Σοβαρούς κλυδωνισμούς στην ιατρική κοινότητα προκαλεί η απόφαση επιβολής προστίμου ύψους 850.000 ευρώ σε γιατρό για ιατρικό λάθος, 17 χρόνια μετά την ιατρική επιπλοκή, με την Ένωση Ιατρικών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.
Σε επιστολή της ΕΙΝΑΠ, η πρόεδρος κ. Ματίνα Παγώνη ζητάει συνάντηση με το υπουργείο Υγείας (κ.κ. Κικίλια – Κοντοζαμάνη) άμεσα, για να συζητήσει την απαράδεκτη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ «απερίφραστα την καταδικάζουμε, να επιδικάσει πρόστιμο του ύψους 850.000 ευρώ σε γιατρό για ιατρικό λάθος, 17 χρόνια μετά την ιατρική επιπλοκή».
Από πλευράς της, η ΟΕΝΓΕ ζητάει επειγόντως συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Κικίλια – Κοντοζαμάνη). Μοναδικό θέμα είναι η απαράδεκτη ενέργεια καταλογισμού σε συνάδελφο νοσοκομειακό γιατρό υπέρογκου ποσού (850.000 ευρώ), για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί πριν από 17 χρόνια.
Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που προέκυψαν μετά την απαράδεκτη εγκύκλιο Χουλιαράκη (18/1/18) και το θέμα χρειάζεται άμεσα λύση.
Ασφαλιστικά συμβόλαια
Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών. Θεωρούν πως η νομοθεσία τους υποχρεώνει σε ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, προκειμένου να καλύπτονται σε περιπτώσεις πιθανής βλάβης στον άρρωστο.
Τονίζουν πως το καθεστώς αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και την υποστελέχωση των νοσοκομείων, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για λάθη.
Κακή άσκηση της Ιατρικής, θεωρείται όταν υπάρχει επιπλοκή από κακούς χειρισμούς. Υπό συνθήκες πίεσης. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ένα ποσοστό λαθών τα οποία μπορούν να αποφεύγονται με βελτίωση των συνθηκών και εκπαίδευση των γιατρών.
Σύμφωνα με τις αρχές Ιατρικού Δικαίου, η ιατρική ευθύνη πολλές φορές είναι συνώνυμη με την ιατρική αμέλεια ή το ιατρικό σφάλμα. Στόχος είναι να επισημάνουν στον κ. Κικίλια πως ο γιατρός πρέπει να ενεργεί πάντοτε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, τέχνης και δεοντολογίας. Να επιδεικνύει προς τον ασθενή εκείνο το ενδιαφέρον που πρέπει. Εκείνο το ενδιαφέρον που αναμένει η κοινωνία και η πολιτεία να δείξει ένας μέσος εξειδικευμένος γιατρός.
Ευθύνη έχει ο γιατρός αν δεν τηρήσει τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Είτε από άγνοια είτε από απειρία είτε από απερισκεψία ή ανεπιτηδειότητα. Σε πολλές επιπλοκές, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί εάν ο γιατρός ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τέχνης ή υπέπεσε σε σφάλμα.
Μερικές φορές η ευθύνη του γιατρού είναι προφανής. Όπως όταν αφήνει στο κήτος της κοιλιάς του ασθενούς μια γάζα ή ένα χειρουργικό εργαλείο.
ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/