Στον αέρα οι θεραπείες ασθενών με ακριβά φάρμακα! Χωρίς νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών το υπ.Υγείας

Share

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στον αέρα φαίνεται ότι είναι η θεραπεία εκατοντάδων ασθενών με βαριά νοσήματα στη χώρα μας, καθώς τα ακριβά φάρμακα που έχει προμηθευτεί το υπουργείο Υγείας με εκπτώσεις είναι αμφίβολο πως θα διατίθενται σε λίγους μήνες.


Ειδικότερα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου λήγει η ισχύς της σημερινής συμφωνίας που έχει γίνει με φαρμακευτικές εταιρείες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Συμφωνία που περιελάμβανε μεγάλες εκπτώσεις τιμών.

Ενδεικτική η περίπτωση της Ηπατίτιδας όπου και είχε επιτευχθεί μεγάλη μείωση τιμών ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα περισσότεροι πάσχοντες. Κάτι που άλλωστε προβλεπόταν και από τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Συνεπώς σε λιγότερο από 4 μήνες λήγουν οι συμφωνίες που έχουν γίνει για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών σε ακριβά σκευάσματα, γι αυτό και είναι άγνωστο από κει και πέρα τι θα γίνει με τις θεραπείες υψηλού κόστους.

Άλλωστε το υπουργείο Υγείας όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr δεν έχει συστήσει ακόμη τη νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ώστε να ξεκινήσει νέα σειρά επαφών με τον φαρμακευτικό κλάδο για την επίτευξη νέας συμφωνίας με μειωμένες τιμές.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που διακινδυνεύεται η υγεία των ασθενών αλλά και η απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, αφού και πέρυσι είχαν διακοπεί τα παζάρια για τις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα για …άγνωστους ή μη δημοσιοποιημένους λόγους. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»

 

Στην περίπτωση που δεν συσταθεί νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης δύο είναι οι κίνδυνοι:

1ον Να δοθεί παράταση στη συμφωνία αλλά είναι άγνωστο εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα τη δεχθούν ή θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο τιμές δηλαδή τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια οι ασθενείς είναι στον αέρα καθώς με υψηλότερες τιμές είναι άγνωστο εάν όλοι θα έχουν πρόσβαση στις νέες ακριβές θεραπείες.
Ταυτόχρονα η οικονομική απώλεια για το σύστημα υγείας θα είναι τεράστια αφού είχαν εξασφαλισθεί ακόμη και εκπτώσεις της τάξης του 50% όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr.

 

2ον Το άλλο σενάριο προβλέπει η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να συσταθεί …την τελευταία στιγμή κατά τη συνήθη τακτική και να μην έχουν εξασφαλισθεί χαμηλές τιμές στις θεραπείες υψηλού κόστους μέχρι τη λήξη της συμφωνίας στις 31 Αυγούστου.
Και πάλι στους βαριά πάσχοντες θα επιφέρει ανησυχία αφού δε θα γνωρίζουν εάν θα μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους ή όχι το χρόνο που πρέπει.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ Στον αέρα οι θεραπείες ασθενών με ακριβά φάρμακα! Χωρίς νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών το υπ.Υγείας