ΥΠ.ΥΓ

Νέο θεσμικό για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων, αλλαγές στους οργανισμούς των Υγειονομικών Περφερειών, αλλαγές στον τρόπο επιλογής των γιατρών για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλαγές στην χωροταξία των Υγειονομικών Περιφερειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι αλλαγές θα αφορούν στη διοίκηση του συστήματος. Όπως είπε, «επανεξετάζουμε και το σημερινό μοντέλο διοίκησης και των ΥΠΕ και των νοσοκομείων. Θέλουμε να ενισχύσουμε στοιχεία δημοκρατίας στην διοίκηση του συστήματος, διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας, κοινωνικού ελέγχου, τα οποία πολύ, έτσι, πρωτόλεια, μπαίνουν ήδη από αυτή την παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην ενέργειες εξοικονόμησης πόρων στο ΕΣΥ. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας το οποίο θα αποτελέσει «πιλότο» για τη δημιουργία τέτοιων εργαστηρίων σε την υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως είπε «έχουμε αυξήσει πάνω από 35% τον όγκο των εξετάσεων οι οποίες γίνονται στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του λεκανοπεδίου. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερος κόσμος εξυπηρετείται δωρεάν και κάνει τις εξετάσεις του και δεν είναι υποχρεωμένος να επιβαρύνεται οικονομικά απευθυνόμενος στον ιδιωτικό τομέα».

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν αυξηθεί, συγκρίνοντας το 2015 με το 2017, κατά 45% οι εξετάσεις που γίνονται, όλων των κατηγοριών, μικροβιολογικές, απεικονιστικές εξετάσεις, στο ΙΚΑ, στο πρώην ΙΚΑ της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Σε ποιες νέες «μαύρες» παραλίες απαγορεύεται το κολύμπι; Συστάσεις υπ. υγείας

Με νέα απόφαση του το υπουργείο υγείας απαγορεύει την κολύμβηση σε επτά παραλίες εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας.


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού υγείας Αν. Ξανθού, απαγορεύεται η κολύμβηση απαγορεύεται σε όλες τις ακτές του Αλίμου, του Παλαιού Φαλήρου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα άλλη απόφαση με την οποία το υπ. υγείας απαγόρευε το κολύμπι στις μολυσμένες με μαζούτ ακτές της Αττικής

Δείτε ΕΔΩ Που απαγορεύεται το κολύμπι στην Αττική; Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπ. υγείας

Στον Πειραιά από την ακτή κοντά στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας καθώς και στις ακτές της περιοχής Βοτσαλάκια.

Στη Σαλαμίνα απαγορεύεται η κολύμβηση στον όρμο Λιμνιώνα κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

 

Επιπτώσεις

 

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών.

Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς.

Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Έρχεται ο φορέας που θα αξιολογεί τα νέα φάρμακα πριν αποζημιωθούν! Τι δήλωσε ο υπ. Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ο περιβόητος φορέας Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) φαίνεται ότι ετοιμάζεται σιγά σιγά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Πρόκειται για τον φορέα που θα αποφαίνεται πια φάρμακα είναι καινοτόμα, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και ποια όχι.
Αντίστοιχος φορέας υπάρχει στις περισσότερος Ευρωπαϊκές χώρες και εκτός των άλλων καθορίζει ουσιαστικά και την τελική φαρμακευτική δαπάνη, αφού στην πορεία πολλά φάρμακα κόβονται όταν κρίνεται πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αποτελεσματικότητας ή καινοτομίας.

 

Με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές, άμεσα θα πρέπει να έχει προωθηθεί η δημιουργία του νέου φορέα ΗΤΑ. Μέχρι τότε το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να κάνει διαπραγματεύσεις για τις τιμές ειδικά των ακριβών φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ για τα υποχρεωτικά παζάρια που γίνονται άρον άρον με εντολή τρόικας: “Παζάρια «εξπρές» για μειώσεις στις τιμές 22 φαρμάκων μέχρι τέλος του έτους! Όλο το παρασκήνιο”

Έτοιμη η ρύθμιση για τον νέο φορέα

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του φορέα, ποιοι θα συμμετέχουν αλλά και με ποιο τρόπο θα λειτουργεί.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: “Έχουμε ετοιμάσει ρύθμιση η οποία θα βγει αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση, που αφορά την επιτροπή αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας, πως θα συγκροτείται, τα κριτήρια της. Στην ουσία θα είναι ο μετασχηματισμός της σημερινής επιτροπής Θετικής Λίστας, που θα μετεξελιχθεί σε επιτροπή αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας, η οποία, όμως, θα έχει πολύ πιο επιστημονική, ας πούμε, συγκρότηση για τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισης αποζημίωσης για ένα φάρμακο, θα είναι κυρίως με βάση την θεραπευτική προστιθέμενη αξία, την κλινική αποτελεσματικότητα και λοιπά”.

 

Πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες καιρό τώρα περιμένουν τη δημιουργία του φορέα καθώς έτσι θα απαλλαγούν και από το επιπλέον χαράτσι 25% που θα τους επιβάλλεται για όσα φάρμακα κανοτόμα εισάγονται και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα με βάση την τροπολογία που προωθήθηκε το “τέλος εισόδου” των νέων φαρμάκων θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2017.
Υπολογίζεται πως μόνο για 23 φάρμακα που άρχισαν να αποζημιώνονται από τις αρχές του έτους στη χώρα μας, το επιπλέον κόστος λόγω του νέου τέλους θα φθάσει και τα 30 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αύξηση δαπανών στην υγεία διεκδικεί το υπουργείο Υγείας από την Τρόικα

Η Επιτροπή Λίστας αναλαμβάνει την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Η συγκρότηση της επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, έχει καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, μελετάται τώρα ο μετασχηματισμός της Επιτροπής Θετικής Λίστας, αφού ήδη η επιτροπή αυτή προχωρεί στην αξιολόγηση των φαρμάκων νέας τεχνολογίας και έχει θέσει τα κριτήρια, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την προστιθέμενη αξία των νέων φαρμάκων, την αποτελεσματικότητά τους κλπ.

Παραμένει βέβαια η προοπτική της δημιουργίας του νέου φορέα ΗΤΑ, για τον οποίο "χρειάζονται να γίνουν δύο - τρία μεγάλα βήματα, που δεν είναι άλλα από τον χώρο, τον τρόπο και την οργάνωση", όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο νέος φορέας ή η νέα επιτροπή, δεν θα ασχολείται μόνο με την αξιολόγηση των φαρμάκων, αλλά το αντικείμενο επεκτείνεται και σε υλικά ορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, οδοντιατρικά, νέες διαγνωστικές μεθόδους, οπότε η αναζήτηση στρέφεται τώρα και σε ειδικούς για αυτές τις κατηγορίες προϊόντων του τομέα υγείας.

Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Υγείας που μπαίνουν στον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών μέσω του ΕΚΑΠΥ, του νέου φορέα που αντικαθιστά την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των Θεσμών, "τα οποία και αναγνωρίσθηκαν", όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Το "αγκάθι" όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, παραμένει το δημοσιονομικό, με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία να επιχειρεί να πείσει τους δανειστές για τα πιεστικά όρια που έχουν τεθεί. Στα επιχειρήματα περιλαμβάνονται τα ασφυκτικά όρια δαπανών για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, για τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και οι προσπάθειες να παραμείνουν εντός στόχων, πόσο μπορούν να αποδώσουν τα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να υπάρξει μείωση του άδικου - ομολογουμένως - clawback.
O υπουργός επανέλαβε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακή χρηματοδότηση, η πλήρης κάλυψη προκαλεί επιπλέον δαπάνες, όπως επίσης και οι προσπάθειες στελέχωσης του συστήματος υγείας αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των δημόσιων δομών.

Στην κατεύθυνση αυτή, εφαρμόζεται η μετατροπή των συμβάσεων outsourcing για καθαριότητα κατ΄ αρχήν σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους, κίνηση που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική αφού επιτυγχάνονται σημαντικές εξοικονομήσεις όπου έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, με αποκορύφωμα το νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου η εξοικονόμηση έφτασε τις 530.000 το χρόνο. Αντίστοιχα, εξοικονομήσεις έχουν επιτευχθεί από τον ορολογικό έλεγχο του αίματος, τα φίλτρα τεχνητού νεφρού κλπ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Με απουσίες, παρουσίαση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ΤΟΜΥ

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το Υπουργείο Υγείας μετά από πολλούς μήνες. Δεν μας εκπλήσσει αν σκεφτούμε ότι σε δυόμισι χρόνια έχουν δοθεί μόνο 4 συνεντεύξεις τύπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κλήθηκαν οι δημοσιογράφοι μόλις την περασμένη Παρασκευή για την σημερινή συνέντευξη παρόλο που υπήρχε προγραμματισμένο συνέδριο αρκετούς μήνες πριν υπό την αιγίδα του Υπουργείου για τον καρκίνο και με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο και υπήρχε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλο. Εν μέσω λοιπόν αυτών των εκδηλώσεων προγραμματίστηκε μια από τις σπάνιες επαφές των Υπουργών με τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα έπρεπε να παρευρίσκονται ταυτόχρονα και στις τρεις σημαντικές εκδηλώσεις. Να υποθέσουμε ότι αυτός ο προγραμματισμός έγινε από κακή οργάνωση μη γνωρίζοντας τις άλλες εκδηλώσεις ή έγινε με σκοπό να μην παρευρεθούν δημοσιογράφοι στην συνέντευξη. Όπως είναι φυσικό και ο ΓΓΔΥ απουσίαζε από την συνέντευξη, ο ΓΓΥΥ αναγκάστηκε να φύγει σχεδόν μόλις άρχισε η συνέντευξη ενώ ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Πολάκης απουσίαζε ηχηρά.

Στην κατά τα άλλα λοιπόν επείγουσα συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χαρακτηρίζοντάς το ως σημαντική μεταρρύθμιση στην υγεία και μαζί με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ Στ. Βαρβαρό έβαλαν κατά της αντιπολίτευσης και των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Ανέφεραν ότι η προσέλευση όπως ήταν αναμενόμενο ήταν μεγάλη εκτός όμως των γιατρών που όμως φαίνεται δεν έχουν καταλάβει ότι θα λαμβάνουν καθαρά 1700 Ευρώ τον μήνα, χρήματα που έχουν προβλεφθεί από τα κοινοτικά κονδύλια για το πρόγραμμα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες προκηρύξεις για να προσελκύσει το σύστημα νέους γιατρούς. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία και στους νέους γιατρούς που τελειώνουν τώρα την ειδικότητα να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι αναμένει να ενταχθούν στο σύστημα και οι νέοι γενικοί γιατροί που δίνουν εξετάσεις ειδικότητας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκλεισε λέγοντας ότι η ΠΦΥ είναι πολύ σημαντική ιστορία. Καλούμε λοιπόν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να είναι λίγο πιο σοβαρές. Χρειαζόμαστε διάλογο και εποικοδομητική κριτική, επί συγκεκριμένων πραγμάτων. Όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, διαθέσιμοι είναι ήδη 75 χώροι ΤΟΜΥ, που μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της προκήρυξης θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν. Προτεραιότητα στη σύσταση των νέων δομών αναμένεται να έχουν εκείνες των αστικών περιοχών. .....................

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr 

 

Ξανθός: Υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα

Ξανθός: Υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα

Για τους πιθανούς κινδύνους από τη ρύπανση των υδάτων λόγω της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» μίλησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός ανέφερε αρχικά ότι τόσο το κολύμπι όσο και το ψάρεμα δεν ενδείκνυται στις επηρεαζόμενες περιοχές, ενώ σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας πρόκειται άμεσα να εκδοθεί και σχετική οδηγία προς τους πολίτες.
Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) να εκπονήσει έρευνες ώστε να εκτιμηθεί ο ακριβής βαθμός επηρεασμού των υδάτων καθώς και ο χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου αυτός θα είναι αισθητός, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα.
Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να συντονιστεί στον ανώτερο βαθμό ο κρατικός μηχανισμός, είπε, και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Με διερμηνέα η τρίωρη συνάντηση τρόικας υπουργείο Υγείας! Η ατζέντα και το κόστος

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ακόμη και διερμηνείς επιστρατεύει το υπουργείο Υγείας για να συναντηθεί με την τρόικα σήμερα στο Hilton στις 10:30.


Επί τρεις ώρες συναντώνται σήμερα 14 Σεπτεμβρίου η τρόικα με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξετασθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας.
Από το μικροσκόπιο της τρόικας περνά το υπουργείο Υγείας καθώς κλιμάκιο της Αριστοτέλους θα έχει συνάντηση με τους θεσμούς στο Hilton από τις 10:30 το πρωί έως και τις 13:30 το μεσημέρι, όπως προκύπτει από την επίσημη ατζέντα των δανειστών.

Μάλιστα στη συνάντηση θα υπάρχει και διερμηνέας προκειμένου να μη γίνουν λάθη στη μετάφραση, αλλά και στις απαιτήσεις των δανειστών που δεν είναι και λίγες με αφορμή την 3η αξιολόγηση που λογικά θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ο διερμηνέας θα κοστίσει στο υπουργείο Υγείας 285,20 €, με υπογραφή Π.Πολάκη και θα πρέπει να μεταφράζει από Ελληνικά-Αγγλικά-Ελληνικά.

Σε όποια γλώσσα πάντως και να γίνει η συνεννόηση, τα ζητήματα είναι πολλά στον τομέα της Υγείας που δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το τι δεν έγινε: ««Τρόικα» ξανακαλεί υπ.Υγείας! Ποια μέτρα δεν εφαρμόστηκαν»

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στο υπουργείο Υγείας, ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει ξεφύγει, είναι το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν την άφιξη των δανειστών, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε άρον άρον παλαιά μέτρα για τον τρόπο συνταγογράφησης. Μέτρα του 2012 που όμως είχαν καταργηθεί στην πράξη καθώς οι γιατροί είχαν προσφύγει στα δικαστήρια όπου και είχαν εκπέσει.

Τα …αναχρονιστικά μέτρα του ΕΟΠΥΥ πάντως έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου. Διαβάστε ΕΔΩ γιατί: “Άγριος πόλεμος γιατρών ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων! Όλο το παρασκήνιο και οι πιέσεις της τρόικας”

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ενώ στο παρελθόν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείτο να παραβρεθεί στις συναντήσεις με την τρόικα, επικαλούμενη λόγους ιδεολογίας, πλέον ακόμη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μεταβαίνει στο Hilton προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ασφυξία στις τιμές των γενοσήμων - Μειώσεις 32% στη διετία

Σύσκεψη σήμερα με τον Τζιουζέπε Καρόνε για τιμές και clawback στα φάρμακα
Δραματικές περικοπές στις τιμές των φαρμάκων, ιδίως των γενοσήμων, είναι καθ΄οδόν με την εφαρμογή της τελευταίας μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας για μειώσεις τιμών στα φάρμακα χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας, μέχρι της τιμής του ενός ευρώ ανά συσκευασία.

Η διαπίστωση δεν προέρχεται μόνο από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και από όλα τα σενάρια ερμηνείας και εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας που προσομοίωσε ο ΕΟΦ στις βάσεις δεδομένων του. Όλα τα αποτελέσματα αυτών των πιθανών σεναρίων, η διοίκηση του ΕΟΦ τα μετέφερε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και σύμφωνα με τα πορίσματα, επιβεβαιώθηκε ότι φαρμακευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις διατάξεις αυτές, γιατί ουσιαστικά, δε θα μείνει φάρμακο που να μην είναι ζημιογόνο, από τα παλιά και καταξιωμένα σκευάσματα.

Η δε υποκατάσταση φαρμάκων που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ασθενείς με νέα ακριβότερα φάρμακα ή το clawback να φθάσει σε ύψη δυσθεώρητα. Το τελευταίο όμως, δεν το επιδιώκει ούτε η τρόικα, αφού μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις μας είναι η μείωση του clawback κατά 30%.

Όλη αυτή δυσάρεστη κατάσταση που δείχνει να καταφθάνει στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς, θα αποτελέσει και το σημερινό επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προς την τρόικα, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον επικεφαλής της Ομάδας εφαρμογής των μέτρων στον τομέα Υγείας από την πλευρά των δανειστών, Giuseppe Carone.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν λοιπόν οι τιμές των φαρμάκων που από τις απανωτές μειώσεις έχουν οδηγήσει σε απίστευτες στρεβλώσεις την αγορά, στην προσπάθεια να μπει ένα φρένο, καθώς το clawback ως αντίμετρο, δεν φαίνεται να το έχει επιτύχει.

Η συζήτηση θα συμπεριλάβει επίσης και το ύψος του clawback τόσο στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη όσο και στη νοσοκομειακή, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα των καθυστερήσεων πληρωμής των εταιριών από τα νοσοκομεία, αφού ο ΕΟΠΥΥ ήδη για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, έχει πετύχει τακτικές πληρωμές προς τις φαρμακοβιομηχανίες - παρόχους του.

 

Οι μειώσεις των τιμών

Βέβαια, από όλη την πολιτική που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, ο μεγάλος χαμένος είναι τα ελληνικής παραγωγής γενόσημα, τα οποία έχουν υποστεί μια λαίλαπα περικοπών στις τιμές τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς υπολογισμούς, από την έναρξη των ανά εξάμηνο μειώσεων που προβλέπει το μνημόνιο, τα έτη 2015 - 2016, οι κατά μέσο όρο μειώσεις τιμών έφτασαν για τα πρωτότυπα φάρμακα εντός πατέντας μόλις το 3,9%, για τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους (off patent) το 7,7%, ενώ τα γενόσημα υπέστησαν μειώσεις κατά μέσο όρο 23,7%.

Μόνο φέτος, από την μία και μοναδική γενική ανακοστολόγηση, οι αντίστοιχες μειώσεις περιορίστηκαν στο 1,7% για τα πρωτότυπα, στο 2,8% για τα off patent, ενώ τα γενόσημα υπέστησαν μείωση 8,2%.

Συνολικά, όλες τις χρονιές των μνημονιακών μειώσεων, οι τιμές στα εντός πατέντας πρωτότυπα μειώθηκαν κατα΄5,6%, στα πρωτότυπα εκτός πατέντας κατά 10,5%, ενώ τα γενόσημα καταβαραθρώθηκαν στην κυριολεξία, αφού οι μειώσεις έφτασαν το 31,9%.

Δηλαδή, τα έτη 2015-2016 οι τιμές στα γενόσημα μειώθηκαν 6,1 φορές περισσότερο απ΄ότι τα πρωτότυπα φάρμακα (3,9% έναντι 23,7%) και 3,1 φορές περισσότερο απ΄ότι τα εκτός πατέντας φάρμακα (7,7% έναντι 23,7%).

Όσο για φέτος, οι τιμές των γενοσήμων έχουν μέχρι στιγμής μειωθεί αναλογικά 4,8 φορές περισσότερο απ΄ότι των εντός πατέντας πρωτοτύπων (1,7% έναντι 8,2%) και 2,9 φορές περισσότερο απ ότι τα εκτός πατέντας (2,8% έναντι 8,2%).

 

Οι επιπτώσεις των μειώσεων

Κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνουν ότι τα παραπάνω στοιχεία, "δείχνουν ξεκάθαρα την μονομερή πίεση που έχουν υποστεί οι τιμές των γενοσήμων.

Το παράδοξο είναι ότι οι μειώσεις επικεντρώνονται στις τιμές των γενοσήμων, τα οποία καλύπτουν μόλις το 20-22% της αγοράς, και ούτως ή άλλως είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα φάρμακα αναφοράς, τα οποία αφήνονται σχεδόν ανεπηρέαστα να κυριαρχούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η ακολουθούμενη πολιτική είναι αναποτελεσματική και ως προς τον στόχο της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων, αφού την τελευταία οκταετία (2009-2017) τα γενόσημα έχουν χάσει το 64% της τιμής τους και εντούτοις διατηρούν μερίδιο αγοράς μόλις 25-26% σε όγκο, απέχοντας πολύ από τον στόχο του 60% που ορίζουν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις.

Όμως αυτές οι δραστικές περικοπές, απειλούν τη βιωσιμότητα μιας σειράς παλαιότερων καταξιωμένων γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία υποχρεώνονται σε έξοδο από την αγορά, ακριβώς τη στιγμή που είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητα, δεδομένης της δυνατότητάς τους να παράγουν εξοικονομήσεις. Αυτό οδηγεί σε μετατόπιση της συνταγογράφησης κατανάλωσης σε ακριβότερα φάρμακα για τις ίδιες ενδείξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δαπάνη.

Παράλληλα αδικούνται κατάφωρα οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες των οποίων η παραγωγή γενοσήμων αποτελεί βασική δραστηριότητα. Και μάλιστα, η αδικία για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είναι διπλή, αφού μετά τις δυσβάστακτες και δραματικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, καλούνται να καταβάλουν και υπέρογκα ποσά clawback ως αποτέλεσμα της υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης που προκαλείται από τα νέα εισαγόμενα φάρμακα, των οποίων η τιμή προστατεύεται από την πατέντα".

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Ανατιμολόγηση φαρμάκων: Πώς οι μειώσεις τιμών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης

Ανατιμολόγηση φαρμάκων: Πώς οι μειώσεις τιμών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης

Το 23% των σκευασμάτων έχουν τιμή χαμηλότερη από την προκύπτουσα με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Ανατιμολόγηση φαρμάκων: Πώς οι μειώσεις τιμών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης
Στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης στοχεύει το υπουργείο Υγείας με τις δύο ανατιμολογήσεις φαρμάκων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο.
Σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για μειώσεις τιμών, οι οποίες προκύπτουν από την απώλεια δικαιωμάτων πατέντας για μία σειρά σκευασμάτων και είσοδο φθηνότερων γενοσήμων.
Η χώρα μας έχει δεσμευτεί έναντι των “θεσμών” να πραγματοποιεί δύο ανατιμολογήσεις σε ετήσια βάση. Η πρώτη έγινε στα μέσα του έτους και η δεύτερη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχουν εκπονήσει τον κατάλογο με τις νέες τιμές των φαρμάκων, περιμένοντας τα σχόλια των επιχειρήσεων έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Στον κατάλογο περιλαμβάνεται το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, είτε αυτά εντάσσονται στη θετική λίστα (καλύπτονται από τα Ταμεία) είτε στην αρνητική (δεν καλύπτονται).
Η ανατιμολόγηση οδηγεί ομολογουμένως σε δραματικές μειώσεις μία σειρά από σκευάσματα. Πολλά από αυτά, θα φτάσουν στο 1 ευρώ, καθώς αίρονται οι όποιοι “κόφτες” υπήρχαν για τη διαφύλαξη αξιοπρεπών ορίων στις τιμές.
Απόσυρση
Με αφορμή την κρίσιμη αυτή παρέμβαση, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν πως ο κατάλογος του ΕΟΦ με τα 7.432 προϊόντα αναδεικνύει τη σαφή την τάση απόσυρσης φθηνών φαρμάκων από την αγορά.
Σε προηγούμενες ανατιμολογήσεις - εξηγούν - υπήρχαν περίπου 1.000 επιπλέον σκευάσματα (8.448 στην ανατιμολόγηση Ιουνίου).
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο πρόσφατος κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η ανατιμολόγηση δεν μπορούν να εκληφθούν ως “εργαλεία” εξοικονόμησης.
Αυτό συμβαίνει επειδή πάνω από το 60% των προϊόντων του θετικού καταλόγου είναι μόνον ένα brand, με αποτέλεσμα η ασφαλιστική τιμή να είναι ίδια με τη λιανική.
Ανατιμολόγηση
Πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα αναμένονται και από την ανατιμολόγηση.
Αυτό συμβαίνει επειδή το 23% των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τιμών έχουν τιμή χαμηλότερη από την προκύπτουσα με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης (τρεις φθηνότερες ευρωπαϊκές).
Τα γενόσημα φάρμακα έχουν τιμή χαμηλότερη από το 65% της τιμής που προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του προϊόντος αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ασθενείς
Την αδυναμία της Πολιτείας να διαμορφώσει επαρκές πλαίσιο ελέγχου της δαπάνης πληρώνουν, όπως πάντα, οι πολίτες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασθενείς καλούνται να καταβάλλουν υψηλή ή καθολική συμμετοχή για τα φάρμακά τους. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες φαρμακοποιών για βερεσέ, από πολλούς ασθενείς.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση συμμετοχής για καρδιοτονωτικό αξίας 1,42 ευρώ, στο οποίο ο ασφαλισμένος πληρώνει 1,32 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ μόλις 0,06 ευρώ. Για γνωστό ηρεμιστικό, ο ασφαλισμένος πληρώνει όλο το ποσό των 1,88 ευρώ.
Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν τα χρήματα για την επίσκεψη στο γιατρό και το 1 ευρώ ανά συνταγή...

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ανδρέας Ξανθός: Σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών

Ανδρέας Ξανθός: Σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών

Η κρίση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα αποδιοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Ανδρέας Ξανθός: Σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών
Τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν περιέλθει οι Έλληνες έπειτα από επτά χρόνια σκληρής φτωχοποίησης, περιέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην 67η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Βουδαπέστη.
Η Ελλάδα είχε πολύ υψηλή εκπροσώπηση στη σύνοδο, στην οποία μίλησε και ο πρωθυπουργός.
Με γενικές αναφορές, οι οποίες είχαν άμεση διασύνδεση με τη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ψυχική υγεία των ατόμων απειλείται, καθώς ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά.
Οι ψυχικές αυτές διαταραχές – είπε – συνδέονται στενά με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική προστασία, η δημόσια περίθαλψη και οι προνοιακές παροχές.
Πέραν των σημαντικών επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα των ασθενών, αποτελούν και ένα σημαντικό οικονομικό φορτίο για τους ίδιους, την οικογένειά τους και το σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο φαύλος κύκλος μεταξύ οικονομικής κρίσης, φτωχοποίησης και ψυχικής υγείας, ενισχύει τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Προτεραιότητα
Η παρέμβαση σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, με την υλοποίηση πολιτικών στη βάση της στρατηγικής “Υγεία 2020” του ΠΟΥ καθώς και της “ατζέντας 2030” του ΟΗΕ , αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Η προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, η δραστική αντιμετώπιση των κοινωνικών προσδιοριστών της ψυχικής νόσου, η προάσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας , είναι οι άξονες αυτής της παρέμβασης.
Επικαλούμενος τις συστάσεις του ΠΟΥ, ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως προγράμματα στήριξης της απασχόλησης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ψυχική νόσο να διατηρήσουν ή να ξαναβρούν δουλειά.
Επιπτώσεις
Την ίδια ώρα, προγράμματα οικογενειακής στήριξης, καθώς και προσβάσιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, μπορούν να προλάβουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.
Στην Ελλάδα – σημείωσε – η συζήτηση για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και την σταθερή υγειονομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ατόμων με ψυχική νόσο, άνοια ή νοητική υστέρηση, προσκρούει διαρκώς τα τελευταία χρόνια στις σοβαρές δυσκολίες λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας.
Η κρίση ως εκλυτικός παράγοντας για την εκδήλωση ψυχικών ασθενειών, αλλά και ως καθοριστικός παράγοντας αποδιοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, έχει ήδη περιγραφεί και τεκμηριωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

«Τρόικα» ξανακαλεί υπ.Υγείας! Ποια μέτρα δεν εφαρμόστηκαν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Τα μέτρα που δεν εφάρμοσε στην Υγεία η κυβέρνηση αξιολογεί τις ημέρες αυτές και πάλι το κλιμάκιο των δανειστών.

 

Από τη μέγγενη των δανειστών θα περάσει και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης κάνουν φύλλο και φτερό τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί από κοινού, αλλά δεν ελήφθησαν.

Τα φάρμακα στο στόχαστρο

Το μεγάλο αγκάθι φαίνεται ότι είναι η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία δεν έχει ελεγχθεί και έχει «ξεφύγει» τους τελευταίους μήνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι άρον άρον το υπουργείο Υγείας δημιούργησε τις προηγούμενες ημέρες νέα επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ ξάφνου και ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει στους γιατρούς πως πρέπει να τηρούν τους κανόνες της συνταγογράφησης. Διαβάστε ΕΔΩ τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ: «Νέες οδηγίες για τις συνταγές φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ! Απειλές στους γιατρούς για αυστηρές κυρώσεις»

 

Παρά τα κουρέματα σε εξετάσεις και φάρμακα, οι δανειστές φαίνεται ότι επιδιώκουν την περαιτέρω …σμίκρυνση των κονδυλίων που θα δίνονται ειδικά για τα φάρμακα.
Άλλωστε με βάση τη συμφωνία, μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν μειωθεί η τιμές σε 22 ακριβά φάρμακα.

 

Όσο για τις εξετάσεις, αυτές έχουν ήδη κουρευτεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η συμμετοχή των ασθενών στο συνολικό κόστος. Δείτε ΕΔΩ τα όρια που ισχύουν: «Νέα όρια δαπανών από ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες και ειδική αγωγή! Όλη η απόφαση Π.Πολάκη»

Από κόσκινο νοσοκομεία και προμήθειες

Το κείμενο της συμφωνίας που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές προβλέπει πάντως και οικονομικότερη διαχείριση των νοσοκομείων αλλά και συνολική αλλαγή του τρόπου προμηθειών για τα υλικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας: «Βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και της οικονομικής αποδοτικότητας των νοσοκομείων. Θέσπιση του νόμου για τις κεντρικές προμήθειες στον τομέα της υγείας».

 

Προς ώρας πάντως το νομοσχέδιο που θα αλλάξει τον τρόπο των προμηθειών στα νοσοκομεία, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί παρότι έχει δημοσιοποιηθεί και διαφημιστεί πολλάκις.
Από την άλλη και η διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων φαίνεται ότι παρουσιάζει προβλήματα.

 

Στην αξιολόγηση πάντως που έγινε Αυγουστιάτικα στους διοικητές των νοσοκομείων, κάποιοι πήραν κακό βαθμό όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, ακριβώς λόγω της κακής διαχείρισης των οικονομικών. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για την αξιολόγηση αλλά και τους νέους στόχους στα νοσοκομεία: «Έρχονται νέοι στόχοι για τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ για το 2018! Οι νέες εντολές του υπ.Υγείας»

Αλλαγή εξπρές στις ειδικότητες

Στο μεταξύ όμως όπως επιβάλλεται με τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές, εκκρεμεί και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες. Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί άμεσα και μέχρι τον Οκτώβριο, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας.

Γι αυτό και ετοιμάζονται με διαδικασίες εξπρές όλες οι αλλαγές. Διαβάστε ΕΔΩ τι αλλάζει: «Με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες»

 

Προς ώρας πάντως οι ομάδες που επεξεργάζονται τις αλλαγές στις ειδικότητες, ετοιμάζουν τα πορίσματά τους και τις εισηγήσεις τους. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων μελετά το υπουργείο Υγείας

Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων μελετά το υπουργείο Υγείας

Την ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων του ΕΣΥ μελετά ήδη το υπουργείο Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου", ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δήλωσε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά το ενδεχόμενο η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων του ΕΣΥ να καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου οι προσερχόμενοι να μην καταβάλλουν το αντίτιμο από την τσέπης τους, όπως ισχύει σήμερα.
Επίσης, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προτίθεται να καθιερώσει τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Εγκύκλιος υπουργείου Υγείας: Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Εγκύκλιος υπουργείου Υγείας: Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Οι ελεγκτικές αρχές καλούνται να φροντίζουν για την αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Εγκύκλιος υπουργείου Υγείας: Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Εντολή για υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σχολεία της χώρας, δόθηκε στις Περιφέρειες από το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, επισημαίνεται η ανάγκη διενέργειας ελέγχων στα ημερήσια και νυχτερινά σχολεία όλων των βαθμίδων και όλων των κατηγοριών, ιδιωτικών και δημόσιων και στους βρεφικούς – βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, σκοπός των υγειονομικών ελέγχων είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων.
Έμφαση πρέπει να δίνεται στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων.
Είδη
Παράλληλα, θα εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.
Οι υγειονομικοί έλεγχοι, κρίνεται σκόπιμο, να διεξάγονται επίσης και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.
Όσον αφορά προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία, τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας ή άλλων αρμόδιων υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας.
Διάρκεια
Τονίζεται ότι, περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας του σχολικού πληθυσμού.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποστέλλονται στο υπουργείο Υγείας συγκεντρωτικά ανά σχολικό έτος.
Οι ελεγκτικές αρχές καλούνται να φροντίζουν για την αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στις σχολικές εγκαταστάσεις.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Μεταμοσχεύσεις: Το Εθνικό Σχέδιο που αργεί, η έλλειψη εμπιστοσύνης & το παράδειγμα της Ισπανίας

Μεταμοσχεύσεις: Το Εθνικό Σχέδιο που αργεί, η έλλειψη εμπιστοσύνης & το παράδειγμα της Ισπανίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρουμε πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας, όσον αφορά το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, την ώρα που άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και η Κύπρος, με τόσο μικρό πληθυσμό, είναι πολύ μπροστά από την Ελλάδα.

Είναι θέμα κουλτούρας και εκπαίδευσης επομένως και οι Έλληνες δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω σε αυτό.
Στο τεράστιο έλλειμμα που έχουμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ανάγκη της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, αναφέρθηκε πριν ένα μήνα περίπου (στα μέσα Ιουλίου) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Το συμπέρασμα των μελών της Επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να καλύψει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στους πολίτες, απέναντι στη διαδικασία που ακολουθείται για τις μεταμοσχεύσεις. Ομόφωνη ήταν και η παραδοχή, ότι η Ελλάδα, χρειάζεται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.
Αφορμή για το κείμενο αυτό, είναι η περίπτωση της μητέρας Γερμανικής υπηκοότητας (παντρεμένη με Έλληνα) που τραυματίστηκε σοβαρά στην τρομοκρατική ενέργεια στη Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης, την Πέμπτη 17 Αυγούστου. Με την άτυχη γυναίκα να καταλήγει εγκεφαλικά νεκρή, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών, έγινε γνωστό ότι η οικογένειά της σκέφτηκε πέρα και πάνω από τον προσωπικό πόνο, να δωρίσει τα όργανά της, προσφέροντας το δώρο της ζωής σε βαριά πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Πρωτοπόροι οι Ισπανοί στη δωρεά οργάνων

Οι μεταμοσχεύσεις είναι μία από τις σημαντικότερες ιατρικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα, με την Ισπανία να είναι πρωτοπόρος στον τομέα, έχοντας αναπτύξει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα στον κόσμο στον προσδιορισμό του δότη, τη διαχείρισή του και την προσέγγιση της οικογένειας. Στην ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων τις τελευταίες δεκαετίες, συνέβαλε η πρόοδος της έρευνας στη διερεύνηση των ανοσολογικών μηχανισμών της απόρριψης και της ανοχής των μοσχευμάτων και η βελτίωση των μεθόδων συντήρησής τους, η παρασκευή νέων φαρμάκων, καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων.
Ωστόσο, η έλλειψη δοτών οργάνων, όπως επισημαίνει η ιατρική κοινότητα, παραμένει αγκάθι, τη στιγμή που οι ανάγκες για μεταμόσχευση οργάνων αυξάνονται. Η Ισπανία πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ρυθμό δωρεάς οργάνων παγκοσμίως από 36 δότες/εκατ. πληθυσμού το 2014 σε 43,4 το 2016. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19,6 δότες δότες/εκατ. πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, οι δότες είναι μόλις 3,5/ εκατ. πληθυσμού.
Ουραγός η Ελλάδα

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι δυστυχώς ουραγός στις εξελίξεις στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, με τους Ιατρικούς συλλόγους και τον ίδιο τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) να προειδοποιούν για την αδυναμία υιοθέτησης των καινοτόμων ιατρικών πρακτικών που σώζουν ζωές. Όσον αφορά στην πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ, και είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει εξειδικευμένο κέντρο και υποδομές αποκλειστικά για μεταμοσχεύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ, το 2015 πραγματοποιήθηκαν μόλις 91 μεταμοσχεύσεις, όταν το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 266, τη στιγμή που οι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ληπτών ξεπερνούν τους 1.500, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάταια αναμένουν την εύρεση μοσχεύματος.
ΕΟΜ: Τροχοπέδη η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα

Παρά την διαδεδομένη αντίληψη ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ευαισθητοποίησης του κόσμου, η διοίκηση του ΕΟΜ υπογραμμίζει ότι βάσει παλαιότερης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που έχει στα χέρια του, το 43% των Ελλήνων θα επιθυμούσε να δωρίσει τα όργανά του, ωστόσο η βασική αιτία της μη συγκατάθεσης για δωρεά οργάνων εντοπίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο «σύστημα» μεταμοσχεύσεων, υγείας και κοινωνικής και διοικητικής οργάνωσης γενικότερα, σύμφωνα με το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr

 

Με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις ειδικότητες.

 

Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει έως το τέλος του 2017.
Σύμφωνα με το σχέδιο των προαπαιτούμενων των δανειστών πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να έχει υπάρξει: «Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr έχει ορίσει ως χρονικό ορίζοντα για τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, τον Οκτώβριο.

 

Ήδη όμως οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί για κάθε ειδικότητα ξεχωριστά, έχουν ξεκινήσει εν μέσω θέρους την αξιολόγηση και καταγραφή των κέντρων εκπαίδευσης, αφού προβλέπεται ξεκάθαρα από το σχεδιασμό η αιτιολογημένη πρόταση μείωσης, αύξησης ή μεταφοράς θέσεων ειδικευομένων. Διαβάστε ΕΔΩ όλους τους σχεδιασμούς των Ομάδων Εργασίας για τις ειδικότητες: «Έτοιμες οι Ομάδες Εργασίας για αλλαγές σε 45 ειδικότητες! Τι θα εισηγηθούν»

Οι Ομάδες Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους σε σύντομο χρόνο και να παραδώσουν τα πορίσματα τους στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας για την τελική διαβούλευση και νομοθέτηση των εισηγούμενων αλλαγών.

Με μειωμένους ειδικούς γιατρούς και περισσότερους Γενικούς

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση θα είναι η αύξηση του αριθμού των θέσεων ειδικότητας για τους Γενικούς Γιατρούς. Και αυτό διότι οι δανειστές μας διαπίστωσαν πως στη χώρα μας υπήρχε εξαιρετικά μικρή «παραγωγή» Γενικών Γιατρών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Γενικούς Γιατρούς όπως στο εξωτερικό.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κατά την προκήρυξη για τις προσλήψεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ελάχιστοι Γενικοί Γιατροί κατέθεσαν αίτηση. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr και ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει παράταση στην προκήρυξη προκειμένου να προσελκύσει κι άλλους γιατρούς: «Αιτήσεις με το σταγονόμετρο για τις ΤΟΜΥ από τους γιατρούς! Πόσοι κατέθεσαν»

Να σημειωθεί ότι οι Ομάδες Εργασίας για τις ειδικότητες θα πρέπει εκτός των άλλων να προετοιμάσουν το πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας οι οποίες θα είναι γραπτές και προφορικές και θα πραγματοποιούνται τρεις (3) φορές το χρόνο, μετά την ολοκλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης στην ειδικότητα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Θερμό φθινόπωρο για το υπ. Υγείας - Αυτό είναι όλο το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται

Θερμό φθινόπωρο για το υπ. Υγείας - Αυτό είναι όλο το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται

Θερμό και πλούσιο αναμένεται το φθινόπωρο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσον αφορά το νομοθετικό έργο που έχει να επιτελέσει.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Μία σειρά από σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι ήδη ante portas οι οποίες ήδη, έχουν ξεκινήσει να δρομολογούνται.
Ειδικότερα, ζητήματα που αφορούν το ωράριο των ιατρών, τις προσλήψεις τόσο στην ΠΦΥ (στις 239 ΤΟΜΥ, συνολικά αναμένονται 3.000 προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και τρέχουν ήδη οι προκηρύξεις) όσο και στο ευρύτερο πεδίο της υγείας (400 μόνιμες θέσεις γιατρών σε ΜΕΘ και ΤΕΠ στο ΕΣΥ) που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά και το θέμα της ιατρικής ειδικότητας που θα αναμορφωθεί από το ΚΕΣΥ, βρίσκεται στην προτεραιότητα της ατζέντας της πολιτικής ηγεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ζήτημα της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση του ωραρίου των γιατρών, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, διαφορετικά η χώρα μας, θα βρεθεί στην εξαιρετικά δεινή θέση, να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο στην ΕΕ, για παραβίαση κοινοτικών κανόνων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα προχωρήσει άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.
Επίσης στο τέλος του Αυγούστου, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για την Ιατρική νομοθεσαία και τους Ιατρικούς Συλλόγους, που έχει ξεσηκώσει είναι γεγονός την ιατρική κοινότητα, με τους περισσότερους Συλλόγους, να βάλουν κατά του ΠΙΣ.
Τέλος, δύο ακόμη νομοθετήματα αναμένεται να προχωρήσουν το ένα σύντομα, και το άλλο μέχρι τέλος του χρόνου. Πρόκειται για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αλλαγής οργανογράμματος των Οργανισμών και των δομών υγείας στο ΕΣΥ και της δημιουργίας της Επιτροπής του HTA (Health Technology Assessment), που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Η Επιτροπή HTA αφορά στον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση και αποζημίωση των ακριβών και καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα) και θα ενσωματώσει εκτός των άλλων, και την θετική λίστα φαρμάκων. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Θερμό φθινόπωρο για το υπ. Υγείας - Αυτό είναι όλο το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται

Θερμό φθινόπωρο για το υπ. Υγείας - Αυτό είναι όλο το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται

Θερμό και πλούσιο αναμένεται το φθινόπωρο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσον αφορά το νομοθετικό έργο που έχει να επιτελέσει.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Μία σειρά από σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι ήδη ante portas οι οποίες ήδη, έχουν ξεκινήσει να δρομολογούνται.
Ειδικότερα, ζητήματα που αφορούν το ωράριο των ιατρών, τις προσλήψεις τόσο στην ΠΦΥ (στις 239 ΤΟΜΥ, συνολικά αναμένονται 3.000 προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και τρέχουν ήδη οι προκηρύξεις) όσο και στο ευρύτερο πεδίο της υγείας (400 μόνιμες θέσεις γιατρών σε ΜΕΘ και ΤΕΠ στο ΕΣΥ) που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά και το θέμα της ιατρικής ειδικότητας που θα αναμορφωθεί από το ΚΕΣΥ, βρίσκεται στην προτεραιότητα της ατζέντας της πολιτικής ηγεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ζήτημα της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση του ωραρίου των γιατρών, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, διαφορετικά η χώρα μας, θα βρεθεί στην εξαιρετικά δεινή θέση, να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο στην ΕΕ, για παραβίαση κοινοτικών κανόνων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα προχωρήσει άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.
Επίσης στο τέλος του Αυγούστου, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για την Ιατρική νομοθεσαία και τους Ιατρικούς Συλλόγους, που έχει ξεσηκώσει είναι γεγονός την ιατρική κοινότητα, με τους περισσότερους Συλλόγους, να βάλουν κατά του ΠΙΣ.
Τέλος, δύο ακόμη νομοθετήματα αναμένεται να προχωρήσουν το ένα σύντομα, και το άλλο μέχρι τέλος του χρόνου. Πρόκειται για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αλλαγής οργανογράμματος των Οργανισμών και των δομών υγείας στο ΕΣΥ και της δημιουργίας της Επιτροπής του HTA (Health Technology Assessment), που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Η Επιτροπή HTA αφορά στον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση και αποζημίωση των ακριβών και καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα) και θα ενσωματώσει εκτός των άλλων, και την θετική λίστα φαρμάκων. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Πονοκέφαλος στο υπ.Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό! Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

 

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, τόσο πριν όσο και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επικρατεί έντονος προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί στην πράξη το σύστημα με τον οικογενειακό γιατρό. Γι αυτό και οι συσκέψεις είναι συνεχείς.

 

Πρόκειται για ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που μαζί με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), θα συνθέτουν το νέο σκηνικό για όλους τους πολίτες πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.

Τα «αγκάθια» βασικό θέμα σε συσκέψεις

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι οι ανησυχίες εστιάζονται στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη αντιδράσεις σχεδόν από το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς οι πολίτες πριν από οτιδήποτε θα πρέπει να επισκέπτονται τον οικογενειακό γιατρό.

Θα είναι αυτός που θα τους δίνει ή όχι παραπομπή για ειδικό γιατρό ή για τη μεταφορά τους σε μεγαλύτερη δομή όπως είναι το νοσοκομείο.

 

Το περιβόητο σύστημα των παραπομπών, γνωστό και ως gatekeeping, φαίνεται πως προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας– σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr– και ήδη πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για το θέμα. Διαβάστε ΕΔΩ: «Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό με τη νέα Πρωτοβάθμια!
Όλη η διαδικασία»

Η αγωνία εστιάζεται και στο γεγονός εάν το σύστημα θα μπορέσει να «σηκώσει» όλο το βάρος των επισκέψεων καθώς κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών-πολιτών υπό τη σκέπη του.

Οικογενειακός γιατρός μόνο για πρόληψη;

Παράλληλα οι πιθανές αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν από τον ιατρικό κόσμο, με την έναρξη της εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, αποτελούν κόμπο στο λαιμό για τον υπουργό Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συχνά πυκνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνει σε δηλώσεις του ότι το εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας θα εξαρτηθεί και από τη στήριξη και τη στάση των γιατρών γενικότερα.

 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως τις τελευταίες ημέρες οι τοποθετήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας όταν γίνονται αναφορές στους οικογενειακούς γιατρούς, εστιάζονται στην πρόληψη της υγείας των πολιτών.

Ίσως γι αυτό πολλοί συνομιλητές της κυβέρνησης να υποστηρίζουν στο HealthReport.gr ότι τελικά ο οικογενεικός γιατρός μπορεί να περιορισθεί στην πρόληψη και σε άλλα προγράμματα υγείας και όχι στο τελικό gatekeeping.

 

Εξάλλου η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει άλλο ένα μεγάλο μέτωπο με εργαζόμενους και ιδιαίτερα μάλιστα με τους γιατρούς.

Να σημειωθεί ότι ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες, θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύμφωνα με το σχεδιασμό από το τέλος τους 2018. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέα κλιμακωτά rebate για 24 κατηγορίες υπηρεσιών υγείας

Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη καθιερώνει υποχρεωτική έκπτωση 0-50% στους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ σε μηνιαία βάση
Ανα μήνα θα υπολογίζεται και θα καταβάλλεται πλέον το rebate από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, με νέα απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Η απόφαση προβλέπει νέα κλιμακωτά ποσοστά υποχρεωτικών εκπτώσεων που αφορούν 24 υπηρεσίες υγείας και τα οποία κυμαίνονται από 0-50% ανάλογα με την υπηρεσία και ανάλογα με το ύψος των υποβολών.

Το ποσό έκπτωσης (rebate) υπολογίζεται επί του συνόλου της αξίας των αντίστοιχων δαπανών (οφειλών) που ο πάροχος υποβάλλει ηλεκτρονικά προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πριν την προσθήκη του Φ.Π.Α, σε μηνιαία βάση. Η έκπτωση αφορά στο ύψος της παραπάνω υπολογιζόμενης οφειλής η οποία κλιμακώνεται σύμφωνα με τους πίνακες που επισυνάπτονται στην απόφαση.

Οι εκπτώσεις που επιβάλλονται αφορούν τις παρακάτω 24 κατηγορίες:
1. Υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών (εκτός της ακτινοθεραπείας) που κυμαίνονται από 0-10% για μηνιαίες υποβολές 5.000-1 εκ. ευρώ και πάνω,
2. Ακτινοθεραπεία που κυμαίνονται από 0-10% για μηνιαίες υποβολές 10.000-500.000 ευρώ και πάνω,
3. Υπηρεσίες Κέντρων Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Κλειστής Περίθαλψης, που οι επιστροφές φθάνουν μέχρι 20% για μηνιαίες υποβολές από 10.000-300.000 ευρώ και πάνω
4. Υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών Ψυχιατρικής, που οι επιστροφές φθάνουν μέχρι 25% για μηνιαίες υποβολές από 10.000-50.000 ευρώ και πάνω,
5. Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας - Κερδοσκοπικοί, με rebate που φτάνει το 20% σε μηνιαίες υποβολές 80.000 ευρώ και πάνω
6. Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας – Μη Κερδοσκοπικοί, με rebate που φτάνει το 10% σε μηνιαίες υποβολές 80.000 ευρώ και πάνω,
7. Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας, με rebate που ξεκινά από 0% για υποβολές μέχρι 2000 ευρώ μηνιαίως και φθάνει το 45% για υποβολές από 8.000 ευρώ και πάνω.
8. Υπηρεσίες Κέντρων Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Ανοιχτής Περίθαλψης, με επιστροφή 0% για υποβολές μέχρι 2000 ευρώ, που φτάνει το 30% για υποβολές 6.000 ευρώ και πάνω,
9. Υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, με έκπτωση μέχρι 10% για υποβολές μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω,
10. Υπηρεσίες Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ, ΜΤΝ και περιτοναϊκή κάθαρση), με έκπτωση 0% για υποβολές μέχρι 1500 ευρώ, και μέχρι 5% για υποβολές από 5.000 ευρώ και πάνω,
11. Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής, με έκπτωση 0% για υποβολές μέχρι 1500 ευρώ που ανεβαίνει ως το 7% για υποβολές από 20.000 ευρώ και πάνω,
12. Υγειονομικό Υλικό, με μηδενική έκπτωση για υποβολές μέχρι 1000 ευρώ και μέχρι 7% για υποβολές από 30.000 ευρώ και πάνω,
13. Πρόσθετη Περίθαλψη (πλην οπτικών), με μηδενική έκπτωση για υποβολές μέχρι 1000 ευρώ και μέχρι 5% για υποβολές από 20.000 ευρώ και πάνω, και
14. Οπτικά με μηδενική επιστροφή για υποβολές μέχρι 5.000 ευρώ και μέχρι 10% για υποβολές 20.000 ευρώ και πάνω.

Απεικόνιση - εργαστήρια
Για 10 ακόμη κατηγορίες απεικονιστικών ή εργαστηριακών εξετάσεων, προβλέπονται κλιμακούμενα rebate εφόσον η παραπομπή προέρχεται από άλλο γιατρό (παράρτημα Β).

Στην περίπτωση που συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί (ιδιώτες ή εταιρεία) οι οποίοι εκτός των ιατρικών επισκέψεων εκτελούν και ιατρικές πράξεις/διαγνωστικές εξετάσεις ορίζεται ποσοστό έκπτωσης 40% για όσες εξ αυτών έχουν εκδώσει οι ίδιοι το παραπεμπτικό (αυτοπαραπομπή).

Όπως προβλέπεται στο παράρτημα Β της απόφασης, οι παρακάτω κατηγορίες υπόκεινται στα ακόλουθα κλιμακούμενα rebate:
1. εξετάσεις βιολογικών υλικών: το rebate φθάνει μέχρι 50% για υποβολές από 30.000 ευρώ και πάνω,
2. ακτινογραφίες: το rebate φθάνει μέχρι 10% για υποβολές από 10.000 ευρώ και πάνω,
3. μαστογραφία: το rebate φθάνει μέχρι 20% για υποβολές από 10.000 ευρώ και πάνω,
4. μέτρηση οστικής πυκνότητας: το rebate φθάνει μέχρι 50% για υποβολές από 10.000 ευρώ και πάνω,
5. MRI: το rebate φθάνει μέχρι 45% για υποβολές από 60.000 ευρώ και πάνω,
6. CTs: το rebate φθάνει μέχρι 40% για υποβολές από 80.000 ευρώ και πάνω,
7. υπερηχογραφήματα: το rebate φθάνει μέχρι 40% για υποβολές από 8.000 ευρώ και πάνω,
8. σπινθηρογραφήματα: το rebate φθάνει μέχρι 40% για υποβολές από 15.000 ευρώ και πάνω,
9. PET/CTs: το rebate φθάνει μέχρι 40% για υποβολές από 50.000 ευρώ και πάνω,
10. Λοιπές Εξετάσεις και Πράξεις: το rebate φθάνει μέχρι 30% για υποβολές από 8.000 ευρώ και πάνω.

Οι διατάξεις της απόφασης αυτής, εφαρμόζονται άμεσα από 1 Αυγούστου τόσο στις ισχύουσες συμβάσεις, όσο και σε νέες συμβάσεις που θα συναφθούν στο μέλλον μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Έρχονται τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης και τα Εξειδικευμένα Διαγνωστικά Εργαστήρια

Έρχονται τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης και τα Εξειδικευμένα Διαγνωστικά Εργαστήρια

Υπουργική Απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης και Εξειδικευμένων Διαγνωστικών Εργαστηρίων σπανίων και πολύπλοκων νοσημάτων υπέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός.

Η ΥΑ θέτει σε εφαρμογή τις σχετικές διατάξεις του ν. 4461/2017, ο οποίος προέβλεπε την πλήρη αναμόρφωση του υφιστάμενου και ελλιπούς θεσμικού πλαισίου της χώρας για τα Κέντρα Αναφοράς σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων. Αυτά, άλλωστε, μετονομάστηκαν σε Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων και εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, η θεσμική αυτή αναμόρφωση θα επιτρέψει στα Κέντρα να συμμετάσχουν στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς, «ως συνεργαζόμενοι εταίροι, έτσι ώστε να ταξιδεύουν οι πληροφορίες και όχι ο ασθενής», όπως είχε αναφέρει ο κ. Ξανθός σε εκδήλωση το Μάρτιο (διαβάστε εδώ).

Η νομοθεσία έχει στόχους:

– τη σωστή διαχείριση ασθενών που πάσχουν από σπάνια ή πολύπλοκα νοσήματα χαμηλού επιπολασμού,

-την παροχή εξειδικευμένων οδηγιών και την εφαρμογή καλών πρακτικών στη διάγνωση και φροντίδα των ασθενών,

-την βελτίωση της διάγνωσης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας, προσβάσιμης για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από ασθένεια για την οποία απαιτείται ιδιαίτερη συγκέντρωση ειδικών γνώσεων σε τομείς της ιατρικής όπου σπανίζει η εμπειρογνωμοσύνη,

– τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας, οι οποίες δύνανται να καλύψουν τις διαφορετικές πτυχές του προβλήματος υγείας τους,

-την συγκέντρωση γνώσεων όσον αφορά στη διαχείριση των νόσων του πεδίου εμπειρογνωμοσύνης τους,

-την ενίσχυση της έρευνας, της επιδημιολογικής επιτήρησης, μετεκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας,

-την προώθηση της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης, της διάδοση πληροφοριών, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών,

– τη συνεργασία και δικτύωση με άλλα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο καθώς και με συλλόγους ασθενών του πεδίου δράσης του.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «η εφαρμογή της Απόφασης θα αποτελέσει τομή για την αναγνώριση Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης & Εξειδικευμένων Διαγνωστικών Εργαστηρίων μέσα από ένα σύγχρονο πλήρες και διάφανο πλαίσιο και θα οδηγήσει στην ανάδειξη πολύτιμης υπάρχουσας εμπειρογνωμοσύνης, στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το συμφέρον των ασθενών που πάσχουν από σπάνια ή πολύπλοκα νοσήματα καθώς και στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Έτσι, κύριοι άξονες της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης είναι:

α) Τα μέτρα εκπλήρωσης των κριτηρίων αναγνώρισης των κέντρων εμπειρογνωμοσύνης και των εξειδικευμένων διαγνωστικών εργαστηρίων σπανίων και πολύπλοκων νοσημάτων που τέθηκαν με το άρθρο 12 του νόμου

β) Το Σύστημα αξιολόγησης, η σχετική διαδικασία και στοιχεία υποβαλλόμενου φακέλου υποψηφιότητας. Ειδικότερα το σύστημα αξιολόγησης περιλαμβάνει την κλίμακα βαθμολόγησης των μέτρων των κριτηρίων, θέτει τις προϋποθέσεις θετικής αξιολόγησης τόσο από τους ίδιους τους υποψηφίους (αυτοαξιολόγηση) όσο και από την «Εθνικής Επιτροπής για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις (Ε.Ε.Σ.Ν-Π.) του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.), ορίζει την προβλεπόμενη σχετική διαδικασία και τα απαιτούμενα στοιχεία του υποβαλλόμενου φακέλου για την αναγνώριση τους ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης ή εξειδικευμένο διαγνωστικό εργαστήριο σπανίων και πολύπλοκων νοσημάτων.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ