ο κ.Κοντοζαμάνης ζητά να ενημερωθούν όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ώστε να τηρείται η σειρά προτεραιότητας στα προγραμματισμένα ραντεβού, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρείται η σειρά προτεραιότητας κατά την εκτέλεση των προγραμματισμένων ραντεβού σε δημόσιους φορείς υγείας, είτε αυτές λειτουργούν με το 1535 ή με τους πενταψήφιους αριθμούς κλήσης ή με το σύστημα eRDV της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της δομής.

 

Να σημειωθεί ότι ήδη στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας υπάρχει μεγάλη αναμονή για ένα ραντεβού σε γιατρό καθώς δεν υπάρχουν ελεύθερες ώρες για επισκέψεις ασθενών λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Σε αναμονή για ραντεβού με γιατρό και στα Κέντρα Υγείας! Πόσος χρόνος απαιτείται (παραδείγματα)»

«Σας εφιστούμε την προσοχή για την ανάγκη πιστής τήρησης της σχετικής σειράς προτεραιότητας» σημειώνει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιό του ο υφυπουργός Υγείας.

 

Διευκρινίζει μάλιστα: «Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών θα πρέπει να τηρούνται και να εκτελούνται απαρέγκλιτα βάσει της σειράς προτεραιότητας, χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε παρέμβαση και για οποιονδήποτε λόγο, με εξαίρεση τις υγειονομικές εξετάσεις που πραγματοποιούν οι υποψήφιοι των στρατιωτικών σχολών και των σχολών σωμάτων ασφαλείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς επίσης και των υποψηφίων λοιπών προκηρύξεων των σωμάτων ασφαλείας».

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τις Πυρκαγιές: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας δίνει σαφείς οδηγίες για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να προστατευθούν κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην πατρίδα μας.


Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε αυξημένη ετοιμότητα αυτές τις ημέρες, ενώ λίγο έλλειψε χθες να επιχειρήσει την εκκένωση του Κέντρου Αποκατάστασης "Φιλοκτήτης" στο Κορωπί, από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονταν στην Παιανία.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Ευσταθίου, τονίζει ότι η κινητοποίηση αυτές τις ημέρες είναι τεράστια: "Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση, παραλίγο να υπάρξει εκκένωση του "Φιλοκτήτη", αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Είχαμε ζητήσει να υπάρχουν λεωφορεία σε ετοιμότητα και τέθηκε σε ετοιμότητα και το Σισμανόγλειο, αλλά ευτυχώς! Είμαστε συνεχώς σε στενή επαφή με την Πολιτική Προστασία καθώς αυτό επιβάλλεται όταν η επικινδυνότητα αγγίζει τον βαθμό 4 και 5. Υπάρχει μόνιμα δικός μας γιατρός στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, ώστε να βελτιστοποιηθεί το κομμάτι της άμεσης επικοινωνίας και ανταποκρίσης σε μια περιοχή που έχει φωτιά".

Εγκύκλιος Κικίλια για τις Πυρκαγιές: Τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
"H πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών είναι αυξημένη κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών", αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, το κοινό θα πρέπει να είναι ενημερωμένο "σχετικά με τους κινδύνους στην υγεία από αυτές, καθώς και για τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι αναφερόμενοι κίνδυνοι και τα μέτρα προστασίας αφορούν τόσο τον πληθυσμό που βρίσκεται στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς όσο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτήν και ενδέχεται να επηρεαστούν από αυτήν εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων.Για λόγους πρόληψης και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, επισημαίνει τα εξής:

1. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς
1.1. Προκαλούμενα προβλήματα υγείας
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς και να περιέχονται σε σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά, οικίσκους κλπ. και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης.

Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει:

ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό
περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας,
βρογχίτιδα
σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του εσωτερικού αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

 

1.2. Προτεινόμενα μέτρα προστασίας του πληθυσμού
Μία πυρκαγιά, εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες περιοχές, εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων. Επομένως, η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη ακόμη και σε περιοχές όπου η καθημερινή δραστηριότητα δεν επηρεάζεται άμεσα, αλλά καλύπτονται από το νέφος του καπνού της πυρκαγιάς.

Αυτά είναι:

Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.
Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μιας δασικής πυρκαγιάς κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ένοικοι, και ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, προτείνεται να κοιμούνται στο πιο δροσερό σημείο των κατοικιών.
Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους. Δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλες εγκαταστάσεις οι οποίες διαθέτουν συστήματα κλιματισμού μπορούν να διατεθούν για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων από τον καπνό. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού και αν είναι εφικτή, αντικατάστασή τους με φίλτρα πιστοποιημένα για κατακράτηση
Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στο χώρο των επιβατών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα λόγω χαμηλής ορατότητας.
Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ και οποιαδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου. Μέτρα ατομικής προστασίας οφείλουν να λαμβάνουν, πέρα από τους πυροσβέστες, και τα συνεργεία κατάσβεσης των ΟΤΑ, καθώς και όλοι οι εθελοντές που λαμβάνουν μέρος στην κατάσβεση.
Διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση. Επειδή η πυρκαγιά ενδέχεται να συνοδεύεται και από αύξηση της θερμοκρασίας, κατά τη διάρκειά της πρέπει να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική ενυδάτωση του οργανισμού με τη λήψη υγρών, αποφεύγοντας την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη ή αλκοόλ.
Συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας. Ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που ζουν μόνα τους πρέπει να δέχονται τακτικές επισκέψεις και να εξασφαλίζεται ότι οι φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούν δεν επηρεάζουν τη θερμορύθμισή τους. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους και να αναζητείται ιατρική συμβουλή για την πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών.
Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται η ξηροδερμία, παραλήρημα, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμίες) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.
Οφείλεται να παρέχεται άμεση ιατρική βοήθεια σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα, είτε εξωτερικά εξαιτίας της πυρκαγιάς, είτε εγκαύματα του εσωτερικού αναπνευστικού εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων.


2. Φάση αποκατάστασης των ζημιών
Στην περίπτωση όπου, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, απαιτείται αποκατάσταση ζημιών ή πληγέντων, επισημαίνονται τα εξής:

2.1. Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων
Σε περίπτωση που απαιτηθεί, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, καθώς ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων. Σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.

Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν όχι μόνο την παρασκευή αλλά και την μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.Για περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια τροφίμων, δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

2.2. Φιλοξενία σε ξενοδοχειακές μονάδες
Στην περίπτωση που απαιτηθεί φιλοξενία των πληγέντων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται στους ελέγχους που αφορούν: συστήματα κλιματισμού και αερισμού, πόσιμο νερό, αποχωρητήρια, διαχείριση λυμάτων και υγρών αποβλήτων, διαχείριση απορριμμάτων ως προς τις διαδικασίες συλλογής και διάθεσης αυτών, προσωπικό (κανόνες ατομικής υγιεινής), ποιότητα των τροφίμων

2.3. Μηχανικές βλάβες στα δίκτυα
Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εισόδου σ’ αυτό ξένων υλών (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, χώματα, λάσπες κ.λ.π.), που είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διενεργηθεί αμέσως υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής).

2.4. Ποιότητα αέρα μετά τις πυρκαγιές
Δεδομένου ότι εξαιτίας των πυρκαγιών η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος εκτιμάται ως επιβαρυμένη, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του πληθυσμού ως εξής:

2.4.1. Ευπαθείς Ομάδες.

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και έντονη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ συνιστάται και η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

2.4.2. Γενικός πληθυσμός.

Στο γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

2.5. Διαχείριση αμιάντου και λοιπών επικίνδυνων υλικών κατά την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών
Σε περίπτωση που απαιτηθεί αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό ο αμίαντος ή άλλα επικίνδυνα υλικά, είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων προστασίας των εκτελούντων τις εργασίες και όσων βρίσκονται πλησίον του αντίστοιχου χώρου. (...) Για το λόγο αυτό, όπου, κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, απαιτηθούν εργασίες (κοπής, αποξήλωσης κλπ) σε υλικά που περιέχουν αμίαντο, η εκτέλεση των εργασιών αφαίρεσης αμιάντου πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένες για την εργασία αυτή εταιρείες που διαθέτουν ειδική άδεια από το Υπουργείο Εργασίας (άρθρο 14 του ΠΔ 212/2006 –ΦΕΚ 212/Α/9.10.2006).

 

3. Οδηγίες για την προστασία της υγείας των κατοίκων κατά την επιστροφή τους σε κατοικίες που κρίθηκαν κατάλληλες
Η τέφρα στις καμένες περιοχές μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγω της φύσης των απανθρακωμένων υλικών. Οι οσμές καπνού μπορεί να παραμείνουν στην περιοχή για αρκετό χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό δίδονται οι ακόλουθες Οδηγίες:

3.1. Καθαρισμός κατοικιών μετά από πυρκαγιά
Θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να γίνεται χρήση ειδών ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και παιδιά και κατοικίδια να κρατηθούν μακριά.
Θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι υπάρχει επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.
Συνιστάται:

Να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποτρέπεται η είσοδος της τέφρας στα σπίτια
Να κρατούνται τα παράθυρα και οι πόρτες κλειστά.
Οι κάτοικοι να παραμένουν στο εσωτερικό του σπιτιού τους, όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να γίνουν οι καθαρισμοί των εξωτερικών χώρων
Να περιορίζεται ο εξωτερικός χρόνος των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων.
Να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να μη μεταφέρεται η τέφρα εντός του σπιτιού.
Να μην χρησιμοποιούνται φυσητήρες φύλλων για την απομάκρυνση της τέφρας ή των φύλλων και να και να αποφεύγεται η ανάδευση της τέφρας στον αέρα.
Κατά προτίμηση αλλαγή των φίλτρων αέρα στις μονάδες θέρμανσης και ψύξης.
Οι κάτοικοι να μην εργάζονται στον κήπο, εάν όμως αυτό είναι αδύνατον, να είναι εφοδιασμένοι με γάντια, μάσκα και να φορούν μπλούζες με μακριά μανίκια, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εισπνεόμενη ποσότητα τέφρας και σκόνης
Άτομα με προβλήματα υγείας ή/και που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό.
3.2. Πρόσθετες Οδηγίες
Ενημερώνουμε ότι το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, στα τηλέφωνα επικοινωνίας: ΕΚΕΠΥ -210 68 22 445, ΕΟΔΥ – 210 52 12 000. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η υγειονομική επιτήρηση θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με πνεύμα καλής συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα να συνδράμει σε οτιδήποτε χρειασθεί.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Έρχεται το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το Φθινόπωρο! Τι θα περιλαμβάνει

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά στην Υγεία αναμένεται να προωθηθεί άμεσα από την ηγεσία του υπουργείου και θα περιλαμβάνει τις βασικές ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση από τις προγραμματικές δηλώσεις, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει την υπογραφή του Βασίλη Κικίλια, αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση λίγες ημέρες, αν και θα περιλαμβάνει τις κυριότερες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των ασθενών.

Ήδη άλλωστε στο συρτάρι υπάρχουν πολλά νομοσχέδια με εξειδικευμένες ρυθμίσεις, τα οποία ήταν έτοιμα πριν ακόμη εκλεγεί η ΝΔ και τα οποία θα προωθούνται σταδιακά. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες του HealthReport.gr : «Έρχεται «βροχή» από νομοσχέδια από τον Σεπτέμβριο στην Υγεία! Όλες οι λεπτομέρειες»

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα φθάσει στη Βουλή, θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων την αλλαγή της διάρκειας των συνταγών φαρμάκων για τους χρονίως πάσχοντες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Τι θα αλλάξει πρώτα ο νέος υπουργός Υγείας»

 

Άλλωστε η επέκταση της διάρκειας των επαναλαµβανόµενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες (ακόμη και για έναν χρόνο), ήταν από τις βασικές οδηγίες που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βασίλη Κικίλια όταν ανέλαβε.

Κατά τα άλλα το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει τη ρύθμιση και θεσμοθέτηση του ατομικού ηλεκτρονικού ιστορικού υγείας που αποτελεί ουσιαστικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας που είχε δημιουργήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

 

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να περιγράφει όμως την ταχύτερη έναρξη λειτουργίας του ατομικού φακέλου του ασθενούς, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται άμεσα όλα τα προβλήματα υγείας του ακόμη και τα επείγοντα, λένε στο HealthReport.gr στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Συνεργασίες ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα
Πάντως το πρώτο νομοσχέδιο θα φέρει και τα πάνω κάτω στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς αναμένεται να θεσμοθετεί και τη δυνατότητα συνεργασιών µε τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

 

Ήδη άλλωστε ο Κ.Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τις συνεργασίες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αγοράζονται υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς χωρίς καθυστερήσεις αλλά πάντα δωρεάν όπως είχε τονίσει.

Επίσης με το πρώτο νομοσχέδιο του Βασίλη Κικίλια θα θεσμοθετηθεί και ένας νέος διαφανής τρόπος εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία, που θα περνά μέσα από ψηφιοποιημένο έλεγχο ώστε να μην μπορεί να καταστρατηγηθεί η προτεραιότητα των νοσούντων.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Παρασκήνια: Γιατί άραγε τα ΜΜΕ γυρίζουν την πλάτη στον Πολάκη;

HR

Με αιχμές εναντίον όλων των ΜΜΕ κινείται τις τελευταίες ημέρες ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αλλά και οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του. Η αρχή έγινε με τους φακέλους για το ΚΕΕΛΠΝΟ που παρουσίασε στη βουλή στην προσπάθεια του να δείξει ότι ο ίδιος έκανε έργο γι αυτό και τον χτυπούν τα ΜΜΕ και γίνεται και η άρση της ασυλίας του.

Η συνέχεια ήρθε και πάλι στη Βουλή στην αντιπαράθεση του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και πρώην υπουργό Υγείας. Ωρυόμενος μέσα στη Βουλή υποστήριζε και πάλι πως αν ο ίδιος μιλούσε με αυτόν τον τρόπο θα γινόταν δήθεν χαμός εξαιτίας του πολέμου που δέχεται.

Δεν αναρωτήθηκε όμως ποτέ ο Παύλος Πολάκης γιατί τα περισσότερα ΜΜΕ είναι αρνητικά προσκείμενα στο πρόσωπο του. Περί αυτοκριτικής ούτε λόγος…

Δεν αναρωτήθηκε πως ήταν η δική του συμπεριφορά απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου όταν έλεγε με ύφος … «σας έχω όλους», κινούμενος ακόμη και απειλητικά εναντίον ρεπόρτερ που απλά πήγαιναν να καταγράψουν μια δική του επίσκεψη σε νοσοκομείο. Διαβάστε ΕΔΩ το editorial με αφορμή το περιστατικό εκείνο: «Editorial: Ο Πολάκης «που μας έχει όλους» και το δώρο της μοναξιάς!»

Βέβαια στον πολιτικό βίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε την γνωστή λαϊκή ρήση: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις»…

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Έρχεται «βροχή» από νομοσχέδια από τον Σεπτέμβριο στην Υγεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Βροχή από νομοσχέδια ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, έτοιμες είναι τουλάχιστον 10 νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες θα προωθηθούν στη Βουλή τους επόμενους μήνες. Κάτι που άλλωστε είχε ζητήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Οι περισσότερες νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν ετοιμασθεί ήδη από τότε που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και αναμένεται σταδιακά να προωθηθούν είτε μεμονωμένες είτε εντασσόμενες σε άλλα νομοσχέδια.

 

Οι τομές που προωθούνται στην Υγεία αφορούν διαγωνίως και καθέτως όλες τις λειτουργίες των Οργανισμών και των φορέων, καθώς και το ΕΣΥ, αφού σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου υγείας όλες οι δομές θα «σαρωθούν» και θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και πρόσωπα.

Ωστόσο όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, όλων των νέων μέτρων θα προηγηθούν οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών με δωρεάν εξετάσεις για όλους, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για τις εξετάσεις σε καρκινοπαθείς.

Κάτι που θα γίνει μετά την υλοποίηση της μεταφοράς των φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στο σπίτι. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και τι προβλέπει η ρύθμιση: «Μητσοτάκης: «Τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»


Τα επόμενα μέτρα
Τους επόμενους μήνες έχει σχεδιαστεί να προωθηθεί το ζήτημα των δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο, δεδομένου ότι ήταν από τις πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και από τις προγραμματικές δηώσεις.

Το πρώτο «πακέτο» θα αφορά σε δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή ειδικός μηχανισμός στα νοσοκομεία ώστε να εισάγονται με διαδικασίες εξπρές οι καρκινοπαθείς για εξετάσεις και διάγνωση της νόσου, λένε πηγές στο HealthReport.gr.

 

Σε δεύτερο χρόνο θα υλοποιηθεί το σχέδιο ενημέρωσης των πολιτών ακόμη και με sms για το πότε πρέπει να πραγματοποιήσουν προληπτικές εξετάσεις ανάλογα την ηλιακή ομάδα στην οποία ανήκουν.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας στο Υπουργείο Υγείας

Συντάκτης: Virus

Τη διευθέτηση χρόνιων προβλημάτων ζήτησε το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Π.Ε.Μ.Η.Ν.) κατά την συνάντηση του με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Από τις οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τα νοσήλεια, έως και την λειτουργία νέων τομέων τέθηκαν στη συζήτηση με τον Υπουργό κ. Κικίλια και τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη.

Την μεθόδευση της επίλυσης των προαναφερόμενων θεμάτων αιτήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ιωάννης Δατσέρης, Απόστολος Μανδρέκας, Κωσταντίνος Καραμπάτσας, Στυλιανός Χαιδούλης καθώς και οι ειδικοί σύμβουλοι της Π.Ε.Μ.Η.Ν. κ.κ. Κώστας Θεόδωρος και Φιλιώτης Νικόλαος

Συγκεκριμένα, η Π.Ε.Μ.Η.Ν. έθεσε ως προτεραιότητα για τις Οφθαλμολογικές ΜΗΝ την δυνατότητα διενέργειας των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων όπως έχει ήδη γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ και ο ΕΟΦ.

Μεταξύ τψν αιτημάτων της ένωσης είναι και ο προσδιορισμός ΚΕΝ για όλες τις πράξεις και τις θεραπευτικές διαδικασίες όλων των ειδικοτήτων και δυνατότητα συμβάσεων των αντίστοιχων ΜΗΝ με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την Π.ΕΜ.Η.Ν. μείζονος σημασία για τον κλάδο είναι η κατοχύρωση των υφιστάμενων ΜΗΝ μικτού, χειρουργικού ή και παθολογικού τομέα οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί στο πλαίσιο του Νόμου 4025/2011 και για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία.

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η χορήγηση αδειών λειτουργίας σε ΜΗΝ μικτού, χειρουργικού ή και παθολογικού τομέα για τις ειδικότητες των οποίων δεν έχουν εκδοθεί νέες τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας.

Επίσπευση των διαδικασιών ζήτησε η ένωση αφού μεε τις τελευταίες τροποποιήσεις των νόμων, οι αιτήσεις που εκκρεμούν είναι γύρω στις 20-25 ανά την επικράτεια και με αναμονή έως και πέντε έτη.

Σύμφωνα με την Π.Ε.Μ.Η.Ν. υπήρξε θετική ανταπόκριση και συμφωνήθηκε η μόνιμη επικοινωνία μεταξύ της Ένωσης και του Υπουργείου για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Προς το τέλος Αυγούστου οι αλλαγές σε Διοικήσεις ΥΠΕ και Νοσοκομείων! Όλες οι πληροφορίες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Προς το τέλος Αυγούστου αναμένεται να γίνει η αλλαγή των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) που είχαν διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρούνται άκρως κομματικοί από την νυν κυβέρνηση, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

 

Ήδη έχει γίνει προσέγγιση στελεχών μεταξύ αυτών και πολλών που έχουν θητεύσει και στο παρελθόν στο σύστημα Υγείας και θεωρούνται γνώστες του αντικειμένου, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες.

Διοικητές Νοσοκομείων
Αμέσως μετά σχεδιάζεται η ανανέωση των Διοικητών των Νοσοκομείων οι οποίοι θα λειτουργούν όμως με ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο Διοίκησης, αφού θα τείνει στα πρότυπα των μάνατζερ ιδιωτικών κλινικών.

 

Ήδη όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές για την αλλαγή των προσώπων, ενώ θα ακολουθηθεί μία νέα διαδικασία που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι με την τελευταία προκήρυξη με την οποία απαιτούνταν απλά ένα πτυχίο είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, δρομολογήθηκε η τακτοποίηση των ημετέρων.

Η αλλαγή των Διοικητών των Νοσοκομείων μετατοπίζεται μετά την αλλαγή των Διοικητών στις ΥΠΕ, σημειώνουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

 

Ταυτόχρονα φαίνεται όμως πως υπάρχει ένας προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν διορισθεί τα προηγούμενα χρόνια στο σύστημα Υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι «παρατηρητές» της κυβέρνησης, διαπιστώνουν πως υπάρχουν στελέχη στην Υγεία της περασμένης πολιτικής κατάστασης- όπως αναφέρουν στο HealthReport.gr- που δημιουργούν προβλήματα σε εργαζόμενους και Μονάδες Υγείας, σκοπίμως ώστε να εκτεθεί η νέα κυβέρνηση, ενώ συνεχίζουν και γράφουν αρνητικά σχόλια για την κυβέρνηση της ΝΔ στα social media.

 

Ο υπουργός Υγείας πάντως αναμένει τις πλήρεις αναφορές από τους Διοικητές Νοσοκομείων για τα οικονομικά δεδομένα και τα προβλήματα των Νοσοκομείων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε ζητήσει: « Τι ζήτησε ο νέος υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας από Διοικητές Νοσοκομείων, Περιφερειάρχες και Τμηματάρχες!»

Μόνο όταν καταγραφούν πλήρως όλες οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ, θα μπορούν να ξεκινήσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας στο HealthReport.gr.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Υπουργείο Υγείας: Ποιες αλλαγές σχεδιάζει για την καθημερινότητα των ασθενών στα νοσοκομεία;

Μαρία Γλένη

Άμεσα και στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των ασθενών και τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας τους μέσα στο ΕΣΥ δρομολογεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας.

Εξάλλου το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αφιέρωνε ένα μεγάλο μέρος στα μέτρα που θα ληφθούν για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία. Και για το λόγο αυτό οι περισσότερες νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν ετοιμασθεί ήδη από τότε που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και αναμένεται σταδιακά να προωθηθούν είτε μεμονωμένες είτε εντασσόμενες σε άλλα νομοσχέδια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική ηγεσία αφού πήρε μια πρώτη γεύση από την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές με διαδικασίες εξπρές για την ανακούφιση των ασθενών στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε δηλώσει: Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Υγείας: Η καθημερινότητα των ασθενών στις προτεραιότητες του Βασίλη Κικίλια

 

Ενίσχυση των γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών

Ενισχύονται περαιτέρω τα γραφεία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία ενώ θα παροτρύνονται οι πολίτες να υποβάλλουν και γραπτά τις καταγγελίες καθώς ένα μεγάλο μέρος γίνεται προφορικά

Εξυπηρέτηση εξπρές για τα επείγοντα!

Σε πρώτη φάση στα μεγάλα νοσοκομεία, τουλάχιστον τα μεγάλα, αναμένεται να συσταθούν ειδικές ομάδες οι οποίες θα υποδέχονται τα περιστατικά που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση στα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τα οποία θα βρίσκονται σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ.

Ακτινοθεραπείες και το απόγευμα

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι να ξεκινήσουν και οι διπλές βάρδιες στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των νοσοκομείων. Έτσι μελετάται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν όσα τμήματα διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και μπορούν να καλύψουν δύο βάρδιες.

Με βάση τον σχεδιασμό, πάντως, η ολοήμερη λειτουργία των τμημάτων ακτινοθεραπείας θα διαρκεί μέχρι τις 20.00 ή 21.00 το βράδυ. Να σημειωθεί ότι, με βάση και τις καταγγελίες των συλλόγων καρκινοπαθών, η αναμονή για ακτινοθεραπείες μπορεί να ξεπερνά και τους 4-5 μήνες, ανάλογα την περίοδο.

 

Αλλάζει ο τρόπος εφημεριών του ΕΣΥ

Αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ι αλλαγές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν τον βασικό πυλώνα του συστήματος εφημεριών, δηλαδή τους γιατρούς.

Λίφτινγκ εξοπλισμού

Αρχής γενομένης από το Φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει και η επιχείρηση ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Διαγνωστικά: Οι 10+1 προτάσεις του Γ. Πατούλη προς τον Β. Κικίλια

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης και το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των κλινικοεργαστηριακών ιατρών και οδήγησαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης και το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Μεταξύ άλλων έγινε εκτενής συζήτηση, για τη ληστρική πολιτική που ακολουθήθηκε και τη δραματική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις όπως είναι η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις του clawback παλαιών και νέων οφειλών και την αξιοποίηση των χρημάτων των ευρωπαίων πολιτών.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα οδήγησε στην διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί δραματικά ενώ ο ιατρικός κόσμος μαστίζεται από την ανεργία και παίρνει το δρόμο της ξενιτειάς. Πιστεύουμε ότι ανοίγει πλέον μια νέα σελίδα και όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για το καλό του ασθενή και της δημόσιας υγείας».

Ειδικότερα, κατατέθηκαν στον Υπουργό Υγείας, προτάσεις για τα παρακάτω θέματα:
• Συμβάσεις οικογενειακών Ιατρών των Κλινικοεργαστηριακών και των Εργαστηρίων

• Ρύθμιση για 120 δόσεις για clawback παλαιών και νέων οφειλών. Νέα τιμολόγηση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων

• Ξεχωριστός κωδικός πληρωμής νέων εξετάσεων

• Κατάργηση clawback

• Κεντρικό μηνιαίο πλαφόν

• Ενίσχυση περαιτέρω προϋπολογισμού 2019 και 2020

• Ενιαίο Τιμολόγιο Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με ίδιους κανόνες πληρωμής

• Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων

• Πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών

• Αγορά ιατρικών μηχανημάτων και αντιδραστηρίων με ΦΠΑ 6% όπως και στα φάρμακα

• Ενίσχυση ΕΟΠΥΥ από φόρους αλκοόλ-κάπνισμα

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κάτωθι:
ΠΟΣΚΕ: Πατσουράκος Φώτης Πρόεδρος και Α’ Αντιπρόεδρος ΙΣΑ , Σταμούλης Νικόλαος Αντιπρόεδρος, Τσάτσος Αναστάσιος Γ.Γ.

ΠΟΣΙΠΥ: Χατζηπαναγιώτου Θεόδωρος Πρόεδρος, Κραμποβίτης Σπύρος Γ.Γ.

ΠΑΣΙΔΙΚ: Κατσίκης Ευάγγελος Αντιπρόεδρος, Καραμηνάς Ιωάννης Γ.Γ.

ΠΑΝΙΔΙ: Φασίτσας Δημήτριος Πρόεδρος, Ντούνας Πάνος Αντιπρόεδρος, Παρούτογλου Φώτιος Γ.Γ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

Διαγνωστικά: Clawback και απεργίες στη σημερινή συνάντηση με Κικίλια

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Healthpharma.gr

Το μείζον ζήτημα μείωσης των αναγκαστικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να πληρώνουν τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια το συντονιστικό όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Το συντονιστικό όργανο εξακολουθεί να εμμένει στις θέσεις του για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εφόσον δεν βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του κλάδου. Το στίγμα των προθέσεων είχε δοθεί με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιήσει τα διαγνωστικά κέντρα τον περασμένο Ιούνιο και το Μάιο.

Ωστόσο, η αναστολή των κινητοποιήσεων των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλη με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι ιδιαιτερότητες της χρονικής προεκλογικής περιόδου λειτούργησαν ως αντίβαρο στις πιέσεις. Ταυτόχρονα, η αναγνώριση των αιτημάτων ως δίκαια -από τον τότε υπουργό Υγείας Α. Ξανθό- εκτόνωσαν προσωρινά την κατάσταση. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ. Εκ των οποίων μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως τόνιζε ο κ. Πατούλης.

Παρακαταθήκη για τη νέα κυβέρνηση

Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση, από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα.

Το συντονιστικό όργανο αποτελείται από τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε),τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) και την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους από τα διαγνωστικά και εργαστήρια, ο κλάδος καταγράφει ζημίες. Αυτές κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45%. Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες ήρθαν ως αντίδραση στο “χαράτσι” του clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Δηλαδή το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών που καλείται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας προκειμένου να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Μόνο για το 2018, το ύψος της υπέρβασης σε σχέση με το πλαφόν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που καλούνται να πληρώσουν τα διαγνωστικά και τα εργαστήρια φτάνουν τα 110 εκατ. ευρώ. Παράλληλα επιβαρύνονται με αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate). Oι δύο μηχανισμοί, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, μπήκαν σε εφαρμογή το 2013 και θα κρατούσαν υποτίθεται για δύο με τρία χρόνια. Με την προηγούμενη όμως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκαν μέχρι και το 2022.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Υπόμνηνα της ΠΟΕΔΗΝ στον Υπ.Υγείας

Υπόμνημα με τις προτάσεις της κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ στον υπουργό Υγείας, για τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με τη σειρά του ο κ. Κικίλιας ζήτησε από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να συμβάλλει μέσω της συστηματικής επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Τέλος στις ουρές της ντροπής για τα φάρμακα με τροπολογία Κικίλια!

Στο φαρμακείο της γειτονιάς θα τα στέλνει ο ΕΟΠΥΥ για τις σοβαρές ασθένειες

Όλο τον χειμώνα το Star πρόβαλλε ρεπορτάζ για την απύθμενη ταλαιπωρία και τις ατελείωτες ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από χρόνια πάσχοντες. Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί, θα βάλει τέλος σε αυτές τις ουρές της ντροπής.

Star.gr

Η Κατερίνα Παπακωστοπούλου αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τι θα περιλαμβάνει.

Όπως ανέφερε, κατ’ αρχήν θα δουν σύντομα διαφορά οι συνάνθρωποι μας που πάσχουν από καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας. Ειδικά τα βαριά περιστατικά που έχουν τρομακτική δυσκολία να στήνονται στις ουρές περιμένοντας για ώρες το ακριβό φάρμακο που είναι αναγκαίο για την επιβίωσή τους. Ο ΕΟΠΥΥ με τον νέο του διευρυμένο ρόλο θα μπορεί να στείλει το φάρμακο στο φαρμακείο της γειτονιάς κι απο εκεί να το πάρει ο χρόνια πάσχων.

Στη συνέχεια θα γίνει σύμβαση μεταξυ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε να στέλνει ο οργανισμός απευθείας το φάρμακο στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο χρόνια πάσχων χωρίς να πρέπει να τρέξει ο ίδιος να το πάρει σε ένα απο τα 34 φαρμακεία του οργανισμού.

Στα επόμενα βήματα ειναι και η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων σε βαριά περιστατικά χρονιά πασχόντων. Όμως, αυτή η σκέψη εχει μια ιδιομορφία. Κατ’ αρχήν χρειάζεται διαγωνισμό με εταιρεία κούριερ που θα μεταφέρει τα φάρμακα, ενώ συνήθως τα βαριά περιστατικά κάνουν χρήση φαρμάκου στο νοσοκομείο. Άρα, θα πρέπει να περιμένουμε για το αν και πώς θα εξελιχθεί αυτή η σκέψη.

Πάντως ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, σκέφτεται να θεσπίσει προγραμματισμένα ραντεβού για όσους πηγαίνουν στα φαρμακεία του οργανισμούώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

«Καυτός» διαγωνισμός στα χέρια του Κικίλια

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Ένα διαγωνισμό, που μυρίζει… αίμα, άφησε ως βαριά κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ στο Βασίλη Κικίλια. Αφορά τον έλεγχο του προς μετάγγιση αίματος σε όλη τη χώρα και – όπως αποκαλύπτουμε – αν τελικά προχωρήσει, τότε το δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω 1,2 εκατ. ευρώ!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως προαναφέραμε, το έργο αφορά το μοριακό έλεγχο του προς μετάγγιση αίματος για την ύπαρξη 3 ιών: HIV (AIDS), HCV (ηπατίτιδας C) και HBV (ηπατίτιδας Β).

Με βάση το διαγωνισμό, ο έλεγχος όλων των μονάδων αίματος προς μετάγγιση για το σύνολο της χώρας θα γίνεται σε μόνο 2 Κέντρα: το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αίματος (ΕΚΕΑ) και το ΑΧΕΠΑ, ενώ σήμερα γίνεται σε 4 κέντρα.

Ειδικότερα, ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε το Μάιο του 2018 από το ίδιο το ΕΚΕΑ και αφορά τον έλεγχο όλων των μονάδων αίματος, που συλλέγονται στη χώρα για χρονικό διάστημα 4 ετών – συν δικαίωμα παράτασηςγια άλλα 2 χρόνια.

Η κατάθεση των προσφορών έγινε τέτοιες ημέρες πέρσι από δύο εταιρείες: Roche Diagnostics Hellas και SafeBlood BioAnalytica. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτές οι δύο εταιρείες πραγματοποιούν το μοριακό έλεγχο του προς μετάγγιση αίματος εδώ και 13 συναπτά έτη με άριστα αποτελέσματα, που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Ανοίγω παρένθεση για να σημειώσω ότι η πρωταρχική προμήθεια είχε γίνει επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και τότε είχαν ειπωθεί πολλά για διαπλοκή και παρασκήνιο, αλλά τίποτε δεν αποδείχθηκε.

Χοντρό παρασκήνιο λέγεται ότι υπάρχει και σήμερα. Επί μήνες, κυκλοφορούσε η φήμη ότι οι προδιαγραφές είχαν τεθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιβαρυνθεί οικονομικά η προσφορά της SafeBlood BioAnalytica, η οποία να σημειώσω ότι πραγματοποιεί σήμερα το 80-85% του ελέγχου του προς μετάγγιση αίματος χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κι όμως, η εταιρεία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες κατέθεσε τη χαμηλότερη προσφορά στο διαγωνισμό και μάλιστα κατά συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ στην εξαετία. Συγκεκριμένα, η SafeBlood BioAnalytica προσέφερε τιμή 5,43 ευρώ ανά μονάδα αίματος, ενώ η τιμή της Roche Diagnostics Hellas ήταν 5,7 ευρώ.

Να σημειώσω εδώ ότι, μέχρι τότε η τιμή, που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο για τον έλεγχο του αίματος από προηγούμενο διαγωνισμό στα 4 κέντρα ήταν 7,8 ευρώ ανά μονάδα αίματος, δηλαδή, σημαντικά υψηλότερη.

Έτσι, λοιπόν, το ΕΚΕΑ ανακήρυξε την SafeBlood BioAnalytica προσωρινή ανάδοχο τον Νοέμβριο του 2018. Όμως, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, η Roche Diagnostics Hellas δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή της Roche (για τυπικούς λόγους και όχι για τεχνικούς ή άλλους λόγους), επισημαίνοντας πάντως πως όμοιες πλημμέλειες είχε και η προσφορά της ίδιας της Roche!

Έγινε φανερό ότι η υπόθεση περιπλέκονταν. Ορθώς, η πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε τις δύο εταιρείες και πέτυχε έκπτωση κατά 25%, μέχρις ότου περατωθούν οι διαδικασίες. Δηλαδή, έκτοτε και μέχρι σήμερα, το δημόσιο πληρώνει με τιμή 5,8 ευρώ ανά μονάδα.

Από το σημείο αυτό, όμως, αρχίζουν τα «περίεργα» με τη στάση της διοίκησης του ΕΚΕΑ. Αρχικά, έλεγε ότι αφού και οι δύο προσφορές τεχνικά είναι αποδεκτές, θα ακυρώσει και θα επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό, έτσι ώστε να πετύχει ακόμη πιο χαμηλή τιμή από εκείνη, που προσέφερε η SafeBlood BioAnalytica.

Όμως, αυτό δεν έγινε ποτέ. Προφανώς, παίχτηκαν πολλά στο παρασκήνιο. Η διοίκηση του ΕΚΕΑ με τη στήριξη του Παύλου Πολάκη ανακύρηξε νέο προσωρινό ανάδοχοτην Roche Diagnostics Hellas, ενώ και οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ.

Έτσι, φθάνουμε στο σήμερα με την «καυτή» πατάτα πλέον να βρίσκεται στα χέρια του νέου υπουργού Υγείας. Ο κ. Κικίλιας οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να διασφαλιστεί το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου.

Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού φαίνεται ότι είναι η πιο σοφή λύση, καθώς θα υποχρεώσει τις δύο εταιρείες να «κονταροχτυπηθούν» εκ νέου και να πέσει και άλλο το κόστος…

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Νέα Δημόσια Υγεία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός το νέο σύνθημα της Αριστοτέλους

Newsroom , CNN Greece

Την πολιτική της «Νέας Δημόσιας Υγείας» θα επιχειρήσει να ξεδιπλώσει το προσεχές διάστημα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων, ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων, αλλά και συνεχών επαφών με όλους τους θεσμικούς φορείς, επαφές οι οποίες θα είναι εξαντλητικές.

Αυτό αναφέρει στο CNN Greece ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο δημιουργός του προγράμματος της Ν. Δημοκρατίας για την υγεία. Μάλιστα αναφορά στην «Νέα Δημόσια Υγεία» πραγματοποίησε ο κ. Κοντοζαμάνης και στην ομιλία του στη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων πριν μία εβδομάδα.

Η νέα πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους, θα κληθεί να αποδείξει στην πράξη πλέον, ότι η Νέα Δημόσια Υγεία αλλά και η «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες» δεν είναι ένα απλό σύνθημα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης στην ομιλία του, αλλά μία απτή πραγματικότητα.

«Θα φροντίσουμε κάθε ευρώ που δαπανάται να παράγει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία για τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες υγείας. Η ευκαιρία για τη χώρα είναι η τελευταία. Ή τώρα ή ποτέ», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακόμη, ότι η νέα ηγεσία, θα επιχειρήσει να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για τις δαπάνες υγείας, ώστε η Ελλάδα να φθάσει τον μέσο όρο δημόσιας δαπάνης για την υγεία, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ένα ζήτημα, στο οποίο πράγματι χωλαίνουμε.

Μία άλλη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας θα είναι η αποζημίωση του συστήματος. «Η Πολιτεία δεν θα αποζημιώνει απλώς «υπηρεσίες». Το υπόδειγμα αποζημίωσης της φροντίδας με βάση την αξία, δηλαδή με βάση τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από την παρεχόμενη φροντίδα, θα διαπεράσει το σύνολο του υγειονομικού τομέα», είχε επισημάνει ο υφυπουργός Υγείας, τονίζοντας, ακόμη: «Ειδικά στα φάρμακα, για όσες κατηγορίες είναι εφικτό και κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης και θα εφαρμόσουμε συστήματα σάρωσης ορίζοντα, με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας».

Ο αυστηρός έλεγχος της συνταγογράφησης αποτελεί μία ακόμη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας. Όπως αναφέρει στο CNN GREECE ο κ. Κοντοζαμάνης, θα λειτουργήσουμε άμεσα στον ΕΟΠΥΥ υπηρεσία επιστημονικών θεμάτων, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, η έρευνα και οι κλινικές μελέτες αποτελούν επίσης βασικές προτεραιότητες.

Αναφέρει ειδικότερα ο υφυπουργός Υγείας: «Προχωράμε στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας και Αριστείας στην Κλινική Πρακτική.
Φυσικά όλα αυτά, δεν είναι εφικτά χωρίς την ψηφιακή επανάσταση στην υγεία. Οι υπάρχουσες βάσεις και συστήματα δεδομένων, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ενισχυθούν τόσο με νέα εργαλεία καταγραφής, όπως ο ολοκληρωμένος φάκελος ασθενούς, όσο, με τεχνικές διαχείρισης Μεγα-Δεδομένων και με εργαλεία ανάλυσης αυτών. Θα εκμεταλλευτούμε όμως την τεχνολογία για να μετασχηματίσουμε τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο πλέον απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Δίνουμε ώθηση στην έρευνα, όχι μόνο στο πεδίο των κλινικών δοκιμών, αλλά στο σύνολο της έρευνας στην τεχνολογία υγείας παρέχοντας κίνητρα στις εταιρείες τεχνολογίας υγείας να επενδύσουν στη χώρα μας».

Έν αναμονή λοιπόν, της Νέας Δημόσιας Υγείας!

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Προς τα φαρμακεία της γειτονιάς τα ακριβά φάρμακα! Τι αλλάζει με νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

Το δρόμο για τα φαρμακεία της γειτονιάς παίρνουν τα ακριβά φάρμακα με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Μετά τις εικόνες ντροπής με τους καρκινοπαθείς να βρίσκονται επί ώρες έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να λάβουν τα φάρμακά τους η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε προηγηθεί «ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η μεταφορά φαρμάκων με courier μετά τις ντροπιαστικές ουρές στα φαρμακεία! Ποιος θα πληρώνει τα έξοδα»

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και ο κλάδος των φαρμακοποιών συμφώνησαν για τον τρόπο που θα γίνεται η διάθεση των ακριβών φαρμάκων. Έτσι οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να παραγγέλνουν το σκεύασμα που χρειάζονται από το φαρμακείο της γειτονιάς τους και στη συνέχεια να το παραλαμβάνουν με προγραμματισμένο ραντεβού.

Πάντως οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να αποζημιώνονται για την συγκεκριμένη υπηρεσία έναντι 50 ευρώ ανά συνταγή, ποσό που αναμένεται να επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ με επιπλέον 2 εκατ. Ευρώ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ