Ανδρέας Ξανθός: Σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών

Share

Ανδρέας Ξανθός: Σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών

Η κρίση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα αποδιοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Ανδρέας Ξανθός: Σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών
Τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν περιέλθει οι Έλληνες έπειτα από επτά χρόνια σκληρής φτωχοποίησης, περιέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην 67η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Βουδαπέστη.
Η Ελλάδα είχε πολύ υψηλή εκπροσώπηση στη σύνοδο, στην οποία μίλησε και ο πρωθυπουργός.
Με γενικές αναφορές, οι οποίες είχαν άμεση διασύνδεση με τη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ψυχική υγεία των ατόμων απειλείται, καθώς ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά.
Οι ψυχικές αυτές διαταραχές – είπε – συνδέονται στενά με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική προστασία, η δημόσια περίθαλψη και οι προνοιακές παροχές.
Πέραν των σημαντικών επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα των ασθενών, αποτελούν και ένα σημαντικό οικονομικό φορτίο για τους ίδιους, την οικογένειά τους και το σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο φαύλος κύκλος μεταξύ οικονομικής κρίσης, φτωχοποίησης και ψυχικής υγείας, ενισχύει τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Προτεραιότητα
Η παρέμβαση σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, με την υλοποίηση πολιτικών στη βάση της στρατηγικής “Υγεία 2020” του ΠΟΥ καθώς και της “ατζέντας 2030” του ΟΗΕ , αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Η προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, η δραστική αντιμετώπιση των κοινωνικών προσδιοριστών της ψυχικής νόσου, η προάσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας , είναι οι άξονες αυτής της παρέμβασης.
Επικαλούμενος τις συστάσεις του ΠΟΥ, ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως προγράμματα στήριξης της απασχόλησης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ψυχική νόσο να διατηρήσουν ή να ξαναβρούν δουλειά.
Επιπτώσεις
Την ίδια ώρα, προγράμματα οικογενειακής στήριξης, καθώς και προσβάσιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, μπορούν να προλάβουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.
Στην Ελλάδα – σημείωσε – η συζήτηση για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και την σταθερή υγειονομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ατόμων με ψυχική νόσο, άνοια ή νοητική υστέρηση, προσκρούει διαρκώς τα τελευταία χρόνια στις σοβαρές δυσκολίες λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας.
Η κρίση ως εκλυτικός παράγοντας για την εκδήλωση ψυχικών ασθενειών, αλλά και ως καθοριστικός παράγοντας αποδιοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, έχει ήδη περιγραφεί και τεκμηριωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ Ανδρέας Ξανθός: Σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών