ΥΠ.ΥΓ

Β. Κικίλιας: ’Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς- πρώτο μέλημα να υπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες

‘’Το πρώτο και μόνο μέλημά μας είναι να υπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες, να υπηρετήσουμε τους πολίτες, να βοηθήσουμε να βελτιωθούν ποιοτικά οι δείκτες υγείας και άρα να φαίνεται ότι το σύστημα υγείας σέβεται τον Έλληνα φορολογούμενο.’’

IATRONET

Συνέντευξης Τύπου που αφορά τις μονάδες υγείας στα νοσοκομεία μας, τα ΤΟΜΥ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έδωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, ‘’Το πρώτο και μόνο μέλημά μας είναι να υπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες, να υπηρετήσουμε τους πολίτες, να βοηθήσουμε να βελτιωθούν ποιοτικά οι δείκτες υγείας και άρα να φαίνεται ότι το σύστημα υγείας σέβεται τον Έλληνα φορολογούμενο.’’

Πρόσθεσε κατόπιν ότι ‘’Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς, ταλαιπωρεί τους πολίτες. Η εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς κάτι που υλοποιούμε, όπως γνωρίζετε, καταρχάς με τις ομάδες των ογκολογικών ασθενών και την διανομή των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις κλινικές, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές της ντροπής του ΕΟΠΥΥ.’’

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε

Δαπανήθηκαν συνολικά 335 εκατομμύρια από το 2015 έως το 2019, από ίδιους πόρους από τα νοσοκομεία μας για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού γιατί ακριβώς υπήρχε η δυστοκία, η ανικανότητα του να μπορέσουν να προσλάβουν το μόνιμο προσωπικό ως όφειλαν.

4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ μάς δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, που είναι πρώτης προτεραιότητας για εμάς, γιατί μετά το ΕΚΑΒ είναι η πρώτη επαφή των πολιτών με το ΕΣΥ.

1 στα 2 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν σύστημα διαλογής. Δηλαδή ότι πηγαίνουν οι πολίτες και στην τύχη πηγαίνουν στον παθολογικό τομέα, στο χειρουργικό και ούτω καθεξής, ή κάποιος υπάλληλος security τους καθοδηγεί.

3 στα 4 νοσοκομεία μας, δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ. Δηλαδή πάει ένας πολίτης και δεν ξέρει πόση ώρα θα περιμένει, σε ποιο τμήμα, πότε θα τον δεχθεί να τον εξετάσει ένας γιατρός, πότε θα γίνουν οι εξετάσεις του και ούτω καθεξής.

4 στα 10 νοσοκομεία μάς δηλώνουν ότι δεν έχουν εκθέσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων για την ασφάλεια των ασθενών.

Και 1 στα 2 νοσοκομεία ότι δεν έχουν σε λειτουργία ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς. Οι εικόνες που παρουσιάσατε πριν από λίγες βδομάδες από μονάδες υγείας με πεταμένους φακέλους δεξιά και αριστερά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας και τα προσωπικά δεδομένα. Έρχεται δηλαδή και αποδεικνύεται το ρεπορτάζ από τα στοιχεία τα οποία μας έχουν στείλει τα ίδια τα νοσοκομεία.

8 στα 10 νοσοκομεία μάς δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης των κλινικών παθολογικού τομέα.

9 στα 10 νοσοκομεία μάς δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών χειρουργικού, διαγωνιστικού και εργαστηριακού τομέα.

Σχετικά με την οικονομική διαχείριση, σημείωσε ότι ''Αυτό το οποίο εμείς μπορέσαμε να ανακαλύψουμε σε αυτό το διάστημα των δύο μηνών είναι η υποστελέχωση των λογιστηρίων των νοσοκομείων, ανύπαρκτους ισολογισμούς σε πολλά νοσοκομεία και φυσικά κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό.

Προσέξτε, το 2018 τα 85 από τα 118 νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό. Μάλιστα, 10 από αυτά τα 85 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε για το έτος 2017.''

Σχετικά με το ΕΚΑΒ δήλωσε ότι ‘’κάθε μέρα λείπουν από τη χώρα 70 ασθενοφόρα, βγαίνουν στη χώρα 70 ασθενοφόρα λιγότερα. Θα δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Τον Αύγουστο στην Αττική σε μία βάρδια που θα έπρεπε να βγαίνει κανονικά τριψήφιος αριθμός ασθενοφόρων στην βραδινή βάρδια, έβγαιναν 36.’’

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο Υπουργός δήλωσε, ότι αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα, ενώ είπε ότι πολλά δαιδαλώδη προβλήματα είναι άλυτα για πολλά χρόνια.

Επεσήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ. Λειτούργησαν 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται 702.000.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Χάος με τα... βιβλία ειδικότητας στα νοσοκομεία

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι τα βιβλία ειδικότητας (logbook) δημιουργούν ειδικευόμενους πολλών ταχυτήτων και πως το περιεχόμενό τους δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα του νοσοκομείου
Με τα βιβλία ειδικότητας (logbook) ανα χείρας θα προσέρχονται πλέον στα νοσοκομεία οι νεοδιοριζόμενοι ειδικευόμενοι, σύμφωνα με όσα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα φρεσκοτυπωμένα βιβλία προκαλούν αντιδράσεις εντός του ΕΣΥ με τους γιατρούς, τόσο τους ειδικευμένους όσο και τους ειδικευόμενους, να επιμένουν ότι τα logbook είναι το «περιτύλιγμα» που κρύβει τις αδυναμίες του νέου συστήματος αξιολόγησης των λειτουργών του Ιπποκράτη.

Υπενθυμίζεται πως οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αντιδράσει έντονα την περασμένη άνοιξη στο ζήτημα της ιατρικής εκπαίδευσης και ιδίως στο θέμα της βαθμολογίας στον τίτλο ειδικότητας, επιτυγχάνοντας το «πάγωμα» της διάταξης αυτής (Ν. 4600/2019, άρθρο 166).

Πλέον όμως επανέρχονται και καταγγέλλουν πως το logbook δημιουργεί ειδικευόμενους πολλών ταχυτήτων, πως το περιεχόμενό του δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα του νοσοκομείου, πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χειραγώγησης και πειθαναγκασμού των ειδικευόμενων και κυρίως πως δεν εισφέρει τιποτα απολύτως στην ουσιαστική εκπαίδευση των νέων γιατρών που παραμένει ελλειμματική.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση που έχουν τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων, κάθε νεοδιοριζόμενος ειδικευόμενος θα πρέπει να προσκομίζει το αντίστοιχο βιβλιάριο – logbook, το οποίο αφού θα πάρει τις απαραίτητες διοικητικές σφραγίδες, θα συμπληρώνεται επιμελώς κατά τα έτη της ειδικότητας του από τον ίδιο, τον εκπαιδευτή του και τον διευθυντή της κλινικής του.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών μελέτησε τα logbooks που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για 22 ειδικότητες και 6 εξειδικεύσεις (σημειώνεται ότι συνολικά είναι 48 αλλά εκκρεμεί η αναρτηση άλλων 20)

και κατέγραψε τα προβληματικά σημεία και τις γκρίζες ζώνες εντός των οποίων καλούνται να κινηθούν οι νέοι γιατροί κάνοντας την ειδικότητά τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταργηθεί άμεσα η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και να δοθεί προτεραιότητα στην ουσιαστική εκπαίδευση των γιατρών, μεσα απο βελτιώσεις.

«Διεκδικούμε την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωση τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα. Χωρίς αυτά ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης δε μπορεί να υπάρξει» τονίζει το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ.

Τι «διαβάζουν» οι νοσοκομειακοί γιατροί στο βιβλίο ειδικότητας - Έξι μελανά σημεία

«Η καθιέρωση του logbook, μία από τις αλλαγές που είχαν προτείνει οι ομάδες εργασίας του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση, είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση. Αντί να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να έχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση αντίστοιχη των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας δημιουργούνται επιπλέον φίλτρα κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, φραγμοί για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας, εντείνεται η κατηγοριοποίηση», αναφέρει η Ομοσπονδία και παραθέτει τα έξι «δύσκολα» σημεία του βιβλίου ειδικότητας που φαίνεται να εγκλωβίζουν αντί να ελευθερώνουν τους νέους επιστήμονες.

1. Yπάρχει η δυνατότητα βαθμολόγησης του ειδικευόμενου με τον χαρακτηρισμό δεξιότητας «ανεπαρκής», «χρήζει βελτίωσης» και «ικανοποιητικής».

«Για όποιον βαθμολογηθεί ως "μη επαρκής" τι προβλέπεται; Θα επαναλάβει κάποιο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης; Θα πληρώνεται ή θα δουλεύει αμισθί μέχρι να κριθεί κατάλληλος και επαρκής; Και σε ποιο στάδιο εκπαίδευσης;» Θέτει αρμοδίως ερωτήματα προς απαντηση η ΟΕΝΓΕ. Τονίζει δε το προεδρείο ότι σε καποια πορίσματα επιτροπών για ειδικότητες (πχ ενδοκρινολογία) είχε προταθεί έως και δύο χρόνια απλήρωτη εργαςία ή ακόμα και να μη λαμβάνουν όλοι τον τίτλο ειδικότητας αφού κατά την κρίση τους «δεν χρειάζονται τόσοι».

2. Σε πολλές ειδικότητες φαίνεται να μην υπάρχει επαφή της ομάδας που συνέταξε το αντίστοιχο βιβλιάριο με την καθημερινότητα του νοσοκομείου.

Τα παραδείγματα που παραθέτει η ΟΕΝΓΕ είναι αποκαλυπτικά και απογοητευτικά: «Μπαίνει για παράδειγμα στόχος για την ειδικότητα της παθολογίας να τοποθετήσει ο ειδικευόμενος 3 levin ή 5 foley τον χρόνο – αριθμός που αντιστοιχεί σε μία μόνο εφημερία στο ΤΕΠ! Ή στη γενική ιατρική να απαντήσουν αν διαχειρίστηκε ο ειδικευόμενος μόνος του (αυτόνομα) πράξεις, από λοιμώξεις αναπνευστικού και μυϊκή θλάση μέχρι... καταρράκτη, συγγενείς καρδιοπάθειες και διάτρηση έλκους στομάχου!».

3. Δεν υπάρχει συνοχή στα κριτήρια και τον τρόπο που θα αξιολογούνται εκπαιδευτικά οι ειδικευόμενοι από ειδικότητα σε ειδικότητα.

«Πέρα από μια γενική ασαφή τοποθέτηση για θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, κάθε ειδικότητα βάζει διαφορετικά προσόντα και στόχους, καθώς και διαφορετικό τρόπο υπολογισμού τους», διαπιστώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι στην παθολογία ή στην επείγουσα ιατρική μπαίνει αριθμητικός στόχος πράξεων, στη νεφρολογία μιλάνε για ικανότητα ή μη του ειδικευόμενου γιατρού σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Στη χειρουργική υπάρχει μια σκέτη απαρίθμηση πράξεων (παρεμβατικών ή διαγνωστικών) χωρίς καμία αναφορά σε θεωρητική κατάρτιση, πχ λήψη ιστορικού κλπ., ενώ στη γενική ιατρική οι ειδικευόμενοι βαθμολογούν μόνοι τους τον εαυτό τους!

4. Μια σειρά από πράξεις που καθιερώνονται ως απαραίτητες της εκπαίδευσης σε διάφορες ειδικότητες δεν πραγματοποιούνται παρά σε λίγα νοσοκομεία.

Επιπλέον, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ στα νοσοκομεία αυτάόπου λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα θα γίνεται rotation των ειδικευόμενων με υποχρεωτική μετακίνηση, αλλά χωρίς κάποιο συνολικό συντονισμό για το πόσους μπορεί να υποδεχθεί το κάθε τμήμα και με αλλαγή του εκπαιδευτή - αξιολογητή. Αυτό, εκτιμάη Ομοςπονδία, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ειδικευόμενων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα, τα οποία δε θα μπορούν να τους εκπαιδεύσουν στο αντίστοιχο αντικείμενο. Επικαλείται δε τις υπουργικές αποφάσεις για τις ειδικότητες π.χ. της γαστρεντερολογίας ή της οφθαλμολογίας που οι ίδιοι οι επιστημονικά υπεύθυνοι αυτών των τμημάτων δήλωναν ότι δε μπορούν να τους εκπαιδεύσουν.

5. Το logbook αξιοποιείται και ως μέσο για τρομοκρατία, χειραγώγηση και πειθαναγκασμό των ειδικευόμενων.

«Πώς θα αξιολογηθεί άραγε ο ειδικευόμενος που θα θελήσει να πάρει μέρος σε μια κινητοποίηση ή απεργία;» θέτει το ερώτημα η Ομοσπονδία. Αναφέρει το προεδρείο χαρακτηριστικά πως στο logbook της ρευματολογίας αξιολογείται η «συμπεριφορά και ηθική προς ιατρικό προσωπικό ανώτερης και ίσης βαθμίδας» με τους πιθανούς χαρακτηρισμούς ως «απαράδεκτης», «χρήζει βελτίωσης» μέχρι «εξαιρετικής».

6. Μπαίνει σε αρκετές ειδικότητες τμήμα που αφορά υποχρεωτική παρακολούθηση σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και συλλογή μορίων, χωρίς να αναφέρεται πως θα καλύπτεται το κόστος συμμετοχής.

Κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς «βαθαίνει η εξάρτηση του ειδικευόμενου ιατρού από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που κατεξοχήν διοργανώνουν και χρηματοδοτούν τέτοιες δραστηριότητες», για αυτο και ζητούν την κάλυψη των σχετικών εξόδων για την επιμόρφωση τους μόνο απο το κράτος.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Έκτακτη σύσκεψη υπουργείου Υγείας- Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ! Όλες οι πληροφορίες

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην οδό Αριστοτέλους.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ), αλλά και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Υγείας (ΕΔΕΥΠΥ), οι δύο πλευρές ανέλυσαν διεξοδικά το πρόβλημα με την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ στον τομέα της υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.


Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο τομέας της υγείας παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Εξάλλου και επισήμως το θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία υλοποίησης των έργων στο ΕΣΠΑ 2014- 2020 στο πεδίο του τομέα υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κονδύλια της Πρωτοβάθμιας και οι ΤΟΜΥ

Είναι ενδεικτικό ότι για τις δομές των ΤΟΜΥ που χρηματοδοτούνται από κονδύλια ΕΣΠΑ ελάχιστα χρήματα έχουν αξιοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και το Μάρτιο του 2019 υπογράφτηκαν συμβάσεις για τη χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ συνολικού ύψους 242 εκατ. ευρώ, αλλά από το ποσό αυτό έχουν εισπραχθεί μόνο τα 12,6 εκατ. ευρώ.

Γεγονός που σημαίνει ότι η απορρόφηση ίσα που άγγιξε το 5%! Διαβάστε ΕΔΩ τα σχέδια της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ: «Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ! Όλα τα σενάρια»


Να σημειωθεί ότι το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που διαρκεί έως το 2020, σε όλους τους χρηματοδοτούμενους τομείς της χώρας φθάνει το 25%.

Τελικός στόχος της συνάντησης να αυξηθεί η απορρόφηση των κονδυλίων ώστε να μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/ 

Υπ. Υγείας: 800 νέοι γιατροί για να κλείσουν οι «τρύπες» του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΕ 27 ΝΟΜΟΥΣ
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ξανθός και Πολάκης είχαν καταργήσει εν μία νυκτί τις συμβάσεις 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ώστε να προχωρήσει το σχέδιο που είχαν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τα μεγάλα κενά σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, πολλά από τα οποία προκλήθηκαν από το «ναυάγιο» του σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιχειρεί να καλύψει η τωρινή ηγεσία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελεύθερου Τύπου, 27 νομοί της χώρας δεν έχουν κανένα συμβεβλημένο παιδίατρο.

Σε αυτούς, αλλά και σε άλλες περιοχές με σοβαρές ελλείψεις συμβεβλημένων γιατρών στοχεύει το υπουργείο Υγείας με 800 νέους γιατρούς που σύντομα θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ιδιώτες, γενικούς γιατρούς, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, με έμφαση στην παιδιατρική, που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ για δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους του.

Για τη νέα αυτή «φουρνιά» γιατρών αναμένεται να βγει προκήρυξη και θα δοθεί προτεραιότητα σε γιατρούς που άνοιξαν ιατρεία μετά το 2012 και σε νέους γιατρούς που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς έχουν «κλείσει» από το 2012. Εκτοτε, δηλαδή, δεν έγιναν ξανά συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρέθηκαν τώρα κάποια αδιάθετα κονδύλια στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις σε γιατρούς και αποφασίστηκε να διατεθούν για την ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.

Το δίδυμο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είχε καταργήσει εν μία νυκτί τις συμβάσεις 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ώστε να προχωρήσει το σχέδιο που είχε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προχώρησε σε διαφορετικού τύπου συμβάσεις με αυτές τις τρεις ειδικότητες, οι οποίες και μπορούν να αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό. Η διαδικασία συμβάσεων οικογενειακών γιατρών μέσω ΕΟΠΥΥ είναι ανοιχτή, αλλά δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 620 για όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό, που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δε βρίσκουν δωρεάν ιδιώτη παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο, τρεις από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες. «Ολο αυτό που έγινε ήταν σπατάλη χρόνου, χρήματος και προσπάθειας», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Το μεγάλο αυτό κενό στη δημόσια υγεία προτίθεται να καλύψει το υπουργείο Υγείας με νέες συμβάσεις οι οποίες δεν θα εντάσσονται στο πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται – τουλάχιστον σε πρώτη φάση- για συμβάσεις ίδιες με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή 200 επισκέψεις το μήνα έναντι 2.000 ευρώ μικτής αμοιβής για τους γιατρούς.

Το ποσό αυτό είναι κάτι που δεν καλύπτει απόλυτα τους γιατρούς, οι οποίοι και έχουν ζητήσει αύξηση της αμοιβής από το υπουργείο. Σημειώνεται, επίσης, ότι το σύστημα των 200 επισκέψεων έχει αποδειχθεί δυσλειτουργικό σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως για τις περιζήτητες ειδικότητες, καθώς ο αριθμός των 200 επισκέψεων εξαντλείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην έχουν όλο το μήνα διαθέσιμες για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επισκέψεις και οι ασφαλισμένοι να μη βρίσκουν γιατρό για δωρεάν επίσκεψη. Αποτελεί, ωστόσο, μια αρχή για να ξεκινήσουν να ενισχύονται με γιατρούς περιοχές πλήρως ακάλυπτες.

27 νομοί χωρίς συμβεβλημένο παιδίατρο

Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Αρτας
Νομός Βοιωτίας
Νομός Γρεβενών
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Ηλείας
Νομός Θεσπρωτίας
Νομός Καρδίτσας
Νομός Καστοριάς
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλλονιάς
Νομός Κοζάνης
Νομός Κυκλάδων
Νομός Λασιθίου
Νομός Λέσβου
Νομός Λευκάδας
Νομός Ξάνθης
Νομός Πέλλας
Νομός Πιερίας
Νομός Πρέβεζας
Νομός Ρεθύμνου
Νομός Ροδόπης
Νομός Σάμου
Νομός Φλώρινας
Νομός Χίου

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Υπουργείο Υγείας: Ποιες εντολές έδωσε στους νέους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

Μαρία Γλένη 
Τις βασικές κατευθύνσεις μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι επικεφαλής των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) έδωσε στη Βουλή, και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Διαβάστε ΕΔΩ τι προηγήθηκε: Διοικητές ΥΠΕ: Εγκρίνονται από τη Βουλή! Υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Δ.Τσαλικάκη

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, οι επτά διοικητές των ΥΠΕ, εφόσον εγκριθεί η πρόταση του υπουργού Υγείας για τις ισάριθμες θέσεις, αναλαμβάνουν να «εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και πρακτικές που οραματιζόμαστε ως Κυβέρνηση. Θα ανασυντάξουν πλήρως το Σύστημα Υγείας».

 

Τα νέα καθήκοντα

-Να μετασχηματίσουν το υπάρχον σύστημα διοικητικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη εποχή της πληροφορίας.

-Να προωθήσουν την επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δευτεροβάθμια.

-Να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες στα νοσοκομεία και εκτός νοσοκομείων, όπως οι μονάδες παροχής παρηγορητικής φροντίδας, οι μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι υπηρεσίες αποκατάστασης, οι μονάδες γηριατρικής, κ.α.

-Να προσελκύσουν κλινικές μελέτες.

-Να ενθαρρύνουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να προσφέρουν στον πολίτη σύγχρονες υπηρεσίες υγείας χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη.

-Να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες υγείας.

-Να διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Κικίλιας: Μέτρα εξπρές για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μαρία Γλένη
Μέτρα εξπρές για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου λαμβάνει το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το όργανο αυτό θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που πραγματοποιήθηκε το πρωί με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου και ειδικών επιστημόνων του ΕΟΔΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τι προηγήθηκε:Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη σύσκεψη για τα μολυσμένα κουνούπια

 

Αναμενόμενα τα κρούσματα

Πάντως οι ειδικοί διαβεβαίωσαν τον κ. Κικίλια πως κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βάση των ισχυρισμών των ειδικών θεωρείται αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Όσον αφορά στην παρούσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι μειωμένα κατά 31%.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει αδιαλείπτως μηχανισμούς απόκρισης στις εποχικές εξάρσεις του ιού, με ενισχυμένη την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Επιπλέον, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Μαύρη τρύπα 50 εκατ. στα νοσοκομεία!

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Μία μαύρη τρύπα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στα νοσοκομεία. Όπως αποκαλύπτουμε, αφορά προμήθειες υλικών, που εμφανίζονται να έχουν παραγγελθεί και χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς, αλλά – παρανόμως – δεν έχουν τιμολογηθεί από τους προμηθευτές!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρόβλημα αφορά κυρίως 4 μεγάλα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Αθηνών, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και πανεπιστημιακό Πατρών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μόνο 30 εκατ. ευρώ αφορούν τον Ευαγγελισμό!

Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι ο Παύλος Πολάκης έκρυβε επιμελώς την αλήθεια, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τα νοσοκομεία με… πλεόνασμα. Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν αγορές εκατ. από τα νοσοκομεία, οι οποίες κρύβονταν κάτω από το χαλί, καθώς γίνονταν χωρίς να έχουν εκδοθεί τα σχετικά τιμολόγια…

Το πρόβλημα αφορά ειδικά υλικά, που εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή, όπως στεντς, ενδοσκοπικά κλπ. Οι υπηρεσίες των νοσοκομείων επικαλούνται ότι το περιστατικό είναι επείγον και πιέζουν τους προμηθευτές να εκτελέσουν την παραγγελία, ενώ δεν υπάρχει διαθέσιμο περιθώριο από τον προϋπολογισμό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα τέθηκε πρόσφατα από τους προμηθευτές σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τη νέα ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν κατανοήσει την ουσία του προβλήματος.

Ο κ. Θ. Κοματάς, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου κ. Θόδωρος Κοματάς συνέστησε στους προμηθευτές να εκδώσουν τιμολόγια με ημερομηνία έως 9-8-2019, ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση, που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση με το νόμο 4623. Όμως, ο επίμαχος νόμος δεν μπορεί να διευθετήσει το πρόβλημα, που έχει ανακύψει.


Ειδικότερα, το άρθρο 78 του ν. 4623/2019 προβλέπει ότι:

«Για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οφειλές των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που προέρχονται από την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που έχουν πραγματοποιηθεί έως την 31η Ιουλίου του έτους 2019 και οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί λόγω: ελλιπών δικαιολογητικών ή τυπικών παρατυπιών ή σφαλμάτων που εμφιλοχώρησαν κατά τη διαδικασία των προμηθειών με υπαιτιότητα του νοσοκομείου ή υπέρβασης του ορίου εφοδιασμού του νοσοκομείου κατά το έτος υλοποίησης αυτών, ή προσφυγής των δικαιούχων στη δικαιοσύνη για την πληρωμή τους, καθίστανται νόμιμες και δύνανται να ενταλματοποιηθούν και να πληρωθούν κατ’ εξαίρεση, με μόνο παραστατικό το σχετικό τιμολόγιο, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και καθ’ υπέρβαση του ορίου των πιστώσεων εφοδιασμού του τρέχοντος έτους».

Είναι φανερό ότι η προαναφερόμενη ρύθμιση αφορά προμήθειες, που έχουν τιμολογηθεί, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί και κατά κύριο λόγο αφορά τις λεγόμενες «εξωσυμβατικές προμήθειες», οι οποίες άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών. Δεν αφορά προμήθειες, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια και φυσικά είναι παράλογο και παράνομο το υπουργείο Υγείας να ζητεί από τους προμηθευτές σήμερα να εκδώσουν τιμολόγια με ημερομηνία Αυγούστου!

Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Παραγγελίες υλικών χωρίς έκδοση τιμολογίων είχαμε και παλαιότερα (κυρίως στον Ευαγγελισμό), αλλά σταδιακά οι προμηθευτές εξοφλούνταν, έκαναν υπομονή και το κακό διαιωνίζονταν. Παράγινε όμως τα τελευταία δύο χρόνια με τις οφειλές να συσσωρεύονται με γοργό ρυθμό και να επεκτείνονται και σε άλλα νοσοκομεία.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται ειδική ρύθμιση του θέματος – άλλως οι προμηθευτές οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η ουσία όμως είναι ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν νοσοκομεία να παραγγέλνουν υλικά και να ζητούν από τους προμηθευτές να μην τιμολογούν, γιατί δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Τα ήθελε όλα ο Κώστας Μάρκου

Παραπολιτικά
Βασίλης Βενιζέλος

Ο Βασίλης Κικίλιας δεν ανέχθηκε το «παιγνίδι» του ΣΥΡΙΖΑΚαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι πλέον ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Κώστας Μάρκου!

Και ενώ θα περίμενε κανείς ο Κώστας Μάρκου να έχει την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ΚΕΣΥ, όχι μόνον παραμένει, αλλά επιθυμούσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να τον διατηρήσει επίσης στη θέση του μέλους της Επιτροπής Αξιολόγησης των Διοικητών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ…

Ο Κώστας Μάρκου, δηλαδή, επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καθοριστικό ρόλο και λόγο στις επιλογές των νέων διοικητών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, γεγονός το οποίο δεν έγινε, ασφαλώς, αποδεκτό από τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τον αντικατέστησε άρδην, με σχετική τροπολογία στη Βουλή, από την Επιτροπή Αξιολόγησης των Διοικητών των ιδρυμάτων.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

 

Γιατί εκνευρίστηκε ο Β. Κικίλιας με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο και η συμβολική κίνηση

Εκνευρισμένος εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, μεταφέρουν στο HealthReport.gr υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Αιτία η μη αποχώρηση του κ.Πλαγιανάκου από τη θέση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ παρότι έγιναν τρεις εκκλήσεις από τον υπουργό. Διαβάστε ΕΔΩ τι αποκάλυψε το HealthReport.gr: «ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζει να μη δίνει παραίτηση ο Πρόεδρος! Οι πιέσεις και το καυτό παρασκήνιο»

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ερχόμενη Πέμπτη όπου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη θα μεταβούν στο συνεδριακό κέντρο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη για ανακοινώσεις σχετικά με τα ακριβά φάρμακα και τη διάθεσή τους στις ιδιωτικές κλινικές, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ …δεν αναφέρεται πουθενά. Γεγονός που έγινε θέμα συζήτησης στα …πηγαδάκια.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η μη αποχώρηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ από τη θέση του, όπως έχουν πράξει όλα τα στελέχη που έχουν διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους, έχει συζητηθεί αρνητικά και σε πολλά …επίπεδα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Λένε μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές του HealthReport.gr, ότι δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα.

Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Έμειναν πίσω τα νοσοκομεία στην κρατική χρηματοδότηση

519 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στα δημόσια νοσοκομεία στο επτάμηνο, από τα 1,148 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό εκτέλεσης 45,2%, με την απόκλιση να υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Πέρσι, μέχρι τον Ιούλιο, είχαν δοθεί στο ΕΣΥ από τον Προϋπολογισμό 730 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Σημειώνεται επίσης πως από τα 519 εκατ. ευρώ, τα 151 αφορούν σε επιχορηγήσεις εφημεριών και υπερωριών.

Η υστέρηση στην κρατική επιχορήγηση έρχεται σε μια περίοδο που τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων ακολουθούν ανοδική τροχιά. Στο εξάμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφταναν τα 546 εκατ. ευρώ, από 531 εκατ. ευρώ που ήταν το Μάιο και 485 εκατ. στο τετράμηνο, ενώ από το Δεκέμβριο του 2018 έχουν εκτοξευτεί κατά 85% (από τα 294 εκατ.).

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση του ΕΣΥ φέτος είναι κατά 65 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σύγκριση με πέρσι, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών κατά 242 εκατ. Και το 2018 όμως είχε προγραμματιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να λάβει 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Ο υπουργός ανέφερε πως για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα δοθούν πρόσθετα κονδύλια όπου υπάρχει πρόβλημα, ενώ έκανε λόγο, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, για "συμμάζεμα” της δαπάνης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ για το 2020, αναμένεται να υπάρξει διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων επίσης, θα συνεχιστεί η προκήρυξη των 940 θέσεων μόνιμων γιατρών και των 1.116 επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης θα δοθεί εντολή για προκήρυξη 1.500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Εκτός όμως από τον έλεγχο των χρεών, το μάζεμα των δαπανών που προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό, με τα μειωμένα κονδύλια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κι άλλα ανοιχτά θέματα.

Από τα πιο επείγοντα είναι η λειτουργία των κλειστών κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τουλάχιστον εκατό, που δεν είναι διαθέσιμες λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως είχε πρόσφατα μεταδώσει το Capital.gr τέλος, για την προμήθεια μηχανημάτων και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων η Αριστοτέλους σχεδιάζει συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως η διεύρυνση της λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και η διαφάνεια στις λίστες των χειρουργείων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/ 

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά την Πέμπτη η χορήγηση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές

Μαρία Γλένη

Ξεκινά την προσεχή Πέμπτη η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τη διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων ασθενών, με τη χορήγηση νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων, απ’ ευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού που υλοποιεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ: Πως θα χορηγούνται τα «ακριβά φάρμακα» για σοβαρά νοσήματα; Όλες οι λεπτομέρειες

 

Σύμφωνα με αυτό, οι ιδιωτικές κλινικές θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλισμένων και θα λαμβάνουν τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα κατά προτεραιότητα, ώστε οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα φάρμακά τους.

Επισημαίνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι πρότινος οι ασθενείς παραλάμβαναν αυτοπροσώπως τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και στη συνέχεια τα πήγαιναν στις ιδιωτικές κλινικές για να τους τα χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.

 

Δωρεάν διανομή κατ’ οίκον

Το επόμενο στάδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού αφορά στην αύξηση των σημείων διανομής των εν λόγω ΦΥΚ πανελλαδικά, ενώ θα ακολουθήσει και η δωρεάν διανομή ΦΥΚ κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε εκδήλωση που θα γίνει με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του ΕΟΠΥΥ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη (Λεωφόρος Ειρήνης 54).

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Στον Π. Μπογιατζίδη «το δαχτυλίδι» της 3ης ΥΠΕ

Από Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag.gr


Νέο πρόσωπο για τη θέση του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας επέλεξε τελικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη διαπίστωση ότι ο προηγούμενος υποψήφιος είχε δηλώσει ανύπαρκτο διδακτορικό τίτλο.

Έτσι, ο κ. Κικίλας προτείνει τώρα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τον Παναγιώτη Μπογιατζίδη, για τη θέση του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Μπογιατζίδης έχει διατελέσει υποδιοικητής της συγκεκριμένης ΥΠΕ.

Βιογραφικό

O Παναγιώτης Μπογιατζίδης γεννήθηκε το 1967. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Σπούδασε Μαθηματικά στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ.
Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Δυτικής Ελλάδος. Η Διδακτορική του Διατριβή έχει τίτλο: « Η Ικανοποίηση του Εσωτερικού Πελάτη και η Αποδοτικότητα των Υπηρεσιών. Μια Εμπειρική Μελέτη στον Χώρο της Υγείας».
Από το 1997 εργάζεται στο ΕΣΥ ως διοικητικός υπάλληλος. Έχει διατελέσει Διοικητής του Νοσοκομείου Κοζάνης και Υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Σήμερα είναι ο Διοικητικός & Οικονομικός Διευθυντής της Νοσοκομειακής Μονάδας Έδεσσας του Νοσοκομείου Πέλλας
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα Οικονομικά και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ενώ οι επιστημονικές του δραστηριότητες επεκτείνονται στην παρουσίαση πλήθους εργασιών σε επιστημονικά συνέδρια με θεματικά πεδία τα Οικονομικά, το Management και την Αποδοτικότητα των Υπηρεσιών Υγείας καθώς και στη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά, με πλήθος ετεροαναφορών σε αυτά.
Είναι εισηγητής στον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης με επιστημονικό αντικείμενο τα Οικονομικά της Υγείας, την Διοίκηση Mέσω Στόχων, τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και την Αποδοτικότητα των Υπηρεσιών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο την Διοίκηση & Οικονομία Νοσηλευτικών Μονάδων. Επίσης, είναι μέλος ΣΕΠ στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ έχοντας αυτοδύναμη διδασκαλία στα αντικείμενα της Διοίκησης Υπηρεσιών και των Οικονομικών της Υγείας

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Το υπουργείο Υγείας βάζει τάξη στον ΕΟΠΥΥ

Βασίλης Βενιζέλος
Parapolitika.gr

Kεντρικό ρόλο στη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαδραματίσει η νέα αντιπρόεδρος του οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, µοντέρνος και οικονοµικά βιώσιµος και, το κυριότερο από όλα αυτό που µας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να µην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Είναι ένα θέµα το πώς θα µετασχηµατιστεί ο οργανισµός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν µπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισµό».

∆εν ήταν η ως άνω µια απλή δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος προσήλθε το πρωί της 5ης Αυγούστου πολύ διαβασµένος στην έδρα του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ηταν µια δήλωση έµπλεη νοήµατος.

Πράγµατι, µε το πρώτο διυπουργικό νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, το οποίο ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από την Ολοµέλεια της Βουλής, υπερψηφίστηκε επίσης µια νοµοθετική διάταξη, την οποία κατάρτισαν και πρότειναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας, αλλά αγνοήθηκε «περιέργως» από το σύνολο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ…

Πρόκειται για εκείνη τη διάταξη µε την οποία δίδεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να συνάψει συµβάσεις µε ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες, προκειµένου ο οργανισµός να καταρτίσει και να εκδώσει απολογισµούς και ισολογισµούς.

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του Βασίλη Κικίλια, οι ισολογισµοί του ΕΟΠΥΥ θα ξεκινούν από κάποιο έτος στο πρόσφατο παρελθόν και θα πάψει πλέον να αποτελεί εµπόδιο για την κατάρτισή τους η µη καταγραφή των περιουσιών των επιµέρους ασφαλιστικών ταµείων οι κλάδοι Υγείας των οποίων ενοποιήθηκαν το 2012 µε τον ΕΟΠΥΥ.

Κεντρικό ρόλο

Βασικό και κεντρικό ρόλο στη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, για την οποία είναι αποφασισµένος βαθιά ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, αναµένεται να διαδραµατίσει η νέα αντιπρόεδρος του οργανισµού, Θεανώ Καρποδίνη, πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Μπορεί ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίµης, να επαίρεται δήθεν προσωπικά για τη δραστική µείωση των ληξιπρόθεσµων χρεών του οργανισµού προς τους παρόχους του, αλλά το πρόσωπο που συνέβαλε από την πρώτη στιγµή καθοριστικά και στο οποίο οφείλεται η αναγνώριση της επιτυχίας της όλης προσπάθειας δεν είναι άλλο από τη Θεανώ Καρποδίνη. Σύµφωνα µε όσα αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στα «Π», η κ. Καρποδίνη «δεν είναι ούτε τυχαία ούτε χθεσινή στον ΕΟΠΥΥ. Γνωρίζει τα θέµατα, διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων µε το προσωπικό του οργανισµού, είναι άριστη τεχνοκράτης και δείχνει να έχει διάθεση να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στον οργανισµό».

Η κ. Καρποδίνη έχει σπουδάσει ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, µε εξειδίκευση στη Λογιστική και τη Χρηµατοδότηση, στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων. ∆ιαθέτει εµπειρία διοίκησης δεκαεπτά ετών τόσο στον ιδιωτικό τοµέα, ως υψηλόβαθµο στέλεχος επιχειρήσεων, όσο και στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια, ως ειδική σύµβουλος στο ΓΛΚ του υπουργείου Οικονοµικών. Κυρίως, όµως, έχει ασχοληθεί µε τον χρηµατοοικονοµικό έλεγχο Α.Ε., ισολογισµών-απολογισµών φορέων του ∆ηµοσίου, ενώ είχε την ευθύνη του Προγράµµατος Εξόφλησης Ληξιπρόθεσµων Οφειλών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης 2012-2014, ως ειδική σύµβουλος του ΓΛΚ.

Εισηγήσεις

Εξάλλου, δεν είναι µόνον ότι η νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαθέτει τη γνώση και την όρεξη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στον οργανισµό. Είναι επίσης το γεγονός ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει θέσει στο φουλ τις µηχανές του υπηρεσιακού δυναµικού του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρµόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου αναφέρουν στα «Π» ότι «ο Βασίλης Κικίλιας ακούει τους υπηρεσιακούς παράγοντες και αποδέχεται εισηγήσεις του υπηρεσιακού µηχανισµού, κάτι το οποίο είχαµε πάρα πολλά χρόνια να ζήσουµε στο υπουργείο!»

Οπως µας εξηγούν οι ίδιοι, τόσο ο Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαµάνης, έχουν ήδη αναβαθµίσει ουσιαστικά, ποσοτικά και ποιοτικά, τον ρόλο και το έργο του υπηρεσιακού µηχανισµού του υπουργείου, ενώ «δείχνουν να έχουν µεγάλη διάθεση να προχωρήσουν σε σειρά αλλαγών, τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και γενικότερα», µε τον κ. Κικίλια να έχει ήδη αποκτήσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση και την ανθρωπογεωγραφία του οργανισµού και τον κ. Κοντοζαµάνη να φέρνει µαζί του την πρότερη γνώση και εµπειρία του στον χώρο της Υγείας και του ίδιου του υπουργείου.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Επικουρικοί γιατροί: Αναζητείται λύση για παράταση θητείας!

Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Λύση για παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ο Βασίλης Κικίλιας έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα μαζί με νομικούς να επεξεργαστεί σχέδιο ώστε να παραταθεί η θητεία του επικουρικού ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Κρίνεται άλλωστε σκόπιμο καθώς εάν απομακρυνθούν αυτή τη στιγμή και οι επικουρικοί γιατροί, θα αδειάσουν τα νοσοκομεία, λόγω της γενικότερης έλλειψης προσωπικού.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το ελεγκτικό συνέδριο δεν εγκρίνει τους μισθούς πέραν των 24 μηνών, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το προσωπικό λόγω σχετικού νόμου.

 

Αποτέλεσμα όμως είναι να δημιουργούνται σοβαρά κενά στο ΕΣΥ, ενώ πολλοί επικουρικοί γιατροί αναγκάζονται να αποχωρούν από το σύστημα άρον άρον.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) έχουν ζητήσει κατά καιρούς να δοθεί οριστική λύση με τους επικουρικούς γιατρούς με την πρόσληψη τους σε μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, αλλά πριν ώρας οι θέσεις που έχουν καθορισθεί και από τη νέα κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα σχέδια: «Κικίλιας: Πόσες προσλήψεις γιατρών θα γίνουν στα νοσοκομεία! Τι είπε στην ΕΙΝΑΠ»

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Πάντως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) τους διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν γιατί τους έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία, ενώ αναζητά φόρμα για να λυθεί το πρόβλημα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Ποιοι θα αξιολογήσουν τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων! Οι αλλαγές Κικίλια

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με άλλη σύνθεση θα λειτουργήσει η επιτροπή αξιολόγησης για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων και τους Αναπληρωτές μετά τη σχετική προκήρυξη- πρόσκληση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άλλαξε τη σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης των Διοικητών των Νοσοκομείων οι οποίοι αναμένεται να επιλεγούν και να αξιολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων!»

 

Η σύνθεση της Επιτροπής άλλαξε με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο Νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και έτσι τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Ειδικότερα η επιτροπή αξιολόγησης αντί του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) θα περιλαμβάνει έναν προϊστάμενο διεύθυνσης του υπουργείου υγείας, αφού με βάση την επιχειρηματολογία «η αντικατάσταση κρίνεται αναγκαία λόγω της εμπειρίας που διαθέτει ο προϊστάμενος διεύθυνσης του υπουργείου υγείας σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού».

Αντιδράσεις για την απομάκρυνση του Προέδρου
Οι αλλαγές Κικίλια για τους Διοικητές Νοσοκομείων προκαλούν ήδη αντιδράσεις σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ είναι ο καθηγητής Κ.Μάρκου, στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και νυν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr στην απομάκρυνσή του από την επιτροπή αξιολόγησης.

 

Εκτός αυτού βέβαια η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή δεν έβλεπε με καλό μάτι το ΚΕΣΥ, ενώ μέσα στα σχέδιά της είναι η κατάργηση του οργάνου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε υπηρεσίες του υπουργείου. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

Αυτές τουλάχιστον ήταν οι αλλαγές που σχεδίαζαν μέχρι πρόσφατα τα κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας πως το ΚΕΣΥ είχε μετατραπεί σε έναν δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό, ενίοτε και με κομματική ατζέντα. Άγνωστο βέβαια εάν στην πράξη μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα η κατάργηση του ΚΕΣΥ εάν προηγουμένως δεν βρεθεί ο τρόπος της πλήρους αντικατάστασης του.

 

Στο μεταξύ βέβαια έχει αποδυναμωθεί πλήρως αφού με ρύθμιση που προωθήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες άλλαξαν «χέρια» και οι εγκρίσεις που αφορούν στη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων, αφού έφυγαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ.).

Η νέα σύνθεση για τους Διοικητές Νοσοκομείων
Πάντως η νέα σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

1.Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας ( Ιωάννης Κωτσιόπουλος)

2.Προϊστάμενος Διεύθυνσης του υπουργείου υγείας

3.Ένας καθηγητής ή αναπληρωτής καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο

4.Αντιπρόεδρος ή σύμβουλος του ΑΣΕΠ

5.Υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες υγείας

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

3.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ και «πάγωμα» στην ιατρική εκπαίδευση μέσω ΚΕΣΥ

Σε αναζήτηση λύσης για τους επικουρικούς που φεύγουν - υπό αναμόρφωση το καθεστώς εφημεριών στα νοσοκομεία για να μειωθούν τα ράντζα
Από Άννα Παπαδομαρκάκη στις 2 Σεπτεμβρίου 2019


Νέα προκήρυξη 1500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, μαζί με τη συνέχιση της προκήρυξης 940 θέσεων μονίμων γιατρών και 1116 θέσεων επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην πρόσφατη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΕΙΝΑΠ.

Άγνωστο όμως παραμένει το τι θα γίνει με τους επικουρικούς των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου, καθώς ακόμη το υπουργείο αναζητεί νομική φόρμουλα για να λυθεί το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, «παγώνει» το θέμα της ιατρικής εκπαίδευσης, όπως ρυθμίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με φορέα ελέγχου το ΚΕΣΥ, στο πλαίσιο έναρξης διαλόγου με τους εκπροσώπους των γιατρών για τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Ο υπουργός επισημαίνοντας τη δημοσιονομική στενότητα, ζήτησε περαιτέρω περιστολή των δαπανών στα νοσοκομεία, για να τονίσει ότι πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί μόνο όπου υπάρχει πρόβλημα, ενώ εκτίμησε ότι για την πιθανή αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης, οι συζητήσεις για το 2020 θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα με το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα όμως δήλωσε, πως δεν σκοπεύει να καταργήσει το καθεστώς της δωρεάν νοσηλείας των ανασφάλιστων, των αιτούντων άσυλο, καθώς και των εγκύων-λεχώνων και των ανηλίκων.Στη διάρκεια της συνάντησης με την ΕΙΝΑΠ, ο κ. Κικίλιας συζήτησε το θέμα της κάλυψης των θέσεων στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για τη θέσπιση κινήτρων, με αποτέλεσμα να παραπέμψει το θέμα σε αρμόδια επιτροπή η οποία θα αναλάβει την κατάρτιση σχετικής πρότασης.

Επόμενο ζήτημα στην ατζέντα του υπουργείου αποτελεί η στελέχωση των ΜΕΘ για τη λειτουργία των 100 και πλέον κλινών εντατικής που σήμερα είναι ανενεργά, παρότι πλήρως εξοπλισμένα, ενώ αντίστοιχα ξεκινούν και οι συζητήσεις για την αναμόρφωση του συστήματος εφημεριών του λεκανοπεδίου, καθώς οι νοσηλείες σε ράντζα παίρνουν πλέον επικίνδυνες διαστάσεις ειδικά σε ορισμένα νοσοκομεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ για την βελτίωση της λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τουλάχιστον από τα περιστατικά της εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

Καταλήγοντας η ΕΙΝΑΠ ζήτησε τη μέριμνα του υπουργείου για:

θεραπείες υψηλής εξειδίκευσης οι οποίες έχουν υψηλό κόστος για τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και η διενέργεια τους σε συγκεκριμένα κέντρα έχει διακοπεί για «γραφειοκρατικούς» λόγους (Εμβολισμοί στον Ευαγγελισμό και Επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο Αττικόν)
το μισθολόγιο των γιατρών που έπρεπε να έχει αποκατασταθεί από τον Μάρτιο του 2018, θέμα που θα συζητηθεί με την ΟΕΝΓΕ.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

Ξεσκονίζονται όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων για υψηλές θέσεις μετά την υπόθεση με τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Είδαν και απόειδαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας με την πρόσφατη περιπέτεια του υποψηφίου για τη θέση του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργου Τοπαλίδη, που φέρεται να παρουσίασε ψεύτικο βιογραφικό με διδακτορικό, και πλέον ξεσκονίζουν όλα τα βιογραφικά.

Στο υπουργείο Υγείας άλλωστε επικράτησε πανικός με την περίπτωση του προτεινόμενου Διοικητή της 3ης ΥΠΕ, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, αφού η υπόθεση είχε πέσει στην αντίληψη όχι μόνο των …. «εχθρών» Συριζαίων αλλά και πολλών γαλάζιων στελεχών που είναι δυσαρεστημένα για τις συνεχείς τοποθετήσεις κεντρώων και άλλων σε υψηλές θέσεις. Δείτε ΕΔΩ την άμεση αντίδραση του Βασίλη Κικίλια: «Κικίλιας: Παύει από Διοικητή της 3ης ΥΠΕ τον Γεώργιο Τοπαλίδη για ψεύτικο βιογραφικό»

 

Άλλωστε η ΝΔ ήταν αυτή που είχε αναδείξει τις περιπτώσεις με τα πλαστά πτυχία που είχε αντιμετωπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της Υγείας.

Γι αυτό και όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη τα στελέχη του υπουργείου Υγείας είναι σε ετοιμότητα ώστε να εντοπίσουν τυχόν πλασματικά στοιχεία που θα παρουσιασθούν ειδικά τις επόμενες ημέρες που κρίνονται οι νέες Διοικήσεις σε μεγάλους Οργανισμούς.

 

Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται φυσικά να δοθεί στους νέους υποψηφίους Διοικητές των Νοσοκομείων, η προκήρυξη για τους οποίους βγαίνει τις επόμενες ημέρες. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλες τις πληροφορίες: “Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων!”

Εξάλλου το παρελθόν έχει δείξει πως το μεγαλύτερο ποσοστό παρουσίασης πλαστών πτυχίων ήταν στους Διοικητές Νοσοκομείων, κάτι που κόστισε πολιτικά στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας που είχε επιλέξει τα πρόσωπα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία με εξοικονόμηση 30 εκ. ευρώ

Κοστολογημένη πρόταση υπέβαλαν οι φαρμακαποθηκάριοι στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια
Από Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag.gr


Πρόταση για τη διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία μέσω φαρμακαποθηκών και συνεταιρισμών φαρμακοποιών, κατέθεσε στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, στην κατεύθυνση της πρόθεσης της κυβέρνησης να εξαλειφθούν οι ουρές αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Από την πρόταση όπως κατατέθηκε, προκύπτει:

συνολική εξοικονόμηση της τάξης των 30 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και ετήσια εξοικονόμηση 21 εκ. ευρώ στη συνέχεια,
δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας πανελλαδικά – χωρίς να έχει υπολογιστεί το όφελος του Δημοσίου από τη φορολόγηση και τις εισφορές των νέων αυτών εργαζομένων, ενώ
δεν έχει υπολογιστεί η εξοικονόμηση του κόστους των ταχυμεταφορών που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ.

Στην πρόταση επισημαίνονται επίσης και τα ποιοτικά οφέλη που θα προκύψουν, καθώς προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Μείωση του χρόνου παράδοσης σε λιγότερο από 4 ώρες, όταν σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος πρόσβασης φθάνει την εβδομάδα,
Δεν υπάρχει πλέον λόγος μετακίνησης των ασθενών για να λάβουν τη θεραπεία τους, αφού θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον δίκτυο διανομής με τα 11.000 φαρμακεία από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα
Το δίκτυο των φαρμακαποθηκών είναι εναρμονισμένο με την Κοινοτική Οδηγία C-343 και διαθέτει όλα τα τεχνολογικά μέσα (ψυκτικούς θαλάμους, ψυχόμενα μέσα μεταφοράς, ειδικές συσκευασίες, εξειδικευμένο λογισμικό, κτιριακή υποδομή) που απαιτούνται για τη μεταφορά θερμοευαίσθητων και/ ή φωτοευαίσθητων σκευασμάτων, όπως είναι κατά πλειοψηφία τα ΦΥΚ. (Σημειώνεται στην πρόταση ότι οι φαρμακαποθήκες είναι πιστοποιημένες κατά GDP από τον ΕΟΦ, έχουσες –σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία- θέση Δημόσιας Υπηρεσίας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας).
Τα φάρμακα θα παραδίδονται στους λήπτες τους από επιστήμονες φαρμακοποιούς, οι οποίοι συν τοις άλλοις στη συντριπτική πλειοψηφία τους γνωρίζουν πλήρως το ιστορικό των ασθενών-πελατών τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι καταλληλότεροι:
– να συμβουλεύσουν τους ασθενείς για πιθανές παρενέργειες και/ ή αλληλεπιδράσεις
– να εφαρμόσουν συστήματα φαρμακο-υπενθύμισης
– να αποτελέσουν σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους πιο ευπαθείς –και όχι μόνο.

Η πρόταση

Η πρόταση προβλέπει την παράλληλη λειτουργία και των 2 καναλιών διανομής (Δημοσίου και ιδιωτικού) για έναν χρόνο, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση στα οφέλη από τη χρήση του ιδιωτικού καναλιού.

Παράλληλα προτείνει αλλαγές στη σχετική υπουργική απόφαση με μείωση των ποσοστών κέρδους των φαρμακείων σε 4 κλίμακες, για τα συγκεκριμένα φάρμακα ως εξής:
Χονδρική τιμή από 0 έως 500 ευρώ, ποσοστό κέρδους 6,5%
Χονδρική τιμή από 500,01 έως 1000 ευρώ, ποσοστό κέρδους 5%
Χονδρική τιμή από 1000,01 έως 2000 ευρώ, ποσοστό κέρδους 3,75%
Χονδρική τιμή από 2000,01ευρώ και άνω, ποσοστό κέρδους 2,5%

Επίσης ζητά:
Απαλοιφή της προϋπόθεσης εγγραφής των ασθενών σε μητρώα ασθενών τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, πρόβλεψη να επιτρέπεται η διάθεση των ΦΥΚ και μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, με ανώτατο όριο εκτέλεσης συνταγών τις 30.000 ευρώ ανά φαρμακείο, έναντι του ισχύοντος περιορισμού των 20.000 ευρώ ανά μήνα.
Διατήρηση της διάταξης περί γενοσήμων, με την δημιουργία clusters με τα γενόσημα της ίδιας δραστικής ουσίας, όταν λήγει η περίοδος προστασίας για τα συγκεκριμένα ΦΥΚ, με εξαίρεση για τα βιολογικά και τα προϊόντα στενού θεραπευτικού εύρους. Προτείνει επίσης τη διατήρηση της δυνατότητας ειδικών κριτηρίων χρήσης, όπως η υποχρεωτική έναρξη των νέων ασθενών στο γενόσημο ή στο φθηνότερο φάρμακο.
Διατήρηση διάθεσης μέσω ΕΟΠΥΥ των φαρμάκων που το κόστος τους ξεπερνά τις 3000 ευρώ.
Αύξηση του rebate για τις φαρμακευτικές κατά 16,5%, για να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ, καθώς σήμερα οι φαρμακευτικές διαθέτουν τα φάρμακά τους στον Οργανισμό σε νοσοκομειακή τιμή μείον 5%, δηλαδή στο 82% της χονδρικής τιμής, ενώ από την έναρξη πώλησης στις φαρμακαποθήκες, θα τους καταβάλλεται το 98,5% της χονδρικής τιμής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ θα είναι 5,8% (δηλ.1,5% για τους χονδρέμπορους και 4,3% -μεσοσταθμικά- για τα φαρμακεία.

Με την υπόθεση εργασίας ότι τα μισά φάρμακα θα διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ και τα άλλα μισά μέσω φαρμακαποθηκών, προκύπτει συνολική επιβάρυνση του Οργανισμού για φαρμακαποθήκες και φαρμακεία της τάξης των 29 εκ. ευρώ, όμως προβλέπεται συνολική εξοικονόμηση άλλων 58 εκ. ευρώ, για να καταλήξει τελικά σε εξοικονόμηση της τάξης των 30 εκ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Κικίλιας: Παύει από Διοικητή της 3ης ΥΠΕ τον Γεώργιο Τοπαλίδη για ψεύτικο βιογραφικό

HR

Πριν καλά καλά αναλάβει καθήκοντα διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο Γεώργιος Τοπαλίδηςπαύθηκε με απόφαση του υπ. Υγείας.

Ο λόγος ήταν ότι στη διαδικασία ελέγχου των τίτλων σπουδών των προτεινόμενων για τις θέσεις των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, ώστε να κατατεθούν στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, διαπιστώθηκε ότι ένας εξ’ αυτών δεν διαθέτει το διδακτορικό δίπλωμα που δήλωσε στο βιογραφικό που κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ ποιοι είναι οι νέοι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) που ανακοίνωσε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγεία: Ιδού οι νέοι Διοικητές των ΥΠΕ! Όλα τα ονόματα

Πάντως αν και ο συγκεκριμένος τίτλος σπουδών δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της κάλυψης της θέσης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε να παύσει τον κ. Γεώργιο Τοπαλίδη από τη θέση του προτεινόμενου Διοικητή της 3ης ΥΠΕ.

Έτσι έως τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο υπουργός Υγείας να προτείνει νέο πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα διοικητή στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τους Διοικητές των Νοσοκομείων, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει συντάξει το σχετικό κείμενο με τα κριτήρια τα οποία θα διαφοροποιούνται σε σχέση με το παρελθόν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στο HealthReport.gr παράγοντες του υπουργείου Υγείας.


Μεταξύ των βασικών κριτηρίων για τους Διοικητές Νοσοκομείων θα είναι η ηλικία, αφού αναμένεται να τεθούν όρια, εκτός βέβαια εάν την τελευταία στιγμή οι ασφυκτικές πιέσεις που θα ασκηθούν από κομματικά στελέχη…υπερισχύσουν.

Επίσης ξεκάθαρες θα είναι οι απαιτήσεις για τα πτυχία και τις εξειδικεύσεις που θα πρέπει να διαθέτουν τα στελέχη που θα υποβάλουν αιτήσεις, δεδομένου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε ένα απλό πτυχίο ακόμη και ΤΕΙ για τον διορισμό των νέων Διοικητών των Νοσοκομείων. Γεγονός βέβαια που είχε στηλιτευθεί δεόντως αφού θεωρήθηκε πως ήταν ο τρόπος για να διορισθούν οι «δικοί τους άνθρωποι».

Κάτι που δεν είχε αρνηθεί ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος είχε υποστηρίξει πως όλες οι κυβερνήσεις αυτό πράττουν, ενώ οι Διοικητές Νοσοκομείων θα πρέπει να συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης για να την εφαρμόσουν…


Πάντως ήδη πολλά γαλάζια στελέχη έχουν αρχίσει να απαιτούν θέσεις στα νοσοκομεία, καθώς διαμαρτύρονται για τους διορισμούς προσώπων μη κομματικών. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Στην αναμονή «γαλάζια» στελέχη για μία θέση Διοικητή Νοσοκομείου! Όλο το παρασκήνιο, οι πιέσεις και οι γκρίνιες»

Η νέα προκήρυξη ωστόσο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει νέους Διοικητές στα Νοσοκομεία έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΥΠ.ΥΓ