ΥΠ.ΥΓ

«Άστεγες» και χωρίς γιατρούς ένα χρόνο μετά οι ΤΟΜΥ! Όλα τα προβλήματα

Χωρίς το δικό τους κεραμίδι αλλά και χωρίς γιατρούς παραμένουν οι περιβόητες ΤΟΜΥ υγείας.Ένα χρόνο μετά, οι εξαγγελλίες από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας «για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας από την ίδρυση του ΕΣΥ» φαίνονται ανεφάρμοστες καθώς τα προβλήματα και τα αγκάθια που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας «μοιάζουν βουνό».

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αύριο Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται πανηγυρική εκδήλωση με έντονο άρωμα εκλογών, στο Ζάππειο για την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα: Ένας χρόνος TOMY» με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας, γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας.


Έτσι και ενώ το αρχικό σχέδιο για την ΠΦΥ προέβλεπε τη δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), μετά βίας φτάνουν τις 100 αν και ο στόχος ήταν να γίνουν 120 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή οι πολυδιαφημισμένες Τοπικές Μονάδες Υγείας, παραμένουν χωρίς δικά τους κτίρια αφού εδώ και καιρό έχουν …εισβάλει στα κτίρια των Κέντρων Υγείας, άγνωστο βέβαια με ποιο σκοπό τη στιγμή μάλιστα που καλούνται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να καλύψουν τις ανάγκες των ΤΟΜΥ. Δείτε ΕΔΩ την αναγκαστική μετακίνηση: «Άρχισαν τα όργανα: Οι πρώτες άρον άρον μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στις ΤΟΜΥ! Στα κάγκελα ο κλάδος»

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νέος θεσμός είναι το γεγονός ότι οι ΤΟΜΥ παραμένουν και χωρίς γιατρούς.

Και για του λόγου του αληθές από τους 1.195 γιατρούς που θα στελέχωναν τις ΤΟΜΥ έχουν προσληφθεί μετά από δύο προκηρύξεις- 280 γιατροί και άλλοι 220 βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού.

Οι ελπίδες προς ώρας εστιάζονται στη νέα προκήρυξη του 2019 για την πρόσληψη γιατρών, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί δεδομένου ότι η σύμβαση είναι διετής με την προσδοκία να ανανεωθεί για άλλα δύο χρόνια. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: Νέα προκήρυξη για προσωπικό στις ΤΟΜΥ στις αρχές του 2019! Όλες οι πληροφορίες

Την ίδια στιγμή από τους 2.800 γιατρούς -γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους- που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του έχουν συμβληθεί μόλις 625 (κατά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 465, κατά το υπουργείο Υγείας περίπου 600) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά στους οικογενειακούς γιατρούς μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr

Πώς και πόσα αναδρομικά θα λάβουν οι γιατροί - Οι πίνακες με τους βαθμούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, χωρίς να χρειάζεται αίτηση

Χρήματα στους λογαριασμούς τους αναμένεται να δουν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί η καταβολή και των δικών τους αναδρομικών, μετά από αυτά των ενστόλων και των πανεπιστημιακών.

To «Έθνος» παρουσιάζει βήμα προς βήμα τι πρέπει να γνωρίζουν οι γιατροί, αλλά και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί πριν δουν το χρώμα του χρήματος, ενώ με αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες καταγράφονται τα ποσά που θα φθάσουν στις τσέπες τους με βάση τη βαθμίδα στην οποία ανήκουν.

Έως 27 Δεκεμβρίου

Όπως προβλέπεται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, η καταβολή των αναδρομικών θα είναι εφάπαξ, σε μία δόση εντός του 2018, και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μάλιστα, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες φαίνεται ότι τρέχουν και δεν φθάνουν προκειμένου να υπολογίσουν όλα τα ποσά που αντιστοιχούν στους γιατρούς, δεδομένων και των διαφορετικών κατηγοριών και βαθμίδων που υπάρχουν μέσα στα νοσοκομεία.

Στόχος, σύμφωνα και με τα όσα έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι να δοθούν τα αναδρομικά στις 27 Δεκεμβρίου, που είναι και η τελευταία ημέρα πληρωμής από το Δημόσιο. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, χωρίς να χρειάζεται εκ μέρους του γιατρού κάποια αίτηση ή άλλη ενέργεια. Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά αφορούν στην περίοδο από 13/11/2014 έως 31/12/2016.

Οι γιατροί που πλέον δεν εργάζονται στο ίδιο νοσοκομείο με την περίοδο στην οποία έχουν υπολογιστεί τα αναδρομικά θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες μισθοδοσίας των νοσοκομείων που εργάζονταν σε εκείνη τη χρονική περίοδο, ώστε εάν έχει αλλάξει ο τραπεζικός λογαριασμός μισθοδοσίας τους να τον ενημερώσουν και να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κάποιο λάθος.

Ήδη πάντως τα αρμόδια τμήματα του ΕΣΥ έχουν αρχειοθετήσει και έχουν εντοπίσει όλους τους γιατρούς που απασχολούνταν εκείνη τη περίοδο στα νοσοκομεία τους και μπορεί να έχουν αποχωρήσει.

Πρόκειται κυρίως για ειδικευόμενους που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και αποχώρησαν μετά τη λήψη της ειδικότητάς τους, για επικουρικούς γιατρούς που έχουν αποχωρήσει λόγω της λήξης των συμβάσεών τους, αλλά και για γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα ή στον ιδιωτικό τομέα.

Με κρατήσεις 20% έως 35%

 

Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, τα καθαρά ποσά που θα φθάσουν στις τσέπες των γιατρών προκύπτουν έπειτα από αφαίρεση κράτησης 20% έως 35%, ανάλογα με τη βαθμίδα του γιατρού.

Όπως έχει εκτιμήσει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών, εάν στη χρονική περίοδο που υπολογίζονται τα αναδρομικά κάποιος γιατρός είχε βαθμό:
Διευθυντή: Το καθαρό ποσό που θα φθάσει στον λογαριασμό του θα κυμαίνεται από 14.000 έως 15.000 ευρώ.
Επιμελητή Α’: Από 7.000 έως 8.500 ευρώ.
Επιμελητή Β’: Από 4.000 έως 5.000 ευρώ
Επικουρικού Ιατρού: Από 4.000 έως 5.000 ευρώ.
Ειδικευόμενου: Από 1.500 έως 1.700 ευρώ.

Οι συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ υπολογίζουν ότι τα ποσά που αναλογούν με βάση και τις περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο εκείνη προκύπτουν μεικτά ως εξής (μεικτά ποσά τακτικών αποδοχών ανά μήνα για όσο χρονικό διάστημα εργάστηκε ο γιατρός από 13/11/2014 έως 31/12/2016):
Συντονιστής διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 760 ευρώ/μήνα.
Διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 875,2 ευρώ/μήνα.
Επιμελητής Α’ με 36% χρονοεπίδομα: 423,7 ευρώ/μήνα.
Επιμελητής Β’ και επικουρικός με 16% χρονοεπίδομα: 244 ευρώ/μήνα.
Ειδικευόμενος με 8% χρονοεπίδομα: 88,3 ευρώ/μήνα.

Πιέσεις

Μπορεί το ποσό να φαντάζει σαν εορταστικός μποναμάς για όσους δεν τα είχαν υπολογίσει, «αγκάθι» ωστόσο παραμένει εάν τα ποσά που θα δοθούν θα είναι φορολογημένα ή όχι, γι’ αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων (ΟΕΝΓΕ) επιχειρούν να πιέσουν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε τα χρήματα να δοθούν χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις.

Βέβαια, αυτό είναι κάτι που θα αποφασισθεί κεντρικά στην κυβέρνηση, με βάση τις δημοσιονομικές αναλύσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών, ανεξάρτητα εάν οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν κάνει ήδη σχετικά αιτήματα στους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική εφαρμοστική απόφαση, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που θα αναλύει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα στους γιατρούς αλλά και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες.

Πάντως, η ΟΕΝΓΕ έχει προγραμματίσει για αύριο, Τετάρτη 5/12/18, να συναντηθεί με εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες οι γιατροί θα επιμείνουν να υπάρξει ρύθμιση ώστε τα ποσά αυτά, εφόσον καταβληθούν, να θεωρούνται πλήρως φορολογημένα με τις φορολογικές κρατήσεις που θα έχουν γίνει προκαταβολικά στην «πηγή» και να μην ξαναφορολογηθούν εκκαθαριστικά με τη φορολογική δήλωση εισοδήματος. «Πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή φορολογικής κλίμακας, με ευνόητες συνέπειες» εξηγεί ο Π. Παπανικολάου της ΟΕΝΓΕ.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Π. Πολάκης. Υπουργός Υγείας: «Σκάσε τσογλάνι, πες τι έκλεψες από το ΚΕΕΛΠΝΟ»

Αδιανόητοι και πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον απολυμένο πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ – «Πέραν του αστείου, το πράγμα σοβαρεύει – Αυτός είναι εν ενεργεία Υπουργός!» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, ύβρεις και απειλές έχει η δημόσια αντιπαράθεση που ξέσπασε το απόγευμα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του απολυμένου προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.

Τον τόνο της αντιπαράθεσης έδωσε πρώτος ο Παύλος Πολάκης ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «σκάσε» και «τσογλάνι» απευθυνόμενος στον πρώην υπάλληλο του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε μάλιστα να συμβουλέψει τον Σταμάτη Πουλή να ομολογήσει για τα… κλεμμένα προκειμένου να πέσει στα… μαλακά από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Περισσότερα...

Νομοσχέδιο-σκούπα του υπ. Υγείας αλλάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων

Νομοσχέδιο-σκούπα με σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με τις πληροφορίες σχεδιάζει το να καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Μεταξύ αυτών, η μείωση του αριθμού των χωρών της Ε.Ε. από τις οποίες πηγάζει η τιμή των πρωτότυπων σκευασμάτων που προστατεύονται από πατέντα, ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής από τους ασθενείς και η προστασία της τιμής των γενοσήμων.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στην τιμολογιακή πολιτική θα ενημερωθούν σήμερα οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το τοπίο σχετικά με το "πακέτο" μέτρων που θα εισάγει το υπουργείο Υγείας όμως παραμένει θολό, όπως και οι επιπτώσεις στην αγορά του φαρμάκου από τις αλλαγές που θα προκύψουν, όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη του κλάδου, δεδομένου πως οι παρεμβάσεις στο χώρο είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια, αλλά μη αποτελεσματικές.

Επί του παρόντος, η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή των δύο χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείεται η τιμή αναφοράς να είναι και μόνο μια, η χαμηλότερη. Για όσα φάρµακα µειωθεί η τιµή τους, η συµµετοχή των ασθενών θα είναι εξίσου µικρότερη.

Επιπλέον, κατά το ρεπορτάζ, προτείνεται η ανατιµολόγηση των φαρµάκων µία φορά τον χρόνο και όχι δύο, όπως γίνεται σήμερα. Αλλαγές αναμένονται τέλος και στο κομμάτι των υποχρεωτικών επιστροφών του clawback με τις οποίες βαρύνονται οι φαρμακευτικές (επιστροφές για να καλυφθούν οι δαπάνες πέραν του κλειστού ορίου του δημόσιου προϋπολογισμού για τα φάρμακα).

Οι αντιδράσεις από την πλευρά των πολυεθνικών είναι ήδη έκδηλες. Και αυτό γιατί οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζουν τις τιμές σε άλλες τριάντα περίπου χώρες του εξωτερικού, οπότε οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας θα προκαλέσουν ένα αντίστοιχο "τσουνάμι" μειώσεων και στις αντίστοιχες τιμές διεθνώς.

Έχουν εξεταστεί και άλλα μέτρα μείωσης της συμμετοχής. Η απαλλαγή από την καταβολή του ενός ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ για κάθε ιατρική συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία είναι ένα από αυτά, όμως ακόμη έχει μείνει στα χαρτιά. Τους τελευταίους μήνες εξάλλου εξετάζεται η περίπτωση εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων για τη συμμετοχή στο φάρμακο, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τους οικονομικά ασθενέστερους, με ορίζοντα υλοποίησης το 2019, χωρίς και πάλι να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Νέα απόφαση Πολάκη για την ειδική αγωγή από τον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει

Παράταση στη νέα διαδικασία αποζημίωσης για υπηρεσίες ειδικής αγωγής μέσω vouchers όπως έχει ονομασθεί, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Health Report.gr

Μετά τις αντιδράσεις των επιστημόνων ειδικής αγωγής, ο αν. υπουργός δίνει με εγκύκλιο του περιθώριο ενός μηνός για την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος.

Είχε προηγηθεί η άρνηση των λογοθεραπευτών να συμβεβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ . Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε προηγηθεί: Νέο όχι των εργοθεραπευτών στο σύστημα πληρωμών του ΕΟΠΥΥ! Στον αέρα οι μικροί ασθενείς


Πάντως το νέο σύστημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι έχουν μπερδευτεί με τις παρατάσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς,ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης των παραπάνω υπουργικών αποφάσεων, θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται πρωτίστως η επαγγελματική ελευθερία των παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής, ενώ επιχειρείται η εξομοίωσή τους με τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, κατά παράβαση κάθε έννοιας ισότητας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Κίνητρα σε γιατρούς δυσπρόσιτων περιοχών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΥΚΑ

Συντάκτης: Virus

Χρονίζουσες αδικίες στο δημόσιο σύστημα υγείας αποκαθιστά η κυβέρνηση, με δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

Η πρώτη αφορά στην συμπλήρωση του οριστικού καταλόγου των 341 Περιφερειακών, Πολυδύναμων και Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας σε όλη την επικράτεια, που χαρακτηρίζονται ως Ιατρεία προβληματικών και άγονων περιοχών. Η οριστική αυτή ρύθμιση αφορά σε συγκεκριμένες οργανικές θέσεις (433) που προβλέπονται για τα ιατρεία αυτά, που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας και αποτελεί οικονομικό κίνητρο για τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία), που διορίζονται σε αυτά.

«Με την δημοσίευση της απόφασης τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν σχετικά» επισημαίνει η Αριστοτέλους.

Η δεύτερη αφορά στην επέκταση χορήγησης της ειδικής άδειας μετ’ αποδοχώντου άρθρου 105 του ν.2071/1992 σε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (πλην ιατρών, που ήδη την δικαιούνται) που υπηρετούν σε τμήματα και ειδικές μονάδες των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Η ρύθμιση αυτή αφορά, πιο συγκεκριμένα τους εργαζόμενους που υπηρετούν σε:

α) Επειγόντων Περιστατικών, β) Ακτινοδιαγνωστικό, γ) Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων (αξονικός – μαγνητικός), δ) Ακτινοθεραπευτικό, ε) Πυρηνικής Ιατρικής, στ) Αιμοδυναμικό, ζ) Μεταμοσχεύσεων, η) Ειδικών Λοιμώξεων, θ) Ψυχιατρικά Τμήματα που υποδέχονται τουλάχιστον 30% οξέα περιστατικά, ι) Χημειοθεραπείας – Ογκολογίας, ια) Τραπεζών γάλακτος, ιβ) Προγεννητικού ελέγχου, ιγ) Αντιμετώπισης στειρότητας και υπογονιμότητας, ιδ) Αιματολογικό εργαστηριακού τομέα, ιε) Βιοπαθολογικό και τέλος ιστ) στους εργαζόμενους που ασχολούνται με την διάλυση κυτταροστατικών και άλλων βιολογικών φαρμάκων. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Παρέμβαση Ξανθού για την πώληση βιταμινών από γυμναστήρια

Παρέμβαση Ξανθού για την πώληση βιταμινών από γυμναστήρια

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστεί η σχετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται σε αθλητικό νομοσχέδιο.


Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός, «η ανησυχία που έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, είναι απολύτως εύλογη και ήδη είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης η οποία προβλέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας,«για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγ.είας, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και, ακριβώς γι΄αυτό, η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη».

Προηγήθηκε έντονη διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τον πρόεδρο Κυριάκο Θεοδοσιάδη να ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης. «Δίνεται η δυνατότητα στους γυμναστές ή προπονητές να διακινούν χωρίς κανένα έλεγχο ή επιστημονική τεκμηρίωση και ιατρική παρακολούθηση, συμπληρώματα. Επιπλέον η διάταξη μπορεί να αποτελέσει την βιτρίνα για την δυνατότητα διακίνησης αναβολικών που θα ονομάζονται συμπληρώματα διατροφής», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Η επίμαχη διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά, στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, οι «θεσμοί» είχαν απαιτήσει την εφαρμογή της. Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι ισχύει ήδη κοινή υπουργική απόφαση η οποία διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν χρειάζεται αναθεώρηση.

Διαμαρτύρονται και οι φυσιοθεραπευτές
Το εν λόγω αθλητικό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στον κλάδο των φυσιοθεραπευτών, καθώς προβλέπει οτι τα γυμναστήρια μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας - κινησιοθεραπείας φυσιοθεραπείας.

Ως προϋπόθεση ορίζεται να απασχολούν φυσιοθεραπευτή που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.

Ωστόσο, ο Σύλλογος θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου με διευρυμένη σύνθεση, απαιτώντας την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΚΟΙΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

IATROPEDIA.GR - Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αποκαθιστούν αδικίες ετών στο δημόσιο σύστημα υγείας


Δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις υπογράφτηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Γ. Χουλιαράκη, αποκαθιστώντας αδικίες ετών στο πεδίο της αρμονικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας. Με την πρώτη συμπληρώνεται ο κατάλογος των άγονων περιφερειακών ιατρείων και η δεύτερη την ειδική άδεια που θα μπορούν στο εξής να παίρνουν και μη γιατροί που υπηρετούν σε τμήματα με δυσκολίες και ιδιαιτερότητες...

Πολλά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης και ακόμα χρειάζονται παρεμβάσεις για την αποκατάσταση αδικιών και την συμπλήρωση κενών στο δημόσιο σύστημα υγείας... Προς την σωστή κατεύθυνση είναι ως εκ τούτου η υπογραφή δύο ΚΥΑ που υπεγράφησαν χθες και αναμένεται να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας λειτουργών στην Υγεία.

Διαβάστε την σχετική ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη:

Η πρώτη αφορά στην συμπλήρωση του οριστικού καταλόγου των 341 Περιφερειακών, Πολυδύναμων και Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας σε όλη την επικράτεια, που χαρακτηρίζονται ως Ιατρεία προβληματικών και άγονων περιοχών.

Η οριστική αυτή ρύθμιση αφορά σε συγκεκριμένες οργανικές θέσεις (433) που προβλέπονται για τα ιατρεία αυτά που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας και αποτελεί οικονομικό κίνητρο για τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία) που διορίζονται σε αυτά.

Με την δημοσίευση της απόφασης τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν σχετικά.

Η δεύτερη αφορά στην επέκταση χορήγησης της ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών του άρθρου 105 του ν.2071/1992 σε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (πλην ιατρών, που ήδη την δικαιούνται) που υπηρετούν στα παρακάτω τμήματα και ειδικές μονάδες των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ:

α) Επειγόντων Περιστατικών,

β) Ακτινοδιαγνωστικό,

γ) Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων (αξονικός – μαγνητικός),

δ) Ακτινοθεραπευτικό,

ε) Πυρηνικής Ιατρικής,

στ) Αιμοδυναμικό,

ζ) Μεταμοσχεύσεων,

η) Ειδικών Λοιμώξεων,

θ) Ψυχιατρικά Τμήματα που υποδέχονται τουλάχιστον 30% οξέα περιστατικά,

ι) Χημειοθεραπείας – Ογκολογίας,

ια) Τραπεζών γάλακτος,

ιβ) Προγεννητικού ελέγχου,

ιγ) Αντιμετώπισης στειρότητας και υπογονιμότητας,

ιδ) Αιματολογικό εργαστηριακού τομέα,

ιε) Βιοπαθολογικό και τέλος

ιστ) στους εργαζόμενους που ασχολούνται με την διάλυση κυτταροστατικών και άλλων βιολογικών φαρμάκων. Η ρύθμιση αυτή, που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των εργαζόμενων στους παραπάνω κλάδους, αποκαθιστά μια πολύχρονη εργασιακή αδικία στο δημόσιο σύστημα Υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Διευκρινήσεις για το ρόλο των διαφόρων ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον σακχαρώδη διαβήτη

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Α. Ξανθός: «Κανένα Grexit στα καινοτόμα φάρμακα»

Στόχος του υπουργείου Υγείας η άρση των ανισοτήτων και η ενίσχυση της συμμετοχής των συλλόγων ασθενών

«Θέλουμε οι 70 νέες καινοτόμες δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να αξιολογηθούν επιστημονικά μέσω του ΗΤΑ και να αποζημιώνονται και στη χώρα μας. Δεν επιβεβαιώνεται κανένα σενάριο περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα. Ακόμα και για τα φάρμακα που βγήκαν εκτός θετικής λίστας, βρήκαμε ένα θεσμικό «μονοπάτι» για να αποζημιώνονται και αυτά κατ’ εξαίρεση και να μην στερούνται οι ασθενείς τις πολύτιμες θεραπείες τους».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών “Patients in Power – Η επόμενη μέρα: Προσκλήσεις και Τάσεις”, αναφερόμενος στην πρόσβαση στις θεραπείες. Επεσήμανε επίσης, ότι η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τριμερής (Κράτος, φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς) και με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες ασθενείς δεν στερούνται σήμερα καμιά καινοτόμο θεραπεία.

Με αφορμή τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο υπουργός τόνισε ακόμη, ότι «ο θεσμός του Συνέδριου Ασθενών είναι η άλλη οπτική που έλλειπε -και ενδεχομένως λείπει ακόμα- για τη διαμόρφωση ανθρωποκεντρικής πολιτικής Υγείας στη χώρα, δεδομένου ότι έως σήμερα, η χάραξη πολιτικής Υγείας αφορούσε κυρίως τους επαγγελματίες υγείας, τους παρόχους και τους φορείς υγείας. Αυτό το θεσμικό κενό έρχεται να καλύψει και η σημερινή διοργάνωση, καθώς στην πορεία προς τη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού Συστήματος Υγείας, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η εμπειρία, η οπτική και οι ανάγκες των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή των ασθενών».

Σημειώνοντας ότι αυτήν την περίοδο η χώρα διέρχεται μια νέα φάση στη διαμόρφωση της οικονομίας και της Κρατικής λειτουργίας, τόνισε ότι διαμορφώνονται νέες δυνατότητες στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Υγεία και το Φάρμακο, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού. Σε αυτό το σχεδιασμό, τόνισε, πρέπει να συμπεριληφθούν οι ασθενείς, οι οποίοι οφείλουν να έχουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Στόχος του Υπουργείου είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις θεραπείες, η αναβάθμιση του επιπέδου παρεχόμενης φροντίδας Υγείας με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και η λειτουργία του Συστήματος Υγείας με μηχανισμούς διαφάνειας και καλής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται άμεσα η προσαύξηση 92,5 εκατ. ευρώ στους κλειστούς προϋπολογισμούς, εκ των οποίων 45 εκατ. για την επιπλέον νοσοκομειακή δαπάνη, 40 εκατ. ευρώ για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και 7,5 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί η ειδική αγωγή.

Υπογραμμίζοντας ότι η καθολική κάλυψη ήταν μία μεγάλη τομή που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, επεσήμανε ότι «αυτή τη γραμμή της καθολικής κάλυψης οφείλουμε να την υπηρετήσουμε με πληρότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί προς τη σταδιακή ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών».
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει θετικά βήματα, όπως:

Κονδύλι 40 εκατ. ευρώ που αφορά την μειωμένη συμμετοχή στο φάρμακο (10%) των ασθενών χρόνια νοσήματα, όταν θεραπεύονται με γενόσημα φάρμακα. Έτσι εκτός από την μείωση της επιβάρυνσης στο ασθενή, θα υπάρχει και μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων, καθώς επίσης και
Ελάφρυνση κατά 20 εκατ. ευρώ της επιβάρυνσης των πολιτών, μέσα από την κατάργηση της πληρωμής ενός ευρώ ανά συνταγή, μέσω της δυνατότητας συνταγογράφησης περισσοτέρων φαρμάκων ανά συνταγή (η ρύθμιση αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή από 15 Οκτωβρίου 2018).
Επιπλέον, η Πολιτεία βρίσκεται ήδη σε ειλικρινή διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα νέο μίγμα πολιτικής φαρμάκου που θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη τελική φάση αυτού του διαλόγου με όλους τους θεσμικούς εταίρους της Υγείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι λείπει η εκπροσώπηση των συλλόγων ασθενών. Επιπλέον, επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, στην οποία οι ασθενείς ήδη καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την Υγεία στην Ελλάδα.

Υπάρχουν επίσης σημαντικά θέματα σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Ξανθός, όπως η νομοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, το οποίο θα αναβαθμίσει την πολιτική για τον καρκίνο στη χώρα. Επιπρόσθετα, αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία μια νέα στρατηγική για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί στο επόμενο διάστημα Επιστολή από το Υπουργείο προς όλους τους Συλλόγους Ασθενών προκειμένου να καταθέσουν τα ερωτήματα, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους, κατ’ αρχήν για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, αλλά και για άλλα ζητήματα αναφορικά με την ΠΦΥ. Η δημιουργία δικτύου ασθενών σε πανελλήνιο επίπεδο διευκολύνει το διάλογο με την Πολιτεία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το όραμα για την επόμενη ημέρα είναι η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και ανθρωπιάς ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή. Στις ΤΟΜΥ ήδη οικοδομείται αυτή η σχέση και αυτό είναι το νέο μοντέλο που επιθυμούμε για την Υγεία» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ξανθός. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Editorial: Προσλήψεις στην Υγεία ενόψει εκλογών! Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε ένα σκοτεινό παρελθόν, που σίγουρα για τους περισσότερους νοήμονες προκαλεί αποτροπιασμό, παραπέμπουν οι ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις προσλήψεις.
Όπου και να πας, όπου και να σταθείς ακούς για προσλήψεις, που φέρνουν βέβαια θύμηση της άλλοτε κρατικοδίαιτης Ελλάδας των παχιών αγελάδων. Ένα σύστημα του «τάζω και του διορίζω» το οποίο εκπροσωπούσαν οι τότε ισχυροί του κομματικού συστήματος. Ένα σύστημα όμως που έφερε ετούτη την έρμη χώρα, στο οικονομικό σημείο που βρίσκεται τώρα.

Σαν μια προμνησία, έρχονται ξανά στο νου οι ίδιες εικόνες: του κομματικού στελέχους που επειδή πλησιάζουν οι εκλογές, ξάφνου αρχίζει να μιλά για το μέλλον που θα φτιάξει, για τις προσλήψεις που θα κάνει, για τα όσα έφτιαξε, για τα όσα θα φτιάξει.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο μέσα σε μία μέρα το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε δύο κατηγορίες προσλήψεων-παρατάσεων. Η μία αφορούσε στην παράταση των συμβάσεων για 12 μήνες, συνολικά 3.802 ατόμων που απασχολούνται στον τομέα της Υγείας στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων. (Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες)

Και είναι να απορεί κανείς: Γιατί άραγε ανακοινώθηκε τώρα και όχι κάποιο διάστημα πριν όπου δεν είχε ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική παροχολογία;
Στο ίδιο έργο θεατές δηλαδή…
Ότι ακριβώς έπρατταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, απλά με μια μεγαλύτερη επικοινωνιακή εμπειρία.

Η δεύτερη κατηγορία προσλήψεων που ανακοινώθηκε -ακριβώς την ίδια ημέρα με την παράταση των συμβάσεων για τα 3.802 άτομα- αφορούσε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για ηλεκτρονικές αιτήσεις για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, στο ΕΣΥ! (διαβάστε ΕΔΩ την είδηση)

 

Πόσοι θα προσληφθούν, πότε θα προσληφθούν παραμένει άγνωστο, καθότι κατά τη συνήθη τακτική απαιτείται και κάποιος χρόνος για την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού…Επομένως οι ημερομηνίες πλησιάζουν στις εκλογές. Και άντε να μην ψηφίσεις την κυβέρνηση όταν περιμένεις να προσληφθείς έστω ως επικουρικός…

Η τακτική μοιάζει ίδια λοιπόν και απαράλλαχτη όπως όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις …προβλέψεις (δήθεν τυχαίες επισημάνσεις) που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, ότι το ΕΣΥ χρειάζεται 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας.
Άντε τώρα να μην υποκύψεις εάν είσαι άνεργος και δη μακροχρόνια. Έχεις πάντα την ελπίδα…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως το δημόσιο σύστημα μετατρέπεται για άλλη μία φορά σε κομματικό άθυρμα στα χέρια των διοικούντων, οι οποίοι όπως και οι προηγούμενοι, συνεχίζουν να παίζουν με τις ζωές των Ελλήνων. Γιατί ουδείς θέλει να σκεφτεί πως όλες οι θυσίες που έγιναν από το λαό τα τελευταία 8 μνημονιακά χρόνια, θα πάνε χαμένες στο βωμό των προσλήψεων ενόψει εκλογών…

 

Όμως το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι πως σε μία εποχή πολιτικής ένδειας, τα ΜΜΕ αλλά και οι δημοσιογράφοι έχουν σωπάσει. Άλλοι γιατί έχουν το φόβο του «μπούλινγκ» που τόσο επιτυχημένα ασκούν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ υπουργοί και άλλοι επειδή απλώς τους κατατροπώνει η καθημερινότητα και ο φόρτος εργασίας όπως άλλωστε όλους τους Έλληνες. Άλλοι πιθανώς γιατί μπορεί και να φοβούνται αν έχουν τη φωλιά τους λερωμένη από το παρελθόν.
Η είδηση όμως παραμένει: Ο κυβερνώντες πράττουν ότι θέλουν χωρίς να τους ασκείται καμία απολύτως κριτική ακόμη και για τα αυτονόητα.
Η Δημοκρατία στο απόσπασμα…

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Εθνικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο προανήγγειλε ο υπουργός

Εθνικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο προανήγγειλε ο υπουργός

Στη θεσμοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο μέσα στο επόμενο διάστημα, προχωράει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο Κρήτης ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

«Θα είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα έχει την επιστημονική εποπτεία όλων των δράσεων, της εκπόνησης και υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού για τον καρκίνο», δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο Ανδρέας Ξανθός.

Είπε ακόμη πως έχει δρομολογηθεί η σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Έρευνας - Καινοτομίας, με στόχευση στην ογκολογία. «Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, με φόντο τις ιατρικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και ειδικά για τη θεραπεία του καρκίνου. Η ιδέα είναι παίρνοντας βιοδεικτες, δηλαδή γονιδιακές αλλαγές που υπάρχουν στους ασθενείς να υπάρξει στοχευμένη θεραπεία», ανέφερε ο κ.Ξανθός

Ο υπουργός βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης για το πρώτο φόρουμ της κοινής ευρωπαϊκής δράσης κατά του καρκίνου στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 20 χώρες, εξηγώντας πως πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο πεδίο της πρόληψης.

Η διοικήτρια της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Μαυρομάτη, διευκρίνισε ότι στόχος είναι η εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων στον έλεγχο του καρκίνου και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Έρχεται νομοσχέδιο – σκούπα για τα θέματα Υγείας

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA


Τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας προσπαθεί να "μαζέψει" ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στην Αριστοτέλους και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή «και θα καλύπτει σημαντικά ζητήματα». Μεταξύ αυτών, θα είναι οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, η θεσμική ανασυγκρότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και μετατροπή του σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η θεσμοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών με στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον καρκίνο.

Θα ακολουθήσει μάλιστα και δεύτερο νομοσχέδιο με αντικείμενο τη «θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ» , δηλαδή τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για τους Οργανισμούς των ΥΠΕ, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την αναδιοργάνωση του ΚΕΣΥ και της ιατρικής εκπαίδευσης.

Οι δυσκολίες στα νοσοκομεία

Όπως παραδέχτηκε ο ΥΥΚΑ, «αναμονές στα ΤΕΠ υπάρχουν, η ταλαιπωρία και οι αντιξοότητες δεν έχουν εξαλειφθεί, ράντζα σε ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές εξακολουθούν να αναπτύσσονται μετά από εφημερία. Επίση, λείπουν ειδικευόμενοι γιατροί και σίγουρα έχουν επιβαρυνθεί οι υπόλοιποι ειδικευμένοι γιατροί».

Συμπλήρωσε όμως ότι το ΕΣΥ «χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού και τη σοβαρή λειτουργική υποστήριξη που έχει δεχθεί αυτά τα χρόνια, εξακολουθεί να είναι όρθιο, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους, χωρίς διακρίσεις».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Υπουργός Υγείας κατά Γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουν σχέση με τα σχέδια της κυβέρνησης ούτε τις αποφάσεις του κόμματος!

Συνέχεια στη κόντρα που έχει ξεκινήσει μεταξύ υπουργείου Υγείας και Γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση, δίνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών έχει αρχίσει εδώ και καιρό με τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν κυρίως τον υπουργό Υγείας και όχι τον αναπληρωτή υπουργό Π.Πολάκη, για τις τακτικές που ακολουθεί σχετικά με τον κλάδο των γιατρών.

 

Μάλιστα οι συνδικαλιστές γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν ευθύνες στον Αν.Ξανθό επειδή ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι όσοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είχαν απομακρυνθεί με τον Νόμο Άδωνι Γεωργιάδη θα επέστρεφαν στο δημόσιο σύστημα, τώρα ακολουθεί ακριβώς τα ίδια βήματα με τον κ.Γεωργιάδη.

Ενδεικτικό της κόντρας είναι ότι στις πρόσφατες εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων όπου η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της εκλογική της δύναμης στους γιατρούς, οι συνδικαλιστές απέδωσαν την κατακόρυφη πτώση στον Ανδρέα Ξανθό και τις πολιτικές του. Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή φωτιά που απέστειλαν: «Άγριο «κράξιμο» γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Αν.Ξανθού! Γιατί τον κατηγορούν»

 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του απαντά μέσα από συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξακοντίζοντας κατηγορίες κατά των συνδικαλιστών γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός γραμμής κόμματος
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Ξανθός ότι η κριτική που ασκείται για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανήκει σε «μια μικρή ομάδα πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που από 1-1-2019 καλούνται να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία μετά από 4 χρόνια μεταβατικό διάστημα, είναι όχι απλώς συντεχνιακή και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα , αλλά το σημαντικότερο, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τις συλλογικές αποφάσεις του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με το πολιτικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ και της δημόσιας περίθαλψης που υλοποιεί η κυβέρνηση».


Οι επικεφαλής των Γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ψυχάρης και Σπύρος Προβατάς
Ο κλάδος πάντως προειδοποιεί ότι για τις απομακρύνσεις γιατρών που αναμένονται τέλος του χρόνου θα προσφύγει και πάλι στη Δικαιοσύνη, καθώς εκτός των άλλων υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν γιατρούς και έτσι μπορούν να εργάζονται με ένα μικτό σύστημα, τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Δείτε ΕΔΩ πόσοι φεύγουν: «Αποχωρούν 800 γιατροί από Κέντρα Υγείας και Δημόσιες Μονάδες σε δύο μήνες! Όλες οι πληροφορίες»

Από την άλλη πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προωθήσει τροπολογία βάση της οποίας θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα ακόμη και οι γιατροί που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν στο ΕΣΥ διατηρώντας νόμιμα το ιατρείο τους.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα βάλουμε τους εισαγγελείς να ρυθμίσουν και τα θέματα των εμβολιασμών…

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου το news247.gr, «με βάση την συναίνεση και την πειθώ» θα πρέπει να υλοποιείται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Αν. Ξανθός επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση και των εμβολιασμών, αλλά και της εμπιστοσύνης των πολιτών στον εμβολιασμό παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες που να επιβάλλουν σκλήρυνση της πολιτικής».

Παρ’ όλα αυτά, επανέλαβε ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ρύθμιση που να δίνει δικαίωμα στον υπουργό να επιβάλει μέτρα αυξημένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών κατά 73,2% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί σημαντικό τον εμβολιασμό φτάνει το 92,8%, την στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 90%.

Ο Αν. Ξανθός αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τους αντιεμβολιαστές «κίνημα», καθώς, όπως σχολίασε «είναι μεγάλη παραχώρηση να μιλάμε για κίνημα όταν έχουμε να κάνουμε με αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις».

Κατά των προτάσεων ποινικοποίησης: Θα βάλουμε τους εισαγγελείς να μας λύσουν κι αυτά τα θέματα;

Ο υπουργός Υγείας επέκρινε τις προτάσεις ποινικοποίησης της άρνησης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αναρωτώμενος «θα βάλουμε τους εισαγγελείς να μας λύσουν κι αυτά τα θέματα;» και τάχθηκε υπέρ της «ενίσχυσης της κουλτούρας της πρόληψης και της αγωγής υγείας».

Εκτίμησε, επίσης, ότι ένα κομμάτι της δημόσιας συζήτησης για τον εμβολιασμό βασίζεται και στους «κατασκευασμένους θορύβους», οι οποίοι «επαναλαμβάνονται παρά την εξαιρετική συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας» στο τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ο Αν. Ξανθός αντιμετώπισε με διαφορετικό τρόπο τους επαγγελματίες υγείας που δεν εμβολιάζονται κάνοντας λόγο για «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά» κι «αναίρεση στοιχειωδών υποχρεώσεων». Επισήμανε όμως ότι το υπουργείο Υγείας με τις ενέργειές του έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού εμβολιασμένων επαγγελματιών υγείας.

Η θέση των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων

Παρόμοια εικόνα έδωσαν κι οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων επικαλούμενοι κι αυτοί τα υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στον εμβολιασμό, ενώ τάχθηκαν επίσης εναντίον της ποινικοποίησης της άρνησης εμβολιασμών κι υπέρ μιας πολιτικής ενημέρωσης των πολιτών για την σημασία των εμβολιασμών για την δημόσια κι ατομική υγεία. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων ξεχώρισαν την περίπτωση των πληθυσμών Ρομά όπου τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών συνδέονται με τη συνολική κοινωνική περιθωριοποίησή τους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthview.gr

Αλλαγές στην τιμολόγηση με …αυξήσεις τιμών

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας για clawback, rebate και νέα διαδικασία τιμολόγησης.

Πλούσια σε ανακοινώσεις ήταν η προηγούμενη Πέμπτη, όπου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπή Παρακολούθησης της Δαπάνης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος προχώρησε στην παρουσίαση ενός νέου πλαισίου που θα καθορίζει την αρχιτεκτονική της τιμολόγησης των φαρμάκων, των υπολογισμών clawback και rebate αλλά και των κλειστών προϋπολογισμών.
Πέρα από τη γνωστή εδώ και ένα μήνα ανακοίνωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ότι πλέον θα γίνεται μόνο μία ανατιμολόγηση το χρόνο, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι πλέον η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης (έναντι του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών στις χώρες της ΕΕ) για τα on patent και off patent, ενώ τα γενόσημα θα τιμολογούνται στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου.

Μάλιστα έγινε και προσομοίωση της διαδικασίας με τις τιμές να προσδιορίζονται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης,. Φάνηκε λοιπόν με βάση τη νέα διαδικασία να προκύπτει αύξηση της δαπάνης κατά 27 εκατ. ευρώ επί της χονδρικής τιμής.
Επίσης αναφέρθηκε ότι τα βιο-ομοειδή θα λαμβάνουν τιμή στο 75% της τιμής αναφοράς του βιολογικού πρωτοτύπου, ενώ τονίστηκε ότι προωθείται και η έγκριση αποζημίωσης σκευασμάτων για χρόνια νοσήματα σε βάση 28 ημέρων.

Επισημάνθηκε δε, ότι σαν τιμολογιακό «μαξιλάρι» θα λειτουργήσει το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας και συγκεκριμένα θα προβλέπεται να μην μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 0,20 ευρώ η τιμή του ΚΗΘ εκάστοτε φαρμάκου.

Επίσης η πρόταση της τιμολόγησης περιλαμβάνει την έκδοση δελτίου τιμών για νέα φάρμακα κάθε τρίμηνο στο οποίο όμως θα ανατιμολογούνται μόνο όσα σκευάσματα έχασαν την πατέντα τους. Συνολική ανατιμολόγηση θα γίνεται μονο μια φορά από την οποία θα προκύπτει και το νέο δελτίο τιμών.
Ακόμη αναφέρθηκε πως θα απλοποιηθεί ο αλγόριθμος της αποζημίωσης με βάση την ομογενοποιημένη τιμή των γενοσήμων.
Σχετικά με το θέμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών δηλαδή rebate και clawback, το υπουργείο φαίνεται να δέχεται την αντικατάσταση του rebate 25% με ένα άλλο σημαντικά χαμηλότερο και κλιμακούμενο.

Την ίδια στιγμή όμως συζητά αλλαγή στον υπολογισμό του clawback με το 70% αυτού να προσδιορίζεται από το μερίδιο αγοράς της κάθε εταιρείας και το 30% από την ανάπτυξη, έναντι αναλογίας 90%-10% που είναι σήμερα. Η αναλογία 70%-30% σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη σκέψη για τον τρόπο που θα προσδιορίζεται το clawback πριν από 16 μήνες περίπου.

Προϋπολογισμοί
Στη συνάντηση επισημάνθηκε εκ νέου η «εμμονή» του Υπουργείου Υγείας για τη θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορίες ATC4. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι οι σχεδόν 100 πρώτες κατηγορίες καλύπτουν το 90% της συνολικής δαπάνης, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ενοποίησης 2 ATC4 κατηγοριών σε ένα κλειστό προϋπολογισμό. Τα όρια των κλειστών προϋπολογισμών βασίστηκαν στη δαπάνη του 2017 και προέκυψαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα με επιστημονικά κριτήρια χωρίς όμως να δοθούν συγκεκριμένες εξηγήσεις.  

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Αποστάσεις από τον Ανδρέα Ξανθό για τη μεταβίβαση δομών του ΕΣΥ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων – «Ρωτήστε τον Πολάκη»

Του Βασίλη Βενιζέλου


– Μόνο τα κτήρια των εν λόγω νοσοκομείων του ΕΣΥ «πέρασαν» στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το Υπερταμείο μπορεί να εκμεταλευθεί κάποιο τέτοιο κτήριο, μόνον εάν αυτό παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον…

– Κι εάν έρθει μία κακιά κυβέρνηση μετά και πουλήσει νοσοκομεία τα οποία είναι ενταγμένα στο Υπερταμείο;

– Μα, γι’ αυτό λέμε στον κόσμο ότι μόνον η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εγγύηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας!

 

Ο ως άνω διάλογος είναι αυθεντικός και έλαβε χώρα πολύ πρόσφατα στον χώρο του κεντρικού κτηρίου του υπουργείου Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους 17, στην Αθήνα.

Ο ως άνω διάλογος είναι επίσης αποκαλυπτικός, καθώς αναδεικνύει την αμηχανία, με την οποία αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την ένταξη σειράς νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας στο Υπερταμείο Αποκρατικοποίησεων.

Η αμηχανία, μάλιστα, λαμβάνει διαστάσεις ρήξης μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για το ίδιο θέμα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Ανδρέας Ξανθός αποφεύγει με επιμονή να μιλήσει για το θέμα και, στις σχετικές ερωτήσεις, πολύ στενοί συνεργάτες του παραπέμπουν πάραυτα στον Παύλο Πολάκη:

– Δεν έχουμε ιδέα για το θέμα! Ρωτήστε τον Πολάκη…

Κι όμως, είναι ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός εκείνος ο οποίος διαβεβαίωνε πολύ πρόσφατα την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι «πρόκειται για αξιοποίηση των νοσοκομείων και όχι για εκποίηση»… Και που το ξέρει αυτό ο Ανδρέας Ξανθός; Εύλογο το ερώτημα, καθώς η ένταξη σειράς νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας στο Υπερταμείο Αποκρατικοποίησεων έχει χρονικό ορίζοντα… 99 ετών!

Νέες αποκαλύψεις από την ΠΟΕΔΗΝ

Μετά από την αποκάλυψη ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», καθώς και το παλαιό νοσοκομείο της Άρτας, έχουν ήδη ενταχθεί προς… «αξιοποίηση» στο Υπερταμείο Αποκρατικοποίησεων, νέες αποκαλύψεις έφερε πολύ πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει ότι στο Υπερταμείο Αποκρατικοποίησεων έχουν ήδη ενταχθεί επίσης τα εξής «κτήρια» του δημοσίου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας:

«1. Νοσοκομείο Καρπενησίου: Αριθμός ακινήτου 5032, Κωδικός Αριθμός Κτηματολογίου 130310302010-0-0

Γηροκομείο Καρπενησίου: Αριθμός ακινήτου 5033, Κωδικός Αριθμός Κτηματολογίου 130310304001-0-0
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου: Αριθμός ακινήτου 5034, Κωδικός Αριθμός Κτηματολογίου 130310308007-0-0 (κτίριο 1500τ.μ. σε 2,5 στρέμματα).
Νοσοκομείο Γρεβενών: Αριθμός ακινήτου 4693,Κωδικός Αριθμός Κτηματολογίου 080101806034-0-0
Νοσοκομείο Πρέβεζας: Αριθμός ακινήτου 9485, Κωδικός Αριθμός Κτηματολογίου 400502518001-0-0
ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου Αριθμός ακινήτου 9528, Κωδικός Αριθμός Κτηματολογίου 411111235001-0-0
Από το Δήμο Λάρισας ενημερωθήκαμε ότι στον κατάλογο είναι και η Προνοιακή Μονάδα Κ.Α.Α.Ε.Α.Θ. «ΑΡΙΣΤΕΥΣ»».

ΠΗΓΗ:https://www.healthview.gr/

 

Υπ.Υγείας: Προετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικό εμβολιασμό! Τι είπε ο Αν.Ξανθός

Σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου κάποια εμβόλια να είναι υποχρεωτικά αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Υγείας


Μετά το σάλο που προκλήθηκε στην ιατρική κοινότητα για τις ασαφείς εγκυκλίους σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να προωθηθεί νομοθετική ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλά μόνο για συγκεκριμένα εμβόλια. Ενδεικτικά δείτε ΕΔΩ ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη:»Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη! Εγκύκλιος του υπ.Υγείας»

«Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός αλλά βασίζεται και διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή με το Ποτάμι, Σπύρου Λυκούδη.

 

«Τα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο μέτρο προστασίας της δημόσιας αλλά και της ατομικής υγείας όπως προβλέπει η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επομένως δεν τίθεται καν το δίλλημα: ναι ή όχι στον εμβολιασμό«, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία «αμφισημία» δήλωσης ή εγκυκλίου που να δικαιολογεί το θόρυβο περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Τόνισε μάλιστα ότι φέτος δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στην εμβολιαστική πολιτική για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο, η οποία ρυθμίζεται από σχετική εγκύκλιο από το 2010 που όλα αυτά τα χρόνια επαναλαμβάνεται πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με νόμο υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Σημείωσε επίσης ότι, ειδικά φέτος, έγινε ένα βήμα περαιτέρω αυστηροποίησης της εμβολιαστικής πολιτικής, με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου Υγείας, μετά την επιδημική έξαρση της ιλαράς το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, έναντι της ιλαράς, για τα παιδιά που εγγράφονται σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 

Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ακόμα ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που θα δίνει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας την εξουσιοδότηση να προχωρεί σε μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για συγκεκριμένα εμβόλια και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον, βεβαίως, υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση και επιδημιολογικά δεδομένα που το επιβάλλουν.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που έχει η χώρα μας σημειώνοντας ότι αυτό δεν δημιουργεί εφησυχασμό αλλά εγρήγορση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εμβολιαστικής κουλτούρας των πολιτών.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προς την κατεύθυνση αυτή όπως: η ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η καθιέρωση των νέων βιβλιαρίων Υγείας του Παιδιού, που όπως σημείωσε ο Α. Ξανθός είναι «ένα εγχειρίδιο αγωγής υγείας και προώθησης των εμβολιασμών«, οι καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί, πέρυσι, κατά 50% ο εμβολιασμός των πολιτών για τη γρίπη και να διπλασιαστεί ο εμβολιασμός του προσωπικού του ΕΣΥ.

Αναφέρθηκε τέλος στις εμβολιαστικές παρεμβάσεις που γίνονται συστηματικά, όλο αυτό το διάστημα, τόσο στους προσφυγικούς πληθυσμούς, όσο και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι Ρομά.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τέσσερα νέα μέτρα στα φάρμακα! Τι προανήγγειλε o υπ.Υγείας στην Επιτροπή της Βουλής

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Τέσσερα νέα μέτρα στα φάρμακα γνωστοποίησε στην αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας


Τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που ετοιμάζει για τις επόμενες εβδομάδες διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί στη Βουλή.

Ο κ.Ξανθός μίλησε για τα τέσσερα μέτρα που προωθεί άμεσα στην πολιτική στα φάρμακα.
Ειδικότερα ανακοίνωσε στα μέλη της Βουλής ότι:

-Τέσσερις τιμολογήσεις το έτος: Θα γίνεται τιμολόγηση για τα νέα φάρμακα με νέα Δελτία Τιμών 4 φορές το χρόνο. Το γεγονός αυτό αναμένεται να ευνοήσει μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες εισάγουν στη χώρα μας νέα σκευάσματα τα οποία βρίσκονταν για μεγάλο διάστημα σε αναμονή για τιμολόγηση.

 

-Πρωτόκολλα και στα Νοσοκομεία μέσω ΗΔΙΚΑ: Την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά σε ορισμένα νοσοκομεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ και συνεπώς θα υπάρχει και εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Σήμερα τα νοσοκομεία διαθέτουν το καθένα το δικό του σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που δεν επικοινωνεί το ένα με το άλλο και όχι το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Άρα δεν μπορεί να γίνει και ενιαίος έλεγχος για την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

 

-Μία ανατιμολόγηση ανά έτος: Καθιερώνεται μία τιμολόγηση το χρόνο. Μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας ήταν υποχρεωμένο να προχωρεί σε δύο ανατιμολογήσεις ώστε να μειώνονται οι τιμές και να εξοικονομούνται κονδύλια από τη φαρμακευτική δαπάνη. Το συγκεκριμένο μέτρο πάντως αναμένεται να ευνοήσει τα παλαιά φθηνά φάρμακα ώστε αυτά να μην υποκατασταθούν από νεότερα και πιο ακριβά.

-Περισσότερα φάρμακα ανά συνταγή: Παρότι ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί το 1 ευρώ ανά συνταγή τελικώς το συγκεκριμένο μέτρο μετατίθεται για αργότερα. Άλλωστε από το μέτρο αυτό το κράτος αποκομίζει περί τα 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα όσες είναι κατά μέσο όρο και οι συνταγές φαρμάκων, τα οποία βέβαια πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς.

 

Μάλιστα τη σχετική ανακοίνωση περί της κατάργησης του 1 ευρώ ανά συνταγή είχε κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε ΕΔΩ τις ανακοινώσεις: «Καταργείται το 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων! Τι ανακοίνωσε ο υπ.Υγείας»

Παρ’ αυτά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε στα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τα φάρμακα ότι πρώτα θα προχωρήσει στην αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που θα μπορεί να περιλαμβάνει μία συνταγή, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των πολιτών. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Δεκέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ