Μπασκόζος: ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα

Share

Συντάκτης: Virus

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος επεσήμανε τα βήματα που έχουν σημειωθεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπεράσπιση της αλληλεγγύης.

Παρά πίεση των συνεχόμενων και κατά περιόδους ιδιαίτερα αυξημένων προσφυγικών ροών, ο κ.Μπασκόζος υποστήριξε ότι η χώρα μας πέτυχςε να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο υπηρεσιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Οι ενέργειες αυτές αφορούσαν τόσο την πρώτη υποδοχή και τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών όσο και τη σταδιακή και ομαλή ένταξη όσων παραμείνουν στη χώρα μας.


Στον άξονα της ανθρωπιστικής προσέγγισης, «η πολιτεία εξασφάλισε την καθολική πρόσβαση στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τον νόμο 4368/2016», σύμφωνα με τον γ.γ. ο οποίος ανέφερε ακόμη την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω της συστηματικής επιδημιολογικής παρακολούθησης και του εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού με εμβόλια προτεραιότητας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Μπασκόζου ενδυναμώθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κατάλληλο προσωπικό για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών.

Μηχανισμοί επίσης λειτούργησαν για την υγειονομική κάλυψη τόσο κατά την πρώτη υποδοχή με τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (χρονίως πάσχοντες, εγκύους, θύματα βασανιστηρίων κλπ.) όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις δομές φιλοξενίας με την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Στο πλαίσιο της ένταξης, η οποία συνδέεται με τη διασφάλιση βασικών αγαθών και υπηρεσιών, την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, κυβερνητικός στόχος είναι η καθολική ένταξη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μέσω της έκδοσης ΑΜΚΑ για όλους όσοι διαμένουν στην χώρα.

Επίσης, το υπουργείο οραματίζεται την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής στήριξης με την αξιοποίηση των υλοποιούμενων προγραμμάτων, τη διασύνδεση του πληθυσμού που διαμένει σε διαμερίσματα και τις προσωρινές δομές φιλοξενίας με τις δημόσιες δομές υγείας καθώς και την παροχή εξειδικευμένη διαπολιτισμικής επιμόρφωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων και υπηρεσιών υγείας.

«Η δέσμευσή μας για καθολική πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους και η λογική της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αποτελούν οδηγό για τη συνέχεια» υποστήριξε ο κ.Μπασκόζος.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ Μπασκόζος: ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα