Στο Συμβούλιο Υπουργών σήμερα τα καινοτόμα φάρμακα με πρωτοβουλία Ξανθού

Share

Με κιάλια τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα - Κλείνει σήμερα η διαβούλευση για την επιτροπή ΗΤΑ
Με σοβαρούς προβληματισμούς από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων ολοκληρώνεται σήμερα η διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA), ενόσω ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO).

Παρότι στην Ανοικτή Διακυβέρνηση, δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα σχόλιο για το νομοσχέδιο, τόσο εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και εκπρόσωποι του ιατρικού σώματος έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, υπογραμμίζοντας την καθυστέρηση πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν τις νέες διαδικασίες ως έναν μηχανισμό μείωσης των τιμών των φαρμάκων επισημαίνοντας τους κινδύνους που επιφέρει το γεγονός αυτό, δεδομένου ότι ήδη οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, οδηγώντας τις φαρμακευτικές σε έλλειψη ενδιαφέροντος να κυκλοφορούν τα σκευάσματά τους στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός, κατά την συμμετοχή του σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών EPSCO, θα συζητήσει εκ νέου το θέμα του αιτήματος για εξαίρεση από τη Θετική Λίστα του ογκολογικού φαρμάκου της Roche​, επανερχόμενος στην επιστολή που είχε στείλει όταν ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού, θέτοντας προς συζήτηση στο διεθνές φόρουμ το ζήτημα των καινοτόμων φαρμάκων σε συνδυασμό με την τιμή πώλησής τους, αναζητά λύση από τη διεθνή εμπειρία, ενώ παράλληλα επεκτείνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων σε συντονισμό από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Τώρα σε ότι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση, ήδη χθες το Pharma Innovation Forum υπογράμμισε ότι αγνοείται πλήρως η ιατρική κοινότητα, το όλο εγχείρημα αποτελεί έναν ακόμη μηχανισμό μείωσης των τιμών των φαρμάκων, εμπλέκοντας διαδικασίες των οποίων τα κριτήρια είναι ασαφή, ενώ παράλληλα εισάγει προϋποθέσεις άρσης της διαφάνειας στη λειτουργία της αγοράς. (σχετικό δημοσίευμα Healthmag, εδώ).

Από την πλευρά των γιατρών, παράγοντες των ειδικευομένων θέτουν σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

Από τη στιγμή που θα εισέρχονται όλα τα φάρμακα σε διαπραγμάτευση με τις αρχές για το τι αποζημιούμενες τιμές θα υπάρχουν ανά φάρμακο, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων για τα καινοτόμα πρωτότυπα φάρμακα, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία; Εάν ναι, ελλοχεύει ο κίνδυνος απόσυρσης από τη θετική λίστα καινοτόμων φαρμάκων.
Θα τηρείται το χρονοδιάγραμμα των 180 ημερών; Μιας που η απόφαση του Υπουργού Υγείας περί ένταξης ενός φαρμακευτικού προϊόντος στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων του άρθρου 12 του ν.3816/2010, πρέπει να εκδοθεί και να κοινοποιηθεί με κάθε πρόσφορο μέσο προς τον αιτούντα Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας, που τον αφορά, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την κατάθεση της αίτησης της παρ.1 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.
Σε περίπτωση εμφάνισης διακρίσεων στις τιμές μεταξύ εταιρειών που είναι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμάκων ιδίας θεραπευτικής κατηγορίας, θα υπάρχει μηχανισμός πρόληψης και εξάλειψης αυτών; 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ Στο Συμβούλιο Υπουργών σήμερα τα καινοτόμα φάρμακα με πρωτοβουλία Ξανθού