Ιατρικά Νέα

Καταδύσεις: Ποιες οι επιπτώσεις τους στα αυτιά;

Δωροθέα Γαληνού 3 ημέρες πριν
Αιτία διάτρησης τυμπάνου κατά την αυτόνομη κατάδυση μπορεί να γίνει η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η πάθηση, γνωστή και ως βαρότραυμα καθόδου μπορεί να προκύψει καθώς ο δύτης καταδύεται ολοένα και βαθύτερα και αυξάνεται η πίεση του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Η υψηλή περιβαλλοντική πίεση στρεσάρει πολύ το τμήμα του αυτιού που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο που το τελευταίο υποχωρεί. Η αποφυγή αυτής της επώδυνης εξέλιξης έγκειται στην επιτυχή εξισορρόπηση του αέρα στο μέσο αυτί.

«Το μέσο ους είναι μία περιοχή του αυτιού που κανονικά περιέχει αέρα και σχηματίζεται από οστάρια τα οποία συνδέονται με την τυμπανική μεμβράνη ή αλλιώς τύμπανο. Το τύμπανο είναι η μεμβράνη που δέχεται τις δονήσεις από τα ηχητικά κύματα και θέτει σε κίνηση το σύστημα των οσταρίων τα οποία με τη σειρά τους θα μεταδώσουν τα κύματα αυτά στο έσω ους. Στη συνέχεια οι δονήσεις από τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε νευρικά ερεθίσματα που μεταφέρονται προς τον εγκέφαλο. Η διάτρηση του τυμπάνου είναι η ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μετάδοση του ήχου και επομένως του ερεθίσματος προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αποτέλεσμα τη βαρηκοΐα» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, συνεχίζοντας:

«Το μέσο αυτί συνδέεται με τον ρινοφάρυγγα μέσω ενός καναλιού που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Η ευσταχιανή σάλπιγγα φυσιολογικά έχει τη δυνατότητα να ανοίγει και να κλείνει, ώστε αέρας να διέρχεται από αυτή και να διατηρείται η πίεση στο μέσο αυτί στα ίδια επίπεδα με εκείνη του περιβάλλοντος».

 

Στους δύτες, η ευσταχιανή σάλπιγγα καθώς ανοίγει, επιτρέπει στην πίεση πίσω από το τύμπανο να εξισωθεί με την εξωτερική πίεση του θαλασσινού νερού. Αν, όμως, για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να εκτελεστεί αυτή τη λειτουργία και παραμένει κλειστή, τότε, καθώς η πίεση του θαλάσσιου νερού αυξάνεται εξωτερικά, όσο ο δύτης κατεβαίνει βαθύτερα (ανά 33 πόδια κάτω από το νερό, η πίεση αυξάνεται 1 ατμόσφαιρα), η τυμπανική μεμβράνη λόγω αδυναμίας εξίσωσης των πιέσεων μέσα και έξω από αυτήν, ωθείται προς τα μέσα, τεντώνεται, με συνέπεια ο παθών να βιώνει έντονο πόνο.

Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλείται συνήθως από κάποιο πρόβλημα, όπως πρόσφατο κρυολόγημα, λοίμωξη, αλλεργία και γενικά οποιοσδήποτε ερεθισμό προκαλεί φλεγμονή, διόγκωση και έκκριση βλέννας.

Επιπλέον λόγοι είναι το κάπνισμα, η βίαιη αποσυμπίεση του αυτιού, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ρινικοί πολύποδες και όγκοι στον ρινοφάρυγγα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφάνισης πόνου στο αυτί, ο δύτης αναγκάζεται να σταματήσει την κατάδυση πριν προκληθεί ρήξη του τυμπάνου, οπότε είναι πιθανότερο να υπάρξει ύφεση των συμπτωμάτων λίγο μετά την ανάδυσή του στην επιφάνεια.

 

Ο πόνος, η έκπτωση της ακοής ή το βουητό και η δυσκολία ισορροπίας μπορεί να προκληθεί από την πίεση, και ενδεχομένως από τη συγκέντρωση υγρού στο χώρο του μέσου αυτιού.

Αν όμως συνεχίσει την κατάδυσή του, η πίεση θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και το τύμπανο μπορεί να υποστεί ρήξη, οπότε ο πόνος μπορεί να μειωθεί. Στη συνέχεια, το ψυχρό νερό εισέρχεται στο μέσο αυτί και ο δύτης μπορεί να νιώσει ναυτία ή ίλιγγο και να αποπροσανατολιστεί, πράγμα που μπορεί να τον οδηγήσει σε πανικό.

Συνέπεια αυτού ορισμένες φορές είναι η πολύ γρήγορη ανάδυση, χωρίς την πραγματοποίηση των ζωτικής σημασίας στάσεων αποσυμπίεσης. Για τη διασφάλιση εκτέλεσής τους, η συνδρομή του συνοδού κατάδυσης είναι καθοριστική.

Κατά την επαναφορά στην επιφάνεια ο δύτης μπορεί να αισθάνεται ότι το υγρό αποστραγγίζεται ή παρατηρεί έκπτωση της ακοής του. Παρά την έντονη παρόρμησή του να βάλει στο αυτί του αντικείμενα για να βγάλει το νερό, να ελέγχει αν ακούει καλύτερα κλπ, θα πρέπει να αποφύγει κάθε παρέμβαση, να μη βάλει σταγόνες στο αυτί, αλλά να προσπαθήσει να το κρατήσει στεγνό.

Σε περίπτωση έντονων συμπτωμάτων ή παραμονής τους για περισσότερο από 1 ώρα θα πρέπει να αναζητείται απαραίτητα ιατρική συμβουλή.

 

Αντιμετώπιση

Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αποσυμφορητικών και ρινικών πλύσεων καθώς και αντισταμινικών ώστε να βοηθήσουν στο άνοιγμα της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Τα πόσιμα αναλγητικά είναι χρήσιμα για τις περιπτώσεις που ο πόνος είναι έντονος. Εάν υπάρχει ρήξη απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα για την πρόληψη λοιμώξεων. Ακοογράμματα και άλλες εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά περίπτωση και συνήθως στους ασθενείς που παρουσιάζουν ρήξη τυμπάνου ή απώλεια ακοής. Εάν το άτομο παρουσιάσει ελάττωση της κινητικότητας του προσώπου, μπορεί να συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή.

Όταν δεν υπάρχει ρήξη, αλλά αιτία του πόνου είναι συλλογή υγρού πίσω από το τύμπανο τότε δίδονται αποσυμφορητικά, κορτικοειδή και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται άμεσα ή μετά από μερικές ημέρες μια μικρή τομή στο τύμπανο προκειμένου να γίνει αναρρόφηση των εκκρίσεων του μέσου ωτός και να δημιουργηθεί μια δίοδο στον αέρα του περιβάλλοντος προκειμένου να στεγνώσει το μέσο αυτί.

Όταν υπάρχει ρήξη που δεν έχει θεραπευτεί μετά από 2 μήνες τη λύση μπορεί να δώσει η τυμπανοπλαστική, ώστε να κλείσει η οπή. Όποια κι αν είναι η θεραπευτική επιλογή ο δύτης θα πρέπει να απέχει από το αγαπημένο του σπορ για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την επίλυση όλων των συμπτωμάτων και την επούλωση.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Όλοι οι Έλληνες γιατροί σε μία πλατφόρμα! Δείτε πως θα συνδεθούν

\r\n Όλοι οι Έλληνες γιατροί σε μία πλατφόρμα! Δείτε πως θα συνδεθούν

\r\n

\r\n Καταξιωμένοι Έλληνες γιατροί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους να ενωθούν σε μία κοινή πλατφόρμα για να ανταλλάξουν τη γνώση τους για μια καλύτερη υγεία.

\r\n

\r\n Πρόκειται για την πλατφόρμα «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που αποτελεί ένα μέσο σύνδεσης καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και χαίρουν της εκτίμησης της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

\r\n

\r\n Με την ένταξή τους στην πλατφόρμα οι επιστήμονες – ιατροί του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν και έμπρακτα την υποστήριξή τους στο κοινωνικό σύνολο του τόπου τους, παρουσιάζοντας και διαδίδοντας το επιστημονικό τους έργο, μοιραζόμενοι επιστημονικές γνώσεις και επαφές και συνάπτοντας επωφελείς συνεργασίες με συναδέλφους τους.

\r\n

\r\n Πρωτεργάτης σε αυτήν την προσπάθεια προσφοράς τάχθηκε ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, Διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη Harley Street Clinic του Λονδίνου και Διευθυντής Παιδο-Νευροογκολογίας στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust του Λονδίνου και έθεσε την καλύτερη δυνατή αφετηρία, ώστε ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, να συνεχίσει να προσκαλεί διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να ενταχθούν στους «Έλληνες Παγκόσμιους Γιατρούς» και να συντροφεύσουν αυτήν την τόσο σημαντική πρωτοβουλία, γεμίζοντας τον ελληνικό λαό περηφάνια.

\r\n

\r\n Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρας Βασίλης Γρηγορίου εγκαινίασε την πρωτοβουλία «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί», συστήνοντας στον ακαδημαϊκό, επιστημονικό κόσμο, τα ΜΜΕ και το κοινό, τον Δρα Στέργιο Ζαχαρούλη, Διευθυντή του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic του Λονδίνου» και Διευθυντή Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust» του Λονδίνου.

\r\n

\r\n Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρας Γρηγορίου, ανέφερε ότι «οι Έλληνες παγκόσμιοι γιατροί», είναι μια ενέργεια που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τόσο σε επιστημονικό όσο και κοινωνικό επίπεδο την ακαδημαϊκή, ερευνητική κοινότητα, το κοινό και τα ΜΜΕ μέσα από την προβολή καταξιωμένων Ελλήνων γιατρών που διαπρέπουν διεθνώς.

\r\n

\r\n «Ας μη λησμονούμε, ότι ο τομέας της υγείας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα εξαιτίας της κρίσης, αντίστοιχα έχει υποστεί δραματική μείωση το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

\r\n

\r\n Ο Δρας Ζαχαρούλης από την πλευρά του μίλησε για τις γνώσεις που μπορούν να μοιραστούν ειδικά σε θέματα εξατομικευμένων θεραπειών κατά του παιδικού καρκίνου, αναφέροντας ότι « η επιστήμη έχει εξελιχθεί θεαματικά σε ότι αφορά στη θεραπεία παιδικών όγκων με σύγχρονες μεθόδους πέρα από τη χημειοθεραπεία».

\r\n

\r\n Επίσης, ο Δρας Ζαχαρούλης «παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης όπου η θεραπεία σε όγκους που υποτροπίασαν εξατομικεύτηκε με βάση την μοριακή βιολογία, έτσι ο ασθενής όχι μόνο λαμβάνει την θεραπεία που ταιριάζει στον όγκο του αλλά αποφεύγει και τις παρενέργειες από τοξικά φάρμακα που δεν θα είχαν αποτέλεσμα».

\r\n

\r\n
\r\n
\r\n Λαυρέντης Νεκτάριος

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ Ιατρικά Νέα