ΥΠ.ΥΓ

Από επιτροπή του υπουργείου υγείας θα περνούν τα αιτήματα για ακτινοθεραπεία

Ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εξετάζει τα αιτήματα ασθενών, τα οποία αποστέλλονται μέσω ασφαλιστικών φορέων και αφορούν στην εκτέλεση στερεοτακτικής (με γ-Knife, x-Knife και Cyberknife). Η Επιτροπή στη συνέχεια θα εισηγείται την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Αυτό προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλου, σύμφωνα με την οποία έργο της Επιτροπής είναι:

Ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας και πιστοποίησης Κέντρων διενέργειας Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής Ακτινοθεραπείας με τις τεχνικές γ-Knife,x-Knifeκαι Cyberknife.
Η αξιολόγηση καταλληλότητας Κέντρων διενέργειας της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής Ακτινοθεραπείας με τις τεχνικές γ-Knife, x-Knife και Cyberknife.
Ο προσδιορισμός ενδείξεων εφαρμογής της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής Ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με εντόπιση της παθολογίας στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημακαι σε όργανα και ιστούς εκτός Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με τεχνικές γ-Knife, x-Knife και Cyberknife και καθορισμός των απαραίτητων δικαιολογητικών των προς εξέταση αιτημάτων.
Η λεπτομερής εξέταση και εκτίμηση αιτημάτων ασθενών, τα οποία αποστέλλονται μέσωασφαλιστικών φορέων και αφορούν στην εκτέλεση στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας με εντόπιση στο ΚΝΣ καθώς και σε όργανα και ιστούς εκτός ΚΝΣ με τις τεχνικές (γ-Knife, x-Knife και Cyberknife) και η σχετική εισήγηση περί έγκρισής τους ή μη στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του σχετικά με τη δυνατότητα αναδρομικής απόδοσης δαπάνης για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία στους καρκινοπαθείς ασφαλισμένους.

Όπως διευκρινίζεται, η δαπάνη θα αποδίδεται κατ’ εξαίρεση, ακόμη κι αν η θεραπεία γίνεται πριν από την έγκριση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου υγείας (ΚΕΣΥ), εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων: …καταργήθηκε, επανεργοποιήθηκε συνεδριάζει!

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, παρά την ….κατάργησή της! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΦ ο οποίος σύμφωνα με το νόμο είναι πλέον αρμόδιος για την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθυστερεί τη διαδικασία καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την φαρμακοβιομηχανία για τη διαδικασία.

Στη νέα διαδικασία, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν συμμετέχουν – σημειώνεται ότι στη προηγούμενη υπήρχε εκπρόσωπος όλων των εμπλεκομένων μεταξύ των οποίων και η φαρμακοβιομηχανία- αφού οι τιμές θα διαμορφώνονται αποκλειστικά από υπηρεσία του ΕΟΦ. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση λάθους οι εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα ένστασης. Ακόμη όμως κι αν δοθεί η δυνατότητα ένστασης η οποία πάντα αφορά σε αύξηση τιμής, ποιος υπάλληλος από τον ΕΟΦ θα υπογράψει στη σκιά της υπόθεσης Novartis;

Έτσι, ο ΕΟΦ προσπαθώντας κερδίσει χρόνο εμφανίζεται ανέτοιμος και έτσι το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να «ενεργοποιήσει» την Επιτροπή που καταργήθηκε! Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 259 του νόμου 4512/2018 για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης κατάργησε από τη διαδικασία της τιμολόγησης των φαρμάκων το στάδιο της Επιτροπής Τιμών και το άρθρο 254 όρισε νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, υπαγόμενη στον υπουργό Υγείας.

Μάλιστα ο νόμος προβλέπει επαναλειτουργία της Επιτροπής για αιτήματα που είχαν υποβληθεί έως το τέλος του 2017. Έτσι, η Επιτροπή θα εξετάσει τις τιμές για τα νέα φάρμακα που υπέβαλαν αίτηση το τρίτο τρίμηνο του 2017, αλλά «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» …..

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Ζήσε Μάη μου η υλοποίηση του νόμου για τις προμήθειες

Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργείο υγείας

By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Τον προσεχή Μάιο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του νέου νόμου για τις προμήθειες στο δημόσιο σύστημα υγείας, η φιλοσοφία του οποίου έγκειται στην κεντρικοποίηση των σχετικών διαδικασιών. Για τον αρμόδιο Υπουργό, Π. Πολάκη, το εγχείρημα αποτελεί προσωπικό στοίχημα με σκοπό “τον εξορθολογισμό των δαπανών, την πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας”.

Τι βήματα έχουν γίνει, όμως, στο χρονικό διάστημα αυτό;

Στον “πυρήνα” της προαναφερόμενης μεταρρύθμισης βρίσκεται η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ως μετεξέλιξη της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) που ιδρύθηκε το 2007 (και ομολογουμένως δεν τα κατάφερε στο έργο της), η οποία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα αναλάβει να δημιουργήσει Μητρώο Προμηθευτών και Μητρώο Υλικών & Υπηρεσιών, μεταξύ άλλων. Μέχρι πρόσφατα, όμως, ακόμη κι αυτή καθαυτή η ΕΚΑΠΥ αποτελούσε ζητούμενο, αν και η λειτουργία της συνιστά προϋπόθεση για την υλοποίηση του νέου νόμου.

Είναι ενδεικτικό πως η Αριστοτέλους είχε “σκαλώσει” για μήνες στο εργασιακό καθεστώς των στελεχών της ΕΚΑΠΥ, το οποίο και ξεκαθάρισε μόλις τον Νοέμβριο του 2017.
Διαβάστε επίσης: Ρυθμίζεται ο τρόπος συγκρότησης της ΕΚΑΠΥ

Το Δεκέμβριο διορίστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με 3ετή θητεία, το οποίο αργότερα τον ίδιο μήνα συγκροτήθηκε σε σώμα.

Διαβάστε επίσης: Άνθρωποι του Πολάκη στην Επιτροπή Προμηθειών

Χρειάστηκε, όμως, επιπλέον ένας μήνας για να οριστούν οι αποζημιώσεις τους, συνολικού ύψους 97,2 χιλιάδων ευρώ (ετησίως). Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (επισυνάπτεται) αναφέρεται ότι το κόστος θα καλυφθεί από πιστώσεις του υπουργείου Υγείας, με αναδρομική ισχύ από 18/12/2017.

Τελικά, στις 22 Ιανουαρίου 2018 η ΕΚΑΠΥ πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση σε Ολομέλεια, αλλά χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα του έργου της μέχρι στιγμής…

ΩΥ89465ΦΥΟ-ΣΥ4

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Σε προεκλογική τροχιά το υπουργείο Υγείας

Σε …..προεκλογική τροχιά φαίνεται ότι έχει εισέλθει το υπουργείο Υγείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Έτσι η μία μετά την άλλη υπογράφονται οι μετακινήσεις διοικητών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αλλά και οι αποφάσεις για μισθούς – μαμούθ στα δικά μας παιδιά!

Ενδεικτικά υπεγράφη η μετάθεση του Διοικητή του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», Ρεβενάκη Θεόδωρου στο Γ.Ν.Κιλκίς και της Διοικήτριας του Γ.Ν.Κιλκίς Βλάχου Μαρίας στο Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», αρμοδιότητας 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, διορίστηκε ο Χουζούρης Ιωάννης (πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ), ως Αναπληρωτή Διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, με αρμοδιότητα στην αποκεντρωμένη οργανική μονάδα ΚΡΕΣΤΕΝΑ, αρμοδιότητας 6ης Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με τριετή θητεία.

Με άλλη κοινή υπουργική απόφαση, καθορίζεται η αποζημίωση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο ποσό των 4.000,00 Ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές αυτών. Θυμίζουμε ότι τη σχετική θέση κατέχει ο Πλούταρχος Ψωμιάδης, πρώην διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Με την ίδια απόφαση, η αποζημίωση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, στο ποσό των 1.500,00 Ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές αυτού.

Στην περίπτωση που οριστεί Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η αποζημίωσή του ορίζεται στο ποσό των 2.500,00 Ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές αυτών.

Τέλος η αποζημίωση των λοιπών, πλην πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας διαμορφώνονται στο ποσό των 200,00 Ευρώ ανά μήνα με την προϋπόθεση πραγματοποίησης τουλάχιστον τεσσάρων (4) συνεδριάσεων το μήνα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Βόμβα Ξανθού: Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ήταν εργαλείο παρεμβάσεων από υπουργούς...

Βόμβα Ξανθού: Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ήταν εργαλείο παρεμβάσεων από υπουργούς...

Την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και γενικότερα τις πολιτικές του υπουργείου του για το φάρμακο υπεραμύνθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας χθες, στο ραδιόφωνο Real FM και στους δημοσιογράφους Καμπουράκη και Λυριτζή.


Επιμέλεια Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Ξανθός, εξήγησε ότι «η Επιτροπή Τιμών δεν ενοχοποιείται, αλλά σαφέστατα, έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των Υπουργών. Με την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών φαρμάκων επομένως, κόβουμε έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα Υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», σημείωσε με νόημα. Βεβαίως η φράση αυτή του κ. Ξανθού, παραπέμπει ξεκάθαρα στην υπόθεση της Novartis για την οποία θα πραγματοποιηθεί Προανακριτική Επιτροπή, το έργο της οποίας, αναμένεται να είναι εξαιρετικά εξυγιαντικό για το δημόσιο βίο, όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας.

«Με τις ενστάσεις που υποβάλλονται (σσ από την φαρμακοβιομηχανία), τις αιτήσεις θεραπείας, τις διορθώσεις όπου υπάρχουν, όπου εντοπίζονται όντως λάθη και λοιπά. Αυτό είναι μια κατοχυρωμένη διαδικασία πια, διαφανής, διαφανέστατη. Δεν την αμφισβητεί κανένας, ούτε η βιομηχανία, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στη διαδικασία της τιμολόγησης και συνέχισε: «Κανένας δεν έχει πει κουβέντα γι αυτά τα 5 δελτία τιμών τα οποία έχουμε βγάλει αυτήν την περίοδο τα τελευταία 2,5 χρόνια με αυτόν τον τρόπο και νομίζω ότι αυτό είναι από μόνο του ένα βήμα και ένα σήμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, ότι υπάρχει ισονομία και διαφάνεια. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι ότι κάναμε ένα βήμα πριν από λίγο καιρό, καταργήσαμε την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου. Αυτό για να καταλάβετε ήταν ένα δεύτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, ενώ ολοκληρωνόταν η αρχική συζήτηση για τη διαμόρφωση των τιμών στον ΕΟΦ, ερχόταν στη συνέχεια η πρόταση του Οργανισμού.

Σε μία Επιτροπή του Υπουργείου που προφανώς εμείς δεν θεωρούμε ότι συλλογικά ενοχοποιείται, αλλά είναι σαφώς, σαφέστατα, έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των Υπουργών. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι Υπουργοί παρενέβαιναν, ούτε σημαίνει ότι όλα τα μέλη των Επιτροπών αυτών ήταν, ενέχονται. Αλλά υπήρχε ένα εργαλείο όπου ξαναγινόταν μια νέα συζήτηση, ενώ θα έπρεπε αυτό να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο επίπεδο, στο επίπεδο του ΕΟΦ και νομίζω ότι αυτό τώρα, με αυτόν τον τρόπο το καθιστούμε. Κόβουμε δηλαδή έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα Υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην Επιτροπή για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, το περίφημο Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, τονίζοντας: «Αυτό ήταν το μεγάλο έλλειμμα, το θεσμικό έλλειμμα στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας. Πρόκειται για τη λεγόμενη Επιτροπή HTA. Όταν μια φαρμακευτική εταιρεία φέρνει ένα νέο φάρμακο, καταθέτει το φάκελο στον ΕΟΦ. Εκεί, υπάρχει η επιτροπή αυτή η οποία αποτελείται από πολύ ειδικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες.
Μία Επιτροπή δηλαδή που έχει επιστημονική σύνθεση, δεν είναι πολιτικά στελέχη αυτά, ούτε διορίζονται από τον Υπουργό. Ο Υπουργός τους ορίζει μέσα από μια δεξαμενή εμπειρογνωμόνων».

Η Επιτροπή αυτή, θα αποτελείται από 18 άτομα τα οποία θα επιλέγει ο Υπουργός, θα διαθέτουν συγκεκριμένο βιογραφικό και θα έχουν συγκεκριμένες εξειδικεύσεις στο χώρο της φαρμακολογίας, της φαρμακοοικονομίας, της φαρμακοεπιδημιολογίας, υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό, είναι ότι αυτή η Επιτροπή θα στέλνει σε μία Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, μια πιο προσιτή τιμή για να γνωμοδοτήσει τελικά η Επιτροπή αυτή στον Υπουργό, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να αποζημιωθεί στη χώρα μας και επειδή έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα και επειδή πετύχαμε μία βιώσιμη τιμή».

Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη δυναμική της, ο υπουργός επεσήμανε τα εξής: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν δεν έχει μέσα ενσωματωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία είναι δεσμευτικά, είναι κλειδωμένα, απλώς αποτυπώνει τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Δε δημιουργεί, από μόνη της, φίλτρα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα. Δηλαδή έχουμε βάλει, έχουμε κλειδώσει 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζουμε τώρα άλλα 20. Κατά την άποψή μας αυτό θα είναι πολύ μεγάλη αλλαγή στη συνταγογραφική συμπεριφορά και θα επηρεάσει….

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην Επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από τους φαρμακοβιομήχανους και της εγχώριας βιομηχανίας και των πολυεθνικών μέχρι τους φαρμακέμπορους, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Αν. Ξανθός: Τι θα κάνω με τα φάρμακα! Όλες οι δηλώσεις του μετά το Novartis-gate

νέες προσλήψεις για την Πρωτοβάθμια

Αποφασισμένος να προχωρήσει την εξυγίανση στο χώρο του φαρμάκου φέρεται ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

 

Όπως προανήγγειλε στη διάρκεια της ομιλία τους στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έρχονται διορθωτικά μέτρα μεταξύ των οποίων:

ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα μετατοπίσει τη συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία των φαρμάκων, η περαιτέρω ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και το μητρώο των ασθενών.

Διαβάστε ΕΔΩ το θέμα που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Πακέτο» χρημάτων ανά πάθηση στα φάρμακα! Οι προτάσεις του υπ.Υγείας»

Οι παρεμβάσεις αυτές ανέφερε ο κ. Ξανθός θα διασφαλίσουν ότι τα σύγχρονα και αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και τα παλιότερα φάρμακα υψηλής αξίας αλλά χαμηλής τιμής μπορούν να είναι στην αγορά και να είναι προσιτά στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Επίσης σημαντική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση είναι ότι « για πρώτη φορά έχουμε ένα αναβαθμισμένο θεσμό διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών αποζημίωσης που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στη χώρα» τόνισε ο κ. Ξανθός και εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μία από τις κομβικές αιτίες των στρεβλώσεων του παρελθόντος.

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας προχωράει στη κατάρτιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία ένα διορθωτικό μέτρο που είναι ιδιαίτερα δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο όπως είπε θα είναι «τομή στο πως κατανέμεται σήμερα η όντως πολύ περιοριστική δημόσια νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη».

Διαβάστε ΕΔΩ: Ξεκινούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί στα φάρμακα για κάθε πάθηση ξεχωριστά! Ποια ασθένεια είναι πιο ακριβή

Παράλληλα ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι θα επιχειρήσουμε φέτος να κάνουμε μια σοβαρή προετοιμασία για να μπορέσουμε μέσα στη χρονιά να περάσουμε σε μία πρώτη δέσμη διορθωτικών κινήσεων να επαναξιολογήσουμε την επίπτωση συνολικά όλων των παρεμβάσεων των τελευταίων χρόνων και να κάνουμε τις απαραίτητές διορθωτικές κινήσεις με ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τη βιομηχανία «πάνω στο τραπέζι» κοιτάζοντας μπροστά. Αυτή είναι η πολιτική μας βούληση, και πρέπει να έχουμε την ωριμότητα να συμβάλλουμε όλοι σε μια αναπτυξιακή προοπτική την έχουμε αποκτήσει όλοι, και λόγω της κρίσης. Αυτό είναι το στοίχημα της συγκυρίας».

Ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το claw back και ο επιμερισμός του στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι ένα άδικο μέτρο, το οποίο προκαλείται από τον πολύ χαμηλό κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την υπέρβαση του καλούνται να την καλύψουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ο χώρος το φαρμάκου σύμφωνα με τον κ. Ξανθό είναι ένα πεδίο προνομιακό για την ανασυγκρότηση της χώρες. «Με μια εθνική φαρμακευτική πολιτική οφείλουμε να διευκολύνουμε παρεμβάσεις και αναπτυξιακές δράσεις και να διασφαλίσουμε και τις θέσεις απασχόλησης και την παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων και κάλυψη μεγαλύτερων αναγκών πληθυσμού» υπογράμμισε.

«Είμαστε σε μία φάση επούλωσης πληγών για την οικονομία και για τη χώρα, ελπίζουμε και για το σύστημα υγείας. Παραμένουν όμως ακάλυπτες ανάγκες, υπέρμετρες ίσως και άδικες επιβαρύνσεις. Ευελπιστούμε πως αυτή θα είναι η χρονιά που θα κλείσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας. Κανείς μας όμως δεν αναπολεί περιόδους ασυδοσίας» είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τρεις υπουργοί σήμερα ανακοινώνουν: Τι θα ισχύει τελικά με την ιατρική κάνναβη

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου θα παρουσιάσουν σήμερα το νομοσχέδιο που αφορά στην παραγωγή καλλιέργεια και χρήση της ιατρικής κάνναβης.

Ποιοι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα σκευάσματα, ποιοι γιατροί θα τα συνταγογραφούν, πως θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ; Τι θα είναι παράνομο και τι όχι; Τι μπορούν να περιμένουν οι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην καλλιέργεια της κάνναβης στη χώρα; Θα υπάρχει η δυνατότητα καλλιέργειας για προσωπική χρήση και πως θα δίνονται οι άδειες στις εταιρείες για φαρμακευτικά σκευάσματα που θα περιέχουν συστατικά της κάνναβης;

Οχτώ μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης και μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης σήμερα αναμένονται με ενδιαφέρον από τους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν πολλά θέματα που αφορούν όχι μόνο την αγορά και τους ασθενείς αλλά και το γενικότερο κοινωνικό σύνολο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, στην ίδια αίθουσα που θα λάβει μέρος η σημερινή συνέντευξη τύπου, είχε προηγηθεί η παρουσίαση του πορίσματος Επιστημονικής Επιτροπής, που είχε εκπονηθεί από ειδική ομάδα με εντολή του υπουργού Υγείας υπό την πρόεδρο του ΕΟΦ κα Αντωνίου, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και τη διαδικασία αλλαγής του κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Έρχεται νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ αλλά και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλες τις ειδικότητες! Τι υποστηρίζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με νέα προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να καλύψει το κενό στους οικογενειακούς γιατρούς.


Λύσεις της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι αναζητά το υπουργείο Υγείας μετά την αποτυχία του ΕΟΠΥΥ να συνάψει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η τρόικα είναι ασφυκτικά και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γιατροί ούτε στις ΤΟΜΥ αλλά ούτε και στον ΕΟΠΥΥ που να διαδραματίσουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού.

 

Ένας θεσμός που θα πρέπει να έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο με βάση τις τελευταίες οδηγίες της τρόικας και οι ασθενείς να έχουν επιλέξει ήδη.

Και αφού οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με αποζημίωση 0,72 λεπτά μικτά για κάθε ασθενή, και από την άλλη και στις ΤΟΜΥ δεν είχε εκδηλωθεί επίσης ενδιαφέρον, ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει ότι θα επαναπροκηρύξει τις θέσεις των γιατρών στις ΤΟΜΥ. Δείτε ΕΔΩ πόσοι κατέθεσαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ: «Πόσοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι κατέθεσαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ για σύμβαση σε όλη τη χώρα! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες»

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το υπουργείο Υγείας δεν δημοσιοποίησε επίσημα τον αριθμό των γιατρών που κατέθεσαν αίτηση για να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

γιατροί ΠΕΔΥ

Πάντως ο υπουργός Υγείας επανέρχεται στο θέμα με ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνει ότι: «Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων».

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ τις οποίες αρνήθηκαν οι γιατροί λόγω εξαιρετικά χαμηλής αποζημίωσης, υποστηρίζει ότι: «Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000€ (μικτά). Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες.

 

Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά. Κατά το πρώτο τρίμηνο της σύμβασης- μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών- η εγγυημένη αποζημίωση ορίζεται στα 1.623 ευρώ ανεξαρτήτως αριθμού εγγεγραμμένου πληθυσμού. Μετά το πέρας των τριών μηνών η αποζημίωση προσδιορίζεται από τον πραγματικό αριθμό εγγεγραμμένου πληθυσμού και κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να επιλέξει τον μέγιστο αριθμό ληπτών υπηρεσιών που επιθυμεί να εξυπηρετήσει».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως για να εισπράξει ένας γιατρός 2000 ευρώ μικτά το μήνα, θα πρέπει να έχει επιλεγεί από 2250 πολίτες για να είναι ο οικογενειακός τους γιατρός, αλλά και όλοι τους να είναι άνω των 65 ετών καθώς οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας μοριοδοτούνται περισσότερο.

Ραντεβού με το γιατρό μέσω ίντερνετ και για τους …ηλικιωμένους!
Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην ανακοίνωσή της υπερτονίζει τις διευκολύνσεις για τους πολίτες, γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, σημειώνοντας ότι: θα καταργηθεί το πλαφόν των 200 επισκέψεων, ο ιδιώτης γιατρός θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο ωράριο για τους ασφαλισμένους, ενώ εκτός των άλλων οι πολίτες θα μπορούν να εγγραφούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ στον γιατρό τους ή να κλείνουν ραντεβού.

Άγνωστο βέβαια παραμένει πως οι ηλικιωμένοι πολίτες θα εγγραφούν στο νέο σύστημα ή θα κλείνουν ραντεβού μέσω ίντερνετ στον οικογενειακό τους γιατρό! 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ- Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

100 χρόνια υπουργείο Υγείας - Στόχος τώρα η άρση των ανισοτήτων

Πολιτικό θέμα οι υγειονομικές προτεραιότητες, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

«…Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί και ο καρκίνος, αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Στα λόγια αυτά, του Σπύρου Δοξιάδη, του μακροβιότερου και ενός από τους πιο εμπνευσμένους υπουργούς Υγείας, στάθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε Λεύκωμα με τίτλο «Ένας Αιώνας Υγείας», στο οποίο παρουσιάζεται η διαδρομή του Υπουργείου και των ανθρώπων του σε συνάρτηση με τη σύγχρονη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας.

Είχαν προσκληθεί όλοι οι υπουργοί Υγείας της τελευταίας 30ετίας, ενώ είχε ζητηθεί από τον Παρασκευά Αυγερινό εισηγητή του νόμου 1397/1983 για την ίδρυση του ΕΣΥ, να είναι ομιλητής. Όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Π. Αυγερινός αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην εκδήλωση, οδηγώντας τον Ανδρέα Ξανθό να σχολιάσει πως η αναιτιολόγητη αποχή από μια εκδήλωση ιστορικής και θεσμικής μνήμης, υπονομεύει κάθε προσπάθεια αναζήτησης συναινέσεων στον πολύ ζωτικό για την κοινωνία χώρο της Υγείας.

Σε μια γρήγορη ιστορική αναδρομή, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας ιδρύθηκε το 1917 επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου ως «Υπουργείο Περιθάλψεως», αναδεικνύοντας την κοινωνική ανάγκη της εποχής: ασφαλή περίθαλψη των ανθρώπων μετά τις πληγές του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, φροντίδα των τραυματιών, των συμμαχικών στρατευμάτων και των προσφυγικών πληθυσμών που αυξάνονταν.

Σημείωσε, πως "από τότε πολλά άλλαξαν, οι ανάγκες διαφοροποιήθηκαν, το Υπουργείο μετονομάστηκε πολλές φορές, αλλά η κοινωνική διάσταση της ασθένειας και άρα η πολιτική διάσταση των υγειονομικών προτεραιοτήτων, παραμένει ισχυρή και αδιαμφισβήτητη.

Από τον άνισο αγώνα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα και στις επιδημίες, φτάσαμε στην εποχή της προληπτικής, διαγνωστικής και θεραπευτικής «επανάστασης», στον Αιώνα των εμβολίων, του προγεννητικού ελέγχου, της απoκωδικοποίησης του DNA, της Ρομποτικής Χειρουργικής, της φαρμακευτικής και ιατροτεχνολογικής καινοτομίας και της εξατομικευμένης Ιατρικής.

Ταυτόχρονα όμως, από την περίοδο της «ηρωικής» ιατρικής, από την εποχή του γιατρού χωρίς ειδικότητα συνήθως, με γενικές γνώσεις αλλά με μεγάλη εμπειρία, που ήταν πάντα διαθέσιμος και κοντά στους πάσχοντες, οδηγηθήκαμε στην περίοδο της υπερ-εξειδικευμένης, κατακερματισμένης και συχνά από-ηθικοποιημένης ιατρικής πράξης, που υποτίμησε την κοινωνική πλευρά των προβλημάτων υγείας, έπληξε βαθύτατα τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ιατρικής, προκάλεσε στρεβλώσεις και παθογένειες, ευνόησε αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και επηρέασε αρνητικά τον κοινωνικό ρόλο των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας".

Προφίλ Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, επισήμανε πως βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ "προφίλ υγείας 2017" το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά (81,1 έτη) όμως μειώνεται ο χρόνος καλής υγείας, λόγω συμπεριφοράς (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή κλπ). Το ίδιο παρατηρείται και στην Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών του ΟΗΕ παρά τον υψηλό δείκτη (90/100) που κατέκτησε με την επέκταση της κάλυψης των ανασφαλίστων στην περίθαλψη.

Ο Ανδρέας Ξανθός πρόσθεσε πως η ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ, αναδεικνύει την επιδείνωση των δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων λόγω της κρίσης (κατά κεφαλή ΑΕΠ 19.700 ευρώ με μέσο όρο στην ΕΕ 28.900, δείκτης σχετικής φτώχειας 15% - ΕΕ 10,8%, πληθυσμός άνω των 65 ετών 20,9% -ΕΕ 18,9%, δείκτης γονιμότητας 1,3 –ΕΕ 1,6, η κατά κεφαλή δαπάνη υγείας/έτος είναι 1650 ευρώ (μειωμένη κατά 28% σε σχέση με το 2009), δηλαδή στα 2/3 της αντίστοιχης της ΕΕ και οι άμεσες πληρωμές από τους ασθενείς στο σύνολο των δαπανών υγείας είναι στο 35% με μέσο όρο της ΕΕ το 15%.

Αναδεικνύεται λοιπόν ότι το μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και νοσηρότητα που προκαλεί η οικονομική κρίση, είναι οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες υγείας (5,1%), με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ευρωζώνη είναι 7,2%.

Σημείωσε λοιπόν, ότι "το μεγάλο στοίχημα στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι η σταδιακή άρση των εμποδίων της λιτότητας στην πληρέστερη υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και της εγγυημένης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις που έχουν σχέση με την εργασία, την ασφάλιση, το εισόδημα ή τον τόπο διαμονής".

Ο Γ. Δραγασάκης
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στηλίτευσε την νεοφιλελεύθερη άποψη ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί καταρχήν η οικονομική μεγέθυνση και η όποια αναδιανομή να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο, σε ένα απροσδιόριστο «μετά».

"Αυτή η άποψη θεωρεί ότι το κοινωνικό κράτος είναι ένα είδος «πολυτελείας» που μπορεί να οικοδομηθεί μόνο σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας", είπε χαρακτηριστικα για να προσθέσει: "Αυτή η αντίληψη πάσχει για δύο βασικούς λόγους:

Παραβλέπει την αυτόνομη αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας, καθώς η μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία υπάρχει όχι στις «ηλιόλουστες ημέρες», μα στις «βροχερές».
Παραγνωρίζει την ιστορική εμπειρία, που μας καταδεικνύει ότι η καταπολέμηση των ανισοτήτων σε όλες τις εκφάνσεις τους και η βελτίωση του επιπέδου της ζωής των πολιτών έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στη συνολική ευημερία και είναι όρος για τη βιωσιμότητα, τη διατηρησιμότητα και την κοινωνική νομιμοποίηση της ανάπτυξης.
Για εμάς το κοινωνικό κράτος είναι κεντρικός πυλώνας, προϋπόθεση και πολλαπλασιαστής της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η ανασυγκρότηση του αποτελεί κοινωνική και εθνική ανάγκη και για αυτό αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Στη νέα αυτή περίοδο είναι κρίσιμο να διαμορφώσουμε το δικό μας, εθνικό σχέδιο για την ύπαρξή μας πέρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Σε αυτό το σχέδιο, η Υγεία, ως βασική συνιστώσα του νέου Κοινωνικού Κράτους, έχει πρωτεύουσα θέση".

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης, βουλευτές πανεπιστημιακοί και πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος, και ακολούθησε συναυλία κλασικής μουσικής από μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

«Χαστούκι» οικογενειακών γιατρών σε Ξανθό – Απροθυμία για τη νέα προκήρυξη

Ριζικές αλλαγές – μετ΄εμποδίων – επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη προωθώντας το μοντέλο των οικογενειακών γιατρών και καταργώντας σταδιακά τους ιδιώτες γιατρούς από το δημόσιο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Η αναζήτηση όμως γιατρών που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα εξελίσσεται σε φιάσκο για τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Χθες έληξε η προθεσμία της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των 2.800 θέσεων, εντούτοις όπως αναφέρουν πληροφορίες από το χώρο των ιατρικών συλλόγων, μόλις 1 στους 5 ιδιώτες εξέφρασαν ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών περίπου 200 γιατροί έχουν συμμετάσχει στην προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που για την Αττική αντιστοιχούν περίπου 1.200 θέσεις.

Ιατρικοί σύλλογοι εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα την έντονη αντίθεσή τους, τόσο για τους όρους της «συνεργασίας” με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για τις οικονομικές απολαβές τους για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, καλώντας τον Οργανισμό να αποσύρει την πρόσκληση και να προχωρήσει σε συλλογικές συμβάσεις.

Είχαν ανακοινώσει πως θα γυρίσουν την «πλάτη” στο νέο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, εξηγώντας ότι η πρόταση των 1.600 ευρώ το μήνα (μέχρι του πλαφόν 2.250 ευρώ μηνιαίως) αναφέρεται σε μικτές αποδοχές και η καθαρή αμοιβή δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, αν αφαιρεθούν η απόδοση φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος. Οι συμβάσεις είναι ατομικές, με διάρκεια ενός χρόνου και δυνατότητα παράτασης μέχρι δύο ακόμη, οπότε οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες.

Οι γιατροί υπό το παραπάνω σύστημα θα δέχονται ασφαλισμένους 24 ώρες την εβδομάδα (τέσσερα 5ωρα και ένα 4ωρο) και σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αν τα ραντεβού δεν ολοκληρωθούν στο ανωτέρω διάστημα, θα πρέπει να γίνουν πέραν του ωραρίου, χωρίς να χρεώνονται ως ιδιωτική επίσκεψη. Επίσης αν ο συμβεβλημένος γιατρός θελήσει να λείψει με άδεια, θα πρέπει να το δηλώνει και υποχρεούται να αναπληρώσει τις ώρες.

Η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ αφορούσε σε οικογενειακούς γιατρούς, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν και άλλες ειδικότητες. Τα περιθώρια ωστόσο πιέζουν, δεδομένου πως σύμφωνα με το Μνημόνιο, η υποχρεωτική υπαγωγή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους θα πρέπει να γίνει το Μάρτιο. Την ίδια ώρα, άγνωστο είναι ακόμη τι θα γίνει με τις δημόσιες Τοπικές Μονάδες Υγείας, μετά το ελάχιστο ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας το φθινόπωρο, όταν μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις.

ΠΗΓΗ:http://healthweb.gr/

 

Τέλος οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μόλις ανοίξουν όλες οι ΤΟΜΥ! Όλα τα σχέδια του υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με λιγότερους ιδιώτες γιατρούς θα συνεργάζεται κάθε χρόνο ο ΕΟΠΥΥ όσο θα ανοίγουν νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).


Στη σταδιακή κατάργηση των ιδιωτών γιατρών από το δημόσιο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φορτίδας Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι προσβλέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κάτι που άλλωστε περιγράφεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο που έγινε με τους δανειστές.

Στο μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Καθώς λειτουργούν νέες Μονάδες Τοπικής Υγείας (ΤΟΜΥ), οι υπάρχουσες συμβατικές ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες Γενικούς Γιατρούς θα μειωθούν αντίστοιχα, ώστε να αποφευχθούν οι επικαλύψεις στην τοπική παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

 

Γι αυτό άλλωστε και οι συμβάσεις που θα γίνουν με τους οικογενειακούς γιατρούς μέσω του ΕΟΠΥΥ θα είναι διάρκειας ενός (1) έτους και με δυνατότητα ετήσιας παράτασης / ανανέωσης της σύμβασης έως δύο (2) φορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι γιατροί είπαν ναι στον ΕΟΠΥΥ για σύμβαση, εκτός βέβαια από τις χαμηλές αμοιβές που περιλαμβάνει η πρόταση και είναι πλήρως αποτρεπτικές. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία στοιχεία για τη συμμετοχή: «Πόσοι γιατροί είπαν ναι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα! Όλες οι λεπτομέρειες»

Ο υπολογισμός που έχει γίνει τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον ΕΟΠΥΥ– όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr– είναι για φέτος οπότε και αναμένεται να ανοίξουν περίπου 100 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, οι συμβάσεις να είναι περισσότερες.

 

Ενώ μέχρι το 2019 ή μέχρι το 2020 οπότε και θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι 239 ΤΟΜΥ που έχουν σχεδιαστεί, να καταργηθούν πλήρως οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς.

Κάτι που εξάλλου δεν κρύβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφού στοχεύει στην ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Το υπουργείο Υγείας εκτός Μνημονίου…

Το υπουργείο Υγείας εκτός Μνημονίου...

Εκτός Μνημονίου θα βρεθεί σε λίγες μέρες το υπουργείο Υγείας! Μην προτρέχετε όμως. Δεν είναι ένα Μνημόνιο όπως τα άλλα. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή συμφωνία για τα ελληνικά δεδομένα, με στόχο να βελτιωθεί η παρεχόμενη φροντίδα στον ασθενή με καρκίνο. Από τη συμφωνία όμως απουσιάζει το υπουργείο Υγείας!

Είναι η πρώτη, επίσημη συνεργασία επιστημονικών εταιρειών και οργανώσεων ασθενών, που πραγματοποιείται στη χώρα μας. Το Μνημόνιο θα συνυπογράφουν η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτική Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Με απλά λόγια, οι γιατροί (ογκολόγοι και ακτινοθεραπευτές) και ασθενείς.

Η παρουσίαση του Μνημονίου θα γίνει στη διάρκεια του 2ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ, που πραγματοποιείται 2 – 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα (https://ellok.org/agm2018/). Με την υπογραφή του, οι οργανώσεις γιατρών και ασθενών επισημοποιούν και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την ήδη μακρόχρονη συνεργασία τους για την ανταλλαγή απόψεων, τη συνέργεια σε κοινές δράσεις, τη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών και της φροντίδας που προσφέρουν στους ασθενείς, τους επιβιώσαντες και τους οικείους τους στη μακρά διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Αναμφίβολα, είναι μία καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία βέβαια βασίζεται σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί και σε άλλες χώρες. Διεθνώς και ειδικά στα πλαίσια της Ε.Ε., η τάση που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια είναι η ενθάρρυνση δημιουργίας συλλόγων ασθενών και η ενδυνάμωσή τους με τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων.

 

Βέβαια, μπορεί να πει κάποιος: Και τι μπορεί να πετύχουν μόνοι τους ασθενείς και γιατροί, χωρίς τη συμμετοχή της Πολιτείας; Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λοιπόν, η συνεργασία ασθενών και γιατρών οδήγησε στο να φτιαχτεί ο λεγόμενος «Οδηγός Επιβίωσης από τον Καρκίνο». Μάλιστα, στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η ελληνική έκδοσή του.

Ο οδηγός αυτός, όχι μόνο περιέχει χρηστικές πληροφορίες για τους ασθενείς, αλλά ο απώτερος στόχος του είναι ζωτικής σημασίας: Ο ογκολογικός ασθενής που τελειώνει τη θεραπεία του, να λαμβάνει μια σύνοψη της διάγνωσης, της θεραπευτικής αγωγής που έλαβε, των προβλημάτων που αντιμετώπισε, και της παρακολούθησης της υγείας του.

Με άλλα λόγια, ο ασθενής θα λαμβάνει τον προσωπικό του Ενημερωτικό Οδηγό Επιβίωσης. Έτσι, θα μπορεί όποτε χρειασθεί ιατρική φροντίδα να ενημερώνει αξιόπιστα κάθε γιατρό, που θα επισκέπτεται, ώστε να αποφεύγονται λάθη και παραλείψεις.

Ένας από τους στόχους λοιπόν του Μνημονίου είναι το φύλλο Ενημερωτικού Οδηγού Επιβίωσης να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του εξιτηρίου ή άλλως η σύνταξη του να είναι υποχρεωτική από το θεράποντα ιατρό μετά το τέλος της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Φυσικά, για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί κάποιου είδους νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή, εντέλει θα χρειαστεί να δράσει το υπουργείο Υγείας και το Κράτος. Προφανώς, όμως, το κοινωνικό αίτημα προς τον εκάστοτε υπουργό Υγείας θα είναι πολύ πιο ισχυρό, εφόσον έχει σχεδιαστεί και αποφασιστεί από ασθενείς και γιατρούς.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ογκολογικοί ασθενείς και γιατροί, που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο μας δείχνουν το δρόμο, που πρέπει να κινηθούμε ως χώρα. Ας πάψουμε να γκρινιάζουμε διαρκώς για την ολιγωρία και τις ελλείψεις του Κράτους. Ας αναλάβουμε οι ίδιοι δράση, ωθώντας και το Κράτος να μας ακολουθήσει…

Υ.Γ. Η περίπτωση μας δείχνει και κάτι άλλο. Τι μπορεί να προσφέρει στη χώρα η ισότιμη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η συμμετοχή των Ελλήνων ασθενών και γιατρών σε πανευρωπαϊκά φόρα υπήρξε το σημείο κλειδί για την αλλαγή νοοτροπίας, που τόσο έχουμε ανάγκη ως κοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Καθησυχαστικός ο Ανδρέας Ξανθός για την τύχη των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ

Καθησυχαστικός ο Ανδρέας Ξανθός για την τύχη των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ


Καθησυχαστικός εμφανίζεται την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όσον αφορά την τύχη των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ της χώρας μας, εν αναμονή της δημοσίευσης της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε δηλώσεις του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και την δημοσιογράφο Ντάνι Βέργου, ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο οριστικής διευθέτησης αυτού του προβλήματος και, προφανώς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απόλυσης επικουρικών γιατρών ή επικουρικού προσωπικού πριν από τη λήξη της σύμβασής τους».

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι βρίσκεται «σε συνεχή επικοινωνία με το Ελεγκτικό Συνέδριο και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια έτσι ώστε μέχρι τη δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης του ελεγκτικού κλιμακίου να προχωρά κανονικά η έγκριση των ενταλμάτων». 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση Πολάκη για το σύστημα παρακολούθησης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση Πολάκη για το σύστημα παρακολούθησης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο

Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας η απόφαση για παρακολούθηση νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές.

Το σύστημα αναμένεται να συνδεθεί σταδιακά με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που είναι υπό διαμόρφωση από το υπουργείο Υγείας. Θα οδηγήσει, δε, σε κατάργηση μίας σειράς εγκρίσεων, όπως και του ελεγκτή γιατρού.

Με την απόφαση του Παύλου Πολάκη, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, περιγράφεται το πλαίσιο λειτουργίας του, η οποία θα ξεκινήσει έπειτα από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Το “σύστημα διαχείρισης νοσηλειών και διαγνωστικών εξετάσεων” (ΣυΔΝ) εξυπηρετεί σε πραγματικό χρόνο:

Την έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία.
Την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής.
Η έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς καθώς και ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος διενεργείται από τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Το σύστημα λειτουργεί αρχικά σε οκτάωρη βάση κατά τις εργάσιμες ημέρες, και δύναται να επεκταθεί σε εικοσιτετράωρη βάση, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.

Απαιτήσεις
Οι βασικές απαιτήσεις του είναι οι εξής:

Με την αναγγελία εισαγωγής, οι υπηρεσίες του παρόχου συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονική φόρμα για την έγκριση της εισαγωγής, καθώς και τα ιατρικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητας εισαγωγής.
Με την αναγγελία εξόδου, οι υπηρεσίες του παρόχου οφείλουν να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονική φόρμα με δεδομένα για το ICD-10 και το ΚΕΝ εξόδου, την κύρια ιατρική πράξη που διενεργήθηκε, τα στοιχεία του θεράποντος ιατρού, καθώς και έγγραφα που βεβαιώνουν την αναγκαιότητα νοσηλείας σε ειδικά τμήματα, όπως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Σε περίπτωση που απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία, πραγματοποιείται επικοινωνία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέσω του ΣυΔΝ με τους ιατρούς της δευτεροβάθμιας δομής.
Τα δεδομένα αυτά, καθώς και τυχόν πρόσθετα που τυχόν ζητηθούν, καταχωρούνται στο ΣυΔΝ και υποβάλλονται σε έλεγχο σε πραγματικό χρόνο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΟΠΥΥ.

Μέσα σε 48 ώρες, ο πάροχος λαμβάνει απάντηση. Ο χρόνος απόκρισης δύναται να τροποποιείται με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά
Ο πάροχος υποχρεούται να καταγράφει αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία και τις ιατρικές πράξεις κατά τη διάρκεια αυτής.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, μπορούν να ενσωματώνονται στο σύστημα διαδικασίες ελέγχου διαγνωστικών εξετάσεων, με προτεραιότητα σε εξετάσεις υψηλού κόστους καθώς και άλλες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως αποκατάσταση ή φυσικοθεραπείες.

Η έγκριση των εξετάσεων θα γίνεται μετά την έκδοση του παραπεμπτικού και πριν την εκτέλεση αυτού, εντός 24 ωρών.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Υπογραφή συμφωνίας για ίδρυση Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα

Υπογραφή συμφωνίας για ίδρυση Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα

Υπογράφηκε την Τετάρτη στη Γενεύη η συμφωνία για την ίδρυση Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα.

Τη συμφωνία υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ Zsuzsanna Jakab.

Όπως ανακοινώθηκε, με τη συμφωνία αυτή, η συνεργασία του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης αναβαθμίζεται σημαντικά.

Η τεχνογνωσία του Οργανισμού στην εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών Δημόσιας Υγείας στις πολιτικές καθολικής κάλυψης, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, είναι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στο σχεδιασμό, στη νομοθέτηση και στην υλοποίηση των πολιτικών υγείας στη χώρα μας.

Η δημιουργία του γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει αυτή τη διαδικασία.

Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως η Ελλάδα παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και διεθνούς επιτροπίας, έχει προχωρήσει και εφαρμόσει αποφασιστικά μέτρα στην κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης Υγείας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ανάγκες
Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία της Ελλάδας και οι πρότυπες πρακτικές της για κάλυψη των αναγκών Υγείας προσφύγων, μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων μπορούν να ενισχύσουν την τεχνογνωσία του ΠΟΥ τη συναντίληψη και τις κοινές δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τον ΠΟΥ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για αυξημένο ρόλο του γραφείου του Οργανισμού στην Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και με διευρυμένο θεματικό περιεχόμενο. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ξανθός: Αναγκαίο κακό οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

Ξανθός: Αναγκαίο κακό οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

Στη χρησιμότητα των ελαστικών θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ αναφέρθηκε από το Ρέθυμνο ο Υπουργός Υγείας. Κι όμως, ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι η εν λόγω εργασία κάλυψε κενά σε μια περίοδο που το σύστημα απαιτούσε στήριξη, για αυτο και επιλέχθησαν. Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει πως αυτή η πρακτική είναι προσωρινή, καθώς στόχο είναι οι μόνιμες θέσεις εργασίας, στις οποιες προτεραιότητα θα έχουν οι άνθρωποι που εργάζονται ήδη στο σύστημα.

«Οι ελαστικές θέσεις εργασίας που υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη, βοήθησαν την λειτουργία του συστήματος υγείας, κάλυψαν ένα μεγάλο κενό με γρήγορο τρόπο στη φάση που το σύστημα ήθελε στήριξη – γι αυτό και τις επιλέξαμε. Όμως, η πρόθεσή μας είναι να μην έχουμε ανθρώπους σε εργασιακή ομηρεία. Έτσι, αυξάνοντας τις μόνιμες θέσεις, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους αυτούς που έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία μέσα στο ΕΣΥ, να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια και αξιοκρατικό τρόπο μια μόνιμη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, ο κ. Ξανθός δεν διευκρίνησε πόσοι απο τους 14 χιλιάδες επικουρικούς εργαζόμενους θα απορροφηθούν τελικά…

Διαβάστε επίσης: Απολύονται οι επικουρικοί όλων των κλάδων!
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, παρουσίασε στοιχεία βάεσι των οποίων υπάρχει αύξηση 10% των νοσηλευόμενων ασθενών, έχει αυξηθεί η προσέλευση στα τακτικά ιατρεία καθώς και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, και υπάρχει αύξηση 15% στις χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για επιπλέον χρηματοδότηση πέρα από αυτή που υπήρξε και αφορούσε σε 850 χιλιάδες ευρώ που ήταν και το όριο λειτουργικών αναγκών του νοσοκομείου.

Επιπλέον, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ενός 1.060.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου στο Ρέθυμνο καθώς και του εξοπλισμού του, ενώ «η στελέχωση ιατρικού προσωπικού πλησιάζει σε κάλυψη το σύνολο των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου» και στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει κάλυψη του 77% των αναγκών του νοσοκομείου.

ΠΦΥ

Δύο νέες δομές ΠΦΥ λειτουργούν ήδη στο Ηράκλειο, ενώ εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να λειτουργήσει άλλη μία στο Ρέθυμνο, ενώ στα σχέδια της Αριστοτέλους είναι η προσθήκη τεσσάρων νέων δομών το επόμενο διάστημα, μία στα Χανιά, ακόμη μια στο Ρέθυμνο, και άλλες δυο στο Ηράκλειο.

«Στο Ηράκλειο θα είναι επί της ουσίας μια συνέργεια του πανεπιστημίου και του ΕΣΥ, η οποία θα διασφαλίσει την συνεχιζόμενη εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, όλου του προσωπικού στην πρωτοβάθμια φροντίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

Προς συρρίκνωση οι Οργανισμοί του υπ.Υγείας! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Συρρικνώνονται με το νέο έτος οι Οργανισμοί που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.

 

Αλλαγές στους Οργανισμούς της Υγείας αναμένεται να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους πρώτους μήνες του νέου έτους, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Συγκεκριμένα με βάση τους σχεδιασμούς, αρκετοί εποπτευόμενοι φορείς αναμένεται να ενοποιηθούν καθώς η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να αλλάξει πλήρως τον χάρτη των οργανισμών που ελέγχει, αφού σήμερα είναι διάσπαρτοι και με διάφορες αρμοδιότητες και αφήνουν ανοικτό το πεδίο για διάφορες ατασθαλίες, ισχυρίζονται στελέχη της Αριστοτέλους στο HealthReport.gr.

Εξάλλου αποτελεί και δέσμευση προς τους δανειστές να είναι ο δημόσιος τομέας πιο συγκεντρωμένος σε λιγότερους φορείς.

Στον υπουργό Εργασίας οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η αρχή αναμένεται να γίνει με το ΚΕΕΛΠΝΟ που σχεδιάζεται να αλλάξει ριζικά με διαφορετική δομή και όνομα, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για την αντικατάσταση του αμαρτωλού φορέα. Μια αλλαγή που θα γίνει με το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Λουκέτο στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Έρχεται νέος φορέας. Όλες οι πληροφορίες»

Ήδη όμως ο νέος χρόνος ήλθε και μαζί του ετοιμάζονται και αλλαγές σε άλλους φορείς που θα πάρουν σειρά όπως το ΕΚΑΠΤΥ, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) που ήδη αντικαθίσταται από τον νέο φορέα για τις προμήθειες μετά και το σχετικό νομοσχέδιο.

 

Ταυτόχρονα τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) ώστε να ελέγχονται καλύτερα τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ: «Αλλάζει ο χάρτης των Υγειονομικών Περιφερειών! Όλες οι πληροφορίες»

Αλλαγές και σε πρόσωπα
Πάντως με τις αλλαγές στους Οργανισμούς και τους εποπτευόμενους φορείς αναμένεται να υπάρξουν και αλλαγές στα πρόσωπα που διοικούν, ενώ εκτιμάται ότι θα αλλάξουν «χέρια» και διάφορες αρμοδιότητες.

 

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη έχουν μπει στη λίστα του…ελέγχου διάφορα στελέχη που σήμερα υπηρετούν σε υψηλές θέσεις και αξιολογούνται για το έργο τους. Ταυτόχρονα αναζητούνται και νέα πρόσωπα που μπορεί να αντικαταστήσουν όσους δεν περάσουν από το τεστ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ο προϋπολογισμός φέρνει «ψαλίδι» στις δαπάνες Yγείας

Συντάκτης:
Ντάνι Βέργου - efsyn.gr

Παρά τα όσα έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter στις αρχές του Νοεμβρίου (2.11.2017) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας («η δημόσια ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη είναι υπέρτατο κοινωνικό αγαθό. Το υπερασπιζόμαστε ως αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών»), ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε φέρνει νέες μειώσεις στις δαπάνες υγείας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι δαπάνες υγείας μειώνονται, με μεγαλύτερη εκείνην που αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η οποία είναι –εκτός των άλλων– άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της πολυσυζητημένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 68%, αφού το 2018 προβλέπεται να μεταβιβαστούν 100 εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό στο υπερταμείο (το 2017 η αντίστοιχη μεταβίβαση ήταν 314 εκατομμύρια και το 2016 502 εκατομμύρια ευρώ).

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους (ασφαλισμένους και παρόχους) τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν –σύμφωνα με τον προϋπολογισμό– 910 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, στη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου για τα Οικονομικά της Υγείας.

«Ο Οργανισμός έχει σταματήσει να παράγει ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2016, και για το 2017 ο χρόνος αποπληρωμής των παρόχων είναι μικρότερος από 2 μήνες», είπε ο Σ. Μπερσίμης.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, τα 100 αυτά εκατομμύρια ευρώ αναφερόταν ότι προορίζονται «κυρίως για την κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών».

Στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό δεν αναφέρεται ακριβές ποσό. Αναμένεται, βέβαια, όπως γίνεται κάθε χρόνο, η κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού και η αναγραφή του σχετικού ποσού στον Κωδικό Αριθμό Εξόδων 2323 για «επιχορήγηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα για δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης οικονομικά αδύνατων».

Οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια ήταν οι εξής: 2014 2 εκατ. ευρώ, 2015 1,265 εκατ. ευρώ, 2016 1,265 εκατ. ευρώ, 2017 1 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι η νοσηλεία των ανασφάλιστων καλύπτεται από τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που τα τελευταία έτη παραμένουν καθηλωμένες ή μειώνονται.

Για τα νοσοκομεία


Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση της επιχορήγησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 28,6%, δηλαδή 373 εκατ. ευρώ.

Από 1,303 δισ. ευρώ το 2017, η συγκεκριμένη δαπάνη μειώνεται σε 930 εκατ. ευρώ το 2018. Απορίας άξιο είναι πώς θα διασφαλιστεί με τα νούμερα αυτά η καθολική κάλυψη του πληθυσμού –ασφαλισμένων και ανασφάλιστων– σε νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018, μειώνονται πάνω από μισό δισεκατομμύριο οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας, συγκεκριμένα κατά 561 εκατ. ευρώ, ποσοστό 12,98%, σε σύγκριση με το 2017 (από 4,321 δισ. ευρώ το 2017 σε 3,760 δισ. ευρώ το ‘18).

Η κυβέρνηση, πάντως, προβλέπει ότι η μείωση στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί ουσιαστικά από τους ασφαλισμένους, «λόγω της αύξησης των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές αλλά και της αναμενόμενης ομαλοποίησης των αποδόσεων των εσόδων αυτών από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται για τον ΕΟΠΥΥ, «για το έτος 2018 δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στον προϋπολογισμό του φορέα σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021, παρά την αναμενόμενη καλύτερη πορεία των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, που αντισταθμίζεται όμως από τις αυξημένες λοιπές δαπάνες με την ενσωμάτωση υποχρεώσεων για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, νομοθετικών ρυθμίσεων κ.ά.».

Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η ανάπτυξη της οποίας εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αρκείται στην πιλοτική λειτουργία εδώ κι εκεί των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ που αργότερα μετονομάστηκαν σε ΠΕΔΥ.

Αυτό, παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου της Θεσσαλονίκης στις 9 Μαΐου του 2017, ότι μέσα στο 2017 θα λειτουργήσουν 239 μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, λειτουργούν 5 ΤοΜΥ πιλοτικά, 3 στη Θεσσαλονίκη και 2 στην Κρήτη.
Ξανά υπό χρηματοδότηση

Το κονδύλι για τις εφημερίες είναι αυξημένο κατά 6,8%, δηλαδή κατά 11 εκατομμύρια, από 332 εκατ. ευρώ το 2017 σε 343 εκατ. ευρώ το 2018.

Η πρόβλεψη προφανώς δεν επαρκεί και έτσι θα επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο, δηλαδή της εξάντλησης του σχετικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο και της πρόσθετης επιχορήγησης για να καλυφθούν τα έξοδα.

Τέλος, σύμφωνα με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Υγείας για το 2018 μειώνεται και αυτό κατά 45,31%.

Συγκεκριμένα, προβλέπει 35 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 είναι εθνικοί πόροι, έναντι 64 εκατ. ευρώ το 2017, εκ των οποίων μόνο 4 εκατ. ευρώ ήταν εθνικοί πόροι.

Ανδρέας Ξανθός: «Καμία περικοπή, δεν θα υπάρξει έλλειμμα»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι το 2016-2017 ήταν «διετία αντιστροφής της αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ, επούλωσης πληγών, σταθεροποίησης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης».

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για αύξηση της επιχορήγησης το 2017 κατά 80 εκατ. λόγω της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων και των προσλήψεων (η πλειονότητα των οποίων εκκρεμούσαν από την περίοδο Γεωργιάδη), αλλά και του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία που, όπως είπε, «αύξησαν τον κύκλο εργασιών του ΕΣΥ κι έτσι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενέκρινε επιπλέον 40 εκατ. για λοιπές δαπάνες, 30 εκατ. για φάρμακο και 10 εκατ. για αύξηση του ωρομισθίου των εφημεριών-υπερωριών».

Διευκρινίζοντας για τον προϋπολογισμό του 2018 ο υπουργός Υγείας είπε:

«Αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, που όμως αντισταθμίζεται πλήρως από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Από το 2016 οι εισπράξεις των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ και την Κοινωνική Ασφάλιση είναι το 35% των εσόδων τους, ενώ όλη την προηγούμενη τετραετία ήταν περίπου το 8-10%».

Ενας από τους συντελεστές αύξησης των εσόδων του ΕΟΠΥΥ είναι και η αύξηση των εισφορών υγείας από τους συνταξιούχους.

Το 2016 οι συνταξιούχοι συνεισέφεραν 1,72 δισ. ευρώ στα συνολικά έσοδα του Οργανισμού, που ανήλθαν σε 5,95 δισ. ευρώ.

Για το 2017 οι αυξήσεις στις εισφορές υγείας κύριων και επικουρικών συντάξεων υπολογίστηκαν σε 717 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, όπως το είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) Παντελής Τάτσης, στην 38η Περιφερειακή Σύσκεψη των Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μακεδονίας, Θράκης & Μεγάλων Πόλεων, «και αυτή η κυβέρνηση κάνει “κοινωνική πολιτική” με ξένα κόλλυβα, αντί να αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο Κοινοβούλιο αποσαφήνισε ότι «σε κάθε περίπτωση τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, οι ίδιοι πόροι των νοσοκομείων και τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων υπερκαλύπτουν τα έξοδα που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2018. Τα έσοδα που απαιτούνται για τις “αγορές” του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι εγγυημένα μέσω της πολιτικής επιλογής της συνέργειας πόρων ανάμεσα στο Κράτος και την Κοινωνική Ασφάλιση».

Κι έτσι, κατέληξε, «ούτε περικοπή δαπάνης υπάρχει ούτε έλλειμμα θα δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, όπως προεξοφλούν ορισμένοι. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει»...

«Η στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ απαιτεί επαρκείς πόρους και άρα αυξημένα έσοδα για το κράτος», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο τρόπος, ωστόσο, είναι μονόδρομος, επανέλαβε προκειμένου να καταστεί σαφέστερο:

«Οποιος, λοιπόν, θέλει καλά νοσοκομεία, αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές, καλή πρωτοβάθμια φροντίδα, αποτελεσματικό ΕΚΑΒ, καλές παροχές από τον ΕΟΠΥΥ, αξιοπρεπή φροντίδα υγείας και ταυτόχρονα θέλει χαμηλούς φόρους και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, ή πλανάται πλάνην οικτράν –και αυτό συνήθως αφορά τους πολίτες– ή κοροϊδεύει και μάλιστα χοντρά τον κόσμο – και αυτό αφορά την αντιπολίτευση».

Φαρμακευτική δαπάνη
Σταθερά... 2 δισ. ευρώ


Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2018 παραμένει στο 1,94 δισ. ευρώ, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα εμβόλια, για τα οποία υπήρχε ξεχωριστό κονδύλι, και οι δαπάνες για την κάλυψη των ανασφάλιστων σε φάρμακα.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» για τη μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, είπε ότι προσεγγίζει το 30%. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η συμμετοχή των ασθενών ήταν 9%, ενώ το 2014 25%.

Σε αυτή τη δαπάνη υπολογίζονται, βέβαια, μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας», δηλαδή αυτά που συνταγογραφούνται και ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στην αποζημίωσή τους. Η δε συμμετοχή των ασθενών 0%-10%-25% δεν ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων από τη στιγμή που έχει καθιερωθεί η «ασφαλιστική τιμή», που είναι μικρότερη της λιανικής τιμής των φαρμάκων και βάσει της οποίας υπολογίζονται τα ποσοστά συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ.

Οι ασθενείς πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, που στο ταμείο σημαίνει 25% μέχρι και 80% συμμετοχή και επιπλέον το 1 ευρώ ανά συνταγή, η καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει τρία συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στον χαιρετισμό του προς το 13ο Συνέδριο Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, μεταξύ άλλων είπε ότι η «φαρμακευτική δαπάνη, που έχει οριστεί στα 2,5 δισ. ευρώ, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού» και η «αδυναμία αυτή της Πολιτείας υποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με οριζόντια μέτρα, τα οποία βαρύνουν και τις φαρμακευτικές εταιρείες (1 δισ. τουλάχιστον σε υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις) και τους ασθενείς (άλλο 1 δισ. από την αυξημένη συμμετοχή τους)».

Με άλλα λόγια, εξισώθηκε η συμμετοχή φαρμακοβιομηχανίας και ασφαλισμένων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη!

Οι ασθενείς πληρώνουν ακόμα τα φάρμακα της «αρνητικής λίστας», εκείνα δηλαδή που συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η τιμή των οποίων πρόσφατα «απελευθερώθηκε». Και ακόμα, τα 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση στους γιατρούς.

Ηδη εκτός «θετικής λίστας» βρίσκονται 1.582 φάρμακα –1.366 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και 216 Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ)– τα οποία πληρώνουν 100% οι ασθενείς από την τσέπη τους.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, η μετακύλιση της φαρμακευτικής δαπάνης στον ασθενή είναι προφανής.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η αξία των φαρμάκων που διακινήθηκαν στη χώρα το 2015 έφτανε τα 5,603 δισ. ευρώ και το 2016 αυξήθηκε σε 5,820 δισ. ευρώ.

Με τους μετριότερους υπολογισμούς, έστω ότι το 75% –δηλαδή 4,2 δισ. ευρώ– αυτού του τζίρου το καρπώνεται η φαρμακοβιομηχανία (και το 25% οι λοιποί εμπλεκόμενοι, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί, ΦΠΑ κ.λπ.).

Το καθαρό κέρδος στα φάρμακα για το 2015 η ICAP το υπολόγισε σε 5,87%. Αυτό σημαίνει ότι οι 200 εταιρείες του χώρου καρπώθηκαν 246,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να είναι λίγο-πολύ το ίδιο και για το 2016.

Για τους ασθενείς που δεν... βγαίνουν, η διέξοδος είναι η «αυτοθεραπεία», η επιλογή δηλαδή φαρμάκων από αυτά που τους γράφουν οι γιατροί, λόγω αδυναμίας να αγοράσουν όλα όσα χρειάζονται, ενώ ζουν και βασιλεύουν τα τεφτέρια στα φαρμακεία, όπως παλιά στα μπακάλικα. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Το υπ.Υγείας «σκοτώνει» τη γραφειοκρατία στα…χαρτιά! Πως θα εξαφανίσει το χαρτί στις συναλλαγές

Τετάρτη 27 Δεκέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Λιγότερη γραφειοκρατία με λιγότερο χαρτί και περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, επιδιώκει το υπουργείο Υγείας.

Με βάση τους στρατηγικούς στόχους του 2017 που είχε θέσει το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι όπως φαίνεται προς ώρας μένουν στα …χαρτιά, θα έπρεπε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους να απλουστευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του κατά́ 30%, με στόχο έως το 2020 να μειωθεί́ κατά́ 60%.

Αυτό που επιδιώκεται είναι βέβαια η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Γραφείο «χωρίς χαρτί́» στα…χαρτιά

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας με βάση τους στόχους που το ίδιο έθεσε θα πρέπει σιγά σιγά να εξαφανίζονται τα έγγραφα και οι συνδιαλλαγές να γίνονται περισσότερο ηλεκτρονικά.


Ένας στόχος που ονομάζεται από το υπουργείο Υγείας ως Γραφείο «χωρίς χαρτί́».

Η μείωση του χαρτιού θα έπρεπε να είχε φθάσει το 20% μέσα στο 2017 τόσο του υπουργείου όσο και των εποπτευόμενων Φορέων, με στόχο έως το 2020 να αυξηθεί́ στο 60%.
Ψηφιακά αρχεία

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να ψηφιοποιήσει τα αρχεία ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα. Σύμφωνα με τους στόχους θα πρέπει να υπάρξει θεσμοθέτηση και έναρξη διαδικασιών για εφαρμογή́ Ψηφιακών Αρχείωνκαι Μητρώων των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του, με στόχο την καθολική́ εφαρμογή́ έως το 2020. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ