Το μέτρο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης IATRONET
Δυνατότητα να γίνεται έκτακτος υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, παρέχεται στον υπουργό Υγείας με σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία αναφέρεται πως “σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου”.
Με την απόφαση αυτή, ορίζονται τα εξής:
Η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο.
Η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα.
Το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Το μέτρο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας θα ρυθμίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Όπως αναφέρεται στο “Προφίλ Υγείας για το 2019”, τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας χορηγούνται δωρεάν για όλους τους νόμιμους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο.
Η ανοσοποίηση συνιστάται, ωστόσο για την εγγραφή των μαθητών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία απαιτείται εμβολιασμός σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα, οπότε, στην ουσία, ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για τα παιδιά.
Επαναληπτικές
Παρότι τα ποσοστά χορήγησης της πρώτης δόσης ορισμένων παιδικών εμβολίων είναι υψηλά, οι εκτιμήσεις όσον αφορά τις επαναληπτικές δόσεις είναι χαμηλότερες.
Για παράδειγμα, η κάλυψη με τη δεύτερη δόση του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) πέφτει στο 83%, έναντι 97% για την πρώτη δόση.
Κατά την περίοδο 2017 – 2018, εκδηλώθηκε στη χώρα μας επιδημική έξαρση ιλαράς, η οποία έπληξε περισσότερα από 3.000 άτομα, κυρίως παιδιά Ρομά, των οποίων η κάλυψη είναι, ως γνωστόν, πολύ χαμηλή.
Τα τρία στα δέκα άτομα που μολύνθηκαν, ωστόσο, ήταν Έλληνες υπήκοοι που δεν ανήκαν σε μειονότητα: επί το πλείστον νέοι ενήλικοι, ενώ 4% ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, γεγονός που δείχνει ότι τα κενά στην κάλυψη του εμβολιασμού δεν περιορίζονται στις εθνοτικές μειονότητες.
Τα στοιχεία στο πιο κάτω γράφημα αφορούν την τρίτη δόση των εμβολίων για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ηπατίτιδα Β και την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς για το 2018.
Εμβολιαστική κάλυψη σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/