Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Στα όριο είναι πλέον οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα αφού κάθε χρόνο στερούνται περίπου το 70% των εισοδημάτων τους από φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις αλλά και από υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ.
Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποσχέθηκε πρόσφατα στον κλάδο ότι θα αυξήσει τα κονδύλια για τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά από το 2020, είτε προσθέτοντας χρήματα στον «κωδικό» των εξετάσεων είτε κάνοντας ανακατανομή κονδυλίων από άλλους τομείς. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι υποσχέθηκε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ: «ΕΟΠΥΥ: Η πρώτη σύσκεψη για το clawback των γιατρών! Τι είπε η Θ.Καρποδίνη»
Ο κλάδος όμως είναι άγνωστο εάν αντέχει μέχρι να ληφθούν τα νέα μέτρα, αφού ειδικά οι μικρές μονάδες κινδυνεύουν με λουκέτο.
Ενδεικτικό είναι ότι σε Ενημερωτική πανθεσσαλική σύσκεψη για το clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού), με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας, με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων φορέων, ο κλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα του ΕΟΠΥΥ στην επιβίωση των διαγνωστικών εργαστηρίων.
«Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το ληστρικό μέτρο του clawback που εφαρμόζεται από το 2013 έως και σήμερα σε 2500 διαγνωστικά εργαστήρια, οδηγεί τα εργαστήρια σε επαγγελματικό αφανισμό, αφού καταγράφουν πλέον όλα ζημιές έως και 70 %» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.
Πως μειώνονται τα εισοδήματα των γιατρών
Δεν είναι όμως μόνο το clawback που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον κλάδο. Μειωμένες τιμές, υποχρεωτικές εκπτώσεις και πολλά άλλα οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό τα διαγνωστικά εργαστήρια.
Ειδικότερα:
1.Από το 1991, σταμάτησε η αναπροσαρμογή των τιμών των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι παγωμένες παρά την αύξηση του πληθωρισμού.
2.Το δεύτερο περιοριστικό μέτρο που έχει επιβληθεί τα έτη 2013 και 2015 αφορά στην άμεση μείωση της τιμής αποζημίωσης σ’ ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, που σε κάποιες απ’ αυτές έφτασε και το 63% και που μεσοσταθμικά κυμάνθηκε στο 40%.
3.Τρίτο περιοριστικό μέτρο που εφαρμόστηκε το έτος 2017, είναι η προσθήκη 86 νέων διαγνωστικών εξετάσεων χωρίς αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
4.Το τέταρτο περιοριστικό μέτρο έρχεται το 2018 με την κατάργηση της συμμετοχής του 15% σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και την μείωση της συμμετοχής στο 5% στην κατηγορία των ασφαλισμένων που λαμβάνουν ΕΚΑΣ, χωρίς όμως η πολιτεία να επιβαρυνθεί με την επιπλέον δαπάνη.
5.Επίσης το 2018 ξεκίνησε η εισαγωγή στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων, νέων πανάκριβων εξετάσεων μοριακής βιολογίας αξίας 2.500 και 3.000 ευρώ η κάθε μία, χωρίς καμία αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Να σημειωθεί ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα από το 2013 καταβάλλουν τμηματικές εκπτώσεις (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών η μεγαλύτερη κλίμακα έκπτωσης φτάνει το 50% και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων φτάνει το 45%.
ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/