Ανατιμολόγηση φαρμάκων: Πώς οι μειώσεις τιμών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης

Share

Ανατιμολόγηση φαρμάκων: Πώς οι μειώσεις τιμών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης

Το 23% των σκευασμάτων έχουν τιμή χαμηλότερη από την προκύπτουσα με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Ανατιμολόγηση φαρμάκων: Πώς οι μειώσεις τιμών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης
Στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης στοχεύει το υπουργείο Υγείας με τις δύο ανατιμολογήσεις φαρμάκων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο.
Σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για μειώσεις τιμών, οι οποίες προκύπτουν από την απώλεια δικαιωμάτων πατέντας για μία σειρά σκευασμάτων και είσοδο φθηνότερων γενοσήμων.
Η χώρα μας έχει δεσμευτεί έναντι των “θεσμών” να πραγματοποιεί δύο ανατιμολογήσεις σε ετήσια βάση. Η πρώτη έγινε στα μέσα του έτους και η δεύτερη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχουν εκπονήσει τον κατάλογο με τις νέες τιμές των φαρμάκων, περιμένοντας τα σχόλια των επιχειρήσεων έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Στον κατάλογο περιλαμβάνεται το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, είτε αυτά εντάσσονται στη θετική λίστα (καλύπτονται από τα Ταμεία) είτε στην αρνητική (δεν καλύπτονται).
Η ανατιμολόγηση οδηγεί ομολογουμένως σε δραματικές μειώσεις μία σειρά από σκευάσματα. Πολλά από αυτά, θα φτάσουν στο 1 ευρώ, καθώς αίρονται οι όποιοι “κόφτες” υπήρχαν για τη διαφύλαξη αξιοπρεπών ορίων στις τιμές.
Απόσυρση
Με αφορμή την κρίσιμη αυτή παρέμβαση, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν πως ο κατάλογος του ΕΟΦ με τα 7.432 προϊόντα αναδεικνύει τη σαφή την τάση απόσυρσης φθηνών φαρμάκων από την αγορά.
Σε προηγούμενες ανατιμολογήσεις - εξηγούν - υπήρχαν περίπου 1.000 επιπλέον σκευάσματα (8.448 στην ανατιμολόγηση Ιουνίου).
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο πρόσφατος κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η ανατιμολόγηση δεν μπορούν να εκληφθούν ως “εργαλεία” εξοικονόμησης.
Αυτό συμβαίνει επειδή πάνω από το 60% των προϊόντων του θετικού καταλόγου είναι μόνον ένα brand, με αποτέλεσμα η ασφαλιστική τιμή να είναι ίδια με τη λιανική.
Ανατιμολόγηση
Πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα αναμένονται και από την ανατιμολόγηση.
Αυτό συμβαίνει επειδή το 23% των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τιμών έχουν τιμή χαμηλότερη από την προκύπτουσα με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης (τρεις φθηνότερες ευρωπαϊκές).
Τα γενόσημα φάρμακα έχουν τιμή χαμηλότερη από το 65% της τιμής που προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του προϊόντος αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ασθενείς
Την αδυναμία της Πολιτείας να διαμορφώσει επαρκές πλαίσιο ελέγχου της δαπάνης πληρώνουν, όπως πάντα, οι πολίτες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασθενείς καλούνται να καταβάλλουν υψηλή ή καθολική συμμετοχή για τα φάρμακά τους. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες φαρμακοποιών για βερεσέ, από πολλούς ασθενείς.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση συμμετοχής για καρδιοτονωτικό αξίας 1,42 ευρώ, στο οποίο ο ασφαλισμένος πληρώνει 1,32 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ μόλις 0,06 ευρώ. Για γνωστό ηρεμιστικό, ο ασφαλισμένος πληρώνει όλο το ποσό των 1,88 ευρώ.
Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν τα χρήματα για την επίσκεψη στο γιατρό και το 1 ευρώ ανά συνταγή...

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ Ανατιμολόγηση φαρμάκων: Πώς οι μειώσεις τιμών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης