ΥΠ.ΥΓ

Χωρίς χημειοθεραπείες τα νοσοκομεία λόγω χρημάτων – Έξτρα κονδύλια επιστρατεύει ο Κικίλιας

χημειοθεραπείες

Δεν προλαβαίνει να “σβήνει φωτιές” ο Βασίλης Κικίλιας με τα προβλήματα που έχει παραλάβει στην Υγεία. Στέρεψαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων και μαζί με αυτά και τα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών.


Οι κραυγές απόγνωσης των εκατοντάδων ογκολογικών ασθενών έρχονται σαν βροχή στα γραφεία του Υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας (Αττικόν, Λαϊκό), αλλά και μικρότερα της Περιφέρειας (Ρόδου, Λάρισας κ.α.) αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: Τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν έχουν πλέον χρήματα για να παραγγείλουν τα ειδικά σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών.

Η αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους έχει φτάσει στο κατακόρυφο, όπως λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών κ. Ζωή Γραμματόγλου:

“Σκεφτείτε μόνο την ψυχολογία του ασθενή ... γιατί όταν νοσήσεις με καρκίνο το φάρμακο και ο γιατρός είναι οι Θεοί σου. Κάθε χρόνο τα ίδια γίνονται με τα νοσοκομειακά φάρμακα αυτήν την εποχή, τέλος του χρόνου, που τελειώνει το μπάτζετ των νοσοκομείων. Τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν μπορεί το νοσοκομείο να τα αγοράσει, οπότε βγαίνουν σε έλλειψη, ενώ στην ουσία δεν είναι σε έλλειψη. Ο ΕΟΠΥΥ για τον ιδιωτικό τομέα που έχει φάρμακα για χημειοθεραπείες, τα διαθέτει. Όσα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν, υπάρχει πρόβλημα. Μήπως δώσουν τώρα παραπάνω χρήματα, γιατί και πέρυσι είχαν δώσει περίπου 250 χιλιάδες ευρώ προς το τέλος του χρόνου και στο παρά πέντε λύσαμε κάποια προβλήματα”.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε από την αρχή της θητείας του τη στήριξη του στους καρκινοπαθείς, με την απόφασή του -που έγινε πράξη- να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία τους στις ουρές των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη. Και για το λόγο αυτό, έχει δώσει εντολή στους υφισταμένους του να λύσουν το πρόβλημα ... χθες!

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή τη στιγμή με τις αναβολές στις χημειοθεραπείες είναι εκτός ελέγχου.

Νοσοκομείο Ρόδου: Αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες ακόμη σε ασθενείς με μεταστάσεις
Δραματική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς στα Δωδεκάνησα. Τα άδεια ταμεία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, που περιθάλπει τον μεγαλύτερο αριθμό των ογκολογικών ασθενών -όχι μόνο της Ρόδου, αλλά και των γύρω νησιών- έφεραν ως αποτέλεσμα την παύση των χημειοθεραπειών.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ρόδου, κ. Μαρία Κρητικού, επισημαίνει:

“Στη Λάρισα έκλεισε η ογκολογική κλινική γιατί δεν έχει καθόλου φάρμακα. Προς τα εκεί πάμε κι εμείς. Η διοίκηση του νοσοκομείου εξάντλησε όλα τα χρήματα και άφησε ένα ασήμαντο ποσό από το κονδύλι, το οποίο δεν επαρκεί για τα φάρμακα. Ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου έκανε αίτημα στη Διοίκηση και ζητάει κονδύλι ώστε να προμηθευτεί φάρμακα. Αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη σε τουλάχιστον 5 φάρμακα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Είναι για ογκολογικούς ασθενείς που έχουν μεταστάσεις. Ήδη έχουμε ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν ογκολογική θεραπεία και ο γιατρός δεν δέχεται νέα περιστατικά, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ρόδου, έχει ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχει ραντεβού με τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη, την ερχόμενη εβδομάδα. Η κα. Κρητικού, ελπίζει, όπως λέει, να δοθεί λύση:

“Εδώ και 4 μέρες, πάω κάθε μέρα στο φαρμακείο του νοσοκομείου και ρωτάω αν μπήκαν χρήματα. Οι διοικητές των νοσοκομείων δεν ασχολούνται τώρα που είναι να φύγουν. Έχω ενημερώσει και τους βουλευτές της Δωδεκανήσου για το πρόβλημα. Ενημερώθηκα από τον Διευθυντή του κ. Κοντοζαμάνη του υφυπουργού ότι δόθηκαν 150 χιλιάδες ευρώ για το νοσοκομείο μας. Ελπίζω την Τρίτη να μπορέσω να βρω μια άκρη, που θα πάω στο Υπουργείο”

Στην επικοινωνία του iatropedia.gr με το γραφείο του υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχαμε τη διαβεβαίωση ότι από εχθές έχουν υπογραφεί οι σχετικές πιστώσεις για την προμήθεια ογκολογικών φαρμάκων όλων των νοσοκομείων της χώρας και το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα τα χρήματα θα βρίσκονται στα ταμεία των νοσοκομείων.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Ορισμένης διάρκειας η δωρεάν διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Τι προτείνει το Υπουργείο στους φαρμακοποιούς για τα ΦΥΚ
Από Γιώργος Σακκάς 

Τη δωρεάν διάθεση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τα ιδιωτικά φαρμακεία 59 ακριβών φαρμάκων (σκευάσματα για καρκινοπαθείς και για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση), προβλέπει σε πρώτη φάση η πρόταση του Υπουργείου Υγείας την οποία απηύθυνε προς τους φαρμακοποιούς ο Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Υπουργείο επέδωσε συγκεκριμένη πρόταση, πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν οι φαρμακοποιοί στην προσεχή έκτακτη συνέλευση τους την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αφορά στη διάθεση χαπιών για ογκολογικούς ασθενείς και πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση τα οποία θα μπορούν να παραλάβουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι ασθενείς απευθείας από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αντί να χρειάζεται να υπομένουν τις ουρές ταλαιπωρίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, οι πληροφορίες η διαδικασία-όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής- έχει 7 στάδια:

1. Αρχικά, ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται στο φαρμακείο της επιλογής του με την ιατρική συνταγή για το συγκεκριμένο φάρμακο.

2. Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός θα ζητάει έγκριση για την εκτέλεση της συνταγής από το Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν Οργανισμός.

3. Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει τη συνταγή και κατά πόσο ο ασθενής δικαιούται το εν λόγω φάρμακο και θα ενημερώνει ηλεκτρονικά το ιδιωτικό φαρμακείο για την έγκριση.


4. Με την έγκριση θα δίνεται και εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, προκειμένου να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής.

5. Ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει τόσο τον φαρμακοποίο για την ημερομηνία παράδοσης όσο και τον ασθενή για την ημερομηνία που θα μπορεί να το παραλάβει, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός.

6. Ο Φαρμακοποιός θα εκτελεί τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που θα τους διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ και το οποίο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτό που χρησιμοποιούντα τα φαρμακεία του Οργανισμού και όχι μέσω της ΗΔΙΚΑ.

7. Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται και ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο. Αν ο ασθενής δεν προσέλθει για να πάρει το φάρμακο, το σκεύασμα θα επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των φαρμακοποιών.

Άλλωστε, , σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, το τιμολόγιο αποστολής του φαρμάκου θα αποστέλλεται στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και θα πληρώνει τη φαρμακευτική εταιρεία, ενώ ούτε το κόστος μεταφοράς θα επιβαρύνει το ιδιωτικό φαρμακείο.

Η δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, που επιδιώκει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς. Χαρακτηριστική είναι εκείνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής , που δηλώνει κάθετα αντίθετος.

Στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο φαίνεται να επικρατεί μια πιο μετριοπαθής διάθεση. Δωρεάν διάθεση επ’ αόριστον δεν είναι βιώσιμη για τον ΠΦΣ. Ζητήθηκε, όμως, από την κυβέρνηση η θεσμοθέτηση ενός συγκεκριμένου μεταβατικού σταδίου κατά το οποίο αυτά τα συγκεκριμένα 59 σκευάσματα θα χορηγούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων χωρίς αμοιβή για τους φαρμακοποιούς. Σε αυτό το διάστημα ο ΠΦΣ θα εκπονήσει μελέτη που θα παρουσιάζει τα οικονομικά οφέλη για τον ΕΟΠΥΥ και για τους ασθενείς, αλλά και το κόστος για τους φαρμακοποιούς, από την εφαρμογή του μέτρου. Βάσει αυτών των δεδομένων θα υπολογιστεί και η αμοιβή του φαρμακοποιού. Στόχος άλλωστε των Φαρμακοποιών όλα τα φάρμακα, μεταξύ αυτών και ΦΥΚ, να διατίθεται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με την πολιτεία.

 

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Η τρόικα σήμερα στο υπουργείο Υγείας! Τι θα συζητηθεί για νοσοκομεία, πρωτοβάθμια, προσλήψεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR

Στο υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους θα φθάσουν σήμερα εκπρόσωποι της τρόικας και ειδικότερα τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να συζητήσουν όλες τις εκκρεμότητες στον τομέα της υγείας, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους επικεφαλής των θεσμών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τι είναι στο στόχαστρο των «θεσμών»

Παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι πλέον έχουν βγει από τα μνημόνια και δεν τίθεται πια θέμα ελέγχου και στενής εποπτείας από τους δανειστές, στην πράξη βέβαια άλλα ισχύουν.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, σημειώνουν ότι κατά την σημερινή συνάντηση, όλο το βάρος της παρουσίασης στους τροϊκανούς του έργου το οποίο θα προωθήσει το υπουργείο Υγείας, έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Άλλωστε θεωρείται άριστος γνώστης των θεμάτων υγείας αλλά και της αγγλικής γλώσσας, γεγονός που θα διευκολύνει δεόντως τις συνομιλίες με τους τροϊκανούς. (σ.σ.: Από το 2015 εργαζόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέσεις ευθύνης στο NHS, όπως αυτή του Chief Information Officer και είναι μέλος του NHS Digital Academy).


Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του HealthReport.gr, το ελληνικό υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που παρέλαβε στα δημόσια νοσοκομεία τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σχετικά με τις προσλήψεις και τα κενά σε προσωπικό.

Μάλιστα τα στοιχεία που θα παρουσιασθούν θα προέρχονται από τους Διοικητές των Νοσοκομείων που είχαν διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να δοθεί στον εξορθολογισμό των δαπανών στο ΕΣΥ, αφού επιδιώκεται εξοικονόμηση πόρων από τομείς που σήμερα δεν αποδίδουν, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό τα νοσοκομεία, αλλά και με έργα υποδομής και εξοπλισμό, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των υπηρεσιών.

Εξάλλου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχουν δεσμευτεί ότι τους επόμενους πέντε μήνες θα έχουν προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές, οι 2500 προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Η πρωτοβάθμια

Κατά τα άλλα τις συζητήσεις υπουργείου Υγείας τρόικας πρόκειται να απασχολήσει και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το σχέδιο που έχει στα σκαριά η νέα κυβέρνηση.

Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναμένουν να ερωτηθούν ειδικά για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού που θέλουν οι δανειστές να εφαρμοσθεί στη χώρα μας. Διαβάστε ΕΔΩ τα σχέδια του Βασίλη Κικίλια: «Οικογενειακός γιατρός: Ετοιμάζεται νέο σχέδιο! Όλες οι πληροφορίες»


Στο πλαίσιο αυτό- σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr– θα παρουσιασθεί επιγραμματικά σε αυτή τη φάση, ο προγραμματισμός που υπάρχει για τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τις ΤΟΜΥ, ενώ αναμένεται να γίνει αναφορά και στην ενίσχυση των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Κικίλιας: Στους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης – Δημοσκόπηση

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Τη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης καταλαμβάνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά σε σχετικό ερώτημα για την «Αξιολόγηση Υπουργών και Αναπληρωτών» σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB.

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης καταλαμβάνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά σε σχετικό ερώτημα για την «Αξιολόγηση Υπουργών και Αναπληρωτών» σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB.Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας συγκεντρώνει 43,4% στις απαντήσεις των πολιτών για στη γενική έως σήμερα εικόνα των Υπουργών, με θετική ή μάλλον θετική εντύπωση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αντίστοιχο ποσοστό 47,4%.

«Ουδέτερη» θέση στο πρόσωπο του κ. Βασίλη Κικίλια δηλώνει το 21,3% των ερωτηθέντων, στην πρώτη μετεκλογική έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2019. Ενώ, το 24,3% των πολιτών δηλώνει πως έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εικόνα για το έργο του υπουργού Υγείας. Το 11,1% του δείγματος των 1.020 ερωτηθέντων δηλώνει ότι «δεν ξέρει / δεν απαντά» στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Στη «χρυσή» τριάδα, μετά τον κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Κικίλια, βρίσκεται η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, με ποσοστό 41% ως προς την ικανοποίηση των πολιτών για το έργο της στο υπουργείο.

Περισσότερα...

Στην 69η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ ο Β. Κοντοζαμάνης

Στην 69η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ ο Β. Κοντοζαμάνης

Εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο για την Ελλάδα στην 69η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής (RC 69) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη. Παρόντες ο Υφυπουργός Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Ξεκίνησαν στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της 69ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής (RC 69) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Π.Ο.Υ. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus και της Αναπληρώτριάς του, Περιφερειακής Διευθύντριας του Περιφερειακού Γραφείου του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Dr Zsuzsanna Jakab.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο από τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Οι εργασίες της Συνόδου επικεντρώνονται στα θέματα που απασχολούν τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης, η πλειονότητα των οποίων έχουν άμεση διασύνδεση με την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030.

Τα κυριότερα θέματα της Συνόδου είναι:

α) η εφαρμογή της στρατηγικής για την «Υγεία 2020» από το 2012 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην υγεία,

β) η επιτάχυνση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Π.Ο.Υ.,

γ) η εφαρμογή της καινοτομίας σε οργανωτικό και τεχνολογικό επίπεδο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Π.Ο.Υ. στο πλαίσιο της διακήρυξης της Αστάνας (Οκτώβριος 2018),

δ) η αναγκαιότητα ανάπτυξης της υγειονομικής παιδείας στα κράτη-μέλη του Π.Ο.Υ. Ευρώπης και

ε) η διαπίστευση μη κρατικών φορέων που συνεργάζονται με τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ακόμη η εκλογή του νέου Περιφερειακού Διευθυντή για την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Τέλος τα παράπονα στον υπουργό Υγείας για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ! Νέα εγκύκλιος απαγόρευσης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Η ρήση “τα παράπονά σας στον υπουργό” φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, καθώς εκδόθηκε εγκύκλιος απαγόρευσης!

Στοίβες εγγράφων με προσωπικά και υπηρεσιακά αιτήματα εργαζομένων σε νοσοκομεία αλλά και άλλες Μονάδες Υγείας, έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι υπηρεσίες.

Όπως αποκαλύπτει το HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρήκε εκατοντάδες αιτήματα εργαζομένων τα οποία είχαν υποβληθεί απ’ ευθείας στο γραφείο του υπουργού και όχι στους άμεσα προϊσταμένους.

Περισσότερα...

Το παρασκήνιο και τα σενάρια για την διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Οι συζητήσεις αφορούν 57 μόρια σε σύνολο 215 που διακινούνται από τα σημεία του ΕΟΠΥΥ.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - ΙΑΤRONET


Δεσμευμένοι απέναντι στους 20.000 ασθενείς που λαμβάνουν ΦΥΚ βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της χώρας, ιδίως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ ότι "σε λίγο καιρό τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα διακινούνται και από τα φαρμακεία της γειτονιάς".

Εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Φαρμακοποιών, προκειμένου οι δεύτεροι παράλληλα με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να διαθέτουν από τους πάγκους τους 57 μόρια σε σύνολο 215 που διατίθενται από το κρατικό κανάλι. Τα 57 αυτά μόρια αφορούν στην πλειονότητά τους καρκινοπαθείς, ενώ κάποια χρησιμοποιούνται και από ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μιλάμε για ένα κόστος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ περίπου, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το κόστος για τα ΦΥΚ που λαμβάνονται εντός των νοσοκομείων.

Πηγές, μας ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι τώρα, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι έχει υπάρξει μία προσυμφωνία για κάποιο χρονικό διάστημα δωρεάν διάθεσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί η οικονομική κατάσταση που θα επικρατούσε στον ιδιωτικό κλάδο μετά το πέρας αυτής. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ότι οι εξαγγελίες δεν έχουν επισφραγιστεί με τα απαραίτητα υπουργικά έγγραφα (υπουργική απόφαση) επιβεβαιώνει τη μη συμφωνία.

Αυτή την εβδομάδα, κατά πληροφορίες, αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί τι μέλλει γενέσθαι με την διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία τους, αν τελικά θα την αποδεχτούν με τον όρο της δωρεάν προώθησής τους από τα σημεία πώλησης που διατηρούν ή θα προσπαθήσουν να θέσουν τους δικούς τους όρους εφόσον μιλάμε για παροχή υπηρεσίας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για παροχή συμβουλής, όπως μας ανέφερε παράγοντας του κλάδου, καθώς μιλάμε για μία ευαίσθητη μερίδα ασθενών που υποστηρίζεται από τον ιατρικό κόσμο, αλλά για το ότι ο ασθενής θα λαμβάνει το φάρμακο στην ώρα του, χωρίς ταλαιπωρία και εγγυημένα ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι ποιοτικοί κανόνες για την ασφαλή διάθεσή του.

Το θέμα είναι ότι η πολιτική που ακολουθείται έχει δημιουργήσει διχόνοια στον κλάδο, καθώς φημολογείται ότι στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το θεσμικό όργανο του κλάδου ειπώθηκε ότι στην δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ, μπορούν να εισχωρήσουν όσα φαρμακεία επιθυμούν. Πολιτική που δημιουργεί αναμφίβολα δύο στρατόπεδα στον κλάδο. Την ίδια στιγμή ακούστηκε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να δεχτούν οι φαρμακοποιοί να αναλάβουν την δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι θα έχουν κέρδος από τις δεύτερες και τρίτες πωλήσεις που θα κάνουν στους σχετικούς ασθενείς με δεδομένο ότι λαμβάνουν και άλλα σκευάσματα.

Μέχρι και πριν λίγο καιρό ακουγόταν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε πέσει το ενδεχόμενο να λαμβάνουν κάποιο bonus (έκπτωση) από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών. Λύση που θα έβρισκε σε πλήρη αντίθεση την φαρμακοβιομηχανία λόγω των σταθερά αυξημένων επιβαρύνσεων που ήδη έχει.

Άλλη πρόταση, που ναι μεν φημολογείται αλλά δεν επιβεβαιώνεται, είναι ότι οι φαρμακοποιοί είχαν προτείνει να αναλάβουν την δωρεάν διάθεση για μικρότερο χρόνο του ενός έτους, με καταρχήν αντίτιμο να μειωθεί ο χρόνος πληρωμής τους από τις 50 ημέρες που ισχύει σήμερα στον 1 μήνα.

Στις αντιπροτάσεις που φημολογείται ότι έχουν ειπωθεί είναι η μείωση της δωρεάν διάθεσης να περιοριστεί στο εξάμηνο και η ιδιοκτησία του σκευάσματος να παραμείνει στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου έτσι να αποκλειστούν και οι παράλληλες εξαγωγές.

Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται από την πλευρά της Πολιτείας κάποιο κονδύλι για τους φαρμακοποιούς που θα αποφασίσουν να διαθέτουν δωρεάν τα ΦΥΚ, να διατεθεί σε αυτούς το ποσό που έχει προβλεφθεί για την εταιρεία courier που θα αναλάβει την διακίνησή τους στα ιδιωτικά φαρμακεία. Στο πλαίσιο αυτό να οριστεί τέλος εκτέλεσης ή κλιμακωτή αμοιβή ανάλογα με την αξία του σκευάσματος.

Από την πλευρά του Υπουργείου, ως κίνητρο για την θετική απόκριση από τους φαρμακοποιούς ήταν να καταργηθεί η ποινή του 0,8% που τους επιβάλλεται αν ο ασθενής επιλέξει ένα επώνυμο σκεύασμα και όχι γενόσημο.

Το θέμα είναι σε εξέλιξη και όλα είναι ανοιχτά. Όμως από την άλλη, δεν υπάρχει ούτε η πολυτέλεια του χρόνου ούτε και του χρήματος. Πληροφορίες λένε ότι στο Δ.Σ του ΠΦΣ την προσεχή Τετάρτη θα ανοίξουν όλα τα ενδεχόμενα επί του θέματος προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του κλάδου.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Υπουργός Υγείας: Αλλάζουν όλα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών! Τι έρχεται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και ταλαιπωρούν τους πολίτες που έχουν ανάγκη, επιχειρεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε εδώ και καιρό τις αλλαγές στα ΤΕΠ αφού σχετικές εξαγγελίες είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις εκλογές. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών: Τι θα αλλάξει στα Νοσοκομεία»

 

Ο Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε σε τηλεοτπική του συνέντευξη (Σκάι) ότι: «αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς»

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζεται να γίνουν οι πρώτες μικρές παρεμβάσεις προκειμένου να «απεγκλωβιστούν» τα επείγοντα από την αυξημένη κίνηση που παρουσιάζουν, αλλά και τα χρόνια προβλήματα.

 

Αμέσως μετά τα ΤΕΠ θα τροποποιηθούν πλήρως με βάση πρωταρχικές μελέτες που έγιναν, αφού αναμένεται να γίνουν αυτόνομα και να βρίσκονται σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να μεταφέρονται απευθείας οι ασθενείς με τα ασθενοφόρα και μόνο στα νοσοκομεία που διαθέτουν ελεύθερες κλίνες σε περίπτωση νοσηλείας των ασθενών.

Ειδικές ομάδες και οι Διοικητές στα ΤΕΠ
Στο ίδιο πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει να ορίσει ειδικές ομάδες που θα παραλαμβάνουν τους ασθενείς στα ΤΕΠ, ανεξάρτητα από τη συνολική λειτουργία των νοσοκομείων.

Άλλωστε ο Βασίλης Κικίλιας διαπίστωσε ότι στα Επείγοντα δεν υπάρχει καμία οργάνωση ενώ σε πολλά νοσοκομεία τη διανομή ασθενών κάνουν οι άνδρες των σεκιούριτι! Κάτι που βέβαια επανειλημμένως έχει αποκαλύψει το HealthReport.gr.

 

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τμήματα επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) στα δημόσια νοσοκομεία, όπου δεν υπάρχει καμία διαλογή. Δηλαδή πάει ο ασθενής με την οικογένειά του και δεν ξέρουν αν πρέπει να πάνε στο παθολογικό, στο ορθοπεδικό, στο χειρουργικό.
Υπάρχουν Τ.Ε.Π. στα οποία υπάρχει κάποιος σεκιούριτι, ο οποίος τους δείχνει και άλλα στα οποία είναι τόσο μεγάλη η σύγχυση και τόσο μεγάλη η ταλαιπωρία».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο υπουργός Υγείας θεωρεί βασική προϋπόθεση για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων να βρίσκονται και οι ίδιοι επί ποδός στις εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που διοικούν. Διαβάστε ΕΔΩ τις δύο βασικές προϋποθέσεις που έθεσε για τους Διοικητές: «Υπουργός Υγείας: Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων!»

 

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι όλες οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να αλλάξουν τα ΤΕΠ. Είναι το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών με το ΕΣΥ και το οποίο παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε προαναγγείλει περιπου εδώ και τρία χρόνια ότι θα αλλάξει η λειτουργία των ΤΕΠ και θα γίνουν αυτόνομα, αλλά οι εξαγγελίες δεν υλοποιήθηκαν. Αντίστοιχα στη μέση έμειναν και οι περίπου 400 προσλήψεις που είχαν ανακοινωθεί για τα επείγοντα.

Σύμφωνα άλλωστε με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Β. Κικίλιας: ’Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς- πρώτο μέλημα να υπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες

‘’Το πρώτο και μόνο μέλημά μας είναι να υπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες, να υπηρετήσουμε τους πολίτες, να βοηθήσουμε να βελτιωθούν ποιοτικά οι δείκτες υγείας και άρα να φαίνεται ότι το σύστημα υγείας σέβεται τον Έλληνα φορολογούμενο.’’

IATRONET

Συνέντευξης Τύπου που αφορά τις μονάδες υγείας στα νοσοκομεία μας, τα ΤΟΜΥ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έδωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, ‘’Το πρώτο και μόνο μέλημά μας είναι να υπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες, να υπηρετήσουμε τους πολίτες, να βοηθήσουμε να βελτιωθούν ποιοτικά οι δείκτες υγείας και άρα να φαίνεται ότι το σύστημα υγείας σέβεται τον Έλληνα φορολογούμενο.’’

Πρόσθεσε κατόπιν ότι ‘’Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς, ταλαιπωρεί τους πολίτες. Η εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς κάτι που υλοποιούμε, όπως γνωρίζετε, καταρχάς με τις ομάδες των ογκολογικών ασθενών και την διανομή των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις κλινικές, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές της ντροπής του ΕΟΠΥΥ.’’

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε

Δαπανήθηκαν συνολικά 335 εκατομμύρια από το 2015 έως το 2019, από ίδιους πόρους από τα νοσοκομεία μας για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού γιατί ακριβώς υπήρχε η δυστοκία, η ανικανότητα του να μπορέσουν να προσλάβουν το μόνιμο προσωπικό ως όφειλαν.

4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ μάς δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, που είναι πρώτης προτεραιότητας για εμάς, γιατί μετά το ΕΚΑΒ είναι η πρώτη επαφή των πολιτών με το ΕΣΥ.

1 στα 2 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν σύστημα διαλογής. Δηλαδή ότι πηγαίνουν οι πολίτες και στην τύχη πηγαίνουν στον παθολογικό τομέα, στο χειρουργικό και ούτω καθεξής, ή κάποιος υπάλληλος security τους καθοδηγεί.

3 στα 4 νοσοκομεία μας, δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ. Δηλαδή πάει ένας πολίτης και δεν ξέρει πόση ώρα θα περιμένει, σε ποιο τμήμα, πότε θα τον δεχθεί να τον εξετάσει ένας γιατρός, πότε θα γίνουν οι εξετάσεις του και ούτω καθεξής.

4 στα 10 νοσοκομεία μάς δηλώνουν ότι δεν έχουν εκθέσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων για την ασφάλεια των ασθενών.

Και 1 στα 2 νοσοκομεία ότι δεν έχουν σε λειτουργία ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς. Οι εικόνες που παρουσιάσατε πριν από λίγες βδομάδες από μονάδες υγείας με πεταμένους φακέλους δεξιά και αριστερά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας και τα προσωπικά δεδομένα. Έρχεται δηλαδή και αποδεικνύεται το ρεπορτάζ από τα στοιχεία τα οποία μας έχουν στείλει τα ίδια τα νοσοκομεία.

8 στα 10 νοσοκομεία μάς δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης των κλινικών παθολογικού τομέα.

9 στα 10 νοσοκομεία μάς δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών χειρουργικού, διαγωνιστικού και εργαστηριακού τομέα.

Σχετικά με την οικονομική διαχείριση, σημείωσε ότι ''Αυτό το οποίο εμείς μπορέσαμε να ανακαλύψουμε σε αυτό το διάστημα των δύο μηνών είναι η υποστελέχωση των λογιστηρίων των νοσοκομείων, ανύπαρκτους ισολογισμούς σε πολλά νοσοκομεία και φυσικά κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό.

Προσέξτε, το 2018 τα 85 από τα 118 νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό. Μάλιστα, 10 από αυτά τα 85 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε για το έτος 2017.''

Σχετικά με το ΕΚΑΒ δήλωσε ότι ‘’κάθε μέρα λείπουν από τη χώρα 70 ασθενοφόρα, βγαίνουν στη χώρα 70 ασθενοφόρα λιγότερα. Θα δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Τον Αύγουστο στην Αττική σε μία βάρδια που θα έπρεπε να βγαίνει κανονικά τριψήφιος αριθμός ασθενοφόρων στην βραδινή βάρδια, έβγαιναν 36.’’

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο Υπουργός δήλωσε, ότι αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα, ενώ είπε ότι πολλά δαιδαλώδη προβλήματα είναι άλυτα για πολλά χρόνια.

Επεσήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ. Λειτούργησαν 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται 702.000.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Χάος με τα... βιβλία ειδικότητας στα νοσοκομεία

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι τα βιβλία ειδικότητας (logbook) δημιουργούν ειδικευόμενους πολλών ταχυτήτων και πως το περιεχόμενό τους δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα του νοσοκομείου
Με τα βιβλία ειδικότητας (logbook) ανα χείρας θα προσέρχονται πλέον στα νοσοκομεία οι νεοδιοριζόμενοι ειδικευόμενοι, σύμφωνα με όσα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα φρεσκοτυπωμένα βιβλία προκαλούν αντιδράσεις εντός του ΕΣΥ με τους γιατρούς, τόσο τους ειδικευμένους όσο και τους ειδικευόμενους, να επιμένουν ότι τα logbook είναι το «περιτύλιγμα» που κρύβει τις αδυναμίες του νέου συστήματος αξιολόγησης των λειτουργών του Ιπποκράτη.

Υπενθυμίζεται πως οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αντιδράσει έντονα την περασμένη άνοιξη στο ζήτημα της ιατρικής εκπαίδευσης και ιδίως στο θέμα της βαθμολογίας στον τίτλο ειδικότητας, επιτυγχάνοντας το «πάγωμα» της διάταξης αυτής (Ν. 4600/2019, άρθρο 166).

Πλέον όμως επανέρχονται και καταγγέλλουν πως το logbook δημιουργεί ειδικευόμενους πολλών ταχυτήτων, πως το περιεχόμενό του δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα του νοσοκομείου, πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χειραγώγησης και πειθαναγκασμού των ειδικευόμενων και κυρίως πως δεν εισφέρει τιποτα απολύτως στην ουσιαστική εκπαίδευση των νέων γιατρών που παραμένει ελλειμματική.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση που έχουν τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων, κάθε νεοδιοριζόμενος ειδικευόμενος θα πρέπει να προσκομίζει το αντίστοιχο βιβλιάριο – logbook, το οποίο αφού θα πάρει τις απαραίτητες διοικητικές σφραγίδες, θα συμπληρώνεται επιμελώς κατά τα έτη της ειδικότητας του από τον ίδιο, τον εκπαιδευτή του και τον διευθυντή της κλινικής του.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών μελέτησε τα logbooks που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για 22 ειδικότητες και 6 εξειδικεύσεις (σημειώνεται ότι συνολικά είναι 48 αλλά εκκρεμεί η αναρτηση άλλων 20)

και κατέγραψε τα προβληματικά σημεία και τις γκρίζες ζώνες εντός των οποίων καλούνται να κινηθούν οι νέοι γιατροί κάνοντας την ειδικότητά τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταργηθεί άμεσα η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και να δοθεί προτεραιότητα στην ουσιαστική εκπαίδευση των γιατρών, μεσα απο βελτιώσεις.

«Διεκδικούμε την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωση τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα. Χωρίς αυτά ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης δε μπορεί να υπάρξει» τονίζει το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ.

Τι «διαβάζουν» οι νοσοκομειακοί γιατροί στο βιβλίο ειδικότητας - Έξι μελανά σημεία

«Η καθιέρωση του logbook, μία από τις αλλαγές που είχαν προτείνει οι ομάδες εργασίας του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση, είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση. Αντί να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να έχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση αντίστοιχη των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας δημιουργούνται επιπλέον φίλτρα κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, φραγμοί για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας, εντείνεται η κατηγοριοποίηση», αναφέρει η Ομοσπονδία και παραθέτει τα έξι «δύσκολα» σημεία του βιβλίου ειδικότητας που φαίνεται να εγκλωβίζουν αντί να ελευθερώνουν τους νέους επιστήμονες.

1. Yπάρχει η δυνατότητα βαθμολόγησης του ειδικευόμενου με τον χαρακτηρισμό δεξιότητας «ανεπαρκής», «χρήζει βελτίωσης» και «ικανοποιητικής».

«Για όποιον βαθμολογηθεί ως "μη επαρκής" τι προβλέπεται; Θα επαναλάβει κάποιο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης; Θα πληρώνεται ή θα δουλεύει αμισθί μέχρι να κριθεί κατάλληλος και επαρκής; Και σε ποιο στάδιο εκπαίδευσης;» Θέτει αρμοδίως ερωτήματα προς απαντηση η ΟΕΝΓΕ. Τονίζει δε το προεδρείο ότι σε καποια πορίσματα επιτροπών για ειδικότητες (πχ ενδοκρινολογία) είχε προταθεί έως και δύο χρόνια απλήρωτη εργαςία ή ακόμα και να μη λαμβάνουν όλοι τον τίτλο ειδικότητας αφού κατά την κρίση τους «δεν χρειάζονται τόσοι».

2. Σε πολλές ειδικότητες φαίνεται να μην υπάρχει επαφή της ομάδας που συνέταξε το αντίστοιχο βιβλιάριο με την καθημερινότητα του νοσοκομείου.

Τα παραδείγματα που παραθέτει η ΟΕΝΓΕ είναι αποκαλυπτικά και απογοητευτικά: «Μπαίνει για παράδειγμα στόχος για την ειδικότητα της παθολογίας να τοποθετήσει ο ειδικευόμενος 3 levin ή 5 foley τον χρόνο – αριθμός που αντιστοιχεί σε μία μόνο εφημερία στο ΤΕΠ! Ή στη γενική ιατρική να απαντήσουν αν διαχειρίστηκε ο ειδικευόμενος μόνος του (αυτόνομα) πράξεις, από λοιμώξεις αναπνευστικού και μυϊκή θλάση μέχρι... καταρράκτη, συγγενείς καρδιοπάθειες και διάτρηση έλκους στομάχου!».

3. Δεν υπάρχει συνοχή στα κριτήρια και τον τρόπο που θα αξιολογούνται εκπαιδευτικά οι ειδικευόμενοι από ειδικότητα σε ειδικότητα.

«Πέρα από μια γενική ασαφή τοποθέτηση για θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, κάθε ειδικότητα βάζει διαφορετικά προσόντα και στόχους, καθώς και διαφορετικό τρόπο υπολογισμού τους», διαπιστώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι στην παθολογία ή στην επείγουσα ιατρική μπαίνει αριθμητικός στόχος πράξεων, στη νεφρολογία μιλάνε για ικανότητα ή μη του ειδικευόμενου γιατρού σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Στη χειρουργική υπάρχει μια σκέτη απαρίθμηση πράξεων (παρεμβατικών ή διαγνωστικών) χωρίς καμία αναφορά σε θεωρητική κατάρτιση, πχ λήψη ιστορικού κλπ., ενώ στη γενική ιατρική οι ειδικευόμενοι βαθμολογούν μόνοι τους τον εαυτό τους!

4. Μια σειρά από πράξεις που καθιερώνονται ως απαραίτητες της εκπαίδευσης σε διάφορες ειδικότητες δεν πραγματοποιούνται παρά σε λίγα νοσοκομεία.

Επιπλέον, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ στα νοσοκομεία αυτάόπου λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα θα γίνεται rotation των ειδικευόμενων με υποχρεωτική μετακίνηση, αλλά χωρίς κάποιο συνολικό συντονισμό για το πόσους μπορεί να υποδεχθεί το κάθε τμήμα και με αλλαγή του εκπαιδευτή - αξιολογητή. Αυτό, εκτιμάη Ομοςπονδία, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ειδικευόμενων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα, τα οποία δε θα μπορούν να τους εκπαιδεύσουν στο αντίστοιχο αντικείμενο. Επικαλείται δε τις υπουργικές αποφάσεις για τις ειδικότητες π.χ. της γαστρεντερολογίας ή της οφθαλμολογίας που οι ίδιοι οι επιστημονικά υπεύθυνοι αυτών των τμημάτων δήλωναν ότι δε μπορούν να τους εκπαιδεύσουν.

5. Το logbook αξιοποιείται και ως μέσο για τρομοκρατία, χειραγώγηση και πειθαναγκασμό των ειδικευόμενων.

«Πώς θα αξιολογηθεί άραγε ο ειδικευόμενος που θα θελήσει να πάρει μέρος σε μια κινητοποίηση ή απεργία;» θέτει το ερώτημα η Ομοσπονδία. Αναφέρει το προεδρείο χαρακτηριστικά πως στο logbook της ρευματολογίας αξιολογείται η «συμπεριφορά και ηθική προς ιατρικό προσωπικό ανώτερης και ίσης βαθμίδας» με τους πιθανούς χαρακτηρισμούς ως «απαράδεκτης», «χρήζει βελτίωσης» μέχρι «εξαιρετικής».

6. Μπαίνει σε αρκετές ειδικότητες τμήμα που αφορά υποχρεωτική παρακολούθηση σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και συλλογή μορίων, χωρίς να αναφέρεται πως θα καλύπτεται το κόστος συμμετοχής.

Κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς «βαθαίνει η εξάρτηση του ειδικευόμενου ιατρού από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που κατεξοχήν διοργανώνουν και χρηματοδοτούν τέτοιες δραστηριότητες», για αυτο και ζητούν την κάλυψη των σχετικών εξόδων για την επιμόρφωση τους μόνο απο το κράτος.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Έκτακτη σύσκεψη υπουργείου Υγείας- Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ! Όλες οι πληροφορίες

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην οδό Αριστοτέλους.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ), αλλά και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Υγείας (ΕΔΕΥΠΥ), οι δύο πλευρές ανέλυσαν διεξοδικά το πρόβλημα με την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ στον τομέα της υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.


Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο τομέας της υγείας παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Εξάλλου και επισήμως το θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία υλοποίησης των έργων στο ΕΣΠΑ 2014- 2020 στο πεδίο του τομέα υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κονδύλια της Πρωτοβάθμιας και οι ΤΟΜΥ

Είναι ενδεικτικό ότι για τις δομές των ΤΟΜΥ που χρηματοδοτούνται από κονδύλια ΕΣΠΑ ελάχιστα χρήματα έχουν αξιοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και το Μάρτιο του 2019 υπογράφτηκαν συμβάσεις για τη χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ συνολικού ύψους 242 εκατ. ευρώ, αλλά από το ποσό αυτό έχουν εισπραχθεί μόνο τα 12,6 εκατ. ευρώ.

Γεγονός που σημαίνει ότι η απορρόφηση ίσα που άγγιξε το 5%! Διαβάστε ΕΔΩ τα σχέδια της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ: «Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ! Όλα τα σενάρια»


Να σημειωθεί ότι το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που διαρκεί έως το 2020, σε όλους τους χρηματοδοτούμενους τομείς της χώρας φθάνει το 25%.

Τελικός στόχος της συνάντησης να αυξηθεί η απορρόφηση των κονδυλίων ώστε να μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/ 

Υπ. Υγείας: 800 νέοι γιατροί για να κλείσουν οι «τρύπες» του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΕ 27 ΝΟΜΟΥΣ
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ξανθός και Πολάκης είχαν καταργήσει εν μία νυκτί τις συμβάσεις 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ώστε να προχωρήσει το σχέδιο που είχαν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τα μεγάλα κενά σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, πολλά από τα οποία προκλήθηκαν από το «ναυάγιο» του σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιχειρεί να καλύψει η τωρινή ηγεσία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελεύθερου Τύπου, 27 νομοί της χώρας δεν έχουν κανένα συμβεβλημένο παιδίατρο.

Σε αυτούς, αλλά και σε άλλες περιοχές με σοβαρές ελλείψεις συμβεβλημένων γιατρών στοχεύει το υπουργείο Υγείας με 800 νέους γιατρούς που σύντομα θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ιδιώτες, γενικούς γιατρούς, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, με έμφαση στην παιδιατρική, που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ για δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους του.

Για τη νέα αυτή «φουρνιά» γιατρών αναμένεται να βγει προκήρυξη και θα δοθεί προτεραιότητα σε γιατρούς που άνοιξαν ιατρεία μετά το 2012 και σε νέους γιατρούς που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς έχουν «κλείσει» από το 2012. Εκτοτε, δηλαδή, δεν έγιναν ξανά συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρέθηκαν τώρα κάποια αδιάθετα κονδύλια στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις σε γιατρούς και αποφασίστηκε να διατεθούν για την ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.

Το δίδυμο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είχε καταργήσει εν μία νυκτί τις συμβάσεις 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ώστε να προχωρήσει το σχέδιο που είχε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προχώρησε σε διαφορετικού τύπου συμβάσεις με αυτές τις τρεις ειδικότητες, οι οποίες και μπορούν να αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό. Η διαδικασία συμβάσεων οικογενειακών γιατρών μέσω ΕΟΠΥΥ είναι ανοιχτή, αλλά δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 620 για όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό, που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δε βρίσκουν δωρεάν ιδιώτη παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο, τρεις από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες. «Ολο αυτό που έγινε ήταν σπατάλη χρόνου, χρήματος και προσπάθειας», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Το μεγάλο αυτό κενό στη δημόσια υγεία προτίθεται να καλύψει το υπουργείο Υγείας με νέες συμβάσεις οι οποίες δεν θα εντάσσονται στο πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται – τουλάχιστον σε πρώτη φάση- για συμβάσεις ίδιες με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή 200 επισκέψεις το μήνα έναντι 2.000 ευρώ μικτής αμοιβής για τους γιατρούς.

Το ποσό αυτό είναι κάτι που δεν καλύπτει απόλυτα τους γιατρούς, οι οποίοι και έχουν ζητήσει αύξηση της αμοιβής από το υπουργείο. Σημειώνεται, επίσης, ότι το σύστημα των 200 επισκέψεων έχει αποδειχθεί δυσλειτουργικό σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως για τις περιζήτητες ειδικότητες, καθώς ο αριθμός των 200 επισκέψεων εξαντλείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην έχουν όλο το μήνα διαθέσιμες για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επισκέψεις και οι ασφαλισμένοι να μη βρίσκουν γιατρό για δωρεάν επίσκεψη. Αποτελεί, ωστόσο, μια αρχή για να ξεκινήσουν να ενισχύονται με γιατρούς περιοχές πλήρως ακάλυπτες.

27 νομοί χωρίς συμβεβλημένο παιδίατρο

Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Αρτας
Νομός Βοιωτίας
Νομός Γρεβενών
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Ηλείας
Νομός Θεσπρωτίας
Νομός Καρδίτσας
Νομός Καστοριάς
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλλονιάς
Νομός Κοζάνης
Νομός Κυκλάδων
Νομός Λασιθίου
Νομός Λέσβου
Νομός Λευκάδας
Νομός Ξάνθης
Νομός Πέλλας
Νομός Πιερίας
Νομός Πρέβεζας
Νομός Ρεθύμνου
Νομός Ροδόπης
Νομός Σάμου
Νομός Φλώρινας
Νομός Χίου

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Υπουργείο Υγείας: Ποιες εντολές έδωσε στους νέους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

Μαρία Γλένη 
Τις βασικές κατευθύνσεις μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι επικεφαλής των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) έδωσε στη Βουλή, και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Διαβάστε ΕΔΩ τι προηγήθηκε: Διοικητές ΥΠΕ: Εγκρίνονται από τη Βουλή! Υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Δ.Τσαλικάκη

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, οι επτά διοικητές των ΥΠΕ, εφόσον εγκριθεί η πρόταση του υπουργού Υγείας για τις ισάριθμες θέσεις, αναλαμβάνουν να «εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και πρακτικές που οραματιζόμαστε ως Κυβέρνηση. Θα ανασυντάξουν πλήρως το Σύστημα Υγείας».

 

Τα νέα καθήκοντα

-Να μετασχηματίσουν το υπάρχον σύστημα διοικητικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη εποχή της πληροφορίας.

-Να προωθήσουν την επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δευτεροβάθμια.

-Να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες στα νοσοκομεία και εκτός νοσοκομείων, όπως οι μονάδες παροχής παρηγορητικής φροντίδας, οι μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι υπηρεσίες αποκατάστασης, οι μονάδες γηριατρικής, κ.α.

-Να προσελκύσουν κλινικές μελέτες.

-Να ενθαρρύνουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να προσφέρουν στον πολίτη σύγχρονες υπηρεσίες υγείας χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη.

-Να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες υγείας.

-Να διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Κικίλιας: Μέτρα εξπρές για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μαρία Γλένη
Μέτρα εξπρές για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου λαμβάνει το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το όργανο αυτό θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που πραγματοποιήθηκε το πρωί με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου και ειδικών επιστημόνων του ΕΟΔΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τι προηγήθηκε:Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη σύσκεψη για τα μολυσμένα κουνούπια

 

Αναμενόμενα τα κρούσματα

Πάντως οι ειδικοί διαβεβαίωσαν τον κ. Κικίλια πως κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βάση των ισχυρισμών των ειδικών θεωρείται αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Όσον αφορά στην παρούσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι μειωμένα κατά 31%.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει αδιαλείπτως μηχανισμούς απόκρισης στις εποχικές εξάρσεις του ιού, με ενισχυμένη την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Επιπλέον, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Μαύρη τρύπα 50 εκατ. στα νοσοκομεία!

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Μία μαύρη τρύπα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στα νοσοκομεία. Όπως αποκαλύπτουμε, αφορά προμήθειες υλικών, που εμφανίζονται να έχουν παραγγελθεί και χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς, αλλά – παρανόμως – δεν έχουν τιμολογηθεί από τους προμηθευτές!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρόβλημα αφορά κυρίως 4 μεγάλα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Αθηνών, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και πανεπιστημιακό Πατρών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μόνο 30 εκατ. ευρώ αφορούν τον Ευαγγελισμό!

Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι ο Παύλος Πολάκης έκρυβε επιμελώς την αλήθεια, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τα νοσοκομεία με… πλεόνασμα. Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν αγορές εκατ. από τα νοσοκομεία, οι οποίες κρύβονταν κάτω από το χαλί, καθώς γίνονταν χωρίς να έχουν εκδοθεί τα σχετικά τιμολόγια…

Το πρόβλημα αφορά ειδικά υλικά, που εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή, όπως στεντς, ενδοσκοπικά κλπ. Οι υπηρεσίες των νοσοκομείων επικαλούνται ότι το περιστατικό είναι επείγον και πιέζουν τους προμηθευτές να εκτελέσουν την παραγγελία, ενώ δεν υπάρχει διαθέσιμο περιθώριο από τον προϋπολογισμό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα τέθηκε πρόσφατα από τους προμηθευτές σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τη νέα ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν κατανοήσει την ουσία του προβλήματος.

Ο κ. Θ. Κοματάς, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου κ. Θόδωρος Κοματάς συνέστησε στους προμηθευτές να εκδώσουν τιμολόγια με ημερομηνία έως 9-8-2019, ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση, που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση με το νόμο 4623. Όμως, ο επίμαχος νόμος δεν μπορεί να διευθετήσει το πρόβλημα, που έχει ανακύψει.


Ειδικότερα, το άρθρο 78 του ν. 4623/2019 προβλέπει ότι:

«Για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οφειλές των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που προέρχονται από την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που έχουν πραγματοποιηθεί έως την 31η Ιουλίου του έτους 2019 και οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί λόγω: ελλιπών δικαιολογητικών ή τυπικών παρατυπιών ή σφαλμάτων που εμφιλοχώρησαν κατά τη διαδικασία των προμηθειών με υπαιτιότητα του νοσοκομείου ή υπέρβασης του ορίου εφοδιασμού του νοσοκομείου κατά το έτος υλοποίησης αυτών, ή προσφυγής των δικαιούχων στη δικαιοσύνη για την πληρωμή τους, καθίστανται νόμιμες και δύνανται να ενταλματοποιηθούν και να πληρωθούν κατ’ εξαίρεση, με μόνο παραστατικό το σχετικό τιμολόγιο, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και καθ’ υπέρβαση του ορίου των πιστώσεων εφοδιασμού του τρέχοντος έτους».

Είναι φανερό ότι η προαναφερόμενη ρύθμιση αφορά προμήθειες, που έχουν τιμολογηθεί, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί και κατά κύριο λόγο αφορά τις λεγόμενες «εξωσυμβατικές προμήθειες», οι οποίες άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών. Δεν αφορά προμήθειες, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια και φυσικά είναι παράλογο και παράνομο το υπουργείο Υγείας να ζητεί από τους προμηθευτές σήμερα να εκδώσουν τιμολόγια με ημερομηνία Αυγούστου!

Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Παραγγελίες υλικών χωρίς έκδοση τιμολογίων είχαμε και παλαιότερα (κυρίως στον Ευαγγελισμό), αλλά σταδιακά οι προμηθευτές εξοφλούνταν, έκαναν υπομονή και το κακό διαιωνίζονταν. Παράγινε όμως τα τελευταία δύο χρόνια με τις οφειλές να συσσωρεύονται με γοργό ρυθμό και να επεκτείνονται και σε άλλα νοσοκομεία.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται ειδική ρύθμιση του θέματος – άλλως οι προμηθευτές οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η ουσία όμως είναι ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν νοσοκομεία να παραγγέλνουν υλικά και να ζητούν από τους προμηθευτές να μην τιμολογούν, γιατί δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Τα ήθελε όλα ο Κώστας Μάρκου

Παραπολιτικά
Βασίλης Βενιζέλος

Ο Βασίλης Κικίλιας δεν ανέχθηκε το «παιγνίδι» του ΣΥΡΙΖΑΚαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι πλέον ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Κώστας Μάρκου!

Και ενώ θα περίμενε κανείς ο Κώστας Μάρκου να έχει την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ΚΕΣΥ, όχι μόνον παραμένει, αλλά επιθυμούσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να τον διατηρήσει επίσης στη θέση του μέλους της Επιτροπής Αξιολόγησης των Διοικητών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ…

Ο Κώστας Μάρκου, δηλαδή, επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καθοριστικό ρόλο και λόγο στις επιλογές των νέων διοικητών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, γεγονός το οποίο δεν έγινε, ασφαλώς, αποδεκτό από τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τον αντικατέστησε άρδην, με σχετική τροπολογία στη Βουλή, από την Επιτροπή Αξιολόγησης των Διοικητών των ιδρυμάτων.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

 

Γιατί εκνευρίστηκε ο Β. Κικίλιας με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο και η συμβολική κίνηση

Εκνευρισμένος εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, μεταφέρουν στο HealthReport.gr υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Αιτία η μη αποχώρηση του κ.Πλαγιανάκου από τη θέση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ παρότι έγιναν τρεις εκκλήσεις από τον υπουργό. Διαβάστε ΕΔΩ τι αποκάλυψε το HealthReport.gr: «ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζει να μη δίνει παραίτηση ο Πρόεδρος! Οι πιέσεις και το καυτό παρασκήνιο»

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ερχόμενη Πέμπτη όπου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη θα μεταβούν στο συνεδριακό κέντρο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη για ανακοινώσεις σχετικά με τα ακριβά φάρμακα και τη διάθεσή τους στις ιδιωτικές κλινικές, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ …δεν αναφέρεται πουθενά. Γεγονός που έγινε θέμα συζήτησης στα …πηγαδάκια.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η μη αποχώρηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ από τη θέση του, όπως έχουν πράξει όλα τα στελέχη που έχουν διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους, έχει συζητηθεί αρνητικά και σε πολλά …επίπεδα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Λένε μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές του HealthReport.gr, ότι δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα.

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Έμειναν πίσω τα νοσοκομεία στην κρατική χρηματοδότηση

519 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στα δημόσια νοσοκομεία στο επτάμηνο, από τα 1,148 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό εκτέλεσης 45,2%, με την απόκλιση να υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Πέρσι, μέχρι τον Ιούλιο, είχαν δοθεί στο ΕΣΥ από τον Προϋπολογισμό 730 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Σημειώνεται επίσης πως από τα 519 εκατ. ευρώ, τα 151 αφορούν σε επιχορηγήσεις εφημεριών και υπερωριών.

Η υστέρηση στην κρατική επιχορήγηση έρχεται σε μια περίοδο που τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων ακολουθούν ανοδική τροχιά. Στο εξάμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφταναν τα 546 εκατ. ευρώ, από 531 εκατ. ευρώ που ήταν το Μάιο και 485 εκατ. στο τετράμηνο, ενώ από το Δεκέμβριο του 2018 έχουν εκτοξευτεί κατά 85% (από τα 294 εκατ.).

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση του ΕΣΥ φέτος είναι κατά 65 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σύγκριση με πέρσι, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών κατά 242 εκατ. Και το 2018 όμως είχε προγραμματιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να λάβει 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Ο υπουργός ανέφερε πως για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα δοθούν πρόσθετα κονδύλια όπου υπάρχει πρόβλημα, ενώ έκανε λόγο, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, για "συμμάζεμα” της δαπάνης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ για το 2020, αναμένεται να υπάρξει διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων επίσης, θα συνεχιστεί η προκήρυξη των 940 θέσεων μόνιμων γιατρών και των 1.116 επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης θα δοθεί εντολή για προκήρυξη 1.500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Εκτός όμως από τον έλεγχο των χρεών, το μάζεμα των δαπανών που προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό, με τα μειωμένα κονδύλια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κι άλλα ανοιχτά θέματα.

Από τα πιο επείγοντα είναι η λειτουργία των κλειστών κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τουλάχιστον εκατό, που δεν είναι διαθέσιμες λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως είχε πρόσφατα μεταδώσει το Capital.gr τέλος, για την προμήθεια μηχανημάτων και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων η Αριστοτέλους σχεδιάζει συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως η διεύρυνση της λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και η διαφάνεια στις λίστες των χειρουργείων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/ 

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά την Πέμπτη η χορήγηση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές

Μαρία Γλένη

Ξεκινά την προσεχή Πέμπτη η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τη διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων ασθενών, με τη χορήγηση νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων, απ’ ευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού που υλοποιεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ: Πως θα χορηγούνται τα «ακριβά φάρμακα» για σοβαρά νοσήματα; Όλες οι λεπτομέρειες

 

Σύμφωνα με αυτό, οι ιδιωτικές κλινικές θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλισμένων και θα λαμβάνουν τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα κατά προτεραιότητα, ώστε οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα φάρμακά τους.

Επισημαίνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι πρότινος οι ασθενείς παραλάμβαναν αυτοπροσώπως τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και στη συνέχεια τα πήγαιναν στις ιδιωτικές κλινικές για να τους τα χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.

 

Δωρεάν διανομή κατ’ οίκον

Το επόμενο στάδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού αφορά στην αύξηση των σημείων διανομής των εν λόγω ΦΥΚ πανελλαδικά, ενώ θα ακολουθήσει και η δωρεάν διανομή ΦΥΚ κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε εκδήλωση που θα γίνει με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του ΕΟΠΥΥ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη (Λεωφόρος Ειρήνης 54).

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Στον Π. Μπογιατζίδη «το δαχτυλίδι» της 3ης ΥΠΕ

Από Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag.gr


Νέο πρόσωπο για τη θέση του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας επέλεξε τελικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη διαπίστωση ότι ο προηγούμενος υποψήφιος είχε δηλώσει ανύπαρκτο διδακτορικό τίτλο.

Έτσι, ο κ. Κικίλας προτείνει τώρα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τον Παναγιώτη Μπογιατζίδη, για τη θέση του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Μπογιατζίδης έχει διατελέσει υποδιοικητής της συγκεκριμένης ΥΠΕ.

Βιογραφικό

O Παναγιώτης Μπογιατζίδης γεννήθηκε το 1967. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Σπούδασε Μαθηματικά στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ.
Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Δυτικής Ελλάδος. Η Διδακτορική του Διατριβή έχει τίτλο: « Η Ικανοποίηση του Εσωτερικού Πελάτη και η Αποδοτικότητα των Υπηρεσιών. Μια Εμπειρική Μελέτη στον Χώρο της Υγείας».
Από το 1997 εργάζεται στο ΕΣΥ ως διοικητικός υπάλληλος. Έχει διατελέσει Διοικητής του Νοσοκομείου Κοζάνης και Υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Σήμερα είναι ο Διοικητικός & Οικονομικός Διευθυντής της Νοσοκομειακής Μονάδας Έδεσσας του Νοσοκομείου Πέλλας
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα Οικονομικά και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ενώ οι επιστημονικές του δραστηριότητες επεκτείνονται στην παρουσίαση πλήθους εργασιών σε επιστημονικά συνέδρια με θεματικά πεδία τα Οικονομικά, το Management και την Αποδοτικότητα των Υπηρεσιών Υγείας καθώς και στη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά, με πλήθος ετεροαναφορών σε αυτά.
Είναι εισηγητής στον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης με επιστημονικό αντικείμενο τα Οικονομικά της Υγείας, την Διοίκηση Mέσω Στόχων, τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και την Αποδοτικότητα των Υπηρεσιών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο την Διοίκηση & Οικονομία Νοσηλευτικών Μονάδων. Επίσης, είναι μέλος ΣΕΠ στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ έχοντας αυτοδύναμη διδασκαλία στα αντικείμενα της Διοίκησης Υπηρεσιών και των Οικονομικών της Υγείας

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ