Τέλος τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και με μη νικοτινούχο υγρό στους δημόσιους χώρους! Νέα διάταξη του υπ.Υγείας

Share

Με νέα ειδική διάταξή του επανέρχεται το υπουργείο Υγείας για τις απαγορεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σχέση με τη χρήση τους στους δημόσιους χώρους.

Παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν για το άτμισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως άλλωστε και για το κανονικό κάπνισμα, το υπουργείο Υγείας επανακαθορίζει μέσα από το Πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, όλες τις νέες παραμέτρους που αφορούν και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Εξάλλου είχε δημιουργηθεί σύγχυση σχετικά με το αν επιτρέπεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο εάν το υγρό του δεν περιέχει νικοτίνη. Δείτε ΕΔΩ ποιες ήταν οι αρχικές απαγορεύσεις που είχαν εκδοθεί: “Ποια προϊόντα καπνού απαγορεύονται από το υπ.Υγείας! Νέες οδηγίες”

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει στα χέρια του το HealthReport.gr, προβλέπεται πλέον με σαφήνεια ότι οι απαγορεύσεις ισχύουν για όλα τα σχετικά προϊόντα. Άλλωστε δεν έχει αποδειχθεί εάν βλάπτουν την υγεία παρά τα αντίθετα που διατείνονται οι κατασκευαστές τους.

Το πολυνομοσχέδιο που αποκαλύπτει το HealthReport.gr αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι απαγορεύσεις ισχύουν και: «μη νικοτινούχο υγρό»: υγρό που δεν περιέχει νικοτίνη και προορίζεται για το άτμισμά του μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου,».
1. Στο άρθρο 2 προστίθεται περίπτ. 42 ως εξής: «42) «υποκατάστατο καπνού»: κάθε προϊόν που δεν περιέχει καπνό, δεν αποτελεί φυτικό προϊόν για κάπνισμα ή ηλεκτρονικό τσιγάρο και μπορεί να προσομοιάζει ως προς τη σκοπούμενη χρήση με αυτά.».

Μάλιστα καθίσταται σαφές στις Διατάξεις ότι το υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έστω κι αν δεν περιέχουν νικοτινούχα υγρά προκαλούν εθισμό ή όχι. «Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 18 αντικαθίσταται ως εξής: «Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και τους περιέκτες επαναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων που αποδεικνύουν ότι, όσον αφορά τα νικοτινούχα υγρά, η χρήση τους από νέους και μη καπνιστές οδηγεί στον εθισμό στη νικοτίνη και τελικά στην παραδοσιακή κατανάλωση καπνού.»

Και με σήματα προειδοποίησης τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Γι αυτό και στις συσκευασίες- όπως αποκαλύπτει το HealthReport.gr, θα υπάρχουν όπως στα κανονικά τσιγάρα και οι σχετικές προειδοποιήσεις που θα αναφέρουν: «Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τους περιέκτες επαναπλήρωσης με μη νικοτινούχο υγρό ισχύουν:

δ) οι μονάδες συσκευασίας και όλες οι εξωτερικές συσκευασίες ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης φέρουν την εξής προειδοποίηση για την υγεία:
«Το προϊόν αυτό ενδέχεται να είναι βλαπτικό για την υγεία».

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ Τέλος τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και με μη νικοτινούχο υγρό στους δημόσιους χώρους! Νέα διάταξη του υπ.Υγείας