MSD: «Όχι» του Υπ. Υγείας στην οικειοθελή μείωση τιμής των φαρμάκων

Share

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA


Την άμεση αποδοχή της αίτησής της για οικειοθελή μείωση της τιμής ορισμένων φαρμάκων ζητά από το υπουργείο Υγείας η εταιρεία MSD.

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η φαρμακευτική εταιρεία MSD, διότι το υπουργείο Υγείας απαγορεύει την οικειοθελή μείωση τιμών των φαρμάκων, παρότι «δεν υπάρχει επίσημη σχετική νομοθετική απαγόρευση».

Το θέμα προέκυψε έπειτα από αίτημα που κατέθεσε χθες η εταιρεία για μείωση της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων Inegy. Όπως υποστηρίζει η MSD, εάν το αίτημά της γινόταν δεκτό θα οδηγούσε σε προσφορά των σκευασμάτων Inegy σε τιμή ίση με την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων.

Επιπλέον, η αιτούμενη μείωση επί της εργοστασιακής τιμής σήμαινε «χαμηλότερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ» και «χαμηλότερη συμμετοχή των ασθενών».

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας, «για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο», αρνήθηκε. Και πρότεινε εναλλακτικά στην εταιρεία να προσφέρει έκπτωση που να καλύπτει και τον ΦΠΑ και το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων. Ωστόσο κάτι τέτοιο, θα έφερνε το προϊόν σε πωλήσεις κάτω του κόστους. Κάτι τέτοιο «καθιστά τη χορήγηση των γενοσήμων ασύμφορη για τον ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας έτσι βασικές αρχές ίσης μεταχείρισης των εταιριών του κλάδου».

Η εταιρεία προσθέτει πως ανάλογο αίτημα έχει υποβάλλει κατ' επανάληψη και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Και ζητά να γίνει δεκτό το αίτημά της, ενώ επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της.

Η ανακοίνωση της MSD αναλυτικά

«Η φαρμακευτική εταιρία MSD κατέθεσε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας αίτηση μείωσης της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων INEGY, που παράγονται παγκοσμίως από την MSD και διανέμονται στην Ελλάδα από την φαρμακευτική εταιρία BIANEΞ, η οποία εφόσον γίνει δεκτή θα οδηγήσει σε προσφορά των σκευασμάτων INEGY σε τιμή ίση με την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων.

»Ζητούμε την άμεση αποδοχή της αίτησης αυτής προκειμένου οι ασθενείς να έχουν ίση μεταχείριση και να μην καταβάλουν συμμετοχή για τη θεραπεία, μεγαλύτερη από αυτή του αντίστοιχου γενοσήμου.

»H αιτούμενη μείωση επί της εργοστασιακής τιμής σημαίνει χαμηλότερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του πρωτοτύπου φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του γενοσήμου φαρμάκου, ενώ οι ασθενείς θα έχουν χαμηλότερη συμμετοχή.

»Το Υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, απαγορεύει την οικειοθελή μείωση τιμών, παρά του ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική νομοθετική απαγόρευση, ζητώντας μας να προσφέρουμε εναλλακτικά έκπτωση βάσει των εφαρμοστέων διατάξεων, η οποία να καλύπτει και τον ΦΠΑ, και το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων. Όπως αναλυτικά εξηγήσαμε στο Υπουργείο η εναλλακτική αυτή οδηγεί το off-patent προϊόν μας σε πωλήσεις κάτω του κόστους - κάτι το οποίο καθιστά τη χορήγηση των γενοσήμων ασύμφορη για τον ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας έτσι βασικές αρχές ίσης μεταχείρισης των εταιριών του κλάδου».

Όλα τα διαθέσιμα φάρμακα

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, αλλά όλα τα διαθέσιμα φάρμακα. Επομένως η όποια μείωση τιμών θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους τους ασθενείς και για το σύστημα υγείας εν γένει. Η MSD δεν μπορεί να κατανοήσει πως το Υπουργείο Υγείας μπορεί να εμμένει ότι δεν επιτρέπεται η μείωση τιμών ακόμη και εκείνων των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία οι ασθενείς καλύπτουν εξ ολοκλήρου με ίδιες δαπάνες τους.

»Δεν υπάρχει, εξ’ όσων γνωρίζουμε, άλλη επαγγελματική κατηγορία ή άλλη χώρα στην οποία να απαγορεύεται σε ιδιωτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους και να απαγορεύεται ο ανταγωνισμός τιμών ο οποίος θα οδηγήσει συνολικά σε χαμηλότερες τιμές. Τη δυνατότητα οικειοθελούς μείωσης των τιμών φαρμάκων ζήτησε επανειλημμένα και ο ΣΦΕΕ με επαναλαμβανόμενες επιστολές του προς το Υπουργείο Υγείας.

»Στην MSD πιστεύουμε στην ανάγκη να διασφαλίζεται πάντοτε η ισότιμη και άμεση πρόσβαση των ασθενών σε πλήρη υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη και να προάγεται ο θεμιτός ανταγωνισμός που δίνει χαμηλότερες τιμές για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς.

»Επιφυλασσόμαστε για τα δικαιώματά μας».

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ MSD: «Όχι» του Υπ. Υγείας στην οικειοθελή μείωση τιμής των φαρμάκων