ΥΠ.ΥΓ

Fake τηλεοπτικό μήνυμα από το υπουργείο Υγείας – Τι ισχυρίζεται για τις ΤΟΜΥ

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Υποθέτουμε ότι δεν θα έχετε δει αυτό το διαφημιστικό μήνυμα, το οποίο προβάλλεται το τρέχον χρονικό διάστημα από τηλεοπτικά κανάλια, καθώς τα κανάλια το προβάλλουν ακόμη και μετά τις… 12 τα μεσάνυχτα! Ασφαλώς, συμφωνούμε ότι τα κανάλια μεροληπτούν αρνητικά σχετικά με την ώρα προβολής του εν λόγω μηνύματος – πολύ κακώς.

Μιας και παρακολουθήσαμε, όμως, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 13 Αυγούστου, το εν λόγω διαφημιστικό μήνυμα του υπουργείου Υγείας, δεν έχουμε παρά να σας μεταφέρουμε τη λύπη και την απογοήτευσή μας…

Το εν λόγω διαφημιστικό μήνυμα «ενημερώνει” τους πολίτες για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Όμως, αυτό είναι, εν πολλοίς, ένα fake μήνυμα, καθώς ο ισχυρισμός, ο οποίος είναι κεντρικός στο εν λόγω διαφημιστικό μήνυμα του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο – κατά λέξη – «Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν σε κάθε γειτονιά«, είναι κάθε άλλο παρά αληθής…

Πολύ πρόσφατη είναι η συνέντευξη του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτη Βαρδαρού στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα stokokkino.gr, στην οποία ο Σταμάτης Βαρδαρός διευκρίνισε με ειλικρίνεια ότι λειτουργούν ήδη σήμερα σε όλη τη χώρα όχι περισσότερες από εκατό (100) ΤΟΜΥ, με τον στόχο του υπουργείου Υγείας αυτές να φθάσουν, μέχρι το τέλος του 2018, τις εκατόν είκοσι (120) σε όλη τη χώρα.Fake μήνυμα από το υπουργείο Υγείας για τις ΤΟΜΥ, λοιπόν, και δεν υπήρχε κανένας λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο!

Εκτός, βεβαίως, εάν ξεχάσαμε πια τι σημαίνει γειτονιά…

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Οι ράμπο Υγείας γίνονται …υπερ-ράμπο! Προκήρυξη για 113 νέους ελεγκτές

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ενισχύεται πλήρως το Σώμα Ελεγκτών του υπουργείου Υγείας με 113 νέες μετακινήσεις.

 

Με 113 νέους ελεγκτές ενισχύεται το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας καθώς στον αέρα είναι ήδη η προκήρυξη με την οποία αναζητούνται 113 στελέχη της δημόσιας διοίκησης τα οποία θα μετατραπούν σε «ράμπο” της Υγείας.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις προκειμένου να μεταφερθούν στο ΣΕΥΥΠ και να γίνουν επιθεωρητές, έπειτα από σχετική αξιολόγηση.

Τα κριτήρια
Η απόφαση αφορα σε μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. Α ́ και Β ́ βαθμίδας, οι οποίοι κατέχουν τα ανάλογα ανά προκυρησσόμενη θέση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποσπαστούν για τρία (3) έτη με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και στο Περιφερειακό Γραφείο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Μακεδονίας – Θράκης σε θέσεις Επιθεωρητών και Βοηθών Επιθεωρητών, να υποβάλλουν σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας ορίζεται σε 16 ημέρες (ημερολογιακές) και αρχίζει από 22 – 08 – 2018, ημέρα Τετάρτη και λήγει την 06 – 09 – 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00.

Η αξιολόγηση
Η επιλογή γίνεται μετά από συνέντευξη ενώπιον της Τριμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία αξιολογεί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων και διαμορφώνει γνώμη για την προσωπικότητα και την ικανότητα άσκησης καθηκόντων Επιθεωρητή ή Βοηθού Επιθεωρητή.
Η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό επιλογής το οποίο περιέχει πίνακα επιλεγέντων και πίνακα κατάταξης ισάριθμων επιλαχόντων υποψηφίων ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιείται σε περίπτωση μη πλήρωσης των θέσεων από τον πίνακα επιλεγέντων.

Στους επιλεγέντες ορίζεται προθεσμία δέκα (10) ημερών για την ανάληψη υπηρεσίας από την κοινοποίηση σε αυτούς της απόφασης απόσπασης.

Γιατί ενισχύονται οι «ράμπο”
Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ξάφνου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μάλιστα ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιχειρούν την ενίσχυση του Σώματος των Ελεγκτών.

Παράγοντες της αγοράς έλεγαν στο HealthReport.gr ότι το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι οι ράμπο τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Γενικός Επιθεωρητή Σταύρο Ευαγγελάτο, έχουν ολοκληρώσει πορίσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το παρελθόν που απαιτούνταν ακόμη και χρόνια.

Μάλιστα οι ίδιοι αναφέρουν στο HealthReport.gr πως στο γεγονός της ενίσχυσης του ΣΕΥΥΠ συνέβαλε και το γεγονός ότι οι ελεγκτές συνέβαλαν στην έρευνα της κυβέρνησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στα Νοσοκομεία αλλά και στις φαρμακευτικές εταιρείες μετά το θέμα της Novartis.

Αίσθηση προκαλεί άλλωστε το θέμα της πλήρους κάλυψης των κενών θέσεων στο ΣΕΥΥΠ που αποτελούσε αίτημα όλων των προηγούμενων χρόνων. Πιθανώς το θέμα να σχετίζεται και με το έργο που επιδιώκει να δείξει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Παρεμβάσεις εξπρές και στην Υγεία από την κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα! Τι ετοιμάζεται”

Πάντως πολλοί εκτιμούν επίσης ότι ο Π.Πολάκης επιδιώκει να ενισχύσει το Σώμα προκειμένου να επεκτείνει τους ελέγχους σε τομείς που μπορεί να «χτυπήσει” προεκλογικά τη ΝΔ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Παρασκήνια: Ο θορυβώδης Πολάκης και ο αθόρυβος Ξανθός!

Διαβάστε στη στήλη «Παρασκήνια” του HealthReport.gr για τον ρόλο των δύο ανδρών του υπουργείου Υγείας στην τραγική φωτιά στο Μάτι.


Ο ένας – ως γνωστόν- εκτέθηκε δεόντως. Βγήκε στα φεισιμπούκια, έγραψε, μίλησε περί «θολωμένου” κυβερνητικού έργου, εξακόντισε κατηγορίες εναντίον των πάντων. Πρωτίστως όμως εμφανίστηκε στις συσκέψεις για τις φονικές πυρκαγιές, όχι με μεγάλη αποτελεσματικότητα ομολογουμένως, αφού θεωρείται από πολλούς πως γνώριζε από την αρχή για τους δεκάδες νεκρούς αλλά σιώπησε.

Από την άλλη όμως ο Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Υγείας και όχι ο αναπληρωτής, δεν εμφανίστηκε πουθενά.
Περιορίστηκε σε μερικά μηνύματα (SMS) για την κατάσταση των εγκαυματιών μέσω του Γραφείου Τύπου του και εφόσον βέβαια προηγήθηκε η επίμονη πίεση των συντακτών Υγείας.

Πολλοί είναι αυτοί πάντως που δε θεωρούν τυχαία την …εξαφάνιση του υπουργού Υγείας στη δραματικότερη περιπέτεια της χώρας. Στελέχη της Κουμουνδούρου, έλεγαν στο HealthReport.gr, πως αποτελεί συνήθη τακτική του Ανδρέα Ξανθού να τηρεί χαμηλούς τόνους όταν τα πράγματα …θολώνουν, αφήνοντας βέβαια άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Έρχονται εκλογές γαρ…

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Φουντώνουν” τα σενάρια που «θέλουν” τον Σάκη Παπαδόπουλο στο υπουργείο Υγείας – Στη θέση του Παύλου Πολάκη

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Η επιτυχής διαδρομή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού πυροδοτεί τις καλοπροαίρετες πιέσεις εκείνων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προτείνουν για το υπουργείο Υγείας ένα «δίδυμο” με κοινές πολιτικές στάσεις και συμπεριφορές, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από εμφανή και έκδηλη ηπιότητα, μετριοπάθεια, παροιμιώδη ευγένεια και έξωθεν καλή μαρτυρία.

Έτσι, όσο πλησιάζει η μέρα του αναμενόμενου ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάπου κοντά στις 21 Αυγούστου, τόσο «φουντώνουν” τα σενάρια τα οποία «θέλουν” ένα στέλεχος εγνωσμένου κύρους και διακομματικής αποδοχής, ήπιο και μετριοπαθές, αλλά και με «αιρετικές” απόψεις σε σειρά θεμάτων, να αντικαθιστά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Το στέλεχος αυτό δεν είναι άλλο από τον βουλευτή και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, παλαιό και έμπειρο συνδικαλιστή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Εάν ο Σάκης Παπαδόπουλος, ένα από τα καλύτερα και παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας, αναλάβει τη θέση του νέου αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τότε θα καταστεί σαφές γιατί ο ίδιος δεν ανέλαβε πολύ πρόσφατα τη θέση του προέδρου της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την φαρμακευτική πολιτική, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει πολλά ερωτήματα, όταν είχε συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ίδια σενάρια υποστηρίζουν επίσης ότι ο Σάκης Παπαδόπουλος δεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής του Παύλου Πολάκη, αλλά εκείνο το οποίο θα προσδώσει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, λένε, θα είναι το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, το οποίο βρίσκεται στον αντίποδα του ύφους του Παύλου Πολάκη.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι και ο Ανδρέας Ξανθός και ο Σάκης Παπαδόπουλος πρόσκεινται στην «αντιπολιτευόμενη” ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τους λεγόμενους «53”, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Για την Ιστορία, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84 FM”, ο Σάκης Παπαδόπουλος πρότεινε μεταξύ άλλων τη σύσταση αυτόνομου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «με 91 νεκρούς, σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά”.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Υπ. Υγείας: Πότε οι 1.200 μόνιμοι στα νοσοκομεία

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)
Μιλάει στο workenter άμεσος συνεργάτης του αρμόδιου υπουργού - Ποιοί κλάδοι θα ενισχυθούν

Πέτρος Παπαβασιλείου

Το workenter λύνει, τώρα, το "γρίφο" του χρονοδιαγράμματος για την πρόσληψη 1.200 μονίνων υπαλλήλων στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Υγείας όλης της χώρας.

Υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου -άμεσος συνεργάτης του υπουργού, κ. Ανδρέα Ξανθού,- τόνισε στο workenter, πριν από λίγο, ότι "η Πράξη Υπουργικου Συμβουλίου (έγκριση) θα δοθεί έως το τέλος Αυγούστου και η προκήρυξη θα βγει στον αέρα τον Οκτώβριο".

Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε το workenter ότι μεταξύ των 1.200 μονίμων θέσεων περιλαμβάνονται θέσεις για διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία προσλήψεων θα γίνει εξ΄ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και η προκήρυξη θα φέρει το μονόγραμμα "Κ" (μόνιμοι).

Σύμφωνα με την διαδικασία, αμέσως μετά την έκδοση της ΠΥΣ θα υπάρχει επίσημο αιτήμα του υπουργείου προς το ΑΣΕΠ το οποίο θα περιλαμβάνει παράτημα θέσεων, με κατανομή ανά ειδικότητα, φορέα και υπηρεσία διορισμού.

Αμέσως μετά το ΑΣΕΠ θα επεξεργαστεί την προκήρυξη -στα πρότυπα άλλων προηγούμεννων- και εντός του Οκτωβρίου θα δημοσιοποιήσει το νέο διαγωνισμό. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Παρασκήνια: Φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό και στο υπ.Υγείας μετά τις πυρκαγιές!

Ο Πολάκης ο Ξανθός και ο ανασχηματισμός

Διαβάστε όλα τα σενάρια περί ανασχηματισμού μετά τις φονικές πυρκαγιές στη στήλη «Παρασκήνια” του HealthReport.gr. Τι θα γίνει στο υπουργείο Υγείας

Ο ανασχηματισμός αναμενόμενος μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Άλλωστε το παραδέχονται πια και κυβερνητικά στελέχη μετά την παραίτηση Τόσκα, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Μάλιστα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να μεταφερθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη θέση του Νίκου Τόσκα.
Σενάριο που δεν το βλέπουν αρνητικά αρκετά στελέχη και της Κουμουνδούρου, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Όπως σχολιάζουν μάλιστα κακεντρεχώς, ο Π.Πολάκης έχει ανάψει πολλές φωτιές στον τομέα της Υγείας, μετά το θέμα με τις απολύσεις εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και την άγρια διαμάχη του με την ΠΟΕΔΗΝ.
«Δεν τον σηκώνει πια εκεί το κλίμα”, σχολίαζαν τα ίδια στελέχη.

Ίσως γι αυτό και ο ίδιος έσπευσε πριν λίγα 24ωρα στο πλαίσιο της ανταπάντησής του σε όσους τον κατηγορούν, να εκδώσει ουσιαστικά ένα απολογιστικό Δελτίο Τύπου για το τι έργο έκανε μέσα στον Αύγουστο με τίτλο… «ΟΡΓΑΣΜΟ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΜΕΙΣ…”
Πλησιάζει η μεγάλη αποχώρηση;
Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Με 25.000 ευρώ θα πληρώσει ο κος Πολάκης αναρτήσεις στο facebook

Το δικαστήριο δικαίωσε τις προσφυγές της ΠΟΕΔΗΝ και του προεδρείου της, αν και ο Αν Υπουργός μιλά για πρόσκαιρη επικοινωνιακή επιτυχία.

Με απόφασή (αριθμός 2447/2018) που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και η ΠΟΕΔΗΝ κατά του κου Παύλου Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο αναπληρωτής υπουργός καλέιται να καταβάλλει 25.000 ευρώ. .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ ο κος Πολάκης ανάρτησε στο facebook υβριστικά σχόλια κατά του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και την ΠΟΕΔΗΝ για τις δηλώσεις στην εφημερίδα THE GUARDIAN οι οποίες αναφερόταν στην ραγδαία αύξηση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων σε τριπλάσιο ποσοστό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας των οποίων χάνουν πολλοί ασθενείς τη ζωή τους. Το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 20.000 ευρώ στον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για ηθική βλάβη και 5.000 ευρώ στην ΠΟΕΔΗΝ για προσβολή της φήμης της, με τους νόμιμους τόκους.
Τα χρήματα θα διατεθούν 12.500 ευρώ στα Νοσοκομεία για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και 12.500 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, από το γραφείο του Αν. Υπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

• Καμιά πρόσκαιρη δικαστική, επικοινωνιακή ή άλλη «επιτυχία», κανενός εντεταλμένου (αντι)πολιτευτή με προσωπικό ή κομματικό κίνητρο, υποκινούμενου από ιδιοτέλεια ή στο πλαίσιο μηχανισμών προπαγάνδας, υπονόμευσης, διαπλοκής και παρακρατικής δράσης, δεν μπορεί να σταθεί ικανό να μας σταματήσει να υλοποιήσουμε μέχρι τέλους την αμετάκλητη απόφασή μας να καθαρίσουμε τον χώρο της Δημόσιας Υγείας από τα «τρωκτικά» που θρέφονταν επί δεκαετίες με ζεστό κρατικό χρήμα και το πολιτικό προσωπικό που τα συγκάλυπτε.

• Στο εν λόγω δικαστήριο, ζήτησα δια της πληρεξουσίου δικηγόρου μου να αναβληθεί η δίκη λόγω αποδεδειγμένων ταυτόχρονων υποχρεώσεων στο Κοινοβούλιο που απαιτούσαν την παρουσία μου. Παρόλα αυτά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό και δικάστηκα ερήμην. Προφανώς και με αίτημά μου, η υπόθεση αυτή θα ξανακριθεί παρουσία μου και σε ανώτερο βαθμό (Εφετείο).

• Καμία περίληψη δικαστικής απόφασης ή διορθωτική δημοσίευση του Αν. Υπουργού Υγείας στα social media, να μην αναμένουν να δουν οι «θιγμένοι ενάγοντες» της υπόθεσης αυτής, όχι μόνο επειδή είχαν το θράσος να επικαλεστούν στοιχεία από την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας την περίοδο 2012-2014 που κυβερνούσαν οι πολιτικοί τους φίλοι και να τα παρουσιάσουν ως στοιχεία του 2016 δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως γιατί τίποτα δεν μπορεί να «επανορθώσει» την λαϊκή πεποίθηση ότι αυτού του είδους ο «συνδικαλισμός» και τα ενεργούμενά του αποτελούν πια παρελθόν, ή καλύτερα «σκουπίδια της ιστορίας».  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΥΥΚΑ: Διευκρινήσεις για το νέο σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς

http://www.moh.gov.gr/


Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2018

Είναι γνωστό ότι έχει δρομολογηθεί μία σοβαρή αλλαγή στο τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των δημόσιων δομών και τη σταδιακή ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου στηριγμένου στον οικογενειακό γιατρό, την πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Από σήμερα αλλάζει το προηγούμενο στρεβλό σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς που ως γνωστόν, οι 200 επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

Η δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα

την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα,

Διευκρινίζεται ότι:

Α) Με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.

Να συνυπολογιστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του και ήδη καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ - των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης- ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.

Β) Το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων είναι γνωστό ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Στον αέρα βγαίνει σήμερα το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων

Της Νικολέτας Ντάμπου

Το πολυδιαφημισμένο από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων (ΣΗΠ) , θεωρητικά ξεκινά να λειτουργεί από σήμερα – 2 Αυγούστου 2018 .

Η έναρξη της εφαρμογής του ΣΗΠ που ξεκινά σήμερα με απόφαση του Πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ και του Αν. Υπουργού Υγείας μας κάνει να αναρωτιόμαστε … Τόση αφέλεια πια να μη μπορούν να κατανοήσουν τα βέβαια προβλήματα που υπάρχουν και που εμείς που δεν νομοθετούμε , έχουμε τουλάχιστον τον κοινό νου και προβλέψαμε και επισημάναμε τι θα συμβεί με τα άρθρα μας – Διαβάστε εδώ : Άλλαξε για τρίτη φορά η επιτροπή των γιατρών για την ηλεκτρονική προέγκριση των ΦΥΚ

Και τώρα και μετά από την 5584/18 εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Πολάκης αναγκαστικά για να αλλάξει , το τι σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων για τους γιατρούς, όπως είχαμε προβλέψει στο www.healthweb.gr – διαβάστε εδώ : Δικαίωση του healthweb.gr για το ρεπορτάζ της νομοθετικής αλλαγής στην ασυμβίβαστη ιδιότητα γιατρών στο ΣΗΠ… πάλι μόλις 20 γιατροί, δηλαδή 10 παραπάνω από πριν , πιστοποιήθηκαν στο σύστημα και χωρίς τις αναγκαίες ειδικότητες !

Μα καλά ενώ φαίνεται και εμείς το έχουμε γράψει , ότι το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει τουλάχιστον άμεσα, όπως ευαγγελίζεται ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ο Αν. Υπουργός Υγείας , δεν έλαβαν υπόψη αφελώς, ούτε το γεγονός ότι τον Αύγουστο μήνα στον οποίο μετέθεσαν την έναρξη εφαρμογής του ΣΗΠ , όλοι οι γιατροί θα λείπουν σε προγραμματισμένες άδειες , ώστε να μην εκτεθούν από αυτά που έπρεπε ως αυτονόητα να λάβουν υπόψη και να δώσουν ημερομηνία έναρξης τουλάχιστον το Σεπτέμβριο ; Αν και εφόσον βέβαια …! Ούτε τα απλά δεν μπορούν να σκεφθούν και να ρυθμίσουν.

Θα δούμε λοιπόν και ας μας απαντήσουν μετά την σημερινή εκκίνηση …

Εμείς ευχόμαστε να λειτουργήσει για το καλό των ασθενών.

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

 

Υπ. Υγείας: Εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών εξέδωσε το Υπ. Υγείας

Εγκύκλιο, όπου αναφέρονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές απέστειλε το υπουργείο Υγείας προς τις Περιφέρειες της χώρας.

Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας το Υπουργείο Υγείας.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της εγκυκλίου, 4 είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους πρέπει να δοθεί βαρύτητα από τις αρμόδιες τοπικές αρχές και αυτές αφορούν: στην ποιότητα των τροφίμων, στην καταλληλότητα των χώρων φιλοξενίας των πυρόπληκτών, στην ποιότητα του νερού και στην ποιότητα του αέρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο:

Τα τρόφιμα

Ως προς τα τρόφιμα με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, το Υπουργείο επισημαίνει πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση της ποιότητάς τους, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών "είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων".

Παράλληλα, δεδομένων των εκτεταμένων καταστροφών καθώς και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα από κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ότι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής.

Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου διανέμονται στους πληγέντες τυποποιημένα τρόφιμα, καθώς και αυτά θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και "να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους".

Η φιλοξενία

Βαρύτητα πρέπει να δοθεί κατά το Υπουργείο και στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα φιλοξενήσουν πληγέντες. Ειδικότερα, σχολαστικότητα απαιτείται στον έλεγχο που αφορά: * Συστήματα κλιματισμού και αερισμού, * Πόσιμο νερό και ειδικότερα στο νερό που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση εντός των εγκαταστάσεων. * Αποχωρητήρια, διαχείριση λυμάτων και υγρών αποβλήτων * Διαχείριση απορριμμάτων * Προσωπικό (κανόνες ατομικής υγιεινής) * Ποιότητα των τροφίμων

Το νερό

Σύμφωνα με την εγκύκλιο "επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εισόδου σ’ αυτό ξένων υλών (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, χώματα, λάσπες κ.λ.π.), που είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού, θα πρέπει να διενεργηθεί αμέσως υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής)".

Εφ’ όσον, πάντως, διαπιστώνεται με συνεχείς ελέγχους ότι δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και εισροή ξένων σωμάτων, ουσιών κ.λ.π, "θα πρέπει οι υπεύθυνοι ύδρευσης και οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και οι δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης να είναι συστηματικοί, οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου να ελέγχονται συστηματικά και να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης και άλλων ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού κατά την κρίση της Δ/νσης Υγείας" αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Η ατμόσφαιρα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, το Υπουργείο προτρέπει ως προς τα ατομα αυξημένου κινδύνου (άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών) να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και έντονη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ συνιστάται και η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Αυξήθηκαν και οι διασωληνωμένοι εγκαυματίες σε ΜΕΘ! – Τι λέει η ενημέρωση της Κυριακής από το υπουργείο Υγείας

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση, την οποία παρέχει την Κυριακή 29 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας, σήμερα, Κυριακή, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής 43 ενήλικες εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, αυξημένοι κατά 2, σε σχέση με την ενημέρωση του Σαββάτου 28 Ιουλίου από το υπουργείο Υγείας…

Επίσης, στο νοσοκομείο παίδων της Αθήνας « Αγία Σοφία» νοσηλεύεται πλέον μόνον ένα παιδί σε καλή κατάσταση.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Κατέληξαν σε συμφωνία Υπουργείο και Ιδρυμα Ωνάση για το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων

Κατέληξαν σε συμφωνία Υπουργείο και Ιδρυμα Ωνάση για το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων

Στο Δ.Σ. θα υπάρχουν τρία μέλη από το Ιδρυμα
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Κατέληξαν σε συμφωνία Υπουργείο και Ιδρυμα Ωνάση για το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων
Εντός της εβδομάδας, ανακοινώνεται από τη Πολιτειακή ηγεσία η έναρξη της επένδυσης για την κατασκευή του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων από το Ιδρυμα Ωνάση σε χώρο που βρίσκεται παραπλεύρως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο .

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις των μερών έφθασε ο χρόνος για να ανακοινωθεί και η επένδυση για το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων που θα χρηματοδοτηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση. Η κατασκευή του ξεκινά εντός του έτους και εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 25 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις 8-10.000 τ.μ. καθώς και ο εξοπλισμός του. Σε αυτό θα μεταφερθούν το τμήμα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που σήμερα πραγματοποιούνται στο Ωνάσειο, ενώ θα επεκταθούν οι επεμβάσεις στους πνεύμονες, το ήπαρ και στα νεφρά.

Στην περίπτωση του Κέντρου θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ και μολονότι η Ηγεσία θα έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ, το Ιδρυμα θα έχει αυξημένη βαρύτητα στην διαχείρισή του και στη λήψη αποφάσεων. Πηγές λένε ότι το Ιδρυμα θα συμμετέχει με 3 μέλη, ενώ ο πρόεδρος θα είναι στέλεχος κοινής αποδοχής.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

κ. Ξανθέ όσο και να τις «φουσκώσεις» δεν υπάρχουν 8000 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία

Ο κ. Ξανθός φαίνεται ότι «ζήλεψε» τις ανακοιώσεις του αναπληρωτή του στο θέμα των προσλήψεων και επιχείρησε σήμερα στη συνάντηση του με την ΟΕΝΓΕ και σωματεία να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για τις μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία. Βέβαια ο κ. Πολάκης αυτό το έχει κάνει «επιστήμη» και κατά περίπτωση ανεβοκατεβάζει τα νούμερα των προσλήψεων, ως ασανσέρ.

ygeionomikoi.gr

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ξανθό, έχουν γίνει από το 2015 μέχρι σήμερα πάνω από 8000 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία. Όσο και αν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιχειρούσαν να διαψεύσουν αυτά τα στοιχεία, ο υπουργός Υγείας επέμενε σε αυτά.

Έχουμε ξαναπεί ότι δεν είναι μόνο η πραγματικότητα που διαψεύδει τόσο τον κ. Ξανθό όσο και τα συνδικαλιστικά παπαγαλάκια που αναπαράγουν αυτές τις ανακρίβειες, αλλά πρώτα από όλα τα νούμερα που δίνει στη δημοσιότητα η ίδια η Κυβέρνηση.

Γι αυτό και ανατρέξαμε στους πίνακες που το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημοσιοποιεί μέσω της εφαρμογής της απογραφής και συλλέξαμε τα στοιχεία των μόνιμων προσλήψεων στην υγεία από το 2015 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτά οι προσλήψεις συνολικά στην υγεία, μαζί με μετακινήσεις από αλλά υπουργεία, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2018 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία είναι 4.995 εργαζόμενοι. Για επιβεβαίωση των όσων λέμε, επισυνάπτουμε τον σχετικό πίνακα με τα στοιχεία καθώς και τους σχετικούς συνδέσμους από την σελίδα της απογραφής από την οποία τα αντλήσαμε.

Έτος Προσλήψεις
            Μετακινήσεις Σχετικοί Συνδεσμοι
2018 967 Δείτε εδώ
2017 1811 Δείτε εδώ
2016 1835 Δείτε εδώ
2015 382 Δείτε εδώ
Σύνολο 4995

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των προσλήψεων ειδικά στα Νοσοκομεία είναι μικρότερος αφού:

Μέσα στον αριθμό που αναφέρεται για κάθε χρόνο περιέχεται το προσωπικό που μετατάχθηκε από άλλες υπηρεσίες υπουργείων και δεν είναι αποτέλεσμα προκηρύξεων ενώ παράλληλα ένα μικρός αριθμός επίσης αφορά τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας .

Φαίνεται ότι με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν διαφωνούμε μόνο με την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική στην υγεία αλλά και σε αυτά που πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα, όπως η ακρίβεια των αριθμών.

Η αριθμητική που διδασκόμαστε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού δυστυχώς δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες κ. Ξανθέ. Γι αυτό και το «φούσκωμα» των στοιχείων για τις προσλήψεις μπορεί προσωρινά να πείθει ορισμένους που δεν βιώνουν την πραγματικότητα των νοσοκομείων όμως δεν μπορεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους σε αυτά. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ανδρέας Ξανθός: Έτσι θα περάσουμε από το «ασυλικό» μοντέλο στην κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα

υπουργείο-Υγείας

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση του Τομεοποιημένου Σχεδιασμού Ανάπτυξης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Κατά την εισήγηση του ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το πώς θα προχωρήσει η στάσιμη εδώ και χρόνια, ψυχιατρική μεταρρύθμιση...
Ο κ. Ξανθός εξάλλ0υ τόνισε ότι η πρώτη φορά που εξετάζεται και σχεδιάζεται παράλληλα το πως θα υλοποιηθεί η μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα, που αποτελεί το νέο παράδειγμα στην πολιτική Ψυχικής Υγείας.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό στον τομέα αυτόν, ο Α. Ξανθός, ανέφερε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατάφερε να κρατήσει όρθιες τις δημόσιες δομές κάνοντας στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (300 ψυχίατροι, παιδοψυχιάτροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές), διασφάλισε τη χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ και προχώρησε στον έλεγχο τους από ορκωτούς λογιστές, ενώ νομοθέτησε τη διοικητική μεταρρύθμιση και την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Τι συμβαίνει τώρα
Τόνισε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν 3 νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά και Κόρινθο) ενώ εντός του 2018 θα λειτουργήσουν άλλες 8 τέτοιες κλινικές ενηλίκων και επιπλέον 4 παιδοψυχιατρικές (Τρίπολη, Καραμανδάνειο Πάτρας, Ιωάννινα, Ασκληπιείο Βούλας). Επίσης, στο διάστημα αυτό, προχώρησε η ένταξη του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, η αναμόρφωση του άρθρου 69 για τους «ακαταλόγιστους» ψυχικά ασθενείς στην κατεύθυνση της θεραπευτικής προσέγγισης και όχι απλά της φύλαξης, δόθηκε οικονομική στήριξη σε ΚοιΣΠΕ, ενώ ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του νόμου για την ακούσια νοσηλεία.

Παράλληλα με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ δημιουργούνται δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής Υγείας, όπως Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δομές για την άνοια, Κέντρα Ημέρας, οικοτροφεία για από-ιδρυματοποίηση, καθώς και μηχανισμός αξιολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Έχει γίνει δουλειά
Ο Α. Ξανθός επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ σημαντική δουλειά για τη σταθεροποίηση, τη λειτουργική αναβάθμιση και διοικητική αποκέντρωση του δημόσιου συστήματος Ψυχικής Υγείας. Αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με ελλείψεις κτηριακών υποδομών και προσωπικού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπερπροσπάθεια που έχει καταβάλλει όλο το προσωπικό που εργάζεται στην ψυχική υγεία, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τόνισε, τέλος, ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να «επενδύσει» στο τομέα της ψυχικής υγείας με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πλέον, στη μεταμνημονιακή εποχή γιατί όπως είπε: «Η επένδυση στην ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια, την κοινωνική συνοχή, την άρση των ανισοτήτων και το κράτος δικαίου».

Ο γενικός γραμματέας
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, αποτελεί ένα εισαγωγικό κείμενο που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση στην ψυχική υγεία, το οποίο θα εμπλουτιστεί από τις προτάσεις και τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων και των εργαζομένων για να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αναπτυχθεί σε ορίζοντα τετραετίας με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Θωμάς Υφαντής, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που επιτέλεσε η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας που συστάθηκε το Φεβρουάριο του 2015 και τελούσε υπό την ευθύνη του. Όπως είπε, η ομάδα εργασίας έδωσε βάρος στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, επεξεργάστηκε και διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης ψυχιατρικών υπηρεσιών, έκλεισε τις εκκρεμότητες με το προηγούμενο σύμφωνο Andor- Λυκουρέντζου, εκπόνησε ένα συνεκτικό σχέδιο προώθησης της από-ασυλοποίησης σε συνεργασία με το υπουργείου Εργασία και επεξεργάστηκε τη σύνταξη του νόμου 4461/2017 για τη διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας.

Ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, ψυχολόγος και συνεργάτης του γγ Γ. Γιαννόπουλου, που συμμετείχε στην ομάδα που διαμόρφωσε την έκθεση για τον τομεοποιημένο σχεδιασμό μονάδων Ψυχικής Υγείας, ανέφερε ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη καταγραφή του δικτύου υπηρεσιών της ψυχικής Υγείας, τόσο σε δομές, όσο και σε προσωπικό που αποτελεί ένα αναγκαίο «εργαλείο» για ένα σχεδιασμό που περιλαμβάνει τη βελτίωση των υφιστάμενων δομών και στην ανάπτυξη νέων.

Τέλος, ο Κώστα Μοσχοβάκης, προϊστάμενος της Α’ Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, τόνισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε αυτόν τον τομέα και η αξία της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ότι περιλαμβάνει πρωτογενή δεδομένα καταγραφής της σημερινής πραγματικότητας.

Η «Έκθεση - Τομεοποιημένος σχεδιασμός ανάπτυξης μονάδων Ψυχικής Υγείας – ΙΟΥΝΙΟΣ 2018», είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (http://www.moh.gov.gr).

ΠΗΓΗ:http://iatropedia.gr/

 

«Βρέχει» διορισμούς στο υπουργείο Υγείας

«Βρέχει» διορισμούς τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Υγείας. Μία σύντομη αναζήτηση στη διαύγεια καταδεικνύει αύξηση του αριθμού των διορισμών και τοποθετήσεων το τελευταίο διάστημα.

Ενδειικτική είναι η περίπτωση του κ. Μάρκου Χατζησάββα (πτυχιούχος της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου) ο οποίος διορίζεται σε θέση Ειδικού Συνεργάτη στο Πολιτικό Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Επίσης, μετά την ανανέωση για 4 χρόνια της θητείας του γενικού επιθεωρητή Υγείας, με άλλη απόφαση επιλέχθηκε ως Βοηθός Γενικού Επιθεωρητή ο Επιθεωρητής κ. Σιαβός Σταύρος και τοποθετείται ως Προϊστάμενος και Συντονιστής του Περιφερειακού Γραφείου Σ.Ε.Υ.ΥΠ. Μακεδονίας-Θράκης, μέχρι και την 31η /12/2018.

Σημειώνεται ότι ο Βοηθός Γενικού Επιθεωρητή συνεργάζεται με τον Γενικό Επιθεωρητή σε θέματα που άπτονται του γενικότερου πλαισίου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π και του Περιφερειακού Γραφείου, τις λοιπές υπηρεσίες του Σώματος, τους Επιθεωρητές και το λοιπό προσωπικό που το στελεχώνουν. Ο Βοηθός Γενικού Επιθεωρητή έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες:

α. Να παρακολουθεί και να ελέγχει την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Γραφείου ευθύνης του..

β. Να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να συντονίζει τη δράση του Περιφερειακού Γραφείου ευθύνης του βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

γ. Να παρακολουθεί την πορεία των υποθέσεων του Περιφερειακού Γραφείου ευθύνης του και να ενημερώνει τον Γενικό Επιθεωρητή επί των εξελίξεων σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον.

δ. Να εποπτεύει την υποχρέωση των Επιθεωρητών περί της παρακολούθησης των ενεργειών των ελεγχθεισών υπηρεσιών, σχετικά με την υλοποίηση ή μη αποδοχή των προτάσεών τους.

ε. Να συντάσσει την ειδική ετήσια έκθεση αξιολόγησης για το συνολικό έργο κάθε Επιθεωρητή του Περιφερειακού Γραφείου ευθύνης του.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Επικουρικοί: Ναι υπό όρους από το υπ. Υγείας μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Την πάγια θέση του υπουργείου Υγείας, να καλύπτονται οι ανάγκες του συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, κάτι που όμως μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου και με μεγαλύτερη ευχέρεια στη μεταμνημονιακή περίοδο, εξέφρασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Έως ότου γίνει αυτό θα αξιοποιηθούν και άλλοι τρόποι κάλυψης των κενών (π.χ. επικουρικό προσωπικό) με τη διασφάλιση ότι θα υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές και πλήρης εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων» τόνισε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που είχαν συγκεντρωθεί στην Αριστοτέλους στο πλαίσιο κινητοποίησης, νοσοκομειακούς γιατρούς και πρωτοβάθμια σωματεία και -όπως ήταν αναμενόμενο- τη συζήτηση μονοπώλησε η υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά το λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, εξήγησαν στους συνομιλητές τους ότι μέσα στον Ιούλιο θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που προβλέπει την πρόσληψη 1.200 μόνιμων εργαζόμενων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας, σε θέσεις και ειδικότητες που καλύπτει σήμερα το λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Η προκήρυξη αναμένεται να αναρτηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και έχει προβλεφθεί επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των προσλήψεων, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος έως τότε. Με αυτόν τον τρόπο το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού.

Μέσω αυτής της ρύθμισης, το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «αφενός αναγνωρίζει τη σημαντική προσφορά του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ και αφετέρου καλύπτει με μόνιμο προσωπικό, πλέον, τις ανάγκες που εξυπηρετούσαν έως σήμερα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία μόνιμη θέση εργασίας στο ΕΣΥ».

Έγινε επίσης σαφές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ότι «με τον ίδιο τρόπο που ομαλοποιήθηκε, τα τελευταία χρόνια, η καταβολή των υπερωριών, των εφημεριών, των αργιών και γενικότερα των πληρωμών στο σύστημα Υγείας, το υπουργείο θα διασφαλίσει την κανονικότητα στην αποζημίωση των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης».

Νωρίτερα, ο κ. Ξανθός είχε συνάντηση με εργαζόμενους που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα του νοσοκομείου Άρτας, οι οποίοι έχουν πρόβλημα με την καταβολή δεδουλευμένων, λόγω μη έγκρισης ενταλμάτων πληρωμής τους από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο υπουργός Υγείας τούς διαβεβαίωσε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και οριστικά αυτά τα προβλήματα, τα οποία προέκυψαν ύστερα από την πολιτική επιλογή της απομάκρυνσης των εργολαβικών συνεργείων από το ΕΣΥ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Συνάντηση Ξανθού με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Διακαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συνάντηση με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Η κ. Mijatovic, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνέπειες που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στην υγεία των πολιτών, τις περικοπές δαπανών, τη μείωση του προσωπικού, τις υφιστάμενες συνθήκες εργασίας στο σύστημα Υγείας, αλλά και τη φυγή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain drain). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη φροντίδα ευπαθών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι ψυχικά ασθενείς, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο νόμο 4368/2016 για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και χαιρετίζοντας τη θεσμοθέτηση του από την κυβέρνηση.

Δαπάνες για την υγεία

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι από το 6,8% του ΑΕΠ που ήταν οι δαπάνες για την υγεία πριν την κρίση, φτάσαμε το 2014 στο 4,6% και σήμερα βρισκόμαστε στο 5,2% έχοντας αυξήσει σωρευτικά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά 1,1 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο ΜΠΔΣ (2015- 2021). Σημείωσε επίσης ότι το προσωπικό του συστήματος υγείας έχει αυξηθεί κατά 8.000 μόνιμους εργαζόμενους και με αρκετές χιλιάδες συμβασιούχους, και σε ότι αφορά τα εργασιακά στάνταρντ στα νοσοκομεία, ο κος Ξανθός υπογράμμισε τη νομοθετική ρύθμιση της εναρμόνισης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες του ωράριο εργασίας των γιατρών στα νοσοκομεία.

Ανασφάλιστοι

Αναφορικά με την κάλυψη των ανασφάλιστων ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το 2017 περισσότεροι από 800.000 πολίτες έκαναν χρήση των δυνατοτήτων που τους παρέχει ο νόμος 4368/2016 στα δημόσια νοσοκομεία και ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2018, περισσότερες από 500.000 ανασφάλιστοι έχουν προσέλθει στο ΕΣΥ γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Brain drain

Σε ότι έχει να κάνει με τη φυγή ιατρών στο εξωτερικό (brain drain) ο Α. Ξανθός, σημείωσε ότι ξεπερνούν τις 18.000 και αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στη στελέχωση και του συστήματος υγείας, κυρίως με ειδικευμένους γιατρούς. Τόνισε ότι στόχος της πολιτική του υπουργείου είναι να δημιουργεί ευκαιρίες εργασίες, όπως η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με στόχο να αντιστρέψει αυτήν την τάση.

Υγειονομική Φροντίδα μεταναστών-προσφύγων

Μιλώντας για την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών, τόνισε, ότι ελήφθησαν εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα (πχ καθολικοί εμβολιασμοί) και αναπτύχθηκαν άμεσα δράσεις και προγράμματα με την χρηματοδότηση της ΕΕ και τη συνεργασία των ΜΚΟ, που δεν επέτρεψαν να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα δημόσια Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ (με το πρόγραμμα Philos που χρηματοδοτείται από το AMIF) προσελήφθησαν περίπου 700 άτομα, που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους καταυλισμούς και τις όμορες δημόσιες δομές. Τόνισε ακόμα ότι με τη λήξη των συμβάσεων αυτών, τον προσεχή Αύγουστο, θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των δομών με το διπλασιασμό των ατόμων αυτών (περίπου 1400 άτομα) και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Αυτή η αύξηση προσωπικού θα δώσει τη δυνατότητα μίας ακόμα πιο στοχευμένης προσέγγισης των προβλημάτων υγείας των προσφύγων που θα αφορά την καλύτερη αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων, των ψυχικά ασθενών, των ΑμΕΑ, των θυμάτων βίας και βασανιστηρίων, των παιδιών, των εγκύων κτλ .

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr

 

Ο Σταύρος Ευαγγελάτος παραμένει επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ

Ο Σταύρος Ευαγγελάτος παραμένει επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ

Στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) παραμένει ο Σταύρος Ευαγγελάτος.

Η θητεία του ανανεώθηκε για επιπλέον τέσσερα χρόνια, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο κρίσιμος ρόλος του ΣΕΥΥΠ έχει αναδειχτεί έντονα το τελευταίο διάστημα, με την αποκάλυψη των σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, αλλά και την κατάθεση του Γενικού Επιθεωρητή κ. Ευαγγελάτου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υγεία.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Επικουρικούς γιατρούς με πραγματική θητεία και όχι «ανακυκλούμενους» επιθυμεί το υπουργείο Υγείας

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η πολυαναμενόμενη τροπολογία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη για το λοιπό επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ της χώρας μας, τροπολογία η οποία βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουνίου στη Βουλή και ψηφίζεται το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου, εξαιρεί ρητώς τους επικουρικούς γιατρούς από τις ρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει.

Δεν αποτελεί έκπληξη η ως άνω εξαίρεση, καθώς είναι πολύ γνωστό ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν επιθυμεί ούτε να διαιωνίζεται διογκούμενος ο θεσμός των επικουρικών γιατρών ούτε να αποκλείονται οι νέοι γιατροί από τον θεσμό των επικουρικών γιατρών, με τη διαδοχική και αλλεπάλληλη παράταση των υφισταμένων συμβάσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, επιδιώκει τη συρρίκνωση του πλήθους των επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας μας, με την προκήρυξη νέων θέσεων για μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά, κυρίως, δεν επιθυμεί να ανακυκλώνονται προνομιακά και διαρκώς τα ίδια πρόσωπα στις υφιστάμενες θέσεις επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας μας.

Εξάλλου, οι ως άνω σκέψεις για το ρόλο του θεσμού των επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνον την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ακόμη και ο τομεάρχης Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Μπαργιώτας έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή εναντίον των πολιτικών πρακτικών εκείνων οι οποίες διογκώνουν και διαιωνίζουν το πλήθος των επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας μας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Νομοθετική διάταξη για οριστική επίλυση του θέματος των επικουρικών στο ΕΣΥ προωθεί άμεσα ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή

Έγγραφη αυστηρή εντολή προς τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα και κανονικά η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών για τους επικουρικούς γιατρούς και το λοιπό επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ της χώρα μας, έχουν ήδη αποστείλει από την Τετάρτη 20 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr, ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη έτοιμη και προτίθεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, με την οποία εκτιμάται ότι θα επιλυθεί οριστικά το θέμα της νόμιμης συνέχισης της απασχόλησης όλων των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας.

UPD: Ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης έδωσαν μόλις, το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιουνίου, στη δημοσιότητα την εγκύκλιό τους, με την οποία δίνουν εντολή στις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας να συνεχισθεί απρόσκοπτα και κανονικά η απασχόληση και η εξόφληση των μηνιαίων αποδοχών για τους επικουρικούς γιατρούς και το λοιπό επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ της χώρας μας, και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται υπογεγραμμένα – θεωρημένα από τους παρέδρους εντάλματα πληρωμής.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ